GN Lingewaard

24 augustus 2016

GN Lingewaard 24 augustus 2016


Doornenburg: boeren, burgers en buitenlui!?

DOORNENBURG - In Doornenburg woonden niet alleen edelen (Kasteel) of soldaten (Fort Pannerden), maar vooral ook boeren, fruittelers, winkeliers en burgers die met hard werken hun geld moesten verdienen. Natuurlijk waren er ook inwoners die iets meer te besteden hadden, zoals fokker Pauwen (zie foto van rond 1907).

Al deze mensen hebben hun steentje bijgedragen aan de geschiedenis van Doornenburg. Soms kwam iemand van buiten in het dorp wonen, zoals bijvoorbeeld een leerkracht van school. Allemaal de moeite waard om als Historische Kring Doornenburg aandacht aan te besteden.

Na de zomervakantie, dinsdagavond 30 augustus, start dan ook weer het nieuwe seizoen, met de eerste werkavond. Iedereen is vanaf 19 uur van harte welkom in het Ontmoetingscentrum. Bij een kopje koffie bijpraten over de zomervakanties, nakaarten over het afgelopen Redoute-weekend met zinc of haar idool Rutger Hauer of gewoon meedenken over activiteiten in het nieuwe seizoen. De Historische Kring bruist van de plannen en ideeën.

Ook geïnteresseerd? Briefje in de brievenbus (hal van het OC) of een mailtje naar het secretariaat: info@historischekringdoornenburg.nl. Kijk ook eens op de website van de Historische Kring Doornenburg of volg ons op Facebook.

VPTZ ? Het kan echt, gratis

BETUWE - Bijzondere vrijwilligers die in de laatste fase van iemands leven zonder kosten komen waken. Die laatste fase kan zomaar starten. Door ouderdom en/of uitbehandeld thuis willen overlijden?

Familie gaat roosters maken, want het terminale familielid wil men niet alleen laten. En bijvoorbeeld STMR of Buurtzorg komt, roosters sluiten niet, een partner heeft te weinig nachtrust, of moet overdag weleens wat anders doen. Oplossing: VPTZ kan delen van 24/7 kosteloos komen waken. Kijk op de website en vraag alvast een gesprek aan.

"Vrijwilliger worden? Er zijn al bijna 12.000 vrijwilligers van VPTZ in Nederland. Wij zoeken meer vrijwilligers voor dit bijzondere vrijwilligerswerk. De gemeente Overbetuwe heeft nu 20 vrijwilligers en de gemeente Lingewaard heeft er 18.

Kijk op de site: www.vptz-betuwe.nl of bel direct een coördinator: 06 46045948. Tip: onthoud VPTZ en bewaar dit artikel. Het kan onverwachts van pas komen."

Huissen Swingt !

HUISSEN - Op zaterdag 5 november vindt onder de titel ‘Huissen Swingt!’ een ongekend megamuziekspektakel plaats in het altijd bruisende en actieve Huissen. Sporthal De Brink wordt omgetoverd tot een waar muziekpaleis om podium en decor te bieden voor een avond die zijn weerga niet kent!

Het initiatief is genomen door de Stedelijke Muziekvereniging Huissen die dit jaar 30 jaar bestaat. Bewust is er voor gekozen om diverse muziekstijlen bij elkaar te brengen en die gaan zorgen voor een onvergetelijke Music Night.

Tijdens deze muzikale avond kan iedereen van jong tot oud genieten van een muziekspektakel dat gebracht wordt door vooral Huissense artiesten. Aan deze avond werken mee Flash Back, Ingrid Striek, Peter Sluiter samen met Huissense talenten, de VSOP Big Band uit Utrecht met zang van de Sinatra vertolker: Dick Rienstra en uiteraard het harmonieorkest en het slagwerkensemble van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen.

Zij brengen afwisselend óf met elkaar een non-stop programma van nummers uit de jazz, soul, rock, pop en R&B scene of alles wat daar tussenin zit. Laat u verrassen, want Huissen gaat echt swingen. U mag het niet missen! Noteer 5 november alvast in uw agenda. In de voorverkoop kosten de kaarten 15 euro, aan de kassa 17,50 euro.

Binnenkort start de verkoop op diverse adressen die in deze huis-aan-huiskrant bekend gemaakt worden. Maar wilt u niet wachten, dan kunt u nu al kaarten reserveren via email fred.vercoulen@matchup.nl.

Voor huisbezoeken Galm 65-80 jaar! Vrijwilligers in Angeren gezocht

ANGEREN - Mensen in de leeftijd 65-80 jaar die meer willen gaan bewegen en in Huissen of Angeren wonen, krijgen half september de uitnodiging voor Galm Lingewaard. Galm is een beweegactiviteit in je buurt waar op een laagdrempelige manier bewegen wordt gestimuleerd. Degenen die twijfelen, worden bezocht door een vrijwilliger die langs de deur komt om uitleg te geven over het project en de activiteiten die daarbij horen. Voor deze huisbezoeken zijn wij voor Angeren op zoek naar enthousiaste mensen.

In de week van 26 september gaan vrijwilligers langs de deuren van mogelijke deelnemers die nog graag iets meer informatie willen ontvangen. Als vrijwilliger krijg je een trainingsochtend waarin je uitgelegd wordt wat Galm inhoudt. Naast deze trainingsochtend ben je ongeveer vijf uur kwijt in de week van 26 september voor het bezoeken van 65 – 80-jarigen in Angeren. Lijkt het je leuk om deze huisbezoeken te doen? Meld je nu aan. Opgeven kan bij Stichting Welzijn Lingewaard, Manon Huinink via m.huinink@swlingewaard.nl of 06 13966204.

Met Galm motiveren we volwassenen in Huissen en Angeren om meer te gaan bewegen en om ook in contact te komen met mensen uit hun buurt. Vrijwilliger zijn bij de huisbezoeken van Galm is leuk! Volgens de vrijwilligers van de eerste ronde van Galm voer je leuke gesprekken aan de deur. Je bent het eerste aanspreekpunt voor de twijfelaars en kunt dus met jouw enthousiasme mensen over de streep halen.

Thema-avond in Bemmel: ‘Onzekerheid bij dementie’

BEMMEL - Op dinsdag 13 september wordt in het ontmoetingscafé het thema onzekerheid bij dementie besproken. Familieleden die voor iemand zorgen en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd voor deze avond. De avond is van 19.30 – 21.00 uur en vindt plaats in Grand Café verpleeghuis De Lingehof (Gouden Appel 122, Bemmel).

Het proces waarin mensen met dementie terecht komen is veel omvattend en ingrijpend. Vaardigheden die men al het leven lang kan, lukken ineens niet meer. Men wordt steeds vergeetachtiger. Dit brengt veel onzekerheden met zich mee. Veel mensen met dementie willen zich graag goed houden en laten deze onzekerheid niet zien. Daarnaast weet de familie en/of omgeving niet altijd goed om te gaan met de veranderde situatie. Door open over de ziekte te praten kunnen misverstanden en vooroordelen worden voorkomen. En belangrijk is om te weten waar men moet zijn voor hulp en ondersteuning.


Joke Koers, praktijkverpleegkundige ouderenzorg van Huisartsenpraktijk de Teselaar, is deze avond aanwezig en gaat in op vragen als: Wat betekent dementie voor de dementerende en zijn omgeving? Hoe ga je er mee om? En waar kan je hulp zoeken? Daarna komt een mantelzorger aan het woord met een eigen ervaringsverhaal.

SWL organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk de Teselaar, Ziniza Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en Rijn/ Waal Zorggroep. Contactpersonen van deze organisaties zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Voor aanmelding kan men contact opnemen met het Meldpunt SWL, 088 2552555 of meldpunt@swlingewaard.nl. Deze bijeenkomst is gratis bij te wonen.

Een simpel Godshuis zonder pretentie

HUISSEN - Een simpel Godshuis zonder pretentie Een mooie rulle baksteen, een handjevol natuursteen en blauwe gesmoorde pannen zijn de grondstoffen geweest waarmede de ontwerper hier het wonder heeft verricht.

Dit schrijft Johan Mekkink van Glasindustrie Vol in 1951. Architect Feenstra heeft een instinctief gevoel voor zuivere verhoudingen en dat is het geheim van de aantrekkelijkheid van dit kerkje, ondanks de uiterste eenvoud welke hier werd betracht. Het interieur heeft een speelse lichtval door zeer licht getinte glas-in-loodramen en twee hooggeplaatste ronde glas-in-loodvensters. Feenstra zelf over het gebouw: geheel in tegenstelling met het oorspronkelijke ontwerp kwam ik tot dit kerkje met een simpele vierkante plattegrond. Wederopbouw bemiddelde nog heel wat aan de raming van kosten, maar met toepassing van eenvoudig, maar goed materiaal en met een aannemer die hart voor zijn werk had, kwam tenslotte dit bouwwerkje uit de bus.

Het is alles zeer simpel maar voldoet wel aan de bedoeling van een eenvoudig Godshuis, waar het goed is te zijn.

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 28 augustus om 10.00 uur. Voorganger is ds. Matthijs Glastra. Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

Leer werken met computer of tablet

BETUWE - Wilt u beter leren werken met uw computer of tablet, of heeft u vragen over het gebruik van een smartphone, het lenen van een e-books of andere digitale vragen? De Bibliotheek biedt op dit gebied allerlei mogelijkheden. Maar welke cursussen en activiteiten zijn er eigenlijk precies en op welk niveau? Ga naar de informatiemarkt in uw vestiging.

Bibliotheek Gelderland-Zuid organiseert met samenwerkingspartners als SeniorWeb, STUW Platform Overbetuwe, de Samenwerkende Bonden van Ouderen in Gelderland en het UWV in diverse Bibliotheken een informatiemarkt met advies op maat. Of u nu op zoek bent naar gratis cursussen voor echte beginners op de computer (Klik&Tik, vanaf oktober voor het eerst ook in de Bibliotheek Zetten), meer wilt weten over de mogelijkheden van sociale media of liever gezellig met elkaar tips wil uitwisselen tijdens het steeds terugkerende Digitaal Café. In de Bibliotheek kunt u vragen naar de manier die bij u past.

Op 5 september is de informatiemarkt in Heteren, op 19 september in Elst, op 6 oktober in Bemmel, op 14 oktober in Huissen en op 19 oktober in Gendt. Maar uiteraard bent u tijdens openingstijden van de Bibliotheek altijd welkom om u te laten informeren over de mogelijkheden.

Voor jongeren organiseert de Bibliotheek Gelderland-Zuid workshops om te leren programmeren, games te leren maken, 3D te printen of websites te bouwen. Kijk op www.obgz.nl/agenda-jeugd voor meer informatie.

Bibliotheek Gelderland-Zuid is al 100 jaar actief in het delen van kennis en vaardigheden om ervoor te zorgen dat mensen geïnspireerd raken en zich verder kunnen ontwikkelen. Voor een leven lang leren, op elk niveau, laagdrempelig en met elkaar.

TTV Essentia begint aan het nieuwe seizoen

BEMMEL - De ballen zijn weer schoongemaakt, de tafels staan er weer klaar voor en de leden van tafeltennisvereniging Essentia staan weer te trappelen om te kunnen spelen. Op vrijdag 26 augustus begint het nieuwe seizoen in De Schaapskooi in Bemmel.

Vanaf 19.00 uur krijgen de junioren training. Om 20.00 uur zullen de senioren de training weer oppakken. Zowel de junioren als senioren bereiden zich voor op een nieuw competitieseizoen. Gezien de vele kampioenschappen in het vorige seizoen liggen er een paar mooie uitdagingen te wachten.
Ook dit seizoen zal de training geleid worden door Suzanne Dieker. Zij is voormalig Nederlands kampioen bij de jeugd. Daarnaast heeft ze veel internationale toernooi-ervaring. Zo heeft ze mee gedaan aan meerdere EK’s en WK’s. Met haar kwaliteiten zal ze TTV Essentia zeker verder kunnen helpen.

Ook interesse om te komen tafeltennissen? Kom dan op vrijdagavond naar De Schaapskooi in Bemmel. Je kan dan aansluiten bij de training en ontdekken hoe leuk het spel is. Je kan vier vrijdagen gratis meespelen om goed kennis te maken met de tafeltennissport.

Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl en te verkrijgen via info@essentiabemmel.nl.

Romantiek op zomerconcert

RESSEN - Afgelopen zondag 21 augustus klonk het rode rozenprogramma vol romantiek. Iedere week groeit de club belangstellenden: kosters, gastdames, -heren, bewoners, Historische Kring, kerkenraad, KBO, Pokemon-vinders, musici. Voorbijgangers komen op de muziek af. Soms ook op het vrolijke gekakel en gelach na afloop:...”Is hier iets te doen? “Kom binnen, in de rustieke herberg.”

De muziek klinkt zwoel. Ikira speelt op altviool (bijna) iedere zondag een concert in oplopende tijdlijn, met uitleg. Fijn als je mee wilt doen! Gastvrouwe Sarah Thedinga bood na afloop een glaasje fris aan, heerlijk.

Iedere week komt de vraag of 'het' nu anders zal gaan dan in 1996... Zoveel hartzeer door expansiedrift. Tja, we kunnen nu op de fiets naar de tempel in Elst, hoeven daarvoor niet meer naar Kreta. Mooi, maar Germaans erfgoed is sporadischer en unieker dan een hele limes vol Romeinse vondsen, toch? Vele generaties (let wel: de grootste groep!), zullen de Lingewaardse gemeentelieden dankbaar zijn voor het behoud. Eensgezind geschiedenis schrijven voor Lingewaard klinkt als nieuwe romantiek!

Zondag 28 augustus start om 11.30 uur het grasgroene zomerconcert met Gelderse muziek. Welkom, ook de bewoners van andere randjes van Lingewaard, zoals Loo.

Zin om mee te doen op Monumentendag 10 september overdag (entree gratis)? 's Avonds is er een spetterende slotfinale met een internationaal professioneel operagezelschap en ensemble van Music Take In! Kaartjes vooraf 12,50 of 15 euro 's avonds. Zie www.TalentoMetissimo.nl, 0481 465786 of 06 25506566.

Bevers spotten in de Gendtse polder

GENDT - Garanties kunnen we natuurlijk niet geven maar de kans is heel reëel dat we deze avond de bever zullen ontmoeten. Als we spreken over nijverheid dan is het niet alleen de bij die hiervoor in aanmerking komt. Dit geldt zeker ook voor de bever.Door IVN Rijn Waal wordt op 25 augustus een natuurtocht georganiseerd.

Het is weliswaar een dier dat voornamelijk in de schemer en 's nachts actief is, maar dan spreken we ook over actief. Zijn ze geen bomen aan het vellen, of aan het eten dan is het wel de vacht poetsen, of de beverburcht onderhouden. Ook de jongen, zo die er zijn, vragen de eerste twee jaar veel aandacht, ook daar moet tenslotte opgevoed worden.

Geweldig is het om zo'n imposant dier in levende lijve te ontmoeten. Het is tenslotte niet voor niets het grootste knaagdier van Europa. Inmiddels al weer meer dan twintig jaar in het gebied van de Gelderse Poort succesvol aanwezig. Tijdens deze tocht zullen uiteraard ook verdere wetenswaardigheden over dit dier verteld worden.

Natuurlijk zullen we onze zintuigen niet alleen voor de bever gebruiken, ook bij andere natuurwetenswaardigheden zullen we, als het op ons pad komt, stilstaan. Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, lange broek en neem, zo mogelijk, een verrekijker mee.

Verzamelen is bij de dijk, ter hoogte van de Kommerdijk aan de afrit Waaldijk – Polder richting steenfabriek Rodruza in Gendt om 19:30 uur start van de tocht, die 1½ tot 2 uur duurt. Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden.

Jeugdtoernooi Handbalvereniging Huissen

HUISSEN - Op zondag 4 september houdt Handbalvereniging Huissen voor de 21e keer het jaarlijkse jeugdtoernooi. Het toernooi vindt plaats op sportpark Roosendael aan de Julianastraat in Huissen.

Het toernooi is voor de E- tot en met de A-junioren (9 tot 18 jaar), begint om 10:00 uur en eindigt rond 15:15 uur. Aan dit toernooi nemen 28 teams deel uit Arnhem, Angeren, Emmen, Lichtenvoorde, Loo, Olst, Hengelo, Varsseveld, Haaksbergen, Ulft en Huissen. Iedereen is welkom om de teams aan te komen moedigen.

Programma Fort Pannerden op Open Monumentendagen

DOORNENBURG - Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Soldatenmuseum van Fort Pannerden in het kader van de Open Monumentendagen gratis toegankelijk voor bezoekers. In het Soldatenmuseum verzorgen spelers van Theater De Plaats uit Nijmegen ’s middags voorstellingen die het soldatenleven in het fort doen herleven.

Het fort is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Fort Pannerden werd eerder dit jaar geopend na een complete herinrichting met nieuwe interactieve programma’s. Alles draait nu om ontdekken en beleven, door jong en oud.

Bezoekers zijn welkom in het stoere café-restaurant, kunnen binnenlopen in het bezoekerscentrum, de maquette van het fort bekijken of een spannende film zien over het fort en hoe het al circa 150 jaar de elementen trotseert. Wie wil genieten van het spectaculaire uitzicht, boven op het fort, loopt de trap op.

Het fort is een plek met vele verhalen. Tijdens beide Open Monumentendagen bieden de vrijwilligers van het fort op vertoon van een entreebewijs rondleidingen aan. De gids neemt bezoekers in groepjes mee door de duistere kamers en gangen en geeft toelichting op de militaire geschiedenis en wat de betekenis was in defensief opzicht. Vrijwilligers geven demonstraties bij het nagebouwde kanon, een van de topattracties van het fort.

Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg. Parkeren op de grote parkeerplaats aan de Pannerdenseweg. Tuktuks zorgen voor gratis vervoer naar het fort en terug vanaf de hoek Fortweg / Pannerdensch Kanaal. Entreeprijs: 12,00, kinderen 4 tot en met 11 jaar 8,50 euro. Kinderen tot en met 3 jaar gratis. (www.fortpannerden.eu)

StreekBalletschool klaar voor nieuw dansseizoen

BETUWE - Stichting StreekBalletschool (SBOB) gaat per 29 augustus weer van start met een nieuw dansseizoen. Wegens het succes van vorige jaren heeft de balletschool besloten om opnieuw af te trappen met een Open huis.

De hele maand september is het mogelijk om vrijblijvend, en gratis, een of meerdere danslessen mee te komen dansen in Zetten, Elst Gendt, Bemmel of op de nieuwe danslocatie in Huissen. Alle lessen worden gegeven door enthousiaste en gediplomeerde dansdocenten.

Er is al keuze uit een groot aantal danslessen in verschillende dansvormen en voor diverse leeftijdsgroepen, maar dit jaar starten we bij voldoende belangstelling met verschillende nieuwe lessen. In Bemmel en Elst gaat een korte cursus van 10 lessen van start in de dansvorm ‘Modern’ voor kinderen vanaf 10 jaar. Voor stoere jongens van 5 jaar en ouder start een korte cursus van 10 lessen in Elst onder de naam Boys Kids.

In Huissen gaat de SBOB voor het eerst danslessen verzorgen, en wel in ‘t gemeenschapshuis Huissen-Zand. Vanaf 20 september is iedereen van harte welkom om twee weken mee te dansen in een of meerdere lessen. Vanaf 3 oktober gaan de definitieve lessen van start!

Kortom: lijkt het je zelf leuk om te dansen of danst uw zoon of dochter de hele dag in het rond, neem dan eens een kijkje bij de SBOB in Gendt, Bemmel, Elst, Zetten of Huissen. Op de website www.sbob.info is alles vinden over de verschillende dansstijlen die aangeboden worden en het actuele rooster. Mailen kan natuurlijk ook naar contact@sbob.info.

Column

Vis

De een gaat naar Portugal om daar zijn verjaardag te vieren en de ander naar Tsjechië waar je heerlijke karper kunt eten. Als visliefhebber heb ik in mijn eentje op de fiets een vakantietrip naar de Makro in Nijmegen gemaakt. Zonnetje, mooie temperatuur, wat wil een mens nog meer. In de aanbieding was Dorade. Een kanjer van een vis voor een heerlijk ovenrecept.

Iets minder ver was Kasteel Doornenburg. Mijn vrouw is gids, maar nu gingen we samen als toeristen. Zonnetje, mooie temperatuur, wat wil een mens nog meer. Gezellig was het drinken op het kasteelterras. Ik bestelde een Toubadour Obscura, een biertje van Brouwerij de Musketeers. Vakantie in Doornenburg. Zonnetje, mooie temperatuur, wat wil een mens nog meer.

Mijn vrouw herinnerde er me fijntjes aan dat ik in mijn stukjes mensen uit Doornenburg niet altijd vriendelijk behandel. Ik probeer het wel. Een bewoner van de Kerkstraat heeft via mijn advertentie op Marktplaats 4 zwenkwielen gekocht. Ik viel meteen voor het eerste bod van de Doornenburger. De volgende bieder bood meer. Ik gunde de Doornenburger de deal. Vriendschap is van een andere orde. In de politieke wereld zijn vrienden zeldzaam. Vorige week zag ik VVD-er Mark Rutten en PvdA-er Lodewijk Asscher als politieke vrienden lachend een selfie maken. In de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer van volgend jaar maken ze elkaar uit voor rotte vis. Politiek, de kiezer bepaalt wie vier jaar elkaars vrienden moet zijn. Zo is het gebeurd dat de raadsleden van rebelse Lingewaard.NU maatjes moeten zijn van VVD Lingewaard. Ik heb in Doornenburg zeker één vriend. Hij woont tegenover het weiland van VVD-wethouder Helga Witjes. In Doornenburg wordt ze voor de raadsverkiezingen in 2018 als knuffelpoliticus op het schild gehesen. Ze heeft er haar best voor gedaan. Helga is niet mijn vriendin, maar ik vind haar wel aardig en slim. Een positief stukje over Doornenburg, jammer morgen wordt er de vis in verpakt.

Sjaak

In een Oogopslag

woensdag 24 augustus
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met
Pastoor Peters

zaterdag 27 augustus
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

zondag 28 augustus
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het Heren-koor         Kerkwijding H-Stad

zondag 28 augustus
10.00 u. Gendt – in de Schutterstent – Gebedsdienst met Pastor van Cuijk, Schuttersgilde en Harmonie Kermisviering

vrijdag 2 september
10.00 u. Kapel Gouden Appel Bemmel, Eucharistieviering met Pastoor Peters 1e vrijdagviering

10.00 u. Sancta Maria Huissen, Eucharistieviering met Aalmoezenier Crolla 1e vrijdagviering

Kinderavondwandeling op landgoed Mariëndaal

Foto: Koos Dansen

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op zondag 21 augustus een avondwandeling voor kinderen op landgoed Mariëndaal. Zo kunnen de kleintjes lekker genieten van de natuur en buiten zijn.

Kinderen kunnen vaak veel langer wandelen dan men verwacht, vooral als ze ondertussen worden gewezen op de bijzonderheden van de natuur en zich kunnen uitleven tijdens een aantal leuke en leerzame opdrachten. Na afloop krijgen alle kinderen een kleine verrassing mee naar huis. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Start: 19.00 uur op parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N 225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij boogtunnel onder spoorlijn. GPS DM (decimale graden): 51.989998, 5.864342.
Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Informatie: Pedro van Gogh (06 54654049) of Dick Wijnveldt (06 42475520).

Start seizoen voor Huissense badmintonclub

HUISSEN - De meeste mensen zijn weer veilig terug van vakantie. De ene heeft het rustig aan gedaan en de andere is juist actief geweest. Bijvoorbeeld op de camping hebben veel mensen ’s avonds, wanneer de temperatuur behaaglijker werd, een potje gebadmintond voor de tent of caravan. Er is met veel plezier heen en weer geslagen.

Maar waarom niet doorgaan met badminton, na je vakantie? Dat kan, op elke niveau, voor jong en oud. Kom dan eens gratis 'proef'spelen bij de recreatieve Huissense Badmintonclub in sporthal De Brink. Racket en shuttles zijn aanwezig, en als je zaalschoenen met lichte zool meeneemt, dan kun je direct aan de slag. We spelen op maandagavond tussen 19.00 en 22.00 uur. Er zijn altijd leden, die je op weg willen helpen en informatie kunnen geven over de vereniging. Maar je kunt uiteraard ook contact opnemen via www.huissensbc.nl.

Dertien bands, twee podia op Festival Under the Milky Way

HUISSEN - Op zaterdag 3 september om 13.00 uur opent de Arnhemse band Nights Spirits het festival, waarna achtereenvolgend de Dierense formatie Side Kicks en Ice Cream and the Melon uit Tiel op het podium staan. Home for Supper sluit het open podium af.

Vanaf 15.15 uur op de podia de "Hoodoo Monks. Ofwel een pittige, stomende, authentieke en moderne benadering van de blues met hun boogie blues sound. Ofwel een pittige, stomende, authentieke en moderne benadering van de blues, Soul en funk door de Bemmelse formatie Ofwel een pittige, stomende, authentieke en moderne benadering van de blues SGA's en bij onze Oosterburen hebben we Freak Out Radio gehaald met een saus van classic rock en Duitse degelijkheid. Ska, raggae en britpop door de Nijmeegse formatie Fake Id en dampende bluesrock van Farstreet. Met hun indie-sound maakte Silent War dit jaar indruk op Eurosonic. Rock 'n soul zo kun je de muziek van The Grand East wel noemen met een frontman met de bezieling van een swingende predikant. Uit Friesland Icky Pack, garagerock met een rebelse uitstraling en Stardusters, een Neil Young-tributeband zal een mooie afsluiter worden.

Kinderprogramma:

Voor de kinderen is er ook heel wat te beleven op het festival. Zij kunnen de hele middag terecht op hun eigen terrein Sunnybeach. We verklappen er niet teveel over, maar we kunnen wel zeggen dat kindertheater Troef langs komt!. Dus kom, en neem je ouders mee.

Duurzaamheid:

UTMW wil graag de groene keuzes maken als het gaat om de ecologische voetafdruk van ons festival en daarnaast de festivalgangers inspireren om duurzaam te feesten. Info: www.underthemilkyway.nl. Naast de goede muziek, moet het festival ook de sfeer bieden om te relaxen en te socializen. Een reggae weide met Dubnation, een Secret pleasur kot en natuurlijk genoeg food & drinks.

Het festival wordt gehouden op de surfweide aan de Badweg in Huissen. Op 3 september is de Badweg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er is een bewaakte fietsenstalling aanwezig. Het festivalterrein opent om 12.30 uur zijn deuren. Kaarten kosten 10 euro per stuk en ben je nog geen 18 jaar, dan heb je gratis toegang (na legitimatie). VVK-adressen: Foto Van Eimeren Huissen, cafetaria Braulio Angeren. Kaarten online via www.underthemilkyway.nl. Hier kun je evenals op de facebookpagina informatie vinden over het festival.

Leef- en doeboerderij De Minkhof vraagt hulp voor Bartje en Kaatje

BEMMEL - Leef- en doeboerderij De Minkhof is de plek om nieuwe mensen te ontmoeten en om eens even uit de maalstroom van het dagelijkse leven te breken. Naast alle georganiseerde en vrijwillige activiteiten binnen is het ook buiten genieten van de prachtige bloemen- en moestuin.

Daarnaast grazen er paardjes in de wei en scharrelen er kippen rond. En juist hiervoor willen wij uw aandacht vragen. Zijn er mensen onder u die graag willen helpen om de paardjes - Bartje en Kaatje - te verzorgen? En ook de kippen wat aandacht en voer te geven? Wij kunnen uw hulp gebruiken! Hebt u interesse en een warm hart voor de dieren, dan horen wij het graag van u!

Tijdens de zondagsopening op 4 september heeft Leef- en doeboerderij De Minkhof weer iets bijzonders te bieden! Vanaf 11:00 tot 14:30 uur is men welkom om gezelschapsspellen te laten herleven, zowel binnen als buiten. Denk aan onze professionele jeu de boulesbaan! Ook wordt er weer een lunch aangeboden waaraan een soepje vooraf niet ontbreekt.

Zich aanmelden tot uiterlijk 31 augustus kan via e-mail, de telefoon pakken (zie onderstaand nummer) of kom persoonlijk langs om een kijkje te nemen in deze prachtige Minkhof boerderij. info@minkhof.nl; 0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag). De kosten bedragen voor deze ochtend/middag 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen).

Leef- en doeboerderij De Minkhof ligt aan Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel. (www.minkhof.nl)

Van Kerk naar Theater (30)

BEMMEL - Het schildersgilde: Op de boerderij 'De Groenendaal' in de Buitenpolder ben ik, Paul Peters in '48 geboren. In Haalderen ging ik naar school en in het laatste jaar verhuisde ik naar –toen nog café- de 'Ronduit' tegenover het Dijkmagazijn.

Op mijn 12e koos ik voor het schildersvak. In Nijmegen ging ik naar de schildersvakschool: de Gezel- en Patroonsopleiding en in Gendt haalde ik het Middenstandsdiploma. Mijn eerste werkgever was Cloosterman –bestaat nog steeds- waarna ik in Bemmel bij Gerrit Peren terechtkwam waarmee ik 29 jaar prettig samenwerkte. Tot heden werk ik bij Harry Mattijsen, die ook de nodige bijdragen levert aan de Theaterkerk.

In eerste instantie stond ik niet te springen, maar liet mij door Gerrit toch ompraten om mee te doen aan het project. En met veel plezier, al moet je veel plannen en organiseren om niet te streng te hoeven zijn voor de vrijwilligers die helpen. Verder zet ik mij ook in voor het verenigingsleven: jaren was ik voorzitter van TT Essentia en van de oudercommissie van de kleuterhof en van de Mariaschool en ik ben 26 jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer. Bij die laatste club, en met heel goede vrienden uit Nijmegen, heb ik een hardloopgroep getraind, waardoor we gezamenlijk de marathon van Londen hebben kunnen lopen. Als voorbereiding liepen we onder andere de 7-heuvelen- en de Bridge-to-bridgeloop. Mijn gevoel voor lopen is ontstaan doordat ik begeleider was van Bert Rutgers bij de eerste triatlons in Bemmel, daarna heb ik er ook verschillende gedaan en merkte dat lopen mij veruit het beste lag en dus een reden om te kiezen voor de marathon: in Berlijn, Rotterdam, New York en Londen heb ik mijn sporen uitgezet.

Met mijn liefhebberij voor de tuin erbij ben ik een echte duizendpoot en ik kan nog wel even doorgaan: de dweildag, tevens presentator, prins carnaval, noem maar op, ik ben er. Daarbij komt ook nog, dat ik al 44 jaar gelukkig getrouwd ben met Wilma, kinderen Koen en Franka en twee kleinkinderen welgesteld ben.

Gezellige drukte bij tennisvereniging in Huissen

Tweede van links Jan Heijckman (86) heeft nog twee potjes van een uur meegespeeld.

HUISSEN - Afgelopen woensdag 17 augustus was het weer een heel gezellige drukte bij Tennis Vereniging. Onder het motto bewegen is gezond, gaat elke woensdagochtend de Soos bij T.V Huissen het hele jaar door, ook in de vakanties.

Het was uitstekend weer: volop zon en windstil. Beter kan het niet. De leeftijd varieerde van 55 tot en met 86 jaar. Er zijn nog twee personen van 86 jaar actief.

Zondag expositie Gendt

GENDT - Op zondag 28 augustus zal het kerkje van Gendt aan de Torenlaan voor de laatste keer deze zomer 's middags van 13.00 tot 17.00 uur open zijn om de expositie van schilderijen te bekijken. Het is dan ook Gendtse kermis en misschien heeft u ook even tijd om het kerkje binnen te lopen.

Enkele weken geleden kwam een van de kunstenaars van Stichting Elver uit Nieuw Wehl, die vier van de schilderijen gemaakt heeft, kijken. Op de foto ziet u hoe ze vol trots twee van haar schilderijen aanwijst. Ze heeft ook nog een ander schilderij met tulpen gemaakt en een prachtige gekleurde koe op een knalgele achtergrond. De reacties van de bezoekers waren enthousiast: 'Leuk dat jullie deze mensen met een verstandelijke beperking ook eens laten exposeren'. Ook waren er mensen die veel interesse hadden in de historie van het kerkje.

"Dankzij de gastheren en vrouwen, die alle bezoekers met koffie of thee verwelkomen, konden we het kerkje zeven weken openstellen. Op zondag 28 echt voor de laatste keer!"

Ingezonden brief

Chemisch afval, wat betaalt de Lingewaardse burger? Op 17 augustus, een zonnige zomerse dag mijn oude verfblikken, wasbenzine, terpentine et cetera verzameld. Drie dozen vol. in de handleiding / afvalwijzer 2016 van de gemeente Lingewaard gelezen, dat ik dit afval naar de firma Van Dalen in Huissen kan brengen. Goed gemutst in mijn auto gestapt om het chemische afval te droppen. Hier aangekomen diende ik bij mij te melden bij de receptie. Ik meende dat de medewerker zei , dat het 3,50 euro per kilo zou kosten. Eerlijk gezegd drong dit niet goed tot mij door. Bij de firma Heijtink in Huissen moet ik, voor ander afval, meestal 5 euro afrekenen. Ik mocht het spul afgeven bij een bepaalde container. Een vriendelijke man stond mij te woord. Mijn chemisch afval werd gewogen. Het gewicht was aanzienlijk. Ik meen ongeveer 40 kilo. Vervolgens met weegbonnetje naar de receptie om af te rekenen. IK had alvast een brief van 20 euro in mijn hand om te betalen. Dat bleek echter niet voldoende. De vriendelijke medewerker verontschuldigde zich enigszins, waarschijnlijk last van enige plaatsvervangende schaamte, maar vertelde dat ik 115 euro diende te betalen. Ongelooflijk maar waar. Ik hoorde dat dit tarief wordt bepaald door de gemeente Lingewaard.

Met dergelijke tarieven begrijp ik wel dat mensen (moeten) kiezen voor goedkope en milieu-onvriendelijke oplossingen.

R. Huberts

Dick van Altena presenteert Betuws dialect-cd

Foto: Henriette Hofs

ANGEREN - Op zaterdag 22 oktober is het een bijzondere avond voor de Oosterhoutse zanger Dick van Altena. Bijna 40 jaar in het artiestenvak, presenteert hij zijn 30e cd en in dit geval is dat een gloednieuwe Betuws dialect-cd. Deze presentatie is in Dorpshuis Angeren aan de Emmastraat 23 in Angeren.

De meeste liedjes van de cd zullen deze avond in een uniek release-concert voor het eerst live te horen zijn. Zoals altijd in een sfeervolle theatercafésetting, zodat u onder het genot van een hapje en een drankje aan tafel kunt genieten van uw favoriete liedjes vol met (jeugd)herinneringen van Dick en misschien wel van u zelf. Wij zijn verheugd dat Dick opnieuw ons podium uitgekozen heeft om deze schijf aan het grote publiek te presenteren.

De aanvang: 20.00 uur / zaal open: 19.00 uur. Kaarten kosten 10,00 in de voorverkoop / 12,50 euro aan de zaal indien nog beschikbaar Voorverkoop kaarten gaat via de kassa gedurende openingsuren, 026 3251186 of via tickets@dorpshuisangeren.nl. Overige info over deze avond en komende activiteiten staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Vleermuisexcursie op landgoed Warnsborn

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op vrijdag 26 augustus een vleermuisexcursie op landgoed Warnsborn.

Een schim in de lucht, een grillige vlucht en een hoekig silhouet. Is het een vleermuis? Ze worden vaak verward met gierzwaluwen, die ook in de schemering vliegen. Vleermuizen zijn fantastisch leuke en nuttige dieren, de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Deelnemers kunnen kennismaken met de wonderbaarlijke en mysterieuze wereld der vleermuizen en meewandelen met de boswachter over landgoed Warnsborn. Hij gaat samen op zoek naar de dwergvleermuis, de rosse vleermuis, de laatvlieger en mogelijk ook de watervleermuis. Een unieke kans, want gewoonlijk is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Start: 19.00 uur bij de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, 6816 PB Arnhem-Noord. Duur: 2 uur, afhankelijk van de duisternis. Zon onder 20.39. Deelname: 7,50 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 5,00 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 5,00, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro op vertoon van GLK-pas. Informatie: Herman Heskamp, 06 16862394.

Workshopdag op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op 26 augustus is er op kasteel Doornenburg van alles te doen én te zien voor jong én oud. Workshop: wilde planten rondom het kasteel en hun gebruik toen en nu…. Een zoektocht voor jong en oud. Wie gaat er mee op zoek naar wilde planten die rondom kasteel Doornenburg groeien?


"We gaan die verzamelen en ontdekken gaandeweg allerlei manieren waarop die planten in de middeleeuwen door mensen gebruikt werden en hoe mensen dat nu doen. Als we alle planten verzameld hebben, gaan we naar het kruidenschuurtje om daar met de planten aan het werk te gaan. Sommigen gaan we eten, nadat we ze goed gewassen hebben, van een enkel andere maken we misschien wel een kopje thee. Wil je mee, dan moet je rekenen op een wandeling van ongeveer 3 kwartier en een werkperiode van een half uur.

Deze workshop zal gegeven worden om 12.30 uur en om 15.00 uur De kosten bedragen 5,00 euro per persoon

Workshop: Help de vogels de winter door en maak een voedermandje voor 5,00 euro. Je kan de mandjes ophangen of in de grond zetten.

Workshop Boogschieten: schieten met boog en pijl voor 1,00 euro per pijl

Tussen eeuwenoude documenten is er een vergeeld papier opgedoken. Hierop gekriebel en bijna niet leesbaar: een recept. Niet zomaar wat, maar het recept van de enige echte ‘Doornenburgse Rookworst’! U kunt deze worst proeven en kopen vandaag! Onze smid is ook aanwezig… hij zal jullie laten zien hoe je prachtige dingen kan smeden!

En natuurlijk onze reguliere rondleidingen onder leiding van een gids die starten om 13.00 uur / 14.00 uur en 15.00 uur www.kasteeldoornenburg.nl).

Zomerfair bij landwinkel De Woerdt

RESSEN - Op zaterdag 27 augustus van 9.00 tot 17.00 kunt u bij landwinkel De Woerdt in Ressen terecht voor de jaarlijkse 'Zomerfair'. Deze dag staat in het teken van (h)eerlijke streekproducten en leuke activiteiten op het erf en in de boomgaard.


U kunt onder andere genieten van de producten van Uwe Cider uit Elst, gerookte zalm uit Doornik en droge worst uit de Achterhoek. De Streekbakker laat u kennis maken met brood uit de regio en heerlijke broodjes ter plekke gebakken in een houtgestookte oven Ook de heerlijke producten van De Woerdt kunt u proeven zoals de appelchips.


Om 11.00 en 14.00 is er een politiehondendemonstratie en er zijn doorlopend proeverijen. Verder kunnen kinderen springen op het appelspringkussen, schminken en zelf appelsap persen. Of wat dacht van u van zelf appels plukken en meerijden met de boomgaardtrein? Bij de stand van Ambacht Haalderen kunt u zien hoe de pottenbakker ter plekke de mooiste potten maakt.


De zomerfair begint om 9.00 en eindigt om 17.00. Meer informatie en het volledige programma staan op www.dewoerdt.nl. Landwinkel De Woerdt ligt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Heidewandeling over landgoed Warnsborn

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op vrijdag 26 augustus een heidewandeling over landgoed Warnsborn.

De bloeiende heide lijkt door haar geur net een grote honingpot, waarvan het deksel openstaat. Het is dus een mooie wandeling voor iedere liefhebber van honinggeur. De tocht gaat over het Heitje van Maasdijk via de heidevelden bij de Kleine Kweek en Schaapsdrift weer terug naar de parkeerplaats. Reserveren niet nodig.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. GPS DM (decimale graden): 52.007709, 5.871813. Duur: 2,5 à 3 uur. Afstand: 6 km. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

15 / 32

16 / 32

17 / 32

Van Kerk naar Theater (32)

BEMMEL - De tribunebouwers: Erik en Bart zijn van '85 en '93, geboren en getogen Bemmelaren waar muziek in zit. Erik speelt drums en Bart trompet bij Alarmfase3 en doet met die toeter ook UDI (Uitspanning Door Inspanning) boven de muzikale middelmaat uitstijgen.

Erik: "Ik heb de lerarenopleiding 'Geschiedenis' gedaan en nu studeer ik deeltijd tweede bevoegdheid Nederlands, dat vak ga ik komend jaar in Geldermalsen doceren op Scholengemeenschap Lek en Linge."

Bart: "Logistiek en Economie studeer ik en in de toekomst hoop ik daarmee distributie- of consultancywerk te vinden. Van alles is straks mogelijk; nu leen ik en in De Kinkel beun ik bij, maar de cijfers worden rooier en rooier."

Erik: "Ik gebruik geen rood maar groen in de proefwerken, zodat je meer de krul dan de strepen benadrukt. Motiveren en eisen stellen zijn belangrijk om de leerlingen aan de gang te houden."

Bart begon op zijn 7e op de blokfluit: "Maar gelukkig ben ik bij UDI op de trompet gegaan, speelde ik ook bij de Boemels." Erik wilden ze, ook met 7, bij 'Bemmels Grut' op de trompet hebben. "Maar ik wilde en ging drummen." Bart kwam als jongste bij Alarmfase, Erik: "We noemden hem heel lang 'De Boemelboy'." Het aantrekkelijk van UDI vind ik de verschillende soorten muziek en vooral de mensen in de club." Erik: "Bart zit op de centen" J(=penningmeester). "De popmuziek, die we maken vind ik leuk, maar vooral de diversiteit: niet altijd hetzelfde trucje."

Erik over Alarmfase3: "Interactie met het publiek, een hechte vriendenclub, muziek op niveau, er altijd weer een feest weten te maken, naam in Nederland hebben, de band daar naartoe hebben zien groeien en je komt nog eens ergens."

Bart: "Als toekomstige gebruiker ben ik in de kerk bezig de tribune te bouwen met Alarmfasemaat Erik, zo trek je je club erbij en de nieuwsgierigheid wordt bij ons beiden geprikkeld, doordat onze vaders Theo en Frits, zo actief zijn. 't Is leuk, dat je nu weer de mogelijkheid hebt iets groters aan te pakken, artiesten naar Bemmel kunt halen, omdat het hier veel beter voor elkaar is." Erik: "Mooi, echt een theatertje dat echt van onszelf is, omdat het door zoveel vrijwilligers gemaakt is. Ik hoop op veel leuk cabaret en muziek van TOP en een leuke nababbel en repetities met Alarmfase met een goede akoestiek." Met de Belgen –tribuneleveranciers- is het goed samenwerken, ze zijn duidelijk en tussendoor kan er ook gesjoenkeld worden.

Enthousiaste deelnemers gezocht voor artistiek generatieproject

LINGEWAARD/GROESBEEK - In Groesbeek, Angeren en Huissen gaat dit najaar het artistieke generatieproject Factor 80*10*60 van start, een initiatief van Cultuurmij Oost en Mind at Work. Factor 80*10*60 laat kinderen en senioren uit dezelfde buurten samenwerken onder begeleiding van kunstenaars. Drie generaties onderzoeken de verschillen en overeenkomsten tussen het ouder worden en jong zijn van vroeger en nu.

Tussen september en voorjaar gaan 70 senioren en 125 kinderen met elkaar aan de slag. In zes bijeenkomsten verbeelden de generaties hun wereld van nu en morgen via performance art, beeldende kunst en vormgeving. Ze bepalen zelf hoe ze het thema vormgeven. De samenwerking wordt per groep afgesloten met een eindpresentatie.

Factor 80*10*60 is op zoek naar enthousiaste en nieuwsgierige deelnemers vanaf 60 jaar, die willen samenwerken met kunstenaars en kinderen en in hun eigen buurt op zoek willen gaan naar de betekenis en waarde van generatieverschillen. Deelname kost eenmalig €6 en er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Ouderen tussen de 60 en 75 jaar kunnen zich ook opgeven als vrijwilliger. Zij ondersteunen de kunstenaar en de deelnemers tijdens de bijeenkomsten.

Factor 80*10*60 start met een workshop voor vrijwilligers op maandag 26 september. Voor meer informatie over de data en locaties en de aanmeldprocedure kan men contact opnemen met Rita Spikker (088 255255 / r.spikker@swlingewaard.nl). Aanmelden kan voor donderdag 8 september.

Meer informatie op www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060 of op de Facebookpagina www.facebook.com/Factor801060. Factor 80*10*60 is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Mind at Work, Stichting Welzijn Lingewaard, Welzijn Groesbeek, lokale ouderennetwerken en basisscholen. Het project is mogelijk gemaakt met steun van het VSB Fonds, Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK en het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

Vrijwilligers gezocht

LINGEWAARD - Het Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard zoekt mensen die iets willen betekenen om mantelzorgers te ontlasten bij de zorg.

Heer in Huissen zoekt voor zijn vrouw een vrijwilliger, die eenmaal per week/ twee weken iets creatiefs met haar wil ondernemen of een wandeling wil maken. Zijn vrouw heeft de ziekte van Parkinson en is rolstoelgebonden. Vroeger was haar grote hobby tekenen en schilderen. We zijn nu op zoek naar iemand die geduldig, creatief is en een rolstoel kan duwen.

Voor een project bij De Minkhof in Bemmel (waar iedere dinsdagmiddag mensen met lichte geheugenproblemen bij elkaar komen voor gezelschap en het doen van kleine klusjes in en rond de boerderij) zijn we op zoek naar chauffeurs. De mensen die deelnemen kunnen niet meer zelfstandig reizen. Ze worden om 13.30 uur thuis opgehaald en rond 16.30 uur naar huis gebracht. Vrijwilligers krijgen hiervoor een reisonkostenvergoeding en zijn verzekerd tijdens hun vrijwilligerswerk.

Voor dit project zijn we ook op zoek naar een vrijwilliger die samen met andere vrijwilligers de middag wil begeleiden. We zoeken iemand die geduldig, creatief is en affiniteit heeft met dementie.

Spreekt een van bovenstaande vrijwilligersvacatures je aan of heb je nog vragen neem dan contact op met Monique Ritzen, mantelzorgconsulent via de mail: m.ritzen@swlingewaard.nl of via SWL meldpunt 088 2552555.

Wielerweekend in Bemmel: NK Tijdrijden en Rabo-Wielerronde

BEMMEL - Op zowel zaterdag 17 september als zondag 18 september staat het centrum en de omgeving van Bemmel in het teken van de wielersport. Wielervereniging T.W.C. 't Verzetje organiseert op zaterdag 17 september het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden voor Masters en op zondag 18 september de Rabo Wielerronde van Bemmel. Dit voor diverse nationale KNWU licentieklassen, recreanten en een dikke bandenrace. In alle categorieën zullen diverse regionaal bekende renners vertegenwoordigd zijn.

Zaterdag 17 september: Programma Nederlands Kampioenschap Tijdrijden: 12.30u: Start 1e renner Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (Recreanten), 14.00u: Start 1e renner NK Tijdrijden KNWU achtereenvolgend; Dames, Heren 30+/40+/50+/60+, 17.30u: Finish laatste renner

Zondag 18 september: Programma Rabo Wielerronde van Bemmel: 12.15 uur: Rabobank Dikke Bandenrace 7-8 jaar 1 ronde, 9-10 jaar 2 rondes, 11-12 jaar 3 rondes, 13.00 uur: Jeugd Categorieën 1 t/m 7, 6-30 km, 15.00 uur: Sportklasse/Amateurs – 60 km. 16.45 uur:Recreanten – 15 rondes/30 minuten

Wedstrijden voor Recreanten op zaterdag en zondag: Iedere wielrenner uit de regio die geen KNWU licentie heeft en het leuk vindt om een tijdrit of wedstrijd te fietsen, kan deelnemen. Neem je vrienden en trainingsmaten mee en ga de strijd aan om de prijzen! Kosten: € 5,- p/p, valhelm verplicht.

Oproep aan de jeugd!

Heb je zin in een fietswedstrijdje waar je de snelste kunt zijn? Tijdens de Rabobank Dikke Bandenrace kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar die geen licentie of basislidmaatschap hebben bij de KNWU dit op een eigen fiets beleven.

Vrijwilligers gezocht!

Wij hebben uw hulp hard nodig om de evenementen ordelijk en veilig te laten verlopen. Mocht u het leuk vinden om een deel van de dag bij te dragen aan de veiligheid van de deelnemers aan het evenement dan kunt u zich aanmelden via rabowielerronde@twctverzetje.nl Ook motorrijders die het leuk vinden om op zaterdag de tijdrijders te begeleiden op de motor, kunnen zich melden.

Inschrijven

De Recreanten kunnen zich inschrijven via rabowielerronde@twctverzetje.nl (tijdrit tot 3 september), de dikke bandenracers op de dag zelf is, m.u.v. de tijdrit inschrijven, mogelijk vanaf 11.30 uur in café 't Hertenkamp aan het parcours, Dorpsstraat 57.

Kom kijken! Het belooft een gezellige sportieve middag te worden in samenwerking met de ondernemers vereniging Bemmel en koopzondag/Creatief Bemmel!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - Je kunt weer een vorkje mee prikken in één van de Open Eetcafés van SWL: dinsdag 30 augustus - 17.30 uur in creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 in Bemmel.

Voor vier euro kunnen inwoners uit Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

23 / 32

500 m2 aan voetbalschoenen en kleding op nieuwe locatie in het centrum Sport Gifts Arnhem wordt '100% Voetbal'

ARNHEM – Sport Gifts Arnhem is drie keer zo groot geworden. Hiervoor is de voetbalspeciaalzaak verhuist deze zomer naar een compleet nieuwe vestiging onder de naam '100% Voetbal Arnhem'. Op 500 m2 kunnen voetballiefhebbers hun keuze maken uit de grootste collectie voetbalschoenen van Gelderland. Ook opent hier een exclusieve Vitesse Fanshop.

100% Voetbal Arnhem opent de deuren in hartje centrum aan de Bovenbeekstraat 26, schuin tegenover het huidige Sport Gifts Arnhem. Sport Gifts Arnhem wordt voorlopig een outlet. Vanaf november sluit deze zaak definitief de deuren.

Exclusief verkoper van New Balance en Under Armour
100% Voetbal Arnhem heeft de grootste collectie voetbalschoenen uit de provincie. Ook zijn hier het grootste aantal merken voetbalschoenen te vinden. Remko Barten, eigenaar van 100% Voetbal Arnhem: "Bovendien zijn wij exclusief verkoper van de nieuwe voetbalmerken New Balance en Under Armour."

Gratis bedrukking bij aankoop voetbalschoenen
Bij 100% Voetbal Arnhem profiteren klanten van een speciale aankoopactie. Schaffen zij nieuwe voetbalschoenen aan, dan drukt 100% Voetbal Arnhem gratis de desgewenste naam erop. Ook kunnen klanten hun voetbalshirts en ander textiel laten bedrukken met namen, rugnummers, logo's en slogans. Midden in de winkel staan de drukpersen. Klanten kunnen dus 'live' zien hoe dat gaat, een shirt bedrukken. En: de bedrukking is klaar terwijl de klant wacht.

Sport Gifts Arnhem
Sport Gifts Arnhem bestaat sinds 1997 en is in de volksmond beter bekend als 'de voetbalshop'. Vier jaar geleden is Sport Gifts Arnhem overgegaan op de 100% Voetbal-formule. Eigenaar Remko Barten: "De komende maanden blijven 100% Voetbal Arnhem en Sport Gifts Arnhem nog naast elkaar bestaan. U bent voorlopig dus van harte welkom in beide zaken."

27 augustus Porsche Design dag bij Berendsen Optiek en Optometrie

Foto: Porsche Centrum Gelderland

HUISSEN – Hoe zou het voelen om zelf het stuur in handen te hebben van een Porsche 911? En hoe zou het voelen als je zelf de power mag ervaren van zo'n fantastische auto? Zelf rijden in een Porsche 911. Iedereen heeft er wel eens van gedroomd! Op 27 augustus kan die droom werkelijkheid worden.

In samenwerking met Porsche Centrum Gelderland organiseert Berendsen Optiek en Optometrie de Porsche Design dag. Porsche Design, een luxe lifestyle, staat voor exclusief, modern design en gebruik van hoogwaardige materialen. Zaterdag is de gehele collectie Porsche Design monturen en zonnebrillen aanwezig bij Berendsen Optiek. Bij aankoop van een nieuwe Porsche Design bril op 27 augustus krijgt u een uitnodiging voor een rondleiding bij Porsche Centrum Gelderland & Porsche museum. En... maakt u kans op een Porsche 911 voor een dag!

'Wij willen graag iets bijzonders doen voor onze klanten vandaar de Porsche Design dag. Een feestelijke dag, met een hapje en een drankje, waar iedereen welkom is een kijkje te komen nemen', aldus Rob Berendsen, eigenaar van de welbekende brillenzaak aan het Raadhuisplein 29 in Huissen. Rob: 'Bovendien is er een Barista aanwezig voor de perfecte Peeze koffie beleving'. Wees welkom en laat u inspireren door wat het merk Porsche zoal te bieden heeft. Van 10.00 tot 17.00 uur bent van harte uitgenodigd bij Berendsen Optiek en Optometrie. T: 026-3255323
I: www.berendsenoptiek.nl

Wegens succes geprolongeerd: Huissen ruimt op! Kortingen tot 90%! Mega-uitverkoop in winkels Huissen-centrum

HUISSEN – De uitverkoop al voorbij? De ondernemers in Huissen-centrum gaan nog even door! Onder de noemer 'Huissen ruimt op!' worden topproducten komende zaterdag 27 augustus aangeboden met kortingen vanaf minimaal 50%. Die soms oplopen tot wel 90%!

Deze megagrote 'sale' is met succes geprolongeerd. De voorgaande keren waren het zulke succesnummers dat de Ondernemersvereniging Huissen nu wederom een dergelijke absolute uitverkoop organiseert.
'Huissen ruimt op' is het knallende sluitstuk van de 'sale' die bij de meeste winkeliers rond de zomer startte. De topproducten uit de uitlopende collecties worden zaterdag 27 augustus aangeboden tegen kortingen van 50 tot zelfs wel 90 procent. Dé mogelijkheid om 'voor weinig' je gewenste artikel in je bezit te krijgen. Voor zover de voorraad strekt uiteraard. En van 10.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe collecties

Met de mega-uitverkoop willen de ondernemers in Huissen-centrum in hun winkels ruimte maken voor de nieuwe collecties van het najaar. Maar is het zonde om de 'oude' collecties (nou ja, oud… eigenlijk van het afgelopen jaar, of zelfs… seizoen!) op te bergen in een magazijn. Vandaar 'Huissen ruimt op'. 'Huissense ondernemers staan voor hun product, service en zijn zeer consument gericht, ook met deze actie laten ze wederom zien waar ze voor staan!'

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Binnenkort organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Woensdag 31 augustus van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt. De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Start beginnersgroep hardlopen

BEMMEL - De beste start na de vakantie: start beginnersgroep hardlopen. Ook bij jou om de hoek gaan we weer los met Yakult Start to Run. Zet jij jouw eerste stap op maandag 26 september om 19.30 uur bij b.o.d. De Sprinters?

"Enthousiaste trainers van b.o.d. De Sprinters staan klaar in de startblokken. Wij bereiden ons voor op de cursus van 7 weken die op 26 september weer begint. Je wilt na de zomer fit worden en dat heerlijke buitengevoel vasthouden. Zo ook onze trainers. Zij zijn al bezig met het verzinnen van leuke trainingen en het spotten van mooie plekjes in de omgeving. Die hardlooptrainers houden zich het hele jaar door fit en staan te popelen om mensen te helpen fitter te worden en gezond te leven.

Je kunt haast niet beter beginnen dan met Yakult Start to Run. Je gaat én werken aan je conditie, je energie en je gezondheid én liefst 93% slaagt bij ons! Het is een verantwoord programma van zeven weken waarbij een professionele trainer jou helpt en begeleidt om het hele traject vol te houden. Gemakkelijker dus dan zelf gaan hardlopen want die trainer én dat gezellige groepje loopmaatjes zijn een goede stok achter de deur, een extra stimulans om jou in shape te brengen. Laat je helpen met die eerste stap: Start to Run. Check www.yakultstarttorun.nl voor meer info."

Nog even dit: B.o.d. De Sprinters biedt, zonder extra kosten, de mogelijkheid om 9 in plaats van 7 weken te trainen. Hierdoor kunnen de meeste deelnemers aan de cursus tijdens de Zwarte Pietenloop al 5 km aan één stuk lopen. Ook wordt de mogelijkheid geboden om op woensdag een tweede weektraining (normaal als huiswerktraining te doen) onder begeleiding van de trainer te doen.
Op donderdag 22 september is een voorlichtingsavond is met daarbij een korte proeftraining. Hiervoor kun je dan terecht om 19:30 uur in het clubhuis van b.o.d. De Sprinters, Drieske 7 in Bemmel.

Op zoek naar bijzondere planten, insecten en vlinders

HAALDEREN - Op zondag 28 augustus wordt door IVN RijnWaal een natuurtocht georganiseerd. In de Haalderense polder vinden we veel bloemenpracht, libellen, vlindersoorten en watervogels.

Soms domineren in een natuur gebied plotsklaps andere plantsoorten. Zo plaatst het leven ons voor verassingen, soms mooie en soms verdrietige: De zomer was vochtiger dan gewenst. We gaan de schoonheid in de uiterwaarden zoeken en lopen wat langer. We bewonderen de grote kolk en de oogst van de zomerzon, zaden, bloemen, insecten, struiken, vruchten en rozengallen. We lopen een stuk langs een soms modderig pad en gaan de ruigte verkennen. Dit jaar weet de wilde peen van geen ophouden. Ook de kaardenbol kan men niet over het hoofd zien. Wat bloeit er nog meer en door welke insecten worden deze bloemen bezocht. We gaan het er samen over hebben.

Een lange broek, stevige schoenen of laarzen zijn aan te raden. Neem, indien mogelijk een fototoestel, kijker of loep mee! De start is zondag 28 augustus om 11.00 uur; de tocht duurt circa 2 uur. Verzamelen is op de parkeerplaats op de hoek van de Mondeweg en de Kolkweg bij Cafetaria Moos in Haalderen

Bridgeles, weg naar hobby voor het leven

LINGEWAARD - Bridge speelt men over de hele wereld volgens dezelfde regels. Het is dus altijd en overal te spelen. Bridge is een sociale denksport. Je speelt niet alleen, maar met een partner tegen telkens wisselende tegenspelers. En na het leggen van de laatste kaart kan er natuurlijk volop worden nagepraat en niet uitsluitend over bridge.


De basis van bridge is eenvoudig. Maar het spel heeft een geweldige diepgang. Om die te doorgronden is het aan te bevelen een cursus te volgen bij een docent, die daarvoor door de NBB (Nederlandse Bridge Bond) is opgeleid. Een cursus volgen kan bij Steef Weijers, 0481 462834, e-mail: steefweijers@hotmail.com. Op 21 september start hij een beginnerscursus.

Met bridge houd je je hersens goedkoop in topconditie. Een avondje spelen bij onze clubs kost beduidend minder dan twee euro, inclusief het lidmaatschap van de NBB met alle voordelen daarvan zoals maandblad Bridge, voordelige literatuur, software, speelmateriaal en gadgets.

Kom eens kijken op onze site of speellocatie: In Huissen in het Koelhuis, Koelhuisstr. 3 op dinsdag vanaf 20.00 u. bij BCH. (http://www.nbbclubsites.nl/club/7033) en op woensdag vanaf 19.30 u. bij Cool Down (http://www.nbbclubsites.nl/club/7042).
In Bemmel in de Kinkel, van Ambestraat 1, op dinsdag vanaf 19.30 u. bij B.C. Doublet (http://www.nbbclubsites.nl/club/15030)
In Elst, Onder de Toren, St. Maartenstr. 34 op maandag, dinsdag en donderdag vanaf 19.30 u. en woensdag vanaf 13.30 u. bij EBC. (http://www.nbbclubsites.nl/club/7037
In Gendt, café de Klok, Markt 1, op dinsdagavond vanaf 19.30 u. bij B.C. Gendt (http://www.nbbclubsites.nl/club/15024)

Residence Het Witte Huis te zien bij LifestyleExperience op RTL4

ZETTEN – Residence Het Witte Huis in Zetten, bekend als woonzorgomgeving voor ouderen met geheugenproblemen, zal binnenkort te zien zijn op RTL4. Voor het programma LifestyleExperience zullen opnames gemaakt worden in en om Het Witte Huis.

De opnames zullen onder andere de missie en visie van Artemis Groep, waar Het Witte Huis een onderdeel van is, belichten. Zo wordt het belang van passende, persoonlijk zorg benadrukt maar tevens ook de geldstromen die in de zorg vaak voor problemen zorgen.

Artemis Groep bewijst dat, hoeveel vermogen iemand ook heeft, het mogelijk is om particuliere zorg te ontvangen. Binnen Het Witte Huis hebben ze de volgende zienswijze: De bewoners zijn thuis, wij werken voor hen. Vaak is dit andersom: De locatie is van het bedrijf en de bewoners zijn er te gast.
Daarnaast staat het welzijn en wonen voorop binnen Het Witte Huis, de zorg is ondersteunend. Dat dit alles voor elke portemonnee beschikbaar kan zijn, wordt in Zetten bewezen. Zo zijn er enkele kamers voor bewoners met alleen een (aantoonbaar) AOW. Wanneer de opbrengsten teruggegeven worden aan de bewoners en niet gebruikt worden voor de salarissen van het management, is dit absoluut mogelijk.

Voor meer informatie over Artemis Groep en Het Witte Huis kunt u kijken op www.artemisgroep.nl. De uitzending van LifestyleExperience zal plaatsvinden op 27 augustus 13:25 uur op RTL4.

Historische Kring Gente op Open Monumentendag

GENDT - Op 10 en 11 september is het weer Open Monumentendag in het hele land. Het thema is: Symbolen en Iconen. Op deze dagen is de fraaie tuin van het landgoed Poelwijk in Gendt opengesteld. U mag er wandelen en rondkijken.

Tevens is de vijftiende-eeuwse poorttoren gratis te bezichtigen. Deze toren is een restant van het sinds de eind negentiende-eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. Ook de Historische Kring Gente doet weer mee en is beide dagen op landgoed Poelwijk te vinden met een powerpointpresentatie over het thema. U zult verrast zijn wat daar in Gendt allemaal onder valt.

De Beeldende Vrouwen, een dertiental kunstenaressen uit Arnhem, zal zowel binnen als buiten beelden en schilderijen tentoonstellen. Het koor Acanthé zal op zondag optreden.

Openingstijden beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur, aan de Poelwijklaan 5 in Gendt.

Hiep hiep Hoera,
Julian alweer 6 jaar.
Fijne verjaardag en een dikke kus.
Papa, Rianne, Lotte en Tess

Hiep hiep Hoera,
Tess 1 jaar.
Fijne verjaardag en een dikke kus.
Papa, Mama, Julian en Lotte

De van Gellecumpjes 50 jaar!
Heidi en Diana, Gefeliciteerd!
Op naar een knalfeest!
Henk, Minie, Hans, Maaike,
Annette, Jeffrey & fans ;-)

Deze kampioenentrainster wordt 25 augustus 18 jaar. Van harte gefeliciteerd! Een dikke kus van ons allemaal.

Hieper de piep hoera!

Onze Dorien wordt

29 augustus 60 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd.

Fam. van Aalten & Fam. Mom

6x hoera voor deze stoere wakeboarder!

Lev (alvast) gefeliciteerd en een fijne verjaardag.

Veel succes in groep 3.

Kusjes Ize & Lune

Hoera, deze diva Fiene is 4 jaar!

Heel veel plezier op de basisschool.

Liefs, Opa, Oma, Bram, Esther,
Marco, Martine,
Lev, Fee en Lux

Bram 4 jaar dus eindelijk naar de grote school

Heel veel plezier lieve schat.

Dikke kus opa Jan en oma Astrid

HIEP HIEP HOERA

Amy Bax

27 augustus 4 jaar

Gefeliciteerd en een dikke knuffel van

Peter,Jacqueline, Melanie ,Michelle

Op de peuterspeelzaal is het straks feest.
Juf ANJA is 50 jaar geweest.
Gefeliciteerd Pa en Ma Koeien

Op 8 september zijn Iet en Joop 60 jaar getrouwd.

Van harte gefeliciteerd!

Gerard, Sylvia

Nicole, Willem

Joost, Nienke

Rick, Jackie

en jullie achterkleinkindjes

Hoera!
Onze kleindochter Dieke wordt 30 augustus 5 jaar!
Gefeliciteerd van Opa Eef en Oma Lies

Willem en Wilma
samen 100
Het is echt waar,
deze speciale dag,
vieren we met elkaar

Hiep hiep hoera
Samen wordt Willie en Wilma
op 24 augustus samen 100 jaar

Als laatste van de tien, ga jij nu ook Sarah zien!

Weer een mooi jaartje erbij!

Lots of love! Maarten, Zoey, Romy en Lynn

Gefeliciteerd met je 60ste verjaardag lieve Opa!

Kusjes Lynn, Fem en de rest.