GN Nijmegen-Noord

31 juli 2019

GN Nijmegen-Noord 31 juli 2019


Het vierdaagse-gevoel in het water

Team Swim to Fight Cancer dankt MarqID en Goed Geregeld Makelaardij voor de prachtige shirts. (foto: Archief Swim to Fight Cancer Nijmegen)

NIJMEGEN - De Vierdaagse uitgelopen en wat nu? Beleef het vierdaagse gevoel in het water. Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer Nijmegen op zondag 8 september in de Spiegelwaal in Nijmegen.

Het wordt een evenement van grote saamhorigheid, met een lach en een traan. Uitdagend en emotioneel voor zwemmers en ook voor de toeschouwers valt er veel te beleven. De opbrengst komt geheel ten goede aan Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Hoe maken we van deze tweede editie een groot succes? Met veel zwemmers, donateurs en enthousiaste vrijwilligers. Doe mee met je wandelmaatjes, vrienden, sportclub of bedrijf. Voor organisaties is het een unieke kans voor teambuilding en maatschappelijke betrokkenheid voor het goede doel. Bij business teams zoemt het al tijden van tevoren in het bedrijf: “Hoe lang doe jij erover en hoeveel donateurs heb je al? Het kweekt een enorme band.”

Deelnemers zwemmen wederom in de Spiegelwaal in Nijmegen. Momenteel zijn er sporen van blauwalg aangetroffen. Voor de veiligheid van de deelnemers houdt de organisatie in overleg met Rijkswaterstaat de waterkwaliteit streng in de gaten. Zo nodig treft de organisatie maatregelen. Uiteraard wordt hierover tijdig gecommuniceerd.

Niets doen is geen optie
Zwem mee, doneer, sponsor of geef je op als vrijwilliger.
Deelnemers zwemmen – als team of als individu - 1.500 meter of als extra uitdaging 3.000 meter. Kinderen vanaf 9 jaar, in het bezit van zwemdiploma A en B, zwemmen 500 meter. Enthousiast? Meld je nu aan: www.fightcancer.nl/nijmegen.

Marcus Bergink vertolkt Bach-telgen in de Elster Grote Kerk

Marcus Bergink, organist. (foto: Arjen Faber)

ELST - Op zondag 4 augustus bespeelt de Arnhems organist Marcus Bergink het Van Leeuwen-orgel in de Grote Kerk van Elst.

Onder de titel ‘Bach&Zo’ brengt hij werken ten gehore van de ‘grote’ J.S. Bach, waaronder het monumentale Preludium en Fuga in a, en van enkele van zijn zonen, Carl Philipp Emanuel en Wilhelm Friedemann. Tussen deze stukken door maakt hij uitstapjes naar Frankrijk, naar Louis Vierne (met een bewerking van een stuk van Bach) en Maurice Duruflé. Het concert begint om 12.00 uur, duurt ongeveer 45 minuten en is gratis toegankelijk. Na afloop is er een collecte.        

Meditatie aan de Spiegelwaal

(foto: Ine Albers) Ine Albers

NIJMEGEN - In de zomervakantie is er in augustus elke zaterdagochtend van 9.30-10.30 uur Meditatie aan de Spiegelwaal, op een strandje in de buurt van de dam.

Een uurtje mediteren en mindful bewegen om lichaam, geest en hart te openen. De data zijn 3, 10, 17, 24 en 31 augustus.

Een frisse start van de ochtend in de buitenlucht waarbij alle zintuigen worden wakker gemaakt. Dit is een aanrader voor ervaren meditatie-beoefenaars, maar zeker ook voor mensen die niet eerder hebben gemediteerd en die op een laagdrempelige manier willen ervaren hoe dat is. Iedereen is welkom!

Dit meditatie-uurtje wordt begeleid door Ine Albers en Olga Jans, beiden ervaren in het geven van meditatie en mindfulness. Meditatie aan de Spiegelwaal is gratis, maar donaties zijn welkom. De opbrengst gaat naar Wereldvrouwenhuis Lent. Aanmelden is niet nodig. Aangeraden wordt om gemakkelijk zittende kleding te dragen en een handdoek en/of kussen mee te nemen om op te zitten.

Kijk voor meer info en de precieze locatie op: www.oudersenbalans.nl of www.mediterenisteleren.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 3 augustus
Geen vieringen

Zondag 4 augustus
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, V. Bulthuis, J. Kallen, M. Sanders, afscheidsviering G. Peters, parochiekoor HMM

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, ?elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Zoeken naar de geheimen van kabouterland...

BEMMEL - De kabouterspeurtocht is op zondag 18 augustus in Bemmel. Als het goed is hebben alle kinderen tot en met groep 6 van de basisscholen in Bemmel aan het einde van het schooljaar een flyer mee naar huis gekregen waarop zij uitgenodigd werden om mee te doen aan de door sichting deBol te organiseren kabouterspeurtoSpeurtocht op de laatste dag van de zomervakantie.

De speurtocht start bij restaurant De Buren van… op het Kinkelplein vanaf 10.30 uur. Kinderen doen gratis mee maar moeten wel begeleid worden door ouders, oma’s of opa’s. Volwassenen betalen drie euro.

"Wij zullen er een leuke, gezellige, soms spannende tocht (vijf km) van maken waarbij de kinderen moeten zoeken naar sprookjesfiguren en onderweg vragen moeten beantwoorden. Aan het einde is er dan voor alle kinderen een leuke herinnering!

Kom je ook meezoeken naar de geheimen uit de sprookjes- en kabouterwereld? En maak je ook van je laatste vakantiedag een hele gezellige gezinsdag? De volgende dag heb je dan op school in ieder geval al iets leuks te vertellen! Schrijf met grote letters in je agenda of op de kalender thuis: 18 augustus kabouterspeurtocht vanaf 10.30 uur in Bemmel." Meer informatie staat op: www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063.

Derengeluiden Warm, warmer, warmst...

Zadenpluis tussen de planten.

HETEREN - Als deze krant in de bus valt is de temperatuur weer redelijk, maar op het moment dat ik dit schrijf is het bijna 40 graden en dat is niet warm, maar warmst. Maar ook in dit warme weer is het leuk om naar buiten te gaan, 's morgens vroeg als de zon al schijnt en het is nog niet te warm is. Als je dan door de tuin loopt zie je ineens in de zon een zadenlpuis hangend in een spinnenweb, dat is eigenlijk heel bijzonder.

De zadenpluis glinstert in het zonlicht en van het spinnenweb zie je bijna niets. Het is net of het pluis in het niets tussen de planten zweeft. Ja dat is leuk, maar als het overdag warmer wordt moeten wij er aan denken genoeg te drinken, maar niet alleen wij moeten genoeg drinken, we moeten ook onze dieren meer drinken aanbieden dan anders. Zij hebben het ook warm en kunnen niet, zoals wij, een jas of trui uitdoen. De meeste schapen zijn wel geschoren en hebben dus een minder warme jas aan, maar vogels en andere dieren hebben de zelfde 'bekleding' bij 20 graden als bij 40 graden. De enige manier om koel te blijven is in de schaduw en eventueel de wind op te zoeken en voldoende te drinken, Vogels zie je vaak met de snavel wijd open zitten zodat ze wat kunnen afkoelen. Ook andere dieren hebben deze manier van afkoelen, bek open en wat wij hijgen noemen. Overal is het warm, dus ook bij ons op Landgoed Overbetuwe en op de kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren.

Vleermuiswandeling Park Sonsbeek

ARNHEM - Op vrijdag 23 augustus van 20:15-22:15 uur is in het kader van de internationale 'Nacht van de Vleermuis' een vleermuiswandeling in het Arnhemse Park Sonsbeek georganiseerd.

In Park Sonsbeek vliegen op mooie dagen vele tientallen vleermuizen. Er zijn hier ten minste zeven verschillende soorten waargenomen. De wandeling wordt geleid door gidsen van de Vleermuiswerkgroep Gelderland. Ze laten met behulp van een "batdetector" de ultrasone navigatiegeluiden horen en vertellen veel leuke weetjes over deze vliegende zoogdieren.

De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen. Helaas is de wandeling niet geschikt voor rolstoelgebruikers. Aanmelden is verplicht, na aanmelding wordt de startlocatie aan u doorgegeven.
Kosten: tot en met 16 jaar 3 euro; ouder dan 16? dan kost de wandeling 5 euro. Aanmelden moet via vleermuisArnhem@hotmail.com.

Maandelijkse koffie-uurtje in Bemmel

BEMMEL - Op maandagmorgen 5 augustus zijn inwoners van Bemmel weer welkom om 10.30 uur voor het maandelijkse koffie-uurtje. De deuren van Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel staan open voor diegene die graag even bij komt kletsen met buurtbewoners.

De kinderen en kleinkinderen op vakantie? Dan is het extra gezellig om aan te schuiven en onder het genot van een lekker kopje koffie of thee in contact te komen met andere inwoners uit Bemmel. Want ook tijdens de zomerperiode gaat het koffie uurtje gewoon door. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan bij het koffie-uurtje op maandag 5 augustus van 10.30-11.30 uur.

Aanmelden hoeft niet, men kan zo binnenlopen. Er wordt een bijdrage gevraagd voor de koffie/thee van een euro.

Viswedstrijd Lotus Vulgaris

Visvangst van Mart Verhoeven op de krib van het Pannerdensch Kanaal, tijdens een wedstrijd van Lotus Vulgaris (foto: A.W. Claassen)

DOORNENBURG - Zondag 11 augustus wordt de zevende wedstrijd bij Lotus Vulgaris gevist voor het Koningschap.

Deelnemers dienen om tien voor 7 aanwezig te zijn. Geloot wordt er om 7 uur en gevist van 8.00 tot 11.30 uur.

'Bikers Against Child Abuse' tijdens vakantieperiode bereikbaar

REGIO - Voor veel kinderen is op vakantie gaan een spannende tijd. Immers, de vertrouwde omgeving, vrienden, de computer en het lievelingsspeelgoed laten ze achter.

Er zijn namelijk misbruikte en mishandelde kinderen die dagelijks te maken hebben met angst. Bijvoorbeeld de angst om de dader tegen te komen of angst op herhaling van het misbruik of de mishandeling.

Bikers ook tijdens de vakantie in binnen- en buitenland oproepbaar voor de kinderen.

Bikers Against Child Abuse heeft met 273 Chapters wereldwijd een behoorlijke dekking en zorgt dat de kinderen, die door de organisatie zijn opgenomen, weten dat B.A.C.A. voor hen klaarstaat, ook in de vakantieperiode.

Stel je voor, een B.A.C.A.-kind gaat naar Italië op vakantie in de buurt van het Gardameer. Of lekker op een camping op de Veluwe? Hoe fijn is het dan dat je daar verwelkomd wordt door B.A.C.A.-bikers en weet dat je niet langer bang hoeft te zijn voor de wereld waarin je leeft? Omdat er waar dan ook bikers oproepbaar zijn om voor jouw een veiliger omgeving creeëren? 24/7, dus ook in de vakantie.

Wat doet Bikers Against Child Abuse?

Bikers Against Child Abuse (B.A.C.A.) bestaat met de bedoeling een veiliger omgeving te realiseren voor misbruikte en mishandelde kinderen. Wij bestaan uit een grote groep bikers die kinderen de kracht wil geven niet bang te zijn voor de wereld waarin ze leven. Wij staan klaar om onze beschadigde vrienden te ondersteunen door ze te betrekken bij een bestaande verenigde wereldwijde organisatie. Wij werken samen met lokale en landelijke groepen en instanties die al kinderen beschermen. Wij willen duidelijk laten weten aan ieder die betrokken is bij een misbruikt of mishandeld kind, dat dit kind tot onze organisatie behoort en dat wij bereid zijn om fysieke en morele steun te geven door het kind op te nemen in onze organisatie en door onze fysieke aanwezigheid. Wij staan klaar om deze kinderen te beschermen tegen verder misbruik of mishandeling. Wij veroordelen elk gebruik van geweld en intimidatie in elke vorm en tegen ieder persoon. Maar als de omstandigheden zich voordoen dat wij de enige hindernis zijn die verhindert dat verder geweld gebruikt wordt tegen een kind, dan zijn wij bereid deze hindernis te zijn. Neem de tijd en kijk rond op onze website voor alle informatie.

Heb je in je omgeving een kind of kinderen die door misbruik en/of mishandeling bang zijn en die baat zouden hebben bij extra steun bij het verwerken ervan? Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek. Bent u werkzaam bij een kindorganisatie? Wij maken graag kennis en spreken ook op seminars en bijeenkomsten.

Meer informatie: Bikers Against Child Abuse; Dutch East Chapter; http://dutch.bacaworld.org/chapters/east; Hulplijn: 06 36514221. Wilt u meer informatie over ons chapter, onze werkwijze of zich bij ons aansluiten? Stuur dan een e-mail naar: secretary@ea-nld.bacaworld.org.

Gezocht: sprekers voor eerste Pecha Kucha-avond in Elst

(foto: Mari Smith via Pixabay)

ELST - Heb je al eens eerder gehoord van een Pecha Kucha-avond? Vast niet. In Elst is, naar wij weten, nog niet eerder een dergelijk evenement georganiseerd. En dat terwijl in andere delen van het land de mensen in de rij staan om het mee te kunnen maken.

Wat is het dan precies? Een Pecha Kucha-avond (spreek uit: Petsja Koetsja) is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond.

Het leuke aan dit concept is dat het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie zal worden, maar het initiatief spoort de sprekers juist aan om creatief en to the point te zijn. En het kan over van alles gaan. Een nieuwe uitvinding, een cool ontwerp, een inspirerende vakantie, een wijs levensverhaal, een apart idee... Zolang het maar interessant is en de moeite van het vertellen waard. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie zolang het maar geen louter commercieel praatje is.

Heb je zelf iets interessants te melden? Twijfel dan niet en meld je aan! We hebben plaats voor maximaal 10 sprekers op een avond. En natuurlijk helpen we desgewenst bij het maken van een mooie presentatie.

Informatie over de avond zelf: 25-09; 20.00 – 22.00 uur; locatie:         Onder de Toren in Elst; aanmelding: jan.zwier@chello.nl.

Huurdersvereniging zoekt kandidaten voor award De Regelaar

ELST - Huurdersvereniging HvOB is op zoek naar kandidaten Leefbaarheidsaward.

Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari 2020 tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Voorbeelden om te kunnen worden voorgedragen zijn: het op vrijwillige basis organiseren en bevorderen van projecten voor het algemeen belang kortom alles moet te maken hebben met de leefbaarheidsbevordering.

Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de Huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Pannenkoeken eten met De Zonnebloem

Heerlijk...! (foto: Zonnebloem Elst) Zonnebloem Elst

ELST - Op 27 juli werden meer dan vijftig gasten van ‘De Zonnebloem afdeling Elst’ gastvrij onthaald door De Pannekoekenbakker in Slijk-Ewijk.

Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers werd voor diegenen die niet zelf voor vervoer konden zorgen taxivervoer vanuit Elst georganiseerd. Rond de klok van twaalf uur schoof eenieder aan tafel voor een heerlijke pannenkoek naar keuze. Dankzij de gastvrije ontvangst door de medewerkers van De Pannenkoekenbakker maalde niemand om de op deze dag toch wel bijzonder hoge buitentemperatuur van méér dan 37 graden!

Er was steeds ruim voldoende drinken beschikbaar. De gezellige bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk ijsje, waarna iedereen weer tevreden huiswaarts ging.

Zowel de Zonnebloem afdeling Elst als onze gasten zien terug op een hele geslaagde en zeer zonovergoten bijeenkomst, met grote dank aan alle vrijwilligers én aan de medewerkers van De Pannekoekenbakker in Slijk-Ewijk.

"Diverse keren per jaar worden er activiteiten voor onze gasten georganiseerd. Lijkt het u leuk om (bijv.) een keer per week een van onze deelnemers te bezoeken, of om mee te helpen bij de organisatie van onze activiteiten? U bent meer dan welkom!! Of misschien hebt u ook wel interesse om gast van De Zonnebloem afdeling Elst te worden? Neem hierover dan contact op met Lidy (0481 373504) of Emmy (0481 375228). Zij zullen u hierover graag nader informeren."

Vleermuizenexcursie op landgoed Warnsborn

ARNHEM - Vliegen met je handen. Hoe kan dat? Wie dit te weten wil komen gaat op woensdag 7 augustus mee met de boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen op een vleermuisexcursie op landgoed Warnsborn.

Een schim in de lucht, een grillige vlucht en een hoekig silhouet. Is het een vleermuis? Ze worden vaak verward met gierzwaluwen, die ook in de schemering vliegen. Vleermuizen zijn fantastisch leuke en nuttige dieren, de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Tijdens deze wandeling kan men kennismaken met hun wonderbaarlijke en mysterieuze wereld. De boswachters gaan samen met de wandelaars op zoek naar de dwergvleermuis, de rosse vleermuis, de laatvlieger en mogelijk ook de watervleermuis. Dit is een unieke kans, want gewoonlijk is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk.

Start: 21.00 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem-Noord. GPS DD (decimale graden): 52.007709, 5.871813. Duur: 2 uur, afhankelijk van de duisternis. Deelname: 7,50 euro p.p., kinderen 4 - 12 jaar 5,00 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Gerard van Kerkhoff, 06 23218416 of Herman Heskamp, 06 16862394.

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zondag 11 augustus vindt tussen 10.00 en 16.00 uur de jaarlijkse zomermarkt in Slijk-Ewijk plaats, georganiseerd door CV De Waalkanters. Kom een kijkje nemen op wat "een van de gezelligste markten van de Betuwe" wordt genoemd.

Kraamhouders komen uit het dorp zelf en van (ver) daarbuiten, en zorgen dat de markt een breed aanbod kent. De zomermarkt vindt plaats rondom het dorpshuis.

Dit jaar is er weer vers gerookte paling te verkrijgen. De palingroker Harrie Buis is Nederlands kampioen palingroken, kwaliteit gewaarborgd dus. Er zijn nog plaatsen vrij; wie iets te verkopen heeft, is welkom. Info J. Blom, 06 49882609.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770.

Hiep hiep hoera Casper 16 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Kus, papa, mama, Romy en Jasmijn.
Poot van Takkie.

Papa en mama, Henri & Corina Akkerman,
al 12,5 jaar op huwelijkstour! Van harte gefeliciteerd!
Liefs Margareth en Laurens

Hiep hiep hoera , op 1 augustus 2019
zijn onze vader & moeder,opa & oma ,
Theo en Diny Clappers 50 jaar een echtpaar.
Van harte gefeliciteerd! Kinderen en kleinkinderen.

Het is nog niet aan haar te zien.
Maar onze Krien,
Wordt 5 maal tien.

Je kunt het niet aan haar zien,
maar Corina is bijna 5 x 10.
D.V. zaterdag 3 augustus is de dag,
waarop u onze lieve moeder feliciteren mag!

Applaus van de vriendengroep,
voor de nieuwe blouse van Chiel!
Zo'n mooie blouse, stee'j fantastisch
beij zo'n goed jong...

Deze moeder (groot- en overgrootmoeder)
hoopt op 8 augustus, 90 jaar te worden.
We wensen haar een fijne dag toe.
Namens de kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

Onze prinses is nu dan écht 6 jaar!
Gefeliciteerd, dikke kus van Mama, Papa,
Tygo en een pootje van Danko

Deze mooie 'Zeemeermin'
is Roos v.Meerten. Zij wordt
5 augustus 8 jaar.
Van harte gefeliciteerd .
Liefs van Oma Ria.

Panorama Nederland in Lingewaard

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk viert haar 25- jarig jubileum met een bijzonder evenement. "Wij presenteren Panorama Nederland van 23 tot 29 augustus in de Theaterkerk in Bemmel."

Lingewaard hoort landschappelijk gezien tot de Gelderse Poort en zag er 25 jaar geleden anders uit dan nu en zal verder veranderen. In Panorama Nederland worden vier thema’s benoemd die bepalend zijn voor deze veranderingen: De verduurzaming van de landbouw, de energietransitie, veranderingen in wonen/mobiliteit en de klimaatadaptatie. Welke invloed hebben deze thema’s op het landschap van Lingewaard?

In de voorgaande weken hebben wij over de verduurzaming van de landbouw, energietransitie en veranderingen in wonen/mobiliteit een stelling geformuleerd waarmee u het eens of oneens kon zijn.

Deze week het thema: klimaatadaptatie. Met klimaatadaptatie bedoelen we de aanpassing aan de veranderingen van het klimaat. Door de klimaatverandering komen in ons land steeds vaker extreme weerverschijnselen voor: langdurige droogte en hogere temperaturen waardoor een watertekort ontstaat, hevige regenval met als gevolg wateroverlast, tornadoachtige stormen in de zomer. Het groener maken van de omgeving bevordert ons welzijn. Stenen tuinen moeten vervangen worden door groene tuinen en in balans zijn met waterbeheersing en klimaatbestendige groensystemen. De gemeente kan daarbij ondersteunend zijn.

Stelling 4:

Ik wil wel wat tegels uit mijn tuin halen om met planten een groene tuin in ons buurtje te maken.

Bent u het eens of oneens met deze stelling?

Graag uw reactie naar info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Ook kinderactiviteiten op 'Under the Milky Way' in Huissen

UTMW kinderactiviteiten. (foto: Gerdien Jansen)

HUISSEN - Zoals elk jaar organiseert UTMW weer gratis kinderactiviteiten tijdens het festival op 7 september. Deze zesde UTMW heeft als thema 1001 nacht en daar zijn de activiteiten op aangepast! Veel vrijwilligers zijn de afgelopen weken en maanden aan de slag gegaan met het thema. Voor de inrichting van het terrein en voor de kinderactiviteiten.

Ga je mee op zoek naar de rovers van Ali Baba of heb je meer zin in een vliegend tapijtenrace? Er zijn knutselactiviteiten en nog veel meer. Maar dat houden we nog even voor ons. Wil je het weten wat het is? Dan moet je toch echt naar het festival komen en… neem vooral je ouders mee.

Dit jaar zijn er naast de andere vrijwilligers, medewerkers van kinderopvang van De Zonnekinderen aanwezig om de activiteiten te begeleiden (niet om op te passen uiteraard!). Voor de oudere jeugd is er weer een open podium en draait onze DJ Guus de leukste deuntjes. De entree onder de 18 jaar is weer geheel gratis. Dus zien we jou op de mooie locatie aan de Badweg 6 in Huissen?

Maandelijkse koffie-uurtje in Bemmel

BEMMEL - Op maandagmorgen 5 augustus zijn inwoners van Bemmel weer welkom om 10.30 uur voor het maandelijkse koffie-uurtje. De deuren van Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel staan open voor diegene die graag even bij komt kletsen met buurtbewoners.

De kinderen en kleinkinderen op vakantie? Dan is het extra gezellig om aan te schuiven en onder het genot van een lekker kopje koffie of thee in contact te komen met andere inwoners uit Bemmel. Want ook tijdens de zomerperiode gaat het koffie uurtje gewoon door. Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan bij het koffie-uurtje op maandag 5 augustus van 10.30-11.30 uur.

Aanmelden hoeft niet, men kan zo binnenlopen. Er wordt een bijdrage gevraagd voor de koffie/thee van een euro.

Zomerwandelingen in Huissen

HUISSEN - Wat dacht u van een burgemeester, die verhaalt over zijn pogingen om de Huissenaren op te voeden? De gildeman, die vertelt in woord en gebaar over zijn heldhaftige optredens om Huissen te beschermen. Maar vlak ook niet de poortwachter van de Arnhemse Poort uit. Met gevaar voor eigen leven ging hij smokkelaars te lijf.

Op zondag 11 en zondag 25 augustus organiseert de Historische Kring Huessen weer zomerwandelingen in Huissen Centrum. Met deze keer als thema: Huissen in de Middeleeuwen. Start: om 14.00 uur bij het museum aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Kosten: 2,50 euro.

De rondleider vertelt over het gewone leven uit die tijd. Te denken valt bijvoorbeeld aan de rotzooi, die gewoon op straat gekieperd werd of in een beerput. Een beer zult u wellicht zeggen: de rondleider vertelt er meer over. Toepasselijk gebouwen onderweg worden nader geduid. Stilgestaan wordt bij de Buitenpoort en de Arnhemse Poort. Wat speelde zich allemaal bij zo’n poort af? U proeft gewoon de sfeer uit die tijd. Dat geldt nu des te meer daar er op drie plaatsen toneelspelers te voorschijn komen!

Aanmelding voor de wandeling is gewenst. Dit kan door een mailtje te sturen naar voorzitter@huessen.nl. Ook kan men zich opgeven bij het stadsmuseum Hof Van Hessen aan de Vierakkerstraat 39, 6851 BE in Huissen. Behalve maandag, alle andere dagen van 13.00 tot 16.30 uur geopend. Vrijdags al vanaf 10.00 uur. Tel: 026 3255058.