GN Lingewaard

26 juni 2019

GN Lingewaard 26 juni 2019


Lingewaard Doet krijgt een vervolg in hele gemeente

Zwembad Walburgen in Gendt heeft voldoende cheques bij elkaar weten te sprokkelen om een dit speeltje aan te kunnen schaffen. Afgelopen zaterdag werd het gepresenteerd. (foto: Sjaak Veldkamp

Zwembad Walburgen in Gendt heeft voldoende cheques bij elkaar weten te sprokkelen om een dit speeltje aan te kunnen schaffen. Afgelopen zaterdag werd het gepresenteerd. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - "Helpt u mee Lingewaard beter, mooier, en leuker te maken." De proef in Angeren en Gendt is geslaagd. De actie Lingewaard Doet krijgt daarom een vervolg in de gehele gemeente. In september zijn de huishoudens in Bemmel, Haalderen en Ressen aan de beurt om hun initiatieven mogelijk te maken door de uitgedeelde cheques te verzilveren.

De opzet is invulling te geven aan inwonersinitiatieven om hun eigen leefomgeving te verbeteren. Om dat een extra impuls te geven, is de gemeente vorig jaar gestart met Lingewaard Doet. Gendt en Angeren mochten vorig jaar als proef het spits afbijten. Huishoudens ontvingen twee keer een cheque ter waarde van 7,50 euro. In totaal zijn 41 initiatieven goedgekeurd, 35 hebben het gewenste bedrag opgehaald. De initiatieven waren bijvoorbeeld het plaatsen van een ooievaarsnest in Hulhuizen, een waterspeeltoestel zwembad Walburgen, planten van bloembollen en het hangen van AED's op belangrijke plaatsen.

Uit de evaluatie kwam naar voren dat de deelnemers een waardering gaven van gemiddeld een 8,8. Ook dat in Angeren en Gendt uit de tweede ronde de helft minder initiatieven kwamen. Mogelijk dat de rondes te dicht op elkaar zaten, zegt het onderzoek. Daarom heeft het college besloten om in het vervolg één keer een cheque ter waarde van 10 euro uit te geven.

De pilot in Angeren en Gendt heeft, inclusief opstartkosten, voorlichting en promotie, ruim 50.000 euro gekost. De kosten van Lingewaard Doet voor de komende ronde in Bemmel Haalderen Ressen zijn 35.000 euro. Vanaf 2020 denkt het college jaarlijks 60.000 euro uit te moeten geven. Huissen en Doornenburg zijn in 2020 aan de beurt. In 2021 of 2022 kunnen de bijna 20.000 huishoudens in alle kernen nog een keer een cheque van de actie Lingewaard Doet verwachten.

De slag om Huissen, het beleg en ontzet...

De slag om Huissen, Molenweide. (foto: Gilden Huissen)

HUISSEN - Op zaterdag 30 juni zal de strijd om Huissen losbarsten. De Huissense gilden, en verschillende groepen strijders, zullen het stadje weer bevrijden van Hertog van Gelre. Deze dag staat vol met tradities met als hoogtepunt de Slag om Huissen.

Het Beleg en Ontzet van Huissen vond plaats van 26 mei tot 25 juni 1502, toen Hertog Karel van Gelre vanuit Arnhem probeerde om de Kleefse enclave Huissen in te nemen. Het beleg eindigde met de hulp van Kleefse legertroepen op 25 juni, die het Arnhemse leger versloegen in een veldslag. Vanaf 11 uur zullen de gilden door het centrum lopen met als hoogtepunt de Slag om Huissen omtrent 16:15. Ook dit jaar is er weer de zaterdagschool en de bende van de Wildeman. Kinderen (ook hun ouders) van ongeveer 7 tot 14 jaar zijn om 10:30 welkom in Zwaonehus, Kardinaal De Jongstraat. Er zal uitleg gegeven worden aan de kinderen en hun ouders over de aankomende slag. Hierna worden de kinderen meegenomen door de Wildeman om hen de hele dag te vermaken met tradities en plezier. Op zondag 30 juni volgt het Koningschieten, een jaarlijkse strijd om de titel van koning van het Sint-Laurentius- of Sint-Gangulphusgilde door het schieten op de klos. Om 14.00 uur zullen de evenementen op het Raadshuisplein beginnen met het vogelschieten. Meer informatie en programma staat op GildenHuissen.nl, en te volgen op Facebook.

Ook tijdens Kersenfeest Gendt aandacht voor Veteranendag

GENDT - Tijdens het jaarlijkse Kersenfeest in Gendt, dat dit jaar georganiseerd wordt door harmonie Sint-Caecilia, zal ook stilgestaan worden bij Veteranendag.

Tijdens Veteranendag bedankt Nederland de veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Vrijdag 28 juni zullen tijdens de opening van het Kersenfeest op het voorplein van Providentia aan de Dorpstraat witte anjers, het symbool van waardering voor Nederlandse veteranen, uitgedeeld worden.

Zaterdag 29 juni zal tijdens Veteranendag om 11.30 uur een herdenkingsmoment plaatsvinden bij het oorlogsmonument bij het voormalige gemeentehuis van Gendt. In aanwezigheid van de Kersenkoningin en hofdames, een delegatie van stichting Toeristen Info Gendt, medewerkers van Oorlogsmuseum Niemandsland en het bestuur van Sint-Caecilia Gendt zullen bloemen neergelegd worden bij het monument en zullen er enkele sprekers zijn.
Iedereen is welkom om deze plechtigheid bij te wonen. Rondom de herdenking is ook Oorlogsmuseum Niemandsland geopend.

Bridgecursus beginners start dit najaar

Leer methode bridge.

BETUWE - De bridgeclubs van Elst, Huissen en Bemmel organiseren in het komend najaar een bridgecursus voor beginners. De voorbereidingen voor deze cursus, die concreet aanvangt op 25 september zijn al weer gestart. Het eerste cursusdeel omvat twaalf avonden.Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren. Het is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan alleen kaarten. Vooral ook het sociale aspect is heel belangrijk. Hebt u niet leren bridgen, dan hebt u niet goed voor uw oude dag gezorgd! Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit de kans om mee te doen

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich per paar of als groep maar zeker ook alleen opgeven bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 06 45638238. Hij is gediplomeerd NBB-bridgedocent. Uiteraard kunt u bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen. Ook op de websites van de hierboven vermelde bridgeclubs kunt u over deze cursus lezen.

Harmonie Angeren overtreft zichzelf

ANGEREN - In een afgeladen vol dorpshuis in Angeren bracht de harmonie afgelopen zaterdagavond haar eenmalige programma: 'Angeren ons plekske'.

Lokale beelden over alle seizoenen, droneopnames, interviews met bekende persoonlijkheden over thema's als vergrijzing, mooiste plaatselijke evenementen, mooiste plekjes in Angeren, behoud van de natuur, de maatschappelijke functie van het Dorpshuis, 60 jaar oude filmbeelden die de Wim Sonneveld-hit 'Het dorp' omlijstten, gefotografeerde Angerenaren die de Rag'n'Bone Man-hit 'Human' vergezelden; het passeerde allemaal de revue.

Martijn van Vuuren bracht een muzikale ode aan Angeren op de melodie van het nummer 'Nao 't Zuuje' van Lex Uiting; de hoogste Limburgse nieuwkomer in de Top 2000 van 2018 en Geert Bouwman bracht een gedicht over Angeren, geschreven door zijn vader, op de toepasselijke tonen van Greensleeves; welbekend van het het historische radioprogramma Candlelight. De tropische temperaturen werden door de aanwezigen voor lief genomen om dit zoveelste culturele hoogstandje van harmonie Angeren van a tot z mee te beleven.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 29 juni
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Spetters, terugkomviering eerste Heilige Communie.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u, F. Bomers, Leonarduskoor

Zondag 30 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis en M. Sanders, Musica Amare, terugkomviering eerste Heilige Communie en Vormsel
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, N. Sales en J. Kallen, Exotherm, Koningschieten
St. Bavo Angeren: 10.00 uur: eucharistieviering, G. Peters en H. Oldenhof, GK de Levensbron en Zang & Vreugd, Umdracht
St. Leonardus Oosterhout: 10.00 uur: oecumenischeviering, J. Rademakers en W. Hartogsveld, Tentviering

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Prinses Beatrix Spierfonds zoekt collectanten

BEMMEL - In een mensenlichaam zitten zo’n zeshonderd spieren en die sturen alles aan. Van een glimlach tot een wandeling. Van drinken tot plassen. Van lachen tot ademen.

Een spierziekte tast dus met de spieren het hele leven van een persoon aan. Er zijn in Nederland ruim 200.000 mensen met een spierziekte. Bij een spierziekte raken spieren verzwakt of vallen helemaal uit. De meeste spierziekten zijn progressief en een groot deel van de mensen komt in een rolstoel terecht.

Van 8 tot en met 14 september is de collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en een beter leven voor spierziektepatiënten nu. "Voor Bemmel zijn wij op zoek naar nieuwe collectanten. Heeft u die week twee uurtjes over voor het goede doel? Meldt u dan aan als collectant. U kunt contact opnemen met Marjolein Verheijen (collecteleider in Bemmel) op telefoonnummer 0481 464852."

De bende van de Wildeman, de slag om Huissen

De bende van de Wildeman. (foto: Gilden Huissen) gilden Huissen

HUISSEN - Een van de bekendste figuren van het beleg en ontzet van Huissen is de spion van de Gelderse, de Wildeman. Hij zal de hele dag door Huissen lopen om samen met de Huissense kinderen kattenkwaad uit te halen.

Deze bende wordt gevormd tijdens de zaterdagschool, die gehouden wordt in het Zwaonehus (kardinaal de Jongstraat). Om 10:30 uur zijn de Huissense kinderen (ook hun ouders) welkom om samen met hun ouders een kijkje te nemen op de zaterdagschool. De Wildeman, de raddraaier van de Geldersen zal de kinderen 'bevrijden' uit de school. Ze worden meegenomen door de Wildeman om hen de hele dag te vermaken met tradities en plezier. Na de slag om Huissen op de Molenweide, rond 16:15, worden de kinderen 'verlost' van de Wildeman. Hij wordt gevangen genomen door de Bielemannen. De kinderen kunnen dan weer veilig door het bevrijde Huissen lopen. Voor meer informatie zie www.gildenhuissen.nl of de FB-pagina.

Harmonie Angeren overtreft zichzelf

ANGEREN - In een afgeladen vol dorpshuis in Angeren bracht de harmonie afgelopen zaterdagavond haar eenmalige programma: 'Angeren ons plekske'.

Lokale beelden over alle seizoenen, droneopnames, interviews met bekende persoonlijkheden over thema’s als vergrijzing, mooiste plaatselijke evenementen, mooiste plekjes in Angeren, behoud van de natuur, de maatschappelijke functie van het Dorpshuis, 60 jaar oude filmbeelden die de Wim Sonneveld-hit ‘Het dorp’ omlijstten, gefotografeerde Angerenaren die de Rag'n'Bone Man-hit ‘Human’ vergezelden; het passeerde allemaal de revue.

Martijn van Vuuren bracht een muzikale ode aan Angeren op de melodie van het nummer 'Nao 't Zuuje' van Lex Uiting; de hoogste Limburgse nieuwkomer in de Top 2000 van 2018 en Geert Bouwman bracht een gedicht over Angeren, geschreven door zijn vader, op de toepasselijke tonen van Greensleeves; welbekend van het het historische radioprogramma Candlelight. De tropische temperaturen werden door de aanwezigen voor lief genomen om dit zoveelste culturele hoogstandje van harmonie Angeren van a tot z mee te beleven.

Ingezonden brief

RoundUp: wondermiddel of vergif?

Onkruid bestrijden (zoals de Japanse duizendknoop) is een vervelend klusje. Is er geen wondermiddel dat het laat verdwijnen? Jawel: RoundUp! De werkzame stof hierin is glyfosaat dat stopt de groei van planten en laat ze afsterven. RoundUp is een middel dat in 130 landen op de markt is gebracht, zo ook in Nederland. Maar in 2017 besloot de EU om dit middel nog 5 jaar toe te staan, en de Nederlandse minister stemde in. Waarom worden er veel vraagtekens gezet bij dit “wondermiddel”?

Hierbij de feiten: RoundUp dringt het door de bodem door en komt het terecht in grondwater. Drinkwaterbedrijven zijn er niet blij mee en roepen op tot een verbod op middelen die het grondwater vervuilen. In 2005 melde de University of Pittsburgh: RoundUp is dodelijk voor amfibieën. In juni 2005 melde Milieudefensie dat glyfosaat tot 1 meter de bodem kan doordringen en dat het in het oppervlaktewater kan terecht komen. Universiteit Wageningen meldt dat glyfosaat het bodemleven aantast en dat het hogerop in de voedselketen de dieren er ook niet blij van worden ook bijen zijn extra gevoelig voor ziektes als zij in aanraking zijn geweest met glyfosaat. Op 14 juni heeft de gezondheidsorganisatie WHO gemeld dat RoundUp “waarschijnlijk kankerverwekkend is” maar hierover is al jarenlang discussies.

De gemeenten moeten nu borstelen, branden, stomen of heet water gebruiken om het ongewenste onkruid te bestrijden. Maar deze methodes zijn duurder, praktisch moeilijker uitvoerbaar en minder effectief dan middelen op basis van RoundUp. Helaas, er zijn geen wondermiddelen voor onkruid.

Sandra Bak
Bemmel

AF3'er Corrie Roelofs elfde winnaar 'Den Gouden Pluim'

Corrie ontvangt 'Den Gouden Pluim' van vorige winnaar Tim Polman. (foto: Alarmfase 3)

BEMMEL - Een week na de succesvolle 33e editie van de Bemmelse Dweildag heeft Alarmfase 3 haar seizoen afgesloten met een gezellige BBQ. Nadat alle buikjes gevuld waren is er uitgebreid teruggeblikt op het afgelopen jaar.

Hoogtepunten waren de carnaval, optreden in Berlijn en natuurlijk de Bemmelse Dweildag. Om er in het 22e Alarmfase 3 seizoen weer een mooi jaar van te maken zijn de eerste muzikale plannen alweer bedacht. Maar er was meer! Traditiegetrouw is 'Den Gouden Pluim' uitgereikt. De prijs die al sinds 2008 wordt vergeven aan een Alarmfase 3 muzikant die op een bijzondere manier is opgevallen bij de vorige winnaar. Uit handen van Tim Polman heeft bassist Corrie dit jaar 'Den Gouden Pluim' ontvangen. Het jurycommentaar luidde als volgt: 'Corrie heeft afgelopen seizoen een onuitwisbare indruk gemaakt. Deze badgast, vaak te zien in korte zwarte broek, blote bast en rode bretels, heeft zich op onnavolgbare wijze onsterfelijk gemaakt met zijn danspasjes, cabaretstukjes en zijn toewijding aan trekvogel 'De Kneu'. Naast Corrie's rariteitenkabinet is hij ook niet te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken en heeft hij zich fanatiek ingezet voor verschillende commissies'. Corrie nam 'Den Gouden Pluim' op emotionele wijze in ontvangst met de volgende woorden: 'Ik voel me net als Duncan, dit is onbeschrijfelijk. Voor de rest geen bijzonderheden'. Het bleef nog gezellig tot in de late uurtjes. Alarmfase 3 is deze zomer nog te zien bij de Vierdaagsefeesten in het centrum van Nijmegen op woensdag 17 juli. Meer info: www.alarmfase3.nl.

Prijsuitreiking aquarel

Prijsuitreiking aquarel aan mevrouw Muhlradt in Bemmel. (foto: Verstappen)

ANGEREN - Op 15 en 16 juni exposeerde Hai Verstappen in het kerkje in Angeren met een 25-tal aquarellen. Bezoekers werden uitgenodigd om de mooiste aquarel uit te zoeken en die keuze kenbaar te maken. Uit al die bezoekers werd een gelukkige getrokken die de aquarel van zijn/haar keuze in ontvangst zou mogen nemen.

Op 19 juni kreeg mevrouw Muhlradt uit Bemmel de aquarel Schapen. “Wat mooi, ik heb nog nooit wat gewonnen”, was haar eerste reactie. Ze had deze aquarel aangegeven als de mooiste vanwege de kleuren en het onderwerp. Sinds ze vroeger een keer betrokken was geweest bij de geboorte van een lammetje, had ze iets met schapen. De aquarel krijgt een mooi plekje.

In september start weer een aantal workshops aquarelleren voor beginners en gevorderden. Interesse daarin kan kenbaar gemaakt worden door een mail te sturen naar verstappen.hai@gmail.com. Op de website www.haiverstappen.nl is meer werk te zien.

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 1 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: tomatensoep, spaghetti carbonara én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Sponsor bedankt!

HAALDEREN - Cafetaria Haalderen heeft de jeugd van hengelsportvereniging De Karper na een avondje vissen getrakteerd op een overheerlijk frietje. Vincent heeft de bijbehorende snacks verzorgd. Als klap op de vuurpijl heeft het bestuur er nog een lekker ijsje bij gedaan.

Bezorgdheid over Brexit bij Britse Huissenaren 'Niemand weet wat dit belachelijke idee gaat doen'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen, ook die van actuele en urgente aard. Zoals de brexit. De Britse afscheiding (exit) van Europa. Met wellicht vergaande consquenties (lees: vertrek) voor Nederlanders. Waaronder de uit Huissen afkomstige Jim Cornelissen en Nikki Brakel. 'Ik wil hier heel graag blijven, maar dat wordt misschien heel lastig.'

Nikki (28) woont al zo'n drie jaar in Engeland. In de zuidelijke kustplaats Brighton, met haar grote liefde Lee. Voor wie ze naar de overkant van het Kanaal verhuisde. De Huissense runt er sinds vorig jaar zelfs een eigen kapsalon, Illicit Hair. Niet verwonderlijk met een moeder en oma als bekend kapster (respectievelijk Antoinette en Henny Puntman). De Brexit broeit bij haar. ,,Al is het op het moment allemaal zo wazig, eigenlijk een puinhoop. Het is heel moeilijk in te schatten wat er gaat gebeuren. Twee weken geleden moest ik me nog aanmelden voor een regeling dat je hier zonder problemen kan blijven. Maar het is niet doorgegaan en de radioreclame voor de regeling is ook gestopt. Supervaag.''
Nikki heeft inmiddels haar leven opgebouwd in Engeland, met partner, vrienden én onderneming. ,,Daarom wil ik natuurlijk heel graag blijven, maar dat wordt misschien heel lastig en, al ga ik er niet vanuit, maar misschien moet ik terug naar Nederland.''

Honderd kilometer recht omhoog in Londen is een andere jonge 'Huissenaar' ook behoorlijk bezorgd. Jim Cornelissen (22), student aan de BIMM, the British & Irish Institute of Modern Music. ,,Hoewel de Brexit nu al drie jaar door de lucht zweeft, weet nog niemand wat dit belachelijke idee gaat doen voor de 3+ miljoen buitenlandse inwoners in Londen. Elke paar maanden pak ik eens een krant op en heb ik het idee dat de tijd stil staat: het is gewoon een groot verwarrend verhaal.''

Emigreren

En als hij kijkt naar zijn persoonlijke situatie: ,,Ik geloof dat ik in Engeland kan blijven wonen en er zijn zelfs geruchten dat mijn generatie als immigrant (2016) wellicht 'veilig' is. Worst case scenario, naar Canada emigreren. Vooral ook om dicht bij de Verenigde Staten te zijn.'' Waar de muziekscene zo mogelijk nog meer mogelijkheden biedt dan in Londen of Groot Brittannië.

Jim is bijna klaar met zijn studie en wil aan de slag als professioneel drummer. ,,Ik ben succesvol door al mijn examens heen gekomen in de afgelopen weken, tegelijk de meest intense weken uit mijn leven. Mochten alle examen goed zijn verlopen en binnenkort naar verwachting de goede resultaten volgen, dan ben ik geslaagd voor een bachelor degree in Music Performance. Ik mag mij dan dus een professionele muzikant noemen. In mijn geweldige tijd op de universiteit heb ik een goed netwerk opgebouwd waarmee ik stappen heb kunnen maken naar een carrière in muziek. Dit is uiteraard niet makkelijk en het blijft een onzeker en instabiel, maar daarom ook avontuurlijk, beroep.''
Hij zegt na zijn studie in een soort van gat te vallen. ,,Maar ik ben nog niet klaar met Londen. Integendeel: ik heb het gevoel dat dit het begin van mijn volwassen leven is en ondanks dat het niet makkelijk wordt, heb ik ontzettend veel zin er tegenaan te gaan. Huissen word een vakantie adres voor me. Een plek waarvan ik even aan de drukte kan ontkomen, mijn ouders en mijn vrienden kan zien.''

'Die regeling om zonder problemen te blijven, is ineens niet doorgegaan'

4 spelers Hutaf in finale NJMK

HUISSEN - Het pinksterweekend stond voor de tafeltennissers van Hutaf in het kader van de finale van de nationale jeugdmeerkampen. Dit is na de Nederlandse kampioenschappen het belangrijkste toernooi van het jaar.

Na vier voorrondes gedurende de afgelopen twee seizoenen wisten Sam ten Westenend, Anne van Bolderen, Stijn Stellaard en Sophie Bongers zich te plaatsen voor de finale. Deze finale werd gespeeld in een meerkamp met twaalf spelers. Tijdens dit loodzware toernooi in het Limburgse Panningen, wat verdeeld over twee dagen werd gespeeld, werden Sam, Stijn en Sophie verdienstelijk tiende in hun poule. Anne deed er nog een schepje bovenop en werd zesde in haar meerkamp. Voor een relatief kleine stad als Huissen een prestatie van formaat. Zonder de begeleiding van coaches, chauffeurs, ouders en meegereisde supporters was dit onmogelijk. Voor de spelers weer een onvergetelijk en leerzaam weekend waar zij zich hebben kunnen meten met de nationale top in hun eigen leeftijdscategorie.

Eerste opruimactie door zwerfafvalbrigade in Bemmel!

De zes deelnemers aan de opruimactie ZAB Bemmel. (foto: Jos Reintjens)

BEMMEL - Door de hele gemeente heen zijn er sinds enkele maanden zwerfafvalbrigades (ZAB) actief. Ze worden door bewoners zelf opgericht met steun van de gemeente.

Elke maand worden er in dorpskernen van Lingewaard opruimacties gehouden. Afgelopen donderdag 13 juni is er ook in Bemmel de eerste opruimactie gehouden. Een groepje van zes inwoners heeft 's avonds in het centrum zwerfaval geruimd. Er waren veel positieve reacties van voorbijgangers. Behalve zinvol was het ook heel gezellig samen op pad te zijn. "Wilt u graag een keer mee doen? De volgende opruimactie van de zwerfafvalbrigade is op donderdag 4 juli tussen 19.00 en 21.00 uur. We verzamelen om 19.00 uur bij de Theaterkerk in Bemmel. Voor prikstokken en ander materiaal wordt gezorgd."

Nieuw clubkasrecord voor Gendtse OV

GENDT - De Rabobank Clubkas Campagne heeft voor de Gendtse Ouderenverening goed uitgepakt. Werd er in 2018 al een record opbrengst gevestigd van ruim 740 euro, dit jaar ging de wens om het nog beter te doen ruimschoots in vervulling.

Met een bedrag van ruim 853 euro werd het gehoopte, maar niet verwachtte nieuwe record bereikt. Dankzij een intensieve lobby onder de leden en de sympathie van veel familieleden en andere niet leden, is er weer iets neer gezet op trots op te zijn. Het is de wens van het bestuur om dit soort financiële steun geheel ten goede van de leden te laten komen. Zij hebben er zich immers mede voor ingespannen om dit mooie doel te verwezenlijken. Iedereen die zijn of haar stemmen aan de OVG heeft gegeven, wordt heel erg bedankt.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Ter afsluiting van het seizoen van de vrouwenvereniging Haalderen is er op woensdag 26 juni een fietstocht.

We starten we om 13:00 uur bij De Tichel. Voor wie niet kan fietsen is er een auto beschikbaar. De afsluiting is bij cafetaria Brambachtelijk.

HSV Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Zondag 30 juni wordt bij Lotus Vulgaris de vierde wedstrijd gevist om het Koningschap.

Het loten is om 7.00 uur bij Eten en drinken Aon de Diek. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Tevens kan men zich dan opgeven voor de mini-marathon, die gehouden wordt op zaterdag 3 augustus. Het vissen is dan van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Seniorenvissen

Lingewaard

HUISSEN - "Het is bijna zo ver: op zaterdag 6 jullie gaan we weer strijden."

"Na koning en koningin, grootste en kleinste vis tijdens seniorenvissen aan de vijver van De Zilverkamp. We hebben de leeftijdsgrens verlaagd naar 60 jaar. Dus schroom niet en geeft u op voor een gezellige middag en avond. Verdere details volgen nog. U kunt zich op geven bij Wim Kersten, Langestraat 47/a, 06 81857516 of Jan Derksen, 06 12630215."

Zomercompetitie Bridgeclub

3 Sans-Atout

HERVELD - In de maanden juni, juli en augustus wordt op twaalf donderdagavonden een zomercompetitie gespeeld waar ook niet-leden welkom zijn.

Voor niet-leden een goed moment om de sfeer van de club te proeven! Daar de vaste speellocatie, zalencentrum De Hoendrik, in de zomervakantie gesloten is en daarna verbouwd gaat worden zal vanaf 11 juli - 8 augustus gespeeld worden in de voetbalkantine van S.V.H.A., Zandakkers 3 in Herveld. Op 15 augustus wordt er niet gebridged en op 22 en 29 augustus wordt gespeeld in De Wanmolen in Zetten. De inschrijving gaat per avond naar volgorde van binnenkomst. In verband met de voorbereiding van de drive wordt u verzocht om uiterlijk 19.30 uur aanwezig te zijn.

Aanvang bridgeavond: 19.45 uur. Anders dan in De Hoendrik en De Wanmolen biedt de voetbalkantine van S.V.H.A. plaats aan maximaal 24 paren. Op tijd aanwezig zijn is dan van nog groter belang, want vol is vol. Kosten deelname gedurende alle speelavonden: Per persoon per avond een euro. Betaling bij binnenkomst en contant.

Klassement

Dit jaar wordt het klassement van de zomercompetitie in twee periodes gesplitst: 6 juni - 11 juli en 18 juli - 29 augustus. Er wordt per periode een individueel klassement opgemaakt. Om in het klassement te worden opgenomen dient men per periode tenminste vier maal mee te spelen. Voor de thuisbridgers: Doe mee, ga de uitdaging aan en meet je bridgeniveau met dat van anderen! Data of locatie vergeten? Ga naar de site: www.nbbclubsites.nl/club/7064 en klik op zomercompetitie in de linkerkolom onderaan.

Zomercompetitie Bridgbclub 3 Sans-Atout

HERVELD - In de maanden juni, juli en augustus wordt op twaalf donderdagavonden een zomercompetitie gespeeld waar ook niet-leden welkom zijn.

Voor niet-leden een goed moment om de sfeer van de club te proeven! Daar de vaste speellocatie, zalencentrum De Hoendrik, in de zomervakantie gesloten is en daarna verbouwd gaat worden zal vanaf 11 juli - 8 augustus gespeeld worden in de voetbalkantine van S.V.H.A., Zandakkers 3 in Herveld. Op 15 augustus wordt er niet gebridged en op 22 en 29 augustus wordt gespeeld in De Wanmolen in Zetten. De inschrijving gaat per avond naar volgorde van binnenkomst. In verband met de voorbereiding van de drive wordt u verzocht om uiterlijk 19.30 uur aanwezig te zijn.

Aanvang bridgeavond: 19.45 uur. Anders dan in De Hoendrik en De Wanmolen biedt de voetbalkantine van S.V.H.A. plaats aan maximaal 24 paren. Op tijd aanwezig zijn is dan van nog groter belang, want vol is vol. Kosten deelname gedurende alle speelavonden: Per persoon per avond een euro. Betaling bij binnenkomst en contant.

Klassement

Dit jaar wordt het klassement van de zomercompetitie in twee periodes gesplitst: 6 juni - 11 juli en 18 juli - 29 augustus. Er wordt per periode een individueel klassement opgemaakt. Om in het klassement te worden opgenomen dient men per periode tenminste vier maal mee te spelen. Voor de thuisbridgers: Doe mee, ga de uitdaging aan en meet je bridgeniveau met dat van anderen! Data of locatie vergeten? Ga naar de site: www.nbbclubsites.nl/club/7064 en klik op zomercompetitie in de linkerkolom onderaan.

Watergalerij nodigt uit tot spelen en genieten

Spelen met bedriegertjes in Huissen. (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - Gezelligheid, ontspanning en vertier gaan vaak hand in hand. In dat opzicht is de lange waterpartij in het centrum van Huissen een bijzonderheid. Een rustgevend, niet opdringerig kunstwerk waarin het element water een voor de Betuwe zo markante plek inneemt.

Bijna achteloos passeren velen de spartelende stroompjes.Kinderen ontgaat dit genot echter niet. Zij spelen met het water, want water nodigt uit om mee te spelen. Wat is er mooier in een levendig centrum dan dartelende kinderen bij omhoog spartelend water? Op wel tien plekken zijn er van die opborrelende bronnen. Een carillon maakt het met zijn melodie helemaal af.

Het water is in beweging en dat geldt ook voor het centrum.Op korte termijn wordt Het Odeon in gebruik genomen. Daarmee is de inrichting van de Markt nagenoeg afgerond. Het om, welke reden dan ook naar het Raadhuis genoemde Raadhuisplein, is ook aan een metamorfose toe. Onveiligheid, het vele blik en esthetische motieven nopen tot een volgende uitdaging.

Hopelijk vinden de 'bedriegertjes van Huissen' een waardige plek in de toekomstige plannen.Een korte rondgang bevestigt dat menigeen deze waterpartij koestert. Het is geen plantenbak of paardenbak. Meer is het een watergalerij waar bedriegertjes kinderen uitdagend uitnodigen om te spelen met het rustgevende spattend water.

Laat de fonteintjes in leven en laat het water een element zijn van genieten en onthaasten. "Plaats er bij mooi weer een paar stoelen naast", merkte een moeder op. Wie weet...

Seniorenvissen Lingewaard

HUISSEN - "Het is bijna zo ver: op zaterdag 6 jullie gaan we weer strijden."

"Na koning en koningin, grootste en kleinste vis tijdens seniorenvissen aan de vijver van De Zilverkamp. We hebben de leeftijdsgrens verlaagd naar 60 jaar. Dus schroom niet en geeft u op voor een gezellige middag en avond. Verdere details volgen nog. U kunt zich op geven bij Wim Kersten, Langestraat 47/a, 06 81857516 of Jan Derksen, 06 12630215."

Ingezonden brief

Eén van de zeven nesten. (foto: John van Wessel) John van Wessel

Gemeente is nalatig; eikenprocessierups

Wij hebben een grote eikenboom achter ons huis staan, op gemeentegrond. De gemeente heeft een zorgplicht tegenover de burger om onderzoek te doen betreffende de eikenprocessierups. Bestrijding is in principe te laat. Voorkomen dat de rups zich nestelt is bomen te onderzoeken en beginnesten te verwijderen. Bij bestrijding ben je te laat. Vast staat dat de brandharen van de rups vele jaren (5 tot 8 jaar volgens deskundigen) hun gevaarlijke werking blijven behouden, zodat de zorgplicht van een gemeente niet verder kan reiken dat het beheersbaar houden van de overlast.

Wat betreft de boom achter ons huis, ik tel 7 nesten, vol met de rups. Ik ben op onderzoek gegaan nadat ik weken krabben en medicijnen slikken de boom ging onderzoeken. Mijn dochter die haar slaapkamer raam aan de achterkant heeft op 20 meter afstand van de boom, heeft ernstige luchtwegen klachten door de rups. Ik had verwacht dat de gemeente door de vele waarschuwingen vanuit de landelijke overheid en natuurorganisaties hun bomen grondig inspecteren om zodoende de rups onder controle te houden. Ik schrok van de vele nesten in deze boom. De gemeente is hier ernstig in gebreke gebleven. Anders waren de nesten niet onopgemerkt gebleven. Op dit moment moeten we de ramen en deuren aan de achterkant van ons huis gesloten houden. In de tuin zitten is ook niet meer mogelijk. Ik heb melding gedaan bij de gemeente en bereid een claim voor vanwege nalatigheid van de gemeente Lingewaard. De boom staat op de nominatie om te worden verwijderd in 2021. Het lijkt me het beste dat de boom nu wordt verwijderd in plaats van een dure bestrijdingsoperatie.

John van Wessel
Huissen

Gemengd koor Jubilate; hoe was het en hoe wordt het...

GENDT - Het eerste jaar voor Jubilate onder leiding van dirigent Marcus de Haard zit erop.

"We kunnen heel tevreden terugkijken op een jaar vol leerzame en leuke repetities en diverse optredens. Volgens traditie is het seizoen afgesloten met een gezellige avond, waarbij ook de partners welkom waren. Natuurlijk waren er de gebruikelijke hapjes, drankjes en nieuwe haring. Verrassend was dit jaar dat er diverse koorleden zijn, die in een klein optreden lieten zien en horen, dat ze meer in hun mars hebben dan zingen volgens het repertoire!

Na de vakantie beginnen de repetities weer op 3 september. We komen meteen weer volop in actie, want op 12 oktober is de jaarlijkse korenavond in De Leemhof, waarbij twee koren zijn uitgenodigd. Op 21 december organiseren we een prachtig kerstconcert in de protestantse kerk in Gendt. Natuurlijk bent u hierbij welkom als publiek, maar nog fijner vinden wij het, als wij u op 3 september om 20.00 uur mogen begroeten in De Leemhof om als (gast)zanger met ons mee te doen."

Ehbo-cursus voor beginners

Ehb0-tas zoekt cursisten. (foto: Herbert Bosch)

BEMMEL – Op dinsdag 8 oktober start de ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen weer een ehbo-cursus voor beginners.

De cursus zal bestaan uit veertien avonden van twee uur, op de laatste avond zal het examen afgenomen worden. Hierna heeft men een geldig ehbo-diploma volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor deze cursus.

"Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op via cursus@ehbo-bemmel.nl of kijk op onze website voor meer informatie: www.ehbo-bemmel.nl. De kosten voor deze cursus kunnen eventueel vergoed worden door uw zorgverzekering. Raadpleeg uw verzekeraar of u recht heeft op deze vergoeding." De cursus zal iedere lesavond gegeven worden in Bemmel en start om 20.00 uur.

Op de Korrel Bemmel

BEMMEL - Luchtgeweer Opgelegd Team 1 van schietvereniging Op de Korrel Bemmel is kampioen geworden in de Teamcompetitie Gelderland 2018-2019.

Het wist elke wedstrijd in de competitie te winnen, waarbij maar één individueel tegenpunt werd verloren van de vijf per wedstrijd. In de competitie wisten de schutters zes keer een topscore te behalen van 398 en zelfs vier keer 399 punten van de maximale 400. Van links naar rechts staand Sjaak Polman, Ben Huibers, Johan Huibers, zittend Raoul Valentijn, Alphons Stens. Missend op de foto, reserve-deelnemers Joop Hendriks, Alexandra Haas en Alex Eikhout.

Van 27 juni tot en met 3 juli

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. Op het gebied van relaties is de kreeft heel eenduidig; het gaat de kreeft vooral om familie. De eigen clan is heilig! Ze slaan dan ook geen enkele familiebijeenkomst over. Al hebben ze het liefste dat dit bij hun thuis gebeurt. Kinderen zijn ook alles voor ze. Ze gaan ervoor door het vuur! In intieme relaties zijn ze ontstellend trouw, mits het veilig is!

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag kan de vlam in de pan slaan. Ze zijn dan zeer gemakkelijk op hun teentjes getrapt. Maar hun felle reactie zal van korte duur zijn. Ze zeggen als snel 'zand erover'. Vanaf volgende week dinsdag loopt jouw planeet Mars in het teken leeuw. Tijd om meer werk van je hobby te maken.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag de 27e zou je dichter bij een bepaald iemand willen zijn. Maar op de een of andere manier lukt dat niet. Op maandag staan de planeten goed voor vrouwelijk gezelschap. Vanaf volgende week woensdag gaat jouw planeet Venus in het teken kreeft lopen. Dat wordt herinrichten!

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf donderdag 27 juni loopt jouw planeet Mercurius in het teken leeuw. Daardoor ben jij voor een paar weken uitzonderlijk eigenwijs. Die eigenwijsheid zorgt er zondag voor dat je teveel hooi op je vork neemt. Volgende week woensdag ben je zelfs de draad van je eigen leven helemaal kwijt.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aanstaande donderdag en vrijdag zijn zeer onrustige dagen. Je hebt dan teveel aan je hoofd! Op zaterdag keert de rust terug en weet je precies wie je waarover aan moet spreken om je zin te krijgen. Vanaf volgende week woensdag loopt de planeet Venus in jouw sterrenbeeld. Dat geeft rust.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vanaf donderdag 27 juni loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft veel afwisseling en meer dan genoeg sociale contacten. Op diezelfde dag combineer je eigen belangen goed met de groepsbelangen. Vanaf dinsdag komt er veel energie vrij. Gebruik die voor opmerkelijke doelen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vanaf donderdag 27 juni loopt jouw planeet Mercurius in het teken leeuw. Dat maakt jou ineens een stuk trotser dan normaal. Je bent zelfs gevoelig voor complimentjes! Op zondag verlies jij jezelf in een meningsverschil Op woensdag zie je de oorzaak van bepaalde problemen niet en loopt alles in de soep.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag 27 juni zou je in willen grijpen bij een conflict tussen vrienden. Maar op de een of andere manier zie je geen ingang daartoe. Het wordt dus een soort impasse. Vanaf volgende week woensdag loopt jouw planeet Venus in het teken kreeft. Daardoor bewaar jij de lieve vrede in de familie.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag 27 juni betreur jij het dat het je niet lukt om de ander te bereiken. Dat lijkt opzet maar heeft vooral te maken met andere prioriteiten. Vanaf volgende week dinsdag loopt jouw planeet Mars in het teken leeuw. Dat geeft dat je de komende maand meer opkomt voor jouw eigen belangen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Gedurende het komende weekend is er en levendige discussie gaande over een aantal belangrijke onderwerpen. Daarbij vergeet jij om de ander ook de ruimte te geven voor reacties. Dat maakt de discussie nodeloos ingewikkeld. Op maandag is het beter om je aan te passen aan de heersende opinie.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
In het komende weekend geniet jij vooral van de huiselijke en familiale contacten. Het is in jouw ogen goed om weer eens dicht bij elkaar te zijn en wederwaardigheden uit te wisselen. Volgende week woensdag sta je echter recht tegenover een familielid. Dit 'gat' valt bijna niet te dichten.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag 27 juni trek jij een verantwoordelijke positie binnen de groep naar je toe. Maar je 'regeert' in een zeer democratische vorm. Vrijdag ben je erg gespannen vanwege het onverwachte optreden van iemand in je nabije omgeving. In het weekend keert gelukkig de rust weer terug.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande zondag heb jij zoveel te vertellen dat je over je eigen woorden struikelt. Kan iemand het nog volgen? Volgende week maandag raak jij emotioneel wat op drift. En volgende week woensdag schieten woorden echt tekort. Misschien moet jij wat je te zeggen hebt anderszins overbrengen.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 1 juli - 17.30 uur - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 2 juli - 17.30 uur - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 3 juli - 17.30 uur - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Flessenactie De Waskniepers

logo C.V. de Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 6 juli gaat carnavalsvereniging De Waskniepers de hele dag op pad om in heel Gendt lege flessen op te halen. Zij doen dit samen met hun dansgarde De Knieperinnen.

De vereniging viert het aankomend seizoen haar 55-jarig jubileum en wil dit bijzondere jaar natuurlijk uitbundig vieren met extra activiteiten, wat natuurlijk ook extra kosten met zich meebrengt. Ook hebben de meiden van de dansgarde een nieuwe outfit nodig omdat hun pakken van het afgelopen seizoen te klein zijn geworden en ook hier zal geld voor vrijgemaakt moeten worden. Al met al zal de clubkas dus gespekt moeten worden en vandaar dat deze flessenactie op touw is gezet.

De vereniging hoopt dan ook dat de inwoners van Gendt hun lege flessen willen bewaren tot 6 juli (misschien dat er nog wat staan van het kersenfeest!)

De Waskniepers en Knieperinnen hopen op een goede opbrengst waarmee alvast een gedeelte van de kosten gedekt kan worden voor de nieuwe kleding van de meisjes en zij bedanken dan ook iedereen die hier aan wil bijdragen.

Sport Village sponsor MHC Bemmel 800

Voorzitter MHCBemmel800 (links) bedankt Theo Verpoort van Sport Village voor sponsoring.

BEMMEL - Met ingang van het volgend seizoen zullen alle spelers en speelsters van MHC Bemmel 800 in een nieuw wedstrijdtenue spelen. Sport Village in Bemmel is de exclusieve kledingleverancier van deze kleding. Met het ondertekenen van de overeenkomst is het startsein gegeven voor de uitlevering.

“In september 2018 zijn we begonnen met de voorbereiding. Nadat we diverse mogelijkheden naast elkaar hadden gelegd, voldeed het voorstel van Sport Village het meest aan onze wensen. Samen met de kledingleverancier The Indian Maharadja en Sport Village is een mooi pakket samengesteld.

Naast een wedstrijdshirt, waar de Rabobank, Henk Scholten Volvo, Mijn Kennis en COOP als shirtsponsor op zijn vermeld, bestaat de clublijn uit sokken en een short of rokje welke uiteraard allemaal van het clublogo zijn voorzien. Daarnaast is er een oranje uit-shirt, een mooi trainingspak en een sticktas beschikbaar.

Doordat we vroeg zijn begonnen en er een fijne samenwerking was, is het hele proces zonder enige vertraging verlopen. De kledingcommissie en het bestuur waren natuurlijk al een poosje bekend met het ontwerp, maar nu we de reacties van de leden horen kunnen we concluderen dat we een goede keuze hebben gemaakt”, aldus Sander Schinkel, voorzitter van MHC Bemmel 800.

Bid & Breakfast in Ressen

RESSEN - Op elke werkdag is er in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3) een ochtendgebed van 9:00 – 9:15 uur.Elke laatste vrijdag van de maand wordt het ochtendgebed gevolgd door een gezamenlijk ontbijt in de kerk of bij mooi weer buiten. Ervaar de verrassende combinatie van een ochtendgebed (waarin stilte, muziek, tekst, zegen en gebed centraal staan) met het samen delen van brood en koffie, thee of jus d’ orange. De eerstvolgende keer is op vrijdag 28 juni.

Ochtendgebed/Bid & Breakfast worden verzorgd door commissie Pleisterplaats Ressen. Meer informatie is op te vragen via info@pleisterplaatsressen.nl / winny@4-plek.nl.

Vertrokken trainer Fred Wieland 'helpt' voormalig team Angerense handbalsters toch naar eerste klasse

Teamfoto van HV Angeren van het afgelopen seizoen. De selectie blijft grotendeels in tact. Linksboven de vertrokken trainer Fred Wieland.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Eerst was er eind maart de teleurstelling over de gedwarsboomde titelkans in 2B. Daarna werd begin juni een cadeautje om alsnog te promoveren via een extra duel niet uitgepakt. Maar nu, eind juni, is het dan toch zover; HV Angeren speelt komend seizoen in de eerste klasse! Saillant detail: vorige trainer Fred Wieland is indirect betrokken.

Hij kan er nu nog woedend om worden. Fred Wieland voelde zich als trainer van HV Angeren op zaterdagavond 23 maart jl. bestolen in de derby thuis tegen HV Huissen. Zijn team was door topscorer Karlijn Hoogveld in de slotseconden op miraculeuze wijze op een 18-17 voorsprong gekomen. Winst op de aartsrivaal en nummer 1 was nodig om een klein kansje op het kampioenschap in de tweede klasse B te houden.Maar het doelpunt van Hoogveld werd om dubieuze redenen afgekeurd. De arbiter floot af waardoor het 17-17 bleef en de Huissense handbalsters aan dat punt genoeg hadden om alvast het titelfeest te vieren, nota bene 'bij' HV Angeren. Dat promoveerde niet naar de eerste klasse en HV Huissen wel.
Begin juni kregen de Angerense handbalsters alsnog een kans voor het stapje hoger. Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) meldde dat er een plekje vrij was gekomen in de eerste klasse en had Angeren gevraagd om met Dalfsen 2 daarvoor te strijden. Dat extra duel op zaterdag 8 juni jl. ging echter duidelijk verloren: 22-28. Weer geen promotie.
Wieland zag dat duel wel, maar niet vanaf de bank. De uit Arnhem afkomstige maar in Angeren woonachtige trainer was immers inmiddels bij het Arnhemse DFS aan de slag gegaan.

Weer derby

De nieuwe trainer Ivo Verlangen zat die avond op de bank. En hij was afgelopen zondag een blij man. ,,Ik had wel verwacht dat je zou bellen. Tenminste als je bedoelt dat we naar de eerste klasse gepromoveerd zijn.'' De vraag stellen is deze beantwoorden. Uw verslaggever vroeg inderdaad of dat gerucht klopte. Ja, dus. En alsnog speelt HV Angeren volgend jaar eerste klasse, omdat ze ingaan op het verzoek van het NHV om nieuw vrijgekomen plek in te vullen. ,,Mijn team is er klaar voor'', aldus Verlangen. ,,We kijken uit naar de derby met Huissen.''

Saillant genoeg is Wieland daarbij indirect betrokken. Het is namelijk 'zijn' DFS dat zorgt voor de vrijgekomen plek. Omdat vorige week werd besloten om twee teams samen te voegen. Er was namelijk een tekort aan (goede) speelsters voor het eerste. Hierop besloten club en Wieland in goed overleg uit elkaar te gaan. Wieland gekscherend: ,,Het is best bizar hoe de promotie tot stand is gekomen, vooral voor mij persoonlijk. Maar ik vind het wel heel mooi voor HV Angeren. Hiermee is ook het eventuele onrecht in de wedstrijd tegen Huissen alsnog teniet gedaan.''

Snel andere club?Fred Wieland baalt van de ontstane situatie bij DFS. ,,Een aantal speelsters die zouden komen of blijven haakten plots toch af. Er bleef er een smalle selectie over die maar een keer per week wilde of kon trainen, dus had het weinig zin voor mij als prestatief trainer aan te blijven. Ik kan mijzelf of de club weinig verwijten. We hebben ons uiterste best gedaan om een goede selectie samen te stellen, maar dat is niet gelukt.'' De trainer/coach kreeg nadat handbalclubs hoorden van zijn vertrek in Arnhem enkele aanbiedingen. ,,Tja, het nieuws gaat snel. Met een vereniging kan het serieus worden, welke dat is houd ik nog even voor me.''

Volharding sluit seizoen af met buitenconcert

Themaconcert van 11 mei. (foto: Henk Sluiter)

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen sluit op een fraaie manier haar seizoen af met een luchtig en populair buitenconcert op de zondagochtend van 30 juni vanaf 11.00 uur.

Aan dit concert werken mee de (Jeugd)Slagwerkgroep onder leiding van Melvin Puijn en het A-orkest onder leiding van Casper Braafhart. Als locatie is gekozen voor het pleintje bij het Gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat 31. De entree is gratis. Bij slecht weer wordt het concert verplaatst naar de Zandse Kerk daarnaast.Bijzondere werken

De Slagwerkgroep zal nummers ten gehore brengen waarmee zij onlangs Nederlands kampioen werden in de basisklasse. Het A-orkest speelt dan nogmaals een flink aantal nummers die tijdens het themaconcert ‘Let’s Rock, Britain Pop’ op 11 mei in de Zandse Kerk zijn gespeeld. "Mocht u er toen door omstandigheden niet bij zijn geweest, is dit een mooie herkansing. Voor inlichtingen: 06 49740255."

Basisschoolproject

Vorige week gaf Volharding graag gehoor aan een verzoek van basisschool De Boemerang op Loovelden om de leerlingen van groep 3 en 4 kennis te laten maken met blaasmuziek en slagwerk. Er werd wat verteld over hoe een muziekvereniging er uit ziet en met welke instrumenten. Ook konden de kinderen zelf allerlei instrumenten uitproberen. Tussendoor speelden een aantal muzikanten wat bekende kinderliedjes, zoals die van Juf Ank. Er werd steeds spontaan en luidkeels meegezongen.

Exodustocht en ceremonie hand in hand

Ook wandelaars mogen soms (uit)blazen. (foto: Wim Woudt ) Wim Woudt

HUISSEN - Op zaterdag 25 juni wordt voor de negende maal de Exoduswandeltocht georganiseerd. Parallel daaraan vindt altijd een ceremonie plaats bij het Massagraf in Huissen.

Veel wandelaars zijn dan al onderweg; anderen vertrekken later of kiezen er voor de ceremonie mee te beleven. Ook niet-wandelaars zijn welkom bij de plechtigheid die plaats heeft van 9.30 tot 10.00 uur. "We zijn verheugd dat burgemeester Marian Schuurmans haar betrokkenheid bij het thema van WO II opnieuw toont door hierbij aanwezig te zijn." Een paar dagen later vertrekt zij, tevens ambassadeur van ons Exoduscomiré, definitief.

De scouts staan dit jaar centraal bij de herdenking. Dat komt omdat één van de in oktober 1944 bij De Praets omgekomen mannen - Henk Lentjes - actief was als scout. Hij heeft zijn leven opgeofferd om anderen te helpen. Voor de scouts is hij iemand die respect en dus een ode verdient.

Naast de aanwezigheid van burgemeester en scouts zullen de doedelzakspelers muzikaal en sfeervol ondersteunen. De Poppy zal door het Royal British Legion worden geplaatst, broederlijk naast de Marigold, symbool voor burgers geplaatst worden. Ook Stinase, Historische Kring Huessen, stichting Gedenkpark en Rode Kruis zullen hun verbondenheid tonen. Individuele bezoekers krijgen gelegenheid een bloempje te leggen.

De ceremonie is van en voor iedereen. Dat geldt ook voor de Exodustocht. Geniet van de natuur, muziek, en het sportieve element voor iedereen en wandel mee. Digitaal aanmelden kan. Ter plekke bij zalencentrum De Buitenpoort in Huissen kan aanmelden ook. (www.exodustocht.nl)

Oproep aan sport- en culturele aanbieders om zich aan te melden Sjors Sportief & Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - Sjors Sportief & Creatief Lingewaard heeft afgelopen schooljaar ruim 900 basisschoolkinderen kennis laten maken met diverse sportieve en culturele activiteiten binnen onze gemeente. Kinderen krijgen op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente.

Aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het Sjorsboekje. Ook in het nieuwe schooljaar 2019-2020 gaan we verder met Sjors Sportief & Creatief. Kinderen uit het basisonderwijs, groep 1 - 8 mogen het hele schooljaar één of meerdere sport(en) of cultuurvorm(en) uitkiezen. Zij volgen enkele introductielessen bij een aanbieder naar keuze.

Wilt u als sport- of cultuurorganisatie uw deuren openstellen en kinderen de kans geven kennis te maken met uw aanbod? Doe dan mee met Sjors Sportief en Creatief en meldt uw cursus vanaf vandaag aan op www.sportstimuleringnederland.nl.
De start in oktober vindt plaats in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard, Gemeente Lingewaard, Sportstimulering Nederland, basisscholen en sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard.
"Bent u geen vereniging, maar wilt u toch graag een activiteit voor deze doelgroep aanbieden? Of wilt u meer informatie over het project in gemeente Lingewaard? Neem dan contact op met Stichting Welzijn Lingewaard, Rosanne de Groot: r.degroot@swlingewaard.nl of bel: 088 2552555."

Drie dingen over de Exodustocht

Oproep langs de weg om mee te doen. (foto: Wim Woudt ) Wim Woudt

HUISSEN - "Herhaaldelijk worden we er in bevestigd, dat het thema van WO II en daarin in het bijzonder het leed van de burgers als het ware in het DNA zit van de bewoners. Om die reden willen we graag nader toespitsen op drie elementen van het komende Exoduswandelevenement."

1. Het hoofdaandeel van de deelnemers is wandelaar en is om recreatieve, sportieve of herdenkingsoverwegingen aan de wandel.Alle leeftijden kunnen aan de bak vanaf De Buitenpoort in Huissen. Er zijn mensen die met een beperking of met ( klein-) kinderen kiezen voor een korte afstand. Anderen gaat het om de prestatie of zien de tocht der tochten als een training voor de 4-Daagse.

2. Bij de Exodustocht hoort traditioneel een plechtigheid bij het Massagraf op het Gedenkpark in Huissen.Die duurt van 9.30 tot 10.00 uur en het is een ode aan de burgers. Dat zijn de stille helden, die bij tergugkomst in 1945 ondanks de ellende weer wisten op te bouwen.

Het Massagraf is een sacrale plek. Daar staat ook dichtbij het Exodusmonument dat herinnert aan de verdrinkingsdood tijdens de vlucht van drie dappere mannen. Dit jaar is het thema: Dienstbaarheid en heldhaftigheid in stilte. Dit jaar wordt een speciale ode gebracht door de scouts aan hun held en voorbeeld Henk Lentjes. Er is muzikale omlijsting en er is een bloemlegging. De burgemeester zal voor het laatst aanwezig zijn en haar betrokkenheid tonen.

3. We herdenken in de tijd (juni), dat mensen in 1945 terugkwamen van de evacuatie. Er is ruimte voor vermaak en dat blijkt uit de muzikale uitingen langs de route en in het gezellige centrum. Doe mee, op uw manier. Info: www.exodustocht.nl.

Spetterend 'Big Bounce'-festival op OBC

HUISSEN - Op maandag 24 juni vindt de aftrap van de afsluitende activiteitenweek van OBC Huissen plaats. Deze week staat het programma van de school vol met bruisende activiteiten met als hoogtepunt het ‘Big Bounce’ festival op woensdag 26 juni OBC Huissen.

Voor ongeveer 400 leerlingen uit leerjaar 1, 2 en 3 organiseert de school in samenwerking met Kunsteducatie Nederland een spetterende, afsluitende activiteitenweek met verschillende uiteenlopende kunstvormen.
Tijdens de activiteitenweek vinden er diverse projecten plaats. Leerlingen rouleren en oefenen met verschillende onderdelen, zoals theater, graffiti, trampoline springen, freestyle voetbal tot modeontwerpen, sieraden maken en acrobatiek. Naast dat deze activiteiten de leerlingen een onvergetelijke tijd bezorgen, wordt er ook gewerkt aan persoonlijke (talent)ontwikkeling, diepgang, het werkproces en een stukje bewustwording. Het aanbod waaruit leerlingen kunnen kiezen is daarom zeer gevarieerd.

Hoogtepunt
Woensdagmiddag en -avond 26 juni zal in het teken van het festival ‘Big Bounce’ staan. Een hoogtepunt en tevens afsluiting van de week waarbij alle inspanningen en energie van de leerlingen en docenten samenkomen. Geïnteresseerden zijn welkom op het Big Bounce-festival op OBC Huissen van 17:00 tot 19:00 uur.

De Ward prominent bij Gelderse Miniorenfinale

Deelnemers De Ward aan Miniorenfinale. (foto: D. Bosman) D. Bosman

BEMMEL - De veertien wedstrijdzwemmers van De Ward hebben tijdens de Gelderse Miniorenfinale zich van hun goede kant laten zien. Zij behaalden in totaal zestien medailles en verbeterden in totaal 45 persoonlijke records.

Caitlin Sülter was het meest succesvol. Zij behaalde op maar liefst vijf afstanden (50m vlinderslag, 100m rugslag, 100m schoolslag, 100m vrije slag en 200m wisselslag) de gouden medaille. Ook verbeterde zij twee persoonlijke records. Thomas Bergmans behaalde goud op de 50m vlinderslag. Op zowel de 100m rugslag en de 100m vrije slag behaalde hij zilver. Hij verbeterde vier persoonlijke records. Mies de Wit was goed voor zilver op vijf afstanden (100m vrije slag, 100m schoolslag, 100m vlinderslag, 200m wisselslag en 400m vrije slag. Ook hij stelde vier persoonlijke records scherper.

Fenna Reijmers behaalde drie bronzen medailles (100m vlinderslag, 200m wisselslag en 400m vrije slag) en verbeterde twee van haar bestaande beste tijden. Cas Prinse was goed voor een bronzen medaille op de 400m vrije slag en de verbetering van acht persoonlijke records.

Lynn Verhoeven verbeterde deze wedstrijd in totaal zeven persoonlijke beste tijden. Steijn Bosman kwam tot een verbetering van vier persoonlijke records. Mathieu Gepkens, Minke Lamers en Annelotte Schüssel verbeterden drie van hun bestaande beste tijden. Lieke Verhoeven en Sander de Vries verbeterden ieder op twee afstanden hun persoonlijke records. Felix Gepkens zwom op één afstand sneller dan voorheen. Liz Veltman kwam tenslotte uit op drie afstanden.

Drie vluchten in één weekend!

LINGEWAARD - In het weekend van 22 juni werden er drie vluchten georganiseerd voor de leden van de Vliegende Post.

Issoudun ligt 618 km van Haalderen vandaan en de 40 duiven van 7 deelnemers mochten om 07:00 beginnen aan de lange terug reis. Na bijna 10 uur vliegen was de eerste duif weer terug op de hokken. Rene van Zadelhoff 9 mee 2 pr. 1-10. H.J. de Wijse 2 mee 2 pr. 2-6. Chr. Graven 6 mee 1 pr. 3. H.J.A. Leemreise 9 mee 3 pr. 4-8-9. Comb. Muller/de Wijse 5 mee 1 pr. 5. Comb. Weijers 4 mee 1 pr. 7.

Op de vlucht vanuit Tienen (136 km) kon men oude en jongen duiven inkorven. In de hoop dat de jonkies de route volgen van de oude duiven. Helaas waren er 's avonds nog vele jongen duiven onderweg naar de hokken. Tienen (jong) Rene van Zadelhoff 49 mee 14 pr. 1-3-7-21-34-46-56-60-63-65. Comb. Weijers 88 mee 11 pr. 2-9-19-22-23-39-48-49-57-64-73. Chr. Graven 40 mee 18 pr. 4-8-10-11-12-14-15-16-17-24-28-36-37-44-45-52-61-70. H.J. de Wijse 15 mee 4 pr. 5-13-31-32. H.J.A. Leemreise 42 mee 15 pr. 6-25-29-33-40-43-57-50-51-55-58-69-62-67-68. Comb. Muller/de Wijse 33 mee 6 pr. 18-20-30-35-54-69. Luc van Zadelhoff 13 mee 3 pr. 26-27-38. H. Janssen 6 mee 3 pr. 41-42-53.

Tienen (oud) Rene van Zadelhoff 15 mee 5 pr. 1-3-11-18-24. Chr. Graven 10 mee 4 pr. 2-25-31-43. Comb. Muller/de Wijse 12 mee 5 pr. 4-10-15-21-39. T. Tinnenbroek 12 mee 6 pr. 5-14-27-30-33-42. Comb. Weijers 40 mee 5 pr. 6-7-16-29-32. L. Meijberg 14 mee 5 pr. 8-17-28-34-35. H.J.A. Leemreise 25 mee 8 pr. 9-13-20-26-36-38-40-41. H.J. de Wijse 10 mee 5 pr. 12-19-22-23-37.

Weer drie slagwerkers Doornenburg geslaagd!

Van links naar rechts: Jennifer van Bon, Femke Weijsenfeld en Daan Janssen.

DOORNENBURG - Tijdens landelijke muziekexamens in Oldebroek op zaterdag 22 juni behaalden Jennifer van Bon, Daan Janssen en Femke Weijsenfeld het A-diploma slagwerk volgens het nieuwe raamleerplan van de KNMO.

Opnieuw een mooi jong succes voor de slagwerkopleiding van Sint-Caecilia Doornenburg! De examenkandidaten zijn opgeleid door vakdocent Arend-Jan van Straten. Vanaf 1 september is voor iedereen er weer de mogelijkheid te starten met de wekelijkse slagwerklessen. Informatie staat op: www.harmoniedoornenburg.nl/algemeen.

Vierde plaats op het EK gewichtheffen voor masters

David Asrian op het EK masters in Finland. (foto: https://www.youtube.com/watch?v=kI9D3h) https://www.youtube.com/watch?v=kI9D3hSzVCA

BEMMEL - "Mijn naam is David Asrian, ik ben 36 jaar oud en woon met mijn lieve vrouw en kinderen in Bemmel. Afgelopen dinsdag op 18-06 ben ik vierde geworden op het EK gewichtheffen voor masters in Rovaniemi (Finland)."

"De intensieve voorbereiding naast mijn huidige baan als Managing Director bij AV Chemistry vonden plaats op het Radboud Universiteit Sportcentrum (RSC) in Nijmegen en wel zeven dagen per week. Op sommige dagen zelfs twee keer per dag onder begeleiding van Karen Tovmasjan (Nederlands beste gewichtheffer ooit). Dankzij fysiotherapie Fitpunt in Bemmel kon ik blessures voorkomen en mijn lichaam in balans houden."

David Asrian op het EK masters in Finland. (foto: https://www.youtube.com/watch?v=kI9D3h) https://www.youtube.com/watch?v=kI9D3hSzVCA

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Er verschijnt dan een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

17 / 32

18 / 32

19 / 32

20 / 32

21 / 32

22 / 32

23 / 32

Gespecialiseerde fysiotherapie bij gewrichtsklachten in Medisch Centrum Polseweg Huissen

HUISSEN - Fysiotherapie M van der Ploeg is gespecialiseerd in spier-, pees- en gewrichtsklachten. Dit zijn vaak complexe klachten en vraagt om onderzoek en behandeling door fysiotherapeuten die zich hierin hebben gespecialiseerd.

In het Medisch Centrum Polseweg in Huissen helpen onze fysiotherapeuten u graag. Op deze locatie kunt u op maandag voor schouder- en elleboogklachten een afspraak maken bij Bas Heerze of Gosse Bootsma. Zij beschikken over de juiste kennis en ervaring op het gebied van schouder- en elleboogklachten. Ook staan zij in direct contact met orthopeden in Rijnstate en Medinova, waardoor goed en snel overleg mogelijk is. Heeft u klachten aan de lage rug, bekken of heup, dan helpt Annemieke Burgers u graag. Als manueeltherapeut heeft zij veel kennis en ervaring op dit gebied. Annemieke is elke donderdagochtend aanwezig in Huissen.

Kunt u niet op deze dagen, maar wilt u wel graag gezien worden door één van onze fysiotherapeuten? Bel gerust en we zoeken naar mogelijkheden op onze hoofdvestiging in Angeren. Kijk voor meer informatie op de vernieuwde website www.fysiotherapievanderploeg.nl.

Locatie Angeren, Jan Joostenstraat 40a, 026 3255272; Locatie Huissen, Polseweg 17, 026 3255272

Sprauwejagers ontvangen geste van het Vlinderfonds

LINGEWAARD - Het werkgebied van het Vlinderfonds is de gemeente Lingewaard en is bedoeld om maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Het fonds zorgt voor een steuntje in de rug bij het realiseren van concrete projecten van verenigingen en instellingen. Een aansprekend voorbeeld is de hulp aan het tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen en ook het muziekpodium, het Odeon, op de Markt in Huissen en vele anderen.

Het Sprauwejagersgilde uit Gendt raakte door omstandigheden hun vervoermiddel kwijt en door een forse financiële injectie van het vlinderfonds hebben De Sprauwejagers weer een aanhanger in hun bezit. Deze op maat ingedeelde aanhangwagen is voorzien van alle attributen om op locatie de zo bekende Gendtse Sprauwejagers kersenkoeken te kunnen bakken. Dit op onder andere kersenfeesten maar ook bij bejaardencentra's, charitatieve instellingen enzovoort.

Zondag 28 juni om 13.00 tijdens de braderie op het kersenfeest, zal in het bijzijn van het voltallige bestuur van het vlinderfonds de aanhanger officieel in gebruik worden genomen. "Wij zijn hier zeer mee ingenomen en danken het Vlinderfonds voor de bijdrage aan de aanhangwagen, waar we hopelijk en velen met ons, nog lang plezier aan mogen beleven."

Sterreschans Schippersmis

DOORNENBURG - De traditionele Schippers mis van schippersvereniging Sterreschans uit Doornenburg wordt dit jaar op zondag 7 juli gevierd.

Ook dit jaar zal de viering gehouden worden in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Bij mooi weer wordt uitgeweken naar de pastorietuin, naast de kerk. De viering begint om 15.00 uur. De muzikale omlijsting zal ook dit keer worden verzorgd door het gemengd koor Exotherm www.exothermhuissen.nl uit Huissen. Voorganger is, uiteraard, aalmoezenier Bernard Van Welzenes.

Sprauwejagers ontvangen geste van het Vlinderfonds

LINGEWAARD - Het werkgebied van het Vlinderfonds is de gemeente Lingewaard en is bedoeld om maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Het fonds zorgt voor een steuntje in de rug bij het realiseren van concrete projecten van verenigingen en instellingen. Een aansprekend voorbeeld is de hulp aan het tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen en ook het muziekpodium, het Odeon, op de Markt in Huissen en vele anderen.

Het Sprauwejagersgilde uit Gendt raakte door omstandigheden hun vervoermiddel kwijt en door een forse financiële injectie van het vlinderfonds hebben De Sprauwejagers weer een aanhanger in hun bezit. Deze op maat ingedeelde aanhangwagen is voorzien van alle attributen om op locatie de zo bekende Gendtse Sprauwejagers kersenkoeken te kunnen bakken. Dit op onder andere kersenfeesten maar ook bij bejaardencentra's, charitatieve instellingen enzovoort.

Zondag 28 juni om 13.00 tijdens de braderie op het kersenfeest, zal in het bijzijn van het voltallige bestuur van het vlinderfonds de aanhanger officieel in gebruik worden genomen. "Wij zijn hier zeer mee ingenomen en danken het Vlinderfonds voor de bijdrage aan de aanhangwagen, waar we hopelijk en velen met ons, nog lang plezier aan mogen beleven."

Wanneer komt de koop tot stand?

HUISSEN - Het kopen of verkopen van een woning is niet iets wat u dagelijks doet. Er zullen dus ook een aantal vragen bij u naar boven komen over hoe zo'n koop- en/of verkoopproces verloopt. Wanneer komt bijvoorbeeld de koop van een woning formeel tot stand? Arns & de Leeuw Makelaars legt u uit hoe dit proces verloopt.


Als de verkoper en de koper het eens worden over de voor hen belangrijkste zaken bij de koop (dat zijn meestal de prijs, opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden), dan legt de verkopende makelaar de afspraken vast in de koopakte. Meestal wordt er naast de eerdergenoemde punten nog een aantal aanvullende afspraken opgenomen in de koopakte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overgang van het risico en de boeteclausule. Een ontbindende voorwaarde is overigens een belangrijk onderwerp. U krijgt als koper niet automatisch een ontbindende voorwaarde voor de financiering en/of bouwtechnische keuring, u zult dit bij het uitbrengen van uw bod moeten melden. Het is zaak dat de partijen het ook eens zijn over de aanvullende afspraken en ontbindende voorwaarden voordat de koopakte wordt opgemaakt. Zodra de verkoper en de koper de koopakte hebben ondertekend is de koop formeel tot stand gekomen. Vervolgens treedt voor de particuliere koper een (wettelijke) bedenktijd van drie dagen in werking. Wanneer de driedagenbedenktijd is verlopen en eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer vormen, dan zal op de afgesproken leveringsdatum de overdracht plaatsvinden bij de notaris.
Wilt u meer informatie? Of heeft u andere vragen over het koop- en/of verkoopproces, neem dan contact op met Arns & de Leeuw Makelaars. 026 3258210 • info@arnsdeleeuw.nl • www.arnsdeleeuw.nl.

Primi Dentes Tandprothetische praktijk Uw glimlach is onze zorg!

(foto: Kim Brugman Fotografie)

ARNHEM - Ook wij willen onze glimlach aan u tonen! Onlangs hebben wij de gehele website van Primi Dentes voorzien van nieuwe foto's en ook de facebookpagina van Primi Dentes is aangepast. Neem gerust eens een kijkje op www.primidentes.nl.

Wij willen ons nieuwe team graag aan een ieder laten zien! Wij zijn een hecht team, hebben een hele fijne werksfeer in de praktijk en onze intentie is altijd om de patiënten die in onze praktijk komen, zo vriendelijk en zo goed mogelijk te helpen. De glimlach van de patiënt, is immers onze zorg!

Onlangs is ook aan ons team toegevoegd Imola Cichonski-van Staveren, zij is tandtechnicus en tevens ook behandelaar bij ons in de praktijk. Zij heeft al vele jaren ervaring en kan ook meerdere behandelingen aan de stoel uitvoeren. Waar nodig kan de heer Abdullah Temori, tandprotheticus, haar altijd bijstaan.
Doordat Imola Cichonski-van Staveren aan ons team is toegevoegd, hebben wij de mogelijkheid om nog meer patiëntgericht te gaan werken. Wij werken samen met meerdere tandartsen en implantologen in de wijde omgeving. Tandartsen kunnen patiënten aan ons doorverwijzen, maar u kunt ook altijd zonder verwijzing bij ons terecht voor het vervaardigen van een prothese, voor reparatie, opvulling van uw prothese of voor een controle.

Neem gerust contact op en maak, vrijblijvend, een afspraak.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887, www.primidentes.nl.

Is dit het moment om de markt op te gaan?

HUISSEN - Een veel gestelde vraag die men niet zomaar kan beantwoorden. Waarschijnlijk hoort u veel verschillende geluiden: "Oh, ik had mijn huis binnen 1 week verkocht". "Mijn huis was al verkocht voor dat het bord in de tuin stond". "De woningmarkt is aan het stagneren".


Maar wat is nu waar? En is uw eigen situatie daarmee te vergelijken? Het antwoord is namelijk erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Er komen veel aspecten kijken bij de verkoop van een huis. Zo is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de vraag naar dit type huis, de transactieprijzen in de omgeving en hoe de woningmarkt momenteel in elkaar zit. Een gedegen omgevingsscan en verstand van zaken bieden dan uitkomst.

Dus is dit voor u het juiste moment? Het is in ieder geval wel het juiste moment om een specialist in te schakelen voor een goed onderbouwde keuze. Bij Ron Pieters Makelaardij bent u dan aan het juiste adres. Plan een afspraak zodat onze makelaars u kunnen informeren en adviseren over de omgevingsfactoren, de woningwaarde van uw huis en het verkoopproces. (www.ronpietersmakelaardij.nl | 026 3886683).

Anchalee Massagesalon: Thaise massage voordat u vakantie krijgt!

(foto: Jeroen Meuwsen Fotografie) Jeroen Meuwsen Fotografie

BEMMEL - Ondanks dat de afgelopen week soms anders deed vermoeden, komt de zomervakantie er snel aan. Wilt u na een lang schooljaar of een druk werkprogramma om alles voor de vakantie af te krijgen nog een heerlijke massage boeken? Bij Anchalee Massagesalon in het centrum van Bemmel bent u hiervoor aan het juiste adres.

Daar hoort natuurlijk een leuke aanbieding bij, 100 minuten massage voor 64 euro. Wilt u niet alleen komen maar samen met uw partner, collega, vriend(in) of kennis een duo-masssage (een massage voor twee personen op hetzelfde tijdstip en dezelfde massagekamer) ondergaan? Dat kan, een uur duo-massage voor de prijs van 80 euro (geldig tot en met 7 juli 2019).

Er komt steeds meer vraag naar duo-massages, maar hierop is de massagesalon aan de Deken dr. Mulderstraat 6b (boven het notariskantoor) in Bemmel volledig voorbereid. Ga dus relaxed op vakantie en maak vandaag nog een afspraak via 06 57060794.

Nijmeegse Vierdaagse: Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse kunnen vanaf deze week ook weer inschrijven voor de 'Vierdaagsemassages' (30 minuten massage voor 22,50 euro). Deze aanbieding is alleen geldig van 16 juli - 20 juli. Het team van Anchalee Massagesalon is in de Vierdaagseweek wat betreft personele bezetting extra uitgebreid, maar toch is het raadzaam om uw afspraken vroeg genoeg te plannen om teleurstellingen te voorkomen. "Afgelopen jaren waren er naast de deelnemers die zelf ook veel mensen die een massages cadeau gaven aan een geliefde die aan de Vierdaagse deelnam, om deze reden hebben we ons team dit jaar versterkt tijdens deze dagen. Namens het hele team wensen wij alle deelnemers ontzettend veel succes", aldus Anchalee. Ga voor meer informatie naar www.anchalee.nl.

ByWillem is een sfeervolle restaurantboot op een unieke locatie met uitzicht op de Rijn

HUISSEN - Het kan de bewoners van Huissen en omstreken bijna niet zijn ontgaan; Huissen is een eetgelegenheid rijker: ByWillem, naast de welbekende veerdienst. ByWillem is een sfeervolle restaurantboot op een unieke locatie met uitzicht op de Rijn. Bij ByWillem staat voorop dat iedereen meer dan welkom is. Of je nu komt voor een enkel drankje of voor een heerlijke lunch of volledig 5-gangendiner. Ook een met zorg samengesteld wijnarrangement behoort tot de mogelijkheden.

Hoog in het ByWillem-vaandel staan: gastvrijheid, goed eten en vooral ook veel gezelligheid. De compleet gerenoveerde tjalk heeft wat dat betreft alles mee, want in het 'vooronder' én bij de bar op het bovendeel is het uitstekend toeven. De 'Willem', zoals de restoboot is gedoopt, biedt in totaal plaats aan 55 gasten binnen en maar liefst 70 op het terras, dat met een prachtige buitenbar genoeg gezelligheid creëert.

Omdat de eigenaren, de Huissense familie Schraven, hun droom vanaf dag één grondig en perfect wilden aanpakken, is alles in en aan ByWillem tot in de puntjes verzorgd. Van het prachtige speelschip voor kinderen, tot de oplaadpunten voor elektrische fietsen en de grote (eigen) aanlegsteiger voor pleziervaartuigen. Kortom, kom je ByWillem, dan kom je voor een totaalbeleving voor groot en klein.

Voor meer informatie volg ons op facebook of instagram en of houd onze website goed in de gaten.

www.bywillem.nl Looveer 3 te Huissen; 026 7470011. Wij zijn open van woensdag tot en met zondag vanaf 10.30 uur.

Uitgerekend bij 40e keer was het weer de grote spelbreker De avondvierdaagse werd 2-daagse!

HUISSEN - Op dinsdag 4 juni zag het er voor de eerste dag goed uit. Halverwege de middag werden de weersvooruitzichten slechter en het werd steeds benauwder. Er werd besloten om niemand te laten starten.

Op woensdag en donderdag kon er onder ideale omstandigheden gewandeld worden. Ruim 1600 lopers waren onderweg rondom Huissen. Woensdag zorgden de SNS bank en bakkerij Engelen voor iets lekkers en donderdag was het AH die de wandelaars trakteerde op fruit en drinken. Namens de wandelaars werden ze hartelijk bedankt. Deze geste werd zeer gewaardeerd.

Op vrijdag de laatste dag ging het qua weer dezelfde kant op als dinsdag. In overleg met de veiligheid coördinator van de gemeente Lingewaard is de beslissing genomen om niet te starten. Alle deelnemers kregen de speciale medaille uitgereikt. Achteraf is het altijd gemakkelijk om te zeggen dat het wel kon Maar iedereen had begrip voor dat het niet door kon gaan. De organisatie is alle vrijwilligers dankbaar voor hun hulp. Ook de oudercommissies van de scholen hebben hun steentje bijgedragen daar waren wij ook er blij mee. Hopelijk zal de 41e vierdaagse als van ouds vier dagen lopen zijn.

Waarom worden ingezaaide bloemrijke grasstroken gedeeltelijk gemaaid?

Wardstraat in Bemmel. (foto: Ewald Nijenhuis SLN) Ewald Nijenhuis SLN

LINGEWAARD - Waarom wordt een ingezaaide bloemrijke grasstrook gedeeltelijk gemaaid? Een vraag, die velen gesteld hebben na het maaien van de bloemrijke grasstrook in de Wardstraat in Bemmel.

Voor het maaien en afvoeren zijn verschillende redenen, die beknopt worden vermeld.

- Gras en ruigtekruiden zoals kweek, zevenblad, distels, haagwinde en brandnetels verdringen de bloemen die gezaaid zijn.

-Door maaien geef je ruimte aan de tientallen soorten inheemse kruiden die in het zaadmengsel zitten. Kortom de variatie wordt veel groter.

- Door maaien en afvoeren verschraal je de bodem en geeft daarmee ruimte aan de diverse kruiden.- Het maaien gebeurt voordat het gewas is ingestort en voordat de grassen hun zaad verspreiden. Dit is voor rijke rivierkleigronden meestal in juni en september.

- Om constante bloei te organiseren waar insecten van profiteren worden stroken gemaaid en blijven delen niet gemaaid.

- Het maaisel moet enkele dagen liggen om beestjes de kans te geven zich terug te trekken en zaden moeten kunnen uitvallen. Na een dag of vier moet het maaisel verwijderd worden om verschraling te bereiken.
Na jarenlang maaien en afvoeren kan de maaifrequentie terug naar één keer per jaar.

- Eenjarige mengsels met bijvoorbeeld Phacelia geven snel resultaat, maar zijn na enkele jaren verdwenen. Meerjarige mengsels met veel kruidenruigtes worden soms wel drie keer gemaaid. Het eerste jaar zijn dan weinig bloemen te zien.

Ewald Nijenhuis, Stichting Lingewaard Natuurlijk

Column

Klik

Een gesprek met seniorale medebewoners. Ik zou in mijn stukjes meer respect moeten hebben voor een burgemeester. Mijn verweer was kort. Ik sta als mens op gelijke hoogte met een burgemeester. De omgang met oud-burgemeester Henk Bergamin blijft mijn voorbeeld. In zijn functie sprak ik hem aan als meneer Bergamin of burgemeester. Hij moest dan op zijn tellen passen, want hij sprak dan met een journalist. Aan de bar met een potje bier was het Henk. Ik mocht zijn botte directheid wel. Aan de bar botsten we nooit. Daarbuiten kon het schuren. In de beleving van burgers was ik voor de burgemeester niet bang. Zo gaat dat nu eenmaal met de piepkleine bubbel dat gemeentepolitiek heet. Ik moet bekennen, dat ik met Marianne niet samen aan de bar zit om een glaasje wijn te drinken. De persoonlijke klik ontbreekt. Wel met breimeisje Lianne Duiven van GroenLinks. Dan zou ik iets willen rechtzetten. Ik heb stelselmatig op haar ingehakt. Als ze zat te drammen over bijen, natuur, energie, duurzaamheid en milieu. De auto is de deur uit, een regenton aangeschaft, bijvriendelijke bloemen gezaaid, moestuin zonder bestrijdingsmiddelen, douche binnen drie minuten, eet minder vlees en ik kan me godsgruwelijk opwinden over de VVD hoe ze omgaan met de stikstofcrisis en rechtspraak. De uitspraak van de Raad van State is funest voor Lelystad Airport die het Nederlandse stikstofbeleid ongeldig heeft verklaard. Daar weten onze juristen wel iets op te vinden, denken Rutte en zijn minister Cora van Nieuwenhuizen. In mijn beleving moet je heel ver zijn gezakt om met zo'n partij een klik te hebben. Tijdens de kinderraad probeert Schuurmans en haar ambtenaar een discussie op gang te brengen over zwerfaval. Dat kost de gemeente jaarlijks 125.000 euro, weet de ambtenaar te vertellen. De VVD burgemeester ziet hangjongeren als grote vervuilers. Ze vergeet volwassen ouders die dumpen bij de vleet. De kinderraad hoort de propaganda in bestuurlijke taal gelaten aan. Er was geen klik. Lianne zou het beter doen.
Sjaak

P.C. Engelen pakt Midfondvlucht Chalons & Champagne

Patrick & Chantal Engelen. x

DOORNENBURG - Op 15 juni stond de vierde dagfondvlucht van 2019 op het programma, hieraan deden 126 duiven mee van 8 liefhebbers. Ze werden gelost om 10.00 uur.P.C. Engelen 21 mee 3 pr. 1, 9, 12
v. Olderen & Meuwsen 31 mee 12 pr. 2, 5, 10, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 21, 25, 26
W. Geurtz & Zn 20 mee 3 pr. 3, 11, 31
Nissen & Vermaas 24 mee 7 pr. 4, 8, 20, 23, 24, 29, 30
G. Peters 8 mee 3 pr. 6, 7, 14
J. v.d. Scheur 6 mee 1 pr. 22
H. v. Hal 10 mee 3 pr. 27, 28, 32

Projectkoor sluit af met twee prachtige concerten

Projectkoor staat klaar om te beginnen. (foto: Huub Louppen) Huub Louppen

ARNHEM - Projectkoor Gospel Rhythm heeft in het weekend van 15 en 16 juni twee concerten gegeven in de Diaconessenkerk in Arnhem. Het was een groot succes met zowel zaterdagavond als zondagmiddag een volle zaal.

Het Projectkoor is opgezet door gospelkoor Desire dat hiermee haar jubileumjaar extra glans heeft gegeven. Onder de bezielende leiding van dirigent Bert Weijdema en pianiste Corinne Middelplaats hebben ruim zestig koorleden een half jaar lang gerepeteerd. Dat was goed te merken bij de ruim 400 bezoekers die hebben genoten van een gevarieerd programma van authentieke gospels en Afrikaanse liederen.

Op bijgaande foto staat het koor gereed om aan een van de Afrikaanse nummers te beginnen.

P. Eeuwes wint eerste overnachtfondvlucht

LINGEWAARD - Op zaterdag 1 juni werden er twee vluchten vervlogen. De eerste vlucht werd om 07.30 uur gelost in Soissons over een afstand van 336 km.

Om 11.04 uur draaide E. v. Aalten hierop zijn eerste duif. 2e. L. Joosten, 3e. C. Neijenhuis, 4e. Th. Peters, 5e. C. Vermeulen, 6e. H. Cornelissen, 7e. T. Sas, 8e. F.J. Kiezenberg, 9e. W. Buijs.                                                        

Dezelfde dag werd de eerste overnachtfondvlucht van dit seizoen vervlogen. Om 14.30 uur werden de duiven in Limoges gelost op een afstand van 752 kilometer. De volgende dag draaide P. Eeuwes om 09.24 uur zijn eerste duif. 2e E. v. Aalten, 3e. A. Borgers, 4e. G. Bruggeman, 5e. W. Buijs, 6e. J. v. Kalkeren, 7e. H.M.C. de Wit.

Versterking gezocht kaartverkoop kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg is toe aan uitbreiding van de groep vrijwilligers die kaarten verkoopt voor de rondleiding. In de bescheiden winkeltje zijn ook souvenirs te koop.

"Vind je het leuk om met mensen om te gaan, ze advies te geven, heb je interesse in het kasteel, meld je dan aan als vrijwilliger. In overleg word je op jouw beschikbare dagen/tijden ingeroosterd." Kasteel Doornenburg biedt een vrijwilligersvergoeding, opname in prettig kasteelteam en een jaarlijkse vrijwilligersdag.

Uitslag derde jeugdviswedstrijd Huissen

Alle jeugdleden zijn getrakteerd op ambachtelijk ijs, als dank hebben zij Han een cheque overhandigt als bijdrage voor zijn inzameling tbv Kika.

HUISSEN - Met opnieuw een fantastische opkomst is er op de mooie dinsdagavond ruim twaalf meter aan vis gevangen waarbij slechts een enkeling geen vis op het droge wist te krijgen helaas.

Aan het begin van de avond zijn al onze leden en begeleiders getrakteerd op ambachtelijk ijs van La Differenza uit Huissen. Han Leijser, eigenaar en zelf ook visliefhebber is inmiddels al enkele jaren een vaste sponsor van onze jeugd. Dit jaar is Han zijn doel de marathon van New York te lopen voor het goede doel: KiKa. De jeugdcommissie heeft als dank voor Han zijn sponsorschap een cheque aangeboden om zijn doel te ondersteunen. "Wij willen Han nogmaals bedanken en heel veel succes wensen met de voorbereiding en de inzameling ten behoeve van KiKa!"

Direct na aanvang werden de eerste vissen al gevangen, over het gehele water wisten vele kinderen meer als een meter per persoon te vangen, zo blijft het spannend wie er aan het einde van het seizoen de meeste centimeters op zijn of haar naam heeft staan.

Naïma was de winnaar van deze wedstrijd met 175 centimeter, Elise wist met een sterke derde wedstrijd de tweede plaats te bemachtigen met 143 centimeter. Lucas, deze avond voor het eerst wist knap derde te worden met 138 centimeter, Lucas wist ook de kleinste vissen van de avond te vangen: twee bittervoorntjes van liefst zes centimeter wisten de dobber onder te krijgen. De grootste vis van de avond was een prachtige zeelt van 48 centimeter gevangen door Mats.

De volgende en laatste competitiewedstrijd van Sint-Petrus zal worden gevist op 25 juni. Ieder jeugdlid tot en met 14 jaar kan hieraan deelnemen.

VBI verovert tweede plaats Nationale bekercompetitie

Wouter Ludwig (l) en Geert van Aalten.

HUISSEN - Bij de nationale bekerwedstrijden is het damvereniging VBI niet gelukt de titel van het vorig jaar te prolongeren. Tijdens de finaledag werden drie rondes gespeeld. In de eerste ronde versloegen de Huissenaren Fryslân met 5-3. Alexander Baljakin en Wouter Ludwig haalden de winstpunten binnen. Daar stond verlies van Geert van Aalten en remise van Johan Krajenbrink tegenover.

In de tweede ronde tegen WSDV Wageningen won Wouter Ludwig opnieuw en ook Johan Krajenbrink haalde de beide punten binnen. Alexander Baljakin remiseerde tegen de Wageningse topman Jan Groenendijk en ook Geert van Aalten deelde de punten, zodat de uitslag werd bepaald op 6-2 voor Damvereniging VBI.

In de derde en finaleronde traden de Huissenaren aan tegen Damlust Gouda. De Zuid-Hollanders hadden een bijzonder sterk team op de been gebracht dat in de eerste twee rondes achtereenvolgens nationaal clubkampioen Hijken DTC en het sterke Witte van Moort uitschakelde.

In de finalewedstrijd startte Alexander Baljakin met winst tegen oud-Nederlands kampioen Erno Prosman. Vervolgens moest Wouter Ludwig de punten inleveren tegen de tweede oud-Nederlands kampioen Martijn van IJzendoorn zodat de stand halverwege de wedstrijd weer gelijk was. Geert van Aalten en Johan Krajenbrink konden tenslotte niet meer tot winst komen zodat de eindstand van 4-4 op het scorebord kwam.

In de daarop volgende barrage in zeer snel tempo haalde Damlust de 6-2 overwinning binnen. Alexander Baljakin en Geert van Aalten speelden remise maar Johan Krajenbrink en Wouter Ludwig moesten de punten aan de tegenstander laten.

Zonnebloemafdeling viert 30-jarig bestaan met boottocht

LINGEWAARD - Vrijdag 14 juni was het zover. De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen vierde met gasten en vrijwilligers dat de afdeling alweer dertig jaar actief is.

"Met heel veel mensen gingen we op de boot van Rederij Witjes die voor ons bij De Sterreschans lag. Heel wat chauffeurs hebben voor ons gereden om onze gasten te vervoeren, waarvoor hartelijk dank. De zon scheen en iedereen had er veel zin in. Aan boord was het reuze gezellig en de gasten werden goed verwend. Bij binnenkomst koffie/thee met iets lekkers. Om 12.30 uur stond er een heerlijke lunch klaar en iedereen kon pakken waar hij of zij zin in had. Onze vrijwilligers hielpen daar waar nodig was. Na de lunch was er een Tombola. Er waren mooie prijzen en alle gasten gingen om 15.00 uur van boord met een mooie prijs. Het was weer een dag met een glimlach van onze gasten als bedankje. Natuurlijk zijn de vrijwilligers ook altijd vriendelijk en behulpzaam en zonder hen zou dit ook niet mogelijk zijn. Bedankt maar weer. Ik wil de Bemmel en Haalderen Stichting en de MGZ bedanken voor de financiële bijdrage want anders hadden we dit niet voor onze gasten kunnen organiseren", aldus voorzitter Cora Sluiter

Jeugdkamp HV Huissen

Jeugdleden en begeleiders HV Huissen. (foto: Karin Sluiter)

HUISSEN - Van 17 tot en met 19 mei is de jeugd van HV Huissen weer op kamp geweest. Het thema was 'Carnaval!'.

"We begonnen het kamp met een bonte avond waarvoor de teams een act voor hadden ingestudeerd. Na de bonte avond werd er nog een bosspel gedaan en voor de oudere jeugd was er nog een gezellig spel in de disco. Op zaterdag begonnen we de dag goed met ochtengymnastiek en daarna lekker ontbijten. Na het ontbijt gingen de teams het bos in om levend ganzenbord te spelen. Fanatiek gingen ze aan de slag!

's-Middags was het tijd voor de spellen op het veld waarbij het luchtkussen favoriet was zowel bij de kinderen als bij de leiding. Daarna werd door de mannen de bbq aangestoken. Na het eten was het weer tijd voor de spooktocht, lekker griezelen in het bos. Toen ze terugkwamen uit het bos werd het songfestival aangezet en nadat Duncan was geweest gingen we weer het bos voor het laatste bosspel, de rode lantaarn.

Zondagochtend stond na het ontbijt het handtekeningenspel op het programma. gewapend met een blaadje gingen de kinderen het bos in om handtekeningen te verzamelen bij de leiding die verstopt zat.

Daarna was het tijd voor de lunch. Toen alle buikjes gevuld waren konden de kinderen kiezen om de gaan volleyballen, tafelen of lekken chillen. Rond 15:30 uur werden de kinderen opgehaald en zat het kamp er weer op. Het was weer een geslaagd kamp!"

Derde editie Looveldenloop een succes!

HUISSEN - Op woensdag 19 juni heeft de derde editie van de Looveldenloop plaatsgevonden. Zo’n 150 basisschoolkinderen in de wijk Loovelden en omstreken hebben deelgenomen aan dit hardloopevenement.

Even dreigde het weer roet in het eten te gooien, maar gelukkig bleef het goed. In het parkje aan de Keizersallee konden de kinderen drie afstanden lopen; 500, 1000 en 1500 meter. Na afloop kreeg iedereen een medaille en een goodiebag van GO! – Gezond Onderweg. Voor de beste drie jongens en meisjes van elke categorie was er een mooie beker. De klas met de meeste voorinschrijvingen (IKC Binnenstebuiten) ontving de wisselbeker. Daarmee mogen ze een jaar bij hen op school pronken.

Naast hardlopen waren er leuke spelletjes te doen die te makken hadden met gezond eten en bewegen. Deze werden georganiseerd door HAN Studenten. Om even af te koelen kregen de kinderen die meegelopen hebben een heerlijk bolletje ijs van La Differenza uit Huissen. Run2Day was aanwezig met de bus, muziek en een start en finish boog. Daarnaast mochten we gebruik maken van tafels en banken van Run2Day waardoor we een gezellig zitje konden creëren voor ouders die kwamen aanmoedigen.

De Looveldenloop is een samenwerking tussen Medisch Centrum Loovelden, IKC Binnenstebuiten, hardloopvereniging Pheidippides, RKHVV, en de SWL sport- & cultuurcoach. Daarnaast willen we ook Run2Day, La Differenza, Zonnekinderen nogmaals hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking!

29 juni Milan 3 jaar
Gefeliciteerd met je verjaardag
Fijne dag! Oma, Opa, Lucas
en een pootje van Luna

Het hokken is van de baan

26 juni zullen Bart en Winnie als echtpaar verder gaan.

Gefeliciteerd van de buurtjes.

Onze lieve mooie Sara,blaas 27 juni 4 kaarsjes uit!

Gefeliciteerd lieverd en dikke kus van opa Boef en oma Astrid .

24 juni is dit stoertje 7 jaar geworden, Carice dikke kussen

pappa en mamma en je

* opa's *


Chiel en Marit
Van kamer tot kasteel
nou ja, dat is wat veel.
Maar ze gaan wel samenwonen en
van klein naar ietwat groter!
Van harte gefeliciteerd, Rianne en Willem.

Je kunt het nog niet aan haar zien, maar 29 juni wordt Bianca.
3 keer 10
Van harte gefeliciteerd.
Liefs van je Schoonmoeder Moekie.

Lize

Hoera, onze Lize wordt op 27 juni
10 jaar. Grote felicitatie knuffel van,
Mamma, Pappa, Sofie en Wesly

Lieve Sofie, wat super gaaf dat jij
afgelopen zondag bij de Dutch Gymnastics
in AHOY Rotterdam mocht turnen.
Wat een prestatie! Dikke kus!

3x HOERA voor ons vriendje Lux!

Het feestje was gezellig!

Lieve groetjes van Ize & Lune xx

35x hoera voor Theo & Ria
Gefeliciteerd namens alle collega's

Chiara, Van harte gefeliciteerd met je 13e verjaardag.

Liefs Luca, mama en papa.

Lieve Demi en Maarten
Gefeliciteerd met jullie 25ste verjaardag!
Dikke knuffel Sofie en Daan.

Procifiat met je
Tambour maitre prijs
22 juni 2019

Ambachtelijke Bakker Theo Engelen 35 jaar een begrip in Lingewaard en omgeving

BEMMEL / HUISSEN - Het is in 1984 in Huissen begonnen. Daar zijn ze samen aan de Wijngaarden een bakkerij met winkel begonnen. Al jaren voorzien zij dus vele mensen van het dagelijkse brood en natuurlijk ook van heerlijk banket. Ruim 26 jaar was de winkel in Huissen hun enige verkooppunt maar eind 2010 kwam daar verandering in. Toen kwam er in Bemmel een winkel bij waar zoveel ruimte achter was dat toen ook werd besloten de bakkerij naar Bemmel te verplaatsen. Zo gezegd, maar niet zomaar gedaan.

Het was een tijd waarin het niet makkelijk was om je als kleine ondernemer staande te houden en dan toch deze stap wagen, getuigd van ondernemers zin. Vanaf medio 2011 vindt de productie dus plaats en Bemmel en krijgt Huissen dagelijks de verse voorraad aangeleverd. "Het was alsof we compleet opnieuw begonnen waren", aldus Theo en Ria Engelen. "Maar samen met ons team hebben de schouders eronder gezet en hebben we het tot een mooi resultaat kunnen maken."

Het verschil met 35 jaar geleden is toch wel dat het al lang niet meer alleen om het bakken van het product gaat. Er zijn zoveel zaken waar je tegenwoordig mee te maken krijgt dat is besloten dat Ria wat meer uit de winkel is gegaan om zich met al deze randzaken, die zeker ook belangrijk zijn bezig te kunnen houden (denk aan wet en regelgeving). Theo is nog gewoon zes dagen (lees nachten) in de bakkerij te vinden. Het liefste wat hij doet en waarvoor hij ooit heeft besloten een eigen bakkerij te beginnen. Producten maken met veel liefde en passie.

"Inmiddels kent iedereen wel de perenvlaai, het wijngaardeniersbrood, de Engeltjesbol, het heerlijke speculaas en natuurlijk de berenbroodjes. Wie is daar niet mee opgegroeid? Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een eigen Lingewaards product... Hierover kunnen we nog niet teveel zeggen maar na de zomer willen we dit gaan introduceren."

Zo blijven Theo en Ria aan de weg timmeren.

Bakkerij Engelen… Gewoon… Hemels Lekker! Een beregoede bakker!

Dennie Christian in Holland Casino Nijmegen

NIJMEGEN - Kom op donderdag 4 juli naar Holland Casino Nijmegen en geniet van een gezellige avond uit. Deze Favorites Night is speciaal voor alle Favorites Cardhouders, maar uiteraard is iedereen van harte welkom.

"Vanaf uw eerste bezoek aan het casino kunt u al in het bezit zijn van een Welcome Card en gebruik maken van de voordelen. Er zijn extra geldprijzen te winnen bij de speelautomaten, lekkere hapjes én een optreden van niemand minder dan Dennie Christian. Zingt u zijn bekende hits met hem mee? Bovendien maakt u op donderdag 4 juli gratis kans op een luxe weekend weg naar een bijzondere bestemming in Nederland."

Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92 procent (de wettelijke norm is 80 procent). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3 procent. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.

Superblij met de bijdrage uit Rabobank Clubkas Campagne

Een blij bestuur van deBol.

BEMMEL - Woensdag 20 juni werd het feest voor stichting deBol uit Bemmel. Tijdens de spannende uitreiking van de Rabo Clubkas Campagne 2019 werd het Bolbestuur verrast met een mooi cheque van 938,68 euro. Er werden 253 stemmen uitgebracht op deBol!

Na de uitreiking van de cheques aan de grootste winnaars werd er nog een extra cheque van honderd euro uitgereikt voor de beste promotiecampagne en deze ging, de presentatrice maakte het steeds spannender, naar Bemmel en zij vermeldde dat de prijs ging naar een verenging/stichting met allemaal dames en ja hoor, het hoge woord kwam eruit… deBol werd verzocht om op het podium te komen.

Onze promotionele actie met de bloembolletjes heeft succes gehad, de bolletjes zijn tot bloei gekomen en een blij bestuur mocht met in totaal 1038,68 euro dik tevreden terugkeren naar Bemmel.

"Rabobank heel hartelijk dank voor het prachtige bedrag dat wij mogen ontvangen en de gezellige avond bij Pathé in Nijmegen en… lieve, lieve mensen die op ons gestemd hebben, allemaal ontzettend bedankt voor jullie steun en het vertrouwen in onze organisatie! Wij zijn super blij met dit mooie bedrag waarmee wij onze activiteiten zeker tot volle bloei zullen brengen! Tot ziens bij deBol want met deBol op pad is (altijd) Puur Genieten!", aldus het bestuur. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Nieuwe trend is meubelstoffering!

HUISSEN/ARNHEM/BENNEKOM – Wie kent het niet. Op een bepaald moment is de bekleding van uw meubels, de kussens van de caravan of boot, versleten. U wilt een restyling van de meubels thuis. Dan is het vaak zoeken naar het juiste bedrijf op de juiste plaats. Steeds meer mensen laten hun meubels herstofferen bij Meubelrestyle.

Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor de stoffering van antieke, klassieke en moderne meubels. Wij zijn gespecialiseerd in het stofferen van designmeubels, zoals: Leolux, Artifort, Gelderland, Harvink, montis et cetera. Tevens kan men hier terecht voor de stoffering van de boot of caravan. Voor ondernemers is het ook interessant om hun interieur te laten herbekleden. Men kan denken aan kantoorstoelen onder andere Ahrend, Gispen et cetera, of banken van de showroom. Dit is immers goedkoper dan nieuw kopen.

In de showroom van het bedrijf kunt u kiezen uit tienduizenden meubelstoffen. Collecties van onder andere De Ploeg, Kvadrat, Buvetex, Saum en Viebahn en Jab hangen hier uitgestald. Ook voor bekleding in leder kunt u hier terecht. Meubelrestyle heeft een van de grootste collecties van Nederland.

Wij stofferen uw meubels weer als nieuw met daarbij een keuze uit tienduizenden meubelstoffen. Er is altijd wel een meubelstof die bij uw interieur past. Het bedrijf biedt drie jaar CBW garantie op het maken en de meubelstoffen. Daarnaast is het uiterst milieuvriendelijk om uw goede oude meubels te laten herstofferen. Nieuw is dat u zelf uw meubels online kunt bekleden. Kijk op www.meubelrestyle.nl en stoffeer uw eigen meubel!

Wij komen voor een vrijblijvende offerte bij u thuis. Tevens kunt u meubelstoffen komen kijken in onze showrooms in Huissen en Bennekom. Tot ziens bij

Meubelrestyle, Nijverheidsstraat 5, Huissen; 026 3275275; 026 3275260.

Meubel & interieurrestyle, Edeseweg 28, Bennekom; 0318 413191.

www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Zwaan kleef aan bij Buiten!

(foto: Benno Arends)

HUISSEN - De nieuwste aanwinst op horecagebied in Huissen is al ruim een week open; Buiten! Maar afgelopen vrijdagavond werd er nog een officieel tintje aan gegeven.

Op uitnodiging van initiatiefnemers/exploitanten Herman van Gellecum en Bianca Visser kwamen onder meer wethouder Helga Witjes en de bedrijven die mee hebben geholpen aan de -snelle- totstandkoming van deze uitspanning aan het water op informele wijze samen. Uiteraard met een heerlijk hapje en verfrissend drankje. Witjes was zeer te spreken over de samenwerking tussen de gemeente en Van Gellecum enerzijds en de samenwerking tussen de horecaondernemer en die van de bedrijven, die -op een na- allemaal in Lingewaard gevestigd zijn.

De 'openingshandeling' was even informeel als ludiek. Witjes en Van Gellecum kregen beiden een grote opblaasbare zwaan uitgereikt en lieten die te water. Buiten! is tenslotte gelegen aan het Zwanebad, zoals de zwemplas in de Huissense volksmond wordt genoemd. De wethouder en de 'strandexploitant' gingen beiden zelfs hun bijzondere 'luchtbed' op en dreigden nog even weg te drijven. Maar verder dan een paar natte voeten kwam het niet. Het spreekwoord 'zwaan kleef aan' heeft bij Buiten! wel een nieuwe dimensie gekregen.