GN Lingewaard

13 mei 2015

GN Lingewaard 13 mei 2015


1 / 30

Lekdetec.nl heeft het hem geflikt Landskampioenschap voor Bemmelse basketballers!

LekDetec landskampioen Foto: Wim Wilmers Foto: Wim Wilmers

BEMMEL/LANDSMEER - Zou Lekdetec.nl het onmogelijke mogelijk laten zijn? Zouden ze in staat zijn om een ongekend huzarenstuk uit te halen door van 0-3 naar 4-3 te gaan? Dat wat nog nooit vertoond was? Of zou Loon Lions zich nog een keer oprichten en de titel alsnog grijpen? 800 mensen, waaronder 150 oosterlijke supporters in een bomvol Indoorcentrum in Landsmeer gingen het meemaken.

Het begin van de wedstrijd was van uitzonderlijk hoog niveau. Het leek of beide ploegen zeer geconcentreerd waren en van plan waren direct een gat te slaan. Bij Lekdetec.nl vlogen de driepunters (zes in dit kwart) je om de oren maar Loon Lions bleef gewoon in het spoor, liet gevarieerd basketbal zien en scoorde eveneens tegen een hoog percentage. Het publiek steunde hun favorieten luidkeels en vanaf het begin was de sfeer geweldig in de hal. Bij 22-24 trokken de kruitdampen op aan het eind van de eerste periode.

Dat dit geen veertig minuten door zou gaan, was wel duidelijk. In de loop van de tweede periode kregen de verdedigingen meer grip op het spel en begon het scoren moeizamer te verlopen. Lekdetec.nl bleef met het hart spelen en probeerde de bal meer inside te krijgen nu de schutters wat meer aan banden werden gelegd. Het team kon niet voorkomen dat Loon Lions langszij kwam en een kleine voorsprong kwam. Maar er zat nauwelijks licht tussen de scores van beide teams en het verschil werd in deze fase nooit meer dan drie punten. Bij de rust stond er 37-36 op het bord.

Ook na de pauze gaven de teams elkaar weinig toe. Toch slaagde Lekdetec.nl er in om een gat van zes punten te slaan onder andere omdat een paar driepunters er achter elkaar weer invlogen. De thuisploeg bleef echter ook knokken voor hun resultaat en bleef de Bemmelse basket bestoken met drives. Het afstandsschot wilde bij hen minder vallen en dus moesten de scores vooral van penetraties en van aanvalsrebounds komen. Het kwart werd afgesloten bij 48-54.

De spanning was te snijden in de hal, zowel op de tribune als op het veld. Opnieuw kwam Loon Lions terug en wisten de Landmeerse speelsters het gat te verkleinen tot drie punten. Loon Lions klopte stevig op de deur, maar Lekdetec.nl weigerde open te doen. Terwijl de Bemmelse supporters zich de kelen schor schreeuwden en ook de supporters in rood hun team bleven steunen, hielden de meiden uit Bemmel stand. Mooi was het spel op dat moment niet meer, maar spannend des te meer. De op het einde toegekende vrije worpen werden koelbloedig benut en Loon Lions moest de overgave tekenen. De tribune achter de basket met de Bemmelse aanhang ontplofte volledig: met 61-69 won Lekdetec.nl de zevende wedstrijd en daarmee het kampioenschap.

Wat een thriller hebben de toeschouwers gezien. Wat een reclame voor deze sport met verslaggevers van alle kanten die hun ogen hebben uitgekeken over zoveel beleving, inzet, niveau en enthousiasme. Vier maal heeft de NOS verslag gedaan van een wedstrijd: ongekend!

Lekdetec.nl heeft het hem geflikt. Bewondering voor de speelsters en de technische staf die weigerden te capituleren en bleven geloven in een goed resultaat. Hoezo mentaal een kwetsbaar team? Een mijlpaal in de geschiedenis van de club. En geen mens die het Lekdetec.nl niet gunt; de speelsters, de begeleiding en de Bemmelse supporters hebben veel sympathie gekweekt in de loop van de tijd, waar dan ook in Nederland.

Maar ook groot respect voor Loon Lions. Niet alleen waren zij een fantastische tegenstander waardoor we samen voor een schitterende serie hebben gezorgd, maar ook een goed gastheer en bovenal, een zeer sportief verliezer. Dat moet ook gezegd.

En in Bemmel was het nog lang onrustig...

Het Lingewaards dictee

Deelnemers Lingewaards dictee 2014 geconcentreerd aan het werk Foto: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Op 5 juni zal burgemeester Marianne Schuurmans het negende Lingewaards dictee voorlezen in OBC De Essenpas in Bemmel. Daarmee wordt een oude traditie in ere hersteld, namelijk dat de burgemeester van Lingewaard het Lingewaards dictee voordraagt.

Rotary Lingewaard roept sportclubs, verenigingen, bedrijven en inwoners van Lingewaard op om mee te doen aan het Lingewaards dictee of een team te sponsoren. Het gaat om een dictee in het Nederlands. Het principe van het dictee is dat voor schrijf/spelfouten wordt betaald. De opbrengst komt onder andere ten goede aan een diner voor alleenstaande ouderen in de gemeente Lingewaard. De afgelopen jaren hebben al meer dan 750 alleenstaande ouderen kunnen genieten van een lekker diner en hebben zij veel nieuwe contacten kunnen leggen.

Informatie

Het programma van het Lingewaards dictee start om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Verschillende teams strijden tegen elkaar om de 'Lingewaards-dictee-trofee'. Je kunt je met een team of individueel inschrijven. In het laatste geval probeert Rotary Lingewaard een team samen te stellen.

De kosten voor deelname aan het dictee bedragen voor een bedrijfsteam 250,- (inclusief afkoop fouten van alle teamleden). De kosten voor een particulier team bedragen 35 euro per team en 0,30 euro per fout die elk teamlid maakt.

"Doet u mee voor het goede doel? Schrijf dan in op www.lingewaardsdictee.nl. Hier staat tevens alle informatie en een dictee om alvast mee te oefenen."

Vierde editie van Bemmel on the Beach tijdens de pinksterdagen op 't Kinkelplein

Foto

BEMMEL - Ook dit jaar zal Rugby Club Betuwe samen met de Samenwerkende Horeca Bemmel het evenement Bemmel on the Beach organiseren. Op het Kinkelplein in Bemmel wordt tijdens het pinksterweekend (22 - 24 mei) op een zandstrand van zestig bij dertig meter (aangelegd door sponsor Milieuservice Heijting) een veelzijdig programma gepresenteerd.

Vrijdag 22 mei van 09.00 tot 17.00 uur: Rugbytraining voor de basisscholen uit Lingewaard. Alle scholen zijn aangeschreven en ook dit jaar zit het programma al bijna helemaal vol. Tijdens de trainingen kunnen zowel leerlingen als leraren op het zand op een speelse manier kennis maken met deze prachtige sport.

Aansluitend zal er vanaf 19.00 uur een rugbytoernooi georganiseerd worden voor teams bestaande uit vier rugbyers in combinatie met vijf niet-rugbyspelende teamleden. In de weken voorafgaand aan het toernooi worden diverse trainingen georganiseerd om de niet rugbyende teamleden vast wat regels bij te brengen. Wil je ook meedoen? Stuur dan een mail naar bemmelonthebeach@hotmail.com.

Zaterdag 23 mei begint met een rugbytoernooi voor de jeugd en aansluitend zal het welbekende Beachvolleybaltoernooi worden georganiseerd, waarbij wordt gestreden om de Heijting - Bokaal. Er hebben zich inmiddels alweer zestien teams ingeschreven en er is nu dan ook nog maar plaats voor vier extra teams, dus wil je nog mee doen, stuur dan snel een mailtje. Na afloop van het volleybal zal er een feestavond georganiseerd worden door SHB, waar onder het genot van een drankje lekker gefeest kan worden.

Zondag 24 mei is de spectaculaire afsluiting van het weekend met het Beachrugbytoernooi voor de senioren. Er wordt vanaf 13.00 uur door teams uit het hele land gestreden worden op het Kinkelplein. Ook de kampioen van vorig jaar zal weer aanwezig zijn: Body&Fit Randuba2. Een team dat zelfs tijdens het internationale toernooi op Ameland al twee jaar op rij de finale weet te halen.

Alle dagen is er rondom het veld een terras ingericht door de Samenwerkende Horeca Bemmel en bent u welkom om onder het genot van een drankje te komen kijken naar dit fantastische evenement.

"Mocht jij met een team mee willen doen aan het Beachvolleybaltoernooi, kennis willen maken met rugby of extra informatie willen ontvangen? Stuur dan een mailtje naar bemmelonthebeach@hotmail.com."

Badmintonclub Gendt is Rabobank en alle stemmers dankbaar

GENDT - Vorige week is tijdens een goed georganiseerde en zeer gezellige avond in De Valom in Huissen door de Rabobank de uitslag bekend gemaakt van de Rabobankclubkas campagne.


Het was een zeer onderhoudende avond waarbij het lang spannend werd gehouden maar uiteindelijk kwam de verlossende uitslag. "Tot ons genoegen werd bekend dat negentig personen badmintonclub Gendt een warm hart hebben toedragen en hun stem (of stemmen) uitgebracht hebben op onze club. Wij zijn de Rabobank en iedereen die op ons gestemd dankbaar voor hun steun. Wij zijn hier erg blij mee, en kunnen het goed gebruiken."


Meer informatie over de club staat op www.bcgendt.nl. "Wij spelen nog tot eind mei, kom gerust een keer kijken op de woensdagavond vanaf 20:30 uur voor de senioren of op de dinsdagavond voor de jeugd, 17:30 tot 18:30 uur jeugd van zeven tot en met dertien jaar, 18:30 tot 19:30 uur jeugd van dertien tot achttien jaar. Het nieuwe seizoen begint weer vanaf eind augustus (na de kermis).

Ophalen van oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 16 mei halen leden van harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Eerste familiekrachtcafé

BEMMEL - Op dinsdag 9 juni om 20.00 uur verzorgt Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Familiekracht het eerste familiekrachtcafé in de winkel Makers & Merken, Markt 49 in Bemmel.

Het café wordt één keer per kwartaal een ontmoetingsplek voor opvoeders en mensen die bij de opvoeding betrokken zijn. Elke kwartaal staat er een ander thema centraal. Het thema van deze eerste editie is; zelfvertrouwen en zelfbeeld bij pubers. Speelt dit voor jou in de opvoeding van je puber een rol dan is deze avond zeker interessant!

SWL Jongerencoach Valentijn Jansen zal deze avond handige tips geven wat je als ouder en direct betrokkene kunt doen om het zelfvertrouwen en zelfbeeld te vergroten bij een puber. Als jongerencoach komt Valentijn dagelijks in contact met pubers en hun opvoeders. Ook komt hij regelmatig op scholen waar hij jongeren ondersteund die dreigen vast te lopen. Hij zal deze avond ook ingaan op vragen die vanuit de deelnemers gesteld worden.

De avond is bedoeld voor opvoeders/ mensen die betrokken zijn bij de opvoeding van pubers. Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,50 euro).

Aanmelden kan via Facebookpagina van Familiekracht; Familiekrachtcafés. 'Heb je geen Facebook, kun je je aanmelden via familiekracht1@gmail.com of SWL Meldpunt: meldpunt@swlingewaard.nl."

Familiekracht is een initiatief van Kindercoach Jenny & 3 Way Coaching. Met de winkel Makers & Merken bieden SWL en Driestroom een podium voor workshops, cursussen, ontmoetingsmomenten en burgerinitiatieven.

Ophalen van oud papier

Ophalen van oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 16 mei halen leden van harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Kivac ontvangt mooi bedrag

HAALDEREN - Op 30 april stond de uitreiking van de Rabobank Clubkas Campagne op de agenda. "Tijdens een leuk ingevulde avond werd duidelijk hoeveel stemmen wij gekregen hebben tijdens de campagne. Stichting Kivac mocht dit jaar voor het eerst meedoen. Van alle nieuwkomers scoorde het Kivac het beste en ontvangt een bedrag van 634,48 euro."

"Als Kivac zijn we super blij met mooie bedrag. We kunnen dit bedrag goed gebruiken ter vervanging van materialen die we op een andere manier niet kunnen financieren. Naast deze gratis manier van sponsoren kun je ook vriend worden van stichting Kivac. U helpt ons dan aan extra inkomsten zodat we het kinderdorp kunnen blijven ontwikkelen. Iedereen kan vriend worden, dit kunnen bedrijven zijn, maar ook ouders of andere geïnteresseerden. Het kost per jaar vijftig euro om vriend te worden. Meer informatie staat op www.kinderdorphaalderen.nl."

Rugby Club Betuwe dwingt promotie naar derde klasse af

BEMMEL - Na de deceptie van het 'gekaapte' kampioenschap in de vierde klasse oost, stonden er weer twee wedstrijden op de agenda waarin promotie naar de derde klasse op het spel stond. Er werd geloot tegen de Wrotters uit het Friese Gorredijk, waarbij de eerste wedstrijd gespeeld zou worden in Bemmel en de return in Friesland.

De eerste wedstrijd vond één dag na de viering van het 35-jarig jubileum van de club uit Bemmel plaats. De spelers van RC Betuwe waren er op gebrand promotie af te dwingen en het team uit Gorredijk zou alles op alles zetten om niet te degraderen. Maar al in de eerste paar minuten liet Betuwe zien dat zij die dag de dienst uit maakte, de Wrotters hadden geen enkele kans. De geoliede lijn van Betuwe vond steeds het gaatje in de verdediging en won de eerste wedstrijd met 84-5! Duidelijker kon bijna niet!

Toch waren er nog zenuwen voor de return in Gorredijk en dat merkte de Wrotters. Na een zinderende opening kwamen de Wrotters op een 7-5 voorsprong. Na een peptalk zakten de zenuwen en liet Betuwe zien waarvoor het kwam: promotie naar de derde klasse. Na een goede tweede helft won Betuwe uiteindelijk met 58-12 en hierdoor zal RC Betuwe volgend jaar weer terug te zien zijn in de derde klasse. Tijdens een gezellige derde helft kreeg coach Niek Scholtes een beker uitgereikt als dank voor zijn goede prestaties, op de beker stond de passende tekst: 'Geen kampioen, wel de beste!' Een gevoel dat zeker leeft bij de spelers en supporters van RC Betuwe, waardoor het seizoen toch passend afgesloten werd!

Herdenking raakt harten

HUISSEN - Op uitnodiging van Stinase werd de 4 mei Herdenkingstoespraak in Huissen uitgesproken door Martien van Hemmen, voorzitter van het Exoduscomité. Hierin werd aandacht gevraagd voor actuele zaken.

Herdenken kan alleen als de gemeenschap zich verbinden kan met het thema; de ingrijpende periode van WO II. Daarbij dient de positie van de jeugd als brug naar de toekomst te worden versterkt om te voorkomen dat herdenken een ritueel wordt.Tevens werden enige 'stille helden' uit eigen omgeving genoemd, waarbij de combinatie van naam, foto en het oorlogsverhaal elkaar versterken. Bepleit werd om dit verder vorm te geven, zeker bij het Massagraf. Daarbij is het van belang om de relatie te leggen met wat nu in de wereld om ons heen gebeurt. In essentie gaat het bij zowel 'politionele acties' als bij 'vredesoperaties' om hetzelfde: onze mensen stellen zich bloot aan oorlogsgeweld in opdracht van de (inter)nationale gemeenschap. Een volwaardige democratie kan de ogen niet sluiten voor misstanden. Van die internationale gemeenschap maakt ook Duitsland deel uit. Verwezen werd naar de geest van de uitspraak van de Duitse Bondspresident von Weizäcker: "Geef ons Duitsers ook het recht om te zeggen, dat ook wij bevrijd zijn". Daarmee wordt mede geduid op de huidige gemeenschappelijke waarden en het streven naar herkenning en verbinding. Verwezen werd ook naar de tekst bij monument De Vleugel :

Vergeet de dood, En je hebt geen leven. Vergeet de oorlog, En je hebt geen vrede.

Vervolgens togen honderden aanwezigen naar het massagraf en naar het graf van brandweerheld Toon Tonk. De toespraak is te lezen op de site van Stinase.

Herenzitting Gendt in een nieuw jasje

GENDT - "Een nieuw jasje", zult u zeggen? Ja, want op zondag 22 november wordt de dertiende herenzitting in Gendt gehouden in de totaal gerenoveerde Providentia.

"Noodgedwongen hebben we vorig jaar over moeten slaan in verband met de geplande verbouwing van dit imposante pand in de Dorpstraat in Gendt, de thuisbasis van de Herenzitting! De verbouwing, die nu in volle gang is, zal passen in het beeld van de Herenzitting. Een pand met allure. Dit jaar zal de bezoeker tijdens de Herenzitting weer een keur aan artiesten voorgeschoteld worden. Zoals gebruikelijk staan lach, dans en zang centraal.

De herenzitting Gendt is een herenzitting met een knipoog, maar van de bezoekers wordt wel verwacht dat ze komen in een net pak, het liefst in een smoking. Elk jaar staat er ook een motto centraal. Een motto waaromheen de artiesten zullen acteren. Dit jaar zal dat zijn 'Hoe lang houdt u het vol?', doelend op het geweldige programma wat voorgeschoteld zal worden.

Voor nadere info en bestellen van kaarten kan men contact opnemen met Han Derksen (06 51343807) of Theo Aaldering (06 51765437).

Sponsor bedankt

HUISSEN - De wedstrijdcoördinatoren van voetbalvereniging 'Jonge-kracht' zijn in nieuwe shirts gestoken.

Het idee was er al langer van de mensen, om de zaterdagdienst herkenbaarder te maken als aanspreekpunt voor de eigen leden, maar zeker voor bezoekende clubs en scheidsrechters. Heigo; bedrijfskleding uit Elst en Delta-Natuursteen uit Velp voorzagen de vrijwilligers van de zaterdagdienst van een shirt met lange en korte mouw (met opdruk) en een naambadge met logo van Jonge Kracht. Beide bedrijven danken wij oprecht voor deze shirts.

Jeugdprogramma vissen

HUISSEN - In 2015 zal er worden gevist om het jeugdkoningschap van Sint-Petrus! Dit koningschap zal worden bepaald door de uitslagen van de vier wedstrijden.

Ze zullen gaan vissen op de volgende datums: dinsdag 12, 19 en 26 mei en dinsdag 9 juni. De tijden van de wedstrijd zijn als volgt:

17:45 - Verzamelen bij de stenen brug op de Zilverkamp, inschrijven en betalen;
18:00 - Stekken loten en naar de stekken toe;
18:30 - Begin wedstrijd (nu mag het aas aan de haak worden gezet);
20:30 - Einde wedstrijd

* terwijl iedereen inpakt zal de gevangen vis worden opgemeten: het gaat dus om de meeste centimeters!

20:50 - Prijsuitreiking;
21:00 - Einde avond.

Regels die van toepassing zijn tijdens de wedstrijden:

Deelname kost per deelnemer per wedstrijd twee euro en dient bij het inschrijven te worden betaald, iedereen heeft prijs!
Er mag alleen worden gevist met een vaste hengel en deze mag maximaal vijf meter lang zijn.
De gevangen vis dient netjes in een leefnet te worden bewaard tot het einde van de wedstrijd.
Vrijwilligers van de vereniging kunnen en mogen helpen, deze zijn te herkennen aan een gekleurd hesje.
Ouders of familie leden die willen helpen, graag! Echter het vissen wordt alleen door de jeugd gedaan! Dit geldt voor het ingooien, het aanslaan en het binnen halen.
Je dient in het bezit te zijn van de jeugdvergunning of jeugdvispas van HSV Sint-Petrus.
Verlaat je de stek, om bijvoorbeeld even te plassen. Haal je hengel uit het water!
Al het afval op je stek verdwijnt netjes in de prullenbak!

Handige tips:

Voor de wedstrijden kan je een portie maden en lokvoer aanschaffen bij Welkoop Huissen en bij de Faunaland op De Zilverkamp tegen een kinderprijs.
Zorg dat je in het bezit bent van de basis visspulletjes (hengel, tuigjes, hakensteker, leefnetje, hengelsteuntjes) en een stoeltje (eventueel een paraplu). Neem voor het lokvoer een emmertje.
Zorg zelf voor wat eten en te drinken tijdens de wedstrijd.

Houd www.hsvstpetrus-huissen.nl en de facebookpagina goed in de gaten!

Collecteweek start 18 mei

DOORNENBURG - De collecteweek van de Maag Lever Darm Stichting gaat van start op maandag 18 mei. Tijdens de collecteweek slaat de stichting letterlijk alarm voor de twee miljoen buikpatiënten die dagelijks beperkingen ondervinden als gevolg van hun ziekte.

"Wij laten het alarm afgaan voor de vele buikpatiënten die steun hard nodig hebben en om de jaarlijkse collecteweek aan te kondigen", zegt Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting.

Vanaf maandag 18 mei gaan 17.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen voor deze patiënten. De opbrengst van de collecte gebruikt de Maag Lever darm Stichting voor noodzakelijk onderzoek. "Door onderzoek kunnen we maag-, lever- en darmziekten sneller en beter opsporen, behandelen of zelfs genezen". Ook in Doornenburg wordt gecollecteerd.

Darmziekten

In Nederland ondervinden twee miljoen buikpatiënten dagelijks beperkingen als gevolg van hun ziekte. Met onderzoek en voorlichting zet de Maag Lever Darm Stichting zich in voor deze mensen. Een ziekte die veel Nederlanders raakt is darmkanker. Jaarlijks krijgen vijftienduizend mensen de diagnose darmkanker en overlijden per dag dertien mensen aan deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar mensen aan overlijden. De gevolgen van deze ziekte zijn groot. Maar ook darmziekten zoals bijvoorbeeld colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn, het Prikkelbare Darm Syndroom en coeliakie hebben veel impact op het dagelijks leven van patiënten. Daar zet de Maag Lever Darm Stichting zich voor in!

Column

Brandweer

Dááág mijn opa, riep kleinzoon Max me achterna toen ik vorige week de woning in Nijmegen noord verliet. In de ogen van mijn kleinkinderen ben ik een oude man. Opa's zijn altijd oud. Op Bevrijdingsdag zat deze opa tussen vijf oorlogsveteranen die gevochten hebben tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Ik voelde me toen een snotneus die niets heeft meegemaakt. Met één oor luisterde ik naar hun oorlogservaringen op Soerabaja.

Het andere oor lag te luister bij een discussie tussen bestuursleden van Oranjestichting Gendt en wethouder Theo Peren. Hij werd onder het genot van een drankje gemangeld dat de gemeentelijke herindeling voor verenigingen geen goed heeft gedaan. Ik popelde om me in de politieke discussie te mengen. In Gendt ging het een stuk beter toen deze man wethouder was. Ik wees naar de 89-jarige veteraan Henk Basten en oud-wethouder van de gemeente Gendt. Er werd gegrinnikt. Het maakte wel duidelijk dat de gemeentelijke herindeling diepe wonden heeft achtergelaten. Na de herindeling knabbelt ook nog de regio meer en meer aan onze gemeentelijke zelfstandigheid. De brandweer, inclusief vrijwilligers, brandweerambtenaren en materieel, heeft vertrok Gelderland Midden. Hans Maters, oud-postcommandant van Doornenburg, is tevreden omdat hij als medewerker incidentenbestrijder en officier van dienst bij Gelderland Midden meer promotiekansen heeft dan bij zijn vorige werkgever Lingewaard. Zijn baas wil het hulpverleningsvoertuig van Bemmel elders stationeren voor een betere invulling van de regionale basisbrandweerzorg. De Bemmelse spuitgasten zijn emotioneel omdat ze hun auto kwijtraken aan het regionaal belang. De gemeenteraad, nauwelijks nog iets over de brandweer te vertellen, huilt krokodillentranend en eist voor de bühne dat de auto in Bemmel moet blijven.

Als mijn kleinkinderen groot zijn, vertel ik ze het verhaal over een dorpje met tien dorpskroegen zonder wifi, een eigen gemeentehuis, een brandweerkazerne, politiebureau en een huisarts en pastoor die 24 uur per dag bereikbaar waren. Ze zullen aan mijn lippen hangen. Totdat Max vol ongeloof zegt, mijn opa is écht oud.

Sjaak

Sponsoren voor Donatuskoor

BEMMEL - "Zoals u wellicht weet is het Donatuskoor opgehouden te bestaan, om de doodeenvoudige reden: geldgebrek. Wij waren altijd een fanatiek en kwalitatief goed koor met een uitstekende dirigent dat graag bij begrafenissen, avondwakes, afscheidsdiensten en ander soort gelegenheden iets moois wilde laten horen."

"Wij verzorgden deze diensten met veel overgave en zouden hier heel graag in de toekomst mee door willen gaan. Wij denken hierbij ook aan bijeenkomsten op allerlei andere locaties en misschien straks ook wel in de verbouwde Donatuskerk (Theaterkerk). Om dit mogelijk te maken zoeken wij sponsoren! Wie kan en zou ons financieel willen ondersteunen? Wie geeft ons die financiële injectie?

Graag reacties naar: Annie Oude Ophuis (0481 465598), Cornelis Bevelander (0481 452310) of Riet Rikken (0481 461845)."

Co Vermeulen wint Feluy

HUISSEN - Zaterdag 3 mei werden de duiven om 10.00 uur in Feluy gelost op een afstand van 195 kilometer.

De duiven haalden een snelheid van tachtig kilometer per uur, zodat de eerste duif om 12.25 uur bij Co Vermeulen op het hok arriveerde. De tweede plaats was voor J. van Ingen & Zn., 3e H. Hegeman, 4e E.van Aalten, 5e C. Neijenhuis, 6e W. Buijs, 7e P.J.H. v.an Ooijen.

Lingewaard Cup groots succes

HUISSEN - Ook dit jaar organiseerde De Valom uit Huissen weer de jaarlijkse Lingewaard Cup, die plaatsvindt op Koningsdag. Mede dankzij het prachtige weer is deze dag een succes geworden.

Nieuw dit jaar waren de kinderactiviteiten, die weer terug zijn van weggeweest. De kinderactiviteiten bestonden onder andere uit een stormbaan, hoefijzergooien, schminken en een parcours met kruiwagen gevuld met paardrijdattributen. De kinderactiviteiten vonden plaats naast de wedstrijdringen.

De Lingewaard Cup bestond dit jaar uit alleen een dressuurwedstrijd. De kampioenen zijn als volgt: Lingewaard Cup Kampioen dressuur pony's 2015: Michelle Peters met Vinkenshoeve Perfect van PC De Waalruiters. Winnaar Lingewaard Cup Kampioen dressuur paarden 2015: Moyke Versluis met London van RV De Valom.

De kampioenen mogen een jaar lang pronken met de wisselbeker van R.V. & P.C. De Valom en hebben tevens van Stinase nog een beker ter herinnering ontvangen, die de kampioenen mogen houden.

Intocht Sinterklaas Gendt is alle donateurs dankbaar

GENDT - Een bedankje is wel op zijn plaats! De stichting Intocht Sinterklaas heeft dit jaar voor de eerste keer mee kunnen doen aan de Clubkascampagne van de Rabobank.

De intocht van Sinterklaas is ieder jaar een groots evenement waar veel mensen uit het Gendtse, maar ook andere kernen van Lingewaard, komen kijken. De stichting is puur en alleen afhankelijk van subsidies en sponsorgelden. Hoe blij zijn Sinterklaas en zijn zwarte pieten dan ook dat zij dit jaar op de zestigste plaats zijn geëindigd, met een totale opbrengst van 416,22 euro.

"Wij zijn dan weliswaar niet de winnaar, maar zo voelen wij ons wel, want iedere euro is er één. Daarom zijn wij graag alle donateurs heel dankbaar."

Omloop for the Roses

BEMMEL - Zondag 17 mei is de zesde Omloop for the Roses. Net als in de vorige edities wordt er gefietst om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding, maar natuurlijk ook om te genieten van de mooie en uitdagende routes. Deelnemers kunnen kiezen uit een prestatietocht van 60, 80, 100 of 125 kilometer.

De tochten gaan via de Ooij naar het Duitse Reichswald en terug via Groesbeek en Berg en Dal. Behalve prachtige natuur kunnen de fietsers ook het nodige klimwerk tegemoet zien. Start en finish zijn bij het clubhuis van TWC 't Verzetje, Sportlaan 1B, Bemmel.

Frits Barend, ambassadeur van de Ride for the Roses: "Ik steun de Ride, omdat ik vind dat elk particulier initiatief om kanker te bestrijden moet worden gesteund en ik ga ervan uit dat al het geld wordt besteed aan onderzoek en bestrijding van de ziekte. Dus schrijf je in voor de Omloop for the Roses en doe mee!"

Ook dit jaar is er weer samenwerking met Bloemenveiling Plantion in Ede. Plantion was in 2013 gastheer van de Ride for the Roses. De band met Plantion voert terug naar de Ride for the Roses in Lingewaard in 2009 waar, toen nog, veiling Oost-Nederland bij betrokken was.
Door de samenwerking met Plantion krijgen ook alle deelnemers van de Omloop for the Roses een roos als symbool van de strijd tegen kanker naast een fraai herinneringsspeldje. Plantion zal met haar relaties dit jaar ook meefietsen met de Omloop.

Op 16 mei 2015 sluit de voorinschrijving. Op 17 mei kan er bij de start nog worden ingeschreven. Deelname aan de prestatietochten kost tien euro. Er geldt geen NTFU korting omdat het een tocht is voor een goed doel. De opbrengst van dit evenement wordt bij de Ride for the Roses op 6 september in Aalsmeer door Plantion overhandigd aan KWF Kankerbestrijding.

Mooi bedrag voor deBol

BEMMEL - Op 30 april werd de uitslag van de Rabobank Clubkas Campagne bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond in De Valom in Huissen.

Dit jaar deden liefst 220 verenigingen en stichtingen mee aan deze actie! Stichting deBol eindigde hoog op de ladder met 240 stemmen en wist met de zesde plaats een prachtig bedrag van 988,80 euro binnen te halen! deBol werd nog eens extra verrast met het winnen van de promotiecampagne! De actie van het bestuur met het flyeren en uitreiken van bloembolletjes werd beloond met een extra bedrag van honderd euro.

Het bestuur van deBol is iedereen die haar/zijn stem heeft uitgebracht op stichting deBol ontzettend dankbaar en wil natuurlijk ook de Rabobank voor deze mooie actie waarmee 220 verenigingen en stichtingen allemaal een extra bedrag kregen voor de clubkas. Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl en te verkrijgen via 06 54975063.

Voorjaarsconcert Heisterkoor

BEMMEL - Op zondag 26 april gaf het Heisterkoor uit Bemmel voor het eerst onder de bezielende leiding van Mathijs Dubbeldam, het koor Lef uit Gendt en soliste Marijke Roosen een optreden in de hervormde kerk van Gendt.

Er was veel belangstelling en de koorleden hebben veel positieve reacties mogen ontvangen. "Voor uw aanwezigheid en uw lovende woorden zijn wij dankbaar. Ook wij hebben genoten!"

"Op 30 mei vanaf 20.00 uur mogen we meespelen met de harmonie van Angeren bij de uitvoering Soldaat van Angeren. Daar zijn we nu druk voor aan het repeteren, maar we hebben er zin in! We hopen ons daar ook weer van onze beste kant te laten zien."

MHC Bemmel G kampioen

BEMMEL - Afgelopen zaterdag is het G-Hockey team van MHC Bemmel kampioen geworden in zijn poule. Met nog twee wedstrijden te gaan is de voorsprong acht punten en zijn ze niet meer in te halen.

In en tegen Zutphen was het een zenuwslopende wedstrijd. De ruststand was 4-4, maar in de tweede helft werd het kampioenschap veiliggesteld door prachtige velddoelpunten en een uitstekend spelende verdediging. Uiteindelijk wonnen ze de wedstrijd met 6-8.

Na de felicitaties in Zutphen werd het feest verder gevierd in Bemmel. Op de club stond de prachtige oude Dodge van Transportbedrijf Derks klaar voor de zegetour door Bemmel. De middag is afgesloten met een gezamenlijke lunch.

In juni gaat het G-Hockey team tijdens het landelijke G toernooi uiteraard weer voor de winst. "Interesse in G-Hockey, kijk dan op www.mhcbemmel.nl of op onze facebookpagina (MHC Bemmel G team)."

Open dag bij De Lingehof

BEMMEL - Op zaterdag 6 juni opent verpleeghuis De Lingehof in Bemmel zijn deuren. Bezoekers worden getrakteerd op een kijkje achter de schermen van het verpleeghuis. Ook beweegactiviteiten, meedoen in ons fietslabyrint, appelflappen bakken met bewoners en informatie over meer bewegen voor ouderen behoren tot de mogelijkheden.

De open dag is op De Lingehof, onderdeel van Zinzia Zorggroep, van 11.00 tot 15.00 uur. Zinzia zet zich in om de beste zorg te bieden, met wonen, leven en revalidatie. Hoe wij dat doen is te zien op de open dag. Ook mensen die op zoek zijn naar zinvol vrijwilligerswerk dicht in de buurt zijn van harte welkom om een indruk op te doen. Tijdens de rondleidingen is er alle gelegenheid om in gesprek te gaan met medewerkers of vrijwilligers. Dit onder het genot van een kopje koffie.

Meer informatie en het programma staat op www.zinzia.nl/actueel/open-dag-de-lingehof-2.

Statiegeldactie Coop voor Villa Pardoes succes

LINGEWAARD - Klanten van supermarktketen Coop zamelden enkele maanden geleden massaal hun statiegeldbonnetjes in voor Villa Pardoes. Villa Pardoes biedt gezinnen met een kind van vier tot en met twaalf jaar met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte een onvergetelijke gratis week vakantie. De actie van Coop was een groot succes.

De opbrengst van 17.625 euro is meer dan welkom bij het goede doel. De supermarktketen verdubbelde zoals gebruikelijk het bedrag en kon daardoor een cheque van liefst 35.250 euro uitreiken.

Nicolette van den Berg, marketing- & communicatiespecialist bij Villa Pardoes: "Een waanzinnig bedrag waar we enorm dankbaar voor zijn. Hiermee kunnen liefst zeventien gezinnen een week in Villa Pardoes verblijven." Sinds 2008 organiseert Coop ieder jaar een soortgelijke statiegeldactie. Het goede doel wisselt steeds. Klanten kunnen bij het inleveren van hun lege flessen hun statiegeld doneren aan een goed doel. Met de acties is in totaal al meer dan een miljoen euro opgehaald.

Sportclub Bemmel E1 kampioen hoofdklasse

BEMMEL - Sportclub Bemmel E1 is twee weken geleden kampioen geworden van de hoofdklasse. De mannen van de E1 uit Bemmel voerden al sinds de vierde week van dit seizoen de ranglijst aan en twee weken geleden was daar dan de verdiende beloning in de vorm van het kampioenschap.

De mannen van de E1 uit Bemmel laten elke week zien dat het geweldig positiespel en combinatiespel kan spelen en de grote drijfveer achter het succes is de motivatie en mentaliteit van het collectief.
Afgelopen zaterdag werd het welverdiende feestje groots gevierd met vuurwerk, bekers, champagne, taart, nieuwe tenues en natuurlijk het traditionele rondje op de platte kar door Bemmel. De mannen van de E1 genoten volop, evenals de ouders en de betrokkenen eromheen. Het was een geweldige dag.

Het sterrenensemble van de E1 uit Bemmel is echter nog niet klaar met het seizoen. Op 9 mei treden zij in de halve finale van de beker aan tegen de E1 van Quick '20 uit Oldenzaal. In deze halve finale zal dan ook alles moet worden gegeven om het gewenste resultaat te behalen en dat is natuurlijk een plek in de finale van de beker.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 19 mei verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 19 mei staat soep, witlofpizza en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Bevrijdingsdag Bemmel indrukwekkend en helaas deels in het water gevallen

BEMMEL - Op 5 mei gingen ruim tachtig wandelaars met de bus naar Huissen om daar het bevrijdingsvuur uit handen van burgemeester Marianne Schuurmans te ontvangen.

Met een stralend zonnetje gingen zij met het vuur op pad en trotseerden de storm en de dreigende wolken. Na zes kilometer werd er stilgehouden bij de kapel van Maria van de bloeiende Betuwe op De Heuvel waar de burgemeester samen met andere belangstellenden en het Hofkoor de stoet wandelaars welkom heette.

Het Hofkoor zong het prachtige lied 'Mien moeder ('t Kapelleke)' en daarna sprak de burgemeester de wandelaars toe. Na het lied 'Want ien Bemmel' werden er zeventig kaarsjes aangestoken. Daarna werd de tocht voortgezet en kwam men om 14.00 uur aan in Bemmel waar het bevrijdingsvuur op de Markt werd aangestoken.

Toen het vuur brandde en de wandelaars gingen zitten op het gezellige terras begon het hevig te stormen, te regenen en te hagelen, kortom noodweer! Daardoor moest het programma voor die middag afgelast worden, vluchtten de wandelaars naar de brasserie en de kerk en waaiden alle kinderspelletjes over de Markt.

Het bestuur van deBOL betreurt het heel erg dat deze dag zo moest eindigen, maar kijkt terug op een hele bijzondere wandeltocht en is iedereen die zich heeft ingezet op 5 mei ontzettend dankbaar voor alle hulp, zoals de vrijwilligers, het Hofkoor, Stinase, en de mensen van de kerk.

Rabobank Clubkas Campagne

ANGEREN - Op 30 april is de uitslag bekendgemaakt van de Rabobank Clubkas Campagne.

Sasa heeft het mooie bedrag van 683,92 euro mogen ontvangen. Het bestuur zal dit bedrag op een verantwoorde wijze gebruiken voor Sasa-activiteiten. Het bestuur is alle personen dankbaar, die hun stem aan de Sasa hebben gegeven.

Kampioen in de vierde klasse

HUISSEN - Kampioen in de vierde klasse D NTTB afdeling Gelre! Hutaf 9: van links naar rechts trainer/coach Johann Drissen, Isa van Ekeren, Britt Stellaard en Jowen Teunissen.

RKHVV E3 kampioen

HUISSEN - Wat een geweldige prestatie na een heel mooi seizoen! In korte tijd een hecht team en een super samenwerking. Dik verdiende overwinningen en verdiend kampioen. Gefeliciteerd jongens en begeleiding!

OVG succesvol in Rabobank Clubkas Campagne

GENDT - De Rabobank Clubkas Campagne is voor de Gendtse Ouderenvereniging dit jaar succesvol verlopen.

De vrees dat door het grotere aantal deelnemende organisaties de opbrengst minder zou zijn, bleek onnodig. Van de 220 deelnemers aan de clubkas campagne bereikte de OVG de 24e plaats wat goed was voor een bedrag van 613,88 euro. Een leuke financiële opsteker voor de ouderenvereniging die volgend jaar het zestigjarig jubileum uitgebreid wil gaan vieren. De vereniging is iedereen die zijn of haar stem of stemmen aan de OVG heeft gegeven dankbaar.

Derde Onderlinge Sint-Petrus

DOORNENBURG - 31 vissers waren alsnog op de derde onderlinge wedstrijd afgekomen ondanks de slechte weersvoorspellingen,maar goed dat ze waren gekomen want het viel allemaal reuze mee!


Wat de vangsten betreft begint het een vertrouwd beeld te worden want niemand wist dan ook niet tien kilo bij elkaar te vissen, één visser was het bijna gelukt!

Bovenkanten:
1e C.Remie 6560 Gr
2e G.Meeuwsen 4880 Gr
3e M.Allbouts 3930 Gr
4e R.Bosch 3000 Gr
5e R.v.Dikdonk 2970 Gr

Onderkanten:
1e J.Bisseling 9630 Gr
2e J.Peters 3760 Gr
3e A.d.Haas 3220 Gr
4e F.vd.Weerde 2540 Gr
5e W.Verhoeven 2170 Gr
5e J.v.Heemskerken 2170 Gr

Met maar twee ogen kunt u zich niet één vergissing veroorloven…

BEMMEL - Ooglaseren. "Heeft u al eens gedacht aan het laten laseren van uw ogen, maar eigenlijk door nooit verder in verdiept?" Nu heeft Thijssen Optiek een informatie-avond georganiseerd op donderdag 21 mei om 19.30 uur waarbij u een duidelijk verhaal krijgt over de werking en de uitwerking hiervan. Zij adviseren en begeleiden u namelijk bij ooglaserbehandelingen en implantlenzen, dit doen zij in samenwerking met Eyescan ooglaserkliniek te Utrecht.

Implantlenzen. "Er zijn verschillende mogelijkheden die wij u kunnen bieden; 'voorzetlenzen' kunnen uitkomst bieden bij sterke afwijkingen die minder geschikt zijn om te laseren. Ook zijn deze lenzen zeer geschikt als u van uw leesbril af wilt. Voorzetlenzen worden in het oog vóór de eigen lens geplaatst. Uw eigen lens blijft behouden en uw ogen worden uiterst nauwkeurig gecorrigeerd op scherpte.

Of u kiest voor 'vervanglenzen"; deze vervangen uw eigen ooglenzen en zorgen voor een superieure beeldkwaliteit.

Vervanglenzen bij staar. Bij staar is de eigen ooglens vertroebeld en veroorzaakt wazig zicht. Met vervanglenzen krijgt u weer helder en scherp zicht. Eventuele sterkte afwijkingen kunnen direct gecorrigeerd worden.

Goed nieuws voor mensen met leesklachten! Bij het ouder worden wordt de ooglens steeds stugger, hierdoor ontstaan rond het 45e levensjaar problemen met lezen. Met multifocale lenzen kan negentig procent van de cliënten weer leven zonder bril!

De informatie-avond is op donderdag 21 mei om 19.30 uur bij Thijssen Optiek in de winkel. Meldt u zich aan als u komt? Via info@thijssenoptiek.nl, of belt u met 0481 470490; uiteraard bent u ook welkom in de winkel om zich aan te melden.

Vrouwenvereniging Angeren gaat dinsdag dagje uit

ANGEREN - Dinsdag 19 mei gaan de dames een dagje uit.

Ze vertrekken om 08.15 uur bij het Kulturhus. De reis gaat naar de mooie stad Gouda waar ze met koffie worden ontvangen bij Dunselie Cookie Company (stroopwafelfabriek) waar een rondleiding door de fabriek is.

Hierna gaan ze naar Tearoom Eeterij van den Berg voor een lunch daaropvolgend een stadswandeling. Ze sluiten de dag af met een diner in Restaurant Boszicht in Scherpenzeel.

Fiets- en verkeersexamen Pius X

BEMMEL - Alle leerlingen van groep zeven van basisschool Pius X in Bemmel zijn op woensdag 29 april geslaagd voor hun verkeersexamen en kregen uit handen van wethouder Witjes hun verkeersdiploma.

Eerst hebben ze, net als veel andere kinderen in het land, hun theorie-examen gedaan. Daarna was het tijd om zelf op de fiets te stappen voor het praktijkexamen. Voordat de leerlingen echt op weg gingen, werden alle fietsen gecontroleerd door tweewielerspeciaalzaak Hermans.

De kinderen moesten een route door het dorp fietsen met veel verschillende verkeerssituaties. Hierbij werd het fietsgedrag van de leerlingen beoordeeld door de hulpouders die langs deze route stonden. De organisatie is alle hulpouders en leerkrachten dankbaar voor hun bijdrage.

Nepalactie in Bemmel

BEMMEL - Kris en Loes Philips en Tatum Spierenburg uit Bemmel vonden het zo erg voor de mensen in Nepal, die getroffen zijn door de aardbeving, dat zij tijdens de meivakantie een actie zijn gestart.

Ze hebben armbandjes gemaakt, klusjes gedaan en lege flessen verzameld om geld te verdienen. Vrijdag werd er met nagels lakken, armbandjes verkopen en steltlopen op het marktplein een laatste inhaalslag geslagen en kon de actie week worden afgerond met een bezoek aan de bank om het verdiende geld te laten tellen.

Het doel werd ruimschoots behaald: 159.08 euro kon worden overgemaakt op giro 555! Deze kleine kanjers, moe en voldaan maar ook erg trots, hebben zo een mooie invulling gegeven aan hun vakantie.

Uitslag van de Bemmelloop

BEMMEL - Hoewel de weersvoorspellingen erg slecht waren, bleken de weergoden bod De Sprinters toch gunstig gezind te zijn. Het was droog, zonnig en een beetje wind. Wat wil je nog meer? De vele deelnemers kregen weer waar voor hun geld.

De jeugd had zondag speciale aandacht vanwege de herdenking van zeventig jaar bevrijding. Door de Gemeente Lingewaard was een herinnering hieraan beschikbaar gesteld die aan de medaille gehecht kon worden. Deze werd na het finishen aan alle kinderen uitgereikt.

Naast een spannende eindronde voor de ereplaatsen bij de KidsRun was de anderhalve km een hoogtepunt door het parcoursrecord dat Jens Gerrits uit Wijchen realiseerde met een tijd van 4.58 min. Dit was een verbetering met zes seconden.

Zagen we bij voorgaande wedstrijden op de vijf en tien km nog wel eens dat men elkaar opzocht om bescherming te vinden tegen de wind in het buitengebied, nu was dat niet nodig. Als een lang lint ging het over het parcours. En met de finish in zicht kon er bij een aantal nog een eindsprint uitgeperst worden, waardoor men vaak solo over de eindstreep kwam.

Niels Theloosen (16.24) en Karen Wijlaars (18.44), beiden uit Nijmegen zegevierden op de vijf km. Marcel Gierman uit Zevenaar kwam met grote voorsprong binnen op de tien km in een tijd van 37.09. Richelle Vlenterie uit Nijmegen was bij de vrouwen met 40.47 de snelste.

Alle uitslagen zijn te zien op Internet: www.uitslagen.nl of op de website van bod De Sprinters (www.boddesprinters.nl).

Manneneiland laat turbulente Betuwse oorlogsperiode zien

NIJMEGEN-NOORD - 'Manneneiland' is een expositie en theatervoorstelling over een turbulente periode in de Betuwse oorlogsgeschiedenis. Spaanse Peper brengt het nog nauwelijks bekende verhaal van het 'Manneneiland' op Warmoes Historische Tuinderij Lent, Griftdijk Noord 11, Lent, opnieuw tot leven.

'Manneneiland', zo wordt het gebied genoemd rond Lent, Ressen en Oosterhout, waar van september '44 tot aan de bevrijding in april 1945 onder voortdurend oorlogsgeweld zo'n duizend mannen heel geïsoleerd leefden, nadat alle vrouwen en kinderen op last van de autoriteiten massaal geëvacueerd waren. De mannen zaten er, omringd door het hoge water, zeven maanden zonder hun gezin, vaak alleen in hun beschadigde of door soldaten ingenomen huizen, waar ze van hun bedrijf, hun vee en hun oogst probeerden te redden wat er te redden viel. De expositie roept de sfeer op van het leven op het Manneneiland en 'in den vreemde'; de theatervoorstelling vertolkt de wirwar van emoties die deze periode bij alle betrokkenen heeft teweeggebracht.

De expositie 'Manneneiland' is gratis te bezoeken op de speeldata van de voorstelling van 10.00uur tot 20.00uur en op afspraak. De voorstellingen zijn vanaf 5 juni drie weekenden, te zien: op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond (5, 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20 en 21 juni) om 20.15 uur. Tevens is er op de zondagen een matineevoorstelling om 15.00 uur. Zie voor eetarrangement en livemuziek: www.manneneiland.nu. Entree: in de voorverkoop vijftien; vanaf 1 juni 17.50 euro. Eetarrangement (diner of brunch + theatervoorstelling) 27,50 euro. Informatie en tickets: www. manneneiland.nu of facebook.com/spaanse-peper.

Ook uw airco heeft een opfrisser nodig!

GENDT - Weet u het nog? U heeft net een nieuwe auto, de zon hoog aan de hemel en een weldadige koele lucht uit de ventilatieroosters om geconcentreerd te kunnen blijven. Uw airco was in optimale conditie.

Helaas verliest de airconditioning na verloop van tijd een gedeelte van zijn vulling, waardoor de werking minder wordt. Op de aanstaande warme dagen gaat u dat merken. Met de zomer voor de deur helpt Autobedrijf Wouter Hageman u graag om weer een lekker fris klimaat in uw auto te krijgen.

"Wij beschikken over goed opgeleid personeel en zeer moderne apparatuur om uw airco te testen eventueel te herstellen en opnieuw af te vullen. Uiteraard na voorafgaande prijsopgave, dus zonder verrassingen achteraf. Het resultaat is altijd: koele frisse lucht op het moment dat u het nodig heeft."

"Wist u trouwens dat de airconditioning niet alleen een luxe accessoire is? De airconditioning droogt ook de instromende lucht en zorgt voor minder beslagen ramen dus belangrijk voor uw veiligheid. Tijd voor een opfrisser dus!"

Een afspraak maken kan makkelijk online via www.wouterhageman.nl/werkplaatsafspraak, of per telefoon: 0481 425000. Laat de zomer nu maar komen!

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente Huissen is zondag 17 mei om 10.00 uur te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee J. Herweijer, Bemmel. Er is geen kinderkerk in verband met vakantie. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

HAVO C1 voor de tweede keer op rij ongeslagen kampioen

HAALDEREN - Zaterdag 9 mei wist HAVO C1 voor de tweede keer op rij ongeslagen kampioen te worden.

In Wijchen moest er gewonnen worden van AWC om de concurrentie voor te blijven. Na een moeizame eerste helft werd er uiteindelijk met 5-1 gewonnen. Door deze overwinning wisten de jongens het te presteren om 31 (!) wedstrijden op rij ongeslagen te blijven. Mede door het gelijke spel van concurrent OSC werd het tweede kampioenschap op rij een feit.

Jubilarissen bij De Geintrappers

BEMMEL - Tijdens de ledenjaarvergadering op vrijdag 8 mei van carnavalsvereniging De Geintrappers werd Johan van Schaijk gehuldigd. Johan is 4 x 11 jaar lid van de vereniging. Voorzitter Theo Rikken overhandigde de bijbehorende speld.

Ook de dames Els Pleijler en Robin Jansen zouden gehuldigd worden voor elf jaar lidmaatschap bij CV de Geintrappers. Beide dames konden echter niet aanwezig zijn, zij krijgen de speld van elf jaar lidmaatschap later uitgereikt.

Trots op buitenbad in Gendt

GENDT - "Als zwem- en polovereniging zijn we trots op ons buitenbad! Ook spreken we de waardering uit voor alle vrijwilligers, die ervoor zorgen dat ons buitenbad er weer prima bij ligt."

"We willen ook de Gendtse bevolking bedanken voor het netjes houden van het bad in het winterseizoen, het was de afgelopen jaren wel eens anders! Bedankt! En we hopen op een mooie zomer, met veel zwemplezier."

HAVO E1 kampioen

HAALDEREN - HAVO E1 is kampioen geworden en viert feest!

17 / 30

18 / 30

19 / 30

20 / 30

21 / 30

Teams TC Bemmel in race voor kampioenschap

BEMMEL - De tennissers van TC Bemmel deden afgelopen zondag goede zaken in de strijd om het kampioenschap. Drie van de vier mixteams behaalden zelfs de maximale score: 8-0.

Bemmel 1- Randenbroek 1 8-0. In de thuiswedstrijden is het eerste team van Bemmel goed op dreef. Net als de laatste thuiswedstrijd tegen Soestdijk werd er geen een punt afgestaan. Tegenstander Randenbroek uit Amersfoort slaagde er zelfs niet in om een set te pakken. Door de afgetekende overwinning vergroten de Bemmelse tennissers hun voorsprong in de tweede klasse. Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen Alta. En op de laatste speeldag, zondag 31 mei, komt directe concurrent Cream Crackers uit Groningen langs.

Elst 2 - Bemmel 2 0-8. Ook het tweede team van Bemmel stapte acht keer als winnaar van de baan. Tegen buurman Elst werd het alleen spannend in de damesdubbel, die uiteindelijk in drie sets werd gewonnen. Met nog twee wedstrijden te gaan, gaat Bemmel aan kop in de derde klasse. Volgende week komt de directe concurrente Cream Crackers op bezoek. Dan kan een belangrijke stap gezet worden richting promotie naar de tweede klasse.

Woolderes 5- Bemmel 3 5-3. Tot aan de vijfde speelronde had Bemmel 3 alle wedstrijden in de vierde klasse gewonnen. Die reeks werd niet doorgezet in Hengelo. Tegenstander Woolderes was met 5-3 te sterk. Bemmel was dicht bij een gelijkspel, maar de laatste gemengd dubbel van Wendy Martinez en Rob Hendriks werd in een supertiebreak verloren. Door dit resultaat deelt Bemmel de koppositie met de tennissers uit Hengelo. In de laatste twee speelrondes zijn Duiven en Elden de tegenstander.

Ede 2- Bemmel 4 0-8. Vijf wedstrijden gespeeld: vijf gewonnen, waarvan drie keer met 8-0. Met dit geweldige resultaat worden de spelers van het vierde mixteam met overtuiging kampioen in de vijfde klasse. Volgende week kan het feest losbarsten, in de thuiswedstrijd tegen Rapiditas uit Nijmegen.

Kom kijken op zondag 17 en 31 mei. Alle teams van Bemmel kunnen nog kampioen worden. De aanwezigheid van supporters kan net voor het laatste zetje zorgen. Kom dus kijken op zondag 17 mei, wanneer Bemmel 2 en Bemmel 3 tegen een directe concurrent tennissen. Het vierde team viert deze dag het kampioenschap. Zorg ook dat je zondag 31 mei van de partij bent, als het eerste mixtam het kan afmaken in eigen huis tegen Cream Crackers.

Filmpjes kijken via You Tube

BEMMEL - "Al vijftien jaar verzorgen wij met een team video programma's voor het verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof in Bemmel."

Een nieuwe cameraman in ons team heeft de laatste tijd opnamen gemaakt van onder andere Opening Fort Pannerden, Voorjaarsconcert harmonie UDI, Koningsdag Bemmel en Dodenherdenking Bemmel.

Ook in de toekomst zal hij dit blijven doen. De opnamen worden op You Tube gezet, zodat bewoners ze kunnen bekijken. Men kan de opnamen als volgt vinden: "You Tube Arkadiusz Prochazka"

Een dag vol cultuur voor leerlingen Gendt en Doornenburg

GENDT/DOORNENBURG - Op woensdag 20 mei vindt het Culturele Rondje plaats in Gendt/Doornenburg voor kinderen van de groepen zeven van de basisschool.

Het Culturele Rondje wordt elk jaar door het Cultureel Platform Lingewaard in samenwerking met de scholen georganiseerd. Op deze manier maken de leerlingen kennis met verschillende culturele en kunstzinnige disciplines in hun eigen omgeving en worden ze uitgedaagd om mee te doen en te ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een animatiefilmpje te maken, karikatuur tekenen te doen of theatersport uit te oefenen.

Op verschillende interessante locaties verspreid over Gendt en Doornenburg waar de leerlingen normaal gesproken niet vaak komen, zijn de workshops georganiseerd.

Buurtsportcoach
De buurtsportcoach is een initiatief van Gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard. De buurtsportcoach verbindt, netwerkt, ontplooit, coacht en innoveert op het gebied van beweging, cultuur en sport.

Stoere Doedag bij Pinksterfestijn Hulhuizen

HULHUIZEN - Op zaterdagmiddag 23 mei van 13.00 tot 17.00 uur is er voor alle kinderen van de basisschool een Stoere Doedag door speeltuinvereniging Hulhuizen georganiseerd.

Zo kun je in de feesttent terecht om, cup cakes te versieren, creatief met bloemen te zijn, versieren van ijsjes met foam, klei of slik-klei, het maken van superslijm, met gasbetonblokken beeldhouwen, weven met recycle-materialen en klimmen op een mobiele klimwand. Al met al stoere workshop met volop keuze mogelijkheden. Tijdens deze activiteiten vindt tevens de inschrijving plaats voor de Speelweek 2015 in Hulhuizen, die van 20 tot en met 24 juli zal worden georganiseerd.

Even als vorige jaar zijn er weer enthousiaste ondernemers die hun medewerking verlenen aan deze dag: te weten: Tijd voor taart, tuincentrum De Pas, De Cuperij/SBB Simpeltronics, De Hobbyschuur en De Lentetuin.

Om 14.30 uur vindt de officiële opening plaats van het Pinksterfestijn door burgemeester mevrouw Schuurmans-Wijdeven waarna de workshop tot 17.00 uur worden vervolgd. Natuurlijk ontbreekt de snoep- en ijskraam niet en is de entree gratis.

Het volledige programma van het weekend staat op www.hulhuizen.nl of en op facebook.

Kunstenaars gezocht voor jubileumexpositie in Gendt

GENDT - Schildert u, maakt u beelden of beoefent u een andere vorm van kunst, dan is dit uw kans om voor een kleine bijdrage iets van uw werk te laten zien aan een uitgebreid publiek.

Het Kersenfeest in Gendt is een jaarlijks festijn waar altijd heel veel bezoekers op afkomen. Een van de vaste onderdelen is de expositie van de kunstkring Gendt Verbeeld. En dit jaar voor de vijfentwintigste keer!

Alle kunstenaars - uit Gendt en omgeving - zijn uitgenodigd voor deelname. De expositie vindt plaats op zaterdag 27 en zondag 28 juni in sociaal cultureel centrum De Leemhof, Dorpstraat 1 in Gendt.

Voor een aanmeldingsformulier en verdere informatie kan men mailen naar m.van.driel@kunstkringgendtverbeeld.nl. Bellen kan ook (0481 425343). Inschrijven kan tot 10 juni.

Bloesemrit met de Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 3 mei heeft de Angerse Oldtimer Club voor de tiende keer de Bloesemrit verreden in hun bestaan. De weersvoorspellingen voor deze dag waren niet goed. Maar het was 's morgens droog en zag er goed uit.

Tijdens het inschrijven bij clubhuis Herberg De Ploeg was het erg druk, het deelnemersveld was groot. Onder het genot van een kopje koffie en even bijpraten begaven de deelnemers zich naar de oldtimers om te starten. Als eerste vertokken de auto's en de motoren, hierna de bromfietsen en solexen en als laatste de tractoren. Tijdens deze rit reed ook een aantal bewoners van Loovelden mee in de oldtimer auto's.

De rustplaats was bij de familie Florissen in Slijk-Ewijk. Ze hebben een fruitteeltbedrijf met als hobby het opknappen en verzamelen van oude trekkers. Het merk was Deutz en Magirus in alle types en aangepaste trekkers. Er stond een verlengde trekker met een V acht motor, een vliegtuigsleper van Magirus Deutz. Als trekkerliefhebber voor oldtimers kon je hier de ogen uit kijken. Tijdens het bezichtigen van dit alles werd koffie met appelgebak verstrekt door de catering.

Na alles gezien te hebben werd de rit voortgezet. De lucht begon er nu wel regenachtig uit te zien. Met de trekkers zijn we door een bloeiende boomgaard van de familie Visser uit Angeren gereden. Wat spreekt nog vanzelfsprekender dit te doen tijdens de Bloesemrit van de Angerse Oldtimer Club. Eenmaal weer bij het clubhuis Herberg De Ploeg in Angerente zijn aangekomen, had Fred de Wild weer goed gezorgd voor een natje en een hapje. De deelnemers gingen 's avonds voldaan naar huis.

In een oogopslag

Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

woensdag 13 mei

09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

donderdag 14 mei HEMELVAARTSDAG

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor

één viering voor gehele parochie

zaterdag 16 mei

Er is deze dag geen viering in de OLV van Zeven Smarten – zie morgen.

zondag 17 mei

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bergen msc en het Gemengd koor

10.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Kinderkoor Spetters én communicanten

Viering van de 1e H. Communie

woensdag 20 mei

09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Bataven A1 kampioen

GENDT - Na een lang en zenuwslopend seizoen is het dan eindelijk zo ver, de oranje-zwarte sterrenformatie heeft zichzelf tot kampioen van de eerste klasse gekroond.

Dit betekent dat het vlaggenschip van de Gendtse jeugd haar kunsten volgend jaar mag vertonen in de hoofdklasse.

Sponsor bedankt

HUISSEN - De E5 van Jonge Kracht werd verrast door Dennis Cornelissen van Napco Beds met een nieuwe complete outfit en ballen. Namens spelers en leiding van harte bedankt!

MD1 Jonge Kracht kampioen

HUISSEN - De MD1 van Jonge Kracht is op 9 mei kampioen geworden. Het team heeft één wedstrijd gelijk gespeeld en de rest gewonnen!

De Verjaardag van Koning Lodewijk de Enige ten einde

HUISSEN - Zaterdag 9 mei stonden de spelertjes van Kindertheater Kleine Kees voor de laatste keer op toneel om nog een keer de sterren van de hemel te spelen tijdens de jubileumvoorstelling 'De Verjaardag van koning Lodewijk de Enige'.

Deze succesvolle voorstelling is na twaalf uitverkochte zalen helaas weer afgelopen. De kinderen en iedereen voor en achter de schermen kunnen nu genieten van hun welverdiende rust.

Herinneringsboek

De laatste jubileumvoorstelling was voor enkele oud en huidige Kleine Kezen, dé gelegenheid om het team van Kleine Kees te verrassen met een heus herinneringsboek vol herinneringen aan tien jaar Kleine Kees. De dames waren zichtbaar onder de indruk van deze mooie verrassing!

Seven Days Music bij De Klok

GENDT - Zaterdag 16 mei treedt Seven Days Music op bij De Klok, Markt 1 in Gendt. De muzikanten presenteren dan de nieuwe samenstelling van de band. Rond de klok van 20.30 tot 1.00 uur is men welkom op dit feest.

Seven Days Music is een band met jonge, enthousiaste muzikanten uit Angeren, Bemmel, Gendt en Huissen. Het publiek staat er altijd versteld van hoe sterk deze jonge band zich neerzet tijdens een optreden. De muziek die ze maken is altijd honderd procent live! Het is pure muziek zonder orkestbanden of mp3's. De muziekkeuze is voor iedereen. Van lekkere blues uit de jaren '60 tot de hippe dancemedley's van nu. De band is nu weer uitgebreid met een extra zangeres. Meer info staat op Facebook Seven Days Music.

Thema-avond op peuterspeelzalen Bemmel

BEMMEL - De oudercommissies van de peuterspeelzalen het Olifantenbos en 't Hummelhonk verzorgen gezamenlijk op woensdagavond 20 mei een gratis thema-avond voor ouders van peuters tussen de twee en vier jaar oud.

De thema's die tijdens deze avond aan bod komen zijn: Ehbo bij peuters en bewegen en spelen met peuters. Hierbij wordt iedereen uitgenodigd uit om deel te nemen aan deze avond. "Ook als uw kind geen gebruik maakt van de peuterspeelzaal bent u welkom. U mag ook geïnteresseerden meenemen uit uw omgeving, bijvoorbeeld een vriendin, buurvrouw of (schoon)ouders."

Stel: uw kind eet een druif en verslikt zich erin. Weet u dan wat u moet doen? Marion Stielstra, lid van de Ehbo-vereniging, vertelt op inspirerende wijze hoe we moeten handelen bij de meest voorkomende ongevallen met peuters. Ook geeft ze tips over welke Ehbo-spullen handig zijn om in huis te hebben.

En: hoe kunt u uw kind met eenvoudige spelletjes en speelgoed stimuleren om meer te bewegen? Lisanne van Oppenraaij, kinderfysiotherapeut, neemt ons mee in de bewegingswereld van peuters. Daarnaast heeft ze tal van ideeën over leuke en leerzame spelletjes voor binnen en buiten.

De avond is woensdag 20 mei van 20.00 tot 22.00 uur in peuterspeelzaal 't Hummelhonk, Fruitlaan 6 in Bemmel. Aanmelden kan via email ocolifantenbos@delinge.nl onder vermelding van 'aanmelding thema-avond 2015'. Gevraagd wordt daarbij aan te geven met hoeveel personen men komt. Aanmelden kan tot uiterlijk 18 mei.

Pinksterkorenfestival

HULHUIZEN - Tijdens het pinksterweekend (vrijdag 22 tot en met maandag 25 mei), staat Hulhuizen traditioneel weer vier dagen lang in 't teken het Pinksterfestijn. Dit evenement is al vele jaren een ontmoetingspunt voor jong en oud, met voor elk wat wils: sport, spel, muziek en uiteraard ontspanning en gezelligheid voor het hele gezin.

Tijdens dit vier dagen durende evenement zal op zondag 24 mei in de grote feesttent, op het terrein van Sport- en Speeltuin Vereniging Hulhuizen, het Pinkster Korenfestival worden gehouden.

Sinds een aantal jaren is het befaamde Pinksterfestijn uitgebreid met een (voor iedereen gratis toegankelijk) Korenfestival op de zondagmiddag. Dit jaar wordt de organisatie van dit gezellige zanggebeuren voor de tweede keer verzorgd door Smartlappenkoor Lingewaard uit Bemmel.

Op zondagmiddag zullen zes deelnemende koren (totaal 250 zangers/zangeressen en muzikanten) elk twee optredens verzorgen. Het repertoire bestaat voornamelijk uit bekende, meestal Nederlandstalige, levensliederen en smartlappen.

Een onafhankelijk jury zal beoordelen welke vereniging zich 'Het beste koor van de dag' mag noemen en daardoor voor een jaar in het bezit komt van een prachtige wisselbeker.

Dit korenspektakel begint om 12.00 uur en eindigt om 17.00 uur met samenzang van alle deelnemers. Daarna wordt er afgesloten met de prijsuitreiking.

Onthulling historische panelenroute Bemmel

BEMMEL - Gehuchten, dorpen, steden. Ze zijn allemaal aan verandering onderhevig. De moderne tijd is niet tegen te houden. Ook het dorp Bemmel, fraai gelegen aan de Waal, is in de loop der jaren niet stil blijven staan. Veel historische panden en gebouwen zijn verdwenen, maar gelukkig hebben enkele oude pareltjes 'de tand des tijds' doorstaan.

Om die prachtige dorpscultuur levend te houden, kent Bemmel een zogenoemde panelenroute. Aan de hand van zes panelen die in het dorp zijn opgesteld, krijgt men een beeld hoe Bemmel er vroeger uitzag.

De panelen bevinden zich in de dorpskern en zijn onderdeel van een wandelroute van iets meer dan drie kilometer. De panelen geven een beeld van bijzondere gebouwen die in de loop der jaren in Bemmel en het nabije Ressen hebben gestaan of nog steeds aanwezig zijn (bv de NH-kerk uit de twaalfde eeuw). De panelen zijn voorzien van een QR-code, waardoor het mogelijk is om via de Historische Kring Bemmel gelijk nadere informatie te krijgen.

Deze panelenroute vertelt het verhaal hoe Bemmel te maken heeft gehad met overstromingsgevaar en oorlogsgeweld, maar het geeft ook inzicht in de traditionele ambachten, de typische boerderijen, de kloosters, de kerken, de kasteeltjes, de koetshuizen, de buurtschappen, de mensen. Kortom, wie het dorp Bemmel echt wil leren kennen doet er goed aan om deze boeiende historische panelenroute te lopen.

De panelenroute is een initiatief van stichting De Plak, Historische Kring Bemmel en 't Zeuvende. Er is in een aantal winkels en horecabedrijven in Bemmel een gratis verkrijgbare brochure waarin de route is aangegeven met een aanduiding van de locaties van de geplaatste panelen. Deze brochure kan overigens ook gedownload worden van de website van de Historische Kring Bemmel.

Dinsdag 19 mei zal rond 19.30 uur de panelenroute openbaar worden door de onthulling van het nabij de NH Kerk geplaatste paneel door wethouder Theo Peren. Vooraf is een korte bijeenkomst in gemeenschapshuis Koinonia, waarbij ook aandacht zal worden geschonken aan de opknapbeurt van de omgeving van de NH Kerk en de toegang vanaf de dijk. Deze werkzaamheden zijn, mede op initiatief van de stichting De Plak, uitgevoerd door 't Zeuvende in goede samenwerking met het gemeentebestuur, buurtbewoners en stratenmakersbedrijf Ten Westenend. Evenals de panelroute konden ook de werkzaamheden rond de NH Kerk mede uitgevoerd worden met financiële steun van een aantal sponsors.

Leden KBO Huissen op de fiets

HUISSEN - Het was geweldig mooi weer voor onze eerste fietstocht. Met negentien deelnemers is KBO Huissen vertrokken richting Westervoort.

In het Horster Park hebben ze genoten op het terras van de zon en van de heerlijke appeltaart. Daarna met de pont weer terug naar Huissen. De volgende fietstocht is 19 mei (vertrek 13.00 uur vanaf de Zandse Kerk). De fietstochten zijn tussen de vijfentwintig en dertig kilometer lang. De daarop volgende data zijn dinsdag 16 juni, 21 juli, 18 augustus en 15 september.

AH-Schoolhandbaltoernooi

Foto: Karin Sluiter

HUISSEN - Op vrijdag 15 mei wordt voor de 42e keer het AH-Schoolhandbaltoernooi gehouden. Het toernooi wordt georganiseerd door handbalvereniging Huissen.

Dit toernooi is voor alle scholen uit de gemeente Lingewaard, van groep vier/vijf tot en met groep acht. De deelnemende scholen zijn de Abacus, 't Holthuus, Tweespan, De Boemerang en Het Sterrenbos, alle uit Huissen.

Foto: Karin Sluiter
Foto: Karin Sluiter

Het toernooi zal plaatsvinden bij sportpark Rosendael, Julianastraat 19 in Huissen en begint om 10:00 uur; de laatste wedstrijden zullen om 16:00 uur gespeeld worden.

De prijsuitreiking van groep vijf zal om ongeveer 15:10 uur plaatsvinden, die van groep zes ongeveer om 14:45 uur, die van groep zeven om 16:25 uur en die van groep acht zal ongeveer om 13:45 uur plaatsvinden.

Gratis entree op 16 en 17 mei op bedrijvenpark De Aam Honderdduizend jongensdromen voor jong en oud op internationale Modelbouwdagen in Elst…

ELST – Het wordt een nog grootser evenement als voorgaande keren. De zevende editie van de Internationale Modeldagen kent zijn weerga niet. Niet alleen de jeugd, ook ouders én grootouders voelen zich op dit evenement even speels jong! Zo'n honderdduizend bezoekers kunnen weer op zaterdag 16 en zondag 17 mei hun hart ophalen op dit gratis evenement vol shows, demonstraties en vermaak.

Verspreid over bedrijventerrein De Aam, Westeraam en Merm met een oppervlakte van acht vierkante kilometer zijn er shows met radiografische vliegtuigen, heli's (turbine), speedboten, schaalboten, trucks, terreinwagens, drift-, trial- en stockcarauto's, watervliegtuigen, tanks: alles wat er te bedienen valt met een zender. Ook de vliegshows van Nimbus Fly-In vanaf het aangrenzende Kattenlegersepad in Bemmel zijn er weer mét een extra vliegveld achter het Forensisch Politiebureau. Naast de Hoovercraft is er nu ook een echte speedboot waar mensen in mee kunnen in de Aamse plas en zijn er Landrovers 4x4.

Het is een uniek tweejaarlijks evenement door Hobma Modelbouw mét de grandioze medewerking van bijna dertig ondernemers van bedrijvenpark De Aam, het Parkmanagement Overbetuwe en gemeente. Een gratis toegankelijk mega-evenement met gratis parkeren van auto's, fietsen en motoren. Zonder enige kosten kun je instappen in een van de pendelbussen die je naar de verschillende locaties brengt. Parkeren kan ook in de parkeergarage bij het NS-station, grenzend aan het evnemententerrein.

Er is meer: zoals de driftautokampioenschappen, de demo's van drones, de elektrische skateboarden, die jezelf mag testen! Voor de kinderen zijn diverse luchtkussens en mini-Lego World in de gymzalen op de Westeraam, die alle aan elkaar zijn gekoppeld: een ware sensatie! Verder kun je tegen vergoeding met een echte helikopter meevliegen. En… special voor de medewerkers en de inwoners uit de regio: zaterdagavond is er in samenwerking met de Vuurwerkstunthal op de Westeraam een groots vuurwerk. Ook gratis!

Kijk voor de laatste informatie op www.hobmamodelbouw.nl.

Speel-o-theek Zwaan Kleef Aan in Huissen bestaat vijfentwintig jaar

HUISSEN - Op 9 mei 1990 is na een voorbereidingsperiode van tweeënhalf jaar de speel-o-theek Zwaan Kleef Aan in Huissen van start gegaan met het uitlenen van speelgoed.

"We zijn begonnen in De Brink in Huissen; deze ruimte moest met anderen gedeeld worden, hierdoor moesten we drie keer per week alles klaar zetten en weer opruimen. In 2000 verhuisden we naar de Julianaschool, en op 4 september 2002 openden wij onze deuren op de huidige locatie, in de oude Aloysiusschool aan de Langekerkstraat 19."

"Op deze beide locaties hebben we de ruimte voor ons alleen en dat geeft veel voordeel. We kunnen het speelgoed mooi presenteren in onze ruime kasten en op de tafels. Het speelgoed zit vaak in transparante kratten en als mogelijk ook in de originele verpakkingen. Op deze kratten bevinden zich vaak afbeeldingen over de inhoud en iedereen wordt uitgenodigd om ook in de kratten te kijken om zodoende een goed idee van het speelgoed te krijgen."

"Met de vrijwilligsters, waarvan Ank Kapoen al vanaf de voorbereidingsperiode werkzaam is en een aantal vrijwilligsters reeds meer dan twintig jaar werkzaam zijn, hebben we ter gelegenheid van dit jubileum op zaterdag 18 april het oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur bezocht."

De kinderen ontvangen in de speel-o-theek een presentje ter ere van het jubileum. Momenteel is er weer ruimte voor nieuwe leden en nieuwe vrijwilligsters/vrijwilligers. "Loop eens binnen voor informatie of kijk op www.speelotheekhuissen.nl."

De Buitenpoort pakt op vrije donderdag uit Hemelvaartsdag: vier Huissense bands live

Cold Beverage, een van de liefst vier bands met Huissense roots, die live spelen in De Buitenpoort op hemelvaartsdag. (Foto: Catch A Fly Beeldmakers)

HUISSEN - Op één middag liefst vier live bands zien en beluisteren. Gratis! Goeie Hemel! Zo heet het bijzondere muzikale spektakel, dat, inderdaad, gehouden wordt op hemelvaartsdag, donderdag 14 mei. In De Buitenpoort in Huissen. Vanaf 13.00 uur.

Alle bands hebben nog eens een (zwaar) Huissense connectie ook! Het gaat om 4Faces, een jonge talentvolle band rond de stralende zangeres met het gouden keeltje, Lindy Kloppenburg. Zij spelen lekker in het gehoor liggende en dansbare pop, rock, r&b en hits.

Verder Fake ID, ook jong en zeker superenergiek. Uitjedak- en uitjedipnummers met een vleugje reggae, een flinke dot ska en een snufje punk. Ook Cold Beverage, die heel cool warm geserveerde swingende songs brengt en ze larderen met een funky sausje. En ook
nog Jangle: stevige pop- en rock('n roll) classics en makkelijk meezingbare Nederpophits.
Allen hebben een of meerdere bandleden die uit Huissen komen of er nog steeds wonen.

Vooraf, tussendoor en erna draait de eveneens Huissense dj Kinki Sminki. De entree is gratis. De start van Goeie Hemel! is al om 13.00 uur. "Dan kunnen we ook tijdig
eindigen, want velen moeten de volgende dag werken. En zo niet, dan is men ook eens fijn op tijd thuis'', lacht Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum.

Elst op Stelten biedt veel variatie

ELST – Op tweede pinksterdag (25 mei) is het Elster dorpshart traditioneel weer het toneel voor Elst op Stelten (EOS). Het evenement dat jaarlijks tienduizenden bezoekers naar Elst trekt heeft in 2015 opnieuw veel te bieden.

Vanaf 11.00 uur tot 18.00 uur staan de Halve Morgen, Willemsstraat, Werenfriedplein, Valburgseweg, Kleine Molenstraat en natuurlijk de Dorpsstraat inclusief Plein bol van de activiteiten. Renovatiewerkzaamheden aan de Dorpsstraat zorgen ervoor dat tussen de Rabobank en de kruising met de Smidsstraat/van Hogendorpsstraat uitsluitend een looproute is zonder kramen. Het rondje door de Willemsstraat via de Smidsstraat naar de Valburgseweg vanaf het Werenfriedplein is terug van weggeweest

Voor de Grote Kerk en ter hoogte van de ING Bank worden opnieuw bewaakte fietsenstallingen ingericht die bemand worden door jeugdspelers van Spero. Op vier podia, opgesteld ter hoogte van Snelders Sport, Italiaans Restaurant L'Italiano, in de Kleine Molenstraat en in de Willemsstraat ter hoogte van SNS Bank is er muziek. De demonstraties van Hobma Modelbouw krijgen een ander plaatsje omdat het ruimteverlies op het marktterrein deels gecompenseerd wordt door voor de RK kerk vier rijen met kramen te plaatsen. Verder is er onder anderen weer een klimrots, een bungeetrampoline, kunnen de kleinsten geschminkt worden, zijn er diverse springkussens, staat de draaimolen er weer en kan er weer een ritje gemaakt op een pony van de Elster Pony Club in de Wagenmakersstraat. De doorgang via ´t Fort en de Wagenmakersstraatsvanaf de zuidkant naar de markt is daardoor afgesloten. Via de Halve Morgen is vanaf het Europaplein de entree van EOS. Verder zal ook de Landmacht weer aanwezig zijn en komt ook een voorlichtingstruck van de politie. Op de hoek van de Dorpsstraat en Halve Morgen bemand duikvereniging Gaviiformes een heuse duiktank gevuld met maar liefst 24.000 liter water.

Bij het grote podium voor het gemeentehuis wordt door café In de Ommelanden en Het Wapen van Elst de horeca verzorgd, terwijl café Bij Tante een terras in de Kleine Molenstraat verzorgt.

Win prijs bij koopzondag Heerlijk Huissen Gezocht: authentiek recept uit Huissen

Foto: Erika Derksen Fotografie

HUISSEN – Eten, drinken, winkelen en genieten. Dat is het credo voor de komende koopzondag. Het stadje van plezier laat zich 17 mei tijdens 'Heerlijk Huissen' van haar meest Bourgondische kant zien. Winkels en horeca presenteren drank- en spijsproeverijen en er is de zoektocht naar Huissense recepten.

Het gaat vooral om authentieke recepten voor een heerlijk Huissens gerecht. Eenieder mag zijn/haar recept tot en met de koopzondag op 17 mei inleveren bij 't Wijnhuys. Degene met het meest originele recept wint een prachtige prijs, beschikbaar gesteld door de Ondernemersvereniging Huissen.
Tevens organisator van deze culinaire koopzondag, met als titel Heerlijk Huissen. Winkels en horeca laten zich van hun meest Bourgondische kant zien. Alle winkels met een link naar eten en drinken hebben een fraai aangeklede kraam, met proeverijen van onder meer wijn, kaas, groenten en fruit, saté, worst, chocolade en taart.

Op de Markt is onder meer een bierproeverij, een crèperie, een presentatie van zilver bestek en is er een stand met Griekse etenswaren.

Huissens recept

Ook de horeca doet mee met heerlijke hapjes en drankjes. In/bij restaurant De Betuwe wordt een origineel Huissens recept bereid. Alle producten voor dit heerlijke gerecht of maaltijd kunnen in de winkels in het centrum worden gekocht

Verder wordt in diverse winkels getoond hoe mooi u uw tafel kunt decoreren en speelt een Braziliaans band, voor de extra peper, opzwepende muziek.

De winkeliers openen op koopzondag Heerlijk Huissen hun deuren van 13.00 tot 17.00 uur. Horecabedrijven zijn (uiteraard) eerder open en sluiten later. 'Kom ook eten, drinken, winkelen en genieten!'.

28 / 30

Lieve Esmee
Onze kleindochter al weer 4 jaar.
Proficiat.
Heel veel plezier op de basisschool en al je zwemlessen.
Liefs oma Emmy, Opa André
xxx uit Bemmel

Hoera feest,

Mees is 11 mei 2 jaar geworden.
Gefeliciteerd lieve Mees.
Dikke knuffel van Opa, Oma, Annabel, Jasper en Saar.
Xxxx

Hiep hiep hoera Dewie en Quincy
4 jaar!
Op naar de bassisschool
X
Papa, mama
en Chloë

Lieve Chris, pas 5 jaar en nu al je zwemdiploma C gehaald.
Super gedaan meisje.
We zijn trots op je.
Dikke knuffel van opa en oma.

Hiep Hiep Hoera
Op 16 mei is onze Henny
70 jaar

Hartelijk gefeliciteerd
namens de familie

Julien laat zijn talenten herrijzen...
Hier hoort een passend
verjaarscadeau bij
en dat krijg je op 19 mei!

Mama, Fonzy en Irsa
xxx

Han en Lilian
gaan 13 mei trouwen!
Gefeliciteerd!

We maken er een leuke dag van!
De families Witjes en Peters

Gefeliciteerd Rocky
14 Mei alweer 3 jaar !
Liefs, Opa Toontje en Oma Tonny. XX

Hiep Hiep Hoera
Deze kleine deugniet wordt 13 Mei alweer 2 jaar!

Gefeliciteerd Lieverd
Liefs Papa, Mama en Boytje xxx

Op 14 mei zijn
Henk en Tonnie Gerritsen
50 jaar getrouwd.

Van harte gefeliciteerd
namens de familie.

Op zaterdag 16 mei bij stichting Epric in Huissen Open dag werkervaringsplek Epric

HUISSEN - Epric is een kleinschalige werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding mogelijk en werkt men ook met vrijwilligers. Zodoende is er een brede schakering binnen de werkervaringsplek aan mensen.

Dit jaar is de open dag enkel op zaterdag. Op deze dag is de kwekerij te bekijken en kun je er zelf gekweekte planten zien. Veelal zeer aparte planten zoals geraniums met citroengeur, tropische planten zoals palmen en aparte bolgewasjes.

Daarnaast kan men ook vragen stellen over de werkervaringsplek en misschien zelf vrijwilliger bij Epric worden. Kortom genoeg mogelijkheden om een dag door te brengen in de kwekerij. Juist in deze tijden waarbij de overheid zulke bezuinigingen in de zorg heeft doorgevoerd is het belangrijk dat er zo'n plek als Epric blijft bestaan. De mensen ervaren hier dat ze nuttig bezig zijn met planten zonder werkdruk. Plekken zoals Epric worden zeldzaam en tijdens de Open Dag kunt u stichting Epric steunen door aankoop van een plantje.

Met openbaar vervoer is Epric gemakkelijk te bereiken. De bus stopt bij halte Nieuwediep, driehonderd meter verwijderd van de kas.

De open dag vindt plaats op 16 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Epric ligt aan het Nieuwediep 9a in Huissen; www.epric.org; 026 3250959.

Opening tijdens Elst op Stelten met spetterende aanbiedingen Van Dam Tweewielers Outlet verhuist naar Smidsstraat in Elst

ELST – Van Dam Tweewielers Outlet, de fietsvoordeelmarkt met nieuwe en tweedehandse rijwielen, verhuist van industrieterrein De Aam naar het voormalig pand van Van Marwijk Lederwaren aan de Smidsstraat 7 in Elst. De opening is pinkstermaandag 25 mei tijdens het evenement Elst op Stelten.

Bij Van Dam Tweewielers Outlet worden merkfietsen met kortingen tot wel vijftig procent worden verkocht. Ook kan men er terecht voor occasions (waaronder e-bikes) van alle topmerken tegen interessante prijzen. Zo zijn er al elektrische rijwielen met nieuwe accu voor vanaf 850 euro. Er is een bijna wekelijks wisselende collectie.

In enkele jaren tijd is Van Dam Tweewielers enorm gegroeid. "Logisch, dat de concurrentie er niet blij mee is", vertelt René. "Afgelopen week viel er dan ook een brief van de gemeente op de mat, met de mededeling dat de outletvestiging op De Aam niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan en sluiting wordt geëist. Er werd gedreigd met een torenhoge dwangsom..." Omdat René weinig zin heeft in ellenlange procedures, heeft hij meteen gezocht naar een 'veilige' locatie en vond deze aan de Smidsstraat 7.

De klanten kunnen net als aan de Dorpsstraat in Elst (en de zaak aan de Dorpstraat in Gendt) ook hier rekenen op de bekende garantie, service en aandacht van de tweewielerzaak. En op deze locaties ook hun fiets ter reparatie en onderhoud aanbieden. Het is tevens mogelijk fietsen thuis op te laten halen en weer terug te bezorgen. Vandaag halen, overmorgen terug!

Van Dam Tweewielers Outlet, Smidsstraat 7, Elst; telefoon (06 10992685); www.merkfiets.nl.

Actie: 20% korting op binnenzonwering en raamdecoratie! Prachtige presentatie nieuwe collecties bij Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen

BEMMEL – Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen is vernieuwd en uitgebreid. Naast alles op het gebied van verf, behang, gordijnen, tapijt, binnenzonwering en raamdecoratie is Mattijssen meer dan ooit ook gesorteerd in vloeren. De collecties zijn helemaal aangepast met de laatste trends en de jongste producten. En... tot en met 31 mei krijgt u 20% korting op de BéCé en Toppoint binnenzonwering en raamdecoratie.

De verf- en woonwinkel is verbouwd en heeft in de afgelopen maanden een totale update ondergaan. Doordat de gordijnenhoek is vergroot en meer (dag-)licht heeft gekregen, is kiezen op kleur en materiaal nog gemakkelijker. Nieuwe collecties zijn toegevoegd, zoals het stijlvolle 'Wood4Walls' van Nature@home, een wandbekleding (en -decoratie), honderd procent eco van Europees hout.

Ook kleuradvies aan huis

Waar kun je beter je interieur uitkiezen dan bij Mattijssen? Je vindt er alles -van verf, vloer tot aan gordijnen- onder één dak. Je kunt er in alle rust de collecties bekijken en in een tastbare sfeer het beoogde totale interieurplaatje kiezen. Door de collecties in de diverse sfeerhoeken, gaat combineren heel gemakkelijk en je krijgt bij de verf- en woonwinkel bovendien een professioneel en praktisch advies. "Kom je er zelf niet uit, wij geven vrijblijvend (kleur)advies aan huis. Opmeten en monteren behoren eveneens tot de diensten van Mattijssen."

Tip: Haal het inspirerende woonmagazine Mr. Woon (vol wetenswaardige woonartikelen), gratis bij Mattijssen verkrijgbaar!

Verf- en Woonwinkel Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22 in Bemmel; (0481 464214); www.mattijssen.com en Facebook.

Paling roken op de Bemmelse markt

BEMMEL – Donderdag 21 mei dan is het weer zo ver. Dan komt de familie Bos weer live paling roken op de Bemmelse weekmarkt. "Het is altijd gezellig op de markt in Bemmel maar als er live paling gerookt wordt heeft het altijd iets extra's" aldus één van de trouwe bezoekers."

"Ze worden nu met de week vetter!" 's Morgens om negen uur wordt er al begonnen met roken. Twee uur boven beuken- en eiken hout en een beetje liefde van de roker is het recept voor de meest fantastische gerookte paling en zalm. Volgende week donderdag is er weer volop vers gerookte paling en zalmmoot (naturel of gekruid) te verkrijgen. Natuurlijk zijn Wendelien en Margreet er ook met de goud bekroonde kibbeling. "Kom allemaal gezellig naar de Bemmelse markt en kom lekker proeven!"

Duitse middag bij De Kater

HUISSEN - Op veler verzoek is er op donderdag 14 mei, hemelvaartsdag, weer een Duitse Middag georganiseerd bij café De Kater in Huissen.

De Duitse middag bij café De Kater is een jaarlijks terug kerende traditie. De Duitse middag begint om 16.00 uur. Café De Kater zal geheel in stijl omgebouwd worden tot Bierstube. Het is tijd voor gezelligheid, lederhose, bratwurst en verse riefkoeken. Het is inhaken en meezingen met Duitse hits van muziek duo Kickdown!

Kickdown bestaat uit de heren Gilbert Willemsen en Roy Meisters, afkomstig uit Limburg. Kickdown staat garant voor de beste feesthits en de grootste Duitse schlagers! Dit jaar zijn er prijzen te winnen voor best/leukst verklede! Met als eerste prijs een overnachting in Maastricht! Café De Kater is gevestigd aan Lange Kerkstraat 3 in Huissen.

Gezocht: grond voor kweekplanten in Huissen

HUISSEN - Stichting Epric is een werkerevaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en is op zoek naar een stuk grond te Huissen voor langere tijd waar ze vaste planten kunnen kweken.

Het perceel mag van 5000 tot 10,000 vierkante meter zijn en moet voorzien zijn van een puls om water te kunnen geven.

"We zijn op zoek voor een periode van minimaal vijf jaar. Kunt u ons helpen? Neem dan contact op met Stichting Epric, Nieuwediep 9a in Hussen; 026-3250959, vragen naar Frank Süpplie."