GN Nijmegen-Noord

27 september 2017

GN Nijmegen-Noord 27 september 2017


Theater de Klif vernieuwd ‘Belangrijk om theater te behouden voor de wijk’

Van links naar rechts: Inge Nuijten, Egon Stoffelen, Roy van de Kerkhof en Petro van Ginneke

NIJMEGEN-NOORD - Vijftien jaar geleden was er nog geen Nijmegen-Noord, alleen grasland. Maar waar toen de koeien graasden, is nu een wijk verrezen met alles wat daarbij hoort, zoals winkels, scholen en ziekenhuis. Maar er is nog iets in Nijmegen-Noord wat maar weinig mensen weten: een theater, dat bovendien is vernieuwd.

Theater De Klif wordt dit jaar voor het eerst geleid door een enthousiaste groep vrijwilligers uit de wijk. Ze doen de programmering, communicatie en alles wat er verder bij het besturen van een theater komt kijken. Op de vernieuwde website kunnen online-kaartjes worden gekocht en via facebook kan iedereen op de hoogte blijven van het laatste nieuws.

Deze vrijwilligers hebben een mooi programma gemaakt voor het nieuwe seizoen, met een mooie mix van nieuwkomers zoals Fabian Fransiscus en oudgedienden als Loes Luca. Inge Nuijten, een van de initiatiefneemsters, zegt: "We hebben met vier buurtbewoners de programmering van de gemeente overgenomen, omdat we het belangrijk vonden dat de theaterfunctie voor de wijk behouden bleef. De theateravonden zijn altijd verrassend. En door het intieme karakter van de zaal vervaagt de grens tussen artiest en publiek. Heel bijzonder!"

Zaterdag 30 september is de kick-off van seizoen 2017/2018 met De Enge Buren. Na het optreden is er gelegenheid voor napraten in het – ook al vernieuwde - café van De Klif. Het café heeft in de zomervakantie een make-over gekregen en is prachtig geworden met een heerlijk relaxte sfeer. Meer informatie staat op www.theaterdeklif.nl of mail ervoor naar contact@theaterdeklif.nl.

Bloembollen in vaste-plantenborder

BETUWE - Op donderdagmiddag 5 oktober ontvangt Groei & Bloei de landelijk bekende tuinontwerpster Jaqueline van de Kloet.

Zij zal een lezing houden over het toepassen van bloembollen in een vaste-plantenborder. Zij vertelt over haar grote projecten op de Keukenhof, Floriade en Schloss Ippenburg in Duitsland.

"Dit is een lezing die u niet mag missen. Tevens kunt u bijzondere bloembollen aanschaffen waar Van de Kloet over vertelt. Pinnen is niet mogelijk."

De lezing wordt gehouden in zalencentrum Onder de Toren aan de Sint- Maartenstraat in Elst en begint om 14.00 uur 's middags. Entree voor leden gratis, niet-leden van Groei en Bloei betalen 7,50 euro. Opgeven is noodzakelijk voor 30 september via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

3 / 12

Fotohobbyclub 55+

ELST - Ben jij 55+ en heb je altijd al iets met fotografie willen doen maar nooit er aan toe gekomen? Dan heb je nu de kans om op een gezellige en informele manier tijdens acht clubavonden (tweewekelijks) de basis te leggen voor een leuke hobby. Forte Fit voor Senioren organiseert een fotoclub waarbij gezelligheid centraal staat.


In deze weken leert fotograaf Marcel Waterman je om van ‘zo maar een foto’ een goede en aantrekkelijke foto te maken. Laagdrempelig willen we starten en door middel van enthousiaste en begrijpelijke uitleg zal je na afloop verrassend veel geleerd hebben. Deze cursus gaat niet in op alle diepere technische aspecten van de camera.

Wat heb je nodig: Een camera (hoeft geen dure camera te zijn). Een computer/tablet/iPad of laptop waar je de foto’s kan opslaan. Een beetje fantasie en een vleugje humor zijn een pré!

Iets voor jou? Je kunt informatie opvragen of je opgeven door te bellen of te mailen. De cursus start begin november in De Wieken, Elst en is op de woensdagavond van 20:00-22:00 uur. Info: www.fortefit.nl of Wil Teunissen 06 30764452.

Repair Café Overbetuwe

ELST - In kringloopwinkel 2Switch draait het elke laatste donderdag van de maand allemaal om repareren. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan handige vrijwilligers klaar die helpen bij alle mogelijke reparaties. Gereedschap en materialen zijn aanwezig.

Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. De vrijwilligers staan een ieder bij met raad en daad!

Ook kunnen mensen terecht bij het repaircafe met vragen op het gebied van de computer: Is uw computer vastgelopen? Krijgt u hem niet aan de praat of wilt u weten hoe u uw foto’s op een USB stick moet zetten? Kom gerust langs!

Het Repair Cafe bevindt zich op de begane grond bij Kringloopwinkel 2Switch aan de Nieuwe Aamsestraat 42 in Elst. Voor meer info; Forte Welzijn www.fortewelzijn.nl; 085 0406066.

Eerste prijs voor De Leemkuulers op Heikneuter Blaasfestival Austerlitz

LINGEWAARD - Egerländerkapel De Leemkuulers heeft zondag 17 september 2017 een eerste prijs behaald bij het 27e Heikneuter Blaasfestival te Austerlitz. Dit onder professionele leiding van dirigent Henry Meijer! Een leuke opsteker op weg naar ons 25-jarig jubileum volgend jaar.

Het traditionele jaarconcert wordt dit jaar gehouden in zalencentrum De Kolk, Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen. De zaal gaat open om 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. De toegang is vijf euro en in de pauze is er een grote verloting met altijd prijs! "Heeft u zin in een gezellige muziekavond, met niet alleen Egerländer muziek luisteren maar ook acts, kom dan zeker luisteren en genieten!"

Huurdersvereniging op zoek naar kandidaten

OVERBETUWE - Huurdersvereniging Over-Betuwe reikt 13 januari voor de elfde maal de leefbaarheid Award 'De Regelaar' uit.

De winnaar ontvangt een cheque van 1000 euro plus 50 euro vrij te besteden en tevens ontvangen de tweede en derde genomineerden 100 euro. Voor de eerste plaats is er tevens de afbeelding van de Award. Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit vijf personen beoordeelt de inzendingen. Deze moeten wel betrekking hebben op de leefbaarheid in Elst. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen tot 8 december worden voorgedragen bij het secretariaat van HVOB.

Antwoordnummer 210 6660 WB Elst of per mail: hvob@outlook.com. Met vermelding (Award). Meer info over de Award staat op.www. huurderselstover-betuwe.nl.

Open opkomst bij Zeeverkennersgroep De Batavieren

REGIO - Op 7 oktober 2017 houdt ZV De Batavieren een open opkomst. Voor de Bevers (4 tot 7 jaar) is dit van 10.30 tot 12.00 uur, en voor de Welpen (7 tot 11 jaar) van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom bij de blokhut op Grootstalselaan 13 in Nijmegen om een keertje mee te doen.

"Het belooft een leuke middag vol avontuur te worden! Wat we precies gaan doen houden we nog even geheim, maar we kunnen wel verklappen dat er een kabelbaan in voorkomt… Ook je vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep.

Voor de ouders/verzorgers: u kunt uw kind rond 10.30 uur brengen en om 12.00 uur weer ophalen (voor de Bevers, van 4 tot 7 jaar). Voor de Welpen, van 7 tot 11 jaar, is de open opkomst van 14.00 tot 17.00 uur.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jens Deelen (jens@batavieren.com, Welpen) of Ursula ten Have (ursula@batavieren.com, Bevers). Meer informatie over onze groep staat op www.batavieren.com. Aanmelden is niet nodig!?

Buitenaardse wezens in strandpark Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Je hebt van de zomer vast gezwommen in de recreatie plas bij Strandpark Slijk-Ewijk. Maar wist je dat er beestjes in dat water voorkomen met een bijna buitenaards uiterlijk?

Gelukkig hoef je niet ongerust te zijn. Ze zijn allemaal te klein om je aan te vallen en opeten zullen ze je zeker niet doen. Ze zijn wel heel mooi om te bekijken, het liefst onderwater. Nu kun je volgend jaar natuurlijk met een duikbril en snorkel proberen deze beestjes te zien te krijgen. Maar dat is eigelijk best wel moeilijk. De beste manier om deze beestjes te bekijken is met een duikuitrusting.

Om dit veilig te kunnen doen, moet je uiteraard eest leren omgaan met een duikuitrusting. Nu vraag je je natuurlijk af of dit niet heeeeel moeilijk is, of juist heeel gevaarlijk. Of zelfs beiden. Sportduiken is gelukkig niet gevaarlijk, als je je aan de regels houdt die je tijdens de opleiding geleerd hebt. Moeilijk is het ook niet, tijdens de opleiding leer je stap voor stap alle vaardigheden.

Toevallig beginnen wij van duik club Gaviiformes in oktober met het opleiden van een nieuwe groep (jeugd) duikers. Na deze opleiding kun je overal ter wereld de bijzondere onderwaterwereld bestuderen. Misschien ontdek JIJ wel een nieuwe soort! Vind je gelijk beginnen iets te veel van het goede, kun je ook beginnen met een introductieduik op zondagavond.

Wil je meer weten over de club, wat we doen, het duiken of de opleidingen, neem dan contact met ons op via basisopleidingen@gaviiformes.nl of kijk dan snel eens op http://www.gaviiformes.nl/ of de Facebookpagina: https://www.facebook.com/gaviiformes.

Publieksactie als afsluiting verenseizoen

REGIO - De laatste vaardag van 2017 is in zicht. De fiets- en voetveren van Uit®waarde varen nog tot en met zondag 1 oktober. Als afsluiting van het seizoen is er een publieksactie.

Elke tweede passagier krijgt deze laatste week een gratis overtocht. De actie begint op zondag 24 september en loopt tot en met zondag 1 oktober.

De tien pontjes varen op de Waal (Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden), de Maas (Pontje Ham, Ravenstein-Niftrik en Batenburg-Demen), de Neder-Rijn (Rhenen-Lienden en Renkumse Veer), de Lek (Liniepont) en op de Linge (Heukelum-Galgenwaard).

De vaartijden zijn iedere dag vanaf 10.00 uur. De laatste afvaartijden zijn te vinden op de informatieborden ter plaatse. Voor het gemak kan op vier voetveren contactloos gepind worden (Rhenen-Lienden, Beuningen-Slijk-Ewijk, Druten-Dodewaard en Varik-Heerewaarden).

Informatie over het vaarschema en eventuele stremmingen staan op uiterwaarde.nl. Ook te volgen via FB en Twitter.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zaterdag 30 september houdt carnavalsvereniging De Waalkanters de najaarsbingo in Slijk-Ewijk.

Er wordt met het boekjessysteem gespeeld, en er zijn ook andere mooie prijzen te winnen. De bingo wordt gehouden in Dorpshuis Beatrix en start om 20.00 uur. Iedereen is welkom!

Derde maatschappelijke Beursvloer Oost-Betuwse Uitdaging in Bemmel

BEMMEL - Op maandag 9 oktober vindt voor de derde keer de maatschappelijke Beursvloer van de Oost-Betuwse Uitdaging plaats. Van 17.00 tot 18.00 uur worden in de Theaterkerk in Bemmel zoveel mogelijk matches gemaakt tussen maatschappelijke organisaties met een aanvraag en lokale bedrijven die hen daarin kunnen voorzien.

Stichting Oost-Betuwse Uitdaging bemiddelt in samenwerking tussen maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Op de Beursvloer kunnen organisaties terecht met vragen op het gebied van Menskracht, Materialen en Middelen. Het bedrijfsleven biedt hier vrijwillig en vanuit maatschappelijke betrokkenheid oplossingen voor. Van de maatschappelijke organisaties wordt gevraagd iets terug te doen voor het bedrijf dat iets voor hen gaat doen en zo ontstaat het ‘handelen’.

De Theaterkerk op Markt 9 in Bemmel opent op 9 oktober van 16.30 tot 18.30 uur haar deuren voor alle maatschappelijk betrokkenen. Om 17.00 uur wordt de beurs geopend met een gongslag door Joost Frijlink, Betuwse ondernemer van 2017. Voor het handelen in vraag en aanbod staat precies één uur gepland. Notaris mr. François van Schaik zal ter plekke de gemaakte matches officieel bekrachtigen. Alle betrokken bedrijven nemen deel aan de Beursvloer vanuit hun visie om de lokale samenleving te ondersteunen en hun kennis en het surplus van hun bedrijf te delen. Mede dankzij hen kunnen we de Beursvloer gratis aanbieden aan alle partijen. Ook deelnemen? Mail naar info@oostbetuwseuitdaging.nl. Meer informatie en inspiratie staat op www.oostbetuwseuitdaging.nl.

Het beestje moet 'n naam hebben

VALBURG - Op maandag 2 oktober van 19.30 – 21.30 uur geeft Gerrit Jansen op uitnodiging van het Vrouwennetwerk Valburg een presentatie met als titel 'Het beestje moet een naam hebben'.

Gerrit Jansen schrijft in de Gelderlander over de natuur dicht bij huis, organiseert excursies en natuur workshops. We hebben allemaal weleens een brandnetel gevoeld, een stinkzwam geroken of een ratelaar gehoord. Alleen al door te kijken worden namen als kardinaalsmuts, egelskop, grasklokje, duizendblad, koperwiek en gekraagde roodstaart heel verklaarbaar. Bij plantennamen speelt ons gehoor logischerwijs niet zo’n duidelijke rol als bij vogelnamen. Maar wat te denken van de tureluur en tjiftjaf? Dat elk beestje en naam moet hebben vond men vroeger al. De presentatie 'Het beestje moet een naam hebben' gaat over de namen van planten en dieren.

De bijeenkomst is bij Het Wapen van Valburg, in het restaurant aan de Tielsestraat 69 in Valburg. De toegang is voor leden gratis; niet-leden moeten 3,50 euro afrekenen.

IJsbrand ter Haar bespeelt orgel Grote Kerk Elst

ELST - Op zondag 1 oktober verzorgt IJsbrand ter Haar een orgelconcert in de Elster Grote Kerk.

IJsbrand ter Haar (1982) studeerde orgel aan het conservatorium te Arnhem en klavecimbel aan het conservatorium te Zwolle. Hij zette zijn orgelstudie voort aan de Messiaen Academie bij Theo Jellema, Leo van Doeselaar en Cor van Wageningen. Hij is als musicus verbonden aan de protestantse gemeente van Elst.

Centraal staat het thema 'Geloof, hoop en liefde'. Hij speelt bekende en minder bekende welluidende werken uit de Barok (waaronder J.S. Bach) en de twintigste eeuw. De verrichtingen van de organist zijn op een scherm te volgen en is de toegang vrij. Het concert begint om 12.00 en duurt ongeveer drie kwartier. De toegang is gratis; na afloop wordt een collecte gehouden.

Boleszkowice bezoekt Overbetuwe

Een lid van de Poolse delegatie, nadat hij een krans heeft gelegd bij het monument in Driel

OVERBETUWE - De Stichting Overbetuwe-Boleszkowice onderhoudt inmiddels 24 jaar contacten met het Poolse Boleszkowice. Van 14 tot en met 17 september heeft een delegatie uit Boleszkowice een bezoek gebracht aan de gemeente.

Dit bezoek stond hoofdzakelijk in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem. De delegatie was onder meer aanwezig bij de herdenking in de 'Berenkuil' . Een wel zeer speciale gelegenheid was het bijwonen van de kransleggingen in Driel. Eveneens werd de kerkdienst bijgewoond. Heel bijzonder was het bezoek aan de Sint-Jans kathedraal in Den Bosch.

In een gesprek tussen de delegatie uit Polen en de Stichting Overbetuwe-Boleszkowice is uitvoerig gesproken over de toekomstplannen. Met name de viering van het 25-jarig jubileum volgend jaar kwam aan de orde. Men was het er over eens dat, gelet op de relatie tussen Polen en onze omgeving, de activiteiten gecontinueerd moeten worden. De delegatie vertrok op zondag weer naar Boleszkowice.

Supercup voor Biljartteam Bemmel

BEMMEL - Senioren Actief Bemmel geeft vijftigplussers de gelegenheid om iedere middag van maandag tot en met vrijdag te biljarten in een eigen zaal in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Hier wordt door een groep van 25 mensen dagelijks gebruik gemaakt en een selecte groep doet mee aan de districtscompetitie. Het vele oefenen heeft vruchten afgeworpen, want het team is kampioen geworden van het district Veluwezoom. De supercup werd door het team bestaand uit de heren H. Bouwman, Th. Meurs, G. Peters en P. Lintsen mee naar Bemmel genomen.

Film 'Jackie' bij Top

BEMMEL - Film 'Jackie' bij Top. Deze prachtige film, genomineerd voor drie Oscars en de Golden Globe, vertelt het levensverhaal van Jacqueline Kennedy (Natalie Portman), de voormalige First Lady van de Verenigde Staten.

Op 22 november 1963 wordt haar echtgenoot, president John F. Kennedy doodgeschoten in Dallas (Texas). Een week na de moordaanslag wordt ze geïnterviewd door een reporter en blikt ze terug op zowel de dood van haar echtgenoot als op de tv uitzending “A tour in the White House with mrs. Kennedy”, waarin ze een rondleiding gaf in het Witte Huis.

Donderdag 5 oktober, aanvang 20:00. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en ook verkrijgbaar in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Allerzielenconcert Koor Surplus

BEMMEL - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt in het najaar twee Allerzielen-concerten.

Op het programma staan werken van Christoph Willibald Gluck, Johann Adolf Hasse, Luigi Cherubini en César Franck. Pianist is Leo Driesenaar. De algehele leiding berust bij José Doodkorte.

Vrijdag 4 november om 20.00 uur, De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en zondag 12 november om 15.00 uur in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

OLKT en Rabo Wielerronde Bemmel met internationaal podium

BEMMEL - Zondagochtend 17 september barstte de strijd los om de tweede titel bij het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden. De renners werden in de race tegen klok getrakteerd op een snel parcours, weinig wind en onder een mooie nazomerse zon. Alle reden voor snelle tijden.

De zege bij de dames was voor Miriam Fuselier uit Arnhem en de titel bij de heren viel ten prooi aan Joost van de Wateringen. Ook uit Arnhem. Met gemiddelde snelheden van ruim 38 km/u bij de dames en 43 km/u bij de heren vormt dit een goed mikpunt voor ambitieuze renners op het OLKT 2018!

De Dikke Banden Race voor de allerjongsten op gewone fietsen oogstte veel aanmoediging van het aanwezige publiek, gevolgd door wedstrijden in de leeftijdscategorie van 7 tot 12 jaar. Het enthousiasme en energie waarmee deze jonge talentjes over het parcours snelden, belooft wat voor de toekomst.

De volgende winnaars konden worden gefeliciteerd: Siebe Wezenberg, Ruben Duren, Pepijn Keijser (DBR), Marissa van Putten (Cat.1), Victor Kroesbergen (Cat.2), Toine Broekroelofs (Cat.3), Jan van Schaik (Cat.4), Norah Knoef (Cat.5), Casper Noorloos (Cat.6), Sam Hermans (Cat.7).

Vervolgens werd het startschot gegeven voor de recreanten over een wedstrijd van 25 minuten en drie finalerondes. In de levendige koers waren veel premies te verdienen, waarbij het niemand lukte om weg te blijven uit de greep van het peloton. De eindsprint leverde een terechte winnaar op, Kevin Gideonse uit Ooij. Een verrassende derde plaats was voor Verzetje renner Brhane Debesay uit Eritrea.

Het slotakkoord van de amateurs 40+/Sportklasse was gewoonweg grandioos. De licentiehouders zorgden voor een harde onderlinge strijd. Met snelheden tegen 50 km/u probeerden veel renners weg te komen, wat uiteindelijk lukte voor een groep van negen renners. Hieraan zat ook de latere uit Bonn afkomstige winnaar Jorg Grunefeld. Ron Paffen uit Milsbeek werd tweede en meervoudig Bemmels kampioen Marcel Alma uit Harskamp moest dit keer genoegen nemen met een derde plaats.

Wederom een geslaagde Bemmelse wielerdag, dat met steun van sponsoren en hulp van enthousiaste vrijwilligers tot stand is gekomen.

Informatieavonden archeologisch vooronderzoek rond project ViA15

BETUWE - Rijkswaterstaat start binnenkort met het onderzoek naar niet-gesprongen explosieven en het vooronderzoek naar archeologische vindplaatsen. Deze onderzoeken zijn ter voorbereiding op de doortrekking van de A15 en de verbreding van de bestaande A15 en A12 (project ViA15). Voor deze onderzoeken gaat bureau LievenseCSO tot volgend voorjaar veldonderzoek doen.


Veel mensen zijn niet bekend met het waarom van archeologisch onderzoek en hoe dit te werk gaat. Daarom organiseren Rijkswaterstaat en LievenseCSO op donderdag 5 oktober in Bemmel een inloopavond over het archeologisch vooronderzoekonderzoek. Geïnteresseerden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur binnenlopen en informatie krijgen over wijze van onderzoek, en waar en wanneer de onderzoeken gaan plaatsvinden.De bijeenkomst in Bemmel vindt plaats in het Overbetuwe College aan 't Driekske 4.

Voor het Tracébesluit ViA15 is een eerste verkennend onderzoek op gebied van archeologie en niet-gesprongen explosieven uitgevoerd. Dit onderzoek heeft geleid tot locaties waar de kans op het aantreffen van archeologische vondsten relatief groot is. Als vervolg hierop wordt nu in een tweede fase onderzocht of er ook daadwerkelijk archeologische vindplaatsen zijn en waar deze precies liggen. Dit vooronderzoek moet leiden tot locaties waar in een latere fase daadwerkelijk archeologische opgravingen gaan plaatsvinden.

Vindplaatsen identificeren

Niet-gesprongen explosieven kunnen aanwezig zijn uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Onderzoek hiernaar vindt plaats door middel van detectie. Het archeologisch onderzoek bestaat uit het graven van proefsleuven op archeologisch kansrijke plekken op het tracé van de doortrekking van de A15 en de verbreding van de A15 en A12. De proefsleuven worden op aanwijzing van een archeoloog met een graafmachine opengelegd tot net boven het niveau waarop de archeologische resten zich kunnen bevinden. Vervolgens wordt de proefsleuf handmatig voorzichtig verder verdiept. Als de archeologen een vindplaats ontdekken, dan worden de vindplaats toegedekt en nog niet opgegraven. In een later stadium vinden de daadwerkelijke opgravingen plaats.

Proefsleuven

Het graven van een proefsleuf gebeurt pas na toestemming van de eigenaar van het terrein. De proefsleuf ligt maximaal een week open. Dit hangt af van de hoeveelheid archeologisch interessante informatie die LievenseCSO vindt. Het vooronderzoek in het veld loopt tot het voorjaar van 2018. Naar verwachting zal Rijkswaterstaat in 2019 starten met de daadwerkelijke opgravingen.

Project ViA15

Het Rijk en provincie Gelderland gaan de A15 twaalf kilometer doortrekken en aansluiten op de A12. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Deze uitbreiding van het wegennet en de verbreding van de A12 en de A15 verbetert ook de regionale doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Nijmegen/Arnhem, de Liemers en de Achterhoek. Dat komt de regionale economie en de werkgelegenheid ten goede. Op dit moment wacht het project ViA15 de uitspraak van de Raad van State over het tracébesluit af. Verkeer kan naar verwachting in de periode 2021-2023 voor het eerst over de nieuwe weg rijden.

Film bij Theater De KiK in Elst

ELST - Op donderdag 28 september om 20:00 uur is de film Demain tout Commence te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten inclusief drankje kosten acht euro (Gelrepashouders betalen vier euro) en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl

Demain tout Commence: een komisch drama met Omar Sy als een onconventionele alleenstaande vader. Samuel heeft het goed voor elkaar. Hij heeft weinig verplichtingen en maakt van zijn leven elke dag een feest. Totdat één van zijn vroegere veroveringen voor de deur staat met een baby, zijn dochter. Samuel groeit langzaam in zijn nieuwe rol en zorgt jarenlang liefdevol voor zijn dochter Gloria, totdat acht jaar later, haar moeder opduikt.

De hoofdrol wordt gespeeld door Omar Sy die in 2011 in één klap wereldberoemd werd met de filmhit Intouchables.

Allerzielenconcert Surplus

BEMMEL - Koor Surplus - hét koor voor de ambitieuze 50-plusser - verzorgt in het najaar twee Allerzielen-concerten.

Op het programma staan werken van Christoph Willibald Gluck, Johann Adolf Hasse, Luigi Cherubini en César Franck. Pianist is Leo Driesenaar. De algehele leiding berust bij José Doodkorte.

Zaterdag 4 november om 20.00 uur, De Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen en zondag 12 november om 15.00 uur in de Theaterkerk, Markt 5 6681 AE Bemmel. Voor nadere informatie en kaarten: www.koorsurplus.nl.

Opbrengst KWF-collecte

BEMMEL/RESSEN – De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Lingewaard heeft liefst 21.337,07 euro opgebracht! Het fonds is iedereen die heeft gegeven aan de collectanten, zeer dankbaar. En uiteraard ook alle collectanten die hun tijd en inzet hiervoor hebben gegeven.

De afzonderlijke kerkdorpen hebben het volgende bedrag opgehaald: Huissen-7646,86 Bemmel/Ressen-5906,85 Gendt-3695,46 Angeren-1619,43 Doornenburg-1499,99 en Haalderen-968,48 euro.

Dankzij deze vrijgevigheid kan KWF investeren in nieuwe doorbraken in kankeronderzoek, zodat samen de dag steeds dichterbij gebracht wordt, dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Dankzij doorbraken in kankeronderzoek overleven patiënten nu bepaalde soorten kanker waar ze vroeger aan zouden zijn gestorven. Sinds de oprichting van KWF in 1949 is het percentage patiënten dat vijf jaar na hun diagnose nog in leven is, gestegen van 25 naar 62 procent. Door innovatie en techniek kunnen we nieuwe doorbraken in kankeronderzoek versnellen. Als je geld geeft voor onderzoek, geef je dus eigenlijk tijd aan iemand met kanker. Lees meer over actuele ontwikkelingen op het gebied van kankeronderzoek op kwf.nl/nieuwedoorbraken

Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan! Doneer online via kwf.nl; Sms 'gift' naar 4333 en doneer eenmalig drie euro.

Bingo-avond in Lent

LENT - Toneelvereniging Nieuw Leven Lent verzorgt op zaterdag 30 september speciaal voor de donateurs haar jaarlijkse bingo-avond.

Deze avond wordt gehouden in zaal De Open Hof aan de Pastoor van Laakstraat 40 in Lent. Als donateur mag men een introducé meenemen. Er zijn mooie en nuttige prijzen te winnen!

Graag van tevoren reserveren. Dit kan via www.toneelnieuwlevenlent.nl (klikken op reserveren) of telefonisch bij mevrouw H. Stevens, 024 3234345. De entree is gratis.

Grote Kerk van Elst op koopzondag geopend

ELST – Op koopzondag 1 oktober is de Grote Kerk van Elst
geopend van 13.30 tot 16.30 uur.


"Loop even binnen! U kunt het interieur van de kerk bezichtigen. Het kerkmuseum met de Romeinse opgravingen is geopend. Ook is er een expositie van Gerard Ursem – 'De Bijbelse Verhalen' – sjabloontechniek. Verder kunt u een kaarsje aansteken in de Stiltekapel, is er informatie over de protestantse gemeente en een gratis boekje met activiteiten 2017 – 2018."

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 30 september

19.00 uur: St. Willibrordus kerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'Tween

Zondag 1 oktober

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum

Zaterdag 7 oktober

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy

Zondag 8 oktober

09.30 uur: St. Jacobus De Meerderekerk Valburg, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Leonarduskoor Oosterhout

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC) eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, woord- en communieviering, J. Kallen, Young at Heart

15.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, Marialof, V. Bulthuis, Cantorije

Avond van Pax Kinderhulp

ARNHEM - Wat is een vakantieouder, waarom komen er kinderen op vakantie in Nederland en wat doet Pax Kinderhulp precies? Op deze vragen geeft Pax Kinderhulp donderdag 5 oktober antwoord tijdens een informatieavond in Arnhem.

Al meer dan 55 jaar trekt Pax Kinderhulp zich het lot aan van kinderen uit het buitenland die door armoede, geweld of een ramp onder slechte omstandigheden leven. Jaarlijks komen er via Pax Kinderhulp kinderen naar Nederland voor een paar weken vakantie bij gastouders.

Tijdens de informatieavond zal verteld worden over het werk van Pax Kinderhulp, waarom dit zo nodig is en wat het precies inhoudt om vakantieouder te zijn. Drie weken een ander kind in huis. Een kind dat, zoals ieder kind, recht heeft op warmte en aandacht maar van wie de ouders niet in staat zijn dat voldoende te geven.

Ervaren vakantieouders worden ook uitgenodigd om hun verhaal te vertellen. Daarnaast zal er genoeg tijd zijn om alle vragen te beantwoorden. De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur en wordt gehouden in Postillion Hotel Arnhem, Europaweg 25, Arnhem. "Wilt u ook meer weten over vakantieouder worden? Meldt u zich dan aan door te mailen naar infoavond@paxkinderhulp.nl of bel 06 22216938."

Grote Kerk van Elst op koopzondag geopend

ELST – Op koopzondag 1 oktober is de Grote Kerk van Elst
geopend van 13.30 tot 16.30 uur.


"Loop even binnen! U kunt het interieur van de kerk bezichtigen. Het kerkmuseum met de Romeinse opgravingen is geopend. Ook is er een expositie van Gerard Ursem – 'De Bijbelse Verhalen' – sjabloontechniek. Verder kunt u een kaarsje aansteken in de Stiltekapel, is er informatie over de protestantse gemeente en een gratis boekje met activiteiten 2017 – 2018."

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 30 september

19.00 uur: St. Willibrordus kerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, In B’Tween

Zondag 1 oktober

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangenkerk Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum

Zaterdag 7 oktober

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy

Zondag 8 oktober

09.30 uur: St. Jacobus De Meerderekerk Valburg, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Leonarduskoor Oosterhout

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC) eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, woord- en communieviering, J. Kallen, Young at Heart

15.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, Marialof, V. Bulthuis, Cantorije

Verhalen van vroeger

BETUWE - Verhalen zijn er in alle soorten en maten, ook ongeschreven. Herinneringen aan vroeger, verhalen van de buren of anekdotes uit je dorp. Het is zonde wanneer deze nooit verteld worden. De Bibliotheek brengt mensen bij elkaar om mooie verhalen nieuw leven in te blazen.

Dit jaar gaat de activiteit 'Vertel eens' voor het eerst van start in Bibliotheek Huissen en Bibliotheek Elst. Onder het genot van een kopje koffie komen herkenbare, leuke, grappige of ontroerende verhalen aan bod. De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert deze ochtenden in Elst samen met ForteFit voor inwoners uit Elst.

Ken je nog verhalen van vroeger, luister je graag naar verhalen van anderen of heb je vragen over 'Vertel eens'? Kom dan op woensdag 4 oktober, 1 november en/of 6 december van 10.30 tot 12.00 uur naar Bibliotheek Huissen of Bibliotheek Elst en drink gezellig een kopje koffie mee. Welkom op woensdag 4 oktober, 1 november en/of 6 december van 10.30-12.00 uur. De ochtend is gratis en wordt gehouden in de Bibliotheek Huissen én Bibliotheek Elst.

ZVO start competitie met miniorenwedstrijd

OVERBETUWE - Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) heeft met veertien zwemmers meegedaan aan de eerste miniorenwedstrijd. Zij behaalden in totaal acht medailles.

Tweemaal was er goud medaille voor Sem Teunissen op de 50m vrije slag en de 100m rugslag. Hij verbeterde zijn persoonlijke records op deze afstanden. Een zilveren medaille behaalde Mats van der Rijst op de 100m schoolslag. Ook hij verbeterde op deze afstand en op de 100m vrije slag zijn beste tijd. Zilver veroverden ook Odo McCarthy op de 50m vlinderslag en Gyan Spaan op de 100m schoolslag met persoonlijke verbeteringen op deze afstanden. Gyan veroverde verder brons op de 50m vlinderslag en Odo op de 100m schoolslag. Ook hier sneuvelden hun bestaande beste tijden. Ook Enna Lamers kon zich, naast een persoonlijke verbetering, een bronzen medaille laten omhangen op de 50m vrije slag.

Emma Altena zwom op de 100m schoolslag en de 400m vrije slag aanmerkelijk sneller dan voorheen. Ook Sven Beemer verbeterde zich op twee afstanden (50m schoolslag en 100m rugslag). Benjamin McCarthy deed over twee afstanden (50m schoolslag en 100m vrije slag) korter dan in het verleden. Jiles Vink verbeterde op de 100m vrije slag zijn persoonlijk record.

Luc McCarthy, Sven Beemer, Sam Pollmann en Benjamin McCarthy verbeterden zich op de 4x50m vrije slag estafette heren. Sanne Teunissen startte op twee afstanden (50m schoolslag en 100m vrije slag).

Kim van Veenendaal debuteerde op twee afstanden (50m vlinderslag en 100m schoolslag). Juliët Matser deed voor het eerst mee op de 100m schoolslag. Jiles Vink debuteerde op de 50m schoolslag.

Zonen zonder vadersteun

Koningshart Echt Mooij Fotografie

NIJMEGEN - 'Zo vader, zo zoon.' Maar is dat wel echt zo? Gaan zonen automatisch de weg van hun vader op? Hoe moet dat dan als de band tussen vader en zoon niet zo vanzelfsprekend is?

Of misschien wel afwezig? En gaat het dan net beter met zonen wanneer het contact met hun vader beter is? Wat als je als zoon geen idee hebt wat het betekent om 'man' te zijn? En wat met de vele vragen die vaders hierover zelf hebben? Interessante vragen en een thema dat helemaal in de lijn ligt van het werk van Stichting Koningshart. Die organisatie wil dat elke jongen kan uitgroeien tot een gelukkige en evenwichtige man.
De komende maand organiseert Stichting Koningshart vier keer een lezing rond dit thema. Naast het delen van hun visie en aanbod naar vaders en zonen toe, is er ook ruimte voor vragen die leven binnen gezinnen. De avonden zijn voor vader en moeders die een (aankomende) tienerzoon in hun gezin hebben.

Donderdag 28 september om 19.30 uur in wijkcentrum Burghardt, B. van de Bergstraat 114, Nijmegen
Woensdag 18 oktober 19.30 uur in Cultureel Centrum De Lèghe Polder, Schoolstraat 16, Beuningen
Donderdag 19 oktober 19.30 uur in Theater de Greppel, Vlierestraat 3, Nijmegen
Maandag 23 oktober 19.30 uur in Voorzieningenhart de Ster, Queenstraat 37B, Lent Toegangsprijs: 8 euro
Meer informatie bij Ard Luijmes, 06 27334004 en Loek van der Lans, 06 44492964 of via www.koningshart.nl.

11 / 12

Hieper de Piep Hoera
Van harte gefeliciteerd
met je derde verjaardag.
Dikke knuffels van
Opa Henk Oma Rinske
Opa Hans Oma Wilma

Lieve Berthilde

1 Oktober
25 Jaar werkzaam in de zorg!

Je bent een kanjer!
Liefs ons xxx

Martin en Johanna
25 jaar getrouwd!
Van Harte Gefeliciteerd!
En wensen jullie nog heel
veel jaren samen toe!

Van de hele familie

Hoera!
Marijke en Henk op
29 september al
50 jaar een paar!
Gefeliciteerd, Chaos

Marc & Maartje 12,5 jaar getrouwd!
Van harte!

Groet RG & BB

Echt waar!
Op 4 oktober zijn zij al 50 jaar een gelukkig getrouwd paar!
dikke kus
kinderen en kleinkinderen.

Hoera, nu hoor je ook bij
de club van 40!
Gefeliciteerd van Pa en Ma en Max
Harm en Sandra
Nicky en Lars
Benthe

Hiep hiep hoera
Roos van Meerten heeft zwemdiploma B gehaald.
Van harte gefeliciteerd.
Liefs Oma Ria

Hoera!
Onze kanjer alweer 9 jaar
Gefeliciteerd
Liefs Papa Mama
En Fenna

Bets Derksen 85 jaar
Proficiat

Liefs Daan en Sheila