GN Berg en Dal Heumen Mook

2 november 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 2 november 2016


Bibliotheek Beek gewoon geopend

Foto: Marcel Krijgsman

BEEK - Ondanks de verbouwing in Kulturhus Beek is de Bibliotheek Beek gewoon geopend. En dat niet alleen, er is van alles te doen. Nieuwsgierige kinderen kunnen op 4 november leren programmeren en op 11 november aansluiten bij een gratis kindercollege over filosofie. Op 4 en 11 november zijn er ook interessante colleges voor volwassenen over vormgeven aan afscheid en de wereld van de archeologie.

Het kindercollege op 11 november wordt gegeven door filosofe en orthopedagoge drs. Ilona Jager. Wat maakt jou gelukkig? En wat is dat eigenlijk; gelukkig zijn? Is het alles hebben wat je wilt of vooral heel blij zijn? Of ontstaat geluk door andere dingen, zoals leuke vrienden? Kan iemand anders zeggen dat jij gelukkig bent, of kun jij alleen dat bepalen? Ilona sluit in dit college goed aan op de belevingswereld van 7-12 jarigen.

De Universiteit van Beek gaat op 4 november in op tradities rondom afscheid en wordt gegeven door drs. Anne Marij Postel, antropoloog en ritueelbegeleider. Op 11 november maak je kennis met opgravingen van metalen vondsten. Tijdens het college worden restauratieprojecten getoond. De kans is groot dat een aantal van deze archeologische objecten je bekend zal voorkomen. De colleges worden gegeven van 20.00 tot 21.30 uur.

Ook in andere Bibliotheken in de regio is genoeg te beleven. Ga als ouder met je peuter op 7 november om 10.00 uur naar het Peutercafé in Bibliotheek Leuth voor tips bij de mediaopvoeding van je peuter. Of informeer als senior in Bibliotheek Millingen, Ooij en Leuth naar de bijeenkomst 'Vertel eens', waar je luistert naar verhalen over vroeger onder het genot van een kopje koffie. Deel zelf ook je mooiste herinneringen. Kijk voor meer informatie over bibliotheekactiviteiten op www.obgz.nl/agenda of informeer ernaar in je bibliotheek.

De Fraps in concert in dorpshuis Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Stoelen moesten afgelopen zondagmiddag worden bijgezet voor de liefhebbers in dorpshuis De Sprong voor het concert van De Fraps.

De bekende blaaskapel uit Leuth onder leiding van dirigent Jaap van Herwaarden bracht de welbekende Egeländermuziek ten gehore. Het gastoptreden werd verzorgd door het Wijks Shantykoor Tussen Rijn en Lek uit Wijk bij Duurstede onder leiding van Arie Veenendaal. Het succesvolle concert werd met een gezamenlijk optreden afgesloten.

Voor elfde keer het Ooijs ommetje

OOIJ - Zondag 13 november vindt voor de elfde keer het Ooijs ommetje, de loop van de Ooij (voorheen Bastenrun) plaats. Deze loop gaat door het prachtige landschap de Ooijpolder. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom deze hardloopwedstrijd zoveel deelnemers kent.

Er is een kinderloop van 1 kilometer ingedeeld in drie leeftijdscategorieën die start vanaf 10.00 uur. Direct na binnenkomst van de laatste kinderen vindt de prijsuitreiking plaats in De Sprong. Groteren kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. De 5 en 10 km starten tegelijkertijd om 11:00 uur en de prijsuitreiking is direct na binnenkomst van de laatste deelnemer.

Deelnemers kunnen zich met korting op het inschrijfgeld, rechtstreeks voor-inschrijven op de website: hetooijsommetje.nl. Er kan ook op de wedstrijddag zelf ingeschreven worden tot vijftien minuten voor aanvang van het betreffende onderdeel in De Sprong aan de Pr. Bernhardstraat 3 in Ooij. Meer informatie: hetooijsommetje.nl, telefoon 06 54956212 of bastenrun@gmail.com.

Einde SVO Ooij biljartcompetitie

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – Vrijdagavond 14 oktober werd in het SVO-clubhuis 'De Kempkes' door leden met partners de SVO-biljart competitie 2016 afgesloten met een uitstekend door Spar Looijschelder verzorgd buffet en een overheerlijk toetje, dat smolt als ijs voor de zon.

Voordat de winnaars bekend werden gemaakt werden door voorzitter Wim Vermeulen enkele leden met een presentje voor hun inzet voor deze geslaagde competitie bedankt. Ook barman Ger Toonen werd bedankt voor zijn aanwezigheid op de speelavonden. Vervolgens werden de winnaars van de 33 gespeelde partijen bekendgemaakt. Allereerst werd voor de eerste maal de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan Jan Bartels. De derde prijs van de competitie was voor Kees Woudtra met 276.86 punten (volgens de voorzitter had Kees iedere week een eigen wedstrijdsysteem). Frans Huisman toonde zich verrast dat hij met 278.97 punten de tweede prijs in de wacht kon slepen. De eerste prijs ging met 280.66 punten naar Henk Hubbers met de bijbehorende wisselplaquette.

Schrijf in & Win-actie Energieplein Berg en Dal

BERG EN DAL – Tot 7 november maken alle nieuwsbriefabonnees van Energieplein Berg en Dal kans op 1 van de 5 warmtescans met energieadvies ter waarde van 400 euro.

Bij de winnaars komt een onafhankelijke energieadviseur langs en voert een warmte– en woningscan uit. Voor de warmtescan wordt een infraroodcamera gebruikt waarmee te zien is waar warmte weglekt uit de woning. Samen met de energieadviseur maakt de bewoner een rondje door de woning waarna zij een persoonlijk energieadvies opstellen. Met het energieadvies ziet men precies wat in die situatie de beste opties zijn om energie en kosten te besparen. Ook worden het comfort, onderhoud en eventuele klachten in het advies opgenomen. En dan is het tijd voor actie!
Bent u nog geen nieuwsbriefabonnee van Energieplein Berg en Dal, schrijf u dan in op www.energieplein-bergendal.nl.

Gemeente geeft subsidie muziekonderwijs

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal is van plan om onder bepaalde voorwaarden subsidie te verlenen aan het muziekonderwijs voor jeugd en jongeren in Berg en Dal.

Een subsidie per schooljaar kan worden verleend voor activiteiten op het gebied van individueel muziekonderwijs aan jeugd en jongeren vanuit een muziekvereniging én Groepsgewijs muziekonderwijs op basisscholen.
Men dienst wel aan diverse verplichtingen te voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie zoals 1. Een vereniging komt in aanmerking indien zij aan haar jeugd – en jongerenleden muziekonderwijs aanbiedt door gekwalificeerde muziekdocenten; 2. De peildatum voor het bepalen van de omvang van het aantal jeugd/jongerenleden is 1 juli van het jaar voorafgaand aan het subsidie jaar; 3. Een basisschool komt in aanmerking voor een subsidie op basis van een door burgemeester en wethouders goedgekeurd plan van aanpak voor één schooljaar, dat bij de aanvraag moet zijn bijgevoegd.

De hoogte van de subsidie blijft voor een activiteit een bedrag van 250 euro per jeugd-/ jongerenlid per jaar en voor een basisschool mits een goedgekeurd plan voor het betreffende schooljaar 4.000 euro.

Feest bij schutterij Sint-Hubertus

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Op zaterdag 5 november viert schutterij Sint-Hubertus het jaarlijkse Sint-Hubertusfeest. Het traditionele feest ter ere van de patroonheilige (Sint-Hubertus) begint met het verzamelen van alle leden in uniform om 8.30 uur bij het schuttersgebouw aan de Vendelierstraat.

Om 8.45 uur vertrekt de vereniging in een kleurrijke stoet naar de kerk waar om 9.00 uur wordt binnen gegaan met vliegende vaandels en slaande trom. Tijdens de heilige mis met schutterseer zal traditiegetrouw het Hubertusbrood aan iedereen worden uitgereikt, en zullen de overleden schuttersleden worden herdacht. Deze H. mis zal worden voorgegaan door de pastoor Janssen. De geestelijk adviseur van schutterij Sint-Hubertus, pastor J. van Gestel verblijft nog steeds in het ziekenhuis. "Wij wensen hem veel beterschap toe."

Na de H. mis wordt er afgemarcheerd naar café/zaal Oomen waar de gebruikelijke koffietafel en traditionele verse worst wordt genuttigd. Aansluitend zullen de jubilarissen gehuldigd worden. Het avondprogramma zal om 20.00 uur beginnen in het schuttersgebouw. Alle leden zijn hiervoor uitgenodigd! Dus alom gezelligheid dat tot in de late uurtjes zal duren.

Nooit meer winter in Ooij door theaterwerkplaats Spelemeien

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Onlangs was de premièrevoorstelling 'Nooit meer Winter' van theaterwerkplaats – dagbesteding Spelemeien onderdeel van Allemeien in dorpshuis De Sprong.

Het stuk werd opgevoerd door een groep gehandicapten met een geestelijke of lichamelijke beperking, waar zij twee maal in de week bezig zijn met muziek, dans en toneel. De voorstelling speelt zich af op een camping met een chagrijnige campingbeheerder. De groep heeft met spel , dans en improvisatie toch een fijne vakantie beleefd op de camping en baas Nel door de winter geholpen.

Met Nooit meer Winter worden de lachspieren niet gespaard. Het is voor de elfde maal dat er toneelvoorstellingen zijn, waarvan de laatste vier jaar in het dorpshuis De Sprong in Ooij. Op woensdagmiddag 2 november wordt de voorstelling herhaald om 13.45 uur in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Politie gebruikt pepperspray bij aanhouding in Groesbeek

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal kreeg vrijdagavond rond tien uur de melding dat er vernielingen waren aangericht aan een woning aan de Hogeweg in Groesbeek.

Toen de politie ter plaatse kwam, was de vernieler verdwenen. Even later kwam de vernieler met zijn auto de Hogeweg oprijden waarna hij een stopteken kreeg. Toen de politie hem wilde aanhouden, verzette 45-jarige inwoner uit Groesbeek zich fel, waarbij de politie pepperspray moest gebruiken om de man in de politieauto te krijgen. Hij is vervolgens aangehouden en ingesloten in het bureau van Nijmegen voor vernieling, verzet en belediging van agenten. Daarnaast is er een onderzoek gestart of de man onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde.

Diefstal oprijwagen mislukt

GROESBEEK – Dieven hebben donderdagavond getracht een oprijwagen te ontvreemden bij een garagebedrijf aan De Ren in Groesbeek.

Door een gat in het gaas te knippen zijn de dieven het terrein van de garage opgekomen en hebben getracht de oprijwagen aan de praat te krijgen, wat niet bleek te lukken. Wel is het contactslot en stuurkolom vernield, waardoor er een schade is ontstaan van vele honderden euro's. De oprijwagen stond in dit geval buiten omdat hij momenteel kapot was; normaliter staat deze binnen omdat die zeer gewild blijken te zijn. Op camerabeelden, die de eigenaar van de garage op facebook heeft gezet, komen twee lieden het terrein opgelopen. Nadat de diefstal mislukte hebben ze vervolgens alle auto's die op het terrein stonden bekeken maar vermoedelijk niets naar hun gading kunnen vinden. De garagehouder vermoedt dat naast de twee dieven die op zijn terrein liepen er een op het spoor op de uitkijk heeft gestaan. Inmiddels is aangifte bij de politie gedaan van vernieling.

Bingojackpot groeit weer

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen is weer aan het groeien en staat op donderdagavond 3 november op 100 euro.

De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250,. Voor de gelukkige is er op die avond 350 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend. De bingoballetjes rollen pas om 20.00 uur.

Expositie in Kerkje van Persingen

PERSINGEN - Het eerste en tweede weekend van november exposeert Ben Wasser in het Kerkje van Persingen in de Ooijpolder met werk in retrospectief, reminescenties aan de jaren zestig en zeventig in collages en assemblages op steenplanken.

De planken waarop de handgevormde stenen in de haaghutten te drogen werden gelegd tonen na al die jaren nog vaag het stempel van die werkzaamheid in een regelmatig patroon. In de serie 'Variaties over de Gulden Snede' wordt dit diffuse patroon met verschillende objecten geaccentueerd zonder het eigen ritme en het speciale patine van de planken geweld aan te doen. De panelen worden begeleid door een onderstroom van schilderijen uit die jaren over uiteenlopende thema's.

Poppydagen in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Ter herdenking van 'Klaproosdag' op 11 november 1918, het einde van WO1, staat het Nationaal Bevrijdingsmuseum van maandag 7 tot en met vrijdag 11 november in het teken van de zogenoemde 'poppy' dagen.

De gehele dag van 10.00-17.00 uur is er een doorlopend filmprogramma en daarnaast zijn er speciale displays met 'poppy'-producten in de museumwinkel. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Verdiepen op de begane grond

GROESBEEK - Op zondag 13 november van 16.00 tot 18.00 uur begint een nieuwe reeks wintertijd-ontmoetingen onder de naam: Parterre. Thema is: Hopen…, openen?

Hoe vaak spreken we elkaar of onszelf moed in met de hoop op beter, dat iets vervelends weer voorbijgaat, dat morgen een nieuwe dag is met nieuwe kansen. IJdele hoop? Positief zijn? Over een woord dat kan openen en sluiten.

Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima. Voor het dekken van de onkosten vragen we een bijdrage voor het drinken. Een vrije gift is ook welkom.

De ontmoeting is in de protestantse kerk, Kerkstraat in Groesbeek.

Oktoberfest bij SC Millingen / Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de 4e keer werd het Oktoberfest georganiseerd door SC Millingen/ Odio.

Dit Oktoberfest was vrijdagavond 21 oktober in het clubhuis. Een jaarlijkse feestavond voor leden, vrijwilligers en sponsoren, die naarmate de avond vorderde, drukker en gezelliger werd. Feest-dj Mike zorgde met Schlager- en andere passende muziek voor de juiste sfeer.

Millings Jaarboek deel 19

MILLINGEN - Binnenkort is het weer zo ver. Het verschijnen van het Millings Jaarboek deel 19. Ook dit jaar heeft de redactie een aantal interessante artikelen verzameld over Millingen en Millingenaren en deze gebundeld in het jaarboek.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere de Pioniers van de Millingse Geschiedenis, Duivelse bezweringen, de ontstaansgeschiedenis van sportpark De Hove en het Millings Kasteel. Genoeg om uit de zien naar deel 19.

De officiële presentatie vindt plaats op zaterdag 19 november in De Gelderse Poort, Rijndijk 6 in Millingen en start om 15.00 uur. Wees op tijd want zitplaatsen zijn beperkt. Ook dit jaar is het weer mogelijk om na afloop van de presentatie deel te nemen aan het drie gangen buffet dat Erica en Willy serveren. Het buffet gaat door als minimaal 20 personen hieraan deelnemen. De kosten bedragen 17,50 euro per persoon en dienen ter plekke voldaan te worden. Aanmelden kunt u zich via info@millingsjaarboek.nl of tonvanraaij@hotmail.nl. Verdere gegevens zoals de agenda volgen binnenkort.

Vijf minuten voor rust fataal

voor De Treffers

GROESBEEK – Tegen Barendracht heeft De Treffers zijn eerste thuisnederlaag geleden. De twee Barendrechtse doelpunten vielen in de laatste vijf minuten van de eerste helft. Na rust zetten de Groesbekers alle zeilen bij, maar ze kwamen niet verder dan 1-2.


De eerste 20 minuten waren beide ploegen gelijkwaardig ondanks dat de eerste kans – in de eerste minuut - voor de Zuid-Hollanders was. Keeper Niels Kornelis stompte de bal – uit een vrije trap – weg, waarna de rebound een hachelijk moment opleverde. In de 18de minuut had Remy Raterink moeten scoren, maar vrij voor doel schoot hij naast. De Barendrechters werden sterker, maar dankzij Niels Kornelis liep De Treffers toen nog geen averij op ondanks dat de roodzwarten er nog sporadisch uitkwamen.

De eerste hoekschop van Barendrecht was gelijk raak, ondanks dat er een overtreding aan vooraf was gegaan tegen Pim Balkestein, wat de scheidsrechter niet zag. Direct daarna werd het 0-2 door onoplettendheid aan Trefferszijde. In de tweede helft nam De Treffers het heft in handen. Doelman Marc van Splunter had een magnifieke redding op de kopbal van Raterink op voorgeven van Nick de Bondt.

In de 49ste minuut kwam het gewenste tegendoelpunt. Een voorzet van Nick de Bondt werd met de hand onderschept. Gevolg: een strafschop die Nick zelf keihard inschoot: 1-2. De Treffers was vervolgens oppermachtig, maar de bal ging niet in het net. In de 72ste minuut had Meeuwsen een uitgelezen kans, maar de trefzekere spits kopte recht op de doelman af. Robin Janssen had nog een schot in de benen, maar de bal ging net over. De gelijkmaker kwam echter niet en de drie punten gingen mee naar Barendrecht. Een heuglijk moment was de terugkeer van Jan Willem Stronks, die daarmee een punt zette aan een jaar blessureleed.

Weer een vijfsetter voor Switch'87

MILLINGEN - Vandaag een uitwedstrijd in Huissen tegen Setash. De eerste set was duidelijk voor ons en daar was niet heel veel voor nodig. We speelden het slim tegen een, op het eerste gezicht, zwak Setash. Alle aanvalsters konden worden benut, de servicepass en rallypass waren stabiel. Met duidelijke cijfers, 17-25, wonnen we de eerste set.

"In de tweede set ging het ook nog wel, al slopen er al meer fouten in het spel. We waren op alle fronten gewoon het betere team. Technisch, tactisch en fysiek. Met iets meer moeite trokken we set naar ons toe met 21-25. De derde set kan in één woord omschreven worden: slecht! Slecht met allemaal hoofdletters en een uitroepteken. Zoveel fouten, met name in de service. Verdedigend, passend, aanvallend, de ene fout stapelde zich op de andere. Na een kwartier stond er 25-15 op het scorebord.

In de vierde set wisten we het tij niet te keren. Bij sommige speelsters ontstond frustratie, er leek niets te lukken en de fouten bleven zich opstapelen. Setash profiteerde optimaal van onze fouten en de onrust in het veld. Ondanks het slechte spel, kwamen we op matchpoint. Deze werd niet gemaakt en Setash trok de set naar zich toe, 27-25.

Dus weer op voor een vijfde set. De knop werd omgezet en het begin was voor ons. Toch gaven we weer een ruime voorsprong weg. Gelukkig waren we op tijd bij de les en met de service van Eva kwamen we op matchpoint. De eer was weggelegd voor Ellis, die een prachtig bal in de rechtdoor sloeg. Met 12-15 besloten we de wedstrijd. Er was geen winnaarsgevoel na de wedstrijd. Zaterdag 5 november spelen we om 16.30 uur thuis tegen Scylla, hopelijk kunnen we deze in vier sets winnen."

Griezels gezien bij Tennisvereniging Groesbeek!

GROESBEEK - Zaterdag 29 oktober vond het eerste Halloweentennistoernooi voor de jeugd plaats bij tennisvereniging Groesbeek. Bijna 40 kinderen hebben in hun griezeloutfit eerst een uur staan tennissen. Alle zeven banen waren overgenomen door enge types…

Daarna stond er een heerlijk hapje op het menu van frietjes, uilenogen en afgehakte vingers. Inmiddels was het buiten al donker geworden en kon na het eten de spooktocht beginnen. Deze was over het gehele terrein van de vereniging, maar dan natuurlijk zonder lampen. En dan is het best donker achter bij de midgetgolf baan! Zeker als daar nog een golfgriezel staat die met je wilt midgetgolfen in het donker. De kinderen moesten allerlei opdrachten uitvoeren zoals bijvoorbeeld padden happen, een bezem-estafette, met spoken gooien, op visite bij waarzegheks Ursula en nog veel meer. Dit allemaal om de kwijtgeraakte spullen van Graaf Griezelstein terug te vinden.

Dankzij de inzet van de jeugdcommissie, een aantal enthousiaste ouders en oudere jeugdleden is het Halloweenennis toernooi een supergeslaagde avond geworden.

Meer verhalen gezocht over een eeuw Bodewes in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Na de voorstelling ‘een eeuw Bodewes’ op 5 en 6 november in de O.E.V. gaat het scheepswerftheater verder met het verzamelen van verhalen voor een boek over de scheepswerf in Millingen aan de Rijn. "We zoeken bijvoorbeeld verhalen over de schepen, zijn er schepen waar u speciale herinneringen aan heeft?"

"We willen nog meer weten: Hoe kwam u als medewerker op de scheepswerf terecht? Wat betekende Millingen voor de werf en andersom? Welk vakmanschap was er nodig om goede schepen te bouwen en te repareren? Heeft u nog anekdotes over wat er gebeurde op de werkvloer? Hoe ervoer u de sluiting van de werf? Heeft u verhalen of foto's die u nu al wil delen, mail naar info@vleugelmoer.nl."

De opbrengsten van de kaartverkoop zullen gebruikt worden voor het maken van het boek. Na de voorstelling is er gelegenheid om verhalen te delen en gegevens achter te laten voor meer informatie. Voor de zaterdagmiddagvoorstelling zijn nog voldoende kaarten beschikbaar, voor zaterdagavond en zondagmiddag is haast geboden, er zijn nog kaarten bij Primera en op www.vleugelmoer.nl.

Concert Kamerkoor Ton sur Ton

Peter van de Lavoir

Foto: Peter van de Lavoir

BEEK-UBBERGEN - Kamerkoor Ton sur Ton zingt Bach vóór, Bach na. Alweer tien jaar geleden is Kamerkoor Ton sur Ton opgericht. Dit heugelijke feit vieren we met een feestelijk programma: Bach vóór, Bach na.

Onder leiding van Margriet Stok zingen we prachtige koorwerken van een achterneef en van twee nazaten van Johann Sebastian Bach en van enkele voorlopers en navolgers. Het thema van ons jubileumprogramma vertolkt hoop en verwachting naast vergankelijkheid. Een thema dat nauw samenhangt met de laatste zondag van het kerkelijk jaar en het begin van de adventstijd.

Op het programma staan twee motetten van Heinrich Schütz en werken van Carl Philipp Emanuel Bach en Johann Christoph Friedrich Bach, twee zonen van J.S. Bach. De tijd waarin deze muziek is gecomponeerd beslaat de periode van vroeg-barok tot vroeg-klassiek. De begeleiding wordt verzorgd door René Berman (cello) en Berry van Berkum (orgel). René Berman speelt bovendien delen uit de prachtige cellosuite in C-groot van de grote J.S. Bach. Berry van Berkum speelt intermezzi op het orgel.

Het concert is 20 november om 15.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk, Kerkberg 3 in Beek-Ubbergen. Entree: 14 euro aan de deur, 12 in de voorverkoop; www.kamerkoortonsurton.nl. Tip: Houdt u rekening met omleidingen en extra verkeersdrukte in Nijmegen en omgeving vanwege de Zevenheuvelenloop, zie www.zevenheuvelenloop.nl voor de route.

Joep Onderdelinden komt met Taart naar Cardo

Fotograaf: Katinka Krijgsman

GROESBEEK - Zin in een feestje? Kom dan donderdag 10 november naar Cardo Theater, naar cabaretier Joep Onderdelinden met zijn voorstelling Taart! Joep is vijftig geworden, dat schreeuwt om een lied, een ABC-tje en een diavoorstelling. Zou je denken…

De voorstelling begint om 20.00 uur. Tickets à 15,00 euro zijn verkrijgbaar bij Primera of online www.cardotheater.nl. Joep Onderdelinden staat bekend om zijn hilarische, beeldende manier vertellen en wordt zelfs vergeleken met Toon Hermans. In Taart, zijn nieuwe komische, muzikale solovoorstelling, overdondert Joep je dus met (oude en nieuwe) hilarische verhalen.

Via zijn leven in de grote stad, zijn tuinhuis met vergeten ruigpootuilen, zijn gestaag groeiende ouderdomskwalen, zijn ontmoetingen met mensonvriendelijke Schotse hooglanders en zijn stedentrips, gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: Is vijftig wel de kers op mijn taart? Wat de uitkomst ook moge zijn, gelachen wordt er in ieder geval!

Joep maakte eerder vijf solovoorstellingen en was vorig seizoen te zien in de feelgood klucht 'Boer wil betere vrouw'. Hij werd meerdere malen door pers en publiek geroemd om zijn mimiek, zijn typetjes en zijn ontwapenende verhalen. Ook is hij bekend van zijn rol als Postbode Siemen in de VPRO-serie Zaai.

Kristallnachtherdenking Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Tijdens de jaarlijkse Kristallnachtherdenking op 9 november presenteert om 19.30 uur de Duitse stripauteur Barbara Yelin haar graphic novel 'Irmina' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Yelin is winnaar van de Max & Moritz prijs 2016 voor de beste Duitse stripauteur. De indrukwekkende roman 'Irmina' is gebaseerd op dagboeken, gevonden in de nalatenschap van Yelins grootmoeder. Centraal thema: hoe een jonge slimme, eigenzinnige vrouw tot meeloper wordt van het naziregime. De voertaal van de boekpresentatie in het Bevrijdingsmuseum is Duits.

'Irmina' vertelt het verhaal van een verloren liefde, een leven vol tegenstellingen en de medeplichtigheid die ontstaat door, bewust of onbewust, weg te kijken. De ambitieuze en eigenzinnige Duitse Irmina reist midden jaren '30 naar London voor een opleiding tot internationaal secretaresse. Daar leert ze Howard Green kennen, een van de eerste zwarte studenten in Oxford. Ze vinden elkaar in hun streven naar vrijheid en onafhankelijkheid. Hun relatie eindigt abrupt als Irmina, gedwongen door de politieke situatie in Hitler-Duitsland, naar Berlijn terugkeert. Naarmate het naziregime haar grip op de maatschappij verstevigt, lijkt een voorspoedige toekomst alleen weggelegd voor hen die zich conformeren. Maar dat past niet bij Irmina. Of toch wel?

Entreeprijs: 5,00 euro per persoon. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl.

Bewoners wijk

krijgen zeggenschap bij herinrichting

Herwendaalseweg

GROESBEEK - Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil de bewoners van de wijk Herwendaal een grote zeggenschap geven bij de herinrichting van de Herwendaalseweg. Het college is van mening dat niet alleen groot onderhoud aan de Herwendaalseweg nodig is, maar dat het ook gewenst is de Herwendaalseweg kwalitatief op te waarderen en opnieuw in te gaan richten.

Daarmee wil het college de inwoners van de wijk Herwendaal de gelegenheid geven mee te gaan bepalen hoe de Herwendaalseweg er uit moet komen te zien, uiteraard binnen de financiële en infrastructurele kaders. Hiervoor heeft de gemeenteraad al 600.000 euro beschikbaar gesteld zodat er in totaal 1.100.000 beschikbaar is voor de Herwendaalseweg.


Naast de herinrichting van de Herwendaalseweg is afgesproken dat er ook gekeken gaat worden naar de wensen en ideeën die inwoners van de wijk Herwendaal hebben om de uitstraling, gezelligheid en leefbaarheid in hun wijk te verbeteren.

Het idee van het college is dat de inwoners van de wijk zelf aan de slag gaan om deze eventuele wensen te kunnen realiseren. De gemeente en andere partijen kunnen hen hierbij ondersteunen. De gemeente wil het aanpakken van de Herwendaalseweg gebruiken om met de mensen in de wijk Herwendaal in contact te komen. Met dit voorstel heeft het college twee doelstellingen voor ogen:


- Herinrichting van de Herwendaalseweg, zodat een leefbare en ruimtelijk kwalitatief goede en
mooie inrichting ontstaat die tientallen jaren mee kan.
- Stimuleren en ondersteunen van ideeën en wensen van inwoners die bijdragen aan ( het verbeteren van ) de leefbaarheid in de wijk Herwendaal.

Bestuurster scooter gewond na aanrijding met auto

GROESBEEK – Woensdagavond is op de Wylerbaan in Groesbeek een bestuurster van een scooter gewond geraakt na een botsing met een auto.

Het meisje kwam uit de richting van de grens en reed niet op het fietspad, maar op de Wylerbaan. Ter hoogte van Het Lagewald wilde de scooterrijdster linksaf Het Lagewald oprijden, waarbij ze werd ingehaald door een automobiliste uit Beek. Het slachtoffer kwam ten val en liep een hoofdwond op. De gealarmeerde ambulance heeft eerste hulp aan het slachtoffer verleend. Zowel de auto als de scooter raakten door de aanrijding beschadigd. De politie heeft korte tijd het verkeer vanuit Duitsland omgeleid via Het Lagewald.

Herfstclinic SC Millingen

Foto: Hein van Deursen

MILLINGEN - Voor de pupillen werd woensdag 26 oktober een Herfstclinic georganiseerd op het kunststofgrasveld van sportpark De Hove. De Herfstclinic stond onder leiding van Daan Arnts en Joey Wijnhoven, spelers van het eerste elftal.

Diverse spelvormen, bal-oefeningen, kopballen, techniektrainingen en voetbalpartijtjes werden uitgevoerd door de jonge spelertjes. De organisatie hoopt, dat de voetballertjes de Herfstclinic leuk en leerzaam vonden, maar vooral dat ze plezier hebben gehad. De organisatie, bestaande uit Daan Arnts, Joey Wijnhoven is de kantinedienst van het clubhuis en de terreinmeester dankbaar voor de lekkere broodjes worst en voor het spelmateriaal, dat op het veld klaar stond. In de winterstop zal een indoorclinic (in de sporthal) georganiseerd worden.

Groesbeekse Boys

uit de beker

GROESBEEK - Groesbeekse Boys moest zondag 23 oktober aantreden voor de eerste knock-out ronde om de regionale KNVB beker. In Zevenaar stond de strijd tegen DCS op de agenda. Een tegenstander die even als Groesbeekse Boys in de derde klasse actief is. De sportieve wedstrijd eindigde met een 0-0 eindstand waarna penalty's de beslissing moesten brengen. Uiteindelijk gingen de gastheren als winnaar van het veld.

Trainer Camiel Jager greep de wedstrijd aan om diverse spelers uit zijn basisteam rust te gunnen. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om (langdurig) geblesseerden en talenten uit de jeugdafdeling speelminuten te laten maken. Gedurende de totale wedstrijd was DCS meer in balbezit en creëerde het de beste doelkansen. Het was aan de twee Groesbeekse doelmannen te danken dat de nul na negentig minuten op het scorebord stond. Jeffrey Hoogenbosch toonde in de eerste helft zijn klasse, zijn stand-in Jens van de Berg deed in de tweede helft niet voor hem onder. De grootste Groesbeekse kansen konden in de tweede helft genoteerd worden. Luuk Eikholt zag een schot na een voorzet van Maarten van de Burg geblokt worden. Even later brak Maarten van de Burg door de Zevenaarse verdediging waar hij, al dan niet onreglementair, geblokt werd door DCS verdedigers. Na de eerste vijf strafschoppen ging het gelijk op. Uiteindelijk hadden beide teams acht pingels nodig om de onderlinge strijd te beslissen. Nadat A-junior Niek Eeren voor Groesbeekse Boys gemist had schoot DCS doelman Nils van der Landen wel raak.

Groesbeekse Boys is door de verliespartij uitgeschakeld voor de bekerstrijd waardoor het zich geheel kan richten op de competitie. Zondag 30 oktober wacht daarvoor de uitwedstrijd tegen SCE. De wedstrijd in Nijmegen start om 14.00 uur. Een week later staat de thuiswedstrijd tegen Vitesse '08 uit Gennep op het programma.

Wandelochtend Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Elke maand organiseert het Inloophuis Groesbeek, in samenwerking met Lieke Vullings (van Bomen en Mensen uit Groesbeek) een wandelochtend voor mensen die zélf óf in hun omgeving te maken hebben met kanker of een andere ernstige ziekte. Doel van de wandelochtend is lotgenotencontact en de troost van de natuur ervaren in de natuur én met anderen.

De natuur doet meer dan troosten, zij kan je inspireren en je soms de juiste stap op het juiste moment laten zien. Er zit elke maand een ander klein thema in de wandeling, bedoeld om even de blik naar binnen te richten. Daarnaast is wandelen in een regelmatig ritme sowieso helend. Het werken met andere aandachtoefeningen helpt je bij je lichamelijke en emotionele weerstand. Soms is het leven echt eenvoudiger dan je kunt bedenken: wandel je gezond, snuif Vitamine Groen op!

De wandelingen vinden plaats elke tweede maandag van de maand en gaan door bij minimaal drie deelnemers. Starttijd 10.00 uur. We sluiten af rond 12.30-13.00 uur na een gezamenlijk kopje koffie of thee. U dient zich vooraf aan te melden via het Inloophuis Groesbeek (www.inloophuisgroesbeek.nl) of Bomen en Mensen (www.bomenenmensen.nl).

Kijk op www.inloophuisgroesbeek.nl voor alle activiteiten die het Inloophuis Groesbeek organiseert of stap eens over onze drempel. Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen met kanker of een andere ernstige ziekte en hun naasten uit Berg en Dal en wijde omgeving. Je kunt altijd zomaar binnenlopen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook tijdens de georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen, om er op een ontspannen manier ‘even uit te zijn’. Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek, telefoon 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Groesbeekse geruchten (deel 3)

Links poseert 'd'n Eike ziene Lin' , in het midden 'd'n Eike zien Jan' en rechts Dos Janssen (de Schroef).

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - De vorige twee afleveringen speelden zich af omstreeks 1880, maar al veel eerder had Groesbeek een roemruchte naam. Al in 1721, het dorp heeft dan circa 450 inwoners, wordt te Kleef geklaagd over Groesbeekse hout– en wilddieven, die in het Kleefse Woud en in andere wildbanen van Zijne Koninklijke Majesteit van Pruissen aanmerkelijke schade aanrichten.

Waldfurster maken melding van 'kwaadwillende, die zich niet ontzien wanneer zij door de Bediendes van den Furst worden betrapt daartegen met geweld in oppositie te komen'. De toen afgekondigde maatregelen baten niet, want in het jaar 1738 worden deze klachten herhaald. Op 16 april 1757 wordt bericht: 'Dat de ingezetenen van het dorp Groesbeek sedert enige tijd de verboden jacht en beschadiging der bossen weer uitgeoefend hebben. Omdat zij op geen minnelijke wijze daarvan te weerhouden zijn, werd eergisteren een Commando van 100 man naar Groesbeek gestuurd.' Daar werden drie personen gevangen genomen en één persoon doodgeschoten. Door deze prompte executie hoopt men dat het woud en de bosschages in de toekomst niet verder geruïneerd worden'. IJdele hoop want om de wanorde te beteugelen wordt op 26 januari 1768 door een ambtenaar geadviseerd om wegens de verregaande twisten te Groesbeek en om de vele klachten uit Kleef de rechterlijke bevoegdheid in handen van het hoogste gezag te leggen (in dit geval bij de Staten van Gelderland) en niet bij een particulier grootgrondbezitter (de Heer van Groesbeek).

Ter verduidelijking: Voor hun levensonderhoud was de toenmalige bevolking voor een belangrijk deel geheel aangewezen 'op wat de natuur hen bood'. De bezembinders benodigde rijshout en heide terwijl de boeren het bos introkken om hout te halen voor het maken van gereedschap, afrasteringen enzovoort. Verder werd er brandhout gehaald en gestroopt om vlees in de pot te krijgen. Dat hiervoor veelal het Reichswald bezocht werd, komt onder meer omdat de Bruuk en Grafwegen indertijd de dichtst bevolkte buurtschappen waren.

11 / 32

Kinderwerk Breedeweg krijgt incidentele subsidie

BERG EN DAL – Het college heeft onlangs ingestemd om een incidentele subsidie te verlenen voor kinderwerk in het kerkdorp Breedeweg voor het schooljaar 2016-2017. Sinds 2013 wordt het kinderwerk Breedeweg uitgevoerd door de Stichting Wijkraad Breedeweg Actief. Hiervoor werd dit georganiseerd door Stichting Welzijn Groesbeek.

Voor de activiteiten in het schooljaar 2016/2017 heeft de Stichting subsidie aan het gemeentebestuur gevraagd. Volgens het college versterkt het kinderwerk de sociale samenhang en maatschappelijke participatie. Hun activiteiten bestaan uit:
- Instuif voor kinderen van 4- tot 9 jaar ( groep 1 tot en met 6 van de basisschool ). Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals knutselen en het bos in gaan. Dit jaar wordt er liefst zeven maal wat georganiseerd.
- Minisoos voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Dit jaar wordt 30 maal de minisoos op de vrijdagavond georganiseerd. Sommige avonden worden door de begeleiding georganiseerd.
Maar ook een deel van de avonden wordt door de kinderen zelf ingevuld terwijl er een maal per jaar een voorlichtingsavond is met een thema.
Volgens het college zijn de activiteiten een aanvulling op de activiteiten op school en maken talentontwikkeling en ontmoeting met leeftijdgenoten mogelijk. Daarnaast heeft het een ontmoetingsfunctie voor de ouders onderling. Vanaf het schooljaar 2017/2018 zullen zowel de organisatie van de Instuif als Minisoos het met een bedrag van 750 euro moeten doen.

Groen licht voor brouwerij in voormalige smederij

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Groesbeek heeft onlangs groen licht gegeven aan het verzoek van de eigenaren van brouwerij D'n Drul om zich te willen vestigen in de voormalige smederij van de familie Oomen aan de Dorpsstraat 7 in Groesbeek.

Brouwerij D'n Drul is momenteel gevestigd in de Hoflaan.Het was lange tijd onzeker of het gemeentebestuur wel toestemming zou verlenen dit in verband met de geldende parkeernorm. De projectontwikkelaar die het pand van Oomen en de smederij gekocht heeft, voldeed niet aan de parkeernorm, maar daar is inmiddels een oplossing voor gevonden. De ingang van de smederij is vele jaren een doorn in het oog geweest door het gazen hek, dat naast het pand stond midden in het centrum van Groesbeek. Voordat het zover is, zal de voormalige smederij nog een fikse interne verbouwing moeten ondergaan voordat er leven in de brouwerij komt.

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

+SieR is jarig en... geeft cadeaus weg!

GROESBEEK – Feestmaand december is bij uitstek de maand om elkaar te verrassen met een mooi cadeau. En reken er op dat het een enorm plezier zal zijn, als je iets moois gaat uitzoeken bij +SieR. Want +SieR viert haar jubileum, en gaat zelfs cadeaus weggeven!

Iedere kopende klant krijgt een lot die ingevuld kan worden ingeleverd. Vervolgens zullen
er in de eerste week van het nieuwe jaar winnende loten worden getrokken. Aan hen zullen cadeaus worden uitgereikt met een totale waarde van liefst 3000 euro! Zo wordt een cadeautje kopen nóg leuker! 'Ik ben nu één jaar open en dat wil ik graag vieren', aldus eigenaresse Ellen ter Haar.

De goedlachse Ellen komt uit een echte ondernemersfamilie. Hard werken is haar niet vreemd. Ellen: 'Toen we de sleutel van dit pand kregen, hebben we in drie weken tijd de hele winkel ingericht, nadat we al het meubilair in onze achtertuin zelf hadden gemaakt.' Wel dertig gerenommeerde merken liggen nu in die zelfgemaakte kasten en vitrines te pronken. Stijlvolle horloges, elegante sieraden, portemonnees en tassen, er is een ruime keuze bij +Sier. Of je nu een bijzondere eyecatcher zoekt, of juist iets van de laatste trends, Ellen wijst je graag de weg in de wereld van modieuze accessoires. En weet je niet wat te kiezen om cadeau te geven? Dan is een cadeaubon van +SieR een goed alternatief. Alvast inspiratie opdoen? +SieR is te vinden op Facebook en Instagram, maar een keer binnen lopen is natuurlijk veel leuker. Samen met hondje Milo zorgt Ellen altijd voor een warm welkom!

+SieR is gevestigd aan de Bellevue 8; telefoon: 024 6636189.

Pronkzittingen carnavalsvereniging De Deurdouwers

MILLINGEN - Een jaar vliegt voorbij. Dat geldt voor ons, maar zal zeker ook voor Prins Rob de Entertainer gelden. Zijn heerschappij over Boemelgat zal nog maar even duren. Er worden weer diverse namen genoemd als zijn opvolger. Op zaterdag 12 november zal de pronkzitting weer worden gehouden.

Zaterdag 12 november en zondag 13 november beloven weer twee fantastische pronkzittingen van De Deurdouwers te worden. Rob de Entertainer en zijn beide pages Richella en Anieke, heten een ieder welkom in Hotel Millings Centrum.

Op deze twee dagen zullen vele artiesten op het podium te zien zijn. De Rellebellen en de Puppies zullen met hun dansen iedereen weten te vermaken. Externe artiesten Herman & Trui op zaterdagavond en feestduo 'Toe Maar' op zondagmiddag zullen voor een geweldig spektakel zorgen.

Ook van eigen bodem zullen we geweldige optredens zien zoals de Pleebeckgroep, Wilco Janssen, en Barry van Heumen. Verder wordt op de zondagmiddag de Grootste Deurdouwer bekend gemaakt.

De pronkzitting begint zaterdagavond om 20:00 uur. De zaal is vanaf 19:00 uur geopend. De aanvang voor de revuemiddag op zondag is om 13:30 uur. Vanaf 12:30 uur kunt u in de zaal terecht.

Entree zaterdagavond: niet-leden 7,00 en leden gratis; entree revuemiddag niet-leden 4,00 (65+), 1,00 (kinderen onder 16 jaar) en 7,00 euro (16 - 65 jaar) en leden gratis. De voorverkoop (alleen voor de zaterdagavond) is op zondag 6 november in Hotel Millings Centrum, Heerbaan 186 in Millingen aan de Rijn. Leden van 11:30 tot 12:00 uur en niet-leden van 12:00 tot 12.30 uur. Meer informatie over De Deurdouwers staat op www.deurdouwers.net.

Bloemisterij Roos Groesbeek gespe- cialiseerd in rouwarrangementen

GROESBEEK - In deze moeilijke periode rondom het verliezen van een dierbare geeft u uw laatste groet met bloemen. Als uw bloemist staan wij klaar om dit voor u te realiseren.

Dit kan gaan om rouwarrangementen of rouwboeketten in elk gewenst formaat en prijsklasse. Ook rouwlinten zijn in vele kleuren leverbaar. U bepaalt zelf de tekst. Alle linten worden in eigen beheer gedrukt.

Doordat er dagelijks verse bloemen worden aangeleverd in onze winkel is de keuze groot en gevarieerd. Hierdoor kunnen wij aan de meeste specifieke wensen voldoen. Indien gewenst bezorgen wij persoonlijk uw laatste groet op locatie.

Bloemisterij Roos Groesbeek is gespecialiseerd in het maken van rouwarrangementen.

Eerste nederlaag Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys heeft afgelopen zondag verloren van SCE. Na een spectaculair scoreverloop kwam de 4-3 eindstand in het voordeel van de gastheren uit Nijmegen op het scorebord. Door deze eerste nederlaag van het seizoen zakt Groesbeekse Boys naar de vierde plaats.

De geel-zwarte formatie uit Breedeweg begon zeer sterk. In de openingsminuut hadden zowel Sil Eikholt als Dave Kleijnenhet de score kunnen openen. Geleidelijk nam SCE meer het initiatief en op slag van rust moest Groesbeekse Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch capituleren op een afstandsschot, waardoor de gastheren met een 1-0 voorsprong de rust in gingen.

Groesbeekse Boys kwam slap uit de kleedkamer en na enkele minuten keek het tegen een 2-0 achterstand aan. Halverwege de tweede helft komt Groesbeekse Boys terug in de wedstrijd door een doelpunt van Dave Kleijnen. Vijf minuten later brengt SCE de marge weer op twee doelpunten. Daarop gaat Groesbeekse Boys opportunistisch voetballen. Dit resulteerde in een doelpunt van Sander Bisseling. Vijf minuten voor het eindsignaal bracht Maarten van de Burg Groesbeekse Boys na een fraaie actie zelfs op gelijke hoogte. Uiteindelijk trok SCE toch aan het langste eind. Een afstandschot bleek onhoudbaar voor doelman Jeffrey Hoogenbosch.

Zondag 6 november heeft Groesbeekse Boys de kans om deze nederlaag te corrigeren. Op sportpark Breedeweg wacht de wedstrijd tegen Vitesse '08 dat op de derde positie staat. Het is voor het eerst in de historie dat Groesbeekse Boys een competitiewedstrijd tegen deze ploeg uit Gennep speelt. Aanvang van de wedstrijd is 14.00 uur.

SC Millingen - DIO'30: 2 - 1

MILLINGEN - Bijna twee jaar geleden verloor SC Millingen thuis van DIO met 4-1. Na afloop hield trainer Mark Vaessen het voor gezien. Vandaag won de thuisclub met 2-1, waardoor de onderste plaats op de ranglijst werd verlaten.

De bezoekers waren in het begin het meeste aan de bal. Millingen zakte terug en wachtte geduldig af. De eerste oprisping van de blauw-zwarten leverde meteen een goal op. Een inzet van Sam van der Velden werd door DIO-keeper Degen tot corner verwerkt. Die werd door Joey Wijnhoven genomen en door Joris Weeren ingekopt: 1-0.

Millingen kreeg meer kansen: Sam van der Velden stuitte op de goalie en Twan Arnts schoot tegen de paal. Soms deed DIO wat terug, Davy van Versseveld stelde keeper Sanders op de proef maar die gaf geen krimp, rust: 1-0..
Na de thee werd een prima voorzet van Twan Arnts door Rik Vermeulen gemist, waarna Dirk Spann net te laat kwam. DIO kwam opzetten, Bob Stevens kopte goed in, maar Jeroen Sanders tikte de bal over de lat. Een vrije trap van de rood-witten leverde de gelijkmaker op: Bob Stevens raakte het leder aan en liet Sanders kansloos: 1-1.

In de 80e minuut werd Twan Arnts onreglementair in de zestien gevloerd. De spits nam de penalty zelf en schoot onberispelijk in de benedenhoek: 2-1.

Er volgde inclusief blessuretijd nog een kwartiertje spannend voetbal. De mannen uit Maas en Waal gaven niet op en zagen Arthur van den Eeckhout op de lat knallen. Keeper Sanders werd de held van Millingen door pal vóór tijd nog een gevaarlijke omhaal van Niek Vriesema onschadelijk te maken.
Robin van der Hoeven werd tot Man of the Match gekozen.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 6 november: oogstdienst. Aanvang 10.00 uur. Voorganger: da. J Ruijs.

Voor aanvang van de dienst kan iedereen zijn eigen 'oogst' afgeven voor in de kerk. Deze producten worden na de dienst verkocht; de opbrengst is voor Kerken in en rond het Midden-Oosten. Ook is er dan koffie, thee en gebak, dit keer niet gratis, maar ook de opbrengst hiervan is bestemd voor dit doel. Meer informatie staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Notenmiddag in Huis Wylerberg

BEEK-UBBERGEN - Op zondag 6 november om 14.00 uur is er de Notenmiddag in Huis Wylerberg in Beek-Ubbergen.

Liefst zes muziekensembles en individuele muzikanten zullen aantreden in de fraaie Muziekzaal van Huis Wylerberg. Daaronder Strijkkwartet Anima van Malssen, Thomas Geisselbrecht en Janneke van Dijk. De toegang is geheel gratis, aanvang 14.00 uur. Het is het laatste Groene Concert van dit Lustrumjaar, dus het belooft een vrolijke middag te worden met klassieke muziek en luisterliedjes. Huis Wylerberg ligt aan Rijksstraatweg 178 in Beek-Ubbergen. De toegang is gratis, reserveren niet nodig. Tip: Auto's beneden aan de straat parkeren.

21 / 32

Bij Adco autoschade en autoruiten staan service en kwaliteit voorop

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij Adco het Groesbeekse autoschade en autoruiten bedrijf aan de Atelierweg staan al jaren service en kwaliteit, maar vooral ook vakmanschap hoog in het vaandel.

De auto's die bij Adco belanden van kleine (parkeerdeukjes of hagelschade), grote schade of auto's die totaal in de kreukels zijn, allemaal verlaten ze de werkplaats van Adco weer als nieuw. Zowel Ad als Niels staan in de hele regio bekend als vakmensen in het autospuiten. Dat de auto's weer als nieuw het bedrijf verlaten, daar zijn zowel Ad als Niels zelf ook trots op. Maar wat ook zeer belangrijk is, is dat Adco de administratieve rompslomp bij een schade met de verzekering voor de klant regelt. Ook de verzekeringsmaatschappijen weten dat ze bij Adco op een goed en vooral op een vertrouwd adres zijn. Ook zij zijn er van overtuigd dat de auto's die bij Adco onderhanden zijn genomen perfect het pand verlaten.

Tijdens de reparatie kunnen de klanten gebruik maken van een leenauto die kosteloos wordt aangeboden, alleen de benzine komt voor rekening van de klant. Ook kan men bij Adco terecht voor autoglasservice, of het nu een sterretje in de ruit is of dat de gehele ruit vervangen moet worden, daarvoor kan men bij Adco terecht en kan men rekening houden met dezelfde service, die ze gewend zijn bij Adco.

Adco is aangesloten bij Glassconnect, geen onbekende op de Nederlandse markt. Iedere klant moet zich hier thuis voelen en daar doen zowel Ad als Niels hun uiterste best voor. Het bedrijf is gevestigd aan de Atelierweg 10C in Groesbeek; 024 3977818.

Autobedrijf Müskens al meer dan 70 jaar een begrip in Groesbeek

De C-HR is vanaf eind november live te bewonderen bij Autobedrijf Müskens

GROESBEEK - Autobedrijf Müskens is al meer dan 70 jaar actief in Groesbeek. Het allround autobedrijf is sinds 1971 gespecialiseerd in Toyota en behoort tevens tot het officiële Daihatsu service netwerk. Naast Toyota, Lexus en Daihatsu, onderhoudt en repareert het bedrijf ook alle andere merken.

Om dit ook voor de consument beter herkenbaar te maken is het bedrijf aangesloten bij het Auto Service Netwerk (ASN). "Als dealer van ASN werken wij niet alleen voor particulieren, maar zijn we ook partner voor de meeste leasemaatschappijen en werken we landelijk voor grote fleetowners. Als offertesysteem maken wij gebruik van MiCheck, met daarin opgenomen de fabriekonderhoudschema's van alle merken mét daarbij de behorende originele onderdelen en prijzen! Op deze manier is onze offerte altijd actueel en juist. Dit jaar wordt in dit systeem ook nog de mogelijkheid voor alternatieve onderdelen opgenomen zodat de klant een snelle keuze heeft."

De particuliere klanten krijgen dezelfde voordelen! De winter komt er aan en daarom nodigt Autobedrijf Müskensu uit om uw auto te laten controleren voor de komende winter. Jacques Müskens: "Voordat we het beseffen zijn de herfstbladeren op de weg vervangen door sneeuwvlokken en zitten de autodeuren 's morgens weer vastgevroren... Het is daarom verstandig om voorbereid te zijn en de auto aan te bieden voor een wintercontrole."

De koffie staat klaar in de showroom waar men de laatste modellen kan bewonderen.

Kom zaterdag 5 november naar Garage Mestrom voor Opeltestdag

GROESBEEK - Open huis zaterdag 5 november bij Garage Mestrom. Op de Nationale Opel testdag kunt u mee kijken met onze monteurs tijdens de gratis wintercontrole aan uw eigen auto. Niet wachten, maar echt mee kijken.

"Bijvoorbeeld als uw Opel gekeurd wordt voor het winterplan of een gratis 18 punten winter check krijgt. Mocht er onderhoud of reparatie nodig zijn, dan profiteert u als myopellid meteen van 50 euro korting.

Korting op onderhoud of reparatie
Als myopellid profiteert u bij ons van extra voordeel. Ter ere van de Opel testdag trakteren wij op liefst 50 euro korting bij onderhoud en reparatie! Nog geen myopel lid? Geen probleem. Registreer u dan eenvoudig tijdens uw bezoek aan onze vestiging aan de Hulsbroek 34 in Groesbeek of op www.myopel.nl."

De kortingvoucher is vanaf 29 oktober tot en met 19 november te downloaden op www.myopel.nl (onder 'ledenvoordeel') en te verzilveren tot en met 31 januari. "Wij helpen u graag op de Opel-testdag, zodat u veilig de wintermaanden in kan!"

Garage Mestrom, Hulsbroek 34, Groesbeek; 024 3972176; www.garagemestrom.nl.

Brasserie Beek blaast nieuw leven in Kulthurhus

BEEK – Ze bruisen van enthousiasme en van de energie! Ans Verhoeven en Roger Vanderschaeghe zitten volop in de voorbereidingen van hun nieuw te openen Brasserie Beek. Een ware aanwinst voor Beek en zeker ook een geweldige aanvulling voor het Kulthurhus! 'Deze enorme uitbreiding zal hopelijk voor aardig wat 'reuring in de tent' gaan zorgen', aldus Roger.

Roger draagt Beek een warm hart toe. Hij is er immers geboren en getogen. Ook Ans voelt zich inmiddels al vanaf 14-jarige leeftijd thuis in Beek. Het is mede daarom dat ze niet lang hoefden na te denken, toen ze samen werden gevraagd om de nieuwe beheerders te worden van het Kulthurhus. De uitdaging: Er moet een frisse wind doorheen! Dat de keuze op Ans en Roger is gevallen, lijkt logisch te zijn. Beiden zijn zeer sociaal en ondernemend en hebben een hart voor de horeca. Ze hebben er plezier in het anderen naar hun zin te maken. Zo is bij Roger ook ooit het 'koken als hobby' begonnen. Anderen laten genieten, dat zit in hun bloed. En er is uiteraard veel te doen! Ans: 'Daarom zoeken wij ook nog vrijwilligers die het leuk vinden om ons een handje te komen helpen! In de horeca, maar ook voor allerlei klusjes zoeken wij nog iemand.'

Wat gaat er gebeuren?
Roger: 'Het gedeelte naast het Kulthurhus dat we nu aan het aanbouwen zijn, dat wordt Brasserie Beek. Er komt een professionele keuken in, want we gaan vanaf de officiële opening, op 21 januari, beginnen met ons 'Aanschuif Menu'. Iedereen die niet alleen wil eten, of eens geen zin heeft om te koken, kan bij ons aanschuiven! Voor slechts 7,50 euro per persoon eet je dan gezellig samen in een sfeervolle ambiance. Tevens gaan we dagelijks drie wisselende hoofdgerechten aanbieden, vanaf 10 euro. Altijd vers én gezond! En we denken vooral ook aan kinderen. De kunst is koken wat kinderen lekker vinden, maar wél gezond! En na het eten kunnen de kids lekker spelen in de speelhoek.' Het belooft een flinke ommezwaai te worden voor het Kulthurhus. Het moet weer het kloppend hart van Beek worden, de plek waar je elkaar ontmoet, plezier beleeft en geniet! Brasserie Beek is te volgen op Facebook. Het Kulthurhus is gevestigd aan de Roerdompstraat 6 in Beek-Ubbergen; 024 6843710; www.kulthurhusbeek.nl.

Kaasspecialist Sebilla: Gecertificeerde Foodspecialiteitenwinkel

Foto: Vakcentrum

GROESBEEK – De Kaasspecialist Sebilla aan de Bellevue 70 in Groesbeek heeft donderdagmorgen een bijzonder certificaat in ontvangst mogen nemen. De stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland (KDWN) is een initiatief van het Vakcentrum branche Kaas en Delicatessen, de brancheorganisatie voor zelfstandige detaillisten.

Dit Vakcentrum heeft de gehele winkel beoordeeld op meer dan 120 punten en zij hebben daarmee een bijzondere hoge score behaald. Daarmee hebben wij bewezen dat wij aan de kwaliteitseisen voldoen die gesteld worden door de Stichting Kaas- en Delicatessenwinkels Nederland. Daarmee hoort Sebilla in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue tot de beste kaasspeciaalzaken van Nederland . Om die reden kreeg Sebilla een belangrijk certificaat uitgereikt met de volgende tekst: 'Gecertificeerde Food Specialiteiten winkel 2016 – 2017
Deze Foodspecialiteitenwinkel is onafhankelijk en kritisch beoordeeld en goed bevonden. De Kaasspecialist Sebilla'.


Sebilla was donderdagmiddag zichtbaar blij dat haar zaak dit belangrijk document heeft weten binnen te halen en dat zal een mooi plaatsje gaan krijgen in de specialiteitenzaak. Maar ik heb het niet alleen verdiend want zonder mijn team was mij dat beslist niet gelukt laat Sebilla desgevraagd weten.
Naar aanleiding van het behalen van dit certificaat gaat Sebilla onder haar klanten die een bezoek brengen aan de specialiteiten zaak in Bellevue een Tapas-schaal verloten. De klanten kunnen hun kassabon voorzien van naam en telefoonnummer in een doos in de winkel deponeren, waaruit de winnaar getrokken zal worden. Wil men deze Tapas schaal zien dan kunt u deze bekijken op www.facebook.com/kaasspecialist.sebilla). Deze actie in de winkel duurt tot en met zaterdag 5 november. In de week die daar op volgt wordt de winnaar gebeld.

Onderhoud laadpalen voor auto's blijft voorlopig bij EVnetNL

BERG EN DAL – Het bedrijf EVnetNL blijft de komende vijf jaar de twee autolaadpalen voor elektrische auto's beheren en onderhouden. Het college ziet af om het onderhoud en beheer in eigen beheer te gaan doen. Dit brengt voor de gemeente de nodige kosten met zich mee en is bijna onmogelijk.

De twee laadpalen staan in Beek aan de Van der Veurweg 2 en aan de Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn. In 2015 zijn bij beide laadpalen in totaal 357 elektrische auto's opgeladen van 46 auto bezitters. Het college wil in de nabije toekomst wel het aantal laadpalen in de gemeente Berg en Dal uitbreiden, maar dan zullen ze naar een andere leverancier moeten, want EVnetNL doet het niet meer.

Gezagsdriehoek voortaan intergemeentelijk georganiseerd

BERG EN DAL – Tot voor kort leverde de politie ondersteuning voor het functioneren van de gezagsdriehoek Tweestromenland (politiechef, Openbaar Ministerie en burgemeesters van zes gemeenten rondom Nijmegen).

Echter door de landelijke reorganisatie is dit niet meer mogelijk en is er een voorstel gemaakt om dat voortaan intergemeentelijk te gaan organiseren. De gezagsdriehoek heeft daar recent mee ingestemd.

Dat beteken concreet inhuur van de benodigde capaciteit die wordt geplaatst in de gemeente Wijchen. De kosten daarvan worden na rato van het inwonersaantal verdeeld over de zes deelnemende gemeenten. De kosten voor de gemeente Berg en Dal bedragen 24.000 euro per jaar.

Veertig jaar lid van kerkkoor

Foto: Simon Meilink

BREEDEWEG - Tijdens het Ceciliafeest van kerkkoor Horst Sion Breedeweg werd Nellie Janssen Wollenberg gehuldigd voor haar 40-jarig lidmaatschap.

Nellie zingt bij de alten. Ook is ze jarenlang bestuurslid geweest. Nellie heeft haar sporen ook verdiend in de pastorie, het poetsen van de kerk en het sieren met bloemen van de kerk. Uit handen van pastoor Henk Janssen kreeg ze de gouden Sint-Gregoriusmedaille opgespeld, waarna ze tijdens het feest de erbij behorende broche en oorkonde van voorzitter Lianne Alsemgeest overhandigd kreeg. Samen met haar man Toon werd ze nog even in de bloemetjes gezet.

Arvo Pärt: balsem voor de ziel

BEEK - Zaterdag 5 november is het Nederlandse topensemble Cappella Amsterdam te gast in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek bij Nijmegen.

Onder leiding van chef-dirigent Daniel Reuss zingt het koor een selectie uit de omvangrijke cyclus Kanon Pokajanen van Arvo Pärt. Aanvang 20:15 uur, toegang 22,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek en via www.concertseriebeek.nl.

Arvo Pärt is een icoon van de hedendaagse sacrale muziek. Zijn monumentale a capella koorwerk Kanon Pokajanen (1997) is niet vaak live te horen. Met simpele middelen creëert Pärt een grote rijkdom aan koormogelijkheden, van eenstemmige recitatieven tot voluptueuze akkoorden. De Kanon Pokajanen gaat over boetedoening. Pärt deed twee jaar over de compositie en voelde zich emotioneel nauw betrokken bij de tekst van de boetepsalmen, die al in de vroegste Slavisch-Christelijke manuscripten zijn terug te vinden. De muzikale structuur van de Kanon voegt zich helemaal naar de structuur van de verzen. Kanon Pokajanen is een diepgelovige vraag naar vergiffenis, maar bovenal schitterende muziek die als balsem voor de ziel is.

Man of the Match Millingen-DIO'30

MILLINGEN - In een wedstrijd, waarin de lijn van tegen Groesbeekse Boys werd voortgezet, wonnen de Blauw-Zwarten terecht met 2 - 1. In de deze wedstrijd stond opnieuw de organisatie als een huis en werden terecht de 3 punten in Millingen gehouden.

Het deskundige panel van deze week bestond uit Wijnand Lastdrager en Francois Gesthuizen. Het panel koos Robin van de Hoeven als Man of the Match. Aanstaande zondag 6 november speelt het team in de thuiswedstrijd tegen SCH uit Nijmegen.

Brandalarm gaat af tijdens schoonmaken parkeergarage Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens het schoonmaken van de parkeergarage onder het winkelcentrum Bellevue aan de Dorpsstraat in Groesbeek is maandagmiddag het brandalarm afgegaan.

De gealarmeerde brandweer heeft uit voorzorg de automobilisten die de parkeergarage in wilden rijden doorgestuurd. Bij nadere controle bleek dat bij het schoonmaken door vermoedelijk stof, vocht of stoom het brandalarm is afgegaan. Na alles nog eens goed gecontroleerd te hebben kon de brandweer weer onverrichter zaken naar de kazerne terugkeren.

Uitslag Nationale Zonnebloemloterij

REGIO - Hier volgt de uitslag van de Nationale Zonnebloemloterij 2016.

Loterijvergunning verleend door de Raad van Bestuur van de Kansspelautoriteit aan Stichting SNL/Zonnebloem 8727 d.d. 25 november 2014. (onder voorbehoud van typefouten). Kansspelbelasting is voor rekening van de Zonnebloem. Het recht op prijs vervalt een jaar na de trekking. Prijzen worden alleen uitgekeerd indien u het winnende lot volledig invult en stuurt naar Pondres, t.a.v. Zonnebloemloterij, Postbus 1279, 5004 BG Tilburg.


1e prijs 0082005 € 15.000,00, 2e prijs 0466420 € 10.000,00, 3e prijs 0996993 € 10.000,00,4e prijs 0388578 € 5.000,00, 5e prijs 0162628 € 5.000,00, 6e prijs 0674349 € 5.000,00, 7e prijs 1011526 € 2.500,00, 8e prijs 1056342 € 2.500,00, 9e prijs 0619110 € 2.500,00, 10e prijs 0506115 € 2.500,00, 11e prijs 0539735 € 1.000,00, 12e prijs 0946230 € 1.000,00, 13e prijs 0611800 € 1.000,00


14e prijs 0823745 € 1.000,00, 15e prijs 0410033 € 1.000,00, 16e prijs 0954076 € 450,00, 17e prijs 0282470 € 450,00, 18e prijs 0823328 € 450,00, 19e prijs 0603305 € 450,00, 20e prijs 0437359 € 450,00, 21e prijs 0210016 € 450,00, 22e prijs 0046441 € 450,00, 23e prijs 1131326 € 450,00, 24e prijs 0909501 € 450,00, 25e prijs 0573868 € 450,00.


De volgende prijzen op loten met de volgende eindcijfers *
26e prijs 12879 € 100,00, 27e prijs 26431 € 100,00, 28e prijs 53437 € 100,00, 29e prijs 5671 € 50,00, 30e prijs 1761 € 50,00, 31e prijs 7593 € 50,00, 32e prijs 901 € 50,00, 33e prijs 765 € 15,00, 34e prijs 402 € 15,00.


* Voor de prijzen 1 tot en met 25 geldt dat ze uniek zijn en worden toegekend aan winnende lotnummers waarvan alle 7 cijfers correct zijn. De prijzen 26 t/m 34 worden toegekend aan de loten waarvan 3, 4 of 5 eindcijfers correct zijn. Dat betekent dat deze prijzen voor meerdere loten kunnen gelden.

Het grote HNS Boek – onrust in Millingen

MILLINGEN - Het begon ergens in 1996 met een glas bier, een idee, enthousiasme en wat studentikoze onstuimigheid. Wat volgde was gedurende meer dan tien jaar een bijna tweewekelijks periodiek dat zorgde voor de nodige opspraak. Nu is er eindelijk een alles onthullend boek.

De HNS groeide in enkele jaren uit tot een mystiek periodiek dat zorgde voor onrust in het kalme dorpje Millingen aan de Rijn. Nu, zo’n twintig jaar later, is de geschiedenis van het blad opgetekend door Daan Rieken. Deze Millingse schrijver met kennis van de geschiedenis van het dorp, interviewde vele betrokkenen en deed daarbij bijzondere ontdekkingen. Zo blijkt hulpbisschop Mutsaerts, een vaste schrijver in de HNS, nog steeds achter zijn stevige uitspraken te staan.

Onthulling en borrelen

Het boek wordt op zaterdag 12 november onthult in het gebouw van schutterij O.E.V. 1 (De Natte) in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom daarbij aanwezig te zijn. De onthulling zal rond 21.00 uur plaatsvinden. Men is welkom vanaf 20.30 uur. Na de onthulling is er nog ruim gelegenheid om wat te drinken. Twee regionaal beroemde dj's draaien muziek. Spannende anekdotes, mooie verhalen en sterke herinneringen kunnen tot laat met elkaar gedeeld worden.

Boek kopen

Het boek telt ongeveer 200 pagina’s en is tijdens de onthulling op 12 november verkrijgbaar voor 15 euro per exemplaar. Vooraf bestellen kan op www.hnsmillingen.nl. Vanaf vrijdag 18 november zijn de eventueel resterende boeken te koop zijn bij Bike Totaal Jos van Hees in Millingen.

Fado-klanken in Centrum De Appel

NIJMEGEN - Op zondag 6 november geeft de groep Flor d 'Luna een intiem concert in de paarse zaal van Centrum De Appel, Groesbeekseweg 428 te Nijmegen.

Flor d 'Luna werd in 2005 opgericht door gitarist/componist Marcel Verheugd en zangeres Carla Koehorst. Sinds die tijd heeft Flor d 'Luna zich ontwikkeld van een (wereldmuziek-)duo dat zich vanaf 2007 toespitste op de Portugese Fadomuziek, naar een trio (met celliste Manuela Verbeek) dat inmiddels een geheel eigen weg is ingeslagen. In de composities van Marcel Verheugd zijn de Fado-invloeden regelmatig nog terug te horen. In sommige stukken echter opent zich een nieuwe klankwereld, waarbij wel de Portugese taal gehandhaafd blijft.

Het optreden is akoestisch en is van 11.30 tot 13.30 uur. De zaal is open om 11.00 uur. De entree is inclusief consumpties vijftien euro. Reserveren is aan te raden. Dit kan telefonisch op 024 3609675 of via de site www.centrumdeappel.nl. Meer info over de groep staat op www.flordeluna.

Annie Arts-Arnts benoemd tot erelid

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Vorige week is bij de foto bij het van stukje met de titel 'Annie Arts-Arnts benoemd tot erelid KBO Ooij', de verkeerde fotograaf vermeld. De fotograaf is Bert Roodbeen.

DOORLOOP Uitslag Nationale Zonnebloemloterij

Informatiemiddag valpreventie:

Stevig in je schoenen

BERG EN DAL - In samenwerking met fysiotherapeut P. Leenders van Team geriatrische behandeling & advies Berg en Dal, wordt op donderdag 10 november om 14.30 uur een informatiemiddag gegeven voor ouderen en geïnteresseerden over valpreventie en -interventie; hoe blijf je zo stevig mogelijk op de been, en hoe kun je vallen zoveel mogelijk voorkómen. De middag is vrij toegankelijk voor iedereen.

Het voorkomen van vallen is van groot belang 'Ouderdom komt met gebreken', luidt het spreekwoord en ook 'Rust roest' kent u vast. Het is een feit dat we steeds ouder worden. Voor de meeste mensen is dat een zegen. Maar met het stijgen van de jaren, gaat het bewegen geleidelijk aan moeizamer. Gewone dagelijkse bezigheden gaan niet meer zo snel en gemakkelijk als voorheen. Klachten steken de kop op door stijve spieren en stramme gewrichten, waarbij soms sprake is van een onderliggende aandoening.
Een losliggende mat of vloerkleed, gladde stoep of kabels over de vloer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor ouderen kan een valpartij grote gevolgen hebben en leiden tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken. Daarnaast worden veel mensen na een val angstiger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun lichamelijke conditie verslechtert.

Hoe kunt u ook op oudere leeftijd actief blijven? Welk effect heeft in beweging blijven op lichaam en geest? Veel voorkomende oorzaken van vallen worden besproken en hoe zijn deze te voorkomen.

Programma informatiemiddag

14.30 uur ontvangst koffie en thee
14.45 uur voorwoord door P. Degger, locatiemanager Villa Hamer
15.00 uur voorlichting over valpreventie
15.45 uur koffie en thee moment
16.00 uur samen in gesprek gaan over vitaal en mobiel blijven
16.30 uur vragenrondje & afsluiting

Wilt u meedoen met onze cursus In Balans? Meld u dan aan bij Villa Hamer via 024 3030630

In balans bestaat uit vier bijeenkomsten op de cursusdagen: 23, 30 november, 07 en 14 december van 14.30 tot 16.30 uur. De kosten zijn inclusief cursusboek, materialen, koffie & thee tien euro. Voor ouderen, verwanten, andere geïnteresseerde en mensen uit de zorg is het een interessante cursus Informatiemiddag en cursus worden mede mogelijk gemaakt door subsidies

De kraai van Leo de Kraaij: terug van weggeweest

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Entertainer Leo de Kraaij (68) uit Groesbeek heeft zijn kraai weer terug en dat wil hij ook weten ook. Hij heeft de kraaij zelfs een ere plaats gegeven op zijn auto een Citroen Berlingo wat tot veel leuke reacties heeft geleid, aldus Leo.

Twee jaar geleden verdween dezelfde kraai van de brievenbus bij zijn woning aan de Rembrandtweg in Groesbeek. Vorig jaar had Leo een cd-uitreiking in café Boslust aan de Nijmeegsebaan, waar hij diverse cadeautjes in ontvangst mocht nemen. Een van de aanwezigen (De Knol) gaf Leo een pakketje en tot zijn grote verbazing zat daar zijn kraaij in die van zijn brievenbus was ontvreemd.

'Laatst reed ik op de snelweg toen mij een vrachtwagen voorbij reed. De bijrijder had een bezem uit het autoraam en richtte ermee op de kraai op mijn autodak. Dat is lachen, weet Leo. Leo Janssen heeft de bijnaam 'De Kraaij' te danken aan zijn vader Lin Janssen. Die had in de oorlog een tamme kraai, die overal mee naar toe ging. Ook toen Lin de schuilkelder op De Dries in moest, ging de kraai mee. Toen de kust weer veilig was, gingen ze weer naar buiten. Een halve dag later ontdekte Lin dat hij de kraai uit de schuilkelder vergeten was mee te nemen. Toen hij hem wilde gaan halen was de gehele schuilkelder ondergelopen en de kraai was daarbij verzopen, wat hen veel pijn heeft gedaan.

Vanaf die tijd was het 'De Kraai' en die bijnaam heb ik en mijn zus Lies meegenomen tot aan de dag van vandaag toe. "Ze kennen mij in de hele regio niet anders als Leo de Kraaij, als je vraagt naar Leo Janssen weet niemand wie dat is", vertelt Leo.

Winkelpanden Marktplein worden aantrekkelijker

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als het aan de eigenaar ligt van de winkelpanden aan het Marktplein en Spoorlaan wordt het aanzien van de aanwezige winkels er veel aantrekkelijker op.

Hij heeft bij de gemeente Berg en Dal een plan ingediend voor een veelomvattende verbouwing van onder andere de winkels van Bakker Bart , Schoenreparatie Van Ginkel en restaurant De Locomotief. Volgens het college draagt de voorgenomen verbouwing bij aan het centrumplan. Momenteel geven de panden aan de Spoorlaan een gevelbeeld, dat niet gewenst is bij het gerenoveerde centrum van Groesbeek.

Ook is het volgens het ingediende plan de bedoeling dat de gevels van de betreffende panden zo'n drie meter naar voren komen richting Marktplein. Het gemeentebestuur wil wel ontheffing verlenen voor de wijziging van het bestemmingsplan, maar stelt wel dat als er bomen gekapt moeten worden om de bouw te kunnen realiseren, er bomen herplant dienen te worden.

Verder zal er een oplossing gevonden dienen te worden voor parkeerplaatsen vanwege dat er een drietal appartementen die boven de huidige zaken zal worden gerealiseerd, dit omdat de bouwverordening dit voorschrijft. Naar verluidt wil de eigenaar van de panden 450.000 euro in het project gaan steken. Ook de huidige huurders zullen een steentje moeten bijdragen, doordat hun huur verhoogd wordt.

26 / 32

Hiep hiep hoera
Op 2 november mag ons vriendinnetje Fee echt de kaarsjes uitblazen!
Veel plezier op de basisschool!

Gefeliciteerd van Ize & Lune xxx

Tino houdt van bier in een pul.
Op 2 November is zijn leeftijd een 4 en een 0!
xxx van ons

Hiep Hiep Hoera
onze kleinzoon Siem van Blitterswijk wordt 7 november 2 jaar .
Hartelijk gefeliciteerd en een
hele dikke knuffel van
Opa Bart en Oma Wenda.

Deze twee mooie zussen zijn op
11 en 16 november jarig.
Ze worden dan 19 en 18 jaar.
Van harte van de Smith-family.

Hoera.
Sanne 4 november eindelijk 16 jaar.
En rijden met de scooter.
Gefeliciteerd.
Liefs xxx
Opa's en Oma's.

Lieve Shirley gefeliciteerd met je 18de verjaardag
en het behalen van je rijbewijs.
We zijn trots op je!
Pa, Ma en Marco.

Hiep Hiep Hoera,
Joy Linn wordt op 4 november
2 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Opa Theo en Oma Hennie.

Juan
Gefeliciteerd met je C diploma
Papa , Mama en Wiebe

Switch '87 Schoolvolleybaltoernooi

Winnaars groep 5/6 Minions

MILLINGEN - Dinsdagmorgen 25 oktober stonden de eerste kinderen al om half 10 voor de deur, terwijl het schoolvolleybaltoernooi toch echt pas om 10.00 uur begon. De kinderen hadden er zin in. Het was gezellig druk, met 16 ingeschreven teams een hogere opkomst dan vorig jaar. De sfeer was al meteen goed en iedereen had er zin in.

Na een centrale uitleg over alle regels, kon iedereen van start. Er werd goed, sportief en gezellig gevolleybald. Vanaf de lijn stond het publiek de spelers luid aan te moedigen en keek de organisatie met trots toe, hoe er gespeeld werd. De kinderen waren fel, sportief en hadden allemaal een positieve ‘wij willen winnen’ mentaliteit. Er stond natuurlijk ook wel wat op het spel, want ook dit jaar gaan de winnaars door naar de Gelderse kampioenschappen in Apeldoorn.

Uiteindelijk waren de wedstrijden gespeeld en de winnaars bekend: Groep 3/4 1e prijs: Cool; Groep 5/6 1e prijs: Minions; Groep 7/8 1e prijs: Volleygympies. Alle winnaars uit de poule kreeg een prachtige beker.

Toen was er nog een prijs te verdelen in de categorie leukste naam. Eigenlijk was het helemaal niet moeilijk, want de jury was het al meteen met elkaar eens: Bojsinbloe (Boys in blue), omdat het gewoon een leuke, originele naam is!

Voor alle sportievelingen was er bij het afscheid een lekker zakje chips en een pakje verkoelend sap. "Een dank aan alle Switch-aspiranten van Switch ’87 om te komen fluiten, tellen en te coachen.

En heb je zin om een keer te komen kijken of volleybal jouw sport is? Kom dan op zaterdag naar sporthal De Duffelt, want daar trainen wij van 09.00-10.00. Je mag vier keer gratis komen meedoen."

Bouw wijnbouwcentrum Groesbeek van start

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Na ruim drie maanden vertraging is de bouw van het Wijnbouwcentrum in Groesbeek van start gegaan. Volgens Freek Verhoeven van Wijnhoeve De Colonjes heeft de vertraging te maken met een voortschrijdend inzicht van het bestuur.

Het voormalige plan was tien jaar geleden gemaakt. "Wij zochten een plek waar wijn gemaakt kon worden dat was in 2004. In eerste instantie zou het een wijnkelder gaan worden maar dat plan werd in 2006 opgeschaald in samenwerking met de wijnboeren - omdat wijn een steeds belangrijkere plaats kreeg in het Groesbeekse zoals wijnfeesten. We zijn toen uiteindelijk uitgekomen op een wijnbouwcentrum. Tien jaar geleden werd er vijf hectare wijn verbouwd en dat is nu liefst 13 hectare", aldus Freek. Door die grote groei moesten de tussenmuren van de kelderverdieping eruit. Dus moesten er nieuwe tekeningen, wijziging vergunning worden aangevraagd alsmede een nieuwe berekening. "Al met al heeft dat drie maanden geduurd en nu alles rond is kunnen we aan de slag. Van Kesteren is momenteel al met de grondwerkzaamheden gestart en binnenkort kan de keldervloer – de kelder ligt zes meter diep - gestort worden."

Volgens Freek Verhoeven moet het wijnbouwcentrum in augustus 2017 opgeleverd gaan worden. Het nieuwe wijnbouw- en analysecentrum is geschikt voor vele activiteiten zoals wijnmaken, onderzoek naar nieuwe druivenrassen die voor dit klimaat geschikt zijn, wijnopleidingen en niet in het minst rondleidingen voor toeristen die de regio aandoen.

Sinterklaas zaterdag 19 november naar Groesbeek

GROESBEEK – Sinterklaas heeft laten weten dat hij op zaterdag 19 november met zijn Pieten naar het centrum van Groesbeek komt.

Tussen kwart voor een en een uur wordt de Sint op het Dorpsplein verwacht. Daar zal de Goedheiligman op het bordes van het gemeentehuis worden ontvangen door burgemeester Slinkman. De Sint heeft laten weten dat hij na de ontvangst nog een tijdje in het centrum van Groesbeek verblijft. Op dit moment zijn de voorbereidingen van zijn bezoek in volle gang. Binnenkort zal er meer informatie worden gegeven over het programma dat voor de komst van de Sint op touw zal worden gezet.

Brandweer ontdekt geen gaslek in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – De brandweer van Millingen aan de Rijn werd zondagmorgen even na elf uur gealarmeerd voor een gaslek in een woning aan de Prinses Margrietstraat in Millingen aan de Rijn.

Ter plaatse werden de bewoners van de huizenblok geadviseerd de woning tijdelijk te verlaten. De brandweerlieden hebben vervolgens de woning doorzocht en gemeten op gas. Er is geen lekkage in de woning aangetroffen; ook Liander die gealarmeerd was heeft geen gaslek kunnen ontdekken. Buurtbewoners konden weer snel terug in hun woning . De brandweer is overigens al meerdere malen op het betreffende adres geweest, nadat de bewoners uit voorzorg de brandweer hadden gealarmeerd, terwijl er niets werd ontdekt.

Kleindierenshow met konijnen, hoenders en dwerghoenders in Millingen

MILLINGEN - Het is weer zover, na het succesvolle jubileumjaar houdt de Konijnen- en Pluimveevereniging Millingen en Omstreken weer haar jaarlijkse clubtentoonstelling. De 51ste alweer. De tentoonstelling wordt gehouden op zaterdag 5 en op zondag 6 november in zaal OEV 1 (de Natte) aan de Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

De vereniging gaat er alles aan doen om in een mooie in herfstkleuren versierde zaal de door fokkers ingezonden dieren op hun best te showen. Dit jaar worden er in totaal 145 dieren van diverse rassen verwacht. Dat varieert van de Antwerpse baardkriel, Noord-Hollandse kriel tot de imposante Brahma/Bielefelder en van de Wener/Marburger Feh tot de Hollander/kleurdwerg. De keuring vindt plaats door de keurmeesters J. Steenbakkers en G. Leusink (hoenders en dwerghoenders) en door de heer P. Oude Groothuis (konijnen).

Op zaterdagochtend vindt de feitelijke keuring plaats. Die is niet voor publiek toegankelijk, maar zaterdagavond van 18.00 tot 20.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.30 uur is men welkom. Tijdens beide dagen kunnen kinderen terecht in de mooie knuffelhoek en ook kan het gewicht van een dwergkonijn worden geraden. Kortom, reden te meer om even een bezoek te brengen aan deze kleindierenhow.

"Zoekt u een hobby waarin u uw zinnen even helemaal kunt verzetten dan is het houden van enkele konijnen of hoenders mogelijk een goede optie. U hebt er echt niet meters tuin voor nodig. Spreekt het u aan, dan is het bezoeken van deze tentoonstelling reden om kennis te maken met diverse rassen en met de fokkers ervan. Bovendien kunt u aan de weet komen wat er allemaal bij komt kijken voor het fokken van hoenders dwerghoenders en konijnen en hoe u lid kunt worden van de KLN (Kleindier Liefhebbers Nederland). Voor de toegangsprijs hoeft u het niet te laten, die bedraagt 2,00 euro per persoon. Kinderen tot 15 jaar hebben gratis toegang. Voor informatie: secretaris W. Reijmers-Millingen, 06 51595325.

DVSG beloont zichzelf niet

GROESBEEK - DVSG speelt op zondag 30 oktober uit tegen Krayenhoff. Met een bijna compleet fitte selectie heeft DVSG de reservebank volledig gevuld. Krayenhoff staat op de vijfde plaats en DVSG zal het moeilijk krijgen om hier een resultaat te behalen.

Dit is ook al vanaf het begin te zien op het veld. Krayenhoff creëert veel kansen, maar is onnauwkeurig in de afwerking. Ward Janssen krijgt na 15 minuten een kansje, maar schuift de bal net niet vergenoeg in de hoek om te scoren. Verder wordt er een doelpunt van Krayenhoff wegens buitenspel afgekeurd. Daarbij komt dat keeper Maikel de Jong van DVSG steeds beter in de wedstrijd komt en schitterende reddingen heeft. Zo staat het met rust nog steeds 0-0 en voelt dit voor DVSG als een klein winstpuntje.

Na rust gaat Krayenhoff verder met het aanvallen, maar de scherpte komt maar niet. Mede door de inzet van het hele team weet DVSG de 'nul' vast te houden. Ook DVSG krijgt twee maal een levensgrote kans om te scoren. De eerste komt door goed opkomen van de ingevallen Guus Piepenbrock. Hij legt prima af op broer Jakko maar hij schiet de bal over het doel.

Even later komt de tweede grote kans en deze maal stift Menno Sillessen de bal over de keeper, maar helaas ook over het doel. De wedstrijd loopt naar het einde en DVSG wordt steeds meer teruggedrongen. In de 90e minuut gaat het alsnog fout. Uit een rommelige situatie voor het doel,weet Krayenhoff te scoren en staat DVSG op achterstand. DVSG probeert nog de gelijkmaker te maken, maar net voor het eindsignaal scoort Krayenhoff ook nog de 2-0.

DVSG verliest vandaag, maar heeft goed partij gegeven. Zonde dat het in de tweede helft een van de grote kansen niet wist te benutten en zichzelf dan had beloond voor het harde werken. Volgende week thuis dus weer gaan voor het behalen van punten tegen DSZ.

KBO Ooij viert 65ste verjaardag met een donker randje

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Afgelopen donderdag bestond KBO (Katholieke Belangen Organisatie voor senioren 50+) afdeling Ooij 65 jaar. Rond de 160 leden hebben deze mijlpaal gevierd in dorpshuis De Sprong, maar het was een feest met een donker randje.

Dit vanwege het overlijden afgelopen week van vier van haar leden; uiteraard werd hier bij stilgestaan. Er werden vervolgens 17 jubilarissen in het zonnetje gezet vanwege hun trouwe lidmaatschap aan de KBO Ooij. Vier jubilarissen konden om verschillende redenen niet aanwezig zijn, zij worden door het bestuur thuis bezocht. Na het officiële gedeelte was er een grandioos optreden van de Brabantse troubadour Tony Wijnands die binnen de kortste tijd te stemming erin wist te krijgen, waarna de Waalkanters uit Ooij er nog een schepje bovenop deden.

Braden in keuken zet brandmelder in werking op terrein Dekkerswald

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd zondagmiddag gealarmeerd voor een brand in het appartementencomplex 'Onder De Bomen' op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Toen de brandweer arriveerde bleek dat in de keuken door rookontwikkeling tijdens het bakken en braden de brandmelder in werking was getreden. Door de brandweer werd het gebouw nog gecontroleerd of er gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. Dat bleek niet het geval te zijn waarna de brandweer weer rechtsomkeer kon maken. Door enkele ramen te openen was het euvel binnen de kortste tijd opgelost. Niemand hoefde het pand te verlaten.

Halloweentraining bij Switch '87

MILLINGEN - Het begint al bijna een Switch-traditie te worden: Halloweentraining bij de mini’s. De kinderen kwamen op zaterdag 22 oktober griezelig verkleed naar de sporthal.

In de sporthal was aan de ene kant een soort volley-slagbal en aan de andere kant waren vier velden klaargezet. Er waren bijna 50 kinderen in de hal en om dat in goede banen te leiden, werden de kinderen verdeeld in twee groepen. De kinderen van niveau 1, 2 & 3 gingen eerst naar de vier velden waar doekvolleybal, blindvolleybal, onderhands in de korf, en het 'dode-vissenspel' gespeeld werd. Dit laatste spel werd met gejuich ontvangen door de kinderen van niveau 4 & 5.

De andere groep ging volleyslagbal doen: hier werd de groep verdeeld in een slag- en een veldteam. De bedoeling was dat een kind van het slagteam de bal met een opslag in het veld speelde en dan via de allerlei obstakels proberen het volgende honk te bereiken voor het veldteam de bal in de dunk had gespeeld. Had de speler het thuishonk bereikt, dan had hij een punt verdiend voor zijn team! Het veldteam probeerde door een goed gespeelde vanggooi zo snel mogelijk de bal naar de dunker te krijgen om een speler uit te gooien. Bij vijf uitpunten werd er van taak gewisseld. Het ging er fanatiek, maar sportief aan toe.

Na een snelle slok drinken werd er van kant gewisseld, de oudere kinderen gingen naar de vier velden en de jongste kinderen mochten volley-slagbal spelen. Met iets aangepaste regels, was het voor deze groep ook een erg leuk spel.

Tot slot werd Mara uitgeroepen tot 'Spin van de Dag', omdat zij het mooist verkleed was. volgens de strenge jury.

Vormgeven aan afscheid

Foto: Daan Kamerman

BEEK-UBBERGEN - Op vrijdag 4 november vertelt antropoloog en ritueelbegeleider Anne Marij Postel in de Bibliotheek Beek-Ubbergen over tradities, rituelen en veranderingen bij begraven en cremeren. De lezing ‘Vormgeven aan afscheid’ is de vierde in een reeks laagdrempelige colleges van de ‘Universiteit van Beek’, een initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid.

Dit college gaat over vroegere en huidige tradities bij christelijke afscheidsbijeenkomsten, maar ook over gebruiken bij andere levensbeschouwingen en niet-gelovigen. In alle gevallen geldt: het hóe doet ertoe. Wat is de rol van rituelen daarbij? En wat zijn dat eigenlijk? Anne Marij Postel vertelt hoe een antropoloog kijkt naar het veranderende rituele landschap, maar geeft ook praktische informatie over wat er tegenwoordig kan en mag bij begraven en cremeren. Ook de rol van een ritueelbegeleider komt aan de orde, evenals inspirerende voorbeelden van eigentijdse rituelen en persoonlijke manieren om afscheid vorm te geven. Over rouwen, herinneren, afronden én vieren.

Plaats en tijd: Bibliotheek Beek-Ubbergen (Kulturhus), Roerdompstraat 6 in Beek, 20.00 tot 21.30 uur. Aanmelden kan via www.obgz.nl/informatief.

Bewoners Marktzicht en Dorpszicht vinden: gemeente handelt niet juist

GROESBEEK – De bewoners van de appartementen in Marktzicht en Dorpszicht zijn van mening dat het gemeentebestuur van Berg en Dal niet juist handelt.

Zoals bekend moeten de bewoners van beide appartementen verplicht een parkeerplaats huren in de parkeergarage onder hun appartementen. Zij mogen die plaatsen niet onderverhuren. In verband met de bouwwerkzaamheden in en rond het marktterrein mag iedereen gedurende die lange periode gratis parkeren in de betreffende parkeergarage. Wel echter voor maximaal 24 uur, maar men kan direct daarna weer opnieuw voor 24 uur parkeren.

Nog niet alle appartementen zijn verkocht en om die reden heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal de parkeerplaatsen behorende bij de onverkochte appartementen gratis beschikbaar gesteld aan zijn personeel. De bezitters van een vaste parkeerplaats moeten echter gewoon hun maandelijkse kosten overmaken aan de gemeente Berg en Dal. De bewoners vinden deze gang van zaken niet rechtvaardig. Zij zijn van mening dat in de periode wanneer gratis geparkeerd mag worden, ook zij zonder kosten mogen parkeren. In overleg met de gemeente zal dit zeer zeker een gespreksonderwerp zijn, aldus een van de bewoners.

Polder als dumpplaats

OOIJ/ERLECOM – Hoewel men één maal per jaar het grof restafval gratis kan laten ophalen door de DAR zijn er toch nog steeds lieden die het makkelijker vinden het grof restafval te dumpen in de mooie polder.

Ditmaal is er door een onbekende een tweepersoons matras, alsmede een groot stuk plastic onder aan de dijk van de Erlecomsedam gedumpt. De bevolking van de polder hoopt dat dit niet het beeld zal gaan worden als de grijze containers per januari 2017 en het omgekeerd afval inzamelen zijn intrede zal gaan doen in de gemeente Berg en Dal.

Ondernemersavond in Groesbeek

REGIO - De vorige edities van de gezamenlijke ledenavond van de vier ondernemersverenigingen uit de gemeenten Groesbeek, Ubbergen, Heumen en Mook en Middelaar waren spraakmakend. Te gast waren onder andere Bram Moszkowicz, Maarten van Rossem en Jort Kelder.

Dit jaar is er een mystery guest. Een gerenommeerde naam op het gebied van ondernemen, vol passie en energie. Met vaart en humor zal hij concrete handvatten geven om als ondernemer te overleven in deze snel veranderende wereld. Na afloop van de lezing is er een gezellige informele borrel. Een uitgesproken kans om veel regionale ondernemers te leren kennen of weer eens te ontmoeten.

Ondernemers kunnen zich opgeven door op de website www.mijnondernemersvereniging.nl
de Groesbeekse Ondernermers Vereniging aan te vinken. De avond vindt plaats op donderdag 10 november; ontvangst vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur in De Linde, Cranenburgsestraat 33, Groesbeek.

Mijnondernemersvereniging.nl

www.mijnondernemersvereniging.nl is een initiatief van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging, Ondernemend Ubbergen, Ondernemersvereniging Mook en Ondernemers Vereniging Gemeente Heumen. Het doel is om gezamenlijk activiteiten te ontplooien die kunnen bijdragen aan de verbetering van het ondernemersklimaat in de regio. De onderlinge kennismaking van ondernemers op thematische netwerkbijeenkomsten is één van de manieren om dit te realiseren.

Vroege Halloween in Mansberg

GROESBEEK – Het had eigenlijk maandagavond moeten zijn, maar in verband dat de kinderen maandag weer naar school moeten hebben de bewoners van De Mansberg besloten Halloween vrijdagavond te vieren en niet zonder succes.

Drie jaar geleden probeerde John Egbers het griezelfeest al te organiseren, maar hij kreeg het niet van de grond. Daarna heeft hij contact opgenomen met de overbuurvrouw Linda Kievits, toen lukte het warempel wel. Nu was de organisatie een fluitje van een cent. Een groot aantal buurtbewoners had verlichte griezels buiten gehangen en bomen en struiken met versieringen verlicht.

Het feest begon vrijdagavond met een speurtocht, waarbij iedereen een verlicht staafje bij zich droeg. Ook was de verlichting in de straat verduisterd waarmee het Halloween feest ook dankzij de aanwezige muziek compleet was. De kinderen werden verwend met broodjes knak. Uit verschillende wijken van Groesbeek kwamen ze een kijkje nemen.

Fotoraaf Rijnzicht in hal Rabobank: Peter Laarakker/Visual Photo Design

MILLINGEN – In de hal van de Rabobank in Millingen –die nu gesloten is – hing een prachtige foto van Rijnzicht. Tijdens een persbijeenkomst in het gemeentehuis van Berg en Dal werd duidelijk dat het college van burgemeester en wethouder belangstelling voor deze foto toonde. Onze fotograaf is toen gevraagd een foto te maken van de desbetreffende foto in de hal van de Rabobank.

Deze foto sierde vervolgens de voorpagina van Hét Gemeente Nieuws van 26 oktober. Onder de foto stond fotograaf Peter Hendriks omdat hij de foto van de foto in de hal van de Rabobank gemaakt had. Echter de originele foto is in 2009 in opdracht van Hubbers Interieurmakers gemaakt door fotograaf Peter Laarakker en heeft tot 2012 in het kantoor van scheepswerf Bodewes gehangen, waarna hij is verhuisd naar de hal van de Rabobank aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn. Zeer waarschijnlijk zal deze prachtige foto - gemaakt door Peter Laarakker van buro Visual Photo Design - binnenkort de hal van het gemeentehuis in Groesbeek opsieren.

Open huis bij stichting 2e hands zorgmiddelen

Foto: Margreet Oerlemans

GROESBEEK – Zaterdag 5 november is het weer de eerste zaterdag van de maand en dus zoals traditie open huis bij de stichting 2e handszorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek/De Horst.

Open huis is van 10.00 tot 14.00 uur. Iedereen kan tijdens dat tijdstip zonder afspraak komen kijken naar de beschikbare rollators, bad stoeltjes, toiletsteunen, scootmobielen - (elektrische) rolstoelen, tillliften, wandsteunen, loeplampen, luierbroekjes et cetera en zelfs is er een hoorapparaat. Als men behoefte heeft aan grotere zorghulpmiddelen zoals bijvoorbeeld bedden, statafels, of twee-/driewielerfietsen dan moet men telefonisch een afspraak maken via 06 42898537.
De opbrengst van de zorgmiddelen wordt geheel geschonken aan een goed doel te weten 'Fun 'voor gehandicapte kinderen zoals paardrijden, buitenschools sporten, muziek maken en dergelijke. Men kan ook de website raadplegen; www.2ehands-zorgmiddelen.nl.