GN Lingewaard

22 oktober 2014

GN Lingewaard 22 oktober 2014


Rock, blues & soul met spectaculaire blazerssectie Bemmelse band Gadget 1 november in De Kinkel

Foto Gadget door Armand Lamée

BEMMEL - Op zaterdag 1 november speelt de Bemmelse band Gadget in cultureel centrum De Kinkel aan het Van Ambeplain 1 in Bemmel. Gadget zal vanaf 21.30 uur twee sets vertolken. De muziek is het best te omschrijven als 70's, 80's en 90's rock, blues en soul.

Bijzonder is dat Gadget een aantal nummers speelt met een blazerssectie. Een feest der herkenning en gegarandeerd swingen dus. Als je een avond ondergedompeld wil worden in nostalgische rock, blues en soul, dan mag je dit niet missen.

Gadget zal deze avond twee sets spelen van circa 45 minuten. De band bestaat drieënhalf jaar. Het repertoire bestaat uit covers van onder andere Thin Lizzy, Herman Brood, Rory Gallagher, The Black Crowes, Roxy Music, Ian Dury, Van Halen, Jimi Hendrix, Racoon, Alain Clarke en John Mayer.

De band speelt puur voor het plezier en treedt niet heel vaak op. Grijp dus je kans om de mannen aan het werk te zien en kom langs op 1 november. De bezetting is als volgt: René Derksen (drum-zang), Pieter Verburg (gitaar), Roland Verheugd (sax-toetsen-zang), Edwin Smits (Bas) en Léon Collaris (zang).

Blazerssectie

Bij een aantal nummers zal Gadget ondersteund worden door extra blazers. De blazers komen allen uit de dweilorkesten Alarmfase 3 en De Rotdweilers. De blazerssectie bestaat uit Marije Meurs-Hoff (trombone), Lieke van Mullem (saxofoon), Joren Pisters (trompet) en Bart Spanbroek (trompet). Een mooie aanvulling bij onder meer het nummer van Alain Clarke.

Meer informatie staat op www.facebook.com/gadget.pop.rock en www.dekinkel.nl. De zaal is vanaf 20.30 uur open; de aanvang is
21.30 uur. Er is gratis entree.

Extra open dagen De Minkhof in Bemmel

BEMMEL – Zaterdag 25 oktober en zaterdag 29 november houdt De Minkhof extra open dagen.

Heb je al veel gehoord over De Minkhof, maar ben je er nog steeds niet geweest? Kom dan naar de extra open dagen op zaterdag 25 oktober of zaterdag 29 november van 10.00 tot 13.00 voor een rondleiding en informatie. De koffie en thee staat klaar!

De Minkhof is voor actieve senioren die elkaar willen ontmoeten. Op De Minkhof is van alles te doen; timmeren, houtbewerken, tuinieren, knutselen, handwerken en dieren verzorgen. Verder zijn er themadagen en extra activiteiten zoals lezingen, films en dia`s kijken, bloemschikken, zingen, muziek maken, yoga en bewegen. Er is ook ruimte voor ontspanning met biljarten, sjoelen, spelletjes en kaarten. De activiteiten gedurende de dag zijn afhankelijk van het seizoen en je eigen wensen. De dag zelf heeft een vaste structuur, zo wordt er samen koffie en thee gedronken en het eten samen bereid en gegeten.

Kom langs op De Minkhof (einde Flierenhofstraat) in Bemmel voor een rondleiding en stel je vragen aan onze vrijwilligers tijdens een kopje koffie of thee!

Meer informatie De Minkhof staat op www.minkhof.nl. Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg De Minkhof op facebook: www.facebook.com/DeMinkhof.

Halloweenspooktocht… op De Zilverkamp in Huissen

HUISSEN - Op vrijdag 31 oktober is het weer zover: Halloween. Ttijd voor onze jaarlijkse spooktocht.

We zijn al gestart met de voorbereidingen om ook dit jaar onze bezoekers weer te verrassen. Het wordt dit jaar weer een echte spookachtige, duistere tocht! Onderweg kun je de meest vreemde, enge en griezelige personages tegen komen. Het wordt dit jaar enger dan ooit, dus ouders pas op uw kinderen!

31 oktober valt dit jaar op een vrijdag. Omdat het de volgende dag weekend is, starten we dit jaar om 19:00 uur met verzamelen. Waar we zullen vertrekken is nog een verrassing. Die informatie staat op de website.

"Ieder jaar zijn we aangenaam verrast door de wijze waarop jullie verkleed naar de Halloweenspooktocht komen. Ook dit jaar hopen wij weer op een 'enge' opkomst. We hebben een fotograaf van Zilvercam uitgenodigd om een impressie van de tocht te maken. Mocht u een keer griezel op de route willen zijn, mail ons dan uiterlijk 24 oktober: info@zilverkamp." Meer informatie staat op www.zilverkamp.nl.

Gendtenaar naar Dakar

GENDT - Op 1 november staan John Berns en Theo Sanders aan de start van de Amsterdam Dakar Challenge. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Amsterdam-Dakar geïnspireerd door de bekende woestijntocht Paris-Dakar, alleen dan zonder dure auto's helicopters mediacircus.


De opzet is simpel: regel een auto van maximaal 500 euro, rij dwars door de Sahara heen, neem een paar steeksleutels en ductape mee en eindig in Dakar. Dat is ongeveer 7500, 3500 onverhard en 4000 kilometer verharde weg.

De tocht gaat van Nederland via België, Frankrijk, Spanje, Marokko en Maurentanie naar Senegal en Gambia, waar de auto geveild wordt voor het goede doel. De teams (ongeveer 35 starten) gelijk in Amsterdam en rijden gezamelijk naar Breda waar nog een uitzwaaimoment is. Daarna is het ieder voor zich en zien ze elkaar pas weer in Spanje bij de boot naar Marokko.

Dan begint het pas echt: het Atlasgebergte en de westlijke Sahara, het zand en bijbehorende vastzitten en weer losgraven. In Maurentanie wordt een gedeelte onder begeleiding van het leger gereden in verband met de veiligheid. In totaal zal de reis zo'n drie weken duren. Na de finish zal de auto worden geveild en gaat de opbrengst naar de stichting Hand to Hand. Deze stichting is nu bezig met een metaalopleiding voor jongeren tussen de veertien en vierentwintig jaar. "Wil je meer weten over het team of goede doel? Kijk dan op www.jtchallenge.jouwweb.nl of www.stichtinghandtohand.nl."

Wedstrijdprogramma HAVO

THUIS

Zaterdag 25 oktober

10:00 HAVO E2G - Elistha E3

10:00 HAVO E1 - OSC E5

12:00 HAVO D2 - DIO '30 D5

Zondag 26 oktober

10:30 HAVO 4 - Juliana '31 7

UIT

Zaterdag 25 oktober

11:45 AVW '66 6 - HAVO 2 (zat)

10:30 Bemmel SC C4 - HAVO C1D

10:15 Arnhemse Boys F7 - HAVO F1

Zondag 26 oktober

14:00 ONA '53 1 - HAVO 1

12:00 RVW 2 - HAVO 2

10:00 Spero 9 - HAVO 3

Een dirigent functioneert niet als strenge directeur

Sint-Caecilia repeteert tijdelijk in de Martinuskerk totdat Providentia is verbouwd tot een sociaal cultureel centrum Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT – Christian Ansink laat merken dat vrijblijvendheid niet in zijn woordenboek voorkomt. Gezelligheid oké, maar er moet serieus gerepeteerd worden, zegt de nieuwe dirigent van harmonie Sint-Caecilia in Gendt.


Christian is vanaf 1990 als trombonist verbonden aan Het Gelders Orkest. Heeft aan de conservatoria in Enschede en Rotterdam gestudeerd waar hij Cum Laude afstudeerde als Uitvoerend Musicus. Dit jaar studeerde hij af voor de Associate Degree HaFaBra-directie.

Naast het Gelders Orkest speelt hij in Het Nederlands Trombonekwartet en het HGOkoperkwintet. Heeft ingevallen bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble.

Het Gelders Orkest is voor een muzikant geen vetpot. Door overheidsbezuiniging op cultuur is het inkomen met ongeveer veertig procent gekrompen. En er moet voor het gezin Ansink toch brood op de plank komen. Christian had al een bijklus gevonden als dirigent van fanfare Wilhelmina in Spankeren. En in april ook bij onze harmonie.

De combinatie van trombonist en dirigent heeft volgens Christian een positieve invloed op zijn muzikale ontwikkeling Hij heeft gespeeld onder leiding van de grootste dirigenten van de wereld. Dé Jaap van Zweden komt als voorbeeld moeiteloos uit zijn mond. Nu mag hij als dirigent zelf aan de bak. En dat bevalt hem goed. "Ik vind het fijn om met je handen te laten zien hoe je muziek moet laten klinken." Een dirigent functioneert niet als die als een strenge directeur opereert. Hij vindt het belangrijk dat er wederzijds respect is tussen dirigent en orkestleden.
Gevraagd naar zijn karaktereigenschappen hoeft Christian niet lang na te denken. Super sociaal, leiderschap en vooral een muzikaal leider. Zijn muzikale voorkeur? "Klassiek, jazz, maar ook goede popmuziek. Nee, geen rap. Dat vind ik echt lawaai." De opmerking wordt ondersteund met de karakteristieke drumbeat.

Team 031 Lingewaard weer actief bij Roparun

LINGEWAARD - Team Lingewaard neemt in 2015 weer deel aan de Roparun, een hardloop/prestatieloop tijdens het Pinksterweekend van Parijs naar Rotterdam, vertrek op zaterdag 23 mei vanuit Parijs en aankomst op maandag 25 mei op de Coolsingel in Rotterdam, 530 kilometer.

Team 031 Lingewaard gaat de komende maanden weer zoveel mogelijk geld ophalen ten behoeve van mensen met de ziekte kanker, de slogan van de Roparun is dan ook: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Het team bestaat uit: drie cateraars (zorgen voor het eten en drinken voor de teamleden), twee fysiotherapeuten (zorgen voor de fysieke gesteldheid van de teamleden), vijf chauffeurs (besturen de voertuigen), een teamcaptain (is verantwoordelijk voor het team tijdens de Roparun), vier fietsers (begeleiden de lopers) en acht lopers (iedere loper loopt ongeveer zeventig kilometer).

Enkele goede doelen van de Roparun zijn: Team Lingewaard 031 doet in 2015 alweer voor de zesde keer mee. Wij weten niet van ophouden, omdat het doel ons allemaal aanspreekt en we in de nabije omgeving iedere keer weer geconfronteerd worden met de gevolgen van deze vervelende ziekte. Roparun besteedt de donaties niet aan onderzoek om de ziekte te overwinnen, maar bestemt de gelden voor patiënten en directe betrokkenen om hun leven dragelijk te maken. Zo heeft ziekenhuis Rijnstate in Arnhem een donatie van 33.000 euro ontvangen voor de aanschaf van twee Paxman hoofdhuidkoelers en ziekenhuis Bernhoven in Uden een bijdrage van 6.500 euro voor het huiselijker maken van de dagbehandeling oncologie en voor patiënten-workshops 'Look good, feel better'. Allemaal sprekende doelen dicht bij huis.

Meer informatie over het team staat op www.031lingewaard.nl en op de site van de Roparun zelf: www.roparun.nl.

Staat de oudste boom van Nederland in Doornenburg?

DOORNENBURG - Op vrijdag 7 november vindt in de ridderzaal van de Doornenburg de presentatie plaats van het boekwerk 'Saluut aan de duizendjarige eik bij de Doornenburg' van de hand van mr. Denis Schils.

Schils was jarenlang voorzitter van het bestuur van kasteel Doornenburg. De oeroude eik op het kasteelterrein heeft hem altijd geïntrigeerd.

Het boekwerk beschrijft de historie en de historiografie van deze bij kasteel Doornenburg gelegen eik, die in de negentiende en het begin van de twintigste eeuw landelijk grote bekendheid genoot vanwege zijn hoge ouderdom. Ook wordt de rol beschreven die de eik in de Doornenburgse gemeenschap gespeeld heeft. Er vindt een interessante discussie over jaarringen plaats, waarbij de werkelijke leeftijd wordt onthuld.

Het belang van deze nu nog slechts regionaal bekende, oeroude boom wordt kenbaar gemaakt aan een breed publiek, wat ertoe kan leiden dat zorg en onderhoud van deze monumentale boom meer aandacht krijgen. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan Jan Terlouw, vml commissaris van de koningin in Gelderland, schrijver en bijzonder begaan met het natuurhistorisch erfgoed.

De uitgave van het boek is verzorgd door de Stichting Streekmuseum Lingewaard, die eerder publicaties uitbracht zoals Stenen en Brood over de baksteenindustrie in de regio, het Monumentenboek Bemmel, de Canon van Lingewaard, Fort Pannerden en Mensen, paarden en paardenmensen, het levensverhaal van Wim Nas.

Het boek zal vanaf 8 november in de boekhandel voor 9,50 euro verkrijgbaar zijn.

Vrouwenvereniging in Haalderen 35 jaar

HAALDEREN - Op woensdag 29 oktober bestaat vrouwenvereniging Haalderen 35 jaar. Dit laat de vereniging natuurlijk niet zomaar voorbij gaan. Ze maakt er een feestelijk avond van met zang van Dick van Altena.

"We hopen op deze avond al onze leden te mogen begroeten. Ook burgemeester mevrouw Schuurmans zal ons deze avond een bezoekje brengen." De avond begint om 20.00 uur in De Tichel in Haalderen.

Presentatie boek van twee Bemmelse schrijvers

BEMMEL - Op dinsdag 28 oktober verzorgen Michel Bongers en René Bremer, twee Bemmelse schrijvers, in samenwerking met de KBO Bemmel-Doornenburg, een presentatie van hun boek 'Meesterlijk; hoe het onderwijs Bemmel veranderde'.

Aan de hand van foto's, dia's en anekdotes laten zij u zien hoe de afgelopen zestig jaar het maatschappelijk leven in Bemmel veranderde onder invloed van allerlei bekende en minder bekende onderwijsgiganten. De basisscholen en het voortgezet onderwijs in Bemmel hebben in die periode hun stempel gedrukt op het sportieve en culturele klimaat in onze gemeente. U komt vele bekende onderwijspersonen tegen: meester Wierink, Herman Bos, Jan te Boekhorst, Joop Verburg, Joep van Merwijk, zuster Michael, Ger Barneveld, Jan Verhoeven en vele anderen.

De avond krijgt een speciaal tintje door het optreden van zangeres Annelies Buurman uit Gendt, de Betuwse Vera Lynn, die een aantal liederen uit de jaren 50-60 ten gehore gaat brengen. Ook wordt de film 'ussen Strang en Plak' vertoond, waarin een aantal Bemmelse figuren in oud-Bemmel komische avonturen beleeft.

De boekpresentatie is in Roskamzaal De Meierij op 28 oktober om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur; de toegang is gratis.

Scheidingsdrama door ogen van klein meisje bij TOP Film

BEMMEL - Ontroerend echtscheidingsdrama, gezien door de ogen van de zevenjarige Maisie. Haar moeder (Julianne Moore) was ooit een rockster en haar vader (Steve Coogan) handelt in kunst. Donderdag 23 oktober begint 'What Maisie knew' om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.topbemmel.nl, bij boekhandel Polman, Arends Optiek en aan de filmkassa.

Na een pijnlijke scheiding hertrouwen beide ouders snel en de rust lijkt wedergekeerd. Maar co-ouderschap is moeilijk voor twee mensen die vooral met zichzelf bezig zijn. De nieuwe relaties blijken broos en al snel begint de ellende voor Maisie weer van vooraf aan.

Als kijker sluit je de kleine Maisie meteen in je hart. Honds loyaal naar haar ouders, die zaken letterlijk over haar hoofd uitvechten. Maar vaker blijven de volwassenen juist buiten beeld, en zit je in de kinderkamer met Maisie, terwijl het gescheld en geschreeuw door de muren gedempt hoorbaar zijn. Ook al heeft Maisie het niet in de gaten, zelf zie je de situatie steeds meer uit de hand lopen. Het is een hulpeloze positie en net als Maisie kun je weinig anders doen dan je vastklampen aan de volgende volwassene, hopende dat hij of zij de dingen beter kan maken. Hoewel deze scenes hartverscheurend zijn, brengt het bijzondere vertelperspectief van dit meisje juist ook wat speelsheid en humor in het verhaal. De acteurs, niet in de laatste plaats de kleine Onata Aprile zijn geweldig, en maken dit een film die je lang bijblijft.

Een vooraankondiging voor liefhebbers van Franse films: November is de Mois du Cinéma Français chez TOP! Zie de website!

Protestantse gemeente

HUISSEN - Zondag 19 oktober is om 10.00 uur de kerkdienst van de protestantse gemeente in Huissen is te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35. Voorganger is dominee K. Eldering. Er is geen kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Scheppingszondag. De protestantse gemeente in Huissen is een Groene Kerk. Goed zichtbaar vanaf de straat hangt het bordje daarvan in de entree van de kerk. Maar als je naar de kerk in het centrum van Huissen kijkt, zie je een stenen kerkgebouw waar werkelijk niets groens aan valt te ontdekken. Geen tuin, geen boom, nog geen klimop of wingerd die tegen de gevel opkruipt. Al is ze het dan niet voor het oog, ze wil het niet alleen in naam groen zijn maar het doen.

Momenteel ondergaat het kerkgebouw een grote onderhoudsbeurt. Daarbij is voor talloze duurzame oplossingen gekozen. Zestien nieuwe zonnepanelen op het dak brengen (de kosten van) het elektriciteitsgebruik drastisch omlaag evenals diverse ledlampen.

Als kerk heb je ook de unieke en de prachtige gelegenheid om in een in een kerkdienst op zondagmorgen belangrijke thema's uit te diepen. Met een vaste Scheppingszondag in het najaar is in Huissen duurzaamheid verankerd op de kerkelijke kalender. Op 26 oktober is dat de eerste keer. De focus ligt dan op de goedheid, schoonheid en grootsheid van Gods schepping. Geen doemverhalen over ons milieu, geen belerend vingertje. Wel drie lokale initiatieven op het gebied van energie, fair-trade en biologische handel die zich presenteren: duurzaamheid in de praktijk van alle dag.

(Wordt vervolgd)

Column

Barre tijden

Het worden barre tijden, zei de gedreven wethouder Helga Witjes toen ze het had over wat ons volgend jaar te wachten staat over de Wmo en Jeugdzorg. Heerlijk, een bestuurder die duidelijk en vanuit haar hart spreekt. Burgemeester Marianne Schuurmans wilde haar woordkeus corrigeren. Barre tijden, klinkt inderdaad niet om vrolijk van te worden. Zeker uit de mond van een bestuurder een reden om ongerust te worden.

Wat de burgemeester zei om Helga te corrigeren is me ontgaan. Barre tijden is blijven hangen. Overheidscommunicatie is ingewikkeld. Nee, wordt ingewikkeld gemaakt. Rond het college drentelen verschillende communicatiemedewerkers. De schakels tussen bestuurders en de media. De schakels die barre boodschappen met een positief sausje overgieten voordat het naar buiten komt. Barre tijden past niet in overheidscommunicatie. Pfff, het zijn barre tijden voor een stukjesschrijver. Om in het gemeentehuis een beleidsambtenaar te spreken moet je een opleiding als undercoveragent hebben genoten. Ambtenaren van de buitendienst zijn op straat als de dood om vrij te communiceren met een stukjesschrijver. Ik kwam er drie schoffelend en harkend tegen. Ik ken ze nog uit de ontspannen tijd van de gemeente Bemmel. Toen we in de schaftkeet nog samen gezellig koffie dronken. Is er nog nieuws, vroeg ik om het gesprek te openen. Als schichtige hazen kropen ze weg achter de Gendtse struiken. Het zijn voor de harkende ambtenaren barre tijden. Overheidscommunicatie. Contact met de burger, luisteren. Het college belooft er aandacht voor te hebben. In de begroting 2015 staat: "We zullen in 2015 vooral werken aan het verbeteren van de antennefunctie om signalen over initiatieven van inwoners snel op te pakken om met hen in gesprek te gaan, zodat wij, waar mogelijk, belemmeringen weg nemen en, zo nodig faciliteren.'' Een hele mond vol ambtelijke woordenbrij. Jip en Janneke zouden zeggen, de gemeente gaat volgend jaar vooral proberen beter naar inwoners te luisteren. Voor ambtenaren, bestuurders en politici worden het barre tijden.

Sjaak

Bingoavond in Huissen

HUISSEN - Op woensdag 5 november organiseert Rinus Stellaard een bingoavond in Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand.

Rinus kan bogen op dertig jaar ervaring hij trok in het verleden met 'zijn' bingo steeds volle zalen. Menigeen heeft goede herinneringen aan die gezellige avonden.

Vorig jaar heeft hij de draad weer opgepakt en met assistentie van zijn dochter Marion een bingo 'gedraaid ' op de vertrouwde locatie `Het gemeenschapshuis'. Het was een groot succes en voor herhaling vatbaar. Rinus is trouw lid van het Lingewaards Mannenkoor, daarom is de opbrengst evenals vorig jaar weer voor het koor.

"Er zijn mooie prijzen ingekocht en vrij entree dus, kom naar het gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31 in Huissen en doe mee!"

Cursus Engels voor beginners bij KBO Bemmel Doornenburg

BEMMEL - KBO Bemmel-Doornenburg start op dinsdag 28 oktober een cursus Engels voor beginners in twintig lessen, steeds van 13.30 tot 15.00 uur. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Ook voor de cursus Spaans voor gevorderden zijn nog enkele plaatsen vrij. De start donderdag 30 oktober van 11.00 tot 12.30 (24 lessen).

Deze, door de gemeente gesubsidieerde cursussen, worden in het cultureel centrum De Kinkel in Bemmel gehouden.

Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00 en 18.00 uur) met cursuscoördinatoren KBO Bemmel –Doornenburg Willemien Hermsen (0481 463555) en José van Rossum (0481 461856).

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 28 oktober is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op tel.nummer 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Sponsor bedankt

DOORNENDURG - Afgelopen week hebben de spelers van de B2 van GVA met trots hun nieuwe shirts getoond aan de buitenwereld. Dankzij Spar Witjes kunnen zij zich volledig richten op het leveren van sportieve en gezellige prestaties. Sponsor bedankt!

Forse krimp basisschoolleerlingen verwacht

IKC De Vonkenmorgen in Gendt heeft vijf noodlokalen die voor onderwijstaken niet meer nodig zijn. Volgens wethouder Helga Witjes kunnen die opgeruimd worden. Foto: Sjaak Veldkamp

BEMMEL – Basisscholen moeten vanaf januari zelf het onderhoud van hun gebouwen gaan regelen. Nu ligt die verantwoordelijkheid bij de gemeenten, die daarvoor ook het budget beheert. Wethouder Helga Witjes maakt een rondgang langs de basisscholen in Lingewaard. Behalve onderhoud heeft Witjes ook extra aandacht voor leegstand, krimp van het aantal leerlingen en afspraken maken over een norm van een Integraal Kind Centrum (IKC).

(van de redactie

Vanaf 2015 is de gemeente alleen nog verantwoordelijk voor uitbreiding en nieuwbouw van scholen. Scholen krijgen dan rechtstreeks van Den Haag een budget voor onderhoud. De verwachting is dat scholen in 2015 een vergoeding krijgen per vierkante meter. Voor leegstaande lokalen, bijvoorbeeld door de krimp, ontvangen scholen niets.

Een aantal basisscholen in Lingewaard kampt met leegstand en is volgens de gemeente formeel te ruim gehuisvest. Leegstaande lokalen (genormeerde leegstand), die gezien het aantal leerlingen eigenlijk niet nodig zijn worden in de praktijk bijvoorbeeld gebruikt voor opslag of apart onderwijs voor groepen leerlingen.

Dit kan ze opbreken als de school volgend jaar vergoedingen krijgt die zijn gebaseerd op de genormeerde ruimte en niet op de werkelijke ruimte.

Wethouder Witjes is bezig met een rondje scholen, praat directies over Passend Onderwijs, onderhoud en onderwijszaken. Haar voorlopige conclusie is dat er verschillen zijn. Het is duidelijk stichting De Linge beter een eigen onderhoudsafdeling heeft.

Noodlokalen, die voor het onderwijs niet meer worden gebruikt, kunnen wat betreft Witjes snel gesloopt worden. In overleg met schoolbesturen wil Witjes een herschikking van lokalen bevorderen. Een school met ruimtegebrek zal zijn leerlingen in een leegstaand klaslokaal van een andere school moeten onderbrengen. Ze zegt te beseffen dat dit bij scholen heel gevoelig ligt, maar op den duur onvermijdelijk is. Er hebben zich bij de gemeente al inventieve schooldirecteuren gemeld, die plannen hadden om hun lege klaslokalen aan verenigingen of commerciële partijen te verhuren. Die kregen nul op hun rekest.

IKC

In Huissen en Gendt zijn al twee basisscholen een IKC geworden die kinderdagopvang en/of een peuterspeelzaalruimte aanbieden. Angeren, Doornenburg en Bemmel hebben geen IKC. Wethouder Witjes zou het toejuichen als er in Bemmel één of twee IKC's komen. Dat het er nog niet van is gekomen, ligt niet aan het college, zegt Witjes. Er zijn meerdere partijen nodig die gezamenlijk een IKC willen realiseren. Een hoofdrol is hierbij weggelegd voor de schoolbesturen. Voor haar ziet ze een rol om partijen bij elkaar te brengen.
Om wildgroei van IKC's te voorkomen wil Witjes in overleg met schoolbesturen een protocol opstellen waaraan een IKC moet voldoen. Met in het bijzonder dat een IKC gerealiseerd moet worden op een stevige pedagogische basis. Alleen maar lege klaslokalen vullen met een kinderdagopvang is niet de bedoeling.

Een aantal scholen heeft al te maken met een terugloop van het aantal leerlingen. De onderlinge concurrentie groeit. Lingewaard telt dit schooljaar in totaal 4446 leerlingen, verdeeld over 18 basisscholen. In 2030 zijn er naar verwacht 3527 leerlingen. Een forse daling, die volgens Witjes niet alleen gevolgen heeft voor het basisonderwijs. Ruim duizend minder kinderen, betekent dat ook de samenleving het gaat het voelen. Verenigingen krijgen bijvoorbeeld minder aanwas van nieuwe leden. Daarom wil de wethouder met een notitie Krimp komen waarin de problematiek aan de orde wordt gesteld. Het streven van Witjes is om haar notitie in de loop van volgend jaar te kunnen presenteren.

De TV-uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+) op de website lingewaardlokaal.tv uitzending live.

TV-Programmering:

Zondag 12.00 uur Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio-Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. @Live - met wekelijks aandacht voor (minimaal) twee nummers. Rondje Hollands - wekelijks aandacht voor Nederlandse artiesten (zowel Nederlandstalig/Engelstalig). Vitamineplaat. Uit de cloud.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen, maar kent wel een rode draad, zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek, die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 11.00 – 13.00u Hans Verduijn met Muziekdossier Extra. Afwisselend Nederlands of Duits.

07.00 – 09.00 / 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de vijftig al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

                        

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv

Open dag voor iedereen Huissense badmintonclub

HUISSEN - Zondag 9 november aanstaande houdt de Huissense badmintonclub een open dag van 10.00 tot 13.00 uur. Iedereen is welkom om kennis te maken met het spelletje badminton. Mocht je al badmintonervaring hebben, wees ook welkom! Een leuke dag, ook voor ouders met kinderen.

Op deze dag zullen leden en trainers van HBC je verschillende oefeningen laten doen. Ook kun je partijtjes spelen, eventueel met ervaren leden van HBC. Verder zullen competitiespelers een demonstratie geven.

Lijkt het je leuk om mee te doen? Neem dan in ieder geval sportkleding- en schoenen mee! Rackets zijn eventueel te leen.

Mocht je 9 november niet kunnen, maar lijkt het je leuk om te gaan badmintonnen? De Huissense badmintonclub is op zoek naar leden. Op maandagmiddag trainen de jeugdgroepen van 17.00 tot 19.00 uur (afhankelijk van niveau en leeftijd). De senioren kunnen spelen van 19.00 tot 22.00 uur. Eventueel is er op donderdag mogelijkheid om ook te trainen. Loop op een maandag binnen of neem contact op met een van de bestuursleden. Meer informatie staat op www.huissensebc.nl.

Kermisverloting muziekvereniging Volharding

HUISSEN - Het is gezellig druk in Huissen als de slagwerkgroep van muziekvereniging Volharding de promo voor de kermisverloting van Volharding inluidt. Tegen de schemering komt het A-orkest het podium op.

Met wat vlotte muziek en meezingers wordt het publiek warm gemaakt voor de trekking van de loterij. Eerst komen de kleine en grote prijzen uit de bus gesponsord door Sfeervol Wonen Hermsen & Hermsen, Keurslager Mom en drankenhandel Degen.

Het hoogtepunt van de trekking wordt door Harm met een ferme roffel op de trom nog even in spanning gehouden. Notaris Kok trekt het winnende lotnummer van de superprijs. Een e-bike ter waarde van 1400 euro, gesponsord door Profile Ouwerling, Huismanstraat 29 in Huissen en de Stichting Vrienden van Volharding.

De gelukkige winnaar van de e-bike is Geert Schrijver die de prijs in ontvangst mag nemen van Guus Evers. De trekkingslijst en andere informatie over de florerende Huissense muziekvereniging staan op www.volhardinghuissen.nl.

After Kermis Party in Gendt voor herhaling vatbaar

GENDT - Op zaterdag 27 september vond in zalencentrum De Klok in Gendt de After Kermis Party plaats georganiseerd door de vereniging Vrienden van de harmonie Sint-Caecilia ten behoeve van de aanschaf van de broodnodige nieuwe uniformen.

Mede door de betrokken medewerking van de allround band Summerland en de medewerkers van De Klok kon deze avond niet meer stuk. Een volle bak van zo'n driehonderd man en vrouw zorgde voor de nodige harmonieuze gezelligheid en swing.

Zelfs één van de Vrienden deed een muzikale duit in het zakje. Wegens dit geweldige succes hebben de Vrienden besloten om volgend jaar weer een evenement als dit te organiseren. "Onze dank gaat tevens uit naar de Gendtse gemeenschap, die door haar volle aanwezigheid de mogelijkheid tot aanschaf van nieuwe uniformen een flinke stap dichterbij heeft gemaakt."

Inmiddels zijn de Vrienden alweer druk in de weer om een nieuwe actie voor te bereiden; de kerstmarkt. "Houd de media daarom goed in de gaten. Uiteraard is uw bijdrage nog steeds welkom op het bankrekeningnummer van de Vrienden van de harmonie Sint-Caecilia: NL44RABO0128719524."

Succesvolle open wedstrijd schietvereniging Op de Korrel

BEMMEL - De 35e Internationale Open Wedstrijd van schietvereniging Op de Korrel uit Bemmel is bijzonder succesvol verlopen. De organisatie kon met een totaal aantal deelnemers van 301, waaronder onder andere een aantal Duitse schutters, op een geslaagd evenement terugzien.

In de hoogste klasse van het onderdeel luchtgeweer bij de heren ging de eerste plaats, evenals verleden naar Denny Nikkelen uit Wychen met 621,3 punten. Goede tweede werd Dick Boschman uit Oostendorp met 619,2 punten. Jasper Klomp werd vijfde met 614,7 punten.

Bij de dames werd meervoudig Nederlands kampioene Stine Anderen eerste met 412,2 punten voor Iris Groenenboom uit Poortugaal met 411,6 punten.

Een eerste plaats werd er behaald door Johan Huibers bij de Senioren Opgelegd met 414,2 punten. In de hoofdklasse bij dit onderdeel werd Huub Lenoir uit Hulsberg eerste met 41`5,4 punten. Ook was er een eerste plaats voor Benjamin Masselink bij het luchtgeweer opgelegd visueel gehandicapt.

Bij de heren in de hoogste klasse van het luchtpistool werd Frank Streng tweede met 563 punten achter Henri Boerman van Willem Tell Hengelo, die vijf punten meer bij elkaar schoot.

In de hoogste damesklasse was de eerste plaats, evenals verleden jaar, voor Saskia Radersma uit ´s-Gravenhage met 371 punten.

Chris de Graaf van de organiserende vereniging won bij de veteranen staand met 368 punten, terwijl clubgenoot Koos Janssen bij de veteranen opgelegd eerste werd met 390 punten.

In de ereklasse bij het onderdeel kruisboog prolongeerde Wim Thüss uit Loo zijn titel met 198 punten en eindigde voor Han Verheijen, eveneens met 198 punten. Arno Brinkman eindigde als derde met 197 punten

Eerste plaatsen waren er verder voor Yvonne Kuster in de C-klasse met 193 punten en voor Jan Polman in de D-klasse met 188 punten.

Bij het onderdeel Klein Kaliber Pistool prolongeerde Frank Streng zijn titel met 371 punten.

Bezinningsdag Etty Hillesum in Dominicanenklooster

HUISSEN - Het Dominicanenklooster Huissen organiseert een bezinningsdag rondom Etty Hillesum onder de titel 'Inspiratiebron voor een rijk innerlijk leven'. Deze dag wordt gehouden op 15 november.

Een dag met een persoonlijke inbreng, vol inspirerende workshops, inleidingen, ontmoetingen en muziek, met medewerking van Ton Jorna (ex-docent aan de universiteit van Humanistiek), Julika Marijn (actrice) en Geertje Couwenbergh (auteur en Etty-fan)

'Innerlijke vrede in turbulente tijden'. Etty werd honderd jaar geleden geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij een jonge, joodse vrouw. In een vrij korte, intensieve periode in het begin van de oorlog schreef zij elf dagboekschriften vol. Anderhalve maand voor haar dertigste verjaardag, overleed ze in Auschwitz.

Op deze dag is Etty Hillesum inspiratiebron tot een rijk innerlijk leven. Al schrijvend reflecteert Etty op zichzelf in de duistere oorlogstijd en lijkt zij daadwerkelijk vrede in zichzelf te vinden. We onderzoeken Etty's spirituele weg en gaan daarna zelf praktisch aan de slag. Een dag in het teken van vrede vinden in jezelf. Want vredige individuen creëren vredige samenlevingen. Iets wat zeker in deze roerige tijden zeer belangrijk is.

De dag is zaterdag 15 november van 10.30 uur tot 17.00 uur in het Dominicanenklooster Huissen aan de Stadsdam 1. Meer informatie en een aanmeldingsformulier staan op www.kloosterhuissen.nl/p/934.

Nederland Leest in november

LINGEWAARD - De hele maand november leest heel Nederland in het kader van de actie 'Nederland Leest 2014' Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart.' Vanaf zaterdag 1 november kunnen leden van de bibliotheek het 'Nederland-Leest-boek' gratis afhalen bij de Bibliotheek Lingewaard.

Deze klassieker uit 1978 gaat over een jongen die opgroeit met het geloof en die er, zelfs al zou hij het willen, niet helemaal los van kan komen. Als zijn moeder sterft aan keelkanker ziet hij net een vlucht regenwulpen overvliegen. Behalve een verhaal over zoon en moeder is 'Een vlucht regenwulpen' ook een verhaal over het Nederland van vroeger, toen een dorp nog een wereld was en nieuws niet verder reisde dan de plaatselijke dorpspomp.

Lezing door Wim Huijser

Tijdens 'Nederland Leest' houdt Wim Huijser op 5 november van 19:30 tot 21:00 uur een lezing over zijn boek 'Voetsporen, op schrijverspad door het land van de grote rivieren' in de bibliotheek te Huissen aan de Markt 13. Voor leden van de bibliotheek is de toegangsprijs: 3,50 euro; niet-leden betalen vijf euro.

Huijser vertelt over zijn wandelbelevenissen in het Gelders rivierengebied. Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een rijke inspiratiebron voor Nederlandse schrijvers. Huijser stelde een bloemlezing samen van twee eeuwen literaire wandelbelevenissen tussen Rijn, Linge, Waal en Maas. Daaraan voegt Huijser observaties toe over eigenaardigheden van het landschap, zoals verzonken rivieren, slingerende dijken en ambachtelijke steenfabrieken. Noud Bles schrijver en dichter uit Gendt, gaat met hem in gesprek over hun gezamenlijke affiniteit met dit mooie gebied.

Laatste koningswedstrijd

HUISSEN - Afgelopen zondag 19 oktober om 7:45 uur ging de tiene en tevens laatste competitiewedstrijd van HSV Sint-Petrus van start.


Ruim twintig vissers hadden zich opgegeven voor deze wedstrijd en die hadden het qua weersomstandigheden toch maar getroffen met een twintig graden en een heerlijk zonnetje!
Het werd een wedstrijd waar eigenlijk alleen nog gestreden werd om de tweede en derde plaats in het klassement, want Bert van Vorsselen wist zich de vorige wedstrijd al veilig te vissen voor de eerste plaats en tevens koning (kampioen) werd van HSV Sint-Petrus.

Uiteindelijk was het Jan Peters die de tweede plaats wist binnen te slepen en Joop van Rooijen de derde.


Bovenkant: 1e J.Bisseling 8710 Gr, 2e M.Willemsen 7860 Gr, 3e T.Peters 6940 Gr, 4e R v Moerkerk 5680 Gr, 5e T.d Haas 4730 Gr.

Onderkant: 1e A.d Haas 8440Gr, 2e B.Thijssen 7740 Gr, 3e J v Rooijen 7550 Gr, 4e J.Peters 6450 Gr, 5e R .Bosch 3940 Gr.

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Sjors Sportief en Sjors Creatief

Wethouder Theo Janssen overhandigt Eline de waardecheque die hoort bij de eerste prijs van de tekenwedstrijd van Sjors Sportief en Creatief Lingewaard Foto: SW Lingewaard

LINGEWAARD - Vanaf 15 oktober mogen alle basisschoolleerlingen uit gemeente Lingewaard zich op www.sjorssportief.nl inschrijven voor één of meerdere kennismakingscursussen van Sjors Sportief of Sjors Creatief.

Maandag 13 oktober kregen de eerste scholen de boekjes in hun klas uitgereikt. In deze boekjes staat het aanbod van sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Leerlingen uit groep drie tot en met acht van de basisschool kunnen kennis maken met diverse sporten en creatieve bezigheden binnen de gemeente. Dit gebeurt door middel van zogeheten kennismakingscursussen. Dinsdag 14 oktober kregen de andere scholen hun boekjes en de inschrijving start op woensdag 15 oktober om 13.00 uur op www.sjorssportief.nl.

Voor Eline van de Bemt van basisschool Pius X en voor Sjan Vermeulen van IKC De Vonkenmorgen was er nog een mooie prijs! Zij werden eerste en tweede in de tekenwedstrijd, Eline had 467 stemmen en Sjan 259! Uit handen van wethouder Theo Janssen kreeg winnares Eline het eerste Sjorsboekje en een waardebon voor gratis zwemmen bij Laco sportcentrum Bemmel met de hele klas. De SWL combinatiefuncties zijn Laco Sportcentrum Bemmel dankbaar voor het beschikbaar stellen van deze sportieve prijs.

Sjors Sportief en Sjors Creatief maakt het mogelijk dat kinderen op vrijblijvende wijze kennis kunnen maken met diverse takken van sport en/of cultuur. Meer informatie staat op http://www.swlingewaard.nl/combinatiefuncties/sjors-sportief.

Kidang op zondag

BEMMEL - Ook dit seizoen organiseert volleybalvereniging Kidang uit Bemmel weer een aantal instuif volleybaltrainingen voor alle leeftijden en alle niveaus.

Op de zondagmorgen vanaf half tien is iedereen welkom die een balletje mee wil slaan. Of je nou vier of zestig bent, of je beginner of volleybaltopper bent, jij bent welkom. "We beginnen de ochtend met de allerkleinsten. Van half tien tot elf uur kan alle jeugd tussen de drie en veertien jaar met of zonder ouder komen binnen lopen. Neem je sportkleren mee, want we gaan actief aan de slag."

Om 11.00 uur is er voor alle andere leeftijden een volleybaltraining. We streven naar een verdeling van gevorderd en beginner en passen ons programma daar op aan. "Wil jij komen mee doen, het is gratis, vrijblijvend en vooral gezellig en leuk. Vaders, moeders, opa's en oma's kunnen gewoon komen mee doen of kijken."

Wanneer de eerstvolgende keer is, staat op www.Kidang.nl.

Openbare vergadering Platform Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 5 november om 20.00 uur is de tiende openbare platformvergadering van dit jaar in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Het inloopspreekuur is van 20:00 tot 20:30 uur.

De afgelopen vergadering is wethouder Jansen op bezoek geweest op de platformvergadering. Het was een goede bijeenkomst, waar open met elkaar gesproken werd. Het is belangrijk te weten, wat we voor elkaar kunnen betekenen. Een goede samenwerking is een belangrijke basis voor het behalen van goede resultaten in de toekomst.

"Wilt u zich ook voor Doornenburg extra inzetten en iets voor onze gemeenschap bereiken dan kan dit onder andere via het Platform Doornenburg. Heeft u een wens voor vereniging, groep, de buurt, of voor de straat, het pleintje, de tuin, het plantsoen of een goede oplossing voor het leegstaand schoolgebouw: Laat het wetenI"

De opmerking van een Doornenburgse schutter blijft staan: "Niet geschoten is altijd mis!" Dus laat iets horen!

Wie een volledige agenda wilt hebben van de komende vergadering, kan deze altijd opvragen bij het secretariaat. "Voor meer informatie: zend dan een email naar secretariaat@platformdoornenburg.nl , of bel 06 10995095." Meer staat ook op www.platformdoornenburg.nl.

GVV hield nationale tentoonstelling

GENDT - Wegens aanstaande renovatie van Providentia waren de Gendtse vogelvrienden afgelopen weekeinde uitgeweken naar de locatie van schietvereniging Kort Oisterwijck in Doornenburg om daar hun jaarlijkse nationale tentoonstelling te houden. Een show waar kwekers uit heel Gelderland vogels hadden ingezonden, die werden beoordeeld op kleur, conditie, bevedering en algemene indruk.

De kwaliteit van de vogels was volgens de keurmeesters van een hoog gehalte. Vijf vogels behaalden zelfs het maximale puntenaantal van 93. Het felbegeerde bondskruis beschikbaar gesteld door de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers werd gewonnen door Gerard van Leeuwen uit Gendt met een turquoisine parkiet. De regiotentoonstelling van de speciaalclub Gouldamadine maakte ook deel uit van deze show.

Deze tentoonstelling wordt door menig inzender beschouwd als een voorselectie van hun vogels voor de wereld kampioenschappen, die in januari na vijftien jaar weer in Nederland (Rosmalen) wordt gehouden.

Als er veel vogels zijn, zijn er ook veel kampioenen: H. Schouten, W.A. v. Bon, G. van Leeuwen, A. de Keijzer, Th. Schouten, Gendt; F. Kanselaar, H. Snieders,Nijmegen; J. Janssen, H. Bakker, Th. Rikken, Bemmel; J. Geurtsen, G. Heijster, A.W. Heijster,Tiel; J. van den Heuvel, Beuningen; A. Pleiter, Zevenaar; J. Michiels, Valburg; H. Burgers, U. van Nieuwland-Visser, Haalderen; M. vd Heijden, Puiflijk; H. Lenting; R. de Man, Tolkamer; H. Rikken, H. Verwaayen, Lent.

De Gendtse Vogel Vrienden hield gelijktijdig haar eenenvijftigste onderlinge tentoonstelling. Hierbij zijn H. Schouten, H. Rikken, A. de Keijzer en G. v. Leeuwen als derbywinnaars aangewezen.

Kaartverkoop carnaval bij De Ouwe Rakkers bijna van start

HUISSEN - De Ouwe Rakkers openen op donderdag 13 november weer haar carnavalsseizoen met deze avond! De zitting begint om 19.41 uur. De muzikale omlijsting is deze avond in handen van Torkest.

Prins van Huissen Robert d'n Bouwmeister en Prins Ronald van de Harmonie van Angeren zullen met hun gevolg deze avond ook aanwezig zijn. Verder zijn er deze avond optredens van onder andere De Slubkes, dansgarde en minigarde van De Kraonige Zwaone. Iedereen is deze avond welkom!

De entree voor deze avond inclusief koffie/thee en een consumptiemuntje, is zeven euro vijftig. Kaarten zijn vanaf 3 november te koop aan de receptie van Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen, tel. 026 3263300.

Halloween op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Na de dood van de Baron Bouwdewijn van Bemmel blijft Maria Clara von Delwig alleen achter op kasteel Doronburc aan de Kerkstraat 27 in Doornenburg. Om de leegte van het kind loze huwelijk te vullen geeft ze elk jaar een groot feest in de grote zaal.

Op een avond verschijnt er een duistere schim die beweert haar diepste wens in vervulling te brengen. Maar of Maria Clara deze schim had moeten vertrouwen? Kom jij mee griezelen op Kasteel Doornenburg?

Deze avond is op 31 oktober van 19:00 tot 22:00 uur. De entree twee euro perp persoon. adres: Kerkstraat 27, 6686 BS Doornenburg.

Halloween op kasteel Doornenburg

Na de dood van de Baron Bouwdewijn van Bemmel blijft Maria Clara von Delwig alleen achter op kasteel Doronburc. Om de leegte van het kind loze huwelijk te vullen geeft ze elk jaar een groot feest in de grote zaal.
Op een avond verschijnt er een duistere schim die beweert haar diepste wens in vervulling te brengen. Maar of Maria Clara deze schim had moeten vertrouwen?! Kom jij mee griezelen op Kasteel Doornenburg?

Datum: 31 Oktober, Tijd: 19:00 uur tot 22:00 uur, Entree: €2,00 p.p., adres: Kerkstraat 27, 6686 BS Doornenburg.

Sebastianus heeft een Koning der Koningen!

GENDT/DUIVEN - Op zondag 12 oktober werd de strijd onder de kruisboogkoningen de 'Koning der Koningen'-wedstrijd geschoten bij schietvereniging De Roos in Duiven. Voor het eerst sinds tijden gaat deze titel mee naar de Gendtse kruisboogschutters van Sint-Sebastianus. Han Verheijen is Koning der Koningen!

Zeven kruisboogkoningen uit Gelderland voerden een spannende strijd om de titel Koning der Koningen te bemachtigen. Vanuit het Gendtse kruisbooggilde St. Sebastianus mocht Han Verheijen zijn club vertegenwoordigen, want Han Verheijen is dit jaar de kruisboogkoning van Sint-Sebastianus.

Er worden twee rondes van 25 schoten uitgevoerd. Tussen de twee rondes is er een pauze. Tijdens de pauze stond Tjebbe Kersten uit Huissen op de eerste plaats. In de tweede ronde liet Tjebbe een aantal punten liggen en trokken Ellie Duis en Han Verheijen gelijk op.

Het laatste schot van Han Verheijen zat precies in de roos. Hiermee eindigde hij, met één punt verschil, voor Ellie Duis. Met 490 punten mocht Han zich Koning der Koningen noemen. "Het geeft me een lekker en ook heel trots gevoel", aldus Han Verheijen. "Zeker als je ziet dat we de afgelopen jaren als kruisboogschutters van Gendt het goed doen. Ik ben trots op ons allemaal!", voegt Han Verheijen er nog extra aan toe.

Afscheid coördinator klussenhulpdienst Gendt

GENDT - Na tien jaar trouwe vrijwillige inzet als coördinator voor de klussenhulpdienst, neemt Peter Vos, op 28 oktober afscheid in zaal Centrum in de Hof van Breunissen. Met de klussenhulpdienst heeft hij samen met de betrokken vrijwilligers flink de handen uit de mouwen gestoken en bij vele huishoudens in Gendt menige klus in huis geklaard. Ook zet de klussenhulpdienst zich in voor begeleidend vervoer. Voor genodigden is er een besloten afscheidsreceptie vanaf 10.00 uur.

"Heeft u een eenmalige klus waar u wel wat hulp bij kunt gebruiken en is er geen andere mogelijkheid om dit op te pakken, dan kunt u een beroep doen op vrijwilligers van de klussenhulpdienst? De hulp is in principe gratis. Wel wordt er een vergoeding gevraagd voor eventuele kosten die de vrijwilliger maakt, bijvoorbeeld vervoerskosten.

Vanaf 1 november kunt u op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.30 uur terecht bij het Participatiepunt Gendt om een klus aan te melden. Op overige dagen kunt u terecht bij het SWL Meldpunt: 088 2552555."

De medewerkers van het ParticipatiePunt zijn elke woensdag aanwezig in de hal van Sint-Jozef. "Natuurlijk kunt u ook gewoon even bellen of e-mailen: Hof van Breunissen ligt aan het Kloosterplein 4 Gendt; telefoon 088 2552510; e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl."

Cor Melcher debuteert met kunstboek

HUISSEN - De bekende Huissense kunstschilder Cor Melchers debuteert met zijn boek 'Cor Melchers, Schilder van Kleurende Eenvoud.'.

Op aandringen van fans van zijn naïeve schilderstijl is het dan toch zover gekomen. Zijn exposities in binnen en buitenland zijn al geregeld succesvol gebleken. Ook in zijn eigen omgeving van Huissen is de zestigjarige Cor een meer en meer gevraagd kunstenaar met een heel eigen kenmerkende stijl. Een stijl waarbij begrijpbare kunst in eenvoudige afbeeldingen met een prachtige kleurstelling voorop staat.

Cor is ook bekend vanwege zijn vermogen om het onbevangen schilderen bij anderen over te brengen. Al geruime tijd verzorgt hij workshops naïef expressief schilderen in onder andere het Dominicanenklooster en in zijn eigen atelier. Met Nadia de Bruin uit Arnhem is hij in staat gebleken de meer dan tachtig gekleurde foto's van schilderijen te laten samengaan met een vloeiend lopende biografie.

Het hardcover boek heeft 128 bladzijden en is te bestellen bij de kunstenaar zelf. Hij is te bereiken op Zandkamp 2 6851G.E. te Huissen. Het boek kost twintig euro. Zijn mailadres is c.melchers@online.nl. Bij verzending komt er vier euro portokosten bij. Ook liggen zijn boeken bij de Brunavestiging in de Langestraat te Huissen te koop. Daarnaast is het ook verkrijgbaar aan de balie van het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen.

Sponsor bedankt

BEMMEL - Aspirantenteam MA1 van volleybalvereniging Kidang heeft trainingspakken van sporthal De Bongerd gekregen.

Daarnaast ontvingen zij sporttassen van Anton Peters Dienstverleningen uit Gendt en Go4new-Energy. Namens alle speelsters, trainers en coach bedankt.

Dj Donny genomineerd voor Party Award

GENDT - De uit Gendt afkomstige DJ Donny (Donny Campschreur) is genomineerd voor Best Opkomende Party DJ 2014.

De Party Awards zijn in het leven geroepen om de Nederlandse feestartiesten te stimuleren, onder de aandacht te brengen en waardering te geven legt een woordvoerder van RDJ Productions organisator van deze awards uit.

Help DJ Donny deze award te winnen, sms 'dj donny campschreur' naar 3010. Meer info staat op /www.facebook.com/PartyAwards en www.partyawards.nl/stemmen.

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - De GVA-spelers van de D1 hebben uit handen van de Installatiebedrijf J. Pere hun nieuwe shirts in ontvangst mogen nemen.

Zij willen het bedrijf dan ook bedanken voor de bijdrage die het heeft geleverd.

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - Met de hulp van kapsalon Marinon lopen de GVA-meiden van de D1 er weer tip top bij op de velden.

Dank voor de bijdrage.

Jeugdige en verliefde versie '100% in Concert'

BEMMEL - Er zijn mensen die er popelend naar uitzien: het tweejaarlijkse muziekevent van muziekvereniging UDI en de dweilorkesten Alarmfase 3 en De Rotdweilers. De drie voorafgaande versies van dit spektakel lieten telkens een uitverkochte zaal genieten van een onverwachte variëteit aan blaasmuziek.

De dirigenten Robert Koenders en Cees Coenen zullen met hun bijna honderd blazers weer in allerlei combinaties voor het voetlicht treden, samen met de veelzijdige zangeres Elke Rouwmaat en haar compaan voor deze avond, de zanger Mike Pruyn.

Alle muziekstukken zullen deze avond in het teken staan van het thema 'Liefde'. Wie het over liefde heeft, denkt onvermijdelijk aan kinderen. Die zullen daarom deze avond niet ontbreken. Voor het eerst in de geschiedenis van de '100% in Concert'-reeks, zullen de kinderen van UDI's jeugdorkest actief gaan meespelen! Een beloning voor de geweldige ontwikkeling die het jeugdorkest doormaakt en een illustratie van de kwaliteit van de eigen en ook nog gezellige muziekopleiding die UDI in eigen beheer aanbiedt.

De presentatie van de avond zal in handen zijn van het bekende duo Stan Aarntzen en Roland Verheugd, die dit op eigen cabarateske en zeker verrassende wijze zullen gaan doen. Meer details staan op http://www.100procentinconcert.nl/index.html.

Op zaterdagavond 8 november gaat '100% in Concert' zich afspelen in OBC De Heister in Bemmel. Aanvang is 20.00 uur en kaarten à tien euro zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij boekhandel Polman in Bemmel of de avond zelf aan de zaal.

Coop Bemmel sponsor Batouwe Basketball

Boven: Thijs Sloot Eva Bremer Anna van Eeden Moniek Meeringa Merinde Wannet Katoo Koenen Nina Dijks Lot Boone Steven Teunissen Onder: Rinkse Scholten Zina Beunk Ellen Meeringa Carlin Scholten Beau Teunissen Milou Wouters

BEMMEL - Batouwe Basketball heeft de thuiswedstrijd tegen Basketball Academy Zwolle gebruikt om haar nieuwe sponsor voor het Vrouwen U16 talententeam te presenteren aan het publiek. Zo zag een goed gevulde sporthal De Bongerd het team schitteren in de nieuwe kleding met daarop het logo van supermarkt Coop.

In de rust van de wedstrijd tekende voorzitter Michel Kathmann en secretaris Dian Berkelmans de contracten namens Batouwe Basketball met de twee heren van de Coop in Bemmel.

Voor de wedstrijd werden de speelsters van beide teams voorgesteld aan het publiek en om 17:30 uur werd begonnen met de wedstrijd die op papier gelijkwaardig werd geschat.

De eerste periode was gelijkwaardig met mooie, maar ook slordige momenten. Het kwart eindigde in een kleine voorsprong voor Batouwe 16-12. Batouwe zette het sterke spel van de laatste minuten van de eerste periode voort in het tweede kwart en bouwde de voorsprong uit tot 21-13 waarna Basketball Academy Zwolle besloot om verder te verdedigen in een 2-1-2 zone. Even werd de Bemmelse formatie afgeschrikt door de zone, maar na een tactische aanpassing tijdens de time-out maakte met name topscoorder Katoo Koenen de zoneverdediging onschadelijk. De rust werd ingegaan met een stand van 32-19.

Tijdens de derde periode had de ploeg van coach Thijs Sloot veel moeite met het afstoppen van Anouk Waanders, die in deze periode zestien punten liet noteren, de voorsprong werd echter niet meer uit handen gegeven. Eindstand na vier periodes: 62-54.

Iets te repareren? Kom naar het Repair Café Lingewaard!

LINGEWAARD - Is de klok kapot, stoelpoot gebroken of doet de mixer het niet meer? Loop woensdagochtend 29 oktober eens binnen bij het Repair Café in Gendt. Ook voor een zoom in de broek of het stoppen van sokken kun je hier terecht.

Medewerkers van het ParticipatiePunt Gendt organiseren samen met de repair vrijwilligers elke laatste woensdag van de maand een Repair Café. Bent u niet in de gelegenheid om naar Gendt te komen, dan kunt u in dezelfde week nog een kijkje nemen bij een van de Repair Cafés in de andere kernen:

Repair Café Lingewaard Gendt is op 29 oktober van 10.00 tot 12.30 uur in Hof van Breunissen aan het Kloosterplein 4 in Gendt.

Repair Café Lingewaard Doornenburg is op 31 oktober van 10:00 tot 12:00 uur in het Ontmoetingscentrum Doornenburg aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg.

Repair Café Lingewaard Huissen is op 1 november van 14.00 tot 16.00 uur in Betuweland – Sancta Maria aan de Helmichstraat 22 in Huissen.

"Heeft u niets te repareren, maar wilt u een kijkje nemen, dan bent u welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment. Tijdens het Repair Café is het ParticipatiePunt Gendt gewoon open. Hier kunt u terecht voor vragen, informatie over activiteiten, maar ook voor vrijwilligerswerk." Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl.

SWL Mantelzorgconsulent doet rondje langs ParticipatiePunten Lingewaard

LINGEWAARD - Eind oktober is de SWL mantelzorgconsulent weer te vinden bij de ParticipatiePunten in Lingewaard. "Zorgt u voor een kind, partner, familielid of kennis en heeft u vragen op het gebied van mantelzorg of loopt u ergens tegenaan als mantelzorger? Mantelzorgconsulent Monique Ritzen kan u misschien verder helpen."

Hieronder data en locaties wanneer zij aanwezig zal zijn:

Mantelzorgondersteuning bij ParticipatiePunt Angeren op 30 oktober van 13.30 tot 15.00 uur in dorpshuis Angeren aan de Emmastraat 23.

Bij ParticipatiePunt Doornenburg op 31 oktober van 11:00 tot 13:00 uur bij ontmoetingscentrum Doornenburg aan de Kerkstaat 3.

Bij ParticipatiePunt Huissen (Bibliotheek Lingewaard, Markt 13, Huissen) op 31 oktober van14:30 tot 16:30 uur

De mantelzorgconsulent is ook te bereiken via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Meer informatie over mantelzorgondersteuning en wat SWL hierin kan betekenen, staat op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Koffieconcert van Ons Verzetje uit Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondag 26 oktober houdt gezelligheidskoor Ons Verzetje zijn jaarlijks kofffieconcert.
Dat gebeurt onder het motto 'Wij zingen voor u'.


Het concert in het Ontmoetingscentrum is van 11.00 tot 13.00 uur; de zaal is vanaf 10.30 uur open in Doornenburg.

Dirigent Wim Zweers uit Zevenaar heeft gezorgd voor een nieuw programma, waarin ook enkele solisten uit eigen koor zullen optreden. Het belooft een paar ontspannen uurtjes te worden. De toegang is gratis.

Vrienden van deBOLconcert

RESSEN - Op zondag 26 oktober wordt in de protestantse kerk in Ressen het jaarlijkse Vrienden van deBOLconcert gehouden. Voor dit concert is een bijzonder kwartet uitgenodigd.

Leontine en Ine van Huet (twee zussen uit Bemmel) zijn beiden sopraan met ieder een eigen klank, zij worden begeleid door Gerard Bierman op piano en John Verstegen op gitaar.

Leontine en Ine studeren al geruime tijd solozang bij Thea Vermeulen - Peek en om met de woorden van Thea te spreken: 'een goede zangeres moet alles kunnen zingen'.

"Wilt u ook komen luisteren naar dit bijzondere concert? Neem dan even contact op met deBOL, er is nl. nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dat kan telefonisch via 06 27507051 of stuur een mailtje naar stichting.debol@planet.nl."

Na afloop van het concert wordt een open schaalcollecte gehouden.

Geslaagde korenavond bij gemengde zangvereniging Jubilate

GENDT - Geslaagd was onze korenavond op zaterdag 11 oktober. Dit was mede te danken aan de Gendtse winkeliers en bedrijven die prijzen voor een verloting beschikbaar hebben gesteld.

"Daarvoor hebben wij deze avond voor veel zangers en bezoekers erg gezellig en mooi kunnen maken en ook nog eens kostendekkend."

In een Oogopslag (Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 25 oktober

16.00 u. St. Jozef Gendt Eucharistieviering met Pastoor Peters en koor Con Spirito. Gezamenlijke Ziekenzalving voor Parochianen uit Gendt en Doornenburg

19.00 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters en jongerenkoor Remember

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor van Cuijk en het koor In Voice

zondag 26 oktober

10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het koor Exotherm

woensdag 29 oktober

18.45 u. OLV van Zeven Smarten, Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 30 oktober

09.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Koffieconcert van Ons Verzetje uit Doornenburg

Op Zondag 26 Oktober a.s. houd gezelligheids koor " Ons Verzetje" weer hun jaarlijks kofffieconcert.
Onder het motto "Wij zingen voor u".
Aanvang om 11.00 uur tot 13.00 uur,de zaal is vanaf 10.30 open in het Ontmoetings Centrum in Doornenburg.
Dirigent Wim Zweers uit Zevenaar heeft weer gezorgd voor een nieuw programma.
Waarin ook enkele solisten uit eigen koor zullen optreden.Het beloofd een paar ontspannen uurtjes te worden.
De toegang is gratis.

Geslaagde korenavond bij gemengde zangvereniging Jubilate

GENDT - Geslaagd was onze korenavond op zaterdag 11 oktober. Dit was mede te danken aan de Gendtse winkeliers en bedrijven die prijzen voor een verloting beschikbaar hebben gesteld.

Daarvoor hebben wij deze avond voor veel zangers en bezoekers erg gezellig en mooi kunnen maken en ook nog eens kostendekkend.

Badmintonclub Gendt zoekt seniorleden en neemt met jeugd deel aan Sjors Sportief

GENDT - Vanaf 14 oktober,heeft ieder kind van de groepen vier tot en met acht van de basisschool een boekje van Sjors Sportief gekregen.

In dit boekje staan alle verenigingen die deelnemen om kinderen kennis te laten maken met hun sport. Dit houdt in dat de leerlingen uit deze groepen op een leuke manier kennis kunnen maken met de diverse sporten door middel van kennismakingscursussen. Kinderen kunnen zich nu al inschrijven via de website: www.sjorssportief.nl

Ook Badmintonclub Gendt doet dit jaar weer mee. Kinderen die zich inschrijven kunnen vier keer gratis een proeftraining mee doen; de eerste start al op dinsdag 4 november van 18:00 tot 19:00 uur.

"Wij zorgen voor een leuke training zodat je met deze mooie sport kennis kunt maken. Badmintonrackets zijn aanwezig op de club, dus schroom niet en schrijf je in via sjorssportief."

"Tevens zijn wij altijd op zoek naar seniorleden, en daar bedoelen we mee iedereen van achttien tot ...jaar( onze oudste speler is 73 jaar!). Heb je interesse kom een keer vrijblijvend aan op de woensdagavond vanaf 20:15 tot 22:30 uur en maak door middel van twee proefavonden gratis kennis met deze boeiende sport. Meer informatie staat op www.bcgendt.nl.

Aspiranten Tweestroom-MC3 wint wedstrijd

GENDT - Aspiranten Tweestroom-MC4 ontving Vocasa-MC2 en kon twee sets goed tegenstand bieden, maar geen winst (0-4).

Meisjes-MC3 speelde uit bij Volamie-MC2 en verloor de eerste set. Hierna werd met goed spel de winst binnen gehaald. Dus de eerste winstpartij (1-3). Tweestroom-MC2 ging op bezoek bij Boem.Komeet-MC1 en pakte met goed spel, weer de volle buit.(0-4). Meises-MC1 speelde thuis tegen koploper V.C.V.-MC2 en won de tweede set. Hierna kon men de koploper niet echt pijn doen.(1-3).

Tweestroom-MB2 ontving Trivos-MB3 en won de eerste en derdde set (25-22). De tweede en vierde werden nipt verloren (25-27 en 24-26) Ook de vijfde set werd verloren (13-15). Dus een nipte verlies partij (2-3).

Tweestroom-MA1 speelde uit bij streekgenoot Kidang-MA1 (het oude Tweestroom-B1); dus de zenuwen hadden de overhand. Men kon de tegenstanders niet echt pijn doen (4-0).

Tweestroom-JB1 speelde uit bij mede koploper Pegasus-JB3 en was met ieder gescoord punt blij. Hoe meer er gescoord werd, des te blijer men werd. Helaas werd er wel verloren (4-0). De Tweestroom-1 (recreanten dinsdagavond) speelden hun wedstrijd bij Switch'87-rec2 en hebben die strijd in goede banen geleid, dus gewonnen (0-3).

Tweestroom-DS5 speelde uit bij Isala'77-DS2 en maakte er een spannende pot van, helaas werd er niet gewonnen (3-2). Tweestroom-HS1 ging op bezoek bij Hoem.Komeet-HS2 en kwam de eerste drie set net niet tot winst. Het gelukte wel in de vierde set (3-1).

Boerenkoolfietsdag bij SASA

ANGEREN - Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA) organiseert de traditionele Boerenkoolfietsdag op 1 november. Gestart wordt om 09.00 uur bij Het Dorpshuis aan de Emastraat 23 in Angeren.

"We fietsen naar een pauzeplaats, waar de koffie klaar staat met wat lekkers erbij.Daar wordt ook een ambachtelijke demonstratie gegeven van wat vroeger op het platteland, veel van toepassing was, u kunt daar eventueel ook nog wat kopen om mee te nemen. Hierna wordt een lunch met erwtensoep en broodjes aangeboden.

Op de terugweg gaan we onderweg nog koffiedrinken, waarna we rond 17.00 uur bij het boerenkooleetadres aankomen, waar we weer ontvangen worden met een glaasje bubbels om de eetlust op te wekken. Rond 19.00 uur fietsen we weer gezamenlijk naar Angeren, waar we afscheid van elkaar nemen."

Zzich aanmelden kan tot en met dinsdag 28 oktober bij Jaap en Willy Stienstra, Bavoplein 19 in Angeren of telefonisch 026 3251542 of per SASA-telefoon 06 22542672. Deze geheel verzorgde dag kost twintig euro, vooraf contant te betalen bij Jaap of Willy Stienstra.

Rob Harmsen erelid van SV Angeren

ANGEREN - Tijdens de jaarvergadering van SV Angeren op 13 oktober is Rob Harmsen benoemd tot erelid van SV Angeren.

Rob heeft een ongelooflijke staat van dienst opgebouwd binnen de vereniging. Hij zit al ruim 22 jaar in het bestuur van SV Angeren. Daarnaast heeft hij veel meer functies bekleed en neventaken vervuld binnen SV Angeren: Van 1978 tot 1988 redactielid clubblad SV Angeren; 1982 – 1986 voorzitter (bestuurslid); 1986 tot 1993 penningmeester; 1996 tot 2003 trainer/coach bij de jeugdafdeling; 2003 tot 2004 beleid, organisatie en communicatie (bestuurslid); 2004 tot heden penningmeester (bestuurslid).

In zijn totaliteit heeft Rob tot op heden 33 jaar vrijwilligerswerk voor SV Angeren uitgevoerd. Voor zover bij het bestuur bekend, heeft hij de volgende neventaken verricht: onderhandelaar met de gemeente ten behoeve van de privatisering van het sportpark;
kassier bij thuiswedstrijden van Angeren 1; lid van de werkgroep 'Kikkersprong' in verband met de eventuele verplaatsing van het sportpark; schoonmaakwerkzaamheden clubgebouw tijdens uitval van vaste krachten; de organisatie van het groot onderhoud van de bestuurskamer; gehele organisatie rondom de renovatie van het sportpark en de verbouwing van de kantine. Zelf heeft hij ook flink mee gerenoveerd.

"Als bestuur van SV Angeren zijn wij blij een persoon als Rob in ons midden te hebben. En niet alleen wij, de gehele vereniging. De aanwezigen tijdens de jaarvergadering waren het allen unaniem eens met deze benoeming."

Gedenken WO II komt ook Lingewaardse bedrijven ten goede Made in Lingewaard

Het zojuist onthulde monument De Boom. Het paneel wacht nog op onthulling.

LINGEWAARD - Het versterken van het thema van de burger en in zijn algemeenheid WO II vanuit onze regio heeft geleid tot diverse tastbare herinneringsplekken. Voorbeelden zijn De Vleugel langs de Linge, het informatiepaneel in Haalderen en de naamgevingen in de openbare ruimte.

Onlangs kon in Beekbergen een Exodusmonument worden onthuld ter herinnering aan de grote evacuatie van '44-'45 waarbij meer dan 50.000 vluchtelingen in de gemeente Apeldoorn een tijdelijk onderkomen vonden. Via de contacten van het Exoduscomité zijn bij die activiteit bedrijven uit Lingewaard actief betrokken.

Ter gelegenheid van deze herdenking werd een boek 'Evacué in Apeldoorn' uitgegeven.De vijftienhonderd boeken zijn gedrukt bij drukkerij Kuipers uit Huissen. Het bijzondere boek is natuurlijk nog te koop.

Bij de betreffende gelegenheid werd monument 'De Boom' onthuld. Het beeldt de grote Exodus uit en de verspreiding van de vluchtelingen in Beekbergen. Het in cortensstaal geproduceerde, bijna vier meter hoge, monument is gemaakt door Bordbusters. Het in drie talen uitgevoerde informatiepaneel is gelijk aan de modellen, zoals die in de Overbetuwe op diverse plaatsen zijn gerealiseerd. Ook dit keer weer een prima produkt van Frank Jeurissen graveerindustrie.

De reacties van de burgers in Apeldoorn waren zeer positief en men is zeer tevreden met deze nieuwe aanwinst. Overigens was bij de plechtigheid weer betrokken de evacuatieuitbeeldingsgroep Mozaïek.

"Wij zijn er trots op, dat in het kielzog van de diverse actvitieten locale bedrijven ook hun professionaliteit en betrokkenheid kunnen laten zien", aldus het comité.

Meer informatie staat op www.exodushuissen.nl.

Denk aan mij met Hetty in de zaal...

Erwin Teering (regisseur), Lois Straatman, Hetty Heyting, Hannie Bouman, Heidi Drenth en Anne Coppens Foto: Theo Bouman

HUISSEN - Afgelopen zaterdag werd de zevende en laatste voorstelling gespeeld voor een overvolle zaal, waarin ook Hetty zat.

Zij reageerde na afloop zeer enthousiast op het spel, dat door de vier dames van theatergroep Koperen Kees was gespeeld.

Fluitende vogeltjes, ritselende bladeren, vitamine D en frisse lucht Zonnekinderen enthousiast over buitenslapen

LINGEWAARD - Na een studiereis in Zweden, waar dit al jaren wordt gedaan, waren de medewerkers van Zonnekinderen enthousiast geworden over het buiten slapen. Op verschillende dagverblijven, waaronder KDV De Zon in Huissen en de Wolkenwereld in Bemmel, zijn deze bedjes nu in gebruik.

De bedden zijn aan drie kanten winddicht en er zit gaas voor zodat er geen insecten naar binnen vliegen en er toch goed geventileerd wordt. De bedjes kunnen het hele jaar gebruikt worden. Wanneer het buiten kouder is dan worden de kinderen goed aangekleed met speciale slaapzakken en dekentjes. De bedjes staan voortdurend in het zicht van de medewerkers, die een oogje in het zeil houden terwijl de kinderen slapen.

Een groep ouders en medewerkers heeft deelgenomen aan de pilot buiten slapen. Uit de enquête die vooraf is ingevuld, bleek dat een aantal mensen er sceptisch tegenaan keek of het een vreemd gezicht vond. Naderhand bleek dat zowel medewerkers als ouders zeer positief staan tegenover het buitenslapen en het zelfs aanbevelen. 'De buitenlucht doet onze zoon goed, hij heeft minder last van zijn huid' en 'onze dochter komt moeilijk in slaap, maar buiten slaapt zij heerlijk en veel vaster bovendien'. Over het algemeen slapen de meeste kinderen binnen op de speciale slaapkamers van de kinderdagverblijven, maar waar gewenst en mogelijk, kunnen kinderen dus ook gebruik maken van de buitenbedjes van Kinderopvang Zonnekinderen.

Meer informatie staat op www.zonnekinderen.nl.

Profiteer nu van lage btw-tarief voor hovenierswerkzaamheden!

HUISSEN - Het Woonakkoord is voor een half jaar verlengd tot juli 2015. Dit betekent een tijdelijke verlaging van het btw-tarief van 21 naar 6 procent. Deze regeling wordt toegepast op werkzaamheden aan de woning maar ook op de aanleg en het onderhoud van de tuin rondom uw woning.

De verlaging van het btw-tarief wordt alleen toegepast op de arbeidskosten van hoveniers en niet op de gebruikte materialen. Voorwaarde is dat de woning minimaal twee jaar oud moet zijn en permanent bewoond wordt. Ook moeten alle geleverde hoveniersdiensten zijn afgerond vóór de einddatum.

"Mocht u nog twijfelen of geen inspiratie hebben, maak dan gebruik van het gratis tuinadvies, tuinschetsuur van Helsen Tuinen. U kunt in de maanden oktober en november gebruik maken van een gratis tuinadvies-/schetsuur van één van de tuinarchitecten van Helsen Tuinen."

Wie zijn tuin wil veranderen of een deel van de tuin wil laten opknappen, kan gratis een uur gebruik maken van de diensten van de tuinarchitecten van Helsen tuinen. Tijdens dit uur (bij u thuis of bij Helsen Tuinen) wordt u geholpen met een schets voor uw tuin. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een beplantingsplan, verlichtingsplan en het geven van onderhoudsadviezen.

Helsen tuinen is met acht medewerkers actief in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. De hoveniers van Helsen Tuinen staan graag klaar om uw tuin tot een droomplaatje om te toveren.

Helsen tuinen is gevestigd aan de Karstraat 39 in Huissen; telefoon (026)3251510, www.helsen.nl.

Wijs, ambachtelijk ijs & wafels tijdelijk omgetoverd tot Winterwinkel

GENDT - Na een geslaagd eerste seizoen heeft Wijs, ambachtelijk ijs & wafels de deuren gesloten voor de winterperiode. Eigenaar Jeroen Pohlmann blikt tevreden terug op het afgelopen jaar: "We hebben een heel mooi startseizoen gehad met fantastisch weer en veel enthousiaste mensen."

De winkel is nog maar net dicht of er wordt al nagedacht over volgend jaar: "Beurzen bezoeken, inspiratie opdoen, contact leggen met collega's. Ik krijg er nu al zin in." Totdat in maart de deuren weer opengaan is het mogelijk om het ambachtelijk bereide ijs voor thuis te bestellen (verpakkingen van één liter), bijvoorbeeld voor een etentje of tijdens de feestdagen. Dit kan gewoon in de winkel, maar ook via e-mail (info@wijsijs.nl) of facebook.

De Winterwinkel

Dat het ijs enkele maanden uit beeld is, betekent niet dat de winkel dicht gaat. Ilse Plaggenmarsch is op dit moment druk bezig met het inrichten van haar theewinkel dat heel toepasselijk 'de Winterwinkel' gaat heten. Hier kan men in de wintermaanden terecht voor leuke theecadeautjes en een gezellige high tea. Maar ook gewoon voor een heerlijk kopje koffie, thee of warme chocolademelk. "Natuurlijk met overheerlijk vers huisgemaakt gebak, we houden het ambachtelijke erin!", voegt Plaggenmarsch daar aan toe. "De Winterwinkel is geopend vanaf woensdag 22 oktober, kom vooral eens een kijkje nemen!"

Pohlmann vindt het een prachtige kans: "Op deze manier staat de winkel niet enkele maanden per jaar leeg; beide ondernemingen versterken elkaar. Het voegt ook in de winterperiode iets gezelligs toe aan Gendt en omstreken." Met een lach voegt hij daar aan toe: "Natuurlijk is het ook mooi dat iedereen nog steeds kan binnenlopen voor het lekkerste ijs, voor thuis dan..."

Kerstshow bij De Lentetuin

Een sfeervol kijkje op de gezellige en inspirerende kerstshow van De Lentetuin. Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT – De kerstshow van De Lentetuin is open. Een show met een compleet andere inrichting. Gebleven zijn de mooie spullen voor elke beurs.

De temperatuur van oktober roept niet meteen een winterse kerstsfeer op. Eenmaal binnen worden bezoekers aangenaam verrast en ondergedompeld in een sfeer van Kerst, knus, gezelligheid.

Sabine en Jasper zaten al in de zomer tussen de kerstballen. Samen met de nieuwe styliste zijn ze op zoek gegaan naar een andere opzet, Sabine: "Je zoekt elk jaar toch weer naar iets anders. Nieuwe spullen en een kerstshow die de mensen ook dit jaar kan boeien. Samenwerken met een andere stylist, betekent nieuwe ideeën en inzichten. Ja, het was best spannend, maar wij zijn hartstikke tevreden met het resultaat."

Een ingrijpende verandering is de ruime opstelling. Details hebben zo meer aandacht gekregen. De kerstshow is ook bedoeld om bezoekers te laten inspireren om de huiskamer of kerstboom anders in te richten. De tijd dat de kerstsfeer ingevuld werd met alleen een kerstboom, engelenhaar, spuitsneeuw en kerstballen ligt ver achter ons. Om met eenvoudige middelen een huiselijke winter- en kerstsfeer te bereiken laat de stylist van Monica etalage- en winkelpresentatie in Haalderen zien, dat je door snuisterijen, woonaccessoires en natuurlijke materialen met kerstspullen te combineren tot verrassende resultaten kunt komen.

De kerstshow van de lentetuin heeft ook de artistieke mogelijkheden opgezocht. Een eyecatcher is de etalagepop gekleed in een jurk van kerstballen. Staat u dit jaar voor de keuze van een echte kerstboom of een kunstkerstboom? De Lentetuin laat zien dat het verschil steeds kleiner wordt.

"U bent van harte welkom op onze gezellige en inspirerende kerstshow 2014."

De Lentetuin, Langstraat 46 Gendt, 0481 422232; www.delentetuin.nl.

Bongers & Lemmers naar Kinkelenburglaan 2

BEMMEL - Om u in de toekomst nog beter van dienst te zijn, verhuist Bongers & Lemmers Verzekeringen naar een centraal gelegen, monumentaal pand aan de Kinkelenburglaan 2 in Bemmel.

Hier beschikken zij over voldoende ruimte om in de toekomst verder te groeien en klanten te kunnen blijven ontvangen. Ook heeft het verzekeringskantoor zijn huisstijl aangepast. De persoonlijke en professionele aanpak blijft ongewijzigd. Vakbekwame en gecertificeerde medewerkers komen graag bij klanten thuis voor het beste verzekeringsadvies. Het telefoonnummer is eveneens ongewijzigd. Bongers & Lemmers Verzekeringen: nieuwe locatie, vertrouwd verzekeringsadres.

Millie Hair Styling in De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 25 oktober komt er een professionele thuiskapster genaamd 'Millie Hair Styling' op bezoek.

Zij zal van 11.00 tot 14.30 uur de dag verzorgen met het invlechten, opsteken, maken van kuiven en kleuren (eendagskleuring) van haren van kinderen. Ben je dus iemand die er graag mooi/stoer uit ziet en wil jij wat speciaals met je haar, kom dan langs.

Heeft u nog géén thuiskapster gevonden? Maak 25 oktober een eerste afspraak en krijg een eenmalige korting van 2,50 euro. Wij zien u graag de 25e bij winkelcentrum De Zilverkamp! Meer informnatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

21 / 28

22 / 28

Tafeltenniscursus bij Hutaf

Foto: Maurice Stellaard

HUISSEN - Menigeen heeft, niet zo lang geleden, in de afgelopen zomervakantie of wellicht ook in de herfstvakantie wel eens gepingpongd op een tafeltennistafel op zijn/haar camping of bij een ander vakantieverblijf. Als je veel plezier gehad hebt met dit pingpongen dan kun je vanaf woensdag 29 oktober deel gaan nemen aan een gratis tafeltenniscursus.

Deze cursus wordt gehouden op de woensdagmiddag en begint om 17.00 uur en duurt per middag een uur en is bedoeld voor jongens en meisjes vanaf zeven jaar. Een zeer ervaren trainer zal deze cursus verzorgen. In een periode van vier weken worden de basisbeginselen van de mooie tafeltennissport aan de deelnemers/deelneemsters op speelse manier bijgebracht.

Deelname aan deze cursus is helemaal gratis. Plaats van handeling is de tafeltenniszaal van tafeltennisvereniging Hutaf; Het Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. "Als je zelf een tafeltennisbatje hebt, is dat heel leuk maar ook als je geen tafeltennisbatje hebt ,kun je gewoon aan deze tafeltenniscursus meedoen. Bij Hutaf kun je dan een batje lenen."

Vooraf opgeven voor deze cursus (via e-mail hutafjeugd@gmail.com) is niet verplicht, maar wel aan te raden. Meer informatie over Hutaf staat op www.hutaf.nl. "Mocht je hierna nog meer informatie willen hebben, stuur dan een e-mail naar hutafjeugd@gmail.com en je vragen worden zo spoedig mogelijk beantwoord."

Speculaaspoppen voor Zuid-Afrika

LINGEWAARD - "Wij zijn Carmen Nusselder en Annick van Moerkerk en in februari gaan wij met een groep leerlingen en begeleiders van het OBC De Heister twee weken naar Genadendal in Zuid-Afrika."

"Genadendal is een gemeenschap op ongeveer twee uur rijden van Kaapstad. We komen daar in contact met de gemeenschap en hebben een uitwisseling met een school daar. De mensen in Genadendal hebben het niet zo goed als wij hier. De dingen die wij hier heel normaal vinden zoals een goede educatie, sanitair en voedsel, zijn daar niet alledaags en daarom willen wij deze gemeenschap gaan helpen."

"Afgelopen jaren zijn er ook al groepen vanuit onze school naar Genadendal gegaan met hetzelfde doel. Zij hebben daar bijvoorbeeld banken neergezet bij de school, zodat leerlingen daar rustig kunnen zitten, terwijl ze genieten van het eten dat zij kunnen krijgen door middel van een 'foodprogram'. Elk jaar willen wij met kleine stapjes het voor deze gemeenschap een stukje beter maken."

"Om al deze dingen mogelijk te maken organiseren de leerlingen die meegaan allerlei acties. Wij zijn van plan om speculaaspoppen gaan verkopen. Aankomend weekend zullen wij in Haalderen langs de deuren gaan om bestellingen voor de speculaaspoppen op te nemen. Deze poppen zijn ongeveer trwintig bij tien centimeter en kosten een euro per stuk of drie stuks voor twee euro vijftig of zes stuks voor vijf euro. Als u ons gemist heeft (of u woont buiten Haalderen), dan kunt u uw bestelling ook doormailen naar annick.van.moerkerk@planet.nl."

Dag van de Senioren in Doornenburg

DOORNENBURG - Dinsdag 14 oktober was de Dag van de Senioren in het Ontmoetingscentrum. Met 85 mensen, die al ruim voor de aanvang een plaatsje gevonden hadden.

Na koffie met een soes en ruimte voor gesprek, was er na het welkomstwoord, de presentatie van de Historische Kring met als thema Floris. Verband werd gezocht tussen film en werkelijkheid; een boeiend stukje geschiedenis. De dorpscontactpersonen gaven hierna zicht op hun werkzaamheden en verantwoordelijkheden. De bekende stampotkeuze werd voorafgegaan door soep en gevolgd door het toetje. Weer een schot in de roos.

Na een uurtje van rust was het de beurt aan Zeeschuimers. "Dit gezelschap maakte er een dolle boel van waarbij we niet ontkwamen aan de polonaise en zelfs enkelen een dansje waagden." Muziek en zang werden onderbroken door originele en soms pittige grappen en grollen. Tijdens de pauze was er tijd en plaats voor de jaarlijkse loterij. De stemming zat er goed in en tot ver na de formele afloop bleven de mensen zitten.

Tijdens het slotwoord werd afscheid genomen van Ellie Peters, die vanaf de start van het SOD in 1994 bestuurslid is geweest, waarvan zeventien jaren in de rol van voorzitter. Een muzikale hulde viel haar ten deel naast het bloemetje. Dank gaat uit naar zorgcentrum Sint-Jozef voor de uitstekende maaltijd; het Ontmoetingscentrum voor hun gastvrijheid, de dorpscontactpersonen, de chauffeurs en de vele helpende handjes, de Historische Kring en De Zeeschuimers voor hun niet te vergeten enthousiasmerende optreden. Een dag om tevreden op terug te kijken en die naar meer smaakt.

Oproep foto's voor fototentoonstelling Pius X

BEMMEL - Heeft u nog oude foto's van basisschool Pius X zoals klassenfoto's of andere foto's die te maken hebben met de school? Zoek ze op, scan ze in en mail ze naar piusx-foto@hotmail.com. En u helpt de fotojubileumcommissie van de Pius X met een mooie en complete tentoonstelling.

Dit jaar bestaat basisschool Pius X zestig jaar en hiervoor organiseren leerkrachten samen met ouders diverse activiteiten. Eén van die activiteiten is een fototentoonstelling van de afgelopen zestig jaar van de Pius X. De commissie die zich hiermee bezig houdt, is op zoek naar allerlei oude foto's die te maken hebben met de school. Inmiddels heeft de commissie al een aantal foto's ontvangen, maar ze is met name nog op zoek naar oude klassenfoto's.

Heeft u of kent u iemand die dergelijke foto's heeft? Dan ontvangt de commissie graag een gescande versie van de foto voorzien van een bijschrift waarin staat wie of wat er te zien is op de foto en uit welk jaar de foto komt. Scans van foto's kunt u mailen naar piusx-foto@hotmail.com. Mocht het niet mogelijk zijn om een scan te maken, dan doet de commissie dit. Stuurt hiervoor een mail naar bovenstaand adres.

De Snertrit van de Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 12 oktober was het 's morgens aardig mistig in Angeren en omgeving. Deze weersomstandigheid weerhield de deelnemers aan Snertrit van de Angerse Oldtimer Club niet.

Het was rond 9.30 uur al aardig druk bij het inschrijven in clubhuis herberg De Ploeg aan de Molenstraat in Angeren. De deelnemers begaven zich naar het inschrijven en een lekker kopje koffie richting de voertuigen om op tijd te starten.

Het eerste gedeelte van de rit was de mist aardig hardnekkig maar toen ze de Rijn over waren, lachte de zon ons toe. Met de trekkers reden ze via Loo, Groessen, Duiven en Westervoort. In Arnhem hadden ze de rustplaats bij het Jaguar- en Bentleymuseum. De deelnemers van de snertrit konden hier in de verschillende hallen de auto's bezichtigen, zelfs in de werkplaats.

Er stonden veel Rolls-Royce auto's tentoongesteld in veel verschillende uitvoeringen. Ook Maserati, Jaguar, Ferrari en andere merken waren in vele uitvoeringen te zien. Na een hele tijd te hebben rondgekeken onder het genot van een kopje koffie met gebak zetten ze de snertrit weer voort weer richting clubhuis herberg De Ploeg in Angeren. Bij aankomst werden ze getrakteerd op een goedgevulde kop erwtensoep met worst er in ook wel 'snert' genoemd. Tijdens het nuttigen van verschillende drankjes werd door de deelnemers de dag doorgenomen. Ze hadden bijzonder genoten bij het museum in Arnhem en niet te vergeten het weer, dat ook meegewerkt had.

Volharding bedankt sponsors

Foto: Piet Schrijver

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen kan met veel plezier terugkijken op een zeer geslaagde Kermisverloting waarvan de trekking plaatsvond tijdens het traditionele 'Vleiskeuren'.

Tijdens het musiceren door het A-orkest en de slagwerkgroep werden de nummers getrokken door de notaris. Volharding probeert met dit soort acties het begrotingstekort zoveel mogelijk terug te dringen. Gelukkig heeft de Huissense muziekvereniging niet te klagen over de nog steeds zeer spontane medewerking van veel winkels en ondernemers uit Huissen, die ieder jaar weer vele loten afnemen. Volharding is hen dan ook veel dank verschuldigd.

Foto: Piet Schrijver

Ook dit jaar was het de harmonie gelukt om alle loten van de Kermisverloting weer aan de man brengen. De opbrengst daarvan is bestemd voor nieuwe instrumenten en aanvullende nieuwe uniformen in verband met de uitbreiding van het aantal leden.

De hoofdprijs, een tegoedbon van 250 euro, geschonken door Jansen Totaal Wonen, is gewonnen door Mark Linsen uit Haalderen. De overige prijzen waren geschonken door drankenhandel Slijterij-Wijnhandel Degen, Keurslagerij Mom en Profile Ouwerling.

Alle prijzen kunnen nog steeds op genoemde adressen worden afgehaald tot en met 31 december. Men kan de trekkingslijst en andere informatie over de florerende Huissense muziekvereniging ook vinden op www.volhardinghuissen.nl.

Laatste optreden twirlsters

DOORNENBURG – Tijdens het concert van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg op 25 oktober zullen de twirlsters van deze vereniging hun allerlaatste optreden verzorgen. Met dit optreden komt er een einde aan ruim veertig jaar majorette en twirlen in Doornenburg.

Begin 1973 werd door enkele leden binnen de harmonie het plan opgevat een majorettepeloton op te richten. Hiermee werd de (vrouwelijke) jeugd in het dorp de mogelijkheid geboden om op een andere manier actief te worden binnen de harmonie. De oprichting hiervan bleek een schot in de roos. In de hoogtijdagen – de eerste helft van de jaren '80 – bestond het peloton uit meer dan vijftig majorettes.

Onder leiding van instructrice Natasja van Bekkum werd er begin deze eeuw meer dans en gymnastiek aan de optredens toegevoegd en werd er een overgegaan van klassiek majorette naar twirlen.

De laatste jaren heeft de twirlgroep structureel te maken gehad met een teruggang in leden. Een teruggang die ondanks vele inspanning geen halt kon worden toegeroepen. Na lang uitstellen hebben bestuur en leden van de harmonie uiteindelijk toch het lastige besluit moeten nemen de groep op te heffen.

Het laatste optreden zal plaatsvinden tijdens het concert op 25 oktober in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Naast de twirlsters zullen ook de slagwerkgroep en het harmonieorkest een optreden verzorgen. Het concert start om 20:00 ur en de toegang is gratis.

De Uitdaging van 't Holthuus

HUISSEN - Vijftig liter water in plastic bekertjes over een afstand van dertig meter verplaatsen. Honderd rondjes rijden in het speellokaal van de school op een klein fietsje-met-zijspan. Zeshonderd hoedjes vouwen van kranten en deze uitdelen. Een slinger maken die van het eigen lokaal tot het kamertje van de directrice reikt. En dat allemaal in één uur tijd. Zou dit allemaal mogelijk zijn? Zouden deze uitdagingen lukken?

De leerlingen van basisschool 't Holthuus bewezen tijdens 'De Uitdaging', die op vrijdag tien oktober plaatsvond, dat met enthousiasme, doorzettingsvermogen en veel aanmoediging van ouders niets te gek is.

Al de door de kinderen bedachte uitdagingen zijn binnen de tijd gehaald en daarmee werd ruim drieduizend euro verdiend voor het schoolplein en de schooltuin. Een fantastisch resultaat! Ook de boekenmarkt, die tegelijk met de uitdagingen plaatsvond en die door een aantal behulpzame ouders begeleid werd, bracht nog vijfhonderd euro extra op. De kinderen en hun begeleiders kunnen terugkijken op een heel geslaagde middag.

26 / 28

Dit leuke paar is alweer 12,5 jaar bij elkaar

Tijd voor een feestje!

Hoera!

60 mooie jaren van geluk

Met deze felicitatie kan jouw verjaardag niet meer stuk!

T & T

Op 23 oktober wordt dit knutselmeisje al 5 jaar

Gefeliciteerd en een dikke kus

Van oma's en opa's

Heey ons moedertje gaat 26-10 alweer 82 kaarsjes zien

Proficiat mama xx

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Lieve oma's,

Gefeliciteerd met jullie verjaardag

Veel liefs en dikke knuffel

Van ons

Onze Senna wordt 26 oktober alweer 16 jaar!

Gefeliciteerd

Papa, Mama en Robin

Deze bijna bejaarde man is 50 jaar geworden

Van harte gefeliciteerd

GUG

Lieve Hendri en Leonie

Gefeliciteerd met jullie 15 jarige huwelijk!!!

En nog veel geluk saampjes

Liefs van Jeroen, Marloes, Luuk en Tessa

Deze Sarah is nog lang niet uitgekraamd!

Voor jou van ons

Lieve Jamie,
Geweldig een eigen fotostudio in de Bemmel!
"JE BENT EEN TOPPER"

Koopzondag 26 oktober bij Hans Rensen Interieurs in Gendt

Gendt - Op zondag 26 oktober heeft Hans Rensen Interieurs in Gendt de deuren geopend voor degene die op zoek zijn naar een nieuwe vloer of raambekleding.

Of u nu op zoek bent naar een laminaatvloer, pvc-vloer, houten vloer, tapijt of vinyl, marmoleumvloer, uw trap opnieuw wilt laten bekleden of op zoek bent naar een nieuw vloerkleed, bij Hans Rensen Interieurs in Gendt willen ze u uitgebreid adviseren en kijken naar de mogelijkheden. In de onlangs vernieuwde showroom is er alle ruimte om ideeën op te doen.

Nieuwe collecties

Naast vloeren is Hans Rensen Interieurs ook specialist op het gebied van raambekleding. Of het nu gaat om plissé, duette, rolgordijnen, shutters, houten en aluminium horizontale jaloezieën, vouwgordijnen of gordijnen en inbetween. Hans Rensen Interieurs heeft een compleet assortiment. "Ook voor Velux-producten kunt u bij ons terecht. De nieuwste gordijncollecties zijn binnen en deze willen wij u graag laten zien. Ook de nieuwe duo- rolgordijn collectie is prachtig en kan goed toegepast worden in ieder interieur."

Daarnaast loopt er een mooie actie op houten jaloezieën. Tot eind november krijgt u vijftien procent korting bij aankoop van uw houten jaloezieën.

"Wij heten u van harte welkom op zondag 26 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. De koffie staat klaar!"

Hans Rensen Interieurs bv, H. Dunantstraat 6, Gendt; www.hansrensen.nl.

Triatleet met donorhart presenteert boek bij Bruna Huissen Duinisveld over 'de hartslag van een ander'

HUISSEN - Op donderdag 30 oktober om 19.00 uur komt Wouter Duinisveld, triatleet met een donorhart, naar Bruna Huissen in de Langestraat om zijn boek 'De hartslag van een ander' te presenteren. De Hagenaar vertelt over de transplantatie, zijn revalidatie en de weg naar de Ironman Frankfurt, waar hij de afgelopen zomer aan meedeed. Een unieke prestatie.

Zijn biografie is deze week verschenen. Het verhaal van de triatleet van Team4Talent gaat over het omgaan met tegenslagen, het najagen van dromen en de kunst van het leven. 'De Hartslag van een Ander, van transplantatie naar triatlon' is een aangrijpend en inspirerend verhaal.

Wouter was een gezonde en sportieve jongeman totdat een virus in 2006 zijn hart verwoestte. In het najaar van 2007 kreeg deze optimistische doorzetter een donorhart en daarmee een tweede kans in het leven. In juli 2014 kwam zijn grote droom uit: deelnemen aan de Ironman van Frankfurt (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km lopen). Wouter is daarmee de derde man ter wereld die met een donorhart een volledige triatlon volbracht heeft. Hoewel de meeste biografieën gaan over mensen met meer levensjaren hoopt Wouter dat zijn ervaringen en kijk op het leven een inspiratiebron voor velen zullen zijn.

Team4Talent is een professioneel triatlonteam waar iedereen een winnaar is. Tussen alle profatleten is Wouter een beetje een buitenbeentje. Maar zijn inzet, enthousiasme en inspirerende verhalen zijn van grote waarde voor alle andere leden van dit internationale team.

Kom ook langs. De toegang is gratis en bovendien is dit een mooie kans om een gesigneerd exemplaar te bemachtigen.

Amandelspijsstaaf Bakkerij Gerritsen in top 5 van regio

HUISSEN - Afgelopen maand op 17 september streden tientallen bakkers uit de regio Utrecht en Gelderland tegen elkaar tijdens de jaarlijkse productkeuring van NBOV. Bakker Luuk Barten van Banketbakkerij Gerritsen uit Huissen nam met zijn overheerlijke amandelspijsstaaf deel aan de wedstrijd, waar hij de vierde plaats wist te bemachtigen.

De jury was vooral te spreken over mooie smaak en kleur van de korst. Luuk Barten komt met zijn negentien jaar nog maar net van vakschool Wageningen en is absoluut een bakkerstalent. De productkeuring, die werd gehouden tijdens de najaarsbijeenkomst van de Nederlandse Bakkerij Ondernemers Vereniging, was de eerste wedstrijd waar Barten aan mee heeft gedaan. "Luuk is nog een jonge patissier met veel potentie. Zijn vaardigheden worden elke keer beter. Ik denk dat hij volgend jaar zeker kans maakt op de eerste prijs" zegt Robert Braam, eigenaar van Banketbakkerij Gerritsen.

De vakjury kende de felbegeerde eerste prijs toe aan Paul Koenen van Echte Bakker Koenen uit Westervoort.

Voorproefje

De wintermaanden komen er weer aan, tijd om met een lekker hapje en een kop thee op de bank te kruipen. Omdat Banketbakkerij Gerritsen trots is op de prestatie van Barten, bieden zij de Amandelspijsstaaf nu tijdelijk aan van 5,95 voor maar 4,95 euro! De actie loopt van 17 tot en met 24 oktober en is te koop bij Banketbakkerij Gerritsen, Langestraat 32 in Huissen.

Halloweenparty en gratis pompoenen bij De Groene Schuur in Groessen

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene schuur in Groessen houdt op zondag 26 oktober een Halloweenparty van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Entree is gratis!

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. De Groene Schuur is een bijzonder belevingsbedrijf waar al vele groepen hun vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje hebben gehouden.

Eén keer per maand wordt er een individuele kookworkshop gehouden in de ruime, moderne kookstudio in de kassen van De Groene Schuur. Hiervoor kan één ieder zich inschrijven. Op 17 november staat er een Pakistaanse kookworkshop op het programma en op 10 en 15 december een Kerstkookworkshop.

In de streekwinkel die dagelijks is geopend, kan men terecht voor heerlijke groente en fruit, diverse huisgemaakte jam, chutney, vruchtensappen, honing, streekwijnen enz. De producten van De Groene Schuur zijn uitermate geschikt voor een leuk en smakelijk Kerstpakket. Vraag naar de mogelijkheden! Ook zijn er nu sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit verkrijgbaar.

Als extra actie krijgt elke klant die vanaf tien euro besteedt in de winkel, één pompoen naar keuze gratis.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b te Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Halloween in Bemmel

BEMMEL - Halloween komt er weer aan. Net zoals vorige jaar willen we dit jaar ook een halloween optocht organiseren voor de kinderen. Dit jaar staat het gepland op 29 oktober van 16:00 tot 17:30 uur.


Op deze dag kunnen de verklede kinderen tot en met tien jaar onder begeleiding van een volwassene langs de deelnemende winkeliers gaan voor een lekkernijtje 'Trick or treat' of 'snoep of je leven'.
Er zal nog een griezelige verrassing zijn bij één van de deelnemende winkeliers, bereid je dus voor. Ter afsluiting van de dag zal er om 17:45 uur nog een prijsuitreiking komen voor het 'best verklede kind'.
Voor meer informatie over de halloweenoptocht kunt u onze facebook raadplegen: www.facebook.com/ijssalonmaartenliet.