GN Nijmegen-Noord

9 oktober 2019

GN Nijmegen-Noord 9 oktober 2019


Boekenbende zoekt enthousiaste lezers

Lekker lezen met de Boekenbende.

ELST - Op vrijdag 8 november start de Boekenbende in Bibliotheek Elst. De Boekenbende is een leesclub voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Samen leren ze boeken op een heel bijzondere manier kennen.

Tijdens de Boekenbende komen verhalen uit boeken tot leven door middel van spelletjes, gesprekken en opdrachten, zoals een schrijfopdracht of speurtocht. De kinderen proberen samen met een vrijwilliger van de bieb vragen te beantwoorden als ‘Wat zou jij doen als jij de hoofdpersoon was?” of “Welke boodschap zou de schrijver kinderen met dit verhaal willen meegeven?". Ook zoekt de groep moeilijke woorden op en neemt contact op met de schrijver.


De ervaring is dat kinderen door de Boekenbende meer leesboeken gaan lezen en daarmee ook vaker de bibliotheek bezoeken. “Mijn kind leest sinds hij bij de Boekenbende zit weer boeken in plaats van alleen maar Donald Ducks”, aldus een ouder.

Aanmelden
De Boekenbende komt elke tweede vrijdag van de maand bij elkaar in Bibliotheek Elst van 15.30 tot 16.30 uur. De eerste bijeenkomst is op vrijdag 8 november. Er is plek voor zes kinderen. Aanmelden kan vóór 1 november in de bibliotheek of via elst@obgz.nl. Op zoek naar leuke jeugdboeken? Kijk op www.obgz.nl/leestips voor interessante leestips.

Nationale Archeologiedag: opgraving bijzondere waterput in Park

ELST - Op 12 oktober organiseert Park Lingezegen voor de derde keer op rij een speciaal event tijdens de Nationale Archeologiedagen.

Na de Merovingische kralenprocessie van 2017 en de publieksopgraving van 2018, komt er dit jaar een kleine opgraving van een bijzondere waterput uit de 17e of 18e eeuw. Bijzonder, omdat we nog niet weten hoe deze put precies in verband staat met vondsten uit de directe omgeving. Park Lingezegen wil de put op termijn opnemen in de plaatselijke erfgoedbeleving.

Je bent welkom tijdens de opgraving van de waterput tussen 10.00 en 15.00 uur, achter het erf aan Rijksweg Noord 123 in Elst. Meer informatie: https://parklingezegen.nl.

Bridgeclub Doublet Bemmel

Bridge op de dinsdagavond. (foto: A. Ariens-Bruil)

BEMMEL - Het bridgeseizoen is, na de gehouden algemene ledenvergadering, weer volop met de competitie gestart.

Dit jaar ontvangt Doublet de beginnende bridgers in een passagelijn. Zij hebben inmiddels de cursus, die zij gevolgd hebben bij bridgedocent Steef Weijers, afgesloten. Een jaar lang spelen zij in een speciale lijn om ervaring op te doen en worden zij hierbij begeleid door twee leden van onze club. Deze leden spelen met hen mee en men kan met alle vragen en problemen die zich tijdens het spelen voordoen, bij hen terecht.

"Mocht u, hetzij als thuisspeler, hetzij als beginnend speler interesse hebben om zich bij deze lijn aan te sluiten, dan bent u welkom. Ook als gevorderde bridger kunt u natuurlijk lid worden van onze vereniging. Als u geen partner heeft, is dat geen probleem. We kunnen u daarbij helpen. Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

Superleuke jeugdfilm Corgi in Theaterkerk Bemmel

BEMMEL - Op donderdagmiddag 17 oktober, tijdens de herfstvakantie, draait er een superleuke jeugdfilm in de Theaterkerk. De film gaat over de doldwaze en komische avonturen van Rex, de lievelingshond hond van de Britse koningin Elizabeth.

Hij leidt een luizenleven, totdat hij door een concurrent het koninklijk paleis wordt uitgewerkt. Hij belandt buiten de paleismuren en ontdekt een heel andere wereld van allerlei soorten honden, zelfs honden die met elkaar vechten. In een kennel komt hij in aanraking met het normale stadsleven, en met zijn nieuwe vrienden probeert hij terug te keren naar zijn bazin. Terwijl hij de weg terug naar huis probeert te vinden wordt hij ook nog eens verliefd. Corgi is een zeer onderhoudende kinderfilm voor kinderen vanaf 6 jaar.

Aanvang 14:30 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 12 oktober
St. Bavo Angeren: 19.00u: eucharistieviering HHA Ziekenzalving, K. Donders, Exotherm
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik, Woord- en gebedsdienst, LWG, R.K.G.K.I.


Zondag 13 oktober
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, K. Donders, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel, 15.00 u: Mariaviering, V. Bulthuis, Cantorije
St. Leonardus Oosterhout, 11.00 u, F. Bomers, Musica Nova

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Theatermiddag Zonnebloem

Zonnebloemgasten in de Theaterkerk Bemmel. (foto: Cora Sluiter)

BEMMEL - Het was weer een hele gezellige drukte in de Theaterkerk in Bemmel op 20 september. Begonnen werd in de foyer met koffie/thee en een lekkere bonbon uit Bemmel. Meer dan honderd mensen kwamen deze middag voor de toneelvoorstelling van Nocturne uit Nijmegen.

"De technische mensen van TOP zorgden ervoor dat het geluid en de belichting mooi verzorgd waren. De voorstelling ging over dementie. Dit onderwerp kwam dicht bij de mensen maar wel op een luchtige manier. Na afloop kon er over nagepraat worden. De mensen waren erg enthousiast en zaten gezellig te keuvelen. Onze vrijwilligers zorgden onder leiding van Robert Kuster dat het de gasten aan niks ontbrak. De advocaat ging er goed in en ook de warme snacks aten ze lekker op.

Deze middag konden wij weer organiseren door de mooie sponsoring van Harrie Mattijssen B.V. Het was fijn dat we Harrie deze middag even persoonlijk mochten bedanken. Zonder de hulp van sponsors is het toch erg moeilijk om mooie activiteiten voor de ouderen onder ons te organiseren. Na afloop stond er ook een hele stoet chauffeurs klaar om de gasten weer veilig thuis te brengen.
Ik wil iedereen bedanken die zich deze middag heeft ingezet voor de Zonnebloemgasten uit Bemmel, Haalderen en Ressen. De gasten gingen blij naar huis en daar doen wij het voor", aldus voorzitter Cora Sluiter.

Dierengeluiden Juffers en libellen

Grote keizerlibel.

HETEREN - Juffers en 'echte' libellen horen samen tot de libellen. Juffers zijn wat kleiner en sierlijker dan libellen. De kleinste juffer die in ons land voorkomt is de tengere grasjuffer en meet ongeveer 30 mm, de grootste libel is 8,5 cm hij heet de grote keizerlibel.

Alle libellen zetten hun eitjes in of vlakbij water af want de larven van de libellen leven één of meerdere jaren in het water. Deze larven zijn echte rovers, ze eten alle waterdiertjes die kleiner zijn dan zij, ook wanneer het een libelle larve is. Het groeien van de larve gaat gepaard met vervellen, dit gebeurt meerdere malen voor hij volgroeid is. De volgroeide larve klimt via bijvoorbeeld een plantenstengel uit het water en vervelt voor de laatste keer. Er komt een volwassen libel met vleugels en al uit de larve. Hij is echter nog niet klaar om te vliegen, hiervoor is hij nog veel te zacht, hij moet eerst uitharden. Tijdens het uitharden krijgt hij zijn kleur en zal dan zo snel mogelijk naar een beschutte plek vliegen, want in de periode dat hij uit zijn larvehuid sluipt en tijdens het uitharden is hij een gemakkelijke prooi voor vogels, kikkers en andere vijanden. Volwassen libellen zijn erg mooi om naar te kijken, maar het is ook fijn als ze in je tuin vliegen want ze eten allerlei kleine insecten zoals motjes, muggen en vliegjes, maar soms vangen ze ook grotere insecten zoals vlinders of zelfs elkaar. Bij onze vlindertuin, die we aan het maken zijn, willen we ook een nat gedeelte hebben, dus misschien kun je dan op het landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 3 nog meer libellen zien dan nu al het geval is.

Geslaagde sportmiddag voor statushouders

BEMMEL - Een druk bezochte middag in Sporthal de Bongerd afgelopen zaterdag. Ongeveer 50 volwassenen en 30 kinderen bezochten de sportmiddag, een initiatief tot stand gekomen door samenwerking tussen de SWL Sport & Cultuurcoach en Vluchtelingenwerk.

Kinderen hebben deel kunnen nemen aan allerlei sportieve spelletjes. Volwassenen zijn in de weer geweest met frisbee, basketbal en paaltjesvoetbal. Naast sportief vermaak, werden er vragenlijsten ingevuld om de behoefte van de volwassenen in kaart te brengen op sportief gebied. Met die uitkomst wordt verder gekeken wat er binnen ieders mogelijkheden ligt om voor en met de doelgroep te organiseren. Ook zijn er veel mensen blij gemaakt met de sportkleding die speciaal voor deze gelegenheid door kledingruil Over & Weer ingezameld werd.

TOP-film: The Wife

BEMMEL - Op donderdagavond 17 oktober staat de film 'The Wife' bij TOP in Bemmel op het programma. Een ijzersterk drama (Oscarnominatie 2019) over Joan Castleman (Glenn Close) die jaren haar talent, dromen en ambities heeft opgeofferd voor de literaire succescarrière van haar charismatische man.

Hun stevige huwelijk bereikt voor Joan een breekpunt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Vleesverkoop Gelderse Poort wegens succes herhaald

Positief effect natuurlijke begrazing in de Gelderse Poort. (foto: Fokko Erhart) Fokko Erhart

OOIJ - Het succesverhaal van de Gelderse Poort is bij veel mensen bekend. De prachtige landschappen en terugkeer van bijzondere planten en dieren bevestigen dat. De paarden en runderen van Free Nature zijn onderdeel van het succes.

Bij de natuurlijke begrazing, in opdracht van Staatsbosbeheer, wordt het aantal dieren afgestemd op de vegetatie. De kuddes leven zo natuurlijk mogelijk en bestaan uit mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de toename als gevolg daarvan, zijn de kuddes nu te groot geworden en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst en daarom gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit bijzondere streekproduct wordt verkocht als Wildernisvlees.

Excursies

Op zaterdag 9 november organiseert Free Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten een euro en starten om 11:00 en 13:00 uur en duren ongeveer een uur. Na afloop ontvangt de deelnemer een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via: www.wildernisvlees.nl/gelderse-poort.

"Heeft u belangstelling voor wildernisvlees? Kijk dan voor het actuele aanbod op de bovenstaande website. Maar let op! Klik door naar de pagina van de 'Gelderse Poort'. Het bevroren vlees wordt op andere dagen en locaties geleverd. Bestellen kan tot uiterlijk donderdag 31 oktober. Op zaterdag 9 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse Bandijk 36b in Ooij).

Between Two Rivers maakt de oversteek

ELST - Tijdens zonsondergang op vrijdag 27 september liep een afvaardiging van het Elster vrouwenkoor Between Two Rivers mee met de Sunset March. Hiermee brachten zij hun eerbetoon aan de 48 soldaten die in 1944 op die plek omkwamen tijdens Operatie Market Garden.

Barbershop-vrouwenkoor Between Two Rivers heeft haar naam ontleend aan haar standplaats Elst, tussen de Waal en de Rijn. Leden komen onder andere uit Nijmegen en Arnhem. Ze voelen een sterke verbondenheid bij de regio. Daarom droegen zij graag hun steentje bij aan het dagelijks eerbetoon aan de op deze plek gesneuvelde militairen.

Sunset March

Vanaf de Zuidoever van de Waal liep de March over de brug De Oversteek. In een ingetogen sfeer liep de trage mars onder leiding van een veteraan langs de 48 paren lichtmasten op de brug. Deze staan symbool voor de omgekomen militairen en worden dagelijks bij zonsondergang één voor één ontstoken. Bij het Waalcrossing monument volgde een minuut stilte. Op speciaal verzoek van deelnemers aan de Sunset March zong Between Two Rivers vervolgens a capella het indrukwekkende lied ‘Anthem’, dat gaat over vaderlandsliefde. Dat sloot naadloos aan bij het moment van bewust stilstaan bij de vrijheid die wij nooit als vanzelfsprekend willen aannemen.

Succesvolle septembermaand voor het Drielse Veer

DRIEL - Het Drielse Veer heeft tot op heden een goed vaarseizoen achter de rug. Dankzij het in 2018 geïnstalleerde radarsysteem heeft de pont op alle dagen kunnen varen.

Het water in de Nederijn staat de laatste weken dusdanig laag dat de pont inmiddels niet langer kan afmeren aan de reguliere nachtsteiger. Gelukkig is er in dit soort situaties een alternatief voor handen in de vorm van een (gehuurde) nabij gelegen dekschuit waar de pont na gedane dagelijkse vaarten kan aanmeren.

Op 7 september, de dag van de Airbornewandeling in Oosterbeek en omgeving, zette de pont 840 personen over. Verleden jaar -toen het weer veel beter was- waren dat er ruim 1200. Een week later op 14 september werd vanuit Driel de Polentocht georganiseerd en zette het Drielse Veer 1030 passagiers over. De meeste passagiers werden overgezet tijdens het Airborneherdenkingsweekeinde van 21 en 22 september. Op de zaterdag en de zondag maakten respectievelijk 800 en 1312 mensen gebruik van de veerdienst. Op 16 oktober vindt rondom Arnhem de Landleven kastelenfietstocht plaats. Het Drielse veer is in de route opgenomen. Verleden jaar maakten 400 Landlevenfietsers de duurzame oversteek met de pont. Inmiddels zijn er voor dit jaar 120 aanmeldingen.

Veer vaart tot en met 20 oktober op alle dagen. In tegenstelling tot de meeste andere fiets- en voetveren over Rijn, Maas en Waal vaart het Drielse veer tot en met 20 oktober volgens de dienstregeling voor het hoogseizoen: Maandag tot en met vrijdag van 07:00 uur tot 18:00 uur; Zaterdag en zondag van 10:00 uur tot 18:00 uur. Op 21 oktober gaat de dienstregeling laagseizoen in en vaart de pont alleen op weekdagen in de ochtend en de middag.

Tarieven

Voor het gebruik maken van de veerdienst gelden de volgende tarieven: Overtocht voetganger: 0,75; Overtocht fiets: 1,--; Tienvaartenkaart fiets: 8,--; Vier tienvaartenkaarten fiets 30,--; Overtocht fietsplus *: 1,50 (* Fietsplus = fietser met bakfiets, fiets met aanhanger, scooter of brommer).

Informatie over het Drielse Veer staat op www.drielseveer.nl; Twitter: @drielseveer (voor de meest actuele vaarinformatie)

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Heeft u vragen of komt u er zelf niet uit? Belt u dan gerust even:
0481-464770.Wij helpen u vanzelfsprekend graag verder.

Van 10 tot en met 16 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. De weegschaal heeft een goed oog voor (kleuren-)combinaties en vormgeving. Vandaar dat we weegschalen vaak aantreffen in de artistieke hoek. Ze doen het goed als interieurontwerper of in de modebranche. Uiterlijke verzorging is ook hun 'ding'. Werk in een beautysalon past bij hen. Maar ook een vak als visagist is ze op het lijf geschreven.

RAM van 21 maart t/m 20 april
De nadruk ligt deze week vooral op het weekend. Op zaterdag heb je de neiging om dingen te willen die echt onmogelijk zijn. En maar klagen over gebrek aan medewerking van vrienden en bekenden. Op zondag staan de planeten goed voor samenwerking met iemand die jou perfect aan kan vullen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag is een goede dag om in je carrière een stap voorwaarts te doen. Zaterdag lijkt een relatie op losse schroeven te staan. Maar op zondag vinden jullie weer de weg naar elkaar door vooral te kijken naar wat jullie verbindt. Dinsdag is een prima dag om te genieten. Maar dat heeft wel een prijs.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Na een rustig weekend is het op maandag zaak dat je keiharde afspraken maakt. Zet het eventueel op papier! Volgende week woensdag kun je met jouw fantasie de prachtigste verhalen verzinnen. Niet dat je liegt, maar je weet de werkelijkheid mooi te combineren met fantasy componenten.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Zo goedlachs als je donderdag bent, zo slecht voel jij je op vrijdag. Je hebt een 'off' dagje. Op zondag is het volle maan en dat voel jij het hele weekend. Ondanks dat je iets van slag bent probeer je de moed erin te houden. Rond dinsdag weet je de twijfelaars te overtuigen om jouw lijn te volgen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag zou je iemand willen helpen. Maar je voelt helaas al snel dat je geen ijzer met handen kunt breken. In het weekend zit je vol met grootse plannen. Alleen jammer dat je die op maandag wat te heftig door wilt drukken. Op woensdag ben je in een filosofische stemming over relativiteit.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag is het goed om weer eens contact op te nemen met een familielid die je lang niet meer gesproken hebt. Op maandag laat je zien dat je heel realistisch kunt zijn. Je schat je eigen mogelijkheden goed in. Op woensdag wil je juist even ontsnappen aan de 'harde' werkelijkheid.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Donderdag is een goede dag om een bepaald contact wat meer aan te trekken. In het weekend krijg je te maken met een relatie die op springen staat. Jij kunt deze mensen helpen om elkaar beter te begrijpen. Rond dinsdag krijg je de kans om dichter bij de ander te komen door niets achter te houden.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
In het weekend voel jij je niet zo op je gemak bij bepaalde mensen. Je ergert je aan het feit dat ze anderen zo kritisch benaderen. Maandag loop je het gevaar in een soort machtsstrijd terecht te komen. Maar dat los je dinsdag op door je heel kwetsbaar op te stellen en zo het ijs te breken.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag en zaterdag lig je nogal overhoop met je eigen emoties. Daardoor kun jij je zomaar onzeker voelen. Zo kennen we je niet. Zondag voel jij je weer beter en meer zelfverzekerd. Die uitstraling werkt magnetisch. Op maandag moet jij je plannen opeens rigoureus aanpassen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend kun jij stappen zetten om je positie te verbeteren en te verstevigen. Jij kunt daar materieel een stuk beter van worden. In het weekend heb je emotioneel even een dip. Maar op maandag kun je dat gelukkig weer relativeren. Daardoor lopen contacten op dinsdag ook beter.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Er hangt verandering in de lucht. Dat voel jij perfect aan en daarom probeer jij bepaalde eigen belangen op donderdag veilig te stellen. In het weekend heb je even geen zin in mensen om je heen. Je hebt genoeg aan jezelf. Na het weekend is het belangrijk dat je met anderen blijft communiceren.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Noodgedwongen veranderingen dringen zich op. Daardoor voel jij je tot en met zaterdag niet opperbest. Maar wees gerust; dit waait over. Op zondag voel jij je kiplekker en kun jij veel voor de ander betekenen. Volgende week woensdag weet je op een perfecte manier te vertellen wat jij wilt.

Goede doelenbridgedrive in Overbetuwe

ELST - De Elster Bridgeclub (EBC) verzorgt samen met het Alzheimercafé Overbetuwe op zaterdag 2 november een bridgedrive waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Alzheimercafé Overbetuwe.

Deze bridgedrive, die vooraf gaat aan de landelijke Alzheimer collecteweek, wordt gehouden in het verenigingsgebouw van de postduivenvereniging 'De Toekomst' aan De Pas 1 in Elst.

Het bridgen begint om 10.45 uur en eindigt om 16.00 uur. De zaal is open vanaf 10.00 uur. Er wordt een lunch geserveerd van 13.00 tot 14.00 uur. Na afloopt van het bridgen wordt een verloting gehouden. Er wordt gespeeld volgens Topintegraal, 2x16 spellen met meesterpunten; de spelregels van de Nederlandse Bridge Bond zijn van toepassing.

Aanmelden kan per email via ebc.inschrijving@gmail.com, onder vermelding van de namen en eventueel de bondsnummers van beide spelers. De inschrijving is definitief na ontvangst van het inschrijfgeld. Sluiting van de inschrijving is18 oktober of bij een maximum van 48 paren.

Het inschrijfgeld bedraagt 40 euro per paar, over te maken op bankrekening NL07 RABO 0318 1619 66 ten gunste van de Elster Bridge Club. Contactpersoon: Annemiek Francissen 06 10382625 of via email ebc.wedstrijdsecretaris@gmail.com. (http//www.nbbclubsites.nl/club/7037)

Lingewaard wenst concentratie grootschalige zonneparken

Het zonnepark in aanbouw aan de Lingewal in Bemmel heeft een oppervlakte van bijna 20 hectare. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De bouw van het zonnepark Lingewal van bijna 40.000 zonnepanelen is bijna gereed. Dit jaar zal het zonnepark de eerste duurzame elektriciteit aan het net kunnen leveren. Er is ruimte voor meer grootschalige zonneparken, maar de gemeente stelt wel grenzen. De politiek buigt zich over een beleidskader.

Lingewaard zet zich in op zonne-energie. Met alleen kleinschalige zonnepanelen op daken lukt het echter niet om energieneutraal te worden, schrijft het college aan de gemeenteraad. Daar tegenover staat dat er een groeiende interesse is in het ontwikkelen van grote zonneparken in Lingewaard. Om die aanvragen te kunnen toetsen is er een beleidskade opgesteld.

Het zonnepark in aanbouw heeft een oppervlakte van bijna 20 hectare. Het college heeft bij de Lingewal een cirkel getrokken om een gebied van 100 hectare. Binnen deze zogenoemde zoekzone is volgens de gemeente nog ruimte voor in totaal 50 hectare aan grootschalige zonneparken mogelijk. "Zonneparken worden hier geconcentreerd, om verrommeling van het landschap te voorkomen." Buiten dit gebied wordt geen medewerking verleend.

In het concept beleidskader wordt ook aandacht besteed aan een gewenste inpassing. "De ontwikkeling van een zonnepark moet bijdragen aan het verder versterken van de aanwezige landschappelijke kwaliteiten."

Bij particuliere initiatieven heeft het college een sterke voorkeur voor zonnepalen op gebouwen. Als een dak ongeschikt blijkt dan bestaat het ontwikkelen van zonneparkjes van maximaal 250 vierkante meter in het buitengebied tot de mogelijkheid.

Het goede email-adres Seniorenquiz

Graven in het geheugen... (foto: Sven Bachström)

ELST - In de vorige week geplaatste aankondiging van de Seniorenquiz is helaas het e-mail adres van de organisator deels weggevallen. Daardoor werd reageren lastig. Het goede e-mail adres is: jan.zwier@chello.nl.

Belangrijkste informatie: Startdatum: 16 oktober. Periode: maandelijks tot en met mei 2020; iedere derde woensdag van de maand van 20.00 tot 22.30 uur. Locatie: Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Prijs: 50 euro voor alle acht avonden.

Queen-Film Bohemian Rhapsody

Freddy Mercury - Queen.

ELST - Op donderdag 10 oktober om 20:00 uur draaien we de populaire Queen Film Bohemian Rhapsody in Theater De KiK in Elst.

Vanaf 19.00 uur is de foyer geopend voor een drankje. Kaartjes via www.theaterdekik.nl 8,00 euro (9,00 euro uur voor aanvang aan de deur) inclusief drankje.


Bohemian Rhapsody’ volgt het verhaal van de Britse band Queen met leadzanger Freddie Mercury. De band, die in 1970 wordt opgericht, weet al snel door te breken met diverse hits als ‘We Will Rock You’ en ‘Radio Ga Ga’. De band weet door de jaren heen een legendarische status te vergaren met als hoogtepunt het Live Aid benefietconcert in 1985.

Hiep, hiep hoera!
Trudi op 9 oktober 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Liefs, Caroline

Ja hoor het is echt waar 10-10
gaat Tijn 8 kaarsjes zien.
Fijne dag jongen.
xxx

Oma Marga, van harte gefeliciteerd
met je verjaardag. Opa Harry, Laura,
Koen, Zoë, Wendy en Renée

Hiep hiep hoera! deze jonge dame
wordt 9 oktober 50 jaar en
heeft dan óók Sarah gezien.
Gefeliciteerd van ons allemaal.

Hoera het is echt waar,
Trudi onze kanjer wordt Sarah.
Gefeliciteerd. Groetjes Carlijn ,
Maartje ,Colin en Hans

14 oktober is de dag die je niet vergeten mag.
Henk 5 x 10 vanaf deze dag heeft hij Abraham gezien.

Hieperdepiep mijn stoere zus
is 11 oktober jarig! Demi wordt al 6 jaar...
xxx Mika

Deze lieve boy is 9 okt jarig.
Hij word dan 7 jaar.
Gefeliciteerd.
Knuffel Opa en Oma blub

Hieperdepiep Hoeraaaa!
Deze visser Ruben wordt op
13 okt. alweer 9 jaar.
Liefs opa en oma xxx

Wie kent haar niet? Sarah is 50, zoals je ziet.
Lieve Trudie,
Van harte gefeliciteerd met je 50e verjaardag!
Liefs Shannen

Lezing: essentiële oliën bij een burn-out

Sonja Hamerslag.

BEMMEL - Zondag 3 november geeft Sonja Hamerslag tijdens de ‘Natuurlijk Welzijn Lingewaard-beurs’ een lezing over het gebruik van essentiële oliën bij een (dreigende) burn-out. De lezing is van 11.30-12.30 uur in de Theaterkerk in Bemmel. Gratis entree voor beurs en lezing.

Een gezonde levenswijze is van groot belang, echter het kan soms voorkomen dat er gebeurtenissen in ons leven zijn die (te)veel van ons vragen. Het gevolg kan zijn dat we uit balans raken. Sonja Hamerslag van Praktijk Zielenlijf uit Beek Ubbergen vertelt tijdens deze lezing over het belang van pure biologische essentiële oliën en de invloed daarvan op je gezondheid. Welke oliën zijn inzetbaar en op welke wijze kunnen deze oliën je ondersteunen om een goede balans voor jezelf te vinden.

Sonja Hamerslag is aromatherapeute, coach en geeft massages: Aromatherapie massage, Ayurvedische therapiemassage en Aroma therapie handmassage bij ouderen. Daarnaast geeft ze door het jaar heen diverse workshops en coacht ze mensen met levensvragen. Kijk voor meer informatie op de website van Praktijk Zielenlijf : www.zielenlijf.nl. Tijdens de lezing is er ruimte om vragen te stellen. Heb je een persoonlijke vraag voor Sonja Hamerslag, dan is het mogelijk om haar na de lezing te spreken.

Singen en Swingen in De Schakel in Oosterhout

OOSTERHOUT - Bigband Mainstream Connection uit het Maas-Waalgebied onder leiding van Bas Konings en Popkoor Klif Eastwood Singers uit Nijmegen-Noord onder leiding van Geerten Peek houden op zaterdag 2 november een avond waarbij de voetjes van de vloer mogen!

Het is niet de eerste keer dat zij samen een gezellige avond organiseren. Ze brengen een breed repertoire waarbij je haast niet stil kunt blijven zitten en vanzelf mee gaat zingen. Het wordt een mix van Nederlands- en Engelstalige nummers, voor ieder wat wils.

"Wij zien jullie graag op zaterdag 2 november vanaf 20:00 uur in dorpshuis De Schakel, De Honsvoet 2 in Oosterhout. De bar is de hele avond open. Het belooft een gezellige en ongedwongen Sing & Swing avond te worden. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop à tien euro via jdanielsjkoperberg@upcmail.nl of aan de kassa bij aanvang voor 12,50 euro.

Jubileumexpositie KWA in Arnhem

Beeldhouwen in de tuin van de KWA. (foto: Gerda Hendriks) Gerda Hendriks

ARNHEM - ‘Variatie in eigenheid’, zo luidt de titel van de expositie, waarmee de KWA, Vereniging voor Vrijetijdskunstenaars van 12 - 16 oktober haar vijftigjarig jubileum viert in de Burgerzaal van het Arnhemse stadhuis.

In 1969 werd de KWA opgericht met als doel ‘de kunstzinnige vorming van haar leden te bevorderen’. Nu, vijftig jaar later is het doel nog altijd hetzelfde gebleven. De vereniging heeft 300 leden uit Arnhem en wijde omgeving en is gehuisvest In het voormalige schoolgebouw aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen. In de verschillende ateliers zijn alle faciliteiten aanwezig voor diverse kunstvormen: schilderen en tekenen, model en portret, beeldhouwen, boetseren, grafische kunst en keramiek. De sfeervolle binnentuin doet dienst als buitenatelier.

Het kenmerkende van de KWA is de grote individuele vrijheid en flexibiliteit: iedereen, van beginner tot vergevorderd ‘vrijetijdskunstenaar’, volgt zijn/haar eigen ambitie, belangstelling en tempo en kiest zelf zijn activiteiten en frequentie van deelname. Professionele kunstenaars begeleiden de leden in hun kunstzinnige ontwikkeling.

Dit specifieke karakter van de vereniging komt tot uiting tijdens de expositie. De leden zijn vertegenwoordigd met één werk naar keuze. Gezamenlijk drukken de werken een variatie uit in disciplines, technieken, stijlen, thema’s en zijn een schakering van eigenheden.

De jubileumexpositie is te bezichtigen op 12 oktober van 14.00 – 17.00 uur en op 13 - 16 oktober van 11.00 – 17.00 uur.

Eric Vloeimans - Oliver's Cinema

Eric Vloeimans met Oliver's cinema. (foto: Corbino)

ELST - Zaterdag 12 oktober om 20:30 uur treedt Oliver's Cinema op in Theater De KiK in Elst. Kaartjes zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl inclusief drankje voor 19,50 euro.

Trompettist Eric Vloeimans behoort tot de top van de Europese muziekwereld. Volgens de Volkskrant bezit hij “een schitterende toon die met de jaren alleen maar veelzijdiger is geworden.” Met accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann formeerde hij een paar jaar geleden een nieuw ensemble: Oliver’s Cinema.

Filmische muziek

Het bleek een gouden greep; de klanken van deze drie topmusici vloeien naadloos samen. Het drietal speelt filmmuziek én filmische muziek, van soundtracks van Ennio Morricone tot nieuwe composities voor denkbeeldige films.

De achtergronden van de muzikanten vloeien muzikaal samen. Melodie, harmonie en mystiek brengen schitterende improvisaties die zich niet alleen beperken tot het vocabulaire van de jazz. Het lenige geluid van de cello, de wonderschone improvisaties van de accordeon en de fluwelen tonen van de trompet zorgen voor een verfrissend origineel geluid.

De pers over Oliver’s Cinema:

“Het trio staat voor muziek, waarin de achtergronden van de drie uitvoerders, jazz en klassiek samenvloeien. Een overweldigende belevenis.” – Jazzenzo.

Singen en Swingen in De Schakel in Oosterhout

OOSTERHOUT - Bigband Mainstream Connection uit het Maas-Waalgebied onder leiding van Bas Konings en Popkoor Klif Eastwood Singers uit Nijmegen-Noord onder leiding van Geerten Peek houden op zaterdag 2 november een avond waarbij de voetjes van de vloer mogen!                                                                                

Het is niet de eerste keer dat zij samen een gezellige avond organiseren. Ze brengen een breed repertoire waarbij je haast niet stil kunt blijven zitten en vanzelf mee gaat zingen. Het wordt een mix van Nederlands- en Engelstalige nummers, voor ieder wat wils.

"Wij zien jullie graag op zaterdag 2 november vanaf 20:00 uur in dorpshuis De Schakel, De Honsvoet 2 in Oosterhout. De bar is de hele avond open. Het belooft een gezellige en ongedwongen Sing & Swing avond te worden. Kaarten zijn verkrijgbaar in de voorverkoop à tien euro via jdanielsjkoperberg@upcmail.nl of aan de kassa bij aanvang voor 12,50 euro.