GN Arnhem

25 februari 2017

GN Arnhem 25 februari 2017


Nieuwe muzieklessen bij Crescendo

ARNHEM - Iedereen houdt wel van muziek, om er naar te luisteren of om zelf te maken. Bij Crescendo starten medio februari weer nieuwe muzieklessen voor kinderen in de Muziekboerderij, Klapstraat 72B Elden (Arnhem-Zuid).

Voor kinderen van de groepen 4 tot en met 6 wordt een basiscursus gegeven in kleine groepen. Tijdens de lessen maken ze kennis met diverse instrumenten die in het harmonieorkest voorkomen: slagwerk en koper- en hout blaasinstrumenten. Spelenderwijs worden de eerste beginselen van het notenschrift behandeld. Het voornaamste doel is plezier te beleven in het maken van muziek.

Na de basisopleiding kunnen de leerlingen kiezen om verder te gaan met de opleiding op een instrument naar keuze. Mocht de keuze nog te moeilijk zijn, dan is er de mogelijkheid een oriëntatie cursus op een instrument te volgen.

Voor vervolgopleiding, zowel voor kinderen als voor volwassenen, heeft Crescendo vele mogelijkheden waarbij samenspel op diverse manieren wordt gestimuleerd. En hoe mooi zou het zijn om in het grote harmonieorkest mee te kunnen spelen en een bijdrage te kunnen leveren aan de concerten en uitvoeringen!

De opleidingen van Crescendo zijn gecertificeerd door Kunstkeur. Zowel de lessen als de ensembles staan onder leiding van bevoegde docenten. Er kunnen landelijk erkende diploma’s behaald worden.

Voor meer informatie over opleidingen en aanmeldingen kun je terecht bij het secretariaat van de vereniging via: info@crescendo-elden-arnhem.nl of de website: www.crescendo-elden-arnhem.nl.

Kaartmarathon

ARNHEM - Op 11 maart wordt door wijkvereniging Het Duifje/Immerloo11 een kaartmarathon gehouden. Men kan er zowel klaverjassen als jokeren en hiermee een prijs winnen.

Ook vindt er een verloting plaats van de door u zelf gekochte loten. Het kaarten is van 11.00 tot 17.00 uur aan de Abe Lenstrahof 132 in Arnhem. De kosten inclusief soep en broodjes zijn 6,50 euro. Zich hiervoor aanmelden kan via 06 22976518 bij Jacq. Janssen. Ook kunt u zich laten inschrijven voor de marathon, op de kaartavond van 28 februari. Betalen kan bij inschrijving en anders op de dag zelf.

Cursussen en workshop in Elderveld

Cursussen en workshop in Elderveld

Houders GelrePas 2017 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen/workshops per jaar!

- Bloemschikken - donderdagavond

- Bloemschikken - Paasworkshop - dinsdagmiddag 11 en donderdagavond 13 april

- Computergebruik voor beginners - dinsdagochtend/-middag of woensdagochtend/-middag

- Eerste Hulp aan Kinderen - maandag-/donderdagavond

- Hartreanimatie - maandag-/donderdagavond

U kunt instromen bij:

- Active Body - woensdagavond

- Conditiegym - donderdagochtend

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio Versie 20 - woensdagvond

- Engels basis (vervolg) - maandagavond

- Engels conversatie - maandagavond

- Frans beginners (niveau 1 jaar Frans) - donderdagavond

- Frans conversatie voor gevorderden - donderdagavond

- Kleding maken - maandagavond

- Schilderen en tekenen / open atelier - dinsdagavond

- Spaans (vervolg) - zaterdagochtend

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of workshop kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen, tel. 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Dierengeluiden: Kinderboerderij en nldoet

HETEREN - "Op 10 maart organiseren wij in samenwerking met NL doet in onze kinderboerderij een gezellige doe dag. We willen proberen om de Boerderij een opgeruimde en frisse uitstraling te geven voor het nieuwe voorjaar."

"Heeft u, of uw organisatie, zin ons hierbij te helpen schrijf dan in op de site van nldoet.nl/klus/23800. De kinderboerderij is gevestigd aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Wij zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

De boerderij heeft een ANBI status NL 75 RABO 0315 1559 73. Meer informatie over de kinderboerderij staat op www.gezinsboerderij.nl. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten op de kinderboerderij 'like' dan www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Je kunt ook bellen met 026 4720707."

Doe mee met ArnhemZuidst in De Laar!

ARNHEM - In 2017 organiseert Muziektheater de Plaats Arnhem Zuidst een muziektheater project op locatie in, met en voor De Laar.

Na drie jaar Kamp&Geit (Geitenkamp), twee jaar WestWaarts (Arnhem-West) en vier jaar Spijkerkwarts (Spijkerkwartier) volgen nu drie jaren muziektheater op locatie door, voor en met de bewoners van Arnhem-Zuid.

Voor Arnhem Zuidst Editie De Laar is De Plaats op zoek naar: bewoners die willen meedoen aan de voorstelling. Met een verhaal. Op trompet. Dansend van de trap. Met het koor waarin je zingt. De band waarin je speelt. De toneelclub waar je lid van bent.

En naar bewoners die hun huis/tuin/zaak/balkon/zolder/kelder van donderdag 8 juni tot en met zondag 11 juni als tijdelijk theater ter beschikking willen stellen (capaciteit: 12 toeschouwers).

Verder naar bewoners die mee willen organiseren. Wie? Wie durft. Wie er zin in heeft. Wie het kan. En wie het nog niet kan maar het wil leren.

"Nieuwsgierig? Kom naar de informatiebijeenkomst op donderdag 16 maart, 20.00 uur in Boerderij De Kroon. Meedoen? Geef je nu al op via helgaverheugd@theaterdeplaats.nl."

Sportief de lente in met de Warnsborncross

ARNHEM - Op zondag 12 maart verzorgt de loopgroep Arnhemia de jaarlijkse Warnsborncross, dit wordt inmiddels al weer de 22e editie. Ook dit jaar is er weer een prachtige route uitgezet in het landgoed Warnsborn.

Het parcours gaat over onverharde paden door bos en heide, langs beekjes en vijvers, genieten dus! De voorzieningen rondom de loop zijn prima geregeld, voldoende parkeergelegenheid; sportdrank; soep; kleedgelegenheid; individuele tijdregistratie; een attentie voor de jeugdlopers; ehbo én heel veel enthousiaste vrijwilligers langs het parcours. Er kan zoals ieder jaar gekozen worden uit verschillende afstanden.

Naast een wedstrijd over 5,5 km, 11 km en 16,5 km is er een jeugdcross over een afstand van 1200 meter. De start van de jeugdcross is om 10.30 uur en de start van de overige afstanden is om 11.00 uur.

Inschrijven kan vanaf 09.30 uur in de kantine van de tennisvereniging Schaarsbergen aan de Kemperbergerweg 671a in Arnhem. Voorinschrijven is mogelijk tot en met vrijdag 10 maart. Het inschrijfgeld voor de jeugdcross is 1,50 en voor de overige afstanden 5,00 euro. Wil je alles weten over deze loop? Nadere info staat op www.loopgroep-arnhemia.nl.

Studiedag in Velp

voor organisten

VELP - Op zaterdag 11 maart wordt een studiedag voor organisten gehouden in de Grote kerk van Velp (Gld). De dag zal in het teken staan van 'functioneel begeleiden'. Uitgangspunt hierbij zal onder andere zijn het maken van een (handig) voorspel.

Veel organisten komen wekelijks in aanraking met verschillende liederen en stijlen en worden geacht de kerkgangers en/of koorzangers op een juiste manier te ondersteunen. De dag wordt geleid door musicus Marcus de Haard. Tevens worden de deelnemers voorzien van handige tips en deskundige adviezen.

De dag begint om 10.00 uur (ontvangst vanaf 9.30 uur) en sluit om 15.00 uur.

Ex-medewerkers van Vreedenhoff gezocht

REGIO - "Wij zijn op zoek naar ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem. Op 18 november 2017 is er een reünie."

"Er zijn al veel aanmeldingen. Maar we zijn nog steeds op zoek. Aanmelden kan op reunievreedenhoff@gmail.com", aldus Hans Jansen.

Ontmoet vrouwen van alle religies en culturen

ARNHEM - Alle vrouwen in Arnhem, jong en oud, worden door 'vrouwenplatform Arnhem' uitgenodigd voor een ontmoeting op woensdag 8 maart in Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 te Arnhem (naast MFC Klarendal).

Een fantastische kans om vrouwen van allerlei culturen en religies te ontmoeten bij een maaltijd (halal en vegetarisch!) en zo samen in gesprek te komen. Vanaf 18.00 uur kan men binnenlopen en om 18.30 uur wordt het sein 'aan tafel' gegeven.

Aansluitend gaan de deelneemsters met elkaar in gesprek tot 21.00 uur. Wie dan nog niet uitgepraat is, kan verder kletsen tot 22.00 uur. Meedoen is gratis en er is parkeergelegenheid en een bushalte vlakbij.

Een plekje voor een kind?

ARNHEM - Pax Kinderhulp is een organisatie die zich inzet voor kinderen uit Berlijn, die wonen in een kindertehuis of bij hun ouders waar van alles te kort is.

Pax-kinderhulp is dringend op zoek naar gastgezinnen die een plekje hebben in hun hart en huis om een kind tijdens een vakantie op te nemen in het gezin.

De kinderen kunnen van 1 tot 3 keer per jaar ( Pasen, zomer en kerst) komen. Vrijwillige medewerkers van Pax Kinderhulp begeleiden de kinderen tijdens de busreizen op de heen- en terugweg.

Hebt u interesse om gastouder te worden of wenst u meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met Leo Olthof (06 44882840) of Marga te Dolle (026 3118838).

ARNHEM - Alle vrouwen in Arnhem, jong en oud, worden door 'vrouwenplatform Arnhem' uitgenodigd voor een ontmoeting op woensdag 8 maart in Huis van Puck, Kazerneplein 6-2 te Arnhem (naast MFC Klarendal).

Een fantastische kans om vrouwen van allerlei culturen en religies te ontmoeten bij een maaltijd (halal en vegetarisch!) en zo samen in gesprek te komen. Vanaf 18.00 uur kan men binnenlopen en om 18.30 uur wordt het sein 'aan tafel' gegeven.

Aansluitend gaan de deelneemsters met elkaar in gesprek tot 21.00 uur. Wie dan nog niet uitgepraat is, kan verder kletsen tot 22.00 uur. Meedoen is gratis en er is parkeergelegenheid en een bushalte vlakbij.

Winterwandeling Moscowa

ARNHEM - Op zondag 26 februari om 14.00 uur staan natuurgidsen van IVN Arnhem voor je klaar om je mee te nemen op een rondleiding door begraafpark Moscowa.

Moscowa is een begraafpark. Het wordt ook als zodanig beheerd. Het is er heerlijk wandelen tussen graven, kunstwerken en natuur. In februari is de natuur in rust, maar de gidsen gaan op zoek naar de eerste lenteverschijnselen. Ze kunnen hier levendig over vertellen. Op deze anderhalf tot twee uur durende wandeling hoor je ook over de begrafeniscultuur, de geschiedenis en de natuur. Met deze wandeling kan je de begraafplaats als een bijzonder park ervaren.

Iedereen is welkom bij de kleine ingang op de Waterbergseweg 20. Bus 8 stopt vlakbij (halte Moscowa). Deelname is gratis en reserveren is niet nodig.?Na afloop kun je een kopje koffie drinken in het theehuis bij de ingang.

Informatie over andere IVN-activiteiten is te vinden op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Ex-medewerkers van Vreedenhoff gezocht

REGIO - "Wij zijn op zoek naar ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem. Op 18 november 2017 is er een reünie."

"Er zijn al veel aanmeldingen. Maar we zijn nog steeds op zoek. Aanmelden kan op reunievreedenhoff@gmail.com", aldus Hans Jansen.

'Met mijn gedichten mensen raken en troost bieden'

ARNHEM - "Mijn naam is Maria Hilligehekken en ben geboren in 1938. Sinds 1 maart 2016 woon ik in Arnhem. Ik ben dichteres van levensgedichten, De kerngedachten die zich in mijn gedichten manifesteren, zijn liefde, respect, troost, verdriet ouder worden, eenzaamheid vrede, dood, afscheid, dat is mijn passie."

"Ik schrijf vanuit mijn hart en met liefde mijn gedichten, al zo een 35 jaar, Ik zie het als een gave. Mijn intentie is met mijn gedichten mensen te raken. In mijn vorige woonplaats Hoorn was ik vrijwilligster bij een avondwakegroep. Mij werd geregeld gevraagd een gedicht te schrijven voor een overledene, dat ik dan voordroeg tijdens de dienst. Diverse begrafenisondernemers, die mijn gedichten hoorden voordragen, adviseerden mij iets met mijn gedichten te doen."

"Zo is op 30 december 2011 mijn eerste bundel met 47 levensgedichten verschenen: "Je bent zonder ophouden in mijn gedachten". Op verzoek van begrafenisondernemers is mijn tweede bundel verschenen: "Stil Verdriet"met 15 gedichten ter nagedachtenis aan kinderen en baby's. Mijn derde bundel "De kracht van de Liefde", met 23 levensgedichten verscheen op 28 oktober 2015."

"Deze bundels geef ik in eigen beheer uit, Nu is mij een grote eer te beurt gevallen: Ik kreeg op 11 januari 2017 een brief van de Koninklijke Bibliotheek-Nationale Bibliotheek van Nederland in Den Haag met de vraag mijn drie gedichtenbundels op te sturen, omdat ze de bundels wilden opnemen in het depot van de Nederlandse publicaties. Dan zullen ze blijvend ter inzage zijn en deel uitmaken van het collectieve cultureel erfgoed van Nederland." (e-mail: maria.hilligehekken@hotmail.com)

Genomineerden SJOA Talent Award bekend

ARNHEM - De ereleden van Sociëteit Jong Ondernemend Arnhem zijn zes jaar geleden met het initiatief gekomen voor een SJOA Talent Award.

De eerste SJOA Talent Award is eind 2011 aan Dave Aaldering van Breedband Arnhem uitgereikt. De overige winnaars zijn:

2012 Marwin Melis van Melis Internationaal Transport / Truckherstel

2013 Vivian ter Huurne - het Bruidsmeisje

2014 Edwin Jansen – Impact Personeel

Publieksprijs 2014 Marc Verschuren - Sofacampany

Dit jaar zal er een opvolger gekozen gaan worden. De leden van de jonge ondernemersclub hebben ook nu weer hun stem uit kunnen brengen op één van de leden. Van de enorme lijst kandidaten zijn er uiteindelijk 6 talenten genomineerd op basis van de opgestelde criteria.

De genomineerden voor de SJOA Talent Award 2017 zijn (in willekeurige volgorde):

Yvette Burgers - Clinic for Beauty

Toni van der Kooij - Tapasbar Retiro

Martijn Polinder - Aannemersbedrijf Polinder

Tim Rosinga - Fysiotherapie Rosinga

Ezgi Soylemez - 2keer.nl

Melle de Waal - Stunnenberg

De SJOA Talent Award is meer dan een prijs alleen. De genomineerden zullen begeleid worden door de vier ereleden van de sociëteit en indien gewenst, coaching krijgen op diverse vlakken. De winnaar van de SJOA Talent Award 2017 zal 21 april tijdens het 20-jarig SJOA lustrumfeest in de Stadsschouwburg bekend worden gemaakt.

De vier ereleden zijn: Harry Corbeek (BDO Accountant & Adviseurs), Michiel van Drunen (Compare Consult), Marcel Donders (Robbers & van den Hoogen), Désirée Albers (JTP Branding + Marketing).

Arnhemse teams maken nog kans op nationale titel ultimate frisbee

ARNHEM - Op zondag 26 februari is de laatste en beslissende competitiedag van het indoorseizoen Ultimate Frisbee. Aan het einde van de dag is bekend wie er nationaal kampioen is. Zowel het damesteam als het eerste open team van fc Airborn uit Arnhem maken nog kans op de titel.

In totaal doen er drie Arnhemse teams mee. De wedstrijden worden gespeeld in sporthal Valkenhuizen in Arnhem en starten om 09.30 uur. De finale staat gepland om 17.30 uur. De competitiedag wordt georganiseerd door de Nederlandse Frisbeebond en fc Airborn. fc Airborn viert dit jaar haar lustrum en het is ook de vijfde keer dat ze de laatste indoorcompetitiedag organiseert.

Frisbee is de ultieme fair play sport. Indoor wordt 5 tegen 5 gespeeld waarbij het erom gaat te scoren in een eindvak. Er zijn geen scheidsrechters, de spelers regelen het spel onderling vanuit de gedachte 'Spirit of the Game'. De Nederlandse Frisbee Bond is lid van NOC-NSF en is één van de 67 landbonden van de World Flying Disc Federation.

Merlijn Gabriëlse (Anne Frankschool) wint voorleeswedstrijd

Kwartfinale voorleeswedstrijd Arnhem op 16-02-2016 in het auditorium in Rozet. Winnaares Merlijn Gabriëlse met familie, klasgenoten en leerkracht

ARNHEM - Merlijn Gabriëlse van de Anne Frankschool uit Arnhem heeft donderdag 16 februari in Rozet de kwartfinale gewonnen van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Hij las voor uit het boek 'Het gevecht tegen de monsterdraken' van Geronimo Stilton. Acht schoolkampioenen uit Arnhem streden om een plaats in de halve finale. De jury bestond uit: Martijn Leisink (wethouder Gemeente Arnhem), Yvonne Albers (Bibliotheek Arnhem) en Anne Roos Heijboer (winnares kwartfinale vorig jaar).

De presentatie van deze avond was in handen van Femke Vernij van Los Muziektheater. Merlijn gaat door naar de halve finale die plaatsvindt op woensdag 15 maart 2017 in bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

De Werkgeverij biedt medewerkers werkzekerheid

ARNHEM - Werknemers en werkgevers uit Zorg, Welzijn, Kinderopvang en Jeugdzorg hebben de handen ineengeslagen voor balans tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt. In het samenwerkingsverband de Werkgeverij wisselen zij onderling werk, opdrachten en medewerkers uit. Dat gebeurt op basis van goed werkgeverschap, goed werknemerschap en vertrouwen. De Werkgeverij is sinds deze maand operationeel en de eerste vacatures zijn al met elkaar gedeeld.

In de Werkgeverij vormen twaalf organisaties uit Zorg, Welzijn, Kinderopvang en Jeugdzorg – waaronder IrisZorg, RIBW N-R, KION, Karakter en Pluryn - een consortium. Deze werkgevers hebben met elkaar afgesproken vacatures, werk en opdrachten onderling met elkaar te delen. Daarnaast stellen zij hun medewerkers via de Werkgeverij in de gelegenheid om bij een andere werkgever ervaring op te doen. Projectleider van de Werkgeverij Pauline Houwing: 'Op die manier kan de werknemer vanuit zijn huidige dienstverband zijn talent en kwaliteiten ook ergens anders inzetten, en werken aan zijn persoonlijke ontwikkeling.' Stabiele regionale arbeidsmarkt De werkgever kan door deelname aan het samenwerkingsverband zijn medewerkers meer werkzekerheid bieden en beter inspelen op onder- en overbezetting. Dit komt een stabiele, regionale arbeidsmarkt ten goede. Doordat de deelnemende organisaties tevens hun scholing beschikbaar stellen voor alle medewerkers die deelnemen aan de Werkgeverij, wordt bovendien gewerkt aan kwaliteitsverbetering van zorg en welzijn.

Extra kans op werk Dat dit innovatieve arbeidsmarktconcept voordelen oplevert voor werkgever, werknemer en overheid, zien ook partners waaronder Gemeente Nijmegen, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn en vakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ. Gert Noortman, teamleider Welzijn FNV over de Werkgeverij: 'De FNV wil bij reorganisaties graag zo veel mogelijk mensen aan het werk houden. Dat kan zijn in de huidige baan bij de huidige werkgever, maar ook in een andere baan bij dezelfde of een andere werkgever. De Werkgeverij geeft werknemers een extra kans om hun werk te behouden en biedt daarbij de nodige zekerheden op het gebied van arbeidsvoorwaarden.'

Popkoor Akkoord zoekt sopranen en mannen

REGIO - Popkoor Akkoord uit Overbetuwe staat in november samen met haar eigen live-band met een nieuwe theatershow in het Arnhemse Posttheater. Het koor is op zoek naar hoge sopranen en mannen, die het leuk vinden om dan als lid van het koor op het podium te schitteren.

Popkoor Akkoord uit de gemeente Overbetuwe heeft ongeveer 45 leden, verdeeld over zes stemgroepen en wordt begeleid door een eigen live-band. Het koor verzorgt gedurende het hele jaar optredens op diverse podia en pakt eens in de twee à drie jaar groots uit met een theaterconcert zoals in november in het Posttheater in Arnhem.

Kim van den Dam, voorzitter van Akkoord: "Een goede balans tussen de verschillende stemgroepen vinden we erg belangrijk. Wat alten betreft zijn we goed vertegenwoordigd, maar we missen nog een aantal sopranen, met name hoge sopranen, en enkele goede mannenstemmen. We zetten daarom tijdens de repetities van februari de deur open om geïnteresseerden in de gelegenheid te stellen sfeer te komen proeven en te ervaren hoe fijn zingen bij Akkoord is." Akkoord repeteert elke woensdagavond in basisschool Stap voor Stap in Elst. Tijdens de repetities van februari zijn bassen, tenoren en hoge sopranen van 19.45 tot 22.00 uur welkom om te komen kijken en luisteren. En mee te zingen! Meer informatie over Popkoor Akkoord staat op www.popkoor-akkoord.nl.

Kom in de voorjaarsvakantie naar de bibliotheek

ARNHEM - In de voorjaarsvakantie zijn kinderen welkom in de Bibliotheek Arnhem. Kinderen kunnen vriendschapsbandjes maken, gamen en puzzelen met een tangram.

Workshop Vriendschapsbandjes maken. Maak zelf mooie armbandjes met allerlei materialen. Deze workshop is op maandag 27 februari in de Bibliotheek Presikhaaf en op donderdag 2 maart in de Bibliotheek Rozet van 13.00 tot 14.00 uur.

Game competitie. Game samen met anderen op een groot scherm tijdens de gamemiddagen in de Bibliotheek Arnhem. Deze middagen zijn op dinsdag 28 februari in de Bibliotheek Presikhaaf en op donderdag 2 maart in de Bibliotheek Rozet van 13.00 tot 15.00 uur.

Voorlezen en puzzelen met tangramkat. Een tangram is een bijzondere puzzel waarmee van alles gemaakt kan worden. Maak zelf een tangramfiguur aan de hand van het verhaal wat verteld wordt op woensdag 1 maart in de Bibliotheek Presikhaaf, op 3 maart in de Bibliotheek Kronenburg en in de Bibliotheek Rozet van 15.30 tot 16.00 uur.

Alle activiteiten zijn gratis. Voor de workshop vriendschapsbandjes maken en game competitie is inschrijven nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Cursus Intuïtief schilderen

ARNHEM - Iedere woensdag wordt er van 14.00-16.00 uur een cursus intuïtief schilderen gegeven door kunstenaar Laura Oostdam op de zesde verdieping van SWOA-locatie Het Bruishuis (Akkerwindestraat 1-019) in Arnhem.

Bij intuïtief schilderen leer je met verschillende technieken je gevoelens te uiten om tot een geheel eigen kunstwerk te komen. Iedereen is van harte welkom. Neem voor meer informatie contact op met SWOA-locatie Het Bruishuis via 06 39495151. De toegang is gratis.

Kleurrijk kunstwerk voor Presikhaaf Schoolmeubelen

Kunstwerk uitreiking

ARNHEM - LeukOmteLeren biedt inspiratie en motivatie aan kinderen om te blijven leren voor een kansrijke toekomst voor kinderen voor wie dit geen vanzelfsprekendheid is.

Weten wat je kunt en wat je wilt, motiveert. Daarom biedt LeukOmteLeren een programma gericht op horizonverbreding en het verkennen van eigen talenten. De kennismaking met interessante mensen uit de samenleving en het bedrijfsleven zorgt ervoor dat het kind een bredere blik krijgt op zijn mogelijkheden. LeukOmteLeren zorgt voor deze ontmoetingen door een werkwijze die naast deze verbreding van de omgeving, het talent van het kind centraal zet en ontwikkelt.

Jongstleden 8 februari hebben de getalenteerde tweedejaars leerlingen, Henry, Demi, Hashmat en Lahon, van LeukOmteLeren Weekendschool Arnhem samen met de Arnhemse kunstenaar Arno Arts een kunstwerk aangeboden aan jaargroepdonateur Presikhaaf Schoolmeubelen.

Als vaste gastdocent werkte Arno met de jongeren aan 24 individuele schilderijen. Samengevoegd is een groots kunstwerk ontstaan, dat bij het ontbreken van een enkel schilderij niet compleet zijn kan. Een zichtbare metafoor die aansluit bij het karakter van de Weekendschool: samen creëer je mooie dingen waarbij je de eigen identiteit, je eigen talent zichtbaar maakt en elkaar versterken kunt.

Wim de Goei, algemeen directeur Presikhaaf Schoolmeubelen 'Wij voelen ons zeer verbonden met LeukomteLeren Weekendschool Arnhem. Waarom? In onze fabriek werken ruim 190 mensen met een arbeidsbeperking. Wij weten als geen ander hoe belangrijk het is voor deze medemensen om te kunnen leren, aan de maatschappij deel te kunnen nemen en er bij te horen. Kinderen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen en daar aan bij te mogen dragen is voor ons dan ook de drijfveer om LeukomteLeren de Weekendschool Arnhem van zeer dichtbij te ondersteunen'.

Eerder is een soortgelijk kunstwerk aangeboden aan Volkshuisvesting, Portaal, Vivare, Rijnstate, BASF Nederland B.V. en de Gemeente Arnhem, allen trouwe partners van LeukOmteLeren Weekendschool Arnhem. (www.leukomteleren.nl; www.schoolmeubelen.com.)

Arnhem-Zuid massaal in actie voor de Voedselbank

ARNHEM - In veel supermarkten in Arnhem is de inzamelingsactie gestart van Douwe Egberts waardebonnen voor de Voedselbank. Een Arnhemse Lionsclub die actief is voor de Voedselbank organiseert deze actie.

Volgens Douwe Egberts liggen er nog honderden miljoenen waardebonnen in doosjes en kastjes bij mensen thuis te 'slapen'. Arnhem en omgeving zijn meer dan 1000 gezinnen gedeeltelijk afhankelijk van het levensmiddelenpakket van de Voedselbank. Een pak koffie zit daar nooit in. Door mee te doen aan deze actie kun je daar wat aan doen door je Douwe Egberts waardebonnen in te leveren in de inzamelingsboxen die in Arnhem Zuid staan bij Albert Heijn en de Coop. De Lions verzamelen en tellen de waardebonnen waarna deze naar Douwe Egberts worden gestuurd. De waarde hiervan wordt door Douwe Egberts vermeerderd met 15 procent en omgezet in pakken koffie die direct onder andere bij de Arnhemse Voedselbank wordt afgeleverd. Na de eerste telling van de waardebonnen blijkt dat Arnhem-Zuid absoluut al koploper is in Arnhem. Hoort zeg het voort voor het goede doel dus want zo blijft Zuid koploper voor een heel goed doel. Deze actie duurt tot eind februari.

Inzameladressen in Arnhem-Zuid: Albert Heijn Drieslag; Albert Heijn Groningensingel; Albert Heijn Kroneburgpassage; Albert Heijn Marasingel; Coop Kroonsewal; Coop Op het Toneel.

Ook zingen bij De Lofstem?

OOSTERBEEK - De Lofstem-Oosterbeek is op zoek naar nieuwe zangers en zangeressen! We zijn een christelijk koor met een breed repertoire, naast het christelijke lied ook gospel, oratorium en opera.

Onze leden komen uit de hele regio. We zijn op zoek naar enthousiaste zangers en zangeressen, waarbij vooral mannenstemmen extra welkom zijn. Daarom houden we een open repetitieavond op maandagavond 13 maart in de Vredebergkerk Toulon van der Koogweg 3 in Oosterbeek, aanvang 20.00 uur.

Iedereen die graag zingt is welkom om eens een repetitieavond bij te wonen en ook mee te zingen! Jorrit Woudt is onze inspirerende dirigent! We hebben een aantal optredens op het programma staan waar we druk voor aan het studeren zijn, waaronder 13 mei een ons voorjaarsconcert, 17 december een kerstconcert. Voor informatie kunt u contact opnemen met Henk Gerritsen: 06 51208582; email:j.gerritsen89@upcmail.nl.

BC Ellaar: dé vereniging van Arnhem

ARNHEM - BC Ellaar, de Badmintonvereniging van Arnhem Het badminton-competitieseizoen is weer ten einde! Zes teams zijn kampioen geworden in het seizoen 2016-2017 bij junioren: 4 teams waarvan 2 teams deels met junioren van BC Elst en bij senioren: 2 teams.

Kampioenen junioren waren als volgt ingedeeld: Ellaar J1, in de klasse 1 afd. 3 onder 17 jr. mix Ellaar J3, in de klasse 1, afd. 1 onder 13 jr. mix Elst J1 in de klasse 2, afd. 2 onder 17 jr. een mix van Elst en Ellaar spelers Elst J2 in de klasse 3, onder 13 jr. idem mix van Elst en Ellaar spelers Kampioenen senioren zijn: Ellaar 2 en Ellaar 3 respectievelijk afdeling 5 en 6, beiden 3e klasse Regio

Op 25 februari worden de regionale kampioenschappen door de junioren gespeeld in Amersfoort, Sporthal Juliana van Stolberg en de senioren spelen in Arnhem, Sportaccommodatie Valkenhuizen. Aanvang nog niet bekend, maar zal rond 10.00 uur Toeschouwers zijn natuurlijk altijd welkom.

"Lid worden bij onze vereniging kan uiteraard altijd; zowel jong en oud is welkom. Wij nodigen je uit om eens een shutteltje te komen slaan in onze sportzaal. BC Ellaar, speelt en traint in de spelzaal Venlosingel aan de Boshovenstraat 6 in Arnhem De Laar Oost (naast de basisscholen de Laarhorst & Anne Frank en Toermalijn). Voor informatie kun je ook www.bcellaar.nl raadplegen."

Jeugdland VoetbalMasters in Valkenhuizen

ARNHEM - Op woensdag 1 maart vindt in sporthal Valkenhuizen de VoetbalMasters plaats. Dit voetbalevenement wordt georganiseerd door Jeugdland, Sportbedrijf Arnhem en Vitesse, maar ook organisaties zoals Stichting Rijnstad, Vitesse Betrokken, KNVB en AVF zijn betrokken bij de organisatie.

Er is een voetbaltoernooi, voor jongens en meiden in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur. Daarnaast is voor alle bezoekers is er een aantrekkelijk randprogramma

Inschrijving toernooi

Er wordt 4 tegen 4 gespeeld (zonder keeper) in de leeftijdsgroep van 7 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar. Een team bestaat uit maximaal 5 spelers en 1 volwassen begeleider. Opgeven kan alleen via www.jeugdland.nl tot uiterlijk maandag 27 februari. Deelname kost 5,00 euro per team. Om onenigheid over de juiste leeftijd van spelers te voorkomen, moet iedere deelnemer zich kunnen legitimeren.

Jeugdland Vakantie Paspoort

Alle activiteiten staan vermeld in het Jeugdland Vakantie Paspoort dat deze week via alle Arnhemse basisscholen onder de kinderen is verspreid. Hiermee bezitten Arnhemse kinderen tussen de 4 en 12 jaar een gratis handleiding om verveling in de vakantie tegen te gaan en kunnen kinderen hun vakantie op zinvolle wijze invullen. Het paspoort staat helemaal vol met afwisselende activiteiten.

Meer informatie

Jeugdland komt tot stand door een samenwerking van de Stichting Jeugdland, Stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en Kinderopvang SKAR. Bel voor meer informatie met Stichting Jeugdland, telefoon 026 4422062 of kijk op www.jeugdland.nl.

Cadet European Judocup in Spanje: brons voor Victor van Gerven

ARNHEM - Bushi Arnhem nam zaterdag 18 februari met drie judoka's: Amber van Workum, Koen Heg en Victor van Gerven deel aan de Cadet European Cup Fuengirola in Spanje. De judoka's leverden in de leeftijdscategorie onder 18 jaar een prachtige prestatie. Victor van Gerven behaalde daadwerkelijk het podium: een prachtige bronzen plak.

Amber van Workum (-52 kg) werd in de eerst ronde uitgeschakeld. Amber verloor de wedstijd in de golden score van de Spaanse Aqudo. Koen Heg (-66 kg) verloor zijn tweede partij tegen een judoka uit Azerbeidzjan. In de herkansing behaalde hij een zeer verdienstelijke zevende plaats. Victor van Gerven (-50 kg) won zijn eerste drie partijen sterk tegen twee Italianen en een Israëliër. Nadien volgde in de halve finale een verliespartij tegen de latere kampioen Daan Moes. Zijn vijfde wedstrijd om het brons won Victor in de golden score. Hiermee behaalde Victor van Gerven 40 punten voor de cadet world rankinglist.

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op dse website en facebook.

Lammetjes aan de Mooieweg

Het eerste lammetje met zijn moeder

ARNHEM - Ondanks wat winterse stuiptrekkingen komt de lente nu langzaamaan op gang. Op 10 februari werd het eerste lammetje geboren aan de Mooieweg in Arnhem-Zuid. De komende weken worden meer lammetjes verwacht.

Het zal de alerte wandelaar of fietser niet zijn ontgaan: sinds begin januari staan er schapen aan de Mooieweg, naast het terrein van Stadslandbouw Mooieweg.
Drentse, Veluwse en Schoonebeker heideschapen om precies te zijn, ongeveer zestig in getal. Ze zijn niet van de Stadslandbouw maar van Erik Bijlsma en Ouisal Belghitti, eigenaren van het bedrijf Dutchmoors. Gedurende de lammerperiode, tot begin mei, laten zij hun schapen hier grazen. Dat is fijn, want zo houden ze het gras lekker kort en zorgen ze voor natuurlijke bemesting. En als kers op de taart: de komende maanden dartelen er lammetjes in de wei.

Drentse, Veluwse en Schoonebeker heideschapen aan de Mooieweg
Drentse, Veluwse en Schoonebeker heideschapen aan de Mooieweg

Lammetjes kijken
De schapen en hun lammeren zijn te bewonderen vanachter het hek aan de Mooieweg. Op maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend zijn er tussen 10:00 en 12:00 uur altijd vrijwilligers aanwezig bij Stadslandbouw Mooieweg. Iedereen is dan welkom op het terrein. Vaak is de schaapherder ook aanwezig en geeft dan graag uitleg.

Stap gerust eens binnen in de keet of op het land bij Stadslandbouw Mooieweg. De voorbereidende werkzaamheden voor het groeiseizoen zijn alweer begonnen en nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom!

Meer informatie over Stadslandbouw Mooieweg staat op www.facebook.com/StadslandbouwMooieweg; slbmooieweg@gmail.com. Over Dutchmoors schapen: www.dutchmoors.nl / www.facebook.com/dutchmoors; 06 51198881 (in geval van bijzonderheden met de schapen).

Dansbingo

ARNHEM - Op maandagmiddag 13 maart is er in de Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid dansen op live muziek en een bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden. Een gezellige dansbingomiddag dus!

De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in de Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Jeugdland Vakantie Paspoort staat weer bol van activiteiten

ARNHEM - Op woensdag 1 maart vindt in sporthal Valkenhuizen de VoetbalMasters plaats. Dit voetbalevenement wordt georganiseerd door Jeugdland, Sportbedrijf Arnhem en Vitesse, maar ook organisaties zoals Stichting Rijnstad, Vitesse Betrokken, KNVB en AVF zijn betrokken bij de organisatie.

Er is een voetbaltoernooi, voor jongens en meiden in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur. Daarnaast is voor alle bezoekers is er een aantrekkelijk randprogramma

Inschrijving toernooi

Er wordt 4 tegen 4 gespeeld (zonder keeper) in de leeftijdsgroep van 7 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar. Een team bestaat uit maximaal 5 spelers en 1 volwassen begeleider. Opgeven kan alleen via www.jeugdland.nl tot uiterlijk maandag 27 februari. Deelname kost 5,00 euro per team. Om onenigheid over de juiste leeftijd van spelers te voorkomen, moet iedere deelnemer zich kunnen legitimeren.

Jeugdland Vakantie Paspoort

Alle activiteiten staan vermeld in het Jeugdland Vakantie Paspoort dat deze week via alle Arnhemse basisscholen onder de kinderen is verspreid. Hiermee bezitten Arnhemse kinderen tussen de 4 en 12 jaar een gratis handleiding om verveling in de vakantie tegen te gaan en kunnen kinderen hun vakantie op zinvolle wijze invullen. Het paspoort staat helemaal vol met afwisselende activiteiten.

Meer informatie

Jeugdland komt tot stand door een samenwerking van de Stichting Jeugdland, Stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en Kinderopvang Skar. Bel voor meer informatie met Stichting Jeugdland, telefoon 026 4422062 of kijk op www.jeugdland.nl.

Leren werken met de digitale overheid

BETUWE - In de Bibliotheek Bemmel en de Bibliotheek Elst gaat begin maart opnieuw de gratis cursus 'werken met de digitale overheid' van start. De cursus is bedoeld voor mensen die daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Vanaf 2017 is het de bedoeling dat iedereen vrijwel alles digitaal moet kunnen regelen bij de overheid, maar dat is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Cursisten leren in deze cursus daarom hoe ze DigiD kunnen gebruiken, in kunnen loggen op overheidssites en online aanvragen kunnen doen voor bijvoorbeeld een toeslag of uitkering. In enkele bijeenkomsten maakt de cursist op deze manier kennis met werken met de digitale overheid.

Cursist Lintly Zimmerman: "Ik heb 16 jaar in de vleesverwerking gewerkt en nooit een computer nodig gehad. Nu ben ik op zoek naar een baan en werd ik door het UWV doorverwezen naar de bibliotheek. Na de basiscursus 'Klik en Tik' ben ik gestart met de cursus 'Werken met de digitale overheid'. Deze kennis heb je nodig wanneer je op zoek bent naar een baan."

De cursus is opgezet in samenwerking met de gemeente Overbetuwe en Lingewaard, geïnteresseerden kunnen deze cursus gratis volgen. Geef je snel op in jouw bibliotheek.

De Bibliotheek Gelderland Zuid helpt mensen met diverse cursussen en spreekuren graag verder op digitaal gebied. Voor mensen met weinig of geen computerervaring, heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid de gratis computercursus Klik&Tik. Ook hiervoor kunnen mensen zich in de bibliotheek aanmelden.

Ontdekkingstocht op landgoed Warnsborn: haal samen met uw (klein)kinderen een frisse neus

ARNHEM - Neem uw (klein)kinderen deze vakantie mee op expeditie door de natuur. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op woensdag 1 maart een ontdekkingstocht op landgoed Warnsborn.

Onderweg vertelt hij allerlei leuke weetjes over de natuur en laat hij uw (klein)kinderen een aantal opdrachten doen. Zo ontdekken ze spelenderwijs meer over de natuur. Na afloop krijgen alle kinderen een kleine verrassing mee naar huis. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. GPS DM (decimale graden): 52.007709, 5.871813. Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Dick Wijnveldt: 06 42475520 of Gerard van Kerkhoff: 06 23218416.

Jubileumrommelmarkt in Elst

ELST - Het Sint-Maartenskerkkoor in Elst bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit feest goed te kunnen vieren, wordt er een rommelmarkt gehouden op 20 mei.

"Heeft u oude, verkoopbare spullen waar u niets meer mee doet? Graag halen we die per direct op bij u thuis. Alles is welkom: huishoudelijke goederen, kleding (schoon en heel), speelgoed, VD's, CD's, boeken, et cetera. Geen grote goederen zoals meubels, koelkasten, tv's, of piano's.

Heeft u wel iets? Bel daarvoor naar Albert Luijpen, 0481 373258 of stuur een mailtje naar a.luijpen@chello.nl."

Hulp www.stichting-sbbo.nl bij schulden

ARNHEM - In het nieuwe jaar zal het aantal vragen om schuldhulpverlening helaas alleen maar toenemen. Wij stichting SBBO hebben ons ten doel gesteld om mensen in de knel te helpen met het vinden van oplossingen met als het even kan uit de WSNP te blijven.

Deze trajecten duren altijd veel te lang en ons logo is niet voor niets een reddingsboei. Wacht dus niet net zo lang tot dat u het echt niet meer weet en de deurwaarders op de stoep staan en de energielevering wordt afgesloten en nog erger u wordt uw huis uitgezet. Het het kan iedereen overkomen, jong & oud laag of hoog opgeleid. Bij verlies van baan, ziekte, echtscheiding of alles tegelijk voorziet deze samenleving helaas niet in directe hulpverlening en gaat alles over teveel bureaucratische drempels. Dat is een schande in een welvarend land als Nederland.

Laat 2017 voor u het jaar van een nieuwe start worden in ieder geval met een begin maken aan het oplossen van uw schulden en alle andere problemen met deze overheid. Hak nu de knoop door en en neem contact op met Ton info@stichting -sbbo.nl of bel tussen 12.00 en 21.00 uur naar 026 3798368 zeven dagen per week. U wordt binnen 24 uur geholpen.

"Wij zijn een non-profitorganistie, die geen betaalde mensen in dienst heeft, en wij werken uitsluitend met vrijwilligers, dus niks geen dure managers, Ambi status wordt aan gewerkt. Sponsoren meer dan welkom, alle beetjes helpen."

De EscaLotjes gaan glamping...

ARNHEM - De EscaLotjes, carnavalsvereniging van de roemruchte omni-sportvereniging Esca, pakken opnieuw uit. Onder aanvoering van Prins Martijn I is vorig jaar een uitbundig carnavalsfeest gevierd in de JacobiBerg. Wie dit jaar de Prins zal zijn, wordt strikt geheim gehouden tot aan carnavalsvrijdag.

Vrijdag 24 februari is het dan ook weer zover. De EscaLotjes, veranderen het popcentrum 'Jacobiberg' aan de Thomas a Kempislaan in een feestburcht voor het 47e carnavalsfeest, dat zal duren tot en met zondag 26 februari.

Esca-sporters, hun introducés en genodigden en verder iedereen die de sport in het algemeen en Esca in het bijzonder een warm hart toedraagt, zullen tijdens de traditioneel druk bezochte carnavals-happening weer geweldig uit hun dak kunnen gaan en genieten van optredens en andere attracties.

Het programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 24 februari:

20.11 uur: Opening door President Martin Peters en de Raad van Elf met medewerking van DJ Marius.

De Prins zal weer op ludieke wijze worden binnengevoerd en worden onthuld door Hans Klokje, daarbij geassisteerd door de Broeders van de Hop uit de bierbrouwerij van het voormalige klooster Jacobiberg.

Optredens van het Escalottencabaret met een spetterend nieuw en oud repertoire. Bovendien zal er in de loop van de avond een verassende Ere EscaLot worden benoemd waarvan de naam tot dan toe geheim blijft. Het feest eindigt om 01.00 uur.

Zaterdag 25 februari:

20.30 – 01.00 uur: Glamping Night met DJ Marius en diverse live artiesten.

Zondag 26 februari:

12.00 uur: Frühschoppen voor de Raad der Escalotjes met hun partners op het Escalottenplein (Raapopseweg hoek Taklaan/Van de Hellaan), waarna om 13:11 uur met zijn allen naar de optocht zal worden gekeken. Direct na de optocht vrije instuif in de feestburcht Jacobiberg, het trefpunt voor de Arnhemse sportwereld en hun aanhang, van jong tot oud, voor een weergaloos carnavalsfeest ter afsluiting van een doorleefd weekend. Het Escalottencabaret zal ook hier weer een aantal acts op de bühne brengen. Tap dicht om 18.30 uur. Meer informatie staat op www.escalotjes.nl en FaceBook: escalotjes 2016 2017.

Concert en verhalen

DOORWERTH – Op zondag 26 februari komt het Berlage Saxophone Kwartet samen met schrijver Jan Brokken optreden in de Ridderzaal van kasteel Doorwerth. In 'De weg naar de vrijheid’ gaan verhalen en muziek over zoektochten naar vrijheid hand in hand.

In 'De weg naar de vrijheid’ gaan verhalen en muziek over zoektochten naar vrijheid hand in hand. De muziek van Schulhoff, Shostakovich, Pärt en Eisler wordt afgewisseld met verhalen van Jan Brokken. Jan zal voordragen uit zijn boeken “In het huis van de dichter”, “Baltische Zielen” en “ De kozakkentuin”. Ook zal er een nieuwe compositie klinken van Hawar Tawfiq, de Koerdisch/Nederlands componist die ooit zijn weg naar Nederland maakte.

Alle arrangementen, met uitzondering van Eisler, zijn gemaakt door Peter Vigh. Aanvang concert: 16:30-18:00 uur. Entree: 22,50, kinderen 12,50 euro. Let op, U kunt alleen contant betalen. Adres: Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b, Doorwerth. Reserveren via doorwerth@glk.nl.

Arhems carnavals geweld in Limburg

ARNHEM - De Stads Garde Officieren Arnhem hebben Arnhem met alle carnavaleske egards supervertegenwoordigd in Limburg. "Einfach tol, es war spitze'.


"En dan hebben wij het nog zacht uitgedrukt, Internationale Garde Treffen in Heerlen 12 februari. Dit was een dag om echt nooit meer te vergeten, het Internationale Garde Treffen in Heerlen. Wat wij deze dag voorgeschoteld hebben gekregen in zeg maar een pre-vastelaovend viering valt alles wat wij hier in de regio meemaken in het niet.
De Federatie had ons gelukkig naar diverse contacten met het bestuur van de Federatie uitgenodigd om dit in Heerlen mee te maken. Zo'n 20 gardes uit Duitsland-België en Limburgs Nederland gaven acte de présence aan deze dag, aangevuld met vele muziekkorpsen.
Wij Stads Garde Officieren Arnhem een garde boven de grote rivieren die in dit geweld deel mochten nemen; dit was vet gaaf! Binnen enkele minuten werden wij opgenomen in deze grote garde familie. Wij hebben een dag programma voorgeschoteld gekregen vanaf 11.00 tot 18.00 uur waar geen minuut rust tussen zat, optredens van gardes, muziekkorpsen, dansgardes en zangers.
Om twee uur begon de grote parade dwars door het centrum van Heerlen met alle gardes en muziekkorpsen en dansmariekes een parade van 1,5 km met heel veel publiek langs de gehele route. Drie maal alaaf voor Arnhem werd er telkens geroepen door de toeschouwers."

"We zijn nu al benieuwd waar de 24e editie volgend jaar van dit spektakel zal plaatsvinden. De Stads Garde Officieren heeft Arnhem wel mooi op de kaart gezet hiermee in het carnavaleske Limburg", aldus Jan Onderstal, voorzitter en hoofdofficier Stads Garde Officieren Arnhem.

'Arnhem kent Kleur' viert op kleurrijke wijze het Lentefeest

ARNHEM - Het Holi-Phagwafeest is een Hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart gevierd wordt en in feite een combinatie is van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van dharma (recht en waarheid) op a-dharma (onrecht en wanorde) en een nieuwjaarsfeest.

Het is symbolisch een nieuw begin. Een feest voor iedereen, ongeacht ras, kleur of cultuur. Het is een feest dat alle sociale barrières doorbreekt en op een vrolijke en kleurrijke wijze een brug bouwt naar alle mensen toe, zowel binnen familieverband als daarbuiten, zowel binnen de eigen cultuur als daarbuiten. Dit is een feest voor iedereen. Daarbij besprenkelt men elkaar rijkelijk met parfum en reukwater, bepoedert men elkaar flink die de verschillende kleuren van de in bloei staande natuur symboliseert. Evenals bij de meeste volkeren vinden de van oudsher overgeleverde feesten van de hindoes hun oorsprong in de natuur, de religie en/of de mythologie. Het Holi-Phagwafeest is een gemeenschapsfeest en dient daarom gemeenschappelijk gevierd te worden. Voor de integratie is verbondenheid met elkaar essentieel. Wij willen ons inzetten in het gemeenschappelijk uitdragen van normen en waarden met die verbondenheid! Juist deze universele normen en waarden kunnen ons leiden naar 'menswording'; zowel individueel als in groepsverband. Het 'gezin', als kleinste eenheid in de samenleving, behoort daarbij als basis én als motor te fungeren voor het bereiken van evenwicht, balans, harmonie in het (samen)leven! In een steeds weer veranderende maatschappij is een evenwichtig, harmonieus leven geen luxe, eerder een must!

Vrijdag 17 maart van 17.00 tot 24.00 uur zal dit kleurrijke feest op een uitbundige wijze gevierd worden met traditionele dans, muziek en lekker eten en drinken. Kom en proef een stuk India in Arnhem. Zaal OASV is gelegen aan de Dennenweg 106 in Arnhem. Toegang is gratis.

Stichting Arnhemse Ouderen en lokaal FNV Arnhem houden verkiezingsdebat

ARNHEM - Aan de vooravond van de landelijke verkiezingen organiseert de Stichting Arnhemse Ouderen samen met lokaal FNV Arnhem een verkiezingsdebat. Als debatvoerders zijn uitgenodigd vertegenwoordigers van lokale afdelingen van landelijk verkiesbare partijen.

Het debat wordt gehouden op zaterdag 4 maart van 14.00 tot 17.00 uur in hotel Haarhuis, Stationsplein 1 in Arnhem. Het is openbaar toegankelijk en aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Als debatonderwerpen zijn drie thema’s gekozen met veel impact op zowel jongeren als ouderen. Deze onderwerpen zijn:

1. AOW en pensioen (terug naar 65).

2. Gelijk loon voor gelijk werk (stop gedwongen werken zonder loon; stop flexibilisering).

3. Terugdraaien bezuinigingen in de zorg (geen verplicht eigen risico in zorgverzekering; meer professionele handen aan het bed; blijf af van het zelfbeschikkingsrecht van ouderen.

Hotel Haarhuis ligt tegenover het Centraal Station waar ook alle stads- en regiobussen stoppen. Parkeren kan in de parkeergarage Centraal Willemstunnel 1.

Bingomiddag

ARNHEM - Op maandagmiddag 27 februari wordt er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid een bingomiddag gehouden met extra speelrondes.

Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Staat jouw bericht ook in Hét Gemeente Nieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét Gemeente Nieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét Gemeente Nieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét Gemeente Nieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

In deze periode staat het nieuws even op een laag pitje. Maar het is ook de tijd om alvast vooruit te kijken, want over enkele weken draait de hele samenleving, inclusief de verenigingen, weer op volle toeren. Denk eens na wat wij van Hét Gemeente Nieuws voor jou als lezer kunnen betekenen. Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer.

Stuur uw nieuws gratis in via: www.gemeentenieuwsonline.nl.(klik op de button "Nieuws insturen' en volg de instructies op het scherm. vul alle velden volledig in)
En zo blijft Hét Gemeente Nieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Geslaagd Tang Soo Do-clubtoernooi bij Ho Sin Sul

OVERBETUWE - Op zaterdag 18 februari hield Ho Sin Sul, Korean Martial Arts Center voor de 2e keer haar clubtoernooi Tang Soo Do.

Tang Soo Do is een traditionele Koreaanse gevechtskunst die uiterst effectief is als zelfverdediging voor jong en oud. Het leren van hand- en voettechnieken en (wapen)vormen gaan samen met het opbouwen van zelfvertrouwen, discipline, uithoudingsvermogen en respect. Ho Sin Sul staat onder leiding van Sabum Nim Mike Peter en Kyosa Nim Cor van den Berg.

Onder het grote deelnemersveld was vooral de jeugd, met hun ouders, zeer goed vertegenwoordigd. Voor veel jeugdleden was het de eerste wedstrijd en daarmee een mooie opstap naar komende (inter)nationale wedstrijden. Er werd gestreden op de onderdelen Hyungs (loopvorm), Wapenhyungs (lange stok, korte stok en mes) en Sparren. De zwarte en rode banders beten de spits af om de jeugd te laten zien waar goed trainen toe kan leiden en vervolgens was deze categorie beschikbaar als scheidrechters bij de resterende wedstrijden. Voorafgaand aan hun wedstrijden werd de jeugd uitgedaagd met een wedstrijd wie de hoogste gesprongen trap kon maken en vervolgens demonstreerde het Teamhyung team (15-17 jarigen) dat goud had behaald bij de Nederlandse Kampioenschappen afgelopen jaar hun winnende Hyung voor alle aanwezigen.

Het was een zeer geslaagde dag met hele mooie wedstrijden waarbij er volop gestreden werd om de punten. Voor een iedere deelnemer die niet in de prijzen was gevallen was er een herinneringsmedaille.

Meer informatie over Ho Sin Sul, Korean Martial Arts Center staat op facebook en www.sportschoolhosinsul.nl.

Theaterconcert The story of 7 winters

ARNHEM - Op zaterdag 11 maart om 19.30 uur en zondag 12 maart om 14.30 uur is er in het Lorentzlyceum aan de Groningensingel 1245 in Arnhem het theaterconcert The story of 7 winters door muziekvereniging Crescendo Elden-Arnhem.

Zeven winterse winters zal het duren voordat de lente komt. Zeven winters die gekenmerkt worden door kou en ontberingen. Lara, een arme jongedame, moet vluchten en schuilen. Waar en bij wie is ze veilig, wie is te vertrouwen?
Muziekvereniging Crescendo brengt op zaterdagavond 11 maart en zondagmiddag 12 maart dit bijzondere verhaal muzikaal én theatraal op de planken in de aula van het Lorentz lyceum aan de Groningensingel in Arnhem. De voorstelling is geschikt voor jong en oud.

Laat u meevoeren door de veelbelovende klanken van Antarctica; geniet van het dynamische Man in the ice, het onheilspellende Skyfall en het vrolijke Snow hey oh. Dirigent Sander Waamelink zal het orkest leiden en ook het leerlingenorkest onder leiding van Chiel Zomer zal van zich laten horen. Het verhaal wordt neergezet door een aantal acteurs en wordt tevens ondersteund met zang en sfeervolle filmbeelden. Regisseur Richard Salemink tekent voor de theatrale vormgeving.

Muziek, zang, film en theater smelten samen tot één winterse beleving die u niet mag missen! Na afloop van dit bijzondere theaterconcert gaan de bezoekers naar huis met de zekerheid dat de lente in aantocht is!

De entree bedraagt voor volwassenen 10,00 en voor kinderen 4-16 jaar 5,00 euro. Meer informatie en het bestellen van kaarten: www.crescendo-elden-arnhem.nl.

Voorstelling Geen Brug Te Ver

OOSTERBEEK - Theatersportvereniging Geen Brug Te Ver speelt zaterdag 11 maart in de Kultuurwerkplaats te Oosterbeek. De finalist van het Arnhemse Theatersport Toernooi strijdt die dag tegen het Zwolse PeperDus.

Theatersport is een vorm van improvisatietoneel, bekend geworden door De Lama's. De spelers zijn gebonden aan bepaalde spelregels en krijgen input van het publiek. Bij een wedstrijd spelen twee verschillende teams tegen elkaar, waarbij een jury hen voorziet van punten.

De wedstrijd start om 20.30 en de zaal opent om 20.00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt 7,50 euro. Kinderen die zichzelf nog kind noemen hoeven slechts 5,00 euro te betalen. Meer informatie of het reserveren van kaarten staat en kan op www.geenbrugtever.nl of mail naar info@geenbrugtever.nl.

Husqvarna Viking® Naaimachinefestival Klaar om creatief te zijn?

ARNHEM - Bij Eltink Naaimachines wordt op zaterdag 4 maart het Husqvarna Viking® Naaimachinefestival gehouden. Een uniek evenement waarbij naaien, borduren, ontdekken en genieten centraal staan. Deelnemers aan het evenement werken met de innovatieve Designer Jade™ 35 naai- en borduurmachine. Deze machines is nieuw op de markt, uiterst modern, ongelooflijk eenvoudig te bedienen en heeft ook nog eens een prachtig design.

Het Naaimachinefestival is bedoeld voor iedereen die graag zelf kleding of woonaccessoires maakt, voor mensen die op zoek zijn naar nieuwe inspiratie en voor naaisters die benieuwd zijn hoe een borduurmachine werkt. Deelnemers worden bijgestaan door een team van Eltink Naaimachines en een team van experts van Husqvarna Viking®. In een workshop van ongeveer twee uur leert u het naaien en borduren van een geheel andere kant kennen. Aan het einde van de workshop neemt u uw zelfgemaakte naaiproject, genaaid met kwaliteitsstoffen en –garens van Gütermann, mee naar huis.

Het vooraf reserveren van een plekje is noodzakelijk. Dit kan telefonisch, via mail of persoonlijk in de winkel. Deelname aan het Naaimachinefestival inclusief stoffen en garens is gratis. Eltink Naaimachines zorgt voor de aanwezigheid van voldoende Designer Jade™ 35 machines. Zowel beginnende als geavanceerde naaisters zijn van harte welkom!

Meer informatie: Eltink Naaimachines, Kronenburggalerij 17, Arnhem; 026 3234895; www.eltinknaaimachines.nl en www.husqvarnaviking.com.

De wielen weer in de juiste positie?

GENDT - Heeft uw auto de neiging om naar rechts of links te trekken? Dan is de kans groot dat hij auto uitgelijnd moet worden. De wielen van de auto staan niet in de juiste stand ten opzichte van je auto.

Bij het uitlijnen van de auto wordt de stand van de wielen gecontroleerd en voor een optimale wegligging weer in de juiste positie afgesteld. Twijfel je of je auto uitgelijnd moet worden? Voor 35 euro controleren wij de wielstand van uw auto met onze 3D uitlijnapparatuur.

Waarom uitlijnen?

Zijn uw banden scheef afgesleten, trekt uw auto naar links of rechts? Of zijn er delen van de wielophanging vervangen? Dan raden wij aan om uw auto uit te lijnen. Een correcte uitlijning zorgt ervoor dat uw banden minder snel slijten. Ze gaan langer mee en helpen u bovendien om brandstof te besparen. Het uitlijnen verbetert ook de veiligheid omdat uw auto minder zal trekken of opzij zwenkt. Een goed uitgelijnde auto rijdt gewoon veel fijner!

Wat is 3D uitlijnen?

Wouter Hageman beschikt over geavanceerde 3D uitlijnapparatuur, hiermee wordt uw auto vakkundig uitgelijnd door onze gediplomeerde technici. Wij maken gebruik van het Hunter HawkEye Elite 3D Uitlijnsysteem. Met behulp van 3D HD-camera's wordt de stand van uw banden zeer nauwkeuring uitgelezen. En bij Wouter Hageman doen we dat voor een hele vriendelijke prijs.

"Wilt u weten of uw auto uitgelijnd moet worden? Dan hebben we een leuke actie voor u. Voor 35 euro sluiten wij onze 3D uitlijnapparatuur aan op de wielen van uw auto en controleren wij of uw auto uitgelijnd moet worden.

Direct een afspraak maken? Stuur een WhatsApp bericht naar 06 22556065 of plan online uw afspraak op www.wouterhageman.nl/werkplaatsafspraak."

Tandprothetische praktijk Primi Dentes Uw specialist in gebitsprotheses

ARNHEM – Sinds de jaren 90 is het beroep Tandprotheticus een erkend beroep. Toch zijn nog weinig mensen bekend met de functie van een Tandprotheticus.De heer A. Temori, afgestudeerd en gediplomeerd Tandprotheticus aan de Hogeschool Utrecht, geeft graag een woordje uitleg.

Wat is een tandprotheticus? Een erkend tandprotheticus is een tandtechnicus, die een gespecialiseerde opleiding tot tandprotheticus heeft gevolgd. Hierdoor heeft de tandprotheticus zowel technisch als medisch en biologisch ruime kennis opgebouwd.

Wat is het verschil tussen een tandarts en een tandprotheticus? Een tandarts meet de gebitsprothese aan en laat ze vervaardigen door een tandtechnicus. Een tandprotheticus werkt zelfstandig aan uw prothese, vanaf het aanmeten tot het eindresultaat. Een doorverwijzing van uw tandarts is dus niet nodig.

Wat doet een tandprotheticus? De Tandprotheticus vervaardigt volledige protheses alsook partiële protheses, frame protheses en overkappingsprotheses op wortels en implantaten. De tandprotheticus zorgt voor herstellingen aan uw kunstgebit en voor het opvullen van uw prothese, met een nieuw laagje kunststof, zodat deze terug goed past in de mond. Voor controle en onderhoud kunt u steeds bij uw tandprotheticus terecht. Hij geeft u tevens advies over een goede en veilige reiniging van uw kunstgebit.

Primi Dentes Tandprothetische praktijk, Paul Krugerstraat 2, Arnhem; 026 8484887; www.primidentes.nl, info@primidentes.nl.

Cursus Beter omgaan met pubers

ARNHEM - In de puberteit verandert veel voor pubers en voor hun ouders. Dat is lastig. GGD Gelderland-Midden houdt jaarlijks twee cursussen voor ouders van puberende kinderen. U bent welkom om deel te nemen aan de cursus. De volgende cursus begint maandagavond 6 maart.

De cursus wordt gegeven door twee jeugdverpleegkundigen die bijna dagelijks op scholen in de regio spreekuren houden en veel weten over pubers en wat er speelt in deze leeftijdscategorie. Zij spreken de pubers en hebben niet alleen oog voor lichamelijk ontwikkelingen, maar juist ook voor de geestelijke, gedragsmatige en sociale ontwikkelingen die kinderen doormaken.

De cursus 'Beter omgaan met pubers' bestaat uit vijf bijeenkomsten. Tijdens de cursus wordt aandacht besteed aan de prettige én de lastige kanten van het omgaan met pubers. U krijgt informatie over hoe u het contact met uw zoon of dochter kunt bevorderen en ruzie kunt voorkomen. De deelnemers vinden herkenning bij elkaar door ervaringen en oplossingen te delen. De cursus kent een basisprogramma, maar de vragen van ouders kunnen steeds anders zijn. Als u zich aangemeld heeft, neemt een cursusleidster kort voor de cursus contact met u op om uw specifieke vragen te horen en zo de cursus op maat te maken.

De cursus besteedt, naast de door de deelnemers aangedragen punten, aandacht aan de volgende onderwerpen: veranderingen in de puberteit; positieve aandacht en manieren van opvoeden; ruzie voorkomen: luisteren naar een puber; ruzie oplossen: praten met een puber; grenzen stellen en straffen; (omgaan met) sociale media en internet.

De cursus bestaat uit vijf maandagavonden, namelijk 6, 13, 20 en 27 maart en 3 april. De bijeenkomsten zijn van 19.30 - 21.30 uur aan de Schelmseweg 93a, in het scholingsgebouw aan de achterkant van het Openlucht Museum.

Inschrijven kan tot een week voor aanvang van de cursus. Er zijn maximaal tien plaatsen beschikbaar. Als de cursus vol zit, wordt contact met u opgenomen en kunt u op de wachtlijst voor de volgende cursus worden geplaatst.

Aanmelden Aanmelden kan via secretariaatvgz@vggm.nl onder vermelding van 'aanmelding voor pubercursus'. Vergeet u niet uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Deelname aan de cursus is kosteloos.

Fuchsia Extra Vaganza bij Epric

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van Stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende Fuchsia soorten stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.


Stichting Epric is een niet commerciële werkervaringsplek waar men 30 mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van Stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden, zeker in deze tijd van bezuinigingen en de veranderingen met betrekking tot de WMO toe.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij Fuchsia's is dat niet anders. Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie tuinplant te kweken. Daarnaast hebben we fuchsia's met grote bloemen te koop: tot 10cm doorsnede.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart tussen 10 en 17 uur is ook de fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van fuchsia's. Dit jaar zijn de meeste van de fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken in de koffiehoek is er natuurlijk ook. Epric ligt aan Nieuwediep 9a,Huissen; meer info staat op www.epric.org.

Camerasysteem thuis en op bedrijf voor optimale beveiliging door Ramar Communicatie & Security

ARNHEM – Je huis of bedrijfspand beveiligd door Ramar Communicatie & Security. Dat is een geruststellende gedachte. Dit gecertificeerd bedrijf heeft tien jaar ervaring in het aanleggen en beheren van alarm- en camerasystemen.

Ramar Communicatie & Security is het bedrijf van Marlon van Zeist, dé specialist in alarm-, camera- en zorgsystemen, evenals in home-automation.

Camera beveiliging
Ramar security heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld in het aanleggen van CCTV-systemen en maakt gebruik van de nieuwste technieken. Door de komst van IP is het tegenwoordig voor iedereen mogelijk om waar dan ook via internet live beelden te bekijken.

Preventief
Een video-observatiesysteem geeft niet alleen de mogelijkheid om calamiteiten te voorkomen of de daders te registreren, het werkt ook preventief. Steeds vaker wordt op risicovolle plaatsen zoals verkooppunten en geldhandeling, ook een camera geplaatst. Verder is het mogelijk om camera's te gebruiken als deurbeveiliging zodat men ziet wat er zich bij de deur afspeelt. Dat geldt zowel voor bedrijf als voor particulier.

HD-beelden
Voor wie nog een analoog systeem heeft, biedt Ramar op sinds kort een betaalbare oplossing aan om over te schakelen op geavanceerd HD. "De oude bekabeling is bij dit nieuwe systeem te gebruiken en dat scheelt enorm in de kosten!', aldus Marlon. Vraag maar eens vrijblijvende informatie!

Ramar Communicatie & Security, Woodrow Wilsonstraat 3, Arnhem; 085 4019464; www.ramar-communicatie.nl; www.ramar-security.nl.

Samenzang met Johannes de Heerliederen

ARNHEM - Op vrijdag 28 april om 20:00 uur wordt er in de kerk aan de Adolf van Nieuwenaarlaan 3 in Arnhem een interkerkelijke samenzang gehouden waarin de liederen uit de bundel van Johannes de Heer centraal staan.Vele ‘gouwe ouwe’ JdH-liederen zullen de revue passeren, onder begeleiding van orgel en dwarsfluit / panfluit. Ook zullen er tussendoor korte lezingen worden gehouden over het leven van Johannes de Heer. Wie was deze man?

De toegang is gratis: er zal een uitgangscollecte worden gehouden ter bestrijding van de onkosten.Gratis parkeren nabij de kerk. Organisatie en informatie: www.prijsmetjohannesdeheer.nl.

Autisme en uiterlijk

ARNHEM - Woensdag 1 maart wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen tijdens het themagesprek: Autisme en uiterlijk.

Uiterlijk is veel meer dan er goed verzorgd uitzien. 55% van een eerste indruk wordt bepaald door je uiterlijk. Welke ervaringen heb jij hiermee en hoe ben je hiermee omgegaan?

Heb je weleens nagedacht over hoe je wil dat de eerste indruk van jou is? Hoe kun je dat met kleding, gedrag, uitstraling, manier van praten en bewegen beïnvloeden? Wie hierover met andere autivrouwen wil praten, is welkom.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten inclusief consumpties zijn 5 euro per avond. Meer informatie: www.autivrouwencafe.nl.

Wandeling wijkvereniging Elderveld

ARNHEM - "Bewegen in de buitenlucht, met anderen, je hoofd leeg maken, je lijf opschonen. Wie wandelt met mij mee op de volgende donderdagen?", aldus Dolf van der Burgh.

"Voorwaarden: je mag 60 plus zijn. Kun je een half uur een tempo van 4½ tot 5km/h aan? Doe het. Blijf dan niet op je luie kont zitten. Glimlach bij de hand houden. Geen honden mee. Wel voldoende drinken. Bij lange wandelingen (dagduur) voldoende eten."

2 maart - Rondje Meinerswijk. Verzamelen bij kantoor Wijkvereniging Elderveld, Leimuidenplaats 22a om 13.00 uur. Vertrek 13.05 uur. Wandelduur 2 uur.

16 maart - Rondje Rijkerswoerdse plas. Verzamelen bij kantoor Wijkvereniging Elderveld, Leimuidenplaats 22a om 13.00 uur.Vertrek 13.05 uur. Wandelduur 1½ uur.

6 april - Rondje Elderveld-Westerveld-Elden. Verzamelen bij kantoor Wijkvereniging Elderveld,Leimuidenplaats 22a om 13.00 uur.Vertrek 13.05 uur. Wandelduur 1½ uur.

4 mei - Velp-Dieren. Verzamelen op station Arnhem-Zuid 10.00 uur. Trein vertrekt 10.13 uur. Vanuit Dieren weer terug met NS. Wandelduur incl. pauze 4½ uur.

Graag van te voren aanmelden in verband met de grootte van de groep. Wijkvereniging Elderveld; 026 3810798. Mail: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Liever Sportiever Lentetoernooi

ARNHEM - Dovensportvereniging Liever Sportiever uit Arnhem, een begrip in de Nederlandse Dovenwereld, houdt op zaterdag 18 maart haar jaarlijkse Nederlands Grootste dovenvolleybaltoernooi in sporthal Valkenhuizen te Arnhem.

Het belooft een fantastische gezellige sportieve dag te worden. Dat het een volle bak is, merk je niet als je erbij bent, althans, niet qua geluid, want men spreekt voornamelijk met gebarentaal. Overal waar je kijkt, in de sporthal, op de velden, tribunes en in de kantine, zie je de handen wapperen.

Er doen liefst 52 volleybalteams mee, verdeeld over twee klasses, een gezellige recreatie klasse en een sterkere competitieklasse.


Er is ook een aparte kinderhoek aanwezig in de danszaal van Valkenhuizen. Iedereen is welkom op zaterdag 18 maart vanaf 9:30 uur in sporthal Valkenhuizen, Beukenlaan 15 te Arnhem. De toegang is gratis. Meer informatie over Liever Sportiever staat op www.lieversportiever.nl.

Ontdekkingstocht op landgoed Warnsborn: Haal samen een frisse neus

ARNHEM - Neem uw (klein)kinderen deze vakantie mee op expeditie door de natuur. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt woensdag 1 maart een ontdekkingstocht op landgoed Warnsborn.

Onderweg vertelt hij allerlei leuke weetjes over de natuur en laat hij uw (klein)kinderen een aantal opdrachten doen. Zo ontdekken ze spelenderwijs meer over de natuur. Na afloop krijgen alle kinderen een kleine verrassing mee naar huis. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover Camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. GPS DM (decimale graden): 52.007709, 5.871813. Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 -12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Dick Wijnveldt: 06 42475520 of Gerard van Kerkhoff: 06 23218416.

Kijkalles.nl: de toekomst van TV kijken

ARNHEM - Weg met de schotels en kabel tv, IPTV is het nieuwe tv kijken! Mensen kunnen met een tv scherm en een internetverbinding bijna alle zenders van over de hele wereld zien. "Ook zenders uit Nederland, Polen, Turkije, Arabische en nog vele andere landen." Veel mensen hebben de schotel inmiddels van hun balkon afgehaald en zijn overgestapt op IPTV.

Het succes van onbeperkt films en series kijken. Sinds 2014 heeft Huseyin Oruc een succesvolle webshop en tegenwoordig ook een winkel. "Door de komst van Netflix en Videoland ontdekte een hoop mensen de mogelijkheid van streamen. Maar door illegale websites zoals Piratbay zochten mensen naar legale mogelijkheden. Ik heb me daarin verdiept en heb een alternatief ontdekt via mediaspelers." Met deze mediaspelers kunnen klanten onbeperkt gratis de nieuwste films en series kijken zonder ze te hoeven downloaden. In zijn showroom kan hij laten zien hoe het systeem werkt en welke mogelijkheden Kijkalles.nl te bieden heeft.

Kijkalles.nl bekend van films, series en iptv nu ook computerspecialist. Kijkalles.nl heeft zich gevestigd in het oude pand van Computerland. ''Dagelijks kwamen er mensen binnen die vragen hadden over computers. Daarom heb ik de keuze gemaakt om ook laptops en computers te gaan repareren en verkopen." Inmiddels is de ondernemer ook ICT Waarborg gecertificeerd, een keurmerk om trots op te zijn!

Kijkalles.nl; Ingenieur J.P. van Muijlwijkstraat 27; Arnhem; 085 4016582; www.kijkalles.nl. Ook te volgen via facebookpagina: Kijkalles.nl.

Haal het beste uit uzelf samen met HIT Personal Training

ARNHEM – Schiet het niet op en bent u de sportschool ook een beetje zat? Steeds meer mensen ontdekken de nieuwe High Intensity Trainingsmethode. De HIT Personal Trainingsmethode is gebaseerd op een Hoge Intensiteit Training. In een korte tijd kunnen hierdoor doelen behaald worden die u zelfstandig nooit behaald zou hebben!

Eigenaar Maarten Nieuwenstein vertelt: "Veel mensen trainen uren in de sportschool om bepaalde doelen te bereiken. Bij HIT Personal Training behaalt u uw doelen in de helft van de tijd. U hoeft niet uren per week naar de sportschool, intensief trainen bij HIT Personal Training is veel effectiever! Binnen drie maanden heeft u merkbaar sterkere spieren, een betere conditie en mooiere vormen in uw lichaam."

De HIT Personal Training duurt zestig minuten per training en wordt verdeeld in korte HIT series van vier minuten. Het doel van een HIT serie is om in een zo kort mogelijke tijd de exact benodigde inspanning te leveren die uw spieren stimuleert om sterker te worden. Daarnaast zal de hartslag omhoog gaan, waardoor uw uithoudingsvermogen en vetverbranding maximaal worden verbeterd.

Een fit lichaam zorgt voor extra energie ook voor andere werkzaamheden. Wilt u weer strakker in uw vel komen te zitten en fitter door het leven gaan?
Kom het zelf proberen en plan door middel van een mail of telefoongesprek uw kennismakingstraining.

HIT Personal Training, 06 13279979, info@hitpersonaltraining.nl, www.hitpersonaltraining.nl of via de facebookpagina: HIT Personal Training.

Fit in slechts twintig minuten per week

ARNHEM - Steeds meer mensen ontdekken fit20: In slechts twintig minuten per week train je je hele lichaam onder begeleiding van een personal trainer. Omkleden is niet nodig; je transpireert niet omdat je traint in een koele ruimte.

Eigenaar Dave Mulderij vertelt: "Doorgaans wordt fitness gezien als iets waar we ons een paar uur per week voor in het zweet moeten werken. Fit20 laat zien dat dit ook anders kan, je traint namelijk maar 20 minuten per week. Met maximaal effect: binnen drie maanden heb je merkbaar sterkere spieren, een betere conditie en een strakker figuur."

De fit20 methode is gebaseerd op vijfentwintig jaar ervaring en onderzoek. Het gaat niet om de uren, maar om de intensiviteit van de training. Je traint tot het moment van spierfalen, wanneer de spieren zo hevig trillen dat ze de oefening niet langer aankunnen. Juist door "tot het gaatje" te gaan, worden de spieren optimaal gestimuleerd en dus sterker.

Dave: "We zien hier veel mensen die vanwege hun drukke leven nauwelijks aan sporten toekomen. Voor hen is het echt een uitkomst, ze kunnen op afspraak kort maar intensief trainen. Zo houd je tijd en energie over voor andere zaken!"

Nieuwsgierig? Kom het zelf proberen tijdens een gratis kennismakingstraining.

Fit20 Arnhem, Mr. D.U. Stikkerstraat 10, Arnhem, 06 28349271, arnhem@fit20.nl, www.fit20.nl of via facebookpagina: fit20 Arnhem.

Uw eigen fiets ombouwen tot e-bike

ARNHEM – Is uw fiets te goed om te vervangen voor een elektrische fiets of heeft u een speciale fiets waar u zo aan gehecht bent? Vanaf heden is Fiets Totaal Elden dealer geworden van ombouwpakketten voor fietsen, om zo uw huidige stadsfiets om te bouwen tot e-bike! Dit product is een goed alternatief voor eventuele aanschaf van een e-bike, legt eigenaar Tom Jansen uit.

U kunt kiezen tussen voorwielaandrijving, trapasaandrijving(middenmotor) en achterwielaandrijving. Vanaf 625 euro (ex-montage) zijn de ombouwpakketten beschikbaar. Voor iedere aandrijving zijn heel veel mogelijkheden beschikbaar zoals accucapaciteit, soort display en zelfs snelheid Ook kunt u terecht om B-merk e-bikes te laten repareren die andere dealers niet kunnen repareren. Zoals Lidl fietsen of Cranenbroek fietsen. Mocht u geïnteresseerd zijn hoe zoiets eruit ziet of wilt u meer informatie? Fiets Totaal Elden beschikt over een showmodel die omgebouwd is tot e-bike. Om te kijken of uw fiets geschikt is om hem om te laten bouwen tot e-bike kunt u een afspraak maken, zodat zij al tijd hebben om te kijken of uw fiets hiervoor geschikt is. Vanaf heden kunt u ook slimme laders bestellen waarbij uw accu in topconditie blijft tijdens het stilstaan. En dit vanaf 55 euro.

Fiets Totaal Elden; Klapstraat 45A; Elden; 026 3831832; www.fietstotaalelden.nl. Ook te volgen via facebookpagina: FietsTotaal Elden.