GN Nijmegen-Noord

17 juli 2019

GN Nijmegen-Noord 17 juli 2019


NIJMEGEN - Deze zomer vinden er twee hoorcolleges plaats in Bibliotheek Muntweg over de rol van de overheid bij misdrijven.

Het eerste college op woensdag 7 augustus gaat in op cold cases en justitiële dwalingen. Het tweede deel op woensdag 14 augustus gaat over mensenrechten, van euthanasie tot privacy. De colleges duren van 10.00 tot 12.00 uur en zijn los van elkaar te bezoeken. Cold cases zijn strafrechtelijke zaken die na vele jaren nog niet zijn opgelost. De Deventer Moordzaak is zo’n zaak. Belastingadviseur Ernst Louwes werd veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg. Tijdens dit zomercollege op 7 augustus komt de Deventer Moordzaak uitgebreid aan bod, samen met andere mysterieuze misdrijven en veroordelingen.

Het tweede zomercollege op 14 augustus gaat over mensenrechten, waaronder het recht op leven. Wanneer is euthanasie aanvaardbaar? Dit recht en andere mensenrechten komen in dit college uitgebreid aan bod. In hoeverre mag de overheid bijvoorbeeld inbreuk maken op het recht op privacy, om mensen te beschermen? Een kaartje kost 5 euro. Wil je zeker zijn van een plaatsje, koop dan vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/zomercolleges. Adres: Muntweg 207 Nijmegen.

Bijzonder vrijwilligerswerk voor jonge mensen

Een vrouw zit in een opnamestudio en leest vanaf een scherm een boek voor (foto: Iris Knuit)

NIJMEGEN - Jonge mensen tussen 17 en 30 jaar krijgen de kans om waardevolle werkervaring op te doen bij stichting Dedicon. De groep wordt vooral opgeroepen om boeken, kranten en tijdschriften in te spreken voor mensen voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn.

Omdat de makers van de gesproken lectuur zich vrijwillig inzetten voor een maatschappelijk doel, en omdat zij voor veel gebruikers onzichtbaar maar enorm waardevol zijn, draagt het initiatief de toepasselijke naam Onzichtbare Helden.

Er zijn maar liefst elf verschillende functies waarbinnen jongeren aan de slag kunnen. “We zoeken vooral jongeren met een goede stem die van lezen houden”, aldus projectleider Anne-Claire van der Lugt. “Maar ook als je in audiotechniek geïnteresseerd bent of als webredacteur aan de slag wilt ben je van harte welkom."

Ook jongeren met een visuele beperking kunnen aan de slag. “Dedicon maakt onder andere diensten en producten voor leerlingen en studenten die blind of slechtziend zijn”, vervolgt Anne Claire. “Het was voor ons dan ook vanzelfsprekend dat deze doelgroep zelf ook als vrijwilligers aan de slag kan in de Adviesgroep of het Testpanel. De jongeren met een visuele beperking krijgen daarmee de kans om direct invloed te hebben op de oplossingen die Dedicon voor hen maakt.”

De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is een belangrijke partner in dit project, dat financieel wordt gesteund door het ministerie van VWS. Na afloop kunnen de jongeren een erkend Europass certificaat aanvragen. Voor velen is dat een mooie aanvulling op hun cv.

www.onzichtbarehelden.com

Geopaden in een landschap uit de pré-historie

Elementen uit de ijstijd zijn nog steeds herkenbaar. (foto: Toin Diks) Toin Diks

REGIO - In de Saale ijstijd, 300.000 tot 130.000 jaar geleden, stuwde landijs uit Scandinavië enorme aardmassa's op. In het heuvelgebied Nijmegen-Mook-Gennep-Kleef zijn veel kenmerken uit die lang vervlogen tijden herkenbaar. Geopaden.nl biedt een website over dit stuwlandschap met veel informatie, een aantal interessante wandelingen en een fietstocht.

Donderdagavond 18 juli organiseert Geopaden.nl een 2 uur durende avondexcursie rond de Mookerheide. Tijdens deze excursie zien we de sporen van het natuurgeweld dat dit gebied meer dan 150.000 jaar geleden vormde. Aan de orde komen: Het ontstaan van de stuwwal, ijstijden, droogdalen, spoelzandvlaktes of sandrs, zwerfkeien, bodemmateriaal/löss, klimaatverandering. Op verschillende plaatsen wordt uitleg gegeven over de geologie en tijdens de excursie genieten we van het prachtige stuwwallandschap. Start: parkeerplaats bij de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan bij de Mookerheide tussen Mook en Groesbeek, om 18:30 uur. Aanmelden via info@geopaden.nl of de website geopaden.nl. Onder agenda wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 20 juli
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen:19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Cantorum


Zondag 22 juli
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Projectkoor, Patroonsfeest Maria Magdalena
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, Kardinaal Dr. W.J. Eijk, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Samenzang

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De 39e Zomermarkt georganiseerd door CV De Waalkanters wordt op zondag 11 augustus in Slijk-Ewijk gehouden.

Een bijzondere markt met ruim 80 kramen waar oude en nieuwe spullen verkocht zullen worden en waar Slijk-Ewijkse verenigingen zich presenteren. De markt is van 10.00 – 16.00 uur. Met het voet/fietsveer van Beuningen naar Slijk-Ewijk is de markt makkelijk bereikbaar.

Dit jaar hebben we weer een kraam met vers gerookte paling. Deze paling wordt oor u gerookt door de Nederlandse kampioen palingroken Harrie Buis uit Enkhuizen.

Aanmelden voor een standplaats op deze markt kan nog. Hiervoor dient u contact op te nemen met de heer Blom. Voorkom teleurstelling en reageer tijdig voor 8 augustus. Ook dit jaar hopen we er weer een succesvolle en gezellige dag van te maken.

Voor informatie kan men contact opnemen met J. Blom, Waaldijk 17, 6677 MA Slijk-Ewijk; 0481 482988 of 06 49882609 of via de mail: waalkanters@gmail.com.

Liever delen dan verspillen!

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

WESTERVOORT - Sinds woensdag 3 juli staat er, bij de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat in Westervoort een buurtkastje. Een mooi initiatief dat anderen misschien ook zal inspireren voor in de eigen regio?

Een buurtkastje is een openbare voorraadkast, bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en om elkaar te helpen. Mensen die iets kunnen en willen missen kunnen artikelen in die kastje leggen zoals bijvoorbeeld koekjes, pindakaas, rijst, tandpasta of zeep. Mensen die iets nodig hebben kunnen iets uit het kastje pakken. De voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt zijn. Het is niet de bedoeling dat er rookwaren of alcoholische dranken in geplaatst worden. Het principe is simpel. Pak wat je echt nodig hebt en geef wat je kunt missen.

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

Het buurtkastje is in Nederland geïntroduceerd door René Verhoogt van de stichting 'SoGOed', om iets te doen tegen de voedselverspilling. Het motto van de stichting is: Liever delen dan verspillen. Het kastje is gemaakt in de werkplaats van Grip, in Purmerend. In deze werkplaats werken mensen met een psychiatrische achtergrond, die na een periode van ziekte, de draad naar betaald werk weer willen oppakken.

Hopelijk wordt het kastje bij de kerk een succes! Mochten er anderen (wijkraden, particulieren, verenigingen) zijn die ook een kastje willen plaatsen, informatie is te vinden op www.stichtingsogoed.nl.

Panorama Nederland met een blik op het landschap in Lingewaard

Zonnepanelen. (foto: Tonny Berns)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk viert haar 25-jarig jubileum met een bijzonder evenement. "Wij presenteren Panorama Nederland van 23 tot 29 augustus in de Theaterkerk in Bemmel."

Panorama Nederland is een ruimtelijke verbeelding van hoe Nederland de komende jaren kan veranderen. In Panorama Nederland worden vier thema’s benoemd die bepalend zijn voor deze veranderingen: De verduurzaming van de landbouw, de energietransitie, veranderingen in wonen/mobiliteit en de klimaatadaptatie.

"Welke invloed hebben deze thema’s op het landschap van Lingewaard? Over de verduurzaming van de landbouw hebben wij al eerder een stelling geformuleerd waarmee u het eens of oneens kon zijn.

Deze week het thema: energietransitie. Wat is energietransitie? Energietransitie, vrij vertaald, is de omschakeling van olie, aardgas en steenkolen naar duurzame energie zoals zon, wind, aardwarmte. De afspraken over de energietransitie zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. Duurzaamheid en zuiniger omgaan met energie vinden de meeste mensen belangrijk. Zonnepanelen zijn favoriet.

Stelling 2: Ik sta positief tegenover zonnepaneelparken op industrieterreinen of langs de snelweg. Bent u het eens of oneens met deze stelling? Graag uw reactie naar info@lingewaardnatuurlijk.nl."

'ALS het leven anders loopt, lopen wij samen de Nijmeegse 4-daagse om de strijd aan te gaan'

Marleen, Wil, Jort en Marion. (foto: Marleen Emmerzaal) Marleen Emmerzaal

GENDT - Mijn naam is Jort Vermeulen, 14 jaar en ik kom uit Gendt. Dit jaar loop ik voor de eerste keer de Nijmeegse 4-daagse. Ik loop samen met Marleen Emmerzaal, Wil en Marion Kamps. Dit om geld in te zamelen voor stichting ALS Nederland. Helaas is er nog steeds geen medicijn/behandeling om deze vreselijke ziekte te stoppen of remmen. Geld is daarom hard nodig!

Zelf kwam ik in aanraking met ALS toen een tante van mijn moeder eraan overleed en 1,5 jaar geleden kreeg ook mijn vriend Bram dezelfde diagnose. Bram is mijn grote voorbeeld van kracht en doorzettingsvermogen doordat hij zo positief en krachtig in het leven staat ondanks deze vreselijke diagnose. Als je van zo dichtbij meemaakt wat deze ziekte doet wil je heel graag 4 dagen 30km lopen om geld in te zamelen zodat er meer onderzoek mogelijk is om deze vreselijke ziekte te stoppen. Ik wil iedereen die ons tot nu toe heeft gesponsord heel erg bedanken maar we hopen nog meer geld op te halen!

Wilt u ons ook sponsoren dan kunt u een donatie doen via www.devierdaagsesponsorloop.nl en zoeken op Jort of via een donatie in de bus bij Bloemsierkunst de Gent in Gendt

Afval opruimen voor iemand misstaat niemand

BEMMEL - Donderdag 4 juli zijn we weer met een club mensen afval gaan opruimen in de kern van Bemmel. Omdat de club iets groter was dan de vorige keer konden we ons nu in verschillende groepjes verspreiden over diverse plekken in Bemmel.

"Daarbij viel mij op dat, na een mailtje naar de Coop, het er daar erg schoon uitzag. Wat je niet kon zeggen van het plein rondom de Lidl en Jumbo. We hebben alles bij elkaar weer drie volle vuilniszakken bij elkaar gesprokkeld met afval van papier, peuken, blikjes, karton, doppen et cetera. Wat laten mensen toch veel achter hun rug om op de grond vallen wat helemaal niet nodig is. Er is altijd in de buurt wel een prullenbak waar het in kan worden gegooid. Ons geeft het voldoening dat het plein er bij de Lidl weer schoon en fris bij ligt, maar daar kan de Lidl zelf ook iets meer in betekenen.

Ook heb ik de gemeente gemaild over het gebruik van snippers gekleurd cellofaan tijdens de Dweildag. Nu nog, ruim een maand later, vinden we in het gras en tussen de struiken dit spul wat niet verteerd. We hebben de gemeente Lingewaard verzocht dit spul niet meer te gebruiken, is milieu-onvriendelijk. Gemeente heeft toegezegd onze klacht in behandeling te nemen en te bespreken. Nu maar hopen dat ze onze klacht ter harte nemen. Verder hopen we als zwerfvuilopruimclub dat we door de gemeente spoedig worden voorzien van eigen materiaal om de straten van Bemmel schoon te houden.

Mocht je de volgende keer mee willen doen met ons clubje: kom dan 22 augustus om 19.00 uur naar de Theaterkerk in Bemmel, daar verzamelen we en dan trekken we allemaal weer ten strijde tegen het zwerfvuil", aldus M. Reijntjens.

Vriendinnen in de buurt

Dames gaan fietsen. (foto: Wilma Berends) Wilma Berends

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn 70 leuke luitjes op zoek naar buurtgenoten met dezelfde hobby. Het is dankzij Leuke luitjes makkelijk om nieuwe maatjes te vinden. Als het klikt kun je gezellig samen op stap.

Hoe vind je elkaar? Iedereen kent wel iemand die eenzaam is of niemand meer heeft om zijn hobby uit te oefenen? Meer dan een derde van de Nederlanders heeft eenzaamheidgevoelens en dat zijn niet alleen oudere mensen. Ronald, Wilma en Lukas gingen samenwerken om iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen. Ronald (uit Oosterbeek): “Bestaande maatjes vallen soms weg als je ouder wordt en hoe vind je dan nieuwe maatjes voor de gezelligheid of om actief te blijven? Met je laptop, je tablet of je smartphone natuurlijk! Jongeren doen dat en ouderen kunnen dat ook.”

Leuke luitjes is speciaal voor ouderen vanaf 60 jaar. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt en ze willen ook fietsen, wandelen, samen koffie drinken of samen eten, naar een museum of concert. Joke: “Ik heb ondertussen al 4x met Anja afgesproken en er staan nog twee afspraken gepland. Volgens mij is dit een fijn, langdurig contact aan het worden.”

Alle 60-plussers uit Nijmegen en omgeving zijn welkom bij Leuke luitjes. Na aanmelding kun je zelf nieuwe contacten zoeken en vinden en gaan kennis maken. Deelname is gratis. Leuke luitjes kan dit gratis doen voor ouderen dankzij steun van fondsen, zoals het Oranjefonds, en door donaties. En ook omdat de mensen achter Leuke luitjes zich onbetaald inzetten.

Kom bridgen bij een gezellige club

NIJMEGEN - Bridgeclub Moenen bestaat al meer dan 30 jaar.. Iedere dinsdagmiddag spelen we in het Wijkcentrum De Schakel aan de Archimedesstraat in de wijk Grootstal in een gezellige sfeer in twee lijnen.

"Met Kerstmis en Pasen hebben we een drive. Het nieuwe seizoen begint op 27 augustus met een korte ledenvergadering en aansluitend start de competitie. Hebt u belangstelling om mee te komen bridgen, dan bent u welkom. Er is namelijk plaats voor nieuwe leden. Bel voor informatie 024 3567700 of 024 3443172."

Afval opruimen voor iemand
misstaat niemand

BEMMEL - Donderdag 4 juli zijn we weer met een club mensen afval gaan opruimen in de kern van Bemmel. Omdat de club iets groter was dan de vorige keer konden we ons nu in verschillende groepjes verspreiden over diverse plekken in Bemmel.

"Daarbij viel mij op dat, na een mailtje naar de Coop, het er daar erg schoon uitzag. Wat je niet kon zeggen van het plein rondom de Lidl en Jumbo. We hebben alles bij elkaar weer drie volle vuilniszakken bij elkaar gesprokkeld met afval van papier, peuken, blikjes, karton, doppen et cetera. Wat laten mensen toch veel achter hun rug om op de grond vallen wat helemaal niet nodig is. Er is altijd in de buurt wel een prullenbak waar het in kan worden gegooid. Ons geeft het voldoening dat het plein er bij de Lidl weer schoon en fris bij ligt, maar daar kan de Lidl zelf ook iets meer in betekenen.

Ook heb ik de gemeente gemaild over het gebruik van snippers gekleurd cellofaan tijdens de Dweildag. Nu nog, ruim een maand later, vinden we in het gras en tussen de struiken dit spul wat niet verteerd. We hebben de gemeente Lingewaard verzocht dit spul niet meer te gebruiken, is milieu-onvriendelijk. Gemeente heeft toegezegd onze klacht in behandeling te nemen en te bespreken. Nu maar hopen dat ze onze klacht ter harte nemen. Verder hopen we als zwerfvuilopruimclub dat we door de gemeente spoedig worden voorzien van eigen materiaal om de straten van Bemmel schoon te houden.

Mocht je de volgende keer mee willen doen met ons clubje: kom dan 22 augustus om 19.00 uur naar de Theaterkerk in Bemmel, daar verzamelen we en dan trekken we allemaal weer ten strijde tegen het zwerfvuil", aldus M. Reijntjens.

De bieb zoekt hulp van enthousiaste kinderen

Robots in de bieb. (foto: Marcel Krijgsman)

NIJMEGEN - De Bibliotheek Gelderland Zuid is op zoek naar kinderen tussen de 8 en 12 jaar die de bieb nóg leuker willen maken. Kinderen die houden van spannende of grappige verhalen, digitale snufjes, vloggen, schrijven of theater kunnen zich opgeven voor de Kidscrew.

Samen met de Kidscrew wil de Bibliotheek Gelderland Zuid nieuwe kinderactiviteiten verzinnen, boeken promoten en andere kinderen enthousiast maken voor de bieb. Kidscrew Nijmegen gaat na de zomer van start. De kinderen komen vier keer per jaar op woensdagmiddag bij elkaar, telkens in een andere Nijmeegse vestiging. Kinderen kunnen zich uiterlijk 20 augustus opgeven door te laten weten waarom juist zíj bij de Kidscrew passen. Stuur een berichtje of filmpje naar hvdl@obgz.nl. In september vinden de gesprekken plaats met de kinderen die zich hebben aangemeld. Daarna wordt bekend gemaakt wie er zijn toegelaten tot de Kidscrew.

Meer informatie over de Kidscrew van de bibliotheek staat op www.obgz.nl/kidscrew.

Brandweerman Theo Sloot krijgt Koninklijke onderscheiding

BEMMEL - Theo Sloot heeft op zaterdagmiddag 6 juli tijdens een druk bezochte receptie afscheid genomen van het brandweerkorps Bemmel.

Tijdens deze bijeenkomst werd hij toegesproken door postcommandant Toine Knipping, die hem bedankte voor zijn staat van dienst. Dertig jaar heeft Theo Sloot zich ingezet voor de brandweer van Bemmel waarbij hij onder andere de functie van bevelvoerder en instructeur vervulde.

Als bevelvoerder gaf hij leiding bij de ontelbare incidenten in zijn loopbaan waarbij hij er altijd voor zorgde dat de bemanning waarmee hij uitrukte ook weer veilig thuis kwam.

Zijn loyaliteit en betrokkenheid was erg groot en in de functie van instructeur en oefenleider gaf hij inhoud aan de wekelijkse oefeningen. Daarnaast bracht hij de laatste kennis over op gebied van autotechniek waarin hij gespecialiseerd is.

Burgemeester Schuurmans sprak hem ook toe en bedankte hem onder andere voor de vele uren die hij zich heeft ingezet voor de veiligheid van de bevolking. Vervolgens speldde ze hem de onderscheiding op voor dertig jaar brandweerdienst.

Na deze handeling maakte ze kenbaar dat, gezien de wijze waarop de heer Sloot zich voor de brandweer heeft ingezet, het Koning Willem Alexander heeft behaagd hem te onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zijn vrouw Mieke Sloot ontving uit handen van de burgemeester bloemen voor de steun die ze haar man altijd heeft gegeven bij de uitoefening van zijn taak als brandweerman. Deze uitreiking was voor Marianne Schuurmans de laatste officiële daad als burgemeester van de gemeente Lingewaard.

Bevertocht in Bemmelse polder

Bever. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - De Bemmelse Waard is al jaren een leefgebied voor bevers. Inmiddels wonen er rond de twintig exemplaren. Op donderdag 25 juli kan men samen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk ontdekken hoe bevers leven en de natuur rondom hen naar hun hand zetten.

"Wij trekken door de ruigte van het ooibos, langs de oude baggergaten en de vroegere rivierloop. Onderweg zoeken we naar sporen van bevers, zoals wissels waarlangs ze zich verplaatsen, afgeknaagde takken die ze eten en burchten waarin ze wonen. Als het gaat schemeren zullen we ons verdekt opstellen, om de bevers te zien met hun dagelijkse bezigheden. Tip: Trek oude kleren en laarzen of stevig schoeisel aan en neem een kijker mee."

Deze tocht is niet geschikt voor minder- validen. Kinderen zijn welkom vanaf ongeveer 6 jaar. Vanaf 18.45 uur is men welkom in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Deelname volwassenen kost drie euro, voor kinderen 1,50 euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Informatie: Gijsbert Peelen 06-10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 22 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: Zuur, groentetaart én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Excusie door het stuwwalgebied

Elementen uit de ijstijd zijn nog steeds zichtbaar. (foto: Toin Diks) Toin Diks

REGIO- De Vereniging Geopaden.nl heeft een fraaie website waarop het ontstaan van het stuwlandschap in de driehoek Nijmegen, Kleef, Gennep wordt uitgelegd. Dit landschap ontstond zo'n 160.000 jaar geleden.

Elementen uit deze ijstijd zijn nog duidelijk zichtbaar in het landschap. Op de site is een aantal wandelingen te vinden waarbij deze landschapselementen beschreven worden. Elke derde woensdag van de maand wordt een excursie gehouden. De volgende 3-4 uur durende excursie is woensdag 17 juli: Geopad Donsbrüggen - Adolfsschlucht DE-03. Start: parkeerplaats tegenover de kerk in Donsbrüggen (Duitsland), om 10:30 uur. (Lunchpakket meenemen.) Aanmelden hoeft niet. Meer info: geopaden.nl. Onder 'agenda' wordt gemeld als de excursie niet doorgaat.

Huurdersvereniging zoekt kandidaten Leefbaarheidsaward

ELST - Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari tijdens haar nieuwjaarsreceptie, voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst en op deze wijze het wonen in ons dorp extra plezierig heeft gemaakt.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Infocentrum WO2 Nijmegen zoekt vrijwilligers

De interactieve belevingswand in het Infocentrum WO2 Nijmegen. (foto: Archief Infocentrum WO2 Nijmegen) Archief Infocentrum WO2 Nijmegen

NIJMEGEN - Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om WO2.

"Voor het Infocentrum zoeken we meerdere vrijwillige gastheren en gastvrouwen. We zoeken een collega die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. In deze functie ontvangt u de bezoekers bij binnenkomst van het Infocentrum en heet hen welkom. U hebt affiniteit met het onderwerp en u kunt bezoekers wegwijs maken in stad en regio.

Gezien het grote aantal Duits- en Engelstalige bezoekers is een basiskennis van deze talen van belang. Daarnaast bedient u de kassa van zowel de entree als de winkel en verzorgt u alle daarbij behorende werkzaamheden. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend en in vakantieperiodes. Bent u flexibel, zelfstandig en klantvriendelijk? Meldt u dan snel aan!"

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, mevrouw Karen van Gelder, via welkom@infocentrumwo2.nl. Kijk voor meer informatie over het Infocentrum WO2 op www.infocentrumwo2.nl. Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM Nijmegen

Tessa Piels wint Pollycup

Tessa ontvangt haar eerste prijs. (foto: Henk Rikken)

BEMMEL - De jeugd van HSV De Karper heeft onlangs gestreden om de Pollycup.

Tessa Piels wist deze wedstrijd te winnen. Als een van de jongste deelneemster liet ze alle mannen achter zich. Na de prijsuitreiking bij eetwinkel Polly zijn de deelnemers nog getrakteerd op een frietje met snack en drinken. Polly werd hiervoor bedankt. Het was geweldig.

10 / 12

Hiep hiep hoera onze lieve Jill wordt 21 juli alweer 5 jaar.
GEFELICITEERD
xxx
lieve groetjes
opa Wiely en oma Annie.

Geslaagd en al een baan.
Opa en oma zijn trots op jou.
Hartelijk Gefeliciteerd.

Onze lieve kleinzoon Jayden
wordt dinsdag 16 juli 4 jaar.
Van harte gefeliciteerd
van oma Annette en opa Dick.

11-07-2019
(O)pa Ben en (o)ma Mariannne Cornelissen
alweer 51 jaar een echtpaar!
Proficiat!

Lisa, Esmée, Cas, Miranda, Robert-Jan en Tinja

Hieperdepiep hoera!
Gefeliciteerd lieve Liselotte met je
3de verjaardag!
Kusjes papa en mama

Combinatie lichaamsyoga en hersenyoga levert je wat op!

ELST - Ouderdom komt met gebreken is een veel gehoorde uitspraak. Maar ouderen zijn zelf verantwoordelijk of ze dat passief accepteren of er actief iets tegen gaan doen.

"Deze cursus van Forte Fit, onder leiding van de ervaren yogadocente Gerda Wolff, kan U hiermee op weg helpen. De cursus gaat uit van het principe dat de geest gezond(er) wordt, als je lichaam en hersenen gelijktijdig en met regelmaat traint. In deze combinatie zorgt het voor een positief effect op langere termijn. Bij elke sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen losgemaakt. Daarna wordt, via opdrachten in spelvorm, gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen (grotendeels met stoeloefeningen). Deze cursus is ook geschikt voor mensen in een rolstoel!"

Effecten die deze cursus wil (helpen) bereiken, zijn het verbeteren van:
* het vermogen om dingen te onthouden;
* het reactievermogen;
* het probleem oplossend vermogen.

Start: 2 september in cultureel centrum De Wieken, Elst. Informatie te verkrijgen bij Nelleke Beckering. E-mail: bewegen.fortefit@fortewelzijn.nl. Telefoon: 0481 840708.

Ook uw bericht in de krant?

BETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Spreekuur huurdersvereniging

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20,00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder Vivare.

"Schroom niet om contact met ons op te nemen." Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Het spreekuur is iedere derde donderdag van de maand.

Geldersch Landschap & Kasteelen trakteert op een gratis magazine

REGIO - Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) zet zich al negentig jaar in voor het behoud van natuur, landgoederen en kastelen in Gelderland. Dat kunnen ze doen dankzij de inzet en giften van vele Gelderse inwoners. Daarom geven ze wat terug en kan iedereen die dat wil een prachtig, kleurrijk én gratis magazine aanvragen.

In de feestelijke uitgave van het magazine Mooi Gelderland vind je er-op-uit tips, achtergrondverhalen en vertellen bekende Gelderlanders aan de hand van thema’s zoals klimaat, duurzaam tuinieren, architectuur en wandelen in de natuur wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Lodewijk Hoekstra vertelt bijvoorbeeld over zijn duurzame tuin projecten. Conservator Paul Rem vertelt over de band tussen de Oranjes en Gelderse kastelen. Margot Ribberink blijkt een meteoroloog met een missie en maar liefst 3 ex-commissarissen van de Koning(in) kijken terug op hun tijd in 'de mooiste provincie van Nederland'.
Vraag het magazine aan op www.glkmagazine.nl

Museum Het Valkhof viert de zomer

Mark Brusse, Just like trees II, 2002, Galerie Louis Carré & Cie Parijs

NIJMEGEN - Tot en met 22 september is het zomerprogramma te zien in Museum Het Valkhof met de tentoonstellingen Sometimes I wonder – Mark Brusse en Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst.

Een hommage aan een veelzijdig kunstenaar. In Sometimes I wonder is te zien hoe kunstenaar Mark Brusse in zijn jonge jaren inspiratie vond in de archeologische vondsten uit Nijmegen en omgeving. Dit jaar viert hij zijn zestig jarig jubileum. Na 20 jaar keert hij weer terug naar nijmegen voor een omvangrijke tentoonstelling in het museum. Ruim 150 werken – van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en ruimtelijke ensceneringen – zijn bijeengebracht.

Leer alles over risografie en ga zelf aan de slag. Ook de leden van Knust vonden inspiratie in Nijmegen. Ooit begonnen als krakersbeweging, zijn ze nu wereldwijd beroemd om hun felgekleurde stencildrukwerk. Deze zomer is de inkt te ruiken en het ratelen van printers te horen in Museum Het Valkhof: een deel van de Knust-drukkerij is er te vinden. Kijk live mee naar hoe de mannen en vrouwen van Knust werken aan lopende projecten. Of ga zelf aan de slag met riso-printers tijdens een workshop.

Kijk voor het programma op: www.museumhetvalkhof.nl. Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, +31 (0)24 3608805

Een beperking hoeft geen beperking te zijn; kom bij het GVO

NIJMEGEN - "Soms is het moeilijk als je een verstandelijke beperking hebt om je aan te sluiten bij een groep. Maar dat is niet nodig! Wij zijn GVO de club, en bieden mensen met een verstandelijke beperking allerlei activiteiten aan."

"Zwemmen, koor, yoga-koken, creatieve soos, fietsen, uitstapjes, speelweek voor jongeren, schouwburg en nog veel meer. Gezellig samen zijn, dat staat bij ons voorop en genieten. Mocht je interesse hebben kijk dan eens bij ons op de website en zie wat er allemaal mogelijk is Wij zoeken deelnemers maar zeker ook vrijwilligers. Dus kom van de bank af en meld je aan. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Kom gratis een keertje kijken. Wie weet..."