GN Berg en Dal Heumen Mook

18 oktober 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 oktober 2017


Loop de N70 route met Nordic Walk Vereniging Groesbeek

REGIO - De N70 is een populaire wandelroute. Deze unieke wandeling voert je over acht 'bergen' met fraaie namen zoals de Boterberg en Sterrenberg. Ook wandel je onderweg door bossen en biedt het heuvelachtige landschap prachtige vergezichten over de polders, schilderachtige laantjes en het rivierenlandschap.

De N70 maakt iedere wandelaar enthousiast. De totale route is circa 16 kilometer lang maar je kunt ook een deel van de route lopen. Stevige schoenen met profielzool zijn onontbeerlijk.

Nordic Walk Vereniging Groesbeek organiseert deze tocht voor de 12-de keer voor leden en niet-leden. Je kunt ook meelopen zonder poles op zaterdag 28 oktober om 9.45 uur vanaf restaurant Tante Koosje, Berg en Dalseweg 359 Nijmegen. De kosten zijn 3,50 euro voor leden en 5 euro voor niet-leden. Graag gepast betalen op de dag zelf.

Inschrijven kan tot en met 26 oktober per e-mail: sjverriet@upcmail.nl of telefonisch 024 6632040 / 06 10332892

Er is een gratis koffiestop bij hotel-café Sous Les Eglises in Beek en een pannenkoekenstop bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg in Berg en Dal, voor eigen rekening. Het is ook mogelijk alleen het eerste gedeelte van de tocht te lopen tot aan het pannenkoekenrestaurant.

Durf jij te komen op de Halloweenparty?

MILLINGEN - Vrijdag 27 oktober houdt de griezelcommissie van fanfarekorps Ons Genoegen voor de twaalfde keer een Halloweenavond.

Het muziekgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen zal weer een verzamelpunt worden van heksen, tovenaars, bloedzuigers en andere griezels. Aanmelden in groepen van maximaal 8 personen met minimaal één volwassenen. Durf jij te komen? Vanaf 7 jaar tot en met 12 jaar ben je welkom. De griezelavond begint om 19.15 uur en duurt tot 21.00 uur. Deelname kost twee euro. Inlichtingen/aanmelden moet vóór 22 oktober via spookjachtonsgenoegen@gmail.com.

Nacht van de nacht

REGIO - Beleef de Nacht van de Nacht met IVN Rijk van Nijmegen rond de duistere Hoge Hoenderberg.

Op zaterdagavond 28 oktober gaan we ronddwalen in het donker van Mulderskop en Kraaiendal. Het vertrek is om 19.00 uur vanaf de P-Plaats bij het zweefvliegveld van Malden aan de Groesbeekseweg. De wandeling duurt twee uur.

Het wordt een afwisselende wandeling over de open hoogte van Mulderskop en het bosrijke gebied van De Hoge Hoenderberg en het park Cantecleer. Maak kennis met de nacht-natuur door onder andere geluiden en geuren. Voor de kinderen is er een heel eigen programma.

Een bijzondere belevenis voor jong en oud met aandacht voor het belang van de duisternis voor mens en dier. Stevige schoenen aanbevolen, zaklamp mee (alleen bij noodgevallen gebruikt), stijgende/dalende paden (stuwwal).

De kosten zijn 2 euro. Voor kinderen onder de 16, leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei is het gratis. Meer informatie staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Winterseizoen bij petanquevereniging Beek

BEEK - De wintercompetitie van de petanquevereniging Beek is weer begonnen. Er nemen drie teams deel aan de nationale competitie.

De eerst twee wedstrijddagen zijn al weer gespeeld. Programma van 28 oktober:

PVBeek 1 - PCDommels en PVBeek 2 speelt uit tegen Mooie Boule;

4 nov: PVBeek 1 speelt uit tegen Plop 2 en PVBeek 3 speelt thuis tegen Lingewaard 1.

De thuiswedstrijden beginnen om 12.00 uur in De But aan De Alde Wetering waarbij publiek welkom is om de spelers aan te moedigen. De laatste zondag van de wintermaanden is er weer koffieboules waar vanaf 11.00 uur kan worden binnengelopen en iedereen welkom is om een balletje mee te gooien en een lekker kopje koffie te drinken. De eerste keer is 29 oktober.

Berg en Dal Museumdag

GROESBEEK - Kom op zaterdag 21 oktober naar het Bevrijdingsmuseum en leer hoe je een echte cartoon tekent! Er is ook live muziek voor kinderen.

Daarnaast zijn kinderen welkom met hun hele familie voor onder andere een speurtocht met de zogenoemde Kijkwijzer om mooie dingen in het museum te ontdekken. Ten slotte is er een Cineac voor kinderen met een vertoning van boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (zoals verzet, onderduiken en dagboeken).

Het gehele programma is doorlopend van 10.00-17.00 uur. Voor zowel volwassenen als kinderen is de entreeprijs op deze dag een euro per persoon. De Museumkaart is geldig.

De Berg en Dal Museumdag wordt georganiseerd in samenwerking met het Afrika Museum en Museumpark Orientalis. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Lezing Karl Leisner

GROESBEEK - Dinsdag 24 oktober is er in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek om 20.00 uur een lezing over Karl Leisner.

Karl Leisner (1915-1945) was een jonge man in opleiding tot priester die het nationaalsocialisme afwees en vervolgens door de Gestapo werd opgepakt. Hij kwam in Dachau terecht en stierf enkele maanden na de bevrijding van dit kamp aan tuberculose. Leisner werd begraven in Kleve - niet ver van Groesbeek - en nadien bijgezet in de Dom van Xanten.

Theo Giesbers en Christoph Scholten (pastoor van Kranenburg) vertellen tijdens deze lezing (deels in het Nederlands en deels in het Duits) meer over het leven van Leisner en de relatie die de priester had met Groesbeek. Daarnaast komt het geloof van Leisner aan bod en zijn leven tijdens WO2. De presentatie wordt gevolgd door de documentairefilm “Karl Leisner, Christ aus LEIDENschaft”, een productie van Max Kronawitter. Deze documentairefilm (Duitstalig zonder Nederlandse ondertiteling) belicht naast de gevangenschap van Karl Leisner in het concentratiekamp Dachau ook zijn tijd als jeugdgroepsleider en student.

Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De entree is gratis. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

SS Expositie Veelzijdig Extremisme

GROESBEEK - Tot en met 15 april zal de tentoonstelling ‘De SS: Veelzijdig Extremisme’ in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek ingaan op de grotendeels onbekende en verborgen geschiedenis van de SS, haar structuur, haar wreedheden en al haar vreemde en bizarre aspecten.

Meedogenloze kampbewakers en doodseskaders: De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. De SS was een zeer brede misdadige organisatie die haar pijlen richtte op alle aspecten van de samenleving. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar onder andere Tibet organiseerde om hun rassenleer te onderbouwen, kruidentuinen door gevangenen liet aanleggen in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was, waarvan de soldaten uit meer dan dertig landen afkomstig waren? In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad.

Voor meer informatie vult u in Google in: Spaces van Wil

Gemeente wapent zich tegen wateroverlast

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Door de klimaatverandering is er de laatste jaren steeds meer sprake van zwaardere buien en stortregens. Daarom heeft de gemeente Berg en Dal al diverse aanpassingen gedaan en zal dat in de toekomst blijven doen. Ook bij de projecten die de komende tijd gepland zijn, zullen maatregelen genomen worden om zoveel mogelijk de wateroverlast te beperken.

Ook met particulieren zal bekeken worden wat zij zelf kunnen doen om het water in de hand te kunnen houden. In Het Laag (Millingen, Ooij, Leuth, Kekerdom) zijn al projecten uitgevoerd, waarbij de gemeente gescheiden riolering heeft aangelegd. Het doel hiervan is om hiermee de rioolwaterzuivering te ontlasten en te voorkomen dat relatief schoon regenwater naar de zuivering afgevoerd wordt. De wateroverlast in de gemeente Berg en Dal is vooral in de hellende gebieden zoals Beek, Ubbergen, Heilig Landstichting, Groesbeek, Breedeweg en Berg en Dal. Momenteel zijn werkzaamheden aan De Dries bezig waar de gemengde riolering vervangen wordt door een gescheiden systeem. Daar wordt voortaan het regenwater ingezameld in poreuze buizen (buizen met gaatjes) en wordt op die manier in de bodem geïnfiltreerd. Afgelopen dinsdagmiddag werd de pers geïnformeerd bij de werkzaamheden aan De Dries in het bijzijn van wethouder Alex ten Westeneind, projecthouder Openbare Ruimte Pieter van Velp en projectleider Water Nick Coppes.

Als de werkzaamheden aan De Dries gereed zijn, wordt begonnen aan De Stekkenberg waar hetzelfde systeem wordt toegepast in de hoop dat de wateroverlast in het centrum van Groesbeek zal verminderen.

Val-rijm

OOIJ - (San Pernet (fysiotherapeut) en Anneke Wisse (wijkverpleegkundige ZZG) verzorgen een voorlichting en beweegmoment in het kader van oktober valpreventiemaand voor alle actieve en minder-actieve senioren. Mede mogelijk gemaakt door Gelderse Sportfederatie en Fonds Nuts Ohra)

Met de komst van de herfst vallen de nootjes uit de bomen.

Maar ik ben geen eikel, ik ga vallen voorkomen!

Ik blijf in beweging en denk goed na.

Over hoe ik loop en hoe ik sta.

En luister ik naar de fysio en de wijkzuster.

Met hun tips ben ik een stuk geruster.

Ze geven binnenkort een praatje over valpreventie, het wel en wee.

En met de oefeningen in het beweegpark, doe ik ook zeker mee.

Deelname is voor alle senioren, zonder aanmelden en gratis, heel mooi!

Tot ziens op woensdag 18 oktober van 10.30 -12.00 uur in De Sprong te Ooij.

Onthulling van de Vis-Ontmoetings-Bank in Millingen

MILLINGEN - Vrijdag 27 oktober zal wethouder Sjaak Tijssen de Vis- Ontmoetings-Bank onthullen. Deze vijf meter lange bank is prachtig gemozaïekt door vrijwilligers uit Millingen aan de Rijn, met Millings servies én is als ontmoetingsplaats bestemd voor het dorp.

Het was een project waarbij de term 'ontmoeting' hoog in het vaandel stond. Na een bijeenkomst in de leerschool aan de Rijndijk 19a gaan de aanwezigen gezamenlijk naar de definitieve plek van de bank aan de Heerbaan, waar deze in gebruik genomen wordt. Iedereen is welkom op 27 oktober om 15.00 uur op de leerschool in Millingen.

Supervleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagavond 21 oktober houdt de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger een supervleesbingo in Ontmoetingscentrum Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Tijdens deze bingoavond zijn vlees- en bbq-schalen, rollades en tassen boodschappen te winnen. Ook wordt er een superronde gespeeld, waarbij een superweegschaal te winnen is. In totaal worden er 19 rondes gespeeld. Een grote kaart kost tien euro. De zaal van Op de Heuvel is om 19.00 uur geopend; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Iedereen is op deze supervleesbingo welkom.

Intern feestje in Moeder en Kind Huis Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagmorgen was het een grote verrassing voor het echtpaar Harold en Margriet Tjalsma, dat samen met zeven begeleiders het Moeder en Kind Huis aan De Strekel in Groesbeek bestieren.

Het Moeder en Kind Huis -dat sinds 2013 in de voormalige school was gevestigd- was de uit haar jasje gegroeid. Er was dringend behoefte aan een extra keuken en een grotere woonkamer. In drie maanden is de bouw gerealiseerd door aannemer Kaal en mocht Margriet maandagmorgen het lint doorknippen, terwijl de gasten op de trap zaten te wachten. In de nieuwe keuken stond gebak voor hen klaar.

In het Groesbeekse moeder en kind huis verblijven momenteel acht moeders en een vader (echtpaar) met in totaal negen kinderen in de leeftijd van 0 - 4 jaar. De bewoners komen uit de gehele regio. Daarnaast is er intern ook nog een kinderdagverblijf, zodat de begeleiders kunnen zien hoe de kinderen zich ontwikkelen zonder hun moeder.

Als de kinderen tussen de 4 en 5 jaar zijn, vertrekken ze uit Groesbeek en worden dan opgevangen door een andere instelling. "Hier hebben we best een strak programma", laat Margriet weten. "Wij zelf wonen in hetzelfde pand aan de andere kant en hebben zelf drie kinderen en vier pleegkinderen. Wij zijn bijzonder blij met deze nieuwe ruimten. Zo kunnen we ook apart gesprekken met de moeders voeren en dat is erg belangrijk", aldus Margriet.

Aan de slag in De Bissael

GROESBEEK - Op zaterdag 21 oktober gaat Landschapsbeheer Groesbeek samen met de buurt aan het werk in De Bissael, de leemkuil en poel langs de Biesseltsebaan nabij Herberg ’t Zwaantje.

De leemkuil en de poel met het omringende graslandje zijn een paar jaar geleden opgeknapt. Om de bijzondere begroeiing van het natuurgebiedje in stand te houden wordt er jaarlijks gemaaid. Op 21 oktober gaan vrijwilligers het maaisel opruimen. Belangstellenden zijn van harte welkom om een handje mee te helpen. De werkzaamheden duren van 9 tot 12 uur. Voor gereedschap en koffie/thee/koek wordt gezorgd. Meer info op www.wmg-groesbeek.nl

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 22 oktober. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. J. Dorst uit Nijmegen

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Scholenplan Gambia

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Opa's en oma's over de oorlog

GROESBEEK - Donderdag 19 oktober vertellen opa's en oma's verhalen over de oorlog in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Deze persoonlijke verhalen worden speciaal verteld voor kinderen van 10-12 jaar.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur en wordt afgewisseld met een film en een bezoek aan enkele hoogtepunten in de vaste tentoonstelling. Een beleving voor de jeugd! Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4, in Groesbeek.

7 / 28

8 / 28

9 / 28

10 / 28

11 / 28

Kunstproject Raven in De Waard officieel geopend

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Het kunstproject 'Raven in De Waard 'is vrijdagmiddag officieel geopend door wethouder Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal. Weijers zou de Raven onthullen boven op de zandwininstallatie maar door de harde wind is hier van afgezien.

De raven die het kunstproject symboliseren waren een dag eerder al gespot door fotograaf Marcel Vink , die de vier raven met zijn drone heeft weten vast te leggen. De vier raven zaten boven op de zandwininstallatie elk in een houding zodat ze kunnen gaan fungeren als windvaan. Vrijdagmiddag was het dan zover dat het kunstwerk - dat de relatie tussen natuur, recreatie en techniek verbeeld met als verbindende factor de raaf- officieel kon worden geopend. Het project is tot stand gekomen door de gemeente Berg en Dal en K3 Delta om de zandwininstallatie in de Millingerwaard met een kunstwerk te verrijken.

Wethouder Erik Weijers was blij dat aan dit kunstproject een educatieve en creatieve opdracht was gekoppeld voor zes basisscholen in Groesbeek, Millingen, Ooij, Leuth, Kekerdom en Beek. De scholen moesten op hun manier de Raaf aankleden, de mooiste viel in de prijzen. Voor directeur Jan Willem van der Kamp van K3Delta was het moeilijk om de mooiste raaf eruit te halen waarna hij besloot dat alle zes scholen gewonnen hadden. Zij krijgen allemaal een excursie op de zandwininstallatie. Het kunstwerk symboliseert de wens dat de raaf in de toekomst weer zal terugkeren in het natuurgebied de Millingerwaard. Het ontwerpbureau Van Bindsbergen Visser en de maker Stichting Kunst in Millingen mogen best trots zijn want hun kunstproject is geslaagd.

Gemeente heeft

begin gemaakt

met dorpsagenda's

BREEDEWEG - Wat is een dorpsagenda? Inwoners bespreken met elkaar wat er in hun dorp verbeterd kan en aangepakt moet worden. Hierover maken ze samen afspraken. Inwoners bepalen zelf waar ze aan willen werken en waar ze hulp van de gemeente of andere organisaties bij nodig hebben.

De onderwerpen waar ze aan willen werken vormen 'de dorpsagenda'. Er is ruimte om te zoeken naar de beste ideeën en oplossingen.' Bijvoorbeeld voor behoud accommodaties en voorzieningen, meer ontmoetingsmogelijkheden en initiatieven.

Samen met een aantal bewoners van Breedeweg hebben we in het afgelopen jaar op meerdere plekken signalen en ideeën voor de toekomst van Breedeweg verzameld. "We willen heel graag aan iedereen die zich betrokken voelt bij Breedeweg de mogelijkheid geven mee te denken en willen jullie van harte uitnodigen mee te komen denken over de dorpsagenda van Breedeweg op 30 oktober om 19.00 uur in de kerk van Breedeweg."

De kinderen van de basisschool zullen de avond openen met een presentatie van een nieuw ontworpen dorpsplein. Zij hebben heel hard gewerkt om het groene gedeelte van het plein een nieuw gezicht te geven. "Daarna gaan we aan de slag met toekomst van ons dorp."

De avond zal er als volgt uitzien:

19.00 uur: opening door de kinderen van de basisschool. Zij krijgen gelegenheid om hun plan voor het plein te presenteren.

19.30uur: gelegenheid te reageren en aan te vullen op het ontwerp.

19.45: Pauze.

20.00 uur: rondom de thema's: plein, verkeer, toekomst, leefbaarheid, gaan we aan de slag.

De suggesties, ideeën, kansen en signalen die hieruit voortkomen worden door ons samengevoegd en professioneel uitgewerkt met signalen die we eerder op de markten, buurtinitiatieven, verenigingen en het oogstfeest opgehaald hebben. Met deze signalen maken we de dorpsagenda.

21.15 uur: Ruimte voor vragen21.30 uur: afsluiting van de avond.

Voor informatie: Wikke Raijmakers, opbouwwerker Forte Welzijn, 06 12320974; wikke.raijmakers@fortewelzijn.nl.

NK Boerengolf goed verlopen

Foto: Ria Peters

Foto: Ria Peters

GROESBEEK – Ondanks het miezerige weer is het NK Boerengolf goed verlopen. De 250 deelnemer(ster)s verdeeld over 52 teams hadden vooral zaterdag de regen getrotseerd om de onderlinge strijd aan te gaan om het Nederlands kampioenschap Boerengolf.

Nadat de golfers zaterdagavond met volle teugen hebben genoten van de coverband 'Rootz 'moesten ze zondagmorgen weer paraat zijn voor de voorrondes. Zondagmiddag was de finale die langer duurde dan de vorige editie. Pas na zessen konden de winnaars bekend worden gemaakt door Marga Nillesen een van de organisatoren van het NK Boerengolf in Groesbeek dat voor de tweede maal bij de familie Nillesen werd gehouden. Er stonden in totaal drie Gouden klompen op de winnaars te wachten met een bijhorende enveloppe .
Heren 1e prijs: Melktap 1 uit Geesteren, 2e Lievelde 1 uit Lievelde en 3e Irrgarten uit Duitsland.
Dames: 1e prijs De Klompegieters , 2e Dames zo greun as gros en 3e Tienmorgen 2 uit Beers.
Jeugd: 1e prijs Boerengoedstrijders 1 uit Enspijk, 2e Boerengoedstrijders 2 uit Enspijk en 3e Spitsensporters uit Groesbeek.

Maria-iconen in Millingen

MILLINGEN - Gedurende de laatste weken van oktober, 21 en 22 oktober en 28 en 29 oktober, zullen in de kerk van de H. Antonius van Padua in Millingen aan de Rijn twaalf iconen worden tentoongesteld.

"Omdat de oktobermaand, naast de meimaand een Maria-maand is exposeren wij 12 Maria-iconen het leven van Jezus." De Eindhovense iconenschilder Geert Hüsstege vervaardigde deze prachtige werken ter gelegenheid van het Jaar van het Geloof in 2012. Na zijn opleiding tot beeldenrestaurator leerde hij deze bijzondere techniek van de Russisch-orthodox priester in de Norbertijnenabdij van Postel. Hij ziet iconen en kerkmuziek als de hoogste vorm van kunst, Eén van de iconen is door paus Franciscus persoonlijk gezegend en de tentoonstelling krijgt een bijzondere aanbeveling van de bisschop van 's-Hertogenbosch, mgr. Gerard de Kort. De openingstijden zijn op zondag 22 en 29 oktober voor en na de H. Mis 11.00 tot 14.00 uur

Een taalmaatje doet meer dan helpen met taal

BERG EN DAL - Stel je voor, er woedt een oorlog in ons land, of er heerst onderdrukking of hongersnood. Je bent gedwongen om ergens anders je toekomst op te bouwen omdat dit in je eigen land niet mogelijk is. En dan? Je komt in een land waar je de taal niet spreekt, de mensen niet kent en waar de cultuur zoveel anders lijkt dan die van jezelf.

Bij Forte Welzijn zijn er ruim 50 vrijwilligers actief als Taalmaatje voor statushouders in gemeente Berg en Dal. Sommigen zijn in april begonnen, anderen zijn net een paar weken actief. Wat al wel blijkt: je bent niet alleen een Taalmaatje. Taalmaatjes zorgen niet alleen voor een wekelijks oefenmoment van de taal, een taalmaatje is een belangrijk persoon in het netwerk van een statushouder. Het Taalmaatje weet hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar steekt en kan daarin ook de statushouder van advies voorzien. Het Taalmaatje kan als een familievriend fungeren of kan zelfs worden gezien als onderdeel van de familie. Zoals bij Samantha en Rishan. Samantha woont bijna haar hele leven in Groesbeek en is sinds kort taalmaatje van Rishan, die twee deuren verder woont. Vanaf het eerste moment is er een klik tussen de twee. Ze maken eten voor elkaar klaar, sturen elkaar dagelijks whatsapp berichtjes en hebben lange gesprekken. Naar aanleiding van dit contact zien buren van Rishan ook de mogelijkheid om een kop koffie bij haar te drinken. En dat doet Rishan het liefst, kletsen met haar buren, of mensen in het algemeen. Lijkt het u ook leuk om een belangrijke rol te hebben in de inburgering van een statushouder? Geef u dan op als Taalmaatje: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.

Collecte Sint-Nicolaas Comité

MILLINGEN - In de week van 23 tot en met 28 oktober komt het Sint-Nicolaas Comité met de collecte bus langs de deur.

"We hopen net als voorgaande jaren, op ieders gulle bijdrage, zodat wij de Sint financieel kunnen ondersteunen." De intocht is op zondag 19 november. (www.sintinmillingen.nl)

Optreden Groesbeeks Gemengd Koor voor KBO

GROESBEEK – Op vrijdagavond 27 oktober biedt KBO Groesbeek – De Horst haar leden een avond aan die geheel verzorgd zal worden door het Groesbeeks Gemengd Koor. Liederen uit het rijke en succesvolle repertoire van het koor zullen in de grote zaal van De Mallemolen ten gehore worden gebracht.

Het Groesbeeks Gemengd Koor treedt om 19.30 uur op. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De entree voor leden van KBO Groesbeek de Horst is geheel gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro. De leden worden bij binnenkomst ontvangen met koffie/thee terwijl men in de pauze ook nog een consumptie ontvangt. Het Groesbeeks Gemengd Koor zingt tot ongeveer 21.15 uur.

'Mijn onderscheiding komt ook de parochie toe!'

GROESBEEK - "Ik ben heel dankbaar en blij met de onderscheiding die ik heb gekregen als lid in de Orde van Oranje Nassau. Ik wil er graag bij opmerken, dat ik als pastor altijd de kans heb gekregen om mensen gratis bij te staan in welke nood dan ook."

"Als pastor hebben we geen drempel; je kunt ons altijd opbellen, we kunnen vaak meteen tijd vrij maken en we hoeven geen administratie te voeren of verantwoording af te leggen: We verkeren in de bijzondere situatie, dat we er gewoon kunnen zijn voor de mensen, gevraagd en ook uit onszelf, zonder dat we gevraagd worden. En dat danken we aan de parochie, die ons betaalt en zoveel ruimte geeft. Dus het lintje komt hen ook voor de helft toe."

Jos van Rooij

Excuses Oosterpoort voor bewoners De Meent

GROESBEEK – De bewoners van verzorgingshuis De Meent zijn al enkele weken onthand omdat de lift naar de kelder toe kapot is. Nadat enkele bewoners aan de bel hebben getrokken heeft woningcorporatie Oosterpoort eindelijk naar de bewoners van De Meent toe gereageerd middels een excusesbrief.

"Wij vinden het vervelend dat u al enkele weken geen informatie onzerzijds heeft gekregen, daarvoor bieden wij u ons excuses aan", aldus Oosterpoort. "Wij hebben het signaal te laat ontvangen." Volgens Oosterpoort wordt de lift rond 20 oktober gerepareerd omdat het onderdeel dat kapot is van ver moet komen. Liftbedrijf Kone die de reparatie uitvoert, kan geen exacte datum geven, aldus Oosterpoort. Zodra Oosterpoort van Kone verneemt wanneer de lift wordt gerepareerd zullen de bewoners van De Meent daarover geïnformeerd worden. Als tussenoplossing is de lift aan de andere vleugel van De Meent opengesteld zodat de bewoners nu toch in de kelder kunnen komen.

Obstakels voor rolstoelers in wijk Herwendaal

Foto: Hans Slegers

Foto: Hans Slegers

GROESBEEK – Tijdens een onlangs gehouden wijkbijeenkomst van bewoners van het Herwendaal kwamen er klachten over de slechte bereikbaarheid van een gedeelte van de wijk voor rolstoelers.

Het is al weer twaalf jaar geleden dat deze hele wijk gerenoveerd is. Wethouder Thijssen wilde zelf ervaren welke en wat voor een obstakels de rolstoelers ervaren. Via Medipoint werden woensdagmorgen enkele rolstoelen ingezet. Thijssen nam zelf in een van de rolstoelen plaats. Hij werd voorafgegaan door Theo Peters de zanger van het Seniorenorkest Aldorum die de wijk op zijn duimpje kent en hij liet de wethouder zien waar zij dagelijks tegenaan lopen. Zo zijn er diverse te steile afritten van het trottoir naar de weg toe zoals bij de Baden Powellstraat. Daar ligt een hele steile afrit.

Bij het demonstreren van de bewuste afrit scheelde het niet veel of Theo was voorover uit zijn rolstoel gevallen. Niet alleen de steile trottoirs zijn obstakels voor rolstoelers, ook de paaltjes die op bepaalde plaatsen in de weg staan en zeer zeker ook de waterrichels die voor de trottoirs liggen – om het regenwater af te voeren. Daar rijdt menige rolstoeler zich op vast, aldus Theo. Het uur door de wijk rijden is volgens Thijssen bijzonder nuttig geweest. "Ik heb nu zelf ervaren wat de rolstoelers allemaal tegenkomen, want vanachter het bureau op het gemeentehuis kun je dat niet ervaren."

"Het gaat om relatief kleine aanpassingen, waar wij bij herbestratingen rekening mee zullen gaan houden", liet Thijssen na afloop weten. Als Theo tegenover zijn woning naar het speeltuintje tegenover zijn woning om even een praatje te maken met de overburen, dan moet hij met de rolstoel een stuk omrijden om er te kunnen komen. Thijssen gaf ter plaatse een ambtenaar de opdracht een oprit bij de speeltuin te realiseren.

Uitslag Zonnebloemloterij

Prijsnummer Prijs Aantal prijzen Gevallen op

1e prijs € 15.000,- 1 0112277

2e prijs € 10.000,- 1 0174011

3e prijs Droomreis t.w.v. € 3.500,- 1 0532438

4e prijs Elektrische fiets t.w.v. € 2.500,- 1 0262935

5e prijs Elektrische fiets t.w.v. € 2.500,- 1 0398665

6e prijs € 2.500,- 1 0065286

7e prijs € 2.500,- 1 0728737

8e prijs € 2.500,- 1 0615839

9e prijs € 1.000,- 1 0422441

10e prijs € 1.000,- 1 0104802

11e prijs Weekendje weg t.w.v. € 445,- 1 1051249

12e prijs Weekendje weg t.w.v. € 445,- 1 0878665

13e prijs Weekendje weg t.w.v. € 445,- 1 1306852

14e prijs € 445,- 1 0952356

15e prijs € 445,- 1 0659601

16e prijs € 445,- 1 0817912

17e prijs € 445,- 1 0244379

18e prijs € 445,- 1 0127478

19e prijs iPad t.w.v. € 400,- 1 0169035

20e prijs iPad t.w.v. € 400,- 1 0146311

21e prijs iPad t.w.v. € 400,- 1 1022595

22e prijs E-reader t.w.v. € 129,- 1 0909563

23e prijs E-reader t.w.v. € 129,- 1 0005621

24e prijs E-reader t.w.v. € 129,- 1 0211480

25e prijs E-reader t.w.v. € 129,- 1 0998560

26e prijs € 100,- 15 44515 (5 eindcijfers)

27e prijs € 100,- 15 85949 (5 eindcijfers)

28e prijs € 100,- 15 89226 (5 eindcijfers)

29e prijs € 50,- 150 3762 (4 eindcijfers)

30e prijs € 50,- 150 8303 (4 eindcijfers)

31e prijs € 50,- 150 1064 (4 eindcijfers)

32e prijs € 50,- 150 0887 (4 eindcijfers)

33e prijs Fotoboek t.w.v. € 17,90 1.500 746 (3 eindcijfers)

34e prijs Fotoboek t.w.v. € 17,90 1.500 095 (3 eindcijfers)

35e prijs Bloemen cadeaubon t.w.v. € 15,- 1.500 164 (3 eindcijfers)

36e prijs Bloemen cadeaubon t.w.v. € 15,- 1.500 678 (3 eindcijfers)

Totaal 6.670 prijzen

Meer informatie te vinden is op de website van de Nationale Vereniging De Zonnebloem: www.zonnebloem.nl/loterij.

Excuses Oosterpoort bewoners De Meent

Excuses Oosterpoort bewoners De Meent

GROESBEEK – De bewoners van verzorgingshuis De Meent zijn al enkele weken onthand omdat de lift naar de kelder toe kapot is. Nadat enkele bewoners aan de bel hebben getrokken heeft woningcorporatie Oosterpoort eindelijk naar de bewoners van De Meent toe gereageerd middels een excusesbrief.

"Wij vinden het vervelend dat u al enkele weken geen informatie onzerzijds heeft gekregen, daarvoor bieden wij u ons excuses aan", aldus Oosterpoort. "Wij hebben het signaal te laat ontvangen." Volgens Oosterpoort wordt de lift rond 20 oktober gerepareerd omdat het onderdeel dat kapot is van ver moet komen. Liftbedrijf Kone die de reparatie uitvoert, kan geen exacte datum geven, aldus Oosterpoort. Zodra Oosterpoort van Kone verneemt wanneer de lift wordt gerepareerd zullen de bewoners van De Meent daarover geïnformeerd worden. Als tussenoplossing is de lift aan de andere vleugel van De Meent opengesteld zodat de bewoners nu toch in de kelder kunnen komen.

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK - Zondag 22 oktober verzorgt De Mallemolen weer een gezellige seniorenlunch. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Hemmie Hermsen. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO Groesbeek – De Horst. Iedereen is welkom! De kosten voor de lunch bedragen 9,95 euro. Men kan uitsluitend telefonisch reserveren voor de lunch tot uiterlijk vrijdag 20 oktober 14.00 uur op telefoonnummer 024 3976360. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Correctie De Vuurbal

Foto: Archief G.G. Driessen

GROESBEEK - Correctie De Vuurbal; Uitgave 'Groesbeek: over dorp en Herwendaal – Dries en Stekkenberg' uitverkocht. Dit was aanleiding om de juiste afkomst van de veel besproken bezembinder Det de Vuurbal nogmaals te publiceren, om uit te knippen en in het boek te plakken.

Door Gerrie Driessen (Heemkundekring Groesbeek)

In het in 2003 verschenen boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan Derk Janssen. Helaas is het naar hem verricht stamboomonderzoek niet goed gegaan, de gegevens op blz. 83 en 132 t/m 135 bleken onjuist. De verwarring werd mede veroorzaakt door de aan de Dries wonende twee gelijknamige families Derk Janssen. De een getrouwd met Geertruida en de andere met Catharina Hijmans. Een uitgebreide correctie is later opgenomen in Het rijke roomse leven parochie Cosmas en Damianus blz. 314 -316, waarvan hier een samenvatting.

Derk Janssen was een zoon van het echtpaar Matthijs Janssen (1807) en Petronella Klaassen (1818). Kinderen: Derk, geboren 26 -5 -1843, Matthijs 1-12-1848, Hendrina 5-3-1850, Theodora 20-2 -1857 en Maria Janssen 9 -2-1860. Derk zou bekend worden onder de bijnaam 'De Vuurbal'en Matthijs als 'Mattes 't Schiet'. Derk Janssen (1843) trouwt met Catharina Hijmans (1844) waarna geboren worden: Petronella (8-9-1870, Theodorus in 1874 (overleden in 1892), Geertruida 9- 1- 1879, Theodora (Dotje) 26-6-1883 en Johanna 13-4-1887. Dochters Get (1879) en Hanne (1887) bleven ongehuwd. 'Dotje van de Vuurbal'(1883) trouwt met de op 27-1-1879 geboren Jan Vissers en kreeg op 9 -1-1906 haar eerste kind, Theodorus, dat in 1907 zou overlijden. Johanna wordt geboren op 1 -6-1908, Theodorus op 1-8-1910, Catharina 21-10-1912, Peter in 1915 (overleden in 1916) en Johannes op 14-8-1917. Vader Vissers overleed 9-3-1917 op 38 –jarige leeftijd. De veel besproken en gefotografeerde bezembinder Derk Janssen overleed op 5 juni 1935, op 92 –jarige leeftijd. Zijn vrouw Catharina was twintig jaar eerder overleden, 29-11-1916.

Voor meer info over de plaatselijke bezembinders zie de cd over de Groesbeek buurtschappen Stekkenberg- Dries en Horde. Bruna 14,95 euro.

Boek&Buffet met Jan van Eck

LEUTH - Op dinsdag 24 oktober verzorgt 't Kookhus in samenwerking met de bibliotheek OBGZ weer een Boek&Buffet in het kulturhus van Leuth.

Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom is deze keer Jan van Eck uitgenodigd. Jan is bekend als cultuurhistoricus en hij heeft al vele publicaties over mensen, organisaties en gebeurtenissen uit Leuth het licht doen zien. Het opnieuw ijken van de geschiedenis lijkt aan de orde van de dag. Zo heeft onlangs de Nederlandse regering besloten om het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië te onderwerpen aan een nieuw breed opgezet historisch onderzoek, omdat het debat over deze dekolonisatieoorlog van 1945 tot 1950 nog altijd niet is verstomd.

Dit is ook de aanleiding om Jan te laten vertellen over Onze jongens in de Oost, het verhaal over de Leuthse veteranen van Nederlands-Indië, Nieuw Guinea en Korea. In het boek schildert Jan portretten van veel mannen uit Leuth die naar de oorlog werden gestuurd in de Oost. Daaraan voorafgaand zal Jan worden geïnterviewd over zijn eigen leven en de vele andere werken die hij heeft geschreven.

Het programma in het Leuthse kulturhus begint om 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur). Omdat er veel mensen worden verwacht, en de plaatsen beperkt zijn, is vooraf aanmelden noodzakelijk via de site van het Kookhus: www.kookhusleuth.simpsite.nl.

De toegangsprijs inclusief buffet bedraagt vijf euro en voor de vaste bezoekers van het Kookhus vier euro.

Kerstmarkt in Voorzieningenhart Op De Heuvel Groesbeek

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 11 december een gezellige kerstmarkt gehouden.

De muziek tijdens deze kerstmarkt wordt verzorgd door DJ Mark en daarnaast zullen er diverse gastoptredens zijn van onder andere Theo van Blitz, smartlappenkoor Ochaarm en Sonny. De kerstmarkt begint om 12.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De toegang is geheel gratis.

Schooltennis bij tennisvereniging

GROESBEEK - Diverse kinderen van groep 3, 4, 5 & 6 hebben afgelopen twee weken een schooltennisles bij tennisvereniging Groesbeek gevolgd. De tennisles is gegeven door de tennistrainer Hans Bokern en vrijwilligers van tennisvereniging Groesbeek.

Er is een afwisselend lesprogramma samengesteld zodat de kinderen kunnen ervaren wat tennis eigenlijk is. Tennis een ontzettend spannende, gezonde, veelzijdige sport. Tennis leert een kind om zichzelf verantwoordelijk te voelen voor keuzes en daden, en om te gaan met succes en tegenslag. Elk punt biedt weer een nieuwe kans!

Op dinsdag 24 oktober (16.00 – 16.50 uur) begint de bal & slagvaardigheidstraining in de Biga Sporthal. Deze training kost 75 euro. voor 20 lessen. Tennisrackets zijn aanwezig en kunnen geleend worden. Er zijn verder geen lidmaatschapskosten aan verbonden. Als uw kind daarna door wilt gaan, kan hij/zij lid worden van de tennisvereniging.

Meer info staat op www.tvgroesbeek.nl of stuur een mailtje naar de tennistrainer Hans Bokern: h.bokern@upcmail.nl.

Lili Marleendag

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek brengt op zondag 22 oktober een ode aan de grootste hit uit WO2 tijdens een speciale Lili Marleendag.

Het museum geeft op deze dag aandacht aan dit onderwerp via een lezing, filmbeelden en live muziek, gebracht door zangeres Caia Mangelsdorf. Over hoe een 'Schlager' (de) geschiedenis maakte! Het gehele programma is doorlopend van 12.00-17.00 uur. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Anne Frankmiddag in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum organiseert op dinsdag 24 oktober van 14.00-15.30 uur een Anne Frank middag speciaal voor kinderen van 10-13 jaar.

Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna bezoeken de kinderen o.l.v. een gids de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne Frank in de Vrijheidsboom hangen.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Meezingavond in De Mallemolen

Foto: Paul Jacobs

Foto: Paul Jacobs

GROESBEEK - Vrijdagavond 20 oktober van 20.00 tot 22.00 uur houdt cultureel centrum De Mallemolen een meezingavond in het theatercafé.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen voorbij. Meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse koren zijn ook weer aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Oktober…

valpreventiemaand

GROESBEEK - Om je voor te bereiden op winterse ongemakken en om goed op de been te blijven, is een voorlichting om niet te vallen een goed idee. Deze voorlichting is gratis en is donderdag 26 oktober van 10.00 tot 11.30 uur in basisschool Op De Heuvel, Ericastraat 39, Groesbeek. Donderdag 26 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

De voorlichting is bedoeld voor: alle 65-plussers die weleens gevallen zijn; alle 65-plussers die tips willen rondom vallen en balans en wat je er zelf aan kunt doen; alle 65-plussers die verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen veiligheid.

De apotheker, de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de beweegcoach werken aan deze voorlichting mee. Samen brengen ze de gevaren in beeld en geven ze tips om deze aan te pakken. Dit alles doen ze op een informele en ongedwongen manier onder het genot van een kopje koffie. Je mag zo gratis binnen lopen!

Wil je meer informatie of opgehaald worden bel dan 06 13260571.

AH Groesbeek

scoort hoog

GROESBEEK – Het Albert Heijnfiliaal in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue heeft onlangs de tweede van de halfjaarlijkse controle gehad op voedsel veiligheid.

Deze controle heeft plaatsgevonden door een extern bedrijf 'Sealed air diversey care'. Het bedrijf heeft de Groesbeekse vestiging van Albert Heijn gecontroleerd op hygiëne, coderingen en de temperaturen van de producten. Het resultaat was dat het Albert Heijn filiaal liefst een score heeft behaald van 96,2 procent. Deze score voldoet ruimschoots aan de norm. Volgens supermarktmanager Sander Verdijk kan het team nu weer aan de slag met de kleine aandachtspunten die tijdens de controle aan het licht zijn gekomen.

Nu opgeven voor deelname Stamppottentocht KBO

GROESBEEK – Van diverse leden van de KBO Groesbeek de Horst is de vraag binnengekomen wanneer er weer een stamppottentocht georganiseerd zou worden. Naar aanleiding van die vragen is het bestuur erin geslaagd om in november een stamppottenreis naar Terheijden te gaan maken tegen een aantrekkelijke prijs.

Deze reis is ook zeer geschikt voor die leden die moeilijk ter been zijn. Het programma is zo ingedeeld dat men vertrekt en weer thuiskomt als het nog licht is. Op donderdag 9 november is het dan zover. Tussen 09.15 en 09.45 uur wordt er vanuit Groesbeek vertrokken waarna er in Nistelrode een stop zal worden gemaakt bij Partycentrum 't Maxend voor een kopje koffie/thee met gebak. Hierna wordt de weg voortgezet naar Restaurant De Gouden Leeuw in Terheijden waar een heerlijke stamppotmaaltijd plus dessert voor de Groesbeekse gasten klaar zal staan.

Na de stamppottenmaaltijd gaat de tocht weer via een mooie route naar Groesbeek waar men om 16.00 uur hoopt aan te komen. De kosten voor deze dagtrip bedraagt 25,00 euro per persoon. De aanmelding moet voor zaterdag 21 oktober binnen zijn.

Inbrekers komen met grof geweld Casino Berg en Dal binnen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Inbrekers hebben zich in de nacht van maandag op dinsdag met grof geweld toegang verschaft in Casino Hi Five aan de Oude Kleefsebaan 116 in Berg en Dal.

Eerst werd een hek naast het casino aan de Oude Kleefsebaan – nabij de ingang naar Jaspers - bij een speeltuin voor kinderen vernield om vermoedelijk uit het zicht van voorbij rijdende auto's te blijven. Daarna hebben de inbrekers tijd genoeg gehad, want vervolgens werd een flink vierkant gat in de muur gemaakt om binnen te komen. Het aanwezige betonijzer verhinderde dat in eerste instantie. Maar toen vervolgens het betonijzer werd doorgeknipt konden de inbrekers via het gat in de muur het casino binnenkomen komen.

Dinsdagmorgen werd de inbraak ontdekt. Het is niet bekend of er iets is buitgemaakt. Een woordvoerster liet weten dat zij over de inbraak niets kwijt wilde. Wel liet zij weten dat de politie en technische recherche met een onderzoek bezig zijn, voor de rest wilde ze het daarbij laten. Een aannemer heeft woensdagmiddag het gat in de muur dichtgemetseld. Het casino was dinsdagmiddag gewoon weer open voor het publiek.

Kerkberichten

Kerkberichten H.H. Cosmas en Damianus-Groesbeek

Overleden: Marcel Bernardus Johannes Wouters; Malcolm David James Norris

Zaterdag 21 okt. 19.00 u: H.Mis - KK St. Caecilia

Intenties: Zr. Jo Laming; Bernadina Poelen-Eeren, Hendrik Poelen, Pater Th. Poelen sss, Wim Poelen; Toon Wollenbeg; Jan Wijers vw sterfdag, Piet Spanjers en Annie Spanjers-Kosman

Zondag 22 okt. 10.00 u; H. Mis - samenzang

Intenties: Overled. Ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en Zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen en Anne Driessen en Pieter Driessen; Wim Derks en Lies Derks-Lamers, Maria Lamers-Poelen, Overled. Fam.leden Lamers-Poelen; Gerrit Derks, Bertha Derks-Jansen

Dinsdag 24 okt. 09.00 u; H.Mis Mariakapel C&D

Donderdag 26 okt. 09.00 u; H.Mis Mariakapel C&D

Oktobermaand – Mariamaand.

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus : maandag t/m vrijdag om 18.30 u het rozenhoedje bidden en zingen van Marialiederen.

Zielboek

In de maand november geen ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag maar in plaats daarvan om 19.00 u gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek. Namen opgeven in de sacristie of op de pastorie.

Vieringen St. Antonius Breedeweg

Zondag 22 okt. 29e zondag door het jaar. 09.30 u, Viering van Woord, Gebed en Communie -samenzang. Intenties: Verjaardag Jan Leenders, Theodorus Leenders, Wilhelmina Jacobs de echtg., schoondochter Leida en schoonzoon Hans. Verjaardag Wijnand Wijers; Verjaardag van Gerrit Ebbers van de familie

Woensdag 25 okt. 19.00 u, Rozenhoedje gevolgd door H.Mis, Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

AH Groesbeek scoort hoog

AH Groesbeek scoort hoog

GROESBEEK – Het Albert Heijnfiliaal in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue heeft onlangs de tweede van de halfjaarlijkse controle gehad op voedsel veiligheid.

Deze controle heeft plaatsgevonden door een extern bedrijf 'Sealed air diversey care'. Het bedrijf heeft de Groesbeekse vestiging van Albert Heijn gecontroleerd op hygiëne, coderingen en de temperaturen van de producten. Het resultaat was dat het Albert Heijn filiaal liefst een score heeft behaald van 96,2 procent. Deze score voldoet ruimschoots aan de norm. Volgens supermarktmanager Sander Verdijk kan het team nu weer aan de slag met de kleine aandachtspunten die tijdens de controle aan het licht zijn gekomen.

Lezing ontwikkelingen landgoed Jachtslot De Mookerheide

MOLENHOEK - Natuurmonumenten werkt al enkele jaren aan het herstel van Landgoed Jachtslot de Mookerheide. Een voor velen herkenbare en vertrouwde plek. Een grote, maar mooie opgave om het landgoed met het Jachtslot en omliggende natuur weer in de oude glorie terug te brengen zodat velen daarvan ook in de toekomst kunnen blijven genieten.

"We zijn ooit begonnen met het opknappen van de kassen en de nutstuin. Die zien er nu weer schitterend uit, mede dankzij de samenwerking met de mensen van Driestroom en DeSeizoenen. De komende jaren richten we ons op het herstel van het landgoedbos en het parkbos in de directe omgeving van het Jachtslot, en het opknappen van de kenmerkende rechte lanenstructuur op het landgoed en slingerpaden in het parkbos.

Na eerdere informatiebijeenkomsten en excursies over het landgoed in de afgelopen periode willen we u ook nu weer graag de mogelijkheid bieden om meer over de plannen voor de ontwikkelingen van het landgoed te horen."

Iedereen is welkom op de lezing op woensdagavond 25 oktober, om 19.30 in De Stijgbeugel op Landgoed Jachtslot De Mookerheide, Heumensebaan 18 in Molenhoek.

Algorithmic problem solving in Millingse bieb

MILLINGEN - Jongeren van 10 tot 18 jaar in en rondom Millingen zijn op 20 oktober welkom voor ‘Solve This With Snap’, een workshop algorithmic problem solving in de bibliotheek in Millingen.

Programmeertaal Snap! is een uitbreiding van 'Scratch' waarmee je programmeren naar de the next level brengt. Voor jongeren die al wat geprobeerd hebben met Scratch en verder willen komen, maar ook voor jongeren die willen starten. Tijdens deze workshop maak je samen flinke stappen.

Wiskundige Chris Eggermont geeft deze inleiding tot informatica en leert jongeren problemen oplossen met algorithmic problem solving. Ze hebben daarvoor wel zelf een laptop (of eventueel tablet) nodig. Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/agenda-millingen.

Zéker voor jongeren hoort digitale geletterdheid bij 21e-eeuwse vaardigheden. Om te kunnen leven, leren en werken in deze tijd wil de bibliotheek jongeren laagdrempelig kennis laten maken met nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. Met nieuwe media-activiteiten, zoals deze workshop, leren jongeren oplossingsgericht denken met behulp van ICT. ‘Solve This With Snap’ gaat ook gegeven worden in andere vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid, waaronder Bibliotheek Beek.

Solve this with Snap: workshop algorithmic problem solving wordtgehouden in de Bibliotheek Millingen aan de Rijn op 20 oktober van 16:00 tot 17:30 uur. Prijs: 2,50 euro.

Boekpresentatie en foto-expositie in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Maanden van voorbereiding gingen er aan vooraf, het verzamelen van foto's en informatie die hebben geleid tot een ontmoeting met het verleden met als extra inspanning de opbrengst van een boek over hetzelfde onderwerp. Het was dan ook een emotioneel moment donderdagmiddag 12 oktober, de opening van de foto expositie 'Leuth weet u nog, ze zijn er niet meer'.

Organisator Wim Megens had speciaal voor hem zelf, deze dag uitgekozen om de tentoonstelling te openen, die hij samen met Geert Seegers en ondersteuning van de Leuthse Historicus Jan van Eck had samengesteld.
Vele waren naar de voor iedereen met Leuthse roots naar zaal Tontje gekomen om de opening mee te maken.

Na een woord van welkom door Geert Seegers waarin hij in het kort uitleg gaf over het tot stand komen van deze expositie en het in vervulling gaan van een wens bood Wim Megens dan ook Jan van Eck het eerste exemplaar van het boek -'Leuth weet u nog, ze zijn er niet meer'- aan. Het was dan ook een (feest) van herkenning van het verdwenen verleden.
Meer informatie staat op www:leuthweetunog.nl.

‘Een indiaan in huis’: herkenbare voorstelling over autisme

REGIO - Indigo organiseert samen met het Sociaal Team Millingen aan de Rijn, Kerkerdom en Leuth en Forte Welzijn, de voorstelling ‘Een indiaan in huis’ van theatergroep Bint in Millingen. Een herkenbare en ontroerende voorstelling over autisme en de impact ervan op de nabije omgeving.

In ‘Een indiaan in huis’ staat Casper centraal. Casper weet alles van Indianen en het liefst ordent hij elke dag de veertjes van zijn indianentooi. In de wereld van de Indianen is alles overzichtelijk. Maar voor zijn ouders is deze indianenwereld soms lastig. Hoe is het om een indiaan in huis te hebben?

De voorstelling is speciaal bedoeld voor mensen die te maken hebben met autisme (ouders, familie, hulpverleners, leerkrachten) uit de gemeente Berg en Dal. Op basis van verhalen en ervaringen van ouders is deze voorstelling tot stand gekomen.


De voorstelling is op donderdag 16 november in basisschool Sint-Martinusschool, Chopinstraat 2 in Millingen. De voorstelling begint om 19.30 en eindigt om 21.00 uur. In verband met het klaarzetten van de zaal, is reserveren gewenst! U kunt zich aanmelden bij Indigo via 026 3124483 of info@indigogelderland.nl. Kijk voor meer informatie op www.indigo.nl.


De kosten voor de voorstelling zijn twee euro (te voldoen op de voorstellingsavond). De voorstelling is gratis voor kinderen (12+) en mensen met een minimum inkomen. Indien u een vrijkaart heeft ontvangen is de voorstelling ook gratis te bezoeken.

Wat hebben HPR Schilders, Horecabedrijf Vink en de Thornsche Molen gemeen?

PERSINGEN – Op de plek waar drie polders elkaar kruisen, aan de weg van Beek naar Leuth, kwamen bij de herbouw van de Thornsche Molen drie ambachten samen; de molenaar, de schilder en de herbergier. De basis voor een mooie samenwerking met de stichting werd gelegd.

Deze prachtige blikvanger met zijn rijke geschiedenis, die in 1944 compleet verwoest werd, is in 2015 teruggebouwd. Onder andere dankzij de tomeloze inzet van het stichtingsbestuur, steun van Gemeente Ubbergen, de Provincie en veel vrijwilligers met hart voor cultuurhistorie. Jan van Eck is in dat lange traject echt een stuwende kracht geweest. Als onderzoeker en publicist van cultuur- en landschapsgeschiedenis beschikt Jan over een schat aan kennis. Ook over de Thornsche Molen schreef hij een boek: 'Uit de as herrezen', dat voor vijftien euro te koop is. De opbrengsten komen ten goede aan de stichting. Want om voldoende inkomsten te genereren is de stichting afhankelijk van sponsors en materiële schenkingen.

Schilder en herbergier

HPR Schilders en Onderhoud uit Leuth is één van de sponsoren vanaf het allereerste begin. Het bedrijf wil graag een steentje bijdragen door de molen een goede bescherming te bieden en daarmee ook een langere levensduur. Zeker voor een molen, die op een open vlakte in weer en wind staat, is goed onderhoud van belang. 'Herbergier' Pierre Vink, van Horecabedrijf de Vink in Ooij, is nu de uitbater van het restaurant dat in de molen is gevestigd en staat hiervoor een deel van de opbrengsten af aan de stichting. Het is een unieke plek voor een heerlijke lunch of diner en voor feesten of recepties. Ook uniek zijn de twee molenaars die de molen daadwerkelijk met regelmaat in werking stellen; Edwin Wissink en Jan Meurs. Naast de schilder en de herbergier is de molenaar dus het derde ambachtelijke beroep dat de Thornsche Molen herbergt. De molen maalt nog steeds eigen meel, waarvan in het restaurant dan weer overheerlijke pannenkoeken worden gebakken.

Stichting

Dat ondernemers uit de regio elkaar zo zouden vinden en zouden samenwerken ter ondersteuning van de stichting, dat had Jan van Eck vast niet durven dromen. Inmiddels heeft Jan wegens gezondheidsredenen zijn taken grotendeels neergelegd, maar voelt zich nog altijd sterk betrokken bij de molen. Voorzitter van de stichting Henny Driessen: 'Onze komende taak is het in stand houden en beschermen van deze mooie publiekstrekker. Het is zeer de moeite waard om een presentatie over de geschiedenis van de molen bij te wonen in ons infocentrum.' De Thornsche Molen is een erfenis uit de geschiedenis en het zou mooi zijn als deze doorgegeven kan blijven worden aan toekomstige generaties. Komt u eens langs aan de Thornschestraat 20 in Persingen? www.thornschemolen.nl.

Voetbalplaatjesboek Achilles'29 bij Coop

GROESBEEK - Coop Groesbeek gaat weer van start met de voetbalplaatjesboeken! Alle voetbalverenigingen komen aan bod. Heb je eerder dit jaar al de boeken van de Treffers en Germania kunnen sparen, nu is het de beurt aan Achilles'29.

Vanaf maandag 16 oktober kan er gespaard worden om dit mooie boek van Achilles'29 compleet te maken. Bij tien euro aan boodschappen en bij bepaalde actie-artikelen krijg je een zakje, en soms zelfs twee, met voetbalplaatjes. De actie loopt tot en met zondag 10 december bij de Supercoop aan de Pannenstraat en bij Coop de Bats.

Herfstvakantieprogramma Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING -Zaterdag 14 oktober trapt Museumpark Orientalis af met een demonstratie Kung Fu en iedereen kan gratis meedoen met Tai Chi.

Dinsdag 17 oktober, kindermiddag
Demonstratie leeuwendans en workshop theeceremonie. Kom spelen met diabolo's, steltlopen, skippyballen, badmintonnen, mikado, jenga, chopsticks (stokjes) en halma (chinees dammen).

Woensdag 18 oktober, culturele middag
Introductie Chinese opera, demonstratie leeuwendans, papier snijden, gezicht verven, Chinese stokjes verven, Chinese lantaarns verven en klei figuren maken.

Foto's maken in traditionele Taiwanese kleding op donderdag de 19e en vrijdag kun je weer gratis meedoen met Tai Chi en de Kung Fu demonstratie zien.
Zaterdag 21 oktober is Berg en Dalse Museumdag. Je kunt bij het Bevrijdingsmuseum, Afrikamuseum en Orientalis voor één euro naar binnen. Zondag 22 oktober pakt de Taiwanese gemeenschap uit rondom de expositie. Klanken, kleuren, geuren en smaken uit Taiwan komen hier voorbij!

Naast dit programma kunnen kinderen in het museumpark uitwaaien, kastanjes verzamelen en de frescoschilders aan het werk zien. Het museum is geopend van 11.00 – 17.00 uur. Het herfstvakantieprogramma begint om 13.00 uur.

Presentatie Millings Jaarboek

MILLINGEN - Het Millings Jaarboek is er ook dit jaar weer in geslaagd om een aantal boeiende verhalen uit het verre en meer recente verleden te bundelen in de 20e editie. Zo schreef Martien Spann een boeiend verhaal over zijn jeugdherinneringen aan de Bloedakker.

De Bloedakker zal voor veel Millingenaren een begrip zijn, zeker voor de ouderen onder ons die een deel van hun leven in deze wijk hebben gewoond. Maar er is veel veranderd, vergeten en zelfs verdwenen. Goed dat de herinneringen van Martien aan deze wijk in het 20e jaarboek bewaard zullen blijven.

Een ander prachtig verhaal is ‘Van vachtenschouw tot knuppelploeg’. Hierin beschrijven Hennie Sibon en Vera Veldhuis een prachtig verhaal over de verkennerij in de periode 1946 tot 1963. Veel informatie is teruggevonden in goed bewaard gebleven logboeken. De verkennerij is voor veel Millingse jongens in een periode van hun leven bepalend geweest en die zullen smullen van deze herinneringen.

De presentatie van deel 20 van het Millings Jaarboek vindt plaats op zaterdag 18 november bij Koffie- en Eethuis de Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn. Inloop is vanaf 14.30 en het officiële gedeelte start om 15.00 uur. De entree is gratis.

Ook dit jaar kunt u na afloop gebruik maken van een driegangen-buffet dat Erica en Willy serveren. Het buffet gaat door als minimaal 20 personen hieraan deelnemen. Men kan zich daarvoor opgeven bij tonvanraaij@hotmail.nl of info@millingsjaarboek.nl. De kosten bedragen 17,50 euro en moeten ter plekke worden afgerekend met de Gelderse Poort.

Grenzland Draisine sluit 2016 met verlies af

KRANENBURG/GROESBEEK – De Grenszland Draisine heeft 2016 afgesloten met een klein verlies ter grote van 3.950,80 euro, maar dit kan volgens het jaarverslag door de Grenzland Draisine worden opgevangen.

In 2015 was het aantal bezoekers 26.709 en in 2016 was het bezoekersaantal 27.885. De verwachting is dat 2017 nog meer bezoekers heeft getrokken en dat er met een klein positief resultaat kan worden afgesloten. Dit jaar is vanaf de start in 2008 de 300.000ste bezoeker verwelkomd.

De gemeente Berg en Dal heeft wel aandacht gevraagd voor een betere toegankelijke website voor de Nederlandse gasten en meer promotie in Nederland voor de Draisine. De website is inmiddels goeddeels in het Nederlands toegankelijk. Getracht wordt nu om de Draisine aan te laten sluiten op het project 'Zorgeloos op vakantie in het Rijk van Nijmegen'. Doel van dit project is via diverse projecten (bedacht door inwoners, ondernemers, bestuurders, bankiers) een economische impuls te geven aan deze regio. Als dit project een succes wordt komt er een nieuwe doelgroep op vakantie in het Rijk van Nijmegen.

De Draisine is een van de unieke dag attracties in het Rijk van Nijmegen , maar zeer zeker ook in Nederland. De gemeente Berg en Dal heeft de Aufsichtsrat van de Grenzland Draisine voorgesteld om te investeren in aanpassingen voor de draisine zodat deze geschikt is voor deze nieuwe (zorg-)doelgroep. Dit verzoek wordt momenteel door de Grenzland Draisine nader uitgewerkt.

Populierenbos bij Ooij gerooid

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Het was al eerder bekend, maar sinds woensdag 11 oktober is de Firma Kemp Schalkwijk BV uit Schalkwijk in opdracht van Staatsbosbeheer begonnen met het rooien van het poplierenbosje langs het dorp en De Spruitenkamp.

Het werk wordt in twee fases gedaan om het met nieuwe aanplant van loofhoutbomen te herplanten, zodra er weer een behoorlijke bossage is ontstaan voor plant en dier zal het tweede gedeelte gerooid en herplant worden.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek wordt elke vierde dinsdag van de maand een schrijfavond gehouden voor de schrijfacties van Amnesty.

Op 24 oktober liggen er voorbeeldbrieven klaar en zijn leden van de schrijfgroep aanwezig vanaf 19.00 uur. Meer info op nr. 024 3972786/3972362

Groesbeekse Boys verliest

BREEDEWEG - De thuiswedstrijd van Groesbeekse Boys tegen Trekvogels ging gedurende de eerste helft gelijk op. Op slag van rust opende Groesbeekse boys de score waardoor het met een 1-0 voorsprong ging rusten. In de tweede helft verloor het team uit de Breedeweg grip op de onderlinge strijd. De gasten uit Nijmegen wisten uiteindelijk met 1-4 overwinning naar Nijmegen terug te keren.

Op slag van het rustsignaal werden de eerste grote doelkansen gecreëerd. Een direct genomen vrije trap van Trekvogels aanvoerder Brian Janssen krulde rakelings over de kruising. Aan de andere kant werd Dave Kleijnen in het strafschopgebied gevloerd waarna hij de toegekende penalty zelf wist te benutten. Bradley van Haaren kopte daarop rakelings naast het doel van Groesbeekse Boys goalie Jeffrey Hoogenbosch.

Direct na de thee zorgde het slecht Groesbeeks verdedigen ervoor dat Bah Alagie een goede Nijmeegse aanval af kon ronden. Daarna was het Sander Geerts en Tom Buiting die de stand op 1-3 brachten. Nadat Sander Bisseling het veld met een blessure had verlaten moest het team met tien spelers verder. Toch wist het twee grote kansen te creëren via Bram de Bruin kopte en Ron Bruijsten. Uiteindelijk tekende Koen Lensen voor de 1-4 eindstand.

Groesbeekse Boys is deze competitie slecht begonnen. Uit vier wedstrijden werd slechts één punt behaald waardoor het op een gedeelde laatste plaats staat. Zondag 22 oktober heeft Groesbeekse Boys de kans om zich te revancheren van deze competitieopening. Blauw Wit uit Nijmegen komt dan op bezoek. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Bingo-jackpot valt weer

GROESBEEK – Donderdagavond 12 oktober is op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek de jackpot gevallen.

Daarom wordt er donderdagavond 19 oktober weer gestart met 50 euro; de hoofdprijs blijft zoals vanouds 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Rood Wit

laat punten liggen

GROESBEEK - In Haalderen heeft Rood Wit afgelopen zondag verzuimd om punten te pakken. De ploeg verloor de wedstrijd van HAVO met 3-2.

De Rood Witten begonnen de wedstrijd sterk en kregen al meteen een paar goede kansen Rood Wit. In de 9e minuut leverde de inzet van HAVO een goede aanval op die door de verdediging van Rood Wit niet goed kon worden verwerkt. Alleen voor de keeper verzuimde de snelle aanvaller niet en bracht de 1-0 op het scorebord. In de 30e minuut werd het zelfs 2-0. Zwak verdedigen van het middenveld en de verdediging van Rood Wit bood HAVO een pracht kans om de voorsprong uit te breiden Na de rust kwamen de Rood Witten wel wat beter uit de kleedkamer en kregen weer beter grip op het spel van de gastheren van HAVO. In de 75e minuut werd Omar Najjari in de 16 onderuit gehaald en dat leverde een 11 meter op, die door Wesley Klomp werd ingeschoten, 2-1. De ploeg kreeg weer hoop en zette een goed offensief in. Toch kwam de ploeg er niet meer aan te pas. In de 83e minuut kreeg de ploeg uit Haalderen zelfs nog een strafschop voor het vasthouden aan een shirtje. Daarmee werd de voorsprong weer groter, 3-1. In de 85e minuut kreeg Bas Thijssen de bal weer goed aangespeeld en kopte bij de tweede paal de aansluitingstreffer weer in, 3-2. Even leek het er op dat de gelijkmaker nog gemaakt zou kunnen worden. Toch lukte dat ondanks de vijf minuten blessuretijd niet meer en moest de ploeg met lege handen naar huis.

Boekbuffet

in Kekerdom

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse Boekbuffet op donderdag 19 oktober.

"Om 17.30 uur verwelkomen we je in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Opgeven kan tot uiterlijk 16 oktober via boekkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Deelname kost vijf euro.

Spionagetraining in museum

GROESBEEK - Woensdag 25 oktober is er in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een spionagetraining voor kinderen van 8-12 jaar.

Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis!

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Bingo-jackpot valt weer

GROESBEEK – Donderdagavond 12 oktober is op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek de jackpot gevallen.

Daarom wordt er donderdagavond 19 oktober weer gestart met 50 euro; de hoofdprijs blijft zoals vanouds 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Scheids bedankt!

MILLINGEN - Zonder scheids geen wedstrijd! Van 7 - 15 oktober liet volleyballend Nederland de mannen en vrouwen op de bok weer voelen dat ze gewaardeerd worden. Als volleybalscheidsrechter is het goed niet op te vallen, juist dan heb je een prima wedstrijd gefloten.

Ook bij Switch willen wij onze scheidsrechters die verdiende aandacht geven. Alle verenigingsscheidsrechters hebben deze week een lekkere reep chocola ontvangen van Diny. Daarnaast hebben de thuisspelende teams afgelopen donderdag/zaterdag hun scheidsrechter ook in het zonnetje gezet door na de wedstrijd de scheidsrechter een oorkonde te overhandigen met daarop allemaal positieve punten en waardering. Ook de tegenstanders van dames 2 waren enthousiast over onze Rob! Ikaros D3 schreef ook iets (wij vinden jou ook kei leuk!) op de oorkonde en Stans overhandigde Rob de oorkonde.

Namens alle Switch leden danken wij onze scheidsrechters voor hun inzet en hopen we dat zij nog vele jaren met plezier blijven fluiten.

Boekbuffet in Kekerdom

KEKERDOM - Wil je tijdens een uitgebreide warme maaltijd genieten van gezelligheid en mooie fragmenten uit boeken? Kom dan naar het volgende Kekerdomse Boekbuffet op donderdag 19 oktober.

"Om 17.30 uur verwelkomen we je in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Opgeven kan tot uiterlijk 16 oktober via boekkekerdom@gmail.com of via 0481 432800. Deelname kost vijf euro.

De Vrije Markt-meester Jos Weerepas: 'Weer een sprong in het diepe'

CUIJK - De Vrije Markt in Cuijk herrijst uit de as. Bijna letterlijk, want tweede pinksterdag vorig jaar verwoestte een felle brand een groot deel van de markthallen op het industrieterrein bij Katwijk. Zaterdag 21 oktober opent De Vrije Markt 2.0 de deuren. De animo onder standhouders is groot.

Overal in de hallen die van de vuurzee zijn gered - ze beslaan zo'n anderhalf voetbalveld - zijn timmermannen, elektriciëns en andere vaklui in de weer. Enkele weken voor de hernieuwde opening is al globaal zichtbaar hoe De Vrije Markt nieuwe stijl eruit komt te zien. Bij de entree van de hallen (waar ooit de bekende meubelfabriek van Werten Sprij zat) worden enkele kantoorruimten opgeknapt. Tussen de werklui door rent Jos Weerepas van hot naar her. De 61-jarige Beugenaar bruist van de energie, hij heeft er zin in om binnenkort de eerste marktkoopmannen en bezoekers weer de hand te mogen schudden. Maar het opnieuw opstarten van De Vrije Markt is voor hem beslist geen abc'tje. "Het is hoe dan ook weer een sprong in het diepe", stelt Weerepas. "De markt is een stuk kleiner dan voor de brand. Stonden er toen ruim duizend standhouders, dat worden er nu zo'n vierhonderd.


Alle standplekken en kramen zijn inmiddels vergeven. "We hebben zelfs een wachtlijst." Mocht het gaan stormlopen? "Dan kunnen we altijd uitbreiden. Er is plek genoeg."
Ondertussen blijft zijn telefoon rammelen. De werklui klampen hem regelmatig aan. Weerepas voelt er zich lekker bij. Hij hoopt van harte dat De Vrije Markt (het logo blijft hetzelfde) weer als vanouds wordt.
Voor 21 oktober staat geen officiële opening gepland. Weerepas: "We gaan gewoon om negen uur open, om vier uur sluiten we."

Gewapende inbrekers klemgereden

BEEK/REES - De politie heeft woensdagavond na een wilde achtervolging drie inbrekers klemgereden in het Duitse Rees nadat zij op de IJsseloordweg in Arnhem een stopteken hadden genegeerd en ze er met grote snelheid vandoor gingen.

De politie zette met meerdere eenheden de achtervolging in over de snelweg A12 langs Zevenaar (waarbij zonder verlichting en snelheden tot 180 kilometer per uur werden gereden) en rechts andere auto's passeerden. Op een gegeven moment reden de verdachten Duitsland in , maar inmiddels waren de Duitse collega's ook al ingeseind zodat de verdachten ter hoogte van de afrit Rees door de Duitse en Nederlandse politie konden worden klemgereden. Een van de verdachte sprong vervolgens uit de auto en ging er te voet vandoor maar kon even later aangehouden worden. In de auto werd een doorgeladen pistool aangetroffen en bleken betrokken te zijn geweest bij een inbraak in Beek omdat de buit bankpassen en sierraden eveneens in de auto werden aangetroffen. De drie verdachten een 18- jarige man uit Spijkenisse, 22 jarige man uit Groningen en een 26 jarige man uit Nieuwegein zijn vervolgens aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Treffers slacht IJsselmeervogels af

GROESBEEK - De Treffers was op de rode zijde van de Westmaat als een vis in het water. IJsselmeervogels had op eigen terrein helemaal niets in te brengen tegen de ontketende ploeg van Anton Janssen. Het werd 1-5 na een ruststand van 0-3.

Na tien minuten leek er al niets meer aan de hand voor de rood-zwarten . Na vijf minuten spelen werd de stand 0-1 door een treffer van Nick de Bondt. De Treffers-supporters konden vier minuten later nogmaals de handen in de lucht steken. De ijzersterk spelende Cedrick Badjeck was er namelijk als de kippen bij om een corner van Nick de Bondt met zijn hoofd af te maken, 0-2.
Na een flinke dosis balbezit en een paar voorzetten bracht Robin Janssen de bal weer voor de goal van IJsselmeervogels. Badjeck werd helemaal vrijgelaten omdat de Vogels uitgingen van buitenspel. Dit was niet het geval en Badjeck schoof de bal beheerst achter de verbouwereerde doelman Schaap, 0-3. Op geen enkele manier kregen de Vogels grip op de voorwaartsen (Maertzorf, Badjeck en de Bondt) van De Treffers.

De Treffers begon net zo sterk aan de tweede helft als aan de eerste helft al waren er wat meer aanvallende intenties te zien bij de IJsselmeervogels. Het volgende wapenfeit viel te noteren in de 64e minuut. Invaller Olijfveld verschalkte de uitgekomen Jordy van de Kracht maar voor een open goal schoot hij over. Twee minuten later wist hij wel de 1-3 aan te tekenen. In een goede aanval was hij het eindstation en schoof hij de bal onder keeper van de Kracht door.
In de 74e minuut tilde wederom Badjeck (zijn derde van de middag, hij was zo glad als een aal vandaag) de score naar 1-4. Een voorzet van Coen Maertzdorf werd door hem binnengekopt.
Een handsbal van Marciano van Leijenhorst leverde zes minuten voor tijd een strafschop op. Nick de Bondt faalde niet een maakte zijn tweede en de vijfde van De Treffers deze dag. 1-5. Door dit resultaat stijgt De Treffers op de ranglijst.

Roodborstjes vijftig jaar

OOIJ - Op zaterdag 23 september vierde wandelsportvereniging De Roodborstjes, haar 50-jarig bestaan dat plaatsvond in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Een aantal leden werd gehuldigd in verband met lidmaatschap. Daarna volgde de receptie, die druk werd bezocht. De grootste verrassing was echter de serenade gebracht door de drukfanfare van Schutterij Eendracht en Ooijse Toekomst. Plus de mooie toespraken van de diverse sprekers. Die in dank werden aanvaard door het bestuur van wandelsportvereniging De Roodborstjes. Ook was er dank aan het personeel van De Sprong voor de goede verzorging.

Inzameling rommelmarkt fanfare

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina houdt periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp's, dvd's, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc's, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom. Mocht u gaan opruimen denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Zwaar bevochten overwinning door Switch D1

MILLINGEN - Zaterdag 14 oktober speelden we tegen Renswouw D1. We begonnen veel te afwachtend, matige servicepass en geen grip op de middenaanvallen van Renswouw. De 1e set vloog voorbij en met 13-25 op het telbord wisselden we van kant.

In de 2e set kregen we de passing beter onder controle, maar echt stabiel was deze nog niet. Vaak moest Patricia kiezen voor de noodballen op buiten en kon ze onze middenaanvalsters te weinig bedienen. We stonden dus nog steeds onder druk. Te laat deden we iets terug, maar kwamen wel in een goede flow. De set werd nipt verloren (22-25).

De 3e set was dan ook gelijk in ons voordeel. Daarbij verhoogde we de servicedruk en hadden we de passing meer onder controle. Ondanks de sterke blokkering deden onze aanvalsters het goed. Harde aanvallen werden afgewisseld met tactische ballen. We wonnen de spannende set met 25-23.

We waren er in de 4e set goed bij en liepen al snel uit. Ons volleybal werd beter en steeds meer speelden we ons eigen spel. De servicedruk bleef hoog, verdedigend stond het als een huis. LiberBo raapte veel ballen van de vloer, terwijl ook Niké veel verdedigend werk verrichtte. Aan het net zorgden Kristel, Bo Bosveld en Ruth voor de punten en zo pakten we de set met 25-21.

De 5e set begonnen we met de service van Kristel en maakten direct 2 punten. Toen Marise aan service kwam, ging het hard. Zij serveerde maar liefst vier (bijna) directe punten en bij een stand van 8-3 wisselden we van speelhelft. Marise zette de goede servicedruk door en Emmie maakte de punten aan het net. Al snel stonden we op matchpoint. Met 15-7 op de teller was het gedaan!

DVSG pakt eerste punt

GROESBEEK - DVSG start met een minuut stilte voor de overleden Roy Leenders. Vandaag speelt DVSG tegen Heumen. In de basis is vandaag Jacco Piepenbrock een 'nieuw' gezicht. Het weer is prima en de sfeer idem dito. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd.

Heumen creëert niet veel kansen. En als Heumen er toch doorkomt, weet keeper Stan Peters redding te brengen. DVSG heeft via Thijmen Heus twee kansjes gecreëerd voor de rust. Een 0-0 stand is een terechte afspiegeling met de rust. In de 2e helft gaat het spel weer gelijk op. In de 50e min weet Heumen balverlies voorin af te straffen, door een goede diepe bal te geven. Als het kopduel achterin door DVSG wordt verloren is de schietkans van dichtbij niet te missen. DVSG staat met 0-1 achter. Even een mentale tik, maar DVSG gaat op de ingeslagen weg door. Wederom is de opkomende back Thijs de Jong bepalend. Hij weet tot in het strafschopgebied door te dringen en wordt daar onderuitgehaald. Een terechte penalty, die heel goed door Menno Sillessen wordt benut. DVSG staat nu weer1-1 gelijk. Gijs Bach wordt gewisseld voor Ruben Nillessen en beide teams proberen de wedstrijd te winnen.

Dit levert geen goed voetbal, maar wel spektakel op. Een schietkans van Jacco Piepenbrock, maar ook goede reddingen van keeper Stan Peters zijn nodig. In blessuretijd weet Thijs de Jong nog een keer een goede voorzet te geven, maar iedereen mist voor het doel. Uit de rebound schiet Niek Derksen net naast het doel.DVSG heeft haar eerste punt binnen. Volgende week kan DVSG uit tegen SCD’33 laten zien hoe de stijgende lijn zich verder ontwikkeld.

Minitoernooi Switch '87 Millingen

MILLINGEN - Zondag 8 oktober was het druk maar gezellig in sporthal De Duffelt. Vanaf 10 uur werd er op zeven velden gevolleybald door zo'n 150 kinderen uit de regio. Vanuit Switch waren vier teams present, voor veel kinderen was het de allereerste volleybalwedstrijd.


's Ochends al vroeg wakker en gespannen, trots dat ze een echt volleybalshirt aan mochten, de kinderen hadden er duidelijk zin in. Het ging ook allemaal super goed! Er was zaterdagochtend op de training nog goed geoefend op de opslag en het vangen en gooien over het net.

Jos en Diny waren ook deze keer weer druk met het wedstrijdsecretariaat en het beantwoorden van allerlei vragen. Er zijn weer foto's gemaakt van de wedstrijden en ook de teamfoto's. Deze staan inmiddels op www.switch87.nl.

26 / 28

HIEP HIEP HOERA
Op 22 oktober wordt José 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd!
Liefs Machiel, Herman, Lisa en Michelle

Op 19 oktober wordt onze lieve Fleur 16 jaar.
Dat vieren wij dit jaar weer lekker thuis.
Gefeliciteerd
Liefs van ons allemaal xxx

Hiep Hiep Hoera
Lisa wordt 24 oktober 5 jaar
Hartelijk Gefeliciteerd
Liefs van Bennie en Lea

HIEP, HIEP, HOERA
65 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag
Een hele fijne dag!

Liefs van ons allemaal x

Hoera!
Dani is 18 oktober jarig
Gefeliciteerd

Liefs Ryan en Fenna

27 / 28

Tennisleden uit Groesbeek hebben hart voor de club!

GROESBEEK - Op initiatief van twee leden van tennisvereniging Groesbeek, is er een actie gestart om geld te werven voor de aanschaf van een AED. Voor 25 euro is men medesponsor van de AED. De sponsorcommissie van de tennisvereniging zal ook een financiële bijdrage leveren. Natuurlijk met dank aan de baansponsoren van tennisvereniging Groesbeek.

Als blijk van waardering zal diegene die een financiële bijdrage levert, voorrang krijgen op deelname aan de Iso Lemon Tennis Tour bij tennisvereniging Groesbeek. Deze wordt op 29 oktober gegeven door Jacco Eltingh! Zijn grootste successen boekte hij in het dubbelspel samen met Paul Haarhuis. In het dubbelspel won hij in totaal 44 toernooien, waarvan 39 samen met Haarhuis. Ze werden samen twee keer wereldkampioen (in 1993 en 1998) en waren het eerste team dat alle vier de Grand Slam toernooien won.

Natuurlijk is iedereen welkom om op zondag 29 oktober (14.00-17.00 uur) een kijkje te komen nemen tijdens deze tennisclinic. Om 16.30 uur zal er een demonstratiewedstrijd plaatsvinden. Tennisvereniging Groesbeek is gevestigd aan de Cranenburgsestraat 23a in Groesbeek.

Sinterklaasbezoeken verzorgd door Ooijse Toekomst

OOIJ - Sinterklaas en Zwarte Piet hebben laten weten, dat ze ook in 2017 naar Ooij willen komen. De Regelpiet heeft aan muziekvereniging Ooijse Toekomst gevraagd om hem te helpen om de bezoekjes voor de kinderen aan huis te organiseren.

Zaterdag 2 december, zondag 3 december en dinsdag 5 december vanaf 16.00 uur gaat de Sint zijn bezoekjes brengen. Een bezoekje van één kwartier kost 22,50 euro. In deze tijd kan de Sint drie kinderen aandacht geven. Wanneer er meer kinderen zijn, dan graag 5 minuten à 5 euro voor ieder kind extra reserveren. Natuurlijk mag u een voorkeur uitspreken voor een bezoektijd, maar deze zal mede afhankelijk zijn van de route die Sint rijdt.

Wanneer u een bezoekje op prijs stelt, kunt u contact opnemen met onderstaande personen. Graag vóór 28 november. Mailen kan natuurlijk ook en heeft de voorkeur. Na deze datum hoort u hoe laat Sinterklaas op bezoek komt en wat hij nog van u wilt weten.

Voor opgave en informatie vóór 28 november bij: Hennie Basten-Bartels, Kon. Julianalaan 23, Ooij; 024 6631277/06 83123678 of Kees Rijk, Reiner van Ooiplein 1a, Ooij; 024 3224833.

Herdenking van de zalige Karl Leisner (1915-1945) in Groesbeek op 29 oktober, deel 2

Door: Theo Giesbers en pastoor Christoph Scholten.

GROESBEEK - De herdenking begint op de hoek Knapheideweg-De Ruyterstraat om 15.00 uur op de plaats waar het tentenkamp in 1934 was. Om 15.40 uur is de volgende locatie de Cosmas en Damianuskerk.

Begonnen wordt met het aanbieden van noveenkaarsen met daarop de afbeelding van Karl Leisner aan alle genodigden. Deze kaarsen zijn geschonken door de Kringloop Sint Michael. De eerste noveenkaars wordt door Monika Kaiser-Haas, vicevoorzitter van de Internationaler Karl-Leisner-Kreis, aangestoken en geplaatst bij het Maria-altaar. Gezamenlijk wordt het Marialied 'Meerstern, ich dich grüsse[ gezongen. Dit lied werd in 1928 door Karl Leisner in de kapel van Mariëndaal gezongen. Vervolgens worden twee kleine infopanelen onthuld door pastoor Ernst Geerkens, wonend aan de Flandrische Strasse 11 in Kleve (het ouderlijk huis van Karl Leisner) en door Stephan Rintelen, secretaris van de IKLK. Op deze panelen staan ansichtkaarten van de Cosmas en Damianuskerk die door Karl Leisner in dagboek 13 zijn ingeplakt en teksten uit dat dagboek over de Cosmas en Damianus, over kapelaan Johannes Josephus Pulles, over de missen die de jongens elke dag bijwoonden. Dan zal burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal een toespraak houden over Karl Leisner, gevolgd door een toespraak van Rudo Franken, kapelaan van Groesbeek. Het accent in de laatste toespraak zal liggen op het intense geloof van Karl Leisner. De bijeenkomst wordt afgesloten met het lied 'Madre fiducia nostra' van de componist Marco Frisina door het Sankt Cäcilienchor Wyler.

Politie rukt massaal uit voor incident na bierfeesten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De politie is zondagavond -nadat de bierfeesten waren afgelopen- massaal naar Groesbeek gekomen voor een incident.

Tussen half en kwart voor acht deed er zich een schermutseling voor dat verband hield eerder die avond met een mogelijke aanranding. De politie rukte daarop met liefst zes patrouillewagens en een politiehond. Toen de politie de verdachte (een inwoner uit Groesbeek) wilde aanhouden, begon een andere inwoner van Groesbeek zich ermee te bemoeien waarna ook hij werd aangehouden. De politie heeft daarna nog enige tijd in het centrum van Groesbeek gesurveilleerd, maar heeft zich later teruggetrokken.