niet de juiste De Liemers

20 juli 2018

niet de juiste De Liemers 20 juli 2018


Stukjes schrijven heb ik altijd al leuk gevonden en daarom ben ik er ook op jonge leeftijd al mee begonnen. Op de basisschool maakte ik vaak mijn eigen tijdschriften en krantjes. De stukjes waren natuurlijk niet zo goed als nu, maar ik vond het wel leuk dat mijn klasgenoten de krantjes ook echt lazen. Op de middelbare school mocht ik ook veel stukjes schrijven. Omdat ik wat meer schrijfervaring had, waren de artikelen ook interessanter om te lezen en begon ik het schrijven nog leuker te vinden. Ik vind betogen en nieuwsartikelen het leukst om te schrijven. Bij nieuwsartikelen vertel je over de nieuwste ontwikkelingen van actuele onderwerpen. Dit moet natuurlijk zo objectief mogelijk. Betogen vind ik leuk, omdat je dan je mening mag geven. Ik heb vaak een mening en ik vind het leuk om uit te leggen waarom ik iets vind. Omdat ik voor een betoog ook extra informatie moet opzoeken, kom ik meer te weten over het onderwerp. Op die manier zie ik ook de andere kant van het onderwerp, waardoor mijn eerdere mening soms ook verandert. Aan het eind geef ik mijn (aangepaste) mening met de voor- en tegenargumenten. Het is daarom ook niet raar dat, toen we op school een krant moesten maken voor Nederlands, ik ervoor koos om een nieuwsartikel en een betoog te schrijven. Ik gaf bij mijn lerares Nederlands aan dat ik het heel leuk vond om de artikelen te schrijven. Toen ze voorstelde dat ik artikelen kon schrijven voor deze krant, leek me dat meteen al een leuk idee. Nu, na een aantal gesprekken en vergaderingen, heb ik mijn allereerste artikel geschreven. In de toekomst ga ik nog heel veel leuke artikelen schrijven voor deze krant!

Linda Ruijs

Gert-Jan van Zuylen: 'Muziek is belangrijk'

ZEVENAAR - Méér muziek in de klas is een project om het basisonderwijs; de leerlingen en zélfs de leraren, in contact te brengen met de wereld van de muziek. De lokale muziekverenigingen zijn dolblij met het project.

Gert-Jan van Zuylen, muzikant en algemeen bestuurslid bij Excelsior Loo: "Het is niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen belangrijk om in aanraking te komen met muziek omdat dit goed is voor de motoriek, het geheugen, je samen kunt spelen en je er, natuurlijk, een hoop plezier aan beleven kunt!" Voor Gert-Jan zou het dan ook ideaal zijn als kinderen geïnteresseerd raken in het bespelen van instrumenten, de muziekverenigingen van een toekomst verzekerd zijn en daarmee de plaatselijke gezelligheid er ook op vooruit gaat.

De Liemers draagt sinds kort officieel bij aan de muzikale ontwikkeling van het basisonderwijs. Op 27 juni werd het convenant van het "Méér muziek in de klas"-initiatief getekend in aanwezigheid van erevoorzitter Koningin Máxima. De festiviteiten vonden plaats in en rondom het Musiater in Zevenaar. Daar was het groot feest met meer dan duizend kinderen. Voor Gert-Jan was het een ochtend vol bijzondere ervaringen: "Allereerst is het mooi te zien dat hard werken loont en om zo dicht bij de Koningin te staan, maak je ook niet iedere dag mee. Het was een zeer geslaagde happening. Mijn complimenten naar de organisatie!" Als de festiviteiten rondom de inwijding van het project de toon hebben gezet voor de uitvoering van het project, dan komt het helemaal goed met de ontplooiing van muzikaal talent in de Liemers.

Drie contactpersonen Dorpen & Wijken actief in Zevenaar

ZEVENAAR - Sinds kort zijn de contactpersonen Dorpen & Wijken van start gegaan in de gemeente Zevenaar. Maikel van der Beek, Leny Thuss en Anke Voesten zijn de sleutelpersonen tussen de Zevenaarse inwoner en de gemeente en vervullen een begeleidende, faciliterende en verbindende rol.

De Zevenaarse inwoners kunnen met al hun vragen, ideeën en bevindingen terecht bij de contactpersonen Dorpen & Wijken. Leny Thuss: "Wij gaan ophalen wat er allemaal speelt in de dorpen en wijken en wat er ervaren wordt door de inwoners." De contactpersonen Dorpen & Wijken werken daarnaast veel samen met de dorps- en wijkraden. Maikel van der Beek heeft de dorpen Angerlo en Aerdt onder zijn hoede. Leny Thuss buigt zich over Lathum, Ooij, Oud-Zevenaar, Lobith, Pannerden, Tolkamer en Tuindorp. Anke Voesten is het aanspreekpunt voor Giesbeek, Herwen, Lathum en Spijk. Stad Zevenaar valt onder alle drie de contactpersonen. De contactpersonen zijn veel te vinden in de dorpen en wijken zelf. Verder kan er contact opgenomen worden met hen per e-mail via dorpscontact@zevenaar.nlof wijkcontact@zevenaar.nl, of telefonisch via (0316) 595 566 (Maikel van der Beek), (0316) 595 235 (Leny Thuss) of (0316) 595 102 (Anke Voesten).

'ADHD is van deze tijd' Jacqueline van de Sande schrijft Druk en dromerig

Jacqueline van de Sande overhandigt het boek aan Peter de Baat en Wim Sinderdinck.

DIDAM – Veel mensen hebben te maken met ADHD. Thuis, op het werk of hebben het zelf. Ook Jacqueline van de Sande. Door haar ervaringen bedacht ze om er een boek over te schrijven. 'Druk en dromerig' zit vol met anekdotes, theorieën, verklaringen en tips voor ouders, leerkrachten en meisjes.

Jacqueline heeft zelf ADHD. Thuis heeft ze er mee van doen en ook op haar werk bij de gemeente Montferland, als praktijkondersteuner Huisartsen-Jeugd en als Schoolmaatschappelijk werker. Ze schreef het boek om haar ervaringen te delen en om mensen meer inzicht te geven in de aandoening.

Het eerste exemplaar van het boek met de titel 'Druk en dromerig', overhandigde ze op 12 juli aan burgemeester Peter de Baat en wethouder Wim Sinderdinck van Montferland. De Baat: "ADHD is van deze tijd. Het is lastig, maar het is juist interessant om op zoek te gaan naar de talenten van deze kinderen. We zijn trots dat dit door onze collega geschreven kan worden." Meisjes die ADHD hebben zullen zich herkennen in de verschillende situaties die in het boek beschreven staan. Daarnaast is het boek ook interessant voor andere mensen die met ADHD te maken hebben in hun omgeving zoals ouders en hulpverleners. Het boek is ADHD-vriendelijk. Jacqueline heeft een half jaar gewerkt aan haar boek en heeft gebruik gemaakt van haar eigen ervaringen. De tekeningen zijn ontworpen door de uitgeverij.

'Druk en dromerig' is verkrijgbaar via email drukendromerig@kpnmail.nl.

Jip Goris (9) schiet als een speer de zeepbaan af tijdens de jaarafsluiting van de Willibrordusschool in Spijk. De 39 leerlingen vermaakten zich opperbest op de boerderij aan de Spijkerweg 3 met een spellenparcours, springkussens en een frietkraam.

Door onze redactie

Maaike Hageman

The American Dream

van atlete Famke Heinst

Daniëlle en Henk Vuulink

maken Duuvese Kaes

Annelies de Haas loopt

hard voor hart

Zomerreces?

Never a dull moment!

Dat klopt wel voor DE OGTENT. We zijn alle dagen van het jaar open behalve Eerste Kerstdag.

's Morgens tegen half acht gaat het slot van de deur en doordeweeks trekken we die deur ruim een uur na middernacht dicht. In de weekenden wordt het nog veel later. Dan zien we de zon vaak al weer opkomen.

In het verleden, CCOG-dagen van weleer, was het zo dat tijdens de grote vakantie, de verenigingen hebben dan hun zomerreces, we vijf of zes weken de boel de boel lieten en de deur voor langere tijd achter ons dichttrokken. Tijden van weleer.

Met het succes van ons café Bij de Buren is het nu alle dagen van het jaar feest. We sluiten niet meer. Altijd open betekent ook altijd reuring en er gaat altijd wel eens iets mis. Echt een rustperiode is er nu niet meer.

Lijkt dit op klagen? Wel een beetje. Even afstand nemen van alles wordt lastig want de reguliere trein gaat steeds verder. Personeel moet gepland, bestellingen gedaan en vloeren geschrobd.

We zijn niet zielig, doen het graag, maar vijf weken, even helemaal niets, was ook wel lekker.

Ondertussen trekt de economie verder aan en de toeloop naar het Remigiusplein blijft ook groeien. Onze bar- en keukenmensen trekken naar oorden waar het net zo warm is als hier om daar in de zon te gaan liggen.

Ik gun ze het van harte maar dat vereist wat aanpassingen. Zo hebben we ons menu wat beperkt en voeren nu een 'zomerkaart'. Het is maar welke naam je er aan geeft.

CHRIS VAN DE VEN

Bridge? Ik?

Dat is toch niets voor mij. Dat is te moeilijk. Je moet heel serieus zijn. Denk je nu echt dat ik dat nog kan leren?

Nou ja, als je tot 13 kunt tellen (13 kaarten) en daarna nog een keer tot 40 (max. 40 punten), dan kun je leren bridgen.

Moeilijk?

Ach wat is moeilijk.

Je moet van spelletjes houden, en je moet er tijd in steken om het te leren.

Maar dat is zo met alles. Zo gaat het ook bij tennis, korfbal ... en in zekere zin ook bij borduren, breien, ……. bridgen.

DBC (Duivense Bridge Club.)

Het niveau van de DBC is "Duivens". Bij ons speelt u zich niet direct in de kijker voor het nationale team. Er wordt op 3 verschillende niveaus gespeeld: dus ook voor de eerzuchtigen onder u is er een uitdaging.

Als u al (een beetje) kunt bridgen, kom dan eens vrijblijvend spelen op de dinsdagavond (19:30 – 22:30 in de OGtent).

Wilt u eens kijken of bridge iets voor u kan zijn, meldt u zich dan aan bij ons secretariaat. Bij voldoende deelname kunnen we dan na de zomerstop een kennismakingsclinic organiseren.

Namens de Duivense Bridge Club,

An Jansen, secretaris

Tel: 0316 263 222

Email: secretariaat.dbc@gmail.com

Filmhuis "Bij Bert" 2018/2019

Dit wordt alweer het 15e seizoen. Naast onze wekelijkse speelfilm en onze kindervoorstellingen hebben we ook weer speciale filmvoorstellingen en lezingen.

In het jaar van Rembrandt hebben we in september weer een film en een lezing van mevr. Wanda Bosman, verder neemt dhr. Hendrikx ons mee naar de laatste 10 jaar van Rembrandts leven. 2019 is ook het jaar van een andere grote schilder: Caraveggio. Mevr. Bosman komt in januari ook over deze schilder vertellen. Vooraf vertonen we een film over deze schilder. Dhr. Alexej Pevzner zal komen vertellen over Japanse acupunctuur.Ook vindt er een lezing plaats over gehandicaptensport. Deze lezing zal verzorgd worden door dhr. Peter Karreman. Een andere lezing gaat over laaggeletterdheid, dit i.s.m. Mikado en de Bieb.

Uiteraard hebben we ook weer onze jaarlijkse specialiteiten zoals in november de filmmarathon, met als onderwerp: Tom Hanks. We zullen daarvoor weer een passend diner samenstellen. In januari 2019 vindt dan weer de "eetfilm" plaats. Het belooft weer heel speciaal te worden. In de maand maart organiseren we een muziekfilmweek met elke dag een andere muziekfilm. Ook de kinderfilm heeft muziek als onderwerp, met in de pauze een verrassing. Daarnaast vertonen we een aantal films op verzoek van onze bezoekers.

Ook organiseren we (in Mei) i.s.m. met zoDiva en SPOED de BuitenBios.

U kunt op de hoogte blijven van al onze activiteiten: www.deogtent.nl.

Duuve te Gek 2018.

Zondag 30 september is weer het grote evenement "Duuve te Gek". De aanmeldingen komen al binnen, met ook dit jaar weer nieuwe aanvragen.

Er zijn al aanmeldingen van organisaties, die de vorige keren ook aanwezig waren. Zo hebben o.a. de Politie, Bowlingclub Zevenaar en de Bunging-trampoline een mooi plekje gevraagd.

Als het weer wederom meewerkt zal het vast een groots en druk evenement worden.

Gelukkig hebben we in Duiven een mooi en gezellig centrum, dat voor zo'n evenement zeer geschikt is. De terrassen op het plein zullen dan ook weer goed gevuld zijn. Samen met vele medewerkers van SPOED (Stichting Promotie en Organisatie Evenementen Duiven) , HOP (Horeca Op het Plein) en de vele kraamhouders kan het weer een gezellige dag worden.

Tot ziens op zondag 30 september van 12.00 tot 17.00 uur.

NR. 175 | 20 JULI 2018

Fairtrade kledingwinkel geopend in Duiven Pop-up store in Elshofpassage geeft duidelijkheid over afkomst van kleding

Johannes Goossen hangt de waslijn op. Foto: Rahma Maqboul

DUIVEN - Schone kleding, gemaakt door goedbetaalde arbeiders, onder goede werkomstandigheden, waar vind je dat eigenlijk? De vrijwilligers van de pas geopende Fairtrade kledingwinkel in Duiven vertellen hier graag meer over.

Tot op de dag van vandaag wordt kleding onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Arbeiders werken lange dagen voor een veel te laag loon, waar ze niet van kunnen leven. Hierdoor worden kinderen gedwongen te werken, met als gevolg dat ze niet naar school kunnen. Ook al is het geen eerlijke handel, toch is het overgrote deel van de kledingeconomie gebaseerd op het uitbuiten van arbeiders. Eigenlijk is iedereen hiervan wel op de hoogte, maar de kleding wordt toch gekocht. Gewoonweg omdat het in prijs scheelt, of omdat men zich niet bewust is, hoe het anders kan. Kleren die Fairtrade zijn ontwikkeld, zijn gemaakt door arbeiders die goed betaald worden en niet door kinderen onder fatsoenlijke werkomstandigheden, met als enige nadeel dat de prijs omhoog gaat. Het is ontzettend moeilijk om Fairtrade kleding te vinden, maar de Fairtrade Kledingwinkel in Duiven vormt de oplossing.

Pop-up store

De Fairtrade kledingwinkel is geen echte winkel, het is een project opgestart door vrijwilligers in een leegstaand pand in de Elshofpassage. In deze pop-up store krijgen bezoekers duidelijkheid over de wijze waarop hun kleding is gefabriceerd. In welke mate is het Fairtrade en hoe verhoudt een merk zich hierin tegenover andere merken? Ook is meer informatie te verkrijgen over waar eerlijke kleding verkrijgbaar is. "Het is vaak verleidelijk om spotgoedkope kleding te kopen, maar deze kleding wordt niet op een eerlijke wijze geproduceerd, bedenk dat. Als het niet betaalbaar is hebben wij liever dat men iets meepakt uit ons rek met gerecyclede kleding, dan dat men meedoet aan de uitbuiting van arbeiders", aldus Jolande van Baardewijk, één van de vrijwilligers van de winkel.

Schone modeshow

Op dinsdag drie juli werd de Fairtrade kledingwinkel officieel geopend door twee Duivense wethouders, Gemma Tiedink-Koning en Johannes Goossen. Zij hingen de 'schone waslijn' op, één van de ietwat geestige manieren waarop de winkel bewustwording over de waarheid van kleding verspreidt. Deze pop-up store is elke dinsdagochtend van 10.00-13:00 uur en elke vrijdagavond van 18.00-21.00 geopend. Op 30 september wordt het project afgesloten met een 'schone' modeshow. Op een rode loper tussen de winkel en de kerk zullen studenten van ArteZ in Arnhem hun zelf ontworpen kleding showen.

De winkel bevindt zich op Elshofpassage 22, hier kan iedereen tijdens de openingstijden terecht voor meer informatie. Met gerecyclede kleding zijn de vrijwilligers heel blij, dus ruim de kast eens op, voordat je een bezoekje brengt.

De American Dream van atlete Famke Heinst 'Amerikanen zijn altijd positief en enthousiast'

Famke Heinst met haar trainer Titus Fierkens in Tampere. Eigen foto.

SPIJK – Het is even wennen om weer thuis te zijn voor Famke Heinst. Na haar eerste studiejaar bewegingswetenschappen aan de Athletics High Point University in de Verenigde Staten verblijft ze deze zomer bij haar ouders in Spijk. Toch hoefde 19-jarige atlete niet lang stil te zitten. Vorige week deed ze mee aan het onderdeel steeplechase tijdens het WK onder 20 jaar in Finland.

"In Spijk is niet zoveel te beleven", lacht Famke Heinst. "Ik ga mij deze zomer vooral focussen op het nieuwe wedstrijdseizoen. Dat houdt in dat ik doordeweeks meestal twee keer train bij Titus Fierkens in Zevenaar. Verder loop ik een paar wedstrijden." Met als uitschieter het WK junioren in Tampere, waarvoor ze in Florida de limiet liep op de 3000 meter steeplechase. In Tampere haalde ze net niet de finale. Famke liep de 16e tijd in de series, terwijl er vijftien naar de finale gingen.

Meerkampachtergrond

De steeplechase is op dit moment haar sterkste onderdeel, denkt Famke. Al kwam ze er eigenlijk per toeval mee in aanraking. "Mijn coach in Amerika zocht nog meiden voor het steeplechaseteam. Hij benaderde mij omdat ik vergeleken met de Amerikanen vrij lang ben en een meerkampachtergrond heb. Dat gaf me een voordeel bij de hordes." Die keuze pakte goed uit. Famke Heinst richt zich nu twee jaar fanatiek op duurlopen. In Nederland was dat lastig te combineren met school. Dus besloot ze om na het behalen van haar vwo-diploma de oceaan over te steken. "Ik heb veel met andere atleten gepraat en mijn ouders benadrukten dat ik moest doen waar ik me het beste bij voelde. Een zogeheten overboarder company had me al eerder benaderd om naar de VS te komen en hielp me om alles te regelen."

"Sport en school worden in Amerika heel goed gecombineerd," weet Famke. "Mijn hele rooster wordt om trainingen en wedstrijden heen gebouwd. Er zijn vaak zes trainingen per week. Sommige zijn heel vroeg in de ochtend, dus dat was in het begin even wennen. Gelukkig was het eerste studiejaar goed te doen. Het niveau ligt wat lager dan op Nederlandse universiteiten, veel stof had ik op de middelbare school al gehad."

De hardloopster was snel gewend aan de Amerikaanse cultuur. "De universiteit ligt in North-Carolina, daar zijn de mensen over het algemeen vrij relaxt." Toch noemt ze juist het 'overdrevene' een van de leukste Amerikaanse karaktereigenschappen. "Amerikanen zijn altijd positief en enthousiast. Niks is te gek, alles kan. Daar krijg ik wel energie van."

Famke loopt wedstrijden voor de universiteit. Hoewel individueel presteren voorop staat, is het team voor haar heel belangrijk. "Er zitten veel internationale studenten in het team, en we proberen in onze vrije tijd leuke dingen met elkaar te doen. Je leert hier razendsnel nieuwe mensen kennen. Aankomend jaar woon ik met vijf andere meiden in een huis net buiten de campus." Ambities heeft Famke Heinst voldoende. "Ik wil in de toekomst zoveel mogelijk grote toernooien lopen, zoals EK's en WK's, en er alles uit halen wat erin zit."

Pien Heijneman

Sam Dijkstra

ARCHIEF HOPE XXL

Youp is Youp. Schalks, scherp, tegendraads en soms luchtig.

Terwijl 3FM Serieus Request 2012 het Glazen huis heeft, hebben wij, van HOPE XXL, onze 'Glazen Kluis' opgesteld aan de kopse kant van het plein. 24 uur lang zitten er vijftien studenten opgesloten en komen er twaalf bekende Nederlanders op bezoek om mee in gesprek te gaan over de Liemers List.

In het holst van de nacht, schuift Youp van 't Hek aan. Siewert van Linden, Marc Dullaert, Eric Corton, Dick Berlijn, Ton Heerts, Wouke van Scherrenburg en Jan Terlouw zijn anderen gasten die een bijdrage leverden. Wie deze namen googelt, herkent u ze wel. Een oud-generaal, oud-journaliste, vakbondsman, kinderombudsman en een zanger/presentator. Allemaal mensen die meedenken, de wereld van politiek en bestuur kennen en waarvan we inschatten dat ze zinnige bijdragen kunnen leveren aan het verder ontwikkelen van de Liemers List. Youp is Youp. Zoals hij op het podium is, zo was hij ook gedurende de twee uur aan de HOPE XXL tafel. Schalks, de boel opjuttend, scherp en tegendraads. Maar vooral lekker luchtig. Van tjakka en geniet een beetje van alles, pluk de dag. Zijn belangrijkste les leek wel dat je van je studententijd moest genieten en het er van moest nemen. Een boodschap die ook te horen is in zijn voorstellingen. Heel concreet werd het niet, maar het was een hoogtepunt in de 24 uur. Het gaat ook om motiveren. Daar is Van 't Hek een goeie voor! Hij hield de boel wakker er werd veel gelachen. Daar zijn ook foto's van. Van 't Hek met een brede smile. Ze zijn te zien op de website nl.hope-xxl.com. Serieus Request haalde in 2012 dertien miljoen op voor het tegengaan van babysterfte. Wij haalden input op voor de Liemers List. Beide evenementen waren geslaagd. En als u zich afvraagt wat vraagt Van 't Hek nou voor zo'n bijdrage? Hoeveel strijkt hij op om naar Enschede te reizen om daar twee uur aan tafel te gaan met jongeren? Ziet u dat kopje koffie voor hem staan? Dat was alles en een pilsje na afloop!

World's Best News: vliegen is veiliger

In 2017 vielen slechts 44 doden in het luchtverkeer.

Wat we 10 juli j.l. in Zuid-Afrika zagen met de Convair 340, gebeurt bijna nooit meer. Gelukkig maar. Onze technologie is verbeterd, waardoor er minder kans is op een vliegtuigcrash. Zo wordt steeds duidelijker dat vliegen minder gevaarlijk is dan auto rijden. Vliegen we naar een ongeluk vrije samenleving voor vliegverkeer?

Het historische vliegtuig stortte vlak na het opstijgen neer. De Convair 340, gebouwd in 1954, werd bestuurd door ervaren mensen. Het toestel was tweemotorig en had klassieke stermotoren. Er kwamen twee mensen om.

In 1954 was het minder veilig om te vliegen. Er kwamen 1549 mensen om en er vlogen veel minder mensen dan tegenwoordig, waardoor dat een relatief groot aantal is. In 1970 waren er 25.000 slachtoffers door vliegongelukken van de vierhonderd miljoen mensen die een vliegreis maakten. Tussen 1945 en 1980 waren jaarlijks ongeveer tweeduizend doden en in totaal rond de driehonderd ongelukken. Dat bewijst dat er in die jaren daartussen een heleboel positief is veranderd. Het aantal vliegongevallen liep af, terwijl er meer mensen het vliegtuig als vervoersmiddel namen. Na 1980 gingen ze pas nieuwe technologie toepassen en de veiligheid verbeteren. In 2017 kwamen er 44 mensen te overlijden. Er waren in totaal tien vliegongelukken en er kwam niemand om bij grote passagiersvluchten. Het vluchtenaantal stond in 2017 op 36,8 miljoen met ruim 4 miljard reizigers.De veiligheid van vliegen is dus sterk verbeterd door de aangepaste technologieën.

Het rapport dat pas gepubliceerd is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), vertelt dat het vliegtuig erg veilig vervoer is. Volgens het rapport zijn er jaarlijks ongeveer 1,25 miljoen mensen die omkomen in het verkeer. Nederland heeft zo'n zeshonderd weggebruikers die jaarlijks sterven. Gaan we in de toekomst nog meer vliegen?

Verzetsmuseum Amsterdam

Het verzetsmuseum in Amsterdam vertelt het verhaal van het civiele leven gedurende de bezetting van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en het verzet dat daaruit voortkwam.

De vaste tentoonstelling over de periode van 1940 tot 1945 is niet slechts een saaie opsomming van feitelijke teksten, maar neemt de bezoeker mee door een decor van nagebouwde straten, zoals deze er daadwerkelijk uit hebben gezien. De tentoonstelling zelf bestaat uit filmfragmenten, teksten en authentieke voorwerpen en objecten. Ook worden er continu dilemma's neergelegd zoals de vraag of men in het begin van de bezetting al tot verzet over moest gaan of samen moest werken met de Duitse bezetters. Tevens wordt de bezoeker tot nadenken gezet over het al dan niet nemen van wraak op de collaborateurs. Deze dilemma's zijn niet gemakkelijk en dienen duidelijk te maken dat gedurende de bezetting goed of kwaad, helden of schurken niet makkelijk te onderscheiden waren van elkaar. De bezoeker van het verzetsmuseum wordt dus onherroepelijk aan het denken gezet.

Naast het verzet in Nederland informeert het verzetsmuseum de bezoeker ook over het verzet tegen de Japanse bezetting in toenmalig Nederlands-Indië. Over dit verzet is over het algemeen minder bekend, hetgeen dit deel van de tentoonstelling tot een belangrijk en interessant deel maakt van het museum. Naast het verzet tegen de Japanners wordt er ook stilgestaan bij de politionele acties die Nederland in 1949 pleegde in Nederlands-Indië en de huidige kritiek op deze acties. Het verzetsmuseum is maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 geopend en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00. Reguliere kaarten kosten elf euro. Houders van de museumjaarkaart hebben gratis toegang tot het museum. Allemaal mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Het Neurenberg Tribunaal: De opening

Uit Memorium Neurenberg Tribunaal: de tentoonstelling

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog besloten de overwinnende landen – Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk en de Sovjet-Unie – om de politieke, militaire en economische leiders van Nazi-Duitsland persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de oorlogsmisdaden die gedurende het conflict hadden plaatsgevonden. Robert H. Jackson, een lid van het Amerikaanse hooggerechtshof, werd aangesteld als de belangrijkste organisator van het tribunaal, dat zitting nam in het justitieel paleis in het Duitse Neurenberg. Bij de opening van het tribunaal had hij het volgende te zeggen:

"Het onrecht dat wij pogen te veroordelen en te straffen zijn zo gecalculeerd geweest, zo kwaadaardig, en zo verwoestend, dat civilisatie niet kan dulden dat zij worden genegeerd, aangezien zij een herhaling hiervan niet kan overleven. Dat vier grote machten, doordrenkt van de overwinning en verwond met letsel, de lust naar wraak onderdrukken en vrijwillig hun gevangengenomen vijanden overdragen aan het oordeel van het recht is een van de grootste concessies die Macht ooit heeft gedaan aan Verstand."

"De wereldwijde impact van de agressie die deze mannen ondernomen hebben heeft slechts weinigen werkelijk neutraal gelaten … We moeten dan ook nooit vergeten dat de manier waarop wij vandaag deze gedaagden beoordelen morgen de manier is waarop de historie ons zal beoordelen. Het geven van een gifbeker aan deze gedaagden is equivalent aan het zetten van deze beker aan onze eigen lippen. We moeten zoveel toewijding en intellectuele integriteit oproepen tot deze taak zodat dit proces zichzelf zal aanprijzen bij het nageslacht als de vervulling van de mensheid haar aspiraties om gerechtig te zijn."

Sylvain Thöni

Sylvain Thöni

Maaike Hageman

5 / 7

Braamhuis is een waardevolle ontmoetingsplek 'Je vindt hier een luisterend oor voor alles wat je dwarszit'

'Een plek waar je je hart kunt luchten en nieuwe energie krijgt, waardoor je weer verder kunt in je leven'.

ZEVENAAR - Achter het ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar, ligt een wat smallere weg. Sommige mensen weten niet waar deze weg uitkomt, andere mensen is deze weg nooit opgevallen. Toch ligt hier een plek die voor veel mensen enorm belangrijk is. Aan deze smalle weg ligt namelijk het Braamhuis, een inloophuis voor mensen met kanker, familieleden en betrokkenen.

Het Braamhuis is een ontmoetingsplek voor mensen met kanker en mensen die ermee te maken hebben. Het verhaal van het Braamhuis begon zeven en een half jaar geleden met een huis dat afgebroken zou worden, omdat op deze plek een woonwijk zou worden gebouwd. Toen dat idee niet doorging, kwamen dokter Braam en een aantal verpleegkundigen met het idee om hier een inloophuis voor kankerpatiënten en hun naasten te verwezenlijken. Dit idee werd één jaar later ook werkelijkheid met hulp van vrijwilligers en donaties.

'Voor elkaar en met elkaar'

Vrijwilligers

In het Braamhuis zijn geen professionals die de mensen begeleiden, wel is er een team van achttien gastvrouwen en één gastheer. Een aantal van de vrijwilligers werkt ook als gastvrouw bij het oncologisch centrum in Arnhem. De vrijwilligers worden nergens voor betaald en besteden veel tijd aan het Braamhuis. Ook het bestuur van het Braamhuis is zeer actief om alles in goede banen te leiden. Het inloophuis krijgt geen subsidies, ze moeten het doen met giften van bedrijven en particulieren. Daarom verkoopt het Braamhuis soms zelfgemaakte artikelen, zoals de boezemkussens.

Activiteitencoördinator

Toen de gepensioneerde vrijwilliger Sonja Gijsbers van Wijk in de krant las over een inloophuis voor kankerpatiënten waarvoor nog vrijwilligers werden gezocht, wist ze meteen dat ze daar even langs moest gaan. Zes en een half jaar lang, dus sinds de oprichting, is Gijsbers van Wijk al actief als gastvrouw bij het Braamhuis. Sinds twee jaar is ze ook activiteitencoördinator. Dit houdt in dat ze activiteiten bedenkt en organiseert. Ook houdt ze zich bezig met de workshops en de website. Gijsbers van Wijk heeft altijd al vrijwilligerswerk gedaan. Voorheen was ze een lange tijd actief bij Humanitas rouwbegeleiding, gevolgd door het voorzitterschap bij de Speel-o-theek in Zevenaar. Bij beide plekken was Sonja Gijsbers van Wijk vrijwilliger, terwijl ze nog werkte. Toen de Speel-o-theek werd opgeheven, stapte ze in het leven van een gepensioneerde.

'De gasten zijn

allemaal lotgenoten'

Niet veel later gaf ze zich weer over aan het vrijwilligerswerk, waarin ze zich altijd al thuis voelde. Sindsdien werkt ze als vrijwilliger bij het Braamhuis. Het zien van wat ze voor de gasten kan betekenen en het bieden van een luisterend oor, zorgt voor een sprankeling in Sonja's ogen. ''Je ziet dat de gasten met veel plezier bezig zijn en dat ze onderling ook erg goed met elkaar omgaan, voor elkaar en met elkaar'', geeft Gijsbers van Wijk aan. "De gasten zijn in feite allemaal lotgenoten, dus ze delen graag hun kennis en tips met elkaar.''

Kracht en energie

Twee en een half jaar na de start van het Braamhuis, werd Christien Cloo hier ook een bekend gezicht. Drie jaar eerder had ze het slechte nieuws gekregen dat ze eierstokkanker had. Na haar operatie bracht ze een week door in Frankrijk met lotgenoten. Ze volgde daarbij een programma met activiteiten die ze vandaag de dag ook doet bij het Braamhuis. In Frankrijk werd haar het advies gegeven niet thuis te zitten, maar om naar een inloophuis te gaan. Nu komt ze gemiddeld twee keer per week bij het Braamhuis.

Volgens Cloo heeft deze plek een positieve invloed op haar leven: "Je vindt hier een luisterend oor voor alles wat je dwarszit. Je sociale netwerk wordt ook groter, naarmate je vaker komt." Buiten het Braamhuis spreken de lotgenoten dan ook weleens af. Zelf is ze al met al blij dat ze deze plek heeft gevonden in een periode dat ze het echt nodig had.
''Het is een plek waar je je hart kunt luchten en je krijgt hier nieuwe energie, waardoor je weer verder kunt in je leven. Ik ga een beetje teruggeven van wat ik heb ontvangen hier'', zegt Cloo. "Ik heb ondervonden dat creatief bezig zijn, op de wijze die bij jou past, kracht en energie geeft. Het maakt dat je weer groeit en bloeit als mens."

Activiteiten en samenwerking

In het Braamhuis vinden diverse activiteiten plaats. Zo is er Tai-Chi, een braamhuiskoor en een modecafé. Er worden ook veel workshops gegeven, Christien Cloo geeft zelf ook een workshop: halskettingen vilten.

Boezemkussens maken, is ook een van de activiteiten die gasten uitvoeren. Deze kussens worden verkocht en de opbrengst hiervan gaat naar Samenloop voor Hoop, een landelijk wandelevenement waarbij 24 uur gelopen wordt.Tevens zijn er jaarlijks twee á drie thema-avonden. Op een thema-avond wordt één van de vormen van kanker besproken of daaraan gerelateerde onderwerpen. Alle activiteiten van het Braamhuis zijn terug te vinden op de website: www.braamhuis.nl.

Het Braamhuis is ook verbonden aan de IPSO. Dit is een overkoepelende organisatie van inloophuizen. Binnen IPSO werken inloophuizen samen aan kwalitatief hoogwaardige, laagdrempelige psychosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Verder werkt het Braamhuis samen met patiëntenverenigingen, voor voorlichtingen bijvoorbeeld.

Openingstijden

Gasten die het Braamhuis willen bezoeken hoeven zich niet aan te melden. Mensen die kanker hebben of hebben gehad, maar ook familieleden en vrienden zijn tijdens de openingsuren altijd welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje. Voor de activiteiten is aanmelding wel nodig, dit in verband met ruimte uiteraard.

Het Braamhuis is drie keer in de week geopend. Dinsdag en donderdag van 10:00 uur tot en met 16:00 uur en woensdag van 10:00 uur tot en met 13:00 uur. Op de woensdagmiddag is er ook een jeugdafdeling voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar oud. In de avond kunnen ook de jongeren tussen twaalf en zestien jaar oud hier terecht.

Rahma Maqboul

Ideeën 1298

'Leg me nog eens uit waarom ik je 55 jaar lang nauwelijks over Multatuli heb gehoord en de laatste twee jaar lijk je wel bezeten door die man? Alsof je zijn redderscomplex met hem deelt en je lijdt aan een vorm van Max-Havelaar-obesitas.' Wat moet ik met die vraag? Misschien is beantwoorden een idee!

Als 16-jarige HAVO-scholier kwam mijn docent Nederlands, Hans Kiens, met Multatuli's Max Havelaar op de proppen. Hij vertelde zo enthousiast over het boek en de schrijver dat ik er meer van wilde weten. Een oude druk van Max Havelaar stond bij mijn latere schoonvader in de kast. Ik heb er eerst aan geroken, hem toen helemaal gelezen en werd geraakt door de opzet van het verhaal, de schrijfstijl, de humor én de ernst. Er waren stukken bij die ik 'te lang(dradig)' vond. Ik wist ook niet altijd wie er nu aan het woord was. Frits, de zoon van Droogstoppel of de stagiaire Ernst Stern? Maar desondanks pakte het me. Ik schreef er een stuk over in de schoolkrant, om medeleerlingen op te roepen er ook eens goed naar te kijken. Ik denk met weinig respons, maar bij mij was het binnen gekomen.

Negen jaar geleden startten we met HOPE XXL en als ik de ontstaansgeschiedenis hiervan in een boek wil vastleggen komt de structuur van Max Havelaar op in mijn gedachte. Ik maak een vervolg op de Max Havelaar! Het tolt en golft een aantal maanden in het hoofd.

Opzet en inhoud heb ik al snel voor ogen. Maar… een vervolg op het beste boek van Nederland? In de huid kruipen van de beste schrijver van Nederland(?)… Dat is al te pedant, al vind ik pedant een mooi woord, er zijn grenzen aan pedanterie. Maar …het laat niet los.

Ik schrijf een eerste hoofdstuk. Het rolt uit de pen als de tong van een hongerige salamander die een vlieg heeft gespot.

Multatuliaanse reactie

Commentaar

Het begin van Multaboni als schrijver, is het niet prachtig. Bezeten door Multatuli en zo schrijven met humor én ernst. Eerst het boek Pax Havelaar en nu de ideeën. Multaboni heeft het er maar druk mee. En het is zeker mooi, dit idee, maar wat moet ik er mee? Het is een verhaal, een stukje geschiedenis, daar is toch geen commentaar op te schrijven. Daarom het idee om er een idee van Multatuli bij te pakken. Even denken, bij idee 7 zijn we gebleven: 'Het beslissen by meerderheid van stemmen is 't recht van den sterkste in der minne. Het beduidt: àls we vochten zouden wy winnen… laat ons 't vechten overslaan. Dit stelsel leidt dus niet zoozeer tot waarheid als tot rust. Doch slechts voor 't oogenblik, en palliatief. Want de leden der minderheid hebben meestal 't recht vóór zich, en zyn sterker, niet zoozeer uit besef van dat recht, als door meer geslotenheid en scherper prikkel tot inspanning. Wanneer de minderheid aangroeit tot meerderheid, verliest ze aan specifieke waarde wat ze wint in uitbreiding of aantal. Ze neemt al de fouten over van de verslagen tegenstanders die, op hùn beurt weer, deugd scheppen uit nederlaag. De slotsom is treurig. 'Ja, leuk idee dit (sarcasme). Het komt er volgens mij op neer dat we in cirkels gaan, goed naar fout en fout naar goed enz.. De rest moet u zelf maar opmaken. Eens kijken wat idee 8 is:

'Het besluiten tot iets groots kan geschieden met kalme vastberadenheid of in geestdrift. Het eerste staat natuurlyk hooger. Dit hoogere nu vindt men zelden, maar nu-en-dan toch, by 'n individu. By vergaderingen nooit. Een grootsch besluit van 'n vergadering wordt altyd genomen in drift van geest en met geschreeuw. Dat noemt men met een deftig woord: akklamatie. Lees niet, bid ik u, dat 'n vergadering die schreeuwt en driftig van geest is, grootsche besluiten neemt.'Hier kan ik wat mee. Helaas zijn mijn woorden op, dus u moet het ermee doen, het idee is toch overduidelijk?

Duuvese Kaes, resultaat van een gezamenlijk passie

Danielle en Henk Vuulink maken samen Duuvese Kaes. Foto: Ton de Vlieger

DUIVEN - De bezieling die je letterlijk en figuurlijk proeft bij een bezoek aan de boerderij van Henk (49)en Daniëlle Vuulink (47) aan de Kosterstraat in Duiven werkt aanstekelijk. Je komt er niet van los. Je kunt eigenlijk niet wachten tot zondag 9 september aanstaande de boerderijwinkel opengaat.

Een bezoek brengen aan de boerderij alleen al is een bijzondere ervaring. Je kunt de A12 zien liggen, maar je komt in een oase van rust. Juist die rust bracht Danielle Vuulink vier jaar geleden tot haar uiterst moeilijke keuze. Gaan voor een bestuurlijke functie als wethouder van de gemeente Duiven of haar hart volgen en kiezen voor de boerderij? "Als control freak kan ik alleen maar goed functioneren als ik me helemaal kan geven aan de job waar ik voor sta. Ik merkte dat ik als wethouder met een halve fte veel meer uren maakte, omdat ik me betrokken voelde bij alle onderwerpen van mijn portefeuille, maar ook aandacht had voor de onderwerpen ernaast, omdat je daar ook over meebeslist. Natuurlijk kreeg de boerderij ook mijn aandacht, maar de tijd daarvoor was eigenlijk te beperkt. Ik had er last van om twee dingen goed te doen, dus moest er worden gekozen met pijn in het hart. Het effect van de beslissing heeft me veel energie gekost, maar ik heb er na zo'n twee jaar afstand van kunnen nemen.

Kennis van administratieve processen

Danielle Vuulink werkte negentien negentien jaar als financieel consulent bij meerdere gemeenten gewerkt. De kennis van administratieve processen levert haar veel voordeel op. Want praten over de boerderij en alles wat daarmee samenhangt is eigenlijk een gesprek over getallen, regels, melk en de kwaliteiten, de gezondheid van hun honderd honderd koeien die ze hebben. Henk en Daniëlle kennen ze allemaal.

'Op 9 september

moet er voldoende

voorraad zijn'

Opvallend is dat ze er een aantal jaren geleden voor hebben gekozen niet te groeien toen de melkquota er afgingen. Danielle: "Dan ken je de koeien niet meer en word je te veel alleen maar een leverancier van melk. We hebben nu dus ook geen last van een overschot van fosfaat."

Meer dan een hobby

"De prijs die we voor melk krijgen is wisselend. Regelmatig komt het voor dat de literprijs onder de kostprijs komt", vult Henk Vuulink aan. "Dus zoek je naar een aanvullende bron van inkomsten." Na lang zoeken viel de keuze op kaas. De Duuvese Kaes. Kaas van de boerderij, zonder een enkele toevoeging, gemaakt volgens de procedure van de Goudse Kaas. "We zijn al volop aan het kaas maken, want op 9 september moet er wel voldoende voorraad zijn van een constante kwaliteit en een breed assortiment." Ook daarvoor komt de kennis en ervaring van Danielle goed uit. Elke stap, alle ingrediënten, alle temperaturen en tijden worden per keer dat er kaas wordt gemaakt, geregistreerd. "Want proeven kun je de kaas pas na vier weken. Dan moet je wel kunnen nagaan wat je hebt gedaan."

Uitgebreid assortiment

Vanaf 9 september aanstaande is de Duuvese Kaes verkrijgbaar, voorlopig uitsluitend bij de Kaastobbe, de boerderijwinkel aan de Kosterstraat in Duiven, met een uitgebreid assortiment: jong, licht belegen, belegen, oud, komijn, fenegriek, italiaanse kruiden met olijf, truffel, pesto, brandnetel en klaver/honing.

22 juli Midzomerrit

Bij MC ASOM, de motorclub uit Zevenaar. 170 of 220 kilometer lange rit gaat richting Otterlo. Vertrek 9.00 uur bij het clubhuis aan de Edisonstraat 3.

22, 23 en 24 juli Schuttersbogenroute Didam

Fietstocht langs alle schuttersbogen in Didam. Routebeschrijving voor € 1,50 per stuk verkrijgbaar op het plein voor het voormalige gemeentehuis Montferland, Raadhuisstraat 14 in Didam. Zondag 22 juli van 09.30 uur tot 14.30 uur en maandag 23 juli van 10.00 uur tot 15.00 uur.
Op zondag 22 juli na 14.30 uur, op maandag 23 juli na 15.00 uur en op dinsdag 24 juli is de routebeschrijving ook verkrijgbaar bij Gasterij de Harmonie en de VVV servicepost/Burgers van Diem in Meulenvelden in Didam.

26 juli Open bordspelavond

Bij Caleidoz aan de Steenheuvel 6 in Zevenaar. Entree één euro, inclusief koffie/thee. Aanvang 19.30 uur.

27 juli t/m 1 augustus concerten in kerk in Aerdt

Zes deelnemers van het Internationale Muziekfestival in Campus Cleve geven concerten in het kerkje in Aerdt. Zij spelen om beurten - iedere avond een andere pianist. Achtereenvolgens: Aleksandra Kozlowska, Kerstin Tang,Sasha Hak,Naoko Aburaki,Daan Oostdam em en Karolina Krupa. Tijdens de concerten zijn panelen met het thema Grensland uit het Liemers Museum te bewonderen. Aanvang is steeds 19.30 uur, de toegang is gratis. Na afloop is er een vrije donatie. Meer informatie: www.kunstkringhge.nl.

8 t/ 10 augustus Country & Westernfestival Muziekstad Zevenaar

Centrum van Zevenaar

Kim Kleijkers

Ton de Vlieger

Joey opent bloemenzaak op Eilandplein

Een trotse Joey voor zijn pand. Foto: eigen foto.

DUIVEN – Het Eilandplein is weer een winkel rijker. 7 juli opende 'Bloemen bij Joey' zijn deuren. De 20-jarige Joey Beekman zit met zijn winkel in het pand waar vroeger de geldautomaat van de Rabobank in zat.

Na het afronden van zijn studie moest Joey bedenken wat hij wilde gaan doen, maar dat was al snel duidelijk. "Ik heb altijd mijn eigen winkel gewild en ben dus gaan zoeken naar een geschikte plek. In Arnhem kon ik niet vinden wat ik zocht en toen kwam ik dit huurpand in Duiven tegen. Klein, maar fijn en op een mooie locatie." Maar de beslissing voor dit pand werd niet meteen gemaakt. "Ik heb ook nog naar het andere leegstaande pand op het Eilandplein gekeken, maar die is wat groter. Financieel gezien past dit kleinere pand beter bij mij."

De reacties die hij al gekregen heeft liegen er niet om. "Klanten vinden het fijn dat er weer een bloemenwinkel aan deze kant van het spoor zit. Ze zeggen allemaal dat ze het heel leuk vinden omdat het anders is dan wat hier al aanwezig is. De enige plek waar tot voor kort aan deze kant van het spoor bloemen gekocht konden worden was bij de supermarkt."

Uitbreiding

Het werk in de winkel wordt allemaal door de Arnhemmer zelf gedaan. Drie dagen per week is hij bezig met het kopen van bloemen. Dat betekent niet dat hij het ooit anders wil gaan doen of dat hij nooit zou willen uitbreiden. Integendeel, hij heeft ambities genoeg. "Mijn moeder zou graag in het bedrijf willen en bij eventuele uitbreiding in de toekomst zou dat zeker mogelijk zijn. "Dan zou ik ook graag workshops gaan geven. Helaas is daar nu nog geen ruimte voor. Ik zou dan ook het aanbod in de winkel aanpassen. Meer potten, kussens en andere spullen voor in huis. Het zou dan eigenlijk meer een bloemen/woonwinkel worden."

'Je moet volop leven en genieten van elke dag' Annelies de Haas (43) loopt na hartstilstand hard voor hart

"Ik realiseer me hoeveel geluk ik heb gehad."

GROESSEN - Vijf jaar geleden kreeg Annelies de Haas op 38-jarige leeftijd een hartstilstand. Zij overleefde het dankzij adequaat handelen van haar omgeving. Nu loopt ze hard voor de Hartstichting.

Het is 7 augustus 2013. Annelies komt thuis van haar werk waar haar vriend, schoonmoeder, tweeling van een half jaar oud en haar dochter van 11 zijn. Ze voelt zich niet goed en valt om. "Ik had een hartstilstand. Wat er daarna allemaal is gebeurd, heb ik van mijn omgeving gehoord. Mijn vriend is mij meteen gaan reanimeren, hij had het nog nooit gedaan, maar hij deed het goed. Mijn schoonmoeder heeft 112 gebeld. Mijn dochter was in paniek en pakte een washandje voor op mijn hoofd. De brandweer was er na vijf minuten en heeft de reanimatie van mijn vriend overgenomen", zegt Annelies. Vervolgens wordt ze naar het ziekenhuis in Arnhem gebracht. Daar houden ze haar een paar dagen in coma. Als ze wakker wordt, kan ze na acht dagen alweer naar huis. "Ik heb zes kinderen en de tweeling was pas een half jaar oud, dus toen ik thuis kwam, ging alles gewoon weer door. Met een gezin van acht personen ben je continu bezig, dus je hebt ook helemaal geen tijd om erbij stil te staan en na te denken over wat er is gebeurd", vertelt Annelies.

"Voor mij is het heel lang een verhaal geweest. Ik heb het natuurlijk wel mee gemaakt, maar ik weet er niets meer van. Ik realiseer me hoeveel geluk ik heb gehad met mensen om mij heen die mij konden reanimeren", zegt Annelies. "Dat is niet voor iedereen het geval en daarom is het ook zo belangrijk dat er altijd AED-kasten in de buurt zijn. Daarmee wordt de kans op het overleven van een hartstilstand groter."

Genieten

"Dit jaar begin ik eindelijk een beetje met het verwerken van deze gebeurtenis, en begin ik te beseffen hoe heftig het is geweest. Ik kon me eerder heel druk maken om de kleinste dingen, maar dat wordt steeds minder. Je moet volop leven en genieten van iedere dag, want in een fractie van een seconde kan het voorbij zijn", besluit Annelies.

Ondanks het feit dat ook met nader onderzoek de oorzaak van de hartstilstand niet achterhaald is, geniet ze weer van elke dag. Wel vindt ze het heel belangrijk dat er onderzoek wordt uitgevoerd naar hart- en vaatziekten. De Nederlandse Hartstichting zet zich in voor onderzoek naar oplossingen om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en op tijd te behandelen.

Na alles wat Annelies heeft meegemaakt, wil ze zich inzetten voor onderzoek naar het hart. Op Facebook zag ze dat er een 11strandentocht is op 6 oktober 2018 en het leek haar stoer en leuk om eraan mee te doen. In eerste instantie om alles een plek te geven en in tweede instantie om geld in te zamelen voor de Hartstichting.

De Hartstichting organiseert de 11strandentocht 2018 specifiek met het doel om geld op te halen voor onderzoek naar signaalstofjes in het bloed, om zo hartinfarcten in de toekomst te voorkomen. Mensen die meedoen met de 11strandentocht kunnen ervoor kiezen om te gaan lopen of hardlopen. De afstanden zijn: 20, 40 of 60 km.

Door onze redactie

Nina Elbers