GN Lingewaard

1 augustus 2018

GN Lingewaard 1 augustus 2018


'Ik wit een plekske, da's Angere aon de Rien, wie daor gebore is die wil d'r altied zien' Angerse Kermis 2.0 wordt weer zoals vroeger!

ANGEREN – Ben je geboren en getogen in Angeren dan staat er in de agenda waarschijnlijk een cirkel om het eerste weekend van augustus; de Angerse Kermis! En niet alleen inwoners van Angeren vieren deze gezellige kermis, maar ook feestvierders uit omliggende dorpskernen weten dat je op de Angerse kermis moet zijn geweest. Wees van harte welkom in de Molenstraat dit jaar.

Dit jaar zullen oude tijden herleven want de Angerse kermis zal weer volop gevierd worden op de locatie waar het vroeger altijd al groot feest was bij Café Anlex. Gerben en Daniëlle Kuster van café De Letste Stuyver zorgen ervoor dat het kermisfeest zaterdagavond muzikaal meteen knallend begint; zes fantastische muzikanten van Piano & Co spelen dan elk verzoekje dat er gedaan wordt, dus gegarandeerd feest! Zondag is het er vanaf 15.00 uur Angerse Familiedag. De entree is gratis en de muzikale omlijsting komt dan van Angerse bodem; Megapower. Neem de kleintjes zondag mee, want bij Gerben en Daniëlle ligt een gratis kaartje voor de draaimolen klaar. Maandag barst het feest om 12.00 uur los. Ook dan is Megapower van de partij samen met de zeskoppige coverband Noah en... de entree is gratis! Als klapper hebben Gerben en Daniëlle ook op dinsdag een Topband voor jong en oud geregeld: vanaf 18.00 uur speelt dan Bandje Speciaal alle hits van vroeger en nu. Angerse Kermis 2.0 wordt weer ouderwets gezellig aan de Molenstraat 6 in Angeren. Mis het niet!

De Buitenzorg kortebaandraverij

Huldiging van de winnaar 2017 Calistokingsdeep (foto: Jan Willemsen)

BEMMEL - Nog even en het is zover. De Buitenzorg kortebaandraverij gaat er weer aankomen. Na een jaar van voorbereiding, organisatie en planning gaat het op 14 augustus weer gebeuren. De Teselaar verandert in een paar uur tijd van een autoweg naar een paardenracebaan. De stippen voor de middellijn zijn her en der al geplaatst. Start- en finishvakken zijn inmiddels ook al uitgezet.

Door Jo de Haar

Dit jaar is er weer een grote keuze van paarden die op de kortebaan lopen. Veel nieuwe paarden, maar ook veel oudere cracks. Er vallen altijd paarden af, ze worden te oud of niet meer snel genoeg en dan is er weer vaak een nieuwe garde die het gaat proberen. Dit jaar zijn er veel nieuwe kanshebbers, maar er is ook een groot aantal dat al een paar jaar meedoet om de prijzen. Bekende namen zijn onder meer Blackpearl Trans R en onze Dutch Buitenzorg.

Hoewel de laatste vorig jaar in Bemmel niet in de prijzen viel, werd hij enige weken later toch Kampioen van Nederland. In 2016 werd Dutch ook Nederlands Kampioen en dat huzarenstukje herhalen, komt maar sporadisch voor. De laatste keer dat dit gebeurde was met Ronny Zora in 1957 en 1958 met Jan Wagenaar op de sulky. Door zijn goede prestaties in 2017 werd Dutch tevens het beste kortebaanpaard van het jaar. Op het ogenblik is Dutch in topvorm en de eigenaar heeft al toegezegd, dat hij dit jaar weer naar Bemmel komt.

Tot nu toe heeft een paard dit jaar twee kortebaandraverijen gewonnen namelijk Doc Holiday van Bo Sprengers. De stal van de Groningers heeft de meeste winnaars dit jaar. Met het goede paardenbestand van hun, is de kans groot dat ze er nog wel een paar aan toevoegen. Hun vaste rijder is altijd John de Leeuw, komende uit een echte paardenfamilie. Op deze man kun je gerust een gokje wagen. Ook Emi van Jip heeft al een keer gewonnen, dit is een paard dat in een eigenarencombinatie zit.

Het is mogelijk dat ze ook in Bemmel start, dus dat zou mooi zijn. De winnaar van vorig jaar in Bemmel, Calisokingsdeep met Lindsey Pegram, heeft dit jaar nog niet gewonnen. Maar Lindsey heeft nog een heel goed paard, namelijk Southwind Raptor, deze kan ook erg hard lopen. Er mogen dit jaar maximaal 24 paarden lopen, dus er worden vaak meer paarden ingeschreven en dan worden er een paar uitgeloot.

Wilt u met de kortebaan in Nederland op de hoogte blijven, ga dan eens naar kortebaandraverijen.nl of naar onze site bemmelsepaardendagen.nl. Hierop staat veel informatie omtrent de kortebaandraverijen.

Amnesty Lingewaard op Huissense Dag

HUISSEN - Net als de afgelopen drie jaar zal Amnesty Lingewaard weer actie voeren op de Huissense Dag.

"We verzamelen dan handtekeningen voor Wang Quanzhang, een Chinese advocaat. Hij werd in 2015 werd opgepakt bij een klopjacht op mensenrechtenadvocaten en activisten. Hij wacht nog steeds iop zijn rechtszaak en mag geen bezoek ontvangen van familie of van zijn verdediger. Het is niet duidelijk hoe hij het maakt. Daarnaast voeren we actie voor de Egyptische Ola al-Qaradawi en haar man. Op vakantie in Egypte werden ze opgepakt omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden brengen. Maar ze zitten naar alle waarschijnlijkheid vast omdat Ola al-Qaradawi de dochter is van een invloedrijke islamitische geestelijke, die door Egypte als terrorist wordt gezien.

Het gaat slecht met hun gezondheid. Ola al-Qaradawi zit al ruim een jaar opgesloten in een kleine donkere cel zonder contact met de buitenwereld. Ze ging eind vorige maand uit protest in hongerstaking. Amnesty roept de Egyptische autoriteiten op het echtpaar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Steun deze acties op de Huissense dag. Vind je het ook belangrijk om je samen met andere enthousiaste mensen je in te zetten voor mensenrechten, neem dan contact op met Paul Wouters, 026 3257986." Meer informatie staat op lingewaard.amnesty.nl.

Geef je kind nu op voor gratis Rots & Watertraining

BEMMEL - Ben jij ouder van een kind in groep zeven of acht en zou je willen dat jouw kind wat steviger in zijn/haar schoenen staat? Geef je kind dan nu op voor de gratis Rots & Water training. Deze psychofysieke training voor jongens en meiden maakt hen weerbaarder en zelfverzekerder.

Sterk staan als een rots en mee bewegen als water, dat is het uitgangspunt van de Rots & Water training. Rots & Water heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen, communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn de preventie van (seksueel) geweld, het leren maken van eigen keuzes en het leren gaan van een eigen weg belangrijke thema’s.

Door mee te doen aan de zesdelige Rots & Water training, leer je steviger in je schoenen te staan, zodat je beter voor jezelf kunt opkomen. In een kleine groep werk je aan zelfbeheersing, zelfvertrouwen en leer je communiceren van uit de Rots- en Waterhouding. Hierdoor word je bewuster van je eigen gedrag en hoe je op andere over komt. Het programma van de Rots & Water training bestaat uit een combinatie van fysieke oefeningen en groepsgesprekken. De training is geschikt voor jongens en meiden. We werken aan weerbaarheid en zelfvertrouwen door je bewust te maken van lichaamstaal en door je eigen kracht te leren kennen en gebruiken, maar alleen als dat echt nodig is.

De volgende serie van zes trainingen start op 20 september op donderdagmiddag van 15.00 – 16.30 uur in Bemmel. Deelname aan deze cursus is gratis, opgeven kan bij Kai Dreis: k.dreis@swlingewaard.nl.

VMTKV zoekt muzikanten, die uitdaging zoeken

Stilstaand nummer in Rastede (foto: cw)

REGIO - Het is al lang geen geheim meer dat muziekverenigingen in de regio, problemen hebben met hun bezetting. In verschillende dorpen staat men op het punt om het bijltje er bij neer te gooien, iets wat op verschillende plaatsen al is geschied.

Echte muzikanten dreigen hun hobby te verliezen. Maar voor de echte muziekliefhebber is er een uitdaging, iets waar men vroeger ooit van gedroomd heeft. Muziek maken in een militairorkest. Die kans biedt het Vrijwillig Muziek en Tambourkorps van de Verbindingsdienst. Dit korps, dat de kazerne in Harskamp als thuisbasis heeft, bestaat uit militairen, oud-militairen en burgers, die allen dezelfde passie hebben: muziek maken.

De groep heeft de woensdagavond als vaste oefenavond onder leiding van dirigent Roger Ritzen en instructeur Peter Semmeling. Het korps is actief op verschillende fronten. Zo geeft men jaarlijks verschillende concerten, zoals onlangs tijdens de Vierdaagsefeesten in Cuijk. Is de 5-meiherdenking in Wageningen vaste prik en werkte men onlangs nog mee aan een theaterproductie in Ede. Ook staat men regelmatig strak in de houding bij militaire ceremonies.

Ondanks het feit dat sfeer en saamhorigheid hoog in het vaandel staan, is men bijzonder trots op de gouden medaille die men begin juli scoorde bij de Rasteder Musiktagen in het Duitse Rastede. Nieuwkomers zijn op alle plaatsen in het orkest welkom, al heeft men in de eerste plaats behoefte aan hoorns en trombones. Een kijkje komen nemen en sfeer proeven is ook mogelijk, maar dan wel eerst contact opnemen via vmtkv@outlook.com, want er staat wel een wacht bij de poort.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 8 augustus - 17.30 uur – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Nieuws van Huurdersvereniging Gendt

GENDT - In verband met de zomervakantie zal er dinsdag 7 augustus geen inloopspreekuur zijn van Huurdersvereninging Gendt.

Vanaf september zal er weer een inloopspreekuur zijn op de eerste dinsdag van de maand van 18.30 tot 19.00 uur.

Schip Ahoy op de Sail in Harlingen

SA op de "Grossherzogin Elisabeth" 2015 (foto: archief 'Schip Ahoy')

ANGEREN/HARLINGEN - Begin augustus is Harlingen voor even een wereldstad, wanneer daar de Tall Ship Races 2018 -een mondiaal evenement- finisht en de vloot afmeert in de Harlingse havens. Ruim 80 grote en kleinere zeilschepen varen op vrijdag 3 augustus de haven binnen en vormen 4 dagen lang het decor van dit pittoreske stadje.

Zeemanskoor 'Schip Ahoy' is te gast op dit grote zomerfeest en mag met zijn zangkunsten de Sail Harlingen luister bij zetten. Door de organisatie van het Shantykoren Festival, één van de vele evenementen en attracties van de Sail, zijn het koor liefst vier optredens in het vooruitzicht gesteld!

Aangezien er drie jaar geleden (weliswaar in een andere setting; zie foto) ook al eens een bezoek werd gebracht aan deze Friese stad, is het voor de meeste koorleden een weerzien met Harlingen. Het succesvolle optreden van toen krijgt nu een vervolg tijdens de Sail en de zangers en de zangers en muzikanten van het koor zullen alles uit de kast halen om er weer een geweldige happening van te maken. Alle ingrediënten zijn immers aanwezig: het aanstekelijk enthousiasme, de grote uitstraling en het zeer gevarieerde repertoire, dat altijd uitnodigt tot meezingen. Ieder optreden is telkens weer een feest en dat gaat ongetwijfeld in Harlingen net zo worden.

Het eerste optreden van Schip Ahoy is op vrijdag 3 augustus. Om 18.30 uur wordt er gezongen in hartje stad op de Voorstraat, bij het beeld van Anton Wachter. De andere drie optredens zijn op zondag 5 augustus: om 12.30 uur aan de Zuiderhaven, om 14.45 uur op de Grote Bredeplaats en tot slot om 17.30 uur aan de Zuiderhaven.

Nieuws van Huurdersvereniging Gendt

GENDT - In verband met de zomervakantie zal er dinsdag 7 augustus geen inloopspreekuur zijn van Huurdersvereninging Gendt.

Vanaf september zal er weer een inloopspreekuur zijn op de eerste dinsdag van de maand van 18.30 tot 19.00 uur.

Provincie waarschuwt voor te steile bodems in plassen

REGIO - De provincie controleert regelmatig de kwaliteit van het zwemwater en houdt ook de veiligheid in de gaten. Door de aanhoudende droogte is de waterstand in een groot aantal zwemlocaties/recreatieplassen gedaald en dat heeft gevolgen voor de diepte van de oevers.

De bodem kan vanaf de waterkant dan steil(er) aflopen waardoor je sneller in (te) diep water kunt komen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden omdat de bodem eerder dan verwacht onder je verdwijnt. Voor kinderen en niet geoefende zwemmers kan dit zeer gevaarlijk zijn.

Houd kinderen en niet-geoefende zwemmers dus goed in de gaten. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op: www.zwemwater.nl. de teletekstpagina van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder).

Mensen die een klacht of vraag over het zwemwater hebben, kunnen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bellen met het Provincieloket: 026 3599999. Mailen kan naar: provincieloket@gelderland.nl.

Koffie-uurtje Bemmel

BEMMEL - Op 6 augustus zijn inwoners van Bemmel welkom tijdens het maandelijkse Koffie-uurtje in de Cuperstraat 9 bij SWL. Onder het genot van een vers kopje koffie of thee kunnen buurtbewoners met elkaar in contact komen en kletsen.

In de Cuperstraat bij Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) is die gelegenheid. Dit voormalig schoolgebouw, waar verschillende maatschappelijke organisaties samenwerken en waar ruimte is voor vrijwilligersinitiatieven, biedt ruimte aan mensen om mee te blijven doen. Soms zit dat simpelweg in het samen een kopje koffie drinken en een praatje te maken. Lijk je het leuk om eens binnen te lopen en een kopje koffie mee te drinken? Dan is men meer dan welkom! Neem de buurvrouw/-man of kennis mee en schuif gezellig aan bij het koffie-uurtje op maandag 6 augustus van 10.30-11.30 uur. Aanmelden hoeft niet, men kan zo binnenlopen.

Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de koffie/thee van een euro.

Pelgrimswandeling Ressen

RESSEN - Al meer dan een jaar is er in Pleisterplaats Ressen om de maand een pelgrimswandeling. Deze maand op 4 augustus.

"We ervaren het als een heel bijzondere manier om letterlijk en figuurlijk met elkaar onderweg te zijn. De wandelingen zijn altijd door een mooi stukje natuur van de Betuwe en zijn ongeveer 7 kilometer. Onderweg is er alle ruimte voor de eigen gedachten, voor het opdoen van nieuwe inspiratie en ook zijn er altijd weer waardevolle ontmoetingen.

Vanaf 9.30 uur staat de koffie en thee klaar in de kerk van Ressen, Kerkenhofstraat 3, en tegen 10.00 uur beginnen we met het aansteken van een kaars, een verdiepende tekst en daarna gaan we onderweg. Rond lunchtijd zijn we weer terug in de kerk waar we met elkaar (zelf meegebrachte en samen gedeelde) broodjes eten en afsluiten met ‘Wees gezegend, waar je ook heen gaat, wees gezegend’. Iedereen is welkom om weer of voor het eerst mee te wandelen!"

Zich van tevoren aanmelden hoeft niet. Aan deze activiteit zijn geen inschrijfkosten verbonden. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. (www.pleisterplaatsressen.nl)

Barbecue bij De Minkhof

De Minkhof

BEMMEL - Zondag 5 augustus van 11:00 tot 14:30 uur is het weer zo ver. De enthousiaste kookgroep van leef- en doeboerderij De Minkhof verzorgt haar jaarlijkse BBQ.

De prijs voor de bbq is toen euro, bij opgave contant te voldoen. Zich van tevoren aanmelden kan tijdens de openingsdagen van De Minkhof (op maandag, woensdag en vrijdag). Meldt u gauw aan want vol = vol. Iedereen is welkom.

De Minkhof is wekelijks geopend op maandag, woensdag en vrijdag met uiteenlopende activiteiten. Loop gerust eens binnen samen met familie of buren! T 0481 357185, Molenwei 57, Bemmel. Meer info staat op www.minkhof.nl; info@minkhof.nl.

Pheidippides Loper:

Een van onze trainers

HUISSEN - 300%. Schreef ik eerder over mijn nieuwe hardloophorloge. Het ding is zo geavanceerd dat het op een dag bijhoudt hoeveel ik bewogen heb. En ik beweeg blijkbaar veel. Vaak komt een dag ruim boven de 100% uit, maar de donderdag is een uitzondering. Dan haal ik regelmatig de 300%.

Wat ik op zo'n dag doe is voor mij eigenlijk niet eens zo bijzonder. Dat gaat als volgt: nadat ik ben op gestaan doe ik mijn klokje om. Ik fiets die dag een kilometer of twee naar de tandarts en weer terug. Thuis een kopje koffie. Wat huishoudelijke klusjes gedaan. Na de lunch op de fiets naar Arnhem, vijf kilometer enkele reis. Thuis nog wat opgeruimd in de schuur. Tot slot gaan hardlopen met Pheidippides. We legden al pratend en oefenend iets meer dan zes kilometer af. En ja hoor thuis stond de teller op 300%. Voor mij een heel gewone donderdag. Nu ja, niet dat ik iedere week naar de tandarts hoef, maar voor de rest lijkt het veel op een gewone dag. Na de training was ik echt nog niet aan het eind van mijn latijn, ik had door het lopen zoveel energie opgedaan dat ik nog wel verder had kunnen gaan. Heerlijk om te zien dat een 'gewone' dag zo gewaardeerd wordt door een onafhankelijk en objectief instrument. Oh ja, na die dag had ik meer dan 2800 kcal verbrand en ruim 18000 stappen gezet, eet dat er maar eens weer aan. De ideale manier om iets aan je gewicht te doen?

Nieuw onderkomen voor Goed Spul Gendt

GENDT - De ruilwinkel in speelgoed en klein huisraad, Goed Spul, heeft sinds deze maand een nieuw onderkomen gevonden in het centrum van Gendt. Dankzij Hans Geveling Vastgoed bv. kunnen de vrijwilligers de komende tijd hun ruilwinkel/ontmoetingsplaats voortzetten.

Na ruim anderhalf jaar in de Dorpstraat gehuisvest te zijn geweest, met dank aan Woonstichting Gendt, moest het pand verlaten worden vanwege nieuwbouwplannen. De ruilwinkel waar vrijwilligers/statushouders samenwerken is inmiddels uitgegroeid tot een ware ontmoetingsplaats. Behalve geruild, wordt een luisterend oor geboden, gewoonten uit land van herkomst en Nederland uitgewisseld en hulp en ondersteuning aangeboden. In ruil daarvoor en omdat de nieuw-komende vrouwen zich graag nuttig maken, runnen zij samen met de vrijwilligsters van het ParticipatiePunt Gendt deze ruilplaats.

Inmiddels heeft de verhuizing plaats gevonden en zijn de vrijwilligers druk bezig met de inrichting. We zijn nog op zoek naar: lage stellingkasten, een ijskast en een grote toonbank/werkbank voor inname/uitgifte van goederen. Heeft u dit nog staan en wilt u ervan af, laat het ons weten! Bij Goed Spul komt het goed terecht. U kunt een email sturen (liefst met foto/afmetingen) naar tinewallenburg@gmail.com. Vanaf woensdag 22 augustus is de ruilwinkel weer op onderstaande dagen open: dinsdag 10.00-14.00 uur, woensdag 14.00-17.00 uur en donderdag 10.00-14.00 uur.

Op 5 september is de officiële heropening, maar daarover later meer! Goed Spul wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Gemeente Lingewaard, Oranje Fonds en Stichting Welzijn Lingewaard.

Oud Huissen wordt vernieuwd

Leo Scholten bij coulissen en zijn inspiratiebron (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - In de afgelopen periode is menigeen opgevallen dat het kunstwerk 'Oud Huissen' aan de blinde muur in de Vierakkerstraat was afgezet met rood witte linten. Reden was de staat waarin deze markante muurschildering zich bevond....

Naarstig werd gezocht naar een mogelijkheid het tij te keren. Onder coördinatie van de Vrienden Van Huissen werden professionals die dit kunstwerk een warm hart toedragen benaderd. Op de foto kan men zien dat er coulissen zijn aangebracht en er een steiger staat. Onder toeziend oog van diverse zwanen waaronder die van de Vrienden wordt gewerkt aan restauratie.

Beroepsrestaurateur Leo Scholten laat zich - met specialisten Jan van Krieken en René Halbe - hierbij leiden door het concept waarmee hij in Amsterdam ervaring op deed.Het team is compleet met de hulp van Henk Evers Stucadoorbedrijf. Na reparatie van de scheuren en andere ongemakken worden de verbleekte kleuren van de wandschildering weer verlevendigd.

Leo heeft zich mede laten inspireren door zijn werk aan de stijlkamers aan de Herengracht in Amsterdam. Mede daarom krijgt de omlijsting van het kunstwerk een kleur waarmee Pierre Cuypers werkte in het Rijksmuseum. Door samenwerking kan dus het hoge niveau van deze publiekstrekker in het centrum van Huissen worden bewaard. Al op verrassend korte termijn zal iedereen van het kunstwerk 'Oud Huissen' in een nieuw jasje zelf kennis van kunnen nemen.

H. de Wit wint Dax en P. Eeuwes Orange

LINGEWAARD - Vrijdag 6 juli werden de fondduiven om 13.30 uur gelost in Dax op een afstand van 1053 kilometer.

Op zaterdag 7 juli kon Harry de Wit zijn eerste duif om 13.46 uur draaien.2e. J. van Kalkeren, 3e.P. Eeuwes, 4e. C van Ingen, 5e. H. Cornelissen, 6e. G. Bruggeman, 7e. W. Buijs, 8e.Th.H.M. Peters.

Op 13 juli was er een fondvlucht vanaf Orange. Dit was een ochtendlossing de duiven werden om 07.00 gelost op een afstand van 871 kilometer. Op zaterdag om 07.41 uur arriveerde de eerste duif van P. Eeuwes. 2e. H. de Wit, 3e. E. van Aalten, 4e. H. Cornelissen, 5e. G. Bruggeman.

11 / 20

12 / 20

Nissen & Vermaas pakken de vlucht vanuit Tienen

DOORNENBURG - Op zaterdag 21 juli stond de tweede jongeduivenvlucht van 2018 op het programma vanuit Tienen (140 km). Hieraan deden 335 duiven mee van elf liefhebbers. Ze werden gelost om 7.45 uur.Nissen & Vermaas 75 mee 11 pr. 1, 5, 6, 20, 36, 37, 39, 40, 42, 70, 80
J. Pauwelsen 19 mee 2 pr. 2, 35
W. Geurtz & Zn 29 mee 11 pr. 3, 11, 16, 17, 18, 31, 45, 47, 54, 69, 74
P.C. Engelen 27 mee 8 pr. 4, 33, 34, 38, 71, 72, 73, 79
v. Olderen & Meuwsen 79 mee 29 pr. 7 t/m 10, 12, t/m 15, 19, 22, 56, 59 t/m 63, 81, 82, 83
J. v.d. Scheur 20 mee 3 pr. 21, 49, 68
H. v. Hal 47 mee 13 pr. 28, 29, 30, 32, 41, 44, 48, 51, 53, 57, 58, 67, 76
G. Peters 15 mee 5 pr. 64, 65, 66, 77, 78
G. Lukkassen 10 mee 1 pr. 75
Th. Rutjes 7 mee 1 pr. 84

Vierdaagsefeesten in cijfers

(Foto:Jan Willem de Venster)

NIJMEGEN - Vierdaagsefeesten vestigt in 2018 een record qua bezoekersaantallen. Nooit eerder in de 49-jarige historie van het evenement werd de magische grens van 1.6 miljoen bezoekers overschreden. Gedurende zeven dagen bezochten dit jaar 1.615.000 miljoen mensen de binnenstad van Nijmegen.

Het grotere aantal bezoekers kwam niet alleen doordat het op de avonden drukker was. Juist het dagprogramma trok – nadat hier al enkele jaren op geïnvesteerd is – veel bezoekers. Waar enkele jaren geleden de binnenstad overdag nog redelijk rustig was, bruist het nu 's middags van de activiteiten.

De veertiglocaties met podia stonden gedurende de week vooral in de avonduren garant voor een programma vol diversiteit en kwaliteit. Van jazz tot salsa, van dance tot rock, van reggae tot Nederlandstalig, van schlager tot theater. Ook het aanbod van restaurants en foodtrucks is kwalitatief verbeterd en uitgebreid.

Tijdens Vierdaagsefeesten is een representatief publieksonderzoek uitgevoerd. We delen vast enkele uitkomsten. De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 29. Van de bezoekers is 39% tussen de 20 en 29 jaar, de leeftijdsgroepen 30-39, 40-49 en 50-59 worden ieder met ongeveer 13% vertegenwoordigd. 70% van de bezoekers komt uit Gelderland en ongeveer 12% komt uit Brabant. 55% van de bezoekers komt meer dan vier keer naar de stad tijdens Vierdaagsefeesten. 17% van de bezoekers komt voor de eerste keer. Van alle bezoekers komt 92% samen met iemand anders. Opvallend: 37% van de bezoekers komt per fiets, 25% komt met de trein. De auto is nu echt ondervertegenwoordigd met slechts 16%. Gemiddeld wordt er per dag 39,50 euro uitgegeven per bezoeker.

Bezoekersaantallen: totaal 2018: 1.615.000 (totaal 2017 1.525.000)

zaterdag 14 juli 2018 215.000

zondag15 juli 2018 230.000

maandag 16 juli 2018 195.000

dinsdag 17 juli 2018 200.000

woensdag 18 juli 2018 250.000

donderdag 19 juli 2018 265.000

vrijdag 20 juli 2018 260.000

Vijf dagen feestplezier in de kermistent aan de Zahnstraat Écht kermis vier je in Angeren!

ANGEREN - Kermis is overal, in heel de wereld, in iedere plaats. Een fenomeen dat nooit verleden tijd zal zijn. Eén van de gezelligste kermissen is die van Angeren. En ook dit jaar zorgt Fred de Wild van De Ploeg Evenementen B.V., Wees-Events uit Druten én de Gemeente Lingewaard, dat er in de Angerse kermistent volop gefeest wordt. Natuurlijk bij de feesttent ook de kermisattracties en dit alles vijf dagen lang!

Vrijdag 3 augustus vanaf 20.30 uur begint de kermis in Angeren. Tijd voor S.P.A.S.S.! Ofwel Sommer Party Après Ski Style. Met DJ und Moderator Hansi Schimanski. Hij draait de lekkerste Duitse schlagers en après-skihits. En er is ook nog een Artist Überraschung. Entree slechts vijf euro!

Zaterdag vanaf 20.30 uur in de kermistent Qmusic. Meezingen maar, handjes in de lucht en dansen tot je niet meer kunt tijdens het leukste feest van Nederland. Qmusic the Party wordt verzorgd door twee dj's en uiteraard nemen ze de razend populaire Q-goodies mee! Deze nieuwe show Qmusic the Party 2018 is nog uitgebreider qua video, licht en geluid. Mis het niet! Entree tien euro.

Zondag vanaf 20.30 uur is het 'Feestbeesten' geblazen Dit wordt feesten als nooit tevoren! Vraag het aan vrienden in de Achterhoek en De Liemers! Met ook Joey Hartkamp, William Bonne en DJ Sander. Entree vijf euro.

Niet te vergeten: de maandag is de familie- en vriendenontmoetingsdag van weleer. In de feesttent bijpraten en feestvieren kan dan vanaf 16.00 uur! Onder de klanken van The Perfect Showband. Entree tien euro.

Dinsdag van 14.00 uur verzorgt dj/entertainer en Hazes-imitator Robert Pouwels de muziek en treedt zelf op. Een ouderwets gezellige kermismiddag met gratis hapjes én... vrij entree.

Mooie klassering voor P. Eeuwes op Barcelona

Afgevaardigden van de Pireneeenclub feliciteren P. Eeuwes met een bos bloemen

LINGEWAARD - Op zaterdag 7 juli werd de vlucht vanaf Barcelona over een afstand van ruim 1200 kilometer gelost. De eerste prijsduif van P. Eeuwes in de vereniging arriveerde op zondagmiddag en was daarmee goed voor een 34e plaats nationaal van ruim 4000 duiven.

Afgevaardigden van de Pyreneeënclub feliciteren P. Eeuwes met een bos bloemen

Hij was daarmee ook eerste van de Pireneeënclub, 1e van de Superfondclub, 1e bij de Betuwe Waal Rijn Combinatie Fondclub en 3e bij Fiante. Een fantastisch resultaat. De week erna deed hij dit nog eens dunnetjes over en speelde hij een 78e nationaal op St. Vincent (1053 km.).

Fotoclub Lingewaard exposeert in Gendt

GENDT - In de kleine kerk van Gendt aan de Torenlaan is van 8 tot en met 12 augustus een expositie van prachtige foto's van de Fotoclub Lingewaard. Het thema van de expositie is 'De Schepping'. Het zijn voornamelijk hele mooie foto's, die genomen zijn in de natuur.

De fotoclub Lingewaard heeft haar thuisbasis in Angeren en de leden komen op vastgestelde data bij elkaar om elkaars werk te bespreken. Ook maken ze samen uitstapjes naar andere fotografie evenementen. Een van de leden van de fotoclub is ook lid van de PKN gemeente Gendt-Doornenburg en zo kwam deze expositie tot stand. Zijn vrouw heeft bij alle foto's een Bijbeltekst gevonden en zo is het een mooie kerkelijke expositie geworden. Maar natuurlijk is iedereen welkom! Tijdens een mooie fietstocht kan men even uitrusten in het kerkje en krijgt men iets te drinken aangeboden, terwijl men de foto's kan bekijken. De kerk is open op zondagmiddagen van 14.00 - 17.00 uur tot en met 12 augustus.

Succesvolle eerste helft 2018 voor Drielse Veer

DRIEL - Mede dankzij het zomerse fiets en- wandelweer verloopt 2018 voor het Drielse Veer uiterst succesvol.

Nadat de veerpont begin dit jaar voorzien werd van een radarinstallatie heeft de veerdienst 100% volgens dienstregeling kunnen varen.

Tot en met juni heeft de pont maar liefst 35.000 forenzen, recreanten en toeristen overgezet. Ten opzichte van de eerste helft van 2017 is dit een stijging van 25%. Toen was er gedurende dezelfde periode sprake van 28.000 passagiers. Daarnaast waren er gedurende het eerste half jaar ook nog eens 20.000 overzettingen van scholieren. Hetgeen betekent dat er in het totaal 55.000 overzettingen waren. Over heel 2017 vervoerde het veer 81.503 passagiers. De verwachting is dat dit aantal in 2018 ruim overschreden zal worden.

Nieuwe loopbrug

Sinds begin april beschikt het veer over een nieuwe loopbrug aan Oosterbeekse zijde. Dankzij deze brug kunnen passagiers nu nog sneller overgezet worden.
Omdat de waterstand van de Nederrijn extreem laag is kan de pont de laatste tijd geen gebruik maken van de reguliere nachtsteiger. Een speciaal afgemeerd noodponton wordt momenteel ingezet als tijdelijke nachtligplaats voor het Drielse Veer.

Dienstregeling tot en met 21 oktober: maandag - vrijdag 07:00 - 18:00 uur; zaterdag, zon- en feestdagen: 10:00 - 18:00 uur
Voor het gebruik maken van de veerdienst gelden de volgende tarieven: Overtocht voetganger: 0,75; Overtocht fietser: 1,--; Tienvaartenkaart fietser: 8,--; Overtocht fietsplus *: 1,50; Tienvaartenkaart fietsplus*: 9 euro. * Fietsplus = fietser met bakfiets, tandem, fiets met aanhanger, scooter of brommer

Scholieren van het Dorenweerdcollege kunnen via de school een jaarabonnement aanschaffen. Informatie over het Drielse Veer staat op www.drielseveer.nl (Twitter: @drielseveer (voor de meest actuele vaarinformatie).

Winst voor

Eef van Aalten en Heymen Hegeman bij jonge duiven

LINGEWAARD - Zaterdag 14 juli was er de eerste vlucht van jonge duiven vanaf Geel. Er deden 228 duiven mee van acht liefhebbers.

De duiven werden om 08.30 uur gelost op een afstand van 107 kilometer. De eerste duif van Eef van Aalten arriveerde om 09.54 uur op het hok. 2e H. Hegeman. 3e. C. Vermeulen, 4e. L. Joosten, 5e.T. Sas, 6e. P.J.H. van Ooijen.

De tweede jongeduiven vlucht werd op 21 juli gelost in Tienen. Op een afstand van 138 kilometer om 07.45 uur. Hier draaide Heymen Hegeman zijn eerste duif om 09.27 uur. 2e. E. van Aalten, 3e. L. Joosten, 4e. P.J.H. van Ooijen, 5e. C.Vermeulen. 6e. C. Neijenhuis.

Eerste helft 2018 succesvol voor Drielse Veer

DRIEL - Mede dankzij het zomerse fiets en- wandelweer verloopt 2018 voor het Drielse Veer uiterst succesvol.

Nadat de veerpont begin dit jaar voorzien werd van een radarinstallatie heeft de veerdienst 100% volgens dienstregeling kunnen varen.

Tot en met juni heeft de pont maar liefst 35.000 forenzen, recreanten en toeristen overgezet. Ten opzichte van de eerste helft van 2017 is dit een stijging van 25%. Toen was er gedurende dezelfde periode sprake van 28.000 passagiers. Daarnaast waren er gedurende het eerste half jaar ook nog eens 20.000 overzettingen van scholieren. Hetgeen betekent dat er in het totaal 55.000 overzettingen waren. Over heel 2017 vervoerde het veer 81.503 passagiers. De verwachting is dat dit aantal in 2018 ruim overschreden zal worden.

Nieuwe loopbrug

Sinds begin april beschikt het veer over een nieuwe loopbrug aan Oosterbeekse zijde. Dankzij deze brug kunnen passagiers nu nog sneller overgezet worden.
Omdat de waterstand van de Nederrijn extreem laag is kan de pont de laatste tijd geen gebruik maken van de reguliere nachtsteiger. Een speciaal afgemeerd noodponton wordt momenteel ingezet als tijdelijke nachtligplaats voor het Drielse Veer.

Dienstregeling tot en met 21 oktober: maandag - vrijdag 07:00 - 18:00 uur; zaterdag, zon- en feestdagen: 10:00 - 18:00 uur
Voor het gebruik maken van de veerdienst gelden de volgende tarieven: Overtocht voetganger: 0,75; Overtocht fietser: 1,--; Tienvaartenkaart fietser: 8,--; Overtocht fietsplus *: 1,50; Tienvaartenkaart fietsplus*: 9 euro. * Fietsplus = fietser met bakfiets, tandem, fiets met aanhanger, scooter of brommer

Scholieren van het Dorenweerdcollege kunnen via de school een jaarabonnement aanschaffen. Informatie over het Drielse Veer staat op www.drielseveer.nl (Twitter: @drielseveer (voor de meest actuele vaarinformatie).

Chateauroux prooi voor Van Olderen & Meuwsen

Van Olderen - Meuwsen (foto: Van Olderen)

DOORNENBURG - Op 21 juli stond de laatste dagfondvlucht vanuit Chateauroux op het programma (642 km) hieraan deden 37 duiven mee van zeven liefhebbers.

Van Olderen & Meuwsen 10 mee 4 pr. 1, 4, 8, 9
W. Geurtz & Zn 10 mee 2 pr. 2, 5
P.C. Engelen 8 mee 2 pr. 3, 6
Nissen & Vermaas 4 mee 2 pr. 7, 10

Co Vermeulen wint Nanteuil en Eef van Aalten Bourges

LINGEWAARD - Zaterdag 7 juli stond de laatste midfondvlucht op het programma. De duiven werden om 07.30 uur gelost in Nanteuil op een afstand van 383 kilometer.

Ook dit keer hadden de duiven de wind tegen en lag de snelheid rond de 70 kilometer per uur. Om 12.57 uur draaide Co Vermeulen zijn eerste duif. 2e. L. Joosten. 3e. P. Eeuwes, 4e. H. Hegeman, 5e. A. Borgens, 6e. Kiezenberg & Zn, 7e. T.Sas.

Ook op zaterdag was er een dagfondvlucht vanaf Bourges afstand 594 kilometer. De duiven werden om 06.50 uur gelost met een noordenwind. Door de temperatuur werd het een zware vlucht. Om 15.58 uur kon Eef van Aalten zijn eerste duif draaien. 2e. H. Hegeman, 3e.T. Sas, 4e. C. Neijenhuis.

4 daagse-nieuws

de wandelaars wil en mariom

LINGEWAARD - Wij hebben de vierdaagse gelopen om voor een bijzonder doel sponsorgelden bijeen te lopen.

Dit doel is de stichting ALS Nederland. Vele sponsoren (202) hebben gezorgd voor een mooi bedrag, te weten 7.187 euro. "Wij zijn iedereen dankbaar, die hieraan heeft bijgedragen", aldus Wil en Marion Kamps.

Opbrengst collecte Huntington

BEMMEL - In juli hebben zo'n twintig vrijwilligers in Bemmel gecollecteerd voor de ziekte van Huntington.

De opbrengst van de collecte bedroeg 1.965 euro en is voor 100 procent bestemd voor fundamenteel onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte van Huntington. Zonder de vrijwillige inzet van onze collectanten en de gulheid van de mensen hadden wij dit niet kunnen realiseren! Hiervoor is de organisatie iedereen erg dankbaar!

Wie de collectant van het Campagneteam Huntington is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.campagneteamhuntington.nl of sms CTH 1, 2 of 3 naar 4333 voor een eenmalige donatie van één, twee of drie euro.

Gezocht: nieuwe leden

Haarlems Korendag 2017 (foto: Menno Tillema)

LINGEWAARD - Gezocht: nieuwe leden, Vreemde opening is dit: “gezocht: nieuwe leden”. Het is veel meer dan dit: oude leden zijn ook van harte welkom!

Vrouwen zijn niet welkom, simpel omdat de naam van ons koor Lingewaards Mannenkoor is. Hoe eenvoudig kan het zijn? En koor betekent een groep mensen, in dit geval mannen, die hun monden en kelen gebruiken om prachtige 4-stemmige klanken te laten horen. En dat het mooi klinkt, daar zorgt onze dirigent, Arno Vree wel voor. Met straffe, doch rechtvaardige hand leidt hij het koor naar grote hoogten. Ook zijn 'Vreedige Uitspraken' worden erg gewaardeerd. Een beetje Cruijffiaans, maar dan veel beter!

Natuurlijk denk je: maar ik kan helemaal niet zingen. Maar zo zijn de meesten van ons begonnen en hoor nu toch eens welk een zuiver gekweel er uit voort komt. Het repertoire, vraag je je af? Goede vraag. We zingen evergreens (zo voelen we ons ook: evergreens: eeuwig jong). Door te zingen vergroot je je longinhoud en blijf je langer op de benen. Maar ook schuwen we Kerstliederen niet (erg handig bij Huissen bij Kaarslicht), maar ook Leonard Cohen met Halleluja, gaan we niet uit de weg.

Je talenkennis wordt vergroot, niet onbelangrijk. Kortom, er zijn alleen maar voordelen, Ons enige probleem is om jou uit die luie stoel en achter die TV vandaan te trekken. Doe het nu, bel 06 53966931, dan kun je al per 21 augustus lekker meezingen.

Nieuwe oogst appels

Delbarestivale appel (foto: Wessel van Olst)

RESSEN - Bij Fruitbedrijf en Landwinkel De Woerdt in Ressen zijn de eerste appels van het seizoen geplukt. Dit zijn de zomerappels: Delbarestivale!

Door de warmte afgelopen weken is de appel prima op smaak gekomen. Landwinkel De Woerdt is gevestigd aan de Woerdsestraat 4 in Ressen en geopend van maandag - zaterdag. Zie ook www.dewoerdt.nl.

Hondenpoep op straat verleden tijd

ANGEREN - Het gedoe om een hondendrol in een zakje te doen is voorbij. In Angeren staat in de Kampsestraat (naast het handbalveld) de landelijke primeur van het eerste hondentoilet.

Niemand vindt het leuk om hondenpoep op te ruimen en als het even niemand kijk, laten veel mensen het liggen, daardoor ontstaat veel ergernis. Het hondentoilet in Angeren is hier op een milieuvriendelijk- en duurzaam wijze de oplossing voor. Om hondenbezitters en andere belangstellenden de werking van het hondentoilet uit te leggen en hoe je jouw hond kunt trainen om gebruik te maken van het hondentoilet, komt hondengedragsdeskundige Martijn Top nog vier maal terug naar Angeren. De eerste twee uitlegrondes waren succesvol en hier wordt een vervolg aan gegeven.

Hondengedragsdeskundige Martijn Top zal vrijblijvend aan geïnteresseerd uitleggen hoe het hondentoilet werkt en wat je moet doen om je hond op het toilet zijn behoefte te laten doen. Met de juiste instelling van de baas en zijn hond is het in twee weken te leren.

Martijn is de volgende data in Angeren: Woensdag, 8 augustus van 19.00 tot 20.30 uur; dinsdag, 14 augustus van 19.00 tot 20.30 uur; zaterdag, 25 augustus van 09.00 tot 11.00 uur; donderdag, 6 september van 19.00 tot 20.30 uur. Bij vragen kan men contact opnemen met Henri via: henri@cityandpark.nl.

Angerse Kermis weer terug op de oude stek Vier dagen kermis bij De Letste Stuyver

ANGEREN – Aankomend weekend is het weer Angerse Kermis en dit jaar wordt de kermis vier dagen volop gevierd in de Molenstraat. Bij Herberg De Letste Stuyver zal het, net zoals vroeger bij Café Anlex, van zaterdagavond tot en met dinsdagavond een kermisfeest worden met live muziek en natuurlijk veel gezelligheid.

Was het kermisfeest vorig jaar als 'try out' nog klein opgezet bij De Letste Stuyver, dit jaar pakken Gerben en Daniëlle Kuster de organisatie groots aan. Samen zijn ze de spil van dit drukbezochte Angerse café. Er waait een frisse wind door de Angerse Kermis. Letterlijk en figuurlijk, want bij de Letste Stuyver komt een open tent over de straat heen te staan. 'We willen weer die sfeer van vroeger creëren. In de open voortent was het altijd een gezellige drukte waar jong en oud op af kwam', vertelt Gerben. 'De jongeren gingen dan in de aansluitende tent feesten terwijl de ouderen in de voortent bleven borrelen'. Dat is het mooie van de Angerse Kermis; jong en oud vieren samen hetzelfde feest, iedereen praat met iedereen en het is er altijd gemoedelijk. Gerben en Daniëlle zijn enthousiast dat zoveel mensen in Angeren het waarderen dat zij Angeren weer een café hebben gegeven. Iedere eerste zaterdag van de maand gaan de deuren open en is het er gezellig druk. Daarnaast weet men De Letste Stuyver ook te vinden voor de organisatie van een koffietafel of een besloten feest. Het aankomende weekend staat De Letste Stuyver helemaal in het teken van vier dagen Angerse kermis. 'Bu'j d'r alle vier de dage beij?' Koop dan nu alvast een Kermis Passe-partout voor 15 euro bij Braulio of
De Letste Stuyver. Ook op zaterdagavond nog bij De Letste Stuyver verkrijgbaar, Molenstraat 6 Angeren.

Hondenpoep op straat verleden tijd

ANGEREN - Het gedoe om een hondendrol in een zakje te doen is voorbij. In Angeren staat in de Kampsestraat (naast het handbalveld) de landelijke primeur van het eerste hondentoilet.

Niemand vindt het leuk om hondenpoep op te ruimen en als het even niemand kijk, laten veel mensen het liggen, daardoor ontstaat veel ergernis. Het hondentoilet in Angeren is hier op een milieuvriendelijk- en duurzaam wijze de oplossing voor. Om hondenbezitters en andere belangstellenden de werking van het hondentoilet uit te leggen en hoe je jouw hond kunt trainen om gebruik te maken van het hondentoilet, komt hondengedragsdeskundige Martijn Top nog vier maal terug naar Angeren. De eerste twee uitlegrondes waren succesvol en hier wordt een vervolg aan gegeven.

Hondengedragsdeskundige Martijn Top zal vrijblijvend aan geïnteresseerd uitleggen hoe het hondentoilet werkt en wat je moet doen om je hond op het toilet zijn behoefte te laten doen. Met de juiste instelling van de baas en zijn hond is het in twee weken te leren.

Martijn is de volgende data in Angeren: Woensdag, 8 augustus van 19.00 tot 20.30 uur; dinsdag, 14 augustus van 19.00 tot 20.30 uur; zaterdag, 25 augustus van 09.00 tot 11.00 uur; donderdag, 6 september van 19.00 tot 20.30 uur. Bij vragen kan men contact opnemen met Henri via: henri@cityandpark.nl.

Topweek bij Tennisclub Gendt

Publiek kijkt in de schaduw naar de finales (foto: Lianne van Wijk)

GENDT - Zondag 15 juli was een echte topsportzondag. Finale WK voetbal, Tour de France, finale Wimbledon en finales van het Open Dubbel Toernooi van LTC Gendt.

Een mooi rijtje sportevenementen om in genoemd te worden in het dankwoord door de winnaars van de HD 4. Dit was het eerste evenement op de vernieuwde tennisbanen. "Vol trots hebben we de 160 deelnemers van 19 verschillende clubs op ons park welkom geheten. We kunnen als club terugkijken op een succesvolle en mooie zomerse sportweek. Iedereen werd bedankt, die dit toernooi tot een succes hebben gemaakt, de spelers, sponsoren, bardienstmedewerkers en alle andere vrijwilligers. Natuurlijk kan een toernooi niet plaatsvinden zonder deelnemers, dus graag zien we jullie volgend jaar weer terug op het tenniscomplex in Gendt! "Op de website www.tennisclubgendt.nl staan foto’s en de winnaars van het toernooi.

Opbrengst collecte Huntington

BEMMEL - In juli hebben zo'n twintig vrijwilligers in Bemmel gecollecteerd voor de ziekte van Huntington.

De opbrengst van de collecte bedroeg 1.965 euro en is voor 100 procent bestemd voor fundamenteel onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte van Huntington. Zonder de vrijwillige inzet van onze collectanten en de gulheid van de mensen hadden wij dit niet kunnen realiseren! Hiervoor is de organisatie iedereen erg dankbaar!

Wie de collectant van het Campagneteam Huntington is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.campagneteamhuntington.nl of sms CTH 1, 2 of 3 naar 4333 voor een eenmalige donatie van één, twee of drie euro.

19 / 20

Hoera, op 2 augustus wordt Casper 15 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Kus, papa, mama, Romy en Jasmijn.
Poot van Takkie.

Dit mooie meisje wordt
31 augustus 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
1-2-3, je weet nu nog niet van wie...

Opa Ton en Oma Corry feliciteren
Marte en Annemijn met hun verjaardag,.
Wij gaan er met z'n allen 'n leuke dag
van maken. Veel liefs.

Onze Lieve Kleindochter Isabel
word 4 Augustus alweer 2 jaar.
Lieve Isabel gefeliciteerd.
Een dikke knuffel van Opa en Oma.

Hiep Hiep Hoera Sophie 2 jaar
Dikke kus Papa & Mama