GN Lingewaard

10 april 2019

GN Lingewaard 10 april 2019


Bemmel in de Mode: een 'spetterend' evenement!

BEMMEL - Zondag 14 april is het zover. Dan wordt in het centrum van Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur weer het evenement 'Bemmel in de Mode' gehouden. Naast de koopzondag en voorjaarsmarkt zijn er ook weer spectaculaire modeshows.

En…zoals al eerder gemeld, gaan we dit jaar swingen, want het thema is 'Disco'! Dus wees gewaarschuwd, trek je dansschoenen aan, want stilstaan is bijna niet mogelijk. Op de promenade in het centrum worden twee shows gegeven. De eerste is om 13:00 uur en de tweede om 15:00 uur. De nieuwste trends op het gebied van kleding, schoenen, brillen, accessoires, haarmode en zelfs fietsen worden door onze modellen, in alle leeftijdscategorieën, geshowd op de catwalk. Om al dat moois wat tijdens de modeshow gepresenteerd wordt te kunnen bemachtigen, zijn natuurlijk de winkels geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Verder zal in het centrum weer de voorjaarsmarkt zijn met een grote diversiteit aan kramen. Ook treden, ter promotie van de Dweildag van 9 juni, twee dweilorkesten op en is er ook voor de kinderen voldoende vertier. Rondom het centrum is er voldoende gratis parkeergelegenheid en om van Bemmel in de mode een compleet uitje te maken, kunt u die dag natuurlijk ook bij onze horecaondernemers terecht om de inwendige mens eens lekker te verwennen.

Handelaren, hobbyisten en verenigingen kunnen zich nog inschrijven via: www.marktlijst.nl of bellen met Star Promotions: 010 5243434. "Natuurlijk gaan we zeker de goden niet verzoeken, maar we willen er wel weer een 'spetterende' dag van maken. Dus wel de figuurlijke spetters, maar de letterlijke spetters liever niet!"

Kanshebbers voor titel 'Ondernemer van het Jaar 2019' bekend

Van links naar rechts: Günther Maters en Linda Kuipers, Wout Verbruggen, Hans Pohlen, Ruben Bringsken, Albert van der Steen en Hans Geveling maken kans op de titel 'ondernemer van het jaar 2019'. (foto: Sander van de Geijn)

BETUWE - Betuwe Onderneemt Beter heeft tijdens ondernemersevent 'De Betuwe Draait Door' de zes kanshebbers voor de titel 'Ondernemer van het Jaar 2019' bekend gemaakt. Hans Geveling van Albert Heijn Huissen, Günther Maters en Linda Kuipers van Koeltrans Angeren, Albert van der Steen van Big Rivers, Hans Pohlen van Leitz Service, Wout Verbruggen van Snel bv en Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek maken 17 juni kans deze titel te bemachtigen.

De zes ondernemers worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen VERON en OCO en oud-winnaars. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is juryvoorzitter. De vakjury bezoekt in april de kanshebbers om in de week van 6 mei te komen tot de keuze voor drie genomineerden. Tijdens de verkiezingsavond op 17 juni krijgt ook het publiek een stem. Zo bepalen jury en ondernemers samen wie de ondernemer van het jaar 2019 wordt en Arno Dumoré van Duflex Mechatronics opvolgt.

Rabo Talent Award
Ook de Rabo Talent Award ontbreekt niet op 17 juni: een prijs voor jonge talenten die twee tot vijf jaar ondernemen. Begin mei maakt Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe de drie kanshebbers voor deze titel bekend.

Storytelling
Betuwe Onderneemt Beter draait dit keer om 'storytelling'. Voorzitter Donny Meeusen: "We verzamelen en delen verhalen over waarin ondernemers succesvol zijn. Zo kunnen we elkaar inspireren én onze regio op de kaart zetten", licht voorzitter Donny Meeusen toe. Meer info: www.betuweonderneemtbeter.nl.

Stadswandeling door Huissen

Uitleg tijdens stadswandeling Huissen. (foto: HKH) HKH

HUISSEN - Het mooie weer komt er aan en daarmee ook de periode voor het maken van een stadswandeling door Huissen.

Ga je een familiedag, een bedrijfsuitje organiseren of gewoon een dagje met vrienden op pad, dan is een stadswandeling een leuke optie. Onder deskundige begeleiding van medewerkers van de Historische Kring Huessen wandel je anderhalf uur door het mooie stadje. Ook al woon je al jaren in Huissen, je staat stil bij plaatsen en gebouwen die je nog nooit zo goed bekeken hebt. Bovendien begin en eindig je in het museum, waar van alles over Huissen te bekijken is.

Opgave voor een rondleiding kan bij Stadsmuseum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat 39. Openingstijden elke middag, behalve maandag van 13.00 – 16.30 uur en vrijdag vanaf 10.00 uur, 026 3255058. De datum wordt uiteraard in overleg met u gepland. De kosten van een rondleiding bedragen 25,00 euro.

Bij open badmintontoernooi BC Gendt Weer record gebroken met aantal deelnemers open

GENDT - Zondag 14 april vindt in Gendt het achttiende open badmintontoernooi plaats.

Het is weer een jaar met een record aantal aanmeldingen; 77 koppels! (vorig jaar was het ook al 77, het jaar daarvoor 64 koppels), circa 100 spelers. Al snel zaten we aan het maximum aantal koppels en moesten we werken met een reserve lijst. Een luxe probleem.

De diverse badminton koppels zullen zich zondagochtend weer melden voor de dames- en herendubbels in drie categorieën. ’s Middags zullen de gemengd dubbel wedstrijden gespeeld worden, eveneens in drie categorieën. De categorieën voor de koppels, zowel heren- als dames- en gemengd dubbel die deze dag uitkomen zijn categorie 6 competitieklasse en categorieën 8 en 9, recreanten klasse.

Na een lekker kopje koffie of thee en de nodige uitleg en (huis)regels beginnen de eerste wedstrijden om 09.00 uur. Omstreeks 12.00 uur zullen de mixwedstrijden (gemengd dubbel) gespeeld worden. "En om 17.30 uur hopen we dat alle wedstrijden gespeeld zijn en daarna zal de prijsuitreiking plaatsvinden."

De badmintonvereniging heeft een jeugdafdeling die op dinsdagavond traint. De senioren en recreanten trainen en spelen op de woensdagavond. Kom gerust een kijkje nemen op één van onze speeldagen in sporthal Walburgen in Gendt. Voor meer informatie Han Kuster (hankuster@upcmail.nl) en www.bcgendt.nl."

Ambrosia a cappella in kasteel Doornenburg

Ambrosia a cappella. (foto: Ans Dekker)

DOORNENBURG - Ambrosia a cappella heeft sinds de oprichting in maart 2018 al aardig wat stof doen opwaaien. In september ’18 deelde de groep het podium met Guus Tangelder Bigband in Luxor Live, in november werkte Ambrosia samen met Consensus Vocalis, en in december ontvingen de zangers een uitnodiging van het prestigieuze Aarhus Vocal Festival in Denemarken. Daar mag de groep in mei 2019 uitkomen als finalist samen met vijf internationale topensembles.

En nu maakt Ambrosia zich op voor zijn eerste grotere optreden. In een uur tijd nemen de zangers en zangeressen je mee door oorstrelend, opwindend a-cappellaland, afgewisseld met spannende solo’s, begeleid op piano door Christoph Mac-Carty. Laaf je aan de vocale godenspijs die Ambrosia heet! Op zondag 14 april staat de zeskoppige vocal Group Ambrosia a cappella, in de prachtige Ridderzaal van Kasteel Doornenburg.

Passie voor zang, een vat vol ervaring en honger naar kwaliteit, dat is wat de zes zangers en zangeressen van Ambrosia a cappella bindt. Van vocalist tot dirigent tot componist, allemaal hebben ze hun eigen stevige wortels in de muziekpraktijk. En iedereen neemt zijn of haar eigen expertise mee, met een spannende muzikale mix als gevolg. Uitdagend jazzstuk, mystieke klankpaletten, bekend popnummer in een onbekend jasje, improvisatie, vocal percussion; Ambrosia doet het allemaal.

Reserveren kan via www.vocalvibes.nl/events of 06 10395449. Aanvang: 11.00 uur, inloop 10.30 uur. Entree 12,50 / tot 18 jr. 7.50, inclusief koffie/thee. Meer info staat op www.kasteeldoornenburg.nl.

Overstappen of blijven?

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Ja, die vraag stel ik me weleens op de donderdagavond. Ik denk steeds terug aan de reden waarom ik hier terecht gekomen ben. Het was een vervelende blessure, hielspoor. Ik was bijna een jaar op non-actief komen te staan. Het advies was begin voorzichtig aan.

Bij de beginnersgroep ben ik gaan lopen. Gelukkig ging alles goed en liep ik al snel weer zoals ik dacht voor de blessure te lopen, maar telkens kwam het spookbeeld van een jaar niet hardlopen en flinke pijn terug. Dus bleef ik bij de beginners. Het werd steeds gezelliger en ook hier lopen mensen die best wat snelheid en afstand aan kunnen. Toch valt het me de laatste tijd op dat ik alleen vooraan loop, of dat ik, achteraan begonnen, de hele groep snel ingehaald heb. Dan, alleen met mijn gedachten, denk ik. Is overstappen niet beter voor mij en de groep. Ik wil niemand ontmoedigen door er steeds als een grijze snelheidsfanaat vandoor te gaan. Ook wil ik niet de fout maken te snel over te stappen naar de gevorderden, want ….komt dan die blessure dan weer terug?

Het is naar mate ik langer in deze groep loop steeds gezelliger geworden. Ik ben volledig gewend aan de trainer en ik hoop hij aan mij, want ik ben af en toe best een eigenwijs lopertje dat probeert flitsende opmerkingen te maken. Natuurlijk haal ik achterblijvers op en probeer ik ze over de finish te praten of te slepen. Natuurlijk houd ik iedereen achter me zo veel mogelijk in de gaten dat we elkaar niet kwijt raken. En ik probeer informatie over het voor het liggende wegdek door te geven naar het peloton. Maar ja wat is wijsheid? Overstappen of blijven? Ik ben er nog niet uit.

Sasa kaarttoernooi

Nieuwe datum kaarttoernooi. (foto: Henk van Gelder)

ANGEREN - Zaterdag 20 april verzorgt Sasa haar tweede kaarttoernooi van dit jaar. Dit was eerder gepland op 13 april, maar is verplaatst naar 20 april.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren en klaverjassen.Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Jokeren en klaverjassen van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Bertha de Wild 026 3257340 of 06 36303376 of via bertha@familiedewild.com.

Bridgen: Er wordt deze keer geen bridge gespeeld.

Inschrijven kan tot en met 18 april. Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch tien euro. (Sasa-deelnemers 8,50 euro). Locatie: Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open 9.30 uur.

Rabobank Clubkas Campagne Stem op Kunstkring Gendt Verbeeld

Kijkje in de kunstuitleen. (foto: Vera Berns)

GENDT - De Kunstkring ‘Gendt Verbeeld’ bestaat uit De Kijkruit, de Kunstuitleen en Atelier 13.

In de Kijkruit worden al bijna 30 jaar exposities gehouden van mensen uit de regio, die voor een kleine vergoeding hun werken kunnen tentoonstellen. De Apotheek in Gendt heeft hiervoor zijn etalage beschikbaar gesteld. Elke zes weken is er een nieuwe expositie.

Kunstuitleen ‘Gendt Verbeeld’ viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. 25 jaar waarin veel mensen voor weinig geld een mooi schilderij hebben kunnen lenen. Dit kan omdat de kunstuitleen niet commercieel is. Het doel is, dat het voor iedereen mogelijk moet zijn een mooi kunstwerk in huis te hangen. Er wordt niet aan verdiend. Maar zo af en toe moet er iets nieuws aangeschaft worden, zoals een goed werkende I-pad voor de foto’s van alle kunstwerken of een nieuwe laptop, voor de administratie.

Atelier 13 vindt u aan de Kruisstraat 13. Daar kunnen kunstenaars gebruik maken van een ruimte, beschikbaar gesteld door de familie Bookelman. Men kan hier vrij werken en vaak doet men inspiratie op bij het zien van elkaars werk. Al deze activiteiten werken positief in het dorp. Zo zijn er al drie schilderclubs ontstaan bij het SWOG, die op verschillende tijden hun werkplek vinden in De Hof van Breunissen.

De Kunstkring is dan ook heel blij, dat zij mee mag doen met de Rabo Clubkas Campagne. Elke stem op de Kunstkring is geld waard. Wij zouden u zeer dankbaar zijn wanneer we op uw stem kunnen rekenen. Wanneer u lid bent van de Rabobank, dan kunt u vanaf 15 april uw stem uitbrengen.

HV Huissen en HV Angeren doen aan klantenbinding (Kop, groot) Topprestaties Betuwse handbalteams

Een tjokvolle sporthal en een spannend wedstrijdverloop bij de laatste derby tussen HV Angeren en HV Huissen. 

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Als iets het handbalseizoen 2018-2019 wel duidelijk heeft gemaakt, is dat de eerste teams van HV Huissen en HV Angeren de sport enorm gepromoot hebben. De Huissense vrouwen werden kampioen, die van Angeren zaten er (wederom) dicht tegen aan en de Huissense handbalmannen streden tot het laatst om de titel. Het publiek was/is de grote winnaar.

Bovendien moeten de prima prestaties van de Betuwse ploegen de (allerjongste) jeugd vast en zeker geïnteresseerd hebben gemaakt om 'op' handbal te gaan.
In een tijd dat er in heel Nederland en zeker ook in de nabije omtrek tal van handbalclubs ten onder gaan, verdwijnen of fuseren, mag men in de handen klappen dat de plaatselijke jeugd en volwassenen terecht kunnen bij HV Angeren en HV Huissen.
Bij eerstgenoemde zijn het vooral de vrouwen die de klok slaan. Er is veel talent, getuige de kampioenschappen bij diverse jeugdteams. Dus met de doorstroming naar het eerste zit het de komende jaren wel snor.
Dat team, de afgelopen twee seizoenen prima geleid door Fred Wieland, werd twee keer tweede in de tweede klasse B.
Vorig seizoen moesten de oranjehemden het ongenaakbare DFS 2 voor laten. Afgelopen seizoen aartsrivaal Huissen. Al was deze keer een titel meer in zicht. Wieland vertrekt overigens naar DFS. De Arnhemse Angeraar wordt opgevolgd door Ivo Verlangen.
Met de nieuwe trainer/coach gaat Angeren komend seizoen wederom een gooi doen naar de titel. Al zal dat helaas zonder topschutter Karlijn Hoogveld zijn, die vanwege de liefde verhuist.

HV Huissen

Zoals gezegd werden de vrouwen van HV Huissen kampioen in 2B. Door onder meer in twee drukbezochte en spannende derby's tegen Angeren nipt te winnen. De ploeg van de aanblijvende trainer/coach Huub Vermeulen en teamleider Patricia Willemsen is klaar voor de eerste klasse. De Huissensen lieten het hele seizoen goed, degelijk, snel en vaak aantrekkelijk spel zien en deden zo aan klantenbinding.
Dat geldt/gold op een hoger/hoog niveau ook voor het mannenteam. Tot twee weken geleden deed de equipe van Johann Peters mee om de titel in de hoofdklasse A.
Ze vochten met tal van topteams uit het noorden en oosten mooie en verbeten wedstrijden uit, vooral de bikkelharde en adembenemend spannende derby's tegen UDI uit Arnhem zijn onvergetelijk.
Jammer dat de Huissenaren de laatste twee duels verloren (zaterdag thuis nog een knotsgekke 32-33 tegen Achilles) en vijfde zijn geworden.
Dat neemt echter niets weg van het plezier dat de blauwhemden zichzelf en het publiek het afgelopen seizoen hebben gegeven.
Het team blijft komend seizoen, waarbij Peters zijn tweede jaar ingaat, vrijwel intact. Alleen doen de sterke Sander Nienhuis, Job Vermeulen en Ricardo Cornelissen een stapje terug.

(kader)
HV Huissen in beker

De kersvers kampioen van 2B, het vrouwenteam van HV Huissen, doet mee aan het bekertoernooi van handbalbond NHV. Er wacht het team al op donderdag 25 april meteen een flinke uitdaging, want de eerste wedstrijd in het knock-out systeem is uit bij Haarle, een eersteklasser. Meteen een goede testcase voor de Huissensen die komend seizoen dus in de eerste klasse uit gaan komen.

Paasnachtwake in het klooster

Paaskaars met andere kaarsen en bloemen in de kloosterkapel. (foto: Annetje Geertsen)

HUISSEN - Op zaterdagavond 20 april is er om 22.00 uur een paasnachtwake in de kapel van het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen.

Tijdens de viering worden er in het duister door iedereen de kaarsen ontstoken waarmee op weg wordt gegaan naar het Licht van Pasen. De samenzang wordt ondersteund door de kloostercantorij en diverse instrumentalisten. De kloosterkapel gaat open om 21.30 uur. Na afloop is er gelegenheid voor ontmoeting in de kloostergangen, waarbij koffie en thee wordt aangeboden. Iedereen is welkom.

Rabobank Clubkas Campagne onmisbaar voor de OVG

GENDT - Van 15 tot 28 april vindt weer de jaarlijkse Rabobank Clubkas Campagne plaats waarbij voor veel verenigingen de kans bestaat, dat de clubkas er weer wat florisanter uit gaat zien.

Ook de Ouderenvereniging Gendt is dit jaar weer van de partij. Hoewel het een hele klus gaat worden, hoopt men toch stiekem het recordbedrag van ruim 740 euro van 2018 te overtreffen. Om dat te bereiken is het wel zaak dat de ruim honderd OVG-leden met een Rabobankrekening, de moeite nemen de maximale twee stemmen aan de OVG te geven.

Niet iedereen beschikt over internet en daarom is er de mogelijkheid om het Rabobank stembiljet met stemcode op dinsdagmiddag 16 april vóór aanvang van de paasbingomiddag in te leveren in Providentia. De OVG zorgt dan dat de stemmen worden verwerkt waarvan men eventueel een kopie van de uitgebrachte stemmen kan krijgen. Eventueel kan het stembiljet ook op het secretariaat Huis te Gendt 4, worden afgegeven. Langskomen op dit adres kan ook, maar dan wel even vooraf een telefoontje plegen via: 425450.

Bingo in Huissen Zand

Bingo! (foto: Harry Willemsen)

HUISSEN - Op woensdag 17 april organiseert wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een bingo avond met prachtige prijzen. Onze bingo avonden zijn altijd goedbezocht en gezellig.

De bingo wordt gehouden in het gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat de bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken. "Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een superhoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de superhoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de superhoofdprijsronde kosten 2,50 euro.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 12 april van 10.00 - 12.00 uur in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 13 april van 14.00 - 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 16 april van 13.30 - 15.30 uur in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Het 'Zwitserleven-gevoel' van Barkita (en Paul) uit Bemmel 'Zwitsers zijn beleefder en minder lomp dan Nederlanders'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Barkita Polman (54) uit Bemmel, die met haar partner Paul Hendriksen (59) alweer sinds 2003 samen leeft in Zwitserland. 'Het is wel belangrijk om zelf je best te doen om te integreren.'

Een lesje 'Zwitserland' en de voor(oor)delen. Om te beginnen: kaasfondue, vandaar de foto van Barkita en Paul. Ook typisch voor het Alpenland: ,,Klokken. Op tijd zijn is dus heel belangrijk hier'', zegt Barkita. En: ,,Zwitsers vinden van zichzelf dat ze geen humor hebben. Dat klopt ook wel een beetje, maar door hun leuke uitdrukkingen, kan ik er toch veel om lachen.''

Ook: ,,Vaak wordt gezegd dat Zwitsers stug zijn. Dat valt heel erg mee, maar het is wel belangrijk om zelf je best te doen om te integreren. Ze zijn wel veel beleefder en minder lomp dan Nederlanders. Nederlanders zijn veel directer, maar zo weet je wel wat je eraan hebt. Dat blijft bij Zwitsers vaak een beetje vaag.

Tenslotte: ,,Zwitserland en Nederland hebben allebei heel veel regeltjes. Het verschil is, dat Nederlanders de regels voor zichzelf een beetje anders uitleggen, Zwitsers houden zich aan de regels.'' En tja, eigenlijk vindt de geboren en getogen Bemmelse dat je niet te veel moet vergelijken met Nederland.

,,We hebben ervoor gekozen om hier te wonen en dat betekent jezelf aanpassen. We hebben daardoor in de loop van de jaren heel veel aardige en interessante mensen leren kennen.'' Met integreren begonnen Barkita en Paul al sinds dat ze in 2003 vanuit Bemmel, waar ze samenwoonden vanaf 1989, naar Zwitserland emigreerden. Ze zijn ongetrouwd, hebben geen kinderen, maar wel hond Beppie, een één jaar oude Berner Senne en wonen in Grosswangen, kanton Luzern.

Theaterkerk

Zowel Barkita als Paul hadden voor hun vertrek al een fijne ervaring met het Alpenland, vanwege een (tijdelijke) baan. Door de contacten van destijds konden ze een huis bemachtigen. ,,We wonen op een bijna 200 jaar oude boerderij. Wij beneden, de boer met familie boven.''

Barkita had jarenlang diverse (leidinggevende) banen in de zorg, maar haakte in 2016 af toen ze te weinig met de mensen zelf bezig kon zijn. Toen moest Paul voor het inkomen zorgen. ,,Hij is heel handig en kan bijna alles. Kijk maar eens op de website van zijn eigen bedrijf: Kreatechnik.ch. Hij heeft ook de lamp in de foyer van de Theaterkerk in Bemmel gemaakt.''

Barkita helpt hem bij grote klussen en met zijn administratie. ,,En ik help regelmatig op een bio-boerderij, waar kruiden verbouwd worden voor de Ricola-snoepjes. Op zaterdag verkoop ik bio-producten op een markt. Verder ben ik actief in de EHBO-vereniging en bij een voedselbank. Tja, dat is zelfs in een van de rijkste landen ter wereld nodig!''

Over geld gesproken. ,,Voor Zwitserse begrippen hebben we een ultra laag inkomen, maar we hebben niet veel nodig. We hebben wel een enorme vrijheid en dat is de grootste rijkdom. Met onze eigen grote groentetuin zijn we praktisch zelfvoorzienend. We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Het leven hier bevalt dus prima en ik kan me nu niet voorstellen dat ik ooit terug ga naar Nederland. Want de drukte daar missen we echt niet.''


'Voor Zwitserse begrippen hebben we een ultra laag inkomen'

In Angeren komt voldoende woningbouw

Zoals er het nu naar uitziet blijft het landelijk beeld aan de Kampsestraat voorlopig bestaan. (foto: Sjaak Veldkamp) 

ANGEREN – Het verzoek om twaalf patio-woningen te bouwen aan de Kampsestraat in Angeren struikelt op afspraken met de regio en provincie. Het college heeft burgerinitiatief dan ook moeten afwijzen. In Angeren staan voldoende inbreidingsplannen op de rol, goed voor 77 woningen om in de woningbehoefte tot 2023 te voorzien.

Het initiatief komt van het bewonersinitiatief Op den Winkel. Vorig jaar maart werden plannen aan de inwoners van Angeren gepresenteerd. Dertien mensen waren geïnteresseerd in een seniorenwoning, waarvan elf uit Angeren.

Met de gemeente is geruime tijd overlegd. Het is daarom al langer bekend dat het project zou kunnen struikelen op de regels van de provincie. Woordvoerder Rob Harmsen van het bewonersinitiatief deed in een brief nog een laatste poging. "Helaas voor Angeren is woningbouw van enige omvang niet mogelijk op een inbreidingslocatie om dat deze er niet zijn, dan wel pas op zeer lange termijn beschikbaar komen. Angeren ontkomt niet aan woningbouw op een uitbreidingslocatie, hiervoor zal de gemeente Lingewaard zich sterk moeten maken naar de provincie."

De woordvoerder voert argumenten aan waarom de gemeente zich sterk moet maken. Het aantal seniorenwoningen in de kleine kernen is laag. Het college zegt zelf naar te streven dat inwoners van Lingewaard in hun eigen kern of dorp oud kunnen worden. Het zogenoemde drie-generatie-principe, weet het bewonersinitiatief Op den Winkel. "Wij voorzien weliswaar niet in een zorgcentrum, maar door het bij elkaar plaatsen van een twaalftal seniorenwoningen kan er sprake zijn van een grote sociale cohesie."

Ondanks de afwijzing geven de verantwoordelijke wethouders Sluiter en Witjes aan dat ze met de initiatiefnemers mee te willen denken mocht de druk op de woningmarkt toenemen.

Hulp voor dierenparkje Slingerbos

HUISSEN – Sinds enige tijd wordt door een groep vrijwilligers hard gewerkt aan een ambitieus plan voor de dierenweide in het Slingerbos in Huissen.

Het parkje bestaat al bijna een halve eeuw, maar het is hard aan een nieuwe invulling toe. Een team van vrijwilligers heeft daarvoor een groeimodel ontwikkeld, waarvoor de gemeente Lingewaard al groen licht heeft gegeven. Bovendien betaalt zij de kosten voor het voer en de dierenarts. Ook andere sponsors helpen mee om het park een eigentijds aanzien te geven. Zo heeft het Vlinderfonds Lingewaard een bedrag geschonken, waarvan onder meer de nieuwe ruif kon worden betaald. De initiatiefnemers verwachten dat het nog wel enkele jaren zal duren voordat alle wensen voor de vernieuwde dierenweide in vervulling zullen zijn gegaan.

Leer met de computer werken in de bibliotheek

In de bieb leer je in kleine groepjes met de computer werken.

LINGEWAARD - Wil je kennismaken met de mogelijkheden van een computer? De Bibliotheek Gelderland Zuid kan je hierbij helpen. In de bibliotheken in Gendt, Huissen en Bemmel verzorgt de bieb gratis Klik & Tik-cursussen. Stapje voor stapje en onder individuele begeleiding ga je aan de slag.

In de bieb kun je je eerste stappen in de wondere wereld van de computer zetten. Tijdens de gratis Klik & Tik-cursus helpen geduldige begeleiders je in kleine groepjes op weg. Je leert de basis die je nodig hebt om met een computer te kunnen omgaan. Ook maak je kennis met internet, waardoor je wereld letterlijk groter wordt.

Ria van Onna nam deel aan de Klik & Tik-cursus in Bibliotheek Huissen: “Ik vond de cursus geweldig interessant, leerzaam en ook heel gezellig vanwege de gezamenlijke koffiepauze. De cursus is heel geschikt voor mensen die, net als ik, weinig kennis hebben van de computer.”

De Klik & Tik-cursus bestaat uit elf lessen en vindt het hele jaar door plaats. Alleen in de vakantieperiodes en in de maanden juli en augustus zijn er geen Klik & Tik-lessen. Deelnemers stromen in zodra er plek is.

Meer informatie of inschrijven voor een Klik & Tik-cursus in een van de bibliotheekvestigingen in de gemeente Lingewaard? Ga naar de bibliotheek waar je de cursus wilt volgen. Je kunt je ook (laten) aanmelden via www.obgz.nl/digitaal-vaardig.

Scary Symphony in Doornenburg

De orkestleden krijgen een toelichting op de details van Scary Symphony. (Emile Stoffels)

DOORNENBURG – De concerten die de laatste jaren worden georganiseerd door harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg staan garant voor avondvullende muziekspektakels van hoog niveau. Met gepaste trots kijkt de vereniging terug op concerten als Sound of Liberty, Maestro, The Passion en de concertreeks Tempel of Boem van haar slagwerkgroep.

Geheel in lijn met deze evenementen is de harmonie momenteel volop bezig met haar volgende project met de naam 'Scary Symphony'. Op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober zal de Martinuskerk in Doornenburg worden omgetoverd tot muziektempel in Halloweensfeer en zal de harmonie er alles aan doen om weer een hoogwaardig programma ten gehore te brengen.

De eerste contouren van de line-up voor Scary Symphony zijn al zichtbaar. De muzikanten van het harmonieorkest zullen weer worden vergezeld door zang en dans. En ook zullen bijzondere gastmuzikanten onderdeel uit gaan maken van het programma. Meer details hierover zullen de komende tijd bekend worden gemaakt.

De voorverkoop voor Scary Symphony zal starten op zaterdag 1 juni. Kaarten zullen dan te koop zijn bij Spar Witjes en Ontmoetingscentrum in Doornenburg en bij Readshop Viergeven in Gendt. Noteer deze datums alvast in uw agenda, want Scary Symphony wordt weer een avond waar u bij geweest wilt zijn!

Volharding deelnemer Raboclubkascampagne

A-orkest en slagwerkgroep Volharding. (foto: Arno Leijser)

HUISSEN - Zoals de meeste verenigingen doet muziekvereniging Volharding er alles aan om de exploitatie jaarlijks weer rond te krijgen. Zo hebben wij zondag 31 maart een succesvolle Kunst Kitsch Snuisterijenmarkt gehouden in de Zandse kerk.

Deze activiteiten zijn heel belangrijk voor onze vereniging want alleen de opleidingen kosten vele duizenden euro’s per jaar. "Wij zijn dan ook heel blij met de mogelijkheid die de Rabobank ons jaarlijks biedt om via hun Rabo Clubkas Campagne extra inkomsten te genereren. Voor de opbrengst zijn wij echter afhankelijk van de leden van de Rabobank. Iedere klant die zich voor 1 april als lid van de Rabobank heeft opgegeven krijgt 5 stemmen waarmee zij hun favoriete vereniging kunnen steunen. Ieder lid kan maximaal twee stemmen geven aan de vereniging van hun keuze.

De leden van muziekvereniging Volharding hopen natuurlijk dat u een keuze voor onze vereniging maakt. Door uw steun kunnen wij ook dit jaar, en wij hopen nog heel vele jaren, de gemeenschap verblijden met muziek. Op zondag 14 april zullen de slagwerkgroep en het A-orkest de kinderen weer begeleiden tijdens de in ere herstelde palmpaasoptocht. U kunt uw stem vanaf 15 tot en met 29 april afgeven. Steunt u ons ook."

Zwaar geschut op Fort Pannerden

Luchtafweergeschut met mitrailleurs. (foto: HCGLVD)

DOORNENDURG - Zaterdag 13 april om 12.00 uur wordt op Fort Pannerden het startschot gegeven voor het fortseizoen 2019. Het schot komt van de schutterij uit Doornenburg. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Voorafgaand aan het startschot worden er drie stukken luchtafweergeschut naar het fort gereden. Deze drie stukken komen uit de Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging (HCGLVD) uit Vredepeel op de voormalige luchtmachtbasis de Peel. Het gaat om twee kleine stukken uit het begin van de vorige eeuw en een voertuig met mitrailleurs uit de jaren ‘40.

De stukken luchtafweergeschut zullen om 11.30 uur vanaf het toegangshek naar het fort rijden, begeleid door vrijwilligers in uniform. Toeschouwers kunnen na de officiële seizoensopening met twintig procent korting het fort bezoeken. Het zwaar geschut blijft nog het hele weekend van 13 en 14 april bij het fort staan en is daar gratis te bezichtigen.

In april begint voor Fort Pannerden het nieuwe seizoen en zal het fort ook weer op de woensdagen geopend zijn. Tijdens schoolvakanties is men op alle dagen (behalve maandag) welkom voor een interessante (kinder)rondleiding, een spannende escape room en gewoon lekker genieten van het schitterende uitzicht onder het genot van een kopje koffie/thee en gebak. Meer informatie http://www.fortpannerden.eu

Oproep: Geef de namen een gezicht

De bij de oversteek bij de Praets omgekomen Henk Straatman. (foto: bron exoduscomité) bron: exoduscomité

BETUWE - Het 'Comité Herdenking 2 oktober' bestaat uit diverse organisaties, die jaarlijks de tragiek van de oorlogsperiode 1944 willen herdenken. De voorbereidingen van een bijzondere herdenking op woensdag 2 oktober zijn in volle gang.

Onderdeel is het initiatief om aan de maar circa 180 namen van oorlogsslachtoffers van Huissen een gezicht te geven. Ervaringen in steden als Nijmegen leren, dat de tragiek nog duidelijker wordt als de naam van een slachtoffer daadwerkelijk een gezicht krijgt. "Natuurlijk beschikken wij - de Historische Kring Huessen, Stichting Gedenkpark Huissen Stad en het Exoduscomité - inmiddels over tientallen foto's.

Veel namen hebben echter nog geen gezicht en we vragen u om mee te zoeken. Wellicht dat in privé archieven of op een zolder nog foto's liggen. Dat kunnen van die mooie statiefoto's zijn, maar ook impressies van het familieleven. Onze organisaties werken samen in dit project en wisselen de foto's graag uit in het kader van dit project. Neem gerust contact telefonisch of per mail op met ons als u een passende foto zou hebben gevonden. Over de verdere invulling van dit onderdeel van de herdenking volgt nader bericht. Het betreft personen, die als gevolg van de oorlog zijn omgekomen in Huissen(ook de burgers uit omliggende plaatsen die slachtoffer werden) en Huissenaren die elders omgekomen zijn. We zien uw reactie graag tegemoet. Het zal de herdenking een nòg persoonlijker karakter geven."

Rotaryclub zet vrijwilligers zondagssoos in het zonnetje

ELST - Voorzitter Noach van Beusekom overhandigde afgelopen week een taart en een doos knutselspullen voor deelnemers en vrijwilligers van de Zondagssoos in De Wieken in Elst. Daarmee werd een wens vervuld die was ingediend door de medewerkers van Forte Welzijn. Met deze wens wilden zij speciaal de vrijwilligers van de Zondagssoos bedanken voor hun inzet.

Tijdens het afgelopen Winterfestijn Overbetuwe zijn door bezoekers veel wensen ingevuld. Een van die wensen was aandacht voor de vrijwilligers van de zondagssoos. Forte Welzijn: “Wij vinden het belangrijk dat vrijwilligers een keer in het zonnetje worden gezet. Iedere twee weken zetten zij zich in voor onze eigen inwoners met een beperking en daar mag best wat aandacht voor zijn.”

De Zondagssoos wordt iedere veertien dagen gehouden in de Wieken en is bestemd voor mensen met een beperking. Tijdens de soosmiddagen wordt er geknutseld, gewandeld en spelletjes gedaan. De vrijwilligers en deelnemers lieten zich de taart goed smaken en waren blij met de knutselspullen.

Modeltreinenspektakel Zetten

ZETTEN - Op 13 en 14 april viert GrootSpoorGroep Nederland haar 25-jarig bestaan met een groot modeltreinenfestival bij partycentrum De Wanmolen, Schweitzerpark 2 in Zetten. Tijd: 10.00 tot 17.00 uur.

Te bewonderen zijn meerdere grote modelbanen zowel in spoor G als spoor 1. Ook kunt u genieten van rijdende locomotieven aangedreven door stoom. Er zijn meerdere grote handelaren, importeurs en klein-fabrikanten aanwezig.www.grootspoorgroep.nl.

Huurdersvereniging Gendt in gesprek met huurders

GENDT - Mevrouw Liesbeth van Beek, interim bestuursder/directeur heeft duidelijkheid geschapen over de plannen van de wooncorporatie met betrekking tot de toekomst.

Kijkend naar de toekomst met optie de voor en nadelen van een fusie, maar met het belang van de huurders voorop. "Wij willen graag alle huurders, dus niet alleen de leden van HV Gendt, uitnodigen om mee te denken,om samen als achterban te overleggen hoe verder."                

Op 10 april in zaal Providentia is de aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. "Voor de pauze zal mevrouw L. van Beek de waarde van WsGendt toelichten. Welke meerwaarde is er nodig voor huurder. Proces en haalbaarheidsonderzoek fusie. De Hv zal na de pauze het volgende met u bespreken. Peiling over fusie voorwaarden. Open discussie over deze thema's. Uw huurprijs, [Wonen in Gendt] voldoende huurwoningen, dienstverlening van de Woonstichting, duurzaam/energiezuinig hoe kom ik aan een woning. Uw mening telt bij voorwaarden over fusie. Wij rekenen op uw komst dit in het belang van Ws Gendt" aldus meldt Hv Gendt.

Rijnwaal Zorggroep zoekt vrijwilligers!

LINGEWAARD - Rijnwaal Zorggroep is altijd op zoek naar enthousiaste en betrokken vrijwilligers, die het leuk vinden om onze bewoners te ondersteunen bij verschillende activiteiten.

"Wilt u bijvoorbeeld helpen bij onze schilder-, zang of gymworkshops? Wilt u samen met onze bewoners een fietstochtje in de duo-fiets maken of een lekkere wandeling in de buitenlucht? Bent u de chauffeur die wij zoeken om iedereen veilig naar de goede locatie te begeleiden? Of bent u nu juist degene die een luisterend oor biedt aan onze bewoners? Dan zoeken wij u!

RijnWaal Zorggroep heeft genoeg mogelijkheden op onze locaties in Bemmel, Gendt, Lent, Huissen en Angeren. Dus heeft u interesse? Kijk op onze site https://www.rijnwaal.nl/vrijwilligers/ voor ons vacature aanbod. Of neem contact op met één van onze vrijwilligerscoördinatoren. Locatie Sancta Maria Huissen-Angeren: Ellen van Moerkerk op telefoonnummer 0481 750783 of per e-mail ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl. Locatie Bemmel Liduina en Lent Sint-Jozef: Margit Rasing op telefoonnummer 0481 470600 of per e-mail margit.rasing@rijnwaal.nl; Locatie Gendt Sint Jozef: Rikie Rutten op telefoonnummer 0481 470600 of per e-mail r.rutten@rijnwaal.nl."

Column

Societyverslaggever

Niet de raadsagenda, maar het afscheid van raadslid Joop Janssen was reden om naar raadskroeg De Valom te gaan. Voor een biertje, pinda's en een borrelhapje. Maar voordat deze stukjestikker zich als societyverslaggever in de Lingewaardse bubbel mag wanen, is politiek verplichte kost. Een avond over afval. Politici schijnen er verstand van te hebben. In 2025 moet Lingewaard een duurzaam volkje zijn dat per inwoner 30 kilo restafval aanbiedt. Nu is dat 115 kilo. En dat gaat, kan, mag, de burger geld kosten. Er volgt een debat van uren om politiek gelijk te krijgen. Gaandeweg kijkt deze societyverslaggever op de klok. Tijdens een schorsing komt raadslid Schut. Ik heb in mijn stukje de FvD een onjuist aantal stemmen toebedeeld. Oh? De vergadering hervat. Raadslid Theo Pere begint aan zijn betoog. Deksels, zijn vingerveegtelefoon roept. Opa Theo drukt de verbinding uit. Het is zijn kleinzoon, die kan wel wachten. Tijdens de volgende schorsing vertelt Pere dat zijn 13-jarige kleinzoon Ties heeft gebeld. Hij wilde opa vertellen dat hun club PSV heeft gewonnen. Drammertje Schut gebruikt de schorsing om zijn gelijk te halen. Prioriteit! Tijdens het afvaldebat heeft hij op zijn laptop gegoogeld. Ik zat met mijn cijfers fout. De vergadering hervat. De societyverslaggever heeft nog hoop op de bar. Aj, er wordt politiek bedreven. Oppositiepartijen eisen stemming dat het een eerlijk verhaal is dat duurzame afvalinzameling de burger geld gaat kosten. De wethouder bevestigt dat mondeling, maar niet formeel. Politiek gedram volgt. Volgens opa Pere een non-discussie en zegt naar de bar te lonken. Het is ruim half elf. Ik ga naar huis om op tijd te zijn voor Jinek en neem afscheid van het ex-raadslid. Op zijn vingerveegtelefoon volgt Joop het darten op RTL7. Net op tijd thuis. Jinek laat Jesse Klaver aan het woord. "Als je in de politiek zit en je zin krijgt sta je te juichen." De societyverslaggever heeft zijn zin. Weg van gelijk zoekende drammers en legt juichend de benen op tafel.

Sjaak

Toneelavond bij Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 16 april 20.00 uur wordt er weer een avond georganiseerd door de Vrouwenvereniging Angeren.

Op deze avond brengt toneelgroep Jong Belegen uit Bemmel twee eenakters op de planken van het Dorpshuis. Voor de pauze: Bezoek voor Graaf Roderick. Na de pauze: Gebrul in huis. Het wordt vast weer een een hilarische en leuke avond. Hierbij zijn de leden van de vrouwenvereniging én introducees (tegen betaling van vijf euro, inclusief kopje koffie) welkom.

Een feestje met Jekadee

DOORNENBURG - Heeft u ook zin in een feestje? Dat komt goed uit! Het koor Jekadee uit Doornenburg is druk bezig om alle voorbereidingen te treffen voor een geslaagd 50-jarig jubileum.

De repetities zijn in volle gang en alle commissies doen hun uiterste best om dit jubileum een feestelijk tintje te geven. "Benieuwd waar en wanneer het feestje begint? Houd Facebook in de gaten en onze website www.jekadee.nl. Binnenkort meer nieuws! We houden de spanning er nog even in..."

Bemmelnaar Ed Laurentzen deelnemer Marokkaanse woestijntrail

Ed Laurentze in actie. (foto: b.o.d. de Sprinters)

BEMMEL - Bemmelnaar en b.o.d. de Sprinters-lid Ed Laurentzen heeft van 23 tot en met 30 maart deelgenomen aan de Trans Zagora Trail in Marokko.

Vele maanden van intensieve training gingen vooraf aan deze zware beproeving. Ed legde in zes dagen liefst 201 kilometer af door het woestijnzand. Ed Laurentzen: 'Het waren pittige, maar mooie etappes door een adembenemend landschap met zandduinen, oases en de nodige hoogtemeters.'

Een ouderwetse paasbingo

ANGEREN - Op vrijdag 12 april presenteert A.K.G. De Narrenpoel een ouderwetse paasbingo.

Er wordt op deze avond een bingo gespeeld met kleine kaartjes, waarbij de nummers aangestreept moeten worden. Er zijn leuke prijzen te winnen; onder andere gourmetschalen, rollades, levensmiddelen pakketten en nog vele andere mooie prijzen. De bingo wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren en de aanvang is 20.00 uur.

Oecumenische palmpasen- viering in protestantse kerk

GENDT - Op zondag 14 april is er een palmpasenviering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan 12. De aanvangstijd is 10.00 uur.

Het zal een viering zijn voor en met de kinderen. Het is leuk als de kinderen een eigen versierde paasstok meenemen. Aan het einde van de viering komt de jeugdband van schutterij Sint-Sebastianus naar de kerk. Er is dan een optocht, achter de jeugdband aan, naar het zorgcentrum Sint-Jozef. De viering is georganiseerd door de oecumenische jeugdwerkgroep van Gendt, Doornenburg en Angeren. Iedereen is welkom.

Initiatief Flieren via Lingewaard Doet AED bij boerderij De Geer

Nico en Yvonne presenteren de AED. (foto: Alfred van Moerkerk)

LINGEWAARD - Zaterdag 30 maart heeft Nico Gerritsen voorzitter van Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe samen met Yvonne Roelofsen de AED opgehangen en aangemeld bij HartslagNu.


De AED hangt links naast de ingang van boerderijwinkel De Geer in het buurtschap Flieren. Bij een reanimatie melding via 112 kan nu ook deze AED door de meldkamer worden ingeschakeld samen met de oproep naar de beschikbare burgerhulpverleners. "Wilt u informatie over hoe u zich als burgerhulpverlener kunt aanmelden neem dan contact op via mail info@kloppendhartvoorlingewaard.nl."


van 11 tot en met 17 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Op het werk is de ram ook een echte solist. Het liefste heeft hij binnen een bedrijf zijn eigen toko. Ram is ook een echte pionier. Het liefste zou hij uit het niets iets helemaal opbouwen. Hard werken is hem niet vreemd. Maar hij is dan ook het type dat niet stil kan zitten. Ondernemen zit hem in het bloed. Hij zou dan ook het liefst een eigen onderneming hebben.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vlak voor het weekend ben je nogal onrustig. De oorzaak ligt hem in het feit dat anderen voor jou willen bepalen wat goed voor je is. De ergernis blijft tijdens het weekend aanhouden. Een goed gesprek hierover op maandag maakt dat het allemaal voor jou een stuk beter te relativeren is.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vlak voor het weekend krijg je goed nieuws. Waarschijnlijk gaat het over je werk. En hoogstwaarschijnlijk zal dit nieuws je meer zekerheid geven. En dat is voor jou als stier héél belangrijk. Maandag trek jij de banden met iemand sterker aan maar wil je ook niet al te veel belangstelling.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag staat jouw mond niet stil. Mensen worden helemaal gek van die vloedgolf aan woorden! Na het weekend is het 'geen woorden maar daden'. Als iemand jou dan iets vraagt reageer je kort maar krachtig. Vanaf woensdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken ram. Dat geeft nog meer actie!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vrijdag weet je een dilemma te ontvluchten dankzij de hulp van vrienden en kennissen. Het weekend is een beetje onrustig. Daarom blijf je het liefste alleen thuis. Maandag is de allerbeste dag om vooruit te komen met allerlei klussen. Woensdag trek je de bedoeling van een vriend in twijfel.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Tijdens het komende weekend kom je tegen je zin in een soort machtsstrijd terecht. En het dreigt hard tegen hard te gaan. Op zondag laat jij echter zien dat jij de wijze van de twee bent. De ander probeert je nog wel uit je tent te lokken, maar jij gaat daar niet op in. Je bent terecht trots op jezelf.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op vrijdag heb je jouw handen vol aan allerlei klussen. Maar omdat je positief gestemd bent kun je het allemaal aan. Na een rustig weekend staat je op maandag min of meer te trappelen om aan de slag te gaan. Jouw planeet Mercurius gaat op woensdag naar het teken ram en dat maakt je nog energieker.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag maak je serieuze afspraken met anderen. Daarbij geef je zelf aan dat jij zich aan die afspraken gaat houden. Nu maar hopen dat anderen dat ook doen. Maandag is een intense maar ook een verwarrende dag. Je vraagt je namelijk af welke kant jouw leven op moet gaan. Veel vraagtekens dus.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Van vrijdag tot en met zondag worden bepaalde zaken nogal op de spits gedreven. Het lijkt wel alsof iedereen erop uit is om ruzie met jou te maken. Pas op dat je niet teveel meegaat in deze ruzieachtige sfeer! Na het weekend, op maandag, is de lucht weer geklaard en is er vooral openheid.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag dreigt er over van alles en nog wat discussie te ontstaan. Pas op dat je hier niet teveel woorden aan vuil maakt! Het ene argument lokt namelijk het andere uit. Zondag is een hele fijne dag voor jou. Je wordt namelijk door anderen gezien én gewaardeerd. Hou maandag de hand op de knip.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag heb je hele leuke contacten met anderen. Alhoewel je je niet bij iedereen even thuis voelt. Ga af op je gevoel of je al dan niet nog een keer met bepaalde personen wilt afspreken. Na een rustig weekend kun je er weer tegenaan. Op dinsdag zit je heel goed in je vel en krijg je vrijwel alles voor elkaar.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag is een uitstekende dag om met vrienden af te spreken. Ga gezellig samen uit om te eten of om naar een goede film te gaan. In het weekend ben je nogal onrustig. Je kunt dan namelijk de situatie niet naar je hand zetten. Dat laatste lukt op maandag en dinsdag stukken beter.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op vrijdag voel jij je heel goed. Maar het lukt je maar niet om de juiste woorden te vinden om dat uit te drukken. Wees gerust. Degenen die jou goed kennen kunnen je gevoel aan je gezicht aflezen! Op zondag kun je vrijwel alles aan de ander vragen. Vraag en het wordt je gegeven! Probeer maar uit.

Natuurwandeling in Holthuizen en Immerloo

Holthuizen. (foto: Alice Kuijf)

HUISSEN - De lente is volledig op gang gekomen: alles staat in bloei. We gaan al dat lenteleven bewonderen: insecten, vlinders, schimmels, bloemen van planten en bomen, vergezeld door de lieflijke klanken van diverse vogelsoorten.

Ze hebben allemaal hun eigen bijzondere zintuigen en kenmerken ontwikkeld in de loop van vele miljoenen jaren om in samenhang met elkaar tot het best mogelijke leven te komen. Hoe werken sommige van die relaties écht? Hoeveel soorten zijn er niet betrokken bij de totstandkoming van één boom! Het belang van bijen op deze landelijke bijentelling dag zal ook besproken worden. We gaan ze goed bekijken en tellen!

Holthuizen, ontstond door de kolken die dijkdoorbraken veroorzaakten, samen met wisselende stromingen van rivieren en veranderende dijken. Bomen zouden die dijken versterken dacht men destijds. Een deel van die bomenrijkdom kunnen we nog steeds zien. Immerloo Park daarentegen is opgezet als recreatiepark met een keur aan inheemse en uitheemse bomen, nu een halve eeuw later volgroeid en imposant, met daarbij nog steeds een natuurlijke oeverbegroeiing langs de Immerloo plas.

Natuurgidsen van IVN Rijnwaal nodigen iedereen op ondag, 14 april om 14.00 uur uit om volop te komen genieten van dit mooie gebied tijdens een 2,5 uur durende wandeling. Goed schoeisel, kijker e/o loep worden aanbevolen. Vertrekpunt: Parkeerplaats langs de Loostraat tegenover de ingang van de Parkdreef in Huissen.

Jubilate laat zich horen

LINGEWAARD - Gemengd koor Jubilate repeteert sinds een half jaar iedere dinsdagavond met veel enthousiasme onder leiding van dirigent Marcus de Haard. Op een leerzame en gezellige manier worden plooien glad gestreken en puntjes op de i gezet.

Op Koningsdag 27 april om 10.00 uur is het koor met dirigent en instrumentale begeleiding aanwezig in Gendt bij het oude gemeentehuis om op een passende manier hulde te brengen aan onze jarige Koning en aan dorpsgenoten, die dit jaar een onderscheiding mogen ontvangen. Iedereen is hierbij welkom.

Op 19 mei verzorgt Jubilate samen met het Meander-koor uit Bemmel een mooi programma in de Theaterkerk in Bemmel. "Wilt u deze datum alvast noteren? Binnenkort ontvangt u hierover meer bijzonderheden. Binnenkort start de Rabo-clubkasactie. Wij zijn u dankbaar als u bij het verdelen van uw vijf stemmen ook aan Jubilate zoudt willen denken!

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 13 april
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Lit. werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Zondag 14 april Palmpasen
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, G. Peters, St. Caeciliakoor, Palmzondagviering
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis en M. Sanders, Exotherm
H. Maria Geboorte Driel: 10.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy, Palmzondagviering
Providentia Gendt: 10.00 u: oecumenische Palmzondagviering
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor, Palmzondagviering
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart, Palmzondagviering

Woensdag 17 april
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.30 u: Sederviering voor alle kinderen, G. Peters

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Jeu de boules Doornenburg is weer buiten

Jeu de boules Doornenburg. (foto: Geert Burgers)

DOORNENBURG - De winter is voorbij, dus gaat de jeu de boulesclub uit Doornenburg weer buiten spelen.

Tijdens de wintermaanden mocht de club vertoeven binnen in de ruimte van de schietvereniging. Daar zijn de jeu de boulers zeer dankbaar voor. Vanaf 1 april kan er weer buiten gespeeld worden. Op dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur wordt er als vereniging met veel plezier en gezelligheid een balletje geworpen.

Natuurlijk hoort daar ook een pauze bij waar men een vers kop koffie kan drinken. Als men interesse heeft om een keer te komen spelen, kom gerust en doe mee! De banen liggen naast de tennisvelden Vijzelpad in Doornenburg. Wilt u meer weten over deze gezellige jeu de boulesclub, dan kan men informatie vragen bij Johan Tolkamp, 06 10995095.

Huldiging slagwerkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 13 april zal de slagwerkgroep van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg deelnemen aan het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap (ONSK) in het Schaffelaartheater in Barneveld. Deelnemend in de topklasse zal de slagwerkgroep samen met de slagwerkgroepen uit Susteren en Leveroy strijden om de nationale titel.

Deelname aan dit NK is voor de slagwerkers al bijzonder eervol en de slagwerkgroep zal er dan ook alles aan doen om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Op zondag 14 april zal de muziekvereniging, ongeacht het resultaat, haar slagwerkgroep huldigen voor hun deelname aan het kampioenschap. Deze informele huldiging zal plaatsvinden om 16:00 uur in het Ontmoetingscentrum.

De huldiging zal starten met een optreden van de slagwerkgroep zelf. Zij zullen het werk 'Equilibrium' van componist Etienne Houben ten gehore brengen, dat zij hebben gespeeld tijdens het kampioenschap.

Mocht het zo zijn dat de slagwerkgroep daadwerkelijk het kampioenschap heeft binnengehaald, zal aansluitend aan het optreden de gelegenheid zijn om alle leden van de slagwerkgroep individueel hiermee te feliciteren. Harmonie St. Caecilia nodigt iedereen van harte uit bij dit optreden van de slagwerkgroep – en hopelijk aansluitende huldiging – aanwezig te zijn.

Nieuws van Sterreschans Schippersvereniging

DOORNENBURG - Na de geslaagde tentoonstelling van schippersvereniging Sterreschans uit Doornenburg, was er een goed bezochte verenigingsavond op 29 maart.

Tijdens de tentoonstelling was de vraag gesteld wie wat kon vertellen of wist van een rond 1960 opgeviste naamplank van een schipper in de Byland in Lobith. Op de naamplank waren nog wat vage afdrukken te zien van plakletters, daaruit kon ontcijfertd worden dat het een C. Zijlmans met een schip van ruim 400 ton moest zijn geweest. Hierop kwamen binnen een week, twee reacties bij het bestuur, één uit Nijmegen en één uit Oosterhout N-Brabant, maar met beide de zelfde verklaring.

De plank was afkomstig van het m/s 'Vrede'. De zoon -die intussen was geïnformeerd- van de reeds overleden Cor Zijlmans, meldde zich en kwam op deze verenigingsavond, samen met zijn 86-jarige moeder de naamplank in ontvangst nemen van Ben Hubers, de vinder van de plank. Mevrouw Zijlmans vond het geweldig dat ze na 59 jaar weer in het bezit kwam van dit voor haar emotionele aandenken. Er werden nog foto's en films en veel nagepraat, waarna de leden met een fijn gevoel huiswaarts keerden.

Sunset March: warming-up voor Exodustocht

Exodusgroep met Marigold doet de Sunset March. (foto: Wim Woudt)

BETUWE - Op zaterdag 29 juni vindt de Exodustocht weer plaats. De organisatie daarvan vergt maanden en zeker in dit jaar 2019. In de hele regio zal aandacht zijn voor de operatie Market Garden en wat uit de jammerlijke mislukking voortvloeide.

Voor het Exoduscomité een reden om aandacht te geven aan een andere bijzondere activiteit. Op 2 april stond een delegatie klaar om eer te betonen aan de omgekomen Amerikanen, die in september 1944 vochten om de Waalbrug. Dagelijks kan iedereen meedoen aan de Sunset March. Belangstellenden lopen naar de Nijmeegse kant van de Oversteek, de nieuwste brug over de Waal. Onder het wakend oog van 48 verlichtingen langs het traject loopt men onder begeleiding van veteranen naar het WO II Monument aan de Betuwse kant. Bijzonder was, dat mevrouw Rebecca Hanna aanwezig was. Haar nu 102 jaar oude vader Roy deed de oversteek in 1944. Tevens werd een foto genomen. Later zal een gedenkboek worden gepresenteerd waarin 75 deelnemende groepen staan afgebeeld. De thematische partnerschap tussen de Sunset March en de Exodustocht kreeg ook hier vorm. Meer info staat op www.exodustocht.nl.

Hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?

Thema-avond afgelopen december in Gendt. (foto: Petra Janssen) Petra Janssen

HAALDEREN - Lingewaard Energie denkt graag met u mee tijdens onze thema-avond op 11 april. We zijn een bewonersinitiatief, vooral bekend van het drijvend zonnepark en het energieloket.

"Na deze avond heeft u inzicht in de rekening, de belasting en uw energiegebruik. Verbruikt u minder of meer dan gemiddeld? Onze techneuten laten ook zien hoe u elektriciteit kunt besparen en zelf opwekken. De andere thema-avond van Lingewaard Energie (op 9 mei in Doornenburg) gaat over hoe u uw gasverbruik kunt verminderen."

"De avond is op 11 april in De Tichel in Haalderen. De inloop is om zeven uur en om half acht starten we (let op de wegwerkzaamheden in Haalderen). Entree is gratis, inclusief een kop koffie. U kunt uw eigen jaarrekening opzoeken en meenemen, dan kunnen we persoonlijk op uw eigen situatie ingaan. Informatie over Lingewaard Energie staat op de site; www.lingewaardenergie.nl."

Mix-tweestroom-JB1 kampioen

GENDT - In de uitwedstrijd bij Weekeders-JB1 kon ons mixteam kampioen worden door die wedstrijd te winnen. Het gelukte het de meiden en jongens de wedstrijd te winnen.(1-3) Komende zaterdag, 13 april wordt het team na de laatste wedstrijd gehuldigd.

Tweestroom-DS3 speelde uit bij streekgenoot Kidang-DS7 en won gelijk de eerste set. Helaas werd tweede set verloren, maar de derde en vierde set werden gewonnen.(1-3)(22-25/25-16/21-25/17-25) Door deze winst werd het klasse behoud gevierd. Weekenders-DS4 ontving Tweestroom-DS5 en wist de eerste set te winnen. De derde set werd door onze dames gewonen. Helaas werd de vierde set nipt verloren.(3-1)25-18/25-21/22-25/25-23)

Tweestroom-DS2 speelde uit bij de kampioen Trivos-DS4, dat in de vorige 20 wedstrijden maar zes punten had laten liggen. Het werd een spannende wedstrijd. De eerste set werd nipt door onze meiden/dames gewonen.(23-25) De tweede set werd verloren. De derde set werd nu nipte verloren.(27-25) De vierde set werd weer door ons team gewonnen. Dus moest de vijfde set de winnaar laten zien. Ook deze set werd het kleinste verschil verloren.(15-13) Door de twee wedstrijdpunten werd de tweede positie in de ranglijst ingenomen en is men niet meer in te halen door de andere teams. Deze tweede plaats heeft promotie tot gevolg naar de tweede klas. Proficiat dames, trainster Luba en coach Henk.

Heren-HS1 ging op bezoek bij Sportclub Wychen. Ons heren team was door blessures en ziekte verzwak het geen in de uitslag te zien is. De wedstrijd werd verloren.(4-0)(25-21/25-19/25-22/25-21) Tweestroom-MA1 speelde uit bij Isala''77-MA1 en kwam niet verder dan een set te winnen.(3-1) Boem.Komeet-MB1 ontving Tweestroom-MB1 dat de een set won. De tweede set was voor de thuisploeg. De derde en vierde set waren weer onze meiden. Met vierpunten ging naar huis(1-3)(25-22/22-25/10-25/15-25)

Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 15 april kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur een maaltijd afhalen. Dit menu kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. "Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'."

Recyclestraatje zoekt vrijwilligers

Enthousiaste vrijwilligers van het Recyclestraatje

BEMMEL - Het Recyclestraatje is een popup-recyling event dat één keer per jaar tijdens de koningsmarkt in Bemmel de spullen inzamelt die overblijven na de vrijmarkt.

"Zo verminderen we de afvalberg van die dag en geven de spullen onder andere door aan diverse goede doelen met nood aan deze spullen. Het zijn bruisende, inspirerende en gezellige uurtjes! We starten om 15.30 op het Kinkelplein in Bemmel. Meld je aan op s.eeuwes@hotmail.com of bel tussen 9.00 en 13.00 met 06 23445502. We zien je graag!", aldus Sylvia Eeuwes, initiatiefneemster het Recyclestraatje.

Gezellig pasen vieren bij wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de pasen? Op eerste paasdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de paasbuffet. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. Voor beide paasdagen is een speciale vroege vogelactie bij Wereldrestaurant Atlantis.

De meeste gerechten worden door onze koks bereidt met dagverse ingrediënten. U kunt de smaken uit zowat alle culturen proeven in slechts één avond, met gerechten uit China, Japan, Zuid-Amerika, Europa, Indonesië en Thailand. En daar mag u zoveel van eten als u wilt! Want u betaalt bij ons niet voor wat u eet, maar betaalt een vaste prijs!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Vroege vogelactie pasen
Komt u met pasen tussen 16:00 en 16:15 uur? Eet en drink dan twee uur onbeperkt voor 28,95 euro per persoon. Gelieve te reserveren voor de pasen via www.atlantisarnhem.nl.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Het gehele jaar door verrassend!

GENDT - Kwaliteit: dat werd en is het sleutelwoord toen Bert van Deelen drie jaar geleden zijn kwekerij aan de Langstraat 46 in Gendt startte. Op zondag 14 april viert hij zijn driejarig bestaan.

Bert zelf vertelt hoe hij is begonnen: 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar wat ik vooral wilde is een stukje extra kwaliteit bieden aan mensen die van bloemen houden. Een breed assortiment vind ik belangrijk, maar ook extra aandacht voor de bloemen en planten. We merken dat de animo voor de Lechuza potten toeneemt, dit is een gespecialiseerde pot ontwikkeld om de plant de beste leefomgeving te bieden. Deze potten hebben ook een waterreservoir met indicator wat het voor de klant gemakkelijk maakt. Iedere plant heeft zijn eigen ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, hoeveelheid water en de voeding die je de plant geeft. Met ieder facet houden we rekening.'

Op zondag 14 april van 10:00 tot 17:00 uur viert Bert zijn jubileum en wil hij iedereen laten zien wat hij en zijn team doet. Met een dj, hapje en drankje belooft het een spektakel te worden! "Vanwege het jubileum krijgen onze klanten van 14 tot en met 20 april, 10 procent kassakorting. Zonder onze klanten was dit natuurlijk niet gelukt, we zien jullie graag op de Langstraat 46 in Gendt.'

www.Kwekerijarnhemnijmegen.nl

'Primi Dentes gaf mij eindelijk mijn glimlach terug'

ARNHEM - Wij zijn blij als onze patiënten met een glimlach de deur uit gaan! Mevrouw Sloot-Aaldering uit Didam is een voorbeeld van een heel tevreden patiënt. In 2016 werden er bij haar implantaten geplaatst door een implantoloog in het ziekenhuis. Ze kreeg klachten omdat de prothese niet goed functioneerde op de implantaten.

"Ik kon niet goed eten, lachen en praten en had steeds pijn in de mond." Terug bij de implantoloog liet hij mevrouw geloven dat alles goed was geplaatst en dat het niet aan de implantaten en prothese kon liggen. Uiteindelijk is mevrouw bij ons terecht gekomen en is er een nieuwe prothese gemaakt op de implantaten.

"Ik ben zo tevreden over de kundigheid van de heer Temori, van Primi Dentes, hij heeft mijn verhaal aangehoord en verbeteringen geconstateerd en heeft deze vervolgens uitgevoerd. Ik lach nu weer voluit, kan gewoon eten en heb geen droge mond en gevoel van spanning meer in de mond."
Meestal wordt gezegd dat het aan de kaak ligt, of dat men nog moet wennen, maar vaak kunnen wij met kleine aanpassingen aan de prothese een patiënt helpen zodat de prothese weer helemaal goed zit en de patiënt blij en tevreden is.

Wilt u ook uw glimlach terug zoals Mevrouw Sloot-Aaldering? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887, www.primidentes.nl.

'Scheiden doe je samen'

BETUWE - Een ervaringsdeskundig familiebedrijf die van A tot Z uw scheiding én hypotheek kan regelend. Dus échte alles onder 1 dak! Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!

Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau "up to date" gehouden.

Johan is naast Mfn geregistreerd familiemediator, ook financieel scheidingsplanner en hypotheekadviseur. Dit maakt dat hij tijdens het inventarisatiegesprek al een quick hypotheek-scan kan maken, om zo een eerste indruk te krijgen over de mogelijkheid om een hypotheek te kunnen krijgen. Een en ander blijft natuurlijk onder voorbehoud, omdat ook andere factoren (o.a. eventuele partneralimentatie, uitkoop eventuele overwaarde woning) het financiële plaatje pas echt compleet maken. De complete afwikkeling van uw hypotheek kan Johan ook verder verzorgen. Dit scheelt tijd en kan geld schelen.

Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld, Mfn geregistreerd familiemediator en haar dochter Denise, opgeleid tot kindercoach, hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 085 4010839.

Bekende dj's draaien de boel dol in Huissen op het Vier Uur Fout Feest

Uit je plaat op Q-music The Party, Hoe Fouter Hoe Beter. Zaterdag 20 april in De Buitenpoort. (foto: Benno Arends)

HUISSEN - Wat een dj-booth! Wat een dj's! Wat een show! Wat een foute muziek! Zaterdag 20 april kun je weer uit je plaat gaan op Q-music presents The Party - Hou Fouter Hoe Beter in De Buitenpoort in Huissen. Wees wel snel met het bestellen van kaarten er zijn er niet veel meer. Met een beetje mazzel kun je nog een –goedkoper- early bird ticket bemachtigen!

Het bordje 'vol' gaat steevast op de deur van De Buitenpoort als Q-Music in the house is. Niet verwonderlijk met bekende dj's, een indrukwekkende dj-booth van 18 TFT-schermen voor video en visuals en een leddecor met bigscreens. Tel daarbij op alle hebbedingen en fanartikelen die weg gegeven worden en dan snap je dat Q-music presents The Party garant staat voor een wervelend feest. Een Vier Uur Fout Feest liefst. Een show die zijn gelijke niet kent. En daarom altijd een uitverkocht huis in Huissen en een topsfeer. Una paloma blancaaaa, Sex on the beach, Greased lightning, I will survive, We are the children of the night, Leef, Y-M-C-A! Meezingen maar, confetti het publiek in, handjes in de lucht en dansen tot je niet meer kunt.

De Buitenpoort heeft deze zeer gewilde party dus weten te boeken. Paaszaterdag 20 april. Aanvang: 21.00 uur (18+). Entree: 15 euro (aan de deur), voorverkoop via www.debuitenpoort.nl. Wees snel, want op is op en dit feestje wil je niet missen.

Platform Angeren vergadert

ANGEREN - Op dinsdag 30 april is er de maandelijkse vergadering van het platform Angeren. Het platform Angeren zet zich in voor leefbaarheid en veiligheid in Angeren. Aanvang 19.30 uur in het dorpshuis in Angeren.

"We hanteren een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin iedereen, die een goed idee of een verbeterpunt heeft voor ons dorp, welkom is. Door alle ideeën of verbeterpunten te noteren en vervolgens in onze vergaderingen te bespreken, zetten wij ons in voor een mooi, veilig en leefbaar Angeren. Kijkt u gerust eens op onze website om te zien wat we zoal bereikt hebben en waar we nog mee bezig zijn: www.platform-angeren.nl. Misschien wordt u dan ook wel enthousiast en wilt u graag met ons meedenken. Iedereen is belangrijk en iedereen is welkom bij ons. Als u niet in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen, kunt u uw verbeterpunt of idee ook aan ons kenbaar te maken door gebruik te maken van onze brievenbus in het dorpshuis of door ons te mailen. Mailadres is: Platformangeren@gmail.com."

TOP-film: The Last Son

BEMMEL - Donderdag 18 april is de spannende Amerikaanse film The Last Son te zien. De film speelt zich af in Massachussetts.

We schrijven 18 juli 1969. Terwijl de wereld thuis in spanning kijkt naar de lancering van de Apollo 11, wordt op het eiland Chappaquiddick, een geliefd vakantie oord voor welgestelde Amerikanen, één van de meest controversiële politieke doofpotaffaires van Amerika georkestreerd. Na het verlaten van een feestje ontsnapt Ted Kennedy ternauwernood aan de dood als zijn auto van een brug afzwenkt. De jonge campagnemedewerker Mary-Jo Kopechne, die naast hem zat, heeft minder geluk en verdrinkt. Wat lijkt op een tragisch ongeluk mondt al snel uit in een meeslepend schandaal gebouwd op leugens en valse getuigenissen.

Aanvang 20:00. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Bewonersraad zoekt secretaris

LINGEWAARD - Met spoed gezocht : een secretaris voor de huurdersbelangen-organisatie 'Bewonersraad Lingewaard'.

"Wie zijn wij? Een gezellig team wat de belangen van alle huurders en woningzoekenden in de gemeente Lingewaard behartigt. Wij denken mee met Waardwonen en de gemeente over de stappen die men meent te gaan zetten. We werken overkoepelend en lossen dus geen individuele huurdersproblemen op."

"Wat verwachten wij van de secretaris? U bent huurder bij Waardwonen, heeft vijf uur per week tijd om zich in te zetten voor de organisatie. Tevens bent u een geordend type en kunt goed onze documentatie beheren. Wat kunt u verwachten? U vergadert zestien maal per jaar. (Overleg Dagelijks Bestuur acht keer inclusief lunch. Algemeen Bestuur acht keer)."

"Welke vergoedingen kunt u verwachten? Naast de maximale vrijwilligersvergoeding (1700 euro per jaar, na inwerk periode) heeft u recht op vergoeding van gemaakte reiskosten; recht op het volgen van cursussen die met uw functie te maken hebben en vergoedingen voor gemaakte kosten om uw functie goed te kunnen uitvoeren. Heeft u interesse? stuur dan een mail met uw cv naar bewonersraadlingewaard@gmail.com."

Palmpasen bij Kliederkerk Huissen

HUISSEN - Waarom staat er een haan bovenop een kerktoren? Een grapje zegt: omdat er anders geen kip in de kerk komt! Op heel veel kerktorens staat een kruis. Of een haan. En kijk nou eens: bij de protestantse kerk in Huissen konden ze niet kiezen en hebben ze allebei maar gedaan.

Wil je weten waarom? Wat heeft een kerk met een haan en een kruis te maken? Kom en ontdek wat de haan met palmpasen heeft te maken. En zoals de palmpasenstok bij het leven van Jezus hoort, gaan we met elkaar knutselend en vierend op zoek naar het antwoord: wat past écht bij jou? Dat mag je dan meenemen in je rugtas, je reiskoffer of jouw eigen paasstok.


Kliederkerk is voor jong (0-12) en ouder, familie en vrienden, met en zonder (klein)kinderen. Zondag 14 april van 14-16 uur in de protestantse kerk Huissen. Voor info: kliederkerkhuissen@gmail.com / Ellen 06 1676 4999.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, Palmzondag 14 april 2019, 10 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Vier het mee met ons en blijf nog even. We schenken koffie en thee na de viering. En natuurlijk ook tijdens de wekelijkse vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur. Van harte welkom.

Taizéviering in protestantse kerk van Gendt

GENDT - Op zondagavond 14 april zal er een Taizéviering in de protestantse kerk van Gendt plaatsvinden. De aanvangstijd is 19:30 uur.

De viering is georganiseerd door de oecumenische werkgroep van Gendt-Doornenburg en Angeren. Het thema van de viering is: 'Loslaten en opnieuw beginnen'. In het leven kun je druk zijn met allerlei dingen. Je kunt hiermee zo druk zijn dat je er wat verstrikt in raakt. Loslaten wil zeggen dat je het leven of eerder: hoe alles zou moeten lopen, uit handen kunt geven. In plaats hiervan kun je ruimte leren geven aan jezelf en een ander. Het is het leven mogen ontvangen als een geschenk, en hierin kunnen leren en groeien. Iedereen is welkom bij de viering.

Over de Taizé-gemeenschap: de oecumenische gemeenschap in het Franse Taizé is al een halve eeuw bekend als belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren en volwassenen uit de hele wereld. De stijl en de sfeer van de vieringen worden gekenmerkt door de meditatieve liederen, eenvoud en stilte. Daarnaast is het zo dat er geen overdenking gehouden wordt. Wel is er een lezing van enkele teksten. Op www.taize.fr/nl kun je meer lezen over de gemeenschap van Taizé.

De Theaterkerk swingt met Soul Solution

BEMMEL - Op zaterdag 20 april gaat het dak eraf in de Theaterkerk, want dan staat de band Soul Solution op de bühne. Soul Solution is de energieke, eigenwijze en vooral professionele band van topzanger David Dam, die op authentieke wijze soulvolle covers van toen en nu speelt.

David Dam behoort al jaren tot de vocale top van Nederland. In 2014 brak hij landelijk door als finalist bij The Voice of Holland en u herinnert u zich misschien nog wel zijn spraakmakende auditie van Lets Get It On, waarbij hij alle juryleden dansend uit hun stoelen kreeg. Soul Solution begint deze swingende avond met een hommage aan de tijdloze oude funk- en soulmuziek van onder meer Prince, Michael Jackson en James Brown en schakelt daarna door naar de hedendaagse soul, pop en R&B. De aanstekelijke podiumenergie van David zorgt altijd voor een feestje! Trek je dansschoenen maar aan, want stilstaan is geen optie!

Aanvang 20:30 uur (zaal open 20:00 uur). Staconcert in Theaterzaal. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 15 april - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 16 april - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 17 april - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 18 april - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

TOP-film: The Last Son

TOP-film: The Last Son

BEMMEL - Donderdag 18 april is de spannende Amerikaanse film The Last Son te zien. De film speelt zich af in Massachussetts.

We schrijven 18 juli 1969. Terwijl de wereld thuis in spanning kijkt naar de lancering van de Apollo 11, wordt op het eiland Chappaquiddick, een geliefd vakantie oord voor welgestelde Amerikanen, één van de meest controversiële politieke doofpotaffaires van Amerika georkestreerd. Na het verlaten van een feestje ontsnapt Ted Kennedy ternauwernood aan de dood als zijn auto van een brug afzwenkt. De jonge campagnemedewerker Mary-Jo Kopechne, die naast hem zat, heeft minder geluk en verdrinkt. Wat lijkt op een tragisch ongeluk mondt al snel uit in een meeslepend schandaal gebouwd op leugens en valse getuigenissen.

Aanvang 20:00. Locatie: Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Overdekte grote paas- vlooienmarkt in Westervoort

WESTERVOORT - Op maandag 22 april - tweede paasdag- is er van 9 tot 16 uur een leuke grote vlooienmarkt in sportcentrum Sportsplanets De Pals aan Emmerik 5 in Westervoort.

Hier wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk voor bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden: huur dan ook een kraam. De kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 25 euro. Een grondplaats van 6 meter kost 17,50 euro. Te bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152.

De entree voor de markt kost drie euro voor volwassenen, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

17 / 28

18 / 28

19 / 28

Het is weer zover!

Promotie Clubkas Campagne tijdens deBOL 50+ wandeltocht. (foto: Toon Hendriks)

BEMMEL - Het is weer zover… de Rabobank clubkas campagne komt er aan en stichting deBol doet weer mee!

Geniet u ook zo van het voorjaar en de prachtige bloemen die uitkomen uit de bolletjes die in de herfst in de grond werden gezet? Wij, 'de Bolletjes' willen ook graag iedereen laten genieten en kunnen daarbij wat extra centjes heel erg goed gebruiken voor alle activiteiten die wij met veel plezier en liefde organiseren voor jong en oud!

Stichting deBol organiseert twee keer per maand een wandeltocht (10 km) voor vijftig plussers, de Dodenherdenking op 4 mei, de Bevrijdingstocht op 5 mei, de Middeleeuwse Wandeltocht in oktober, jaarlijks een sponsor-wandeltocht voor een goed doel en binnenkort van 21 - 24 mei wordt alweer de 12e deBol Junior-Avond4Daagse Bemmel een groot feest voor de jeugd! Dus, ook stichting deBol kan uw stem bij de Rabobank Clubkas Campagne heel goed gebruiken!

Een paar weken geleden hebben de Boldames al bolletjes uitgedeeld aan het winkelende publiek in Bemmel en op zaterdag 13 april zullen zij nog eens in het dorp uw aandacht vragen, iedere stem voor deBol wordt dan alvast beloond met een vrolijk voorjaarsbloemetje!

"Als u lid bent van de RABObank kunt u stemmen, u krijgt daarvoor bericht van de Rabobank! Doet u ook weer mee? Geef uw stem(men) aan stichting deBol Bemmel! Wij zijn daar heel erg blij mee! Informatie: www.debolbemmel.nl; 06 54975063."

Zonnebloem Gendt alleen op pad met mannen

Zonnebloem Gendt mannenuitje. (foto: F. Hermsen)

GENDT - Sinds een aantal jaar organiseert Zonnebloem Gendt een activiteit alleen bedoeld voor mannen. Hoe leuk is dat!

"Elk jaar proberen we een ander bedrijf te bezoeken of een activiteit te doen. Zo zijn we vorig jaar gaan vissen. We proberen altijd een bedrijf te vinden binnen de gemeente Lingewaard. Dan een keer iets met techniek en nu gingen we eens op zoek naar een bedrijf waar de smaakpapillen worden getest. We mochten langs komen bij De Smaakcateraar. Roy ontving ons met koffie met een appelflap en vertelde ons over de historie van het bedrijf. We kregen een rondleiding. We zijn nu bekend geworden met alle ins en outs van de moderne keuken. En de mooie mogelijkheden die Roy ziet voor de toekomst. Het was een verfrissende blik op De Smaakcateraar. Onvoorstelbaar hoeveel maaltijden het bedrijf wel kon klaarmaken op een drukke dag. Het was een gezellige en mooie rondgang door het bedrijf, waarvan de gasten enorm hebben genoten. En zeker ook het èèn en ander hebben opgestoken. En De Smaakcateraar werd namens de Zonnebloem bedankt."

"Nog even iets anders! 15 april gaat de Rabobankclubkas actie weer van start. Ook de Zonnebloem afdeling Gendt doet hier aan mee. U kunt vijf stemmen uitbrengen. Het geld gebruiken wij om mooie activiteiten te organiseren. Dit kunnen kleine activiteiten zijn zoals een scootmobieltocht of een mannenactiviteit, maar soms ook een busreis. Dus denkt u aan ons bij het invullen van de stemmen!"

Voel je vrij op wieltjes

Vrij skeeleren. (foto: Jeroen van Deursen) Jeroen van Deursen

BETUWE - De skeeler-informatieavond van b.o.d. de Sprinters was een groot succes. Heel veel enthousiastelingen, ouder en jong waren naar ons clubhuis gekomen om meer te weten te komen over het skeeleren en de opfriscursus voor skeeleraars die al een tijdje niet op de wieltjes hebben gestaan.


Voor wie helaas niet aanwezig kon zijn, volgt hieronder nog even in het kort de belangrijkste informatie: Vanaf 4 april van 19.15 tot 20.45 uur is wekelijks iedere donderdagavond skeelertraining onder leiding van ervaren trainers. De jeugd is onderverdeeld in 2 groepen: een startersgroep en een snelle groep. Voor de volwassenen zijn er een beginnersgroep, een groep voor gevorderden en een groep voor de snelle rijders.
In april traint iedereen op de 400 meter asfaltbaan die bij ons clubhuis ligt. Met veel technische oefeningen, waaronder de remtechniek, worden de rijders voorbereid op het buitenrijden. Vanaf 2 mei gaan de groepen, die veilig kunnen rijden (onder andere goed kunnen remmen) op de trainingsavond tochten maken door bijvoorbeeld Park Lingezegen, het mooie natuurpark tussen Nijmegen en Arnhem met z’n prachtige skeelerpaden, of over dijken met hun mooie uiterwaarden en de fietspaden langs de Linge. Na de training drinken we gezellig koffie of thee en ranja in het clubhuis of op het terras en praten we gezellig even na.

Er zijn ook toertochten, waar je aan mee kan doen. Individueel, of gezellig met je trainingsgroep. "Zin om mee te doen? Kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nlonder Skeeleren. Voor eventuele vragen kun je mailen naar skeelers@boddesprinters.nl."

Windenergie in Lingewaard

Luchtfoto Huissenswaard. (foto: Caprice Baksteen) Caprice Baksteen

LINGEWAARD - Lingewaard Energie stimuleert energiebesparing en het zelf opwekken van energie. Eén van de bedrijven die dat wil is familiebedrijf Caprice Baksteen, met hun steenfabriek Huissenswaard. Daarom een paar vragen voor het bedrijf.

Jullie energieverbruik is hoog, besparen jullie al energie?

Ja, dat doet de hele sector al langer. Door zo veel mogelijk energie te besparen in de fabrieksprocessen en door van elkaar te leren. Steenfabriek Huissenswaard heeft nu zo veel mogelijk energie bespaard binnen de fabriek zelf.

Wat is jullie ambitie?

Met windmolens gaan we over op duurzame energie en wellicht kunnen we zelf waterstof gaan maken. De ovens zouden dan waterstof kunnen stoken en geen aardgas meer. Landelijk zijn andere industriële bedrijven, waaronder hoogovens, hier ook mee bezig, maar het is nog nergens uitgevoerd.

Denken jullie ook aan zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn helaas niet mogelijk. Door het gebruik van klei en zand ontstaat er stof waardoor de panelen niet optimaal werken.

Hoe ver zijn jullie nu?

Nog in een vroege fase. Na een eerste scan blijkt dat er ruimte is voor twee windmolens. Nu is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau af. Daarin staat welke onderzoeken er nu nodig zijn. Daarna weten we of windmolens haalbaar en uitvoerbaar zijn. Dan is er ook duidelijk welke maatregelen genomen kunnen worden om mogelijke overlast voor omwonenden en de natuur te minimaliseren of compenseren en hoe we financiële participatie kunnen gaan aanbieden. Daarna kan een vergunning worden aangevraagd. Caprice staat gezamenlijk met de burgers voor een duurzame omgeving.

Teejaater PAN schittert als vanouds

Een spetterend slot van een bijzondere feestavond. (foto: Ron van Wieringen) Ron van Wieringen

BEMMEL - Op vrijdag 5 april speelde Teejaater PAN de première van het stuk Geruchten (Rumors) van de Amerikaanse toneelschrijver Neil Simon. PAN is dit jaar weer teruggekeerd naar de vertrouwde zaal van cultureel centrum De Kinkel waar het de afgelopen decennia al vele succesvolle producties variërend van aangrijpend drama tot commedia dell'arte en vrolijke familievoorstellingen heeft opgevoerd.

Met de komedie Geruchten trakteert PAN het publiek op een chaotisch verlopende ‘feestavond’ in de woning van Charley Brock, de vice burgemeester van New York. De politieke carrières van de feestgangers worden angstvallig beschermd door buitenechtelijke relaties en andere schandaaltjes vooral ‘onder de pet te houden’. Op het laatst weet niemand meer wie bij wie nou welk verhaal op de mouw gespeld heeft en waarom. Aan het eind van de avond zijn de gasten dan ook behoorlijk doorgedraaid.

Schrijver Neil Simon wordt niet voor niets ‘The King of Comedy’ genoemd en de spelers van PAN hebben dit knap geschreven stuk werkelijk prachtig vertolkt! Een groot compliment ook voor regisseur Joop Geurtjens, die dit jaar zijn debuut maakt bij PAN. Al met al een superleuke toneelavond met natuurlijk weer een spontane afterparty voor toeschouwers én spelers in de altijd gezellige foyer van De Kinkel.        

Voor de voorstellingen van komend weekend (12, 13 en 14 april) zijn nog kaarten te koop bij Boekhandel de Toren van Bemmel of te reserveren op www.teejaaterpan.nl.

Vijftigste Pro corpore wandeltocht

GENDT - 'We hebben in maart ons 60-jarig bestaan gevierd. Op zaterdag 13 en zondag 14 april is onze vijftigste wandeltocht die door Lingewaard loopt met de mooie bloeiende tuinen en bomen."

"Er kan gestart worden tussen 08.00 en 01.00 uur voor de lange afstanden en tussen 08.00 tot 14.00 uur voor de korte afstanden. De start is bij De Klok aan de Markt 1 in Gendt. Het inschrijfgeld is 3.50 zonder beloning en 2.50 zonder beloning op vertoon van uw lidmaatschapspasje van de KWBN. Een herinnering (een medaille of een cijfer) kunt u kopen voor 1.00 euro. Na afloop is er voor iedere wandelaar een verrassing. Meer info: tr peek-ederveen 0481 461927."

Raboclubkascampagne: Stem op De Minkhof

De Minkhof. (foto: Mireat)

BEMMEL - Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe het rijke verenigingsleven in de regio. Hiervoor stellen zij een deel van de winst beschikbaar en in 2019 is dit een bedrag van 150.000 euro voor de gezamenlijke regio's Maas en Waal en Lingewaard/Overbetuwe!

De leden van de Rabobank bepalen hoe dit geld verdeeld wordt. Leef- en-doe-boerderij De Minkhof is één van de deelnemers die meedingen naar het te verdelen bedrag. De leden van de Rabobank die mogen stemmen, ontvangen tijdig een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure van de Rabobank.

Stem op De Minkhof tijdens de Rabo Clubkas Campagne. Ieder lid mag van 15 tot en met 28 april in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete clubs. Elke stem is geld waard! Ga ook na bij familie, vrienden, buren en kennissen of ze lid van de Rabobank zijn en vraag of ze De Minkhof willen steunen. U kunt daarmee De Minkhof een grote dienst bewijzen!

De Minkhof richt zich op de wat oudere deelnemers die op zoek zijn naar gezelschap, bezigheden en/of activiteiten voor een zinvolle invulling van de dag, verzorging (een versbereide driegangenmaaltijd) en een (goed) gesprek. Met uw stem kunnen wij als vrijwilligers De Minkhof nog beter, toegankelijker en mooier maken voor deze deelnemers. Alvast bedankt voor de door u genomen moeite.

Hackathon GraphicWorld in samenwerking met de Han

GENDT - Op donderdag 11 april houdt GraphicWorld in samenwerking met de Han een Hackathon. Een hackathon is een evenement waarbij binnen een tijdsbestek van twaalf uur een creatieve oplossing wordt bedacht voor de betreffende cases. Het evenement zal plaatsvinden bij de grafische drukkerij GraphicWorld in Gendt. De deelnemers zijn 75 enthousiaste derdejaarsstudenten van de opleiding bedrijfskunde.

Deze zullen vanaf 10.00 tot 22.00 uur aan de slag gaan om drie verschillende cases op te lossen. De cases zijn gericht op het ontwikkelen van nieuwe reclamematerialen. De teams gaan de strijd met elkaar aan om; creatieve, originele en innovatieve oplossingen te bedenken voor de drie opdrachtgevers. Na het pitchen van de bedachte oplossingen, zal een deskundige jury het groepje studenten met de beste oplossing tot winnaar bekronen.

Wij hopen er een succesvolle, leerzame en innovatieve dag van te maken zodat wij volgend schooljaar een tweede editie kunnen gaan organiseren.

Hutaf 1 boekt overwinning in Barendrecht

HUISSEN - Hutaf 1 moest het afgelopen zaterdag in Barendrecht opnemen tegen Taveba 1. Daar waar Hutaf 1 speelt voor het kampioenschap, strijden de gastheren voor lijfsbehoud.

Het verschil op de ranglijst werd snel zichtbaar. Sam ten Westenend wist al zijn partijen te winnen. Anne van Bolderen en Mats Janssen boekten beide twee overwinningen. Het werd uiteindelijk 8-2 voor Hutaf. Door deze uitslag heeft Hutaf 1 de koppositie steviger in handen gekregen..

Hutaf 2 speelde eveneens in Barendrecht, maar tegen Taveba 2. Beide teams staan in de onderste regionen waardoor er een spannende wedstrijd ontstond. Na een gelijkopgaand begin nam Hutaf 2 het initiatief en liet dit niet meer los. Hierdoor werd een knappe 6-4 overwinning geboekt. Jesper van Zanten won al zijn partijen. Jaimie Brans wist twee partijen uit het vuur te slepen en Matthijs van Hilten won één pot.

Hutaf 3 speelde in Zevenaar tegen Zevenaar 1. Tot de laatste twee wedstrijden ging de strijd gelijk op. Door overwinningen van Bart Arnts en Stijn Stellaard werd de wedstrijd in Huissens voordeel beslist. Luca Goris won één partij, Bart Arnts wist twee wedstrijden te winnen en Stijn Stellaard bleef ongeslagen.

Foto quiz-avond: 'Wie kent Doornenburg het beste?'

DOORNENBURG - Op dinsdag 16 april houdt Historische Kring Doornenburg een mooie en unieke quiz-avond met als thema 'Wie kent Doornenburg het beste?'.

Een ieder wordt uitgedaagd om uw kennis over Doornenburg en zijn geschiedenis te laten zien in een pubquiz. "Aan de hand van veel foto’s praten we met elkaar over Doornenburg van vroeger en nu. We starten de avond in het ontmoetingcentrum om 19.00 uur met een ledenvergadering. Na een korte pauze omstreeks 19.30 uur zullen we beginnen we met de quiz."

Leden van de Historische Kring Doornenburg hebben gratis toegang. Niet-leden zijn ook welkom, echter tegen een kleine vergoeding van 2,50 euro.

Vlinderfonds steunt clinics jeugddammen

HUISSEN - Vanaf komende vrijdag is Huissen weer het middelpunt van dammend Nederland. In het stadje wordt gedurende negen dagen gestreden om de Nederlandse damtitel.

Het kampioenschap is georganiseerd door damvereniging VBI. Rond dit evenement zijn er nog tal van activiteiten die betrekking hebben op deze denksport. Zo zijn er acht clinics op de basisscholen Drieluik en Boemerang in Huissen en de Borgwal in Bemmel. Deze jeugdactiviteiten worden financieel ondersteund door het Vlinderfonds Lingewaard. Niet alleen de jeugd wordt betrokken bij de damsport. In verzorgingshuis Sancta Maria is door de jeugd van damvereniging VBI een demonstratie simultaanspelen (dammen op meer borden tegelijk) verzorgd.

Eska klaar voor het nieuwe taptoe-seizoen

Studieweekend 2019. (foto: B. Braam)

BEMMEL - Dagen hebben de leden hard gewerkt, aan het instuderen van de shows. Eska zal dit seizoen optreden met haar traditionele galashow, maar zal daarnaast ook met haar themashow 'Hollands door de jaren heen' te zien zijn.

Tijdens het weekend was er ook tijd voor gezelligheid. Op zaterdagavond was er voor de leden een feestavond georganiseerd. Er werd gezamenlijk gegeten, waarna er quiz/spelletjesavond volgde. Eska heeft hoofdsponsor Schoonmaakbedrijf Aalbers bedankt, voor het ter beschikking stellen van de bedrijfshal. Hierdoor is Eska klaar voor het nieuwe taptoe-seizoen.

Muziekvereniging UDI op de voorjaarsmarkt in Bemmel

Muziekvereniging UDI.

BEMMEL - Tussen twee modeshows door zal muziekvereniging UDI op de Markt van Bemmel spelen tijdens de koopzondag op 14 april.

Het rondje winkelen door het centrum van Bemmel kan de bezoeker van de catwalk op de Assenburgpromenade naar de Markt voeren, waar om ongeveer 14.00 uur UDI begint te blazen. Een gevarieerd programma van herkenbare en luchtige muziek, zal het drankje op de marktterrassen beslist goed doen smaken... musicalhits, top 2000-werk, volksmuziekkrakers en een enkel verdwaald marsje maken het wachten op de tweede modeshowronde om 15.00 tot een plezier.

Uw nieuwbouwwoning financieren: waar moet u aan denken?

HUISSEN - Wanneer u een nieuwbouwwoning koopt, zijn er andere zaken van belang dan wanneer u een bestaande woning koopt. Waar moet u allemaal op letten en welke kosten komen kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Van de Ree & Partners Financiële Diensten brengt deze zaken en lasten voor u in kaart.


U bent de eerste bewoner, u kunt zelf de keuken en badkamer uitkiezen, de eerste jaren is er weinig of geen onderhoud en alle nieuwbouwwoningen worden steeds energiezuiniger gebouwd. Een bestaande woning daarentegen, heeft ook zo zijn voordelen. U kunt namelijk de woning van binnen en buiten bekijken, u kunt onderhandelen over de prijs en u weet precies wanneer u kunt verhuizen. Dit zijn de algemeen bekende verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw, maar hoe zit dat op financieel gebied?

Bij een nieuwbouwwoning is het bijvoorbeeld makkelijker om extra werkzaamheden mee te financieren, zoals het plaatsen van een keuken of badkamer. Deze extra werkzaamheden worden door de geldverstrekker meegerekend wanneer de marktwaarde van de woning wordt bepaald. Indien u bij een bestaande woning extra werkzaamheden laat verrichten, zijn er eigen middelen nodig.

Echter biedt een nieuwbouwwoning niet alleen maar voordelen. U zult ook rekening moeten houden met financieringslasten tijdens de bouw van uw nieuwbouwwoning. De hypotheek is immers ingegaan, want de grond is betaald en de aannemer is van start gegaan. Woont u tijdens de bouw nog in uw koop- of huurwoning? Dan kunt u te maken krijgen met dubbele woonlasten. Er is een mogelijkheid om deze dubbele woonlasten mee te financieren, u verhoogt als het ware de hypotheek. De hypotheekrente bij een nieuwbouwwoning kan aantrekkelijker zijn in vergelijking met een hypotheek voor een bestaande woning. U kunt er ook voor kiezen om voor deze dubbele woonlasten eigen middelen te gebruiken.

Kortom, een nieuwbouwwoning kopen heeft voordelen, maar er zijn ook een aantal aandachtspunten. Op voorhand is niet aan te geven of het kopen van een nieuwbouwwoning in uw situatie interessanter is dan het kopen van een bestaande woning.
De financieel adviseurs bij Van de Ree & Partners Financiële Diensten gaan graag met u aan tafel en berekenen de mogelijkheden in uw situatie. Neem contact op voor het maken van een afspraak, het eerste oriënterende gesprek is gratis: 026 3275888, info@vanderee-partners.nl, www.vanderee-partners.nl.

Wiko Vlasblom benoemd tot bestuurder Attent Zorg en Behandeling

Wiko Vlasblom.

BETUWE - Met ingang van 1 juli is Wiko Vlasblom door de Raad van Toezicht benoemd tot bestuurder van Attent Zorg en Behandeling. Hij neemt dan de leiding over van Berend van der Ploeg, die sinds 2016 werkzaam is als bestuurder bij Attent Zorg en Behandeling. Per augustus 2019 is Berend van der Ploeg aangesteld als gemeentesecretaris van ’s-Hertogenbosch.

Wiko Vlasblom is nu directeur bedrijfsvoering bij Attent Zorg en Behandeling en heeft veel ervaring met organisatie brede vraagstukken en veranderprocessen waarbij ondernemerschap en maatschappelijk bewustzijn belangrijke drijfveren zijn. De veranderingen in de zorg vragen om innovatie en om wendbaarheid van mensen die er werken. Hij ziet ernaar uit om daar, samen met de medewerkers van Attent Zorg en Behandeling en in verbinding met partners, op enthousiaste wijze invulling aan te geven.

‘Ik omarm de ambitie om onze cliënten regie over hun leven te laten voeren binnen de mogelijkheden die wij hebben. De kunst daarbij is om in ons denken en in ons handelen te vertrekken bij hoe wij het zelf graag zouden willen en dan ben ik ervan overtuigd dat wij onze cliënten en hun familie vertrouwde en warme zorg bieden. Daarnaast geloof ik in de fusieplannen die we hebben met DrieGasthuizenGroep waarbij we vertrekken vanuit de cliëntreis. Met de ambitie en de energie die ik hierbij voel, maak ik dit graag, met elkaar, tot een groot succes’, aldus Wiko Vlasblom.

Schaapskooi Light

BEMMEL - In januari zijn we met achttien deelnemers Schaapskooi Light gestart. Hoe gaaf is het om bijna drie maanden later te kunnen vertellen, dat iedereen vol enthousiasme de strijd tegen de kilo's is aangegaan. In totaal is er 134 kg aan gewicht verloren en 57 procent aan vet. Ik ben zo ontzettend trots op het tot nu toe behaalde resultaat!

Schaapskooi Light is een speciaal ontwikkeld voor mensen die willen afvallen. De combinatie van de persoonsgebonden weekplannen en het twee keer sporten in de week, zorgt ervoor dat je gemiddeld in drie maanden tussen de 7.5 kg en 10 kg kan afvallen. Mijn doel is, naast de ondersteuning tijdens het afvallen, dat je ook lekker kan eten als je wilt afvallen. En ja ook met minder koolhydraten, kan je heerlijk eten. Je hoeft echt niet overal 'nee' tegen te zeggen, als je maar bewust bent van wat je eet. Het is ontzettend leuk om te zien hoe iedereen toch op zijn eigen manier bezig is met de bewustwording.

Zo heb ik al SAD-momenten voorbij horen komen. Voor diegene die niet bekend zijn met Sonja Bakker, dit zijn 'Schijt aan Daphne'-dagen en die horen er natuurlijk ook af en toe een beetje bij? Naast de weegmomenten heeft iedereen ook zijn weg gevonden in de fitness. Of je nu de circuitjes, de groepslessen of in de fitness aan de gang bent, er is voor ieder wat wils. Sporten moet vooral aan ervaring zijn waar je je beter door gaat voelen.

We zijn weer gestart met een nieuwe groep deelnemers van Schaapskooi Light en er zijn nog enkele plekjes vrij. Wil je voor de zomer slank zijn en een beachbody hebben? Neem dan contact op met de Schaapskooi voor meer info over Schaapskooi Light.

Daphne Hengelbrock, Lifestyle coach, Sportlaan 3, Bemmel; 0481 462224, www.schaapskooi.com.

Hengelsport bij Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 14 april is er de jaarlijkse Lotus Vulgaris paaseierwedstrijd.

Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur. Maandag tweede paasdag is er de eerste wedstrijd voor het Koningschap. Ook dan wordt er gevist van 8.00 tot 11.30 uur. Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay. Vanaf 15 april kun je stemmen op de Rabo Clubkascampagne."

26 / 28

Hoera 10 april wordt Saar 5 jaar.
Gefeliciteerd lieverd van
Opa Gradje, Oma Grietje,
Lex, Sterrin, Puk en Mees.
Xxx.

Hoera, hoera, hoera, hoera:

Zwemdiploma C voor Yeshua

Opa en oma

Onze kleine Boef Cheyenne 10 april alweer 2 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd
Papa, Mama,
Opa en Oma en poot van Bailey.

Elke dag naar school over de Waalbrug
acht kilometer heen en
acht kilometer terug!
Lieve Jonas gefeliciteerd met je 12de verjaardag!

Oma Rita

Onze leider is leider van het jaar!
Oprecht verdiend

De Bataven JO17-3


Hiep Hiep Hoera.
Wij feliciteren ons ma, ze word 14 april alweer 70 jaar!
Van harte gefeliciteerd de kinderen.

Mijn lieve stoere papa wordt 8 april
al 40 jaar!
Ik wens je een hele fijne dag en een dikke kus van mij!

Liefs Mike

Wim en Stien zijn 11 april alweer
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van Annie & Harry, Sabine Marco Luke & Lyanne
Christian & Camilla

Gefeliciteerd Pa met je verjaardag nog.
Vandaag is het de 2 keer dat je dood verklaard bent.
Maar gelukkig leef je nog steeds.

Hiep hiep hoera
Gaby 14 april alweer 16 jaar.

Xxx papa,mama en Dustin

Lieve kleine opa, gefeliciteerd met je verjaardag!

Kus Tijl, Jelle en Siem

Op 13 april blaast deze jonge man 65 kaarsjes uit!
Gefeliciteerd met je verjaardag.

Wenda, Tamara, Hans, Bart en Elsbeth

Ivonne, van harte gefeliciteerd!
11 April ga je dan toch echt

SARAH zien!

Gerrit en Diny 55 jaar getrouwd

Gefeliciteerd van ons allemaal

Deze kanjer mag je zien, ook al wordt hij 5x10.

Hartelijk gefeliciteerd Dries!

Succes Huissense vendeliers

Vendeliers tijdens de wedstrijd. (foto: Gilden Huissen) gilden Huissen

HUISSEN - Tijdens het Gelders kampioenschap Vendelen Indoor in Wehl hebben de vendeliers van de Huissense gilde Sint-Gangulphus en Sint-Laurentius eerste prijzen behaald.

Meer dan vierhonderd vendeliers uit heel Gelderland toonden hun kunsten. Er zijn verschillende disciplines zoals klassiek vendelen en Gelders vendelen. De vendeliers van het Sint-Gangulphusgilde behaalde weer een eerste prijs in het klassiek vendelen. Ook de jeugdvendeliers van het Sint-Laurentiusgilde behaalden een eerste prijs. Vorig jaar hadden ze ook de eerste prijs. De promotie naar hogere klasse zal volgend jaar zeker volgen.

De jeugdkampioenen. (foto: Gilden Huissen) gilden Huissen

Het hele jaar door oefenen de vendeliers. Niet alleen binnen maar ook buiten. Tijdens het paasvuur op eerste paasdag kan men de vendeliers weer in actie zien. "Overigens zijn we nog op zoek naar jeugdleden voor het vendelen. Jongens en meisjes zijn welkom, kijk eens op de website, of kom eens een keer kijken tijdens het oefenen van de vendeliers. www.gildenhuissen.nl of info@gildenhuissen.nl."

Startbijeenkomst Lingewaards Sportakkoord

LINGEWAARD - Maak jij je debuut bij het Lingewaards Sportakkoord? Lingewaard zoekt spelbepalers voor selectie Lingewaards Sportakkoord. Samen gaan we in Lingewaard aan de slag om te komen tot een Lokaal Lingewaards Sportakkoord. Daarvoor zoeken we spelbepalers die samen de tactiek gaan bepalen voor het nieuwe sportakkoord.

Alleen ga je sneller, maar samen komen we verder. Dat is het motto bij de ontwikkeling van het Lingewaards Sportakkoord. In navolging op het Nationaal Sportakkoord dat in 2018 is ondertekend. Met ambassadeurs gaan we op zoek naar onze dromen en ambities. Dit wordt vertaald in een concreet sportakkoord om sport en bewegen nog beter op de kaart te zetten in Lingewaard.

Met spelbepalers uit Lingewaard willen we de juiste tactiek bepalen om te komen tot een lokaal sportakkoord. Daarvoor organiseren we een startbijeenkomst. We willen jou graag aan onze selectie toevoegen. De bijeenkomst wordt georganiseerd op:

Maandag 15 april van 19.30-21.30 uur in zalencentrum De Valom (Karstraat 2, Huissen)
Woensdag 17 april van 15.30-17.30 uur in zalencentrum De Valom (Karstraat 2, Huissen)

Kom jij het Lingewaards Sportakkoord supporten? Meld je dan aan voor een van de bijeenkomsten bij Nick van der Ham (sportcoach SWL) via N.vanderham@swlingewaard.nl. Ga voor meer informatie over het Lingewaards Sportakkoord naar www.lingewaardssportakkoord.nl.

Argentijnse klanken geven Bachs Mattheus extra passie

BEMMEL - Op zaterdag 13 april kan een ieder getuige zijn van een heel bijzondere uitvoering van de Mattheus Passie.

Acteur Peter Faber vertelt op indrukwekkende wijze het verhaal van de evangelist in de Nederlandse hertaling van theatermaker Jan Rot: de Mattheus Passie, een van de grootste werken van de klassieke muziek, nu vertolkt in een gedurfde en verfrissende bewerking. In deze unieke uitvoering ontmoeten klassieke en Latijns-Amerikaanse muziek elkaar.

Zangeres Sharon Kips en bariton Job Hubatka nemen de beroemde recitatieven en arias van het lijdens- en sterfverhaal voor hun rekening. De eerste is een veelgevraagd artieste in de gospelscene. Bariton Job Hubatka speelde eerder in operas van Salieri, Donizetti en Rossini in binnen- en buitenland. Regelmatig soleert hij bij De Nederlandse Opera.

De muziek wordt verzorgd door het orkest Tango Extremo, bestaande uit Tanya Schaap (Viool en artistieke leiding), Ben van den Dungen (Sopraan saxofoon), Carlos Matos (Piano), Hans van der Maas (Accordeon) en Vasilis Stefanopoulos (Contrabas).

Zaal open 20:00, aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 19,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Zonnige start voor team 1 van TC Bemmel

BEMMEL - De tennissers van TC Bemmel team 1 zijn verdienstelijk van start gegaan met een 3-5 overwinning op het gravel van Lewabo in Beneden-Leeuwen.

Karen Rombouts en Stefan Nab wisten hun openingswedstrijden in het enkelspel te winnen. Daarna wisten Stefan Nab en Nick van Boxtel het dubbelspel binnen te slepen. Met een 3-3 gelijke stand gingen de ervaren spelers van Bemmel de mixen in. Nick van Boxtel speelde met Karen Rombouts en Hilde ten Wolde stond naast Joost Geurts. Beide mixen werden degelijk binnengesleept, waardoor de eindstand op 3-5 voor TC Bemmel uitkwam.

De spelers van team 2, ook spelend in de 2e klasse gemengd, openden het seizoen thuis met een 2-6 nederlaag tegen Veenendaal 1. Gezien het verloop van de wedstrijden was de uitslag ietwat geflatteerd. Omdat het team een heer tekort kwam speelde de jonge Simon Dams mee in dit team. De punten werden binnengehaald door het enkelspel van Julia Danen die tevens ook de dubbel met Lonneke Muhlhaus won. Alle gespeelde driesetters werden helaas verloren.

Team 1 en 2 zijn dit seizoen in nieuwe kleding gestoken door de trouwe sponsoren Hans Buis Keukens en Sport2000 Snelders. Aankomende zondag speelt team 1 thuis tegen Daisy uit Apeldoorn. Aanvang is 10.00 uur. Team 2 mag het in Nijmegen opnemen tegen Rapiditas 2.

Suzuki, Super om te rijden!

ARNHEM - Met pasen start traditioneel het autoseizoen. Zo ook bij Suzuki Citam! Nou ja, eigenlijk loopt het autoseizoen bij Citam het hele jaar door. Citam Suzuki is een gevestigde naam als Suzuki-dealer in Arnhem en ver daarbuiten.

"Het hele jaar door zijn er diverse acties op nieuwe modellen" vertelt Joost, adviseur bij Citam. "Op dit moment zijn er diverse accessoire-pakketten ter waarde van liefst 750 euro op alle nieuwe Suzuki's.
En dit zonder meerprijs voor de klant."

Daarnaast biedt Citam een zeer ruime collectie van jong gebruikte Suzuki's en overige merken. Op technisch vlak is Citam tevens 'Vakgarage' en biedt daarmee service en onderhoud aan alle merken auto's. Op tweede Paasdag is de showroom geopend van 11.00 uur tot en met 16.00 uur. Uiteraard zijn alle nieuwe Suzuki modellen aanwezig. Denkt u aan de nieuwe Vitara en S-Cross, de Ignis en Celerio. Zelfs de geheel nieuwe Suzuki Jimny is exclusief te zien in de showroom.

U bent van harte uitgenodigd bij Citam Suzuki aan de Hazenkamp 70 in Arnhem. De paashaas heeft een leuke attentie voor u klaarliggen.

Full Body Workout voor Alpe d'HuZes

BETUWE - Afgelopen zondag was het hard werken geblazen bij Park Lingezegen. 'Bewust Fit en Gezond' organiseerde een Full Body Workout waarbij twaalf enthousiaste en actieve deelnemers zich in het zweet werkten voor Alpe d'HuZes.

Van touwtje springen, burpees tot aan mountain climbers. Er werd goed en keihard gewerkt. Het was zo'n succes dat gelijk besloten is om op tweede paasdag (maandag 22 april) nog een keer een workout te geven voor het goede doel. "Ben je geïnteresseerd in de workout op tweede paasdag? Stuur dan een mail naar bewustfitengezond@gmail.com voor meer info."