GN Lingewaard

4 juli 2018

GN Lingewaard 4 juli 2018


(Foto: Henk Wieland)

BEMMEL - Zondag 8 juli wordt vanaf 12.00 uur in het centrum van Bemmel op vijf podia het vijfde Smartlappenfestival 'Bemmel Zingt' gehouden.

Om van het festival een leuke familiedag te maken heeft de organisatie ter gelegenheid van het eerste lustrum enige elementen toegevoegd aan Bemmel Zingt. Liefst twintig koren met circa achthonderd deelnemers brengen een uitgebreid repertoire van bekende liederen ten gehore. Stichting SLK-Lingewaard organiseert dit evenement samen met de Ondernemers Vereniging Bemmel (OVB). Deze zondag zijn vrijwel alle winkels in het centrum open en wordt door de winkeliers een koopjesmarkt gehouden met mooie aanbiedingen. Ook is er dit jaar weer een rommelmarkt op een deel van het parcours. Nieuw is ook het Kinderplein met diverse Multiplay springkussens en als extra attractie een poffertjeskraam.

Bij alle podia zijn terrassen ingericht, zodat het publiek onder het genot van een drankje kan genieten van de verschillende optredens. Ook is er een divers aanbod van snacks en lekkere hapjes verzorgd door de plaatselijke horeca, aangevuld met enige foodtrucks.

Het evenement wordt rond 18.15 uur afgesloten met een grote samenzang van alle koren op de Markt. De winkels sluiten om 17.00 uur. Dan eindigt ook de rommelmarkt.

Midzomertocht Angerse Oldtimer Club

Op de pauzeplaats (foto: Johan Kuster)

ANGEREN - Op zondag 8 juli verzorgt de Angerse Oldtimer Club de Midzomertocht. De rituitzetters hebben er weer iets moois van gemaakt.

De deelnemers schrijven zich 's morgens in bij clubhuis De Letste Stuyver aan de Molenstraat 6 in Angeren vanaf 9.30 uur. Gerben en Danielle hebben de koffie klaar. Rond 10.30 uur starten de deelnemers. "Bent u in het bezit van een oldtimerbromfiets, Solex , motor, auto of trekker, meldt u aan om deel te nemen. Dit kan via Johan Kuster telefoon 06 13189274 of mail info@angerseoldtimerclub.nl.

U kunt zich aanmelden tot vrijdag 6 juli. Zo weet de organisatie hoeveel deelnemers er komen. Ook toeschouwers zijn welkom. Rond 15.30 uur zijn de deelnmers weer bij De Letste Stuyver voor een warme hap en een lekker drankje.

Van graankorrel naar ons dagelijks brood

HUISSEN - Zaterdag 7 juli om 14.00 uur is er bij Mea Vota in Huissen een presentatie over ons dagelijks brood. De heer Wannet (voorheen bakker in Huissen) vertelt alles op een inspirerende wijze, hoe ons dagelijks brood wordt gemaakt.

Van wit volkoren tot desem brood, en hoe wordt het brood uit het verleden en in heden gebakken. Welke granen en ingrediënten worden er gebruikt om een brood te maken? Hoe is ons feestbrood ontstaan? Alle broden hebben een uniek verhaal; denk maar eens aan pasen, de haantjes, het kerstbrood (stol) of bij een geboorte. Wat was de oude werkwijze van brood kneden en bakken vroeger,en in de huidige tijd ?

Het antwoord op al deze vragen is te zien en te horen bij Mea Vota, Tuinbouw Museum Boskoops Glorie 33 in Huissen.

Cirque Du Hulhuizen

GENDT – In de eerste week van de zomervakantie nemen ruim 220 kinderen deel aan de Speelweek. De speelweek start maandagmiddag met het opzetten van de tenten op het terrein van sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen. De kinderen maken kennis met elkaar door middel van spelletjes en knutselactiviteiten.

Op dinsdag gaan alle kinderen van het terrein af. De oudere kinderen gaan op de fiets naar Doornenburg. Na les in schieten van schietvereniging Kort Oisterwijk en kruisboogschieten van Schutterij Doornenburg, volgt er nog een sportief programma op camping de Waay. Voor de jonge kinderen is er een speurtocht uitgezet waarbij ze letters kunnen verdienen met diverse circusspelletjes.
Woensdag staat in het teken van knutselen voor jong en oud. In de namiddag verzorgt Circus Magico een circus voorstelling en gaan enkele kinderen naar het St. Jozef om de geleerde acts aan de ouderen te laten zien.
In de avond zijn alle kinderen weer welkom voor het avondprogramma. Harmonie Sint-Caecilia verzorgt enkele muziekworkshops en ook de Badmintonclub is weer van de partij. Als het donker is staat de oudere kinderen een spannende spooktocht te wachten. Die nacht blijven de kinderen in hun eigen tent slapen. Het zal waarschijnlijk een kort nachtje worden… want donderdag moet iedereen weer vroeg uit de tent voor een heerlijk ontbijt van Albert Heijn Gendt. Die dag staan op het terrein allerlei waterspellen klaar. Circus Tadaa verzorgt vrijdag diverse workshops voor de kinderen en worden circusacts ingestudeerd. Vanaf 18.00 uur zijn ouders, opa’s en oma’s welkom voor een spetterende circusvoorstelling van de kinderen. De avond wordt feestelijk afgesloten met muziek, een hapje en een drankje.

Van graankorrel naar ons dagelijks brood

HUISSEN - Zaterdag 7 juli om 14.00 uur is er bij Mea Vota in Huissen een presentatie over ons dagelijks brood. De heer Wannet (voorheen bakker in Huissen) vertelt alles op een inspirerende wijze, hoe ons dagelijks brood wordt gemaakt.

Van wit volkoren tot desem brood, en hoe wordt het brood uit het verleden en in heden gebakken. Welke granen en ingrediënten worden er gebruikt om een brood te maken? Hoe is ons feestbrood ontstaan? Alle broden hebben een uniek verhaal; denk maar eens aan pasen, de haantjes, het kerstbrood (stol) of bij een geboorte. Wat was de oude werkwijze van brood kneden en bakken vroeger,en in de huidige tijd ?

Het antwoord op al deze vragen is te zien en te horen bij Mea Vota, Tuinbouw Museum Boskoops Glorie 33 in Huissen.

Oudpapier inzameling Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 6 Juli wordt er oudpapier ingezameld in Haalderen.

Gevraagd wordt het oudpapier voor 18.15 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten. In verband met de schoolvakantie is hierna de eerst volgende inzameling pas weer op vrijdag 7 september. Het oudpapier komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen.

Zomercolleges in Elst en Bemmel

REGIO - Deze zomer zijn er interessante zomercolleges te volgen in Bibliotheek Elst en Bibliotheek Bemmel. Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/zomercolleges. De kaartjes kosten vijf euro per college, de colleges zijn los van elkaar te bezoeken.

In Elst neemt Jorieke Manenschijn, Bachelor Rechtsgeleerdheid en Filosofie, je mee in actualiteiten in het recht: van referendum tot euthanasiewetgeving. In Bemmel leer je in drie colleges alles over componist Giuseppe Verdi. Joop Verstraaten geeft een beeld van zijn inspiratiebronnen, zijn leven en zijn werk.

Van referendum tot euthanasiewetgeving. Tijdens twee colleges door Jorieke Maneschijn komen deze onderwerpen aan bod en is er ruimte voor discussie en vragen. Het eerste college is om maandag 9 juli van 10.00-12.00 uur. Het tweede college is op maandag 23 juli 2018 om 10.00-12.00 uur. Voor de colleges in Bibliotheek Bemmel ben je welkom op 4, 11 en 18 juli van 10.00 tot 12.00 uur. Na deze drie colleges over de opera's van Giuseppe Verdi, luister je heel anders naar het werk van deze componist.

De colleges in Bibliotheek Elst zijn volgens de opzet van Oud Geleerd, Jong Gedaan. Enthousiaste studenten die interactieve colleges over interessante thema's geven aan senioren en andere geïnteresseerden. Door oud en jong samen te brengen, biedt het project Oud Geleerd Jong Gedaan een leuke tijdsbesteding voor geinteresserden. Voor studenten geldt het als relevante werkervaring voor op hun cv. Een win-win situatie voor jong en oud.

Concert Lingewaards Mannenkoor in Sint-Antoniuskapel Huissen

HUISSEN - Als het eerste lied meteen met de map onder de arm, dus uit het hoofd, wordt gezongen, dan open je sterk als koor. Dit was het tweede concert van deze avond dus iedereen was goed ingezongen. Dat was goed te horen want in het eerste nummer overstemde het enthousiaste koor af en toe een klein beetje het prachtige vioolspel.

Door Rita Lusing

Maar, een krachtig begin is het halve werk. Dat zette zich voort in een aantal mooie stukken. Het tweede lied zakte iets in maar werd weer ruimschoots goedgemaakt door het, prachtig zoemend klinkende, begin van 'Im Abendrot'. In de volgende stukken was er, vooral in de hoogte, een prachtige klank. Bij de liederen die zonder (de mooie) pianobegeleiding werden gespeeld was af en toe enig ademtekort hoorbaar. Het licht gezongen 'Out of my dreams' liet duidelijk het plezier in zingen zien. Hier was bij de meeste koorleden sprake van een glimlach. Het is fijn als het plezier in zingen zichtbaar is. De zuiver gezongen solo van Martin Burghout hield het hele koor prachtig op hoogte. Bij 'Stars of the summernight' was een beetje de vermoeidheid hoorbaar, maar dat is na twee optredens niet verwonderlijk. Hier speelt ongetwijfeld de hoge leeftijd van veel koorleden een rol. Maar die hoge leeftijd is er omdat dit geweldige koor al zo lang bestaat! Ik zou dan ook een oproep willen doen aan jonge zangers om dit krachtige koor te komen versterken. Dan kan het niveau voor de toekomst hoog blijven! Hoe krachtig het is werd nog eens extra duidelijk toen in het slotnummer de energie eraf spatte bij het (weer uit het hoofd gezongen) stuk "My lord what a morning" Een zuiver en mooi einde van een fijne muzikale avond! (Dirigent: Arno Vree; Piano: Ans van Scherrenburg; Viool: Femke van der Winkel).

Rita Lusing

Zwitserse Week Lingewaard

BEMMEL - Wat is de Zwitserse week? Naar aanleiding van de Internationale 4-daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de 'Zwitserse Week Bemmel' ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen. Dit is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren, dat altijd in de derde week van juli plaatsvindt.

In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in de gemeente Lingewaard. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht. De 'Stichting Zwitserse Week' dankt de gastgezinnen, het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken.

Zaterdag 14 juli

Op zaterdag 14 juli arriveren de muzikanten van 'Spiel der Kantonspolizei Bern' bij De Schaapskooi in Bemmel. Het muziekgezelschap komt met zo'n zestig personen naar Bemmel om de Zwitserse militairen muzikaal te ondersteunen tijdens de 102e Vierdaagse. De muzikale leiding berust bij dirigent 'nog onbekend'. Zoals gebruikelijk wordt getracht de muzikanten zoveel mogelijk bij gastfamilies onder te brengen. De Stichting Zwitserse Week Bemmel dankt de gastgezinnen van de gemeente Lingewaard, het gemeente­bestuur en sponsors, die dit groot muzikaal gebeuren weer mogelijk maken.

Zondag 15 juli

Deze dag gaan de muzikanten deelnemen aan het 'Leemkuulers Kapellen Festival' op het marktplein in Bemmel. In de middag geven enkele korpsen en muziekbands om en om optredens om de gasten te vermaken. In de middag nemen we deel aan de openingsparade in Nijmegen.

Maandag 16 juli

De muzikanten van 'Spiel der Kantonspolizei Bern' worden door de burgemeester van Lingewaard mevrouw Schuurmans officieel ontvangen op het kasteel in Doornenburg.

Dinsdag 17 juli

De muzikanten spelen nonstop marsmuziek voor de langs trekkende Vierdaagse lopers. De speellocatie is weer in hartje Bemmel. Wij staan met het muziekkorps in de Dorpsstraat, kort bij de Kinkelenburglaan.

Woensdag 18 juli

In de ochtend wordt er geoefend in de kerk in Haalderen (Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten) voor het grote concert later deze dag. In de middag verzorgen de Zwitsers een serenade bij het 'Verzorgingshuis Liduina' in Bemmel. 's Avonds vindt er een groots galaconcert plaats in de kerk in Haalderen door 'Spiel der Kantonspolizei Bern'. De kerk is om 19.00 uur open en is voor iedereen gratis toegankelijk. Met dit concert danken de Zwitsers de bevolking van Lingewaard voor hun gastvrijheid. Het concert wordt gehouden in de kerk in Haalderen en begint om 19:30 uur.

Donderdag 19 juli

'Spiel der Kantonspolizei Bern' neemt samen met de Zwitserse militairen deel aan een traditioneel eerbetoon met kranslegging op de Canadese begraafplaats in Groesbeek. Deze begraafplaats is publiekelijk toegankelijk.

Vrijdag 20 juli

De Zwitsers spelen vanaf 7:00 uur op de Koninginnedijk in Grave. Later in de middag lopen de muzikanten al spelend de laatste 6 kilometers van de Vierdaagse mee. Muzikale medewerking van 'Spiel der Kantonspolizei Bern in Nijmegen bij de intocht van de Vierdaagse lopers aan het hoofd van het Zwitserse legioen. 's Avonds is er in De Schaapskooi een gezellige avond van de Zwitserse gasten met de gastgezinnen.

Zaterdag 21 juli

Afscheid van de muzikanten uit Bern en omgeving.

Zomercolleges in Bibliotheek Elst en Bemmel

REGIO - Deze zomer zijn er interessante zomercolleges te volgen in Bibliotheek Elst en Bibliotheek Bemmel. Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/zomercolleges. De kaartjes kosten vijf euro per college, de colleges zijn los van elkaar te bezoeken.

In Elst neemt Jorieke Manenschijn, Bachelor Rechtsgeleerdheid en Filosofie, je mee in actualiteiten in het recht: van referendum tot euthanasiewetgeving. In Bemmel leer je in drie colleges alles over componist Giuseppe Verdi. Joop Verstraaten geeft een beeld van zijn inspiratiebronnen, zijn leven en zijn werk.

Van referendum tot euthanasiewetgeving. Tijdens twee colleges door Jorieke Maneschijn komen deze onderwerpen aan bod en is er ruimte voor discussie en vragen. Het eerste college is om maandag 9 juli van 10.00-12.00 uur. Het tweede college is op maandag 23 juli 2018 om 10.00-12.00 uur. Voor de colleges in Bibliotheek Bemmel ben je welkom op 4, 11 en 18 juli van 10.00 tot 12.00 uur. Na deze drie colleges over de opera’s van Giuseppe Verdi, luister je heel anders naar het werk van deze componist.

De colleges in Bibliotheek Elst zijn volgens de opzet van Oud Geleerd, Jong Gedaan. Enthousiaste studenten die interactieve colleges over interessante thema's geven aan senioren en andere geïnteresseerden. Door oud en jong samen te brengen, biedt het project Oud Geleerd Jong Gedaan een leuke tijdsbesteding voor geinteresserden. Voor studenten geldt het als relevante werkervaring voor op hun cv. Een win-win situatie voor jong en oud.

Nissen & Vermaas pakken Mmidfondvlucht Laon

DOORNENBURG - Op 23 juni stond de midfondvlucht Laon op het programma. Hieraan deden 101 duiven mee van acht liefhebbers. Ze werden gelost om 7.30 uur.

Nissen & Vermaas 16 mee 8 pr. 1, 5, 8, 13, 18, 20, 23, 26
H. van Hal 14 mee 5 pr. 2, 4, 11, 17, 25
Van Olderen & Meuwsen 24 mee 7 pr. 3, 10, 12, 14, 21, 22, 24
W. Geurtz & Zn 16 mee 5 pr. 6, 9, 15, 16, 19
J. Pauwelsen 7 mee 1 pr. 7

Harmonie Angeren sluit seizoen af

ANGEREN - Op zaterdag 23 juni bracht Harmonie Angeren haar themaconcert (pubquiz) - onder de bezielende leiding van Casper Braafhart en gestimuleerd door de inspirerende presentatie van Martijn van Vuuren voor een afgeladen volle theaterzaal met enthousiaste deelnemers - tot een goed einde.

Nu dat achter de rug is, is het een kwestie van 'afbouwen' naar de zomerpauze. Om het Angerense publiek voor ontwenningsverschijnselen te behoeden en tevens als aanloop naar de jaarlijkse muzikale omlijsting, die de harmonie al vele jaren verzorgt tijdens de doorkomst van de vierdaagsestoet door Bemmel, overbrugt de harmonie deze periode met een zomeravondconcert.

Deze gratis toegift zal plaatsvinden op donderdag 5 juli op de parkeerplaats aan de zijkant van de plaatselijke supermarkt, gelegen aan de Jan Joostenstraat in Angeren. Aanvang 19.30 uur.

Expositie

in kerkje Gendt

GENDT - Ook deze zomer zal er weer een expositie te zien zijn in het kerkje van Gendt. Op zondag 8 juli wordt de expositie geopend om 11.00 uur na de kerkdienst die om 10.00 uur begint.

De leden van Fotoclub Lingewaard tonen hun prachtige foto's en het thema van de expositie is 'Schepping' in de breedste zin. De thuisbasis van de Fotoclub is Angeren en de leden komen op vastgestelde data bij elkaar voor fotobesprekingen en andere zaken op fotografie gebied. Ook maken ze samen uitstapjes en bezoeken ze evenementen die met fotografie te maken hebben. Het is een club van gedreven fotografie liefhebbers, die zich snel ontwikkelt. Het doel van de club is om de passie voor fotografie samen te delen en van elkaar te leren.

De expositie duurt van 8 juli tot en met 12 augustus en de kerk zal op zondagmiddagen open zijn van 14.00 - 17.00 uur. Men wordt ontvangen met koffie of thee door gastvrouwen of heren en de leden van de club zullen ook soms aanwezig zijn. Het kerkje vormt een mooi rustpunt op een fietstocht over de dijk.

Beter omgaan met pubers

ARNHEM - In de puberteit verandert veel, zowel voor pubers als voor hun ouders. Dat kan voor ouders en kinderen lastig zijn. GGD Gelderland-Midden houdt jaarlijks twee cursussen voor ouders van puberende kinderen. De eerst volgende cursus begint maandagavond 10 september en bestaat uit vijf bijeenkomsten.


De cursus besteedt, naast de door de deelnemers aangedragen punten, aandacht aan de volgende onderwerpen: veranderingen in de puberteit; positieve aandacht en manieren van opvoeden; ruzie voorkomen: luisteren naar een puber; ruzie oplossen: praten met een puber; grenzen stellen en straffen; (omgaan met) sociale media en internet'

De cursus is bestemd voor ouders van (ongeveer) 12- tot en met (ongeveer) 16-jarigen, die vragen hebben over of problemen hebben bij de opvoeding van hun puber(s). De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten op maandagavonden: 10, 17, 24 september, 1 en 8 oktober. De bijeenkomsten vinden plaats van 19.30 - 21.30 uur aan de Schelmseweg 93-A in Arnhem, in het scholingsgebouw aan de achterkant van het Openlucht Museum.

Inschrijven kan tot 1 week voor aanvang van de cursus, echter is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als de cursus vol zit, wordt contact met u opgenomen en kunt u op de wachtlijst voor de volgende cursus worden geplaatst. Aanmelden kan via secretariaatjgz@vggm.nl onder vermelding van ‘aanmelding voor pubercursus’. Vergeet niet uw naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en leeftijd van uw kind(eren) te vermelden. Deelname aan de cursus is kosteloos.

Badminton spelen?

actiefoto van onze badmintongroep M. Harmsen

ANGEREN - "Wegens het stoppen van een van onze teamleden zijn wij op zoek naar een nieuw lid voor ons badmintonclubje."

"Ons team bestaat nu uit vier personen en wij spelen met inzet, maar ook voor ons plezier. Wij spelen elke donderdag van 21.00 tot 22.00 uur in het Dorpshuis in Angeren. Zou je een sfeer willen proeven, kom dan een keer vrijblijvend naar het Dorpshuis en speel mee.

Actiefoto van de badmintongroep (foto: M. Harmsen)
actiefoto van onze badmintongroep M. Harmsen

Helaas staat de vakantie voor de deur (het Dorpshuis is vanaf 9 juli tot 20 augustus gesloten), dus kan dat sfeer proeven alleen op donderdag 05 juli of vanaf 23 augustus. Wil je eerst wat informatie, neem dan contact op met: Jan Derksen, bereikbaar op 06 49650968, Bas Derksen, bereikbaar op 06 41900918 en Wilie van Koolwijk, bereikbaar op 06 53363671."

Zomeravondbuurtconcert in Doornenburg

DOORNENBURG - Het instrumentenfonds van harmonie Sint-Caecilia organiseert samen met harmonie Sint-Caecilia een zomeravondbuurtconcert.

Dit buurtconcert wordt speciaal georganiseerd voor de bewoners van de Pannerdenseweg, Rijndijk, Waaldijk, Oude Pas en de Nieuwe Pas als dank voor de vele giften, die de harmonie van ze hebben mogen ontvangen in de verjaardagszakjes, die de leden van de harmonie bij de jarigen in ontvangst mogen nemen.

Dit zomeravondbuurtconcert zal plaats vinden op zaterdag 7 juli om 19.00 uur in de tuin van Pannerdenseweg 23. Ook alle andere belangstellenden zijn welkom om dit concert bij te wonen.

Chateaudun prooi voor Van Olderen & Meuwsen

Van Olderen - Meuwsen (foto: Van Olderen)

DOORNENBURG - De drie dagfondvlucht van 2018 was die vanuit Chateaudun (535 km) hieraan deden 67 duiven mee van acht liefhebbers. Ze werden gelost om 7 uur.Van Olderen & Meuwsen 12 mee 5 pr. 1, 3, 5, 8, 15
W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 2, 4, 10, 11, 12,
J. Pauwelsen 3 mee 1 pr. 6
J. Buys 15 mee 3 pr. 7, 9, 16
P. C. Engelen 18 mee 1 pr. 13
Nissen & Vermaas 7 mee 2 pr. 14, 17

Tevens won de winnende duif de eerste in de regio tegen 1598 en tweede van de hele afdeling tegen 4998 duiven. Op de vlucht van Laon pakte Nissen - Vermaas in het zelfde weekend de eerste van de regio tegen 2755 duiven en zesde van de afdeling tegen 6267 duiven... oftewel een geweldig weekend voor EDV Doornenburg!.

Expositie in kerkje Gendt

GENDT - Ook deze zomer zal er weer een expositie te zien zijn in het kerkje van Gendt. Op zondag 8 juli wordt de expositie geopend om 11.00 uur na de kerkdienst die om 10.00 uur begint.

De leden van Fotoclub Lingewaard tonen hun prachtige foto's en het thema van de expositie is 'Schepping' in de breedste zin. De thuisbasis van de Fotoclub is Angeren en de leden komen op vastgestelde data bij elkaar voor fotobesprekingen en andere zaken op fotografie gebied. Ook maken ze samen uitstapjes en bezoeken ze evenementen die met fotografie te maken hebben. Het is een club van gedreven fotografie liefhebbers, die zich snel ontwikkelt. Het doel van de club is om de passie voor fotografie samen te delen en van elkaar te leren.

De expositie duurt van 8 juli tot en met 12 augustus en de kerk zal op zondagmiddagen open zijn van 14.00 - 17.00 uur. Men wordt ontvangen met koffie of thee door gastvrouwen of heren en de leden van de club zullen ook soms aanwezig zijn. Het kerkje vormt een mooi rustpunt op een fietstocht over de dijk.

Harmonie Angeren sluit seizoen af

ANGEREN - Op zaterdag 23 juni bracht Harmonie Angeren haar themaconcert (pubquiz) - onder de bezielende leiding van Casper Braafhart en gestimuleerd door de inspirerende presentatie van Martijn van Vuuren voor een afgeladen volle theaterzaal met enthousiaste deelnemers - tot een goed einde.

Nu dat achter de rug is, is het een kwestie van ‘afbouwen’ naar de zomerpauze. Om het Angerense publiek voor ontwenningsverschijnselen te behoeden en tevens als aanloop naar de jaarlijkse muzikale omlijsting, die de harmonie al vele jaren verzorgt tijdens de doorkomst van de vierdaagsestoet door Bemmel, overbrugt de harmonie deze periode met een zomeravondconcert.

Deze gratis toegift zal plaatsvinden op donderdag 5 juli op de parkeerplaats aan de zijkant van de plaatselijke supermarkt, gelegen aan de Jan Joostenstraat in Angeren. Aanvang 19.30 uur.

Zomeravondbuurtconcert in Doornenburg

DOORNENBURG - Het instrumentenfonds van harmonie Sint-Caecilia organiseert samen met harmonie Sint-Caecilia een zomeravondbuurtconcert.

Dit buurtconcert wordt speciaal georganiseerd voor de bewoners van de Pannerdenseweg, Rijndijk, Waaldijk, Oude Pas en de Nieuwe Pas als dank voor de vele giften, die de harmonie van ze hebben mogen ontvangen in de verjaardagszakjes, die de leden van de harmonie bij de jarigen in ontvangst mogen nemen.

Dit zomeravondbuurtconcert zal plaats vinden op zaterdag 7 juli om 19.00 uur in de tuin van Pannerdenseweg 23. Ook alle andere belangstellenden zijn welkom om dit concert bij te wonen.

Stichting Leergeld helpt kinderen in Nederland

BETUWE - Steeds meer kinderen kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Zij staan vaak letterlijk aan de zijlijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen!

De stichting geeft financiële ondersteuning aan de ouders zodat kinderen tussen vier en achttien jaar kunnen participeren in het sociale leven en op school. Hiervoor heeft de stichting geld nodig. Zo zijn er subsidies maar ook activiteiten zoals van de Rabobank die ons helpen door middel van donaties.

De Rabobank in Elst heeft van 1 februari tot en met 1 mei met alle collega’s zoveel mogelijk stappen gezet om deze uiteindelijk voor het goede doel om te zetten in een schenking. De medewerkers hebben gekozen voor: Stichting Leergeld Oost Betuwe. Voor elke 10.000 stappen werd 0,50 euro aan onze stichting gedoneerd. Uiteindelijk hebben de medewerkers van de Rabobank door het zetten van 41.100.000 stappen een bedrag van 2.055 euro opgehaald! Met deze donatie kunnen we weer een flink aantal kinderen blij maken. Op 14 juni heeft voorzitter Cor Hendriks de cheque in ontvangst mogen nemen.

Sasa-zomerprogramma

ANGEREN - Vanwege de grote belangstelling vorig jaar is ook deze zomer het Dorpshuis zes weken lang iedere maandag open voor publiek.

Sasa biedt de senioren een afwisselend programma aan. Voor leden van de Sasa zijn de activiteiten een verlenging van het bestaande aanbod. De deelnemersbijdrage wordt automatisch afgeschreven. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Alle activiteiten gaan door bij voldoende deelname. Het programma is als volgt:

Op 9 juli, 16 juli, 23 juli, 30 juli en 13 augustus.

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

10.00 – 11.00 Gym, MBVO

11.00 – 12.00 Gym

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten (jokeren. klaverjassen en bridgen)

13.30 – 16.30 Koersbal

6 augustus In verband met Angerse kermis geen activiteiten van Sasa

Meer info op de website www.sasa-angeren.nl

Stemmers bedankt

Uitslag Campagne KBO Huissen

HUISSEN - KBO Huissen heeft 374.53 euro gekregen van de Rabobank Clubkas Campagne 2018.

Trots bestuur (foto: KBO Huissen)

Het bestuur van de KBO Huissen is de stemmers dankbaar.

Vlinderfonds wil Lingewaard leuker maken

LINGEWAARD - Het Vlinderfonds streeft ernaar om Lingewaard nog leuker te maken door het steunen van allerlei initiatieven. Dat gebeurt bijvoorbeeld door donaties aan verenigingen voor de aanschaf van een instrument, of door het subsidiëren van gereedschappen om wilgen te knotten.

Veel verenigingen uit Lingewaard hebben op die manier al een steuntje in de rug gehad. Er zijn concerten mogelijk gemaakt en ook het tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen is financieel gesteund door het fonds. Vorig jaar bestond het Vlinderfonds 25 jaar. Ter gelegenheid van dat zilveren jubileum werden honderden Lingewaardse senioren onthaald op zangconcerten in alle kernen van de gemeente.

Maar het fonds, dat in 1992 werd opgericht ter gelegenheid van een bankenfusie, wil nog meer doen om de samenleving te helpen. Daar wil het Vlinderfonds alle inwoners van de gemeente bij betrekken. Via de geheel vernieuwde website (vlinderfonds.nl) kunnen ideeën worden ingediend die voor een financiële ondersteuning in aanmerking komen. Dat kunnen kleinere projecten zijn in een wijk of kern, maar ook een wat groter evenement voor de hele gemeente. Verenigingen of instellingen die denken dat ze op een of andere wijze een bijdrage kunnen leveren aan de verbetering van het leefklimaat, mogen aankloppen bij het Vlinderfonds.

Aan een financiële handreiking zijn wel voorwaarden verbonden. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat projecten volledig worden gefinancierd door het fonds. Alle voorwaarden zijn te lezen op de website.

Skeelerroute in Park Lingezegen geopend

Skeelerrondje wordt officieel geopend (foto: Betty Hölscher)

BETUWE - Loco-burgemeester Helga Witjes heeft zondag 24 juni de feestelijke opening verricht van het nieuwe skeelerrondje door Park Lingezegen.

Het was gezellig druk met in clubtenue gekomen Sprinterleden. Na een mooie speech, waarin ze onder meer vertelde in haar studentenleven een enthousiaste skeeleraarster te zijn geweest, knipte ze samen met jeugdlid Eline het blauw-witte lint door. Hiermee was de officiële opening een feit.

De skeelers werden ondergebonden en vanaf de prachtig versierde picknickplaats werd begonnen aan het rondje. De jeugdleden deden het 7 km-rondje en de volwassenen deden het 10 km-rondje. De marathongroep deed het 10 km-rondje 3X. Na afloop van de inspanningen was er voor iedereen een uitgebreide lunch en konden we terugzien op een geslaagde dag.
Het skeelerrondje is een initiatief van Atletiek- en Skeelervereniging b.o.d. de Sprinters ter gelegenheid van hun 35-jarig jubileum, waaraan Park Lingenzegen direct zijn medewerking verleende. De officiële start is bij pocketpark De Poel aan het Kattenlegersepad. De route is gemarkeerd met rode skeelerbordjes 7 km en 10 km en gaat door het mooie Park Lingezegen, het nieuwe landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen.

De Ward op Gelderse B-kampioenschappen

De deelnemers van De Ward in Vaassen (foto: Sander Baas)

BEMMEL - Met negentien zwemmers heeft de zwemvereniging De Ward deelgenomen aan de Gelderse B-kampioenschappen in Vaassen. Zij behaalden hierbij 21 medailles en verbeterden in totaal 32 persoonlijke records.

Mathijs van Dijk was goed voor tweemaal goud (50m schoolslag en 100m schoolslag). Niels Versteeg (100m vlinderslag) en Victor Willemse (50m schoolslag) haalden eenmaal goud. Goud was er verder voor Eva Kattouw (50m rugslag), Esmee Kok (200m wisselslag) en Anne Middelkoop (50m vrije slag).

Dominique van Grevenbroek haalde tweemaal zilver (50m vlinderslag en 200m wisselslag) en driemaal brons 50m rugslag, 50m schoolslag en 100m vrije slag). Ook Victor Willemse (100m schoolslag en 100m vlinderslag) was goed voor tweemaal zilver en eenmaal brons (100m rugslag). Verder pakte Esmee Kok tweemaal zilver (50m schoolslag en 100m rugslag) en eenmaal brons (50m rugslag). Sanne Meijer behaalde brons op de 100m vrije slag.

De dames estafette 4x100m wisselslag (Anne Middelkoop, Esmee Kok, Eva Kattouw en Aniek Henken) behaalde zilver. Op de 4x100m vrije slag behaalden Emma de Man, Claudia van Grevenbroek, Lieke Molthoff en Noor Polman de bronzen medaille.

Naast alle medailles verbeterde Nienke de Vos vier persoonlijke records. Iris de Schrijver en Aniek Henken waren ieder goed voor drie persoonlijke verbeteringen. Claudia van Grevenbroek was goed voor twee persoonlijke verbeteringen. Thomas van Dijk, Emma de Man, Lieke Molthoff en Anniek Takken verbeterden hun persoonlijk record op één afstand. Verder kwamen Noor Polman, Nienke Meijer en Britt Wismans nog uit op één afstand.

OOK-wandeling voor lotgenoten in Wolfheze

REGIO - OOK (Ouders Overleden Kind) is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Op 8 juli gaan ze wandelen in Wolfheze. Ze ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij restaurant en pannenkoekenhuis De Tijd, Wolfhezerweg 87 in Wolfheze (naast het station). Ze drinken hier eerst samen een kop koffie/thee en lopen eerst langs de Wolfhezerweg (ongeveer 1 km, start wandeling 14.00 uur).

"Is 7 km te ver dan kunt u vanaf De Tijd met uw auto of fiets 1 km naar een parkeerplaats rijden of meerijden en zo ook weer teruggaan. Zo verkort u de wandeling met twee km. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. Soms moeten we wat klimmen en afdalen. Na afloop is er gelegenheid om bij De Tijd iets te eten/drinken (voor eigen rekening) en als u dit wilt, samen na te praten. Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen."

Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Graag aanmelden bij Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit u op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima). www.oudersoverledenkind.nl.

Country&western op jaarmarkt camping Waalstrand

Jaarmarkt 2017 (foto: Camping Waalstrand) Camping Waalstrand

GENDT - Op camping Waalstrand wordt zaterdag 28 juli van 13.30 tot 20.00 uur de traditionele jaarmarkt gehouden.

Er is een leuke braderie, een rad van avontuur met mooie prijzen, een springkussen, verschillende live-optredens, een huifkar en natuurlijk ontbreken de riefkoeken en hamburgers niet. Iedereen is welkom op deze jaarmarkt én verkleed als cowboy of indiaan wordt zeer gewaardeerd!

Jaarmarkt 2017 Foto: Camping Waalstrand

Op de braderie zijn nog 2 kramen vrij. Heb jij leuke/creatieve producten die je aan de man wil brengen, mail dan naar info@waalstrand.nl. Kom gezellig langs op zaterdag 28 juli op de jaarmarkt van Ccamping Waalstrand aan de Waaldijk 23a in Gendt.

Verkeersbrigadiers gezocht

Verkeersbrigadier Huissen-Zand (foto: Anne-Marie Mutter)

HUISSEN - De verkeersbrigade Huissen-Zand heeft grote behoefte aan verkeersbrigadiers om de kinderen veilig te laten oversteken op de Karstraat ter hoogte van kapsalon Sjaak van Wissen (Karstraat-Zandsedwarsstraat).

De verkeersbrigade draagt bij aan de verkeersveiligheid van kinderen. Het brigadieren kost maximaal een half uurtje per week. "Wij laten de kinderen veilig oversteken om 8.00 - 8.25 uur naar school en 14.30 - 14.55 uur van school. De verkeersbrigade is een gezellige groep met enthousiaste ouders en vrijwilligers. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe verkeersbrigadiers. Daarbij kunnen wij uw hulp goed gebruiken. Wilt u zich aanmelden of heeft u behoefte aan meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Anne-Marie Mutter, coördinator verkeersbrigade, 06 53947859 of per e-mail a.mutter@live.nl."

Inloopspreekuur Huissen-Centraal

HUISSEN - Dinsdag 10 juli vindt er een vergadering plaats van het platform Huissen- Centraal.Bestemd voor de bewoners van de kom van Huissen, 't Kempke, Mea Vota, Johannahoeve en Buitendijk. "Heeft u iets te melden, mee te delen, en of vragen over uw wijk, komt gerust!"

"We willen graag met u in discussie, als u dat ook met ons wilt, onder het genot van een kopje koffie of thee, bent u welkom op ons spreekuur op dinsdag 10 juli van 19:00 tot 19:30 uur in de vergaderzaal 2, Langekerkstraat 17, Huissen."

Rafaëlgroep: Rouwen kun je samen…

ELST - In de R.K. parochie H. Maria Magdalena start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst.

2018: 1 en 22 oktober, 5 en 26 november, 17 december; 2019: 7 en 28 januari, 18 februari. Terugkombijeenkomst 13 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7, Bemmel.

2018: 2 en 23 oktober, 6 en 27 november, 18 december; 2019: 8 en 29 januari, 19 februari. Terugkombijeenkomst 14 mei.

Opgave voor deelname vóór 24 september via het secretariaat R.K. parochie H. Maria Magdalena, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl; 0481 451371 (keuze 1)

"Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op dinsdag 11 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Opgave Informatieavond vóór 10 september bij genoemde Secretariaat t.a.v. de Rafaëlgroep.

OVG succesvol in Rabobank Clubkas Campagne

GENDT - De Gendtse Ouderenvereniging heeft dit jaar weer met succes deelgenomen aan de Rabobank Clubkas Campagne.

De penningmeester krijgt het mooie bedrag van 740,44 euro op de bankrekening van de OVG bijgeschreven. Ondanks dat er dit jaar meer verenigingen aan deze Clubkas Campagne deelnamen, was het resultaat ruim 55 euro groter dan in 2017. Iedereen die stemmen aan de OVG heeft gegeven worden heel erg bedankt.

Rafaëlgroep: Rouwen kun je samen…

ELST - In de R.K. parochie H. Maria Magdalena start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst.

2018: 1 en 22 oktober, 5 en 26 november, 17 december; 2019: 7 en 28 januari, 18 februari. Terugkombijeenkomst 13 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7, Bemmel.

2018: 2 en 23 oktober, 6 en 27 november, 18 december; 2019: 8 en 29 januari, 19 februari. Terugkombijeenkomst 14 mei.

Opgave voor deelname vóór 24 september via het secretariaat R.K. parochie H. Maria Magdalena, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl; 0481 451371 (keuze 1)

"Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op dinsdag 11 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Opgave Informatieavond vóór 10 september bij genoemde Secretariaat t.a.v. de Rafaëlgroep.

Uitbreiding bij Het Oerkind Bemmel

BEMMEL - Naast alle scholen in Bemmel gaan we vanaf na de zomervakantie ook kinderen ophalen bij De Wieling in Haalderen.

Dus zoekt u nog een leuke, groene maar vooral leerzame BSO kom gerust eens kijken of kijk op onze website www.hetoerkind.nl! Tot snel op buitenschoolse opvang Het Oerkind Bemmel.

Uitbreiding bij Het Oerkind Bemmel

BEMMEL - Naast alle scholen in Bemmel gaan we vanaf na de zomervakantie ook kinderen ophalen bij De Wieling in Haalderen.

Dus zoekt u nog een leuke, groene maar vooral leerzame BSO kom gerust eens kijken of kijk op onze website www.hetoerkind.nl! Tot snel op buitenschoolse opvang Het Oerkind Bemmel.

Egerländerkapel De Leemkuulers

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2018 jubileumjaar. We zijn dit jaar begonnen met een nieuwjaarsreceptie. Tijdens deze bijeenkomst hebben we vier personen, te weten Geert van Deelen, Ger Gerritsen, Ed Masselink en Jo Willems, in het zonnetje gezet. Zij waren 25 jaar geleden medeverantwoordelijk dat wij een zelfstandige kapel werden. Mannen van het eerste uur dus. In maart hebben we een brunchconcert gegeven in zalencentrum De Kolk. Ontvangst met koffie en cake, drie kwartier Egerländermuziek, daarna een uitgebreide brunch en afsluitend weer drie kwartier muziek. De belangstelling was overweldigend. Bijna 300 personen hebben deelgenomen aan deze happening.

Verder dit jaar staan de volgende activiteiten op het programma: Internationaal Kapellen Festival Bemmel op 15 juli (volgende week dus) met als deelnemers Het Zwitserse korps en drie bekende Egeländerkapellen. Natuurlijk spelen wij ook op dit festival. Op 29 september ons jubileumconcert, In oktober een uitwisseling met het korps uit Reelsen (Duitsland) en als afsluiting van ons jubileumjaar een eindejaarsconcert, samen met zangkoor Meander op 15 december in de Theaterkerk in Bemmel. Tijdens deze avond zullen een paar goede doelen een minikerstmarkt houden.

In grote trekken is, in deze serie, dit de geschiedenis van de Leemkuulers geweest. Lang niet alles is gememoreerd, maar wel de belangrijkste feiten en gebeurtenissen. Het belangrijkste van de Leemkuulers is steeds geweest het samen muziek maken en de vriendschap en verstandhouding onderling. Wij zijn een (h)echte vriendenclub. Met zo'n club kan het niet anders dan dat we, minstens de komende 25 jaar, weer veel van ons zullen laten horen.

Dit is de laatste aflevering van deze serie. Ik wil alle medewerkers van Het Gemeentenieuws, met name Monique en Ilona, bedanken voor hun geweldige en enthousiaste hulp bij het plaatsen van deze serie.

Ton Scholten

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur kosten 7,50 euro. Tevens is er een minikerstmarkt verzorgt door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Zomervakantie ParticipatiePunten & activiteiten

BEMMEL - Tijdens de zomerperiode hebben de SWL-vrijwilligers ook even vakantie! De hele zomer is het SWL Meldpunt gewoon open in de Cuperstraat 9.

De ParticipatiePunten (met uitzondering van Bemmel) zijn in juli en augustus gesloten. PP Doornenburg is wel geopend tijdens 'Efkus 'n Bekske ' (op 6 juli, 3 augustus en 31 augustus). ParticipatiePunt Gendt is in de schoolvakantie van 7 juli tot en met 19 augustus gesloten.

Open Eetcafés zijn gesloten van: Huissen 27 juni - 18 juli; Doornenburg juli en augustus; Gendt 5 juli - 23 augustus; Haalderen 12 juli - 23 augustus; Bemmel 10 juli - 3 augustus. Op dinsdag 14 augustus is er nog wel een Open Eetcafé in Doornenburg.

Repaircafés Haalderen, Angeren, Huissen zijn gesloten.zijn gesloten in juli en augustus. Doornenburg begint weer op 31 augustus; Gendt gaat weer open op 29 augustus.

Over & Weer kledingruil is gesloten van 7 - 27 juli.

Goed Spul is gesloten vanaf 4 juli en zal na de zomervakantie op een andere locatie haar deuren openen.

Crea Café Huissen is in juli en augustus gesloten.

Brei & Haakcafé Huissen is in juli en augustus gesloten.

Koffieochtend Zilverkamp gaat weer in september van start.

Bemmels Afgehaald gaat de hele zomer door.

Brei & Haakcafé Bemmel gaat de hele zomer door.

Koffie-uurtje Bemmel gaat de hele zomer door.

Wandeluurtjes gaan gewoon door bij voldoende deelnemers.

Jongereninloop Huissen gaat hele zomer door.

Met KBO Huissen op de fiets

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen. Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist.

Het fietsen gebeurt in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen. Daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers. Gestart wordt telkens vanaf De Zandse kerk in de Van Wijkstraat in Huissen. De eerstvolgende fietstocht is op dinsdag 10 juli en vertrokken wordt om 13.00 uur.

Schaakprobleem 9

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 9. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl. Mocht men interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

Luchtig

DOORNENBURG - De zomer is inmiddels begonnen en het is al weken veel te droog in de natuur. Ondanks dit alles was het vorige week een tikkeltje fris en viel er een flinke bui tijdens een struinrondje in de Klompenwaard in Doornenburg. Dit leverde deze mooie luchtige plaatjes door Joyce Derksen op.

(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)

Gehuldigd in de Angerse Umdracht

Huldiging Henny van Moerkerk (foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Henny van Moerkerk is tijdens de Angerse Umdracht door pastor Peters gehuldigd. Zij is de initiatiefneemster tot het bouwen van de Mariakapel, die op de begraafplaats staat.

Henny zorgde voor de tekeningen, de sponsors, de aannemers en bouwmaterialen zodat op 14 mei 1995 de kapel kon worden ingewijd. Tot voor kort beheerde Henny, samen met haar man, de kapel. Het dagelijks openen en sluiten, het schoonmaken en aanvullen van de kaarsenvoorraad waren hun vaste werkzaamheden. Ook is Henny propagandiste voor het Banneux-werk. Zij organiseert en verzorgt (meer dan 65 jaar!) de Maria-bedevaarten naar Banneux. Terecht dat Henny voor al haar vrijwilligerswerk, in de Umdracht, in haar geliefde kapel is gehuldigd.

Luchtballon Actie Chili & Ice

Chili & Ice
Arnhem-Noord: Winkelcentrum Presikhaaf Hanzestraat 86
Arnhem-Zuid Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123

Luchtballon Actie Frisse Energie

Frisse Energie
Adviseurs & installateurs
Badhuisstraat 17, Arnhem
026- 361 48 82
info@frisse-energie.nl; www.frisse-energie.nl

J&E Teak Meubelen

Ressenerbroek 3

6666 MP Heteren

Tel. 026 - 4790870

info@jene.nl

www.jene.nl

Luchtballon actie presentatie De Spaan

De Spaan Showroom; Vlamoven 7, Arnhem; 026 3618331; www.despaanshowroom.nl

Smaakcateraar

Dé Smaakcateraar BV
Huigensstraat 10 Gendt
T: 0481-421334
info@desmaakcateraar.nl

www.desmaakcateraar.nl

Rijcken Bemmel

De Houtakker 6

6681 CW Bemmel

Tel. 0481 - 462090

info@rijcken.nl

www.rijcken.nl

14 / 24

15 / 24

16 / 24

17 / 24

18 / 24

Pheidippides sluit het loopseizoen af

HUISSEN - Loopgroep Pheidippides sluit deze week het jaar af met de traditionele ijsjes training. Een terugkerend evenementje waarbij ze tijdens de laatste training een stop maken bij IJssalon La Differenza in Huissen om daar samen met wandelaars, snelle en minder snelle lopers een ijsje te gaan eten.

"Heerlijk zelf een bolletje van dit koude spul kiezen en met medelopers opeten. Tot slot trekken we dan weer verder naar ons startpunt De Brink, waar we voor enkele weken afscheid nemen van de officiële trainingsavonden. Er worden dan nog wat individuele afspraken gemaakt om toch wat samen te kunnen hardlopen of te wandelen gedurende de zomervakantie. Voor een aantal van ons zal het best wel even wennen zijn om op de dinsdag, of donderdagavond niet naar De Brink te kunnen gaan voor een training. Voor mij is het meestal een periode waarin ik vrijwel niet hardloop. Ik wandel en fiets dan meer dan door het jaar heen, maar tot hardlopen kom ik meestal niet. Het is per slot van rekening erg warm die tijd. Als je als lezer nu denkt: 'Dat lijkt me niet verstandig, dan moet je na die tijd weer helemaal van voor af aan beginnen'. Dan kan ik je geruststellen. In mijn geval loop ik de eerste training na de vakantie de stukken uit mijn schoenen en merk ik dat ik misschien wel beter presteer dat de laatste trainingen voor de vakantie. Rust is blijkbaar goed voor mij. Tot de volgende training in augustus", aldus Cor Frensen.

Bridgeclub 3 Sans-Atout zomercompetitie

HERVELD - In de maanden juli en augustus wordt op negen donderdagavonden een zomercompetitie van Bridgeclub 3 Sans-Atout gespeeld waar ook niet-leden welkom zijn.

Voor niet-leden een goed moment om de sfeer van de club te proeven! "Daar onze vaste speellocatie, zalencentrum De Hoendrik, van 7 juli t/m 18 augustus gesloten is, spelen we de eerste keer en de laatste twee keer in De Hoendrik, totaal 5 keer in de voetbalkantine van S.V.H.A. en 1 keer in De Wanmolen in Zetten.

Overzicht datum en locatie.

Donderdag 5 juli De Hoendrik (Dorpsplein 22, Herveld)
Donderdag 12 juli S.V.H.A., kantine (Zandakkers 43, Herveld)
Donderdag 19 juli S.V.H.A.
Donderdag 26 juli S.V.H.A.
Donderdag 2 augustus S.V.H.A.
Donderdag 9 augustus S.V.H.A.
Donderdag 16 augustus De Wanmolen, Zetten (Schweitzerpark 2, Zetten)
Donderdag 23 augustus De Hoendrik
Donderdag 30 augustus De Hoendrik

De inschrijving gaat per avond naar volgorde van binnenkomst. In verband met de voorbereiding wordt u verzocht om uiterlijk 19.30 uur aanwezig te zijn. Anders dan in De Hoendrik bieden de voetbalkantine van S.V.H.A. en De Wanmolen plaats aan maximaal 24 paren. Op tijd aanwezig zijn is dan van nog groter belang, want vol is vol.

Kosten deelname gedurende alle speelavonden: per persoon per avond een euro. Betaling bij binnenkomst contant.
Klassement: van de zomercompetitie wordt een individueel klassement opgemaakt. Om in het klassement te worden opgenomen dient u tenminste zes maal mee te spelen. Wedstrijdleiders zomercompetitie zijn Ton le Congé, Henk Pennings en Wouter Toxopeus. Alle informatie staat ook op www.nbbclubsites.nl/club/7064.

Open middag 'Bloesem: huis van afscheid'

HUISSEN - Lingewaard en omstreken is een prachtig uitvaartcentrum rijker. Na de overname van De Zandse Kerk door werkgroep Stichting De Zandse Kerk is in het najaar van 2017 gestart met een renovatie en verbouwing van het oude mortuarium. Met een groep enthousiaste vrijwilligers en professionals is hard gewerkt om een kleinschalig en eigentijds uitvaartcentrum te realiseren onder de naam 'Bloesem: huis van afscheid'.

Bloesem wordt beheerd door Aster uitvaartzorg: door de realisatie van het uitvaartcentrum biedt Aster naast de verzorging van een uitvaart nu ook een sfeervolle plek om afscheid te nemen. Bloesem biedt een rouwkamer welke dienst kan doen als '24-uurskamer': nabestaanden ontvangen hiervan een eigen sleutel zodat men op ieder moment de overledene kan bezoeken. Daarnaast is er een multifunctionele ruimte gerealiseerd, zeer geschikt als grote rouwkamer, voor condoleances en afscheidsceremonies. Uiteraard kan ook de catering daarbij worden verzorgd.

Op zaterdag 7 juli gaan de deuren van Bloesem open en bent u welkom om een kijkje te komen nemen. De koffie staat voor u klaar tussen 13.00 en 17.00 uur. Graag tot ziens!

Bloesem: huis van afscheid, Van Wijkstraat 33, Huissen; www.bloesem-uitvaartcentrum.nl; www.aster-uitvaartzorg.nl. Voor informatie over Bloesem of Aster uitvaartzorg kunt u dag en nacht contact opnemen via telefoonnummer 026 2022388.

Co Vermeulen 2 keer eerste

LINGEWAARD - Op zaterdag 16 juni werden de duiven om 08.30 uur gelost in Nanteuil. De duiven moesten dit keer een afstand van 383 kilometer afleggen met een zuidwesten wind.

Om 11.50 uur draaide Co Vermeulen de eerste duif. 2e. H. Hegeman, 3e. E.v. Aalten, 4e.L.Joosten, 5e.T.Sas, 6e. Kiezenberg & Zn., 7e. C.Neijenhuis, 8e. J.v. Kalkeren, 9e. H.Cornelissen.

Op 23 juni stonden de duiven in Laon. Op een afstand van 302 kilometer werden de duiven om 07.30 uur gelost. Ook dit keer was een duif van Co Vermeulen als eerste thuis om 11.35 uur. 2e. L.Joosten, 3e. H.Hegeman, 4e. H.M.C. de Wit, 5e.T.Sas, 6e. E. v. Aalten, 7e. Kiezenberg & Zn, 8e. P. Eeuwes, 9e. C. Neijenhuis.

Repro fietsaccu's zoekt graag de uitdaging

GIESBEEK - Accu's voor e-bikes en e-scooters: zonder kom je niet ver. Als je accu stuk gaat, ben je vaak veel geld kwijt aan een nieuwe accu. Maar Repro fietsaccu biedt een duurzame oplossing.

Eigenaar Ruud van Haren vertelt: "Ik hoorde twee jaar geleden dat er veel problemen zijn met elektrische accu's. Ik heb me toen verdiept in de techniek en de industrie. Je bent als klant vaak verplicht om een nieuwe accu van de fabriek af te nemen. Maar er is dus een alternatief, want je kunt ook je accu laten reviseren. Ik zet er dan graag de modernste batterijen in zodat je accu zelfs nog beter is na de reparatie."

Inmiddels weten al veel fietsenzaken in De Liemers wat Repro fietsaccu's voor hen kan betekenen. Ze laten accu's op maat maken. "Bijvoorbeeld voor minder mobiele klanten die een Tante Paula-step gebruiken. Een aangepaste accu heeft meer kracht, zodat je langer door kunt rijden. Het is altijd maatwerk, want je moet wel binnen een bestaande cassette werken. Ik vind het een uitdaging om mensen een betere accu tegen een veel lagere prijs te leveren."

Wilt u ook een betere accu? Bel dan voor een afspraak!

Repro fietsaccu, Ruud van Haren, Mr. Willemsenstraat 4, Giesbeek; 0313 410228 of 06 50567880; info@reprofietsaccu.nl; www.reprofietsaccu.nl.

Interessante informatie-avonden bij Guijt 'Kan ik nog een hypotheek krijgen als ik met pensioen ga?'

GENDT – Denkt u als 55-plusser na over 'later'? Over eventueel kleiner wonen in de toekomst? Of over wat uw inkomen wordt als u met pensioen gaat? Belangrijke zaken waarvan het raadzaam is om u er eens over te laten informeren. De adviseurs van Guijt nodigen u van harte uit om geheel vrijblijvend een van de informatie-avonden of -middag te bezoeken.

Tijdens de informatie-avonden en -middag wordt u onder andere geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen op het gebied van pensioenen en hypotheken. 'De regels voor het afsluiten van een hypotheek zijn versoepeld, waardoor er vaak meer mogelijkheden zijn dan men denkt, om ook later nog een hypotheek af te sluiten', legt hypotheekadviseur Sandra uit. Bent u benieuwd wat uw huidige woning waard is? Maak op deze avonden of middag een afspraak met een van de makelaars van Guijt voor een waardebepaling van uw woning, geheel kosteloos!

Familiebedrijf Guijt bestaat bijna 50 jaar. 'De klanten kennen ons en wij kennen onze klanten', is een uitspraak die bij Guijt oprecht wordt gedaan. Dat is mogelijk, omdat er met korte lijnen wordt gewerkt. Regiobank is onderdeel van Guijt en past precies bij die persoonlijke benadering van Guijt. 'Bij ons kunt u gewoon nog zonder afspraak binnenlopen en heeft u altijd persoonlijk contact. En met onze overstapservice wordt overstappen helemaal geregeld', aldus adviseur Miranda. Guijt heeft daarmee alle expertise onder één dak, dat is wel zo makkelijk. U bent van harte welkom op de informatie-avonden wo. 11 juli of do. 12 juli van 17.00 tot 20.00 of op vr. 13 juli van 12.00 tot 17.00 aan de Langstraat 1 in Gendt. www.guijt.nl.

Constantijn Koen Uitvaartverzorging en Lydia Duijvestein samen voor KiKa

Constantijn Koen en Lydia Duijvestein samen in Afscheidshuys Lingewaard met de Ollyco's

LINGEWAARD - Ollyco, het kunffelolifantje van Lydia Duijvestein en Constantijn Koen Uitvaartverzorging. Voor kinderen die na een overlijden een beetje troost kunnen gebruiken.

Er komen vaak nabestaanden met kinderen in Afscheidshuys Lingewaard, kinderen die van dichtbij te maken krijgen met een overlijden van hun dierbare. Om deze kinderen troost te bieden, hebben Constantijn Koen en Lydia Duijvestein de handen ineen geslagen en het initiatief genomen om een uniek troostolifantje te laten ontwerpen door Kaatje Sprokkereef. Hierop werd direct positief gereageerd door Kaatje en zo werd Ollyco geboren, het paarse olifantje dat troost kan bieden voor kinderen die dat nodig hebben.

Lydia haakt met plezier deze knuffelolifantjes. Families met kleine kinderen die door Constantijn Koen Uitvaartverzorging de uitvaart van hun dierbare laten verzorgen, ontvangen één unieke Ollyco. Vanzelfsprekend is het zo dat de voorraad Ollyco's niet oneindig is. Lydia en Constantijn dragen beiden KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) een warm hart toe. Daarom vergoedt Constantijn Koen Uitvaartverzorging de gebruikte materialen voor het vervaardigen van Ollyco en geeft deze kosteloos aan kinderen die een beetje troost kunnen gebruiken. Per Ollyco doneert Constantijn Koen Uitvaartverzorging vervolgens een bedrag aan KiKa.

Draagt u KiKa ook een warm hart toe en vindt u het leuk om Ollyco's te haken dan bestaat de mogelijkheid dit samen met Lydia te doen. Indien u zich wilt opgeven om op vrijwillige basis Ollyco's te haken voor KiKa, dan kunt u een email sturen aan: info@uitvaartverzorging-lingewaard.nl.

.

Roy en Jessy Tinneveld zetten Dé Smaakcateraar op de kaart

GENDT – Dat je voor een goed verzorgde en smaakvolle barbecue Dé Smaakcateraar inschakelt, is hier in de regio helemaal ingeburgerd. Ook voor een voortreffelijk buffet is Dé Smaakcateraar in Lingewaard het favoriete adres. Maar een kijkje achter de schermen leert ons dat dit mooie bedrijf veel meer is dan dat! Dé Smaakcateraar is uitgegroeid tot een zeer succesvol cateringbedrijf, waar menig ondernemer zijn vingers bij aflikt...

Toen Roy Tinneveld zeven jaar geleden zijn eigen cateringbedrijf begon, had hij nog niet durven dromen van het bedrijf dat er nu staat. Met 38 enthousiaste medewerk(st)ers onder zijn hoede runt Roy, inmiddels samen met zijn zus Jessy, met veel passie zijn bedrijf. Zoals Roy en Jessy zijn, zo wordt er ook gewerkt: enthousiast, energiek, netjes en secuur. Omdat Roy vooral de culinaire en creatieve kracht is, kan Jessy met haar facilitaire management achtergrond als organisatorische kracht haar broer goed aanvullen. De slogan 'Van Hapje tot Happening' is bewust gekozen; 'Iedere klant is koning bij ons', zegt Jessy sympathiek. 'Of we nu voor tien gasten hapjes mogen verzorgen of voor een paar honderd gasten een totaalconcept, voor ons is iedere klant even belangrijk.'

Roy vertelt over de nieuwe samenwerking met het WICC hotel in Wageningen: 'Hier mogen we dagelijks de lunch en het diner verzorgen voor alle hotelgasten. Om deze groei goed aan te kunnen hebben we op kantoor nu alles geautomatiseerd en de bedrijfsruimte verdubbeld. En natuurlijk zijn we continue op zoek naar nieuwe collega's!' Binnenkort een Hapje of een Happening? Kijk op www.desmaakcateraar.nl of kom langs en laat je inspireren. Huigensstraat 10 Gendt. 0481 421334.

Haringparty Huissen weer een groot succes

HUISSEN - Afgelopen woensdag 20 juni was de Haringparty voor het tweede jaar in café Borrelzz in Huissen.

"Mijn naam is Maaike Jansen en ik ben voorzitter van stichting Care for Calinan. Als student verpleegkunde liep ik in 1993 stage op de Filipijnen. Deze tijd heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Als docent op het ROC in Nijmegen bereid ik jaarlijks veel studenten voor op een stage op de Filipijnen. Op dit moment lopen 1tien van mijn studenten van sport en bewegen stage op basisscholen op het eiland Palawan in het dorp El Nido. Zij ondersteunen de docenten, in de veelal arme wijken, met het geven van sport en spel lessen.

Vanuit de stichting Care for Calinan bieden wij financiële ondersteuning aan, aan zorginstellingen en scholen. Dit jaar stond tijdens de haringparty 2018 de St Francisschool centraal. Afgelopen mei was ik daar aanwezig en heb Mam Serge, hoofd van de school, gevraagd wat haar wens was voor de school en haar studenten. Zij gaf aan in contact te willen komen met andere scholen en andere studenten over de hele wereld. WIFI in de school en een computerlokaal zou geweldig zijn. Daar zijn Café Borrelzz en Stichting Care for Calinan voor gegaan!

Ondernemers uit Huissen hebben geheel belangeloos producten en diensten geleverd voor de veiling. Het assortiment was enorm groot en de bieders uit Huissen en omgeving waren enorm gul. We hebben samen een geweldige avond gehad met een prachtige opbrengst die al tot 6000 euro is opgelopen!

Stichting Care for Calinan wil iedereen enorm bedanken! Salamat!."

Eindelijk wordt deze meid 18!
Nu nog volwassen worden!
NIENKE, HEPPIE BURSDAY TO JOEEE!
Xxx Robin, Theo, Karin en Bobbie

''pijntje hier, pijntje daar...
ook jij nu 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd,
Wilfried en de kids''

4 juli 2018
Onze kanjer, Esmée van der Veen, alweer 15 jaar!

Gefeliciteerd en liefs, Mama,
opa en oma Cornelissen
Pootje van Sofie

Godallemachtig!
Gerrit wordt 4 Juli ook al 80
Proficiat en nog vele gezellige en gezonde jaren erbij.
Proost!
Theo, Didi, Bart, Jeroen en Sofie

Deze grote sportman Rens heeft nu ook zijn B diploma.
Gefeliciteerd grote jongen.
Oma Tonnie, oma Ria, opa Johan en opa Gerrie.

Hoera
Luuk wordt 9 juli
6 jaar

Gefeliciteerd Luuk
Kusjes
Opa's en Oma's

Mark we zijn trots op je! Succes op je nieuwe school.
PiusX bedankt voor de fantastische tijd.
Groetjes van ons.

daar is tie dan:
het zwemdiploma B.
Gefeliciteerd Len,
wat ben jij blij!
Trotse opa en oma

Sem, gefeliciteerd met je zwemdiploma,
goed gedaan hoor !!!
Liefs van Britt, Gerwin, Ingrid
en Oma

Onze Appie ziet 7-7-2018
ABRAHAM.
Proficiat!
groeten van de Brinkies en de Hiepies.

Amy, gefeliciteerd met je zwemdiploma!

Twee trotse oma's

Hieperdepiep Hoera!
Onze kleine rakker Kevin
wordt 8 juli 5 jaar.
Dikke vette kus van Opa & Oma

Hoera Hoera,
onze Gavin alweer 6 jaar.
Gefeliciteerd schat!

Oma Jose en opa Bart

HOERA!
6 juli wordt ome Andre
50 jaar!
Liefs Jeffrey en Marlou

Iedereen kan het zien,
Olaf is nu tien!
Van harte gefeliciteerd,
Kim