GN Lingewaard

5 juli 2017

GN Lingewaard 5 juli 2017


Oproep bestuursleden wijkvereniging De Zilverkamp!

HUISSEN - Eerder dit jaar heeft het bestuur van wijkvereniging De Zilverkamp een oproep gedaan in de hoop nieuwe bestuursleden te verwelkomen. Deze oproep heeft niet tot resultaat geleid. De vereniging heeft per direct nieuwe bestuursleden nodig in verband met onderbezetting door reeds afgetreden bestuursleden. Er is behoefte aan een voorzitter, penningmeester, algemeen bestuurslid en PR.

Omdat wij als huidig bestuur trots zijn op de activiteiten die de afgelopen 48 (!) jaar door vele (voorgaande) leden en vrijwilligers zijn uitgevoerd, hopen we dat mensen zich realiseren dat het voortbestaan van de wijkvereniging op het spel staat en zich aanmelden. Vele handen maken licht werk, maar op dit moment zijn er simpelweg te weinig handen om de activiteiten op een goede en verantwoorde manier te organiseren en uit te voeren. Daarom nu de laatste oproep.

"Kom erbij. Denk erover na. Als de activiteiten van deze vereniging u lief zijn, moet u nu in actie komen. Het is leuk om te doen, het wordt door veel mensen gewaardeerd en hoeft niet veel tijd te kosten. En als u het zelf niet kunt doen, wellicht kent u iemand die ons zou willen helpen. Wie in uw omgeving zou u aanbevelen?"

Zoals het nu gaat kan de wijkvereniging niet verder en dan verdwijnen de activiteiten waar heel veel mensen plezier aan beleven! Tienerdisco, Carnaval, Paaseieren zoeken, Koningsdag, Halloween en Sinterklaas...
Zonde toch? "Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden, mail dan vóór vrijdag 14 juli naar info@zilverkamp.nl."

Open repetitie Jekadee Doornenburg

DOORNENBURG - Op de laatste repetitie van het seizoen, vrijdagavond 14 juli om 20.15 uur, houdt koor Jekadee uit Doornenburg een open repetitie in het kerkgebouw. Voor iedereen die zingen leuk vindt en twijfelt of in een koor zingen iets voor hem/haar is, is dit een uitgelezen mogelijkheid om eens te komen kijken.

Het koor Jekadee heeft 43 leden in de leeftijd van 25 tot 68 jaar en staat onder leiding van dirigent Jarno Scholten. Het heeft een eigen combo en zingt veelal vierstemmig. Het koor zingt moderne liedjes en geeft groots opgezette concerten, met spectaculaire licht-, geluids- en beeldeffecten zoals recent in maart. Daarnaast zingen ze onder andere met kerst en op verzoek avondwakes. Momenteel wordt er volop gerepeteerd voor 'The Passion': een uitvoering met vlotte, aanspreekbare, toepasselijke en moderne liedje in samenwerking met harmonie Sint-Caecilia in maart 2018.

Naast zingen is gezelligheid ook erg belangrijk. Daarvoor is de derde helft; dan wordt er onder het genot van een hapje en drankje gezellig nagepraat. De repetitie is altijd op vrijdagavond van 20.15 tot 22.00 uur in het kerkgebouw in Doornenburg. Voor meer info, kijk op www.jekadee.nl of op Facebook: Jekadee Doornenburg.

"Ben je enthousiast geworden en wil je langskomen? Graag vooraf even een kort bericht naar info@jekadee.nl."

Blaarbehandeling en/of voetverzorging

LINGEWAARD - Tijdens de 101ste wandelvierdaagse van Nijmegen staan de ehbo-verenigingen uit de demeente Lingewaard weer klaar om de deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en/of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht bij één van de onderstaande verenigingen. Het meenemen van een eigen handdoek is gewenst.

Ehbo-vereniging Lingewaard Sint-Lucas Doornenburg:
Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli van 18.00 - 20.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.
Locatie blaarbehandeling: tandarts Geurts, Sint-Maartenstraat 1 in Doornenburg (ingang tegenover de RK kerk).
Locaties voet/been verzorging:
Fysio Lingewaard, p/a Sint Maartenstraat 5 in Doornenburg bij de heer Vetsuypens (ingang tegenover de RK Kerk). Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Gezondheidscentrum Lingewaard, p/a Van Nispenlaan 2, Bemmel (bij Laco). Info: ehbodoornenburg@gmail.com of (06 20661704 Bob Mattijssen).

Ehbo-vereniging Gannita in Gendt:
Maandag 17 juli vanaf 18.00 preventief plakken en lichte massage.
Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli vanaf 18.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging.
Locatie: Fysiotherapie Gendt, Markt 5, Gendt (naast café De Klok).
Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen in Bemmel
Dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli vanaf 18.00 - 21.00 uur? blaarbehandeling. Kosten per behandeling 4,00 euro.

Let op: Dit jaar wordt er géén massage gegeven. Voor behandeling van blessures kan uiteraard wel een afspraak gemaakt worden.

Locatie: De Loods fysiotherapie en haptonomie,
Dorpsstraat 30a, Bemmel; 0481 461624.

Ehbo-vereniging Sint-Christoffel Huissen
Maandag 17 juli van 16.00 – 19.00 uur: preventief plakken,
dinsdag 18 tot en met donderdag 20 juli van 15.30 - 21.00 uur: blaarbehandeling en voetverzorging door masseurs.
Locatie: in de aula van basisschool De Abacus. Van Voorststraat 21, Huissen (ingang Van Gelrestraat).
Een vrijwillige bijdrage is welkom. Informatie: www.ehbohuissen.nl of secretariaat@ehbohuissen.nl.

Joost Frijlink van Watergoed wint ondernemersverkiezing

BEMMEL - Betuwe Onderneemt Beter kijkt terug op geslaagd evenement. Joost Frijlink van Watergoed wint ondernemersverkiezing 2017.


Tijdens een spannende verkiezingsavond, waarop de stem van het publiek de doorslag gaf, heeft Joost Frijlink van Evenementenlocatie Watergoed de titel ‘Ondernemer van het jaar 2017’ in de wacht gesleept. De verkiezing was onderdeel van ondernemersevent Betuwe Onderneemt Beter, dat plaatsvond op 26 juni in de Theaterkerk in Bemmel.


Hoofdsponsoren Rabobank Oost Betuwe en de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe onderstreepten tijdens de bijeenkomst het belang van ondernemers voor de regio. Niet alleen met het oog op werkgelegenheid, maar ook om de manier waarop zij de Betuwe uitventen in het hele land. Dit geldt zeker voor de ondernemer van het jaar. “Watergoed is een veelzijdige, unieke evenementenlocatie ontstaan dankzij een ondernemer die denkt in mogelijkheden en blijft investeren in ontwikkeling en verbetering”, zo verwoordt de jury het. "Joost Frijlink is een sociaal betrokken ondernemer die het gewoon doet.”

Bob Jacobs, de ondernemer van vorig jaar, reikte de prijs uit aan zijn opvolger. Daarna was er ruim gelegenheid om Joost Frijlink persoonlijk te feliciteren. En natuurlijk om verder te praten met collega-ondernemers uit de Betuwe. Bijvoorbeeld over het dagprogramma van Betuwe Onderneemt Beter. Zo’n 120 ondernemers schoven hierbij in verschillende rondes aan bij collega-ondernemers om kennis en ervaringen uit te wisselen over uiteenlopende onderwerpen. Een geslaagde editie van Betuwe Onderneemt Beter!

Spruitgaaf stopt in Lingewaard

LINGEWAARD - Spruitgaaf stopt per 1 juli in Lingewaard. Vol enthousiasme is een netwerk van professionals vorig jaar gestart om het prachtige initiatief voor zwangeren en ouders van kinderen van 0 - 4 jaar in Bemmel en Huissen van de grond te krijgen. Helaas is het niet gelukt een stabiele groep van ouders aan Spruitgaaf te verbinden.

Het doel van Spruitgaaf is om een netwerk van ouders en professionals te vormen die de verbinding met elkaar aangaan waardoor opgroeien leuker en gezonder wordt. Kinderen leren elkaar op die manier kennen voordat ze naar school gaan. Spruitgaaf is al twee jaar succesvol in Arnhem actief. Met een brede kick-off is Spruitgaaf in november vorig jaar in Lingewaard gelanceerd. Wekelijks konden (aanstaande) ouders en hun kinderen op een veilige plek betrouwbare en eerlijke informatie met elkaar delen.

Helaas bleek de animo onder Lingewaardse ouders onvoldoende om die verbinding blijvend te realiseren, vertelt projectleider Tineke Otter. Uit de startenquête bleek dat er onder ouders veel behoefte was aan een netwerk met andere ouders om met elkaar kennis en ervaringen te delen. Toch bleek de stap naar deelname aan de koffie-ochtenden, een belangrijke pijler in het project, voor veel ouders te groot.

Ondersteund door professionals
Diverse zorgaanbieders en (sociale)ondernemers uit Lingewaard hebben in het afgelopen half jaar het project gesteund. Zij hebben elkaar door Spruitgaaf beter leren kennen en er zijn nieuwe connecties en ideeën voor samenwerking ontstaan. Uiteraard blijven zij jonge ouders in de gemeente bijstaan met kennis en advies.

Meer informatie staat op www.spruitgaaf.nl en www.facebook.com/spruitgaaf.

De rebelse broedplaats voor muziek en cultuur bestaat niet meer

De opslag ademt een sfeer van Bemmelse nostalgie. Op de foto de creatieve inbreng van wijlen Chris Tielemans. Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL – Op het prikbord hangt een opgewekt krantenbericht van Hét Gemeentenieuws uit 2012. "Op zaterdag 22 september opent burgemeester Harry de Vries het muzikale NOOT-gebouw aan de Cuperstraat in Bemmel." Nu zijn er andere tijden. Vrijwilligers zijn teneergeslagen bezig de muziektempel leeg te ruimen. Het college is van mening dat er geen argumenten zijn om niet tot sloop over te gaan van het toenmalige zwembad De Hoenderik in Bemmel. Afgelopen donderdag hebben de PvdA en GroenLinks nog tevergeefs getracht de sloop uit te stellen. Er was in de raad geen meerderheid. De rebelse broedplaats voor muziek en cultuur is voorgoed verloren.

Na veel strijd met het toenmalige college wist Stichting Muziekgezelschappen Bemmel het gesloten zwembad in bezit te nemen. Vrijwilligers en sponsoren wisten het bad in 2012 te verbouwen om het geschikt te maken voor muziekverenigingen, vergaderen en opslag voor de carnavalsverenigingen en Bemmelse Dweildag. In de laatste strijd met het huidige college hebben de overgebleven gebruikers het onderspit gedolven.

De gesprekken hebben niets opgeleverd. Slopen, want het gebouw voldoet niet meer aan de minimale eisen van de gemeenteraad, stelt het college. Opknappen zou in de buurt komen van naar schatting 300.000 euro. Daarnaast is het pand onveilig. Voor gebruik van het pand werd geen huur gevraagd. Ook dat mag niet meer. De gemeente zou een markt conforme huur moeten vragen, anders worden ze door de provincie op de vingers getikt.

De gebruikers hebben volgens wethouder Theo Janssen ruim de tijd gehad om een nieuwe opslagruimte te zoeken. Op 1 januari werd de gedoogtijd met een half jaar verlengd. Daarna kwam een tweede verlenging tot en met 3 juli.

De laatste gebruikers van het NOOT-gebouw hebben hun opgeslagen spullen in zeecontainers moeten laden. Er was wel opslagruimte voorhanden in de kelder van De Assenburg, maar een jaarlijkse huursom van 3.500 euro kunnen ze niet opbrengen. Het college heeft aangegeven dat dit met een subsidie te vergoeden niet in de subsidieverordening van Lingewaard past.

Deze week wordt onderzocht of en hoeveel asbest in het gebouw zit. Daarna volgt sloop. Wethouder Janssen verwacht dat dit nog deze maand zal plaatsvinden.

Rondje om en in de kerk

HUISSEN - Op 28 juli houdt de KBO Huissen voor haar leden een wandeltocht door het centrum van Huissen en een rondleiding in de kerk. Een fijne wandeltocht en in ins en outs van de Huissense Stadsparochiekerk.

Men start om 18.00 uur bij de kerk in de Langekerkstraat. Na de wandeling is er een kopje koffie in de kerk. Hierna een zeer interessant rondje in de stadsparochie kerk met Jan Wannet. Jan vertelt over de kleine dingen die je in de kerk ziet maar het fijne er niet van weet. De activiteit is rond 20.30 uur afgelopen. Men kan zich hiervoor aanmelden bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4. Huissen-Zand (026 3254762).

Rouwverwerking: Rafaëlgroep

ELST - Rouwen kun je samen doen… In de R.K. parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 in Elst. Op 9 en 23 oktober, 6 en 27 november, 18 december en in 2018 op 8 en 29 januari, 19 februari. De terugkombijeenkomst is 14 mei. Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 in Bemmel op 10 en 24 oktober, 7 en 28 november, 19 december en in 2018 op 9 en 30 januari, 20 februari. Terugkombijeenkomst 15 mei.

Opgave voor deelname vóór 18 september bij het secretariaat R.K. parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of Centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Markt 7, 6681 AE Bemmel; e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl; 0481 451371 (keuze 1). "Graag informeren wij een ieder nader over deze gespreksgroep en heten iedereen daarom welkom op donderdag 14 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom." Opgave voor de informatieavond vóór 13 september bij genoemde secretariaten ter attentie van de Rafaëlgroep.

Nachtclub Angeren opent haar deuren

ANGEREN - Op zaterdagavond 8 juli is het zover. Na meer dan een halfjaar noest repeteren door zowel harmonie Angeren; musicalgroep The Highlights en diverse solisten, zoals zanger Martijn van Vuuren en de Angerense André van Duin-stereotiep, Ronald Dikker, opent nachtclub Angeren haar deuren voor de K3 Delta-revueshow onder de titel 'Moeder ik wil bij de revue'.

De theaterzaal van het dorpshuis in Angeren zal onherkenbaar zijn, doordat zij wordt omgetoverd tot een heuse nachtclub waarbinnen het spektakel plaatsvindt. Een avondje lachen, gieren, brullen gecombineerd met mooie, gevoelige zang en sierlijke dans en dat muzikaal bekwaam maar ingetogen begeleid door het harmonieorkest.

Hoewel er al veel belangstelling is, zijn er nog kaarten in de voorverkoop beschikbaar. Kaarten uit de voorverkoop garanderen een zitplaats. Voorverkoop vindt plaats bij dorpshuis Angeren en bij Smits Mode in Angeren. Ook op 8 juli kunnen - zolang de voorraad strekt - toegangskaarten aan de deur worden gekocht à 7,50 euro per stuk. De zaal is open om 19.30 uur. Het variété begint om 20.00 uur precies.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 8 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 9 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, pastoresteam, Middenkoor InVoice met gast-koorleden, afscheid pastor I. van Cuijk

Woensdag 12 juli

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, A. Hulleman

Donderdag 13 juli

19.00 uur: H. Martinus Gendt, Gebedsdienst Schoolverlatersviering, Pastoraatsgroep en Jongerenkoor Remember

Zaterdag 15 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 16 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

Woensdag 19 juli

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

19.30 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Concert door de Zwitserse Harmonie Musik Kriens.

Vlinderfonds gul voor verenigingen

De kas die onderdeel van de natuurtuin zal uitmaken

LINGEWAARD - Het Vlinderfonds heeft de afgelopen periode weer in de buidel getast en een aantal verenigingen en instellingen uit Lingewaard blij kunnen maken met een bijdrage.

Bij de gelukkigen horen twee jeugdcarnavalsverenigingen. De Piejassen uit Bemmel viert komend seizoen het derde lustrum met een groot feest. Aan dat feest zullen naar verwachting vele honderden kinderen meedoen. Reden voor het Vlinderfonds om deze jubileumactiviteiten financieel te ondersteunen. De Krössels is de Huissense carnavalsclub. De kinderen hebben met succes bij het fonds aangeklopt voor een bijdrage in nieuwe steken voor de raad van elf, de president en de prins. Een andere gesponsorde kinderactiviteit, de Straatspeeldag in Huissen, is inmiddels al achter de rug.

Het Vlinderfonds heeft stichting Mea Vota in Huissen laten weten bereid te zijn mee te betalen aan de renovatie van een oude druivenkas uit 1934. Komende winter wordt het project onder handen genomen. De kas heeft op dit moment te kampen met lekkages en glasschade. Als de kas klaar is, kunnen er meer educatieve activiteiten bij tuinbouwmuseum De Hofstééj plaatsvinden.

Een ander groot project dat mede door het Vlinderfonds wordt gesteund is de Natuurtuin Lingezegen, gelegen tussen Bemmel en Lent. Een deel van een bestaande kas aan de Vossenpelsestraat wordt daarbij hergebruikt als aanvulling op de natuurbeleving van het Park Lingezegen. De initiatiefnemers denken daarnaast aan een buitenterras, een bloementuin met mogelijk bedreigde plantensoorten en fruitbomen. Kas en tuin zouden volgens hen ook dagbestedingsmogelijkheden kunnen bieden.

Een ware Talent-Toren

BEMMEL - Op 15 juni kreeg stichting Talento Metissimo van Margriet Wagter (Bemmel) een kunstwerk aangeboden als symbool voor de stichting: Een ware Talent-Toren.

Het is een spierwitte toren (geen ivoorkleur) van papiermaché waarbij de gekleurde staafjes de talenten voorstellen. De moderne toren zelf staat vol kleurrijke symbolen uit de talent-educatie die T. Metissimo rijk is. Dit is Margriet haar derde grote grote project. De talenten en bestuur zijn erg dankbaar voor deze prachtsymboliek.

Succesvolle clubkascampagne Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - De Rabobank Clubkas Campagne 2017, is voor de Gendtse Ouderenvereniging bijzonder succesvol verlopen.

Met 141 uitgebrachte stemmen werd een bedrag van 685,13 euro bereikt. De OVG kwam daarmee op de 18de plaats van de in totaal 229 deelnemende verenigingen. De Ouderenvereniging Gendt is iedereen die haar of zijn stem heeft gegeven dankbaar daarvoor. Het mooie bedrag krijgt een goede bestemming.

32e Bemmelse Dweildag onzeker na op straat zetten opslag door Gemeente Lingewaard

BEMMEL - Het voortbestaan van de Bemmelse Dweildag is onzeker nu de Gemeente Lingewaard heeft besloten dat de opslaglocatie van dit evenement niet langer gebruikt mag worden. Aangezien er geen nieuwe opslaglocatie voorhanden is, staat de continuering van het grootste dweilevenement van Nederland op losse schroeven.

Alle materialen die tijdens de (opbouw van de) Bemmelse Dweildag worden gebruikt staan sinds vijf jaar in het oude zwembad De Hoenderik (het huidige Nootgebouw) in Bemmel. Op 20 juni heeft de Gemeente Lingewaard besloten dat de opslaglocatie per direct ontruimd moet worden. Dit besluit komt onverwacht voor het bestuur van de Bemmelse Dweildag, dat met de Gemeente had afgesproken om eerst samen alternatieve locaties te verkennen. Dit heeft tot op heden niets opgeleverd. Desondanks moet de opslaglocatie per 3 juli leeg zijn, op straffe van een dwangsom.

Materialen in de regen

Hoe het nu verder moet, is onzeker. Henk Pol, voorzitter van de Dweildag: “We hopen dat iemand, wellicht een ondernemer, een ruimte beschikbaar kan stellen zodat al onze materialen niet in de regen komen te staan. Zonder die materialen kunnen we geen Dweildag meer organiseren. Eventueel kunnen we gebruik maken van twee zeecontainers, maar ook die zullen ergens geplaatst moeten worden.”

"Kunt u het bestuur van de Bemmelse Dweildag helpen aan een nieuwe opslagruimte of hebt u plaats voor de stalling van twee zeecontainers? Neem dan contact op met Henk Pol via voorzitter@bemmelsedweildag.nl.

Heel Bemmel Zingt zondag

BEMMEL - Houdt u van gezellige smartlappen muziek en van gezellig winkelen dan mag zondag het evenement 'Bemmel Zingt' niet missen.

Op vijf podia in het centrum van Bemmel treden van 12.00 tot 17.05 uur liefst veertien verschillende koren op. Om 17.30 uur wordt het geheel met een grote samenzang op de Markt afgesloten. De koren komen uit heel Nederland en staan garant voor een grote variatie aan bekende en minder bekende grotendeels Nederlandstalige liederen. De podia staan op de volgende plaatsen:

P1. Hoofdpodium op de Markt

P2. Plein voor Albert Hein

P3. Hoek Dorpsstraat/ Klappenburgstraat

P4. Loostraat tegenover Het Wapen

P5. Dorpsstraat bij het Hertenkamp

Natuurlijk zijn deze dag de winkels van 12.00 tot 17.00 uur geopend en bieden de winkeliers een ruime, gevarieerde keuze aan artikelen en ook de horecagelegenheden in het centrum laten zich weer van hun beste kant zien.
Onder voorbehoud van voldoende inschrijvingen vindt in de Deken Dr. Mulderstraat weer een rommelmarkt plaats. Parkeren is in heel Bemmel gratis! De stichting Smartlappenkoor Lingewaard, die dit evenement samen met de Ondernemersvereniging Bemmel organiseert, dankt naast haar eigen leden de vele extra vrijwilligers en de sponsoren: * Gemeente Lingewaard * Café de Roskam * Het Wapen van Bemmel * Jumbo Bemmel * IJssalon van Liet * en Ondernemersvereniging Bemmel.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

LINGEWAARD - Op maandag 10 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, karbonade met sperziebonen en gekookte aardappels en een toetje.

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 12 juli - 17.30 uur - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 13 juli - 17.30 uur - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 12 juli - 17.30 uur - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 13 juli - 17.30 uur - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Huisman Open Toernooi van TV Huissen

HUISSEN - Van 19 tot en met 26 juni vond bij TV Huissen het Huisman Open Toernooi plaats. Een tennistoernooi in de categorieën 4 tot en met 8 voor enkel, dubbel en mixwedstrijden.

Met 203 inschrijvingen, waarvan 60 van buiten de vereniging was het toernooi bij voorbaat al een succes en was het voor de toernooiorganisatie onder leiding van Moniek de Koning een flinke uitdaging om het speelschema in een week rond te krijgen. De spelers kregen met allerlei weersomstandigheden te maken en een enkele regenbui op vrijdag kon de pret niet drukken.

Het leverde al met al, door die bijzondere omstandigheden, zeer aantrekkelijke wedstrijden op die soms tot in de late uurtjes door gingen. Over publiek langs de banen had T.V. Huissen niet te klagen. Op vrijdag beleefde het toernooi een hoogtepunt met de feestavond, op zondagmiddag met de finales en op zondagavond met de prijsuitreiking.

Op 23 onderdelen werden door de voorzitter van het bestuur de prijzen uitgereikt en werden de vele barvrijwilligers, de toernooiorganisatie en de groundsmen bedankt voor hun grote inzet tijdens dit toernooi.

Winnaars op het hoogste niveau van dit toernooi waren allen spelers van T.V. Huissen: Rick Maters in de heren enkel niveau 4, Geert-Jan van der Heijden en Louk van den Hof in de heren dubbel niveau 4, Geert-Jan van der Heijden en Lisette Scheers in de mix niveau 4. Opvallende speelster in dit toernooi was Rose Marie Nijkamp, 11-jarige speelster van TC Beekhuizen te Velp, die haar tegenstanders in de dames enkel, niveau 5 kansloos achter liet.

Oud papier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 7 juli wordt het oud papier in Haalderen opgehaald.

Gevraagd wordt het papier netjes bij elkaar gebonden voor 17.45 uur aan de straat te zetten. In augustus vindt er geen inzameling plaats in verband met de zomervakantie.

Column

Varkenshaas

Na vijf uur raadsvergadering vind ik het welletjes en wil ik naar huis gaan. Tijdens een schorsing staan buiten wat politici te kletsen. VVD-er Piet Wegh zegt dat mijn stukjes altijd negatief eindigen. Cynisch zelfs. VVD Raadslid Theo Aaldering geeft me tips voor een positief stukje. Het D66-raadslid Hans Nijboer vraagt wat volgens mij de rode draad van de vergadering is. Ik weet het niet. Onderwerpen zijn de jaarstukken 2016 en de kadernota 2018. Als om me heen opgewekte politici staan, die het een geweldige vergadering vinden, dan loop ik weer de kans als een cynische azijnpisser afgeschilderd te worden. Ik heb raadsleden gezien en gehoord die met elkaar als hoogbegaafden discussieerden alsof ze Tweedekamertje aan het spelen zijn. D66-er Sjoerd Wannet gebruikt zijn spreektijd om een boom op te zetten over Goliath, Alexander de Grote en de gordiaanse knoop. Van Frans Schut heb ik geleerd dat zijn oudste zoon directeur is van Liander en dat vanaf 2030 Nederland het zonder aardgas en diesel moet doen. Raadslid drs. P Houtsma van lingewaard.NU, ook zo'n wijsneus, komt met een filosofische stelling van Johan Cruijff. Je gaat het pas zien als je het door hebt. Dan ben ik dus blind. Op mijn vingerveegtelefoon lees ik de krantenkop: Mijn lichaam was er wel, maar ik niet. En zo voelde ik me ook. Dit duurt te lang. Spreektijden worden overschreden. Burgemeester Marianne Schuurmans maant de Tweedekamertjespelers hierop te letten. Tijdens de pauze is er voor alle aanwezigen een buffetje. Als het nog lang duurt staat het eten te verpieteren zegt ze. Ruim een half uur later staat deze azijnpisser in raadskroeg De Valom voor een heerlijk buffet. Ik neem in de eerste ronde friet, salade en stukjes varkenshaas. Heerlijk, sappig en mals. Niet te lang gebakken. Ik moet denken aan een half uur terug toen Schuurmans waarschuwde dat het eten staat te verpieteren. Niet cynisch bedoeld, maar sprak ze toen de waarheid?
Sjaak

Exodustocht kent geen grens

HUISSEN - Inmiddels heeft de zevende editie van de Exodustocht plaats gehad. Een groep status houders schreef zich in en liep de tocht.

Men voelt zich verwant met het thema van WO II omdat het lot van burgers in oorlogstijd centraal staat. Verder waren er deelnemers uit Duitsland en België. Met trots toont men in groepsverband het welverdiende medaille.

Eerste LooveldenLoop: een daverend succes

HUISSEN - Op woensdag 21 juni is de eerste LooveldenLoop voor kinderen en volwassenen geweest in Huissen ter gelegenheid van het eerste lustrum van Medisch centrum Loovelden. Deze hardloopwedstrijd is een initiatief van Medisch Centrum Loovelden in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard en Loopgroep Huissen.

Op woensdagmiddag hebben 51 kinderen 500, 1000 of 1500 meter hardgelopen. Zowel de kinderen, ouders als aanwezige disciplines van het Medisch Centrum vonden het een daverend succes. De kinderen hebben een sportieve middag beleefd aan het rennen, het springkussen, en de extra activiteiten op het schoolplein van basisschool De Boemerang.

’s Avonds hebben twintig volwassenen deelgenomen aan de LooveldenLoop. Daarnaast heeft de groep Sportief Wandelen van Loopgroep Huissen met een aantal deelnemers het parcours gelopen. Al met al een groot succes in sportief en sociaal opzicht! "Wij hopen dan ook dat wij volgend jaar de Looveldenloop op grotere schaal mogen organiseren."

Laon & Bourges voor Hegeman

HUISSEN - Zaterdag 24 juni vlogen de duiven vanaf Laon (300 km). De duiven werden om 08.00 gelost. Er deden twaalf liefhebbers mee met 142 duiven.

De eerste duif arriveerde om 11.07 op het hok van H. Hegeman. 2e. Comb.Kiezenberg, 3e. Comb.v. Ingen& Zn, 4e.H. Cornelissen, 5e. H.Zweers, 6e. W.Buijs, 7e. T. Sas, 8e. E. v. Aalten, 9e. J. v. Kalkeren.

Ook werd er een dagfondvlucht vanaf Bourges gevlogen. Hier was de afstand 597 kilometer. De duiven werden hier om 08.30 uur gelost. Ook hier draaide H.Hegeman de eerste duif om 15.10 uur. 2e. E. v. Aalten, 3e. A. Borgens, 4e. P. Eeuwes, 5e. H. Cornelissen, 6e. P.J.H. v. Ooijen.

Piet Eeuwes wint Perigueux

LINGEWAARD - Vrijdag 23 juni werden de duiven in Perigueux om 14.00 gelost.

De duiven moesten een afstand van 842 kilometer afleggen. De eerste duif arriveerde zaterdag om 08.01 uur op het hok van P. Eeuwes. 2e. H. Cornelissen, 3e. H.M.C. de Wit, 4e. J. v. Kalkeren, 5e.H.Zweers, 6e.Th.Peters.

Beach-handbalveld van Lingewaard is er!

ANGEREN - Het eerste Beach-handbalveld van Lingewaard is een feit. Handbalvereniging Angeren heeft dit kunnen realiseren aan de Kampsestraat te Angeren met dank aan de familie Brandts. Gelijk na de opening is het veld al een succes. Naast de handbal uit Angeren hebben zich al clubs gemeld die graag een keer willen oefenen op het Beach-handbalveld.

Het initiatief is door leden van handbalvereniging Angeren opgepakt en met de hulp van enkele sponsoren was het veld binnen mum van tijd een feit. "Als handbalvereniging Angeren zijn we trots en blij dat we dit in zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren en zijn volgende sponsoren en initiatiefnemers dankbaar: Familie Brandts-Arnts – Schildersbedrijf Geert Driessen - Heijting Angeren – Van Dalen BV – Mulder Bouwmaterialen - Dag NL."

Wat is Beach-handbal? Beach-handbal is een snelle, zomerse handbalvorm die wordt gespeeld op een zandondergrond. Beach-handbal is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus. Er wordt gespeeld met een rubberen bal met voor iedere doelgroep een andere grootte. Beach-handbal is snel, spannend en dynamisch en echt iets voor de fanatieke sporter die van de zomerzon houdt.

"Wij trainen bijna dagelijks op ons veld. Kom gerust een keer kijken als je interesse is gewekt. Als het je een leuke hobby lijkt, meld je dan aan via ons e-mailadres: hv.angeren@outlook.com", aldus het bestuur HV Angeren.

Kinderdorp Bemmel 2017: het verre Oosten

BEMMEL - Geheel volgens traditie zal in de herfstvakantie (dit jaar van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 oktober) het Kinderdorp in Bemmel georganiseerd worden voor basisschoolleerlingen van groep 3 - 8. Het zal op dezelfde locatie als verleden jaar plaatsvinden namelijk op het grasveld naast De Veldschuur aan de dijk.

Het thema van Kinderdorp Bemmel 2017 is het Verre Oosten. "We zullen de week in Oosterse sferen doorbrengen en jullie meenemen op reis naar landen zoals China, Japan, India en Indonesië. Natuurlijk hopen wij dat er mooie tempels gebouwd zullen worden en dat jullie naar onze Aziatische activiteitenmarkt komen. Ook zullen er workshops georganiseerd worden met o.a. koken, taekwondo en drummen en een opdrachtenspel in het centrum van Bemmel. Voor kinderen uit groep 7 en 8 hebben we een spannende avondtocht, een filmavond en een overnachting. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat jullie na deze verre reis helemaal 'zen' (= ontspannen) weer naar huis gaan.

Maar natuurlijk lukt het organiseren van het kinderdorp niet zonder jullie als deelnemers en de hulp van al jullie ouders en andere fanatieke vrijwilligers, dus blok de herfstvakantie in jullie agenda’s en kom naar Kinderdorp Bemmel voor een gezellige en actieve herfstvakantie!

Na de zomervakantie zal de inschrijving weer van start gaan en zullen we via de basisscholen onze flyers verspreiden. U kunt ook onze website in de gaten houden voor meer informatie: www.kinderdorpbemmel.nl."

Geweldig Kersenfeest met Vrienden van Sebastianus!

Foto: PR St. Sebastianus

GENDT - “Geweldig, kippenvel, waar Gendt groot in kan zijn en wat een hoop werk heeft Sint-Sebastianus verzet”, waren de woorden die afgelopen Kersenfeest in Gendt veelal te horen waren op straten, pleinen en in de grootste kroeg van Lingewaard.

Sint-Sebastianus heeft vol trots het Kersenfeest 2017 mogen organiseren. Het thema van dit Kersenfeest was “Vrienden van Sebastianus Live” afgekort als #VVSL17. Als Sint-Sebastianus zijn wij er altijd al geweest voor de gehele gemeenschap en wij doen daarom ook graag leuke activiteiten met de gemeenschap samen. Net als vrienden.

Foto: PR St. Sebastianus

De opening en bijzondere onthulling van het Kersentrio, in de openluchtkroeg op vrijdagavond van het Kersenfeest, was al een mooie aftrap van een spectaculair weekend. Op zaterdag- en zondagavond ging het helemaal los tijdens de concerten #VVSL17. “Wat geweldig” en “Ik heb zo vaak kippenvelmomenten gehad”, waren reacties die veel terug te horen waren.

Sint-Sebastianus wist met vrienden een geweldig concert neer te zetten. Kersenkoningin Lincy Scholten en haar hofdames Romy Scholten en Tessa Lentjes straalden helemaal en genoten van het prachtige weekend. Zelfs de nieuwe zilveren kersdrager Fred van Heck vertelde: “Dit was alleen maar mogelijk voor mij door de gehele steun van mijn achterban en de vereniging. Het is ene grote familie en daar ben ik zeer trots op.” Samen hebben we er een mooi feest van gemaakt. We zijn iedereen, alle sponsoren, vrijwilligers en in het bijzonder onze vrienden dankbaar voor dit mooie weekend.

Nieuwe identiteit Sint-Sebastianus Gendt

Foto: PR St. Sebastianus

GENDT - De nieuwe uniformen voor de 80 volwassenen en 50 jeugdleden van de show- en marchingband Sint-Sebastianus, Gilde en Jong Sint-Sebastianus werden zondagochtend 25 juni onthuld bij verzorgingshuis Sint-Jozef. Deze plek was gekozen omdat daar jong en oud bij elkaar kunnen komen.


George Pisa & Zn. Tailleurs uit Eindhoven, ook wel de 'kleermaker van de koning' genoemd, heeft de nieuwe uniformen met de kledingscommissie samengesteld en geleverd. De nieuwe kledinglijn is nog steeds in het aloude rood, zwart en goud, maar de accenten zijn wat verlegd. Zo zit er nu wat meer rood in en minder goud, het goud is met name gebruikt om de pakken van meer details te voorzien. Het nieuwe uniform voelt volgens de leden lichter, soepeler en comfortabeler dan het oude. Dat was na achttien jaar echt aan vervanging toe.

Op ludieke wijze werd middels een gevelconcert de uniformen van Jong Sint-Sebastianus, de show- en marchingband Sint-Sebastianus en het gilde gepresenteerd tijdens het Kersenfeest in Gendt. Het massaal toegestroomde publiek genoot zichtbaar en was onder de indruk van de presentatie. De gehele voorbereiding heeft 1,5 jaar in beslag genomen. Aan elke detail is gedacht en de gehele vereniging heeft mogen meebeslissen in het samenstellen van het nieuwe uniform. De kledingcommissie verzamelde alle informatie en coördineerde dit in goede banen. We zijn als club trots op ons nieuwe uniform en onze nieuwe identiteit. "Wij zijn iedereen dankbaar, die de aanschaf van de nieuwe uniformen mede mogelijk gemaakt heeft."

Volharding sluit af met buitenconcert

Foto: Henk Sluiter

HUISSEN - De muziekvereniging is iedereen dankbaar, die aan Volharding gedacht heeft bij het toewijzen van zijn/haar stem aan de vereniging wat de Rabo Clubkas Campagne betreft. Muziekvereniging Volharding gaat vervolgens het seizoen 2016/2017 beëindigen met een mooi 'Afsluitconcert' op het pleintje vóór het Gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat op zondag 9 juli om 11.00 uur.

De slagwerkgroep zal een gedeelte van het concert invullen. Het A-orkest zet een aantal nieuwe werken op de lessenaar en er worden enkele concertstukken gespeeld die tijdens het themaconcert van 3 juni zo geweldig bij het publiek in de smaak vielen zoals ‘Prince in Concert’ en ‘Michael Jackson Hitmix’. Bij slecht weer komt mogelijk het Zandse kerkgebouw in beeld.

Prima instapmoment

Volharding kan altijd nog muzikanten gebruiken binnen de verschillende secties. Het begin van een nieuw seizoen, met nieuwe stukken op de lessenaar, is voor eerder opgeleide muzikanten hét moment om in te stappen bij een vereniging. Het orkest begint dan met een frisse start te werken aan nieuwe stukken.        

Het is inmiddels traditie dat de laatste repetitie vóór de vakantie het Instaporkest 'Alsjemuzikaalband' een klein concertje verzorgt in Huissen voor IJssalon La Differenza aan de Langestraat 38. Volharding nodigt de jeugd uit om te komen luisteren naar deze jonge enthousiaste muzikantjes. Na afloop worden de jonge blazers getrakteerd op een lekker ijsje. Meer informatie staat op www.volhardinghuissen.nl.

12 / 24

13 / 24

14 / 24

Postduiven-nieuws

DOORNENBURG - NIssen - Vermaas en van Olderen - Meuwsen pakken het goud. In het weekend van 24 juni stonden er weer twee vluchten op het programma en wel vanuit Laon (303 km) en Bourges (590 km).

De eerste vlucht van de dag vanuit Laon werd om 8.00 uur gelost met een Zuid-westelijke wind hieraan deden 91 duiven mee van negen liefhebbers.
Nissen & Vermaas 20 mee 12 pr. 1, 2, 3, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 20, 23
W. Tijssen 12 mee 2 pr. 4, 22
H. v. Hal 11 mee 3 pr. 6, 8, 9
Van Olderen & Meuwsen 10 mee 3 pr. 7, 10, 14
Th. Holland 12 mee 3 pr. 18, 19, 21

De tweede vlucht van de dag vanuit Bourges werd gelost om 8.30 uur hieraan deden 56 duiven van zeven liefhebbers.
Van Olderen & Meuwsen 19 mee 4 pr. 1, 9, 10, 12
A.A. Engelen 4 mee 1 pr.
Nissen & Vermaas 10 mee 5 pr. 3, 4, 5, 7, 13
J. Buys 13 mee 1 pr. 6
W. Geurtz & Zn 7 mee 2 pr. 8, 11
J. Pauwelsen 1 mee 1 pr. 14

Voor kinderen, door kinderen

BEMMEL - Het leerlingenorkest van UDI verzorgt 9 juli het concert 'Voor kinderen, door kinderen'. Het bijzondere aan dit concert is dat alles bedacht en georganiseerd is door de jeugdige orkestleden.

"We hebben twee fantastische gastoptredens namelijk met de selectie dansgroep van Zwieps en van zangeres Mireya", aldus Menke de Leede, woordvoerster en muzikant van het leerlingenorkest van UDI. Zwieps danst op het nummer Bloom dat gespeeld wordt door het orkest. Zangeres Mireya zal samen met UDI het nummer Hallelujah ten gehore brengen.

Het muziekrepertoire van UDI is van Stars Wars tot Hallelujah. Kortom, veel zomerse klanken. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn op zondag 9 juli om 14.30 uur in de Theaterkerk Bemmel. De toegangsprijs is 2 euro. Kinderen onder de 10 jaar hebben gratis toegang.

Exoduswandelaars steunen Rode Kruis

BETUWE - Op 24 juni werd de Exoduswandeltocht gehouden. Bijna 1400 wandelaars deden mee aan het evenement. De traditionele ceremonie bij het Massagraf was indrukwekkend mede vanwege het bezoek van een delegatie uit de gemeente Putten en een groep statushouders. De 11-jarige Roemer vertelde het relaas van zijn opa, die destijds, in 1944, de vlucht had meegemaakt.

Burgemeester Marianne Schuurmans legde in haar toespraak de nadruk op het leggen van de relatie tussen WO II en wat er nu in de wereld gebeurt. Vanuit dit perspectief gezien is het vanzelfsprekend, dat er een speciale band is tussen het Rode Kruis en het Exoduscomité. Iedere deelnemer aan de Exodustocht draagt er toe bij, dat een bijdrage kan worden gegeven aan deze organisatie, die destijds, maar ook nu altijd paraat is om oorlogsvluchtelingen te ondersteunen. Wederom kon de voorzitter van het Rode Kruis Arnhem, Jan Hutten, de cheque van 750 euro in ontvangst nemen. Het Exoduscomité is iedereen dankbaar voor de steun.

Op adem komen

HUISSEN - In de protestantse kerk aan de Langestraat, ingang Raadhuisplein, kun je je iedere week laten inspireren. Op adem komen. Even uitbreken uit de hectiek en de sleur van het gewone leven. En dat op de adem van de liturgie. Waarin door het jaar heen het leven gevierd en gedeeld wordt.

Je bevrijden van de grote krachten waardoor je altijd zo beheerst wordt: geld, angst, macht… Zoeken naar de betekenis van de grote heilswoorden: liefde, vrijheid, zegen, gerechtigheid… Mensen ontmoeten. Door alle generaties heen. Soms vluchtig, soms heel intens. Meevieren van de grote feestdagen: Pasen, Pinksteren en Kerst. Elkaar ontmoeten bij de vrijdagmiddaginloop of in gespreksgroepen. Denkbeelden, gedachten en ervaringen uitwisselen met mensen die hetzelfde willen. Dat is wat je kunt vinden bij ons in onze kerkelijke gemeente. Ga de uitdaging aan. Laat je inspireren. Gooi je schroom af en stap over de drempel. Neem de stap en doe mee. Je bent meer dan welkom!

Protestantse Gemeente Huissen, kerkdienst zondag 9 juli, aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Hartogsveld, Lent. Iedere vrijdagmiddag is de kerk ook open van 14-16 uur voor een kop koffie, thee en ontmoeting.

Heisterkoor uit Bemmel en Just Do It uit Gendt treden op

GENDT - Op zaterdag 8 juli om 15.00 uur verzorgen het gemengde Heisterkoor uit Bemmel en het dameskoor Just Do It uit Gendt een gezamenlijk optreden in het mooi gelegen Protestantse Kerkje aan de Torenlaan in Gendt.

Het Heisterkoor uit Bemmel treedt op onder leiding van dirigent Mathijs Dubbeldam, met muzikale ondersteuning van pianiste Jenny Chen. Het Gendtse dameskoor Just Do It wordt gedirigeerd door Saskia Jonk en muzikaal ondersteund door pianist Jochem Macaré.

In de pauza zal Jochem verrassen met een optreden van twee Rock 'n Rollnummers. De koren zullen met een gezamenlijk lied het korenseizoen afsluiten en de vakantie inluiden. De entree is gratis; voor de huur van het kerkje zal er na afloop een collecte worden gehouden.

Angers kampioenschap Dynamic Tennis

Foto: Antoon Schraven

ANGEREN - Afgelopen maand werd er in de sportzalen van dorpshuis Angeren weer gestreden om het 'Angers kampioenschap Dynamic Tennis'.

Alle competitiespelers van de vier teams van Sasa en Dorpshuis Angeren werden door middel van loting gekoppeld en namen het gedurende de lentemaanden tegen elkaar op. De spelers waren allen zeer gemotiveerd om dit jaar tot clubkampioen gekroond te worden.

Nadat op 27 juni de laatste wedstrijd gespeeld werd, kon de balans opgemaakt worden. Anne Selman(team Dorpshuis 1) en Ans Neijenhuis (team Sasa 1) kwamen als winnaar uit de bus. Zij mochten de eerste prijs mee naar huis nemen.

Evenals vorig jaar, was er ook nu een ‘motivatieprijs' voor diegene die eindigden in de onderste regionen. Deze werd door de organisatie overhandigd aan Simone Harmsen en Antoinette Puntman.

Er zijn nog plaatsen vrij voor beginnende/gevorderde Dynamic Tennisspelers, zowel in de middag- als avonduren. Meld je aan bij de bar, dan kun je het nieuwe seizoen in september meteen sportief beginnen! Info is op te vragen via email bij Antoon Schraven en kan ook via dynamictennis@dorpshuisangeren.nl.

Riefkoek eten met KBO-leden

HUISSEN - Op vrijdag 7 juli gaan de leden van KBO Huissen weer riefkoek eten bij Mea Vota, Boskoop Glorie 33

De binnenkomst is vanaf 13.30 uur met koffie of thee. Om 14.00 uur wordt begonnen met het eten van riefkoek; dus neem een kleine lunch tussen de middag. De aardappelkoekjes worden persoonlijk gebakken door het bestuur. Rond 17.00 uur is het einde van deze middag. De kosten zijn 10.00 euro, niet-leden betalen 12,50 euro. Zich opgeven kan tot 3 juli. In tegenstelling tot hetgeen vermeld staat in Bij de Tijd kunt u zich voor deze middag aanmelden bij: Gerard Hoksbergen, Dullert 59, 6852 MB Huissen. Telefoon 026 3254718. De kosten vooraf te voldoen bij de heer Hoksbergen. Er is plaats voor 50 personen.

Sponsor bedankt

HAALDEREN - H.S.V De Karper bedankt cafetaria Haalderen voor de sponsoring.

Nieuws vanuit dorpshuis De Tichel

HAALDEREN - Het bestuur van stichting dorpshuis Haalderen heeft besloten, tijdens de zomervakantie beperkt open te blijven, op donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur.

Het blijkt dat vooral ouderen tijdens de zomerstop contacten missen. Veelal zijn kinderen en kleinkinderen met vakantie of ze vertoeven aan de waterkant. Gezien de leefbaarheid in ons dorp willen we dan ook, als vervolg op 2015 en 2016, de donderdagmiddag open blijven om een kaartje te leggen, een spel te spelen of te biljarten. Natuurlijk bent u ook welkom om een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken.

Ook de bloedprikpost op maandagochtend vanaf 08.30 uur tot 08.45 uur blijft aanwezig tijdens de zomervakantie. Tevens kunt u de fysiotherapeut benaderen voor een afspraak.

Het open eetcafé zal na de zomerstop weer beginnen op donderdag 17 augustus om 17.00 uur, telkens in de oneven weken. U kunt zich tot maandagmiddag 14 augustus telefonisch of mondeling aanmelden bij het dorpshuis.

De bingoavonden starten weer op woensdag 6 september op de 1ste en 3de woensdag van de maand. De diverse verenigingen starten weer vanaf maandag 14 augustus.

De Sinterklaasintocht is dit jaar op zaterdag 11 november 2017.

De nieuwjaarsreceptie is zaterdag 6 januari 2018.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Nieuws vanuit dorpshuis De Tichel

HAALDEREN - Het bestuur van stichting dorpshuis Haalderen heeft besloten, tijdens de zomervakantie beperkt open te blijven, op donderdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur.

Het blijkt dat vooral ouderen tijdens de zomerstop contacten missen. Veelal zijn kinderen en kleinkinderen met vakantie of ze vertoeven aan de waterkant. Gezien de leefbaarheid in ons dorp willen we dan ook, als vervolg op 2015 en 2016, de donderdagmiddag open blijven om een kaartje te leggen, een spel te spelen of te biljarten. Natuurlijk bent u ook welkom om een praatje te maken en een kopje koffie of thee te drinken.

Ook de bloedprikpost op maandagochtend vanaf 08.30 uur tot 08.45 uur blijft aanwezig tijdens de zomervakantie. Tevens kunt u de fysiotherapeut benaderen voor een afspraak.

Het open eetcafé zal na de zomerstop weer beginnen op donderdag 17 augustus om 17.00 uur, telkens in de oneven weken. U kunt zich tot maandagmiddag 14 augustus telefonisch of mondeling aanmelden bij het dorpshuis.

De bingoavonden starten weer op woensdag 6 september op de 1ste en 3de woensdag van de maand. De diverse verenigingen starten weer vanaf maandag 14 augustus.

De Sinterklaasintocht is dit jaar op zaterdag 11 november 2017.

De nieuwjaarsreceptie is zaterdag 6 januari 2018.

Het dorpshuis heeft nog ruimtes vrij voor diverse activiteiten. Hebt u belangstelling neem dan contact op met onze beheerster tijdens openingstijden telefoon 0481 464409 (tijdens openingstijden) en mail: info@dorpshuisdetichel.nl.

Eerste hulp bij energiebesparing

LINGEWAARD - Energie besparen? Graag! Maar hoe? In een serie artikelen geven we informatie en tips over energiebesparing. Sommige adviezen kunt u eenvoudig en direct bij u thuis toepassen, andere vragen een grotere investering.

Het gemiddelde energieverbruik per huishouden per jaar is ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas. Uiteraard is het verbruik volledig afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden of gezin. Ook verschilt het verbruik per woningtype. Daarnaast spelen natuurlijk ook de apparaten in het huis een rol. In de regel zijn nieuwe apparaten (koelkasten, vaatwassers, et cetera) veel energiezuiniger dan apparaten van 5 of 10 jaar oud (bron: www.energiesite.nl)

Apparaten écht uitzetten: Door apparatuur (zoals televisie, laptop of magnetron) écht uit te zetten, bespaart u zo’n 60 euro per jaar. Gebruik een stand-by-killer.

Boiler op 60 °C: heeft u een boiler die een voorraad water warm houdt? Stel die dan in op 60°C. Lager dan 60°C is niet verstandig vanwege het risico van legionella en bacteriegroei. Besparing: 60 euro per jaar. Als u in de keuken een close-in boiler heeft, dan zou u die alleen aan kunnen zetten op het moment dat u heet water nodig hebt.

Tweede koelkast weg: Heeft u een tweede koelkast? Doe deze dan de deur uit en bespaar 50 euro op uw jaarlijkse energierekening (bron: Woonbond). Meer informatie staat op www.lingewaardenergie.nl; www.facebook.com/LingewaardEnergie. Het volgende spreekuur van het Energieloket is op woensdagmiddag 12 juli van 14.00 tot 16.00 uur in Huissen.

Midzomertocht Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 9 juli rijdt de Angerse Oldtimer Club de Midzomertocht. Leden maar ook niet-leden van de club zijn welkom om de tocht mee te rijden.

Zich aanmelden kan tot vrijdag 7 juli bij Johan Kuster 026 3250315 of mobiel 06 13189274. Per mail info@angerseoldtimerclub.nl. Deelnemers kunnen vanaf 9.30 uur inschrijven bij ons Clubhuis De Letste Stuyver aan de Molenstraat in Angeren. Gerben en Danielle hebben de koffie klaar. Vanaf 10.30 uur vertrekken de oldtimers via de Zahnstraat langs her kermisterrein naar de Lodderhoeksestraat .

Belangstellenden zijn ook welkom om de rijders uit te zwaaien. Rond 16.00 uur worden de deelnemers weer terug verwacht bij het clubhuis, waar Gerben en Danielle een warm hapje hebben klaar staan en een koud drankje. "Hopelijk staan we dan op het terras in de zon na te praten over de belevenissen tijdens de rit."

Maak je eigen vlinder

HUISSEN - Winkelcentrum de zilverkamp organiseert: Maak je eigen vlinder, want die houden van lekker weer en daar hebben wij zin in!

"We gaan gezonde vlinders maken. Lekker genieten van alles wat gezond is. maak er jouw eigen creatie van en doe mee. Lekker weer maakt je blij en geeft je inspiratie om weer verder te gaan. Kom op zaterdag 8 juli tussen 10.00 en 13.00 uur jouw eigen vlindertje maken." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Struintocht door de Bemmelse polder

BEMMEL - Het vorig jaar was het erg nat, nu teistert de droogte het ooibos. De maand mei was de droogste maand sinds jaren. Plekjes, waar je anders niet kunt komen, staan nu droog. Daardoor kunnen we nu op plaatsen komen die anders onbereikbaar zijn en planten zien die normaal alleen met de kijker vanaf de kant te zien zijn.

Veel planten zijn omhoog geschoten en bloeien uitbundig. Ook de bevers hebben hun sporen achtergelaten. Bent u ook benieuwd naar wat er nu te zien is in de natuur? Bij deze wandeltocht met gidsen van Lingewaard Natuurlijk gaan wij op expeditie! Waar kunnen we langs, waar is het nog te modderig?

Goed schoeisel of laarzen en waterbestendige kleding zijn dus gewenst voor een tocht door het volledig dichtgegroeide ooibos. Onderweg vertellen de natuurgidsen over wat de natuur nu te bieden heeft. Wij maken kennis met de verschillende planten in dat stroomdaloerwoud en kijken naar sporen van slapende bevers. Misschien zien we wel een vos of een ree!

Wie mee wil met deze struintocht kan zich melden op zondag 16 juli tussen 13.30 en 14.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. De tocht duurt maximaal 2,5 uur en kost inclusief consumptie 6 euro per persoon. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen. Inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179.

Maak je eigen vlinder

HUISSEN - Winkelcentrum de zilverkamp organiseert: Maak je eigen vlinder, want die houden van lekker weer en daar hebben wij zin in!

"We gaan gezonde vlinders maken. Lekker genieten van alles wat gezond is. maak er jouw eigen creatie van en doe mee. Lekker weer maakt je blij en geeft je inspiratie om weer verder te gaan. Kom op zaterdag 8 juli tussen 10.00 en 13.00 uur jouw eigen vlindertje maken." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Springen en zingen in Bemmel op 8 en 9 juli

BEMMEL - Bemmel staat in het komende weekend in het teken van springen en zingen. Zaterdag 8 juli kunnen, terwijl de ouders boodschappen doen, de kinderen zich, onder toezicht, weer naar hartenlust uitleven op leuke kinderattracties op de Markt.

Van 10.00 tot 17.00 uur zijn deze attracties weer gratis toegankelijk. Op deze manier willen de ondernemers van Bemmel het boodschappen doen voor zowel ouders als kinderen leuker maken.
Zondag 9 juli vindt het evenement Bemmel Zingt plaats. Vanaf 12.00 uur tot 17.45 treden op verschillende podia in het centrum 14 koren op met vooral Nederlandstalige muziek.
Daarnaast is er van 12.00 - 17.00 uur een koop(jes) zondag en zijn de winkels geopend. Bij voldoende deelname is er ook een rommelmarkt. Al met al voldoende aanleiding om komend weekend naar Bemmel te komen. De ondernemers en de organisatoren heten iedereen welkom.

Prijsuitreiking superhelden-kleurwedstrijd De Linge

HUISSEN - Na afloop van de straatspeeldag in Huissen hadden ze een mooie kleurplaat ingeleverd van hun 'coolste superheld'. Hiervoor mochten Fenna en Sara woensdagmiddag 28 juni een prijsje in ontvangst nemen op IKC Het Drieluik – De Vlindertuin.

Het weer was niet best op 7 juni, maar toch was het gezellig druk op de straatspeeldag in het centrum van Huissen. Het thema van de dag was 'superhelden'. De Linge was aanwezig op het peuterplein. Hier konden de kinderen verschillende spelletjes doen, zoals op boeven gooien met zandzakjes en een 'brand' in een poppenkast blussen met waterpistooltjes. Ook Sara Holtslag van vier en Fenna Kipp van vijf, beiden uit Huissen, waren aanwezig.

En afgelopen woensdag was dus de prijsuitreiking in IKC Het Drieluik – de Vlindertuin. De meisjes waren blij verrast met hun strandwacht van Lego Friends. 'Die had ik nog niet', riep Sara stralend. Fenna had 'm al wel, maar nog een erbij vond ze toch wel leuk. En ook deze woensdagmiddag verliep weer zeer regenachtig. 'Prima weer om binnen te spelen met de Lego', aldus beide meiden.

De Linge biedt zowel opvang als onderwijs. Meer informatie staat op www.delinge.nl.

Zesde koningswedstrijd Jeugd De Karper

HAALDEREN - Er waren zes Jongens, na een dag van regen was het heerlijk weer om te vissen. En er is vanavond niet veel vis gevangen:


1e Raijan van Schaijk 86 cm
2e Damian Steijlen        47 cm
3e Stein Piels                45cm
4e Tijs Gerding         30 cm
5e Sem Plönes         30 cm
6e Rens Ras                 18 cm.


De Koning is Sem Plönes
1e plaats Sem Plönes         298 cm.
2e plaats Raijan van Schaijk 243 cm.
3e plaats Stein Piels         196 cm.
4e plaats Damian Steijlen 137 cm.
5e plaats Ethan Geugjes         101 cm.
6e plaats Rens Ras                 48 cm
7e plaats Gijs Fluyt                 32 cm

8e plaats Thijs Gerding         30 cm.
9e plaats Luc van Zadelhof        15 cm


Bij de Karper vissers,
Senne van der Boom met 173 cm
Job Wagerner 119cm.

Eerste Job Wagerner met         291 cm.
Tweede Senne van der Boom met 239 cm

Fietsen en feesten bij de BFC

Foto: Henk Eerden

HUISSEN - Het bestuur van de Bevelander Fanclub (BFC) heeft een fietstocht uitgezet voor haar leden en iedereen die daar aan wil deelnemen op zondag 9 juli. Om 11.30 uur kan, na een bak koffie, gestart worden vanaf Gasterij De Gulle Goedzak’aan de Karstraat 57 in Huissen.

Foto: Henk Eerden

Na de tocht kan men genieten van onbeperkte drankjes (zwak alcoholisch) en tegen het eind van de middag van een heerlijke barbecue voor de prijs van 25 euro. BFC-leden genieten 5 euro korting. Als men niet aan de fietstocht wil of kan deelnemen, is men welkom om 14.30 uur. Blaasorkestleden van De Bevelanders zullen regelmatig hun instrument ter hand nemen. Om 18.00 uur loopt het feest ten einde. Gevraagd wordt wel om, bij belangstelling, vóór vrijdag 6 juli te reageren via 026 3250366.

Albert Heijn Bemmel naast clubsponsor ook financier waterveld

BEMMEL - "Als lokale onderneming willen wij graag onze maatschappelijke betrokkenheid invullen. Dit doen wij onder andere door middel van sponsoring van verenigingen."

"Hierbij vinden wij het belangrijk dat betreffende vereniging door de sponsoring een echte meerwaarde creëert. De activiteiten die de vereniging voor hun jeugd organiseert sluiten aan bij dit uitgangspunt en daarom verzorgen wij al jaren de sponsoring van deze activiteiten", aldus Wiko Willems, financieel manager van de Hans Geveling groep.

"In de gesprekken over een waterveld zijn wij overtuigd geraakt van de meerwaarde hiervan voor de vereniging. Daarnaast verdient de wijze waarop de crowdfunding is opgezet en uitgevoerd al mijn waardering. Door het op deze manier te benaderen, dragen wij graag als financier van het waterveld ons steentje bij."

Steunpunt Mantelzorger zoekt vrijwilliger

LINGEWAARD - Het steunpunt mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard zoekt mensen die iets willen betekenen om mantelzorgers te ontlasten bij de zorg.

Voor een oudere dame in Bemmel, die na een val voor langere tijd bij haar dochter heeft gewoond, zoeken we een vrijwilliger, die eenmaal per week boodschappen met haar wil doen. De dochter heeft nu ook in haar eigen gezin de zorg voor een zieke partner.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent: 06 22933258 of via e-mail: m.ritzen@swlingewaard.

Gendtse fietstochten

GENDT - De Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie prachtige fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar. De tochten zijn gepland op de dinsdagen 11 en 25 juli en 8 augustus. Als eventuele reservedatum staat 22 augustus gepland.

Traditioneel voeren de 50 km lange ritten langs diverse leuke plaatsen. De deelnemer bepaalt echter zelf hoeveel kilomet hij wil fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn vóór 17.00 uur. U kunt inschrijven bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 3,00 euro per rit (inclusief eventuele pontkosten). Bovendien wordt vóór de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden. Bij deelname aan alle ritten ontvangt de deelnemer na de laatste tocht een herinneringsmedaille. Voor eventuele nadere informatie: Ton Balduk (0481 422069).

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Edeseweg 28 in Bennekom is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur; www.meubelrestyle.nl.

Inspiratiemarkt ‘Afscheid’ succes met 300 bezoekers

HUISSEN - Op zondag 25 juni vond in de Zandse Kerk de Inspiratiemarkt ‘Afscheid’ plaats. Deze uitvaartmarkt trok 300 bezoekers die zich lieten inspireren. Deze samenwerking tussen Aster Uitvaartzorg en stichting De Zandse Kerk was zeer succesvol.

De Inspiratiemarkt ‘Afscheid’ stond geheel in het teken van uitvaarten. Van kisten tot bloemen, alles werd geëxposeerd om de 300 bezoekers te inspireren. Ruim 33 ondernemers uit de uitvaartbranche toonden hun diensten. Daarbij was er ook een optreden van het Donatuskoor uit Bemmel. Het grote aantal bezoekers gaf aan dat het onderwerp leeft. Zowel Tessa Hendriks als stichting De Zandse Kerk kijken terug op een geslaagde activiteit.


Deze Inspiratiemarkt is een goede samenwerking geweest een prachtig voorbeeld waarvoor stichting De Zandse Kerk zich inzet om het kerkgebouw te behouden. De overdracht van het kerkgebouw wordt deze maand verwacht, waarna de aanpassingen aan het gebouw gemaakt kunnen worden. De aanpassingen zijn nodig om in de toekomst meer succesvolle activiteiten te kunnen organiseren.

"Benieuwd naar meer? Kijk op www.zandsekerk.nl of mail ons naar info@zandsekerk.nl. Volg ook onze Facebookpagina."

Jeanne wint nieuwe eetkamerstoelen van Yels.nl

GENDT - De 24-jarige Jeanne Roelofs uit Elst heeft afgelopen week haar prijs in ontvangst mogen nemen. Ze deed op Facebook mee aan de winactie van Yels.nl, waarbij vier eetkamerstoelen te winnen waren. "Ze komen erg goed uit", aldus Roelofs, die binnenkort de sleutel krijgt van haar eigen huisje.

De winactie werd gehouden door woonwinkel Yels.nl uit Gendt, ter ere van de nieuwe collectie van eetkamerstoelen, waarvan Jeanne er vier in ontvangst heeft mogen nemen. "Deze nieuwe modellen van goede kwaliteit brengen echt een frisse nieuwe impuls in de huiskamer", aldus Joeri Ras, een van de eigenaren van Yels.nl. Wie de nieuwe eetkamerstoelen wil bekijken kan dat online doen via Yels.nl of in de winkel langs de Langstraat in Gendt.

Inmiddels is de langs de Langstraat in Gendt gevestigde woonwinkel een nieuwe winactie begonnen. Via de webwinkel kun jij meedoen en kans maken op 250 euro shoptegoed, dat je vrij kunt besteden in de winkel én online. Om mee te doen surf je naar Yels.nl/winactie/, waarna het vanzelf duidelijk wordt. Extra hulp nodig bij je deelname? Kom dan gerust langs in de winkel!

Oogcafé Lingewaard

Foto: Iris de Bont

LINGEWAARD - Van, voor en door mensen met een oogaandoening. Hoe kan de dienstverlening aan mensen met een visuele beperking beter worden. Dit was het centrale thema van de deelnemers aan het Oogcafé Lingewaard. Aandachtig toehoorder was wethouder Helga Witjes die antwoordde op vragen over bejegening, communicatie en toegankelijkheid.

In de hal van het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard is het gezellig druk. Op deze eerste en regenachtige zaterdagmiddag in juli bezoeken veel mensen met een oogaandoening en hun familie het Oogcafé Lingewaard, een initiatief van de oogvereniging regio Arnhem/Nijmegen. Verwachtingsvol wordt uitgekeken naar de komst van wethouder Helga Witjes. Zal zij antwoord kunnen geven op vragen van de deelnemers?

De wethouder luistert aandachtig naar de verhalen en opmerkingen. Soms geeft ze meteen een advies, zoals: geef altijd door aan de gemeente als er in de directe woonomgeving stoeptegels schots en scheef liggen zodat dit probleem snel opgelost kan worden. Geef bij een renovatie van bijvoorbeeld een kruising of oversteekplaats tijdig aan wat voor jou als persoon met een visuele beperking nodig is, zodat er achteraf geen extra kosten gemaakt hoeven te worden. Andere zaken over bejegening aan de balie van het gemeentehuis en toegankelijke informatie, ook voor niet-computergebruikers, zal zij met de betrokken ambtenaren bespreken om hierin waar mogelijk verbetering aan te brengen.

Deze middag was er verder volop gelegenheid naar elkaar te luisteren, ervaringen uit te wisselen en elkaar van handige tips te voorzien. Dat is immers de kracht van het Oogcafé.

Tekst: Joke van Rijswijk

Henk Visser viert 30-jarig jubileum bij Autobedrijf Paul van Dalen

HUISSEN – Naar eigen zeggen was hij al gefascineerd door auto's, toen hij op de kleuterschool zat; Henk Visser. Het kon dan ook niet anders, dan dat hij later van zijn passie ook zijn beroep maakte. Op 29 juni 1987 trad Henk als bevlogen automonteur in dienst bij Paul van Dalen sr.

'Paul jr. was toen nog maar een jongetje van 11 en broer Jan-Willem nog maar 8 jaar', aldus een lachende Henk. 'Toen waren de rollen omgedraaid. Ik liet de jonge broertjes toen auto's poetsen en nu zijn zij mijn werkgevers!' In 2004 namen Paul jr. en Jan-Willem het bloeiende bedrijf van pa over. Jan-Willem: 'Pa was altijd trouw aan zijn werknemers, en Henk is altijd trouw gebleven aan zijn werkgever. Waar zie je dat tegenwoordig nog?'

In zijn vrije tijd knapt Henk graag Oldtimers op. Paul jr: 'Henk kan nog echt dingen repareren. Dus niet een kapot onderdeel simpelweg vervangen door een nieuwe, maar professioneel repareren. Dat scheelt klanten vaak veel geld. Ze lopen dan ook allemaal met hem weg. Hij is altijd vriendelijk en correct naar de klanten. Henk heeft de vele ontwikkelingen in de autobranche in de loop der jaren meegemaakt. En natuurlijk ook de groei van het bedrijf. Zoals de opening in 2015 van de prachtige showroom aan de Veilingweg 15C, tegenover de werkplaats. Inmiddels is Henk 64 jaar. Als ervaren monteur, APK keurmeester en gediplomeerd leermeester voor de nieuwe generatie, is Henk een belangrijke spil in de werkplaats aan de Karstraat 80A. 'Als Henk over een paar jaar met pensioen gaat, zullen wij hem gaan missen als collega maar ook als mens!', aldus Paul jr. en Jan-Willem. www.paulvandalen.nl T. 026 3252697.

22 / 24

07-07-2017
gaat ze fijn met pensioen!
Werken is voorbij,
lekker genieten en niks meer doen!

4 juli 2017
Esmée van der Veen 14 jaar!
Van harte gefeliciteerd!
Kleine kindjes worden groot!
Gefeliciteerd en knuffels
Mama, oma en opa

6 juli wordt onze mooie maar vooral lieve, Maas Moll 2-jaar.

Gefeliciteerd en kusjes van: Opa Theo en Oma Nelly Giesen.

Hieperdepiep hoera.
Deze kleine lieve schat wordt 5 juli een tiener
Lars Van harte gefeliciflapstaart.
Xx Vera, Rob,Niek, Nora en Kyloren

Hoera
Luuk wordt 9 juli 5 jaar
Gefeliciteerd Luuk
Kusjes
Opa's en Oma's

Hieperdepiep Hoera!
Onze kleine rakker Kevin wordt 8 juli 4 jaar.
Dikke vette kus van Opa en Oma.

Onze lieve Bep wordt 8 juli 43 jaar.
Gefeliciteerd!
Veel liefs van Pa en Ma.

Wim en Mia,
29 juni was het 40 jaar geleden,
dat jullie elkaar het ja-woord gaven.
Gefeliciteerd!
Liefs de familie Maassen

Bart gefeliciteerd met het behalen van je diploma.

Veel succes bij je fijne collega's.

Hoera Gavin wordt alweer 5 jaar!

Gefeliciteerd lieverd.

Dikke kus van oma José en opa Bart.

Bridgecursus beginners in Lingewaard

REGIO - Hoewel de vakantieperiode zicht aandient, zijn de voorbereidingen voor de nieuwe beginnerscursus bridge in het komend najaar al weer gestart. De cursus wordt op de woensdag gegeven en het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is. "Maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren."
Bridge is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan kaarten. Vooral ook het sociale aspect is niet uit te vlakken. "Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit een nieuwe kans om "in te stappen". Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich alleen, per paar of als groep aanmelden."

Voor de beginnerscursus (of eventueel voor een proefles) kan men zich aanmelden bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB-bridgedocent. Uiteraard kan men bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen.

Avondvierdaagse 'Nooit te Ver' zit er weer op

HUISSEN – Een groot aantal wandelaars moest nog inschrijven maar op dinsdag 13 juni ging om half 7 de wandelkaravaan op pad voor de 5 of 10 kilometer.Het was mooi wandelweer en de stemming zat er goed in, verkeersregelaars zorgden alle avonden voor een veilige oversteekt. Op de tweede avond werden de wandelaars verrast door de SNS-bank, die flesjes water uitdeelde en bakker Van Engelen, die broodjes aanbood aan de lopers een heerlijke lekkernij. In het Slingebos bood kinderopvang Zonnekinderen een versnapering aan.
Op de derde avond zorgde Albert Heijn voor een verrassing en kregen de wandelaars een flesje drinken en een banaan. Dit alles werd door de wandelaars maar ook door de organisatie bijzonder op prijs gesteld.

Op de laatste dag kon er al om 18.00 uur gestart worden en trok de karavaan richting 't Zand voor de laatste kilometers. Op het Witte Wievenpad speelde muziekvereniging Volharding voor de voorbij komende wandelaars. Op de laatste kilometer waren er veel toeschouwers die de wandelaars verwenden met een bloemetje of lekkernij. Langs de route stond de verkennersband en De Rienbloazers, die voor een muzikale noot zorgden. Jammer dat er geen band beschikbaar was die een rondje met de wandelaars naar de finish wilden lopen.

De organisatie is alle mensen dankbaar die meegeholpen hebben bij deze avondvierdaagse. Want zonder hun hulp kan Nooit Te Ver dit niet organiseren. Speciale dank was er voor Jan en Wilma Könning van het clubhuis voor hun gastvrijheid en ook voor alle ouders die onderweg voor een natje en een droogje zorgden voor de kinderen van hun school. Tot slot ook voor de organisatie van de Straatspeeldag die voor de avondvierdaagse hun speeldag een week eerder hebben gehouden zodat de kinderen aan beide activiteiten konden deelnemen. De 39e avondvierdaagse staat gepland van 5 tot en met 8 juni 2018.

Loslopende honden besmetten koeien

HAALDEREN - De familie Rikken heeft aan de Baalsestraat in Haalderen een opfokbedrijf voor melkkoeien. Regelmatig lopen hun runderen in weilanden waar ook honden in kunnen en door uitbreiding van de woonwijken gebeurt dit steeds meer.

In een woonwijk wordt de hondenpoep meestal opgeruimd door de eigenaren. Dat is geen leuk werk, dus gaan hondeneigenaren graag in het buitengebied wandelen waar de honden de ruimte krijgen. Als ze echter een weiland in gaan, zorgen ze voor overlast omdat ze een besmettingsbron van Neospra caninum kunnen vormen voor de runderen.

Neospora caninum is een eencellige parasiet. Bij runderen veroorzaakt de parasiet geen ziekteverschijnselen, maar wel abortussen, steenvruchten en onregelmatige terugkomers. Deze verschijnselen treden op omdat de besmetting overgaat van koe naar ongeboren vrucht, de zogenoemde ‘verticale’ besmettingsroute. Dit is meest belangrijke infectieroute van neospora. De besmetting kan ook ‘horizontaal’ worden doorgegeven. Hierin speelt de hond een belangrijke rol. Wanneer een hond besmet is, gaat hij besmette eitjes uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer binnenkrijgt, raakt ook zij besmet. De parasiet is dan de veroorzaker van het doden van het ongeboren kalf en dus van abortus bij de runderen. Zie voor uitgebreide info de site; gddiergezondheid.nl.

"Door honden in het weiland te laten lopen wordt dus een gevaarlijke situatie gecreëerd voor de ongeboren kalfjes van de runderen. Erg voor de koeien maar ook een financiële strop voor de familie Rikken", aldus het wijkplatform Haalderen.

Seizoensslotavond BC Bemmel een succes

BEMMEL - Aan ieder seizoen komt een eind. Zo ook voor Badmintonclub Bemmel’72. Omdat deze gezellige vereniging al 45 jaar bestaat was het idee ontstaan om een wat andere slotavond van het seizoen te organiseren dan men gewend was.

Op 28 juni was het zover: er werd niet, zoals iedere week, een lekker potje tegen een shuttle gemept, maar er vonden andere activiteiten plaats: blokjesvoetbal, volleybal (met hulp van een eigen trainster die een clinic verzorgde) en gehandicapt badmintonnen. Dat laatste betekende dat er gespeeld moest worden met je 'vreemde hand', ofwel met je linkerhand als je normaliter rechtshandig was.

Hoewel sommigen in het begin wat achterdochtig aan de avond begonnen, was gedurende de avond al duidelijk waarom het al jaren een hechte, gezellige maar ook fanatieke club is: de oudere jeugd en de senioren gaven zich met passie voor ieder onderdeel en er werd hard maar vriendelijk en vrolijk gestreden.

Aan het einde werd uiteraard nog de kantine bezocht en prijzen uitgedeeld voor de besten en de laatsten. 6 september start het nieuwe seizoen weer in De Heister. "Mocht je interesse hebben om ook eens mee te spelen, bezoek dan www.bcbemmel.nl voor meer informatie."

Imkerij Bloem houdt open dag

OOSTERHOUT - In het kader van de Landelijke Open Imkerijdagen houdt Imkerij Bloem zondag 9 juli open dag voor buurtbewoners en andere belangstellenden. De open dag is van 11.00-16.00 uur.

Imkerij Bloem is gevestigd aan de Oude Groenestraat 3 in Nijmegen-Noord (Oosterhout) aan de ingang van landgoed Buitenplaats Oosterhout. Het bedrijfje wordt gerund door Marion Teeuwen en Willem Verstijnen. De imkers leggen zich met hun bijen toe op de oogst van honing en het verzorgen van bestuiving bij fruit- en groentetelers in de regio. Eveneens verzorgen ze educatieve activiteiten

Naast thuisverkoop leveren ze hun honing aan diverse landwinkels in de regio. Tijdens de open dag willen ze buurtbewoners en andere belangstellenden graag informeren over het leven van de honingbij en hoe het imkeren in zijn werk gaat. Er zal ook informatie gegeven worden over wat ieder zelf kan bijdragen om de leefomstandigheden van de honingbij te verbeteren. In een glazen observatiekast kan men men een klein bijenvolkje bekijken. De imkers zullen uitleg geven over hoe een bijenvolk leeft en de taakverdeling in een bijenkast.

Op deze dag wordt de gelegenheid geboden een kijkje te nemen in een echte bijenkast waarbij te zien is hoe de honing geproduceerd wordt door deze ijverige insecten. Beschermingsmaterialen zijn aanwezig. Men kan zelf kaarsen maken van echte bijenwas. Uiteraard is er ook honing te koop. Het bezoek aan de imkerij is op eigen risico.

Marion en Willem nodigen iedereen van harte uit zondag 9 juli een bezoek te brengen aan imkerij Bloem..

Robert Pouwels zet Bemmel op z'n kop tijdens doortocht Nijmeegse vierdaagse


BEMMEL – De Nijmeegse vierdaagse wandelaars wacht dit jaar een geweldig onthaal in Bemmel, met veel muziek en gezelligheid. Toen de organisatie van de Nijmeegse vierdaagse besloot om de route op de eerste wandeldag om te keren, werden de eigenaren van Café 61 en café 't Hertenkamp direct enthousiast; 'Dit moet een onvergetelijk feestelijke dag worden in Bemmel!'

Want voor het eerst dit jaar zullen de wandelaars niet meer in de vroege ochtend door Lingewaard komen, maar rond het middaguur. Een perfect tijdstip om een enorm feest te laten losbarsten. Tegenover café 't Hertenkamp aan de Dorpsstraat in Bemmel, bevind zich het Kinkelplein, dat zich uitstekend leent om invulling te geven aan deze feestelijke dag. Vanaf een groot podium zal daar live muziek te horen zijn en daar kun je gratis bij zijn! Zo kunnen alle wandelaars en aanmoedigende vierdaagse fans een spetterend optreden verwachten van niemand minder dan Robert Pouwels, een garantie voor gezelligheid. Robert Pouwels is onder andere bekend om zijn fameuze André Hazes acts. Het plein zal worden ondergedompeld in feestgedruis. En omdat het feest wel een paar uurtjes zal duren, is er uiteraard ook gedacht aan zitplaatsen. Onder een mega parasol, met een doorsnede van 17 meter zullen er volop banken en tafels staan. Dus of je nu wilt hossen of alles lekker rustig wilt bekijken, het zal voor jong en oud goed toeven zijn tijdens dit festijn op het Kinkelplein. Kom ook de bonte stoet van wandelaars aanmoedigen in Bemmel, op dinsdag 18 juli van 11.00 tot 16.00 uur. Dat mag je niet missen!

Rommelmarkt tijdens Bemmel Zingt

BEMMEL - Bij voldoende deelname vindt zondag 9 juli tijdens Bemmel Zingt weer een rommelmarkt plaats. Het belooft een gezellige, drukke dag te worden. Er treden achttien koren op. Dit op vijf podia in het centrum en natuurlijk zijn de winkels geopend.

De rommelmarkt wordt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur. Men kan zich hiervoor nog steeds inschrijven. De prijs per kraam bedraagt 25 euro inclusief BTW. Tevens wordt een borg van 5 euro inclusief BTW gevraagd. Deze ontvangt u bij schoon opleveren van de kraam na de rommelmarkt retour. Inschrijven kan tot en met 31 juni tegen contante betaling bij Schoen- en sleutelservice Huting aan Deken Dr. Mulderstraat 2 B in Bemmel.