GN Berg en Dal Heumen Mook

28 april 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 28 april 2018


Bermen Ooijpolder zwerfvuilvrij dankzij wijkhelden

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Dankzij Pieter Derks uit Leuth zijn zaterdagmorgen vijftien wijkhelden uit Leuth op pad gegaan om de bermen van Leuth tot Ooij en van Leuth tot Kekerdom van zwerfvuil te ontdoen.

Om half tien verzamelden vijftien spontane wijkhelden in de leeftijd van 40 tot 82 jaar zich in De Vriendenkring, waar de initiatiefnemer Pieter Derks de routes al had uitgestippeld. Om 10.00 uur vertrokken de opruimers bemand met speciale zwerfvuilzakken, knijpers en handschoenen om de bermen in en rondom Leuth van zwerfvuil te ontdoen.

Om 12.00 uur zat de taak erop en gingen de wijkhelden geladen met de volle zakken naar De Vriendenkring. Daar stond als dank voor hen heerlijke tomatensoep klaar, alsmede broodjes bal gehakt en broodjes met overig beleg. Pieter Derks was een zichtbaar tevreden man. Dankzij de wijkhelden waren er twintig volle zakken zwerfvuil uit de bermen gehaald. "Het was alleen jammer", aldus Derks, "dat het gras al hoog was zodat niet al het zwerfvuil zichtbaar was." Naast de talloze blikjes en plastic werd er ook een onderplaat van een auto aangetroffen, alsmede enkele bakblikken.

Sportinstuif in Beek voor alle kinderen uit gemeente Berg en Dal

BEEK - Op 8 mei wordt er weer een sportinstuif georganiseerd voor alle basisschoolkinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar.

De sportinstuif is dit keer buiten op het sportpark bij tennisvereniging De Oorsprong. Kinderen kunnen meedoen aan verschillende onderdelen van sport- en spelactiviteiten zoals tennis, dans, free run en nog veel meer.

Inschrijven kan vanaf 9.30 uur op het sportpark. De kosten zijn drie euro per kind en de activiteiten starten vanaf 10 uur. "Tip: Trek makkelijk zittende sportkleding aan! Om 12.30 uur sluiten we de sportinstuif af."

Droeg jij ooit een matrozenpet? Haal 'm uit het stof! Oproep Reünie KinderVakantieWerk Groesbeek

GROESBEEK - In 2018 bestaat KinderVakantieWerk Groesbeek vijftig jaar. In deze vijftig jaar hebben talloze kinderen een onvergetelijke week beleefd aan het einde van de jaarlijkse zomervakantie. Dit is alleen maar mogelijk door de inzet van jaarlijks meer dan 100 vrijwilligers.

Voor iedereen die ergens gedurende deze vijftig jaar een bijdrage heeft geleverd als vrijwilliger wordt er op 31 augustus een jubileumfeest georganiseerd. De avond begint met een receptie vanaf 19.00 uur en rond 21.00 uur zal het feest losbarsten. Het feest wordt gehouden in de kermistent bij en met medewerking van café Hopmans, Hoge Horst 56, Groesbeek. "Wil je dit jubileum mee vieren, meld je dan aan via http://aanmeldenkvwreunie.fikket.com. Aanmelden is verplicht! Voor meer informatie: volg ons op Facebook @kvw50jaar."

Drukte op vrije markt in Leuth

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – De 38e editie van De Vrije Markt in Leuth is zondag 22 april mede dankzij het mooie zomerse weer een groot succes geworden. Vele tientallen kramen waren opgesteld in en rondom De Vriendenkring in Leuth.

De markt werd evenals de bar en de keuken in De Vriendenkring al om 10.00 uur geopend. Ook op het gezellig ingerichte terras was het goed toeven onder het genot van een kopje koffie met gebak of een pilsje. Zowel gebruikte als nieuwe spullen wisselden van eigenaar en dit kwam allemaal ten goede aan de jeugd van voetbalvereniging Leuth Kekerdom VVLK. Ongetwijfeld zullen er met de totale opbrengst van de Vrije markt leuke dingen voor de jeugd worden gedaan. Ook de entree van 1,00 euro per persoon heeft ook al een aardig bedrag bij elkaar gebracht. Rond 16.00 uur was de vrijer markt afgelopen en bleef het op het terras nog even gezellig.

(Hulp)kok gezocht voor Kookhus in Leuth

REGIO - Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw- of gastheerfunctie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is: (Hulp)kok voor Kookhus in Leuth.

Wij zoeken iemand die het leuk vindt om eenmaal per week op dinsdag voor groep van ongeveer 15 mensen te koken. Samen met andere leden van het Kookhus-team stel je de menu's op, doe je inkopen en bereid je de maaltijd. Werkzaamheden: Menu's samenstellen; Inkopen doen; Maaltijd bereiden in keuken van Kulturhus Leuth.

Contactpersoon: Jo Coerwinkel; E-mail: j.coerwinkel@chello.nl; Telefoonnummer: 024 6631995.

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Spionagetraining

Spionagetraining (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Dinsdag 1 mei is er speciaal voor kinderen van 8-12 jaar een spionagetraining in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Dit kinderprogramma is van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Met na afloop een diploma naar huis! Er gelden de standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro per persoon. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Auto's beschadigd in Berg en Dal bij gecompliceerde aanrijding

(Foto: Joop Verstraaten) Foto: JoopVerstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal heeft woensdagmiddag een gecompliceerde aanrijding plaatsgevonden waarbij drie auto's zwaar werden beschadigd.

Een automobiliste uit Nijmegen kwam vanaf Beek en wilde linksaf de Kerstendalseweg oprijden, en stond te wachten om een tegenligger voorrang te verlenen. Een automobilist uit Berg en Dal had dit te laat in de gaten en reed tegen de linkerachterzijde van de voorgesorteerde auto aan. Door de botsing kwam de Berg en Dalse automobilist op de linkerweghelft en schampte de tegenligger bestuurd door een inwoner uit de omgeving van Rotterdam. Deze laatste auto kantelde net niet. In deze auto zat een inzittende die aangewezen was op een rolstoel. De gealarmeerde ambulance heeft de vrouw onderzocht maar heeft – buiten de schrik – geen letsel kunnen constateren. Alle auto's moesten worden afgesleept.

Jubilarissen oud-brandweer Beek

(Foto: Henk Burgers)

Tekst en foto: Henk Burgers

BEEK - Tijdens de jaarvergadering van de leden van de oud-brandweer werden twee leden gehuldigd in verband met hun 25-jarige lidmaatschap.

De gelukkige waren Tonnie Verheyen en Piet Gaertner, beiden al 25 jaar lid. Helaas was Piet Gaertner niet aanwezig en mocht Maria ten Westeneind de envelop aan Tonny Verheyen uitreiken, waarna iedereen haar kon feliciteren met deze mijlpaal.

Helaas werd er tijdens deze vergadering geen nieuw bestuurslid gevonden om een weggevallen plaats in te nemen. Vervolgens mochten de oud-brandweerleden zich laten verwonderen bij de nieuwe brandweerwagen, die met een keurige uitleg werd voorzien door leden van de huidige brandweer.

Er werd nog gesproken over het te maken uitstapje en vervolgens was rt nog een hapje en drankje en kon voorzitter Wim Oosterhout terugkijken op een zeer goed bezochte vergadering.

Actie 'Niet Weggooien'

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Donderdag 3 mei is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseu de actie 'Niet Weggooien'.

Bezoekers zijn de gehele dag tussen 10.00-17.00 uur in de gelegenheid hun eigen historisch materiaal uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Nederlands-Indië over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen et cetera. Het museum heeft ze graag!

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Zevenheuvelen-tennistoernooi

GROESBEEK - In de week van 18 - 24 juni vindt bij tennisvereniging Groesbeek het 43e 'open' Zevenheuvelentoernooi plaats. Alle KNLTB-spelers (17+) zijn welkom om mee te doen aan dit gezellige sportieve toernooi. Er kan gespeeld worden in diverse speelsterktes en in verschillende onderdelen. Inschrijven gaat via www.toernooi.nl. Wacht niet te lang met inschrijven, want vol is vol.

De deelnemers maken iedere dag kans op mooie prijzen bij de dagloterij en op zondag is er tijdens de prijsuitreiking de grote Marc Sport deelnemersloterij met sportieve prijzen. De gehele toernooi week wordt de catering verzorgd door 'Matje patatje'. Dan kan men gelijk uit het werk naar de tennisbaan en is thuis in de keuken staan niet nodig. Op vrijdagavond wordt het swingen met de allround coverband ‘Hatseflats!’. Na enige tijd gaat de band die afgelopen jaar de feestavond heeft verzorgd (Pleqband) voor één keer weer in de basisformatie spelen met Martijn Joosten, Tom Gijsberts, Frank Vullings en Bart Vullings. Mis het niet. Gedurende de hele week is het natuurlijk mogelijk om de WK-voetbalwedstrijden te bekijken.

Ook dit jaar zal het Zevenheuvelentoernooi onderdeel uitmaken van het Nijmegen Tennis Tournament. Een samenwerking met de open toernooien van TV Groesbeek, TV de Oorsprong, TV Rapiditas en LLTV Lent. Meer informatie hierover staat op http://www.nijmegentennistournament.nl.

Carnavalsjeugd Millingen zoekt geld

MILLINGEN - De kosten van kleding voor de jeugdleden, Jeugdraad van Elf, Jeugdprins en Pages van De Deurdouwers zijn een aanzienlijke kostenpost. Toch willen De Deurdouwers dat ook deze groep er verzorgd en netjes bijloopt. Er doet zich nu een unieke gelegenheid voor waar leden van de Rabobank zonder veel moeite toch een positieve bijdrage kunnen leveren aan dit streven. "Help onze Jeugdleden, Jeugd Raad van Elf en Jeugdprins met pages."

De Rabobank heeft een actie waarbij 100.000 euro wordt verdeeld onder verenigingen met door de bank goedgekeurde projecten. "Ons project (kleding voor onze jeugd) is door de Rabobank goedgekeurd en dus dingen wij mee naar een deel van dat bedrag. Er zijn inmiddels 177 goedgekeurde projecten. Willen De Deurdouwers dus een tastbaar bedrag van de hoofdsom ontvangen dan zijn er veel stemmen nodig. Vanaf 15 mei mogen leden van de Rabobank vijf stemmen uitbrengen, waarvan maximaal twee op dezelfde vereniging. U begrijpt dat wij in het belang van onze jeugd de leden van de Rabobank vragen om de twee stemmen uit te brengen op ons doel. De overige drie stemmen, daarvan vragen wij u om ze uit te brengen op andere Millingse verenigingen. Laat alstublieft zien waarin een klein dorp als Millingen aan de Rijn groot kan zijn."

Unitas'28 tegen DVSG: eerste aflevering verloren

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen Unitas’28. In de basis staan de jeugdspelers Rick Loeffen en Max Thijssen. Door de vele blessures is de basis van het team danig aangetast. Nu kan er alleen op inzet en strijd een resultaat gehaald gaan worden.

Vanaf het begin zie je al dat DVSG opbouwend, aanvallend problemen heeft. De bal kan voorin ook niet vastgehouden worden. Unitas’28 wordt daardoor steeds gevaarlijker. In de 23e minuut is het dan zover dat Unitas uit een voorzet met een kopbal de 1-0 scoort. In de 34e minuut wordt zo ook de 2-0 gescoord. Roy Janssen wordt gewisseld voor Roel Theunissen.

In de tweede helft wordt ook nog Jens Liebers gewisseld voor Guus Piepenbrock. Guus laat al meteen zien dat hij fysiek beter de bal kan vasthouden, maar krijgt aanvallend te weinig ondersteuning. Als de 3-0 valt tijdens een rommelig moment in de 16-meter is het moreel bij DVSG tot het minpunt gedaald. Jeugdkeeper Dillen de Haan valt nog in als veldspeler voor de geblesseerde Gijs Bach.

Dillen laat wel meteen zien dat je met inzet en fysieke kracht een heel eind komt. Hij legt aanvallend nog een mooie bal opzij, maar ook deze kans kan DVSG niet verzilveren.

Voor het einde valt ook nog de 4-0. Volgende week speelt DVSG thuis tegen dezelfde tegenstander en weet dat er mee duels aangegaan en gewonnen moeten worden. Ook zal er meer gelopen moet worden, met name zonder bal. Met afwachten en tegenhouden gaat ook de komende wedstrijd zeker verloren. Hopelijk is er vandaag voldoende ervaring opgedaan om Unitas aanstaande zondag thuis goed tegemoet te kunnen treden.

Groesbeekse Boys weer geen winst

GROESBEEK - Het is Groesbeekse Boys afgelopen zondag weer niet gelukt om een wedstrijd winnend af te sluiten. Op eigen sportpark werd de wedstrijd tegen Hatert afgesloten zoals deze begonnen was. Van de laatste zeven wedstrijden werden er drie verloren en vier maal gelijk gespeeld. Door deze resultaten staat Groesbeekse Boys op de negende positie van de ranglijst.

Het baltempo was, waarschijnlijk door de hoge temperaturen, laag te noemen. De verdedigingen van beide teams hadden daardoor alle gelegenheid om hun verdedigende stellingen op orde te houden. Geleidelijk kreeg het combinerende Groesbeekse Boys meer grip op de wedstrijd. Dit resulteerde in een aantal grote kansen. Dave Kleijnen kwam net te kort om een fraaie aanval over de rechter zijde binnen te koppen. Rick Hubers lanceerde Jorn van de Horst waarna deze op de Nijmeegse goalie strandde en nog voor rust zag Stan Janssen zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd worden. Na rust kwam Jorn van de Horst twee keer met een schot van afstand gevaarlijk dicht in de buurt van een doelpunt. Hatert daarentegen wist Groesbeekse Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch helemaal niet onder druk te zetten.

Zondag 29 april staat er geen wedstrijd op het programma. De week erop wel. Zondag 6 mei gaat Groesbeekse Boys bij Trekvogels op bezoek. Deze inhaalwedstrijd hoort nog bij de tweede periode van de competitie. Wanneer Groesbeekse Boys deze wedstrijd weet te winnen haalt het de tweede periodetitel binnen. Als het niet tot winst komt is men afhankelijk van het resultaat van concurrent Eendracht '30. De voorsprong op de ploeg uit Mook bedraagt één punt.

Respectloze autokrakers slaan toe op Canadese erebegraafplaats Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmorgen heeft een groep van elf inwoners van Engeland een bezoek gebracht aan de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Echter dit bezoek zullen zij niet snel meer vergeten. Toen zij -na de begraafplaats bezocht te hebben- bij hun busje aankwamen bleek dat autokrakers hadden toegeslagen. Door een zijruit te vernielen zijn de autokrakers het busje binnengekomen en er vandoor gegaan met een tas met fotoapparatuur en een paarse tas eigendom van de enige dame in het gezelschap Eugenie Brooks (53) met een bijzondere inhoud waaraan zij gehecht was.

Het was een ID-kaart met foto van haar vader die in de Tweede Wereldoorlog heldendaden had verricht als piloot. Hij escorteerde bommenwerpers zodat zij veilig hun bommen konden afvuren zonder dat zij vanonder beschoten werden. Gelukkig had zij de vele medailles die haar vader na de oorlog gekregen had van diverse legeronderdelen uit Frankrijk, België en Nederland bij haar.

Geheel ontdaan verscheen het Engelse gezelschap weer bij hotel De Gelderse Poort in Ooij, waar zij van het personeel koffie / thee kregen om bij te komen. Eugenie hoopt dat de autokrakers spijt krijgen van hun daad en in ieder geval de ID-Kaart van haar vader terugbezorgen bij hotel De Gelderse Poort in Ooij. Zondagmorgen is het gezelschap teleurgesteld weer naar Engeland vertrokken. Eugenie hoopte dat zij geen problemen aan de grens zou krijgen, omdat ook haar paspoort in de gestolen tas zat.

De Vossenberg gewenste locatie herbouw uitkijktoren

BEEK - Er is een verdere stap gezet in de gewenste herbouw van de voormalige uitkijktoren aan De Sterrenberg in Beek. Stichting Monument en Landschap, de heer Terwindt en de gemeente geven de voorkeur aan herbouw van de uitkijktoren op De Vossenberg. De gemeente gaat aan Staatsbosbeheer (SBB) vragen of ze hier aan wil meewerken en tegen welke voorwaarden. SBB is eigenaar van dit gebied.

Wat is er de afgelopen jaar gebeurd rond de uitkijktoren? Jarenlang stond een uitkijktoren nabij het voormalige pannenkoekrestaurant aan de Westerbergweg. In 2000/2001 maakte de perceeleigenaar- de heer Terwindt- plannen om op dat terrein een landhuis te bouwen. Om deze plannen uit te kunnen voeren was een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Ook zou de uitkijktoren verplaatst moeten worden naar een andere plek op het perceel. In 2006 sloten de toenmalige gemeente Ubbergen en de heer Terwindt een overeenkomst waarin afspraken over de verplaatsing werden gemaakt. In 2003 had Stichting Monument en Landschap in de gemeente Ubbergen al een vergelijkbare overeenkomst met de heer Terwindt gesloten.

Kort voordat met de bouw van het landhuis werd begonnen is de uitkijktoren afgebroken. Deze is vervolgens voor restauratiewerkzaamheden naar een constructiebedrijf vervoerd. Dit bedrijf is failliet gegaan. De onderdelen van de toren zijn vermengd geraakt met de failliete boedel en per abuis door de curator in delen verkocht. De heer Terwindt vond dat hij door deze gang van zaken geen verplichtingen meer had. De gemeente en de stichting vonden dat hij desnoods een kopie van de uitkijktoren zou moeten bouwen.

Het lag in de bedoeling de zaak aan de rechter voor te leggen. Toch werd een laatste poging ondernomen om er gezamenlijk uit te komen. De heer Terwindt wilde alsnog meewerken aan de bouw van een kopie van de oorspronkelijke uitkijktoren, mits dat op een ander locatie dan De Sterrenberg zou zijn. Ook de gemeente ziet nadelen als herbouw op de oorspronkelijke locatie zou plaatsvinden. Zo zou bijvoorbeeld de uitkijktoren dan slechts twaalf dagen per jaar geopend kunnen zijn, conform een eerder gemaakt afspraak. De wens van de gemeente en stichting is echter om de uitkijktoren het gehele jaar toegankelijk te maken. Daarom zijn de verschillende partijen op zoek gegaan naar een andere locatie. Hierbij waren de heer Terwindt, de stichting en de gemeente het er over eens dat de nieuwe locatie in ieder geval op de stuwwal zou moeten zijn. De wens is dus dat die locatie De Vossenberg wordt. Totdat de nieuwe plannen officieel zijn vastgelegd blijven de oorspronkelijke afspraken gelden.

Tafeltennisvereniging deelnemer Rabobank clubkascampagne

GROESBEEK - Rabobank Rijk van Nijmegen stelt 100.000 euro beschikbaar om het verenigingsleven in de regio te steunen. Rekeninghouders bij de Rabobank kunnen bepalen hoe het bedrag verdeeld wordt onder alle verenigingen en stichtingen die zich hebben opgegeven.


Op 15 mei zullen alle rekeninghouders van de Rabobank een unieke stemcode per post ontvangen, waarmee ze tot 30 mei online vijf stemmen kunnen uitbrengen op een vereniging of stichting naar keuze. Tafeltennisvereniging GTTC Groesbeek roept iedereen op die de vereniging een warm hart toedraagt, zijn stem uit te brengen op haar vereniging. Meer informatie staat op www.gttc.eu.

Voorstelling 'Ik wil je niet kwijt…'

GROESBEEK - Op dinsdag 22 mei om 19.30 uur speelt theatergroep Nocturne de indrukwekkende voorstelling 'Ik wil je niet kwijt'. De voorstelling vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Thea en Joop zijn 55 jaar getrouwd, wanneer blijkt dat Thea aan het dementeren is. Terwijl de naaste omgeving zich zorgen gaat maken, blijft zij nog strijdbaar ontkennen, wat tot tragikomische conflicten leidt. Wanneer Thea toch wordt opgenomen, neemt Joop een drastisch besluit, waarna de gebeurtenissen een onverwachte wending nemen. De rode draad van het verhaal is de liefdevolle verbintenis van twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt. De zaal is open vanaf 19:00 uur. De toegang is vrij.

Na afloop is er nog een aantal deskundigen aanwezig. Zij kunnen met de bezoeker nog even doorpraten over dit soms lastige onderwerp. Deze voorstelling is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden? Laat het ons weten: 085 040 60 66 op werkdagen tot 13.00 uur of info@mantelzorgbergendal.nl.

Gemeente moet aan DAR 68.085 euro betalen

BERG EN DAL – Onlangs heeft de gemeente Berg en Dal de eindafrekening ontvangen van de DAR. Daaruit blijkt dat de gemeente voor het jaar 2017 nog 68.085 euro moet nabetalen.

De gemeente had al rekening gehouden dat zij 66.000 euro moest nabetalen. Volgens wethouder Thijssen is de oorzaak van de nabetaling het succes van de milieustraten, zowel in Groesbeek als Millingen aan de Rijn. Ook is er duidelijk minder restafval aangeleverd, zodat er minder blauwe zakken voor het restafval zijn verkocht.

Het zwerfafval is nog steeds een doorn in het oog, dat brengt ook de nodige kosten met zich mee om die her en der op te ruimen. De DAR is naarstig op zoek naar nieuwe 'Wijk Helden', zowel jong als oud die hun wijk schoonhouden van zwerfafval. De DAR zorgt voor hun hesjes, knijpers en speciale zakken, die ze kunnen gebruiken om het restafval in de doen.

Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

Radioshow (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Van donderdag 3 - zondag 6 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum: Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Doorlopend programma van 10.00-17.00 uur (op zondag van 12.00-17.00 uur) op het buitenterrein van het museum.

Er gelden de standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Goudvissen ontdekt in De Spoorbeek Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Afgelopen weekend zijn er in De Spoorbeek voor winkelcentrum Bellevue in Groesbeek enkele tientallen goudvissen ontdekt.

Het vermoeden bestaat dat de goudvissen daar door iemand zijn gedumpt. Het is namelijk niet normaal dat in een dergelijke beek zoals De Spoorbeek zoveel goudvissen voorkomen. Wanneer de goudvissen zijn gedumpt is niet bekend. Voor het winkelend publiek was het ook een ware verrassing bij het waarnemen van de goudvissen.

Programma 5 mei Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GGT nieuw 28

Tekst

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek organiseert ook dit jaar op 5 mei een Bevrijdingsfestival met een feestelijk programma van 10.00-16.30 uur in en rondom het museum met onder andere live muziek en verschillende festiviteiten voor het hele gezin. De speciale entreeprijs voor het festival bedraagt drie euro per persoon. Dit is inclusief toegang tot het museum, de festiviteiten en de parkeergelegenheid. De Museumkaart is geldig.

HSCHAFT
Jaar van Verzet afbeelding
Kinderen Bevrijdingsfestival 2017

Tussen 11.00-16.00 uur kunt u genieten van live muziekoptredens door de Rolling DJ en een saxofonist, die dankzij hun mobiele DJ Booth verspreid over het museumterrein optredens zullen verzorgen. De gehele dag door is er een radioshow met zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlog en een tweedehands boeken verkoop door onder andere Documentatiegroep 40-45. Ook zijn er historische jeeps aanwezig.

Grateful Generation Tours organiseert deze dag ieder half uur doorlopend van 10.00-16.30 uur spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2-3 personen, 30 minuten) langs de slagvelden van Market. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen (exclusief 3 euro voor festiviteiten en bezoek museum, de Museumkaart is niet geldig). Van 14.00-15.30 uur vertellen opa's en oma's speciaal voor kinderen van 10-12 jaar persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Een beleving voor de jeugd! (Reserveren is noodzakelijk).

Ten slotte heeft u de mogelijkheid om deel te nemen aan een open rondleiding om 14.00 of om 15.00 uur door onze nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal'. Het Bevrijdingsmuseum vertelt in deze expositie over de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren '30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode. De verhalen van het communistisch verzet komen tot leven in historische verzetsobjecten uit Nederland en Duitsland en worden getoond aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto's, videomateriaal en muziekfragmenten.

!!!!!

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:Kinderen Bevrijdingsfestival 2017GGT nieuw 28!!!!

Titel

Expositie: 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal'

Tekst

GREOESBEEK - Het communistisch verzet kent een turbulente geschiedenis. De communisten kwamen als eersten in Nederland in verzet tegen het fascisme. Al vroeg in de jaren '30 deden zij illegaal werk ter ondersteuning van het verzet in Duitsland en op de eerste dag van de Duitse bezetting van Nederland werd de gehele Communistische Partij van Nederland (CPN) een verzetsorganisatie. Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertelt dit bewogen verhaal in deze tijdelijke tentoonstelling die te zien is van 2 mei tot en met 28 oktober.

De voorlopersrol van de communisten had voor- en nadelen. Na mei 1940 had de illegale CPN al snel duizenden verzetsleden waarvan velen al waardevolle ervaring hadden met illegaal werk. De Gestapo had echter ook een voorsprong. Zij had in de jaren '30 samengewerkt met de Nederlandse inlichtingendienst en bezat reeds veel informatie over de Nederlandse communisten. Deze informatie werd gebruikt om hen fanatiek te vervolgen. Toch slaagde het communistisch verzet er in zeer actief te zijn. De verzetskrant De Waarheid werd in 1940 landelijk verspreid en het communistisch verzet stond aan de basis van de Februaristaking van 1941. Direct na de bevrijding was de CPN mede dankzij haar rol in het verzet zeer populair. Dit was van korte duur, met de Koude Oorlog nam het anticommunisme Nederland in zijn greep. Communistische oud-verzetsleden werden opnieuw gevolgd door de inlichtingendiensten. Communisten werden verwijderd uit de vereniging voor ex-politieke gevangenen en de herdenking van verzetsstrijdster Hannie Schaft werd in 1951 zelfs verboden.

De expositie in het Bevrijdingsmuseum toont deze heftige geschiedenis aan de hand van vele verzetsposters, kranten, foto's, videomateriaal en muziekfragmenten. De verhalen van het communistisch verzet komen tot leven in historische verzetsobjecten uit Nederland en Duitsland. De tentoonstelling wordt geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds en het Ministerie van VWS.

!!!! Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:Jaar van Verzet afbeeldingHSCHAFT!!!

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek; Tel. +31 (0)24-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Het 5-tegen-5-voetbaltoernooi van VVLK op 30 juni 2018

LEUTH - Al jaren lang is het 5-tegen-5-toernooi van VVLK in Leuth een begrip bij elke voetballiefhebber. Dit jaar organiseert VVLK dit toernooi al voor de vijftiende keer. Op zaterdag 30 juni zal op het sportpark De Duffelt gestreden worden door zowel dames als heren teams in zowel een recreatieve en prestatieve competitie.

Voor iedereen is er wat te beleven. Wil je een leuke en gezellige dag met een groep vrienden of vriendinnen? Daag jezelf dan uit en schrijf je met minimaal vijf personen in. Speel je al langer voetbal en wil je jezelf meten met andere spelers dan kun je als groep ook inschrijven voor de prestatiecompetitie.

Voetbalvereniging Leuth Kekerdom zorgt al jaren voor een goede organisatie gedurende de hele dag. Voor eten en drinken kun je op het sportpark terecht en na afloop wordt met behulp van zanger / DJ Levi voor een mooi en gezellig feestje gezorgd. Er is een betaalautomaat aanwezig. Inschrijven voor 15 juni via de website www.vvlk.nl. Meer informatie kan verkregen worden bij Guydo Mulder, Steenheuvelsestraat 47, Leuth, Email: guydo.mulder@hotmail.com; mobiel: 06 29596648.

Het 5-tegen-5-voetbaltoernooi van VVLK op 30 juni 2018

Het 5-tegen-5-voetbaltoernooi van VVLK op 30 juni 2018

LEUTH - Al jaren lang is het 5-tegen-5-toernooi van VVLK in Leuth een begrip bij elke voetballiefhebber. Dit jaar organiseert VVLK dit toernooi al voor de vijftiende keer. Op zaterdag 30 juni zal op het sportpark De Duffelt gestreden worden door zowel dames als heren teams in zowel een recreatieve en prestatieve competitie.

Voor iedereen is er wat te beleven. Wil je een leuke en gezellige dag met een groep vrienden of vriendinnen? Daag jezelf dan uit en schrijf je met minimaal vijf personen in. Speel je al langer voetbal en wil je jezelf meten met andere spelers dan kun je als groep ook inschrijven voor de prestatiecompetitie.

Voetbalvereniging Leuth Kekerdom zorgt al jaren voor een goede organisatie gedurende de hele dag. Voor eten en drinken kun je op het sportpark terecht en na afloop wordt met behulp van zanger / DJ Levi voor een mooi en gezellig feestje gezorgd. Er is een betaalautomaat aanwezig. Inschrijven voor 15 juni via de website www.vvlk.nl. Meer informatie kan verkregen worden bij Guydo Mulder, Steenheuvelsestraat 47, Leuth, Email: guydo.mulder@hotmail.com; mobiel: 06 29596648.

James Bond

in Concert

REGIO - De voorbereidingen zijn nog in volle gang en het orkest en zangers zijn druk bezig om alles rondom James Bond in Concert muzikaal onder de knie krijgen.

Op 26 mei zal sporthal De Duffelt en 9 juni Sporthal Heuvelland het decor vormen voor een bijzondere happening. James Bond oftewel: Agent 007 komt naar Millingen én Groesbeek. Fanfare Sint-Cecilia uit Millingen zal weer een themaconcert verzorgen van deze boeken/filmheld. Tijdens de muziek kan de bezoeker spectaculaire achtervolgingsscènes, mooie vrouwen en snelle auto’s zien op een groot scherm en de spannende muziek beluisteren.

Voor dit concert gaan de sporthallen van Millingen en Groesbeek omgetoverd worden tot een grote filmset waar vanalles te zien is. Denk aan verschillende gadgets, maar ook complete scènes worden nagespeeld. Hiervoor werken mensen van toneelvereniging Zeg maar Pang mee. Daarnaast komen Kim Mallek, Yvette Basten, Bianca Franken en Lain Barbier meerdere titelsongs zingen. Wanneer je van de films én de muziek houdt, mag je deze avond beslist niet missen!

De concerten zullen plaatsvinden op zaterdag 26 mei in sporthal De Duffelt in Millingen en zaterdag 9 juni in sporthal Heuvelland in Groesbeek. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur zodat iedereen de tijd krijgt om van de tentoonstelling te genieten en om zich alvast onder te dompelen in Bond-sferen.

De voorverkoop gestart. Via www.fanfare-stcecilia.nl zijn kaarten te bestellen voor 7,50 euro per persoon. Daarnaast zijn kaarten te koop bij Primera in Millingen en Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Bingomiddag van seniorenvereniging Sionheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 1 mei is er bij seniorenvereniging Sionheuvel weer een bingomiddag; de aanvang is om 14.00 uur.

De middag is in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De jackpot staat op 30 euro; iedereen is welkom; ook niet-leden. Op de Heuvel is te bereiken met de buurtbus.

Vrijwilligster onwel in kelder

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Een vrijwilligster van schutter OEV (De Dröge) is vrijdagmorgen 20 april onwel geworden in de kelder van het schuttersgebouw aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

De vrouw kwam boven en klaagde over een draaierig en misselijk gevoel, waarna er alarm werd geslagen. De gealarmeerde brandweer van Millingen kwam ter plaatse en constateerde dat in de kelder een koolzuurcilinder voor de tap installatie lekte. De koolzuur verdringt de zuurstof uit de lucht, zodat bij lange aanwezigheid in de kelder het bewustzijn kan worden verloren.

Gelukkig waren ze met vijf vrijwilligers – in verband met het vrijwilligersfeest - in het schuttersgebouw aanwezig, zodat er op tijd ingegrepen kon worden. Toen het slachtoffer buiten kwam was het euvel al snel verholpen. Bij controle in de kelder vond men de oorzaak. De slang van de koolzuurcilinder was niet goed dicht gedraaid. Ook werd door de brandweer geconstateerd dat er in de kelder geen Co2-melder was. De schutterij heeft laten weten die direct te zullen plaatsen.

Bingomiddag van seniorenvereniging Sionheuvel

Bingomiddag van seniorenvereniging Sionheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 1 mei is er bij seniorenvereniging Sionheuvel weer een bingomiddag; de aanvang is om 14.00 uur.

De middag is in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39. De jackpot staat op 30 euro; iedereen is welkom; ook niet-leden. Op de Heuvel is te bereiken met de buurtbus.

86-jarige fietsster loopt letsel op bij val in Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Frans Halsweg in Groesbeek is vrijdagmorgen 20 april een 86-jarige fietsster uit die plaats ten val gekomen en heeft daarbij schouderletsel opgelopen.

Het slachtoffer reed op een elektrische fiets en is vermoedelijk door te zware tassen aan de fiets de macht over het stuur verloren. Ze raakte een afzetpaaltje en kwam vervolgens ten val. Omstanders hebben het bejaarde slachtoffer eerste hulp verleend, waarna personeel van een Rapid responder van de ambulance dienst het slachtoffer behandeld heeft aan haar opgelopen verwondingen.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

Rondleiding 'Gevleugelde Vrijheid'

Gevleugelde Vrijheid (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Vrijdag 4 mei is er speciaal voor kinderen van 10-15 jaar een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht' in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De rondleiding duurt van 14.00-15.30 uur en zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Er gelden de standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro per persoon. Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Nationale Dodenherdenking in Groesbeek

Canadese begraafplaats Groesbeek Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Vrijdag 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, is er om 19.00 uur een stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanuit Berg en Dal.

De tocht wordt gevolgd door een plechtigheid op de Canadese begraafplaats. Na afloop van de ceremonie is er een bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

Fieldtrips van Grateful Generation Tours (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 6 mei spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. De Museumkaart is niet geldig.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Eerste H. Communie Millingen

Communiegroep Millingen aan de Rijn (foto: Erik Hell) Foto: Erik Hell

MILLINGEN - Op zondag 22 april deden 19 kinderen uit Millingen aan de Rijn en Leuth de Eerste H. Communie in de H. Antoniuskerk.

Celebrant was pastoor Eric Smits. Het was een mooie dienst, waar de communicanten zelf actief aan deelnamen door middel van voorlezen. De muzikale opluistering werd verzorgd door Familiekoor Millingen aan de Rijn onder leiding van Heij. Het koor werd muzikaal ondersteund door een combo. De kinderen die de communie deden waren: Maud van den Bos, Ties Buil, Marjoes Chen, Ruben Derksen, Hayley de Haan, Stijn van Haaren, Noa van de Heuvel, Thomas Hol, Ron Janssen, Roan Kerkhofs, Rosalie van Kuil, Daphne Lemmens, Pepijn Lemmens, Fien Mallo, Wendy Menting, Quinty Peters, Dries Peters, Finn Tienesen en Bram Willems. Zij werden begeleid door Mariëtte ten Westeneind en Daisy Janssen.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan de misintenties vóór maandag 12.00 uur bij de Pastorie (Parochie centrum) in te leveren.

Vieringen

Cosmas en Damianus

Zaterdag 5 mei 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Gert-Jan de Leeuw

Zondag 6 mei 10.00 uur Gregoriaanse Hoogmis m.m.v. Schola Cantorum

Donderdag 10 mei Hemelvaart 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintentie: Jaargetijde René van Megen

Vrijdag 11 mei 19.30 uur Meditatie

        

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en kunt u naar Marialiederen luisteren en/of mee zingen. U wordt van harte uitgenodigd.

Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 2 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 6 mei. 6e zondag van Pasen.

9.30 uur. Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote;

Overleden ouders Paul Janssen, Catharina Janssen-Lamers de echtg. en dochter Ria;

Fam. Groenen-Haerkens.

Woensdag 9 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Donderdag 10 mei. Hemelvaart 09.30 uur Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Mededeling: In de meimaand wordt op woensdag 19.00 uur het rozenhoedje gebeden voorafgaande aan de eucharistieviering.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Rood Wit geeft 1-4 voorsprong

onnodig uit handen

DRIEL/GROESBEEK - Rood Wit heeft na twee gelijke spelen tegen Eendracht '30 en Blauw Wit opnieuw niet weten te winnen. De Groesbekers leken hard op weg na een driepunter, maar na de thee gaf de formatie van trainer Joop van den Ing het volledig weg: 4-4.

Er stonden amper tien minuten op de klok toen Omar Nejjari de score wist te openen na een goed voorbereidende actie. Direct na de 0-1 trok Driel de stand gelijk. Een bal die ogenschijnlijk over de achterlijn hobbelde werd voorgetrokken en klungelig door Aako Koyi in eigen goal gegleden. Na de gelijkmaker rechtte Rood Wit al gauw de rug. Niek Schoofs zette goed door op de rechterflank en wist met een carambooldoelpunt de Groesbekers weer op voorsprong te zetten 1-2. Door een sublieme pass van Bas Thijssen scoorde Khalid El-Haddouti vlot erna de 1-3. Na de derde Groesbeekse treffer wist Rood Wit ook voor de thee de 1-4 te maken in de naam van Wesley Klomp. Klomp zette de aanval goed op en wist met Nejjari de Drielse verdediging uiteen te spelen.

Rood Wit leek sinds 18 februari eindelijk weer eens met een overwinning te vertrekken, maar in de tweede helft voltrok het doemscenario zich. Waar Rood Wit de eerste helft de wedstrijd volledig in handen had en wellicht nog voor de 1-5 had kunnen gaan, kwamen de Drielse mannen met een kleine twintig minuten te spelen terug tot 2-4. Vlak na de 2-4 kreeg Driel een al dan niet terechte penalty toegewezen. Deze werd in eerste instantie gekeerd door Van Megen, maar in de rebound alsnog binnengewerkt. Na de aansluitingstreffer liep Rood Wit meer en meer achteruit en vergat het in de tegenaanvallen de 3-5 te maken. Een laatste lange bal werd op de achterlijn teruggekopt en aan de andere kant van het doel van dichtbij binnengewerkt: 4-4. Een ogenschijnlijk riante voorsprong van liefst drie doelpunten werd pardoes weggewerkt door Driel.

De Treffers zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Voetbalvereniging De Treffers is al bijna honderd jaar een bruisende vereniging. "We spelen op het hoogste amateurniveau maar zijn ook een echte breedtesport vereniging. Elke dag is er wel wat te doen op ons sportpark Zuid. Trainingen, wedstrijden maar we organiseren ook allerlei evenementen voor onze leden en onze businessclub leden."

Het voortbestaan van een amateurvereniging staat of valt bij de inzet van zijn vrijwilligers. Sommigen zie je op of langs het veld. Veel andere vrijwilligers zijn veel minder zichtbaar. De wedstrijdsecretarissen, de mensen van het onderhoud, van communicatie en ga zo maar door.

"Wij zijn per direct op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers. Ben je lid en wil je een bijdrage leveren? Of voetbalt je kind bij de vereniging en wil je iets voor de club doen? Van harte welkom en dat geldt ook overigens ook voor niet-leden. We zoeken talenten op verschillende terreinen zoals secretariaat, financiën, PR & communicatie, omroepers, operations en commercie.

Ben je hands on en heb je zin om een steentje bij te dragen? Kijk dan voor een volledig overzicht op de site van de Treffers (www.detreffers) of neem contact op met secretaris@detreffers.nl.

Eend broedt elf jonge eendjes uit in mand op druk terras van De Spil

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Enkele weken geleden ontdekte de eigenaar van Grand Café Restaurant De Spil aan Bellevue in Groesbeek dat een eend diverse malen een ei in een siermand op het terras van De Spil deponeerde. Later ging de eend in de mand op de eieren zitten ondanks het feit dat het terras druk wordt bezocht.

Foto: Joop Verstraaten

Zondag kwamen plotseling elf jonge eendjes tevoorschijn en dat was een lust voor het oog. Niet alleen voor de bezoekers op het terras, zeer zeker ook voor de eigenaar en personeel van De Spil. Omdat de uitbaters van De Spil echte dierenliefhebbers zijn worden moeder eend en jonge eendjes zo goed als het kan beschermd. Zondag tijdens een fikse regenbui werd een grote paraplu over de mand gezet zodat het jonge grut niet nat kon worden.

Maandag werden alle cliënten getrakteerd op een stroopwafel met blauwe en rosé muisjes. Maandagmorgen vroeg vertrok het jonge-eendengezin uit de mand en heeft het water opgezocht. Echter moeder eend heeft haar jonge eendjes vermoedelijk nog even schuil gehouden, want ze zijn niet te vinden...

Canadees fotoverbod Verbod tot fotograferen tijdens aanleg Canadese begraafplaats veroorzaakt in 1946 veel verdriet

Foto: Archief Gerrie Driessen

Tijdens het inrichten van het ereveld hebben zich schokkende gebeurtenissen voorgedaan. Dit blijkt uit een schriftelijke klacht, opgenomen in de uitgave 'De Historie van de Canadese begraafplaats en de Zevenheuvelenweg te Groesbeek' (blz. 20). Een de situatie weergevende illustratie was toen niet voorhanden, eerst onlangs dook er een op. Frank van Duin te Milsbeek (lid Groesbeek Airborne Vrienden en van de Stichting Veritable) ontdekte de foto op internet. Hier gepubliceerd samen met de naar de burgemeester van Groesbeek gestuurde brief.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Eindhoven, 24 september 1946. (…) Vorige week Vrijdag ontmoette ik in den trein naar Nijmegen een Engels echtpaar dat op weg was naar het graf van hun enige zoon, die begraven is op het Canadees kerkhof. Zij waren reeds eenmaal daar geweest en wel dinsdag vooraf. Toen de moeder trachtte een foto te maken van het graf van haar kind werd zij zeer onbeschoft behandeld door een Canadese bewaker, deze ging zelfs zover door te zeggen: 'Wie zegt dat uw zoon onder dit kruis begraven ligt'. Ik hoop dat u kunt begrijpen hoe deze ouders zich voelden toen zij voorlopig voor de laatste keer het graf van hun zoon gingen bezoeken. Vooral de dame was geheel over haar zenuwen. Ik ben niet van de toestand en de orders op de hoogte, ik ben zelf oud-lid van de Air Force en eerst onlangs gedemobiliseerd. Ik beloofde de ouders plechtig mijn uiterste best te doen een foto van het graf te verkrijgen en ben vandaag op het kerkhof geweest. Ik had mijn toestel onder mijn regenjas verborgen maar stond paf toen ik de grote borden las met het verbod tot fotograferen tegen verlies van het toestel en heb daarom geen poging gedaan (…)

Op 1 oktober 1946 reageert de burgemeester Jhr. Van Grotenhuis op deze en vier andere soortgelijke klachten. (…) Uw schrijven betreffende uw klacht over de onhebbelijkheid der Canadese bewakers heeft mij zeer getroffen. Helaas moet ik constateren, dat u niet de enige bent, die op dergelijke wijze behandeld is. (….) Zie verder voornoemd boek, blz. 19 -22.

Volle winst voor

De Treffers

tegen Katwijk

GROESBEEK - En wéér was De Treffers de sterkste in het duel tegen Katwijk, toch de onbetwiste nummer 1 in deze competitie. En wéér ontpopte Joris Janssen zich als kampioenendoder. Met twee inkoppers nam hij de totale doelpuntenproductie voor zijn rekening, zoals hij dat eerder ook al deed in Katwijk.

De zege was zonder meer verdiend. Het zelfvertrouwen lijkt terug en dan behoeven de roodzwarten voor niemand bang te zijn. De Treffers – vv Katwijk: 2 – 0. Het eerste kwartier was Katwijk de sterkste en kon De Treffers niet veel meer doen dan tegenhouden. Maar vervolgens ontworstelde de thuisclub zich aan de druk en nam het initiatief steeds meer over. Ook de beste kansen waren voor De Treffers. De weer een uitstekende wedstrijd spelende Niels Wouters zette Coen Maertzdorf aan het werk, die zijn voorzet weggewerkt zag worden voor het gretige hoofd van Robin Janssen. Het was dan ook volledig verdiend, dat Joris Janssen in de 42e minuut met het hoofd zijn ploeg op voorsprong bracht uit een hoekschop van Boy van de Beek 1-0.

Het eerste kwartier van de tweede helft moesten de tanden even op elkaar. Toch was het De Treffers, dat daarin de beste kans kreeg om de score uit te bouwen. Een geweldige rush van Niels Wouters, die doorspeelde op de hard werkende Niek Versteegen. Maar zijn inzet verdween over de achterlijn. Katwijk voerde de druk verder op en het tweede doelpunt van Joris Janssen in de 67e minuut kwam dan ook als een bevrijding. Een hoekschop van opnieuw Boy van de Beek en een zich slim vrij spelende Joris Janssen, die uiteindelijk boven alles en iedereen uit torende: 2-0. Een paar minuten later had Eef van Riel, als hij iets zelfzuchtiger was geweest, zelfs de 3-0 op de schoenen. In plaats daarvan koos hij voor een voorzet, die werd onderschept. Er moest nog een katachtige reactie van Niels Kornelis aan te pas komen om Katwijk niet terug in de wedstrijd te brengen, maar na een enerverende slotfase kon de zege toch over de eindstreep getrokken worden.

Consternatie bij aanhouding ontsnapte cliente Kemnade

(Foto: Waldie Rutten)

Foto: Waldie Rutten

GROESBEEK – Woensdag in het begin van de avond is vanaf het bewaakte terrein van Kemnade aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek een cliënte ontsnapt.

Bij het ontdekken van de ontsnapping werd zowel de politie als personeel ingeschakeld om de ontsnapte cliënte te zoeken. Het personeel trof de cliënte rond 19.00 uur aan op de Herwendaalseweg in Groesbeek. Toen zij weigerde medewerking te verlenen werd de vrouw op de grond gewerkt en in bedwang gehouden, totdat de politie arriveerde. Deze kwam met drie patrouillewagens, maar de vrouw weigerde ook haar medewerking aan de aanhouding, waarna gepast geweld werd toegepast om de vrouw in de politiewagen te krijgen. De vrouw is naar een politiebureau overgebracht.

De actie op deze drukke doorgaande weg trok nogal wat bekijks. Voorbijgangers wisten niet wat er aan de hand was en vreesden een vechtpartij tussen personen onderling. Daar bleek geen sprake van te zijn.

Internationale Bosbesjestocht

Bosbesjesmedaille

GROESBEEK - Ontdek de heuvelrijke bossen in het grensgebied bij Groesbeek tijdens de 26e Internationale Bosbesjestocht op 5 en 6 mei.

Je start de tocht in Groesbeek, waarna je richting de bosrijke heuvels in het Duitse Reichswald loopt. In dit bos leeft veel wild. Met een beetje geluk zie je wilde zwijnen of reeën. Bij helder weer heb je vanaf de heuvels prachtige uitzichten. De tocht gaat zowel door bos als door landelijk gebied. Weer terug op Nederlands grondgebied komen de meeste afstanden door natuurreservaat De Bruuk. Onderweg komen de deelnemers langs diverse rustposten van wandelvereniging De Bosbesjes. Hier zijn toiletten en is er eten en drinken aanwezig. Je kunt zowel één als twee dagen meedoen.

Startlocatie is De Sleutel aan de Bredeweg 71 in Groesbeek. Afstanden: 5-10-15-20-25-30-35-40 km. Starttijd is vanaf 07.00 uur, het sluitingstijd startbureau is om 17.00 uur. De organisatie is in handen van WSV De Bosbesjes, 024 3973651 / 06 51012870 / 06 12538835. Verdere informatie: info@bosbesjes.nl of website: www.bosbesjes.nl. Leden van de KWBN ontvangen op het inschrijfgeld een korting van een euro.

Deze wandeltocht gaat zowel over verhard als onverhard gebied. De route is bepijld; er zijn rustposten met zitplaatsen en mobiele rustposten. In Schottheide is een binnenrust voor de grootste afstanden. Diverse toiletten aanwezig bij de rustposten. Ehbo is aanwezig en ook controleposten zijn er. Evenals een stempelpost op het startbureau voor de wandelboekjes. Een routebeschrijving is beschikbaar. De wandeltocht is geschikt voor nordic walkers. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Muziekliefhebbers genieten van voorjaarsconcert Ooijse Toekomst

(Foto Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

OOIJ – Zo'n honderd muziekliefhebbers hebben zondagmiddag in Dorpshuis De Sprong in Ooij volop kunnen genieten van het traditionele voorjaarsconcert van muziekvereniging Ooijse Toekomst met liefst twee gasten.

De gasten waren muziekvereniging UNA uit Kekerdom en de harmonie van de Politiekapel en Tamboer – Lyrakorps eveneens van de Politiekapel. De spits werd afgebeten door de organiserende muziekvereniging Ooijse Toekomst onder leiding van Paul Vlieks. Zij bracht negen nummers ten gehore en werd opgevolgd door muziekvereniging UNA uit Kekerdom onder leiding van Peter Wintjes, die elf nummers bracht.

Vervolgens was het de beurt aan de harmonie van de Politiekapel Gelderland Zuid onder leiding van Bart van Zutven die tien nummers door De Sprong heen strooide. Het voorjaarsconcert werd afgesloten met vijf nummers van het Tamboer – Lyrakorps van de Politiekapel Gelderland Zuid onder leiding van Mike de Geest.

Tijdens de pauze werd er een loterij gehouden om de kosten van het voorjaarsconcert te kunnen bekostigen. Kees Rijk van Ooijse Toekomst was een tevreden man. Ondanks het warme weer zijn er nog zo'n 100 belangstellenden op het trio concert afgekomen, liet hij weten.

Toegankelijkheid minder-validen moet zorgtoerisme aantrekken

Foto: Remco Wildeman

Foto : Remco Wildeman

RIJK VAN NIJMEGEN – Dinsdagmiddag is in hotel Erica in Berg en Dal het startsein gegeven voor 'zorgeloos op vakantie in Rijk van Nijmegen'. Om dat te bereiken zal er een start gegeven moeten worden om de toeristische bestemmingen toegankelijker te maken voor minder-validen.

Er is grote behoefte aan locaties waar minder-validen een vakantie kunnen vieren en waar alle voorzieningen voor handen zijn. Naar schatting kampt 15 procent van de Nederlanders met een beperking, waarvan de helft ouder is dan 65 jaar. De laatste jaren is het aantal vakanties van 65-plussers gestegen met 13 procent. 37 procent van de ouderen gaat niet op vakantie, omdat voor hen de juiste voorzieningen ontbreken. Er is dus wel degelijk een groot belang voor het toerisme. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren alleen maar stijgen.

Sylvia Fleuren aanjager van dit project liet weten inmiddels al contact te hebben gehad met Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en dat zij is uitgenodigd om in mei een pitch te geven om dit project verder te brengen naar een grensoverschrijdende samenwerking. Volgens projectleider Tessa Groen moet dit project ongetwijfeld gaan zorgen voor een economische impuls als er meer bekendheid aan wordt gegeven en er een verbeterende toegankelijkheid voor minder-validen wordt gerealiseerd zodat de regio toegankelijk is voor iedereen.

De vijftig aanwezigen uit de gemeenten Nijmegen, Heumen, Beuningen, Wijchen, Mook–Middelaar en Berg en Dal gaan er voor om het Rijk van Nijmegen zo te promoten dat iedereen zorgeloos op vakantie kan komen.

Derby van het Laag als topper in de competitie

Joost Koks Foto: Dick Braam sr

Foto: Dick Braam sr.

Terkst: Joost Koks

REGIO - Wedstrijdverslag SVO 2-VVLK 3. Beide teams doen bovenin mee en hebben evenveel verliespunten. SVO had wat goed te maken na de uitwedstrijd, die VVLK verdiend won!

De Ooijse ploeg begon furieus en binnen vijf minuten kwam Daan Lamers al twee keer gevaarlijk in de 16-meter van de tegenstander. Daarna werd de wedstrijd wat gelijkwaardiger. SVO met het betere veldspel en VVLK gevaarlijk in de omschakeling. Twan Peeters Schoot op de lat en ook Bart van de Hulst raakte in de eerste helft het houtwerk! Een mooie aanval leidde niet tot de terechte voorsprong voor SVO, want het schot belandde op de paal. Men ging de rust in met een 0-0 stand.

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld. 10 minuten na rust floot de scheidsrechter voor een terechte penalty na een overtreding op Daan Lamers binnen het 16-metergebied! Helaas schoot Robbin Koks deze pingel op de paal! De wedstrijd werd steeds spannender en spannender. Nadat Bart van de Hulst weer, via een vrije trap, op de paal schoot (vierde keer van de wedstrijd het houtwerk) scoorde VVLK de 0-1 via een schitterend uitgevoerde counter.
SVO moest hiervan even herstellen en VVLK probeerde door te drukken. Dit duurde echter niet lang. Via een vrije trap van Bart van de Hulst kwam SVO 20 minuten voor tijd op 1-1. De bal viel langs alles en iedereen in de verre hoek.
Ondanks wat speldeprikken van de Ooijse formatie hield VVLK de boel dicht en eindigde de derby in 1-1. Een mooie pot op een warm sportcomplex De Kempkes. De competitie is zo nog niet beslist. SVO 2 blijft nog steeds meedoen om het kampioenschap!

Vrijwillige Buurtklussers gezocht

GROESBEEK - Je hebt een klus. Je staat er alleen voor. En je hebt de middelen niet om iemand hiervoor te betalen. Dat zijn de voorwaarden waar een buur aan moet voldoen om gebruik te maken van Buurtklus.

Doordat steeds meer mensen gebruik maken van het initiatief zijn er meer buurtklussers nodig. Op dit moment gaat het vooral om klusjes, ophangen van spullen, kleine reparaties, klein tuinonderhoud

"Heeft u gemiddeld 1,5 uur per 1 tot 2 weken tijd om iets voor uw buurtgenoten te doen? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl of bel op werkdagen tussen 09.00-13.00 naar het servicebureau van Forte Welzijn: 085-0406066. Vermeld hierbij ‘vrijwilliger worden bij Buurtklus’."

Het project behelst onderlinge burenhulp en er wordt geen controle uitgevoerd over wat onderling wordt afgestemd. Buurtklus is een initiatief ontstaan door bewoners die ondersteuning krijgen van Forte Welzijn en het Sociaal Team Groesbeek Zuid.

Wilt u gebruik maken van Buurtklus? Bel dan op werkdagen tussen 09.00-13.00 uur naar het servicebureau van Forte Welzijn: 085 0406066. Vermeld hierbij ‘Buurtklus’.

Coalitie in Berg en Dal rond

De vier wethouders v.l.n.r. Sylvia Fleuren Nelson Verheul Annelies Visser en Irma van de Scheur

BERG EN DAL – Dinsdagavond is in de raadszaal van het gemeente huis in Groesbeek de nieuwe coalitie na anderhalve week onderhandelen bekend gemaakt. Het wordt zoals verwacht een coalitie van CDA , GroenLinks , Polderbreed en GVP. De wethouders die de pluche van het gemeentehuis gaan bemannen zijn Sylvia Fleuren ( CDA ) , Annelies Visser ( Polderbreed ) Nelson Verheul ( GroenLinks ) en Irma van de Scheur ( GVP ) . De wethouders zullen op donderdag 17 mei tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad officieel beëdigd worden door burgemeester Slinkman. Een selectie uit de plannen die de nieuwe coalitie de komende vier jaar van plan zijn is als volgt;
- Reactivering spoorlijn Nijmegen – Kleef , van de zijkant meekijken maar er geen geld insteken.
- Het centrum van Groesbeek niet afsluiten voor het verkeer misschien een 'shared space ' waarbij
alle weggebruikers dezelfde rechten hebben.
- Mobilitetsonderzoek naar de toenemende verkeersdruk in Leuth en Breedeweg, bekeken daarbij
wordt ook het watertaxiplan. Tevens wordt er extra aandacht gegeven aa voetgangers en fietsers.
- Het verkeer op de dijken in de polder blijft toegestaan. Overwogen wordt om parkeren c.q.
stoppen op de dijken vooral in de weekenden te verbieden. Bekeken wordt of er in weilanden van
boeren geparkeerd kan gaan worden.
- Geen windmolens in Berg en Dal , desnoods leasen van windmolens in zee .
- Mogelijk een alternatieve invulling van megafarm in Dennenkamp
- Aanpakken overlast hondenpoep zonder hondenbelasting in te voeren
- Het bouwen van 620 woningen tot 2027 in Groesbeek, Beek , Millingen , Leuth en Kekerdom
- Het inhuren van personeel binnen vier jaar terug brengen met 4 ton.

Fikse hoosbui dreigde centrum Groesbeek onder water te zetten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een korte maar hevige hoosbui dreigde zondagmiddag even na 17.00 uur het centrum van Groesbeek onder water te zetten.

Gelukkig was de hoosbui van korte duur zodat het water op tijd via de riolering afgevoerd kon worden. Het verkeer heeft maar even overlast gehad van de plensregen. Verder heeft de regen zover bekend geen schade aangericht.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

Parachutistentraining (foto:Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum verzorgt op woensdag 2 mei van 14.00-15.30 uur een workshop over het leven van een parachutist tijdens WO2, speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

Er gelden de standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro per persoon. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Anne Frankmiddag in museum

Anne Frank

GROESBEEK - Voor kinderen van 10-13 jaar is er op donderdag 3 mei een Anne Frankmiddag in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond voor kinderen van 10-13 jaar. Daarna is er een bezoek onder leiding van een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen.

Er gelden de standaard tarieven van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of per info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Battlefield fietstour 'De Bevrijding van Nijmegen'

Fietstocht 'De Bevrijding van Nijmegen' (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

NIJMEGEN/GROESBEEK - Zondag 6 mei verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefieldfietstocht (met eigen fiets) van tien kilometer over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

Startlocatie is het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten -ter plekke te betalen aan de gids- inclusief entreebewijs met vijftig procent korting voor het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek zijn zes euro. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Auto's zwaar beschadigd bij kop-staart botsing in Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een kop-staartbotsing op de Nijmeegsebaan ter hoogte van Werkenrode in Groesbeek zijn vrijdagmiddag twee auto's zwaar beschadigd.

Het ongeval gebeurde op het moment dat een automobilist uit Oostenrijk hard moest remmen voor een voetganger die de Nijmeegsebaan overstak. Een achteropkomende personenauto bestuurd door een inwoonster uit Groesbeek, had dit te laat in de gaten en botste op haar voorganger. De bestuurster van deze auto raakte licht gewond aan haar hand en had pijn aan haar borsten veroorzaakt door de airbag, die open ging. Haar auto moest worden afgesleept. Bergingsbedrijf Thijs Leenders heeft zo snel als mogelijk de drukke Nijmeegsebaan vrij gemaakt.

Noviomagumtocht 29 april

Beklimming een van de heuvels

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 29 april houdt wandelvereniging Magnus haar jaarlijkse Noviomagumtocht. Deze unieke tocht voert de wandelaars vanaf startbureau hotel-restaurant Konbanwa, Nijmeegsebaan 53, Heilig Landstichting, door een prachtige omgeving, waar bossen en heuvels elkaar afwisselen.

Van hinderlijk verkeer zult de wandelaar maar weinig last hebben omdat al onze routes zo zijn uitgezet dat zij grotendeels door de bossen gaan. De talrijke heuvels die opgenomen zijn in het parkoers kunnen soms lastig te nemen obstakels zijn. De afstand van veertig kilometer (speciaal voor de wat doorgewinterde wandelaar) is best pittig te noemen.

De start is op de volgende tijden:

5 – 10 km tussen 08.00 en 14.00 uur

15 – 20 km tussen 08.00 en 12.00 uur

25 – 30 – 40 km tussen 08.00 en 10.00 uur

De Noviomagumtocht biedt voor jong en oud een uitgelezen kans om er een dagje helemaal uit te zijn en is natuurlijk ook heel geschikt als voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse. Parkeren is tegen betaling mogelijk bij Museumpark Orientalis. Het startbureau is met het openbaar vervoer te bereiken met lijn 5: Nijmegen-Groesbeek halte Sionsweg, Heilig Landstichting. Inlichtingen over de Noviomagumtocht staan vermeld op www.wvmagnus.nl of telefonisch te verkrijgen via 024 3445125 of 06 51757645.

Voor 46 leerlingen Real Schule uit Kranenburg was het de eerste keer 750 leerlingen nemen deel aan vervroegde Koningsspelen Groesbeek

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ondanks het warme zomerse weer hebben vrijdag 750 leerlingen van de Groesbeekse basisscholen en de Titus Brandsmaschool uit Berg en Dal deelgenomen aan de vervroegde Koningsspelen op De Treffers velden aan het Nijerf in Groesbeek.

De organisatoren Jakko Piepenbrock en Mitch Stekhuizen hebben handen vol werk gehad met de voorbereidingen Beiden genoten zichtbaar van het succes, want alles liep op rolletjes, mede ook dankzij de inzet van 25 stagiaires van de ROC uit Nijmegen. De leerlingen waren in de leeftijd van 7 tot 12 jaar.

Wat opviel was de deelname van 46 leerlingen van de Real Schule uit Kranenburg, die met de fiets over het betonnen fietspad naar Groesbeek waren gefietst om deel te nemen aan de Koningsfeesten. Op alle velden van De Treffers waren in totaal 33 verschillende activiteiten uitgezet: van voetbal, tennis, handbal, judo, korfbal, volley tot aan gymnastiek en fitness.

Diverse sportverenigingen uit Groesbeek gaven clinics om hun sport mede te promoten bij de jeugd. Naast de verschillende takken van sport stond er ook een drietal stormbanen opgesteld, waar de jeugd zich op kon uitkuren. Omroeper Bas Wegh liet regelmatig via de geluidsinstallatie weten dat de kinderen vooral goed moesten drinken, zich insmeren en niet te vergeten zich lekker nat laten worden. Een gewone tuinslang was volop in trek bij de jeugd om zich zo te verkoelen.

Om 14.00 uur werden de Groesbeekse Koningsspelen afgesloten met een gezamenlijk Koningslied en een speciale dans die op alle negen scholen waren ingestudeerd.

Verkeersonderzoek op niveau in centrum van Groesbeek

Foto:Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft een bedrijf opdracht gegeven om de afwikkeling van het verkeer in met name het centrum van Groesbeek (Dorpsstraat) te onderzoeken.

Hoe bewegen in Groesbeek centrum auto's, bromfietsen en fietsers zich voort, dat is de vraag. Rond half acht dinsdagmorgen werd in de Kerkstraat een hoogwerker in gereedheid gebracht, die een cameraman zestig meter de lucht in bracht, waar hij vervolgens twee en een half uur opnames heeft gemaakt. In die tijd werd het gedrag van automobilisten, scooters, fietsers en voetgangers nauwlettend in de gaten gehouden.

Uiteindelijk moet de gemeenteraad – als het onderzoeksrapport gereed is - een definitief besluit nemen of de verkeerslichten voorgoed uit blijven of dat ze weer in werking worden gezet.

Protestantse gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 6 mei: Voorganger: ds. B. Schelhaas uit Leiden.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting GAST uit Nijmegen. Deze stichting helpt vluchtelingen in afwachting van hun procedure en vluchtelingen die zijn uitgeprocedeerd maar niet terug kunnen naar eigen land.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Hotel Spijker: hotelkamers omzetten in suites en huurappartementen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft het verzoek van Rob Jansen, de eigenaar van hotel Spijker aan de Rijksstraatweg in Beek gehonoreerd.

Het bedrijf had het college verzocht de bestemming hotelkamers te mogen omzetten in twee hotelsuites en vier huurappartementen. De bestemming van het pand wordt nu restaurant, hotel en wonen. Aan de buitenkant zal het pand niet gewijzigd worden, omdat het een gemeentelijk monument betreft.

Volgens de gemeente Berg en Dal sluiten de plannen van hotel Spijker aan bij het toeristisch beleid. In de hotelsuites kunnen ook hotelgasten boeken die zorg nodig hebben. Verder is het de bedoeling dat het hotel tegelijkertijd energiezuinig gemaakt wordt.

Boek en taartbuffet in Kekerdom

KEKERDOM - Houd je van zoete en hartige lekkernijen? Van gezellig samenzijn en tussendoor luisteren naar wat anderen je voorlezen? Wij in Kekerdom ook. Daarom bieden wij op zondagmiddag 27 mei opnieuw een uitgebreid taartbuffet aan –met zowel zoete als hartige taarten – waarbij vrijwilligers (dat mag jij ook zelf zijn) fragmenten uit hun favoriete boek of dichtbundel voorlezen.

Wil je meedoen aan het Kekerdoms Boek en Taartbuffet en wil je zeker zijn van een plekje? Zorg dan dat je je zo snel mogelijk aanmeldt. Er zijn steeds meer aanmeldingen dan er plaatsen zijn! Aanmelden kan tot 22 mei. Je kunt je opgeven via boekkekerdom@gmail.com of via 06 33189335 (Nelleke). Deelname inclusief een welkomstdrankje kost vijf euro. De bijeenkomst is 27 mei om 14.00 uur in het Kulturhus in Kekerdom.

Groesbeek bierspeciaalzaak rijker

(Foto Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinds vrijdagmiddag 16.00 uur is Groesbeek in het centrum een bierspeciaalzaak, genaamd 'De Alde Smid' aan de Dorpsstraat 7a rijker. Wilma en Roland Boschman, eigenaren van brouwerij D'n Drul aan de Dorpsstraat hebben het winkelpand voor de brouwerij – waarin voorheen de voormalige woning van de plaatselijke smid Oomen was gevestigd - gehuurd. Ze zijn er een bierspeciaalzaak in begonnen.

Ruim tweehonderd verschillende biersoorten zijn er in flesjes te koop. Buiten de bieren van de eigen brouwerij D'n Drul staat er een keur aan bieren in de schappen van lokale en regionale microbrouwerijen. Ook bieren uit verschillende werelddelen zijn er te vinden. Al met al is Groesbeek een speciaalzaak rijker geworden. De echte bierkenner kan in De Alde Smid zijn hart ophalen.

Het ligt in de bedoeling dat in de nabije toekomst ook speciale soorten wishky's en likeuren te verkrijgen zijn. Daarnaast zijn er ook bierpakketten te verkrijgen in alle prijsklassen.

Lazy Afternoon in La Vie & Passie succes dankzij BoerenMaasjazz

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De eerste Lazy Afternoon in het Groesbeekse restaurant La Vie & Passie aan de Dorpsstraat in Groesbeek is een succes geworden dankzij een fantastisch optreden van de in deze regio bekende duo BoerenMaasjazz, dat werd bijgestaan door zangeres Marieke.

Zondagmiddag om 16.00 uur waren de eerste trompet- en saxofoongeluiden van deze van oorsprong Beekse ras- echte jazzmuzikanten al rijkelijk te horen. De prachtige zang van Marieke maakte het tot een topmuzikale jazzmiddag in La Vie & Passie. BoerenMaasjazz staat garant voor enkele uren pure jazz en blijft de eigen aanhang steeds weer verrassen. Het trio mocht dan ook terecht menig applaus in ontvangst nemen. Uitbaatster Pascal Langenberg van La Vie & Passie was zondagavond dan ook bijzonder tevreden over de eerste Lazy Afternoon, die zeer zeker navolging verdient.

4 mei-herdenking in Beek

BEEK - Op vrijdag 4 mei herdenken wij dat 73 jaar geleden ons land werd bevrijd. Iedereen wordt uitgenodigd deel te nemen aan de Nationale Herdenking bij het bevrijdingsmonument aan het Lt. J. P. Foleyplantsoen in Beek.

19.00 uur - Oecumenische kerkdienst in de R.K.Heilige Bartholomaeuskerk.

19.45 uur - Tocht naar het bevrijdingsmonument. Vooraf gegaan door Schutterij BUB.

19.55 uur - Welkomstwoord door voorzitter Stichting Reünie Paratroopers - Vlaggen hangen halfstok.

19.59 uur - Signaal Taptoe, gespeeld door trompettist van Harmonie KNA.

20.00 uur - Twee minuten stilte.

20.02 uur - Wilhelmus, eerste couplet (allen).

20.05 uur - Toespraak door afgevaardigde van de gemeente Berg en Dal.

20.15 uur - Gelegenheid tot het leggen van bloemen en bloemstukken.

20.25 uur - Voordracht gedichten door leerlingen basisschool De Biezenkamp uit Beek en door een leerling van de Havo Notre Dame des Anges uit Ubbergen.

20.30 uur - muziekstuk Jupiter Hymne ter afsluiting door Harmonie KNA.

Bloemen en bloemstukken kunnen op vrijdag 4 mei vanaf 18.30 uur worden afgegeven bij het monument. Men wordt verzocht hierbij duidelijk aan te geven van wie ze zijn en wie de bloemen gaat of gaan leggen.

Na de herdenking is er gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie in het nabij gelegen hotel-restaurant ’t Spijker.

Dubbel kampioen bij Ikaros!

Team N4-1: Royenna, Demi, Floor, Lobke en Evi! (foto: Alexandra Nillesen) Foto: Alexandra Nillesen

GROESBEEK - Op zondag 15 april werden de laatste wedstrijden van de mini-jeugdspelers gespeeld. Dit toernooi vond plaats in Wijchen. Team N6-2 van Ikaros kon kampioen worden én team N4-1.

Beide teams stonden ruimschoots voor met wedstrijdpunten. En ja hoor: al na de eerste wedstrijden wisten ze dat het kampioenschap binnen was. Bijzonder; het team N6-1 was ook al winterkampioen op niveau 5. Na de kerst gingen zij de nieuwe uitdaging aan in niveau 6 met dit mooie eindresultaat. Knap detail; zij hebben in niveau 6 alle sets en dus alle wedstrijden gewonnen; ongeslagen kampioen!

Team N6-2 Luna, Lutein, Fleur, Floor en Nieke (foto: Edwin Wijnhoven) Foto: Edwin Wijnhoven
Team N4-1: Royenna, Demi, Floor, Lobke en Evi! (foto: Alexandra Nillesen)
Team N6-2 Luna, Lutein, Fleur, Floor en Nieke (foto: Edwin Wijnhoven)

Ook het resultaat van N4-1 mag er zijn; in deze teamsamenstelling speelden zij dit jaar voor het eerst competitiewedstrijden en ook zíj kampioen!

Kampioenen bij GTTC Groesbeek

1e jeugdteam: Rens Verriet, Kes van der Kroft, Ravi van Hamersveld (foto: Peter Verriet)

Foto: Peter Verriet


GROESBEEK - Het seizoen zit er weer op en GTTC Groesbeek heeft weer diverse kampioenen binnen de vereniging.

Heren 1: Rob van Dop, Ronald van der Kroft, Bart Klabbers (op de foto ontbreekt Pedro de Klein) (foto: Peter Verriet) Peter Verriet

In de najaarscompetitie is het tweede jeugdteam kampioen geworden en in de voorjaarscompetitie zijn onlangs het eerste jeugdteam, heren 1 en senioren 4 kampioen geworden. Heren 1 zal komend seizoen weer uitkomen op landelijk niveau in de 3e divisie.