GN Lingewaard

4 maart 2020

GN Lingewaard 4 maart 2020


Jeugd Bevrijdingstaptoe Gendt

Jong Sint-Sebastianus. (foto: PR Sint Sebastianus)

GENDT - In het kader van 75 jaar vrijheid organiseert Sint Sebastianus de Jeugd Bevrijdingstaptoe op dinsdag 5 mei. Dit in samenwerking met Stichting Combinatie van Korpsen en de Oranjestichting Gendt.


Dat jeugd vandaag de dag in vrijheid mag leven wil Jong Sint Sebastianus vieren en daarom organiseren zij een jeugdtaptoe met alleen jeugdkorpsen. Het Gendts Bevrijdingsfestival ligt nog vers in het geheugen en het volgende evenement staat alweer voor een ieder klaar. De jeugd van Sint-Sebastianus vindt dat vrijheid gevierd moet worden en dit willen zij doen op Bevrijdingsdag met de Jeugd Bevrijdingstaptoe.

De Oranjestichting uit Gendt wil het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Gendt halen. Jong Sint Sebastianus samen met de andere jeugdkorpsen zullen letterlijk zorgen voor een warm onthaal. Rond de klok van 13.00 uur zullen zij met een erehaag de loper van het bevrijdingsvuur in Gendt ontvangen, zodat het vuur uiteindelijk ontstoken kan worden bij Villa Ganita.

Na het verwelkomen van dit Bevrijdingsvuur zullen alle jeugdkorpsen een eigen route door Gendt maken om de Bevrijdingsboodschap te verspreiden en u uit te nodigen voor de Jeugd Bevrijdingstaptoe die vanaf 14.00 uur zal plaatsvinden op het Julianaplein in Gendt. Het middagprogramma van de Jeugd Bevrijdingstaptoe is veelzijdig dankzij de diversiteit aan jeugdkorpsen die benaderd zijn via de Stichting Combinatie van Korpsen. "Zorg dat u erbij bent! Er zijn kaarten beschikbaar voor de hoofdtribune voor maar 5 euro. Het belooft een mooie taptoe te worden, met een goede opening en een prachtige finale. We zien u dan graag op deze Bevrijdingsdag in Gendt."

Toch nog optocht in Bemmel!

BEMMEL - Door de slechte weersomstandigheden werd de carnavalsoptocht op zondag 23 februari tot grote teleurstelling van de organisatie en deelnemers afgelast. De gemeente bood aan om de optocht als nog te laten plaats vinden.


"Wij hebben deze kans aangenomen en besloten de optocht te laten plaatsvinden op zondag 15 maart! We starten om 14 uur vanaf het Kinkelplein, de route zal verder gaan door de Dorpstraat, Dr. Poelstraat, Kloosterplein,d Dorpstraat, Oostervelden, Dr. Opperaaijstraat, Klappenburgstraat, Willem Janssenstraat, Dr. Poelstraat, Dorpstraat, Van Ambestraat, Cuperstraat, Teselaar en eindigt bij café De Roskam.

De prijsuitreiking vindt plaats in café De Roskam. U kunt zich inschrijven via onze site BOK-Bemmel of vanaf 13.00 uur bij het Wapen van Bemmel. Doe mee of kom kijken naar deze mooie optocht.

Diabetes Challenge in Huissen

NDC finale wandelaars. (foto: Bas van de Goor Foundation)

HUISSEN - In Huissen (& Angeren) doen we mee aan de Nationale Diabetes Challenge 2020. Vanaf eind april wandelen wij elke week, twintig weken lang, samen met een groep deelnemers in de buurt. Iedereen is van harte uitgenodigd om met ons mee te wandelen. Gestart wordt vanaf twee locaties in Huissen: Het Zand (dinsdag) & Loovelden (woensdag).


Wat is de Nationale Diabetes Challenge? De Nationale Diabetes Challenge is een twintig weken durend wandelevenement van de Bas van de Goor Foundation. Samen wekelijks wandelen in de buurt is gezellig en goed voor uw gezondheid. De wandelingen zijn bedoeld voor zowel mensen met diabetes, als zonder diabetes. Bewegen is namelijk goed voor iedereen!Start wandelingen

Op 21 april (Sportpark Schalkshof) en 13 mei (Medisch Centrum Loovelden) starten de eerste wandelingen. We houden rekening met uw wandelniveau. Het is daarom niet erg als u (nog) niet zo ver kunt lopen. Samen trainen we voor een wandelafstand van 3, 5 of zelfs 10 km. Op 26 september 2020 vindt het NDC Festival plaats in Tilburg. Tijdens dit festival wandelen we met alle deelnemers uit heel Nederland en sluiten we het wandelevenement feestelijk met elkaar af.


Meer weten?
Op 14 april 16.00 - 17.00 uur organiseren Huisartsenpraktijken Polseweg en Bles & Poels een informatiebijeenkomst over de challenge. Iedereen die interesse heeft, is welkom. Meldt u aan voor de bijeenkomst door te mailen naar Sport- & Cultuurcoach: q.vandeven@swlingewaard.nl of bellen naar 06 13966536. (Namens initiatiefnemers Huisartsenpraktijken Polseweg en Bles & Poels namens Medisch Centrum Loovelden tot binnenkort!)

Prijsuitslag loterij Verlichte Optocht Gendt

Verlichte Optocht Gendt 2020.

GENDT - De prijzen van loterij Verlichte Optocht Gendt 2020 zijn gevallen op de volgende lotnummers:


1e prijs         511

2e prijs        1218

3e prijs         220

4e prijs         884

5e prijs         742

6e prijs         210

7e prijs         143

8e prijs         188

9e prijs         87

10e prijs 1296

11e prijs 1253

(Loterij goedgekeurd door B&W van de gemeente Lingewaard op 7 november 2019 onder zaaknummer 125168).

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij Schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt.

TOP-film: Portrait de la jeune fille en feu

BEMMEL - Op donderdag 12 maart is het weer genieten van een fantastische film in de Theaterkerk. De film Portrait de la jeune fille en feu vertelt een tijdloos en romantisch verhaal over verlangen en een onmogelijke liefde dat zich afspeelt in de 18e eeuw.


Marianne krijgt de opdracht om het huwelijksportret van Héloïse te schilderen. De eigengereide Héloïse staat niet te springen om haar eigen huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. Intussen groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Orde van de Vlinder voor Marcus Laracker

Uitreiking Orde van de Vlinder door burgemeester van LIngewaard aan Marcus Laracker. (foto: Michel van der Wiel)

HAALDEREN - Marcus is altijd zeer actief geweest binnen carnavalsvereniging De Kleibakkers uit Haalderen. Ondanks dat hij met zijn werk de laatste jaren erg druk is, neemt hij toch de tijd om de vereniging te ondersteunen.


Ook tijdens de dolle dagen is hij altijd van de partij. Alleen naar de verlichte optocht in Gendt was soms een dorp te ver, want dan gingen de lichtjes bij Marcus letterlijk uit. Maar een man, een man. Een woord, een woord. De volgende dag was hij gewoon weer present. Supernauwkeurig was hij met onder andere het opkalefateren van het podium, de wagens enzovoort, dat moest netjes zijn. En dat kon je met een gerust hart aan hem toe vertrouwen. Marcus is afgelopen november lid van het Senaat geworden vanwege zijn bewezen diensten. De Raad mist in hem een gastvrij gezelligheidsdier waar je van op aan kon, die altijd in was voor grapjes en optredens.

Ook is hij samen met zijn vrouw Renate enkele jaren geleden Prinsenpaar geweest als Marcus de Fleurige. En tegelijk was zijn zoon Thijs jeugdprins, en dochter Vera danste bij de dansgarde De Kluutjes. Zijn vrouw Renate heeft enkele jaren geleden al de Orde van de Vlinder mogen ontvangen. Je spreekt dus over een familie met het nodige carnavalsbloed. Het motto van Marcus als Prins was 'samen zetten wij de bloemetjes buiten’'. Dit heeft met zijn werk te maken, maar ook hoe positief hij in het leven staat, dit zegt genoeg. De bloemetjes buiten zetten is hem aardig gelukt. Vaak als er feestjes waren bij hun in het Kroegje werden de bloemetjes ook letterlijk buiten gezet, zo gezellig als het daar was.

Nieuws insturen?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in Lingewaard? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Bij vragen belt u: 0481-464770.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:


Maandag 9 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 10 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Donderdag 12 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 12 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vijf euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

TOP-film: Portrait de la jeune fille en feu


BEMMEL - Op donderdag 12 maart is het weer genieten van een fantastische film in de Theaterkerk. De film Portrait de la jeune fille en feu vertelt een tijdloos en romantisch verhaal over verlangen en een onmogelijke liefde dat zich afspeelt in de 18e eeuw.


Marianne krijgt de opdracht om het huwelijksportret van Héloïse te schilderen. De eigengereide Héloïse staat niet te springen om haar eigen huwelijk, dus maakt Marianne het portret zonder haar medeweten. Tijdens lange wandelingen aan de Franse kust observeert ze haar model uitvoerig: haar bewegingen, haar blik, een zeldzame glimlach. Intussen groeit de aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Protestantse gemeente Gendt - Doornenburg

Protestantse kerk van Gendt.

GENDT - Op zondag 8 maart is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan, om 10 uur.


Het is dan de tweede zondag van de 'Veertigdagen-tijd'. Deze tijd begint dit jaar op 26 februari, aswoensdag, en loopt tot en met stille Zzaterdag, de dag vóór pasen (12 april). Deze tijd is van oudsher een tijd van inkeer, stilte en bezinning. Er wordt stilgestaan bij de weg die Jezus gegaan is, door de diepte van het leven heen. Hij heeft ervoor gekozen om trouw te blijven aan de liefde, tot het einde aan toe. In de viering zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken. Allen welkom!

Menu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 9 maart kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: salade, gevulde paprika en een toetje.


Deze maaltijd kost vijf euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. "Graag zelf vier afsluitbare bakjes en gepast geld meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Nieuws insturen?


LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in Lingewaard? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Bij vragen belt u: 0481-464770.

Waar blijft de campagne ‘Wij gaan weer naar school’?

Volgens VVN komt na de zomervakantie elke dag één complete schoolklas op de eerste hulp terecht als gevolg van een verkeersongeval. (foto: Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD - Het is stil rond de vraag of Lingewaard in 2020 en volgende jaren mee doet met de campagne ‘Wij gaan weer naar school’. PvdA-raadslid Maarten van den Bos is na vele toezeggingen er niet gerust op. Zijn geduld lijkt tot het dieptepunt te zijn gekelderd. In maart komt het raadslid met een motie. Verkeerswethouder Johan Sluiter moet wat hem betreft spijkers met koppen slaan.


Sluiter heeft vorig jaar september onder druk van de PvdA en zijn eigen Lokaal Belang Lingewaard opnieuw toegezegd dat Lingewaard per 2020 zal deelnemen aan de campagne ‘Wij gaan weer naar school’. Maar Van den Bos ziet er niets van terug in de notitie ‘Veiligheidscarrousel over verkeersveiligheid’.

Vorig jaar werd de verkeerswethouder stevig aan de tand gevoeld. In 2018 stond een na ‘lang zeuren van de PvdA’ wel borden langs de weg. Waarom in 2019 niet vroeg hij vorig jaar aan de wethouder. Het raadslid memoreerde dat hij door 7 verschillende portefeuillehouders is toegezegd dat de borden ‘Wij gaan weer naar school’ op verschillende plaatsen in de gemeente elk jaar geplaatst zouden worden. Niks dus. Dat de wethouder toezegde zijn uiterste best te doen om hier verandering in te brengen, was voor LBL raadslid Margareth Bouwmeister veel te mager. Zij eiste vorig jaar september van haar wethouder een harde toezeging.

Met die sfeer op het netvlies komt PvdA-er Maarten van den Bos op 5 maart met een motie. Hij dringt er bij het college op aan om dit jaar 20.000 euro vrij te maken voor bevordering van de verkeersveiligheid rond scholen. Stap 2: structureel minimaal 15.000 euro opnemen in de begroting.
De campagne ‘Wij gaan weer naar school’ van Veilig Verkeer Nederland loopt dit jaar van 24 augustus t/m 13 september. Volgens de organisatie komt in de weken na de zomervakantie elke dag één complete schoolklas op de eerste hulp terecht als gevolg van een verkeersongeval.

Bingo voor Alpe díHuZes

Rik Buijing in het wielertenue van BIG Challenge. (foto: Ilona Buijing) Ilona Buijing

GENDT - "Op 4 juni doe ik, Rik Buijing uit Gendt, voor de eerste keer mee aan de Alpe d’HuZes. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor dit goede doel organiseer ik op vrijdag 27 maart een bingo bij café De Klok, Markt 1 in Gendt."


"Het belooft een gezellige avond te worden met entertainment en mooie prijzen. Er worden zes rondes gedraaid met twee prijzen per ronde. U krijgt per ronde zes bingokaartjes, dus veel kans op een prijs.

De entree bedraagt inclusief koffie/thee en heerlijke hapjes 26 euro. De opbrengst van deze bingo gaat voor 100 procent naar KWF Kankerbestrijding. Op de avond zelf zijn er ook nog extra bingokaarten te verkrijgen en lootjes voor de loterij tijdens de pauze.

De zaal is open om 19:30 uur, start eerste ronde om 20:00 uur. Aanmelden graag vooraf via ad6bingo@yahoo.com. Na bevestiging reservering ontvangt u een tikkie/betaalverzoek. De betaling dient uiterlijk 20 maart te zijn ontvangen.

Alpe d’HuZes is een uniek sportief evenement waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Ik zal op 4 juni samen met vijfduizend deelnemers de Alpe d’Huez maximaal zes keer fietsend beklimmen, onder het motto ‘opgeven is geen optie’.

Ik maak deel uit van het team ForFarmers 1, dat weer onderdeel is van het grote team BIG Challenge, Farmers Against Cancer. U mag natuurlijk ook financieel aanmoedigen door te doneren via mijn persoonlijke actiepagina van de Alpe d’HuZes: https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraiser/RikBuijing."

Topseizoen mannen, tobseizoen vrouwenContrastjaar in basketbalbolwerk Bemmel

Me dunkt, Michael Schildering van Dreamfields Dolpins scoort. De Bemmelse basketballers maken kans op promotie naar het hoogste niveau. (foto: Batouwebasketball.nl)

Tekst: Hans Schmeinck

BEMMEL – Met het zoveelste verlies in de competitie is het sinds afgelopen zaterdagavond over en uit voor de basketbalsters van het Bemmelse Batouwe. Want vorige week werd ook al niet de bekerfinale gehaald. Hoe anders is het bij de mannen, de Dreamfields Dolphins. Zij zijn koploper in de promotiedivisie en kunnen met een eventuele promotie geschiedenis schrijven.


Oei, het afgelopen zaterdagavond verloren competitieduel in en van Den Helder (64-38) betekende een absoluut dieptepunt voor de vrouwen van Batouwe Basketball/Lekdetec.nl. Ze scoorden dit nog lopende seizoen niet eerder zo weinig. Aangezien een basketbalwedstrijd uit vier kwarten van 10 minuten bestaat; nog net geen 1 punt per minuut…
De jammerlijke nederlaag betekent ook dat de Final Four van de eredivisie – ofwel play-offs – niet gehaald kan worden. Het team van coach Daan de Heus staat nu zesde op het hoogste niveau en maakt nergens meer aanspraak op. Want vorige week werd de bekerfinale gemist. Zij het nipt, tegen topper Binnenland (61-58 verlies).
Batouwe kan in de laatste vier competitieduels ‘alleen’ nog maar het publiek vermaken en het eigen gemoed versterken. Hoe anders was het in 2017, toen het zowel landskampioen als bekerwinnaar werd. In 2018 was er nog wel de finale van de Final Four, al ging deze verloren met 3-1. Maar vanaf vorig jaar kwam Batouwe definitief in een neerwaartse spiraal. De club zal alle zeilen bij moeten zetten om het tij te keren casu quo om het vrouwelijke vlaggenschip weer mee te laten doen om de prijzen.Historie schrijven

Het mannenteam van het Bemmelse basketbalbolwerk Batouwe gaat wel als een komeet. Dreamfields Dolphins promoveerden vorig seizoen naar de promotiedivisie en zijn daarin fier koploper. De droom om het hoogste niveau te halen, de Dutch Basketball League, is springlevend!
Maar zover is het nog (lang) niet. Eerst moet de lijstaanvoerder (17 duels gespeeld, 30 punten en een doelsaldo van +312) nog vijf reguliere competitieduels afwerken. Te beginnen komende zaterdag in de eigen Schaapskooi om 17.45 uur tegen Almere Pioneers. Maar een week later volgt voor het team van coach Matthew Otten de eerste kraker, bij runner-up Grashoppers. En op 4 april is de andere topper, thuis tegen CobraNova. Daar werd eerder dit seizoen een nederlaag tegen geleden.
Dat is tevens de laatste reguliere competitiewedstrijd. Daarna moeten de Bemmelse basketballers de play-offs (Final Four) winnend afsluiten om historie te kunnen schrijven. Mocht de ‘eredivisie’ gehaald worden dan zal dat hoogstwaarschijnlijk zijn in een samenwerking met het Nijmeegse TBG Dragons. Daar is Otten tevens coach.Topper moet stoppen

Toch ook triest nieuws voor Dreamfields Doplins. Het moest onlangs – definitief – afscheid nemen van een van haar beste spelers, Kay Biesters. De forward met blonde dreads moet stoppen vanwege aanhoudend blessureleed. Na verschillende onderzoeken kreeg Biesters te horen van zijn arts dat hij nooit meer kan basketballen; teveel kraakbeenschade in zijn knie. En hij is pas 29. ‘We zullen deze Bemmelse warrior gaan missen’, meldt de club op haar site.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.


Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Zaterdag 7 maart van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15)

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Inloopspreekuur Platform Gendt

GENDT - Op donderdag 5 maart is het inloopspreekuur van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.


Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kunt u bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Wie niet komen op het afgesproken tijdstip, kan ook een email sturen naar secr.platformgendt@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact op nemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel telefoon 026 3260111. "Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten? Zie website www.platformgendt.nl."

Gendtse Marloes Delleman alweer acht jaar in Londen‘Prettig dat deze stad me ruimte, privacy en anonimiteit geeft’

Tweede van links Marloes Delleman, links naast haar (tweeling)zus Manon en rechts schoonzus Iris en broer Rob, op Chelsea Sloane Square.

Vele Betuwenaren zijn al naar het buitenland vertrokken. Sommigen verblijven er nog steeds, anderen zijn terug gekeerd. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op, ook die van actuele aard. Deze week: Marloes Delleman (28) uit Gendt, die alweer zo’n zeven jaar in Londen woont. Ze is privédocente, heeft net een Sinterklaas-boek uitgebracht en wordt nu geconfronteerd met de Brexit. ‘Ik begrijp niet goed waarom sommige Nederlandse expats direct het slachtoffer gaan spelen.’


De in Nijmegen geboren maar in Gendt opgegroeide Marloes ging aan de Pabo studeren in Nijmegen. Vertrok daarna naar Londen als au pair. ,,Ik was toen 21 jaar. Het was maar voor een paar maandjes. Uiteindelijk ben ik gevraagd om bij een ander gezin te komen werken en zo ben ik blijven hangen.’’

Ze heeft tot nu toe in West-Londen gewoond, in de wijk Fulham. Een jaar of vijf geleden ontmoette ze in de metropool haar vriend. ,,We stonden toen op een taxi te wachten. Hij is Grieks en heet Vasileios, maar op z’n Engels is dat gewoon Billy.’’

Het stel is overigens niet getrouwd en heeft geen kinderen, maar woont al wel enige tijd samen. ,,We zien elkaar helaas niet zo veel, want hij is full-time bankier én volgt een MBA-studie.’’ Zelf is Marloes privédocente Nederlands. ,,Ik geef aan huis bijles aan kinderen van Nederlandse expats. Hierdoor is mijn idee ontstaan om een Sinterklaas-activiteitenboek te ontwerpen. Daarmee kunnen kinderen vanaf vijf jaar spelenderwijs de Nederlandse taal en cultuur leren.’’

Het boek heeft een Engels tintje gekregen om het Sinterklaasfeest voor de Nederlandse kinderen in Engeland nog meer te laten leven. ,,Alles in het boek is handgetekend door mij en zelf bedacht. Kijk gerust op: www.marloesdutchbooks.co.uk. Momenteel werk ik aan een prentenboek over Sinterklaas. En ben ik gevraagd om een kinderboek te illustreren. Wie weet wat het tekenen me allemaal nog meer mag brengen.’’


Brexit


De Gendtse vindt Londen een ‘dynamische, gevarieerde en gecompliceerde stad’. ,,Door het klassensysteem merk je grote verschillen in de maatschappij, zoals het aanbod van onderwijs en zorg. Ik vind het prettig dat deze stad met ruimte, privacy en anonimiteit geeft. Daarnaast zit Londen vol met verschillende culturen en is het rijk aan diversiteit in eigenlijk alle opzichten.’’
Op 31 januari werd ze geconfronteerd met de -definitieve- Brexit. ,,Binnen en rondom Londen blijkt massaal gestemd te zijn, ruim 75 procent, om binnen de EU te blijven. Helaas was dit niet voldoende. Om te kunnen blijven wonen in het Verenigd Koninkrijk na 31 juni 2021 moet je een ‘settlement status’ aanvragen. In de tussentijd zal er steeds meer duidelijkheid komen. Ik maak me niet zo druk en ik heb ook niet zo veel te vrezen maar dit verschilt natuurlijk per persoon en situatie. Wat ik alleen niet goed begrijp is dat sommige Nederlandse expats direct het slachtoffer gaan spelen en beginnen met klagen.’’
Marloes zegt zich ‘zeker geen Britse te voelen’. ,,Ik voel me gewoon Nederlandse en dat zal ik ook altijd blijven. Ik zal nooit mijn Nederlandse identiteit inruilen.’’ Ze gaat nog regelmatig terug naar Nederland. ,,In 4,5 uur ben ik met de Eurostar bij mijn tweelingzus in Rotterdam. En in december nog in Gendt, vanwege de bruiloft van m’n broer.’’ Een terugkeer naar Nederland sluit ze niet uit, maar vooral het werk van haar -Griekse- partner zal bepalend zijn, zegt Marloes. ,,Stiekem denk ik dat we eerder ooit zullen belanden in Athene.’’‘Ik voel me zeker geen Britse, wel Nederlandse en dat zal ik ook altijd blijven’Meditatieconcert in Suiren-Ji

Hélène Seiyu Codjo speelt shakuhachi. (foto: Wim Scheenen)

BEMMEL - Op dinsdagavond 17 maart 20:00 uur verzorgt Hélène Seiyu Codjo een meditatieconcert op de Shakuhachi, een fluit die door Boeddhistische monniken sinds de dertiende eeuw in Japan werd gespeeld om te mediteren.


Dit concert wordt gegeven in de zen-tempel Suiren-Ji, Doornik 1 in Bemmel. Hélène is meester van de Shakuhachi en woont sinds kort in Bemmel. Zij zal tijdens dit concert zowel traditionele Japanse meditatiestukken als eigen composities spelen. Iedereen is welkom om op deze muziek innerlijke rust en vrede te ervaren. Toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Tweede zondag van de 40-dagentijd

Deze zondag horen wij de roeping van Abram (Gen.12). God zegt tot hem: “Trek weg uit uw land, uw stam en uw familie, naar het land dat Ik u zal aanwijzen. Ik zal een groot volk van u maken. Ik zal zegenen, die u zegenen. Door u zal zegen komen over alle geslachten op aarde.” Abram vertrouwt op God en trekt weg zonder te weten waarheen. God is zijn kompas.

Weekendvieringen 7 en 8 maart

Zaterdag 7 maart

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron

H. Maria Geboorte Lent, 19.00 u Eucharistievieirng, K. Donders, Young at Heart

Zondag 8 maart

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering en Kinderwoorddienst, F. Bomers, St. Caeciliakoor

O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, OpfrisMis K. Donders, Exotherm

PKN-kerk Huissen: Kom-erbij-viering oecumenische viering V. Bulthuis

St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: Woord- en communieviering, J. Kallen, In B’Tween

Weekendvieringen 14 en 15 maart

Zaterdag 14 maart

O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, K. Donders, Herenkoor

H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: Woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, RKGKI

St. Jacobus de Meerdere Valburg: 19.00 u: Eucharistieviering , V. Bulthuis, Dameskoor

Zondag 15 maart

St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering en Kinderwoorddienst, N. Sales, GK de Levensbron

O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm

H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u: Eucharistievieirng, K. Donders, Cantorije

St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: Eucharistieviering K. Donders, Musica Nova

Bijzonder bevrijdingsconcert op 5 mei

Joke de Kruijf. (Eigen foto)

HUISSEN - In het kader van de landelijke herdenking van 75-jaar vrijheid in Nederland houdt Stinase dinsdag 5 mei in de Stadsparochiekerk aan de Langekerkstraat een bijzonder Bevrijdingsconcert.


Dit jaar zorgt het Harmonieorkest van Muziekvereniging Volharding uit Huissen voor de muzikale omlijsting. Bijzonder wordt het optreden van de solisten, actrice en lyrische sopraan Joke de Kruijf, zangeres en actrice Hanneke Engels en zanger, musicus en entertainer Sjors van der Panne.

Het concert is zoals altijd bedoeld voor alle inwoners van Lingewaard en gratis toegankelijk. Het volledige programma voor 27 april, 4 en 5 mei is te zijner tijd te lezen op www.stinase.nl


Filosofisch Café in Gendt

GENDT - De essentie van filosoferen is het opschorten van meningen, van gelijk krijgen en van pogingen anderen te overtuigen. Clairy Polak, gespreksleidster bij Het Filosofisch Kwintet, begint haar programma altijd met de woorden: “... waar luisteren even belangrijk is als spreken en waar doorgronden het motto is en niet het twistgesprek.”


Op vrijdag 6 maart is er weer de mogelijkheid tot filosoferen in het Filosofisch Café van Gendt. Het thema van deze avond is: Hoe kunnen we ons milieu en de aarde leefbaar houden? Vanuit de media horen we geregeld berichten dat de aarde onder druk komt te staan door klimaatveranderingen en vervuiling van het milieu. Is het tij nog te keren of moeten we stellen dat de aarde niet meer te redden is? Op deze vragen zal John Kuipers, medewerker bij PyrOil, een bedrijf dat zich toelegt op het verwerken van plastic, ingaan en een inleiding hierover verzorgen.

Het Filosofisch Café vindt plaats op vrijdag 6 maart in De Klok, Markt 1 in Gendt, aanvangstijd 20.00 uur. Voor de organisatie van de avond is het prettig als je je aanmeldt bij Robbert Bakker (06 53124112 of email: robbert@hesticare.nl). Besluit je vlak van tevoren te komen, dan ben je net zo welkom. Allen uitgenodigd!

ADHD-markt Lingewaard

BEMMEL - Op dinsdag 24 maart wordt voor de eerste keer een Lingewaardse ADHD-markt georganiseerd. Ouders, verzorgers, verwijzers en betrokkenen van kinderen en jongeren met ADHD zijn welkom.


Naast informatie over ondersteuning, begeleiding, schoolkeuze, voeding en ontspanning bij ADHD zullen de initiatiefnemers Rolan van Ierland (ouder) en Lisa Hendrickx (preventiewerker jeugd bij Indigo Gelderland) de avond inleiden. Daarna kunt u kennismaken met diverse organisaties. Tijdens de avond is ruimte om kennis te maken en vragen te stellen.

Aanwezige organisaties zijn: MEE Gelderse Poort, Indigo, Gezinsondersteuning, Jongeren coaching en Steunpunt Mantelzorg van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), Project GO, Rijnstad schoolmaatschappelijk werk, ABC Bemmel, Rio-Zorg, Pro Persona, Karakter, Orthopedagogen OBC Huissen, Abo-ondersteuning, Buurtgezinnen, Driestroom, Kind en meer, Passend wijs, Jeugdconsulenten WMO, Uniek Sporten, Mindfulness, Land van Zin en Zijn, Zorgboerderij de Groote Locht, WeDoCare, Marant, Pluryn, IB’ers van scholen.

De markt is dinsdag 24 maart van 19.30 tot 22.00 uur. Vanaf 19.15 uur is men welkom en staat de koffie/ thee klaar bij Speciaal Basisonderwijs De Vlinderboom, Dorpstraat 10 in Bemmel. Aanmelden vooraf is niet noodzakelijk maar wel wenselijk. Dit kan via e-mail Lisa Hendrickx: l.hendrickx@indigogelderland.nl onder vermelding van naam, aantal personen en ‘ADHD-markt’. Deze informatiemarkt is georganiseerd door Rolan van Ierland, Indigo preventie Gelderland,Speciaal Basisonderwijs De Vlinderboom, MEE Gelderse Poort en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL).

Kennismakingscursussen vanSjors Sportief & Sjors Creatief

LINGEWAARD - Ook dit jaar zijn de kennismakingslessen van Sjors Sportief en Creatief weer populair. Ruim 800 kinderen hebben al van het aanbod gebruik gemaakt. Op de website www.sjorssportief.nl kun je je nog steeds inschrijven voor verschillende kennismakingslessen.


"Wil je nog ergens aan deelnemen, dan is dit je kans om dat nog te doen voor de zomervakantie. Wie weet vind jij je nieuwe hobby! " Vooral populair dit jaar zijn: fitness American Style, judo, hockey, turnen/gymmen, scouting, lasergamen, peutervoetbal, dammen en basketbal. Aan de creatieve kant zijn de activiteiten van de Bieb, edelstenen, taarten/cup cakes maken, graffiti, houtcreaties maken en muziek. "Wil je nog deelnemen aan een activiteit denk ook eens aan tafeltennis, wedstrijdzwemmen, water scouting, vendelen, skeeleren, theater of taekwondo."

Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen (vaak gratis) kennismaken met activiteiten zonder meteen lid te hoeven worden. Dit jaar doen er weer een record aantal sport- en cultuuraanbieders mee, die samen 330 cursussen aanbieden! Kinderen vanaf groep 1 - 8 mogen zich het gehele schooljaar en voor net zoveel sporten en culturele activiteiten inschrijven als ze willen.

Sjors Sportief en Creatief is één van de instrumenten die de gemeente Lingewaard inzet om haar beleidsdoelen te behalen op het gebied van sport en cultuur. Het blijkt een succesvolle methode om kinderen van de basisschoolleeftijd enthousiast te maken voor deelname aan sport en cultuur.Seniorenzitting in Bemmel één groot feest!

Peter Duifhuizen werd als de oudste aanwezige senior in de bloemetjes gezet! (foto: Ed van Eechoud)

BEMMEL - Op dinsdag 25 februari stonden de Opperstalmeesters van carnavalsvereniging De Blauwe Pony’81 te trappelen om al hun gasten te verwelkomen in De Roskam.


Deze zitting moest een heel bijzonder feest worden met ruimte voor een lach en een traan. Na de opening met het Opperstallied werden de twee Opperstalmeesters Henk Bergamin en Stef Wierink herdacht die hen in het afgelopen jaar ontvallen zijn, met een knipoog naar boven werd er daarom even geproost op deze twee goede vrienden!

De zaal was snel vol en er genoten bijna 200 mensen van een hele gezellige middag met muziek en dans. Het optreden van Marc Willemsen als 'het Bemmels Mens' wist iedereen te boeien en veel gebeurtenissen in Bemmel werden door hem op de hak genomen.

Jos de Waal opende met het lied: 'In iens bun je vijf en zestig' en Marcel Leijser kreeg de zaal zingend mee met zijn feestlied. De Veulentjes traden op met een eigen lied en het duo Nays danste de sterren van de hemel! Ferdinand Ebben, alias Ferdinandus, maakte er met zijn buut een vrolijke boel van en gaf aan het eind ook nog even een lesje Bemmels dialect.

Tot slot zong het Koor van de Vorige Eeuw een aantal Eigenheimsche Carnavalskrakers en werd de middag afgesloten met het lied 'Morgen is het weer Aswoensdag', altijd weer voor velen een emotioneel moment! De Opperstals kijken met veel plezier en heel tevreden terug op deze vrolijke en gezellige Seniorenzitting en kijken nu al uit naar volgend jaar!

Minkhof Bemmel zoekt coördinator vrijwilligers

De Minkhof Bemmel.

BEMMEL - De Minkhof in Bemmel - een gezellige ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor jongere en oudere senioren - groeit en bloeit. Mede daardoor is er behoefte aan een coördinator vrijwilligers.


De coördinator vrijwilligers vormt samen met de coördinatoren Deelnemers en Public Relations/administratie een team dat het reilen en zeilen op De Minkhof coördineert. Voor deze functie is teamspirit, empathie voor ouderen en het kunnen omgaan met vrijwilligers een vereiste. Voor deze taken wordt een redelijke vergoeding verstrekt.

"Heeft u interesse of wilt u meer weten dan kunt u contact opnemen met de bestuursvoorzitter van de Minkhof: Cor van Dalen. Per mail: voorzitter@minkhof.nl of telefonisch: 06 55335519. De volledige taakomschrijving staat op www.minkhof.nl. Reageren kan tot woensdag 18 maart."

Oproep

LINGEWAARD - Ken je familie of vrienden die uit de Betuwe vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan?


Wij zijn benieuwd naar zijn/haar verhaal! Als hij/zij graag zijn/haar verhaal met de lezers wil delen, dan mag deze avonturier een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek sturen: hansschmeinck@gmail.com met daarin: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. Er zal dan contact worden opgenomen en wie weet staat je familielid of vriend(in) binnenkort wel in Hét Gemeente Nieuws!

Sponsor bedankt!

Het podium met de nieuwe beeldschermen. (foto: Michel van der Wiel)

HAALDEREN - Bij deze willen we sponsor Patrick van Aken van High Level Keukens uit Gendt bedanken voor de twee nieuwe tv schermen, die hij gesponsord heeft voor het podium. Dank je wel, namens De Kleibakkers.

Sneeuw historie?

Schaatsen op De Strang. (foto: Archief HKH)

HUISSEN - De nieuwste uitgave van het tijdschrift Mededelingen van de Historische Kring Huessen staat weer vol bijzondere zaken.


"Wist u, dat er in de Langestraat het huis met de (flinke) kanonskogel staat? Een aantal foto’s dompelt je onder in een winterse sfeer van lang én kort geleden. Over Huissen in de 18e eeuw komen we nog meer interessante zaken te weten. Zo was er bij de armen veel analfabetisme (tekenen met één kruisje of drie naast elkaar). De verbruiksbelasting (de Akzize) leidde soms tot curieuze taferelen.

De Damstraat ziet u op een, tot nu toe onbekend, schilderij uit de eerste helft twintigste eeuw. Joop Brons zorgt met zijn column weer voor de nodige variatie. Je leest er, dat hij het ooit met carnaval wel erg bont maakte met alle bontkragen… Karel van Gelre komt ook voorbij. Het Jumboboek van Arnhem besteedt aandacht aan hem, maar… niet aan zijn nederlaag in 1502 bij Huissen.

Met 75 jaar vrijheid in het achterhoofd wordt ook deze keer aan een fragment uit een dagboek aandacht besteed. Een indringend verhaal.

Tot slot staat er een groot aantal schenkingen afgebeeld: van een schilderij tot een oude legpuzzel van het Looveer. Kortom, weer een rijk geïllustreerd nummer van een actieve vereniging." Het tijdschrift is vanaf 1 maart in het stadsmuseum aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen verkrijgbaar.

De bezorging bij de meer dan duizend leden is inmiddels gestart. Reacties kan men sturen naar mededelingen@huessen.nl.

                                                


De Waskniepers sluit jubileumjaar af met een geweldige kindermiddag

Kindermiddag. (foto: De Waskniepers)

GENDT - Dinsdag 25 februari hebben De Waskniepers hun 55-jarig jubileumjaar afgesloten met de traditionele kindermiddag. Zoals altijd kwamen de allerkleinsten hier in grote getale naartoe, samen met hun ouders.


De vereniging had gezorgd voor een echte kinder-DJ, en er waren prachtige optredens van dansgarde De Knieperinnen en De Prinseparels. Tussendoor kregen de kleintjes limonade om de dorst te lessen en werd er popcorn uitgedeeld. Aan het eind van de middag kregen de kinderen ter ere van het jubileumjaar nog een bellenblaas en ’n zakje snoep mee naar huis.

Carnavalsvereniging De Waskniepers kan terug kijken op een gedenkwaardig seizoen met een prachtig jubileumweekend in januari en mooie carnavalsdagen waarin zij ook de sleuteloverdracht voor zowel de jeugd als de volwassenen mocht organiseren. De vereniging bedankte dan ook heel graag hun zustervereniging S.C.G. de Gentenarren voor de samenwerking en hulp die ze tijdens dit jubileumjaar mocht ontvangen en natuurlijk iedereen die bijgedragen heeft om het 55-jarig jubileum tot een groot succes te maken.


Tweestroom Meisjes B1 houden goede vorm vast

GENDT - In de carnavalsweek waren er geen wedstrijden voor de seniorenteams, maar de jeugd kwam zaterdag 29 februari wel in actie. De meisjes B1 kregen de Weekenders B1 op bezoek, de eerste set moesten de meiden van Tweestroom nog een beetje op gang komen, deze set kwam de tegenstander goed mee, maar werd wel gewonnen. Daarna was de tegenstand gebroken en in de overige sets had Tweestroom geen problemen meer met de tegenstander, een duidelijke 4-0 overwinning.


De JB1 mix kreeg de JB1 van Volamie op bezoek, er werd goed gestart, vooral de service liep goed, verder was het vooral wisselvallig. Maar de eerste set werd gewonnen. Daarna kwam de tegenstander iets beter in het spel en ging de service van Tweestroom iets minder en bleef het spel wisselvallig, hierdoor wist de tegenstander de tweede set te winnen. Hetzelfde spel werd getoond in de derde en vierde set, waardoor ook deze naar Volamie gingen. Helaas een 1-3 verlies.

JB2 mix kreeg Scylla op bezoek, de eerste set werd net verloren met 24-26, de tweede set wist Tweestroom te winnen, helaas ging de derde set niet goed, die ging met ruime cijfers naar de tegenstander, de vierde set herpakten ze zich wel, maar helaas niet genoeg voor de overwinning, dus 1-3 verlies,

De JC1 mix kreeg Boemerang Komeet JC1 op bezoek, er werd goed gestart, helaas werd de eerste set net verloren, ook de tweede set ging nog aardig, maar ook die werd net verloren, daarna werd het minder en gingen de derde en vierde set naar de tegenstander. 0-4 verlies.

Donderdag 5 maart spelen de seniorenteams bijna allemaal een thuiswedstrijd, de eerste wedstrijden beginnen om half acht.


12 / 24

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Aandacht boekenweek bij KinkelacademieLezing door Peter Buwalda

Peter Buwalda. (foto: Jelle Vermeersch) Foto: Jelle Vermeersch

BEMMEL - 'Rebellen en dwarsdenkers' is het thema van de Boekenweek 2020. Daarbinnen past een kleurrijk schrijver als Peter Buwalda.


Hij is als schrijver/columnist vooral bekend van zijn boek 'Bonita Avenue', waarvan honderdduizenden exemplaren zijn verkocht. Recent schreef hij 'Otmars zonen', het eerste deel van een trilogie.
Op maandag 9 maart neemt Peter Buwalda de toehoorder mee in de wereld van het schrijverschap, zijn schrijverschap. In interviews geeft hij vaak aan dat hij werkt of zijn leven er van af hangt en noemt hij zichzelf een deadlinejunkie.

Met zijn originele stijl belooft het een het interessante avond te worden. Iedereen is welkom bij deze lezing in cultureel centrum De Kinkel aan de Van Ambestraat 1in Bemmel. Aanvang: 20.00 uur. Kaartjes: (12.50 euro inclusief kopje koffie/thee vooraf) zijn te verkrijgen bij boekhandel De Toren van Bemmel of via www.dekinkel.nl.

Rugby Club Betuwe 40 jaar!

Wedstrijdfoto. (foto: Pascal Schipperheyn)

BEMMEL - Rugby Club Betuwe bestaat veertig jaar en om dat te vieren, wordt iedereen uitgenodigd om kennis te maken met deze mooie sport, prachtige club en respectvolle kernwaarden. Tijdens de gratis open trainingen tot en met 11 april, dagen we je graag uit.


Nog niet bekend met rugby? Rugby is een teamsport, waarbij iedereen tot zijn recht komt of je nu een rauwdouwer of een snelle Jelle bent; iedereen is nodig. Voor de ‘scrum’ zijn de zwaardere jongens en meiden nodig, terwijl je ‘in de lijn’ het van snelheid en behendigheid moet hebben. Voor iedereen is een plekje op het veld en respect staat bij ons hoog in het vaandel. En winnen kun je alleen als iedereen goed samenwerkt.

Wil jij het een keer proberen? Kom dan naar de open gratis trainingen! Jongens en meiden, dames en heren vanaf 6 jaar oud zijn welkom op sportpark De Heister, Drieske 5 in Bemmel (achter het OBC). Dat kan Iedere dinsdag en vrijdag tot en met 11 april (maar je mag ook één keer komen). Tijden: 6 – 11 jaar van 18.30 – 19.30 uur, 12 – 15 jaar van 19.00 – 20.30 uur, vanaf 16 jaar van 20.00 – 21.30 uur. "Kom in een sportieve outfit, voetbalschoenen zijn makkelijk maar niet noodzakelijk. Heb je vragen of wil je jezelf aanmelden? Mail dan naar: info@rugbyclubbetuwe.nl."

Schaakprobleem 4

Wit geeft mat in 2 zetten.

Wit geeft mat in 2 zetten.

Oplossing mailen binnen 3 weken na plaatsing in Hét GemeenteNieuws naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 4.


De oplossing staat na drie weken op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om een keer een partij mee te schaken, loop dan op donderdagavond een keer binnen bij Onder de Toren in Elst.

Inschrijven voor vlooienmarkt op Koningsdag Bemmel

Deelnemers vlooienmarkt. (foto: John Regensburg)

BEMMEL - Het Oranje-Comité Bemmel-Ressen is gestart met inschrijvingen voor de vlooienmarkt op Koningsdag 2020.


"Huur een kraam voor maar 25 euro en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op het Kinkelplein in Bemmel is de meest bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige horeca voor de volwassenen."

Deelnemers vlooienmarkt

In de ochtend is er de versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. In de middag de altijd drukke kindervrijmarkt. Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag. "Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op de site van het OC: http://www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm. Bezoek ook eens de Facebookpagina (zoek op Oranje-Comité Bemmel-Ressen)."

Vier generaties in Lingewaard

Omi Bets Muller 94, Oma Diny Kwint 67, Mama Dion Kwint 34 en Baby Destiney.

LINGEWAARD - Op 14 januari is onze kleindochter geboren. "Hierdoor hebben we nu de vierde generatie in onze familie. Omi Bets Muller 94, Oma Diny Kwint 67, Mama Dion Kwint 34 en Baby Destiney."

Start inschrijving voorjaars-trainingen ‘t Verzetje

Voorjaarstraining TWC 't Verzetje.

BEMMEL - TWC ’t Verzetje uit Bemmel organiseert op zondag 15, 22 en 29 maart de voorjaarstrainingen voor de beginnende wielrenner.


"Het doel dat wij met deze trainingen willen bereiken, is deze renners goed voor te bereiden op het nieuwe wegseizoen. We richten ons hierbij meer specifiek op de beginnende wielrenner, om hem of haar de fijne kneepjes van het wielrennen bij te brengen. Daarbij gaat het onder andere om techniek, waaierrijden, klimmen, dalen, fietsbeheersing, de positie op de fiets en het veilig kunnen en durven fietsen in een groep. TWC ’t Verzetje wil met deze voorjaarstrainingen bijdragen aan het vergroten van het fietsplezier. En dat alles onder het motto 'samen uit, samen thuis'. Bij terugkomst kun je onder het genot van kopje koffie met de trainers terugkijken op de training."

Belangstellenden die aan één of meerdere van deze trainingen mee willen doen, kunnen - mits zij 18 jaar of ouder zijn - kunnen zich vanaf heden via voorinschrijving aanmelden. Dat kan door op de site van de wielervereniging (www.twctverzetje.nl) onder het kopje ‘Start inschrijving voorjaarstrainingen TWC ’t Verzetje’ de betreffende link aan te klikken en de gevraagde gegevens verder invullen. Op de website zelf staat ook meer informatie over het dagprogramma.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Bemmel

Overzicht zaal OBC. (foto: Sandra Kuster)

BEMMEL - Zaterdag 7 maart vindt in het OBC aan De Heister in Bemmel de tweedehands Kinderkleding- en Speelgoedbeurs plaats. De beurs is geopend van 9.00 tot 11.30 uur.


Tijdens de beurs is er de mogelijkheid goede en betaalbare (merk)kleding voor het voorjaar en de zomer te kopen. Wij nodigen u van harte uit om eens een kijkje te komen nemen. De entree is gratis. Er worden ruim 18.000 stuks mooie tweedehands zomerkleding vanaf maat 80 - S aangeboden. Naast kleding wordt er ook speelgoed verkocht en kunt u er terecht voor babyspullen, schoenen, sportkleding, verkleedkleding, autostoeltjes, fietsstoeltjes, kinderwagens en nog veel meer. De kleding is op maat gesorteerd en overzichtelijk in rekken opgehangen, jongens- en meisjesspullen apart; geen gezoek op tafels!

Boven op de verkoopprijs komt 15 procent, hiervan betalen wij alle kosten. Is er nog geld over dan schenken wij dit, naast kleding en speelgoed, aan onze goede doelen. Er mogen geen (hand)tassen, buggy’s en kinderen tot en met 16 jaar mee het gebouw in. Portemonnee dus in de broekzak of om de nek. (www.kinderkledingbeursbemmel.nl)

Kinderen vierden massaal carnaval in Huusse

Sanne en Famke. (foto: Patrick van Wolferen)

HUISSEN - Afgelopen vrijdag (21 februari) was het weer feest in De Gouden Engel in Huissen. HJC De Krossels organiseerde voor de twaalfde keer een carnavalsfeestavond voor de jeugd van 8-14 jaar uit Huusse.


Met een dj en leuke spelletjes hebben de kinderen zich enorm gemaakt. We hebben nog nooit zoveel kinderen tijdens de feestavond binnen gehad, die traditiegetrouw op de vrijdagavond voor de drie dolle dagen plaats vindt, aldus de voorzitster Elaine Scholten. "Het waren er meer dan 250, super blij mee. Er waren veel kinderen die mooi verkleed en opgemaakt zijn, echt geweldig om te zien. Maar we willen nog meer kinderen de kans geven om carnaval te kunnen vieren waar geen alcohol geschonken wordt en waar alle vrijwilligers toezicht houden op de kinderen. Dus we zijn aan het kijken of we volgend jaar voor een nog grotere groep weer een fantastisch feest kunnen gaan organiseren."

Elaine vervolgt verder dat komend jaar er weer een nieuwe hof geïnstalleerd zal moeten gaan worden, omdat het huidige hof na twee jaar afscheid neemt. "Mochten er jongens en meisjes zijn die graag voor twee jaar in het hof willen, of als een raadslid, meld je dan aan op onze Facebook pagina of website."

Rugby Club Betuwe viert groots veertigjarig jubileum

BETUWE - Op 4 april 1980 werd Rugby Club Betuwe opgericht door drie heren, allen wonend op de Poeldrik in Bemmel: Wim Ebben, Willy Janssen en Hans Westdorp. Deze drie heren speelden op dat moment bij de Wasps in Nijmegen en in januari 1980 werd er begonnen met informatieavonden en het werven van leden voor een eigen club in Bemmel.


De animo bleek groot, zodat er meteen gestart kon worden met een seniorenteam met heren uit de hele omgeving (zie foto). In die periode werd er gespeeld op het veld bij De Gouden Appel, waar inmiddels het verzorgingstehuis staat. Als clubhuis werd gebruik gemaakt van Het Karrewiel, een kroeg op de Ressensestraat in Bemmel.

Zaterdag 11 april zal op het huidige complex aan Het Drieske in Bemmel het jubileum gevierd worden, uiteraard groots met diverse wedstrijden, receptie en aansluitend een feestavond. "Aankomende weken nemen we u iedere week naar een stukje geschiedenis van onze club, dit door middel van foto’s en verhalen uit het verleden."

"Interesse in rugby? Kom dan nu meetrainen! Tot het jubileum kan je gratis kennismaken met de sport rugby en onze club. Durf jij de uitdaging aan? Mail ons dan: info@rugbyclubbetuwe.nl."


Bijbelbrunch in Betuwe

BETUWE - Bijbelbrunch op zondag 8 maart in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 in Elst


"Samen ontdekken welke richting bijbelverhalen aan ons leven kunnen geven. Samen brunchen met een soepje, een broodje en een sapje. Schuif aan en praat en eet mee! Geef u uiterlijk de voorafgaande donderdag op. Data: De Ark in Haalderen: 26 april; De Hoeksteen in Elst: zondag 8 maart en 7 juni. Begeleiding: oud-pastoraal werkster Coby Roelofs en Rick Roelofs. U kunt zich opgegeven via de mail herbergdeaandacht@gmail.com of telefonisch 06 33331746. Kosten zijn vijf euro. De brunch begint om 11.30 uur."

Lopen bij Pheidippides iets voor jou?

Een deel van een trainingsgroep. (foto: Gerard Rikken)

HUISSEN - Pheidippides is de naam van de soldaat die de eerste marathon op zijn naam schreef, maar dat helaas met de dood heeft moeten bekopen. Hij was ongetraind en dat maakte het verschil van leven en dood. Wil jij het gezonder aanpakken dan hij?


"Denk je er over om (weer) iets aan sport te gaan doen? Je zit bijvoorbeeld toch al een groot deel van de dag op kantoor, in de auto of op facebook. Loop je al en wil je eens meedoen? Kom vrijblijvend naar een van onze avonden (dinsdag of donderdag, vanaf 20:00 uur, De Brink ingang sporthal).

Bevalt het hardlopen je goed, dan kun je lid worden van onze vereniging. Er wordt training gegeven op drie niveaus, beginners, gevorderden en snelle hardlopers en er zijn wandeltrainingen. Regelmatig worden er ook andere activiteiten georganiseerd. Zoals op 10 maart.

Als lid krijg je: wekelijks tot twee looptrainingen gegeven door gediplomeerde trainers, de beschikking over een 'sportaccommodatie' (de openbare weg) die bijna onbegrensd is en waar je ook buiten trainingsuren vrij gebruik van mag maken, een gezellige groep medesporters die zich ook op andere momenten voor de vereniging inzet."

En dat alles voor 100 euro per jaar. Dat is ongeveer 2 euro per training (bij één training per week). "Ja, zeg nou eerlijk waar krijg je tegenwoordig nog zoveel waar voor je geld. Durf je de eerste stap te zetten en kom je ook hardlopen? Kijk op www.pheidippides.nl."

Nationaal schaakconcert in Bemmel

BEMMEL - Na de fijne Science & Cultuurmiddagen en -avond in de carnavalsvakantie dient de volgende activiteit zich weer aan: muziek, schaken en heraldiek! Op zondag 22 maart start het vijfde Nationale SchaakConcert (NSC) vanaf 13.00 uur met een verrassende opening in het knusse buitenlokaal op de Oeverkamp 30 in Bemmel.


Ieder jaar heeft het NSC in het teken gestaan van behoud van natuur. De eerste schaakconcerten vonden plaats in Ressen ter preventie van nog meer dorpsschade sinds de grondverkoop in 1996 aan Nijmegen. Leerlingen en ouders van T. Metissimo zetten zich op velerlei wijzen in. Echter nog voordat T. Metissimo haar slottaak in Ressen had volbracht (de opening van het amfitheater in 2019), vonden de eerste illegale kappen plaats op de Oeverplas, daar waar het science-lokaal op uitkijk en dat gaat maar door...

Tijdens het vijfde NSC is er net als vorig jaar aandacht voor de sprookjesvogels en natuurlijke koningsvissers: de ijsvogels als ook de wettelijk beschermde flora en fauna zoals kikkers en salamanders (meerdere soorten). Het NSC krijgt zo al aardig de vorm van een Lingewaardse traditie: natuur & cultuur met schaken, muziek en de heraldiek.

"Heeft u ook zin in een gezellige pot schaak? Benieuwd naar de muziek, muziek-intervalraces, heraldiek en de natuur? Beleef het mee! Prijs is vijf euro per persoon, all in. Graag vooraf aanmelden. Voor informatie zie: www.talentometissimo.nl of 06 25506566."

Collecteweek Amnesty International

LINGEWAARD - Van 9 tot en met 14 maart houdt mensenrechtenorganisatie Amnesty International haar landelijke collecte. In de gemeente Lingewaard gaan collectanten de straat op in Huissen, Bemmel, Gendt en Haalderen. In 2019 haalden zij ruim 2200 euro op!


Geef om vrijheid
Het lijkt zo gewoon: gelijke rechten voor mannen en vrouwen, trouwen met de liefde van je leven en uitkomen voor je mening. In Nederland vergeten we bijna dat veel mensen die vrijheid niet hebben. Amnesty International komt op voor mensen die worden vervolgd, gemarteld of onderdrukt voor wat ze zeggen of wie ze zijn.

Wat wil Amnesty?
Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Ze oefent druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt effectief: marteling stopt, gevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast.

Waarom een collecte?
Amnesty wil altijd en overal kunnen zeggen wat ze wil. Tegen welke autoriteit of machthebber dan ook. Daarom neemt ze geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.


Ook uw bericht in de krant?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht online in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Als er ruimte voor is zal de redactie uw bericht ook doorplaatsen. Klik vervolgens op: 'Nieuws aanleveren'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst, maar u kunt wel een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. Vragen? Bel: 0481-464770.

Lingewaard Concert 2e editie

Big Band Bemmel. (foto: Jan Navis)

LINGEWAARD - Lingewaard Concert is een initiatief van de Big Band Bemmel om samen met andere muziekgezelschappen en koren uit Lingewaard hun muzikale klanken op het podium van de Theaterkerk te laten horen.


Tijdens de tweede editie van het Lingewaard concert kan men luisteren naar vier gezelschappen: Big Band Bemmel, Koor Feelin’ Good uit Huissen, het Betuws Orkest voor Senioren en Accordeongroep ‘Betuwe Oost’.

De Big Band Bemmel maakt sinds 1990 swingende muziek. Onder leiding van dirigent Bert van Ginkel, speelt de band niet alleen instrumentale nummers, maar is ook begeleidingsband van vocalisten Marcel Leijser en Petra Hermsen.

Het Betuws Orkest voor Senioren onder muzikale leiding van Rudy Böhmer is actief sinds september 2018. Het gezelschap bestaat uit ongeveer vijftig muzikanten met een grote variatie aan instrumenten. Het orkest werkt aan een breed repertoire met een eigen klankkleur.

Koor Feelin’ Good, opgericht in 2004, is een gemengd koor en zingt overwegend Engelstalig. Met dirigent Piet van der Sanden treden zij met regelmaat op in Huissen en omgeving. Het koor bestaat uit ruim 50 leden.

Accordeongroep ‘Betuwe Oost’ is in 2000 opgericht. Veertien enthousiaste accordeonisten plus drummer maken onder leiding van dirigent Lucie Gielis herkenbare muziek uit diverse genres.

Kaarten (inclusief pauzeconsumptie tien euro) te bestellen via https://theaterkerk.nl/programma/410993-2e-lingewaard-concert-.

Ridders van Gelre komen naar Doornenburg

De Ridders bij kasteel Doornenburg.

DOORNENBURG - Op zaterdag 7 maart strijken de Ridders van Gelre neer op kasteel Doornenburg. Tussen 8.00 en 9.30 uur verzorgen ze een speciale radio uitzending in het kader van de Gelredagen, waarin iedere zaterdagochtend een historische locatie centraal staat. Dit keer is kasteel Doornenburg aan de beurt met zijn fascinerende geschiedenis.


Tijdens deze Gelredag worden bezoekers vanaf 10.00 uur welkom geheten in de kapel op de voorburcht door de beide ridders, René Arendsen en Bas Steman. Samen in pak en met vlag zullen ze in de kapel vertellen over de plannen voor komend jaar, gevolgd door een korte inleiding over de geschiedenis van kasteel Doornenburg. Hierna kunnen bezoekers met gidsen het kasteel bezoeken, alsook de bijzondere kruidentuin die onlangs in oude luister is hersteld.

De Gelredag is tussen 10.00 en 12.00 uur en deelname aan de rondleiding is gratis. Na 12.00 uur geldt weer het reguliere programma van kasteel Doornenburg.

Duo-concert De Leemkuulers met OBK Rhenen

Egerländerkapel De Leemkuulers (foto: Annie Altena)

BEMMEL - Op zondag 8 maart vindt het duo-concert plaats tussen Egerländerkapel De Leemkuulers en OBK Rhenen.


Het concert vindt plaats in De Kinkel, Van Ambestraat 1 te Bemmel. Entree is inclusief 5 loten voor de loterij, 7,50 euro. De zaal gaat open om 10.30 uur. Aanvang 11.00 uur en einde 13.30 uur.

Collecteweek Amnesty International


LINGEWAARD - Van 9 tot en met 14 maart houdt mensenrechtenorganisatie Amnesty International haar landelijke collecte. In de gemeente Lingewaard gaan collectanten de straat op in Huissen, Bemmel, Gendt en Haalderen. In 2019 haalden zij ruim 2200 euro op!


Geef om vrijheid Het lijkt zo gewoon: gelijke rechten voor mannen en vrouwen, trouwen met de liefde van je leven en uitkomen voor je mening. In Nederland vergeten we bijna dat veel mensen die vrijheid niet hebben. Amnesty International komt op voor mensen die worden vervolgd, gemarteld of onderdrukt voor wat ze zeggen of wie ze zijn.

Wat wil Amnesty? Amnesty streeft naar een rechtvaardige wereld waarin iedereen gelijke rechten heeft en in vrijheid kan leven. Ze oefent druk uit op machthebbers die de rechten van mensen schenden. Dat blijkt effectief: marteling stopt, gevangenen komen vrij, doodvonnissen worden omgezet, discriminerende wetten worden aangepast.

Waarom een collecte? Amnesty wil altijd en overal kunnen zeggen wat ze wil. Tegen welke autoriteit of machthebber dan ook. Daarom neemt ze geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Amnesty van onschatbare waarde.

Haalderen Open tennistoernooi

HAALDEREN - Van 16 - 22 maart vindt op het tennispark in Haalderen het tiende Sportvillage Haalderen Open plaats.


Dit toernooi is een ideale voorbereiding op de tenniscompetities die in april starten. "We hebben al veel aanmeldingen mogen ontvangen maar er is nog plek voor meer. Meld je nu snel aan want de inschrijving sluit op zondag 8 maart. Je kunt meedoen in de dubbels en gemengd dubbel van de categorieën 5, 6, 7 en 8. Via www.toernooi.nl kun je je aanmelden voor het toernooi."

Ontdek, check, like, en match tijdens Meet & Greet zorg en welzijn in regioOntdekdezorg week

REGIO - Veranderen van werk doet niemand zomaar, helemaal niet als het gaat om een overstap naar een andere sector. Speciaal om mensen die zich willen oriënteren op werk in Zorg en Welzijn op weg te helpen vindt van 16 tot en met 21 maart de landelijke Ontdekdezorg week plaats.


In het hele land zijn er activiteiten om te laten zien welke mogelijkheden er zijn voor werken en leren in Zorg en Welzijn. In Midden- en Zuid-Gelderland kunnen zij daarvoor terecht op een van de Meet & Greets die wij met de onderwijsinstellingen, werkgeversservicepunten en zo’n vijftig zorg- en welzijnsorganisaties organiseren, zegt Inez Pelgröm, communicatieadviseur van WZW, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. ‘De sector kampt met personeelstekorten en kan professionals die met hart voor hun vak aan de slag willen, hard gebruiken. Ook als je de juiste opleiding of ervaring nog niet hebt, zijn er kansen op werk. Goede voorlichting en oriëntatiemogelijkheden zijn dan belangrijk. Dat bieden we met de Meet & Greets.’


Wat is er allemaal te doen?

  • Kennismaken met werkgevers
  • Ervaringen van ambassadeurs
  • Vraag aan de loopbaancoach
  • Studeren in Zorg en Welzijn
  • Direct aanmelden voor Sterk in je werk – gratis loopbaangesprek


Meet & Greet in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Ede

• 16 maart, 15.00 - 17.00 uur | ROC Nijmegen, Campusbaan 6, Nijmegen

• 17 maart, 09.00 - 11.00 uur | Rijn IJssel, Kronenburgsingel 16, Arnhem

• 18 maart, 14.30 - 16.30 uur | ROC Rivor, Beethovenstraat 22, Tiel

• 19 maart, 18.30 - 20.30 uur | Dulon College, Reehorsterweg 80, Ede

Ga naar www.werkeninzorgenwelzijn.nl en www.ontdekdezorg.nl/week voor meer informatie en aanmelden voor de Meet & Greet Zorg en Welzijn.

Keukentrend 2020: Natuurlijk! Nu bij Keuken en Keukens

HUISSEN – 'Haal de natuur naar binnen', is het motto van de keukenontwerpers. Keukenspecialist Frits Reijmers is volledig up-to-date wat de nieuwste trends betreft en inspireert u graag met de nieuwste ontwerpen uit zijn vakgebied. Gewoon bij u thuis aan de keukentafel.


Want waar kunt u het beste de juiste kleur en materialen kiezen, als in het licht van de ruimte waar uw nieuwe keuken komt te staan? Bij u thuis natuurlijk! Frits komt graag persoonlijk bij u langs om diverse mogelijkheden aan u te laten zien. In zo'n gesprek bij u thuis ontstaan de meest inspirerende ideeën over diverse opstellingen die in uw beschikbare ruimte mogelijk zijn. Uiteraard kan Frits u de nieuwste materialen ook laten zien. Binnen iedere stijl zijn het momenteel de natuurlijke materialen zoals hout, marmer, natuursteen en beton, die de trend voor 2020 bepalen. Zoals een keuken met echt houten panelen rust uitstraalt in een landelijke keuken, zo straalt een marmeren werkblad of achterwand juist luxe en exclusiviteit uit in een strakke keuken. "En wat marmer betreft, zien we veel gekleurd marmer met nerven die contrasteren met de kleur van het marmer, waardoor de nerven echt opvallen", legt Frits uit, die in zijn branche de ontwikkelingen op de voet volgt. "De nieuwste trends zijn inderdaad veel natuurlijke materialen, maar daar tegenover staan juist ook kranen en accessoires van koper en goud", vervolgt hij. Of u nu voor een trendy keuken wilt gaan of het toch liever tijdloos houdt, Keuken en Keukens levert kwaliteits-keukens in iedere gewenste stijl. Voor een afspraak belt u: 06-34314684 www.keukenenkeukens.nl.
Gratis rugscreening bij Fysio Lingewaard

HUISSEN - Heb jij wel eens last van je rug? Of regelmatig zelfs? Wil je weten wat je daaraan het beste kunt doen? Kom dan op 7 maart naar de gratis rugscreening van Fysio Lingewaard in Huissen.


Misschien herken je het wel. Je krijgt pijn in je rug als je iets optilt. Je boodschappen bijvoorbeeld of je (klein-)kind. Je bent dol op lange wandelingen. Maar de laatste tijd doe je het niet zo vaak meer, omdat je er rugklachten van krijgt. Of je sport graag, maar je kunt je niet meer 100 procent geven. Omdat die vervelende rugpijn je bewegingen belemmert. Dat is natuurlijk erg vervelend. Maar meestal zijn je klachten te verhelpen.


Rugscan

Wil je weten hoe het zit in jouw geval? Kom dan naar de gratis rugscreening van Fysio Lingewaard. Zie het als een korte check-up. Met een speciaal meettoestel maken de therapeuten een scan van je rug. Op het computerscherm kun je dan de stand en de mobiliteit van je wervelkolom zien. Zo kunnen de rugspecialisten je precies vertellen waar je klachten vandaan komen. En belangrijker: wat je eraan kunt doen.


Persoonlijk en vrijblijvend advies

Eigenaar Herman Vetsuypens van Fysio Lingewaard: ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen fit zijn en soepel en pijnvrij kunnen bewegen. Vaak blijven mensen te lang doorlopen met klachten. Zeker met rugpijn. Dat is zonde en onnodig, want meestal is er wat aan te doen. Of misschien wil iemand wel een second opinion. Ook dan kan onze check-up nuttig zijn. Met onze gratis rugscreening willen wij de drempel naar het inwinnen van advies bij onze professionals wegnemen. Iedereen kan gewoon binnenlopen. Je krijgt een persoonlijk en vrijblijvend advies. Een afspraak is niet nodig, dus kom gewoon langs!’

Gratis rugscreening op zaterdag 7 maart van 10.00 tot 13.00 uur bij Fysio Lingewaard, Vierakkerstraat 1 in Huissen.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

NIJMEGEN - Zaterdag 7 maart is er een van de grootste kinderkleding- en speelgoedbeurzen in de regio, editie voorjaar/zomer. De beurs vindt plaats in De Klif, pijlpuntstraat 1 in Nijmegen Noord van 10.00-12.00 uur.


Er is een ruime keuze in kleding vanaf maat 86 (ook sport- en verkleedkleren), schoenen/laarzen, skeelers, (buiten)speelgoed, spelletjes, dvd's, boeken et cetera. "Neem genoeg kleingeld mee, er zijn geen pinmogelijkheden. Aan de kassa betaal je tien procent extra; de opbrengst van de beurs gaat naar onder andere basisschool De Oversteek en SBO De Windroos.

"Buggy's en wandelwagens mogen niet mee de zaal in, je kunt deze droog en veilig stallen in 'de kuil' naast het café. Ook grote tassen/shoppers mogen niet mee naar binnen. Je krijgt bij binnenkomst een tas van ons. Voor meer info zie kinderkledingbeursnijmegennoord.jouwweb.nl of op facebook: kinderkledingbeurs Nijmegen-Noord."

Door FreshPC Computer Service Huissen (sinds 2015 gevestigd in Huissen)Gratis APK voor uw computer

HUISSEN - De computer, of dat nu een desktop, tablet of laptop is, behoort tegenwoordig tot de basisuitrusting van een gezin. Maar een computer heeft, net als een auto, onderhoud nodig. En wat te denken als het apparaat kapot gaat.


Aan de van Gelrestraat 176 in Huissen is sinds maart 2015 FreshPC Computer Service Huissen gevestigd. Eigenaar van de gecertificeerde Huissense vestiging is Henri Kersten. Hij staat voor u klaar om zowel hardware als software problemen op te lossen op een snelle en vriendelijke wijze. FreshPC Computer Service is een landelijke organisatie met verschillende servicepunten verspreid door het land. Henri richt zich op de gemeente Lingewaard en is zowel voor particulieren als MKB bedrijven zeven dagen per week van 9.00 uur tot 21.00 uur bereikbaar.

Om onnodig dure reparaties te voorkomen is het mogelijk dat Henri een gratis APK uitvoert voor de computer waarbij de pc getoetst wordt op snelheid, defecten, software en virussen waarna advies wordt verstrekt over eventuele aanstaande reparaties of preventief vervangen van onderdelen. FreshPC Computer Service Huissen werkt op no cure, no pay basis en er worden geen voorrijdkosten berekend. Kijk voor meer informatie op www.freshpc.nl of neem telefonisch contact op via 06 3451 5782.

Voor een bezoek aan FreshPC Computer Service Huissen is het handig eerst een afspraak te maken, omdat Henri regelmatig op klanten bezoek is.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs


NIJMEGEN - Zaterdag 7 maart is er een van de grootste kinderkleding- en speelgoedbeurzen in de regio, editie voorjaar/zomer. De beurs vindt plaats in De Klif, pijlpuntstraat 1 in Nijmegen Noord van 10.00-12.00 uur.


Er is een ruime keuze in kleding vanaf maat 86 (ook sport- en verkleedkleren), schoenen/laarzen, skeelers, (buiten)speelgoed, spelletjes, dvd's, boeken et cetera. "Neem genoeg kleingeld mee, er zijn geen pinmogelijkheden. Aan de kassa betaal je tien procent extra; de opbrengst van de beurs gaat naar onder andere basisschool De Oversteek en SBO De Windroos.

"Buggy's en wandelwagens mogen niet mee de zaal in, je kunt deze droog en veilig stallen in 'de kuil' naast het café. Ook grote tassen/shoppers mogen niet mee naar binnen. Je krijgt bij binnenkomst een tas van ons. Voor meer info zie kinderkledingbeursnijmegennoord.jouwweb.nl of op facebook: kinderkledingbeurs Nijmegen-Noord."

LoooXGood bij Tailor-Made-Dealer Home Garden Shop Gendt?

GENDT - Familiebedrijf Home Garden Shop in Gendt is een begrip in de regio Arnhem en Nijmegen. Al ruim 40 jaar zijn ze specialist op gebied van sanitair, tegels, natuursteen, haarden en installatie. Daarnaast zijn ze ook Tailor-Made Dealer! Lees je mee?


Op de koffie bij Patrick. We gingen op de koffie bij mede-eigenaar Patrick! Zijn passie voor de zaak is voelbaar zodra je binnenstapt. In de showroom vind je mooie, maar ook realistische opstellingen waarbij alles tot in de puntjes is verzorgd.

“Het leuke aan onze showroom is dat we echt een breed pakket aanbieden. Los van het sanitair hebben we zelfs haarden en een eigen marmerzagerij, waar natuursteen op maat wordt gemaakt”, vertelt Patrick trots. Je weet hier zeker dat elke zorg die samengaat met de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe badkamer, uit handen wordt genomen. Klanten hebben hier één aanspreekpunt en ze werken met een vast team van monteurs. Ideaal!


Prachtige LoooX combi in beeld

Bij Home Garden Shop vind je de complete LoooX-collectie, waaronder een stoere opstelling in een matzwarte kleur. Deze Tailor-Made-combinatie is van alle gemakken voorzien.

Home Garden Shop, Biezenkamp 2, Gendt; 0481 424341; info@homegardenshop.nl; www.homegardenshop.nl.

21 / 24

22 / 24

Lieve Finn, gefeliciteerd met zwemdiploma B, we zijn trots op je!

XXX papa en mama

Oh nee, de leukste buren van Huissen gaan ons verlaten! Waarom?

Veel plezier in Arnhem dan maar!

3 Maart word deze Princes alweer 1 jaar
Gefeliciteerd
Dikke kus
Opa & Oma Tractor
Jasper en Romy
Oma Peelen

Hiep hiep hoera!
Op 2 maart is Isabella 8 jaar geworden.
Felicitaties van oma uit Columbia en
opa en oma.

2 maart is de jongste eindelijk 50 geworden.
Gefeliciteerd namens, iedereen
En natuurlijk ook je grote vriendinnen,
Woezel, Bella en Tippo

Mijn lieve oma is 2 maart 75 jaar geworden !
Gefeliciteerd en heel veel knuffels
en een dikke kus van Lisa
Liefs Cees en Astrid

In december zwemdiploma A en nu
ook zwemdiploma B gehaald. Keano,
we zijn trots op jou! Van harte gefeliciteerd
van oma Annette en opa Dick.


(o)pa heeft z’n laatste km gereden.
Geniet van je pensioen , groetjes je vrouw,
kinderen en kleinkinderen

Deze man tikt de 40 an!
Gefeliciteerd Rob! Fijne dag!
Groetjes van ons.

Hoera, oma is jarig.
Gefeliciteerd!
Liefs van
Amber, Isabel, Xam,
Milou & Thijmen

Opa Piet
80 jaar!
Van harte gefeliciteerd!

Van 5 tot en met 11 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. Dit sterrenbeeld is de Florence Nightingale in de dierenriem. Ze zijn dan ook echt op hun plaats in de hulpverlening (sociaal werk) of in de medische beroepen. Van verpleging via psychiatrisch verpleegkundige tot en met arts/specialist. Ze hebben de neiging om hun eigen belangen opzij te zetten voor het grotere belang. Pas daarmee wel op want een burn-out ligt op de loer.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag sta je voor een keuze die je liever niet zou maken. Toch moet jij die knoop doorhakken. Het weekend begint op zaterdag met een vervelende sfeer. Dat daar een ruzie uit voort kan komen is denkbaar maar niet aan te raden. Maandag begin jij de nieuwe week moet goede moed.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Venus in jouw eigen sterrenbeeld. Dat geeft jou de behoefte aan rust in je leven, maar diezelfde dag wordt dat verstoord door een bazig type. Op zondag is die rust je ook al niet gegund. Iemand zet de verhoudingen op scherp en jij bent redelijk radeloos.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande zaterdag staat er een aantal klussen op jouw lijstje. Je hebt daarbij de neiging om dit af te raffelen. Niet doen, tweelingen. Werk het punt voor punt met de nodige zorg af. Zondag spreekt je gevoel jouw verstand tegen. Beslis nog even niets. Dinsdag is een positief keerpunt voor jou.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag en vrijdag sta je voor keuzes die je in eerste instantie met gemak maakt, maar daarna kom je min of meer in gewetensnood. Zondag tot en met dinsdag loopt alles heel voorspoedig en maak je grote vorderingen met bepaalde projecten. Woensdag ben je dan wel min of meer uitgeput.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag ben je minder hartelijk dan normaal. Maar dat heeft zo z’n redenen. Op zondag ben je even de weg kwijt. Je twijfelt aan alles wat je eerst omhelsde. Maandag heb je moeite met de vernieuwingsdrang van anderen. Het gaat je te hart. Op woensdag bepaal jij zelf het tempo van verandering.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande zaterdag ben jij heel erg kritisch, maar dan wel met een scherpe tong. Probeer die kritische neiging een beetje in te tomen, zodat je nog wat vrienden overhoudt. Vanaf aanstaande dinsdag merk je dat het ‘gewone’ leven weer op gang komt. Jij zet je schouders er weer onder!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Komende donderdag is er iemand die denkt dat ie voor jou beslissingen mag nemen. Maak die persoon vriendelijk, maar indringend tegelijk, duidelijk dat jij dit niet pikt. Aanstaande zondag maak je kennis met mensen die een totaal ander leven leiden dan jij. Interessant, maar ook een beetje eng.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag en vrijdag sta je min of meer met een mond vol tanden. Dat kan heel verlammend werken waardoor jij je onthand voelt. Aanstaande zaterdag probeert iemand jou uit de tent te lokken. Trap er niet in schorpioen! Maandag en dinsdag kun je lekker doorwerken en opschieten.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Komende donderdag verveel jij je min of meer. Ga geen dingen doen die absoluut niet noodzakelijk zijn. Tijdens het weekend komt er ook al niet zoveel uit jouw handen. Toch ben jij op maandag in een bovenste beste bui. En volgende week woensdag kom je helemaal op dreef met de jouw welbekende humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag doe je er goed aan om de gevoelens van de ander serieus te nemen. Als je dat doet zal dat heel erg op prijs gesteld worden. Tijdens het komende weekend ben jij vooral aan het ontspannen en geniet je van ‘kleine’ gesprekjes. Volgende week dinsdag merk je dat jouw zaakjes lekker opschieten.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een wat gespannen vrijdag (wat doet iedereen toch moeilijk!) kom jij op zaterdag helemaal tot jezelf. Op zondag laat jij duidelijk merken wat jouw smaak is. Wellicht een beetje afwijkend van de norm, maar wel duidelijk JOUW stijl. Op maandag verzet jij je tegen een autoritair iemand.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
In het komende weekend, maar vooral op zondag, geniet jij van de aandacht die jij krijgt. Er is wel iemand die daar een tikje jaloers op is, maar laat dat jouw pret niet drukken. Je voelt je eindelijk gezien. Volgende week woensdag zit jij ook al zo lekker in je vel en kun je de wereld aan!

Roparun team-031 Lingewaard in De BuitenpoortFeest mee tegen kanker op de Roparty

Top 2000 live band speelt op 14 maart Roparty. (foto: archief: top 2000 band)

LINGEWAARD - Hoe moet of zal je leven zijn met kanker in je lichaam? Een bezorgd, onrustig, beangstigend leven of helemaal geen leven meer?


Roparun team-031 Lingewaard wil voor de mensen met kanker iets doen. Het team wil dat het leven voor die mensen een beetje kleur krijgt. Anders gezegd: “Team-031 wil voor mensen met kanker de kwaliteit van leven verbeteren.” Om voor dat doel geld bijeen te krijgen, organiseert het Roparun-team Lingewaard de Roparty in zaal De Buitenpoort in Huissen op 14 maart.

De Roparty in De Buitenpoort Huissen begint om 20.30 uur. De entree is tien euro inclusief gratis welkomstdrankje en hapje. De live muziek wordt door Top 2000 live band Doornenburg verzorgd. Een van de leden van de band (Patrick Jansen) is ook actief deelnemer in team031 Lingewaard. De band speelt een breed scala aan pop-nummers vanaf de jaren '70 tot heden. Onder andere van U2, Abba, Elton John, Bryan Adams, 10CC, Kensington. Noem het en ze spelen het. Puur live muziek, zoals muziek bedoeld is.


Opbrengst voor Roparun

De opbrengst van deze Roparty is voor Roparun-team 031 Lingewaard. "Kom naar de Roparty, heb plezier en bezorg daardoor mensen met kanker ook wat plezier in hun leven." Verkoopadressen voor kaartjes: cafetaria Braulio Angeren, Bloggerfields kleding Huissen en op 14 maart aan de kassa Buitenpoort.

Stine Jensen & Frank Meester geven opvoedtips in ‘Het Opvoedcircus’

BEMMEL - Zaterdagavond 14 maart valt er wat te lachen en te leren, want Stine Jensen en Frank Meester verzorgen een cabaretvoorstelling over opvoeden in de Theaterkerk.


Er zijn vast van die dagen dat je verlangt naar de tijd dat er slechts één opvoedbijbel was, die van Dr. Spock. Nu het wemelt van de opvoedadviezen, dringt de vraag zich op: wanneer doe je het goed als ouder? Hoe doe je dat, opvoeden? Talloze boeken en opvoedgoeroes schetsen een spookbeeld, dus hoog tijd om de denkbeelden van verschillende filosofen eens tegen het licht te houden!

Met humor en zelfspot banen de filosofen Stine Jensen (gescheiden en moeder, daarnaast filosoof, schrijver en programmamaker bij omroep Human), u kent haar wellicht via het programma ‘ Wie is de mol’ en Frank Meester (getrouwd en vader, filosoof, publicist en musicus) zich in deze wervelende theatershow een weg door het opvoeddoolhof. Zij nemen oude en nieuwe denkers mee, van Rousseau en Kant tot De Beauvoir.

Zin om er even helemaal uit te zijn, weg van de handenbindertjes, de eindeloos schermkijkende pubers? Kom dan naar Het opvoedcircus!

Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 18,50 euro per stuk (inclusief consumptie) en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Carnavalsonderscheiding voor Gudo Peters

Gudo en Dorien Peters. (foto: www.carnavaldoornenburg.nl)

DOORNENBURG - Op zaterdag 22 februari is Gudo Peters onderscheiden met de Orde van de Vlinder. Gudo ontving de onderscheiding uit handen van de burgemeester van de gemeente Lingewaard, Josan Meijers.


Deze gemeentelijke carnavalsonderscheiding kwam hem toe vanwege zijn inzet voor de voortzetting van de carnavalsactiviteiten in Doornenburg. Samen met anderen heeft hij er voor gezorgd dat de carnavalsoptocht en de matinee jaarlijks georganiseerd bleven worden. Mede op zijn initiatief werd de optocht verplaatst naar de zaterdag en dat bleek een goede beslissing te zijn geweest. Sindsdien nemen het aantal deelnemers aan de optocht en de publieke belangstelling langs de kant van de weg en tijdens de feesten steeds meer toe. Als één van de weinige optochten in de gemeente Lingewaard ging die van Doornenburg wél door.

De organisatie kijkt terug op een mooie optocht met dit jaar weer meer deelnemers. De wagen van CV Abnormaal met het thema over het gemeentehuis ging er met de eerste prijs van door. Overige uitslagen van de optocht staan op www.carnavaldoornenburg.nl en op facebook Carnaval in Doornenburg.