De Liemers Helemaal Goed Courant

2 juli 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 2 juli 2015


Rommelmarkt drumfanfare Sint-Martinus Greffelkamp

DIDAM - Drumfanfare Sint-Martinus houdt op 6 juli weer haar jaarlijkse rommelmarkt op het terrein aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp-Didam.

Deze groots opgezette rommelmarkt wordt dit jaar al weer voor de vijfentwintigste keer gehouden, alle leden van onze vereniging en veel vrijwilligers zetten deze dagen weer hun beste beentje voor, de commissie is al weer maanden bezig om er weer een onvergetelijke dag van te maken, er zullen weer veel gebruikte goederen aangeboden worden voor kleine prijzen, en ook zal er weer een rad van fortuin draaien met meerdere hoofdprijzen met als speciale hoofdprijs een weekendje naar het mooie plaatsje Daun in de Duitse Eiffel.

Voor de inwendige mens zal ook weer gezorgd worden: er zullen weer heerlijke oliebollen gebakken worden met een kop koffie of een lekker koud drankje op het gezellige terras.

Wyborgh Westervoort is klaar voor feestweekend

WESTERVOORT - Winkeliersvereniging De Wyborgh organiseert ieder jaar het Wyborghfeest. Dit is een tweedaags evenement wat bestaat uit verschillende onderdelen en door de winkeliersvereniging wordt aangeboden aan het dorp en aan al hun dagelijkse consumenten.

"Gelukkig hebben wij de medewerking van de bewoners die belangeloos hun balkon beschikbaar stellen."

Zaterdag 4 juli

Het feestprogramma bestaat zaterdag vanaf 11.00 uur uit een kinderprogramma met mini disco.

Zaterdagavond vanaf 20.00 uur de partyband Nedjus en vanaf 22.00 uur.

Het Balkonconcert. Dit unieke concert zal plaatsvinden vanaf de balkons op het winkelcentrum met medewerking van zeventig muzikanten van de plaatselijke muziekverenigingen OBK, Liberté, De Diesseltrekkers en de gastvereniging Excelsior uit Loo. Alles zal worden uitgelicht met een spectaculaire lichtshow en effecten en wij staan 'borgh' voor een gezellige sfeervolle avond. De toegang is gratis.

Zondag 5 juli

Deze dag beginnen we vanaf 11.00 uur met de Midzomerrun, dit is een hardloopwedstrijd met verschillende afstanden. Verdere informatie staat op www.midzomerrun.nl.

Ook vanaf 11.00 uur start de Midzomermarkt en is een gezellige braderie.

Vanaf 12.00 uur start het programma Sterren on Tour, een nonstop muziekprogramma met diverse live optredens van onder andere Grad Damen, Wesley Klein, Alex, Zus, Jeronimo en Yoery L'Abee. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig om ook hier een gezellige middag te hebben.

De dag zal rond 17.00 uur worden afgesloten.

Tijdens het hele weekend zorgen winkeliers zelf voor de catering en zijn u graag van dienst. Iedereen is welkom en ook op zondag is de toegang gratis.

Wilco van Silfhout nieuwe schutterskoning

OUD-ZEVENAAR - Wilco van Silfhout is de nieuwe schutterskoning van schutterij Sint-Anna in Oud Zevenaar. Dit jaar streden vier kandidaten om de eervolle titel.

Er waren liefst 96 schoten voor nodig, voordat de spannende strijd was beslist. Jeugdkoningin is Laura Stokman geworden, die daarmee haar broer Harm na twee jaar opvolgt. Het uittredend koningspaar Stefan en Yvonne Schlief kijken terug op een geweldig jaar, waarin zij samen met jeugdkoning Mark Aaldering hebben genoten van prachtige momenten zoals het Schuttersfeest, het Oktoberfeest in Sittard en het schutterstreffen in Herwen.

Het koningschieten vond dit jaar weer plaats op het terrein van de bouwonderneming. Dit bevalt de schutterij goed, omdat zo alles centraal rondom het schuttersgebouw plaats vindt. Het vergroot de saamhorigheid voor jong en oud en bevordert de gezellige sfeer nog eens extra.

Giesbeach, dat mag je niet missen!

GIESBEEK - Op zaterdag 4 juli vindt het muziekevenement 'Giesbeach' plaats op de oude vertrouwde locatie aan het Meentsestrand op recreatiegebied Rhederlaag. Het evenement heeft inmiddels al zestien succesvolle edities achter de rug.

Giesbeach start om 19.30 uur en eindigt om 0.30 uur. Een uitstekende coverband, en een dj behoren tot de fantastische programmering van deze avond.

Vangrail maakte er vorig jaar, voor, tussendoor en na de wedstrijd Nederland – Costa Rica een geweldig feest van. Helaas konden ze door de verlenging en penalty’s niet uitpakken zoals ze zouden willen. Vandaar dat we, op veler verzoek(!), dit jaar weer 'de beste live coverband van de Benelux' hebben uitgenodigd om er een fantastisch feest van te maken.

De band Vangrail speelt op dit moment overal het publiek steil achterover. Ze staat al jaren bekend als dé band die garant staat voor een show vol energie en laat overal een diepe indruk achter. Ze waren onder andere te gast bij Radio 3FM. Oftewel, Vangrail is van alle markten thuis en staat ook tijdens Giesbeach 2015 garant voor een dampende covershow. Geen verlenging, geen penalty’s maar honderd procent feest met Vangrail.

In de voorverkoop kost een entreekaart tien euro. Kaarten zijn te koop bij cafetaria Joosje (Giesbeek), Kapsalon Judith (Lathum), Autobedrijf Nijland (Duiven) en Chocolaterie Alberdeco (Doesburg). Aan de kassa kost een entreekaart vijftien euro. Er gelden deze avond gereduceerde taxi-tarieven. Meer informatie hierover staat op Facebook /giesbeach.

Wethouder Elfrink loopt mee met de casemanager dementie

RIJNWAARDEN - Belinda Elfrink is wethouder Sociaal Domein bij de gemeente Rijnwaarden. Zij liep recent een ochtend mee met Lidy Bus, casemanager dementie in Rijnwaarden.

"Ik wilde graag een keer mee om te ervaren waar de casemanager in de praktijk tegenaan loopt. We hebben twee cliënten bezocht", zegt Elfrink. De casemanager speelt in haar ogen een cruciale rol in de Keten Dementie. "Casemanager Lidy Bus heeft een schakelfunctie, ze kent alle partijen en mogelijkheden. Zij is specialist op het gebied van dementie en weet als geen ander professionele zorg te koppelen aan een vrijwilligersnetwerk. Hierdoor kunnen mensen echt langer thuis blijven wonen. Al lijkt het in eerste instantie niet meer te kunnen, dan weet de casemanager toch een situatie te creëren waardoor iemand thuis gelukkig kan leven. Daar ben ik zeer van onder de indruk."

Mantelzorg verlichten

De wethouder sprak ook met een mantelzorger. "Een zware taak. De casemanager kan deze taak iets verlichten, bijvoorbeeld door de inzet van vrijwilligers. Ik heb ervaren dat de Keten Dementie een belangrijke rol heeft in het stimuleren en organiseren van de zelfredzaamheid van onze inwoners." Sinds 1 januari werkt Rijnwaarden met een sociaal team. "Vanzelfsprekend waren er opstartproblemen, het is immers een hele nieuwe manier van werken. Ook ben ik me ervan bewust dat herindicatie spanning geeft bij cliënten. Maar ik zie ook dat professionals, vrijwilligers en cliënten met elkaar zoeken naar oplossingen. En dat werkt. De casemanager en de Keten Dementie tonen voor mij eens te meer aan dat we het met z'n allen moeten doen."

Kunst in de tuin in de regio

LOIL/NIEUW-WEHL - Op 4 en 5 juli zijn er in Loil en Nieuw Wehl vier tuinen open voor publiek waar een mooie tuin gecombineerd wordt met kunst! Deze vier tuinen ademen een landelijke sfeer en nodigen uit om op een stil plekje van een kopje koffie, de kunst en de omgeving te genieten. De tuinen zijn gratis toegankelijk.

De tuinen zijn open van 11.00 tot 17.00 uur. Er is gelegenheid om kunstwerken te kopen. De tuinen liggen ongeveer drie kilometer uit elkaar, zodat het uitnodigt om van de ene tuin naar de andere te wandelen of te fietsen.

Op de Daaldersmaat aan de Doesburgseweg 8 in Loil zijn de wandkleden (quilts) van Carla Aukes te zien. Ongelofelijk gedetailleerde taferelen die ogen als schilderijen maar zijn gemaakt van oneindig veel verschillende stukjes linnen en katoen. In de tuin van de Daaldersmaat waar vroeger op een mooie zomerdag altijd wel een bruidspaar vereeuwigd werd, staan nu de aquarellen van Ferdinand van Bindsbergen en houten beelden van Balinese kunstenaars.

Frans Giesen demonstreert zijn houtsnijwerk in zijn tuin aan de Groenestraat 4 in Loil. Giesen maakt vooral levensechte beelden van dieren in boomstammen. “Regelmatig stopt er hier een auto midden op de straat waarvan de bestuurder uitgebreid een blik in onze tuin werpt”, zegt de bescheiden kunstenaar. “Tja, dan moest er maar eens een open-tuindag georganiseerd worden!” Dat gebeurde vorig jaar voor het eerst en was meteen een succes! Daarom dit jaar een vervolg daarop.(www.houtenbeelden.info). Verder zijn er zijn tuin de schilderijen van Irma Giesen te zien.

Ronald Kanne staat bekend als 'de schalendraaier' (www.ronaldkanne.nl). Uit bijzondere boomstammen maakt hij schalen. Hoe zo’n schaal gemaakt wordt kunt u zien in zijn werkplaats. Zijn tuin aan de Wardsestraat 15 in Nieuw-Wehl nodigt uit tot een rondje om de vijver en even zitten op het terras met het mooiste uitzicht van de Achterhoek!

Trudy Volman geeft onder de naam 'De Negelaer-creatief' cursussen op het rijksmonument De Negelaer. Op 4 en 5 juli wordt er geëxposeerd en gedemonstreerd op gebied van keramiek, mozaïek, vilt en zijde schilderen (www.negelaer-creatief.nl). Ook is er werk te bewonderen van keramiste Ineke van Beersum. Haar abstracte keramische objecten zijn het resultaat van experimenten met kleisoorten en technieken, die prachtige gelaagdheid, lijnen, plooien en barsten opleveren.

Kerkberichten Oud-Zevenaar

Kerkberichten van geloofsgemeenschap Sint Martinus Oud-Zevenaar.

Zaterdag 4 juli 19.00 uur: Communieviering Pastor Doornbusch en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Jos Kuppens-van Bindsbergen

Ina Koenders-Breuer

Truus Aaldering-Buil

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Overleden op zondag 24 mei mevrouw Anny Elferink-van Mierlo, Handelsdwarsstraat 11, Zevenaar, 85 jaar.

Overleden op zondag 31 mei mevrouw Mies Berntssen-van Alst, Insula Dei,

Arnhem, 93 jaar.

Zaterdag 11 juli is er geen viering.

Zondag 12 juli 11.00 uur: Communieviering / Gezinsviering met Pastor Heemink en medewerking van Brede School Sint Martinus (einde schooljaar).

Gebedsintenties:

Josephina Fontein-Ross

Johanna Koenders

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Theo en Ria Aleven-van Beersum

Wim Jansen

Grada Rutten­van den Brink

Trees Wouters­Baars

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Feestelijk zomerconcert door Oost-Gelders Symfonie Orkest

's-HEERENBERG - Het Oost-Gelders Symfonie Orkest (OGSO) geeft zondagavond 5 juli om 19.30 uur een bijzonder zomeravondconcert binnen de kasteeltuinmuren van Huis Bergh aan het Hof van Bergh 8.

Op het programma staan beroemde hoogtepunten uit de Italiaanse opera en operette (onder andere Verdi, Puccini en Bellini) met solisten Gabrielle Mouhlen (sopraan) en Martijn Sanders (bariton). Verder staan op het programma andere sfeervolle klassiekers zoals de concertwals ‘An der schönen blauen Donau’ van J. Strauss en het eerste deel van Rimsky-Korsakov’s Scheherazade.

Kaarten kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen via www.ogso.nl, www.montferlandcultuurfonds.nl en VVV Montferland.

Bezoek- en Opvangservice zoekt vrijwilligers

REGIO - Dagelijks belast zijn met de zorg voor een partner of familie met een chronische ziekte is erg zwaar. Iedereen heeft behoefte aan ontspanning, ook mantelzorgers. De Bezoek- en Opvang Service (BOS) van Caleidoz Welzijn wil mantelzorgers ondersteunen door middel van vrijwillige ondersteuning. We zoeken hiervoor nieuwe enthousiaste vrijwilligers.

De vrijwilligers van de BOS houden degene die hulp ontvangt, dat kan zijn de partner, vader of moeder van de mantelzorger, thuis gezelschap of gaat samen op pad. Hierdoor krijgt de mantelzorger de mogelijkheid om die tijd anders te besteden. De vrijwilliger, zorgvrager en mantelzorger maken vooraf afspraken over de frequentie, duur en invulling van het bezoekwerk.

"Ben je enthousiast en heb je interesse zoek dan contact met Marrie Boshuis, coordinator van de Bezoek- en Opvangservice. Affiniteit met de doelgroep chronisch zieken en/of dementerenden is wenselijk. Vanuit Caleidoz wordt gezorgd voor goede begeleiding en scholing. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marrie Boshuis via 0316 243294 of m.boshuis@caleidoz.nl."

Achttiende Giese Motortoertocht

GIESBEEK - Het is bijna allemaal weer rond, afgelopen zondag 14 juni is alles gecontroleerd en zijn de tussenstops met een bezoekje vereerd. Koffie en lunch zijn goedgekeurd dus... we kunnen weer!

"Noteer in je toeragenda: zondag 12 juli deelnemen aan de 18e Giese Motortoertocht, een tocht door de oostelijke Achterhoek. Via werkelijk prachtige binnenwegen rijden we rond de klok van half tien vanuit Giesbeek richting Lochem om daarna in Barchem In de Groene Jager te genieten van een heerlijk kopje koffie mèt. Via het Zwiep waar nog steeds de Witte Wieven huizen, slingeren we door de grensstreek met uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden met prachtig bos-, weide-, en beeklandschappen, richting Landgoed Kulverheide. Hier zullen we op een bekende plaats van de lunch kunnen genieten. Voor een aantal deelnemers zal dit nostalgische herinneringen oproepen aan de toertocht van 2004. Het derde deel van de tocht voert ons verder door het prachtige afwisselende Achterhoekse coulisselandschap, richting Oude IJsselstreek en Montferland terug naar de thuishaven bij Het Hof van Giesbeek, waar we alles nog eens rustig kunnen evalueren."

Opgeven gaat het eenvoudigste via de mail (giesemtt@gmail.com). De tocht is zondag 12 juli vanaf Het Hof van Giesbeek, Kerkstraat 55 tussen 09.30 en 10.00 uur, Er zijn geen kosten aan verbonden (vrijwillige bijdrage voor de gemaakte onkosten altijd welkom). Na de controle zullen de bestanden downloadbaar zijn van de Facebookpagina of even aan te vragen via een e-mailtje.

"Bezoek regelmatig onze facebookpagina voor de updates. Hier kun je ook de foto’s en filmpjes van vorige toertochten bekijken: https://www.facebook.com/giese.motortoertocht."

Geslaagde verwendag voor Zonnebloemgasten

LIEMERS - Zaterdag 6 juni heeft Kiwanis Club de Liemers Zevenaar voor de vierde keer een volledig verzorgd dagje uit georganiseerd voor gasten van de Zonnebloemafdeling Giesbeek, Angerlo, Lathum en Zonnebloem Didam.

Welgeteld 51 gasten van de Zonnebloem werden thuis door de Kiwanis Leden opgehaald en naar het zalencentrum Wieleman in Westervoort gebracht, waar ze verwend werden met een kop koffie en wat lekkers. Onder leiding van Liemers Kenner Rien van den Heuvel stond ‘s middags een prachtige tocht door de Liemers op het programma.

De gasten werden in een luxe touringcar van Gademann Vervoer uit Didam langs de mooiste Liemerse plekjes gereden, waarbij Rien op boeiende wijze vertelde over een aantal interessante aspecten van deze mooie streek. Bij cafe-restaurant De Schwaenebloem in Tolkamer was de koffiestop en stond een versnapering klaar. De dag werd weer afgesloten bij Wieleman in Westervoort. Een overheerlijk driegangendiner werd uitgeserveerd en er werd luidkeels meegezongen met de muzikale begeleiding die smartlappen en vaderlandse klassiekers de revue liet passeren.

De gasten werden voldaan weer thuisgebracht met als aandenken een door Image and More Fotografie uit Duiven super snel ontwikkelde groepsfoto. Er mag wederom teruggekeken worden op een fantastische dag.

Kerkberichten van geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin

Zevenaar: Zondag 5 juli, 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh Koor: A.M.K. Intenties: Uit dankbaarheid ter gelegenheid van een 4veertigjarig Hhuwelijk,

Pastoor Jan Olde Rikkert, Bertus Bruns, Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Lies Gieling-Buiting,Ouders Goes-Bless, Ouders Weetink-Slakhorst en hun dochter Marjo, Coba Slakhorst.

Maandag 6 juli, 9.00 uur: Schuttersviering, koor: A.M.K. Intenties: Ria Koolen-van Grol, Overleden ouders Van Onna-Dercksen. Zondag 12 juli, 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh. Koor: Stella Maris. Intenties: Wim Jörissen.

Gedoopt: zondag 14 juni: Robine Stienezen, Loes Martens, Finn Bruns, Fabienne Bolder.

Binnenkort verschijnt het boek:"Jan Olde Rikkert, Priester van Nabijheid" Op zondag 5 juli, na de eucharistieviering van 09.30 uur en het gezamenlijke koffiedrinken zal omstreeks 11.00 uur in een feestelijke bijeenkomst het boek worden gepresenteerd.

Iedereen is hierbij van harte welkom

Overleden:

29 mei: Augusta van den Boom, 69 jaar, M. de Ruyterstraat 29. -30 mei: Theo Besselink, 76 jaar, Biezenweide 12. -3 juni: Johanna van Kuijk-Hendriksen, 88 jaar, Alb. Verweystraat 13. -3 juni: Wilhelmina Geldmaker-Zwartkruis, 84 jaar, Subenhara

8 juni: Elisabeth van der Zande, 82 jaar, Grootmaat 43.

9 juni: Berindina Grob-Janssen, 58 jaar, Vincent van Goghstraat 15.

13 juni: Alie Hagen-Jurrius, 94 jaar, Voorheen: Meidoornstraat 140.

Kerkberichten Sint-Franciscus Babberich

Zaterdag 4 juli om 19.00 uur een Ccommunieviering met Ppastoraal werker Jeroen Heemink en het Ritmisch koor.

Gebedsintenties:

Theet Derksen en Lenie Derksen – Barten.

Mededelingen :

Op maandag 8 juni is op 85-jarige leeftijd overleden Frans Diesvelt van de Veldhuizenseweg. Vrijdag 12 juni was de avondwake en maandag 15 juni was de uitvaart. Waarna hij begraven is op het parochiekerkhof.

Op maandag 22 juni is op 86-jarige leeftijd overleden mevrouw Zweekhorst-Bosch, vroeger wonende aan de Dorpstraat. De uitvaart was op vrijdag 26 juni, waarna ook zij te rusten is gelegd op het parochiekerkhof.

De eerstvolgende viering is op 19 juli om 09.30 uur

Telefoon: 0316-247216

Email: babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Fanfareorkest Amicitia treedt op in Meulenvelden

DIDAM - Op dinsdag 7 juli treedt fanfareorkest Amicitia uit Loil op in Meulenvelden. Amicitia is een fanfare uit Loil die is opgericht in 1913.

Een aantal leden van het kerkkoor werd destijds benaderd door de toenmalige pastoor Inden om een muziekvereniging op te richten en aldus geschiedde. Inmiddels is Amicitia uitgegroeid tot een muziekvereniging van ruim vijftig leden.

De muzikanten leveren hun muzikale bijdrage onder andere aan recepties, jubileumfeesten, sfeermarkten, feestavonden, kerstconcerten, carnavalsoptochten et cetera.

Op 7 juli zijn zij te gast in Meulenvelden in Didam waar verschillende muzieksoorten ten gehore gebracht zullen worden.

Vanaf 19.30 uur kunt u deze muzikale avond meemaken. Het belooft een avond vol luisterplezier te worden die u niet mag missen. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn van harte welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt inclusief een consumptie vijf euro.

"Voor informatie kunt u terecht bij het Servicepunt (0316) 293 100 of e-mail activiteiten.meulenvelden@diafaan.org."

ZijActief Groessen op de fiets

GROESSEN - Vrouwennetwerk ZijActief Groessen is met een groot aantal leden ter afsluiting van het seizoen een dag wezen fietsen. Na een mooie route door de Rijnstrangen werd er koffie gedronken met gebak bij de Wellinghoeve, hierna ging de tocht verder naar Lathum waar in de Veerstal werd geluncht.

Na overzetten door het fietspontje over de Rhederlaag ging de tocht verder langs de IJssel naar Doesburg, terrasje, en rondleiding door museum mosterdfabriek. De dag werd afgesloten met een pannenkoek bij De Snippenhof in Duiven. "We kunnen terugkijken op een zeer geslaagde, maar vooral gezellige dag. In augustus starten we met introductielessen linedance in het dorpshuis van Groessen. De cursus is op donderdagavond van 19.30 tot 21.15 uur. De data zijn 6-13-20-27 augustus en 3 en 10 september. De kosten zullen zes euro per avond zijn, en is voor iedereen die belangstelling heeft. Leden van ZijActief krijgen korting. Dames die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden bij Doortje Meijer (0316 330452), harry.doortje@hetnet.nl. Of bij Ans Whien (0316 331719)."

Tijdens de presentatie bij 'Das Groessen' kon er geraden worden hoeveel noten er in de pot zaten. De uitslag is 153 noten. Een jaar gratis lidmaatschap is gewonnen door Thea Bloemberg met een score van 151 noten. Het nieuwe seizoen begint weer op woensdag 30 september 19.45 uur met een bonte avond. Leden kunnen laten zien wat hun hobby's zijn en wat hen bezig houdt. Na de pauze is er een quizavond. Belangstellende dames kunnen deze avond vrij binnenlopen.

Activiteiten Het Palet

Maandag: 03 - 10 - 3. Yoga 09.15-12.00, Sjoelen / inloop 14.00-16.30, Smartlappenkoor 19.30-22.30

Dinsdag: 04 - 11 Koersbal 13.30-16.30, Klaverjassen / Jokeren 19.30-22.00

Woensdag: 05 - 12 Hobbyclub 09.30-12.00

Donderdag: 06 - 13 Klaverjassen / Jokeren 14.00-16.30, Darts19.30-22.00

Zaterdag: 29 Open middag 14.00-16.00

Het Palet – Trefpunt 50+

Mondriaanstraat 14

6921 MJ Duiven

Tel: ( 06 ) 19931696

Tineke Beishuizen bij Favoriet

ZEVENAAR – Op maandag 6 juli zendt Favoriet RTV ‘De Kijk van ...Tineke Beishuizen’ uit. In het radioprogramma ‘Kijk op de Samenleving’ geeft de Doesburgse schrijfster haar visie op de Nederlandse samenleving.

Tineke Beishuizen schrijft al jaren columns voor de Libelle, onder andere onder haar pseudoniem Anne-Wil. Daarnaast heeft ze diverse beststellers en thrillers op haar naam staan. Haar meest recente boek ‘De vrouwen van Fred’ ligt al weer een jaar in de winkels. Uiteraard is ze nu weer druk bezig met het schrijven van nieuw werk.

In haar ‘kijk’ geeft ze aan dat ze vindt dat we in een fantastisch land wonen, als we dat vergelijken met andere landen in de wereld. “Wat kan je hier niet allemaal zeggen, roepen en schrijven zonder dat je bang hoeft te zijn dat je wordt opgepakt en doodgemarteld…?” Daar stelt ze wel tegenover dat er nog genoeg voor verbetering vatbaar is, zeker waar het de zwakkeren in de samenleving aangaat.

‘De Kijk van ...Tineke Beishuizen’ wordt op maandag 6 juli uitgezonden in het programma Kijk op de Samenleving. Dat programma is er elke maandag tussen 19.00 en 21.00 uur. De etherfrequenties van Favoriet RTV zijn 94.0 en 105.2, kabel: 93.1. Op internet te luisteren via www.favorietrtv.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

Braamhuis zoekt een activiteitencoördinator, die verantwoordelijk is voor aan- en afmeldingen van deelnemers, informatieverstrekking, docentenwerving, administratie, adressenbeheer enzovoort.

Technoplaza Zevenaar zoekt begeleiders voor technieklessen aan basisschoolleerlingen in groep 6, 7 en 8. Dit vindt vier keer per jaar plaats. Men krijgt een korte scholing aangeboden.

Trefpunt Alleengaanden zoekt een gastvrouw voor het ontvangen van de mensen, uitleg geven over de invulling van de middag, koffie/thee schenken en hapjes uitserveren.

Vrijwillige hulpdienst van Caleidoz zoekt enkele chauffeurs die met hun eigen auto mensen naar het ziekenhuis, de huisarts enzovoort willen brengen.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Erfgoed leeft ook in de steenindustrie! Open dag bij Bylandt Straatbaksteen druk bezocht

TOLKAMER - In het kader van het Erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’ organiseert Nederlands oudste straatbaksteenfabrikant Bylandt BV twee open dagen, op zaterdag 20 juni was de eerste. Tussen 09.00 en 14.00 uur zorgden de kleimannen in Tolkamer voor ruim vijfhonderd bezoekers voor een warm welkom.

De geïnteresseerden werden verrast met een uitgebreide rondgang en aanvullende uitleg. Vooral het zeer moderne productieproces was voor de meeste bezoekers onverwacht en sprak enorm tot de verbeelding.

Al voor 09.00 uur was de eerste bezoeker een feit. Het weer speelde mee en ook de locatie gelegen aan de Rijn in Tolkamer was adembenemend. Naast een bezoek aan de steenfabriek behoorde een wandeling door de prachtige uiterwaarden van de ‘Bijlandse Waard’ ook tot de mogelijkheden. Van deze mogelijkheid hebben ongeveer zestig bezoekers gebruik gemaakt.
Algemeen directeur Theo van Baal: "We vinden het enorm leuk ons bedrijf nu eens te tonen aan een breder publiek. De meeste mensen denken bij een steenfabriek nog aan het proces van vroeger, het grote arsenaal aan robots dat verwacht men niet bij ons."

"Mocht u de open dag bij Bylandt hebben gemist, op 29 augustus is er nog een tweede kans."

Bylandt BV is een dochteronderneming van CRH plc.; een beursgenoteerde internationale onderneming die zich toelegt op de productie en distributie van delfstoffen en bouwmaterialen. Wereldwijd werken meer dan 75.000 medewerkers binnen CRH aan de productie van onder meer keramische materialen, cement, asfalt, bouwproducten en beton. CRH vormt daarmee een stevig fundament onder Bylandt.

Geslaagd Duko/Candea schoolkorfbaltoernooi

DUIVEN - Op zaterdag 20 juni hebben ruim 150 basisschoolleerlingen deelgenomen aan de zesde editie van het schoolkorfbaltoernooi. Inmiddels is het schoolkorfbaltoernooi, dat jaarlijks wordt georganiseerd door korfbalvereniging Duko, een begrip geworden in Duiven. Dit jaar was het Candea College de samenwerkende partner.

Voorafgaand aan het schoolkorfbaltoernooi werden de schoolteams in de gelegenheid gesteld om een basistraining te komen volgen op het Duko-complex in park De Nieuweling. Hier werd volop gebruik van gemaakt. Het unieke van korfballen is dat deze sport gemengd gespeeld wordt, met teams waarin jongens en meisjes samen spelen. Dit maakt het ook gemakkelijker om schoolteams te vormen.

Zaterdagmorgen om 9.00 uur ging het toernooi van start. Er waren vier poules waarin de teams tegen elkaar uitkwamen. Twee poules voor de groepen vijf/zes en twee poules voor de groepen zeven/acht. De wedstrijden waren hier en daar erg spannend en de kinderen enthousiast. In poule twee van de groepen zeven/acht was het wel heel spannend, het team Wiekslag 2 en het team Klokhuis eindigden met een gelijk aantal punten. Uiteindelijk moest de winnaar met strafworpen worden bepaald, dat werd het team Wiekslag 2. De winnaar van poule één van de groepen zeven/acht was Kameleon 3.

Bij de groepen vijf/zes werd het team Remigius 3 winnaar van poule één en het team Kameleon 1 winnaar van poule twee.

Als afsluiting van de ochtend werden de finalewedstrijden gespeeld. Het publiek heeft kunnen genieten van twee mooie finales. Uiteindelijk werd bij de groepen vijf/zes het team Kameleon 1 de winnaar en bij de groepen zeven/acht het team Kameleon 3.

Na afloop werden de bekers uitgereikt en kon iedereen terugkijken op een geslaagd toernooi. Volgend jaar is er weer een schoolkorfbaltoernooi met als motto: Fair Play!

Drumfanfare EMM en muziekvereniging Sint-Andries uit Groessen geven zomeravondconcert

GROESSEN - De drumfanfare van schutterij EMM en muziekvereniging Sint-Andries uit Groessen gaan zaterdag 11 juli een gezamenlijk muziekconcert opvoeren. Het concert wordt bij de muziekkoepel - achter de kerk – gegeven en is voor iedereen vrij en gratis toegankelijk.

Er zal een verscheidenheid aan muziekstukken ten gehore worden gebracht. Naast gezamenlijk en individueel door de muziekkorpsen gespeelde stukken, zullen ook de jeugdige muzikanten zich van hun beste kant laten horen. Geïnteresseerde toeschouwers zijn welkom. Het concert begint om 19.30 uur. Onder het genot van een gratis kop koffie of thee kan het aanwezige publiek genieten van dit unieke gezamenlijke optreden. Bij eventuele slechte weersomstandigheden zal het concert plaatsvinden in het Schuttershuis, achter het Schuttersplein in Groessen.

Feestelijke doopdienst in Duiven

DUIVEN - Komende zondag 5 juli is er een feestelijke kerkdienst van KerkvoorNu. Vijf jongeren uit de gemeente laten zich dopen.

De dienst wordt geleid door voorganger Christiaan Vos en wordt gehouden in het Candea College, Saturnus 1 in Duiven en begint om 10.30 uur. Voor de kinderen tot en met drie jaar is er crèche; de kinderen van de basisschool hebben een eigen programma.

Vakantie Senioren Computersoos Zevenaar

ZEVENAAR - Dit jaar gaat de Computersoos noodgedwongen twee weken met 'vakantie' en wel van 6 tot en met 15 juli.

De reden is dat De Hooge Bongert twee weken zal sluiten in verband met het leggen van een nieuwe vloer zodat alle zalen dan onbereikbaar zijn. Het is voor het eerst sinds de oprichting van de soos in 2000 dat er in de vakantieperiode niet wordt doorgewerkt.

Vanaf 20 juli is iedereen weer welkom en staan de vrijwilligers weer klaar om te helpen. De soos is elke maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13:45 tot 16:30. De kosten zijn inclusief een kop koffie of thee twee euro. Meer informatie staat op www.sooszevenaar.nl.

Ruil & Reparatie Kring is een stichting

Foto: Willy Demon Exclusief

WESTERVOORT - Op 22 juni is de acte getekend bij Notariaat Duiven Westervoort bij notaris mr. J. van Swetselaar en vanaf die datum is het officieel: Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers.

Dit is gratis tot stand gekomen door de bemiddeling van de Duivense uitdaging. De stichting is in 2012 begonnen als burgerinitiatief door twee personen, eerst door goederen te ruilen, later is het repareren er bij gekomen. Dat het zo’n succes zou worden had men niet gedacht. Er zijn nu twintig vrijwilligers van gastvrouwen tot technische medewerkers actief op de woensdagmiddag in jongeren Centrum Alpha in Duiven.

Ook op andere dagen is men actief en bereikbaar. Het is zelf zo dat er een wachtlijst voor gastvrouw is, zo graag wil men als vrijwilliger komen helpen. Een aantal vrijwilligers is actief vanuit de nieuwe participatiewet, vanwege het leren van de Nederlandse taal, en gewoon omdat het leuk is om te doen.

Elke woensdagmiddag is Ruil & Reparatie Kring De Liemers actief in jongeren centrum Alpha Kastanjelaan 5 te Duiven. Meer info: 0316 26 22 74 www.ruilkringdeliemers.nl.

Dachser Netherlands BV gastheer voor Techniekdag de Liemers op 3 oktober

ZEVENAAR - Op zaterdag 3 oktober aanstaande organiseren VNO-NCW Midden en Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers Techniekdag de Liemers. Speciaal voor deze dag stelt logistiek dienstverlener Dachser Netherlands zijn voormalige terrein aan Hengelder 44 in Zevenaar beschikbaar als locatie. De Techniekdag wordt in nauwe samenwerking georganiseerd met regionale onderwijsinstellingen, ondernemers uit de Liemers en de gemeente Zevenaar.

Tijdens de Techniekdag wordt de boeiende wereld van bèta en techniek in alle sectoren uitnodigend en aan een breed publiek getoond. Op deze dag worden met name de jeugd en hun ouders benaderd die nog een keuze moeten maken voor een opleiding. Tot 2014 was de Techniekdag vooral gericht op jeugd tot veertien jaar, maar dit jaar zijn de doe-activiteiten ook voor de wat oudere jeugd tot en met zestien jaar interessant. Het doel is jongeren enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in de bèta en techniek. De verschillende technische sectoren worden dan ook op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht. Alle niveaus komen hierbij aan bod; van praktijkschool tot en met Universiteit.

De Techniekdag op zaterdag 3 oktober vindt plaats tussen 10.00 en 16.00 uur op het voormalige terrein van Dachser Netherlands BV, Hengelder 44 in Zevenaar. De Techniekdag is gratis te bezoeken. Burgemeester Jan de Ruiter zal de dag openen.

Op de website www.techniekdag.nl vindt u meer informatie en kunnen bedrijven en onderwijsinstellingen zich aanmelden voor deelname.

Gemaakt in de Liemers

ZEVENAAR - Van 5 juli tot en met 13 september is in het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling ingericht over industriële en ambachtelijke producten, die vroeger en nu worden gemaakt in de Liemers.

De schijnwerpers staan onder meer gericht op Turmac (sigarettenfabriek), scheepswerf De Hoop, Gimborn/Pelikan (kantoorartikelen), drukkerijen, schildersbedrijven, de steenindustrie en vele anderen. Daarnaast hebben de medewerkers van het museum zelf een object uitgekozen, waarbij ze een bepaald gevoel of een bijzonder verhaal hebben.

De verschillende collecties worden getoond in een depot-opstelling. "U krijgt hierdoor het gevoel alsof u in het echte depot van het Liemers Museum rondloopt. U kunt zien welke dozen er allemaal gebruikt worden en op welke manier bijvoorbeeld foto’s en bidprentjes worden bewaard."

Gedurende deze tentoonstelling biedt het museum de mogelijkheid om de collectie uit te breiden door zelf meegebrachte objecten in de tentoonstelling te plaatsen. Deze dienen aan de tentoonstelling gerelateerd te zijn. "U kunt er voor kiezen om de objecten aan het museum te schenken of na afloop van de tentoonstelling de objecten weer op te komen halen."

Het museum ligt aan Kerkstraat 16, Zevenaar. De openingstijden zijn op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot en met 17.00 uur; tel. 0316 581830; www.liemersmuseum.nl.

Schoolfeestdag De Tragellijn

REGIO - Woensdag 24 juni was het schoolfeestdag op De Tragellijn. De oudervereniging had een heel uitgebreid programma gemaakt en uitgewerkt. Ze hadden hiervoor de hulp ingeschakeld van heel veel ouders en vrijwilligers en 'De Kindertuin'.

Zij verzorgden een poppenkastvoorstelling en leverden de attributen om het thema circus vorm te geven. Woensdagmorgen werd al in alle vroegte gestart met de voorbereidingen zoals het opzetten van de tentjes, het opblazen van de springkussens en versieren. Toen de eerste kinderen kwamen, was het al een mooie uitstalling. Hier stond wat te gebeuren!

Nadat de kinderen in gemengde groepjes waren verdeeld mochten ze onder begeleiding van een ouder of een stagiaire deelnemen aan de verschillende activiteiten. Naast de voorstelling en de springkussens werd er ook geweven, werden buttons gemaakt en konden ze geschminkt worden. Op het circusplein kon er geoefend worden met eenwielers, leren balanceren, met knotsen jongleren, Chinese borden op stokjes draaien en nog heel veel meer. Er is een grote tekening ingekleurd door de kinderen, deze moet nog een mooie plek krijgen in school. Tussendoor werden de kinderen getrakteerd op een ijsje, popcorn en een suikerspin en waren er overheerlijke poffertjes. Om half twee waren de kinderen moe en mochten ze terug naar de klas. Alle kinderen keken terug op een mooie dag en ze vonden het, op een enkeling na, allemaal ook erg leuk.

Nieuwe cursussen van Kreatieve Kring Westervoort

WESTERVOORT - Het nieuwe cursusboekje 2015-2016 van de Kreatieve Kring Westervoort is uit! Een dezer dagen ontvangen alle inwoners van Westervoort en omgeving het boekje in de brievenbus.

Het nieuwe cursusprogramma gaat in september in en biedt een breed scala aan lang- en kortlopende cursussen, combinatiecursussen en workshops: van tekenen/schilderen, beeldhouwen en keramische vormgeving tot kunstbeschouwing, glas in lood en fotografie. Daarnaast worden ook de tabletcursussen weer aangeboden, evenals de workshops mozaïek, brons gieten, 'naïef schilderen', dikke moeke en raku stoken. De cursussen en workshops worden verzorgd door vakbekwame, enthousiaste docenten in een gezellige, ontspannen sfeer. De Kreatieve Kring beschikt over moderne atelierruimtes in Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

"Kijkt u het boekje beslist even door. Er zit wellicht ook een gezellige en interessante cursus voor u bij! Of kom naar onze open dag op zondag 6 september van 11.00 tot 16.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof. Op deze dag kunt u informatie inwinnen over al onze cursussen, zijn er demonstraties en worden werkstukken geëxposeerd. Wacht u niet te lang met inschrijven, want bij een aantal cursussen zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Mocht u het programmaboekje gemist hebben, dan zijn er ook boekjes verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de bibliotheek, Kulturhus De Nieuwhof of bij de cursusadministratie.

Voor nadere informatie over de aanmeldingen en inschrijvingen kunt u contact opnemen met Riky Rothengatter; 026 3119659 of raadpleeg onze geheel nieuwe website: www.kreatievekringwestervoort.nl."

Breulydag groot succes

ZEVENAAR - Zaterdag 13 juni is voor de tweede keer de Breulydag gehouden door reddingsbrigade De Breuly.

Zo'n vijftig kinderen in de leeftijd van vier tot en met veertien jaar heeft een prachtige middag gehad aan de oevers van recreatieplas De Breuly. Klokslag 13.15 uur ging deze spelmiddag van start en tegelijkertijd brak een stralende zon door. De kleine kinderen vermaakten zich met onder andere een groot springkussen, waterspelletjes en een waterglijbaan.

Voor de oudere kinderen was er tijd voor serieuze zaken. Zij kregen les in het redden van drenkelingen door middel van een lijnredding, het gooien met reddingsklossen en het opduiken van een pop. "We zijn niet voor niets een reddingsbrigade!"

Reddingsbrigade de Breuly is een van de 166 reddingsbrigades die Nederland rijk is. "Met 23.000 leden voorkomen wij de verdrinkingsdood. Reddingsbrigade de Breuly doet dit met dertig actieve vrijwilligers, door het geven van zwemlessen aan kinderen vanaf 4,5 jaar. Daarnaast leiden wij leden op voor de bewakingstaken tijdens evenementen."

Hollandse Avond in Rinoceros Groessen

GROESSEN – Rinoceros Groessen organiseert voor de vierde keer de Hollandse Avond op zaterdag 4 juli.

Voor de vierde keer verzorgt Rinoceros Groessen weer de Hollandse Avond. Vorig jaar net even anders in verband met het WK-voetbal, maar dit jaar is het weer vanouds. De welbekende (kunst)grasmat wordt weer uitgerold op het podium waar dit jaar zanger Herman van Dooren (bekend van TV Oranje) en dj Johan de gehele avond zullen zorgen voor de beste meezingers van eigen bodem.

Natuurlijk zal er af en toe een schaal met typische Hollandse hapjes rondgaan en zijn er een aantal aantrekkelijke aanbiedingen bij de bar. Rinoceros Groessen opent haar deuren voor alle zestienplussers om 21.00 uur, geldig legitimatiebewijs verplicht!

Rinoceros Groessen is gelegen aan Sint-Isidorusplein 4 in Groessen. Meer informatie staat op www.rinoceros-groessen.com.

Presentatie boek over Jan Olde Rikkert

ZEVENAAR - In 2009 overleed in Zevenaar pastoor Jan Olde Rikkert. Velen zullen zich hem nog goed herinneren. Als voorganger bij de misviering, fietsend door de straten of een praatje makend met de vele bekenden. Jan was binnen en buiten de kerk bekend, wijs, vriendelijk, humoristisch. Nu is, na veel inspanning, het boek 'Jan Olde Rikkert (1929 -2009), Priester van de nabijheid' verschenen.

Verschillende auteurs belichten de ontwikkelingen in kerk en geloof in de periode dat Jan priester was, beschrijven zijn pastorale werk of halen persoonlijke herinneringen aan hem op. Het boek is interessant voor godsdienstwetenschappers maar ook voor Zevenaarders die Jan op een of andere wijze hebben meegemaakt.

Zondag 5 juli om 11.00 uur wordt het boek gepresenteerd in de H. Andreaskerk in Zevenaar, waarna het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan de familie Olde Rikkert. Ieder die belangstelling heeft, is welkom.

Het boek kan ter plaatse gekocht worden voor vijftien euro en is ook beschikbaar bij de boekhandel. (Jan Olde Rikkert (1929 -2009), Priester van de nabijheid; redactie Lodewijk Winkeler en Jozef Wissink; uitg. Valkhof Pers. Normale prijs 17,50 euro.)

Aldo clubkampioenschappen

WESTERVOORT - Op zaterdag 11 juli worden de tweejaarlijkse clubkampioenschappen gehouden van gymnastiekvereniging Aldo in Westervoort. De wedstrijden vinden plaats in de sportzaal van Kulturhus De Nieuwhof.

Om 9.00 uur start de wedstrijd van de jongensgroepen die na een korte pauze wordt afgesloten met een prijsuitreiking rond 10.30 uur. Aansluitend beginnen de meisjes recreanten met hun wedstrijd die weer na een korte pauze wordt beëindigd met een prijsuitreiking rond 12.45 uur.

Om 14.15 uur start de strijd van de wedstrijdmeisjes die rond 16.20 uur kort wordt onderbroken voor een prachtige dansdemonstratie van de jazz/streetdance groep van Aldo. De wedstrijd van de selectiemeisjes wordt daarna vervolgd met het laatste onderdeel: de sprong. Hierna vindt rond 17.15 uur de prijsuitreiking plaats voor de wedstrijdmeisjes.

Het belooft een leuke, sportieve en spannende dag te worden. Ouders/verzorgers, familie, vrienden, bekenden en belangstellenden zijn welkom om de prestaties van de turn(st)ers en demo’s van de jazz- en streetdancers te bewonderen.

PKN Rijnwaarden: themadienst met gospelzanger

LOBITH - Op zondag 12 juli om 10.00 zal in de PKN kerk, Markt 15 in Lobith een bijzondere themadienst SAMEN plaats vinden. Met inzet van een aantal jonge gemeenteleden wordt er met medewerking van dominee Jan ter Avest een start gemaakt met een reeks laagdrempelige themadiensten.

"Met deze diensten willen we jonge mensen en gezinnen een plek geven om elkaar te ontmoeten en het geloof samen te beleven."

Gospelzanger Gerald Troost zal tijdens de dienst verschillende bekende nummers spelen. Gerald is een veelzijdig en gewaardeerd gospelartiest uit Veenendaal. In de afgelopen jaren schreef Gerald meer dan honderd nummers en gaf honderden concerten die een breed publiek wisten te boeien. Meer info staat op www.geraldtroost.nl. Iedereen is welkom.

Openingsfestival van De Lantaern

ZEVENAAR - Muziekcafé De Lantaern houdt op zaterdag 29 augustus voor het eerst een groots festival als start van het nieuwe muzikale seizoen.

Dit gratis toegankelijk festival duurt van 15.00 tot 24.00 en wordt gehouden in en rond De Hooge Bongert 3 (naast de bibliotheek) in Zevenaar. Behalve muziek, op drie podia binnen en buiten, zullen er ook kraampjes met diverse ambachten, kunst, eten en drinken te vinden zijn. Ook de kinderen hoeven zich niet te vervelen. Zij kunnen zich onder andere laten schminken en zelfs een eigen optreden geven.

De Lantaern wil met het festival een breder publiek laten kennismaken met het gezelligste Muziekcafé van de Liemers, waar vanaf september weer iedere zaterdagavond live muziek te horen is. Afwisselend verzorgt het Muziekcafé gratis Open Podium avonden en de zogenaamde concertavonden, waar men voor een klein bedrag 'grote' artiesten kan zien en beluisteren.

Tijdens dit festival wordt het nieuwe logo en de vernieuwde website van Muziekcafé De Lantaern gepresenteerd.

Het Openingsfestival van Muziekcafé De Lantaern maakt onderdeel uit van het drie maanden durende erfgoedfestival, Gemaakt in Gelderland/Gemaakt in de Liemers.

Meer info staat op www.delantaern.nl.

Jaarlijkse SSK-wandeling

Wat hebben we een gezellige dag gehad!

REGIO - "Prima wandelweer en een goeie sfeer, het kon niet beter. De foto is goed gelukt, hoe kan het ook anders met zo’n stel knappe senioren. Hopelijk volgend jaar weer, als het mogelijk is. Tot dinsdag dan gaan we er weer flink de pas inzetten", aldus een van de 34 wandelaars van de jaarlijkse wandeling op 9 juni in de omgeving van Voorst-Regniet-Anholt.

En dan te bedenken dat dit slechts een van de wekelijkse wandelingen is voor senioren, georganiseerd door SSK, in de bosrijke omgeving van de gemeenten Bronkhorst, Montferland en zelfs over de grens in Elten. Dat wandelen een unieke manier van bewegen is. Doch ook voor hen die willen genieten van de natuur, ontspanning zoeken en een uitstekende aanleiding is voor wie zich daarin wil vinden voor sociale contacten.

"Wist u dat SSK ook MBvO 'Meer Bewegen voor Ouderen'-activiteiten voor 55-plussers organiseert onder begeleiding van een erkend sportdocent, onder andere gymnastiek, Voel Je Fitter, Tai Chi, Yoga en zelfs stoel-yoga. Dat SSK meerdere activiteiten organiseert zoals biljarten, dansen, tekenen en schilderen. Hiervoor verwijzen wij u graag naar de SAF (SSK - Activiteiten Folder). Interesse, bent u toe aan ontspanning, hebt u al goede voornemens voor naar de vakantieperiode? Dan is dit een unieke kans en een uitdaging mee te doen. Bij SSK kunt u zonder inschrijfgeld enkele keren gratis meedoen. Één ding is zeker... inspanning én ontspannen houdt fit en geeft nieuwe energie in het leven."

Lezing: Klassieker 'Karakter' van Bordewijk in Armeens

ZEVENAAR - Hoe komt een Armeniër er toe om een Nederlands boek uit 1938 te vertalen naar het Armeens? Vachagan Gratian zal dit op donderdag 9 juli om 19.30 uur in het leescafé Latte & Letters aan de Marktstraat in Zevenaar uit de doeken doen. De toegang is vrij.

Deze lezing wordt georganiseerd door stichting Alvan Tsarik in samenwerking met Rebers Boek en Buro.

In het zwartst van denk tijd, omtrent kerstmis, werd op de Rotterdamsche kraamzaal het kind Jacob Willem Katadreuffe met de sectio caesarea ter wereld geholpen. Zijn moeder was de achttienjarige dienstbode Jacoba Katadreuffe, zij werd bij verkorting Joba genoemd. Zijn vader was de deurwaarder A.R. Dreverhaven, een man van achter in de dertig, toen reeds bekend als het zwaard zonder genade voor iedere schuldenaar die hem in handen viel.

Hoe zou deze eerste alinea van het boek Karakter in het Armeens klinken, er uit zien? Op dit moment legt Vachagan Gratian de laatste hand aan de vertaling van de klassieker 'Karakter' van F. Bordewijk. Hij heeft hiervoor een beurs gekregen van het Nederlands Letterenfonds en verblijft tijdelijk in het 'Vertalershuis' in Amsterdam. Eerder heeft hij al de Oscar-winnende verfilming van dit boek van Armeense ondertitels voorzien.

In de lezing zal de vertaler onder andere ingaan op het hoe en waarom van deze vertaling, waarom deze roman, op de rol van literatuur in de Armeense samenleving en ook op het bijzondere Armeense alfabet.

Tevens zal er deze avond enige aandacht zijn voor het werk dat de stichting Alvan Tsarik (voor kleinschalige hulp in Armenië) verricht. Zo hebben de studenten van de Afdeling Nederlands van de Brusov Universiteit in de Armeense hoofdstad Yerevan onlangs een groot aantal Nederlandse prentenboeken vertaald, dit ten behoeve van de kleuterscholen die de stichting ondersteunt.

Leescafé Latte & Letters is bij Rebers Boek en Buro, Marktstraat 29, Zevenaar.

Vakantiereis ouderen naar Valkenburg

ZEVENAAR - De leden van BOZ (Belangenvereniging Ouderen Zevenaar) zijn op vakantie geweest in het Zuid-Limburgse Valkenburg. Deze zesdaagse reis begon met een lunchstop in het regenachtige witte stadje Thorn.

"Daarna vertrok de bus naar Valkenburg, waar we rond 16.00 uur aankwamen. In het hotel vond de kamerverdeling plaats en kon iedereen wat bijkomen van de busrit. Om 18.00 uur bij het diner werden we hartelijk begroet door de leiding van het hotel.

Deze week hebben we diverse uitstapjes gemaakt onder andere naar Monschau, waar een toeristentreintje ons rondreed door dit mooie stadje in De Eifel. Ook werd Maastricht bezocht; deze dag begon met een rondvaart over de Maas en een bezoek aan het Vrijthof waar men kon genieten op een van de vele terrasjes. Een bijzondere belevenis was de rit op het Miljoenenlijntje van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij vanuit Valkenburg naar Simpelveld, een prachtige tocht. Hier kwam de conducteur in vol ornaat de kaartjes knippen, net als in vervlogen tijden.

Toen we uitstapten in Simpelveld stond de bus al weer klaar om ons onder leiding van een gids dwars door het Limburgse land naar het Drielandenpunt in Vaals te brengen (zie foto). Hier werd door een paar fanatiekelingen de Wilhelminatoren beklommen (met de lift): het uitzicht was prachtig. Deze toren is 353.5 meter hoog.

We kunnen terug kijken op een geslaagde reis mede dankzij het gastvrije hotelpersoneel, een kundige chauffeur, de prachtige uitstapjes, de gezellige avonden en de goede sfeer onderling."

Winnaars LC Award stijgen boven zichzelf uit

ZEVENAAR - Met het in ontvangst nemen van de LC Award, kwam er een einde aan de succesvolle loopbaan van acht leerlingen van het Liemers College in Zevenaar. Zij behaalden ook hun havo- of Vwo-diploma.

Door Piet van Breukelen

Tijdens de uitreiking van de award (goud, zilver of brons) kregen de leerlingen terecht de nodige lof toegezwaaid door Harald Wiggers (voorzitter van de centrale directie van het Liemers College), die als eerste spreker benadrukte dat leerlingen nog steeds te motiveren zijn buiten het verplichte programma om extra inspanningen te verrichten op de het gebied van onderwijs, cultuur, maatschappij en sport&recreatie.

Later op de avond sloot Mark Slinkman (burgemeester van Rijnwaarden en ook lid van het comité van aanbeveling) zich hierbij aan: "Ik ben trots jullie de award te mogen opspelden en spreek hiermee tevens mijn vertrouwen uit in de wereld. Ik bewonder jullie welbespraaktheid en talent."

Presentatie

Voordat de awards werden uitgereikt, kregen alle winnaars nog een keer de gelegenheid zich te presenteren. Hun verdiensten voor projecten in het buitenland (Kenia, Tanzania en Gambia) en de manier waarop ze hiervoor fondsen hadden geworven, waren al aan de orde gekomen in de media. Maar niet dat Isa Geurds daarnaast ambassadeur is geworden van de Liedjesfabriek, een stichting die zich inzet voor zieke kinderen. Ze kwam in contact met die stichting toen ze zocht naar mogelijkheden voor haar studie creatieve therapie. Prachtig en ontroerend was het hoe Shivaya (stofwisselingsziekte) tijdens de presentatie van Isa een eigen nummer zong (met haar zusje Aishani) waarin ze aangaf dat de passie om te dansen haar energie gaf.

Jort Kruis, zelf ernstig ziek geweest en genoten van een opkikdag van de stichting Opkikker, vertelt in zijn presentatie dat hij nu zelf ambassadeur is van die stichting en er nu ook geld voor inzamelt.

Tot slot werd initiator Anno Koning door Ina Leppink (burgemeester van Montferland) in het zonnetje gezet voor zijn niet-aflatende inzet van de afgelopen tien jaar.

De strijd is gestreden

Van links naar rechts: Bram, Esmée, Ainoa

ZEVENAAR - Op 20 juni hebben de jaarlijks terugkerende clubkampioenschappen van gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen plaatsgevonden in sporthal Lentemorgen in Zevenaar.

Jeugdleden van verschillende leeftijden en niveaus streden om de titel clubkampioen 2015, wat was het een spannende maar vooral sportieve strijd. De jury had het erg moeilijk. Maar er zijn vier terechte winnaars naar voren gekomen

Van links naar rechts: Bram, Esmée, Ainoa

Jongens selectie: Bram de Kort. Meisjes selectie: Esmée Westhof. Meisjes recreanten: Ainoa Piu .Jongens recreanten: Caio Ecoma-Verstege.

Zondag 12 juli bij Jan & Jan in Didam Mengelmoes gaat terraszingen

DIDAM - Het mannenkoor Mengelmoes verzorgt zondag 12 juli een speciaal optreden in het centrum van Didam. De Diemse zangers gaan zingen op het terras van Jan & Jan. Onder het genot van een drankje en hopelijk een stralende zon kan het publiek genieten van muziek. Mengelmoes zal een groot aantal liederen ten gehore brengen.

Zo zullen een groot aantal meezingers worden opgenomen, zodat het publiek zelf ook mee kan zingen. Afgelopen jaar heeft het koor ook een optreden verzorgd en dat was een groot succes. Daarom willen de mannen van mengelmoes er ook dit jaar weer een feest van maken.

Het terraszingen vindt plaats op het terras van Jan & Jan in het centrum van Didam. De aanvang is om 14.00 uur en zal duren tot ongeveer 17.00 uur.

Nieuwe leden jeugdraad van elf

ZEVENAAR - Boemelburcht is op zoek naar een aantal nieuwe leden voor de jeugdraad van elf voor het komende carnavalsseizoen.

Boemelburcht doet dit op deze wijze voor de eerste maal. Doel is om elke jongen van de Zevenaarse basisscholen en komend schooljaar in groep zeven zit de kans te geven om lid te worden van de jeugdraad. "Hierdoor willen wij ook een breder draagvlak voor het jeugdcarnaval in Zevenaar bewerkstelligen waar in de toekomst iedereen zijn profijt van kan hebben."

"Wil je meer weten, zend dan een berichtje naar jeugdraad@boemelburcht.info of kijk op www.boemelburcht.info. Een verzoek aan de pappa's en mamma's: willen jullie dit bericht aan jullie zoon doorgeven wanneer hij op een basisschool zit in Zevenaar en in groep zeven?"

Zomeravondconcert OBK Westervoort

WESTERVOORT - Aan het einde van het seizoen geeft OBK Westervoort een openlucht concert voor de nieuwe ingang van zalencentrum Wieleman aan de Dorpsstraat 9-11. Het openluchtconcert van fanfare “Oefening Baart Kunst is op woensdag 8 juni en begint om 19.00 uur. De entree is gratis.

Er treden op: de blokfluitgroep en het A-, B- en C-orkest en het geheel staat onder leiding van verschillende dirigenten. Algemene muzikale leiding heeft Erik Kluin, dirigent van het A-orkest.

De leerlingen hebben enorm hun best gedaan om verschillende muziekstukken in te studeren en deze te laten horen. Tijdens het optreden zijn ook de vorderingen te horen van de blokfluitgroep en het B- en C-orkest.

Hierna gaat het A-orkest verschillende werken ten gehore brengen. Onder andere rock, fantasie, fandango, Songs of The Wizz en vele andere muziekstukken. Bij slecht weer wordt het concert naar binnen verplaatst.

Eerste Boekstart Babycafé bij bibliotheek

WESTERVOORT - Op vrijdag 10 juli van 11.00 tot 12.00 uur zijn ouders met hun baby’s welkom in het eerste Boekstart Babycafé van de bibliotheek Westervoort. Want onderzoek wijst uit: ook baby’s houden van boeken!

Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Kinderen die regelmatig worden voorgelezen beginnen met een voorsprong aan hun schoolcarrière. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft!

Tijdens het babycafé (in het afgeschermde leescafé van de bibliotheek) lezen en zingen vrijwilligers samen met de ouders en de kinderen leuke babyboekjes. Er zijn voldoende boekjes beschikbaar. Daarnaast kunnen de ouders onder het genot van een kopje koffie elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Natuurlijk zijn oudere broertjes en/of zusjes ook welkom!

Maar ouders, let op: hebben de baby’s eenmaal de smaak te pakken, dan willen ze alleen maar méér...! In dat geval krijgt het Babycafé zeker een vervolg.

Jaarlijkse uitstapje Club van 100 van DVV-Duiven

DUIVEN - Vrijdag 12 juni gingen 35 donateurs van deze bloeiende clubdonateurs ten gunste van voetbalvereniging DVV in Duiven 'een dagje uit.

Het programma bestond uit een bezoek aan Space Expo in Nooordwijk, lunch op het strand van Katwijk en een rondvaart door de grachten van Leiden. Het prachtige weer en de leuke sfeer zorgden voor een fantastische dag! Zie het gezelschap na afloop van de boottocht..

Jeugdkamp HV Duiven

DUIVEN - Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 juni gingen 69 jeugdleden en tien begeleiders op jeugdkamp naar Otterlo ter afsluiting van het seizoen.

Op zaterdag kwam ook nog 4 F-Jeugd een dag naar de kamplocatie. "We hadden daar een supergezellig kamp, met redelijk weer. We beginnen op woensdag 2 september weer met de trainingen, dus wil je ook bij deze gezellige club horen, kijk op onze site voor meer informatie."

Karibuni Tanzania: Reisverhaal over tocht door Tanzania

ZEVENAAR - Op de soos van ANBO Zevenaar zal An Bloemberg vertellen over haar reis door Tanzania. Met schitterende foto's van ontwikkelingsprojecten en natuurparken. Voel u welkom: Karibuni Tanzania!

Op dinsdag 14 juli is iedereen van 10.00 tot 12.00 uur welkom in Ons Huis aan Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Let op: dit is een andere locatie dan normaal want in De Hooge Bongert worden de vloeren vervangen. Parkeren kan op het Masiusplein. Onder de grond is altijd plaats. Rechts naast het plein staat Ons Huis.

Henk en Alie de Groot vijfenvijftig jaar getrouwd

LIEMERS - Henk en Alie de Groot waren op 24 juni vijfenvijftig jaar een paar... Dit hebben ze niet ongemerkt voorbij laten gaan en zijn met familie en vrienden uit gaan eten.

Ook hebben ze onverwacht een bezoek gehad van de burgemeester van Rijnwaarden. Ze kunnen terug kijken op een mooie dag. Door Leslie, Elly, Glenn, Xander en Nicole werden ze hartelijk gelukgewenst.

Zomaar Zomeravondconcert trekt veel bekijks

DUIVEN - Liemers Harmonie Duiven heeft op donderdagavond 25 juni haar jaarlijkse ‘Zomaar Zomeravondconcert’ gegeven. Dit jaar werd er een bezoek gebracht aan de wijk Lommerweide.

Na een aantal dagen met slecht weer, kon het concert toch doorgang vinden op een zonnige en warme avond. Het publiek nam haar eigen klapstoel of kleedje mee, waardoor er een ongedwongen sfeer was.

Het harmonieorkest speelde samen met jeugdorkest De Notenknallers gezamenlijk een aantal marsen, waarna de slagwerkgroep haar Braziliaanse samba instrumenten tevoorschijn haalde. Vervolgens speelde het harmonieorkest verschillende medleys met muziek van populaire artiesten als Queen, Toto en Michael Jackson, die op de dag van het concert zes jaar geleden was overleden.

Voor Liemers Harmonie Duiven breekt na dit concert nog niet de vakantieperiode aan. De voorbereidingen voor de 35ste Taptoe Middelkoop Duiven zijn in volle gang. Op zaterdag 29 augustus zal Liemers Harmonie Duiven een show verzorgen met muziek uit de jaren '80. Daarnaast zal de slagwerkgroep van Liemers Harmonie Duiven, Slagwerkgroep #LHDswg, ook een knallende show weggeven.

Cursisten behalen duikbrevet na intensief opleidingstraject

Cursisten en instructeurs zijn klaar voor het examen

LOBITH - Op zondag 28 juni behaalden cursisten van duikteam Sub Aqua Libera (SAL) na maanden fanatiek trainen succesvol hun Open Water Diverbrevet.

De cursisten begonnen hun duikopleiding met een kort snorkelgedeelte, waarna ze verschillende duikskills in het zwembad oefenden. Na het behalen van hun theorie-examen zetten zij dit voorjaar hun opleiding voort in het buitenwater. Tijdens de opleiding leerden ze hoe het is om in een driedimensionale wereld te zweven en genoten zij van het prachtige onderwaterleven.

“We zijn trots dat we jaarlijks verschillende groepen duikers opleiden en dat velen daarna meedoen aan verschillende clubactiviteiten om van het onderwater leven te genieten. Zo gaan we jaarlijks met de hele club een weekend naar Zeeland en maken we clubduiken op verschillende locaties in de omgeving”, aldus Roel van Leeuwen, voorzitter van duikteam SAL.

De duikers kunnen komend jaar verder met een gevorderde opleiding en in het najaar start er een nieuwe beginnerscursus.
Duikteam SAL is gevestigd in Lobith en biedt duikopleidingen vanaf veertien jaar voor beginnende tot gevorderde duikers. Voor kinderen vanaf tien jaar heeft duikteam SAL speciale jeugdlessen. Meer informatie over deze gezellige vereniging staat op de website www.subaqualibera.nl of maak een afspraak voor een introductieduik door te mailen naar introductieduik@subaqualibera.nl.

Zesde editie visles 't Scathe

Kinderen bezig met de praktische van het onderdeel visles

PANNERDEN - HSV De Rietvoorn hield voor het zesde jaar haar visles voor ’t Scathe groep zeven.

In samenwerking met de Sportvisserij Midden Nederland werd vrijdag 26 juni de zesde editie voor groep zeven 22 leerlingen gepresenteerd door vismeester Ans van Heumen uit Deest. Tijdens de praktijkles kwamen daar ook nog eens 23 leerlingen van groep zes bij. Uiteindelijk wordt de visles gegeven voor de leerlingen van groep 7. De hinder die hieruit had kunnen ontstaan, en zich overigens niet voor deed door het fortuinlijke mooie weer, die de kinderen en vrijwilligers en kader deze dag hebben gehad.

Ans van Heumen (Vismeester Sportvisserij Midden Nederland) wist het technisch verhaal met beelden, naast de praktische les te presenteren dat lesgenoten met veel spanning het leven in en om het water tot zich namen. Nadat om 11.30 uur aan de visvijver tot 12.30 uur geluncht te hebben werd gestart met de praktische les vissen.

Dat heette niet alleen een haakje aan zetten, nee het gehele onderdeel werd hier onder de loep genomen. Hengel opbouwen en tuig bevestigen, waar bij enkelen die een visje verschalkten uiteindelijk eng werd bezien, ook het kronkelde wormpje (made) bleek voor een enkeling een brug te ver. Naast de pluim voor de assistentie van vrijwilligers en kader hebben zij gezorgd dat deze dag te doen slagen.

Verloren

REGIO - Gehoorapparaat verloren!

Graag een aanbieding van compleet, conversatie-, geschikt, goed, oor gehoorapparaat (06-48082000).

MKB Montferland deelt haring uit aan hulpverleners Geen klappen, maar haring happen!

MONTFERLAND - "De haring is natuurlijk lekker, maar de waardering die daarmee wordt uitgesproken, stellen we nog meer op prijs", waren de woorden van brandweercommandant Martin Jansen, toen de hulpverleners van Montferland op maandag 22 juni getrakteerd werden op haring.

De eer om uit te delen viel te beurt aan Edwin te Booij van Arbo Grensservice en Bennie Fielt van het gelijknamige autobedrijf. Zij wonnen de veiling van het vaatje haring tijdens de jaarlijkse barbecue van MKB Montferland. Het vaatje werd beschikbaar gesteld door vishandel Wennekes uit 's-Heerenberg.

De ondernemers wilden met dit gebaar brandweer-, politie- en ambulancemedewerkers een hart onder de riem steken. Hulpverleners krijgen helaas steeds vaker te maken met agressie. Met het uitdelen van de haring zeggen de MKB Montferland-leden 'handen af van onze hulpverleners'.

De opbrengst van de veiling brak het record. 1545 euro gaat naar de Mariabasisschool in 's-Heerenberg. De school schaft met het bedrag onderdelen voor een 3D printer aan, die vervolgens door scholieren zelf gebouwd zal worden.

In september is de volgende netwerkbijeenkomst van MKB Montferland. In december bestaat de ondernemersvereniging vijf jaar en dat wordt gevierd met een groot feest bij Jan&Jan in Didam, de plaats waar het allemaal begon. Wilt u meer weten over MKB Montferland? Kijk dan op www.mkbmontferland.nl. Daar staat ook de agenda voor de laatste maanden van 2015.

Cursussen van Het Musiater (1)

ZEVENAAR - Al nagedacht over wat je na de zomervakantie wilt gaan doen? Dan heeft Het Musiater wellicht dé cursus voor jou! Bijgaand een greep uit de diverse cursussen. Het volledige aanbod staat op www.hetmusiater.nl.

Muziek op schoot (9 mnd tot drie jaar). Ook dit jaar organiseren we weer de cursus Muziek op schoot. De kinderen komen samen met hun (groot)ouder(s). Al zingend en spelend leert het kind bepaalde woorden en begrippen. Van de (groot)ouder(s) wordt verwacht dat hij/zij met de activiteiten meedoet. U hoeft geen muzikaal 'talent' te zijn.

(Docent Martine Spruijt; Start cursus: september / januari / april; Dag/tijd: donderdag, 09.15 of 10.15 uur; Locatie: Het Musiater, Zevenaar; Aantal lessen: tien lessen van 45 minuten; Cursusprijs: 92 euro, inclusief liedjesmap, koffie/thee) Voor kleuters is er de cursus Muziek voor Kleuters; op www.hetmusiater.nl staat meer informatie.

Junior Popkoor (vanaf acht jaar). Vind je het leuk om te zingen en ben je tussen de acht en twaalf jaar oud? Geef je dan op voor het Junior Popkoor. Het repertoire zal bestaan uit swingende kinderliedjes en enkele eenvoudige popliedjes. De cursus wordt afgesloten met een spetterend optreden!

(Docent: Atie Vletter; Start cursus: oktober 2015; Dag/tijd: dinsdag, 17.15 uur; Locatie: Het Musiater, Zevenaar; Aantal lessen: tien lessen van 45 minuten; Cursusprijs: 82 euro.) Voor leerlingen vanaf veertien jaar is er de cursus MusiaSingers; op www.hetmusiater.nl staat meer informatie.

Het Musiater ligt aaan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar (0316 52 98 41, www.hetmusiater.nl, www.twitter.com/musiater).

Ruil & Reparatie Kring De Liemers nog steeds op zoek naar een nieuwe ruimte

ZEVENAAR - Ruil & Reparatie Kring De Liemers is nog steeds op zoek naar een nieuwe ruimte.

"Wij repareren goederen zoals elektrische apparaten, fietsen, kleding, speelgoed. Dit is goed voor het milieu en tevens voor mensen die het minder hebben een uitkomst. Men is altijd reuze blij als bijvoorbeeld de stofzuiger weer gemaakt kan worden en zo weer een tijdje mee kan. Er zijn elke week twee coupeuses aanwezig voor het herstellen van kleding. Ook vragen over computers, tablet, enzovoort kan men stellen er is een ict deskundige aanwezig. De vraag om goederen te repareren wordt steeds groter en alle gereedschap en alles wat gerepareerd moet worden, moet elke woensdag middag opgeruid worden daar zijn een flink aantal kasten voor nodig.

Ontmoeting staat bij ons ook centraal. Dit sociale aspect vinden wij heel belangrijk, ontmoeting een gratis kopje koffie drinken, een gezellig gesprek, ideeën uitwisselen, elkaars kennis delen, ook daar staat wij voor. Voor een fijn leven is goed sociaal contact onontbeerlijk. Wij zijn dus ook een ontmoetingsplaats voor mensen. Je maakt een praatje, je ontmoet er mensen, bezoekers die op hun gemak willen rondneuzen bij de weggeefkasten ook dat kan. Vanaf het begin is er een boekenkast en een weggeefkast, waar men gezellig kan rond neuzen en spulletjes zo mee mag nemen, ook handig voor mensen die geen facebook hebben. Op die manier willen we naast goederen repareren, ruilen en weggeven ook gezelligheid bij de mensen brengen, door mensen met elkaar te verbinden en elkaars kennis te delen.

Wij hebben een ruimte nodig om dit mooie burgerinitiatief voort te kunnen zetten in het geheel zoals de opzet nu ook is. Wel kunnen we in een kleinere ruimte het voor ons passend maken. Alle vrijwilligers van stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers zijn dagelijks druk bezig, buiten hun eigen dagelijkse doen en laten om, op zoek naar een andere geschikte ruimte. Wij zijn dan ook reuze trots op onze vrijwilligers die het voor ons mogelijk maken dit mooie initiatief uit te voeren. Met alle handige vrijwilligers die bij ons aanwezig zijn kunnen wij misschien iets voor U betekenen in ruil voor een gratis ruimte in Duiven. Meer info: www.ruilkringdeliemers.nl, e.mail: ruilkringdeliemers@hotmail.nl of: 0316 262274."

Cursussen van Het Musiater

ZEVENAAR - Al nagedacht over wat je na de zomervakantie wilt gaan doen? Dan heeft Het Musiater wellicht dé cursus voor jou! Bijgaand een greep uit de diverse cursussen. Het volledige aanbod staat op www.hetmusiater.nl.

Dj-cursus (vanaf tien jaar). Dj Walter Witlov deelt graag zijn kennis in deze dj-cursus die vijf avonden bevat vol kennis en ervaring. Je krijgt antwoord op de volgende vragen: "Wat doet een dj precies? Hoe werkt de apparatuur? Hoe zit een track in elkaar? Hoe wordt die ene plaat in de andere gemixt? Waarom is Hardwell de beste dj van de wereld?" Theorie en praktijk wisselen elkaar af met als climax de finale! De finale bestaat uit een dj-battle waar je het opneemt tegen je medecursisten. Plezier staat voorop, maar dj zijn is een serieus vak, en zo zal de cursus ook worden gegeven! Maximaal vijf deelnemers.

(Docent: Walter Witlov; Start cursus: oktober / januari / april; Dag/tijd: dinsdag of woensdag, 18.30 uur; Aantal lessen: vijf lessen van 75 minuten + dj-battle; Cursusprijs: 153 euro)

Masterclass door Linda Wagenmakers (vanaf zestien jaar)' Linda Wagenmakers heeft als musicalster een bijzondere staat van dienst! Met haar geweldige stem en performance bespeelt ze menig podium. Het Musiater biedt je nu de kans om samen met Linda je eigen zang- en presentatiekwaliteiten op een hoger niveau te brengen! Linda Wagenmakers zal bij Het Musiater een unieke masterclass geven. In tien avonden van twee uur zal er met een groep van maximaal vijftien deelnemers gewerkt worden aan zangtechniek, interpretatie en presentatie.

Er wordt gestart met een beginners en een gevorderde groep. Deelname aan de gevorderde groep is alleen mogelijk na een auditieronde en vraagt intensieve voorbereiding en inzet.

(Docent: Linda Wagenmakers; Start cursus: 12 oktober 2015; Dag/tijd: maandag, 18.15 – 20.15 (beginners), 20.15 – 22.15 (gevorderden); Locatie: Albertusgebouw, Didam

Aantal lessen: tien lessen van 120 minuten; Cursusprijs: 225 euro).

Het Musiater ligt aan de Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar (0316 52 98 41, www.hetmusiater.nl, www.twitter.com/musiater).

Twintigjarig bestaan Zonnebloem afdeling Babberich - Ooy - Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Zaterdag 20 juni heeft de afdeling Babberich - Ooy - Oud Zevenaar van de Zonnebloem haar twintigjarig bestaan gevierd. Ze heeft dat gedaan door hun gasten, die regelmatig door haar vrijwilligers worden bezocht, een High Tea aan te bieden bij café- restaurant De Kroon in Oud-Zevenaar.

Er waren ruim zestig gasten aanwezig, die van 15.00 tot 18.00 uur, van een zeer geslaagd programma hebben mogen genieten. Onder het genot van een hapje en een drankje, met zang van het muziekgroep Tijdloos, waarbij door de aanwezigen enthousiast werd meegezongen; er was een zeer gezellige sfeer. De gasten, die normaal niet vaak uit hun thuissituatie komen, waren door vrijwilligers naar De Kroon vervoerd. Al met al een zeer geslaagde middag zoals op de foto is te zien.

Gatendoek voor Sprinkhanen

DIDAM - Hierbij een foto van de overhandiging van het gatendoek van de Vrienden van Sprinkhanen aan de jeugd tijdens de afsluiting van het seizoen.

Het gatendoek is een van de kado`s van de vrienden aan de jeugd, de gehele jeugd zal ook nog voorzien worden van nieuwe broekjes en sokken. En verder nog nieuw trainingsmateriaal.

Openluchtconcert fanfare Oefening Baart Kunst

WESTERVOORT - Aan het einde van het seizoen geeft OBK Westervoort op woensdag 8 juli, een openluchtconcert voor de nieuwe ingang van zalencentrum Wieleman, Dorpsstraat 9-11 in Westervoort. Aanvang 19.00 uur; de entree is gratis.

Er treden op: de blokfluitgroep en het A-, B- en C-orkest en het geheel staat onder leiding van verschillende dirigenten. Algemene muzikale leiding heeft Erik Kluin, dirigent van het A-orkest.

De leerlingen hebben enorm hun best gedaan om verschillende muziekstukken in te studeren en deze te laten horen. Tijdens het optreden kan men de vorderingen horen van de blokfluitgroep en het B- en C-orkest.

Hierna gaat het A-orkest verschillende werken ten gehore brengen. Onder andere Rock Fantasie, Fandango, Songs of The Wizz en vele andere muziek stukken. Bij slecht weer wordt het concert naar binnen verplaatst.

Jeugdschuttersdag afgelast: nu op zaterdag 17 oktober

DUIVEN - De jeugdschutterdag 'Join LHD & OG', die zaterdag 4 juli zou worden gehouden, gaat in verband met de verwachte hitte niet door. 'Join LHD & OG' is een initiatief van Liemers Harmonie Duiven en schutterij Onderling Genoegen, met als doel de jeugd van Duiven, Groessen en Loo kennis te laten maken met de activiteiten van de harmonie en de schutterij.

De organisatie van Join LHD & OG is maandag 30 juni bij elkaar geweest in verband met de laatste voorbereidingen van de jeugddag. De organisatie vindt het niet verantwoord om bij een verwachte temperatuur van bijna veertig graden ruim veertig kinderen en meer dan twintig vrijwilligers een middag in het CCOG in Duiven door te laten brengen met het volgen van workshops en aansluitend een optocht door Duiven te laten lopen.

De organisatie heeft inmiddels een nieuwe datum vastgesteld. 'Join LHD & OG' wordt nu gehouden op zaterdag 17 oktober.

Dag van Herwen 12 juli in Romeinse stijl

HERWEN - Ook dit jaar zal er weer een leuke dag worden georganiseerd voor jong en oud in Herwen. Het thema van dit jaar heeft alles te maken met het Romeinse verleden van Herwen, ruim tweeduizend jaar geleden. Het onthullen van de gedenksteen van de Romeinse soldaat Marcus Mallius is een van de hoogtepunten op deze dag.

De leuke reacties die Herwen Actief vorig jaar heeft ontvangen over de succesvolle zeskamp, heeft hen doen besluiten om ook dit jaar een zeskamp te organiseren met vanzelfsprekend dit jaar een aantal Romeinse spellen! Onder andere met basaltsteen gooien, touwtrekken, Romeins ringsteken, stormbaan, hindernisbaan en balkgevecht.

Programma:

11.00 uur: Vertrek vanaf dorpshuis De Cluse naar Huize Aerdt onder begeleiding van Koninklijke muziekvereniging Sint-Caecilia, schuttersgilde Vrede & Vriendschap, R.K. basisschool De Berkhaag, carnavalsvereniging De Clusenarren, herenkoor Sint-Martinus Herwen en Aerdt, genodigden, dorpsgenoten en andere belangstellenden.

11.45 uur:
Vertrek naar de Herwensedijk waar burgemeester Mark Slinkman de gedenksteen van Marcus Mallius zal onthullen.

13.30 uur: In gezamenlijke optocht terug naar dorpshuis De Cluse

14.00 uur: Aanvang van de zeskamp in Romeinse stijl

18:00 uur: Prijsuitreiking zeskamp

Er is een gezellig terras zodat een ieder kan genieten van dit spektakel!
Op het terras worden 's middags ouderwetse 'riefkoeken' gebakken en natuurlijk ook overheerlijke Romeinse hamburgers.


"Wil je meedoen met de zeskamp, stel dan een leuk spelersteam samen van zes tot tien personen. Deze teams kunnen worden geformeerd uit bijvoorbeeld een vereniging, een familie, een straat, buurt, vriendengroep of bedrijf. Het is de bedoeling dat het team meedoet gekleed in Romeinse stijl. Wees hierin creatief, want er is een prijs te verdienen door het team met het mooiste Romeinse tenue!"

Teams kunnen zich aanmelden voor 11 juli. Meer info: staat op www.herwenactief.nl. De toegang deze dag is gratis.

Zorg voor elkaar in Aerdt

AERDT - Op donderdag 16 juli is een ieder van harte uitgenodigd voor de lunch die verzorgd wordt door leden van de werkgroep 'Zorg voor elkaar' in Aerdt.

Dit vindt plaats in het Dorpshuis Eensgezindheid in Aerdt. Bij mooi weer kan men natuurlijk lekker buiten zitten. Zoals elke donderdag kan men daar tussen 10.30 en 15.00 uur binnenlopen wanneer zich schikt. De lunch begint om 12.30 uur. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en wordt geprobeerd om onder de vijf euro te houden.

Voor de inkoop van producten is het voor ons handig om te weten hoeveel mensen gaan deelnemen. Via een briefje in de brievenbus (buiten) of de ideeënbus (binnen) kan men zich aanmelden. Ook via de website van de dorpsraad: www.dorpsraad-aerdt.nl of via telefoonnummer 0316 248520 kan dat.

"Als je geen vervoer heeft, bel dan even met telefoonnummer 0316 248520 en je wordt gehaald en weer thuisgebracht. Graag opgeven vóór 14 juli."

Cees Stroo-familietoernooi

ZEVENAAR - TTV Zevenaar heeft het tafeltennisseizoen afgesloten met het traditionele Cees Stroo-familietoernooi en aansluitend een barbecue. Het koppel Jeroen Hendriksen/Eef Vreehe won het toernooi.

Met liefst 42 inschrijvingen mocht gesproken worden over een record aantal deelnemers. Wie niet met een vaste partner speelde, kreeg er via loting een toegewezen. Via poulewedstrijden kwamen de sterkste koppels boven drijven, waarbij wel moet worden aangetekend dat de organisatie de op papier zwakkere duo’s een voorgift gaf.

Het duo Jeroen Hendriksen (rechts voor) en Eef Vrehe wordt gefeliciteerd met de eerste prijs door Hugo de Groot (voor) en Edwin Verhoeven (links achter) Foto: Henk Kemperman

Op die manier kwamen (oud)leden, jeugdleden, ouders, vrienden en vriendinnen op hun niveau goed aan spelen toe en beleefden een gezellige middag. Dat Justin van Wanrooij (speelt landelijk C bij de jeugd) in een demonstratiepartij Jeroen Hendriksen (voormalig speler landelijk derde divisie) versloeg, was niet alleen een verrassing, maar ook een wedstrijd van niveau en mooi om te zien.

In de poulefase was er een verrassende overwinning van het duo Joris en opa Jan Mullink (ex-lid en meer dan veertig jaar ervaring) op het dubbel Romy van Wanrooij en opa Henk Kemperman. Maar de onbetwiste winnaars van het toernooi werden Jeroen Hendriksen en Eef Vrehe, ondanks de vele voorgiften die ze moesten geven. De aanmoedigingsprijs ging naar Puk en Lisan van Rossem.

De organisatoren Hugo de Groot en Edwin Verhoeven kregen terecht allen lof toegezwaaid en de dag werd ’s avonds afgesloten met een voortreffelijke barbecue, waarvan de pakketten werden verzorgd door Franz Gerritschen, een van de sponsoren van TTV Zevenaar. Het laatste compliment ging naar de kantinecommissie onder leiding van Henk Kemperman.

Graandoolhof bij De Elsenhof

KILDER - Aan de voet van de Montferlandse heuvels is het graandoolfhof van De Elsenhof geopend. Kinderen en volwassenen kunnen er het verschil leren tussen haver, tarwe, gerst en rogge. Het doolhof is leuk voor kleine kinderen, omdat het graan niet te hoog is. Het graandoolhof aan de Braamtseweg 14 in Kilder is tot 16 augustus geopend van maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Albert Elshof heeft een leuke speurtocht met vragen over graan uitgezet. De vragen gaan over interessante graanweetjes. Het graandoolhof is onbespoten en dat heeft tot gevolg dat er ook prachtige onkruidsoorten als klaprozen en korenbloemen groeien. Dat trekt weer insecten als bijen en vlinders aan.

Bijen

Het gaat niet zo goed met de bijen in Nederland. Jarenlange eenzijdige beplanting is een van de oorzaken. Door gevarieerd te planten, wordt het de bij gemakkelijker gemaakt. Behalve Albert Elshof werken tegenwoordig gelukkig veel boeren mee aan een bijvriendelijk landschap. De bij is belangrijk voor onze voedselvoorziening, want zij zorgen voor de bestuiving van planten. Zonder bijen komt er geen fruit aan bomen en struiken!

Op het erf van De Elsenhof laat Albert Elshof ook graag zijn bijen zien. Het is interessant om te leren hoeveel soorten bijen er zijn en hoe ze honing maken. Hoewel er beschermende kleding is, is het handig om even een lange broek en een blouse met lange mouwen aan te trekken.

De Elsenhof, Braamtseweg 14, Kilder; 06 38970910; www.de-elsenhof.nl.

Zwembad De Boskuul gered

RIJNWAARDEN - Zwembad De Boskuul gaat over in een stichting. Op dinsdag avond 30 juni jl. heeft de gemeenteraad van Rijnwaarden ingestemd met de overdracht van het zwembad De Boskuul naar een stichting.

Ruim tweeënhalf jaar kwam gebruikers in van het zwembad in opstand toen een mogelijke sluiting van het zwembad aan de orde kwam. Er werden spandoeken opgehangen, een petitie werd ruim duizend keer ondertekend en er werd een werkgroep opgericht die een plan heeft opgesteld om het bad met een aanzienlijke besparing open te kunnen houden. Dit plan werd in de raadsvergadering besproken en goedgekeurd. Hiermee is een einde gekomen aan een lange tijd van onzekerheid over het voortbestaan van het zwembad.

Het motto van Stichting De Boskuul is: "Met elkaar en voor elkaar". Met andere woorden: we zullen met de hele bevolking van Rijnwaarden aan de slag moeten om het zwembad draaiende te houden. Een groot deel van de activiteiten zal door vrijwilligers ingevuld moeten gaan worden. De stichting is dan ook op zoek naar mensen die hierbij willen helpen. De stichting zoekt: bestuursleden, toezichthouders, mensen voor het onderhoud van het bad en het gebouw, mensen die willen helpen met schoonmaken, administratie, de tuin willen bij houden, enzovoort. "Wil jij helpen dit mogelijk te maken, stuur dan een mail naar wilbert@redzwembaddeboskuul.nl. Je krijgt dan op korte termijn een uitnodiging voor informatieavond. Mocht je twijfelen, geef je toch op, het bezoeken van de informatieavond is vrijblijvend en op die manier weet je wat de mogelijkheden zijn om jouw steentje bij te dragen aan deze prachtige voorziening."

Struin/wandeltocht door het Erfkamerlingschap naar de Steenwaard

LOBITH - Op zondag 5 juli verzorgt het IVN De Oude IJsselstreek werkgroep De Liemers een struin/wandeltocht door het Erfkamerlingschap naar de Steenwaard.

Deze gebieden behoren tot het Rijnstrangengebied en liggen onderaan de stuwwal van Elten. In het Erfkamerlingschap wordt er door afgravingen nieuwe natuur ontwikkeld en is evenals de Steenwaard normaal gesloten voor het publiek. Geadviseerd wordt een verrekijker mee te nemen en stevige schoenen te dragen. Bij regenachtig weer worden laarzen aanbevolen.

De start is om 09.00 uur bij de picknickplaats/parkeerplaats aan de Eltenseweg, bij de brug over de Oude Rijn in Lobith. De tocht duurt drie uur.

Wegens kwetsbaarheid van het gebied is er plaats voor een beperkt aantal deelnemers. Inlichtingen en aanmelden bij Gerard Tittse: 0316 543230 of Rietje Hermans: 0316 281789. Meer informatie staat op www.ivn.nl/afdelig/de-oude-ijsselstreek.

Nieuwe praktijkbegeleider bij Reddingsbrigade De Breuly

ZEVENAAR - Op maandag 18 mei heeft de centrale examencommissie van Reddingsbrigade Nederland besloten Sabine Apeldoorn de licentie van praktijkbegeleider toe te kennen.

Met deze erkenning is Reddingsbrigade De Breuly nog beter toegerust om instructeurs in opleiding te begeleiden en daarmee de kwaliteit van het zwemmen te verbeteren. Sabine Apeldoorn is begin van dit seizoen bij De Breuly komen zwemmen en lesgeven omdat zij van het midden van het land naar het oosten is verhuisd.

Dat Sabine ervaring heeft met begeleiden zie je direct terug in haar lessen. In het dagelijks leven werkt Sabine in de jeugdhulpverlening. Sabine geeft haar lessen op een rustige en duidelijke manier waardoor de kinderen met veel plezier haar lessen volgen.

Fietstocht voor ouderen

DUIVEN - Ook dit jaar wordt er weer een fietstocht georganiseerd in samenwerking met ANBO, KBO en PCOB. De tocht zal ongeveer dertig tot vijfendertig kilometer lang zijn en wordt gereden op woensdag 29 juli.

Iedereen is welkom om mee te rijden. Het vertrek is vanaf het station Duiven, aan de zuidkant/bushalte om 10.30 uur. "Bij de eerste stop wordt er voor koffie gezorgd, voor de lunch en drinken onderweg zorgt u zelf!"

Opgeven voor de tocht kan vanaf begin juli bij Wil Westra (0316-280640 email: westra.adam@hotmail.com). Het fietsen gebeurt op eigen verantwoording; de organiserende ouderenbonden zijn niet verantwoordelijk voor het eventueel oplopen van letsel of schade.

Logeren bij Liemerije kan mantelzorg ontlasten

REGIO - ,,Ik zou het iedereen in dezelfde situatie aanraden. Mijn vader voelde zich geborgen en het was prettig dat hij steeds in dezelfde woning logeerde, de verzorging was fijn en er was ook aandacht voor mijn moeder en ons als kinderen."

De vader van Suze Heijmen uit Westervoort heeft verschillende keren gelogeerd bij Liemerije, locatie De Meridiaan. Logeren is mogelijk in ieder huis van Liemerije. De duur is variabel. Deze vorm van zorg kan een oplossing zijn als de mantelzorger, van een oudere met dementie, tijdelijk uitvalt, met vakantie gaat of even tot rust moet komen.

De 87-jarige vader van Suze heeft de ziekte van Parkinson en lijdt aan dementie. Casemanager Ineke Klijntjes wees de familie op de mogelijkheid tot logeren. Haar vader en moeder kenden De Meridiaan al van vrijwilligerswerk en optredens met het kerkkoor. Medewerkers speelden hier op een leuke manier op in. ,,De eerste keer dat mijn vader ging logeren, is mijn moeder samen met haar kleindochter naar haar zus in Australië geweest", vertelt Suze. ,,De andere keren was het voor kortere periodes om mijn moeder te ontlasten."

Het logeren is goed bevallen. ,,Het regelen verliep soepel en tijdens de opname mocht en kon er ook veel om de momenten van verwarring bij vader te verzachten. Omdat het voor mijn vader vertrouwd voelde, werd het voor mijn moeder makkelijker om er gebruik van te maken.

Uiteindelijk is Suze haar vader dit voorjaar definitief bij Liemerije komen wonen. ,,De zorg werd te zwaar voor mijn moeder." Omdat haar vader De Meridiaan al kende van het logeren, was de stap niet zo groot. ,,Maar aan de andere kant dacht hij eerst dat het weer tijdelijk was en dat hij na een paar nachten weer naar huis kon. Gelukkig is hij, met inspanning van familie en begeleidsters, inmiddels gewend", zo blikt Suze terug op een, voor de hele familie, pittige periode.

The Fortuna Sons absolute topattractie Muziekfanaat Fred Melgers op Summerparty

Melgers rockt er nog lustig op los in One More Thing

ZEVENAAR - Fred Melgers is een fervent bezoeker van de festivals van Muziekstad Zevenaar. Niet alleen omdat hij met zijn bedrijf Liemers Reclame één van de hoofdsponsoren van de stichting is, nee de 55-jarige Zevenaarder ademt muziek uit al zijn poriën. Op 11 juli staat hij 's avonds vooraan tijdens de Coppa Cocktails Summerparty van Muziekstad Zevenaar op het Raadhuisplein als The Fortunate Sons hun tribute aan de Creedence Clearwater Revival ten gehore brengen.

"Ik ken die gasten. Drie man, daar komt een bak geluid uit, ongelofelijk zo goed. De zanger benadert John Fogerty met zijn stemgeluid bijna tot in de perfectie. Dat ligt goed in het gehoor en het swingt." Melgers is een liefhebber en kenner. Vanaf zijn zevende jaar is hij actief in de muziek. Hij speelde blokfluit, verschillende blaasinstrumenten en (bas)gitaar. In de vrije tijd én als beroepsmuzikant bij Liberty. Dag en nacht was hij met muziek bezig. En nog steeds rockt hij er op zijn basgitaat lustig op los met de band One More Thing, die verder bestaat uit Joop Roenhorst (gitaar), Erik van Oosterhout (toetsen), Anneke Roenhorst (zang, toetsen) en Mieke van der Steen (zang)."Maar puur voor het plezier., niet voor het geld. We treden hooguit drie keer per jaar op. We zijn allemaal liefhebbers."

Een dag zonder muziek, is een dag niet gelachen. "Ja, ik heb een brede smaak", erkent hij. "Niet van die herrie van tegenwoordig en ook disco was in de jaren zeventig en tachtig niet echt mijn ding. Ik ben opgegroeid met Deep Purple. Mijn favoriete band was en is nog steeds Pink Floyd. Als Muziekstad Zevenaar ooit nog eens de Pink Floyd Tribute Band naar Zevenaar zou kunnen halen, dat zou helemaal geweldig zijn", geeft Melgers het bestuur van de stichting als hint mee. Als nummer twee staat de U2 tribute band op zijn verlanglijstje. Fred Melgers typeert de live-optredens met themabands als een schot in de roos. "Muziekstad Zevenaar heeft daarmee echt een trend gezet. Het begon in 2011 met de Beatles Revival Band uit Praag.. Die waren zo goed. De kleding en zelfs dat accent. Als je de ogen dicht deed dacht je dat ze het echt waren. Maar ook Abba was geweldig en vorig jaar de Queen tribute Band. Het plein was bomvol. En niet alleen met ouderen die de muziek nog van vroeger kennen. Ik heb 11 juli al weer in mijn agenda genoteerd. 'Proud Mary', 'Bad Moon Rising', 'Who 'll stop the rain', laat maar komen die nummers."

Het Kofschip Internationaal Kampioen Cruyff Court

ZEVENAAR - Na een spannende maar respectvolle strijd is het meidenteam van Het Kofschip Internationaal Kampioen Cruyff Courts 6 vs 6 geworden. Het streed samen met een ander team uit Nederland, twee uit Spanje en twee uit Catalonië, onder toeziend oog van Johan Cruijff, in Spanje om deze titel.

Johan Cruijff reikte de prijs uit aan de kampioenen. Cruyff Courts 6 vs 6 is een internationaal kampioenschap waar jongens en meisjes tot en met 12 jaar aan deelnemen op één van de Cruyff Courts . In totaal namen ruim 21.000 kinderen in verschillende voorrondes aan het kampioenschap deel.

Respect

Net als op de Cruyff Courts staan de '14 regels van Johan Cruijff' ook bij Cruyff Courts 6 vs 6 centraal. Het zijn algemene regels waar alle deelnemers aan dit voetbaltoernooi van op de hoogte moeten zijn. Respect (regel 3) krijgt speciale aandacht binnen het kampioenschap. Zo tekenen alle deelnemers aan het begin van het toernooi de respectvlag en wordt respectvol gedrag beloond met de Respect Award.

Naast het voetballen, hebben de kinderen workshops gevolgd waarin zij hun leeftijdsgenootjes uit de andere landen en hun culturen leren kennen en hebben ze samen een bezoek gebracht aan Camp Nou, het stadion van FC Barcelona.

DOORLOOP Muziekfanaat Fred Melgers

Zomerbridge in Westervoort

WESTERVOORT - Bridgeclub Het Trefcentrum Westervoort heeft op iedere donderdagmiddag vrij bridgen voor iedereen die van dit spel houdt. Dit vindt wekelijks plaats in het Trefcentrum, Dorpstraat 102 in Westervoort.

Gedurende de vakantie maanden juli en augustus is dit mogelijk. Inschrijven kan op de speeldag tot 13.15 uur. De inschrijfbijdrage bedraagt een euro. Ieder bridgepaar of alleenstaande bridger uit de regio is welkom op de donderdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Omdat wij gebruik maken van bridgemates is de uitslag voor 17.00 uur bekend.

Voor nadere informatie kan men contact opnemen met Marianne van Aken 026 3884902 of Jan Koenders 026 3114812.

Muziek- en zangspektakel in Angerlo

ANGERLO - Op zondag 5 juli aanstaande verzorgt een aantal Angerlose verenigingen een waar zang- en muziekspektakel op het plein naast Dorpshuis De Meent in Angerlo.

Zanggroep Spontaan, Muziekvereniging Nieuw Leven, coverband BPM en stichting dorpshuis De Meent hebben de handen ineen geslagen om de Angerlose bevolking te trakteren op een gezellige middag vol muziek en zang. Deelnemende verenigingen zijn zanggroep Spontaan uit Angerlo, een kinderkoor gevormd door leerlingen van basisschool De Trompetter, zangkoor Kiekan uit Heelweg, muziekvereniging Nieuw Leven en coverband BPM.

De parkeerplaats naast het Dorpshuis zal worden omgetoverd tot een waar horecaplein met terrasjes, hapjes en drankjes. Voor de kinderen staat er een springkussen opgesteld. Kortom, een feest voor jong en oud!

Het afwisselende programma zal beginnen om 12.00 uur. Mochten de weersvoorspellingen slecht zijn, dan verhuist het hele spektakel naar de grote zaal van het Dorpshuis.

Band Alkina tweede op NK Straatmuzikantenfestival

ZEVENAAR - De Zevenaarse band Alkina, heeft haar bestaan waar gemaakt.

Tijdens het NK Straatmuzikanten festival in Elst waren er op zaterdag 20 juni weer veel verschillende artiesten in het centrum van Elst te bewonderen. Het festival is inmiddels een begrip in Nederland en geldt al jaren als Nationaal Kampioenschap.

Het gaat hierbij vooral om het plezier en de gezelligheid. Maar de jury let ook op de interactie met het publiek en de muzikaliteit van de artiesten. Er wordt gestreden in verschillende categorieën. Solist, duo en groep.

De groep Buzzking uit Rotterdam werd eerste in de categorie groepen. De Zevenaarse band Alkina werd, mede door hun interactie met het publiek, verrassend tweede in deze categorie.

DOORLOOP Easylife@home beurs in het Candea College in Duiven

Boeken- en platenmarkt bij De Boemelaars

ZEVENAAR - Na het succes van vorig jaar zal ook dit jaar door carnavalsvereniging De Boemelaars weer een boeken- en platenmarkt gehouden worden.

Op de boekenmarkt zullen weer volop boeken in alle genres worden aangeboden voor een heel klein prijsje. "Al vanaf 0,50 euro kunt u uw vakantie-leesplezier aanvullen. Of het nu gaat om een thriller, roman, detective of kinderboek, er is altijd wel iets te vinden naar uw smaak.

Bent u liefhebber van het ouderwetse vinyl, ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij kunnen u een scala aan lp’s aanbieden op onze platenmarkt waaruit u een keuze kunt maken."

De boeken- en platenmarkt zal gehouden worden op woensdag 15 juli van 19:00 tot 21:00 uur en op zaterdag 18 juli van 11:00 tot 13:00 uur in de verenigingsloods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. De toegang voor deze boeken- en platenmarkt is gratis.

Easylife@home beurs in het Candea College

DUIVEN - Easylife@home: de beurs waar langer prettig, zelfstandig wonen en gemakdiensten aan huis centraal staan. In vervolg op het succes van vorig jaar komt Easylife@home terug!

Op zaterdag 17 oktober organiseren gemeenten Duiven en Westervoort, woningcorporatie Vivare, stichting Mikado, in samenwerking met het Candea College, de beurs Easylife@home.
Het initiatief komt voort uit het project Vertrouwd Wonen wat erop gericht is aanpassingen in- en om huis te promoten en te ondersteunen om zo langer prettig en zelfstandig te blijven wonen. Mensen in het algemeen maar ook ouderen, gehandicapten en/of chronisch zieken in het bijzonder, willen zo lang mogelijk prettig zelfstandig blijven wonen. Easylife@home is er om hen te informeren over de mogelijkheden die lokale bedrijven, verenigingen, organisaties en initiatieven bieden ten aanzien van langer prettig zelfstandig wonen en gemak diensten aan huis.


Bij gemakdiensten aan huis kunnen we denken aan services of diensten aan huis, die (mede) kunnen leiden tot het langer zelfstandig wonen zoals een maaltijdvoorziening, was en strijkservice, tuinonderhoud, klussendienst, domotica, enzovoort.
Op zaterdag 17 oktober zullen van 12.00 tot 17.00 uur in het Candea College aan de Eltensestraat 8 in Duiven allerhande stands te bezoeken zijn.
Gemeenten Duiven en Westervoort, woningcorporatie Vivare, stichting Mikado en het Candea College nodigen iedereen uit om als standhouder deel te nemen aan deze beurs. De definitieve sluitingsdatum zal liggen op 1 september. Deelnamekosten bedragen vijfendertig euro per deelnemende organisatie.
Aanmelden als standhouder of informatie opvragen, kan bij: Gwen Kemperman, sociaal werker stichting Mikado: g.kemperman@mikado-welzijn.nl.

Spetterende zeskamp Babberich krijgt vervolg

BABBERICH - De vorig jaar nieuw leven ingeblazen zeskamp in Babberich krijgt een spetterend vervolg. Op zaterdag 11 juli is het zover en strijden jong en oud in en rondom het water van zwembad Het Kwartier om de prijzen en eeuwige roem.

Liefst twintig teams deden er vorig jaar mee. De teller staat nu al op vijftien. Buurtverenigingen, vriendengroepen, gelegenheidsformaties, verenigingen en campingteams, het deelnemersveld heeft net als in 2014 een heel gemêleerd karakter. Een aantal teams is nieuw, andere formaties hadden vorig jaar de grootste lol en doen dit jaar opnieuw een waarschijnlijk vergeefse gooi naar de titel. Zoals buurtvereniging 't Kwartier die met een mannen- en vrouwenteam deelneemt. Ria Derksen: "Het was super vorig jaar. De spelletjes, de sfeer, het eten en drinken, de organisatie en natuurlijk het weer." Welke spelen er dit jaar op het programma staan, laat de organisatie nog in het midden. "Voor het verrassingseffect", lacht PR-man Robin Swaters.

De zeskamp voor de jeugd begint om 10.00 uur; de grote zeskamp start om 13.30 uur. Aan het begin van de avond is de prijsuitreiking onder het genot van een drankje en ook zijn er enkele sfeervolle live acts aangetrokken. "Daarnaast gaan we dit jaar ook extra vervoer inzetten voor de wat oudere mensen, vanaf het het dorp naar Het Kwartier."

Bij de jeugd is individuele deelname mogelijk. Van daaruit worden dan extra teams gevormd. Inschrijven kan tot en met 5 juli via www.zeskampbabberich.nl of bij Monique Aalbers, Dorpstraat 56 (0316 247611). De deelname kosten bedragen 2,50 euro per persoon; de jeugd doet gratis mee.

Dames SDZZ uit Zevenaar zoeken versterking

ZEVENAAR - Het vrouwenteam van SDZZ gaat binnenkort weer starten met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Er wordt getraind op de dinsdag van 20:00 tot 21:30 uur en de wedstrijden vinden plaats op de zondag.

"Mocht je een keer willen komen kijken of een keer mee willen trainen neem dan contact op met 06 12271924 of stuur een mail naar Damon Beijkirch via senioren@sdzz.nl."

Nieuwe wedstrijdshirts voor MHC De Westerduiven

Van links naar rechts: Richard Spaan (sponsorcommissie). John Faber en Paul Faber (Buitensport Four Seasons), Loek Arendsen (Volvo Harrie Arendsen) Jan Ummenthum (Rabobank de Liemers) Joris van Wijk (voorzitter MHC De Westerduiven)

DUIVEN - Sinds afgelopen maand beschikt hockeyvereniging MHC De Westerduiven over nieuwe wedstrijdshirts.

650 Reece shirts zijn gesponsord door Buitensport Four Seasons, Rabobank de Liemers en Volvo Harrie Arendsen Zevenaar. Met deze shirts kan de hockeyvereniging uit Duiven weer enkele jaren vooruit. Alle teams hebben hierdoor een uniforme uitstraling.

Op de foto vlnr; Richard Spaan (sponsorcommissie). John Faber en Paul Faber (Buitensport Four Seasons), Loek Arendsen (Volvo Harrie Arendsen) Jan Ummenthum (Rabobank de Liemers) Joris van Wijk (voorzitter MHC De Westerduiven)

Groots familie doolhof Loerbeek geopend

LOERBEEK - Na het grote succes van 2013 en 2014 opent Huifkarcentrum Bergh in Loerbeek eind juni weer haar twee hectare grote doolhof! Ook dit jaar kan de bezoeker weer naar hartenlust verdwalen in de doolhoven in Loerbeek. Maak je klaar voor deze uitdaging, want je bent voor uren zoet!

De maïsdoolhoven zijn namelijk samen 20.000 vierkante meter groot! Ook is er een prachtige uitkijktoren gemaakt in boerderijsfeer, die bestaat uit hoog opeengestapelde strobalen, waarmee de bezoeker over de maisdoolhoven kan turen en zoekgeraakte familie verdere aanwijzingen kan geven. Nieuw dit jaar: het doolhof is ingedeeld in drie moeilijkheidsgraden, zodat er voor ieder wat wils is! Het eerste deel is speciaal voor kinderen ingericht, maar ook de volwassenen worden op de proef gesteld in het tweede deel van het doolhof. Het derde deel is het moeilijkste labyrint, gemaakt voor de doorzetters die van veel uitdaging houden.

Bij Huifkarcentrum Bergh zijn er nog veel meer spelmogelijkheden, zoals huifkartochten, ponyrijden, boogschieten, koe melken, kazen stapelen et cetera. Er zijn ook andere soorten activiteiten. Huur bijvoorbeeld de elektrische Scoetz, wandel samen met de ezels door het Montferlandse bos of maak een tocht samen met je familie in een zelf te sturen huifkar. Bovendien is er een ruime horecaruimte en een terras, waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Een bezoek aan Huifkarcentrum Bergh is ideaal voor een familie-, kinderfeestje of bedrijfsuitje.

De openingstijden zijn alle dagen van 9.00 tot 17.30 uur. Maandag op afspraak. De toegangsprijs is 3,50 euro per persoon. Parkeren is gratis.

Meer informatie staat op www.huifkarcentrum.nl of www.huify.nl of www.scoetz.nl.

Huissens (live) muziekspektakel op 5 juli Back to the Music is terug

HUISSEN – Back to the Music is terug met drie noviteiten! Er is een thema; Disco/70's. In dat genre is dan ook de (live) muziek van bands en dj's op zondag 5 juli. Er zijn mobiele cateraars. En... het is koopzondag, winkels open vanaf 13.00 uur!

Etalages van de winkels zullen in stijl zijn gedecoreerd. Dus eerst je favoriete spullen kopen. Het muzikale programma start om 14.00 uur en duurt tot 20.00 uur. Bij 't Huessenaartje de zeven man sterke 024 Live Band, waarvan de leden, onder meer twee zangeressen, bijna allen met bekende artiesten speelden. Bij Big Fish café speelt vaste waarde Reflexion de lekkerste krakers uit de 70's. What-Ever bij café De Dijk is ook al jaren bekend en geliefd en zeker om hun disconummers.

Swingen geblazen ook bij café Het Moment, met Club Soda. Een tienkoppige topband met twee zangeressen en vier blazers en vette danceclassics. Bij café De Kater geen live muziek, maar de dj's Wim en Arnold, die de bekendste hits uit het tijdperk van het thema draaien. Daarnaast bij Borrelzz een buitenbar én podium, waar De Bent en Whatever de bezoekers laten dansen.

Voetjes van de vloer? De voetjes gaan zeker ook van de vloer bij De Buitenpoort, met de Huissense '70's specialist' Flashback. Daarna speelt Backedge Soul Train de tent plat. Elf man sterk en disco, soul en funk slaan de klok. De Gouden Engel brengt de jonge 4Faces, Dj Johan en hilarische sketches van toneelgroep Marjatta.? Ook aan de Helmichstraat: mobiele cateraar Willy's Foodspecials (kipspecialiteiten), op de Markt Drive 'n Shake (cocktails, milkshakes en hotdogs) en Fred's Frietfestijn. En in de Langestraat bij de protestantse kerk De Poffertjeskraam en Festishakes (voedzame shakes).

Foto Van Eimeren maakt foto's, print ze vrijwel direct uit. De leukste foto wint een toepasselijke prijs. Op Facebook.com/BacktotheMusicHuissen meer informatie en winactie, like en deel!

Van der Garde Duiven winnaar Gouden Award Beste Tuinmeubelwinkel van Nederland

DUIVEN - Tijdens de Benelux Tuinmeubelvakbeurs in Houten is Van der Garde Duiven door een onafhankelijke vakjury uitgeroepen tot de Beste Tuinmeubelwinkel van Nederland 2015. De prijs werd op maandag 16 juni aan Gerrit van der Garde overhandigd door Frits Wolf, voorzitter van de branchevereniging B3.

Van der Garde Duiven is geselecteerd uit een aanbod van meer dan achthonderd winkels verspreid over heel Nederland. Enkele citaten uit het rapport van de vakjury;

"De eerste indruk van deze zaak, is goed, met een frisse uitstraling, veel glas en duidelijk herkenbaar als tuinwinkel. In de ruime showroom weet deze kandidaat een goed overzichtelijk beeld van het gehele tuinmeubelaanbod te geven. Door de diverse looppaden wordt de 'vlakte' van meubelen mooi onderbroken waardoor de massaliteit van aanbod wordt verdeeld.

Er loopt voldoende personeel, dat goed uitleg geeft over de mogelijkheden en kwaliteiten, veel geduld heeft met hun klanten en open staat voor kleine onderhandelingen.

Ook bij een tweede bezoek, met duidelijk minder "tuinweer", was er behoorlijk activiteit in de winkel en merkte je dat er echt moeite werd gedaan een "zonnige" sfeer te maken."

Gerrit van der Garde directeur van Van der Garde Duiven: "Wij zijn ontzettend blij met deze Gouden Award. Al jaren lang proberen wij onze klanten zo goed mogelijk te adviseren en te helpen bij de selectie en aankoop van kwalitatief goede tuinmeubelen. Een goed tuinset gaat jaren mee en onderscheidt zich echt van sets die soms een levensduur hebben van krap twee jaar. Deze prijs is ook een erkenning voor ons personeel wat met veel kennis en enthousiasme onze klanten zo goed mogelijk probeert te helpen."

Frits Wolf: "Al sinds jaar en dag kent Nederland een groot aantal bijzondere en zeer goede tuinmeubelenfabrikanten. Nederland staat wat dat betreft echt aan de internationale top. Maar produceren is één, goed advies geven en verkopen is twee. Vandaar dat wij een aantal jaren geleden hebben besloten bijzondere tuinwinkels in het zonnetje te willen zetten, met de huidige Award winnaars is dat zeker weer gelukt!" Op www.vdgarde.nl staat het totale aanbod.

Atlantis wok- & wereldrestaurant viert feest met geslaagden

ARNHEM – De maanden juni en juli is het feest bij Atlantis scholieren die geslaagd zijn voor hun eindexamen kunnen voor de helft van het geld genieten van een onbeperkt all-in diner, dat is onbeperkt genieten tegen een vast bedrag inclusief frisdrank, bier, wijn, koffie en thee en luxe desserts. Alleen de geslaagde krijgen vijftig procent korting op onbeperkt all-in diner.


U betaalt niet voor het eten, maar voor de tijdsduur van uw verblijf. Voor tweeënhalf of drie uur onbeperkt eten en drinken… Ook in de zomeravonden kunt u genieten bij Atlantis.
Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste Wereldkeukens restaurants in Nederland. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle culturen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!


Atlantis wok- & wereldrestaurant, Hollandweg 6, Arnhem; telefoon 026 3831610; www.wokatlantis.nl.

Aanschuiftafel met Chinees-Indisch buffet

WESTERVOORT - Iedere tweede dinsdag van de maand is de Aanschuiftafel in De Nieuwhof. De laatste voor de zomervakantie staat gepland voor dinsdag 14 juli om 12.30 uur. Tijdens deze aanschuiftafel verzorgt Wongs Garden een Chinees-Indisch buffet.

De aanschuiftafel wordt verzorgd door een vaste kern vrijwilligers van De Nieuwhof en bezocht door een diverse groep bezoekers. Voor de vrijwilligers is het een zinvolle tijdsbesteding. Voor de bezoekers een gelegenheid tot ontmoeten. Na de zomervakantie start de aanschuiftafel weer vanaf 8 september. De kosten zijn altijd 6,50 euro. Vooraf aanmelden bij De Nieuwhof of 026 3113498 bellen.