GN Berg en Dal Heumen Mook

22 maart 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 22 maart 2017


Spaanse passie in hervormde kerk Groesbeek

Foto: Edwin Huizing

GROESBEEK - Op vrijdagavond 7 april geeft de uit Barcelona afkomstige zangeres Mónica Coronado samen met gipsyflamenco gitarist Manito een gepassioneerd concert in de hervormde kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De luisteraar krijgt een verfijnde selectie Spaanstalige liederen uit Spanje en Zuid Amerika te horen. In deze muziekvoorstelling staat het ‘duende’ gevoel centraal. Wat er op de planken komt is een en al vuur!

Mónica en Manito stonden op 2 augustus 2015 voor het eerst samen op de planken. Het bleek een gouden combinatie. Muzikaal vullen ze elkaar perfect aan. Mónica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt. Hij weet met zijn temperamentvolle gitaarspel haar stem naar een hoger plan te tillen. Een live optreden van dit tweetal is altijd puur, vol overtuiging en emotie.

Mónica Coronado is een echte podium verschijning. Ze begeleidt zichzelf op gitaar. Met heldere stem zingt zij haar verhalen, verzameld en beleefd in haar zwervend bestaan als muzikant. Haar muziek is golvend, warm, ritmisch en optimistisch van toon.

Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote gedrevenheid. Zijn vurige spel is intuïtief en rijk aan diverse stijlen en invloeden. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende ‘Manitas de Plata’.

Op de site www.historischekerkgroesbeek.nl staat meer info over het optreden. Er wordt die avond helemaal akoestisch gemusiceerd. De aanvang is 20.30 uur. De entree is 10,00 euro; reserveren via info@manito.biz of 06 23259107.

Gelderse kampioenschappen Vendelen Indoor

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op zondag 2 april worden in de Millingse sporthal De Duffelt de Gelderlandse kampioenschappen Vendelen Indoor gehouden. Traditioneel wordt er elk jaar gestreden om het Gelders kampioenschap.

Dit jaar is de organisatie in handen van schuttersgenoodschap OEV. Deze dag wordt om 09.00 uur worden geopend met het Wilhelmus waarna er door de majorettes en oud-vendeliers van OEV een show gegeven zal worden, aansluitend zullen de vendelwedstrijden gaan beginne wat tot ongeveer 16.30 uur zal duren. Tussendoor zal er nog een show van de junioren van Onderling Genoegen gegeven worden met om 17.30 uur de prijsuitreiking. In de middag pauze zal er nog een optreden zijn van de jeugd van Bicycle team Juliana en de jongste majorettes van OEV. Deze dag is geheel kosteloos te bekijken en voor iedereen vrij toegankelijk. Benieuwd naar de achtergrond van het vendelen? Lees een uitgebreid verslag hierover op www.gemeentenieuwsonline.nl.

Dagboottocht Zonnebloem afdeling Ooijpolder/ Beek-Ubbergen

BEEK - Op woensdag 26 april vindt weer de jaarlijkse bootdagtocht van de Zonnebloem afdeling Beek/Ubbergen en afdeling Ooijpolderplaats voor deze regio. Vertrokken wordt vanaf de Loswal in Hatert.

De deelnemer wordt tussen 8.30 en 9.00 uur aan boord verwacht en is rond 17.00 uur in Nijmegen terug. De kosten voor deze dag zijn inclusief een hapje, een drankje en een warme maaltijd 35 euro. Deze kosten dient men bij aanmelding te voldoen.

Behoort u tot de doelgroep van de Zonnebloem en wilt u hieraan deelnemen dan kunt u zich voor zaterdag 25 maart opgeven bij een van de volgende personen: Beek/Ubbergen Mieke Groothuyse 024 3564491; Leuth/Erlecom Toos de Beyer 024 6631643; Ooij/Persingen Erna Driessen 024 6633103.

Werkzaamheden aan de Spoorbeek in verband met lekkage

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Medewerkers van de firma Derks – grondverzet en waterbouw uit Nijmegen - zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest om het lek in de Spoorbeek in het centrum van Groesbeek op te sporen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal liep het water in de overloop bakken naast restaurant De Spil snel leeg, waardoor het vermoeden bestond dat het water in de bakken de grond in liep in plaats van in de Spoorbeek. Inmiddels is het lek gevonden en wordt er nieuw plastic op de grond aangebracht zodat het lekken van het water tot het verleden zal behoren. De Spoorbeek zal zo spoedig mogelijk weer in de oude staat worden teruggebracht, zodat het water weer door De Spoorbeek zal stromen.

Overlast larven wordt in Berg en Dal op natuurlijke basis bestreden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De Beekse voetbalvereniging BVC'12 is de eerste voetbalvereniging in Berg en Dal waar de larven van de meikever en de langpootmug op natuurlijke wijze wordt bestreden.

De gemeente Berg en Dal heeft bij Pluryn liefst vijftig vogelhuisjes laten maken door de cliënten speciaal voor de spreeuwen. Want spreeuwen kunnen ervoor zorgen dat de grasmatten van de voetbalclubs heel blijven, aldus Henk Klaassen (Coördinator van Landschapsbeheer Groesbeek, steenuilen – en weidevogel coordinator).

Maandagmorgen werden er een vijftal vogelhuisjes opgehangen rondom de velden van BVC'12 door wethouder Erik Weijers en raadslid Mechteld ten Doesschate. De larven kunnen bestreden worden met een speciaal middel, dat duur is en milieuonvriendelijk. Door deze speciale nestkastjes voor spreeuwen op te hangen, worden de spreeuwen naar de voetbalvelden gelokt. Hierdoor kunnen de spreeuwen dan broeden rond het voetbalveld. Hun kroost kan dan worden grootgebracht met de heerlijke larve van de langpootmug en de meikever. Ook de overige Berg en Dalse voetbalverenigingen krijgen ieder vijf spreeuwenvogelhuisjes aangeboden door de gemeente Berg en Dal om op die manier de grasmatten gezond te houden.

Burgemeester Slinkman vertelt over zijn functie in Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal was donderdagmiddag de gastspreker aan De Dorpstafel in 't Zaaltje aan de Carmelweg.

De Dorpstafel is een informele ontmoeting van de bewoners van Heilig Landstichting. Slechts elf bewoners waren naar 't Zaaltje gekomen om het verhaal van Slinkman aan te horen. De carrière hoe hij uiteindelijk in de functie van burgemeester is gekomen was: van notariaat, naar raadsgriffier en vandaar de stap naar het burgemeesterschap. Slinkman, als burgemeester begonnen in Lobith is nu burgemeester van de gemeente Berg en Dal met ruim 34.000 inwoners.

Peutercafés Millingen en Leuth

REGIO - In april zijn er weer twee peuter cafés. Iedereen is er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Leuth: Maandag 3 april gaat over ‘dansen met je peuter’. Eveline Lunenburg is gastdocente Bewegen Op muzieklessen en Pilates, en geeft daarin les in Millingen aan de Rijn. Het wordt een gevarieerd en vrolijk uurtje muziek- en dansplezier. Muziek stimuleert op alle fronten de ontwikkeling: natuurlijk de taalontwikkeling, maar ook de sociale-, emotionele en intellectuele ontwikkeling. Muziek maakt slim! Het peuter café Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Millingen: op woensdag 5 april is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas (’t Gengske 5) weer een peutercafé. Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor logopedie. Deze ochtend alles over spraak- en taalontwikkeling bij peuters door Logopediepraktijk Breedveld. Wat als je kind stottert? Is het gebruiken van een speen hinderlijk? Deze en andere vragen worden besproken.

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom-Leuth.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Deelnemers gezocht voor kunst & kitschroute

GROESBEEK - In het weekend van 10 en 11 juni wordt een kunst & kitsch route georganiseerd. Dit is een verwijzing naar de kunstroute die voorheen gehouden werd, maar dan net even anders! Dit omdat er nu ook amateurkunstenaars mee kunnen doen!

Mariëlle Poelen en Coby Poelen zijn de drijvende krachten achter dit evenement. Het wordt een laagdrempelige expositie van amateur- en professionele kunstenaars die hun werk tentoonstellen in hun eigen omgeving. Op deze manier hopen zij de kunst in de brede zin onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Gewoon op de fiets, wandelend of met de auto erop uit om kunst te kijken en ervan te genieten. Iedereen die schildert, tekent, fotografeert, iets creëert met glas, hout, steen, papier, keramiek, stof, et cetera en dit graag eens aan anderen wil laten zien kan zich aanmelden om mee te doen.

Voorwaarde is dat het binnen Groesbeek is om de route niet al te groot te maken. Mocht je mee willen doen en je hebt geen eigen atelier of locatie, dan kun je ook met een andere deelnemer een ruimte delen. Het uitgangspunt is om in een laagdrempelige sfeer kunstenaar en bezoeker bij elkaar te brengen Heb je zin om mee te doen of heb je een leuke locatie die je ter beschikking zou willen stellen ( denk aan een mooie schuur, overkapping, tuinhuis of tuin) meld je dan aan! Als je niet veel werk hebt kun je denken aan een duopresentatie.

Meer informatie kun je vinden op www.kunstenkitschroute.com of mail naar kunstenkitschroute@gmail.com

Boer zoekt vrouw-versie op Millingse ooievaarsnest

Foto: Roland Gesthuizen

MILLINGEN - Het voorjaar dient zich weer aan. Sneeuwklokjes, krokussen en toverhazelaars staan weer volop in bloei. Ook het geklepper van de ooievaars kondigt weer een nieuwe lente aan. De laatste weken is het een gaan en komen van ooievaars vrouwtjes die een date willen met Hendrik.

Hendrik laat zich echter niet gauw van de wijs brengen en vertrouwd volledig op zijn instinct met welke Hannelore hij dit jaar een broedsel gaat voortbrengen. Het populaire tv programma Boer zoekt vrouw heeft zo zijn eigen versie op het Millingse ooievaarsnest.

Bent u geïnteresseerd in de paringsrituelen van Hendrik en Hannelore, het uitbroeden van hun eieren en het groot brengen van hun jongeren? U kunt het wel en wee van onze ooievaars 24 uur per dag via een app en/of op internet volgen. De inloggegevens kunt u terugvinden op hun eigen Facebookpagina 'Millingse Ooievaars'. Op Facebook worden regelmatig korte berichtjes en foto's geplaatst. Familie Gesthuizen wenst u veel lees –en kijkplezier!

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 26 maart, 4e Zondag van de 40-dagen. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is ds.J. Mol uit Bathmen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Diaconaal centrum voor mensen in de knel, in de de Pauluskerk in Rotterdam.

Na de dienst is er koffie-PLUS in de Serre. Marian Tabak zal dan vertellen over haar werk en verblijf bij de woongemeenschap de Ark in India.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Jeroen van der Boom: Dit ben ik...

GROESBEEK - In Pluryn Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 is donderdag 30 maart om 20:30 uur een staconcert van Jeroen van der Boom. Kaarten kosten 21,50 euro.

Komend seizoen zoekt Jeroen van der Boom voor het eerst de intimiteit van het theater op. Bij het grote publiek is Jeroen vooral bekend als Nederlandstalige zanger, tv-presentator en maakt hij deel uit van De Toppers. In deze theatershow komt zijn veelzijdigheid als artiest pas echt goed tot zijn recht en wordt duidelijk dat Jeroen over nog vele andere talenten beschikt. Tijdens de theatershow wordt hij vergezeld door zijn vaste band. Het startpunt van de show is het begin van Jeroens carrière als zanger op bruiloften en partijen. De voorstelling begint op dat moment in zijn leven.

Naast de energieke liedjes die we gewend zijn van Jeroen zal hij ook prachtige ballads zingen in deze intieme setting. Bijzonder is dat het publiek zelf kan bepalen welke liedjes zij graag willen horen. Vooraf, maar ook nog tijdens de voorstelling kunnen zij dit aan geven. Het is een heel persoonlijke show waarin hoogte- en dieptepunten de revue passeren. Van bruiloften tot en met de ArenA. "Voor mijn theatershow imiteer ik ook collega-artiesten. Een gastoptreden van De Toppers kan dus niet uitblijven".

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland of via Cardo infolijn 088 7792094.

Wikipedia Schrijfdag over het Rijnlandoffensief

GROESBEEK - Op zaterdag 25 maart houdt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een Wikipedia Schrijfdag over het Rijnlandoffensief.

Het Rijnlandoffensief is één van de grootste veldslagen aan het Westfront, maar voor velen is de slag nog onbekend. Het Bevrijdingsmuseum en de organisatie Wikipedia Nederland slaan de handen in één om de meest gelezen encyclopedie ter wereld te voorzien van meer en betere informatie over dit offensief.

Wikipedianen kunnen op deze dag kennis maken met een zinderende geschiedenis. Historici, archeologen, heemkundekringen en enthousiaste geïnteresseerden kunnen inhoudelijk input leveren op deze schrijfdag, leren hoe Wikipedia ge-edit wordt en meteen zelf aan de slag gaan.

Entree is gratis. Aanvang: 11.00 uur, inloop vanaf 10.30 uur. Inschrijving vóór 22 maart is noodzakelijk. Let op: neem uw eigen laptop of tablet mee. Deelnemers hoeven geen ervaring te hebben met Wikipedia aanpassen maar moeten wel vóór het evenement een Wikipedia account aanmaken via nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:GebruikerAanmaken.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

Voorjaarsconcert muziekvereniging Ooijse Toekomst en harmonie Sint-Theresia uit Lent

OOIJ - Op zondag 2 april zullen muziekvereniging Ooijse Toekomst en harmonie Sint-Theresia uit Lent een concert houden in zaal De Vink in Ooij aan de Koningin Julianalaan 20.

De heilige Theresia was bekend om haar wilskracht en gevoel voor humor, wat kenmerkend is voor de naar haar genoemde harmonie uit Lent. Deze harmonie is opgericht in 1928. Harmonie Sint-Theresia heeft een gevarieerd repertoire met onder anderen muziek geïnspireerd door de Schotse Hooglanden, een arrangement van de muziek van de Walt Disney-film Frozen en muziek in de Kiezmerstijl met wereldlijke melodieën, populaire dansen en muziek van Joodse oorsprong. Harmonie Sint-Theresia staat onder leiding van dirigent Jeroen Geurts

Muziekvereniging Ooijse Toekomst is twee jaar ouder dan harmonie Sint-Theresia. Ooijse Toekomst heeft eveneens een gevarieerd repertoire met onder andere klassieke muziek, popmuziek en moderne soul, muziek uit de jaren ´60 en Hollandse hits. Ooijse Toekomst staat onder leiding van dirigent Paul Vlieks

Het belooft een mooie gevarieerde muzikale middag te worden. Aanvang: 15.30 uur. De toegang is gratis

Bingo in Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt er bingo gespeeld op dinsdag 28 maart 2017 in De Goei.j Ka.mer om 14.00 uur. De zaal is om 13.00 uur open.

De kaarten kosten 6.00 euro; er zijn kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit een bedrag van 70 euro. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook welkom.

Door mee te spelen steunt de deelnemer de Bond voor Senioren Breedeweg.

                                                

Jeanne Melchers met de Koninklijke British Empire Medal onderscheiden

Foto: Melvin UK Embassy

Foto: Melvin UK Embassy

GROESBEEK/DEN HAAG - Op de Haagse residentie ontving Jeanne Melchers uit handen van de Britse Ambassadeur Sir Geoffrey Adams een koninklijke onderscheiding.

Geheel onverwacht bracht vorig jaar de Brits militair-attaché Philips een huisbezoek aan Jeanne Melchers. Op typische Britse wijze werd haar gevraagd of zij een Britse koninklijke onderscheiding zou willen accepteren voor het bijzondere werk dat zij jarenlang voor de Britse Pelgrims heeft gedaan. Deze Britse families brachten tot voor kort vrijwel jaarlijks een bezoek aan de regio Nijmegen waar ze het soldatengraf van hun familielid bezochten.

Jeanne, een bekend gezicht in Groesbeek en omgeving vanwege haar jarenlange werk voor de Groesbeek Airborne Vrienden en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, wist even niet wat haar overkwam maar accepteerde met enige gêne en ook in dankbaarheid het aanbod. Het ceremonieel eerbetoon aan Jeanne en de twee andere genomineerden was kort maar niettemin bijzonder indrukwekkend. De grote groep aanwezige familie en vrienden genoten mee.

Philips haalde het in zijn inleiding nog is aan: "Jeanne is sinds 1995 naast deskundig gids voor de visiterende Britse families, ook organisator van opvang en begeleiding door Nederlandse helpers. Jeanne doet dit geheel vrijwillig uit dankbaarheid voor de veteranen die zorgden voor de bevrijding van Nederland en nu terugkomen om het graf van hun gesneuvelde vrienden te bezoeken. Door goed vooronderzoek is Jeanne feilloos in staat de veteranen te begeleiden door het gebied waar zij zo lang geleden moesten vechten. Ook helpt Jeanne als er zich een serieus medisch probleem voordoet met ziekenhuisopname als gevolg. Zij bekommert zich om de achtergebleven patiënt die na ontslag mag rekenenen op verdere verzorging bij Jeanne thuis. Maar ook families die op eigen gelegenheid komen worden door Jeanne opgevangen en rondgereden. Jeanne is een warmhartig en genereus persoon die zelden haar eigen wensen laat prevaleren boven die van een ander. Deze koninklijke onderscheiding is dan ook dubbel en dwars verdiend."

Ambassadeur Adams overhandigde Jeanne hierna de BEM en nodigde iedereen uit te toosten op de drie gedecoreerden.

RBT KAN ontvangt ruim 46.000 euro

BERG EN DAL - RBT KAN krijgt voorlopig 46.602,52 euro gemeentelijke bijdrage van de gemeente Berg en Dal voor dit jaar. Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen is een toeristische marketing organisatie die ook Berg en Dal in binnen– en buitenland promoot op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur historie.

Ook op diverse beursen staan er stands met de bedoeling om met hun vernieuwende marketing inspanningen meer bezoekers te genereren die langer verblijven, meer besteden en tot een herhalingsbezoek gaan leiden in de gemeente Berg en Dal. Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil dat de evenementen in Berg en Dal prominent zichtbaar worden gemaakt binnen en buiten Gelderland zoals de Vierdaagse, Wijnfeesten, Historisch vervoer Millingen, Streekgala, Zevenheuvelenloop, de Landschapsparade en Rondje Millingen.

Begin 2016 heeft Gelderland internationale media aandacht gehad vanwege de Giro d'Italia. Vooruitlopend hierop heeft de gemeente Berg en Dal de fietsroute 'Giro di Berg en Dal' samen met de Ster gerealiseerd. Uit overnachtingscijfers van Berg en Dal blijkt dat deze in de periode van 2008 tot en met 2015 met liefst 18 procent is toegenomen in zeven jaar. Om die reden vindt het college de marketing en communicatie over het aanbod in de gemeente Berg en Dal erg belangrijk. De grondslag voor de bijdrage van de gemeente Berg en Dal aan RBT KAN bedraagt momenteel 1,34 euro per inwoner.

10 / 28

In stilte wandelen door de bossen van Groesbeek

GROESBEEK - Wie 14 km kan lopen, graag een dag wil onthaasten en wil genieten van de ontluikende natuur, kan dit doen op zaterdag 25 maart. Op die dag organiseert de Protestantse kerk van Groesbeek een meditatieve wandeling.

Het thema van de wandeling is: Sterk & Dapper. Sterk en dapper zijn, kent vele vormen. Bijvoorbeeld: sterk in liefhebben of dapper in het volhouden onder moeilijke omstandigheden. De deelnemers kunnen tijdens de wandeling in stilte over dit thema nadenken. Tweederde van de tijd wordt in stilte gewandeld. Er is een prachtige route rond Groesbeek uitgezet en die wordt gelopen in twee blokken van anderhalf uur. Halverwege de tocht is er een lunchpauze in een horecagelegenheid, altijd een ontspannen en gezellig uurtje.

De start is om 9.30 uur in de Serre naast de kerk aan de Kerkstraat. Er wordt begonnen met een kopje koffie/thee en het thema wordt kort ingeleid door da. Janneke Ruijs. Rond 15.00 uur wordt de dag afgesloten in de kerk waar iedereen een kaarsje kan aansteken en nog wat kan drinken en napraten.

Wie geen 14 km, maar wel 7 km kan wandelen, kan zich tijdens de lunchpauze laten ophalen of de bus naar huis nemen. U kunt vooraf informeren waar de lunch plaatsvindt. Opgave is wenselijk, maar niet strikt noodzakelijk. Opgave of meer informatie via: ruijsjanneke@hotmail.com of 024 3976628.

Repair- en Internetcafé in Kulturhus Den Ienloop Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 25 maart is er weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. Iedereen is welkom van 10.00-12.00 uur in kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan carnavalskleding die niet helemaal schadevrij is gebleven!

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes."

Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Noteer de volgende data alvast: 29 april, 27 mei, 24 juni, 30 september, 28 oktober en 25 november. Spullen kunnen ingebracht worden tussen 10.00-12.00 uur.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Even voorstellen: 't Trefpunt De Meent!

GROESBEEK - "We willen u graag eens kijkje laten nemen en nader kennis laten maken met 't Trefpunt in de Meent. Al jaren een ontmoetingsplek voor jong en oud, dus voor iedereen in Groesbeek."

Iedere week wordt hier door het vrijwillige bestuur en een groot aantal vrijwilligers heel erg hard gewerkt om een mooi aanbod neer te zetten. Wat is er zoal in 't Trefpunt te doen? Elke maandag is er vanaf 10.45 uur gelegenheid om mee te doen aan de bewegingsles die door een docent van Kwiek Groesbeek gegeven wordt. Er wordt elke dag koffie gedronken. Tussen 10.00 en 11.00 uur komt een aantal bewoners van De Meent daarvoor naar 't Trefpunt. Steeds meer mensen uit de buurt en verder omgeving weten 't Trefpunt te vinden en daar is men blij mee.

Zeven dagen in de week is er de Open Eettafel waar iedereen in het restaurant kan aanschuiven voor een drie- of tweegangendiner van 12.00 tot 13.00 uur. Daarnaast wordt ongeveer zes keer per jaar een speciaal themabuffet georganiseerd, zoals een stamppottenbuffet, een asperge- of herfstdiner en barbecue.

Variërend per week zijn er 's middags of 's avonds diverse spelen zoals: kaartspelen, bingo (met prijzen), sjoelen, balga, rummikub, liederentafel, biljarten, bloemschikken, handwerken en jeu de boules. Rondom feestdagen zoals kerstmis, carnaval, kermis en speciale gelegenheden organiseren we speciale activiteiten.

Iedere derde donderdagmiddag van de maand wordt door het Steunpunt Mantelzorg van Forte Welzijn een Mantelzorgtafel voor mantelzorgers in 't Trefpunt geregeld. De week wordt afgesloten op vrijdag met een gezellig borreluurtje van 16.00 tot 18.00 uur, met één keer in de maand muziek, verzorgd door vrijwilligers. De vrijwilligers van de Pastorale Werkgroep zorgen dat er elke zaterdag om 17.00 uur een woordcommunie- of eucharistieviering in 't Trefpunt is. Het maandoverzicht van de activiteiten staat op www.trefpuntdemeent.nl.

"Heeft u wel zin om iets te doen, maar zit de activiteit die u aanspreekt er niet bij dan kunt u dat bespreken met het bestuur van 't Trefpunt. Zij zoeken dan met u naar mogelijkheden en bekijken of het mogelijk is om een nieuwe activiteit te starten. Wanneer u zelf ideeën heeft om iets op te zetten of te organiseren, dan bent u ook van harte welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het bestuur van 't Trefpunt. U bent altijd welkom om eens een kijkje te komen nemen en dat kan bijvoorbeeld elke ochtend rond 10.00 uur, want dan wordt er koffie gedronken."

13 / 28

14 / 28

DVSG speelt goed, maar verliest wel

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen Roda’28.DVSG start wederom met jeugdkeeper Stan Peters in de basis.

Dit keer heeft de trainer ervoor gekozen om Tom Sillessen op te stellen op de centrale positie op het middenveld om met name de aanval van Roda te ontregelen. Het vele werk op het middenveld verricht door Jeroen Hendriks en Tom Sillessen werpt zijn vruchten af. Verdedigend staat het bij DVSG de laatste weken prima. DVSG krijgt de eerste grootste kans in de tiende minuut. Vanuit een vrije trap legt Ward Janssen de bal goed breed op Jacco Piepenbrock. Hij schiet de bal echter tegen de keeper aan.

Roda’28 heeft ook wat kansjes, maar mist de scherpte, of treft de keeper van DVSG op zijn pad. Het is zuur voor DVSG dat in de 32e min vanuit een omschakelingsmoment een lange bal vanaf het middenveld over de verdediger heen gaat. De spits van Roda’28, Nick Janssen, kan de bal aannemen en schiet ongehinderd de 0-1 binnen. DVSG voetbalt prima, maar staat met de rust wel op achterstand.

In de tweede helft gaat DVSG opportunistisch voetballen. De wissels Guus Piepenbrock voor Ward Janssen, Guus Ebbers voor Tom Sillessen en op het einde debuteert A-speler Koen Eemers voor Pieter Spanjers moeten dit bewerkstelligen. DVSG probeert vooruit te voetballen én met diepe ballen iets af te dwingen. Helaas valt er geen een bal goed en kan er vanaf afstand niet goed genoeg geschoten worden om te scoren. DVSG verliest vandaag, maar heeft wel goed gespeeld.

Volgende week speelt DVSG uit tegen FC Kunde.

Man of the Match bij SC Millingen - S.C.E.

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Rick Vermeulen werd Man of the Match van deze voetbalwedstrijd.

Na de overwinning tegen S.C.E. uit Nijmegen (3-0) werd Rick Vermeulen bekend gemaakt als Man of the Match. De deskundige jury wees Rick zondagmiddag 19 maart aan als beste speler van Millingse zijde.

Volgende week zondag 26 maart speelt SC Millingen 1 een belangrijk duel in Milsbeek tegen SV Milsbeek 1, aanvang 14.30 uur.

Groesbeek is weer een band rijker

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Groesbeek wordt niet voor niets al jaren 'Groesbeek het dorp van Muziek' genoemd, gezien de vele muziekbandjes die het dorp rijk is. Onlangs heeft weer een band het levenslicht gezien: de band Rex & Band, bestaande uit een vijftal geroutineerde muzikanten.

De band is ontstaan door de muzikanten die nog voor hun hobby muziek willen maken. In mei 2014 ontmoetten de bandleden elkaar en het idee van de band werd geboren. Het vervolg was een naam te verzinnen voor de band die muziek maakt uit de jaren '60, '70 en '80 met een uitstapje naar de jaren '50 en '90.

De muziekmakers waren het overigens snel eens over de naam die werd vernoemd naar hun trouwe viervoeter en vriend Rex, vandaar Rex-Band. In oktober 2016 zijn ze pas echt van start gegaan met repeteren en dat ging zo snel dat ze op zaterdagavond 15 april voor het eerst te horen zijn in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Dit mede dankzij de in totaal 215 jaar muziekervaring van het vijftal. Het motto van Rex & Band is gezellig muziek maken dat herkenbaar is voor het grote publiek met een knipoog naar hun leeftijdsgenoten.

Aanvang 20.00 uur; de toegang is gratis.

De band bestaat uit: Theo: basgitaar en zang; Frank: gitaar en zang; Jo: drums en zang; Tonny: gitaar en zang; Charloe: toetsen en zang. De crew: Paul en Rex. De band is te bereiken via e-mail;: rex.en.band@gmail.com of telefonisch 06 53790572.

Ketensamenwerking Oosterpoort, KlokGroep, Dura Vermeer op koers

GROESBEEK - Woningcorporatie Oosterpoort moet eind 2017 twintig procent besparen op de kosten van nieuwbouw, onderhoud en beheer. Hiervoor ging de woningcorporatie in 2012 een partnership aan met onder andere KlokGroep en Dura Vermeer voor haar totale bezit van 5.000 woningen. De doelstellingen zijn ambitieus: naast de besparing wil de corporatie ook de klanttevredenheid naar een 8 krijgen. Deze doelen moeten voor het einde van 2017 behaald zijn, zonder verlies van kwaliteit. De hoogste tijd om een tussentijdse balans op te maken.

Door de crisis, de vergrijzing en de krimp werd het voor Oosterpoort steeds moeilijker om goed en betaalbaar wonen voor hun huurders te garanderen en de continuïteit te waarborgen. Oosterpoort vond uiteindelijk de oplossing in een unieke ketensamenwerking met twee strategische partners: KlokGroep en Dura Vermeer en vier lokale partners: Nikkelen Elektrotechniek, Kerkhoff Installaties, Burghouts Nijmegen en aannemingsbedrijf Vermeulen.

Op koers

Succesvolle ketensamenwerking blijkt een proces van lange adem. Door het cultuurverschil tussen Oosterpoort en de marktpartijen kwam de samenwerking langzaam op gang. Het proces kende lastige momenten en leidde tot organisatorische wijzigingen binnen de corporatie en binnen de samenwerking. Gedurende het traject groeide echter het vertrouwen in elkaar en werden processen geoptimaliseerd. Bij ieder nieuw project werd een verbeterslag gemaakt. Inmiddels liggen de partijen goed op koers om alle doelstellingen voor eind 2017 te halen. Oosterpoort bespaarde in 2016 al 15 procent op de onderhoudskosten, het gewenste kwaliteitsniveau bleef gelijk en de klanttevredenheid steeg van een 7 naar een 7,5.

Samenwerken op basis van vertrouwen

Door samen te werken op basis van (gecontroleerd) vertrouwen zijn de ketenpartners vrijer bij de uitvoering van hun werkzaamheden. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld minder vergaderingen en controlemomenten nodig en worden administratieve handelingen geminimaliseerd. Dit levert tijdswinst op en een forse kostenbesparing. In de bouw is vaak sprake van 'opslag over opslag'. De ketenpartners kiezen ervoor te werken met een algemene dekkingsbijdrage in plaats van algemene kosten, coördinatiekosten en winst- en risico-opslag per partij. Ook dit zorgt voor extra kostenreductie.

Van elkaar leren

Een langdurige samenwerking levert meer op dan alleen kostenbesparingen en verhoging van de klanttevredenheid. Alle partijen leren van elkaar in de ketensamenwerking en vullen elkaar steeds beter aan: Oosterpoort zorgt ervoor dat het maatschappelijke doel niet uit het oog verloren wordt en de overige partners leveren innovatiekracht, verduurzamingsprocessen en een efficiënte levenscyclusaanpak. Deze vorm van ketensamenwerking maakt het mogelijk om het woongenot van huurders te verhogen terwijl tegelijkertijd een besparing gerealiseerd wordt. Een unieke prestatie.

Opruimactie VOLG Groesbeek

GROESBEEK - Zaterdag 25 maart is het Landelijke Schoonmaakdag. Op deze dag worden in het hele land initiatieven genomen om onze leefomgeving schoner en dus mooier te maken.

Om ook in de gemeente Berg en Dal hieraan mee te doen heeft de lokale partij VOLG het initiatief genomen om ook hier een grote schoonmaakactie te organiseren. Het verzamelpunt is bij het gemeentehuis. Hier worden de vrijwilligers tussen 10.15 en 10.30 uur ontvangen. Na de gezamenlijke aftrap trekken de verschillende groepen door het hele dorp. Uiteindelijk is het doel zoveel mogelijk zwerfvuil te verzamelen. De gemeente Berg en Dal stelt de prikkers, handschoenen en vuilniszakken beschikbaar. Daarnaast zorgt zij ervoor dat het opgehaalde vuil weer afgevoerd wordt.

Om een zo groot mogelijk resultaat te hebben is iedereen welkom om mee schoon te maken. De actie eindigt tussen 12.30 en 13.00 uur met het gezamenlijk eten van een welverdiende lunch. Aanmelden kan via Facebook 'Schoonmaakdag VOLG'.

Afvalmaniak weet van geen ophouden in Groesbeek

GROESBEEK – Na een week van rust heeft de afvalmaniak die vanaf december 2016 afval en rommel dumpt voor de woning en op de oprit van Peter en Marietje Janssen aan de Schrouwenberg, vorige week weer toegeslagen.

Het was een week rustig, laten zowel Peter als Marietje weten. Dat kan te maken hebben dat De Schrouwenberg die afgelopen week wegens wegwerkzaamheden afgesloten was. Zaterdagmorgen was het weer raak. Ook nu weer werd een zak afval voor de woning gedumpt. Volgens Peter moet dat rond de klok van 04.00 uur gebeurd zijn.

De maat is vol zowel voor Peter als Marietje, maar ook de buurtbewoners die gaan alles op alles zetten om deze 'afvaldebiel' eindelijk in de kraag te kunnen pakken. "Deze man spoort niet", laten ze eensgezind weten. Daarvoor gaan ze een geheim wapen in de strijd gooien waar ze verder niets over willen uitweiden. Ook heeft de politie zaterdagmorgen polshoogte genomen en pakt deze vervelende zaak serieus op. Tijdens de nachtelijke patrouille zal er een oogje in het zeil zal worden gehouden.

Unieke samenwerking AH en Buurtmarkt Breedeweg

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinds half januari is er een unieke samenwerking tussen de AH-vestiging in winkelcentrum Bellevue en de Buurtmarkt in Breedeweg. 'We wilden mensen de ruimte geven voor een werkervaringsplaats', laat coördinatrice Alexandra Nillesen van de AH-vestiging in Groesbeek weten.

'Omdat Pluryn overal in Groesbeek aanwezig is, dacht ik in eerste instantie aan hen. Na enkele gesprekken te hebben gevoerd kwamen er al direct twee geschikte kandidaten voor een werkervaringsplaats in aanmerking, te weten: de 23-jarige Janka van Hulten en Richard Vos
(31).' Janka was al vanaf het begin van de Buurtmarkt – nu bijna vijf jaar geleden - er werkzaam, terwijl Richard er ook alweer vier jaar werkt. Volgens de bedrijfsleiding van de Buurtmarkt waren beiden aan een nieuwe uitdaging toe, want daar zaten ze op hun max.

Janka moest er echt nog even over nadenken om die stap te maken. Zij had bijzondere herinneringen aan de Buurtmarkt zoals het bezoek van Koningin Maxima waarmee zij in gesprek is geweest toen zij de Buurtmarkt bezocht, omdat de Buurtmarkt het Appeltje van Oranje gewonnen had. Daarmee is Janka zelfs op de tv geweest. Het gesprek ging toen over de biologische producten, die in de Buurtmarkt te koop zijn.

Uiteindelijk heeft Janka besloten die stap toch te maken. Richard had er helemaal geen probleem mee en zag de uitdaging helemaal zitten. Nu werken beiden tot volle tevredenheid van supermarktmanager Tom Stuart, Alexandra en het overige personeel van de AH in de grote supermarkt. Janka verzorgt het kwaliteitstraject en zorgt er mede voor dat de supermarkt er spic & span bij ligt en ze controleert de koelingen. Richard begint de dag met het vullen en spiegelen van de producten en pakt 's middags brood en donuts in. "Iedereen is tevreden en daar gaat het om", aldus Alexandra.

Brouwerij D'n Drul opent op historische plaats in Groesbeek

Foto: Famke Wijers

Foto: Famke Wijers

GROESBEEK – Brouwerij D'n Drul die gevestigd was aan de Hoflaan in Groesbeek is sinds kort verhuisd naar een nieuw historisch onderkomen in het centrum van Groesbeek.

Zij heeft de hand weten te leggen op de voormalige siersmederij van Oomen, die de laatste jaren buiten gebruik was. Voor het centrum van Groesbeek was het een doorn in het oog, dat het pand met het hoge hek erom heen het centrum ontsierde. Echter nu is het een lust voor het oog: het pand is omgebouwd van dorpssmid tot dorpsbrouwerij, beide ambachtelijk.

Er is kosten nog moeite gespaard om het pand een stralende uitdaging te geven en binnen is het een knus café geworden, waar het goed toeven is. Voor het centrum van Groesbeek is het nieuwe onderkomen van brouwerij D'n Drul een verrijking. Ook voor de toeristen is het zeer zeker de moeite waard een kijkje te nemen in de dorpsbrouwerij, want aan de inrichting mankeert ook niets, helemaal niets. Er zijn liefst honderd soorten bier te verkrijgen, die aan elke smaak ongetwijfeld kunnen voldoen.

Ook is er de gelegenheid om de inwendige mens te versterken, dankzij de aantrekkelijke menukaart. Op het terras zal het ook goed toeven met een speciaal biertje binnen handbereik. Op 1 april wordt Brouwerij D'n Drul officieel geopend; vanaf 20.00 uur is iedereen welkom. Speciaal voor de ingebruikname van het nieuwe pand is er een nieuw pilsje gebrouwen: de Eloy 'Black Wheat Ipa', die op die avond geïntroduceerd wordt. (Eloy is de beschermheilige van de smederij).

Boerenkaasmarkt bij Sebilla

GROESBEEK - Zaterdag 25 maart houdt Sebilla een boerenkaasmarkt in winkelcentrum Bellevue voor haar winkel.

Deze kaasmarkt wordt gehouden van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze Kaasmarkt ligt de rode loper klaar met daarop aan weerszijde een aantal proeverijen van onze ambachtelijke boerenkazen. Op de kaasmarkt wordt de echte boerenkaas verhandeld. Deze komen rechtstreeks van onze bekende boeren en worden nog steeds met de hand gemaakt. Er is een keuze aan talloze kaassoorten. De ambachtelijke smaak en de frisheid van het land in de kazen kunt u proeven tijdens deze kaasmarkt.

Kom op zaterdag 25 maart naar de winkel deze boerenkazen proeven. Voor iedere klant die een stuk kaas koopt ligt er een doosje eieren klaar.

Kaasspecialist Sebilla, Bellevue 70, Groesbeek; 06 22408186; www.facebook.com/kaasspecialist.sebilla.

Villa De Wychert

BERG EN DAL - Van het terrein van de Wychert is bekend, dat dit behoorde tot het landgoed, dat in 1824 als buitenplaats Bergendaal te koop werd aangeboden.

Hieronder behoorden Het Witte Paard, landgoed De Kitselenberg met achtkantige koepel gelegen in Beek met 'een voortreffelijk uitzigt' over onder andere het Ambt van Over–Betuwe. De naam Bergendaal is vermoedelijk afkomstig van het logement Bergendaal, destijds gelegen tegenover Tivoli.

Villa De Wychert werd in 1907 gebouwd voor de vrijgezel Gerrit Simon Wendelaar. De architect was W. Hanrath en de aannemer N. Maurits. De bouwkosten bedroegen 130.000 gulden. Op 10 maart 1909 werden materialen van de voormalige villa De Wychert te koop aangeboden. Hieruit blijkt, dat de nieuwe villa naast de oude is neergezet en dat deze pas werd afgebro­ken nadat Wendelaar in zijn nieuwe huis woonde.

Op 1 augustus 1919 werd (op verzoek) door de Gemeenteraad van Ubbergen eervol ontslag verleend aan Gerrit S. Wendelaar als lid van het Armbestuur. Wendelaar stierf op 21 februari 1921. Het landgoed van De Wychert was ongeveer 15 hectare groot en werd in 1925 gekocht door de paters van Til­burg.

(Uit: Berg en Dal, Mooi Nederland. De geschiedenis van een heuveldorp. Uitgave Stichting Heemkunde Berg en Dal, 1997).

Verlichte halfvastenoptocht Groesbeek

GROESBEEK - Het belooft zaterdagavond 25 maart weer een geweldig mooi spektakel te worden in Groesbeek. Vanaf 20:11 uur trekt voor de veertiende keer een sprookjesachtige stoet van verlichte praalwagens en loopgroepen langs duizenden bezoekers door het compleet verduisterde centrum van dit carnavalsdorp bij uitstek.

Het deelnemersveld, bijna 90 groepen uit 40 verschillende dorpen met in totaal 1.750 personen, bevat alle kopstukken van alle grote optochten uit de wijde omgeving en staat dus garant voor een prachtig schouwspel. Het internationale tintje van de VHO-Groesbeek telt dit jaar een record aantal van acht deelnemers uit Duitsland.

Alle informatie over de deelnemers, hun ideeën, de route, het reglement, sponsoren, et cetera kan worden bekeken op de site vho-groesbeek.nl. Aansluitend op de optocht vindt de prijsuitreiking plaats in De Linde aan de Cranenburgsestraat, waar die avond in alle zalen een Mega Halfvasten Spektakel plaatsvindt met onder andere Q Music The Party inclusief het Foute Uur, live muziek van Pleqband, gastoptreden van Prins Niek en de Garde van de Beekse Heerlijckheden, Feestdj Ronnie Arts (Wijchen) en het dj-team van De Linde. Kijk voor alle info over dit programma op delinde.nl. Inschrijven voor deelname aan de optocht kan nog tot en met dinsdag 21 maart.

SC Millingen - SCE 3 - 0

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Millingen behaalde met 3 - 0 een overwinning tegen SCE en nam daarmee revanche voor de nederlaag eerder dit seizoen in Lindenholt. Bij de thuisclub speelde Randy Vermeulen achterin, waardoor Tim van den Hurk een linie opschoof. De blauw-zwarten voetbalden daardoor in een 4-4-2systeem en dat ging de ploeg prima af.


De sterke wind speelde beide teams parten met als gevolg dat er van goed voetbal niet altijd sprake was. De eerste helft kende weinig hoogtepunten: Mike Roos stelde namens SCE goalie Jeroen Sanders op de proef en bij Millingen was Sam van der Velden de gevaarlijkste man. Hij schoot eerst rakelings over en een tweede poging leverde niet meer dan een corner op. In de 38e minuut leverde van der Hoeven de bal in bij Maarten Smits waarna Sam van der Velden diens pass keurig binnen werkte.

Na de thee kwam SCE opzetten: Sander, Schür en Roos waren gevaarlijk maar het maakte de bal niet rijp voor de touwen. Millingen nam het initiatief over en we zagen Smits evenals Van der Velden op keeper Ten Barge stuiten, terwijl Joris Weeren het net te hoog zocht. SCE kwam bijna langszij: Angelo Kilkens kopte een voorzet richting de veste van SC Millingen. Jeroen Sanders voorkwam met een katachtige reactie, dat de gelijkmaker op het scorebord kwam. De ploeg uit het Rijndorp liep in 75e minuut verder uit. Ook nu stonden Robin van der Hoeven en Maarten Smits aan de basis.
Al koppend zorgde Joris Weeren ervoor, dat de toeschouwers wat geruster achterover konden leunen. De eindstand werd in de 89e minuut 3-0, toen Niels Wingels de bal richting Twan Arnts transporteerde, die geen fout maakte.

Jaarconcert Edelweisz in Berg en Dal

BERG EN DAL - ‘Edelweisz at the Movies’. Dat is het thema van het jaarconcert van Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Ieder jaar verzorgt Edelweisz een groot concert in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. Dit jaar is het concert op zaterdagavond 25 maart.

Alles op het programma heeft te maken met het thema film. Deze avond hoort het publiek onder andere muziek van de Amerikaanse filmcomponist John Williams en bekende melodieën uit Disneyfilms. Ook de bekende klanken van The Sound of Music ontbreken tijdens het jaarconcert niet. Het orkest staat onder leiding van Theo Jetten.

Edelweisz heeft al bijna tien jaar een jeugdorkest waarin enthousiaste kinderen leren samen muziek te maken. Ook dit orkest laat van zich horen. Zij staan onder leiding van Danny Eissing. En natuurlijk zijn de jongste leden van de eigen muziekopleiding van Edelweisz ook aanwezig om te laten horen wat zij al kunnen na hun blokfluitlessen.

Het jaarconcert is leuk voor elke leeftijd. Zowel jonge kinderen als ouderen herkennen veel van de muziek die deze avond wordt gespeeld. Het concert begint om 19.30 uur en is in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Schrijfavond

Amnesty

GROESBEEK - Op dinsdag 28 maart worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.30uur brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty.

Iedereen is welkom om mee te komen schrijven, er liggen die avond voorbeeldbrieven klaar. Meer info op 024 3972786/3972362.

Uitreiking Erfgoedprijzen in de gemeente

BERG EN DAL - Elke twee jaar reikt Stichting Monument en Landschap in de gemeente Berg en Dal de Erfgoedprijzen (voorheen ‘Monumentenprijzen’) uit aan personen/organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het gemeentelijk erfgoed.

Dit jaar zullen de Erfgoedprijzen worden uitgereikt op woensdag 19 april om 20.00 uur in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. De volgende objecten/projecten zijn genomineerd:

Categorie A Restauratie/herbestemming/nieuwbouw: 1.Boerderij ‘Dijkhoeve’ (Leuth); 2.NH kerkje (Millingen); 3. kapschuur bij De Klispoel (Ubbergen); 4.Wibeco Vastgoed BV/Herbestemming div.panden in de gemeente Berg en Dal;5.Zorgcomplex ‘Kloostertuin’/kapel Mariëndaal (Groesbeek).Categorie B ‘Levend houden van het verleden': 1.Onderstation Nijm.Electriciteitswerken(Beek); 2.Film ‘Op Zien Milligs’(Millingen); 3.Stichting ‘Groesbeek Airborne Vrienden’ (Groesbeek); 4.Film ‘Het is mooi geweest’ (Beek); 5.Website www.groetenuitbergendal.nl. Categorie C ‘Cultuurlandschap en ruimtelijk beleid’: 1. Project 't Groeske/Park Mariëndaal (Groesbeek); 2.Project Ketelwald (rond Groesbeek); 3. Wederopbouw complexen (duplexwoningen) van Oosterpoort in onder andere Ooij, Leuth en Beek.

Het exacte programma van de avond wordt nog bekend gemaakt! Kijk ook op www.monumentenlandschap.nl.

Succes voor judotalenten op NK -15

van links naar rechts: Kim Wijers, Renske Wekking en Mirthe van Kerkhof.

BERG EN DAL - Afgelopen zaterdag vond in Tilburg het Nederlands Kampioenschap Judo plaats voor judoka's jonger dan 15 jaar. Er kwamen enkele judoka's uit de gemeente op de mat. Met twee keer zilver en twee keer brons was de medailleoogst indrukwekkend. In de klasse tot 40 kilogram legde Jennifer Kolvenbach beslag op het zilver.

Zij verloor de finale op Ippon. In de categorie tot 44 kg was het Renske Wekking die na enkele winstpartijen knap de finale haalde om deze uiteindelijk op Golden Score te verliezen: zilver. Mirthe van Kerkhof (-36 kg) en Kim Wijers (-48 kg) verloren beiden hun spannende halve finale pas na verlenging. Herstel kwam er voor beiden in de strijd om het brons, want zowel Mirthe als Kim wist deze troostfinale te winnen. Voor Mirthe van Kerkhof is het de tweede opeenvolgende medaille op een NK, het hoogst haalbare niveau voor judoka's op deze leeftijd. Kwalificatie moest afgedwongen worden via het Districtskampioenschap. Uit de gemeente deden ook Robin Kuijpers en Marco van Doorn nog mee, maar zij werden moegestreden uitgeschakeld. Het is niet bekend of ooit eerder judoka's uit één gemeente gelijktijdig medailles wisten te behalen op een NK -15.

GROESBEEK - Op dinsdag 28 maart worden in de bibliotheek van Groesbeek vanaf 19.30uur brieven geschreven voor de schrijfacties van Amnesty.

Iedereen is welkom om mee te komen schrijven, er liggen die avond voorbeeldbrieven klaar. Meer info op 024 3972786/3972362.

500 euro voor bingospeler

GROESBEEK – Voor de gelukkige bingospeler(ster) is er donderdagavond 23 maart in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek liefst 500 euro in de wacht te slepen tijdens de wekelijkse bingoavond.

De jackpot is al gegroeid naar 250 euro, terwijl de hoofdprijs ook 250 euro bedraagt. De zaal van De Mallemolen is al vanaf 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen.

De Treffers verliest van Jong Sparta

GROESBEEK - De Treffers heeft dit seizoen niet weten te winnen van Jong Sparta. Werd het thuis nog 2-2, op Het Kasteel wonnen de gastheren terecht met 3-1. Ondanks een vroege 0-1 voorsprong van de Groesbekers.

Het begin was voor de Groesbekers. Er werden kansen gecreëerd en het voetbal was prima. Dit resulteerde in de tiende minuut in de terechte openingstreffer. Wesley Meeuwsen was, zoals wel vaker de afgelopen wedstrijden, het eindstation van een aanval. Oog in oog met keeper Ricardo Kieboom faalde hij niet en hij liet de in groten getale opgekomen Groesbeekse aanhang juichen.
In de 22ste minuut kwam de gelijkmaker waarna de wedstrijd kantelde. De Treffers was het kwijt en het goede voetbal was weg. Veelal werd de lange bal gespeeld en hier wist Jong Sparta wel raad mee.
De ploeg van trainer Ole Tobiassen was ontzettend gevaarlijk in de omschakeling en kan heel goed voetballen. Vooral als je hier als uitploeg bar weinig tegenover zet. Net voor het halve uur spelen scoorde Ivan Calero Ruiz de 2-1 en vijf minuten voor rust kwamen de Kasteelbewoners zelfs op 3-1. Ragnar Ache passeerde Niels Kornelis. Dit was ook de ruststand.

De tweede helft had achteraf ook schriftelijk afgedaan kunnen worden. Hierin gebeurde bar weinig. De Treffers miste de beleving om vol voor de aansluitingstreffer te gaan. Dit terwijl er veel Groesbeekse supporters drie uur in de bus hebben gezeten om hun favoriete team aan te moedigen. De Treffers verloor dus volkomen terecht met 3-1.
Zaterdagavond om 18.00 uur speelt De Treffers thuis tegen Katwijk. Een mooi affiche waarin de mannen revanche kunnen nemen op zichzelf en voor het publiek.

Rood Wit speelt gelijk

GROESBEEK - Tegen SDOUC uit Ulft heeft Rood Wit weer een verdienstelijk gelijkspel mee naar huis genomen. Het werd uiteindelijk 1-1.

Beide ploegen speelden aanvallend spel en dat was een genot om naar te kijken. Het lukte beide ploegen echter niet om snel tot scoren te komen. Voor Rood Wit waren er al vroeg kansen voor Max Scholten. In de vierde en zevende minuut wist Max niet tot een goede afronding van de mogelijkheid te komen. De eerste was op aangeven van Michael van Geele. De afronding ging echter net naast. De tweede werd door de keeper goed gestopt. In dezelfde zevende minuut kwam SDOUC ook dicht bij een doelpunt. Een fout van de verdediging van Rood Wit werd afgestraft met een schot dat op de lat kwam. De aanvallen bleven elkaar op volgen en het spel golfde op en neer. Max Scholten probeerde in de 20e minuut een voorzet af te ronden maar raakte daarbij geblesseerd en moest vervangen worden door Jordy Wijnhoven. In de 36e minuut schoot een aanvaller van de gastheren op de paal en kroop Rood Wit door het oog van de naald. In de 42e minuut wist Khalid el Haddouti een goed schot op het doel af te vuren. De keeper wist er nog net de vingertoppen tegenaan te krijgen zodat de bal net over ging. In de 43e minuut lukte het de rood witten de score te openen. In een kluwe van spelers werd de bal eerst nog gestopt door de keeper maar lukte het Jordy Wijnhoven wel de bal uiteindelijk in het net te schieten en de 0-1 aan te tekenen. In de blessuretijd werd het bijna spannend omdat een goede kopbal door de keeper van Rood Wit over de lat kon worden getikt.

Na de thee gingen beide ploegen weer in de aanval. Rood Wit wilde er nog een doelpunt bij hebben en de mannen van SDOUC zochten de gelijkmaker. Na 10 minuten ging een schot van Soufiane Dadda net niet goed. Na 60 minuten werd Dadda in de 16 meter door een tegenstander onderuit gehaald en dachten de rood witten dat daar wel een pingel voor gegeven had kunnen worden. De scheidsrechter vond dat echter niet. De gastheren werden gevaarlijker en bleven goed drukken op de verdediging van Rood Wit. In de 75e Werd een hoekschop goed voorgezet en met een mooie kopbal verdween de bal in de touwen en werd de gelijkmaker een feit, 1-1. Het laatste kwartier leverde nog wel wat vuurwerk van beide ploegen op maar gescoord werd er niet meer zodat de stand niet meer veranderde. Een mooi punt voor Rood Wit dat volgende week weer aan de bak mag en dan thuis tegen Concordia moet aantreden. Aanvang van de wedstrijd is dan 14.00 uur.

Noodzakelijke werkzaamheden aan zenders Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL – Wegens noodzakelijke werkzaamheden aan de zenders van Omroep Berg en Dal zijn op vrijdag 24 maart de radiozenders van Omroep Berg en Dal via kanaal 90.60 MHz en de 105.10 MHz vanaf 09.30 uur uit de lucht.

De zender op 107.10 MHz (Millingen aan de Rijn) zal die dag in werking blijven, evenals de overige kanalen van de omroep. Ook alle andere kanalen zullen normaal bereikbaar blijven. Het bestuur van Omroep Berg en Dal hoopt dat de luisteraars begrip hebben voor deze situatie.

Berg en Dal Actief

BERG EN DAL - Berg en Dal is een actieve kern van de Gemeente Berg en Dal. Veel dorpsbewoners nemen deel aan activiteiten van de diverse verenigingen in het dorp, ontmoeten elkaar op diverse plaatsen zoals dorpshuis Kerstendal of het Hamersveld.

De verhalen over Berg en Dal nu en in het verleden zijn legio en worden graag verteld en gehoord. In het komende jaar willen we maandelijks een verhaal over Berg en Dal, over zijn bewoners of de activiteiten plaatsen in deze krant gekoppeld aan de activiteitenagenda van de komende periode in Berg en Dal. We hopen dat alle inwoners van Berg en Dal op deze manier kunnen genieten en deelnemen aan de activiteiten.

Agenda Berg en Dal april

Vrijdag Klaverjassen 31 maart 20.00 uur in Kerstendal

Maandag 3 april is er weer Buurtsoepie in Gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal. Inloop vanaf 11.30 uur. De soep wordt om 12 uur geserveerd. Het is deze keer een verrassings soep. Opgave liefst van te voren via (06) 30 48 18 57. Bijdrage €3,- Het wordt weer een gezellige boel met heerlijke soep. Sluit u aan, U bent welkom.

Wekelijks op de maandag in Kerstendal

18.15 uur Kwiek senioren gym , 20.00 uur repetitie symfonieorkest

Wekelijks op de maandagavond op de tennisbaan

19.30 tot 20.30 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmorgen op de tennisbaan

9.00 tot 12.00 uur labeltoss

Wekelijks op de dinsdagmiddag in de parochiekerk

Repetitie van het gemengd koor van 13.30 tot 15.30 uur aansluitend koffie drinken

Wekelijks op de dinsdag in Kerstendal

19.00 uur sportclub Berg en Dal, 20.30 uur Dames gymclub Total Body, 21.30 uur Volleybal Nebo

Wekelijks op de dinsdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal zie www.kundaliniyogabergendal.nl

Wekelijks op de woensdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

10.00 uur Biljart, 10.45 uur BVO Bejaardengym, 213.30 uur Koersbal, 19.30 uur Biljart

Wekelijks op de woensdagavond in Emmalaan 35

19.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de woensdagavond in de parochiekerk

Repetitie van kamerkoor Kalliope om 20.00 uur zie www.koorkalliope.nl

Wekelijks op de donderdagochtend om 9.30 uur dienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Wekelijks op de donderdag in Kerstendal

14.00 uur Bridge, 17.00 uur Dansschool DenD, 20.00 uur Biljart.

Wekelijks op vrijdagochtend in de Emmalaan 35

9.30 uur Kundalini Yoga Berg en Dal

Wekelijks op de vrijdag in Kerstendal

10.00 – 15.00 open inloop en ontmoeting "de huiskamer" in Kerstendal. Er wordt een warme maaltijd gekookt en de lunch vangt om 12.30 uur aan en kost € 3,=. Koffie en thee € 0,75

14.00 uur BVO Biljart, 19.00 uur repetitie Edelweisz, 19.30 Volleybal met Volleydal

Wekelijks op de zaterdag

8.30 uur zaterdag trim

Wekelijks op de zondagochtend om 10.30 uur kerkdienst in onze parochiekerk

Met aansluitend gezellig koffiedrinken

Dagelijks kunt u de dierenweide bij de Vijverhof bezoeken

Via het internet forum Berg en Deel kunnen de inwoners van ons dorp spullen, tips of vraag en aanbod van hulp met elkaar delen. www.bergendeel.nl

Bent u ook benieuwd naar meer verenigingen, stichtingen of andere organisaties in Berg en Dal kijk dan op de volgende websites: www.dorpsraad.nl, www.kerstendal.nl en www.bergendalsbloei.nl

Groesbeekse Boys wint van Milsbeek

BREEDEWEG - Zaterdagavond speelden Groesbeekse Boys en Milsbeek tegen elkaar. Ondanks het slechte weer waren veel supporters op deze derby afgekomen. Zij zagen een goed voetballend Groesbeekse Boys verdiend met 1-0 winnen. Milsbeek kreeg aan het einde van de wedstrijd enkele goede kansen maar wist deze stand niet meer ongedaan te maken.

Vooral in het eerste half uur van de wedstrijd was het jeugdige Groesbeekse Boys oppermachtig. In de openingsminuut eindigde een inzet van Sil Eikholt op de paal. Daarna bleven de doelkansen zich aandienen. De gasten uit Milsbeek wisten daar slechts enkele kleine kansjes tegenover te zetten. Thom Jochoms moest de bal van de lijn halen, naar later bleek onnodig wegens buitenspel. Aan de andere kant werd een inzet van Dave Kleijnen van de lijn gehaald.

Drie minuten na rust werd het overwicht wel in een doelpunt uitgedrukt. Thom Jochoms kopte vanuit een corner binnen. Milsbeeker Bas Thijssen wist nog van de lijn weg te werken waarna Leroy Kersten de 1-0 binnen werkte. Na een uur voetballen begon Milsbeek opportunistisch spel op de kunstgrasmat te leggen. In blessuretijd wisten beide teams nog enkele grote kansen te creëren. In de 99ste minuut eindigde een inzet van een Milsbeek speler op de paal waardoor de 1-0 op het scorebord bleef staan.

Door de overwinning blijft Groesbeekse Boys volop meedoen om de belangrijke derde plaats op de ranglijst. Aanstaande zondag is het team van trainer Camiel Jager vrij. Zondag 2 april staat de thuiswedstrijd tegen SCE op het programma. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Sil Gesthuizen Pupil van de Week

Foto: Nancy Huls

MILLINGEN - Zondagmiddag 19 maart speelde SC Millingen 1 op Sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn de thuiswedstrijd tegen S.C.E. 1 uit Nijmegen, uitslag 3 - 0.

De pupil van de week was Sil Gesthuizen. Sil is een zoon van Marco en Sanne Gesthuizen uit Millingen. Hij is voetballer bij het pupillenteam J009-4 van SC Millingen en zwerft tijdens de wedstrijd zo’n beetje over het hele veld. Zijn favoriete voetbalclub is Ajax en zijn grote voorbeeld is Lionel Messi van Barcelona. Sil vond het best spannend om met de mannen van het eerste elftal het veld op te gaan. Maar toen hij een bal van één van de heren toegespeeld kreeg, was het ijs gebroken en liet hij maar al te graag zijn voetbalskills zien aan de selectie.
Het team van Sil, JO09-4, was Team van de Week en Hovy, de mascotte van SC Millingen, was uiteraard ook aanwezig.

22 / 28

Dames Switch wint thuis niet van Set Up '69

MILLINGEN - "We speelden een prima eerste set. Het ging gelijk op tot aan de 13-13, we deden niet voor elkaar onder. Totdat de diagonaalspeelster van Set-Up een geweldige serviceserie maakte, liefst 7 punten. We hadden de servicepass niet onder controle en de ballen kwamen zelden aan het net. Gelukkig ging de bal na 8 keer uit en konden we zelf iets terug doen. Maar het was al te laat, we verloren de set met 19-25."

"In de 2e set ging er aan onze kant veel goed. Vooral de service(druk) was prima en we maakten hiermee veel punten. De middenaanvalsters Emmie en Josephine, plus Adriënne op de buitenkant scoorden op de goede set-ups van Patricia de punten. Relatief makkelijk pakten we de set met 25-17

De 3e set was een kopie van de derde set van vorige week, er ging van alles mis. Weer constant onder zware druk in de servicepass, we maakten veel ketsers en de aces waren ook niet meer op één hand te tellen. Zelf deden we te weinig met onze service. Aanvallend waren we te zwak en lukte er te weinig. We verloren de set met 10-25.

De 4e set was een mooie en spannende set. Het ging gelijk op, we waren echt aan elkaar gewaagd. Met een belangrijke serviceserie van Adriënne, pakten we een belangrijke voorsprong. We lieten Set-Up nog wel een beetje dichterbij komen, maar we hadden genoeg over om aan het langste eind te trekken, 25-21

De 5e set gingen we goed van start en zetten het spel van de vierde set door. Op 5-5 kwam er echter een kink in de kabel en weer was het de servicepass die ons de nek om deed. Set-Up scoorde punten op rij en liet de voorsprong niet meer gaan, 8-15."

Degradatie onvermijdelijk voor Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Zaterdag 18 maart stond voor de dames van Groesbeeks Glorie een thuiswedstrijd tegen de dames van Broekland op het programma staan. Broekland heeft inmiddels de tweede positie van de ranglijst bereikt, voor Groesbeek is winst noodzakelijk om zich te handhaven in de eerste klasse.

Broekland begon met veel snelheid aan de wedstrijd, Groesbeek begon rommelig en Broekland wist hier gretig gebruik van te maken. Aanvallend was Groesbeeks Glorie zoekende; na 13 minuten werd pas het eerste doelpunt aan Groesbeekse zijde gemaakt, hierop volgde weer een lange tijd zonder doelpunten voor Groesbeek. De stand was daardoor al snel uitgelopen naar 2-11 in het voordeel van Broekland. Het werd dus al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat dit een zware klus zou worden. Maar de Groesbeekse dames bleven werken, in de tweede fase van de eerste helft kregen ze wat meer grip op de aanval van Broekland en werden er mooie combinaties gespeeld, die helaas niet altijd tot een doelpunt werden verzilverd.

De eerste helft resulteerde in 6-12, een ruime voorsprong voor Broekland. Na rust werkten de dames van Groesbeek ervoor om het verschil van de eerste helft niet groter te laten worden. Er werd geknokt in de verdediging, maar het kwaliteitsverschil was te groot om het de dames van Broekland echt moeilijk te maken. Door een aantal mooie aanvallende acties van Maud de Bruin kwamen de dames weer iets dichterbij, maar omdat ook Broekland bleef scoren bleek het in de eerste helft gemaakte verschil te groot. De wedstrijd resulteerde weer in een verlies voor Groesbeeks Glorie. De eindstand werd 12-23 in het voordeel van Nijhof/Broekland.

Germania weet niet meer wat winnen is...

GROESBEEK - Germania heeft zondag wederom verloren. Op sportpark Noord was Quick 1888 uit Nijmegen met 0-3 de sterkste. Germania leverde een alleraardigste eerste helft af, was de betere ploeg en kreeg volop kansen maar verzuimde om de score te openen. De Nijmegenaren waren maar wat blij dat de rust met 0-0 bereikt werd. Na rust een heel ander wedstrijdbeeld. Quick was nu de betere ploeg en liepen makkelijk uit naar 0-3.In de derde minuut kreeg Germaniaspeler Bas Broekman een uistekende gelegenheid om te scoren maar het vizier stond onvoldoende op scherp. Na een minuut of zes spelen dacht alles en iedereen dat Germania een strafschop zou krijgen maar de leidsman stond er bovenop en wuifde dit terecht weg. Na een kwartier spelen maakt de leidsman echter wel een fout. Melvin de Klijn werd in de ‘zestien’ onderuit getrokken maar de leidsman legde bal net buiten het strafschopgebied. Germania behield het overwicht en Quick kwam er nauwelijks aan te pas.

In de tweede helft was Quick de bovenliggende partij. Weliswaar geholpen door na twee minuten in de tweede helft een penalty te benutten. Mark van Haarlem schoot vanaf elf meter feilloos in. Germania was geen schim meer van de eerste helft, duels werden verloren en passes kwamen niet meer aan.
Na ruim een uur spelen besliste Quick dan ook de wedstrijd. Via de omschakeling scoorde de gasten de 0-2. Hierna kreeg Bas Broekman nog de uitgelezen mogelijkheid om de aansluitingstreffer te scoren maar wist de bal jammerlijk over het doel te krijgen. Tien minuten voor het einde counterde Quick naar de 0-3. Opnieuw was het Mark van Haarlem die scoorde.

Café De Post Groesbeek weer als vanouds dankzij Toos en Nancy

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dankzij Toos, haar dochter Nancy en niet te vergeten de vele vrienden en kennissen die hebben meegeholpen, wordt café De Post aan de Molenweg in Groesbeek weer als vanouds.

Op zaterdagmiddag 25 maart gaat de vernieuwde Post weer officieel open, tijdens de verlichte optocht. De muziek wordt verzorgd door de bekende Limburgse DJ Jo – Jo vanaf 20.00 uur. Na 18 jaar café De Post bestierd te hebben, vonden Toos en Nancy het eigenlijk wel welletjes en verhuurde het café voor liefst vijf jaar. Dat is de grootste fout die ze gemaakt hebben, want na een half jaar hadden ze er al spijt van.

Al direct kwamen er verzoeken van de vaste klanten wanneer ze weer terugkwamen op hun oude nest, maar dat ging niet zomaar. Op 1 februari toen het huurcontract afgelopen was, trof Toos een lege kroeg aan. Met man en macht is er gewerkt om het café geheel opnieuw in te richten waardoor het gehele interieur en de caféruimte een ware facelift heeft gekregen.

De Post is zoveel mogelijk in oude stijl terug gebracht. Op het toilet worden twee biervaten geïnstalleerd die als urinoirs dienst gaan doen. Ook wil Toos weer starten met dartteams en is van plan om één zaterdagavond in de maand live muziek te hebben. Ook voor bruiloften en partijen is De Post geschikt gemaakt. Toos is altijd de moeder geweest van 'De Blauwe Walm' en de 'Oud Prinsen', die uiteraard weer welkom zijn. De openingstijden zijn donderdags en vrijdags vanaf 19.00 uur, zaterdags vanaf 14.00 uur en zondags 's avonds vanaf 19.00 uur. In het hoogseizoen zal bij mooi weer ook het terras geopend zijn.

Spoorlaan 5. Van handel in hout, auto's en benzine naar handel in levensmiddelen

Foto: Archief Gerroe Driessen

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Op de plek waar momenteel een nieuwe Jan Linders en Aldi-supermarkt gebouwd wordt, werd in 1910 door Jan Driessen een dubbelwoonhuis gebouwd. Op het naastgelegen perceel verrees tien jaar later de opslagplaats van de houthandelaar Frans Peters (de Trekmuts). Vandaar werd het hout per naastgelegen spoor naar elders vervoerd.

Na verplaatsing van de houthandel werd daar in september 1968 een DAF-garage geopend. In een persbericht wordt gewag gemaakt van de grote bloei welke 't Groesbeeks zakenleven doormaakt: 'Een geheel nieuwe zaak heeft zich thans gevestigd aan de Spoorlaan 5b. Daar heeft de firma Gebr. Bubeck een tankstation annex garage geplaatst, waardoor voor het gebied Groesbeek –Mook thans ook een volledige DAF –service kan worden verleend. Naast deze service is het station ingericht met de modernste GULF-smeringsapparatuur'. In juni 1972 wordt het bedrijf overgenomen door garage Jetten uit Gennep. Een krant bericht: 'In en achter de voormalige DAF-garage staan nu tientallen glanzende Opels. (…) De fa. Jetten heeft overigens in de loop der jaren zeer veel klanten uit Groesbeek, niet in de laatste plaats door de sub-dealer Müskens'. Tien jaar later wordt het bedrijf overgenomen door het echtpaar Jos Mestrom –Jetten.

In die tijd zijn er in het dorpscentrum nog drie andere garagebedrijven gevestigd: Garage Tielemans (Pannenstraat), Garage Müskens (Kerkstraat) en Garage S. van Bergen (Dorpsstaat). In het kader van het nieuwe centrumplan lanceert de gemeente omstreeks 2000 het plan tot verhuizing van de vier garages naar het bedrijventerrein De Mies. Doel van de operatie is verwerving van de binnen het centrumplan gelegen locaties van garagebedrijven zodat op deze plekken huizen, appartementen en winkels gebouwd kunnen worden. Garage Müskens en Tielemans verhuizen als eerste.

Garage Mestrom volgt in 2005, waarna het huis uit 1910 gesloopt wordt en vervolgens in 2008 de oude garage. De naastgelegen leegstaande voormalige schoenfabriek ZOMA volgt in 2015, waarna in november 2016 de schop in de grond ging voor de nieuwbouw van twee supermarkten.

Gasleiding geraakt tijdens werkzaamheden in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens werkzaamheden -om aansluitingen te realiseren tussen het appartementencomplex Spoorzicht en de bouw van de twee supermarkten en parkeergarage aan de Spoorlaan - is dinsdag een gasleiding geraakt.

Direct is Liander gewaarschuwd, die op haar beurt de brandweer van Groesbeek heeft gealarmeerd. Toen de brandweerlieden ter plaatse kwamen hadden de veroorzakers van de lekkage het lek al provisorisch gedicht in afwachting van Liander. De brandweer heeft nog metingen verricht, maar trof geen gas aan waardoor zij onverrichter zaken weer naar de kazerne vertrok. Medewerkers van Liander hebben de aangerichte schade later hersteld.

Fanfare Wilhelmina zamelt spullen in

Heeft U opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft U nog goed gebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek, dan kunt U deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur brengen op Cranenburgsestraat27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers,etc zijn welkom. Geen grote meubelen , geen kleding.

Brand verwoest groot gedeelte bloemisterij in Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een groot gedeelte van bloemisterij Wilhelmina aan de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek in de as gelegd.

Zowel Marja Wijers als Robert van Starkenburg werden 's nachts om 01.15 gealarmeerd door de buren die op de ramen en deuren bonsden om te melden dat de bloemisterij in lichtertaaie stond. Robert vloog zijn bed uit en ging op zijn blote voeten naar de plek des onheils waar hij nog twee auto's, een camper en een kleine tractor in veiligheid wist te stellen.

Inmiddels was de brandweer van Groesbeek gearriveerd met twee spuitwagens en een hoogwerker alsmede een blusvoertuig van Ubbergen en toen sloegen de vlammen al uit het dak nabij de koelcel. Ondanks het snel ingrijpen van de brandweer waarbij vooral de hoogwerker de brand van boven af te lijf ging was de brand na drie kwartier meester, maar toen was het kwaad al geschied. De gehele koelcel, duizenden bloemen en planten alsmede een groot deel van het dak van der kas waren geheel verloren gegaan. Doordat de stroom afgesloten werd, zijn ook de bloemen in een andere koelcel waardeloos geworden gegaan.

Ook heeft de brand grote schade aangericht in de potterie: alle cadeau-artikelen waar stof in verwerkt waren, zijn waardeloos geworden, zoals lampen en kussens. De overige spullen zitten alle onder het roet. Ook de computers alsmede de kassa zijn buiten gebruik geraakt. Vrijdagmiddag is een schade-expert een kijkje komen nemen en heeft de getroffene Marja en Robert alle hulp toegezegd om in ieder geval de winkel van de bloemisterij zo spoedig mogelijk weer te laten openen. Daarvoor wordt al gedacht om een mobiele koelwagen ter plaatse te laten komen. Alleen zal het herstel van de kas nog een lange tijd duren. Deze zal grotendeels vervangen moeten worden. "De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd", laten Marja en Robert weten.

Stichting van Steen en Natuur vijftien jaar

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - De stichting 'Van Steen en Natuur' waar ook de zonnetrein onder valt, bestaat dit jaar 15 jaar.

Ieder jaar wordt een uitstapje georganiseerd als dank voor de inzet van de vrijwilligers. Ditmaal was er voor gekozen om het dicht bij huis te blijven en de vrijwilligers zelf van een rondrit in de zonnetrein door het gebied te laten genieten (alleen jammer dat het weer het liet afweten).

Na vertrek uit Ooij werd eerst geluncht in het alom bekende Hotel Restaurant Huiskamercafé Oortjeshekken aan de Erlecomsedam, welke naam is ontleend aan de locatie waar oortjes (tol-munt) moesten worden betaald. Vervolgens ging het richting Staatsbosbeheer aan de Waalbandijk waar boswachter Thijmen van Heerde instapte en tijdens de rit uitleg gaf over de huidige en toekomstige visie van Staatsbosbeheer op het natuurgebied.

Daarna ging het richting Leuth waar op de Biologische Zuivelboerderij Groenhouten van Mieke van den Hengel en Paul Brinkhof verteld werd hoe de werking van een Biologische boerderij in zijn werk gaat. Hierna werd er afgereisd naar Beek,waar In Hotel restaurant Spijker het oude en nieuwe seizoen werd besproken en de dag werd afgesloten werd met een borrel en prima diner. Een gezellige en geslaagde dag.

De stichting Van Steen en Natuur kan vanwege de toename van het aantal ritten nog gidsen gebruiken. Belangstellenden kunnen zich melden bij de stichting, info@steenennatuur.nl of 024 6631311.

Groesbeeks judosucces voor Jennifer Kolvenbach

Eigen Foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - De 12-jarige Jennifer Kolvenbach mag zich tweede van Nederland noemen.

Ze kwam het afgelopen weekend uit in de klasse tot 40 kg in het Nederlands kampioenschap onder de 15 jaar. Jennifer wist door sterke wedstrijden te judoën in de voorronden, uiteindelijk tot in de finale door te dringen. In deze finale moest ze de strijd aangaan tegen haar clubgenote (vriendin) Faye Tempel.
Helaas moest ze in de finale genoegen nemen met een zilveren medaille. Waarop ze uiteraard supertrots is. Jennifer Kolvenbach komt uit voor Bushi-Arnhem, en is ooit begonnen bij judovereniging Groesbeek.

VVD de grootste in Berg en Dal; PVV scoort vooral in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De VVD is in Berg en Dal de grote winnaar geworden van de Tweede Kamerverkiezingen afgelopen woensdag. De VVD wordt op de voet gevolgd door de PVV, die vooral in Groesbeek voet aan de grond kreeg.

De PvdA kreeg evenals landelijk ook in Berg en Dal een flinke dreun. Millingen dat eerder een PvdA bolwerk was hebben toe moeten zien dat hun stemmen naar de VVD en SP zijn gegaan. Wat opviel was dat op stembureau 'Op De Heuvel' in Groesbeek liefst 33 procent van de stemmen naar de PVV gingen, waar eerder de PvdA de grootste aanhang had. In verenigingsgebouw De Sleutel kreeg de PVV ook 22% van de stemmen, op de overige stembureaus in Groesbeek werd zo'n 18% op de PVV gestemd, uitgezonderd Pluryn 14%. De SP was in Groesbeek ook goed voor zo'n 20% en de VVD wist in Groesbeek ook rond de 22% van de stemmen binnen te halen. In tegenstelling tot Groesbeek wist de PVV in Millingen niet verder te komen dan 16%.

In Millingen deed de VVD het ook niet slecht in het Gasthuis en De Duffelt kregen zij 20% van de stemmers achter zich terwijl bij de stembureaus van Sint-Cecilia en Millings Centrum de SP juist scoorde met 19%. In Ubbergen, Berg en Dal, Kekerdom, Beek, Leuth en Ooij was de VVD de winnaar. In totaal wist de VVD in de gemeente Berg en Dal 4717 kiezers achter zich te krijgen, PVV 3567, SP 3487, CDA 3009, D66 2630, GroenLinks 2398, PvdA 1361, Partij voor de dieren 1361, 50+ 746, Forum voor Democratie 309, ChristenUnie 180 , Piratenpartij 61, VNL 59 , SGP 38, Denk 37, Ondernemerspartij 28, Nieuwe Wegen 16, Artikel 1 15, Lokaal in de Kamer 14, Niet Stemmers 11, Vrijzinnige Partij 6, GeenPeil 6, Libertarische Partij 4 en StemNL 2.

Weer gasleiding kapot getrokken in Groesbeek

GROESBEEK - Voor de tweede maal in een week is er een gasleiding kapot getrokken tijdens werkzaamheden aan de Spoorlaan in Groesbeek.

In de Spoorlaan is men bezig om de diverse voorzieningen aan te leggen voor de twee supermarkten en de parkeergarage. Begin van de week was de lekkage minimaal en kon in eerste instantie provisorisch gerepareerd worden door medewerkers van het grondverzetbedrijf. Echter ditmaal betrof het een gasleiding die niet geregistreerd stond.

Toen vrijdagmiddag de leiding kapot getrokken werd, is direct Lander gewaarschuwd die op haar beurt de brandweer van Groesbeek alarmeerde. Volgens de brandweer was het lek van dien aard dat er geen gevaar bestond voor de directe omgeving. Liander heeft het lek vrijdagmiddag nog verholpen.

Alle Leuke luitjes naar buiten

REGIO - Lente! Heeft u ook zin om naar buiten te gaan om te genieten van de zon, natuur en van de gezelligheid. Veel fietsers van zestig jaar en ouder hebben via www.leukeluitjes. nl een nieuw maatje gevonden om samen op stap te gaan. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt!

Ze moest wel even een drempel over voordat Annie van Barneveld (68) uit Wageningen zich aanmeldde bij Leuke luitjes. Een half jaar geleden overleed haar man. “We waren 46 jaar getrouwd en deden echt alles samen.“ Ze fietsten en wandelden ook veel samen. Ze zocht via Leuke luitjes iemand die ook van wandelen en fietsen houdt. Ze had gelijk een match met iemand uit haar wijk. Nu gaan ze samen op pad, hebben goede gesprekken en lachen veel.

Wat is www.leukeluitjes.nl? Op www.leukeluitjes.nl kun je in contact komen met mensen in de buurt die dezelfde hobby’s hebben als jij. Om die buurtgenoot makkelijker te vinden is Leuke luitjes opgericht. Je bent echt niet de enige die graag wandelt of fietst. En samen is vaak toch leuker? Aanmelden is simpel en gratis. We hebben wel je postcode en je e-mailadres nodig. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen.

Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf zestig jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden, zoals kaarten, fotograferen, samen iets eten, of naar theater. "Meld je aan! Dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!"

Tijdelijke afsluiting vanwege paddentrek

GROESBEEK - Omdat er de afgelopen dagen iedere ochtend vele doodgereden padden werden aangetroffen, is het verbindingsweggetje tussen de Cranenburgsestraat en de Ketelstraat tijdelijk afgesloten gedurende de avond en nacht.

De afsluiting geldt tussen 19.00 uur ’s avonds en 8.00 uur ‘s morgens. Vrijwilligers uit de buurt zullen de door de gemeente geplaatste hekken open en dicht zetten. Het zijn vooral padden, maar ook wel bruine kikkers, die massaal het klinkerweggetje oversteken op weg naar het water waarin ze zich voortplanten. Paddenmannetjes hebben de gewoonte om op de weg te blijven zitten in afwachting van een passerend vrouwtje waarmee ze kunnen paren. Het risico om te worden overreden is dus erg groot. Hopelijk kunnen in de toekomst faunavoorzieningen onder de weg worden aangelegd, maar tot die tijd is afsluiting van het weggetje voor autoverkeer noodzakelijk. De maatregel duurt hooguit twee weken, dan is de paddentrek weer voorbij.

GROESBEEK - Voor de tweede maal in een week is er een gasleiding kapot getrokken tijdens werkzaamheden aan de Spoorlaan in Groesbeek.

In de Spoorlaan is men bezig om de diverse voorzieningen aan te leggen voor de twee supermarkten en de parkeergarage. Begin van de week was de lekkage minimaal en kon in eerste instantie provisorisch gerepareerd worden door medewerkers van het grondverzetbedrijf. Echter ditmaal betrof het een gasleiding die niet geregistreerd stond.

Toen vrijdagmiddag de leiding kapot getrokken werd, is direct Lander gewaarschuwd die op haar beurt de brandweer van Groesbeek alarmeerde. Volgens de brandweer was het lek van dien aard dat er geen gevaar bestond voor de directe omgeving. Liander heeft het lek vrijdagmiddag nog verholpen.

Maak kennis met de Gelderse Poort tijdens het Lente-Evenement

OOIJ - Op zondag 26 maart verzorgt de ondernemersvereniging Beleef Rijn Waal voor de derde keer haar Lente-Evenement. Ditmaal is gekozen voor de bijzonder mooie locatie Hotel Restaurant Oortjeshekken in Ooij. Van 11.00 tot 17.00 uur zal op het erf van het restaurant een gezellige markt te vinden zijn.

Met het Lente-Evenement beoogt de vereniging Beleef Rijn Waal meer bezoekers naar de Gelderse Poort te trekken. De Gelderse Poort, doorsneden door drie stromen, is een fiets- en wandelgebied bij uitstek. De recreatieondernemers willen hun gasten graag laten zien welke mogelijkheden zij te bieden hebben, niet alleen aan de toeristen, maar ook aan de bewoners van het gebied zelf. Zij presenteren zich op een markt door middel van informatie en/of demonstratie. Het evenement is er voor jong en oud. Kinderen zullen zich goed kunnen vermaken op het Lente-Evenement, terwijl hun ouders kunnen genieten van de markt, muziek en lekkere hapjes.

Het Lente-Evenement laat zich uitstekend combineren met een bezoek aan de Millinger Theetuin. Op 26 maart opent de theetuin het nieuwe seizoen met ‘Lentbeeld’, een expositie van zeven kunstenaars uit Nijmegen en omgeving.

Vorig jaar trok het Lente-Evenement ruim 1000 bezoekers naar Buitengoed De Panoven. Meer informatie en een fotoverslag van het Lente-Evenement 2016 staan op de website van Beleef Rijn Waal.

Cadeautje van de bieb tijdens de Boekenweek

REGIO - De Boekenweek draait dit jaar om verboden vruchten. De Bibliotheek wil je in deze periode graag laten proeven van haar mogelijkheden en daar plukken boekenliefhebbers de vruchten van. Sluit tot 15 april een gratis bibliotheekabonnement voor 3 maanden af. Ben je al lid? Met je biebpas krijg je korting op het Nijmeegs Boekenfeest op 25 maart.

Maak in 3 maanden kennis met het uitgebreide aanbod van de 23 vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Met ruim 300.000 boeken, 12.000 e-books, 15.000 dvd’s, 14.000 cd’s maar ook luisterboeken en bladmuziek. Dus pak de nieuwste roman van jouw favoriete schrijver uit de kast, probeer een mooi kookboek of leen die reisgids over Spanje. Bovendien krijg je met je bibliotheekpas korting op activiteiten in én buiten de bibliotheek. Aanmelden kan tot 15 april en het abonnement wordt na drie maanden automatisch beëindigd. Kijk snel op www.gratisbieb.nl.

Leden van de bieb krijgen korting op het Nijmeegs Boekenfeest op 25 maart in Concertgebouw De Vereeniging, een avond vol verrassingen. Sluit bijvoorbeeld aan in de kleine zaal bij het Waumans & Victoria’s Groot Internationaal Literair Variété Spektakel. Schrijvers en presentatoren Rob Waumans en Ivo Victoria gaan op zoek naar het verhaal áchter de schrijver en zijn boeken, in een wervelende en intieme literair verantwoorde show, waarin de rubrieken elkaar razendsnel opvolgen. In de grote zaal staan namen als Herman Koch, Connie Palmen en Sven Ratzke. Kijk op www.nijmeegsboekenfeest.nl.

Swikaros Mini van de maand

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 18 maart speelde het jongensteam Swikaros (mix van Ikaros en Switch '87) in de sporthal in Millingen de wedstrijd tegen Dynamo Apeldoorn JB1. Deze tweede helft van de competitie spelen de jongens in de hoofdklasse.

Deze keer waren er niet alleen bij Switch dames 1 maar ook bij de jongens mini's van de maand. Bas en Yvo waren aanwezig bij de wedstrijd en kregen beide het speciale Swikaros mini van de maand shirt met daarop alle namen van de spelers en coaches. Yvo en Bas vonden het allemaal heel spannend want de jongens konden toch wel heel hard slaan. Ze mochten beide de wedstrijd openen met een service. Dit ging gelukkig goed.

De wedstrijd was bijzonder spannend, het ging de hele wedstrijd gelijk op. Yvo en Bas bleven de jongens luid aanmoedigen en ook Els helpen met tellen. Helaas verloor Swikaros in de 5e set net met 15-17 en daarmee de wedstrijd.

Yvo en Bas trainen elke zaterdag om 09.00 bij Stan, Nikki en Els, Yvo speelt op niveau 2 en Bas op niveau 1.

27 / 28


Lieve Beke uit Beek!
Gefeliciteerd met je 11e verjaardag.
Maak er een mooie dag van.
Groetjes van de Burgemeester!

Hoera !
Op 21 maart is onze lieve opa jarig
Gefeliciteerd

Liefs Ryan Fenna Dani en Diva

Hoera!
Op 26 maart is mijn beste vriendinnetje jarig
Gefeliciteerd Nora
Liefs Fenna

Lieve opa, van harte gefeliciteerd met je 75e verjaardag!

xxx Esmee & Pim

Hoera, het is echt waar.
Onze Tara wordt 8 jaar!
Liefs Oma en Opa Gerrits
Dikke kus

Sarah is her name en Wordfeud
is her game. Deze kanjer werd
afgelopen zondag 50.
Als nog van harte gefeliciteerd.