GN Berg en Dal Heumen Mook

27 januari 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 27 januari 2016


Publiek nummer één bij Wintercross

GROESBEEK - Ondanks de neerslag en vorst zijn verschillende ploegen al weken bezig met onder meer graven, snoeien, palen slaan en gaas spannen op circuit D’n Hoek aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Binnenkort wordt daar het laatste afzetlint aangebracht en voor de nodige warmte gezorgd. Alles om de bezoekers van de 15e Wintercross op zondag 31 januari een zo goed mogelijke plek te kunnen bieden. Want het publiek is nummer één bij dit evenement.

Traditiegetrouw is de Wintercross de eerste wedstrijd van het motorcrossseizoen. Dat is een eer maar ook een uitdaging, weet organisator MBC De Zeven Heuvelen. Want een nieuw jaar brengt vaak ook nieuwe regels met zich mee. “De deelnemers weten precies waar ze voor komen: een harde, snelle en spectaculaire baan met veel hoogteverschillen en spannende duels met coureurs uit heel Nederland en daarbuiten. Aan de Wintercross kunnen rijders van alle bonden meedoen; dat maakt het extra spannend. Ook voor het publiek, maar dat willen we tegen al te veel motorgeweld en de elementen beschermen. Daarom zijn er op aanwijzing van de bond publiekvrije zones gemaakt en zal onder meer een tent en de uitstekende catering van ’t Smulhuukske voor de nodige warmte moeten zorgen”, aldus een woordvoerder van de motor- en bromfietsclub. Extra meters hekwerk moeten coureurs en toeschouwers van elkaar scheiden, zonder die laatste groep het zicht te benemen. “Kijken is veiliger geworden en door specifiek zones voor publiek in te richten heeft het circuit een professionelere uitstraling gekregen.”

Hoewel het publiek bovenaan staat bij de Wintercross, zal dat er niet met de zege vandoor gaan. Kanshebbers op de titel zijn onder andere thuisrijders René Albers, John Cuppen (voor de vierde keer op rij Europees kampioen), Ries Jansen en Thomas Wijnhoven. Maar ook de (inter)nationale toppers Jilani Cambré , Mike Kras, Eric Leijtens, Joshua van der Linden, Lukasz Lonka, Ron Noffz, Jonas Salaets, Rick Satink en Christoph Selent doen mee voor de winst, net als Nick Triest die zijn titel “King of the Wintercross” komt verdedigen. In totaal kan er in zes verschillende klassen gestreden worden en valt er € 1500 aan prijzengeld te verdelen in de topklasse. Meedoen is nog beperkt mogelijk. Kijk op www.mbc-dezevenheuvelen.nl voor meer informatie. Komen kijken kan altijd en kost 10,00 euro voor volwassenen en 5,00 voor jongeren van 6 tot 15 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen.

Spreekuur voor grenspendelaars in Euregio Rijn-Waal

REGIO - Op dinsdag 26 januari vindt van 9.00 tot 12.30 uur het maandelijks spreekuur voor grensgangers plaats bij het GrensInfoPunt Euregio Rijn-Waal, Emmericher Straße 24, 47533 Kleve (Euregio-Forum).

Tijdens dit spreekuur zijn Nederlandse en Duitse experts aanwezig om kosteloos advies te geven met betrekking tot pensioen-, belasting- en verzekeringsvraagstukken. Mocht u hulp nodig hebben wij het invullen van uw Nederlandse belastingaangifte, dient u hier voor telefonisch een afspraak te maken. Het telefoonnummer is 0049-2821-79300. De data voor alle spreekuren in 2016 staat op www.euregio.org à Activiteiten/Taken à Burgeradvisering.

Dorus Arnts Pakt zijn eerste DCM'99 Titel Gerritzen prolongeert Premier League kampioenschap

Wally Dorus en Sjoerd, de kampioenen van DCM’99 van 2015.

MILLINGEN - De kampioenen zijn bekend bij de dartclub in Millingen aan de Rijn.

In de premier league van DCM’99 was er een spannende slotdag van deze competitie, het ging tot op de laatste dag tussen Sjoerd en Wally. Sjoerd Maar het was wederom Wally die de titel wist te prolongeren. Met een vreugde dansje tijdens zijn laatste partij van de finaledag pakte hij de benodigde leg voor de titel. In de Janssen & Janssen League was het Dorus die met overmacht deze titel pakte. Dorus zijn eerste titel ooit bij de dartclub werd kampioen door alle wedstrijden te winnen.

Wally Dorus en Sjoerd, de kampioenen van DCM’99 van 2015.

Eindstand in de Premier League                                                        

1. Wilco gerritzen

2. Sjoerd van Haaren

3. Frank Erinkveld

4. Niels Hubbers

5. Floris Hendriks

6. Franck Roodbeen

7. Rob Braam

8. Cees Plug

9. Wout Huisman

10. Benjamin Geutjes

Eindstand Janssen & Janssen League

1. Dorus Arnts

2. Jan Menting

3. Geert-Jan Verduijn

4. Mike Baartman

5. Robby Meert

6. Thea Braam

7. Terry Verduijn

8. Sven Jeuriens

9. Jasper Melet                                                                

10. Sven Straaten

De promotie/degradatie duels werden gewonnen door Geert-Jan en Mike waardoor zij volgend seizoen in de premier league spelen, Rob en Cees degradeerde daardoor naar de J & J league. De mistery pot, een finish spel is niet gegooid dit seizoen dus zal er een 170 toernooi gespeeld worden op zaterdag 27 februari. Ook de DCM Beker kampioen is bekend. Nadat de poulefase doorlopen was plaatste zich voor de halve finales zich; Sjoerd – Dorus : 4-2 en Floris – Wally : 4-2 . De finale ging tussen Sjoerd en Floris, waarbij Sjoerd afgetekend wist te winnen van Floris met 5-1.

Tweede wereldkampioenschappen Knoesten in cafe-bar De Comm

GROESBEEK - Op zondag14 februari vinden de officieuze wereldkampioenschappen 'Knoesten' plaats in café-bar De Comm in Groesbeek. Titelverdediger Patrick Janssen zal zijn titel met alle mogelijke middelen komen verdedigen, is de organisatie toegezegd.

Vorig jaar was het spannend tot de laatste slag, die uiteindelijk werd binnen gehaald door de regerend wereldkampioen, en hij ging er dan ook vandoor met de wisselknoest, en de felbegeerde titel van wereldkampioen Knoeste 2015.

Op de website van De Comm zijn binnenkort de spelregels van het knoeste zelf vinden, en het tournooi regelment, wij gaan uit van vier spelers per tafel. Voor mensen die niet kunnen knoesten, of het geheugen willen opfrissen, is er op zaterdagavond 13 februari een Knoestworkshop onder leiding van zeer ervaren Knoesters. U kunt zich inschrijven middels een inschrijfformulier, verkrijgbaar aan de bar van café-bar De Comm. Er zijn acht speeltafels, uiteraard speelt iedereen individueel.

In eerste instantie kunnen 32 deelnemers meedoen, indien er meer mensen mee willen doen, komen die op de reservelijst te staan. Mocht het aanbod dan nog hoger worden, kan de organisatie besluiten om het aantal deelnemers te verhogen naar maximaal 40, hiervan krijgen de deelnemers dan uiteraard bericht.

Café open om 10:30 uur. Lokatie is in café-bar De Comm op de Dorpsstraat 12 in Groesbeek.

Ingezonden

Fiets- en looppad

Ik ben een moeder, oma en een bezorgde mevrouw voor al die mensen en kinderen die door dat fiets- looppad moeten/gaan in de Zeelandsestraat tussen nr.52A en nr. 52B richting Nielingen en weer terug. Het is daar zo donker en het pad is zeker 40 a 50 meter lang. Mijn vraag aan U kunnen daar niet een paar lantaarnpalen geplaatst worden.

Met vriendelijke groet, Wilma Gesthuizen

Vermeende gaslucht bij kantoor Rabobank Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd maandagmiddag rond een uur gealarmeerd voor een gaslucht in de Rabobank aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Het personeel had de gaslucht waargenomen en heeft het kantoor uit voorzorg ontruimd.

Op de deuren werd een mededeling geplakt 'Wegens omstandigheden gesloten'. Ook diegenen die wilden pinnen, moesten even geduld hebben. De brandweer heeft vervolgens het gehele pand doorgemeten, maar hebben geen gaslucht of Co aangetroffen. Het pand werd weer vrijgegeven, omdat er geen enkele gevaar voor explosie was. Uit voorzorg is Liander ter plaatse gekomen, maar ook zij heeft niets hoeven uit te richten. Wel bleek er een storing te zijn in de verwarmingsinstallatie, maar dat had volgens een woordvoerder van de brandweer niets te maken met de vermeende gaslucht. De verwarming is door de eigen dienst weer in orde gemaakt.

Inloop voor mantelzorgers in Leuth

LEUTH - Ongeveer een op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben. "Bent u mantelzorger of denkt u dat u mantelzorger bent? Hebt u vragen met betrekking tot de mantelzorg of zou u gewoon eens ergens willen binnenlopen om te praten over de problemen waar u mee wordt geconfronteerd? Binnen onze gemeente en dus ook binnen Leuth zijn er veel mensen die voor anderen zorgen. Het kan het gevolg zijn van een ziekte of een handicap en natuurlijk vinden we het heel gewoon dat we dan voor die ander zorgen.

Dat zorgen kan, hoe belangrijk en goed bedoeld ook, een zware stempel op u en uw omgeving drukken. Loop eens binnen en praat er eens over met anderen die misschien al langer hiermee geconfronteerd worden en hun weg hierin gevonden hebben.

Misschien hebt u vragen met betrekking tot verzorging of ondersteuning met materiële middelen. We zullen u niet altijd het antwoord kunnen geven, maar we kunnen u wel op weg helpen om het antwoord te vinden.

Wilt ugraag de mantelzorgers ondersteunen b.v. door hen op gewenste momenten te vervangen (respijtzorg) dan bent u natuurlijk ook meer dan welkom. We zien u graag op dinsdag 2 februari, tussen 15.00 en 17.00 uur, in het kulturhus bij de school aan de Reusensestraat in Leuth. Wij zorgen voor de koffie.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Henny Driessen 024 6632952; Thea de Wijse 0481 431105 (elke werkdag tussen 09.00 tot 11.00 uur) van Mantelzorg Groesbeek (afdeling Millingen, Leuth en Kekerdom).

Winkeldieven na achtervolging in Duitse Zyfflich aangehouden

MILLINGEN - Maandagmiddag even voor vier uur zag personeel van Kruidvat aan de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen aan de Rijn dat twee mannen spullen in een tas stopten en zonder te betalen de winkel verlieten.

De bedrijfsleider werd hiervan op de hoogte gesteld, die zag dat de winkeldieven in een auto stapten en er vandoor gingen. Hij ging vervolgens met zijn eigen auto achter de dieven aan en had inmiddels de politie van de winkeldieven op de hoogte gesteld en hield hen via zijn mobiele telefoon op de hoogte waar de daders zich bevonden. De politie kon uiteindelijk in het Duitse Zyflich het tweetal klemrijden. De twee winkeldieven, een 28-jarige inwoner uit Bemmel en een 32-jarige inwoner uit Grave, konden worden aangehouden – na toestemming van de Duitse autoriteiten – waarna ze werden ingesloten in het bureau van Nijmegen. De gestolen artikelen ter waarde van 200 euro heeft de politie aangetroffen en weer terug gegeven aan de rechtmatige eigenaar.

Huldigingen bij Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voorafgaand aan de gezamenlijke nieuwjaarsinstuif van SC Millingen/ Odio en in besloten kring waren zaterdagavond 9 januari in het clubhuis aan de Hoefseweg in Millingen de huldigingen van de jubilarissen van dameskorfbalvereniging Odio door de voorzitter van Odio, Annemiek Cronenberg.

25 jaar: Ingrid Bach, Karin Sanders

40 jaar: Wilhelmien Frieling

60 jaar: Elly van Woezik                                                                                        

De jubilarissen hebben de standaard en bloemen in ontvangst genomen. Namens de NKS hebben zij allen de oorkonde mogen ontvangen. Ingrid Bach kreeg ook de speld namens de NKS overhandigd.

Carnavalsmiddag KBO Groesbeek / De Horst

GROESBEEK – KBO Groesbeek / De Horst houdt op zaterdagmiddag 30 januari haar traditionele carnavalsmiddag in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Het bekende dweilorkest D'rek pak ow zal weer voor de muzikale omlijsting zorgdragen.

Tijdens deze middag zal ook Prins Ummenie de 56ste Willie Kaal met zijn gevolg van carnavalsvereniging Net Aecht aanwezig zijn alsmede Prins Ramon van carnavalsvereniging De Feestneus. Diverse Schlagergroepjes hebben aangekondigd hun schlager te laten horen. Daarnaast is er een optreden van een Brabantse troubadour. Uiteraard zal er op deze middag voor een hapje en een drankje worden gezorgd. De carnavalsmiddag begint om 14.00 uur en is rond 17.30 uur afgelopen. Het bestuur stelt het op prijs dat de leden in carnavalskostuum komen maar dat is niet verplicht. Leden van KBO Groesbeek / De Horst hebben gratis toegang tot deze middag. Niet leden moeten vijf euro betalen.

Gereedschap en stuur bromfiets ontvreemd in schuur Groesbeek

GROESBEEK – Vorig weekend is ingebroken in een schuur bij een woning aan Het Binnenhof in Groesbeek.

Door de deur van de schuur te forceren is men binnengekomen en is men er met zowel hand- als elektrisch gereedschap vandoor gegaan. Daarnaast is de bedrading van het stuur van een bromfiets doorgeknipt en is het stuur meegenomen. De schade loopt in de honderden euro's.

Repaircafé Groesbeek heeft haal- en brengservice

GROESBEEK - Op zaterdag 13 februari van 13.00 tot 17.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1 in Groesbeek. De vrijwilligers staan klaar voor reparaties aan elektrische apparaten, voor computerproblemen, voor kledingreparaties.

Sinds kort is er een haal- en brengservice. Deze is vooral bedoeld voor personen uit Groesbeek-Centrum, De Horst en Breedeweg. "Pleeg tijdig een telefoontje met Metty Kainama, tel. (06) 10474589 en wij gaan het voor u regelen."

Heeft u een groot apparaat, dat u ter reparatie wilt aanbieden? Misschien handig om vooraf even overleg met ons te plegen. U wordt dan in contact gebracht met één van onze vrijwilligers om uw probleem te beoordelen.

De Hubertushal viert een feestje

BEEK - De Hubertushal in Beek is de plek om te tennissen, te squashen of om badminton te spelen. Ook wordt er regelmatig zaalvoetbal gespeeld. Sinds 1990 wordt de hal geëxploiteerd door Marco Jansen. Vele tennissers in de regio Nijmegen hebben van hem tennisles gehad, want reeds 38 jaar is hij een begrip in de omgeving van Nijmegen.

In zijn jongere jaren heeft hij nog tegen diverse Nederlandse toppers gespeeld en werd zelfs eenmaal uitgenodigd om ook met internationale toppers zoals Björn Borg te spelen.

De hal is vooral bekend om zijn gemoedelijke sfeer. Vele sporters blijven na het sporten een biertje drinken, want de hal beschikt over een uiterst gezellige bar. Ook veel biljarters weten hun weg te vinden naar de Hubertushal en diverse biljartclubs hebben hier hun vaste stek.

Speciaal voor het jubileum is er nu een aanbieding, namelijk onbeperkt tennissen, squashen, badmintonnen voor slechts vijfentwintig per persoon. Dit tot aan de zomerstop (30 juni tot en met 28 augustus).

Het nieuwe seizoen start weer op 1 september.

KBO Groesbeek /De Horst heeft ook ouderenadviseurs

GROESBEEK – KBO Groesbeek / De Horst heeft binnen haar afdeling ook speciaal opgeleide ouderenadviseurs, waar ouderen terecht kunnen voor informatie en onafhankelijk advies. Men kan met de volgende vragen bij hen terecht.

Waar moet ik zijn als ik zorg nodig heb?
Hoe kom ik in aanmerking voor woningaanpassing of een vervoersvoorziening?
Wie helpt mij met het invullen van formulieren?
Is er iemand die met mij samen een keukentafelgesprek mee kan voorbereiden, mee kan luisteren
bij het gesprek en daarna met mij mee kan denken als ik een beslissing moet nemen?
Heb ik recht op huurtoeslag en Zorgtoeslag?
Wat kan de thuiszorg voor mij betekenen?
Bij wie moet ik zijn voor kleine klusjes in huis?
Wat voor activiteiten zijn er in mijn gemeente?
Kom ik in aanmerking voor een aanleunwoning?
Een ouderenadviseur wil ook graag helpen met vragen over pensioenen, de WLZ (Wet Langdurige Zorg), vergoeding voor ziekte / ziektekosten, financiële problemen of bijzondere bijstand.
Heeft men vragen of heeft men advies nodig dan kan men contact opnemen met één van de vrijwillige ouderenadviseurs. De adviseur gaat met u in gesprek en zal zo mogelijk oplossingen aandragen. Zij/hij zal niet de regie van u overnemen want men moet zelf de beslissing nemen.
Telefoon ouderenadviseurs; Mark Gröning 024 3971406, Dinie Hendriks 024 3972570 of Joop Kersten 024 3973061.

Welzijn Ouderen Millingen zoekt vrijwilligers

MILLINGEN - De Stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn is op zoek naar vrijwilligers vervoersservice (m/v) met name voor de zondag In bezit van rijbewijs B.

Een enthousiaste groep vrijwilligers verzorgt het vervoer voor senioren uit Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth. De senioren worden vervoerd met een comfortabele personenbus. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers om deze groep te versterken en die vooral beschikbaar zijn op zondagen. Inzetbaarheid in overleg.

Tevens zoeken wij: vrijwilligers internetcafé (m/v). Binnenkort willen wij van start gaan met een internetcafé. Dit zal worden gehouden elke laatste zaterdag van de maand. Hiervoor zoeken wij vrijwilligers die mensen wegwijs willen maken op IPad, laptop of tablet. Heeft u belangstelling en lijkt het u leuk om uw kennis over te dragen? Meldt u zich dan aan.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de coördinator, Thea de Wijse. Zij is elke werkdag van 09.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar op 0481 431105. Ook bent u welkom op ons adres: Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn.

Hoogwerker brandweer Beek verlost bejaarde uit benarde situatie

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Een hoogwerker van de Berg en Dalse brandweer moest er donderdagavond aan te pas komen om een hoogbejaarde inwoner uit Beek uit zijn benarde situatie te bevrijden.

Het slachtoffer was op de bovenverdieping door onbekende oorzaak ten val gekomen en had volgens buurtbewoners daarbij vermoedelijk zijn heup gebroken. Een gealarmeerde ambulance constateerde ter plaatse dat het slachtoffer niet via de trap naar onderen gebracht kon worden. Daarvoor werd de hulp ingeroepen van de brandweer van Berg en Dal, die met een hoogwerker ter plaatse kwam. Uiteindelijk lukte het om het slachtoffer via het balkon met de hoogwerker naar beneden te krijgen, waarna de ambulance de bejaarde man naar een ziekenhuis in Nijmegen kon brengen. Tijdens deze actie van de brandweer is de Rijksstraatweg in Beek ter hoogte van het bewuste pand enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer

De Treffers gastheer van de KNVB op sportpark Zuid Groesbeek

ZEIST-GROESBEEK – De KNVB heeft het bestuur van de Groesbeekse topklasser De Treffers gevraagd gastheer te zijn voor twee interlandwedstrijden van Oranje onder de 19 jaar.

De toekomstige Nederlandse voetbaltalenten werken twee EK-kwalificatiewedstrijden af tegen Oekraïne (donderdag 24 maart) en tegen Polen (dinsdag 29 maart) op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek. Beide wedstrijden beginnen om 19.30 uur.

De Hoeve en Lidl lossen samen parkeerproblemen op

GROESBEEK – De directie van discotheek De Hoeve en de directie van Lidl hebben onlangs een akkoord bereikt over de parkeerproblemen die door de komst van Lidl aan de Herwendaalseweg zijn staan.

Daarnaast komt er een einde aan de verkeersonveiligheid rond het laden en lossen van vrachtwagens bij Lidl. De Hoeve heeft nooit problemen gehad dat buitenstaanders gebruik maakten van de door hun al 25 jaar gehuurde parkeerplaats van de gemeente naast de Lidl. Ook de ouders van de openbare basisschool De Sieppe parkeerden er dagelijks hun auto's om hun kroost van school te halen.

De gemeenteraad wilde dat ook Lidl gebruik kon gaan maken van de bewuste parkeerplaats en droeg het college op hier een onderzoek naar in te stellen. De Hoeve diende hierop een bezwaar in met als reden dat touringcars – als de parkeerplaats afgesloten zou worden – deze in de wijk geparkeerd zouden gaan worden met alle gevolgen van dien. De Hoeve en Lidl zijn onlangs tot elkaar gekomen en hebben voor beide partijen een goed compromis gevonden. In het compromis is overeengekomen dat De Hoeve na 20.00 uur gebruik mag maken van de bewuste parkeerplaats.

Daarnaast zullen er op de parkeerplaats diverse plaatsen gecreëerd gaan worden voor het stallen van touringcars. Beide partijen dragen financieel bij om de ondergrond van de parkeerplaats geschikt te maken voor de touringcars. Lidl zal - zo is afgesproken - de nieuwe huurder van het parkeerterrein gaan worden. Zolang De Hoeve een horecabedrijf is, mogen zij gebruik maken van de parkeerplaats. Ook wat de verkeersonveiligheid betreft, is er een grote stap gemaakt. De vrachtwagens kunnen in de nabije toekomst voorruit de oprit van Lidl inrijden en kunnen na het lossen om Lidl heen rijden en komen zo via de bewuste parkeerplaats weer op de Herwendaalseweg terecht. In totaal krijgt Lidl er zo'n 35 parkeerplaatsen bij. Lidl is momenteel in onderhandeling met de gemeente Berg en Dal om het bestemmingsplan te wijzigen.

Judotoernooi Groesbeek op zondag 31 januari

GROESBEEK - Dit jaar wordt voor de 29e keer het jaarlijkse, grote Breedtesport Judotoernooi Groesbeek georganiseerd. Komende zondag 31 januari in sporthal Heuvelland komen 506 jonge judoka’s uit het hele land bij elkaar bij elkaar om deel te nemen aan wedstrijden. In totaal hebben 38 sportverenigingen uit het hele land hebben zich opgegeven voor dit evenement.

Het toernooi is vooral bedoeld voor beginnende, jonge judoka’s: jongens en meisjes. Om het voor die beginners nog aantrekkelijker te maken is weer onderscheid gemaakt tussen beginnende beginners met weinig tot geen wedstrijdervaring en beginners die al wel regelmatig meedoen aan wedstrijden. U kunt kinderen van zes jaar oud op hun eigen, onnavolgbare manier zien judoën. De jonge judoka’s voelen zich op hun gemak en kunnen een leuk en speels wedstrijdje laten zien. Iedereen is dik tevreden na afloop.

Het aantal inschrijvingen was dit jaar weer goed, het toernooi zit meer dan vol, dus het belooft weer een mooi spektakel te worden, waar natuurlijk ook kwalitatief goede en spectaculaire wedstrijden te zien zullen zijn, met name bij de oudere, ervaren leeftijdsgroepen.

De 506 deelnemende judoka’s zijn in liefst 108 verschillende categorieën ingedeeld, afhankelijk van leeftijd, gewicht, geslacht en de band die ze hebben. Ze strijden op negen matten. Aangezien er bij iedere poule drie judoka’s in de prijzen vallen, gaat meer dan de helft van hen met een mooie prijs naar huis. Bovendien krijgt iedereen een leuke herinnering mee in de vorm van een presentje. Zo draagt judovereniging Groesbeek en sportschool Theunissen die dit toernooi al voor de 29ste keer organiseren, geholpen door een klein legertje vrijwilligers hun steentje bij om de judosport ook voor beginnende judoka’s aantrekkelijk te maken en ze op een hoger peil te brengen.

Iedereen die judo wil zien op allerlei niveau of interesse heeft dit judotoernooi bij te wonen, is welkom. Ook voor kinderen die er misschien over denken dat ze zelf te gaan judoën is het raadzaam om eens te komen kijken. Ook ouders zijn natuurlijk ook welkom.

Het toernooi begint in sporthal Heuvelland om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis; kinderen van 12 jaar tot en met 15 jaar en 65+ bedraagt de entree 1,50 euro per persoon; vanaf 16 jaar bedraagt de entree 2,50 euro per persoon.

Feestelijke overhandiging Woordenschat van het Groesbeeks deel 2

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Afgelopen zaterdag vond de feestelijke overhandiging plaats van deel 2 van 'Woordenschat van het Groesbeeks' in De Locomotief aan de Spoorlaan in Groesbeek. Hierbij waren allen aanwezig die bij het boek betrokken zijn geweest.

Het eerste exemplaar werd door Theo Giesbers overhandigd aan Willy Claus, omdat hij in zijn radioprogramma's van Omroep Groesbeek uitgebreid aandacht schenkt aan het Groesbeeks dialect. Willy Claus was zeer vereerd dat hij het eerste boek mocht ontvangen en benadrukte dat hij het Groesbeeks dialect een warm hart toedraagt. Wethouder Eric Weijers nam vervolgens het woord en dat deed hij met verve in het Groesbeeks; "Onze pap is een jóng van kapper Weijers uut 't taarep en óns mam is en dèn van Hé.nt Meijer uut 't Heiland. Me du.nkt daa ge 't Gruusbèks dan wél mèkriet."

Hij bedankte de werkgroep Groesbeeks dialect voor deze mooie productie en hoopte dat er veel belangstelling voor zal bestaan, want het Groesbeeks mag niet verloren gaan, aldus wethouder Weijers. Iedereen die aan het boek heeft meegewerkt kreeg vervolgens een boek. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er nog lang nagepraat.
Het boek is vanaf heden te koop bij Bruna Groesbeek voor 14,95 euro. Daarnaast is er een bijzondere aanbieding. De woordenschat van het Groesbeeks 1 en deel 2 zijn – zolang de voorraad strekt - samen te koop voor slechts 24,95 euro. Bij de echte Groesbekers mogen in feite deze boeken niet in huis ontbreken.

Deelnemers gezocht voor Kom Mar Kieke.

GROESBEEK - Kom Mar Kieke is een kunsttentoonstelling van amateur- en beroepskunstenaars, die op gezette tijden wordt gehouden in dorpshuis De Slenk in Groesbeek (De Horst). De negende tentoonstelling op rij zal plaatsvinden op zaterdag 28 mei en zondag 29 mei.

Er zijn al meerdere deelnemers, die mee willen doen. "Wij vragen uitdrukkelijk aan iedereen die kunstzinnig bezig is om zich te melden en om mee te doen. Het doel van de tentoonstelling is vooral om mensen die kunstzinnig bezig zijn de kans te geven om hun werk aan anderen te laten zien, het verbinden van amateurkunst met de professionele kunst, het verlagen van de drempel voor mensen naar kunst."

Er zijn enkele voorwaarden voor deelname. De belangrijkste zijn:

Men moet bewoner of ex-bewoner van De Horst in Groesbeek zijn.

Het werk moet kunstzinnig zijn; dus geen kunstnijverheid e.d.

Geen werk dat eerder op Kom Mar Kieke te zien is geweest.

De expositie heeft geen verkoopintentie.

Er wordt geen verzekering afgesloten voor de werken.

Op dinsdag 23 februari om 19.30 uur is er in De Slenk, Reestraat 2 in Groesbeek, een eerste algemene vergadering over de tentoonstelling. "Als je mee wilt doen vragen we om, als het even kan, bij de organisatie te helpen. Dat kan op meerdere manieren, maar dat komt in de vergadering ter sprake. Iedereen die mee wil doen is uiteraard welkom."

Aanmelden kan bij Simon Meilink, Fretstraat 15 in Groesbeek; 024 3972934; s.meilink@upcmail.nl.

Spiegel van auto afgeschopt in Groesbeek

GROESBEEK – Vermoedelijk baldadige jongelui hebben vrijdagavond 22 januari van een personenauto - een grijze Peugeot - die stond geparkeerd aan de Hoflaan in Groesbeek een spiegel afgeschopt.

De auto was geleased door een 47-jarige inwoner uit Groesbeek .

De Groesbeekse Vogelvrienden sluiten zeer succesvol het seizoen af.

GROESBEEK - Dit seizoen werd aan diverse tentoonstellingen deelgenomen. Zo ook aan de C.O.M.-tentoonstelling in Gemert met keurmeesters uit verschillende Europese landen. Hier behaalde Bert Leenders 4x Goud,1x Zilver en 1x Brons, en Henk de Groot 2x Goud, 1x Zilver en 1x Brons.

Bij de Vogelfreunde in het Duitse Pfalzdorf werden de volgende resultaten behaald, Schausieger (kampioen) werd Bert Janssen met kleurkanaries, Hans Kouws met Postuurkanaries, Peter Janssen met Europese cultuur en Theo Dinnissen met een Mutatie (sijsje). Verder werden Klassensieger Dirk Witzand, Tonnie Kersten, Henk de Groot en Bert Leenders.

Op de Lizard dag in Keyenborg waar de beste kwekers uit Engeland, België en Nederland hun vogels tentoonstelde behaalde Hans Kouws 1x Zilver en 3x Brons.

Op de regionale tentoonstelling in Heumen werden de Groesbeekse vogelvrienden Generaal clubkampioen met de vijf beste vogels. Verdere resultaten Dirk Witzand 3x goud en 2x zilver, Hans Kouws 2x goud, Geert Broens 1x goud, Henk de Groot 1x goud en 1x zilver, Tonnie Kersten 2x zilver en 2x brons en Bert Leenders 2x zilver.

Tijdens de bijzondere tentoonstelling in Wijchen behaalde Tonnie Kersten 2x Goud en Henk de Groot 2x goud.

Op de district tentoonstelling van Gelderland werd ons Jeugdlid Max Janssen Bouwmeester 2x Kampioen met Gloster kanaries. Ook de senioren deden goed mee Henk de Groot 5x goud, Peter Janssen 3x goud, Bert Leenders 2x goud en Tonnie Kersten 1x goud en 1x zilver.

Tijdens de Kampioenschappen van de Speciaal club voor Europese Cultuurvogels (S.E.C.) in Druten werden 900 vogels ingeschreven. Hier behaalde Hans Kouws 4 Kampioenschappen. Een stel Europese putters, Schotse Groenling Agaat, Schotse Groenling Isabel en een stel Schotse Groenlingen wildkleur.

De laatste tentoonstelling was in Apeldoorn 'Vogel 2016', dit zijn de eerste Nederlandse kampioenschappen door de samenvoeging van twee vogelbonden met 13727 wedstrijdvogels.

Ook hier werden bijzonder goede resultaten behaald, Hans Kouws 3x Goud met Europese Cultuur vogels en Lizard postuurkanaries, Bert Leenders 2x goud en 1x zilver met kleurkanaries, Henk de Groot 1x goud met kleurkanaries, Frans van Baal 1x goud met een Agapornis en Frank Krahmer 1x brons met een parkiet.

De Groesbeekse Vogelvrienden kunnen terugblikken op een zeer succesvol tentooonstellingsjaar met veel kwaliteit aan vogels.

Dani Tienesen Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 17 januari speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de eerste thuiswedstrijd na de winterstop en wel tegen SV Nijmegen, uitslag 3 - 2.

De pupil van de week was Dani Tienesen, 7 jaar. Dani is de jongste zoon van Antoine en Anne Tienesen en broertje van Milan (11). Dani is middenvelder bij het pupillenteam F1. Zijn favoriete club is Bayern München en zijn favoriete speler is Thomas Müller, ook van Bayern München. Het team van Dani, de F1, was Team van de Week. De F1 koos Sam van der Velden als Man of the Match.

Omroep Berg en Dal gaat zaterdag 30 januari officieel de lucht in

BERG EN DAL – Na een lange tijd van voorbereiding gaat de gefuseerde Stichting Omroep Berg en Dal op zaterdag 30 januari officieel de lucht in. De radioprogrammering is geheel rond, waarbij het streven is geweest niet veel veranderingen in de programma's aan te brengen.

Het resultaat is dan ook een programmering die past in het geheel van een lokale omroep van deze tijd en voldoet aan de normen van de mediawet. Daarnaast is de huisstijl ook aangepast. In een uitzending die duurt van 12.00 tot 14.00 uur brengen de presentatoren Twan Vissers en Peter Nillesen deze feestelijke gebeurtenis bij de inwoners van de gemeente Berg en Dal onder de aandacht.

Burgemeester Mark Slinkman zal hert startsein geven. Het geheel zal live op de radio worden uitgezonden. Berg en Dal TV zal het eerste uur waarin de openingshandelingen worden verricht live uitzenden. Van het geheel zal op een later tijdstip een registratie worden uitgezonden. De uitzending zal muzikaal worden opgeluisterd door diverse artiesten, onder wie William Smulders en Marco den Hollander.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Exclusief 3JS-concert in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zaterdag 12 maart zal de 3JS een exclusief concert geven in Fletcher Hotel-Restaurant Erica in Berg en Dal. Deze Volendamse formatie doet een tour door meerdere hotels van Fletcher.

Zo werden in 2015 de provincies Noord-Holland en Drenthe onveilig gemaakt met een spetterend concert en uitverkochte zalen. In 2016 staan Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant op het programma. Na 27 singles, 7 albums (waarvan 4 goud) en 3 dvd's gaan de 3JS als een speer. Naast de uitverkochte zalen zijn Jan Dulles, Jan de Witte en Jaap Kwakman op tv ook niet te missen. Zo hebben ze samen met onder andere Jan Smit de grootste lol in programma's als 'de Zomer Voorbij' en 'Oh Dennenboom' waarbij ze bekende hits verpakken in hun eigen jasje.

Tijdens deze avondvullende show zullen de 3JS, die ondersteund worden door hun eigen begeleidende band, zowel hun eigen hits als bekende covers de avond tot een groot succes gaan maken. In het voor- en na programma kan men genieten van een optreden van Ramon Boekel en 100% NL DJ Lex Gaarthuis, die ook voor deze tour de vaste gezichten in het programma zijn.

Dit concert wil je niet missen en zal maar eenmalig naar gemeente Groesbeek afreizen. Wil jij hier bij zijn? Bestel dan nu voor slechts 22 euro je kaarten via Hotel Erica: 024 6843514 of via www.FletcherEvents.nl, waar alle informatie te vinden is over deze avond. Ook zijn er kaarten te koop i.c.m. diner of overnachting.

Fletcher Hotel-Restaurant Erica, Molenbosweg 17, info@hotelerica.nl.

Groesbeekse Boys zet goede reeks voort

GROESBEEK - De laatste vijf wedstrijden voor de winterstop verloor Groesbeekse Boys niet. Met een overwinning hervatte het team uit de Breedeweg de competitie. SCH werd op eigen sportpark Breedeweg met 3-1 verslagen. Door de winst is Groesbeekse Boys inmiddels opgeklommen naar de middenmoot van de ranglijst en voert het de strijd om de tweede periodetitel aan.

Na een kwartier voetballen zette de mee naar voren gekomen verdediger Gijs Rikken de thuisclub op 1-0 voorsprong. Hij tikte een laag genomen corner van Joris Bons bij de eerste paal binnen. Hoewel Groesbeekse Boys de wedstrijd onder controle leek te hebben kwamen de bezoekers na een half uur voetballen op gelijke hoogte. Een schot van Mark van den Boogaard werd van richting veranderd en verdween daardoor onhoudbaar achter Groesbeekse Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch. Thomas Cillessen bracht de voorsprong nog voor rust terug. Zijn afstandsschot met links werd door de Nijmeegse doelman verkeerd geschat.

Een kwartier voor het eindsignaal bracht Ron Bruijsten de stand op 3-1. De lange verdediger schoot een corner van dichtbij hard in de touwen. Sander Bisseling had daarop de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien. Nadat hij door Thom Jochoms vrij gespeeld was eindigde zijn schot op de paal.

Zondag 31 januari wacht voor Groesbeekse Boys de uitwedstrijd tegen Union. Deze ploeg uit Malden staat op de derde plaats van de ranglijst en heeft één punt minder dan Groesbeekse Boys in de strijd om de tweede periodetitel. Voor beide teams daarom een wedstrijd met duidelijke belangen. De wedstrijd in Malden begint om 14.30 uur.

Historische zege De Treffers bij VVSB in Noordwijkerhout

GROESBEEK - Zondagmiddag heeft De Treffers twee mijlpalen behaald in het verre westen. Er werd nog nooit gescoord in een uitwedstrijd tegen VVSB en dus nog nooit gewonnen tot afgelopen zondagmiddag.

Door een kopdoelpunt in de 17e minuut van de uitblinkende Ken Leemans trokken de rood-zwarten de 0-1 over de streep door een vrij trap van Rick Verbeek kon Ken de bal over de keeper heen koppen. In het eerste kwartier was VVSB heer en meester op het slechte veld en in de 9e minuut trof een goede schotkans geen doel. In de 12e minuut kreeg verdediger Jordy Zwart een goede kans maar werd door keeper Niels Kornelis tot een corner verwerkt. Tommy Bekooij kopte de hoekschop naast. Hierna werden de Groesbekers gevaarlijker en drong VVSB terug, het vervolg was dat de wedstrijd zich op het middenveld afspeelde. De eerste kans van De Treffers werd tot een doelpunt gepromoveerd. In de 23ste minuut viel het laatste wapenfeit van VVSB in de eerste helft, wederom een kopbal die geen doel trof. De overige minuten in de eerste helft waren voor De Treffers. Derek de Bruijn stond een op een met de keeper maar faalde bij de afronding. De Treffers begon de tweede helft door VVSB onder druk te zetten. In de 80ste minuut waren de Groesbekers het dichtst bij de 0-2 maar schoten tweemaal tegen de paal. Vier minuten voor tijd kreeg VVSB de kans op gelijk te maken maar de bal kon door de vervangende keeper van De Treffers Jordy makkelijk worden opgeraapt. Eindstand bleef 0-1.

Herdenking Operatie Veritable op Canadese Erebegraafplaats Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagmorgen 6 februari wordt er op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek tijdens een korte plechtige herdenking stilgestaan bij de Operatie Veritable, nu 71 jaar geleden.

Vanaf 10.45 uur worden de gasten ontvangen waarna om 11.00 uur de korte herdenking zal plaatsvinden die tot 11.30 uur zal gaan duren. De herdenking wordt afgesloten met voor de aanwezigen koffie en thee.

GROESBEEK – Op zaterdagmorgen 6 februari wordt er op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek tijdens een korte plechtige herdenking stilgestaan bij de Operatie Veritable, nu 71 jaar geleden.

Vanaf 10.45 uur worden de gasten ontvangen waarna om 11.00 uur de korte herdenking zal plaatsvinden die tot 11.30 uur zal gaan duren. De herdenking wordt afgesloten met voor de aanwezigen koffie en thee.

Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is bestemd voor iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben.

Agenda komende periode. "Wij zijn elke dinsdag, woensdag, donderdag geopend van 11.00 tot 16.00 uur voor koffie, thee of een praatje. Daarnaast vinden er veel activiteiten plaats, varierend van schilderen, mozaïek, ontspanningsoefeningen, wandeling, voetreflexmassage, spreekuur ZZG, boetseren en creëren, lezing natuur, spreekuur 'Kanker-een nieuw evenwicht' etc. U dient zich vooraf aan te melden voor activiteiten. Dit kan per e-mail of telefonisch. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen. Op onze website staat een volledig overzicht van alle activiteiten en locaties."

"Wij bedanken Wim Houben: de bloembollenactie heeft liefst 685,90 euro voor het Inloophuis Groesbeek opgeleverd. Het Monuta Charity Fund heeft 2.000 euro geschonken aan het Inloophuis Groesbeek ten behoeve van ondersteuning, opleiding en intervisie van vrijwilligers. Bedankt!"

Vrijwilligers gevraagd. Heeft u interesse om op welke manier dan ook mee te helpen in het Inloophuis Groesbeek? Neem dan contact met ons op. Wij begroeten u graag bij het Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek; 024 6756071; info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Internetcafé in Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 2 februari van 10.00 tot 12.00 uur is er weer een Internetcafé in de Bibliotheek van Groesbeek. Het is een plek om hulp te krijgen bij het werken met iPad, tablet of laptop en bij het werken met Social Media.

Internetcafé Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst en vindt plaats op iedere eerste dinsdag van de maand. Het Internetcafé is bedoeld voor iedereen die iets meer wil weten van computers in de breedste zin van het woord. Men kan er met alle vragen terecht en er zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. De inloop is vrij, iedereen is welkom.

Eerste nieuwe komborden geplaatst in gemeente Berg en Da

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Op verzoek van de gemeente Berg en Dal heeft de firma Pol uit Heteren de eerste vier komborden van de nieuwe gemeente woensdagmiddag geplaatst op de Rijlaan ter hoogte van hotel restaurant De Wolfsberg en de Mooksebaan net voorbij de kruising met de Knapheideweg.

In totaal moeten er 116 nieuwe komborden geplaatst worden, daarmee is een bedrag gemoeid van zo'n 70.000 euro inclusief het leveren van de borden en de plaatsing daarvan in de gehele gemeente Berg en Dal. In totaal zijn er al dertien oude komborden van de palen afgehaald en meegenomen; er zal vermoedelijk aangifte bij de politie worden gedaan van diefstal.

Overigens verwacht men dat deze borden tijdens de carnavalsoptocht van zondag 7 februari weer voor de dag zullen komen. Binnen enkele maanden zullen alle komborden in heel de gemeente Berg en Dal vervangen zijn. De oude borden zullen worden opgeslagen in de gemeentewerf en zullen zeer waarschijnlijk – volgens een woordvoerder aan belangstellenden worden weggegeven. "Zijn er meer belangstellenden dan borden, dan zal er ongetwijfeld geloot gaan worden", aldus de woordvoerder.

Carnavalsavond bij De Treffers op sportpark Zuid in Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdagavond 29 januari om 20.11 uur wordt in het clubgebouw van De Treffers op sportpark Zuid de jaarlijkse carnavalsavond gehouden.

Op deze avond zullen er verschillende schlagergroepen hun nieuwste schlagers presenteren zoals SV De Krulle, Aarm Snuutje en SV Um 't eve. Harm Wijnhoven zal de avond presenteren en dat is hem wel toevertrouwd. Op deze avond zullen ook drie carnavalshoogheden met hun gevolg aanwezig zijn, te weten: Prins Ummenie de 56e Willie Kaal van carnavalsvereniging Net Aecht, Prins Ramon van carnavalsvereniging De Feestneus en Prinses Partricia d'n 1e van carnavalsvereniging De Berggeiten uit Berg en Dal.

Op deze avond zal tevens de Prins(es) van De Treffers bekend worden gemaakt die onthulling zal om 21.11 uur plaats gaan vinden. Wie het ook wordt, nu staat al vast dat het een groot feest wordt.

Inbraak auto op parkeerplaats Canadese erebegraafplaats

GROESBEEK – Maandagmiddag heeft men toegeslagen op de parkeerplaats van de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Door de achterruit van de auto te vernielen, is men de auto binnengekomen en aan de haal gegaan met een rugzak inhoudende persoonlijke documenten eigendom van een 53-jarige inwoner uit Beek. De politie hoopt dat getuigen wat van het voorval gezien hebben, zij worden verzocht contact op te nemen 0900-8844.

Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep

NIJMEGEN - Ritueelbegeleider, een nog redelijk onbekend beroep. Toch bestaat het al zo'n vijftien jaar. Zelf ben ik als ritueelbegeleider al negen jaar aan het werk en heb ik honderden mensen begeleid bij het uitvoeren van hun ritueel: de uitvaart van een overleden naaste.

Afscheid te moeten nemen van iemand van wie je houdt, is niet eenvoudig en roept allerlei gevoelens en gedachten op. Een zorgvuldig voorbereide en goed uitgevoerde afscheidsdienst, kloppend bij het geleefde leven, helpt de overgang te maken naar het leven zonder de overledene.

Als ritueelbegeleider luister ik naar de verhalen van u als nabestaanden. Samen zoeken we naar woorden, beelden, symbolen, rituelen en muziek waarin de overledene gekend en herkend zal zijn. Ik zet me er voor in dat wie en hoe de overledene was goed tot zijn recht kan komen. Daarbij draag ik, vanuit mijn kennis en ervaring, ideeën en suggesties aan die aansluiten bij de levensovertuiging van zowel de overledene als diens naasten. Met respect voor alle gevoelens en gedachten die er zijn en met aandacht voor alle betrokkenen, groot en klein.

Markant, Joke van Eck 06 24280780.

Het Molentje al meer dan vijfendertig jaar een begrip

NIJMEGEN - Het Molentje aan de Berg & Dalseweg in Nijmegen-Oost is al meer dan 35 jaar een begrip als het aankomt op rouwbloemen. Van een rouwboeketje om nabestaanden medeleven te betonen, tot een volledig kistdekkend rouwstuk.

De bloemisten van Het Molentje maken met de meest uiteenlopende bloemen van elk afscheid een mooie herinnering . "Met de nabestaanden bespreken we hun wensen. Dat vertalen wij dan in een rouwstuk dat weerspiegelt wie de overledene was", zo vertelt Lindsey Zuidgeest die samen met broer Richard de zaak enkele jaren geleden overnam van hun ouders.

"Doordat we zelf inkopen op de bloemenveilingen kunnen we voor ieder bloemstuk specifieke bloemen leveren. Voor een stijlvol persoon zorgen we voor de mooiste rode rozen. En voor een levensgenieter weten we zelfs in de winter veldbloemen te bemachtigen. Zo hopen wij met onze bloemen bij te dragen aan een mooi en passend afscheid. Of dat nou in de het kerkje in Millingen is of bij Rouwcentrum Sion in Groesbeek. "

Het Molentje Bloem & Tuin, Berg & Dalseweg 340, Nijmegen; 024 3229279; www.hetmolentje.com.

"Een huis om op een waardige en eigen manier afscheid te nemen"

GROESBEEK - In Groesbeek-Noord ligt Uitvaartcentrum Sion. Dit uitvaartcentrum biedt diverse mogelijkheden om afscheid te nemen van uw dierbare. Deze mogelijkheden bestaan uit opbaargelegenheden, afscheid bijeenkomsten en koffie/condoleance.

De Mozartzaal is geschikt voor persoonlijke afscheid bijeenkomsten en de invulling hiervan is divers. Het uitvaartcentrum beschikt over moderne beeld- en geluidsapparatuur en u hoeft geen rekening te houden met een eindtijd. In de Bachzaal kunt u gebruik maken van diverse vormen van koffie/condoleance. Het assortiment is uitgebreid en u kunt hier zelf inhoud aangeven.

De volgorde van het afscheid van uw dierbare in Uitvaartcentrum Sion is vrij in te vullen,Zo kan de opeenvolging van dienst, koffie/condoleance, begraafplaats/crematorium naar wens variëren. U kunt zowel de afscheid bijeenkomst als de aansluitende koffie/condoleance laten verzorgen bij Uitvaartcentrum Sion, uiteraard kunt u beide functies van het uitvaartcentrum afzonderlijk van elkaar gebruiken.Voor meer informatie: www.uitvaartcentrumsion.nl.

Ingezonden

Komborden

In Het Gemeente Nieuws van 20 januari staat een stukje over de nog te vervangen komborden.Waarschijnlijk alleen bedoeld voor Groesbeek, want in de hele polder zijn, van Beek tot Millingen ALLE borden NA het referendum, als een haas vervangen door borden met de ondertekst: Gemeente Groesbeek.

Dat het daar zo laat gebeurt om schade tijdens de nieuwjaarsviering te voorkomen (waarschijnlijk jatten) lijkt op kiezersbedrog. Een oud-inwoner van Groesbeek had mij al gezegd: "Groesbeek geeft die naam nooit op." En daar leek het even op.

Kennelijk heeft iemand zich wat te laat gerealiseerd dat de meerderheid van de bevolking iets anders gekozen heeft. Nu moeten alle borden opnieuw vervangen worden door de dorpsnaam met daaronder Gemeente Berg en Dal. Dat zijn er volgens tv Gelderland ongeveer 100. Als je de prijs ervan even schat op 150 euro per stuk (kosten bord, aanrijd- en montagekosten) is er dus 15 000 euro over de balk gegooid.

Tel daar de nieuwe bestrating voor de Inloop in Millingen bij op (die gaat voor de derde keer in tien jaar grondig op de schop) en er onstaat een te verwachten tekort van een paar ton op de begroting door weggegooid geld. U kunt dus bijna rekenen op een verhoging van de OZB in het komende jaar. En dan melden de media dat de burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. Hoe zou dat komen?

P.H.M.Ruijzenaars, Millingen aan de Rijn, Gemeente Berg en Dal.

Rood Wit verliest van hekkensluiter

GROESBEEK - In een wedstrijd met ontelbare kansen voor beide ploegen trok Rood – Wit aan het kortste eind. Met een ruststand van 0-0 konden beide ploegen nog voor de overwinning gaan. Maar het lukte Rood-Wit niet de kansen om te zetten in een doelpunt.

De thuisploeg WSV ging fel van start en kreeg diverse kansen maar die werden over of naast geschoten. In de 15e minuut zette Rood-Wit daar een goede kans tegenover. Negen minuten later kreeg Rood – Wit een superkans, een voorzet van Rick van der Eijnden werd goed ingeschoten, maar werd door een verdediger van de lijn gehaald. Beide ploegen kwamen ieder met een speler alleen voor de keeper, waarbij de keepers de betere waren. In de tweede helft ging WSV weer beter van start totdat in de 63e minuut een afstand schot van wel dertig meter in de kruising werd geschoten 1-0. Een voorzet in de 72e minuut werd hard overgeschoten, die had 200 procent kans er in gemoeten. Een aanval van Rood-Wit in de 75e minuut werd niet goed afgerond. Ook een aanval van Jeroen Bardoel werd door de verdediging van WSV goed weggewerkt. WSV kreeg nog een strafschot, die via de paal op de andere paal kwam en er zo weer uitvloog. Rood-Wit zette alles op alles om de gelijkmaker te maken, ondanks de inzet lukte dat niet. Een fraai schot van Farnous uit een indirecte vrije trap in blessure tijd werd door de keeper op een formidabele wijze uit de benedenhoek getikt. Eindstand bleek 0-1.

College akkoord met wijziging bouwplan Heikant op De Horst

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal gaat akkoord met de voorgestelde wijziging van het bouwplan 'De Heikant 'aan de Cranenburgsestraat / Reestraat in Groesbeek.

Op de plaats en directe omgeving waar Hofmans Eieren gehuisvest is geweest, had eigenaar Harold Bons enkele jaren geleden al een plan ingediend. Het plan bestond uit rijtjes woningen en patiowoningen (woningen met een vaste binnenplaats). Echter al jaren is gebleken, dat er voor patiowoningen geen enkele belangstelling bestaat. Slechts één woning is er gerealiseerd. Samen met aannemersbedrijf P.Kaal heeft Bons het gemeentebestuur verzocht een wijziging in het bouwprogramma aan te brengen, zodat uiteindelijk het plan Heikant wel gerealiseerd kan worden. Het college heeft zich inmiddels akkoord verklaard met een wijziging van het eerdere vastgestelde bouwprogramma, maar er moet wel sprake zijn van een goede ruimtelijke ordening. Samen met aannemersbedrijf P.Kaal zal Bons een nieuw bouwprogramma opstellen waarbij gedacht wordt aan zo'n 75 tot 80 woningen bestaande uit twee-onder-een-kapwoningen alsmede rijtjeswoningen. Zowel de aannemer als de ontwikkelaar hopen dat over een half jaar de eerste schop de grond in kan.

Nieuwe stek voor kunstwerk De Marskramer in Groesbeek

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – Het bekende kunstwerk 'De Marskramer met zijn hondje' van de Nijmeegse kunstenaar Van Teeseling dat in 1988 werd onthuld voor het gemeentehuis in Groesbeek is weer terug van weggeweest.

Vanwege de herindeling moest ´De Marskramer´ plaatsmaken voor de verbouw van het gemeentehuis en werd zolang opgeslagen bij de gemeentewerf aan de Industrieweg in Groesbeek. Eind vorige week heeft de ´Marskramer en zijn hondje´ een prominente plaats gekregen op het toekomstige evenementenplein naast de Spoorbeek en tegenover woon- en winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Naar verwachting zal het kunstwerk op die plaats vele jaren te bewonderen zijn. Het kunstwerk is de afgelopen jaren door velen honderden toeristen gefotografeerd en is daardoor in grote delen van Nederland bekend geworden.

Gemeente wil toch verder met 'Veilig Thuis

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft besloten akkoord te gaan met de begrotingswijziging van 'Veilig Thuis'. Veilig Thuis is ondergebracht bij de GGD Gelderland-Zuid en is het advies– en meldpunt van huiselijk geweld en kindermishandeling. Het inspectierapport was negatief, waardoor de gemeenteraad van Berg en Dal de nodige vragen had.

Daarna heeft de GGD een verbeterplan ingediend, waarvoor 2016 een extra bedrag in totaal is begroot van 1.064.548 euro. Dit komt voor de gemeente neer op 132.000. De GGD stelt voor de eerste zes maanden de helft te betalen 66.000 ruro en in het voorjaar van 2016 een inschatting van de inzet van additionele middelen voor de tweede helft van 2016 te maken.

Deze inschatting zal tijdig voor zienswijze aan de gemeenteraden worden voorgelegd. Hierdoor is een efficiënt en effectief advies– en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, waarbij alle meldingen binnen de wettelijke termijnen professioneel worden afgehandeld, hetgeen voldoet aan het inspectierapport. Inmiddels zijn door de inzet van extra capaciteit - eind november 2015 - de wachtlijst weggewerkt.

De gemeenteraad zal op 25 februari 2016 gevraagd worden in te stemmen met de begrotingswijziging 'Veilig Thuis', zodat de GGD op 7 april officieel de begrotingswijziging vast kan stellen. Eventuele zienswijze van de gemeenteraden zullen voor die datum ingediend dienen te worden.

Prominenten lezen voor bij basisschool Breedeweg

GROESBEEK-BREEDEWEG – De commissie leesbevordering van basisschool 'Breedeweg ' is druk doende om het Nationale voorleesontbijt een speciaal tintje te geven. Alle kinderen van de basisschool zullen op woensdag 27 januari gezamenlijk ontbijten op school.

De commissie is er in geslaagd dat de leerlingen tijdens het Nationaal Ontbijt bezoek krijgen van een bekende of prominente Groesbeker, die hen tijdens het ontbijt zal voorlezen. Het is voor de leerlingen van basisschool spannend wie bij hun in de klas zal aanschuiven en wat hij of zij hen komt voorlezen.

72 maal te hard in Groesbeek

GROESBEEK – De politie heeft donderdag in Groesbeek twee radarsnelheidscontroles gehouden. Van 08.00 tot 11.00 uur stond de radarwagen op de Wylerbaan in Groesbeek. Hier was de radar ingesteld op 87 kilometer per uur.

Van de 512 voertuigen die de radar passeerden, gingen er slechts zes automobilisten te hard. Op de Nieuweweg - eveneens in Groesbeek - werd gecontroleerd van 09.00 tot 11.00 uur. Hier stond de radar afgesteld op 57 kilometer per uur. Van de 939 voertuigen die de radar passeerden gingen er hier 66 te hard. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 74 kilometer per uur, waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. Alle overtreders kunnen binnenkort een acceptgirokaart op de deurmat aantreffen.

Inbrekers geraffineerde te werk in Berg en Dal

BERG EN DAL – Vrijdagavond zijn inbrekers op een geraffineerde wijze te werk gegaan bij een inbraak in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Door aan de voorzijde van de woning een raam te forceren is een van de inbrekers de woning binnen gegaan terwijl de andere langdurig op de bel van de voordeur bleef drukken. Toen de bewoonster naar de voordeur liep, zag zij een man voor de deur staan en even later zag zij twee mannen weglopen. Terug in de kamer bleek dat er een geldbedrag was ontvreemd.

Veel schade bij inbraak woning Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de afwezigheid van de bewoners is vrijdagavond 22 januari ingebroken in een woning aan de Panoramaberg in Groesbeek.

Het heeft de inbreker(s) de nodige moeite gekost om de woning binnen te kunnen komen, omdat bij diverse deuren en ramen braakschade is aangetroffen. Bij een raam is het uiteindelijk gelukt om binnen te komen. Vervolgens werd door de inbreker(s) de gehele woning inclusief kasten doorzocht en overhoop gehaald. De inbraak werd vrijdagavond rond 23.00 uur bij thuiskomst ontdekt. Op dit moment is niet exact bekend wat er allemaal uit de woning ontvreemd is.

Ganstrekken in 1778: vastenavondvermaak in Groesbeek

Door Gerrie Driessen

GROESBEEK - Tweehonderdachtendertig jaar geleden werd in Groesbeek door een stel jongemannen op barbaarse wijze Vastenavond gevierd, wat blijkt uit een procesdossier dat bewaard is gebleven in het Gelders Archief in Arnhem.

Het gebeurde zondag 1 maart 1778, toen Andries Gielen, samen met andere personen, onder kerktijd, in de herberg van Lamert Hopmans aan het drinken was. Andries speelde op de viool 'onder de godsdienst' wat hem later als een 'misdraging' werd aangerekend. Daarna gingen de vastenavondvierders twee ganzen de kop af trekken en werd er met paarden gejaagd om te zien wie de koning van het spel zou zijn. Aansluitend, zo luidt het proces verbaal 'hebben de onverlaten op maandag den tweede maart 1778 met een viool en een persoon die gelijk een gek gekleed was, aan de huizen worst gehaald'. Ook werd er gedanst en 'een haan het hooft afgesabeld (onder de godsdienst) en daarbij geweest is Andries Gielen die gejaagd en gans getrokken heeft' , en dergelijke ongeregeldheden meer'. De plaatselijke schout Joh. Gijben brengt de zaak voor de rechter omdat het plegen daarvan ' bij het Locale landregt uitdrukkelijk verboden is'. Als gevolg hiervan krijgt Andries Gielen een boete van zeven gulden en tien stuivers opgelegd.

Dergelijke volksvermaken en gebruiken worden verklaard in de uitgave 'Folklore en volkswijsheden in Nederland en Vlaanderen' van K. ter Laan. Hij schrijft Ganstrekken of gansrijden, barbaars vastenavondvermaak, dat op één lijn stond met het katknuppelen, het haanslaan en palingtrekken.
Een gans werd opgehangen met de kop naar beneden, de hals werd met zeep of vet besmeurd; ruiters in draf moesten de gans van het touw rukken. Een variant is dat er met een sikkel of sabel naar de gans wordt geslagen. Wie de kop eraf slaat is koning, dan trekt de stoet langs de huizen voor spek, eieren en worst. Ook jongens joegen de gans, zij draafden op stokpaarden onder de gans door, zij hadden een bordpapieren hoed op, versierd met veren en klatergoud.

In het Limburgse Grevenbicht wordt nog steeds op carnavalsdinsdag aan de gans getrokken, zij het een vooraf gedode en geprepareerde gans. Ook in België, Duitsland en Spanje zijn er nog plaatsen waar dit volksvermaak georganiseerd wordt.

Beek spekglad door gesprongen waterleiding

BEEK – Op de Nieuwe Holleweg ter hoogte van verpleeghuis Kalorama in Beek is maandagmiddag tegen de avond spontaan een waterleiding gesprongen en heeft voor de nodige problemen gezorgd.

Doordat het vroor liep het water berg af Beek in. De Nieuwe Holleweg is direct afgesloten voor het verkeer terwijl elders in Beek waar de wateroverlast was, door de gemeente werd gestrooid. Daarnaast hebben diverse woningen enige tijd zonder water gezeten. Het watervoorzieningsbedrijf Vitens is druk doende geweest om de gesprongen waterleiding te repareren.

Oorsprong Open Dubbeltoernooi:

BEEK - Van 19 tot en met 27 maart zal tennisvereniging De Oorsprong uit Beek (gemeente Berg en Dal) haar tweede open dubbeltoernooi organiseren. Iedereen die lid is van een bij de KNLTB aangesloten vereniging kan meedoen. Het toernooi wordt gespeeld op de zes nieuwe all-weather Smashcourt banen (vergelijkbaar met gravel) die najaar 2015 zijn aangelegd.


Het verleden jaar voor het eerst gehouden voorjaars-dubbeltoernooi was een succes. Veel spelers ontwaken tegen deze tijd uit de winterslaap en voor de competitiespelers is dit zo net voor het seizoen een uitstekende warming-up. Voor, tijdens en na de wedstrijden is het gezellig toeven in de kantine met uitzicht op de banen. Ook het publiek en de meegebrachte supporters kunnen van hieruit de wedstrijd van hun favorieten volgen.


Voor deze tweede editie van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kunt u inschrijven in de categorieën 3 tot en met 8 in de onderdelen HD, DD, GD. Om iedereen meer dan een partij te kunnen laten spelen zullen de wedstrijden worden gespeeld in poules. Inschrijven is mogelijk tot 14 maart via www.toernooi.nl onder de naam '2e Oorsprong Open Dubbeltoernooi'.

De Oorsprong is een actieve vereniging met ruim driehonderd leden, drie trainers (waarvan een trainer speciaal voor de jeugd), 6 Smashcourt banen en een gezellige kantine. De nieuwe Smashcourt banen hebben de speeleigenschappen van gravel, maar zijn zomer en winter bespeelbaar. Het park is gelegen Alde Wetering 6, 6573 AZ, Beek Ubbergen, bij het Wylerbergmeer. Telefoon Clubhuis: 024 6842725; www.tvdeoorsprong.nl; facebook: TV de Oorsprong.

Debby Verriet zet eigen WhatsApp Buurtpreventie op

GROESBEEK – Het begon eigenlijk allemaal na de fatale woningbrand in oktober 2015 aan de Cranenburgsestraat waarbij een 84-jarige buurtbewoonster om het leven kwam. Acht buurtbewoners en twee passanten hebben toen hand- en spandiensten verricht.

Twee weken later werd op het gemeentehuis het gebeuren geëvalueerd, waarbij de buurtbewoners, passanten, politie, brandweer en deskundigen bij aanwezig waren. Toen is eigenlijk het idee geboren om een buurtapp op te gaan zetten en dat voelt een stuk veiliger, omdat de mensen meer oplettender en alerter zijn geworden. Inmiddels hebben zo'n 25 huisgezinnen van de Cranenburgsestraat, Secretaris Luijbenstraat, Van Nispenstraat, Pastoor Roverstraat en de Hoflaan zich aangesloten bij de buurtapp van Debby Verriet.

Al twee maal is de Buurtapp – sinds de start op eind december 2015 – van pas gekomen. Eenmaal toen er een verdachte auto door de wijk reed met drie mannen erin en eenmaal een auto met een vals kenteken. Onlangs heeft Debby – die zelf in de beveiliging werkzaam is - een gesprek gehad met wijkagent André Vreemann, die het een prima initiatief vindt wat navolging verdient. "Als wij als buurt iets verdachts zien dan wordt eerst de politie gealarmeerd en daarna gaat de buurtapp eruit", aldus Debby, die Inmiddels ook al benaderd is door bewoners van de Vlasrootweg en de Tooropweg beide in Groesbeek, waar inmiddels ook een buurtapp in het leven is geroepen. Debby verwacht dat er veel meer straten of wijken zullen volgen."

Concert koor Kalliope

NIJMGEN - Kamerkoor Kalliope uit Berg en Dal onder leiding van dirigent Frank Litjens geeft op 20 februari een concert met medewerking van Irma ten Brinke, sopraan, Joep van Geffen, bariton en Floor Lanz, piano.

Het concert is in het Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen; aanvang: 20.15 uur. Op het programma staat : Requiem van Gabriel Fauré en Gloria van Francis Poulenc. Toegangskaarten kosten inclusief koffie/thee in pauze 17,50 euro. Te bestellen via info@koorkalliope.nl of bij boekhandel Roelants, Van Broeckhuijsenstraat 34, Nijmegen

Inbreker gestoord bij woning in Berg en Dal

BERG EN DAL – Vrijdagmorgen rond 05.00 uur heeft men getracht in te breken in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

De inbreker was bezig met het forceren van een raam aan de achterzijde van de woning. De bewoner werd van geklop wakker en ging beneden poolshoogte nemen. Daar kwam hij oog in oog te staan met de inbreker die met het raam bezig was. Toen de inbreker de bewoner ontdekte, ging hij er als een haas vandoor. De gealarmeerde politie heeft nog de omgeving afgezocht maar heeft de inbreker niet aangetroffen. Het kozijn van de woning is flink beschadigd.

Jackpot van bingo voor zes Groesbeekse verenigingen loopt op

GROESBEEK – Donderdag 28 januari wordt er weer een bingoavond gehouden in het Groesbeekse culturele centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat.

De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. De hoofdprijs is als vanouds 250 euro, terwijl in de jackpot al een bedrag zit van 200. De balletjes in De Mallemolen gaan om 20.00 uur rollen terwijl de zaal al om 19.00 uur geopend is. In verband met carnaval wordt er donderdag 4 februari geen bingo gehouden, maar deze wordt enkele dagen naar voren geschoven, te weten maandag 1 februari.

Team 3 BC Groesbeek kampioen

GROESBEEK - Afgelopen zondag 17 Januari is het derde team van Badmintonclub Groesbeek kampioen geworden in de vierde klasse mix.

Met nog een wedstrijd voor de boeg zijjn ze niet meer in te halen dus kon het feest gevierd worden. Koen-Evelyn-Floor-Thies kwamen van de jeugd naar de senioren en werden gelijk kampioen dit seizoen.

KBO Groesbeek De Horst vraagt zich af of cursus iPad of

tablet gewenst is

GROESBEEK – De afdeling van KBO Groesbeek / De Horst vraagt zich af of een cursus iPad of tablet gewenst is. Regelmatig wordt het bestuur benaderd met de vraag of er weer een cursus gegeven wordt.

Om te kunnen nagaan over welke aantallen het gaat, verzoekt KBO om aan hen door te geven wie er voor een dergelijke cursus belangstelling heeft. Bij voldoende belangstelling zal er bekeken worden of er een cursus georganiseerd kan gaan worden. Men kan contact opnemen met Wim Moll 024 3974353 of een mail sturen naar w.moll@kpnmail.nl. In de tussentijd kan men met vragen terecht bij het internetcafé in de Openbare Bibliotheek in De Mallemolen, het Repaircafé in Inloop aan De Paap of in 'De Goei.j kamer' aan de Sint-Antoniusweg in Breedeweg.

Burgemeester Slinkman bezoekt platina paar

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Burgemeester Slinkman heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan het platina paar Henri Duykers (92) en Maud Duijkers-von Stein (93) in hun knus appartement aan de Stationsweg in Groesbeek.

Foto; Peter Hendriks

Het bezoek van de burgemeester ging vergezeld met een prachtig bloemstuk. Het platina paar was afgelopen zaterdag exact zeventig jaar geleden dat zij elkaar het ja-woord gaven in Soerabaja in het voormalig Nederlands Indië. Burgemeester Slinkman moest het platina paar excuseren namens Koning Willem Alexander die het paar schriftelijk had gefeliciteerd met hun 60-jarig huwelijk. "De nieuwe felicitatie is onderweg", aldus burgemeester Slinkman.

Slinkman luisterde aandachtig wat Henri Duijkers allemaal – vooral van vroeger – te vertellen had. Beiden zijn op Java geboren en hebben elkaar via de schoolbanken leren kennen. Toen Henri wegens het uitbreken van de oorlog in militaire dienst moest, zagen beiden elkaar na vier jaar terug nadat een atoombom een einde gemaakt had aan de oorlog.

Na de oorlog was het stel binnen drie dagen getrouwd, Maud in een jurk van een parachute gemaakt door haar zus en Henri in een militair kostuum. Henri die in militaire dienst bleef, kwam met Maud in 1950 naar Nederland en heeft gediend bij diverse onderdelen. Na zijn pensionering verhuisde het gezin naar Brabant, waar familieleden ook woonden. Nu woont het platina paar al weer drie jaar – zij het noodgedwongen vanwege een mislukte heupoperatie van Maud – in het appartement aan de Stationsweg in Groesbeek. Daar kan hun zoon Ton – die huisarts is in Breedeweg – een oogje in het zeil houden. Naast zoon Ton kreeg het platina paar nog een zoon en een dochter.

Hulp bij het installeren van Windows 10 nodig?

GROESBEEK – Leden van KBO Groesbeek / De Horst kunnen hulp krijgen bij het installeren van Windows 10. Volgens Seniorweb kunnen de leden nu rustig Windows 10 downladen en installeren.

Toch zien daar veel leden tegenop. Het bestuur van KBO Groesbeek / De Horst kan zich voorstellen dat haar leden dit graag doen onder begeleiding van iemand, die hen tegelijk een beetje wegwijs maakt in de wereld van Windows 10. Mogelijk kan hierbij de KBO haar leden van dienst zijn om hierin te bemiddelen. Zij willen om die reden graag het volgende weten;
Wie zou graag geholpen willen worden met het installeren van Windows 10 ?
Wie vindt het leuk om anderen hiermee te helpen tegen een kleine vergoeding ?
In beide gevallen kan men zich melden bij Wim Moll tel; ( 024 ) 3974353 of per mail; w.moll@kpnmail.nl.

Snerttoernooi P.V. Beek

BEEK - Het snerttoernooi op zondag 24 januari van PV Beek, dat dit jaar voor de zesde keer werd georganiseerd, was zeker geen 'snerttoernooi' te noemen! Er was met de 26 deelnemers meer dan voldoende animo voor een gezellige dag.

De snert van Unox smaakte na de eerste opwarmronde uitstekend, met het uiteraard bijbehorende roggebrood met spek. Lekker even bijkletsen tussen de bedrijven door onder het genot van een hapje en een drankje hoorde er natuurlijk ook bij. Bij de prijsuitreiking was er grote hilariteit door de Unox-mutsen die Jan Arnts voor de derde, Wil Gunsing voor de tweede plek en Paul Hubbers als allerbeste van de dag kregen opgezet.

Ook Trees Tissen moest er aan geloven: voor de poedelprijs kreeg ook zi jde unieke muts op het hoofd geplant! De prijzen waren natuurlijk ook gebaseerd op op het onderwerp van het toernooi: heerlijke erwtensoep-pakketten van de mutsverstrekker. Die zullen zeker met smaak verorberd gaan worden. Kortom al met al ondanks het snertweer buiten, een heel gezellige dag. En hulde aan allen die dit weer mogelijk hebben gemaakt. Het volgende toernooi dat gorganiseerd gaat worden is op 21 februari tegen Leuth op de locatie te Beek. Reden genoeg om je in te schrijven voor alweer een gezellig samenzijn.

Senioren Breedeweg bijten spits af met carnaval vieren

Foto: Joop Verstraaten

BREEDEWEG – De Bond van Senioren Breedeweg heeft zaterdag 23 januari de spits afgebeten in Groesbeek met de traditionele carnavalsmiddag die voor de 20ste maal werd gehouden. Ook dit jaar stond het programma weer bol van optredens die op een voortreffelijke wijze werden gepresenteerd door Theo van Blitz.

Bij het begin van de middag – waar veel van de 200 aanwezigen in carnavalstenue gestoken waren - werden Dien de Valk – Peters en Rob van de Horst bedankt voor hun vele verdienste voor de senioren van De Breedeweg. Daarnaast werd Henk Lenssen bedankt voor zijn grote inzet voor de carnavalsmiddagen in Breedeweg; zonder hem was het nooit zo'n groot feest geweest. Naast Prins Ummenie de 56ste Willie Kaal van carnavalsvereniging Net Aecht met gevolg, waren ook aanwezig Prins Ramon van De Feestneus met gevolg en de gehele Prinsensenaat. Tussen de bedrijven door zorgde hofkapel 'Now da wér', dat de carnavalsstemming er volop in bleef. Naast de optredens van diverse schlagergroepen die hun nieuwste schlager ten gehore brachten, kregen evenals de buutreedners Andrew Helder en Jo Schoofs de handen op elkaar van de volle zaal. De Groesbeekse Elvis, Jan Meijers (Tuttie) bracht ditmaal geen Elvissongs maar echte meezingers. Het Duo 'Alt van Huus' mocht de gezellige carnavalsmiddag – waar spontaan polonaises ontstonden – met hun alom bekende schlagers afsluiten. De organisatie kan tevreden terug kijken op deze 20ste editie van de carnavalsmiddag in Breedeweg.

Schottish Pimpernel - Prachtige collectie, nu extra feest door kleurrijke aanbiedingen!

KEKERDOM - Schottish Pimpernel - Prachtige collectie, nu extra feest door kleurrijke aanbiedingen! Wij zijn al jaren fan en trouw importeur van meerdere gerenommeerde kwaliteitsmerken. Met trots presenteren wij onze veelzijdige gebreide collectie van truien, vesten, rokken, capes, jassen, hoedjes en accessoires die zich onderscheidt door haar originele karakter en kwaliteit. Alles wordt met grote zorg geselecteerd bij veelal kleine breiers in onder andere Engeland, Scotland en Ierland.

Door de steeds groter wordende vraag naar natuurlijke materialen met haar bijzondere en fijne eigenschappen is de collectie afgelopen jaren met een aantal merken en materialen uitgebreid. Denk aan merinowol, alpacawol, soms ook gecombineerd met cashmere of zijde. Ecologische producten en een prachtige alpaca collectie zijn toegevoegd waarbij ontwerp en goede kwaliteit als uitgangspunt hebben gediend.

Naast de leuke beurzen en interessante fairs waar wij staan, kunt u ook via onze website prachtige wollen vesten, truien en andere mooie producten bekijken en bestellen. Wij hebben speciaal voor u een collectie samengesteld met merken zoals Aran Crafts, Irelands Eye, The Alpaca Collection, Bebhinn Marten en meer.

Basiscollectie en meer info: site en webshop: www.scottishpimpernel.nl. Wij hopen u op een van de beursdagen persoonlijk te mogen ontmoeten. U zult genieten van de hoogwaardige en natuurlijke produkten die wij daar presenteren. Heeft u nu tijd? Kom tot 31 januari naar 'De Waard van Kekerdom' waar wij Open Huis hebben! Dagelijks van 11.00 tot 17.30 uur.

TIP: Onze Open Huisdag in Kekerdom kunt u ook combineren met een heerlijke wandeling in het prachtige natuurgebied De Millingerwaard, dat onlangs is uitgeroepen tot het wildste stukje natuurgebied van Nederland.

Keepersavond Groesbeekse keepers zeer gerslaagd

GROESBEEK - Afgelopen vrijdagavond is er op Sportpark – Zuid aan het Nijerf in Groesbeek door de samenwerkende Groesbeekse voetbalclubs DVSG, Germania, Rood-Wit, Groesbeekse Boy's en De Treffers een keepersavond georganiseerd voor de jeugdkeepers uit Groesbeek.

De trainingen stonden onder leiding van Roy Verstege, schoolhouder van de regionale keepersschool www.keepersscholen.nl regio Gelderland. Hij werd hierbij ondersteund door trainers van de keepersschool en Jeffrey Hoogenbosch, keeper van het eerste elftal van de Groesbeekse Boy's. Enkele tientallen enthousiaste keepers hebben meegedaan aan deze avond. Ondanks de regenval hebben de keepers hun kwaliteiten kunnen laten zien, met als resultaat veel vrolijke en trotse gezichten. Na de training heeft iedereen zich lekker op kunnen warmen met het drinken van een kop warme chocolademelk. De trainers vonden het mooi om te zien dat er nog genoeg keeperstalent in Groesbeek rond loopt. Ook de aanwezige ouders waren zeer enthousiast en gaven aan dat dit zeker voor herhaling vatbaar is. Een geslaagde samenwerking tussen de Groesbeekse voetbalclubs.