GN Berg en Dal Heumen Mook

14 december 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 december 2018


Oude ambachten, cultuur en natuur in Heemtuin Malden

MALDEN - Op zondag 16 december presenteert de Heemtuin Malden van 12.00 tot 16.00 uur een middag over Oude Ambachten, cultuur en natuur met activiteiten voor jong en oud.

Mandenvlechter Johan van Deelen laat in het heemhuis zien hoe van natuurlijke materialen als wilg, rotan en riet vogelhuisjes gevlochten worden. Er is de mogelijkheid om door hem gemaakte vogelhuisjes en manden te bekijken en te kopen. Verder is er een stand van de Witte Molen uit Nijmegen die dagelijks als biologische molen in bedrijf is met informatie over het biologisch assortiment en met een beperkt aantal producten te koop. Ook is er een kweernmolen waarmee kinderen (en volwassenen) zelf kunnen malen en ervaren hoe molenstenen werken.

Tenslotte kunnen kinderen zelf een molentje knutselen. De cultuur wordt verzorgd door het muziekduo De Vaganten (Roger Daemen op mandoline, gitaar en zang en Hans Titulaer op accordeon, fluiten en zang). Ze brengen volksmuziek, liederen en melodieën, uit de Lage Landen met uitstapjes naar Spaanse, Italiaanse en andere volksmuziek. De Vaganten treden op om 13.00 en 15.00 uur. Hiernaast zal verhalenverteller Jack Stoop om 13.30 en 15.30 uur een aantal spannende verhalen ten gehore brengen.

Heemtuingids Loes van der Meij verzorgt om 14.00 uur een rondleiding door de heemtuin met als thema ‘Natuur in de winter’. Er voor de inwendige mens koffie, thee, chocomel en iets lekker te snoepen. De middag vindt plaats in de Heemtuin Malden (Bosweg 8a in Malden) van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang tot deze middag is gratis; een vrijwillige bijdrage is welkom. Info: www.heemtuinmalden.nl.

Berg en Dal heeft eigen kwartetspel

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

PERSINGEN – Sinds dinsdagmiddag 11december heeft dankzij de STER met medewerking van RBTKAN en de gemeente Berg en Dal zijn eigen kwartetspel.

Het kwartet werd gepresenteerd in de Thornsche Molen in Persingen Het is een spel geworden met 52 hoogtepunten, verdeeld over 13 thema's van kerkdorpen tot kuitenbijters en van water tot wandelen. Het eerste spel werd gespeeld tussen wethouder Sylvia Fleuren en vertegenwoordigers van de Stichting Toerisme & Recreatie Berg en Dal (STER). Het Berg en Dalse kwartet is vooral bedoeld als souvenir voor de vele toeristen die Berg en Dal aandoen en om cadeau te geven.

De gemeente Berg en Dal gaat het kwartet ook gebruiken als relatie geschenk. Het spel is vanaf heden te koop voor 4,95 euro en te verkrijgen bij Primera De Postkoets in Beek, Bruna in Groesbeek, VVV Millingen, Primera Millingen en in Kulturhus Den Ienloop in Millingen.

Alzheimer Café opent in gemeente Berg en Dal

GROESBEEK - Alzheimer Café gemeente Berg en Dal start op maandagavond 7 januari. Het centrale thema van deze avond is 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'.

Specialist in de ouderengeneeskunde prof. Dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd in gasterij 't Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek. Vanaf 19:00 uur zijn de deuren geopend. Het thema programma start om 19:30 uur; om 21:00 uur wordt de avond afgerond. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Bingo op andere datum

MILLINGEN - Op de laatste woensdag van de maand is er traditioneel bij hotel Millings Centrum de bingo van de Deurdouwers. Dit jaar zou daarmee de laatste bingo van het jaar op tweede Kerstdag vallen. Dat is uiteraard niet leuk. Daarom is besloten deze laatste bingo van het jaar te verzetten naar woensdag 19 december.

Deze gemoedelijke bingo zal uiteraard in het teken van de kerst staan. De bezoekers mogen rekenen op iets lekkers. Het is toch al verstandig om naar deze bingo te komen, want deze avond zullen er tijdens die bingo enkele voor de bingo speler interessante wijzigingen worden bekend gemaakt.

De Deurdouwers hopen daarmee het spelplezier verder te verhogen. Wellicht een gelegenheid om ook eens bij deze bingo te komen kijken op woensdag 19 december om 20.00 uur bij hotel Millings Centrum.

Vervolgcursus bridge in Malden

MALDEN – Bridgeclub Malden verzorgt vanaf 9 januari een vervolgcursus voor iedereen die de eerste beginselen van het spel onder de knie heeft, maar zich graag verder wil verdiepen in de kunst van bieden en afspelen. De cursus is een vervolg op de beginnerscursus die dit najaar werd gegeven.

Deze vervolgcursus is toegankelijk voor iedereen die er belangstelling voor heeft en vindt plaats op dertien woensdagochtenden, te beginnen op 9 januari, steeds van 10.00 tot 12.30 uur. Dat gebeurt in sociaal cultureel centrum Maldensteijn, gelegen aan het Kerkplein in Malden. Daar is ruime parkeergelegenheid. De locatie is ook gemakkelijk te bereiken met de buslijnen 1 en 83. De cursus wordt verzorgd door een ervaren en erkende docent van de Nederlandse Bridge Bond. De kostprijs bedraagt 130 euro, omgerekend een tientje per bijeenkomst. Aanmelden graag zo spoedig mogelijk via secretaris@bridgeclubmalden.nl. Voor meer informatie: 024 3581117 of kijk op www.bridgeclubmalden.nl.

Verlossende actie brandweer bij Coppes Hoorzorg

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Zowel het personeel als de cliënten van de Groesbeekse Audicien Coppes Hoorzorg aan de Bellevue stonden donderdagmorgen rond 11.00 uur raar te kijken toen het personeel niet naar buiten konden en de cliënten – die een afspraak hadden – konden niet naar binnen.

Met alle macht werd getracht de enige toegangsdeur van de zaak te openen, maar dat bleek niet te lukken. Ten einde raad werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd. Dat duurde even omdat er sprake was van onderbezetting. Maar na hun komst was het euvel snel verholpen. Met behulp van een koevoet werd de deur wat opgetild waardoor hij weer open ging. De oorzaak was een schroef in het slot die los was geraakt en vervolgens klem kwam te zitten. De deur is door de verlossende actie van de brandweer licht beschadigd.

Prestatieafspraken gemeente en woningcorporaties Duurzaam en betaalbaar wonen in leefbare wijken in Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL - Waardwonen, Oosterpoort, de Huurders Vereniging Woonbelang, Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn en de gemeente Berg en Dal ondertekenden woensdagochtend 5 december de prestatieafspraken van 2019.

De zorg voor de wereld van morgen is ontzettend belangrijk. Daarom richten de partijen zich in 2019 vooral op het verduurzamen van de bestaande woningen, het investeren in de leefbaarheid van wijken en de betaalbaarheid en bereikbaarheid van woningen.

Verduurzamen van bestaande woningen De partijen willen investeren in de kwaliteit van de woningen. Dit doen ze onder andere door de bestaande woningen duurzamer te maken. Het doel is om zoveel mogelijk huizen te voorzien van gemiddeld energielabel A. Hiervoor stellen ze een Plan van Aanpak op. Ook start in 2019 als proef het project 'Aardgasloze wijken'. Onderzocht wordt hoe ze bestaande woningen van het gas af kunnen halen en in welke twee wijken ze daarmee starten.

In 2019 werken de partijen aan de leefbaarheid van wijken. Dit doen ze onder andere door samen activiteiten in de wijken te organiseren. Daarnaast wordt er een buurtbeheerder ingezet. De buurtbeheerder is zichtbaar en actief aanwezig in wijken, signaleert eventuele vervuiling en overlast en spreekt huurders proactief aan. Een goede uitwisseling tussen de buurtbeheerder, de boa's en de wijkagent is dan ook erg belangrijk. De partijen kijken hoe zij deze samenwerking kunnen verbeteren. Verder dragen gevarieerde wijken bij aan de leefbaarheid. Gemeente, woningcorporatie en huurdersorganisatie streven samen naar een woonomgeving die schoon, heel en veilig is.

De partijen willen minimaal 85 procent van de woningen beschikbaar laten zijn voor mensen die recht hebben op huurtoeslag. Er zijn namelijk steeds meer mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Zij hebben zorgen om dagelijks rond te komen. De partijen zetten zich samen in om betalingsproblemen vroegtijdig te signaleren en sneller bespreekbaar te maken. Ze willen de inwoners hierin een helpende hand bieden om huisuitzetting door huurschuld te voorkomen.

Gelijkspel voor Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - De trouwe Groesbeekse Boys toeschouwers zagen in Nijmegen geen al te beste wedstrijd. Door de harde wind was goed voetbal nauwelijks mogelijk. Na negentig minuten voetballen stond bij de uitwedstrijd tegen SCE de 0-0 stand nog altijd op het scorebord.

Ondanks dit gelijkspel staat het team uit Breedeweg nog altijd bovenaan de ranglijst. Eén punt voor op concurrent Ewijk dat één wedstrijd minder gespeeld heeft. Volgende week zondag kan Groesbeekse Boys de eerste periodetitel in de wacht slepen wanneer het op eigen veld van nummer laatst WVW weet te winnen en Ewijk verliest.

De openingsfase van de wedstrijd begon in het voordeel van SCE dat speelde met de wind in de rug. Met fel veldspel zette het de Groesbeekse formatie onder druk. Dit resulteerde in tweed goede mogelijkheden maar Groesbeekse Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch wist treffers te voorkomen. Gaandeweg de eerste helft wisten de Boys onder de druk uit te komen en het initiatief over te nemen. Twee Groesbeekse kansen bleven eveneens onbenut.

In de tweede helft had Groesbeekse Boys de wind mee. Twee keer werd het met indraaiende corners gevaarlijk. De grootste mogelijkheid om tot scoren te komen was voor Dave Kleijnen. Vanuit een goede voorzet van Niek Eeren lukte het hem niet om de bal van dichtbij binnen te werken. Naarmate de wedstrijd vorderde daalde ook het spelpeil. Het gelijkspel vormde dan ook een terechte uitslag.

Zondag 16 december speelt Groesbeekse Boys de laatste competitiewedstrijd van 2018. Op sportpark Breedeweg komt nummer laatst WVW op bezoek. Deze wedstrijd begint om 14.00 uur.

Koe zorgt voor wild-westtafereel

GROESBEEK – Twee koeien die hevig waren zo geschrokken van de slipjacht op een weiland aan de Klös -nadat volgens de eigenaar enkele honden achter de koeien aan hadden gezeten- dat ze zijn uitgebroken.

Een van de koeien kon vrij snel gevangen worden, de andere koe liet zich niet vangen. Deze liep dwars door heggen en afrasteringen heen, achterna gezeten door gealarmeerde buurtbewoners. Na ruim een uur achter het losgebroken dier aan te hebben gezeten, zorgde de koe ook voor onveilige verkeerssituaties omdat ze dicht bij de Zevenheuvelenweg kwam. Uiteindelijk liep de koe diverse malen om de groentehof van Poelen aan de Derdebaan en was op een gegeven moment zo moe dat het dier eigenhandig in een klaarstaande veewagen liep. Er werd zelfs aan gedacht om een veearts de waarschuwen om het dier te verdoven. Dat hoefde uiteindelijk niet.

Gemeente verhoogt horecaprijzen in De Duffelt en De Lubert

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat de horeca prijzen in zowel sporthal de Duffelt in Millingen aan de Rijn als zwembad De Lubert in Groesbeek met vijftien procent verhogen.

Het college gebruikt hiervoor de volgende argumenten;
- De prijzen zijn de afgelopen 6 jaar niet verhoogd ( ongeveer tien procent prijsverhoging )
- De kosten voor de aanschaf van een pinautomaat moeten worden gedekt (vijf procent prijsverhoging)
- De sportaccommodaties wil de gemeente zakelijker en bedrijfsmatiger gaan exploiteren.
- De gemeente wil niet op prijs concurreren met de lokale horeca.
De gemeente heeft bij het nemen van dit besluit niet gekeken naar het draagvlak van de prijsverhoging. De verwachting is dat de verhoging van de prijs van de consumpties niet enthousiast wordt ontvangen, maar dat bij een goede uitleg er draagvlak zal zijn voor deze eenzijdige maatregel van het gemeentebestuur.

Duizend euro voor Buurtsoepje

GROESBEEK-DE HORST – De Stichting Samen Op De Horst organiseert sinds medio 2017 het buurtsoepje wat een groot succes is gebleken.

Gemiddeld maken er zo'n twintig (voornamelijk ouderen) elke dinsdag in De Slenk gebruik van. Om er te kletsen en te eten. De stichting heeft bij de gemeente Berg en Dal een verzoek ingediend voor een eenmalige subsidie van 2.000 euro om voor twee jaar de huur van De Slenk te kunnen betalen. In andere kerkdorpen kan er één jaar gratis gebruik worden gemaakt van de Wmo-ruimtes. Omdat er op De Horst geen Wmo-ruimte voorhanden is, heeft het college besloten voor één jaar te subsidiëren ter hoogte van 1.000 euro.

Gemeente verhoogt horecaprijzen in De Duffelt en De Lubert

Gemeente verhoogt horecaprijzen in De Duffelt en De Lubert

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat de horeca prijzen in zowel sporthal de Duffelt in Millingen aan de Rijn als zwembad De Lubert in Groesbeek met vijftien procent verhogen.

Het college gebruikt hiervoor de volgende argumenten;
- De prijzen zijn de afgelopen 6 jaar niet verhoogd ( ongeveer tien procent prijsverhoging )
- De kosten voor de aanschaf van een pinautomaat moeten worden gedekt (vijf procent prijsverhoging)
- De sportaccommodaties wil de gemeente zakelijker en bedrijfsmatiger gaan exploiteren.
- De gemeente wil niet op prijs concurreren met de lokale horeca.
De gemeente heeft bij het nemen van dit besluit niet gekeken naar het draagvlak van de prijsverhoging. De verwachting is dat de verhoging van de prijs van de consumpties niet enthousiast wordt ontvangen, maar dat bij een goede uitleg er draagvlak zal zijn voor deze eenzijdige maatregel van het gemeentebestuur.

WMO Adviesgroep Berg en Dal

Jos Leenders Vrijwilliger bij de WMO Adviesgroep. (foto: B. Leenders) B. Leenders

BERG EN DAL - De WMO Adviesgroep Berg en Dal is opgericht in 1994. "Onze groep bestaat uit vrijwilligers, die de belangen behartigen van iedereen die een beroep doen op de WMO, met of zonder beperking. Wij doen dit onafhankelijk en kostenloos."

"Zelf ben ik binnen onze groep al bijna twintig jaar actief en wel met name in alle zaken die de toegankelijkheid, bereikbaarheid en bruikbaarheid betreffen. Dit kan zijn in zowel particuliere woningen, openbare gebouwen, sportaccommodaties, openbaar vervoer en in het verkeer. Mijn naam is Jos Leenders en ik sta graag voor u klaar om u te helpen als u problemen ondervindt in alle vormen van de toegankelijkheid.

Via onze website www.wmoadviesgroepbergendal.nl kunt u contact met mij opnemen en help ik u verder met het oplossen van uw probleem."

Bij papiercontainer DVSG begint het aardig op een stort te lijken

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-DE HORST – Veel voorbijgangers vragen zich af wie de troep toch veroorzaakt bij voetbalvereniging DVSG aan de Hoge Horst in Groesbeek.

Sinds enkele dagen zijn er onverlaten die bij de papiercontainer op de parkeerplaats langs de Hoge Horst ook hun plastic afval dumpen. Ook als de papiercontainer vol zit – zoals onlangs na Sinterklaas – wordt het papier zomaar voor de container gedumpt met alle gevolgen van dien. Bij een flinke wind waait het papier her en der over de parkeerplaats heen. Leden van DVSG ergeren zich aan deze vervuiling en hopen dat de daders via een adres dat achtergelaten is in een van de plastic zakken te achterhalen is.

Kerstviering Op De Heuvel een succes

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De vierde editie van de kerstviering in Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek is zondagmiddag opnieuw een succes geworden.

De gebruikers van Op De Heuvel hadden een stand ingericht waaronder de handwerkclub, buurtsoeppie, seniorenvereniging, Forte Welzijn. Zij boden leuke kerstspullen aan. Ook bij de loterij waren er leuke prijzen in de wacht te slepen. Het geheel werd opgeluisterd door onder meer Theo van Blitz en niet te vergeten het Nijmeegse smartlappenkoor De Kleppers onder leiding van de Groesbeker Perry Stekhuizen.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 23 december, 4e Zondag van de Advent. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. J. Mol uit Gaanderen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Kinderen in de Knel, o.a. in Syrie en Libanon.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Ingezonden brief

Schande Malden!

Al geruime tijd is het winkelcentrum in Malden in feeststemming versierd: versierde kerstbomen bij de ingangen en de passages vol met kerstslingers. Al ver voordat Sinterklaas zijn intocht in Malden hield. Nog niet eerder vertoond! O ja, tussen die kerstslingers hangen wat linten met Sinterklaas erop en in de koepel hangen wat Zwarte Pieten, maar dan hebben we het wel gehad. En 5 december na sluitingstijd: roets weg die linten en in de koepel de Zwarte Pieten weg, een kerstboom ervoor in de plaats en het is 100% in de kerststemming. Lekker goedkoop! Dit is echt de verloedering van het Sinterklaasfeest. Nog even en Sinterklaas is verdwenen. We noemen de Kerstman gewoon Santa Claus, de Amerikaanse verbastering van ons 'Sinterklaas' (we houden toch zoveel van overbodig Engels in onze taal), en laten de kinderen hun schoen maar zetten onder de kerstboom. Zijn we meteen van de 'zwartepietaffaire' af. Foei Malden!

Kees Ruig, Malden.

Crossduathlon Groesbeek

Atleten in actie. (foto: Jan Alers)

GROESBEEK - Zondag 16 december vanaf 11.30 uur staat voor de veertiende keer de Cerberus Crossduathlon op het programma. Deze vindt plaats vanaf de motorcrossbaan aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Een crossduathlon is een wedstrijd waarbij gelopen, gefietst (atb) en opnieuw gelopen wordt op onverhard terrein. Een uitdagend evenement dat garant staat voor veel spektakel, zowel bij deelnemers als toeschouwers. Het programma en parcours is als vanouds: een korte (3,5 km lopen -10 km ATB, 3,5 km lopen) en een lange (7-20-3,5) afstand over een pittig, afwisselend parcours. De lange afstand kan ook als duo volbracht worden, waarbij de een loopt (2x) en de ander fietst. Het evenement is zowel geschikt voor wedstrijdatleten als voor meer recreatief ingestelde sporters. Alle benodigde informatie is te vinden op www.tvcerberus.nl. De voorinschrijving is inmiddels gesloten, maar op de dag zelf kan nog ingeschreven worden!

Alzheimer Café krijgt startsubsidie

BERG EN DAL – In de gemeente Berg en Dal is onlangs een initiatief ontstaan tot het oprichten van een laagdrempelige ontmoetingsactiviteit voor mensen met de ziekte dementie en hun naasten/mantelzorgers. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor hulpverleners en overige belangstellenden.

Deze ontmoetingsactiviteit wordt in principe één keer per maand georganiseerd met een minimum van tien keer per jaar. Naast deze ontmoetingsactiviteiten komen er thema's aan de orde als: omgaan met dementie, gedragsverandering en bewegen. Daarnaast is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Als locatie is gekozen de WMO inloop en ontmoetingsruimte in Mariëndaal, centraal gelegen in het dorp.

Omdat de mensen steeds ouder worden, zal het aantal ouderen dat te maken krijgt met dementie ongetwijfeld toenemen. Het Alzheimer café is opgezet door een initiatiefgroep uit Berg en Dal in samenwerking met Alzheimer Nederland Regio Nijmegen, die in de toekomst samen de activiteiten zal uitvoeren. Daarnaast zijn enkele instellingen die betrokken zijn met personen met dementie. Hun mantelzorgers zijn bij de oprichting betrokken, wat de continuïteit waarborgt. De gemeente Berg en Dal is akkoord met het verlenen van de 1.500-- euro startsubsidie.

Nieuwjaarsbijeenkomst Kekerdom

KEKERDOM - "Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden, nieuwe uitdagingen, goede voornemens? Wij willen alle inwoners van Kekerdom, alle Kekerdomse verenigingen en verder iedereen die interesse heeft uitnodigen voor een nieuwjaarsbijeenkomst op zondag 6 januari in zaal UNA in Kekerdom."

Onder het genot van een drankje praten over de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en vooruitkijken op al het nieuws in 2019. In 2018 is een nieuwe stichting opgericht, de stichting Beheer Zaal UNA Kekerdom. De stichting heeft als doel de exploitatie van zaal UNA te waarborgen, en bestaat uit vertegenwoordigers van de veel-gebruikers van het gebouw, biljartvereniging ’t Luifeltje, carnavalsvereniging De Polderschuupers en muziekvereniging UNA. Door onze gezamenlijke inzet hopen we nog lang, samen met alle Kekerdommers gebruik te kunnen maken van dit gebouw. Op 6 januari zorgen wij voor bubbels en een hapje !U bent welkom vanaf 11.00 uur.

Slipjacht een lust voor het oog en ontspanning voor paard en hond

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdag vond er een slipjacht plaats in de landerijen en akkers rondom het Lagewald, Wylerbaan, Nederrijk met als einddoel het Afrikamuseum aan de Postweg in Berg en Dal. Liefst 40 paarden met evenveel ruiters en amazones alsmede dertig jachthonden.

Alle deelnemer(ster)s aan deze slipjacht waren lid van de Midland Hunt, die als doel heeft het organiseren van slipjachten en het in ere houden van haar rijke traditie. Vroeger werd er tijdens de jacht op de vos gejaagd door een meute jachthonden gevolgd door ruiters en amazones. Tegenwoordig wordt er niet meer op de vos gejaagd, maar het spoor wordt nagebootst door de sliptrekker. Hierdoor worden ter beschikking gestelde terreinen zo optimaal en zorgvuldig gebruikt. Daarnaast is de slipjacht diervriendelijk.

Gedurende het jachtseizoen dat loopt van oktober tot medio maart organiseert Midland Hunt wel dertig slipjachten door heel Nederland. Zaterdag vond dat in Groesbeek plaats. Bij de familie Hermsen aan de Wylerbaan was een rustplaats gecreëerd voor zowel ruiters, amazones als de jachthonden. Rond half vier vertrok het kleurrijke gezelschap (de ruiters en amazones traditiegetrouw in het rood gekleed) voor het laatste deel van de slipjacht vanaf de Wylerbaan door de landerijen naar het Afrikamuseum en zat de slipjacht in Groesbeek erop. De jachthonden konden gaan rusten, terwijl de baasjes er eentje op dronken vanwege het succes van deze slipjacht.

AH en Kringloop Groesbeek op de bres voor eenzame ouderen

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dankzij de Albert Heijnvestiging in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue en Kringloop Groesbeek aan de Industrieweg hebben zondagmiddag zo'n 90 ouderen en eenzame ouderen een geweldige middag beleefd.

De ouderen zijn door beide bedrijfsleiders Sander Verdijk van Albert Heijn en André Brouwer van Kringloop Groesbeek uitgenodigd in het Trefpunt van De Meent. De oudere gasten werden ontvangen op koffie/thee met een verse oliebol. Daarna kregen alle aanwezigen een lunch aangeboden bestaande uit soep, broodjes en diverse salades. Tussen de lunch door werden de gasten getrakteerd op live muziek van onder andere Helen Liebers, die enkele succesnummers live ten gehore bracht. Daarna waren het Teetje Bruuns (Theo Peters) en Wim Gerritzen, die eveneens de handen op elkaar kregen van de enthousiaste aanwezigen. Ook de drankjes die werden genuttigd waren voor rekening van de twee begunstigers.

De middag werd afgesloten met een optreden van het Groesbeekse smartlappenkoor Ochaarm, dat er met gebrachte smartlappen een dolle boel van maakte. Tevreden is iedereen op het eind van de middag huiswaarts gekeerd. De twee begunstigers waren zichtbaar blij over het verloop van de middag.

Groesbeekse supers steunen project in Ghana

GROESBEEK - De Nijmegse Rotaryclub Nijmegen-Zuid en de Duitse zustervereniging Moyland staan tot en met 16 december op de grote kerstmarkt bij Schloss Moyland in Duitsland.

Tijdens die kerstmarkt wordt er de 'echte chocomel' verkocht die beschikbaar worden gesteld door de Groesbeekse supermarkten Jumbo en Jan Linders. De opbrengst hiervan wordt geheel besteed aan goede doelen, waaronder een project in Ghana.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Beleef de vrijheid!

Uit de geschiedenis ontstond een modern museum op één van de mooiste plekken van Nederland. Tussen heuvels en bossen is het verleden tot leven gebracht in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ten zuidoosten van Nijmegen en Arnhem.

In het museum maak je de aanloop naar de oorlog mee, ervaar je de bezettingstijd, vier je de bevrijding en zie je de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama's, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding op boeiende wijze verbeeld. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Hierbij graag de afbeelding 'Beleef de Vrijheid' plaatsen.

Filmvertoningen 'Krieg am Niederrhein'

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek laat in februari en maart 2018 weer een aantal vertoningen zien van de filmklassieker 'Krieg am Niederrhein'. Op 8 februari 1945, dit jaar 74 jaar geleden, ging Operatie Veritable van start in het Nederlands-Duitse grensgebied. Naar schatting gingen ongeveer 500.000 geallieerde soldaten de strijd aan met de Duitse verdediging. In zes weken tijd nam dit aantal zelfs toe tot een troepenmacht van meer dan 1 miljoen geallieerde soldaten. De operatie eindigde met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. Deze oversteek markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland.

De Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein' (zonder Nederlandse ondertiteling) bevat indrukwekkende historische beelden uit 1944 en 1945 en besteedt aandacht aan het gebied in en rondom het Rijk van Nijmegen ten tijde van de zinderende aanval op het Rijnland. Aan bod komen onder andere de slag om het Duitse Reichswald en de bombardementen op Duitse steden, zoals o.a. Kleve en Wesel. Daarnaast worden de grootscheepse evacuaties van vluchtelingen uit het Duits-Nederlandse grensgebied in beeld gebracht. De film is aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten.

'Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden', zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: 'The battle to end the war'.

AlgemeenVoorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.

· Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum.

· De film is Duitstalig en niet ondertiteld.

· Reserveren is noodzakelijk: tel 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

· Standaard entreeprijzen, zie www.bevrijdingsmuseum.nl. De Museumkaart is geldig.Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

FILMPROGRAMMERING 2019

Zondagen

Dinsdagen

Donderdagen

14.00-17.00 uur

19.30-22.30 uur

14.00-17.00 uur

Incl inl+pauze

Incl inl+pauze

Incl. inl+pauze

Zaal open > 19.00 u

17 februari

26 februari

7 februari

24 februari

21 februari

28 februari

10 maart

7 maart

17 maart

14 maart

24 maart

21 maart

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:'Britse en Canadese Troepen op weg van Nijmegen naar Kranenburg''Reichswald in Duitsland''Vluchtelingen in het Nederlands-Duitse grondgebied''Vrouw en kind' à deze beschrijving hoeft er niet bij te staan.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl; www.bevrijdingsmuseum.nl

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

Workshop Veilig bankieren in Bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Heb je moeite met internetbankieren? Of wil je meer weten over de veiligheid van online bankieren? Op woensdagochtend 19 december van 10.00 tot 12.00 uur krijg je in de Bibliotheek Groesbeek informatie over online bankieren en andere praktische bankzaken.

De workshop over veilig bankieren wordt verzorgd door de Rabobank. Een medewerker van de bank geeft advies die is afgestemd op je persoonlijke situatie. Neem je tablet of mobiele telefoon mee als je wilt oefenen met bankieren via je app. Tijdens de workshop kun je concrete vragen stellen over waar je tegenaan loopt.

Iedereen is welkom, de entree is vrij. Aanmelden kan via groesbeek@obgz.nl of meld je aan in de bibliotheek zelf.

De Bibliotheek Gelderland Zuid helpt je graag bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Wekelijks vinden er gratis Klik & Tik en Digisterker cursussen plaats in de bibliotheken in Groesbeek, Beek-Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Meer informatie staat op www.obgz.nl/digitaalvaardig.

Ingezonden brief

Belazerd

Buslijn Nijmegen-Kleef wordt sneller kopte De Gelderlander op 5 december in de krant. Met open mond las ik de verdere berichtgeving.

Was ons niet een snellere busverbinding beloofd maar wat blijkt nu. De bus zal alleen een half-uursdienst gaan rijden tussen 7.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur. Wij als inwoners van Beek zijn er niet beter op geworden en dat hier al drie mee geworsteld wordt, begrijp ik niet.

Wat ik ook even kwijt wil over dit stukje dat er gesteld wordt dat de jeugd niet onder het tunneltje zal gaan. Ook ouderen zullen dat gaan doen. Er is een oplossing voor: ga wat eerder van huis en neem de tijd, maar dat ligt in ieders eigen verantwoording, maar je zult de automobilist maar zijn. Ook is weer waargemaakt dat veel automobilisten veel te hard rijden op de N 325 zie bijgevoegd stukje. Door al deze tegenstrijdige berichten voel ik me door provincie en de politiek belazerd.

Zo, dit moest ik toch even kwijt, ik blijf het op voet volgen en zal de provincie op de hoogte houden.

Henk Burgers

Prins Robert de eerste van Malden in rep en roer na zoekraken scepter

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Groesbeekse carnavalsvereniging De Feestneus is in verlegenheid gebracht naar aanleiding van de vermissing van de scepter van Prins Robert d'n Eerste van de Dwarsliggers in Malden.

Traditiegetrouw wordt tijdens een carnavalsgebeuren iets van de vereniging meegenomen, wat ze later terug kunnen krijgen voor een krat bier. 14 dagen geleden werden tijdens het Prinsenbal in de grote zaal van De Mallemolen twee steken van leden van de Raad van Elf van De Feestneus ontvreemd. Die hebben ze afgelopen zondag weer terug gekregen voor een krat bier o – o %.

Zondag tijdens de Prinsenreceptie van De Dwarsliggers in Maldensteijn zag Prins Ummenie de 59ste van De Feestneus op een gegeven moment kans de scepter van de Maldense prins te ontfutselen. Na het prinsenbal toog het Groesbeekse gezelschap nog naar een adres om de inwendige mens te versterken. In een moment van onachtzaamheid moet de scepter door een of andere ontvreemd zijn en zit De Feestneus met de gebakken peren. Binnenkort gaat een afvaardiging van De Feestneus naar de betreffende horecagelegenheid, waar de hoogheden van De Feestneus hun maag gevuld hebben om de camera beelden te bekijken of daarop misschien te zien wie de scepter heeft meegenomen. Is dat niet het geval, dan zal De Feestneus in de buidel moeten tasten voor een nieuwe scepter.

Film over Iran,

voorheen Perzië

GROESBEEK - Zondag 16 december wordt er weer een filmvoorstelling gehouden in het cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Filmmaker J. Driessen neemt u deze keer mee naar Iran, voorheen Perzië.

We starten in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van voormalige Sjah Resa Pahlavi. Vervolgens naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken ook de immense begraafplaats waar 200.000 soldaten graven zijn die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak. De stad Jazd, 5000 jaar oud, is de heetste van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur.

Floortje Dessing vertelde: "Een bezoek aan de woestijn stad Yazd is een sprookjesachtige belevenis voor elke toerist." Yazd is, bezien vanuit architectonisch oogpunt, een unieke stad. Veel prachtige gebouwen zijn zo gebouwd dat ze de barre woestijnomstandigheden hebben kunnen weerstaan. Al slenterend door de smalle steegjes komen we bij een badhuis Haman, waar ook een restaurantje is. Hier zit je niet op een stoel, maar op een Takht, een soort sofa.

Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perzië. De stad heeft een monumentale architectuur. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichtte bazaar. Daarna maken we een wandeling over het feeëriek verlichte Meidan Emam plein met leuke terrasje waar mensen flaneren en genieten van de avondrust.

Aanvang van de filmvoorstelling is om 11.00 uur, de toegangsprijs bedraagt inclusief een kopje koffie/thee twee euro. Meer informatie staat op: www.mallemolengroesbeek.nl.

Staat ook jouw

bericht in Hét

GemeenteNieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét GemeenteNieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét GemeenteNieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit GemeenteNieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét GemeenteNieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

Het GemeenteNieuws Berg & Dal mag in het weekend verspreid worden, tot uiterlijk zondagavond. Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden IN het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen. De deadline voor het aanleveren van artikelen ligt op dinsdag 17.00 uur.

Stuur je berichten in via onze website www.gemeentenieuwsonline.nl En zo blijft Hét GemeenteNieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Mocht het bericht gaan over een evenement dat plaats zal vinden IN het verspreidingsweekend, dan kunt u dus beter de tekst een week eerder insturen, zodat men het de week voor het evenement al kan lezen.

Lrvensgrote kerstgroep van zand

HEILIG LANDSTICHTING - Wereldkampioen zandsculpturen bouwen Maxim Gazendam start donderdag 13 december met het bouwen van een levensgrote kerstgroep van zand in Museumpark Orientalis. Hij doet dat speciaal voor het Feest van Licht, het jaarlijkse kerstevenement van het museum waar dit jaar ook de grootste kerststal van Europa staat.


Gazendam geldt als een autoriteit op het gebied van zandsculpturen: hij reist de hele wereld over om zijn kunsten te vertonen en wint geregeld prestigieuze prijzen. ,,Hij is echt de Messi van de zandsculpturen", stelt een woordvoerder van het Feest van Licht. ,,Wat hij maakt is echt heel bijzonder. Het is echt heel speciaal dat hij ondanks zijn opdrachten over de hele wereld tijd vrij heeft gemaakt om voor het feest van licht een kerstgroep te maken."


In de kerstgroep die hij in de woestijn van het museum gaat bouwen, gaan ongeveer 150 manuren zitten. De kerstgroep van zand wordt vrijdag 21 december onthuld door oud-premier Dries van Agt, die daarmee ook meteen de aftrap geeft voor het Feest van Licht, dat nog tot en met 6 januari duurt. Informatie over het Feest van Licht staat op feestvanlicht.nl

KBO Beek: een rots in de branding

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - De KBO Beek, de seniorenvereniging van Beek met ruim vierhonderd leden is er ook in 2019 voor een ieder als het gaat om belangenbehartiging van onder andere AOW, pensioenen, veiligheid, welzijn en wonen op landelijk, provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau.

"De KBO Beek is een zeer actieve zelfstandige afdeling van de landelijke KBO-PCOB veelzijdig, kleurrijk van alle gezindte en seksuele geaardheden, iedereen is welkom om mee te doen aan onze activiteiten, te genieten van de kortingen die op allerlei gebied aan u als lid geboden worden. Meer dan vijftig bedrijven in onze gemeenten, geselecteerde ziektekostenverzekeraars, elektriciteitsbedrijven staan voor u klaar om u als lid van de KBO Beek te mogen begroeten. De KBO-PCOB heeft een eigen klantenservice die u graag verder helpt. Een juristentelefoon staat voor u als lid van de KBO Beek klaar."

"Ook sportief staat de KBO Beek haar mannetje. Educatie over allerlei interessante onderwerpen komen jaarlijks aan de orde, maar ook amusement staan hoog in ons vaandel. Kortom, waarom nog gewacht met lid worden, dit is het moment, een heel kalender jaar lang genieten van alles wat de KBO Beek u biedt. Dat kan voor twintig euro. Cadeautip; geef uw buren, vrienden, bekenden een lidmaatschap van de KBO Beek, dan geniet u voortaan samen!", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek. Hij vertelt u er alles over.

Klussers gezocht in Groesbeek-Noord

GROESBEEK - Buurtklus, een initiatief van buurtbewoners in Groesbeek Zuid, is er voor hen die er alleen voor staan en geen middelen hebben om iemand voor hun klus te betalen.

De buurtbewoners die Buurtklus organiseren kunnen bewoners in Groesbeek Zuid helpen met kortdurende klussen. Er komen ook veel aanvragen binnen van mensen die in Groesbeek Noord wonen en een klus gedaan willen hebben. Er zijn te weinig vrijwilligers om ook deze klussen te doen. Buurtklus is op zoek naar een nieuwe aanwas vrijwillige klussers in Groesbeek Noord! Het kan om klusjes gaan zoals:

- Klusjes zoals; ophangen van spullen, kleine reparaties, klein tuin onderhoud.

- Korte ritjes naar het ziekenhuis.

- Vragen over hardware en software (basis) van computers en laptops.

- Op orde brengen van huis en/of administratie.

"U doet uiteraard alleen de klussen die u zelf leuk vindt om te doen. En daarbij krijgt ook nog meer contacten in uw buurt! Heeft u interesse om uw buren te helpen met kleine klussen? Stuur dan een e-mail naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl." Buurtklus en haar vrijwilligers wordt ondersteund door de samenwerking Sociaal Team Groesbeek Zuid, De Horst, Breedeweg en Opbouwwerk van Forte Welzijn.

Uitdaging SchuldHulpBuddy

Hulp bieden. (123rf) aangekocht via 123rf

BERG EN DAL - Steeds meer hulpvragers weten Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal te vinden. Vorig jaar hadden zich veertig mensen of gezinnen gemeld met vragen om ondersteuning bij het oplossen van hun schulden. Dit jaar hebben zich eind november al 56 mensen of gezinnen gemeld, afkomstig uit alle dorpen binnen de gemeente Berg en Dal.

De begeleidingen nemen, afhankelijk van de vraag, enkele maanden tot een jaar in beslag. Altijd wordt gewerkt met twee buddy’s per hulpvraag, zodat de buddy’s elkaar kunnen aanvullen in ervaring en kennis. Altijd blijft de hulpvrager zelf verantwoordelijk.

Alle buddy’s zijn vrijwilligers, die één of twee dagdelen per week beschikbaar zijn, De achtergrond van de buddy’s is heel gevarieerd, veelal hebben ze via hun werk of privésituatie ervaring met het op orde houden van financiën, en in ieder geval willen ze graag met mensen naar oplossingen voor hun financiële problemen zoeken. Ook zijn er een aantal financieel deskundigen betrokken, die voor alle buddy’s een training verzorgen en beschikbaar zijn voor vragen. Regelmatig worden er ook bijscholings- en contactbijeenkomsten georganiseerd.

Om het groeiend aantal hulpvragers te kunnen blijven opvangen, wil Stichting SchuldHulpBuddy Berg en Dal het aantal buddy’s verhogen van 20 naar 25.

"Heb jij nog vrije tijd over en zoek je een mooie uitdaging, kijk dan eens op www.sshb.nl of neem contact op met de coördinator Marinus Wijnsma, telefoon 06 13081734 of e-mail info@sshb.nl."

Flesseninzamelingsactie door jeugdleden fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zaterdag 5 januari houdt het jeugdbestuur van fanfare Wilhelmina uit Groesbeek een flessen-inzamelingsactie. De opbrengst daarvan komt geheel ten goede aan de jeugd van de vereniging.

Gevraagd wordt lege-statiegeldflessen te bewaren. Ook bierkratten en lege-bierflesjes zijn welkom. Men kan de jeugd op deze dag verwachten tussen 10.00 en 16.30 uur. "Helaas kunnen wij in dit tijdsbestek niet alle adressen afgaan en zullen om die reden de buitenwijken overslaan. Wilt u, doordat wij niet bij u langs zijn geweest, toch uw lege flessen doneren aan de vereniging, dan kunt u deze ook komen inleveren op Kloosterstraat 7 tussen 10.00 en 18.00 uur op die dag", aldus laat het jeugdbestuur van fanfare Wilhelmina weten.

Inzameling voor rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Nog twee weken kerstsale in Groesbeek

(foto: Eigen foto)

GROESBEEK – Nog twee weken kan men een kijkje komen nemen in de gezellige, sfeervolle en betoverende kas van het voormalige tuincentrum aan de Knapheideweg 45 in Groesbeek.


In een prachtige ambiance vindt men een groot assortiment aan handgemaakte kerststukken, luxe kerstdecoraties en niet te vergeten bijzondere sfeer– en cadeauartikelen. Tot aan de kerst elke vrijdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. In de sfeervol ingerichte kas staat voor de bezoekers de koffie / thee klaar.

Merendeel carrouselleden eens met verlenen subsidie Omroep Berg en Dal

GROESBEEK – Het merendeel van de carrouselleden is donderdagavond 29 november akkoord gegaan met het verlenen van 42.500 euro per jaar voor een periode van vijf jaar aan Omroep Berg en Dal.

Aan het begin van de vergadering liet de voorzitter van de omroep Jan Verbeet weten content te zijn met het voorstel dat op tafel ligt. Het merendeel van de carrouselleden was van mening dat de Omroep op eigen benen moet kunnen staan, ondanks dat er samenwerking is met GO8. De samenwerking met RN7 komt moeilijker tot stand, aldus wethouder Visser.

GroenLinks Gödderz vindt samenwerking wel belangrijk, omdat hij niet alleen Berg en Dals nieuws wil horen, maar streeknieuws ook belangrijk vindt. Albers (PvdA) stelde voor om op de nieuwe wetswijziging te wachten, maar volgens wethouder Visser is daar momenteel nog niets van bekend. Janssen Sociaal Groesbeek was blij voor de omroep eindelijk positief nieuws. Van Tol VVD vroeg zich af of als de huur omlaag gaat of de subsidie dan ook omlaag gaat. Verstraaten (GVP) wilde de oorzaak weten betreffende de inkomsten in 2017 (35.800 euro) en 2018 (20.000 euro) en in welk stadium de gesprekken met de geldverwerver zich bevinden.

Volgens Verbeet bevinden die in een oriënterende fase, terwijl de terugloop van de inkomsten met de crisis te maken hebben gehad. De Vries (D66) hoopte dat de reclame-inkomsten de komende vijf jaar omhoog gaan. Borremans (Polderbreed) vindt het jammer dat de studio in Millingen gesloten is. Zij vroeg zich af wat de omroep gaat doen om mensen in de polder aan zich te binden. Bakker (CDA) is van mening dat de Omroep het nieuws en muziek moet brengen en niet RN7. Verstraaten GVP vindt de omroep een levensader voor de inwoners van Berg en Dal en sprak zijn vertrouwen uit in de vrijwilligers. De voorzitter wilde er een hamerstuk van maken voor de raadsvergadering van 13 december. Voor Berg en Dal en GroenLinks wilden een debatstuk. Dit tegen het zere been van Verstraaten (GVP) omdat er maar twee partijen van de elf een debat wilden. Daarop trokken zij hun voorstel in en wordt het alsnog een hamerstuk.

Ehbo-informatie-avond over brandwonden

Blusdeken op liggend slachtoffer. (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Vanwege de komende feestdagen en de grotere kans op brandwonden verzorgde Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom maandagavond 3 december in de kantine van het clubhuis van SC Millingen/Odio een informatie-avond over brandwonden.

Deze interessante thema-avond werd geopend door Alex Janssen. Na het openingswoord voor een goedgevulde zaal droeg hij de presentatie over aan Arie Schiebroek. Na een actief arbeidsleven als ploegchef bij de Beroepsbrandweer Nijmegen geeft hij sinds zijn pensioen cursussen op het terrein van brand en brandbestrijding.
Met films, fotomateriaal, blusdeken en oefensituaties werd getoond hoe te handelen en welke verschrikkelijke wonden men kan oplopen door brandwonden. De deurprocedure, hoe binnen te gaan in een ruimte waar brand of rook is, werd gedetailleerd doorgenomen. Levensechte situaties met brandwonden werden nagebootst door de beide Lotussen, Martien en Gerda Seegers, en prima verzorgd en afgehandeld door de aanwezige ehbo-ers.
Het echte bluswerk met een handblusser en een blusdeken vond buiten plaats bij een geïmproviseerde vuurhaard. Ook werd door enkele deelnemers geoefend met vlam in de pan.

Mocht er toch iets fout gaan: koel alleen de wond gedurende minimaal 10 minuten met lauw zacht stromend water, verwijder géén kleding, waarschuw direct 112 of een arts. (Meer) informatie over hulpverlening of een basisopleiding Ehbo staat op www.ehbomillingenkekerdom.nl of men kan ervoor contact opnemen met Alex Janssen 06 10434247.

Berg en Dal verleent geen medewerking aan Volksreferendum

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft van de heer W. Spaans voorzitter van Burgercomité Nederland een verzoek ontvangen om medewerking te verlenen aan een 'Volksreferendum buiten de Kieswet' op 20 maart 2019. Het betreft 'de zorgen rond de klimaatverschuiving en de gedachte Energietransitie'.


Medewerking door de gemeente Berg en Dal zou bestaan uit het beschikbaar stellen van ruimte, materiaal, verzorging van de vrijwilligers en het verzoek een oogje in het zijl te houden op de gang van zaken door de voorzitter van het stembureau. De locatie van 'het stembureau' van het referendum moet pal naast of zo dicht mogelijk bij het officiële stembureau gerealiseerd worden.

De Kiesraad, het Ministerie van BZK en de NVVB hebben geadviseerd geen medewerking aan dit verzoek te verlenen omdat;
- Het initiatief mogelijk een verwarrend beeld kan oproepen bij de kiezer.
- De voorzitter van het stembureau geen mogelijkheid heeft om toezicht te houden bij de gang van zaken van het volksreferendum wanneer dit buiten het stemlokaal plaatsvindt.
Gezien de overwegingen en het advies van de bovengenoemde instanties verleend het college geen toestemming voor het 'Volksreferendum'.

Sponsor bedankt!

MILLINGEN - Het Sint Nicolaas Comité Millingen aan de Rijn bedankt iedereen voor de vrijwillige bijdrage/werkzaamheden vooraf en achteraf en tijdens de intocht van 18 november met het Sinterklaasfeest.

"Tevens willen we vermelden dat op onze website (www.sintinmillingen.nl) foto's en filmpjes geplaatst zijn. Ook staan onze sponsors op de website en als u daar op klikt gaat u naar de website van desbetreffende sponsor. Iedereen bedankt."

Sponsor bedankt!

Sponsor bedankt!

MILLINGEN - Het Sint Nicolaas Comité Millingen aan de Rijn bedankt iedereen voor de vrijwillige bijdrage/werkzaamheden vooraf en achteraf en tijdens de intocht van 18 november met het Sinterklaasfeest.

"Tevens willen we vermelden dat op onze website (www.sintinmillingen.nl) foto’s en filmpjes geplaatst zijn. Ook staan onze sponsors op de website en als u daar op klikt gaat u naar de website van desbetreffende sponsor. Iedereen bedankt."

Feest! Opening Pearle Opticiens Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 30 november was het zover: Pearle Opticiens opent een gloednieuwe winkel aan de Bellevue 74! Voorheen zat hier Eye Wish Opticiens. Franchisenemer Marco Roelofs is geboren en getogen in Groesbeek. Als achttienjarige begon hij zijn loopbaan als zaterdaghulp bij de Brillenmaker in de Burgemeester Ottenhoffstraat. Hij en zijn team nodigen iedereen uit de opening samen te vieren. Kom ook en kijk je ogen uit!

"De winkel is prachtig geworden! We zijn dan ook supertrots," vertelt de nieuwe franchisenemer Marco Roelofs enthousiast. Aan de wanden van zijn overzichtelijke, gezellige winkel hangen de mooiste monturen.

Metalen frames in subtiele kleuren, uit de Minimal collectie. Opvallend, geometrisch Get Creative design en prachtige, zacht getinte Power Pastels monturen. Natuurlijk ontbreekt ook het new vintage-design niet. "Zelf vind ik deze heel erg mooi." Marco Roelofs laat een acetaat panto zien met een geraffineerde double bridge. "Mooi toch. En vanzelfsprekend hebben we ook allerlei soorten dag- en maandlenzen en nachtlenzen. Samen kiezen we welke contactlenzen het beste bij je passen."

De beste zorg voor je ogen

Meteen vanaf de opening draait hier alles om de allerbeste zorg voor je ogen. "Dat betekent bijvoorbeeld dat elke oogmeting wordt uitgevoerd door een ervaren opticien. Belangrijk, want elk oog is anders en vaak hebben je linker- en rechteroog een andere sterkte nodig. Maar onze experts signaleren ook andere problemen, zoals beginnende staar of een lui oog. Je bent er dus snel bij, als er iets aan de hand is met jouw ogen of die van je kind. Veilig idee, toch?"

"Welkom! Kom langs wanneer het jou uitkomt, of maak alvast een afspraak via www.pearle.nl. Bijvoorbeeld voor een gratis oogmeting! Wij houden ogen graag scherp & gezond. Breng ze eens langs! Worden ze blij van." Pearle. For Happy Eyes.

Pearle Opticiens is in Nederland marktleider in brillen en contactlenzen. Zij bieden het breedste assortiment glazen, monturen, contactlenzen en zonnebrillen. Ook is Pearle Opticiens al 59 jaar dé optiek-expert in de gezondheid van ogen. Pearle zorgt voor je ogen, van jong tot oud, je hele leven lang. Wil je meer weten? Kijk op www.pearle.nl.

Burgemeester Slinkman te gast in Focus Politiek

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman is op donderdag 20 december te gast in een speciale eindejaarsuitzending van het radioprogramma Focus Politiek bij Omroep Berg en Dal. Het programma wordt van 20.00 tot 21.00 uur rechtstreeks uitgezonden vanuit de studio in Groesbeek en op 27 december herhaald.

Presentator Gerard Polman zal samen met Slinkman onder meer terugkijken op de afgelopen drieënhalf jaar, waarin hij burgemeester is van de gemeente Berg en Dal. Vóór die periode, was hij zeven jaar eerste burger van de gemeente Rijnwaarden, dat later bij een herindeling is opgegaan in Zevenaar. Met 35 jaar was hij toen een van de jongste burgemeesters van Nederland.

Heeft Slinkman in de afgelopen tien jaar het ambt zien veranderen? Wat ziet hij als zijn voornaamste taken als burgemeester en/of burgervader? Hoe beziet hij de veiligheid van de inwoners: overlast, criminaliteit, vuurwerkvrije zones?

In het interview met de burgemeester wil de redactie van Focus Politiek de luisteraars ook met diens andere onverwachte aspecten laten kennismaken. Zo heeft hij enkele jaren geleden een boek geschreven over een Joods ondernemersgezin tijdens de Tweede Wereldoorlog. En kan hij wellicht al iets vertellen over plannen voor de herdenkingen die in 2019 plaatsvinden ter gelegenheid van 75 Jaar Vrijheid.

Ook op de vraag wat voor bijzonder vrijwilligerswerk hij al jarenlang vervult kan burgemeester Slinkman op donderdag 20 december tussen 20.00 en 21.00 uur antwoord geven.

Sebilla van De Kaaspunt: 'Laat de feestdagen maar komen'

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Wat Sebilla van De Kaaspunt in het winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek betreft mogen de feestdagen komen. Sebilla en Angelique en de overige personeelsleden zijn helemaal klaar voor.

Alles wat je kunt bedenken om gezellig de dagen door te komen is in De Kaaspunt aanwezig. De winkel zit vol met lekkernijen zowel voor tussendoor als bij de borrel. Daarbij horen ook de specialiteiten zoals de Blu '61 de blauw schimmelkaas uit Italië. Deze kaas is gerijpt met Rabusso Passito wijn en cranberry's. Ook de bijzondere kaas 'Ubrianco Di Prosecco' is voorradig.

In verband met de feestdagen zijn er een scala aan gedroogde worsten van de bekende worstenmaker Monsieur Saucisson verkrijgbaar. Ook voor kerstpakketten is men bij Sebilla van de Kaaspunt op het juiste adres. Ze zijn in elke prijsklasse te verkrijgen. Naast de luxe vleeswaren worden er ook dagelijks allerhande noten gebakken, die heerlijk smaken bij een lekker glas wijn. Kortom: voor alle lekkernijen kan men bij Sebilla De Kaaspunt terecht.

Centrum Groesbeek in teken van de kerst

GROESBEEK – Het komend weekend staat het centrum van Groesbeek geheel in het teken van de kerstmarkt, die liefst op vier plaatsen in het centrum gehouden zal worden.

De locaties zijn de prachtige tuin van Mariendaal, een gedeelte van het Marktterrein langs de Spoorbeek, Het Dorpsplein en een gedeelte van de Dorpsstraat. De aftrap van de kerstmarkt is zaterdag 15 december om 11.15 uur. Dan neemt op de aangelegde curlingbaan Prinses Marie-José Boerman van carnavalsvereniging Net Aecht het op tegen wethouder Irma van de Scheur. Deze happening vindt plaats langs de Spoorbeek. Daarna gaan de kerstmarken op de vier locaties open en zijn zowel de hele zaterdag als zondag 16 december te bezoeken.

Kerst, sfeer en meer

in en buiten kerk Groesbeek

GROESBEEK - Vivace en Popkoor Trente Plus -twee bekende koren uit Groesbeek- zijn er weer in geslaagd om zondag 16 december een afwisselende korenavond aan te bieden in kerstsfeer in en buiten de Cosmas & Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek.

Vivace zal om 17.00 uur deze speciale avond openen, waar totaal vijf koren optreden met elk het eigen repertoire. Vocal Group New Challenge uit Heumen is een groep van achttien enthousiaste vrouwen. Het repertoire is variërend van Engelse en Nederlandse popsongs tot aan religieuze muziek.
EL Mundo uit Nijmegen is een vernieuwend wereldmuziekkoor met een verrekijker op de toekomst. Vijftig koorleden zingen de muzikale pareltjes van de wereld. Robuuste liederen uit Afrika, diepgaande melodieën uit Europa en vurige ritmes uit Zuid-Amerika.
Maasbree's Mannenkoor is een 45-koppig mannenkoor dat een uitgebreid genre zingt: van Byzantijnse gezangen tot Ierse volksmuziek.
Popkoor Trente Plus sluit de avond rond half negen af.

De kerk Cosmas en Damianus is ook dit jaar weer de ontmoetingsplaats. De deuren zijn open vanaf 16.30 uur. Entree is vrij. Het Jan van Gestelplein zal sfeervol omgetoverd zijn; er kan ook een hapje en drankje genuttigd worden.

Superkerstbingo

in Groesbeek

GROESBEEK – Traditiegetrouw houdt bingo Groesbeek voor de komende feestdagen een superkerst- en nieuwjaarbingo.

Op donderdagavond 20 december wordt in de grote zaal van De Mallemolen de kerstbingo gehouden. Er worden op die avond liefst tien extra rondes gespeeld waarbij mooie prijzen in de wacht te slepen zijn. De opbrengst van deze bingoavonden is bestemd voor zes Groesbeekse verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open, terwijl de bingo om 20.00 uur begint.

Praalwagenbouwers in Groesbeek weer tien jaar onder de pannen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De traditionele carnavalsoptocht die al vele tientallen jaren door het Keulen van Gelderland trekt, zorgt ervoor dat velen duizenden mensen uit de wijde omgeving naar Groesbeek trekken om de ieder jaar weer prachtige optocht met eigen ogen te kunnen bewonderen.

Wat dat betreft zorgen carnavalisten en vooral de praalwagenbouwers er iedere jaar weer voor dat zij Groesbeek nog meer op de kaart zetten. Daarom is het het college veel waard om de praalwagen bouwers op het nissenhuttencomplex aan de Heikantweg te laten bouwen, het vroegere terrein van de waterzuivering. In 2000 werd de grond aan de stichting Carnavals Bouw Locatie ter beschikking gesteld, waarna er nissenhutten op werden gebouwd. Momenteel zijn er 23 carnavalsverenigingen op het terrein actief met het bouwen van carnavalswagens. Het bestaande huurcontract loopt in 2019 af, maar de stichting wilde het contract met tien jaar verlengen.

Zaterdagmorgen was het zover. Wethouder Nelson Verheul kwam met het nieuwe contract naar de nissenhut van de Prinsensenaat om het te laten ondertekenen door de voorzitter van de stichting Henk Lenssen. Dit gebeurde onder toeziend oog van Prins Ummenie de 59ste van Groesbeek en enkelen tientallen wagenbouwers. Nieuw in de overeenkomst is de opzegtermijn van twee jaar zodat de gemeente de mogelijkheid houdt om andere plannen voor het nissenhutten terrein te ontwikkelen. De verwachting is dat het niet zo'n vaart zal lopen, zodat de bouwers tien jaar vooruit kunnen.

Superkerstbingo in Groesbeek

Superkerstbingo in Groesbeek

GROESBEEK – Traditiegetrouw houdt bingo Groesbeek voor de komende feestdagen een superkerst- en nieuwjaarbingo.

Op donderdagavond 20 december wordt in de grote zaal van De Mallemolen de kerstbingo gehouden. Er worden op die avond liefst tien extra rondes gespeeld waarbij mooie prijzen in de wacht te slepen zijn. De opbrengst van deze bingoavonden is bestemd voor zes Groesbeekse verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open, terwijl de bingo om 20.00 uur begint.

Kerstconcertjes door jong & oud!

Kerst in het kleine kerkje. (foto: G.K.W. Jansen)

BEEK - Op zondag 16 december vinden weer de inmiddels traditie geworden kerstconcertjes plaats in het kleine Barthelomeuskerkje in Beek. De toegang bedraagt een vrijwillige bijdrage.

Op initiatief van violist/dirigent Guido Jansen zullen dit jaar verschillende groepen en leerlingen optreden. Bijzonder is wel de mix van koorzang en het optreden van vioolleerlingen. De TSS&RC Carolsingers, bestaande uit volwassen, zijn dit jaar en topvorm en zullen de mooiste werken voor de kersttiederen zingen. Bijzonder is de afsluiting waarbij ze onder andere de prachtige cantate Jesu bleibet meine Freude zingen. Nieuw dit jaar is de deelname van het schoolkoor De Biezenklank onder leiding van Marieke Ruitenbeek.

De rode draad zijn echter wel de vioolleerlingen van Guido die in wisselende bezetting zullen optreden. Sommigen pas een jaar op les en andere al bezig met de vooropleiding van het concervatorium.
Voor de bezoekers is er te drinken en wat lekkers gemaakt door de leerlingen.

Het programma is als volgt:
14:00u kerst met jonge violistjes
15:00u vioolensemble gevorderd
!6:00u Schoolkoor de Biezenklank
17:00u TSS& Carolsingers
17:30u slot samen met de violisten
18:00u eind

Kerst in Kekerdom

KEKERDOM - Twee koren zullen op zondag 23 december samen een kerstconcert geven in de H. Laurentiuskerk van Kekerdom.

Koor Tot Zangs! uit Mllingen aan de Rijn en koor Encore uit Ooij zullen elk een selectie van fraaie en vrolijke kerstliederen ten gehore brengen. Koor Tot Zangs! heeft al een traditie van optredens in de mooie buitendijks gelegen kerk van Kekerdom. Het is een gemengd koor, dat uit 25 zangers bestaat. Het zingt 3- en 4-stemmige nummers: a capella of met pianobegeleiding. Deze zal verzorgd worden door Frans Coerwinkel die tevens de dirigent is.

Koor Encore is een dameskoor met 22 leden, en van oorsprong een kerkkoor. Hun huidig repertoire is heel divers, van klassiek tot popmuziek. Het koor staat onder leiding van pianist Henk Hubbers.

Aanvang van het kerstconcert is 15.00 uur op de Duffeltdijk 11 in Kekerdom. De toegang is gratis. Na afloop is er buiten bij de kerk gelegenheid om nog te genieten van een glaasje glühwein. Iedereen is welkom.

Carbidschieten in bebouwde kom in gemeente Berg en Dal taboe

(foto: Marcel Vink)

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil het carbidschieten harmoniseren. De laatste jaren is alleen het carbidteam uit Ooij (Sjonnie en Alwin Vernooy en Marcel Vink) actief op 31 december op de 'Speulplek' in de bebouwde kom van de Ooij.

Dat doen ze al meer dan vijftien jaar zonder dat er ook maar een klacht is binnen gekomen. Toch wil het college het carbidschieten in de bebouwde kom in 2019 gaan verbieden. De carbidclub Ooij zal dus uit moeten zien naar een andere locatie buiten de bebouwde kom van de Ooij. In Millingen aan de Rijn werd tijdens de jaarwisseling van 2011 naar 2012 carbid geschoten in de omgeving van de Gelderse Poort. Toen daar klachten over binnen kwamen is het carbidschieten binnen de bebouwde kom in Millingen ook aan banden gelegd.

Van 2012 tot en met 2014 heeft de Millingse carbidgroep buiten de bebouwde kom geschoten maar zij kregen in 2015 van Staatsbosbeheer geen toestemming meer. Daarna heeft deze carbidgroep geen ontheffing meer aangevraagd. In Groesbeek is in het verleden wel met carbid geschoten, gezien de klachten die toentertijd zijn binnen gekomen. Dat was het geval tussen de bebouwde kom van Groesbeek en De Horst en aan de rand van de wijk Stekkenberg. De groep van De Horst is in 2015 al aangegeven dat carbidschieten in Groesbeek geen traditie is, terwijl de groep van de Stekkenberg geen vergunning meer krijgt van Staatsbosbeheer.

Help Dierenambulance Nijmegen met uw stem

REGIO - Net als vorig jaar doet Dierenambulance Nijmegen e.o. (DAN) weer mee met de stemactie Serieus Request voor Dieren van Stichting Dierenhulp. De organisatie met de meeste stemmen krijgt een donatie van 3.500 euro. De DAN wil deze donatie besteden aan nieuwe hokken voor de zieke vogels in de quarantaineruimte.

Vorig jaar eindigden de DAN op een derde plek, dit jaar willen ze uiteraard winnen. Stem op de DAN via deze link: https://dierenhulp.nl/SerieusRequestvoorDieren/?id=stemmen&stem=1539165226 of ga naar https://dierenhulp.nl/SerieusRequestvoorDieren klik op stemmen en selecteer Dierenambulance Nijmegen e.o.

"Let op: Een stem wordt pas meegeteld als deze is bevestigd door de stemmer. Je ontvangt automatisch een mail waarin je de stem kan bevestigen. Dit bevestigingsmailtje kan ook in je SPAM box komen. Als de link om te bevestigen niet werkt: knippen en plakken werkt wel." Stemmen kan tot en met 26 december 2018.

Verontruste leden Woonbelang krijgen geen toegang tot de vergadering

Verontruste leden Woonbelang krijgen geen toegang

tot de vergadering

GROESBEEK – Enkele verontruste leden van huurdersvereniging Woonbelang van Oosterpoort is dinsdagavond de toegang ontzegd om de vergadering bij te wonen.

Tegen acht uur probeerde een zestal verontruste leden de zaal in de kelder van De Mallemolen binnen te gaan. Echter bij de deur werden ze tegen gehouden door voorzitter Rutten. Die liet weten dat het niet de bedoeling was dat zij de vergadering zouden bijwonen en dus geen toegang kregen. Op een gegeven moment dreigde het uit de hand te lopen, toen een van de verontruste leden liet weten geen aangetekend schrijven te hebben gehad. Hij probeerde met geweld naar binnen te gaan, maar dit werd door drie leden van Woonbelang voorkomen. "Ik vertegenwoordig 22 huurders en nu willen jullie mij uitsluiten", liet hij ziedend weten. Na wat duw- en trekwerk liet Nijkerk weten dat als jullie met geweld naar binnen gaan dan wordt er een aanklacht ingediend voor laster en een voor verstoring van de openbare orde.

Voor de vergadering had Nijkerk al contact gezocht met de wijkagent, die -mocht het nodig zijn- snel ter plaatse zou komen, maar zover hoefde het niet te komen. Na nog wat gebekvecht gingen de leden naar boven om zich te gaan beraden over wat hen nu te doen staat. In ieder geval staat vast dat zij binnen vier weken in beroep gaan tegen het besluit van het bestuur van de huurdersvereniging. Die zullen dan vier weken later een algemene ledenvergadering moeten beleggen, zo liet men weten. "Het is gewoon van de zotte dat wij omdat wij ons kritisch hebben uitgelaten over enkele bestuursleden op deze manier worden geroyeerd."

Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen heropend

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Dinsdag is na een fikse verbouwing en modernisering het Millingse Gasthuis Sint Jan de Deo officieel heropend. Maandagmorgen werd het feestje voor de bewoners gevierd in de recreatiezaal.

Mevrouw Schmitjes die altijd als eerste in de gasterij is, rinkelde met een bel waarna de serpentines in de rondte vlogen en het feestje kon gaan beginnen. Namens de cliëntenraad bood Jan Scholten een cheque aan voor de aanschaf van een beleef-tv. Dinsdagmiddag was de heropening voor genodigden. Directeur Roel Jutten heette iedereen welkom op dit heuglijk moment. Wij hebben een mooie zomer gehad maar met veel stof, zo liet hij weten. "Het is een prima verbouwing geworden. Alles is opgekalefaterd zoals het sanitair en dergelijke. Ook zijn er zestien nieuwe zelfstandige woningen bijgekomen die gebruik kunnen maken van de zorg van het Gasthuis. Welzijn staat bij ons hoog in het vaandel zoals de komst van AH, binnenkort een opticien en de huisvesting van een sociaal team."

Ook was Jutten blij met het nieuwe logo waarin wij het hart van Millingen zijn. Namens de investeerder Estea sprak Deus Oskamp lovende woorden over aannemer Giesbers, die terwijl de bewoners in het pand waren de grootscheepse verbouwing op 13 april 2018 is gestart. Ook was er alle respect voor de bewoners en personeel die twee keer hebben moeten verhuizen. Hij gaf vervolgens een cheque van 3.000,-- zodat de beleef-tv een feit is geworden. Burgemeester Slinkman zorgde samen met mevrouw Grijseels en de heer Philips van buiten door een muur van tempex naar binnen heen te lopen, waarna ze in de volle recreatiezaal terecht kwamen met de nodige knallen en serpentines. Slinkman liet weten het Gasthuis een warme plek te vinden in het Millingse. "Het is een transformatie die voor continuïteit zorgt, het is een voorbeeld voor Berg en Dal", aldus Slinkman.

Basisschool Breedeweg versiert kerstboom gemeentehuis

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – 12 leerlingen van basisschool Breedeweg zijn dinsdagmorgen begonnen met het opsieren van de twaalf meter hoge kerstboom naast het gemeentehuis aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Basisschool Breedeweg was dit jaar door de gemeente Berg en Dal uitverkoren om de kerstboom met eigen versierselen op te sieren. Twee dagen zijn de leerlingen druk in de weer geweest om naar eigen inzicht liefst 180 kerstversieringen te maken, die de dennenboom binnen de kortste tijd wisten om te toveren tot een prachtige kerstboom.

De kinderen werden met de hoogwerker van Bakker Verreikerverhuur naar het topje van de boom gebracht om ook daar de kunstwerken van de school achter te laten dit alles onder het toeziend oog van locatie directeur Anke Janssen en meester Stan Bons. Tijdens de pauze en na afloop werden de kinderen in het gemeentehuis getrakteerd op warme chocomel met slagroom, kerstkrans en kerstkoeken.

26 / 28

Hiep hiep hoera,
Luca wordt 4 jaar en hij mag nu naar school.

Van harte gefeliciteerd van
Oma en Opa uit Mook.

Voor Anneke,
Een kleine wens is gauw vervuld…

Veel liefs

Op 16 december wordt deze kanjer 65 jaar welkom bij de club

Maak er een mooie en onvergetelijke dan van.

Marjolein en Cyril bedankt.
Mede dankzij jullie goede training staan wij nu in de krant!

Liefs Annelee en Kim

Deze kanjer wordt op 12 december
6 jaar.

Van harte gefeliciteerd Siem
van Opa en Oma uit Mook.

Hiep hiep hoera Mila wordt 17 December 13 jaar,Gefeliciteerd oma & opa Huussen.

Internationale onderscheiding voor Jeu de Ruyter uit Groesbeek

(foto: Eigen foto)

GROESBEEK/ANTWERPEN – De keizer van schutterij Sint Hubertus Jeu de Ruyter heeft onlangs een hoge internationale schutters en gilde onderscheiding mogen ontvangen in het Belgische Antwerpen.

De Nobele Orde van de Papegay beloonde Jeu met de zilveren medaille met bronzen Papegay, omdat hij vijf jaar keizer van de R.K. Schutterij Sint-Hubertus De Horst in Groesbeek is geweest van 2013 tot 2018. Deze hoge onderscheidingen worden eenmaal per jaar in Antwerpen uitgereikt aan ongeveer 25 à 30 personen. Jeu was de enige uit Gelderland die deze eer te beurt viel.

Orientalis haalt met de grootste kerststal publiekstrekker in huis

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Nu al bij de opening zaterdagmiddag is duidelijk geworden dat museumpark Orientalis met de grootste kerststal van Europa een enorme publiekstrekker in huis heeft gehaald.

De uit Friesland afkomstige Fred van der Zwet en Roel den Dulk hebben de kerstgroep in hun huis in 1999 van 2 m2 uit weten uit te breiden tot een wereldse kerststal van liefst 100 m2 die in het hoofdgebouw van Orientalis staat opgesteld. Fred en Roel moeten al die jaren een geduld hebben wat niet te evenaren is. De kleinste details zijn in de kerststal weergegeven en zijn voor iedereen een lust voor het oog.

Het is de laatste keer dat Zwet en Roel de kerststal met ruim 1800 beeldjes tentoonstellen. Tijdens de opening waren aanwezig burgemeester Slinkman van Berg en Dal, loco-burgemeester Ulli Heiden van Kranenburg en burgemeester Bruls van Nijmegen. Van burgemeester Slinkman die de opening verrichtte kregen beide heren een beeldje van de Heilige Sint-Franciscus.

Hoogwerker uitkomst voor patiënte

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Een hoogwerker van de Groesbeekse brandweer werd maandagmiddag ter assistentie geroepen bij een woning aan De Kamp in Millingen.

Daar moest de bewoonster stabiel vanaf de eerste verdieping uit de woning gehaald worden. Via de trap was dat onmogelijk vandaar de assistentie van de hoogwerker. Het slachtoffer werd binnen de kortste tijd via een slaapkamer raam op de brancard van de hoogwerker gelegd, waarna ze met een klaarstaande ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen werd vervoerd.

Weer tientallen brieven naar foute regeringsleiders

(foto: Peter Hendriks_ Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek vond maandagmiddag een schrijfactie plaats van Amnesty International.

Ook wethouder Annelies Visser heeft aan de schrijfactie deelgenomen, evenals een tiental dorpsbewoner(ster)s. In totaal zijn er enkele tientallen brieven geschreven naar regeringsleiders over de hele wereld, die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.