GN Berg en Dal Heumen Mook

13 april 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 april 2016


Wijnfeesten 2016 Groesbeek dankzij oproep burgemeester Slinkman gered

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Nadat vorige maand de voorzitter van de wijnfeesten Marga Nillesen en penningmeester Rob van der Vegt aangaven te stoppen, omdat de werkzaamheden niet meer te combineren waren met de eigen werkzaamheden dreigde er een einde te komen aan de Wijnfeesten in Groesbeek.

Ook werd het steeds moeilijker om vrijwilligers te kunnen mobiliseren. Daarop deed burgemeester Slinkman een oproep om met elkaar over de gerezen problemen te komen praten in het gemeentehuis wat maandagavond plaatsvond. Slinkman was blij dat zovelen aan zijn oproep gehoor hadden gegeven. De raadszaal was vol met wijnboeren, ondernemers, vrijwilligers , comité en overige belangstellenden. Na de discussie die ontstond was iedereen van mening dat er iets moest gebeuren om de Wijnfeesten 2016 te redden. "Er is geld in kas en dat kan geen belemmering zijn voor de tiende Groesbeekse Wijnfeesten die in heel het land bekendheid geniet en zelfs daarbuiten", aldus Slinkman. De gemeente heeft jarenlang vanaf de opbouw van de wijnfeesten financieel bijgedragen om de Wijnfeesten de nodige publiciteit te geven in binnen- en buitenland.

Maar nu kan er geen beroep meer op de gemeente gedaan worden, dat heeft de gemeenteraad vorig jaar besloten, volgens Slinkman, die ervan overtuigd is dat de Wijnfeesten 2016 gered zijn. "De noodkreet van Marga Nillesen ging vooral over uren en handjes en die hebben zich spontaan aangemeld vanavond. Samen zullen zij de schouders eronder zetten waaronder ook ondernemers", volgens burgemeester Slinkman.

Marga Nillesen bevestigt dat er negen personen zich hebben aangemeld. "Samen met het comité van 12 personen (waaronder de wijnboeren) moet dit gaan lukken volgens de scheidende voorzitter Marga Nillesen. Ook de heer Pjotr van der Horst voorzitter van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging is van mening dat zo'n mooi feest als de Wijnfeesten, dat bijna tien jaar bestaat dus nooit verloren mag gaan. "Ik zal in ieder geval de aangesloten ondernemers vragen de helpende hand te bieden in welke vorm dan ook, want ook zij varen er wel bij", was Van der Horst van mening.

De Vrije Markt in Leuth

LEUTH - VVLK verzorgt ook dit jaar weer de organisatie van de De Vrije Markt in Leuth. Zondag 17 april is het de 36e keer dat de markt wordt georganiseerd.

De verhuur van kramen vordert gestaag en het plein en de zaal van dorpshuis De Vriendenkring is al weer goed bezet. In totaal kunnen er zo'n honderd kramen geplaatst worden. Er zijn, zowel binnen als buiten nog een paar plaatsen beschikbaar. Doordat VVLK de organisatie op zich neemt, komt de huuropbrengst van de kramen, een euro entree en de opbrengst van een hapje en een drankje, in zijn geheel ten goede aan de jeugdafdeling van de voetbalvereniging. Daar kan men jaarlijks leuke evenementen mee organiseren. Kom zelf eens kijken op verreweg de gezelligste markt in de regio.
Ook een kraam huren? Meer informatie staat op www.devrijemarktleuth.nl. Telefonisch aanvragen kan ook via 06 14644112. De markt zelf is op zondag 17 april tussen 10.00 en 16.00 uur.

Opbrengst Reumafondscollecte

BEEK - Het Reumafonds is alle collectanten, comitéleden en bewoners in Beek dankbaar voor hun grote inzet en bijdrage aan de landelijke collecteweek. Tijdens de collecte van 21 tot en met 26 maart is in Beek in totaal 1.217,63 euro opgehaald. Hiermee levert Beek een belangrijke bijdrage aan de reumabestrijding in Nederland.


In Nederland leven bijna twee miljoen mensen een reumatische aandoening. Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bij veel vormen van reuma is er sprake van een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Reuma kan jong en oud overkomen.

Steun nodig
Het Reumafonds strijdt al 90 jaar voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen reumapatiëntenverenigingen en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Uitslag paasloterij Switch '87

MILLINGEN - Op maandag 4 april is de trekking verricht van de paasloterij en zijn de geldprijzen op de volgende loten gevallen:


• 1e Prijs 100 Euro op lotnummer 3377
• 2e Prijs 50 Euro op lotnummer 2134
• 3e Prijs 50 Euro op lotnummer 2463
• 4e Prijs 25 Euro op lotnummer 0529
• 5e Prijs 25 Euro op lotnummer 2334
• 6e Prijs 10 Euro op lotnummer 1724
• 7e Prijs 10 Euro op lotnummer 1846
• 8e Prijs 10 Euro op lotnummer 1830

De prijzen kunnen worden opgehaald bij John Hendriks, Zalmstraat 21, Millingen a/d Rijn; graag vooraf even bellen: 0481 459360.

Dit jaar zijn alle 3500 loten verkocht. Onze complimenten aan alle teams die met de loten langs de deur zijn gegaan. Wij zijn Mieke van Swelm dankbaar voor de organisatie, de leden voor hun verkoopactiviteiten en de inwoners van Millingen en Leuth voor hun financiële bijdrage. Hierdoor zijn we in staat onze jeugdopleiding op een hoog niveau te handhaven", aldus het bestuur van Switch'87.

Dankzij rapport werkgroep worden 80 busopstapplaatsen aangepakt

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De werkgroep Wet Voorziening Gehandicapten nu geheten WMO adviesgroep Berg en Dal heeft enkele maanden geleden een rapport uitgebracht waarin duidelijk werd dat er nog veel mis is bij de busopstapplaatsen in de hele gemeente Berg en Dal.

Verantwoordelijk wethouder Ria Barber heeft de aanbevelingen die in het rapport stonden ter harte genomen. De firma Van Doorn uit Geldermalsen is onlangs begonnen om de 80 opstapplaatsen bij de bushaltes waar nodig aan te passen. Ze zullen toegankelijker worden gemaakt voor mensen met een beperking waaronder slechtzienden. De huidige grijze geleide lijn tegels zullen worden vervangen door witte geleide lijn tegels en waar de ruimte het toelaat zullen de opstapplaatsen worden vergroot dit voor meer toegankelijkheid voor rolstoel gebruikers. "Deze aanpassingen zullen enkele weken in beslag gaan nemen", aldus een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal. De kosten van deze operatie loopt in de tienduizenden euro's.

Tientallen bonnen op gedeeltelijk afgesloten rotonde in Groesbeek

GROESBEEK – Als gevolg van een ongeval op de rotonde tussen de Hoge Horst en De Hulsbroek, waar afgelopen zaterdag een Groesbeekse fietsster ernstig gewond raakte, heeft de politie de afgelopen dagen extra controles uitgeoefend.

De rotonde is afgesloten. De fietsster reed er in de verkeerde richting de rotonde op en werd geschept door een Groesbeekse automobilist. Niet alleen de fietsster ging de fout in maar automobilisten gaan met de regelmaat ook tegen het verkeer in de rotonde op waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. De politie heeft inmiddels bij diverse controles al tientallen boetes uitgedeeld aan automobilisten. De boetes kosten de overtreders minimaal 99,00 euro.

Zeer geslaagd open toernooi van Pit

Van zaterdag 26 maart tot en met zondag 3 april is voor de vierde achtereenvolgende keer Het Open Laag Tennistoernooi van TV Pit georganiseerd. Liefst 120 spelers van ruim 20 verenigingen uit de gehele regio waren vertegenwoordigd.

Ondanks de winderige omstandigheden in het eerste weekend waren de weersomstandigheden hierna behoorlijk goed, met name in de tweede helft van de week met een prachtig slotweekend met veel zon. Dj Bob verzorgde op vrijdag 1 april een prachtige Foute feestavond die menigeen nog lang zal heugen. Ook waren de toernooi-sponsoren uitgenodigd, die mede dit toernooi tot een succes hebben gemaakt!

Zaterdag 2 en zondag 3 april stonden in het teken van de finales, het was erg spannend. Zaterdagmiddag 2 april werd daarbij ook nog een prachtige tennisclinic georganiseerd met drie topspelers uit de Nederlandse tenniscompetitie. Vele toeschouwers hebben vanaf het terras de wedstrijden gevolgd. De sfeer was opperbest en de reacties over het toernooi waren zeer positief. De winnaars van de diverse poules zijn terug te lezen op toernooi.nl.

De toernooicommissie is alle vrijwilligers en de sponsoren dankbaar, die dit toernooi tot een geweldig succes hebben gemaakt en kijkt weer uit naar volgend jaar!

Mega-pluimveestallen Groesbeek geveild voor 1,2 miljoen euro

Foto: Joop Verstraaten

VUGHT – Donderdagmiddag is in het De Valk hotel in Vught het pluimveebedrijf van Van Deursen aan de Dennenkamp in Groesbeek (één van de grootste in Nederland ) op een hypotheekveiling onder de hamer gebracht. Het voormalige pluimveebedrijf werd voor 1,2 miljoen euro gekocht door Dutch Dairy Genetics, het bedrijf van internetmiljonair Kees Koolen.

Dat liet donderdagavond de woordvoerder van de eisende partij van het Luxemburgse TRT Investments René van Bakel telefonisch weten. De investeringsmaatschappij TRT is de schuldeiser van de vorige eigenaar van het pluimveehouder Van Deursen. Aan de veiling is een jarenlang conflict tussen Van Deursen en TRT aan vooraf gegaan. Onlangs heeft de rechter in Roermond groen licht gegeven voor het veilen van de eigendommen van Van Deursen.

Welke plannen Dutch Dairy Genetics met de kippenstallen heeft is niet bekend. René van Bakel laat weten dat met deze opbrengst de vordering nog niet is voldaan. Om het resterende bedrag van 500.000 euro te innen is er op 21 april een tweede veiling gepland; op die dag zal een stuk Industriegrond in het Noord-Limburgse Bergen, eveneens eigendom van Van Deursen, worden geveild. Mocht dat geen 500.000 opleveren, dan zal de kapitale woning aan de Statenweg in Boekel onder de hamer komen.

Inbraakpreventieavond Millingen groot succes

Foto : Peter Hendriks

MILLINGEN – De inbraakpreventieavond in hotel restaurant Het Millings Centrum is dinsdagavond een groot succes geworden.

De belangstellenden werden welkom geheten door burgemeester Mark Slinkman, de initiatiefnemer van deze voorlichtingsavonden. De impact van bewoners waar is ingebroken, is bijzonder groot hield Slinkman de aanwezigen voor. Ook wijkagent Jeroen Caerteling beaamde dat het voor bewoners waar ingebroken is een bijzondere ervaring is die nog lang na leeft. Om die reden is preventie een belangrijke zaak aldus Caerteling. Daarnaast raadde hij de aanwezigen aan zich aan te sluiten bij Burgernet en gebruik te maken van buurt apps als die er zijn. Maar als men iets verdachts ziet schroom dan niet om 112 te bellen, aldus Caerteling.

Speciaal voor deze avond was een ex inbreker uitgenodigd bekend van het AVRO programma 'Inbreken ' in het seizoen 2005-2006. Hij had dinsdagmiddag een rondgang in Millingen gemaakt en overal bij of achter woningen gekeken, waarbij hij zoveel mogelijk gezien wilde worden. Ondanks dat heeft geen enkele inwoner van Millingen de meldkamer van de politie gebeld (die waren overigens op de hoogte van zijn rondgang).
"Je staat er versteld van welke gelegenheden om in te breken of te stelen heb aangetroffen", liet hij de aandachtig luisterende aanwezigen weten. Achter deuren open, terwijl bewoners sliepen, schuurtjes onafgesloten, waar elektrische fietsen, gewone fietsen en scooters zo voor het grijpen stonden en noem maar op. "Goed hang- en sluitwerk is heel belangrijk, alsmede verlichting rondom het huis, want daar hebben de inbrekers het niet op." En hij kan het weten...

Vrolijke opening Speulplek in Ooij op zondagmiddag 17 april

OOIJ - Gratis activiteiten voor alle kinderen! Het zonnetje laat zich al vaker zien, de vogeltjes laten van zich horen, kinderen spelen weer volop buiten; het is dus weer tijd voor een nieuw Speulplekseizoen! De opening van dit seizoen is op zondag 17 april.

De Speulplek wordt steeds mooier: er is nu ook een vlinderinformatiebord, een drinkwaterpunt en je kunt spelen in wilgenhutten. Kom het bekijken met je (groot)ouders en vrienden op de Speulplek op 17 april!

Programma

15.00 uur onthulling vlinder informatiebord met koffie, thee, limonade en iets lekkers.

Tot 17.00 uur allerlei activiteiten die je niet wilt missen:

Voetbal voor kinderen onder leiding van twee echte voetbalcoaches: Bram Koks en Bram Smeets. Korfbal bij de paal. Spelen in de spiksplinternieuwe wilgenhutten. Meehelpen met een nieuw bord voor de vlindertuin; laat je handafdruk achter. Een zonnebloempitje zaaien in een potje wat je mee naar huis mag nemen. Zaadjes zaaien op de Speulplek voor nog meer wilde bloemen. Reuzenbellen blazen. En tussen half 4 en half 5 is er voor alle kinderen een gratis van M'íjsjes uit Beek.

Film Oman en de Verenigde Arabische Emiraten in Mallemolen

Foto; Jan Driessen

Foto: Jan Driessen

GROESBEEK – Zondagmorgen 17 april wordt er weer een filmvoorstelling gehouden door Jan Driessen in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Ditmaal neemt Jan de aanwezigen mee op reis naar Oman en de Verenigde Arabische Emiraten.

De rondreis wordt gestart in de hoofdstad van Oman Muscat waar de vismarkt en de Sultan Qabous Grand Moskee wordt bezocht.. Vervolgens naar de Souk een echt Arabische markt waarna men naar de kust naar het Al – Alam Paleis gaat. Daar staan twee grote forten die de stad moesten verdedigen tegen rovers. Vervolgens gaat de reis naar de zandwoestijn Wahiba waar wordt overnacht. Vandaar naar de stad Ibra waar een vrouwenmarkt is waar geen mannen mogen komen. Daarna naar het stadje Nizwa met een Souk en een paleis. Vervolgens wordt een dadelplantage bezocht in in Tanuf. In het 2500 meter hoge Al Jabel al Akhdar gebergte worden twee dorpjes bezocht, de straatjes zijn daar zo smal, zodat ze alleen toegankelijk zijn voor mensen en ezels. De reis wordt vervolgd naar Dubai waar jaarlijks tien miljoen toeristen komen waar de hoogste toren ter wereld staat de Burj KLhalifa en het overdekte winkelcentrum Dubai Mall met de grootste fonteinen en 1200 winkels. Na het Palm Jumeira eiland bezocht te hebben komen we in de hoofdstad Abu Dhabi aan die niet onder doet voor Dubai, met de grootste Moskee en Arabië waar een 12 ton wegende kroonluchter hangt en bezet met duizenden kristallen en een Perzisch tapijt waar 10 jaar met 1300 mensen aan gewerkt is. De aanvang van de filmvoorstelling is 11.00 uur, de entree inclusief een kopje koffie/thee bedraagt 2,00.

Germania en WSV in evenwicht

GROESBEEK - Op een zonnig sportpark Noord speelde Germania en hekkensluiter WSV tegen elkaar.

In de eerste 20 minuten probeerde de bezoekers het twee keer van afstand maar beide schoten gingen ruim over. In de 21e minuut een kans voor Stan Broenland na een mooie actie van Joseph Manyanja maar ook zijn poging had geen succes. In de 28e minuut mocht Burak Tekay iets buiten de zestien een vrij trap nemen maar deze inzet werd door Jasper Zuidwijk van de lijn gehaald. Verder gebeurde er niets meer in deze weinig enerverende eerste helft.

In de tweede helft was het in de 46e minuut wel gelijk raak. Na slecht uitverdedigen van Germania kant, kwam de bal uiteindelijk bij Jamarro Diks die de bal eenvoudig achter keeper Noah Tomatala schoot. Diezelfde Diks had even later ook de 0-2 op de schoen maar een allerte Germania sluitpost Tomatala, voorkwam erger.

Het laatste half uur trok Germania het initiatief naar zich toe en langzaam ontstonden er ook verschillende mogelijkheden. Pogingen van Glenn van den Hoogen, Wesley Deenen, Ismael Aktas (vrije trap) en Bas Broekman hadden echter niet het gewenste resultaat waardoor de geschiedenis zich leek te herhalen en Germania voor de tweede keer dit seizoen met 1-0 geklopt werd door de bezoekers uit Apeldoorn.

In de allerlaatste minuut van de blessurevtijd viel echter dan toch de gelijkmaker. Na een corner van Bas Broekman kwam de bal voor de voeten van Said Hamidi, die de bal vanaf zo'n 12 meter droog en nog wel via een tegenstander, in het doel schoot en daarmee de terechte gelijkmaker noteerde 1-1.


Volgende week speelt Germania niet en over 14 dagen gaat de reis naar Orion Nijmegen.

7 / 20

8 / 20

Zeven basisscholen nemen deel aan tweede Koningsspelen in Groesbeek

GROESBEEK – Voor de tweede maal worden er op zondag 24 april de Koningsspelen gehouden op de sportvelden van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Er doen in totaal 750 leerlingen aan deze sportdag mee van zeven basisscholen te weten De Sieppe, Breedeweg, De Horst, Op de Heuvel, Titus Brandsma, Adelbrecht en ´t Vossenhol. Deze sportdag is voor de leerlingen van groep 4 tot en met groep 8 en heeft als doel veel bewegen, kennismaken met verschillende sporten en niet te vergeten de gezelligheid. De sportactiviteiten op deze Koningsspelen worden mede georganiseerd door De Treffers, korfbalvereniging De Horst, tennisvereniging Groesbeek, dansvereniging Eline Pro, volleybalvereniging Ikaros, handbalvereniging Groesbeeks G+lorie, Turnvereniging Hazenkamp Nijmegen, Total Spirit, Bootcamp Next Level, Zelfverdediging Bodhi Dharma uit Molenhoek en judovereniging Groesbeek. De sportactiviteiten vinden plaats van 09.00 tot 14.00 uur.

Bejaarde vrouw met hoogwerker van eerste verdieping gehaald

GROESBEEK - Vrijdagmorgen even na half elf werd de brandweer van Groesbeek door ambulancepersoneel verzocht assistentie te verlenen om een gewonde bejaarde vrouw uit de woning aan de Gerard Douweg te halen.

Met behulp van een hoogwerker moest het slachtoffer uit haar benarde positie op de eerste verdieping worden bevrijd. Het slachtoffer was volgens buurtbewoners ten val gekomen en had vermoedelijk heupletsel opgelopen. Door haar verwondingen moest zij stabiel uit de woning gehaald worden. Het lukte de brandweer om met de hoogwerker het bejaarde slachtoffer naar beneden te krijgen waar de ambulance al klaar stond om haar naar een ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren. De Gerard Douweg is een half uur afgesloten geweest vanwege deze hulpactie.

Gemeente verleent onderhouds- subsidie voor molen De Duffelt

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft een onderhoudssubsidie toegekend voor molen De Duffelt in Kekerdom. De heer Guus Dodemont is al meer dan 40 jaar eigenaar van de van rijkswege beschermde molen en heeft de molen altijd op een voorbeeldige wijze onderhouden met een bescheiden subsidie.

Sinds 2011 is een enthousiaste groep van vrijwilligers molenaars actief die zich heeft verenigd in een beheersstichting. Molens vormen een kwetsbare groep van monumenten. Regelmatig en vakkundig onderhoud is noodzakelijk, anders kunnen zij niet meer draaien. Molens worden zowel door het Rijk, Provincie als door de Gemeente in hun onderhoud gestimuleerd. Het is bekend dat de provincie Gelderland geen subsidie verleent als de gemeente niet subsidieert. De gemeente Berg en Dal had al in de begroting een post voor onderhoud van molen DeDuffelt een bedrag van 2.000,-- opgenomen. Het bedrag zal binnenkort worden overgemaakt.

De Fraps Frappant veertig jaar

LEUTH - Op 24 april is het veertig jaar geleden dat Egerländer blaaskapel De Fraps uit Leuth haar eerste lp opnam getiteld De Fraps Frappant.

Ter ere van deze gelegenheid wordt een concert gegeven op zondag 24 april om 14.30 uur in De Rosmolen in Leuth met als titel: 'Ode aan de 1e LP en de mannen van toen'.

Jackpot bingo Groesbeek staat al weer op 350 euro

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen staat komende donderdagavond al weer op 350 euro, terwijl de hoofdprijs van deze avond 250 euro bedraagt.

Voor de gelukkige bingospeler is er op die avond liefst 600 euro in de wacht te slepen. Donderdagavond is de zaal van De Mallemolen al om 19.00 geopend terwijl de balletjes pas om 20.00 uur gaan rollen.

Vinger aan de pols bij spoedeisende hulp in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Millingen aan de Rijn is door zijn ligging over de weg niet snel bereikbaar. In 2014 was de Nijmeegse ambulance in slechts 47 procent van de gevallen binnen de gestelde tijdsnorm in Millingen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Om de spoedeisende hulpverlening te verbeteren zijn daarom begin 2015 meerdere acties ondernomen. Burgemeester Slinkman van Berg en Dal wil weten of deze maatregelen ook voldoende effect hebben. Hij heeft de hulpverleners uit Millingen aan de Rijn gevraagd om hun ervaringen met hem te delen. Slinkman: "Ik heb veel waardering voor wat de artsen, brandweer en de Millingse vrijwilligers doen voor het dorp. Als de gemeente de inwoners en hulpverleners beter van dienst kan zijn, hoor ik dat graag."


Acties die in 2015 ter verbetering zijn doorgevoerd zijn;
• De traumahelikopter wordt sneller ingezet dan in andere dorpen.
• Er is een ambulancepost in Beek ingericht.
• De huisartsen in Millingen zijn extra getraind voor spoedinzet. Ook zijn er afspraken gemaakt over
hun inzet bij AED-meldingen (AED is een apparaat waarmee bij een hartstilstand het hart weer op
gang gebracht kan worden).
• Ook de brandweer heeft nu een AED in haar bezit en zijn opgeleid om hier gebruik van te maken.
• Ruim 100 inwoners zijn opgeleid om de AED's in te kunnen zetten.
• De noodarts uit Kleve staat indien nodig ook paraat.
• De gemeente houdt de bereikbaarheid van Millingen bij wegwerkzaamheden goed in de gaten.
Burgemeester Slinkman heeft de huisartsen, brandweer en ehbo-afdeling Millingen-Kekerdom naar hun ervaring in het afgelopen jaar gevraagd ook betreffende de AED's In Millingen. Ook welke mogelijkheden de hulpverleners zelf zien om de spoedeisende zorg in Millingen te verbeteren. De reacties worden door Slinkman in de tweede helft van april besproken met de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Zaterdag 1 De Treffers versterkt zich met vijf A1 spelers

GROESBEEK - Goed nieuws vanuit de jeugdafdeling van De Treffers. Onlangs kozen Job Prudon, Tijmen van Kuijk, Noek Beers, Menno Rijcken en Dirk Nuijen ervoor om volgend seizoen ook als senior bij De Treffers te blijven voetballen.

Zij zijn het volgend seizoen te bewonderen bij Zaterdag 1, dat uitkomt in de derde klasse A en ambities heeft de komende jaren hogerop te komen met de eigen Treffers jeugd. Ook de trainer Johan Scholten heeft onlangs zijn contract verlengd. Daarnaast zal de samenwerking tussen De Treffers 1, Zaterdag 1 en de A1 verder aangehaald worden en komt er een beloften team en krijgt de selectie van de Zaterdag 1 het volgend seizoen, mede door de stap die deze toppers namen, een talentvolle én Groesbeekse look.


Job Prudon: is een product van de eigen opleiding. Op een uitstap naar de NEC voetbalschool na, heeft hij altijd in het rood-zwart gevoetbald.
Menno Rijcken: Is pas sinds dit jaar een Treffers-man, maar is niet meer weg te denken uit het hart van de defensie. Hij neemt altijd het team op sleeptouw.
Noek Beers: Is dit jaar 'der Bomber 'van de A1. Noek begon als jeugdvoetballer bij Orion, maar vanaf de C-junioren koos hij voor De Treffers.
Tijmen van Kuijk: speelt al vanaf de F-jes bij De Treffers waar hij alle standaardelftallen doorlopen. Een echte verdediger en kilometer vreter aan de rechterflank.
Dirk Nuijen: Is een rustige, onverzettelijke linkspoot die achterin prima uit de voeten kan, een meerwaarde voor elke selectie.
Met de komst van deze vijf jeugdspelers begint de selectie voor volgend seizoen vorm te krijgen.

De Zevenheuvelentocht

BERG EN DAL - Op zaterdag 16 en zondag 17 april kan er weer gewandeld worden in de prachtige omgeving van Berg en dal.

Het parcours leidt zowel over verharde als onverharde wegen en door het mooie natuurschoon van Berg en dal en Mook. Het is een prima trainingsmars voor de Nijmegse vierdaagse. De start locatie is bij Muskens, Zevenheuvelenweg 47 in Berg en Dal. Verder informatie staat op www.zevenheuvelentocht.nl.

Aannemer veroorzaakt breuk in gasleiding op terrein Dekkerswald

GROESBEEK – Maandagmiddag rond half vijf werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd voor een gaslucht op het terrein van Dekkerswald aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Op het terrein was een aannemer bezig met de reconstructie en verleggen van een weg en heeft daarbij een gasleiding geraakt. De brandweer heeft gemeten naar de hoeveelheid gas die uit de lekkage kwam, maar die was zo minimaal dat de meter niet eens uitsloeg. Liander is daarna ter plaatse gekomen en heeft de lekkage gedicht. De aannemer zal moeten opdraaien voor de kosten.

Nationale Museumweek

GROESBEEK - Gedurende de hele Museumweek (van zaterdag 16 tot en met zondag 24 april) laat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in een speciale vitrine de laatst binnengekomen topstukken zien.

Daarnaast is het museum op zondag 17 en zondag 24 april met gereduceerd tarief (50%) te bezoeken: volwassenen 5,00; kinderen 7 tot en met 17 jaar 2,75 pp, kinderen tot 7 jaar gratis. Museumkaart geldig.

Er is op deze zondagen ook een speciaal programma:
- op zondag 17/4 zijn er van 12.00 en 16.00 uur open rondleidingen in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht'.
- op zondag 24/4 zijn er van 12.00 tot 16.00 uur open rondleidingen in de tijdelijke tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in Ballingschap’.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Meer informatie: 024 3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl of kijk op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Flessenactie SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 1 april werd de jaarlijkse flessenactie van het JAC van SC Millingen georganiseerd. Vanaf 18.00 uur gingen de spelertjes van alle pupillenteams van SC Millingen, in groepjes en verdeeld in wijken, op pad door Millingen aan de Rijn om lege statiegeldflessen op te halen.


Veel statiegeldflessen werden afgegeven, soms bierkratten en ook Duitse flessen. Als men geen flessen had, werd er spontaan geld gegeven. Alle straten en routes werden gedaan. Rond 20.30 uur konden de Nederlandse flessen, Duitse flessen en kratten ingeleverd worden. In het clubhuis kregen de spelertjes wat lekkers. De opbrengst van deze bliksemactie is bestemd voor de jeugdactiviteiten.

Het JAC is Transportbedrijf Thijssen, AH-van den Hatert, de chauffeurs, de vrijwilligers dankbaar, maar vooral alle spelertjes van SC Millingen, die meegeholpen hebben.

Politie ontmantelt wietkwekerij in Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De politie van Berg en Dal heeft donderdagmiddag een inval gedaan in een woning aan de Wilsonstraat in Millingen aan de Rijn.

Via Meld Misdaad Anoniem was er een melding binnengekomen, dat in de betreffende woning een wietkwekerij gevestigd zou zijn. De politie trof in de ondergrondse garage van de woning 560 wietplanten aan. De huurder van de woning een inwoner uit Millingen is ter plaatse aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau in Nijmegen. De wietplanten alsmede alle kweekapparatuur zoals lampen, afzuigers en dergelijke zijn ter vernietiging in beslag genomen.

Nieuw Broodfonds van start

BERG EN DAL - Vanaf 1 juli starten ondernemers in de gemeente Berg en Dal en Heumen met een eigen Broodfonds genaamd BroodZakelijk.

In dit nieuwe collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte (arbeidsongeschiktheidsvoorziening). In het nieuwe Broodfonds is ruimte voor maximaal vijftig ondernemers. Ondernemers die mee willen doen of zich nader willen laten informeren dienen voor 1 mei contact opnemen met Arjan Vernhout (06 38280817 / arjan@v-consult.nl).

Mag door de Beugel uit Beek zet zaterdag 7 mei de bloemetjes buiten

BEEK - De Carnavalsvereniging Mag door de Beugel uit Beek zet zaterdag7 mei de bloemetjes buiten. Hiermee probeert de Beekse vereniging geld in te zamelen om volgend seizoen weer een mooie wagen te kunnen bouwen.

Mag door de Beugel bouwt ieder jaar een wagen met Beeks thema, afgelopen jaar was de Giro-Italia het thema waarmee de vereniging in de prijzen viel. Aanstaande zaterdag 7 mei gaat toevallig ook de Giro door ons dorp, zo blijkt ons thema zelfs daags na carnaval nog reuze actueel. Op de dag van de Giro (7 mei) komt de vereniging langs de deuren om bloemen en potgrond te venten, de gehele opbrengt gaat naar de vereniging.

Zo vlak voor moederdag hoopt de vereniging vooral de mannen in de gemeente tegemoet te komen om de bloemen voor vrouw lief, de dag voor moederdag aan huis af te leveren. Wij zetten de bloemetjes buiten, u binnen?
De publieksvriendelijke actie is bedoeld om de nieuwe wagen van 2017 te bekostigen. De wagen van carnavalsvereniging Mag door de Beugel zal natuurlijk tijdens de Rozenmoatagoptocht in Beek te bewonderen zal zijn.

Dames Nijmeegse InnerWheelClub nemen kerkhof onder handen

Foto: Hennie Smit

GROESBEEK – In het kader van een verlaten NLDoet hebben de dames van de Nijmeegse InnerWheelClub onlangs de handen uit de mouwen gestoken en hebben het kerkhof van de protestantse kerk aan de Kerkstraat een grote schoonmaakbeurt gegeven.

Het lag in de bedoeling dat de dames deze klus zouden doen op 11 of 12 maart, maar die data moest uitgesteld worden, omdat het te koud was. Afgelopen donderdag was het eindelijk zover. De dames verzamelden zich in de serre van de kerk waar ze werden welkom geheten door Hennie Smit die de gasten een kopje koffie aanbood. Daarna togen de vijftien dames het kerkhof op, waar er werd geschoffeld, gesnoeid, geverfd en de graven werden schoon geboend. Terwijl de dames druk in de weer waren werd door een lunch verzorgd in de serre.

Ondanks dat nog heel wat graven moeten worden schoongemaakt mag het kerkhof sindsdien weer gezien worden en ligt er spic en span bij. Enkele dames zijn zelfs nog tot half vier doorgegaan. Na de klus stond uiteraard weer een kopje koffie klaar en werd er nog gezellig nagepraat.

Opruimactie door schooljeugd bij Gelderse Poort & Ooijpolder succes

Foto: Peter Hendriks

OOIJPOLDER – Dinsdag 5, donderdag 7 en vrijdag 8 april hebben in totaal zeven basisscholen uit de omgeving samen met Staatsbosbeheer en Free Nature vuil opgeruimd in de uiterwaarden van de Gelderse Poort.

Voor deze grootse schoonmaakactie had Staatsbosbeheer basisscholen uit de omgeving uitgenodigd waarvan er een aantal enthousiast heeft gereageerd. Het was dit jaar voor de dertiende maal dat deze opruimactie werd gehouden en evenals de voorgaande edities is het een groot succes geworden. De scholen kwamen met een of meerder klassen naar de uiterwaarden waar de boswachter van Staatsbosbeheer Rick Basten hen op stond te wachten met handschoenen en vuilniszakken.

Na een korte instructie over het nut van het vuilruimen, de riviernatuur en hoe om te gaan met de grote grazers in het gebied en enkele praktische zaken, gingen de leerlingen vol goede moed aan de slag. Struinend door de natuur ruimden de kinderen alles op wat aangespoeld was zoals lege flessen, plastic verpakkingen, blikjes, touw en zelfs stoelen en schoenen. De schoonmaakactie leverde zakken vol met plastic en ander vuil op dat aangespoeld is na het hoogwater in de Waal.

De kinderen genoten met rode wangen van de wildernis aan de rivier. Na deze succesvolle schoonmaakbeurt van de leerlingen kunnen de runderen en paarden die er lopen weer veilig grazen en wandelaars kunnen dan weer volop genieten van de schone natuur.

Playbackshow Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagavond 2 april is de jaarlijkse playbackshow gehouden in ons clubhuis. Voor en door leden van Odio. Een fantastische avond, met twaalf groepen, die door een deskundige jury werden beoordeeld. De conclusie van de jury was, dat er eigenlijk alleen maar winnaars waren, maar uiteindelijk is er toch na zorgvuldig overleg gekozen.

De aanmoedigingsprijs ging naar de A1, met een liedje van Bruno Mars 'Up town'. Ze deden het geweldig. De derde prijs ging naar het team van de Welpen, met het liedje 'Als het binnen regen'. Heel mooi gedanst, met mooie laarsje aan en parapluutjes. Echt verdiend. Het werd steeds spannender.

Wie wordt nu de nummer 1? Maar eerst de nummer 2, die ging naar Fenne, Mirte en Fleur, met het liedje van Zara Larsson. De beker voor de jeugd tot en met de E ging dit jaar naar de F1, “Raar, maar waar”, zo heet het liedje. De dans en kleding waren geweldig. Het mooiste was, het plezier, die de kinderen hadden. Daar hadden jullie bij moeten zijn. De beker voor de D tot en met A jeugd ging dit jaar naar de C2 met 'Ode aan de dode'. Een mix van liedjes van bekende overleden zangers en zangeressen. Het zag er mooi en verzorgd uit. En de playback was perfect. En daar gaat het om bij de playbackshow.


Dat deze avond mede kon slagen is ook te danken aan de juryleden, prins Rob, juf Petra en de directeur van de Martinusschool, Vincent. Alle vrijwilligers voor de uitstekende hulp bij de bar en bediening, de perfecte presentatie van Wendy Vos, de sponsoren van de loterij en het belangrijkste: alle kinderen..!

GROESBEEK - Sinds oktober 2014 heeft Groesbeek-Noord een voorzieningenhart 'Op de Heuvel'. Daarin zitten een school, kinderopvang, een peuterspeelzaal, een bibliotheek en mensen kunnen elkaar hier ontmoeten. Ook maken enkele clubs gebruik van Op de Heuvel. Maar dat kan nog beter. Hier ligt een kans voor wijkbewoners en de buurt.

Omdat er nog niet optimaal gebruik wordt gemaakt van het voorzieningenhart, gaan twee medewerkers van Stichting Welzijn Groesbeek (SWG) het wijkdeel 'De Stekkenberg' op om mensen op straat en deur-aan-deur te bevragen. SWG wil te weten komen hoe bewoners denken over 'Op de Heuvel' en wat ze aantrekkelijk vinden van het voorzieningenhart (of juist niet).

Het onderzoek duurt een aantal weken en heeft als projectnaam 'Prik op de Heuvel', vanwege het gebruikte onderzoeksmiddel: een prikbord.

Wie,wat, waar, wanneer, waarom en hoe

Wie : Lisanne Bron en Jacky Swinkels – Stichting Welzijn Groesbeek

Wat : Een onderzoek naar de behoeften van de wijkbewoners omtrent voorzieningenhart 'Op de Heuvel'. Dit betekent dat we fysiek de wijk in gaan, deur aan deur, om in gesprek te gaan met de inwoner van Groesbeek-Noord. Via dit gesprek gaan we de behoeftes in kaart brengen.

Waar: In de straten van Groesbeek Noord,

Wanneer: 6 april, 13 april, 20 april, 11 mei - van 10 tot 14 uur

Waarom: Omdat we denken dat het gebruik van en het plezier in het voorzieningenhart vergroot kan worden. Dat komt ook de wijk ten goede. SWG is van mening dat bewoners hier meer activiteiten kunnen organiseren (met ondersteuning van professionals). Met dit onderzoek komen we erachter waar de behoeften liggen om dit te kunnen realiseren.

Hoe: We maken gebruik van de narratieve methode, met behulp van een creatief onderzoeksmiddel. We gaan met een prikbord de straat op. Mensen kunnen met gekleurde punaises kaartjes prikken op het bord.
* Rood betekent: Wat kan beter in en rondom het voorzieningenhart?
* Groen betekent: Wat wil de bewoner zelf doen in en rondom het voorzieninghart?

Fieldtrips van Grateful Generation Tours

GROESBEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 17 april spannende fieldtrips in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Vijftig Groesbekers uitgeloot voor miljoenenjacht Linda De Mol

GROESBEEK – Zondagavond zijn vijftig inwoner(ster)s van Groesbeek uitgenodigd voor de populaire quiz 'Miljoenenjacht' van presentatrice Linda De Mol.

De organisatie van de Postcodeloterij heeft de 50 uitgezocht die de postcode hebben van 6561. Vrijdag 8 april hebben de opnamen plaats gevonden in een studio in Amsterdam. De uitverkorenen mochten ook hun ega´s meenemen zodat er 100 Groesbekenaren in de studio aanwezig waren.

Kwekerij Jansen Ottersum start zaterdag 16 april plantenverkoop

OTTERSUM - Het seizoen voor de tuin is weer aangebroken. Ook dit jaar heeft Kwekerij Jansen in Ottersum weer een groot assortiment een-jarige (en vaste) planten. Vanuit hun vernieuwde pand aan de Oude Panovenseweg in Ottersum starten Wiljan en Monique Jansen de plantenverkoop op zaterdag 16 april.

Ook op Koningsdag (27 april) is Kwekerij Jansen geopend. "Daarnaast zijn we de feestdagen Hemelvaartsdag/Bevrijdingsdag (5 mei) en 2e Pinksterdag (16 mei) ook geopend. Want als het weer even meewerkt, duikt menigeen de tuin in. De tuinactiviteiten nemen per traditie toe zodra de temperaturen oplopen", zegt Monique. Voor wie de komende weken de tuin wil opvrolijken heeft Kwekerij Jansen veel in petto.

Kant en klare hanging baskets

Naast de planten voor de perken, borders en bloembakken biedt de kweker ook vele soorten planten voor in 'hanging baskets', de zeer populaire kant en klare hangpotten en kuipplanten.

"Bij ons koop je planten van eigen kweek, rechtstreeks van het veld of uit de kas. Dus altijd vers. Dat is onze kracht", zegt Wiljan. "Wie de weg naar ons zoekt, volgt de borden die langs de Nijmeegseweg (Ottersum/Gennep (tegenover de Multimate) en de Zwarteweg (Milsbeek) staan."

Kwekerij Jansen, Oude Panovenseweg 8-10 in Ottersum. T. (06) 51602466. Wij zijn geopend: maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Op genoemde feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Verwarring in Fleurop bloemenland

BEEK-GROESBEEK - Na een foutieve berichtgeving in een vorige editie van Hét Gemeente Nieuws is er verwarring ontstaan over het aantal Fleurop bloemisten in de regio.

"Hierop hebben wij, Bloemisterij Semperflorens in Beek en bloemen- en cadeaushop 't Margrietje in Groesbeek, besloten de handen in één te slaan om duidelijkheid te scheppen. Want 't Margrietje is de enige Fleurop bloemist in de plaats Groesbeek. Daarnaast is in Beek bloemisterij Semperflorens uw vertrouwde Fleurop adres. Daarom kunt u nog steeds voor al uw Fleurop bestellingen en cadeaubonnen terecht bij deze 2 locaties. Tot ziens, bij 't Margrietje en bij Bloemisterij Semperflorens."

Bloem & Zo in Milligen

MILLINGEN - Bloem & Zo, niet alleen uw Fleuropdealer in de regio maar ook een begrip voor vele mensen uit de polder. Van bruidswerk tot rouwwerk. Van zakelijke arrangementen tot een los roosje een dierbare. Alles is mogelijk.

Tevens doen wij naast bloemen en planten ook heel veel in woonaccessoires zoals sierkussen, designpotten en nog veel meer. Kortom een bezoekje aan onze winkel is aan te raden. Voor advies aan huis kunnen we natuurlijk een afspraak inplannen. Tot gauw bij...
Bloem & Zo, Burgemeester Eijckelhofstraat 2 in Millingen; 0481 432596; www.bloem-en-zo.nl.

Mozart 250 jaar geleden in Nederland

NIJMEGEN - Op zondag 17 april om 20:15 uur speelt Sinfonia Rotterdam onder leiding van Conrad van Alphen met medewerking van Eleonore Pameijer (fluit) en Remy van Kesteren (harp) in de Vereeniging in Nijmegen.

Op het programma staan werken van W.A. Mozart en de Nijmeegse componist Joost Kleppe. Het concert is een samenwerkingsverband van Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein, De Vrienden van De Vereeniging, de Nijmeegse Stichting voor Kamermuziek en Concertgebouw De Vereeniging. Kaarten kosten 15,00 aan de kassa van de Vereeniging, bij Boekhandel Roelants in Nijmegen en Primera De Postkoets in Beek. www.mozartkring.nl.

Het was Jan Walraad graaf van Welderen uit de Nijmeegse regentenfamilie Van Welderen (denk maar aan de Van Welderenstraat) die, als diplomaat werkzaam in Londen, de familie Mozart wist over te halen naar Nederland te komen en wel naar de residentiestad Den Haag. Prinses Carolina was een groot bewonderaar van de muziek van de familie Mozart, net als haar broer stadhouder Willem V. Voor hen componeerde Wolfgang Amadeus Mozart verschillende werken, die dit jaar allemaal tijdens de concerten van de Mozart(k)ring worden uitgevoerd. De Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein is de enige Mozartvereniging in Nederland. Naast het concert van 17 april organiseert zij een tweede evenement op maandag 16 mei in Museum Het Valkhof. Naast een concert wordt daar een lezing gegeven over de Oranjes op het Valkhof en de relatie met Graaf Van Welderen. Ook vindt daar, door post.nl, de overhandiging plaats van de eerste Nederlandse Mozart-postzegels aan de burgemeester van Nijmegen.

Bewoners Dorpsplein en Herwendaalseweg deels dezelfde postcode

GROESBEEK – Het is al jaren een doorn in het oog dat de bewoners van het Dorpsplein en Herwendaalseweg in Groesbeek deels dezelfde postcode 6562 AH hebben. Menigeen maakt zich zorgen indien er iets ergs gebeurt zoals brand of ernstige gezondheidsklachten.

Onlangs nog kwam er een melding dat er gereanimeerd moest worden op het Dorpsplein maar dat bleek de Herwendaalseweg te zijn. Gelukkig kwamen de hulpverlenende instanties op de goede plek terecht om hulp te verlenen, maar het had ook anders kunnen zijn. Een bewoonster van het appartement laat weten dat haar man al bij diverse instanties heeft gereclameerd echter nog steeds zonder succes. Ook laat een bewoner van de Herwendaalseweg weten dat hij wel eens post heeft ontvangen die op het Dorpsplein thuis hoorde.

Hoofd Burgerzaken de heer Hoedelmans van de gemeente Berg en Dal liet desgevraagd weten dat de postcodes door Post NL worden uitgegeven en dat de gemeenten daar niets mee van doen hebben. Overigens heeft iedereen een unieke postcode bij zijn of haar straat en huisnummer, ook in dit geval, want het is geen fout of uitzondering. Op het Dorpsplein zijn de postcodes even terwijl dit op de Herwendaalseweg oneven huisnummers zijn. Met deze uitleg is deze materie opgelost.

Gemeente subsidieert Museumlandschap voor drie jaar

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft naar aanleiding van de aanvraag besloten het museumlandschap voor de periode van drie jaar een subsidie toe te kennen van 5.500,-- per jaar. Dit bedrag is volgens het college bedoeld om de uitgave en verspreiding van het activiteitenprogramma gedeeltelijk te bekostigen.

Namens de samenwerkende musea in Groesbeek te weten Museumpark Oriëntalis, Bevrijdingsmuseum 1944-1945 en het Afrikamuseum heeft de STER de subsidieaanvraag bij de gemeente Berg en Dal ingediend, en met succes blijkt nu.

Het gezamenlijke activiteitenprogramma wordt zowel in het Nederlands, Duits en Engels verspreid bij dag attracties en verblijfaccommodaties in de regio Arnhem Nijmegen, Oost Brabant, Noord-Limburg en de Duitse grensregio. Daarnaast wordt de folder verspreid door het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT KAN) via de VVV-agentschappen alsmede op nationale en internationale beurzen.

Het college heeft op deze subsidieaanvraag positief beslist omdat het activiteitenprogramma van de drie musea in belangrijke mate bijdraagt aan de promotie van de gemeente Berg en Dal. De musea zijn een belangrijke toeristisch en recreatief reisdoel voor bezoekers aan de gemeente Berg en Dal, gezamenlijk zorgen zij voor zo'n 196.000 bezoekers per jaar.

Nieuwe gemeentevlag voor gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal krijgt een nieuwe gemeentevlag. Het ontwerp is onlangs aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd.

In de nieuwe gemeentevlag zijn 18 golven verwerkt maar het college is van mening dat dit er zeven moeten zijn, dat symboliseert met de Groesbeekse Zevenheuvelenweg aldus het college. Het ontwerp zal aan de gemeenteraad worden voorgelegd waarna de Hoge Raad van Adel op de hoogte zal worden gesteld omtrent de definitieve keuze van de gemeentevlag.

Ouderwets dansen met seniorenorkest Aldorum

GROESBEEK – Op vrijdagavond houdt De Mallemolen weer een ouderwetse dansavond met muziek van het alom bekende seniorenorkest Aldorum uit Groesbeek.

Het wordt echt dansen op muziek van vroegere tijden op de ruime dansvloer van de grote zaal in De Mallemolen. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend terwijl de voetjes om 20.00 uur van de vloer kunnen. De toegangsprijs bedraagt 4,00 inclusief warme hapjes. Iedereen is op deze dansavond welkom.

Zalmpodium presenteert: Elly Nijenhof en Arie Willemsen

MILLINGEN - Op zondag 17 april om 14.00 uur is de voorstelling van Elly Nijenhof en Arie Willemsen. Met in het voorprogramma: violiste Roos Vermeulen in het kerkje Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn.

We beginnen deze middag met de 10-jarige Roos Vermeulen. Zij speelt nu 3,5 jaar heel enthousiast viool en wil dat heel graag deze middag aan een wat groter publiek laten zien en horen. Daarna gaan we een muzikale rondreis maken met fluittiste Elly Neijenhof en gitarist Arie Willemsen.

In januari was Elly al bij ons te gast. Zij beloofde toen nog eens terug te komen met een programma met wat meer wereldse muziek. Als hobby heeft zij: reizen en het liefst ontdekt zij tijdens deze vakanties allerlei verschillende muzieksoorten. Zij neemt dan ook altijd haar houten dwarsfluit/piccolo mee in haar koffer. Pas nog heeft ze opgetreden in Havanna( Cuba) in de befaamde Bueno Vista Social Club.Samen met gitarist Arie Willemsen verrast zij ons met prachtige Griekse liederen, Franse chansons, klassieke stukken en popballads. Naast het zingen bespeelt Elly diverse fluiten.In de jaren ’90 speelden zij samen ook al in de Griekse band Kali Tichi. Later vormden zij het duo “Inter-mezzo”.Arie Willemsen is zijn hele leven al verknocht aan de gitaar. Hij speelde als muzikant in legendarische bands als 'The Blue Corporations' en 'Lou King' uit Nijmegen. Ook Arie heeft een voorliefde voor de Griekse muziek, vandaar dat hij daar samen met Elly heel veel gevoel in kwijt kan. Graag nodigen wij iedereen uit voor deze plezierige muzikale rondgang van Elly en Arie. De entree is zoals gewoonlijk gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop voor een vrijwillige bijdrage rondgaan.

Kunstactiviteiten zetten Millingen aan de Rijn op de kaart

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Zaterdagmiddag is de nieuwe kunstactiviteit van de Stichting Kunst in Millingen 'De Halve Bunder 'geopend in De Gelderse Poort op steenworp afstand van de Halve Bunder.

De manager van de STER Erik de Gans heette de vele belangstellenden welkom, waarna Anja Middelkoop (voorzitter Stichting Kunst) een toelichting gaf over de nieuwe kunstactiviteiten. Het door ex wethouder Wassink aangeboden bosperceel genaamd 'De Halve Bunder ' zal dit seizoen bezet gaan worden door tien kunstenaars, die vanaf nu aan de slag kunnen in de openlucht.

Vijf jaar lang hebben kunstenaars dankbaar gebruik gemaakt van de Telpost, die ze nu als schuil– of slaapplaats kunnen gebruiken. Daarnaast heeft de stichting een speurtocht voor de jeugd uitgezet die op zoek moet naar 'Het Geheim van Millingen' van 4 kilometer lengte die rond Millingen voert. Max Kiers de beste lezer van Nijmegen las het verhaal van "Het Geheim van Millingen' voor.

Burgemeester Slinkman was blij dat natuur en kunst elkaar hebben gevonden op de rand van de gemeente Berg en Dal. Dit project zet Millingen nog beter op de kaart als ze al is. Slinkman nodigde Hanne (Breedeweg), Stefanie (Millingen) en Doesjka (Leidschendam) uit om – gewapend met een schop - met hem mee te gaan naar 'De Halve Bunker 'op zoek naar het geheim van Millingen . Daarmee was de officiële opening van beide activiteiten een feit. De start van de speurtocht is op werkdagen vanaf het Kulturhus en in de weekenden bij ijssalon Eigenwijs.

Schutterij EMM Kekerdom

KEKERDOM - Op zondag 15 mei (1e pinksterdag) houdt schietcommissie EMM in samenwerking met schutterij EMM het jaarlijkse viertallenschieten en fladderschieten. Viertallen kunnen zich tot en met 10 mei opgeven bij de schietcommissie. Dit kan via de mail naar: emm.schietcompetitie@gmail.com of telefonisch bij Ruud Schaminee 0481 434355.

De commissie hoopt weer op voldoende viertallen en ook vertrouwen wij op onze leden om massaal weer deel te nemen aan het fladderschieten. Deze dag wordt afgesloten met een feestavond en prijsuitreiking van de viertallen-wedstrijden, fladderschieten en de diverse onderlinge schietcompetities. Laatstgenoemde vindt plaats in het Kulturhus van Kekerdom.

Op 22 mei neemt de gehele schutterij deel aan de Kringdag Rijk van Nijmegen - de Betuwe in Angeren.

Op 29 mei vindt er een concert plaats op het terrein 't Haone Hart'. Aan dit concert werken mee slagwerkgroep EMM Kekerdom, Musiekverein Wezeke (D.) en het B en C orkest van fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn. Aanvang 14.00 uur (meer info volgt nog).

Brandweer Groesbeek uitgerukt voor nachtelijke warme hap

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.15 uur gealarmeerd voor een gaslucht in een bejaardenwoning aan de Wijer in Groesbeek.

De meldster, een 85-jarige bewoonster liet de meldkamer – in verwarde toestand – weten dat zij wat gebakken had, omdat zij trek had, maar na het bakken rook zij nog steeds een gaslucht. Op advies van de meldkamer om uit voorzorg haar woning te verlaten, ging zij niet in omdat ze het niet nodig vond. De brandweer kwam met 6 brandweerlieden ter plaatse en heeft een meting verricht, maar niets aangetroffen waarna de brandweerlieden weer terug naar de kazerne konden. Volgens een woordvoerder van de brandweer komen dergelijke meldingen steeds vaker voor en lijkt een trend aan het worden.

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal is bereid eenmalig subsidie te verlenen aan de Stichting Vitaal Mariëndaal voor een bedrag van 10.000,-- voor de aanleg van het park en wil 7.000,-- reserveren voor de werkzaamheden van een kwartiermaker als uit de evaluatie blijkt dat er een extra half jaar inzet van de hem gewenst is.

Naast de gemeente dragen ook landelijke fondsen en verschillende regionale (zorg)partijen financieel bij. De kosten voor de aanleg van de tuinen bedragen in totaal 31.100,-- en een even groot bedrag voor de periode van 2016 – 2017 voor de kwartiermaker. Door de gemeentelijke ondersteuning wordt een initiatief met een maatschappelijke meerwaarde mogelijk gemaakt. De concrete doelstellingen zijn volgens het gemeentebestuur de aanleg van de tuinen rondom Gasterij 't Groeske in park Mariëndaal en het opzetten van een zelfsturend samenwerkingsverband van vrijwilligers en organisaties voor het beheer en exploitatie van de tuinen rond de Gasterij en buurtpark 't Groeske. Daarnaast levert het initiatief een maatschappelijke meerwaarde in het bieden van werkervaringsplekken, maar ook het opbouwen van een vrijwilligers organisatie in de hele wijk dat het centrum van Groesbeek ten goede komt.

Prima weer bij tiende hardloop wedstrijd Rondje Millingen

Foto; Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN- De tiende editie van 'Rondje Millingen' werd zondag 10 april onder prima weersomstandigheden gelopen.

Nadat tussen half 12 en 12.15 uur de twee afstanden van 500 meter en 1000 meter voor de kidsloop waren gestart, klonk om 12.30 uur het startschot voor zowel mannen als vrouwen voor de 10 kilometer en een kwartier later voor de 5 kilometer. Er liepen 99 vrouwen en 104 mannen mee, bij de kidsloop lag dit rond de 95 lopertjes. Clown Hansie nam de Warming up voor zijn rekening. Het was het eerste hardloopwedstrijd van 2016 in de nieuwe gemeente Berg en Dal die liep over de Rijndijk en door de Millingerwaard

Uitslag vrouwen 10 km

1e Dionne Kasteel uit Lent 45.54 minuten

2e Iris Jansen Millingen a/d Rijn 50.37 minuten

3e Marieke Roelofs uit Nijmegen 50.52 minuten

Uitslag mannen 10 Km

1e Ramon Heynen uit onbekend 33.13 minuten

2e Gabyvan Caulil uit Arnhem 34.05 minuten

3e Theo Aymanns uit Duitsland 38.10 minuten

Uitslag 5 km vrouwen:                                                 Tijd                                                                                                                

1e Karen Wijlaars uit Nijmegen 18.13 minuten

2e Manjorie uit Berg en Dal 18.38 minuten

3e Hilde Pape uit Nijmegen 19.18 minuten

Uitslag 5 km mannen

1e Daan Pistorius uit Heilig Landstichting 17:34 minuten

2e Teun ter Haar Nijmegen 18.15 minuten

3e Gijs Elshout Nijmegen 18.38 minuten

Beek: drie ondergrondse containers

BEEK – In Beek zullen drie ondergrondse containers worden geplaatst: twee glascontainers langs de Akenshof tussen de parkeerplaatsen van de supermarkt De Witt en een textielcontainer op de parkeerplaats Schellingshof langs de Waterstraat in Beek.

In het centrum van Beek vinden in de nabije toekomst twee ontwikkelingen plaats: supermarkt De Witt breidt uit en richt daarbij de parkeerplaatsen opnieuw in en de gemeente gaat de openbare ruimte in de Waterstraat opnieuw inrichten. Om geluidshinder te verminderen en het straatbeeld te verfraaien heeft het college besloten de bovengrondse containers te vervangen voor ondergrondse. Tijdens de inloopbijeenkomsten betreffende de verbouw van de supermarkt en de herinrichting van de Waterstraat zijn kritische vragen gesteld over de toekomstige situering van de glascontainers. Het college is van mening dat dit de beste oplossing is daar deze plaats geschikt is voor het inzamelvoertuig en goed bereikbaar voor het publiek. De inworpzuil van de ondergrondse containers is in omvang veel beperkter dan bovengrondse containers daarnaast is bij het inwerpen van glas in een ondergrondse container het geluidsniveau veel lager dan in bovengrondse containers. Wat de textielcontainers betreft hebben de bewoners reacties gegeven over de belemmering van het uitzicht op verkeer op de Waterstraat komend vanaf de Verbindingsweg. Door de bovengrondse textielcontainers te vervangen door een ondergrondse container is het probleem van het ontbrekende uitzicht opgelost. De direct aanwonenden zullen worden geïnformeerd.

Handbalvereniging Groesbeek Glorie glansrijk kampioen

Foto; Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Handbalvereniging Groesbeeks Glorie is dit seizoen glansrijk kampioen geworden. Van de 22 wedstrijden wist dames 1 er liefst 19 te winnen, 2 gelijk te spelen en 1 wedstrijd werd verloren.

Zondagmiddag werd er om 12.00 uur gespeeld in sporthal Heuvelland tegen FBC, deze wedstrijd werd gewonnen met 21-11, waarna het feest kon beginnen. Eigenlijk waren de dames de vorige week al kampioen, maar zij wilden de huldiging bij een thuiswedstrijd. Als eerste vereniging van de nieuwe gemeente Berg en Dal werden de kampioenen ontvangen op het bordes van het gemeentehuis door loco-burgemeester Erik Weijers. "Het duurt even maar dan heb je ook wat (doelend op het kampioenschap een week geleden). Het bordes is berekend op 48 mannen van 80 kilo als ze stil staan, dus jullie mogen wat mij betreft gaan hossen. Jullie hebben het kampioenschap bereikt door voor elkaar te gaan. Maar ook jullie trouwe aanhang hebben daar ongetwijfeld een steentje aan bijgedragen", aldus wethouder Weijers.

Namens de gemeente – de naam zal ik maar niet noemen – kregen de kampioenen een medaille van de omgehangen. Dames1 keert na één jaar weer terug in de eerste klasse in de regio Oost. Zowel voorzitter Frans Nas als trainer Cees Arts waren vol lof over de prestaties van hun dames. "Klasse", lieten beiden weten. Van het volgestroomde publiek op het Dorpsplein kregen de kampioenen een daverend applaus, gevolgd door een rondrit door het dorp op een platte wagen in de vorm van een boot richting sporthal, waar het feest werd voortgezet.

Thema avond ‘Met kinderen de natuur in’

GROESBEEK - Hoe prikkel je kinderen en wek je hun enthousiasme voor de natuur? Op dinsdagavond 19 april organiseert Stichting de Groesbeek een open avond over ‘kinderen en natuur’ in het kader van de reeks ‘Groen en doen in het Groeske’.

De avond is in de Adelbrecht-Windekindschool en begint om 19.30 uur. Gasten zijn Henny Brinkhof, gids van de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG), van de Aardmannetjes en van SNP en Henk Klaassen, vogelaar en boswachter van het Avonturenbos. Hoe kunnen school, ouders en wijkbewoners een actieve rol vervullen om bij kinderen belangstelling te wekken voor natuur dichtbij, bijvoorbeeld in het Groeske?

Henny Brinkhof en Henk Klaassen stellen het beleven van de natuur centraal. Het is niet nodig zelf al heel veel van de natuur te weten. Deze avond is mede bedoeld om de drempel te verlagen om actief te worden en er als ouders, leerkrachten en wijkbewoners meer op uit te gaan met kinderen de natuur in. Locatie 19 april: Adelbrecht-Windekindschool, Cranenburgsestraat 112a, Groesbeek. De volgende bijeenkomsten in het kader van de reeks ‘Groen en doen in het Groeske’ zijn op dinsdagavond 10 mei vanaf 19.00 uur ‘Natuurfotografie voor beginners’, op zaterdagochtend 21 mei van 10 tot 12 uur ‘Vogels, zoogdieren en waterdiertjes in het Groeske’. Op 4 juni is er van 14.00 tot 17.00 uur een training in ‘natuurlijk groenbeheer’ in het Groeske en op 18 juni een rondleiding rond planten, bloemen, insecten en vlinders in het Groeske en ’t Kaalbroek. Zie ook www.buurtparkgroeske.nl

Groesbeekse wint 21.100 euro bij Miljoenenjacht van Postcode Loterij

AMSTERDAM-GROESBEEK – Vrijdagmiddag zijn zo'n 100 Groesbekenaren afgereisd naar de Ende Mol-studio bij de Arena in Amsterdam voor de opname van Miljoenenjacht van de Postcode loterij gepresenteerd door Linda de Mol.

Alle gasten werden ontvangen met een uitgebreide lunch waarna de opnamen begonnen. In totaal waren er 10 vakken van 50 personen die deelnamen aan de Miljoenenjacht. Groesbeek bezette met de postcode 6561 een van de vakken met 50 personen de overige 50 Groesbekenaren mochten plaatsnemen in de loge. Daarna begon de miljoenenjacht waar voor de eerste maal mannen de verrassingskoffers open maakten. Een inwoonster uit Groesbeek die aan de Hüsenhoff in Groesbeek woont won een bedrag van 21.100,--. De overige Groesbeekse aanwezigen kregen allen een barbecue overhandigd alsmede enkele repen chocolade voor de terugreis. De miljoenenjacht is zondagavond uitgezonden op RTL4.

Zonnebloem

Dinerdag

GROESBEEK - Het is weer zover, voor de zevende keer inmiddels: Dinerdag Groesbeek op donderdag 21 april. "Een leuk initiatief"', horen wij vaak. Zowel gasten van De Zonnebloem Groesbeek (slecht ter been zijnde medemensen) als ook de restaurants reageren elk jaar weer enthousiast.

De Dinerdag Groesbeek is een prima samenwerking: de restaurants stellen voor een symbolisch bedrag van 15 euro een leuk driegangendiner met een drankje samen voor de Zonnebloemgasten. De gasten zelf betalen een deel en de rest wordt bijgelegd door De Zonnebloem. Zo kunnen mensen die door handicap, ziekte of ouderdom slecht ter been zijn en weinig uit huis komen, toch een keer 'uit eten'. Veel van de mensen zijn aangewezen op hulp als van Tafeltje Dekje en voor hen is buiten de deur eten een leuke belevenis. Vrijwilligers die de gasten begeleiden, maken dit etentje mede mogelijk. "Wat een heerlijke avond en het weer werkt ook zo mee, echt lentegevoel" zei een van de gasten vorig jaar.

De Zonnebloem dankt alvast alle deelnemende Groesbeekse restaurants:

Bistro Le Steak - De Put - In geuren en kleuren – Puur – Santorini - Erica – Rozenhof – Konichiwa - De Oude Molen – Le Monde – Het Broertje - Lee Ho Fook - La Vie – Dikkemik - De Verrassing - De Wolfsberg.

We rekenen erop dat het ook dit jaar weer een geslaagde avond zal worden. Een goede actie: goed voor de aandacht voor het vrijwilligerswerk, tegelijk goed voor de gasten die zullen genieten, en ook goed voor de restaurants die zich ook op deze manier kunnen laten zien dat ze deel uitmaken van de Groesbeekse gemeenschap. Met deze avond maken wij in Groesbeek reclame voor het vrijwilligerswerk en dan met name voor De Zonnebloem. Wij hebben ongeveer 210 gasten in ons bestand en ongeveer 160 vrijwilligers die helpen bij activiteiten als een dagboottocht, zwartepietenactie, picknick, paasbrunch, kerstviering, vakantie, muziekmiddag, bezoekwerk. Inkomsten komen vooral van giften bij bruiloften / overlijden, de jaarlijkse loterij, donateurs.

Interieurbon te winnen tijdens Woonmarkt Stekkenberg Groesbeek

GROESBEEK - Tijdens de Woonmarkt Stekkenberg op zaterdag 16 april van 11.00 tot 15.00 uur in voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 is er van alles te doen. Stands met informatie over koophuizen en kavels op de bosrijke Stekkenberg, kinderactiviteiten, een bezoek aan het Avonturenbos en een prijsvraag waarmee een interieur bon van 250 euro in de wacht is te slepen is.

Sportievelingen, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen kunnen hun hart ophalen in de Groesbeekse wijk Stekkenberg – West. Binnenkort komen er 14 koopwoningen en daarnaast zijn er nog enkele kavels beschikbaar. Tijdens deze Woonmarkt kan men de sfeer proeven en een beeld krijgen van de te bouwen twee-onder-een- kapwoningen en van de beschikbare kavels. Bankmedewerker(ster)s zullen informatie geven over financiering en men zal ongetwijfeld ook nog interieur ideeën op kunnen doen. Vanaf de Woonmarkt vertrekt steeds een treintje die de passagiers door de wijk zal rijden waarna men in het Avonturenbos bij kan komen van de opgedane indrukken. De kinderen kunnen zich hier ook uitleven op de diverse speeltoestellen en hutten. Er is aan het bezoek ook een prijsvraag verbonden. Op de website is al een promotiefilmpje te bekijken. Liz, het meisje in de film roept een aantal keren dat het meisje Stekkenberg noemt op www.Stekkenberg.nl. Men kan een deelname formulier downloaden en printen. Het ingevulde formulier moet op 16 april bij de Woonmarkt ingeleverd worden. Onder de goede inzendingen zullen twee interieurbonnen worden verloot. Tijdens de markt liggen er ook formulieren.

Rood Wit

verliest bij NEC

GROESBEEK - Het eerste kwartier van de wedstrijd kregen NEC en Rood Wit enkele kleine kansen. In de 17e minuut komt L.Rossen alleen voor Aria Hashemi waarbij deze een liesblessure oploopt en met de brancard van het veld word gedragen. De 17-jarige Luuk Vonk is de vervanger.

In de 35e minuut krijgt NEC een corner die door de vrijstaande L. Rossen word ingekopt 1-0. Vijf minuten later behoed Luuk Vonk Rood Wit voor een grotere achterstand door de bal naast te tikken. In de laatste minuut krijgt Rood Wit een vrije trap die door Wesley Klomp word genomen T. v. Doorn kan de bal nog wegstoten, maar Adrian Javad kopt binnen 1-1.De tweede helft begon Rood Wit ongeconcentreerd wat in de 47e minuut de 2-1 op het scorebord bracht door R. van Dijk. Nadat een schot van Wesley Klomp naast getikt word, en een vrije trap van NEC net naast het doel ging, maakte in de 58e minuut Lennart van de Peppel geen fout voor het doel van Rood Wit en schiet de 3-1 binnen. Rood Wit brengt een extra aanvaller in het veld en probeert meer druk op NEC te zetten. Rood Wit krijgt hierdoor meer balbezit en krijgt enkele kansen.

De mooiste kans was voor Jeroen Bardoel, maar in plaats van de bal over de ver uit zijn doel gekomen Ton van Doorn heen te wippen wil hij hem passeren waardoor hier geen doelpunt uit komt. In de 91e minuut zet Younes Corti de eindstand op het bord 4-1. Met nog drie thuiswedstrijden op het programma heeft Rood Wit nog alle kans om rechtstreekse degradatie te ontlopen, maar dan moeten er wel punten gepakt worden. Aanstaande zondag is Rood Wit vrij, maar zondag 24 april komt Longa ’30 op bezoek en kan Rood Wit proberen punten te pakken.

Repetities voor Night of the Promz 2016 in volle gang

Foto: Gijs Kroes! Op de foto staan Paul, Noud en Rick. De jongste drie leden van de slagwerkgroep van Fanfarekorps Ons Genoegen.

MILLINGEN - Scheurende gitaren, giechelende danseressen, grootse koorklanken, trompetgeschal en trommelgeroffel. Muziekdorp Millingen maakt zich klaar voor de Night of the Promz concerten op 21 en 22 mei.


Op zondag 10 april ontmoetten de circa 150 muzikanten, koorleden en solisten elkaar voor het eerst voor een gezamenlijke repetitie. Al snel hadden alle deelnemers het welbekende 'Promz gevoel' weer te pakken en liep het geheel als een geoliede machine. Projectleider Cees Broens: "Mooi om te zien dat ook de jeugd een belangrijke rol tijdens het concert heeft. Als je twee guitige meiden met hun gitaar tussen de 'helden' van December ziet zitten en drie jongens van nog amper 12 jaar met hun trommel midden in zo'n grote zaal ziet staan, denk je: dit is dus wat we bedoelen met 'muziek doorgeven aan de volgende generatie'. Mooi toch?".

Op 21 en 22 mei trakteert Fanfarekorps Ons Genoegen u samen met de bands Summerland en December, de koren Tot Zangs! en Vivace, een groot kinderkoor, Arno Kolenbrander, Stephanie van Werkhoven en andere solisten op twee fantastische concerten. Het repertoire is even verrassend als uiteenlopend. Van barok tot rock, van Soldaat van Oranje tot André Hazes.

Komende zaterdag (16 april) start de officiële kaartverkoop bij Primera in Millingen aan de Rijn. U kunt uw kaarten uiteraard ook online bestellen. U kunt kaarten bestellen via www.nightofthepromz.nl. Vanaf 16 april zijn de kaarten ook te koop bij Primera in Millingen aan de Rijn. Kaarten kosten in de voorverkoop 15,- en zijn aan de zaal voor 17,50 te koop.