GN Arnhem

17 mei 2014

GN Arnhem 17 mei 2014


ImmerlooPark Festival zoekt vrijwilligers

ARNHEM - ImmerlooPark Festival is een festival waar je kunt genieten van theater, kunst en (verre) cultuur. De locatie is het bosrijke park aan de zuidkant van de weidse Immerlooplas in Arnhem Zuid.

Het is een festival voor parkbezoekers, jong en oud, buurtbewoners en festival minnend Arnhem. Dit jaar is het thema water. Lees er verder over op de website www.immerloopark.nl. Mensen ontmoeten, doen waar je goed in bent, klussen met duidelijk begin en eind onder verantwoordelijke begeleiding. Samen doen omdat het leuk is om samen plezier te hebben. Wil je ervaren hoe het is om een nieuw festival tot een geweldig succes te maken?

Wordt vrijwilliger op het ImmerlooPark Festival 2014! Het festival is op zaterdag 5 en zondag 6 juli, de opbouw woensdag 2, donderdag 3 en vrijdag 4 juli en afbouw maandag 7 juli. Je geeft zelf aan hoeveel tijd en waarvoor je beschikbaar bent. Doe je mee? Bel naar mobiel (06) 83 44 74 19 of vul het vrijwilligersformulier in. Meer weten? Kijk op de website www.immerloopark.nl.

Jaarconcert Accordeon Vereniging Arnhem Zuid AVAZ

aantal orkestleden van AVAZ

ARNHEM - "Als een orkest met violen een strijkje is, wat is dan een accordeonorkest? Een trekje?" Deze woordspeling maakt maar weer eens duidelijk dat een klassieke muziek spelend accordeonorkest geen gangbare samenstelling is op een concertpodium.

Dat klassieke muziek en accordeon echter wel degelijk een mooie combinatie kan vormen, bewijst Accordeon Vereniging Arnhem Zuid (AVAZ) al vele jaren. Ze weet hiermee een steeds groter wordende schare liefhebbers aan zich te binden.

Een accordeon beschikt over verschillende registers, die ieder een eigen klankkleur hebben. Naast het meer volkse register, zoals in de volksmuziek gebruikt, heeft het instrument ook registers die mooi klinken in klassieke muziek. Daarnaast is natuurlijk de klank van de tangomuziek typerend voor een accordeon.

Of het nu gaat om barokmuziek van Händel, een symfonische suite van Rimsky-Korsakov, Argentijnse tango's van Astor Piazzolla óf een jazzstandard van Thelonious Monk: Accordeonvereniging Arnhem-Zuid laat in haar repertoire de vele mogelijkheden en klankkleuren van de accordeon volop naar voren komen.

Op zaterdag 17 mei geeft AVAZ haar jaarconcert. Dirigent John Holvast is er ook dit jaar weer in geslaagd een zeer veelzijdig en uiteenlopend repertoire samen te stellen.

Op het programma staan werken van onder andere Russ-Plötz, Piazzolla, Händel, Mozart, Fischer, Naklicki, Mendelsohn en 'Scheherazade' van Rimsky-Korsakov. Soliste op deze avond is fluitiste Inge Terhaerdt.

Het jaarconcert wordt gehouden op zaterdag 17 mei om 20.00 uur in De Salvatorkerk, Salvatorplein 274 in Arnhem-Zuid. Toegang is gratis.

Vrijwilligers, kunstenaars en artiesten gezocht

Foto: Seppe Ruberti.

ARNHEM - Een nieuw festival, een nieuwe plek! Een prachtige plek in een park waar nog niet eerder een cultureel evenement heeft plaatsgevonden. Op zaterdag 5 en zondag 6 juli vindt er in het Immerloo Park in Arnhem Zuid, Vredenburg een festival plaats waar we cultuur in vele facetten vieren en kunst beleven.

Wijkbewoners ontmoeten elkaar hier maar ook andere Arnhemmers en Huissenaren zijn welkom. Theater, muziek, dans, kunst, circus, poëzie, rap, workshops, wandelingen en natuurlijk smaken uit verre oorden. Het thema van deze eerste editie is water. Water stroomt, water verbindt, water voedt en water geeft leven.

Ben je theatermaker, kunstenaar, muzikant, danser of poëet? Kom dan je kunsten laten zien. Creëer je eigen speelplek, verkoop toegangskaarten en ontvang jouw publiek. Of stel je werk tentoon in dit park en verras de bezoekers met ongekend talent. Meld je als artiest aan via e-mail festival@immerloopark.nl, vertel wat je wilt doen en voeg enkele foto's toe zodat we ons een goed beeld kunnen vormen van je werk.

Wil je meedoen als vrijwilliger? Graag! Want die hebben we hard nodig. Kun je opbouwen, versieren, draaiende houden, hand- en spandiensten verrichten? Stuur een email naar vrijwilligers@immerloopark.nl. We bieden gezelligheid en plezier in het mooiste park van Arnhem. Artiesten kunnen zich opgeven kan tot vrijdag 6 juni. Voor meer informatie zie de website www.immerloopark.nl.

Eerste resultaten 'omgekeerd inzamelen' bekend

ARNHEM - De eerste resultaten van het 'omgekeerd inzamelen' (de nieuwe wijze van afval inzamelen) in drie Arnhemse wijken zijn hoopgevend. Een prognose op basis van de resultaten in het eerste kwartaal laat zien dat de doelstelling voor wat betreft oud papier gerealiseerd gaat worden. Voor plastic voldoen de resultaten nog niet aan de verwachtingen. In twee van de drie wijken is de verwachte afname van de hoeveelheid restafval al zichtbaar. Arnhem werkt sinds januari 2014 met een nieuwe wijze van afval inzamelen in de wijken De Laar-West, Malburgen Oost-Noord en Over het Lange Water. Ongeveer 8.000 huishoudens werken nu met deze nieuwe wijze van afval inzamelen.

Wethouder Margreet van Gastel is positief gestemd over de eerste resultaten: "Het veranderen van de wijze van afval inzamelen heeft een flinke impact op het gedrag van mensen. We hebben bewust veel aandacht besteed aan communicatie en voorlichting. Mede dankzij de inzet van afvalambassadeurs uit de startwijken en de afvalcoaches die mensen helpen en aanspreken op hun gedrag, zijn we op de goede weg. Dat is vooral een compliment aan alle inwoners uit de startwijken."

Cijfers

Hieronder per wijk uitgesplitst een overzicht van de verschillende grondstoffen/afvalstromen. De hoeveelheden in onderstaande tabel zijn weergegeven in kilogram per inwoner per jaar. Wat opvalt is dat de resultaten voor oud papier ruim voor op schema liggen in alle drie de wijken. Voor plastic moet er in alle drie de wijken nog een slag geslagen worden. Wat betreft restafval is het doel dat dit steeds minder wordt. Dat lijkt in twee van de drie wijken te lukken. Alleen de wijk Over het Lange Water wijkt in dat opzicht af. Hoe dat kan is nog niet duidelijk.

Spiritueel Café in Arnhem

ARNHEM - Dinsdag 20 mei wordt er weer een Spiritueel Café gehouden in Arnhem.

Er wordt een lezing gegeven door Yoyo van der Kooi in Theater het Hof, Boekhorstenstraat 58 in Arnhem, Het theater heeft een eigen bar, zodat we in de pauze en na afloop, onder het genot van een hapje en drankje, over de lezing kunnen napraten.

De titel van de lezing is: Waarom wij maskers dragen.

Als iemand ons vraagt wie wij zijn komen we meestal met antwoorden die verwijzen naar onze maatschappelijke status, onze persoonlijkheid (`persona' is volgens Jung het masker dat een mens aanneemt om het eigen wezen te verbergen) of de relatie tot onze naaste omgeving.

Weinigen beseffen dat al deze omschrijvingen geen antwoord geven op de vraag: 'Wie ben je?'

Hoe wij onszelf definiëren is niet los te zien van de programmering waar wij vanaf onze geboorte aan onderhevig zijn. Wij vereenzelvigen ons met de eigenschappen die ons zijn toegedicht en de rol(len) die wij aannemen/vervullen.

In deze lezing zal Yoyo dieper ingaan op de impact van deze 'maskerade' op ons leven en het wereldtoneel. En op wat er gebeurt als onze spirituele zoektocht leidt tot 'de ontmaskering'.

Voor meer informatie verwijzen we naar website van Yoyo van der Kooi www.yoyo.nl en naar onze website www.spiritueelcafearnhem.nl.

De avond start om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs bedraagt vijftien euro inclusief kopje koffie of thee bij aankomst en hapje na afloop, contant te voldoen bij de kassa. Reserveren via email info@spiritueelcafearnhem.nl.

Cantate van Bach in Evangelische Lutherse Kerk

ARNHEM - In de Evangelische Lutherse Kerk in Arnhem zal zondag 18 mei voor de honderdste keer een cantate van Bach worden uitgevoerd door Bach Ensemble Arnhem. Er is dan ook gekozen voor cantate no. 100 van Bach "Was Gott tut das ist wohlgetan".

Aanvang van deze dienst op zondag 18 mei is 10.30 uur in Lutherse kerk, Spoorwegstraat 8 in Arnhem.

Uitvoerenden:

solisten: sopraan: Christel Gelderman, alt: Mariska Wessel, tenor: Henk Gunneman, bas: Hans Scholing.

Instrumentalisten:

Corno Wim van Schaik en Marian Lenderink, Fluit Gudrun Herb

Fagot Pieter de Oude, Hobo d'amore Arjen Threels en Frits de Vries, Viool Cornelie Wannee en Adrian Martig, Viola Ingrid Jacobs, Cello Peter Wijn, Contrabas Marcel Snijders, Orgel Alet Maasland, Pauken Henri Rijken.

Koor:

Zangers van het Bachensemble Arnhem

Muzikale leiding:

Myra van der Jagt

Meer informatie is te vinden op de website www.bachcantate.nl.

Arnhemse masterszwemmers kampioen

ARNHEM/DEN HAAG - Met 794 deelnemers was het een drukte van belang tijdens de van vrijdag 1 tot en met zondag 4 mei gehouden durende Open Nederlandse Masterszwemkampioenschappen in het nieuwe Haagse Hofbad. Onder hen enkele Arnhemse deelnemers van diverse verenigingen.

Als gebruikelijk eiste Rob Hanou het grootste aandeel van de medailleoogst op. De Arnhemse PSVer was besteeg gedurende de drie dagen veertien keer het startblok. In het 50m bad behaalde hij in de leeftijdsgroep 70-74 jarigen tien maal goud, drie keer werd een zilveren medaille omgehangen en eenmaal een bronzen. De afstanden waarop gewonnen werd waren de 400m en 1500m vrije slag, de 100m en 200m schoolslag, de 400m wisselslag, de 50m en 200m vlinderslag. Hanou maakte ook deel uit van enkele winnende PSV-estafetteteams. Als eerste werd aangetikt op de 4x200m vrije slag en op de 4x50m vrije slag heren 240-279 jaar en de 4x50m vrijeslag mixed 280-319 jaar. Die laatste twee werden sneller dan ooit afgelegd en leverden dus twee Nederlandse Mastersrecords op. Het zilver werd verkregen op de 200m en 800m vrije slag en de 200m wisselslag. Het brons was voor de 4x100m vrije slag heren 160-199 jaar.

De overige Arnhemmers kwamen alleen op zaterdag naar Den Haag voor hun deelname. Neptunus-zwemster Lesley Cordial, uitkomend in de damesgroep 45-49 jarigen, behaalde de nationale masterstitel op de 50m vlinderslag en 100m rugslag. Clubgenoot Jan Wouda miste door als vierde aan te tikken net een medaille op de 50m vlinderslag in de leeftijdsgroep 55-59 jarigen.

ESCA-zwemmen was met acht masters de grootste Arnhemse vertegenwoordiging. Er werden op de individuele zwemnummers door hen geen medailleklasseringen behaald. Wel veroverden de vier dames, Yoka de Vegt-van Dijk, Marion Kolkman-Pluim, Cora Smulders en Ria Peters-Veurman een zilveren medaille met de estafette 4x50m vrije slag dames 200-239 jaar.

Bites & Business van start!

ARNHEM - "Netwerkavonden voor ondernemende vrouwen: laagdrempelig, informeel, zakelijk en inspirerend!" Bites & Business is een groeiend netwerk voor vrouwen van alle leeftijden en beroepen, zowel zelfstandig als in dienstverband. Bites & Business organiseert in al ruim twintig steden zakelijke netwerkdiners in een informele setting.

Bites & Business Arnhem wordt georganiseerd door de enthousiaste citycoördinatoren Willy van der Kamp en Karin van den Berg. Op dinsdag 27 mei is de eerste avond, in restaurant Arneym aan de Jansplaats. Lekker eten, nieuwe mensen leren kennen, elkaar inspireren en verder helpen, daar draait het om!

Voor meer informatie en aanmelden (verplicht vooraf) zie de website www.bitesenbusiness.nl of bel naar Karin van den Berg, mobiel (06) 11 34 34 15.

Open repetities gospelkoor Desire

ARNHEM - Op woensdagavond 21 mei en woensdagavond 10 september, houdt gospelkoor Desire open repetitie-avonden, van 20.00 tot 22.00 uur op de oefenlocatie Sportcentrum Rijkerswoerd, de Pas 44 in Arnhem.

Iedereen die zin heeft in zingen en een (nieuw) gezellig koor zoekt, is welkom om vrijblijvend te luisteren of mee te oefenen.

Gospelkoor Desire is niet gebonden aan een kerk en staat dus voor iedereen open. Het koor heeft regelmatig optredens in kerkdiensten, bij bruiloften, op concerten en ook tijdens kerst zijn er geregeld optredens.

Het koor bestaat uit 23 leden in leeftijd van dertig tot zestig jaar. Sinds maart 2014 is Sead Siocic de enthousiaste dirigent en begeleidt Corinne Middelplaats het koor op piano.

Wil je meer informatie? Kijk op de website www.gospelkoordesire.nl of bel naar Klaartje, mobiel (06) 22 91 78 88 of met Dick, mbiel (06) 15 13 32 53.

Workshop Mantelzorg Vitaal en Stressreductie

ARNHEM - Op donderdag 5 juni organiseert Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT) een workshop over mantelzorg en stressreductie. Mantelzorger zijn en het intensief zorgen voor iemand in de omgeving met een ziekte, beperking, psychisch probleem of een verslaving, kan zorgen voor stressgerelateerde klachten. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid, spanning en piekeren.

Karin de Smit van 'Manage Vitaal', gespecialiseerd in stress/burnout en ervaringsdeskundige op het gebied van mantelzorg, verzorgt de inhoud van deze avond. Middels haar eigen verhaal, informatie over stressgerelateerde klachten en tips voor de gezondheid van de mantelzorger, zal de avond vorm krijgen. Er is ook ruimte voor de eigen ervaringen van de deelnemers aan deze workshop.

De workshop Mantelzorg Vitaal en Stressreductie vindt plaats op donderdagavond 5 juni van 19.30 tot 21.30 uur aan de Slochterenweg 40 in Arnhem. Er zijn geen kosten verbonden aan deze workshop.

Meer informatie over Karin de Smit en wat zij voor mantelzorgers kan betekenen is te vinden op de website www.managevitaal.nl. Opgave en informatie voor deze workshop bij MVT Arnhem via teleoon (026) 327 01 74 of via e-mail m.kloet@mvtarnhem.nl.

Over peutergevoelens, stimuleren en grenzen stellen

Cursus Peuter in zicht!

ARNHEM - Op dinsdag 27 mei start bij voldoende belangstelling in Arnhem de cursus Peuter in zicht! De cursus wordt gegeven door een ervaren jeugdverpleegkundige van STMG.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten en is bestemd voor ouders van kinderen van twee en drie jaar.

Voor kinderen in de leeftijd van twee en drie jaar wordt de wereld steeds groter en zij ontwikkelen zich razendsnel. Dat is voor ouders boeiend om te zien, maar ook wel eens lastig. Door de vele veranderingen gaat het er thuis soms stormachtig aan toe. En wat doe je als ouder als je kind een driftbui heeft? Of niet wil eten? Of niet luistert? Of andere kinderen slaat?

Alle ouders van peuters komen voor dit soort vragen te staan en zoeken naar oplossingen. Dat kun je alleen doen, maar je kunt ook meedoen aan een oudercursus.

De cursus wordt georganiseerd door CJG Arnhem en is alleen toegankelijk voor inwoners van de gemeente Arnhem. De cursus wordt gehouden in het gebouw van CJG Arnhem aan het Croydonplein 388 in Arnhem van 20.00 tot 22.15 uur. De cursus is gratis.

Informatie en inschrijving

Informatie en inschrijving via de website www.stmg.nl. Ook kunt u bellen met het Cursusbureau, telefoon (026) 376 15 15 op maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 12.00 uur.

Programma Open Dag Voedselbank Arnhem

ARNHEM - Voedselbank Arnhem heeft het definitieve programma vastgesteld voor de Open Dag op zaterdag 17 mei. Vanaf 11.00 tot 15.00 uur is iedereen welkom aan de Bruningweg 7 in Arnhem. Het programma staat bol van de activiteiten, voor elk wat wils, voor jong en oud.

Hoe ziet een voedselpakket eruit? Hoe komt de voedselbank aan voedsel? Hoe zit het met de THT datum? Wie krijgen er een pakket? Hoeveel mensen krijgen zo'n pakket? Op deze en nog veel meer vragen wordt op de Open Dag antwoord gegeven. Maar er is ook van alles te doen:

Elk half uur rondleidingen op het terrein van de Voedselbank, voor jong en oud.

Rad van Fortuin:

Maak kans op prachtige prijzen en speel mee met het rad van Fortuin!

Om 12.00 uur verzorgt volkszanger Emile Hartkamp een spetterend optreden!

Informatie, recepten en een soepje gemaakt door de koks van 'Zuinig met Tante Dora', die ter plekke met de inhoud van het voedselpakket van deze week een heerlijk gerecht maken.
Informatie voor klanten over de gratis diensten van bewindvoerders van Juristnet.

Marktkraampjes met cadeau artikelen tegen lage prijzen. Informatie door vrijwilligers en een korte film over Voedselbank Arnhem.
Gratis pannenkoeken versieren voor kinderen tot acht jaar door Lizzy's Pannenkoekenhuis. Heerlijke pannenkoeken, broodjes en dranken (oudere kinderen en volwassenen tegen geringe vergoeding) Doorlopend optreden van Clown Toontje!

Kortom: een compleet programma voor jong en oud.

Peuters van peuterspeelzalen exposeren in Rozet

ARNHEM - Van dinsdag 6 mei tot en met zaterdag 7 juni worden kunstwerkjes van het kunstproject 'Natuurlijk' van de Peuterspeelzalen Symphonie 1 en 2 geëxposeerd in de Bibliotheek Centrum.

De peuters van peuterspeelzalen Symphonie 1 en 2, aangesloten bij Stichting Rijnstad, deden mee aan het Peuterkunstproject 'Natuurlijk'. De peuters hebben met materialen zoals klei, aarde, zaadjes, modder en verf mooie werkstukjes gemaakt.

De kunstwerkjes zijn de komende weken te bewonderen in de hoekvitrine van de jeugdafdeling van de Bibliotheek Centrum (tweede verdieping van Rozet).

Zangdiensten in de Kruiskerk

ARNHEM - Op zondag 25 mei om 19.00 uur wordt de laatste zangdienst van dit seizoen gehouden in de Kruiskerk aan de Lisdoddelaan in Malburgen-oost.

Behalve dat er veel wordt gezongen, wordt er ook een korte meditatie gehouden door ds. J.P. van Ark uit Wapenveld.

Medewerking aan deze zangdienst wordt verleend door het Christelijk gemengd koor The New Creation uit Ede onder leiding van dirigent Rob Biersteker.

Dit koor en deze predikant hebben een onuitwisbare indruk gemaakt tijdens de Kerstsamenzang 2013 in de Eusebiuskerk.

Het orgel wordt bespeeld door Jack Blok.

Gebouwen voor fietsenstalling gratis ter beschikking van NS

Gemeente Arnhem blij met voornemen NS

ARNHEM - De NS krijgt met onmiddellijke ingang gratis beschikking over de stallingsruimte voor fietsen bij Arnhem Centraal. Het gaat om het gemeentelijk deel van de stalling aan de Centrumzijde en over de stalling aan de Sonsbeekzijde in het Cito-gebouw. Het college van Burgemeester en wethouders heeft hiertoe besloten nadat de NS bekend maakten dat zij vinden dat gebruik van de fietsenstalling de eerste 24 uur gratis moet zijn.

Door het beschikbaar stellen van de gemeentelijke stallingsruimte worden de NS in de gelegenheid gesteld om de gebouwen zo effectief mogelijk te gebruiken en bij alle stallingen hetzelfde regime te hanteren.

De betrokken wethouders Elfrink (Arnhem Centraal) en Leisink (mobiliteit) hebben de plannen van de NS met enthousiasme ontvangen: "het mes snijdt aan twee kanten. De NS krijgt van de gemeente twee stallingen ter beschikking die in perfecte staat verkeren. De gemeente heeft daar fors in geïnvesteerd. Dat de NS de stallingen gratis wil maken voor de gebruiker is geweldig nieuws. In de eerste plaats voor de fietsers zelf natuurlijk, maar ook voor de stad. Want de omgeving ziet veel aantrekkelijker uit als alle fietsen netjes in een stalling staan."

In de gemeentelijke stalling aan de centrumzijde van het station is op dit moment plaats voor ongeveer 1400 fietsen. In de stalling onder het Cito-gebouw kunnen nu ongeveer 820 fietsen staan. De NS verzorgt het beheer. De gemeente betaalt hiervoor nu jaarlijks nog 130.000 euro. Afspraak met de NS was dat zij na de oplevering van de OV-terminal alle stallingen voor eigen rekening zou exploiteren. Het beschikbaar stellen van de gebouwen waardoor de NS ruimte krijgen om hun plannen voor gratis fietsenstallingen uit te werken, is in lijn met deze afspraak.

Pasar Kecil bij boerderij De Kroon op Hemelvaartsdag

ARNHEM - Op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei van 12.00 tot 17.00 uur, organiseert wijkvereniging De Oostelaar weer een Pasar Kecil (kleine markt), een markt in Indische sferen. Velen van u kennen waarschijnlijk wel de Pasar Malam; de Pasar Kecil heeft op kleinere schaal dezelfde gezellige sfeer.

Bij diverse kramen kunt u onder andere handgemaakte tassen uit Indonesië kopen en allerlei leuke snuisterijen, waaronder ook mooie uit klei gevormde voorwerpen. Er zijn veel lekkere Indische snacks en natuurlijk is er zelfgemaakte saté, op houtskool geroosterd. Ook voor een drankje kunt u bij ons terecht.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door the Eastern Aces en de Indonesische dansgroep Wahana Budya zal een aantal dansen laten zien.

De markt wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Teman Temansehati; de stichting organiseert het hele jaar door deze Pasar Kecils voor een goed doel, waar zij zich allen geheel belangeloos voor beschikbaar stellen; zie ook de website www.temantemansehati.nl.

Programma

12.00 uur Opening, gevolgd door muziek van de Eastern Aces

12.15 tot 12.30 uur Optreden van Ais Lawalata

13.00-13.30 uur:1. Kasmaran, 2. Panyembrahma, 3. Puspanjali,

4. Jangi Janger

14.00 tot 14.15 uur Linedance

14.30 tot 14.40 uur Streetdance

15.20 tot 15.50 uur: 1. Pendet, 2. Hati tak tahan, 3. Rejang Dewa, 4. Anak konhido

16.00 tot 16.15 uur Linedance

16.30-16.40 uur Streetdance

17.00 uur sluiting

De Kademarkt komt eraan!

ARNHEM - Op zondag 18 mei is het weer Kademarkt; de gezellige tweedehandsmarkt met curiosa, brocante, zelfgemaakte kunst en kitsch en informatiekraampjes van verenigingen en goede doelen. Elk kraampje is uniek!

Ook wordt op de Kademarkt altijd live muziek gemaakt door de formatie DiX een countryband. DiX speelt tussen 13.00 en 16:00 uur in de tent naast het strand.

Op de Kademarkt speelt ook een DJ en er zijn gezellige terrasjes om uit te rusten of te genieten van de lekkere hapjes en drankjes die geserveerd worden.

De Kademarkt steunt het goede doel van Nilakoto, die scholen bouwen in Gambia. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.nilakoto.blogspot.nl. Kortom, op de Kademarkt is altijd wat te beleven.

De Kademarkt wordt gehouden op zondag 18 mei van 10.00 tot 17.00 uur, locatie Lage Rijnkade Arnhem. Contact via e-mail info@kwartiermakersarnhem.nl. Website www.kwartiermakersarnhem.nl. Kwartiermakers Arnhem, Broerenstraat 32-34. Openingstijden dinsdag, woensdag, donderdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Opbrengst kledinginzameling

ARNHEM - In Arnhem werd op zaterdag 12 april de Dorcas Kledingactie gehouden. Kleding kon persoonlijk worden afgeleverd bij het inzameldepot van hulporganisatie Dorcas.

Onder het genot van koffie en thee was er gelegenheid vragen te stellen en nader kennis te maken. Er is die dag zo'n 800 kilo kleding ingeleverd bij het depot. In het hele land werd in de week van 12 tot en met 19 april de Dorcas Kledingactie gehouden. Op tientallen locaties kon kleding worden ingeleverd. Het is het zevende achtereenvolgende jaar dat Dorcas een landelijke kledinginzameling organiseerde.

Het depot, bereikbaar op mobiel (06) 48 09 07 86 of via de website www.dorcasarnhem.nl is gevestigd aan de Graanhoeve 25 in Arnhem-Zuid, Schuytgraaf. Bij het depot kan dagelijks kleding worden ingeleverd in een kast die op de oprit staat. Ook gebruikte mobiele telefoons en schoenen zijn welkom, evenals huishoudelijk textiel zoals dekens, beddengoed, handdoeken en gordijnen.

Dorcas

Dorcas is een internationale hulporganisatie die in zeventien landen in Oost-Europa en Afrika 177 projecten van lokale partnerorganisaties ondersteunt. Dorcas helpt de allerarmsten, ongeacht hun ras, religie, geslacht of politieke overtuiging. In Nederland zijn duizenden vrijwilligers, ondernemers en giftengevers bij Dorcas betrokken.

Vrijwillige gevorderde teken/schilder gezocht

ARNHEM - Stichting Welzijn Ouderen Arnhem is op zoek naar iemand met gevorderde teken/schilder ervaring die ons op de maandagochtend op vrijwillige basis individueel kan ondersteunen.

De groep bestaat uit elf deelnemers in de leeftijd van 55 tot 85 jaar en is al vier jaar bij elkaar, divers qua niveau en materiaal en vergelijkbaar met een open atelier.

Wij zoeken iemand met humor, bekend met verschillende materialen, disciplines, perspectief, compositie, kleur en dergelijk, die waar nodig een helpende hand kan bieden, suggesties kan aanreiken en tips geven die leiden tot betere prestaties. Uw hulp maakt het mogelijk de groep in stand te houden ondanks alle bezuinigingen.

Meer informatie ? Neem dan contact op per email met Nel.geutselaar@planet.nl.

Emmauskapel 5 jaar

In het weekend van 24 en 25 mei vieren we het 5-jarig bestaan van de Emmauskapel. Er zullen in
dit weekend meerdere activiteiten zijn. Zaterdag, 24 mei, zal er een bazaar zijn en zondag 25 mei
een woord- en communieviering met een gezellig samenzijn en 's middags een feestelijke inloop.
Verdere informatie over dit weekend zult u vinden op diverse raamposters in de wijk Malburgen en
bij de Emmauskapel.

Plantjesdag voor bewoners buurt Kronenburg-Appelgaard

ARNHEM - Stichting Grrroen organiseert zaterdag 17 mei een plantjesdag voor bewoners uit de buurt Appelgaard-Kronenburg.

De markt wordt gehouden van 11.00 tot 14.00 uur aan het Croydonplein en heeft als doel om naast meer groen in de wijk te realiseren, vooral buurtbewoners met elkaar te verbinden. "Met het organiseren van deze markt proberen we vooral de minder mobiele buurtbewoners elkaar te laten ontmoeten. Daarnaast draagt het bij aan een groener en vriendelijker Kronenburg-Appelgaard, de doelstelling van onze stichting", aldus voorzitter Jeroen Reussing.

De plantjesmarkt wordt opgeluisterd door het muzikale duo Los del Sol die vrolijke voorjaarsklanken ten gehore brengen. Het duo zal als zingende bloemen hun optreden verzorgen.
De plantjesmarkt wordt mede mogelijk gemaakt door Wereldhave, eigenaar van winkelcentrum Kronenburg.

Kaarten bij de Pit

Zondag 25 mei organiseert kaartclub de Pit haar jaarlijkse Diny Regterschottournooi.

in het Scoutinggebouw aan de Veerpolderstraat in Arnhem-Z.

Aanvang 11.00 uur. Zaal open 10.00 uur. U bent van harte welkom.

Zaterdag 7 juni organiseert kaartclub de Hobbit een kaartmiddag in

buurtcentrum de Hobbit, Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Z.

Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Snuffelmarkt in De Ontmoeting

ARNHEM - Op zaterdag 14 juni houdt de Baptistengemeente de Ontmoeting een snuffelmarkt/ kofferbakverkoop bij hun kerkgebouw aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem-Zuid, Elderveld.

De markt zal van 09.30 tot 15.30 uur plaatsvinden en de toegang voor publiek is gratis.

U kunt een plaats van twaalf vierkante meter huren á tien euro en uw overtollige spullen verkopen. Info en of reserveren via telefoon (026) 321 75 94, (026) 840 22 02 of email r.leunen@upcmail.nl.

Viering Emmauskapel vijf jaar

ARNHEM - In het weekend van 24 en 25 mei vieren we het vijf jarig bestaan van de Emmauskapel. Er zullen in
dit weekend meerdere activiteiten zijn.

Zaterdag 24 mei zal er een bazaar zijn en zondag 25 mei
een woord- en communieviering met een gezellig samenzijn en 's middags een feestelijke inloop.

Verdere informatie over dit weekend kan men vinden op diverse raamposters in de wijk Malburgen en bij de Emmauskapel.

Arnhem - 31 mei is er weer een rommelmarkt bij de Hobbit,

Zwanenbloemlaan 2a in Arnhem. Er is van alles te koop!

Er zijn ook lekkere hapjes en drankjes. Gratis toegang. Bij mooi weer zowel binnen

als buiten.

Rommelmarkt in de Hobbit

ARNHEM - Zaterdag 31 mei is er weer een rommelmarkt bij de Hobbit, Zwanenbloemlaan 2a in Arnhem. Er is van alles te koop!

Er zijn ook lekkere hapjes en drankjes. Gratis toegang. Bij mooi weer zowel binnen als buiten.

Kaarten bij de Pit

ARNHEM - Zondag 25 mei houdt kaartclub de Pit haar jaarlijkse Diny Regterschottournooi in het Scoutinggebouw aan de Veerpolderstraat in Arnhem-Zuid.

Aanvang 11.00 uur. Zaal open 10.00 uur. Iedereen is welkom.

Kaartmiddag bij De Hobbit

ARNHEM - Zaterdag 7 juni organiseert kaartclub de Hobbit een kaartmiddag inbuurtcentrum de Hobbit, Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Zuid. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Gemeenschappelijke viering Hemelvaart met Migrantenkerken

ARNHEM - Traditiegetrouw organiseert het Platform Migrantenkerken op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei, een gemeenschappelijke viering van Hemelvaart voor mensen uit alle windstreken. Dit jaar is het thema van de viering 'Leven in twee werelden'.

De viering is van 10.00 tot 12.00 uur in de Walburgisbasiliek, Walburgisplein 1 in Arnhem (het kerkgebouw met de twee torens schuin achter het stadhuis). De kerk is vanaf 09.30 uur open.

De Waalse Kerk en de Evangelische Broedergemeente Arnhem zullen dit jaar gezamenlijk als gastvrouw fungeren. Mevrouw ds. L. van Hilten en de heer ds. Franklin Olivieira zullen de viering leiden. Na de viering is er gelegenheid tot een gezellig samenzijn.

De viering wordt voorbereid door leden van de Evangelische Broedergemeente Arnhem (EBGA), Waalse Kerk, Persekutuan Kristen Indonesia Arnhem Gelderland (PERKI), Armeense Apostolische Kerk Arnhem, Molukse gemeente KJPIN en Gereja Kristen Indonesia Nederland (GKIN). Deze kerken maken deel uit van het Platform Migrantenkerken Arnhem dat in 2005 is opgericht en is gelieerd aan de plaatselijke Raad van Kerken.

Kleurrijke en luisterrijke matinee

ARNHEM - Zondag 15 juni organiseert de Arnhemse Federatie van Muziekgezelschappen een kleurrijke en luisterrijke matinee in het Sonsbeekpark.

Door het park verspreid worden optredens verzorgd door verschillende muziek- en dansverenigingen. Veel mensen kunnen zo genieten van de cultuur die Arnhem rijk is, in een ongedwongen setting. Het geheel wordt gesponsord en is daardoor vrij toegankelijk.

De middag begint om 12.00 en eindigt rond 17.30 uur. Op podia bij de Witte Villa, het Watermuseum, het Paviljoen/Theehuis, in de Steile Tuin en op het vlot bij De Boerderij vinden er dan optredens plaats. Op de website http://www.arnhemsemuziekfederatie.nl/ vindt u meer informatie.

Iedereen wordt uitnodigd om deze middag mee te maken. Wilt u een bijdrage leveren aan deze dag, dan kunt u contact opnemen met voorzitter, Bram van der Worp via e-mail a.j.vandeworp@hetnet.nl mobiel (06) 16 19 60 02 of met Toon Voorhof via e-mail voorhof@hetnet.nl of mobiel (06) 22 05 71 55.

Eerste editie van de Tour van MS

Initiatiefnemer Marcel van Domselaar

ARNHEM - Zaterdag 31 mei organiseert Stichting Tour voor MS de eerste editie van de 'Tour van MS' - In januari 2013 kwam initiatiefnemer Marcel van Domselaar (37) met het idee om te gaan fietsen voor MS en heeft hiermee de Tour voor MS bedacht. Zijn doel is om geld bijeen te brengen om het onderzoek naar de progressieve MS-vorm, waaraan Marcel zelf lijdt, te bekostigen. Er bestaat op dit moment geen effectief middel om deze vorm van MS te bestrijden.


Middels drie fietsroutes kunt u deelnemen aan de tour. Een fietstraject voor kinderen (bij de hoogte 80 in Arnhem), een rit van 35 kilometer voor recreanten en een toertocht van 85 kilometer voor de ervaren fietsers. Start en finish bij de Monnikensteeg in Arnhem. De organisatie verzorgt een gezellige start en finish met een duidelijk gepeilde route, controle via stempelposten, verkeersregelaars, vrijwilligers, een technische dienst op de route, mobiele EHBO'ers, kleed-/ douchegelegenheid is er op sportcomplex Valkenhuizen. Wij sluiten de dag af met een feestelijke afsluiting!

De Tour gaat door de prachtige natuurgebieden de Posbank en Veluwe en start vanuit de Arnhemse wijken De Geitenkamp/Monnikenhuizen aan De Monnikensteeg, T-splitsing Burgemeester Bloemersweg. Je stapt op de fiets, liefst samen met zoveel mogelijk andere trappers, jij hebt een leuke sportieve dag waarvan elke euro die je bij elkaar fietst voor honderd procent aan dit onderzoek wordt besteed.

Stichting Tour voor MS wordt door de Belastingdienst erkend als 'Goed Doel' en beschikt over de ANBI-status. De tour word mede mogelijk gemaakt door initiatiefnemer Marcel van Domselaar in samenwerking met wielervereniging De Geitenbulttrappers.

Voor meer informatie of voor inschrijvingen van de tour bekijk de website www.TourvoorMS.nl.

Dag van de stadslandbouw op Hoeve Klein Mariendaal

ARNHEM - Zondag 18 mei bruist het van de stadslandbouwactiviteiten in Arnhem. Hoeve Klein Mariendaal heeft een speciaal en heel smakelijk programma voor jong en oud op deze dag. Een afwisseling van workshop, proeverijen en informatie van verschillende initiatieven in en rond Arnhem.

Atelier de Beleving met een buitenkook workshop met hooikist en rookoven. Bloemen in de Tuin met bijzondere eetbare planten en zaden. Rawsome-food: maken en proeven van heerlijke 'raw' lekkernijen. Wijngaard de Wageningse Berg: presentatie van de nieuwe wijngaard in Landgoed Mariendaal
Hoeve Klein Mariendaal met ezelwandeling, kruiden, groentenpakketten, lekkere hapjes, mobiele moestuinbakken en kinderactiviteiten.

Zondag 18 mei van 11.00 tot 16.00 uur, Diependalseweg 4 in Arnhem. Voor parkeren en meer informatie zie de website www.hoevekleinmariendaal.nl

Kerkdienst in Eusebiuskerk

ARNHEM - Zondag 18 mei is er weer een kerkdienst in de Eusebiuskerk. In deze dienst gaat voor ds. Yolanda Voorhaar van de Opstandingskerk.

De lezingen voor deze zondag zijn Deuteronomium 6 : 20 – 25 en Johannes 14: 1- 14, prachtige teksten. Jack Blok bespeelt het orgel. Muzikaal wordt meegewerkt door Sandra Noordewier, dwarsfluit en Martine Baar, klarinet. Pleunie v.d. Heide zal ook meewerken met een vocaal quintet zou kunnen meewerken. In deze dienst wordt ook het Heilig Avondmaal gevierd. Het belooft een boeiende, volle dienst te worden.

Mocht u van plan zijn om met de auto te komen houdt u er dan rekening mee dat vanaf 12.00 uur de parkeermeters weer gaan functioneren. De dienst begint om 10.15 uur.

Rondleidingen in Bibliotheek

ARNHEM - Dinsdag 20 mei wordt een gratis rondleiding gegeven in de Bibliotheek Centrum (Rozet).

Tijdens de rondleiding krijgen deelnemers uitleg over de nieuwe indeling van de Bibliotheek, de digitale catalogus en krijgen ze een kijkje achter de schermen. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het Erfgoedcentrum waar de collectie van de Gelderland Bibliotheek te vinden is.

Op dinsdag 20 mei van 11.00 tot 12.00 uur. De rondleidingen zijn gratis voor zowel leden als niet-leden. Wel dient men zich vooraf aan te melden via de website www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Lezing over Machu Picchu

ARNHEM - Dinsdag 20 mei geeft Peter Schoorstra een lezing met de titel 'Over de Inca-trail naar Machu Picchu' in de Bibliotheek Centrum (Rozet). De lezing vindt plaats van 20.00 tot 21.30 uur.

De Inca's vormden een hechte bevolkingsgroep die de meest standvastige bouwwerken maakten en uitblonken in de goud-, zilver- en smeedkunst. Hun cultuur is tot op heden nog zichtbaar en voelbaar. Peter Schoorstra neemt ons in woord en beeld mee langs de Inca-trail, die zich in Zuid-Amerika over meer dan 30.000 km uitstrekt. De tocht voert door het Andesgebergte naar de enig overgebleven nederzetting van de Inca's: de Machu Picchu.

De bijeenkomst vindt plaats in het auditorium van Rozet aan de Kortestraat 16. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma. Leden betalen vijf euro. Niet-leden betalen zeven euro.

Word tuinvrijwilliger in Arnhem

ARNHEM - Houdt u van tuinieren en vindt u het leuk om mensen een handje te helpen? Word dan tuinvrijwillig(st)er bij Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem!

Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT Arnhem) zoekt mensen met Groene Vingers!

Als tuinvrijwillig(st)er helpt u mensen die zelf hun tuin niet meer kunnen onderhouden. Het gaat om mensen die slecht ter been zijn, lichamelijk- of geestelijk beperkt zijn en of een klein sociaal netwerk hebben. De hulpvragers hebben beperkte financiële middelen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met MVT-Arnhem via telefoon (026) 370 78 55 of email naar n.gaafar@mvtarnhem.nl

Wandel mee in Presikhaaf

ARNHEM - Heeft u zin om lekker te wandelen, nieuwe mensen te ontmoeten of de buurt te verkennen? Wilt u bovendien meer weten over gezondheidsthema's zoals contacten in de buurt, gezonde voeding, gezond slapen, gezond bewegen, samen eten en wat betekenen de WMO veranderingen voor mij? Loop dan mee met een wandeling in Presikhaaf en laat je informeren over diverse gezondheidsthema's.

Dit seizoen staan zes wandelingen met een gezondheidsthema op het programma: 12 juni,19 juni, 26 juni en 14 augustus, 21 augustus, 28 augustus. Iedereen is welkom, jong en oud. De deelname is gratis.

De start is om 13.30 uur vanaf MFC Presikhaven. De route gaat door de wijk, maar ook door Elsweide en het Park Presikhaaf. Het is ongeveer één uur lopen en ook geschikt voor rollator of scootmobiel. Na afloop is er een lekker kopje koffie of thee. MFC Presikhaven vind je aan de Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem.

Smaakmakers zijn een groep enthousiaste bewoners die samen met professionals werken aan een gezonde wijk. Wil je meer weten over de wandelingen van de Smaakmakers? Neem contact op met E. Bloemendaal, telefoon (026) 361 01 33 of E. Spoelstra, telefoon (026) 361 33 75. Zij organiseren deze wandelingen samen met Indigo, STMG, SWOA, Resto van Harte en Sportbedrijf Arnhem.

IVN-Arnhem aan de Rijn

Foto: Maria Pompe

ARNHEM - Je ziet het misschien niet zo gauw dat de Rijn het Arnhemse landschap beïnvloedt. De rivier vervoert plantenzaden en zet die op de oevers af. Zo zijn er diverse soorten planten in Meinerswijk beland. Het water brengt ook zand en klei mee en laat dat bij een hoge waterstand achter. Bepaalde gewassen vinden het op die hogere gronden bijzonder prettig.

Op donderdagavond 22 mei kunnen liefhebbers meestruinen met een IVN-gids en ontdekken hoe je deze invloeden van de rivier herkent. En er is meer te zien, zoals de sporen van grote en kleine grazers en kenmerken van oude en jonge cultuurhistorie.

Foto: Maria Pompe

Onder aan de Drielse Dijk, tegenover het Hannesstraatje, staan IVN-gidsen om 20.00 uur klaar in Meinerswijk voor deze rondwandeling. Parkeren kan op de parkeerplaats van het Pannenkoekenhuis De Steenen Camer, Hannesstraatje 2, maar je kan dit prachtige gebied ook prima op de fiets bereiken. Vochtbestendig schoeisel is aan te raden. En iedereen mag gratis mee.

Meer activiteiten van IVN Arnhem zijn te vinden op de website www.ivn.nl/arnhem.

Park in Rijkerswoerd krijgt naam

Wethouder Henk Kok en wijkbewoner Louis Verhaar brengen een toast uit op Park Woerdse Wal. Wijkplatformvoorzitter Josan Tielen heeft zojuist de glaasjes gevuld.

ARNHEM - Tussen de bebouwing van Rijkerswoerd en de A325 ligt een wijkpark dat het tot nu toe zonder naam moest stellen. Vrijdag 9 mei kwam daar verandering in. Toen vond de onthulling plaats van een naambord bij de ingang van het park aan de Kruisstraat.

Daaraan ging een prijsvraag vooraf onder de bewoners van Rijkerswoerd: wie kon een toepasselijke naam bedenken voor dit groene, op een geluidswal gelegen wandelgebied?

Een vijfkoppige jury met kennis van de streek en haar geschiedenis boog zich over de 34 ingezonden namen en koos voor de naam Park Woerdse Wal. De Arnhemse gemeenteraad stemde in met deze naam. Wijkwethouder Henk Kok en de bedenker van de naam, Louis Verhaar, onthulden samen het naambord. De voorzitter van het Bewonersplatform Rijkerswoerd, Josan Tielen merkte in haar toespraak tot de aanwezige wijkbewoners op dat het park er de afgelopen tijd flink op vooruit is gegaan doordat de dienst Stadsbeheer de in slechte staat verkerende wandelpaden van een nieuwe verharding heeft voorzien.

Doordat het park nu ook een naam heeft is het letterlijk en figuurlijk op de kaart van Arnhem gezet.

Minischool voor kinderen bij Tennisvereniging ALTB

ARNHEM - Voor kinderen in de leeftijd van vier tot en met zeven jaar organiseert tennisvereniging ALTB de Minischool. De Minischool laat kinderen niet alleen kennismaken met tennis als sport, maar door de minischool leren kinderen ook motorische vaardigheden ontwikkelen door tennis als hulpmiddel. Wetenschap en ervaring leren dat motorische vaardigheden het beste spelenderwijs en op zeer jonge leeftijd geleerd kunnen worden.

Minischool
De Minischool wordt gegeven onder leiding van Henk de Boom. Hij heeft deze trainingen ontwikkeld met als doel kinderen op een speelse en eenvoudige manier motorische vaardigheden te leren. Doordat de belangrijke fase in motorisch leren, 'de ontwikkelingsfase', zich in de leeftijd van vijf tot acht jaar bevindt, ligt er een geweldige kans om dit met tennis spelenderwijs te ontwikkelen. De trainingen vinden wekelijks op woensdagmiddag plaats in de hal van de ALTB. Instromen kan direct. In een groep zitten maximaal twaalf kinderen. Het materiaal dat tijdens de trainingen wordt gebruikt is aangepast op deze leeftijdsgroep.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de website www.altb.nl of neem contact op met Eric Westerink via mobiel (06) 44 04 28 95.

De ALTB is één van de oudste tennisverenigingen in Arnhem. De vereniging heeft ruim 750 leden en heeft in 2012 haar 110-jarig bestaan gevierd. De ALTB is een vereniging die in tegenstelling tot veel andere tennisverenigingen ook in de winterperiode een volledig trainingsaanbod kan aanbieden. Door de all weather banen, verlichting op de smashcourtbanen en de aanwezigheid van de tennishal heeft de ALTB de mogelijkheid om het trainingsaanbod gedurende de gehele winter te kunnen blijven invullen.

Speelmiddag voor hoogbegaafde kids!

ARNHEM - Enkele ouders uit de regio Arnhem-Nijmegen hebben het initiatief genomen om een speelmiddag op te zetten voor hoogbegaafde kinderen.

Het is voor iedereen belangrijk om peers te ontmoeten, ook voor hoogbegaafde kinderen. Het maakt niet uit of er samen een moeilijk spel wordt gedaan, of dat er simpelweg samen buiten gerend wordt…het is prettig en bijzonder om met anderen in contact te zijn die net zo 'snel' en 'anders' zijn als jij! Dit geldt voor kinderen van twee jaar, en voor kinderen van zestien. En zelfs vaak ook voor de ouders…

De speelmiddag wordt gehouden op zondag 18 mei van 13.00 tot 16.00 uur op basisschool De Troubadour, Rijksweg West 63 in Elden (Arnhem-Zuid).

Op deze middag kunnen (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen in contact komen met andere hoogbegaafde kinderen. Samen een spelletje spelen (er zijn spellen aanwezig, maar neem vooral ook je favoriete spel mee om het met andere kinderen te spelen!), ravotten op het speelplein, deelnemen aan een workshop, samen knutselen of kletsen... het kan en mag allemaal! De middag is bedoeld voor peuters tot pubers. En natuurlijk hun ouders. Naast kennismaken en samen zijn, worden er ook diverse workshops aangeboden, kijk hiervoor even op de site om je aan te melden!

Kosten zijn drie euro entree per persoon, inclusief koffie, thee en limonade voor de hele middag.

Aanmelden voor deze speelmiddag is niet noodzakelijk, maar wel heel prettig, zodat we weten hoeveel mensen er ongeveer komen. Aanmelden via de website www.hb024026.wordpress.com.

Kerkdienst in Waalse Kerk

ARNHEM - De Waalse Gemeenschap Arnhem-Nijmegen tracht steeds predikanten te vinden die ons de Boodschap kort en kernachtig in de Franse taal kunnen en willen brengen. Zoals u wel hebt bemerkt, lukt het ons regelmatig om Franstalige predikanten bij ons uit nodigen. Om toch de dienst goed te kunnen volgen, zorgen wij voor vertalingen via het liturgie-boekje.

Onze vesperdiensten kenmerken zich ook door de grote plaats die ingeruimd is voor muziek. Ditmaal zorgt het Trio Vocabilis met pianospel en zang voor een aantal mooie momenten voor en na de meditatie; we zijn blij hen weer te mogen ontmoeten en beluisteren.

Onze diensten beginnen om 17.00 uur, deuren open om 16.30 uur, en worden afgesloten met een «vin d'amitié», een ongedwongen bijeenzijn met een drankje en hapje. Doel van deze momenten is kennismaking, en gedachtewisseling over wat ons bindt en hoe wij oecumene beleven. Voor hen die willen, spreken wij Frans, maar voor het overgrote deel van de aanwezigen is Nederlands de voertaal.

Iedereen is welkom bij onze dienst op zondag 25 mei om 17.00 uur, Beekstraat/Gasthuisstraat 1 in Arnhem. Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij de liturgische groep Waalse Kerk Martin Kas, telefoon (026) 370 33 02 of Anke de Man, telefoon (055) 356 31 89 of via de website www.waalsekerkarnhem.nl.

Mee rijden in oude legervoertuigen

ARNHEM - Op zaterdag 17 mei wordt er een rondrit voor bewoners van Fatima Schreuder Groep, met vestigingen voor wonen in Arnhem-Noord en - Zuid, Laag-Soeren, Nieuw Wehl en in Doetinchem, gehouden met oude militaire voertuigen van de 'Groene Soos' uit Dieren.

Zo'n honderd bewoners met een verstandelijk beperking, gaan een geweldige dag meemaken. Meerijden in een van de vijftien oude legervoertuigen van de vereniging Groene Soos uit Dieren is een hele belevenis voor ze.

De tocht van ruim dertig kilometer gaat vanuit Arnhem over Groenendaal, Loenen naar Laag-Soeren toe.

De stoet met de militaire voertuigen vertrekt om 11.30 uur vanaf de Bakenbergseweg in Arnhem en om 13.30 uur vanaf de Harderwijkerweg in Laag-Soeren.

Maak je eigen muziek voor hoogbegaafde kinderen

ARNHEM - Ben je geïnteresseerd in muziek en dan met name in slagwerk? Heb je altijd al een je eigen muziekstuk willen componeren? Dan is dit je kans!

Onder leiding van Joep Everts, professioneel slagwerker ga je ontdekken wat slagwerk inhoudt. En dat is heel veel! Van een koekenpan tot een trom, van een gong tot een conga. Slagwerk is uitdagend maar om te beginnen helemaal niet moeilijk. Je ontdekt hoe je instrumenten moet bespelen én hoe het samen klinkt. Maar daar stoppen we niet... We gaan alleen of in groepjes ook je/jullie eigen stuk maken. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Joep helpt daarbij en je hebt meer ideeën dan je denkt. Bovendien ben jij degene die bepaalt hoe het mag klinken. Misschien dirigeer je het zelfs wel!

Zaterdag 31 mei van 13.00 tot 16.00 uur gaan we onder begeleiding van Joep aan de slag! Aan het einde van de middag presenteren we onze eigen compositie aan ouders.

Voor wie

(Hoog)begaafde kinderen van groep 5 tot en met 8 van de basisschool. Huis van Puck, Klarendalseweg 193 in Arnhem. Tijdstip van 13.00 tot 16.00 uur. Kosten zijn 25 euro.

Naast het kennismaken met de verschillende soorten slagwerk en het samen muziek maken en componeren, komen de volgende vaardigheden aan bod; Mijn plek in de groep, ik laat me horen, ik geef de ander ruimte, luisteren, presenteren. Aanmelden kan via het contactformulier tot en met donderdag 22 mei op www.terheerdtcoachingenadvies.nl, per mail l.ter.heerdt@gmail.com of telefonisch (06) 41 56 85 59.

Open dag Manege Ruimzicht in Arnhem Zuid

ARNHEM - Manege Ruimzicht is een mooi, veelzijdig, maar vooral gezellig manegebedrijf voor jong en oud. Vanaf vijf jaar kan de jeugd al kennismaken met het ponyrijden. Dit begint met de knuffellessen. Op deze manier leren de kinderen op een speelse manier vertrouwd te raken met de pony en de eerste beginselen van het paardrijden. Ook organiseren wij kinderfeestjes, waarbij de pony's en het spelelement centraal staan.

Tijdens de zomervakantie zijn er diverse ponykampen. Ook voor de volwassenen is er genoeg vertier. De lessen zijn ingedeeld van beginners tot en met de gevorderden. Zowel dressuur als springen komen aan bod. Ook bestaat de mogelijkheid om bij onze manege uw ruiterbewijs te halen. Kortom, er is genoeg bij ons te beleven en dit alles in een gemoedelijke sfeer, waarbij veiligheid en verantwoord paardrijden hoog bij ons in het vaandel staan.

Tijdens de open dag op zondag 25 mei stelt Manege Ruimzicht haar deuren voor iedereen open van 12.00 tot 16.00 uur. Altijd al willen paard/ponyrijden? Dan is dit het moment om kennis te komen maken met deze mooie tak van sport. Tijdens de open dag zijn er diverse demonstraties te zien, waaronder een demonstratie van de carrouselgroep van de manege. Er zal dan door een twaalftal ruiters/amazones allerlei figuren worden gereden op muziek. Ook kan iedereen deze dag gratis paard/ponyrijden. Onze manege is uitgerust met een gezellige kantine, zodat u ook een drankje en/of een hapje bij ons kunt nuttigen. Meer informatie: www.manegeruimzicht.nl. Graag tot ziens op onze manege!

Wie geeft u het vertrouwen?

ARNHEM - Eigenlijk wilt u er niet over nadenken. Maar naarmate u ouder wordt, neemt de kans toe dat anderen u moeten helpen met huishoudelijk werk, verzorging of met financiële zaken. Het is belangrijk om nu al, nu u dat nog kunt, erbij stil te staan wie uw belangen gaat behartigen als u dat, al of niet tijdelijk, zelf niet meer kunt.

Wie kan dat het beste voor u doen? Wie geeft u het vertrouwen? Dat kan uw echtgenoot zijn, uw partner, een kind of een goede vriend. U kunt de taken ook verdelen over meer personen of een toezichthouder aanstellen, bijvoorbeeld een notaris,

Diegene die uw vertrouwen geniet, kunt u een volmacht geven om namens u te handelen. U kunt deze volmacht uitbreiden met wensen over bijvoorbeeld uw verzorging of medische beslissingen. Dat wordt een levenstestament genoemd en werkt, in tegenstelling tot een testament, tijdens uw leven.

Ten slotte, om ervoor te zorgen dat ook na uw overlijden alles wordt geregeld zoals u dat gewenst zou hebben, kunt u in uw testament een executeur aanwijzen.

Voorkom dat u te maken krijgt met financieel misbruik en regel uw zaken voordat u in een kwetsbare positie zit. De notaris kan u hierbij helpen en kan hierin ook een rol spelen.

Graag informeer ik u hierover op onze informatiemiddag op donderdag 22 mei om 16.00 uur bij ons op kantoor. Meld u aan per email of telefoon. Of maak een afspraak voor een persoonlijk onderhoud.

Hanneke Ockhuysen, Notariskantoor Ockhuysen, Kronenburgsingel 60 in Arnhem. Telefoon (026) 320 10 00, email info@notarisockhuysen.nl.

Pro-Da de Mondzorg waar u geen patiënt maar cliënt bent!

ARNHEM - Bij Pro-Da Mondzorg – een (mobiele) tandarts/tandprothetische praktijk voor geheel Nederland kunt u terecht voor alle soorten behandelingen en alle vormen van gebitsprotheses, zoals 'klikgebitten' et cetera.

Een niet goed onderhouden gebit of gebitsprothese kan de oorzaak zijn van andere aandoeningen.

Full-Service
Pro-Da Mondzorg heeft een unieke 'full –service' voor haar patiënten. Pro-Da behandelt patiënten waar mogelijk en in overleg in de "vaste" praktijk en/of op iedere locatie (ook aan huis of instelling) binnen Nederland. Ook het regelen van vervoer naar één van onze praktijk(-en) behoort tot de mogelijkheden. Te repareren gebitsprotheses worden bij u thuis opgehaald en weer teruggebracht. Behandeling door onze tandarts/implantoloog in onze praktijk is op afspraak mogelijk. U krijgt bij Pro-Da altijd vooraf een kostenbegroting. Pro-Da heeft met nagenoeg alle zorgverzekeraars een contract afgesloten en garandeert daarmee de kwaliteit die de zorgverzekeraars van de zorgverlener(s) vragen. Declareren gaat meestal via uw zorgverzekeraar.

Kwaliteit

Eén van de sterke punten van Pro-Da is dat alles in de eigen praktijk wordt aangemeten en in het Pro-Da laboratorium wordt gemaakt. Wij hebben zodoende alles onder één dak en kunnen te allen tijde de kwaliteit waarborgen.

Nieuw product!

Pro-Da maakt in eigen laboratorium, zirkonium kronen, gefreesd of opgebakken v.a. € 99,50 per kroon of brugdeel met 5 jaar garantie. Dus een volledig Nederlands product van Nederlandse kwaliteit voor een goede prijs. Ook uw tandarts kan deze kronen/brugdelen voor u bij Pro-Da laten maken zodat u minder kosten heeft.

Pro-Da is lid van de Stichting Garantie Mondzorg en de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Pro-Da beschikt over een HKZ branche certificering ook voor het mobiele deel van de praktijk.

Praktijk te Arnhem, Eimerssingel-West 41 (6832EW); telefoon 026-7950010 of 06-34514465; e-mail: info@pro-da.nl.

Vrije inloopmiddag Uitvaartzorg De Vallei

ARNHEM - Uitvaartzorg De vallei is voornemens dit najaar een Afscheidshuis in Huize Voorburg te realiseren aan de Drielsedijk 1 te Arnhem. In het dijkhuis hebben zij momenteel hun kantoor, een drukkerij en een spreekkamer in gebruik. Afscheid nemen vanuit je hart 06 – 107 107 89 (24 uur per dag).

In het prachtige monumentale pand in Arnhem Zuid worden meerdere huiselijke opbaarkamers met 24-uurs mogelijkheid gerealiseerd. In alle familiekamers komt een opbaarmogelijkheid met koeling, een eigen koffiehoekje, eethoek en zithoek.

Huize Voorburg Drielsedijk 1 6842 AA in Arnhem www.uitvaartzorgdevallei.nl tel: 026 -37 999 65 info@uitvaartzorgdevallei.nl.

Het Afscheidshuis zal tevens ruimte bieden aan een verzorgingsruimte waar de laatste verzorging gegeven kan worden, met of zonder hulp van nabestaanden.

Bij Uitvaartzorg De Vallei ontvangt u het rouwdrukwerk vaak al dezelfde dag, zelfs in het weekend omdat zij een eigen drukkerij hebben in dit pand.

Het keukentafelgesprek: een spiegel van het leven

Spreken over het laatste afscheid geeft rust.
Een keukentafelgesprek is bedoeld om het 'er' eens over te hebben. Praten over je afscheid, is praten over uw leven. De wensen voor uw uitvaart zijn concreet te benoemen en tevens te beschrijven in dit wensenboekje. Zo maakt u een uitvaart tot een eigen geheel: passend en persoonlijk. Een keukentafelgesprek is laagdrempelig, informeel, met aandacht en respect voor ieders inbreng en achtergrond.

Vrije inloopmiddag donderdag 26 juni

Van 13.30 tot 16.30 uur vind er een vrije inloop middag plaats op 26 juni in het Dorpshuis te Elden aan de Rijksweg 50. Huize Voorburg Drielsedijk 1 6842 AA Arnhem. www.uitvaartzorgdevallei.nl tel: 026 -37 999 65 info@uitvaartzorgdevallei.nl.

Hoogte80 Festival in Arnhem

ARNHEM - Vier dagen lang theater, muziek, literatuur, uitzicht, eten en drinken, in de buitenlucht op Hoogte80 Festival in Arnhem. Hoogte80 Festival viert tijdens het hemelvaartsweekend, donderdag 28 mei tot en met zondag 1 juni, het begin van het festivalseizoen met een gevarieerd, laagdrempelig en positief programma vol theater, muziek, literatuur, uitzicht, eten en drinken.

Tijdens deze zesde editie tovert Hoogte80 Festival één van de mooiste stadsparken van Arnhem, stadspark Hoogte80, om tot een geweldig festivalterrein met vele muziekoptredens en unieke theatervoorstellingen in tenten, in de openlucht en op podia. Ook voor kinderen is er van alles te doen en te beleven. Vorig jaar trok het festival ruim 10.000 bezoekers.

Praktische informatie

Van donderdag 29 tot en met zaterdag 31 mei van 14.00 tot 23.30 uur en op zonderdag 1 juni van 12.00 tot 22.30 uur (hemelvaartsweekend) bij stadspark Hoogte 80, in de authentieke Arnhemse wijk de Geitenkamp. Gratis toegang tot het festivalterrein. Meer informatie via www.h80festival.nl.

Start Babybabbels op de Geitenkamp succesvol

ARNHEM - In het Multifunctionele Centrum De Wetering in de wijk Geitenkamp is vorige week een nieuw project gestart. Elke donderdag tussen 09.30 en 11.30 uur zijn moeders met baby's van nul tot achttien maanden welkom om mee te doen met de activiteit 'Babybabbels'. De plek voor spelen, verzorgen en ontmoeten.

Babybabbels wordt georganiseerd door Stichting Rijnstad en heeft als doel om kersverse moeders een ontmoetingsplek te bieden in de wijk. Elke week is er een vast programma. Er wordt gestart met koffie en thee. Vervolgens is er een wisselende activiteit zoals babymassage en Muziek op Schoot of wordt er aandacht geschonken aan thema's zoals bijvoorbeeld rust en regelmaat en huilgedrag. Daarna is er alle tijd om met de kindjes te spelen en te knuffelen en ze te voeden met fles, borst of fruithapje. De baby's spelen samen met andere kinderen en hun ouders in een groep. Dit is een mooie voorbereiding op de Speelmorgen die door Rijnstad georganiseerd wordt voor kinderen vanaf achttien maanden.

Wil je graag samen met je kind meedoen aan Babybabbels? Meld je dan aan via babybabbels@rijnstad.nl. De kosten van de ochtend zijn 1 euro per keer, de eerste keer is gratis. Meer informatie is te vinden op www.rijnstad.nl/babybabbels.

Info avond cursussen SOW Opleidingen & Open dag cursus sportmassage in Westervoort

WESTERVOORT - Het succes van de cursussen van SOW Opleidingen is gelegen in het feit dat de cursist een zeer gedegen kennis op doet van het menselijk lichaam. Een voorbeeld daarvan is de praktijkgerichte cursus sportmassage en duurt 9 maanden en omvat 34 lesavonden. SOW Opleidingen is één van de grootste instituten in Gelderland. De info avond vindt plaats op maandag 19 mei a.s. van 19.00 tot 22.00 uur en de open dag vindt plaats op zaterdag 31 mei a.s. van 11.00 tot 13.00 uur en worden gehouden in het opleidingscentrum SOW Opleidingen, Dorpstraat 34 in Westervoort.

SOW Opleidingen is in deze omgeving de enige gecertificeerde opleider die haar mensen opleidt tot erkend sportmasseur. Met het landelijk erkend diploma legt men een zeer brede basis om zich verder te bekwamen in de massagebranche. Zo kunt u bijvoorbeeld een eigen praktijk starten of gaan werken bij sportverenigingen, wellness en sauna complexen, fysiotherapie praktijken, sportgezondheidscentra, enz. Tijdens de info avond krijgt u een goed beeld van het lesprogramma en kunt u uitgebreid vragen stellen en tijdens de open dag krijgt u specifiek informatie over de cursus sportmassage.

Frans Mosterman geeft sinds de oprichting van zijn bedrijf SOW Opleidingen in 1991 cursussen voor sportmassage, kinesio taping, blessurepreventie, sportrevalidatie, stoelmassage, klassieke massage, holistic pulsing, voetreflex therapie, hotstone massage en reanimatie & AED. Zelf was Frans jarenlang masseur bij Vitesse Arnhem. Met de cursussen van SOW Opleidingen wordt dé basis gelegd voor een goede masseur.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met cursusleider Frans Mosterman (0313-843947 of 06-13403564) of kijken op www.sowopleidingen.nl.

Deelnemen aan Elst Op Stelten kan nog steeds!

Foto: Hein Arns

ELST – Bij de Elster Ondernemers Vereniging (EOV) is de topper onder de evenementen, Elst op stelten, volop in voorbereiding. Het is inmiddels een traditie geworden om Elst Op Stelten (kortweg EOS) te houden op tweede pinksterdag, en dat is in 2014 niet anders. Op 9 juni, van 11.00 tot 18.00 uur, verwelkomen de Elster ondernemers duizenden bezoekers (in 2013 waren er naar schatting 40.000 bezoekers) in het sfeervolle centrum. Het evenement staat al grotendeels in de steigers, maar ruimte voor aanpassing is er altijd.

Smidsstraat afgesloten

Het gebied dat het decor vormt voor EOS vormt, Dorpsstraat, Valburgseweg, Kleine Molenstraat, Plein, Werenfriedplein en Halve Morgen, ondergaat in 2014 een verandering. In verband met werkzaamheden kan de Smidsstraat in 2014 niet gebruikt worden. Het rondje door deze straat vanaf de kruising met de Dorpsstraat/Valburgseweg via de Willemsstraat weer terug naar het Werenfriedplein is daardoor niet mogelijk.

Ruimte gereserveerd

Op diverse punten in het marktgebied is ruimte gereserveerd voor verenigingen en clubs die zich op die dag willen presenteren aan de bezoekers van het evenement. Dit kan zijn om bekendheid te geven aan de vereniging of club, leden, cursisten of vrijwilligers te werven of zelfgemaakte producten te verkopen. Clubs en verenigingen kunnen contact opnemen met organisatiebureau Apeldoorn 2000 om een kraam of plaats te reserveren. Na ontvangst van de aanmelding wordt contact opgenomen voor overleg. Clubs en verenigingen die tijdens Elst Op Stelten acte de présence willen geven kunnen zich aanmelden via e-mail: info@apeldoorn2000.nl of fax 055-5347296. Apeldoorn 2000 is telefonisch te bereiken voor extra informatie op 06-29513560.

Open Dagen Werkervaringsplek EPRIC

HUISSEN - Op zaterdag 17 en zondag 18 mei zijn de open dagen van werkervaringsplek Epric te Huissen.

Epric is een kleinschalige werkervaringsplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ook dagbesteding mogelijk en werkt men ook met vrijwilligers. Zodoende is er een brede schakering binnen de werkervaringsplek aan mensen.

Op beide dagen is de kwekerij te bekijken. In deze kwekerij worden diverse planten gekweekt oa de bladcactussen maar ook vaste planten, perkplanten en fuchsia's. Heel veel planten staan in bloei.

Op beide dagen is er de mogelijkheid tot aankoop van planten waaronder de winterharde blauwe tuinfuchsia als ook een dahlia die 8 meter hoog kan worden. Aparte planten dus.

Daarnaast kan men ook vragen stellen over de werkervaringsplek en misschien zelf vrijwilliger bij Epric worden. Kortom genoeg mogelijkheden om 2 dagen door te brengen in de grote kassen van Epric.

Met openbaar vervoer is Epric gemakkelijk te bereiken. De bus stopt bij halte Nieuwediep wat 300 emter is van de kas.

De open dagen vinden plaats op 17 en 18 mei van 10-17 uur. Epric is te vinden aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen. www.epric.org, 026-3250959

Leer de rijke vogelwereld van Arnhem kennen

ARNHEM - Bezoekerscentrum Sonsbeek organiseert op zaterdag 17 mei een fietsexcursie langs de vogels en de landschappen in en om onze stad. Koos Dansen,
natuurfotograaf en oud-voorlichter/redacteur van 'Geldersch Landschap en Kasteelen', zal de fietstocht leiden door de parken en landgoederen in en rond Arnhem.

Via Oosterbeek en Doorwerth (en het pontje naar Driel) gaat de tocht naar Schuytgraaf, Park Lingezegen en de uiterwaarden, om weer te eindigen bij het bezoekerscentrum. Onderweg wordt (letterlijk) stilgestaan bij de cultuur-historie, de flora en met name de gevleugelde fauna.

Fietstocht op zaterdag 17 mei van 09.00 tot 16.00 uur. Deelname bedraagt vijf euro. Aanmelden bij de infobalie van bezoekerscentrum Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a in Arnhe. Telefoon (026) 445 06 60. Website www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.