GN Lingewaard

17 oktober 2018

GN Lingewaard 17 oktober 2018


Ooievaarsnest voor Hulhuizen

Ooievaarsnest voor Hulhuizen. (foto: Hulhuizen200)

HULHUIZEN - Het Buurtcomité Hulhuizen200 heeft vergevorderde plannen om in samenwerking/samenspraak met IVN Natuur Educatie, een kunstmatig ooievaarsnest te realiseren in 'De Heerlijkheid Hulhuizen'.

De gemeente Lingewaard wil haar bewoners graag betrekken bij het behoud en het verbeteren van de leefkwaliteit in hun buurt. Via de actie Lingewaard Doet kunt u eenvoudig en snel een bijdrage leveren. Iedere huishouding in Gendt en Angeren heeft een waardecheque gekregen om te besteden bij aangemelde projecten. Heb je een cheque ontvangen en wil je deze doneren aan het Ooievaarsnest in 'De Heerlijkheid' Hulhuizen? Ga dan naar lingewaarddoet.nl en doneer aan het project Ooievaarsnest voor Hulhuizen.

Het project zal uiteindelijk voor één ooievaarspaar gerealiseerd worden, dat hopelijk jaarlijks terug zal keren. De realisatie is gepland vóór het broedseizoen in 2019. Het zal een mooi schouwspel zijn voor alle inwoners van Hulhuizen, Gendt en natuurlijk en niet te vergeten de vele passanten op de Waaldijk.

De exacte locatie wordt nog definitief nader afgestemd met Comité Hulhuizen200, een afgevaardigde van IVN Natuur Educatie en een grondeigenaar in Hulhuizen. We kunnen al wel vermelden dat de locatie binnendijks aan de Waaldijk zal zijn. De gesprekken hierover zijn inmiddels gaande.

Om dit ooievaarsnest te realiseren, is een geldbedrag nodig. We hopen op vele donaties vanuit de gemeenschap. Sponsoring hiervoor kan natuurlijk ook. Je kunt hiervoor een mailtje sturen naar Hulhuizen200@gmail.com.

Toekomst zaaien op Doornik Natuurakkers

Plezierig handwerk. (foto: Liesbeth Sluiter)

BEMMEL - Samen zaaien heeft iets magisch. Iedereen, jong en oud, kan dat op 21 oktober om 14.00 uur komen ervaren op de Doornikse Natuurakkers in Bemmel. Je kunt er het gebaar gaan beleven van het zaaien, de bron van je voedsel.


Louis Dolmans, natuurboer, combineert biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Hij teelt en veredelt oude graanrassen met mooie namen zoals Limburgse risweit, spelt van Hoosterhof, Rode Emmer en Goldblume. Rondom de velden zijn akkerranden aangelegd en heggen geplant. Daar krijgen de toekomst-zaaiers informatie over en net zoals over het belang van biodiversiteit en voedselkwaliteit. Goede zaden zijn daar de basis voor.

Speciale aandacht voor de bijen
Dit jaar is er speciale aandacht voor de bijen. Hierover vertellen Jaap Molenaar van de Bijen Stichting en Joop Dahm, houder van solitaire bijen. De deelnemers worden getrakteerd op een lekker sneetje brood van eigen akkers, gebakken door Ineke Berentschot van ‘Wie bakt mee’ en op een sapje uit eigen bongerd. Het is aan te bevelen om met de fiets de komen of per openbaar vervoer, maar er is bij de akkers ook ruimte om te parkeren, zowel aan de Zandsestraat, als aan de Vossenpelssestraat. Meer informatie staat op www.toekomstzaaien.nl, onder Doornik Natuurakkers. Het is aan te bevelen laarzen mee te nemen. Zie ook www.doorniknatuurakkers.nl.

'Ik kan uw hulp zo ontzettend goed gebruiken!'

BEMMEL - Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. "We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden. Alzheimer Nederland zoekt collectanten. Helpt u mee om dit jaar minstens zoveel op te halen voor een toekomst zonder dementie. Wilt u ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant of heeft u een mooie plaats waar de collectebus een week mag staan? Al meer dan tien jaar werk ik bij verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. Ik heb alle dagen contact met dementerende ouderen en weet als geen ander hoe heftig deze ziekte is. Niet alleen voor deze kwetsbare ouderen, maar ook voor de naasten. Je wenst het niemand toe. Om die reden zet ik mij al een aantal jaren voor honderd procent in voor deze collecte. Het is belangrijk dat er veel geld is voor onderzoek, maar ook voor informatie en steun voor de mensen die ermee te maken hebben. Evenals voorgaande jaren heb ik het doel om bij ieder huis in Bemmel aangebeld te hebben met een verzoek om een donatie ten bate van Alzheimer Nederland. Helaas kan ik dat niet alleen en hoop ik van harte dat u mij een aantal uurtjes wilt helpen. U kunt zich opgeven bij Bianca van Brandenburg, coördinator collecte collectebemmel@gmail.com of 06 83212345."

Collecte Alzheimer

LINGEWAARD - De collecteweek Alzheimer Nederland is van 5 - 10 november.

In de week van 5 tot en met 10 november vindt de collecte van Alzheimer Nederland plaats. In Bemmel gaan zo’n 60 collectanten de straat op om geld in te zamelen. Dit jaar beschikken enkele collectanten over een collectebus waarmee u kunt pinnen!

Ook vorig jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Er zijn grote stappen gezet in het beter bespreekbaar maken van de ziekte en de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland is blij met deze aandacht. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet. En we hebben de steun van de Nederlandse bevolking hard nodig.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. "We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden. De collecteweek is een prachtig moment om hier bij stil te staan. We hopen natuurlijk op een zo hoog mogelijke opbrengst, zodat we nog meer ondersteuning kunnen bieden. Alzheimer Nederland is ontzettend trots op iedereen die ons bijstaat. Iedere stap die wordt gezet, helpt ons verder in de goede richting. Mocht u ons willen ondersteunen, bedenk dan dat we blij zijn met iedere vorm van hulp."

Voorstellingen via lifestream te zien in Theaterkerk Koninklijk Concertgebouworkest en André Rieu komen naar Bemmel

BEMMEL - TOP gaat met zijn tijd mee! Vanaf november kunt u bij TOP genieten van bijzondere optredens, voorstellingen en artfilms die via livestreaming worden vertoond. In de comfortabele theaterfilmzaal kunt u dan voorstellingen van over de hele wereld live bijwonen.

Wat dacht u van het Koninklijk Concertgebouworkest, of André Rieu, of een mooie artfilm over Botticelli. Producties van topniveau en wereldfaam, nu rechtstreeks toegankelijk voor ons publiek in Bemmel en omstreken. The world of music, art and theatre right at your doorstep.

Deze optredens, die dus elders plaatsvinden, worden via een rechtstreekse verbinding live op het filmdoek van onze theaterzaal gestreamd. En ook nog eens in perfecte HD beeld- en geluidskwaliteit, met prachtige close-ups. Livestreaming is een fantastisch fenomeen. De dramatiek, de passie, de emoties: op het witte doek worden ze levensecht. U krijgt een blik op het toneel die u zelfs vanaf de beste plaatsen in het theater niet krijgt. U kijkt de zangers en dansers recht in het gezicht. U voelt hun adem, u ervaart hun kunst en talent. Een unieke belevenis. Kortom, TOP voegt hiermee iets bijzonders toe aan het bestaande programma.

Voorlopige programmering

De programmering van de TOP-livestreamvoorstellingen in 2018/2019 ziet er als volgt uit: Artfilm/kunstdocumentaire 'Botticelli: Inferno', 8 november.
Botticelli: Inferno is een filmdocumentaire over één van de onbetwiste meesters van de Renaissance, Sandro Botticelli. De film trekt de kijker in een andere wereld: een reis naar de onderwereld door de negen niveaus van de Hel. Precies zoals beschreven in Dante's Inferno: alleen door te reizen door de Hel en het Vagevuur kunnen we het Paradijs bereiken; Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethoven en Brahms, 22 november.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethovens Vierde pianoconcert en de Tweede Symfonie van Brahms, topstukken uit de klassiek-romantische periode. Het orkest bundelt hier zijn krachten met sterpianist Yefim Bronfman. Deze Russisch-Israëlisch-Amerikaanse meester staat bekend als een zwaargewicht, uitblinkend in tumultueuze stukken.André Rieu en zijn Johan Strauss Orchestra met het Nieuwjaarsconcert 2019, live vanuit Sydney, 11 januari (en een 'encore' op 13 januari). De Koning van de Wals, André Rieu, brengt miljoenen fans over de hele wereld zijn Nieuwjaarsconcert, live opgenomen in Sydney, Australië. De eerste volledige productie van Piece Of Magic Entertainment, de toonaangevende distributeur in Event Cinema. André Rieu zal als nooit tevoren een feestelijk concert presenteren, live opgenomen in het prachtige Town Hall in Sydney.


Binnenkort te zien
"Hebben we uw belangstelling gewekt en wilt u een van de door TOP geprogrammeerde livestreamvoorstelling bijwonen? Hou dan de website in de gaten. Binnenkort start de kaartverkoop."

Huissense Cultuurprijs voor Mea Vota

Theo Janssen overhandigt de Cultuurprijs aan Stichting Mea Vota. (foto: Niels Sparnaaij)

HUISSEN - De door De Bevelander-muzikanten in 1981 ingestelde Cultuurprijs is dit jaar toegekend aan de stichting en medewerkers van Mea Vota. Wethouder Theo Janssen reikte deze namens De Bevelanders uit. Het is alom bekend dat de cultuurprijs bestemd is voor degene die zich inzet om de Huissense cultuur vast te houden, verder te versterken of uit te breiden.

‘Voor degenen die dat doen, hebben de Bevelanders al jaren waardering. Want cultuur mag immers niet verdwijnen’, aldus de wethouder. Het ging om de 38ste keer dat deze prijs werd uitgereikt. De blaaskapel zelf bepaalt wie de winnaar wordt. Het gemeentebestuur heeft daarop geen invloed. Toch reikt altijd een lid van het gemeentebestuur deze prijs uit, omdat de Bevelanders vinden dat de prijs een belangrijke betekenis heeft, omdat deze past bij het rijke culturele leven in Huissen. De wethouder motiveerde de toekenning als volgt: Het betreft een groep personen die zeer initiatiefrijk is; Deze groep steekt graag de handen uit de mouwen; Dat doet men op velerlei manieren; De basis van hun werk ligt in de oorsprong waar Huissen om bekend is geworden; Hun werk draagt bij aan het behoud van een rijk Huissens cultuurgoed; Het werk wordt door velen gewaardeerd en bovendien ook financieel ondersteund; Hun werk boeit jong en oud en brengt de harde nijverheid in woord en beeld; Zij beheren een prachtig stukje cultureel erfgoed dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers; Dat stukje erfgoed is zeker ook een toeristische trekpleister geworden de achterliggende jaren. Stichting Mea Vota viert dit jaar haar 10-jarig bestaan!

Cabaretière Kiki Schippers in Theaterkerk met 'Waar'

Kiki Schippers (foto: Pleunie van Raak)

BEMMEL - Op zaterdag 20 oktober kan een ieder weer getuige zijn van een wervelende cabaretvoorstelling. Cabaretière Kiki Schippers is dan in Bemmel met haar nieuwe show 'Waar'.


Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki ieder publiek. Ze kreeg in De Slimste Mens zelfs Maarten van Rossem aan het lachen! Maar Kiki wil altijd meer. Waar houdt het op?

Ze won overtuigend de Publieks- en de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten, en NRC zag een 'Intrigerend talent, verrassend en veelzijdig'. Ze won de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen, en in haar vlijmscherpe wekelijkse actuele bijdrages in de media is ze nietsontziend. Maar waar is ze naar op zoek? Het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal, of gewoon de waarheid? Wat is er eigenlijk zeker aan deze avond? En waarom zou je überhaupt stelling nemen en jezelf vastleggen? Waar positioneer je jezelf? Kiki zweeft een beetje boven het maaiveld. En dat willen we graag zo houden.

Aanvang 20:30. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 16,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bridgeclub Doublet Bemmel

LINGEWAARD - Op zondag 4 november houden Bridgeclub Doublet uit Bemmel en Bridgeclub Gendt uit Gendt gezamenlijk de eerste wilddrive op landgoed Welderen. Zeven rondes worden gespeeld waarbij men tussendoor en na afloop wildspecialiteiten geserveerd krijgt.

Om 12.00 uur is de ontvangst en aanmelding waarna de drive om 12.30 uur begint. De prijsuitreiking is tegen 18.00 uur en het einde van de wilddrive is om 20.30 uur. De locatie is parkrestaurant golfbaan Welderen, Grote Molenstraat 173 in Elst. Het inschrijfgeld bedraagt 52 euro per paar en is inclusief wildspecialiteiten en meesterpunten.

Aanmelding kan geschieden bij sjoukje.veldkamp@planet.nl onder vermelding van NBB-nummer, naam, telefoonnummer en emailadres van u en uw partner. De inschrijving is definitief na bevestiging en ontvangst van het inschrijfgeld. U kunt dit overmaken op NL87RABO0316873918 t.n.v. Doublet o.v.v. Namen en NBB-nummers. Snel aanmelden is gewenst.

Ingezonden brief

Monddood maken

Als je als burger in Lingewaard overlast veroorzaakt, krijg je op een gegeven moment de gemeente cq de politie aan de deur. Na ongeveer wekelijks aangeven bij gemeente met feitelijke foto's van de willens en wetende veroorzaker van de overlast (te vroeg aanrijden cq lossen) word je weg gezet als zeurpiet. Maar er zijn regels opgesteld door gemeente met betreffende winkel (Jumbo). Dus kom ik op voor mijn recht en rust. Maar de ambtenaren die De Brink in hun portefeuille hebben, zullen wel -denk ik- regelmatig vierde in de rij staan van de betreffende winkel. En zodoende een oogje dicht knijpen in plaats er stuctureel wat aan te doen en ons als bewoners te negeren. En dan maar doen alsof de neus bloedt.

W Schepers

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 22 oktober - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 23 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 24 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 25 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 25 oktober - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

'Vlieg op Zonna' in handen van prinses Laurentien

DOORNENBURG - Onlangs werd het 2500e station van het Kinderzwerfboek geopend door prinses Laurentien. Dit feestelijk gebeuren vond plaats in de Haagse sporttuin. Prinses Laurentien is vanaf het begin sterk betrokken bij het Kinderzwerfboek. Zij was ook degene die het allereerste station opende.


'Lezen is op deze manier erg laagdrempelig, in deze digitale tijd zien kinderen bijna niet meer dat er boeken zijn. Juist voor hen is het belangrijk ook volwassenen te zien lezen.' aldus de prinses. Het Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. De opzet hiervan is om kinderen uit gezinnen met weinig financiële middelen, toch de kans te bieden om te lezen. Hierdoor wordt hun taalontwikkeling gestimuleerd. Nadat ze het boek hebben gelezen, laten ze het vervolgens weer verder zwerven. De stations staan door het hele land verspreid. Je vindt ze op scholen, in de wachtkamer, in de trein, maar ook in speciale kasten de zgn. Kinderzwerfboekstations. Je herkent de boeken aan de sticker: Neem me mee en laat mij zwerven.

Een geweldig initiatief. Daarom doneerde Stichting Weerklank uit Doornenburg tien exemplaren van het boek: 'Vlieg op Zonna'.
Dit is al weer het tweede boek dat geschreven werd door Netty Gebbing. De prachtige illustraties zijn van Annie Meussen.
Zonna, de Zonne-elf die uiteindelijk op Kasteel Doornenburg komt te wonen, vliegt niet alleen op, maar ze vliegt ook uit! En wel door heel Nederland. Mede dankzij de directeur van het Nationaal Fonds Kinderhulp Jan Wezendonk.

Tempel of Boem 2018 volledig uitverkocht

Strijkersensemble. (foto: Jaap Plattel)

DOORNENBURG - De kaarten voor beide Tempel of Boem! concerten van Slagwerkgroep Doornenburg op 30 november en 1 december in de plaatselijke Martinuskerk zijn in korte tijd volledig uitverkocht.

De organisatie laat weten dat de concertzaal om 19.00 uur geopend wordt voor de bezoekers.

Lezing Dries van Agt bij Kinkelacademie

Dries van Agt. (foto: Jordi Huisman)

BEMMEL - Dries van Agt, jurist, voormalig hoogleraar en politicus geeft op 22 oktober om 20.00 uur zijn lezing de titel 'Palestina, een schreeuw om aandacht' in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Er is veel onwetendheid over wat de Palestijnen de afgelopen decennia is overkomen, vindt oud-premier Dries van Agt. Dit zorgt volgens hem voor onverschilligheid en zelfs afkeer van dit verdreven en verdrukte volk.
De oprichting van de staat Israël in 1948 ging gepaard met de verdrijving of vlucht van 750.000 Palestijnen. In 1967 veroverde Israël de rest van Palestina en volgde de bezetting van Oost-Jeruzalem, de Westoever van de Jordaan en Gaza, met nog eens honderdduizenden vluchtelingen als gevolg. Het planten van nederzettingen in de bezette gebieden zorgde voor grote onrust en is vierkant in strijd met het internationale recht. De Palestijnse samenleving is door de bezetting en de beperkte bewegingsvrijheid volledig ontwricht geraakt. De Palestijnse economie sterft af en massale werkloosheid en armoede zijn het gevolg. Omstandigheden die Van Agt met grote gedrevenheid onder de aandacht brengt.
Alleen een vredesregeling gebaseerd op het internationaal recht kan volgens Van Agt tot duurzame vrede leiden. Amerika en de Europese Unie kunnen dit bevorderen. Maar de EU treedt niet effectief op, mede door de opstelling van de Nederlandse regering. Nederland is daardoor medeverantwoordelijk voor het voortdurende onrecht in Palestina.

Voor kaarten en meer informatie staat www.dekinkel.nl; kaarten zijn ook te koop bij boekhandel de Toren van Bemmel voor 12,50 euro (inclusief kopje koffie of thee voor aanvang).

Goed eerste landelijk optreden De Ward

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft in de eerste wedstrijd in de landelijke C-klasse een goede prestatie neergezet. De 54 zwemmers zwommen in totaal 59 persoonlijke records. Vijfmaal werd er een eerste plaats behaald.

Claudia van Grevenbroek en Nienke Meijer verbeterden vier persoonlijke records. Sanne van Konijnenburg, Sanne Meijer, Mila Otten, Liz Veltman en Twan van Engen waren goed voor drie persoonlijke verbeteringen. Marijn Baas, Thomas Bergmans, Kiran de Wit, Kyra Huisman, Kindi Jansen, Esmee Kok en Fenna Reijmers zwommen op twee afstanden sneller dan voorheen. Een persoonlijke verbetering was er voor Eline Baas, Marit Dekker, Sofie van Eunen, Jette Jansen, Eva Kattouw, Minke Lamers, Mieke Molthoff, Iris de Schrijver, Lisa Tassche, Jasmine Tmim, Lyn Verhoeven, Evelijn van Verseveld, Nienke de Vos, Ties Akkerman, Steijn Bosman, Thomas van Dijk, Dominique van Grevenbroek, Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Cas Prinse, Mick Schlüssel, Niets Versteeg en Jon de Wit.

Steijn Bosman, Marit Dekker, Jasmine Tmim en Evelijn van Verseveld deden voor het eerst mee op de 100m wisselslag, Léon van Grevenbroek en Inge Ruisch debuteerden op de 200m rugslag en Mies de Wit op de 200m vrije slag. Frederieke Huizing kwam voor het eerst uit op de 100m vlinderslag en de 200m rugslag.

Liz Veltman en Mees Peters werden eerste op de 100m vlinderslag. Twan van Engen was de snelste op de 200m rugslag. Mick van Kempen tikte als eerste aan op de 200m schoolslag. Tenslotte zwom een van de herenteams op de estafette 4x100 meter wisselslag naar de hoogste podiumplaats.

Janet Roelofs 'verhuist' van Elst naar Noorwegen 'Burgemeester vindt ons de best geïntegreerde buitenlanders'

Janet en Gert tijdens een wandelvakantie, op het treinstation van Finse. Het hoogst gelegen station tussen Oslo en Bergen, op 1222 meter. ,,Nederland is en blijft mijn vaderland, maar ik voel me erg verbonden met Noorwegen, dat ik mijn thuisland noem. Na de aanslag op Utøya heb ik sterk overwogen om de Noorse nationaliteit aan te nemen. Maar er is nog steeds iets in me wat dat tegen houdt, wat precies kan ik niet met woorden benoemen. Hoe da

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Janet Roelofs (59), die met haar man Gert Rietman vanuit Elst naar Noorwegen. ,,Wij zijn niet uit onvrede voor Nederland verhuisd, maar uit voorliefde voor Scandinavië.''

Janet en Gert (56) komen uit de grensstreek in Twente en kwamen na vele omzwervingen in Elst terecht. ,,Daar kochten we een, nog nieuw te bouwen, huis nabij de Wuurdse Plas. Wij zijn op 06-06-1996 getrouwd in het gemeentehuis in Bemmel en het feest was in Fort Lent.''

In september 1997 vertrok het stel naar Noorwegen. Omdat ze daar IC-verpleegkundigen nodig hadden, een functie waar Janet in het Rijnstate in Arnhem juist een opleiding voor had gevolgd. ,,Wij zijn niet uit onvrede voor Nederland verhuisd, maar uit voorliefde voor Scandinavië. Als je weg wilt uit Nederland omdat het je niet bevalt, kom je jezelf ook in het buitenland tegen.''

Janet en Gert leerden eerst de taal van hun nieuwe land kennen. ,,Heel belangrijk als je naar het buitenland gaat. Ik noem het nooit emigratie, maar een verhuizing.'' Eerst naar Ålesund, aan de westkust van Noorwegen. Janet werkte er tot 2005 in het ziekenhuis op Intensive Care/Cardiologie. Maar ook (via onbetaald verlof) op de IC's van ziekenhuizen in onder andere Oslo, Kristiansand, Trondheim, Tromsø en die van Nuuk op Groenland.''

'Pippi Langkous-huis'

Na een jaar Ålesund werd iets verderop Sjøholt -gemeente Ørskog- hun domicilie. ,,We kochten daar een Pippi Langkous-huis dat we gedurende enkele jaren totaal gerenoveerd hebben.'' Janet werkt vanaf 2005 fulltime bij Placement/Norsk (www.placement.no) een bedrijf dat Gert in 2003 is gestart. ,,We begeleiden andere Nederlanders en Belgen die naar Noorwegen wensen te emigreren. Daarnaast ben ik oproepkracht op de dagchirurgie in het ziekenhuis in Ålesund en run ik sinds mei 2015 mijn eigen winkel in streekprodukten. Genaamd 'Stolt Mat', wat Trots Eten betekent. In mijn winkel heb ik sinds kort ook de plaatselijke VVV geopend (www.visitsjoholt.no).''
Het stel voelt zich volledig geintegreerd. ,,Wat wil je ook na 21 jaar. We zijn actief op allerlei gebied; in onder meer politiek, zangkoor, leesgroep en we schrijven op weblogs zoals www.roelofs.no, plukken paddestoelen en ik heb mijn eigen groententuin. De burgemeester zei onlangs op een bijeenkomst dat we de best geïntegreerde buitenlanders zijn.''

Ze doen ook aan bergwandelen, skiën en sporten. ,,We hebben inmiddels een hutje in de bergen, net als vele andere Noren. In de zomervakantie lopen we in vier weken tussen de 350 en 500 kilometer in de Noorse bergen en overnachten in hutten en, fijner nog, in onze eigen tent.''

'We begeleiden andere Nederlanders en Belgen die naar Noorwegen willen emigreren.'

Goed eerste landelijk optreden De Ward

Goed eerste landelijk optreden De Ward

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft in de eerste wedstrijd in de landelijke C-klasse een goede prestatie neergezet. De 54 zwemmers zwommen in totaal 59 persoonlijke records. Vijfmaal werd er een eerste plaats behaald.

Claudia van Grevenbroek en Nienke Meijer verbeterden vier persoonlijke records. Sanne van Konijnenburg, Sanne Meijer, Mila Otten, Liz Veltman en Twan van Engen waren goed voor drie persoonlijke verbeteringen. Marijn Baas, Thomas Bergmans, Kiran de Wit, Kyra Huisman, Kindi Jansen, Esmee Kok en Fenna Reijmers zwommen op twee afstanden sneller dan voorheen. Een persoonlijke verbetering was er voor Eline Baas, Marit Dekker, Sofie van Eunen, Jette Jansen, Eva Kattouw, Minke Lamers, Mieke Molthoff, Iris de Schrijver, Lisa Tassche, Jasmine Tmim, Lyn Verhoeven, Evelijn van Verseveld, Nienke de Vos, Ties Akkerman, Steijn Bosman, Thomas van Dijk, Dominique van Grevenbroek, Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Cas Prinse, Mick Schlüssel, Niets Versteeg en Jon de Wit.

Steijn Bosman, Marit Dekker, Jasmine Tmim en Evelijn van Verseveld deden voor het eerst mee op de 100m wisselslag, Léon van Grevenbroek en Inge Ruisch debuteerden op de 200m rugslag en Mies de Wit op de 200m vrije slag. Frederieke Huizing kwam voor het eerst uit op de 100m vlinderslag en de 200m rugslag.

Liz Veltman en Mees Peters werden eerste op de 100m vlinderslag. Twan van Engen was de snelste op de 200m rugslag. Mick van Kempen tikte als eerste aan op de 200m schoolslag. Tenslotte zwom een van de herenteams op de estafette 4x100 meter wisselslag naar de hoogste podiumplaats.

Beginnerscursus Engels

BEMMEL - Wilt u een nieuwe taal leren of wilt u uw taalkennis weer eens ophalen dit is uw kans!

Bij voldoende deelname (minimaal acht personen) start er op 26 oktober om 09.00 uur op vrijdagmorgen een beginnerscursus Engels in De Kinkel. Dit zijn twintig lessen van anderhalf uur.

Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met: cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen, 0481 463555 en José van Rossum, 0481 461856.

Weekmenu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 22 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, gehaktbal met gemengde groentes en gekookte aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Vraag van Stadsquiz uitgelekt?

De stadspomp op locatie x. (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - Op 26 oktober vindt weer de stadsquiz Huissen plaats. Al maanden werkt men aan de voorbereiding en de juiste vragen over allerlei onderwerpen. Eén vraag bereikte de straat misschien al wel...

Waar staat deze stadspomp in Huissen en bij winkel is dat? Over een aantal weken weten we of de vraag er bij zat. In de tussentijd gaat menigeen op zoektocht.

Ophalen oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 20 oktober halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 31 oktober staat de avond in het teken van voet- en haarverzorging. Een pedicure en kapster, beiden uit Haalderen, zullen die avond de gasten zijn.

Ook nieuwe leden zijn welkom! De start is om 20:00 uur in De Tichel.

Feestavond bij

Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zaterdag 27 oktober is er de feestavond van Lotus Vulgaris vanwege het 65-jarige bestaan, leden met introducé zijn welkom.

Ook niet-leden zijn welkom op deze avond, die wordt gehouden bij eet- en drinkfestijn De Waay. De aanvang van de feestavond is 19.30 uur.

Boekenmarkt

in Gendt

GENDT - Zaterdag 20 oktober van 10.00 - 15.00 uur wordt door Levenslied & Gezelligheidskoor De Notenkrakers uit Gendt een boekenmarkt gepresenteerd in De Klok.

Op vrijdag 19 oktober van 14.00 - 20.00 uur kunnen allerhande boeken, spellen, puzzels, dvd's en lp's worden aangeleverd (alleen complete exemplaren worden aangenomen en ruilen is niet mogelijk. Encyclopedieën worden niet geaccepteerd. Toegang is gratis.

Wandelen

vanaf De Teselaar:

dinsdagavond!

BEMMEL - Afgelopen week heeft er een artikel in de krant gestaan over de 'Nationale Diabetes Challenge finale in Amsterdam'.

Hierin stond vermeld dat de groep door wil gaan met wandelen op de woensdagavond om 18.30 uur vanaf De Teselaar in Bemmel. Dit moet echter zijn: dinsdagavond om 18.30 uur starten met wandelen vanaf De Teselaar. Mensen die aan willen sluiten zijn welkom!

Bingo Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 24 oktober verzorgt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een bingoavond met prachtige prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

OBC Bemmel: twee gouden Schoolkantine Schalen!

Hetty en Bianca van de kantine van OBC Bemmel locatie De Heister. (foto: Helen de Bruijn)

BEMMEL - OBC Bemmel heeft liefst twee gouden Schoolkantine Schalen 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat de schoolkantines gezond zijn ingericht.

Locaties De Essenpas en De Heister hebben hard gewerkt om de kantines gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan hierbij centraal.?Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar (in de vorm van een watertappunt/waterkannen op de balie). De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. OBC Bemmel wil de leerlingen bewust maken door in de schoolkantines gezondere eetkeuzes aan te bieden.


De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

Schuttersgilde Sint-Bavo huldigt jubilarissen

Jubilarissen. (Niels Sparnaaij)

ANGEREN - Op zondag 7 oktober vierde het schuttersgilde Sint-Bavo haar jaarlijkse Bavodag. Om 9.45 uur vertrok de stoet naar de Sint-Bavokerk voor het bijwonen van de kerkdienst onder leiding van pastor John Rademakers en met muzikale begeleiding van de drumfanfare.

Na de traditionele vendelhulde vertrok de stoet weer terug naar het dorpshuis. En terug in het dorpshuis stond er weer een overheerlijke lunch klaar. Na de lunch was het weer tijd voor de huldigingen. Meerdere personen werden bedankt voor hun bijzondere inzet of bijdrage de afgelopen jaren binnen onze vereniging.

Daarnaast werden de volgende personen gehuldigd voor hun jubileum: Alex Knipping: 50 jaar lid, Jochem en Rianne Reulink: Beiden 25 jaar lid. Als laatste werd Henk Polman met zijn vrouw Bets naar voren geroepen. Henk was 50 jaar lid van de vereniging en ontving hiervoor de gouden verenigingsspeld. Maar naast zijn 50 jarig lidmaatschap was Henk ook 50 jaar muzikant. Hiervoor ontving hij de daarbij behorende speld en oorkonde van de KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Daarna wachtte Henk nog een verrassing. De bestuursleden van de Gelderse Schuttersfederatie Sint-Hubertus waren ook aanwezig en zij waren er niet voor niets. Henk had niets door maar voor zijn jarenlange inzet binnen de vereniging werd Henk onderscheiden met de medaille van verdiensten van de Gelderse Schuttersfederatie. Hij ontving hiervoor de medaille en bijbehorende oorkonde.

Na al deze mooie bedankjes en huldigingen werd er onder het genot van een drankje nog even nagepraat en werd hiermee werd Bavodag 2018 dan ook afgesloten. Het was een mooie viering.

Herfstmiddag Zonnebloem

Mevrouw De Bijer, mevrouw Hutting, mevrouw Leenders, mevrouw Dekkers. (foto: Geert Burgers)

DOORNENBURG - Herfstmiddag voor de zonnebloem in Doornenburg was weer zeer geslaagd. Door het mooie warme weer, leek het wel een lentemiddag.

Op deze middag waren er veel zonnebloem gasten gekomen voor gezelligheid. Met een kop koffie en cake werd er heel wat gepraat met elkaar. Deze middag werd er zeer creatief gewerkt aan een herfststukje. Met hulp van de vrijwilligers lukte dat heel goed. Er waren veel mooie herfststukjes te bewonderen, die de gasten trots mee naar huis mochten nemen.

Onder het genot van een hapje en een drankje,was er ook nog een optreden, dat door een paar vrijwilligers in elkaar was gezet. Waarbij bekende liedjes voorbij kwamen, zodat iedereen mee kon zingen. Deze middag was voor de Zonnebloem gasten een gezellig uitje, en daar doen we het voor. Er staan nog verschillende festiviteiten op het programma, zodat de zonnebloem de ouderen kunnen vermaken met een gezellige middag.

Thuisdag CMV-afdeling Setash weer een feest

HUISSEN - Op zaterdag 6 oktober was het weer zover: de thuisdag voor de jeugdspelers van volleybalvereniging Setash. Tijdens deze thuisdag spelen teams uit de regio competitiewedstrijden in sporthal De Brink in Huissen.

De CMV-competitie is voor kinderen van 6-12 jaar. CMV staat voor Cool Moves Volleybal. Dankzij sponsor MyPhone hebben de kinderen -gestoken in hun gloednieuwe tenues- weer een fantastische dag beleefd.

Wil jij ook een keer volleyballen? Bij Setash is er CMV, Cool Moves Volleybal. Spelenderwijs leren volleyballen vanaf zes jaar, samen met leeftijdgenoten onder begeleiding van enthousiaste jeugdtrainers. De sfeer is altijd gezellig en ontspannen. Kom het zelf ervaren! Het is mogelijk om vier keer gratis mee te training in de sporthal De Brink in Huissen. Aanmelden kan via www.setash.nl.

Feestavond van Lotus Vulgaris

Feestavond van Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zaterdag 27 oktober is er de feestavond van Lotus Vulgaris vanwege het 65-jarige bestaan, leden met introducé zijn welkom.

Ook niet-leden zijn welkom op deze avond, die wordt gehouden bij eet- en drinkfestijn De Waay. De aanvang van de feestavond is 19.30 uur.

Boekenmarkt in Gendt

Boekenmarkt in Gendt

GENDT - Zaterdag 20 oktober van 10.00 - 15.00 uur wordt door Levenslied & Gezelligheidskoor De Notenkrakers uit Gendt een boekenmarkt gepresenteerd in De Klok.

Op vrijdag 19 oktober van 14.00 - 20.00 uur kunnen allerhande boeken, spellen, puzzels, dvd's en lp's worden aangeleverd (alleen complete exemplaren worden aangenomen en ruilen is niet mogelijk. Encyclopedieën worden niet geaccepteerd. Toegang is gratis.

Wandelen vanaf De Teselaar: dinsdagavond!

Wandelen vanaf De Teselaar: dinsdagavond!

BEMMEL - Afgelopen week heeft er een artikel in de krant gestaan over de ‘Nationale Diabetes Challenge finale in Amsterdam’.

Hierin stond vermeld dat de groep door wil gaan met wandelen op de woensdagavond om 18.30 uur vanaf De Teselaar in Bemmel. Dit moet echter zijn: dinsdagavond om 18.30 uur starten met wandelen vanaf De Teselaar. Mensen die aan willen sluiten zijn welkom!

Vrouwenvereniging Haalderen

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 31 oktober staat de avond in het teken van voet- en haarverzorging. Een pedicure en kapster, beiden uit Haalderen, zullen die avond de gasten zijn.

Ook nieuwe leden zijn welkom! De start is om 20:00 uur in De Tichel.

Hersenletsel.nl: Zet het brein in beweging

HUISSEN - Zozijn biedt de Ronnie Gardenier Methode (RGM) voor mensen met NAH/CVA en ook voor mensen met andere aandoeningen aan de hersenen en het centraal zenuwstelsel.

Dit is een oefenmethode voor de hersenen, ontwikkeld door de Amerikaanse drummer Ronnie Gardenier. Hierbij maakt u op ritme van muziek eenvoudige bewegingen. Bij elke beweging hoort een symbool en een klank, die u op een groot scherm ziet. Op meerdere fronten zijn er positieve effecten. De bewegingen zijn zowel in zit als staande uit te voeren en als bewegen niet lukt dan is dat nog op een andere wijze te doen. Hebt u interesse? Marieke de Koning en Josien Hijnk nodigen u uit voor een proefles op woensdag 31 oktober van 15.00 – 17.00 uur in het gemeenschapshuis Huissen – Zand aan de Van Wijkstraat 31. De zaal is open vanaf 14.30 uur. Wie te vroeg arriveert, kan wachten in de kantine van het Gemeenschapshuis (GHZ)

Hersenletsel.nl is de patiëntenvereniging voor mensen met NAH. Inlichtingen: Tea van Kampen, email, afd.arnhem@kpnmail.nl, 026 3233760; Ben Stegeman, email, bstegeman1981@kpnmail.nl, 026 3253366 - 06 50292079.

Paddenstoelenexcursie in Haalderen

Vliegenzwam. (Gijsbert Peelen)

HAALDEREN - Vooral in de herfst schieten ze uit de grond: paddenstoelen. Oude legendes vertellen over het schuim uit de bek van het paard van Wodan, dat witte spikkels vormde op de vliegenzwam en over truffels die ontstaan zouden zijn uit het zaad van bronstige herten.

In het begin van het christendom bedelden rondtrekkende predikers om brood. Waar ze bruine kruimels lieten vallen groeiden giftige paddenstoelen en witte kruimels leverden eetbare paddenstoelen op.

Biefstukzwam, braakrussula, tonderzwam en elfenbankje zijn zomaar enkele namen die gegeven zijn aan de vruchtlichamen van deze schimmige schimmels. Sommige ruimen afval op; andere maken afval door de boom te doden waar ze in groeien. Weer andere leven samen met de wortels van de bomen en worden daar allebei beter van!

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk leiden een ieder op zondag 21 oktober rond in Haalderen. Samenkomst is bij de parkeerplaats van cafetaria Moos aan de Kolkweg 2 in Haalderen. Vanaf 13.45 uur staan de gidsen er te wachten. De excursie begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 15.30 uur.

Tip: spiegeltje, fototoestel en kinderen meebrengen. Kosten drie euro, kinderen 1,50 euro. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Boeing Boeing: Hilarische voorstelling van topniveau

Bernhard en zijn vriend Robert werken zich in de nesten in Boeing Boeing... (foto: Jurre Nieuwenhuis)

HUISSEN - Met de voorstelling Boeing Boeing trakteert Theatergroep Koperen Kees uit Huissen bezoekers op een hilarische voorstelling, die dankzij het energieke spel en de perfecte timing van de spelers van begin tot eind vermaakt.

Vanwege de grote belangstelling vindt donderdag 25 oktober om 20.00 uur een extra voorstelling plaats. Kaartjes kunnen worden gereserveerd via www.koperen-kees.nl. Boeing Boeing wordt nog gespeeld op 13, 18, 19, 25, 26 en 27 oktober.

Centraal in deze voorstelling staat Bernard, die er in slaagt een relatie te onderhouden met drie verschillende stewardessen van drie verschillende vliegtuigmaatschappijen. Door een strak geplande agenda zorgt hij ervoor dat zijn verloofdes geloven in zijn onvoorwaardelijke liefde en niets weten van elkaars bestaan. Onvoorziene omstandigheden sturen zijn agenda echter danig in de war. En dan krijgt hij ook nog eens onverwachts bezoek van zijn oude vriend Robert uit Oss.

De spelers van Koperen Kees etaleren in Boeing Boeing hun grote komische talent en perfecte timing in een wirwar van razendsnelle vrolijke verwikkelingen en open- en dichtgaande deuren. Hierdoor leven de bezoekers vol plezier mee met de steeds nerveuzer wordende Bernard, de schijnbaar houterige Robert die voor zijn vriend in de bres probeert te springen, de positief ingestelde huishoudster die niet meer weet waar ze het halen moet en de drie temperamentvolle stewardessen uit Amerika, Duitsland en Italië die voor hun liefde vechten. Bezoekers van Theater Kees krijgen met Boeing Boeing een avond topvermaak voorgeschoteld, waarbij hun lachspieren flink worden getraind.

Column

Breuk

Een chirurg weet hoe je een azijnpissende luis moet stoppen, zo legde ik de vorige week uit. Uit de reacties begrijp ik dat ik mijn lezers nieuwsgierig heb achtergelaten. Het zat zo, na een huisbezoek van de huisartsenpost werd ik met spoed opgenomen voor een beklemde liesbreuk. Maar de operatie zorgde voor complicaties. Na een nachtelijk bezoek aan een huisartsenpost en eerste hulppost, bleek een operatie weer noodzakelijk. Deze luis dacht aan SP Lingewaard. Met veel bombarie en valse leugens hebben ze Lingewaard in 2012 een worst voorhouden voor een eigen huisartsenpost. Mijn ervaring, een huisartsenpost is meer dan een bijklussende verpleger die 24 uur, zeven dagen per week paraat staat om een pleister te plakken. Terug naar de realistische wereld. Deze luis ligt weer in het ziekenhuis. Reparatie van complicaties van een beklemde liesbreuk rechts, behandeling van een liesbreuk zonder klachten links en als je toch bij ons komt, zei de chirurg, repareren we meteen de navelbreuk. Want dat kan ook voor hevige buikklachten zorgen. Zondag was ik weer met een hoop ziekenhuiservaring in staat om een stukje te tikken. Na een week waarin Dagblad Trouw ruim aandacht heeft geschonken aan een Duurzame wereld. Ik had de tijd, dus ik las alles met stijgende belangstelling. Het ziekenhuisbezoek heeft niet geleid tot lidmaatschap van GroenLinks Lingewaard, hét breiclubje van drammende salonsocialisten. De dagen in het ziekenhuis hebben me wel aan het denken gezet. Medische zorg is een ingewikkeld proces. Duurzaamheid is een taai gevecht, maar dat kan en moet anders. Wat heb ik een verspilling aan grondstoffen en energie gezien. De druppel was een banaan. Geserveerd op een plastic bord met plastic mes. Ik lees de besluitenlijst van het college van de afgelopen week. De raad wordt geïnformeerd over het verloop van het proces om met bewoners, deskundigen en gemeenteraad te komen tot een breed gedragen vormgegeven afvalbeleid. Samen met bewoners, dat vertrouw ik niet. Ik lees geen toelichting. Angstig om me een breuk te lachen.
Sjaak

Groot Lingewaard Concert in Theaterkerk van Bemmel

Bigband Bemmel. onbekend

BEMMEL - Op zondag 4 november is in de Theaterkerk in Bemmel het Groot Lingewaard Concert met Schip Ahoy, Big Band Bemmel en RDM Gendt.

Het concert is van 13.30 - 17.00 uur (zaal open 13.00 uur) met wisselende optredens van de Lingewaardse muziekgezelschappen in de theaterzaal en foyer waar men luistert naar een groot scala aan zeemansliederen, swing- en bigbandmuziek.

De toegangsprijs inclusief een consumptie in de pauze bedraagt tien euro. De voorverkoop van kaarten is bij de leden van genoemde verenigingen en via www.zeemanskoorangeren.nl; www.bigbandbemmel.nl; www.rightdirectionmusic.nl

Jaarlijkse loterij van De Geintrappers Bemmel

BEMMEL - Carnavalsvereniging De Geintrappers komt tot en met 17 november langs de deur met loten voor de jaarlijkse loterij.

Op zaterdagmiddag 10 november zullen de raadsleden daarbij worden geholpen door leden van dansgarde De Kinkeltjes. Van de opbrengst wordt onder andere een gezellige avond georganiseerd in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof.

"Doet mee! Een lot kost slechts één euro en u draagt meteen bij aan een onvergetelijke avond. Na de verkoop zal de trekking in aanwezigheid van notaris Van Schaik plaatsvinden op vrijdag 23 november in Het Wapen. Misschien wint u wel de hoofdprijs: een waardebon van tweehonderd euro die u bij Het Wapen in Bemmel kunt besteden. Of op uw lotnummer valt een van andere prijzen."

Kort na de trekking is de uitslag terug te vinden op de website van de vereniging (www.degeintrappers.nl). Ook zullen de winnende lotnummers worden gepubliceerd in Hét GemeenteNieuws en Lingewaard Actueel.

Muzikale avond bij Jubilate

GENDT - Gemengd koor Jubilate uit Gendt houdt op 20 oktober een gevarieerde muzikale avond in De Leemhof, aanvang 19.30 uur.

Er zijn twee gastkoren uitgenodigd: de Klif Eastwood Singers uit Oosterhout en levensliederenkoor De Notenkrakers uit Gendt. Jubilate treedt natuurlijk zelf ook op en wel voor het eerst onder leiding van hun nieuwe dirigent Marcus de Haard. Een mooie avond om van koren met heel verschillende zangstijlen te genieten. De entree is gratis. In de pauze is er een verloting. "Hopelijk gaat u met een mooie prijs naar huis, maar zeker met de herinnering aan een fijne zangavond!"

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Open huis Ronald McDonald huis Arnhem

ARNHEM - Zaterdag 3 november tussen 11.00-15.00 uur zet Ronald McDonald huis Arnhem haar deuren open.

In Ronald McDonald Huis Arnhem kunnen ouders, broertjes en zusjes van kinderen die onder behandeling zijn bij Klimmendaal-revalidatiespecialisten of ziekenhuis Rijnstate logeren, spelen of ontspannen. Daarnaast is Huis Arnhem een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Hier kunnen gezinnen met een zorgintensief kind even opladen tijdens een weekendje weg of een vakantie.

Tijdens het Open Huis kan iedereen zien wat het Huis de ouders en kinderen te bieden heeft. Vrijwilligers vertellen over hun werk als vrijwilliger en elk uur start er een rondleiding door het Huis. Voor kinderen zijn er diverse leuke activiteiten zoals schminken, een parcours rijden in een elektrische Tesla of een loterij met veel mooie prijzen. Daarnaast kan men genieten van een hapje en een drankje en zijn er bijzondere 'Huis' cadeaus te koop. De opbrengst van de extra activiteiten komt ten goede aan Ronald McDonald Huis Arnhem.

Altijd al een kijkje willen nemen in een Ronald McDonald Huis of willen weten hoe het is om als vrijwilliger hier te werken, kom dan naar het Open Huis op zaterdag 3 november. Ronald McDonald Huis Arnhem is gevestigd op het dak van Klimmendaal-revalidatiespecialisten (gebouw A) aan de Heijenoordseweg 5 in Arnhem. Meer informatie staat op: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Pyjamaboekenfeestgala op IKC Het Drieluik

Pyjamafeest op de peutergroep de Vlindertuin. (foto: Y. Rasing)

HUISSEN - Afgelopen vrijdag 12 oktober vond er in Huissen een heus boekenfeest plaats.De hele avond stond in het teken van de afsluiting van de kinderboekenweek.

Voor de allerkleinsten van de peutergroep en de onderbouw was er een pyjamafeest. Alle kinderen kwamen om 17.00uur in pyjama met knuffel naar school. Dat vonden ze maar wat raar! En toen ze zagen dat de juffen ook in hun pyjama aanhadden moesten ze er hard om lachen. En dat was niet het enige dat raar was deze avond. Het diner bestond uit een frietkliedertafel. Eten zonder ook maar een bord op tafel, wat gek maar wat leuk! De leerkrachten hebben genoten van de verbaasde snoetjes.

Daarna werd er een poppenkast spel gespeeld door Truus van Berbar. Wat een ervaring, de mondjes vielen open. Een prachtige avond voor de onderbouw.

Voor de bovenbouw was er een boekenbal gala georganiseerd, niet in de pyjama naar school maar in een echte gala jurk, met krullen in het haar of in een net pak met de haren strak in de gel. Mooie knappe jongens en meiden. Er wordt volop gefeest met dans, muziek en een hapje en een drankje. En tijdens de kinderboekenweek hebben de bovenbouw kinderen een verhaal / gedicht geschreven of een boekenkaft gemaakt. Door de jury bestaande uit de leerkrachten, is de gouden griffel en het gouden penseel uitgereikt. het was een geweldige afsluiting van de kinderboekenweek.

Baptist Arnhem: (houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kan, variërend van ijzerwaren, gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen
Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag
Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires, denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers
Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief
Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Graag tot ziens bij Baptist! Vlamoven 32, Arnhem; www.baptist.nl.

Iedereen welkom bij 'Horse Magic for Kids'

DRIEL - Initiatiefneemster Susan de Klein wil middels Horse Magic for Kids iedereen kennis laten maken met de magische krachten van paarden. Susan de Klein, zelf al jaren Grand Prix amazone, heeft onlangs te horen gekregen dat ze ongeneeslijk ziek is verklaard vanwege galblaaskanker. Het zit niet in haar aard om bij de pakken neer te gaan zitten en bedacht zich geen moment om de mensen kennis te laten maken met de magische krachten van paarden.

Samen met vele vrijwilligers en sponsoren is er op zondag 28 oktober een bijzondere dag georganiseerd met de titel 'Horse Magic for Kids'. Susan ondervind tijdens haar ziekte bijzonder veel steun aan haar paarden Déja Vu en Santo. Het is dan ook haar wens om deze bijzondere ervaring met zoveel mogelijk chronisch zieken maar ook 'gezonde' kinderen en hun ouders te delen.

Tijdens deze bijzondere dag zullen er diverse shows met zowel paarden als pony's te bewonderen zijn. Tevens worden er leuke activiteiten georganiseerd zoals paard of pony rijden, het versieren van hoefijzers, schminken, poetsen en knuffelen van de paarden, springkussens en een grote loterij waarmee leuke en aanzienlijke prijzen te winnen zijn.

Ook zullen er leuke presentjes worden uitgedeeld aan de kinderen. Iedereen is deze dag welkom bij Stal De Drielse Vrijheid, Honingveldsestraat 6a te Driel. Entree bedraagt 2,50 euro per persoon. en het programma begint om 13:30 uur en zal rond 17:30 uur eindigen. Alle opbrengsten van deze dag komen geheel ten goede van de KWF kankerbestrijding. Susan de Klein: "Ik hoop dat dit een supergeslaagde leuke dag gaat worden."

Assortiment Proeverij WijnZinnig Gendt

GENDT - Zondag 4 november staat de jaarlijkse assortimentsproeverij van WijnZinnig Gendt weer op de agenda.

Tijdens deze gezellige middag heeft u de mogelijkheid om ruim zestig verschillende wijnen te proeven die wij zorgvuldig voor u geselecteerd hebben. Juist nu zien we een verschuiving naar de stevige witte wijnen, volle en krachtige rode wijnen en ook de versterkte wijnen als port en sherry. Voor iedere smaakvoorkeur en portemonnee hebben wij de juiste selectie gemaakt.

Naast de wijnen zal er ook een diversiteit aan producten van Zuidam Distillers uit Baarle-Nassau voor u geopend worden. Denk aan speciale genevers, gin, likeuren en natuurlijk Millstone Single Malt Whisky! De Klok Horeca Gendt verzorgt deze middag een heerlijk hapjesbuffet met verschillende kazen, worsten en verrassende hapjes.

Aanmelden is gewenst, zodat wij een goede inschatting kunnen maken voor het aantal glazen, hapjes, proeflijsten en de te openen flessen. U bent van harte welkom tussen 12.00 en 17.00 uur bij De Klok Horeca Gendt. De entree is dit jaar vijf euro per persoon. Dit kan bij het in ontvangst nemen van de proeflijst voldaan worden.

Gezien de enorme drukte van afgelopen jaren (ruim driehonderd personen) wordt het steeds lastiger om vragen te stellen aan de aanwezige importeurs. We hebben besloten om een klein bedrag als entree te hanteren. Hierdoor zal het aantal bezoekers misschien minder zijn dan voorgaande jaren, maar ontstaat er wel meer rust en ruimte om alle producten aandachtig te kunnen proeven. Bij een ingevulde bestellijst krijgt u het entreegeld retour.

Tijdens de proeverij kunt u gebruik maken van scherpe kortingen en maakt u bovendien kans op smaakvolle prijzen… Wij zien u graag op zondag 4 november!

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; info@wijnzinnig.eu.

Coop Gendt geeft één minuut gratis winkelen weg

GENDT - Wat moet u doen om kans te maken op deze fantastische prijs? Ga naar facebook en like onze pagina en vervolgens het bericht.

"Als je het bericht dan ook nog deelt ben je in de running voor de fantastische prijs van één minuut gratis winkelen. Volgende week woensdag 24 oktober maken we de winnaar bekend", meldt Coop Gendt, Dorpstraat 68 in Gendt.

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Sjors Sportief en Creatief

Prijsuitreiking aan Milad. (foto: SWL)

LINGEWAARD - Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Lingewaard hebben deze week weer het Sjors Sportief/Creatief boekje in ontvangst mogen nemen. In dit boekje staan sportieve en creatieve workshops waaraan leerlingen kunnen deelnemen om (vaak gratis) kennis te maken met één of meerdere activiteiten. Een leuke manier voor kinderen om zich te oriënteren op het gebied van sport en cultuur in onze gemeente!

Op deze manier hoeven leerlingen niet direct lid te worden van een vereniging, maar maken ze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met een activiteit. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn. Basisschoolleerlingen uit groep 1 - 8 schrijven zich vanaf 10 oktober in voor activiteiten via www.sjorssportief.nl.

Voor Milad Jafari van De Vonkenmorgen was er nog een mooie prijs. Hij is de winnaar van de tekenwedstrijd! Uit handen van wethouder Theo Janssen (portefeuille sport en cultuur) en de Commandant van Fort Pannerden kreeg Milad het eerste Sjorsboekje en een waardebon voor een expeditie Fort Pannerden met de hele klas.

Meer informatie of vragen over Sjors Sportief en Creatief? Neem alvast een kijkje op www.sjorssportief.nl. Of stuur een e-mail naar info@sjorssportief.nl.

Tennispark LTC Gendt feestelijk geopend

Banen zijn officieel geopend. (foto: LTC Gendt) LTC Gendt

GENDT - Zondag 30 september zijn de vernieuwde tennisbanen van LTC Gendt feestelijk geopend. Met heerlijk weer en tal van activiteiten waren vele mensen getuige van de officiële opening van het tennispark.

Na een woordje van voorzitter Sjaak Kregting en wethouder Helga Witjes was het tijd om het lintje door te knippen. Het jongste lid Britt van Heck mocht dit samen met de wethouder doen. Op en om de baan was er van alles te beleven deze middag: een stormbaan en een tennisclinic voor de jeugd, een wijn- en bierproeverij van Wijnzinnig en een heerlijk ijsje van Wijs.

Een hoogtepunt deze middag was een demonstratie wedstrijd van twee aanstormende talenten: Jordy Visser uit Bemmel en Stefan Loncar. Na deze wedstrijd werd de hoofdprijs uitgereikt aan de winnaar van de Albert Heijnactie. De andere prijswinnaars hebben inmiddels ook hun prijzen in ontvangst genomen. De middag werd afgesloten met een heerlijke bbq verzorgd door De Klok en tot slot nog een loterij met leuke prijzen. "We kijken terug op een heel geslaagde opening en gaan nog heel lang genieten van een prachtige park met fijne nieuwe tennisbanen!"

Collecte Dierenbescherming

ANGEREN - Ook dit jaar gingen enthousiaste collectanten, onder wie veel jeugdcollectanten in Angeren langs de deur voor een gulle gave voor de Dierenbescherming.

De week zette in met een prachtige regenboog; het weer was prachtig en er is het geweldige bedrag van 850,32 euro opgehaald. Met deze bijdrage kunnen weer veel gedumpte, mishandelde en verwaarloosde dieren geholpen worden. De Dierenbescherming is geen overheidsinstelling, en kan haar werk alleen verrichten dankzij de contributie van leden en donateurs, en de opbrengst van de jaarlijkse collecte!

Iedereen is bedankt voor zijn of haar gulle gift, inclusief alle collectanten voor hun hulp. Zij zetten zich elk jaar weer belangeloos in. Wie zich geroepen voelt om volgend jaar ook een paar uurtjes te collecteren, kan zich aanmelden bij de Dierenbescherming, www.dierenbescherming.nl of bij Ineke Beumer, inekebeumer@hotmail.com

Ingezonden brief

Verbodsbordje met hond. (foto: M. Reintjens)

Uitleg bordjes

In het hondenuitlaatgebied gelegen tussen de A15 en wijk 't Hoog zag ik onlangs door de gemeente geplaatste bordjes met een rode rand met een afbeelding van een hond daarop. Inmiddels staan er langs de uitlaatstrook twee van deze bordjes. Navraag bij de gemeente leerde mij dat deze bordjes aangeven, dat de strook gras tussen beide bordjes niet vervuild mag worden met hondenpoep. Is misschien erg verwarrend omdat naast deze bordjes een paaltje staat met de tekst 'hondenuitlaatstrook'.

Men dient goed te kijken waar de pijl op het paaltje heenwijst en zo zou het voor iedereen duidelijk moeten worden dat de strook tussen de bordjes met de hond erop niet bevuild mag worden. Ik hoop met de gemeente Lingewaard mee, dat iedereen zich daaraan houdt, maar ik vrees dat dit niet het geval zal zijn. Omdat aan de andere kant van de uitlaatstrook ook hondenpoep ligt. En dat is ook niet de bedoeling, maar mocht uw lieveling daar toch een hoopje neerleggen heb dan tenminste het fatsoen om dit op te ruimen. En vanaf nu dus ook geen poep meer laten liggen tussen beide bordjes.

M. Reintjens

Concert Cantilene met Vocaal Ensemble Cantorum

HAALDEREN - Op zondagmiddag 21 oktober houdt Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen haar jaarconcert. En niet alleen Cantilene zal optreden.

Het intermezzo tijdens dit concert wordt verzorgd door Vocaal Ensemble Cantorum. Dit koor is samengesteld uit 16 zangers die in de diverse koren binnen de RK Parochie H. Maria Magdalena zingen en staat onder leiding van Diederik Elings. Het koor zingt vooral a capella koormuziek die hoofdzakelijk in de Katholieke Liturgie wordt gezongen. Daarnaast zingt het ook klassieke stukken en muziek uit de Anglicaanse Kerk.

Het concert wordt gehouden in de RK Kerk, Van der Mondeweg in Haalderen en begint om 15.00 uur, de kerk is geopend vanaf 14.30 uur. De entree is gratis, al wordt er na afloop een open-schaal collecte gehouden.

Vieringen parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 20 oktober

19.00 uur: H. Maria geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije
16.00 uur: St. Jozef Gendt, eucharistieviering, ziekenzalving, G. Peters
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, G.K. De Levensbron
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

Zondag 21 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm.
13.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering Spaans, G. Peters
11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, St. Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Informatiemarkt en presentje voor Lingewaardse mantelzorgers

LINGEWAARD - Het is belangrijk mantelzorgers te herkennen en erkennen. Daarom organiseert Stichting Welzijn Lingewaard al ruim tien jaar een speciale activiteit voor mantelzorgers in samenwerking met de Gemeente Lingewaard. Op 10 november kan men tussen 11.00 en 14.00 uur binnenlopen bij De Kinkel in Bemmel.

Nog steeds zien veel mensen zichzelf niet als mantelzorger en zijn daardoor onvoldoende bekend met het ondersteuningsaanbod. Mantelzorger bent u als u: langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week mantelzorg verleent; taken heeft die diegene voor wie u zorgt niet (meer) zelf kan doen; niet op elk gewenst moment kunt stoppen met het geven van deze zorg.

Onder het genot van een kopje koffie/ thee en iets lekkers kan men andere mantelzorgers en mensen die mantelzorgers ondersteunen ontmoeten. Informele en formele organisaties, die op diverse wijzen ondersteuning kunnen bieden, zullen hun aanbod toelichten. De dag wordt officieel geopend door wethouder Aart Slob.

Dit jaar wordt er een extra invulling gegeven aan de dag. Naast de informatiemarkt kunnen mantelzorgers met een waarderingsvoucher van vijftien euro een leuk presentje kiezen bij verschillende lokale ondernemers die op de markt aanwezig zijn. Dit zijn Makers en Merken Bemmel, Huisman Sport 2000 Huissen, WijnZinnig Gendt, Chocolaterie Alberdeco Gendt en Minkhof Bemmel (cadeautjes gemaakt door vrijwilligers).

Iedereen is welkom, maar de waarderingsvoucher is alleen bedoeld voor mantelzorgers en kan per aanmelding verkregen worden. Meldt u voor 10 november aan bij het SWL Meldpunt Bemmel op 088 2552555.

Schooltuindiploma voor kinderen van Pius X

(foto: Hans Rutgers)

BEMMEL - Vorige week dinsdag was het feest in De Veldschuur te Bemmel. Kinderen van groep 7a/7b van de Pius X-school, sloten het schooltuinseizoen af. Wat in april begonnen was met aardappelen poten en spinazie zaaien werd nu bezegeld met een diploma. Met speciaal erop wat de kinderen allemaal gedaan én geleerd hebben.

Herman Klomp veeboer met melkkoeien en kleinvee en Ewald Nijenhuis, coördinator van de schooltuintjes, waren speciaal hiervoor gekomen. Herman met de tractor. Hij vertelde de kinderen hoe belangrijk het is om al vroeg kennis te maken met natuur en cultuur. En schooltuintjes horen daarbij. Opgegroeid op een boerderij weet hij nog precies hoe het toen voelde. Een meesterlijk verteller. Dat merkten de kinderen ook toen ze bij hem en Gerard Steenhof, landbouwer, op bezoek waren. Ze vonden dit het mooiste onderdeel van het hele lesprogramma. Een daverend applaus voor beide boeren.

Ewald die in Bemmel Herman nog les gaf, memoreerde hoe belangrijk vrijwilligers zijn voor dit soort activerend onderwijs: in de praktijk leren hoe je groenten teelt met als bijvangst veel nieuwe begrippen en hoe je als kinderen samenwerkt. De kinderen boden namens de school twee grote, groene gieters aan. Natuurlijk voor de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Weer applaus! Ten slotte roemde meester Bas, mede namens juf Joyce, de goede samenwerking en dat het dit jaar écht op rolletjes liep. Ook de kinderen was dat opgevallen. Maar als ze uit alle mogelijkheden mogen kiezen, is toch het leukste aan de schooltuintjes: “Even niet naar school hoeven”. Dat motief vergeven wij hen maar!

Jan de Moor

Rijnwaal zorggroep zoekt maatjes

HUISSEN - Sancta Maria is op zoek naar maatjes voor de bewoners van ‘De Bloem’.

Op ‘De Bloem’ wonen dementerende ouderen. Sinds kort wonen ze in het nieuwe Sancta Maria aan de Helmichstraat in Huissen. De bewoners hebben behoefte aan een maatje die samen met hen interesses kunnen delen. Ze willen graag buiten wandelen, praatje maken, mee naar activiteiten in de ontmoetingsruimte. We zijn op zoek naar maatjes die hun eigen talenten willen delen met deze bewoners. Bijvoorbeeld schilderen, muziek maken en luisteren, tuinieren of dansen.

"Iets doen voor een ander, daar wordt toch iedereen blij van? Houdt u van en uitdaging? Dan zijn de bewoners op zoek naar u. U kunt zich aanmelden bij de coördinator van de vrijwilligers: ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl, ook telefonisch bereikbaar: 0481 4750783."

Lezing over parels bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 22 oktober is er voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een lezing over wilde en gekweekte parels.

Een medewerker van Juweliershuis Aalbers uit Velp vertelt aan de hand van dia's hoe het allemaal in z'n werk gaat en waar de parels vandaan komen. Het belooft een interessante avond te worden. De lezing wordt gegeven in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Meer Bewegen Voor Ouderen

HUISSEN - Wil je als senior vitaal blijven maar heb je een fysieke beperking of wil je rustig bewegen? Kom dan eens kennismaken met de Meer Bewegen Voor Ouderen les. In een kleine groep voer je, meestal met een stoel, beweegoefeningen uit.

Er wordt gesport op maandagmiddag van 13.30 tot 14.15 uur. Voor degenen die nog gezellig willen blijven kletsen wordt een kopje koffie of thee geschonken. Je bent welkom om een gratis proefles mee te doen. De lessen worden gegeven door Tjenkje van Deutekom op de Langekerkstraat 15, 'Achter d’n bok' in Huissen Centrum.

'Wil je graag je conditie verbeteren of sociale contacten opdoen? Kom dan gezellig een keertje meedoen of maak een afspraak via Joan Voetelink (SWOH), 06 10127946."

Tekst: Hans Schmeinck Kampioensteam JO19-1 is talentstroom voor eerste Hofleverancier van de hoofdmacht

(foto: Ben Stellaard)

Het spreekwoord 'De jeugd heeft de toekomst' is nu wel heel sterk van toepassing bij Jonge Kracht. Een stroom aan talenten komt vooral via JO19-1 (voorheen A1) in het eerste. Meest echt Huissense 'jungskes'. Kampioenenmaker/trainer Jeroen Neuhaus: 'Aan die gastjes gaat de club nog jaren plezier beleven.'

Jonge Kracht doet het goed in het nog korte seizoen en staat –nog ongeslagen- derde in de vierde klasse D. De fans van de 'rooien' genieten van nieuw bloed in het eerste. Jonge Kracht doet het eerste deel van de clubnaam meer dan ooit eer aan. Vele jonge honden die hunkeren naar nieuw succes. Zoals ze vorig seizoen successen vierden met JO19-1, met als hoogtepunt: promotie naar de hoofdklase.

Trainer Jeroen Neuhaus (46): ,,Van de acht die overgaan naar de senioren komen er vijf in het eerste'', vertelt Jeroen niet zonder trots, als hij ze opsomt. ,,Niels Jansen, Max Roelofs, Jelle van den Beld, Thomas Hegeman en Luc Nijenhuis.'' Al blijven er volgens Neuhaus voor zijn team –voormalige A1- nog voldoende goede en ervaren spelers over.

,,Zoals keeper Zeb Welles, Tim Oude Nijhuis en Niek van Beek en Damon Kruizenga die vorig seizoen van Vitesse terugkwamen.'' Een aantal van voornoemde spelers maakte ook al zijn debuut in het eerste, getraind door Johan Scholten. En bovendien komen er talenten door van JO17-1, voorheen B1.

Gezelligheid

Maar in 2019 gaan er dus weer een aantal van die jonge honden naar het eerste. ,,Mooi toch! De club gaat aan die gastjes de komende jaren nog veel plezier beleven.'' De jeugd heeft de toekomst en is zo via JO19-1 en JO17-1 hofleverancier van de hoofdmacht.

De Arnhemmer woont in Huissen en is een kampioenenmaker, hij traint al vanaf zijn 18e. Bij zijn club SML in Arnhem als CIOS-student begonnen. In het zwart-wit vierde hij al menig kampioenschap.

Neuhaus heeft het diploma Oefenmeester III/UEFA C en zou een eerste team van een vierdeklasser mogen trainen. ,,Dat is niet mijn ambitie. Ik vind de jeugd fijner. Het liefst blijf ik de komende jaren trainer van JO19-1. Ik wil de jongens slimmigheden bijbrengen vanuit mijn eigen carrière als speler. Soms zijn ze nog te lief.''

Gaan andere clubs de betere spelers van de rooien niet inlijven, zoals Luke Roelofs bij Bemmel? ,,Ik denk dat de jongens de gezelligheid van Jonge Kracht belangrijker vinden dan een paar centen bij een andere vereniging. Maar vooral de gedachte dat ze met elkaar en bij, en met het eerste kunnen gaan presteren houdt hen volgens mij hier.''


'Titel eerste is kwestie van tijd'

Hij speelt nog voor JO19-1 maar maakte al speelminuten voor het eerste van Jonge Kracht, centrale verdediger Tim Oude Nijhuis. De captain begon met voetbal bij RKHVV en na een jaar NEC belandde hij op 't Zand. Pas vorig seizoen pakte hij zijn eerste titel. ,,Mede omdat we een hechte groep waren, die buiten het voetbal ook veel dingen samen deden. Aan de jongens die naar het eerste zijn gegaan en nog zullen gaan, zal Jonge Kracht plezier beleven. Een kampioenschap van het eerste is een kwestie van tijd.''

Een avondje 'omdenken' in de Theaterkerk

Een avondje 'omdenken' in de Theaterkerk

BEMMEL - Roy Demon is bij zijn stages op de Pabo, als voetbaltrainer zijnde, maar ook als president bij de carnaval, al vaak aan het woord geweest. Door vooral veel te dóén kwam hij op veel nieuwe (les)ideeën.

Hij vond het tijd om afscheid te nemen van zijn vaste baan in de logistiek en wil nu zijn ideeën gaan presenteren! Dit gebeurt op donderdag 25 oktober in een prachtige setting. In de Theaterkerk in Bemmel brengt hij anekdotes en probeert hij met zijn gasten een avond te vullen met 'omdenken'. Hierdoor komt men, aldus Roy, tot ervaringsgericht leren. Voor iedereen binnen het onderwijs een must om naar te komen luisteren! Ook wil hij mensen vanuit het verenigingsleven aanspreken. Twijfel niet, kaartjes kosten tien euro en zijn te verkrijgen bij Boekhandel 'De Toren van Bemmel'. De inloop is vanaf 18:45 uur. Start presentatie 19:30 uur.

Gendtse Kerstmarkt

GENDT - Zondag 16 december verzorgt de Gendtse Winkeliers Vereniging (GWV) weer de jaarlijkse kerstmarkt. Ook dit jaar zal het festijn plaatsvinden op het Julianaplein en duurt van 13.00 – 17.00 uur.

Vijfendertig kramen zullen dit jaar opgesteld staan om de inwoners van Gendt en omliggende dorpen te voorzien van leuke kerstspullen, fantastische aanbiedingen, een hapje en een drankje. Ook voor de kinderen is er van alles te doen, waardoor de Gendtse Kerstmarkt een waar gezinsfeest kan worden. De afgelopen jaren hebben vele gezinnen elkaar dan ook getroffen op het plein. Ook dit jaar zal de kerstman aanwezig zijn en zal er live gezongen worden door een aantal koren.

Dit keer kan er wederom ingeschreven worden om een kraam te huren. De beschikbaarheid is echter wel beperkt, dus reageer snel als je een kraam wilt huren. Om de kerstmarkt voor zowel de consument als de kraamhouder interessant te houden, zal de Gendtse Winkeliers Vereniging de kramen toewijzen.

Aanmelden is mogelijkheid tot en met 30 november via info@wijnzinnig.eu. Ook voor verdere vragen kan men terecht bij Guido Lenting van WijnZinnig Gendt.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 21 oktober is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan om 10.00 uur.

Hierin zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Gedicht 'Zien' van Toon Hermans

Het leven heeft mij dag aan dag

heel duidelijk laten blijken,
de mooiste dingen die je ziet,
die zie je, zonder te kijken.
Ze blijven bij je bovendien,
je hebt ze met je hart gezien.

Nieuw: Peuteratelier op IKC De Tichelaar

GENDT - Op IKC De Tichelaar in Gendt gaat na de herfstvakantie een nieuwe peutergroep van start, het Peuteratelier. Het nieuwe peuteratelier is onlangs volledig opgeknapt en opnieuw ingericht.

Er is centraal in het gebouw een uitdagende en vrolijk ingerichte ruimte ontstaan die optimaal is afgestemd op de nieuwsgierigheid en ondernemingslust van de peuters. Ze kunnen zich volop uitleven in de themahoeken en tijdens activiteiten wordt geregeld samengewerkt met de kleutergroepen. De medewerkers op het peuteratelier hebben ruime ervaring met deze leeftijdsgroep. Zij weten de peuters uit te dagen en bieden ze een leerrijke omgeving aan waarin zij zich optimaal verder kunnen ontwikkelen.

Belevingsconcert en peutergym

De Tichelaar is trots dat met deze uitbreiding het aanbod op de kinderdagopvang nog beter op de verschillende leeftijden van de kinderen en bijbehorende behoeften afgestemd wordt. Ook organiseren de coaches van Zonnekinderen een aantal activiteiten, waaronder een belevingsconcert met een heuse harpiste in samenwerking met onze Bolle Buiken en Babycoach Mirjam en peutergym door onze Sportcoach Lloyd. Dit is voor alle kinderen van 0 tot 3 jaar en is geheel kosteloos. Om u de gelegenheid te geven uw vragen te stellen en om het vernieuwde Peuteratelier op uw gemak te kunnen bekijken organiseert De Tichelaar in de week van 22-26 oktober een inloopweek. U bent gedurende de dag welkom om een kijkje te komen nemen en... uw kind mag gerust een vriendje of vriendinnetje meenemen!

Korenavond bij Sasa

ANGEREN - Zaterdag 27 oktober presenteert het Sasa-zangkoor Zang en Vreugde haar jaarlijkse korenavond. Een avond die in het teken staat van zingen en daar plezier aan beleven. Waarmee het koor haar naam eer aan doet.

De avond begint om 19.30 uur met een openingswoord van de voorzitter van de Sasa, waarna vijf koren proberen om een prachtig optreden te verzorgen en er een gezellige avond van te maken.

Zang en Vreugde gaat als eerste van start en achtereenvolgend treden op: Face uit Druten, Exotherm uit Huissen, Eh-meezing uit Bemmel, De Waalzangers uit Nijmegen. In de pauze zullen er loten verkocht worden en daarmee zijn mooie prijzen te winnen.

De korenavond is op zaterdag 27 oktober om 19.30 uur in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. De zaal is open om 19.00 uur.

Avondje

'omdenken'

in Theaterkerk

BEMMEL - Roy Demon is bij zijn stages op de Pabo, als voetbaltrainer zijnde, maar ook als president bij de carnaval, al vaak aan het woord geweest. Door vooral veel te dóén kwam hij op veel nieuwe (les)ideeën.

Hij vond het tijd om afscheid te nemen van zijn vaste baan in de logistiek en wil nu zijn ideeën gaan presenteren! Dit gebeurt op donderdag 25 oktober in een prachtige setting. In de Theaterkerk in Bemmel brengt hij anekdotes en probeert hij met zijn gasten een avond te vullen met 'omdenken'. Hierdoor komt men, aldus Roy, tot ervaringsgericht leren. Voor iedereen binnen het onderwijs een must om naar te komen luisteren! Ook wil hij mensen vanuit het verenigingsleven aanspreken. Twijfel niet, kaartjes kosten tien euro en zijn te verkrijgen bij Boekhandel 'De Toren van Bemmel'. De inloop is vanaf 18:45 uur. Start presentatie 19:30 uur.

Kerstmarkt in Zandse Kerk

KerstmaKerstmarkt in de Zandse Kerk - sfeerimpressie 2017. (foto: H. Geerts)

HUISSEN - Op zondag 9 december vindt van 11.00 tot 17.00 uur weer een kerstmarkt plaats in de Zandse Kerk.

"Wij nodigen geïnteresseerden van harte uit een standplaats te reserveren voor deelname aan onze bijzonder sfeervolle kerstmarkt, met muzikale medewerking van Torkest en onze zeer befaamde kerststal op de achtergrond.

Wij streven naar een gevarieerde samenstelling van type kramen (circa 30) waar vooral kerstartikelen in uiteenlopende variaties worden aangeboden. Zelfgemaakte kerststukjes en kerstversieringen, of andere creatieve producten in de sfeer van de kerst, hebben onze voorkeur.

Dit jaar beschikken wij over tafels (160 x 80 cm voor twintig euro per stuk) en over marktkramen met opbouw (200 x 80 cm voor dertig euro per stuk). Geïnteresseerden dienen hun belangstelling voor deelname zo spoedig mogelijk. (uiterlijk 26 november) aan ons kenbaar te maken. Bij voorkeur per mail naar info@zandsekerk.nl. Of neem telefonisch contact op via 06 14803998. Voor meer informatie, bezoek onze website (www.zandsekerk.nl) of onze facebookpagina (www.facebook.com/zandsekerk)."

En ook diploma B is binnen!
Caroline, van harte gefeliciteerd.
Goed gedaan hoor. En nu al weer bezig voor C.
Groetjes van Berry, José en Mark

Hiep hiep hoeraaaaa
Op 12 oktober is Johan 60 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd!
Xxx van ons allemaal
En pootjes van alle hondjes

Hoera deze knappe kanjer
heeft zijn B diploma
Gefeliciteerd en dikke kus
Opa en Oma blub....

Foto: Bas Pere

Hieperdepiep Hoera!Sophie heeft zwemdiploma A

Gefeliciteerd lieverd! Toppie gedaan!

Kus van je zus DaniquePapa en Mama

Deze knapperd is leerling mediator

Knap gedaan Thijs

Gefeliciteerd van opa Boef en oma Astrid

Kiano en Milo, worden op
21 en 31 oktober
8 en 6 jaar.

Proficiat en dikke kus Opa en Oma.

Lieve Tessa,
Sweet Sixteen op 16 oktober.
En ook je brommer rijbewijs.
Succes, we duimen voor je!
Liefs Papa, Mama, Denny en Fenna.

Lieve Jesse,
Van harte gefeliciteerd met je 3e verjaardag!
Dikke kus van papa, mama, Mark en Robert

Hartelijk gefeliciteerd met jouw 11de verjaardag op vrijdag 19 oktober. Hele leuke en gezellige dag toegewenst van opa Ard en oma Luus

Op 23 oktober wordt deze dame al
9 jaar.

Zij vindt heel veel dingen leuk
maar ...het aller-leukst…..is Bink

Van Harte gefeliciteerd
van opa en oma's.

mde

20 oktober word dit kleine mannetje alweer 16!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
liefs Opa en Oma

Gefeliciteerd
Samen 120 jaar
Ingrid & Hietel

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen Heijendaal-DS5 en was pas in de derde set dichtbij de setwinst. Helaas werd die set nipt verloren; de andere sets werden ook niet gewonnen… Dus een duidelijk verlies partij.(0-4)(21-25/09-25/24-26/12-25).

Heijendaal-DS11 speelde uit bij Tweestroom-DS2 en verloor nipt de 1ste set.(26-24) De andere sets werden door Tweestroom duidelijk gewonnen; dus 5 punten voor de ranglijst.(4-0)(26-24/26-18/25-19/25-20). Tweestroom-DS3 ontving Heijdendaal-DS-10 en kan alleen in de 4de set tot een nipte setwinst komen.(28-26) De andere sets waren voor de bezoeksters.(1-3)(18-25/21-25/17-25/28-26). Pegasus-HS9 speelde uit bij Tweestroom-HS1 en was in de 1ste set dicht bij setwinst;,helaas nipt ver;oren.(26-24). De andere sets waren voor Tweestroom-HS1; dus een fraaie overwinning.(4-0)(26-24/25-18/25-19/25-20)

De aspiranten teams speelden hun uitwedstrijd. Tweestroom-MC1 speelde uit bij Trivos-MC4, geen uitslag bekend. Livo-JB1 ontving de mixe-jongens van Tweestroom-JB1 en won deze strijd met 3/1. Tweestroom-JC1 ging op bezoek bij Vocasa-JC1 en won deze strijd overtuigend met 4-0.

Steun het paasvuur in Gendt

Steun het paasvuur in Gendt

GENDT - Onlangs is de actie Lingewaard Doet gestart. Alle huishoudens in Gendt kunnen hiermee een plaaatselijk initiatief steunen. Ze ontvingen een cheque van 7,50 euro. Eén van de initiatieven is het paasvuur in Gendt.

Al jaren is het Gendtse paasvuur het grootste en best bezochte paasvuur in de gemeente. Sinds dit jaar wordt heet paaasvuur georganiseerd door Right Direction Music (RDM). Zij hebben het paasvuur weer nieuw leven ingeblazen. De lampionnenoptocht was een succes en ook de activiteiten op het terrein van het paasvuur sloegen enorm aan. In 2019 willen ze dit succes herhalen en het paasvuur nog mooier maken. Hiervoor kunnen zij de financiële steun van alle dorpsgenoten gebruiken. Kijk op lingewaarddoet.nl en doneer voor het paasvuur.

Ingezonden brief

Repetitie-moment. (foto: Maurice Gemmeke)

Het LWMK in de problemen?

In de jongste uitgave van Hét GemeenteNieuws van 3 oktober stond een artikel over het aanstaande, niet geringe, 100-jarige jubileum van het Lingewaards Mannenkoor. Opgericht in 1919 dus.

Maar ook de voortdurende zoektocht naar jonge mannen met tenorstemmen werd belicht. Maar we mogen niet discrimineren op leeftijd, daarom nodigen we alle mannen uit die nu nog vastgeplakt zitten aan pluche of leer, een keer mee te komen zingen op dinsdagavond in Het Stedium, Muntstraat 10 te Huissen. Stoute schoenen aantrekken mag ook! Je bent welkom van 20:00 uur tot en met derde helft.

Maar nu de serieuze kant van dit stukje. Uw scribent kreeg dinsdagmiddag 9 oktober al een paar telefoontjes en ’s avonds bij de koorrepetitie een hoop commotie over zich heen.

Wat is hier aan de hand? De bijgeplaatste foto blijkt een foto van een dameskoor te zijn! Da’s dus niet goed, want ze heten al bijna een eeuw 'Lingewaards Mannenkoor'. Het schaamrood vloog me naar de kaken. Nu kan ik wel allerlei smoezen bedenken waar het fout is gegaan, maar ik kan ook ruiterlijk toegeven dat ik het fout het gedaan. Bij deze dan: “Ik heb het fout gedaan! Duizend excuses erbij aan alle belanghebbenden en dan moet het maar klaar zijn!”. Als je mee wilt zingen bel de secretaris, Theo Vermaas op 026 3257408. En voor klachten bel Hans Koster op 06 53966931. (Nu nog proberen een goede foto erbij te plakken!)

Hans Koster

Opening carnaval in Keulen

HUISSEN - Op 11-11 is de opening van het carnaval. Dat wordt nergens anders zo groot gevierd als in Keulen. De hele binnenstad bruist met zangers, bandjes, blaasorkestjes en andere artiesten. Tienduizenden verklede feestende, dansende en zingende mensen.

"Dit is een unieke happening die je een keer moet hebben meegemaakt! De Rienblaozers gaan daar naar toe om ook muziek te maken en mee te feesten. We hebben een bus gehuurd en we vertrekken zondag 11 november stipt om 07:00 uur uit Huissen en zijn daar rond 21:00 uur weer terug.

Wilt u mee? Dan zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar! Busreis retour naar Keulen kost 30 euro. WhatsApp Jan Stuurman op 06 17962293. Opstap (en uitstap) plek: B & B Café-Biljart De Gouden Engel, Helmichstraat 13 in Huissen. Vertrektijd: 07:00 uur.

Wie niet weg is, is gezien!

HUISSEN - Waar denk je aan als je dit leest. Natuurlijk als eerste aan verstoppertje spelen. En dat hebben we gedaan. De kinderen van 3 - 12 jaar verstopten zich op de gekste plaatsen in de kerk.

In de preekstoel, achter het orgel, in de consistorie, de keuken en achter de gordijnen. Het plezier straalde er vanaf. Zo begon de Kliederkerk. Daarna konden de kinderen spelletjes gaan doen of knutselen. Dobbelen over keuzes die je wel of niet maakt en waarvoor je je soms wel eens zou willen verstoppen. Een grote vis versieren om daarna geblinddoekt ‘Visje prik’ te kunnen doen. Of marmeren met scheerschuim. Wat komt er onder een dikke laag schuim met verf tevoorschijn? Wat willen we wel of niet laten zien. En welk Bijbelverhaal zit onder al deze activiteiten verstopt? Je raadt het al. Jona in Ninevé, een vreselijke storm en een hele grote vis. We zingen erover en luisteren naar het verhaal. En tot slot is er limonade met iets lekkers erbij. De eerstvolgende Kliederkerk wordt gehouden op zondag 9 december van 14-16 uur. Noteer alvast de datum en kom meedoen. Vind je het leuk om mee te organiseren. Ook dat is mogelijk. Neem contact op met ons op via kliederkerkhuissen@gmail.com.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 21 oktober 10.00 uur. Voorganger mw Bettie Woord, proponent. Iedere vrijdagmiddag bent u van harte welkom tussen 14 – 16 uur. Elkaar ontmoeten bij een kopje koffie of thee.

Gendts muziekspektakel: 'Vrienden van De Klok Live'

GENDT - Op zaterdag 3 november vindt in zalencentrum De Klok in Gendt, voor de eerste keer het muziekspektakel 'Vrienden van De Klok live' plaats.

Het idee is ontstaan doordat een stelletje muzikanten van verschillende bands bij elkaar gingen zitten, en met het idee kwamen om een gezamenlijke muziekavond te organiseren. De mannen van De Klok vonden het ook een geweldig idee, en zo is deze eerste editie van de 'Vrienden van De Klok Live' ontstaan.

Verdeeld over twee podia (het Rockcafé en de Popzaal) laten vier regionale bands hun muzikale kunnen horen. Tussen de acts door zal discotheek The Wave life-video's tonen en laten horen.

In het Rockcafé zal de rock coverband Misty Giant het spektakel openen met alleen rocksongs uit de seventies, daarna zal Seven Days Music het toneel overnemen in de popzaal, en moderne popsongs ten gehore brengen. In het Rockcafé neemt daarna de rock/blues band Jangle uit Huissen het stokje weer over. De avond wordt afgesloten door de Bemmelse pop- en rockcoverband New Sensation. Tussentijds zal er in het Rockcafé nog een verrassingsoptreden zijn. Al met al een muziekspektakel dat je niet mag missen. Toegangskaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij De Klok in Gendt vanaf 15 oktober.

Jansen Totaal Wonen trakteert op pannenkoeken van Boerderij De Lande

HUISSEN - Speciaal voor alle 'kleine toekomstige' klanten, trakteert Jansen Totaal Wonen op gratis pannenkoekenvouchers.

Ontvang tijdens de herfstvakantie van maandag 15 - zondag 21 oktober een pannenkoekenvoucher bij jouw aankoop. Deze voucher kun je verzilveren bij Boerderij De Lande. "Tijdens de herfstvakantie zijn wij elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Dat wordt eerst even onze nieuwe najaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna lekker pannenkoeken eten bij onze buren. Wij zien je graag in onze showroom!"

Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen (www.jansentotaalwonen.nl).