GN Nijmegen-Noord

3 juli 2019

GN Nijmegen-Noord 3 juli 2019


Rouwverwerking bij Rafaëlgroep Rouwen kun je samen….

BETUWE - In de R.K. parochie H. Maria Magdalena start ook dit jaar rond oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op dinsdag 10 september van 19.30 – 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Wij hopen op een fijne avond met elkaar! Opgave Informatieavond vóór 10 september bij het secretariaat t.a.v. de Rafaëlgroep, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl; 0481 451371 (keuze 1). De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 te Elst. Terugkombijeenkomst 11 mei. Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 te Bemmel. Terugkombijeenkomst 12 mei. Opgave voor deelname vóór 23 september via het bovengenoemde secretariaat.

Met IVN RijnWaal naar de Ewijkse Plaat

Grote engelwortel. (foto: Herman Hendriks)

SLIJK-EWIJK - Op zondag 7 juli varen IVN-deelnemers met een gids van IVN RijnWaal met het pontje van Slijk-Ewijk naar de overkant van de Waal voor een struintocht over de Ewijkse Plaat.

Het is een dynamisch landschap met ribbels, rivierduinen, zandstranden, uitgekolkte kuilen en pioniersplanten. Hoger groeien struiken en bomen, waar vogels zich thuis voelen. Het uitzicht is steeds weer anders maar altijd prachtig. Vertrek om 13.00 uur vanaf de dijk nabij het witte kerkje van Slijk-Ewijk, nu Galerie 1400 aan de Dorpsstraat 70 in Slijk-Ewijk. "Houd rekening met stekelige planten en goed schoeisel. Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten van het pontje zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor IVN RijnWaal is welkom."

Landgoedfair op landgoed Mookerheide

Jachtslot de Mookerheide. (foto: Natuurmonumenten) Natuurmonumenten

MOLENHOEK - Prikkel je zintuigen tijdens de zomerse fair op landgoed Mookerheide. Kijk op zondag 7 juli je ogen uit in het Jugendstil jachtslot. Luister naar de vele verhalen. Proef het lekkers uit de landwinkel en ruik de bloemen in de tuin. Rond het jachtslot vind je tientallen stands, je kunt de herder met zijn schapen ontmoeten en kennismaken met de boswachter.

Ellen Luijks, boswachter bij Natuurmonumenten: “De landgoedfair is twee jaar geleden als een open dag begonnen. Je ziet dat bezoekers terugkeren en steeds meer mensen het gebied weten te vinden. Ook al staan we nog steeds voor de uitdaging om het jachtslot te restaureren; de verhalen en het gebouw staan er. Daar komen veel mensen op af. Een bezoekje aan de torenkamer is een kers op de taart op deze dag. Je hebt prachtig zicht op de omgeving en op de krioelende mensen beneden bij de tientallen stands.”

Jachtslot de Mookerheide. (foto: Natuurmonumenten)

Handig om te weten

De landgoedfair zelf is gratis toegankelijk. Natuurmonumenten introduceert dit jaar een strippenkaart. Daarmee krijg je onder andere toegang tot het jachtslot (voor maximaal vier personen), een goed gevulde goodiebag en een gratis kop koffie/thee. Kijk voor meer informatie bij de agenda op www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. De strippenkaart is online in de voorverkoop voor 11 euro. Op de dag zelf betaal je 13 euro. Leden van Natuurmonumenten krijgen drie euro korting.

Graag tot ziens!

Iedereen is welkom op zondag 7 juli van 10.00 – 16.00 uur. Landgoed Mookerheide ligt aan de Heumensbaan 2 in Molenhoek (midden in de bossen tussen Groesbeek en Molenhoek). Kom kijken, ruiken en proeven!

80 musicalsterren van musicalschool Star Stage stralen in De Lux

Leerling Lina als Doroty uit de voorstelling: Nieuwe dag. (foto: Joyce van Onzenoort) Joyce van Onzenoort

NIJMEGEN - Afgelopen weekend heeft musicalschool Star Stage het musicalseizoen afgesloten met zeven fantastische voorstellingen. In Theater de Lux in Nijmegen traden twee dagen lang 80 leerlingen op. Dit seizoen speelde elke groep hun eigen voorstelling.

De zalen zaten vol en de bezoekers waren laaiend enthousiast. Eigenaresse Anne Peuscher is trots: "Wat hebben de leerlingen hard gewerkt en wat stonden ze stuk voor stuk te stralen op het toneel."
"De leerlingen hebben in korte tijd echt iets heel moois neergezet. Ik heb de afgelopen drie maanden veel van ze gevraagd, wilde echt alles uit ze halen wat erin zat. Het mooiste compliment vond ik van een moeder die schreef: Anne, je hebt onze kinderen laten stralen. Het gaat er niet om of je nou alles helemaal perfect staat te zingen of te dansen. Het gaat erom dat je er staat. Dat je jezelf durft te laten zien en durft te laten horen, dat je gemotiveerd bent en hard wil werken om te groeien en dat met heel veel plezier en lol."

Deze zomer is er voor het eerst een Star Stage Summer School van 12 tot 16 augustus een hele week zingen, dansen, acteren en performen en afsluiten met een voorstelling. Je kunt je nog steeds inschrijven."


Star Stage begint in september weer met nieuwe musicallessen op alle locaties in Elst en Lent. Leerlingen tussen 2,5 en 18 jaar kunnen zich aanmelden. Inschrijven of een gratis proefles aanvragen, kan via www.starstage.nl. Op de site staat alle informatie.

Onthulling kunstwerk tijdens diploma-uitreiking

Julie Schuiling schilderde de Alcedo atthis (ijsvogel) geinspireerd door de kaalkap aan de Oeverplas. De onthulling vond plaats op de diploma uitreiking van Talento Metissimo. (foto: Sandra Schuiling.)

RESSEN - Op de finale-donderdagmiddag en -avond 20 juni van Talento Metissimo presenteerden jeugdigen verrassende slotpresentaties in Ressen. Op de avond van de diploma- en certificaatuitreikingen werd het prachtige schilderij van Julie Schuiling onthuld.

De slotmiddag bestond uit spellen en activiteiten met een gezamenlijk maaltijd in de kosterij voor leerlingen, ouders, familie, genodigden en sympathisanten. De sfeer was gezellig en ontspannen. In 't kerkje hielden vanaf 19.00 uur zes leerlingen bijzondere slotpresentaties; Iris, Benjamin, Joost, Sare, en Elisa. Julie onthulde samen met twee vriendinnen na haar presentatie, haar prachtige schilderij van de ijsvogel. Voor allen was er een daverend applaus, en wat een sfeer!

Talento Metissimo telde dit schooljaar 2018 - 19 ruim twintig leerlingen voor de unieke Educatieve Talentontwikkeling Science & Cultuur. Hiervan behaalden drie leerlingen na toetsingen het diploma BasisWijs level A. Het certificaat is door tien leerlingen behaald. Er waren vijf leerlingen die unieke verrijkingstaken verrichtten na 1, 2, of 3 jaar research. Er is voor leerlingen tot veertien jaar een vertaalslag gemaakt van de methodieken die eerder in het Voortgezet Onderwijs leidde tot het behalen van de KNAW Onderwijsprijs voor leerlingen vanaf twaalf jaar.

Voor zovast in de agenda: Op de eerste zaterdag van september vindt van 13.30 tot 16.30 uur weer het Science- en Cultuurplein plaats aan 't Tuinoevertje van T. Metissimo met de bekende Talentspeurtochten Science & Cultuur. Zie website: www.TalentoMetissimo.nl.

Week van de cliëntmedezeggenschap in de wijk 'Samen in gesprek over goede zorg thuis'

REGIO - Samen in gesprek over goede zorg thuis. Dat is het onderwerp van 'De week van cliëntmedezeggenschap in de wijk' van ZZG zorggroep van 1 tot en met 7 juli.

Passende zorg bieden is alleen mogelijk in goede afstemming met cliënt, familie en mantelzorger(s). Het doel van deze week is het werven van geïnteresseerden die deze cliëntmedezeggenschap mee willen vormgeven. Wijkverpleegkundigen van ZZG in Nijmegen en Rijk van Nijmegen zetten zich deze week in om cliënten, hun naasten, mantelzorgers en vrijwilligers te werven die een bijdrage willen leveren.

Ook wijkbewoners met affiniteit voor cliëntmedezeggenschap in de wijk die met ZZG willen meedenken kunnen contact opnemen met de Zorgcentrale van ZZG zorggroep, 024 3665777 of per mail: info@zzgzorggroep.nl.

Zeepbaan van de dijk Slijk-Ewijk door gymvereniging ONA

Groene zeepbaan bij de kerk Slijk-Ewijk. (foto: Mjan van der Heijden) Foto: Mjan van der Heijden

SLIJK-EWIJK - Afgelopen zaterdag heeft gymvereniging ONA in Slijk-Ewijk de jaarlijkse afsluiting van de kindergym gehad.

Het bestuur heeft samen met de trainster en assistent trainers een Groene zeepbaan gemaakt vanaf de dijk. Met een enorm zeil van 6 bij 8 meter, veel water en groene zeep en glijden maar! Met dit prachtige weer was het natuurlijk geweldig. Met de grote zwembanden konden de kinderen gaan. De jongste kinderen gingen op schoot. De grotere kinderen durfden echt wel alleen. Of ze gingen samen in een sliert. Altijd valt er wel eentje om, wat het plezier natuurlijk alleen maar vergroot.
Ook voor de omstanders was het leuk. Veel fietsers op de dijk stopten even om te kijken en we kregen opmerkingen zoals: "Kijk nou, waar zie je dit nog?" Nou, in Slijk-Ewijk dus. Bij de gymvereniging ONA! Bent u nieuwsgierig geworden naar onze vereniging? Kijk dan op de website.

Informatief Oogcafé Lingewaard Van hypnotherapie tot 'foute' hulpmiddelen

BEMMEL - Over regressie- en hypnotherapie doen de wildste verhalen de ronde. Hoog tijd de feiten en fabels op een rij te zetten. Wat kunnen deze therapieën betekenen voor blinden en slechtzienden? Thea van Kortenhof, lid van de Oogvereniging, geeft uitleg.

Daarna praten we bij Oogcafé Lingewaard over verstrekte hulpmiddelen. Bij deze voorzieningen, vooral in de thuissituatie, wordt meestal gekeken naar het goedkoopste adequate hulpmiddel. Maar is dit wel de juiste oplossing? Hoe kom je toch in het bezit van het hulpmiddel op maat voor jou?

"Laat je ideeën horen en kom, samen met je familie, vrienden en kennissen, naar het Oogcafé Lingewaard. Op 20 juli ben je van 14.00 – 16.00 uur welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Bij Joke van Rijswijk kun je meer informatie vragen en je aanmelden; e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl; 026 3813386."

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 8 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: kip, gebakken aardappels en sla én 'n t.oetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Avondvierdaagse voor

de minder mobiele dorpsgenoten van Elst

ELST - Dit jaar vond voor de vijfde keer op rij de Elstars Walk & Roll avondvierdaagse plaats. Van 18 - 21 juni gingen vele vrijwilligers aan de wandel met onder andere cliënten van woonzorgcentrum Tertzio van Attent Zorg en Behandeling. Dit resulteerde in sportieve en gezellige dagen.

Dankzij de Elstars Walk & Roll avondvierdaagse kunnen minder mobiele senioren ook meegenieten en meedoen met een avondvierdaagse van 2,5 km. Dit heeft wandelsportvereniging De Elstars in samenwerking met de Elster gezinsavondvierdaagse georganiseerd.

De vele vrijwilligers zorgden ervoor dat veel cliënten mee konden doen aan de avondvierdaagse. Muziek en veel vrolijke mensen zorgden voor een goede sfeer en maakten er een groot succes van. De bewoners van Tertzio hebben ervan genoten en kijken nu al uit naar de volgende avondvierdaagse.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Parochie H. Maria Magdalena

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 6 juli
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering,V. Bulthuis, Herenkoor
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK St. Caecilia
St. Jacobus de Meerdere: 19.00 u, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 7 juli
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, samenzang
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 uur, woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 uur, G. Peters, Leonarduskoor Oosterhout
St. Martinus Doornenburg: 15.00 uur, Eucharistieviering/ Schippersmis, B. van Welzenes, Exotherm

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Inschrijving kerstmarkt Bemmel van start

BEMMEL - "De zomer is in volle gang, de eerste hittegolf zit er nog maar net op en nu hebben we het al over de Kerstmarkt Bemmel 2019. Wij zijn als Kerstcommissie al vanaf maart dit jaar bezig met de voorbereidingen voor onze Kerstmarkt in Bemmel."

"Ook dit jaar belooft het weer een mooi evenement te worden. De grote Kerstmarkt met de vele kramen, de koren, de wensboom en nog veel meer vindt dit jaar op zondag 8 december plaats. Dit is vrij vroeg, maar daarmee valt het evenement niet samen met andere markten in de regio. Om het geheel voor de kinderen nog aantrekkelijker te maken, zal vanaf vrijdag 6 december 's-middags tot en met zondagavond 8 december 17.00 uur op de markt een overdekte kinderkunstijsbaan aanwezig zijn. Daar zullen allerlei leuke activiteiten plaatsvinden, waarover u later verder geïnformeerd zult worden.
Op zaterdag 7 en zondag 8 december zal in kasteel De Kinkelenburg ook weer de expositie 'Kunst in Het Kasteel' plaatsvinden. Al met al belooft het weer een supermooi evenement te worden, dat u zeker niet mag missen. Natuurlijk zijn zondag 8 december alle winkels en horecagelegenheden geopend. U kunt zich vanaf nu zowel als hobbyist en als handelaar online inschrijven via onze website: www.kerstmarktbemmel.nl. Daar vindt u ook alle verdere informatie."

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

OBHR: Dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

'We zoeken ook een beweegcoach / trainer. Iemand die in staat is deze groep van patiënten te begeleiden een deskundige op het gebied van sport en bewegen in relatie tot hart- en vaataandoeningen, en het liefst in bezit van een ehbo- en aeddiploma en/of bereid tot het volgen van een cursus'.

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Taekwon-Do examens!

BEMMEL - Afgelopen donderdag waren er in Bemmel junioren en senioren examens voor gekleurde banders.


Deze personen zijn geslaagd:Casper: 8e kup / Gele band,
Gijs: 7e kup / Groene slip, Ramtin: 7e kup / Groene slip,
Maartje: 6e kup / Groene band, Bart: 6e kup / Groene band,
Ramona: 6e kup / Groene band,Tristan: 6e kup / Groene band,
Anouk: 5e kup / Blauwe slip, Didier: 5e kup / Blauwe slip,
Maarten: 4e kup / Blauwe band, Menke: 4e kup / Blauwe band,
Len: 4e kup / Blauwe band, Isa: 4e kup / Blauwe band,
Justin: 4e kup / Blauwe band, Lars: 3e kup / Rode slip,
Anna: 1e kup/ Zwarte slip.

Volgend seizoen start weer een nieuw cursusjaar in september (www.tagelderland.nl).


HvOB zoekt kandidaten!

ELST - Huurdersvereniging HvOB is op zoek naar kandidaten Leefbaarheidsaward.

Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari 2020 tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Voorbeelden om te kunnen worden voorgedragen zijn: het op vrijwillige basis organiseren en bevorderen van projecten voor het algemeen belang kortom alles moet te maken hebben met de leefbaarheidsbevordering.

Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de Huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Stiltedag in Ressen, dagje offline

Omgeving Ressen. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

RESSEN - Pleisterplaats Ressen biedt om de maand een 'dagje offline' waarin altijd ruimte is voor stilte. In de zomer organiseert de commissie Pleisterplaats een Retraitedag met extra aandacht voor stilte.


Een dag met meditatie, een stiltewandeling en diverse mogelijkheden om individueel en op verschillende manieren de vernieuwende kracht van de stilte te ontdekken.
Deze Stiltedag is op zaterdag 13 juli van 10:30 uur (inloop vanaf 10:00 uur) tot 16:00 uur, de kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Opgeven kan bij wilma@4-plek.nl. Lunchpakket en gemakkelijke schoenen meenemen.

Rommelmarkt Eldik

OCHTEN/ELDIK - Zaterdag 6 juli houdt buurtvereniging Eldik haar jaarlijkse gezellige rommelmarkt.

"Was u toch al van plan een fietstocht te gaan maken, dan is dit een leuke gelegenheid om even uw rustmomentje te pakken. Van 13.00 tot 16.00 uur bent u welkom in de overdekte accommodatie aan de Oude dijk 15 in Ochten. (Eldik)

Groot succes Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren

Negen keer goud. (foto: Boddesprinters)

LINGEWAARD - De jeugdkampioenen skeeleren zijn bekend! Het was prachtig weer en de jonge sporters hadden duidelijk zin in het Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren.

Onder begeleiding van de ouders meldden ze zich al vroeg aan voor de wedstrijd en na hun startnummer gekregen te hebben begonnen ze hun skeelers, helm, knie-, elleboog- en handbeschermers aan te trekken. Daarna kon het inrijden op de baan beginnen.

Zowel de jongens als de meisjes waren in vier leeftijdsgroepen verdeeld. Na een welkomstwoord van de voorzitter konden om 10.00 uur de wedstrijden beginnen. De organisatie van b.o.d. De Sprinters had alles goed voorbereid en de taken goed verdeeld. En met voldoende hulp kon een strak schema aangehouden worden. Eerst de 100 meter sprint. Daarna de 100 meter slalom en afsluitend de massastart.

Tussendoor verplichte drinkpauzes gezien de oplopende temperatuur. Als extra reed iedereen tien minuten een 'Elfstedentocht' en na iedere ronde van 400 meter kreeg je een stempel. Moe en voldaan wachtte iedereen met spanning op de prijsuitreiking. De nummers 1, 2 en 3 uit de leeftijdsgroepen werden op het podium geroepen en kregen hun medaille omgehangen. De negen gouden medaillewinnaars en Lingewaards Jeugdkampioen Skeeleren 2019 zijn geworden: Gerwin Kragt, Hein Tates, Silvan Hulsman, Liam Soowijl, Juliet Masselink en Juliette Heerholz, Nika Witjes, Jitske Bennink, Britt Nederlof. En hiermee kwam een einde aan een zeer geslaagde sportochtend.

Huis-aan-huisbridgedrive

VALBURG - Als u dit leest is de jaarlijkse huis-aan-huis-drive alweer historie. Ieder jaar in de zomer organiseert de Klavertje 11 deze drive voor haar leden. Hierbij stellen een aantal mensen hun woning ter beschikking als speellocatie en een zelfde aantal paren na elke ronde van locatie wisselt.

Ook dit jaar was de animo weer bijzonder groot. In totaal hadden zich 24 paren zich aangemeld. Er werden 6 rondes van 4 spellen gespeeld en de paren waren ingedeeld in twee groepen A en B. Met een stralende zon werd om 10.30 uur begonnen en om 16.30 uur was ieder klaar met het spelen. De thuisspelende paren hadden voor de inwendige mens gezorgd.

Om 17.00 uur was de prijsuitreiking bij de Anny en Arie van Leeuwen in Valburg. Onder het genot van een drankje werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Hierna stond er voor de deelnemers en al dan niet bridgende partner een voortreffelijke barbecue klaar. Moe maar voldaan ging een ieder weer om 21.00 uur huiswaarts en men kon terugzien op een geslaagde dag. De uitslagen van deze drive staan op www.nbbclubsite.nl/club/7013.

Thans is de zomerbridge volop bezig, en is een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met de Bridgeclub Klavertje Elf. Wilt u meer weten over Klavertje Elf neem daarvoor contact op met onze clubcoördinator Jeanet Huyser, 06 40997743, email: bc.klavertje11@outlook.com of www.nbbclubsite.nl/club/7013.

Cor van Wageningen bespeelt beide orgels in Grote Kerk

Cor van Wageningen, organist. (foto: Karel Schutte)

ELST - Na de feestelijke seizoenopening van IJsbrand ter Haar op het nieuwe Walker-orgel, samen met toptrombonist Christian Ansink, is het zondag 7 juli de beurt aan de vermaarde Nijmeegse organist Cor van Wageningen.

Hij bespeelt zowel het grote Van Leeuwen orgel als ook het Walker koororgel. Werken van Felix Mendelssohn en J.S. Bach – drie bekende koraalbewerkingen - heeft hij uitgekozen voor het Walker-orgel. Dietrich Buxtehude en weer J.S. Bach – zijn monumentale Praeludium en Fuga in c-moll - zijn vervolgens te horen op het Van Leeuwenorgel. Het concert begint om 12.00 uur. De toegang is vrij. Na afloop wordt een collecte gehouden.

Een Romeinse

bruiloft in Elst

ELST - Wist u dat een Romeinse bruid tijdens haar huwelijksdag een gele sluier droeg, dat bruid en bruidegom ringen kregen, dat er bruidstaart gegeten werd en dat de bruid over de drempel van haar nieuwe huis gedragen werd?

Een Romeinse bruiloft had heel veel dingen, die we nog altijd onderdeel zijn van 'de mooiste dag van ons leven'. Maar ze deden ook heel veel dingen anders: een priester bracht offers en de bruid ging in een optocht naar het huis van haar bruidegom. Aan de deurposten smeerde ze olie en plakte daarop wol.

"Waarom deed ze dat? Wilt u daar meer over weten? Dat kan: van 6 tot en met 21 juli is in het TempelKerk Museum Elst een bijzondere pop-up expo over 'Een Romeinse bruiloft' te bekijken. Op de zaterdag- of zondagmiddag van 13.30-16.30 uur, of doordeweeks tijdens een aangevraagde rondleiding.

Op 20 juli is er een heel bijzondere middag, waar bij het museum om 14.00 uur een Romeinse bruiloft wordt nagespeeld. U kunt een huwelijksceremonie volgen. Na de bruiloft kunt u om 15.00, 15.30 of 16.00 uur een rondleiding langs de overblijfselen van de Romeinse tempels volgen. Of als u nog meer wilt weten: woon een uitgebreide presentatie over het Romeinse huwelijk bij, om 15.00 of 16.00 uur."

Het aantal plaatsen voor beide activiteiten is beperkt! Zowel een rondleiding als het bijwonen van de presentatie kost drie euro per persoon. Rondleiding en presentatie zijn minder geschikt voor kinderen jonger dan acht jaar. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er deze middag kinderactiviteiten, zoals tempels bouwen, puzzelen, een Romeins bordspel, en een puzzeltocht.

Boksen ontmoet Badminton!

Boksfit meets Badminton. (foto: Maurice)

BEMMEL - Het lijkt een niet heel voor de hand liggende combinatie: boksers die badmintonnen en andersom. Toch is dit wat er plaats vond op 4 en 19 juni in Bemmel.

Op 4 juni was BC Bemmel'72 te gast bij Boksfit van Taekwondo Academie Gelderland. Ca. 10 badmintonners draaiden een uur lang mee tijdens de Boksfit-training waarin er naast aan de conditie, ook aan zelfverdediging wordt gewerkt.

Op 19 juni kwamen daarna de Boksfitters op bezoek bij badminton. Ook hier was een behoorlijke animo van tien mensen die erg enthousiast meespeelden en gegrepen werden door deze actieve sport bij een gezellige vereniging. In sporthal De Bongerd werd daarna afgesloten met een dorstlessende borrel.

Omdat bij beide verenigingen het enthousiasme er van af spatte, is een vervolg zeker denkbaar. En ook al lijken de sporten verschillend, beide kennen ook overeenkomsten: het gaat om explosiviteit, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.

Bij beide vereniging start begin september het nieuwe seizoen weer. Kijk voor meer info op: https://tagelderland.nl/boksfit/ of http://bcbemmel.nl.

Clubkampioenschappen De Ward

Mick en Liz zijn de clubkampioenen. (foto: C. de Schrijver)

BEMMEL - Aan het eind van het zwemseizoen zijn bij De Ward de jaarlijkse clubkampioenschappen gehouden in de verschillende categorieën.

Bas van Hoorn was eerste op de 25m vlinderslag, 25m rugslag en de 25 m vrije slag. Brent Jansen was de snelste op de 25m schoolslag. Bij de dames zwom Caitlin Sülter op de 25m vlinderslag en de 50m rugslag de snelste tijd. Marit Dekker was op de 50m schoolslag de snelste. Minke Lamers was eerste op de 50m vrije slag.

Marc van de Geer tikte op de 25m vlinderslag en de 50m vrije slag als eerste aan. Siebren Rietveld legde de 50m rugslag als snelste af. Mathieu Gepkens deed dit op de 50m schoolslag

Fenna Reijmers zwom op de 50m vlinderslag en 100m rugslag naar de eerste plaats. Alexandra Gepkens deed dit op de100m schoolslag en de 100m vrije slag. Verder was Mies de Wit op de 50m vlinderslag en de 100m rugslag de snelste. Sami El Fhim was dit op de 100m schoolslag en 100m vrije slag.

Bij de dames eindige Liz Veltman op 100m vlinderslag, 100m rugslag en de 100m vrije slag als eerste.Louise Gepkens was de snelste op de 100m schoolslag. Bij de heren was Niels Versteeg op de 100m vlinderslag de snelste, Jon de Wit op de 100m rugslag en Mick van Kempen op de 100m schoolslag en de 100m vrije slag.

Samantha Potjens was bij de recreanten eerste op de 25m vlinderslag, 50m rugslag, 50m vrije slag. Manuela Pak tikte op de 50m schoolslag als snelste aan.

Tenslotte werden Mick van Kempen en Liz Veltman gehuldigd als de clubkampioenen van De Ward en mochten ieder een wisselbeker in ontvangst nemen.

Wandeling met lotgenoten Ouders Overleden Kind

Wandelpad Oosterbeek. (foto: Bettie Elzenaar) Bettie Elzenaar

REGIO - OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

"Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 7 juli in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom! We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen.

Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij Restaurant De Oude Herbergh iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (www.oudersoverledenkind.nl)

Lingewaard Natuurlijk viert 25-jarig jubileum

Steenuil. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)

BEMMEL - Als een van de eerste gemeenten in Nederland heeft Lingewaard Natuurlijk de kans gekregen om Panorama Nederland te presenteren in de Theaterkerk van Bemmel. In Panorama Nederland wordt door middel van foto’s een beeld geschetst van de toekomst van Nederland.

De feestelijkheden zijn van 23 tot 29 augustus en zijn bestemd voor de inwoners van Lingewaard en belangstellenden. Leerlingen van basisscholen en vervolgonderwijs nemen daarbij een bijzondere plaats in, omdat het Panorama vooral gericht is op de toekomst.

Lingewaard hoort landschappelijk gezien tot de Gelderse Poort en zag er 25 jaar geleden anders uit dan nu en zal verder veranderen. In Panorama Nederland worden vier thema’s benoemd die bepalend zijn voor deze veranderingen: De verduurzaming van de landbouw, de energietransitie, veranderingen in wonen/mobiliteit en de klimaatadaptatie. Welke invloed hebben deze thema's op het landschap van Lingewaard?

In de komende weken zullen wij over ieder thema een stelling formuleren waarmee u het eens of oneens kunt zijn. Uw reactie graag naar info@lingewaardnatuurlijk.nl

Deze week het thema: De verduurzaming van de landbouw. De intensieve landbouw en veeteelt biedt voordelen zoals onder andere lage voedselprijzen. Maar er ligt ook een sterke druk ligt op natuur en landschap en de agrariërs worden niet beloond voor hun inzet. Onlangs gaf minister Schouten aan dat de voedselproductie duurzamer moet en dat agrariërs beter beloond moeten worden voor hun inzet.

Stelling 1: Om de natuur te sparen en de boer een beter inkomen te geven, ben ik bereid méér te betalen voor mijn eten.

De Slimmerikenkwis: de leukste dorpskwis van Herveld-Andelst en omstreken

HERVELD - Worden jullie ´de slimmeriken´ van Herveld-Andelst? Op vrijdag 13 september organiseren de mannen van ’t Begin van ’t Endt de Slimmerikenkwis.

De kwis is voor alle inwoners van Herveld Andelst en omstreken. "Je hoeft geen uitzonderlijke kwaliteiten te hebben, we hebben geen leeftijdsgrens. Het enige wat we vragen is een divers team van 8 tot 12 personen, een gezonde dosis kennis, inzicht / creativiteit en een grote wil om te winnen. Het kwisboek kan om 19:00 uur worden opgehaald. Ieder team heeft tot 23:30 uur de mogelijkheid de honderd vragen uit het boek te beantwoorden en het boek weer in te leveren.

Geregeld moet een afvaardiging van je team op pad om opdrachten uit te voeren en dus adviseren wij de teams om jezelf zo dicht mogelijk bij de dorpskern te vestigen. Ieder team mag de vragen namelijk vanuit een eigen locatie maken. Tijdens de kwis mag gebruik worden gemaakt van alle soorten informatiebronnen, alle vormen van media en naslagwerken."

"Wat voor vragen kun je verwachten? Om 21:00 uur moeten twee leden van jullie team in De Hoendrik in Herveld zijn. Op de bar staan tien glazen drinken. Ieder glas bevat zijn eigen drankje. Welk drankje zit er in het glas 1 tot en met 10. Bij deze vraag moet je op pad, maar een andere vraag kan zijn ´tel het aantal straten met 'straat' in de straatnaam in het dorp Herveld´."

De inschrijving loopt inmiddels en er hebben zich al veel teams opgegeven, maar er zijnn nog een aantal plaatsen vrij. "Dus stel een team samen en geef je snel op. Kijk voor meer informatie op www.beginvanendt.nl/kwis en schrijf je in!"