GN Lingewaard

7 september 2016

GN Lingewaard 7 september 2016


Fotoclub ZilverCam in Huissen

HUISSEN - Iedereen is wel eens bezig met fotografie de een wat serieuzer dan de ander maar we willen allemaal een leuke en kwalitatief mooie foto laten zien. Dat is de reden geweest om een aantal jaren geleden de fotoclub ZilverCam op te richten, een kleischalig clubje met een aantal mensen die het leuk vinden om met fotografie bezig te zijn.

We zijn naast een klein clubje ook zeer laagdrempelig, houden de kosten zeer laag en het maakt niet uit op welk niveau je instapt. Eens per maand komen we bij elkaar in zalencentrum De Brink voor wisselend praktijk- en theoriesessies met belichting, standpunt, fotobewerking en dergelijke die we dan weer gebruiken in de praktijksessies.

Naast de sessies gaan we er ook wel eens op uit met een fotograaf om te leren van zijn kennis of nodigen we iemand uit voor een specifiek onderwerp. Wilt u aan de slag met fotografie dan is dit een uitgelezen kans want we hebben weer een paar plekjes voor nieuwe leden. We komen voor de eerste sessie van het nieuwe seizoen op 10 september weer bij elkaar van 10.00 tot 12.00 uur in zalencentrum De Brink in Huissen. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen en we zullen onder het genot van een kopje koffie alle vragen beantwoorden.

Bekijk ons op de website: www.zilvercam.nl bellen kan ook met Jaap Rotteveel 0623516345 en we hopen u als nieuw lid te mogen verwelkomen op 10 september.

A night at the opera in Ressen

Op Monumenten-zaterdag 10 september kunt u overdag en 's avonds genieten van prachtige klanken op Rustiek Erfgoed Ressen. Foto: Jeroen Meuwsen

RESSEN - Na een mooie zomerconcertreeks vindt op Monumenten-zaterdag 10 september de finale plaats ter behoud van Rustiek Ressen en Bemmel. 's Middags is er een actief matinee met Russian high tea ter introductie van de opera. 's Avonds klinkt een waar operaconcert. Ware nostalgie in het kerkje, de tuinen en de Kosterij.

Op de Monumenten-zaterdag kunt u het kerkje bezoeken en vragen stellen. Het matinee start om 15.00 uur. Zin om mee te zingen/spelen met de canon van Tallis? Kom op tijd met je instrument en standaard. Voor bladmuziek zie: www.TalentoMetissimo.nl. Verhalend musiceren en integreren is een van de kenmerken van talentontontwikkeling bij de stichting T.Metissimo. Vanaf 16.00 uur start het operagezelschap Music Take In met een Russian high tea-programma met Opera introductie. Pracht klanken op unieke locatie, kom genieten!

De finale is op zaterdagavond, dé avond middenin het Monumentenweekend. Om 20.00 uur begint het slotconcert. Een spreker - namens de Historische Kring - vertelt over de geschiedenis van de Koningshof Rexne. De enthousiaste prachtstemmen en musici van de stichting Music Take In nemen de toehoorder vervolgens mee op een heerlijke reis door operaland onder genot van een drankje. De internationale professionele toptalenten genieten wereldfaam. De 'muzikale klik' is groot en het plezier straalt ervan af! Wonderschone klanken met prachtige samenzang.

Het matinee is gratis. Avondconcert-kaarten zijn: 12,50 of 15,00 euro op de avond zelf. Ze zijn te bestellen via www.TalentoMetissimo of www.MusicTakeIn; 0481 465786 en 06 25506566 (Karen).

Verjongde Tennisclub Doornenburg

DOORNENBURG - In de week van 3 oktober tot en met zondag 9 oktober wordt weer het jaarlijkse -door TC Doornenburg georganiseerde- VANNU open tennistoernooi gespeeld.

Het herfsttoernooi in Doornenburg wordt georganiseerd voor heren-, dames- en gemengde dubbels. Het open toernooi is 25-jaar geleden gestart als een toernooi voor de oudere jongeren met een leeftijd vanaf 35 jaar. Dit jaar is de leeftijdsgrens verschoven naar 25 jaar, zodat ook jongere tennissers de gelegenheid krijgen om hun krachten te meten en de gezelligheid te proeven op het Vijzelpad in Doornenburg. De toernooileiding nodigt tennissers uit de regio uit om zich voor 18 september in te schrijven op toernooi.nl.

Rouwverwerking: Rafaëlgroep: Rouwen kun je samen doen…

BETUWE - In de R.K. parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. 2016: 3 en 24 oktober, 14 en 28 november, 19 december; 2017: 9 en 30 januari, 20 februari. Terugkombijeenkomst 8 mei. Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7, Bemmel. 2016: 4 en 25 oktober, 15 en 29 november, 20 december; 2017: 10 en 31 januari, 21 februari. Terugkombijeenkomst 9 mei.

Opgave voor deelname vóór 22 september bij het Secretariaat R.K. parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel, 0481 451371 (keuze 1) e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of Centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Markt 7, 6681 AE Bemmel, 0481 372959; e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl. "Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op donderdag 15 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Opgave Informatieavond vóór 14 september bij genoemde Secretariaten t.a.v. de Rafaëlgroep.

Dames Platform Huissen geeft gratis kennismakingsavond

Foto: Foute Boel show DPH

HUISSEN - Op dinsdag 13 september gaat het nieuwe seizoen van het Dames Platform Huissen (DPH) van start.

Het bestuur is er weer in geslaagd om voor u een gezellig en interessant programma samen te stellen. Het heeft gemeend om deze openingsavond gratis toegankelijk te maken voor alle dames die nieuwsgierig zijn naar deze gezellige vrouwenvereniging.
En nodigt u geheel vrijblijvend uit om deze avond kennis te komen maken en heet u van harte welkom. Breng gerust uw vriendin, kennis of buurvrouw mee. Normaal betaalt u vijf euro, nu dus gratis!

Het bestuur zal deze avond op 13 september openen met het thema 'Wat is de moeite waard'.
Dames van de a- capella zanggroep De Borrelnootjes zullen optreden. De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

Het Dames Platform Huissen heeft iedere tweede dinsdag van de maand een avondbijeenkomst in zalencentrum De Valom. Leden krijgen iedere maand een uitnodiging voor de desbetreffende avond.
Het hele jaar programma is binnenkort te zien op www.dph-huissen.nl en op de facebookpagina van het Dames Platform Huissen: www.facebook.com/dph.huissen
Tevens wordt er in het voorjaar een mooie fietstocht georganiseerd en twee keer per jaar een gezellige dagtocht. Mocht u besluiten om lid te worden, betaalt u dertig euro voor het hele seizoen.

Testleiders gezocht voor fittest Galm in Huissen en Angeren

LINGEWAARD - We maken ons op voor ronde 2 van Galm. Ditmaal richt het project zich op de doelgroep 65 – 80 jarigen uit Huissen (Zilverkamp) en Angeren.Mensen die zich aanmelden voor Galm starten met een fittest. In deze test worden verschillende onderdelen van lichamelijke fitheid en gezondheid gemeten zoals bloeddruk, lengte & gewicht, lenigheid, kracht, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen. Tijdens de test zijn er fysiotherapeuten aanwezig die ervoor zorgen dat iedereen veilig kan deelnemen en een toelichting geven op de behaalde resultaten. Na afloop van de fittest kunnen deelnemers zich opgeven voor een sport- en beweegprogramma.

Voor deze test, die voor deelnemers een eerste opstap naar een sportiever en gezonder leven is, zoeken wij testleiders voor de diverse onderdelen. Er wordt ter plekke een instructie gegeven en de onderdelen zijn gemakkelijk uit te leggen aan de deelnemers.

Wie zoeken we?
- personen vanaf 16 jaar;
- met enthousiasme om bewegen te stimuleren;
- die communicatief vaardig zijn;
- die bereid zijn te helpen bij de fittest (één of twee dagen)

Wanneer?
Vrijdag 14 oktober 9.00 – 14.00 in Angeren (Dorpshuis)en/of
Zaterdag 15 oktober 9.00 – 14.00 in Huissen (Sporthal de Brink)

Ben je beschikbaar en wil je graag helpen, of meer informatie? Mail of bel dan met Nick van der Ham via n.vanderham@swlingewaard.nl of 06 83678991.

Van Kerk naar Theater (27)


BEMMEL - Jos Oude Ophuis: In 1948 ben ik in Gendt geboren. Ben getrouwd met Annie en samen hebben wij twee kinderen: Bas en Kim. In 1959 verhuisden we naar Bemmel omdat de Landbouwschool, waarvan mijn vader hoofd was, naar Bemmel werd verplaatst. De ABTB had hiertoe besloten vanwege de centrale ligging van ons dorp. Vanuit Arnhem verzorgde deze Bond de boerenopleidingen in Nederland.


Mijn opleiding genoot ik aan de LTS en UTS en het stageadres werd tevens mijn eerste werkplek. Later kwam ik bij Dobbelman terecht. Hier ging ik aan de slag bij de technische dienst. Al werkende besloot ik de lerarenopleiding te volgen en tien jaar later begon ik als docent bij de Dr. Poelsschool aan de Goffertweg. Op deze VMBO gaf ik metaaltechniek, zowel praktijk als theorie. Tot aan mijn 64ste, mijn pensioen, heb ik er gewerkt.

Misjá en Frits vroegen mij en Bert Pietersen huismeester te worden in het Nootgebouw. Mijn buurman Jan Gosselink heb ik er later bij gevraagd en samen hebben we dit opgepakt. Deze taakverdeling werkte perfect en zo zijn we als het ware doorgerold naar het kerkproject. Vanaf het eerste uur, toen de kerkbanken verwijderd moesten worden, ben ik er al bij betrokken. Ik heb er de tijd voor, het is gezellig en het wordt goed aangestuurd. Het is mooi dat de kerk een nieuwe invulling heeft gekregen, terwijl het mortuarium en het kerkhof kunnen blijven bestaan. Hierdoor wordt wat mij betreft recht gedaan aan zowel de oude als nieuwe functie van dit prachtige gebouw. In de pastorie en de kerk verrichtte ik al hand- en spandiensten in overleg met Ben Francissen.

Naast mijn betrokkenheid bij bovenstaande projecten, ben ik in ons dorp altijd actief geweest in het verenigingsleven. Sinds 1968 zit ik al bij tafeltennisvereniging Essentia. Ook ben ik Senaatslid van carnavalsvereniging De Blauwe Pony. Verder mag ik graag skeeleren bij De Sprinters en zing ik bij het Donatuskoor en Invoice. Dit jaar liep ik voor de 18de keer de Vierdaagse. Ik bind graag de schaatsen onder om toertochten te maken. Met Annie wandel en fiets ik veel. Regelmatig gaan we met de caravan op pad en af en toe maken we een mooie verre reis. Kortom, er is nog genoeg te beleven.

Uitnodigingsbrief Galm Lingewaard valt binnenkort op deurmat

LINGEWAARD - Inwoners van gemeente Lingewaard in de leeftijd van 65 – 80 jaar uit Angeren en uit de wijk Zilverkamp in Huissen kunnen vanaf het weekend van 14 en 15 oktober ervaren hoe gezond en gezellig het is om samen in beweging te zijn.

Op die dag biedt Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met Gemeente Lingewaard, SWOH, SASA, SWOG, volleybalvereniging Setash, Gelderse Sport Federatie, fysiotherapie Marten van der Ploeg, Optimaal Fysio en Broersen en Van Oeyen een fittest aan speciaal voor volwassenen die onvoldoende actief zijn en graag weer energieker en vitaler in het leven willen staan.

De gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard sturen inwoners van 65 - 80 jaar uit Angeren en Huissen (Zilverkamp) op 12 september een brief. Als u een brief op uw deurmat vindt, kunt u zich aan- of afmelden voor deelname aan het project. Wanneer u dit doet vóór 22 september dan krijgt u geen bezoek van een medewerker van het project. Reageert u niet dan wordt u in de week van 26 september bezocht door vrijwillige medewerkers die u nadere toelichting over het project geven en/of vragen over het project beantwoorden. Mensen die interesse hebben kunnen zich dan direct opgeven voor de fittest.

Het project is een beweeg- en gezondheidsproject voor volwassenen die aan hun fitheid en gezondheid willen werken en nog niet voldoende bewegen. In het programma wordt naast de wekelijkse beweeglessen ook voorlichting gegeven over verwante onderwerpen zoals gezonde voeding, medicijngebruik en ontspanning. Daarbij is er voor deze doelgroep ook een mogelijkheid om valpreventie lessen in de Galm te volgen, dat is het Galm+ programma.

Dinie Doornenbal uitgelicht in Kunstlokaal

BEMMEL - Dinie Doornenbal is vanaf 10 september de uitgelichte kunstenaar in Kunstlokaal Bemmel. Dinie woont en werkt in Haalderen en zij toont een selectie van haar beelden gedurende drie maanden in de galerie van de vereniging Kunstgroep Bemmel Haalderen.

Dinie maakt beelden in steen en brons. In 1995 maakte zij voor het eerst kennis met de techniek van bronsgieten volgens de verloren-was-methode (cire perdu) bij Loek Hambeukers aan wat toen heette 'De Kleine Akademie' in Bemmel, de voorloper van de huidige Open Academie. Bij Zepplinn in Doornenburg vervolgde zij haar zoektocht naar andere technieken en het gebruik van andere materialen. Dat leidde tot beeldhouwen en uiteindelijk tot een gecombineerd gebruik van steen met brons en hout met brons.

Dinie vindt haar inspiratie in het levensverhaal van mensen. Met de input van dat verhaal gaat haar creatieve geest werken en zo komt de creatie tot stand. Zij werkt graag buiten in de vrije natuur, waardoor zij met veel energie, passie en toewijding aan haar kunstwerken kan werken. Een kunstwerk passend bij een persoonlijk verhaal. Elk object is uniek.

De verrassende resultaten van haar aanpak zijn te zien op deze expositie in Kunstlokaal, Dorpsstraat 41, Bemmel. De opening is op zaterdag 10 september om 16.00 uur.

Gouden huwelijk Geert en Henriëtte

BEMMEL - In 1961 ontmoeten Geert Hendriks en Henriëtte Derks elkaar tijdens het dansen op de Gendte Kermis. Daarna worden afspraakjes gemaakt na het lof op zaterdagavond. Na een half jaar mag Geert mee naar de Karstraat, naar het huis van Henriëtte om kennis te maken met pa en ma Derks. Die vragen Geert natuurlijk het hemd van het lijf.

Zo is de verkeringstijd begonnen. ' s Avonds om half 11 begon pa Derks altijd de wekker op te draaien, de asbakken leeg te gooien, dan wisten Geert en Henriëtte precies hoe laat het was… tijd om afscheid te nemen! In 1965 overlijdt ma Derks. Na 5 jaar verkering betrekken Geert en Henriëtte het huis aan de Karstraat in Bemmel, ze trekken in bij pa Derks, die dan al behoorlijk op leeftijd is. Op 10 september 1966 trouwen Geert en Henriëtte.

Geert werkt in de kwekerij in Lent samen met broer Cor en vader en moeder Hendriks. In de Karstraat heeft Henriëtte de zorg voor pa Derks. In deze tijd worden vier dochters geboren. Pa Derks kan de geboortes van de twee oudste dochters nog meemaken.

Na 9 jaar in de Karstraat te hebben gewoond, verhuizen Geert en Henriëtte naar het huis van Pa en Ma Hendriks in de Bergstraat in Lent bij de kwekerij. Na 27 jaar daar gewoond en gewerkt te hebben komt De Waalsprong en wordt het bedrijf verkocht. Geert en Henriëtte verhuizen naar Bemmel naar de Zandsestraat waar zij nu 15 jaar met veel plezier wonen. Er worden in deze tijd 7 kleinkinderen geboren, waar ze apetrots op zijn. Geert en Henriëtte vieren hun gouden huwelijksjubileum op 10 september met een gezamenlijke vakantie met het hele gezin.

VVD: Kermisattracties Lingewaard oude meuk en te weinig

Als het aan de VVD ligt moeten er op de kermis meer attracties staan. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT/BEMMEL – De kermissen in Lingewaard hollen in kwaliteit en kwantiteit sterk achter uit. Zeker in de kleine kernen en Gendt. Op die kermispleinen was het armoe troef. Veel attracties waren oude meuk, zo heeft fractievoorzitter van de VVD Matthew van de Woerdt met eigen ogen geconstateerd. Het college is om opheldering gevraagd.

De aanleiding was de afgelopen kermis in Gendt. Volgens Van de Woerd stond het Julianaplein vorige week maar voor de helft vol. „En wat er staat is niet van deze tijd. Ik vind het echt oude meuk.", zo is zijn opvatting. Ook van kermisbezoekers heeft hij negatieve reacties gehoord.

Als het aan de VVD ligt moeten er op de kermis meer attracties staan. (foto Sjaak Veldkamp)

Een kermis is volgens Van de Woerdt een volksfeest en niet alleen een goedlopende feesttent. “Een kermis moet voor iedereen gewoon leuk zijn.” Families komen zondags bij elkaar. Een bezoek met de kinderen aan de kermis ziet Van de Woerdt als een traditioneel uitje. Volgens geluiden uit de bevolking heeft de karige kermis alles met geld te maken. Kermisexploitanten mijden Lingewaard vanwege te hoge pachtprijzen en voorwaarden. Van de Woerdt wil er niet op vooruitlopen door te stellen dat Lingewaard met minder inkomsten tevreden moet zijn. Voordat de VVD een mogelijke oplossing wil noemen, wil het eerst inzicht krijgen in de procedure van inschrijven, pachtprijzen en voorwaarden.

In het verleden was de organisatie van de kermissen, met uitzondering van Huissen, uitbesteed aan een kermisexploitant. Nu heeft de gemeente de organisatie van alle kermissen in Lingewaard in eigen hand. De pacht van standplaatsen wordt door inschrijving gegund.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs zoekt vrijwilligers

BEMMEL - De tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 17 september is op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Op de kinderkleding- en speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen. Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Op onze site staat ook informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl.

Badmintonclub Bemmel start nieuw seizoen

BEMMEL - Iedereen heeft natuurlijk wel eens gebadmintond! Is het niet op de camping tijdens vakanties dan is het wel op een mooie zomeravond op straat.

Badminton is een reactiesport waarbij je snel moet reageren met je armen, handen, benen, voeten en hoofd tegelijk. Een intensieve en uitputtende sport, waarbij je uithoudingsvermogen behoorlijk op de proef wordt gesteld. De combinatie van inspanning, ontspanning, vaardigheid, uitdaging en vooral de gezelligheid maakt het een hele complete sport.

Op 7 september start het nieuwe seizoen weer voor Badmintonclub Bemmel en nieuwe jeugd- en seniorleden (leeftijd van 7-70 jaar) zijn zeer welkom bij deze gezellige club! Er wordt iedere woensdagavond gespeeld en er is ruimte voor beginners (die een training kunnen volgen) tot aan ervarenere, meer competitief ingestelde spelers. Kijk op www.bcbemmel.nl voor meer informatie en speeltijden. De eerste drie keer kan iedereen gratis en vrijblijvend meespelen om daarna te beslissen over een eventueel lidmaatschap.

Andro de Jong: gastkunstenaar in Kunstlokaal Bemmel

BEMMEL - Vanaf zaterdag 10 september is Andro de Jong de gastkunstenaar in Kunstlokaal Bemmel. Andro woont en werkt in Lent en toont een selectie van zijn twee- en drie-dimensionaal werk gedurende drie maanden in de galerie van de Vereniging Kunstgroep Bemmel Haalderen.

Andro maakt zijn (acryl)schilderijen op doek, papier, karton en hout. Belangrijk in het ontstaansproces van zijn schilderijen is het voortdurend neerzetten, herhalen, wegstrepen en weer toevoegen van bepaalde vormen. Het beeld dat daardoor ontstaat is belangrijker dan de vorm waarvoor is gekozen. De vormen waarvoor hij kiest, vissen, boten, eieren, huizen en gereedschappen verdwijnen soms voor een tijdje en komen weer terug.

Zijn werk lijkt een verhaal te vertellen maar vaak is dit van ondergeschikt belang. Dit geldt eveneens voor zijn objecten. De objecten die hij maakt stelt hij vaak samen uit gevonden materiaal. Hij beschildert, bekrast ze of omwikkelt ze met draad. Omdat hij doorgaans tegelijk aan meerdere schilderijen en objecten werkt, zie je een sterke interactie tussen zijn twee- en driedimensionale werk.

De opening van deze gastexpositie is zaterdag 10 september om 16.00 uur in Kunstlokaal, Dorpsstraat 41, Bemmel.

Reünie Sancta Maria

HUISSEN - "Aangezien Sancta Maria eind dit jaar een tijdelijke huisvesting krijgt in verband met nieuwbouw, lijkt het ons leuk om in het 'oude' Sancta een Meet & Greet te organiseren voor oud- en huidige medewerkers van de locatie Sancta Maria. Dit zal plaatsvinden op 7 oktober van 19.30 tot 24.00 uur."

"Voor dit festijn vragen wij een eigen bijdrage van 7.50 euro. Voor dit groot gebeuren kun je je opgeven tot 9 september bij de receptie van Sancta Maria. Je krijgt dan een bewijs van betaling, deze dien je op de avond zelf in te leveren. Wij hopen op een grote, maar vooral gezellige opkomst!"

Vierde Nao-zommer concert door Dick van Altena op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Dick van Altena komt opnieuw naar kasteel Doornenburg voor een sfeervol solo optreden in de prachtige ridderzaal. In het unieke, semi-akoestische Noa-zommerconcert in Doornenburg gaat het om de man, zijn gitaar en zijn liedjes.

Dick van Altena brengt dan zijn zijn mooiste dialectliedjes in combinatie met Nederlandstalig en enkele country-klassiekers. Dick is geboren in 1957 in Oosterhout, in het hartje van de Over-Betuwe in Gelderland. Inmiddels vinden ruim 1000 liedjes daar hun oorsprong. Hij ontpopte zich als zanger, gitarist, producer en vooral als schrijver, van countrysong tot kinderliedje. Aanvang 20.00 uur, entree 10,00 bij reservering vooraf, 12,50 euro aan de kassa (indien nog voorradig). Informatie reserveren: 06 22850335 of administratie@kasteeldoornenburg.nl (www.kasteeldoornenburg.nl). Na afloop is het gezellig na-borrelen in het kasteel. Tijdens dit concert bestaat ook de mogelijkheid om cd's te kopen.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 10 september van 14.00 – 16.00 uur in het Kantoor SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Column

Geloof

Na het overlijden van mijn ouwe heer hebben veel mensen me gecondoleerd. Mensen in het dorp, mensen waar ik als ondernemer een zakelijke relatie mee heb. PvdA raadslid Maarten van den Bos, die in mijn stukjes bij tijden met azijn wordt besprenkeld, heeft ook gereageerd. Dan wil ik graag geloven, de wereld is zo slecht nog niet. Hoe oud is je vader geworden, zo was na de condoleance steevast de vraag. 86, zeg ik dan. De reacties waren divers. Soms hoorde ik, mooie leeftijd. Bestaat er een mooie leeftijd om dood te gaan? Zeker, het kan een opluchting zijn. Voor de rouwkaart van mijn ouwe heer heb ik geschreven. Als het lichaam je fluistert, ik ben op. Dan wil je alleen maar sterven. Ik, moet er niet aan denken dat mijn lichaam op 150-jarig leeftijd nog steeds actief wil zijn. Stel je voor, ik ben dan al zeer lang een doelgroep voor snelle reclamejongens die omroep Max tv-spotjes aanbieden. Reclame voor incontinentieproducten, geheel verzorgde busreizen langs de Moezel en onzichtbare gehoorapparaten. Maar ook reclame voor een vingerveegtelefoon waarmee je op latere leeftijd eenvoudig kunt bellen en de noodzakelijke handelingen kunt uitvoeren als je plots wordt gebeld. Stel je voor, mijn lichaam houdt mij nog zeker vijftig jaar op deze wereld. Niet getreurd, elk nadeel heb zijn voordeel. Ik heb dan deze gemeenteraad, inclusief de aardige en sympathieke Maarten van den Bos, glansrijk overleefd. Voordat ik aan de Hemelpoort sta heeft een aantal raadsleden van Petrus op de donder gekregen en zijn hopelijk linea recta naar de hel gestuurd. Er zijn namelijk raadsleden die met de gedachte rondlopen om hun raadsfractie uit te breiden met Sjaak van de Welk, inclusief zijn raadszetel. Ja, die. Het stoute raadslid uit Doornenburg. Het geroyeerde raadslid van LBL die zijn billen afveegt met integriteit. Raadsleden die stoute Sjaak omarmen zijn nog kwalijker. Ik moet mijn geloof bijstellen. De wereld wordt er niet beter op.
Sjaak

Honing oogsten in De Veldschuur in Bemmel

Foto: Lingewaard Natuurlijk

BEMMEL - Op 28 augustus werd in De Veldschuur in Bemmel voor het eerst de honing uit de eigen bijenstal 'Bij mag er zijn' geoogst.

De honingbijen hadden goed hun best gedaan: Imker Hans Franken kon méér dan de verwachte 30 kilo honing uit de raten slingeren. Er kwamen vele geïnteresseerden op het honing slingeren af, waaronder gezinnen met kinderen. De kinderen vonden het reuze interessant en zij hielpen volop mee.

Foto: Lingewaard Natuurlijk

De imker-vereniging zal deze winter en in het voorjaar 2017 een cursus bijen houden geven. Voor geïnteresseerden wordt er op vrijdag 14 oktober een informatieavond gegeven om 20:00 uur in De Veldschuur in Bemmel.

Workshop: Opvoeden voor (aanstaande) jonge ouders

HUISSEN - IKC De Abacus aan de Van Voorststraat 21 in Huissen verzorgt op woensdag 7 september een workshop voor (aanstaande) jonge ouders.

Tijdens deze avond krijgt de bezoeker tips, ideeën en handvatten op het gebied van ouderschap en opvoeden
aangereikt door een pedagogisch adviseur. En krijgt eveneens een inkijkje in het leven van de
Very Important Baby/Peuter bij de dagopvang.

Iedereen is welkom. Begonnen wordt om 19.30 uur om vervolgens rond 21.15 uur te eindigen. Aanmelden kan via info@de-abacus.nl, maar men kan ook gerust binnen komen lopen.

Cursus fotografie in Huissen

HUISSEN - In het Gemeenschapshuis in Huissen start er weer een cursus fotografie. Wat inhoudt: foto's leren maken met meer inhoud. Deze basiscursussen zijn voor digitale fotografie.

De informatieavond is op 27 september vanaf 19.30 uur. De cursus start op dinsdag 4 oktober. Spiegelreflex- en systeem-camera's van 19.30 tot 21.30 uur iedere dinsdag; totaal 10 lessen.

Ook is er een vervolgcursus voor gevorderden. Deze start op woensdagavond 5 oktober en is van 19.30 tot 21.30 uur. De in totaal 10 lessen zijn op 5-19 oktober, 2-16-30 november en 7-21 december 4-18 januari en 1 februari. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met 026 750627.

Naaicursus in Huissen

HUISSEN - In het Gemeenschapshuis in Huissen worden er al jaren naailessen gegeven voor dames om zelf onder deskundige leiding kleren te maken, wat een gezellige bezigheid is. Er is op het ogenblik weer wat ruimte voor dames (heren worden ook toegelaten) om op verschillende avonden en een morgen lestte nemen en de mogelijkheid te creëren om voor je zelf iets te maken.

De lessen worden gegeven op de maandag- en dinsdagavond en op de dinsdagmorgen. Geef je gerust op alleen of met een vriendin of kennis, het is er best gezellig, en je leert en produceert ook nog iets voor je zelf, misschien word je nog wel trots op je eigen prestatie.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding kan men contact opnemen met mevrouw F. van Aalten, 026 3250423.

Tennisgroep had 't gezellig...

DOORNENBURG - Deze gezellige donderdag tennisgroep uit Doornenburg gaat jaarlijks een keer boerengolfen op camping De Waay. Het was weer een leuke dag.

Hengelsport

Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 11 september wordt de negende wedstrijd voor het Koningschap bij Lotus Vulgaris gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij Rijnzicht; gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

A.J.van Olderen schrijft Quievrain op zijn naam

HAALDEREN - Op 27 augustus werd de wedvlucht Quievrain vervlogen. Er deden 13 liefhebbers mee met 280 duiven. Uitslag bij de Vliegende Post Haalderen is:

A.v. Olderen 1,2,5,9,10,11,12,15,16,17,19,20,21,35,40,48,49,50,52,54,62,64,65

Comb. van Zadelhoff 3,6,26,46,63

Comb.Muller/de Wijse 4,13,22,27,31,38,39,45,51,66,67

C.Graven 7,14,25,28,33,34,43,44,55,57,68

P.Engelen 8,60,61

Comb.Weijers 18,32,37,53,58,69,70

H.de Wijse 23,24,29,30,36,41,42,47

A.Engelen 56

T.Tinnenbroek 59

De Notenkrakers

al begonnen!

GENDT - De Notenkrakers Gendt bestaat 15 jaar. En het seizoen is alweer op 5 september begonnen!

Het juiste

email-adres!

BEMMEL - In Hét Gemeentenieuws van 20 juli heeft bij het artikel 'Welke amateur kunstenaar krijgt de Mieke Bles kunstprijs 2016' een verkeerd email-adres gestaan.

Inschrijfformulieren kunnen worden aangevraagd bij P.Busch, bestuurslid van PvdA Art Foundation: p.busch18@upcmail.nl.

Mooie overwining voor Henk de Wijse

HAALDEREN - Op 13 augustus werd de wedvlucht vanaf duffel vervlogen; er deden 17 deelnemers mee met 271 duiven.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

H. de wijse 1,7,13,14,20,21,32,45,48,49,57

Comb. Weijers 2,4,19,22,24,26,29,34,43,44,50,58

Comb. van Zadelhoff 3,5,8,31,42

A. van Olderen 6,9,10,11,12,16,18,23,43,44,50,56

Comb. Muller/de Wijse 15,17,25,28,37,59,61,62,65,68

H.leemreise 33

A. van Engelen 35

C. Graven 36,46,52,56

T.Tinnenbroek 38,39,40,53,54

Comb.Wiltink/Meijs 41,63,64,67

J. v/d. Scheur 51

P. Engelen 55

Denny Rutjes 60

Kinderboekenweek in biebs van Lingewaard

REGIO - Van 5 tot en met 16 oktober is de Kinderboekenweek! Voor de Bibliotheek Gelderland Zuid hét moment om jonge lezers in het zonnetje te zetten. Daarom deze week leuke activiteiten en voorstellingen op scholen en diverse vestigingen.

De voorstellingen in de verschillende bibliotheken sluiten aan bij het landelijke thema. Van muzikaal verteltheater 'Vingertoppen in de sneeuw' (6-12 jaar) in de Bibliotheek Gendt over een jongen die bij zijn gekke oma gaat wonen tot Poppentheater Kletskous met de voorstelling 'Oma soep' (vanaf 7 jaar) in de Bibliotheek Elst. Je raadt het al: het thema van de Kinderboekenweek is opa's en oma's. Kijk op www.obgz.nl/kinderboekenweek voor een compleet overzicht.

Op 5 oktober van 14.00 tot 14.30 ben je in de Bibliotheek Zetten, Bemmel en Gendt van harte welkom voor een feestelijke aftrap van de Kinderboekenweek, waar voorleesouderen verhalen vertellen. In Heteren kun je een dagje later op dezelfde tijd aansluiten.

Kinderen tot 12 jaar oud kunnen tijdens de Nationale Voorleesdagen gratis én zonder inschrijfkosten lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Met deze actie en de activiteiten wil de bibliotheek leesplezier bevorderen. Belangrijk, want 20% van de kinderen verlaat de basisschool met het leesvaardigheidsniveau van een groep 6-leerling.

Op 9 oktober van 14.00 tot 17.00 uur slaan verschillende partijen in Nijmegen de handen ineen voor het Nijmeegs Kinderboekenfeest in de Lindenberg. Ontmoet beroemde schrijvers Dolf Verroen (de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk), Thijs Goverde, Jan Paul Schutten, Jaap Robben en illustratrice Benjamin Leroy, laat je voorlezen door opa's en oma's of sluit aan bij een van de andere activiteiten. Er is genoeg te doen! Meer informatie: www.obgz.nl/kinderboekenweek.

Familiekrachtcafé maakt Kind & pesten bespreekbaar

LINGEWAARD - Op donderdag 29 september in Bemmel en op dinsdag 4 oktober in Huissen organiseert Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard het Familekrachtcafé. Tijdens deze avonden staat het kind en pesten centraal.

Rosemarie van Losenoord werkt al jaren met kinderen die gepest worden. Zij kent de problematiek zowel als professional als ervaringsdeskundige. Tijdens deze avond informeert zij ouders over de ingewikkelde groepsprocessen die ontstaan tijdens pesten. Ook geeft zij praktische tips en handvatten waarmee ouders hun kinderen kunnen helpen, als er in hun omgeving gepest wordt. Daarna is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Locatie

Op donderdag 29 september om 20.00 uur start het Familiekrachtcafé op de locatie van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Op dinsdag 4 oktober om 20.00 uur in het participatiepunt Huissen aan de Lange Kerkstraat 15. De twee avonden zijn los van elkaar te bezoeken.

Aanmelden

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,00 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht (www.facebook.com/familiekracht). Door een like blijf je ook op de hoogte van de data van de volgende Familiekrachtcafés.

Heb je geen Facebook? Je kunt je ook aanmelden via info@familiekracht.nu of SWL meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding welkom! Het Familiekrachtcafé gaat door met minimaal vier deelnemers.

Mooie overwining voor Henk de Wijse

HAALDEREN - Op 13 augustus werd de wedvlucht vanaf duffel vervlogen; er deden 17 deelnemers mee met 271 duiven.

Uitslag Vliegende Post Haalderen

H. de wijse 1,7,13,14,20,21,32,45,48,49,57

Comb. Weijers 2,4,19,22,24,26,29,34,43,44,50,58

Comb. van Zadelhoff 3,5,8,31,42

A. van Olderen 6,9,10,11,12,16,18,23,43,44,50,56

Comb. Muller/de Wijse 15,17,25,28,37,59,61,62,65,68

H.leemreise 33

A. van Engelen 35

C. Graven 36,46,52,56

T.Tinnenbroek 38,39,40,53,54

Comb.Wiltink/Meijs 41,63,64,67

J. v/d. Scheur 51

P. Engelen 55

Denny Rutjes 60

Museum Mea Vota open tijdens Open Monumentenweekend

HUISSEN - In het kader van het Open Monumentenweekend is het museum Mea Vota op 11 september vanaf 11.00 uur geopend.

Er zijn die dag verschillende activiteiten georganiseerd: Voordracht van gedichten door Erica de Stercke uit België over het thema van de monumentendag "Symbolen en Iconen. Natuurlijk zal de proeverij van de heerlijke Mea Vota-wijnen niet ontbreken en is er de opening van de tentoonstelling van de werken van wijlen Cor Melchers. Verder is er natuurlijk een springkussen voor de kinderen en een demonstratie bloemschikken. Ook zal deze dag muzikaal worden begeleid.

De echte Huissense druiven beginnen goed te rijpen er is dan ook gelegenheid voor het publiek om een kijkje in de kassen te komen nemen om de trots van Mea Vota met eigen ogen te aanschouwen. Natuurlijk kunt u deze dag onze heerlijke druiven ook kopen.

Op 10 september is het museum geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Mea Vota ligt aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen (www.mea-vota.info).

Klaverjassen en jokeren

HUISSEN - Al vele jaren wordt er geklaverjast en gejokerd in de open ruimte van zalencentrum De Brink. Het nieuwe seizoen begint op dinsdag 13 september. "We kaarten dan om een klein prijsje, want het gaat natuurlijk meer om de ontspanning en gezelligheid."

"Naast het eens in de twee weken een kaartje leggen zonder een vaste maat hebben we met pasen en kerst een leuk en goed bezochte drive onder het genot van een drankje en een hapje verzorgd door de vamilie Kerste waar wij te gast mogen zijn.

Heeft u zin om eens een kaartje te leggen loop dan gewoon een keer binnen en proef de sfeer bij Kaarte in de Kuul. Iedereen is welkom. Heeft u vragen bel dan gerust naar Jaap Rotteveel 06 23516345 en wij proberen u op alles een antwoord te geven."

A.J.van Olderen schrijft Quievrain op zijn naam

HAALDEREN - Op 27 augustus werd de wedvlucht Quievrain vervlogen. Er deden 13 liefhebbers mee met 280 duiven. Uitslag bij de Vliegende Post Haalderen is:

A.v. Olderen 1,2,5,9,10,11,12,15,16,17,19,20,21,35,40,48,49,50,52,54,62,64,65

Comb. van Zadelhoff 3,6,26,46,63

Comb.Muller/de Wijse 4,13,22,27,31,38,39,45,51,66,67

C.Graven 7,14,25,28,33,34,43,44,55,57,68

P.Engelen 8,60,61

Comb.Weijers 18,32,37,53,58,69,70

H.de Wijse 23,24,29,30,36,41,42,47

A.Engelen 56

T.Tinnenbroek 59

Het juiste email-adres!

BEMMEL - In Hét Gemeentenieuws van 20 juli heeft bij het artikel 'Welke amateur kunstenaar krijgt de Mieke Bles kunstprijs 2016' een verkeerd email-adres gestaan.

Inschrijfformulieren kunnen worden aangevraagd bij P.Busch, bestuurslid van PvdA Art Foundation: p.busch18@upcmail.nl.

De vlag kan uit, want...

Foto: Tweestroom

LINGEWAARD - De vlag kan uit, want... seizoen 2016-2017 is bij Tweestroom van start gegaan. Nadat half augustus de competitie teams al met de trainingen waren gestart hebben nu ook de mini's en de plus onze gymnastiekafdeling hun trainingen weer opgepakt.

Foto: Tweestroom

Dit seizoen gaat binnen de volleybalafdeling Jeugd het JeugdPlan van start met als doel consistentie in de trainingen van niveau M1 tot niveau D1/H1 in te voeren om daar mee het niveau van de basistechnieken te verbeteren. Om dit proces goed te kunne begeleiden is er binnen de Jeugdcommissie een TechTeam werkgroep opgericht. Die onder een technisch coördinator Jeugd gaat functioneren. In de tweede helft van september start de competitie van Aspiranten- en Seniorenteams. Terwijl de mini's in oktober hun eerste toernooi spelen. Ook zin om te volleyballen? Of gymnastiek? Breng dan een bezoek aan onze website; www.tweestroomsv.nl.

Seizoen De Notenkrakers al begonnen!

GENDT - De Notenkrakers Gendt bestaat 15 jaar. En het seizoen is alweer op 5 september begonnen!

Sport speeddate in Bemmel als aftrap Nationale Sportweek Lingewaard

BEMMEL - Van 17 tot en met 25 september vindt de dertiende Nationale Sportweek plaats. Sportverenigingen, andere aanbieders van sport en bewegen vieren in het hele land de start van het sportseizoen en organiseren allerlei (sportieve) activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten.

Ook in Lingewaard doen we mee aan de Nationale Sportweek. Op zondag 18 september start de Nationale Sportweek in Lingewaard met een Sport Speeddate in Bemmel aan de Sportlaan. Diverse sportaanbieders laten je kennis maken met hun sport in of rondom sporthal De Bongerd.

De deelnemende aanbieders in De Bongerd zijn volleybalvereniging Kidang, Muziek op Schoot (muziekdocent Claudia Wijers), Bodhi Dharma (vechtsport), GTV Zwieps, Taekwondo, Mentaal in Balans (Denise Oosterom) en BSO de Zonnekinderen. Aan de Sportlaan zitten meer organisaties die deze middag hun deuren ook open hebben staan. SV Op de Korrel (schietvereniging), Oerkind, ESKA Bemmel en Lingewaard Natuurlijk (zowel de Veldschuur als Dijkmagazijn) geven demonstraties, laten je rondkijken in hun tuinen en natuurlijk mag je ook aan alles meedoen en ervaren.

De Sport Speeddate is zondag 18 september van 13.00 – 15.00 uur aan de Sportlaan in Bemmel. De middag is gratis en geschikt voor alle leeftijden!

Goede start TTV Essentia

BEMMEL - Het tafeltennisseizoen is weer begonnen bij TTV Essentia. Er werd weer vol enthousiasme gespeeld. De eerste training moest er voor zorgen dat het balgevoel weer langzaam terug zou komen.

Het kijken naar de Olympische volleyballers en hockeyers was boeiend maar zorgde niet voor het vasthouden van het balgevoel van het geliefde tafeltennisballetje. Een goede opstarttraining was dus hard nodig.

Na een uur training hadden de nieuwe leden en de andere senioren nog energie over voor een paar mooie wedstrijden. Met name de bloedvorm waarin Mark Peperkamp verkeerde was opvallend! Dat belooft wat voor de rest van het seizoen.

De Vakantie-Reflectie-borrel was weer als vanouds. Prachtige verhalen over tafeltennispotjes in het verre buitenland werden er verteld. Ook de grootse plannen werden er gemaakt voor het komend seizoen. Kortom, een geslaagde start van een prachtig seizoen.

"Kom je vrijdag ook een balletje mee slaan? Kom dan om 20.00 uur maar De Schaapskooi in Bemmel."

Training Energiecoach voor huurders Waardwonen

BEMMEL - De Bewonersraad Lingewaard verzorgt samen met de Woonbond een Training Energiecoach voor huurders van Waardwonen.

Wat houdt dit in? De ervaring leert, dat de energierekening omlaag gaat door bewustwording van het gedrag. In de training leert u om te besparen op uw energierekening. Verder leert U tips, die u kunt geven aan uw medebewoners of buren over het besparen van energie. Hierdoor gaat ook hun energierekening omlaag en zullen ze u dankbaar zijn.

De training duurt drie avonden. En wel op de dinsdagen 13 en 20 september en 4 oktober, van 19.30 uur tot 22.00 uur. De training wordt gehouden in het gebouw van de SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. Voor huurders van Waardwonen is de cursus gratis. We hebben nog enkele plaatsen vrij.

"Indien u geïnteresseerd bent om deel te nemen aan deze training, of als u eerst meer informatie over de training wilt, dan kunt u contact opnemen met Paul Jansen, secretaris Bewonersraad Lingewaard. U kunt hem bereiken op het telefoonnummer 06-30202506 of het e-mailadres p20011961@hotmail.com.?

Lezing door auteur van Bitterzoete thee

HUISSEN - Vrijdagavond 9 september van 19.30-21.00 uur geeft Zahed Nurin een lezing in de Bibliotheek Huissen. In 2015 debuteerde hij met zijn roman Bitterzoete thee, waarin hij het verhaal vertelt van zijn familie die ten tijde van het schrikbewind van de Taliban Afghanistan moest ontvluchten.

Sinds zijn debuut geeft Nurin regelmatig lezingen over zijn roman, Afghanistan en integratievraagstukken. De avond wordt opgeluisterd met Afghaanse muziek. Na de lezing is er gelegenheid het boek aan te schaffen en te laten signeren.

Eind jaren negentig kwam Zahed Nurin (48) naar Nederland, op de vlucht voor oorlog en haat, alles achterlatend. Toch is hij niet bitter. Integendeel. ‘We zijn hier warm ontvangen en ik ben dankbaar voor alle kansen die we hebben gekregen.’

Met een opmerkelijke openheid beschrijft Nurin in Bitterzoete thee de worsteling met eeuwenoude tradities, de huiselijke sores, de gevaarlijke vlucht naar Nederland en wankele start in hun nieuwe thuisland. De hoofdpersoon in zijn roman is gebaseerd op zijn vader, die in de jaren veertig samen met zijn tweelingbroer opgroeit in een geïsoleerd Afghaans dorpje. Tegen de dorpstradities in besluit hun vader de tweeling in Kabul naar school te sturen. Uiteindelijk worden ze piloot. ‘Die beslissing van mijn grootvader heeft niet alleen het leven van mijn vader, maar ook dat van mij, mijn zussen en dat van mijn kinderen compleet veranderd.’ Aanmelden via Bibliotheek Bemmel, Gendt of Huissen. Meer informatie staat op www.uitgeverijkontrast.nl.

Eef van Aalten wint Quievrain

LINGEWAARD - Zaterdag 27 augustus werden de duiven in Quievrain gelost om 07.30 uur. Dit keer hadden de duiven kopwind.

Met deze wind is het voor de duiven zwaarder en worden vaak andere duiven gedraaid dan dat met verwacht had. Na 229 kilometer draaide Eef v. Aalten om 10.51 uur zijn eerste duif. 2e. H. Hegeman, 3e. T. Sas, 4e. J. v. Ingen & Zn, 5e. P.J.H. v. Ooijen.

Er klinkt weer muziek op het Zandse Vierkant

Foto: Theo van Vuuren

HUISSEN - Volharding begint aan het nieuwe seizoen. De vakantie is voorbij. Soms een beetje te nat, maar er waren toch ook nog genoeg mooie dagen. Lekker kamperen, een markt bezoeken of lekker naar een festival of gewoon wat chillen.

Maar vanaf 22 augustus pakt het weer wat serieuzer uit. We gaan weer muziek maken. Repeteren voor het vleiskeuren en, de dirigent heeft al weer een hoop nieuwe muziek gezocht waar beslist wat moois bij zit, voor de concerten die we nog gaan geven. Dus, laten we maar beginnen. De slagwerkgroep gaat ook weer van start net als het instaporkest. De deuren van onze repetitieruimte in het Gemeenschapshuis Huissen-Zand, aan de van Wijkstraat, staan weer open. Iedereen is welkom.

Leren muziek maken

Wil je ook een instrument bespelen? Meld je gauw aan, want ook de muzieklessen gaan weer beginnen. En leerlingen zijn van alle jaren. Jong, maar ook de, zeg maar: dertigers en veertigers die altijd al hebben gedacht dat ze op het muzikale vlak wat missen, kunnen muziek maken. Ga het gewoon leren. Neem een proefles als je nog niet zeker weet.

Muziekvereniging Volharding is ook op zoek naar een ervaren drummer die 's maandags met het A-orkest repeteert en mee doet met de concerten. Denk je dat je het A-orkest van Volharding compleet kunt maken? Laat het weten en we spreken af.

Vragen, aanmeldingen en andere informatie? Op de website vind je er vast iets over. En anders staat er wel een telefoonnummer van een bestuurslid die je te woord kan staan.

Aalbers-Taptoe Bemmel van start met streetparade

BEMMEL – Eska is erin geslaagd de top van Nederland naar Bemmel te halen tijdens de 43ste taptoe Bemmel op 11 september. De 43ste taptoe Bemmel gaat van start met een streetparade om 13:00 uur, vanaf 14:15 uur het voorprogramma en 15:00 uur de start van de taptoe op het gazon voor kasteel De Kinkelenburg.

Met zeven korpsen zal de streetparade aanvangen vanaf Cultureel centrum De Kinkel. Onderweg presenteren de korpsen zich bij verzorgingshuis Liduina waarna ze, via een kleine rondgang, weer terug gaan naar de Kinkel. Vervolgens zal op het gazon het voorprogramma van start gaan, dit jaar met Alarmfase3 uit Bemmel.

Om 15:00 uur zal de taptoe aanvangen met deelname van de volgende korpsen: Eska Bemmel, Jeugd Chr. Showkorps Irene Ede, Drumfanfare Michaël Nijmegen, Chr. Showkorps Irene Ede en Pasveerkorpsen Leeuwarden. Ook dit jaar is er weer gedacht aan toeschouwers die mindervalide zijn. U kunt zitplaatsen reserveren telefonisch of per mail bij de organisatie: 06 51283524|pr@eska.nl.

Gaat uw muzikale hart voor of tijdens de taptoe sneller kloppen? ESKA is op zoek naar nieuwe muzikanten. In alle leeftijdscategorieën of je het nog moet leren of ervaren bent. Kom eens kijken op een repetitie of neem eens contact via info@eska.nl; 06 51283524. Meer info staat op www.aalbers-taptoebemmel.nl.

Eef van Aalten wint Quievrain

LINGEWAARD - Zaterdag 27 augustus werden de duiven in Quievrain gelost om 07.30 uur. Dit keer hadden de duiven kopwind.

Met deze wind is het voor de duiven zwaarder en worden vaak andere duiven gedraaid dan dat met verwacht had. Na 229 kilometer draaide Eef v. Aalten om 10.51 uur zijn eerste duif. 2e. H. Hegeman, 3e. T. Sas, 4e. J. v. Ingen & Zn, 5e. P.J.H. v. Ooijen.

Culturele dag kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op 11 september is de jaarlijkse culturele dag op kasteel Doornenburg. Tijdens deze dag is er een gevarieerd programma voor de bezoekers waarbij de toegang gratis is ! Een deel van het kasteel is gratis te bezichtigen. Tijdens deze dag zijn er geen reguliere rondleidingen.

In de ridderzaal zijn er enkele optredens van het Ensemble Danserije, om 11.30 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Dit ensemble bestaat uit liefhebbers van oude muziek, vooral dansmuziek uit de 17e en 18e eeuw. De instrumenten welke bespeeld worden zijn viola da gamba's, violen, blokfluiten, gitaar en moderne accordeon. De kleine concerten zijn ook geschikt voor kinderen, niet alleen om naar te luisteren maar ook om erop te dansen. Tijdens deze dag wordt er ook speciaal les gegeven voor het dansen van kinderen. In de grote kelder is een programma van improvisatie theater voor kinderen. Op de voorburcht is om 14.00 uur een optreden van het Popkoor 2000. Een mooi programma, meerstemmig, van diverse nummers wordt uitgevoerd. Op de voorburcht zullen diverse middeleeuwers het geheel aankleden en u meenemen in de tijden van weleer. Boogschieten, ambachten etc. De volgende ambachten zullen aanwezig zijn, smederij, houtbewerker, handwerken en een rokerij. Kortom een veelzijdig programma, komt u ook ? Meer informatie staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Achtste editie van Festival De Oversteek

NIJMEGEN - Op zondagmiddag 4 en 11 september presenteert Festival De Oversteek voor de achtste keer muziek, theater, dans, literatuur en beeldende kunst op liefst 21 cultuurhistorische en natuurlijke locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord. Voor het eerst zijn ook voorstellingen te zien op stadseiland Veur-Lent.


Cabaretier Lebbis speelt in een openluchtamfitheater fragmenten uit zijn nieuwe voorstelling De Paardenpoetser. Bij Hof van Holland treedt de Vlaamse rockgigant Mauro Pawlowski op, gitarist van dEUS en voormalig voorman van Evil Superstars. In De Kas treden twee andere rockhelden op: Carol van Dijk en Peter de Visser van Bettie Serveert. Bij Koken aan de Waal speelt Stefanie Struijk, ook wel bekend als Sevie Ann, haar nieuwe, Nederlandstalige nummers.

Voorstellingen op stadseiland Veur-Lent. Voor het eerst presenteert Festival De Oversteek voorstellingen op stadseiland Veur-Lent. Op verborgen strandjes aan de Waal, in het Bastion onder de Verlengde Waalbrug, en op het meest oostelijk puntje, de Drempel, zijn verschillende theater- en dansvoorstellingen te zien. Avontuurlijke bezoekers kunnen deelnemen aan de avontuurlijke performancewandeling Expeditie Noord.

Tickets
Online dagkaarten voor 4 september kosten 10, voor 11 september 15 euro. Een passe-partout voor beide festivaldagen is online te koop voor 22,50 euro. Kaarten zijn ook op de dag zelf te koop. Bezoekers tot en met 15 jaar hebben gratis toegang.

Ik geloof

HUISSEN - Geloof, hoop en liefde: vaak worden ze in een adem genoemd. Het is een krachtig bijbels trio dat al eeuwenlang met mensen meegaat. De woorden hebben veel mensen geïnspireerd om erover te schrijven. Kostbare en actuele woorden die worden genoemd en beleefd binnen de protestantse gemeente Huissen. Dat delen we graag.‘Ik geloof dat ik op deze aarde ben om iets moois, iets goeds van mijn leven te maken.

Ik geloof dat ik de verplichting heb iets moois van deze aarde te maken, speciaal ook voor anderen.

Ik geloof, dat ik met volle teugen mag genieten van alles wat deze aarde te bieden heeft, maar nooit ten koste van een ander.

Ik geloof dat ik naar de geest van Christus moet leven en mijn medemens de hand moet reiken, door met hem mee te leven, en hem begrip en liefde te tonen.

Ik geloof, dat ik door zó te leven mijn leven zin geef; en dan is het leven waard geleefd te worden.

Amen’

Bron: ‘Woorden van geloof, hoop en liefde’, een uitgave van de protestantse kerk (2011)

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen: Zondag 11 september 10.00 uur; voorganger Ds. Nathalie Da Costa (emeritus predikante, Angeren).

Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade.

’t Verzetje uit Bemmel houdt Pukkeltocht Pittige heuvels en mooi klimwerk

BEMMEL - Toer- en Wielervereniging TWC ’t Verzetje uit Bemmel organiseert dit jaar voor de 36e maal de Pukkeltocht. Deze tocht vindt plaats op zondag 11 september. De Pukkeltocht is een prestatietocht met drie afstanden en mooi klimwerk voor de echte liefhebber. Deelnemers aan deze tocht kunnen starten tussen 8:00 en 10:00 uur vanaf het clubhuis, Sportlaan 1b in Bemmel.

Er is voldoende parkeergelegenheid. Voor een vlotte start wordt gebruik gemaakt van Scan & Go en de routes zijn volledig uitgepijld. De toertocht is volgens het Kwaliteitssysteem Wielersportevenementen van de NFTU gewaardeerd met één ster.
De deelnemer kan kiezen uit de afstanden: 65, 90 en 120 km. De routes voeren vanuit Bemmel naar Doorwerth, Oosterbeek en Arnhem door de mooie natuur en weer terug naar Bemmel. Hoe langer de afstand hoe groter het aantal hoogtemeters dat moet worden bedwongen. De route van 120 km telt mee voor het behalen van het 'Brevet des Cyclistes' van het Nederlandse Klimmers Comité. Voor de langste afstanden is onderweg een pauzeplaats bij Reto in Arnhem.

De inschrijfkosten bedragen 5,00 euro en NTFU-leden ontvangen 1,00 euro korting. Voorinschrijven kan online tot en met 10 september via de website van de NTFU. Er is douchegelegenheid voor dames en heren.

Meer informatie staat op www.twctverzetje.nl of te verkrijgen bij Henry Schrader 0481 750864 (na 18.00 uur) en Nol te Braake 06 40062372.

Schoolfoto's? Klasse! Van Franse school tot huishoudschool

Huishoudschool assistentes 1967. (Coll. H.K.H.)

HUISSEN - In het Stadsmuseum De Hof van Hessen wordt aandacht besteed aan het voortgezet onderwijs in Huissen. Daarbij worden de jaartallen 1670-1985 genoemd, maar eerlijkheidshalve moet worden opgemerkt, dat pas vanaf 1931 kinderen die van de lagere school kwamen in Huissen zelf terecht konden voor vervolgonderwijs.

In de Laak, de huidige Huismanstraat werd de Tuinbouwschool gebouwd. Daar gingen vooral tuindersjongens naar toe, opmerkelijk genoeg vaak meer uit de omringende dorpen dan uit Huissen zelf. Bij de opening werd de helft van het schoolgebouw gereserveerd voor een 'landbouwhuishoudschool'. Daar konden meisjes in twee jaar tijd de huishoudelijke vaardigheden leren. Eigenlijk was de huishoudschool een veel groter succes dan de tuinbouwschool.

Huishoudschool assistentes 1967. (Coll. H.K.H.)

Vanaf 1950 was er in Huissen ook een ambachtsschool. Spoedig sprak men van LTS, Lagere Technische School. Honderden jongens leerden er hout- of metaalbewerking, vanaf 1968 ook andere technische vaardigheden. De tentoonstelling in De Hof van Hessen richt zich vooral op klassenfoto’s. Daarvan zijn er zo’n 120 bijeengebracht. Mensen kunnen zichzelf of oude bekenden terugvinden. Het is leuk om oud-klasgenoten (ook van buiten Huissen) bij deze foto's te ontmoeten.

De tentoonstelling is te bezoeken tot het eind van dit jaar. Bezoekadres: Vierakkerstraat 39, Huissen. De entree bedraagt 1,50 euro per persoon (leden HKH en kinderen onder de 12 jaar gratis.) Contact: Piet Driessen via hofvanhessen@gmail.com of 026 3255058 (www.huessen.nl).

Kies voor regelmaat en win een lang weekend naar Spanje bij Anchalee Massagesalon!

BEMMEL - Voor de meeste mensen zit de vakantie erop en de scholen zijn weer begonnen. Iedereen begint weer in een vast ritme te komen en dat wordt in zijn algemeenheid als prettig ervaren. Regelmaat is ook belangrijk om lichamelijke en geestelijke klachten te voorkomen.

Om die reden hebben de masseuses bij Anchalee Massagesalon tijdens de vakantie nagedacht over een leuke actie. U kunt bij de massagesalon aan de Deken dr. Mulderstraat 6b in Bemmel een spaarkaart aanschaffen. In de maanden september, oktober, november en december komt u iedere maand minimaal een keer voor een massage van 75 minuten of langer. In de maand december (dat toch al een dure maand is) krijgt u 50 procent korting op de laatste massage. Tevens wordt er onder de mensen die de kaart vol hebben gemaakt een lang weekend weg (vrijdag tot en met maandag in de maand mei 2017) verloot (vliegtickets en appartement voor twee personen naar Mijas in Zuid-Spanje.

"Bijhouden is erg belangrijk. Veel mensen bezoeken onze salon vaak als het te laat is en moeten dan in een vrij korte periode meerdere keren onze salon bezoeken om de klachten op te lossen. Bijhouden, door met enige regelmaat een massage te nemen, had in veel gevallen kunnen voorkomen dat er klachten zouden zijn ontstaan. Daarom denken wij dat dit een leuke actie is", aldus Anchalee Pongpanas. De kaarten kunnen worden aangevraagd tot en met zondag 11 september. Bel voor meer informatie of het reserveren van een afspraak 06-57060794 of bezoek de website www.anchalee.nl.

Vroege vogelactie bij Groencentrum De Batterijen

OCHTEN – Vanaf 9 september is het indrukwekkende Groencentrum van Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen weer geopend. Daarom hebben wij op 10 september 2016 een speciale vroege vogelactie! Als u komt van 6.30 tot 8.00 uur krijgt u 20 procent korting op alle planten, komt u van 8.00 tot 10.00 uur dan krijgt u 10 procent korting, deze actie is alleen maar geldig op deze ochtend.

U kunt in het verrassend grote centrum kiezen uit honderden soorten tuinplanten. Er is meer goed 'groennieuws': Onze collectie vaste planten is fors uitgebreid, veel nieuwe soorten heesters en ook in het fruit zijn er weer veel nieuwe producten die u zullen verrassen.

Het meest complete groencentrum pakt ook dit seizoen weer flink uit. Het is nu de juiste tijd om te planten, weet Erik Stuurbrink. "Niet iedereen weet dat het najaar de beste tijd is om uw tuin aan te pakken, je kunt dan alles aanplanten en gaat dan in het voorjaar met een stevig wortelgestel goed groeien en heeft u er in de zomer veel plezier van. Daar is een mooie spreuk voor, die ik altijd graag vertel: "Wat in het najaar geplant wordt gaat groeien, wat in het voorjaar geplant wordt kan gaan groeien." Het thema waar we dit najaar mee starten is: Aantrekkelijke planten voor bijen en vlinders!"

U zult versteld staan wat daarvoor allemaal in aanmerking kan komen, we hebben er een heel plein mee ingericht, Vlinderstruiken, grote collectie Echinacea en nog veel meer wat u daarvoor kunt gebruiken! Zoekt u beleving tussen de planten dan voelt u zich helemaal thuis bij ons!

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen doet meer dan kweken alleen. Duurzaamheid staat bij de fruit- en sierbomenspecialist uit Ochten hoog in het vaandel. Een voorbeeld. "Wij verkopen biologische bestrijdingsmiddelen van DCM genaamd Naturapy Dat is dus beter voor het milieu", legt Erik verder uit. De kwekerij is milieukeur en SKAL(biologisch) gecertificeerd. Het bedrijf loopt voorop als het gaat om moderne kweek- en groeitoepassingen.

De Batterijen is al jaren een betrouwbare duurzame partner voor particulieren, tuincentra, fruittelers, hoveniers en diverse overheden. Kijk op de website of kom langs en geniet van het groen. Onze openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 8 tot 12 uur en van 13 tot 18 uur en zaterdag van 8 tot 16 uur. Buiten deze tijden bent u ook altijd op afspraak welkom!

Boomkwekerij en Groencentrum De Batterijen, Bonegraafseweg 68, Ochten; 0344 641271; www.batterijen.nl.

Handbalvereniging Huissen viert volgend jaar jubileum

HUISSEN - Handbalvereniging Huissen is opgericht in 1957 en bestaat volgend jaar april 60 jaar. Dit wordt uiteraard groots gevierd. Het weekend van 22-23 april staat volledig in het teken van dit jubileum, met op zaterdag een receptie en feestavond in De Buitenpoort en op zondag sport en spel.

Ook wil de vereniging een tentoonstelling inrichten van oude foto's en krantenartikelen om zo de geschiedenis van de vereniging in beeld te brengen. Alle hulp is daarbij welkom! Dus heb je foto's en/of krantenartikelen over onze vereniging, mail ze naar jubileum@hvhuissen.nl.

De vereniging vond haar oorsprong binnen de voetbalvereniging Jonge Kracht. Een aantal dames binnen Jonge Kracht wilde zelf ook gaan sporten, terwijl de heren aan het voetballen waren. Handbal werd destijds nog op een voetbalveld gespeeld met elf veldspeelsters. Later werd het zeven handbal ingevoerd en werd zaalhandbal belangrijker. Uiteindelijk kreeg Handbalvereniging Huissen in 1968 ook een herenafdeling.

Handbalvereniging Huissen is via de veilinghallen, de Rijnhal en het terrein achter de dijk (het huidige Molenwijde) uiteindelijk terechtgekomen in sporthal De Brink voor de binnenwedstrijden, en sportpark Rosendael voor de buitenwedstrijden. De vereniging heeft de volgende namen gedragen: R.K.H.V.V., Jonge Kracht, Handbal Vereniging Huissen, H.V. Walner, J.T.W. Huissen, om vervolgens weer terug te keren naar de huidige naam Handbalvereniging Huissen.

Kom zondag 11 september naar Constral serres en kozijnen in Lobith Aluminium serres en kozijnen van Constral uit eigen fabriek...

LOBITH - Zit u te denken aan uitbreiding van uw woonruimte of om een aantal kozijnen te laten vervangen? Een mooie grote schuifpui of geheel wegklapbare vouwwand in uw achtergevel? Kom dan zondag 11 september naar Constral serres en kozijnen in Lobith. In onze ruime showroom staan allemaal voorbeelden en er is veel fotomateriaal aanwezig van gerealiseerde projecten.

Op het gebied van uitbreiding woonkamer of keuken is een serre een aanrader. Veel licht en warmte waardoor u er graag in verblijft. Prachtige overkappingen maken we ook waardoor u langer buiten kunt zitten en de tuinmeubels ook mooi blijven.

Zit u te denken om uw kozijnen te vervangen dan zijn wij daar zeker het aangewezen bedrijf voor. De materialen die we gebruiken zijn onderhoudsarm en hebben een fraaie vormgeving. Onze aluminium profielen zijn rank, licht en toch stevig. Dat zijn de eigenschappen van Constral aluminium producten. Met aluminium zijn grote, sterke constructies te maken. De producten bieden bovendien een goede isolatie en zijn (zowel binnen als buiten) in alle kleuren leverbaar. Dat aluminium onderhoudsarm is, wordt eveneens als een groot voordeel ervaren.

Constral vervaardigt de kozijnen, deuren, schuifpuien, serres en veranda's in eigen fabriek. De klant kan er rekenen op perfect maatwerk. In de fraaie en ruime showroom kan een keuze worden gemaakt uit de verschillende mogelijkheden. Tijdens de open dag hebben kan men zich globaal oriënteren en kan men een nadere afspraak maken voor een op maat gedegen persoonlijk advies. Vakbekwame adviseurs helpen u graag en kunnen dan dieper ingaan op de materie.

Constral Serres en Kozijnen verzorgt het complete bouwtraject, inclusief het aannemerswerk. Constral beschikt over vaklui, die plezier hebben in elke klus, hoe moeilijk deze ook is. Het is een genot voor opdrachtgevers om te zien hoe prettig en gecontroleerd de bouw verloopt en afspraken worden nagekomen. "Kom u maar eens kijken in onze ruime showroom in Lobith."

Constral is gevestigd aan de Energieweg 2 in Lobith; 0316 547121; www.constral.nl.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard ontvangen Keurmerk Persoonlijke Uitvaart

BEMMEL - Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard hebben van de Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart hun keurmerk mogen ontvangen.

Het unieke van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart is dat de uitvaartonderneming die in het bezit is van het keurmerk niet wordt beoordeeld door een extern bureau. De beoordeling wordt gedaan door de nabestaanden voor wie Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard een uitvaart of opbaring heeft mogen verzorgen.

Bij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart draait het primair om de persoonlijke benadering en niet om het volgen van protocollen en processen. De uitvaartonderneming is altijd een kleinschalige lokale onderneming, waarbij persoonlijke aandacht en betrokkenheid centraal staan. Een uitvaart wordt op maat samengesteld en de nabestaanden beslissen alles zelf.

Uiterlijk de volgende dag volgt er een transparante begroting en er wordt alleen betaald voor diensten die daadwerkelijk worden afgenomen. Uitgangspunt is dat een uitvaart niet direct in één gesprek geregeld hoeft te worden maar dat er dagelijks contactmomenten zijn om de uitvaart vorm te geven. Alle tijd die nodig is wordt hieraan besteed. Belangrijk is ook dat er altijd één aanspreekpunt is. De uitvaartverzorger, die de uitvaart bespreekt, is ook degene die de uitvaart zal begeleiden.

Constantijn Koen, Caroline Koen en gastdame Erna van Bon zijn erg trots op deze erkenning. Wilt u meer weten over Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard, kijk dan op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl of neem telefonisch contact met ons op via 06 42116093. "Iedereen verdient een passend afscheid, ongeacht waar u verzekerd bent."

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen. Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.


En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied? En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk. Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.

123Francais heeft als motto 'à la carte', Franse les geven op maat gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons. U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van maximaal 6 personen).
Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf.
Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!

www.123francais.nl; e.mail: info@123francais.nl; 026 3258822.

Wereldkeukens onder 1 dak: Atlantis Arnhem

Eigenaar en Chef kok Justin Ding

ARNHEM – Het zo bekende pand op de hoek van de Hollandweg in Elderveld, doet nog vermoeden dat Atlantis een 'gewoon' Chinees wokrestaurant is. Maar niets is echter minder waar! Wereldrestaurant Atlantis heeft een complete metamorfose ondergaan en is onlangs van binnen volledig gemoderniseerd.

'Na elf jaar werd het tijd voor een facelift', aldus Wuen-tse Chang, mede-eigenaar van Atlantis. 'Bovendien is Atlantis allang geen Chinees wokrestaurant meer, maar een echt Wereldrestaurant'. Specifieke gerechten vanuit allerlei delen van de wereld worden er bij Atlantis vers voor u bereid. Van Hollandse poffertjes en Japanse sushi tot aan Duitse braadworst, u beleeft gewoon een culinaire reis over de wereld. Daar past inderdaad geen cultuurgebonden interieur meer bij.

Naast een nieuw interieur zijn er ook nieuwe buffetten geplaatst en zijn de kookeilanden uitgebreid. Hierdoor kan er nog meer live cooking worden verzorgd. Voorheen werden de buffetten regelmatig aangevuld vanuit de centrale keuken achter. Vanaf heden kunt u zich laten verrassen door de koks, die live verse gerechten voor u bereiden. Dus ook salades en toetjes kunnen nu live worden bereid. Dat is niet alleen bijzonder leuk om te zien, maar direct ook een garantie voor versheid en kwaliteit. Wuen-tse Chang: 'Om onze facelift te vieren bieden wij van 8 september tot en met 30 september deze actie aan: Tweeënhalf uur onbeperkt eten en drinken, van maandag tot en met donderdag voor 24,95 euro per persoon en van vrijdag tot en met zondag voor 26,95 euro per persoon!
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.

Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem. Telefoon: 026 3831610.

Sparen voor spel- en leermateriaal voor basisscholen bij Jumbo

LINGEWAARD - Klanten die in september boodschappen doen bij één van de Jumbo-winkels in de regio, kunnen sparen voor spel- en leermaterialen voor lokale basisscholen. De winkels Huissen en Bemmel doen mee aan deze actie. Voor de 'Sparen voor je School' actie stelt Jumbo onder de deelnemende basisscholen in Huissen en Bemmel een budget tot 8.000 euro beschikbaar.

Klanten van Jumbo ontvangen vanaf 7 september bij elke besteding van 10 euro een gratis schoolpunt met een code. Op de website jumbosparenvoorjeschool.nl kunnen klanten eenvoudig de punten toewijzen aan één van de 9 deelnemende basisscholen. Na afloop van de actie wordt het beschikbare budget op basis van het aantal toegewezen punten verdeeld over de basisscholen. De school met de meeste punten ontvangt naar verhouding het hoogste bedrag.

Spel- en leermaterialen

De scholen hebben voorafgaand aan de actie aangegeven voor welke producten zij graag sparen. Scholen konden kiezen uit een grote collectie spel- en leermaterialen. Zo spaart een basisschool uit Huissen voor een houten tankstation en in Bemmel voor een wiebelrobinia. Op deze manier weten de klanten van Jumbo waar zij met de spaarpunten aan bijdragen. Op 9 november wordt bekend gemaakt welk bedrag de basisscholen kunnen besteden aan de spel- en leermaterialen.

Familiebedrijf

De 'Sparen voor je School' actie sluit naadloos aan op het maatschappelijke beleid van Jumbo. Als familiebedrijf en toonaangevende supermarktketen staat Jumbo midden in de samenleving. De supermarktketen voelt zich daarom verantwoordelijk voor de wereld om zich heen. Voor deze generatie, maar ook zeker voor de volgende generaties. www.jumbo.com.

We gaan uit elkaar. Wat nu? Soula Pieters Mediation kan uitkomst bieden

HUISSEN - Een moeilijke beslissing maar eenmaal genomen dan begint het pas. Waar begin ik? Wat moeten we allemaal regelen? Wat gaat het kosten?

"Stellen zijn vaak jaren aan het worstelen met de vraag of ze nog wel bij elkaar moeten blijven. Dit gaat gepaard met ups en downs. Maar uiteindelijk wordt de knoop doorgehakt. Het gaat gewoon niet meer", vertelt mediator Soula Pieters. "Het kost vaak heel veel energie en pijn om tot dit besluit te komen. En dan begint het pas, de juridische en financiële rompslomp rond het scheiden."

Regie in eigen handen

"Als geregistreerd scheidingsmediator kan ik helpen bij het proces van de scheiding", aldus Soula. Alle facetten komen aan bod zoals alimentatie, woning, boedelverdeling, eigen zaak, omgangsregeling met kinderen enzovoort. "Ik begeleid beide partners stap voor stap en mijn rol hierbij is onpartijdig. Tot slot schrijf ik het (echt)scheidingsconvenant en ouderschapsplan en zorg ik voor de juridische afwikkeling. Uit elkaar gaan is een ingrijpende beslissing. De emoties kunnen hoog oplopen. Maar ik geloof dat de partners het beste weten wat voor hun unieke situatie de beste oplossing is. Beter dan dat een rechter van buitenaf een knoop doorhakt. Daarnaast is een mediator ook goedkoper dan allebei een eigen advocaat inschakelen. Pas als de scheiding rond is, kunnen de betrokkenen weer bouwen aan een toekomst."

Wilt u een vrijblijvend kennismakingsgesprek, neem dan contact op met Soula Pieters 06 13227305 of 026 3256667; www.soulapietersmediation.nl. Arnhemsepoort 106 in Huissen.

Bemmel weer op de creatieve toer!

BEMMEL - Na het succes van vorig jaar beleeft Bemmel op 18 september haar tweede Creatieve koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur. Naast een gezellige koopzondag inclusief braderie met afwisselende kramen en standhouders, zal op het marktplein plaats zijn voor creatievelingen en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek.

Ook zullen er kramen en standhouders staan met artikelen om de inwoners van Bemmel en omstreken te bewegen om zelf iets te gaan maken of een hobby te starten. Op de promenade zal een plek worden ingeruimd voor de Kidsclub. Hier kunnen kinderen onder begeleiding knutselen, breien of haken en verven. Dit jaar zal clown Click uit Gendt rondlopen op de braderie om de kinderen te vermaken.

Aanmelden
Deelnemers aan deze creatief/hobby markt kunnen zich nog steeds aanmelden via peervandervenmarkten@hotmail.com. De kosten van een kraam met zeil bedragen 30 euro, maar een matje, kofferbakverkoop of openlucht optreden zijn toegestaan mits vooraf aangemeld. Zondag 18 september centrum Bemmel, daar kun je niet omheen. De ondernemers van Bemmel heten u die dag welkom.

Meer informatie staat op http://www.beleefbemmel.nl/ en op facebook: www.facebook.com/centrumbemmel/

Zondag 18 september vindt ook weer de wielerronde in Bemmel plaats georganiseerd door Toer- en Wielerclub 't Verzetje. Het programma staat op: www.twctverzetje.nl/ en op facebook: www.facebook.com/twctverzetje.

Van cabaret tot live rock muziek, van Oktoberfest tot Diva Dag, van klassiek tot Herenzitting Zeer divers entertainment tweede helft 2016 in Buitenpoort

HUISSEN - Vervelen tijdens de komende maanden is geen optie! De Buitenpoort heeft een ongekend gevarieerd aanbod aan entertainment. Het multifunctionele horecabedrijf in hartje Huissen heeft enkele gloednieuwe evenementen, zoals Ladies Only Lingewaard.

Op zaterdag 24 september dé Kermis Kick-off met de 'beste partyband van Nederland': Hike. Gratis entree voor de eerste 100 bezoekers voor 22.00 uur. Op kermiszondag hét Oktoberfest van de regio: de Deutsche Mittag. Met Toeter Thijs & Der Thomas, Thorsten von Lippe Biesterfeld en Hansi Schimanski. De Stadsquiz wordt gehouden op de vrijdagen 14 oktober (quizboek ophalen en vragen en opdrachten uitvoeren) en 21 oktober (bekendmaking Slimste van Huissen en feest). Tussendoor op zondag 16 oktober het nieuwe event Ladies Only Lingewaard (LOL), met entertainment voor -alleen- vrouwen (mannen na afloop welkom).


Q-Music

Op donderdag 20 oktober Cabaret & Comedy. Wegens groot succes tijdens Pasen en op veler verzoek wederom Qmusic The Party inclusief het Foute Uur, op zaterdag 12 november. Op donderdag 24 november wederom een avondje Cabaret & Comedy en zondagmiddag 27 november de uitreiking van de Bevelander Cultuurprijs.
In december op de 10e 's avonds Huissen bij Kaarslicht met live Flashback. De middag erna op de 11e Klassiek Matinee. De hilarische Herenzitting Huissen -entertainment voor mannen!- is op zondag 18 december. En dan is het alweer bijna 2017. Dat wordt gevierd met dé Oud en Nieuw Party zaterdagnacht 31 december vanaf 00.30 uur, met DJ Antoine.

Een zeer divers entertainmentprogramma, met voor ieder wat wils. Voor een overzicht van de evenementenagenda inclusief tijden, zie elders in deze krant onze advertentie. Wijzigingen voorbehouden. Voor actuele info: Debuitenpoort.nl of Facebook.com/debuitenpoorthuissen.

Het Rabo Starterstraject: de ideale start van uw onderneming

BETUWE - Bent u een (potentiële) startende ondernemer die graag een vliegende start wil maken? Dan deelt de Rabobank graag haar kennis met u. Tijdens het Rabo Starterstraject krijgt u antwoord op tal van ondernemersvraagstukken en deelt u ervaringen met andere startende ondernemers. Om zo een vliegende start te maken.

Deelnemers aan het Starterstraject worden tijdens vijf themagerichte avonden meegenomen in onderwerpen die voor startende ondernemers interessant zijn: van ondernemersvaardigheden en juridische zaken tot (online) marketing en bedrijfsadministratie. Een deelnemer van het Starterstraject van 2015 vertelt: "Met de informatie uit de bijeenkomsten ga je goed voorbereid van start. Het is leuk om zo met een groep starters contacten te leggen."

Het voorgaande Starterstraject werd met een 8.7 hoog gewaardeerd door de aanwezige deelnemers. "Voor ons reden genoeg om voor nieuwe, ambitieuze starters weer een Rabo Starterstraject te organiseren", licht Joep van Hoek, accountmanager MKB bij Rabobank Oost Betuwe, toe. "Door de verschillende thema's die voor iedere starter relevant zijn, is het Starterstraject interessant voor iedereen die een eigen bedrijf wil beginnen of die stap recent hebben gemaakt."

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het inspirerende programma op www.rabobank.nl/oostbetuwe. Het Starterstraject vindt plaats op vijf maandagavonden in oktober op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. De bijeenkomsten starten om 19.30 en eindigen om 21.00 uur. Deelname is kosteloos. Het aantal plaatsen is beperkt.

Damvereniging VBI goed van start in nieuw seizoen

Foto: Paul Visser

HUISSEN - Ter voorbereiding van elk damseizoen wordt door damvereniging VBI en DES Lunteren samen het Crum-Nielstoernooi georganiseerd. De Gelderse verenigingen worden daarvoor uitgenodigd. Vijf verenigingen met in totaal tien viertallen schreven in. Dit jaar werd het toernooi in het Huissense Koelhuis gespeeld.

Damvereniging VBI had met drie teams ingeschreven en maakte een goede start. Het eerste team scoorde 17 punten en werd winnaar met acht overwinningen en slechts één gelijk spel tegen Dammers uit Oost 1 uit Doetinchem. Het tweede team van damvereniging VBI eindigde met 14 punten op de derde plaats met één verloren wedstrijd tegen Huissens eerste en twee gelijke spelen tegen respectievelijk DES Lunteren 1 en Nijmegen. Het derde Huissense team won van DES Lunteren 2, Nijmegen en WSDV 2 speelde gelijk tegen Dammers uit Oost 2. Het team scoorde met 7 punten een zevende plaats.

Foto: Paul Visser

De volgende activiteit in het damseizoen is het Nederlands kampioenschap sneldammen (Rapid), waaraan voor damvereniging VBI deelnemen Jos Stokkel, Pepijn van den Brink en Dirk Joosten.

Op 17 september begint de nationale competitie. Damvereniging VBI 1 staat meteen een pittige uitwedstrijd tegen Witte van Moort te wachten.

Bezoek Toren van Poelwijk op Open Monumentendag

Foto: Koen Meijaard

GENDT - De toren van Poelwijk en de expositie in de tuinen van Landgoed Poelwijk zijn op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10.00 - 17.00 uur gratis te bezichtigen in het kader van Open Monumentendag.

De 15de-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog trompe-l'oeil-beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft men fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. In de tuinen van Landgoed Poelwijk exposeert B.V., een groep beeldende vrouwen uit Arnhem. De Historische Kring Gendt houdt in het bijgebouw een presentatie over het thema 'iconen en symbolen'.

Foto: Koen Meijaard

In de tuinen van Landgoed Poelwijk exposeert de B.V., een kunstenaarscollectief uit Arnhem. Na exposities in Leiden, Goeree en Winterswijk strijkt De BV neer op Landgoed Poelwijk. Deze prachtige plek, die de kunstenaars inspireerde er speciaal werk voor te maken. De BV bestaat uit: Adri van den Beukel, Annemarie Noorderwerf, Christine Schaake, Ditte Wessels, Irene Companjen, Madelon Overbeek, Marga Staartjes, Marian Bakker, Rietje Zuijderwijk, Trude Obbink & gast-exposanten Marja Knaven en Janske Hombergen.
Adres: Poelwijklaan 5 te Gendt. Meer informatie is te vinden op www.landgoedpoelwijk.nl.

Adres: Poelwijklaan 5, Gendt. Meer informatie staat op www.landgoedpoelwijk.nl en www.glk.nl/evenementen.

Samenwerking Lingewaard Energie en Het-Energiecollectief

LINGEWAARD - Op 12 juli hebben Noud van 't Hullenaar namens Het-Energiecollectief Lingewaard en Paul Benders namens Coöperatie Lingewaard Energie een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze krachtenbundeling heeft tot doel de verduurzaming van Lingewaardse woningen te versnellen.

Al sinds 2012 is Lingewaard Energie actief in gemeente Lingewaard. Het burgerinitiatief dat inmiddels is uitgegroeid tot een coöperatie zonder winstoogmerk voorziet mede-inwoners van onafhankelijk informatie over energiebesparing en duurzame energieopwekking. Paul Benders "Wij willen er voor zorgen dat huidige én toekomstige inwoners van Lingewaard minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen."

Begin 2016 hebben negen Lingewaardse ondernemers ook de handen ineen geslagen. "Het-Energiecollectief wil de inwoners van Lingewaard graag laten weten dat wij als lokale ondernemers alles in huis hebben om hen te helpen comfortabel te wonen en energie te besparen of op te wekken", aldus Noud van 't Hullenaar.

Onder de naam Energiek Lingewaard organiseren zij informatieavonden in de gemeente. Eigenlijk is de samenwerking heel logisch; het is belangrijk dat inwoners worden geïnformeerd, maar het is net zo belangrijk dat men ook daadwerkelijk over gaat tot maatregelen. Uiteraard blijft Lingewaard Energie haar onafhankelijkheid waarborgen. "Als u duurzame maatregelen laat uitvoeren is het vooral belangrijk dat u een betrouwbare partner kiest waar u een goed gevoel bij heeft", aldus Paul Benders. "In onze gemeente zitten veel vakspecialisten die u goed kunnen helpen. Hier attenderen wij u graag op, want ook wij dragen de lokale ondernemers een warm hart toe."

Interesse in uw stamboom?

HUISSEN - Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september houdt de werkgroep Genealogie van de Historische Kring Huessen in het Stadsmuseum Hof van Hessen een open archiefdag. Huissense Doop-, Trouw- en Begraafboeken vanaf 1622, zowel van de katholieke als de gereformeerde kerk kunt u bij ons inzien, net zoals de index op de Bevolkingstellingen van 1829 tot 1940 en nog veel meer.

Wilt u weten hoe lang uw familie al in Huissen rondzweeft en waar de familie mogelijk vandaan komt, dan is het leuk het gevondene op papier terug te zien. Dat kan! Tegen een kleine vergoeding krijgt u alle Huissense generaties overzichtelijk en begrijpelijk meegegeven. Van 10 tot 17 uur zijn de Sectie-leden aanwezig om aan uw wensen in deze te voldoen. Ook kunnen zij u tips geven over het opzetten van een eigen stamboom of het zoeken in de archieven (op papier of via internet).

Breng bidprentjes van familieleden en trouwboekjes mee. Dit vergemakkelijkt de zoektocht, want dan kunnen wij aansluiten bij vorige generaties. Bezoekadres: Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39, Huissen. (Entree: gratis.)

Voor verdere informatie kunt u terecht bij Frans Pauwelsen (email: franspauwelsen@xs4all.nl of 06 13639401). U kunt zich altijd oriënteren op www.huessen.nl, waar een lijst staat met namen uit ons grote genealogie-bestand en een lijst met namen uit de bidprentjescollectie.

Stromenderwijs: expositie bij de Waal

GENDT - Zes maaksters van beelden tonen nieuw werk in een oude loods bij de Waal. De expositie is één weekend te bezoeken: installaties en beelden die laten zien hoe het leven stroomt en verandert. Centraal staat de mens die hierdoor wordt getroffen of die zelf in actie komt.

De inspiratie voor deze nieuwe beelden ontstond uit een gezamenlijke zoektocht van een jaar naar een nieuwe beeldtaal en combinaties van diverse materialen, geleid door Marjo Wiltingh in Doornenburg. Ieder van de zes beeldhouwsters werkte aan eigen thema's, versterkt en uitgedaagd in een onderlinge uitwisseling. De keus om te exposeren in de oude loods was een logische stap, omdat hier de ruimte is en de industriële sfeer om te experimenteren en de resultaten daarvan te laten zien. Belangrijk is ook de krachtige rivier vlak voor de deur, de stroom waar de beelden over gaan.

De deelneemsters en hun werk:

Alida de Jong: een wegenkaart van de toekomst

Annemieke Ackermans: vrije vormen van emotie

Leida Linden: nestvlieder met tule wolken

Maria Roelofs: verschuivende beelden in het integratieproces

Reni Went-Sikken: het kind in beeld

Wendy Ronde: oerkrachtige vrouwen

De expositie is aan de Polder 32A in Gendt op zaterdag 10 en zondag 11 september van 11 – 17 uur. De feestelijke opening is 10 september om 13 uur. De toegang is gratis.

Talento Metissimo en Music Take In

RESSEN - Achter de schermen werken ze al een aantal jaren samen. Kenmerkend van beide organisaties zijn de nieuwe ideeën die zij vorm geven voor jong en oud. Talento Metissimo en Music Take In nemen u mee in een nieuwe wereld...

De visie van Stichting Music Take In is het publiek laten kennismaken met klassieke muziek buiten de traditionele wijze om. De gedreven musici zijn enthousiast en delen hun passie voor klassieke muziek. Naast uitvoeringen in geijkte theaters of concertzalen wordt gestreefd naar nieuwe ervaringen op locaties zoals de Koningshof op het Rustieke Erfgoed te Ressen. Sinds mei 2015 worden verschillende concertprogramma's voor Festivals en tournees geproduceerd. Het programma is Ressen is een onderdeel van de tournee van Music Take In door Duitsland en Nederland. Voor ongeveer een uur wordt het publiek ondergedompeld in de charmante sfeer van een theatrale versie vergezeld van de smaak van een kopje koffie, thee een glaasje bier of wij. De prachtige stemmen van sopraan Anastasia Belukova, Bas-bariton: Michail Davydov en Tenor Vasilyi Gurilev en het ensemble laten u op verfrissende wijze nostalgie beleven.

Stichting Talento Metissimo bestaat uit actief betrokkenen jeugdigen en ouderen die zich inzetten voor talentontwikkeling. Metissimo start binnenkort in Lingewaard met een lezingen over talentontwikkeling en het leerproces, voor alle leeftijden. Voor muziek is dat bijvoorbeeld het verhalend musiceren, of de nieuwe leuke muziektheoriecursus en zo ook de samenwerking met de stichting Music Take In, met unieke integratie door toptalenten.

21 / 28

22 / 28

23 / 28

Leef- en Doeboerderij De Minkhof nu ook op maandag open

BEMMEL - Bij Leef- en Doeboerderij De Minkhof kunnen deelnemers wekelijks terecht op de woensdag en vrijdag. Daarnaast is er eens per maand een zondagopenstelling. "Maar nu kunnen we ook met trots vermelden dat er vanaf maandag 3 oktober iedere maandag gelegenheid is om De Minkhof te bezoeken."

De Minkhof heeft inmiddels haar tweejarig bestaan gevierd. Dankzij de vele vrijwilligers is het mogelijk om u met warmte en een heerlijke en verse maaltijd te ontvangen! In de praktijk is gebleken dat iedere dag een eigen sfeer kent. Op woensdag zit men nog vol in de actieve week en op vrijdag sluipt het weekend al langzaam binnen. Daarom heeft De Minkhof bewust de maandag als aanvulling gekozen. Een rustige opstart na het weekend. Er is tijd om even bij te praten, een spelletje te doen, de computer of tablet te verkennen of mee te doen aan de bewegingsactiviteiten. Niets moet, alles mag.

"Hebt u interesse om zich aan te sluiten bij De Minkhof dan kunt u contact opnemen via onderstaande media. Ook bent u welkom om vanaf 3 oktober gratis een ochtend te komen meedraaien. Schroom niet, Anne Marie, Bart, Thea en Annemieke heten u alvast van harte welkom op deze maandagochtend!"

0481 357185 (alleen op woensdag en vrijdag); 06 41575409 Ina Rutgers Minkhof Coördinator (bereikbaar op woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur)

Leef- en Doeboerderij De Minkhof, Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel (www.minkhof.nl).

Vergadering platform Zilverkamp-Zuid

HUISSEN - Na een korte onderbreking beginnen de vergaderingen van het platform weer. De eerstkomende vergadering is dinsdag 13 september om 19.30 uur. De vergadering vindt plaats in het ontmoetingscentrum De Brink, ingang Wagenweg. De vergadering is openbaar.

Wijkbewoners kunnen hun wensen, knelpunten en klachten betreffende woon-en leefomgeving kenbaar maken, zodat indien wenselijk, deze besproken kunnen worden in een komende vergadering van het platform.

Enkele onderwerpen op de agenda zijn: Voortgang revitalisering,hoe verder met het verwijderen van de bielzen, inwerkingtreding erfgebied, verbetering situatie Griend/Hopland, verbreding doorgaande fietsroutes in het park. Extra aandachtspunt: door het vertrek van twee leden, ondermeer door verhuizing en het bereiken van de 75-jarige leeftijd zoekt het platform nieuwe vrijwilligers. "Heeft u belangstelling voor uw woon- en leefomgeving kom eens langs op een vergadering en laat u informeren over onze werkwijze. U kunt ook contact opnemen met het secretariaat: reginacheizoo@versatel.nl."

In een Oogopslag

vrijdag 9 september
13.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters, Huwelijksviering van Lizet Overbeek en Dennis Scheffer.

zaterdag 10 september
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron.

zondag 11 september
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

zondag 11 september ARK-dag
10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, ARK-dag met Pastor Kallen en het Projectkoor. Diverse activiteiten en afsluiting met heerlijk brunch

woensdag 14 september
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

In een Oogopslag

vrijdag 9 september
13.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters, Huwelijksviering van Lizet Overbeek en Dennis Scheffer.

zaterdag 10 september
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor De Levensbron.

zondag 11 september
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

zondag 11 september ARK-dag
10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, ARK-dag met Pastor Kallen en het Projectkoor. Diverse activiteiten en afsluiting met heerlijk brunch

woensdag 14 september
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Schilderijen van Cor Melchers

Foto is beschikbaar gesteld dor Wendy Melchers

HUISSEN - Zondag 11 september is om 11.00 uur de officiële opening van de expositie met schilderijen van de vorig jaar overleden kunstschilder Cor Melchers in het Tuinbouwmuseum Mea Vota. De schilderijen van Cor kenmerken zich door zijn opvallende stijl, vrolijk en kleurrijk.

Deze expositie, een hommage aan Cor Melchers, is van 11 september tot en met 8 oktober te bezoeken. Het land- en tuinbouwmuseum Mea Vota aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen is op maandag tot en met zaterdag geopend van 11.00-17.00 uur.

Foto is beschikbaar gesteld dor Wendy Melchers

Op 19 oktober 2014 presenteerde Cor Melchers zijn boek ‘Cor Melchers, Schilder van Kleurende Eenvoud’. Naast een biografische inkijk in het leven van Cor Melchers toont het boek een grote hoeveelheid aan kleurenfoto’s. Niet alleen de stijl kenmerkende naïeve werken, maar ook een aantal foto’s van zijn vroegere werk worden hierin op aantrekkelijke wijze gepresenteerd. Tijdens de officiële opening van de expositie in Mea Vota op 11 september is dit boek van Cor te koop.

Meer informatie over openingstijden, andere activiteiten tijdens het Open Monumentenweekend en de druivenverkoop staat op: http://www.mea-vota.info/evenement/open-monumentenweekend. Meer informatie over het werk van Cor staat op http://cormelchers.nl.

Schietdate bij schietvereniging Op de Korrel

BEMMEL - In samenwerking met verenigingen in de buurt, zoals sporthal De Bongerd, Eska en SLN De Veldschuur, zal schietvereniging Op de Korrel de deuren openen tijdens de Sport Speed-Date op zondag 18 september. Van 13.00 tot 15.00 uur kunnen geïnteresseerden bij de meeste verenigingen onder Sportlaan nummer 1, komen kijken wat er zoal binnen de clubs te beleven valt.

Voor Op de Korrel geldt natuurlijk dat de bezoekers een luchtwapen of kruisboog ter hand kunnen nemen, om te voelen en beleven wat de schietsport nu eigenlijk inhoud. Tevens zullen er demonstraties gegeven worden, onder andere op het gebied van visueel beperkte schietsport.

Kruisboogmarathon

Naast deze speed-date kan er een kijkje genomen worden bij de 22e Kruisboogmarathon. In de voorinschrijvingen zijn er tot nog toe tien deelnemers opgegeven voor deze slijtageslag; de schutters moeten namelijk 250 schoten doen. Er zijn drie favorieten, namelijk winnaar van vorig jaar Gerrit Kijk in de Vegt, maar zeker ook Geeuwke van der Heide en Wim Thüss. En wat gaan de eigen leden waarmaken in deze spannende marathon? Organisator Bart Wolters zal aantreden, naast Jan Polman die afgelopen jaar voor het eerst deelnam. Van 11.00u tot 17.00u is deze wedstrijd te bekijken.

Promotiewagen op braderie

En of dat nog niet genoeg is; ook in het centrum van Bemmel kan er een schiet-date geregeld worden! Tijdens de Creatieve Koopzondag zal Op de Korrel met een promotiewagen de voorbijgangers de mogelijkheid bieden na een korte uitleg de schietsport te beleven. "We nodigen u van harte uit voor kijkje of deelname bij deze activiteiten! Kijk voor meer info op www.svopdekorrel.nl."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 8 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 13 september - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 14 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Ook dansen bij de Streekballetschool!

LINGEWAARD - In Huissen start de StreekBalletschool (SBOB) dit seizoen met het geven van danslessen, en wel in ‘t Gemeenschapshuis Huissen-Zand. Op dinsdag staan de lessen Boys Kids, Streetdance 10+ en Streetdance 12+ op het programma, op woensdag worden de lessen peuterdans, kleuterballet, kinderjazz, jazz 9-11 jaar en jazz 12+ aangeboden.

Vanaf 20 september is iedereen welkom om twee weken gratis mee te dansen in een of meerdere lessen. Vanaf 3 oktober gaan de definitieve lessen van start! Al jaren biedt de SBOB met veel passie en plezier diverse danslessen voor jong en oud op locaties in Gendt, Bemmel, Elst en Zetten. Alle lessen worden gegeven door enthousiaste en gediplomeerde dansdocenten.

Kortom: lijkt het je zelf leuk om te dansen of danst uw zoon of dochter de hele dag in het rond, neem dan eens een kijkje bij de SBOB in Gendt, Bemmel, Elst, Zetten of Huissen. Op de website www.sbob.info is alles vinden over de verschillende dansstijlen die aangeboden worden en het actuele rooster. Mailen kan natuurlijk ook naar contact@sbob.info.

Het 3 Oever Festival 2016 krijgt vorm

REGIO - Een lang weekend cultuur en natuur snuiven in de Gelderse Poort, dat is wat het 3 Oever Festival belooft te zijn. Zo'n 20 galeries en kunstateliers, verbonden met een 3-tal GPS-fietsroutes. Allerlei bands die op mooie locaties in de buurt van de rivieren optreden. Diverse workshops als riviergezicht schilderen en Afrikaanse muziek. Speciaal gebrouwen 3 Oeverbier en 3 Oevermenu's in de restaurants. Verhalen over heden en verleden. Muziek op de voetveren. Kermis in twee dorpen.

Het is geen festival waar je makkelijk achterover kunt leunen, het 3 Oever Festival tijdens het 3e weekend van september (16-18 september 2016). Het festivalterrein beslaat een cirkel met een doorsnee van zo'n 16 kilometer, de locaties liggen verspreid door het landschap, doorsneden door rivieren, in zes verschillende gemeenten. Maar wat voor een landschap is de Gelderse Poort? Mensen die er wonen vinden het vrij gewoon, maar het Festival zet het spotlicht juist op dit gewone, waardoor het buitengewoon wordt.

Dit wordt al door de gasten gezien, zoals de Artist in Residence Dorota Roszkowska verwoordt: "En je wordt verwonderd door de rivierenoevers, natuur, veel water, serene rust en het wijdse landschap van de Gelderse Poort (een soort Nederlandse Algarve, maar dan anders)."

Deze eerste 3-daagse editie van het 3 Oever Festival staat nog in het teken van pionieren en uitproberen, net zoals de rivieren langs de oever stromen. De laatste informatie over programma en locaties is te vinden op www.3oeverfestival. Voor meer informatie: info@3oeverfestival.nl of 06 46151597 (Servaas Beunk).

Start kaartverkoop voor kermis & schuttersfeesten

DOORNENBURG - Van zaterdag 17 tot en met dinsdag 20 september viert Doornenburg kermis. Dit is niet zo maar een kermis, maar een feest dat heel diep geworteld zit in deze dorpsgemeenschap. De kermis valt gelijktijdig met de schuttersfeesten van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

De schuttersfeesten vinden plaats in het Schuttersgebouw en de muziek wordt verzorgd door Perfect Showband. Om toegang te kunnen krijgen tot de schuttersfeesten start de Schutterij met de kaartverkoop. Op woensdag 14, donderdag 15 en vrijdag 16 september van 19.00 - 21.00 uur kan men in het bezit komen van een entreekaart voor de schuttersfeesten. De kaartverkoop is in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 in Doornenburg. Tijdens de schuttersfeesten worden er geen kaarten aan de kassa verkocht. Ook kunnen nieuwe leden van de Schutterij zich op 14, 15 en 16 september aanmelden. Meer informatie over de kaartverkoop en de toegang tot de schuttersfeesten is te vinden op www.schutterijdoornenburg.nl.

Laatste zomerconcert Ressen

RESSEN - Op monumentenzaterdag 10 september vindt het zesde en laatste zomerconcert plaats ter behoud van rustiek Ressen en Bemmel in het 11-12e eeuwse kerkje te Ressen. Steun en hulp is nodig!


Matinee vanaf 15.00 uur: Lingewaartse musici, Russian High tea, introductie opera. Kleine ensembles zijn welkom! Opgeven kan nog voor 7 september. Muziek staat in de bijlage (canon van Tallis) die we gezamenlijk ten gehore brengen. 's Avonds vanaf 20.00uur: Top-opera van internationale professionele musici van Music Take In onder genot van drankje.

Kaartjes kosten in de voorverkoop 12,50 's avonds 15,00 euro. Ze zijn te bestellen telefonisch, per mail of via de website van T. Metissimo of Music Take in.

26 / 28

Op 8 september zijn Iet en Joop
60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd!
Gerard, Sylvia
Nicole, Willem
Joost, Nienke
Rick, Jackie
en jullie achterkleinkindjes

Anniek gefeliciteerd met je 7e verjaardag op 8 september.
Hopelijk nog veel fijne oppasdagen samen met Felien.
Liefs OPA en OMA.

Ons kleine prinsesje en mijn grote zus Jayley, is op 31 augustus 6 jaar geworden.
Gefeliciteerd
van Oma, Opa en Keano.

Onze mooie deugniet Brent wordt op 10 september 1 jaar!
Gefeliciteerd lieverd!
XXX van papa, mama en Bryce

Hiep,hiep, hoera
Bernard en Toos Arends
60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd.
Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind.

Op 11 September
wordt Xam alweer 8 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs Papa en Mama.

Lieve schat,
Alvast van harte gefeliciteerd met je 19e verjaardag. Ik hoop dat we er nog veel mogen vieren samen!
Dikke kus, Lisa

Hiep hiep hoera, Ger is nu toch echt 65 jaar!
Geniet van je vrije tijd.
Liefs Dorie
Nienke, Arnold, Maud, Sofie & Liv
Femke, Roel & Fay
Sietze en Brenda

Hiep hiep hoera
OP 7 september wordt Sophie Witjes 3 jaar.
Gefeliciteerd!
Opa, Oma, Papa, Mama, Thijs en Ome Johan.

Lieve Bertine, verlies niet de moed.
Ook na 50 is 't leven supergoed.
De club van 50.

Op 9 september word je 12 jaar,
en nu al naar de middelbare school.
Van harte gefeliciteerd van
je peettante Thea.

Dit lieve meisje is op 4 september
11 jaar geworden.
We love you.
Veel liefs van opa en je oma's.
Maar vooral van papa en mamma.
En een pootje van Missy.

Hiep Hiep Hoera
Deze kanjer is op 31 augustus
41 jaar geworden.
Je vrouw Yvonne

3 september zijn 45e Airborne Wandeltocht!
Een hele prestatie! TROTS!
De polly's"

Hoera, Sophie is ook 3 jaar!
Gefeliciteerd.
Kus van je vriendje Fender

Onze koekerd
Eindelijk 50
Nu naar de 100!
Proficiat xxx

Hiep, Hiep, Hoera
het is feest,
bij Wily is Abraham langs geweest.

OVG present bij presentatie Elektrocar Gendt

GENDT - Zondag 11 september zal de presentatie van de Elektrocar plaatsvinden. Rond deze presentatie is een dagprogramma samengesteld, waaraan ook de Ouderenvereniging haar medewerking zal geven.

Zo kan men informatie krijgen wat er bij de OVG zoal te doen is en zal men ervaren, dat er een scala aan activiteiten is met veel variatie. Er bestaat de mogelijkheid om ter plaatse lid te worden en kan men voor het gereduceerde bedrag van 15 euro verder praktisch kosteloos deelnemen aan het complete najaarsprogramma. Dat begint zondag 18 september al met een verrassend koffieconcert door het barbershopkoor Between Two Rivers.

In oktober wordt het 60-jarig jubileum gevierd met op zaterdag 15 oktober een jubileumreceptie en vrijdag 21 oktober een feestelijke avond compleet met koud en warm en buffet en muzikale medewerking van de band Eigegereid. In november is er nog een sinterklaasbingo en afsluitend op 21 december de jaarafsluiting met de bekende sfeervolle kerstviering. Bij aanvang van elke activiteit is er koffie met iets lekkers erbij en wordt er ook 'n consumptie aangeboden. Voor nieuwe leden die zich 11 september aanmelden, is er ook nog een leuke verrassing. Het bedrag van 15 euro dient ter plaatse wel contant te worden afgerekend.

Korenavond Sasa Angeren

ANGEREN - Koor Zang en Vreugde, onderdeel van Stichting Ouderenwerk Angeren verzorgt op zaterdagavond 29 oktober voor de elfde keer een spetterende korenavond in het Dorpshuis in Angeren. De zaal is open vanaf 19:00 uur en de aanvang is om 19:30 uur. De toegang is gratis.

De deelnemende koren, totaal wel zo'n 120 man zullen deze avond weer tot een groot succes maken. De koren Zang en Vreugde, Donatuskoor uit Bemmel, Jekade uit Doornenburg, Promisis uit Huissen en als uitsmijter het zeemanskoor Ship Ahoy uit Angeren heten iedereen welkom op deze avond. De toegang is geheel gratis.

Voor de dekking van de onkosten van deze avond wordt in de pauze een verloting gehouden met vele mooie prijzen en voor elk wat wils.

De avond is in het Kulturhus Angeren, Emmastraat 23 in Angeren.

Tekenwedstrijd Sjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - In het schooljaar 2016-2017 gaat het sport- en cultuurkennismakingsproject Sjors Sportief en Creatief weer van start in gemeente Lingewaard.


Het project start met een tekenwedstrijd onder de scholen. Vanaf 19 september kan er op www.sjorssportief.nl gestemd worden. De scholen die meedoen aan de tekenwedstrijd hebben hun leerlingen geïnformeerd en gevraagd om te stemmen maar ook om hun buren, familie en vriendjes/vriendinnetjes te vragen om te stemmen. De winnende tekening krijgt namelijk een prijs voor de hele klas aangeboden en komt op de voorkant van het nieuwe Sjorsboekje! Er kan tot 23 september 14.00 uur gestemd worden!

Cursussen
In totaal hebben zich nu al 47 sport- en cultuurorganisaties aangemeld. Sportaanbieders zoals Batouwe Basketball, b.o.d. De Sprinters, Badmintonclub Gendt, BC Bemmel ’72, Damvereniging VBI, DV Mixed Moves, GTV Zwieps, Judovereniging Angeren, LTC Gendt, MHC Bemmel, HV Angeren, Ki-Aikido Bemmel, RKVV HAVO, Rugbyclub Betuwe, Recreatie Sport Lingewaard, Schaapskooi, SC Bemmel, StreekBalletschool Over Betuwe, Taekwon-Do Gelderland, TC Bemmel, TTV Essentia, TTV Hutaf, TTV Getavé, volleybalvereniging Tweestroom, volleybalvereniging Kidang, GVA Doornenburg en Zwemclub de Ward hebben zich al aangemeld. Maar ook muziekverenigingen zoals ESKA Bemmel, Volharding, UDI, Stedelijk muziekvereniging Huissen, meerdere harmonies, Open Academie, Gitaarschool, Kids Atelier Elst, Bibliotheek Gelderland Zuid, schuttersgilde St. Sebastianus, historische kringen, Taartmonster, Theaterschool Hakoena en Stichting Kindergeheimen doen mee.

Tentfeesten Oosterhout met de kermis

OOSTERHOUT - In het weekend van 16,17, 18 en 19 september vinden op het feestterrein van Café Zaal Merkus aan de Dorpsstraat in Oosterhout de jaarlijkse tentfeesten plaats. Dit wordt gecombineerd met de kermis.

Waar in vele plaatsen de kermis jaarlijks kleiner wordt, wordt deze in Oosterhout steeds groter. De organisatie is er in geslaagd om meer kermisexploitanten naar het dorp te halen. Ook het feestprogramma liegt er niet om dit jaar. Op vrijdagavond vanaf 20.30 uur worden de feesten geopend met de alom bekende feest-dj Henry met een gastoptreden van niemand minder dan John West.

Op zaterdagavond komt de beste feestband van Nederland naar Oosterhout: Anderkovver. Vanaf 20.30 uur zullen zij de tent volledig op de kop zetten. Na een korte nachtrust is er op zondag vanaf 12.00 uur een grootse kermismarkt nabij het feestterrein. U kunt nog een kraam huren via tentfeesten@gamil.com.

Op het feestterrein is er deze dag een extra attractie, namelijk De Kop van Jut. De organisatie heeft hier een wedstrijdelement ingebouwd waarbij vele consumptiemunten te winnen zijn. Vanaf 15.00 uur worden de festiviteiten muzikaal omlijst door de regionale topband Summerland. Op maandag worden de tentfeesten en de kermis afgesloten met een matinee vanaf 14.00 uur. De muziek en entertainment wordt dan verzorgd de dj Robert Pauwels.
Het hele programma staat op FB-pagina Tentfeesten Oosterhout. De slogan luidt terecht: “Oosterhout, waar kermis nog feest is”.

Waalbrug Nijmegen 'Open monument'

NIJMEGEN - De Waalbrug in Nijmegen is een van de veertien locaties van Rijkswaterstaat, die meedoen aan Open Monumentendag. Op zondag 11 september vindt om 11.00 uur een rondleiding plaats langs dit stadsicoon van Nijmegen en langs de nieuwe bruggen van de stad. De rondleiding start vanaf de Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29 in Lent.


De reusachtige stalen Waalbrug bij Nijmegen heet officieel Wilhelminabrug en is een Rijksmonument. De volle lengte van de Waalbrug bedraagt 604 meter. In het midden is de boog ongeveer 65 meter hoog. De grootste de boog is 244,10 meter lang en was bij oplevering in 1936 de langste overspanning van een rivier in Europa. De brug is een van de mooiste voorbeelden van de stalen boogbruggen, zoals die in de jaren dertig over de grote rivieren zijn gebouwd. Bij de inpassing in het landschap is rekening gehouden met de scheepvaart en het zicht op het uiterwaardenlandschap.

Alle Rijkswaterstaat-openstellingen en activiteiten zijn terug te vinden op www.rws.nl/openmonumentendag. Een volledig overzicht van het programma staat op de website van de Open Monumentendag 2016.

Lezing over de blauwe tuberoos

HERVELD - Maandag 26 september is er om 20.00 uur een lezing over de blauwe tuberoos (Agapanthus) in De Hoenderik aan het Dorpsplein in Herveld. De organisatie is in handen van Groei&Bloei Over-Betuwe & Lingewaard.

De door onze oosterburen gebruikte naam Liebesblume is een letterlijke vertaling van de naam Agapanthus. Er bestaat een tiental soorten en kleuren die voorkomen in het zuiden van Afrika. Het zijn vaste planten die tot de leliefamilie behoren en die lange smalle bladeren bezitten en die een bladrozet vormen.

De Agapanthus is een prima kuipplant, maar vereist echter toch wel wat van onze aandacht. Wat te denken aan de bemesting, het op tijd scheuren van de knol en het overwinteren. Wilt u deze zomer nog een Agapanthus voor op het terras aanschaffen let dan op de soort; het moet een bladverliezende plant zijn met een Cultivarnaam. Van deze cultivarplanten is bekend dat ze beslist bloeien, zaailingen geven minder of helemaal geen bloemen.

Op al onze vragen komt op 26 september de expert en de Agapanthus kweker van Nederland, Piet Panthus (Piet Zonneveld) een antwoord geven. "Wilt u vooraf al even door de website bladeren kijk dan op www.agapanthus.nl."

Piet Panthus brengt deze avond een doorsnee aan knollen mee voor verkoop, rechtstreeks van zijn kwekerij. Zie ook www.over-betuwe.groei.nl.

Tattoes en meer op De Zilverkamp

HUISSEN - Tattoo's, sieraden van knopen/kralen en make-up. Zoals altijd is deze activiteit een groot succes, dus daar is die weer.

Kom zaterdag 10 september tussen 10.00-13.00 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau. www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.