GN Lingewaard

9 mei 2018

GN Lingewaard 9 mei 2018


Familie Giesen laat op 11 mei zien waar de melk vandaan komt Campina open boerderijdag in Angeren

Familie Giesen (foto: Han Hopman)

ANGEREN - Op vrijdag 11 mei opent de familie Giesen samen met Campina in Angeren de staldeuren voor de landelijke open boerderijdagen. De vrijdag tijdens het hemelvaartweekend kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van de boerderij, waar 110 melkkoeien gehouden worden en zien ze waar de melk die thuis op tafel staat vandaan komt.

Voor kinderen worden er verschillende sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Een leuk en bovendien gratis uitje voor het hele gezin. Tijdens de Campina open boerderijdagen is er voor jong en oud van alles te doen op de deelnemende boerderijen. De boer geeft rondleidingen en laat zien hoe het er aan toe gaat op de boerderij en waar de koeien gemolken worden. Voor kinderen van alle leeftijden zijn er leuke activiteiten als een boeren stormbaan, melkbus-heffen, skippykoe-racen en schminken. Bezoekers kunnen Campina-producten proeven en meer te weten komen over zuivel als onderdeel van gezonde voeding in combinatie met een actieve levensstijl. De boerderij is open tussen 10.00 en 16.00 uur; de toegang is gratis.

De familie Giesen woont aan de Lodderhoeksestraat 26 in Angeren.

Gezocht: Betuwenaren in het buitenland

BETUWE - Gezocht: Betuwenaren in het buitenland. Ten bate van de gelijknamige, geliefde rubriek in deze krant. Let op: het liefst kandidaten uit Angeren, Gendt, Bemmel, Haalderen, Doornenburg, Elst, Driel, Heteren, Zetten et cetera.

Uit Huissen vooralsnog voldoende suggesties. Dus laat je familielid, vriend(in) of oud-klasgenoot stralen in 'Betuwenaren in het Buitenland'. Wat te doen? Laat naam en mailadres weten aan de auteur van de rubriek: Hans Schmeinck (hansschmeinck@gmail.com). Of neem zelf eerst contact op met de bewuste persoon en vraag hem/haar om medewerking en laat die persoon Hans dan een mailtje sturen. Hij zorgt dan uiteraard voor het verdere contact én uiteindelijke artikel! Bij voorbaat dank.

Hét GemeenteNieuws / Hans Schmeinck

Lingewaard onderneemt stappen voor kwalitatief goede kermis

De kermis is een begrip en een diep gewortelde traditie in Lingewaard. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Na jaren van teruglopende belangstelling en kwaliteit, verwacht het college dat de grootste ellende voorbij is. Lingewaard gaat stappen ondernemen om de kwaliteit van kermissen te verbeteren. Een optimale verbetering gaat de gemeente geld kosten.

Vorig jaar zwengelde de VVD een discussie aan over de kwaliteit. Vooral in de kleine kernen en Gendt stond op het kermisplein oude meuk, zo was hun oordeel. Het college heeft zich de kritische opmerking uit de raad aangetrokken. De kermis is een begrip en een diep gewortelde traditie in Lingewaard, zo is de opvatting. In 2016 zijn voor de kleine kernen al maatregelen getroffen. Zoals minder stroomkosten in rekening brengen en geen heffing van bijkomende kosten en gebruik van het centrale salonwagenterrein in Ressen. Dit heeft voor Lingewaard echter onvolledig effect gehad, zo is de conclusie.

De nieuwe stappen voor de kleine kernen zijn, dat de oude rups is vervangen door een kwalitatief goede rups. Het is niet gelukt een exploitant te vinden voor een betere draaimolen, maar kinderen in de kleine kernen kunnen wel in een railway/babysport stappen.

Bemmel en Huissen profiteren direct het meest, zo is uit de plannen van de gemeente op te maken. Daar komen dit jaar veel spectaculaire grote attracties op de kermissen in de grootste kernen waaronder een familieachtbaan, spookhuis, grootse zweefmolen en afterburner. Toch kunnen de kleine kernen profiteren, zegt de gemeente. Kermisexploitanten die zich inschrijven voor de kermis in Huissen of Bemmel, moeten ook een attractie plaatsen in een kleinere kern.

De kermisexploitanten betalen een pachtsom. Wil de gemeente meer kwaliteit en diversiteit, dan verwacht het college dat de gemeente met geld over de brug moet komen omdat het voor exploitanten niet meer rendabel is om naar Lingewaard te komen. De vraag is of dit een streven moet zijn van de gemeente, zo vraagt het college zich af. Eind dit jaar wordt de gemeenteraad geïnformeerd over een nieuwe evaluatie.

Gezocht: Betuwenaren in het buitenland

BETUWE - Gezocht: Betuwenaren in het buitenland. Ten bate van de gelijknamige, geliefde rubriek in deze krant. Let op: het liefst kandidaten uit Angeren, Gendt, Bemmel, Haalderen, Doornenburg, Elst, Driel, Heteren, Zetten et cetera.

Uit Huissen vooralsnog voldoende suggesties. Dus laat je familielid, vriend(in) of oud-klasgenoot stralen in 'Betuwenaren in het Buitenland'. Wat te doen? Laat naam en mailadres weten aan de auteur van de rubriek: Hans Schmeinck (hansschmeinck@gmail.com). Of neem zelf eerst contact op met de bewuste persoon en vraag hem/haar om medewerking en laat die persoon Hans dan een mailtje sturen. Hij zorgt dan uiteraard voor het verdere contact én uiteindelijke artikel! Bij voorbaat dank.

Hét GemeenteNieuws / Hans Schmeinck

Tambour-maîtrestok is nieuwe mace

Nieuwe mace Sint-Sebastianus (foto: Niels Sparnaaij/Foto Mireat)

GENDT - Tijdens Koningsdag dit jaar overhandigde de voorzitter van de Historische Kring, Willem Rasing, een nieuwe mace (tambour-maîtrestok) aan tambour-maître Rick Basten. De mace laat de eeuwenoude verbondenheid van Sint-Sebastianus en Gendt zien.

"Mace is vanaf nu de nieuwe benaming voor een tambour-maîtrestok, net als een dirigentenstok een baton heet", vertelt Willem Rasing aan de Gendtse gemeenschap tijdens de aubade op Koningsdag. De nieuwe mace van Sint-Sebastianus is uniek en helemaal op maat gemaakt door PR Maces in Wessem. De maker van de mace, Paul Roberts, is zelf ook tambour-maître van een schutterij in Limburg. Hij heeft al vele maces gemaakt voor onder andere defensie, maar ook andere showkorpsen en schutterijen. "Ik had zelf een ontwerp gemaakt en deze bij Paul aan de koffietafel besproken. Het kruis boven op de bol vond Paul een leuke uitdaging en was nieuw, net als de gans boven op de bol" zegt Rick.

Naast de gans en het kruis dat over de bol heen ligt, zijn er op de kelk ook nog allerlei verwijzingen te zien aan Gendt en Sint-Sebastianus. Zo is het oude gemeentewapen van Gendt te zien op de kelk en de patroonheilige Sint-Sebastianus met daaronder een ribbon met het oprichtingsjaar 1499. De ring om de bol heen heeft duidelijk de letters van Sint-Sebastianus Gendt erop staan, waarmee de verbinding van Gendt en Sint-Sebastianus als een soort huwelijk wordt verbonden. "Ik ben trots op de nieuwe mace en vind het gaaf dat Paul Roberts het ontwerp tot werkelijkheid heeft kunnen maken", vertelt Rick.

Wat betekent de nieuwe privacywetgeving voor jouw organisatie?

REGIO - Heeft jouw organisatie ook een nieuwsbrief? Of een ledenadministratie? Of foto's van leden op de website? Dan krijgt ook jouw organisatie te maken met de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) die eind mei ingaat.

Misschien heb je er wel al wat over gehoord, misschien ben je er al druk mee bezig maar misschien heb je ook wel geen idee waar je moet beginnen. Wat mag wel en wat mag niet? Omdat iedereen te maken krijgt met deze nieuwe wetgeving en het veel gevolgen heeft voor jouw organisatie organiseert de Oost-Betuwse Uitdaging in samenwerking met SWL een workshop over de nieuwe privacywetgeving op maandagavond 28 mei.

Michiel Nijenhuis van ProcesPartners is de gastspreker van deze avond. ProcesPartners levert IT-diensten bij zowel bedrijven als bij mensen thuis. Als specialist in netwerkbeheer kan Michiel je alles vertellen over de inhoud en gevolgen van de nieuwe privacywetgeving en wat dit voor jouw organisatie betekent.

De workshop AVG en privacywetgeving vindt plaats in het adviescentrum van de Rabobank Oost Betuwe in Elst. De workshop begint om 19.00 uur en duurt tot uiterlijk 21.30 uur. Deelname is gratis voor vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in de gemeente Lingewaard en Overbetuwe. Er kunnen maximaal twee mensen per organisatie deelnemen. Bij grote belangstelling zal er een tweede bijeenkomst gepland worden.


Aanmelden kan via meldpunt@swlingewaard.nl onder vermelding van naam en organisatie. Bellen om op te geven kan ook: SWL Meldpunt: 088 2552555.

Klaverjassen en yoga bij Stichting Senioren Actief Bemmel (SAB)

BEMMEL - Houdt u ook van klaverjassen? En komt het er niet van? Kom dan eens op de eerste en derde woensdagmiddag van de maand van 14.00-16.00 uur in De Kinkel bij de soosmiddag van SAB.

Er zijn daar mensen, die graag willen klaverjassen en een ieder wordt uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij De Senioren Actief Bemmel. Iedereen is er welkom.

De yoga lessen bij De Senioren Actief Bemmel in De Kinkel zijn ook zeer gewild. Binnen de tien groepen is er momenteel ruimte bij de yoga op maandagmiddag 15.00 uur, op dinsdagmiddag 13.45 uur en bij de yoga op vrijdagochtend 11.00 uur.

Voor (meer) informatie kan men bellen (bij voorkeur tussen 16.00 - 18.00 uur) met: cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel SAB: Willemien Hermsen, 0481 463555; José van Rossum, 0481 461856; Sijan Boeder, 0481 465812.

Uitslag loterij Lentefeest KBO Huissen

HUISSEN - De uitslag van de loterij op het Lentefeest KBO Huissen zijn bekend. De prijzen zijn gevallen op lotnummers:

100,00 euro: 675 Tap, Alexanderhof 57 Huissen

50,00 euro: 163

Op onderstaande lotnummers zijn prijzen gevallen van 10,00 euro:

602 uitgekeerd in zaal

881 Janssen, Frankenstraat 50 Huissen

265

769 Marian, Paalgrens 1, Huissen

440 uitgekeerd in zaal

008 6852 AC 5 uitgekeerd

962 Bisseling, Vlierstraat 19, Huissen

027 6852 AC 5 uitgekeerd

077

995 Jansen, Binnenwater 24, Huissen

Prijswinnaars kunnen contact opnemen met het secretariaat. Beemd 59 Huissen, 026 3254718.

Sterreschans uitje

DOORNENBURG - Schippersvereniging Sterreschans is een dagje uit geweest naar het brandweermuseum in Borculo.


Alle leden waren verrast van dit mooie museum. Aansluitend werd de koffie geserveerd op een terrasje, waarna nog een wandeling door het mooie Borculo werd gemaakt. Bij de in werking zijnde watermolen werd een pauze gemaakt onder het genot van een drankje en hapje. Via een omweg door Borculo ging het gezelschap terug naar de auto's. Een geslaagde uitgangsdag zat er op.

Op zaterdag 26 en zondag 27 mei verzorgt Sterreschans in samenwerking met de Historische Kring Doornenburg een tentoonstelling in het ontmoetingscentrum van Doornenburg onder het motto 'Doornenburg voor anker - een samenleving tussen twee stromen'.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 11 mei van 10.00 - 12.00u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 12 mei van 14.00 - 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 15 mei van 13.30 - 15.30u in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 11 mei van 10.00 - 12.00u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 12 mei van 14.00 - 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Dinsdag 15 mei van 13.30 - 15.30u in het Dorpshuis (Emmastraat 23), Angeren

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Uitslag loterij Lentefeest KBO Huissen

HUISSEN - De uitslag van de loterij op het Lentefeest KBO Huissen zijn bekend. De prijzen zijn gevallen op lotnummers:

100,00 euro: 675 Tap, Alexanderhof 57 Huissen

50,00 euro: 163

Op onderstaande lotnummers zijn prijzen gevallen van 10,00 euro:

602 uitgekeerd in zaal

881 Janssen, Frankenstraat 50 Huissen

265

769 Marian, Paalgrens 1, Huissen

440 uitgekeerd in zaal

008 6852 AC 5 uitgekeerd

962 Bisseling, Vlierstraat 19, Huissen

027 6852 AC 5 uitgekeerd

077

995 Jansen, Binnenwater 24, Huissen

Prijswinnaars kunnen contact opnemen met het secretariaat. Beemd 59 Huissen, 026 3254718.

Sing Alongconcert Gendt geannuleerd

GENDT - Door onvoorziene omstandigheden heeft harmonie Sint-Caecilia Gendt besloten om het Sing Alongconcert, dat gepland stond op zaterdag 2 juni af te gelasten.

Er wordt gezocht naar een nieuwe datum. Reeds gekochte toegangskaarten kunnen bij de bekende voorverkoopadressen (Wijnzinnig Gendt en The Readshop Gendt) geretourneerd worden, waarna restitutie van het aankoopbedrag zal plaatsvinden.

Bingo bij

Jonge Kracht

HUISSEN - Net voor de afsluiting van het seizoen organiseert de activiteitencommissie van Jonge Kracht op vrijdag 18 mei de laatste bingo van dit voetbalseizoen.

De avond begint om 20.00 uur in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Iedereen is welkom. De kantine is open vanaf 19.00 uur.

De Notenkrakers en Raboclubcampagne

GENDT - Het levenslied- en gezelligheidskoor De Notenkrakers uit Gendt doet mee met de Rabo clubactie.

"Elk lid van de Rabobank (je bent gratis lid van de bank) kan of mag vijf stemmen uitbrengen.Slechts twee stemmen per club of vereniging. Dus twee stemmen voor De Notenkrakers en drie stemmen mag u verdelen naar bijvoorbeeld twee voor het koor Jubilate en één naar eigen keuze."

"Elke stem is geld waard en wie wil dat nou niet Elke stem is ook goud waard voor het koor. Zegt u nou: ik kan niet zingen of ik wil wel maar ik zie er tegenop', kom dan samen met iemand naar onze repetitieavond. We repeteren op maandagavond om half acht bij De Klok in Gendt. Het is er gezellig, leuke mensen, fijne dirigent, leuke liedjes, af en toe een optreden, en digitale orkestmuziek. Al met al geen reden om thuis te blijven. Zie ook onze site www.denotenkrakersgendt.nl."

Trombone voor Eska van Vlinderfonds

BEMMEL - Drumfanfare Eska uit Bemmel is de gelukkige bezitter van een nieuwe trombone. De muzikanten krijgen het instrument van het Vlinderfonds Lingewaard.

Eska had om een bijdrage gevraagd in verband met het zestigjarig bestaan dat dit jaar wordt gevierd. Ter gelegenheid van dat feest wordt op zaterdag 8 september vanaf 15.00 uur een speciale jeugdtaptoe gehouden op het gazon van kasteel De Kinkelenburg. In de avonduren is er voor de liefhebbers de jaarlijkse grote taptoe, waarvan dit jaar de 45e editie te zien en te beluisteren is.

Drumfanfare Eska is een gezelschap dat een flinke jeugdige aanwas kent. Om die reden is de vereniging op zoek naar financiële middelen voor de aanschaf van nieuwe instrumenten en uniformen. Eska kreeg al eerder een bijdrage van het Vlinderfonds. Omdat dit jaar sprake is van een jubileum heeft het fonds nogmaals in de buidel getast.

En rij dan niet stilletjes ons huisje voorbij…

Sinterklaas met zwarte pieten (foto: Sjaak Veldkamp / Stichting Intocht Gendt en De Hulpjes Gendt)

GENDT - Terwijl Sint en zijn Pieten er nog warmpjes bij zitten in het verre Spanje, is de Stichting Intocht Sinterklaas Gendt al volop bezig met de voorbereidingen voor het Sinterklaasfeest in Gendt.

Voorbereidingen die zonder steun en toewijding van vrijwilligers en sponsoren niet mogelijk zijn. Om een schitterend Sinterklaasfeest, en de bijbehorende intocht mogelijk te maken, doet de Stichting Intocht Sinterklaas Gendt dit jaar mee met de Rabobank Clubkas Campagne. Rij dit jaar niet stilletjes ons huisje voorbij en stem; jouw stem is geld waard.

De Stichting Intocht Sinterklaas Gendt zet zich in voor het culturele behoud van het Sinterklaasfeest in Gendt en omliggende dorpen. Dit doet de Stichting door het organiseren van de intochten van de Goedheiligman en zijn Pietermannen, onder andere in Gendt, Angeren en Doornenburg. Inmiddels een vast onderdeel bij de intocht Gendt, is de uitreiking van de Orde van de Kindervriend; een prijs om initiatieven, groot én klein, voor kinderen te promoten. Daarnaast verzorgt de Stichting de kindermiddag in zaal Providentia in Gendt en de schoolbezoeken op 4 en 5 december.

Ieder lid van de Rabobank ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op de Stichting Intocht Sinterklaas Gendt mogen worden uitgebracht. Dus, ben je lid van Rabobank Oost Betuwe? Draag dan de Goedheiligman dit jaar een warm hart toe en stem op Stichting Intocht Sinterklaas Gendt voor de Rabobank Clubkas Campagne. Jouw stem is geld waard en zorgt ervoor dat wij het Sinterklaasfeest, voor klein én groot, in Gendt en omstreken kunnen blijven organiseren!

Lintjesdruppels op Lingewaards Mannenkoor

LINGEWAARD - Waar het regent druppelt het ook. En zo gebeurde het dat twee mensen die betrokken zijn bij het onweerstaanbare Lingewaards Mannenkoor door onze Koning behangen werden met een onderscheiding.

Helma van Lent-Kersten is al 25 jaar dirigent van het kinderkoor De Stuiterbal. Vrijwilligster bij parochie De Levensbron. Verkeersregelaar indien nodig en verzorgt de koffie en andere nattigheid in Het Stedium tijdens repetities van het Lingewaards Mannenkoor. Afgelopen dinsdag zei ze tegen de koorleden in de pauze: “Dat nummer 'You raise me up' vind ik toch zo geweldig mooi!” Goede smaak, Helma!

Piet Gerritsen kreeg ook een lintje opgespeld wegens zijn verdiensten voor het CDA en voor De Levensbron. Daarvoor doet hij de administratie. Verder is Piet een begenadigd zanger bij het Lingewaards Mannenkoor. Dat gezegd hebbend, wilde Piet ook wel kwijt dat we er graag nog een paar mannen bij willen hebben om ons koor te versterken! Beiden werden gefelciteerd met de onderscheiding.

Biergies prooi voor Van Olderen - Meuwsen

Van Olderen - Meuwsen (foto: Van Olderen)

DOORNENBURG - Op 28 april stond de derde vlucht van 2018 op het programma voor postduivenvereniging EDV Doornenburg vanuit Biergies (160 km) . Hieraan deden 281 duiven van elf liefhebbers, die werden gelost om 12.45 uur.


V. Olderen & Meuwsen 62 mee 20 pr 1, 5, 6, 7, 8, 12, 19, 22, 23, 24, 25, 26, 29, 37, 39, 40, 53, 54, 65, 66
W. Geurtz & Zn 34 mee 12 pr 2, 3, 20, 21, 28, 31, 38, 43, 47, 52, 60, 70
Nissen & Vermaas 43 mee 10 pr. 4, 9, 11, 15, 16, 35, 36, 44, 51, 63
H. v. Hal 23 mee 12 pr. 10, 13, 17, 30, 33, 34, 45, 46, 48, 49, 59, 69
Th. Rutjes 4 mee 1 pr. 14
J. Buys 34 mee 3 pr. 18, 50, 56
J. v.d. Scheur 18 mee 2 pr. 27, 57
G. Peters 10 mee 3 pr. 32, 67, 68
P. C. Engelen 33 mee 6 pr. 41, 42, 58, 61, 62, 71
J. Pauwelsen 16 mee 2 pr. 55, 64

Lakenvelderrunderen terug in de wei

(Foto: Joyce Derksen)

LINGEWAARD - "Een paar weken geleden mochten ze weer de wei in bij kasteel Doornenburg, daar waar ze wat mij betreft thuishoren."

(Foto: Joyce Derksen)

De Lakenvelderrunderen, ook wel kasteelrunderen genoemd. Ze zijn niet meer weg te denken in het landschap rondom het kasteel. Prachtige beesten", vertelt Joyce Derksen uit Doornenburg.

Bingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Net voor de afsluiting van het seizoen organiseert de activiteitencommissie van Jonge Kracht op vrijdag 18 mei de laatste bingo van dit voetbalseizoen.

De avond begint om 20.00 uur in de kantine van Jonge Kracht aan de Bloemstraat 93 in Huissen. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Iedereen is welkom. De kantine is open vanaf 19.00 uur.

De Notenkrakers en de Rabo clubcampagne

GENDT - Het levenslied- en gezelligheidskoor De Notenkrakers uit Gendt doet mee met de Rabo clubactie.

"Elk lid van de Rabobank (je bent gratis lid van de bank) kan of mag vijf stemmen uitbrengen.Slechts twee stemmen per club of vereniging. Dus twee stemmen voor De Notenkrakers en drie stemmen mag u verdelen naar bijvoorbeeld twee voor het koor Jubilate en één naar eigen keuze."

"Elke stem is geld waard en wie wil dat nou niet Elke stem is ook goud waard voor het koor. Zegt u nou: ik kan niet zingen of ik wil wel maar ik zie er tegenop', kom dan samen met iemand naar onze repetitieavond. We repeteren op maandagavond om half acht bij De Klok in Gendt. Het is er gezellig, leuke mensen, fijne dirigent, leuke liedjes, af en toe een optreden, en digitale orkestmuziek. Al met al geen reden om thuis te blijven. Zie ook onze site www.denotenkrakersgendt.nl."

Vlinderfonds schenkt Eska trombone

BEMMEL - Drumfanfare Eska uit Bemmel is de gelukkige bezitter van een nieuwe trombone. De muzikanten krijgen het instrument van het Vlinderfonds Lingewaard.

Eska had om een bijdrage gevraagd in verband met het zestigjarig bestaan dat dit jaar wordt gevierd. Ter gelegenheid van dat feest wordt op zaterdag 8 september vanaf 15.00 uur een speciale jeugdtaptoe gehouden op het gazon van kasteel De Kinkelenburg. In de avonduren is er voor de liefhebbers de jaarlijkse grote taptoe, waarvan dit jaar de 45e editie te zien en te beluisteren is.

Drumfanfare Eska is een gezelschap dat een flinke jeugdige aanwas kent. Om die reden is de vereniging op zoek naar financiële middelen voor de aanschaf van nieuwe instrumenten en uniformen. Eska kreeg al eerder een bijdrage van het Vlinderfonds. Omdat dit jaar sprake is van een jubileum heeft het fonds nogmaals in de buidel getast.

Fietspuzzeltocht bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 14 mei verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg een fietspuzzeltocht voor haar leden.

De puzzeltocht begint om 19.00 uur bij zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg. Bij de finish is er voor ieder iets warms te eten. Hopelijk werkt het weer mee.

Tevens wil het Vrouwengilde Doornenburg iedereen attenderen op de mogelijkheid, om te stemmen, op het Vrouwengilde bij de Rabo Clubkascampagne; stemmen kan van 15 - 30 mei. Dit wordt van harte aanbevolen; het is namelijk goed voor de financiën van het Vrouwengilde.

Sponsor bedankt

Jonge Kracht 4 (foto: Ben Stellaard)

HUISSEN - Het vierde elftal van v.v. Jonge Kracht is door installatiebedrijf Ramon Janssen en Parini ICT in een nieuw outfit gestoken. We willen de sponsoren hiervoor hartelijk bedanken.

Activiteiten in de Week van de Schildklier

LINGEWAARD - Van 14 tot en met 18 mei is de Week van de Schildklier. Schildklier Organisatie Nederland (SON) organiseert in tal van ziekenhuizen activiteiten voor mensen met een schildklieraandoening.

Op maandag 14 mei zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers met een informatiestand aanwezig in het ziekenhuis Rijnstate, van 10:00 tot 12:30 uur op de locatie Zevenaar en van 14:00 tot 16:30 uur op de locatie Arnhem.
Op dinsdag 15 mei is in het CWZ in Nijmegen van 18:30 tot 21:00 uur een informatieavond met als thema ‘Eigen regie over uw Schildklier’. Tot 8 mei kan men zich aanmelden via email: schildklierpolikliniek@cwz.nl met vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Tijdens de avond zijn vrijwilligers van SON met een stand aanwezig.

Optimaal instellen luistert nauw
Dit jaar is het thema ‘optimaal instellen luistert nauw!'. Goed instellen op schildklierhormoon is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een groot verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus nauw, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt.
SON heeft een gratis folder ontwikkeld die inzicht en handvatten biedt voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Meer informatie over de Week van de Schildklier, alle informatiestands, andere activiteiten en het thema staan op www.weekvandeschildklier.nl.

Dagje uit voor vrouwenvereniging Angeren

(foto: Ria Visser-Huijnk)

ANGEREN - Dinsdag 15 mei om 8.30 uur vertrekken de leden en introducés van Vrouwenvereniging Angeren vanaf het dorpshuis met de touringcar voor het jaarlijks dagje uit.

Via een mooie route gaan ze naar het plaatsje Haps. Na de aankomst in Haps en ontvangst bij landgoed De Aalshof is er koffie/thee met appeltaart. Aansluitend zal de gastvrouw een presentatie geven over het aloude 'Kip of het ei-verhaal' en mogen ze advocaat proeven.

De ludieke eiertik-wedstrijd kan iemand eeuwige roem verschaffen,maar zorgt in ieder geval voor gezellige hilariteit. Na dit alles vertrekken ze van Haps voor een toeristische route naar Millingen aan de Rijn.

Na aankomst bij Restaurant Millings Centrum gaan ze aan tafel voor een driegangen-grootmoeders-pannetje-menu. Na genoten te hebben van dit diner neemt een ervaren gids hen mee voor een prachtige rondrit door het Reichswald.

Daarna heeft iedereen de gelegenheid om in Kleef het centrum te bezoeken, of van een drankje te genieten op een terras. Om 17.30 uur vertrekken ze van Kleef om huiswaarts te gaan naar Angeren.

Lamert Meijberg wint bij De Vliegende Post vanuit Bierges

HAALDEREN - Op zaterdag 28 april werden de duiven gelost vannuit Bierges (157 km) om 12.45 uur. Lamert Meijberg had de eerste prijswinnaar van de vereniging waar zestien leden gezamenlijk 321 duiven inkorfden.

Tijd van 14.13.26 werd de duif geklokt met een snelheid 1754,675 p/min. Laatste prijswinnaar van de vereniging, was de vijfde duif die thuis kwam op 14.29.57 van Jan Evers uit Bemmel.

Uitslag als volgt:

L. Meijberg 11 mee 2 pr. 1,33.

Dirk Peters 20 mee 9 pr. 2,14,24,29,43,48,78,80,81.

René van Zadelhoff 26 mee 14 pr. 3,4,7,18,20,21,26,27,28,57,70,71,72,73.

Th.Rutjes 15 mee 3 pr. 5,23,36.

Comb.Weijers 69 mee 21 pr. 6,11,12,16,17,34,35,37,40,49,53,54,58,62,63,64,65,66,75,76,77.

H.J. de Wijse 15 mee 7 pr.8,19,50,51,52,61,74.

T.Tinnebroek 14 mee 3 pr. 9,13,41.

Comb. Muller de Wijse 30 mee 6 pr. 10,39,55,56,68,69.

J.Evers 12 mee 5 pr. 15,25,45,59,60.

Denny Rutjes 10 mee 3 pr. 22,42,79.

Chr. Graven 17 mee 4 pr. 30,31,38,67.

L.Meijer 27 mee 1 pr. 32

H.J.A. Leemreise 26 mee 3 pr. 44,46,47.

Kaartententoonstelling in Hof van Hessen

Detail uit een kaart van 1632

HUISSEN - In Stadsmuseum De Hof van Hessen in Huissen is vanaf deze week tot september een tentoonstelling met historische kaarten te zien.

De voormalige Kleefse enclave Huissen werd vanaf 1577 meermalen uitgebreid in kaart gebracht. Bijzonder zijn de oudste kaarten, omdat daarop gebouwen ook in tekening zijn weergegeven. Er zijn bijzonder mooie exemplaren (in kopie) van te zien.

Liggend op de grens van twee hertogdommen – Gelre en Kleef – komt Huissen ook voor op vele kaarten van die gewesten. Al vanaf januari zijn daarvan originele exemplaren te zien en ook deze blijven tot september aanwezig.

De Hof van Hessen is gelegen aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen en is dagelijks behalve op maandag open van 13.00-16.30 uur. Op vrijdag is het museum al open vanaf 10.00 uur.

Jong Sint-Sebastianus: een trotse tiener...

Jong Sint-Sebastianus (foto: Corrienne Huisman/PR Sint Sebastianus)

GENDT - Zondag 29 april vierde Jong Sint-Sebastianus haar verjaardagsfeest! "Alle vrijwilligers, ouders en sponsoren zijn we dankbaar voor hun bijdrage. Door hen is deze dag een groot succes geworden."

Op het Julianaplein waren er vendel- en showpresentaties. Bij Providentia waren er allerlei leuke activiteiten te doen voor kinderen van alle leeftijden. Tijdens het opbouwen in de ochtend kwam er een regenbui uit de lucht, maar op het moment van de rondgang klaarde het op. Later op de dag werd het zelfs nog aangenaam met een zonnetje erbij. Het 10-jarig feest was Jong Sint-Sebastianus dus gegund.

Rond de klok van 12.30 uur waren Jong Sint-Sebastianus en de Show- en Marchingband aangekomen op het Julianaplein. De eerste bezoekers stonden al bij de dranghekken. Ook het publiek was klaar voor de vendel- en show presentaties. Als nieuwkomer waren de hele jonge kinderen in de leeftijd vanaf 5 jaar, van de Academykids ook nog aan zet. Dit nieuwe onderdeel is geboren in februari 2018. Met prachtige hoeden en vrolijke muziek kwamen zij het plein op onder luid applaus van het publiek. Met het bekende nummer 'Hallo Allemaal' van de populaire tv-serie De Luizenmoeder, wisten deze enthousiaste kinderen het publiek te vermaken. Zelfs de speakers Harrald Kemperman en Alwin van de Laak zongen het wijsje lekker mee.

Het feest ging na de presentaties door bij Providentia. Kinderen konden daar op een luchtkussen springen, schminken, leren show lopen, marcheren in een groep of muziek maken op allerlei instrumenten. Een feest van kinderen voor kinderen.

Moederdag-Mariaconcert Driel

DRIEL - Zondag 13 mei zingt de bekende sopraan Catharina Jansen, omlijst door de koren Cantorije en Enjoy, moeders toe in de Maria Geboortekerk. Het concert begint om 14.30; vrij entree; na afloop is er een deurcollecte.

Catharina Jansen, leerling van Aafje Heynis, opent het concert met Schuberts Ave Maria, een van zijn bekendste werken, en Bachs ontroerende Bist du bei mir. Na de pauze presenteert ze een aansprekend lichter repertoire. De befaamde Drielse koren openen en besluiten dit concert voor moeders, hun partners, en iedereen die een moeder heeft. Cantorije zingt gevarieerde Marialiederen en laat zich daarnaast van een andere kant horen. Enjoy zingt gedeeltelijk nieuw repertoire. In twee nummers is Catharina Jansen soliste.

Dit concert is het eerste van de Drielse werkgroep 'Blije Kerk Concert'. De initiatiefnemers zijn er trots op dat solist en koren dit hoog kwalitatieve programma willen verzorgen. Zij doen dit met veel zangplezier, omdat de kerk in de regio bekend staat om zijn bijzonder goede akoestiek. ?Van harte welkom dus: met veel luisterplezier zult u hiervan genieten!"

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 15 mei - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 16 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 17 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Leemkuulers jubileum

BEMMEL - 25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2010. Dit jaar is een 'doorsnee'-muziekjaar geweest voor ons. We hebben wel veel opgetreden, maar er was geen grote uitzondering voor wat betreft de optredens. Hier volgt een opsomming van onze optredens. In februari hebben we de carnaval avond van verzorgingshuis Luidina en verpleeghuis Lingehof opgeluisterd. In maart zijn we in De Brink in Huissen geweest. Op 30 april hebben we de Koninginnedag in Duiven opgeluisterd. In juni hebben we Fraukje en Mark een serenade gebracht ter gelegenheid van hun huwelijk. In juli hebben we een koffieconcert gegeven op het vlot in Sonsbeekpark in Arnhem en hebben we onze jaarlijkse familiedag gehouden. In augustus ons kermisconcert gegeven in de binnentuin van De Gouden Appel. In september een concert in Insula Dei in Arnhem en natuurlijk ons jaarconcert. Als laatste optreden van dit jaar was in de tent bij het sportpark tijdens het Herfstfestijn. Hier moesten we door de modder naar binnen en waren onze kniekousen, die normaal wit zijn, erg gespikkeld van de modderspatten.

Bijzondere activiteiten

in dit jubileumjaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt van Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Kosten 7,50 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur, gepland einde 22.30 uur. Tevens is er een minikerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Huissense 'great' in Amerika 'Altijd fijn om naar huis, de US, te gaan'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Monique Rottink (43). Met haar man en drie kinderen vertrok ze twee keer vanuit Huissen naar de Verenigde Staten. De tweede keer naar het zuidelijke Tenessee. 'De zomers zijn hier erg warm, maar we hebben gelukkig ook een echte winter.'

Eind 2011 toog het gezin Rottink (moeder Monique, vader Marc, zoon Sil en tweelingzussen Eva en Roos) vanuit Huissen voor het eerst naar de VS. Vanwege het werk van Marc. Ze woonden vijf jaar in Pittsford, in de staat New York, vlakbij Lake Ontario. ,,Het was heel relaxt, nooit file, prachtige natuur en letterlijk veel ruimte. De herten liepen door onze tuin.''

Daarna keerde het gezin weer terug naar Huissen en verbleef een jaar, om afgelopen zomer weer te emigreren naar het zuiden van Amerika, de staat Tenessee. In het plaatsje Germantown (!), onder de rook van Memphis. ,,Vanwege Marc's nieuwe baan, bij Medtronic. Ikzelf heb in Amerika vooral veel vrijwilligerswerk op school gedaan.''

Het was wel even wennen op de nieuwe stek. ,,Alles gaat hier echt trager en afspraak is niet altijd afspraak. Tja, de 'southern mentality'. Wel lastig als je van plannen houdt. De zomers zijn hier erg warm, maar gelukkig hebben we ook een echte winter.''

Monique is nu dus af van de slechte zomers in Nederland. ,,Ook de drukte, file's, de opgefoktheid en onvriendelijkheid mis ik zeker niet. Nederlanders tolereren niets van elkaar. Valt mij altijd weer op als ik terug ben.'' Desalniettemin: ,,Ik voel me nog steeds een echte Nederlandse.''

Overlijden oma

Haar ouderlijk huis staat aan de Huissense dijk bij 't Duifje. Zelf woonde ze in Huissen aan de Markt en op de Zilverkamp. ,,Als puber bracht ik veel tijd door met vriendinnen op 't Zand. Vooral bij de familie Wilbrink was ik kind aan huis.'' Nog meer dierbare herinneringen: ,,Onze trouwdag in 2014, de geboorte van de kinderen en me 'thuis' voelen.''

Dat gevoel probeert Monique zoveel mogelijk te realiseren. ,,Ik ben afgelopen jaar zelfs twee keer geweest. Met een Amerikaanse vriendin, meer als toerist haha. En een keer met de kinderen, voor familie en vriendenbezoek. Dan ga ik veel fietsen, kaas eten, naar de markt in Huissen en winkelen in Arnhem. Echter, hoe rot het afscheid nemen ook altijd weer is, wij vinden het ook altijd weer fijn om weer terug naar 'huis' in de US te gaan.''

Heimwee heeft ze naar eigen zeggen nooit echt gehad. ,,Omdat we het als gezin goed met elkaar hebben en wij het fijn hebben waar we zijn. Als was het wel moeilijk toen mijn oma overleed en later een van mijn vriendinnen en ik niet naar de begrafenis kon. Als mijn familie gezellig samen een verjaardag viert baal, ik wel dat ik er niet bij kan zijn. We kopen hier altijd wel een taartje om het mee te vieren, maar het is toch anders. Ach, met social media, app etc. ben ik volgens mij wel goed op de hoogte van het wel en wee in NL. Maar terugkeren? Wellicht als we wat ouder zijn.''

'Moeilijk toen ik niet bij de begrafenis van oma kon zijn'

Locatietheater strijkt neer bij de kolk van Doornik

BEMMEL - De kolk bij Doornik in Bemmel is vanaf 7 juni acht avonden en twee ochtenden het decor van theatervoorstelling Doornik, verdronken dorp, door Theatergroep Spaanse Peper.

Doornik, verdronken dorp is een fysiek beeldende voorstelling waar een licht absurdistische wereld zich ontvouwt. Een muzikaal gedicht waar tijd en droom in het hier en nu door elkaar lopen als een verloren ziel onder je arm. Een reis over het verdwenen land, waar, als je je oor te luister legt, de verhalen nog kunt horen. Neem plaats aan het water waar beelden aanspoelen als een troost om wat verloren is gegaan. Een ode, omdat we ook zijn wat we verloren hebben.

De voorstellingen vinden plaats van op 7, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 17 juni om 20.15 uur. Voor liefhebbers van het ochtendgloren is op zondag 10 en 17 juni een extra voorstelling om 07.15 uur met ontbijt. Het verzamelen is vanaf een half uur voor aanvang bij Sprok aan de Waaldijk 9 in Bemmel / Lent Na afloop van de voorstelling is er een theatrale nazit. Geadviseerd wordt warme en makkelijke kleding aan te trekken voor het bezoeken van deze locatievoorstelling.

Meer informatie over kaartverkoop staat op www.spaanse-peper.nl / Facebook.com/spaanse-peper. De voorstelling maakt deel uit deel uit van het Erfgoedfestival Gelderland dat als thema 'Grenzen van Gelderland' heeft.

Bayerischer Frühschoppen met Leemkuulers

MILLINGEN - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, zal De Dreuge in Millingen aan de Rijn omgetoverd zijn tot een gezellige Beierse feesttent.

Wanneer de eerste klanken van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel klinken en men zich te goed doet aan een heerlijke pul Weizenbier, zal men zich spontaan in de Beierse Alpen wanen. Gemütlichkeit alom dus! Er zijn onder andere tapvaatjes bier verkrijgbaar, zodat men zelf zijn eigen pul kan vullen aan de eigen tafel.
Uiteraard kan men zijn drankjes ook gewoon aan de bar halen. Tevens zullen er diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten verkrijgbaar zijn zoals Eisbein mit Sauerkraut, Hähnchen mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer.

Als spectaculaire afsluiting van de middag hebben we de kleinste DJ van Europa ‘DJ Timmie Tirol’ weten vast te leggen. Hij zal op geheel eigen wijze de tent op zijn kop weten te krijgen. "Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in De Dreuge! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom." Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis Entree! Er is mogelijkheid tot reserveren, zodat men zeker is van een (zit)plaats. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com (Heerbaan 190, Millingen aan de Rijn).

Première 'Manneneiland' uitverkocht

BEMMEL - Op 25 en 26 mei en 2 en 3 juni (en dus niet op 1 juni) speelt Teejaater PAN samen met het Nieuw Betuws Kamerkoor de voorstelling ‘Manneneiland, van oorlogstijd naar sociëteit’.

Een bijzondere theatervoorstelling in de theaterkerk van Bemmel over een stuk historie van Bemmel en de regio daaromheen. Uniek. Dit mag je niet missen. De premiére op 25 mei is ondertussen uitverkocht.

De theatervoorstelling is een initiatief van sociëteit `Het Manneneiland`. Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de sociëteit is het plan opgevat om een theaterstuk te laten opvoeren dat -met een knipoog, maar wel historisch verantwoord- een terugblik werpt op die 75 jaar.

Kaarten kunnen gereserveerd worden op www.teejaaterpan.nl en zijn te koop bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Badmintonclub Gendt weer deelnemer Rabobank clubkascampagne

GENDT - Met de Rabobank Clubkas Campagne steunt Rabobank Oost Betuwe het verenigingsleven in de gemeentes Lingewaard en Overbetuwe. Hiervoor stellen zij een deel van hun winst beschikbaar. De leden van Rabobank bepalen hoe dit geld verdeeld wordt.

Van 15 - 30 mei is er de stemronde; elk Rabobank lid krijgt vijf stemmen ter beschikking en mag er met maximaal twee stemmen op een club gestemd worden. Elke stem is geld waard.

Hoe meer stemmen je als vereniging krijgt hoe meer geld dit dus voor de vereniging oplevert. "Wij hopen ook dit jaar dat u als Rabobank lid aan badmintonclub Gendt zult denken. Wij zijn een mooie en actieve sportvereniging in de gemeente Lingewaard met als thuislocatie sporthal Walburgen in Gendt. Jaarlijks verlenen wij een bijdrage aan sportdagen van de basisscholen en zijn we aanwezig bij de speelweek in Hulhuizen.
Wij hebben een jeugdafdeling, die op dinsdagavond de trainingsavond heeft; en ook een seniorenafdeling die op woensdagavond speelt. Meer informatie staat op www.bcgendt.nl en onze facebookpagina: Badmintonclub Gendt."

Vóór de stemperiode krijgen alle leden van de Rabobank bericht met een persoonlijke code en uitgelegd hoe het een en ander werkt.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Wiecherink schenkt cadeau eigen jubileum aan De Minkhof

Fotobijschrift: Fred Wissing, eigenaar van Wiecherink Bouwmaterialen (l) reikt een symbolische cheque uit aan Jan Rossen, ambassadeur van De Minkhof (r)

GENDT - Fred Wissing, eigenaar van Wiecherink Bouwmaterialen uit Gendt, is tevreden als hij na een rondleiding op De Minkhof een cheque ter waarde van zevenhonderd euro overhandigt aan Jan Rossen. Zo’n mooi initiatief wil hij graag ondersteunen.

In het kader van de viering van het vijftigjarig bestaan eind 2017 besloot de leverancier van alles voor de bouw geen cadeaus aan te nemen, maar een bijdrage te vragen voor donaties aan drie goede doelen uit de regio. De Minkhof is er een van.

De Minkhof trekt zijn aandacht al enige tijd, bekent Wissing, “Ik fiets regelmatig over de dijk richting Bemmel en dan word je nieuwsgierig naar wat hier gebeurt. Voor mijn schoonouders die de zaak zijn gestart, zou het een mooie plek zijn geweest. “Veel ouderen hebben moeite hun dag zinvol in te vullen waardoor de belevingswereld steeds kleiner wordt. Het is een mooie gedachte om zo’n project te ondersteunen.“

Dat Wiecherink Bouwmaterialen al vijftig jaar een goedlopend bedrijf is, verklaart Wissing als volgt: “Momenteel kun je een zak cement op wel vierhonderd adressen kopen. Dat men de weg naar ons weet te vinden is het gevolg van onze specialisatie. Of je nu een kippenhok gaat bouwen of een compleet huis. Ons serviceniveau ligt erg hoog en dat wordt gewaardeerd.“

Fietsen voor leden KBO Huissen

Tussenstop fietsen (foto: KBO Huissen)

HUISSEN - Fietsen is misschien wel een van de gezondste manieren van bewegen. Hoe fijn is het om met een groep door onze mooie omgeving te fietsen en dingen te zien waarvan je tot voor kort het bestaan niet wist.

Het fietsen gebeurt in een groep van mensen die het leuk vinden om te fietsen. Daarom is de snelheid ook zo dat je rond kunt kijken. Men kan op verschillende soorten van fietsen meerijden: een gewone, met trapondersteuning of een elektrische fiets. De groep bepaalt de snelheid.

Onderweg is er op een mooie plek gelegenheid voor een kopje koffie en iets lekkers. Gestart wordt telkens vanaf De Zandse kerk in de Van Wijkstraat in Huissen. De eerstvolgende fietstocht is op dinsdag 15 mei en vertrokken wordt om 13.00 uur.

Grote schoonmaak Haalderen door basisschool De Wieling

HAALDEREN - Op donderdag 26 april zijn leerlingen van basisschool De Wieling door de straten van Haalderen getrokken. Het doel van hen was: zoveel mogelijk zwerfafval verzamelen!

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen bij de inwoners. De leerlingen hebben een flink aantal vuilniszakken zwerfafval opgehaald. Als dank kreeg de school een prullenbak voor op het schoolplein. De leerlingen kregen van de gemeente een kwartetspel en van Cafetaria Moos & Haalderen een soft- of waterijsje.
Platform 'Haalderen leeft!' heeft basisschool De Wieling en Nathalie van B aal bedankt voor het opzetten van dit initiatief. Ook de gemeente Lingewaard werd bedankt voor het regelen van de benodigdheden en de spellen. Als laatste, maar zeker niet de minste, ook cafetaria Haalderen & Moos voor het sponsoren van de ijsjes aan de leerlingen! "Wij hopen dat dit een eenmalige actie hoeft te zijn en Haalderen er opgeruimd uit blijft zien."

Oproep deelnemers training 'Omgaan met hoog sensitiviteit'

LINGEWAARD - De Gemeente Lingewaard subsidieert twaalf trainingsplaatsen ter preventie van uitval (op het werk of als mantelzorger) voor hoog sensitieve personen.

Hoog sensitiviteit is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20 procent van de bevolking is hoog sensitief. Het is een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. \

Deze training bestaat uit twee delen en vindt plaats op 17 en 24 augustus van 10.00 tot 12.30 uur in Bemmel. "Wanneer je behoefte hebt aan training en advies in het omgaan met je gevoeligheid en wilt deelnemen aan deze training, controleer dan of je aan de volgende criteria voldoet. Zoals woonachtig zijn in de gemeente Lingewaard, dat je 24 jaar of ouder bent en dreigt uit te vallen op het werk of als mantelzorger. En beter wilt leren omgaan met jouw gevoeligheid. Stuur dan een mail voor 16 juni met je motivatie naar info@manonspaan.nl."

Bloemen maken je nóg gelukkiger dan je al denkt!

GENDT - Dat je van bloemen blij wordt, dat is niets nieuws onder de zon. Maar dat de vrolijke kleuren en de prettige geuren in huis je ook écht gelukkiger maken, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Rutgers Universiteit. De geleerden zeggen dat je er gelukkige emoties van krijgt, je welzijnsgevoelens verhoogt en zelfs sociaal gedrag positief beïnvloedt.

In het onderzoek, dat ruim tien maanden duurde, werd gekeken naar de reactie van mensen die bloemen kregen. Bij alle ontvangers uit iedere leeftijdsklasse werd direct een hoger geluksgevoel gemeten. Ook op de lange termijn zijn de resultaten positief. Zo werd er een verlaagd stressgevoel gemeten en gaven de bloembezitters aan dat plezier en levenstevredenheid verhoogd waren. Ook werden intieme verbindingen gestimuleerd, wat onder andere inhoudt dat onderling contact beter werd dan het daarvoor was.


Dat bevestigt Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem-Nijmegen: 'Vaak wordt gedacht dat een bloemetje slechts een klein gebaar is. Dat is het in feite ook, maar het kan de sfeer in een tuin of huiskamer gigantisch veranderen.' De kwekerij uit Gendt merkt dat bloemen nog steeds veel cadeau gedaan worden, waarbij in zijn kwekerij vooral de bloemen en planten met waterreservoir populair zijn. 'Je zet ze één keer neer, vult slechts af en toe het water en de voeding bij en de rest gaat vanzelf. Ideaal cadeau voor moederdag dus, want je hoeft geen groene vingers te hebben en het levert je een gelukkige moeder op', zegt Bert lachend. Huyskweker Arnhem-Nijmegen Langstraat 46, Gendt; www.kwekerijarnhemnijmegen.nl.

25 cursisten slagen voor basiscursus Wijn

GENDT - In de maanden maart en april heeft WijnZinnig Gendt als eerste in Lingewaard de basiscursus wijn volgens de normering van SDEN-1 aangeboden.

Binnen korte tijd zaten twee georganiseerde cursussen van twee avonden volledig vol gereserveerd. Register-vinoloog Arno Kooke uit Bemmel was tijdens deze avonden verantwoordelijk voor de presentatie, theoretisch overbrengen van kennis en de cursisten voorbereiden op het examen dat aan het einde van les 2 afgenomen zou worden.

Een bijzondere aanvulling was de aanwezigheid van Sommelier/Wijn-Spijs Specialist Guido Lenting van WijnZinnig Gendt. Door zijn kennis en praktische ervaring werden de cursisten ook meegenomen in het combineren van wijn met gerechten. Een unieke combinatie van heren met veel kennis.

Tijdens de twee avondendurende cursus werden de deelnemers basiskennis van wijn bijgebracht. Het productieproces, de belangrijkste druivenrassen voor zowel witte- als rode wijnen en de bekendste wijngebieden van de wereld werden toegelicht.

Uiteraard mocht het proeven van in totaal veertien wijnen niet ontbreken en daarbij ging het vooral om het omschrijven van de aroma's die men herkende. Een erg lastig onderdeel, maar bij de tweede avond zag je bij iedereen een duidelijke vorm van proefnotities ontstaan en werden de aroma's wat makkelijker en beter herkend.

Aan het einde van de tweede avond werd tevens het officiële examen afgelegd voor het WijnVignet van de Wijnacademie. Alle deelnemers zijn met succes geslaagd!

"Binnenkort zullen we met nieuwe data komen voor wederom de basiscursus wijn. Begin 2019 zal vervolgens ook de cursus voor gevorderden op de agenda komen. Voor meer informatie over de mogelijke data kunt u contact opnemen met WijnZinnig Gendt. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en like onze Facebook pagina."

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu.

'Grote schoonmaak Haalderen door basisschool De Wieling

HAALDEREN - Op donderdag 26 april zijn leerlingen van basisschool De Wieling door de straten van Haalderen getrokken. Het doel van hen was: zoveel mogelijk zwerfafval verzamelen!

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen bij de inwoners. De leerlingen hebben een flink aantal vuilniszakken zwerfafval opgehaald. Als dank kreeg de school een prullenbak voor op het schoolplein. De leerlingen kregen van de gemeente een kwartetspel en van Cafetaria Moos & Haalderen een soft- of waterijsje.
Platform ‘Haalderen leeft!’ heeft basisschool De Wieling en Nathalie van B aal bedankt voor het opzetten van dit initiatief. Ook de gemeente Lingewaard werd bedankt voor het regelen van de benodigdheden en de spellen. Als laatste, maar zeker niet de minste, ook cafetaria Haalderen & Moos voor het sponsoren van de ijsjes aan de leerlingen! "Wij hopen dat dit een eenmalige actie hoeft te zijn en Haalderen er opgeruimd uit blijft zien."

Column

Gewoon

Gewone mensen behoren niet tot de politieke, bestuurlijke, wetenschappelijke, culturele elite of maatschappelijke organisaties. In dat geval ben ik een gewoon mens. Als gewoon mens was ik aanwezig bij het Theater van de Democratie. CDA, LBL. Lingewaard.NU en VVD gaan in overleg om te komen tot voortzetting van het college. Ze hebben inwoners, instanties en oppositionele raadsleden aangehoord wat hun wensen zijn. De verkregen informatie kan, kán terugkomen in het beleid voor de komende 4 jaar, zei VVD formateur Helga Witjes. Als gewoon mens begrijp ik weinig van theatrale democratie. Opeens staat er nog een gewoon mens op. Een 80-jarige Huissenaar pleit al vijf jaar voor maatregelen om het verkeer voor zijn appartement aan de Stadswal in te tomen. Fijnstof bevuilt zelfs zijn balkon. De gemeente doet er geen flikker aan, zegt de gewone man in klare taal. Spreek je met de ene wethouder dan zegt hij ja, spreek je met de ander wethouder dan zegt hij nee. Hij is zijn gal kwijt, maar of het zal helpen is maar zeer de vraag. Hoe schijnheilig ook, dat hoort nu eenmaal ook bij het Theater van de Democratie. Democratie is in de politiek verankerd. De SP mag roeptoeteren bewijzen te hebben dat fractievoorzitter Carla Rasing benadeeld zou zijn bij het verstrekken van WMO-voorzieningen. Er zijn in de gemeenteraad en media door de SP grote woorden gebruikt. Sjoemelen, fraude en valsheid in geschrifte. De bestuursrechter heeft in zijn uitspraak Lingewaard echter niet veroordeeld voor onwettig gedrag. Als gewone bezoeker van het Theater van de Democratie begrijp ik er geen flikker van. Forse aantijging van de SP in de gemeenteraad die met een sisser mogen aflopen? Heeft Lingewaard toch sjoemelende WMO ambtenaren in dienst? Vorige week zat de SP in het Theater van de Democratie. Zonder eerst excuses te maken werd er gewoon gepleit voor eenvoudige procedures voor het verstrekken van WMO voorzieningen. Voor een gewoon mens niet te volgen.
Sjaak

Ontspanningsdag voor Lingewaardse mantelzorgers

DOORNENBURG - Op zaterdag 2 juni staat Doornenburg klaar om Lingewaardse mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Samen met vrijwilligers van SWL organiseren zij leuke activiteiten voor mantelzorgers van jong tot oud.

Dit jaar wordt deze dag speciaal op zaterdag georganiseerd zodat ook werkende mantelzorgers kunnen deelnemen en mantelzorgers de mogelijkheid hebben om familie in te zetten, mocht een oppas voor diegene voor wie ze zorgen, nodig zijn.

Je kan kennismaken met de geschiedenis van schutterij Gijsbrecht van Aemstel en zelf meedoen aan kruisboog- en luchtgeweerschieten. Daarnaast zijn er ook andere activiteiten zoals heerlijk wandelen langs historische plekjes of in de natuur. Tijdens een yoga les kan je tot totale ontspanning komen. De dag wordt samen afgesloten met een lunch.

De dag start om 9.30 uur en duurt tot 14.00 uur in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 in Doornenburg. Aanmelding kan via SWL Meldpunt, 088 2552555 of via de mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Huissense triatlete in the spotlight

Van links naar rechts: Cor Slaghuis, Anita van Bon, Ninko Doornbos (foto: Nicole Slaghuis)

HUISSEN - Wij willen u even voorstellen aan de 65-jarige Anita van Bon uit Huissen. Om in goede conditie te zijn, én te blijven, sport ze veel. Heel veel. Ongeveer 25 á 30 uur per week. Van hardlopen tot zumba, van body pump tot fietsen. En alsof dat nog niet genoeg is, verschijnt Anita regelmatig aan de start van verschillende (kwart- en halve)triatlons.

Ze heeft er al meerdere achter haar naam staan, zoals de halve triatlon in Almere en de kwarttriatlon in Gendt. Het totaal aantal triatlons staat op maar liefst(!) 183. Daar kan alleen maar bewondering voor zijn. Die bewondering krijgt ze in ieder geval van Cor Slaghuis. Toen Cor hoorde dat Anita op een wel heel gedateerde fiets trainde, twijfelde hij geen moment en sponsorde Anita, geheel belangeloos, een mooie tweedehands stalen ros. Eentje van deze tijd. Ninko Doornbos, van Manivelo Wielersport in Arnhem, steunde Cors goede idee en zorgde ervoor dat de fiets weer als nieuw was. Na een testrit en wat kleine aanpassingen zat de fiets haar als gegoten. Cor en Ninko wensen Anita veel veilige kilometers en heel veel succes en plezier tijdens de triatlon Gendt!

Kinkelbestuur in gesprek met… PAN al jaren vlammend Teejaater in Bemmel

Repetitie voor scene in Manneneiland (foto: Johan Hesselink)

BEMMEL - Hoogstaand toneel, prachtige decors, boeiende scènes, originele locaties en regisseurs die van theater houden. Zo wilden de founding fathers het in 1982, de mensen van het eerste uur waaronder Chris Tielemans.

Decorbouwers als Ruud en Theo en spelers als Nel, Alois, Ferdinand, Marieke en Felice en nog vele anderen volgden in dat spoor. Recensies in De Gelderlander spreken van het bijzondere niveau. We zijn in gesprek met Toos van Engen en Louis Steeman, bestuursleden. De eerste repetities werden gehouden in de zaal achter Residencie in Bemmel, aldus Toos. De lat lag hoog, het stuk moest uitstijgen boven het niveau van de toneelverenigingen in de omgeving. Chris wilde ook optredens in een echt theater en vond het frustrerend dat die in De Gouden Appel niet konden worden gerealiseerd. Daarom ontwierp hij zijn eigen theater, een soort globe a la Shakespeare dat het in het College niet haalde.

Maar creatief bleef PAN bezig met stuk en locatie. Wie herinnert zich niet Koppen Dicht met een draaiend decor in de schuur van landgoed Doornik. Daar was het zo koud en winderig dat het publiek onder dekens zat met glühwein. Louis: de leden gaan heel intensief met elkaar om. De oud-leden zijn nog steeds bevriend met elkaar. Begrijpelijk, de spelers gaan een grens over. Zoals bij het spelen van kwaadheid of verlegenheid of een zoenscene. Zij zoeken die uitdaging. Na Chris trokken Piet, Angelique en Paul de kar. Er zijn nu aparte groepjes voor o.a. de keuze van het stuk, het decor en de pr. Binnenkort treedt PAN op met het stuk: Manneneiland. Daarover volgende week meer.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Schip Ahoy musiceert met Sint-Gregorius

DOORNENBURG - Nog voordat 2018 voor de helft is verstreken, wacht Doornenburg op zondag 27 mei alweer een muzikale surprise. Na twee prachtige concerten in de parochiekerk, respectievelijk het ontmoetingscentrum, eind maart en medio april, vindt er over enkele weken weer een muziekuitvoering plaats in het -ook op muzikaal gebied- zeer actieve Doornenburg.

Fanfare Sint-Gregorius uit Giesbeek en zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren, die enkele jaren geleden een unieke samenwerking zijn aangegaan, gaan dit bijzondere optreden gestalte geven. Voor de tweede keer in hun bestaan zullen beide muziekgezelschappen samen een muziekuitvoering verzorgen. Plaats van handeling is de Doornenburgse Sint-Martinuskerk.

Koor en orkest hebben veel tijd en energie in de voorbereidingen gestoken en zullen zowel afzonderlijk als gezamenlijk de toehoorders een zeer gevarieerd programma aanbieden, met herkenbare, lekker in het gehoor liggende melodieën. Een kleine greep uit het repertoire spreekt bij menigeen wellicht al tot de verbeelding: 'Pacific Dreams', 'You never walk Alone', 'Sloop John B.', 'Conquest of Paradise'; heerlijke muziek voor een zondagmiddag!

Het concert op zondag 27 mei begint om 14.00 uur; de deuren van de gehoorzaal gaan om 13.30 uur open. Toegangskaarten kosten 5,00 euro en zijn vanaf 13.00 uur verkrijgbaar aan de kassa in de aangrenzende orgelzaal, waar ook een kopje koffie/thee verkrijgbaar is. In de pauze en na afloop is in de orgelzaal ook gelegenheid tot het nuttigen van een hapje en een drankje.

Toegangskaarten zijn vanaf dinsdag 8 mei al in de voorverkoop verkrijgbaar in het Doornenburgse Ontmoetingscentrum, in het Dorpshuis van Angeren en in Bemmel in cultureel centrum De Kinkel. Ook kan men vanaf deze datum kaarten bestellen via dit mailadres: hpvermeulen@hotmail.com. Na overmaking van de entreegelden liggen de gereserveerde kaartjes klaar bij de kassa.

Vier moederdag bij Fort Pannerden

DOORNENBURG - Zondag 13 mei ontvangen alle moeders twintig procent korting op de entreeticket van Fort Pannerden! Fort Pannerden is een fantastisch uitje voor alle leeftijden en vooral voor het hele gezin. Op moederdag krijgen alle mama's korting.

Naast een ontzettend ruim aanbod aan activiteiten voor de hele familie, kan er ook heerlijk geluncht worden in ons café restaurant. Geniet van verschillende soorten koffie, broodjes, ijsjes en nog veel meer. Er kan á la carte besteld worden, maar er zijn ook mogelijkheden om vooraf te reserveren. Alle arrangementen staan vermeld op www.fortpannerden.eu.

Koersbal bij KBO Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waarvan beweging een groot deel uit maakt.

Het spel wordt bij KBO Huissen binnen gespeeld, zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld. Men speelt elke woensdagmiddag om 14.00 uur in de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. De speeldagen zijn: 9, 16, 23 en 30 mei. Voor de koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom.

Nadere mededelingen staan op KBO Facebook of www.kbohuissen.nl en in Hét GemeenteNieuws.

Koersbal bij KBO Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waarvan beweging een groot deel uit maakt.

Het spel wordt bij KBO Huissen binnen gespeeld, zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld. Men speelt elke woensdagmiddag om 14.00 uur in de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. De speeldagen zijn: 9, 16, 23 en 30 mei. Voor de koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom.

Nadere mededelingen staan op KBO Facebook of www.kbohuissen.nl en in Hét GemeenteNieuws.

Filatelistische bijeenkomst

Filatelistische bijeenkomst

ELST - Filatelistenvereniging De Vierstroom afdeling Arnhem, Elst en Velp/Rozendaal houdt op 14 mei een bijeenkomst.

Er is ruimschoots de gelegenheid over tot postzegelen want er zijn snuffelboeken beschikbaar. Ook is er een bingo met leuke filatelistische prijzen. De postzegelbeurs is in zalen- en partycentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst en begint om 19:30 uur. Meer informatie staat op www.vierstroomfilatelie.nl en te verkrijgen via 06 11018699.

Retraîtedag Ressen

(Foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Een dag voor jezelf. Even niets hoeven, tijd voor bezinning, verstilling en creativiteit in ruime zin. Dat is wat mensen zoeken en vinden op een retraîtedag. Elke oneven maand is er in Ressen een retraitedag, georganiseerd door Pleisterplaats Ressen (www. pleisterplaatsressen.nl).Het thema van de retraîtedag in mei is ‘Pelgrimage’, ontleend aan de Keltische Spiritualiteit. Leven is onderweg zijn, mensen ontmoeten, je weg zoeken, stilstaan en weer verder gaan, loslaten, mooie en minder mooie ervaringen opdoen en steeds weer met vallen en opstaan leren mens te zijn. Op deze retraîtedag oefenen we ons in aandachtig leven, als een pelgrim vol vertrouwen het onbekende tegemoet.

Iedereen is welkom op zaterdag 26 mei van 10:30 - 16:00 uur. Inloop vanaf 10:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep wordt gezorgdj. De kosten bedragen 15 euro.
Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Bemmels

afhaalpunt

BEMMEL - Na een aantal weken gesloten geweest te zijn, opent op 14 mei het Bemmels Afhaalpunt haar deuren.

Op die maandag kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: loempia, nasi en een toetje. Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk, 088 2552550.

Winnaar draagt voor op Huissens Boekenbal met Hugo Borst Wie schrijft het beste verhaal van Lingewaard?

HUISSEN - Bruna Huissen is op zoek naar de mooiste en beste verhalen –óf gedichten- over Lingewaard. Jonge en oude(re) schrijftalenten hebben nog een week de tijd om aan deze wedstrijd mee te doen. De winnaar krijgt een cadeaubon en mag voordragen op het Huissens Boekenbal op 24 mei. Naast speciale gast Hugo Borst. Dit in het kader van het 25-jarig jubileum van Bruna Huissen.

De wedstrijd is bedoeld voor alle schrijftalenten uit de gemeente, van jong tot oud. Er zijn dan ook drie (leeftijds)categorieën: 6-12 jaar, 13-18 jaar en volwassenen. Heb je een idee voor een thriller die zich afspeelt in Lingewaard of wil je misschien vertellen wat de gemeente in het algemeen of Huissen in het bijzonder voor jou betekent, in verhaal- of dichtvorm? Ga dan de uitdaging aan en schrijf het beste verhaal/gedicht van Lingewaard, tot maximaal 2000 woorden. Mail naar: bruna8606@brunawinkel.nl en doe dat vóór maandag 14 mei. Een jury met de Bemmelse auteur Michel Bongers, zal de teksten beoordelen.

Voor iedere winnaar is er uiteraard eeuwige roem, als ook een cadeaubon van honderd euro van Bruna. Maar de mooiste 'beloning' is misschien wel de gelegenheid om het eigen werk voor te dragen op het eerste Huissens Boekenbal, op donderdag 24 mei in De Buitenpoort. Bruna Huissen heeft de schrijver Hugo Borst, bekend van zijn boek 'Ma' over zijn dementerende moeder, bereid gevonden om acte de présence te geven.

Borst is natuurlijk ook bekend als voetbalcolumnist en –analyticus. Overige gastsprekers: thrillerschrijfster Mariette Middelbeek en uit Huissen de auteurs Ellen Lina en Hans Witjes. Die laatste zorgt ook voor een muzikale noot. Presentator is journalist/publicist Hans Schmeinck. Kaarten é 7,50 euro voor het Huissens Boekenbal zijn verkrijgbaar bij De Buitenpoort en Bruna Huissen. Wees er snel bij, want vol = vol!

Bruna Huissen is gevestigd aan de Langestraat 8a sinds 21 mei 1993 actief en is specialist in onder meer boeken, tijdschriften, wenskaarten, schrijf- en papierwaren, schoolspullen en cadeaus voor jong en oud. Er zijn in de gezellige winkel vaak signeersessies van (bekende) schrijvers. Het bedrijf vervult een regiofunctie, mede vanwege het PostNL-agentschap en het ING-servicepunt. Kijk voor acties en de meest actuele informatie op: www.facebook.com/BrunaHuissen.

Wandel Nijmeegse Vierdaagse voor de Parkinsonvereniging

Nijmeegse Vierdaagse 2017

NIJMEGEN - Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse kan men voor verschillende goede doelen lopen. De Parkinson Vereniging is hier een van.

"Wilt u iets betekenen voor de 50.000 mensen in Nederland die de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme hebben? En samen met anderen proberen om zoveel mogelijk geld bij elkaar te lopen voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met parkinson(isme)?

Stuur dan een e-mail naar jolanda@parkinson-vereniging.nl voor meer informatie. Bellen kan ook: 030 6561369. De Nijmeegse Vierdaagse start op dinsdag 17 juli.

Kaarten bij KBO Huissen

HUISSEN - In veel huiskamers werd het gespeeld, de alom bekende kaartspelen jokeren en klaverjassen.

"In leuke groepen spelen we bij KBO Huissen dit spel waar naast de strijd ook tijd is voor een praatje. U komt in contact met uw leeftijdsgenoten en kunt leuke herinneringen ophalen van vroeger en nu. Er is momenteel plaats voor nieuwe spelers. We spelen weer in de hal van het voormalige gemeentehuis, ’t Convent aan de Langekerkstraat in Huissen op 17 mei. Kom gerust eens kennismaken en speel een avondje met ons mee. We starten om om 19.00 uur."

Ingezonden brief

Coalitievorming

Niet alleen Groen Links maar ook ik heb met stijgende verbazing het proces rond de coalitievorming gevolgd. De motivatie om Groen Links buiten spel te zetten is "vanwege grote ideologische verschillen en twijfels over een stabiele coalitie". Ik ken Groen Links als een zeer integere partij en deze motivatie vind ik dan ook een staaltje van "zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten".
Wij als kiezers vooral, zijn nu ook buiten spel gezet. De winnaars van de verkiezingen zouden toch zeker ook in de coalitie horen? Ik ben hierover zeer verbaasd en nog meer teleurgesteld en vraag me af wat hiervan de oorzaak is. Moet alles weer op de oude voet verder? De kiezers hebben juist voor anders gekozen en blijven gedesillusioneerd achter als in de coalitie straks drie partijen plaatsnemen die duidelijk verloren hebben.

Henriette Coolegem
Inwoner Lingewaard

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Na een aantal weken gesloten geweest te zijn, opent op 14 mei het Bemmels Afhaalpunt haar deuren.

Op die maandag kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: loempia, nasi en een toetje. Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers.

Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd, dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk, 088 2552550.

Kampioenen!

GENDT - Dit meidenteam van de volleybal Tweestroom in Gendt is onlangs kampioen geworden bij de mini's dit jaar!

Kunststuk Bemmel in Limburg

Foto: Team 2

BEMMEL - Na een 3-1 achterstand leek Bemmel 1 gisteren af te stevenen op een nederlaag in Beek (Limburg). Maar de Bemmelse tennissers wonnen alle dubbelwedstrijden en wonnen alsnog met 3-5. Alleen Lonneke Muhlhaus zegevierde in haar enkelwedstrijd. Na een stroef begin, pakte ze wel de tweede en derde set.


Jill Jansen, Joost Geurts en Luuk Kool verloren allen in twee sets. In de damesdubbel zetten Jill Jansen en Hilde ten Wolde de comeback in gang. Ze verloren de eerste set, wonnen het tweede bedrijf en zegevierden overtuigend in de supertiebreak. Joost Geurts en Luuk Kool volgden het voorbeeld en pakten de supertiebreak ook overtuigend binnen.
Ook de laatste twee mixwedstrijden waren een prooi voor Bemmel: Hilde ten Wolde en Luuk Kool overklasten de Limburgse tegenstanders. Lonneke Muhlhaus zette haar goede enkelwedstrijd door en won aan de zijde van Joost Geurts in de supertiebreak. Door de overwinning doet Bemmel goede zaken in de strijd om handhaving in de tweede klasse. Zondag 13 mei speelt Bemmel thuis tegen Roermond.

Bemmel 2 aan kop
In Bemmel won het tweede team het duel tegen nummer 3 Groenendaal uit Tiel: 5-3. Karen Rombouts liet geen spaan heel van haar tegenstandster: 6-1 6-0. Lisa van Hoogstraten had meer moeite, maar won ook haar damesenkel. Marc van Hoogstraten en Boy van Barneveld verloren allebei hun enkelwedstrijd en zo was de stand weer gelijk.
Julia Danen en Lisa van Hoogstraten zetten Bemmel weer op voorsprong na winst in de damesdubbel. Marc van Hoogstraten en Boy van Barneveld kwamen net tekort in de supertiebreak, waardoor de laatste mixwedstrijden de beslissing brachten.Zowel Karen Rombouts met Marc van Hoogstraten als Julia Danen met Boy van Barneveld stapten na twee sets als winnaars van de baan. Door de 5-3 uitslag en de 5-3 nederlaag van concurrent Bastion tegen Veenendaal staat Bemmel aan kop in de derde klasse. Donderdag 10 mei spelen ze de inhaalwedstrijd tegen Veenendaal (2-4 voorsprong) en zondag 13 mei speelt Bemmel thuis tegen concurrent Bastion Baselaar.

Bemmel 3 gelijkspel
In de thuiswedstrijd tegen Spitsbergen uit Veenendaal keek Bemmel snel tegen een achterstand aan. Zowel Hannah van der Goes als Laura Wieringa verloren hun enkelwedstrijd. Lode en Simon Dams trokken de stand gelijk door beiden te winnen in hun enkelwedstrijd.
Vervolgens verloren zowel Hannah van der Goes met Laura Wieringa en Lode Dams met Bjorn Peters de dames- en herendubbel. Dit betekende een 2-4 achterstand. De Bemmelse equipe vocht zich echter terug en met een goede eindsprint zetten ze 4-4 als eindstand op het bord. Lode Dams en Famke Wijers wonnen eenvoudig hun mixwedstrijd en Simon Dams en Laura Wieringa volgden het goede voorbeeld.
Bemmel 3 blijft op de zevende plek in vierde klasse. De afstand tot een veilige zesde plaats is minimaal. Zondag 13 mei speelt Bemmel uit tegen Meijenhagen in De Bilt.

Op8 mei verwelkomt Jumbo haar klanten bij de heropening Jumbo in Huissen volledig in nieuw jasje

HUISSEN - De Jumbo winkel aan de Brink in Huissen krijgt een compleet nieuw uiterlijk. Klanten profiteren hier straks van nog meer keuze uit een gevarieerd assortiment, zoals ter plekke vers bereide pizza's of sushi en de nieuwe grillafdeling. De indeling van de winkel wordt ruimer en overzichtelijker, waardoor klanten er nog gemakkelijker hun weg kunnen vinden.

Jumbo verwelkomt haar klanten op dinsdag 8 mei vanaf 8.00 uur. Bovendien ontvangen alle klanten die voor een bedrag van 25 euro of meer boodschappen doen een ambachtelijke appeltaart. Ondernemer Reuselaars vertelt: "De nieuwe winkel wordt prachtig! Ons winkelteam is er helemaal klaar voor om onze klanten opnieuw te verwelkomen in een sfeervolle en overzichtelijke winkelomgeving."

Nog meer vers

In de nieuwe winkel is er nog meer aandacht voor verse producten die ter plekke worden bereid. Zo blijft verse sushi verkrijgbaar en bereiden Jumbo medewerkers ter plekke pizza's om thuis af te bakken. Bovendien halen klanten hun hart op bij het versplein, waar zij volop keuze hebben uit een ruim aanbod dagverse producten, zoals groenten, fruit, vleeswaren, brood en (buitenlandse) kazen. Daarnaast voegen we een grill-afdeling toe. Hier kan de klant kiezen voor heerlijke gerilde kippen, kipvleugeltjes en spareribs, deze worden volgens unieke Jumbo receptuur gekruid of gemarineerd. Daarnaast is de nieuwe schepvis afdeling om van te watertanden. Hier vindt u een uitgebreide keuze aan vries verse vis, die u gemakkelijk zelf kunt scheppen en thuis heerlijk kunt wokken. Schep bijvoorbeeld diepgevroren inktvisringen, gamba's en wilde zalm.

Jumbo Pick Up Point en Home Delivery

Online bestellingen ophalen wanneer het jou uitkomt, kan bij het Pick Up Point, of laat de boodschappen thuis bezorgen door een van onze bezorgers! Klanten die via de website Jumbo.com en de Jumbo apps voor smartphone en tablet hun boodschappen bestellen, halen deze de volgende middag vanaf 16.00 uur op bij deze speciale balie. Op zaterdag is het mogelijk de bestelling al vanaf 10.00 uur op te halen. De boodschappen moeten dan op vrijdag vóór 12.00 uur zijn besteld. Bij het ophalen van de bestelling kan uitsluitend worden betaald met pin. Voor meer informatie zie www.jumbo.com.

Persoonlijke dementiezorg in Arnhem

ARNHEM - In zorgvilla Saksen Weimar in Arnhem – Noord en in zorgvilla Oosterveld in Arnhem – Zuid, wordt 24-uurs zorg geboden aan mensen met dementie.Wonen in één van de zorgvilla's kenmerkt zich door een betrokken en huiselijke opzet, wat maakt dat bewoners, familie en het zorgteam elkaar goed kennen. Persoonlijke aandacht en écht contact is erg belangrijk. Ook het activeren van het lichaam en geest speelt een belangrijke rol. Daarom wordt er een uitgebreid activiteitenprogramma aangeboden, waarin de nadruk ligt op muziek, bewegen en creativiteit. Daarnaast is er veel ruimte voor gezamenlijke activiteiten, zoals schilderen, koken en wandelen. Er is persoonlijke ondersteuning bij het dagelijks leven en hierbij wordt uitgegaan van de beleving en eigenwaarde van de bewoner. Tevens wordt er continu rekening gehouden met zijn of haar mogelijkheden en wensen.

Villa Oosterveld en Villa Saksen Weimar zijn onderdeel van Stepping Stones Home & Care. Zij zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen met geheugenproblematiek, die niet meer zelfstandig kunnen wonen. In de zorgvilla's wordt een huiselijke, sfeervolle en vertrouwde woonomgeving gecreëerd, met 24-uurs professionele zorg.

U bent van harte welkom om zelf een kijkje te komen nemen in één van de zorgvilla's. Villa Saksen Weimar in Arnhem-Noord heeft op woensdagochtend 23 mei vanaf 10:00 uur een inloopmoment. Villa Oosterveld heeft op donderdagochtend 24 mei en op donderdagochtend 7 juni vanaf 10:00 uur een inloopmoment. Meldt u nu aan via de website! Meer informatie en aanmelden: villasaksenweimar.nl en villaoosterveld.nl.

TOP-film: Blade runner 2049

BEMMEL - Donderdag 17 mei kunt het ‘vervolg’ zien van de klassieke sciencefiction film Blade Runner uit 1982 (met Rutger Hauer en Harrison Ford). De film sleepte twee Oscars in de wacht (voor Cinematografie en Visuele Effecten) en werd door de IMDb en metacritic gewaardeerd met een 8,1!

Zoals de beste sciencefiction biedt Blade Runner 2049 een genadeloze spiegel voor het hier en nu. Ryan Gosling (The Notebook, Drive) speelt agent KD6-3.7 die in 2049 wordt ingezet als Blade runner. Blade runners maken jacht op androïden die zonder toestemming zich op aarde bevinden en sturen ze, zoals dat heet, met 'pensioen'. Politieagent K ontdekt een lang verborgen geheim dat totale chaos kan veroorzaken. K’s ontdekking leidt tot een speurtocht naar de voormalige 'blade runner' Rick Deckard, die al dertig jaar vermist wordt.

Primeur in de theaterkerk: deze film wordt vertoond in dolby surround sound. Kom kijken en luisteren naar deze bijzondere film. Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

De Burchtsanghers deelnemer Rabo Clubactie

LINGEWAARD - De Burchtsanghers doen mee met de Rabo Clubactie. Door deze actie kun je wat extra geld verdienen voor de vereniging.

"Daarbij vragen wij je hulp, ben je lid van de Rabobank dan mag je stemmen op verschillende verenigingen. Mogen wij een stem van je vragen? Het geld dat wij hiermee ophalen besteden wij dan weer aan het organiseren van een mooi concert." Stemmen kan van 15 - 30 mei. Meer over de Burchtsanghers staat op www.burchtsanghers.nl en op Facebook.

Parochie H. Maria Magdalena

Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, N. Sales, Magna Voce

Zaterdag 12 mei

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorije

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen,

GK De Levensbron

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.

Zondag 13 mei

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen stad, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen,

Herenkoor

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand
(viering in Hoeksteen op 10 mei vervalt)

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Ook vrouwenteam nieuwe 'oude' coach Toptrainer voor Huissense handballers

De Arnhemse handbalcrack Johann Peters wordt de nieuwe trainer/coach van de mannen van HV Huissen. 

Tekst: Hans Schmeinck

HV Huissen is er in geslaagd om een toptrainer voor het mannenteam te strikken; Johann Peters uit Arnhem. Hij vierde in zijn woonplaats successen met Swift. Ook voor het vrouwenteam is een nieuwe trainer gevonden, oude bekende c.q. clubman Huub Vermeulen.

HV Huissen-voorzitter Ronald Verhaaf is dan ook een tevreden man. 'Zijn' club timmert aan de weg. Het bestuur is onlangs gecompleteerd. Enkele teams werden kampioen. Een paar weken geleden werd een nieuw beachveld bij thuishaven 't Rosendael in Huissen in gebruik genomen. En recent werd een trainer voor de mannenselectie gestrikt. En voor de vrouwenselectie (zie kader).

,,We zijn heel erg blij met zowel de komst van Johann Peters als Huub Vermeulen'', aldus Verhaaf. De mannen krijgen Peters als trainer. Een grote vis, want hij vierde jarenlang successen als speler én oefenmeester bij –eredivisionist- Swift Arnhem. ,,Het verhaal achter het strikken van Johann is wel mooi. Tom Scholten, speler van het eerste, zag hem op het schoolplein en dacht 'hé, dat is iets voor ons.''

De mannen hadden het afgelopen seizoen tenslotte geen vaste trainer gehad. De vacature werd intern ingevuld door drie oud-spelers, Bert Arfman voorop. Maar Arfman kon en wilde niet nog zo'n jaar. Laat staan het totale team. Ondanks de goede onderlinge verstandhouding, prima samenwerking en de puike vijfde plaats in de hoofdklasse.

Onvolprezen

Verhaaf: ,,Dus Tom belde Johann en die bleek geïnteresseerd en gaf daarna een training die goed werd bezocht en ontvangen. Hij was zelf ook happy en vervolgens hebben we alles snel rond gemaakt.'' Peters wilde onder meer een goede assistent, die alles regelt. De onvolprezen Jan de Koning vervult die rol al jaren en is bereid gevonden dit wederom te doen. ,,En Johann vindt de aanwas ook belangrijk, nou er komt goede jeugd aan.''

Peters was ook trainer van de vrouwen van AAC en is in het dagelijks leven manager bij zorgorganisatie Pluryn. Vanwege werk en privé was hij de laatste paar jaar uit het handbalwereldje. Waarom hij toch weer aan de slag gaat? ,,Huissen traint 'maar' twee keer per week, ik kan op m'n fiets vanaf mijn huis op Rijkerswoerd naar sporthal De Brink op de Zilverkamp, ik wil de 'derby's' tegen UDI'96, Duiven en Achilles meemaken en er zijn geen verre reizen naar uitduels. En ik vind gezelligheid erg belangrijk en dat zit wel goed bij Huissen.'' Voorzitter Verhaaf: ,,De komst van Johann kan een positief effect hebben op sponsors en spelers die zich aan ons willen binden.''


Nieuwe 'oude' trainer bij vrouwen


Bij het vrouwenteam van HV Huissen komt Huub Vermeulen komende seizoen aan het roer te staan. Hij nam aan het einde van het afgelopen seizoen al de trainingen over van Ray Thomson die voortijdig vertrok. Ondanks een turbulent seizoen eindigden de Huissense handbalsters toch op een verdienstelijke derde plaats in de tweede klasse B. Vermeulen is een echte clubman en trainde de vrouwen al eens eerder.

Landelijke halve finale turnen 1e en 2e divisie

LINGEWAARD - De turnsters van SGS Lingewaard streden voor een plek in de landelijke meerkamp- en toestelfinales. Marissa, Noëlle en Kiki turnden een prima wedstrijd en behaalden persoonlijke doelen maar wisten zich helaas niet te plaatsen voor de landelijke finale.Op zaterdag 21 april vond in Alkmaar de halve finale 1e divisie plaats. Kiki turnt dit jaar voor het eerst in de 1e divisie en kon de eerste drie maanden van het seizoen beperkt trainen door een vervelende blessure. Met haar zware programma liet zij in Alkmaar zien hoe ver ze alweer gekomen is dit seizoen. De wedstrijd ging niet geheel vlekkeloos maar wat hebben wij genoten van haar turnkunsten. Het behalen van de landelijke halve finale NK in de 1e divisie is een knappe prestatie en Kiki kan met trots terugkijken op dit wedstrijdseizoen.

In het weekend van 14 april turnden Noëlle en Marissa in Leek hun landelijke halve finale in de 2e divisie. Beide dames turnden goed, ze lieten mooie oefeningen zien en hebben persoonlijke doelen behaald. De scores waren helaas niet hoog genoeg voor een plek in de finale maar het bereiken van de halve finale is een mooie prestatie waarop ze trots mogen zijn. Bij SGS Lingewaard zijn ze maar wat trots op deze turnsters!

HKB en de Rabo Clubkas Campagne

LINGEWAARD - De Historische Kring Bemmel houdt zich bezig met het in kaart brengen van de lokale historie. Veel vrijwilligers duiken in de geschiedenis van Bemmel, Haalderen en Ressen. Het goed archiveren en digitaliseren van deze kennis kost geld. De Rabo Clubkas Campagne kan hierbij helpen.

Leden van Rabobank Oost Betuwe kunnen van dinsdag 15 tot en met woensdag 30 mei hun stem uitbrengen op de verenigingen die zij een warm hart toe dragen. Ieder lid ontvangt vijf stemmen, waarvan maximaal twee stemmen op dezelfde vereniging mogen worden uitgebracht. Op de website www.rabobank.nl/lokale-bank/oost-betuwe/staat meer informatie over de Rabobank Clubkas Campagne. "Steun onze vereniging en stem op Historische Kring Bemmel", zo luidt de oproep.

Steun de Bemmelse Dweildag!

Muzikanten op de Bemmelse Dweildag (foto: Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Ben je lid van de Rabobank Oost-Betuwe? Dan kun je van 15 tot en met 30 mei stemmen op jouw favoriete regionale verenigingen bij de Rabobank Clubkas Campagne. De Bemmelse Dweildag is één van die verenigingen. Met jouw stem kan het bestuur van de Bemmelse Dweildag er ook dit jaar weer voor zorgen dat er een dweildag plaatsvindt op de tweede zondag van juni.

De Bemmelse Dweildag is al ruim drie decennia een gratis toegankelijk evenement voor jong en oud. Jaarlijks werken tweehonderd vrijwilligers belangeloos mee om van het evenement een succes te maken. Natuurlijk brengt zo’n groot evenement behoorlijk wat kosten met zich mee. Daarom roept het bestuur van de Dweildag op om de Bemmelse Dweildag te steunen door jouw stem uit te brengen via de Rabobank Clubkascampagne.

Ieder lid van Rabobank Oost Betuwe mag van 15 tot en met 30 mei vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete verenigingen. Elke stem is geld waard. Dus hoe meer stemmen een vereniging of stichting krijgt, hoe meer geld dit oplevert. De leden die mogen stemmen hebben via de Rabobank een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure gekregen.

Vrienden van de Dweildag

Ben je geen klant bij de Rabobank, maar draag je de Bemmelse Dweildag wel een warm hart toe? Word dan vriend van de Bemmelse Dweildag. Met een bijdrage van slechts tien euro per jaar ben je al vriend. Kijk voor meer informatie op www.dweildag.nl/vrienden. Meer informatie over de Bemmelse Dweildag staat op www.dweildag.nl.

Lieve Esmee,
Hiep Hiep Hoera met je verjaardag
al weer 7 jaar een hele fijne dag.
Liefs Oma Emmy en Opa Andre xxx.

Op 10 mei wordt onze prinses Evi 2 jaar
Van harte gefeliciteerd.
Dikke kus van mama, papa en je broers

11 mei wordt Mees 5 jaar
en 26 mei wordt Puk 7 jaar.
Gefeliciteerd lieverds! Liefs van
Opa, Oma, Annabel, Jasper, Saar en Juul.

Lieve Lea,
Van harte gefeliciteerd
met je 2e verjaardag!
Xxx papa, mama en Noa

Ze zit nu écht met de handen in het haar,
Monique is vandaag 50 jaar!!!
Proficiat Meid!!!
Dikke zoen van je vriendinnen!!

Heel Doornenburg zal verbaasd
staan dat deze tandarts (plop)
er nu een 6 voor heeft staan.
FRANK GEFELICITEERD !!!

Ron (Abraham)
Verlies niet moed.
Ook naar 50 is 't leven supergoed.
Geniet van je verjaardag op 9 Mei.
Fijne dag, Mario, Linda & Dominique.

Dit kleine Wondertje wordt
Maandag 14 mei alweer 1 jaar.
Kusjes Opa Henny en Oma Diny
en Woezel.

Hoeraaaaaaaa...
Ma word 10mei 86 jaar.
Liefs Conny en de diertjes xxx

Jolanda 50 jaar.
Gefeliciteerd en veel liefs,
Henk, Zella, Sharon en Max

Kringloop Twice is Nice ruimt op: Vijftig procent korting op alles!

HUISSEN - Kringloop Twice is Nice heeft weer de lentekriebels. Op alles wat in de winkel staat krijgt u 50 procent korting!. We gaan de bezem er weer doorheen halen zodat we plaats kunnen maken voor andere spullen. Zoals banken, stoelen, kasten, eethoeken, boeken, zomerkleding en kleine huisraad.

Deze geweldige actie begint zaterdag 5 mei en eindigt op zaterdag 12 mei. Met een extra koopzondag op 6 mei van 12.00 tot 17.00 uur.

Heeft u nog spullen die u weg wilt doen en te mooi zijn om weg te gooien? Bijna alles is bij ons welkom, mits in nette staat. U kunt bij ons van maandag tot en met vrijdag uw spullen brengen, grote spullen kunnen wij op afspraak bij u komen ophalen. Meer informatie staat op www.twiceisnice.nl.

Zorgvuldig en professionele woningontruiming

Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uithanden als een woning moet worden ontruimd. Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon conform uw wensen op.

Bent u nieuwsgierig geworden kom dan eens een kijkje nemen in de gezelligste Kringloop van Gelderland, U kunt ons vinden op de Nijverheidsstaat 33c (steegje in tussen Praxis en Floor-Factory) in Huissen (026 3275579).

Openingstijden: ma. t/m vrij. van 10.00 tot 18.00 uur, za. van 10.00 tot 17.00 uur. Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Kadotip voor moederdag van bloemenkweker Jos Mom Een XL-hortensia voor een kleine prijs

HUISSEN – Met wel twintig grote bolvormige bloemen per plant mag deze boerenhortensia met recht een XL-hortensia genoemd worden. Zelf gekweekt natuurlijk, want Jos gaat alleen voor de hoogste kwaliteit. Jos biedt de klant graag veel bloemen voor weinig geld. 'Want', zegt zoon Michel: 'Zelf houden we ook van veel voor weinig!'

In de kas kweekt Jos met de grootste zorg verschillende soorten hortensia's, van jonge stek tot stevige plant met schitterende bloemen. Tijdens de drukke verkoopperiode, van april t/m juni, komt zoon Michel zijn vader graag helpen en daar heeft hij duidelijk plezier in. 'Ik kroop al tussen de geraniums toen ik nog in de luier zat', zegt hij lachend. Zeven dagen per week, ook op feestdagen, is de kwekerij nu geopend voor de verkoop. 'Een klant zei eens zo mooi: 'De bloemen van Jos Mom, is de reden dat ik naar Huissen kom!', zegt Michel. Ook voor de actie '10 + 2 gratis' komt men graag naar Jos, bovendien is het assortiment in perkgoed erg groot.

Natuurlijk zijn er ook volop geraniums verkrijgbaar, de plant waar het vroeger allemaal mee begon voor Jos. 'Mijn vader kweekte groenten maar toen ik als jonge jongen ging werken bij een geraniumkweker vond ik dat meteen veel leuker', zegt Jos. Speciaal voor moeders met een groot hart, is de XL-hortensia een leuk kado-idee. Of bijvoorbeeld een grote mand vol met hortensia's, die is nu in de aanbieding! Op 13 mei is het moederdag; dus kom deze week naar Jos Mom aan de Papestraat 4A in Huissen en zet jouw moeder fijn in de bloemetjes. (www.bloemenkwekerij-josmom.nl)

Cursisten-expositie Zepplinn in Doornenburg

DOORNENBURG - Ook dit jaar wordt bij Zepplinn het cursusseizoen afgesloten met weer een verrassende expositie in de prachtige tuin aan de Pannerdenseweg 28 in Doornenburg.

De expositie laat zeer divers werk zien van cursisten die hier wekelijks werken. Ieder heeft zo zijn/haar eigen stijl. Er is werk te zien in wording en werk wat tot in de puntjes is afgewerkt, sommige werken zijn ook te koop.

Het was nog even spannend of de expositie plaats kon vinden omdat de eigenaresse van Zepplinn Marjo in een druk revalidatieprogramma zit om te herstellen van een ernstig motorongeval vorig jaar. Maar dankzij de inzet van de cursisten is het ook dit jaar weer gelukt om een ieder in de gelegenheid te stellen te komen genieten van de prachtige en verrassende werkplaats en diepe tuin waar de beelden staan opgesteld.

"Fijn om te melden dat Marjo deze dagen daar waar mogelijk een ieder graag ontvangt samen met de cursisten die ook nog hun bakkunsten in hebben gezet. Mocht u nieuwsgierig zijn geworden kom vooral kijken en genieten van een drankje en een hapje."

De expositie is op zondag 13 mei van 13.00 – 17.00 uur en de pinksterdagen 20 en 21 mei van 13.00 – 17.00 uur.

Doornenburg voor anker Een samenleving tussen twee stromen

DOORNENBURG - Een samenleving tussen twee stromen. Onder dit motto organiseert schippersvereniging Sterreschans samen met de Historische Kring Doornenburg in het laatste weekend van deze maand een grote tentoonstelling in het plaatselijke Ontmoetingscentrum.

De onmiddellijke nabijheid van twee grote rivieren -Waal en Rijn- is door de eeuwen heen van grote betekenis geweest voor de Doornenburgers en hun bestaan. Tal van schippersfamilies, schokkervissers, andere riviervissers, parlevinkers, arbeiders op werf en steenfabriek, eigenaren/medewerkers van voetveren en pont, uitbaters van cafés annex veerhuizen, boeren met hun vee in de uiterwaarden, zand en grint exploitanten: allen waren direct of indirect afhankelijk van het water.

Schippersvereniging Sterreschans -die dit jaar haar tienjarig bestaan viert- wil samen met de Historische Kring Doornenburg deze omvangrijke geschiedenis een gezicht geven. Beide verenigingen hebben gezamenlijk een tentoonstelling voorbereid om het leven op en aan het water in beeld te brengen.

De schippersvereniging gaat daartoe een scala aan vooral historische, maar ook hedendaagse scheepsmodellen tentoonstellen, die voor een deel uit een privécollectie komen en deels zijn geleend bij het ´Binnenvaartmuseum´ van vereniging ´De Binnenvaart´ uit Dordrecht. Ook worden er specifieke gebruiksvoorwerpen getoond, zoals huishoudelijke apparatuur, werktuigen en gereedschap.

De inbreng van de Historische Kring bestaat vooral uit archiefmateriaal: foto's, films, platen, schilderijen en wat dies meer zij. Daarnaast zullen er ook persoonlijke documenten en materialen te zien zijn, die recentelijk zijn vergaard en voor deze gelegenheid in bruikleen zijn gegeven (er is naar aanleiding van dit initiatief zelfs een uitgebreide privéverzameling over het leven van een Schokkervisser formeel overgedragen aan de Historische Kring).

De expositie in het Doornenburgse Ontmoetingscentrum is op zaterdag 26 en zondag 27 mei en is op beide dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 3,50 euro; kinderen jonger dan 13 jaar, onder begeleiding van een volwassene, hebben gratis toegang.

Hoe samen verder na hersenletsel?

BEMMEL - Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als gevolg van bijvoorbeeld een hersenbloeding, herseninfarct, tumor of ongeluk heeft grote impact op het leven van iemand die het treft en zijn directe omgeving. Als mensen na behandeling weer in de thuissituatie terecht komen weet de familie niet altijd waar ze met hun vragen terecht kunnen.

Op dinsdag 15 mei zal Martijn Peeters, GZ Neuroloog/ Hoofdbehandelaar Hersenz ingaan op de gevolgen van hersenletsel voor mensen in de chronische fase. Daarnaast zal hij informatie geven over behandeltrajecten en partnergroepen die er zijn voor betrokkenen en familieleden. Ook komt een ervaringsdeskundige aan het woord.

Het Ontmoetingscafé is een informatie en ontmoetingspunt voor betrokkenen en familieleden die voor iemand zorgen. SWL organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en RijnWaal Zorggroep. Contactpersonen van deze organisaties zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

De avond is in het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel. De avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur. "Wilt u aan deze avond deelnemen dan kunt zich aanmelden via SWL: E- mail: meldpunt@swlingewaard.nl of telefoonnummer: 088 2552555."

Messen laten slijpen bij Bongers in Bemmel

BEMMEL - Op donderdag 17 mei van 10.30 tot 17.30 uur kunnen messen en scharen geslepen worden bij Bongers aan De Pollenbrink 9 in Bemmel.

Op deze dag komt de bekende slijper J. Kunst weer naar De Pollenbrink voor het slijpen van alle soorten scharen en messen. Ook koks- en tafelmessen kunnen worden gekarteld. Mocht men deze dag niet aanwezig zijn, dan kan men vooraf de messen en scharen aanleveren en ze later geslepen weer ophalen.

"Maak gebruik van deze slijpservice, want met scherp gereedschap krijgt u het beste resultaat." Fa. Th Bongers is gevestigd aan De Pollenbrink 9 in Bemmel, 0481 462312. Email: bongersluxe@hetnet.nl.