GN Berg en Dal Heumen Mook

31 augustus 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 31 augustus 2016


1 / 32

Kindervakantieweek in bijna alle kerkdorpen in Berg en Dal begonnen

Foto: Bert Roodbeen

Foto's: Bert Roodbeen

REGIO – Nadat de kindervakantieweek in Groesbeek al eerder was gestart werd in de laatste volle week van augustus zijn in bijna alle kerkdorpen binnen de gemeente Berg en Dal de kindervakantie dagen van start gegaan.

Foto: Bert Roodbeen
Foto: Bert Roodbeen
Foto: Bert Roodbeen

Hard werken in Leuth bij KWW. Maandagmorgen 22 augustus om 10.00 uur ging op de sportvelden van VVLK de kindervakantieweek van start. Er moest door de jeugd gezaagd en getimmerd worden aan hun eigen onderkomen, die vooral de hoogte ingingen.

Tien jaar Zomerspelen Millingen aan de Rijn. Maandagmiddag 22 augustus om 16.00 uur gingen in Millingen bij de Steense Gemeente de zomerspelen van start. Daar moest de jeugd de handen uit de mouwen steken bij het opbouwen van de tenten. Daarbij werd er creatief geverfd en het nodige gespijkerd. Deze Zomerspelen hebben dit jaar een extra feestelijk tintje vanwege het 10-jarig bestaan. Al 10 jaar laat de organisatie van de Millingse Zomerspelen de jeugd de laatste vakantiedagen volop genieten voordat ze weer naar school toe gaan.

Sport en spel in Beek. In Beek werd dinsdagmorgen 23 augustus om 10.00 uur de aftrap gegeven voor de kindervakantie week. Die staat in dit jaar in het teken van sport en spel die gehouden worden op verschillende locaties in het dorp.

Jeugddriedaagse in Ooij. Met matras en rugzak stonden dinsdagmiddag 22 augustus de kinderen met ouders voor de poort van de sportvelden van voetbalvereniging SVO te wachten totdat om 14.00 uur de poort open ging voor de traditionele jeugddriedaagse. Na de inschrijfcontrole konden de opgestelde legertenten ingericht gaan worden als slaapplaats voor de drie dagen. Het thema van de Ooijse jeugddriedaagse is dit jaar de Olympische spelen.

Beweegtuin Millingen open

MILLINGEN - Iedereen is weer welkom in de beweegtuin. Elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur is er een coach voor senioren aanwezig.

"Er is een warming-up, sportprogramma en cooling-down waar u op eigen niveau aan deel kunt nemen. Ook bij slecht weer gaat het gewoon door. Na afloop is het mogelijk op eigen kosten een kopje koffie, thee of iets fris te drinken. Wilt u zonder begeleiding gebruik maken van de toestellen van de beweegtuin, dan kan dit op tijden dat het sportpark geopend is."

Aanwezigheid in de beweegtuin is altijd op eigen risico. De beweegtuin wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Euregio Vrijheidswandeling

GROESBEEK - De Euregio Vrijheidswandeling wordt gehouden op zondag 18 september in Groesbeek.

Bij dit jaarlijks terugkerende wandelevenement wil stichting Wandelen in Vrijheid de nadruk leggen op het wandelen in vrijheid en het beleven van vrijheid, democratie en mensenrechten, dit in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum. De wandelaars kunnen hier gratis een bezoek brengen. Dit jaar is hier de expositie 'Op vrije voeten,De Vierdaagse in oorlog en vrijheid'.

Een wandeling voor iedereen die van wandelen houdt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland. Startplaats gezinstocht ongeveer 6 km van 9.00 -14.00 uur Nationaal Bevrijdingsmuseum Wylerbaan 4 in Groesbeek. Startplaats 10-15-20-25-30 km vanaf 8.00 uur Sporthal Heuvelland Ambachtsweg 8 in Groesbeek. Startplaats Duitsland 20 km van 9.00 -12.00 uur Tourist Info Center Alter Bahnhof Bahnhofstrasze 15 47559 Kranenburg (D).

Meer info staat op www.wandeleninvrijheid.nl of bel 06 15168899.

De grensoverschrijdende Euregio Vrijheidswandeling wordt georganiseerd door stichting Wandelen in Vrijheid onder auspiciën van KWBN met ondersteuning van Euregio Rijn Waal.

Wandelen met aandacht

Foto: Janneke Ruijs

GROESBEEK - Lopend jezelf, elkaar en de natuur ontmoeten. Op elke eerste donderdag van de maand organiseert de protestantse gemeente en de katholieke parochie een meditatieve wandeling.

De eerstvolgende wandeling is 1 september en begint om 9.45 uur in de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat. waar een thema wordt meegegeven voor de wandeling. Van daaruit wandelen we een uur. Het eerste half uur wandelen we in stilte, het tweede half uur kunnen we onze gedachtes met elkaar delen. We wandelen met elkaar, dus ook de ontmoeting krijgt zijn plaats en we wandelen in de rijke natuur rond Groesbeek, ook die willen we met aandacht ervaren.

Rond 11.15 uur zijn we terug in de Serre, waar we de wandeling afsluiten door een kaarsje aan te steken in de kerk. We besluiten met koffie/thee tot 11.45 uur.

Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Jackpot wekelijkse bingoavond

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond op donderdag 1 september in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek staat op 200 euro.

Dit bedrag is naast de wekelijkse hoofdprijs van 250 euro. Voor de gelukkige van de avond is er dus 450 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen gaat om 19.00 uur open; de bingoballetjes gaan rollen om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden is voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze avond welkom.

Projectzangers gezocht voor de komende kerstconcerten

BERG EN DAL - In de periode voor kerstmis geeft de Koninklijk Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor drie concerten in de regio Nijmegen met de sopranen Carla Maffioletti / Deirdre Angenent en de tenor Henk Poort.

Het koor nodigt geoefende en ongeoefende zangers van harte uit als zogenaamde projectzangers daaraan deel te nemen. De repeteer-periode van 7 à 9 weken wordt dan afgesloten op verschillende fantastische podia.

"Indien u belangstelling heeft om samen met het koor het kerstrepertoire in te studeren, neem dan contact op met de heer Ferdy Kokke. De dirigent, Dion Ritten, zal na een stemtest bepalen bij welke stemgroep u wordt ingedeeld. Een koorcoach zal u verder op weg helpen. Na de kerst neemt u weer afscheid van de vereniging. De kosten bedragen 55,00 euro.

Mocht u evenwel besluiten zich te willen aansluiten bij de vereniging, dan worden deze kosten verrekend met de verschuldigde jaar contributie. Op maandag 10 oktober om 19.30 uur start het repeteren voor de kerstconcerten 2016. Indien u uitgebreidere informatie wenst, neemt u dan contact op met Ferdy: 0485 750 665 / f.kokke@ziggo.nl of kijk op www.nijmeegsmannenkoor.nl."

71 jaar geleden Bevrijdingsfeest zonder een lach

Foto: Arnold Luijben

GROESBEEK – Op 31 augustus 1945, circa vier maanden na thuiskomst van de evacuatie, wordt de bevrijding van Groesbeek en de verjaardag van de koningin gevierd.

Zoals van oudsher gebruikelijk met een optocht, waarin alle groepen uit de bevolking vertegenwoordigd zijn met vaandels, praalwagens en ruiters. Na afloop van de huldingsoptocht is het in de Dorpsstraat een drukte van belang.

Het is feest, maar aan de gezichten van de mensen is het niet te zien. Vier jaar Duitse bezetting, schaarste aan goederen, het op 17 september 1944 uitgebroken oorlogsgeweld, verblijf in schuilkelders, verlies van familie of vrienden, de zes maanden durende evacuatie en de verwoestingen van huis en haard; heeft de gezichten getekend.
Voor meer info zie 'Groesbeek 1945-1950. Het dorp der verwoesting herrijst 'op bladzijde 144 t/m 158.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 4 september

Aanvang 10.00 uur.

Voorgangster is mevr. H. Visser - Locht uit Amsterdam.

Tijdens de dienst is er een collecte voor het project SchuldHulpBuddy.

Tot en met 11 september is er in de kerk een fototentoonstelling 'Geloof in Berg en Dal' met foto’s van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal. Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag van 14.30 tot 16.30 uur. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

De Zomerspelen in Millingen...

MILLINGEN - Van 22 tot 25 augustus waren er de Zomerspelen in de speeltuin Van de Steense Gemeente in Millingen.

Dit jaar was het de tiende keer van de spelen. Er kwam veel water aan te pas omdat de brandweer van Millingen flink spoot! Dat was met het mooie weer een mooie afkoeling! De optocht van donderdag door Millingen werd afgelast vanwege de opgebroken Heerbaan, maar een aanpassing was er gevonden door leuke spelen. Zie het foto- en filmverslag door op Google in te vullen: Spaces van Wil.

Een nieuw seizoen voor de Wylerbergkring

REGIO - De drie activiteiten die in september bij de Wylerbergkring van start gaan, zijn: filosofieavonden, geweldloze communicatie en culturele arrangementen.

"In september vervolgen we de filosofieavonden, voortaan in de Musschenberg onder leiding van Robert Keurntjes met onder andere als gastspreker Paul van Tongeren. We starten daarnaast een introductiecursus 'Geweldloze communicatie'."

Start met bewegen bij Kwiek Actieve Leefstijl

BERG EN DAL - De zomer loopt al weer ten einde, de maand september breekt aan, het startsein bij Kwiek Actieve Leefstijl om vanaf maandag 29 augustus te beginnen met de gezellige, gemengde groepslessen, binnen maar ook buiten.

In heel de gemeente Berg en Dal, van Millingen tot Groesbeek, staan gediplomeerde docenten weer te popelen om het nieuwe seizoen in te luiden. Er is voor iedere 50-plusser wel een uitdagende groep, binnen of buiten, waarbij u zich kunt aansluiten. Bent u nog een actieve senior, dan zijn er zeer actieve lessen. Maar ook iets rustiger mag, dan probeert u een groep op niveau 2. Gebruikt u graag een stoel tijdens de les en worden oefeningen op de grond te zwaar, dan is er altijd wel ruimte bij een groep van niveau 3. Ook zijn er sportgroepen (niveau 3) in De Meent, De Vijverhof en De Hamer.

Op zaterdag 3 september om 9.00 en 11.00 uur kunt u tevens deelnemen aan gratis kennismakingslessen Nordic Walking vanaf De Wolfsberg in Groesbeek en bij voldoende deelnemers ook in Millingen aan de Rijn.

Wilt u eerst een advies om een keuze te maken uit een van de groepen of heeft u vragen, maak dan een afspraak met onze adviseur Marian Schijf (06 13260571). Zij komt bij u langs voor een gesprek.

"Wij nodigen de inwoners van heel de gemeente Berg en Dal uit om 'in beweging' te komen; voor meer informatie kijk op de site: www.kwiekgroesbeek.nl."

Van kindercolleges tot leren programmeren in de bieb

BEEK-UBBERGEN - Vanaf september start het nieuwe seizoen in de Bibliotheek Beek-Ubbergen, volop nieuwe jeugdactiviteiten. Naast het voorlezen voor kinderen en het voorlezen aan de Voorleeshond zijn er nu ook kindercolleges en kunnen jongeren leren programmeren in de bieb!

De Bibliotheek blijft steeds op zoek naar mooie activiteiten die ervoor zorgen dat iedereen zich in de bieb kan ontwikkelen op een leuke en laagdrempelige manier.

Voor nieuwsgierige kinderen tussen de 7 en 12 jaar zijn er vanaf eind september kindercolleges in de bieb. Een echte wiskundige komt vertellen over de origami, en waarom dat eigenlijk ook wiskunde is. Of neem eens een kijkje in de wereld van de filosofie. Vraag je je wel eens af wat jou gelukkig maakt? Als je daarover nadenkt, ben je stiekem al bezig met filosofie. En wil je alles weten over de zon, de maan, vallende sterren en buitenaards leven? Marc Fokker gebruikt de beste sterrenkijker van de omgeving en probeert al je vragen te beantwoorden.

Ook programmeren voor jongeren is een van de nieuwe activiteiten. In de bibliotheken Beek én Millingen kun je je (tot 12 jaar) gratis aansluiten bij de maandelijkse gratis jeugdworkshop 'leren programmeren met Scratch'.

Andere activiteiten voor kinderen en jongeren in de Bibliotheek Beek-Ubbergen, de Bibliotheek Millingen aan de Rijn? Kijk op www.obgz.nl/agenda-jeugd.

Verstrikt geraakt schaap verlost uit omheining

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmiddag is in speeltuin 't Groeske 'aan de Hoflaan in Groesbeek een schaap in de omheining verstrikt geraakt.

Een van de honderden schapen – die in 't Groeske aan het grazen waren - is op onbekende wijze vast komen te zitten. Dit werd opgemerkt door enkele leidsters van het Kinder Vakantie Werk Groesbeek die met de jongste deelnemer(ster)s van het Kinder Vakantie Werk Groesbeek in de speeltuin aan het spelen waren.

De brandweer van Groesbeek werd vervolgens gealarmeerd om het dier – dat in paniek geraakt was – uit zijn benarde positie te bevrijden. Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleken de leidsters eigenhandig de schaap uit de omheining gehaald te hebben. Na even bij gekomen te zijn van het avontuur ging de schaap gewoon weer aan het grazen. De reddingsactie van de leidsters heeft een bijzondere indruk op de kinderen achter gelaten.

7 / 32

8 / 32

9 / 32

P.V. Beek viert 25-jarig jubileum

BEEK - P.V. Beek viert 25-jarig jubileum. Een mooie gelegenheid om de leden in nieuwe shirts te steken. Op 16 augustus werden de nieuwe wedstrijdshirts met daarop het logo van restaurant De Thornse Molen in Persingen gepresenteerd.

De presentatie vond plaats op het zonnige terras van de Thornse Molen. P.V. Beek bedankt de familie Vink en de familie Willems voor de ondersteuning en wenst hen veel succes met het prachtige nieuwe restaurant. De komende maanden zijn de shirts te bewonderen tijdens de jeu-de-boules competities en toernooien in de wijde omtrek.

Op zondag 4 september viert P.V. Beek het 25-jarig jubileum. Vanaf 14.30 uur zijn (oud-)leden welkom in de sporthal aan De Alde Wetering in Beek. Ook oud-leden die geen uitnodiging hebben ontvangen, zijn om 14.30 uur welkom voor een gezellig samen zijn in De But aan De Alde Wetering.

Gemeente creëert parkeerplaats voor politie op Dorpsplein

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft onlangs besloten een parkeerplaats te realiseren voor één politievoertuig. Sinds de politie (wijkagenten) hun intrek hebben genomen in het gemeentehuis worden op het Dorpsplein regelmatig politievoertuigen gesignaleerd die geparkeerd staan op plaatsen waar het eigenlijk niet mag.

Dat in de ogen van diverse inwoners de politievoertuigen verkeerd geparkeerd staan op het Dorpsplein is een groot misverstand. De politie is namelijk bij wet vrijgesteld van parkeren waar dan ook. Ze hoeven zij ook geen blauwe schijf te gebruiken en mogen overal buiten de vakken parkeren. Op het Dorpsplein zijn in totaal zes parkeerplaatsen gecreëerd waarvan er twee zijn voor invaliden. Omdat die zes plaatsen met regelmaat vol zijn, parkeert de politie ze dikwijls buiten de parkeervakken wat wettelijk is toegestaan.

In spoedgevallen moet de politie zo snel mogelijk in hun auto kunnen stappen om naar de plek des onheils te gaan. Echter het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal is van mening dat de politie het goede voorbeeld moet geven. "Als gemeente verwachten we van de politie handhaving als men buiten de vakken parkeert." Het college heeft besloten een extra parkeerplaats aan te leggen tussen de boom en de bloemenbak op het Dorpsplein, die plaats zal worden aangegeven met een verkeersbord met als tekst 'P-Politie'. Het parkeervak zal met lichtbruine stenen worden bestraat.

Pastor Van Gestel met hoogwerker uit woning gehaald

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Pastor met emiritaat Jan van Gestel is maandagmiddag met behulp van een hoogwerker van de Berg en Dalse brandweer uit zijn woning aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek gehaald.

De pastor is vlak na zijn gouden priesterjubileum in zijn woning gevallen en heeft daarbij rugletsel opgelopen. Diverse afspraken heeft de pastor vanaf die tijd af moeten zeggen en maandagmiddag was de pijn zo erg dat hij niet meer kon lopen en hij opgenomen moest worden in een ziekenhuis in Nijmegen. Omdat Van Gestel stabiel van de bovenverdieping moest worden gehaald riep ambulancepersoneel de hulp van de brandweer in, die met een hoogwerker ter plaatse kwam. Na enige tijd lukte het de brandweer in samenwerking met politie en ambulancepersoneel Van Gestel via het slaapkamerraam naar beneden te krijgen. Daar stond de ambulance al klaar om hem naar het ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren. De actie van ambulance en brandweer trok de nodige bekijks.

Kunstroute Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Kunstroute vindt plaats in het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september van 13.00 tot 15.00 uur als onderdeel van de Kunstmanifestatie Heilig Landstichting in hetzelfde weekend.

De route beschrijving ligt klaar in 't Zaaltje, Carmelweg 4 en/ staat op www.dorpsverenigingheiliglandstichting.nl.

Sieraden buitgemaakt bij inbraak woning Berg en Dal

BERG EN DAL – Bij een inbraak in een woning aan de Bisschop Hamerlaan in Berg en Dal zijn zondagmiddag sieraden ontvreemd.

Tussen 16.15 en 21.00 uur is aan de achterzijde van de woning een raam geforceerd om de woning binnen te komen. Tijdens afwezigheid van de bewoners is het huis doorzocht. Er wordt een tot nog toe onbekend bedrag aan sieraden vermist. De politie van Berg en Dal stelt een onderzoek in en verzoekt eventuele getuigen zich te melden via 0900 8844.

11 / 32

12 / 32

13 / 32

14 / 32

15 / 32

16 / 32

Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek

GROESBEEK - In het weekend van 23 tot en met 25 september is de tiende editie van de Nederlandse Wijnfeesten Groesbeek. Een mijlpaal voor een bijzonder evenement dat enorm heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het toerisme en de bedrijvigheid in Groesbeek en omgeving. Alles wat Wijndorp Groesbeek zo speciaal maakt, komt samen tijdens dit evenement: voortreffelijke wijnen, heerlijk eten en bijpassende muziek en dat alles verpakt in een prachtig programma.

Op zaterdag- en zondagmiddag tussen 13:00 en 19:00 uur presenteren in Groesbeek Centrum bijna 75 standhouders meer dan 200 soorten wijn en nog veel meer. Voor 10 euro word je Vriend van de Wijnfeesten en ontvang je een proefglas waarmee je overal kunt proeven van de wijnen, 2 gratis proefmaatjes, gratis vervoer naar de wijngaarden en een wijnfietsroute. Ook heeft men gratis toegang bij het swingende Music meets Wine op zaterdagavond.

Op beide dagen kun je tussen 14:00 en 15:30 uur en van 16:00 en 17:30 uur aansluiten bij de verschillende Wijnworkshops. Deelnemers proeven en praten over wijnen uit bijzondere gebieden, verschillende druivenrassen en wijn- spijscombinaties.

Wijnvatrollen

De Kerkstraat is op zondagmiddag het decor van het 2e NK Wijnvatrollen. Tweetallen strijden om de snelste tijd als zij een wijnvat over een parcours van 150 meter rollend moeten verplaatsen. De kampioen wint een ton en maakt kans op een miljoen! De presentatie is in handen van Martijn Schmiermann. Enkele dweilorkesten luisteren dit onderdeel muzikaal op.

Nieuw

De 10e editie van de Nederlandse Wijnfeesten biedt met Business meets Wine op vrijdagavond een feestelijke all-inclusive jubileumavond voor ondernemende mensen en hun partners. Inspirerende sprekers Mieke Verhaegh (Zakenvrouw van het jaar 2016 Noord-Limburg) en Wim Kieft (columnist, analist, international en succesvol bestsellerauteur), zorgen in combi met Groesbeekse wijnen, een smaakvol Walking Dinner en sfeervolle muziek voor een avond die je niet mag missen.

Zaterdag aan het einde van de middag tussen 18:00 en 21:00 uur, vindt voor het eerst een Pruuvenement plaats. Dit betekent samen aan lange tafels volop genieten van een speciaal bereid menu van exquise gerechtjes en (Groesbeekse) wijnen. Vanaf 21:00 uur volgt Music meets Wine & more; een avond meezingen met en swingen op een mix van de grootste hits van toen en de beste van nu.

Ontdek al het moois van de 10e Nederlandse Wijnfeesten en geniet samen een dag, avond of heel weekend in Wijndorp Groesbeek! Kijk voor alle info, prijzen en reserveringen op nederlandsewijnfeesten.nl

Voor meer info bel met José van der Kolk (06 51049472), of Frans Derks (06 53707444).

Stuw en SWG worden Forte Welzijn

GROESBEEK - De Welzijnsorganisaties Stuw, werkzaam in Overbetuwe en West Maas en Waal, en Stichting Welzijn Groesbeek, werkzaam in Berg en Dal en Heumen, zijn gefuseerd. Zij gaan samen verder onder een nieuwe naam: Forte Welzijn.

Deze fusie is het resultaat van jarenlange samenwerking en past bij de ontwikkelingen in het sociaal werk. Hoewel de nadruk daarbij ligt op kleinschaligheid, dicht bij de bewoners en vrijwilligers, wordt anderzijds gewerkt aan efficiency en flexibiliteit. Daarom wordt in de nieuwe organisatie gewerkt met gebiedsteams, mensen die goed ingebed zijn in de dorpen, daar goed bekend zijn en weten wat er speelt. Tegelijkertijd is de organisatie, de bedrijfsvoering en het management gecentraliseerd, waardoor daar minder kosten gemaakt hoeven worden.

De diensten, projecten en activiteiten blijven hetzelfde. Ook de mensen die in de verschillende dorpen en gemeentes werken blijven dezelfde. Er zullen als gevolg van deze fusie geen gedwongen ontslagen vallen. Met deze fusie is een stevige welzijnsorganisatie ontstaan die beter in staat zal zijn om in te spelen op de ontwikkelingen in het sociale domein: Forte Welzijn!

Oogstfeest op zondag 11 september

Foto: Organisatie Oogstfeest

Foto: Peter Hendriks

BREEDEWEG – Het oogstfeest dat vorig jaar voor de eerste maal werd georganiseerd op camping 'De Zoete Aagt ' aan de Grafwegen 31 gaat een traditie worden. Op zondag 11 september zet de camping haar deuren wagen wijd open en biedt de bezoekers een fantastisch programma voor elk wat wils, jong en oud.

De organisatoren Marcel Janssen (Camping De Zoete Aagt), Hans Nelissen (Buurtmarkt Breedeweg) en Peter Visser hebben er alles aan gedaan om het oogstfeest zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo wordt er voor de kinderen een speciale kinderspeulwei ingericht waar ze schapen kunnen vertroetelen, knutselen, boogschieten, suikerspinnen maken en zelfs friet kunnen bakken.

Ook deze tweede editie zijn er diverse workshops van onder andere Yoga, bierbrouwen, likeur maken, harnas maken en een smederij verzorgd door Richard Kerkhoff. Maar streekproducten - van de Breedeweg – zullen tijdens het oogstfeest evenmin ontbreken zoals paling, diverse groente, brood en gebak en vlees van boerenslager Hubers. Maar de Breedeweg heeft ook veel talent in huis zoals de ikonen van Toos Zegers en daarnaast zullen diverse amateur kunstenaars uit Breedeweg laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben. De gehele dag zal er muziek aanwezig zijn op het podium van de evenementen wei op de camping zoals Fanfare Jubilate Deo, koor Trente Plus met band, Jan van Tuttie met band, duo 'Mannen in de War', La bande Dessinee en andere. Het oogstfeest begint om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Het Oogstfeest zal om 11.00 uur officieel worden geopend door Wijnkoningin Franka, als waardig vervangster van Pastor van Gestel die wegens gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn. De entree is geheel gratis.

Trots, fier. Hoe u het ook wilt noemen, wij zijn het !

Foto: Ouders Jasper Cillessen

Foto: Ouders Jasper Cillessen

GROESBEEK - Jasper groeide in zeer snel tempo uit tot eredivisiekeeper bij NEC, landskampioen bij Ajax en international bij het Nederlands elftal. Een volgende mooie stap in dit geniale jongensboek is er bijna niet. Maar we hebben het hier over onze Jasper Cillessen. De volgende mooie stap is gekomen. FC Barcelona. FC Barcelona. Ok, nog eenmaal in een volzin: Onze Jasper wordt keeper bij FC Barcelona.

Foto: Ouders Jasper Cillessen

Nadat het nieuws ons bereikt had zijn we direct in de digitale pen geklommen om onze trotsheid kenbaar te maken. Jasper Cillessen begon toen hij kon lopen met voetballen. Voor school, na school, altijd. Jasper was en is een liefhebber en Jasper kende de weg van zijn ouderlijk huis op de Generaal Gavinstraat naar ons Sportpark Zuid misschien nog wel eerder als de weg naar de wc. Elk vrij uurtje (of minuutje) was aan Jasper wel besteed om samen met zijn broer Thomas op het fietsje naar De Treffers te gaan. Gewoon, lekker een balletje trappen op de 'oefenhoek' of veld 3. Als de terreinmeesters maar niet zagen dat er op veld 3 gevoetbald werd, was alles prima. Daar was immers de 'oefenhoek' voor.


Vader Ton en moeder Nellie wisten wel waar ze moesten zoeken als beide zoons niet op tijd terug waren voor het eten, 300 meter verder. De oude buurvrouw van Jasper kreeg het te verduren. Geregeld waren er ballen bij haar in de tuin te vinden. Volgens haar kon het nooit wat worden, omdat er zoveel ballen in de tuin van haar terecht kwamen. Het is ietsjes anders gelopen, zullen we maar zeggen.
Jasper begon met clubvoetbal op het moment dat hij mocht qua leeftijd. In de F- en E-jeugd was zijn enthousiasme al groot en aanvankelijk startte Jasper als voetballer. Het duurde echter niet lang voordat Jasper -ondanks zijn geringe lengte toen- zijn plaats in het doel vond, en nooit meer afstond. Dat Jasper talent had hadden veel mensen al snel gezien.

NEC had Jasper al op negenjarige leeftijd in het vizier, als keeper. Toen Jasper later een toernooitje in de E bij De Treffers meevoetbalde, werd hij ook nog gescout als veldspeler. Ton en Nellie wilden dat Jasper eerst de basisschool afmaakte en daarna waagde Jasper de stap naar de jeugdopleiding van NEC.
Bij NEC doorliep Jasper de gehele jeugdopleiding en mocht hij op zaterdag 28 augustus 2010 zijn debuut maken in de hoofdmacht. Eerste doelman Gabor Babos raakte geblesseerd en daar stond hij als 21-jarige keeper. Het duel eindigde in 2-2 en door de kijkers van Eredivisie Live werd Jasper uitgeroepen tot 'Man of the match'. In totaal keepte Jasper 35 wedstrijden voor NEC voordat hij in 2011 zijn gedroomde transfer naar Ajax kreeg.


In Amsterdam tekende hij een contract voor vijf jaar. Dit contract werd door de goede prestaties in 2014 voor twee jaar verlengd. In Amsterdam keepte Jasper 146 wedstrijden (waaronder 4 wedstrijden Jong Ajax).
Juni 2011 was Jasper voor het eerst betrokken bij het Nederlands elftal. Hij werd opgeroepen voor de duels in en tegen Brazilië en Uruguay. Hier kreeg Jasper nog geen 'haasje', hij bleef aan de kant. Op 7 juni 2013 was het dan raak. In en tegen Indonesië (0-3 winst) maakte Jasper zijn debuut in Oranje. Inmiddels heeft de Groesbeker liefst 30 keer de nationale kleuren verdedigd, waarvan Jasper 12 keer de 'nul 'hield.

Naast het voetballen bij NEC, Ajax en het Nederlands elftal kwam Jasper als zijn schema het toeliet ook geregeld bij De Treffers om te kijken hoe het op Sportpark Zuid ging. Hier was Jasper altijd de Jasper die men kent. Open, aardig en altijd bereid voor een praatje, foto of handtekening.
De volgende stap is een onwerkelijke, maar ook een stap waarvoor Jasper altijd keihard is blijven werken: FC Barcelona.
De Treffers is ontzettend trots en blij dat jeugdexponent Jasper deze mooie stap maakt en feliciteert Jasper met deze geweldige stap. Daarnaast wenst De Treffers Jasper ontzettend veel succes, plezier en geluk toe in Barcelona.

De Treffers

Vakantielunch mantelzorgers

BERG EN DAL – De vakantielunch van Mantelzorgers Berg en Dal op zaterdag 20 augustus was een succes. Liefst 74 mantelzorgers en verzorgenden uit de gehele gemeente Berg en Dal schoven aan tafel.

Vrolijke gesprekken, smakelijke salades en pianomuziek van Lisette Cillessen vormden goede ingrediënten voor een geslaagde middag. In de zaal van De Mallemolen gonsde het van begroetingen, gelach en schuivende stoelen. Mensen maken even ruimte voor mensen met een rollator of rolstoel, ondertussen klinken de pianoklanken van pianiste Lisette. Om 12.00 uur werd de vakantielunch geopend door Miel Franssen (vrijwilliger van Mantelzorg Berg en Dal). "Mantelzorgers zijn altijd bezig voor een ander, nu worden jullie zelf een keertje verwend. Veel van jullie hebben een familielid, vriend of bekende voor wie jullie zorgen meegenomen om samen te genieten van het lunchbuffet. Heerlijk, de soep is zelf gemaakt dat proef je", aldus Franssen.

Na de soep trokken de aanwezigen langs de uitgestalde broodjes, beleg, salades en warme gerechten. Aan één van de tafels zaten mensen uit Ooij, Beek en Millingen aan de Rijn. Ze vertelden vakantieverhalen uit het heden en verleden. De pianiste speelde diverse liedjes tussen de lunch door zoals het bekende nummer 'Hello' van Lionel Ritchie. Officieel duurde de vakantielunch tot 14.00 uur, maar het was zo gezellig dat diverse mantelzorgers nog gezellig bleven na kletsen.

Wielrenner gewond na val met fiets

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/KRANENBURG – Donderdagmiddag is op de Breedeweg met de grens van Kranenburg een wielrenner ten val gekomen en is daarbij op het wegdek gesmakt.

Het slachtoffer kwam vanuit de richting Grafwegen en merkte een drempel in het wegdek niet op. Het slachtoffer -een 39-jarige Nijmegenaar- brak zijn pols en liep diverse flinke schaafwonden op. De man is -na ter plaatse eerste hulp verleend te hebben gekregen- per ambulance overgebracht naar het UMC Radboudziekenhuis in Nijmegen. Volgens een buurtbewoner komt het regelmatig voor dat fietsers op die plek ten val komen.

Afgebroken tak verspert fietspad

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een passant heeft donderdag in de namiddag de gemeente Berg en Dal gebeld dat er een grote tak van een boom langs de Mooksebaan het fietspad versperde.

De gemeente heeft op haar beurt de brandweer gealarmeerd. De brandweer heeft met behulp van een kettingzaag de tak van het fietspad verwijderd. De vallende tak heeft geen verwondingen aangericht aan fietsers of wandelaars en heeft geen schade veroorzaakt. In de duisternis zou het een groot gevaar zijn geweest voor fietsers en bromfietsers, die veelvuldig gebruik maken van het fietspad.

Heerbaan Millingen nog tot 25 september op de schop

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De inwoners van Millingen aan de Rijn zullen nog tot eind september overlast ervaren van de werkzaamheden aan de Heerbaan. De gemeenteraad van Berg en Dal heeft besloten dat straatklinkers vervangen gaan worden door asfalt. Hieraan waren wel de nodige meerkosten aan verbonden, toch hebben vooral de Millingse raadsleden gepleit voor een asfaltweg.

Dit omdat de aanwonende de nodige geluidsoverlast en trillingen van de straatklinkers ondervonden. Op 15 augustus is de firma Pauw uit Dodewaard met de werkzaamheden begonnen en zonder tegenvallers moet de klus geklaard zijn op 25 september. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de Eversberg bij Kekerdom en dan via de Molenstraat naar Duitsland, en vanuit Duitsland dezelfde route. De andere omleidingsroute is via de dijk - ook voor het openbaar vervoer - daarvoor zijn tijdelijke haltes gemaakt waar men op de bus kan stappen. De winkels in Millingen aan de Rijn zijn tijdens de werkzaamheden wel bereikbaar, maar zonder trottoir is het wel moeilijk om door het losse zand te baggeren.

Schutterij EMM Kekerdom heeft een koningin

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM - Esther Wolvers is zondagmiddag de nieuwe koningin geworden van schutterij EMM uit Kekerdom.

Met het 18de schot wist Esther de romp van de vogel af te schieten en wist daarmee de felbegeerde titel van de schutterij op haar naam te zetten. Samen met Prinsgemaal Ruud Schaminee zullen zij tijdens de kermisdagen de scepter zwaaien. De jeugdkoning van schutterij EMM is Lucas Klaasen geworden. Bij het jeugdschieten werd de kop eraf geschoten door Lucas Klaasen, de linkervleugel door Ralph Loock en de rechtervleugel door Meike Blom. Bij de senioren werd de kop eraf geschoten door Jelle Hampsink, de linkervleugel door Rick Wagenaar en de rechtervleugel door Cynthia Daals.

Kindervakantiewerk Groesbeek met succesvolle jeugdmarkt afgesloten

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Kindervakantiewerk Groesbeek is vrijdag afgesloten met een grandioze jeugdmarkt op het marktterrein in het centrum van Groesbeek.

De 520 deelnemende kinderen van 6 tot 12 jaar bemanden de kramen met allemaal spullen van Groesbeekse middenstanders. Als echte verkopers wist de jeugd de aangeboden spullen aan de man te brengen. Ondanks de hitte was het een drukte van jewelste. Iedereen wilde hun zoon, dochter of kleinkind wel bezig zien tijdens hun verkoopactiviteiten achter de kramen.

Ook voor de inwendige mens was er van alles verkrijgbaar. Dankzij het warme weer had het ingerichte terras niet over belangstelling te klagen. De afgelopen dagen zijn perfect verlopen op de zondag na, toen de spellenmiddag verregende maar daarna is het de overige dagen prachtig weer geweest. De afgelopen dagen was het water niet aan te slepen. De kinderen hebben allen volop genoten evenals de leiding van in totaal 174 jongens en meisjes. Zij hadden vrijdagavond een afsluitingsfeest in de grote tent bij De Treffers aan Het Nijerf. Dat hadden ze dik en dubbel verdiend.

Kinderen genieten met volle teugen van PAP-dag Zeelendsche Hof

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Voor de 15de maal hebben vele tientallen kinderen zondagmiddag genoten van de onderhand traditionele PAP-dag bij de Zeelandsche Hof aan de Molenstraat in Millingen.

De kinderen konden voor 5,00 euro een hoefijzerkaart kopen waarmee zij op de grote weide bij Zeelandsche Hof een ponyritje konden maken. Daarnaast kon men zich laten schminken en niet te vergeten kon men plaats nemen in een open landauer om het ringsteken onder de knie te krijgen. Ook stond er een trampoline waar men zich op uit kon kuren. Maar de maïsbak bleek bij de jeugd ook erg in trek te zijn. Tussendoor werden de kinderen nog getrakteerd op een beker limonade, ijsje en een zakje snoep.

De jeugdige deelnemer(ster)s werden vanaf het gezellig ingericht terras gadegeslagen door hun ouders en opa's en oma's. Bij het naar huis gaan ontvingen ze allen een herinneringsmedaille van PAP-dag 2016. Ria Kroes van de Zeelandsche Hof was bijzonder tevreden over het verloop van de PAP-dag 2016, dit ook mede dankzij het mooie weer. In ieder geval komt het volgend jaar de 16de Papdag; dat staat nu al vast, aldus Ria.

Sportclubs Millingen zijn helemaal klaar voor nieuw seizoen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Tijdens de Kick-off-Dag 2016 van Sportclub Millingen en D.K.V. Odio is duidelijk geworden dat beide verenigingen helemaal klaar zijn voor het nieuwe seizoen.

Op sportpark De Hove was het de hele dag een komen en gaan van speler(ster)s en belangstellenden die op het uitgebreide programma waren afgekomen. De selectiespelers moesten al vroeg uit de veren, Van hen werd als eerste om 08.45 uur een foto gemaakt. Rond de klok van tien uur startten de spellen voor de E/F jeugd tot en met 12 jaar. Nadat om 11.00 uur de spelers waren gepresenteerd en de sponsoren ontvangen, stond er voor je jeugd een lunch klaar waar ze zichtbaar van genoten. Rond half een werd de nieuwe mascotte bekend gemaakt die onder de naam van 'Hoofie' door het leven zal gaan.

Nadat korfbalvereniging ODIO en Sport Club Millingen een wedstrijd hadden gespeeld kon het feest gaan beginnen. Iedereen was ervan overtuigd dat beide verenigingen voor het nieuwe seizoen er helemaal klaar voor zijn. Het clubgebouw stroomde vol en dj Danny zorgde voor de nodige muzikale stemming.

Bekeravontuur DVSG

GROESBEEK - DVSG1 speelde 21 augustus de eerste wedstrijd thuis tegen derdeklasser SC Hatert. De selectie van DVSG wordt geleid door de nieuwe trainer Tonnie Heijmans. Er staat een groep op het veld die gemotiveerd overkomt, maar tegen Hatert kan niet worden voorkomen dat er na een half uur gescoord wordt.

In de 50e min weet DVSG echter gelijk te maken. Verdediger Maikel de Bruin scoort uit een rommelige situatie voor het doel. Met perioden voetbalt DVSG goed mee. In de blessuretijd weet Hatert alsnog de 1-2 te maken en is de eerste wedstrijd verloren.

De tweede wedstrijd is iets meer beladen, want er wordt weer thuis gespeeld tegen dorpsgenoot Achilles 1 (4e klasse). DVSG start goed en laat in de beginfase een paar kansen onbenut. In de 20e minuut scoort Mitch Derksen uit een corner de 1-0. Enkele minuten later scoort Achilles de 1-1 en net voor rust weet Achilles te scoren en rusten we met een achterstand. In de 2e helft kan DVSG minder tegenstand bieden en komt op 1-3 achterstand. Achilles laat vele grote kansen liggen, ook door goed keperswerk van Maikel de Jong. DVSG krijgt echter ook nog goede kansen, maar scoort niet meer.

De derde wedstrijd uit tegen zaterdag derdeklasser Keizerstad werd ook verloren met 3-1. Maar weer komt DVSG eerst op voorsprong door een doelpunt van Wilco Bons. Enkele minuten later is het al weer gelijk en in de 2e helft kwam DVSG er met perioden niet meer aan te pas.

Het bekerprogramma is voor DVSG afgesloten, maar heeft de trainer de info opgeleverd om straks de competitie in te gaan in de vijfdeklasse.

Braderie Fancy Music gaat niet door

MILLINGEN AAN DE RIJN – De jaarlijkse braderie Fancy Music Snuffelmarkt die fanfare Ons Genoegen op zondag 4 september zou houden, kan helaas geen doorgang vinden, aldus een woordvoerder van de fanfare.

Eerste overwinning De Treffers Groesbeek

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De eerste confrontatie met het zaterdagvoetbal in competitieverband is De Treffers goed bevallen. Tegen Spakenburg wonnen de Nijerfbewoners afgelopen zaterdagavond in eigen huis met 1-0.

De winst kwam moeizaam tot stand maar was terecht. In de tweede minuut hadden de roodzwarten al op voorsprong moeten komen. Wesley Meeuwsen legde de bal panklaar voor Daniël van Straaten die naast het doel schoot. Spakenburg zette De Treffers al vroeg vast en schuwde daarbij de fysieke inzet niet. Toch was het betere spel van de thuisclub. Een tweede kans was er na 10 minuten, Robert Mutzers zette een aanval op die Nick de Bondt in staat stelde om een volgend schot te lossen, maar de bal werd een prooi voor doelman Timmermans. Joris Janssen moest geblesseerd het veld verlaten en werd goed vervangen door Robin Janssen. In de 26ste minuut wisten de Spakenburgers geen raad met een verre ingooi van Frank Keukens. Vorstermans haakte Rick Verbeek binnen het strafschopgebied, waardoor De Treffers een penalty kreeg toegewezen. Wesley Meeuwsen kogelde loeihard de bal in de touwen 1-0. Na rust werd De Treffers steeds meer terug gedrongen, nadat ook Wesley Meeuwsen vanwege een reglementaire, maar keiharde charge, ook geblesseerd het veld moest verlaten. Met lange ballen en hard spel werd de aanval gezocht, de aanvallen van Spakenburg boden De Treffers de mogelijkheid om gevaarlijk tegen te counteren. In de 65ste minuut tastte doelman Timmermans mis op een voorzet van Nick de Bondt, maar invaller Remy Raterink was ongelukkig in de afwerking. De laatste tien minuten waren helemaal voor de gasten. Het was een mirakel, dat er niet werd gescoord. Op de gekste manieren werd het Treffersdoel schoon gehouden. En zo werd de eerste overwinning in de tweede divisie geboekt.

Weet u waar Suki is?

GROESBEEK - Poes Suki nog steeds vermist in Groesbeek. Zoektocht uitgebreid naar heel Nederland. Weet u waar Suki is? Wij missen onze lieve Suki vreselijk en zoeken haar nog steeds elke dag. Ze is van huis weggelopen op 4 mei in Groesbeek. Ze kan meegelift zijn, dus we zoeken in heel Gelderland en zelfs landelijk.

Suki is klein van stuk, licht bruin/grijs cypers, met een witte buik en opvallende fel blauwe ogen. Ze is een slanke, snelle jager van ongeveer 3,5 kg. Ze is gechipt. Blijft u naar haar uitkijken, want een poes kan ruim een jaar wegblijven en 30-50 km afleggen.

Wilt u ons een handje helpen? Verwijder dan oude flyers bij u in de straat. Er zijn er in totaal 700 verspreid in gemeente Berg en Dal. We moeten ze allemaal opruimen en vele handen maken licht werk. Alvast bedankt!

Weet u waar Suki is? Bel direct naar 06 31270683 of stuur ons een foto via Whatsapp als u haar ziet.

Tip van de sluier: programma 3 Oever Festival

REGIO - In het derde weekend van september (16, 17 en 18 september) zal de eerste editie van het 3 Oever Festival plaatsvinden in de Gelderse Poort. De officiële aftrap zal op vrijdagmiddag op de Kop van Pannerden worden gedaan. Hoe het programma er dan uit zal zien houdt de organisatie nog even geheim.

Op de Kop van Pannerden ligt het beroemde Fort Pannerden. Het fort is een van de festivallocaties. Het danstheater SJI Parts zal op zaterdag 17 september een duet naar een bijzonder locatie brengen, namelijk naar de catacomben van het fort. De voorstelling krijgt de naam ‘Mijn ruimte’. In een kwartier durende dans verkent het duo zichzelf als individu en als deel van de ander. In de ruimte die op dat moment van hen beiden is. Het stukje theater past goed in de sfeer van het 3 Oever Festival, dat bezoekers uitnodigt tijdens hun fiets- of wandeltocht door het mooie natuurgebied even een stukje cultuur op te snuiven. In het fort zal daarnaast ook het verhaal van Jan Soldaat worden verteld.

Fort Pannerden is slechts een van de mooie locaties waar bezoekers het festivalgevoel kunnen beleven. Ook op andere locaties in het gebied gaat een speciaal programma in het kader van het 3 Oever Festival aangeboden worden. En dan is er nog de Open Atelier Route, waarbij ateliers, galeries en kunstenaars uit de Gelderse Poort hun kunstwerken zullen exposeren.

Op de website http://3oeverfestival.nl zal in de komende weken het programma van het 3 Oever Festival steeds meer worden ingevuld.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Bij een aanrijding op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn zijn vrijdagmiddag twee auto's zwaar beschadigd. Het ongeval gebeurde ter hoogte van het tankstation.

Een automobilist die uit de richting Kekerdom kwam, reed achter een vrachtwagen en wilde vanaf de Heerbaan linksaf slaan naar de oprit van het tankstation. Op het moment dat hij linksaf sloeg kwam er een auto uit de richting van Millingen met een frontale botsing tot gevolg. Direct werd groot alarm geslagen omdat het vermoedde bestond, dat er gewonden bij de aanrijding gevallen waren. De bestuurster afkomstig uit Millingen aan de Rijn moest in haar auto blijven in afwachting van de ambulance die ter plaatse kwam. Ambulancepersoneel heeft eerste hulp aan de vrouw verleend. Zij bleek alleen erg geschrokken te zijn en niet gewond. Beide voertuigen zijn zwaar beschadigd afgesleept. De Heerbaan is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer.

Taallunch in bibliotheek Groesbeek

GROESBEEK - Bibliotheek Groesbeek organiseert op dinsdag 6 september samen met ROC Nijmegen een Taallunch voor genomineerde Taalhelden, ROC cursisten uit Groesbeek en de begeleiders en deelnemers van de NT1 en NT2 leesgroepen van bibliotheek Groesbeek.

Van 5 tot en met 11 september is het de week van de alfabetisering. Het belang van geletterdheid is groot. Weet u dat 1 op de 9 Nederlanders moeite heeft met lezen, schrijven en/of rekenen? Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld een treinkaartje via een automaat te kopen, een kind voor te lezen of veiligheidsinstructies op het werk te lezen. Wees alert op taalproblemen in uw omgeving en weet dat u iemand kan doorverwijzen naar een taalcursus in de buurt.

Schutterij Eendracht Ooij huldigt zes trouwe leden

Van links naar rechts; Johan Groothuizen, Bep Jacobs, Theo Verriet, Vincent Leenders , Koos de Boer en Frans Huisman.

OOIJ – Op de schuttersdag afgelopen zondag van schutterij Eendracht uit Ooij zijn zes trouwe leden in het zonnetje gezet. Dit gebeurde na de openluchtschuttersmis en koffietafel in dorpshuis De Sprong voorafgaand aan het Koningschieten.

Vincent Leenders ontving een zilveren medaille voor het 25 jaar lidmaatschap en voor zijn activiteiten voor de drumband en als secretaris van de schutterij. Koos de Boer en Bep Jacobs waren ook beiden 25 jaar lid, terwijl Theo Verriet er 40 jaar lidmaatschap had opzitten. Frans Huisman en Johan Groothuizen zijn de Ooijse schutterij liefst 60 jaar trouw gebleven. Alle jubilarissen kregen uit handen van de koningin en keizer een oorkonde overhandigd, terwijl de partners van de jubilarissen in de bloemetjes werden gezet.

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 30 augustus is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Bent u vaak moe en komt u moeilijk in beweging?

GROESBEEK - Bent u vaak moe en komt u moeilijk in beweging? Ervaart u lusteloosheid en piekert u veel. Heeft u ook lichamelijk klachten? Dan is de training "Liever bewegen dan moe" iets voor u!

Het is een combitraining van een uur theorie en een uur bewegen. U krijgt door de training meer zelfvertrouwen en u voelt zich beter in uw lijf. Uit onderzoek blijkt dat u cognitie vooruit gaat.

Voor mensen die moeilijk in beweging komen en die weinig contacten hebben. Die last hebben van negatieve gedachten en veel piekeren. Onverklaarbare lichamelijke klachten kunnen ook een reden zijn te beginnen. Onderwerpen zijn: stemming en gedachten, omgaan met piekeren, beter slapen, wat te met stress. Door Indigo in samenwerking met Kwiek Actieve Leefstijl in 7 bijeenkomsten van twee uur.

Start op dinsdagmiddag 1 november van 13.30-15.30 uur in zaal Heuvelland, Ambachtsweg 8a, Groesbeek. Start bij voldoende deelnemers en deelname is gratis. Graag van te voren aanmelden bij Indigo: 026-3124483; info@indigogelderland.nl.

Oefenrondje Tilburgse studenten loopt verkeerd af

BERG EN DAL – Een groep studenten uit Tilburg, dat zondagmorgen in Groesbeek aan het oefenen was voor het Nederlands Studenten Kampioenschap wielrennen dat op 25 september wordt gehouden, is verkeerd afgelopen.

De groep wielrenners kwam uit de richting Berg en Dal. De tweede wielrenner uit de groep een 25-jarige inwoner uit Tilburg wilde vanaf de Zevenheuvelenweg linksaf de Derdebaan op rijden, wat te laat door zijn achtervolgers werd opgemerkt. Hierdoor kwam een viertal wielrenners ten val. De 25-jarige raakte hierbij gewond en is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het RadboudUMC in Nijmegen. De overige drie wielrenners liepen her en der schaafwonden op en zijn ter plaatse behandeld.

Fietsvierdaagse Nijmegen passeert Groesbeek zonder tamtam

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Enkele jaren geleden was het een groot feest als de deelnemer(ster)s van de Fietsvierdaagse Nijmegen een dorp aandeden waar van alles voor hen was georganiseerd.

De fietsvierdaagse Nijmegen is na jaren van afwezigheid weer uit de startblokken gekomen. Op donderdag 25 augustus begon de fietsvierdaagse met avondetappe. Wat de organisatie echter vergeten is, is de sfeer en gezelligheid in de etappes op te nemen. Nu is het een fietsvierdaagse geworden, die doods is en zonder ook maar enige allure. Zo ervoer het echtpaar Hey uit Oud-Beijerland de Nijmeegse fietsvierdaagse het ook. "Onderweg is niets maar dan ook niets te beleven, het fietsen is mooi maar daar is ook alles mee gezegd. De heer (80) en mevrouw (78) Hey hebben in het hele land al deelgenomen aan fietsactiviteiten, onlangs nog in Winterswijk en Enkhuizen. "Maar in Drenthe, laten zij eensgezind weten, is in elke etappeplaats een geweldige sfeer gecreëerd en overal is wat te beleven. En hier zoek het maar uit; er is zelfs onderweg nog geen controlepost. Het is gewoon een dode bedoening en wij zullen beslist het volgend jaar niet meer aan de fietsvierdaagse van Nijmegen gaan deelnemen", aldus het echtpaar. Het fietslegioen trok door Groesbeek zonder dat iemand het eigenlijk in de gaten had en dat is jammer ook voor de horeca en middenstand.

Foutparkeerders in Ooij op de bon

OOIJ - De politie van Berg en Dal heeft de afgelopen veertien dagen diverse automobilisten op de bon geslingerd die het parkeerverbod negeren op de Erlecomsedam in Ooij nabij hotel-restaurant Oortjeshekken.

De automobilisten parkeren hun auto bij de gele markeringsstroken die het parkeerverbod aangeven. Tot nog toe hebben al zo'n 15 automobilisten een bekeuring gekregen van 99 euro. Ook de komende dagen wordt er streng gecontroleerd op foutparkeren.