GN Berg en Dal Heumen Mook

13 juli 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 juli 2016


Tentoonstelling: 'Op Vrije Voeten'

Foto: Bron:Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - De Vierdaagse in oorlog en vrijheid. 2016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu!

De komende wisselexpositie van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gaat onder andere over de roerige tijden van de Vierdaagse tijdens de jaren '30 en '40. Deze tijdelijke openluchttentoonstelling is te bezoeken van 14 juli tot en met 30 oktober. Wandel mee door een beweeglijke 20ste eeuw en zie hoe de turbulentie van destijds weerspiegeld wordt in de Vierdaagse. In de week van de Vierdaagse, van 19 tot en met 22 juli, vindt er een bijzondere publieksactie plaats: de entreeprijs die de individuele bezoekers betalen bedraagt op deze dagen het symbolische bedrag van 100 eurocent per persoon!

Foto: Bron: RAN KNBLO- NL

'Op Vrije Voeten' loopt door de geschiedenis vanaf de militaire oorsprong van de Vierdaagse. Daarna zorgde de Eerste Wereldoorlog tijdelijk voor een onderbreking maar voornamelijk de spannende ontwikkelingen in de jaren '30 en '40 hadden grote gevolgen. De tentoonstelling toont alle uitdagingen die er waren: de mobilisatie en bezetting, een nood-Vierdaagse, verzets-wandeltochten, beschuldigingen van collaboratie en het wandelen op de puinhopen direct na de oorlog. Nadien groeide de Vierdaagse stapsgewijs uit tot het grootste evenement van vandaag de dag.

De tentoonstelling belicht dit en meer van de Vierdaagse in tijden van oorlog en vrijheid. Ontdek en beleef het in en rondom het Bevrijdingsmuseum. Geproduceerd dankzij financiële steun van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en in samenwerking met stichting De 4Daagse en stichting Liberation Route Europe. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Fancy music braderie in Millingen

MILLINGEN - Op zondag 4 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de jaarlijkse Fancy Music snuffelmarkt.

Van 10.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de marktkramen, genietend van de muziek opleidingsorkest Jong & Oud Ons Genoegen, een hapje en een drankje. Ook is er een gokje te wagen tijdens de loterij en tombola om kans te maken op een van de prijzen uit de goed gevulde prijzenpot. Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

Voor het huren van een kraam, kan contact opgenomen worden met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten bedragen 17,50 voor een hele kraam en 9 euro voor een halve. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Historisch vervoer een succes!

Foto: Wil Gipman


MILLINGEN - Het Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn organiseerde zijn jaarlijkse dag en vele oldtimers gaven hierbij acte de présence!

In 2015 werd een traditie verbroken. De op de eerste zondag van juli zo bekende oldtimerdrukte ontbrak. Door de aanhoudende hitte werd Historisch Vervoer Millingen aan de Rijn afgelast. Dit jaar waren er weer veel auto’s, tractoren, motoren, vrachtauto’s en bromfietsen uit een vervlogen tijd op 3 juli. ’s Morgens om 10.00 uur ging de oldtimerstoet vanaf Fletcher Hotel–Restaurant Erica in Berg en Dal van start met de tourrit. Hierbij werden kerkdorpen kerkdorpen van de nieuwe gemeente met een bezoek vereerd. Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal hebben bij het gemeentehuis in Groesbeek het defilé afgenomen en waren bij de prijsuitreiking op het podium.

Na vakantie nieuwe zwemlessen in De Lubert Groesbeek

GROESBEEK - In zwembad De Lubert in Groesbeek starten weer nieuwe zwemlessen. Vanaf 29 augustus starten deze aan de Cranenburgsestraat 23d.

Aanmelden is mogelijk via www.zwembadgroesbeek.nl of joke@zwembadgroesbeek.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk antwoord terug. Telefonisch aanmelden kan ook via 024 3971448.

Leren zwemmen is in ons waterrijke land van levensbelang. De basis van leren zwemmen is het Zwem-ABC, een paspoort voor een leven lang zwem- en waterplezier. Het Zwem-ABC bestaat uit drie Nationale Zwemdiploma's: A, B en C en is gericht op kinderen vanaf vier jaar.

De zwemdiploma's A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Een kind met het Zwem-ABC op zak doet met veel plezier mee aan alle mogelijke activiteiten in en om het water.

Rustverzorging Bosbesjes paraat tijdens Vierdaagse

Foto van links naar rechts; Frans en Lies Kapteijns, Wil Klaassen, Henk Klaassen, Leida Klaassen, Harry Gasseling, Ans Klaassen. Op de foto ontbreekt Wim Krebbers

GROESBEEK - Wandelsportvereniging De Bosbesjes staat tijdens de Nijmeegse 4-daagse weer alle dagen langs het parcours om de Groesbeekse wandelaars en Bosbesjesleden te ondersteunen. Dat dit zeer gewaardeerd wordt blijkt wel uit de vele positieve reacties van de deelnemers.

Van verre is de blauwe bosbesjesvlag al te zien die bij de rustpost hangt, een echt Groesbeeks herkenningspunt. Een aantal vaste vrijwilligers van wandelsportvereniging De Bosbesjes zorgt ervoor dat het aan niets ontbreekt, en men na de rust voldaan en trots weer verder kan naar de eindstreep.

De 1e dag staat de rust na Valburg, over de brug van de A15, aan de linkerkant.

De 2e dag na Beuningen, op de van Heemstraweg, aan de rechterkant.

De 3e dag op de Zevenheuvelenweg, voorbij het Canadese Oorlogskerkhof, aan de linkerkant.

De 4e dag na Malden, op de rijksweg tegenover de Union velden, aan de linkerkant.

Voor alle Groesbeekse deelnemers staat er op de vierde en tevens laatste dag bij de rustpost van de bosbesjes een 'Aechte Grusbekse Bosbeslikeur' klaar. Dit bosbesdrankje is gesponsord door slijterij Theo Borgers en voorzitter Sjaak Pouwels en wordt u aangeboden omdat het dit jaar de 100ste Nijmeegse 4-daagse is en De Bosbesjes 60 jaar bestaat.

Monuta Charity Fund steunt Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Op 6 juli was er in het Inloophuis Groesbeek een feestelijke bijeenkomst met vrijwilligers en gasten. Wim Awater was namens het Monuta Charity Fund aanwezig om een cheque van 2.000 euro te overhandigen aan de medewerkers van het Inloophuis Groesbeek.

Het Monuta Charity Fund draagt bij aan initiatieven die erop gericht zijn om mensen te ondersteunen in moeilijke perioden in hun leven. "Wij willen Wim Awater en het Monuta Charity Fund hartelijk bedanken voor hun betrokkenheid bij het Inloophuis Groesbeek. Deze mooie schenking is zeer welkom! Op deze dag namen we helaas ook afscheid van een aantal vrijwilligers die een nieuwe stap in hun leven gaan zetten. Wij wensen hen veel succes hierbij!"

"Het Inloophuis Groesbeek is een ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben met kanker. Mensen uit Berg en Dal en wijde omgeving kunnen bij ons terecht om te praten met een van de vrijwilligers of om lotgenoten te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. U kunt altijd zomaar even binnenlopen, maar ook tijdens georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact. Kijk op onze website voor alle activiteiten of stap eens over onze drempel. Ook als u boeiend vrijwilligerswerk zoekt, bent u welkom."

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Geopend iedere dinsdag, woensdag, donderdag van 11.00 tot 16.00 uur. Aangepaste openingstijden in de zomer: juli: gesloten 18 tot en met 29 juli; augustus: alleen op dinsdag geopend.

Op de Heuvel wordt écht het kloppend hart van de wijk

Foto: Op De Heuvel

GROESBEEK - Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek-Noord heeft een nieuwe beheerdersclub, waarin ´professionals´ samen optrekken met gebruikers en wijkbewoners.

De werksfeer is heel ontspannen, wat de bezoekers waarderen en komen zelfs met ideeën voor activiteiten. In 2014 werd het voorzieningenhart in gebruik genomen en werd gerund door een commerciële partij waardoor vrijwilligers zich beperkt voelden in hun vrijheid, wat doorwerkte bij de bezoekers. Er werd gezocht naar een nieuwe vorm van beheer en die is gevonden in de naam van Frank Hermsen die manager is geworden. Hij kent de wijk en de mensen en draagt ze een warm hart toe. Hij trekt op met schooldirecteur Lobke Cillessen en Ernest Jansen van de SWG. Vanuit hun werk heeft dit drietal veel contacten met de bewoners en organisaties en weten die met elkaar te verbinden. Zo komen binnenkort ook ZZG en het ROC een aantal uren per week naar Op de Heuvel.


De beheerders Paula Eijkhout en John Egbers zijn blij dat Op de Heuvel weer gastvrijer kan zijn. Natuurlijk zijn er wel regels maar er wordt nu meer gedacht vanuit de mogelijkheden en samenwerking en vanuit gelijkwaardigheid, zegt Frank Hermsen. Ook de vrijwilligers waarderen de nieuwe werkwijze en hebben er allen weer plezier in om weer wat te gaan betekenen voor Op de Heuvel. De manager en de beheerders geven weer de ruimte om iets te organiseren zodat Op de Heuvel weer het kloppend hart van de wijk zal worden.

Beweegtuin Millingen gesloten in vakantie

MILLINGEN - De Beweegtuin Millingen is gesloten van 4 juli tot en met 21 augustus. Vanaf 22 augustus bent u weer welkom op onderstaande tijden:

Maandag 09.00-12.00uur (koffie/thee 11.00uur)

Woensdag 14.00-16.00uur (koffie/thee 15.30uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30-15.30uur

Donderdag 09.30-11.30uur (koffie/thee 11.00uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00-11.00uur

Zaterdag 09.00-15.00uur **

Zondag 09.00-15.00uur **

's Avonds op werkdagen van 19.00-21.00uur **

** kantine doorlopend geopend!

Tijden onder voorbehoud…

De beweegtuin is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

Drie voetbaldagen Girls Soccer Beek

BEEK-UBBERGEN - Op 15, 16 en 17 augustus zijn er op het sportpark van BVC’12 in Beek-Ubbergen drie voetbaldagen te beleven alleen voor meiden.

Ben je al heel goed in voetbal, of wil je er graag mee gaan beginnen? Girls Soccer Beek is er voor alle meiden tussen de 5 tot en met 14 jaar die beter willen worden, en vooral drie hele leuke dagen willen hebben.

Ga snel naar http://www.bvc12.nl Daar kun je ons terug vinden en je gelijk aanmelden.

Kermis bij OEV / De Dreuge

MILLINGEN - Kermis bij OEV in Millingen aan de Rijn staat voor vier dagen feesten met een vleug van de daarbij horende schutterstradities.

Naast een groot muzikaal feest wordt er dan op zondagmiddag om 14.00 weer op de vogel geschoten. Eerst voor de prijzen en dan voor de titel Koning(in) en Jeugdkoning van De Dreuge. Vanaf een groot terras kan iedereen deze sportieve strijd komen volgen.

Bent u ook benieuwd wie voor de titels gaan, of gewoon zin in een feest, iedereen is welkom.

Bij kermis vieren hoort natuurlijk ook het afhalen van onze koning(in) Graag willen we dan ook alle leden met partner en kinderen oproepen met ons mee te lopen op kermiszondag en kermismaandag. “Vlaggetje in de hand, met z’n allen op pad”j, je krijgt er echt een kermisgevoel van!

Tijdens de kermisdagen hebben wij het volgende programma:

Zaterdag 23 juli

21.00 uur: Opening door Spot. Sluiting 01:30 uur

Zondag 24 juli en maandag 25 juli

Zondag 20.30 uur Feest met You & Me. Sluiting 01:30 uur

Maandag 14.00 uur Matinee met You & Me tot ..zo lang het een feest is!

Dinsdag 26 juli

20.30 uur Slotspektakel met His & Co. Sluiting 01:30 uur.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 17 juli

Aanvang 10.00 uur

Voorgangster is da..J. Ruijs

Tijdens de dienst is er een collecte voor Het Wenchi Hospital in Ghana

T/m 11 september: fototentoonstelling ”Geloof in Berg en Dal” met foto’s van Marijke Bleeker van de twaalf kerken in de gemeente Berg en Dal.

Gratis te bezichtigen elke zondagmiddag in de kerk van 14.30 tot 16.30 uur.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Bruikbare spullen

inleveren voor

najaarsrommelmarkt

fanfare Wilhelmina

GROESBEEK – Voor de najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina kan men iedere zaterdag terecht voor het afgeven van bruikbare spullen aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

Vrijwilligers van de fanfare zullen de spullen ontvangen tussen 11.00 en 12.00 uur. Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers zijn welkom, mits ze nog in goede staat zijn.

Special Olympics 2018 in Doetinchem

REGIO - De organisatie van de Nationale Special Olympics – dat het afgelopen weekend gehouden werd in Wijchen, Nijmegen en Groesbeek zal in 2018 plaatsvinden in de Achterhoek in Doetinchem.

Dat heeft een van de organisatoren op de Golfbaan Het Rijk van Nijmegen tijdens de spelen medegedeeld. De vele vrijwilligers die enkele dagen druk in touw zijn geweest zijn bijzonder tevreden over het verloop van de spelen. De deelnemer(ster)s hebben het ook perfect naar hun zin gehad en daar gaat het allemaal om, aldus een van de vrijwilligers. "Wij hebben de deelnemers onvergetelijke dagen bezorgd en daar hebben wij als vrijwilliger(ster)s voldoening van."

Feest op

De Stekkenberg

GROESBEEK - Op vrijdag 1 juli vond in voorzieningenhart 'Op de Heuvel' in de Groesbeekse wijk De Stekkenberg het opleveringsfeest plaats. De bewoners van Stekkenberg–West vierden hiermee de oplevering van hun mooie nieuwe woningen.

De herstructurering startte zes jaar geleden en is nu afgerond. Om 17.00 uur startte het feest. Na een interview door Paul Wilbers met de gedeputeerde van de provincie Gelderland, wethouder van de gemeente Berg en Dal, directeur-bestuurder van Oosterpoort en projectmanager Stekkenberg / West van Oosterpoort konden de bewoners genieten van een filmpje over hun wijk. In de film vertelden trotse bewoners en professionals over de herstructurering die in 2012 startte. Na een toast op de mooie nieuwe woningen opende het buffet onder muzikale begeleiding van een smartlappenkoor.


Wijkvernieuwing
Woningcorporatie Oosterpoort startte in 2010 met de voorbereidingen voor de vernieuwing van Stekkenberg-West, een wijkdeel in Groesbeek gelegen aan de bosrand. 239 woningen werden gesloopt en opnieuw gebouwd. Nog 54 woningen werden gerenoveerd. De bewoners zijn actief betrokken bij de planvorming, zo hielpen ze mee de stedenbouwkundige en architect te kiezen. Daarnaast ontwierpen de bewoners zelf de woningen samen met architectenbureau Mix. De sloop en nieuwbouw zijn gefaseerd uitgevoerd omdat het niet mogelijk was om alle huishoudens in één keer te huisvesten in Groesbeek en omliggende dorpen.


Oude en nieuwe bewoners
Ongeveer de helft van de oorspronkelijke bewoners is teruggekeerd, terwijl de nieuwkomers voornamelijk jonge gezinnen zijn. Alle 181 huurwoningen zijn verhuurd terwijl het laatste blok met 9 woningen is verkocht. Van de vrije kavels zijn er inmiddels 9 verkocht en een aantal onder optie. Projectontwikkelaar Koopmans start in oktober met de bouw van 14 twee onder een kap woningen.

Eindelijk stroomt het water door de Spoorbeek Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het is eindelijk gelukt dat er water stroomt door De Spoorbeek in het centrum van Groesbeek. Het water dat er momenteel stroomt is afkomstig van de nabij gelegen De Groesbeek en wordt via buizen met behulp van een pomp naar De Spoorbeek getransporteerd.

Een gespecialiseerd bronbemalingsbedrijf dat boringen heeft verricht op het marktterrein aan de Spoorlaan en bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat, heeft alleen succes gehad bij de protestantse kerk. De boringen op het marktterrein hebben niets opgeleverd. Daarop heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal besloten het water voor De Spoorbeek uit De Goesbeek te halen. Na de nodige graafwerkzaamheden is het gelukt de pijpleiding aan te leggen. Toen men de pomp wilde aanzetten bleek de stroomkabel te kort, waardoor weer een week gewacht moest worden.

Nu na enkele maanden is het eindelijk zover: beide beken in het centrum van Groesbeek stromen. Dit ook tot grote vreugde van de bewoners van de appartementen en de terrasbezoekers van restaurant De Spil dat aan De Spoorbeek ligt. Het stilstaande water zorgde voor alg en ook voor veel muggenoverlast. De bewoners durfden de ramen niet meer open te zetten. Hopelijk behoort deze overlast tot het verleden, nu De Spoorbeek stroomt.

Special Olympics in 2018 naar Doetinchem

REGIO - De organisatie van de Nationale Special Olympics – dat het afgelopen weekend gehouden werd in Wijchen, Nijmegen en Groesbeek zal in 2018 plaatsvinden in de Achterhoek in Doetinchem.

Dat heeft een van de organisatoren op de Golfbaan Het Rijk van Nijmegen tijdens de spelen medegedeeld. De vele vrijwilligers die enkele dagen druk in touw zijn geweest zijn bijzonder tevreden over het verloop van de spelen. De deelnemer(ster)s hebben het ook perfect naar hun zin gehad en daar gaat het allemaal om, aldus een van de vrijwilligers. "Wij hebben de deelnemers onvergetelijke dagen bezorgd en daar hebben wij als vrijwilliger(ster)s voldoening van."

GROESBEEK – Voor de najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina kan men iedere zaterdag terecht voor het afgeven van bruikbare spullen aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

Vrijwilligers van de fanfare zullen de spullen ontvangen tussen 11.00 en 12.00 uur. Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers zijn welkom, mits ze nog in goede staat zijn.

Vierdaagsezondag in het teken van Woonboulevard Nijmegen

NIJMEGEN - Woonboulevard Nijmegen pakt groots uit deze 100e Vierdaagse.

"De Vierdaagsezondag staat namelijk helemaal in het teken van de Woonboulevard Nijmegen. Die dag worden duizenden flyers / loten uitgedeeld onder de bezoekers van de Vierdaagsefeesten en 's avonds staat ons team op alle invalswegen richting het vuurwerk om speciale medailles, blinkies, uit te delen. Draag je deze blinkie en word je hiermee tussen zondag 17 juli en vrijdag 22 juli door een van onze fotografen op de foto gezet, dan maak je kans op een van de vele wooncheques ter waarde van 50 euro."

Maar dat is nog niet alles. "De flyers die worden uitgedeeld zijn tevens loten waarmee je kans maakt op een wooncheque ter waarde van 1.000 euro of een van de vele andere prijzen, zoals wooncheques ter waarde van 500, 250 of 100 euro." Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je dit ingevulde lot zaterdag 23 juli persoonlijk om 13.00 uur in komen leveren bij Woonboulevard Nijmegen. "Tussen 13.00 en 16.00 uur trekken we de winnende loten. De prijzen worden alleen verloot onder de aanwezigen, dus zorg dat je erbij bent." Voor diegenen die niet in de grote prijzen zijn gevallen, liggen er speciale Vierdaagsepuzzels van Jan van Haasteren klaar. "Maar wees er snel bij, want op is op."

"Namens alle ondernemers van Woonboulevard Nijmegen wens ik iedereen fantastische Vierdaagsefeesten toe. En tot ziens bij ons prijzenfestival op zaterdag 23 juli!", aldus Ben Traa, voorzitter Woonboulevard Nijmegen.

Petje af voor stratenmakers in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bewoners van de Hobbemaweg in Groesbeek nemen hun petje af voor de twee stratenmakers van de gemeente Berg en Dal Paul Kersten en Jan Hopmans.

Het was de bewoners al jaren een doorn in het oog dat het trottoir onbegaanbaar was geworden door de wortels van de berkenbomen die langs de Hobbemaweg staan. Na diverse valpartijen hebben de bewoners klachten ingediend bij de gemeente Groesbeek – nu Berg en Dal – over de slechte conditie van het trottoir. Het vorig jaar is een gespecialiseerd bedrijf met de klus begonnen maar is ermee gestopt omdat het ondoenlijk zwaar was, volgens enkele buurtbewoners.

Nu heeft de gemeente Berg en Dal er twee eigen stratenmakers op gezet die alleen met handgereedschap zoals schoppen en zagen de klus moeten klaren. De bewoners zijn bijzonder content over de twee gemeente ambtenaren (de grappen die over ambtenaren verteld worden zijn hier zeker niet van toepassing). De klus – van 180 meter trottoir en enkele tientallen vrachtwagenswortels – zit er bijna op. De twee stratenmakers zijn overigens in de Hobbemaweg niets te kort gekomen; zij werden door de bewoners verwend met koffie, limonade en zo nu en dan nog wat lekkers erbij. Diverse bewoners zeggen de complimenten ook aan de gemeente te hebben doorgegeven, maar daar weten de mannen niets van. Dat is in ieder geval niet naar hen teruggekoppeld.

Open teamtoernooi Ooij

OOIJ - Van 25 augustus tot en met 4 september is er het jaarlijks terugkerende teamtoernooi in Ooij.

Het toernooi staat vooral bekend om zijn gezelligheid. Wat is er nu niet leuker dan dat je in plaats van met z’n tweetjes of viertjes na de wedstrijd, nu met z’n achten gezellig de wedstrijd kunt evalueren. Een ander kenmerk is dat je op een dag niet één maar altijd twee wedstrijden speelt.

Ook speelt ieder team minstens nog een keer tegen een andere tegenstander. En vergeet natuurlijk niet de gezellige feestavond op vrijdag 2 september. Meer wedstrijdbepalingen staan op www.svotennis.nl.

Leeftijden categorie zijn 18+ 40+. Speelsterkte categorie zijn 5-6, 6-7 en 7-8. Er wordt gespeeld in Dames-, Heren-, en Gemengd Dubbel. Er kan ingeschreven worden per team, een team bestaat uit vier personen.

Voor meer informatie: S.V.O. Tennis Commissie Teamtoernooi, Imke Nissen, Rietlanden 38, Ooij; 0652305212. De inschrijving sluit op 15 augustus. Inschrijven kan via www.svotennis.nl.

11 / 28

12 / 28

Duurzaamheid leeft (voort) in Beek

Foto: Wil Gipman

BEEK - Begeleid door de jazzy klanken van het muzikale duo Gerard & Thed verzamelden zich ruim 70 mensen in het Kulturhus in Beek op woensdagavond 29 juni. Hier vond de startup plaats van het DuurzaamBeek Café, een initiatief van vier enthousiaste dorpsgenoten, die draagvlak zochten voor de duurzaamheidsdoelstelling van de gemeente Berg en Dal onder de inwoners van Beek en Ubbergen.

Hiervoor is samenwerking met de inwoners nodig en daar ging het om in het Café. Nadat de gangmakers Liny, Gerhard, Anita en Jos hun persoonlijke drijfveren hadden uitgesproken ging het woord naar Thed Maas, die aangaf waarom duurzaamheid iedereen aangaat: op het gebied van energie, water, isolatie slim bouwen, voeding mobiliteit kwam aan bod.

Daarna was het woord aan de bewoners, de respons was geweldig van lokale producten tot energiecoöperaties. Maar ook mobiliteit kwam aan bod. Kortom veel ingrediënten waar Beek mee aan de slag kan. De bedoeling is verder om in alle dorpskernen van de gemeente een soortgelijk initiatief van de grond te krijgen: Wie het eerst met Café is scoort een krat duurzaam bier.

Het enthousiasme was niet te stuiten, daarom vindt in principe iedere laatste woensdag van het kwartaal een DuurzaamBeek Café plaats:

28 sept 2016: voedsel, moestuinieren, buurteten;

14 dec 2016: energie opwekken/besparen;

29 mrt 2017: afval, het nieuwe DAR-systeem met kwis;

28 juni 2017: mobiliteit én terug- en vooruitblik: wat hebben we bereikt en wat kan er nog meer.

De gangmakers houden u op de hoogte.

Tingieterij De Tinnen Roos onthult collector's Item 100ste Vierdaagse

MILLINGEN – Vanaf de Waalbrug is dit schitterende monument al te zien: de Stevenskerk. In 1254 begon men met de bouw ervan en het is dan ook de oudste kerk van Nijmegen. Dit bijzonder fraaie gebouw met zijn rijke geschiedenis en unieke details past perfect bij het unieke jubileumjaar van de Nijmeegse Vierdaagse, moet Ramon Jahn van tingieterij De Tinnen Roos gedacht hebben.

Met enorm veel passie vertelt Ramon (34) over zijn tingieterij. 'Toen ik 21 jaar was, kwam ik per toeval in aanraking met een tingieterij buiten Nederland en al snel was ik gefascineerd door dit vak. Inmiddels lever ik met mijn eigen tingieterij niet alleen aan consumenten, maar ook aan bedrijven in Europa.' Bij een tingieterij denkt men veelal aan het welbekende tinnen asbakje van vroeger, maar een bezoek aan De Tinnen Roos in Millingen zal dit beeld totaal veranderen. Door te blijven ontwikkelen en te werken met de nieuwste technieken heeft Ramon zijn tingieterij weten te laten uitgroeien tot een modern bedrijf met ongekende mogelijkheden.

Het volgen van een workshop of een rondleiding bij De Tinnen Roos zal u van de ene verbazing in de andere doen vallen. Bovendien is de perfectie en bevlogenheid van eigenaar Ramon terug te zien in de grote diversiteit aan producten, die te zien en te koop zijn.

Heeft u een eigen idee? In overleg is in principe alles mogelijk. Van 3D-ontwerp tot eindproduct, bij De Tinnen Roos kunt u rekenen op vakmanschap. Zo ook het komende collector's item; de Stevenskerk. Een tot in de kleinste details in tin nagebootst exemplaar, van 20 cm. hoog. Ter ere van de 100ste vierdaagse van Nijmegen, zullen er slechts honderd (genummerde) exemplaren worden vervaardigd. Zeer exclusief dus! Wilt u kans maken om deze tinnen Stevenskerk te kunnen kopen, stuur dan een mail naar info@detinnenroos.nl. Kijk voor het grote assortiment vierdaagsespeldjes, -beeldjes, en tinnen gladiolen op www.detinnenroos.com.

Tingieterij De Tinnen Roos, Heerbaan 115, Millingen; 0481 434481. Tijdens de vierdaagseweek ook in het centrum van Nijmegen te vinden op de Grote Markt en aan de Schevichavenstraat.

Gasterij ’t Groeske opent de deuren

Rob Stevens met het door de Gasterij zelf ontworpen kloosterbrood, gebakken door de bakkers van Buurtmarkt Breedeweg met meel van de Zuidmolen

GROESBEEK - Lange tijd stond het oude kapelgebouw van klooster Mariëndaal in de steigers en werd er volop verbouwd. Nu de transformatie naar gasterij ’t Groeske bijna klaar is, kan iedereen genieten van een heerlijke kloosterburger, riefkuukske en kaasfondue.

Gastheer Rob Stevens lacht van oor tot oor: “Op 15 juli zijn de terrassen klaar en kunnen we echt laten zien dat we op één van de mooiste plekjes van Groesbeek zitten.” Nu de steigers weg zijn, de gevel klaar is en de laatste stenen worden gelegd voor de terrassen aan het water van de Groesbeek, wordt duidelijk wat Stevens bedoelt. “Er is alleen nog wat fantasie nodig om de bloeiende tuinen rondom de gasterij te zien, die worden in de herfst aangelegd.” De moestuin is wel al in gebruik, op de plek waar de oorspronkelijke kloostertuin lag. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verzorgen de moestuin, samen met vrijwilligers. Ook in de keuken en bediening zijn medewerkers begonnen met hun leer-werktraject. Onder begeleiding van een kok-leermeester en een arbeidscoach kunnen zij werkervaring opdoen, certificaten halen en zich verder ontwikkelen.

Rob Stevens met het door de Gasterij zelf ontworpen kloosterbrood, gebakken door de bakkers van Buurtmarkt Breedeweg met meel van de Zuidmolen

De aanwezige gasten genieten vooral van het lekkere eten. Op de menukaart staan gerechten met een knipoog naar typisch Gruusbèkse gerechten en het voormalige kloosterleven waarin de gasterij is gevestigd. In juli geldt een korting bij keuze van drie gerechten van de kaart, om zo kennis te maken met de heerlijkheden van de gasterij. In oktober volgt de officiële opening van gasterij ’t Groeske, als de medewerkers in de leer-werkplekken zijn ingewerkt.

Groesbeekse Moonlights op podium tijdens Nijmeegse Zomerfeesten

GROESBEEK - Trots kunnen ze zeker zijn. Vanuit thuis wordt op dit moment hard gewerkt om voor hen de 24e keer klaar te zijn om de Nijmeegse Zomerfeesten weer te doen laten slagen op hun vertrouwde plek café De Sportcentrale in de Betouwstraat in Nijmegen.

Iedereen weet waar The Moonlights tijdens deze dagen te vinden is en sinds jaar en dag roemen vele mensen over het gezelligste terras van Nijmegen. Het is een uniek gebeuren dat een band, die inmiddels haar 35-jarig jubileum afgelopen oktober met groot succes gevierd heeft bij De Hoeve in Groesbeek samen met hun fanclub, die 25 jaar bestond, afsteeft op 25 jaar Zomerfeesten bij Johnny Meijers in Nijmegen!

Angelien Liebers en Sasha Pouwels zijn nog steeds een veel gevraagd orkest en zij maken voor jong en oud gezelligheid en veel plezier met en voor elkaar. Veel jongeren zijn beter bekend met hun liedjes dan menigeen en zingen uit volle borst elke keer weer mee. De nummers van The Moonlights als 'Kleine Jongen' zorgen er nog steeds voor, dat ook tijdens de zomerfeesten het hele terras meedeint en jong en oud zich vermengt tot één grote familie. Groesbeek, Nijmegen, van overal komen fans elk jaar weer terug om deze week te doen slagen. Zoals ze zelf zeggen gaan ze aankomende zaterdag weer een week naar die hele grote familie bij De Sportcentrale waar zij samen met de crew van Johnny & Jeannet Meijers weer één grote familie zullen vormen en er als team een geweldige 100ste vierdaagse van gaan proberen te maken! Ook zullen er tijdens deze week diverse artiesten optreden.

The Moonlights zal van zaterdag tot en met donderdag vanaf 19.30 uur, op zondagmiddag matinee vanaf 13.00 uur en vrijdags vanaf 18.00 uur er hopelijk met iedereen een geweldige week van gaan maken. Groesbeek mag trots zijn!

Val op in het donker en bij regenachtig weer

REGIO - Het is vaak regenachtig en daardoor donkerder dan normaal en daardoor wordt het zicht slechter. In dit soort weersomstandigheden krijgen veel fietsers haast. Die combinatie maakt de fietser extra kwetsbaar in het verkeer volgens de politie.

Goede fietsverlichting wordt daardoor belangrijk voor de veiligheid. Automobilisten en andere weggebruikers zien fietsers mét licht sneller , die zichtbaarheid kan het verschil betekenen tussen wel of niet botsen, met licht kom je veiliger thuis. En belangrijk voor de portemonnee; zonder kans op een fikse bekeuring. De politie gaat bij donker weer regelmatig controleren. Vroeger moest de verlichting aan de fiets vastzitten tegenwoordig mag men ook losse lampjes gebruiken. Een setje ( wit voor en rood achter ) kost in de winkel ongeveer 5 euro. Ruin 10 maal minder dan het boetebedrag ad 62 euro inclusief administratiekosten.


De regels rond fietsverlichting:
Vóór een witte of geler lamp, achter een rode.
De lampjes moeten aan de fiets zitten, of aan je kleding, tas of rugzak.
De lampjes moeten goed zichtbaar zijn en recht vooruit en achteruit schijnen.
Lampjes moeten continue branden en mogen niet knipperen.

Andere verplichte fietsonderdelen:
Rode achter reflector
Pedalen met gele reflectoren
Wit of geel reflecterende banden of wielen
Fietsbel

Themadag aardbeien in gasthuis Sint-Jan de Deo

REGIO - Wat een gezellige dag was het weer voor de cliënten van het gasthuis Sint-Jan de Deo en voor cliënten uit de aanleunwoningen. Midden in het aardbeienseizoen hebben we gekozen voor het thema aardbeien.

Behalve dat ze lekker zijn en dat je ze op veel manieren kunt verwerken, was er tijdens de ochtend koffie en beschuit met aardbeien. Er werd een kennisquiz over aardbeien gehouden.

‘s Middags was er een optreden van theater gezelschap Mooi Weer uit Arnhem met een reis door de tijd door middel van mooie verhalen en zeer herkenbare liedjes. Bij de thee en koffie werd een heerlijke traktatie geserveerd: aardbeien-kwarktaart, slagroom en aardbeien in een potje met later op de middag ook nog ijs met aardbeien en slagroom. De middag werd gezamenlijk afgesloten met riefkuukskes. De cliënten gingen moe maar voldaan naar hun appartementen terug.

Uitreiking Jeugd Eerste Hulp op school Sint-Martinus in Millingen

Foto's: Gerrie Gerritzen

MILLINGEN - In overleg met directie en begeleiding van basisschool Sint-Martinus is de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom in januari gestart met het verzorgen van lessen voor leerlingen van groep 7 (6 leerlingen) en groep 8 (9 leerlingen) van de basisschool.

In het schoolgebouw en na schooltijd werden door Martien Seegers, Jos Driessen, Carl Spann, Frits Vermeulen, Marcia Makaay en Alex Janssen, vrijwilligers en leden van de ehbo-vereniging, in 16 lessen uitleg en demonstratie gegeven over bewustzijn, ademhaling, wonden, temperatuur, kneuzingen en ook over reanimatie/ AED. Alle 15 leerlingen hebben succesvol de cursus gevolgd.
Door een externe examinator, mevrouw Cecilia Wildeman van het Oranje Kruis, werden op 29 juni de examens afgenomen, waarbij de volgende leerlingen slaagden:
Groep 7: Ries Haan, Maud van den Hatert, Hieke Kreileman, Sanne Mollman, Boaz Bolhuis, Niels Gesthuizen, Stan Lamers, Lonne Giesbers en Kai van Well.
Groep 8: Floor van de Brink, Zoey Stok, Nyah Canters, Nadia Nobbe, Sofie Driessen en Mila Driessen.

Maandag 4 juli 2016 werd aan de geslaagden het diploma Jeugd Eerste Hulp uitgereikt door de voorzitter van de ehbo-vereniging, Alex Janssen. De geslaagden ontvingen ook nog een extraatje, een echte ehbo-trommel.

De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom is de directie van basisschool Sint-Martinus en ouders voor de medewerking en het vertrouwen dankbaar.

4-Daagse mis Vivace Groesbeek

GROESBEEK - Ook tijdens de 100ste editie van de Vierdaagse Nijmegen wordt door het Koor Vivace voor achtste keer de Groesbeekse Vierdaagsemis verzorgd.

Het koor Vivace nodigt u van harte uit voor de 4-daagse mis op zaterdag 16 juli om 19.00 uur in de kerk van de H.H. Cosmas en Damianus, Pannenstraat 1 in Groesbeek. Iedereen is welkom. Ook als u niet de 4-daagse loopt: kom gerust! Er wordt op die avond samen stilgestaan bij dit internationale wandelevenement.

Vroege(r) kermis

MILLINGEN - De vroege(r) kermis is inmiddels een begrip in Millingen aan de Rijn en omgeving. Wie vindt het nou niet leuk om onder het genot van een hapje en een drankje een paar uurtjes bij te praten, soms met mensen die je lang niet meer gezien hebt.

Een dansje te maken, een gokje te wagen bij de tombola en de loterij of te gaan prijsschieten? Er is voor ieder wat wils. Gasthuis Sint-Jan de Deo en de Dreuge Schutterij O.E.V., organiseren ook dit jaar weer samen deze gemoedelijke middag met een knipoog naar vroeger.

Op muziek van Jan Kersten zal een dansgroep een demonstratie geven van oude dansen waaraan uiteraard iedereen mee kan/mag doen. En, zoals het hoort bij ‘n kermis, zijn er weer de oliebollen voor ’s avonds bij de koffie.

Kortom alle reden om op 17 juli tussen 14.00 en 17.00 uur naar De Dreuge-tent te komen.

Geen vervoer; het zonnetreintje haalt en brengt u (zie opstapschema op omroep Berg en Dal en www.oev-millingen.nl). Iedereen is welkom. De entree is gratis.

Koor Ap/Art treedt op bij opening van Thornse Molen

PERSINGEN - Koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn treedt op vrijdag 15 juli op bij de Thornse Molen. Tijdens de officiële opening van deze molen, waarbij onder andere de wieken voor het eerst zullen gaan draaien, verzorgt het koor een deel van de muzikale opluistering.

"Om 13.30 uur, tijdens de ontvangst van de gasten, laten we onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band alvast horen wat we in huis hebben. Maar ook tijdens en na het officiële programma brengen we diverse nummers ten gehore die uiteen lopen van ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen tot ‘Imagine’ van John Lennon."

Poes Suki nog steeds vermist

GROESBEEK - Na vele tips en zoekacties is onze poes Suki nog steeds vermist. Zij is van haar thuis op de Oude Zevenheuvelenweg 27 in Groesbeek weggelopen op 4 mei.

Suki is klein van stuk, licht bruin/grijs cypers, met een witte buik en opvallende, fel blauwe ogen. Ze is een slanke, snelle jager van ongeveer 3,5 kg. Ze is gechipt. We willen inwoners van Groesbeek, Berg en Dal, Beek, Mook, Malden, Plasmolen en Nijmegen nadrukkelijk vragen naar haar uit te blijven kijken. Ze kan gerust maanden lang wegblijven en inmiddels kan ze 40 km hebben gelopen of zijn meegelift. We zoeken inmiddels ook in heel Gelderland en zelfs landelijk. Laat ook alstublieft de flyers overal hangen.

We missen haar vreselijk en zoeken elke dag. Als u haar eten geeft of ze bij u woont, bel ons dan of breng haar terug naar haar thuis. Voor de gouden tip of terugbrengen van Suki bieden wij een gulle beloning.

Heb je Suki gezien? Bel dan direct 06 31270683.

Kinderen drinken veel alcohol in voor Smashfestival bij De Linde

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft zaterdagavond diverse flessen drank in beslag genomen van jeugd in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, die in heel Groesbeek aan het indrinken was om naar het Smashfestival bij De Linde aan de Cranenburgsestraat te gaan.

De politie heeft zaterdagavond nog geen jongeren kunnen betrappen tijdens het drinken van alcohol op straat. Bij het zien van de politie werd de drank zoals bier, bacardi en overige flessen sterke drank door de politie aangetroffen in struiken, hoog gras en in tassen. Alle gevonden drank is in beslag genomen. Als jeugd betrapt wordt, kan zij kiezen tussen procesverbaal of wordt ze doorverwezen naar bureau Halt voor een alternatieve straf.

Twee Nijmegenaren met inbrekerswerktuig aangetroffen in Persingen

PERSINGEN – De politie van Berg en Dal heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag even na 03.00 uur twee Nijmegenaren staande gehouden op de Thornsestraat in Persingen.

De patrouillewagen van de politie vond het vreemd dat op dat tijdstip twee knapen met een tasje liepen. De agenten besloten de knapen te controleren, toen bleek dat er in de tas inbrekerswerktuigen zaten zoals tangen en schroevendraaiers. De inbrekerswerktuigen zijn in beslag genomen. Tegen de beide 20-jarige Nijmegenaren is procesverbaal opgemaakt.

Coaches Beweegtuin Millingen

MILLINGEN - De deelnemers aan de Beweegtuin in Millingen aan de Rijn zijn blij met de coaches, die elke woensdagmiddag en donderdagochtend op Sportpark De Hove als vrijwilligers begeleiding geven. Die deelnemers hebben enige tijd geleden de coaches verrast met waardebonnen voor consumpties in de Thornse Molen.

Op 23 juni zijn de bonnen verzilverd tijdens een gezellige lunch. Mooi weer en prachtig uitzicht op de papavervelden. Deelnemers: bedankt! Ook de vrijwilliger die de hekken en deuren open zet, de stoelen in de kantine klaarzet en voor de koffie zorgt op het sportpark is de afgelopen periode niet vergeten en op een leuke manier bedankt voor alle inzet.

Wat doen we in de Beweegtuin? Van 'warming up', een balspelletje op het veld, bewegen op toestellen, tot buikspieroefeningen en als toetje' cooling down'. En daarna gezellig met elkaar een kopje koffie of iets anders drinken.

Wandelen. De maanden juli en augustus stopt de begeleiding in de Beweegtuin. Maar de deelnemers zijn zo enthousiast dat zij zelf hebben besloten in die periode elke donderdagochtend om half 10 vanaf de Gelderse Poort te gaan wandelen. En iedereen is welkom. Soms gaan we met het pontje naar de overkant, dus neem gepast geld mee voor de veerman.

In september is er op woensdagmiddag en donderdagochtend weer begeleiding voor iedereen vanaf 50+ in de beweegtuin, maar jongeren zijn uiteraard ook welkom. U leest hierover tegen die tijd.

Eigenaar woning Kastanjedal in Beek mag woning splitsen

Foto: Marcel Vink

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft het verzoek van de eigenaar van de voormalige gemeentewoning Kastanjedal 1-3 ( tegenover het voormalige gemeentehuis ) om de woning te splitsen positief beoordeeld.

Op grond van het huidige bestemmingsplan is het pand bestemd als enkele burgerwoning. Op grond van artikel 18.3.3. van het bestemmingsplan kan hiervan worden afgeweken mits aan een aantal zaken wordt voldaan:
a. De bestaande maatvoering niet wordt gewijzigd;
b. De splitsing niet leidt tot een onevenredige aantasting van de cultuurhistorische waarde van het
gebouw en het straatbeeld;
c. Het kwalitatieve (definitieve) woonprogramma in acht wordt genomen;
d. Op eigen terrein moet voldoende parkeergelegenheid zijn;
e. Er moet voldaan worden aan de Wet geluidhinder.

De verzoeker wil aan de achterkant van de woning een balkon realiseren, zodat de toekomstige bovenwoning ook over een eigen buitenruimte beschikt. Hiervoor moet in de gevel een deur aangebracht worden. Bij verkoop door de gemeente van dit pand is destijds een bepaling opgelegd, dat er geen wijzigingen in de gevel mochten worden aangebracht tenzij het college hier ontheffing voor verleent. Het college verleent planologische medewerking aan de voorgestelde splitsing en het aanbrengen van een balkon of deur in de gevel. De eigenaar kan wat het college betreft een aanvraag gaan indienen voor een omgevingsvergunning bij de Odrn.

Dien den Haas ziet Sarah

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het zal weinigen ontgaan zijn dat Dien Haerkens-Janssen, beter bekend als Dien den Haas het afgelopen weekend 50 jaar geworden is. Dat geldt vooral voor de bewoners van de Tooropweg in Groesbeek.

Dien vierde haar 50-jarige verjaardag zaterdagavond. Toen zij 's nachts thuiskwam, stond de hele voortuin in het teken van haar 50-jarige geboortedag. Een groot bord met als tekst: 'Nee dit is geen grap, Dien 50 en nog steeds voor en achter de tap' met daarbij een Sarah in een stoel met een sjaal om van De Treffers en een Primeravlag.

Dien is werkzaam in de Primera zaak in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue en daarnaast verricht zij werkzaamheden voor en achter de tap in het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf. Dien haar man en zoon bleken verantwoordelijk te zijn voor de creaties in de voortuin. De dag van haar verjaardag zondag 10 juli werd het feest nog een dunnetjes overgedaan in de tuin van de woning aan de Tooropweg 41, waar Dien al vroeg bezoek kreeg van een viertal Sarah's.

Yuna Nakagawa en Johannes Asfaw geven concert in protestantse kerk

GROESBEEK – Voor de zesde maal worden er rondom de Vierdaagse internationale pianoconcerten gegeven op twee locaties in Groesbeek: de protestantse kerk aan de Kerkstraat en de witte kerk aan de Ketelstraat op De Horst.

Akoestisch zijn beide kerken volgens kenners fenomenaal. Onder het motto 'Even uit de drukte en genieten van fantastische pianomuziek. Vrijdagavond 22 juli om 20.00 uur in protestantse kerk geeft Yuna Nakagawa uit Duitsland een concert. Yuna werd in 1999 geboren in Düsseldorf en begon op 5-jarige leeftijd piano te spelen. Sinds oktober 2012 studeert ze aan de Robert Schumann Musikhochschule Düsseldorf. Ze won al verschillende concoursen. Op deze avond speelt zij werken van J.S. Bach, L. van Beethoven, Fr. Chopin en Fr. Liszt.


Zaterdagavond 23 juli eveneens om 20.00 uur in dezelfde kerk geeft Johannes Asfaw uit Nederland is in 2000 geboren. Hij haalde verschillende halve finales bij concoursen. In 2013 was hij solist in Mozarts Tweede Pianoconcert met de Residentieorkest. Hij heeft inmiddels diverse prijzen gewonnen. Naast pianospelen geeft Johannes ook belangstelling voor dirigeren. Zo was hij bij Podium Witteman als dirigent en solist in Beethovens derde pianoconcert. Hij speelt werken van J.S. Bach, L.van Beethoven, Fr. Chopin en P. Tchaikovsky. Beide concerten zijn gratis te bezoeken en worden georganiseerd door de gemeente Groesbeek.

Ouder-kindtraining

REGIO - De kinderen van niveau 1 en 2 van Switch sloten op zaterdag 25 juni het volleybalseizoen af met een 'ouder-kind-training'. Elk kind had een vader of moeder meegenomen, eentje had zelfs haar grote neef gevraagd.

Trainster Els had een leuke warming-up bedacht en eenmaal goed warmgedraaid werd er een wedstrijd tegen de ouders gespeeld. Uiteraard werd er fanatiek door alle kinderen gespeeld maar ook de ouders wilden niet verliezen, de meeste wedstrijden gingen gelijk op. Helaas niet voor de ouders van Switch 3, zij konden het niet winnen van de kinderen. De wedstrijd ging overtuigend met 3-0 naar Manuel, Lotte, Amber en Froukje. Na de wedstrijd tegen de ouders werden er nog een aantal mixwedstrijdjes gespeeld, 2 ouders+kinderen tegen 2 andere ouders+kinderen.

Alle kinderen speelden 1 niveau hoger dan tijdens de wedstrijden afgelopen seizoen. Dit ging zo goed dat alle kinderen in het nieuwe seizoen ook een niveau hoger worden ingedeeld. Na afloop kreeg iedereen nog een lekker zakje snoep van de hulptrainers Nikki en Stan. Het was gezellig, fanatiek, speels en vermoeiend en vooral: hartstikke leuk! Maandag 29 augustus is weer de inlooptraining.

Verzorging 4Daagselopers Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De 100e editie van de 4Daagse van Nijmegen start dinsdag 19 en duurt tot en met vrijdag 22 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4Daagse elke avond te laten verzorgen. Denk hierbij aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.


Deze verzorging gebeurt in het clubhuis van SC Millingen/ Odio aan de Hoefseweg in Millingen om, net als vorige jaren, uw voeten te laten bekijken, verzorgen, masseren, tapen en blaren te prikken. Voor een goede verzorging en om de spieren van voet, been en rug en blaren effectief te behandelen heeft sportmasseur Alex Janssen en collega’s diverse massagetafels klaargezet. Graag weten wij, wie er komt, want vol is vol…!

Voor opgeven of informatie kunt u met Alex Janssen contact opnemen: alexdoortje@kpnmail.nl of 06 10434247.

Meditatie in Kulturhus Leuth

LEUTH - Vanaf maandag 5 september om 19.25 uur zijn in het Kulturhus in Leuth wekelijks meditatiesessies. Deze worden afwisselend begeleid door Wilma Diks, Angelique Verhoeven en Martin Wijnkoop.

Wat is meditatie? Meditatie is onder andere een moment om tot rust te komen: jezelf naar binnen richten, inkeren, gewaar zijn. Meditatie is alle gedachten laten voor wat ze zijn en zijn wat nu is. Geen gezweef, maar een heldere alertheid van het moment.

Meditatie is in principe voor iedereen (goed). Wij mediteren gewoon (rechtop) zittend op een stoel. Op die manier zittend, probeer je bij je eigen stilte te komen. We zullen de meditatie telkens inleiden en begeleiden. De meditatie is elke maandagavond van half 8 tot 8 uur in het Kulturhus in Leuth. Om te voorzien in de onkosten vragen wij een bijdrage van twee euro per keer.

Je kunt per keer besluiten of je meedoet. Kom gewoon naar het Kulturhus, zorg dat je op tijd bent. Voor vragen kun je bellen Angelique Verhoeven: 024 3249700.

Aanhanger schiet los van bestelwagen in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmiddag rond half vijf is op de Boersteeg in Groesbeek een aanhanger losgeschoten die achter een bestelwagen vast gekoppeld zat.

De bestuurder reed de voormalige overgang (huidig fietspad) en route van de draisine over en zag in zijn spiegel dat de aanhanger hem voorbij kwam. Dit gebeurde net nadat een tegenligger gepasseerd was. Het geluk was dat er op dat moment verder geen regenliggers aankwamen.

De aanhanger ging recht vooruit zonder de bestelwagen waar hij achter hing te raken. Vermoedelijk is de aanhanger niet goed bevestigd geweest. Nadat de chauffeur en bijrijder de aanhanger nu wel veilig verankerd hadden, kon de reis worden voortgezet. Wonder boven heeft de losgeschoten aanhanger geen letsel toegebracht en geen schade veroorzaakt.

Auto tegen boom na kop staartbotsing in Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting is donderdag tegen het middaguur een auto tegen een boom terecht gekomen na een kop-staartbotsing.

De automobilist van een personenauto kwam uit de richting Groesbeek. Even voor de Van Haaftenlaan stopte de bestuurder van de personenauto. Dit werd te laat opgemerkt door een bestuurder van een bestelwagen, die ook uit de richting Groesbeek kwam. Door de klap schoot de personenauto over het fietspad en kwam tegen een boom aan de rechterkant van de weg – net voor een talud – tot stilstand. De bestuurder is door voorbijgangers uit zijn benarde positie bevrijd in afwachting van de ambulance.

Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De auto van het slachtoffer raakte flink beschadigd. Het verkeer op de drukke Nijmeegsebaan heeft enige tijd hinder van de aanrijding ondervonden.

Gemeente stelt gemeentebreed informatiebeveiligingsbeleid vast

BERG EN DAL – De gemeente gaat het informatiebeveiligingsbeleid – dat van toepassing is op de hele gemeentelijke organisatie – zowel bestuurlijk als ambtelijk integraal aanpakken.

De bedoeling is dat er een raamwerk komt van beleidsuitgangspunten met betrekking tot de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de informatievoorziening, waarbinnen een evenwichtig (doeltreffend en doelmatig) stelsel van onderling samenhangende maatregelen ontwikkeld worden, met als doel de informatievoorziening te beschermen tegen interne en externe bedreigingen.

Het informatiebeveiligingsbeleid heeft een relatie met het in april vastgestelde privacy beleid en privacyreglement. Hierin is bepaald op welke wijze de gemeente omgaat met de persoonsgegevens, die worden verwerkt zoals borgen, privacy en het voorkomen van datalekken.

De Baseline informatievoorziening Nederlandse Gemeenten (BIG) waaraan alle gemeenten zich hebben geconformeerd, schrijft voor dat gemeenten moeten beschikken over een (gemeentebreed) informatiebeveiligingsbeleid. Dit is een belangrijke eerste stap voor de verdere integrale aanpak op de thema's informatiebeveiliging, datalekken en privacy. Om dit project goed te kunnen begeleiden zal rekening moeten worden gehouden met een structurele formatie- 1 fulltime baan- voor de functie van project medewerker. In de loop van 2016 wordt een uitgewerkt voorstel ingebed in de begroting van 2017.

Gewond na val over ongelijke trottoirtegel in Groesbeek

GROESBEEK – Een 72-jarige inwoonster uit Groesbeek is zaterdagmorgen rond half elf gewond geraakt, doordat zij op het trottoir langs de Herwendaalseweg over een ongelijke trottoirtegel was gevallen.

Omstanders hebben het slachtoffer eerste hulp verleend in afwachting van de gealarmeerde ambulance. Het ambulancepersoneel heeft eerste hulp verleend aan de opgelopen verwondingen aan haar gelaat en beide handen. Het slachtoffer heeft het nodige bloed verloren, dat door buurtbewoners later met een gieter van het trottoir verwijderd is. De gemeenteraad van Berg en Dal heeft onlangs besloten dat de gehele Herwendaalseweg in Groesbeek gereconstrueerd zal worden, inclusief de trottoirs.

22 / 28

Groesbeeks Vierdaagse feest met vele plaatselijke en landelijke artiesten

GROESBEEK - Groesbeek doet tijdens de 100ste Vierdaagse haar naam als 'Muziekdorp 'ongetwijfeld eer aan. Het tweedaagse gebeuren op het marktplein in het centrum van Groesbeek gaat een ware muzikale happening worden.

Op de woensdagavond, de avond voor de 'Dag van Groesbeek' zullen er hoofdzakelijk Groesbeekse artiesten optreden. Zo verzorgt het bekende plaatselijke smartlappenkoor Ochaarm een uitgebreid optreden, afgewisseld met plaatselijke toppers als Helen Liebers en Martijn Schmiermann. Het feest wordt helemaal compleet met de bekende feestdj Danny, die naast het draaien van de gezelligste feestmuziek ook zingend zijn muzikale kunsten vertoont.

Donderdag, de Dag van Groesbeek, start om 10.00 uur Omroep Berg en Dal met een live tv-uitzending met beelden van het Vierdaagselegioen, interviews en de hele dag door optredens van bekende artiesten. Een tiental artiesten zal het legioen aanmoedigen met liedjes. Een van de bekende artiesten is Marco de Hollander. Deze sympathieke zanger, die elke zaterdag en zondag het AvroTros-programma Sterren.NL presenteert op de radio is niet meer weg te denken in de Nederlandstalige muziekscene. Hij scoorde diverse hits en wordt dan ook niet voor niets Nederlands vrolijkste feestganger genoemd.

Een andere bekende artiest is ongetwijfeld Kees Versluys. Ook Janneke de Roo komt haar liedje 'Blauwe korenbloemen' - een grote hit van een aantal jaren geleden – zingen. Kortom: met de optredens van de artiesten en ondersteund door de plaatselijke feestdj Mark zal er een groot feest worden gebouwd. Het spektakel op het marktterrein duurt tot 17.00 uur. Beide dagen is de toegang gratis.

Buurtpreventieteam houdt jeugdige vernielers staande

GROESBEEK – In de nacht van zaterdag op zondag heeft een buurtpreventieteam uit de wijk Mariendaalseweg in Groesbeek een aantal jeugdige vernielers staande gehouden in afwachting van de politie.

De laatste tijd werden er diverse vernielingen aangericht vooral op de zaterdagavond en -nacht als de jongeren van de disco afkomen. Het patrouilleren van het preventieteam in de wijk had in de nacht van zaterdag op zondag succes. Een aantal jongeren pleegde vernielingen aan een boom van de gemeente. De jongeren werden door het preventieteam staande gehouden in afwachting van de gealarmeerde politie. Die heeft de namen van de vernielers genoteerd. Deze hebben zich afgelopen maandag moeten melden op het gemeentehuis waar ze verantwoording hebben moeten afleggen van hun gepleegde vernielingen en het regelen van de aangerichte schade.

Huis Valois en De Comm slaan handen ineen tijdens Vierdaagse

Foto: Armand Hendriks

GROESBEEK – De uitbaters van Huis Valois en café De Comm -beide aan de Dorpsstraat- slaan de handen ineen tijdens de doorkomst van de Vierdaagse op donderdag 21 juli.

Traditiegetrouw plaatst café De Comm een boog boven de Dorpsstraat, waar vanuit de duizenden wandelaars worden begroet door John en Herman van discotheek Push Inn. De boog zal ditmaal meer richting Huis Valois geplaatst worden. Als de wandelaars het centrum van Groesbeek verlaten hebben, maken beide uitbaters Armand en Gerrie er op de Dorpsstraat een groot Vierdaagsefeest van, dat zijn weerga niet kent.

De diskjockeys Herman en John zullen beide lokaliteiten bij het hele gebeuren gaan betrekken. De luidsprekers zullen naast café De Comm ook geplaatst worden bij Huis Valois. Zowel bij café De Comm als het Huis Valois zal het terras opgesierd worden met diverse parasols en is het goudgele vocht in voldoende mate aanwezig. Bij Huis Valois wordt buiten ook een tappunt gerealiseerd en zorgt het ook voor de inwendige mens, zoals een broodje beenham. Het is de bedoeling dat beide uitbaters meer gaan samenwerken om zo de sfeer op dat gedeelte van de Dorpsstraat te verhogen.

Seniorenzwemmen bij zwembad De Lubert blijft

GROESBEEK – Omdat de rol van de KBO is veranderd, wat betreft het seniorenzwemmen in zwembad De Lubert, is er enige verwarring ontstaan rondom het voortbestaan ervan. Joke Theunissen, werkzaam bij dDe Lubert, legt uit dat senioren de nodige lichaamsbeweging in de zomervakantie echt niet hoeven te missen.

"Iedere donderdag van 10.00 tot 10.30 uur kan men in de vakantieperiode gewoon bij De Lubert terecht voor het seniorenzwemmen'", aldus Joke. De leskaart van de KBO kan men in de zomervakantie nog opmaken tijdens de mbvs-les of tijdens het vrijzwemmen. "Daarna kan een tien-lessenkaart niet meer worden aangeschaft bij de KBO, maar dat betekent natuurlijk niet dat het seniorenzwemmen zal ophouden. Vanaf 1 september kan er gewoon een nieuwe leskaart van tien lessen bij de kassa van het zwembad worden gekocht, en zal het seniorenzwemmen op de bekende tijden vanzelfsprekend worden voortgezet." Voor vragen is zwembad dDe Lubert bereikbaar op telefoonnummer 024 3971448 of per email info@zwembadgroesbeek.nl.

Yogalessen in Kulturhus Leuth

LEUTH - Vanaf donderdag 8 september start in het Kulturhus in Leuth een wekelijkse yoga-cursus. De cursus bestaat uit 14 lessen in de maanden september tot en met december van dit jaar en zal bij voldoende deelname in 2017 worden voortgezet.

De yogalessen zijn bedoeld voor jong en oud, man en vrouw! De lessen worden op professionele wijze begeleid en er wordt goed gekeken naar de individuele mogelijkheden van iedere deelnemer. Behalve dat yoga bijdraagt aan de gezondheid, goed is voor lichaam en geest, is het ook leuk om te doen! In elke yogales komen staande-, zittende- en liggende- rek- en strek-oefeningen aan bod, die statisch (als houding) of dynamisch (als beweging) worden uitgevoerd. Bij alle oefeningen speelt de bijbehorende ademhaling een belangrijke rol.

Elke les wordt afgesloten met een liggende of zittende ontspanning. De lessen worden gegeven door Martin Wijnkoop, die sinds 1987 yogadocent is. Martin heeft in de loop der jaren vele cursussen en workshops gegeven op het gebied van yoga.

Voor vragen of informatie kunt je e-mailen naar: martinwijnkoop@hotmail.com, of bel: 06 81650494.

Restauratie Mariagrotje Mariendaal

GROESBEEK - Vrijwilligers die bezig zijn met een herstelplan voor het Mariagrotje in park Mariendaal zijn op zoek naar oude foto's en verhalen over het grotje. Op donderdagavond 14 juli organiseren zij daarom een bijeenkomst om te vertellen over de restauratieplannen voor het grotje en om hopelijk meer kennis te verzamelen over de geschiedenis van het grotje.

De avond start om 20.00 uur in de tuinkamer van de nieuwe gasterij 't Groeske, Stationsweg 9. Uit archiefstukken en beschrijvingen van dorpshistoricus Gerrie Driessen blijkt dat het grotje er al in 1894 was. In de Tweede Wereldoorlog is het ernstig beschadigd geraakt en zijn de facade en veel versieringen verloren gegaan. In de laatste decennia zijn er verschillende restauraties en veranderingen aangebracht, waaronder het huidige voorportaaltje en de verwerking van lavastenen. Op dit moment lekt de koepel van het grotje en brokkelen er steeds meer stenen af. Daarom is een herstelplan nodig.

Afgelopen maart is tijdens NL Doet al een eerste opschoonactie gehouden en het plan is om met hulp van enkele lokale aannemers en hopelijk met steun van verschillende fondsen de restauratie ter hand te nemen. Dit in afstemming met de kloosterorde Carolus Borromeus, die het ooit oprichtte. Misschien weet u meer over de geschiedenis van het grotje of bent u benieuwd naar de herstelplannen? Of zou u als vrijwilliger een bijdrage willen leveren aan het herstel? Dan bent u welkom op 14 juli. Mocht u niet kunnen komen, maar wel foto's of verhalen hebben, dan kunt u een berichtje sturen naar de vrijwilligersgroep via Kirsten@groenehartgroesbeek.nl. We nemen dan contact met u op.

Wandelvereniging Magnus klaar voor de 100ste Vierdaagse

REGIO - Er ging heel veel overleg aan vooraf, maar nu komt wandelvereniging Magnus in een gespreid bedje. Op zaterdag 16 juli begint een grote groep met het omtoveren van ontmoetingscentrum De Kloosterhof naar Magnus 4Daagse Locatie.

Het is als een soort metamorfose, aldus Jan Polman, hoofdcoördinator in deze week. In een korte tijd wordt een 100-tal bedden geplaatst in de sporthal en rijden vrachtwagen af en aan om overige materialen op te halen, die nodig zijn om zo’n week goed te kunnen organiseren. Op zondag 17 juli is er om 14:00 uur de opening van de 4Daagse week, waarbij ook buurtbewoners welkom zijn.

Per dag staat er op de route een 6-tal verzorgingsposten klaar. Aan het einde van een vermoeiende wandeldag staat een medisch team gereed om de benen en voeten van de wandelaars weer soepel te krijgen en zo nodig worden er blaren geprikt. Het is een 24-uurs bedrijf, Magnus werkt grotendeels met eigen leden en vrijwilligers en uiteraard met een draaiboek dat elk jaar word bijgesteld. Vaste prik is op dinsdag een grote ontruimingsoefening waaraan iedereen mee moet doen. Magnus gaat voor kwaliteit maar zeker voor veiligheid.

Aan het einde van de week, is er op vrijdag een gezellige afsluiting op de Via Gladiola en ’s avonds staat er een feestelijk buffet klaar en wordt een blarenbal met live muziek gehouden. Zaterdag staat in het teken van opruimen, maar ook dat gaat als een geoliede machine. En dan volgt de kater en stilte en gaat iedereen weer huiswaarts...

Bescherm uw belangrijke data

REGIO - De computer en internet zijn niet meer weg te denken. Computertechnologie vernieuwt zich razendsnel, hiermee is ook de cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. Steeds meer mensen worden getroffen door cybercrime.

De politie werkt samen met overheid en bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te bestrijden. U kunt de politie daarbij helpen door aangifte te doen en uzelf te beschermen. Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. Men hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto's en chipkaarten zijn vatbaar voor cybercrime. Voor het plegen van cybercrime gebruiken criminelen speciale apparatuur en software. Daarom hanteert de politie voor de opsporing van cybercrime op haar beurt ook geavanceerde middelen en technieken. Digitale veiligheid is niet te garanderen, maar men kan zich wel wapenen tegen veelvoorkomende cybercrime.

Zorg dat uw computer goed beveiligd is en dat u de benodigde updates downloadt en installeert.
Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentie lockers en veilige websites.
Gebruik een goed wachtwoord van minimaal 8 tekens, met hoofd – en kleine letters, cijfers en
bijvoorbeeld symbolen als een vraag- of uitroepteken erin.
Maak een back-up van uw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit uw inlog -
of pincode af.
Van cybercriminaliteit altijd aangifte doen 0900 8844 of bij lokale wijkteam ook kan men online aangifte doen www.politie.nl.

Ten Westeneind neemt portefeuille wethouder Barber bijna geheel over

BERG EN DAL – Door de personele wisseling binnen het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal moet zoals gebruikelijk de portefeuilleverdeling opnieuw worden bezien en vastgesteld.

Uitgangspunt is dat de nieuwe wethouder Alex ten Westeneind de portefeuille van de scheidende wethouder Ria Barber overneemt, echter op één uitzondering na. Ten Westeneind heeft aangegeven in Millingen aan de Rijn een zakelijk belang te hebben vanwege het bezit van een perceel grond, waarop nog een ruimtelijke ontwikkeling is beoogd. Ter voorkoming van (een schijn van) mogelijke belangenverstrengeling is in zijn portefeuille Ruimtelijke Ordening een uitzondering geformuleerd. Als dat punt aan de orde komt zal wethouder Erik Weijers als zijn vervanger optreden.

Bemmelse molenaar op nieuwe Thornse molen

PERSINGEN - Op 15 juli om 14.00 uur zal de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de Hr. Cornielje, samen met de Hr. Heijdra, provinciale ambtenaar en zoon van de overleden molenarchitect Heijdra, de recent herbouwde Thornsche Molen officieel in gebruik stellen.

Na de tweede wereldoorlog is de eeuwenoude molen afgebroken. Tien jaar geleden startten Jan van Eck, Henny Driessen en Wim Jansen de inzameling van gelden, om de molen te herbouwen. Molenbouwer gebroeders Coppes uit Bergharen trok meer dan een jaar uit en nu staat er een juweel van een koker-standaard-molen. De Bemmelse molenaar Jan Meurs gaat met zijn kompanen van stichting Kekerdomse Molen De Duffelt de Thornse Molen draaien

De ingebruikstelling zal gebeuren na de traditionele kerkelijke inzegening. Aansluitend zullen nazaten van de molenaarsfamilie Vierboom het naambord van het terras onthullen. Door Jan van Eck zal de boekpresentatie plaatsvinden en het eerste exemplaar worden aangeboden van het door hem geschreven boek over geschiedenis en herbouw van de Thornsche Molen.

De feestelijkheden zullen worden opgeluisterd door een vocaal optreden van het koor AP/ART en een muzikaal optreden van De Spetters.

Geen woningen bij perceel Nijmeegsebaan 53a

HEILIG LANDSTICHTING – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft het verzoek afgewezen om op het perceel Nijmeegsebaan 53a in Heilig Landstichting één of meerdere woningen te realiseren.

De gronden aan de Nijmeegsebaan 53a zijn deels gesitueerd in de gemeente Berg en Dal en deels in de gemeente Nijmegen. Het toegevoegde bouwvlak zou komen te liggen op Berg en Dals grondgebied. In de beheersverordening Kern Heilig Landstichting wordt op dat terrein 1 woning toegestaan en voorziet niet in meerdere woningen. Ook in het gemeentelijk ruimtelijk beleid laat in beginsel toevoeging woonbebouwing in bosgebieden niet toe.

In het geval een ruimtelijke kwaliteitswinst wordt behaald, wordt in uitzonderlijke gevallen van dit beginsel afgeweken. Ruimtelijke kwaliteitswinst kan bereikt worden bij sloop van een grote hoeveelheid ongewenste bebouwing en de toevoeging van landschappelijke elementen aan een gebied. En daar is volgens het college in de onderhavige situatie geen sprake van. De toevoeging van één of meerdere woningen (met ontsluitingen en tuinen) aan het gebied leidt eerder dan een kwaliteitsafname dan een toename, aldus het college. Daarnaast biedt het woningbouwprogramma eveneens geen aanleiding tot de toevoeging van een vrijstaande woning.

PERSINGEN - Op 15 juli om 14.00 uur zal de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, de Hr. Cornielje, samen met de Hr. Heijdra, provinciale ambtenaar en zoon van de overleden molenarchitect Heijdra, de recent herbouwde Thornsche Molen officieel in gebruik stellen.

Na de tweede wereldoorlog is de eeuwenoude molen afgebroken. Tien jaar geleden startten Jan van Eck, Henny Driessen en Wim Jansen de inzameling van gelden, om de molen te herbouwen. Molenbouwer gebroeders Coppes uit Bergharen trok meer dan een jaar uit en nu staat er een juweel van een koker-standaard-molen. De Bemmelse molenaar Jan Meurs gaat met zijn kompanen van stichting Kekerdomse Molen De Duffelt de Thornse Molen draaien

De ingebruikstelling zal gebeuren na de traditionele kerkelijke inzegening. Aansluitend zullen nazaten van de molenaarsfamilie Vierboom het naambord van het terras onthullen. Door Jan van Eck zal de boekpresentatie plaatsvinden en het eerste exemplaar worden aangeboden van het door hem geschreven boek over geschiedenis en herbouw van de Thornsche Molen.

De feestelijkheden zullen worden opgeluisterd door een vocaal optreden van het koor AP/ART en een muzikaal optreden van De Spetters.

Nieuwe voorzitter SWOM

GROESBEEK - Tijdens een druk bezochte jaarbijeenkomst van SWOM heeft Jan Houkes de voorzittershamer overgedragen aan Cor Broekhuizen.

Jan is vanaf september 2009 voorzitter geweest en wil het nu wat rustiger aan gaan doen. Hij blijft vrijwilliger bij SWOM voor het vervoer. Cor Broekhuizen is sinds januari 2014 vrijwilliger bij SWOM voor de maaltijdvoorziening en is bereid gevonden het voorzitterschap op zich te nemen.

Zomerfair op Speulplek in Ooij

OOIJ - Ook dit jaar weer een zomerfair op de De Speulplek in Ooij. Aan De Rietlanden in Ooij ligt de bekende speulplek, inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige plek van rust, spel en sportief vermaak. Op 4 september is daar de Zomerfair.

Het is een bijeenkomst van kofferbakverkopers (jong en oud), oldtimerliefhebbers, schutterij, muziekgroepen, zeepbellenblazers en wat al niet meer! Kom, kijk, keur, kies en koop nu je tweedehands spullen!

Voor de kofferbakverkoop – ook zonder auto en voor kinderen - kun je je opgeven bij Piet Verriet: fordson6@kpnmail.nl of telefonisch: 024 6631407.

Nieuwe wedstrijdshirts De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De Treffers heeft nieuwe kledingsponsors.

Voor het eerste elftal betekent dit dat er in een nieuw wedstrijdtenue gestart moet worden. De achterkant van het wedstrijdshirt is voorzien van de namen van de nieuwe sponsors Doors 4U en Digitaleopsporing.nl. De voorkant is voor de hoofdsponsor P. Kaal B.V. Bouw & Ontwikkeling.

26 / 28

Hiep hiep hoeraaaa!
Ook al kun je het nog niet zien,
maar het is echt waar, Jo is 80 jaar!
Bedankt voor het mooie,
gezellige feest!
Liefs xxx

Deze knappe vent en kanjer mag op 13 juli, 40 kaarsjes uitblazen.
Van harte gefeliciteerd Walter!
Namens de knossies en knossie kids

Weer of geen weer
Luuk is altijd tevree
Op 15 juli alweer twee
Gefeliciteerd Oma Gerrie Opa Cor

Deze stoere bink wordt 16 juli alweer 1jaar.
Xxxjes je papa en mama

Hoera
11 juli zijn (o)pa Ben en (o)ma Mariannne Cornelissen
alweer 48 jaar een echtpaar!
Proficiat!
Lisa, Esmée, Cas, Miranda, Robert-Jan en Tinja

Willie 65 jaar,
samen met Wim al
43 jaar een echtpaar.

Jesse, grote vriend van mij.
Gefeliciteerd met je 3e verjaardag.
kusjes papa

Hiep Hiep Hoera
Tessa 13 juli 4 jaar.
Veel plezier op de basisschool.
Liefs Papa, Mama en Stein.

Hiep hiep hoera,
Onze kleinzoon Mike wordt 14 juli
1 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
Liefs Opa en Oma

Johnny, succes met het lopen van je 25e vierdaagse.
Hans en Frieda.

Albert & Noortje
Gefeliciteerd met jullie
50-jarig huwelijk.
Namens familie,
vrienden en bekenden.

80 jaar!
(O)pa van harte gefeliciteerd met je verjaardag

Gefeliciteerd met het behalen van je diploma!
Wij zijn super trots op je!
Heel veel liefs,
Van ons

Applaus voor kersenkoningin 2016
Kelly Stuart & hofdame
Eveline Gerritsen.
Jullie waren geweldig!
Bedankt namens alle vrijwilligers Kersenfeest.

Deze kanjer is op 11 juli
25 jaar geworden.
Gefeliciteerd.
Liefs papa, mama,
Maurice, oma, Coby

Hiep hiep hoera,
18 juli word Didi Willems 1 jaar!
Veel knuffels en kusjes van
mama, papa, Serra en Eva

Onze jongste kleinzoon
Mark vd Berg
is op 11 juli al weer 5 jaar geworden.
Heel veel kusjes en knuffels van
Opa en Oma.

Hiep hiep hoera
Jim wordt op 13 juli.
5jaar!
Liefs papa, mama en Joy

9-7-1966 - 9-7-2016
=50
John van harte gefeliciteerd
x de fam.

Dorothea, Peiyun en Vincent geven pianoconcert in kerk op De Horst

GROESBEEK-DE HORST – In de witte kerk op De Horst aan de Ketelstraat wordt rondom de Vierdaagse een tweetal pianoconcerten gegeven.


Maandagavond 25 juli 20.00 uur in kerk op De Horst geeft Dorothea Motyczynska uit Polen een pianoconcert. Zij werd in 1990 geboren. Dorothea is finaliste van de Poolse Nationale Chopin Piano Wedstrijd in Warschau. Zij won reeds vele prijzen en gaf over de hele wereld concerten. Ze speelde ook bij het International Festival of Young Music Competition Laureates in Katowice, waar ze Bachs Goldbergvariaties vertolkte. Zij speelt werken van Fr. Chopin en M.Ravel.


Dinsdag 26 juli 20.00 uur: Peiyun Xue en Vincent Kuster beiden afkomstig uit Nederland. Peiyun is 24 jaar oud en opgegroeid in Tilburg. Bij het Prinses Christian Concours won ze in 2007 de eerste prijs. Eveneens won ze de eerste prijs bij de Steinway Pianowedstrijd in het Concertgebouw in 2008. Ook was hij reeds te horen bij talrijke liveconcerten zoals: de Grachtenconcerten in Amsterdam en Het Vrijthof in Maastricht. Zij speelt werken van W.A. Mozart, Fr. Chopin, Fr. Liszr, R,Schumann en V. Novak.

Diezelfde avond speelt in de kerk op De Horst Vincent Kuster. Hij speelt niet alleen piano, maar hij zingt ook en trad reeds op als solist bij diverse koren en oratoria- en operaproducties. Zo was Vincent prijswinnaar zang bij het Prinses Christina Concours in 2008. Hij zal werken spelen van J.Haydn, Fr. Chopin, Fr. Liszt en G.Fauré. Beide concerten zijn gratis te bezoeken.

Aan de deur wordt (niet) gekocht

BERG EN DAL - Regelmatig krijgt de politie meldingen of klachten over verkopers aan de deur. In sommige gevallen vertrouwen de bewoners het niet en voelen zich opgelicht. Huis-aan-huisverkopers hebben meestal een vlotte babbel en hun aanbod klinkt vaak aantrekkelijk.

Wees altijd op uw hoede, want aankopen aan de deur worden vaak overhaast gedaan. Soms zit er een addertje onder het gras of valt de aankoop tegen. "Kopen aan de deur valt onder de Colportagewet", licht een wijkagent toe. "Dit betekent dat u bij aankopen van 50 euro of meer altijd 14 dagen bedenktijd heeft. In veel gemeenten is het niet meer verplicht (zoals in Berg en Dal) om een vergunning voor het verkopen aan de deur te hebben. Wel moet de verkoper een zichtbaar naamkaartje dragen met daarop de bedrijfsnaam en het adres van het bedrijf. Verder moet bij aankoop een contract worden aangeboden, dat u binnen veertien dagen weer schriftelijk kunt annuleren."


Tips van de wijkagent
Als u niet wilt kopen zeg het dan gewoon. Het is echt niet onbeleefd om 'nee 'te zeggen.
Als u wel wilt kopen, vraag dan zoveel mogelijk gegevens van het product en alle koopvoorwaarden. Laat de verkoper op een ander tijdstip terugkomen en vraag in de tussentijd advies bij een ander persoon.
Mocht u een situatie of bepaalde personen niet vertrouwen aarzel dan niet en neem contact op met de politie 0900 8844.
Plaats een deurspion of kierstandhouder, zodat u veilig met onbekende bezoekers aan de deur kunt praten.

Herhaalde oproep inwoners Berg en Dal

BERG EN DAL - Herhaalde oproep aan inwoners Berg en Dal met een Wmo voorziening waarvoor een CAK – eigen bijdrage moet worden betaald: Wmo Adviesgroep Berg en Dal heeft u nodig; in uw belang!

De hoogte van de eigen bijdrage is momenteel onderwerp van discussie bij de gemeente. Het vanaf 2015 te betalen periodebedrag is in veel gevallen hoog tot erg hoog te noemen. Alsook veel hoger dan vóór 2015. Dit kan een grote aanslag op het beschikbaar inkomen betekenen. Mogelijk met diep ingrijpende en onaanvaardbare gevolgen op persoonlijk vlak , in het gezin.
Het kan ook zo zijn dat u om die reden al hebt moeten besluiten de gemeentelijke voorziening stop te zetten en een andere oplossing heeft moeten zoeken. In overleg met de gemeente wil de WMO – Adviesgroep informatie c.q. argumenten verzamelen die van groot belang zijn om tot een zo breed mogelijk gedragen nieuw besluit over de eigen bijdragen te komen.

Het gaat om informatie over de volgende drie vragen;
Welk bedrag moet u per periode nu aan het CAK betalen voor een individuele Wmo voorziening?
Hoe hoog was deze bijdrage in 2014 of eerder voor deze voorziening ?
Welke gevolgen heeft dit financieel voor u ? Dreigt u in betalingsproblemen te komen ?

Meldt u zich alstublieft bij de Wmo – Adviesgroep Berg en Dal; Willie Fleuren 06 54724255; e-mail; info@wmoadviesgroepbergendal.nl. Of door invulling van het contactformulier van de website; www.wmoadviesgroepbergendal.nl
Alle gegevens blijven anoniem.

Jackpot 350 euro

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond op donderdag 14 juli in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek staai op 350 euro.

Daarnaast is de hoofdprijs van de avond zoals vanouds 250,--. Voor de gelukkige bingospeler(ster) is er 600 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend, terwijl de bingoballetjes om 20.00 uur gaan rollen. Zoals bekend is de opbrengst van de bingoavond bestemd voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Zorghulpmiddelen goed en goedkoop

Foto: Margreet Oerlemans

GROESBEEK - Stichting 2e hands – zorghulpmiddelen verkoopt de haar aangeboden hulpmiddelen voor het goede doel te weten 'Fun' voor gehandicapte kinderen.

Diverse hulpzorgmiddelen zijn voorradig zoals elleboogkrukken, rollators, badstoeltjes, toiletsteunen, toiletstoelen, scootmobielen, (elektrische) rolstoelen, tilliften, elektrisch verstelbare hoog/laag bedden et cetera. Overigens het aanbod 2e handszorghulpmiddelen blijft wisselen. De stichting gaat binnenkort met vakantie: van zaterdag 16 juli tot en met zondag 7 augustus. Vanaf maandag 8 augustus staat de stichting weer voor iedereen klaar. De openingstijden staan op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. Ook kan men een afspraak maken na 16 juli via 06 42898537.