GN Nijmegen-Noord

22 augustus 2018

GN Nijmegen-Noord 22 augustus 2018


Badminton bij Bv 't Pluumke-Lent

LENT - Voor al diegene die op een gezellige en recreatieve of competitieve manier wil sporten is welkom bij badminton vereniging Bv 't Pluumke-Lent. Zowel jeugd en senioren.

De jeugd is welkom elke dinsdagavond op onze verenigingsavond vanaf 18.30 uur in sporthal De Spil in Lent. De senioren zijn welkom vanaf 20.30 uur elke dinsdagavond in De Spil. Voor de senioren zijn er ook nog mogelijkheden om te badmintonnen op de woensdagavond en vrijdagavond.

"Wij van Bv 't Pluumke-Lent hebben ook de beschikking van een shuttlekanon, dat vooral wordt ingezet bij de jeugd. In het shuttlekanon kunnen 180 shuttles afgeschoten worden naar de speler, die dan de shuttle kan terug slaan. Het grote voordeel hiervan is dat de trainer via de afstandsbediening het shuttlekanon kan bedienen en bij de speler kan staan om aan wijzigingen te kunnen geven.

Zoek je nog een leuke sport bij een gezellige vereniging, kom dan badmintonnen bij Bv 't Pluumke-Lent zowel jong als oud. Meer info staat op www.pluumke-lent.nl.

Open repetitie voor muzikanten

OOSTERHOUT - Speel je een muziekinstrument of heb je in het verleden gespeeld maar ligt je instrument al jaren in de kast te verstoffen? Lijkt het je leuk om (weer) eens een avondje samen met anderen te spelen? Kom dan op vrijdagavond 14 september naar de open repetitie van muziekvereniging Con Amore in Oosterhout!

"Meld je uiterlijk 6 september aan via info@conamore-oosterhout.nl en we sturen je bladmuziek toe. Vermeld dan meteen even welk instrument je speelt en of je een eigen instrument hebt. Bij onze muziekvereniging kun je terecht met een blaasinstrument (hout of koper) of slagwerk. De leeftijd van onze muzikanten varieert van 8 -71 jaar.


Van 18.45-19.45 repeteert Opleidingsorkest Wit Lof. Vereist niveau: A of minstens 2 jaar les/ervaring in een orkest; van 20.00-22.15 (inclusief pauze) repeteert Con Amore. Vereist niveau: B of minstens 5 jaar les/ervaring in een orkest.

Wat langer meespelen? We vinden het leuk om op 14 september 2018 ons orkest eenmalig open te stellen voor iedereen die eens mee wil spelen. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen dan is het na overleg mogelijk om meteen in te stromen en mee te doen aan de voorbereidingen van ons Winterconcert op 15 en 16 december. Het thema is 'Top 2000'. Liever eerst luisteren? Dat kan natuurlijk ook. Gezellig als je komt!

Interesse in onze muziekvereniging? Kijk ook op onze facebookpagina Muziekvereniging Con Amore of op de website www.conamore-oosterhout.nl."

Open atelier in Marikenhuis

NIJMEGEN - Donderdag 23 augustus 13.30 - 15.30 uur is er in Marikenhuis aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 - net als iedere eerste, tweede en derde donderdag van de maand- een open atelier. Eigen bijdrage 2,50 euro.

"In ons atelier kan iedereen binnenlopen om met andere gasten en vrijwilligers op een ongedwongen manier creatief bezig te zijn met diverse materialen. U kunt er sieraden of wensdoosjes maken, maar er is ook de mogelijkheid om te mozaïeken. In het atelier zijn voorbeelden ter inspiratie. En er wordt geschilderd. Het stilleven (met acrylverf) is daar een onderdeel van. Maar er is ook ruimte voor verschillende technieken met abstract schilderen. Gasten worden begeleid door vrijwilligers van het Marikenhuis, die ook zorgen voor de materialen. De creatieve middagen zijn bedoeld voor mensen die ‘geraakt zijn door kanker’, zowel patiënten als hun naasten.

Aanmelden: Stuur mail aan info@marikenhuis.nl met vermelding van de datum en naam van de bijeenkomst. Aanmelden kan ook via het aanmeldformulier in het Marikenhuis.

Cursus kunstbeschouwing

ELST - Forte Fit, organiseert weer een nieuwe cursus Kunstbeschouwing. In deze cursus maakt men kennis met een uitgebreid scala van kunstenaars, kunstwerken en stijlen.

De deelnemers worden uitgenodigd om op de getoonde kunstwerken te reageren, met elkaar van gedachten te wisselen. Ook aansprekende exposities en tv-uitzendingen over kunst wordt onder de aandacht van de deelnemers gebracht.

Deze cursus is voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en bestaat uit acht bijeenkomsten van twee uur. De start is 13 september om 10.00 uur in De Wieken Pr. Irenestraat in Elst. Informatie te verkrijgen via Lène Schetters, 0481 372072; fortefit@fortewelzijn.nl. De bijeenkomsten zijn op 27 september, 11-25 oktober, 8-22 november en 6-20 december.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De Sint-Nicolaascommissie van Slijk-Ewijk organiseert een bingo op zaterdag 25 augustus in het gezellige dorpshuis Beatrix.

                                                

Het wordt weer een bingo met mooie prijzen. Er is een hoofdprijs van minimaal 70 euro en er zijn vele geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en andere prijzen. Het belooft weer een leuke bingo te worden met een gezellige sfeer. Een ieder wordt hartelijk en gastvrij welkom geheten door de nieuwe beheerders Henk en Annet Broekhuizen. Vanaf 19.00 uur is de zaal open en is iedereen welkom. Om 20.00 uur wordt er begonnen met de bingo.

Het is een jarenlange traditie dat Sint-Nicolaas begin december een zaterdagmiddag op bezoek gaat in dorpshuis Beatrix en voor alle kinderen van Slijk-Ewijk een cadeautje meebrengt. Deze traditie moet in ere gehouden worden.

Weekmenu ‘Bemmels afhaalpunt’

BEMMEL - Op maandag 27 augustus kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, vlees met sperziebonen en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Veel nieuwe activiteiten bij EZ&PC

ELST - Deze zomer zijn er in één maand meer dan twintig mensen verdronken wegens gebrek aan zwemvaardigheid of omdat ze geen zwemdiploma hadden. Onderzoek en ervaring tonen aan dat het hebben van een diploma niet voldoende is om zwemvaardig en veilig te zijn wanneer er niet met grote regelmaat wordt gezwommen.

EZ&PC biedt daarom vanaf het nieuwe seizoen een opfriscursus zwemmen van drie maanden aan voor kinderen en volwassenen die in het bezit zijn van hun B-diploma. In de cursus wordt het uithoudingsvermogen, de techniek en veiligheid in en rond het water, zoals het vallen in het water met kleding, behandeld. Aanmelden kan via de website van EZ&PC bij de afdeling basiszwemgroep: https://ez-pc.nl/basiszwemgroep.

Heb je inmiddels je A en B diploma gehaald en vind je het leuk om verder te zwemmen, dan kan je bij EZ&PC terecht bij onze verschillende afdelingen waaronder waterpolo en wedstrijdzwemmen. Wij hebben bij de start van het nieuwe seizoen nog plaats in de reguliere lessen zodat je in een gezellige omgeving jouw C diploma, verschillende zwemvaardigheidsdiploma’s en je snorkeldiploma’s kan behalen.

Ben je echt dol op zwemmen en wil je heel snel worden net als onze zwemmers op de EK? Dan is er voor jullie de Swimkick, een speciale groep waarin je wordt opgeleid om door te stromen naar onze wedstrijdgroep.

Daarnaast bieden wij de triatlon-er de ruimte en mogelijkheid om te komen trainen. Dit kan iedere maandag en donderdag van 22.00 tot 22.45 en op zaterdag van 17.30 tot 18.15 uur. Meer informatie over deze wervelende zwemvereniging staat op https://ez-pc.nl/.

W.Geurtz & Zn pakt derde winst met jonge duiven

W. Geurtz & Zn. (Foto: Geurtz)

DOORNENBURG - Op 11 augustus stond de vierde jongeduivenvlucht van 2018 op het programma vanuit Niergnies (270 km). Hieraan deden 249 duiven mee van 9 liefhebbers. Zij werden gelost om 7.45 uur.


W. Geurtz & Zn 20 mee 4 pr. 1, 22, 23, 37
H. van Hal 40 mee 22 pr. 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 15, 16, 35, 36, 38, 44, 51, 53, 54, 58, 59, 60, 62
Van Olderen & Meuwsen 55 mee 11 pr. 4, 24, 26, 43, 46, 48, 49, 50, 52, 61, 63
Nissen & Vermaas 63 mee 22 pr. 10, 13, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 25, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 37, 39, 45, 47, 55, 56
J. v.d. Scheur 17 mee 1 pr. 34
P.C. Engelen 23 mee 2 pr. 40, 41
J. Pauwelsen 13 mee 1 pr. 42

Saskiaspaintings in biblitoheek Elst

Moeder met kind, volg je eigen weg (foto: Saskia) Foto: Saskia

ELST - In de maanden september en oktober exposeert Saskiaspaintings in de bibliotheek in Elst.

Saskia maakt canvaskunst en illustraties en haar motto hierbij is: “achter elk kunstwerk schuilt een verhaal en volg daarbij je eigen weg.” Zij maakt gebruik van houtskool, neopastelkrijt en acrylverf. Soms gebruikt zij een combinatie van beide voor een bijzonder effect. Natuur, dieren en bloemen geven Saskia vaak inspiratie om te schilderen. Tijdens reizen en veranderingen ontstaan ook vaak nieuwe ideeën.

De illustraties zijn bijzonder geschikt voor logo’s en mode-designers. Van de orginele schilderingen zijn ook kaarten en canvasprints beschikbaar.

Meer informatie? Kijk op https://saskiaspaintings.nl. Een ieder is welkom in de bibliotheek tijdens de reguliere openingstijden.

Vier generaties familie Boon

Vierde generatie familie Boon Oosterhout. (Foto: Brigitte)

OOSTERHOUT - "Wij zijn trotse ouders (Nick (29) & Sanne (28') Boon) geworden van en prachtige zoon Milan."

Geboren op 07 augustus 2018 om 23:06 in Nijmegen. "Hoe speciaal is het om vandaag de dag nog vier generaties samen op de foto te krijgen. Mijn vader Martin Boon (52) en mijn opa Jo Boon (79)."

Derde editie van de 3 Oever Open Atelier Route in de Gelderse Poort

REGIO - In het derde weekend van september vindt het jaarlijkse 3 Oever Festival plaats in de Gelderse Poort. Een belangrijk onderdeel van het festival is de 3 Oever Open Atelier Route. Ruim vijftig kunstenaars exposeren speciaal voor dit festival in hun eigen atelier of op een andere locatie in het grote festivalgebied.

'Het is heel mooi dat de route groeit', vindt de organisatie, 'Tijdens zo'n festival kunnen bezoekers en bewoners van de Gelderse Poort op een laagdrempelige manier kennis maken met kunst.' Veel expositieplekken worden feestelijk aangekleed met muzikale optredens.

'Een kijkje in het atelier van een kunstenaar geeft een completer beeld dan alleen een kunstwerk aanschouwen,' zegt een van de kunstenaars, 'In het atelier is het maakproces, of de weg ernaar toe te zien. Het geeft je een blik in de werkplaats van de kunstenaar. Zoiets zie je niet zo veel.'

Bijzonder is ook dat er voor het 3 Oever festival routes worden uitgezet, zodat de bezoeker door het prachtige natuurgebied van de Gelderse Poort van atelier naar atelier kan fietsen of wandelen. Uiteraard zijn de meeste locaties ook met de auto bereikbaar.

Meer informatie over de 3 Oever Open Atelier Route en over het 3 Oever Festival staat op de website https://www.3oeverfestival.nl/nl.

Zomerfair in Ressen

Tractor met treintje. (Foto: Wessel van Olst) Foto: Wessel van Olst

RESSEN - Op zaterdag 25 augustus van 9.00 tot 17.00 uur kunt u bij Landwinkel De Woerdt in Ressen terecht voor de jaarlijkse ‘Zomerfair’. Deze dag staat in het teken van (h)eerlijke streekproducten, spelen en beleven.


Op het erf zijn er verschillende producten om te proeven. Wat dacht van u van de sauzen van Boer ’n Dip? Of droge worst van Brandt & Levie en de vegetarische boerenburger van Boekoeloekoe? Ook de Streekbakker ontbreekt niet met zijn houtgestookte oven en brood. Daarnaast zijn onder andere Bakken met Niels, Van Bommel Beef, Hoeksche chips, Jimini’s (insectenproeverij) en Caramelz aanwezig met streekproducten en delicatessen. Bovendien wordt ter plekke paling gerookt en appelsap geperst.

Spelen en beleven
De gehele dag kunt u meerijden met de boomgaardtrein of kunnen kinderen springen op het appelspringkussen. Daarnaast is er schminken, spelletjes en kunt u zelf appels plukken.

Om 10.30 en 12.30 uur geeft een groep meiden van turnvereniging Oranje Blauw uit Nijmegen een demonstratie waarbij sporten met plezier voorop staat. Gedurende de dag is er veel gezelligheid met muziek en terras. Bovendien zingt Zeemanskoor Schip Ahoy om 13.00 en 15.00 uur bekende en minder bekende zeemansliederen.

De zomerfair is van 9.00 tot 17.00 uur. Meer informatie en het volledige programma staan op www.dewoerdt.nl/zomerfair. Landwinkel De Woerdt ligt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Open dag zorgprofessionals bij CWZ Waalsprong

NIJMEGEN-NOORD - De meeste mensen in deze regio zijn bekend met de poli van het CWZ in de Carbatinastraat 3 in Nijmegen-Noord. Wat de meesten niet weten is dat zich een aantal zorgprofessionals heeft gevestigd op de tweede etage van het CWZ Waalsprong gebouw.

Zij willen zich heel graag op zaterdag 8 september aan u presenteren op de open dag van 10:00 tot 14:00 uur waarbij diverse activiteiten worden aangeboden. Om u een idee te geven over welke zorgprofessionals we spreken stellen zij zich alvast hier voor:

Fysiotherapie De Oversteek: www.fysiotherapiedeoversteek.nl.

Praktijk die zich richt op alle fysieke klachten: rugklachten, (sport)blessures en revalidatie na een operatie.

Podotherapiepraktijk Bottendaal: www.bottendaal.com.

Voet en houding gerelateerde problemen evenals de diabetische en de reumatische voet worden hier behandeld.

Orthopedisch hulpmiddelen leverancier OMS Vermolen: www.omsvermolen.nl.

Levering van op maat gemaakte orthopedische hulpmiddelen /korsetten/buikbreuk bandages,

elastische kousen.

Fysio-ergo-handencentrum Oosterhout (onderdeel van fysiotherapie en handencentrum Oosterhout): www.fysio-hand-oosterhout.nl.

Problemen in de functie van pols/elleboog hand worden multidisciplinair benaderd waardoor de oorzaak van de klachten goed in kaart worden gebracht en behandeld.

Verloskundigepraktijk Partus: www.verloskundigenpraktijkpartus.nl.

Persoonlijke begeleiding tijdens zwangerschap, bevalling en kraambed. Tijdens elke controle kan er een 2D echo gratis worden gemaakt.

Lentjes Orthopedische Schoentechniek: www.lentjes.nl.

Schoeisel voor problematische voeten worden hier op maat gemaakt evenals andere ondersteuning voor het oplossen en voorkomen van voetproblemen

SVHA Kick-off Weekend

Den Hartog 4x4-toernooi.

HERVELD - Van donderdag 30 augustus - zondag 2 september wordt het SVHA Kick-off Weekend georganiseerd op sportpark Jan van Baal met als afsluiting het Den Hartog 4×4-toernooi.

Gezien het succes van de eerdere edities hebben we een goede weg ingeslagen om onze voetbalclub binnen de dorpsgemeenschap te presenteren. Het weekend staat in het teken van sportiviteit en gezelligheid en is zowel toegankelijk voor leden, niet-leden en toeschouwers.

Het programma ziet er als volgt uit:

Donderdag 30 augustus : ’s avonds de SVHA Kick-off Senioren, wedstijden voor seniorenteams. Afsluitend een feestavond.

Vrijdag 31 augustus: Overdag is het 4×4 G-Toernooi in samenwerking met De Driestroom. Altijd een genot om de mensen met een handicap zien te genieten van deze sportieve dag. ’s avonds is het SVHA 4x4 Junioren Toernooi voor spelers van 13 t/m 18 jaar. Inschrijven door jouw zelfgekozen teamnaam te versturen naar evenementen@svha.nl.

Zaterdag 1 september: ’s middags de SVHA Kick-off Pupillen. Een spellencircuit waarbij door de jeugdteams t/m O13 wordt gestreden voor de beker. Vanaf 17.00 uur is het 7×7 Derby Toernooi met deelnemers van gevorderde leeftijd, van SVHA en andere verenigingen uit de omgeving. Vanaf 20:00 uur staat de SVHA Kick-off Party op het programma. Dit gebeurt onder muzikale verwennerij van Arno Kolenbrander, Feest DJ Mike en duo Pap en Pudding.

Zondag 2 september: Het Den Hartog 4x4-Toernooi is een gezelligheidstoernooi voor iedereen. Voetbaltalent is zeker niet vereist. Inschrijven via wwww.svha.nl/4x4/.

Meer info staat op www.svha.nl/kick-off.

Schrijven doe je voor je plezier

Met dt of d? (Foto: Jan Zwier)

ELST - De leden van de Schrijfkring komen twee keer per maand bij elkaar op vrijdagochtend. De bijeenkomsten hebben niet echt een vaste structuur, maar bevatten wel iedere keer een aantal vaste onderwerpen.

Dit zijn: aan elkaar voorlezen van de teksten van de thuisopdracht; geven van feedback op de geschreven teksten; behandelen van een nieuwe schrijfstijl of werkvorm; oefenen met het behandelde onderwerp; introductie van de nieuwe thuisopdracht.

Ontdek hoe leuk schrijven kan zijn en kom eens naar de Schrijfkring om gelijkgestemden te ontmoeten. Het is beslist geen cursus waarbij je nadrukkelijk gewezen wordt op taal- en/of stijlfouten. Het gaat om de intentie van wat is opgeschreven en wat het bij jezelf en anderen oproept.

In september starten we (bij voldoende deelnemers) met twee groepen: een 'beginnersgroep' (voor hen met weinig en geen ervaring) en een 'begonnersgroep' (voor hen met enige of veel ervaring die gestimuleerd willen worden met een variatie aan thuisopdrachten, die besproken worden met de heel groep). De bijeenkomsten zijn vanaf 21 en 28 september in bibliotheek Elst, Europaplein 1, Elst van 09.45 - 12.15 uur. Voor verdere informatie zie http://schrijfkring-elst.jouwweb.nl. Aanmelden uiterlijk 10 september bij Jan Zwier 06 80095122; E-mail: jan.zwier@chello.nl; www.fortefit.nl.

Zonder handen zwemmen tegen kanker

BEMMEL - 'Zich aan handen en voeten gebonden voelen' is een spreekwoord dat regelmatig terugkomt als mensen strijden tegen kanker. De machteloosheid die de ziekte met zich meebrengt, inspireerde Dion Jansen uit Bemmel om de 1500m Swim to Fight Cancer Nijmegen met zijn handen vast op zijn rug te zwemmen.

'Ik wilde sowieso deelnemen aan het evenement, maar toen ik tijdens het oefenen in het spitsuur van het zwembad was beland en ik geen normaal tempo kon zwemmen, besloot ik te proberen mijn handen op mijn rug te leggen. Dat was niet makkelijk, maar met wat oefenen lukte het behoorlijk. Met het spreekwoord in mijn achterhoofd werd dit mijn nieuwe doel', zegt de 26-jarige Bemmelaar. 'Uiteraard is alles overlegd met de organisatie: veiligheid staat altijd voorop. Na een zwemtest bij een van de aangesloten zwemleraren en de garantie dat ik mezelf te allen tijde kan bevrijden, werd het initiatief goedgekeurd, niet in de laatste plaats omdat de koppeling zo treffend was.'

Swim to Fight Cancer Nijmegen vindt op 9 september plaats in de Spiegelwaal. Het doel van het evenement is om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Dions actie steunen kan via https://nijmegen.swimtofightcancer.nl/dionjansen.

Een avondje Betuwse lectuur

Ik kan nog zonder bril lezen (foto: Jan Zwier) Foto: Jan Zwier

ELST - Christa van Kleef heeft haar ervaringen met een reünie rond haar vijftigjarige leeftijd in 2009 gevierd met de uitgave van een speciaal boek hierover: ‘Fieftuch’.

Het boek bevat naast haar eigen verhaal ook foto’s en persoonlijke verhalen van de reünisten van drie lokale scholen (openbaar, katholiek en christelijk). Op haar eigen wijze zal ze u verhalen vertellen uit en aan de hand van haar boek.

Velen kennen Wes Leurs van zijn Toon Hermans liedjes. Maar weet u ook dat hij een boekje geschreven heeft (‘Wie zei je ok us wèr?’) over bij- en scheldnamen in Elst? Al vanaf 2012 verzorgt Wes lezingen over dit fenomeen. Voordat iedereen van Napoleon een achternaam moest hebben, was het hebben van een bijnaam pure noodzaak. Wes zal u hier meer over vertellen en het is bijna zeker dat u een aantal van die namen (nog) kent.

De rode draad in het programma wordt gevormd door een aantal haiga’s. Dit zijn gedichtjes bij een afbeelding volgens de originele Japanse bedoeling. De lezingen van Christa en Wes worden hiermee door Jan Zwier omlijst en met elkaar verbonden.

Spreekt u dit aan? Dan kunt u informatie inwinnen of zich aanmelden via telefoon, mail of website.

De bijeenkomst is 5 september van 20.00 tot 22.00 uur in de vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid, Europaplein 1, Elst. Aanmelden bij Wil Teunissen, 06 30764452, wilteunissen1956@gmail.com. Of bij Jan Zwier, 06 80095122, jan.zwier@chello.nl. Meer info staat op www.fortefit.nl.

Start to Run bij b.o.d. De Sprinters

Hardlopen bij b.o.d. De Sprinters (foto: Yakult Start to Run)

BEMMEL - Wil jij beginnen met hardlopen, maar wel in je eigen tempo en op een verantwoorde manier? Dan is de cursus Start to Run bij b.o.d. De Sprinters in Bemmel iets voor jou.

Met het Start to Run-programma leer je in korte tijd hardlopen onder begeleiding van een professionele trainer in een kleine groep. Op maandag 3 september start de eerste training.

B.o.d. De Sprinters biedt bovenop het bestaande Start to Run-concept nog twee leuke extra’s: In plaats van de gebruikelijke zeven weken, bieden wij twaalf weken trainingen aan. Dit doen wij om je voor te bereiden op het onafgebroken hardlopen van 5 km. De Pietenloop in Bemmel op 25 november biedt jou daarbij de kans om jezelf te testen in je eigen omgeving. "Wij bieden ook de mogelijkheid om wekelijks de tweede training onder begeleiding op woensdag bij de vereniging te doen. Normaal gesproken is de tweede training ‘huiswerk’ dat je alleen doet."

Voorafgaand aan de cursus vindt een informatieavond en proeftraining plaats op dinsdag 28 augustus om 19.30 uur vanuit het clubhuis op sportpark De Heister in Bemmel. De trainingen vinden plaats op de maandag -en woensdagavond om 19.30 uur. Informatie en inschrijven www.yakultstarttorun.nl. Informatie over de vereniging: www.boddesprinters.nl.

Leesclubs literatuur en Engels in Nijmegen zoeken nieuwe leden

NIJMEGEN - Wilt u boeken lezen die u bijblijven, daarover inspirerende gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten? Dan is een leesclub misschien iets voor u. Een tweetal door de landelijke organisatie Senia opgerichte leesclubs zoekt nieuwe leden.

De leesclub literatuur in Nijmegen heeft plaatsen vrij voor geïnteresseerde lezers. "Wij komen op dinsdagmorgen bij elkaar van 10.00 tot 12.00 uur. De eerstvolgende bijeenkomst is dinsdag 4 september. We bespreken dan 'De geniale vriendin' van Elena Ferrante. Als u belangstelling hebt, kunt u voor meer informatie terecht bij de contactpersoon van de leesclub, Diana Reintjes, te bereiken via email: diana.jan@telfort.nl."

De leesclub Engels leest Engelstalige literatuur en wisselt daarover ook in het Engels van gedachten. "Wij komen om de 6/7 weken bij elkaar op vrijdagmorgen van 9.30 -11.30 uur in de bibliotheek van Nijmegen. Als u belangstelling hebt, kunt u voor meer informatie terecht bij de contactpersoon van de groep, Petra Pijnappels, bereikbaar via mail p.pijnappels@gmail.com of telefonisch op 024 3447746."

Beide leesclubs maken gebruik van de door deskundigen samengestelde boekenlijsten van Senia. Senia-leesclubs bespreken de boeken aan de hand van leeswijzers met samenvattingen, recensies en discussievragen die het gesprek in de groep houvast bieden. Meer informatie over de werkwijze staat op www.senia.nl.

Postduiven De Toekomst Elst

ELST - De uitslag van de wedvlucht (jonge duiven) vanuit Niergnies ( Fr) over 275 kilometer is als volgt:

1 - 6 en10 G.Vischer Arnhem, 2 en 7 A. Rozijn Oosterhout, 3 C. v.d. Kolk Elst , 4 H. Burgers Elst , 5 en 9 F. Looyschelder Arnhem, 8 R. Peters Arnhem.

Wedvlucht Geel (B) 103 km. Natour. W. Wind: 1 M. Korthouwer Elst, 2-3-en 6 R. Peters Arnhem, 4-5 en 10 H. Burgers Elst, 7 Jan Heinhuis sr Elden, 8 Moniek v.d. Pol Arnhem. 9 C. v.d. Kolk Elst.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 25 augustus

19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy/Cantorije, startviering

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, F. Bomers, GK De Levensbron

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, G. Peters, samenzang

Zondag 26 augustus

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

10.00 uur: H. Martinus Gendt, woord- en communieviering, J. Kallen, kermisviering

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang

11.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv). Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Groei & Bloei excursie naar De Ommuurde Tuin in Renkum

BETUWE - Groei & Bloei Overbetuwe-Lingewaard houdt op zaterdagochtend 25 augustus een excursie naar De Ommuurde Tuin in Renkum.

De Ommuurde Tuin ligt in de historische moestuin van koning Willem III op Landgoed Oranje Nassau's Oord in het Renkums beekdal. Het wordt omsloten door een prachtige muur; robuust en authentiek. De geschiedenis van de afgelopen eeuw is af te lezen aan scheuren en reparaties. Sinds 1999 is de tuin een productief biologisch tuinbouwbedrijf.

De passie ligt bij het kweken van en koken met groenten vol smaken, geuren en kleuren. Ieder jaar worden weer andere soorten uitgeprobeerd en worden er ruim 400 verschillende eetbare planten geteeld; groenten, fruit en kruiden van historische, moderne en wilde soorten.

We worden om 10.30 uur ontvangen met koffie of thee en iets lekkers. De rondleiding duurt tot 12.00 uur. We gaan met eigen vervoer en vertrekken om 10.00 vanaf de carpoolplaats aan de Sillestraat in Elst. Graag bij aanmelding aangeven of u mee wilt rijden, of dat u beschikt over een auto en hoeveel personen er eventueel mee kunnen rijden. Op eigen gelegenheid naar Renkum gaan is natuurlijk ook mogelijk.

De kosten voor deze excursie zijn voor niet-leden 8,50, leden betalen 4,00 euro. Voor deze anderhalf uur durende rondleiding meldt u zich aan via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com en het bedrag kunt u overmaken op rekening NL24 RABO 0152702067.

Mantelzorg en Intimiteit

ELST - Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe verzorgt op maandag 10 september een mantelzorgcafé met als thema: mantelzorg en intimiteit.

Met seksualiteit en intimiteit hebben we allemaal te maken. Door ziekte en zorg kunnen veranderingen in de relatie ontstaan en dit kan ook consequenties hebben voor de intimiteit en seksualiteit binnen een relatie. Gebrek aan intimiteit kan leiden tot verdriet en eenzaamheid. Daarbij vinden mensen het lastig om dit onderwerp bespreekbaar te maken. De gevoelens blijven onuitgesproken.

Mevrouw Sjan van Goor, maatschappelijk werker van Zinzia zorggroep, gaat op deze avond samen met de aanwezigen praten over hoe dit bespreekbaar te maken. Zij zal tips geven hoe je hier als mantelzorger het beste mee om kunt gaan.


Het mantelzorgcafé vindt plaats in De Ruimte, Sint Maartensstraat 32 B in Elst en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. "We beginnen graag op tijd. U bent welkom." De entree is gratis. Voor informatie: 0481 350050, of via mail: info@mantelzorgoverbetuwe.nl. Deze avond is bedoeld voor alle mantelzorgers.

Mantelzorg en Intimiteit

ELST - Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe verzorgt op maandag 10 september een mantelzorgcafé met als thema: mantelzorg en intimiteit.

Met seksualiteit en intimiteit hebben we allemaal te maken. Door ziekte en zorg kunnen veranderingen in de relatie ontstaan en dit kan ook consequenties hebben voor de intimiteit en seksualiteit binnen een relatie. Gebrek aan intimiteit kan leiden tot verdriet en eenzaamheid. Daarbij vinden mensen het lastig om dit onderwerp bespreekbaar te maken. De gevoelens blijven onuitgesproken.

Mevrouw Sjan van Goor, maatschappelijk werker van Zinzia zorggroep, gaat op deze avond samen met de aanwezigen praten over hoe dit bespreekbaar te maken. Zij zal tips geven hoe je hier als mantelzorger het beste mee om kunt gaan.


Het mantelzorgcafé vindt plaats in De Ruimte, Sint Maartensstraat 32 B in Elst en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. "We beginnen graag op tijd. U bent welkom." De entree is gratis. Voor informatie: 0481 350050, of via mail: info@mantelzorgoverbetuwe.nl. Deze avond is bedoeld voor alle mantelzorgers.

Info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe

(Foto: Christine Wevers) Foto: Christine Wevers

BETUWE - Donderdag 23 augustus van 19.30-21.30 uur is er in het bezoekerscentrum windpark Nijmegen-Betuwe, Griftdijk 244, Nijmegen een info-avond omgevingsfonds windpark Nijmegen-Betuwe.

Eind vorig jaar is het Omgevingsfonds Windpark Nijmegen-Betuwe opgericht. Uit dit fonds kunnen projecten subsidies ontvangen in de woongebieden rondom het windpark: buurtschap Reeth, het dorp Oosterhout, de wijk Nijmegen-Oosterhout en het grondgebied Ressen. Subsidies kunnen worden aangevraagd van 15 september t/m 15 oktober. Op de info-avond vertellen we waar uw projectaanvraag aan moet voldoen.

De vier windmolens van Windpark Nijmegen-Betuwe draaien sinds november 2016. Afgesproken is dat voor elke megawattuur (MWh) die het windpark opwekt 1 euro beschikbaar komt voor het fonds. Per jaar levert dat naar verwachting gemiddeld zo'n 24.000 euro op. Het omgevingsfonds kan hieruit subsidies verstrekken voor projecten en initiatieven op het gebied van duurzaamheid, energiebesparing en duurzame energie, leefbaarheid en sociale samenhang. Projecten dienen het persoonlijk belang van betrokkenen te overstijgen.

Omdat Reeth en Ressen dichter bij het windpark liggen, maar in Nijmegen-Oosterhout en Oosterhout veel meer mensen wonen, is in het reglement vastgelegd dat elk van deze woongebieden over twintig jaar gerekend in aanmerking komt voor ¼ deel van de fondsgelden. Meer info staat op www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds.

11 / 12

Onze grote,lieve meid
alweer 9 jaar!! Gefeliciteerd,
liefs Papa ,mama,Mila,
pip, fido, oma en de opa´s

Dit leuke stel is 26 aug 25 jaar getrouwd.
Proficiat van Annie Harry Sabine Marco Luke
en Lyanne, Christian en Camilla.

Op 26 augustus wordt Mila,
onze diva 2 jaar.

Van harte gefeliciteerd en
dikke knuffels van
opa Martin en oma Marian

Onze mam en oma gaat voortaan als tachtig jarige door 't leven.
En ze is nog altijd even gedreven!
Proficiat mam

De zes dochters en de mannen

10 jaar Camèl is feest!

Zo blij om dat te mogen vieren.

Liefs Michael & Marije, Frederike, Milou, Marnick en Matthé

Lieve Opa en Oma Koeien,
dankjewel voor de leuke
oppasdagen tijdens onze
lagere school! Liefs,
Lot en Bas

Onze grote boef Dex
wordt 26 augustus alweer 4 jaar!
Hiep hiep hoera! Gefeliciteerd!
Liefs Papa, mama en Kenji

Hiep hiep hoera.
Nika alweer 1 jaar.
Dikke knuffel van Lisa en Danny

Het spandoek hangt al klaar

onze baasjes zijn nu een echt-paar

Miauw,Woef ,Gefeliciteerd.

Hiep hiep hoera
Sanne en Sophie 3 jaar!
Gefeliciteerd meiden! Liefs opa, oma,
ome Alexander, tante Bianca en Noud