GN Lingewaard

19 juni 2019

GN Lingewaard 19 juni 2019


Kinderdorp Haalderen: Veld verandert in houten dorp...

Hutten bouwen tijdens Kinderdorp 2018.

HAALDEREN - Ook dit jaar organiseert Stichting Kivac weer het kinderdorp in Haalderen. Van zaterdag 3 tot en met vrijdag 9 augustus zal het veld aan de Notenboomstraat weer veranderen in een houten dorp voor kinderen.

Dit jaar zal het kinderdorp voor het eerst zeven dagen duren, één dag minder dan voorgaande jaren. Op zaterdag wordt er gestart met het bouwen van de hutjes en maken de kinderen kennis met hun groep. Deze zijn ingedeeld op basis van leeftijd. 4 - 6 jarigen komen in de jongste groep, 7 - 9 jarigen in de middengroep en 10 -15 jarigen komen in de oudste groep.

De week zal bol staan van leuke activiteiten. Zo wordt op zondag het dorp officieel geopend met een fancy fair. Op dinsdagavond staat Kivac Got Talent op het programma. Woensdag gaat de oudste groep overnachten en op vrijdag sluiten we de week af met de intocht van de wandeldriedaagse en een groot kampvuur. Tussendoor zullen de groepen elke dag leuke activiteiten doen, zoals sportspellen, speurtochten en buikschuiven.

Online inschrijven
Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om uw kind(eren) alvast vooraf in te schrijven op onze website. Uiteraard kan dit ook nog gewoon tijdens de start van het kinderdorp. Ga voor meer informatie naar onze website en houdt onze Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws: www.kinderdorphaalderen.nl en https://www.facebook.com/Kinderdorphaalderen.

Denk mee over meer groen in Angeren

ANGEREN - In Angeren méér groen... hoe gaan we dat doen? Er is veel te doen over het woord groen!! Denk maar aan groene stroom, duurzaamheid en plannen van Groen Links et cetera.

Maar het platform Angeren denkt bij het woord groen ook aan meer mooie groene bomen in ons dorp. Want méér bomen maken ons dorp mooier, leefbaarder en vooral groener. Leden van het platform Angeren maken, medio september, samen met een aantal medewerkers van gemeente Lingewaard, een rondgang door Angeren om te zien hoe Angeren groener kan. En dit doen we graag met uw medewerking en inbreng.

"Daarom nodigen we u uit om met ons mee te denken over plaatsen waar en hoe er bomen ge- of herplant kunnen worden. Denk met ons mee! Misschien hebt u ook een mooi en haalbaar idee! U bent welkom op dinsdag 25 juni tussen 19.30 en 20.30 uur. Dan luisteren we graag naar uw inbreng en nemen we ook uw idee mee tijdens onze rondgang door Angeren. In Angeren meer groen… gaan we samen doen!"

Expositie Historische Kring Gente op het Kersenfeest

Familie Klaassen.

GENDT - Op het Kersenfeest van Gendt op 29 en 30 juni is er een fototentoonstelling in De Leemhof van de Historische Kring Gente. De kring besteedt dan aandacht aan de vroegere grote gezinnen in Gendt. Daarnaast is een deel van de foto-expositie gewijd aan de wielervereniging De Snelbinders die het 40-jarig jubileum viert.

Dit alles is te zien op zaterdag 29 juni vanaf 13.00 tot 19.00 uur, met wellicht rond 14.00 uur een bezoek van de Kersenkoningin en haar hofdames en zondag 30 juni van 12.00 tot 18.00 uur.

Dit jaar gaat het over de grote gezinnen in Gendt, van vroeger en ook nu. Er zijn heel wat inwoners die uit zo’n groot gezin van bijna tien of meer kinderen afkomstig zijn. De meeste kinderen uit zo’n groot gezin hebben het zelf later wat bescheidener wat betreft aantal kinderen gehouden. Twee is meer regel dan uitzondering geworden. Dit is een andere tijd dan vroeger toen de pastoor kwam informeren wanneer er weer een nieuw kind zou komen. In protestantse kringen werd wat minder de nadruk op een groot gezin gelegd.

Het is leuk om eens te zien hoe zo’n groot gezin bij een feestelijke gebeurtenis geportretteerd is, want in het normale leven werden eigenlijk nooit foto’s gemaakt. Ze staan allemaal in hun mooiste kleren erop. Een deel van de tentoonstelling is ook gewijd aan de Gendtse fietsvereniging De Snelbinders. Die heeft intussen het 40-jarig jubileum. Ooit begon het als een groepje kennissen die wat aan hun conditie wilden gaan doen en na 10 kilometer het welletjes vonden, nu draaien ze hun hand niet meer om voor 60 of 70 kilometer. Volhouders, sommigen al 40 jaar.

't Verzetje zoekt motorbegeleiders en verkeersregelaars

Ploegen tijdrit SCTeam. (foto: SCTeam)

BEMMEL - Het lijkt nog ver weg, maar 8 september stroomt Bemmel weer vol met getrainde wielrenners en wielerliefhebbers. Dit jaar wordt het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT) uitgebreid met een heuse ploegentijdrit.

De ploegentijdrit staat als eerste onderdeel op het programma, gevolgd door de individuele tijdrit. Beide races tegen de klok gaan over een afstand van 21 km. In de middag staat de Ronde van Bemmel gepland voor de KNWU Sportklasse en de Funklasse.

Sta jij dit jaar op het podium? Je kunt je nu al aanmelden voor de Ploegentijdrit en/of Individuele tijdrit via olk@twctverzetje.nl. Inschrijving voor de Sportklasse verloopt via de officiële site van de KNWU. Inschrijven voor de Recreanten/Funklasse? Stuur je mail naar wielerronde@twctverzetje.nl. Overigens, jouw team van vier renners voor de ploegentijdrit is zeer flexibel samen te stellen. Alle combinaties van licentie en niet-licentiehouders, dames, heren of gemixt zijn toegestaan. Minimum leeftijd voor deelname is 16 jaar.

Of meld je aan als motorbegeleider of parcourswacht! Doe je niet mee aan de sportieve strijd op de weg en vind je het leuk om bij te dragen aan de veiligheid van de deelnemers, meld je nu alvast aan als verkeersregelaar. Wij hebben jullie hulp hard nodig om het evenement veilig te laten verlopen. Ook motorrijders die het gaaf vinden om de tijdrijders OLKT te begeleiden op de motor, kunnen zich aanmelden. Stuur je mail naar wielerronde@twctverzetje.nl onder vermelding van ‘verkeersregelaar’ of ‘motorbegeleider’ Wielerspektakel 2019. Meer informatie zal worden verstrekt na aanmelding.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 22 juni
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'tween
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Zondag 23 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, Mgr.Th.Hoogenboom, C Crolla, G. Peters, V. Bulthuis, F. Bomers, GK De Levensbron, Umdracht
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u, Woord- en communieviering, J. Kallen, Magna Voce

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Veerdienst verrijking van toeristisch aanbod

Het is nog de vraag of volgend jaar mei daadwerkelijk de overtocht gemaakt kan worden. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Als de plannen uitkomen dan vaart er volgend jaar mei een fiets- en voetveer tussen Bemmel en Ooij. De gemeente Lingewaard en Berg en Dal hebben hiervoor een intentieovereenkomst gesloten met Veerdienst Rheden. Veerbaas Richard van Oijen houdt met de tijdsplanning een slag om de arm.

Een haalbaarheidsonderzoek heeft uitgewezen dan een voetveer te realiseren is. Rijkswaterstaat en Staatbosbeheer stonden al gauw positief tegenover het initiatief, de zoektocht naar een exploitant heeft meer moeite gekost. Het college heeft veelal positieve geluiden gehoord, van ondernemers en inwoners in Lingewaard en de gemeente Berg en Dal. Aan de overkant van de Waal ligt het iets anders. Stichting Bewonerscomité Groenlanden heeft met de komst van de veerdienst zorgen over een toenemende drukte op de dijk.

Lingewaard ziet louter pluspunten. Het is een verrijking van het toeristisch aanbod, weet het college. "De verwachting is dat we hiermee aantrekkelijker worden voor de fietsende en wandelende bezoeker en inwoner." Dit zou een positieve bijdrage betekenen aan de gezondheid, maar ook de lokale horeca kan profiteren.

Het college lijkt in het voorstel te enthousiast door de intentie uit te spreken dat ze in mei 2020 willen starten. Veerbaas Richard van Oijen is behoudender. Hij zegt dat vergunningen aanvragen kort maar ook lang kunnen duren. Rijkswaterstaat en snel gaan niet samen. Voor een proefvaart kan hij een veerboot huren, maar voor een hele seizoen moet hij een tweede veerpont aanschaffen. Er is geen aanbod, dus Van Oijen houdt er sterk rekening mee dat hij is aangewezen op nieuwbouw, zegt hij telefonisch vanaf zijn veerpont WUTA. Het is dan bar slecht weer. Geen droog brood te verdienen, zegt hij. Hij klinkt toch positief, net als over zijn nieuwe avontuur tussen Bemmel en de Ooijpolder.

LTC Gendt Open Dubbel Toernooi

GENDT - Het 36e open toernooi van LTC Gendt staat weer voor de deur. Van 8 - 14 juli zullen de wedstrijden gespeeld worden op het tennispark in Gendt.

Er wordt gestreden in de categorieën 4 - 8: gemengd dubbel, heren dubbel en dames dubbel. Uniek is het poulesysteem waarmee in Gendt gespeeld wordt. Hierdoor spelen alle deelnemers minimaal twee partijen. Inschrijven voor het toernooi kan nog tot en met 30 juni op www.toernooi.nl of via www.tennisclubgendt.nl.
Tijdens de toernooiweek is het genieten van vele mooie tenniswedstrijden, onder het genot van een drankje en heerlijke hapjes op het terras of in het clubhuis. Vrijdag is de feestavond met als thema 'Duitse avond'.

Oude trekkers en stationaire motoren op braderie in Gendt

Trekkers tijdens kersenfeest. (foto: Ben Hubers)

GENDT - Ook dit jaar zijn er weer trekkers en oude stationaire motoren te zien op de braderie in Gendt.

"We proberen er elk jaar weer een mooie show van te maken en dat lukt ons aardig. Want vele leden en of hobbyisten met hun familie komen graag naar Gendt met hun oude trekker, stat. motor, auto, motorfiets of brommer. De rit naar Gendt vinden ze al prachtig en genieten van het fraaie landschap en natuur onderweg. Ook de oversteek met de pont en de dijk langs de Waal vinden ze fantastisch."

Maar het meeste genieten ze toch op de braderie. Er is nergens zo'n mooie braderie als hier in Gendt vinden ze. Je ziet er aparte dingen zoals de Kersenkoningin die met haar hofdames bezoekjes brengt aan de diverse deelnemers, dweilorkestjes, diverse optredens van de vele Gendtse verenigingen, de mooie kraampjes van de winkeliers en ook vinden ze de riefkoeken en zeker de kersenpannekoeken gebakken door onze spreeuwenjagers erg lekker. "Dat is waar wij het voor doen; de mensen laten genieten! Wilt u ook genieten, of zelfs mee doen met een oldtimer, meld je aan en kom dan zondag 30 juni naar het Kersenfeest in Gendt. Wij beginnen om 10.00 uur, onze locatie is rotonde richting Molenwijk en Dijkstraat. Bel 0653549737 of 0653449011 voor deelname en inschrijving. We zien je graag op de braderie tijdens het Kersenfeest in Gendt", aldus Ben Hubers.

RijnWaalZorggroep zoekt creatieve vrijwilligers

HUISSEN - RijnWaal Zorggroep locatie Sancta Maria te Huissen is op zoek naar creatieve vrijwilligers die onze ontmoetingsruimte ‘t Rosendael bij bijzondere gelegenheden willen aankleden. Denk bijvoorbeeld aan de seizoenen, carnaval, Pasen, Kerst of andere gelegenheden.

"Bent u die creatieve vrijwilliger die wij zoeken? Laat het ons weten! U kunt contact opnemen met onze vrijwilligerscoördinator Ellen van Moerkerk op telefoonnummer 0481 750783 of per e-mail ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl. Ellen zal de verschillende mogelijkheden met u bespreken."

Nieuwe editie

Mededelingen HKH

HUISSEN - De nieuwste uitgave van Mededelingen van de Historische Kring Huessen staat weer vol met allerlei wetenswaardigheden over Huessen.

Zo staat er een verhaal in over het bezoek van Huissense schooljeugd aan het stadsmuseum Hof van Hessen en een artikel over de bouw eind jaren '50 van de flats op Brouwersland. Huissen kreeg daardoor echte stadsallures, werd destijds gesteld.

"Uw medewerking wordt gevraagd voor het benoemen van personen op verschillende foto's en er is te lezen wat de archeologische onderzoeken op het bouwterrein aan de Weverstraat heeft opgeleverd. Kortom, mocht u geïnteresseerd zijn in deze en nog andere verhalen, dan kunt u terecht bij stadsmuseum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat in Huissen. Voor 20 euro per jaar krijgt u in het vervolg Mededelingen thuisbezorgd en heeft u gratis toegang tot het museum."

Opnieuw winst voor E. van Aalten

LINGEWAARD - Op zaterdag 1 juni werd een midfondvlucht gelost in Soissons. De duiven legden de 330 km. met een gemiddelde snelheid van maar liefst 92 km/uur af.

E. v. Aalten had, nadat de duiven om 07.30 uur gelost waren, om 11.04 uur zijn eerste duif thuis. 2e. L. Joosten, 3e. C. Neijenhuis, 4e. Th. Peters, 5e. C. Vermeulen, 6e. H. Cornelissen, 7e. T. Sas, 8e. F.J. Kiezenberg Jr., 9e. P. Eeuwes, 10e. W. Buijs, 11e. A. Borgers.

Gaandeweg Tourspel

Tour de France. (foto: G.H. Meijer)

HUISSEN - Ook dit jaar is er weer een Tour de France-spel ten bate van stichting Gaandeweg: Gaandeweg Tourspel 2019. Deze stichting biedt gezinnen met een jonge kankerpatiënt een vakantieweek aan. Zo wordt op een natuurlijke manier energie opgedaan voor alle onderzoeken, opnames en behandelingen die nog zullen komen.

Door deel te nemen aan het Gaandeweg Tourspel steun je dit goede doel, aangezien de helft van de opbrengst van dit spel gedoneerd wordt aan de stichting. Tevens maak je dan kans op diverse prijzen, met als gegarandeerde hoofdprijs een bedrag van 250,- euro. Alle benodigde informatie staat op www.tourdefrance-gaandeweg.nl.

Gaandeweg Tourspel 2019 is mede mogelijk gemaakt door: Baptist Huissen, Bedrijfsbus.com, Cafetaria Leenders, Coop Lamers Huissen, De Kuul Huissen, Hermsen Garantiemakelaars Huissen, Huisman Sport 2000, Kapsalon&Beautycenter Diana, Keuken en Keukens, La Differenza, Rijwielhuys Lingewaard, SlankmetHan, The Gym, Zaat Vastgoed.

Reanimatie college en raad Gemeente Lingewaard

De geslaagde cursisten van het college van b&w en de gemeenteraad van Gemeente Lingewaard. (foto: Lonneke van den Bosch)

BETUWE - Op woensdag 12 juni heeft stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe zes leden van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van gemeente Lingewaard opgeleid voor reanimatie en AED.

Een langgekoesterde wens van de stichting is hiermee in vervulling gegaan. Alle zes de cursisten zijn met vlag en wimpel geslaagd. Een aantal van hen heeft zich ook als burgerhulpverlener aangemeld bij HartslagNu. Binnenkort zullen hun collega's ook een opleiding bij de stichting volgen. Ook interesse in een opleiding? Kijk op www.kloppendhartvoorlingewaard.nl.

Opnieuw winst voor E. van Aalten

Opnieuw winst voor E. van Aalten

LINGEWAARD - Op zaterdag 1 juni werd een midfondvlucht gelost in Soissons. De duiven legden de 330 km. met een gemiddelde snelheid van maar liefst 92 km/uur af.

E. v. Aalten had, nadat de duiven om 07.30 uur gelost waren, om 11.04 uur zijn eerste duif thuis. 2e. L. Joosten, 3e. C. Neijenhuis, 4e. Th. Peters, 5e. C. Vermeulen, 6e. H. Cornelissen, 7e. T. Sas, 8e. F.J. Kiezenberg Jr., 9e. P. Eeuwes, 10e. W. Buijs, 11e. A. Borgers.

Trapliftactie door Historische Kring Huessen

HUISSEN - Langzaam maar zeker gaat de traplift in museum Hof van Hessen omhoog. Dankzij de vele giften zijn we inmiddels tot op de helft van de eerste verdieping.

"We zijn er nog niet. Ons uiteindelijke doel is de tweede verdieping. Zodra er echter voldoende giften binnen zijn, beginnen we aan de traplift naar de eerste verdieping. We hopen daarna door te kunnen gaan naar de tweede, zodat het stadsmuseum voor iedereen toegankelijk wordt. Een mijlpaal, we zijn de 3000 euro gepasseerd. Nog 2000 en we staan op de eerste verdieping. Steun ons daarbij. Alle giften, ook de kleine, helpen ons omhoog. Uw bijdrage is welkom op rekening: NL74RABO 0124 0197 22 t.n.v. Historische Kring Huessen onder vermelding van traplift."

Nieuwe editie 'Mededelingen HKH'

Nieuwe editie 'Mededelingen HKH'

HUISSEN - De nieuwste uitgave van Mededelingen van de Historische Kring Huessen staat weer vol met allerlei wetenswaardigheden over Huessen.

Zo staat er een verhaal in over het bezoek van Huissense schooljeugd aan het stadsmuseum Hof van Hessen en een artikel over de bouw eind jaren '50 van de flats op Brouwersland. Huissen kreeg daardoor echte stadsallures, werd destijds gesteld.

"Uw medewerking wordt gevraagd voor het benoemen van personen op verschillende foto’s en er is te lezen wat de archeologische onderzoeken op het bouwterrein aan de Weverstraat heeft opgeleverd. Kortom, mocht u geïnteresseerd zijn in deze en nog andere verhalen, dan kunt u terecht bij stadsmuseum Hof van Hessen aan de Vierakkerstraat in Huissen. Voor 20 euro per jaar krijgt u in het vervolg Mededelingen thuisbezorgd en heeft u gratis toegang tot het museum."

De Klok korenmatinee

GENDT - Op zondag 23 juni presenteert De Notenkrakers een korenmatinee. Vanaf 12.00 uur gaan bij De Klok aan de Markt 1 de deuren open en bij mooi weer wordt er buiten opgetreden door drie koren uit de regio.

Als eerste Gemengd koor Jubilate onder leiding van Marcus de Haard uit Elst met een vernieuwd repertoire: Lichte muziek, musicals en klassiek. Ook zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren onder leiding van kapitein Gert Huting komt met een schip vol zangers en combo. Het koor heeft in de winterperiode weer nieuwe nummers toegevoegd aan het repertoire. Het treedt ook op buiten onze landsgrenzen! Levenslied en gezelligheidskoor De Notenkrakers is het organiserende koor. Onder leiding van G. Kamps uit Pannerden zingen zij herkenbare nummers zo ook onder andere op de Kerstmarkt in Gendt met een mix van levensliederen en kerstnummers. Zij worden ook vaak gevraagd in instellingen, verzorgingshuizen, buurtfeesten, campings. Deze middag zijn ze te zien en te beluisteren in hun nieuwe outfit! De middag wordt feestelijk afgesloten met samenzang van de drie koren met begeleiding van Undercover Partyband Ien Orde uit Pannerden. De toegang is gratis

Zomeravondbridge in Lingewaard

LINGEWAARD - Traditioneel organiseren de vier Lingewaardse NBB-bridgeclubs in de maanden juli en augustus, elk op hun eigen speellocatie, zomeravondbridge.

Dat gaat dit jaar volgens dit rooster:
di. 2 en 9 juli Doublet De Kinkel, Bemmel

di. 16 en 23 juli BCH Het Koelhuis, Huissen
wo. 31 juli *) Cool Down De Kinkel, Bemmel
di. 6 aug. Cool Down De Kinkel, Bemmel
di. 13 en 20 aug. B.C. Gendt Café de Klok, Gendt        

*) N.B. di. 31 juli is Huissense Dag

Iedere bridger, waar dan ook wonend, kan meedoen. Inschrijving vindt plaats per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. In verband daarmee dien je je op die avonden vóór 19.15 uur te hebben aangemeld. Er is dan voldoende tijd om het speelschema samen te stellen en 19.30 uur met spelen te beginnen. De locaties zijn vanaf 19.00 uur geopend.

Meesterpunten kunnen elke avond worden behaald. Prijzen zijn er elke avond, in iedere lijn voor 3 paren. Inschrijfgeld 4 euro per paar (2 euro per persoon) per keer.

Gezelligheid en ontspanning staan voorop. Om ook wat competitiever ingestelden aan hun trekken te laten komen, wordt weer gestreden om het Lingewaards Zomeravondkampioenschap. Van elke deelnemer geldt daarvoor het gemiddelde van de vier beste scores. Degene met dat hoogste gemiddelde wordt kampioen. Met een minimale deelname aan vier van de acht avonden ding je dus mee.
zie voor nadere informatie de sites van genoemde clubs www.nbbclubsites.nl/7033, 7042, 15024 of 15030.

'Als die ene glimlach is wat ik krijg, word ik rijkelijk beloond'

LINGEWAARD "Als die ene glimlach is wat ik krijg, word ik rijkelijk beloond." Aldus Paula Bakkers (53 jaar) die zelf twee dochters heeft en ervaring met opvoeden. Onlangs heeft zij het roer omgegooid op werkgebied. Na jarenlang werkzaam geweest te zijn in de HR, merkte ze dat ze daar geen voldoening meer uit kreeg. Dus ging zij op zoek naar wat haar wel inspireert, uitdaagt, waar haar kracht ligt en vooral wat ze leuk vindt!

Haar ervaring met het begeleiden van een hoogbegaafde autistische jongvolwassene, acht jaar vrijwillige inzet bij de tussen schoolse opvang en regelmatige oppaservaring op een hoog gevoelige kleuter, brachten haar bij de opleiding Kindercoach. Een HBO-opleiding waarin het kind centraal staat. Naast de opleiding zoekt zij een plek waar ze praktijkervaring op kan doen en coaching in dit specifieke veld kan krijgen. Via een vriendin komt zij in contact met Gezinsondersteuning (+), een project uitgevoerd door Stichting Welzijn Lingewaard. Na een kennismakingsgesprek met een wederzijdse klik kan ze aan de slag. Ze heeft de driedaagse training gevolgd om als gezinsondersteuner aan de slag te gaan in een gezin met een kindje met ASS (autisme spectrums stoornis). Ze heeft er enorm veel zin in!

"Herken jij je in dit verhaal of ken je iemand die welllicht als gezinsondersteuner aan de slag wil bij SWL, laat het ons weten! Stuur een mailtje naar: h.vanoene@swlingewaard.nl of e.boltink@swlingewaard.nl of bel het Meldpunt: 088 2552555. Wil je online meer info over het project Gezinsondersteuning (+), kijk dan op www.swlingewaard.nl (onder hulp & advies). Gezinsondersteuning (+) is mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds."

Oudhollandse spelletjesmiddag

HUISSEN - Een aantal keren per jaar organiseert de protestantse kerk Huissen een ontmoetingsmiddag.

Op maandag 24 juni is er een Oudhollandse Spelletjesmiddag. Sjoelen, ringwerpen, blikgooien, mens erger je nieten – laat je verrassen. Tussen alle spelletjes door is er volop tijd om bij te praten en iets te drinken. En als je wilt: neem gerust je eigen favoriete spel mee. De kerk is open vanaf 14.30 uur, tussen 15.00 en 16.30 uur worden de spellen gespeeld, daarna is er nog even tijd voor de nazit. Het adres is Raadhuisplein 35. Voor informatie of vervoer: Matthijs Glastra, predikant@pknhuissen.nl, 06 21294143.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 23 juni. Aanvang 10.00 uur. Voorganger is dan pastor Barbara Elenbaas uit Oosterbeek. Net als op zondagmorgen ben je ook op vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur van harte welkom. Zowel aansluitend aan de viering als op vrijdagmiddag staat er koffie en thee klaar. We begroeten je graag.

Finish voor Roparun team031 Lingewaard

Finish team-031 Lingewaard. (foto: Team-031) team-031

LINGEWAARD - Roparun team-031 Lingewaard is gefinished en heeft haar doelen bereikt! In het pinksterweekend is het team naar Parijs vertrokken om daar op zaterdag 8 juni met de 533 km lange estafette-loop van Parijs naar Rotterdam te starten.

Het team, bestaande uit 24 deelnemers, kende om en in Antwerpen wat problemen. Ondanks deze tegenslag legden ze het parcours af in twee dagen en nachten met een gemiddelde snelheid van 10,8 km/u. Na de finish op de Binnenrotte in Rotterdam, werd het team door het thuisfront op een warme en enthousiaste wijze bij de Leste Stuijver in Angeren ingehaald en bejubeld.

Bejubeld omdat niet alleen het sportieve resultaat is behaald, maar ook het belangrijke financiële resultaat. Team-031 loopt om de ‘rotziekte’ kanker de wereld uit te helpen en om mensen mét kanker zodanig te helpen dat ze nog wat aan hun leven hebben. Daarvoor heeft dit team dit jaar, schrik niet, bijna 50.000 euro opgehaald! Dankzij de sponsorlopen op de basisscholen (Abacus, Regenboog, Sterrebos), de spinningmarathon en de vele sponsoren die het team materieel (trainingsmogelijkheden, kleding, catering, vervoer) en financieel hebben gesteund.

Kanker de wereld uit zal niet in een-twee-drie lukken, maar Roparun team-031 Lingewaard heeft daarvoor in het pinksterweekend wel kleine stapjes gezet.

Zaterdag voorronde, zondag finale tijdens Kersenfeestconcert Gendt's Got Talent tijdens Kersenfeest

GENDT - Dit jaar wordt het traditionele Kersenfeest in Gendt georganiseerd door harmonie Sint-Caecilia. Zoals het een muziekvereniging betaamt, heeft men in het programma veel ruimte ingeruimd voor muziek.

Op zaterdagavond 29 juni zal de voorronde van de talentenshow Gendt’s Got Talent plaatsvinden in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat. Diverse talenten zullen zich met zang, dans en muziek presenteren aan het publiek en een driekoppige jury, bestaande uit prominente Gendtenaren. De drie beste acts plaatsen zich voor de finale, welke tijdens het Kersenfeestconcert op zondagmiddag zal plaatsvinden. Dit spectaculaire concert wordt verzorgd door het orkest, de A-slagwerkgroep en de B-slagwerkgroep van de organiserende vereniging harmonie Sint-Caecilia.

Er wordt een breed scala aan populaire muziek gepresenteerd, variërend van Kensington tot John Denver en van Lady Gaga tot Toto. De drie finalisten zullen tijdens het concert nogmaals optreden en hiermee proberen om de titel 'Hét Talent van Gendt' binnen te slepen. Het publiek kan na de drie optredens middels een stem-app stemmen en zo de winnaar van Gendt’s Got Talent bepalen.
Zaterdag 29 juni: voorronde Gendt’s Got Talent, aanvang 20.00 uur
Zondag 30 juni: Kersenfeestconcert met finale Gendt’s Got Talent, aanvang 14.00 uur
Beide keren in de theaterzaal van Providentia Gendt.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Er verschijnt dan een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Aardappelkoek eten in Mea Vota Museum

HUISSEN - Op 28 juni is het aardappelkoek eten van de KBO in Mea Vota aan de Boskoop Glorie 33.


Ontvangst is om 13.30 uur met koffie/thee. Voor wie dat wilt kan het museum bezichtigen.Aardappelkoekjeb worden persoonlijk gebakken door het KBO-bestuur. Om 17.00 uur: einde van deze middag. Kosten 10.00 euro. Men kan zich opgeven tot 25 juni. Aanmelden en betalen bij: Corry Huisman, Wilgenstraat 4; 026 3254762. Er is plaats voor vijftig personen.

Gendtenaar Christon Tap 'God in Frankrijk' 'Het leven gaat hier in alle opzichten iets langzamer'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Christon Tap (55) uit Gendt. Hij runt al dik 14 jaar met zijn vrouw Nanette Brouwer vakantieverblijven in het zuiden van Frankrijk. 'Gelukkig hebben we hier geen last van gele hesjes, dat leeft totaal niet in de vakantie gebieden'.

De in 1963 in Gendt geboren Christon bleef tot z'n 20e in het Betuwse dorp. Daarna ging hij met Nanette samenwonen in Duiven en aldaar trouwen in 1988. Toen volgden nog enkele jaren in Beekbergen, maar in 2004 liet hij definitief Nederland achter zich. ,,We hebben de boel ingepakt en zijn naar Frankrijk verhuisd. We wilden af van het stressvolle bestaan in Nederland en zijn daar een totaal ander leven begonnen.''

Het plan was altijd om een kleine toeristische accommodatie te starten waarbij ze alles zelf zouden kunnen regelen, zonder medewerkers. ,,Na de verkoop van ons huis in Beekbergen begin 2004 zijn we een aantal maanden op zoek geweest naar een juiste locatie in Frankrijk. Waar we een aantal vakantiewoningen, zogeheten gîtes en een aantal kamers, ofwel chambre d'hôtes, konden realiseren. Die vonden we in Condorcet in Zuid-Frankrijk en in december 2004 zijn we met twee auto's en aanhanger vertrokken. Hebben we nog twee weken heerlijk geleefd met de middelen die we meegenomen hadden. Meubels en dergelijke kwamen pas vlak voor de kerst.''De eerste locatie was er een met zeven gîtes en drie chambre d'hôtes, goed voor 22 gasten tegelijk. ,,In de heuvels net buiten Nyons. Die accommodatie hebben we een paar jaar geleden verkocht aan een Frans gezin. En sinds die tijd hebben we de beschikking over vakantie-appartementen in het centrum van Nyons tegen de Romaanse brug.'' Kijk maar eens op www. dessens-nyons.com.

Verse haring

,,Het leven is goed in Frankrijk, niet voor niets is het vakantie land nummer 1 voor Nederlanders. Het leven gaat hier in alle opzichten iets langzamer en natuurlijk is het weer wel veel beter dan in Nederland. Fransen hebben de eigenschap om altijd maar over de politiek te klagen en niet gauw ergens zelf met een oplossing te komen. Deze moet komen van de politiek en wordt dan nooit direct geaccepteerd. Gelukkig hebben we geen last van gele hesjes, dat leeft totaal niet in de vakantie gebieden en komt alleen voor in de grote steden.''

Een echte Fransman voelt Christon zich niet. ,,Het heeft lang geduurd om te begrijpen hoe de Fransen denken en dat is toch wel anders dan de Nederlanders.'' Aan Gendt heeft hij mooie herinneringen. ,,De onbezorgde jeugd thuis achter de Spar in de Dorpstraat, later het struinen door de polder en nog later het crossen op het Ganita circuit en op de Lootakkers in aanbouw met Peter Peters.'' Toch komt hij niet vaak meer in Gendt. ,,Een keer per jaar, voornamelijk voor familiebezoek. Als we in Nederland zijn halen we een patatje in een goede cafetaria en eten we verse haring.''
De dagelijkse files in ons land missen ze totaal niet. Gelukkig kennen we deze drukte hier niet zo een aantal maal per jaar is het druk en dan laten de Fransen dat ook gebeuren, het hoort erbij de zwarte zaterdagen.''

'Het heeft lang geduurd om te begrijpen hoe Fransen denken'

IKC De Abacus haalt geweldig bedrag voor de Roparun op!

Bekendmaking geldbedrag. (foto: Dianne Molthoff)

LINGEWAARD - Op vrijdag 12 april was er op IKC De Abacus een sponsorloop voor team 031 Lingewaard. Na deze succesvolle dag hebben de kinderen het geld bij de sponsoren opgehaald.

Voordat team 031 Lingewaard op 7 juni naar Parijs vertrok, zijn ze eerst op school gekomen om de cheque in ontvangst te nemen. Iedereen was benieuwd hoeveel geld er door de kinderen bij elkaar gelopen was. In aanwezigheid van het Roparun team, kinderen, ouders en andere belangstellenden is het bedrag door kinderen uit groep 8 bekend gemaakt. Na de bekendmaking is de cheque ter waarde van 11.276,41 euro overhandigd. "Wij zijn trots op onze kinderen en alle sponsoren die dit fantastisch bedrag voor een geweldig doel mogelijk hebben gemaakt."

Buitenspeeldag Huissen failliet

Verregend Raadhuisplein. (foto: P. Wolff)

HUISSEN - Wat woensdagmorgen 12 juni begon als een avontuur is voor de organisatie van de Buitenspeeldag geëindigd in een drama.

Vanaf 8.00 uur verliep het opbouwen op het Raadhuisplein als een geoliede machine. Het zonnetje scheen en de vrijwilligers wisten precies wat te doen om beide terreinen feestelijk in het thema om te bouwen Er werd zelfs vreedzaam omgegaan met twee foutparkeerders die tijdens evenementen onvoldoende oog hebben voor het moois dat in hun woongemeenschap wordt georganiseerd. Om 13.00 uur konden we beginnen onder de nieuwe naam op de vertrouwde locatie. Maar de weergoden hadden andere plannen.

"De regenbui die het terrein teisterde zette alles in korte tijd blank waardoor de organisatie noodgedwongen, voor het eerst in 15 jaar, haar evenement moest afgelasten. En dat deed heel veel pijn. Niet alleen voor de kinderen die hier naar uit hebben gekeken, maar ook voor alle vrijwilligers, deelnemers, sponsoren en scholieren die maandenlang druk zijn geweest met alle voorbereidingen. Wat overblijf is een financiële strop vanwege de gemaakte kosten en het uitblijven van inkomsten vanuit kaartverkoop. Zo dun is het lijntje als je een evenement vrijwillig organiseert zonder winstoogmerk. Kortom: de Buitenspeeldag is failliet. Met dat gegeven moet de organisatie nu handelen. Alleen met financiële steun kunnen wij terugkomen in 2020?! Hoe de toekomst er uit komt te zien is nog onduidelijk, maar wij danken iedereen die vertrouwen heeft gehad in de pracht van dit evenement dat wij jarenlang met liefde voor de kinderen georganiseerd hebben. https://huissense-buitenspeeldag3.webnode.nl."

LTC Gendt Heren 1

GENDT - Na vier jaar is het team Heren 1 van LTC Gendt vrijdagavond competitie weer kampioen.

Op 31 juni moest nog één punt worden gehaald en dat is met 3-1 gelukt. Albert, Frank, Lex en Albert-Jan hadden in de eerste partijen al twee punten te pakken. Ondertussen starten Marcel en Vincent op het thuishonk al het kampioensfeest.

SC Bemmel JO11-1

BEMMEL - SC Bemmel JO11-1 is op overtuigende wijze kampioen geworden in de eerste klasse.

In een echte en zinderende kampioenswedstrijd tegen de nummer 2 werd AWC in Wijchen met 2 – 3 verslagen! De teamleden: Beau, Bram, Fedde, Hessel, Mark, Mathijs, Rens, Sam, Stan, Thijmen, Tibe, Tim en Wessel en het begeleidingsteam: Stef, John en Ted van harte gefeliciteerd!

RKHVV J015-1 kampioen

RKHVV J015-1

HUISSEN - Seizoen 2018-2019 was hét seizoen van RKHVV J105-1. Zowel winterkampioen alsook overall kampioen. En een mooi toernooi gespeeld op een internationaal toernooi In Denemarken waar het team ongeslagen bleef.

Gefeliciteerd Juan, Nils, Deny, Jay, Reza, Tim, Quinten, Thijn, Tobi, Dylan, Stijn, Jayden, Joeri, Milan, Ira en de technische staf Tom, Arjan en Erwin.

Tweestroom JB1

GENDT - Tweestroom JB1 Mix is net als in 2018, ook in 2019 kampioen geworden!

Mooie prestatie van Rick, Jelle, Milan, Hieke, Alysha, Ilse, Loïs, Sanne en de trainers Jos en Kees.

Umdracht Huissen weer langs Sancta Maria

Archiefopname van de Huissense Umdracht: bruidjes in de Vierakkerstraat. (foto: Archief Huissense Umdracht)

HUISSEN – De jaarlijkse Sacramentsprocessie in Huissen, de Umdracht, wordt gehouden op zondag 23 juni. Tijdens deze tocht door de versierde straten van het stadje is het verzorgingstehuis Sancta Maria voor het eerst na de herbouw weer opgenomen in de route. De Doelenstraat, die van oudsher bekend staat om de versieringen tijdens deze gebeurtenis, maakt voor de laatste keer in de huidige opzet deel uit van de route.

De processie, die al ruim viereneenhalve eeuw door Huissen trekt, is een traditionele feestdag in Huissen. Gelovigen lopen biddend en musicerend langs vier rustaltaren: Walstraat, Markt, Sancta Maria en de begraafplaats bij de Doelenstraat. Bij elke stop wordt stilgestaan bij een van de vier levensstadiums: jeugd, volwassenheid, ouderdom en overlijden. Aan de bedetocht doet dit jaar ook een groep van paters Dominicanen mee, afkomstig uit Zwitserland. Het motto van 2019 is ‘Delen vermenigvuldigt geluk’. Th. Hoogenboom, hulpbisschop van het bisdom Utrecht, is een van de voorgangers in de Umdracht.

De processie kan nog steeds in de huidige vorm bestaan dankzij de medewerking van tientallen vrijwilligers die elk jaar weer zorgen voor de vlaggen, bogen, bloemen en guirlandes in de straten. De stoet wordt in goede banen geleid door de leden van het Sint-Gangulphus- en het Sint-Laurentiusgilde.

De Umdracht begint tussen 10.45 en 11.00 uur, na de plechtige eucharistieviering in de katholieke kerk van Huissen-stad.

Angerse Umdracht

Angerse Umdracht door de tuin. (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Zondag 30 juni wordt in de tuin en op de kerkhoven van de Sint-Bavokerk de jaarlijkse Angerse Umdracht gehouden. Dit jaar voor de 168e keer.

De Angerse Umdracht heeft uit historisch perspectief iets unieks. Het is namelijk een processie die zich niet of nauwelijks op de openbare weg begeeft: ze bestaat uit een ‘rondje om de kerk’. Dat is een historisch overblijfsel, dat ons terugvoert naar de katholieke emancipatiestrijd uit de negentiende en twintigste eeuw. Een kleine devote Umdracht met belangrijke momenten van bezinning, herinneringen aan de dierbaren die op het kerkhof begraven liggen en traditie.

De Umdracht op zondag 30 juni. Om 10.00 uur begint de Eucharistieviering in de Sint-Bavokerk. Voorganger is pastor Peters, geassisteerd door Harrie Oldenhof. Het thema van de viering is: ‘Het verbond blijven vernieuwen’. De dienst wordt door het gemengd koor van de Levensbron, koor Zang en Vreugde en het schuttersgilde Sint-Bavo ondersteund. Om 11.00 uur wordt de processie opgesteld. De Umdracht trekt via het oude en nieuwe kerkhof en de Mariakapel weer naar de kerk. Tijdens de tocht wordt gebeden, gezongen en muziek gespeeld door harmonie Sint-Ceacilea. Bij terugkomst in de Bavokerk (rond 11.45 uur) volgt een laatste zegening. Traditioneel wordt de Umdracht afgesloten met een vendelhulde aan de pastores door het schuttersgilde Sint-Bavo. Tijdens de vendelhulde is er op het kerkplein gratis koffie, thee, limonade voor de deelnemers.

Inloopmiddag en –avond Gendtse Waard

GENDT - K3Delta en Rodruza houden op donderdag 27 juni een inloopmiddag en -avond over het natuurontwikkelingsplan voor het westelijk deel van de Gendtse Waard. Belangstellenden zijn welkom om tussen 16.00 en 20.00 uur op een voor hen geschikt moment binnen te komen lopen in steenfabriek De Zandberg, Polder 8 in Gendt. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.


De Gendtse Waard heeft een oppervlakte van ruim 360 hectare. Gezien deze grote omvang en de aanwezige natuurwaarden, heeft de uiterwaard potentie en ruimte voor verdere natuurontwikkeling in het westelijk deel van de polder. Samen met Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg en de gezamenlijke grondeigenaren is er een plan gemaakt voor een integrale herinrichting van het westelijk deel van de Gendtse Waard, aansluitend op het recent gerealiseerde plan ‘Groeten uit de Gendtse Waard’. De wens is om meer ruimte te bieden aan de dynamische riviernatuur en het verbeteren van de toegankelijkheid van de uiterwaard. De tijdelijke winning van zand uit het gebied is de drager van deze gebiedsontwikkeling.

Doorontwikkeld inrichtingsplan
Op 27 juni wordt voor de derde keer een inloopbijeenkomst georganiseerd, na eerdere bijeenkomsten in oktober 2017 en juni 2018. Inmiddels zijn alle onderzoeken gereed en hebben de conclusies van deze onderzoeken, de recente grondaankoop in het gebied door Staatsbosbeheer, overleg met verschillende partijen en de uitkomsten van de eerdere bijeenkomsten geleid tot een doorontwikkeld inrichtingsplan. K3Delta en Rodruza informeren u op 27 juni graag over dit plan.

Tweedehands Boekenmarkt Bemmel Gezonde voeding? Leesvoer!

BEMMEL – Op zondag 30 juni biedt de Theaterkerk in Bemmel je de 'uitgelezen kans' om nog een paar mooie boeken te scoren, voordat de vakantie aanbreekt! Van 12.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom om heerlijk langs de vele kraampjes te komen struinen tijdens de Tweedehands Boekenmarkt. Gratis entree!

Frequente lezers zullen het beamen; een boek lezen is als dromen met je ogen open... Op de Tweedehands Boekenmarkt vind je boeken van uiteenlopende genres. Of je nu van een spannende thriller houdt of juist liever weg zwijmelt in een romantisch liefdesverhaal. Lees eens een inspirerende biografie of aangrijpend waargebeurd verhaal. De verkopers van hun eigen boeken kunnen je een tipje van de sluier oplichten over ieder boek. Initiatiefneemsters Monique en Hetty: 'Deze boekenmarkt hebben we georganiseerd omdat we zelf zoveel boeken hebben liggen die nog maar één keer zijn gelezen. Het zou mooi zijn als we andere mensen er nog blij mee kunnen maken, toch? Mochten er nog mensen zijn die zelf ook tweedehands boeken willen verkopen, dan kan er nog wel een kraampje worden gehuurd. Mail naar: bemmelseboekenmarkt@gmail.com'.

Het bedrag dat eventueel overblijft na aftrek van de gemaakte kosten door Monique en Hetty, zullen zij doneren aanhet Marikenhuis in Nijmegen. Inloophuis voor mensen geraakt door kanker. Dus op zoek naar een goed boek? Kom gezellig langs op 30 juni in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel.

Exodus wandeltocht

Zicht op Exodusroute . (foto: Wim Woudt)

HUISSEN - Er zijn meer mogelijkheden om mee te doen op zaterdag 29 juni bij de Exoduswandeltocht. De tocht is een evenement geworden met op de rustpunten vaak aanwezige muziek.

Bij de Golfboer op De Praets speelt een ensemble terwijl men rust van de prachtige wandeling door Meinerswijk. Bij de herdenkingskapel op De Heuvel is het aangenaam vertoeven want er is gelegenheid te rusten en iets te nuttigen. Ook hier zijn regelmatig de Doedelzakspelers die hun uitnodigende aandacht krijgen. In Huissen zijn tal van activiteiten.

De ceremonie als onderdeel van het evenement: Om 9.15 uur vertrekt een gezelschap vanaf De Buitenpoort onder begeleiding van muziek van scouts en doedelzakspelers naar het Massagraf in Huissen Centrum. Om 9.30 uur aanvang ceremonie waarbij het thema zich richt op heldhaftigheid van burgers. Concreet gaat het hier om de 16-jarige Henk Lentjes die samen met de broers Straatman in 1944 omkwam bij de overtocht bij de Praets. Henk was een 16-jarige scout die zijn dienstbaarheid voor anderen moest bekopen met zijn leven. Hij verdient een ode. Om die reden zullen de scouts hem eren met muziek, gedicht en aanwezigheid. Er is gelegenheid bloemen te leggen. Burgemeester Marianne Schuurmans- Wijdeven zal de gemeente Lingewaard vertgenwoordigen. De ceremonie eindigt om 10.00 uur met het spelen van de Taptoe.

Aanwezige wandelaars zetten hun wandeltocht dan voort. De Exodustocht is er voor ieder. Recreanten op het wandelgebied nemen één van de kortere afstanden. De afstanden lopen op tot 27, 42 en zelfs 50 kilometer! Goede doelenpartner is het Rode Kruis. Meer informatie staat op www.exodustocht.nl.

Zwem4daagse Gendt!

GENDT - Van 24 - 27 juni organiseert Zwem- en Waterpolovereniging Thetis de Nationale Zwem4daagse in Gendt. De Zwem4daagse is een sportief evenement waarmee kinderen gestimuleerd worden om te blijven zwemmen, zodat ze ook na het behalen van het zwemdiploma veilig zijn in en om het water.

Plezier en veiligheid gaan prima samen. Daarom organiseert Zwem- en Waterpolovereniging Thetis de zwem4daagse op Zwembad Walburgen, Nijmeegsestraat 65B in Gendt. Het is een sportieve activiteit om samen met vrienden, familie of klasgenoten aan mee te doen. Tijdens de Zwem4daagse zwemmen de deelnemers vier dagen een afstand van 250 of 500 meter per dag. Als beloning krijgt iedereen op de laatste dag een medaille.

Maandag 24 juni kan er worden ingeschreven vanaf 17.00. Dagelijks wordt er gezwommen van 17.00 - 19.00 uur. Tot en met 12 jaar kost de inschrijving vier euro en zwem je minimaal 250 meter per dag. Vanaf 13 jaar kost de inschrijving vijf euro en zwem je minimaal 500 meter per dag.

Open Lingewaards Jeugd- kampioenschap Skeeleren

Klaar voor de start. (foto: Susan de Man)

BEMMEL - Op zondagochtend 23 juni is het Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren 2019 op de skeelerbaan naast het OBC De Heister-Het Drieske 7 in Bemmel.

Iedereen in de leeftijd van 7 - 12 jaar mag meedoen. Ook als je buiten de gemeente Lingewaard woont. Ook als je nog niet zo snel kunt skeeleren. Er zijn drie onderdelen: 100 meter sprint, 100 meter slalom én massastart (per categorie). En als extra, als de jury de uitslagen gaat bepalen kan iedereen meedoen aan de uithoudingsproef. Hoeveel rondjes van 400 meter kan je rijden in 15 minuten. Daarna volgt de prijsuitreiking en worden de winnaars op het 1-2-3 podium gehuldigd.

Je kunt je gratis aanmelden via skeelerenisgaaf@boddesprinters.nl. Ook zondagmorgen nog om 9.15 uur in het clubhuis. Zet in de e-mail je naam en geboortedatum en of je een jongen of meisje bent. Je doet mee aan de wedstrijd op je eigen skeelers of skates. Een helm en pols-, knie-, en elleboogbeschermers zijn verplicht. Vergeet ze dus niet mee te nemen! De wedstrijden beginnen om 10.00 uur. Melden in het clubhuis vanaf 9.15 uur. Meer info op www.boddesprinters.nl onder skeeleren.

Wijkplatform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 25 juni is er weer de maandelijkse vergadering van het platform Angeren. Het platform Angeren zet zich in voor leefbaarheid en veiligheid in Angeren.

Aanvang 19.30 uur. Plaats Het Dorpshuis in Angeren. "We beginnen met een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waar iedereen, die een goed idee of een verbeterpunt heeft voor ons dorp, welkom is. Door alle ideeën of verbeterpunten te noteren en vervolgens in onze vergaderingen te bespreken, zetten wij ons in voor een mooi, veilig en leefbaar Angeren.

Kijkt u gerust eens op onze website om te zien wat we zoal bereikt hebben en waar we nog mee bezig zijn (www.platform-angeren.nl). Misschien wordt u dan ook wel enthousiast en wilt u ook met ons meedenken. Iedereen is belangrijk en iedereen is welkom bij ons. Als u niet in de gelegenheid bent om bij ons langs te komen, kunt u uw verbeterpunt of idee ook aan ons kenbaar te maken door gebruik te maken van onze brievenbus in het dorpshuis of door ons te mailen. Mailadres is: Platformangeren@gmail.com. Wie weet ontmoeten we elkaar op dinsdagavond 25 juni."                

Angeren ons plekske

ANGEREN - Ieder jaar weet Harmonie Angeren van haar thema-concert weer een bijzondere gebeurtenis te maken. Deze keer is het thema 'Angeren, ons plekske'.

In beeld en geluid wordt het dorp en de dorpsgemeenschap voor het voetlicht gebracht. Liederen met teksten over Angeren en uitspraken van bekende personen over onderwerpen als:
Hoe ervaren inwoners het leven in Angeren?
Hoe denken verschillende voorzitters over de levensvatbaarheid van hun vereniging?
Wat vindt de burgemeester kenmerkend aan Angeren?
Wat is er zo mooi aan het bouwen van een carnavalswagen?
Wat is het mooiste jaargetijde volgens bioloog Gerrit Janssen?
Maar ook foto’s van kenmerkende plekjes en drone- en filmopnames over Angeren. Ervaar het beeldcontract tussen 1960 en nu.

Kortom, een afwisselend programma waarbij Martijn van Vuuren als zanger en presentator optreedt, waarbij uiteraard de harmonie de muzikale omlijsting verzorgt. Deze happening vindt plaats op zaterdag 22 juni in het Dorpshuis in Angeren. Aanvang 20:00 uur. Toegangskaarten zijn voor 7,50 euro per persoon reeds te koop in het Dorpshuis, en kunnen ook op 22 juni aan de zaal worden gekocht.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 23 juni is er een viering in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan, om 10 uur. Hierin zal ds. Margreet de Bree voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen uitgenodigd!

Gedicht “Neem de tijd”

Neem de tijd om te geven en te delen.

Het bestaan is te groot om alleen voor jezelf te leven.

Neem de tijd om vriendelijk te zijn.

Vriendschap is het duurzaamste bouwmateriaal.

Neem de tijd om te spelen.

Spel is de bron van frisheid en jeugd.

Neem de tijd om te denken.

Gedachten zijn de wegen naar de wijsheid.

Neem de tijd om te voelen.

Gevoelens weerspiegelen het diepste van de ander en van jezelf.

Neem de tijd om dankbaar te zijn.

Dankbare mensen zijn de ozonlaag van de maatschappij.

Neem de tijd om stil te worden.

In de stilte ontvouwt zich het wezenlijke.

Neem de tijd om lief te hebben.

De liefde is sterker dan de dood.

Het is de liefde die het leven groot en elke keer nieuw maakt.

(een bewerking van een gedicht) van Alfred Bronswijk

Column

Koelkast

Zo, hebben jullie een elektrieke wasmachine. Mijn opa keek zijn ogen uit toen hij bij ons op bezoek kwam. Opa zou opkijken als wij hadden gezegd dat je over een paar jaar met een vingerveegtelefoon zonder draadje kan bellen en ondertussen ook nog Buienradar kan raadplegen en foto's versturen. De techniek gaat snel. Tijdens de oppas op Liz (8) en Stan (6) fantaseerden we vorige week vrolijk over de toekomst. Liz heeft ons al gedemonstreerd hoe je met je stem google opdrachten kunt geven. Alsof het ook de gewoonste zaak van de wereld is dat hun vader een auto heeft waar die tegen kan praten. 'De temperatuur een graadje hoger', legt Liz heel wijs uit. Dan voel ik me een opa onbenul. Praten doe je met mensen. En dan gaat het loos. Liz en Stan nemen ons mee naar hun toekomst als zij paps en mams zijn. Omdat ze thuis een nieuwe keuken krijgen, wordt de koelkast het onderwerp. De koelkast weet wat de voorraad is, fantaseert Liz. 'De melk is op, zegt de koelkast, ik zal nieuwe bestellen.' Gelach in Huize Veldkamp. Wie weet zullen hun kinderen het gewoon vinden, maar als deze opa honderd wordt, weigert hij nog steeds tegen een ding te praten. Ik heb al moeite om een voicemail in te spreken. Raadsleden van Lingewaard schijnen al moeite te hebben om met gewone mensen te praten en raken het contact kwijt. GroenLinks en D66 komen donderdag op de Politiek Avond met een voorstel. Steeds meer mensen voelen zich niet gehoord en vertegenwoordigd door de politiek, weten de fracties. Dit moet anders en dat kan door meer inwonerparticipatie, zo is hun oeverloos meedoen gezeur. D66 en GroenLinks willen dat iedereen vanaf 12 jaar kan meedoen met de politiek. Ze pleiten er voor dat ik een onderwerp op de agenda kan plaatsen dat ik belangrijk vind. Ik zeg er verder niks over. Ik praat niet tegen een koelkast en zeker niet tegen een politiek propaganda-ding.

Sjaak

Combinatie Weijers beste vanuit Chalons en Champagne

LINGEWAARD - Op 15 juni werden er om 10:00 uur 140 duiven van 10 liefhebbers van de Vliegende Post gelost vanuit Chalons en Champagne (344 km).

Winnaar van deze midfondvlucht is Jan Weijers. Een bijzondere overwinning want 19 mei jongstleden is zijn vader Theo overleden en samen verzorgden ze jarenlang de duiven. Comb. Weijers 20 mee 4 pr. 1-12-13-14. H.J.A. Leemreise 32 mee 8 pr. 2-3-4-16-21-29-31-32. H.J. de Wijse 16 mee 4 pr. 5-6-20-22. Chr. Graven 12 mee 3 pr. 7-9-23. Comb Muller/de Wijse 14 mee 4 pr. 8-25-26-35. L. Meijberg 12 mee 4 pr. 10-18-19-34. Rene van Zadelhoff 10 mee 4 pr. 11-24-28-30. Th. Rutjes 4 mee 1 pr. 15. T. Tinnenbroek 11 mee 3 pr. 17-27-33.

Van 20 tot en met 26 juni

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. De kreeft is een echt gevoelsmens. Hij kan zich goed verplaatsen in de ander en voelt de ander ook haarscherp aan. De kreeft houdt ervan om voor de ander te zorgen. Lekker kokkerellen bijvoorbeeld en altijd zorgen voor een gezellig huis waar het goed toeven is. Het ophalen van herinneringen is een favoriete bezigheid van de kreeften.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag krijg je te maken met een soort patstelling waarbij het er hard aan toe kan gaan. Pas op want deze situatie creëert alleen maar verliezers. Tijdens het komende weekend wil je naar buiten, erop uit! En je wilt bewegen. Organiseer iets leuks en spannends voor een groepje.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zaterdag haal jij de banden met iemand steeds strakker aan. Dat wordt genieten voor twee. Maar zondag is het je al weer teveel. Dan wil je het liefste dat de ander wat minder enthousiast op jou reageert. Na het weekend is het zo erg dat je wel allergisch voor de ander lijkt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vrijdag voer jij waanzinnige gesprekken waarbij jij de kans krijgt om je brede belangstelling te etaleren. Als iemand je dan om advies vraagt, haal jij alles uit de kast om tot een weloverwogen antwoord te komen. Aanstaande maandag zijn je gevoel en je verstand in een uitstekende balans.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Na een wat rommelige donderdag zijn vrijdag en zaterdag dagen om door een lintje te halen. Op zaterdag begint om 17:55 uur de kreefttijd weer. Dat maakt je extra gevoelig. En dat merk je volgende week maandag. Op dinsdag en woensdag is het goed om je eigen koers te blijven varen!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op vrijdag is het de langste dag en je voelt helemaal dat jouw seizoen begint; de zomer! Op zaterdag en zondag is het voor jou dan ook volop genieten. Zorg ervoor dat je omringd wordt door mensen waar je graag mee optrekt. Volgende week dinsdag ben je ontevreden over een bepaalde situatie.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vrijdag is een drukke dag maar wel eentje die jou veel bevrediging schenkt. Vrijwel alles wat je aanpakt lukt en de mensen om je heen bewonderen jou. Maak dankbaar gebruik van deze wind mee om datgene te bereiken wat je al lang wilde. Volgende week dinsdag voel jij je uiterst tevreden.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn uitstekende dagen voor 'de liefde'. Ben je single, dan is het nu goed om te daten. Maar later, na het weekend, kan blijken dat niet iedereen is zoals hij of zij zich voordoet. Dat heeft niets met 'bedrog' te maken maar met scherpe kantjes die iedereen heeft.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande donderdag probeert iemand jou uit de tent te lokken. Pas op dat je niet in de valkuil van een machtsstrijd valt! Het komende weekend wordt heel bijzonder. Een verbintenis wordt dieper dan ooit. En je krijgt nieuwe mogelijkheden in je leven door een studie of cursus. Ga ervoor, schorpioen!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vrijdag ben jij weer eens een echte spraakwaterval! Maar je hebt dan ook leuke verhalen te vertellen en je publiek hangt als het ware aan je lippen. Zaterdag wil je vooral graag bewegen. Wat let je? Trek je sportkleren aan en ga joggen of fietsen. Op zondag heb je behoefte aan rust maar krijg je de niet.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Volgende week maandag zou je iets vriendelijks willen doen voor een ander, maar sla je de plank volledig mis. Het heeft alles te maken met een beroerde timing. En jij het je ook onvoldoende verdiept in wie die ander eigenlijk is en wat voor een smaak die heeft. Beroerder kan bijna niet!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande donderdag heb jij er vooral moeite mee dat bepaalde ontwikkelingen zo traag gaan. Dat ligt natuurlijk ook aan de mensen die dit uit moeten voeren. Volgende week maandag lukt het je niet om de ander écht te bereiken. Woensdag lukt dat wel maar is de ander nogal onwillig om mee te werken.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vrijdag is een uitstekende dag om je gedachten op een rijtje te zetten. Misschien is het een goed idee om ze op papier te zetten voor later. Zaterdag zet jij je tomeloze energie in voor een goed doel. Dat geeft jou een groot gevoel van bevrediging. Volgende week maandag ben jij supergevoelig.

Sponsor bedankt!

SC Bemmel O19-1

BEMMEL - Na een geweldig seizoen te hebben gespeeld is SC Bemmel O19-1, op een verdienstelijke tweede plaats geëindigd in de hoofdklasse K.

Daarnaast heeft de ploeg de tweede periode bemachtigd en mocht het meedoen aan de nacompetitie. Helaas is dat geen succes geworden maar boven dit alles hebben de spelers dit seizoen een topprestatie geleverd. In het begin van het seizoen heeft een aantal sponsoren te weten, Goed geregeld makelaardij, Estho, Marq id en Durgol, SC Bemmel O19-1 in het nieuw gestoken met inloopshirts en warme jacks. "Daarvoor willen wij deze bedrijven hartelijk bedanken. En niet te vergeten onze hoofdsponsors van de jeugd Coop en Bemap, allen bedankt voor een onvergetelijk seizoen."

Project Noaberschap: bloembakken en bloemen Bavoplein Angeren

ANGEREN - De bewoners van het Bavoplein in Angeren waren blij door het jaarlijks opfleuren van bloemen aan de lantaarnpalen door een sponsor uit Bemmel. Dit jaar kwamen daar bloembakken bij, nieuw gesponsord door Projectgroep Noaberschap.

De gemeente heeft een subsidieaanvraag van het SNL, Senioren Netwerk Lingewaard, voor meer aandacht voor Noaberschap gehonoreerd. Noaberschap heeft SNL vertaald als burgerparticipatie op straat en pleinniveau. Op allerlei manieren probeert de overheid burgers te betrekken bij wat zich in de eigen woonomgeving afspeelt om zo de sociale samenhang te bevorderen. SNL wil de bewoners van de Lingewaardse kernen stimuleren projecten te bedenken die men als ‘eigen belang’ ervaart om daarmee de woon- en leefomstandigheden in eigen buurt beter en gezelliger te maken.

Na het indienen van de vraag of het Bavoplein Angeren hiervoor in aanmerking kwam bij Projectgroep Noaberschap, is dit gehonoreerd. De bewoners van het Bavoplein in Angeren, bedanken Projectgroep Noaberschap.

Schip Ahoy present bij 'Sail op Scheveningen'

Schip Ahoy in Nijkerk (01-09-19). (foto: archief SA)

LINGEWAARD - Opnieuw maakt 'Schip Ahoy' zijn opwachting bij een groot internationaal maritiem evenement: de 'Sail op Scheveningen'. Na het eclatante succes van vorig jaar op de 'Sail Harlingen', is het nu de beurt aan Scheveningen om kennis te maken met Zeemanskoor 'Schip Ahoy'.

Eind deze week op zaterdag 22 juni, is het koor voor het eerst te gast in deze havenplaats. Enkele dagen daarvoor heeft hier de finish plaatsgevonden van de 'Liberty Tall Ships Regatta', die geheel in het teken staat van de herdenking van 'D-day', nu 75 jaar geleden. Deze vloot ligt gedurende het 4-daagse evenement afgemeerd in de zogeheten 1e Haven. Te midden van al die prachtige grote zeilboten en andere antieke schepen, gaat 'Schip Ahoy' op zijn bekende aanstekelijke wijze het publiek vermaken met de mooiste nummers uit het rijk gevarieerde repertoire. De romantische zeemansliederen met hun meeslepende melodieën, zullen over het water van de haven weerklinken en krijgen ongetwijfeld nog eens extra kleur in dit buitengewoon prachtige decor.

De optredens van 'Schip Ahoy' vinden plaats op een podium aan de 1e Haven tussen 12.00 en 17.00 uur; de 'Sail op Scheveningen' duurt van donderdag 20 - zondag 23 juni. Mocht u hiervoor in de gelegenheid zijn: de 'Sail op Scheveningen' -mede opgeluisterd door 'Schip Ahoy'- is een bezoek meer dan de moeite waard!

Weekmenu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 24 juni kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, vlees, groente en aardappels én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 u via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

17 / 28

18 / 28

Deelkring-Lent vijf jaar!

LENT - Vijf jaar geleden begon een aantal buurtbewoners van Lent een ruilwinkel. Het uitgangspunt was het huis van overvloed van Juul Martin. Bezoekers konden spullen brengen en omruilen voor een ander product.

Doordat vele bezoekers vaak geen andere producten bij zich hadden, werd het ruilen veranderd in delen met elkaar. Heb je wat over voor een ander, kom het dan brengen en maak een ander er blij mee, was toen het standpunt. Nu vijf jaar later is dit nog steeds ons uitgangspunt, want er is genoeg voor iedereen, en delen met elkaar is in deze tijd van armoede een welkome daad. En we verminderen ook de weggooimaatschappij en afval, want soms zijn spullen te mooi om zomaar weg te doen, geef het door!

Inmiddels is het aantal vrijwilligers uit gegroeid tot dertien personen die zich woensdags en zaterdags met veel plezier inzetten voor de medemens. En dit allemaal is wel een redenen tot een feestje. Dit feestje vieren wij op zaterdag 29 juni van 11:00 tot 16:00 uur op het terrein bij de deelkring. We maken er een gezellige dag van met een kleine veiling van nieuwe en tweedehands spullen en verkoopkraam waarvan de opbrengst voor ons voortbestaan is. Kinderen kunnen geschminkt worden en knutselen. En dit alles onder begeleiding van muziek van dj NIek,en met een hapje en een drankje. Kom het gezellig met ons me vieren en neem een kijkje in de deelkring aan de Dijkstraat 1a in Lent achter het citadel.

Intentie overeenkomst voet-fietsveer Bemmel-Ooij ondertekend

(foto: Bert Roodbeen)

BEMMEL – Woensdagavond 12 juni werd in het gemeentehuis van Bemmel tijdens de tweede informatieavond over het fietsvoetveer Bemmel/Ooij de Intentieovereenkomst ondertekend door de wethouders Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal, Theo Jansen van de gemeente Lingewaard en beoogd schipper-exploitant Britt Hartoch en Richard van Ooijen van Veerdienst Rheden.

Voorafgaand hiervan werd net als week eerder op maandag 3 juni in de Thornsche Molen in Persingen uitgebreid informatie verstrekt over het tot stand komen van dit burgerinitiatief voor een fietsvoetveer Bemmel-Ooij door Etko Cretier van wijkplatform Bemmel–Oostvoetveer. Wim Braakhekke van bureau Stroom gaf uitleg over de het haalbaarheidsonderzoek dat gedaan was. Ook nu waren er weer enkele Ooijse dijkbewoners die bezorgd waren over de mogelijke verkeersoverlast op de Ooyse Bandijk. Meer informatie staat op www.inhetlaag.nl.

Deelkring-Lent vijf jaar!

LENT - Vijf jaar geleden begon een aantal buurtbewoners van Lent een ruilwinkel. Het uitgangspunt was het huis van overvloed van Juul Martin. Bezoekers konden spullen brengen en omruilen voor een ander product.

Doordat vele bezoekers vaak geen andere producten bij zich hadden, werd het ruilen veranderd in delen met elkaar. Heb je wat over voor een ander, kom het dan brengen en maak een ander er blij mee, was toen het standpunt. Nu vijf jaar later is dit nog steeds ons uitgangspunt, want er is genoeg voor iedereen, en delen met elkaar is in deze tijd van armoede een welkome daad. En we verminderen ook de weggooimaatschappij en afval, want soms zijn spullen te mooi om zomaar weg te doen, geef het door!

Inmiddels is het aantal vrijwilligers uit gegroeid tot dertien personen die zich woensdags en zaterdags met veel plezier inzetten voor de medemens. En dit allemaal is wel een redenen tot een feestje. Dit feestje vieren wij op zaterdag 29 juni van 11:00 tot 16:00 uur op het terrein bij de deelkring. We maken er een gezellige dag van met een kleine veiling van nieuwe en tweedehands spullen en verkoopkraam waarvan de opbrengst voor ons voortbestaan is. Kinderen kunnen geschminkt worden en knutselen. En dit alles onder begeleiding van muziek van dj NIek,en met een hapje en een drankje. Kom het gezellig met ons me vieren en neem een kijkje in de deelkring aan de Dijkstraat 1a in Lent achter het citadel.

Alcoholverslaving ook in Lingewaard

LINGEWAARD - Op 3 juli gaat er in Bemmel een nieuwe AA-werkgroep van start, onder de naam 'Per 24 uur'. Eens per week is er een bijeenkomst voor mensen met een alcoholverslaving.

Hier volgt een verhaal van een lotgenoot die in overleg is gegaan met de wethouder en beleidsmedewerkers van gemeente Lingewaard. Resultaat van dit overleg is, met dank aan het gemeentebestuur, dat het besluit genomen is om in Bemmel een nieuwe AA-werkgroep te starten.

"Voor informatie of hulp mag u altijd de AA-werkgroep 'Per 24 uur' bellen: 06 25428698. Voor vragen over voorlichting of contact met hulpverleningsorganisaties et cetera kunt u Johan Nieuwenhuizen bellen: 06-53386923." Van Nieuwenhuizen stelt: "Hulp zoeken en krijgen is van groot belang voor mensen met een alcoholverslavingsprobleem. Voor verslaving geldt het motto: Het is geen schande om ziek te zijn, maar wel om er niets aan te doen…"

Nieuwe trend is meubelstoffering!

HUISSEN/ARNHEM/BENNEKOM – Wie kent het niet. Op een bepaald moment is de bekleding van uw meubels, de kussens van de caravan of boot, versleten. U wilt een restyling van de meubels thuis. Dan is het vaak zoeken naar het juiste bedrijf op de juiste plaats. Steeds meer mensen laten hun meubels herstofferen bij Meubelrestyle.

Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor de stoffering van antieke, klassieke en moderne meubels. Wij zijn gespecialiseerd in het stofferen van designmeubels, zoals: Leolux, Artifort, Gelderland, Harvink, montis et cetera. Tevens kan men hier terecht voor de stoffering van de boot of caravan. Voor ondernemers is het ook interessant om hun interieur te laten herbekleden. Men kan denken aan kantoorstoelen onder andere Ahrend, Gispen et cetera, of banken van de showroom. Dit is immers goedkoper dan nieuw kopen.

In de showroom van het bedrijf kunt u kiezen uit tienduizenden meubelstoffen. Collecties van onder andere De Ploeg, Kvadrat, Buvetex, Saum en Viebahn en Jab hangen hier uitgestald. Ook voor bekleding in leder kunt u hier terecht. Meubelrestyle heeft een van de grootste collecties van Nederland.

Wij stofferen uw meubels weer als nieuw met daarbij een keuze uit tienduizenden meubelstoffen. Er is altijd wel een meubelstof die bij uw interieur past. Het bedrijf biedt drie jaar CBW garantie op het maken en de meubelstoffen. Daarnaast is het uiterst milieuvriendelijk om uw goede oude meubels te laten herstofferen. Nieuw is dat u zelf uw meubels online kunt bekleden. Kijk op www.meubelrestyle.nl en stoffeer uw eigen meubel!

Wij komen voor een vrijblijvende offerte bij u thuis. Tevens kunt u meubelstoffen komen kijken in onze showrooms in Huissen en Bennekom. Tot ziens bij Meubelrestyle, Nijverheidsstraat 5, Huissen; 026 3275275; 026 3275260. Meubel & interieurrestyle, Edeseweg 28, Bennekom; 0318 413191. www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Hemmie Bouwman stopt vrijdag definitief

(foto: Ilona Kuster)

ANGEREN – Het winkelpand, inclusief de woning van Hemmie en Toos Bouwman, is verkocht. Per 1 juli krijgt de nieuwe eigenaar er de sleutel van en zullen Hemmie en Toos een andere weg inslaan. Donderdag zal Hemmie nog één keer schoenen repareren in zijn werkplaats, maar daarna valt echt het doek.

De 'schoenmakelarij' werd Hemmie met de paplepel ingegoten; ook zijn vader beheerste dit mooie ambacht. 'Wij zijn in een schoenendoos geboren!', vertelt hij lachend. Op 17-jarige leeftijd behaalde Hemmie zijn vakdiploma en deed hij, voordat hij zijn eigen zaak begon, eerst ervaring op in verschillende schoenenwinkels. Vlak na zijn dienstplicht schoof hij een trouwring om de vinger van Toos. 'We zijn nu 45 jaar getrouwd en zolang heeft Toos ook in de zaak meegewerkt', zegt hij trots. Bouwman Schoenen – Sport werd zelfs buiten Angeren een begrip. Hemmie: 'Ja, dat geloof je niet, maar 65 procent van de omzet toen, kwam van klanten van buiten Angeren!' Hij praat er met passie over. Maar nu gaat het dan echt stoppen. Toch is hij niet bang dat hij zich zal gaan vervelen: 'Iedere zondag gaan we met een stel 'pensionado's' motorrijden, twee keer per week tennissen we met onze 'pensionado's-tennisploeg' en we hebben kleinkinderen, dus de tijd komt wel vol. Trouwens, op onze leeftijd doen we alles ook wat langzamer hè, dan hebben we de tijd ook wel nodig!' lacht hij. Ze gaan samen genieten van hun welverdiende vrije tijd. Maar... er zal nog één laatste werkdag zijn. Op donderdag 20 juni repareert Hemmie nog schoenen. 'Die kunnen op vrijdag 21 juni worden opgehaald. De schoenen die dan niet worden opgehaald, geven we aan een goed doel', legt Hemmie uit. Via deze weg bedanken Hemmie en Toos alle klanten voor het in hen gestelde vertrouwen. 'Maar', vult Hemmie aan: 'We komen mekaar vast nog wel tegen hoor.'

Betaalbare rijlessen na behalen van schooldiploma!

ARNHEM – 'Is uw zoon, dochter, kleinzoon of kleindochter ook geslaagd voor hun schooldiploma? Geef ze dan een topcadeau, waar nog jaren over gesproken wordt of profiteer zelf van betaalbare rijlessen. Start vandaag nog met autorijlessen van Rijschool Simpelweg'.

Aan het woord zijn Bjorn en Yvonne Lodder, beiden rijinstructeur en eigenaar van Rijschool Simpelweg. In ons gesprek blijkt duidelijk dat zij hun werk met plezier doen. 'Het is toch mooi als je samen met je leerlingen kunt werken naar een goed eindresultaat?' En dat er goede resultaten worden geboekt bij Simpelweg dat blijkt wel uit het hoge percentage leerlingen dat er vervolgens slaagt voor het rijbewijs! Naast de professionaliteit waarmee kennis wordt overgebracht, staat rijschool Simpelweg ook bekend om de goede begeleiding, juist wanneer iemand er wat meer moeite meer heeft. Als bij een leerling de zenuwen de overhand nemen, zal iedere instructeur van Simpelweg daar met veel geduld en op doeltreffende wijze rekening mee houden. Zowel de vorderingen als ook de verbeterpunten van iedere leerling worden door de instructeurs met elkaar doorgenomen. Zo kan de manier van les geven per leerling worden aangepast, want de leerling staat voorop. Deze vakkundige, maar ook gezellige, werkwijze van Rijschool Simpelweg, kun je nu gratis ervaren!

Speciale actie: 35 (uur) rijlessen inclusief praktijk examen een tussentijdse toets, I-theorie en een gratis proefles! Nu slechts voor 1399 euro! Bel voor een gratis proefles: Rijschool Simpelweg, Ulvenhoutstraat 22, Arnhem. www.rijschoolsimpelweg.nl
T: 06-43729029.

Lowa Experience Trailer naar Huissen

HUISSEN - Dankzij de sponsor van de Exodus tocht, Huisman Sport uit Huissen komt er voor de wandelaars de Lowa Experience Trailer naar Huissen. Altijd al eens een paar echte wandelschoenen willen testen voordat u ze koopt? Dat kan op 29 juni 2019 nabij zalencentrum De Buitenpoort te Huissen. De start en finish locatie van de Exodus wandeltocht.

"Doe een loopanalyse op een van de meest geavanceerde en complete baan van Nederland. In combinatie met een sportpodoloog wordt u optimaal geadviseerd over uw schoeisel en zolen. U wordt gefilmd vanuit twee kanten om niets te missen van uw dynamiek. Daarbij word er ook een dynamische voetplaatanalyse gemaakt om precies te zien hoe u afwikkelt. Niet alleen voor Running, maar ook voor wandel, Indoor, tennis,voetbal en hockey is een analyse ontzettend van waarde. Maak een afspraak bij onze sportpodoloog Lars Huisman of Theo Huisman, zodat u volledig geadviseerd wordt en gebruik kunt maken van een complete analyse."

W. Geurtz & Zn winnen tweede dagfondvlucht

Willy & William Geurtz. -

DOORNENBURG - Op 08 juni stond de tweede dagfondvlucht van 2019 op het programma van Chateaudun (535 km).

Hieraan deden 85 duiven mee van acht liefhebbers. Ze werden om 10.00 uur gelost met een harde stormachtige Zuid Westelijke wind die zorgde voor hoge snelheden met de eerste duif die ruim 120 km per uur vloog.

W. Geurtz & Zn 15 mee 10 pr. 1, 6, 8, 10, 11, 15, 16, 17, 19, 21
Nissen & Vermaas 10 mee 2 pr. 2, 22
P.C. Engelen 18 mee 5 pr. 3, 5, 7, 9, 12
G. Neijenhuis 7 mee 1 pr. 4
v. Olderen & Meuwsen 16 mee 3 pr. 13, 14, 18
J. Buys 12 mee 1 pr. 20

P.C. Engelen pakt vlucht vanuit Tienen

Patrick & Chantal Engelen. -

DOORNENBURG - Op 8 juni stond ook de zesde Vitesse vlucht vanuit Tienen op het programma.

Hieraan deden 115 duiven mee van negen liefhebbers, ze werden gelost om 14.00 uur met een harde wind in de rug waardoor de eerste duif rond de 135 km per uur maakte.

P.C. Engelen 9 mee 2 pr. 1, 29
Nissen & Vermaas 24 mee 10 pr. 2, 5, 10, 11, 13, 15, 16, 20, 23, 28
W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 3, 4, 19, 24, 26
H. van Hal 20 mee 4 pr. 6, 7, 8, 18
v. Olderen & Meuwsen 24 mee 5 pr. 9, 12, 14, 17, 25
G. Peters 8 mee 1 pr. 21
J. v.d. Scheur 6 mee 1 pr. 22
J. Buys 12 mee 1 pr. 27

Jong en oud vinden elkaar tijdens toediening van het Heilig Vormsel

Vormelingen en misdienaars na afloop toedienen Heilig Vormsel. (J.J. Van Deelen)

HUISSEN - In een feestelijke viering ontvingen negen vormelingen uit de parochie H. Maria Magdalena het vormsel uit handen van vormheer Mgr. Hoogenboom in de O.L.V. Ten Hemelopneming in Huissen-Stad.

Na een jaar van voorbereiding was op Eerste Pinksterdag het grote feest. Als iemand gevormd wordt, dan hoort hij of zij helemaal bij de Katholieke Kerk. Na de doop wordt men al in de Kerk opgenomen. Het doopsel is het begin van het leven met Jezus en dan wordt men ook lid van die wereldwijde familie van mensen die samen de Kerk vormen.

De tweede stap is de Eerste Heilige Communie. Dan mag men voor het eerst in de heilige Hostie Jezus ontvangen. De derde en laatste stap als lid van de katholieke kerk is het Vormsel. Dat is zó belangrijk dat de bisschop dit zelf toedient, of iemand die door hem is aangewezen. In dit geval is dat hulpbisschop Mrg. Th.C.M. Hoogenboom.

Bemmelse Dweildag: dweilmuziek in festivalsfeer

De Menaemer Feinsjes in actie. (foto: Huisfotograaf Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Op zondag 9 juni vond de 33e Bemmelse Dweildag plaats in het hart van Bemmel. Ruim veertig orkesten reisden af naar Bemmel om het publiek te vermaken met vrolijke livemuziek.

Achttien orkesten daarvan streden in de wedstrijdklasse om de titel ‘Nederlands Kampioen Dweilorkesten’. Deze titel werd gewonnen door de Menaemer Feintsjes uit Menaldum. De Feesttoeters uit Sassenheim werden tweede; een derde plek was voor De Deurdweilers uit Angeren.

Als gevolg van het verkleinde gazon naast De Kinkelenburg was de opzet iets veranderd: minder podia, een compacter parcours en een andere indeling. Vooral bij het hoofdpodium pakte dit goed uit: de hele dag was het hier gezellig druk. Dankzij de foodtrucks, zitzakken (en natuurlijk een heerlijk zonnetje) hing hier een knusse festivalsfeer.

Michel Bongers op weg

Michel Bongers op verkenning bij De Vleugel. (foto: Martien van Hemmen) martien van hemmen

HUISSEN - Michel Bongers is op weg naar zijn Liberation. Het wordt onderdeel van zijn boek dat in april 2020 zal verschijnen. Partner is het Exoduscomité, dat onder de vleugels van Gelderland Herdenkt vorm wil geven aan de geschiedenis van WO II in de Betuwe.

Michel is bepaald geen onbekende in de regio en met een gezonde honger naar bijzondere verhalen verkent hij het gebied waar zijn boek betrekking op heeft. Dan gaat het om de plaatsen en bijzondere plekken, die aandacht verdienen.Denk bijvoorbeeld aan de locatie van een vliegtuigcrash. Evenveel gaat het bij Michel om de verhalen van en over de burgers. De mens - de stille held - neemt een centrale positie in.

De Vleugel en de associatie met Liberation, bevrijding, geven hem inspiratie. Op 29 juni wandelt Michel de 17 kilometer tijdens de Exodustocht. Meewandelen met hem kan. Tijdens stops wordt er voorgedragen en er ontstaan ideeën en verhalen die wellicht in het nieuwe boek terug te vinden zijn.

Graag aanmelden bij Jan in 't Hout: jan.hout@hotmail.com. Meer info over de Exoduswandeltocht staat elders in dit blad.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 24 juni - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 24 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 25 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 26 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 26 juni - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Binnenkort organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 26 juni van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘'Activiteiten'. "Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Promotiekansen voor veel verenigingen niet benut Bijltjesdag in Betuws amateurvoetbal

Waar is de bal? Excelsior Zetten (witte shirts) zal het een zorg zijn, zij blijven zaterdag derdeklasser na een relduel tegen Quick 1888.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Tal van amateurvoetbalclubs uit Lingewaard en de Overbetuwe hadden kansen op promotie, maar hebben die niet benut. Een schrale troost is dat komend seizoen er wel weer veel 'Betuwse' klassen en dus derby's zullen zijn. Ook positief: Excelsior Zetten liet de tanden zien in nacompetitiefinale en is -zaterdag- derdeklasser gebleven.

Het was vorig (Pinkster)weekend voor tal van Betuwse voetbalverenigingen bijltjesdag. Bijvoorbeeld voor Sportclub Bemmel. Dat streed maandag 10 juni in het verre Zundert, op de grens van België, bij Moerse Boys om een plek in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Maar alles wat mis kon gaan die Tweede Pinksterdag ging mis voor de Bemmelnaren.Twee spelbepalende spelers die uitvielen met fikse blessures, een rode kaart, een arbiter die veelal in het nadeel floot en curieus eigen doelpunt vlak voor tijd waardoor het duel met 2-1 verloren ging en de finale verkeken was. Een voordeel (voor de neutrale voetballiefhebber): Bemmel speelt volgend jaar in de eerste klasse derby's tegen De Bataven uit Gendt en RKHVV uit Huissen. Die waren namelijk al eerder jammerlijk gedegradeerd.
Helaas heeft Spero zich niet bij dat Betuwse trio gevoegd. De Elstenaren strandden in het zicht van de haven (lees: finale nacompetitie) doordat ze nota bene thuis onderuit gingen tegen WAVV: 0-1. Mede vanwege een gemiste penalty en het -ondanks een man meer situatie- niet benutten van de kansen, is Spero tweedeklasser gebleven.

Struikelen

Een klasse lager kon HAVO een week eerder al promotie uit het hoofd zetten na een 0-3 thuisverlies tegen PAX uit Hengelo (G). Zonde dat de Haalderenaren, die zo lang zicht hadden op de titel in 3D, zichzelf niet hebben beloond. Schrale troost, volgend seizoen wachtten de derby's tegen Driel (liep in laatste competitieduel toetje mis) en DVOL uit Lent weer.Jonge Kracht voegde zich daar niet bij door maandag in de finale van de nacompetitie voor promotie een onnodige en knullige 3-1 nederlaag tegen Zeddam/Sint Joris te lijden. Het liedje 'Op een mooie Pinksterdag' konden ze dus wel uit hun Huissense hoofden zetten. Angeren redde het een week eerder al niet door in een thriller van Arnhemse Boys te verliezen: 4-2. Dus vechten die clubs (én GVA) komend seizoen weer hun traditionele burenruzies uit, ook leuk. OSC uit Oosterhout bleef ternauwernood vierderklasser.
SDOO uit Heteren had zich erbij kunnen voegen in de vierde klasse, maar ging het eerste weekend van juni al beschamend onderuit tegen ZVV'56: 0-8. SDOO wacht komend seizoen dus weer de derby's tegen SVHA uit Herveld-Andelst.

Zaterdag: Excelsior Z. blijft erin

Toch kende één Betuwse club nog een succesje. Zaterdagclub Excelsior Zetten speelde vorige week zaterdag een heroïsche wedstrijd tegen Quick 1888. Op het veld van OSC lieten ze de tanden zien aan de Nijmegenaren en versloegen hen in een tumultueus duel met 4-2. De Zettenaren komen volgend seizoen -dus- weer uit in de derde klasse. Maar missen dan wel de derby's tegen EMM Randwijk, Sc Valburg, Elistha en/of Dodewaard.

Gendtse fietstochten

GENDT - Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie prachtige fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar.

De tochten zijn gepland op de dinsdagen 9 en 23 juli en 6 augustus. Eventuele reserve datum is 6 augustus. Traditioneel voeren de 50 km. lange ritten langs diverse leuke plaatsen. De deelnemer bepaalt echter zelf hoeveel km. hij mee wilt fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn voor 17.00 uur. Inschrijven kan bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 2,00 euro per rit. Bovendien wordt de deelnemer voor de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden. Bij deelname aan alle ritten ontvangt men een herinneringsmedaille. Eventuele nadere staat op swo-gendt.nl raadplegen of bellen met Ton Balduk (0481 4220690) of Jan Verkuil (06 50216832).

Combinatie Muller/De Wijse wint Chateaudun

HAALDEREN - Op zaterdag 8 juni werden er bij de Vliegende Post 60 duiven ingekorfd van acht duivenmelkers.

De losplaats Chateaudun ligt hemelsbreed 535 km van Haalderen vandaan. Een duif van Theo Muller en Hans de Wijse presteerde het om na 4 uur en 16 minuten alweer terug te zijn op de hokken. Een fantastische prestatie. Comb. Muller/de Wijse 9 mee 2 pr. 1-8 H.J.A. Leemreise 10 mee 3 pr. 2-3-15. Rene van Zadelhoff 10 mee 3 pr. 4-7-13. Th. Rutjes 6 mee 2 pr. 5-6. Comb. Weijers 10 mee 4 pr. 9-10-12-14. Chr. Graven 8 mee 1 pr. 11.

Hel van Honderdmorgen- wielertijdrit in Doornenburg

Eric Pricken in actie. (foto: Henk Janssen)

DOORNENBURG - Op 21 juni wordt de eerste Hel van Honderdmorgen georganiseerd door sportdorp Doornenburg in samenwerking met De Lingetrappers uit Gendt.

Dit is een tijdrit van 15 km over de dijken en uiterwaarden in en om Doornenburg. Deze tijdrit is een ideale manier om de laatste puntjes op de i te zetten voor de Gendtse Triathlon of om je zelf eens te testen op een laagdrempelige manier. Start van de eerste renners is vanaf 19.00 uur aan de Kerkstraat (ter hoogte van het Kasteel) i en finish eerste renner rond 19.20 uur bij sportpark De Vijzel aan de Vijzelstraat in Doornenburg. Deelname staat open voor iedereen van 18 jaar en ouder. Helm en veilige fiets zijn verplicht. Kosten zijn 6,00 euro, inclusief een consumptie na afloop.

Na afloop is er live muziek van Misty Giants op het terras van de startlocatie op sportpark De Vijzel in Doornenburg voor de afsluiting van dit evenement. Uiteraard is de bar ook geopend. Tijdens de tijdrit zullen enkele wegen in en om Doornenburg afgesloten zijn voor het verkeer. Meer info en inschrijfpagina staan op www.sportdorpdoornenburg.nl onder Hel van Honderdmorgen. Of telefonisch verkrijgbaar bij Theo Ebben 06 40411491.

'Op de koffie' in de Zandse Kerk in Huissen

Zandse Kerk, annex Uitvaartcentrum en Pastorie. (foto: N. Hubers)

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk verzorgt op woensdag 26 juni van 10.30 tot 12.00 uur weer haar populaire koffieochtend. Een maandelijks terugkerend gezellig ontmoetingsmoment in onze sfeervolle Zandse Kerk.

Het grote succes van deze vorm van maandelijkse ontmoetingen toont duidelijk aan dat hieraan grote behoefte is. In de vakantieperiode wordt door vele organisaties – ook in Lingewaard – vaak gekozen voor een zomerstop in hun sociale, maatschappelijke en sportieve activiteiten. Stichting De Zandse Kerk gaat echter in die periode gewoon door met het organiseren van de maandelijkse koffieochtenden.

En... wij bieden onze gasten tijdens de komende koffieochtend een ‘lekkere’ verrassing. Neem een paar euro's extra mee om daaraan deel te nemen! Vanaf 10.00 uur is de kerk open om binnen te lopen en een plekje aan de gezellig ingerichte tafels te kiezen. Om 10.30 uur start het serveren van koffie en thee. Iedereen is van harte uitgenodigd en aanmelden vooraf is niet nodig.

Naast bijpraten met vertrouwde deelnemers (vrienden, kennissen, buren, et cetera) is het een unieke gelegenheid om kennis te maken met nieuwe gasten. Enthousiaste verhalen van regelmatige bezoekers zetten nieuwkomers ertoe aan onze koffieochtenden te gaan bezoeken. "Ons team van gastvrouwen verheugt zich op weer een grote opkomst van praatgrage deelnemers. Dit alles onder het motto 'ontmoet elkaar, deel je verhalen, leer elkaar kennen en geniet van de gezelligheid'. Voor contact met onze werkgroep koffieochtenden, mail info@zandsekerk.nl; bel 06 14803998. Zie ook op onze website: www.zandsekerk.nl."

Hoogbejaarde zussen nog superlenig!

BEMMEL - De hoogbejaarde zussen Leida Teunissen en Roos Pelkman tonen hier hoe lenig ze nog zijn.

Dat was op zaterdag 1 juni toen mevrouw Teunissen (95 jaar) haar zus mevrouw Pelkman verraste met een bezoekje. Zij bereikte die dag de respectabele leeftijd van 101 jaar. Mevrouw Teunissen woont in zorgcentrum Liduina in Bemmel en mevrouw Pelkman in een aanleunwoning van Sancta Maria in Huissen. De dames hebben die dag gezellig herinneringen opgehaald en daar hoorde ook 'weet je nog hoe lenig wij altijd waren?' ook bij. De overige visite stond versteld toen zij beiden spontaan deze pose aannamen!

Ook uw bericht in de krant?

NEDERBETUWE- Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

26 / 28

Oma, vlak voor haar 80e verjaardag op 23 juni 2019 is ze jarig.

Mia, alweer 8 decennia! Lieve 'Italiaanse' moeder, oma en partner. Je kookt als de beste, staat voor iedereen klaar. 80 Gefeliciteerd!

Van harte proficiat Julien,
gedreven drummer en programmeur in spe, met het behalen van alweer drie VWO certificaten!
Mama en Irsa
xxx

Hiep Hiep Hoera
20 juni word onze PAPA 35 jaar
Een hele dikke kus van Rens en Dies

Hiep hiep hoera.
Onze jongste kanjer word 24 juni alweer 1 jaar.
Dikke kus van papa, mama,
Job en Saar.

Gefeliciteerd Thijs met je 5e plaats op het NK fietscross.
Goed gedaan!
Liefs papa en mama

Lieve Feline, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag
1 jaar!
Liefs,
Oma en opa van den Berg
Fabiënne en Sven

Je zou het niet zeggen, maar op 22 juni ziet hij toch echt Abraham. Gefeliciteerd met je 50ste verjaardag.
Anja, Dicky, Corné.

Een groot compliment voor iedereen behulpzaam bij de SJOC,
De avondvierdaagse was weer helemaal TOP!
Bedankt allemaal!!

Hoera...
Sofie uit haar dak, met haar
MAVO diploma op zak.!
Wat ontzettend trots,
Je bent een topper.!
Kus van Mamma, Pappa,Wesly en Lize

Hiep hiep hoera,
Onze grote meid en stoere zus Jaylin
wordt op 24 juni 4 jaar.
Veel liefs en een dikke zoen,
Papa, mama, Quinty & Nyla

Deze klusser is nu ook een 50 plusser!

Proficiat (je weet wel van wie)

Hiep hiep hoera
op 20 juni wordt onze trotse zoon
Fabian 40

Alternatieve vakantie bewoners De Bloem

HUISSEN - De zomer is voor velen de tijd voor vakantie, voor vrolijkheid en gezellige activiteiten. En ondanks dat de bewoners van De Bloem (onderdeel van de RijnWaal Zorggroep) misschien niet meer ver op reis gaan, is het genieten van zomerse activiteiten zeker wel aan hen besteed.

Zo organiseerden de medewerkers samen met vele vrijwilligers en familie op 12 en 13 juni de Alternatieve vakantie. Samen met de bewoners werd er genoten van activiteiten zoals bloemschikken, een complete Playbackshow, en een beauty ochtend. Ook de innerlijke mens werd goed verzorgd met feestelijke ontbijtjes, een broodje knakworst of heerlijke zondagse soep tussen de middag en ’s avonds op woensdag lekker smikkelen van een frietje met kroket of frikandel en donderdag de grande finale met de barbecue samen met alle familie. Het complete restaurant van Sancta Maria was gevuld met vrolijke en smullende gezichten.

Ook werd dit feest begeleid door een troubadour, om samen mee te deinen en mee te zingen met oude klassiekers. Ondanks dat dit de eerste keer was dat de Alternatieve vakantie werd georganiseerd, was het meteen een groot succes. Zo liet een dochter van een bewoonster weten: ‘Mijn moeder heeft genoten de afgelopen twee dagen van alle activiteiten. Vooral de optredens van de playbackshow, ze zat heerlijk mee te zingen’. Ook de medewerkers hebben ervan genoten: ‘Ik vond het leuk om het samen te beleven, prachtig om de bewoners zo te zien genieten’. Tevreden blikt een bewoonster terug op de afgelopen dagen en op de medewerkers van RijnWaal: ‘Wat doen ze een hoop voor ons’.

Het Koor CantAnimus in de Koepelkerk in Arnhem Jubileumconcert: Ver-toon-ing!

CantAnimus tijdens de eerste Ver-toon-ing in de Koepelkerk. (foto: Gerrie Muller)

ARNHEM - Op zaterdag 22 juni zingt het koor CantAnimus haar tweede Ver-toon-ing van dit jubileumjaar. Tijdens dit tweede jubileumconcert zingt het koor weer een geheel andere selectie van de mooiste liederen uit haar tien-jarig bestaan. Tien jaar CantAnimus; tien jaar het bezingen van de Ziel! Een bloemlezing uit de favorieten van de koorleden; stuk voor stuk juweeltjes!

Zoals gebruikelijk levert dat een zeer gevarieerd programma op, met deze keer een onmiskenbaar swingend accent. Luisteraars kunnen werken verwachten van onder andere Brahms, Purcell, Jenkins, Chilcott en natuurlijk ook van Caspar van der Vinne. En… er wordt een tipje van de sluier opgelicht van de geheimen van CantAnimus!

Het koor CantAnimus, bestaande uit 23 avontuurlijke zangers en zangeressen uit de regio Arnhem-Nijmegen, staat onder leiding van dirigent en componist Caspar van der Vinne, die het koor ook begeleidt op de piano. Pianist Piet Hein Baelde en contrabassiste José Arends verlenen eveneens hun medewerking aan deze Ver-toon-ing

Het beeldmerk van CantAnimus is een zwerm vogels, die de meest spectaculaire bewegingen maakt. Voortdurend op elkaar afgestemd en voortdurend in veranderende patronen. Dat is de afgelopen tien jaar het streven geweest. Het koor staat bekend om zijn uitzonderlijk harmonieuze klank.

De Ver-toon-ing is op zaterdag 22 juni om 20.00 uur in de Koepelkerk, Jansplein 60, Arnhem. De entree is 12,50 euro, inclusief programmaboekje en pauzedrankje. De kaartverkoop is aan de kassa. Meer informatie is te lezen op www.cantanimus.nl.

Exoduswandeling

HUISSEN - Zoals bekend zal op zaterdag 29 juni de Exoduswaneltocht plaats vinden.Steeds meer is dit een evenement met diverse accenten. Inmiddels lopen er mensen met een beperking één van de afstanden. Ook de sportieve wandelaar komt aan zijn trekken met afstanden tussen 10 en 25 tot 42 en zelfs 50 km.

Muziekliefhebbers komen ook aan hun trekken want langs de diverse punten staan spelers en zangers klaar om de sfeer er in te houden.Zeker in het gezellige Huissen is het optimaal vermaak. Dat mag ook luchtig zijn, want we staan immers ook stil bij het einde van die tragische evacuatie.We zijn immers bevrijd!

Michel Bongers verhaalt tijdens de wandeltocht. Streekschrijver Michel Bongers is druk doende om een historische WO II roman te schrijven.Met een lach en een traan zal hij de lezers boeien.Tegelijkertijd zal hij de feiten van de dramatiek van de oorlog zoals die in de regio woedde met de lezers delen. Michel heeft een trouwe aanhang en daarom zal hij de Exodustocht op een bijzondere manier zelf ook lopen. De afstand van 17 kilometer vond hij een passende uitdaging.Gewapend met WOII boek De Heuvel zal hij de tocht maken met een groep wandelaars samen.

Tijdens diverse stops zal hij dan voorlezen uit eigen werk. Mensen kunnen vragen stellen en wellicht bieden wandelaars hem inspiratie en ideeën voor het boek dat hij nu schrijft. Dat zal in april volgend jaar verschijnen onder auspiciën van het Exoduscomité en Gelderland Herdenkt. "Wilt u ook graag meewandelen met Michel Bongers? U kunt zich aanmelden bij Jan in't Hout: 06 15855275 of jan.hout@hotmail.com."

Vrijwillige chauffeurs gezocht

GENDT - Inwoners van Gendt is het vast niet ontgaan. Sinds begin oktober 2018 rijdt de nieuwe dorpsauto de Wielewaal (voorheen e-car), een initiatief van ParticipatiePunt Gendt.

Mede mogelijk gemaakt door garage Sambeek in Gendt en dankzij de vrijwillige chauffeurs kunnen inwoners van Gendt, die zelf weinig mobiel zijn, erop uit voor een ritje in de omgeving. En daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt aldus de vrijwilligers van ParticipatiePunt Gendt.

Om De Wielewaal optimaal te kunnen laten gebruiken, is het ParticipatiePunt dringend op zoek naar nieuwe vrijwillige chauffeurs. "Lijkt het u leuk om een dagdeel per week of om de 14 dagen ouderen te vervoeren binnen Gendt en Doornenburg? Bent u niet ouder dan 75 jaar en in het bezit van een geldig rijbewijs? Kunt u handig omgaan met de email en mobiele telefoon en vindt u het leuk om voor ouderen deze ritjes te verzorgen? Dan kunt u contact opnemen met Henny Campschroer via, 06 44868958 of email: ppgendt@swlingewaard.nl.

De rijtijden zijn van maandag-vrijdag, van 9.30-13.30 of van 13.30 tot 17.30 uur. Natuurlijk wordt u eerst ingewerkt. Een jaarlijkse rij-test en regelmatig chauffeursoverleg zijn een verplicht onderdeel van dit vrijwilligerswerk."

Versterking gezocht kaartverkoop kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg is toe aan uitbreiding van de groep vrijwilligers die kaarten verkoopt voor de rondleiding. In de bescheiden winkeltje zijn ook souvenirs te koop.

"Vind je het leuk om met mensen om te gaan, ze advies te geven, heb je interesse in het kasteel, meld je dan aan als vrijwilliger. In overleg word je op jouw beschikbare dagen/tijden ingeroosterd." Kasteel Doornenburg biedt een vrijwilligersvergoeding, opname in prettig kasteelteam en een jaarlijkse vrijwilligersdag.

De Klok korenmatinee

GENDT - Op zondag 23 juni presenteert De Notenkrakers een korenmatinee. Vanaf 12.00 uur gaan bij De Klok aan de Markt 1 de deuren open en bij mooi weer wordt er buiten opgetreden door drie koren uit de regio.

Als eerste Gemengd koor Jubilate onder leiding van Marcus de Haard uit Elst met een vernieuwd repertoire: Lichte muziek, musicals en klassiek. Ook zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren onder leiding van kapitein Gert Huting komt met een schip vol zangers en combo. Het koor heeft in de winterperiode weer nieuwe nummers toegevoegd aan het repertoire. Het treedt ook op buiten onze landsgrenzen! Levenslied en gezelligheidskoor De Notenkrakers is het organiserende koor. Onder leiding van G. Kamps uit Pannerden zingen zij herkenbare nummers zo ook onder andere op de Kerstmarkt in Gendt met een mix van levensliederen en kerstnummers. Zij worden ook vaak gevraagd in instellingen, verzorgingshuizen, buurtfeesten, campings. Deze middag zijn ze te zien en te beluisteren in hun nieuwe outfit! De middag wordt feestelijk afgesloten met samenzang van de drie koren met begeleiding van Undercover Partyband Ien Orde uit Pannerden. De toegang is gratis

Versterking gezocht kaartverkoop kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg is toe aan uitbreiding van de groep vrijwilligers die kaarten verkoopt voor de rondleiding. In de bescheiden winkeltje zijn ook souvenirs te koop.

"Vind je het leuk om met mensen om te gaan, ze advies te geven, heb je interesse in het kasteel, meld je dan aan als vrijwilliger. In overleg word je op jouw beschikbare dagen/tijden ingeroosterd." Kasteel Doornenburg biedt een vrijwilligersvergoeding, opname in prettig kasteelteam en een jaarlijkse vrijwilligersdag.

Gendtse fietstochten

GENDT - Stichting Welzijn Ouderen Gendt heeft ook dit jaar weer drie prachtige fietstochten georganiseerd voor alle mensen vanaf 50 jaar.

De tochten zijn gepland op de dinsdagen 9 en 23 juli en 6 augustus. Eventuele reserve datum is 6 augustus. Traditioneel voeren de 50 km. lange ritten langs diverse leuke plaatsen. De deelnemer bepaalt echter zelf hoeveel km. hij mee wilt fietsen. Start en finish zijn bij sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Er kan worden gestart vanaf 9.00 uur en men moet uitgeschreven zijn voor 17.00 uur. Inschrijven kan bij de start van elke rit. De kosten voor deelname bedragen 2,00 euro per rit. Bovendien wordt de deelnemer voor de eerste rit een gratis kop koffie of thee aangeboden. Bij deelname aan alle ritten ontvangt men een herinneringsmedaille. Eventuele nadere staat op swo-gendt.nl raadplegen of bellen met Ton Balduk (0481 4220690) of Jan Verkuil (06 50216832).