GN Lingewaard

28 oktober 2015

GN Lingewaard 28 oktober 2015


Steun de Zandse Kerk; adopteer een stukje!

HUISSEN - Stichting de Zandse Kerk komt in actie voor het behoud van de Zandse Kerk. Na inzameling van 100.000 euro kan de Zandse Kerk overgenomen worden en behouden blijven. Steunt u ook de Zandse Kerk? "Wa' van ons is, mòt van ons blieve'!"

Stichting De Zandse Kerk is in onderhandeling met Parochie De Levensbron om de Zandse Kerk over te nemen. Na overname zal het mortuarium verbouwd worden tot een huiselijke rouwkamer. Op deze manier blijft de Zandse Kerk een uitstekende locatie voor uitvaarten, zeker met het kerkhof op loopafstand. Naast uitvaarten zullen er andere activiteiten georganiseerd worden, waardoor de Zandse Kerk het kloppend hart binnen de Zandse gemeenschap zal worden. Als jaarlijks hoogtepunt zal uiteraard de grootste kerststal van Gelderland behouden blijven.

Het kerkgebouw heeft te kampen met een onderhoudsachterstand van 220.000 euro. Daarom heeft Stichting De Zandse Kerk gemeend om eerst een inzamelingsactie te houden, zodat het hoognodige onderhoudswerk snel tot stand kan komen. Het resterende bedrag zal binnen de jaarlijkse exploitatie beschikbaar komen. In het verleden is de Zandse Kerk tot twee keer toe gebouwd door geld vanuit de gemeenschap. Stichting de Zandse Kerk wil daarom het gebouw behouden voor de gemeenschap, want "Wa' van ons is, mòt van ons blieve'!"

Onder dit motto zullen de komende weken nagenoeg alle huishoudens van Huissen-Zand een flyer ontvangen en een adoptieformulier. Mensen kunnen delen van het kerkgebouw adopteren en kunnen daarmee symbolisch 'eigenaar' worden van het kerkgebouw. De volgende items worden ter adoptie aangeboden: stenen € 25 p.st., dakpannen € 50 p.st., orgelpijpen € 100 p.st., 35x glas-in-loodramen € 250 p.st., 11x gebrandschilderde ramen € 500 p.st., 4x klokken € 2.500 p.st. en de topstukken één Angulusklok € 3.500 en één Haan € 5.000.

"Helpt dus mee aan het behoud van de Zandse Kerk. Adopteer een stukje van het kerkgebouw en wordt vriend van de Zandse Kerk. Vul het adoptieformulier in. De komende week zullen de vrijwilligers van Stichting De Zandse Kerk zoveel mogelijk formulieren ophalen. Bent u niet thuis, of hebben we uw deur gemist? Doe dan het formulier in de brievenbus van de Zandse Kerk. Hebt u geen formulier ontvangen? In de kerk zijn formulieren beschikbaar. U mag ook contact met ons opnemen via telefoonnummer 026 3257189 of stuur een e-mail naar info@zandsekerk.nl. Uw hulp is zeer welkom!"

Spinningmarathon en TikkieFit van Stichting Tikkieerbij

BEMMEL - In het weekend van 7 en 8 november verzorgt Stichting Tikkieerbij een twee activiteiten. Voor de negende maal wordt op 8 november een spinningmarathon georganiseerd. We hebben weer enorm enthousiaste presenters weten vast te leggen met internationale allure. Ook de Cycle Presenter Benelux 2015, Wesley Smit, zal zijn opwachting maken. De marathon zal op zondag plaatsvinden van 10.00 tot 16.00 uur.

Op de vooravond van de marathon zal voor het eerst een nieuwe activiteit plaats vinden: De TikkieFit Total Body Workout. Deze training voor zowel jong als oud zal door de lokale trainers Nathalie Vos en Menno van Meegen worden gehouden. Zij zullen de deelnemers opzwepen en mee voeren in een totale body workout. Deze training zal van 19.00 tot 20.30 uur plaatsvinden.

Beide activiteiten zullen plaatsvinden in de ruimtes van sportcentrum de Schaapskooi op de Sportlaan in Bemmel. Op beide dagen zal er een dj aanwezig zijn om na de sportactiviteiten een gezellige afsluiter te maken. De opbrengst van de activiteiten van Tikkieerbij zijn dit jaar bedoeld voor de Tikkiering van de Hart- en vaatgroep/Hartstichting en de Klup Overbetuwe.

Nog niet ingeschreven? Schrijf je snel in via onze website www.tikkieerbij.nl en kijk ook op onze website voor meer informatie over de goede doelen maar ook over onze sponsoren bijvoorbeeld zonder wie wij een dergelijk groots evenement niet zouden kunnen organiseren.

Damvereniging VBI houdt kop na winst op Witte van Moort

HUISSEN - In thuishonk ’t Koelhuis haalde landskampioen damvereniging VBI de derde volle winst in deze competitie. Witte van Moort, jarenlang de angstgegner van de Huissenaren moest na een zenuwslopende wedstrijd het onderspit delven.

Gérard Jansen opende met een gelijkwaardige remise. Alexander Baljakin kon ondanks een voortdurend betere stand geen winnend voordeel krijgen. Invaller Fred de Koning stond wel onder druk maar sleepte uiteindelijk de remise binnen. Toen haalde wereldtopper Vadim Virny Joost Hendriksen onderuit nadat er lange tijd weinig aan de hand leek. Een foute zet werd de Huissenaar fataal. Johan Krajenbrink trok de stand weer recht. Zijn tegenstander zag een winnende combinatie over het hoofd en Johan kon vervolgens profiteren.

Pepijn van den Brink stond voortdurend onder druk, zijn tegenstander miste mogelijk de overwinning maar pakte Pepijn het punt. Jos Stokkel stond de hele partij in het voordeel maar het was niet genoeg voor de winst. Met een 8-8 stand werd het toen wel heel spannend. Maarten Linssen doorbrak de ban. Hij legde een puike partij op het bord en speelde zijn tegenstander positioneel weg. Yuriy Lagoda had het lastig tegen een taaie verdediger. Een foutje van de Twentenaar in het eindspel bracht damvereniging VBI definitief met 12-8 over de streep.

De Huissenaren profiteerden in deze competitieronde nog extra door het gelijke spel dat mede-titelkandidaat Hijken opliep tegen Van Stigt Thans.

Natuurwerkdag in Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 7 november voor de vijftiende keer, op bijna vijfhonderd locaties door heel Nederland de Natuurwerkdag georganiseerd. Het is leuk en gezellig om samen buiten aan het werk te gaan en een bijdrage te leveren aan het landschap waar je iedere dag doorheen rijdt. Ook de Stichting Lingewaard Natuurlijk en de Natuur- en Vogelwerkgroep Bemmel doen mee aan deze dag. We gaan dan samen aan de slag in De Ward in Bemmel.

Wat gaan we doen: Het gaat om het voormalige zwembad De Ward aan de rand van Bemmel. In de hoek van dit park ligt tegen de dijk een rabattenbosje, waar veel te veel opslag is en dat nodig onderhouden moet worden. Dat onderhoud bestaat er uit dat de stammetjes op tien cm. hoogte afgezaagd worden en op een stapel worden gelegd.

Alle hulp is welkom! Je kunt meewerken van 9.00 tot 12.00 uur. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken met een stel gelijkgestemden. We verzamelen op het parkeerterrein bij De Ward, op de hoek van de Wardstraat en de Dijkstraat en we werken dan tot ca 12.00 uur. Halverwege is er koffiepauze.

Als je kunt, meld je dan aan op www.natuurwerkdag.nl, maar dat is niet noodzakelijk. Voor gereedschap en handschoenen wordt gezorgd en voor de koffie. Zorg zelf voor geschikte kleding en stevig schoeisel, evt laarzen..

Meer informatie staat op www.natuurwerkdag.nl. Ook te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag.

Run op kennismakingscursussen Sjors Sportief & Sjors Creatief in Lingewaard

LINGEWAARD - Vanaf het startschot op woensdag 14 oktober 13.00 uur was het een drukte van jewelste op de website www.sjorssportief.nl. Op deze middag hadden zich al 450 kinderen opgegeven voor hun favoriete sport- en/of cultuuractiviteit en na een week staat de teller al op meer dan 650!

Populaire Activiteiten. Atletiek, gymmen, judo, kinderyoga, tennis, volleybal, Kick Fun Boxing, hockey en diepzeeduiken hebben al enorm veel inschrijvingen. Aan de creatieve kant waren cupcakes versieren, fashionclub, kunstclub, theater en trommelen en drummen erg populair. Houd de website www.sjorssportief.nl goed in de gaten want verenigingen bieden in verband met doorslaand succes nieuwe cursussen aan. Er zijn overigens nog voldoende plaatsen bij voetbal, rugby, peutergym, recreatief turnen, scouting, vendelen, capoeira, aikido en diverse instrumenten bespelen.

Laagdrempelig zonder direct lid te worden. Via Sjors Sportief en Creatief kunnen basisschoolkinderen (vaak gratis) kennismaken met activiteiten, zonder meteen lid te hoeven worden. Dit jaar doen er weer een record aantal sport- en cultuuraanbieders mee die samen 239 cursussen aanbieden! Kinderen mogen zich het gehele schooljaar en voor net zoveel sporten en culturele activiteiten inschrijven als ze willen.

Sjors Sportief en Creatief is één van de instrumenten die de gemeente Lingewaard inzet om haar beleidsdoelen te behalen op het gebied van sport en cultuur. Het blijkt een succesvolle methode om kinderen van de basisschoolleeftijd enthousiast te maken voor deelname aan sport en cultuur. Meer weten, kijk op: http://www.swlingewaard.nl/buurtsportcoaches/jeugd-sport-en-cultuur.

Opening carnaval in Huissen

HUISSEN - Ook dit jaar zal de opening van het Huissens carnaval op de 11e van de 11e om 11 minuten over 11 ingeluid worden. Prins Danny d’n Uutvlieger zal op deze woensdagochtend het officiële startschot van het nieuwe carnavalsseizoen geven.

Vanaf 10.00 uur zijn alle carnavalisten en andere geïnteresseerden uitgenodigd bij De Buitenpoort voor een kop koffie waarna tegen elven gezamenlijk naar de Markt wordt getogen. Aldaar vindt bij De Zwaon de opening van het nieuwe seizoen plaats. Na dit officiële moment zullen alle aanwezigen een rondgang door de kom van Huissen maken. Tijdens die rondgang zullen alle geschenken, die SHCG De Kraonige Zwaone in haar bestaan aan de Huissense bevolking heeft aangeboden, met een bezoek vereerd worden. Per geschenk zal op ludieke wijze een aubade door het buutreednersgilde van De Kraonige Zwaone, Philippus Neri, verzorgt worden. Tijdens deze rondgang worden de aanwezigen, door De Senaat van het carnavalsgezelschap, voorzien van een hapje en een drankje.

Carnavalsprogramma vanaf 12.30 uur in de kom

Na de rondgang zal vanaf 12.30 op een tweetal locaties in de kom van Huissen een carnavalsprogramma worden aangeboden. Dit zal zijn bij café Het Moment en bij café De Kater/ Borrelzz Tap & Hap. Mede door de medewerking van muziekkapellen De Bevelanders en Kapel-3L en een muzikale bijdrage van een groot aantal Huissense en Lingewaardse (carnavals)artiesten verwacht De Kraonige alle carnavalisten die tijdens 11/11 aanwezig zijn een leuk programma aan te bieden. U bent dan ook allen uitgenodigd om onder leiding van De Kraonige Zwaone het glas te heffen op weer een mooi carnavalsseizoen. Komt allen en laten we er samen een 'Huissense Dag' in november van maken!

Kaarten voor nieuwe seizoen verkrijgbaar via de site. Indien u in het bezit wilt komen van kaarten voor het nieuwe seizoen dan kunnen deze besteld worden via de site van De Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl. Op de site kunt u ook informatie vinden om Vriend van De Kraonige Zwaone te worden. Als vriend is men welkom op alle carnavalsavonden, inclusief de Pronkzitting, van De Kraonige Zwaone en wordt men voorzien van de felbegeerde Vriendenorde!

Meezingmiddag Donatuskoor

HAALDEREN - Het Donatuskoor is na een korte onderbreking weer van start gegaan en kan heel goed nieuwe leden gebruiken, zowel mannen als vrouwen. Zij houdt om die reden op donderdag 5 november een meezingmiddag. Je kunt dan vrijblijvend kennis maken met dit koor.

Hou je van zingen in een gezellig koor, stel dan niet langer uit en kom op 5 november eens kijken en meezingen. Deze meezingmiddag begint om 13.00 en duurt tot 15.00 uur en vindt plaats in de kerk van OLV van Zeven Smarten in Haalderen. Hebt u problemen met het vervoer, dan kunt u contact opnemen met een van ons.

Het Donatuskoor is een gemengd koor. Het koor heeft als voornaamste doel het verzorgen van zang bij afscheidsbijeenkomsten, zowel in de kerk als daarbuiten. Op de repetities onder de bezielende leiding van Frans Coerwinkel wordt tevens veel aandacht besteed aan het verbeteren van de zangkwaliteit middels stemoefeningen. Als u meer over ons koor wilt weten, neem dan contact op met Annie Oude Ophuis: 0481 465598 of Riet Rikken: 0481 461845.

De leefstijlcoach zichtbaar succesvol en online te volgen

LINGEWAARD - Bijna veertig mensen in gemeente Lingewaard hebben het afgelopen jaar ondersteuning gehad van een leefstijlcoach om hun leefstijlpatroon te verbeteren om uiteindelijk gezonder te gaan leven. Deze, voor deelnemers, gratis dienst is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. Het gaat om mensen met een (verhoogd risico op een) chronische aandoening.Het leefstijltraject is ongeveer een jaar geleden gestart. De Lleefstijlcoach is een regionaal project dat ook in Renkum, Arnhem en Rheden wordt uitgevoerd. Samen hebben zij een website ontwikkeld om mensen een idee te geven wat de leefstijlcoach kan bieden voor zowel groepen als individuen. De site www.leefstijlcoaches.nl kan gebruikt worden voor aanvullende informatie en voor inspiratie die bestaat uit interviews met deelnemers van het leefstijltraject.

Veel van de deelnemers uit Lingewaard zijn verwezen door hun huisarts, praktijkondersteuner van de huisarts of door een andere zorgverlener. Een leefstijlverandering kan soms moeilijk zijn en daarom is extra ondersteuning soms erg prettig. De leefstijlcoach helpt deelnemers meer beweging te krijgen in het dagelijks leven, maar houdt ook rekening met het levenspatroon dat ze hebben. Want alleen bewegen is niet altijd voldoende om gezondheidsdoelstellingen te behalen. Gezamenlijk wordt een plan gemaakt om de doelstelling te behalen, maar uiteindelijk moet de deelnemer zelf aan de slag om deze te realiseren.

Het belang van een gezonde leefstijl komt steeds vaker naar voren in onderzoeken over ziektes. Vele ziektes kunnen worden voorkomen of worden bestreden door aanpassingen in de leefstijl.

Vraaggesprek met Nel van Rijn

ANGEREN - Afgelopen donderdag 15 oktober had de Sasa in Angeren een fietstocht. Een van de halteplaatsen was De Minkhof in Bemmel. Daar stond een piano en een van onze deelnemers, Nel van Rijn, een dame op leeftijd ging achter de piano zitten en begon wat liedjes te spelen, ze deed dat heel goed.

"Hmm… dacht ik bij mezelf, toch eens vragen hoe ze aan dat talent komt. In De Minkhof is het er niet van gekomen maar op de volgende halteplaats in Gendt zorgde ik dat ik bij haar aan tafel zat, en nadat ze haar eerste bordje stamppot verorberd had en ze tevreden achter over leunde, vond ik het de tijd rijp om haar te vragen hoe het kwam dat ze zo goed piano speelde. Dat ging zo. Goh, mevrouw van Rijn, u speelt goed piano, hoe komt dat zo? "Dat is niet aan komen waaien jongeman, ik heb les gehad. In de oorlog bracht ik eieren bij de nonnen in het klooster van JMJ. In ruil daarvoor kreeg ik pianoles van zuster Regina."

Wat is JMJ en hoe kwam u aan die eieren, woonde u op een boerderij?

"Je vraagt wel veel jongeman, maar vooruit : JMJ betekent Jezus – Maria – Jozef en nu de eieren, in de oorlog werd er veel geruild, had jij ergens teveel van, ruilde je dat om voor dingen die je te weinig had, zo kwamen wij aan die eieren. Ik ruilde dus weer de eieren om voor pianoles."

U heeft een bepaald accent, u bent geen echte Angerenaar, klopt dat?

"Dat klopt jongeman, ik kom uit Roelofsarendsveen, wil je ook nog weten hoe oud ik ben of wat de maat is van mijn schoenen, dat vertel ik lekker niet. Stop met vragen en eet je bord nu maar eens leeg jongeman." Dat betekende het einde van mijn vragenronde.

Ik had al een foto van haar gemaakt achter de piano, dat tesamen met haar antwoorden een leuk verhaaltje.

Frits Botterblom

TOP-evenement voor kinderen in Bemmel

BEMMEL - Ook dit jaar organiseert TOP weer een Kinder Open Podium (KOP). De Bemmelse jeugd van 4 tot 12 jaar krijgt op zondag 1 november de kans om aan toekomstige roem te ruiken (aanvangstijdstip 14:30). Het thema van deze middag is dat van de Kinderboekenweek.

En wat een thema: natuur, wetenschap en techniek onder het motto: raar, maar waar! Dat laatste geeft houvast voor het Open Podium: ieder kind heeft één of meerdere talenten, op welk gebied dan ook. "Dus… ben je een uitvinder of wil je dat worden, wil je iets vertellen of wat laten zien over het thema natuur, wetenschap en techniek, je bent welkom!

En als je wilt komen dansen, zingen of toneelspelen? Een mooi verhaal of gedicht voordragen of muziek maken misschien? Het kan allemaal deze middag: het podium is voor jou. Neem je ouders, broers en zussen, vrienden en familie mee, dan maken we er een pracht van een middag van!"

Meer informatie is te vinden op de website van TOP (www.topbemmel.nl).

Halloweengriezeltocht op De Zilverkamp!

HUISSEN - Op zaterdag 31 oktober is het weer zover, Halloween, tijd voor onze jaarlijkse griezeltocht.

We zijn al gestart met de voorbereidingen om ook dit jaar onze bezoekers weer te verrassen. Het wordt dit jaar weer een echte spookachtige, duistere tocht! Onderweg kun je de meest vreemde, enge en griezelige personages tegen komen. Het wordt dit jaar enger dan ooit, dus ouders pas op uw kinderen! Omdat het lekker weekend is, starten we om 19:00 uur met verzamelen bij De Kuul. Hoe de route precies loopt, dat is nog een verrassing.

Ieder jaar zijn we aangenaam verrast door de wijze waarop jullie verkleed naar de Halloweenspooktocht komen. Ook dit jaar hopen wij weer op een 'enge' opkomst. Mocht u een keer griezel op de route willen zijn of willen meehelpen met opbouwen en aankleden, mail dan uw naam en telefoonnummer naar info@zilverkamp.nl en wij nemen snel contact met u op.

Meer informatie vindt u op www.zilverkamp.nl. We zien ouders en kinderen graag op 31 oktober vanaf 19:00 uur. Inloop is tot 20:00 uur, dus kom gerust wat later zodat u minder lang hoeft te wachten! En wat er dan gaat gebeuren… Griezelige grutjes…

Vogels kijken dicht bij huis door fotograaf Koos Dansen

HERVELD - Tuin- en natuurliefhebbers worden uitgenodigd om op maandag 16 november de lezing ‘Verrassend vogels kijken dicht bij huis’ bij te wonen door de bekende natuur- en vogelfotograaf Koos Dansen uit Arnhem.

Deze fotopresentatie is een verslag van zijn natuuravonturen, met daarbinnen veel aandacht voor vogels in de tuin. Maar ook welke beplanting is nodig om vogels de tuin in te lokken. De lezing is gratis voor leden van de Groei & Bloei, niet-leden betalen vijf euro. De lezing begint om 20.00 uur in dorpshuis De Hoenderik, Dorpsplein 22, Herveld.

Sportclub Bemmel C1 toont progressie en bedankt sponsors

BEMMEL - Sportclub Bemmel C1 is nu inmiddels drie maanden onderweg in het voetbalseizoen 2015-2016. Het jonge, gemotiveerde en talentvolle team van trainers Dave Alderden en Swen Rovroy traint hard en dat is zeker nodig om een goede indruk te maken in de kwalitatief sterke hoofdklasse.

Sportclub Bemmel C1 toont progressie en er is veel vertrouwen in een goede ontwikkeling dit seizoen. In de eerste twee maanden van dit seizoen heeft Sportclub Bemmel C1 al een aantal spannende en sensationele wedstrijden op de mat gelegd. De trouwe aanhang in de vorm van ouders en familie is elke wedstrijd massaal aanwezig en ook dit zorgt voor een extra boost voor het team.

Dit jaar wordt Sportclub Bemmel C1 gesteund door een aantal mooie sponsors. Deze sponsors zorgen ervoor dat er mogelijkheden komen in de vorm van het aanstellen van inloopshirts, ballen en het organiseren van teamuitjes. De spelers en begeleiding van Sportclub Bemmel C1 zijn de sponsoren Osteopathie Lingewaard, Holland Management en autobedrijf Herman Wientjes dan ook erg dankbaar voor hun bijdrage en steun. Zo heeft Osteopathie Lingewaard, waar trainer Dave Alderden eigenaar van is, de strakke, zwarte inloopshirts verzorgd. Het autobedrijf van Herman Wientjes stelt een bedrag beschikbaar voor materiële zaken of bijvoorbeeld een teamuitje. Tot slot heeft ook Holland Management van Janet Holland een mooi bedrag beschikbaar gemaakt voor een teamuitje. Met onder andere de steun van deze sponsors kan Sportclub Bemmel C1 er een nog mooier seizoen van maken. Bedankt!

Er is nog plaats op de Open Academie Lingewaard

BEMMEL - De Open Academie Lingewaard is weer gestart. "In De Kinkel van Bemmel zijn we weer hard (maar vooral enthousiast) aan het werk met allerlei creatieve cursussen."

De meeste cursussen (zie voor cursusoverzicht onze website: www.openacademie.nl) zijn vol maar op enkele avonden is nog plaats! Interesse: informeer en geef je op voor een gratis proefles in de maand november. Je kunt ons mailen: info@openacademie.nl of bellen 0481 465705 (bij afwezigheid graag inspreken op het antwoordapparaat dan bellen we zo snel mogelijk terug)

Er is in ieder geval nog plaats bij: edelsmeden. Je maakt kennis met basistechnieken en de metalen koper, messing, alpaca en zilver. Je zaagt, vijlt schuurt en leert hoe je je werkstuk netjes afwerkt. Je giet zilver in een vorm of in water. Ook kun je werken met andere materialen zoals kunststoffen, hout en stenen. De docent stimuleert je om een eigen vormgeving te ontwikkelen. Ze gaat uit van je eigen smaak en fantasie want dat levert altijd een uniek product op. De begeleiding is individueel zodat beginnende en gevorderde cursisten welkom zijn. Meer info staat op www.openacademie.nl, mail naar: info@openacademie.nl of bel 0481 465705.

Tentoonstelling Vogelvereniging Onder ons

GENDT - Vogelvereniging Onder ons in Gendt houdt van 30 oktober tot en met 1 november haar 48ste jaarlijkse vogeltentoonstelling. De onderlinge en streektentoonstellng wordt gehouden in zaal Im Weissen Rossl aan de Dorpsstraat 58 in Gendt.

Vogelvereniging Onder ons bestaat sinds 1967 en heeft ruimt zestig leden. Jaarlijk wordt er door de leden een tentoonstelling geörganiseerd waar iedereen wekom is. De entree is gratis. Op onze show zijn diverse vogels te bekijken zoals kanaries, parkieten, Europese cultuurvogels en diverse soorten tropische vogels. Zo zullen er ook leden van bij de streek aangesloten vogelverenigingen deelnemen aan de tentoonstelling.

De verkoopafdeling is goed gevuld met prachtige vogels en voor een leuke prijs. De tombola is ook weerr gevuld met een leuke prijzen van groot tot klein.

De openingstijden zijn: Vrijdag 30 okt van 20.00 tot 22.00 uur; zaterdag 31 okt van 10.00 tot 22.00 uur; zondag 1 nov van 10.00 tot 22.00 uur.

Reünie Sint-Caecilia

DOORNENBURG – In 2016 viert harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg haar honderdjarig bestaan. De opening van dit jubileumjaar vindt plaats op zondag 3 januari.

Om 10:00 uur wordt deze dag gestart met een viering in de plaatselijke kerk waarin het wordt stilgestaan bij het jubileum van de vereniging en tevens alle overleden leden van de harmonie worden herdacht. Aansluitend aan deze viering wordt er een expositie geopend in het achterste gedeelte van de kerk en vindt er een reünie plaats waarvoor alle (oud-)leden van de harmonie – orkestleden, slagwerkers en majoretten – van harte zijn uitgenodigd.

Veel oud-leden zijn inmiddels voor deze reünie benaderd via een persoonlijke uitnodiging. Tijdens de voorbereiding van deze reünie is echter geconstateerd dat niet alle oud-leden meer direct te bereiken zijn, bijv. door het ontbreken van correcte adresgegevens.

Graag wil de harmonie alle oud-leden ook via dit bericht van harte uitnodigen voor de reünie op 3 januari. Alle oud-leden die zich van tevoren hebben aangemeld, zullen tijdens de reünie worden voorzien van een broodje en koffie/thee. Aanmelden kan via een e-mail naar secretaris@harmoniedoornenburg.nl.

Samen met je peuter naar ouder-kindgym

HUISSEN - Om de week een uurtje plezier en actief spelen met je peuter? Dan kan in de gymzaal van basisschool ’t Holthuus in Huissen. Stichting Welzijn Lingewaard, SGS Lingewaard, basisschool ’t Holthuus en Gemeente Lingewaard zijn gestart met de pilot ouder-kindgym. Om de week (schoolvakanties uitgesloten) vinden de beweeglessen plaats van 8.45 uur tot 9.30 uur. Deelname is gratis! Aansluitend is er een koffiemoment voor de ouders.

Peuters zijn volop in ontwikkeling. Ze ontdekken en ervaren hun fysieke mogelijkheden. Tijdens het ouder-kindgym worden de peuters spelenderwijs geprikkeld tot allerlei vormen van beweging. Voor ouders is de gymzaal een ideale plek om andere opvoeders met hun kinderen te ontmoeten.

Een gediplomeerde trainster van SGS Lingewaard verzorgt de lessen. Op dit moment telt de groep vier kinderen, dus er is nog ruimte voor nieuwe aanmeldingen. Aansluitend is er gelegenheid om onder het genot van een kop koffie het gymmen te bespreken of andere opvoedervaringen uit te wisselen.

Het ouder-kindgym is voor kinderen die kunnen lopen en jonger zijn dan vier. Samen met hun (groot)ouders of oppas kunnen zij op maandag van 8.45 tot 9.30 uur meedoen. Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk in verband met beperkte ruimte. Aanmelden kan via Manon Huinink, m.huinink@swlingewaard.nl of 06 13966204. De pilotperiode duurt tot 1 februari 2016 waardoor later instromen mogelijk is. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl.

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - Het voetbalteam GVA 2 uit Doornenburg speelt ook dit jaar weer met Auto Rijnhoeve op het shirt.

De mannen bedanken Auto Rijnhoeve voor de jarenlange sponsoring van hun team.

Column

Koekjuhhh

Kleinzoon Stan is nog net twee, maar weet opa al om zijn vingers te winden. Als het knulletje binnenkomt roept hij opááá en trippelt met snelle pasjes naar de inbouwkast. Koekjuhhh, roept hij uitgelaten. Zonder mij aan te kijken grijpt hij steevast 2 biscuitjes. Je bent geen echte opa, als je niet smelt voor zo'n enthousiast knulletje. Ik krijg het niet voor elkaar om nee te zeggen, Het college van Lingewaard wel. Nee vluchtelingen, één koekje is genoeg. Wij hebben al Syrische mensen opgevangen die gevlucht zijn voor het oorlogsgeweld. Gendt en onze ambtenaren waren hééél aardig, maar als het COA weer komt zijn wij niet thuis. Dan is het de beurt aan andere gemeenten.

In het Lingewaardse trommeltje liggen voor Syrische vluchtelingen geen humanitaire koekjes meer. Het college zal er helemaal geen trek in hebben nu Huissenaren zich van de verkeerde kant hebben laten zien. Het college deed in de media onzorgvuldige uitspraken dat 2 leegstaande scholen in Huissen in beeld zijn voor mogelijke opvang van vluchtelingen voor 3 maanden. Op sociale media kwam de Facebookpagina 'Stop vluchtelingen opvang in woonwijken van Huissen'. Laten we Huissen vluchteling vrijhouden. Kom in opstand. Samen staan we sterk. Er waren 170 lelijkerds die deze pagina leuk vonden. In een democratisch Lingewaard hebben ook achterlijke lelijkers recht van meningsuiting. In Nederland begint het er op te lijken dat we vluchtelingen niet zien als mensen die een probleem hebben maar die een probleem zijn. Het college van Lingewaard pocht tot uit den treure over hun overheidsparticipatie. Inwoners staan centraal en bepalen zelf wat zij belangrijk vinden, zo wordt er bestuurlijk gekraaid. Het Europese vluchtelingenprobleem kan Lingewaard niet oplossen. Hulp bieden wel, al moeten we inschikken. Het college heeft eenzijdig besloten voorlopig geen vluchtelingen op te vangen. Wij kennen toch overheidsparticipatie? Niet het college maar de inwoners bepalen of Lingewaard de humanitaire koekjestrommel open moet houden. Stan en ik zijn voor. Koekjuhhh!

Sjaak

Concert Musikado in Witte Huis Lent

LENT - Op zondagmiddag 8 november om 14.30 uur, geeft Muziekcollectief MusiKado een matinee-concert in de grote zaal van het Witte Huis in Lent.

Stichting Muziekcollectief MusiKado (www.musikado.nl) bestaat uit zangers, muzikanten en zangensembles die belangeloos muzikale cadeautjes uitdelen aan mensen die een opkikkertje verdienen na een zware tijd, ziekte, verlies, et cetera.

MusiKado levert op aanvraag muziek op maat. In de afgelopen maanden werden onder andere muzikale cadeautjes uitgedeeld bij zorgboerderij Landleven in Groesbeek, verpleeghuis Joachim en Anna, bij zorggroep De Plataan op Dekkerswald, voor mantelzorgers bij het Huis van Compassie, dag-bewoners bij stichting Multidag. Verder werden kleinschalige huiskamerconcerten verzorgd als verrassing bij iemand thuis. Op 24 oktober was zo'n verrassingsconcert te zien in het programma Gelderse Koppen met Harm Edens.

Dit concert biedt u de gelegenheid kennis te maken met MusiKado. Het repertoire is zeer gevarieerd: van een mooi klassiek pianostuk tot actuele popsongs, Nederlandse kleinkunst, jazz en wereldmuziek.

"Kent u iemand die een opkikkertje verdient en blij wordt van een muzikaal cadeautje? Voor meer informatie: www. musikado.nl of bezoek onze Facebookpagina. Kaarten à acht euro inclusief consumptie kunt u bestellen via een email aan info@musikado.nl, of bij Dianne Huberts: 06 18837347. Voel je je als muzikant en/of zanger aangetrokken tot dit initiatief? Neem contact met ons op via een email aan info@musikado.nl."

Verloren

HUISSEN/BEMMEL - "Op vrijdag 9 oktober ben ik mijn (voor mij waardevolle) zilveren armband verloren.

Dit moet zijn gebeurd in Huissen of misschien Bemmel. Ik hoop het via dit berichtje terug te zullen krijgen. Ben te bereiken onder nummer 06 51740923 of 026 3257844.

Gesponsorde fiets verloot op OBC Huissen

HUISSEN - OBC Huissen heeft van Rivella een fiets ter beschikking gesteld gekregen. Dit omdat Rivella van mening is dat OBC Huissen heel verantwoord bezig is met het promoten van gezonde voeding en ook een groot assortiment van gezonde drankjes aanbiedt aan de leerlingen.

Alle leerlingen die een ‘broodje gezond’ kochten in de kantine mochten meedoen met een prijsvraag. Uiteindelijke is de fiets verloot onder de drie winnaars. En hoe mooi is het dan dat je met zo’n mooie nieuwe fiets naar huis mag. Dit overkwam Isa Jeurissen, leerling leerjaar 1 van OBC Huissen. Ze was zeer verrast en erg blij met haar nieuwe fiets!

Koffieconcert gezelligheidskoor Ons verzetje geslaagd

DOORNENBURG - Het was een zeer geslaagd koffieconcert die voor de vierde keer werd gehouden door het gezelligheidskoor Ons verzetje uit Doornenburg. Met een gezellige zaal vol publiek ging het zeer ontspannen.

De liederen die gezongen werden sloegen dan ook goed aan. Met af en toe een beetje humor vanuit het koor bracht het de zaal regelmatig aan het lachen. Zoals de mannen uit het koor een ooglap droegen bij het lied van Angora. Bij het lied van De jas met heel veel kleuren, dat over vroeger ging, had het koor als voorbeeld echt een jas met vele kleuren.

Dirigent Wim Zweers praatte de liederen op een leuke manier aan elkaar. Er werden zes dames van het eerste uur in de bloemetjes gezet. Els Witjes, Regina Roelofs, Roos van Alst, Corrie Vermeulen, Willemien Hendriks en Nellie Witjes. Het concert werdt afgesloten met het lied Doornenburg het plekske oan de Rien. Het koor Ons Verzetje is iedereen dankbaar voor de belangstelling en volgend jaar Oktober doen zij het weer gezellig over. "Mocht er belangstelling zijn, kom gerust eens luisteren op woensdagavond 20.30 tot 22.30 uur. Wilt u graag inlichtingen dan kunt u terecht bij José Burgers mail: gwburgers@gmail.com."

Ludieke veiling/verkoop

BEMMEL - Op vrijdag 13 november zal vanaf 20.00 uur in het Nootgebouw aan de Cuperstraat een ludieke veiling/verkoop plaatsvinden van kunstwerken en andere goederen.

De commissie 'Veiling bestaande uit: 'veilingmeester' Jan Verhoeven, 'kunstkenner' Frank Timmermans, 'eten-en-drankbeheerder' Wies Meurs, 'logistiek allesbeheerder' Piet van Deelen,

'administratieve duizendpoot' Astrid van Abel en 'persvrouwe' Marianne van Eechoud zal met veel enthousiasme een bijzondere avond maken met deze ludieke veiling ten behoeve van de Theaterkerk Bemmel.

Met verschillende acties moet er voor dit grote project nog een bedrag van 30.000 euro bijeen gebracht worden en iedere Bemmelaar mag zijn of haar steentje bijdragen want de Theaterkerk zal er zijn voor álle Bemmelaren. "Dus ga op zoek naar kunst en/of goederen die geveild mogen worden op 13 november of misschien wilt u uw 'diensten' wel aanbieden om te veilen. Als u iets te veilen heeft voor dit speciale doel geef dan schriftelijk op wat u aan te bieden heeft en deponeer het briefje, met vermelding van uw naam en adres, in de brievenbus op De Plak 21 in Bemmel."

"Alle artikelen kunnen op vrijdag 13 november vanaf 15.00 uur afgeleverd worden in het Nootgebouw. Deze veiling zal zeker niet de status van rommelmarkt krijgen, dus u kunt helaas niet allerlei 'rommel' aanbieden!"

In een Oogopslag

woensdag 28 oktober
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters

zaterdag 31 oktober

Viering van Allerheiligen19.00 u. OLV van Zeven Smarten, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 1 november ALLERHEILIGEN
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistie-/GEZINSviering met Pastoor Peters en Pastor van Cuijk en het Kinderkoor Spetters

maandag 2 november ALLERZIELEN
19.00 u. St. Bavo Angeren, Gebedsdienst met Dhr. C. Janssen & Avondwakewerkgroep en het koor Zang en Vreugde

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Gebedsdienst met Pastor Kallen en Avondwakegroep en het Donatuskoor

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Gebedsdienst met de Avondwakegroep, het Herenkoor en het koor JeKaDee

19.00 u. H. Martinus Gendt, Gebedsdienst met Mevr. C. Driessen en de Avondwakegroep

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gebedsdienst met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

19.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC Huissen-Stad, Gebedsdienst met Pastor van Cuijk en Avondwakegroep en het Gemengd koor

19.00 u. HH Martelaren van Gorcum, Gebedsdienst met Mevr. R. Baptist en de Avondwakegroep

woensdag 4 november
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Nieuw clubhuis, nieuwe schietbanen!

GENDT - Vanaf begin september zijn de kruisboogschutters van Sint-Sebastianus bezig met hun nieuwe schietbanen. Binnenkort zal het eerste schot worden gelost op deze banen in het nieuwe clubhuis Providentia.

Met alle precisie worden de banen afgemonteerd op de vloer van het nieuwe clubhuis Providentia, waar Sint -Sebastianus één van de hoofdgebruikers is. Het puntje van de tong tussen de lippen, een goede bril, een timmermansoog en goed gereedschap om al het materiaal af te stellen wordt ingezet door de kruisboog-, luchtgeweer- en pistoolschutters om hun banen helemaal wedstrijdklaar te maken.

De banen worden gebruikt om te oefenen voor wedstrijden, maar ook voor echte officiële wedstrijden. “Het is toch mooi als we de andere deelnemers ook een keer mogen ontvangen. En nu is dat helemaal bijzonder, vanwege ons nieuwe clubhuis en dan nu ook de nieuwe banen!”, vertelt Wilfred Ederveen met een glimlach op zijn gezicht.

In de avonduren in zijn eigen schuur thuis heeft Wilfred de aluminium banen in elkaar gezet. Nu zijn de banen in Providentia. Twee vrouwelijke schutters, Ans en Ingrid, zijn bezig met het plakken van stickers op vierkante buizen. Op de stickers kunnen de schutters de millimeters aflezen om de gewenste hoogte in te stellen. De jongere schutters lopen het schietkoort van de baan uit en anderen zijn weer bezig met het af waterpassen van de controllers.

"Het was al een gezellig samen zijn, maar deze gezelligheid wordt nog eens benadrukt bij deze opbouw van de banen. Wilt u ook schutter worden? Mail secretariaat@sebastianus.nl."

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 3 november verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (Hoefslag 28 in Bemmel). Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

TOP-film: Aanmodderfakker

BEMMEL - Binnenkort in De Kinkel in Bemmel: een sterke Nederlandse coming of age film, nou ja, zo’n vijftien jaar te laat.

De film gaat over de tweeëndertigjarige lamzak en eeuwige student Thijs, die op een relaxed tempo door zijn leven vol bier, chicks en incidentele bijbaantjes. Als Thijs weer eens een wasje wil draaien bij zijn zus treft hij niet haar semi-perfecte gezin, maar de oppas aan: de zestienjarige Lisa, een jongvolwassen meisje met torenhoge ambities. Lisa heeft ongewild invloed op Thijs’ bewustzijn en boort een diep weggestopte onvrede over zijn eigen passiviteit aan. Donderdag 5 november om 20:00 uur. Op de website van TOP (www.topbemmel.nl) staat de filmagenda voor het hele seizoen.

Gevonden

BEMMEL - Gevonden bij de hondenuitlaatstrook aan de Kuiplaan/hoek Brouwerslaan: 1 sleutelbos met 2 sleutels en een rood zakmes. Informatie: 0654975063.

Maar liefde is oneindig groot

HUISSEN - Dit weekend wordt in veel kerken en op begraafplaatsen stilgestaan bij Allerheiligen en Allerzielen. Namen van overledenen worden uitgesproken, een kaars wordt aangestoken. Dankbare herinnering en schrijnend verdriet gaan in elkaar over.

Dit jaar overleed na een lang ziekteproces René Gude, filosoof, Denker des Vaderlands. In zijn laatste optreden bij “De Wereld Draait Door” vertelde hij wat hem zo zwaar viel aan sterven, namelijk van boot wisselen. ‘De speedboot naar de toekomst moet je inwisselen voor een roeibootje waarmee je verder peddelt, met je gezicht baar het verleden’. Niet meer de blik vooruit, aanpakken, koers zetten naar een nieuw plan, samen met mensen - maar alleen, stiller, alsof je langzaam uit beeld verdwijnt.

Allerzielen en Allerheiligen zijn dagen om te gedenken wat we allemaal diep van binnen weten: het verleden verdwijnt nooit uit beeld. Wij mensen kijken niet alleen naar voren. We zitten op de schouders van allen die ons zijn voorgegaan. Het samen geleefde leven leeft draagt ons. Deze twee dagen willen wij dat bewust in ons hart meedragen en samen gedenken. Zoals het in een rouwadvertentie stond:

“Het was alsof wij afscheid namen
maar liefde is oneindig groot
wij bleven en wij blijven samen
liefde is sterker dan de dood”

Ds. Matthijs Glastra

De kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen is zondag 1 november (7e zondag van de herfst, gedachtenisdienst) om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl. Voorganger is ds. Matthijs Glasstra.

Werkgevers doe je oogkleppen af!

NIJMEGEN - Werkgevers doen zichzelf tekort door aantoonbaar onjuiste vooroordelen over oudere werknemers. Onbegrijpelijk, vindt netwerkorganisatie TalentPlus Nijmegen. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit van werknemers met de jaren prima op niveau blijft en dat ze niet vaker ziek zijn dan jongeren.

Toch is leeftijdsdiscriminatie een feit. Waarom zoveel loyale talenten met een schat aan ervaring en een groot netwerk links laten liggen? TalentPlus Nijmegen stelt haar leden graag voor aan werkgevers in Nijmegen en omgeving. Bij TalentPlus Nijmegen bespreken hoger opgeleide werkzoekenden wekelijks hun aanpak om weer aan het werk te komen. Het zijn goed gekwalificeerde, ervaren en gemotiveerde professionals die heel graag weer aan de slag willen. Mede door de trainingen van TalentPlus zijn ze klaar voor de arbeidsmarkt.

Nieuwsgierig? Peter de Leeuw, voorzitter van TalentPlus Nijmegen, staat werkgevers en werkzoekenden graag te woord.

Popkoor 2000 in Providentia met geheel nieuw concept

BEMMEL - Op 7 en 8 november staat Popkoor 2000 in Providentia (Gendt) met 'Coming home'. Een meeslepend muzikaal verhaal, gebaseerd op de film 'As it is in heaven'.

Tijdens de uitvoeringen zal Popkoor 2000 voor het eerst zang, dans én theater combineren, om zo het publiek een prachtig verhaal te vertellen waarbij ze begeleid zullen worden door een live combo band. Op dit moment zet het koor de laatste puntjes op de i, om zo zichzelf te overtreffen met deze unieke uitvoering.

'Coming home' is het ontroerende verhaal over wereldberoemd dirigent Daan Dareús, die terugkeert naar zijn geboortedorp. Het publiek wordt meegenomen op zijn zoektocht naar rust. Vele mensen kruizen zijn pad, dit zorgt soms voor moeilijke confrontaties met zijn verleden. Maar ook voor nieuwe verleidingen.

Ook deze bijzondere uitvoering bijwonen? Wees er dan snel bij want de uitvoering op zaterdag 7 november is al uitverkocht! Er zijn nog kaarten voor zondag 8 november om 14.30 uur en 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 12,50 euro via www.popkoor2000.nl en bij Boekhandel Polman, Dorpsstraat 42 in Bemmel en Haarstudio Simone, Wilhelminastraat 1 in Gendt.

Jubileumbingo Jonge Kracht

HUISSEN - In het kader van het zeventigjarig bestaan houdt Jonge Kracht een jubileumbingo.

Deze bingo wordt gehouden op zaterdag 7 november in de kantine aan de Bloemstraat 93 te Huissen en begint om 20.00 uur. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. De koffie/thee staat klaar. Iedereen is welkom.

Tienjarig jubileum korenavond Sasa Angeren

ANGEREN - Voor de tiende keer organiseert Stichting Actieve Senioren Angeren een gezellige korenavond op zaterdag 31 oktober in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren.

Aanvang 19:30 uur en de toegang is gratis. Voor de dekking van de onkosten wordt er weer een grootse verloting georganiseerd met vele mooie prijzen. De deelnemende koren zijn: Koor Zang & Vreugde van de Stichting Actieve Senioren Angeren, Splinter uit Beuningen, 't Nije Liedje uit Huissen, Burchtsanghers uit Doornenburg en De Heeren van Ommelanden uit Elst.

Het belooft weer een fantastische avond te worden en wilt u een goede plaats kom dan op tijd want bij elke korenavond is de zaal al snel vol. Voor nadere informatie kan men bellen met mevrouw Van Dalen, telefoon 026 3250502.

Open eetcafé Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 4 november verzorgt de SWL in samenwerking met diverse Doornenburgse organisaties een open eetcafé in Doornenburg.

Inwoners van Lingewaard kunnen voor 4 euro aanschuiven voor een maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Het eetcafé vindt plaats in Ontmoetingscentrum Doornenburg (Kerkstraat 3) en begint om 12.00 uur. Iedereen die mee wil eten, kan zich van tevoren aanmelden in het Ontmoetingscentrum of telefonisch via 0481 421490.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Doornenburg.

Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt op concours

GENDT - Slagwerkgroep Sint-Caecilia Gendt zal op zaterdag 31 oktober deelnemen aan het landelijke podiumconcours in theater De Nobelaer in Etten-Leur.

De twintig Gendtse slagwerkers, vorig jaar Nederlands Kampioen in de tweede divisie en tevens gepromoveerd naar de landelijk hoogste divisie, zullen onder leiding van muzikaal leider Casper Traa het half uur durende programma 'Vision!' uitvoeren. Er zal gebruik gemaakt worden van een breed scala aan slagwerkinstrumenten.
Het optreden van de slagwerkgroep staat zaterdag gepland om 16.45 uur. De prijsuitreiking wordt verwacht om 18.30 uur. Aan het concours nemen zaterdag 11 slagwerkensembles uit geheel Nederland deel.

Huissen in Tekstbeeld 'Herdenkingssymbolen' op de dijk…

Tekst en fotografie: Gerrie Aldershof

HUISSEN - …Verhalen. Ze liggen op straat of er naast of beide. Dat overkwam me onlangs in woonwijk de Zilverkamp. Bij de Binnendijk. Nabij de dijkappartementen, huisnummers 54 tot 62. Bovenaan de dijk. Dit dijkvak, nog een eeuwenoud cultuurhistorisch element, ging vroeger door het leven als de Huissensedijk. Vanaf Huissen tot Elden.

In het talud zag ik een kleurrijk bloemenmozaïek van niet alledaagse bermplanten. Hoe zijn deze bloemen hier eigenlijk gekomen? Navraag leerde al snel, dat de gemeente vorig jaar bij dit dijkvak een hoeveelheid beplanting rooide. Reden: Een verbeterd straatbeeld en een ruimer uitzicht over de 'wonderschone' uiterwaarden. Bij het zien van de omwoelde aarde greep een bewoonster (bij genoemde huisnummers) haar 'inzaaikans'. Zo gaat het verhaal. De bewoners zijn er ondertussen blij mee. In het voorjaar willen ze voor meer gaan. Een mooie gedachtegang. Zeker gezien dit dijkvak. Zelfs de 'maaierberijder' respecteerde de bloemen. Dankzij hem staan ze er nog. Een bloemenmonumentje. Eigenlijk. Heel symbolisch. Zeker in deze oktobermaand. De herdenkingsmaand. Ik doel op het bloemenmengsel met veel klaprozen en goudsbloemen. Die bijzondere twee-eenheid. Onlosmakelijk verbonden met de oorlog. Dat trof me. Neem de klaproos. Deze pioniersplant 'van de omwoelde aarde' kleurde in WO l de slagvelden in Vlaanderen rood. De klaproos (poppy) staat sindsdien symbool voor het (militaire) leed in oorlogstijd. Achter de goudsbloem (marigold) schuilt een ander innemend verhaal. Juist dit jaar, zeventig jaar na de bevrijding, is deze verzetsbloem herboren als symbool voor het burgerleed in oorlogstijd. Naar een idee van het Exoduscomité.

We schrijven bevrijdingszomer 1945. Toen een Huissens meisje een bosje goudsbloemen aan Koningin Wilhelmina wilde overhandigen. Dat ging helaas niet door… Gitzwart oorlogsleed omgetoverd in fleurige herdenkingssymbolen. Hoe passend ook. Bij dit dijkvak. Hier liggen immers de voetstappen van hele oorlogsvluchtelingenstromen (was één van de vluchtroutes naast de Loostraat). Tijdens de rampzalige Slag om Arnhem, tijdens WO ll in september 1944, was dat vanuit Arnhem naar Huissen. Maar na de 'dood en verderf' bombardementen van twee oktober kwam Huissen zelf in de frontlinie. Gevolg. Een gedwongen evacuatie. Ondermeer weer over deze dijk. Vooral richting Elden, Meinerswijk. Ieder jaar wordt dit vluchtelingendrama nog steeds herdacht. Ondermeer door de Exoduswandeltocht waarvan één van de routes over dit Binnendijkse dijkvak gaat. Tja, waar bofkont Nederland al zeventig jaar in Vrijheid leeft zijn oorlogvluchtelingenstromen over de straat en berm nog altijd van deze tijd. Als speelbal van een 'vuil potje stratego' op weg naar een ongewisse toekomst…

Equipe Verschuur geeft lezing in Bemmel

BEMMEL - Op woensdag 2 december om 20.15 uur geeft Frans Verschuur in het Wapen van Bemmel op uitnodiging van de sociëteit Het Manneneiland een lezing over de nationale en internationale autosport.

De in onze regio gevestigde racestal Ëquipe Verschuur is al meer dan vijfendertig jaar een toonaangevende volledig Nederlandse racestal welke internationaal een hoog aanzien geniet. Voor onder andere Renault Frankrijk is Equipe Verschuur een belangrijke zakenpartner en steunpilaar in de alle raceactiviteiten van Renault.

Op vrijwel elk circuit in de wereld heeft Equipe Verschuur grote successen geboekt met als een van de hoogtepunten het winnen van de 24 uurs race van Le Mans in 2008. Zonder een te kort te doen aan de overige twee coureurs, Peter van Merksteijn en Jeroen Bleekemolen, heeft Jos Verstappen die met zijn formule 1 ervaring een grote bijdrage geleverd aan het behalen van deze unieke overwinning.

Frans Verschuur zal ons middels zijn lezing op zowel zakelijk als sportief gebied een kijkje geven in de keuken van de internationale racewereld. Het belooft een intressante avond te worden met veel insite-informatie over een tak van sport, die voor het grote publiek doorgaans redelijk gesloten lijkt.

De sociëteit Het Manneneiland nodigt geïnteresseerde in (auto)sport van een hoog niveau met al z'n facetten die daarbij een rol spelen van harte uit. De lezing is gratis en vrij toegankelijk mits u zich vooraf per e-mail aanmeld tot uiterlijk 30 november op het mailadres; peter@robelmobiel.nl waarna wij uw komst per kerende mail zullen bevestigen.

Huldiging FNV jubilarissen Bemmel

Foto: Ton Timmer

HAALDEREN - Jubilarissen FNV Bouw werden vrijdagavond in zalencentrum De Kolk gehuldigd.

Na het openingswoord door bestuurder Johan van Schaijk werd door voorzitter H. Ortsen De insignes opgespeld. De dames van de jubilarissen werden met een boeket bloemen verrast. Na de huldiging werd de feestavond met een hapje en een drankje gezellig voortgezet. De jubilarissen die gehuldigd werden zijn: 25-jarig jubileum: D. Maters en M. Berends Bemmel, G. Verhoeven Haalderen. 40-jarig jubileum: H. Driessen, G. van Moerkerk, J. Piels Doornenburg,G. Barten, Angeren. 50-jarig jubileum: F. Wiltink, B. Roelofs, A. Thus, Bemmel; J. Peters. Doornenburg. 60-jarig jubileum: W.Polman, B.Huisman, G.Gielingh. Angeren,J.peters, Doornenburg. J.Nieuwenhuis,Haalderen. Mevrouw.Buurman van Alst uit Bemmel is door de voorzitter gehudigd voor haar 70-jarig jubileum deze kreeg een oorkonde aangeboden. J.Hendriks Doornenburg en E.Sluijtman Bemmel die twaalf en half lid waren werden thuis gehuldigd. Een afwezige lid werd thuis gehuldigd.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 29 oktober verzorgt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster van Huissen. Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Op het menu van 29 oktober staat groentesoep, vis met gebakken aardappelen en sla; het nagerecht is een verrassingstoetje. Het maandmenu kunt u vinden op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Sponsor bedankt!

HUISSEN - De spelers van Rkhvv E2 dankt Heuveling - Adviesgroep voor de mooie nieuwe presentatiepakken.

De spelers van voetbalteam Rkhvv E2 zijn dit jaar gemakkelijk te herkennen aan hun nieuwe presentatiepak. Heuveling - Adviesgroep is gemakkelijk te herkennen aan hun specialisten en deskundige medewerkers op het gebied van verzekeringen, financieringen, pensioenen en vooral ook hypotheken. Namens het hele team: bedankt!

Allerzielenviering: de allerlaatste viering in Donatuskerk

BEMMEL - De Allerzielenviering is de allerlaatste viering in de Donatuskerk.

Daarna gaat men met de verbouwing beginnen om er een theaterkerk van te maken. Deze viering is op maandag 2 november om 19.00 uur. In deze viering gedenken wij onze lieve doden. Het Donatuskoor verzorgt de zang.

Paddenstoelenwandeling

OOSTERHOUT - Op zondag 8 november om 14.00 uur neemt IVN RijnWaal u mee op een leerzame paddenstoelen wandeling voor jong en oud. "We gaan in het Oosterhoutsebos opzoek naar elfenbankjes, nevelzwammen en heksen kringen."

"Voor de jeugd hebben we zoekkaarten waarmee ‘scharrelkids’ kunnen zien of het plaatjes of buisjeszwammen zijn en hoe paddenstoelen groeien. Gidsen van IVN Rijn Waal weten plekjes waar judasoren en heksenboter te zien zijn maar rekenen op hulp van de kinderen bij het zoeken. Trek stevige schoenen aan. De wandeling is gratis voor iedereen maar we gaan wel even met de hoed rond." www.ivnrijnwaal.nl. Info: 024 3244531. Locatie: Dokterspost, Van Boetzelaerstraat 12, Oosterhout/Nijmegen.

Jubileumeditie Dag voor Mantelzorgers

LINGEWAARD - Dit jaar vindt de tiende editie Dag voor Lingewaardse Mantelzorgers plaats. SWL heeft voor deze jubileumeditie, samen met vrijwilligers naast een dagprogramma ook een avondprogramma samengesteld. Speciaal voor die mantelzorgers, die door werk of studie niet in de gelegenheid zijn om overdag deel te nemen.

Mantelzorger ben je als je meer dan acht uur per week mantelzorg verleent. Dus als je taken verricht die diegene voor wie je zorgt niet meer zelf kan doen; zoals huishoudelijke taken, administratie, persoonlijke verzorging en psychische begeleiding. De dag zal plaatsvinden op vrijdag 13 november in zalencentrum De Kolk, Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen. Het dagprogramma is van 10.30 tot 15.00 uur en het avondprogramma van 19.30 tot 22.00 uur. In beide programma’s staan muziek, toneel en entertainment centraal.

Ben je mantelzorger, meld je dan aan via het lokale Participatiepunt in je eigen kern of via SWL Meldpunt 088 255 2555; E- mail: meldpunt@swlingewaard.nl. Voor meer informatie over openingstijden Participatiepunten of het uitgebreide programma zie www.swlingewaard.nl.

De gemeente Lingewaard en Stichting MGZ ondersteunen financieel dit initiatief.

Ondernemers verbinden OverBetuwe en Lingewaard tijdens een fantastische bijeenkomst

VALBURG - Op 20 oktober waren zo'n tweehonderd leden van ondernemersverenigingen OCO (Ondernemers Contact Overbetuwe) en de Veron (Verenigde Ondernemers Betuwe) bij elkaar om kennis met elkaar en elkaars werkzaamheden te maken op een bijzondere locatie: Evenementenlocatie Watergoed in Valburg.

Het gezelschap werd verwelkomd door de voorzitter van de OCO, Ben Warmenhoven, de voorzitter van de Veron, Anton Bouwmeister en eigenaar van Omnivents, Joost Frijlink. Tijdens het eerste deel was er gelegenheid om op een sportieve manier kennis te maken; er was een gevarieerd activiteitenprogramma samengesteld. Zo kon er gekozen worden voor off road rijden met een LandRover Defender, RIB varen op de plas met 100 kilometer per uur, quad rijden, klimmen in het klimpark of een potje aquagolf spelen. Daarna was er ruimschoots de tijd om te netwerken en te proeven van alle heerlijkheden op het festival food plaza.

Foto: Jan Adelaar Fotografie

Wilt u meer weten over deze dynamische ondernemersvereniging, bezoek dan eens onze website: www.oco.nl.

Geslaagde kledinginzamelingsactie voor vluchtelingen

LINGEWAARD - In de afgelopen twee weekenden hebben veel inwoners van onze gemeente Lingewaard zich van hun beste kant laten zien. Vanuit de kerken werd een inzameling gehouden voor kleding (vooral winterkleding) en toiletartikelen. Ruim 600 zakken werden ingezameld en gesorteerd.

Vrijdag 23 oktober zijn ze in opdracht van het Rode Kruis opgehaald door het Leger des Heils en zo komt de kleding vervolgens op de goede plaats bij de vluchtelingen terecht. De toiletartikelen worden rechtstreeks naar de Welkomwinkel in Nijmegen gebracht.

Natuurlijk kunnen én moeten we met elkaar praten/discussiëren over hoe het allemaal verder moet, maar voor hen die hierheen komen, moeten we ook onze handen uit de mouwen steken. "En ik weet zeker dat veel vluchtelingen heel erg dankbaar zijn voor de hulp die ze krijgen." Als kerken binnen de gemeente is het ook onze christelijke plicht om een bijdrage te leveren en zo een klein beetje de eerste nood te kunnen lenigen.

Historische Kring Huessen veertig jaar jong

HUISSEN - Woensdagavond 28 oktober organiseert de Historische Kring Huessen ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum een speciale avond met twee lezingen over de meest recente geschiedenis van Huissen.

Natuurlijk komt daarbij ook de geschiedenis van de Kring zelf aan bod. Deze avond start om 20:00 uur precies in De Buitenpoort in Huissen en is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden. Iedereen is deze avond welkom om het feest van herkenning mee te gaan maken. Vele beelden zullen de revue passeren met opmerkelijke en minder opmerkelijke verhalen en zaken die Huissen in de afgelopen tijden markeerden. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld, wat ging verloren en wat bleef juist bestaan. Een ware speurtocht door de afgelopen veertig jaar van Huissen en de Huissenaren die daarbij een rol speelden. Ook een periode waarin de Historische Kring Huessen uitgroeide tot een van de grootste verenigingen van Huissen met ruim duizend leden.

De lezingen worden verzorgd door de prominente kringleden en tevens oud-voorzitters dr. Emile Smit en drs. Jan Zweers. Beide heren zullen vast en zeker weer boeiende geschiedkundige feiten aan het licht brengen en u allen doen verbazen met vele nostalgische beelden. De grote zaal van de Buitenpoort is open van 19:45 uur.

Tanken zal nooit meer hetzelfde zijn!

HUISSEN - Op zaterdag 14 november om 20.00 uur is het weer tijd voor cabaret in Theater Kees en wel met 'Pompen' van Edo Brunner & Arie Koomen. Met natuurlijk de hoge grapdichtheid die u van de heren gewend bent en visuele humor, absurdistische crosstalks, stand-up en misschien zelfs een ontroerend lied.

Na het succesvolle programma 'E&A is toch voordeliger!' kon een opvolger natuurlijk niet uitblijven. 'Pompen' is een cabaretprogramma van dat zich afspeelt in en om een benzinestation. Het laatste pompstation in het universum. E&A zijn de uitvinders van het stand-upcomedycabaret en beheersen dat als geen ander. 'Pompen' wordt dus een avond lachen dus om twee mannen die keihard kunnen zijn maar ook best gevoelige kanten hebben. Dankzij E&A zal tanken nooit meer hetzelfde zijn.

In Nederland cabaretland is het een verademing om tussen alle solisten weer eens een goed op elkaar ingespeeld duo de zaal op zijn kop te zien zetten.

Kaarten voor 'Pompen' kosten zestien euro en zijn te verkrijgen via www.theater-kees.nl of via (026) 3252083. Theater Kees is gevestigd aan het Kampstuk 23 in Huissen.

Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Woensdag 4 november gaan de dames een excursie maken naar de BlueBandbajes.

We vertrekken vanaf het Kulturhuus om 18.15 uur met eigen vervoer. Vergeet niet uw ID-kaart of paspoort mee te nemen.

Doe mee met het beplantingsproject 'Huissen Angeren in 't groen 2'

Foto: Niels Sparnaaij/Foto Mireat

HUISSEN - Afgelopen winter plantten diverse bewoners uit Huissen en Angeren allerlei inheemse bomen en struiken op hun erf. Zij deden mee aan de beplantingsactie 'Huissen Angeren in 't groen'. Dit najaar komt er een vervolg waaraan bewoners weer kunnen meedoen.

"Wilt u meehelpen aan een mooi en groen landschap in uw eigen woonomgeving en op uw eigen erf? Dan bent u van harte welkom op de informatieavond op dinsdag 10 november. De informatieavond vindt plaats om 20.00 uur in Mea Vota, Boskoops Glorie 33 in Huissen. Inloop met koffie is vanaf 19.45 uur. Wethouder Theo Peren van de gemeente Lingewaard zal de avond openen. Op deze avond hoort u hoe u mee kunt doen en wat de 'spelregels' zijn. Het beplantingsproject 'Huissen Angeren in 't groen 2' wordt georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland samen met Stichting Lingewaard Natuurlijk en projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen Angeren.

Dit beplantingsproject wil het groene karakter van de gebieden 't Zand, Dijkzone, Rietkamp en Leutensche Leigraaf versterken. Door het aanplanten van hagen, heggen, hoogstamboomgaarden en solitaire bomen krijgt het eigentijdse landschap een mooi en oorspronkelijk karakter. "Bent u op 10 november verhinderd maar wilt u wel graag meedoen met het project? Neem in dat geval contact op met Ruud Borkes van SLG, telefoon 026 - 3537444 of r.borkes@landschapsbeheergelderland.nl. Aanmelden kan tot het einde van het jaar."


Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij het Projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen en Angeren.

De pareltjes en pijnpunten in Doornenburg...

DOORNENBURG - De Stichting Leefbaar Doornenburg heeft in oktober het definitieve startsein gegeven voor de uitvoering van het Dorpsontwikkelingsplan (DOP). Het DOP is een beleidsplan ontwikkeld door de bewoners van Doornenburg waarin zij aangeven hoe hun dorp er over vijf tot tien jaar uit zou moeten zien. Daarvoor is een aantal werkgroepen samengesteld dat aan de slag gaat met thema’s als sport, milieu en recreatie, wonen, zorg en welzijn, cultuur, verkeer, onderwijs en bedrijven.

Onlangs zijn de leden van de werkgroepen de fiets opgegaan en hebben een bezichtiging gemaakt door Doornenburg. Tijdens deze rondgang konden zij aangeven wat zij de 'pareltjes' van het dorp vonden, maar ook waar er 'pijnpunten waren, oftewel waar men zich aan irriteerde. Pijnpunten waren veelal te vinden in verkeersonveilige situaties (slecht onderhouden trottoirs) en bij onduidelijke verkeer remmende maatregelen zoals de wegversmalling in de Duisterestraat. Ook het parkeerprobleem in een aantal straten werd opgemerkt. Daarnaast blijft de toeristische informatievoorziening in gebreke. Ook wordt een evenementenaanduiding gemist. Doornenburg heeft vele historische bezienswaardigheden en kent een rijk verenigingsleven met vele activiteiten. Voor de bezoekers van het dorp zijn deze te onzichtbaar.

Op donderdag 19 november is een startbijeenkomst in het Ontmoetingscentrum waarbij alle inwoners kunnen meepraten over de resultaten van deze rondgang. Daarnaast kunnen zij nog zaken aanvullen. Voor meer informatie: www.dedoornenburger.nl.

Vleiskeuren met Volharding

HUISSEN - Op een regenachtige donderdagavond in september werd de kermisverloting van muziekvereniging Volharding gehouden. De kermisverloting is ontstaan uit de behoefte van de vereniging geld in te zamelen om de kosten van vereniging te kunnen betalen.

De kosten van instrumenten, uniformen, docenten en dirigenten zijn aanzienlijk en worden voor een belangrijk deel betaald van het geld wat we jaarlijks ophalen tijdens de donateursactie op het Zand en omstreken. "We zijn ook blij met de gemeentelijke subsidie. Maar de kermisverloting is voor Volharding ook onmisbaar geworden. We treden dan ook graag op tijdens het vleiskeuren op de donderdagavond voor de kermis. Helaas kon door het slechte weer de slagwerkgroep niet optreden. Maar het A-orkest had er zin in. Met een paar marsen en vlotte muziekstukken zat de sfeer er goed in. Al bleef het publiek wat achter. Maar wat wil je als je het weer niet voor het kiezen hebt."

De grote finale om 21.00 uur trok natuurlijk het nodige bekijks en zo werd de slotceremonie weer een aardige belevenis. Notaris Paul Kok van Lingewaard Notarissen deed de trekking van de loterij. "We zijn hem dankbaar, dat geldt ook voor de sponsoren: Sfeervol Wonen Hermsen & Hermsen, Keurslager Mom en Drankenhandel Degen, Tankstation Hegeman Huissen. En Profile Ouwerling in Huissen die met de Stichting Vrienden van Volharding de hoofdprijs, net als vorig jaar hebben gesponsord."

De gelukkige winnaar van de E-bike is Monique Hegeman die de prijs in ontvangst mag nemen van Guus Evers van Profile Ouwerling. De trekkingslijst en andere informatie over de florerende Huissense muziekvereniging staan op www.volhardinghuissen.nl.

Zegening graven op oude begraafplaats Huissen-stad

HUISSEN - Op zondag 1 november zal er voor de zesde keer, tijdens Allerheiligen, de zegening van de graven plaats vinden op de begraafplaats Huissen-stad.

Al zes jaar lang worden de graven tijdens Allerheiligen/Allerzielen gezegend door de pastoor van Huissen. Ook dit jaar zal pastoor Peters voorgaan in het zegenen van de graven. Na de kerkdienst (12.00 uur) vertrekt pastoor Peters vanuit de stadsparochie OLV ten hemel opneming naar de begraafplaats Huissen-stad. Eenmaal op de begraafplaats wordt er een gebed uitgesproken en de graven gezegend. Daarna is er voor iedereen de mogelijkheid de overledenen te herdenken of een moment van bezinning te zoeken. Torkest zorgt voor de muzikale begeleiding.

Met deze traditie wordt de begraafplaats Huissen-stad, samen met de monumenten, steeds meer een gedenkpark waar iedereen in de hectiek van de dag even een moment van bezinning kan zoeken. Het staat iedereen vrij om met Allerheiligen om 12.00 uur aan te sluiten om samen de overledenen te herdenken op de begraafplaats Huissen-stad.

?Grieks Restaurant Santorini in Huissen: nieuwe naam, maar met vertrouwde gezichten

HUISSEN – Een nieuwe naam prijkt binnenkort op het vertrouwde Grieks restaurant Athene, dat voortaan onder de naam Grieks Restaurant Santorini verder gaat. Deze naamsverandering was om juridische redenen noodzakelijk. Eigenaresse en gastvrouw Rima blijven met kok Nikos en zijn vrouw Nicky ook bekende gezichten. De lichtreclame op het pand zal binnenkort worden aangepast, evenals het logo en de menukaarten.

Krantenberichten meldden enkele maanden geleden dat restaurant Athene failliet is gegaan. "Dat heeft alles te maken met de restauranthouder van een jaar geleden, die de zaken niet goed geregeld had." Sinds wij het restaurant hebben overgenomen begin van dit jaar, hebben we een trouwe klantenkring weten op te bouwen door onze kwaliteit en gastvrijheid. Maar vanwege juridische regelingen mochten we de naam Athene niet meer dragen." Daarom is gekozen voor de naam Grieks Restaurant Santorini.

De naamsverandering in Santorini wordt ook aangegrepen om de kaart een extra nieuwe impuls te geven. Naast de authentieke gerechten, staan ook gerechten uit de moderne hedendaagse Griekse keuken op de kaart! Het proeven waard!

Als gast bij Santorini zul je zomaar weer het vakantiegevoel krijgen. In een sfeervolle ambiance met Zorbamuziek en een ouzodrankje. En wie de laatste maanden een introductiecoupon van het voormalige restaurant Athene heeft gekocht, hoeft zich er geen zorgen over te maken: ze zijn ook geldig bij Santorini!

Grieks Restaurant Santorini, Vierakkerstraat 38, Huissen; telefoon 026 3252055; ook op facebook. Alle dagen geopend (behalve op maandag) vanaf 17.00 uur.

Halloween op De Zilverkamp

HUISSEN - Griezel zaterdag (31 oktober) mee, van 10.00 tot 13.00 uur, want het is Halloween in het winkelcentrum.

Maak je eigen glow in the dark ballonnen; maak Halloween sticks met zombies; maak dracula-gebitjes; maak spookfruit; kies je eigen griezelsnoepjes uit!

Kom langs en griezel mee. Meer informatie en foto's: like de Facebook-pagina en wordt iedere week op de hoogte gehouden van de activiteiten bij de gele kraam (www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp).

Nipte overwinning voor biljartteam ´t Hertenkamp 4

BEMMEL - Afgelopen week stond het onderlinge duel op het programma tussen `t Hertenkamp drie en vier op het programma.

Het werd een spannende avond, waarbij ´t Hertenkamp vier aan het langste eind trok. De uitslagen waren als volgt: winst voor Peter Klomp tegen Dick van Wely, winst voor Hans Buurman tegen Frans Kuijpers en Geert Bongers won nipt van John van Dijk.

Opheffingsuitverkoop Meubel Master Select Elst verlengd

ELST - De opheffingsuitverkoop van Meubel Master Select in Elst is al een tijdje in volle gang. De deuren moesten eind oktober definitief gesloten worden maar in overleg met de verhuurder zijn zij tot overeenstemming gekomen en heeft deze daardoor de mogelijkheid geboden dit uit te stellen tot eind december.


De winkel, gevestigd aan het Sint-Werenfriedplein 3c in Elst, is blij met deze verlenging want de voorraden meubelen, boxsprings en matrassen zijn groter dan voorzien. Gelukkig is de vraag naar deze kwalitatief goede woon- en slaap meubelen groot, natuurlijk mede door de fantastisch lage opheffingsprijzen.

Edwin Snijder, eigenaar van Meubel Master Select, vertelt het jammer te vinden de deuren te moeten sluiten, maar is erg blij dat hij nog twee maanden langer de tijd heeft. Zo laat hij ook weten dat de laatste voorraden uit het magazijn naar de winkel worden aangevoerd, zodat er voor velen nog genoeg keus zal zijn. Mocht u nog voornemens zijn binnenkort een nieuw meubel, bankstel, boxspring en/of matras aan te schaffen, wacht dan niet te lang en kom profiteren in de winkel van Meubel Master Select aan het Sint-Werenfriedplein 3c in Elst . Voor dat u het weet is het te laat….

Brood bij Banketbakkerij Gerritsen

HUISSEN - Vanaf 1 november 2015 zal Banketbakkerij Gerritsen in haar winkel brood gaan verkopen. Met deze insteek wilt De heer Robert Braam, eigenaar van Banketbakkerij Gerritsen, een nieuwe klantenkring bereiken en extra beleving creëren om zo in te spelen op de behoeftes van de klant.

Het groot brood zal geproduceerd worden bij Bakkerij Milder in Gendt, het speciale brood en het kleinbrood zullen in eigenhuis bij banketbakkerij Gerritsen worden geproduceerd.

Het assortiment bevat onder andere verschillende soorten grootbrood, croissants, puntjes, Italiaanse bollen enzovoort. Voor het eerst zal Banketbakkerij Gerritsen, na een bestaan van bijna veertig jaar, brood verkopen. Banketbakkerij Gerritsen is bekend van de banket en chocolade producten. Voor de klanten zal dit dus nieuw zijn, maar zeker niet vreemd: 'quote van Robert'.

De samenwerking tussen de twee bedrijven, Banketbakkerij Gerritsen en Bakkerij Milder, komt niet als een verrassing. De twee zijn al langere tijd bekend met elkaar. Bakkerij Milder zal het brood blijven produceren en de heer Braam de patisserie, chocolaterie. Milder zegt hierover het volgende: "quote van Milder." Brood en Banket kunnen goed samen we zullen elkaar hiermee ook goed versterken.

Samenwerking en ambacht versterken elkaar. Banketbakkerij Gerritsen: 'Smaakvol genieten'.

Open voor lunch, borrel en diner, ook voor groepen Restaurant Wintergoed opent zondag 1 november zijn deuren

VALBURG – Vanaf zondag 1 november zal restaurant Wintergoed op evenementenlocatie Watergoed zijn deuren openen. Laat je verrassen door een geheel nieuw dinerconcept. In restaurant Wintergoed staat eten delen met je tafelgenoten centraal en dit allemaal in een informele winterse sfeer. Want terwijl het buiten koud is, knappert hier binnen het haardvuur. De heerlijkste gerechten komen voorbij... om je vingers bij af te likken!

Restaurant Wintergoed is 365 dagen per jaar geopend vanaf 10.00 uur. Je kunt er in alle rust borrelen en/of lunchen. Een ideale stek voor een zakenlunch, er zijn speciale plekken waar je ongestoord gesprekken kunt voeren. Neem plaats in het strandpaviljoen aan het water. Het uitzicht vanaf de zachte banken is prachtig. De zomerse uitstraling heeft plaats gemaakt voor een warme winterse sfeer.

Na binnenkomst schuif je gezellig aan de ruime tafels. De avond wordt altijd gestart met een plankje oerbrood en verschillende dipsausen. Zin in een extra voorafje? Ook dat kan; ze kunnen met de dag wisselen: van carpaccio, de mooiste hammen tot aan oesters of andere vissoorten...

Restaurant Wintergoed werkt met een vaste kaart. De wisselende specialiteiten staan op de muur. Speciale wensen? Geen probleem! En wie nog een plekje over heeft, staat een dagelijks wisselend dessert klaar.

Daghap

Op de maandagen en dinsdagen biedt het restaurant voor 12,50 euro. Kleinere gasten kunnen woensdag eten voor maar 2,50 euro! Er is voor hen ook een speciale ruimte ingericht met oudhollandse spelen.

Restaurant-manager is Wim Schouten, chef-kok André van Koolwijk. Twee Betuwse jongens, die de horeca door en door kennen!

Restaurant Wintergoed, Tielsestraat 129, Valburg; 0488 410444; www.watergoed.nl; (vrij parkeren!).

Op alle bluetooth speakers tot en 3 november tien procent korting! Jarre: nieuw in het assortiment van Janssen Elektro Huissen

HUISSEN – Bluetooth streaming producten zijn in. Geen verbindingsdraden meer nodig en toch overal muziek kunne beluisteren van een perfecte kwaliteit. Sinds Jarre een hele serie heeft geïntroduceerd, wordt er door de consument ook gekeken naar het design ervan. En daarmee is Jarre koploper. Janssen Elektro in Huissen heeft sinds kort het merk Jarre aan de collectie toegevoegd, en biedt de Jarre tot en met 3 november tegen een actieprijs aan!

Technisch gezien, valt er op het merk niets maar dan ook niets aan te merken. We kennen Jarre vanuit de muziekwereld als een ware synthesizer-virtuoos. Jean Michel Jarre is de geestelijk vader van het merk. Hij is bekend geworden met platen als Oxygene en Equinox, en blijft ook nu nog steeds bezig met muziek.

Des te meer valt er van alles te vertellen over het design: de modellen van Jarre zijn een echte hype! "Echt een aanschaf voor wie eens wat anders wil dan een vierkante doos, waaruit muziek komt", vertel Harco Janssen, die zijn zaak de meest modellen op voorraad heeft.

Naast de Aeroskull, Aerotwist en Rainbow en Aerosystem One is Aerobull. Van de Aeroskull is er sinds kort een XXL-edtie.

De producten van Jarre zijn echte gadgets voor muziekliefhebbers, bedoeld voor bijvoorbeeld smartphones en tablets. Naast tuning besteedt het merk ook extra veel aandacht aan de ontwerpen, waarvoor echte designers werden aangetrokken. Ze zijn er vanaf 89 euro. Tot en met 3 november geeft Janssen Elektro tien procent korting op de Jarre streamingproducten. En ook op de gelijke producten van andere merken als JBL, Philips en Loewe!

Janssen Elektro Service, Helmichstraat 17, Huissen; 026 3251616; janssenelektro.nl; facebook.

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene Schuur in Groessen verzorgt op zaterdag 31 oktober een Halloweenparty van 14.00 tot 20.00 uur.

Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken zo groot als hij of zij maar wil, en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Tevens kan er informatie ingewonnen worden over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes die er georganiseerd worden. De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Twintig procent korting tijdens de Dolle Sintdagen van Top1Toys

Foto: Robert Kuster

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren heeft Top1Toys Bemmel ook dit jaar voor haar klanten weer een speciale Sintactie. Aankomende donderdag 30 en vrijdag 31 oktober wordt er eenmalig twintig procent korting verstrekt op de aankoop van alle artikelen (met uitzondering van lopende acties en boeken).

Al jaren merkt Esther Hooijman dat veel van haar klanten deze dagen gebruiken om de Sintaankopen te doen en dat ze dit een fors bedrag scheelt in de aankopen. Wat zeker ook een voordeel is en wat klanten ook merken, is dat op deze dagen alle artikelen vaak nog goed voorradig zijn. De laatste jaren zijn veel, en zeker de gewilde artikelen, vlak voor de Sintdagen niet meer leverbaar. Alle leveranciers werken met wat kleinere voorraden en op is dan ook echt landelijk op.

Esther heeft voor deze twee dagen de voorraad flink verhoogd, maar mocht het toch zo zijn dat tijdens deze Sintdagen artikelen niet voorradig zijn in de winkel, dan kunnen deze alsnog wel besteld worden. Er geldt dan wel een korting van tien procent. Met een paar dagen worden dan ook deze goederen netjes geleverd.

Top1Toys brengt jaarlijks een Sintboek uit en liefhebbers die dit boek niet thuis hebben ontvangen, kunnen deze ook bekijken op de website www.top1toysbemmel.nl en natuurlijk kan het boek ook afgehaald worden in de winkel. Zo blijft Top1Toys tijdens de feestmaanden de nummer 1 in speelgoed en zal de winkel in Bemmel voor de Sint ook de goedkoopste speelgoedwinkel zijn.

Zin en onzin van beleggen

BETUWE - 'Beleggen? Dat is zo ingewikkeld.' Of: 'Het duurt zo lang voor je er voordeel van hebt.' Mensen met spaargeld denken weleens aan beleggen, zeker nu de spaarrente relatief laag is. Maar onbekendheid en vooroordelen maken dat zij zich er niet verder in verdiepen. Terwijl het zinnig kan zijn een goede afweging te maken tussen sparen en beleggen.

"De Rabobank wil geïnteresseerden graag helpen inzicht te krijgen in de zin en onzin over beleggen", zegt Tom Jacobs, Manager Particulieren & Private Banking van Rabobank Oost Betuwe. "We zien dat klanten wel interesse hebben, maar moeilijk de stap durven zetten. Ze weten niet goed welk risico ze nemen en vragen zich af of de bank het niet allemaal mooier zal voorspiegelen dan het is. Dat is heel begrijpelijk, maar tegelijkertijd ook jammer. Beleggen kan een goede optie zijn voor mensen die spaargeld hebben waar zij niet op korte termijn over willen beschikken."

Voor die spaarders organiseert de Rabobank vrijblijvende informatieavonden over beleggen. Rabobank Oost Betuwe houdt deze bijeenkomst op 26 november. Aan de hand van stellingen, filmpjes, feiten en ervaringen krijgen bezoekers inzicht in de zin en onzin van beleggen. Geïnteresseerden kunnen zo in twee uur zelf ontdekken of zij beleggen een goede optie vinden voor hun spaargeld.

Aanmelden kan via www.rabobank.nl/beginnenmetbeleggen.

Swingnight doet Buitenpoort aan; soul, disco, pop, rock en hits Swingen geblazen in Huissen!

HUISSEN – Ja hoor, het wordt weer swingen geblazen! En wel op zaterdag 31 oktober in De Buitenpoort. Huissen is een prima plek om te swingen en daarom strijkt de Swingnight met veel plezier weer neer in het stadje van plezier.

De Swingnight is een in de wijde regio overbekende dansavond voor (oudere) jongeren. Een drive-in show met dj's zoals we die kennen uit de jaren '80 en '90, die de beste muziek uit die decennia draaien. Verder ook de toppers uit de zeroes en uit de Megatop 50 van nu. Soul, funk, disco, dance-classics, pop en rock en hete hits dus. Met één overeenkomst; je kunt er heerlijk op dansen. Swingen en meezingen dus.

Van The Trammps en Michael Jackson tot Madonna en Lady Gaga en van Bon Jovi en Melissa Etheridge tot Avicii en Black Eyed Peas. Verzoekjes bij de dj's (net als toen) zijn altijd mogelijk. Je mag zelfs je tasje (oh, nostalgie) op de dansvloer leggen. Wel er omheen blijven dansen dan ;-)

De Swingnight (met die mooie zwarte hoge hak op de poster) in De Buitenpoort start op zaterdag 31 oktober a.s. om 21.00 uur. Minimumleeftijd is 21 jaar en de entree bedraagt maar €6. Check: www.swingnight.nl en www.debuitenpoort.nl. En let op Facebook.com/Swingnight op voor gratis kaarten. Kom gezellig met vriendinnen en/of vrienden en maak er een ouderwets gezellige swingavond van.

Kousen en panty's van Oroblu en kennismakingsdag in lingeriewinkel Nieuw bij Juul Bodyfashion in Huissen: beenmode en vriendinnendag

HUISSEN – De winkel is opgefrist en bovendien heeft Juul Bodyfashion in Huissen meer noviteiten, zoals beenmode van het topmerk Oroblu. En dan is er in dé lingeriewinkel van de regio op woensdag 4 november de eerste Vriendinnendag!

Juul Bodyfashion bestaat alweer ruim drie jaar en is niet meer uit het straatbeeld van Huissen-centrum weg te denken. De specialist in lingerie, nacht- en badmode en men underwear heeft het interieur van de winkel een nog frissere, opener en warmere uitstraling gegeven. De intieme sfeer, de prima collecties, de diverse prijsklassen en het professionele en eerlijke advies trekken iedere keer weer meer vrouwen (en mannen!) naar Juul Bodyfashion.


Beenmode

Met beenmode van het topmerk Oroblu vult eigenaresse Juul Nijhuis vanaf nu een gat in de markt. Panty's, (knie)kousen en sokjes, leggings en maillots. In eerste instantie de basiscollectie, al zijn alle producten van Oroblu te bestellen en binnen 48 uur leverbaar. ,,In allerlei kleuren en maten en van 15 tot 80 denier, al vanaf €4,95'', aldus Juul. ,,Plus gratis advies over het lang ladderloos houden van beenmode.'' Introductieaanbieding: twee keer Oroblu Magie 40 (dé glanspanty) van €25,90 voor €22!


Vriendinnendag
Ook nieuw: de Vriendinnendag, eerste editie: woensdag 4 november van 11.00 tot 18.00 uur. Juul: ,,Kom met je vriendin en krijg vrijblijvend professioneel advies over juiste bh-maat, pasvorm en welke ondermode voor welke gelegenheid geschikt is. Een charmant model showt de nieuwe collecties en ik wijd jullie in in de wereld van lingerie. Koffie, thee, drankjes en hapjes zijn van het huis en iedere bezoeker krijgt een goodiebag. Graag tot ziens in de winkel aan de Langestraat 15 in Huissen of check voor winacties en nieuwtjes Facebook.com/JuulBodyfashion."

ANWB lichtbrigade voor nu en in de toekomst

HUISSEN - Op 22 oktober heeft Skar in Huissen in samenwerking met Huberts Tweewielers de verlichting van fietsen gecontroleerd en indien noodzakelijk gerepareerd. "De meeste fietsen hadden de verlichting goed op orde", aldus Gerald Huberts. Hiermee heeft Huberts Tweewielers ook een fietsactie in beweging gebracht, die ook doorgaat in het tweewielercentrum van Huberts.

Op reparaties tien procent korting en de onderdelen of accessoires die voor desbetreffende reparatie gebruikt worden vijftien procent. De 2016 collectie van Gazelle, Sparta en Kreidler zijn binnen alsmede de 2016 collectie. E-bikes van Gazelle, Sparta en Kreidler met introductiekorting van vijftien procent. Ook diverse E-bike demo modellen met scherpe prijzen. Tevens elke zaterdag: bandenactie voor vijfentwintig euro, buitenband, binnenband en reparatie gemonteerd. Doe uw voordeel met deze acties op vertoon van deze advertentie.

Maandag 8.30 tot 12.15 en 13.15 tot 18.00 uur; dinsdag/woensdag/donderdag 8.00 tot 18.00 uur non stop; Vrijdag 8.00 tot 20.00 non stop; zaterdag 8.30 tot 17.00 non stop.

www.kooshubertstweewielerscentrum.com; 24/7 online met eigen fietsvakwebshop Koos Huberts; tussen kerst en nieuwjaar gesloten.

22 / 28

23 / 28

24 / 28

25 / 28

De Markt in Huissen esentieel voor kort parkeren

BEMMEL/HUISEN – Een parkeeronderzoek in Huissen heeft uitgewezen dat in het winkelgebied de parkeerdruk hoog is. Een betere spreiding van parkeren moet de oplossing zijn. Per saldo zijn er parkeerplaatsen voldoende, De Markt wordt daarom geschrapt als parkeerplaats. De winkeliers nemen stelling.

Het onderzoeksrapport is nodig omdat er een nieuwe verkeerssituatie ontstaat door verplaatsing van Albert Heijn. De verkeersstroom verandert en straten worden afgesloten voor doorgaand verkeer. Voordat het college het rapport heeft vastgesteld hebben de winkeliers zich al schrap gezet. Aan een gewijzigde verkeersstroom kan het publiek wennen. Voorzitter Henk van Eimeren ziet het grootste pijnpunt uit het rapport dat de Markt zijn parkeerfunctie verliest. De ondernemers hechten veel waarde aan kort parkeren. Nu is twee uur parkeren nog mogelijk. Van Eimeren begrijpt daar niets van omdat driehonderd dagen per jaar niks met het stadsplein wordt gedaan. De Markt is essentieel voor kort parkeren. Een half uur is al voldoende voor de snelle boodschap. Nu parkeren er al veel automobilisten hun auto voor de winkels.

Foutparkeerders in het centrum worden straks weer aangepakt. (foto Sjaak Veldkamp)

Wethouder Theo Peren zegt dat de ‘nieuwe’ functie van de Markt niet nieuw is. Met de komst van Albert Heijn zijn in het verleden afspraken met Hans Geveling gemaakt voor parkeerplaatsen voor zijn winkel. Op de nieuwe locatie zorgt AH zelf voor zeventig parkeerplaatsen. Parkeren op de Markt is dan overbodig. "Foutparkeerders in het centrum kunnen worden aangepakt nu het boa-team weer op ‘oorlogssterke’", zegt Peren. Het onderzoeksrapport wordt binnenkort in het college behandeld en openbaar gemaakt.

Vogelspotten met je oren en telelens

Foto: Paul Schrama

DODEWAARD - IVN RijnWaal neemt u op zondag 1 november om 08.00 uur mee naar Dodewaard. Bij Dodewaard is een verzamel plek van doortrekkers. Ieder najaar komen duizenden vogels naar Nederland om daar in de uiterwaarden te overwinteren.

De kolganzen uit noord-Rusland komen na dagenlang vliegen uitrusten in de kleiputten langs de Waal. In de lucht herken je de kolganzen aan hun hoge gakgeluid. Ook zullen we Smienten zien, sommigen komen helemaal uit IJsland. Het zijn eenden die je herkent aan hun gefluit en aan de gele streep over de bruine kop die je kan zien met een kijker en zeker met de telelens van de gidsen van IVN RijnWaal. Misschien zien we dan ook nonnetjes en zaagbekken. Meer info staat op www. ivnrijnwaal.nl 0653927477). Locatie: afrit De Waalwaard, Waalbandijk 68 in Dodewaard. Laarzen of stevig schoeisel is noodzakelijk. De tocht is gratis, maar we gaan wel even met de hoed rond.

Afdeling Bemmel Haalderen en Ressen Zon in de Schoorsteen

LINGEWAARD - De Zonnebloemafdeling Bemmel Haalderen en Ressen is op zoek naar mensen die voor een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende oudere een Sint-Nicolaascadeautje wil maken en bezorgen.

Het gaat hierbij om een kleine, of nuttige attentie die feestelijk verpakt aangeboden kan worden. Als u deze doelgroep wilt verrassen met een pakje vol 'Zon en Vriendelijkheid', dan kunt u contact opnemen met mevrouw M. Van Schayk: 0481463307 (na 18.00 uur) of met mevrouw C Polman: 0481463174. "In verband met de organisatie van 'Zon in de schoorsteen' vragen wij u te willen reageren vóór 17 november."

27 / 28

Hiep hiep hoera op 2 november wordt ons vriendinnetje Fee 3 jaar!
We wensen jou alvast een fijne verjaardag!
Tot op je feestje! xx Ize & Lune

Hiep, hiep, hoera!
Annemijn 3 jaar!

Gertien, Maaren,Thijs, Robert, Stephanie, Lukas en oma

Xavi, onze knuffelbeer wordt op
1 november al weer 3 jaar.
Opa en opa wensen jou een fijne dag.

Hiep hiep hoera!
Op 30 oktober wordt Samira 6 jaar!
Gefeliciteerd en een fijne dag!

Liefs Naima, Mama, Papa xxx

Theo Giesen

Geniet van je welverdiende pensioen

Je collega's uit Elst

Op maandag 19 oktober werd onze kanjer 14 jaar.
Fleur, alsnog van harte gefeliciteerd met je verjaardag.

XXX mama, papa, Marloes, Hans, tante Dorien en Boots

Hiep hiep hoeraaaa!
Op 23 oktober is Christel 24 jaar geworden!
Gefeliciteerd meid!
Xxx van ons allemaal &
een poot van boy

Hieperdepiep
Zoals je ziet wordt deze knappe kanjer
Jaap, 27 oktober 83 jaar.
Fijne dag toegewenst.
Corry, kinderen, kleinkinderen en achterkleinking

Het is echt waar, ook deze blonde tante is nu 50 jaar.

Veel liefs Stan en Ruby