GN Berg en Dal Heumen Mook

2 augustus 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 2 augustus 2019


Herbeleef De Slag op de Mookerheide

MOOK - Op zaterdag 24 augustus gaan wij terug naar 1574, De Slag op de Mookerheide. In de sfeer van toen wordt het verhaal verteld van de Tachtigjarige Oorlog in onze streek.

De gasten worden in stijl ontvangen door Teun Tamboer, zo weggelopen uit het huurlingenleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau. In een grote ketel boven het vuur gaart een maaltijd naar historisch recept, terwijl soldaten, weggelopen uit de geschiedenisboekjes hun wapentuig demonstreren. Ook de spannende legendes van Kiste Trui, de Dwaallichtjes en het Moocks Raampje ontbreken niet! Tijdens een prachtige wandeling over de bloeiende heide wordt het verhaal verteld van de beroemde Slag die hier op 14 april 1574 werd uitgevochten tussen het huurlingenleger van Lodewijk en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, en het Spaanse leger van Don Sancho d’Avila.

Het evenement is voor iedereen vanaf 6 jaar op zaterdag 24 augustus van 10:30 tot 15.00 uur. Bij 'Die Swaere Noodt' aan de voet van de Mookerheide, Rijksweg 189 in Mook. Aanmelden kan via info@huystemoock.nl met daarin vermeld naam en aantal volwassenen en kinderen. Kosten: Geen, inclusief lunch.

Deze dag wordt aangeboden door de Stichting Huys te Moock met financiële steun van de gemeente Mook en Middelaar, de Rabobank Clubkas Campagne en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Oud papier niet meer naar de Groesbeekse voetbalverenigingen

GROESBEEK - Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om bij brenglocaties oud papier in te zamelen. Dit zijn de containers op de parkeerplaatsen bij Germania, Groesbeekse Boys, Rood-Wit en DVSG.

Als gevolg van dalende papierprijzen, stijgende transportkosten en aanlevering van veelal grote dozen in de containers kost het de verenigingen tegenwoordig meer geld dan dat het oplevert;
huishoudens maken steeds meer gebruik van de papiercontainer thuis dan dat het papier naar de clubs wordt gebracht;
helaas worden ook ongewenste materialen anders dan papier in de papiercontainers gedumpt.

Wil je Germania, Groesbeekse Boys of DVSG blijven steunen vraag dan of je mede gebruik mag maken van een huiscontainer van een huishouden aan de ophaalroute van deze verenigingen. "Tot onze spijt gaat vanaf 1 augustus het slot op de container. Indien de container er toch nog staat geen papier voor de containter plaatsen!", aldus melden de besturen Germania, Gr-Boys, Rood-Wit en DVSG.

Aangifte doen van diefstal loont!

HEUMEN - Op dinsdag 23 juli kwam bij de gemeente een mail binnen van een mevrouw uit Malden, die een e-bike had gevonden en in haar garage had geplaatst. Ze zou deze fiets in bewaring houden tot de eventuele eigenaar/gedupeerde zich zou melden. De eerlijke vinder had bovendien ook een berichtje geplaatst op de buurt Whats-app uit haar wijk.

Het betrof een Sparta e-bike van slechts drie jaar oud, die weliswaar niet op slot stond, maar wel achter een dichte poort op een terrein in Mook. De eigenaar, een oudere heer, was op dat terrein met nog elf vrijwilligers bezig met vrijwilligerswerk. Een brutale actie van de dief om onder de ogen van een groep hard werkende mannen een fiets te stelen! Vervolgens heeft de eigenaar op 15 juli aangifte gedaan van diefstal van zijn e-bike.

Na het binnenkomen van de melding van een gevonden fiets heeft de bedrijfsleider van de buitendienst van de gemeente Heumen zoals gebruikelijk allereerst het 'register gestolen fietsen' van de RDW geraadpleegd, het merk en framenummer ingevoerd waarna deze fiets meteen naar boven kwam en als gestolen te boek stond. Na contact met leverancier en wijkagent werd al snel de rechtmatige eigenaar achterhaald.

Op woensdag 24 juli zijn zowel de vinder als de gedupeerde met elkaar in contact gebracht en is de fiets dezelfde dag nog aan de rechtmatige eigenaar overhandigd.

Tussen de datum van de aangifte en het retourneren dan deze e-bike zitten welgeteld negen dagen, dus het loont zeker de moeite om altijd aangifte te doen van diefstal bij de politie en als vinder het gevonden goed bij de gemeente te melden.

Nieuwe website: www.allevooroudersuit.nl

MIDDELAAR - Sinds 1 maart bestaat er een nieuwe website: www.allevooroudersuit.nl. Daarop zijn de gegevens terug te vinden van alle personen die geboren en getrouwd zijn in de gemeenten Ammerzoden, Hedel, Mook en Middelaar en Oeffelt.


Op 16 juli is daar de gemeente Heumen aan toegevoegd.
Het bijzondere van deze website is dat uit alle losse persoonsgegevens complete gezinnen zijn samengesteld. Hierdoor ziet de bezoeker in één oogopslag alle kinderen vermeld van een ouderpaar, wanneer en waar deze geboren, getrouwd en overleden zijn. Bovendien wordt ook bij de ouders vermeld van wie zij de zoon of dochter zijn, waar en wanneer zij geboren, getrouwd en overleden zijn en welk beroep zij uitoefenden. Door deze informatie kan het gezin waar de ouders uit voortkwamen gemakkelijk worden teruggevonden.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 11 augustus houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove, Hoefseweg 25, Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230,00 en er zijn twee bonus ronden met een eerste prijs van 50,00 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee.

De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Open repetitie bij muziektheater Carmina Ludens

Carmina Ludens (foto: Yet Bosman)

HEILIG LANDSTICHTING - Op donderdag 5 september houdt muziektheater Carmina Ludens een open repetitie.

De repetitie is van 20.00-22.30 uur in de Taborkapel van de Cenakelkerk, H. Landstichting, Pastoor Rabouplein 1. "Heb je zangervaring en kun je zelfstandig muziek instuderen (noten lezen)? Dan ben je welkom om te komen kijken, luisteren en meedoen. Meld je wel even aan via info@carminaludens.nl.

Er is plaats voor twee tenoren, één bas en één hoge sopraan. Bij de auditie wordt ook gekeken naar je podium/theatergevoel. Meer informatie staat op www.carminaludens.nl.

Henri Thissen wint Flobitour

REGIO - Ook dit jaar was het tot de laatste etappe spannend in de Flobitour. Henri pakte op de laatste dag de winst door de klassement punten en werd winnaar van de Flobitour 2019.

De klassementen geel, groen, bolletjes en ploegenklassement zorgden voor weinig verschillen in het eindklassement.

We kunnen weer terugkijken op een mooi Flobitour wielerspel, en danken ook iedereen die dit heeft doen slagen.

De eindstand ziet er als volgt uit.

  1. Henri Thissen 1227 punten

  2. Koen Groenen 1221

  1. Hein Janssen 1221

4. Sophie Mulders 1208

5. Bob Thissen 1205

Marian van Bergen werd dit jaar na acht keer de rode lantaarn te hebben gewonnen van haar troon gestoten. Bekers en Co bleven zonder punten de winnaar van de rode lantaarn.

De laatste vijf plaatsen:

323 De Horst1 57 punten

324 Ton van Aken 41

325 Theo de Nijs 6

326 Marian van Bergen 1

327 Bekers en Co 0

Dagprijzen in de laatste week waren er voor de volgende deelnemers: een waardebon van Bakker Bart van 7.50 euro: Heidi Bessems, Romy Willems, Marian Cillessen 2x en Sky Kleingeld

De totaalstand staat op internet: www.flobi.nl. Alle prijzen afhalen bij Jan Kersten Zonnebloemstraat 28 dinsdag en donderdag tussen 18:00 en 19:00 uur.

Prikkelarme speeltuinochtend in Millingen

MILLINGEN - De Werkgroep Autisme Millingen (WAM) organiseert een prikkelarme speeltuinochtend op zaterdag 24 augustus van 09.00 tot 12.00 uur in de speeltuin De Steense Gemeente aan de Steenstraat 5 in Millingen aan de Rijn. De toegang is gratis.

Alle kinderen, broers en zusjes, ouders en opa's en oma's uit de gemeente Berg en Dal die, wegens omstandigheden, graag prikkelarm willen spelen zoals kinderen met ASS en/of ADHD/ADD zijn welkom. Er wordt in de speeltuin op 24 augustus rekening mee gehouden, zodat de kinderen een ochtend gezamenlijk prikkelarm kunnen spelen. De speeltuin is rolstoel-toegankelijk.


Koffie, thee en ranja met cake wordt aangeboden door de Werkgroep Autisme Millingen (WAM). Naast kinderen zullen de ouders van de Werkgroep Autisme Millingen (WAM) aanwezig zijn. Zij hebben allen ervaringen op het gebied van ASS-problematieken, en weten ermee om te gaan. WAM bestaat uit ouders van kinderen met autisme, ADHD/ADD, en wordt ondersteund door het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen en Forte Welzijn.

"Wilt u samen met uw kind komen meldt u dan aan via: WAMillingen@outlook.com."

Filosofenbrug Duivelsberg geopend

Wethouder Annelies Visser van Berg en Dal en hoofdsponsors en vrijwilligers Filosofenbrug. (foto: Henk Baron)

BERG EN DAL - De fraaie oude voetgangersbrug in het hart van natuurgebied De Duivelsberg is hersteld en feestelijk geopend. De karakteristieke brug in het Filosofendal lag er lang slecht bij. Op initiatief van pelgrimsroute de Walk of Wisdom is de brug nu gerenoveerd.

Vrijwilligers van Staatsbosbeheer vernieuwden in twee maanden al het hout van de brug met uitzondering van de fundamenten. Ook de bijbehorende trappen werden geheel vernieuwd. Hoofdsponsors waren Cultuurfonds Rijk van Nijmegen, pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg, gemeente Berg en Dal en Devil's Trail Nijmegen. B&B Pastorie Beek deed mee in de organisatie van een sponsorloop.

De vrijwilligers van Staatsbosbeheer kregen bij de opening van de brug elk een bon voor pannenkoeken bij restaurant de Duivelsberg. Elk van de aanwezigen las een favoriete lijfspreuk voor of een filosofisch citaat. Hubert Hendriks van het Cultuurfonds citeerde heel toepasselijk de woorden van drs. P uit diens lied 'Veerpont':

'De andere oever is daarginds, en deze hier is hier.
De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant.
Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland.
En dit heet dan de overkant, onthoudt u dat dus goed.'

Prikkelarme speeltuinochtend in Millingen

MILLINGEN - De Werkgroep Autisme Millingen (WAM) organiseert een prikkelarme speeltuinochtend op zaterdag 24 augustus van 09.00 tot 12.00 uur in de speeltuin De Steense Gemeente aan de Steenstraat 5 in Millingen aan de Rijn. De toegang is gratis.

Alle kinderen, broers en zusjes, ouders en opa's en oma's uit de gemeente Berg en Dal die, wegens omstandigheden, graag prikkelarm willen spelen zoals kinderen met ASS en/of ADHD/ADD zijn welkom. Er wordt in de speeltuin op 24 augustus rekening mee gehouden, zodat de kinderen een ochtend gezamenlijk prikkelarm kunnen spelen. De speeltuin is rolstoel-toegankelijk.


Koffie, thee en ranja met cake wordt aangeboden door de Werkgroep Autisme Millingen (WAM). Naast kinderen zullen de ouders van de Werkgroep Autisme Millingen (WAM) aanwezig zijn. Zij hebben allen ervaringen op het gebied van ASS-problematieken, en weten ermee om te gaan. WAM bestaat uit ouders van kinderen met autisme, ADHD/ADD, en wordt ondersteund door het Sociaal Team Kekerdom, Leuth en Millingen en Forte Welzijn.

"Wilt u samen met uw kind komen meldt u dan aan via: WAMillingen@outlook.com."

Bijzondere toetertocht door polder

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL - Een bijzondere stoet voertuigen trok op zondag 28 juli door de gemeente Berg en Dal.

Wie op het getoeter afkwam zag onder meer een grote vrachtwagen, een politieauto, een brandweerwagen en de marechaussee zien passeren. Bijzonder waren niet alleen de voertuigen, maar ook de inzittenden: naast elke chauffeur zat namelijk een bijrijder met een verstandelijke beperking te glunderen.

De toetertocht is een initiatief van VOF Allemeien, een kleine particuliere zorginstelling in Persingen die woonzorg en dagbesteding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Brandweer, politie, marechaussee, landmacht en talloze bedrijven uit de regio stelden belangeloos hun voertuigen, chauffeurs en sponsorgoederen ter beschikking om de cliënten van Allemeien een onvergetelijke dag te bezorgen.

Het konvooi startte vanaf de Leuthsestraat in Persingen en gingen via Kekerdom, Leuth, Beek-Ubbergen en over de Zevenheuvelenweg naar Groesbeek. Na de lunchpauze vertrokken ze weer via Berg en Dal naar Ubbergen, langs het Hollands-Duits Gemaal en de Bizonbaai, om weer te eindigen in Persingen. De deelnemers genoten zichtbaar, met een warm onthaal langs de route en zwaaien vol enthousiasme terug.

Spaans temperament in Hortus Arcadië Nijmegen

Monica Coronado & Manito. (foto: Edwin Huizing) Edwin Huizing

NIJMEGEN - Op zondagmiddag 11 augustus geven de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito een concert in de Hortus Arcadië, d’ Almarasweg 22d in Nijmegen.

Met hun warmbloedige voorstelling Melodías del Corazón neemt dit tweetal de luisteraar mee naar een wereld vol passie, weemoed hartstocht. Bij de concerten krijgt Monica met haar temperament het publiek snel op het puntje van de stoel. Manito weet altijd met zijn virtuoze spel haar te stimuleren het onderste uit de kan te halen. Dit optreden belooft een en al vuur!

Mónica Coronado begeleidt zichzelf op gitaar. Met heldere stem zingt zij haar verhalen, verzameld en beleefd in haar zwervend bestaan als muzikant. Manito’s vurige spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de Franse gitaarlegende ‘Manitas de Plata’.

Het concert is helemaal akoestisch. Het is van 14.00 tot 15.30 uur; de entree is tien euro. Info staat op www.hortus-nijmegen.nl; reserveren: contact@hortus-nijmegen.nl of telefonisch 024 3561409.

Stukje zomer in Gelderland

NEDERASSELT – Op woensdag 7 augustus komt Omroep Gelderland met Radio en TV naar Nederasselt. De gehele dag zullen er op het Gildeplein activiteiten plaatsvinden voor jong en oud op het Gildeplein. Iedereen is er welkom.

Angelique Krüger en haar team komen met het programma: Zomer in Gelderland! naar Nederasselt. Van 's morgens vroeg tot in de late uurtjes zal er een spektakel plaatsvinden op het Gildeplein om Nederasselt op de kaart te zetten.

Er wordt de gehele dag gewerkt aan verschillende spelonderdelen, zoals: decor bouwen en een dorpsparade. Tijdens de live uitzending is er het spel "de weegschaal" leden van het team moeten dan mensen uit het publiek bij elkaar zoeken tot een bepaald gewicht, dus weet wat u weegt inclusief kleding als zij u vragen!!. Door deze spellen en de grootte van het publiek kan Team Nederasselt 1000 euro verdienen voor het zelfgekozen goede doel: dorpshuis Ons Huis. Het wordt dus een feestje voor eigen deur. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd en deze zullen contant of met de oranje munten betaald kunnen worden. Voor de kleintjes is er een springkussen aanwezig!

Om 18:00 uur begint de tv-uitzending en moeten er 300 mensen aanwezig zijn om de eerste opdracht te volbrengen! Zorg er dus voor dat je erbij bent om team Nederasselt aan te moedigen en laten we er met z'n allen een mooie dag van maken!

Doe mee aan Democratiefestival!

NIJMEGEN - In het weekend van 30 en 31 augustus vindt het Democratiefestival plaats op het eiland 'Veur Lent' in de Waal bij Nijmegen!

Tijdens dit festival vieren we de democratie. En gaan we met elkaar in gesprek. Jong en oud, uit het hele land: iedereen mag meepraten over de toekomst van Nederland. Komt u ook? De toegang is gratis!

Wilt u samen met bekende en onbekende Nederlanders in gesprek over onderwerpen die u raken? Wilt u samen met politici, maatschappelijke organisaties en bedrijven nadenken over het Nederland van nu en straks? Aanmelden kan via www.heumen.nl/democratiefestival

U kunt mee met een bus vanuit de gemeente Heumen (vol=vol). Deze bus vertrekt op zaterdag 31 augustus om 09.00 uur vanaf het Kerkplein in Malden en gaat om 18.00 uur weer terug. Als u eerder naar huis wil of juist langer wil blijven dan is dat natuurlijk mogelijk maar dient u zelf vervoer terug te regelen. Wethouder Frank Eetgerink is uw gastheer. U ontvangt een lunchpakket in de bus, maar alle andere kosten zijn voor eigen rekening. Kunt u niet de 31e dan bent u natuurlijk welkom op 30 augustus. U moet dan wel met eigen vervoer komen.

Het festival gaat over onderwerpen die u belangrijk vindt. Over werk en inkomen, gezondheid, duurzaamheid, onderwijs en jeugd en over de manier waarop we met elkaar samenleven. Kijk waar u persoonlijk staat in actuele discussies. Of ga met politici in debat in de grote Debatarena.

U kunt er behalve praten ook genieten van goed eten en drinken, er is muziek, theater en sport, er zijn exposities en nog veel meer. Bekijk het volledige programma op: www.democratiefestival.nu.

Clara Strobel in de Historische Kerk aan de Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

Tekst: Theo Giesbers

GROESBEEK - Op vrijdag 26 juli gaf de Belgische Clara Strobel een prachtige pianorecital voor een volle kerk.

Hoewel Clara pas 17 jaar oud is, had ze een volwassen programma. Ze opende met de 'Mondscheinsonate' van Ludwig van Beethoven, gevolgd door de 'Fantasiestücke' op. 12 van Robert Schumann. Zij gaf elk deel een fantastisch muzikale inhoud mee. 'Des Abends' voelde ook als de avond en 'Grillen' waren ook echt muzikale grillen.

Zij vervolgde het concert met 'L’ isle joyeuse' van Claude Debussy en sloot af met muzikaal vuurwerk in de 'Mephisto Wals' nr. 1 van Franz Liszt. Een staande ovatie kon niet uitblijven met een heerlijke toegift. Wethouder Annelies Visser overhandigde een boeket, dat meer dan verdiend was. Gelukkig was de televisieploeg van Omroep Berg en Dal aanwezig die alles geregistreerd hebben zodat binnenkort iedereen op tv kan genieten van het fantastische pianospel van Clara Strobel.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zaterdag 10 aug 19.00 uur Woord en Communieviering; Samenzang; Hennie Witsiers.

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Johannes Schellekens.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 10 aug 19.00 uur Eucharistieviering; Samenzang;

Yves Mambueni

Gebedsintenties:Sylvester Roelofs en Mechelina Roelofs-

Toenders.

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 08 aug 19.00 uur Donderdagavondgebed in het

Parochiecentrum.

Zondag 11 aug 11.00 uur Woord en Communieviering;

Samenzang; Andreas Inderwisch

Gebedsintenties: Elisabeth van Xanten-Arts; Marietje Derks-Jordans; Hennie van Lin; Frans Kesseler; Ger Vertogen

Dinsdag 13 aug 10.15 uur Mijlpaalviering

Schoolreünie De Horst Groesbeek

GROESBEEK - Bent u of kent u een leerling van de Sint-Aloysiusschool De Horst Groesbeek, geboren na 01-10-1943 t/m 31-12-1946? Kom dan gezellig naar de schoolreünie, georganiseerd door Els, Mia en Truus!

De reünie zal plaats vinden in oktober 2019. Als je / jullie zin hebben om te komen meld je dan aan via telefoon: Els: 024 3971776, Mia: 06 31079618, Truus: 024 3971126 / 06 25471889. Mailen kan ook: Els: elstheunissen46@gmail.com Mia: coosenmia@gmx.com Truus: gjm.peterskosman@gmail.com of Truus: gjm.peters@kpnplanet.nl. Na de aanmelding krijgt u in september de uitnodiging.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 10 augustus om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Kerk protestantse gemeente Heumen

Zondag 4 aug. 10.00 uur. Voorganger dhr. L. de Blois, Malden. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie. Na de dienst is koffiedrinken in de kerk.

Zondag 11 aug. 10.00 uur. Voorganger Prof. dr. N.M.F. Schreurs, Malden. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie. Na de dienst is koffiedrinken in de kerk.

Misintenties Parochie Groesbeek

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zondag 11 augustus 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Misintentie: Gertruida Sluis-Lamers, Willem Sluis de echtgenoot en Wim de zoon

Dinsdag 13 augustus 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag15 augustus 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus, Maria ten Hemelopneming

Zaterdag 17 augustus 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

17 augustus 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag18 augustus 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

ST. ANTONIUS BREEDEWEG.

Zondag 11 augustus 9.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Voor Jo Hubers vanwege zijn sterfdag van zijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind.

Voor pastoor Herman Hoek.

Woensdag 14 augustus 19.00 uur. Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 18 augustus 09.30 uur H. Mis Maria ten Hemelopneming, m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Uitje coaches Beweegtuin Millingen

Lunch coaches. (foto: Irene Reimerink)

MILLINGEN - De coaches zijn de sporters van de Beweegtuin in Milingen aan de Rijn dankbaar voor hun gulle gift als dank voor het coachen.

"Wij hebben genoten van een weldadige lunch bij Oortjeshekken. Wij hopen jullie allen weer te mogen zien op 21 of 22 augustus in de Beweegtuin."

Kerk protestantse gemeente Heumen

Zondag 4 aug. 10.00 uur. Voorganger dhr. L. de Blois, Malden. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie. Na de dienst is koffiedrinken in de kerk.

Zondag 11 aug. 10.00 uur. Voorganger Prof. dr. N.M.F. Schreurs, Malden. De collectes zijn bestemd voor Edukans en de Diaconie. Na de dienst is koffiedrinken in de kerk.

School's Cool helpt je op weg!

BERG EN DAL - Kom je er even alleen niet uit met je schoolwerk en kan je wel een duwtje in de rug gebruiken?

Wil jij je zoon of dochter dolgraag helpen met school, maar weet je niet hoe? School’s cool biedt kinderen en jongeren een steuntje in de rug op school en bij de soms lastige, dingen die dan kunnen spelen

Een zorgvuldig gekozen mentor (vrijwilliger) ondersteunt jou of jouw kind heel graag bij lastige schoolopdrachten en leermomenten. Als het goed met je gaat en jij je goed voelt, gaat het bijna ook altijd goed op school.

School’s Cool Berg en Dal is er om leerlingen vanaf elf jaar te begeleiden met onder andere: de overstap van de basisschool naar de middelbare school; het plannen van de schooltaken; de school en de taal in Nederland, voor statushouders. Voor inlichtingen mail naar fleur.buijs@fortwelzijn.nl of bel naar 06 12427154.

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Parochietelefoon: 06 23 76 68 73.

Dinsdag 6 augustus: H. Mis en rozenkransgebed vervallen.

Zondag 11 augustus: H. Mis vervalt (er is wel een Mis in Mook om 9.30 uur).

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Parochietelefoon 06 23 76 68 73.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Zondag 11 augustus: 9.30 uur H. Mis.

Kerkberichten Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Parochietelefoon 06 23 76 68 73.

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Zaterdag 10 augustus: H. Mis vervalt (er is een Mis in Mook om 9.30 uur).

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 11 augustus. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. G. Ruiterkamp uit Wijchen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Educans, een organisatie die werkt aan een wereld waarin ieder kind de mogelijkheid krijgt zich te ontwikkelen en uit te groeien naar een volwassene vol zelfvertrouwen, onder andere door goed onderwijs.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom. Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Digitaal Café Groesbeek ook in augustus present

GROESBEEK - Lekker op vakantie? Meestal heeft u dan toch ook uw laptop, tablet of mobiele telefoon meegenomen. En nu wilt u iets meer weten van de computer, laptop, tablet of telefoon!

Kom dinsdag 6 augustus van 10.00 tot 12.00 uur naar het Digitaal Café in de bieb in Groesbeek!

Je kunt er met je vragen terecht en zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. Het Digitaal Café Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst. De inloop is vrij, iedereen is er welkom.

Kerkberichten Mook

Parochie H. Antonius Abt

Parochietelefoon 06 23 76 68 73.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Zondag 11 augustus: 9.30 uur H. Mis.

Kerkberichten Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Parochietelefoon 06 23 76 68 73.

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Zaterdag 10 augustus: H. Mis vervalt (er is een Mis in Mook om 9.30 uur).

Delftse tenniskampers wijden nieuwe banen Groesbeek in

De hele groep van het Delftse tenniskamp poseert op de banen van TV Groesbeek. (foto: TV Groesbeek). 

GROESBEEK - Zie ze spelen, rennen, zwoegen en zweten. Vuurrode koppen hebben ze allemaal, de 42 jeugdleden van de tennisvereniging De Delftse Hout. Zij sloven zich uit in de warmste zomerweek ('s morgens al 33 graden!) op de net vernieuwde banen van TV Groesbeek. Daar zijn ze gedurende drie dagen in de laatste juliweek van negen tot twaalf uur te gast als onderdeel van een jaarlijks tenniskamp, dat de Delftse club elk jaar voor haar jeugdleden organiseert.

En die 42 jongeren van negen tot zestien jaar zijn er niet alleen. Zes trainers van tennisschool TennisTops en nog eens tien oudere jeugdleden zorgen voor de begeleiding. Hoofdtrainer Fabian Stoelinga ziet de tennisspelletjes op liefst vijf banen met genoegen aan. ,,Deze week gaat het vooral om een hele hoop lol. We tennissen natuurlijk ook, maar dan vooral in spelletjesvorm.''

Koppie onder om wat verkoeling te krijgen. (foto: TV Groesbeek). 
Volop concentratie om de bal van het andere koppel te ontvangen. (foto: TV Groesbeek). 

Die lol beleven ze bijvoorbeeld ook bij het minigolf. Ze mogen bij TV Groesbeek eveneens gratis gebruikmaken van de minigolfbaan, die ook op het tenniscomplex is gevestigd. En wat te denken van het waterfestijn na afloop van alle inspanningen. De leiding heeft voor een soort watergeweren gezorgd, waarbij de tennissers elkaar naar hartelust kunnen bestoken. Een evenement, dat bij deze tropische temperaturen niet verkeerd valt.

Maar daarnaast vermaakten de jonge tennissers zich deze week op veel andere manieren. Zo was er een dropping georganiseerd, mochten de jongelui proberen zich uit een escaperoom te redden, bezochten ze het Avonturenpark in De Stekkenberg in Groesbeek, en moesten ze met z'n allen op zoek naar een vermist persoon. Bovendien doken ze bij deze temperaturen vanzelfsprekend massaal in het zwembad van hun tijdelijke huisvesting in groepsaccommodatie Seven Hills aan de Groesbeekse Wylerbaan.

De 18-jarige Douchka Kipping weet hoe het is om z'n tenniskamp mee te maken. Ze gaat dit jaar al voor de vijfde keer mee. Eerst als deelneemster, dit jaar als begeleidster. ,,Het belangrijkste is, dat het voor iedereen vooral een gezellige week is. En dat is het steeds weer.'' Voor de jongsten is bijvoorbeeld zo'n dropping spannend, terwijl de ouderen tijdens die dropping van de gelegenheid gebruikmaken om zomaar te 'verdwalen' en dan pas diep in de nacht de weg naar hun slaapplaats in Seven Hills terug te vinden. En wat wel zo prettig is, ouders of leden van jeugdcommissie zijn er deze week niet bij om hen te controleren en/of te corrigeren.

De 16-jarige Joey Swinkels is met echt een ervaren kenner, als hij de tennisweek moet typeren. Dit is al het negende jaar, dat hij deelneemt. ,,Het leukste is dat je met leeftijdgenoten ertussenuit bent. Met mensen die ik ken. Ik ga niet zo vaak weg, dus dit is prima. En ik vind begeleider zijn nog leuker dan deelnemen.''

Zover is Rik van tien nog lang niet. Hij gaat voor het eerst mee en hij is zo te zien onder de indruk van de tenniskunsten van enkele anderen. Ook hij vindt het leuk om andere kinderen te leren kennen. ,,Maar ik wil vooral veel beter worden met tennissen.''

Vriendendienst

Voor TV Groesbeek-voorzitter Tom Weber was het geen probleem dat de banen van zijn club in deze zomerperiode 's morgens door andere tennissers volop werden gebruikt. ,,In maart werden we benaderd door De Delftse Hout. Dat was niet voor het eerst want twaalf jaar geleden waren ze ook al met zo'n tenniskamp bij ons te gast. Voor een vriendenprijs, honderd euro per dag, waren ze nu opnieuw welkom.''

Het was overigens nog wel spannend of het tenniskamp bij TV Groesbeek door kon gaan. Want in de afgelopen weken werden de banen op de schop genomen. Het oude kunstgras werd verwijderd, de ondergrond geëgaliseerd, de hekken vernieuwd en een prachtige nieuwe kunstgrasmat aangelegd. Die werkzaamheden waren pas daags voor het begin van het tenniskamp voltooid.

Ook baanonderhoudsman Frans Peters keek met gepast plezier naar de verrichtingen van de jonge tennissers. Want hij en zijn mannen hebben de laatste weken veel werk moeten verrichten om de banen speelklaar te krijgen. En met succes. De jonge Delftse gasten werden de blije eerste intensieve gebruikers van de nieuwe kunstgrasmatten. Nu nog de eigen leden.

        

Beleef de Romeinen tijdens het Via Romana Festival!

(foto: Raoul van Meel fotografie)

HEILIG LANDSTICHTING - Het Via Romana festival is een spetterend Romeins spektakel met soldaten en andere types uit de nadagen van het Romeinse Rijk. Om het publiek kennis te laten maken met de Romeinse tijd in de vierde en vijfde eeuw is in 2005 het LRE (Laat Romeins Evenement) ontstaan. Al sinds 2011 verhuisde het LRE naar Museumpark Orientalis met elk jaar een groeiend aantal bezoekers.

Tegenwoordig is het LRE ook wel bekend als het Via Romana Festival. Deze naam is tot stand gekomen door de Via Romana die deels door het museumpark loopt. De Via Romana is een fietsroute, ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen de steden Nijmegen, Berg en Dal, Kranenburg, Kleef, Bedburg-Hau, Kalkar en Xanten. De fietsroute volgt een voormalige Romeinse weg die in de eerste helft van de eerste eeuw is aangelegd ten westen van de Rijn, om de aldaar gelegen militaire kampementen met elkaar te verbinden. Nijmegen en Xanten vormen de eindpunten van de Via Romana. Tijdens het Via Romana Festival wordt een deel van dit gezamenlijke Romeinse verleden getoond en komt de geschiedenis tot leven.

Dit jaar pakt Orientalis het grootst aan en staat de hele zomer al in het teken van de Romeinen. Nog t/m 25 augustus viert Orientalis de Romeinse Zomer en het Via Romana Festival is één van de hoogtepunten hiervan. Tijdens het Via Romana Festival, dat van 6 tot en met 11 augustus plaatsvindt, zullen re-enactmentgroepen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Spanje en het Verenigd Koninkrijk gaan bivakkeren in de Romeinse straat (in Jeruzalem) in Orientalis en hier een week lang als romein leven.


Tijdens het Via Romana Festival komt de Romeinse Straat echt tot leven. Er zijn allerlei activiteiten en er is van alles te zien en te doen. Bezoekers kunnen die dagen van dichtbij ervaren hoe het leven in de laatste jaren van het Romeinse Rijk was; vrouwen en kinderen van de soldaten zijn met de dagelijkse gang van zaken bezig, Germaanse huurlingen hangen rond op straat en de soldaten trainen en vechten. Het publiek kan meedoen met deze trainingen en er kan ook een praatje worden gemaakt met de soldaten, bijvoorbeeld om meer te weten te komen over de kleding die zij dragen of voor wie zij vechten.

Deze kleurrijke gezelschappen geven een schitterende indruk van hoe het leven was in die laatste jaren van het Romeinse Rijk. Elk jaar zet LRE weer een unieke show neer voor publiek. Dit jaar zullen er in het weekend van 10 en 11 augustus meerdere spectaculaire shows zijn, waarbij het publiek ook zelf kan meedoen aan het soldatenleven. Leuk voor zowel deelnemer als toeschouwer.

De hele Romeinse Zomer kunnen kinderen kunnen zich verkleden als Romein, Romeinse spellen spelen en zijn er gratis romeinentasjes bij de kassa te verkrijgen (tot een maximum van twee tasjes per volwassene).

Het Via Romana Festival vindt plaats van dinsdag 6 - zondag 11 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma staat op museumparkorientalis.nl.

De gave van het niets doen

Kunstwerk aan de maas in Overasselt, gezien vanaf een bankje daarbij. (foto: Charlotte Selten)

Tijdens je leven ben je

vaak hyperactief;

die activiteit wordt je ingeprent

zolang je werkzaam bent.

Je moet productief zijn,

ledigheid is des duivels oorkussen,

je moet je capaciteiten gebruiken,

je kansen pakken.

Uiteindelijk ga je met pensioen

na vele jaren sloven.

Je moet dan nog leren

hoe je de rest van je levenstijd

moet doorbrengen in zalig niets doen.

Frits Litmaath

Casper

Hiep hiep hoera Casper 16 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Kus, papa, mama, Romy en Jasmijn.
Poot van Takkie.

Papa en mama

Papa en mama, Henri & Corina Akkerman,
al 12,5 jaar op huwelijkstour! Van harte gefeliciteerd!
Liefs Margareth en Laurens

vader & moeder

Hiep hiep hoera , onze vader & moeder,
opa & oma , Theo en Diny Clappers zijn al
50 jaar een echtpaar. Van harte gefeliciteerd!
Kinderen en kleinkinderen.

Krien

Het is nog niet aan haar te zien.
Maar onze Krien,
Wordt 5 maal tien.

Corina

Je kunt het niet aan haar zien,
maar Corina is bijna 5 x 10.
D.V. zaterdag 3 augustus is de dag,
waarop u onze lieve moeder feliciteren mag!

Chiel

Applaus van de vriendengroep,
voor de nieuwe blouse van Chiel!
Zo'n mooie blouse, stee'j fantastisch
beij zo'n goed jong...

moeder (groot- en overgrootmoeder)

Deze moeder (groot- en overgrootmoeder)
hoopt op 8 augustus, 90 jaar te worden.
We wensen haar een fijne dag toe.
Namens de kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

Prinses

Onze prinses is nu dan écht 6 jaar!
Gefeliciteerd, dikke kus van Mama, Papa,
Tygo en een pootje van Danko

Roos

Deze mooie 'Zeemeermin'
is Roos v.Meerten. Zij wordt
5 augustus 8 jaar.
Van harte gefeliciteerd .
Liefs van Oma Ria.

Nee tegen vloedgolf

Tekst: Gerie van der Land-Zijderveld

PLASMOLEN - Buurtgenoot uit Milsbeek spreekt mij aan. Een ander komt erbij staan. En nog een. Die zegt: “Het gaat over het LOB van Gennep? Daar wil ik ook meer van weten. Dat plan mag niet doorgaan!”

Nog iemand sluit aan. Is ook ongerust over wat er dreigt te gebeuren. “We laten het niet gebeuren!” Daar zijn die buurtgenoten stellig in. “Er moet een actiegroep komen. We zijn beslist niet goed en onvoldoende voorgelicht. We zijn gesust! Snap je dat nou? Dat die burgemeesters dit zomaar laten gebeuren. Het gaat om 7000 mensen! En weet je dat er bij een eventuele evacuatie geen noodplan is voor dieren? En na de wateroverloop geen schadevergoeding? En de waarde van onze huizen gaat omlaag. Het is al op de landelijke tv geweest. We moeten het tij keren! En wel snel! Wakker worden!”

Een mail van een ongeruste buur uit Plasmolen. Die vraagt of ik het wil aankaarten ‘in de politiek.“ “Weten die wel precies wat het plan inhoudt en betekent voor de mensen die in dat gebied wonen? Of hebben zij zich ook laten sussen met mooie verhalen van de voorlichters?”

Ik herinner mij een zin van een voorlichter. Hij kon mij niet overtuigen dat dit een goed plan was en waarom het juist in dit gebied moet komen. “Ja, er is een kans dat die dorpen onderlopen. Maar die kans is zo klein…

Kleine kans dat het in Nederland 40 graden wordt. Vorige week was dat zo maar twee keer het geval.

Ondertussen ben ik klaarwakker en is actiegroep ‘Nee tegen de vloedgolf’ een feit!

Zomerverschijnselen in de Telpost in Millingen

MILLINGEN - Doro Krol is in de Telpost in Millingen aan de Rijn van 1 tot 12 augustus. Open op zondagen 4 en 11 augustus van 11.00-16.00 uur op de Rijndijk 29 in Millingen aan de Rijn.

Doro Krol Beeldend kunstenaar werkt vanaf woensdag in de Telpost bij Millingen aan de Rijn. Ze maakt daar haar nieuwe schilderijen en tekeningen en laat haar inspireren door de Waal , het landschap en natuur rondom de Ooijpolder en de Millingenwaard. Tijdens deze periode is de Telpost omgevormd tot haar atelier. Waarbij de bezoeker een uniek inkijkje in de werkwijze van de kunstenaar kan krijgen


De werken van Doro zijn herkenbaar aan hun rijke vormen en kleuren, eenvoud en verstilling. Met haar oog voor detail en natuurlijke interesse voor schoonheid maakt Doro schilderijen die soms niet van echt zijn te onderscheiden. Haar aansprekende composities ontroeren en betoveren, zijn kleine pareltjes van formaat.

Extra informatie: Kunstenaars verblijven bij toerbeurt in Millingen aan de Rijn. Zij werken in Telpost Millingen. Op zondag is de Telpost geopend van 11.00-16.00 uur.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Daniela Bauman, Solingen 3 - 14 juli

Brigitte Picavet, Oss 17 - 28 juli

Doro Krol, Nijmegen 31 juli - 11 augustus

Michelle de Vaan/Ilke van Deventer, Amsterdam 14 - 25 augustus

Jorieke Rottier, Vlissingen 28 augustus - 8 september

Telpost Millingen tijdens 3-oeverfestival; Wilma van der Veen, Arnhem 20 - 22 september. Meer info staat op www.kunstinmillingen.nl.

N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp op sportcomplex De Eendracht'

NIJMEGEN - N.E.C. Nijmegen Voetbalkampen kleuren deze zomer rood-groen-zwart. In juli vond het eerste N.E.C. Voetbalkamp van de zomervakantie plaats. Tientallen kinderen van 6 tot en met 15 jaar genoten onder leiding van deskundige jeugdtrainers van drie dagen voetbalplezier.

Het volgende N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp is van 14 - 16 augustus op sportcomplex De Eendracht in Nijmegen. Alle trainingen van het driedaagse voetbalkamp vinden dagelijks plaats van 9:00-15:00 uur.

Meet & Greet

Voetbalplezier vormt het belangrijkste uitgangspunt van het N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp. Naast afwisselende en vernieuwende trainingsvormen staat een Meet & Greet met spelers van de eerste selectie van N.E.C. op het programma. Na afloop mogen alle deelnemende jongens en meisjes hun eigen N.E.C. Nijmegen Voetbalkampen-tenue houden en ontvangen ze een certificaat als blijvende herinnering aan het Voetbalkamp.

Inschrijven voor het N.E.C. Nijmegen Voetbalkamp op sportcomplex De Eendracht kan via www.nec-nijmegen.nl/voetbalkampen.

Een beperking hoeft geen beperking te zijn; kom bij het GVO

NIJMEGEN - "Wij zijn GVO en bieden mensen met een verstandelijke beperking allerlei activiteiten aan."

"Zwemmen, koor, yoga-koken, creatieve soos, fietsen, uitstapjes, speelweek voor jongeren, schouwburg en nog veel meer. Gezellig samen zijn, dat staat bij ons voorop en genieten. Interesse? Kijk dan eens op onze website en zie wat er allemaal mogelijk is. Wij zoeken deelnemers maar ook vrijwilligers. Kom gratis een keertje kijken. Wie weet..."

'Bikers Against Child Abuse' tijdens vakantieperiode bereikbaar

REGIO - In de zomer trekken veel mensen er op uit om te genieten van het weer en de omgeving. Voor veel kinderen een spannende tijd maar vaak tegelijkertijd een vloek en een zegen. Immers, de vertrouwde omgeving, vrienden, de computer en het lievelingsspeelgoed laten ze achter. Toch geeft het ontvluchten van de dagelijkse routine en de leuke dingen op een vakantie de meeste kinderen ontspanning en plezier.

Maar niet voor ieder kind werkt dat zo. Er zijn misbruikte en mishandelde kinderen die dagelijks te maken hebben met angst. Bijvoorbeeld de angst om de dader tegen te komen of angst op herhaling van het misbruik of de mishandeling.

Bikers ook tijdens de vakantie in binnen- en buitenland oproepbaar voor de kinderen. Bikers Against Child Abuse heeft met 273 Chapters wereldwijd een behoorlijke dekking en zorgt dat de kinderen, die door de organisatie zijn opgenomen, weten dat B.A.C.A. voor hen klaarstaat, ook in de vakantieperiode.

Stel je voor, een B.A.C.A.-kind gaat naar Italië op vakantie in de buurt van het Gardameer. Of lekker op een camping op de Veluwe? Hoe fijn is het dan dat je daar verwelkomd wordt door B.A.C.A.-bikers en weet dat je niet langer bang hoeft te zijn voor de wereld waarin je leeft? Omdat er waar dan ook bikers oproepbaar zijn om voor jouw een veiliger omgeving creeëren? 24/7, dus ook in de vakantie.

Wat doet Bikers Against Child Abuse? Bikers Against Child Abuse (B.A.C.A.) bestaat met de bedoeling een veiliger omgeving te realiseren voor misbruikte en mishandelde kinderen. Wij bestaan uit een grote groep bikers die kinderen de kracht wil geven niet bang te zijn voor de wereld waarin ze leven. Wij staan klaar om onze beschadigde vrienden te ondersteunen door ze te betrekken bij een bestaande verenigde wereldwijde organisatie. Wij werken samen met lokale en landelijke groepen en instanties die al kinderen beschermen. Wij willen duidelijk laten weten aan ieder die betrokken is bij een misbruikt of mishandeld kind, dat dit kind tot onze organisatie behoort en dat wij bereid zijn om fysieke en morele steun te geven door het kind op te nemen in onze organisatie en door onze fysieke aanwezigheid. Wij staan klaar om deze kinderen te beschermen tegen verder misbruik of mishandeling. Wij veroordelen elk gebruik van geweld en intimidatie in elke vorm en tegen ieder persoon. Maar als de omstandigheden zich voordoen dat wij de enige hindernis zijn die verhindert dat verder geweld gebruikt wordt tegen een kind, dan zijn wij bereid deze hindernis te zijn. Neem de tijd en kijk rond op onze website voor alle informatie.

Heb je in je omgeving een kind of kinderen die door misbruik en/of mishandeling bang zijn en die baat zouden hebben bij extra steun bij het verwerken ervan? Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek. Bent u werkzaam bij een kindorganisatie? Wij maken graag kennis en spreken ook op seminars en bijeenkomsten.

Meer informatie: Bikers Against Child Abuse; Dutch East Chapter; http://dutch.bacaworld.org/chapters/east; Hulplijn: 06 36514221. Wilt u meer informatie over ons chapter, onze werkwijze of zich bij ons aansluiten? Stuur dan een e-mail naar: secretary@ea-nld.bacaworld.org.

COPD-café in de Mallemolen

GROESBEEK - Aan het eind van het derde COPD-café in de Mallemolen, zei een bezoeker: 'Schrijf in het stukje voor de krant dat het gezellig is; dat er een activiteit is; dat er een thema is en dat er deskundigen zijn voor vragen op elk gebied! Dan komen er vast steeds meer mensen'.

Tijdens dit café werd het thema ergotherapie besproken. Ergotherapeute Mirna School was weer te gast en dit maal met een praatje over wat ergotherapie kan doen voor mensen met copd. Omdat mensen met copd vaak weinig lucht hebben is het nodig dat ze heel goed met hun energie omgaan. Een ergotherapeut kan meekijken naar wat energie geeft en wat energie kost. Waaraan en hoe kan iemand zijn energie het best besteden. Dat kan met een 'activiteitenweger'. Ook heeft ze vertelt over mogelijke vergoedingen en aanpassingen aan huis. Natuurlijk zijn er vragen gesteld; 'ik wil graag zelf stoffen en zuigen, maar het stofzuigen is te zwaar. Hoe kan ik toch mijn kamer schoon houden?' en 'ik kan niet zelf mijn boodschappen doen omdat de weg erheen al lang is en het in de winkel te druk is. Wat kun je doen om de boodschappen in huis te krijgen?' Ook is er weer veel uitgewisseld met elkaar en waren er tips en adviezen van de aanwezige fysiotherapeut en beweegcoach. Tijdens het praatje kwam het onderwerp vanzelf op bewegen. Ondanks dat iedereen weet hoe goed het is om te bewegen, kan dat toch heel lastig zijn. Daar wist beweegcoach Marian Schijf wel raad mee. In een mum van tijd was iedereen aan het oefenen in de stoel, alleen of in tweetallen en steeds een beetje intensiever. Door de leuke oefeningen en het plezier dat het ieder gaf, had niemand in de gaten dat er toch best veel bewogen was. Eendrachtig besloten de bezoekers dat het goed was om dit actieve deel elke keer terug te laten komen. Aldus een bezoeker: het kost energie om bij het café te komen, maar het geeft ook veel energie als je er bent!

Wilt u hier ook bij zijn? Het copd-café is er maandelijks op een maandagmiddag. U bent na de zomer welkom op maandag 2 september, 14 oktober, 11 november en op 9 december in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 van 15.00-17.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd.

Wilt u graag komen en hebt u geen vervoer? Laat het ons weten, dan zorgen we er voor. Telefoon Forte Welzijn: 085 040 60 66 of info@fortewelzijn.nl.

Iedereen doet mee!

MOOK - In juli 2016 is het VN-verdrag over de 'rechten van personen met een handicap' van kracht geworden. Doel van dit verdrag is een gelijkwaardige deelname van mensen met een beperking in de maatschappij. Een inclusieve samenleving!

In een inclusieve samenleving kan iedereen gelijkwaardig meedoen en wordt niemand gediscrimineerd of uitgesloten!

Voor mensen met een beperking hetzij, fysiek, psychisch, visueel, auditief en/of verstandelijk, betekent dit, meedoen op voet van gelijkheid, dat er grip is op hun eigen leven en dat er toegang is tot dezelfde voorzieningen en diensten als mensen zonder beperking. Mensen met een beperking blijven nu langer zelfstandig thuis wonen en krijgen de hulp en ondersteuning die daarbij nodig is.

Projectgroep VN-verdrag

De ASD Adviesraad Sociaal Domein Mook/Middelaar heeft een projectgroep gestart. Het doel van het project is om de Gemeente zo breed en volledig mogelijk te adviseren over de invoering van het verdrag!

Informatie van belanghebbenden is noodzakelijk! Totale toegankelijkheid schept de voorwaarden om zelfstandig en op een gelijkwaardige manier gebruik te kunnen maken van openbare ruimte, vervoer, gebouwen, diensten en informatie. Toegankelijkheid is de basis om deel te nemen aan het economisch en maatschappelijk leven.

Het betreft hier inwoners met: Motorische beperkingen: problemen met bewegen; Visuele beperkingen: slecht of niet-ziend; Auditieve beperkingen: slecht of niet kunnen horen; Verstandelijke beperkingen; Psychische beperkingen; Taal/Leesproblemen

Het gaat o.a. om vragen als: Is fysieke bereikbaarheid binnen onze Gemeente goed geregeld, denk hierbij aan openbare gebouwen, trottoir, enzovoort. Hoe duidelijk en begrijpelijk is de schriftelijke informatievoorziening vanuit de Gemeente, de gemeentelijke website, bewegwijzering? Is het vervoer binnen de Gemeente toegankelijk en eenvoudig te regelen? Ervaar je een vriendelijke, begripvolle en gelijkwaardige bejegening in het contact met de Gemeente? Heb je hulp nodig bij jouw beperking, om volledig mee te kunnen doen? Zo ja, welke hulp zou je van de gemeenschap Mook/Middelaar willen ontvangen? Is die hulp binnen de Gemeente voldoende beschikbaar?

Om deze informatie te verkrijgen, wil de projectgroep door middel van werkbezoeken met inwoners met een beperking en vertegenwoordigers van betrokken organisaties en de Mookse samenleving in gesprek gaan, om te onderzoeken hoe inclusief onze samenleving in Mook/Middelaar is.

Wilt u meepraten, dan kunt u mailen naar: VNverdragMM@gmail.com of neem contact met ons op telefoonnummer 06 82628853.

Openstelling Kerk aan de Groesbeek

GROESBEEK - Steeds weer een verrassing of er bezoekers komen. Maar tot nog toe hebben de vrijwilligers van Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek zich niet hoeven vervelen. Er zijn zelfs vaste bezoekers, mensen die het als een vast vrijdagmiddaguitje in de agenda hebben gezet.

Een echtpaar uit Heumen bijvoorbeeld, komt graag. En een andere bezoeker laat weten: "Er is altijd iemand voor een praatje, ik drink een kop thee en ik luister naar muziek. En ik weet nu steeds meer van de kerk, die toren zó oud, daar was ik mij nooit zo bewust van. En naarmate ik vaker de kunstwerkjes bekijk vind ik ze steeds mooier!

De expositie 'Encaustiek, schilderen met was en warmte' was ook mooi! Beeldend kunstenaar Ingrid Claessen kreeg veel mooie reacties en via deze expositie zijn verschillende werken van eigenaar gewisseld. Vanaf deze week is het de beurt aan Jannie Schaapman uit Groesbeek. Zij is lid van de Protestantse kerk en exposeert een serie foto's met als thema: 'Licht en Lucht.'

Welke muziek er 9 september is, is nog een verrassing. De muzikante die had toegezegd kan helaas niet komen. Maar misschien is er wel een andere muzikant die zich aanmeldt? We houden ons aanbevolen! De piano en het orgel staan ter beschikking. Of is er een koor dat wil komen repeteren? De akoestiek in de kerk is fantastisch. Maar ook zonder muziek is een kijkje in de kerk met de oudste toren van Groesbeek de moeite waard. Loop vrij in en uit. WelKOM! Open van twee tot vier. www.pkn-groesbeek.nl

Schoolreünie De Horst Groesbeek

GROESBEEK - Bent u of kent u een leerling van de Sint-Aloysiusschool De Horst Groesbeek, geboren tussen 01-10-1943 en 31-12-1946? Kom dan gezellig naar de schoolreünie, georganiseerd door Els, Mia en Truus!

De reünie zal plaats vinden in oktober. Als je / jullie zin hebben om te komen meld je dan aan via telefoon: Els: 024 3971776, Mia: 06 31079618, Truus: 024 3971126 / 06 25471889. Mailen kan ook: Els: elstheunissen46@gmail.com; Mia: coosenmia@gmx.com; Truus: gjm.peterskosman@gmail.com of Truus: gjm.peters@kpnplanet.nl. Na de aanmelding krijgt u in september de uitnodiging.

Holland Casino Nijmegen viert 30ste verjaardag

NIJMEGEN - Holland Casino Nijmegen bestaat 30 jaar en pakt groots uit met een jubileum feestmaand die u echt niet mag missen.

Geniet de hele maand augustus van diverse optredens, profiteer van aantrekkelijke acties en maak gebruik van een scherp geprijsde restaurantaanbieding. Met uw bezoek maakt u ook nog eens gratis kans op een luxe reis naar Curaçao én geldprijzen oplopend tot 3.000 euro!

Wie jarig is trakteert

Holland Casino Nijmegen verzorgt voor haar jubileum feestmaand een mooi cadeau voor de inwoners van Nijmegen en omstreken. Samen met Pathé bioscoop te Lent wordt op 16 en 17 augustus een buitenbioscoop geplaatst op het vernieuwde Waalkade. U bent van harte welkom om op deze prachtige locatie voor Holland Casino te genieten van de films Skyfall en Bohemian Rhapsody. Beide films starten om 21.15 uur. Neem rustig een eigen stoel, kussen of kleed mee om op te zitten.

Gratis kans op een reis naar Curaçao. Vier het jubileum mee en ontvang bij elk bezoek tot en met 9 augustus een loterijlot, waarmee u gratis kans maakt op een prachtige prijs: luxe 9-daagse reis naar Curaçao voor 2 personen. Het enige dat u hoeft te doen, is uw loten inleveren en aanwezig zijn bij de trekking op 9 augustus.

Ferry Doedens en Ruth Jacott

Uiteraard mag tijdens zo'n jubileum feestmaand een verjaardagfeest niet ontbreken. Holland Casino Nijmegen organiseert er zelfs twee: op vrijdag 9 en op zondag 11 augustus. Profiteer van gratis entree en laat u tijdens deze dagen trakteren op gebak en feestelijke hapjes. Geniet van een luxe lunchbuffet voor 7,50 euro inclusief een glas bubbels. Speel gratis mee met de extra spellen en maak kans op leuke (geld)prijzen. Naast alle verwennerij en extra speelplezier valt er ook nog genoeg te beleven op het gebied van live entertainment. Ontmoet onder andere op vrijdag Ferry Doedens en geniet op zondag van een spetterend optreden van Ruth Jacott.

Gratis kans op 1.000, 2.000 en 3.000 euro! Speel vanaf 10 augustus tot en met 28 augustus bij elk bezoek een gratis speelronde bij Amerikaanse Roulette. Wint u? Dan ontvangt u een lot, waarmee u gratis kans maakt op drie prachtige geldprijzen: 1.000, 2.000 en 3.000 euro!!

Kortom, genoeg redenen om tijdens de jubileum-feestmaand een bezoek aan Holland Casino Nijmegen te brengen. En er zijn er zelfs nog meer redenen. Bekijk het volledige programma op hollandcasino.nl/nijmegen.

Kids en Koffie, Spelinloop en Muziek op schoot

BEEK - Ouders ontmoeten ouders en kinderen spelen. Spelinloop en Muziek op schoot bij Kids en Koffie in Beek. De zomer is bijna voorbij alles wordt weer opgestart. Zo ook Kids en Koffie in het Kulturhus in Beek.

"We starten op 14 augustus met een spel inloop samen met de deelnemers van de peutergym voor alle kinderen van 0-4 jaar en op 21 augustus komt Ansje Pansje twee workshops verzorgen van 'Muziek op Schoot'.

De spel inloop valt samen met de kindervakantieweek voor de oudere kinderen, en biedt ook de jongere kinderen een leuke activiteit. De spel inloop wordt begeleid door de docent van de peutergym, Ingrid. Tijdens de peutergym leren kinderen spelenderwijs om te bewegen: klimmen, klauteren, balanceren, hangen, springen en rollen en doen zij bewegingservaring op.

Muziek-op-Schoot is bedoeld voor jonge kinderen van 6 maanden tot 4 jaar met hun (groot)ouders. Tijdens de workshop van ongeveer 30 tot 40 minuten zing, beweeg, speel en luister je samen met je kind. Er zijn diverse liedjes en spelletjes over allerlei dagelijkse dingen, aankleed- en opruimliedjes, seizoen liedjes, troostliedjes en bewegingsspelletjes.

Lijkt u dit interessant? Sluit dan aan op woensdagochtend 14 augustus tussen 10.15 en 11.45 uur en/of 21 augustus van 9.30-11.00 uur. Koffie en thee zijn te koop voor 1 euro.

Aanmelden via petra.kregting@fortewelzijn.nl. Deelname is gratis! Facebook pagina Kids en Koffie Beek-Berg en Dal.

Gemeente pakt parkeerprobleem Weverstraat in Kekerdom aan

KEKERDOM - De gemeente neemt na overleg met omwonenden extra maatregelen om de parkeeroverlast aan de Weverstraat in Kekerdom te voorkomen. Dit parkeerprobleem ontstaat met name door de vele bezoekers van de Millingerwaard, Millinger Theetuin en café De Waard van Kekerdom. Dit is een probleem voor omwonenden en hulpdiensten.

Hoe is de situatie nu? Veel automobilisten parkeren gratis aan de Weverstraat op plekken waar dat niet mag. Of ze parkeren op plekken waar het weliswaar is toegestaan, maar waardoor omwonenden (en hun eventuele gasten) niet meer kunnen parkeren. De automobilisten maken te weinig gebruik van de alternatieven: parkeren op het terrein van de firma Daamen aan het begin van de Weverstraat. Parkeren op dit terrein kost € 3,-. Een ander alternatief is parkeren op parkeerterrein De Lange Poal van Staasbosbeheer. Op de Weverstraat zelf geldt een parkeerverbod aan de zuidzijde van de rijbaan. Aan de andere zijde, ter hoogte van de huisnummers 96 t/m 96b mag met twee wielen op het trottoir worden geparkeerd. Verkeersborden geven dit aan. Deze vorm van parkeren is ingesteld op verzoek van de bewoners om op de rijbaan van de Weverstraat een voldoende brede doorgang voor landbouwverkeer en nood- en hulpdiensten vrij te houden.

Welke maatregelen neemt de gemeente? De gemeente vindt dat ondernemers horen te zorgen voor een goede parkeergelegenheid voor hun gasten. Dit geldt dus ook voor Staasbosbeheer, De Millinger Theetuin en De Waard. Indien nodig faciliteert de gemeente deze ondernemers bij hun zoektocht naar een geschikte parkeermogelijkheid. De gemeente vindt parkeerplaats De Lange Poal (van Staasbosbeheer) te ver weg en geen passende parkeerplaats voor de wandelingen die veelal in Kekerdom starten. De Millinger Theetuin en café De Waard hebben geen parkeerplek op eigen terrein. Voordat de definitieve oplossing gerealiseerd is stelt de gemeente een totaal parkeerverbod in, Van de Duffeltdijk tot aan de Weverstraat (hoek Visserstraat). Mensen die aan dit stuk weg wonen kunnen een ontheffing krijgen. Dit totale parkeerverbod geldt wettelijk gezien maximaal vier maanden. Tegen die tijd hoopt de gemeente de definitieve oplossing ingevoerd te hebben, samen met de betrokken partijen.

Wat doet de gemeente aan handhaving? Sinds kort is de gemeente begonnen om foutparkeerders te bekeuren. De effecten daarvan zijn al zichtbaar. Dit lost echter het probleem niet helemaal op. De structurele oplossing die nu gezocht wordt moet daar wel voor zorgen.