GN Overbetuwe

13 november 2019

GN Overbetuwe 13 november 2019


Leren schaatsen op de ijsbaan van het Winterfestijn

Foto: Jaleesa Derksen

ELST - Het is een beeld dat er voor kinderen van nu wel gek uit moet zien. Achter een stoel op het ijs om de kunst van het schaatsen te leren. Maar bij het Winterfestijn bieden we schaatslessen op de ijsbaan.

De schaatslessen zijn ieder jaar een groot succes. Ze worden gegeven onder de bezielende leiding van schaatstrainingsgroep Exerceo. Al vier jaar doen de instructeurs van Exerceo dit met veel passie en liefde op de schaatsbaan in Elst. En de kinderen krijgen het schaatsen bijzonder snel onder de knie in slechts twee lessen.

Omdat de lessen zo populair zijn en er maar een paar plaatsen beschikbaar zijn, moeten we helaas altijd mensen teleurstellen. Dit jaar mikt de organisatie dan ook vooral op kinderen die nog niet of nauwelijks kunnen schaatsen. Kinderen die al vaker bij ons schaatslessen hebben gevolgd, kunnen niet meer meedoen aan de lessen.

De lessen bestaan uit twee ochtenden van twee uur op een zaterdag en zondag. Je krijgt dus in één weekend les van in totaal vier uur. De lessen worden gegeven in het weekend van 14 en 15 december en van 21 en 22 december en duren van 9.00 tot 11.00 uur. De kosten bedragen 30 euro per kind. Dit is inclusief schaatsen en schaatsbaanhuur.

Dit jaar is er geen reservelijst en is er geen mogelijkheid voor een voorinschrijving. Als je je inschrijft via onze website, kun je gelijk afrekenen. Als je bent aangemeld en je hebt betaald, ben je verzekerd van een plek.

Tijdens de schaatslessen is de ijsbaan gesloten voor andere schaatsers dan deelnemers aan de lessen. Voor aanmelding en voor meer informatie: www.winterfestijnoverbetuwe.nl.

Unieke zangcombinatie in De Oldenburg

Foto: Picasa

DRIEL - Op zaterdag 16 november vindt in zalencentrum De Oldenburg in Driel een unieke zangcombinatie plaats. Shantykoor Alle Hens uit Driel treedt dan samen op met het jeugdkoor Theaterkids uit Arnhem.

Een groter contrast is bijna niet denkbaar want waar de gemiddelde leeftijd van het shantykoor boven de zestig jaar ligt, reikt het kinderkoor niet verder dan gemiddeld tien jaar. Waar het shantykoor met liefst vijftig zeebonken het publiek tegemoet treedt, daar lijkt Theaterkids in het niet te vallen met zestien kinderstemmen.

Maar niets is minder waar, Theaterkids staat bekend als het leukste kinderkoor van Arnhem. Het koor onder leiding van Freek Verdult is van bovengemiddeld niveau en zingt bekende hits van onder andere Kinderen voor Kinderen, musicals en liedjes uit de Disney wereld waarbij sommige worden ondersteund door dans. Omdat de kinderen nog zo jong zijn treden zij gemiddeld maar zes keer per jaar op. Het heeft Alle Hens dan ook nogal wat moeite gekost om dit bijzondere koor naar Driel te krijgen. Dit verdiend een groot publiek en mede gezien de uitstraling van het shantykoor is de verwachting dan ook hoog gespannen. De liefhebbers van het zeemansgeluid zullen verrast worden door het optreden van Theaterkids en de eventuele aanwezige jeugd maakt misschien voor de eerste keer kennis met shanty's en zeemansliederen.

Zoals gewoonlijk bij optredens van het shantykoor Alle Hens is de toegang gratis maar zal aan het slot van de avond een geheel vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Een bijdrage die gedeeltelijk ten goede zal komen aan muziekvereniging Concordia, die dit jaar hun 100-jarig jubileum vieren. Uiteraard zal ook het kinderkoor Theaterkids meedelen in de opbrengst van wat het aanwezige publiek na afloop uit waardering in daarvoor bestemde shantypetten zal willen deponeren.

Het concert begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur) met een kort optreden van het shantykoor waarna Theaterkids zal optreden tot aan de pauze. "Na de pauze neemt Alle Hens u mee langs obscure havenkroegen en maken u, op soms emotionele wijze, deelgenoot van het harde zeemansleven. Kortom, een uniek concert wat u eigenlijk niet mag missen."

Laat uw computer aanpassen naar Windows 10

ARNHEM - Windows 7 stopt. Microsoft is begonnen met het waarschuwen van gebruikers van Windows 7 dat de ondersteuning op 14 januari 2020 stopt.

Gebruikers van het besturingssysteem krijgen een herinnering op hun computer dat het einde van ondersteuning nadert. Windows 7 zal blijven functioneren, maar er zullen zelden tot nooit meer updates uitkomen voor bekende lekken en problemen in het besturingssysteem.

Laat uw computer dus aanpassen naar Windows 10. Wij bieden die mogelijkheid op woensdag 8, 15 en 22 januari. Dit betekent dat u uw computer 's morgens tussen 9.30 en 10.30 uur bij ons op het computerleercentrum langs brengt. Wij zorgen dan voor de aanpassing naar Windows 10.

Wanneer u 's middags om 14.00 uur de computer op komt halen, geven wij u uitleg over de werking van Windows 10. De kosten voor het aanpassen en uitleg over werking van Windows 10 bedragen 30 euro. U kunt zich voor deze aanpassingen van uw computer vóór 31 december aanmelden bij de heer Jan Verhoeven, 026 3231068 of via e-mail: info@mediatrefpuntarnhem-zuid.nl. U bent van harte welkom in de Gaanderij van de SWOA, Driemondplein 1, Elderveld.

Medi@trefpunt Arnhem-Zuid is verbonden met de Stichting voor Welzijn Ouderen in Arnhem (SWOA) en met de landelijke stichting Seniorweb.

Proeverij streekproducten bij de Betuwse Fruitshop

GELDERMALSEN - Op 15 november houdt de Betuwse Fruitshop een proeverij-avond van fruit- en streekproducten. Diverse ondernemers maken de lekkerste, Puur Betuwse fruit- en streekproducten, zoals boerenkaas, ‘Greetje’ fruitbeleg en fruitsaus, heerlijke worst, streekbieren, fruitsappen, wijnen en ciders, koek, honing, notenolie en –pasta en nog veel meer.

De Betuwse Fruitshop wil de bewoners van de West-Betuwe en andere geïnteresseerden kennis laten maken met al het lekkers wat de Betuwe biedt. Op diverse plaatsen in de winkel zijn de producten te proeven. Tijdens de proeverij-avond trakteert de Betuwse Fruitshop de bezoekers op lekkere hapjes, uiteraard gemaakt van en met fruit- en streekproducten.

De Betuwse Fruitshop is een Concept Store bestaande uit onder andere een winkel met fruit- en streekproducten en een lunchroom. Naast gebak, broodjes en andere kleine lunchgerechten kunnen bezoekers ook terecht voor een High-Tea, High-Wine of High-Beer. In zowel de winkel als de lunchroom voeren fruit- en streekproducten de boventoon. De winkel is populair bij zowel consumenten als bedrijven voor cadeau- en kerstpakketten. De lunchroom is tevens beschikbaar als locatie voor feestjes, vergaderingen of andere activiteiten in besloten kring.

De medewerkers van De Betuwse Fruitshop verwelkomen u graag op vrijdag 15 november tussen 18:00 en 21:00 uur in de Betuwse Fruitshop, Marktplein 4, Geldermalsen. Meer info staat ook op www.betuwsefruitshop.nl.

Projectontwikkelaar geeft informatie bouwplan Zetten-Zuid

ZETTEN - Op donderdagavond 14 november zal in het ontmoetingscentrum De Loohof aan de Stationsstraat 1 aannemer Klok vanaf 20.30 uur belangrijke informatie verstrekken over het bouwplan Zetten-Zuid.

Zoals bekend is het bestemmingsplan vastgesteld, zodat met de bouw begonnen kan worden. Daarom zal het voor vele inwoners van Zetten interessant zijn te horen wanneer met het bouwrijp maken begonnen wordt, hoe de planning van de bouw van de woningen zal zijn en welke type woningen er komen. Mogelijk zal er ook wat verteld worden over de verhouding tussen huur- en koopwoningen.

Voorafgaand hieraan zal vanaf 20.00 uur de ledenvergadering gehouden worden, waar de gebruikelijke huishoudelijke zaken aan de orde komen. Hierbij wordt ook teruggekeken naar het moeizame overleg met de gemeente gedurende de afgelopen twaalf jaar, maar waarbij tenslotte mede dankzij de projectontwikkelaar toch alle zes oorspronkelijke kritiekpunten naar tevredenheid van de Vereniging Zetten-Zuid Moet Beter opgelost zijn.

Xanthos Dames 1 pakt tweede plek in de 2e klasse!

Xanthos D1 - Aetos D7. (foto: Lieke Janssen) Lieke Janssen

ZETTEN - Na de 3-2 nederlaag in Wageningen waren de dames van Xanthos afgelopen zaterdag erg gefocust. Een uur later dan gepland had coach Ed Hofstede zijn woordje klaar: spelvreugde en als team spelen.

Dit was direct bij de start te merken, met goed verdedigend werk kon spelverdeelster Melissa Burgers haar aanvalsters goed bereiken; door een paar rake klappen van Ilse Winnemuller en Edda Ellenbroek wist Aetos niet waar ze het zoeken moesten en was de winst van de eerste set binnen met een overduidelijke 11-25.

Met een paar mooie aanvallen van Marleen Buis had Xanthos na een stroeve start toch afstand genomen van Aetos. Dit gaf coach Ed Hofstede de mogelijkheid om Jikke Janssen in te brengen die zo haar punten mee kon pakken in D1. Dit pakte goed uit: 15-25 winst!

De dames hadden er zin in. Gretig werden de ballen verdedigd door Edda Ellenbroek 'de stofzuiger'. Tot ergernis van de tegenstander kwamen de ballen ook nog mooi aan bij Melissa Burgers die ook Esmé de Kat goed wist te vinden en met een harde knal was ook deze set binnen met een stand van 16-25.

Set 4, zoals ze vaak zeggen de kers op de taart, startte met een goede service serie van Joy Haggenburg. Direct was er een gat getrokken met Aetos. De dames konden vrijuit spelen. Dit kon niet meer mislopen en met een stand van 11-25 gingen de punten mee naar Zetten.

Door deze winst stijgen de dames naar de tweede plek en is de eerste plek weer in zicht. Dinsdag 5 november speelt Xanthos D1 thuis tegen TweeVV om 19:30 uur in De Wanmolen en donderdag 14 november worden de dames in Barneveld verwacht.

Tafeltenniscompetitie HTTC

HETEREN - Het eerste team behaalde, tegen De Treffers, een mooie 8-2 overwinning. Marco Knaap was met drie zeges uitstekend op dreef. Meriam Willemse en Andre' Jansen wonnen keurig tweemaal en het dubbelspel ging naar Meriam en Marco. Team twee kon het, tegen koploper Bit.nl, niet redden.

Rudy Gerritsen won tweemaal en Ramona Gerritsen was eenmaal succesvol. Het derde team heeft de goede vorm te pakken. De thuiswedstrijd tegen Wehl werd nog ruim verloren, maar nu waren de rollen, met een 8-2 zege, omgedraaid. Daan Barends bleef heel knap ongeslagen. Yoeri Liethof en Bart Barends wonnen keurig tweemaal en waren samen in het dubbelspel ook niet te kloppen. Team vier kreeg de eerste nederlaag in deze competitie voor de kiezen. TVO won verrassend met 6-4. Ruud van Kooij en Johan Soppe wonnen tweemaal. Het vijfde team verloor van het hooggeplaatste TCB met 7-3. In een leuke wedstrijd scoorde Jaap van der Garde tweemaal en Alaa Alsaaidi was eenmaal trefzeker. Team zes blijft het goed doen, deze week werd Kracht & Vriendschap met 7-3 verslagen. Rogier van Balgooi won fraai driemaal. Bert Vennik wist tweemaal te scoren en Sascha Colen sloeg wel zijn batje kapot, maar bleef op 1 winstpartij steken. Het dubbelspel ging naar Rogier en Sascha. Het jeugdteam won met 6-4 van Hutaf en kan op zaterdag 16 november kampioen worden. Bodhi Lindeboom won driemaal en Niels Loeffen eenmaal. In beide dubbelspelen waren Niels en Bodhi niet te kloppen.

Voor info over tafeltennis in Heteren zie: www.httc71.nl

Philipsen Accountants sluit aan bij Stolwijk Kennisnetwerk

champagne nvt

REGIO - Per 1 januari 2020 sluit Philipsen Accountants | Adviseurs zich aan bij Stolwijk Kennisnetwerk (SKN) en gaat verder als Stolwijk Philipsen. Met behulp van de in het kennisnetwerk aanwezige specialismen, expertises en faciliteiten zullen de kantoren zich gezamenlijk verder ontwikkelen in hun rol als klantgerichte dienstverleners in de regio’s Nijmegen, Arnhem, Maas en Waal, Liemers en Achterhoek.

“Enthousiast!” is het eerste wat Rianne Sengers, partner bij Philipsen, roept over de samenwerking. “Dit leidt tot meer innovatiekracht en een grotere bron van kennis. Bovendien krijgen we er 145 collega’s bij om mee te sparren en kennis te delen. En onze service en betrokken werkwijze blijft gewoon bestaan.”

Ook zorgt aansluiten bij SKN volgens Rianne voor meer aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt: “Als groter netwerk van professionals, kunnen we nieuwe medewerkers betere ontwikkelingsmogelijkheden, meer diversiteit en kansen bieden.” Diana Aalderink, kantoordirecteur bij SKN, ziet eveneens voordelen. SKN heeft kantoren in Doetinchem en Zevenaar. Philipsen is actief in de aanpalende regio. Diana: “Onze specialisten en breed georiënteerde adviseurs ondersteunen onze klanten, naast accountancy en fiscaliteit ook in HRM, IT, business intelligence, procesoptimalisatie, fusie & overname en herstructurering. Al die kennis verspreiden wij graag breder. Samenwerken met Philipsen draagt daaraan bij.”

Na de naamswijziging is Stolwijk Philipsen duidelijk herkenbaar als lid van SKN, met 175 professionals actief in Gelderland en Noord-Brabant.

ZwemVereniging Overbetuwe bij medaillewedstrijd

Zwemmers ZVO. (foto: Patrick Stoteler)

ELST - Zaterdag 19 oktober was er een medaillewedstrijd. Van ZVO deden er twaalf zwemmers mee. Samen waren ze goed voor 22 persoonlijke records, met als grootste verbetering Luc McCarthy op de 50m schoolslag.

Luc zwom vier persoonlijke records, 100m vrije slag, 50m en 100m schoolslag en 200m wisselslag. Drie persoonlijke records voor Annique van het Erve, 50m rugslag, 50m vlinderslag en 100m wisselslag en Diede Hof, 100m vrije slag, 50m rugslag en 100m wisselslag. Twee persoonlijke records voor Mila Hof, 50m vrije slag en 100m wisselslag, Benjamin McCarthy, 200m rugslag en 200m wisselslag, Odo McCarthy, 50m vrije slag en 100m wisselslag en Mats van der Rijst, 50m rugslag en 100m schoolslag. Eén persoonlijk record voor Anouk van Beugen, 100m schoolslag, Isabel Koenders, 50m vlinderslag, Sam Pollmann, 50m vlinderslag en Roos Stoteler, 50m rugslag.

Tijdens deze wedstrijd waren er medailles te verdienen. Een gouden medaille voor Anouk, 50m en 100m schoolslag, Isabel, 200m schoolslag, Luc, 100m schoolslag, Mats, 50m rugslag en Esmee Wilcke, 50m vlinderslag. Een zilveren medaille voor Annique, 50m vlinderslag en 200m wisselslag, Diede, 100m wisselslag, Mila, 100m wisselslag en 50m vrije slag, Isabel, 50m rugslag, Benjamin, 200m rugslag, 200m wisselslag, 100m vrije slag, Luc, 100m vrije slag en 200m wisselslag, Odo, 50m vrije slag en 100m wisselslag, Mats, 200m wisselslag en Esmee, 100m vlinderslag en 200m wisselslag. Een bronzen medaille was er voor Annique en Diede, 50m rugslag, Isabel, 50m vlinderslag, Odo, 100m vrije slag, Sam, 100m vrije slag en 200m wisselslag en Roos, 100m schoolslag.

Peace Opus: muziek die je raakt !

ARNHEM - Peace Opus 'A million steps… towards peace': muziek die raakt!

Peace Opus, gecomponeerd door Teresa Takken in samenwerking met co-componist Tom Schipper is een romantisch-klassiek werk. Het wordt uitgevoerd door het Arnhems Symfonie Orkest NOVA onder leiding van Ghislain Bellefroid en projectkoor Peace Opus.

Teresa Takken werkte jaren aan Peace Opus, na eerdere succesvolle composities. Zij probeert haar muziek in te zetten voor hogere doelen. In Peace Opus wordt hoorbaar hoe de zoekende mens zich een weg door de woestijn kan banen naar vrede,verbinding en verzoening.

De De première van Peace Opus in september was een daverend succes. Het publiek ervoer ontroering, blijdschap en veel luistergenoegen. Het kunstwerk A million steps (10m x 1,50m) van Annemarie Kuster staat symbool in dit Peace Opus. Het grote schilderij gaat over mensen, hun beleving en de keuzes die gemaakt worden in het leven. Het doek is te zien tijdens het concert.

Wie bijna anderhalf uur de klank van vrede wil horen, is op zondag 24 november welkom in de Diaconessenkerk, G.A. van Nispenstraat 139 Arnhem. Toegang inclusief consumptie vijftien euro; kinderen 7.50 euro. Meer informatie staat op www.orkest-nova.nl.

Xanthos Heren3 dendert door in tweede klasse J

ZETTEN - Voor een afgeladen tribune in sporthal de Wanmolen ging Xanthos Heren3 op dinsdag 5 november de strijd aan met Nuovo Heren2. Winst op Nuovo zou een voorlopige tweede plek op de ranglijst betekenen voor de volleyballers uit Zetten.

In de eerste set ging Xanthos uitstekend van start. Met name door een 100% score van middenaanvaller Peter Evers liep de thuisploeg snel uit naar een ruime voorsprong. Binnen de kortste keren was de eerste set binnen: 25-14.

Xanthos begon vervolgens wat slordig aan de tweede set. De gasten uit Doorwerth waren in staat om veel aanvallen van Xanthos te verdedigen en ongedaan te maken. Op de krachtige aanvallen van Daan Aalberts aan het einde van de set had Nuovo echter geen antwoord. De setwinst was een feit: 25-22.

In de derde set gaf Xanthos extra gas en nam snel afstand. Vooral Kees van Ginkel, die in deze wedstrijd zijn seizoensdebuut maakte, gaf met zijn ervaring en inzicht de doorslag. Xanthos denderde over de tegenstander heen: 25-10.

Xanthos verzuimde aanvankelijk zelf om de vierde set snel naar zich toe te trekken. Door een goede opslagreeks van joker Arjan van Selm nam Xanthos echter halverwege de set een voorsprong en gaf deze niet meer uit handen: 25-16. Eindstand 4-0.

Om de sterke seizoenstart een goed vervolg te geven, vertrekken de mannen van Xanthos een aantal dagen naar Brugge voor een trainingskamp. Of dit zijn vruchten afwerpt gaan we zien op 14 november tegen Woudenberg Heren4.

Speelgoedbeurs bij Speel-o-theek in Kesteren

Speelgoed. (foto: L van Veenendaal) L van Veenendaal

KESTEREN - Na het succes van voorgaande jaren, organiseren de vrijwilligers van de speel-o-theek Olleke Bolleke ook dit jaar weer een speelgoedbeurs voor gebruikt speelgoed. De beurs is op vrijdagavond 15 november van 19:00-20:00 uur en vindt plaats in het gebouw van de speel-o-theek aan de PC Hooftstraat 10a in Kesteren.

De beurs staat open voor iedereen. In de aanloop naar de feestdagen biedt de beurs een mooie gelegenheid om voor een leuk prijsje inkopen te doen! "Anderzijds is de beurs de plek om zelf speelgoed aan te bieden, wat wij als speel-o-theek graag voor u verkopen. Denk hierbij aan jongens en meisjes speelgoed, puzzels, spellen, boeken, creatief speelgoed, buitenspeelgoed, fietsjes, et cetera. Als u zelf speelgoed wilt verkopen, kan dat door een nummer aan te vragen via de mail: info@speelotheekkesteren.nl. Van de opbrengst gaat vijfentwintig procent naar de speel-o-theek." Meer informatie staat op www.speelotheekkesteren.nl.

Marjatta speelt De Potvis

Hetty Arends - moeder Ingrid, Luc Lentjes - Walter van der Werf, Belinda Geenacker - Roos Visser, Ellen Mulder - Mia Visser, Luc Lentjes. (foto: Joop Stikkers) Joop Stikkers

HUISSEN - Toneelvereniging Marjatta uit Huissen heeft inmiddels de eerste uitvoeringen gespeeld van het prachtige toneelstuk De Potvis van Frank Houtappels. Het publiek heeft uitermate vermakelijke avonden gehad.

Het openingsweekend was zeer succesvol. De spelers genoten zichtbaar. Na afloop was er een luid applaus van het dankbare publiek. Toneelvereniging Marjatta is dan ook trots dat zij dit mooie stuk aan u mogen laten zien.

De zusjes Mia en Roos treffen hun moeder Ingrid in het ouderlijk huis aan zee. Ze hebben afgesproken om de as van hun overleden vader te verstrooien. Ze zijn het nog niet eens over de geschikte plek. Gaandeweg komt Ingrid erachter dat ze haar man gedurende 45 jaar huwelijk nooit echt heeft leren kennen. Hij leidde een eigen leven in het schuurtje achter het huis. Op zijn sterfbed heeft hij Ingrid iets toevertrouwd dat haar aan het denken heeft gezet. Hiermee groeit het besef dat ze zelf moet zorgen voor kwaliteit in haar leven. Zonder het te beseffen sleurt Ingrid haar dochters mee in haar zoektocht naar geluk. Met behulp van Walter, de klusjesman, halen de vrouwen hun leven totaal overhoop.

De Potvis wordt gespeeld op 16 en 17 november om 20.00 in Theater Kees in Huissen. Er zijn nog kaarten te verkrijgen via www.marjatta.nl, info@marjatta.nl en aan de zaal.

Kinderprofessoren stellen lastige vragen tijden de eerste kinderpromotie ooit

Promovendus Liesbeth met promotoren Noor en Mila. (foto: Radboud Universiteit/Dick van Aalst)

NIJMEGEN/ELST - Op woensdag 6 november werd de aula van de Radboud Universiteit overgenomen door 350 kinderen en hun ouders. Ter gelegenheid van de eerste kinderpromotie ooit maakten studenten en hoogleraren plaats voor kinderprofessoren, hun klasgenoten en andere belangstellenden.

Aanleiding was de promotie van gedragswetenschapper Liesbeth Tilanus die als buitenpromovendus bij behandelpraktijk Marant in Elst werkt. Na een kort filmpje over wat promoveren en een promotie precies is, schrijden Liesbeth Tilanus en haar paranimfen de zaal in. Tilanus deed onderzoek naar het effect van dyslexiebehandelingen. Omdat ze altijd op zoek is naar manieren om haar onderzoeksresultaten terug te vertalen naar de praktijk, schreef ze een tijdje geleden het kinderboek 'Een kroon voor een kanjer', dat gaat over Raf, een jongetje met dyslexie. In het boek komen haar onderzoeksresultaten op een speelse manier aan bod.

Kritische vragen

Tijdens de kinderpromotie legt Tilanus een zaal vol kinderen, die ademloos luisteren, uit wat dyslexie precies is en waarom het zin heeft om te oefenen. Daarna is het tijd voor een tiental kritische vragen van de kinderprofessoren. Die willen weten waarom in haar boek zoveel ruimte tussen de letters staat, hoe ze de titel van het boek heeft verzonnen en hoe men ooit ontdekt heeft dat dyslexie bestaat. De promovendus doorstaat het met verve.

Geslaagd!

Na het beraad van de kinderprofessoren, onder leiding van rector Eliane Segers, komt de commissie de zaal weer in: Tilanus is geslaagd en krijgt haar bul uitgereikt.

HeteRun-nieuws

Start HeteRun 2019. (foto: Gabi van Breenen)

HETEREN - 6 oktober was de vierde editie van de HeteRUN. Ondanks het slechte weer was de opkomst goed met ruim 280 deelnemers, van jong tot oud, hardlopen of wandelen.

De sportklas van het HPC en de vele vrijwilligers hebben hard gewerkt om er een mooie dag van te maken. Dit samen met de enthousiaste deelnemers en de steun van lokale sponsoren maakte deze dag tot een succes. Voor de bewoners van Liefkenshoek was het door het slechte weer helaas niet mogelijk om deel te nemen, de bewoners hebben een alternatief feestje in het restaurant gevierd. De organisatie kijkt alweer vooruit naar de speciale vijfde editie in 2020!

Buitenkansjes! Kunst tijdelijk terug uit kunstuitleen

Doeken uit kunstuitleen en studiedoeken. (foto: Lincy Hoogveld) Lincy Hoogveld

SLIJK-EWIJK - Onlangs heeft Galerie 1400 meer dan dertig eigen werken uit de kunstuitleen teruggehaald.

Voordat ze opnieuw weggaan, staan alle werken uitgestald in Het Witte Kerkje, waar Galerie 1400 permanent exposeert. "Mocht u al enige tijd met de gedachte rondlopen om een werk aan te schaffen, dan is dit de kans om kunst te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Lincy Hoogveld toont tevens diverse studiedoeken, waar regelmatig om gevraagd wordt. We heten u van harte welkom in het weekend van 16 en 17 november. Beide dagen tussen 13.00 – 17.00 uur. U wordt verwelkomd met een hapje en een drankje."

Galerie 1400, Dorpsstraat 70, Slijk-Ewijk (Nijmegen Noord) (www.galerie1400.nl).

Boekenmarkt Gendt

GENDT - Zaterdag 16 en zondag 17 november kan men tussen boeken, cd's, puzzels en dergelijke snuffelen in De Leemhof in Gendt. Alles voor een prikkie, uitzoeken maar!

En ja, ook op zondag heeft het koor De Notenkrakers de deuren geopend voor een ieder die voor sinterklaas, kerst en de aankomende lange winteravonden een goed boek willen lezen of een mooie legpuzzel willen maken. Er zijn voorleesboekjes, kinder- en jeugdboeken en kinderpuzzels. Voor de muziekliefhebbers vele cd's, lp's, dvd's. Oók is er een gratis grabbelton voor de kleintjes! Op zondag is er een happy hour, met véél voor nóg minder!

Ledenvergadering Dodewaardse IJsclub

DODEWAARD – De Dodewaardse IJsclub (DIJC) houdt op donderdag 21 november haar jaarlijkse ledenvergadering.

In de vergadering wordt teruggekeken op het afgelopen jaar en is de presentatie van de plannen voor het nieuwe winterseizoen. Op de agenda staan onder andere de financiële verantwoording 2018-2019, de werving van vrijwilligers om bij een vorstperiode ijs te leggen op de skeelerbaan, de toegangscontrole en het onderhoud van de groenvoorziening, stand van zaken overleg gemeente Neder-Betuwe over aanpassing van de accommodatie. De vergadering op donderdag 21 november begint om 19.30 uur en wordt gehouden in de kantine van de DIJC, Bonegraafseweg 22 in Dodewaard.

Dierengeluiden Mispel

Mispel.

HETEREN - Achter de stal van de kinderboerderij staat een mispelboom. De mispel is familie van de appel en de peer. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit de streken rond de Zwarte Zee en is door de Romeinen hier heen gebracht.

Het is een struik of een kleine boom die tussen de anderhalve en zes meter groot kan worden. Hij bloeit met kleine witte bloemen in mei. De vruchten zijn rijp in oktober, maar dan zijn ze nog niet eetbaar. Eetbaar worden ze pas als er vorst overheen gegaan is. De buitenkant van de vrucht verkleurt dan van goudbruin naar bruin en de harde binnenkant wordt zacht. Als ze dan na de nachtvorst geplukt worden moeten ze nog een week of drie met de bovenkant naar onder bewaard worden. Daarna kan het vruchtvlees uit de schil gezogen worden en dit heeft een zoet weeïge smaak. De vruchten bevatten heel veel vitamine c en zijn goed voor de maag en de spijsvertering. In de middeleeuwen was het een heel bekende eetbaar vrucht, maar tegenwoordig weten we niet meer zo goed wat we ermee kunnen doen. Op internet zijn echter wel enige recepten te vinden, zoals mispeljam, mispellikeur, mispelsap en ook taarten en nagerechten worden met de mispel gemaakt.

Wil je het mispelboompje met eigen ogen zien kom dan naar de kinderboerderij aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren en loop om de schuur heen naar de geitenwei, dan zie je het boompje staan. Als we van de paardenbak die daarnaast ligt een vlindertuin gaan maken zullen we het boompje zeker laten staan.

De Van Lyndens en hun kastelen in Over-Betuwe

HEMMEN - Op 19 november om 20.00 uur organiseert de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing over de familie Van Lijnden, die eeuwenlang woonde in verschillende kastelen in de Over-Betuwe. De lezing wordt gehouden in dorpshuis de Oude School in Hemmen. Inleider is de heer Frits Hoogveld.

De kastelen Hemmen, de Boelenham, de Mussenberg en de Parck komen aan de orde. Frits zal een aantal bewaard gebleven afbeeldingen tonen en zal aangeven op welke plaatsen de gebouwen hebben gestaan. Vanaf de 15e eeuw is er ook meer informatie over de bewoners bekend. Daarbij valt op dat de geschiedenis van de takken in Hemmen en in Elst nogal verschillend is. In Elst hadden zij hoofdzakelijk militaire en regionale politieke functies bekleed. In Hemmen hadden ze veelal een belangrijke rol in de nationale politiek, vooral in de 18e eeuw. De spreker gaat in op de oorzaak van dat verschil, evenals op de manier van leven van de adel en hun omgang met de dorpsbewoners.

Tot slot bespreken we het einde van deze vier kastelen. Waarom bleef het kasteel Hemmen tot 1945 gespaard terwijl rond 1800 de kastelen de Mussenberg en de Parck plotseling van de aardbodem verdwenen?

De lezing is voor iedere belangstellende toegankelijk. Van niet-leden van de Kring wordt een bijdrage gevraagd van drie euro ter bestrijding van de kosten.

Samenzang in Zetten

ZETTEN - Zaterdagavond 16 november wordt er in de Hervormde kerk van Zetten een samenzangavond gehouden. Deze avond begint om 19.30 uur.

"We zingen psalmen, geestelijke liederen en opwekking. Er wordt een collecte gehouden bestemd voor vernieuwing van het kerk interieur. Een ieder wordt van harte uitgenodigd om mee te komen zingen."

Bijeenkomst om een geliefde te herdenken

De Vloedschuur Heteren.

HETEREN - De laatste zondag van het kerkelijk jaar, herdenken wij in De Vloedschuur diegenen die het afgelopen jaar zijn overleden.

Heeft u ook een dierbare verloren, en zou u het fijn vinden om deze te herdenken, voelt u zich vooral vrij om aan te sluiten. Deze dienst is voor iedereen, wel of geen lid van een kerkgemeenschap. De dienst is zondag 24 november om 10:00 uur in De Vloedschuur, Kerklaan 4a in Heteren. Deze bijeenkomst geeft aan een ieder de gelegenheid om stil te staan bij het verlies en de overledene in uw herinnering mee te dragen.

Er is in onze samenleving steeds meer behoefte aan het gezamenlijk herdenken van overledenen en het delen van verdriet en rouw. De Vloedschuurgemeente nodigt u en uw familieleden uit voor deze herdenkingsdienst. Er is gelegenheid om een kaars voor de overledene op te steken. De dienst wordt geleid door ds. Emmy Kwakkel, geestelijk verzorger op Rumah Kita in Wageningen.

Tijdens de herdenkingsdienst worden de namen van overledenen genoemd. Zou u bij deze dienst aanwezig willen zijn en graag de naam van degene die u wilt gedenken laten benoemen en een kaars daarbij aansteken, meld u dan aan via de mail, met naam en naam van uw dierbare, (eventueel met datum) via pastoraat.vloedschuurgemeente@gmail.nl. Aanmelden is niet verplicht en voor kaarsen wordt gezorgd.

Na afloop van de herdenking is er gelegenheid elkaar bij een kop koffie of thee te ontmoeten en uw eventuele gevoelens te delen.

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 14 november: 11.00 uur Meer bewegen, 14.30 uur Bingo, 19.00 uur Herdenkingsdienst

Vrijdag 15 november: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 18.30 Weeksluiting.

Zaterdag 16 november: 14.00 uur Vallei koor.

Maandag 18 november: 13.15 uur Bridge,18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 19 november: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor, 20 00 uur De Lofstem

Woensdag 20 november: 10.00 Schilderen met Hennie, 14.00 Sjoelen en Rummikub, 14.00 Kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 14 november: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam

Vrijdag 15 november: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 14.30 uur Bingo

Zaterdag 16 november : 10.00 uur Bibliotheek met Annie, 14.30 uur Superbingo.

Maandag 18 november: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie , 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus. 14.00 Biljart, 14.30 Roll-bal

Dinsdag 19 november: 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Woensdag 20 november: 14:00 Sjoelen en Kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café.

Vogeltentoonstelling Kantropa Oosterhout

OOSTERHOUT - Vrijdag 15 november houdt Kantropa Oosterhout weer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling.

Tijdens deze tentoonstelling showen de leden hun zelf gekweekte vogels, dit zijn kanaries in verschillende kleuren en of houding rassen. Ook zijn er zeer moeien tropische vogels uit Afrika en Zuid-Amerika. Europese cultuurvogels en parkieten zoals kleine papsgaaisoorten zullen ook niet ontbreken. De toegang is gratis en rolstoelvriendelijk.

Opening van de tentoonstelling is op vrijdag 15 november in zaal/café Merkus aan de Dorpsstraat in Oosterhout. Zaterdag is de tentoonstelling geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Zondag is de tentoonstelling geopend om 10.00 uur. Om 17.00 uur gaan de vogels weer naar huis. Er is een grot verkoopklassen met gezonde vogels. De vogelverkoopklassen heeft een goedkeurcertificaat van de Nederlands Bond van Vogelliefhebbers.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 15 november houdt het bingoteam van Elst Noord weer een gezellige bingoavond!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Vogeltentoonstelling Kantropa Oosterhout

Vogeltentoonstelling Kantropa Oosterhout

OOSTERHOUT - Vrijdag 15 november houdt Kantropa Oosterhout weer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling.

Tijdens deze tentoonstelling showen de leden hun zelf gekweekte vogels, dit zijn kanaries in verschillende kleuren en of houding rassen. Ook zijn er zeer moeien tropische vogels uit Afrika en Zuid-Amerika. Europese cultuurvogels en parkieten zoals kleine papsgaaisoorten zullen ook niet ontbreken. De toegang is gratis en rolstoelvriendelijk.

Opening van de tentoonstelling is op vrijdag 15 november in zaal/café Merkus aan de Dorpsstraat in Oosterhout. Zaterdag is de tentoonstelling geopend van 10.00 tot 19.00 uur. Zondag is de tentoonstelling geopend om 10.00 uur. Om 17.00 uur gaan de vogels weer naar huis. Er is een grot verkoopklassen met gezonde vogels. De vogelverkoopklassen heeft een goedkeurcertificaat van de Nederlands Bond van Vogelliefhebbers.

Samenzangavond in Zetten

Samenzangavond in Zetten

ZETTEN - Zaterdagavond 16 november wordt er in de Hervormde kerk van Zetten een samenzangavond gehouden. Deze avond begint om 19.30 uur.

"We zingen psalmen, geestelijke liederen en opwekking. Er wordt een collecte gehouden bestemd voor vernieuwing van het kerk interieur. Een ieder wordt van harte uitgenodigd om mee te komen zingen."

Kindercollege van een echte dirigent in Bieb Heteren

Dirigent Herman Schimmel geeft een kindercollege in Bibliotheek Heteren.

HETEREN - Een dirigent staat meestal flink met zijn armen te zwaaien voor een koor of orkest. Maar wat doet een dirigent nu eigenlijk precies? Tijdens het kindercollege ‘Met toeters en bellen’ van dirigent Herman Schimmel kom je dit precies te weten. Ben je er op donderdag 14 november ook bij in de bieb?

Herman Schimmel is al meer dan veertig jaar dirigent van koren en orkesten. Hij vertelt waarom een dirigent zo belangrijk is bij muziekoptredens. Je hoort ook welke instrumenten er allemaal zijn. Misschien mag je zelf ook wel even dirigeren!

Dit kindercollege duurt van 15.30 tot 16.30 uur en is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Meld je vooraf aan via heteren@obgz.nl of in de bibliotheek. Het kindercollege is helemaal gratis.

Er vinden het hele jaar door kindercolleges plaats in de bibliotheken van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Neem voor het hele overzicht een kijkje op www.obgz.nl/kindercolleges.

Cabaret: Monopoly bij De KiK

Nabil - Monopoly. (foto: Anne van Zantwijk) Anne van Zantwijk

ELST - Op zaterdag 16 november om 20.30 uur staat Nabil Aoulad Ayad met zijn cabaretvoorstelling 'Monopoly' in Theater De KiK.

Geld. We kunnen niet meer zonder. Maar maakt geld ons gelukkig, gemeen, gemakzuchtig of gewoon gek? Maak kennis met Nabil. Deze talentvolle en veelzijdige theatermaker komt in zijn tweede programma tot de kern. Deze Brabantse dropout uit een bijstandsgezin leidt het publiek over de straten van Monopoly langs de wijze lessen van zijn moeder.

In zijn eigen Monopoly van pianospel, stand-up, zang en typetjes vertelt hij een prachtig verhaal waarin zijn zwakte uiteindelijk zijn kracht is geworden. Deze voorstelling is uitverkocht. Meer informatie over het programma-aanbod: staat op www.theaterdekik.nl.

Lezing 'Eet jezelf gezond' door Juglen Zwaan

Spreker Juglen Zwaan. (foto: Juglen Zwaan)

HETEREN - Ontmoeting & Inspiratie Heteren (HOI-IOH) verzorgt op donderdag 21 november de lezing ‘Eet jezelf gezond: de heilzame aspecten van voeding’.

Spreker is Juglen Zwaan. De lezing is van 20:00-22:00 (inloop vanaf 19:30) in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Entree: 8,50 euro, inclusief kop koffie/thee.

Wat kan je nu het beste eten en welke effecten kan voeding op onze gezondheid hebben. Groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen, zuivel en kruiden. Welke zijn het gezondst? Waar kan je op letten? Hoe zit het precies met koffie en thee? Welke voeding werkt ondersteunend bij veelvoorkomende klachten? Juglen Zwaan is een bekend spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij combineert de moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Hij is een voorstander van puur natuur. En hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies.

Na deze lezing is je kennis niet alleen up-to-date. Juglen geeft je ook praktische tips in handen om je gezondheid met natuurlijke voeding te verbeteren.

Aanmelden graag! Via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com; www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 november
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Spetters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucahristieviering, K. Donders, St. Caeciliakoor


Zondag 17 november
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Een lezing over uilen bij Vrouwen van Nu

HETEREN - Op maandag 18 november is er weer een interessante avond van de Vrouwen van Nu, afdeling Heteren. Als gast is Ronnie Joha uitgenodigd. Hij houdt een lezing over uilen.

"Waarom uilen zult u zich afvragen! Ook in Heteren zitten er uilen in een hoge boom in een gewone woonwijk. Heel speciaal en we willen daar best meer van weten. Waarom zitten ze daar en is dat gewoon en welk soort uilen komen er dan in zo'n boom en is dat niet gevaarlijk? Allemaal vragen die we beantwoord hopen te krijgen op deze avond. Misschien is er wel een echte uil bij! We laten ons verrassen. Bent u ook nieuwsgierig en wilt u iets meer te weten komen over uilen, dan bent u welkom om deze avond bij te wonen." Adres: De Vluchtheuvel, Kastanjelaan 20 in Heteren. Aanvang 20.00 uur. Kosten 3,00 euro. Meer over Vrouwen van Nu en hun jaarprogramma staat op www.vrouwenvannu.nl/heteren.

In gesprek met mantelzorger in Alzheimer Café

Mozaïek van een vergeet-mij-nietje waarmee we laten zien dat we mensen met dementie en hun naasten niet vergeten. (foto: Wilma Drager-Visee) Wilma Drager-Visee

ELST – Leven met iemand met dementie gaat samen met ingrijpende veranderingen binnen een relatie. De vanzelfsprekendheden die je in het dagelijks leven houvast geven verdwijnen. "Woensdag 20 november gaan we in gesprek met een mantelzorger die vertelt hoe zij omgaat met dementie."

"Hoe is het om een naaste te hebben met deze ziekte en wat betekent het om mantelzorger te zijn? Welke tips zijn er en hoe houd je het vol om positief te blijven en een eigen leven te leiden, wanneer je een naaste hebt met dementie? We vragen haar hoe het is en wat wij kunnen doen om haar en haar naaste te helpen.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. U bent van harte welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Inge van Dijk, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53118823 of i.vandijk@alzheimervrijwilligers.nl."

Activiteiten De Loohof

Dinsdag 12-11 10.00 uur Koffiedrinken met Joke, 13.30 uur Kaarten met Ben, 14.00 uur Schilderen met Jack.

Woensdag 13-11 14.00 uur Koffiedrinken, sjoelen, gezellig een praatje maken of een spelletje spelen. Onze vrijwilligsters Els en Zeinab staan voor u klaar!

Donderdag 14-11 10.00 uur Bloemschikken met Anneke, 14.00 uur Creatief met Annette, 14.00 schildercursus met Frida.

Vrijdag 15-11 10.00 uur Koersbal, 19.30 uur Klaverjassen Joker Troef.

Maandag18-11 10.00 uur Koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur Samen Eten (inloop vanaf 16.30 uur).

E-mail: ontmoetenloohof@hotmail.com

Sinterklaas in Herveld-Andelst

HERVELD - Zondag 17 november komt Sinterklaas Herveld Andelst bezoeken. In verband met de verbouwing van De Hoendrik, is er dit jaar helaas geen intocht door Herveld en Andelst.

Sinterklaas en zijn Pieten worden feestelijk onthaald op het plein bij Crystal Events, bij het oude veilinggebouw Midden-Betuwe. Daarom vragen wij alle ouders/begeleiders met hun kinderen tussen halftwee en kwart voor twee naar Crystal Events, Leigraafseweg 15 in Zetten te komen. Op het plein wordt dan een feestelijk welkom voorbereid door Annie en Jannie met muziek van de PepernotenBand. Na de aankomst van Sinterklaas en zijn Pieten is er een gratis en voor iedereen toegankelijk kort kinderprogramma in de zaal van Crystal Events.

"We hopen zo veel mogelijk kinderen de kans te geven om Sinterklaas en de Pieten te ontmoeten. Sinterklaas heeft een brievenbus vooruit laten sturen, deze komt bij Crazy Flowers, Dorpsplein 19 in Herveld te staan. De post voor Sinterklaas, tekeningen en verlanglijstjes kunnen daar alvast ingedaan worden. Voor het laatste nieuws is een Facebookpagina: Sinterklaas Intocht Herveld-Andelst."

'Glas in lood en glazen kralen' bij vrouwen van nu

ZETTEN – Op woensdagavond 20 november houdt Margo van Velthoven uit Eck en Wiel een presentatie over 'Glas in lood en glazen kralen' bij Vrouwen van Nu, afdeling Midden-Betuwe.

Glas in lood is een heel oude techniek, die steeds weer meer wordt toegepast. Glas in loodramen geven sfeer aan huis en door de verschillende kleuren en structuren krijg je door middel van lichtinval een prachtig resultaat. Door haar werk bij een glastechniekbedrijf is haar belangstelling ontstaan en heeft ze hier haar hobby van gemaakt. Tijdens een demonstratie maakt Margo van glas unieke kralen, om vervolgens hiervan een sieraad te kunnen maken.

De avond wordt gehouden in De Loohof, Stationsstraat 1 in Zetten en begint om 19.45 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.30 uur.

Heb je belangstelling voor ons programma, neem dan eens een kijkje op www.vrouwenvannu.nl/midden-betuwe.

Vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 17 november van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2 zetten.

Wit geeft mat in 2 zetten

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in Hét Gemeente Nieuws naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat na drie weken op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om een keer een partij mee te schaken loop dan op donderdag avond een keer binnen bij Onder de Toren in Elst. Ook de externe competitie is weer begonnen. In de eerste ronde speelde Elster Toren 1 tegen Zutphen. Uitslag 4,5 – 3,5 in het voordeel van de Elster Toren.

Vliegend tapijt

Vliegend tapijt. (foto: firma Acasia Robinia)

OVERBETUWE - De Eshof speelweide is nog steeds zeer in trek. Op jaarbasis komen er ongeveer vijfduizend bezoekers, vooral kinderen en jeugd, maar ook ouderen.

Schoolklassen hebben er gymles en een verjaardagsfeestje is er elke twee weken wel een. Stilstand is achteruitgang, dat geldt ook voor een speelweide. Dus heeft de speelweidecommissie van buurtvereniging De Eshof het oog laten vallen op een nieuw toestel; een schommel waarin je met z'n drieën of vieren al schommelend kunt chillen. Ook zeer geschikt voor kinderen met een beperking. Het toestel past in de categorie 'natuurlijk spelen'.

Voor alleen het gemeentelijk speeltuinbudget is het te duur. Voor een belangrijk deel van de aanschaf zal een beroep gedaan worden op fondsen en ook hoopt de buurtvereniging op een flinke bijdrage uit Overbetuwe Doet. Bezoekers van de speelweide die deze aanwinst toejuichen, kunnen hun cheque van 6,50 euro doneren, Kijk op de website van Overbetuwe Doet.

Hoe regel je je digitale erfenis?

Leer hoe je je digitale leven inzichtelijk maakt voor nabestaanden.

ELST - Op maandagochtend 18 november kun je in Bibliotheek Elst van 10.00 tot 12.00 uur aanschuiven bij een workshop over digitale erfenis. Je leert hoe je je digitale leven inzichtelijk maakt voor nabestaanden. De workshop wordt verzorgd door Forte Fit voor senioren.

Steeds meer informatie over onszelf staat online. Denk aan e-mailadressen, foto’s, accounts op social media of de inloggegevens voor online bankieren. Als iemand overlijdt, weten nabestaanden vaak niet hoe ze toegang krijgen tot deze digitale informatie. In de workshop ‘Digitale erfenis’ leer je hoe je je digitale leven inzichtelijk houdt, zodat nabestaanden na jouw overlijden al jouw online informatie en persoonlijke accounts kunnen terugvinden.

Geef je op voor deze workshop door een mailtje te sturen naar elst@obgz.nl. Je kunt ook bellen naar 024 3274939. Wil je vaker naar cursussen of workshops in de bieb om digitaal vaardiger te worden? Neem een kijkje op www.obgz.nl/digitaalvaardig voor het aanbod.

Prinsenbal bij De Batsers en Zet 'm Op

ELST - Zaterdag 16 november, vindt vanaf 20.11 uur in Het Wapen van Elst het prinsenbal van Batsers en Zet ‘m Op plaats.

Tijdens een avondvullend programma nemen beide carnavalsverenigingen voor de pauze afscheid van Prins Ron uut de Perenbuurt en zijn adjudant Willy. Na de pauze presenteert Zet ‘m Op de 'neie' prins en adjudant van Batsers en Zet ‘m Op.
Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar bij dierenspecialist Moniek en Bruna Herberts en aan de zaal van Het Wapen van Elst.

Sinterkerst pubquiz in Randwijk

RANDWIJK - "Zaterdag 23 november organiseren wij weer een pubquiz in Randwijks Hof aan de Bredeweg in Randwijk. Dit keer een speciale editie namelijk de sinterkerstpubquiz."

Stel een team samen van minimaal twee personen tot maximaal zes personen en kom je kennis testen over allerlei thema's onder het genot van een hapje en drankje. Iedereen van oud tot jong is welkom op deze avond. De zaal is open om 19.30 uur en we willen graag om 20.00 uur starten. De entree is geheel gratis. "Kom gezellig quizen op 23 november en wie weet wat de Sint/Kerstman al heeft gebracht."

'Glas in lood en glazen kralen' bij vrouwen van nu

'Glas in lood en glazen kralen' bij vrouwen van nu

ZETTEN – Op woensdagavond 20 november houdt Margo van Velthoven uit Eck en Wiel een presentatie over 'Glas in lood en glazen kralen' bij Vrouwen van Nu, afdeling Midden-Betuwe.

Glas in lood is een heel oude techniek, die steeds weer meer wordt toegepast. Glas in loodramen geven sfeer aan huis en door de verschillende kleuren en structuren krijg je door middel van lichtinval een prachtig resultaat. Door haar werk bij een glastechniekbedrijf is haar belangstelling ontstaan en heeft ze hier haar hobby van gemaakt. Tijdens een demonstratie maakt Margo van glas unieke kralen, om vervolgens hiervan een sieraad te kunnen maken.

De avond wordt gehouden in De Loohof, Stationsstraat 1 in Zetten en begint om 19.45 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.30 uur.

Heb je belangstelling voor ons programma, neem dan eens een kijkje op www.vrouwenvannu.nl/midden-betuwe.

Lancering/Ophaaldag Monopoly Elst

ELST - Zaterdag 30 november wordt de allereerste editie van Monopoly Elst gepresenteerd. De voorzitters van de verenigingen die op het bord staan, zullen de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Het spel is vanaf dat moment met een volle spaarkaart ook op te halen bij AH Driessen in Elst. Consumenten hebben wekenlang kunnen sparen voor korting op het spel.

Het project is geïnitieerd door Carmen Driessen van Albert Heijn Driessen in Elst in samenwerking met Identity Games. Het spel is volledig op maat gemaakt en heeft het karakter dat past bij Elst. Niet alleen de straten, stations en nutsbedrijven zijn vervangen, ook de vormgeving van het spel en de inhoud van de Kans- en Algemeen Fondskaarten zijn volledig afgestemd op het prachtige dorp.

De straten van het spel lopen van de Rijksweg tot de Deursteek. Ook bedrijven als Dries en Co, Nieuwe Buren en de Rabobank hebben een plekje gekregen in het spel. Natuurlijk mochten ook de sportverenigingen niet op het bord ontbreken van Spero, Elistha, HCOB tot Gemini, en ook carnavalsverenigingen De Batsers en Zet M Op, allemaal staan zij centraal.

Bij AH Elst kunnen consumenten nog tot en met 1 december sparen voor korting op het Monopolyspel. Zij besparen hiermee liefst 15 euro op dit collectors item. Vele spaarkaarten en zegels zijn inmiddels uitgegeven, dus het belooft grote drukte te worden op zaterdag 30 november.

Toneelvereniging Expansie vaart uit!

HETEREN - Er wordt weer volop gerepeteerd voor een nieuwe vrolijke comedie 'Alle Hens'. Dit keer verruilen we ons alledaagse leventje voor een prachtige reis op de woelige baren. Op een heus cruiseschip komen allerlei personages elkaar tegen en zorgen voor diverse verwikkelingen.

Heeft u zin een gezellig avondje uit, vaar dan op vrijdag 17 of zaterdag 18 januari mee! De afvaart is om 20.00 uur bij zalencentrum De Bongerd in Heteren. Kaarten zijn te bestellen via www.toneelverenigingexpansie.nl of telefoonnummer 0317 317428.

"Zoekt u nog een leuk Sint- of kerstkadootje is dit misschien een leuke optie. Geef aan dat het om een kado gaat en wij zorgen dat de kaartjes in een leuke geschenkverpakking worden afgeleverd! Weet u dat u toneelvereniging Expansie ook kan vragen als u Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek wilt? Dit jaar is de Sint beschikbaar op zaterdag 30 november, zondag 1 december en natuurlijk op 5 december. reserveren kan ook weer via www.toneelverenigingexpansie.nl of op nummer 0488 422246."

Filmavond Herberg De Aandacht

HETEREN - Herberg De Aandacht draait 'Risen' (Kevin Reynolds, 2016) tijdens de filmavond op donderdag 14 november.

Het verhaal van de Verrijzenis van Christus, bezien door de machtige Romeinse tribuun Clavius en zijn schildknaap Lucius. Zij moeten van Pontius Pilatus het mysterie van het lege graf van Jezus van Nazareth oplossen, om zo de rust in Jeruzalem te herstellen. Inleiding en nagesprek: Patrick Chatelion Counet, theoloog. Toegang: 4 euro inclusief koffie en thee. Voorafgaand wordt er om 18.00 uur een maaltijd geserveerd voor vijf euro. De film begint om 19.30 uur. Graag voor film en/of eten vooraf opgeven via 06 33331746 of herbergdeaandacht@gmail.com.

Aftrap stemprocedure BIZ-plannen Centrum Management Elst

Centrum Elst. (foto: Eric Duffhuis)

ELST - Het Centrum Management Elst (CME) heeft plannen om over te gaan van de reclamebelasting-regeling naar een zogenaamde BIZ (Bedrijven Investerings Zone).

Het centrum van Elst staat er goed voor; het is zaak om nu een en ander te borgen voor de toekomst. Samenwerken en collectief investeren is meer nodig dan ooit! CME, ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente Overbetuwe hebben zich verenigd in een initiatiefgroep en stellen na een gedegen onderzoek en informele draagvlakmeting een gezamenlijke BIZ voor.

De toegevoegde waarde van een BIZ is vooral het gezamenlijk optrekken met elkaar. Met een BIZ dragen niet alleen de ondernemers, maar ook de vastgoedeigenaren bij én profiteren zij gezamenlijk van de economische vitaliteit en leefbaarheid van het gebied.

Op 13 november start de stemprocedure voor de draagvlakmeting. Vanaf 17.30 uur kunnen ondernemers en vastgoedeigenaren hun stem uitbrengen bij Bistro Wijnbar Bonte Veren aan de Dorpsstraat 48 in Elst. Diegenen die hierbij niet aanwezig kunnen zijn, krijgen het stembiljet persoonlijk overhandigd of per post toegestuurd.

In december worden de stemmen geteld en zal duidelijk worden of het CME verder kan gaan met deze BIZ om zodoende te komen tot nog meer bredere samenwerking en betrokkenheid aan de hand van de kernwoorden: gastvrij, compleet, economisch verantwoord, duurzaam en vooral samen. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’.

Wereldlichtjesdag Overbetuwe 2019

ELST - Wereldlichtjesdag Overbetuwe is zondag 8 december om 18.30 uur in de Werenfriduskerk in Elst.

2019 is het initiatief van de plaatselijke uitvaartondernemers. Aster Uitvaartzorg, Hanami ritueelbegeleiding, Ingrid Berns Uitvaart- en Nazorg en Mieke Sanders Uitvaart slaan de handen ineen om deze bijzondere herdenkingsbijeenkomst vorm te geven. Zij doen dit met hulp van lokale ondernemers, zoals Jumbo Macleane, Drukkerij Herberts en kringloopbedrijf 2Switch. Ook de katholieke en protestantse kerk in de gemeenten ondersteunen het initiatief.

Ik kan je niet meer aanraken
maar voelen zeker wel
Omdat je bij je laatste adem
verhuisde naar dat plekje
voor altijd in mijn hart

Samen overleden kinderen herinneren. Iedereen is van harte welkom!

Informatie en aanmelding

Iedereen is van harte welkom, ook mensen met jonge kinderen. In verband met de voorbereidingen ontvangen we wel graag een aanmelding per mail of via onze Facebookpagina. U kunt in de aanmelding de naam noemen van het kind dat u wilt herdenken, en het aantal personen dat met u meekomt.

Ook als u niet kunt komen, maar wel graag de naam van een overleden kind genoemd wilt hebben, kunt u een mail sturen. De toegang is gratis. Voor meer informatie en/of het doorgeven van een naam die mag klinken, kan gemaild worden naar: wereldlichtjesdagoverbetuwe@gmail.com.

Huiskamer van Elst bruist!

ELST - Donderdagochtend is voor steeds meer Elstenaren het wekelijkse moment om een bezoek te brengen aan de Huiskamer van Elst.

Op verschillende plekken in de Bibliotheek aan het Europaplein is wel iets te doen. Neem afgelopen donderdag. Burgemeester Hoytink-Roubos neemt de tijd om met vrijwilligers en bezoekers in gesprek te gaan. Ondertussen worden alle stoelen bezet door bezoekers die een praatje maken en de tijd nemen om van een kopje koffie of thee te genieten. Een koekje van Jumbo-Macleane ontbreekt daarbij niet en als men het wil is een krantje of tijdschrift ook te lezen.

Elders wordt robot Robin van de Bibliotheek gepresenteerd. Wat Robin kan en doet verrast de aandachtige bezoekers. Weer elders in de Bibliotheek is het een drukte van belang als Manuela en Chris Aarts bezoekers helpen boeken ‘What Elst?’ met Jumbo-plaatjes compleet te krijgen.

Iedere donderdag tussen 10 en 12 uur is iedereen welkom tijdens de Huiskamer van Elst. Meer weten? Zie www.huiskamervanelst.nl of e-mail naar info@huiskamervanelst.nl.

Jaarlijkse speculaasverkoop door scouting De Spoorzoekers

HERVELD - Komend weekend gaan de jeugleden van scouting De Spoorzoekers in Herveld en Andelst weer op pad voor de verkoop van speculaasmolens en banketstaven.

De opbrengst van deze actie komt rechtstreeks ten goede van de scoutingvereniging. "Bij onze vereniging bieden wij, elke week weer, onze jeugdleden van 5 - 8 jaar een veilige, leerzame en uitdagende speelomgeving. Om dit te kunnen blijven doen zijn wij altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Nieuwsgierig geworden? Stuur een email naar bestuur@spoorzoekers-ha.nl of kijk op de website."

Oliebollenactie in Hemmen

HEMMEN - Zaterdag 16 november is het weer zover. Vanaf 10.00 uur komen de vrijwilligers van de dorpsvereniging Hemmen weer langs de deur voor het verkopen van oliebollen in Hemmen en Zetten.

Zoals altijd gaat de opbrengst weer naar een goede doel. Dit jaar is dat Kinderopvangcentum Luna in Elst voor het aanschaffen van buitenspeelgoed voor kinderen met een beperking. De oliebollen kosten 5 euro per zak van negen stuks.

Winterkerstconcert Enjoy uitverkocht

DRIEL/ZETTEN - Twee weken nadat de kaartverkoop was gestart voor het Winterkerstconcert van koor Enjoy uit Driel waren alle plaatsen al gereserveerd.

Het concert gaat plaatsvinden in De Rank in Zetten op 8 december. Het koor gaat er een prachtige beleving van maken. De Rank is open vanaf 14.00 uur. Het concert start om 14.30 uur. Voor nadere informatie: www.koorenjoy.nl.

Oliebollenactie in Hemmen

HEMMEN - Zaterdag 16 november is het weer zover. Vanaf 10.00 uur komen de vrijwilligers van de dorpsvereniging Hemmen weer langs de deur voor het verkopen van oliebollen in Hemmen en Zetten.

Zoals altijd gaat de opbrengst weer naar een goede doel. Dit jaar is dat Kinderopvangcentum Luna in Elst voor het aanschaffen van buitenspeelgoed voor kinderen met een beperking. De oliebollen kosten 5 euro per zak van negen stuks.

Winterkerstconcert Enjoy uitverkocht

DRIEL/ZETTEN - Twee weken nadat de kaartverkoop was gestart voor het Winterkerstconcert van koor Enjoy uit Driel waren alle plaatsen al gereserveerd.

Het concert gaat plaatsvinden in De Rank in Zetten op 8 december. Het koor gaat er een prachtige beleving van maken. De Rank is open vanaf 14.00 uur. Het concert start om 14.30 uur. Voor nadere informatie: www.koorenjoy.nl.

Filmavond Herberg De Aandacht

HETEREN - Herberg De Aandacht draait 'Risen' (Kevin Reynolds, 2016) tijdens de filmavond op donderdag 14 november.

Het verhaal van de Verrijzenis van Christus, bezien door de machtige Romeinse tribuun Clavius en zijn schildknaap Lucius. Zij moeten van Pontius Pilatus het mysterie van het lege graf van Jezus van Nazareth oplossen, om zo de rust in Jeruzalem te herstellen. Inleiding en nagesprek: Patrick Chatelion Counet, theoloog. Toegang: 4 euro inclusief koffie en thee. Voorafgaand wordt er om 18.00 uur een maaltijd geserveerd voor vijf euro. De film begint om 19.30 uur. Graag voor film en/of eten vooraf opgeven via 06 33331746 of herbergdeaandacht@gmail.com.

Dovol Dodewaard verslikt zich in de stand van de ranglijst

DODEWAARD - De tegenstander, Aetos 7, van zaterdag 9 november stond op dat moment op de laagste plaats van de ranglijst. Puur naar deze stand gekeken, werd gedacht een behoorlijk aantal sets te kunnen winnen zonder al te veel moeite. Die verwachting werd in deze wedstrijd helaas niet waar gemaakt.

In de eerste set bleek al snel dat het niet zo makkelijk zou zijn. Dovol werkte hard om het eigen spelletje te kunnen gaan spelen. Steeds leek het erop dat dit zou lukken, maar dan kwam Aetos weer op voorsprong. Dit gebeurde verschillende keren en Aetos bleef stug doorgaan tot 21-25.

Dovol werd dus met de neus op de feiten gedrukt, maar herstelde zich. Een achterstand van 4-9 werd goedgemaakt. Er was daarna duidelijk meer druk vanuit Dovol waar Aetos geen antwoord meer op had en de omgekeerde stand werd bereikt: 25-21.

In de derde set was volleybal bij Dovol ver te zoeken waar Aetos dankbaar gebruik van maakte. De te gemakkelijke aanvallen en eenvoudige plaats ballen van Dovol waren voor Aetos totaal geen probleem en weer werd het 21-25.

In de vierde set lag de controle bij Dovol. Het was nog niet 'je van het', maar het lukte aardig. Na een paar mooie aanvallen en een goede verdediging kwam Dovol weer tot volleybal. Het ranglijst verschil was in deze set zichtbaar en zonder problemen maakte Dovol de set af: 25-16.

De setstand was dus 2-2 en alweer moest Dovol de gevreesde vijfde set spelen. Maar nu was hier weer controle over het spel en bij de veldwissel stond Dovol zelfs ruim voor. Het verschil werd wel kleiner door een goede opslag serie, maar het puntenverschil was voldoende om ook deze set te winnen: 15-9.

Luke Roelofs on fire bij Bemmel 'Wil ooit met broertjes spelen in Jonge Kracht 1'

Arnhemse Boys (blauwe broek) in de greep van en bij RKSV Driel. Laatstgenoemde won de derby en kelderkraker van 3D West met liefst 6-1.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

BEMMEL/HUISSEN – Zijn eerste seizoen bij Sportclub Bemmel was leerzaam, maar ook goed en leverde bijna promotie naar de hoofdklasse op. In zijn tweede seizoen heeft Luke Roelofs (22) zijn draai inmiddels wel gevonden. De van Jonge Kracht afkomstige aanvaller was zondag in de (sub)topper tegen Heino goed voor een goal en een assist. 'Maar de rebound van de penalty had er wel in gemogen'.

RKSV Driel tegen Arnhemse Boys was nooit een derby. Maar wél sinds de 'Ernemse jungskes' in 2009 hun intrek namen op sportpark Schuytgraaf in de gelijknamige nieuwbouwwijk. Dat ligt hemelsbreed op zeven kilometer afstand van het complex van Driel aan de Dorpsstraat. En de dorpelingen zijn maar wat blij met derby's, zeker sinds ze dit seizoen zijn ingedeeld in de westelijke klasse 3D. 'Een kloteklasse', aldus routinier Jeroen Peters (zie ook kader).

Met bijna alleen maar clubs uit de Randstad, een uit Ede (koploper FC Jeugd) en VDZ, SML, Eldenia uit Arnhem. En de Boys uit de stad dus. Die er, net als Driel, niet florissant voor staan. Laatstgenoemde stond voorlaatste met drie punten uit zes duels en Arnhemse Boys een plekje hoger, met vijf uit zeven. Tot aan de 'burenruzie' afgelopen zondag.

Want de Drielenaren lieten op niet misverstane wijze weten dat er niets te halen viel. Sterker nog, het in de traditionele outfits gestoken team (rode broeken met witte shirts en rode V) van de nieuwe trainer Adrie van Roosmalen liet geen spaan heel van Arnhemse Boys: 6-1 winst.

Gewild

Driel kwam na een half uur wel op achterstand (doelpunt: Joel Libiana), maar vrijwel direct maakte Sidar Özcelik de al mooie 1-1. Maar de 2-1 van hem vlak voor rust was nog fraaier, een diagonaal afstandsschot. Na rust drongen de Arnhemse Boys aan, maar scoorde juist Driel. Özcelik kreeg een penalty, die werd benut door Leroy Neumann. Wegens commentaar op de leiding werd vervolgens Boys-trainer Marcel Omvlee weg gestuurd.

Waarna niet veel later ook een Arnhemse speler dat lot wachtte, Stefan Ordelman. Voor het neerhalen van… Özcelik. Waarmee toch wel de man de wedstrijd is genoemd. De snelle en behendige aanvaller blinkt vaak uit. En lijkt een gewild speler voor clubs uit de regio. Maar vooralsnog straalt zijn ster in Driel. Dat via goals van Wesley Vree (4-1 en 6-1) en Bob Peters (5-1) het halve dozijn tegen de buurman vol maakte. En Arnhemse Boys voorbij ging in de stand en en passant het doelsaldo een draaglijker aanzien heeft gegeven.

Peters uitgeschakeld

Jeroen Peters was zijn nopjes met de 6-1 zege op buurman en concurrent Arnhemse Boys afgelopen zondag. Maar baalde ook. Onlangs liep de routinier van RKSV Driel – wederom – tegen een blessure aan. ,,Ik krijg deze week de uitslag van de MRI-scan, hopelijk valt het mee. Maar dit is niet echt leuk meer.'' De 40-jarige alleskunner had namelijk eerder al te kampen met een andere, fikse blessure. Peters weet (uiteraard) nog niet wanneer hij zijn rentree zou kunnen maken.

Samen grote inzamelingsactie voor de voedselbank Elst

ELST - Na het enorme succes van vorig jaar (140 bananendozen vol met boodschappen en vele warme en enthousiaste reacties van gemeenteleden) vindt ook dit jaar een grote inzamelingsactie voor de voedselbank in Elst plaats en wel bij alle supermarkten in Elst en Oosterhout op zaterdag 14 december.

Vorig jaar werd de inzamelingsactie gehouden bij twee supermarkten in Elst (Jumbo en Albert Heijn). Deze actie werd toen georganiseerd door de protestantse kerk samen met de Interact (de jongerentak van de Rotary Elst Over Betuwe). Dit jaar is de inzamelingsactie sterk uitgebreid.

De inzamelingsactie wordt nu gehouden bij alle vijf supermarkten (beide Jumbo's, Albert Heijn, Aldi alle in Elst en de Lidl in Oosterhout) en wordt georganiseerd door alle Elster geloofsgemeenschappen (Molukse Evangelische, katholieke en protestantse kerk), de Interact en mogelijk met u als vrijwilliger.

Uw bijdrage voor de voedselbank Elst op 14 december. Op zaterdag 14 december kunt u naast uw eigen boodschappen bij uw supermarkt ook iets kopen voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank in Elst. Dit mag van alles zijn en iets dat past bij uw portemonnee. Uw bijdrage is welkom. De gezamenlijke kerken zorgen ervoor dat de artikelen die u koopt bij de voedselbank worden afgeleverd.

Meedoen als vrijwilliger? Dat kan ook. Graag zelfs. Wilt u naast het geven van enkele artikelen als vrijwilliger meedoen aan deze actie dan juichen de organisatoren dat van harte toe. Zaterdag 14 december wordt er gewerkt in twee shiften van vier uur (9.00-13.00 uur en 13.00-17.00 uur) in alle vijf supermarkten in Elst/Oosterhout. Per shift zijn er zes mensen aanwezig (twee om klanten te informeren bij binnenkomst, twee bij de kraam in de winkel met voedselbankartikelen en twee mensen voor de inname van de artikelen). Totaal zijn er dus zestig mensen (jong en oud) nodig. Uw/jouw hulp (voor een shift van vier uur) is welkom. Als u het leuk vindt om te helpen kunt u zich tot 30 november opgeven bij Wichert van Olst (e-mail: wichert.van.olst@nl.ey.com of telefoon 06 21251690) met vermelding van uw naam en eventuele voorkeur van tijd en supermarkt.

Met deze actie maken de kerken gezamenlijk met de inwoners van Elst, gelovig of niet, zich hard voor de mensen die gebruik moeten maken van de voedselbank Elst. Een mooi voorbeeld 'van kerk naar buiten', samenwerking en verbroedering voor en door mensen.

Weer een super deelname bij de eerste springwedstrijd van de Elster Ponyclub

Mooie sprong. (foto: Maud van Bree) Maud van Bree

ELST - Een zestigtal ruitertjes kon op deze mooie dag aan hun ouders, en andere familieleden hun springkunsten laten zien. De eerste groep reed een capilli-proef, deze bestaat uit gedeeltelijk dressuur en in deze proef zijn enkele sprongetjes verwerkt.

Deze proef is zo samengesteld om juist de hele jonge ruiters, langzaam met het springen bekend te maken. De andere groepen stonden voor een echt parcours en voor het springen werd dit parcours verkend. Dit alles gebeurde onder de deskundige leiding van Harrie Hegger. Ook gaf deze tijdens het springen commentaar en uitleg zodat alles ook voor de toeschouwers en deelnemers erg leerzaam en begrijpelijk werd. De volgende wedstrijd gepland op 15 december heeft een kersttintje. Hier gaan verschillende lessen een eigen uitvoering aan het publiek laten zien. Super leuk en zeker een leuk evenement om naar te kijken. "Hebt u een kind die belangstelling toont voor het ponyrijden, kom dan zeker eens kijken bij onze wedstrijden."

De uitslagen van zondag 10 november zijn als volgt:

Groep 1: 1ste Eveline van Wijchen,2e Lotte de Jong en 3e Fleur den Bruinen en Shannen van Amrooij

Groep 2: 1ste Angelina Peters, 2e Femke Schut en Demi Kuster

Groep 3: 1ste Anouk van der Heijden, 2e Mirte van Loenhout en 3e Brechje Tannhauser

Groep 4: 1ste Fleur Jansen, 2e Lincey Bekkers en 3e Jara van de Brenk

Groep 5 en 6: 1ste Guusje Roelofs,2e Bryan Sponselee en 3e Myrthe Peters

Groep 7 en 8: 1ste Kaina Peters, 2e Sanne van Mourik en 3e Linda Peters

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

Projectkoor voor vrouwen in Theater De KiK

ELST - Hou je van zingen en ben je een vrouw van tussen de 18 en de 70 jaar?

Debby Saft gaat bij muziekschool All Music in de komende periode een project opstarten met het thema 'Kerst'. Het is de bedoeling dat vrouwen gezellig 'met hart en ziel' samen allerlei kerstliedjes gaan zingen. Zangervaring is niet per sé nodig, enthousiasme des te meer! De repetities zijn op maandagavond (van 19:30 tot 21:30 uur) in Theater De KiK (aan het Land van Tap, achter de Hema). Het project duurt 5 weken en de eerste bijeenkomst is op maandag 18 november. Van te voren inschrijven via www.muziekschoolallmusic.nl. Kijk voor het totale aanbod (musicalgroepen, spelen in een band, theaterlessen, zang, allerlei muziekinstrumenten) en meer info op diezelfde website of bel 026 4743671.

De Scootmobielspecialist in Nijmegen voor reparatie en onderhoud van alle merken scootmobielen

NIJMEGEN - Op uw scootmobiel moet u kunnen vertrouwen. Dag in dag uit. Het voertuig zorgt immers dat u mobiel bent. Goed onderhoud en tijdige reparatie van mankementen is daarom belangrijk. Bij de Scootmobielspecialist in Nijmegen aan de Cargadoorweg 29 kunt u terecht voor service, onderhoud, reparatie en schadeherstel van uw scootmobiel.

Professionele werkplaats voor alle scootmobielen. Heeft uw scootmobiel een servicebeurt nodig? Moet er een reparatie worden uitgevoerd? De Scootmobielspecialist in Nijmegen beschikt over een eigen professionele werkplaats met deskundige en betrokken monteurs. "Ook als u uw scootmobiel niet bij ons heeft gekocht, helpen wij u graag. Ongeacht het merk of model van uw vervoermiddel", licht vestigingsmanager Debby Wilschut toe.

Reparatie aan huis

Is uw scootmobiel stuk? En kunt u niet naar de werkplaats komen? Geen nood. U kunt de Scootmobielspecialist in Nijmegen ook bellen voor een reparatie aan huis. Bij spoed wordt u dan binnen twee werkdagen geholpen. Lukt dat niet? Of duurt een reparatie onverhoopt langer? Dan kan er vervangend vervoer geregeld worden, zodat u tijdens de reparatiewerkzaamheden toch eropuit kunt.

Onderhoudscontract scootmobiel

Periodiek onderhoud van uw scootmobiel is belangrijk. Het vermindert de kans op storingen en verlengt de levensduur van uw scootmobiel. De Scootmobielspecialist in Nijmegen biedt u daarom de mogelijkheid een betaalbaar onderhoudscontract af te sluiten bij aankoop van een nieuwe scootmobiel. Zo bent u ervan verzekerd dat uw scootmobiel altijd in topconditie is.

Wilt u meer informatie over het repareren of onderhouden van uw scootmobiel? Bel dan De Scootmobielspecialist in Nijmegen: 024-2200112 of kom langs aan de Cargadoorweg 29.

Berry en Brenda van Gendt naar Polen naar Curaçao 'In de supermarkt komen we vaak Barry Hay tegen'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Berry en Brenda Mom (beiden 41) gingen vorig jaar zomer vanuit Gendt naar Polen. Maar wonen sinds enkele maanden in…. Curaçao! 'Helaas is alles niet even vlekkeloos verlopen in Polen.'

De in Nijmegen geboren Berry en de in Doornenburg ter wereld gekomen Brenda (meisjesnaam Stift) gingen in 2002 samenwonen in Huissen om in 2011 naar Gendt te verhuizen. Vorig jaar zomer emigreerden ze naar Polen om onder de rook van Warschau in het onderwijs aan de slag te gaan. ,,We wilden altijd al eens zo'n avontuur meemaken. Wonen, leven en werken in een ander land met een andere cultuur'', zeiden ze eerder.

Maar na een jaar ging het stel (en hun drie kinderen Kjeld, Thorsten en Liv) alweer terug naar Nederland. Berry: ,,Vanaf juni dit jaar hebben we vijf weken gelogeerd bij de ouders van Brenda in Doornenburg. Helaas is niet alles even vlekkeloos verlopen in Polen. Ondanks dat we het daar erg naar onze zin hadden, hield de internationale school van onze kinderen op te bestaan, nadat de directeur er met al het geld vandoor gegaan was. Maar we waren na pas een jaar eigenlijk nog niet helemaal klaar met ons avontuur.''

Er diende zich toen een vacature aan voor schoolleider op de Schroederschool, een Nederlandse school in Curaçao. ,,Brenda werd hiervoor aangenomen en ik vond al snel een baan als leerkracht op de Albert Schweitzerschool.''

BN'ers

Sinds 19 juli wonen ze op het Caraïbische eiland, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. ,,We wonen op Blue Bay, een heel groot resort aan zee. Het is heel fijn dat het weer natuurlijk altijd goed is. Alle afstanden zijn klein, omdat het eiland niet groot is. We kunnen zwemmen wanneer we willen, de zee is prachtig als ook het leven daar in en er vliegen de mooiste vogels rond. Alleen die muggen...?"

Wat nog meer beter kan, volgens Berry: ,,De prijzen zijn beduidend hoger dan in Nederland en de iets te relaxte mentaliteit. Voor ieder bezoekje aan een overheidsinstantie moet je een dagdeel uittrekken en een goed boek meenemen. Onze kinderen vinden het erg fijn hier. Ze vinden hun nieuwe school erg leuk, ze hebben snel vriendjes gemaakt en ze genieten van de zee, het zwembad en het relaxen in de hangmat.''

Bezoek uit Nederland is er nog niet geweest, maar volgens Berry zijn door familie en vrienden al wel tickets geboekt voor 2020. Die lopen dan misschien wel BN'ers tegen het lijf. ,,Er zijn er natuurlijk heel wat die Curaçao als uitvalsbasis gebruiken. Barry Hay komen we regelmatig in de supermarkt tegen en laatst zaten we op het strand achter Tania Kross, die daar met haar familie vakantie vierde.''

Of ze daar tot een bepaalde datum blijven en dan weer terug gaan naar Nederland? ,,We hebben na ons Poolse avontuur maar afgesproken dat we geen einddatum meer plannen, het loopt toch altijd anders. Maar we zijn wel zeker van plan om weer een keer terug te komen naar Nederland. Want ook daar woonden we fijn en ook daar missen we mensen/dingen.''Onze kinderen genieten van de zee, het zwembad en relaxen in de hangmat'

Film in De KiK: Beautiful Boy

Beautiful boy.

ELST - Op donderdag 14 november draait om 20:00 uur de dramafilm Beautiful Boy in Theater De KiK in Elst.

Journalist David Sheff woont samen met Karen met wie hij twee kinderen heeft. En hij onderhoudt een goede band met zijn zoon Nic uit zijn huwelijk met Vicki. Zijn leven stort in wanneer hij tot de ontdekking komt dat Nic met een crystal meth-verslaving worstelt en hij probeert alles om het leven van zijn zoon te redden.

Kaartjes bestellen via www.theaterdekik.nl 8,00 euro (9,00 euro uur voor aanvang aan de deur) inclusief drankje. De foyer is vanaf 19.00 uur geopend.

Prinsenwissel Veko

Prins Jasper de Stoker en zijn gevolg. (foto: Joop Roelofs)

ELST - Op zondag 24 november is het zover, dan weten we wie dit carnavalsseizoen de jeugdprins(es) van Elst is. De Veko verzorgt elk jaar weer een leuke middag om afscheid te nemen van de oude prins en de nieuwe vereniging te verwelkomen.

Niet alleen de jeugdprins(es) wordt gepresenteerd, ook de jeugdraad en de pages. Elk jaar levert een andere Elsterse vereniging de jeugdraad en dit jaar is CV Zet ‘m Op aan de beurt. Dus ben je nieuwsgierig naar de nieuwe jeugdraad? Kom dan vooral langs.

We nemen eerst afscheid van de huidige jeugdprins van Veko, Jasper de Stöker en zijn gevolg, namens Scouting Elst. Aansluitend is de presentatie van de nieuwe jeugdprins(es) en jeugdraad. Het programma vindt plaats in café Bij Tante in de Stationsstraat op zondag 24 november vanaf 14.11 uur.

liturgische lezing door filosoof René ten Bos

René ten Bos. (foto: Duncan de Fey) Duncan de Fey

ZETTEN - Op zondag 17 november komt René ten Bos in de Vluchtheuvelkerk spreken. Het onderwerp van zijn lezing zal zijn 'Staat ons eigen voortbestaan op het spel?'

Als uitgangspunt neemt hij zijn laatst geschreven boek 'Extinctie'. Met dit hoogst verontrustende essay over het begrip 'uitsterven' neemt René ten Bos(1959) in stijl afscheid van zijn eretitel als 'Denker des Vaderlands'. (2017 – 2019). Extinctie gaat niet zozeer over het verdwijnen van het laatste exemplaar van een bepaalde soort, maar beschrijft veeleer een proces van 'uitdoven'. Niet alleen het voortbestaan van planten en dieren staat op het spel, maar ook dat van onszelf. Hoewel het uitsterven van de mens filosofen van alle tijden heeft beziggehouden, kunnen we volgens Ten Bos ons eigen uitdoven niet los zien van dat van andere soorten.

René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De gastspreker beschikt over een toegankelijk taalgebruik, zowel in schrijven als in spreken. Hierin is hij soms wat tegendraads, maar wel duidelijk. In zijn boeken en lezingen zoekt hij regelmatig de actualiteit van tegenwoordig. Zijn werk kenmerkt zich vaak door zware thema’s, die hij meestal met humor en blijmoedigheid benadert.

De lezing is vrij toegankelijk op zondag 17 november om 10 uur in de Vluchtheuvelkerk, ingang tegenover Bakkerstraat 20 in Zetten.

Oproep

OVERBETUWE- Kent u iemand die uit gemeente Overbetuwe is vertrokken om het avontuur in het buitenland aan te gaan en die zijn/haar verhaal wel graag zou willen delen met onze lezers?

Dat kan in onze rubriek 'Betuwenaren in het Buitenland'. Stuur een mail naar: hansschmeinck@gmail.com. Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. Wie weet staat hij/zij binnenkort dan in met verhaal en foto Hét Gemeente Nieuws!

Gouden medaille voor Chinese Kok van Restaurant De Zomertuin

ZETTEN – Bij Oriëntaals Restaurant De Zomertuin kunt u ervan op aan dat u kwaliteit op uw bord krijgt. Kok (en eigenaar) de heer Xu is namelijk de trotse winnaar van een grootse kookwedstrijd voor Chinese koks, die dit jaar in Moskou werd gehouden.

Deze kookwedstrijd, waar Chinese koks uit twintig verschillende landen meedoen, wordt eens in de vier jaar georganiseerd. Per land heeft één professional de verantwoordelijkheid om zes Chinese koks uit zijn of haar eigen land te selecteren. 'Vier jaar geleden werd ik ook al gevraagd om deel te nemen, maar toen zag ik dat zelf niet zitten. Er komt namelijk nogal wat bij kijken en het werk in ons restaurant gaat natuurlijk wel gewoon door', vertelt de heer Xu. De geselecteerde koks worden vervolgens uitgenodigd in het land waar de wedstrijd dat jaar wordt georganiseerd.

Vier jaar geleden was dat Frankrijk, dit jaar reisden de koks helemaal af naar Rusland. Daar mochten zij hun kookkunsten demonstreren en hun gerechten laten proeven door de vakjury. 'Wat ik het meest spannend vond, was dat je niet alle ingrediënten zelf kon meenemen. Gedroogde kruiden nam ik wel zelf mee, maar rauw voedsel mag je niet zomaar meenemen naar een ander land. Dan ben je dus afhankelijk van wat je in het organiserende land kunt verkrijgen', legt de heer Xu uit. In een grote professionele keuken werd er door 120 Chinese koks, verdeeld in groepen, van 08.00 tot 16.00 uur gekookt. 'En je gerechten moest je vervolgens zelf aan de vakjury serveren', vult de heer Xu aan. 'En dan in spanning wachten op het eindoordeel van de vakjury...'

De heer Xu begon zijn kokscarrière in China en heeft inmiddels dertig jaar ervaring. Samen met zijn echtgenote runt hij Oriëntaals Restaurant De Zomertuin in Zetten. Maar dat de heer Xu met de gouden medaille naar huis zou gaan dat had hij toch niet durven dromen. Het is een kroon op zijn werk waar hij nog van zit na te genieten. En ook ú ook kunt ervan genieten! Want deze 'gouden kok' staat 'gewoon' in de keuken van zijn eigen restaurant in Zetten, waar u van harte welkom bent om heerlijk Chinees en/of Kantonees te komen eten. Of uw voorkeur nu uitgaat naar hippe tapashapjes, een uitgebreid buffet of lekker à la carte eten, bij Oriëntaals Restaurant De Zomertuin worden uw gerechten bereid door deze winnaar! Óók als u uw gerechten komt afhalen natuurlijk. Adres: Wageningsestraat 58 in Zetten. T: 0488 455089. www.dezomertuin-zetten.nl.

Herberglezing in Heteren

HETEREN - Op woensdag 20 november verzorgt Herberg De Aandacht een schitterende avond over het geheim van Maria's Muziek. Maarten-Jan Dongelmans, onder meer dirigent, organist en muziekrecensent van De Gelderlander, houdt een lezing over muziek die door de eeuwen heen aan Maria is opgedragen.

Het wordt een muzikale en spirituele ontdekkingsreis door de wereld van Ave Maria's, Salve Regina's en Maria-litanieën en nog veel meer, van het jaar 1500 tot 1900.. Toegang: 7,50 euro inclusief koffie en thee. De avond begint om 19.30 uur. Voorafgaand wordt er om 18.00 uur een maaltijd geserveerd voor vijf euro. U kunt zich voor de lezing en/of het eten vooraf opgeven bij Herberg De Aandacht via 06 33331746 of herbergdeaandacht@gmail.com.

Ontmoetingscentrum De Loohof gaat door in 2020

ZETTEN - "Na een periode van onzekerheid voor de vrijwilligers en gasten van De Loohof kwam eindelijk het goede bericht dat wij door kunnen in 2020. door steun van de gemeente weten wij het te redden met de lage prijzen die wijn rekenen aan onze gasten."

"De actie Overbetuwe-doet loopt voor ons, nu in het begin redelijk goed, wij hopen het eindbedrag te halen, waarvoor uw steun wel nodig is. Dus vergeet de cheque niet te verzilveren via de website Overbetuwedoet of lever de cheque in bij De Loohof in de bus of in het kistje bij de bibliotheek of Albert Heijn. vraag ook even bij uw buren en/of familie."

Op 21 november is er weer een bingo. En als vooraankondiging: het maken van een kerststuk bij De Loohof is op dinsdag 17 december.

Een dag met een gouden randje

Overhandiging van de cheque. (foto: Longfonds)

BEMMEL - De eerste Longloop in Nederland: 3 november een dag met een gouden randje! Het Bestuur van Stichting deBOL is trots op het behaalde resultaat bij de organisatie van de Longloop!

Op zondagmiddag werd er in Bemmel een voorlopige cheque ter waarde van 8.150 euro overhandigd aan het Longfonds. De uiteindelijke opbrengst is, na het tellen van de extra bijdragen en inkomsten uit acties, maar liefst € 8.509,= een schitterend bedrag voor onderzoek naar longziekten! "Wij willen dan ook iedereen die financieel heeft bijgedragen van harte bedanken voor de gulle gaven. Met z’n allen hebben we er een prachtige dag van gemaakt!"

De wandelaars liepen een route van 3, 5 of 10 km en bij de finish kreeg iedereen een welverdiende medaille. Dweilorkesten zorgden in De Kinkel voor een heel gezellig sfeertje en iedereen kon zeer tevreden terugkijken op een zinvolle prestatie voor een goed doel! De dag had natuurlijk voor velen ook een emotionele lading maar gelukkig was het ook een vrolijke dag. De gezelligheid, de saamhorigheid en de bijzondere sfeer gaven velen weer nieuwe energie! "Als voorzitter van St.deBOL wil ik alle vrijwilligers, de mensen van CC De Kinkel, Wethouder Helga Witjes, de mensen van het Longfonds en mijn medebestuursleden ontzettend hartelijk bedanken voor de inzet, de steun etc. Zonder al die enthousiaste medewerkers hadden wij deze eerste Longloop in Nederland nooit tot zo’n mooi succes kunnen maken! Het werd een dag met een 'gouden randje! Bedankt allemaal!", aldus Marianne van Eechoud-Bierens namens het bestuur van Stichting deBol.

De kabouters willen je ontmoeten! Kom je kennis maken?

ELST – Heb je altijd al willen weten hoe het echte leven van kabouters eruit ziet? Dan is dit je kans! De kabouters nodigen jou uit, samen met papa en mama, in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 november bij Intratuin Elst. Wel een beetje bukken bij het kabouterdeurtje dan...

Dat kabouters je willen meenemen in hun wereldje dat is uniek, dus mis het niet! Zodra je via het kabouterdeurtje binnenstapt, krijg je eerst een echte knapzak. De kabouters laten je graag zien wat ze zoal de hele dag doen en... jij mag meedoen. Zo mag je bijvoorbeeld zelf kabouterbroodjes bakken en meedoen met het spelletje dennenappels gooien. Ook hebben de kabouters speciaal voor dit weekend een heuse kabouterspeurtocht uitgezet. Je mag dan met een speurkaart verschillende bosdieren gaan zoeken. Een hert of een zwijntje of misschien vind je wel een uil. En als je daarna je speurkaart inlevert, dan ligt er een leuke kabouterverrassing voor je klaar. Ben je best een beetje stoer? Dan mag je de kabouters ook meehelpen timmeren in hun kaboutertimmerfabriek. Of, als je het liever iets rustiger aan doet, mag je natuurlijk ook lekker gaan luisteren naar mooie verhalen van de sprookjesverteller in het kabouterbos. Misschien kom je dan ook de magische tovenaar tegen. Die maakt heerlijke kabouterdrankjes die je mag proeven. De kabouters zelf zijn daar dol op.

Kom je het allemaal meebeleven? De kabouters kunnen niet wachten om je te ontmoeten en kabouter Plop en Kwebbel willen met je op de foto. Niets moet, alles mag. Je mag zelfs verkleed komen. Alle papa's, mama's, opa's en oma's mogen natuurlijk mee. De kabouters zijn er op zaterdag 23 november van 11.00 tot 17.00 en zondag 24 november van 12.00 tot 17.00 uur. Intratuin Elst, Nieuwe Aamsestraat 94. www.intratuin.nl.

Ontmoetingscentrum De Loohof gaat door in 2020

ZETTEN - "Na een periode van onzekerheid voor de vrijwilligers en gasten van De Loohof kwam eindelijk het goede bericht dat wij door kunnen in 2020. door steun van de gemeente weten wij het te redden met de lage prijzen die wijn rekenen aan onze gasten."

"De actie Overbetuwe-doet loopt voor ons, nu in het begin redelijk goed, wij hopen het eindbedrag te halen, waarvoor uw steun wel nodig is. Dus vergeet de cheque niet te verzilveren via de website Overbetuwedoet of lever de cheque in bij De Loohof in de bus of in het kistje bij de bibliotheek of Albert Heijn. vraag ook even bij uw buren en/of familie."

Op 21 november is er weer een bingo. En als vooraankondiging: het maken van een kerststuk bij De Loohof is op dinsdag 17 december.

22 / 24

Mees is 50 jaar , dus gefeliciteerd en
we hopen nog vele "member vergaderingen"
te mogen hebben !

12 november ziet ook deze
jonge dame Sarah!
Gefeliciteerd!!
VC

Ja, deze lieve vogelaar
is nu 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd en geniet van deze mooie dag!
Liefs van Lenie en Janine
en een pootje van Mila

Hiep hiep hoera
De zusjes vieren samen feest.
Sofie wordt 2 jaar.
Lizzy wordt 7 jaar.
Van harte gefeliciteerd
Liefs van: Oma Ria.

wie heeft dat gedacht ?
Liselotte is niet 1,
Maar is deze maand 8!
Gefeliciteerd van opa Maart

Hiep, hiep.. hoera,
Onze lieve meid en trotse zus is 10 november 3 jaar geworden.
Gefeliciteerd schatje!
Dikke kus,
Papa, Mama, Jaylin & Nyla

Onze lieve (o)pa Henk is 12 november alweer 80 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd namens ons.
Jan & Desiree
Lisa & Julia

Deze vrolijke meid Eleni wordt 16 november 5 jaar
Xxx opa en oma,
Alana, Alissa en Noud

Het is feest want op 14 november zijn Gerard en Thea Janssen 50 jaar getrouwd.
Van Harte gefeliciteerd liefs van Maickel Bep en Kevin Xxx

Na jaren werk is het tijd om het rustig aan te doen,
dus geniet nu maar lekker van je pensioen.

Hiep hiep hoera!
Oma wordt 14 november 74 jaar
Gefeliciteerd van Opa, Maickel, Bep en Kevin.

Hiep hiep hoera!
Dit echtpaar is op 14 november 50 jaar getrouwd
Van harte gefeliciteerd!
De kinderen

Deze lieve alleskunner is alweer 60 jaar jong op 12 November!

Van harte gefeliciteerd!

Dit paar van goud is 50 jaar getrouwd!

Gefeliciteerd en liefs van ons! xxx

Dulos is de klos!
Bon bon anniversaire.

Feest bij Juwelier Van Schaik in Zetten!

ZETTEN - Op 1 november vierde Juwelier Van Schaik zijn 25-jarig jubileum. Martijn van Schaik was als 23-jarige gediplomeerd goudsmid en juwelier al zelfstandig ondernemer in Zetten.

Hij is begonnen in een klein pandje (in de hoek) aan de Hoofdstraat. Daar verkocht hij zelfgemaakte sieraden, maar ook horlogebandjes en horloges. Bij Martijn kon en kun je sieraden laten maken. Inmiddels is het assortiment 'enigszins' gegroeid en kun je bij Martijn al je sieradenwensen in vervulling laten gaan. Inmiddels mag Juwelier Van Schaik zich de grootste juwelier tussen de grote rivieren noemen.

Het is sowieso al een feestje als je een sieraad uit mag gaan zoeken, maar door de warme ontvangst en door het geduld om samen iets moois te kiezen én het deskundige advies ga je graag naar binnen bij juwelier Van Schaik in Zetten. En Martijn zou Juwelier Van Schaik niet zijn als hij dit jubileum ongemerkt voorbij zou laten gaan. Hij heeft een geweldige verrassing in petto voor zijn trouwe klanten! In het weekend van 22 en 23 november 2019 wordt u feestelijk ontvangen. Elke klant gaat naast de eigen aankoop, sowieso met een cadeaubon naar huis. Degenen die er vroeg bij zijn hebben extra geluk: de eerste 200 klanten krijgen ook een slagroomtaart die gebakken is door de gerenommeerde bakkerij 'aan de overkant' van de straat! Dus…twijfel niet. Noteer deze data in uw agenda!

"Wij ontvangen u 'feestelijk' dit weekend en zijn u graag van dienst, zoals u al 25 jaar van ons gewend bent! Graag tot de 22e of 23e november!"

Juwelier Van Schaik, Hoofdstraat 54, Zetten; 0488 452745. Openingstijden: dagelijks van 09.00 – 18.00 uur; op vrijdag van 09.00 – 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 – 17.00 uur.

Heeren van de Zee tweede van Gelderland!

(foto: Ilona Kuster)

ARNHEM – Het scheelde echt maar een visgraatje, of Heeren van de Zee was de winnaar van Gelderland geworden bij de Nationale Haringtest 2019. Maar met een beoordeling van 9,6 wist Heeren van de Zee wel de mooie tweede prijs te bemachtigen! Visspecialist Arjen en zijn team zijn trots dat ze deze toch maar 'even' hebben binnengehengeld.

De Nationale haringtest 2019 werd ook dit jaar weer opgezet door branche-organisaties VNV (Vereniging van Nederlandse Visspecialisten) en CVAH (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel). Heeren van de Zee scoort ieder jaar hoog, maar dat ze zo dicht tegen de winnaar aan wisten te eindigen dat zegt toch wel iets over de kwaliteit die de consument bij Heeren van de Zee voorgeschoteld krijgt. Bij de beoordeling is gekeken naar de versheid van zowel de haring als de uitjes, het zout- en vetgehalte, de smaak, de uitstraling, de prijs-kwaliteitsverhouding en de presentatie.

Voor de lekkerste haring bent u bij Heeren van de Zee dus aan het juiste adres, maar niet alleen voor haring natuurlijk! Heeren van de Zee biedt een uitgebreid assortiment verse vis. En als u twijfelt over de bereiding ervan, vraagt u het dan gerust aan de kraam. De visspecialisten van Heeren van de Zee hebben alle vakkennis in huis om u te informeren.

En over het schoonmaken van vis hoeft u zich niet druk te maken, ook dat wordt bij Heeren van de Zee met plezier voor u gedaan. Liefst drie maal in de week is het enthousiaste team van Heeren van de Zee in Arnhem te vinden; op dinsdag en zaterdag op winkelcentrum Rijkerswoerd en op donderdag op De Geitenkamp. www.heerenvandezee.nl (ook op Facebook).

Sinterklaasnieuws!

ELST - De herfstblaadjes zijn alweer gevallen, het wordt alweer vroeg donker… de decembermaand nadert met rasse schreden… Het Centrum Management Elst (CME) is drukdoende met de voorbereidingen van de komst van de goedheiligman.

Vanaf 9 november staat de rode 'Post voor Sinterklaas'-brievenbus bij Babs kinderkleding halverwege de Dorpsstraat. De kinderen kunnen hierin hun mooie tekeningen, verlanglijstjes en andere post voor Sinterklaas achterlaten. Vergeet vooral niet om je naam, adres en leeftijd te vermelden, wie weet win je wel een mooie prijs!

Deze brievenbus speelt daarnaast nog een rol bij het 'ZIN'-zoekspel. Dit spel start op 16 november en duurt tot 1 december (de koopzondag). Kinderen kunnen door het dorp heen letters verzamelen uit etalages; deze letters vormen samen een zin. Voor de winnaar is er een supertoffe prijs, die nog voor 5 december aan huis door Sinterklaas wordt bezorgd!

Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas op bezoek in het centrum van Elst. Vanaf 15.00 uur start de route vanaf het kruispunt vanaf L'Italiano en hij wordt rond 15.15 uur verwacht bij het gemeentehuis. Sinterklaas reikt dan ook de prijzen uit voor de drie winnaars (in diverse leeftijden) van de tekeningen die in de brievenbus zijn gedeponeerd. We maken er samen weer een hele mooie decembermaand van! Kijk voor meer informatie op Veko-elst.nl.

Buitenkansjes

SLIJK-EWIJK - Onlangs heeft Galerie 1400 meer dan dertig eigen werken uit de kunstuitleen teruggehaald.

Voordat ze opnieuw weggaan, staan alle werken uitgestald in Het Witte Kerkje aan de Waalbandijk in Slijk-Ewijk, waar Galerie 1400 permanent exposeert. Mocht u al enige tijd met de gedachte rondlopen om een werk aan te schaffen, dan is dít de kans om kunst te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Lincy Hoogveld toont tevens diverse studiedoeken, waar regelmatig om gevraagd wordt.

"We heten u van harte welkom in het weekend van 16 en 17 november. Beide dagen tussen 13.00 en 17.00 uur. U wordt verwelkomd met een hapje en een drankje. Kijk voor meer informatie op de website en Facebookpagina van Galerie 1400. Zet ook 7 en 8 december in uw agenda. Dan is er een sfeervolle kerstfair in en om Galerie 1400." Galerie 1400, Dorpsstraat 70, Slijk-Ewijk (Nijmegen Noord).

Coördinatoren gezocht

De Minkhof met tuin. (foto: PR De Minkhof)

BEMMEL - De Minkhof -gezellige ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor jongere en oudere senioren in Bemmel- groeit en bloeit.

Mede daardoor is er behoefte aan een drietal coördinatoren. Het betreft coördinator vrijwilligers, coördinator deelnemers en activiteiten, en coördinator Public Relations en administratie. Het drietal vormt samen een team dat het reilen en zeilen op De Minkhof coördineert. Voor deze functies is teamspirit, empathie voor ouderen en het kunnen omgaan met vrijwilligers een vereiste. Voor deze taken wordt een redelijke vergoeding verstrekt. Interne sollicitanten hebben bij gebleken geschiktheid voorrang. Heeft u interesse of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de bestuursvoorzitter van De Minkhof, Cor van Dalen, per mail voorzitter@minkhof.nl of telefonisch 06 55335519. De volledige taakomschrijving staat op www.minkhof.nl. Reageren kan tot maandag 25 november.