GN Lingewaard

6 december 2017

GN Lingewaard 6 december 2017


Kerstmarkt Bemmel weer groots spektakel

BEMMEL - De Kerstmarkt in Bemmel, die zondag van 11.00 - 17.00 uur wordt gehouden in en rond het centrum, belooft ook dit jaar weer groots te worden. Met een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten is het een aanrader voor jong en oud!

Traditionele Kerstmarkt en Koopzondag. Op deze koopzondag, waarbij natuurlijk de winkels geopend zijn, verwachten we in het centrum van Bemmel weer circa honderd kramen van particulieren, bedrijven en hobbyisten. Ook is er muziek en zullen vanaf 12.00 uur zeven verschillende koren op de Promenade liederen in kerstsfeer ten gehore brengen.

Proeverij, Kinderplein en Wensboom. Op de markt wordt voor de vierde keer de Proeverij gehouden. Op de parkeerplaats voor AH komt voor het tweede jaar een kinderplein, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Ook kunnen de kinderen van deelnemende scholen weer hun kerstwens kenbaar maken bij de wensboom op de Markt. Een aantal daarvan zal na selectie zeker in vervulling gaan.

Kunst in het Kasteel. Het Kasteel de Kinkelenburg zal zaterdag 09 en zondag 10 december van 11.00 - 17.00 uur volledig in het teken staan van kunst. 14 kunstenaars uit het hele land exposeren met een zeer gevarieerd aanbod aan kunstwerken.

Naast de winkels zijn ook de horecagelegenheden geopend en is er voldoende gratis parkeergelegenheid. De kerstmarktorganisatie is alle sponsoren dankbaar voor hun ondersteuning en daarnaast ook de vrijwilligers voor hun inzet. Zij maken met elkaar een evenement van deze omvang mogelijk. De kerstmarkt 2017 mag u beslist niet missen. De ondernemers van Bemmel heten u van harte welkom.

Huissen bij Kaarslicht

Foto: Dave Zuuring

HUISSEN - Het centrum van Huissen wordt deze week omgetoverd in een sfeervol en feestelijk verlicht centrum. Schitterende lampjes verlichten de winkelstraten, zodat er een optimale kerstsfeer heerst in de feestmaand december, maar om te beginnen tijdens Huissen bij Kaarslicht op 9 december.

Het centrum van Huissen wordt hartverwarmend verlicht met lampjes en kaarsjes. Er zijn ruim 75 kramen waar winterse spulletjes en lekkernijen worden verkocht. Bezoekers genieten van een programma vol gezelligheid met diverse koren en de Engeltjes van Kindertheater Kleine Kees op 5 verschillende plekken en Koor Ap/Art op het hoofdpodium. Er klinkt muziek en de dansvoorstelling 'Christmas Crackers' door Balletschool Huissen in de 'Raadhuisetalage' onderstreept de kerstsfeer. Uiteraard kun je ook volop genieten van lekker eten en drinken. Traditiegetrouw is ook de levende kerststal er weer, al staat deze dit jaar op een andere plek, namelijk het raadhuisplein.

Zaterdag overdag zijn de winkels in Huissen al open. Een bezoek aan Huissen bij kaarslicht is daarom prima te combineren met een dagje kerstshoppen vooraf. Na een heerlijke lunch of diner in één van de horecagelegenheden is het tijd voor een bezoek aan de sfeervolle kerstmarkt. De straatverlichting in het centrum blijft uit. Om 16.00 uur gaan de kaarsen en sfeerverlichting aan en opent Theo Janssen, Wethouder Gemeente Lingewaard, officieel Huissen bij Kaarslicht. Het evenement duurt tot 21.00 uur.

Huissen bij Kaarslicht vormt de aftrap van een maand vol sfeer en gezelligheid. Zo zijn er extra koopavonden en zijn de meeste winkels in December elke zondag open. Ook is er het Winter Wonder Weekend op 16 en 17 december waar van alles te beleven is; Huissen dé plek om te shoppen, eten & drinken en voor gezelligheid.

Afscheid Cor Janssen tijdens Sasa-kaarttoernooi

Afscheid Cor Janssen. Foto: Jaap Stienstra

ANGEREN - Het vierde en laatste Sasa-kaarttoernooi van 2017 werd gehouden op zaterdag 25 november. De uitslag:

Jokeren:        

1e. Riek Polman 94 punten.

2e. Riet Pelkman 98 punten.

3e. Janny Walsum 98 punten.

4e. Truus Jansen 102 punten.

5e. Giny Reymers 109 punten.

6e. Lies Lentjes 114 punten.

Klaverjassen:

1e. Ellen Roestenburg 10.039 punten.

2e. Jo Polman 10.005 punten.

3e. Theo Jansen 9.830 punten.

4e. Theo Maassen 9.687 punten.

5e. Theo Bloem 9.589 punten.

6e. Wim Polman 9.547 punten.

Bridgen:

1e. Be en Lenie Janssen 142 punten. 63,4 % 1e prijs.

2e. Riet en Geert Rikken 137 punten. 61,2 %.

3e. Riet v.d. Velde en Sjoukje Veldkamp 120 punten. 53,6 %.

4e. Piet en Truus Boeijen 120 punten. 53,6 %.

5e. Willimien Hendriks en Frank Pinta 110 punten. 49,1 % 2e prijs.

6e. Jacques en Truus Hoogveld 109 punten. 48,7 %.

7e. Dinie Rouw en Anton Rouwhorst 106 punten. 47,3%.

8e. Thea Beusker en Toos Spoelt 100 punten. 44,6 %.

9e. Theo en Bep Leijser 93 punten. 41,5 %. 3e prijs.

10e. Daatje Meijer en Joke Kruip 83 punten. 37,1 %.

Na afloop werd Cor Janssen in het zonnetje gezet. Jarenlang was hij een van de organisatoren van de kaarttoernooien. De voorzitter bedankte hem voor zijn vele goede werk en wenste hem en zijn vrouw het beste voor de toekomst. Zijn werk wordt overgenomen door mevrouw Bertha de Wild, die we hierbij veel succes wensen.

Na het slotwoord van Corry Wijlhuizen, de voorzitter van Sasa, werden de winnende lotnummers van de verloting getrokken en volgde de prijsuitreiking. De deelnemers en de organisatie kunnen terugzien op een geslaagd toernooi.

Hutaf 1 boekt verrassende overwinning

HUISSEN - Zowel Hutaf 1 als Hutaf 2 traden afgelopen zaterdag aan tegen een team van De Treffers ’70 uit Klazienaveen. Ondanks het verschil op de ranglijst in Drents voordeel en het feit dat Sam ten Westend inviel bij Hutaf 1, boekte het vlaggenschip van Hutaf een duidelijke overwinning.

Mats Janssen, Joeri van Ekeren en Sam ten Westenend wonnen ieder twee wedstrijden ook het dubbel werd gewonnen waardoor de eindstand op 7-3 kwam te staan.

Hutaf 2 beleefde een lastiger middag. Na een gelijkopgaand begin waarin invaller Jesper van Zanten een wedstrijd won en ook het dubbel werd binnengesleept vielen de rest van de wedstrijden allemaal in het voordeel van de tegenstanders uit. Hoewel de onderlinge verschillen vaak klein waren was de nederlaag met 8-2 groot. Vaste krachten Jaimie Brans en Matthijs van Hilten wisten beide geen punten te pakken.

In de tweede klasse boekte Hutaf 5 een knappe 6-4 overwinning op de Treffers 4 uit Arnhem. Toine Teunissen had hier met drie winstpartijen een belangrijk aandeel in. Ook teamgenoten Isa van Ekeren en Duco van Leeuwen wisten respectievelijk twee en één wedstrijden uit het vuur te slepen.

Recreatieondernemers vertellen gasten over bijzondere plekjes in Gelders rivierengebied

LINGEWAARD - Op donderdag 23 november gingen horeca- en recreatieondernemers uit de gemeente Lingewaard op veldexcursie om de bijzondere plekjes in het Gelderse rivierengebied te ontdekken.

De ondernemers maakten onder andere een wandeling in park Lingezegen en in het ruige natuurgebied Klompenwaard. Ook maakten de ondernemers een boottocht over het Pannerdensch Kanaal en de Waal. Zo hebben de ondernemers zelf de mooiste natuurplekjes langs de rivieren ontdekt. Deze ervaringen kunnen ze op hun beurt als gastheer of -vrouw delen met hun gasten. Het delen van deze ervaringen en verhalen zorgt voor een unieke ervaring bij bezoekers, versterkt het imago van het gebied, stimuleert draagvlak voor het behoud van het landschap en draagt bij aan de profilering van de onderneming.

De veldexcursie was de laatste bijeenkomst in een reeks van vier bijeenkomsten, waarbij horeca- en recreatieondernemers worden opgeleid tot IVN Gastheer van ­­het Landschap. Ze hebben onder andere kennis opgedaan over de ontstaansgeschiedenis van het landschap, de bijzondere karakteriseren van de uiterwaarden, de kenmerkende flora en fauna en de unieke cultuurhistorie van het gebied. Zodoende zijn de horeca- en recreatieondernemers toegerust om de belangrijkste informatie over het landschap en de natuur door te geven aan hun gasten en zorgen ze er gezamenlijk voor dat de verhalen van de regio worden verteld. Wethouder Theo Janssen reikte de bijbehorende certificaten en gevelbordjes uit aan de ondernemers. "Ik moedig jullie aan om deze nieuwe kennis en ervaringen door te vertellen aan de bezoekers van onze regio."

Met het programma IVN Gastheer van het Landschap leren de deelnemers niet alleen het gebied, maar ook elkaar beter kennen. "Ik sta te trappelen om de door ons bedachte arrangement samen verder uit te werken", vertelt een enthousiaste deelneemster.

Het IVN Gastheer van het Landschapprogramma wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland, gemeente Lingewaard en Rabobank Overbetuwe.

Kerstconcert op kasteel Doornenburg

Elke Jansen dirigent koor. Foto: eigendom Elke Jansen Foto: eigendom Elke Jansen

DOORNENBURG - Vocal Virus Project presenteert: 'Castle christmas', een uniek kerstconcert in de ridderzaal van kasteel Doornenburg. Er is zondag 17 december een extra concert toegevoegd!

Vocal Virus Project bestaat uit ambitieuze projectzangers uit Arnhem en omgeving, die onder leiding van Elke Jansen toe werken naar bijzondere optredens op bijzondere locaties. De diversiteit van de koorzangers komt bij Castle Christmas optimaal naar voren in de verschillende bezettingen (solo, kwartetten, koorstukken) en muziekstijlen (klassiek, jazz, pop en wereldmuziek). Op het programma staan originele, catchy kerstnummers, van aanstekelijk groovy tot kippenvel close harmony, a capella en met pianobegeleiding.

Ter afsluiting zingen we met z’n allen nog een paar smeuïge kerstklassiekers. Als dat geen sprookjeskerst wordt... Zondag 17 december zijn er twee concerten: 11.30 uur (inloop vanaf 11 uur) en 15:45 uur (inloop vanaf 15:25 uur).

Entree: 12,50 / 7,50 (t/m 12 jr.); voorverkoop 11,- / 6,- (t/m 12 jr.) inclusief koffie/thee. Reserveren: info@vocalvibes.nl (Elke Jansen) of cultuur@kasteeldoornenburg.nl en 06 10395449.

Advent bij Dames Platform Huissen

HUISSEN - Dinsdag 12 december heet het Dames Platform Huissen (DPH) een ieder welkom. Op deze advent avond luistert men in de kerstsfeer naar de Midwienterhoornbloazers, een vereniging uit Epe onder leiding van Ben Jonkers .

Een midwinterhoorn is een houten hoorn, die gemaakt is van een berk, els of wilgenboom. De hoorn is tussen de 120 cm en 150 cm lang. Het is echter geen muziekinstrument maar een boodschap/signaal gerei en heeft alles te maken met de advent en met kerstmis t/m de komst van de drie koningen. Hoe en waarom dit zo is kunt u te weten komen op deze mooie avond.
De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

Opbrengst Alzheimercollecte in Gendt

GENDT - De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Gendt in de week van 6 - 11 november 2.235 euro opgebracht. De organisatie is hiervoor alle gevers en collectanten dankbaar.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.

"Wilt u in 2018 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Nederland is hier blij mee. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij: Marja Braam ,coördinator Gendt. E-mail adres : rodenb@planet.nl."

KerstRun en Kerstmarkt Doornenburg

DOORNENBURG - Dit jaar is er weer een gezellige kerstmarkt in Doornenburg die wordt gehouden op zondag 10 december van 12-17 uur. De kerstmarkt is dit jaar op het dorpsplein midden in het dorp waar ook de start en finisch is van de KerstRun.

In de Sint-Martinuskerk is er een kerststallenexpositie met kerststallen vanuit de hele wereld. "We gaan er een gezellige dag van maken in kerstsfeer onder het genot van een hapje en een drankje. Uiteraard mag muziek niet ontbreken en tevens is er live muziek in kerstsfeer. Onze kerstman is ook aanwezig met wat lekkers voor de kinderen, kom je ook je kleurplaat inleveren en kans maken op een leuke prijs!"

Tijdens deze kerstmarkt zal Sportdorp Doornenburg een KerstRun organiseren. "Toon je sportieve kanten en doe mee! Aanmelden kan nog steeds, ga naar www.sportdorpdoornenburg.nl, voor verder informatie."

Advent in Ressen

Kerk Ressen Advent. Foto: Wilma Hartogsveld

RESSEN - Advent, tijd om stil te staan bij het verlangen dat aanwezig is op de bodem van onze ziel. Een verlangen naar heelheid, naar verbinding en naar licht en warmte in de donkerste periode van het jaar in een soms koude wereld.

In het prachtige middeleeuwse kerkje van Ressen (Kerkenhofstraat 3) zijn er diverse mogelijkheden om daar in deze periode tijd en aandacht voor te nemen. Bijvoorbeeld tijdens adventsmeditaties die door Pleisterplaats Ressen van 4 tot en met 22 december op werkdagen van 9:00 tot 9:15 uur worden gehouden. Er is een afwisseling van stilte, meditatieve muziek, gebed, inspirerende teksten en een zegenbede. Iedereen is welkom om een keer (of vaker) deel te nemen.

Op vrijdagavond 15 december is het vanaf 20:30 uur genieten van een Festival of Nine Lessons and Carols met medewerking van Kamerkoor En Suite onder leiding van Vivien Moffat met organist Hans Spierings. Prachtige veelal Engelstalige muziek die in de kerk van Ressen wel heel mooi tot zijn recht komt, gecombineerd met teksten die al de sfeer van Kerst ademen.

Op zondagavond 17 december is er een bijzondere Pleisterplaatsviering in de adventssfeer. Prachtig om voor in de kerk bij kaarslicht stil te zijn, te luisteren naar meditatieve muziek en inspirerende teksten uit de traditie rondom ons verlangen naar de komst van licht. Er worden liederen gezonden uit onder andere de traditie van Taize en Iona. De viering begint om 19:30 uur, duurt ongeveer drie kwartier en na afloop is er koffie/thee en ontmoeting in de Kosterij.

Meer informatie over alle mogelijkheden om advent te vieren in de Vierplek staat op www.4-plek.nl.

Louis Widmer: dermatologische huidverzorging uit Zwitserland bij Van Appeldoorn

BEMMEL - Al meer dan vijftig jaar specialiseert Louis Widmer zich in de verzorging van de huid. De dermatologische huidverzorgingsproducten worden in nauwe samenwerking met dermatologen en volgens de laatste ontwikkelingen in de dermatologie ontwikkeld.

De productie vindt plaats conform de richtlijnen voor farmaceutische producten (GMP-productie standaard). Dit verklaart waarom de producten zo goed door de huid verdragen worden. De huidverzorgingsproducten onderscheiden zich door een doeltreffende werking en een uitstekende en een fijne textuur. De meeste producten zijn zowel licht geparfumeerd als 100 procent ongeparfumeerd verkrijgbaar.

Louis Widmer biedt een breed assortiment aan kwalitatief hoogwaardige huidverzorgingsproducten voor de gezonde en aangedane huid en is uitsluitend te verkrijgen in erkende, gespecialiseerde verkooppunten. Louis Widmer staat er immers op dat haar klanten deskundig advies krijgen bij hun keuze van producten die op het huidtype zijn afgestemd.

Zaterdag 9 december kunt u bij de DIO-drogisterij Van Appeldoorn in Bemmel terecht voor een huidanalyse op maat. Heeft u problemen met de huid, een zeer droge huid of heb je te maken met puistjes en acné, maak dan snel een afspraak en kijk samen met de specialist welk product het beste bij u huidtype past.

Bij DIO-drogisterij Van Appeldoorn in Bemmel. Bel voor een geheel vrijblijvende afspraak naar: 0481 450267.        

Moderne kunst in kasteel

BEMMEL - De kunstexpositie in Kasteel De Kinkelenburg vindt plaats op zaterdag 9 december én zondag 10 december. Het kasteel is van 11.00 – 17.00 uur opengesteld voor het publiek. Veertien kunstenaars tonen hun nieuwste werk.

"Laat u verrassen door de verscheidenheid van de kunstwerken. De werken brengen zowel de schoonheid van kunst in beeld, als de eigenheid en de ziel van de maker. Naast schilderijen, sieraden, fotografie en lichtsculpturen vindt u bij ons beelden in diverse materialen en technieken: keramiek, glas, brons en steen."

De heer Louis du Pré (voorzitter Ondernemers Vereniging Bemmel) opent zaterdag 9 december, om 15.00 uur, de expositie met een welkomsttoespraak. De gasten kunnen genieten van singer/songwriter Kris van Son. Kasteel De Kinkelenburg staat aan de Kinkelenburglaan 1, Bemmel. (www.expo-kinkelenburg.nl)

Uitslag loterij Kort Oisterwyck

DOORNENBURG - De prijzen van de loterij Kort Oisterwyck zijn gevallen op de volgende nummers:

2542; 0966; 0939; 3155; 1851; 2207; 0646; 2973; 1252; 3234; 1567; 1127; 0350; 2005; 2179.

Prijzen zijn af te halen op woensdagavond vanaf 19.30 uur bij s.v. Kort Oisterwyck, Pannerdenseweg 47 in Doornenburg. Voor inlichtingen: 0481 421634.

Opbrengst Alzheimercollecte in Gendt

Opbrengst Alzheimercollecte in Gendt

GENDT - De collecte van Alzheimer Nederland heeft in Gendt in de week van 6 - 11 november 2.235 euro opgebracht. De organisatie is hiervoor alle gevers en collectanten dankbaar.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden.

"Wilt u in 2018 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Nederland is hier blij mee. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of bij: Marja Braam ,coördinator Gendt. E-mail adres : rodenb@planet.nl."

VluchtelingenWerk Lingewaard zoekt vrijwilligers

Vrijwilliger en vluchteling Foto: Goedele Monnens) Foto: Goedele Monnens

LINGEWAARD - In iedere gemeente in Nederland wonen vluchtelingen. Het gaat om mensen die vanwege oorlog of vervolging hun familie, vrienden en bezit moesten achterlaten. Na een periode van onzekerheid hebben zij een verblijfsvergunning gekregen en mogen zij zich in een stad of dorp vestigen, ook in Lingewaard.

VluchtelingenWerk helpt hen op weg in de eerste periode en zoekt hiervoor vrijwilligers: maatschappelijk begeleiders, administratief vrijwilligers en medewerkers vluchtverhaalanalyse.

Maatschappelijk begeleider
Als maatschappelijk begeleider maakt u cliënten wegwijs in de buurt en regelt u zaken als uitkeringen, verzekeringen, huis- en tandarts en onderwijs. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week.

Medewerkers Vluchtverhaalanalyse
De medewerker vluchtverhaalanalyse bespreekt met de cliënt de sterke en zwakke punten van zijn asielrelaas en de (mogelijke) gevolgen hiervan voor de uitkomst van de asielprocedure. Ook wordt een actieplan opgesteld en wordt aanvullende informatie verzameld die van belang kan zijn voor de zaak van de cliënt. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week.

Administratief vrijwilliger
U bent als vrijwilliger medeverantwoordelijk voor de administratieve verwerking van cliënt- en vrijwilligersgegevens van de locatie. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week, op maandag, dinsdag of donderdag.

Interesse? Neem dan voor meer informatie contact op met teamleider Anita Cichecka, via acichecka@vluchtelingenwerk.nl
U kunt ook meer informatie vinden op onze website: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vacatures.

UDI met klarinetten-sideshow in Theaterkerk met kerstmarkt

Arnhems KLarinettenkoor. Foto: Ton Heuvelmans Foto: Ton Heuvelmans

BEMMEL - Tijdens de kerstmarkt zondag 10 december in het Bemmelse centrum vindt er een soort sideshow plaats in de Theaterkerk. Na het bijzondere, succesvolle en twee avonden uitverkochte '100% in de zevende hemel', is muziekvereniging UDI al weer toe aan haar volgende concert.

Op deze zondagmiddag gaat UDI optreden met het Arnhems Klarinettenkoor (AKK). Dit is een bijzonder orkest, dat bijzonder weinig zingt, maar daarentegen alle bestaande klarinetten in één orkest verenigt. Van de piepkleine superhoge esklarinet tot de bijna subsone tonen van de manshoge contrabasklarinet: alles wordt in stelling gebracht om zeer gevarieerde muziek voor het voetlicht te brengen. Van Mozart tot Klezmer; van klassiek tot speels en lichtvoetig.

UDI zal zich na de spetterende show van '100%' van een wat meer ingetogen kant laten zien. Ook hier is variatie de rode draad, met daarbij een knipoog naar de naderende kerst. De twee orkesten zullen afzonderlijk spelen, maar ook enkele werken samen uitvoeren.

Wanneer u zondag op tijd begonnen bent op de kerstmarkt en de knoken al beginnen te krommen van de kou, is een zijsprong naar de lekker verwarmde Theaterkerk een aanrader om weer bij te komen bij prachtmuziek en een drankje in de gezellige foyer. Om 15.00 uur start het kerstconcert. Entree bedraagt vijf euro en als u ter plekke 'Vriend van UDI' wordt, mag u er voor niks in!

Supermooie opbrengst statiegeldactie Alzheimer

BEMMEL - Naast dat er voor Alzheimer Nederland een prachtig bedrag van 3.994,03 euro is opgehaald door alle collectanten in Bemmel, heeft ook de Jumbo in Bemmel een flinke bijdrage geleverd.

Klanten van de Jumbo konden in oktober en november hun statiegeldbonnetje doneren aan Alzheimer Nederland. Dat heeft 298,40 euro opgebracht. "We zijn Jumbo Scheperkamp in Bemmel enorm dankbaar!", aldus Bianca van Brandenburg, coördinator collecte in Bemmel, namens Alzheimer Nederland.

Laatste kans: nog enkele kaarten Herenzitting Huissen Event in Buitenpoort met entertainment voor alleen mannen bijna uitverkocht

Naast zang, dans, humor uiteraard ook erotiek op de Herenzitting Huissen, alleen voor mannen. Zondag 17 december in De Buitenpoort. (foto: Benno Arends)

HUISSEN – Het is een kleine traditie medio december. De Herenzitting Huissen in De Buitenpoort. Een evenement met entertainment voor alleen mannen (uit Lingewaard). Op zondag 17 december. Het event is bijna uitverkocht, de laatste vooraf niet-gereserveerde kaarten gaan nu in de verkoop.

Ook een kleine traditie bij de Herenzitting, het evenement raakt altijd uitverkocht. En wel door de trouwe bezoekers, die iedere jaar ook als eerste de kans krijgen om ver vooraf (en voor een goedkoper tarief) de tickets te reserveren. De nog overgebleven entreebewijzen gaan dan in de publieke verkoop. Al is dat maar een klein aantal, zo'n 25. Wie dus ook bij dit selecte gezelschap, maar vooral bij het niet te missen evenement wil zijn, bestelt snel het gewenste aantal kaarten voor zijn vriendengroep of sportploeg (à 30 euro) via: info@debuitenpoort.nl.

Het thema is dit jaar: Hearts are Trump, ofwel hartentroef. Want de wereld(leider) kan wel wat hartelijkheid en liefde gebruiken. Mannen worden in pak en met strop of strik verwacht inclusief decoratieve knipoog naar het thema.

Vrouwen

De Herenzitting Huissen is overigens alweer toe aan z'n vierde editie. Dit evenement voor alleen mannen (vrouwen worden na afloop oogluikend toegestaan, eigenlijk alleen om de mannen weer veilig thuis te brengen of als de dames heel gezellig zijn, mogen ze wel blijven voor een drankje ;-) kent een even divers als wervelend entertainment-programma.

Om de verrassing in stand te houden wordt het programma vooraf niet bekend gemaakt. Wel is het een enerverende mix van muziek, humor, zang, dans en erotiek en natuurlijk voldoende natjes en droogjes voor de, échte, mannen. Zondag 17 december vanaf 11.00 uur in De Buitenpoort in Huissen.

Jaarlijkse kerstmarkt Liduina en De Lingehof

jaarlijkse kerstmarkt Liduina en De Lingehof Foto: nvt

BEMMEL - Op 15 december wordt de jaarlijkse kerstmarkt gehouden van RijnWaal Zorggroep, locatie Liduina en Zinzia, locatie De Lingehof.

De kerstmarkt is een gezamenlijk initiatief van de twee organisaties en wordt gehouden in het woon-zorgcomplex aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. De kerstmarkt is geopend van 14.00 uur tot 18.00 uur.

De kerstmarkt telt ongeveer vijfentwintig tafels met een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaartjes, kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein en andere lekkernijen? Er live muziek en natuurlijk is de kerstman aanwezig!

Supermooie opbrengst statiegeldactie Alzheimer

BEMMEL - Naast dat er voor Alzheimer Nederland een prachtig bedrag van 3.994,03 euro is opgehaald door alle collectanten in Bemmel, heeft ook de Jumbo in Bemmel een flinke bijdrage geleverd.

Klanten van de Jumbo konden in oktober en november hun statiegeldbonnetje doneren aan Alzheimer Nederland. Dat heeft 298,40 euro opgebracht. "We zijn Jumbo Scheperkamp in Bemmel enorm dankbaar!", aldus Bianca van Brandenburg, coördinator collecte in Bemmel, namens Alzheimer Nederland.

Op zoek naar leuke bijbaan?

LINGEWAARD - Willems Verspreidingen is verantwoordelijk voor de verspreiding van Hét Gemeente Nieuws in onder andere de gemeente Lingewaard. Wij zijn op dit moment op zoek naar enthousiaste bezorgers die voor ons de krant en de daarbij behorende folders wilt bezorgen.

Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan en heb jij op de dinsdag of woensdag tijd om te bezorgen, dan zijn wij op zoek naar jou. Of je nu 13 jaar jong bent of 65 jaar geweest, je bent van harte welkom!

Heb jij interesse, ga dan naar onze website www.willemsverspreidingen.nl en meld je aan!

Kerst Bingo Huissen Zand

HUISSEN - Op woensdag 13 december aanstaande organiseert wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een bingo avond met prachtige prijzen. Onze bingo avonden worden altijd goed bezocht en zijn erg gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de van Wijkstraat en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat u vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor € 11,50. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor € 1,50 , extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten € 2,50.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen

Column

Stiekem

Met 64 jaar zou ik bijna een pensionado zijn. Nu mag ik als werkende opa, met steunkousen, bloedverdunners en groot licht bij het krant lezen de kost verdienen tot 24 november 2019. Tot dan ben ik financieel genoodzaakt om elke week een stukje tikken. Elke week een onderwerp. Elke week het politieke theater van Lingewaard. Elke week stuur ik een stukje naar deze krant. Elke maand stuurt mijn geliefde de factuur naar de krant.

Maar het gaat niet alleen om inkomsten. Ik las een stelling van Confucius, de Chinese denker en sociaal filosoof uit het oude China. Kies een baan waar je van houdt en je hoeft nooit meer een dag in je leven te werken. Met die gedachte fietst deze werkende opa naar het wekelijke persuurtje van het college. En daar zit je dan. Voor mijn werk. In de kamer waar het college vergadert. De rolgordijnen zijn dicht. Geen pottenkijkers vanuit de gang. Dit is de Kamer Stiekem, zegt wethouder Sluiter. Kennelijk als grap bedoeld. Hij verwijst naar de Commissie Stiekem van de Tweede Kamer die belast is met de controle op de Nederlandse geheime diensten. De commissie vergadert onder strikte geheimhouding. Niets lekt uit. Niets mág er uitlekken. Grapjas Sluiter is op dreef. Hij prijst zichzelf om zijn daadkracht over toekomstige woningbouwplannen. Voor mijn nieuwsartikel in deze krant over bouwplannen in Doornenburg noteer ik relevante informatie. Sluiter is tijdens verkiezingen lijsttrekker voor Lokaal Belang Lingewaard. De wethouder oogt onzeker en werkt nu al aan een gunstige verkiezingsuitslag. Hij moet langer de broek ophouden dan ik. Het gaat om behoud van zijn baan. Tijdens het persuurtje geeft wethouder Sluiter de oppositie van repliek die hem als wethouder heeft aangevallen om zijn zwakke beleid over woningbouw. Ik leg mijn pen neer. Uit de Kamer Stiekem wordt niet gelekt. Zeker niet voor een wethouder. Ik kijk Sluiter aan en denk stiekem aan mijn stukje. Ik hoef hiervoor niet te werken.
Sjaak

Kerst Ouderen Doornenburg

DOORNENBURG - Stichting Ouderen Doornenburg organiseert voor alle senioren uit Doornenburg de jaarlijkse kerstviering op dinsdag 12 december van 14.00 tot 17.30 uur in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg.

Het zangduo Bert en Belinda zorgt voor de muzikale invulling. De eigen bijdrage bedraagt 10,00 euro per persoon. Daarvoor krijgt de bezoeker koffie, enkele consumpties en ter afsluiting een heerlijke soep/broodmaaltijd.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 8 december bij: Lydia Balk, Kerkstraat 7 L (0481 421582) en bij Bud Joosten, Pannerdenseweg 35 (06 30069770). Vervoer kan worden aangegeven.

Kerst Bingo Huissen Zand

Kerst Bingo Huissen Zand

HUISSEN - Op woensdag 13 december aanstaande organiseert wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingo avond met prachtige prijzen. Onze bingo avonden worden altijd goed bezocht en zijn erg gezellig.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de van Wijkstraat en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat u vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor € 11,50. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor € 1,50 , extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten € 2,50.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen

Betuwenaren in het Buitenland (5) Gendtenaar Bas 'Sebastian' Janssen sticht gezin in Groot-Brittannië 'Britten zijn lekker onpraktisch en excentriek'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Bas Janssen die van Gendt naar Schotland verhuisde en later met vrouw en kinderen neerstreek in het Engelse Reading.

Tekst: Hans Schmeinck

Reading ligt links van Londen. Bij die plaats vond 329 jaar geleden het beslissende treffen plaats tussen de troepen van koning Jacobus II en die van zijn schoonzoon Willem III van Oranje. Door de overwinning van Oranje in 1688 lag Londen voor hem open. Al wachtte hij nog tien dagen in Reading, totdat de koning vertrokken was.

Vorig jaar kreeg de stad nóg een oranje kleurtje, Jaap Stam werd er trainer van de plaatselijke trots en promoveerde in zijn eerste seizoen op een haar na naar de Premier League. Al sinds 2003 is Reading Nederlands getint, of beter gezegd: Gendts. En dat komt door Bas/Sebastiaan Janssen (55). Die overigens al in 1989 naar de 'overkant'. Woonde en werkte eerst in Schotland, trouwde daar ook (in 1995) met Mary.

Het stel stichtte een gezin met drie kinderen: Tim (20), David (18) en Emma (15). ,,Tim studeert civiele techniek aan de universiteit van Plymouth, 3e jaars. David is eerstejaars student PPE -Politics, Phylosophy & Economics- aan de universiteit van Brighton. En Emma zit op de middelbare school in jaar 11.''

Waarom vertrok hij in 1989 eigenlijk naar Groot-Brittannië? ,,Omdat ik de Engelse taal en humor altijd al fascinerend vond. Mijn plan was om een zes maanden sabbatical te doen. Dat is duidelijk ietsje langer geworden.''

Janssen is weg van de Britten: ,,Ze zijn heerlijk onpraktisch en excentriek. Wat er beter kan? Alles kan altijd beter, maar het leven is goed hier. Ik blijf me altijd Nederlander voelen en daar ben ik ook trots op. Al moet ik wel zeggen dat Nederland in de 27 jaar dat ik weg ben, erg veranderd is. En misschien wel iets minder mijn land is geworden en Groot-Brittanië iets meer'', aldus 'Sebastian'.

,,De gemiddelde Nederlander komt over als veel director, soms zelfs brutaal en heeft naar mijn mening iets minder emphatie, inlevingsvermogen dan de gemiddelde Brit.'' De programme-manager van een financieel bedrijf in Newbury en Londen gaat maar een of twee keer per jaar naar Nederland. ,,De laatste keer een paar weken geleden omdat mijn ouders 60 jaar getrouwd zijn.''

Eenmaal op Gendtse grond maakte hij weer kennis met 'het knusse ons-kent-ons gevoel' ,,Daar heb ik de beste herinneringen aan. Ook aan spelen op straat met andere kinderen, de polder, de dijken, fietsen, et cetera. Alleen in het eerste jaar had ik heimwee. Of ik ooit terug zou willen keren weet je niet, ik heb geen plannen in die richting. Nederland blijft een heerlijk land waar alles goed geregeld is, gemiddeld beter dan in het United Kingdom.''

.

Onze mooie gemeente....

Foto: Joyce Derksen

DOORNENBURG - Dagelijks geniet ik van de natuur in onze mooie gemeente. Van zonsopkomsten tot zonsondergangen en alles daartussenin.

Ieder seizoen is wat mij betreft fotogeniek. De landschappen, de luchten alles wat groeit en bloeit. Zelfs als de dag grijs, nat en somber lijkt valt er in detail zoveel moois te zien. bIk wil gewoon laten zien hoe mooi wij wonen met zijn allen", aldus Joyce Derksen uit Doornenburg.

Epilepsie Café in Arnhem

ARNHEM - De Epilepsievereniging Nederland (EVN) verzorgt woensdag 10 januari haar eerste Epilepsie Café in Arnhem.

Het Epilepsie Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met epilepsie, partners, ouders van kinderen met epilepsie, familie en vrienden. Ook andere belangstellenden zijn welkom. Het doel van een Epilepsie Café is om in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek te komen en ervaringen uit te wisselen.

Het café is in De Petersborg, Slochterenweg 40, Arnhem van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang is gratis. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden en informatie: Middenoost@epilepsievereniging.nl of telefoon 026 3114472.

Kerstbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Vrijdag 15 december houdt voetbalvereniging Jonge Kracht weer een gezellige kerstbingo.

Deze avond wordt gehouden in de kantine aan de Bloemstraat 93 in Huissen en begint om 20.00 uur. Ook deze keer zijn er weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is er welkom.

Kerstoptredens Donatuskoor Bemmel

BEMMEL - Het Donatuskoor uit Bemmel laat in deze feestmaand enkele keren van zich horen.

Het koor dat uit 28 enthousiaste leden bestaat treedt 9 december samen met andere koren op tijdens de kerstmarkt in Bemmel. Onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel is een bijzonder mooi programma samengesteld, dat zowel bestaat uit traditionele als meer moderne kerstliederen.
Het koor geeft ook acte de présence bij de kerstmarkt in Schaarsbergen op 16 december. Die markt wordt gehouden van 16.00 tot 20.00 uur op het terrein voor de kerk in Schaarsbergen.

TOP-cabaretier komt naar Theaterkerk: wie? Raadt artiest van Blind Date!

BEMMEL - Zaterdag 16 december heeft TOP voor de tweede keer een Blind Date voor u geregeld! Dat wordt ongetwijfeld, net als vorig seizoen met Karin Bruers, een leuke verrassing!

Evenals bij een echte blind date weet u van tevoren niet wie u zult treffen: om u uit te dagen en uw nieuwsgierigheid te prikkelen heeft TOP een prijsvraagje uitgeschreven, waarmee er tweemaal twee vrijkaartjes voor de Blind Date gewonnen kunnen worden. Het enige wat u hoeft te doen is, aan de hand van het YouTube-geluidsfragment en de foto ‘met zwarte balk’ op de TOP-website en social media, te raden wie de afgebeelde artiest is. Als u deze herkent en uw inzending komt na verloting als winnaar uit de bus, zijn de vrijkaartjes voor u!

Stuur uiterlijk zondag 10 december uw oplossing met uw naam en e-mailadres naar info@topbemmel.nl. De winnaars van de vrijkaartjes worden op maandag 11 december via de website bekendgemaakt. Dus doe mee en kom samen met uw vrienden of familie een avondje genieten op zaterdag 16 december!


Heeft u niet gewonnen? Dan komt u toch gezellig ook! De tickets voor deze verrassingsavond zijn verkrijgbaar voor slechts 12,50 euro (aanvang 20:30 uur).

Kerst op Landerij De Park

ELST - Landerij De Park is op 22 december weer helemaal in kerstsferen, compleet met grote kerstboom, muziek, feestelijke verlichting en brandende vuurkorven. Van 17.00 - 20.00 uur is iedereen welkom om mee te genieten van een gevarieerd programma met allerlei activiteiten.

In de kinderboerderij is een levende kerststal met ieder kwartier een korte voorstelling. Je kunt bij het vuur marshmellows roosteren, een selfie maken met de kerstman, een kerstlampje knutselen, naar een kerstverhaal luisteren of kleine kerstcadeautjes kopen.
En natuurlijk is er veel muziek: de koren Between Two Rivers uit Elst en het RK Dameskoor uit Valburg verzorgen verschillende optredens met mooie en zelf kan je met kinderen lekker meezingen met overbekende Nederlandse kerstliedjesbij de Kerst-Singalong.
Koud geworden? Bij Droom! De Landerij kun je tussendoor heerlijk opwarmen met glühwein, warme chocomel en er is heerlijke huisgemaakte erwtensoep.

De toegang is twee euro per volwassene (gepast geld is fijn!). Kinderen en Gelrepas-houders hebben gratis toegang. Landerij De Park is op De Park 12 in Elst. In verband met de verwachte drukte, wordt iedereen gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen.

Kerstoptredens Donatuskoor Bemmel

BEMMEL - Het Donatuskoor uit Bemmel laat in deze feestmaand enkele keren van zich horen.

Het koor dat uit 28 enthousiaste leden bestaat treedt 9 december samen met andere koren op tijdens de kerstmarkt in Bemmel. Onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel is een bijzonder mooi programma samengesteld, dat zowel bestaat uit traditionele als meer moderne kerstliederen.
Het koor geeft ook acte de présence bij de kerstmarkt in Schaarsbergen op 16 december. Die markt wordt gehouden van 16.00 tot 20.00 uur op het terrein voor de kerk in Schaarsbergen.

Spot op Sport – Rick Houterman Rugblessure zet Rick Houterman buitenspel bij Bemmel 'Langs de lijn staan is frustrerend'

Het wil nog niet vlotten met Bemmel in de eerste klasse E. De roodzwarten scoren bijna niet, staan teleurstellend negende en moeten oppassen voor een vrije val. En dan is ex-topscorer Rick Houterman ook nog eens vaker níet dan wél van de partij.

Tekst: Hans Schmeinck

De afgelopen twee seizoenen deed Sc Bemmel steevast mee om promotie naar de hoofdklasse. Helaas liep dat spaak. Wellicht zouden de Bemmelse voetballers deze jaargang weer bovenin 1E mee kunnen strijden. Daar is vooralsnog zeker geen sprake van. Bemmel staat teleurstellend in de lage middenmoot en moet oppassen voor een vrije val naar de degradatieplekken.

,,Dat zou ik heel moeilijk te geloven vinden. Deze groep is te goed voor de onderste plaatsen of voor degradatievoetbal'', zegt 'opa' Rick Houterman. De Bemmelnaar is met zijn 31 jaren de meest ervaren speler. Uitgerekend Houterman kon zijn team tot nu toe niet of weinig bij de hand nemen. ,,Ik speelde pas drie keer, twee keer in de basis en een keer als invaller. Momenteel speel ik niet, vanwege een rugblessure. Die liep ik op in de voorbereiding. Wellicht ben ik toch iets te snel begonnen. Balen, want ik was tot op heden nooit echt zwaar of lang geblesseerd.''

Langs de lijn staan is niks voor Houterman. ,,Verschrikkelijk. Je kunt niks doen, terwijl je ziet dat het niet lekker gaat. We moeten vertrouwen krijgen en in een goede flow komen. Hoe we dat moeten doen? Door punten te pakken.'' Maar punten pakken lukt pas of in ieder geval een stuk beter als je doelpunten maakt.

En laat dat nou een ernstig probleem zijn voor de roodzwarten. Op het moment van schrijven speelde Bemmel negen duels en maakte maar zes treffers. ,,Tja, voorgaande jaren scoorde bij ons iedereen zo'n beetje. Nu krijgen we de kansen ook wel, maar maken we ze niet af.''

Terwijl Houterman er vorig seizoen twaalf tegen het net schoot en kopte en het seizoen ervoor zelfs zestien. ,,Dat was een topjaar. Dit seizoen heb ik er pas één gemaakt. Toen deed ik weer eens mee en het was de enige goal en de winnende.'' Houterman kan het verschil dus maken. ,,Ja, als je dat dan weet is het helemaal frustrerend om langs de lijn te staan. Maar ja, het lichaam is nu het meest belangrijk.''

                                                        

[kader]

Eerste klasse E als Serie A

Bemmel scoorde pas zes keer in negen duels (d.d. 30 november). Ofwel, 0,66 doelpunt per wedstrijd! Een absoluut laagterecord in de Betuwe. Saillant detail: de helft van al zes treffers werd geproduceerd in één duel, bij Stevo werd met 0-3 gewonnen. Vier van de zes doelpunten zijn van spits Marco Wientjes, een van Johan Knipping en een dus van Houterman. Bemmel scoort weinig, maar krijgt ook weinig goals om de oren; tien stuks. Verder valt op dat alle clubs in 1E tot op heden niet erg trefzeker zijn. Per wedstrijd nog geen drie (2,82). De eerste klasse E Oost als de Serie A van Italië.

Competitie TTV Essentia nadert het einde

BEMMEL - Met nog één speelronde te gaan is de competitie van tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel bijna afgelopen. Beide teams lijken een plek in de middenmoot te veroveren.

Team 1, spelende in de 3e klasse, verloor vorige week met 6-4 tegen de nummer laatst. Invalller Toon Stinissen won twee wedstrijden, wat een knappe prestatie is. Met de laatste wedstrijd in het vooruitzicht lijkt plek 4 nog steeds haalbaar. Dit is een resultaat waar het team trots op mag zijn.

Het tweede team van Essentia verloor onlangs van de nummer 1 in hun competitie. Met nog één wedstrijd voor de boeg zal dit team waarschijnlijk derde worden. In deze sterke poule van de 4e klasse is dat een prestatie van formaat.

Ondanks dat het competitieseizoen op zijn eind loopt gaat de training gewoon door. Elke vrijdag wordt er goed getraind. De beginnende jeugd speelt om 18.15 uur. De wat meer ervaren jongeren spelen om 19.15 uur waarna de senioren om 20.15 uur aan de slag gaan. Zij trainen dan een uur lang onder leiding van trainster Suzanne Dieker.

"Ook zin om eens mee te spelen? Kom dan op vrijdagavond naar De Schaapskooi in Bemmel of neem contact op via info@essentiabemmel.nl. Kijk ook eens op onze Facebook-pagina via www.facebook.com/TTVEssentia."

Creatieve markt in kerstsfeer bij Hof van Breunissen Gendt

GENDT - Op zaterdag 9 december houdt RijnWaal Zorggroep locatie Sint-Jozef Gendt een creatieve markt in Hof van Breunissen.

Tussen 14.00 en 16.00 uur kunt u bij diverse kramen terecht voor zelfgemaakte artikelen. Zo zal de handwerkclub van
Sint-Jozef haar creaties ter verkoop aanbieden.Ook handgemaakte kaarten, sieraden, bloemstukken en andere creatieve hebbedingetjes zijn die middag te koop. Bij een aantal kramen kan men ook zelf aan de slag.

In het restaurant is het genieten van een lekker kopje koffie, chocomelk of andere overheerlijke versnaperingen. Op zoek naar een origineel (kerst)cadeau? Kom 9 december naar Hof van Breunissen!

Amnesty Lingewaard zoekt schrijvers

Amnesty-kraam op de Huissense Dag. Foto: Paul Wouters Foto: Paul Wouters

HUISSEN - Brieven schrijven voor mensen die groot onrecht is aangedaan op 9 december van 16.00 – 21.00 uur op de Kerstmarkt Huissen bij Kaarslicht. Dat doen honderdduizenden in de weken rond 10 december. Het is dan wereldmensenrechtendag.

Ze schrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet worden omdat ze voor hun mening uitkomen. Met succes! Gevangenen komen vrij, foltering stopt en onderdrukkende wetten worden aangepast. En de mensen aan wie geschreven wordt, voelen zich enorm gesteund.

Vorig jaar werden er vanuit Nederland liefst 160.000 (hand)geschreven brieven verstuurd. Alle brieven die we schrijven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden. Yecenia Armenta uit Mexico, die na de Schrijfmarathon van vorig jaar vrijkwam, liet ons weten: ‘Ik las de brieven. Ik las ze allemaal. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch’.

Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht! Amnesty Lingewaard organiseert dit jaar opnieuw de Schrijfmarathon. Vorig jaar 100 brieven, dit jaar het dubbele aantal?

Schoenendozen Actie4kids

BEMMEL - De schoenendoosactie die in november gestart is heeft tot nu toe 100 dozen opgeleverd. Daltonschool De Borgwal had hier een groot aandeel in. Zij verzamelde ruim 40 dozen bij elkaar. Op de site van Actie 4kids staan foto’s van de uitdeelactie van vorig jaar.

Een aanrader om even te kijken. Dan besef je hoe belangrijk het is om schoenendozen te vullen! Want er zijn helaas grote groepen kinderen die niet naar school kunnen, omdat ze geen schoolspullen hebben. En deze door armoede ook nooit kunnen kopen. Doordat ze een schoenendoos krijgen waar onder andere schriften en een etui met pennen en potloden in zit, mogen zij ook naar school. Uiteraard vergroot dat hun kansen op een betere toekomst.

Fijn dat al zoveel mensen de moeite hebben genomen om een doos te vullen. Wilt u nog mee doen dan kunt u de gevulde doos nog inleveren tot uiterlijk 12 december bij het bekende adres: Ineke Kuik-Moed, Oosteind 8 in Bemmel, 0481 463507.

Kerstbomen en kerstukjes bij Epric: 'U kunt ons helpen'

HUISSEN - Stichting Epric is gestart met haar jaarlijkse kerstbomen en kerststukjes verkoop. Door de landelijke bezuinigingen in de zorg wordt ook een kleine stichting zoals Epric getroffen. "Sinds 2008 proberen we als werkervaringsplek en als dagbestedingsplek een centrale rol in te nemen in onze gemeente."

Een veilige werkplek zonder stress is het ideaal voor onze mensen en wij proberen dit ondanks de bezuinigingen in stand te houden. Het wordt er echter niet gemakkelijker op. "Daarom vragen wij uw hulp. We willen uw aandacht vestigen op onze mooie kerstbomen. We hebben er een heleboel in voorraad en er is altijd wel eentje te vinden die bij u thuis past. Daarbij komt ook nog dat onze bomen uit onze regio komen en hier gekweekt worden. Het is juist in deze tijd dat we hopen dat u de boom van deze kerst bij ons koopt.: u steunt ons als stichting en als werkervaringsplek mee! Daarnaast hebben we dit jaar weer een mooie grote kerstmarkt.

Mocht u nou echt geen kerstboom willen, dan kunt u ook altijd nog een geldelijke bijdrage storten op Rabobankrekening NL 88 RABO 0137295472 ten name van Epric in Huissen met vermelding 'donatie'.

Natuurlijk zou het het leukste zijn als u bij ons een kerstboom of kerstukje komt kopen. Stichting Epric is geopend van maandag tot vrijdag van 9-17 uur en zaterdag/zondag van 10-17 uur. U vindt Stichting Epric aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen."

Kribbe Expo bij van Appeldoorn in Bemmel

BEMMEL - Sinds vele jaren is Kribbe Expo in Bemmel een begrip bij kerstgroepen liefhebbers. Het is de grootste verkoopexpositie van Nederland op het gebied van kerstgroepen en kerststallen.

Vanuit heel Nederland, en zelf vanuit de omringende landen, komen de bezoekers naar de verkooptentoonstelling bij Van Appeldoorn in Bemmel. Deze kerstgroepen zijn veelal van houtsnijwerk, zowel heel traditioneel klassieke modellen als in toenemende mate modern gemodelleerd. Gedacht moet worden aan alles tussen barok en geheel abstract.

Ieder jaar wordt weer opnieuw geprobeerd de collectie te verbeteren. Kribbe Expo in Bemmel heeft veel eigen import en is officieel dealer van diverse grote houtsnijwerk ateliers zoals Anri, Lepi, Pema en Rowi. Meer informatie over de Kribbe expo staat ook op internet : www.kerststallen.com.

Kribbe Expo is gratis te bezoeken in de kelder van DIO drogisterij / Readshop Van Appeldoorn, Dorpsstraat 45 in Bemmel; 0481 450267. Openingstijden: do 10.00-12.00, 13.30-17.00 uur. Vrij 10.00-12.00 13.30-20.00 uur; Zat 10.00-16.00 uur. Ook geopend op zondag 10 december van 11.00 tot 17.00 uur.

Gedenken van iemand die u dierbaar is… Voor wie brandt u een kaarsje?

Mag ik je vragen dichtbij mij te blijven mij telkens te vinden als de tijd mij vergeet Mag ik je vragen een kaarsje te branden de vlam te bewaken als ik ít niet meer weet

BEMMEL - Op zaterdag 16 december organiseert Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard een moment van herdenken. U bent welkom vanaf 15.30 uur in zalencentrum De Kolk aan de Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen.

Aanvang moment van herdenken is 16.00 uur.

Programma

15.30 uur Inloop en ontvangst

16.00 uur Welkomstwoord

16.05 uur Moment van ontsteken kaarsen door gastspreker Marcel Ras

16.20 uur Moment van herdenken door gastspreker Marcel Ras

16.40 uur Muzikaal intermezzo door Jochem Macaré op piano

16.50 uur Verliesdeskundige en rouwtherapeut Monique Manders over rouw

17.00 uur Afsluiting

17.00 uur tot 18.00 uur samenzijn

Muzikale begeleiding door Jochem Macaré op piano.

Wij willen dan onze dierbaren herdenken die niet meer in ons middenzijn. Wij ontsteken een lichtje voor hen omdat wij ons willen blijven
herinneren wie zij waren. Gastsprekers Marcel Ras en Monique Manders zullen invulling geven aan het moment van herdenken. Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten en herinneringen op te halen.

U kunt zich aanmelden door uiterlijk zondag 10 december een e-mail te sturen onder vermelding van uw naam en aantal belangstellenden aan info@uitvaartverzorging-lingewaard.nl of telefonisch via 06 42116093. Iedereen is van harte welkom! Ook wanneer wij de uitvaart niet voor u hebben verzorgd, kunt u zich aanmelden. Wij stellen uw komst zeer op prijs. Meer informatie over het moment van herdenken, staat op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl.

Constantijn Koen UitvaartverzorgingInloopspreekuur elke eerste zondag van de maand tussen 11.00 en 13.00 uur Afscheidshuys Lingewaard, Doctor Poellstraat 2, Bemmel; telefoon 06 42116093.

Zuid-Afrika tijdens weekend Huissen bij kaarslicht

HUISSEN - "Wij zijn Teun van Aalten en Maaike Hendriks en zitten in 4VWO op het Over Betuwe College in Bemmel. Wij doen mee met een uitwisseling naar Zuid-Afrika."

"Wij gaan in februari met een groep leerlingen twee weken naar Genadendal in Zuid-Afrika, waar we onder andere lesjes gaan geven aan kinderen op een basisschool, meelopen met onze Zuid-Afrikaanse 'buddy's' op de Emil Weder Highschool College en maatschappelijk werk gaan uitvoeren. Onze buddy is een leeftijdsgenoot, die ons leert kennis maken met de Zuid-Afrikaanse cultuur, school en maatschappij. Het is de bedoeling dat wij hiervoor geld ophalen. Het ingezamelde geld gaat naar de Emil Weder Highschool College in Genadendal. Dit geld wordt gebruikt als studiebeurs voor de leerlingen van die school. Het gaat onder andere ook naar lokale basisscholen, voor het opknappen van de school en schoolspullen.
In het weekend van 8, 9 en 10 december, gaan wij bij café NR5 in Huissen een Zuid-Afrikaans weekend organiseren. Er zullen een Zuid-Afrikaans diner zijn en Zuid-Afrikaanse dranken en koekjes."

Sfeervolle kerstshow bij Eeuwes Bloemen in Huissen

HUISSEN - Bloemen kwamen uit de eigen kwekerij. Van een uitstekende kwaliteit. Op dit moment zijn er nog eetbare pompoenen. Heerlijk voor een lekkere warme soep nu het buiten zo koud is.

De winkel achter het huis is verrassend groot. Hier worden onder andere snijbloemen en planten verkocht. Ook staan er kant-en-klare boeketten om mee te nemen of te laten bezorgen in de regio. Op dit moment is de winkel ingericht in kerstsfeer. Er is een grote collectie engelen ook voor in de boom. In diverse prijsklassen. Wat is er nu leuker om je eigen kerststuk te maken. Alle materialen zijn bij Eeuwes Bloemen te koop. Van prachtige kersttakken (onder andere nobilis, zilver/blauwspar) kerstgroen, mossen, schors, oasis, draad, en heel veel decoratiemateriaal. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Ook kun je kerststukken op laten maken. Dat mag gerust op die mooie vaas of schaal die zo prachtig op de kersttafel staat tijdens het kerstdiner en die je in de kast hebt staan. De trendkleur dit jaar is rosé maar ook wit, zilver en rood blijven in. En hoe mooi staat zo'n mooie magnolia tak in huis. Ook volop verkrijgbaar prachtige skimmia's, gaultheria's en kerstrozen.

Eeuwes Bloemen ook voor groente, fruit en fruitschalen, rouwbloemwerk en bloemstukjes voor uw dierbaren op het graf. Bredestraat 87 in Huissen; telefoon 026 3250041; www.eeuwesbloemen.nl. Is in december op alle werkdagen (ook de normaal gesloten woensdag) geopend van 8.30 tot 18.00 uur. Vrijdag tot 20.00 uur en zaterdag tot 17.00 uur. Er is ruime (eigen)parkeergelegenheid voor de winkel.

Kerstmarkt bij stichting Epric

HUISSEN - Een kerstmarkt met dingen die je niet zo vaak ziet bij de grote tuincentra. "Met liefde uitgezocht', aldus Frank Supplie.

'We zij het hele jaar bezig geweest om aparte spullen te vinden, zo hebben we kerstballen en kerstartikelen uit Italië, Hongarije, USA, Duitsland en natuurlijk Nederland. Van handgemaakte kerstbal uit Coburg tot en met een koekjesdoos in de vorm van een tinnen soldaatje, je vindt het allemaal op de kerstmarkt bij ons.'

Stichting Epric is een werkervaringplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met de aankoop van kerstartikelen en kerstbomen ondersteunt men de stichting om hun werk voort te kunnen zetten. De openingstijden zijn verruimd tot de kerst: ma/vr van 9-17 uur en zat/zondag van 10-17 uur. Epric, Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen, www.epric.org.

Tweestroom-DS1 pakt eerste punten

GENDT - Tweestroom-DS1 ontving Ikaros-DS1 en behaalde in de eerste set hun eerste wedstrijdpunt binnen. Helaas werd de tweede set verloren. In de derde set was men steeds aan de goede zijde van de scores; dus wederom een wedstrijdpunt.

Helaas werd de vierde set een deceptie; verloren. Kennelijk was dit de genade klap, waardoor ook de vijfde set werd verloren. Gelukkig bleven er twee wedstrijdpunten thuis in Gendt. Men is van die hatelijke nul punten, met hoop pop betere tijden.(2-3)(25-19/22-25/25-19/11-26/08-15)

Dames-3 speelde thuis tegen Heijendaal-DS10 en kwam in de 1ste en 3de set, niet tot setwinst, nipt verloren.(23-25) In de andere sets liet men de tegenstander zodanig weglopen, dat het zeer moeilijk werd om het gat te dichten. Maar de dames sloegen met zeer veel moeite dit niet meer voor elkaar te krijgen.(0-4)(23-25/20-25/23-25/22-25)

Tweestroom-DS2 bezocht Pegasus-DS7.Dit keer moesten onze dames het hoofd buigen voor de tegenstanders, wat die waren de gehele wedstrijd te sterk. Dus verliespartij.(25-11/25-13/25-14/25-13)

Boem.Komeet-DS3 ontving Tweestroom-DS4.De 3de set was het hoogte punt van deze wedstrijd van onze dames, wat die werd nipte verloren.(27-25) De andere sets werden verloren. Dus geen wedstrijdpunten.(4-0)(25-16/25-21/27-25/25-12)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Trivos-HS4.Gelijk werd de 1ste set de spannende set van de wedstrijd, winst.(27-29) De 2de set werd daarop verloren. Men herstelde zich goed, zodat de 3de en 4de set werden gewonnen. Door deze overwinning weden er 4 wedstrijdpunten mee naar huis(Gendt) genomen.(1-3)(27-29/25-08/13-25/12-25)

Weekenders-MA1 ontving Tweestroom-MA1 en gaf goed tegenstand in de 1ste set. maar verloor die wel. In de 2de set waren onze meiden oppermachtig; dus setwinst. De 3de set leek wel het beruchte dipje waar veel teams van Tweestroom, last van hebben ""niet meer bij de les zijn"" Deze set werd nipt verloren.(27-25) De 4de set verliep ook spannend, ook weer een nipte overwinning. Helaas werden er maar 4 punten meegenomen naar huis.(Gendt) Uitslag(1-3)(18-25/08-25/27-25/23-25)

Jongens-mix-JB1 speelde uit bij Pegasus-JB1 en kon alleen de 3de set winnen(3-1)(25-18/25-09/17-25/25-21)

Tweestroom-MC1 speelde uit bij Pegasus-MC2 om mee te kunnen doen voor het kampioenschap, moest deze wedstrijd wel gewonnen worden. Gelukkig werden er 5 wedstrijdpunten mee naar huis genomen.(0-4)(19-25/14-25/14-25/08-25)

Volamie-MC1 ontving onze meiden-MC2 en maakte er een spannende wedstrijd van. De 1ste en 4de set waren voor onze meiden. De 2de en 3de set werden verloren. Dus de beslissende 5de set ging overduidelijk naar de tegenstander. Maar wel met 2 wedstrijdpunten mee naar huis.(3-2)(21-25/25-14/25-13/20-25/15-06)

Tweestroom-jongens-mix-JC1 speelde uit bij Weekeders-JC1. Hier werd wel de 1ste set nipt gewonnen.(23-25) De andere sets werden verloren dus een nederlaag.(3-1)(23-25/25-14/25-18/25-18)

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                                                

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 9 december van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Er is veel te doen…. kom ook!

HUISSEN - In de adventsperiode ‘Ver weg en ver-wachten’ zijn er in de protestantse kerk in Huissen wekelijkse vieringen om 10.00 uur. De kerkzaal is feestelijk ingericht met een prachtige kerstboom. Maar ook met wekelijkse nieuwe liturgische bloemschikkingen.

Afgelopen zondag vierden we eerste advent en ging het over ‘moed inspreken’. ’s Avonds hielden we een Taizé-viering, geïnspireerd door de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé. Zang, korte meditatieve momenten van stilte, persoonlijk gebed en schriftlezing. Tweede advent staat de morgenviering in het teken van ‘blijven geloven in vrede’. En ’s middags (vanaf 13.30 uur) gaan we op zoek naar ‘lichtpuntjes’ in de Kliederkerk. Toegankelijk voor jong en oud. Een open en creatieve ruimte voor iedereen. Knutselen, verhalen vertellen en iets eten en drinken.

Op derde advent gaat de viering over ‘een woestijn vol bloemen’. Op maandag 18 december is er een kerstviering op de middag met aansluitend een hapje en een drankje. In diezelfde week is er een kinderkerstzangmiddag op vrijdag 22 december van 16 – 17 uur. En iedere vrijdagmiddag is de kerk open van 14 – 16 uur voor een praatje of stilte, een kopje thee of koffie... Geïnteresseerd? Je bent bij alle activiteiten meer dan welkom. Loop gerust eens binnen.

Kerkdienst

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35 – zondag 10 december 2017: tweede advent, ‘blijven geloven in vrede’, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra.

In een oogopslag

Woensdag 6 december

09.30 uur:St. Bavo Angeren, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 9 december

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Zondag 10 december

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Middenkoor InVoice

Woensdag 13 december

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 16 december

19.00 uur: OLV van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 17 december

10.00 uur: OLV Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor

Staat jouw kerstboom straks bij deze kerststal?

Kerststal in aanbouw. Foto: D. Schluter

HUISSEN - De Zandse Kerk is bij velen bekend om de prachtige kerststal. Daar wordt nu ook druk gewerkt, maar er is nog grote behoefte aan kerstbomen. Wie heeft er in de tuin een boom staan die weg moet? Laat het weten aan stichting De Zandse Kerk.

De kerststal in De Zandse Kerk wordt jaarlijks door veel mensen bezocht. Jong en oud, uit Huissen of heel ver daarbuiten. De grote kerststal in de Zandse Kerk is nog steeds een groot en imposant schouwspel, dat velen tot de verbeelding spreekt. Momenteel wordt er druk gewerkt om de kerststal te bouwen. Ook dit jaar wordt de opstelling groot en daarnaast komt de kerststal op een andere plaats dan velen gewend zijn. Het landschap wordt ook ieder jaar opgesierd met kerstbomen. Er is momenteel nog grote behoefte aan een aantal bomen. Mochten mensen in hun tuin een kerstboom hebben staan, dan komt stichting De Zandse Kerk graag in contact.


Ook wordt nog gezocht naar een grote kerstboom die versierd in het kerkgebouw kan staan. Deze boom is altijd een echte eyecatcher. "Wie kan de stichting hieraan helpen? Neem contact op met de stichting via 06 14803998 of mail naar info@zandsekerk.nl. Volg ons ook op Facebook."

Ingezonden brief

OBC Bemmel gaat naar Zuid-Afrika

OBC Bemmel maakt weer een reis. Voor de tiende keer naar Zuid-Afrika met 26 studenten van VMBO, HAVO en TTO. Twee weken in februari zijn we weg en gaan op reis. We gaan verschillende dingen zien en gaan ook helpen. We gaan les geven aan leerlingen van Gernadendal. Genadendal is het dorp waar wij voor twee weken blijven en dat ook ons thuis wordt voor die twee weken.

Wat we in Nederland moeten doen is een fundraising. We gaan op onze eigen manier geld inzamelen. Veel hebben al verschillende ideeën gehad en ook al uitgevoerd. Als je wilt helpen zodat we geld kunnen meenemen naar Zuid-Afrika dan kun je altijd naar de kerstmarkt in Bemmel komen. Net als in de liedjes gezegd wordt: 'It’s the most wonderful time of the year'. Daarom vind ik het ook belangrijk dat zo veel mogelijk mensen ervan weten en ook kunnen helpen.

Jasmin Sanders

Bijzondere ontmoetingen in Lingewaardse bibliotheken

Leerlingen van OBC Huissen presenteren hun gewoonten en tradities Marcel Krijgsman

LINGEWAARD - In Nederland zijn diverse culturen. Niet alleen vanuit verschillende landen, maar ook van verschillende generaties. De bibliotheken in Lingewaard boden op 14, 22 en 30 november de mogelijkheid om van elkaars cultuur te proeven en je eigen cultuur onder de aandacht te brengen. Als uitgangspunt voor bijzondere ontmoetingen.

Wat maakt jouw cultuur speciaal? In de Bibliotheek Huissen presenteerden leerlingen van het OBC Huissen hun gewoonten en tradities op het gebied van vrije tijd, kleding, muziek en eten aan vluchtelingen. Met behulp van hun posters en presentaties werd het gesprek op gang gebracht en luisterden leerlingen vervolgens ook geboeid naar de verhalen van vluchtelingen. Aanwezige Taalmaatjes zorgden voor ondersteuning in de communicatie tussen de zeventig deelnemers.

Leerlingen van OBC Huissen presenteren hun gewoonten en tradities. Foto: Marcel Krijgsman

In Bibliotheek Bemmel konden bibliotheekbezoekers meer te weten over Syrië en de geschiedenis van de Koerden dankzij presentaties van onder andere Mohammed Abdullah. In vijf groepen gingen de vijftig aanwezigen in gesprek onder het genot van traditionele lekkernijen, van suikerbrood tot appeltaart.

Op vrijdag 30 november sloten de bijeenkomsten af met een gemêleerd gezelschap van Syriërs, Irakezen, Afghanen, Koerden en Gendtenaren. Een ochtend waar in presentaties en gesprekken verschillende persoonlijke verhalen van vluchtelingen aan bod kwamen.

De bijeenkomsten werden georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid, Vluchtelingenwerk en ROC RijnIJssel.

Huissenaren kunnen weer smullen van oliebollen en ander gebak

HUISSEN - Al weer twee weken staat de gebakskraam van de familie Bosveld op de nieuw ingerichte Markt in Huissen. De Huissenaren hebben na de hevige brand van vorig jaar niet voor niets geld ingezameld voor de gebakskraam in het centrum. Deze actie was voor Melissa en Bennie Bosvelt hartverwarmend en een extra stimulans om toch weer verder te gaan met de verkoop van zelfgebakken oliebollen en ander gebak, dit jaar vanuit een gehuurde wagen.

Het was even spannend of de Gemeente haar belofte zou nakomen, maar inmiddels zorgt de kraam weer voor extra gezelligheid in het centrum. Met als goede buren de Hema en 't Wijnhuis heeft de kraam een mooie plaats op de Markt. Er is ook een leuke samenwerking met enkele winkeliers. Als actie krijgt men een bij besteding van 25 euro of meer bij de Hema, 't Wijnhuis en bij Hermsen & Hermsen Sfeervol Wonen, een bon voor 1,50 euro korting bij aankoop van oliebollen of ander gebak. Zo biedt de familie Bosvelt weer een ruim assortiment aan lekkernijen tegen een aantrekkelijke prijs en zorgt ook voor extra sfeer op de Markt.

Wereldlichtjesdag in Lingewaard

LINGEWAARD - Sinds 1997 wordt op elke tweede zondag in december wereldwijd 'Children Memorial Day' oftewel Wereldlichtjesdag gehouden.

Op deze dag 10 december steken om 19.00 uur over de hele wereld mensen een kaars aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Kinderen die bij de geboorte zijn overleden, kinderen die door ongeluk of oorlogsgeweld zijn overleden, kinderen die op de vlucht zijn overleden. We maken hiermee de wereld even letterlijk wat lichter voor al die mensen die een kind moeten missen en we laten zien dat zij niet alleen zijn in hun verdriet. Het is een lichtsignaal dat langzaam maar zeker over de hele wereld schuift.

Ook dit jaar ondersteunen Stichting Gedenkpark Huissen-Stad en Tumulus uitvaartverzorging deze traditie. Op zondag 10 december is een ieder vanaf 18.45 uur welkom op Gedenkpark Huissen-Stad (voormalige begraafplaats aan de Doelenstraat in Huissen). "Om 19.00 uur steken we een kaarsje aan bij het kindermonument op het Gedenkpark. Wij zorgen voor de kaarsen. Een ieder is welkom! Het maakt niet uit op welke leeftijd (jong of volwassen) of hoe lang geleden jouw kind is overleden. Je kind blijft immers je kind! Voor altijd in je hart en in je gedachten. Na afloop is er gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie in het Bid en Gedenkhuisje."

Onderschrift bij foto: Het vlindermonument op het Gedenkpark Huissen-Stad.

Tandprothetische praktijk Primi Dentes: Uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses

ARNHEM – Sinds de jaren 90 is het beroep tandprotheticus een erkend beroep. Toch zijn nog weinig mensen bekend met de functie van een tandprotheticus. De heer A Temori, afgestudeerd en gediplomeerd Tandprotheticus aan de Hogeschool Utrecht, geeft graag een woordje uitleg.

Wat is een tandprotheticus? Een erkend tandprotheticus is een tandtechnicus, die een gespecialiseerde opleiding tot tandprotheticus heeft gevolgd. Hierdoor heeft de tandprotheticus zowel technisch als medisch en biologisch ruime kennis opgebouwd.

Wat is het verschil tussen een tandarts en een tandprotheticus? Een tandarts meet de gebitsprothese aan en laat ze vervaardigen door een tandtechnicus. Een tandprotheticus werkt zelfstandig aan uw prothese, vanaf het aanmeten tot het eindresultaat. Een doorverwijzing van uw tandarts is niet nodig.

Wat doet een tandprotheticus? De tandprotheticus vervaardigt volledige protheses alsook partiële protheses, frame protheses en overkappingsprotheses op wortels en implantaten. De tandprotheticus zorgt voor herstellingen aan uw kunstgebit en voor het opvullen van uw prothese, met een nieuw laagje kunststof, zodat deze terug goed past in de mond. Voor controle en onderhoud kunt u steeds bij uw tandprotheticus terecht. Hij geeft u advies over een goede en veilige reiniging van uw kunstgebit.

Wordt de behandeling bij een tandprotheticus vergoed? De meeste behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed.
Heeft u last van uw kunstgebit of wil u een nieuw kunstgebit? Wenst u informatie over verschillende gebitsprotheses of implantaten? Neem gerust contact met ons op: Primi Dentes Tandprothetische praktijk; Paul Krugerstraat 2; 6814 AS Arnhem, 026 84 84 887; info@primidentes.nl; www.primidentes.nl,

Paté rijkelijk versierd met cranberry's Slagerij Buurman laat zijn paté uit België proeven

Foto: Sjaak Veldkamp

LINGEWAARD - Paté is bij uitstek een delicatesse bij een feest. Van een verjaardag tot kerst en oudjaarsavond. Maar ook lekker gewoon op de boterham, zegt slager Wim Buurman. De komende dagen houdt slagerij Buurman een proeverij. Om kennis te maken zijn paté, ambachtelijk bereidt in een gerenommeerd bedrijf in België.

"Kijk eens, dit is toch een plaatje", zegt Wim als hij in zijn handen een schaal met paté houdt, rijkelijk versierd met cranberry's. Wim Buurman betrekt zijn paté uit België. "Als vaste klant van De Spiegeleire", zegt hij met trots. Want het bedrijf net boven Hasselt levert zijn bijzondere paté louter aan ambachtelijke slagers en horeca. Om de versheid te garanderen, wordt er niet op voorraad gewerkt, de productie gebeurt alleen op bestelling, zo is de bedrijfsvisie van de Spiegeleire.

Tijdens de proeverij staan er verschillende soorten op de proeftafel. Zoals crèmepaté en notenpaté. Wim vult zijn persoonlijke smaak aan. "Neem bijvoorbeeld de fijne appelpaté. Man, die is echt lekker. Tja, als slager spreekt me de krokant gebakken spekjes natuurlijk ook aan."

De proeverij begint donderdag in Bemmel, vrijdag is de proeverij in Huissen. Zaterdag wordt het Belgische festijn in Gendt (met dt) afgesloten. Duur van 10.00 tot 17.00 uur.

Chique ijstaarten bij Wijs, ambachtelijk ijs

GENDT - Het kerstdiner; heerlijk eten en drinken samen met de mensen die je dierbaar zijn. Misschien mag je zo aanschuiven, of komt er een cateraar aan huis die een mooi diner op tafel zet. Maar wellicht ben jij de topkok die alles na weken plannen en uren in de keuken op tafel moet zetten.

De één ziet er als een berg tegenop, de ander is in z'n element en leeft zich helemaal uit. Hoe je het doet en wat je kwaliteiten ook zijn, een geslaagd dessert op tafel zetten behoort sowieso tot de mogelijkheden.

De feestdagen zijn voor Wijs, ambachtelijk ijs een goede reden om midden in de winter toch de machines weer even flink op te poetsen. IJsmaker Jeroen Pohlmann bevestigt dat: "Na een relatief rustige periode is het inderdaad heel leuk om de keuken op te starten. We rijden weer naar de boer voor de verse melk om daarmee het lekkerste ijs te kunnen maken. En we zien het echt als een eer dat ons ijs bij zo veel mensen op tafel staat tijdens het kerstdiner."

Het team van Wijs is de uitdaging aangegaan en heeft de lat dit jaar nog hoger gelegd. Het gehele assortiment ijstaarten is vernieuwd. De lekkerste smaken ambachtelijk ijs worden gecombineerd met fruitige of krokante vullingen. Anders dan andere jaren kunnen de taarten zo vanuit de doos op tafel. Er zijn zes smaakcombinaties verkrijgbaar (ook lactosevrij) in twee formaten. Voor mensen met een suikerarm dieet worden speciale 'feestdagen-cups' gemaakt.

Bestellen en informatie via www.wijsijs.nl of 0481 745061.

19 / 32

20 / 32

21 / 32

22 / 32

'Voetbalvrouwen' scoren op Ladies Only Lingewaard

Foto: Benno Arends

HUISSEN – De tweede Ladies Only Lingewaard zit erop. Op zondag 26 november ging een gezellig, drukke Buitenpoort in Huissen vol prachtige en enthousiaste vrouwen helemaal los. Al vanaf begin af aan (11.00 uur!) zat de sfeer er volledig in. Er werd gescoord met zang, dans, magie, humor, bingo en een vleugje erotiek.

Het thema 'Voetbalvrouwen' was door de vele mooi aangeklede bezoeksters in ere gehouden. Vooral de groep FC Knudde (RKHVV) sprong in het oog. Op hun speciaal ontworpen zwarte T-shirts stond met gouden letters de ludieke woordspeling: 'Goaldiggers'. (zie foto)

Er was een keur aan entertainment en de dames (van alle lentes) konden ook op de foto met 's werelds beste voetballer, Christiano Ronaldo. Althans, zijn levensgrote geprinte beeltenis. Een van de topoptredens was van de internationale ster Niels Harder, die met zijn hilarische magic act zelfs de halve finales van Brittain's Got Talent haalde. Na vier uur vermaakt te zijn wachtten de mannen met smart op de/hun 'Ladies' voor de gezellige afterparty. ,,Dat was nog eens echt een fijne voetbaldag'', verzuchtte een van de bezoeksters blij.

Bianca en Herman (en de meiden) van De Buitenpoort en medeorganisator Hans Schmeinck danken iedereen voor en achter de schermen en vooral de 'voetbalvrouwen' voor een onvergetelijk leuk evenement. Op zondag 17 december 'mogen' de mannen, voor de Herenzitting Huissen.

Huissense speculaasplanken in het Stadsmuseum

Huissense speculaasplank, ca. 1830. Foto: E. Smit

HUISSEN - Hoe maakten ze rond 1830 speculaaskoekjes en speculaaspoppen? In het Stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen zijn vanaf zondag 3 december speculaasplanken te bewonderen.

Een prachtig stukje volkskunst uit de eerste helft van de 19e eeuw. Een totaal van achttien planken is in het bezit van dr. Emile Smit, wiens voorouders de planken hebben gemaakt of hebben laten maken. Een van zijn voorouders, de heer Van Rijsewijk, was bakker in Huissen en zijn speculaasplanken hebben zowel de Eerste als ook de Tweede Wereldoorlog overleefd. Dragen tegenwoordig bijna alle speculaasjes de beeltenis van een molen, rond 1830 was men veel gevarieerder in de keuze van de afbeeldingen. Zo plukt een boer zijn appelen, duwt een vader een arreslee met zijn kinderen erin en rookt een nar of een harlekijn een pijp. Ook verschenen er fantasiedieren. Nadat de rook na Wereldoorlog II was opgetrokken, was ook het huis van die bakkersfamilie in de Vierakkerstraat (toen bakker Janssen) verdwenen, maar kwamen nog wel de speculaasplanken en een recept om speculaas te maken ongeschonden uit de strijd.

De speculaasplankententoonstelling loopt tot 7 januari. Het bezoekadres is: Vierakkerstraat 39, Huissen. Het Stadsmuseum is geopend dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur en op afspraak (026 325058). Entree: 1,50 euro (leden en kinderen tot 12 jaar gratis). (www.huessen.nl)

Kerstmarkt Zandse Kerk: nog enkele standplaatsen beschikbaar!

Zandse Kerk bij nacht Foto: D.Schluter

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk houdt zondag 17 december van 11.00 tot 17.00 uur een kerstmarkt in De Zandse Kerk. Voor deze kerstmarkt zijn nog enkele standplaatsen over. "Wilt u een standplaats, neem dan contact op met de stichting!"

De Zandse Kerk trok als jaarlijkse ruim 2000 bezoekers, vanwege de imposante kerststal die geliefd is bij jong en oud. Hoe mooi is het dat bezoekers van de kerststal nu ook hun kerstinkopen kunnen doen. Dit jaar heeft Stichting de Zandse Kerk in kader van de kersttijd meer activiteiten in petto. Om te beginnen op 17 december een echte kerstmarkt. Dit wordt een gezellige middag opgeluisterd met muzikale klanken.

Ondernemers, verenigingen of anderzijds personen kunnen zich aanmelden voor een standplaats op deze kerstmarkt. Brengt u graag kerstsnuisterijen aan de man, of lekkernijen die typisch zijn voor een kerstmarkt. Meld u voor 9 december aan, nu er nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. De kosten voor een standplaats bedragen 20,00 euro. Bent u geïnteresseerd geraakt of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met telefoonnummer 06 14803998 of mail naar info@zandsekerk.nl."

Wilt meer weten over de kerstmarkt of stichting De Zandse Kerk? Kijk op www.zandsekerk.nl of op onze facebookpagina.

Tributeband The Doors sluit vijfde seizoen TLH-Presents af

Money and the Man Foto: Gerdien Jansen Foto: Gerdien Jansen

HUISSEN - Op zaterdag 9 december zal het eerste lustrum van TLH-presents worden afgesloten met een optreden van The Doors tributeband: D’n Doars! Het slotfeest van deze club zal niet alleen toegankelijk zijn voor haar leden maar voor iedereen die nog eens terug wil keren naar de roerige tijd van the late sixties and early zeventies.

Iedereen is welkom in Rocktempel De Gouden Engel. Vanaf 22.00 uur zal De Gouden Engel, voor iedereen die interesse heeft, haar deuren openen voor een tribute aan deze legendarische Amerikaanse Rockband. De entree is gratis.

The Doors wordt gezien als een van de grootste bands van de jaren zestig. Leadzanger Jim Morrison, al of niet onder invloed van LSD, stond veelal aan de basis van hun psychedelische melodieën en poëtische teksten die niet altijd door het establishment werden begrepen. D’n Doars, een vijfmans formatie afkomstig uit Valkenswaard vertolkt al vanaf 2015 een groot aantal songs uit het repertoire van deze legendarische band. In de voetsporen van Morrison maakt ook D’n Doars met een opruiend en compromisloos optreden hun performance radicaal en controversieel. Dat belooft dus wat!

Lid worden van TLH-Presents

Dit optreden is het laatste in een reeks welke TLH Presents in haar jubileum jaar weer heeft weten te organiseren in Huissen. Ook in 2018 zal TLH presents weer vier optredens verzorgen met bands die door de leden van TLH-presents gekozen zijn. Voor 35 euro per jaar kun je lid worden en verzeker je jezelf van minimaal vier optredens van up-coming Nederlandse alternatieve/rock bands.

Vrijwilligersprijs Lingewaard

Patrick! apetrots! Foto: Danielle

LINGEWAARD - Patrick Zweers is de winnaar van de Vrijwilligersprijs 2017 in Lingewaard.

Patrick is vanaf zijn zesde jaar lid van de Scouting Bemmel. Hij werd staflid verkenners, teamleider verkenners, penningmeester en vanaf 2007 is hij voorzitter van de Scouting Bemmel en betrokken bij de Dodenherdenking in Bemmel. Vanaf 2010 is hij voorzitter van Kinderdorp Bemmel. Vanaf 2014 is hij lid van de Raad van Toezicht bij SWL. Vanaf 2017 is hij lid van de Adviesraad WMO – Jeugd. Hij was lid van de Ouderraad BS PiusX en zat in de Projectgroep Groen Schoolplein PiusX. Hij was secretaris van de stichting Theeseling (Jeugd en Jongerenwerk in Bemmel). Hij was secretaris van wijkvereniging Klaverkamp en lid van de activiteitencommissie wijkvereniging Klaverkamp. Vanaf 2008 is Patrick Zweers Tochtencoördinator van deBol Junior Avondvierdaagse Bemmel. Patrick (deed en) doet al dit vrijwilligerswerk met heel veel liefde, enthousiasme en plezier!

Veel verenigingen zitten te springen om nieuwe bestuursleden, Patrick is een voorbeeld voor alle jonge mensen die misschien ook in een bestuur van een vereniging willen gaan zitten. Dus wie zich geroepen voelt kan zich aanmelden bij onder andere stichting deBol en vele andere verenigingen! Vrijwilligers zijn de grote steun in onze maatschappij! Zonder goede en betrokken vrijwilligers gaat het verenigingsleven uiteindelijk op de schop! "Patrick, namens alle 'Bolletjes. van harte gefeliciteerd, geniet ervan, je hebt deze prijs dik verdiend!"

Hoogste punt Sancta Maria Huissen bereikt

Nieuwbouw Sancta Maria. Foto: RijnWaal Zorggroep archieffoto

HUISSEN - Op dinsdag 28 november is het hoogste punt bereikt van de nieuwbouw van Sancta Maria aan de Helmichstraat in Huissen. Sancta Maria, onderdeel van RijnWaal Zorggroep, bouwt aan een moderne woonvorm voor ouderen.

Medewerkers van betrokken partijen waren op de bouwplaats om het hoogste punt te vieren. Er werd een toast uitgebracht en voor de bouwvakkers van Klaasen Bouwgroep kwam de snackkar voorrijden.

Sancta Maria is in de toekomst een woonvorm die voldoet aan de huidige moderne visie op wonen, zorg en welzijn. Anders dan in een traditioneel verpleeghuis zal er voor de bewoners ruimte zijn voor veel privacy en andere persoonlijke wensen waarmee de eigen leefwijze voortgezet kan worden. Met het bereik van het hoogste punt is weer een stap gezet in deze richting.

'Haalderen leeft' zoekt leden

De Domakkerstraat Foto: Leunen Fotografie

HAALDEREN - Afgelopen woensdag 29 november was de eerste vergadering van Haalderen leeft! De eerste stappen zijn gezet tijdens de vergadering. Bovendien hebben liefst 24 leden zich al aangemeld om te helpen binnen het platform voor het uitvoeren van het dorpsontwikkelingsplan! Maar dat is nog niet genoeg!

"Wilt u zich inzetten voor Haalderen leeft? Meldt u dan aan! Wij zijn voornamelijk op zoek naar mensen die met de huidige groep zich in willen zetten voor 'Voorzieningen voor jong & oud' en 'Wonen en omgeving' binnen Haalderen. Help ons mee met het in stand houden of terugbrengen van voorzieningen! Of zet u in voor bijvoorbeeld het herinrichten van de Haalderse woonomgeving! Natuurlijk mag u zich ook opgeven voor een van de overige drie thema's. U kunt ons bereiken via de mail: haalderenleeft@gmail.com of via onze facebookpagina: Haalderen leeft!"

Kerstconcert Exotherm met het Lingewaards Mannenkoor

HUISSEN - Op zaterdag 16 december geeft het koor Exotherm uit Huissen een kerstconcert, waarbij het Lingewaards Mannenkoor een gastoptreden zal verzorgen.

Tijdens dit concert wordt de kerst cd gepresenteerd. Dit als afsluiting van het 50-jarig bestaan van Exotherm, dat ooit begonnen is als jongerenkoor Huissen-Stad in november 1966. Terwijl menigeen de paaseieren in het voorjaar net op had, was het koor al bezig met de voorbereiding voor de cd-opname en het kerstconcert. Het was voor de koorleden erg vreemd om, met de zon hoog aan de hemel, kerstliederen te zingen/oefenen. Het belooft dan ook een mooi kerstconcert te worden waarbij naast de gezongen liederen, zowel traditionele als eigen liederen op vaak bekende melodieën, ook passende teksten worden voorgedragen om zo nog beter in de kerstsfeer te komen.

Het concert vindt plaats in de kerk O.L.V. ten Hemelopneming van parochie De Levensbron, Langekerkstraat 10 in Huissen en deze begint om 19.30 uur. De entree is gratis. Vanaf 18.30 is de kerk open en staat er voor iedere concertbezoeker een kopje koffie klaar (tegen een kleine vergoeding).

"Hebt u interesse in de kerst cd? Deze is te koop tijdens het concert, maar is nu ook al te koop bij de Bruna, Hof van Hessen en de Primera in Huissen. Of mail naar exothermhuissen@gmail.com, als u meer informatie wenst. (Tip: een leuk en verrassend cadeau voor onder de kerstboom.)

Lezing: Minder insecten en de gevolgen hiervan

een insectenmonster uit een malaiseval. Foto: Henk Siepel

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk houdt op donderdag14 december de lezing over de afname van insecten en de gevolgen hiervan. De Nijmeegse hoogleraar dierecologie Henk Siepel geeft deze lezing. Hij vertelt ons over zijn Nederlandse en internationale onderzoeken in samenwerking met entomologen.

Een grote afname van insecten heeft gevolgen voor het hele ecosysteem. Insecten zijn belangrijke bestuivers van wilde planten, maar ook van fruit en groenten voor onze consumptie. Bovendien spelen veel soorten insecten een grote rol in de afbraak van organische stof, waardoor planten voeding krijgen om te groeien. Daarnaast dienen insecten als voedsel voor 60 procent van de vogelsoorten, vleermuizen, reptielen en amfibieën. De afname van broedvogels in het landelijk gebied, zoals de veldleeuwerik en weidevogels komen daarmee in een ander daglicht te staan.

Een ieder is welkom om de lezing bij te wonen op donderdag 14 december om 20.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Inloop vanaf 19.30 uur. De toegang is 7,50 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. De toegang voor houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk is gratis. De vriendenkaart voor het seizoen 2017-2018 is voor 15 euro te koop aan de kassa.

Kom gymgroep versterken!

BEMMEL - Wij zijn een gezellige damesgroep, die iedere dinsdagavond een uurtje gymen van 19.00 tot 20.00 uur in sportzaal De Hoenderik in Bemmel.

"Wie komt onze gymgroep versterken? We beginnen met een halfuurtje gym oefeningen en daarna een halfuurtje volleyballen. Heb je interesse? Kom dan eens een kijkje nemen op dinsdagavond of neem contact op met gymleidster Lia Keller via 06 51882644."

Linda Peerenboom met Powertex creaties in De Kijkruit:

GENDT - “Mijn naam is Linda en ik werk al 7 jaar met Powertex."

"Powertex is een textiel verharder, een milieuvriendelijk alternatief voor polyester, op waterbasis. Je kunt er alle materialen mee verharden die absorberend zijn zoals: textiel, papier, karton, pluche, leer, en glasvezelmat; bij voorkeur natuurlijke materialen. Powertex is uitstekend te combineren met zelf hardende kleisoorten, beton, steen, keramiek, hout, zand en Stone Art en wordt gebruikt voor het maken van beelden, schilderijen, decoratie, objecten en juwelen. Bij opleidingsinstituut Marion Linnenbank in De Rijp heb ik verschillende Powertex certificaten gehaald.

Mijn atelier is nu in de Baalsestraat 10, Haalderen. Rond medio mei verhuis ik naar De Dries in Gendt. Ik geef Powertex inloop workshops op zaterdagmorgen en woensdagmiddag. Voor wie nog mooie creaties wil maken voor kerst: donderdag morgen 30 november, 7 december en 14 december is er kerstinloop van 10.00 uur tot 12.30 uur."

Voor meer informatie: www.crealinda.nl of bel 06 15 633 611.

Algehele informatie: Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, 6691AZ Gendt Tel. 0481-421156. Mail: a.huystee@planet.nl

https://twitter.com/GendtVerbeeld

https://www.facebook.com/GendtVerbeeld

Expositieadres ( raammanifestatie ) Dorpstraat 21b Gendt

Open avond Museum Huissen

Het silhouet van Huissen als houtsnede. Thom Breukel

HUISSEN - Na de dakrenovatie is het hele museum Hof van Hessen in Huissen weer beschikbaar. De HIstorische Kring Huessen wil dit laten zien op een open avond.

Tijdens het evenement 'Huissen bij Kaarslicht' op zaterdag 9 december is het gebouw aan de Vierakkerstraat 39 geopend van 16.00-21.00 uur. Bezoekers kunnen dan niet alleen de museumruimten bezichtigen, maar ook de rest van het gebouw. Zo kan met op de zolder de balkinscriptie uit 1647 bewonderen.

In het museum zijn naast de permanente expositie twee wisseltentoonstellingen. Thom Breukel uit Amsterdam exposeert onder het motto 'Huissen in zwart-wit' houtsneden van situaties in Huissen. In de andere wisselruimte zijn speculaasplanken uit de periode 1830-1840 te zien die werden gesneden door de Huissense bakkersknecht Jan Hendrik van Rijsewijk.

Burgemeester Lingewaard beste maestro

Winnaars Maestro van Doornenburg 2017. Foto: Alex Ubbink

DOORNENBURG – Harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg kijkt met veel plezier en trots terug naar een zeer geslaagd muziekevenement. Op zaterdag 25 november streden zes maestro’s om de felbegeerde gouden dirigeerstok tijdens 'Maestro van Doornenburg 2017'. De hooggespannen verwachtingen werden meer dan waargemaakt en zelfs overtroffen.

De grote zaal van het Ontmoetingscentrum in Doornenburg was omgetoverd tot een prachtige en sfeervolle concertlocatie mede mogelijk gemaakt door de fantastische inzet van Piet Oostendorp van Eastvillage TD. In een overvolle zaal werden de ruim 250 bezoekers van het concert welkom geheten door presentator Rick Bouwman, die de gehele avond op eigen, humoristische wijze aan elkaar praatte.

Alle zes deelnemende maestro’s hadden hun stinkende best gedaan om er zo goed mogelijk uit te zien. De aankondiging van het optreden van iedere maestro ging gepaard met een professioneel introductiefilmpje gemaakt door Omroep Lingewaard, waarna de maestro en het harmonieorkest hun uiterste deden het gekozen muziekstuk zo goed mogelijk uit te voeren.

Nadien Visch werd door de concertbezoekers gehuldigd met de publieksprijs. Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven kreeg van de deskundige vakjury de beste beoordeling en ontving hiervoor de gouden dirigeerstok.

Tempel of Boem!: muzikale uitsmijter 2017 door Slagwerkgroep Doornenburg

Cesar Zuiderwijk

DOORNENBURG - Als afsluiting van een succesvol jubileumjaar maakt Slagwerkgroep Doornenburg zich op voor het grootse muziekevenement ‘Tempel of Boem!’ op 16 december.

Vanaf 15.00 uur zullen ruim 35 drummers uit de regio deelnemen aan de workshop van Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk. Belangstellenden mogen gratis een kijkje komen nemen in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg.

’s Avonds zal het muziek spektakel echt losbarsten in de naastgelegen kerk, alwaar ruim 75 musici deelnemen aan de tweede editie van Tempel of Boem. Naast de Slagwerkers uit Doornenburg zullen popkoor The New Voices uit Zevenaar, een rockband, strijkers- en blazersensemble, zanger Richard Sprokkereef en de Oldenzaalse sopraan Karin Hertsenberg (bekend van TROS TV-programma 'Una Voce Particolare') zorgen voor de absolute muzikale uitsmijter in het zestigste jubileumjaar van de slagwerkgroep. Ook Cesar Zuiderwijk zal als speciale gast samen met wereldkampioen First Division uit Doornenburg voor een unieke combinatie van slagwerkgeweld zorgen.

Het Tempel of Boem!-concert was binnen 24 uur volledig uitverkocht. Bezoekers worden daarom verzocht tijdig aanwezig te zijn, de zaal gaat om 19.00 uur open. Na afloop van het concert is er een ‘after party’ in de orgelzaal.

Lingewaard Energie op stap met energiedetectives

Energiedetectives Lingewaard ontmoeten Jamai. Foto: M. Balvers

LINGEWAARD - Lingewaard Energie kijkt samen met energiedetectives van IKC’s De Tichelaar, Marang en Donatushof terug op een geslaagde Waterspaardersdag bij Ajax.

Onder begeleiding van prinses Laurentien en Jamai hebben de leerlingen een bijzonder leerzame dag achter de rug. Op deze dag, waar zo’n 200 kinderen aanwezig waren, werd nogmaals duidelijk dat we aan de slag moeten voor een duurzame toekomst. Energie besparen, dit samen doen en de rol van kinderen werden als belangrijkste punten samengevat. Op twaalf basisscholen in Lingewaard zijn energiedetectives van het energiebesparingsproject ‘De Knop om’ hiermee al volop aan de slag.

Omdat de KNVB zich heeft aangesloten bij de Waterspaarders beweging werd gekozen om de dag te houden bij een sportlocatie. Want ook bij sportlocaties is aandacht voor duurzaamheid belangrijk. Energie en water besparen, onder andere door korter douchen, kan bij sportclubs veel opleveren voor het milieu en de clubkas.

Hoogtepunt van de dag was de uitdaging: 'Samen houden we de aarde hoog'. Met z’n allen, dus ook prinses Laurentien, Jamai en jeugdspelers van Ajax, gedurende 5 minuten een bal hooghouden.

Ingezonden brief

Parkeerbeleid (Walstraat) Huissen

Zoals iedereen weet is het parkeerbeleid in de kom van Huissen aangepast, ook is de kom verdeeld in zone's. Maar wie dat niet weten zijn de handhavers van de gemeente Lingewaard zelf. Laatst heeft men de handhaver erop gewezen dat er in de Walstraat zone V111 van kracht is. Het antwoord van de handhaver was; tsja, ik weet niet hoe de zone's zijn verdeeld", dus hij likte weer aan zijn potloodje en schrijft weer een bonnetje.

Dus.., wij bewoners van de Walstraat, moeten betalen voor weinig of geen parkeerplaatsen. Ook parkeerders met andere zone's parkeren in deze zone zodat er weinig tot geen parkeermogelijkheden overblijven voor de bewoners zelf. Natuurlijk als men de parkeerschijf juist gebruikt is dat wettelijk toegestaan.

Ook de sport- en fitnessschool geven parkeerproblemen. Al met al een waardeloos beleid, net of Huissen zo'n bruisend en stad(je) van plezier is. Nee… het wordt het stadje van onplezier. Voorheen zonder de blauwe parkeerzone's waren er minder parkeerproblemen dan nu.

Bewoners Walstraat

Oliebollenactie jeugdharmonie Sint-Caecilia Doornenburg

DOORNENBURG - Ook dit jaar zal de jeugd van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg weer langs komen tussen 9 en 22 december, om de oliebollen bestelling op te nemen.

De oliebollen en appelbeignets worden weer door bakkerij Van Kol gebakken en 30 december bezorgd of u kan men bestelling tussen 12.00 en 14.00 uur of tussen 17.00 en 19.00 uur ophalen in het ontmoetingscentrum. Er is een verandering ten opzichte van voorgaande jaren: gevraagd wordt de bestelling bij opgave te betalen.

Grootste indoor-winterfair van de regio

Foto: Wessel van Olst

LINGEWAARD - Om alvast in de kerstsfeer te komen houden landwinkel De Woerdt en Groei&Bloei afdeling Overbetuwe/Lingewaard op 9 december een gezellige winterfair. De winterfair staat in het teken van heerlijke winterproducten en het buitenleven. De winterse sfeer wordt compleet gemaakt met live muziek, de kerstman, spelletjes en oude ambachten! De winterfair vindt overdekt plaats en entree is gratis.

Genieten van heerlijke streekproducten kan bijvoorbeeld met gerookte zalm uit Doornik of bij het houtvuur van De Goesterij. Ook de Streekbakker ontbreekt niet met zijn hout gestookte oven. Rembert laat u diverse kerstgerechten van streekproducten proeven en u kunt genieten van warme chocomelk en warme wafels.

U kunt op de winterfair volop inspiratie op doen voor de kerst en het buitenleven. Bij Groei&Bloei en Gidding Hoveniers kunt u terecht voor tuinadvies en tuinervaringen. Ook leef- en doeboerderij De Minkhof, Elle4You en boekhandel De Toren van Bemmel zijn er bij. De winterfair wordt compleet gemaakt met diverse standhouders met sieraden, brocante, kerstkransen, eikenhout creaties, glas in lood, tassen, kunst en nog veel meer.

Kortom voor jong en oud is er veel te beleven, proeven en genieten! De winterfair vindt plaats op zaterdag 9 december van 10.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie staat op: http://dewoerdt.nl/activiteiten/winterfair.

Met vijftig kramen in kerstsfeer, kerstman en muzikale omlijsting! Grootse kerstmarkt winkelcentrum Zilverkamp

HUISSEN – De kerstmarkt in winkelcentrum Zilverkamp komt er weer aan. Vrijdag 15 december van 12.00 tot 20.00 uur is het winkelcentrum helemaal in kerstsfeer. Liefst vijftig kraampjes met allerlei snuisterijen en proeverijen bevolken de overdekte en verwarmde passage. Elk jaar is deze kerstmarkt een feest om elkaar te ontmoeten. En zeker dit jaar, want het evenement is dit keer uitgebreider dan ooit. Niet alleen in het centrum, ook daarbuiten!

Naast het afspelen van traditionele kerstmuziek, zal er om de kerstsfeer te vergroten door Femke Kempkes live-muziek worden verzorgd. Het wordt een mooie muzikale omlijsting van deze kerstmarkt. Er zijn allerhande proeverijtjes met eten en drinken. Nog nooit heeft De Zilverkamp zo uitgepakt met de kerst. Geheel in haar eentje georganiseerd door de zestienjarige studente Maud Eijssen, die al vijf jaar in het winkelcentrum wekelijks meewerkt aan de kinderactiviteiten.

Voor Maud is het organiseren van deze markt een prachtig stage-opdracht. "Organiseren en ondernemen is helemaal mijn ding", vertelt de studente, die in Huissen aan het OBC de richting Ondernemen volgt. "Vorig jaar heb ik ook meegeholpen aan het opzetten van de kerstmarkt, wat een enorm succes werd. Dat smaakte naar meer. Dit jaar mocht ik het nog grootser aanpakken. Heel de organisatie, inclusief de promotie via onder andere social media heb ik mogen doen."

De vijftig kramen worden naast de ondernemers van De Zilverkamp bemand door ook ondernemers van buiten het centrum, particulieren, hobbyisten en verenigingen. Er is vanalles te koop en te beleven. "Het wordt een herinnering, die je ook als bezoeker niet zult vergeten!", aldus Maud.

Tafeltje dekje luidt noodklok

BEMMEL - Tafeltje dekje Bemmel/Haalderen zoekt nog twee nieuwe bestuursleden.

"We zoeken nog een secretaris en een coördinator. Wie wil zich inzetten om deze voorziening voor ouderen voort te zetten? Als er geen mensen zijn die dit mooie en dankbare werk willen overnemen, dan zijn wij genoodzaakt ermee te stoppen en zal er geen maaltijdvoorziening meer zijn in Bemmel. Dat zou erg jammer zijn!'
Meer informatie? Bel Jan te Boekhorst, 0481 461759 / 06 28936171.

Wat is een uitvaartspreekster?

GENDT - In de loop der jaren is er heel veel veranderd wanneer men kijkt naar de invulling van een uitvaart. Uitvaarten van nu zijn veelal persoonlijker en intiemer geworden. Waar men vroeger tijdens een kerkelijk afscheid werd begeleid door een predikant of pastor komt men nu veel vaker uit bij een uitvaartspreker.

Uitvaartspreker? Wat houdt dat nu in? Een uitvaartspreker begeleidt nabestaanden bij het samenstellen van een herinneringsdienst. De uitvaartspreker helpt de nabestaanden bij de opbouw van de dienst, helpt mee om de muziek op juiste momenten te plaatsen en zal ideeën aandragen voor teksten of gedichten, maar zal ook eigen inbreng aanmoedigen.

Het gesprek voorafgaande aan de herinneringsdienst zorgt vaak voor mooie momenten. Anekdotes komen boven tafel en veelal zorgen deze voor een lach en een traan. De uitvaartspreker krijgt tijdens zo'n gesprek een goed beeld van de overledene, waardoor hij/zij zich beter kan inleven in de persoon die de overledene was en hieruit kan aanvoelen welk afscheid in welke vorm past.

Ook kan hij/zij samen met u een levensverhaal optekenen. Deze tekst kan tijdens de viering voorgedragen worden door de nabestaanden zelf of door de uitvaartspreker. Tijdens het gesprek wordt er soms ook al geluisterd naar de uitgekozen muziekstukken of wordt er juist samen passende muziek gekozen.

"Zoals u al leest zijn er talloze mogelijkheden en manieren om een overledene te herdenken. Een uitvaartspreker zal u ondersteunen waar nodig en ervoor zorgen dat er een passend afscheid komt. Passend bij de overledene, zodat zijn of haar afscheid een warme herinnering wordt om als een stukje troost de toekomst mee in te nemen.

Mireille Mom Uitvaartverzorging heeft een aantal sprekers in dienst die u heel graag helpen bij uw afscheid. Zij nemen de tijd voor u en staan u bij tijdens het vormgeven van het mooiste afscheid dat eenieder verdient."

Mireille Mom Uitvaartverzorging, Galgendaal 3A, Gendt; 0481 420002.

AH op kerstmarkt in Bemmel

BEMMEL - Zondag 10 december van 11:00 tot 17:00 uur is de jaarlijkse Bemmelse kerstmarkt. Dé gezelligste en sfeervolste kerstmarkt in Bemmel.

"Wij van Albert Heijn Bemmel staan ook dit jaar weer op de Markt waar wij u heerlijke proeverijen gaan voorschotelen. Dit jaar hebben wij iets unieks, namelijk de Streeckgenoten van Koos de Slager. Deze producten zijn sinds een aantal weken nieuw in ons assortiment. Uiteraard laten we ook hét product van het jaar 2017 proeven, namelijk de Koos de Slager grillworst. Komt u met de auto? U parkeert dan gemakkelijk in onze parkeergarage aan de Buitengracht. Wij zien u graag op zondag 10 december om er samen een heerlijke dag van te maken!"

Tafeltje dekje luidt noodklok

BEMMEL - Tafeltje dekje Bemmel/Haalderen zoekt nog twee nieuwe bestuursleden.

"We zoeken nog een secretaris en een coördinator. Wie wil zich inzetten om deze voorziening voor ouderen voort te zetten? Als er geen mensen zijn die dit mooie en dankbare werk willen overnemen, dan zijn wij genoodzaakt ermee te stoppen en zal er geen maaltijdvoorziening meer zijn in Bemmel. Dat zou erg jammer zijn!'
Meer informatie? Bel Jan te Boekhorst, 0481 461759 / 06 28936171.

30 / 32

Peter onze grote klusser,
is vanaf 8 december
een 50 plusser!
Gefeliciteerd! Je familie xxx

Deze jongeman kan van alles met een voetbal.
En op 7 december wordt Cas 13 jaar.
Gefeliciteerd A&A&G

Hoera! Lynn wordt 9 december 5 jaar.
Gefeliciteerd met je verjaardag.
XXXX van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Hiep Hiep Hoera
lieve Thijme alweer 1 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd en een hele dikke knuffel van Opa en Oma

Keep calm and remember 40 is the new 20!
Deze stoere man staat 10 december 2017 centraal
Bob, van harte gefeliciteerd met je 40ste verjaardag.
Groetjes van ons

11 december 2017 is de dag dat onze Toos 80 jaar worden mag.
Van harte gefeliciteerd

Deze dame wordt 8 december 65 jaar.
Hele fijne dag gewenst.
Chris, kinderen en kleinkinderen.

Deze kleine Vitesse Fan
wordt op 11 december
een grote volwassen Fan.
Van harte gefeliciteerd!
....................................

Je gelooft het bijna niet maar deze os wordt 11 december écht 30 jaar

Gefeliciteerd Lieverd.

Hiep hiep hoera
Onze lieve mama en tante Bianca is 30 jaar

Dikke kus
Noud, Sanne en Sophie

Taizéviering in protesantse kerk van Gendt

GENDT- Op zondagavond 10 december zal er een Taizéviering in de protestantse kerk van Gendt plaatsvinden. De aanvangstijd is 19:30 uur.

Deze viering is georganiseerd door de oecumenische werkgroep van de katholieke en protestantse kerk van Gendt-Doornenburg. De oecumenische gemeenschap in het Franse Taizé is al een halve eeuw bekend als belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen uit de hele wereld. De stijl en de sfeer van de vieringen worden gekenmerkt door de meditatieve liederen, de eenvoud en stilte. Allen welkom!

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: kippensoep, chili con carne én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555."

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Pieten bezoeken jeugd tijdens de badmintontraining in Gendt

Foto: Han Kuster

GENDT - Sinterklaas was helaas verhinderd op deze avond, maar gelukkig had hij een tweetal Pieten gestuurd om de jongste jeugd van badmintonclub Gendt te verrassen.

Er werd eerst meegedaan met de training maar dat vonden de pieten toch erg lastig, waarna er een door de trainer bedacht spel werd gedaan. De winnaar kreeg een overheerlijke chocoladeletter. Voor een ieder was er na afloop een traktatie wat door de kinderen erg op prijs werd gesteld. Gelukkig werden de meeste pepernoten opgegeten en kwamen ze niet in de sporthal terecht.

"Lijkt het jou leuk om ook een keer te komen badmintonnen, kom dan gerust langs op dinsdagavond van af 18:30 tot 19:30 uur voor kinderen van 7 - 12 jaar en van 19:30 tot 20:30 uur voor jeugd tot en met 18 jaar. Er zijn badmintonrackets beschikbaar en je mag een paar keer vrijblijvend en kosteloos meedoen. Informatie staat op www.bcgendt.nl, onze facebookpagina 'Badmintonclub Gendt' of via Han Kuster (adres staat op de site)."

Show Back to the Country terug in Dorpshuis Angeren

de cast van BttC 2018 Foto: BTTC

ANGEREN - Traditie inmiddels. Tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar is Dorpshuis Angeren Theater het decor voor twee concerten van de immens populaire en inmiddels met Country Musics Awards overladen theatershow Back to the Country (Part 6).

Op zaterdagavond 6 en zondagmiddag 7 januari in de theaterzaal. De vorige edities waren steeds snel uitverkocht en de populariteit neemt alleen maar toe. Tijdens het Dutch Country Music Awards Gala van afgelopen zondag haalde de optredende artiesten twee awards binnen waaronder Beste Zanger (Dick van Altena) en de theatershow zelf pakte de Award voor Beste Event 2017. Alle reden om dus om deze show te gaan zien en te beluisteren in januari. De avondshow op de 6e januari start om 20.30 uur en op zondagmiddag 7 januari beklimmen de leden van Savannah, Cor Sanne en Dick van Altena vanaf 14.30 uur opnieuw het podium voor een daverende matineeshow.

Toegangskaarten kunnen worden gereserveerd via de website, via een telefoontje naar Dorpshuis Angeren (026 3251186) of stuur een email naar tickets@dorpshuisangeren.nl. Meer info staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Stedelijke muziekvereniging vraagt hulp in kosten Gratis pianolessen vluchtelingen in gevaar

HUISSEN - Al ruim een jaar zorgt de Stedelijke Muziekvereniging Huissen er voor dat twee Syrische vluchtelingen gratis pianoles krijgen. Niets nieuws denkt u, maar het bijzondere is dat de kosten geheel voor rekening komen van de muziekvereniging. Omdat het hier toch om circa 3000 euro op jaarbasis gaat, is dat toch een fikse financiële aderlating. Doorgaan legt een te grote financiële druk op de vereniging.

Gelukkig heeft de Stedelijke enige financiële ondersteuning gekregen van het Bemmel Haalderen Fonds. De vereniging had gehoopt dat ook vanuit de gemeente of het vluchtelingenwerk - die juist integratie stimuleren - of andere fondsen positieve respons zou komen, echter op alle verzoeken is negatief gereageerd. Omdat de financiële situatie van de vereniging ook niet florissant is te noemen, overweegt de Stedelijke nu om het gratis geven van pianoles aan deze getalenteerde vluchtelingen noodgedwongen te moeten staken.

"Mogelijk dat dit bericht enige reactie zal opleveren. Zo niet dan zullen helaas met pijn in ons hart de gratis pianolessen per 1 januari gestopt worden. U kunt reageren via email secr.sbsmh@stedelijkemuziekhuissen.nl."

Woningbouw Doornenburg in de lift

Na tien jaar gevecht lijkt er aan de Groenestraat beweging te komen in de plannen voor woningbouw. (foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG – De bouwplannen in Doornenburg stapelen zich op. Het college heeft in principe medewerking verleend voor woningbouw op de locatie Zalencentrum Ancari. Aan de andere kant van de Blauwe Hoek is ook beweging. De provincie lijkt het bezwaar op te geven voor woningbouw op het terrein van het voormalige kassencomplex van Buurman aan de Groenestraat.

Het horecapand op de hoek Pannerdenseweg - Blauwe Hoek is na een brand sterk aan het verloederen. De herontwikkeling van het terrein ziet het college dan ook als een positieve ontwikkeling. De initiatiefnemer heeft een plan ingediend voor woningbouw in twee varianten. Een tweekapper en een vrijstaande woning of drie patiowoningen. Vanuit stedenbouwkundig oogpunt gaat de wens van de gemeente uit naar de eerste variant.

Buurman

De wethouder heeft goede hoop dat ook plan Buurman op de hoek Groenestraat – Blauwe Hoek eindelijk van de grond komt. Eindelijk, zegt hij met nadruk. "Buurman is na sloop en bedrijfsverplaatsing naar Bergerden al tien jaar in gevecht." De provincie liet geen dorpsuitbreiding met woningbouw toe. Maar met een goed plan is er altijd met de provincie te praten, weet de wethouder. Voor de locatie Buurman lijkt het resultaat op te leveren . Verschillende partijen hebben de handen ineen geslagen voor een bouwplan met wonen, zorg en recreatie, verklapt Sluiter. Waardwonen en Driestroom zouden partij 'kunnen' zijn, zo laat hij terloops weten. Voor invulling van recreatie denkt hij aan Bed & Breakfast. Mochten de plannen slagen dan hoopt Sluiter op 2018 - 2019.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: kippensoep, chili con carne én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 12 december - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 13 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 14 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

deBol op Kerstmarkt Bemmel

Op de foto ontbreken de nieuwe bestuursleden Jet en Anita

BEMMEL - Op zondag 10 december zal het bestuur van stichting deBol aanwezig zijn op de Kerstmarkt Bemmel. De mascottes Belle en Bolle mogen dit jaar weer mee als Maria en Jozef en nemen ook het kindje mee!

"Wij hopen dat heel veel kinderen, met papa en mama of opa en oma, bij hen komen kijken in de passage van het winkelcentrum in Bemmel! De 'Bolletjes' hebben dit jaar weer hun best gedaan om de kraam in kerstsfeer om te toveren en verkopen kerststukjes en dergelijke om de Bol-kas te spekken. Meer informatie: www.debolbemmel.nl; 06 54975063."