GN Berg en Dal Heumen Mook

19 oktober 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 19 oktober 2016


Gelderse Museumdag in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Kom op zaterdag 22 oktober naar het Bevrijdingsmuseum en leer hoe je een echte cartoon tekent! Daarnaast zijn kinderen welkom met hun hele familie voor onder andere een speurtocht met de zogeheten Kijkwijzer om mooie dingen in het museum te ontdekken.

Ten slotte is er een Cineac voor kinderen met een vertoning van boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (zoals verzet, onderduiken en dagboeken). Het gehele programma is doorlopend van 10.00-17.00 uur. Voor zowel volwassenen als kinderen is de entreeprijs op deze dag een euro per persoon. De Museumkaart is geldig.

De Gelderse Museumdag is een initiatief van en wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Vis Ontmoetingsbank in Millingen

MILLINGEN - Op 29 oktober gaat het mozaïekproject 'Vis Ontmoetingsbank' van 14.00 tot 16.00 uur beginnen. Het wordt om 15.00 uur officieel geopend door wethouder ten Westeneind en vindt plaats in de leerschool van de werf aan de Rijndijk 19a in Millingen aan de Rijn.

Dit burgerinitiatief is afkomstig van een inwoonster van Millingen. Iedereen uit Millingen (en omgeving) wordt van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen, maar ook om mee te doen met het mozaïeken van deze bank, die de vorm van een vis heeft. Leuke ontmoetingen, gezamenlijk bezig-zijn op elke zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur onder leiding van een kunstenaar. Daarvoor kunt u mailen met Lynke; lynke.nl@gmail.com.

De bank komt uiteindelijk 'ergens op een mooie plek' in de Openbare Ruimte van Millingen aan de Rijn te staan, uiteraard op een plaats die opnieuw tot nieuwe ontmoetingen zal leiden. Het wordt zeer op prijs gesteld, indien u bij de opening (minimaal) één stuks kleurrijk serviesgoed meeneemt: dit wordt dan in het kunstwerk verwerkt.

Najaarsschoonmaak De Horst

GROESBEEK - "Op zaterdag 22 oktober gaat wijkraad De Horst vanuit De Slenk weer aan de slag om in wijk en de buitengebieden zwerfafval op te ruimen. We verzamelen om 12.30 uur en we zijn we rond 15.30 zeker weer terug in De Slenk."

Iedereen is welkom om mee te helpen, vele handen maar licht werk. Na afloop worden de zakken langs de route opgehaald en na het weekend wordt het afval afgevoerd. De actie is al vier keer eerder gehouden en succesvol gebleken. "Zo houden we samen onze omgeving schoon."

Uiteraard is er koffie en fris en een kleine versnapering voor de vrijwilligers. Samen zorgen we er zo voor dat de Horst er voor de winter weer netjes bij ligt.

Kerkberichten van de

protestantse gemeente Groesbeek


GROESBEEK - Zondag 23 oktober om 10.00 uur is ds. R. Visser uit Amsterdam de voorganger in de dienst bij de protestantse gemeente Groesbeek

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Kruispunt Nijmegen. Na de dienst is er Koffie-Plus in de Serre: Ingrid de Souza en Elsard de Boer vertellen tijdens de koffie over hun project Harmonergie (Harmonie en Energie) in Mozambique, een biodiversiteitsproject dat het regenwoud, met haar vruchtenoogst, terugbrengt bij de lokale bevolking.

Zie: https://harmony.wordpress.com en www.agendagotsch.com en www.pkn-groesbeek.nl.

Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

REGIO - (V)OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

We werken samen vanuit onze ‘ervaringsdeskundigheid’. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. De activiteiten zijn erop gericht om lotgenoten met elkaar in contact te brengen.

Wandeling: we ontmoeten elkaar om 13.00 uur bij bistro De Bolle, Waalbandijk 29, Boven- Leeuwen. Rond 13.30 uur start de wandeling en deze zal ongeveer 5, 6 kilometer zijn. We wandelen over de dijk en door de uiterwaarden van rivier de Waal. Na afloop is er gelegenheid om nog iets te drinken en als u dit wilt samen na te praten. U kunt u voor deze wandeling opgeven per e-mail: bettie_elzen@hotmail.com of bellen met Bettie: 06 40875275. Besluit u op het laatste moment mee te lopen, dan is dit ook prima. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Een overzicht van geplande activiteiten en wat (V)OOK voor u kan betekenen, staat op www.oudersoverledenkind.nl en op facebook.

Aankondiging Sint-Maarten Leuth

LEUTH - Op vrijdag 11 november wordt er in Leuth vanuit basisschool ‘t Bijenveld voor alle kinderen een Sint-Maartenoptocht georganiseerd. We verzamelen op het schoolplein om 18.00 uur.

Om 18.15 uur beginnen we met de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd. Vervolgens lopen we de optocht en na afloop is er voor ieder kind iets lekkers. Verder is er chocomel (warm/koud), limonade, koffie en thee te koop. In verband met de veiligheid mogen er geen kaarsen of waxinelichtjes in de lampionnen. Uiteraard zijn de ouders zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun eigen kind(eren).

De route: start schoolplein, Kerkplein, Hengemunde, Haafakker, Hoeting, Hengemunde, Reusensestraat, schoolplein. "Om de optocht extra feestelijk te maken hopen we dat de aanwonenden van de route hun huizen, tuinen en of balkon zo mooi mogelijk versieren.

Voor de peuters en de kinderen van de basisschool is er een kleurwedstrijd. De kleurplaten worden uitgedeeld. Er liggen ook kleurplaten bij de Spar. Je kunt de kleurplaten tot en met 8 november inleveren op school."

Opening Peutercafé in Millingen

Foto: Marcel Krijgsman

MILLINGEN - Op 5 oktober opende Wethouder Erik Weijers het Peutercafé in Kinderopvang Humanitas in Millingen en las hij peuters voor in het kader van de Kinderboekenweek.

In het gratis peutercafé komt steeds een specifiek thema op het gebied van opvoeding aan bod. Want kinderen van 0-4 jaar ontwikkelen zich in een hoog tempo, waardoor je als ouder steeds nieuwe dingen tegenkomt. Zo kun je als ouder andere ouders ontmoeten, tips uitwisselen en advies vragen aan de aanwezige deskundige. Het Peutercafé is een samenwerking van de Bibliotheek Gelderland Zuid, Sociaal Team en Kinderopvang Humanitas. Op 2 november is het thema motoriek en komt kinderfysiotherapeut Kitty Langens langs.

Nieuwe zwemlessen in De Lubert

GROESBEEK - Vanaf 14 november start zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek weer met nieuwe zwemlessen.

Zwembad De Lubert is het enige bad in de gemeente Berg en Dal lesgeeft volgens de landelijke normen van de Nationaal Platform Zwembaden/NRZ. De basis van leren zwemmen is het Zwem ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier.

Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C. Het Zwem-ABC is inhoudelijk gericht op het jonge kind. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes, maar wie het zwemdiploma C op zak heeft is een echte vriend van het water geworden. Die kan zich dan goed redden in zwembaden en bij activiteiten in, op en aan het water. Een kind met het Zwem-ABC op zak doet met veel plezier mee aan alle mogelijke activiteiten in en om het water.

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Deze laatste twee zijn kennismakingsslagen en worden bij ieder diploma moeilijker. Behalve aan de zwemslagen blijft ook aandacht besteed worden aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan.

Aanmelden is mogelijk via www.zwembadgroesbeek.nl waar men het inschrijfformulier kan invullen, of joke@zwembadgroesbeek.nl. Men ontvangt dan zo snel mogelijk antwoord terug. Telefonisch contact opnemen met het zwembad kan ook via 024 3971448.

Expositie Nancy van den Braak bij Panorama in Beek-Ubbergen

BEEK - Nancy van den Braak maakt met behulp van de techniek 'glasfusing' schalen, kaarsenhouders, raamdecoraties en sieraden.

Bij glasfusing wordt op een glazen plaat door middel van andere, kleinere glasplaatjes een patroon gelegd, vervolgens gaat het geheel in een speciale glasoven, waar het bij een temperatuur van zo'n 800 graden wordt gebakken. Hierdoor vloeit het glas letterlijk ineen, het zogenoemde 'fusing'. Voor een schaal of kaarsenhouder gaat de plaat na het fusen in een mal en wordt opnieuw gebakken, bij een lagere temperatuur,plm. 700 graden, dit is 'slumping'.

Het is altijd weer spannend als er een schaal of sieraad uit de oven komt: onder invloed van de hitte kunnen kleuren veranderen en lijnen vervagen. Nancy van den Braak werkt vaak met geometrische patronen zoals patchwork-patronen. Soms vindt ze inspiratie in een schilderij of een foto. Deze resulteren in meer figuratief werk. Het patroon bepaalt zowel de afmeting als de vorm van een object. De expositie loopt tot en met eind november bij Panorama, Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen; 024 6847777.

Wethouder Weijers opent loket Duurzaam Wonen

BERG EN DAL – Wethouder Erik Weijers heeft dinsdagmiddag in de hal van het gemeentehuis het
'Loket Duurzaam Wonen' geopend in de hal van het gemeentehuis in Groesbeek. Weijers hoopt dat veel mensen het loket met een bezoekje vereren om te horen wat voor hem of haar de mogelijkheden zijn om de woning te voorzien van energiebesparende maatregelen.

Het loket is iedere dinsdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Energiebesparende maatregelen zorgen ervoor dat de maandelijkse lasten dalen en zorgen daarnaast voor meer comfort in de woning. Het verduurzamen van de woning verhoogt de waarde van het huis en levert een bijdrage aan een beter leefmilieu. Momenteel lopen er meerdere financiële regelingen die interessant kunnen zijn.

Loket Duurzaam Wonen Plus helpt bij het vinden van energiebesparende maatregelen die het meest geschikt zijn voor uw woning en die passen bij de wensen en uw portemonnee. Daarnaast wordt men geadviseerd over de maatregelen en de financieringsmogelijkheden en kan er indien gewenst ondersteuning gekregen worden bij het aanvragen van subsidie of lening. Loket Duurzaam Wonen Plus is een samenwerkingsverband van de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook & Middelaar, Nijmegen en Wijchen. Op www.duurzaamwonenplus.nl kan men alle informatie vinden over het verduurzamen van uw woning.

Lili Marleendag

GROESBEEK - Op zondag 23 oktober brengt het Nationaal Bevrijdingsmuseum een ode aan de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog. Over hoe een 'Schlager' (de) geschiedenis maakte!

De gehele dag is er van 12.00-17.00 een doorlopend programma met een lezing, live muziek en filmbeelden. Het legendarische lied wordt vertolkt door zangeres Majorie Scholtz. Zij brengt daarnaast een repertoire van (nostalgische) evergreens.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Bingo voor senioren Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt er bingo gespeeld op dinsdag 25 oktober in De Goei.j Ka.mer om 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. De kaarten kosten 6.00, er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 40 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Door mee te spelen steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg. Ook niet-leden zijn welkom.

Techniek Nordic Walking leren

MILLINGEN/LEUTH - Techniek Nordic Walking leren in Millingen en Leuth? Dat kan dit najaar. Start woensdagavond 2 november om 19.30 uur vanaf sportpark De Hove in Millingen of op donderdagochtend 3 november om 9.30 uur vanaf terrein VVLK in Leuth.

Nordic walking heeft veel te bieden. Nordic walking zorgt ervoor dat het wandelen effectiever wordt doordat de rug-, schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief worden gebruikt. Tijdens de goed uitgevoerde Nordic Walkingtechniek worden de spieren in nek, schouders en armen doorlopend aangespannen en ontspannen. In vergelijking tot wandelen is het energiegebruik gemiddeld 30 procent hoger. De belasting op het hart-longsysteem neemt toe, terwijl de ervaren zwaarte van de training niet toeneemt. Het uiteindelijke resultaat is dat een training effectiever wordt, met spiergroei in armen, benen en romp. Net als wandelen kan Nordic Walking door iedereen beoefend worden, waar en met wie je maar wilt.

Kom neem een proefles en kijk of je voor 25 euro tien lessen (6 technieklessen en 4 wandelingen) mee wilt doen. Je wilt toch ook sportief de winter door? Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Kwiek Actieve Leefstijl, de gemeente en de provincie Gelderland. Opgeven voor woensdag bij a.zaat@upcmail.nl, 06 21505523. Opgeven voor donderdag bij jacqueline@deberken.nl, 06 81191188.

Geweldig slottoernooi P.V. Leuth

LEUTH - Op 8 oktober is het buitengebeuren voor de jeu de boules afgesloten met een toernooi en een etentje. Er waren 28 leden die mee deden aan het toernooi. Voor het etentje waren er maar liefst 37. Het bestuur kon dus weer terug kijken op een geslaagde dag.

"We zijn om 13.00 begonnen en gingen dus rond half 8 weer naar huis. Er werd weer volgens het drie van te voren gelote wedstrijdsysteem gespeeld en iedereen dus op persoonlijke titel. Het waren weer geslaagde partijen met regelmatig een stand van 13-12.

Rond 5 uur waren we gereed met de wedstrijden en het was spannend wie eerste was geworden. Dat werd Theo van Dreumel met 3 gewonnen en plus 25. Tweede werd Nolda Langens met plus 23 en derde Ton Stevens met 22 plus.,alle met 3 gewonnen partijen. Alle 3 de winnaars kregen een tas met boodschappen gesponsord door De Spar Leuth. Daarna was er een uitstekend verzorgd koud en warm buffet waarvan flink werd gesmuld."

"We gaan nu dus naar binnen. Voor het boulen is dat in de hal van Beek en voor het koersballen is er een grote groep leden die dat weer gaan oppakken. Zoals bijna alle sportclubs kunnen wij ook nieuwe leden gebruiken. Dus heb je zin om eens te jeu de boulen dan ben je welkom", aldus het bestuur P.V. Leuth.

Winnaars driebandentoernooi 't Fuske Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Onlangs werd in café-zaal 't Fuske voor de twaalfde keer het traditionele driebandentoernooi van biljartvereniging 't Fuske gehouden. Door 24 biljarters werd er in twee klasse gestreden om de eerste plaats, waarbij regelmatig spannende en vooral mooie partijen te zien waren.


In de A- klasse ging de eerste prijs naar John Hock, één van de organisatoren die voor het eerst wist te winnen in de A-klasse. John speelde een toernooigemiddelde van 0,489. Op de tweede plaats eindigde na een zeer spannende kruisfinale Gerry Buurman met een toernooigemiddelde van 0,638. De derde plaats was voor Martijn Janssen met een toernooigemiddelde van 0,476.

In de B-klasse wist Rob Janssen met een zeer constant gespeeld toernooi met een toernooigemiddelde van 0,335 de eerste plaats in de wacht te slepen. Tweede eindigde Mark de Heuvel met een toernooi gemiddelde van 0,367 en de derde plaats was voor Frans Vink met een toernooigemiddelde van 0,214. De twaalfde editie van het toernooi kan de boeken in gaan als zeer geslaagd. Het volgend jaar vindt in ieder geval de dertiende editie plaats.

9 / 36

Inbrekers krijgen het moeilijk in De Horst

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL/DE HORST – Inbrekers of mensen die verkeerde bedoelingen hebben, worden sinds vrijdagmorgen middels borden erop attent gemaakt dat er in het kerkdorp twee BuurtWhatsApp–groepen actief zijn.

Op de borden staat de tekst; 'ALARM WABP' : Attentie WhatsApp Buurt Preventie. Burgemeester Slinkman heeft samen met de beheerders van de BuurtWhatsApp Louisse van Eck en Martijn Schmiermann het eerste bord onthuld. Het bord is geplaatst op de Hoge Horst nabij de Vendelierstraat ter hoogte van café Hopmans.

Burgemeester Slinkman liet weten dat vooral als de dagen korter worden, lieden op pad gaan met verkeerde bedoelingen en kijken of er wat te halen valt. Door de BuurtWhatsApp's wordt het deze lieden steeds moeilijker gemaakt omdat de inwoners elkaar appen als er iets verdachts in de straat of wijk gebeurt. Nu staan ze in de kijker en zijn de huizen zowel van de eigenaar als van de buren beter beschermd. Hij prees de initiatiefnemers dat er in zo'n kleine gemeenschap er al twee BuurtWhatsApp's actief zijn.

"We werken er naar toe om in alle dorpen BuurtwhatsApp's van de grond te krijgen", aldus Slinkman. Vrijdagmiddag zijn de overige drie borden in De Horst geplaatst, respectievelijk bij de ingang van de Reestraat, Plakseweg en Ketelstraat. In totaal zijn van de 290 woningen die kerkdorp. De Horst telt 156 bewoners, die bij de BuurtWhatsApp aangesloten zijn, dat is bijna 54 procent. Eenmaal is er al een app uitgegaan voor een verdachte situatie, maar dat bleek nieuwe buren te zijn, die de buurt aan het verkennen waren. Vrijdag 21 oktober worden de BuurtWhatsApp borden onthuld in Kekerdom bij de Duffeltdijk en Botseweg /Weverstraat.

Verroeste container verpest zicht op protestantse kerk

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Een verroeste container in de Kerkstraat bij de ingang van de protestantse kerk is een grote ergernis aan het worden.

Niet alleen voor de inwoners uit Groesbeek maar ook voor de toeristen, die de mooie kerk op de gevoelige plaat willen vastleggen, is de container een grote sta-in-de-weg. Het vermoeden is dat de container enkele weken geleden gebruikt is door een schildersbedrijf, die onderhoudswerkzaamheden aan de kerk heeft verricht. Die werkzaamheden behoren al enkele weken tot het verleden. Niet alleen verpest de verroeste container het straatbeeld, de container blokkeert ook het voetpad, zodat de wandelaars en mensen in een rolstoel de weg op moeten om hun weg te vervolgen.

11 / 36

12 / 36

13 / 36

Zonder obstakels van Biesseltsebaan naar Kranenburg op fietspad 'De Spoorkuil'

Foto: Bert Roodbeen


GROESBEEK – Afgelopen zaterdagmiddag heeft de plaatselijke afdeling van de PvdA het betonnen fietspad 'De Spoorkuil' op hun eigen manier feestelijk geopend.

Enkele PvdA-coryfeeën waaronder Jan Meesters waren naar de speelwei gekomen om vandaar naar het eindpunt van het fietspad te gaan bij de Biesseltsebaan. Daar werd omgedraaid om vervolgens zonder obstakels te fietsen naar het station van Kranenburg. Daar werden de Groesbeekse sportievelingen opgewacht en bijgepraat door de SPD-afdeling Kranenburg over het doortrekken van het fietspad van Kranenburg naar Kleve.

De PvdA-afdeling had gehoopt dat een groot aantal fietsers deze opening van het prachtige fietspad mee zou maken, maar de belangstelling viel tegen. Naast de twee PvdA-raadsleden Thieu Hoeken en Martijn Schmiermann waren er nog vijf fietsers die de PvdA-afdeling Berg en Dal een warm hart toedragen.

Voorstelling Spelemeien

OOIJ - Op woensdag 26, maandag 31 oktober en woensdag 2 november speelt 'Spelemeien', dagbestedings-theaterwerkplaats voor verstandelijk gehandicapten, haar elfde voorstelling in dorpshuis De Sprong. Steeds om 13.45 uur.

Elke maandag en woensdag komt een groep verstandelijk gehandicapten met hun begeleiders de hele dag bij elkaar om toneel te spelen, muziek te maken en te dansen. Sinds 4 jaar doen zij dat in Dorpshuis De Sprong in Ooij.

Vanuit oefeningen en improvisaties weten zij elke keer weer een zelf verzonnen voorstelling in elkaar te zetten. Elk publiek wordt hoe dan ook geraakt door wat zij neerzetten: er kan hartelijk gelachen worden, er is ontroering en bovenal vaak verbazing, want een voorstelling van de Spelemeiers is nooit een gangbare voorstelling.

Al wat men te zien en horen krijgt komt rechtstreeks uit het eigen(wijze) zijn van de spelers en vaak verloopt eenzelfde voorstelling nooit hetzelfde, de spelers improviseren er van alles bij!

In de voorstelling 'Nooit meer winter' gaan we kamperen bij... de méést chagrijnige campingbaas aller tijden! Toch wordt het een fantastische vakantie maar... hóe helpen we baas Nel de winter door?

Kaartjes kosten 4 euro aan kassa vanaf 13.15 uur. Dorpshuis De Sprong ligt aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Spelemeien is onderdeel van VOF Allemeien in Persingen. Allemeien is in 11 jaar tijd gegroeid van 1 dag theater maken naar dat wat ze nu is: een kleine particuliere organisatie in Persingen waar kleinschalige zorg wordt geboden aan mensen met een verstandelijke beperking (ZZP VG 04-06). Hierbij staat veiligheid, openheid, een huiselijke sfeer en vrijheid van leven centraal. Samen met een klein solide team bieden Peet Huisman en Lobke Tissen woonzorg aan zes bewoners. In de landelijk gelegen woonboerderij begeleiden ze 11 cliënten 2 dagen per week. In de theaterwerkplaats en werken ze samen met 8 cliënten 3 dagen per week in en rond de boerderij.

Berg en Dal betaalt niet mee aan monument MH17
?

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is niet ingegaan op het verzoek van de Stichting Nationaal Monument MH17 een financiële bijdrage te leveren voor een herdenkingsmonument.

Het monument moet volgens de stichting gaan komen in een herinneringsbos nabij Schiphol. Het college is van mening dat de financiering van een dergelijk monument landelijk zal moeten gebeuren. Omdat deze vliegramp een nationale en internationale impact heeft gehad vindt het college het meer op zijn plaats bij de landelijke overheid. Daarnaast is deze aanvraag ook negatief beoordeeld aan de hand van de subsidieverordening van de gemeente Berg en Dal.

Redactionele oproep aan Groesbeekse carnavalisten

GROESBEEK – Carnaval 2017 in het Keulen van Gelderland, het lijkt nog ver weg. Toch zijn de diverse werkgroepen al druk in de weer om er ook komend jaar een mooi carnaval van te maken. Zo ook de redactie van ´t Sökske.


Na de leuke reacties op de uitgave van vorig jaar wordt er ook in 2017 weer een kleurrijk exemplaar op A4 formaat uit gebracht. Heeft u leuke verhalen, foto´s of anekdotes die u graag in ´t Sökske van 2017 geplaatst zou willen zien, schrijf of liever mail dan met de redactie.

Voor deze editie is de redactie op zoek naar Groesbeekse carnavalliefdes. Heb jij je partner tijdens het carnaval leren kennen en zijn jullie nog steeds een leuk koppel. Willen jullie je verhaal vertellen, laat het ons weten, leuk ! Wie weet komen jullie dan in ´t Sökske te staan.

U kunt uw verhaal, artikel met foto of advertentie vóór 1 december sturen naar Redactie ´t Sökske, Maaike Noij Hermelijnstraat 1, 6562 LM Groesbeek of mailen naar sokske@sok-groesbeek.nl.

Schoolvolleybaltoernooi Switch'87

MILLINGEN - Ook dit jaar organiseert Switch '87 weer een schoolvolleybaltoernooi in de herfstvakantie en wel op dinsdag 25 oktober van 10.00 - 14.00 in sporthal De Duffelt in Millingen.

Dit toernooi is voor alle kinderen van de basisscholen uit de polder. Om de kinderen bekend te maken met het volleybal, de technieken en de spelregels is er in de voorafgaande weken voor de groepen 3 tot en met 8 tijdens de reguliere gymlessen, clinics gegeven door trainers van de NeVoBo (Nederlandse Volleybal Bond) en van Switch '87.

Ben je sportief en lijkt volleyballen je leuk, vorm dan samen met een aantal vriendjes/klasgenootjes een team van minimaal vier kinderen en meld je aan bij je meester of je juf op school. Die hebben een aanmeldingsformulier gekregen en kunnen daarmee inschrijven.

De teams moeten zich inschrijven vóór 19 oktober, een inschrijfformulier kun je downloaden via www.switch87.nl. Lukt het nu niet om met een team in te schrijven, neem dan rechtstreeks contact op met Els Boer (corelsboer@xs4all.nl).

Sint-Martinusschool plant 2.000 boerenkrokussen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Naast de Sint-Martinusschool in Millingen aan de Rijn – waar tot voor kort de bibliotheek stond – wordt een idylle (bloemenweide) aangelegd van zo'n 600 m2. Dankzij de steun van diverse inwoners van de gemeente Berg en Dal (crowdfundingsactie) zijn wildebloemzaden en biologische bloembollen aangeschaft.

Samen met de leerlingen uit groep 4 van de Sint-Martinusschool zijn op de Dag van de Duurzaamheid 2.000 biologische boerenkrokussen geplant naast de onlangs ingezaaide idylle. De boerenkrokussen zijn in februari/ maart de belangrijkste bron van nectar voor met name diverse soorten hommels. Dat het biologische bloembollen zijn is erg belangrijk. Reguliere bloembollen bevatten veel bestrijdingsmiddelen (landbouwgif). Het gif is een belangrijke oorzaak van de achteruitgang van wilde bijen en hommels. Alle leerlingen, die mee hebben geholpen met het planten, hebben een zakje bloembollen gekregen om thuis in de eigen tuin te planten.

47 maal te hard in Groesbeek

GROESBEEK – Bij twee radarsnelheidscontroles in Groesbeek zijn in totaal 47 hardrijders betrapt. De controles vonden plaats op de Breedeweg en op de Wylerbaan.

Op de Breedeweg werd maandagmiddag gecontroleerd van 16.15 tot 18.00 uur. Daar passeerden tussen dat tijdstip in totaal 1492 voertuigen de radarcontrole; 28 gingen de fout in. Op de Wylerbaan werd dinsdagmiddag gecontroleerd van 15.30 tot 18.00 uur. Daar passeerden 450 voertuigen de radarcontrole. Van hen gingen er 19 te hard. Alle 47 hardrijders kunnen binnenkort een acceptgirokaart in de brievenbus verwachten.

Intensief toezicht politie in winkelcentrum Bellevue

GROESBEEK – De afgelopen drie weken heeft de politie intensief toezicht gehouden in winkelcentrum Bellevue om de overlast - die werd veroorzaakt door de jeugd - een halt toe te roepen.

In samenwerking met de winkeliers van winkelcentrum Bellevue en de gemeente Berg en Dal (die diverse borden hebben geplaatst) heeft de politie al diverse processen-verbaal uitgedeeld. De wijkagent laat desgevraagd weten dat verscherpt toezicht zal doorgaan totdat de overlast en ongehoord gedrag van de jeugd tot het verleden behoren. Het verbaliserend optreden van de politie zal dus worden voortgezet.

Vreedenhoff zoekt ex-medewerkers

REGIO - Drie huidige en twee ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem hebben het initiatief genomen een reünie te organiseren.

Deze vindt plaats op zaterdag 18 november 2017 van 14.00 tot 18.30 uur in de kerkzaal van Vreedenhoff. Zij zijn op zoek naar ex-medewerkers die in de periode van 1975 tot 2010 op Vreedenhoff hebben gewerkt. Aanmelden kan via reunievreedenhoff@gmail.com.

Steeds meer verzet tegen windmolens Reichswald

Foto: Bert Roodbeen

KRANENBURG – Er komt steeds meer verzet tegen de bouw van twaalf windturbines in het Reichswald in Kranenburg dat werd zaterdag wel duidelijk tijdens de protestmars in het grensstadje.

Niet alleen bezorgde inwoners van grensplaatsen Groesbeek, Gennep en Ven-Zelderheide, ook steeds meer mensen uit Duitsland waaronder Kranenburg zijn ook tegen het plaatsen van de molens op die plaats waar de gemeente Kranenburg deze wil plaatsen. Zaterdag werd duidelijk werd was dat de ruim 250 deelnemers aan de protestmars niet zitten te wachten op dergelijke windmolens met een hoogte van 200 meter in het prachtige natuurgebied van het Reichswald.

Kreis Kleve heeft zich onlangs ook nog geschaard achter de tegenstanders en heeft ook een duidelijk nee laten horen tegen de plaatsing van de kolossale lichtmasten op die plaats. Het is nog maar de vraag nu Kreis Kleve de windmolens ook niet ziet zitten of Düsseldorf de bouwvergunning wel zal verlenen.

Feestelijke opening BSO-Zuid

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Afgelopen zaterdag is onder toeziend oog van wethouder Erik Weijers, het bestuur van de Stichting Nijerf en belangstellenden BSO-Zuid officieel geopend. Speciaal voor deze gelegenheid was Treffersmascotte Doerak uitgenodigd om de opening te verrichten.

"We willen meer zijn dan alleen een opvang", sprak Ilja Wennekers, samen met Betty Geurts het bestuur van BSO-Zuid toe. "We willen ook een plaats zijn waar kinderen lekker actief kunnen zijn, kunnen sporten, kunnen genieten, een plaats waar de kinderen graag zijn en met plezier naar toe komen."

Na het officiële gedeelte, konden de kinderen genieten van een voorproefje van het aanbod van BSO Zuid. In de groepsruimte werd er gespeeld en werden er onder begeleiding van pedagogisch medewerkster Sanne Peters sportieve creaties gemaakt, terwijl in de gymzaal een uitdagend parcours was uitgezet. Maar ook buiten was er van alles te beleven. Naast klimmen en springen op het springkussen werd er een ouderwets stoeprandspel gespeeld en konden de kinderen mee met een rondje in De Stint (een gemotoriseerde bolderkar waarmee de kinderen op school worden opgehaald).

BSO-Zuid is gevestigd op sportpark Zuid in het clubgebouw van De Treffers. De sportieve buitenschoolse opvang zit daar op dezelfde verdieping als Pluryn. Meer informatie over BSO-Zuid en de contactgegevens staan op www.bsozuid.nl.

Heemkundekring Groesbeek veertig jaar

Foto: Gerrie Driessen; Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK – Na een start als historische werkgroep Heemkundekring Groesbeek in het najaar van 1973, werd eind 1976 de vereniging Heemkundekring Groesbeek officieel opgericht.
Ter gelegenheid van het 40-jarig verenigingsjubileum zal op zaterdagmiddag 19 november in de grote zaal van cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek feestelijk worden stilgestaan bij dit heuglijke feit.

Op die middag is iedereen die Groesbeek en de historie daarvan een warm hart toedraagt van harte welkom om het jubileum mee te vieren. De zaal van De Mallemolen is op die middag vanaf 14.00 uur open. De middag start met een boeken-, foto- en cd-markt met aansprekende PowerPointspresentaties over de historie van Groesbeek. Omstreeks 14.30 uur zijn er enkele sprekers aan het woord waarna vanaf 15.00 tot 16.00 uur er een kennisquiz wordt gehouden met een aantal panels over de geschiedenis van Groesbeek. De middag wordt vervolgens in informele sfeer afgesloten en is er weer gelegenheid de 'markt' te bezoeken.
Wilt u intussen meer weten over de Heemkundekring Groesbeek en haar activiteiten tot nu toe en wellicht lid worden van Heemkundekring Groesbeek, dan kan men op de website heemkundekringgroesbeek.nl volop informatie vinden.

Voorlopig geen asielopvangcentrum

BERG EN DAL – Er blijkt voorlopig geen beroep te worden gedaan op de gemeente Berg en Dal om asielzoekers op te vangen. Wel moet Berg en Dal zorgdragen om de 47 statushouders voor de tweede helft van 2017 onder te brengen.

De COA heeft laten weten dat er momenteel voldoende opvang beschikbaar is - voor 2016 en 2017 - door de lagere asielinstroom. Mocht onverhoopt de komende tijd de asielstroom weer toenemen, dan kan die worden opgevangen zowel dit jaar als volgend jaar.

De komende maand bespreken provincies, gemeenten en het COA welke opvangcapaciteit nu beschikbaar is, wat het perspectief is voor plekken die niet op korte termijn nodig zijn en op welke wijze er afspraken voor de toekomst kunnen worden gemaakt. De ontwikkeling van de asielinstroom blijft onzeker, daarom is het verstandig om met elkaar afspraken te maken voor het geval dat de instroom weer toeneemt. Niemand wil een herhaling van de crisissituatie in 2015 toen in allerijl opvangplekken moesten worden gerealiseerd, aldus staatssecretaris Dijkhoff in een brief aan de burgemeesters van de gemeenten.

Burgemeester Slinkman verwacht dat het voor Berg en Dal voorlopig geen vaart loopt. Momenteel is Nederland in de plus met opvangplekken doordat de instroom duidelijk is verminderd. "Zou er in de toekomst alsnog een locatie concreet gaan worden in Berg en Dal dan zal ik als eerste de omgeving informeren", aldus Slinkman. "Maar de 47 statushouders die zullen wij moeten huisvesten en daar ben ik niet bang voor dat dat niet zal gaan lukken", aldus Slinkman.

Bieb geeft baby gratis abonnement

Foto: Bibliotheek Gelderland Zuid

BEEK – Tijdens de kinderboekenweek kreeg de eerstgeborene van de gemeente Berg en Dal – Otte Glas – feestelijk een gratis bibliotheekabonnement aangeboden. In de Beekse bibliotheek namen Ottes ouders met Otte haar broertje het abonnement in ontvangst.


Heb je als baby al iets aan een abonnement op de bieb? Ja, want in de collectie van de bieb staan speciale boekjes voor baby's. Dankzij deze stoffen boekjes om op te bijten, plastic boekjes voor in bad en boekjes met spiegeltjes, geluiden en kleuren leert het kind al op jonge leeftijd kennis maken met boeken. Belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat voorlezen taal – en spraakontwikkeling van de allerkleinsten al stimuleert.


Otte is daarom niet de enige baby die gratis een abonnement van de Bibliotheek krijgt. Via het consultatiebureau ontvangen alle jonge ouders van de gemeente Berg en Dal een 'Boekstartbon'. Met deze bon kan hun kind gratis lid worden van de plaatselijke bibliotheek en krijgt het gezin een Boekstartkoffertje cadeau met handige tips en twee babyboekjes. Voor meer informatie kan men naar de bibliotheek in Millingen aan de Rijn, Beek, Ooij, Leuth, Kekerdom of Groesbeek gaan.

Parachutistentraining voor kinderen

GROESBEEK - Op dinsdag 25 oktober verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-15.30 uur de workshop 'Het leven van de parachutist in WO2', speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2!

Standaard tarieven. Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of per mail; info@bevrijdingsmuseum.nl.

Meer thuis door muurschilderingen

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De bewoners van Marktplein Perron 3 van Kloostertuin op de eerste etage voelen zich nog meer thuis dankzij drie muurschilderingen van Rob Aalders. In de gang van Perron 3 heeft hobbyschilder Rob op blanke muren schilderingen aangebracht die de bewoners nog kennen van het verleden en heden.

Zo heeft hij de protestantse kerk met vijver en groen erom heen, de Zuidmolen en het Markzicht met Bob van Cairo, Bakker Bart, Videoland en de Hema perfect geschilderd. Door de muurschilderingen heeft de afdeling – waar bewoners beschermd wonen met 24 uurszorg – een ware facelift ondergaan.

Burgemeester Slinkman verrichtte samen met drie bewoonsters maandagmiddag de officiële onthulling. Hij had de nodige complimenten voor de schilder Rob Aalders, die op een perfecte wijze drie belangrijke bekende Groesbeekse herkenningspunten op de muren had geschilderd. "Het resultaat mag er zijn", aldus Slinkman, die het jammer vindt dat er niet meer mensen van deze prachtige muurschilderingen kunnen genieten. "Misschien is het een keer mogelijk tijdens de open Monumentendag", liet hij doorschemeren.

Mevrouw Geurts mocht de muurschildering van Markzicht onthullen, mevrouw Zuidhoff de protestantse kerk en mevrouw Jochijms de Zuidmolen. Schilder Rob Aalders is toen hij gevraagd werd of hij iets kon betekenen over de witte muren is, liefst een jaar bijna iedere dag op locatie bezig geweest. Het resultaat mag er ook zijn. De bewoners herkennen de drie schilderingen en voelen zich nog meer thuis.

Speeltoestellen weg bij speeltuin De Haarhamer Groesbeek

GROESBEEK – Onlangs heeft wethouder Alex ten Westeneind een gesprek gehad met de voor- en tegenstanders van de overlastgevende speeltuin aan De Haarhamer in Groesbeek.

De voorstanders van de speeltuin hadden - zo werd duidelijk - wel degelijk begrip voor de omwonenden van de speeltuin, dat zij overlast hebben ondervonden. Uiteindelijk is besloten dat in ieder geval de kabelbaan en zweefmolen en misschien in een later stadium nog het vogelnest zullen worden verwijderd. Deze waren de toestellen die voor veel overlast gezorgd hebben. Daarnaast zal de gehele speeltuin zich gaan concentreren in het midden van de speeltuin, zodat die zover mogelijk van de woningen wordt gesitueerd. Met deze maatregelen hopen de omwonenden en wethouder Ten Westeneind dat de overlast van voornamelijk de grotere jeugd tot het verleden zal behoren.

Drie meldingen van wisseltruc in Millingen, Beek en Ooij

REGIO – Een tot nog toe onbekend gebleven man en vrouw hebben donderdagmiddag op een drietal plaatsen in Millingen aan de Rijn, Beek en Ooij getracht geld afhandig te maken met een wisseltruc.

In Millingen aan de Rijn en Beek bleek de wisseltruc bij ondernemers niet te lukken, maar bij een kapsalon in Ooij was het wel raak. Daar verdween een onbekende vrouw tussen de 20 en 25 jaar oud door middel van een wisseltruc met enkele tientjes. In alle drie de gevallen hebben de daders zowel een man als vrouw een andere wisseltruc toegepast. De politie heeft naar aanleiding van een signalement nog gezocht naar de daders, maar heeft ze niet meer aangetroffen. De ondernemers in Berg en Dal wordt verzocht alert te zijn op dit duo die zich in deze regio ophouden.

Crisis bij Den Zuuten Ienval

GROESBEEK - Toneelvereniging Den Zuuten Ienval is bezig met de voorbereidingen van weer een nieuwe reeks voorstellingen van het blijspel Midlifecrisis en andere nonsens.

Sjors gaat samen met vriend Simon een biljart te kopen. De ruimte boven de garage wordt daarvoor in orde gemaakt. Hij is alleen 'vergeten' het zijn vrouw Els te vertellen. Die vindt toch al dat Sjors aan zijn tweede jeugd is begonnen en spreekt van een midlifecrisis. De oude spullen boven de garage worden verkocht. Gelukkig heeft Els niets in de gaten omdat haar zuster Iris en diens psychologe alle aandacht claimen. Huishoudster Ans en tuinman Jacob hebben wel iets door, maar houden zich wijselijk op de vlakte. De zusters Simone en Rianne stranden met autopech en maken de chaos compleet. En dan is er nog de monteur van het alarm, die een vreemde rol speelt. Zeker nadat er ook nog eens gestolen wordt. Els is de wanhoop nabij, maar wordt bijgestaan door een politieagente. En Sjors houdt zich stil, bang dat het allemaal uitkomt. Kortom: een crisis vol kolder, leugen en bedrog.


De voorstellingen vinden plaats op zondag 6 november om 19.00 uur, op 11 en 12 november om 20.00 uur, op 13 november om 19.00 uur en op 18 en 19 november om 20.00 uur. De voorstellingen vinden plaats in zaal De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Toegangskaarten kosten 9,- euro en zijn te reserveren via www.denzuutenienval.nl. Ook kunt u dagelijks tussen 18.00 en 19.00 uur bellen naar de reserveerlijn: 024 3578390.

Berg en Dal wil voor heel de gemeente dezelfde APV

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil voor heel de gemeente eenzelfde Algemene Plaatselijke Verordening (APV) per 1 januari 2017. Door de herindeling met de gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek moet er een nieuwe APV komen, die geldt voor de gehele gemeente.

De drie APV's van de vorige gemeenten komen per 1 januari 2017 te vervallen. Voor die datum zal de APV geharmoniseerd en technisch geactualiseerd dienen te worden. Vanwege tijdsgebrek zijn de inhoudelijke wijzigingen van de APV beperkt gebleven; dat kan volgens het college later bij de volgende actualisatie van de APV gewijzigd worden.


Paracommercie
Door het college is een uitzondering opgenomen in de APV te weten voor paracommerciële rechtspersonen. Hiermee bedoelt het college verenigingen (sport), dorpshuizen, wijkgebouwen en clubhuizen. Die mogen normaliter geen alcohol verstrekken tijdens bijeenkomsten van personen die niet of rechtstreeks bij de lokaliteiten betrokken zijn. Het college heeft besloten dat zij bij maximaal vier bijeenkomsten per jaar hier vanaf mogen wijken.
Toen Millingen nog zelfstandig was stond er in de APV dat voor de schutterijen De Natte en De Dreuge wel alcoholhoudende drank verschud mocht worden tijdens vijftien bijeenkomsten per jaar. Dit heeft het college nu ook in de APV van 2017 opgenomen. Maar uit het inspraaktraject zal blijken of er hiervoor nog steeds draagvlak bestaat. Een zienswijze kan ingediend worden tot 12 november.

Burgemeester Slinkman feliciteert diamanten paar

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan het echtpaar Van den Kolk – Hoogenboom in de Van Nispenstraat in Groesbeek.

Het bezoek ging gepaard met een ingelijste trouwakte uit 1956 alsmede een fraaie bloementaart. Het diamanten paar was zeer vereerd met het bezoek van Berg en Dals eerste burger. Zowel de heer van den Kolk ( 88 ) als zijn echtgenote ( 86 ) zijn beide geboren in Indonesië en hebben daar ook in een kamp gezeten Na de oorlog is mevrouw van den Kolk – Hoogenboom in 1946 naar Amsterdam gekomen waar zij later bij familie in Den Haag onderdak heeft gevonden. In 1948 kwam de heer Van den Kolk – met de Oranje – naar Nederland, een trip die liefst een maand duurde, waar hij in Rotterdam terecht kwam.

Daarna is hij terecht gekomen in het paleisje in Den Haag. Het stel kende elkaar niet maar kwam wel op hetzelfde lyceum terecht in Den Haag. Daar liep de heer Van den Kolk met een studiemaat twee meisje achterna, zoveel als ze konden. Via een zusje van de heer Van den Kolk kwam haar vriendin op bezoek bij hem thuis en dat bleek het meisje te zijn waar hij altijd achteraan liep. Dat was in 1953 en drie jaar later zijn ze in 1956 getrouwd. De heer Van den Kolk kwam bij Shell in Delft terecht, terwijl zijn echtgenote voor de klas stond.

De heer van den Kolk heeft aan de wieg gestaan van pvc en de plastic kuipjes waarin levensmiddelen tegenwoordig in zijn verpakt (zoals boter). Het echtpaar heeft twee zoons en in totaal 4 kleinkinderen (twee jongens en twee meisjes). Zij wonen nu al 40 jaar in de Van Nispenstraat in Groesbeek.

Rondleiding Gevleugelde Vrijheid speciaal voor kinderen

GROESBEEK - Woensdag 26 oktober verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum een rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht', speciaal voor kinderen van 10-15 jaar.

De rondleiding is van 14.00-15.30 uur en zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum ligt aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Verkoop van boeken en media

GROESBEEK - Lekker voordelig leesvoer inslaan voor de herfstvakantie? Sla dan uw slag tijdens deze verkoop die start op vrijdag 21 oktober.


Tweemaal per jaar schrijft de Bibliotheek Groesbeek boeken en media af om plaats te maken voor nieuwe titels die in de collectie komen. In de verkoop zijn romans, thrillers, informatieve boeken, jeugdboeken, cd’s, films en games: voor elk wat wils! Alle materialen zijn te koop voor een zacht prijsje! De verkoop start op vrijdag 21 oktober van 14.00-20.00 uur en zaterdag 22 oktober van 10.00-14.00 uur. Men kan voor deze markt ook weer oude boeken, cd’s of elpees inleveren bij de bibliotheek.

Ouderwisseldag Montessori College

GROESBEEK - Op 4 oktober konden ouders van leerlingen uit klas 1 en 2 van het Montessori College in Nijmegen en Groesbeek ervaren hoe het in deze tijd is om op de middelbare school te zitten.

De ouderwisseldag is bedoeld om ouders een idee te geven van wat het is om leerling op het Montessori College te zijn. Op de ouderwisseldag verandert er niets aan het lesrooster. Het enige dat anders is dat een vader of moeder in plaats van zoon of dochter naar school komt. In de klas zitten dan leerlingen en ouders van andere leerlingen bij elkaar. Leerlingen zorgden voorafgaand aan de dag dat hun ouders goed geïnformeerd waren. Alles werd extra gecheckt :” Mama, je moet het huiswerk goed opschrijven!” “Niet vergeten wat we geleerd hebben!” Ouders waren enthousiast en verbaasd:” Best moeilijk, zo’n hele les Engels.” “Wat zijn jullie alert, jullie hebben alle details van het jeugdjournaal goed onthouden. Ik niet!”

Een moeder die de les technisch tekenen op de locatie Groesbeek volgde: “Engels en Nederlands vond ik zo voor de hand liggend. Ik wilde ook iets anders meemaken!” Na afloop van de ouder-wisseldag kwamen er via mail allerlei reacties van ouders binnen. Ouders vonden het leuk en leerzaam om vanuit 'hetzelfde' perspectief als hun zoon of dochter de school te ervaren. Zij kregen meer begrip voor, en inleving in, de verhalen waar hun kind 's middags mee thuiskomt. Er waren ook ouders die ‘hun plaats’ op de eigen werkplek lieten innemen, zo schreef een vader: “Ik weet ook zeker dat mijn zoon verrast is door een uurtje meelopen op mijn bedrijf. Hij heeft nu al een paar keer vragen over mijn werk gesteld waaruit ik afleid, dat hij echt geprikkeld is geraakt door het ‘leuke’ klusje wat mijn collega hem heeft laten uitvoeren.”

Herfstfeest op Park Bredelaar met pompoenen en zo!

BETUWE - Het is herfst in Park Bredelaar! Op zondag 23 oktober wordt van 13:00 tot 17:00 uur het allereerste pompoenenfeest georganiseerd in Park Bredelaar. Tijdens de smaakvolle en creatieve middag kunnen kinderen en hun ouders aan de slag met diverse creatieve workshops.

De pompoenen zijn rijp, de appeltjes, de peren en de pruimen zijn van de bomen, de aardappeltjes zijn uit de grond en de meeste groenten zijn verkocht in de kar aan de weg of gebruikt in een van de workshops.

Er is nog genoeg te beleven in het jonge pocketpark. Tijdens dit smaakvolle en creatieve pompoenenfeest kunnen kinderen met hun ouder pompoenen snijden. We maken soep op houtvuur van de pompoenen en andere groenten uit het park, je kunt knutselen met walnoten en kastanjes, vogelhuisjes timmeren, vetbollen maken voor de vogels en nog veel meer. Kinderen mogen zelf een herfstpannenkoekje bakken op het houtvuur en voor de papa's en mama's zorgen we een BBQ en lekkere bockbiertjes.

Park Bredelaar is een van de Pocketparken in Park Lingezegen en ligt tussen Elst en Bemmel aan de Breedlersestraat. Het is goed bereikbaar en als je met de auto komt kun je parkeren op het naastgelegen erf. Volg hiervoor de aanwijzingen van de vrijwilligers.

College zwicht voor argumenten centrumondernemers Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse centrumondernemers vreesden omzetverlies als het marktplein autovrij zou worden zoals de bedoeling was met de realisatie van het centrumplan. Het college en gemeenteraad hadden al enkele jaren geleden dat besluit genomen en daar was toentertijd het bestuur van het GOV ook mee eens.

Er zouden twee parkeergarages gebouwd worden op het voormalige Zoma-terrein aan de Spoorlaan, waar parkeerruimte komt voor 225 auto's. Echter de ondernemers in het dorp, die toch al te kampen hebben met omzetverlies doordat klanten steeds meer kopen op internet, vrezen nog meer omzetverlies als het marktplein autovrij wordt.

Onlangs heeft wethouder Thijssen een gesprek gehad met een delegatie van de centrum ondernemers. Hij heeft de bezwaren van een autovrij marktplein aangehoord en is grotendeels meegegaan met de wensen van de ondernemers. Daarop heeft het college besloten dat in ieder geval een gedeelte van het marktplein beschikbaar zal blijven voor het parkeren van auto's. Hiermee is de gemeente van standpunt veranderd en gezwicht voor de argumenten van de ondernemers. Overigens worden de voorgenomen parkeergarages gewoon gebouwd.

Herfstwandeling 't Zwaantje

Foto: Peter Pouwels

GROESBEEK - Zondag 30 oktober is een herfstwandeling met als startpunt Herberg Restaurant ’t Zwaantje tussen Groesbeek en Mook, gelegen in de provincie Limburg.

De nadruk zal liggen op paddestoelen. Vrijwel zeker gaan we tegenkomen de vliegenzwam, eekhoorntjesbrood en porseleinzwam. Ook zal er achtergrondinformatie worden gegeven over deze en andere paddestoelen. We hopen op een regenrijke herfst! Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandig om goed schoeisel aan te trekken. Naast de paddestoelen zal er ook aandacht zijn voor andere herfstverschijnselen en zal de historie van De Biesselt aan bod komen.

Zondagmiddag 30 oktober 2016, om 14.00 uur bij Herberg ’t Zwaantje, Groesbeekseweg 106, Mook. De excursie duurt ongeveer twee uur. Deelname is gratis. Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405.

Herfstfeest op Park Bredelaar met pompoenen en zo!

BETUWE - Het is herfst in Park Bredelaar! Op zondag 23 oktober wordt van 13:00 tot 17:00 uur het allereerste pompoenenfeest georganiseerd in Park Bredelaar. Tijdens de smaakvolle en creatieve middag kunnen kinderen en hun ouders aan de slag met diverse creatieve workshops.

De pompoenen zijn rijp, de appeltjes, de peren en de pruimen zijn van de bomen, de aardappeltjes zijn uit de grond en de meeste groenten zijn verkocht in de kar aan de weg of gebruikt in een van de workshops.

Er is nog genoeg te beleven in het jonge pocketpark. Tijdens dit smaakvolle en creatieve pompoenenfeest kunnen kinderen met hun ouder pompoenen snijden. We maken soep op houtvuur van de pompoenen en andere groenten uit het park, je kunt knutselen met walnoten en kastanjes, vogelhuisjes timmeren, vetbollen maken voor de vogels en nog veel meer. Kinderen mogen zelf een herfstpannenkoekje bakken op het houtvuur en voor de papa's en mama's zorgen we een BBQ en lekkere bockbiertjes.

Park Bredelaar is een van de Pocketparken in Park Lingezegen en ligt tussen Elst en Bemmel aan de Breedlersestraat. Het is goed bereikbaar en als je met de auto komt kun je parkeren op het naastgelegen erf. Volg hiervoor de aanwijzingen van de vrijwilligers.

Minder subsidie Groesbeeks

Glorie

GROESBEEK – De Groesbeekse handbalvereniging Groesbeeks Glorie zal in de toekomst minder subsidie gaan ontvangen dan nu het geval is. Om te zorgen dat de vereniging niet in problemen komt wordt de subsidie geleidelijk aan af gebouwd. Daarnaast krijgt de vereniging wel de mogelijkheid om sponsorgeld te creëren langs de lijnen in sporthal Heuvelland of het zoeken naar een of meerdere shirt sponsoren.

Jarenlang heeft Groesbeeks Glorie 12.500 euro subsidie ontvangen, terwijl vergelijkbare binnensportverenigingen duidelijk minder ontvingen omdat die onder een andere regeling vielen. De gemeente wil ook het subsidiebeleid gaan harmoniseren, zodat de verenigingen gelijk behandeld worden. Als dit nu al zou worden uitgevoerd zou dat betekenen dat Groesbeeks Glorie een bedrag zou krijgen van 5.400,-- per jaar en daarmee zou het voortbestaan in gevaar komen volgens de gemeente, ondanks dat ze nog 36.000 euro in kas hebben.

Het college stelt voor om voor 2017 nog 12.500 euro subsidie te verlenen, maar dat wordt in 2019 9.900,-- (als het ledenaantal gelijk blijft). Ten opzichte van andere verenigingen is dit best nog aan de hoge kant want die moeten genoegen nemen met 1.500,-- en 50,-- euro per lid. Maar het college is van mening dat in de huidige situatie het voor een handbalvereniging moeilijker is een sponsor te vinden en er momenteel nog geen reclameborden en lichtkrant in sporthal Heuvelland geplaatst kunnen worden. Sporthal Heuvelland verwacht dat het in 2017 wel mogelijk zal zijn. Als dat zo is dan zal in 2020 de subsidie ook voor Groesbeeks Glorie teruggeschroefd worden naar 1.500,-- en 50,-- euro per jeugdlid.

Tegenwind Reichswald debatteert mee over windpark Kranenburg in Goli Theater

REGIO - Het Gocher Goli Theater houdt op 20 oktober een debat over het geplande windpark Kranenburg. De aanleiding hiervoor is dat de locatie van het windpark, het Reichswald, de gemoederen van zowel voor- als tegenstanders in de regio bezighoudt.

Voorafgaand aan het debat zal de 82 minuten durende documentaire uit 2015 'Fukushima und die Mopsfledermaus' van Philipp von Becker vertoond worden. De kernramp in Fukushima en de eindigheid van fossiele brandstoffen, heeft Duitsland doen besluiten om versneld in te zetten op duurzame energie. Eén van de genomen beleidsmaatregelen is de mogelijkheid om ook in bosgebieden windparken te realiseren. Een maatregel dat onder de Duitse burgers op steeds meer weerstand stuit. In de documentaire wordt aan de hand van de strijd over het 'Hessense Spessart', het grootste samenhangend gemengd bosgebied van Midden-Europa, de politieke, ecologische, maatschappelijke- en economische conflicten bij windenergie in bosgebieden aan de orde gesteld. Deze disharmonie speelt ook bij het windpark Kranenburg.

De deelnemers aan het debat zijn: Philipp von Becker, documentairemaker; Stefan Blome, voorzitter van 'Energiecoöperatie Kranenburg'; Andreas Mayer, Kranenburgs gemeenteraadslid namens 'Bündnis 90/Die Grünen'; Hubert Zillig en Jeroen Boot, respectievelijk voorzitter en secretaris van het burgerinitiatief 'Tegenwind in het Reichswald'.

Donderdag 20 oktober vanaf 19.00 uur in het Goli Theater, Brücknerstrasse 39, Goch. Zaal open vanaf 18.30 uur, toegang 5,00 euro.

Repaircafé en internetcafé in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Staan er bij u apparaten klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers het weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer.

Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel?

Ook dan zien wij u graag bij het Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee. Ook wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro.

Het Repaircafé /internetcafé is elke laatste zaterdag van de maand met uitzondering van juli, augustus en december in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Percussion on Stage

LEUTH - Op zaterdagavond 12 november verzorgt de slagwerkgroep van muziekvereniging DES uit Leuth haar achtste achtereenvolgende slagwerkconcert.

Naast de slagwerkgroep van DES, die onder leiding staat van Wiljan Gerritzen, zal ook de slagwerkgroep van fanfare Crescendo Milsbeek onder leiding van Geert Jakobs deelnemen. Op deze avond zal een breed scala aan slagwerkinstrumenten de revue passeren. Van Afrikaans getint tot pop, van nieuwsberichten tot musical. Het kan allemaal met slagwerk.

Primeur die avond zal een gezamenlijk optreden van beide slagwerkgroepen zijn. Iedereen is welkom op 12 november in zaal De Vriendenkring in Leuth. De zaal is open vanaf 19.15 uur, en de entree is natuurlijk gratis.

22 / 36

Deze lieve meid wordt 16 oktober alweer 14 jaar!
Wij zijn trots op jou, fijne verjaardag.
Liefs Papa, Mama, Denny en pootje van Fenna, xxx

Lieve Thijmen
Gefeliciteerd met je A-diploma
Wij zijn super trots op je!
Dikke knuffel
Papa, Mama, Luca,
Opa en Oma blub!

Hiep hiep hoera
David heeft zijn diploma A
Gefeliciteerd kanjer
Papa, mama en Lara

Lieve Eva
Van harte gefeliciteerd met je
7e verjaardag.
Heel veel lieve groetjes van
Oma Trudie.
Uit Kroatië.

Bo wordt 20 oktober 8 jaar met haar lieve hondje Lola
Hartelijk gefeliciteerd
Groetjes Oma Noortje en Opa Gé

Hiep Hiep Hoera!
Lisa wordt 24 oktober
4 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke kus
Oma Ria

Hoera,
onze oudste zus
Rikie Smeenk- van Rijsewijk
wordt 29 oktober 80 jaar!
Van harte, namens de familie van Rijsewijk.

Ja Marielle je ziet het goed,
nu mag je jezelf een keer uitknippen.
Gefeliciteerd!
Lief Maarten, Corina, Zoey, Romy en Lynn

50 is pas het begin
Dan heeft het leven pas zin
Petra, verlies niet de moed
ook na 50 jaar is het leven super goed

Lieve Michelle, van harte gefeliciteerd met jouw 9de verjaardag op
19 oktober.
Nu eindelijk op paardrijles.
Fijne dag toegewenst.
Liefs van opa Ard en oma Luus

Speciaal voor Marielle de trouwe gemeentenieuws lezer, hieper de piep hoera Lynn is al 7 jaar.
Liefs van MCZR

Evi heeft het heel goed voor elkaar
is bij turnen en bij scouting
en wordt zondag 23 oktober al 7 jaar!
Dikke knuffel van opa's en oma's.

Hiep Hiep Hoera!
Fenne wordt 23 oktober 2 jaar!
Xxx van Opa en Oma(boy), Ome Dennis en Tante Carli

Vrijwilligerswerk dinsdagochtend

GROESBEEK - "Wij zoeken gastvrouwen en gastheren voor het Inloophuis Groesbeek. Ben jij beschikbaar op dinsdag van 10.30 tot 13.00 uur of op een ander dagdeel op dinsdag of woensdag of donderdag van 10.30 tot 13.00 uur of van 13.00 tot 16.00 uur? Welkom!"

"Ook wanneer je niet wekelijks beschikbaar bent, maar wel af en toe inzetbaar, ben je welkom als vrijwilliger. Je verwelkomt onze gasten en stelt hen op hun gemak. Samen met je collega vrijwilligers zorg je voor een gastvrije, gezellige en huiselijke sfeer. Beschik jij over een luisterend oor, inlevend vermogen en de aanleg om het mensen naar de zin te maken? Dan zit je bij ons op je plek. Vind jij het leuk om activiteiten te organiseren of op een andere manier bij te dragen aan het Inloophuis Groesbeek? Ook dan hebben wij kansen voor jou. Op welke manier dan ook: wij bieden ruimte voor eigen interesses en initiatief.

Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen met kanker of een andere ernstige ziekte en hun naasten. Wij bieden informatie, activiteiten en ontspanning. Serieuze gesprekken of gewoon een praatje, precies waar je behoefte aan hebt. Je kunt altijd zomaar binnenlopen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook tijdens de georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen en om er ‘even uit te zijn’. Kijk op onze website voor alle activiteiten of stap eens over onze drempel."

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Geopend iedere dinsdag, woensdag, donderdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Over de Stekkenberg

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - De leeftijd van de onbekende schrijver wordt geschat op 50 jaar. Indien juist hebben de vechtpartijen omstreeks 1880 plaatsgevonden. 'Groesbeekse Geruchten; Deel 1. Uit de Maasbode van 11 juli 1914.

'k Was genodigd om te gaan naar den buiten, naar Groesbeek, dat bij gerucht zo schoon is. Aan Groesbeek heb ik nog altijd herinneringen uit mijn jongs jeugd, toen ik er menigmaal een blauw oog heb opgelopen. 't Is jaren geleden. 't Gebeurde in den tijd dat we nog zonder zorg de schoolvakanties uitvierden bij een oude tante in het Nimweegse en een van onze verkneukelde pretjes was met een bende bengels op te trekken naar Groesbeek om daar tegen de jonkheid van de Stekkenberg te vechten. Daar op den heuvel, die u van de grootte Nijmeegse weg naar Groesbeek voert en waarlangs destijds de hutten der Stekkenbergers als weggedoken lagen, hebben wij menige slag geleverd. Het resultaat was dikwijls lang niet schitterend. Blauwe ogen met risjes en hoeveel gescheurde sporthemden onze goede oude tante te herstellen kreeg, weet ik niet meer.

Ja, de Stekkenbergse jeugd was lang niet voor de poes, als afstammelingen van een soort Nederlandse zigeuners die een groot deel van het jaar in woonwagens door Duitsland zwierven met bezems of paraplu's en zich zelven op andere wijze eten verschaften, waren de Stekkenbergse jongens van brute kracht en van een onbeschaafde natuur. En gelijk de jongens, zo was vroeger de Stekkenberg een berucht gehucht van Groesbeek. Maar die tijden zijn voorbij en Stekkenberg is geheel veranderd. Het zwerversleven van deze trekvogels is uit. Duitsland heeft ze gekortwiekt door zijn grenzen te sluiten en thans wonen al die lieden als tamme vogeltjes in hun huiskens langs den berg. Nu zijn het flinke fabrieksarbeiders geworden, die dagelijks naar Kleef sporen om daar te werken.

Zo is er meer beschaving gekomen over den Stekkenberg waar de woningen in heur blauw-grijze kleur er veel ooglijker uitzien dan vroeger en kind of groot u niet meer lastig valt, maar integendeel beleefdelijk groet. Op Stekkenberg dat een der schilderachtigste hoekjes van Groesbeek is geworden, heerst thans welvaart en alleen de bruingebrande kinderbeentjes, de zwart bestoven voetjes en ongekamde vlaskoppen der kinders herinneren aan de lang voorbije dagen dat wij met dit zwerversvolkske vochten.

Wordt vervolgd, als aanvulling op de uitgebrachte cd 'Groesbeeks meest spraakmakende buurtschappen'.

Inzamelingsactie Voedselbank

GROESBEEK - Zaterdag 5 november houdt de voedselbank Groesbeek e.o. de jaarlijkse inzamelingsactie voor langhoudbare producten bij een aantal supermarkten in Malden, Groesbeek en Millingen.

In Nederland wordt elk jaar voor een paar miljard euro aan goed voedsel weggegooid. In Nederland zijn er ook honderdduizenden mensen die niet genoeg geld hebben om genoeg gezond voedsel te kopen. De voedselbanken proberen die twee zaken bij elkaar te brengen door voedsel in te zamelen dat nog goed is maar weggegooid dreigt te worden omdat het bijna over de datum is, en dat uit te reiken aan huishoudens die onder de armoedegrens leven.

Veel van het voedsel dat wij inzamelen bij producenten van voedsel en plaatselijke supermarkten is kort houdbaar. Lang houdbaar voedsel, dat voor een gezond voedingspakket ook nodig is, krijgen we via deze weg minder binnen. Logisch, want voor lang houdbare producten is vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Daarom vragen wij u net als vorig jaar op die zaterdag weer een aantal lang houdbare producten extra te kopen en die aan de Voedselbank te schenken. Op zaterdag 5 november staan wij bij de volgende supermarkten met een lijst van producten die wij nodig hebben en een stand om uw giften in ontvangst te nemen:

Malden :Plus Verbeeten en Albert Hein; Groesbeek: SuperCoop Pannenstraat, Coop de Bats en Albert Hein; Millingen: Albert Hein.

Concert De Fraps samen met

Wijks Shantykoor

OOIJ - Op zondag 30 oktober om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur) geven De Fraps en Wijks Shantykoor Tussen Rijn & Lek een concert in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Zij zullen afwisselend Egerländermuziek, shanty’s, seasongs en gezellige Nederlandstalige zeemansliedjes ten gehore brengen. In de pauze zal de fanclub van De Fraps een loterij verzorgen met vele prijzen. De entree bedraagt vier euro.

Meer dan 34.000 kinderen in Nederland doen mee met 'Wandelen voor Water'

OVERBETUWE - Op woendag 22 maart doen meer dan 34.000 kinderen van de groepen 7 en 8 van bijna 600 basisscholen uit het gehele land mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. Zij lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen.

Wandelen voor Water is een landelijke campagne die sinds 2003 bestaat en elk jaar groeit. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden.

Na het succes van vorig jaar organiseert Rotaryclub Elst-Overbetuwe ook in 2016 Wandelen voor Water in Elst. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie en over de lokale situatie in het projectland.

Het geld dat de kinderen inzamelen wordt eventueel ondersteund door bijdragen van lokale sponsors zoals bedrijven en/of clubs. Dit bedrag wordt dan nog eens aangevuld door Stichting Aqua for All en gaat naar 32 verschillende projecten in Afrika en Azië. Dit initiatief draagt bij aan de Millenniumdoelen die door de Verenigde Naties in 2000 zijn opgesteld. Eén van die doelen is dat in 2015 het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn.

Inmiddels heeft De Elstar uit Elst zich ingeschreven. Zit je in groep 7 of 8 en wil jij ook meedoen met je klas? Informeer dan bij je leerkrachten of directie van school. Meer informatie staat op; www.wandelenvoorwater.nl.

Gebouwen zorginstellingen worden gecontroleerd op brandveiligheid

BERG EN DAL – Naar aanleiding van vragen van de fractie van de PvdA op 5 oktober 2015 over de brandveiligheid van de zorginstellingen worden voor het eind van het jaar alle 87 gebouwen op brandveiligheid gecontroleerd.

Dat heeft het college besloten nadat zij hadden vastgesteld dat sinds 2013 de zorggebouwen binnen de voormalige MUG gemeenten niet meer structureel bezocht zijn voor fysieke controles. Er was voor gekozen om minder controles en meer aandacht te besteden aan voorlichting en preventie. De gemeente Berg en Dal heeft nieuwe afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio Gelderland Zuid. Het streven is dat jaar alle 87 gebouwen door de brandweer bezocht zullen worden. Die geeft haar bevindingen door aan de Omgevings Dienst Regio Nijmegen, die voor vergunningverlening, toezicht en handhaving van de gemeente Berg en Dal het mandaat hebben gekregen dat uit te voeren. Inmiddels zijn er al 51 objecten afgehandeld of nog in behandeling.

Maandelijks zal er een handhavingsoverleg plaatsvinden met alle partijen. Ook heeft de PvdA-fractie een vraag gesteld over het terugdringen van loze meldingen. Volgens het college zijn die al behoorlijk teruggebracht door het zogeheten tweede rookmeldersbeleid. Tijdens de inspecties is vastgesteld dat dit wettelijk niet is toegestaan als de tweede rookmelder zich in een andere ruimte bevindt. In die gevallen moet de meldvertraging worden opgeheven. De loze meldingen blijven aandacht houden. Ook is door de brandweer vastgesteld dat tekeningen die bij de vergunningen horen soms niet voldoen aan de wettelijke minimale eisen. In die gevallen zullen de zorginstellingen een nieuwe aanvraag moeten indienen.

Meer dan 34.000 kinderen in Nederland doen mee met 'Wandelen voor Water'

OVERBETUWE - Op woendag 22 maart doen meer dan 34.000 kinderen van de groepen 7 en 8 van bijna 600 basisscholen uit het gehele land mee aan de sponsorloop Wandelen voor Water. Zij lopen 6 kilometer met 6 liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden, die dagelijks ver moeten lopen om water te halen.

Wandelen voor Water is een landelijke campagne die sinds 2003 bestaat en elk jaar groeit. De opbrengst van de sponsorloop gaat naar diverse water- en sanitatieprojecten in ontwikkelingslanden.

Na het succes van vorig jaar organiseert Rotaryclub Elst-Overbetuwe ook in 2016 Wandelen voor Water in Elst. Het doel is tweeledig: kinderen bewuster maken van het drinkwater- en sanitatieprobleem in de wereld én geld inzamelen voor drinkwater- en sanitatieprojecten. In de aanloop naar de sponsorloop krijgen de leerlingen een gastles van een deskundige over drinkwater en sanitatie en over de lokale situatie in het projectland.

Het geld dat de kinderen inzamelen wordt eventueel ondersteund door bijdragen van lokale sponsors zoals bedrijven en/of clubs. Dit bedrag wordt dan nog eens aangevuld door Stichting Aqua for All en gaat naar 32 verschillende projecten in Afrika en Azië. Dit initiatief draagt bij aan de Millenniumdoelen die door de Verenigde Naties in 2000 zijn opgesteld. Eén van die doelen is dat in 2015 het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen gehalveerd moet zijn.

Inmiddels heeft De Elstar uit Elst zich ingeschreven. Zit je in groep 7 of 8 en wil jij ook meedoen met je klas? Informeer dan bij je leerkrachten of directie van school. Meer informatie staat op; www.wandelenvoorwater.nl.

Oktoberfest bij SC Millingen / Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 21 oktober zal het jaarlijkse Oktoberfest worden gevierd in het clubhuis van SC Millingen / Odio op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen van 20.00 tot 1.00 uur.

Het Oktoberfest wordt georganiseerd door SC Millingen / Odio en is voor alle leden, vrijwilligers en sponsoren van beide verenigingen. Feestdj Mike zorgt voor prima sfeer met de juiste Schlagermuziek. Eten en drinken is er genoeg. Heb je toevallig een lederhosen en/ of dirndl in de kast hangen, trek deze dan vooral aan, maar niks is verplicht.

(Sport)diëtist!

NIJMEGEN - Wil je in de supermarkt staan en wel verantwoorde keuzes kunnen maken? Is het hoog tijd je overtollige kilo's aan te pakken? Ga je een marathon lopen en doe je dat liever zonder 'de man met de hamer'? Heb je gevoelige darmen en wil je die weer rustig krijgen? Is er gezinsuitbreiding op komst en wil je gezonde voeding voor jezelf en je baby?

"Als je een of meerdere vragen bevestigend hebt beantwoord, kijk dan op www.samengezonder.net of www.facebook.com/gaanmetdieSpaan en neem contact op zodat ik je kan helpen! Ik ben op dinsdag bij Total Spirit in Groesbeek en woensdag bij Sportpiazza in Malden. Het is niet nodig om lid te zijn van deze sportscholen. Lukt het niet om naar de locaties te komen of heb je liever online begeleiding dan is dit op donderdag mogelijk.

Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) dieetadvisering! Kijk op www.samengezonder.net/consulten of neem contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan wat/of zij vergoeden.

Ik help je graag op weg naar een gezondere leefstijl door middel van het maken van bewustere keuzes!', aldus Marloes Spaan, (sport)diëtist, 06 48356098. 'Als er 2 wegen zijn, neem dan de moeilijke, want op de makkelijke is het meestal dringen.'

Sprankelende opening ’t Groeske

GROESBEEK - Op 7 oktober luidde de klok van het voormalige klooster Mariëndaal voor het eerst sinds 15 jaar. Vanaf het moment dat er scheuren zaten in de klokkentoren hing de klok stil. Nu was het een feestelijke start van de opening van Gasterij ’t Groeske.

Gasterij ’t Groeske is een restaurant met sociale doelstellingen en is gevestigd in het voormalige klooster. Tijdens de officiële opening was iedereen aanwezig die heeft bijgedragen aan de realisatie van de gasterij en de omliggende tuinen. Ook de vier laatste kloosterbewoners waren aanwezig. De zusters wonen al zes jaar in een ander klooster en waren erg enthousiast. Zuster Martens: “We zijn diep geraakt om te zien hoe de gasterij vormgeeft aan doelen die we vanuit het klooster ook altijd hebben gehad, zoals gastvrijheid en aandacht voor zwakkeren in de samenleving.”

De voorzitter van de stichting die het initiatief nam voor de gasterij, was blij met alle aanwezigen. Hindrik-Jan Knot: “Iedereen die aanwezig is, heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Moet je eens zien hoeveel mensen dat zijn. Van vrijwilliger tot bestuurder, van stratenmaker tot aannemer en van leerwerk-kandidaat tot wethouder: iedereen heeft op zijn of haar eigen manier bijgedragen om dit prachtige project te realiseren. En we zijn ook erg blij met bedrijfsleider Ger Hofmans. Hij heeft precies dat wat het van een ondernemer vraagt in dit unieke project: moed, doorzettingsvermogen en een heel groot hart.” Het restaurant is dagelijks open voor koffie, lunch en diner en er worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Meer informatie staat op www.gasterijgroeske.nl.

Nieuw in Groesbeek: praktijk voor Osteopathie

GROESBEEK - "Per 1 september zijn wij gevestigd in Groesbeek met onze praktijk voor osteopathie. Heeft u bijvoorbeeld klachten aan rug of nek, migraine of vermoeidheid, prikkelbare darm of zuurbranden? De osteopaat behandelt de onderliggende oorzaak van uw klachten in plaats van alleen de symptomen."

"Wij, Koen Vossen en Annemargriet Scheerder, hebben de handen ineengeslagen en hebben aan de Cranenburgsestraat onze praktijk geopend bij Sanavit Fysiotherapie. Van huis uit zijn we fysiotherapeut, daarna osteopaat geworden en inmiddels ook kinderosteopaat. Ook baby's met voorkeurshoudingen, reflux of slaapproblemen kunnen bij ons terecht.

Wat we als osteopaat doen is dat we de mens als één geheel zien en op zoek gaan naar de oorzaak van klachten in plaats van de symptomen te bestrijden. Deze oorzaak kan soms ergens anders liggen dan waar de klacht zich bevindt. Door gebruik te maken van onze handen onderzoeken we het lichaam op bewegingsverlies om dit vervolgens met zachte rek- en ontspanningstechnieken of gerichte manipulaties en mobilisaties te behandelen. Wilt u ook van uw klachten af? Aarzel niet en neem contact met ons op via 024 7810781 of kijk op www.osteopathiegroesbeek.nl."

Honger naar duurzaam voedselinfo gestild

BEEK - DuurzaamBeek Café deel 2: Voedsel óf (h)eerlijk eten. Op 28 september vond in het Kulturhus in Beek de tweede editie plaats van het DuurzaamBeek Café met het thema 'Voedsel en Duurzaamheid, (h)eerlijk eten'.

Er waren ruim 30 enthousiaste deelnemers, die onder de muzikale klanken van Stefan van den Berg werden verwelkomd. De opzet van het DuurzaamBeek Café is om mensen de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten en kennis te nemen van duurzame initiatieven. Jochem Kühnen trapte af met een inspirerende presentatie over de mondiale voedselvoorziening, het belang van schaarse grondstoffen uitputting van de aarde, biologisch eten direct van de boer maar ook van Plus Super.

Daarna was het woord aan Mijn persoonlijk Klimaatplan (Anita Huisman), Veganistisch koken (Christa Sommer), Samen duurzaam koken (Roger Vanderschaeghe), Permacultuur (Margot Schellekens) en Samen Moestuinieren (Liny Toenders).

De verbindingen werden snel gelegd toen de nieuwe beheerder van het Kulturhus uitnodigde om de kooktalenten in zijn nieuwe keuken te demonstreren vanaf januari 2017. Een ander idee: een fruit- en notenpers aanschaffen om collectief fruit van de tuinen te verwerken tot houdbare producten. De samenwerking wordt hierbij gezocht met Ooij en Millingen. Ook werd een website geopend www.duurzaambeek.nl, waarop binnenkort alle voortgang is te volgen.

De volgende bijeenkomst in het DuurzaamBeekcafé is op 14 december met als thema 'Energie, besparen en opwekken'. Kom vooral langs! DuurzaamBeek: Gerhard Boot, Anita Huisman, Jos van der Lint, Lisette Kühnen en Liny Toenders.

DVSG geeft winst uit handen

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen SCG’33. Het eerste kwartier heeft DVSG het moeilijk. SCD krijgt drie goede kansen, maar weet de weg naar het doel niet te vinden.

DVSG krijgt daarna via Jakko Piepenbrock een goede kans. Hij schiet echter van te grote afstand, waardoor de keeper kan redden. Daarna volgen snel achter elkaar twee gedwongen wissels bij DVSG. Luuk Rikken wordt vervangen door Jeroen Hendriks en keeper Maikel de Jong verlaat het veld voor Dylan de Haan.

DVSG gaat na deze wissels iets beter voetballen en even later wordt een kopgoal van Ward Janssen afgekeurd wegens buitenspel. Vlak daarna krijgt een speler van SCD rood bij een corner en DVSG mag een penalty nemen. Stijn van de Ven weet deze perfect binnen te schieten en DVSG leidt met 1-0 en heeft een man meer op het veld. Toch weet DVSG de overtal-situatie nog niet uit te buiten.

Voor rust is er alleen nog een kans uit een schot van veraf van Wilco Bons dat tegen de kruising belandt. Meteen na rust krijgt Ward Janssen een goede kans om te scoren. De verdediging van SCD laat een bal lopen, maar vergeet dat Ward er nog staat. Ward schiet de bal tegen de uitkomende keeper.In de 60e minuut krijgt SCD een penalty. Ook deze wordt onhoudbaar in geschoten en de stand is nu weer gelijk. DVSG probeert van alles, maar de spelers kunnen elkaar niet goed genoeg aanspelen. SCD daarentegen blijft aanvallend met minder mensen toch erg gevaarlijk.

De kansjes van DVSG zijn beperkt en niet goed genoeg uitgevoerd om te scoren. DVSG had gezien het spelverloop meer dan een gelijkspel eruit moeten spelen en zal niet tevreden zijn met dit resultaat.Volgende week is DVSG vrij en de week daarna speelt DVSG uit tegen Krayenhoff . Dinsdag 29 november is de jaarvergadering van DVSG. De agenda wordt nog kenbaar gemaakt via de website, en via flyers bij café Hopmans en DVSG.

Fietswiel gedumpt in De Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een vrij nieuw fietswiel is gedumpt in De Groesbeek tussen het gemeentehuis en Bruna de Dorpsstraat.

Het wiel dat was bevestigd met een snelspanner is vermoedelijk door vandalen uit een fiets gehaald en in De Groesbeek gesmeten. De onbekende eigenaar van de fiets is hierdoor flink gedupeerd. Zaterdag heeft een tot nog toe onbekende het wiel uit De Groesbeek gehaald en tegen een muur geplaatst. Later op de middag heeft iemand het wiel meegenomen. Of dat de rechtmatige eigenaar is, is niet bekend.

Helma Janssen opent B-Stylicious

BEEK - Beek is weer een winkel rijker. Helma Janssen opende onlangs op 1 september haar nieuwe winkel, B-Stylicious, Fashion en Lifestyle, in een pand aan de Schellingshof, naast Marius DHZ. B-Stylicious verkoopt betaalbare dameskleding, tassen, sieraden en kleine cadeautjes. De kledingcollectie wisselt wekelijks!

B-Stylicious is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. We hopen u binnenkort te mogen begroeten in onze nieuwe winkel.

B-Stylicious, Rijksstraatweg 181, 6573 CN, Beek, Naast Marius DHZ, tel: 024-6757573; Facebook.com/B-stylicious.

De Treffers wint in Hardenberg

HARDENBERG – Een wedstrijd duurt normaal gesproken 90 minuten maar De Treffers had zaterdagavond in Hardenberg genoeg aan acht minuten om de overwinning mee naar Groesbeek te nemen.

Tussen de 48ste en de 56ste minuut driemaal het net te vinden. In de inmiddels vertrouwde opstelling was de eerste helft een open wedstrijd waarin geen grote kansen genoteerd werden maar er wel mogelijkheden waren vooral van HHC-zijde. De Treffers keek in het begin van de wedstrijd de kat uit de boom. Tussen de kansjes van HHC was Robin Janssen nog in de gelegenheid de openingstreffer aan te tekenen. Een voorzet van Nick de Bondt kwam toevalligerwijs bij Robin terecht en zijn schot was lastig, maar niet lastig genoeg voor keeper Sander Danes.

Twee minuten voor rust schoot Hamid Zarbaf van 35 meter op het Treffersgoal, maar zijn schot was niet precies genoeg terwijl net voor rust Rick Verbeek nog over schoot ruststand 0-0. Direct na rust ontbrandde de wedstrijd. Twee minuten in de tweede helft moest Niels handelend optreden door een schot van de lijn te halen. Dit was het signaal voor De Treffers om een tandje bij te zetten. Dit tandje werd in de 49ste minuut omgezet tot een doelpunt. Robert Mutzers maakte de 0-1 waarbij een fout op het middenveld van HHC aan ten grondslag lag. Robert speelde zich in de zestien meter vrij en ronde geweldig af. Hierdoor was HHC even van de leg waar De Treffers optimaal van profiteerde. Even later was het Nick de Bondt die met een vrije trap hard inschoot 0-2. Twee minuten later moest Sander Danus weer het leder achter zich vandaan pakken, ditmaal had de boomlange verdediger Pim Balkestein de eer. HHC deed twee minuten later wat terug door een eretreffer van Sargon Gouriye. Eindstand 1-3. Voor De Treffers een belangrijke en gezien de tweede helft een terechte overwinning. Zaterdagavond 29 oktober speelt De Treffers thuis om 18.00 uur tegen Barendracht.

Germania snel klaar met De Zweef

GROESBEEK - Germania heeft prima zaken gedaan door De Zweef uit Nijverdal met 4-2 te verslaan. De Stekkenbergers speelden de eerste 45 minuten misschien wel hun beste spel van dit seizoen. Germania begon direct sterk aan de wedstrijd en in de 12e minuut was het al raak toen een vrije trap, na een overtreding op Luke Mulders , vanaf zo'n 20 meter, werd ingeschoten door Nasim Saber.

In dezelfde minuut had De Zweef 1-1 kunnen maken maar een kopbal van Sven Dikkers ging via de bovenkant van de lat, over. In de 25e minuut een mooie combinatie tussen Jimmy Brons, Jordy de Klijn en Arjan Verhey welke door deze laatste keurig werd binnen geschoten 2-0.
In de 33e minuut kwam de Zweef op 2-1 toen bij een hoge voorzet goalie, Roy Jacobs mis taste en Nick Snelling eenvoudig kon binnen schieten.
De marge werd echter al weer snel twee toen Jordy de Klijn goed door ging en de bal in de voeten bij Nisam Saber schoof waarna deze de bal droog in de vrije hoek schoot.
In de 45e werd het zelf 4-1 toen weer Nasim Saber vanaf 16 meter vrij kon uithalen en zijn derde treffer noteerde. De zeer matige tweede helft was voor de spreekwoordelijke statistieken omdat Germania het wel prima vond en de Zweef nauwelijks gevaarlijk werd. Behoudens een mooie kans voor Kaan Karakaya aan Germania zijde en een treffer (4-2) van Sven Dikkers in de 85e minuut viel er in die tweede helft niet al te veel meer te genieten. Volgende week speelt Germania thuis tegen Jonge Kracht in de tweede ronde KNVB.

Na 33 jaar weer een verzamel-cd van Groesbeekse artiesten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In het Gemeente Nieuws van afgelopen week stond een artikel dat na 28 jaar (1989) weer een verzamelcd van Groesbeekse artiesten uitgebracht wordt. Echter vijf jaar eerder, in 1984, is de eerste Groesbeekse verzamel-lp van Groesbeekse artiesten uitgebracht met als titel 'De Muzikale Groeten uit Groesbeek', welke een groot succes werd.

Ook de plaatselijke VVV promootte de elpee van Groesbeekse bodem en zo werd Groesbeek bekend als dorp waar muziek in zit. Deze lp kwam vervolgens in vele huiskamers in Nederland terecht door de toeristen die Groesbeek aandeden. Het begon eigenlijk op een zomerse zondagmorgen in de tuin van de familie Wijnhoven aan de Ericastraat in Groesbeek. Daar lanceerde Jan Wijnhoven – onder het genot van een pilsje - het idee om een lp op te gaan nemen met allemaal Groesbeekse muzikanten.

De broers Leo en Henk Wijnhoven reageerden meteen enthousiast. Jan nam vervolgens contact op met Leo Lukassen van Lukassen Producties uit Nijmegen, die op zijn beurt contact opnam met muzikant/trompettist Max Joosten omdat die de nodige studio ervaring had. Na benadering van diverse orkesten en muzikanten: The Sunstreams, The Sunshines, The Belcanto's, Sympathie, Maple Leaf, Kameleon, trompetduo de Gebroeders Wijnhoven en de fanfares Wilhelmina en Jubilate Deo konden de opnamen beginnen in de studio van Bert Conard in het Brabantse Boekel. In 1984 werd vervolgens onder grote belangstelling in zaal De Linde de eerste Groesbeekse verzamel-lp gepresenteerd en met groot succes. Pas vijf jaar later werd de tweede elpee uitgebracht met als titel 'Groesbeek Dorp vol Muziek'.

Rood Wit pakt punt in Varsseveld

VARSSEVELD – In en tegen Varsseveld pakte Rood Wit met een 0-0 eindstand een punt van het op de derde plaats staande Varsseveld. Rood Wit had de wedstrijd kunnen winnen, maar het lukte niet ondanks het uitstekend spel van de mannen van Joop van de Ing.

De ploegen waren aan elkaar gewaagd maar Rood Wit had wel het betere van het spel en de beste mogelijkheden om te scoren. Ook de Varssevelders wisten kansen te creëren, maar de verdediging van Rood Wit lag steeds dwars. Rood Wit begon goed en aanvallend dat in de achtste minuut een goed schot opleverde maar door de keeper uit de benedenhoek werd getikt. Varsseveld kreeg in de 25ste minuut de eerste echte kans., een aanval werd niet goed afgerond en ging naast.

Rood Wit bleef goed voetballen en de combinaties waren soms oogstrelend, terwijl de verdediging niet was te passeren en daarnaast was de hulp van het middenveld en het storen van de voorhoede goed voor mekaar. Dat gaf een goed gevoel voor de meegereisde supporters. In de 30ste minuut kwam het door een goede reactie van Kevin de Bruin dat de bal niet in het doel ging. Ook het mooie schot van Glen Wijnhoven trof in de 40ste minuut geen doel. In de 57ste minuut ging een schot van Emir Tuganj net over. Ondanks dat Rood Wit net iets beter was wisten zij niet te scoren. Een fraai resultaat van Rood Wit, dat hiermee een punt kan bijschrijven op haar conto. De volgende competitiewedstrijd is over twee weken, dan komt Leones op bezoek op het Kapittelland aanvang 14.00 uur. Donderdagavond 20 oktober komt MASV op bezoek voor de bekerwedstrijd, aanvang 20.00 uur.

Scheepswerftheater brengt geschiedenis tot leven

MILLINGEN - “Wát de werf in verderf, schepen blijven varen. Hier lag ons hele leven, van voor- tot achtersteven.”

In december 2013 werd scheepswerf Bodewes in Millingen aan de Rijn gesloten. Meer dan een eeuw was de scheepswerf de belangrijkste werkgever van het dorp. De werf was Millingen en Millingen was de werf. "Aan de hand van interviews met oud-medewerkers, gesprekken in het dorp en verhalen uit het Millings jaarboek hebben we een voorstelling gemaakt in drie periodes: 1896 tot de Tweede Wereldoorlog, 1945 tot het faillissement in 1987, de overname in 1987 tot de sluiting in 2013.'

De voorstelling neemt je mee van het eerste ijzeren schip van directeur Mans Bodewes via de strijd voor arbeidersrechten, de wederopbouw, het plezier, de overname, welvaart, naar onzekerheid en hoop tot aan de sluiting van de werf. Kortom: het verhaal van de mensen die het meegemaakt hebben.

Beleef het mee op zaterdag 5 (15.00 en 19.30 uur) en zondag 6 november (15.00 uur) O.E.V Heerbaan 190 Millingen aan de Rijn. De entree is 6,50 euro. Kaartverkoop bij Primera en op www.vleugelmoer.nl. Als je Bodewes roept valt half Millingen om?

"Voor de foto-expositie van alle voorwerpen, meubels, tuinhekken, schuurtjes, daken, aanhangers enzovoort die gemaakt zijn op de werf of van materiaal van de werf kunt u nog foto's insturen tot 28 oktober. Mail naar info@vleugelmoer.nl of bel 0610761036 als u het goed vindt dat wij een foto komen maken."

Muze de expositie in het kerkje van Persingen

PERSINGEN - Op zaterdag 29 en zondag 30 oktober kan men genieten van een speciale expositie in het Kerkje van Persingen (11.00-17.00 uur).

Roeland van der Kley( uit het Zeeuwse Hoek) en Ineke Reina Wiersema (uit het Betuwse Huissen) exposeren samen. Roeland is een echte realistische fijnschilder en Ineke Reina schildert naïef expressionistisch. Beide kunstenaars hebben elkaar gevonden in de liefde en in de kunst. Komt dat zien, en nog veel meer. Iedereen is welkom, de entree is gratis.
Kerkje van Persingen ligt aan de Persingensestraat 7 in Persingen.

Fietster gewond na valpartij in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een fietsster uit Millingen aan de Rijn is donderdagmiddag behoorlijk gewond geraakt bij een valpartij op de Wylerbaan in Groesbeek.

Het meisje fietste op het fietspad met enkele vriendinnen richting grens en ter hoogte van het Bevrijdingsmuseum raakten de sturen in elkaar, waarbij het meisje ten val kwam. Ook de achteropkomende fietsters - eveneens vriendinnen - konden haar niet meer ontwijken. Het slachtoffer liep daarbij diverse verwondingen op en is in eerste instantie door de bemanning van een rapid responsor eerste hulp verleend. De verwondingen waren echter van dien aard dat een ambulance werd gealarmeerd om het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren.

30 / 36

32 / 36

34 / 36

36 / 36