GN Nijmegen-Noord

28 juni 2017

GN Nijmegen-Noord 28 juni 2017


Feest op basisschool SamSam

OOSTERHOUT - Weet u nog, uw eigen lagere schooltijd? Die ene leerkracht waarbij u het zo naar de zin had en zoveel van leerde...?
Van twee van zulke gewaardeerde leerkrachten nemen wij binnenkort afscheid. Op donderdag 13 juli zal het dan een bijzondere dag bij ons op SamSam zijn.

Huub Vlaspoel en Liduïne Jorna gaan na deze dag van hun welverdiende pensioen genieten en daarom nemen wij afscheid van hen. We gaan er een feestelijke, verrassende dag van maken met al onze leerlingen en het team, want dat verdienen ze!

Zowel Huub als Liduïne staan al jaren aan school en zijn dus ook bekende gezichten in Oosterhout. Huub Vlaspoel is vanuit Limburg in 1973 begonnen op de Sint-Leonardusschool en ook Liduïne Jorna is al een hele tijd in Oosterhout: vanaf 1993 staat ze bij ons voor de klas.
Beiden nemen nu op 13 juli, na een rijk onderwijsleven, afscheid van hun loopbaan. "We zijn niet blij dat ze vertrekken, maar wel blij voor alles wat ze betekend hebben voor onze school!. Daarom bieden wij hen een afscheidsreceptie aan, waar alle oud-leerlingen, oud-ouders en oud-collega’s van harte voor zijn uitgenodigd." Deze is in dorpshuis De Schakel, Oosterhout op donderdag 13 juli van 19.30 - 20.30 uur. "Kent u nog mensen die Huub en Liduïne ook een handje willen geven en deze berichtgeving wellicht niet lezen, vertel dit dan alsjeblieft door", aldus het team van SamSam Oosterhout.

Gregoriaanskoor Magna Voce zingt in Valburg

VALBURG - Het Gregoriaanskoor Magna Voce van de Sint-Benedictusparochie sluit de eerste helft van haar jaar programma af op 2 juli in Valburg.

De viering staat gepland op zondag 2 juli om 9.30 uur in de Sint-Jacobuskerk. Voorganger tijdens deze viering is pastor Frans Bomers. Het koor verzorgt de gezangen van de 13e zondag door het jaar. Thema van deze viering is 'Investeer in goedheid'. Magna Voce heeft vanaf januari tot heden vieringen verzorgd in Heteren, Lent, Elst, Valburg, Driel en Oosterhout.

Na de zomervakantie staan de geloofgemeenschappen in Elst, Valburg, Heteren en Herveld gepland. Magna Voce kan inmiddels tijdens haar vieringen rekenen op een warme belangstelling vanuit de verschillende geloofsgemeenschappen en daar zijn we best een beetje trots op en dit doet de zangers goed. Het geeft de zangers een extra motivatie om samen de schouders er onder te zetten om zo een bijdrage te leveren aan de vieringen. In Valburg zal Harry Wassenberg uit Heteren het orgel bespelen en Harry van Kempen uit Elst zal een muzikaal intermezzo verzorgen, het geheel staat onder leiding van Rita Branderhorst. Iedereen wordt uitgenodigd om het mee te vieren.

Schrijf je nu in voor een kraam! Creatieve Markt met Science Plein

BEMMEL - Voor Creatief Bemmel op 17 september met de koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur is er een Creatieve Markt met Science Plein in de maak.

Een reeks gezellige kramen door en voor creatieve hobbyisten en scientisten. Welkom, beleef het in Bemmel en doe mee! Het belooft
een zeer interessante en leuke dag te worden.

Ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' organiseert samen met Stichting Talento Metissimo een verrassende familiedag voor jong en oud (er). Naast een gezellige koopzondag, inclusief een markt met afwisselende kramen en standhouders, zal op het marktplein plaats zijn voor een Science Plein voor jong en oud. In de Dorpsstraat is er plaats voor creatieveling en hobbyisten om zich te presenteren aan het publiek. Tevens zal er weer een knutselplein zijn op de Promenade, waar de kinderen weer iets moois kunnen maken. Verdere details volgen later.

Op deze zondag vindt ook weer de wielerronde plaats. Creatieve hobbyisten en scientisten kunnen zich inschrijven voor een prachtige kraam met zeil voor 30euro via: www.peervanderven.nl

Overige informatie staat op Bemmel Creatief: www.beleefbemmel.nl, www.facebook/ondernemersvereniging bemmel, www.TalentoMetissimo.nl, www.twctverzetje.nl/ en www.facebook.com/twctverzetje. Het belooft een gezellig creatieve- en science-inspirerende dag te worden.

Vieringen Sint-Benedictusparochie

Zaterdag 1 juli

19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, F. Bomers, Musica Nova

Zondag 2 juli

10.00 uur: St. Werenfridus kerk Elst (EC), eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

09.30 uur: St. Jacobus de Meerdere kerk Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Magna Voce

Zaterdag 8 juli

19.00 uur: Maria Geboortekerk Driel, eucharistieviering, N. Sales, Enjoy

19.00 uur: Maria Geboortekerk Lent, eucharistieviering, F. Bomers, slotviering Young at Heart

19.00 uur: St. Willibrorduskerk Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

Zondag 9 juli

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst (EC), eucharistieviering, F. Bomers

09.30 uur: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk Heteren, woord- en communieviering, Liturgische                        werkgroep, slotviering Ubi Caritas

11.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonardusfeest 150 jr. Heilig Verklaring, Musica Nova en Leonarduskoor

09.30 uur: H. Johannes de doperkerk Indoornik, eucharistieviering, V. Bulthuis, R.K.G.K.I.

Repair Café in Overbetuwe

OVERBETUWE - Donderdag 29 juni is er weer Repair Café in het gebouw van 2 Switch. Er staan vrijwilligers voor u klaar om u met raad en daad bij te staan.

Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. Ook kunnen mensen terecht met vragen op het gebied van de computer: Is uw computer vastgelopen? Krijgt u hem niet aan de praat of wilt u weten hoe u uw foto’s op een usb-stick moet zetten? Kom gerust langs!

Het Repair Café is elke laatste donderdag van de maand geopend van 13.00 – 16.00 uur en bevindt zich in de koffiecorner. 2Switch is gevestigd aan de Nieuwe Aamsestraat 42 in Elst. Voor meer info: www.fortewelzijn.nl; 085 0406066.

Met Zonnebloemgasten naar De Minkhof

BEMMEL - De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen ging op donderdagmiddag 15 juni naar De Minkhof. Hier werden spelletjes gespeeld en na de pauze was er een bingo met mooie prijzen.

Bij binnenkomst kregen de gasten een kopje koffie of thee met iets lekkers. In de pauze werden de gasten getrakteerd op een advocaatje met slagroom, een wijntje of een sapje. Na afloop werden de gasten verwend met een heerlijke pannenkoek, gebakken door onze vrijwilligsters. Mede door de hulp van de vele vrijwilligsters hebben onze gasten met recht een geslaagde Zonnebloemmiddag gehad.

Zwemgediplomeerden bij ZVO

ELST - Ook dit jaar zijn 24 zwemmers voor zwemdiploma’s C en zwemvaardigheid-1 geslaagd bij Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO).

Rayen Habib, Wessel van Dorst, Neomi Hunting, Isis Lamers, Berber McCarthy, Renske Metselaar, Lizzy Plugge, Kim van Veenendaal en Jilles Vink behaalden allen bij de ZVO het C-diploma. Voor Zwemvaardigheid 1 zwommen af: Emma Biesheuvel, Elke van Dorst, Wessel van Dorst, Noah Fischer, Nour Habib, Ilvy Honders, Michael Jansen, Dejan Maassen, Danila Mamasakhlisov, Thomas Natte, Lennart Stok, Kim van Veenendaal, Jilles Vink, Sanne Wanders en Thomas Wanders.

Vanaf 5 jaar kan men bij de ZVO terecht als men na het behalen van het A- en B-diploma (of zelfs na het C-diploma) graag nog meer zwemdiploma’s wil halen. Het hele seizoen werkt de ZVO in zwemlessen van hoge kwaliteit aan het verbeteren van de zwemvaardigheid. Voor het C-diploma en de verschillende Zwemvaardigheidsdiploma’s leren de deelnemers alle zwemslagen (onder andere schoolslag, borstcrawl en rugcrawl) steeds beter zwemmen. Bovendien leren de deelnemers er nog diverse zwemslagen bij, zoals vlinderslag en samengestelde rugslag. Een aantal keren per seizoen is er ook gekleed zwemmen.

Men mag afzwemmen als alle slagen goed worden beheerst. Dit alles staat onder leiding van een groot aantal jonge en oudere, gediplomeerde en bevoegde zweminstructeurs. Deze instructeurs zijn zeer ervaren en deskundig en zwemmen soms zelf nog. Voor degene die voor het volgende seizoen belangstelling voor diplomazwemmen en/of snorkelen heeft, staat de informatie onder het onderdeel Zwemvaardig op de website: www.zvoverbetuwe.nl

Postduiven

De toekomst Elst

ELST - Uitslag Nateuil LE Haudouin (fr): Winnaar Leo Joosten Arnhem.

Verdere uitslag is: 1 L. Joosten Arnhem, 2 -4-5-8 en 10 F. Looyschelder Arnhem , 3 en 7 G. Kemmink Elden, 6 Th. Medze Elden, 9 R. Peters Arnhem.

Wedvlucht Chateaudun ( fr ) 534 km: 1-3-4-5-7, C.v.d. Kolk Elst, 2 en 9 A. Rozijn Oosterhout, 6 F. Looyschelder Elden, 8 G. Vischer Arnhem, 10 Naci Dag Arnhem.

Epernay (fr) 358 km: 1-4- G. Kemmink Elden, 2-7-8 F. Looyschelder Elden, 3. H. Burgers Elst, 5-6-9 M. Korthouwer Elst, 10. T. Medze Elden.

St.vincent 1066 km: 1-2-3-4-5 E. Peperkamp Arnhem, 6 P.Hermsen Driel.

Lokale samenwerking thema Netwerk café Zorg & Welzijn

BEMMEL - Na twee succesvolle edities volgt op donderdag 6 juli weer een Netwerk café Zorg & Welzijn. Deze keer staat het volledig in het teken van samenwerken. Er is veel ruimte om te netwerken en om lokale voorbeelden van samenwerkingen te zien.

"Tijdens het netwerk café 2017 laten we de partners aan het woord die onderling samenwerken. Bijvoorbeeld het project 'Fysiek en vitaal actief' in Doornenburg waardoor wekelijks ruim 30 mensen in beweging blijven. Tevens zal een expert op het gebied van samenwerking in zorg en welzijn van de internationale universiteit van Oslo aan het woord komen.

Als zorg-, en welzijnsprofessional heb je nog maar een paar dagen de tijd om je in te schrijven. Wacht niet te lang, want vol is vol. Mail je aanmelding naar m.davina@swlingewaard.nl." Het Netwerk café vindt plaats op donderdag 6 juli in de Theaterkerk in Bemmel.

Vrijwilligers landerij De Park in het zonnetje

ELST - De ChristenUnie heeft een jaarlijks terugkerende actie genaamd: ICU: I see you! Het is nu al een traditie om elk jaar iemand in het zonnetje te zetten, die zich vrijwillig inzet voor anderen, daarbij tijd en aandacht geeft en werk verzet, alleen of samen met anderen.

Vrijdag 16 juni waren we op bezoek bij een bijeenkomst van vrijwilligers in Park Lingezegen. Vanaf 17.00 uur werd iedereen verwacht in De Kapschuur. Dit keer hebben we onze ogen gericht op de vele vrijwilligers van boerderij Lingezegen: Wij zien jullie! Zoveel mensen die enthousiast en betrokken zijn en zich inzetten voor landerij De Park, zoals het nu heet.

In de loop der jaren waren er moeilijke momenten, maar men is doorgegaan. En het is fantastisch om te zien dat hier steeds meer mooie dingen ontstaan! Het begon met natuur en milieu educatie, er is nu een kinderboerderij, moestuin en kas, een bijenstal, speelnatuur, er komt een natuurspeelplaats. En De Kapschuur wordt opgeknapt, een mooie plek, waar de bijeenkomst plaatsvond.

Iemand van elke groep vertelde iets over waar zij zich op dit moment mee bezig houden, maar ook over de vele andere activiteiten die hier plaatsvinden en waar zij bij betrokken zijn. De ChristenUnie heeft heel veel waardering voor wat er door al deze vrijwilligers in de loop der jaren is bereikt en wat ook door hen in stand gehouden wordt. Daarom werd door Hanny van Brakel en Harry Bruggema deze middag iedereen getrakteerd op taart en dat is natuurlijk: Droom!-appeltaart!

Lokale samenwerking thema Netwerk café Zorg & Welzijn

Lokale samenwerking thema Netwerk café Zorg & Welzijn

BEMMEL - Na twee succesvolle edities volgt op donderdag 6 juli weer een Netwerk café Zorg & Welzijn. Deze keer staat het volledig in het teken van samenwerken. Er is veel ruimte om te netwerken en om lokale voorbeelden van samenwerkingen te zien.

Vorig jaar heeft Ruud Veltenaar gesproken over toekomstige trends en ontwikkelingen en de impact hiervan op onze welvaart en welzijn. Dit heeft ook consequenties voor de gezondheidszorg. Tijdens zijn presentatie heeft hij laten zien hoe je meerwaarde kan creëren en hoe we in Lingewaard het verschil kunnen maken in turbulente tijden. Bijna negentig professionals waren bij deze presentatie aanwezig.

"Tijdens het netwerk café 2017 laten we de partners aan het woord die onderling samenwerken. Bijvoorbeeld het project ‘Fysiek en vitaal actief’ in Doornenburg waardoor wekelijks ruim 30 mensen in beweging blijven. Tevens zal een expert op het gebied van samenwerking in zorg en welzijn van de internationale universiteit van Oslo aan het woord komen.

Als zorg-, en welzijnsprofessional heb je nog maar een paar dagen de tijd om je in te schrijven. Wacht niet te lang, want vol is vol. Mail je aanmelding naar m.davina@swlingewaard.nl." Het Netwerk café vindt plaats op donderdag 6 juli in de Theaterkerk in Bemmel.

5 / 12

SC Bemmel JO15-1 Europa in!

BEMMEL - Na het behalen van het kampioenschap in de hoofdklasse stond voor SC Bemmel JO15-1 in het pinksterweekend deelname aan de Kaiseraucup in Dortmund op het programma. De Kaiserau Cup is een sterkbezet internationaal toernooi met clubs uit onder andere Frankrijk, België, Denemarken, Duitsland en Nederland.

Al maanden waren spelers, staf en ouders bezig geweest om deze driedaagse trip mogelijk te maken. Vele acties maakten het mogelijk om vlak naast de toernooiaccommodatie in het Sporthotel in Kamen te kunnen overnachten. Het Sporthotel is een van alle gemakken voorziene accommodatie met prima kamers, een zaalvoetbalhal, beachsoccerveld, tafeltennishal, zwembad om de hoek en buffetrestaurant; vijf sterren waardig!

Het toernooi begon door noodweer wat rommelig, maar uiteindelijk werden prima wedstrijden gespeeld tegen onder andere ASC Biesheim (Fra), SEV (Ned) en VV Tricht (Ned) waardoor de halve finale werd bereikt. Hier was het Belgische KV Coxyde (Bel), de latere toernooiwinnaar, de tegenstander. Deze prima tegenstander bleek helaas een maatje te groot. In de uiteindelijke strijd om de derde en vierde plaats werd zeer terecht gewonnen van het Franse ASC Biesheim. Met de huldiging voor de derde plaats kreeg het einde van het toernooi toch een feestelijk tintje.

Al met al was het een mooie afsluiting van een prachtig seizoen met drie gezellige en sportieve dagen! Een korte video-impressie is te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=zk-9u8o78AM.

Lingewaard moet asbestvrij in 2024

Veel boerderijen bevatten asbest. Dit pand werd vorig jaar na sanering asbest gesloopt om ruimte te maken voor het project Oeverwal Gendtsche Polder. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - In Gelderland ligt 14 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. Lingewaard is een topper met naar schatting ruim 1.170.000 vierkante meter. Alleen de gemeente Ede heeft iets meer daken met asbest. Lingewaard wacht een stevig uitdaging. In 2024 moet de gemeente asbestvrij zijn. Om een exact beeld te krijgen trekt het college 7 duizend euro uit voor een inventariserend onderzoek. In 2010 constateerde de gezondheidsraad dat asbest nog gevaarlijker was dan tot nu toe werd aangenomen.

Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer ongezonde asbestvezels in de lucht, zo meldt de provincie Geldeland. De kans op asbestverspreiding door brand of storm neemt ieder jaar toe. Vanaf 2024 geldt een landelijk verbod op asbest. De provincie: “De gebouweigenaren staan met bedrijven en overheden voor een grote opgave: elke werkdag een asbestdak ter grootte van een voetbalveld verwijderen. Dat vraagt een verviervoudiging van het huidige tempo.”

Eigenaren moeten flink aan de bak. Asbestdaken komen niet alleen voor bij boerderijen, maar ook op bedrijfsgebouwen, woningen en particuliere schuurtjes. Ook de gemeente heeft een aantal gebouwen met asbestdaken in eigendom.

Om eigenaren te stimuleren asbest te verwijderen is een rijkssubsidie beschikbaar van 4,50 euro per vierkante meter met een maximum van 25.000 euro. De gemeente wil zich richten op actief adviseren en communiceren over asbest en het aankomend verbod op asbestdaken, zo meldt het college.

Indrukwekkende seizoensafsluiting minioren EZ&PC

ELST – Tijdens de laatste Jeugdwedstrijd van dit seizoen kwamen zaterdag 17 juni vier minioren-meisjes van EZ&PC aan de start die samen zorgden voor een indrukwekkend slot van een prachtig zwemseizoen. Zeven medailles tijdens acht starts is een resultaat om trots op te zijn.

Bij de meisjes minioren 4 won Inge Ruisch glansrijk de 50M vlinderslag in 0.45.13, terwijl ze brons in de wacht sleepte op de 100M vrije slag in 1.28.57. Anouk Neijenhuis won haar eerste gouden medaille op de 25M vlinderslag in 0.21.67 en werd daarnaast knap vierde op de 100M vrije slag in een nieuw persoonlijk record van 1.41.99. Ook Mila Otten verbeterde zich flink op de 25M vlinderslag en won brons in een tijd van 0.23.54. Op de 100M vrije slag was Mila absoluut de sterkste en werd ze eerste in 1.26.69. Bij de meisjes minioren 5 zette Maureen Vens haar PR-jacht door en was goed voor twee gouden medailles in prachtige nieuwe tijden. De 200M rugslag won ze met overmacht in 3.12.88, terwijl ook op de 100M wisselslag haar tijd verpulverd werd en de klok stopte na 1.34.40.

7 / 12

Pittig Lingewaards dictee

Foto: Clemens Hendriksen

BEMMEL - Het was zuchten en steunen vrijdag 16 juni in OBC De Essenpas in Bemmel. De deelnemers aan het 11e Lingewaards Dictee, georganiseerd door Rotary Lingewaard, hadden het zwaar. Het dictee was voor de eerste keer geschreven door Frans Walch, neerlandicus en schrijver en was zeker pittig te noemen.

Burgemeester Marianne Schuurmans las het dictee voor en zij had zich terdege voorbereid. Zij voorspelde: "Dit wordt een goede avond voor het goede doel." De deelnemers betalen immers voor iedere gemaakte fout. En haar voorspelling is uitgekomen. Er deden 18 teams mee en er werden totaal 2016 fouten gemaakt. Het gemiddelde aantal fouten was 72, bijna driemaal zo hoog als vorig jaar.

Pierre Cuypers gaf op humoristische wijze uitleg over de juiste spelwijze. Voorzichtig bereidde hij de deelnemers al voor op een tegenvallend resultaat. In de tussentijd corrigeerde docente Gea Boerboom met een team van 14 enthousiaste leerlingen en 2 docenten de dictees. Door de vele deelnemers en het pittige dictee was dit, zeker in het korte tijdsbestek, een zware klus.

De uitslag
Eerste plaats: Team D66 met 165 fouten, tweede plaats: Team Mijn Kennis (176 fouten), derde plaats: Team Plansearch (190 fouten).
Naar Ferrie Verouden ging de eerste individuele prijs. Hij maakte slechts 25 fouten. Tweede plaats was voor Susan de Man (26 fouten) en de derde plaats voor Miranda Kanis (28 fouten).

Met de opbrengst organiseert Rotary Lingewaard onder andere een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen in de gemeente Lingewaard.

Vijfde koningswedstrijd Jeugd bij De Karper

LINGEWAARD - Er waren acht jongens, het was heerlijk weer om te vissen veel zon. En Rens heeft zijn eerste vis gevangen met de koningswedstrijd nu hopen dat er snel meer volgen.

Er is vanavond goed vis gevangen:
1e Sem Plönes 157 cm,
2e Raijan van Schaijk 109 cm,
3e Stein Piels 49 cm,
4e Rens Ras 30 cm.
5e Damian Steijlen 27 cm.

Totaal klassement
Op de eerste plaats Sem Plönes 268 cm
OP tweede plaats Raijan van Schaijk 157 cm
Op de derde plaats Stein Piels 151 cm

Bij de Karper vissers:
1e Job Wagermer 55cm.
Totaal klassement
Eerste Job Wagemer met 182 cm.
Tweede Senne van der Boom met 66 cm.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 3 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00u het volgende menu afhalen: salade, Chinees gerecht met kip, en een toetje

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van tevoren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar." Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Lopen voor Stichting 12q tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

BEMMEL - Maud Aben (13) uit Bemmel loopt dit jaar voor de tweede maal samen met haar moeder de Nijmeegse Vierdaagse (4 x 30 km). Ze wil hiermee een goed doel steunen. Ze heeft gekozen om dit te doen voor Stichting 12q.

Stichting 12q zamelt geld in voor onderzoek naar de mutatie op chromosoom 12. Deze mutatie kan zich onder andere uiten in lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Er bestaat zo weinig informatie over deze zeldzame afwijking dat er geld nodig is voor onderzoek. En hier zet Maud zich graag voor in!

Ze heeft al een actie in haar klas opgezet op het Citadel College en ook bij Theater Kleine Kees heeft ze haar inzet al getoond. En dus ook door het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse wil ze zoveel mogelijk geld ophalen. Via onderstaande website kun je een donatie doen tot 18 juli: www.devierdaagsesponsorloop.nl. U zoekt dan vervolgens op de naam Maud Aben. Alvast super bedankt voor uw bijdrage en tot snel tijdens de Nijmeegse Vierdaagse!

Zomerse activiteiten bij De Minkhof

BEMMEL - Het is genieten met het mooie zomerse weer bij leef- en doeboerderij De Minkhof. Daarom staat de zondagsopening op 2 juli ook in het teken van ‘de tuin’.

Louis Dolmans komt vertellen over zijn inspanningen om oude graangewassen - zoals Wilhelminatarwe - te kweken. De kosten bedragen voor deze ochtend/middag inclusief lunch 7,50 euro (bij inschrijving te voldoen).

Minkhof workshop bloemen schilderen voor beginners begint op 26 juni. Een ieder is gedurende vier weken elke maandag van 13.30 tot 15.30 uur welkom om onder begeleiding vrolijke bloemen, boeketten en stillevens te leren schilderen met acrylverf. Het instapniveau is dat van mensen, die nog niet of zelden hebben geschilderd. Bij de kosten van 25 euro zijn de juiste penselen, oefenmateriaal en een opgespannen linnendoek inbegrepen.

Op 24 juli en 14 augustus worden senioren uitgenodigd om met hun kleinkind De Minkhof te komen bezoeken. Ook staat er op 6 augustus een heerlijke barbecue op het programma. Details over de invulling van deze dagen volgen nog. Maak vast een afspraak met uw kleinkind en noteer deze in de agenda. Verdere informatie volgt nog of kijk op de website!

"Tenslotte willen wij nog een oproep doen voor nieuwe vrijwilligers. Hebt u naast uw bezigheden nog wat tijd over om De Minkhof bij te staan, dan horen wij dit graag. Vooral onze schoonmaakgroep en onze kookgroep kunnen versterking gebruiken!"

Aanmeldingen graag via 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag), Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk) in Bemmel (www.minkhof.nl; info@minkhof.nl).

Dirk Luijmes gaat ‘vol op het orgel’

ELST - Traditiegetrouw bijt Dirk Luijmes het spits van de serie concerten van orgelstichting Elst. Op zondag 2 juli doet hij dat niet met Bach of Mendelssohn (die komen heus wel een keer), maar schiet hij Frans Vuurwerk af.

Zo speelt hij onder meer de Eerste Sonate van Alexandre Guilmant en Het Carillon van Westminster van Louis Vierne. Door het uiterste van het orgel, van zichzelf en van de registrant te vergen, laat hij het Van Leeuwen-orgel van de Grote Kerk klinken als een volwaardig symfonieorkest. Dat valt niet alleen te horen, maar op een scherm in de kerk ook te zien. Zoals altijd begint het concert om 12.00 uur en is de toegang vrij; bij de uitgang wordt een collecte gehouden.

Het wordt hoe dan ook een bijzonder concertseizoen. In de eerste plaats staan de concerten in het teken van de aanschaf van het nieuwe koororgel; een groot deel van de opbrengst wordt aangewend voor de cofinanciering van het beoogde Engelse orgel. In de tweede plaats staat het concert van 3 september volledig in het teken van het 20-jarig bestaan van het kerkmuseum.

9 / 12

Workshop handgebonden boeket

HAALDEREN - In de zomer van 2016 hebben we van Groei en Bloei de workshop handgebonden boeket georganiseerd. Er was heel veel belangstelling en daarom wordt deze workshop deze zomer nogmaals gehouden.

Docente Marion van Hesteren zal weer uitleggen hoe we een natuurlijk en kleurrijk boeket kunnen samenstellen. We gaan samen de tuin in om de bloemen te plukken en krijgen tips welke soort je het beste kunt combineren, zodat we volgens de korenschoofmethode zelf zo’n prachtig boeket kunnen gaan maken. Het is handig om een lege emmer mee te nemen om de bloemen direct na het plukken in te zetten.

De locatie is de Tuinpluk aan de Oude Wei 2 in Haalderen op vrijdag 7 juli van 10.00 – 12.00 uur. De kosten voor deze workshop zijn voor leden G&B 12.50 euro en voor niet-leden 20,00 euro. Dit is inclusief koffie / thee en iets lekkers. Opgave voor 26 juni via mailadres: Genb.Lingewaard.Overbetuwe@gmail.com onder vermelding van naam, telefoonnummer, mailadres, lidmaatschapsnummer en naam/code van de activiteit. Na opgave graag het bedrag overmaken op rekeningnr. NL24RABO 0152702067 t.n.v. KMTP Overbetuwe onder vermelding van bovenstaande gegevens. "Uw aanmelding is definitief zodra het bedrag op onze rekening is ontvangen."

207 stemmen voor stichting deBol

Foto: Geert de Bruin

BEMMEL - Het bestuur van stichting deBol mocht na de Rabo Clubkas Campagne op woensdag 21 juni een schitterend bedrag van 1.005,83 euro in ontvangst nemen op het Kinkelplein in Bemmel.

Opgewacht door de Gouden Ster van de Rabobank en verwelkomd door de medewerkers van de Rabobank kreeg het de cheque overhandigd en het was wéér een grote verrassing dat het bedrag van voorgaande jaren werd overtroffen.

DeBol is de Rabobank Over Betuwe, maar vooral alle lieve mensen die op stichting deBol gestemd hebben ontzettend dankbaar voor hun stem. De zakjes “'vergeet-me-nietjes', die werden uitgedeeld om stemmen te werven zijn tot volle bloei gekomen!

Met dit extra financiële steuntje in de rug gaan de dames van deBol na de vakantie weer volop aan de slag om veel leuke, gezellige, sportieve en sociale activiteiten te organiseren voor jong en oud! Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063 / 06 27507051 / 22540214; email: stichting.debol@planet.nl.

Groep 8 Sint-Jacobusschool veilig de weg op

VALBURG - Woensdag 21 juni was een spannende dag voor de 19 leerlingen van groep 8 van meester Johan van de Sint-Jacobusschool uit Valburg.

Zij moesten de opgedane verkeerskennis in de lessen nu in praktijk omzetten en tonen dat zij veilig op de fiets aan het verkeer kunnen deelnemen. De hele groep 8 was op donderdag 6 april al geslaagd voor het landelijk theorie-examen. De jeugdige fietser/voetganger is een zwakke verkeersdeelnemer en het bewust maken van het toch gevaarlijke verkeer is zeker van belang nu zij allen naar het voortgezet onderwijs gaan.

Dinsdagavond was er een route uitgezet in het dorp Valburg. Op een zestal plaatsen zaten ouders te posten of de kinderen het geleerde nu op de juiste wijze in praktijk brachten. Het was een heerlijk stralende dag. Nadat de fietsen aan een inspectie onderworpen waren door meester Johan kon er gestart worden. De leerlingen waren toch zenuwachtig, hoewel zij de wegen in Valburg op hun duimpje kennen.

Meester Johan was erg trots op zijn groep 8 en kon hen meedelen dat zij allen waren geslaagd.

Midzomeravondwandeling in Hemmen

HEMMEN - De midzomeravond-wandeling, die traditioneel door wandelgroep Hemmen op de langste dag van het jaar georganiseerd wordt, was een vrolijk gebeuren.

De warming-up met de high-five’s op de muziek 'Ik ben vandaag zo vrolijk' bracht de sfeer er gelijk goed in. In twee groepen gingen de wandelaars op pad en was het genieten in en rond Hemmen. Bij terugkomst bij pannenkoekenboerderij Aan De Linge stonden kannen water klaar om de eerste dorst te lessen; heel welkom op deze warme avond! Onder het genot van een drankje en hapjes werd gezellig nagepraat. Nieuw dit jaar was de muzikale omlijsting met gitaarspel en zang waarop meegezongen kon worden. Al met al een gezellig en vrolijk gebeuren.

Meer info over de themawandelingen en de trainingen Sportief Wandelen staat op www.wandelgroephemmen.nl.

Meghan Trainor, Pitbull en Shostakovich

HERVELD - Op zondag 2 juli is er bij Museumboerderij Den Tip in Herveld vanaf 11.30 een gezellig buitenconcert door muziekvereniging Sint-Willibrordus.

Zoals al jaren is dit concert gratis toegankelijk en is er koffie, thee en limonade verkrijgbaar met een ovenheerlijke appelflap, gebakken door de vrijwilligers van de boerderij. De muziekvereniging zal een zeer gevarieerd programma ten gehore brengen: onder andere bekende popnummers van nu en een aantal jaren geleden, klassieke muziek en frisse marsen komen voorbij. Ook zullen het jongerenorkest Future en de samenspeelgroep een deel van het programma verzorgen.

De samenspeelgroep bestaat uit de jongste leerlingen van de muziekvereniging. Zij hebben pas sinds een jaar muziekles en repeteren elke week samen, naast hun eigen individuele les. Nieuwe leerlingen zijn altijd welkom: iedereen, jong (vanaf groep 5) of oud, mag zes weken lang gratis uitproberen of een muziekinstrument leren spelen iets voor hem of haar is. Ook ervaren muzikanten kunnen overigens zes weken gratis meedoen.

Dit jaar is de slagwerkgroep bij het buitenconcert helaas niet aanwezig; zij zijn sinds een aantal maanden intensief aan het oefenen met zogenoemde 'boomwhackers'. Het resultaat van deze repetities kan men tijdens het najaarsconcert in november komen beluisteren. Iedereen die het een uitdaging vindt om met deze buizen muziek te leren maken, is welkom om mee te komen oefenen. Meer informatie is te verkrijgen via willibrordus.ha@gmail.com. Door de overkappingen gaat het concert overigens altijd door, weer of geen weer.

Jongens-15 wint zilver op NK-teams

NIJMEGEN/ARNHEM - Bushi Arnhem heeft op 17 juni in Nijmegen met drie judo jeugdteams deelgenomen aan het NK-teams. Het jongensteam -15 behaalde het zilver. De meisjesteams -12 en -15 werden beiden vijfde.

Op zaterdag 17 juni was het Triavium voor de teamwedstrijden door de JBN omgebouwd tot judotempel. Op zes wedstrijdmatten werd gestreden om de Nationale titel in verschillende leeftijdscategorieën (-12 en -15). Het jongensteam -15 van Bushi Arnhem startten het team toernooi voortvarend. De eerste wedstrijd werd gewonnen met 4-1 waarna de weg naar de finale veilig werd gesteld door met 3-2 te winnen. De finale verloren ze met 2-3 van het sterke team van Mahorokan uit Zuid-Holland.

De meisjes onder de 12 jaar moesten direct tegen een sterke tegenstander beginnen en verloren hun eerste partij met 5-0. In de herkansingen wisten ze zich goed terug knokken en wonnen ze met 3-2. In de derde teamwedstrijd om het brons was het spannend. Deze partij werd met 3-2 verloren.

De meisjes onder 15 jaar verloren hun eerste partij met 1-4. In de herkansing revancheerden ze zich door overtuigend met 4-1 te winnen. In de wedstrijd om de derde plaats was het tot de laatste partij spannend. Ze waren dichtbij een brozen plak, maar verloren nipt met 2-3.

Mooi om te zien hoe de jeugd al op dit niveau kan presteren en ze elkaar steunen.

Wilt u onze judoka's in actie zien? Dit kan op het Bushi-toernooi dat op op 8 juli in sportcentrum De Laar-West gehouden wordt. De entree is gratis. Het plezier in de judosport staat die dag centraal.

Sanderijn uit Elst naast musicalsterren het grote podium op

ELST - Sanderijn (10 jaar) is op 2 juli te zien in Tien in de Lucht, de eindvoorstelling van de Telekids Musicalschool & RTL Talent Academy. Voor Sanderijn is het dit jaar extra bijzonder, want zij heeft een van de kinderhoofdrollen te pakken. Ze speelt op het grote podium naast musicalsterren als Roben Mitchell, Sanne Maas en Daniël van Klaveren!

Tien in de lucht vertelt op een moderne wijze het verhaal van Nils Holgerson. Sanderijn uit Elst is een van die gelukkigen, want zij zal te zien zijn in de rol van Doo. “Doo is een gans. Een sportieve gans die alleen maar wedstrijdjes met iedereen wil doen’, aldus Sanderijn. Ze heeft auditie gedaan voor deze rol, net zoals vele andere leerlingen van de Telekids Musicalschool TopClub. Dat is een selectiegroep binnen de school die op drie plaatsen in Nederland te vinden is. Sanderijn: ‘Het is fijn om les te krijgen in de TopClub. Naast leerzaam is het ook gezellig!’

Iedereen in de spotlight

Bij de musicalschool krijgen de kinderen en jongeren in hun eigen leeftijdscategorie iedere week les in zingen, dansen en acteren. Plezier en persoonlijke ontwikkeling staan voorop. Leerlingen van alle vestigingen in Nederland komen in de eindvoorstelling samen om met professionele acteurs te beleven hoe het is om in een grote musicalproductie te staan.

In de buurt

De Telekids Musicalschool heeft ook een leslocatie in Arnhem. Ook deze leerlingen zijn te zien in de eindvoorstelling. In juli en september zijn er proeflesmogelijkheden. Meer info staat op www.telekidsmusicalschool.nl.

11 / 12

Opa & Oma Jans Gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk.

Kinderen en kleinkinderen

Deze Kanjer wordt 2 juli
2 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd en een hele dikke knuffel van Opa Jan en Oma Ria.

Lieve lize, gefeliciteerd met je
8e verjaardag.
En dat je maar super verwend
mag worden!
Veel liefs,
Pappa, mamma, Sofie en Wesly

Het zwemmen ging met gemak
Nu heb je ook zwemvaardigheid 1 op zak!
Gefeliciteerd Dinand!
Liefs Papa, Mama en Rhodé

Hoera, (o)ma van Eldik
4 juli 60 jaar!
Ha ha, met champagne en oliebollen
gaat (o)ma het nieuwe jaar inrollen!
Van harte gefeliciteerd.
Liefs: Kinderen en Kleinkinderen.

Theo en Marijke
28 juni
40 jaar getrouwd
Van harte gefeliciteerd
Maike Femke Jan Theo Mariska
Noa Ezra Luca Liz ?

Wim en Mia,
29 juni is het 40 jaar geleden,
dat jullie elkaar het ja-woord gaven.
Gefeliciteerd!
Liefs de familie Maassen

29 Juni
Hieperdepiep Hoera
Milan 1 jaar
Gefeliciteerd.
Oma, Opa, je broer Lucas
en een pootje van Luna.

Hiep hiep hoera
ons vriendje Lux 1 jaar!

xxx Ize & Lune

Henk en Corry 40 jaar, het feestje was gezellig daar!
Liefs de familie.