De Liemers Helemaal Goed Courant

28 februari 2020

De Liemers Helemaal Goed Courant 28 februari 2020


Tulpencursus: 'Hockey moet je ervaren'Liemers College-locatie start komend schooljaar met een Sportklas

Nick Vermeulen (rechts) en Dennis van der Horst: “Veel leerlingen willen extra bewegen en met de Sportklas bieden we dat.”

ZEVENAAR - Geen drie maar zes uur lichamelijke opvoeding in de week en meer leren over nieuwe en minder bekende sporten, de bijbehorende technieken en spelregels. Vanaf komend schooljaar kunnen leerlingen in de brugklas van de Liemers College-locatie Landeweer hiervoor kiezen. De school gaat van start met een Sportklas.


De nieuwe Sportklas is voor iedere leerling. Daarover zijn docenten Nick Vermeulen en Dennis van der Horst duidelijk. “Wij werken niet met selecties of toelatingsexamens. Het niveau van bewegen is niet eens belangrijk om in de Sportklas te beginnen, wél moeten leerlingen meer over sport willen leren en school belangrijk vinden. Tenslotte is het wel school en niet drie uur in de week balletje trappen.” Leerlingen die vanaf het nieuwe schooljaar van start gaan op Landeweer én kiezen voor de Sportklas, krijgen de ruimte om nieuwe sporten te ontdekken. “Het plan is om clinics te geven, waarbij leerlingen kennis maken met sporten die we niet of nauwelijks tijdens de reguliere lessen aanbieden. Ook willen we met de leerlingen sportwedstrijden bezoeken; niet alleen als gezellig uitstapje, maar ook om het hele gebeuren rond zo’n wedstrijd mee te maken. Wat doen bijvoorbeeld die mensen in gele hesjes, wat zijn de spelregels?”, vertelt Nick Vermeulen enthousiast. “Regelmatig krijgen we van leerlingen de vraag waarom ze niet meer uren gym hebben. Of leerlingen vragen of ze tijdens tussenuren met andere klassen kunnen meedoen. Dat zette ons aan het denken. Sport is voor kinderen echt belangrijk, voor hun gehele ontwikkeling, maar ook bij hun schoolkeuze. Met de Sportklas hopen we daar antwoord op te geven.”


Pilot
Het komende schooljaar dient als pilot. Blijkt de Sportklas een succes, dan is de kans groot dat ook de andere locaties van het Liemers College een Sportklas krijgen. “Kinderen hebben behoefte aan meer beweging en zijn op zoek naar vernieuwing. Hoe leuk is het als je onder schooltijd turnles krijgt in een echte turnhal, compleet met valkuil of vlokkenbak?”, aldus Nick Vermeulen. “Met de Sportklas verbreden en verdiepen we het reguliere aanbod op school.” Overigens zonder dat leerlingen voor alles een cijfer moeten halen. Daar is een reden voor, zeggen de gymdocenten. “We willen dat leerlingen plezier hebben in sport. De druk om goede cijfers te halen past daar niet bij, al willen we de leerlingen en hun ouders wel meenemen in de voortgang.”


Informatieavond

Dinsdag 3 maart is er op de locatie Landeweer (Stationspoort 36, Zevenaar) een informatieavond over de Sportklas. Aanvang: 19.45 uur. Leerlingen en ouders zijn van harte welkom. Het uur voorafgaand aan de informatieavond is een inschrijfmoment voor ouders om hun kind(eren) in te schrijven voor het Liemers College.


Lezing Groei en Bloei: de tuin in alle seizoenen

ZEVENAAR - Maandagavond 9 maart houdt Hans van Horssen een lezing voor Groei en Bloei.


Hans van Horssen heeft een eigen tuinontwerpbureau in Gorinchem en is daarnaast een ervaren tuinfotograaf. Hans fotografeert onder andere voor de ‘Piet Oudolf Collection’. Deze lezing gaat over het gebruik van vaste planten in combinatie met siergrassen. Dit is een dynamische plantstijl en wordt ook wel de ‘Dutch Wave’ genoemd. Dit is een naturalistische plantstijl, geïnspireerd op de natuur.

The Dutch Wave.

Men krijgt op deze avond niet alleen tuinen te zien, maar ook vele sfeervolle natuurbeelden, waar men zijn inspiratie uit kan halen! Aan de hand van prachtige beelden laat hij zien hoe bijzonder mooi en levendig deze plantstijl door alle seizoenen heen is! Ook laat hij foto’s van zijn eigen tuinontwerpen zien. Na de pauze krijgt men een kijkje achter de schermen van door Piet Oudolf ontworpen Vlinderhof. Kortom: een avond met veel sfeervolle beelden van een heel dynamische plantstijl.

"Wij nodigen leden en niet-leden graag uit voor 9 maart. In verband met onze ALV start de lezing om 20.15 uur. De lezing wordt gehouden in zaal Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar. Entree: 2,00 euro voor leden en introducés en 5,00 voor niet-leden (inclusief koffie/thee en lot voor loterij). Voor eventuele vragen mailen op: info@liemers.groei.nl."

2 / 36


Zware windstoten, vallende bomen, liters regen en filmpjes van slingerende vliegtuigen. Het moet u vast niet ontgaan zijn dat ons land de laatste paar weken werd geteisterd door de stormen Ciara en Dennis. Maar overdreven we niet wat om deze stormen namen te geven, een kleurcode vertelt ons toch wel genoeg? Wat blijkt? Buiten dat het gewoon leuk is, zit er een belangrijke functie achter het toewijzen van namen aan stormen. Onderzoekers hebben ontdekt dat naamgeving van stormen het bewustzijn over gevaarlijk weer verhoogt en mensen aanzet om actie te ondernemen om zo schade te voorkomen. We nemen het daardoor onbewust serieuzer. Zo’n stormnaam wordt bedacht door het KNMI samen met de Britse en Ierse weerdienst, maar wel op bepaalde voorwaarden. Een land mag namelijk niet lukraak een stormnaam bedenken en gebruiken, want er zijn internationale stormnamen afspraken. Een storm krijgt pas een naam als er een dusdanige alarmerende impact van wordt verwacht, meestal bij code oranje of rood. Ook mogen er geen stormnamen beginnen met Q, U, X, Y, Z, want dit zijn de officiële letters voor de stormnamen in de Atlantische oceaan. Wat een ander voordeel is aan het gebruik van stormnamen is dat media hierdoor gemakkelijker en beter de boodschap kunnen vertellen en verspreiden, omdat er één landelijk begrip wordt gebruikt. De stormen van afgelopen weken zijn ruimschoots benut, net zoals ik nu doe. Want er was niet alleen storm op de negende, maar ook al de dagen daarvoor en daarna in de media. Het mooie aan media is dat je ze kunt lezen wanneer jou dat schikt, over welk onderwerp dan ook, positief of negatief. Je kunt nu zelfs door platformen als de DLHG op lokaal niveau de actualiteit bijhouden. We hebben dan ook deze editie weer een hoos aan frisse nieuwtjes uit de Liemers voor u. Geniet ervan!

Frederieke Aaij

Liemers For Life doet voor de zevende keer mee aan de 29e Roparun voor het goede doel


LIEMERS – 22 lopers, fietsers, de catering, hulpverleners en organisatoren van Liemers For Life reizen vrijdag 29 mei met de auto naar Bremen. De terugweg fietsen en lopen ze om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankerpatiënten.

De Roparun bestaat uit twee routes: Bremen-Rotterdam (560 kilometer) en Parijs-Rotterdam. Zaterdag 30 mei start de Roparun in Bremen voor Liemers for Life. Maandag 1 juni komt het team aan in Rotterdam. Teamcaptain Eef Spies: “Wij hebben acht lopers en vier fietsers in ons team. Het team wordt opgesplitst in twee teams, A en B. Elk team loopt in blokken van vijf uur, waarin de vier lopers elkaar om de twee kilometer afwisselen. Ondertussen fietsen er twee fietsers met de lopers mee, die fietsen het hele blok non-stop. Na vijf uur gaat team A naar een rustplaats en begint team B. Dit houdt dus in dat er in de 48 uur voortdurend iemand hardloopt en iemand fietst. Per persoon wordt er zeventig kilometer gelopen.” Het doel van de teamleden van Liemers For Life is natuurlijk om allemaal de finish te halen. Maar waar het bij de Roparun echt om draait, is geld in te zamelen om ‘leven toe te voegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’. Het geld gaat niet naar onderzoek voor kanker, maar wordt ingezet ter ondersteuning van patiënten en families. Zo is er in voorgaande jaren geld gegaan naar koppelbedden, familiekamers en de wensambulance. Vaak hebben deelnemers zelf ook in hun omgeving met kanker te maken gehad, dan is het heel mooi om te mogen fietsen en lopen.” Irma Driessen, één van de lopers van het team, motiveert haar deelname: “De realiteit is dat sommige mensen de ziekte niet overleven en ik vind het goed dat daar ook aandacht voor is. Zo ver en lang achter elkaar lopen is natuurlijk zwaar, maar dat staat niet in verhouding tot de mensen die tegen de ziekte moeten vechten. Dit houdt ons als team op de been om door te gaan.” Het team Liemers For Life zamelt niet alleen geld in met de run, het team organiseert nu al verschillende activiteiten in de Liemers. Zo is er op 14 maart een benefietavond in de OGtent in Duiven met een PubQuiz van 19.00 tot 20.00 uur, daarna volgt een dansavond met livemuziek van de Classic Rockformatie JJETT. De toegang bedraagt 5 euro per persoon. Ook is er een donatieknop op de flessenautomaten bij Jumbo Gradussen, komt er een speciale ropaworst bij slager Kersten en houdt basisschool De Remigius een sponsorloop. Meer informatie: https://www.roparun.nl/nl/teams/alle-teams/#/teams/73.

Energiecoaches in de startblokken


WESTERVOORT/DUIVEN - Na drie trainingen zijn de energiecoaches bijna klaar voor het echte werk. Vanaf 2 maart zijn ze er helemaal klaar voor. Tijdens de laatste training ontvangen ze allemaal een certificaat uit handen van de wethouders duurzaamheid Gemma Tiedink en Hans Breunissen.

Met een gratis bezoek van een energiecoach kunnen inwoners van de gemeenten Westervoort en Duiven al snel een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar besparen. De energiecoach kijkt met iemand naar het energieverbruik in de woning. Samen wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen, waar informatie beschikbaar is en welke maatregelen zelf genomen kunnen worden

Na een oproep in de krant en digitale media is gestart met een enthousiaste club mensen uit Westervoort en Duiven. De energiecoaches zijn vrijwilligers, getraind en begeleid door Milieucentraal. Ze kunnen gebruik maken van een zogenaamde warmtecamera om samen te kijken waar iemands woning warmte verliest. Wacht daarom niet te lang met het maken van een afspraak. Het beste inzicht krijg je bij wat koudere buitentemperaturen.

Heb je interesse in een huisbezoek van een van de energiecoaches? Aanmelden voor een huisbezoek kan nu al via samen1nergie@1stroom.nl. Het is fijn als je aangeeft welke vragen er zijn, dan kan de energiecoach zich goed op het gesprek voorbereiden.


Regen en wind gooiden afgelopen zondag roet in het eten van Liemerse wagenbouwers die al wekenlang reikhalzend hadden uitgekeken naar de carnavalsoptocht. Toch kon het de pret van de echte diehards niet drukken. Ook in Babberich kwamen de feestvierders volop aan hun trekken op school, in De Borg en bij Resto Aalbers. Jeugdadjudant Naomi Hendriks, jeugdprinses Zoë Bodd, prinses Marian Walravens en adjudant Louise Brous van De Schuumneuzen kunnen terugkijken op een geslaagd feest.


Van de redactie

5 / 36

‘Ik heb alles van mijn bucketlist afgestreept’Frits en Barbara Barend interviewen Marc de Hond in Het Musiater

“Ik vind het vooral belangrijk dat mensen lief en goed zijn voor de mensen om hen heen.”


Marc de Hond is ziek, heel ziek: de presentator en theatermaker lijdt aan blaaskanker. Daarom heeft hij zijn theatervoorstelling ‘Voortschrijdend inzicht’, die hij vanaf januari 2020 zou gaan spelen, omgedoopt tot een bijzonder theaterkunstwerk. In 29 theaters wordt hij geïnterviewd door 29 prominente presentatoren over zijn leven. Als naslagwerk voor zijn kinderen Livia en James. Op donderdag 26 maart ‘speelt’ hij in Het Musiater en gaat hij in gesprek met Frits en Barbara Barend. Wij namen alvast een voorproefje.


‘Het is supergaaf dat er zoveel goede interviewers hun talent beschikbaar hebben gesteld om mij te helpen met dit mooie theaterproject.'

Wat vindt u de meest belangrijke eigenschap die een persoon kan hebben? Is dat humor, zodat je dan zaken kunt relativeren, of iets anders?

“Ik vind het vooral belangrijk dat mensen lief en goed zijn voor de mensen om hen heen. Humor is naar mijn mening ook essentieel, omdat humor je veel steun kan geven in moeilijke situaties. Je hebt daardoor toch nog een beetje lol en plezier in je leven, ondanks de vervelende toestand waar je je in bevindt. Ik vind dat goed met andere mensen om kunnen gaan het grootste cadeau is, daar kun je echt enorm veel geluk uithalen.”


Waarom heeft u ervoor gekozen om u te laten interviewen door Frits en Barbara Barend?

“Frits Barend was vroeger een van de beste talkshowhosts van Nederland. Barbara vind ik een goede journaliste. Ook heb ik vroeger bij haar op school gezeten, dus het is geen onbekende. Frits en Barbara werken samen voor het blad ‘Helden’. Hun interviews voor het tijdschrift vind ik enorm mooi.”


Waarom heeft u besloten om Eva Jinek als laatste interviewer te doen?

“Eva Jinek kon door haar talkshow op rtl4 pas in april. Ik ben erg blij dat ze meedoet, omdat ze goede interviews afneemt. Ik vind het supergaaf dat er zoveel goede interviewers hun talent beschikbaar hebben gesteld om mij te helpen met dit mooie theaterproject. “


Voor wie heeft u veel bewondering?

“Ik heb voor veel mensen een grote bewondering. Als ik op dit moment iemand zou moeten noemen, dan zou ik voor Edwin van der Sar kiezen, vroeger keeper van onder meer Ajax en het Nederlands Elftal. Ik was vroeger bij voetbal ook keeper. Ik hoopte dat ik later net zo goed zou worden als hij. Dat is helaas niet helemaal gelukt. Ik kon wel aardig keepen, maar ik was bij lange na niet zo goed erin als hij. Als ik vroeger zenuwachtig was voor een wedstrijd, maakte ik mezelf wel altijd wijs dat ik Edwin van der Sar was. Op een of andere reden ging het keepen dat net wat beter, dan wanneer ik het mezelf niet vooraf inbeeldde.”


Wat is de belangrijkste boodschap die u aan uw kinderen wil meegeven?

“Ik wil ze graag leren hoe ze moeten omgaan met grote veranderingen, in de hoop dat ze daar later zelf ook iets aan hebben. Daarnaast wil ik ze graag bijbrengen hoe ze goed en lief voor de mensen om zich heen kunnen zijn. Zoals ik al eerder had gezegd, vind ik dit een van de allerbelangrijkste eigenschappen die een mens kan bezitten.”


Vond u het lastig dat uw vader een bekende Nederlander was?

“Nee, daar heb ik helemaal geen last van gehad. Daarnaast was hij, zeker onder kinderen, helemaal niet zo bekend. Vroeger op school had ik niet echt vrienden die van zijn bekendheid op de hoogte waren. Een van mijn beste vrienden was de zoon van sportverslaggever Jack van Gelder. Hij is pas echt bekend.”


Hoe denkt u dat uw kinderen later omgaan met uw bekendheid?

“Ik ben niet heel bekend, dus ik denk dat ze daar ook geen last van zullen krijgen. Ik kan me er eigenlijk niets bij voorstellen, ik ben geen Doutzen Kroes ofzo. Ik heb 13.000 volgers op twitter. Dat is natuurlijk wel meer dan de gemiddelde vader, maar het is niet echt een groot aantal.”


Hoe ging u om met de scheiding van uw vader en stiefmoeder?

“Ik was natuurlijk erg verdrietig toen ze gingen scheiden. Mijn ‘echte’ moeder is overleden toen ik drie was. Daarna kreeg ik een hele lieve stiefmoeder. Mijn ouders hadden veel ruzie. Dat vond ik natuurlijk niet leuk, ik ben er lang verdrietig over geweest. Ik heb geprobeerd om ze ‘on speaking terms’ te krijgen, maar dit bleek erg lastig te zijn.”


Hoe vond u uw deelname aan De Slimste Mens? Is dat anders dan wanneer u thuis kijkt?

“Ik vind De Slimste een van de leukste spellen van de Nederlandse televisie. Ik kijk er heel graag naar. Thuis weet ik ook best veel antwoorden. Dat bleek ook in de studio het geval te zijn. De eerste aflevering was ik best zenuwachtig. Ik dacht ’het gaat me toch niet gebeuren dat ik gelijk de eerste aflevering naar huis moet?’ Na de tweede aflevering was ik wat meer op mijn gemak. Ik vond het supergaaf om mee te doen.”


Bij De Slimste Mens vertelde u dat uw rolstoel u ook veel gebracht heeft. Wat precies?

“Ik heb altijd al bij Oranje willen spelen. Helaas lukte dat met voetbal niet, maar gelukkig met rolstoelbasketbal wel. Ook had ik als droom om een keer in het theater een voorstelling te geven. Ik had echter geen idee over wat. De dwarslaesie heeft me een verhaal cadeau gegeven om op het podium te vertellen. Sindsdien speel ik in het theater. Een boek schrijven was ook iets wat ik al een lange tijd wilde. Ook bij het boek had ik geen idee waarover het zou moeten gaan. Door de dwarslaesie had ik iets om over te schrijven. Mijn vrouw was ik ook niet tegengekomen zonder de handicap. Ik heb haar op Papendal voor het eerst ontmoet. Misschien is het een verhaal wat ik mezelf wijsmaak, maar ik heb mooie dingen meegemaakt. Sommige juist dankzij mijn handicap.”


Waar wordt u heel erg vrolijk van?

“Van bepaalde muziek en natuurlijk van mijn lieve kinderen.”

Op tv komt u vaak erg enthousiast over. Zijn er ook dagen waarop het minder gaat?

“Helaas zijn er zeker van dat soort dagen. Bijvoorbeeld als ik erge pijn heb. Daarnaast zijn er dagen waarop ik behandeld moet worden voor kanker; dat zijn dagen waarop het soms heel slecht gaat. Het grootste gedeelte van de tijd ben ik wel positief, maar dus niet altijd.”


Hoe ziet uw ideale vakantie eruit?

“Een vakantie waarin ik leuke dingen doe met mijn gezin. Vooral pretparken en zwemmen zijn uitjes die ik erg leuk vind. Ik hoef niet per se naar het buitenland, ik heb ook een keer een ontzettend leuke vakantie gehad in Almelo. Het belangrijkste is dat we met z’n vieren leuke dingen kunnen doen.”


Heeft u een bucketlist?

“Eigenlijk heb ik alles al van mijn bucketlist afgestreept. Het enige wat ik nog wil is dat ik nog heel lang vader van mijn kinderen kan blijven.”


Auteur Linda Ruijs

Nieuwe datum ontmoetingsdagDuiven, Groessen en Loo

LIEMERS - Even als voorgaand jaar, wordt er dit jaar een Ontmoetingsdag gehouden voor zieken en thuiszittende in de gemeente Duiven. Een dag, waarop, gezelligheid en samenzijn voorop staan.

De dag zou worden gehouden op dinsdag 31 maart in zalencentrum Gieling te Groessen, maar is nu verplaatst naar dinsdag 03 november.

De kosten bedragen 17,50 euro per persoon voor deze dag. Mocht je een chauffeur en vervoer nodig hebben kost dit 2,50 euro extra. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de plaatselijke caritassen.

"We vieren dit jaar ons 45 jarig bestaan, daarom heeft deze dag een bijzonder tintje. Zij die deze dag willen bijwonen kunnen zich opgeven bij de volgende personen voor 10 maart: Loo: mevrouw M. Berentsen 0316 263353; Groessen: mevrouw J. Otten 06 13899764; Duiven: mevrouw E. van de Boom 0316 263605."

Nazorgavond gezinsdrama Witte kapel in Duiven

Gedachtenistafel kapel. (foto: Jolande van Baardewijk) Jolande van Baardewijk

DUIVEN - Op 24 januari, het nieuwe jaar was net begonnen, vond in Duiven een schokkend gezinsdrama plaats aan de Roodwilligenstraat. Drie gezinsleden kwamen om en een brand bracht voor hulpinstanties veel werk en spanning mee. Vele Duivenaren waren in shock over het gebeuren.


In de kapel werd een stilteruimte ter beschikking gesteld aan wie een kaarsje wilde branden en wensen, gedachten en gebeden in een boek wilde schrijven. Dit boek werd via de uitvaartonderneming aan de familie van de overledenen gestuurd.

Inmiddels zijn we enige weken verder. Nog steeds houdt het verlies voormalige buren, oud- collega’s, klasgenoten, medestudenten en vrienden van de dochter bezig. Daarom stelt de Protestantse Gemeente van Duiven nog één avond, donderdagavond 5 maart, de stilteruimte in de witte kapel ter beschikking aan wie nog wil napraten, samen verwerking en delen zoekt. Voelt u zich, voel je welkom, als je iets wilt delen of een gedicht wilt voorlezen, een paar woorden wilt spreken, op welke manier ook iets stilstaan of iets delen. Ieder heeft hiervoor zijn of haar eigen manier, dat respecteren we graag. Iedereen is welkom donderdagavond 5 maart om 19.30 uur in de Witte kKapel, Rijksweg 56 Duiven.

Start cursus Omgaan met autisme voor ouders van kinderen met ASS

ZEVENAAR - Op maandagochtend 9 maart start GGNet Preventie een de cursus voor ouders van kinderen (jonger dan 17 jaar) met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) in Zevenaar.


Deze cursus is bedoeld ter ondersteuning van ouders met kinderen in die leeftijd met ASS en een normale begaafdheid. Ouder zijn van een kind met ASS, is niet altijd even gemakkelijk. De opvoeding en dagelijkse omgang vraagt om een specifieke aanpak en een duidelijke structuur voor deze kinderen. Voor ouders kan het soms lastig zijn om deze aanpak op te pakken. Het vasthouden van deze aanpak naast het gezinsleven en werk kan een belasting vormen voor ouders en kan voor stress en frustratie zorgen. De cursus Omgaan met Autisme is bedoeld om ouders hierin te ondersteunen zodat mogelijke overbelasting wordt voorkomen.

Het aanbod bestaat uit vijf wekelijkse bijeenkomsten van twee uur steeds van 09:30 tot 11:30uur. De onderwerpen die hierin aan bod komen zijn: kennismaking en informatie over ASS, ASS in het gezin, Communicatie en omgaan met de omgeving. Daarnaast is er veel ruimte voor het uitwisselen van ervaring tussen de ouders. De locatie is GGNet, Hunneveldweg 14 in Zevenaar. Voorafgaand vindt een kennismakingsgesprek met de begeleider(s) plaats.

"Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat Preventie op telefoonnummer 088 9331180 of e-mail preventie@ggnet.nl. U kunt ook kijken op de website: ggnet.nl/preventie."

Gery Groot Zwaaftink 'De Marskramer'

ZEVENAAR - Gery Groot Zwaaftink heeft liedjes en verhalen in zijn mars die voornamelijk uit deze streek komen. De Achterhoek is rijk wat betreft sagen, legendes en verhalen. Tussendoor zingt hij zijn eigen liedjes die hierbij aansluiten.


"U begrijpt dat veel van deze verhalen en liedjes in het Achterhoeks dialect worden verteld en gezongen. ‘A’j van de goeje kante van den Iessel komt, meug ie det best laten heuren’. En dat zal hij ook doen. U bent van harte uitgenodigd."

Gery treedt al 25 jaar op met een gevarieerd programma van verhalen en muziek. Zowel volwassenen als kinderen worden meegesleept door zijn wonderlijke vertellingen, zijn liedjes en ballades. Hij ziet zichzelf als een troubadour die, net als vroeger, rondtrekt, zijn liedjes zingt en zijn verhalen vertelt ‘ter leering ende vermaeck’ van zijn publiek. Als verhalenverteller is hij een fysieke speler/verteller. De ene keer is hij de hoofdpersoon en even later de verteller die beschrijft wat er gebeurt. Met een paar eenvoudige rekwisieten en zijn stem ‘schildert’ hij de meest vreemde werelden. Hij laat jong en oud intens genieten van verhalen die ontroerend, humoristisch, boeiend en herkenbaar zijn.

Op vrijdag 13 maart treedt Gery om 20.00 uur op in de Ontmoetingskerk in Zevenaar, ingang via gebouw ‘Ons Huis’, dr. Honigstraat 3. De entreekosten zijn 7,50 euro.

Open kerk in Zevenaar

ZEVENAAR - Op vrijdagmiddag 6 maart zal de Ontmoetingskerk van 14.00 tot 17.00 uur aan de Marktstraat in Zevenaar weer open zijn voor mensen die deze historische kerk uit 1660 van binnen willen bekijken.


Dit kerkgebouw is in gebruik bij de Protestantse Gemeente in Zevenaar, maar veel mensen uit Zevenaar en omgeving hebben deze kerk niet van binnen bezichtigd. Het interieur is zeker een bezoek waard. Met name de preekstoel uit 1660, de herenbanken uit diezelfde periode en de orgelkas uit 1697 zijn gezien het houtsnijwerk en de familiewapens zijn zeer de moeite waard.

Voorin de kerk zijn twee gebrandschilderde ramen te bewonderen. Deze zijn in 1946 aangebracht uit dankbaarheid voor het behoud van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is ook de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken of een praatje te maken met de gastheer of gastvrouw. Iedereen is die middag welkom.

Bibliotheek helpt bij belastingaangifte

LIEMERS - Kun je wel wat hulp gebruiken bij je belastingaangifte via de computer? Een expert die met je meekijkt? Of heb je een vraag? Dan kun je vanaf 4 maart terecht bij Kunstwerk! de Bibliotheek. Samen met de Sociaal Raadslieden van STMR biedt de bibliotheek een belastingspreekuur om mensen uit Duiven, Westervoort en Zevenaar te ondersteunen.


Deze service is gratis. Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt de bibliotheek gratis computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten zijn voor iedereen beschikbaar, ook voor wie geen lid is van de bibliotheek.

Belastingspreekuur / belastingsklas / andere activiteit. In de periode maart en april kunnen mensen bij Kunstwerk! de Bibliotheek gebruikmaken van de invulhulp. Dit gaat op afspraak. De Sociaal Raadslieden van STMR verzorgen de daadwerkelijke hulp. Daarnaast kijken de Sociaal Raadslieden samen met jou mee of je gebruik maakt van alle regelingen en voorzieningen die voor jou van toepassing zijn.

Wie zelf aangifte wil doen, kan hiervoor gebruikmaken van de gratis faciliteiten bij Kunstwerk! de Bibliotheek vestiging Zevenaar. Er zijn vier computers beschikbaar om zelfstandig aan de slag te gaan. Bibliotheekmedewerkers kunnen algemene hulp verlenen bij problemen, bijvoorbeeld als de computer niet goed werkt. Voor specifieke hulp bij de aangifte kan men terecht bij het belastingspreekuur.


Jeugd Pigeons krijgt training van Landstede Hammers

Ralf de Pagter, Luuk van Bree samen met de jeugd van basketbalvereniging Pigeons. (foto: Pigeons Basketball )

DUIVEN - Basketbalvereniging Pigeons werkt samen met Landstede Hammers en is daar erg trots op.

Afgelopen vrijdag 21 februari gaven vedette Ralf de Pagter en aankomend topspeler Luuk van Bree van de regerend landskampioen de jeugd van Pigeons een speciale training. In anderhalf uur brachten zij de spelers van tot 16 jaar fijne kneepjes van de topsporter bij. Voor de jonge basketballers goed om te leren dat ook profs de basisvaardigheden blijven oefenen. Daarnaast deden Ralf en Luuk veel leuke nieuwe oefeningen. Enthousiaste trainers en een enthousiaste jeugd maakten er samen een prachtig belevenis van. Meer informatie over basketballen bij Pigeons staat op www.depigeons.nl.

Katholieken en protestanten in de Liemers

ZEVENAAR - Verschillen tussen katholiek en protestant bepalen niet langer de agenda. Ooit was dat anders. In de Liemers heeft zich een bijzondere en binnen Nederland unieke geschiedenis afgespeeld.


In de oostelijke Liemers werd het calvinisme de officiële religie, in de westelijke Liemers, de Kleefse gebieden, bestond tolerantie en godsdienstvrijheid. In de oostelijke Liemers kwamen de oude kerken in handen van de calvinisten, in de westelijke Liemers bouwden zij nieuwe kerken naast de katholieke kerken. In de oostelijke Liemers oefenen de katholieken hun godsdienst uit in schuurkerken. De katholieken hadden gewetensvrijheid, maar geen vrijheid van godsdienstuitoefening. De Franse Revolutie kwam en kregen katholieken godsdienstvrijheid. De westelijke Liemers kwam in 1816 bij Nederland en kreeg dezelfde rechten als de dorpen in het oostelijk deel.

Een tijd lang bepaalde de verzuiling het openbare leven in deze streek. In de 20e eeuw werden de oude verschillen tussen katholieken en protestanten na verloop van tijd minder, kwam er een oecumene, maar ook een ontkerkelijking. Anno 2019 worden de meeste katholieke kerken gesloten. Mensen gaan niet meer naar de kerk. Wat is er gebeurd dat de kerken niet meer in de behoefte van mensen kunnen of willen voorzien?

Leen den Besten en Theo Salemink zullen hierover op dinsdag 10 maart met elkaar in gesprek gaan. Dit om 20.00 uur in gebouw ‘Ons Huis’, dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Voor deze bijeenkomst wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd, dit is inclusief een consumptie. Nadere informatie bij Theo Salemink: 0316 340668.

Jaarlijkse grote vogelverkoop bij Witropaka

(foto: Kuster)

DUIVEN - De jaarlijkse vogelverkoop is op 8 maart van 9.00 tot 12.00 uur in de zaal van Het Gilde aan de Visserlaan 35 in Duiven.


Vogelvereniging Witropaka houdt in samenwerking met Regio Rijn en IJssel de jaarlijkse vogelverkoop. Op deze vogelverkoop zijn ook bestuursleden en leden van de diverse vogelverenigingen aanwezig met hun overtollige vogels (dus kweekmateriaal) om te verkopen. Ook zijn er enkele handelaren om vogels aan te bieden en in te nemen. "Heeft u iets aan te bieden of zoekt u nog iets voor het broedseizoen kom naar de Visserlaan in Duiven. De vogels mogen alleen aangeboden worden in schone kooien met niet meer in dan twee per kooi. Ook kunt u zich aanmelden als lid bij een van de verenigingen voor deze mooie sport. Nieuwe jeugdleden die zich deze dag aanmelden krijgen een speciale behandeling."

De entree is gratis en de koffie staat altijd klaar en de zaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Voor verdere vragen: 06 45632103.

Marijke de Both (natuurfotografie) en Toine Claessen (aquarellen)Expositie Duo in Verwondering in Westervoort

(foto: Marijke de Both & aquarel Toine Claessen) nvt

WESTERVOORT - Tijdens de expositie ‘Zomerkunst’ die vorig jaar is gehouden in het Liemers Museum in Zevenaar hebben Marijke de Both en Toine Claessen elkaar ontmoet en gevonden. De natuurfoto’s van Marijke de Both (Zevenaar) hingen gelijktijdig met de aquarellen van Toine Claessen (Duiven).


Het werk van beide kunstenaars sluit mooi bij elkaar aan wat niet onopgemerkt bleef. Reden voor Kunstwerk Westervoort om beide kunstenaars uit te nodigen voor een gezamenlijke expositie in Huize Vredenburg en Huis ter West in Westervoort.

Marijke is vaak te vinden in de natuur. Wat zij daar beleeft wil ze graag met anderen delen. Fotografie is dan een mooi middel. Daarbij zoekt zij het verrassende beeld; soms sfeervol, soms klein, soms grafisch, maar altijd een perspectief dat niet voor de hand ligt.

Toine is op zoek naar verwondering en de essentie, in de natuur maar ook in de cultuur, muziek en de grafische wereld. Het gaat hem meer om de suggestie dan om de perfectie en om de kunst van het weglaten. De pauzes (ruimten) tussen de noten (materie) zijn net zo belangrijk als de noten zelf. Het wit in de aquarel.

De expositie is in de weekenden tot en met zondag 8 maart te zien in Huize Vredenburg van 14.00 tot 17.00 uur en een select aantal werken in Huis ter West (openingstijden).

Vuile Huichelaar begint nu!

ZEVENAAR - Telkens weer kijken Saskia en Paulette met vrolijke verbijstering naar het leven. Wat wíllen we nou eigenlijk?! Wat staat er op onze bucketlist?! De Mount Everest beklimmen? Parachute springen? Mediteren in India?


Was het maar zo eenvoudig. Nee, we willen iets veel lastigers. We willen gezien worden. En dat gaat gebeuren met Vuile Huichelaar. Want morgen begint nu! Dit muzikaal cabaret is vrijdag 6 maart om 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 22,50 euro.

Tis Hier Geen Hotel (over)leven met pubers

ZEVENAAR - Gesmijt met deuren, muziek tergend hard, continue rotzooi in de badkamer, complete chaos in de slaapkamer; het leven met pubers is nooit saai.


Cabaretières Ellen Dikker, Dianne Liesker en Hanneke Drenth laten op nuchtere en humoristische wijze zien hoe je met een beetje gezond verstand en zonder al te veel kleerscheuren die pubers overleeft. Dit cabaret is zaterdag 14 maart om 20.15 uur in Het Musiater. Prijs 24,50 euro.

H.Antonius Abt kerk Loo

De kerk in Loo. De H Antonius Abt.

Op zaterdag 29 februari geen viering in onze geloofsgemeenschap.

Op zaterdag 7 maart woord en Communie viering onder leiding van Parochianen, samenzang.

Op zaterdag 14 maart geen viering in onze geloofsgemeenschap.

Vakantiegastouders gezocht

Twee meisjes. (foto: Gastouder) Gastouder

LIEMERS - Pax Kinderhulp zoekt in de omgeving Arnhem vakantiegezinnen die in de periode van 4 - 19 juli twee Poolse kinderen in de leeftijd van 6 - 11 jaar een onvergetelijke vakantie willen geven. Het gaat om kinderen die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.


Mensen aan de onderkant van de samenleving hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft. Een vakantiegezin kan voor een Pools kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van twee weken huiselijke gezelligheid, een beetje aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in ‘bagage voor later’.

Vervoer vanuit Polen naar Duiven-Westervoort en weer terug is geregeld. "Onze dagopvang in Westervoort is elke werkdag open van 08.00 tot 17.00 uur. Tal van activiteiten & uitstapjes worden georganiseerd. Voor de eventuele taalbarrière hebben wij een Poolse begeleidster die 24 uur per dag beschikbaar is."

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Wilma van Brandenburg op 0316 840314, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Verdere informatie staat op www.paxkinderhulp.nl en www.facebook.com/paxduivenwestervoort.


Collecteweek ReumaNederland van start

LIEMERS - In de week van 16 tot en met 21 maart is de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland. Ook dit jaar kan een ieder de collectant aan de deur verwachten.


Ondanks de onzichtbaarheid van de ziekte, kampen meer dan tweemiljoen Nederlanders met de grote impact die reuma heeft op hun dagelijks leven. Met meer geld kan ReumaNederland onderzoek naar betere behandelingen financieren en ervoor zorgen dat mensen met reuma mee kunnen doen in de maatschappij.


Geen contant geld? Alle collectanten hebben een QR-code op hun legitimatiebewijs staan. Hiermee kunt u eenvoudig met uw smartphone een donatie aan de deur doen. Natuurlijk is het ook mogelijk om contant geld in de collectebus te doneren.

Collectant of Wijkhoofd worden? "Wij zoeken in de wijk Groot Holthuizen nog collectanten. En in Babberich een wijkhoofd. Zou u contact willen opnemen met de organisator? E-mail: mp.ouwerling@gmail.com. Meer weten over de impact van reuma? Kijk op www.reumanederland.nl/collecte voor zes filmpjes die u meenemen in het leven met reuma."


Een betere kwaliteit van leven voor de meer dan tweemiljoen mensen met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Aan dat doel werkt ReumaNederland samen met mensen met reuma, artsen en onderzoekers, en daarvoor brengt ReumaNederland politiek, zorg en bedrijfsleven in beweging. ReumaNederland gaat voor de beste kennis en oplossingen. Met betrouwbare informatie, belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek. ReumaNederland ontvangt geen subsidie. Daarom zijn donateurs en vrijwilligers zo belangrijk.


Ontmoetingsmiddag KBO Afdeling Duiven

DUIVEN - De ontmoetingsmiddag op woensdag 4 maart wordt gehouden in de Thuvine van Dorth tot Medlerstraat ingang naast de fysiotherapeut. Zaal open om 13.30uur, start 14.00 uur. Er is koffie en thee aanwezig.


Deze bijeenkomst staat in het teken van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de KBO afdeling Duiven. Aan de orde komen: Jaarverslag 2019 (secretaris); Financieel verslag 2019 (penningmeester); kascontrole Commissie doet verslag over 2019; Kennismaking en benoeming door de ledenvergadering van twee nieuwe bestuursleden H. Willemen en B.Kampes.

Kandidaten voor de functie van voorzitter kunnen zich melden vooraf aan de vergadering. Voor nadere inlichtingenJ Eppingbroek telefoon 0316 262891. Na de ledenraad is er een korte presentatie over bloemsierkunst (bloemschikken) van vijftien minuten verzorgd door Margo Versteegen. Al ruim dertig jaar verzorgt bloemsierkunst Margo Versteegen vol passie creatieve en passende decoraties voor particulieren en bedrijven Trends worden op de voet gevolgd en op eigen wiijze vertaald naar bloemsierkunst.

Na deze presentatie is er een korte pauze. Na deze pauze wordt er weer een bingo gehouden.


Voor volwassenen die zijn opgegroeid met een ouder met psychische problemenKopp: ondersteuningsgroep voor Volwassenen in Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 18 maart start in Zevenaar de Kopp-ondersteuningsgroep voor volwassenen. De ondersteuningsgroep is bedoeld voor volwassenen die zijn opgegroeid in een gezin met een ouder (of twee ouders) met psychische problemen, in de leeftijd vanaf 23 jaar.


Tijdens de ondersteuningsgroep kunt u ervaringen uitwisselen met andere deelnemers die een vader of moeder hebben (gehad) met psychische problemen. Deze uitwisseling kan voor steun en herkenning zorgen. In de groep komen verschillende thema’s aan de orde: kennismaking, praten over en uiten van gevoelens, grenzen stellen, loyaliteit en afstand en nabijheid. De cursus bestaan uit zes bijeenkomsten.

Voorafgaand aan de cursus vindt er een kennismakingsgesprek plaats met de cursusleider(s). Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. "Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van GGNet Preventie, telefoon 088 9331180 of via de mail preventie@ggnet.nl. U kunt ook terecht op www.ggnet.nl/preventie."

Zilver én brons op de Olympiade der Köche in Stuttgart voor Tom Lamers uit Duiven en team

Tom Lamers met de medallies. (foto: Jordy van Ettinger) Jordy van Ettinger

DUIVEN - Tijdens de Olympiade der Köche 2020 in Stuttgart pakte Tom Lamers uit Duiven met het Nederlandse nationaal team op 15 februari zilver op het onderdeel ‘warme keuken’. Twee dagen later behaalde het team brons op het onderdeel ‘koud buffet’.


Het Nationaal team deed 15 en 17 februari mee aan de onderdelen ‘koud buffet’ en ‘warme keuken’. Na maanden van voorbereidingen en diverse trainingen vertrok Tom samen het team donderdag 13 februari richting Stuttgart in Duitsland. Na een spannende wedstrijd beoordeelde de jury het warme menu van het Nederlandse team met zilver. Alle tijd om feest te vieren had het team echter niet. De volgende dag moesten de voorbereidingen getroffen worden voor de wedstrijd ‘koude keuken’. Deze voorbereidingen werden op maandag 17 februari beloond met een bronzen medaille.

Het gehele nationaal team tom lamers 3e van rechts. (foto: Jordy van Ettinger) Jordy van Ettinger

Tom Lamers is souschef van de Michelin bekroonde sterrenrestaurant De Kromme dissel in Heelsum en al jaren lid van het nationaal team van Nederland. "De Olympiade der Köche is de Olympische spelen voor koks, een van de grootse wedstrijden ter wereld. Het is erg bijzonder dat wij meedraaien in de top 3 met een deelnemersveld met liefst 32 landen."

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

1 maart 8.45 u ds. B.C. Buitendijk        

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk dr Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds. R.A. Nijhoff

8 maart 8.45 u ds. J. Luiten; 16.00 u ds. A.J. Balk

11 maart Biddag 19.30 u ds R.A. Nijhoff        

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 1 maart is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Na afloop van de viering is er in gebouw ‘Ons Huis’ een nabespreking bij de koffie of thee.

In ‘Ons Huis’ is er om 10.00 uur jeugdkerk voor jongeren van 12-17 jaar.

Op zondag 8 maart gaat in de viering om 10.00 uur ds. D. Bos uit Doetinchem voor.

Passage Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdag 18 maart om 19.30 uur verwelkomt Passage de Officier van Justitie bij het Gerechtshof Zutphen de heer R. Gravendeel ui Olst.Zijn lezing houdt een heel actueel onderwerp in: Snelrecht en Mediation in het strafrecht. Ook is er gelegenheid tot vragen stellen. (Een vooruitblik : woensdag 15 april zaal de heer Griffioen uit Utrecht de gastspreker zijn). Plaats van samenkomst is Ons Huis aan de Dr. Honigstraat.

Tijdelijke nieuwe woningen voor vleermuizen uit de Beijenwaard

SPIJK - Grote kasten op hoge palen staan tussen de fruitbomen in een tuin aan de Ameidsedam in Spijk. Afgelopen week heeft Rijkswaterstaat ze geplaatst.

De kasten dienen als tijdelijk onderkomen voor de gewone dwergvleermuis. “Als we in de Beijenwaard aan de slag gaan met de bouw van de overnachtingshaven Spijk, moeten de vleermuizen ergens anders naartoe,” vertelt ecoloog Jobert Rijsdijk. “Het gebouw waar ze nu verblijven wordt gesloopt. We moeten een plek creëren, die ze nu al kunnen ontdekken. Dankzij de medewerking van bewoners van de Ameidsedam hebben we mooie tijdelijk woonplekken kunnen maken voor de vleermuizen.” Rijkswaterstaat gaat later op de vliegroute een vleermuistoren bouwen, de ‘definitieve’ plek voor de vleermuizen. Hierin komen meerdere plekken waar de vleermuis kan verblijven. Deze kamers hebben een verschillend klimaat zodat de vleermuis zich kan vestigen waar dat het prettigst is. Meer informatie staat op www.rijkswaterstaat.nl/overnachtingshavenspijk.

Taalhuis Montferland zoekt vrijwilligers

DIDAM - "Wij zoeken taalvrijwilligers voor Taalhuis Montferland. Is het iets voor jou? Je helpt mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en-of spreken van de Nederlandse taal. Daarnaast zijn we op zoek naar vrijwilligers die als Schuldhulpmaatje aan de slag willen om mensen te ondersteunen bij financiële problemen."


Onder het Taalhuis Montferland vallen de leesclubs van het Taalhuis met taalondersteuning in Bibliotheek Didam en Bibliotheek 's-Heerenberg. Deze zijn iedere donderdag van 9:30 - 11:30 uur. Vooral voor Didam kunnen we nieuwe mensen gebruiken. Kom voor meer informatie langs in de bibliotheek, bel naar 0316 221184 of mail naar petrafrolich@bibliotheekmontferland.nl.

Bij Welcom zijn Taalmaatjes en Schuldhulpmaatjes actief. Als Taalmaatje bied je individuele taalondersteuning aan één of meerdere nieuwkomers. Je spreekt af bij de cliënt thuis, een openbare plek of bij de Welcom locatie in Didam of ‘s-Heerenberg. Het doel van de functie als Taalmaatje is het vergroten van de taalkennis en het doorbreken van angst om de Nederlandse taal te spreken. Voor de Taalmaatjes en Schuldhulpmaatjes kunt u contact opnemen met de welzijnslijn van Welcom via nummer 0316 292828 of per mail: welzijnslijn@welcommail.nl.

"Naast de mooie contacten die je opdoet met medevrijwilligers en deelnemers en de hulp die je hen kunt geven, bieden wij vanuit het Taalhuis voldoende ondersteuning door middel van bijeenkomsten en trainingen. Een docent van het Graafschap College ondersteunt bij het uitzoeken van het geschikte lesmateriaal."

Avondvierdaagse Duiven schenkt AED in Duiven

Voorzitter G.J. Kooistra en tweede secretaris M. Driessen overhandigen de AED. (foto: M. Bekkers)

DUIVEN - Stichting Avondvierdaagse Duiven, Groessen en Loo schenkt een AED aan het AED-netwerk in de gemeente Duiven.


Bij inzetten van evenementen, waarbij het parkeren door onze vrijwilligers wordt begeleidt, wordt een deel van die inkomsten gereserveerd voor het ondersteunen van goede doelen. "De ondersteuning van het AED-netwerk stond al langer op het verlanglijstje en dat is nu verwezenlijkt door zowel de aanschafkosten als het onderhoud voor onze rekening te nemen. De eerste zes minuten zijn het belangrijkst bij een hartinfarct en de AED is daarbij een essentieel hulpmiddel. Onze voorzitter Gert-Jan Kooistra en tweede secretaris Marco Driessen waren aanwezig bij het plaatsen van deze AED. De AED hangt naast Aquamarijn nummer 4 in Duiven aan het gebouwtje van Vatenvall (Nuon)."

Hoe werkt het: Personen, die de reanimatie-instructie hebben gevolg en zich hebben aangemeld bij www.Hartslagnu.nl kunnen een oproep krijgen om de AED op te halen of om rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan. Op hun mobiel krijgen zij daarvoor nodige informatie. Via het AED-netwerk Duiven worden die instructies verzorgd en zijn gratis.

De AVDuiven is actieve club en altijd opzoek naar vrijwilligers! "Heb jij ook iets van ik wil m’n steentje bijdragen? Meld je aan als vrijwilliger en help ons af en toe mee tijdens het verkeer regelen op verschillende prachtige evenementen. Voor meer informatie ga naar de website (Avduiven.nl) of meld je aan op secretaris@avduiven.nl."

Schilderijen en bronzen beelden bij Expo-Angerlo

Bronzen beeld Rita Oostendorp

ANGERLO - Schilderijen en bronzen beelden bij Expo-Angerlo. In de Galluskerk, Dorpsstraat 31 in Angerlo exposeert Expo-Angerlo schilderijen van Piet van Bernebeek, bronzen beelden van Rita Oostendorp en werken van Bert Taken.


Pieter van Bernebeek maakt realistische schilderijen in olieverf. Na een opleiding op de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht heeft hij een vijfjarige tekenopleiding afgerond. Hierna schilderde hij enkele jaren bij de Vlaamse realist Maarten Boffé waar hij zijn techniek in het schilderen met olieverf verder verbeterde. In 2016 won hij de publieksprijs ‘Oog van Oss’ en in 2017 werd hij genomineerd voor het ‘Schilderij van het jaar 2017’. In Angerlo exposeert Pieter stillevens.

Schilderij stilleven Pieter van Bernebeek
Schilderij Volle bus in Soedan Bert taken

Rita Oostendorp werkt in haar bronsatelier de Jutteakker in Angeren, haar motto is ‘Verbeelden, uitdrukken en verbinden in brons’. Geïnspireerd door de natuur ontstaan de vormen en structuren in brons. Haar laatste werken zijn de oeverstromen, harpen geïnspireerd op de antieke harpvorm de Kinnoor en bronzen waaiers met teksten. Door het toepassen van natuurmaterialen en organische structuren krijgt het werk een eigen karakter en stijl. In 2012 heeft zij de Mieke Bles Kunstprijs gekregen.

Bert Taken is een kunstenaar/muzikant die diverse maanden per jaar over de hele wereld reist.
Hij begon aan de afdeling Grafiek van de Academie der Beeldende Kunsten te Arnhem en maakte vele illustraties, cartoons en grafische schilderijen. In zijn huidige werk, acryl op canvas, combineert hij zijn twee grote interesses, reizen en muziek, met zijn twee favoriete technieken: grafische kunst en penseeltekenen.

Pianiste Mitsuko Saruwatari speelt in Westervoort

Mitsuko Saruwatari. (foto: BLINKfotografie) BLINKfotografie

WESTERVOORT - Zondag 15 maart om 15.00 uur speelt concertpianiste Mitsuko Saruwatari in De Verzameling aan de Brouwerslaan 1a in Westervoort.


Pianiste Mitsuko Saruwatari herontdekte het werk van de Duitse romanticus Wilhelm Berger en brengt voor het eerst na 100 jaar zijn prachtige pianostukken ten gehore. Mis deze unieke kans om deze uit de vergetelheid opgediepte meesterwerken te beluisteren niet!


Wilhelm Berger (1861 – 1911) was chef-dirigent van de gerenommeerde Hofkapelle in Meiningen (Duitsland), succesvol pianist en componist van meer dan 100 werken waarmee hij grote prijzen won. Toch is hij na zijn dood snel in de vergetelheid geraakt. Pianiste Mitsuko Saruwatari herontdekte zijn werk en raakte direct in de ban van zijn muziek.

In het voorjaar van 2020 komt Saruwatari met een nieuwe primeur: de cd ‘Wilhelm Berger piano solo pieces vol II’. De pianomuziek op deze cd is opgediept uit het archief van de Bibliotheek van Meiningen.


Dit recital biedt een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de overweldigende klankwereld van Berger. Daarnaast speelt Saruwatari enkele nocturnes van Chopin en de pianosonate opus 31 nr. 2 van Beethoven, bekend als ‘Der Sturm’, die een van de hoogtepunten van de pianosonates uit Beethovens middenperiode is.


Mitsuko Saruwatari is geboren in Tokio, Japan. Na haar opleiding aan de Toho Gakuen School of Music in Tokio heeft zij haar studie voortgezet bij Willem Brons aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

Goud en zilver voor turnsters van Aldo

Rechts: Emma van Blijderveen. (foto: Inge de Wit)

WESTERVOORT - Zaterdag 15 februari was de tweede voorronde van de 5e divisie turnen dames. Deze wedstrijd vond plaats in Didam. Bij de pupillen deden Emma van Blijderveen, Robin Giezen en Xayenne Smits mee.


De meisjes turnden een mooie wedstrijd, waarbij Emma en Robin op het podium kwamen. Emma werd met 52.700 punten eerste en kreeg de gouden medaille omgehangen. Robin kwam daar direct onder met 51.900 punten en kreeg de zilveren medaille. Xayenne eindigde met 47.550 op plaats 21.

Bij jeugd 1 deed Maartje Rondon mee. Zij turnde ook een goede wedstrijd en liet vooral een heel mooie vloeroefening zien. Maartje eindigde met 49.625 punten op plaats 12. Bij de senioren turnden Nikki Driessen en Kim van Heumen. Ook Kim turnde een heel mooie vloeroefening waar ze tweede mee werd. Helaas viel ze een keer van balk. Zij eindigde met 40.700 punten op plaats 15. Nikki turnde ook netjes en eindigde met 40.150 punten op plaats 19.

Dynamictennissers DSV Relax opnieuw succesvol

Van links naar rechts: Mia Schouten, Francis Heuvelink, Mischa Rosanow, Kees van Hees, Ank Kaan en Ben Dieks. (foto: huisfotograaf)

DIDAM - Op zaterdag 15 februari namen elf verenigingen en vier individuele leden uit Veendam deel aan het Open Gelders Kampioenschap dynamictennis in De Hessenhal te Hoog-Keppel.


Er waren dit jaar evenveel 55-plussers als minners die deelnamen aan dit toernooi voor koppels. De dynamictennisafdeling van DSV Relax uit Didam was vertegenwoordigd met drie koppels (man/vrouw). Alle drie koppels (Ben Dieks-Francis Heuveling/Ank Kaan –Mischa Rosanow en Mia Schouten-Kees van Hees) van DSV Relax eindigden als tweede in hun ochtendpoule (twee wedstrijden gewonnen, een verloren).

Francis en Ben werden later in de middag kampioen in de B-klasse na overwinningen op de koppels uit Aalten, Veendam en Mischa en Ank van Relax die in dezelfde poule waren ingedeeld. Kees van Hees en Mia Schouten werden in de C-klasse tweede na overwinningen op Old Dutch Gendt en DTC Elst en een verloren finale tegen Appoldro. DSV Relax kan opnieuw trots zijn met deze prestatie.

Wandeling voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind

RENKUM - Op 1 maart is er een wandeling voor lotgenoten ouders van een overleden kind. Ouders Overleden Kind (OOK) is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers.


Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen ongeveer 6 kilometer wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 1 maart in Renkum in de prachtige bosrijke omgeving van het Renkums Beekdal. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum. Hier is gelegenheid om iets te eten en/of een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening)

Start wandeling: rond 14.00 uur. Tussendoor komen we banken tegen waarop er even gerust kan worden. Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij het startpunt na te praten. Niet-leden, broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit je op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima). Meer informatie over OOK staat op: www.oudersoverledenkind.nl.

Soosmiddag BOZ met het mannenkoor Tijdloos

Optreden Tijdloos bij BOZ.18 februari 2020. (foto: Susan de Vries) Susan de Vries

ZEVENAAR - Het was niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer dat het mannenkoor Tijdloos was uitgenodigd op te treden bij de Belangenvereniging Ouderen Zevenaar (BOZ).


Op dinsdagmiddag 18 februari heeft een volle zaal tijdens de soosmiddag van KBO Zevenaar-BOZ in De Hooge Bongert dan ook weer volop genoten van de gezellige meezingers van dit koor. Ook dit keer betrof dit niet alleen Hollandse liederen; ook werd gezongen in het Frans (Quand le soleil), Engels (Hello Mary Lou), Italiaans (Marina), Indonesisch (Terang Boelan) en in diverse dialecten. Verder hebben meerdere koorleden solo gezongen en er was zelfs een kunstfluiter bij, die de lente in huis haalde met zijn vogelgefluit tijdens het lied 'Vrij zijn als een vogel'. Al met al weer een heel gezellige middag, waarin volop meegezongen, meegedeind en zelfs polonaise gelopen werd!

H. Andreas Zevenaar

Op zondag 1 maart om 10.30 uur: Eucharistieviering. Kindernevendienst. REGIO-VIERING Voorganger: Team met medewerking van het Vietnamees koor. Intenties: Mevr. C. van Huet-Wieland, C. de Jager-Barten, Bart en Bertha Krist-Koenders.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van “Pelgromhof”.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank

Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus zondag 1 maart kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Op zondag 8 maart om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pater G. Remmers met medewerking van het koor Stella Maris. Intenties:, Overleden ouders van Gool-van Abeelen, Nol Wentholt, Mevr. C. van Huet-Wieland, Jac Assink, Overleden familie Degen-Evers, Lenie van Vliet-Oudshoorn, Maria en Koos van der Vate, Wilhelmien van Aken en zoon Jan.


Bloemetje van verbondenheid

Op zondag 8 maart zal 'het Bloemetje van verbondenheid' beschikbaar zijn. Als je iemand een teken van bemoediging of een bedankje wilt bezorgen kun je na de viering een bloem meenemen uit de vaas bij het altaar of achter in de kerk.


Overleden: Op 15 Februari is Frans te Koppele in de leeftijd van 86 jaar overleden. Hij woonde Oranjelaan . Zijn uitvaart was zaterdag 22 februari in de H. Andreas kerk, waarna zijn crematiedienst in Doetinchem.

Voor meer informatie en kerkdiensten: raadpleeg ons parochieblad Op Weg.
De tweelingparadox

De Sterrenwacht. (foto: Jan Adelaar) Jan Adelaar

ZEVENAAR - Henk Knoester zal vrijdag 13 maart een lezing geven over de tweelingparadox bij de Sterrenwacht aan de Breulylaan 3 in Zevenaar. Aanvang van de lezing is om 20:00 uur.


Tijdreizen is een populair onderwerp in science fiction en spreekt tot de verbeelding. Sinds de publicatie van de relativiteitstheorie van Einstein weten we dat tijdreizen theoretisch mogelijk is. Maar het gaat dan wel exclusief om reizen naar de toekomst. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een ruimteschip waarmee je hoge snelheden kunt bereiken, het liefst zo dicht mogelijk in de buurt van de lichtsnelheid. Als je ‘een ommetje’ van enkele jaren met zo’n ruimteschip zou kunnen maken, en daarna weer terugkeren naar de Aarde gebeurt er iets onverwachts. Je wordt niet opgewacht door je broers / zusters en partner. Die zijn allang dood of op z’n best veel sterker verouderd dan jij. Het komt erop neer dat tijdens jouw ruimtereis van enkele jaren, de inmiddels verstreken tijd op Aarde véél langer is. Feitelijk reis je dus naar ‘de toekomst’ van de Aarde. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden zal ik u vertellen over de bizarre wereld van de speciale relativiteitstheorie. In deze wereld kunnen we niet meer op onze intuïtie vertrouwen en blijken tijd en ruimte met elkaar verweven. Zonder veel formules zal het u duidelijk worden dat je met snelle ruimteschepen inderdaad naar de toekomst kunt reizen.

Na afloop van de lezing zal er bij helder weer gelegenheid zijn om door de telescoop van de sterrenwacht de sterrenhemel te bekijken. De entree bedraagt 5,00 euro voor niet-leden.

Hulp bij belastingaangifte

LIEMERS - Caleidoz biedt hulp bij belastingaangifte. Deze service is beschikbaar voor alle 55-plussers van Zevenaar, Angerlo en Giesbeek.


"Vindt u het ook lastig om belastingformulieren in te vullen? Een van onze vrijwillige belastingsadviseurs kan bij u thuis komen helpen. Vooraf wordt uitgelegd welke papieren voor het gesprek nodig zijn. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het invullen en insturen van de belastingaangifte. U kunt zich aanmelden bij Anneke Hendriks van Caleidoz; 0316 243204 of per email a.hendriks@caleidoz.nl. Geef uw naam, adres en telefoonnummer door, onder vermelding van ‘hulp bij belastingaangifte 2019’."

H.Andreaskerk Groessen

Vieringen: zo 1-3-2020 geen viering. Zo 8-3-2020 om 09.30uur eucharistieviering pastoor Thanh Ta m.m.v. Herenkoor. Speciale aandacht voor het Vastenactieproject in Vietnam.

Intenties: 8-3-2020: Bernard en Mientje Bouwman-Driessen, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Genie en Marianne Terbonsen-Bartsch, familie Kloppenburg, jaargedachtenis Truus Degen, Wim en Lies Melchers-Derksen, Hennie Wouters, Gerrit Derksen, jaargedachtenis Saskia Roos-Willemsen, Antoon Willemsen, Frans Uffing, jaargedachtenis Thea Staring-van den Hazelkamp, vader en moeder Staring, Bennie Derkzen, Theodorus Dominicus, Marie van Onna-Aleven, Willie Roordink-Meister, Theo Roordink en Ralf, Nol en Leida de Haan-Witjes, ouders Thuis van Aalten, Joep en Mientje Derksen-Koning, Theet van Keulen, Jan Elfrink, Bertus en Marie Janssen-Hammink en Jos, Willie Roordink, Henk Derksen en Paul,  Rieky Roelofs, Wilhelmien Roordink-van der Velden, jaargedachtenis vader Gieling en moeder Gieling-Stokman, Bep Elfrink,

 

Lente Hockey Experiencebij De Westerduiven

DUIVEN - MHC De Westerduiven nodigt op 21, 28 maart en 4 april geïnteresseerde spelers en speelsters vanaf zes jaar uit om gratis kennis te maken met hockey.


Meer informatie staat op www.westerduiven.nl. Aanmelden kan via LHE@westerduiven.nl.

Bridgen voor War Child

Dertien speelkaarten. (foto: Guus Lijnkamp)

ZATERDAG - Bijna 300 deelnemers, 12 locaties (variërend van Boekhandel Rebers, zaal in Ons Huis bij de kerk en verschillende horecagelegenheden), biddingboxen, bridgemates en bijna 15.000 speelkaarten zijn wat ingrediënten voor de bridgekroegentocht voor War Child die op zaterdag 18 april in Zevenaar wordt gehouden.


Bridgeclub De Liemers organiseert dit toernooi voor de 14e keer. In 2007 werd deze bridgedrive voor War Child voor de eerste keer gehouden met 196 deelnemers en is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend gezellig toernooi met jaarlijks rond de 300 deelnemers (en meestal mooi weer). Het doel van dit toernooi is én bridge én Zevenaar én vooral War Child te promoten 'kinderen en oorlog' gaan niet samen. Het lukt de organisatie om jaarlijks, met dank aan de plaatselijke middenstand, collega-verenigingen en de horeca dit toernooi te houden met de opbrengst voor War Child.

Er worden acht ronden van vier spellen gebridged en na elke ronde gaan de deelnemers naar een andere speellocatie. De start (10.00 uur) en de prijsuitreiking (17.30 uur) zijn in De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. Informatie over deze bridgedrive is te vinden op de website van de vereniging www.nbbclubsites.nl/club/7015/ of te verkrijgen bij Guus Lijnkamp (06 22153923). Bridgeclub De Liemers heeft haar thuisbasis bij zalencentrum Staring, Grietakkers 3, waar wekelijks op maandag- en donderdagavond en op dinsdagmiddag wordt gespeeld. Op alle speelmomenten is ruimte voor nieuwe leden.

Van vrolijke liedjes tot Neoclassische rock

Kornuiten.

ZEVENAAR - Tijdens het Open Podium van 7 maart komen allerlei genres voorbij. De avond begint met vrolijke liedjes door De Kornuiten, daarna zal cabaretier Ruud Aarden een korte try-out geven, vervolgens betreedt het duo Lindark het podium.


Zij zingen en spelen onder andere covers van bekende liedjes. De afsluiter van de avond is een optreden van de band Now it’s us. Zij brengen eigen geschreven neoclassische rocknummers. Dit alles vindt plaats in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. Aanvang: 20.30 uur en de toegang is gratis.

Lindark.

Bas en Tom vormen samen het duo 'De Kornuiten'! Een vrolijk tweetal die met zelfgeschreven Nederlandstalige liedjes de lach op het gezicht weten te toveren. Bewapend met gitaar, ukelele en 'Kornuiten-kist' beklimmen met enthousiasme het podium. Ruud heeft tien jaar lang stil gestaan vanwege het niet verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. Maar nu heeft hij het achter zich gelaten en is hij klaar om anderen te inspireren en te laten lachen om zijn omslachtige levensfase. Lindark bestaat uit Linda en Mark. Zij spelen rock, folk, americana en country. Zowel covers als eigen nummers komen voorbij. Van energieke nummers tot meeslepende ballades. De band Now it’s us staat nu zo'n zes jaar op voornamelijk Achterhoekse podia. Hun is experimenteel met invloeden vanaf de jaren '80. Poprock, een beetje symfonisch hier en daar. Neoclassische rock, zoals ze zelf zeggen. De speelstijl is moeilijk te duiden, maar de invloeden van 80s New Wave en alternatieve rock zijn duidelijk herkenbaar.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag : 29 februari 2020 om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Dames en Herenkoor.

Zaterdag : 7 maart 2020 om 19.00 uur. Taizéviering.
Voorganger: Parochianen. Koor : Gelegenheidskoor.

Gebedsintenties 29-02-2020: Els en Eeke Schampers, Toos Borgers-Wieland, Jos Ewes, Nico Post, Mies Arends-Reijmers, Trudy Kamp, Nan Bossmann-Tourneij, Arnold Jordens.

Gebedsintenties 07-03-2020: Toos Borgers-Wieland, Jos Ewes, Nico Post, Mies Arends-Reijmers, Trudy Kamp, Nan Bossmann-Tourneij, Arnold Jordens.

Overleden : Mies Arends-Reijmers in de leeftijd van 90 jaar, Trudy Kamp in de leeftijd van 88 jaar, Nan Bossmann-Tourneij in de leeftijd van 89 jaar, Arnold Jordens in de leeftijd van 93 jaar.

Mededelingen :

Zaterdag 4 april is de Sam’s kledingactie. U kunt uw kleding in gesloten zakken aanleveren bij het Parochiecentrum tussen 9.00 – 12.00 uur.

Vanaf nu kunt u de huispaaskaars bestellen. U kunt uw bestelling opgeven bij het secretariaat op woensdag- en vrijdagmorgen tussen 9.00 – 11.00 uur. De kosten voor deze kaars bedraagt € 11,00 per stuk. U gelieve de kaars contant af te rekenen bij bestelling. Op zaterdag 11 april na de Paaswake kunt u de kaars mee maar huis nemen.


Inspectie oordeelt positief over Liemerije Heukelumshof

PANNERDEN - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft eind vorig jaar een bezoek gebracht aan Liemerije Heukelumshof in Pannerden. Tijdens het bezoek heeft de inspectie geconstateerd dat de zorg voldoet aan de gewenste normen van verpleeghuiszorg. Het definitieve rapport wordt binnenkort gepubliceerd op https://www.igj.nl.


Liemerije is heel tevreden over de resultaten van het onderzoek. De inspectie heeft opgemerkt dat de medewerkers van Heukelumshof de cliënten kennen en persoonsgericht werken. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet altijd, dus als het opgemerkt wordt, is dat toch een compliment.

Ook geeft de inspectie aan dat er een open en transparante cultuur is binnen alle lagen van de organisatie. Gesprekspartners zijn open over zaken die goed gaan en die minder goed gaan. De inspectie spreekt haar vertrouwen uit in de wijze waarop Liemerije stuurt op de kwaliteit en veiligheid van zorg. Natuurlijk zijn er wel ontwikkelpunten, op het gebied van methodisch werken en dossiervorming is er nog ruimte voor verbetering.

De inspectie geeft aan erop te vertrouwen dat dat organisatie de benodigde verbetermaatregelen daadwerkelijk doorvoert en verwacht dat Liemerije de goede zorg continueert.


Vuile Huichelaar - Morgen begint nu!

ZEVENAAR - Telkens weer kijken Saskia en Paulette met vrolijke verbijstering naar het leven. Wat wíllen we nou eigenlijk?! Wat staat er op onze bucketlist?!


De Mount Everest beklimmen? Parachute springen? Mediteren in India? Was het maar zo eenvoudig. Nee, we willen iets veel lastigers. We willen gezien worden. En dat gaat gebeuren met Vuile Huichelaar. Want morgen begint nu!

Dit muzikaal cabaret is vrijdag 6 maart 20.15 uur in Het Musiater, Prijs 22,50 euro.

Jon van Eerd: Herrie in de keuken

ZEVENAAR - De vetste komedie van het jaar. Naast Jon van Eerd zijn Arie Cupé, Joey Schalker, Anne Lamsvelt en Liss Walravens te zien in wat de leukste en vetste komedie van het seizoen gaat worden: Herrie in de keuken!


Harrie Vermeulen is terug in de spiksplinternieuwe, gierend absurde komedie Herrie in de keuken, geschreven door Jon van Eerd. Als eigenaar van een noodlijdende snackbar proberen Harrie en zijn compagnon hun armzalige frietjes, ballen gehakt en loempia’s aan de man te brengen. Er is bitter weinig klandizie en het ziet ernaar uit dat ze hun laatste bal hebben gedraaid.

Deze komedie is dinsdag 24 maart 20.15 uur te bezoeken bij Kunstwerk! Het Musiater. Prijs 31 euro.


Inspectie oordeelt positief over Liemerije Heukelumshof


PANNERDEN - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft eind vorig jaar een bezoek gebracht aan Liemerije Heukelumshof in Pannerden. Tijdens het bezoek heeft de inspectie geconstateerd dat de zorg voldoet aan de gewenste normen van verpleeghuiszorg. Het definitieve rapport wordt binnenkort gepubliceerd op https://www.igj.nl.


Liemerije is heel tevreden over de resultaten van het onderzoek. De inspectie heeft opgemerkt dat de medewerkers van Heukelumshof de cliënten kennen en persoonsgericht werken. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet altijd, dus als het opgemerkt wordt, is dat toch een compliment.

Ook geeft de inspectie aan dat er een open en transparante cultuur is binnen alle lagen van de organisatie. Gesprekspartners zijn open over zaken die goed gaan en die minder goed gaan. De inspectie spreekt haar vertrouwen uit in de wijze waarop Liemerije stuurt op de kwaliteit en veiligheid van zorg. Natuurlijk zijn er wel ontwikkelpunten, op het gebied van methodisch werken en dossiervorming is er nog ruimte voor verbetering.

De inspectie geeft aan erop te vertrouwen dat dat organisatie de benodigde verbetermaatregelen daadwerkelijk doorvoert en verwacht dat Liemerije de goede zorg continueert.


Programma ZijActief Zevenaar

ZEVENAAR - Woensdag 25 maart is er de regio ontspanningsavond van ZijActief Zevenaar met het optreden van Mengelmoes bij partycentrum De Griethse Poort.


Kosten 10 euro. Aanvang 20.00 uur. Op woensdag 15 april de jaarvergadering. Na de pauze is er een wijziging in ons programma. Remedica komt met een lezing over de nieuwe donorwet.

"Donderdag 23 april gaan we weer jeu de boules spelen op Hengelder. Aanvang 14.00 uur, onkosten 10 euro. We sluiten af met een heerlijk chinees buffet. Opgave per mail of bij het bestuur."

Wij krijgen je fit in 30 minuten!

WESTERVOORT - Wat je beweegreden ook is: Wil je fit worden of blijven? Wil je een betere conditie? Wil je sterker worden? Zoek je ondersteuning bij een gezondere leefstijl? Of heb je alleen behoefte om in beweging te komen? Bij hart for her Westervoort kan je daar aan werken in ons fantastische circuit. En wat wij heel belangrijk vinden: we werken er samen aan!

Door de afwisseling in het circuit train je je spieren, je conditie én je uithoudingsvermogen en dat allemaal op het niveau dat bij jou past. De apparaten hoef je niet in te stellen in hoogte of met gewichten, daarom kan je meteen starten. De apparaten maken gebruik van hydraulische weerstand en daarom is het een heel veilige manier van sporten. Je krijgt altijd persoonlijke begeleiding.


Trainen bij hart for her is efficiënt en effectief. Je komt wanneer het jou uitkomt en binnen 30 minuten ben je klaar. hart for her is leuk, het verveelt niet omdat je snel van toestel wisselt en omdat je het samen met anderen doet. Wij willen dat jij sporten leuk gaat vinden. Want alleen zo hou jij het vol.

hart for her vind je op Kerkstraat 1 in Westervoort. Bel nu voor een gratis en vrijblijvende proefles: 06 44922648 of mail naar janiek@hartforher.nl, Meer informatie vind je op onze website: www.hfhwestervoort.nl.Computershop Arnhem: uw vertrouwde adres

ARNHEM - Bij Computershop Arnhem kunt u terecht voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte desktop- of notebookcomputer, randapparatuur, kabels, inktcartridges, et cetera. Maar Computershop Arnhem repareert zelf ook bijna alle computerapparatuur. Heeft u last van virussen of een langzame computer? Ook dan kunt u terecht in deze winkel. Computershop Arnhem staat al bijna 20 jaar voor u klaar met goede service en een duidelijk advies.


Nieuwe computer of upgrade? Computershop Arnhem kan uit voorraad en groot aantal desktop computers en notebooks leveren. Heeft u een nieuwe computer nodig dan kan u dus (bijna) direct weer aan de slag. Maar misschien is het nog de moeite uw computer te upgraden. Met een nieuwe (SSD)schijf of meer geheugen kan u computer vaak best nog een tijdje mee. Kom langs voor een eerlijk advies.


Windows 7
Gebruikt u nog Windows 7? Vanaf januari 2020 wordt Windows 7 niet langer meer ondersteund door Microsoft. Updates en verbeteringen verschijnen dan niet meer waardoor een computer met Windows 7 steeds onveiliger zal worden. Als uw computer nog snel genoeg is dan is een upgrade naar Windows 10 nog steeds mogelijk. Kom langs voor advies!

Waarom Computershop Arnhem?
* Deskundige medewerkers die u eerlijk en duidelijk helpen
* Eigen technische dienst
* Grote collectie uit voorraad leverbaar
* Gratis parkeren voor de deur.

Computershop Arnhem, Gamerslagplein 2 (achter winkelcentrum Presikhaaf), Arnhem; 026 3628250; www.computershoparnhem.nl.

Tegels en stenen voor tuin en terras?Snel naar Reijmer Sierbestrating!

WESTERVOORT - Nog even en het wordt weer genieten van het buitenleven rondom de woning. Wellicht moet er nog het een en ander aan onderhoud gebeuren, voordat dit echte genieten kan beginnen. Wat te denken van nieuw terras, kunstgras of sierbestrating?

Een bezoek aan Reijmer Sierbestrating is zeker aan te bevelen! Kijk eens naar de nieuwste collectie tegels met een digitale printtoplaag, de laatste trend in tuinland. Bij Reijmer Sierbestrating tegen verrassend lage prijs van 36,95 euro per m2!

Wie tegels zoekt heeft bij Reijmer Sierbestrating niet alleen de grootste keuze, ook koop je er kwaliteit tegen de scherpste prijs. Of je nu gaat voor een betonnen of gecoate tegel, betonstraatsteen of een kleurechte betonnen tegel die voorzien is van een natuursteen toplaag en tevens gecoat is.

Wanneer u voor dit product kiest, dan heeft u er jarenlang plezier van. Dit is een nieuw product voor de Nederlandse markt. De 3 cm dikke keramische tegels zijn uitermate geschikt voor luxe terrassen en opritten en zijn krasvrij en verkleuren niet. De keramische tegel heeft een levensduur van 30 jaar.

Reijmer heeft 200 verschillende soorten keramische tegels en daarnaast ook de keramische op beton, die al zes jaar in Nederland zijn. De 2 cm keramische tegels hebben een draagkracht van 800 kilo en is verkrijgbaar vanaf 25 euro per m2. Al uw bestellingen worden binnen 1 week geleverd.

Reijmer Sierbestrating, IJsseldijk 26, Westervoort; telefoon 026 3116908; www.reijmer-sierbestrating.nl.

Vermeulen Groessen, hét adres voor bouwen met glas en maatwerk

GROESSEN - We gaan steeds meer buiten leven. Het terras is een verlengstuk van ons huis. Hoe fijn is het dan, dat je ook buiten kunt zitten als de weergoden ons minder goed gezind zijn. Maar ieder huis is anders. Dus hoe krijg je dat nu mooi en op maat?

Vermeulen Groessen heeft al meer dan 35 jaar een passie voor bouwen met glas. De oorsprong van het bedrijf ligt ook in de kassenbouw waarmee ze landelijke veel naamsbekendheid hebben. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze in de eigen aluminium- en staalwerkplaats bijna alles zelf maken. Vandaag de dag worden hier voornamelijk veranda's, tuinkamers, serres en aluminium kozijnen voor particulieren gemaakt. Bij Vermeulen Groessen ben je voor maatwerk dan ook aan het juiste adres. "Wat een ander niet maakt, maken wij wel" is een uitspraak die vaak terugkomt binnen het bedrijf.

Dit vertaalt zich in inventieve en mooie oplossingen van bijzondere hoeken bij veranda's, bijzondere kozijnen en aangepaste (dak) constructies. "Wij willen mooie dingen maken die lang meegaan." Een veranda, tuinkamer of serre van Vermeulen Groessen voldoet namelijk altijd aan de hoogste kwaliteitseisen. Zo leveren ze bij Vermeulen standaard 10 jaar garantie op de constructie.

Vermeulen Groessen is gespecialiseerd in veranda's, tuinkamers, aluminium kozijnen, carports, lamellendaken, schuifdaken, zonwering, hobbykassen en tuinhuizen.Meer weten? Bel 0316 261378 of ga naar: www.vermeulengroessen.nl. Het adres is Lijkweg 32, Groessen.


Liedbegeleiding op akoestische gitaarWord de nieuwe Bob Dylan

ZEVENAAR - In de cursus 'Word de nieuwe Bob Dylan' leer je in groepsverband de basisakkoorden, waarmee je moeiteloos elke popsong, folksong of evergreen van Bob Dylan tot Adele kunt begeleiden.


Je moet wel zelf voor een gitaar zorgen. We hebben een cursus voor beginners en een cursus voor cursisten met enige ervaring. Docent Chris van Tienen start de cursus op 14 april. Dag/tijd: dinsdag, 18.30 – 19.15 uur (beginners); 19.30 – 20.15 uur (vervolg); 20.15 – 21:00 uur (gevorderden) bij Het Musiater, Zevenaar. Aantal lessen (10 lessen van 45 minuten) kosten 85,- (excl. 21% BTW vanaf 21 jaar).


Bingo in Duiven


DUIVEN - Het Palet trefpunt Duiven organiseert op zondagmiddag 1 maart weer een grootse bingo.


Tijdens deze bingo zijn er diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. De vrijwilligers zullen de bezoekers tussen de bingo spelen door een borrelhapje aanbieden.

De aanvangstijd van deze bingomiddag is 13.30 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur. Het Palet is gevestigd aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop.) Voor uitgebreide informatie zie www.hetpaletduiven.nl.


Liederenrecital in kerk van Aerdt

Liederenduo. (foto: Kunstkringhge)

AERDT - Zaterdag 14 maart om 20.00 uur is er in de kerk van Aerdt een liederenrecital. De toegang is vrij en er is een vrije donatie na afloop.


Benjamin Mead, piano, en Franziska Heinzen, sopraan, brengen liederen van een zestal Franse componisten uit het begin van de vorige eeuw. De teksten van de liederen zijn van Jean Cocteau, die samen met Eric Satie het initiatief nam. De liederen heten 'L'album du six'. De volgende componisten maakten deel uit van deze groep: Georges Auric, Arthur Honegger, Louis Durey, Darius Milhaud, Francis Poulenc en Germaine Tailleferre. Verdere informatie staat op www.kunstkringhge.nl.


Jaarvergadering schutterij EMM Groessen


GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op dinsdag 10 maart haar jaarvergadering.


Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Autisme Ouder Initiatief

DUIVEN - Ben jij ouder van een kind met een vorm van autisme? En zou je het weleens fijn vinden om hierover met andere ouders te spreken? Dat kan bij deze mooie contactgroep. Het is bedoeld voor ouders van kinderen in alle leeftijden.


Vanaf dit jaar vinden de maandelijkse bijeenkomsten afwisselend in Westervoort en Duiven plaats. De volgende bijeenkomst is op woensdag 4 maart in Duiven in De Stek , Rijksweg 53. Van 9:30-11:45 uur ben je welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Je kunt gewoon een keer aanschuiven. Heb je nog vragen: jacqueline@inloophuisdeherberg.nl of 06 28666195. Kun je deze keer niet maar wil je wel op de hoogte gehouden worden neem ook dan vooral even contact op.


Dans-contactavond voor senioren bij Jan en Jan in Didam


DIDAM - Op maandag 9 maart vindt de maandelijkse dansavond plaats voor al degenen die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt.


Stichting Senioren Kontakt (SSK) Didam, Loil en Nieuw Dijk is de organisator van deze avond; deze begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Het bekende orkest Freeline verzorgt de prachtige dans- en luistermuziek.

In zaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouweplein 4 in Didam is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het laatste is goed voor lijf en leden, immers bewegen is erg gezond!

Het bestuur nodigt allen uit, ook die personen die nog niet betrokken zijn bij het Senioren Kontakt. Een ieder is er welkom. Voor informatie: Annie Clappers, 0316 224378 of Henk Boerstal, 0316 223885.


Programma Filmhuis Didam

Parasite. (foto: filmdepot.nl) Foto van filmdepot.nl

Vrijdag 6 maart 20.00 uur en maandag 9 maart 20.00 uur: 1917, een meeslepend oorlogsdrama over de Eerste Wereldoorlog. Twee jonge Britse soldaten krijgen een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen – waaronder Blake, de broer van een van de soldaten.


Zondag 15 maart om 10.00 uur en 14.00 uur: Kruimeltje en de Strijd om de Goudmijn (kijkwijzer 6 jaar). Kruimeltje is niet meer het arme straatjongetje, maar woont samen met zijn ouders in een mooie villa op het platteland. Hoe fijn het ook is om weer met zijn ouders samen te zijn het is ook saai op zo’n landgoed, Kruimeltje mist het spannende stadsleven. Hij besluit om weg te lopen, samen met zijn trouwe hond Moor. Maar wanneer hij onderweg naar de stad wordt tegengehouden door Anna en aan haar probeert te ontsnappen, worden zij allebei ontvoerd! Een oude bekende slechterik duikt op en heeft het op hen gemunt in de strijd om de goudmijn.


Vrijdag 13 maart 20.00 uur en maandag 16 maart 20.00 uur: het tragikomische Parasite. Deze film uit Zuid-Korea won meerdere Oscars tot ongenoegen van Trump. De werkloze Ki-taek en zijn gezin leven in een krappe woning een arm bestaan. Ze raken bijzonder gefascineerd door de rijke familie Park en zien mogelijkheden om van hun luxueuze bestaan te profiteren. Het gezin probeert langzaam maar zeker zijn intrede te doen tot het leven van de familie en heeft daarbij geen moeite met een paar leugentjes om eigen bestwil.

Ilone Houterman trainster handbalvrouwen HCL

Ilone Houterman. (foto: Koos Roelofs)

LIEMERS - Ilone Houterman (55) is per 1 mei de nieuwe trainster van Handbal Combinatie de Liemers (HCL). De Zevenaarse volgt Harry Jacobs op, die zich na twee seizoenen op 'n andere functie binnen HCL gaat oriënteren. Ilone Houterman traint op dit moment OBW.


HCL ontstond twee jaar geleden toen de handbalafdeling van Sportclub Groessen en sportvereniging Loo elkaar in de armen sloten. In de 1e klasse doen de dames dit seizoen in de subtop mee. Afgelopen seizoen heeft Ilone naast de selectie ook de A-jeugd van OBW getraind die in de landelijke topklasse uitkomen. Afgelopen weekend zijn ze kampioen geworden.

Ze tekent een contract dat haar voor één seizoen aan de fusieclub HCL verbindt. Het bestuur van HCL heeft vertrouwen in de nieuwe trainster. “Tijdens de gesprekken voelde het meteen goed. Ilone weet waar ze over praat als we het over handbal hebben. Ze kent daarnaast de geschiedenis van onze vereniging waar we staan voor hard werken, maar ook voor plezier houden in het handbalspel. Vanuit die gedachte komt volgens ons de prestatie vanzelf. Ilone kijkt er ook zo tegenaan.”

Ilone Houterman vecht met OBW 'n klasse hoger momenteel tegen degradatie. Daar heeft ze op dit moment de handen vol aan, maar ondertussen is ze blij met haar nieuwe club. “De gemoedelijke sfeer die de club uitstraalt spreekt me aan. Er was tijdens de gesprekken een klik. De positie van HCL op de ranglijst biedt perspectief voor de toekomst. Kunnen we volgend jaar hoger in de eerste klasse eindigen? Dat is een mooie uitdaging waar ik een steentje aan bij wil dragen. Maar wel met behoud van het spelplezier.”

Bingo bij Het Palet

Bingo bij Het Palet


DUIVEN - Het Palet trefpunt Duiven organiseert op zondagmiddag 1 maart weer een grootse bingo.


Tijdens deze bingo zijn er diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. De vrijwilligers zullen de bezoekers tussen de bingo spelen door een borrelhapje aanbieden.

De aanvangstijd van deze bingomiddag is 13.30 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur. Het Palet is gevestigd aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop.) Voor uitgebreide informatie zie www.hetpaletduiven.nl.


Dans-contactavond voor senioren bij Jan en Jan in Didam

Dans-contactavond voor senioren bij Jan en Jan in Didam


DIDAM - Op maandag 9 maart vindt de maandelijkse dansavond plaats voor al degenen die de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt.


Stichting Senioren Kontakt (SSK) Didam, Loil en Nieuw Dijk is de organisator van deze avond; deze begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Het bekende orkest Freeline verzorgt de prachtige dans- en luistermuziek.

In zaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouweplein 4 in Didam is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Het laatste is goed voor lijf en leden, immers bewegen is erg gezond!

Het bestuur nodigt allen uit, ook die personen die nog niet betrokken zijn bij het Senioren Kontakt. Een ieder is er welkom. Voor informatie: Annie Clappers, 0316 224378 of Henk Boerstal, 0316 223885.

Jaarvergadering schutterij EMM Groessen

Jaarvergadering schutterij EMM Groessen


GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op dinsdag 10 maart haar jaarvergadering.


Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Crazywheels, de zaak voor uw scooter, bromfiets en sinds kort ook uw scootmobiel

ARNHEM – Crazywheels is al ruim 20 jaar een begrip in de regio. Na de verhuizing in 2018 nog beter bereikbaar. Nabij het knooppunt Velperbroek en ruime parkeergelegenheid rondom het adres.

Bij Crazywheels kunt u terecht voor de aanschaf van uw nieuwe scooter, bekende merken zoals onder andere Vespa, Piaggio en Killerbee en vele andere merken. Er staan ook gebruikte scooters op voorraad. "Tevens kunt u via ons een financiering en of verzekering laten regelen."
Daarnaast kunt u bij Crazywheels uiteraard het onderhoud van uw scooter laten verzorgen, reparatie en schadetaxatie en schadeherstel behoort tot de mogelijkheden. Tevens beschikt het bedrijf over een ophaalservice. Ook voor diverse onderdelen en accessoires bent u er aan het juiste adres.

Vanaf heden is het scooterbedrijf ook leverancier van de scootmobiel! Een scootmobiel heeft de uitstraling van een scooter, de beleving van een scooter, maar het gemak van een scootmobiel. Heeft u interesse, dan bent u geheel vrijblijvend van harte welkom in onze winkel.

"Bent u geïnteresseerd in een nieuwe scooter of bromfiets en u komt tussen 1 maart en 30 april naar onze winkel en kiest u voor een nieuwe scooter, dan ontvangt u van ons de eerste twee onderhoudsbeurten geheel gratis!"


CrazyWheels, Middachtensingel 141, Arnhem; 026 4422365; www.crazywheels.nl.

Verwen jezelf met nieuwe voeten!

DUIVEN - Mijn naam is Ria Ligthart, ik ben gediplomeerd pedicure plus, mijn praktijk bevindt zich aan huis op de begane grond, waardoor de toegankelijkheid gemakkelijk is voor mensen die iets minder goed ter been zijn.


Een goede verzorging van de voeten, in het bijzonder de teennagels, is daarom van belang. Een regelmatig bezoek aan de pedicure is dan een goed idee. Bent u niet in staat om te komen dan kom ik graag bij u thuis. Tot mijn werkzaamheden behoren onder andere een diagnose en een behandelplan opstellen.

Hieronder valt: * Het knippen van nagels, * Het schoonmaken van de nagelomgeving, * Het behandelen van ingroeiende/ingegroeide nagels, * Het verwijderen van overtollig eelt, * Het behandelen van schimmelnagels en/of likdoorns, * Het mechanisch afwerken, * De voeten licht incremen.

Het geven van adviezen, het opsporen en zoveel mogelijk wegnemen van de klachten en eventueel doorverwijzen, behoort tot de taken. Ik heb mij gespecialiseerd in diabetische voetverzorging en reumatische voetverzorging. Door mijn specialisatie ben ik in staat professionele hulp en verzorging te bieden.

Als professionele voetverzorger ben ik aangesloten bij de landelijke branche organisatie ProVoet, tevens ben ik geregistreerd in het KRP (Kwaliteit Register voor Pedicures), dit is een register waarmee ProCert de kwaliteit van pedicures waarborgt. Bel of mail mij gerust voor informatie of voor het maken van een afspraak.


Pedicuresalon Marli, 0316 262026, mailadres: j.mhligthart@chello.nl.Al Gusto een veelzijdige cateringservice

REGIO – Heeft u binnenkort een speciale gelegenheid, verjaardag, bedrijfsfeest of gewoon een gezellig samenzijn? En heeft u geen zin om de hele avond in de keuken te staan? Dan biedt Al Gusto met zijn Mediterraanse buffetten de uitkomst. Het cateringbedrijf is gespecialiseerd in de Spaanse, Italiaanse, Griekse, Franse en Nederlandse keuken.

Al Gusto verzorgt catering voor groepen van 10 tot 500 personen, voor elk wat wils. Alle gerechten worden zelf bereid met verse kruiden en specerijen, legt eigenaar Nico Timmer uit. Er zijn verschillende smaakvolle buffetten vanaf 9,95 euro per persoon. Zeer complete buffetten en altijd ruim voldoende voor iedereen. Om het buffet netjes aan te kleden leveren zij Spaans aardewerk servies, bestek, tafelkleden, servetten en warmhouders gratis bij. Vooraf komen we geheel vrijblijvend bij u langs om u wensen te bespreken.


En wilt u een keer iets anders op tafel zetten tijdens uw feestje? Vraag dan naar de mogelijkheden van de hapjesplank of de partypan. De hapjesplank bestaat uit veertien overheerlijke hapjes en heeft verschillende varianten, vlees vis of vegetarisch.
De partypan kan bestaan uit balletjes gehakt, kipkluifjes, spareribs, gekruide kippendijen aan een stokje en chorizo gekookt in de sherry. Wat ook bij veel mensen in de smaak valt, zijn de hapjesbuffetten verschillende soorten hapjes op stokbrood, gevulde champignons en een glaasje gevuld.

Al Gusto maakt iedere feest compleet. Voor meer informatie: 06 24548217, www.algusto.nl.

Afvallen via je zorgverzekering start eind april

REGIO - Ine Hermsen van ‘Coachingspraktijk voor Verandering’ uit Groessen gaat eind april starten met haar eerste groep ‘CooL’! ‘CooL ‘staat voor ‘Coaching op Leefstijl’. Inschrijven kan continue. Na elke volle groep gaan we van start.


Afvallen
Leefstijlcoaching richt zich op vier pijlers: gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ontspanning/rust én aandacht voor de mentale gesteldheid. Het gaat uit van gedragsverandering: kleine stappen zetten naar een blijvend gezonde leefstijl.


Individuele gesprekken
Individuele coachingsgesprekken zijn erg helpend in dit traject. ‘Veel mensen worstelen al langere tijd met hun gewicht. Het lukt ze niet of het lukt wel maar na een tijdje zit het gewicht er weer aan. Allerlei oorzaken liggen ten grondslag. Sommige mensen hebben echt hinder van dit overgewicht, ze schamen zich en durven niet overal aan deel te nemen.'


Workshops
De workshops in kleine groepjes zijn gericht op het maken van gezonde keuzes. Hermsen: ‘Mijn kracht ligt op het vlak van coaching. Door een verandering van je denkwijze ga je ook anders handelen.’


Wat kost CooL en voor wie is het?
Vanaf 2019 is Leefstijlcoaching geneeskundige zorg geworden en daarom zit het nu in het basispakket. Na een doorverwijzing van de huisarts is deelname kosteloos. Ook worden de deelnemers niet aangesproken op het eigen risico.

Geïnteresseerd?
Neem contact op met Ine Hermsen 06 53372493 of voor meer informatie: www.coachingspraktijkvoorverandering.nl.

24 / 36

Dinsdag 3 maart Westervoort

Eetcafé in Kulturhus De Nieuwhof
Aanvang 17:30 uur / Kosten € 7,50
www.denieuwhof.nl/agenda/eetcafe-41

Woensdag 4 maart Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
VUILE HUICHELAAR met MORGEN BEGINT NU!
De bucketlist van Saskia en Paulette!??
Aanvang 20:15 uur / Entree € 22,50

Woensdag 4 maart Duiven

Start: Muziek voor oudere jongeren
Cultuurcentrum De Ogtent / o.l.v. Paul Mulder
Aanvang 9:30 uur - Gratis toegang
info@liemerskunstwerk.nl

Woensdag 4 maart Zevenaar

Start: Weerbaarheidstraining voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar
in jongerencentrum 4ALL (Engeveldseweg 4)
ontwikkelt door gediplomeerd docente Seraja Schreuder
Aanvang 15.00 uur / Kosten € 40,- (10 x 1 uur)
Info: e.vanaalten@caleidoz.nl

Donderdag 5 maart Zevenaar

Kunstwerk!Volksuniversiteit
Cursus Kunstgeschiedenis - Modernisme
(4 lessen van 120 minuten)
Aanvang 13:30 uur / Kosten € 64,-
www.liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/

Zaterdag 7 maart Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
Gelders Opera- en Operettegezelschap met "Populair programma"
Aanvang 20:15 / Entree € 17,50
www.goog.nl

Zaterdag 7 maart Duiven

Het knotten van wilgen bij Innofasa
Info: harry@knotploegduiven.nl

Zaterdag 7 + 21 maart Duiven

Workshop: "Blije Buik" afdruk maken van je zwangere buik
bij Kunstkring Duiven (Visserslaan 41)
Tijd: 10:00 tot 16:00 uur / Kosten € 50,--
www.kunstkringduiven.nlZaterdag 7 maart Duiven

Workshop Lettering bij Kunstkring Duiven
Tijd: 10:00 tot 16:00 uur / Kosten € 50,--
www.kunstkringduiven.nl

Zaterdag 7 maart Zevenaar

Open Podium bij Muziekcafé De Lantearn
Aanvang 20:30 uur / Gratis entree

Zaterdag 7 maart Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Start van de volgende cursussen:
- Arduino-Programmeren Basis
- Nikon spiegelreflexcamera
- Intuïtief schilderen
Alle info op: www.liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/

Zaterdag 7 + Zondag 8 maart Westervoort

Expositie Duo in Verwondering
Huize Vredenburg
Aanvang 14:00 uur / Gratis toegang

Zondag 8 maart Ooy

Grote Rommelmarkt
Schuttersgebouw E.M.M. Ooy - Slenterweg
Tijd 10:00 tot 15:00 uur / Entree € 2,50
www.schutterijemm.nl

Zondag 8 maart Westervoort

Voorstelling Toneelvereniging Vriendentrouw
Zalencentrum Wieleman
Aanvang 19:30 uur / Entree € 6,-

Dinsdag 10 maart Westervoort

Aanschuifdiner in Kulturhus De Nieuwhof
Aanvang 12:30 uur / Kosten € 7,50
www.denieuwhof.nl/agenda/aanschuiftafel-47

Dinsdag 10 maart Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Start van de cursus Indische snacks
www.liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/

Woensdag 11 maart Westervoort

Voorstelling Toneelvereniging Vriendentrouw
Zalencentrum Wieleman
Aanvang 19:30 uur / Entree € 6,-

Donderdag 12 maart Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
STEFANO KEIZERS met SORRY BABY
Aanvang 20:15 uur / Entree € 18,50

Vrijdag 13 maart Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
DE BENDE VAN ERNEST BEUVING met SKOREN!
Aanvang 20:15 uur / Entree € 20,50

Zaterdag 14 maart Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
TIS HIER GEEN HOTEL met Ellen Dikker, Dianne Liesker e.a.
Dianne Liesker en Hanneke Drenth laten op nuchtere en humoristische wijze zien hoe je met een beetje gezond verstand en zonder al te veel kleerscheuren die pubers overleeft.
Aanvang 20:15 uur / Entree € 25,50

Zaterdag 14 maart Zevenaar

GoedVolk streektaalband bij Muziekcafé De Lantearn
Aanvang 20:30 uur / Entree € 10,--

Zaterdag 14 maart Duiven

NL Doet! - Kandia
Info: harry@knotploegduiven.nl

Zaterdag 14 maart Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Start van de cursus WordPress-gevorderden
www.liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/

Zaterdag 14 maart Angerlo

Halfvastenfeest
Aanvang 19:30 uur / Entree € 16,-

Zaterdag 14 maart Zevenaar

Dansavond - Griethse Poort
Aanvang 20:00 uur / Entree € 8,50

Zondag 15 maart Angerlo

Halfvastenoptocht
Centrum Angerlo
Aanvang 13.00 uur / Entree € 2,50

Zondag 15 maart Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater: Hal 12
KUNSTWERK! DRAAIT DOOR!
In het kader van de Boekenweek: REBELLEN EN DWARSDENKERS met een knipoog naar De Wereld Draait Door!.
Aanvang 14:00 uur / Entree € 7,50

Zondag 15 maart Westervoort

Voorstelling Toneelvereniging Vriendentrouw
Zalencentrum Wieleman
Aanvang 19:30 uur / Entree € 6,-

Wekelijks

Iedere maandag

Duiven: Storytelling om 14:00 uur De Stek
Duiven: Sportuurtje 55+ bij Thuve Eltensestr. 06 42142717

Iedere Dinsdag

Duiven: Koffie met bezieling - Remigiuskerk
9:00 uur
Duiven: Storytelling bij de Stek - groep 1 t/m 4
14:15 uur
Oud-Zevenaar: Samen aan Tafel:Alleen in de even weken! Verrassingsmenu bij Thoen&Thans 12.30-14.00
Aerdt: Koersbal Dorpshuis Eensgezindheid Aanvang 10.00
Markt in Duiven Remigiusplein 8:30-12:00
Markt in Angerlo Prinses Margrietlaan 9:00-13:00
Markt in Giesbeek Dorpsplein 13:30-8:00 uur

Iedere Woensdag

Westervoort: Linedance Kulturhus De Nieuwhof 10:00-12:00 uur
Westervoort: Meer Bewegen voor Ouderen in Kulturhus 15:30-16:30
Voorleesmiddagen: bibliotheek Duiven, Westervoort en Zevenaar 15:00-16:00 uur

Iedere Donderdag

Westervoort: om de week bordspelavond in Kulturhus 18+ 19:00-22:30 (mrt: de 5e en de 19e)
Ooy-Zevenaar: EMM Gebouw- Slenterweg 2 Bordspelavond vanaf 19:30 uur
Markt in Pannerden Dorpsplein 9:00-12:00 uur
Markt 's Heerenberg Stadsplein 10:30-16:00 uur

Iedere Vrijdag

Herwen: Sporthal De Cluse Korfbal-clinic
Aanvang 19:00 uur 6+
Markt in Didam Kerkhofstraat 11:00-18:00 uur
Markt in Lobith Markt 9:00-12:00 uur
Markt in Westervoort Dorpsplein 8:30-12:30 uur
Markt in Zevenaar Centrum 12:30-18:00 uur

Iedere zaterdag

Didam: Open dag Martinus Molen
9:00-16:00 uur
Zevenaar: Discozwemmen in het Lentebad: www.lentebad.nl
1e zaterdag van de maand 18:00-21:00 uur

Iedere zondag

Aerdt: exposities etc. (14-17 uur) in de kerk www.aerdt.info/het-dorp-aerdt/kerk-aerdt/ of www.kunstkringhge.nl

Filmhuizen

www.filmhuiszevenaar.nl
www.filmhuuswestervoort.nl
www.filmhuis.didam.nl
filmhuis Bij Bert – zie pagina 2

Kijk ook eens bij:

www.indeliemers.nl
www.liemerskunstwerk.nl
www.deogtent.nl
www.mikado-welzijn.nl
www.caleidoz.nl
www.aerdt.info/het-dorp-aerdt/dorpshuis-eensgezindheid/
www.www.steakm.nl

www.instagram.com/dlhg_courant

Plantenasiel Zevenaar: doneren en adopteren van kamerplanten

Het schoollokaal waar plantenasiel Zevenaar is gevestigd. (foto: Jantien Bergervoet)

ZEVENAAR - Bij Plantenasiel Zevenaar kunt u planten brengen die u niet meer kunt of wilt verzorgen.


"Mijn naam is Jantien Bergervoet en ik vang uw planten op, verzorg ze net zo lang tot ze weer klaar zijn om geadopteerd te worden. Soms verloot ik planten via de Facebookpagina, maar iedereen kan ook langskomen om planten te adopteren tijdens openingsuren. Een plantenasiel is eigenlijk een soort kringloopwinkel voor planten. Doet u mee? Voor een kleine bijdrage vult u uw plantencollectie aan. Geef planten een tweede kans. Kom gerust eens langs op Bizetstraat 1 in Zevenaar, in het schoolgebouw van IKC Carrousel.

Voor meer info: Facebook pagina: @plantenasiel7aar. Openingstijden voor het halen en brengen van planten zijn: wo: 13:00 - 16:00 uur, do : 15:00 - 17:00 uur en vr: 15:00 - 17:00 uur.


Bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte

(foto: Bibliotheek Montferland)

DIDAM - Hulp nodig bij de belastingaangifte via de computer? Een expert die met meekijkt of een vraag die blijft hangen? In de maanden maart en april zijn experts in de Bibliotheek Montferland aanwezig om te helpen.


De Bibliotheek biedt een belastingspreekuur ter ondersteuning van de digitale aangifte voor 2019 aan. In Bibliotheek Didam, vanaf 2 maart iedere maandagmorgen van 9:00-12:00 uur. In Bibliotheek ’s-Heerenberg is het vanaf 3 maart iedere dinsdagmiddag van 13:30-16:00 uur. Ook voor vragen over toeslagen zitten de dan experts klaar. Voor mensen die zelf aangifte willen doen, biedt de Bibliotheek gratis beveiligd computer- en internetgebruik. Hulp bij aangifte en computerfaciliteiten is gratis en voor iedereen, ook als je geen lid van de Bibliotheek bent; een vrijwillige bijdrage voor de expert wordt op prijs gesteld. Beter leren omgaan met de computer, internet en sites van de overheid? Volg dan de cursus Klik&Tik of Digisterker. Vraag naar de mogelijkheden bij de Bibliotheek.


Inzameling DE-punten voor de voedselbank een succes

Aanbieden koffie aan René Froger, ambassadeur voedeselbanken Nederland. (foto: Jaap Stelling) Jaap Stelling

LIEMERS - Lionsclub De Liemers heeft ook dit jaar weer meegedaan aan de landelijke inzamelingsactie van DE-waardepunten. Met dank aan Albert Heijn, de COOP en Spar-Leenders, waar de inzamelingsboxen geplaatst stonden.


Het accent van de actie lag in de maand december en leverde 234.000 punten op, die door D.E. met 20 procent werd verhoogd. De punten van alle deelnemende clubs werden door de ambassadeur van de voedselbank overhandigd aan een vertegenwoordiger van DE en deze verzilverde ze meteen in pakken koffie. Voor de voedselbank Zevenaar leverde de actie 646 pakken koffie op.

Wegens aanhoudend succes wordt de actie geprolongeerd. Zowel bij de Coop als bij de Spar kunnen het gehele jaar door waardepunten ingeleverd worden.

Expositie: De kijk op Gelderland

Klaas Terpstra aan het werk. (foto: Jan Baggen)

HOOG-KEPPEL - PleinAir schildergroep Pictura Gelria exposeert 'De Kijk op Gelderland' op 29 februari en 1 maart in de oude dorpskerk van Hoog Keppel.


Pictura Gelria is een groep van hedendaagse PleinAir schilders die iedere week ergens in Gelderland schildert. Pictura Gelria heeft haar naam ontleend aan “Pictura Veluvensis”. Dat is de schildergroep die actief was rond 1900 in de omgeving van Oosterbeek. Deelnemers waren toen onder andere Bilders, Maris, Mauve, De Bock en Ferwerda. De schilders van nu zijn ook in Oosterbeek geweest maar trekken nu verder, zolang het maar Gelderland is.

De expositie laat een selectie zien van wat de schilders en tekenaars in de afgelopen periode hebben gemaakt in Gelderland met name de Veluwezoom en IJsselstreek zijn rijk vertegenwoordigd. Dat de voorzitter van Museum de Veluwezoom kasteel Doorwerth de opening verricht past geheel in die schildertraditie. Het bezit een belangrijke collectie van de Pictura Veluvensis schilders.

Te zien is werk van de deelnemende schilders: Jan Baggen, Tommy Bauling, Anita Droog, Arnold Galavazi, Ger Hoogkamp, Elma van Ishoven, Loes Steijgerwalt, Ingrid Terpstra, Klaas Terpstra, Jan Wiegers, King Wullur.

Dorpskerk Hoog Keppel staat aan de Burgemeester Van Panhuysbrink 11, Hoog Keppel. Open van 10:00 tot 17:00 uur. Opening door Mr. Egbert Reinders, voorzitter van Museum Veluwezoom kasteel Doorwerth op 29 februari om 11:00 uur. (www.picturagelria.nl)

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:


- RIBW AVV in Arnhem zoekt een kok voor een zelfstandig wonende man (begin 50) om één keer in de week samen te koken en te eten.

-Stichting Blij Groessen zoekt voor haar fietsproject rijwielherstellers die gebruikte fietsen repareren en klaarmaken voor gebruik.

-Stichting Nabij zoekt vrijwilligers die mensen ondersteunen in de laatste levensfase die geen of maar een klein sociaal netwerk hebben. Deze ondersteuning kan onder andere bestaan uit het afleggen van bezoek, meegaan naar arts of onderzoek.

-Liemerij zoekt mensen die ouderen, die in een verpleeghuis wonen, begeleiden in het zwembad.


Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 29 februari 2020 19.00 uur. Woord -en Communieviering. Voorganger: Adri van Zundert

Misintenties: Riek Oversteeg- van Wolferen, Chris Budel, Andre Hueting, Frans Vlug, Johannes Peperkamp, Agatha Verhoeven, Nico Kok.

Zondag 8 maart 2020 11 uur. Eucharistieviering. MOV-viering Voorganger: Pastoor Than Ta

Misintenties: Herman Schaars (jgt.), Andre Hueting, Chris Budel, Wim en Annie Grefen- Wanders, Annet Munster, Wilma Wigman- Opgenoort, Paul Compen, Fien ter Voert, Wim ter Voert, ouders Reijers- Willemsens, Henk Heijmen, Riek Oversteeg, Frans Vlug, Nico Kok, Agatha Verhoeven, Jan Peperkamp

Op 7 februari is Nico Kok in de leeftijd van 69 jaar overleden.

Op 9 februari is Agatha Catarina Verhoeven- Romkes in de leeftijd van 85 jaar overleden.

Op 10 februari is Johannes Albertus Peperkamp in de leeftijd van 86 jaar overleden.

Wij wensen de nabestaanden veel kracht en bemoediging toe.Filmhuus Westervoort viert feest

WESTERVOORT - Woensdag 11 maart viert Filmhuus Westervoort zijn driejarige bestaan. Deze avond draait de film Mjólk. Deze IJslandse tragikomedie is geregisseerd door Grímur Hákonarson, die eerder het bekroonde Rams maakte. De film ging in wereldpremière op het Toronto International Film Festival en kreeg er lovende recensies van de pers.


Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: via chantage en slinkse regels weten ze hun monopoliepositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem en probeert ze het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen. Maar niet iedereen lijkt hier blij mee.

Programma
Deze avond heeft een feestelijk tintje vanwege het driejarige bestaan van Filmhuus Westervoort. Om 19.30 bent u welkom in Huize Vredenburg. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze. Slechthorenden kunnen dankzij de aanwezige ringleiding met een hoortoestel het geluid van de film beluisteren zonder storend omgevingsgeluid.

Tickets
U kunt de tickets van vijf euro per stuk reserveren op www.filmhuuswestervoort.nl. Gereserveerde tickets liggen bij Huize Vredenburg klaar tussen 19.15 en 19.45 uur. Daarna komen reserveringen te vervallen.


Zomaar een dag

Foto: Bas van Spankeren


Het leven van deze columnist is zeer gevarieerd. De dagen lijken voorbij te vliegen. Van bibliotheekoverleg over laaggeletterdheid naar de wethouder om te praten over de meerwaarde van volwasseneducatie en vervolgens door naar een inhoudelijk werkoverleg over de koers van Kunstwerk! voor de komende vier jaar. En ’s avonds als gastheer aanwezig bij een theatervoorstelling. Vaak bestaat mijn dag uit veel praten, overtuigen, verbindingen leggen en nieuwe plannen maken. Het lijkt soms wat saai, maar niets is minder waar. Ik kan enorm genieten van dit soort ontmoetingen. De drijfveren van zoveel mensen die werken aan een betere wereld of een stukje persoonlijk geluk. Het blijft niet alleen bij praten. Ik zie daadwerkelijk mooie initiatieven. En wat mij hoopvol stemt zijn de ontmoetingen met jeugd. Een tijdje terug hebben we ons mobiele LAB12 gelanceerd samen met de gemeenten Duiven en Westervoort en het Candea College. De presentatie was in de Ogtent in Duiven. Leerlingen maakten kennis met de nieuwste innovatieve en technische ontwikkelingen. Ik liep wat rond en stond stil bij een leerling die vol enthousiasme vertelde over het programmeren van een robotje. Voor mij volkomen abacadabra. Het mooiste was dat je meteen resultaat zag. Hij was aan het experimenteren en creatief bezig. De docent die erbij stond zei ‘eigenlijk is dit de ultieme wiskundeles’. En dat is het ook. Dit voorbeeld geeft precies het doel weer. Een week later was ik in gesprek met een aantal jongeren van het Liemers College in een jeugdhonk. Over hoe zij een bibliotheek zouden inrichten als zij het mochten bepalen. Aan het einde van een korte maar levendige discussie hebben we mooie ideeën opgehaald. Met twee leerlingen gaan we er verder mee aan de slag. Als ik dit allemaal zo zie, dan heb ik het volste vertrouwen in de toekomst en de jeugd. Én kom ik na een hectische dag toch weer vol energie thuis.


Peters Events organiseert Koningsdag in DuivenJohan Peters hoopt op veel aanmeldingen en vrijwilligers

“Hoe Koningsdag in Duiven er uiteindelijk uit komt te zien, is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen”. Foto: Nina Elbers


DUIVEN - Voor het eerst wordt Koningsdag in Duiven dit jaar georganiseerd door Peters Events. Johan Peters, de spil van de organisatie, wil Koningsdag vieren zoals altijd, maar net een beetje anders.


Peters vertelt: “In mijn kindertijd had mijn vader zijn eigen onderneming. Hij organiseerde markten en ik hielp hem met veel plezier. Toen mijn vader stierf, hebben mijn vrouw en ik de onderneming nog een tijd draaiende gehouden, totdat het echt niet meer lukte. We verhuisden naar Duiven en zes jaar geleden zijn we toch weer in de organisatiewereld begonnen. Met Peters Events doe ik het veldwerk en verzorgen mijn vrouw en dochter de administratie.” Peters Events organiseert verschillende evenementen verspreid in Nederland. Activiteiten voor ondernemersverenigingen, markten of braderieën, Peters Events doet het allemaal. Ook in Duiven. “Met Peters Events proberen we de markt en braderie bijzonder te maken door iets extra’s toe te voegen. Zo is de wedstrijd ‘Sterkste man van Nederland’ een keer onderdeel van de markt geweest en proberen we vaak een band bij de markt neer te zetten. Zelf ben ik ook groot fan van de markten. Je ontmoet zo veel verschillende mensen, je bent constant sociaal bezig en dat mensen speciaal komen kijken bij jouw markt en het leuk vinden; dat geeft mij echt een kik.” Nu Peters Events het stokje voor Koningsdag heeft overgenomen, is het de grote vraag of het in een nieuwe stijl wordt georganiseerd. Peters zegt hierover: “Ja en nee. De kleedjesmarkt is er ieder jaar, mensen - vaak kinderen - komen ’s ochtends met hun kleedje, zoeken een plekje uit en gaan daar zitten. Dit jaar hoop ik dat een groepje vrijwilligers de kleedjesmarkt kan begeleiden.” Veiligheid staat bij Peters Events op één en met begeleiding is de veiligheid verzekerd. “De kleedjesmarkt willen we in het overdekte deel van het centrum plaatsen en in de winkelstraat buiten. De ‘meuk is leuk’ markt is nieuw. Die plaatsen we op het terrein voor het gemeentehuis richting de horecagelegenheden. Deze markt ga ik zelf coördineren en in de gaten houden. Hiervoor sluiten we ook de weg af, ook voor de veiligheid.” Peters is enthousiast en heeft veel ideeën, maar hoe Koningsdag in Duiven er uiteindelijk uit komt te zien, is afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen. “Alle nodige toezeggingen van de gemeente zijn verkregen, dus er is van alles mogelijk. Er komen verschillende kraampjes zoals oliebollen en vis, en er komt ook iets voor kindervermaak. De dag begint om acht uur en is klaar wanneer het klaar is. We gaan er alles aan doen om er een leuke en gezellige dag van te maken!” Mensen die interesse hebben om in een stand op de ‘meuk is leuk’ markt te gaan staan of willen helpen als vrijwilliger, kunnen zich aanmelden bij eventspeters@gmail.com.Schaatsen op de Uiterwaarden

Sneeuw op het stadsplein

IJzel op de autobaan

En vlokken van satijn

Een wit verhaal, verleden tijd

Het water vervangt ijs

De kou voorbij, verleden tijd

De lucht niet wit, maar grijs

Daar straalt de warme winterzon

Een terugkerende spreeuw

De krokussen, die groeien al

In lang verloren sneeuw

Kyra Sannes

Column Bert Frölich, de Verbinder

Een boerderij als gemeentehuisGemeentehuis en landgoed Angerlo hebben band met elkaar

Reproductie van een ansichtkaart van het nieuwe gemeentehuis in circa 1913. Bron: Kunstwerk! Liemers Museum


ANGERLO - Angerlo was jarenlang een eigen gemeente. Met een boerderij als gemeentehuis. Maar of veel mensen dat laatste nog weten…


In 1811 wordt het dorp Angerlo een ‘mairie’, oftewel een eigen gemeente. Mairie is een Frans woord voor stadhuis. Tot de nieuwe, zelfstandige gemeente behoren de dorpen Angerlo, Bahr, Bevermeer, Bingerden, Giesbeek en Lathum. De nieuwbakken gemeente heeft nu ook een eigen vergaderruimte nodig en huurt daarom een gedeelte van boerderij Kroonestein aan de Bingerdenseweg 10. De boerderij hoort bij landgoed Bingerden en ligt aan de doorgaande weg van Doesburg naar Westervoort. Voor het gebruik van de ruimte betaalt de gemeente jaarlijks vijftig gulden huur. Een paar jaar later besluit de eigenaar van landgoed Bingerden om de ruimte kosteloos ter beschikking te stellen. Deze wordt gebruikt voor vergaderingen van de gemeenteraad en de schout. Verder wordt hier het gemeentelijk archief bewaard en is het waarschijnlijk dat de boerderij tevens is gebruikt om huwelijken te sluiten. Rond 1845 wordt het gemeentehuis verplaatst naar boerderij Klein Bingerden. Ook dit pand is in bezit van het landgoed Bingerden. De boerderij, gelegen aan de andere kant van de dijk, wordt dan al gebruikt door tapperij ‘t Wapen van Bingerden’. Later komt er een herberg bij. De gemeentesecretarie krijgt de beschikking over twee kamers. In 1885 wordt de boerderij grondig verbouwd om de gemeentesecretarie meer plaats te bieden. Het grootste deel van het pand blijft echter in gebruik bij tapper Wouter Jansen als café. In de ogen van het gemeentebestuur blijft het onderkomen daarom aan de krappe kant.


Vijftienduizend gulden

Het gemeentebestuur is in de volgende jaren dringend toe aan een gemeentehuis met meer ruimte. In 1912 krijgt zij toestemming om boerderij Klein Bingerden af te breken en op die plek een nieuw gemeentehuis te bouwen. Architect W. Honing uit Velp krijgt de opdracht voor de bouw. Op 20 januari 1913 wordt het nieuwe gemeentehuis geopend. De bouw heeft nog geen 15.000 gulden gekost. Het nieuwe gemeentehuis blijft ook onderdak bieden aan café en pension: het rechterdeel is ‘gemeentehuis Angerlo’, het linkerdeel ‘café-pension ’t Wapen van Bingerden’. De uitspanning doet echter geen goede zaken. Het pand ligt behoorlijk afgelegen en in het erfpachtcontract staat dat er geen sterke drank meer mag worden geschonken. De herberg wordt daardoor meer een koffiehuis. Drie achtereenvolgende pachters weten de uitspanning niet draaiende te houden. In 1942 wordt besloten om het pand alleen nog als gemeentehuis te gebruiken. De voormalige gelagkamer wordt aangepast en ingericht als raadzaal. In de woonruimte van de herbergier woont voortaan de gemeentebode met zijn gezin. De Tweede Wereldoorlog laat ook in Angerlo zijn sporen na. Op 10 oktober 1944 vordert ‘Organisation Todt’, een Duitse bouwmaatschappij, het gemeentehuis. Het gemeentebestuur wijkt noodgedwongen uit naar Kroonestein, de boerderij waarin zij is begonnen. Na de bevrijding blijkt het gemeentehuis beschadigd en het meubilair verdwenen. Na een grote verbouwing wordt het pand in 1949 weer volledig in gebruik genomen. Tot 2005, als Angerlo wordt samengevoegd met Zevenaar en het gemeentelijk monument zijn functie kwijtraakt. Het pand is echter door zijn gevelopschrift ‘Gemeentehuis Angerlo’ nog altijd als zodanig herkenbaar.


Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken. Via vlogs en verhalen geven we een gezicht aan de geschiedenis van de Liemers.
Stefano Keizers zegt ‘Sorry Baby’

'Sorry Baby is een show, waarin de hoofdrolspeler zelf niet gelooft’. Foto: PR


ZEVENAAR – Hij noemt zichzelf geen cabaretier, liever een kunstenaar. Toch staat Stefano Keizers alias Govert Meit op 12 maart op het podium van het theaterhart van de Liemers: Het Musiater. Juist de spanning tussen kunen entertainment loopt als een rode draad door zijn voorstelling ‘Sorry Baby’.


Sorry dat ik geen tijd wilde maken, dat ik het allemaal vergeten ben. Sorry dat ik er niet altijd voor je was, dat ik er nooit voor je was, sorry dat ik je ben tegengekomen, sorry dat je mij hebt leren kennen. Sorry voor de hele mikmak, sorry voor alle keren. Sorry voor het huis en de spullen, voor de rook en voor de dieren. Sorry voor mij en sorry voor alle andere mensen. In ‘Sorry Baby’ biedt Stefano Keizers (32) voortdurend op absurdische manier zijn excuses aan voor zijn gefaalde poging een toegankelijke voorstelling te maken. Het is een cabaretshow waar de artiest zelf niet in gelooft, een programma op het grensgebied tussen kunst en cabaret, waarbij het publiek niet mag lachen of klappen. Aldus de hoofdrolspeler. De voorstelling begint waar ‘Erg Heel’, zijn debuut, eindigt: Keizers ligt voor dood in een wit ruimtepak op een wollen tapijt in een tuintje. Linksboven hangt een bordje: ‘Deze voorstelling duurt nog 90 minuten.’ Het telt af. Plotseling springt hij op en begint hij hysterisch op keiharde muziek te dansen. Zie hier de komiek, die zijn publiek met tegenzin entertaint, in optima forma. Het is de opmaat voor anderhalf uur verzet tegen het cabaretbestel. Hij doet er echt alles aan om zijn programma zo lelijk en onaantrekkelijk mogelijk te maken. Of hij na afloop echt spijt heeft is de vraag. Keizers’ stopwoordje is sorry, hij roept het de hele dag door. Bezoekers mogen het zelf gaan oordelen. Eén ding weet hij zeker: ‘Deze show is nog extremer dan de vorige!’ De voorstelling op 12 maart begint om 20.15 uur. De entree bedraagt € 18,50.
‘Technologie maakt leven gemakkelijker’


DUIVEN - Technologie wordt steeds belangrijker, daarom is het tijd dat ook de jeugd hiermee gaat experimenteren. Kunstwerk! De Bibliotheek stimuleert dit, zij wil namelijk dat kinderen digitale vaardigheden ontwikkelen om met nieuwe technologieën om te kunnen gaan.


Met een presentatie van Lab12 werd op maandag 10 februari het startsein voor de digitale vaardigheidstraining gegeven in de Ogtent in Duiven. Niet alleen de kinderen en organisatoren waren enthousiast, ook de wethouders van de gemeente Duiven en Westervoort hadden hiervoor speciaal een plekje vrij gehouden in de agenda, net als Ben van den Anker, centrale directie en bedrijfsvoering van het Candea College. Onderbouwleerlingen van het Candea College probeerden de basisschoolleerlingen en de wethouders het een en ander bij te brengen over de wereld van technologie. Van de harde wind buiten merkten de aanwezigen binnen, weinig. Door de VR-brillen konden zij zich namelijk in een heel andere wereld plaatsen. Ook 3D-pennen, het ontwerpen en printen hiermee, een hologram maken en programmeren met Micro-bit stonden op de agenda. De presentatie van Lab12 was voor de wethouders en basisschoolleerlingen een groot succes. Wethouder Ineke Knuiman: “Het is mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn en hoe elkaar helpen.” Knuiman hoopt dat zowel de basisscholen als ook de middelbare scholen de nieuwe technologieën zullen toepassen in het dagelijkse gebruik.
Ook Van den Anker denkt dat leerlingen later veel profijt van deze mini-lesjes zullen hebben. “Technologie maakt het leven gemakkelijker, omgaan ermee is essentieel.” Hij is tevreden over de betrokkenheid van het Candea College bij dit initiatief van Kunstwerk!
Raynor Tikken, leverancier van de Kunststofshop in Zevenaar, vindt dat het belangrijk is dat de kinderen die niks met techniek hebben, er toch wat van meekrijgen. Als afsluiting vertelt hij: “Programmeren is de taal van de wetenschap, kinderen leren hier nu al mee experimenteren en zijn later beter op de hoogte als ze met dergelijke technologische uitdagingen worden geconfronteerd.”.

Rahma Maqboul

Irma de Theije

Van de redactie

Tr8-project 11: Bangladesh, The Peoples Partnership

Jongeren uit Bangladesh en Nederland denken samen na over oplossingen


Dit project sluit aan bij de artikelen van de Liemers List die gaan over The Peoples Partnership. Dit is een geheel nieuwe variant van ontwikkelingshulp of misschien nog beter ontwikkelingssamenwerking.

Het idee stamt af van het, op veel plekken in de samenleving gebruikte, 'buddy-systeem'. Het idee is dat men twee landen aan elkaar koppelt die elkaar gaan helpen om tot de beoogde 8 te komen. Doordat men een nauwere band krijgt met het land waarmee wordt samengewerkt, zal dit een sterkere uitwerking hebben dan het geld wat tot op het heden gebruikt is voor ontwikkelingshulp. Het is de bedoeling dat er twee gelijkwaardige partners zijn die gezamenlijk nadenken over hoe zij hun landen naar een hoger welzijnsniveau tillen. Twee paren zijn aan elkaar gelinkt en die paren zijn weer gelinkt aan twee andere paren. Zo werkt men van heel nauwe en kleine banden naar een wijdverspreide samenwerking. In dit hierboven beschreven systeem is Nederland gekoppeld aan Bangladesh. Eén van de manieren om bezig te zijn in dit 'buddy-systeem' is jongerenuitwisselingen en jongerensamenwerkingen. Het idee van project 11 is dan ook om jonge Bangladeshi en jongeren van Nederlandse middelbare scholen samen te laten nadenken over welke zaken er voor beide groepen belangrijk zijn en deze te kaderen. Zij zullen proberen op een constructieve wijze met elkaar mee te denken en over eventuele oplossingen te brainstormen. Daarnaast is er mogelijkheid voor een uitwisseling. Dit kan het onderlinge begrip voor elkaar versterken. Zij leren dan namelijk over elkaars historie, cultuur en levensstijl. Naast de zojuist aangehaalde manier van uitvoering zijn er vele manieren om aandacht te geven aan The Peoples Partnership. Bangladesh is een land met veel water en gevaar voor overstromingen. Ook op dit vlak kan er bijvoorbeeld een samenwerking ontstaan. Zo zijn er talloze manieren.


Liemers werkt

‘We zoeken naar oplossingen om onze klanten betere keuzes te laten maken in hun werk’. Foto: Ilya van Kersbergen

‘Ik woon op het allermooiste plekje’

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

“Jorick Franken, ik woon samen met mijn vrouw en twee kinderen (een derde op komst!) in het buurtschap Greffelkamp bij Didam. Sinds 2006 werk ik bij INTER in Duiven. Daar ben ik Solutions Architect voor het Business team Medical. Ik houd me onder andere bezig met technisch ontwerpen, calculeren en het inregelen van onze oplossingen ter ondersteuning van onze sales- en projectgroepen.”

INTER?

“INTER is een audiovisueel systeem integrator. Dat houdt in dat we ons iedere dag bezighouden met het zoeken naar oplossingen, om onze klanten betere keuzes te laten maken in hun werk. Denk daarbij aan een chirurg die de juiste informatie op beeldschermen wil zien tijdens een operatie, of een beveiligingsmedewerker die een pand via camera’s in de gaten kan houden. Deze oplossingen liggen vaak binnen het audiovisuele of ICT-vlak. Het is een leuke uitdaging om voor elke vraag de best passende oplossing te vinden én realiseren!”

Vrije tijd?

“Dan doe ik graag leuke dingen met mijn gezin. Ook vind ik het fijn om rondom huis bezig te zijn met wat er zoal moet gebeuren. Daarnaast zijn mijn vrouw en ik actief bij de carnavalsvereniging ‘De Vrolijke Drammers’ uit Loil. We bouwen ieder jaar met onze vriendengroep een carnavalswagen voor de optocht in Didam.”

Liemers?

“De Liemers is een mooie, veelzijdige streek met veel natuur en actieve dorpen. Het is de plek waar ik ben opgegroeid en waar ik nog steeds met veel plezier woon.”

Mooiste plekje?

“De Liemers kent veel mooie plekjes, maar het allermooiste plekje, daar woon ik zelf! Iedere ochtend kijk ik over de boerenvelden met in de verte de dorpen Didam en Loil. Het uitzicht is altijd net iets anders, maar even mooi!”


Slim Opgewekt actief in Technoplaza

Een solarhuisje in de maak


ZEVENAAR – In Technoplaza, het technieklokaal waar basisschoolleerlingen uit de Liemers kunnen kennismaken met het vak techniek, speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol. Slim Opgewekt Arnhem is één van de bedrijven die meedoet in het schoolgebouw Landeweer van het Liemers College.


Slim Opgewekt verduurzaamt maatschappelijk vastgoed in het onderwijs, de sport en de zorg met een totaalaanpak. Het bedrijf wil niet alleen het opwekken van groene stroom bevorderen, maar ook bewustwording creëren onder jongeren. Het bedrijf wilde dat graag doen door iets te bedenken wat goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Om die reden hebben ze contact gezocht met Technoplaza en hebben ze samen een project opgezet. “De kinderen gaan in Technoplaza hun eigen duurzame houten huisje maken”, vertelt Huub Traag, begeleider bij Techno Plaza. “Het solargebouw heeft kleine, echt werkende zonnecelletjes die stroom kunnen opwekken. Dat zorgt ervoor dat er een lampje gaat branden en een zoemertje geluid gaat maken. Ook maken de kinderen allerlei opdrachten die hen aan het denken zetten over duurzame en minder duurzame keuzes. Ze leren welke impact hun gedrag heeft op hun ecologische voetafdruk. Daarnaast onderzoeken de kinderen in een opdracht hoe duurzaam en energiezuinig hun eigen huis is.” Door de leerlingen op een jonge leeftijd al kennis te laten maken met energiebesparing en andere milieuvriendelijke maatregelen, zullen ze daar ook in de toekomst meer mee bezig zijn. Niet alleen het klimaataspect, maar ook een aantal andere elementen zijn van belang tijdens het project. Zo leren de kinderen ook hoe ze moeten timmeren of zagen en waar ze welk gereedschap het beste voor kunnen gebruiken. Met het project van Slim Opgewekt komen duurzaamheidambities, techniek en de gevolgen meer aan bod in het onderwijs. Het project loopt nog tot en met de zomervakantie.

Na de slag om Midway

Volgens sommige historici die de Tweede Wereldoorlog hebben geanalyseerd is de slag om Midway een van de keerpunten in de oorlog geweest, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de overwinningen in de slag om Stalingrad door de Sovjet-Unie en de slag om El-Alamein door Groot-Brittannië. Tijdens de slag om Midway verloor de Japanse vloot een groot gedeelte van haar modernste vliegdekschepen, een van de belangrijkste wapens op zee. Als een direct gevolg van het treffen waren de vloten van Japan en die van de geallieerden in de Grote Oceaan nauw aan elkaar gewaagd, in plaats van de positie waarin Japan een duidelijke overmacht had. Tevens hadden de Japanners vele ervaren piloten verloren, iets wat hen gedurende de rest van de oorlog dwars zou zitten. Door het verlies van zowel de vliegdekschepen als de piloten was het land dan ook niet langer in staat haar grondtroepen te voorzien van heerschappij in de lucht, en mede hierdoor kon Japan na de slag om Midway nimmer meer een grootschalig offensief inzetten.

De gevolgen van de slag hadden echter nog grotere gevolgen dan het verminderen van de offensieve macht van Japan. Het land had van het begin af aan geen kans van slagen in een uitputtingsoorlog met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die samen veel meer industriële macht bezaten. Het stond dan ook vast dat de geallieerde vloot relatief veel groter zou worden in de toekomst in vergelijking met die van Japan. De slag om Midway versnelde dit gegeven sterk. Het verliezen van de dominantie op zee zou Japan grote problemen opleveren, aangezien het hebben van de overheersende vloot een sine qua non was voor haar militaire operaties op verschillende eilanden en het bevoorraden van de thuiseilanden zelf.

Sylvain Thöni

Sylvain Thöni

Pubquiz én swing-avond in Duiven

Band Jjett.

DUIVEN - Op 14 maart is er een benefietavond in De Ogtent in Duiven: Pubquiz en life muziek van de Classic Rockformatie Jjett. De entree bedraagt vijf euro.


Kom quizzen, swingen of alle twee voor het goede doel. Team ‘Liemers for Life’ gaat in het pinksterweekend, onder begeleiding van fietsers, in estafette vorm 560 km hardlopen overbruggen om geld in te zamelen voor de stichting Roparun. Alle opbrengsten van deze avond gaan volledig naar deze stichting die hiermee kanker gerelateerde organisaties, instellingen en projecten ondersteunt. "Help mee om de leefomstandigheden draaglijker te maken van patiënten die aan kanker lijden. Voorbeelden hiervan zijn de wensambulance, aanschaf van tilliften, realisering van familiekamers, koppelbedden voor hospices."

Kaarten zijn via de teamleden én bij café Bij de Buren te koop. Aanmelden voor de Pubquiz via: LiemersforLife@gmail.com.


De Bende van Ernest Beuvingin Het Musiater Skoren!

ZEVENAAR - Veel humor, imitaties, persiflages en heerlijke muziek, samen met zijn eigen band en in samenwerking met The New Voices uit Zevenaar.


Jezelf leren zien als scorende winnaar, ook als de werkelijkheid niet meewerkt, daar gaat het om in 'Skoren!'. Brengt een hoefijzer ook geluk als je er één op je hoofd krijgt? Jazeker! Dan heb je geluk dat het paard er niet meer aan vast zat. Met dit soort bevrijdende redenaties van Ernest Beuving verlaat iedereen na afloop de zaal als een succesvolle levenskunstenaar. Alleen de carrièrecoaches moeten oppassen. Want als zij zo goed zijn in hun vak, waarom zijn ze zelf dan niet verder gekomen?

Dit muziektheater is vrijdag 13 maart om 20.15 uur bij Kunstwerk! Het Musiater. Prijs 20,50 euro.

Bijeenkomst Longpunt Arnhem/Liemers

WESTERVOORT - Op woensdag 4 maart wordt tijdens een bijeenkomst van het Longpunt Arnhem-Liemers nader ingegaan op de werking en bijwerkingen van longmedicatie en daarnaast op het inhaleren en medicatietrouw.


Deze middag zal inhoudelijk worden verzorgd door Nathalie Neijssel, apotheker in Heelsum, die met name ingaat op de verschillende soorten medicatie. Een longverpleegkundige van ziekenhuis Rijnstate zal ingaan op het inhaleren en medicatietrouw.

Vanzelfsprekend is er voldoende ruimte voor het uitwisselen van praktische tips. Longpunt is dé ontmoetingsplek die het Longfonds organiseert voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverlener. De bijeenkomst wordt gehouden in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. Aanvang van de bijeenkomst is 14.00 uur (zaal open 13.30 uur). De toegang is gratis, evenals het parkeren en de consumpties. Wel worden bezoekers verzocht geen geurtjes te gebruiken. Meer informatie via arnhemliemers@longpunt.longfonds.nl.

Leuke filmmiddagen met SkoopMobiel

ZEVENAAR - Op dinsdagmiddag 10 maart verzorgt SkoopMobiel in de Hooge Bongert weer een leuke filmmiddag met de film 'As it is in heaven'.


Deze film uit 2004 vertelt het verhaal van de wereldberoemde dirigent Daniel Daréus die het na een hartaanval rustiger aan moet doen. Hij keert terug naar zijn geboortedorp onder een andere naam, omdat hij er vroeger werd gepest en komt gaandeweg tot de ontdekking dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. Na het vinden van de liefde pakt hij zijn carrière weer op, maar helaas is het maar van korte duur.

De volgende filmmiddagen van SkoopMobiel in De Hooge Bongert staan gepand voor 14 april, 12 mei en 9 juni. Alle films starten steeds om 14.00 uur, de entree bedraagt drie euro.


Koffieochtend Westervoort


WESTERVOORT - Elke tweede dinsdag van de maand is er gelegenheid om samen koffie te drinken.


In februari was er veel animo, dat geeft wel aan dat men het gezellig vindt om ongedwongen met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kopje koffie. Het is ook zomaar een leuk moment aan het begin van de week. Zien wij u / jou ook een keer? Iedereen is welkom. Het verplicht u tot niets.

Plaats: Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Van 10.30 tot 12.00 uur.

Lachen in Westervoort met toneelstuk van Vriendentrouw

De spelers van dit jaar, boven van links naar rechts: Berrie Hagens, Corine Thüss, Karin Gompelman, Sjoerd Bisselink, Annie Berends, Linda Kranenbarg, Bram van Kuipers, Irma Boekhorst en Trudy Kruk. (foto: Sjoerd Bisselink)

WESTERVOORT - Op zondag 8 maart speelt toneelvereniging Vriendentrouw de eerste van drie komische voorstellingen in zalencentrum Wieleman in Westervoort. Woensdagavond 11 maart is de tweede voorstelling. De voorstelling van 15 maart is op zondagmiddag om 14:00 uur. De avondvoorstellingen beginnen om 19:30 uur.


Het belooft lachen te worden in Westervoort, want Vriendentrouw speelt dit jaar ‘Tante Bella’s Beautysalon’, een komisch toneelstuk van Henk Roede. In het toneelstuk is Tante Bella, de eigenaresse van een beautysalon overleden. Haar twee neven Albert en Berend zien deze erfenis wel zitten, en proberen de salon een paar dagen te runnen. Hun ervaring uit de bouw is daarbij soms erg handig… en soms niet.

De kaarten kosten in de voorverkoop 6, en aan de zaal 7,50 euro. De kaarten zijn te koop bij Wieleman, Slagerij Hetterschijt, visspecialist De Botter en Stefan’s Bloem en Zo. Ze zijn ook online te koop via www.vriendentrouw.nl/kaartjes.


Mannen gezocht!

De al 95-jarige vereniging Vriendentrouw zoekt voor volgend jaar extra spelers, en vooral mannen. Ben of ken jij een man die geknipt is voor het toneel? We horen het graag op info@vriendentrouw.nl.Cursisten Kreatieve Kring Westervoort exposeren

Diny Voulon

WESTERVOORT - Op zondag 15, zaterdag 21 en zondag 22 maart exposeren cursisten van de Kreatieve Kring Westervoort hun mooiste werkstukken in Huize Vredenburg (het Kasteeltje) aan de Klapstraat 112 in Westervoort.


De expositie is ingericht met werkstukken die de afgelopen seizoenen gemaakt zijn, zoals acryl-, aquarel- en olieverfschilderijen, pasteltekeningen, boetseer-, keramiek- en raku-werkstukken en beeldhouwwerken. Daarnaast bevat de expositie kleurrijke glas-in-loodpanelen en foto’s.

Het is ook dit jaar weer verrassend om te zien wat een kunsttalenten Westervoort in huis heeft! Een bezoek aan de expositie is zeker de moeite waard en werkt mogelijk inspirerend om zelf creatief aan de slag te gaan.

Op de expositiedagen is Huize Vredenburg geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom om de expositie te bezoeken en informatie in te winnen over de cursussen en workshops die door de Kreatieve Kring verzorgd worden. De koffie en thee staan klaar en de toegang is gratis.

FNVbelastingservice Westervoort

WESTERVOORT - Het is voor FNV leden weer mogelijk om op vertoon van de ledenpas de belastingaangifte 2019 gratis te laten verzorgen door de vrijwilligers van de FNV.


Voor informatie of het maken van een afspraak kan men bellen van maandag tot en met vrijdag bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur met Henk de Leeuw uit Westervoort op telefoonnummer 026 3113273. Er is een antwoordapparaat aanwezig waar u eventueel een bericht kunt achterlaten. De invulavonden zijn op dinsdag 3,17 en 31 maart en op woensdag 15 april.

Op dinsdagmiddag 17 maart is het ook mogelijk een afspraak te maken. De locatie is Kulturhus De Nieuwhof Rivierweg 1 in Westervoort.

Koffieochtend Westervoort

Koffieochtend Westervoort


WESTERVOORT - Elke tweede dinsdag van de maand is er gelegenheid om samen koffie te drinken.


In februari was er veel animo, dat geeft wel aan dat men het gezellig vindt om ongedwongen met elkaar van gedachten te wisselen onder het genot van een kopje koffie. Het is ook zomaar een leuk moment aan het begin van de week. Zien wij u / jou ook een keer? Iedereen is welkom. Het verplicht u tot niets.

Plaats: Het Paalmanhuis, Dorpstraat 63 in Westervoort. Van 10.30 tot 12.00 uur.


Sculpturale keramiek en aquarellen in Aerdt

Vis in keramiek. (foto: Riet Hanekamp) Riet Hanekamp

AERDT - Op zondag 15 maart om 14.30 uur opent Kunstkring Het Gelders Eiland , in aanwezigheid van de kunstenaars, een nieuwe expositie. Het bestuur nodigt u daarvoor van harte uit. Te zien zijn aquarellen van Ria Klompmaker-Troost en sculpturale keramiek van Susanne Silvertant.


De expositie is zondag 15, 22, 29 maart en 5 april van 14.00 tot 17.00 uur. Bij de officiële opening wordt de muziek verzorgd door Edwin Bleichrodt, cello, en zijn zoons Simon, cello, en Casper, fagot.

Vlaggen bij Corantijn. (foto: Ria Klompmaker) Ria Klompmaker

Susanne Silvertant (’s Hertogenbosch) is kunstenares en docent in diverse Brabantse plaatsen. Ze heeft zowel in Engeland als in China( via Galerie Terra uit Delft) diverse stages en workshops gevolgd. Ze maakt keramische beelden met een krachtige, monumentale vormgeving. Daar tegenover staat de kwetsbaarheid van het materiaal (o.a.glas) en vooral van de huid. Haar objecten zijn handgemaakt en raku gestookt, hetgeen in grote mate de uitstraling van haar werk bepaalt.

Ria Klompmaker-Troost (Wageningen) deed in de avonduren de LO-akte Tekenen en Handvaardigheid. Nadat ze een aantal jaren les had gegeven in o.a. Steenwijk en Staphorst verhuisde ze naar Wageningen waar ze zich aansloot bij Het Gelders Palet. Aquarelleren trok haar het meest en ze geeft tegenwoordig cursussen aquarel en gemengde technieken. Diverse workshops hebben haar fascinatie alleen maar doen toenemen. Ze maakt zowel abstracte als figuratieve werken. Daarnaast beschildert ze aardewerken serviezen, schalen en andere gebruiksvoorwerpen.

Voor meer informatie: www.kunstkringhge.nl. De kerk van Aerdt ligt aan de Kerkweg 26.

Rhederlaag Games: nieuw evenement in 2020

GIESBEEK - Op zondag 14 juni zindert de Rhederlaag van de sportiviteit! Dan organiseert Tony Ashek van stichting de liemers actief de eerste Rhederlaag Games in Giesbeek. Dit nieuwe evenement is nog op zoek naar vrijwilligers en sponsoren.


Rhederlaag Games is een zogenoemde Throwdown waarin de deelnemers fitness oefeningen als duo uitvoeren. Rhederlaag Games is dus een buddycompetitie gebaseerd op functional fitness op een unieke locatie. Deze competitie is toegankelijk voor iedereen! De wedstrijd start bij de voetbalvereniging GSV Giesbeek.


Kom in beweging!
Tony Ashek: “Ons doel is om Giesbeek, de Rhederlaag en sport te promoten en mensen in de beweging te brengen. Door lekker in de buitenlucht te trainen hopen we ziekte en obesitas te verminderen. We zoeken nog vrijwilligers en sponsoren zodat we er een geweldig evenement van kunnen maken.”


We need hands!
Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen de Rhederlaag Games niet georganiseerd worden. "Vind je het leuk om te organiseren, schuilt er een verkeersregelaar in jou of kan jij zorgvuldige hulp bieden als ehbo'er? Laat het ons dan weten via een privé-bericht of stuur een e-mail naar tonyashek12@gmail.com. Wij kunnen alle hulp en inzet gebruiken en staan te popelen om met jou aan de slag te gaan voor of tijdens het evenement!"


Voor iedereen geschikt
Op 14 juni kunnen de deelnemers kiezen uit twee niveaus. Moderate is voor de recreant sporters die lekker trainen maar die nog niet alles beheersen en wat missen in kracht en ervaring. Hard is voor de ervaren atleten die vrij sterk zijn, de meeste oefeningen beheersen en klaar zijn voor een uitdaging.

Voor meer info kijk op www.rhderaag-games.nl of www.facebook/Rhederlaag-games.

Toneel Amicitia speelt 'Tante Bella's beautysalon'

De toneelgroep van 2020. (foto: Toneelvereniging Amicitia)

LOIL - Lekker onderuitgezakt zitten bij 'Tante Bella's beautysalon'. Eindresultaat: geen zacht huidje maar wel pijn in de buik van het lachen.


Iedereen kan volop genieten van een humorvolle behandeling en zal na 2,5 uur De Zomp in Loil geheel ontspannen verlaten. Krijgt je al zin in deze behandeling kom dan naar de toneeluitvoeringen van Amicitia.

De uitvoeringen zijn 22 maart van 13:30 tot 16:00 uur, 25 en 28 maart van 20:00 tot 22:30 uur. Locatie: sporthal De Zomp, Wehlseweg 42, Loil. Voor kaartjes:: De Papegaai, Toon Diesvelt beter in vers, Fleur Boutique Le Pali of online op www.amicitia-loil.nl.

Hartstichting Duiven zoekt collectanten!

Colecteteam Hartstichting Duiven. (foto: Dolf De Loo)

DUIVEN - Iedereen kan iets doen! Van 5 - 11 april vindt de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting plaats. Om deze week tot een succes te maken, is de Hartstichting op zoek naar zoveel mogelijk collectanten.Tijdens de collecteweek halen de collectanten geld op voor onderzoek naar hart- en vaatziekten.


Meedoen is gemakkelijk! Je loopt in je eigen wijk, en het duurt maar twee uurtjes. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Marcia De Loo, 0316 262953. Of via www.hartstichting.nl/wordcollectant of bel met 070 3155695.

Voorjaarswandeling Bingerden

Speenkruid en maartse viooltjes. (foto: Marijke de Both)

ANGERLO - IVN De Oude IJsselstreek organiseert op zondag 8 maart een voorjaarswandeling over het prachtige landgoed Bingerden.


De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats van Huize Wielbergen, Mariëndaalseweg 21/23 in Angerlo. Het is een mooi landgoed in de gemeente Zevenaar, vol cultuur- en natuurschoon. Misschien bloeien er nog de zogeheten stinzenplanten. Ook is er een boerderij waar op biologische wijze wordt gewerkt. Informatie bij Klaas Tuinema, 0316 331535.


Nieuwe trainers voor loopgroep FRoS