De Liemers Helemaal Goed Courant

28 augustus 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 28 augustus 2014


Nieuw wandel- en struinpad: Rietmoeras in Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Rijnwaarden heeft er een wandelpad bij. Deze zomer is het wandelpad door het natuurgebied van stichting Twickel nabij de Kleine Gelderse Waard geopend. Het is een struinpad over de zomerkade van de Oude Rijn.


De route loopt van de Aerdtseweg (bij de brug over de Oude Rijn tussen Herwen en Babberich, te bereiken vanaf het TOP Huis Aerdt) door het natuurgebied van Twickel naar het trekpontje over de Oude Rijn in Aerdt. Het wandelpad sluit hier aan op de bekende Gangen-door-Rijnstrangenroute die door Vereniging Streekbeheer Rijnstromen beheerd wordt. Vanaf het aansluitpunt kan met het trekpontje overgestoken worden naar Aerdt of kan richting Zevenaar gewandeld worden.


Met overstapjes is het gebied toegankelijk gemaakt en de route is met pijlen aangegeven. Op de informatieborden wordt over het rietmoeras verteld en worden verhalen uit het verleden en van de cultuurhistorie van het gebied vermeld. Honden zijn niet toegestaan in het gebied, vanwege verstoring door honden van de kwetsbare natuur, moerasvogels en de runderen die in het zomerseizoen in het gebied grazen.

Stichting Landschap Rijnwaarden heeft in samenwerking met Stichting Twickel en gemeente Rijnwaarden dit wandelpad aangelegd. Hierdoor is weer een stukje prachtige en unieke natuur in het Rijnstrangengebied toegankelijk geworden voor wandelaars. Het wandelpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

Het rietmoeras is onderdeel van het Rijnstrangengebied. De Oude Rijn vormt samen met dit rietmoeras en enkele kleinere oude Rijnlopen de zogenoemde 'Rijnstrangen'. De rietmoerassen in en langs de oude strangen zijn belangrijk voor vele moerasvogels. Het gebied maakt deel uit van de Gelderse Poort.

Drie dagen schuttersfeest in Babberich

BABBERICH - Het Schuttersgilde Sint-Jan bestaat dit jaar 140 jaar en hier werd in het weekend van 17 en 18 mei al uitvoerig bij stilgestaan middels een fantastisch verlopen Kringconcours de Liemers. Op 7, 8 en 9 september vindt het jaarlijks schuttersfeest plaats in Babberich.

Op zondag 7 september zal het complete gilde Sint-Jan s 'middags aantreden om vanaf 16:00 uur op het schietveld, tegenover het sportcomplex van SV Babberich/Liemers, te strijden om het nieuwe Koningschap van Babberich. Lukt het Maurice Driessen om deze titel te prolongeren of gaat iemand anders met de eer strijken?

's Avonds is vanaf 19:00 de start van de feestavond in Kulturhus De Borg waar men alle dagen feest gaat vieren. Op maandagmorgen is er om 8:00 uur een eucharistieviering waarna een vendelhulde voor de Sint-Franciscuskerk plaatsvindt. Daarna start de kleurrijke optocht met het hele gilde Sint-Jan door het buitengebied van Babberich.

Traditiegetrouw doet men hier diverse bogen aan. Vervolgens is er een middagmatinee tot 15:00 uur in Kulturhus De Borg. s' Avonds is er vanaf 19:00 uur weer gelegenheid om te dansen. Op dinsdagmorgen treedt het complete gilde Sint-Jan weer aan om vervolgens de kom van Babberich aan te doen.

Ook hier zullen diverse bogen worden bezocht. Daarna volgt hetzelfde programma als op maandag. Alle drie de dagen zal de Perfect Showband de muziek verzorgen. Geen lid van het gilde Sint-Jan, maar toch feestvieren? Voor 12,50 euro kan men een avondje Babberichs schuttersfeest beleven. De entree voor het middagmatinee bedraagt 7,50 euro. Meer info staat op www.gildestjan.nl.

Vier dagenlang schuttersfeest in Giesbeek

GIESBEEK - Het dorp maakt zich op voor het Koningschieten. Vier dagen feest in Giesbeek van 6 tot en met 9 september, waar tradities een grote rol spelen bij dit volksfeest. Bogenbouwers hebben de versieringen klaar liggen om de erebogen te plaatsen, schuttersvlaggen worden uitgehangen en dit alles geeft het dorp een feestelijk aanzien.

Hele families komen effe terug waar hun roots liggen om de sfeer te proeven van het Giese fees. Absolute hoogtepunt is het koningschieten op maandagmorgen, zeker 45 mannelijke leden gooien zich in de strijd om Koning van de schutterij te worden en ieder schiet raak, want de wil is groot en een zo grote deelname is uniek In de regio, waar zal dit toch aan liggen?

Het feest is in de feesttent op het Dorpsplein met medewerking met toporkest Commercial Break. De vrijdag en zaterdag is voor de jeugd van Giesbeek met een disco en kinderfeest. Zaterdag 6 september speelt van 20.30 tot 00.30 uur Commercial Break. Zondag 7 september is het om 10.00 uur Schuttersmis in de Sint-Martinusparochie met medewerking van Vicaris Pauw, Sint-Gregorius en Sint-Cecilia kerkkoor. Vendelhulde is er in de Pastorietuin met afsluitend het Wilhelmus..

Om 13.00 uur is de optocht met Schutterij, Sint-Gregorius en drum-& showfanfare, Keizer en Koningspaar in de koets, vendelhulde en Vaandelwachtshow onder de erebogen. Van 15.00 tot 18.00 uur en van 20.30 tot 00.30 uur speelt Commercial Break.

Maandag 8 september 09.00 uur: Prijsschieten voor heren - leden; 09.15 uur Vogelgooien voor dames - leden; 11.00 uur Koningschieten voor heren - leden; 13.00 Installatie nieuwe koningspaar; 12.30-16.00 uur Commercial Break; 19.00 uur Optocht, ophalen nieuwe koningspaar met medewerking van schutterij en Drum- & showfanfare. Om 20.30 tot 00.30 uur speelt Commercial Break.

Dinsdag 9 september 10.00 uur: Volksspelen voor jong en oud in en rondom de feesttent. 12.30 tot 16.30 uur Commercial Break; 15.30 uur Prijsuitreiking volksspelen; 20.30 tot 00.30 uur Commercial Break.

Open dag Zonnekinderen én Het Musiater

ZEVENAAR - Ben jij altijd aan het dansen? Is muziek maken een van jouw grootste passies? Vind je het geweldig om op het podium te staan? Kom dan zaterdag 6 september kennis maken met de leukste en hipste activiteiten die je na schooltijd kunt doen.

De middag wordt voor de tweede keer georganiseerd door kinderopvang Zonnekinderen en Het Musiater en het is helemaal gratis. Deze feestelijke open dag zal van 12.00 uur tot 15.30 uur plaatsvinden in Het Musiater te Zevenaar.

"Je kunt onder andere kijken naar optredens van de Popband, Theaterbeesten en Zonnekinderen Academy. Je kunt zelf een muziekinstrument uitproberen, want de muziekdocenten zijn ook aanwezig. Verder kun je worden geschminkt, is er een knutsel- en verkleedhoek. De kleintjes kunnen mee doen met Muziek op schoot en Muziek voor kleuters. En er is gratis limonade en ijs te verkrijgen. Kortom zaterdag 6 september mag je niet missen!"

Vanaf donderdag 28 augustus is het definitieve programma online te zien op www.hetmusiater.nl of www.zonnekinderen.nl.

Evenement in sporthal Heerenmaten in Zevenaar voor het goede doel

ZEVENAAR - In het weekend van 13 en 14 september gaat er een groot evenement plaatsvinden in sporthal Heerenmaten in Zevenaar. Dit evenement wordt georganiseerd door ViDa Studio's uit Zevenaar. De opbrengst hiervan is voor een goed doel, namelijk Stichting Leergeld.

Zaterdagavond komt het grote orkest van niemand minder dan Danny Malando een schitterend optreden verzorgen tijdens een fantastische gala-avond. Tijdens deze avond zijn er verschillende dansshows te zien van wereldformaat. De after party wordt verzorgd door Bolero.

Op zondag 14 september organiseren Ronald en Suzanne Straatman van ViDa voor het eerst in Zevenaar een officiële landelijke danswedstrijd onder auspiciën van de NADB (Nederlandse Amateur Danssport Bond). Het betreft een wedstrijd in Standaard dansen en Latijns Amerikaanse dansen, voor de Liever de Liemers Trophy 2014.

De dansers die op het allerhoogste niveau uitkomen , mogen dit doen op live muziek van 'Big Band Melody and Rythm'. Dit gebeurt in Nederland niet meer op live muziek, dit weekend echter wel, heel bijzonder dus.

Belangrijk aan dit weekend is dat het dansen echter niet het doel is maar het middel, immers Stichting Leergeld, vandaar ons verzoek om hier alvast een vooraankondiging van te willen maken.

Weefexpositie in Angerlo

ANGERLO - In de Galluskerk aan de Dorpsstraat 33 in Angerlo wordt door Weefkring Eigengereid een expositie gehouden met het thema 'Kleurig'.

De weefsters Annelie Kunst uit Silvolde, Hannie Bulsink uit Dinxperlo en Rieneke van der Plicht uit Ulft hebben het weven geleerd van Henny Willems die jaren geleden les gaf bij De Gruitpoort in Doetinchem. Daaruit is Weefkring Eigengereid ontstaan. Cilia van der Wende heeft zich aangesloten toen ze van Dieren naar Ulft verhuisde. Mariet Quist uit Aalten en Tiny Wentink uit Gaanderen hebben zich nog niet zo lang geleden aangesloten.

De groep presenteert weefkunst die vooral opvalt door kleur. Het jaarthema van 2014 is rood en een gezamenlijk project is dan ook een rode loper, die in de kerk waarschijnlijk in gedeeltes gepresenteerd gaat worden.

Annelie Kunst heeft het rood ook verwerkt in het onderwerp 'Roodkapje'. Daarnaast weefsels in de extreme kleur oranje. Hanny Bulsink houdt van dubbelweven en toont hier combinaties in blauw met wol en metaal. Rieneke van der Plicht is landelijk en regionaal actief in de weefwereld en toont 'meer dan weven'. Cilia van der Wende heeft veel gereisd en die invloeden zijn te zien in haar werk. Tiny Wentink is een creatieve duizendpoot en dat zie je, zeker in haar loper terug.

Mariet Quist komt uit de modewereld en vindt het een genot om zelfgeweven stoffen te verwerken tot prachtige kleding.

Trio Sandra Vanreys in De Lantaern Zevenaar


ZEVENAAR - Trio Sandra Vanreys treedt op in De Lantaern op zaterdag 6 september.


Trio Sandra Vanreys bestaat uit Sandra Vanreys- zang en gitaar, Pauline Duurland- viool mandoline, accordeon, thin whistles en backing vocals, Marius Duurland-contrabas en backing vocals.
Wie de naam Sandra Vanreys hoort, denkt onmiddellijk aan countrymuziek. En terecht, country vormt een groot deel van het repertoire. Sandra Vanreys is welliswaar een allround artieste, maar haar bekendheid verwierf ze voornamelijk met countrymuziek.

Met ruim twintig jaar bühne-ervaring op binnen- en buitenlandse podia, een eigen stemgeluid, sympathieke uitstraling en met de capaciteit om elk publiek voor zich te winnen, maakt Sandra Vanreys tot een zangeres van formaat. Ze maakt zich ook zeer verdienstelijk als begeleidster van jong zangtalent zoals Voice kids-winnares Laura van Kaam.

Trio Sandra Vanreys heeft echter meer in petto. Ook folkmuziek en bewerkingen van hedendaagse popmuziek zijn in hun setlist terug te vinden. De muziek komt het beste tot zijn recht bij een luisterend publiek.
Het vorig optreden van Sandra Vanreys in De Lantaern was met een andere begeleiding, goed bezocht en hoog gewaardeerd. Vandaar dat De Lantaern haar weer heeft gevraagd voor een optreden, maar nu als trio. Trio Sandra Vanreys staat garant voor een mooi concert.


Vanaf 20.15 uur is de deur open aan de Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek), de entree is tien euro (plus-donateurs betalen negen euro). Meer informatie staat op www.delantaern.nl.

Evenement in sporthal Heerenmaten in Zevenaar voor het goede doel

ZEVENAAR - In het weekend van 13/14 september 2014 gaat er een groot evenement plaatsvinden in sporthal Heerenmaten in Zevenaar. Dit evenement wordt georganiseerd door ViDa Studio's uit Zevenaar.

De opbrengst hiervan is voor een goed doel, namelijk Stichting Leergeld.

Zaterdagavond komt het grote orkest van niemand minder dan Danny Malando een schitterend optreden verzorgen tijdens een fantastische gala-avond. Tijdens deze avond zijn er verschillende dansshows te zien van wereldformaat. De after party wordt verzorgd door Bolero.

Op zondag 14 september organiseren Ronald en Suzanne Straatman van ViDa voor het eerst in Zevenaar een officiële landelijke danswedstrijd onder auspiciën van de NADB (Nederlandse Amateur Danssport Bond). Het betreft een wedstrijd in Standaard dansen en Latijns Amerikaanse dansen, voor de Liever de Liemers Trophy 2014.

De dansers die op het allerhoogste niveau uitkomen , mogen dit doen op live muziek van "Big Band Melody and Rythm". Dit gebeurt in Nederland niet meer op live muziek, dit weekend echter wel, heel bijzonder dus.

Belangrijk aan dit weekend is dat het dansen echter niet het doel is maar het middel, immers Stichting Leergeld, vandaar ons verzoek om hier alvast een vooraankondiging van te willen maken.

Rommelmarkt bij Caleidoz

ZEVENAAR - Caleidoz houdt op 30 augustus een rommelmarkt op Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Iedereen kent het vast wel. De kasten, schuur en zolder liggen vol met gebruiksartikelen die nauwelijks meer gebruikt worden. "Geef deze spullen een tweede kans en maak er iemand anders blij mee." De rommelmarkt duurt van 10:00 tot 12.00 uur.

Heeft u interesse om voor drie euro vijftig een tafel te huren, meldt u dan snel aan bij Barbara van Hall: b.vanhall@caleidoz.nl.

Kennismaken met Lidagroz

ZEVENAAR - Dansgroep Lidagroz opent in september weer haar deuren in het Juvenaatsgebouw aan de Babberichseweg in Zevenaar. Op maandag 8 september houdt zij een open dag.

De bezoeker kan er kennismaken met dansen uit zeer verschillende landen. "Kiest u voor een rustig tempo dan is de middaggroep van 14.00 tot 15.30 misschien iets voor u. Houdt u van meer pittige dansen dan bent u 's avonds van 19.30 tot 21.30 uur welkom."

Om de eerste basispassen te leren start Lidagroz op 15 september met een beginnerscursus. Deze cursus duurt acht weken en wordt op maandagavond gegeven van 19.00 tot 19.30 uur. De kosten voor de beginnerscursus zijn vijftien euro. Wie in het bezit is van een geldige bibliotheekpas ontvangt een korting van vijf euro.

Meer informatie over Lidagroz staat op www. lidagroz.nl. Men kan ook telefonisch contact opnemen met secretaris Lenie Polman, telefoon 0316 525791 of voorzitter Ans Rijgersberg telefoon 0316 263802.

De Wervelkolom houdt inloopmiddag in Rijnstate

ZEVENAAR - Bent u op zoek naar een steuntje in de rug of wilt u meer informatie over rug en/of nekpijn? De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt maandelijks een inloopmiddag in Ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar.

De inloopmiddag biedt mensen met rug- en/of nekklachten de mogelijkheid te praten met ervaringsdeskundigen van NVVR De Wervelkolom.

Het gesprek richt zich op het verkrijgen van informatie en advies over rug- en/of nekklachten en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

De inloopmiddag is op vrijdag 5 september van 14.00 tot 16.00 uur in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar. Informatie kan worden verkregen via NVVR De Wervelkolom, www.ruginfo.nl; e-mail: info@nvvr.nl; Infolijn: 088 0707200.

Bridgen in sociëteit Het Palet

DUIVEN - Na een zomerstop begint op vrijdagmiddag 5 september de bridgecompetitie in Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven. Er wordt gespeeld van 13.30 tot 16.30 uur.

Ook al wordt de competitiestart bijgehouden, het spelplezier komt op de eerste plaats. De meeste deelnemers spelen en bieden volgens het Acol - systeem. Daar is men echter soepel in. Ook mensen die slechts de eerste beginselen van bridge onder de knie hebben, zijn welkom en kunnen in de loop van de tijd zichzelf in deze ontwikkelen.

De combinatie van spelen, samenzijn en toch ook geestelijke inspanning blijkt voor velen een prettig tijdverdrijf. "Heeft u geen bridgepartner en denkt u dat bridgen iets voor u is? Geen nood, de leiding probeert voor u een partner te vinden. De kosten van deelname zijn één euro tien per keer. Voor meer informatie en/of opgave kan men bellen naar Nol Jansen, telefoon 0316 524623. Of loop op een vrijdagmiddag een keer even binnen.'

Toporkest Isseltaler Musikanten haalt Die Innsbrucker Böhmische naar Ooy

OOY - De Isseltaler Musikanten halen op 6 september Die Innsbrucker Böhmische naar Nederland en treden zelf op in het voorprogramma.

In plaats van helemaal naar Zuid-Duitsland of Oostenrijk te reizen voor een optreden van Die Innsbrucker Böhmische, kan men ook kaarten kopen voor het concert in Nederland. Men heeft nu de gelegenheid om uw kaarten te bestellen of te reserveren en zeker te zijn van uw plaats bij het concert.

Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar via www.isseltalermusikanten.nl / info@isseltalermusikanten.nl of via telefoon 026 3820245 te reserveren. De kaarten zijn ook aan de zaal verkrijgbaar. Via de e-Ticketshop kunnen de bezoekers kaarten direct veilig betalen en printen. De toegangsprijs bedraagt achttien euro per persoon. Het optreden vindt plaats in Schuttersgebouw EMM, Slenterweg 2 in Ooy-Zevenaar. De aanvang is 19.30 uur, de zaal gaat open om 18.30 uur.

Het orkest Die Innsbrucker Böhmische werd opgericht in 1997 door slagwerker Norbert Rabanser. Het is het onbetwiste toporkest in kleine bezetting in het Böhmische muziekgenre en is in dit genre nog niet overtroffen in kwaliteit. De handelsmerken van de groep zijn de originele composities en de eigen arrangementen, die een hoge mate van virtuositeit verlangen. De professionele muzikanten zijn bij elkaar gekomen om de Böhmische blaasmuziek tot in de perfectie uit te voeren.

De 'Isseltaler Musikanten' uit Rheden zijn gespecialiseerd in de Egerländerblaasmuziek. Dirigent Bennie ter Heide treedt met het orkest dan ook met regelmaat in de voetsporen van Ernst Mosch, de peetvader van de Egerländerblaasmuziek.

Roofvisdag in Pannerden

PANNERDEN - Hengelsportvereniging De Rietvoorn uit Pannerden organiseert in samenwerking met de Snoekstudiegroep Nederland-België een roofvisdag. Deze wordt gehouden op zaterdag 20 september.

Mogelijk met een uitloop, minimaal 1tien deelnemers moeten deel nemen. Dit wordt gehouden van 9:00 uur tot 12:00 uur. Deelname gratis voor iedereen. Bij veel deelname is er een uitloop tot 12:30 uur. Deze roofvisdag wordt gehouden in het zandgat op de Kijfwaard aan de Lobberdense weg Pannerden. Een ideale gelegenheid om beide verenigingen te leren kennen en te ontdekken hoe spannend het vissen op Roofvis kan zijn.

Tijdens deze Roofvisdag kunnen belangstellende vissers meer te weten komen over het vissen op roofvissen. Welke Roofvissen zijn er? Techniek en aas voor het vissen. Welke hengel? Welke materialen heb ik nodig? Tips en Trucks. De Theorie & praktijk. Het zijn onderwerpen, die alle ter sprake kunnen komen.

Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Zowel voor junioren en senioren kunnen zich aanmelden. Uiterlijk aanmelden kan voor woensdag 16 september via http://www.hsvderietvoornpannerden.nl/contact of ron_bor@hotmail.com Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Aanmeldingen onder van vermelding 'roofvisdag' en vermelding van leeftijd en telefoonnummer.

Net Werk!: een ontmoetingsmiddag bij Caleidoz voor werkzoekenden

ZEVENAAR - Op donderdagmiddag 4 september houdt Caleidoz de volgende ontmoetingsmiddag Net Werk! voor werkzoekenden.

Dit keer gaat het om een 'verrassingsworkshop' met als thema 'Alle begin is moeilijk'. Door geen werk meer te hebben kom je in een nieuwe, andere fase van het leven. Met allerlei gevolgen van dien. Financieel, weer zoeken naar werk, het privéleven, het missen van collega's en structuur, dingen uitstellen… Je slaat een andere weg in. "Tijdens de workshop kijken we samen hoe daar mee om te gaan. Ook jij bent hierbij welkom."

Vanaf 13.30 uur is er een inloop met koffie/thee. De workshop start om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur op locatie Steenhuizen 6 in Zevenaar (achter het Musiater). Je kunt je hiervoor opgeven bij Barbara van Hall telefoon 06 20634299 of via email b.vanhall@caleidoz.nl. De workshop vindt alleen doorgang bij voldoende belangstelling.

Open dag bij Kreatieve Kring Westervoort

WESTERVOORT - Het nieuwe cursusboekje 2014-2015 van de Kreatieve Kring Westervoort is uit.

Het nieuwe cursusprogramma gaat in september in en biedt voor elk wat wils: van tekenen/schilderen, aquarelleren en beeldhouwen tot keramische vormgeving, kunst/cultuurbeschouwing en fotografie. Daarnaast worden ook de succesvolle tabletcursussen weer aangeboden, evenals mozaïek, glas-in-lood en diverse eendaagse workshops. Ons aanbod bestaat uit langlopende en korte cursussen, maar ook combinatiecursussen, die alle worden gegeven in een gezellige, ontspannen sfeer in onze moderne atelierruimtes in Kulturhus De Nieuwhof.

"Kijkt u het boekje beslist even door. Er zit wellicht ook een gezellige en interessante cursus voor u bij! Of kom naar de open dag op zondag 31 augustus van 11.00 tot 16.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof. Op deze dag kunt u informatie inwinnen over al de cursussen, zijn er demonstraties en exposities. Wacht u niet te lang met inschrijven, want bij een aantal cursussen zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar.

Mocht u het programmaboekje gemist hebben, dan zijn er ook boekjes te verkrijgen bij het gemeentehuis, de bibliotheek, Kulturhus De Nieuwhof of bij de cursusadministratie.

Voor nadere informatie over de aanmeldingen en inschrijvingen kunt u contact opnemen met Riky Rothengatter, telefoon 026 3119659 of raadpleeg onze website: www.kreatievekringwestervoort.info."

Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

Liemerije zoekt voor de dinsdagmiddag een medewerker voor het bewonerscafé. Taken zijn o.a. drankjes schenken, etenswaar verkopen, kassawerkzaamheden en natuurlijk het brengen van sfeer en gezelligheid in het café. Daarnaast zoeken zij een vrijwilliger die op maandag van 09.00 tot 13.00 uur de voorraad aanvult van de winkel van het verpleeghuis en kassawerkzaamheden verricht.

De Nierstichting zoekt collectanten gedurende een aantal uren in de week van 14 tot 20 september. Verder zoeken zij een wijkcoördinator die de voorbereiding ,uitvoering en afsluiting van de jaarlijkse collecte in de eigen wijk verzorgt.

Buurtbusvereniging Rijnwaarden zoekt chauffeurs voor het vervoeren van passagiers in een 8-persoons bus. De routes lopen van Herwen, Aerdt, Pannerden naar Zevenaar en vica versa en een tweede route Spijk, Tolkamer, Lobith, Elten, Babberich, Zevenaar en vica versa.

Voor meer informatie over deze en circa 240 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Rijbewijskeuring voor senioren in Duiven

DUIVEN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 1 september en 6 oktober in cultureel centrum 't Eiland, Eilandplein 302.

Voor informatie en een afspraak belt men tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum niet, dan zijn er veelal andere mogelijkheden elders in de regio waaronder Zevenaar, Elst en Doesburg.

Het tarief is 35 euro voor de B/E-keuring en 52,50 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

Start volleyseizoen van Labyello in Zevenaar

ZEVENAAR - Maandag 25 augustus is het seizoen bij volleybalvereniging Labyellov in Zevenaar begonnen. Labyellov biedt voor mensen van alle leeftijden de mogelijkheid te volleyen. Er zijn afdelingen voor jeugd, senioren en recreanten. Afhankelijk van de groepsindeling wordt er getraind op maandag-, donderdag- en vrijdagavond in sporthal Lentemorgen.

Labyellov speelt dit seizoen met 8acht teams in de competitie: drie dames-, twee heren- en drie jeugdteams. De thuiswedstrijden worden op zaterdag gespeeld in sporthal Lentemorgen.

Zowel het dames 1-team als het heren 1-team spelen in de eerste klasse van de Regio Oost van de Nevobo.

Labyellov heeft een jeugdafdeling. Op maandagmiddag spelen de mini's Cool Moves Volleybal. Dit is speciaal gericht op kinderen van zes tot en met twaalf jaar, waarbij ze door middel van verschillende niveau's leren volleyballen. Dit gebeurt onder leiding van Kim Wolswijk die hiermee veel ervaring heeft. Kinderen die interesse hebben mogen vrijblijvend drie proeftrainingen volgen. De groep traint op maandag van 17.00 tot 18.15 uur. Inlichtingen bij Kim Wolswijk telefoon 06 28530937.

De oudere jeugd (twaalf tot zestien jaar) traint en speelt onder leiding van deskundige trainers en coaches. Voor informatie over de jeugdafdeling: Michel Lenderink, telefoon 0314 365536.

Inlichtingen voor dames: Jolanda Goedhart, telefoon 026 3114203, voor heren: Michiel van Horen telefoon 0616036325).

Bij Labyellov spelen drie recreantengroepen op de maandag- en donderdagavond. Er is nog ruimte voor nieuwe leden, zowel dames als heren. Inlichtingen bij Albert van der Beek, telefoon 0316 842080, zie eveneens de website: recreanten@labyellov.nl.

Verdere inlichtingen over Labyellov bij secretaris: Eddy Brekoo, telefoon 0316 527935, e-mail eddybrekoo@kpnmail.nl of de website www.labyellov.nl.

Drama, thriller en komedie in Filmhuis Didam

DIDAM - Op maandag 1 september om 20.00 uur draait het waargebeurde drama Tracks. Tracks vertelt het verhaal van Robyn Davidson (Mia Wasikowska) die in de zeventiger jaren met vier kamelen en haar hond een tocht van bijna drieduizend kilometer door de Australische woestijn maakt, van Alice Springs naar de westkust.

Donderdag 4 september wordt The Two Faces of January vertoond, gebaseerd op een roman van Patricia Highsmith. Een ouderwetse thriller waarin onderlinge spanningen groeien doordat personages niet precies blijken te zijn wie ze lijken. De film speelt zich af in de betere vakantieoorden, zo'n halve eeuw geleden (Athene 1962).

Maandag 8 september kan men genieten van het Duitse drama Das Wochende. Ex-terrorist Jens Kessler wordt vrijgelaten en brengt zijn eerste vrije weekend door met vrienden, zijn oude liefde en haar man. Gebaseerd op de roman 'The Weekend' van Bernhard Schlink.

Maandag 11 september draait de 'besmettelijk' leuke komedie Supercondriaque. Roman Faubert is een man van 40 en heeft nooit een vrouw gehad. Het feit dat hij een hypochonder is helpt daar niet bij. Zijn enige vriend, Dr. Dimitri Zvenka denkt dat de oplossing voor zijn hypochondrie het zoeken van een vrouw is.

Filmhuis Didam ligt aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over deze film of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. De entree is zes euro. De films beginnen om 20.00 uur. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

De Gouden Kooi en een Verloren Zoon in Filmhuis

ZEVENAAR – Op het doek van het Filmhuis zegt Juan tegen zijn vrienden: "In het noorden is alles beter". Ze verlaten Guatemala en beginnen een zware tocht naar Californië. Zonder papieren zijn ze gedwongen illegaal te reizen op het dak van een goederentrein. Onderweg ligt de vreemdelingenpolitie op de loer en hebben misdadige benden het op immigranten gemunt. Het beloofde land blijkt een gouden kooi. La Jaula de Oro: vanaf donderdag 29 augustus 20:15 uur.

Ierland, vijftig jaar eerder: Huilend aan een kloosterhek kijkt een jonge moeder toe hoe haar zoontje wordt meegenomen. In een mooi, zachtmoedig drama zien we hoe ingrijpend deze gebeurtenis moet zijn geweest. Pas zoveel later gaat Philomena op zoek naar haar zoon. Een uitgerangeerde journalist volgt haar zoektocht en ze ontdekken gaandeweg net zoveel van elkaar als van het lot van haar zoon. Philomena: Vanaf zondag 31 augustus 14:30 uur en 20:15 uur. Vanaf 2 september kan de leifhebber ook elke dinsdagmorgen naar het Filmhuis Zevenaar.

BuitenFilm: Donderdag 28 augustus kan men op binnenplaats van Proef en Zijn (Markt 25) in Neerlands eerste en enige mobiele bioscoop op zonne-energie, een uur lang korte films zien. Aanvang 21:15 uur. Plaatsen vooraf te reserveren. Op hetzelfde podium treedt 31 augustus flamencogitarist Eric Vaarzon Morel op. Hij speelt zijn eigen flamencomuziek en vertelt, aan de hand van anekdotes en toelichtingen, over de achtergronden van die muziek. Aanvang 11.00 uur.

Filmhuis Zevenaar. Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl of te verkrijgen via telefoon 0316 344250.

PCOB Duiven/Westervoort houdt eerste ledenmiddag

DUIVEN - Op dinsdag 9 september om 14.30 uur komt de PCOB na een zomerse periode weer bij elkaar op de eerste ledenmiddag van het nieuwe verenigingsseizoen. Gast is dan imker Dick van Voorst uit Duiven.

Van Voorst zal vertellen over de planten- insecten- voedselketen. Eerst komt er een filmpje: Een jongetje zit aan de ontbijttafel. Zijn vader vraagt hem "Wat wil je op je boterham? Pindakaas misschien?" "Nee" zegt het jongetje, "Honing". Maar de honingpot is leeg...

Hoe deze zaak wordt opgelost kan de bezoeker op 9 september te weten komen. Er is dan ook honing te koop. Dick brengt tevens allerlei voorwerpen mee, die te maken hebben met de bijencultuur. Belangstellende niet-leden zijn ook welkom in de Samen op wegkapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis.

Om 14.15 uur is er koffie of thee. Voor informatie: kan men bellen met Ali Baarslag, telefoon 0316 265726.

Druk seizoen voor showband KDO Groessen

Fo

GROESSEN - Het zijn drukke tijden voor KDO uit Groessen: zes optredens in vijf weken! Natuurlijk is men druk bezig met de voorbereidingen voor Feestweek Groessen, die in oktober zal worden gehouden. Maar voordat de evenementen van die feestweek plaatsvinden is de showband vooral ook bezig met waar zij voor is opgericht: muziek maken en veel optreden.

KDO is een veelgevraagde en gewaardeerde gast bij veel grote muzikale evenementen. De Showband start de tweede muzikale seizoenshelft bij het bloemencorso van Winterswijk. Dit corso en het feest eromheen is een ware happening. KDO was er vorig jaar te gast en heeft zich daar zo goed gepresenteerd dat zij weer is uitgenodigd. Verder treedt KDO de komende weken ook op bij het zomerfeest van Markelo, taptoe Deurne, bloemencorso Valkenswaard, taptoe Grave en taptoe Oud-Vossemeer. De jeugdband Jong KDO is ook druk en treedt de komende weken op in Duiven, Oosterbeek, Valkenswaard en Grave.

Uit deze opsomming blijkt maar weer eens dat KDO een erg dynamische vereniging is. Een vereniging als showband KDO is dan ook altijd op zoek naar talent, jong en oud, die haar gelederen kan versterken. Voor het opleiden of bijspijkeren van nieuwe muzikanten beschikt KDO over een prima opleidingsplan met goede docenten.

"Als het je leuk lijkt om moderne muziek in een show te spelen, en dat vele malen per jaar uit te voeren, moet je bij KDO zijn. Heb je interesse? Reageer dan via de website www.showbandkdo.nl."

Thérèse van Lisieux: op de golven van het vertrouwen

'De pracht van de roos en de witheid van de lelie beroven het kleine viooltje niet van zijn geur, noch het madeliefje van zijn eenvoudige charme. Als elke kleine bloem een roos wilde zijn, dan zou de lente haar schoonheid verliezen.'

In tien avonden lezen we gezamenlijk soortgelijke teksten uit 'Mijn leven' van Thérèse van Lisieux (1873-1897). Tijdens deze avonden zullen fragmenten uit haar werk centraal staan die enkele kernpunten van haar spiritualiteit weergeven. De fragmenten worden gelezen en daarna wordt gekeken of de inhoud van de tekst raakvlakken heeft met het leven van nu.

Bij voldoende belangstelling wordt de cursus afgesloten met een verblijf van twee dagen (met overnachting) in een karmelietessenklooster.

Voor iedereen die meer wil weten over Thérèse van Lisieux en haar spiritualiteit, die ook bekend staat als 'de kleine weg.'

Data: Donderdagen 18 september, 2, 16 en 30 oktober, 13 en 27 november, 11 en 18 december 2014.

Aanmelding: Vóór woensdag 3 september 2014

Kosten 1 euro per avond, kosten voor het verblijf in het klooster worden later bekend gemaakt.

Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Begeleiding: Pastoraal werker Jeroen Heemink en Ferry Visser

Locatie: Parochiecentrum Zevenaar, Kerkstraat 2

Open dag bij Jeu de Boulesclub Zevenaar

ZEVENAAR - Je kent dat wel, op vakantie in Frankrijk en dan zie je daar op de het dorpspleintje of op de camping mensen aan het jeu de boulen. Het spel, dat ze spelen is één van de vele varianten en het heet petanque. Dat wordt ook in Nederland heel veel gespeeld.

Op dat Franse pleintje sta je te kijken, geniet van het sfeertje, maar weet eigenlijk niet hoe het nu precies gespeeld wordt, laat staan dat je het zelf zou kunnen. Natuurlijk heb je wel eens een balletje gegooid op de camping in Nederland of op het strand. Met van die plastic gekleurde ballen of zelfs met ijzeren boules. Maar daar in Frankrijk lijkt het wel een heel ander spel.

Het is ook een heel ander spel. Ze gooien daar niet om de beurt, ze gooien soms ook met drie boules terwijl je in Nederland op campings vaak boules ziet in setjes van twee.

Het wordt dan ook een ander spel als je weet hoe de regels zijn en als je weet dat er verschillende technieken van gooien zijn. En wat te denken van de tactiek, het vele overleg voor elke boule die de Fransen gooien, gaat eigenlijk alleen maar over de tactiek.

Om al deze redenen houdt de Jeu de Boules Club Zevenaar - die aangesloten is bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB) - een open dag om je kennis te laten maken met de club en het spel.

Deze open dag wordt gehouden op zondag 7 september, aanvang 13.00 uur op het terrein van de club. Deze vind je op sportpark Hengelder, ingang bij de schotelantennes van UPC.

Als je om wat voor reden ook belangstelling hebt om deze sport te gaan beoefenen dan is dit de kans om met het spel en de club kennis te maken. Ook jongere sporters zijn welkom. De club beschikt over drie gediplomeerde trainers om je verder op weg te helpen.

Brede Blik op Kunstroute 2014

GIESBEEK - Op zondag 14 september staan Lathum, Giesbeek en Angerlo weer in het teken van de kunst. Op verschillende locaties kunnen bezoekers van 11.00 tot 17.00 uur genieten van kunstwerken van lokale en regionale kunstenaars.

Dit jaar zijn er weer verschillende bijzondere dingen te zien: in Angerlo staat Lidwien Roording met objecten van draad. In de kerk in Giesbeek ziet men niet alleen kunst op doek, maar ook bronzen beelden, houtsnijwerk, sieraden en nog veel meer.

Ageeth Leemkuil heeft haar adres (Zilvermeeuw 9) ook op zaterdag 13 september opengesteld voor kunstliefhebbers. Ook Ria Waarnink (Het Klooster 16, Angerlo) is op zaterdag open.

Andere locaties zijn boerderij De Genders in Giesbeek, Het Dorphuis in Angerlo, Het Gebouw in Lathum en diverse particuliere adressen in Giesbeek en Angerlo. De flyer met de route valt huis aan huis met het Angerlo's nieuws in de bus. Op de centrale locaties zullen extra flyers liggen om mee te nemen.

De opening van de route is zondag om 10.30 uur bij de kerk in Giesbeek. Tieneke van der Werf, wethouder van cultuur van gemeente Zevenaar zal de openingshandeling verrichten.

Zaterdag 30 augustus DCS Spelinstuif: hét voetbalfeest van Zevenaar voor de jeugd

ZEVENAAR - Zaterdag 30 augustus is het weer zover: de DCS Spelinstuif 2014. De start van het nieuwe voetbalseizoen voor de vier- tot achtjarige leden van DCS, maar ook voor niet-leden. Dus alle jongens en meisjes tussen de vier en acht jaar oud, lid van DCS of niet, mogen meedoen. Je mag al je vriendjes, vriendinnetjes, broertjes en zusjes meenemen deze ochtend. Zij zijn welkom! De Spelinstuif begint om 10.00 en eindigt rond 12.15 uur.

Op deze dag biedt DCS alle Zevenaarse jongens en meisjes tussen de vier en acht jaar oud de kans om mee te doen of kennis te maken met het leukste spelletje ter wereld: voetbal. De vele leuke en andere voetbalspellen, samen met de prettige en ongedwongen sfeer, maken deze dag tot een heerlijk evenement.

Verder zal er ook weer een lekker ijsje van Pisa zijn en zal er voor genoeg limonade en lekkers gezorgd worden. Tot slot is er voor iedere deelnemer een verrassing en niet te vergeten voor de (nog) niet-leden van DCS: als je tijdens of net na de Spelinstuif lid van DCS wordt, dan ontvang je een echt DCS-wedstrijdshirt met een opdruk naar keuze.

"Zorg dat je je op zaterdag 30 augustus vanaf 9.45 uur meldt op sportpark Hengelder bij de kantine van DCS! Kunnen jullie ouders/verzorgers en/of opa's en oma's de heerlijk ongedwongen familiesfeer van DCS opsnuiven. Ze zullen hun ogen uitkijken!"

Expositie Peter Rohs bij Stichting Kunstwerk Westervoort

WESTERVOORT - Vanaf 5 september organiseert de Stichting Kunstwerk Westervoort een expositie van Peter Rohs. De expositie wordt geopend door Wilma Handels-Rohs op vrijdag 5 september om 19.30 uur in de bibliotheek van Westervoort. U kunt de kunstwerken bezichtigen tot 28 september in de bibliotheek en Huize Vredenburg.

Peter Rohs is opgeleid als kunstdocent, maar heeft nooit voor de klas gestaan. Hij koos vrijwel meteen na zijn opleiding voor het kunstenaarschap. Vanaf 1983 is hij werkzaam als professioneel kunstenaar.

Experimenteren en zoeken werden langzamerhand een manier van werken op zich. Als een zigeuner zwierf Rohs rond in de kunstwereld, maar zich nooit bindend aan één specifieke stijl. Met het intreden van de figuratie opende zich een wereld die meer te bieden had dan het non-figuratieve schilderen.

Al meer dan twaalf jaar schildert hij alleen nog maar landschappen, soms een portret, soms een stilleven of een stadsgezicht. Alle geschilderde landschappen vinden hun oorsprong in Hongarije. Vier maanden per jaar verzamelt Rohs aldaar zijn motieven en in acht maanden werkt hij ze in Nederland uit. Rohs' schildertechniek is alla prima. Om Picasso aan te halen: 'Sommigen maken van de zon een vlek en anderen van een vlek een zon.'

Exposities van de Stichting Kunstwerk vinden plaats in De Bibliotheek Westervoort, Dorpsplein 115, tijdens de openingsuren van de bibliotheek en Huize Vredenburg, Klapstraat 112. Voor meer informatie zie de website www.kunstwerkwestervoort.nl

Bridgeclub Duiven start nieuw bridgeseizoen

DUIVEN - De Duivense bridgeclub DBC start op dinsdag 2 september haar nieuwe bridgeseizoen.

Het bridgen vindt plaats elke dinsdagavond van 19.30 tot 22.30 uur in het cultureel centrum 't Eiland in Duiven. Belangstellenden, die er over denken lid te worden, kunnen vrijblijvend gedurende zes weken sfeer proeven, voordat zij besluiten lid te worden. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie bellen naar 0313 631595 en/of 0316 262193.

Bijenstal in Duiven geopend

DUIVEN - Op zaterdag 23 augustus heeft de officiële opening plaatsgevonden van de schuilgelegenheid voor bijen (bijenstal), daar waar zoveel commotie om heeft plaatsgevonden.

De bijenstal is gelegen in het groengebied met de ingang Westsingel hoek Engsestraat in Duiven.

Voorleesmiddagen in de bibliotheken starten weer

REGIO - De voorleesmiddagen in de bibliotheken van Westervoort, Duiven en Zevenaar beginnen weer op woensdagmiddag 3 september om 14.00 uur. Ervaren voorlezers staan in de startblokken om met de kinderen een leuk, spannend of leerzaam verhaal te beleven.

Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, het speelt ook een belangrijke rol in de (taal-) ontwikkeling van een kind. Door met de kinderen te lezen en te praten over het verhaal wordt hun woordenschat, luistervaardigheid en concentratievermogen vergroot.

Via de website en de facebookpagina van de Bibliotheek Liemers worden extra voorlees-activiteiten aangekondigd.

Taubensport is topsport

REGIO - Taubensport is topsport. Dat ervaren de duivenliefhebbers in de Oost-Gelderse Achterhoek.
Er zijn over eenkomsten gesloten dat liefhebbers uit de grensstreek Emmerich en Kleve: lid kunnen worden bij afdeling 9 Oost-Nederland.


En deze ervaringen maken de leden van Kring 3 nu mee. Bij een W.Z.-westenwind vallen de vroege duiven simpel net over de grens en enkele in de Achterhoek.

Wedvlucht Monlincourt-Noyon zaterdag 23 augustus: aantal duiven 5170 los om 12.00 uur. Winnaars werden comb. Stevens.G Emmerich s-Heerenberg. Aankomst duif 14-1674264 15.52.52 uur; snelheid 1462.801 per minuut; 2e B.W.Ros Winterswijk; 3e-4e-5e-6e-7e-en 8e Peter/Jansen Kleve-Lobith; 9e Th.te Booy s-Heerenberg; 10e F.Nijhof Groenlo.

Gezamenlijke klaverjas- en jokertoernooi

DUIVEN/WESTERVOORT - Ook in het nieuwe seizoen zal er weer een gezamenlijk klaverjas- en jokertoernooi plaats vinden met deelname van seniorclub Het Eilandplein en Het Palet uit Duiven en Trefcentrum voor ouderen en seniorensociëteit SeSo uit Westervoort.

In de maand september zal de organisatie in handen zijn van senioren sociëteit Het Palet uit Duiven met zowel een joker- als een klaverjastoernooi. Op zaterdag 20 september wordt begonnen met het Jokertoernooi. Het klaverjastoernooi vindt plaats op zaterdag 27 september.

Leden van de klaverjas- en jokerclub uit Duiven en Westervoort kunnen zich hier voor opgeven via het wel bekende inschrijfformulier. Ook jokeraars en klaverjassers, die geen lid zijn, zijn welkom op beide toernooien. Het inleggeld (inclusief een kopje koffie / thee) bedraagt vier euro per persoon.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 18 september voor het jokeren en tot 25 september voor het klaverjassen. Opgave is mogelijk bij Wim Hartjes telefoon 06 15890522 of via de mail naar w.hartjes@kpnmail.nl. Opgave is ook mogelijk in Het Palet aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven op de dinsdagavond of de donderdagmiddag bij Wim Kijvekamp

Beide toernooien beginnen om 13.00 uur, de zaal is open vanaf 12.30 uur. Het einde van zowel het joker- en het klaverjastoernooi wordt verwacht rond 17.30 uur. Het Palet ligt aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven.

Folkcafé De Liemers van start

DUIVEN - Vrijdagavond 5 september om 20.30 uur start het nieuwe 'Folkcafé De Liemers' met het maandelijks organiseren van optredens in het café van het CCOG aan de Kastanjelaan 2 in Duiven.

Na de succesvolle start in mei begint 5 september het nieuwe seizoen met een drietal optredens. De groep Lemon Squeeze speelt muziek uit alle werelddelen met een grote variëteit aan stijlen uit verschillende perioden. Van ballads tot folk en americana, van klezmer, calypso en latin. Van classics uit de '30 en '40 jaren tot traditionals uit de '60 en '70 jaren.

Het duo 'Lara en Rani' brengt voornamelijk oude- en hedendaagse folk van onder andere Joni Mitchell, Ray Lamontagne, Neil Young en Bonnie Raitt. Hun muziek wordt vaak omschreven als 'lekker om bij weg te dromen'.

De band 'Americana Unlimited' neemt de bezoeker mee op een muzikale reis door Amerika met country, blues en folk. We horen onder andere Blue moon of Kentucky en Midnight blues. Met begeleiding door banjo, mondharmonica, dobro, gitaar, basgitaar en wasbord. De toegang is gratis. Meer info en aanmelden artiesten kan op: www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Succesvolle share- en winactie in Zevenaar

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Toetenburgers en de Mobiele Eetheid hadden samen een ludieke actie uitgezet,een share&win actie op facebook, waarbij als je het bericht deelde kans maakte op een kookworkshop voor zes personen ter waarde van 485 euro van de Mobiele Eetheid.

De actie was op touw gezet op initiatief van De Toetenburgers en had als doel het jubileumweekend op 23 en 24 augustus te promoten. Dat weekend vierden De Toetenburgers het 55-jarig bestaan van de vereniging met op zaterdag een feestavond met Commercial Break en op zondag een gezellige middag voor jong&oud met als thema "'Carnaval around the world'. Een ruime vijfduizend facebookers hebben de share- &winactie gezien op facebook.

Er is een willekeurige winnaar getrokken uit de deelnemers. Afgelopen woensdag is door de voorzitter van De Toetenburgers, Henk van den Berg en Johan van der Pluim van de Mobiele Eetheid de prijs via een cheque uitgereikt aan Monique Driessen Zenhorst uit Babberich. Nadat zij op de hoogte was gesteld is er telefonisch een afspraak gemaakt om de prijs officieel te overhandigen.

"Ik kon er niet van slapen", was het eerste wat Monique zei, "wie o wie moet ik meenemen? Het moeten natuurlijk wel mensen zijn die het ook echt leuk vinden om te koken. Er is één plek ingevuld, mijn man mag mee. Volgens uitleg van de Mobiele Eetheid mag ik zelf het thema bepalen,zoveel keus, maar ik denk dat het Aziatisch wordt. Ik heb er echt heel veel zin in!"

Vakantie voorbij en weer aan de computer?

ZEVENAAR - Bij de Senioren Computersoos Zevenaar kan iedereen terecht voor hulp en advies op allerlei gebied. Of de vakantiefoto's bewerkt of geordend moeten worden, er net een nieuwe laptop of tablet is aangeschaft, hulp gewenst is bij de steeds verder voortschrijdende digitalisering van steeds meer diensten en bedrijven, de vrijwilligers van de soos kunnen daarbij helpen.

Iedere bezoeker kan werken met een eigen vrijwilliger, met eigen vragen en in een eigen tempo. Komt alles niet in een middag voor elkaar, de volgende week kan gewoon een vervolg plaats vinden. De soos is drie middagen in de week open dus keuze genoeg. Voor de maandag kan men een afspraak maken, op de andere dagen kan men gewoon binnen lopen. Het enige wat men nodig heeft is belangstelling en soms een beetje durf om over de drempel heen te stappen. De soos beschikt over computers, laptops en tablets, maar iedere bezoeker kan ook een eigen laptop of tablet meenemen. "Nog nooit geweest ? Loop gerust eens binnen."

De openingstijden zijn maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13:45 tot 16:30 uur. Het adres is dienstencentrum Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. (naast / achter de bibliotheek). De kosten (inclusief een kopje koffie of thee) bedragen twee euro.

Inschrijven voor vlooienmarkt in Feestweek Groessen

GROESSEN - Op zondag 19 oktober houdt KDO uit Groessen weer haar traditionele grote vlooienmarkt in de verwarmde feesttent van Feestweek Groessen.

Dat vlooienmarkten nog steeds erg in trek zijn, bewees het grote aantal belangstellenden dat vorig jaar de vlooienmarkt van KDO bezocht. De vlooienmarkt van KDO behoort tot de grootste van de regio. Vorig jaar bezochten meer dan duizend mensen de bazaar en daarmee waren de organisatie én de goed verkopende standhouders erg tevreden.

KDO heeft dan ook niet te klagen over het aantal standhouders en dat wordt mede veroorzaakt door de lage kosten voor het huren van een kraam. Daarbij speelt de goede entourage natuurlijk ook een rol; ruime plaatsen in een verwarmde feesttent en gelegenheid voor een hapje en drankje. Daardoor zijn de vlooienmarkten in Groessen niet alleen commercieel aantrekkelijk maar is het nog gezellig ook!

Belangstellenden voor een kraam kunnen zich nog inschrijven. Dat kan door contact op te nemen met Wim Buiting via zijn e-mailadres wimbuiting5@gmail.com of door te bellen met 06 30416737. Meer informatie staat op www.feestweekgroessen.nl.

Benieuwd naar de nieuwe site van Scouting Subanhara?

LIEMERS - De Scouting Subanhara Liemersgroep streeft er naar om middenin de samenleving te staan. Tegenwoordig gaan veel zaken via het internet, en zijn er smartphones, apps en tablets. Om deze reden heeft de groep haar site: www.subanharaliemersgroep.nl een grote opfrisbeurt gegeven.

Met deze nieuwe site wil ze inspelen op deze laatste ontwikkelingen. Door de moderne vormgeving en verwijzingen via de oranje knoppen is het makkelijker om informatie te vinden, contact op te nemen, het clubgebouw te huren, foto's van de activiteiten te bekijken, en veel meer. Ook openstaande vacatures zijn nu te vinden via de website.

13 / 30

14 / 30

15 / 30

16 / 30

17 / 30

18 / 30

Scheidingscafé De Liemers in Huis van Droo

DUIVEN - Mensen die op een laagdrempelige en vrijblijvende wijze geïnformeerd willen worden over alles wat er komt kijken bij een echtscheiding zijn welkom bij het tweede scheidingscafé De Liemers op woensdag 3 september van 19.30 tot 21.30 uur in het Huis van Droo in de Fuutstraat 42 in Duiven.

Deze ontmoetingsavond wordt georganiseerd door Mary Lou Hardy van Hardy Counseling Duiven, psychologe en gespecialiseerd in kindvriendelijk scheiden. De avond is voor ieder vrij toegankelijk, die geïnteresseerd is in het onderwerp scheiding zoals ouders, grootouders, volwassen kinderen van gescheiden ouders, onderwijzend personeel en andere zorgprofessionals. Het thema van deze tweede bijeenkomst is de verdeling van inkomen en bezittingen.

In een ongedwongen sfeer kan men kennismaken met dit thema belicht door onze gast Marinka Arends van Echtscheiding Gelderland; zij geeft tips hoe de verdeling van inkomen en bezittingen op een haalbare en houdbare wijze kan worden gerealiseerd. Daarna kan men samen met andere belangstellenden en ervaringsdeskundigen van gedachten wisselen.

Aanmelden is niet nodig, de entree vrij, en consumpties zijn voor eigen rekening. Voor meer informatie kan men bellen met Mary Lou Hardy 06 31961076 of mailen naar info@hardycounselingduiven.nl.

Schaakjeugd gaat verhuizen

ZEVENAAR - De jeugdafdeling van de schaakvereniging Zevenaar gaat bij aanvang van het nieuwe seizoen verhuizen. De vereniging gaat naar basisschool De Wissel aan het Westeinde 101 in Zevenaar.

Op vrijdag 26 september wordt begonnen met de eerste competitieronde. Er wordt dan nog geen les gegeven omdat de kinderen nog verdeeld moeten worden onder de beschikbare lesgevers. Als er onder de lezers nog iemand is die graag les geeft, dit kan op elk niveau van stap een (beginners) tot en met stap zes (zeer ervaren), dan is hij of zij welkom.

"We doen dit jaar niet mee aan de OSBO-competitie. Wel gaan wij proberen om door het hele seizoen heen met meerdere kinderen vaker aan de IJSCO-competitie mee te doen. De data en plaatsen vind je als je op onze internetpagina doorklikt naar de IJSCO-competitie en ze worden opgehangen op het publicatiebord.

Kinderen die denken schaken lijkt mij een mooie sport, kunnen geheel vrijblijvend enkele weken kennis komen maken met deze leuke sport. Wie meer wil weten over de schaakvereniging kan kijken op onze internetpagina: www.svzevenaar.nl. Voor informatie kan men contact opnemen met Lambert Janssen Steenberg, telefoon 0316 526187."

Freek Spanbroek wint de Tolkamerkadeloop

TOLKAMER - Zaterdagavond 23 augustus ging de derde editie van de Tolkamerkadeloop van start. Anders dan voorgaande jaren, is ditmaal de start en finish bovenaan de kade gerealiseerd. Zodat de terrasbezoekers van Kade 5 en Kade 7 een unieke kijk op de passerende hardlopers hebben.

Het parcours van twee kilometer gaat grotendeels langs de Rijn en vervolgens door de binnenstraten van Tolkamer. De heren lopen drie keer deze route, de dames twee keer. Bij de heren ging Freek Spanbroek, eveneens uit Tolkamer, vanaf de start aan de leiding en kon zijn voorsprong flink uitbreiden. De atleet die uitkomt voor atletiek vereniging 'De Liemers' gaf pas in de laatste ronde wat meters toe, maar had genoeg marge opgebouwd om deze thuiswedstrijd op zijn naam te schrijven.

Als tweede heer kwam Wim Brinkman uit Aalten over de streep, ruim voor Willem van den Brink uit Velp, die de derde plek op eiste. Bij de dames was het een stuk spannender. De strijd ging tussen Lynn Chevalking uit Zelhem en Hidat Mestin uit Enschede. Beide lopers waren aan elkaar gewaagd maar het was de atlete uit Zelhem die de wedstrijd winnend afsloot, weliswaar met één seconde voorsprong. Karin van Wegen, lid van de organiserende vereniging, legde beslag op de derde plek.

Mede dankzij de aanmoedigende toeschouwers die langs de route opgesteld stonden kon deze loop, die georganiseerd werd door 'de loper' in nauwe samenwerking met het bestuur van de Tolkamer Kadedagen, tot een succes worden gemaakt.

Leergeld de Liemers krijgt nieuwe computers

DIDAM - Leergeld de Liemers werkt met vrijwilligers en is voor haar inkomsten afhankelijk van donaties. De mensen op het kantoor van de Stichting werkten met verouderde computers. Om optimale diensten te kunnen verlenen én aan de eisen van Stichting Leergeld Nederland te kunnen voldoen heeft de Stichting Algemene Gezondheidszorg uit Didam, opgericht in 1997, onlangs twee nieuwe computers en een laptop voor de vrijwilligers op het kantoor gedoneerd, inclusief Windows en het Officepakket.

Deze Stichting doneert uitsluitend in gebruiksgoederen. De legale software krijgt Leergeld gedoneerd van Microsoft. Door deze nieuwe computers kunnen de vrijwilligers veel sneller en daardoor prettiger werken. Leergeld is enorm blij met deze donatie waardoor de organisatie nog professioneler wordt.

Doel van Leergeld de Liemers is om kinderen van vier tot en met zeventien jaar, uit gezinnen met financiële problemen, op bijstandsniveau of iets daarboven, deel te kunnen laten nemen aan bijvoorbeeld sport, scouting, cultuur, muziek, dansen, schoolreizen of hobby. Ook biedt zij de kinderen gebruikte fietsen en computers aan. Dit alles om te voorkomen dat deze groep in een sociaal isolement terechtkomt. Het motto hierbij is 'nu meedoen is later meetellen'.

Geldbronnen voor stichting Leergeld de Liemers zijn bedrijven, particulieren, serviceclubs en diverse acties die Leergeld organiseert. Ook de vijf gemeentes subsidiëren. Leergeld de Liemers maakt de benodigde bedragen rechtstreeks over aan de betrokken clubs en verenigingen. Voor een tenue krijgt men een voucher.

Activiteiten bij Het Braamhuis

ZEVENAAR - De zomer is bijna voorbij en het Braamhuis maakt graag haar najaarsactiviteiten bekend. Het Braamhuis is een inloophuis voor iedereen in de Liemers die geraakt is door kanker.

Vanaf 2 september kan de bezoeker wekelijks schilderen op de donderdagmorgen. Daarnaast is er iedere dinsdagmiddag tai chi en op donderdagmorgen yoga. Ook het maandelijkse handwerkcafé en de zondagslunch gaan weer van start.

Op donderdag 4 september start de succesvolle cursus 'De ervaarbare adem'. Bij deze cursus leert de deelnemer herkennen en ervaren hoe zijn adem zich beweegt. Doordat men ruimte leert maken in het lijf en te zingen vanuit de zitbotjes, raakt men bewust van de manier waarop men in het dagelijks leven met grenzen omgaat. Daarnaast zijn er volop creatieve workshops.

Op dinsdagmiddag 9 september start de workshop 'Mandala tekenen'. Mandala tekenen is een manier van tekenen en kleuren met de energie van lijnen, kleuren en vormen binnen een cirkel. Een speelse manier van tekenen om jezelf beter te leren kennen.

Op donderdagmiddag 11 september start de workshop 'Vormen veranderen met papiermaché'. Met papiermaché is op eenvoudige en leuke wijze oude objecten een nieuwe vorm te geven. Iedere maand organiseert Het Braamhuis een Aangename Zorgdag.

Dinsdag 16 september staat in het teken van voetreflexmassage en of reiki.

Meer informatie over de activiteiten en workshops staat op www.braamhuis.nl. Aanmelden kan via e-mail info@braamhuis.nl, telefoon (0316) 33 21 11 of mobiel (06) 83 10 93 58. Braanmhuis, Reisenakker 12 in Zevenaar (schuin tegenover de uitrit van het ziekenhuis).

Aanvang klaverjasseizoen in De Hoge Bongert in Zevenaar

Aanvang klaverjasseizoen in De Hoge Bongert in Zevenaar

ZEVENAAR - Op 4 september gaat het klaverjasseizoen op de donderdagmiddag weer van start in De Hoge Bongert in Zevenaar.

De zaal gaat open om 13.30 uur; de aanvang van het klaverjassen is om 13.45 uur. De kosten zijn eenmalig voor het seizoen van september tot eind april tien euro. Nieuwe deelnemers zijn welkom. Meer informatie is te verkrijgen via 0316 330222.

Openstelling Giese Toren van Martinuskerk

GIESBEEK - De Giese Toren van de Martinuskerk aan de Kerkstraat 39 in Giesbeek is de komende periode op diverse dagen geopend. Hieronder staan de data vermeld.
Openstelling Giese Toren: zondag 31 augustus van 13.00 tot 17.00 uur; zondag 7 september van 12.00 tot 13.30 uur (tijdens de Giese kermis); zondag 28 september van 13.00 tot 17.00 uur; zondag 26 oktober van 13.00 tot 17.00 uur (tijdens de Antiek- en Curiosabeurs); zondag 30 november van 13.00 tot 17.00 uur; vrijdag 26 december (tweede kerstdag) van 13.00 tot 16.00 uur én zondag 28 december (Winterfair in de Giesbeekse Martinuskerk) van 10.00 t/m 17.00 uur.

Favoriet FM-sport heeft plek voor nieuwe medewerkers

REGIO – De amateurvoetbalcompetitie begint weer in het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 september. Favoriet FM-sport (te beluisteren via 94.0-105.2, kabel 93.1 en www.favorietrtv.nl) is daar natuurlijk weer bij en zal iedere wedstrijdzondag tussen 14.00 en 17.00 uur live-verslagen (met zondag 7-9: OBW-DVV) van wedstrijden uit de Liemers en regio verzorgen.

Tussen 17.00 en 18.00 uur wordt aandacht besteed aan overige sporten. Coördinator/presentator en verslaggever Hans Jansen wil het na vele jaren rustiger aan gaan doen. Zijn vertrek betekent natuurlijk een groot verlies voor het sportteam. Daarom doet de nieuwe coördinator Henk Dinnissen hierbij een oproep aan geïnteresseerden, belangstellenden en liefhebbers van het amateurvoetbal om het sportteam te komen versterken!

Dinnissen: "We zoeken medewerkers voor de redactie, presentatie en verslaggeving. Opgeven en aanmelden kan via telefoonnummer : 0316 333333/342242 of via de website (vacatures): www.favorietrtv.nl."

Aanvang klaverjasseizoen in De Hoge Bongert

ZEVENAAR - Op donderdag 4 september gaat het klaverjasseizoen op de donderdagmiddag weer van start in De Hoge Bongert in Zevenaar.

De zaal gaat open om 13.30 uur. De aanvang van het klaverjassen is om 13.45 uur. De kosten zijn eenmalig voor het seizoen van september tot eind april tien euro. Nieuwe deelnemers zijn welkom. Meer informatie is te verkrijgen via telefoon (0316) 33 02 22.

Coop Pannerden: dichtbij en sociaal bewogen

Foto: Wil K

PANNERDEN - De Coop met postagentschap in Pannerden is centraal gelegen aan het Dorpsplein. Het nu twee jaar bestaande pand heeft een eigentijdse uitstraling met een verrassend groot assortiment. Mede-eigenaar Thera Leenders: "Mensen uit Pannerden zelf zijn soms aangenaam verrast door het grote assortiment."

Naast het eigen assortiment heeft de Coop ook ambachtelijk gebakken brood en banket van lokale bakkers. Elke ochtend kunt u bij ze terecht voor verse warme broodjes. Wie even verder kijkt, ziet dat deze Coop meer is dan alleen een zelfbedieningszaak en een postagentschap. In Pannerden neemt de winkel letterlijk en figuurlijk een centrale plaats in het sociale leven van het dorp. Het is de ontmoetingsplaats waar je even bij kletst met dorpsgenoten als je je dagelijkse boodschappen doet of het inpandige postagentschap bezoekt. Thera Leenders: "We zijn ons heel bewust van onze sociale functie: zo hebben we een extra service voor ouderen. Deze doen hun boodschappen in de winkel maar de boodschappen worden door ons thuisbezorgd. Thuisbezorging kan ook met de belservice. En, er is natuurlijk online te bestellen via www.cooppannerden.nl. Met name de zorginstelling in Pannerden maakt daar wekelijks gebruik van."

De Coop moedigt ook allerlei activiteiten in het dorp aan. Zo sponsert ze de voetbalvereniging, de visvereniging, de carnaval, Harmonie, EHBO, vakantiespelen en diverse activiteiten van de school. Voor de omnisportvereniging Pajados starten ze in dit najaar met een handdoek-actie. Men kan dan sparen voor een met het club logo bedrukte handdoek in de clubkleuren van Pajados. Per handdoek levert dat een euro op voor de club.

Pannerden mag zich gelukkig prijzen en zuinig zijn op deze sociaal bewuste Coop. Een dergelijke winkel in een dorp, is een kostbaar bezit.

CoopCompact Pannerden, Dorpsplein 2, Pannerden; telefoon 0316 371304.

Zie je zwevende vlekjes, flitsen of waas? Tijd voor oogzorg van 't Brillehuus Tolkamer!

TOLKAMER – Betrap je jezelf erop, dat je wel zwevende vlekjes, zwarte punten, draadjes, lichtflitsen, schitteringen of soms waas ziet? Dan is het verstandig om een deskundige naar je ogen te laten kijken. Het hoeft niet, maar er kunnen ernstige oogproblemen en –aandoeningen zijn. En hoe sneller ontdekt, hoe sneller je ogen kunnen worden behandeld. 't Brillehuus Tolkamer biedt sinds dit jaar naast de vertrouwde altijd gratis oogmeting ook een complete oogzorg. Daarnaast biedt de optiekzaak monturen vanaf vijftig euro!

Opticien Louis Gerritsen heeft al zestien jaar met 't Brillehuus Tolkamer een vertrouwde naam in de Liemers. Oogmeting en –service worden door de klant hogelijk gewaardeerd. Sinds januari van dit jaar is daar de optometrie bij gekomen, hetgeen de oogzorg compleet maakt. 't Brillehuus werkt daartoe samen met de zeer ervaren oogspecialist Peter Zwart van Oogziekenhuis Zonnestraal in Doetinchem.

Heel belangrijk bij oogproblemen is snel te reageren. Bij oogproblemen komt het er op aan op tijd naar de optometrist te gaan. Hij maakt een scan van het oog (OCT), ziet de conditie van het hoorn- en netvlies en kan doorsturen naar de oogspecialist. Een afspraak met de optometrist maak je bij 't Brillehuus, waar hij regelmatig zitting houdt.

't Brillehuus heeft dit jaar ook de zaak uitgebreid: het is de grootste opticien van de Liemers geworden met naast monturen van honderd tot duizend euro, ook een afdeling met zeshonderd monturen voor vijftig euro per stuk! Een bril met enkelvoudige ontspiegelde glazen heeft 't Brillehuus reeds voor slechts honderd euro!

't Brillehuus Tolkamer, Rijnstraat 12, Tolkamer; telefoon 0316 547571; www.brillehuus.nl.

Vanaf maandag 1 september ook Kringloopwinkelonline.nl in Herwen Dit is 2300 vierkante meter kringloopplezier!

LOBITH/HERWEN – Tweedehands spullen zijn in! Dat weten ze maar al te goed bij Kringloopwinkelonline.nl. Sinds ruim vier jaar weet een breed publiek de winkel van dit bedrijf te vinden: in Lobith en in Wehl. En vanaf maandag 1 september komt daar een gigantische hal in Herwen aan de Nijverheidsstraat 11 bij: een ruimte van meer dan 2300 vierkante meter.

De Kringloopwinkelonline.nl is een initiatief van Joop Berendsen en Han Jansen. De hallen staan vol met meubels, decoratie, kleding, huisraad, gereedschap en witgoed; kortom alles wat uit huis komt. Joop Berendsen: "Allemaal goede, overtollige en onbeschadigde spullen, die mensen bij ons brengen of die we thuis ophalen. Ook doen we ontruimingen van woningen bij bijvoorbeeld overlijden. Of verhuizingen als men van groot naar klein gaat. Dan zijn er vaak kwalitatief goede spullen, die een tweede of derde leven tegemoet kunnen gaan. Tweedehands krijgt hier een nieuwe kans!"

Van boeken, cd's, video's tot aan kinderspeelgoed, van een complete woonkamerinrichting, magnetron en wasmachine tot aan kleding en servies en bestek. Je vindt het bij Kringloopwinkelonline.nl. Allemaal tegen een leuke prijs. Er wordt scherp gelet op de kwaliteit en de presentatie. "Eventueel restaureren we een meubelstuk en werken we een krasje weg..." Bezorgen kan, en is in de Liemers zelfs gratis.

Kringloopwinkelonline.nl (de grootste in Gelderland!) is zeven dagen per week geopend: op maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdags tot 17.00 uur en zondags van 12.00 tot 17.00 uur.

Kringloopwinkelonline.nl, Nijverheidsstraat 11, Herwen (en tot 1 februari ook nog Industrieweg 12 in Lobith); telefoon 06 39771243; www.kringloopwinkelonline.nl.

Restaurant Saray breidt bezorggebied uit met Zevenaar

Foto: Hein Arn

DUIVEN - Genieten van Turkse gerechten kan bij Restaurant Saray, de gerechten kunnen worden afgehaald en ook worden thuisbezorgd. In Duiven bezorgt Restaurant Saray gratis, maar ook in Groesen, Loo, Westervoort Giesbeek, Lathum en Riverparc worden de gerechten -die via de website of telefonisch besteld kunnen worden- aan de voordeur afgeleverd. Sinds begin augustus is het gebied waarin de bezorging plaatsvind uitgebreid met Zevenaar.

Bij Restaurant Saray krijgt u als gast alleen de beste gerechten geserveerd. Heerlijke Turkse wijnen, vleesgerechten uit de oven, van de grill of uit de pan, visgerechten, kipgerechten en natuurlijk ook pizza's. De keuze op de menukaart is zeer uitgebreid, terwijl de prijzen ook nog eens schappelijk zijn. Een maaltijd bij Saray is een begeleiding van een gezellig familiesamenzijn, om de gastvrijheid te uiten of de vriendschap te vieren, geheel in de Turkse gastvrije sfeer. Van vrijdag tot en met zondag is het genieten van het lopend buffet voor slechts 16,95 euro per persoon. Een speciaal Turks buffet, verjaardagsfeesten, presentaties, Turkse avonden, personeelsfeesten of bedrijfsjubilea, het kan allemaal aan de Elshofstraat en op locatie voor groepen groter dan twintig personen. Catering op locatie kan al vanaf 15,95 euro per persoon. Toch kunnen de medewerkers van Restaurant Saray nauwelijks wachten tot het september 2015 is en zij naar verwachting de tijdelijke behuizing aan de Elshofstraat kunnen verruilen voor de nieuwe locatie.

U vindt Restaurant Saray tot september 2015 aan de Elshofstraat 9a, in Duiven. Telefoon 0316 285567. Internet voor bestellen en meer informatie: www.restaurant-saray.nl.

Open Monumentendagen

REGIO - Het thema van de Open Monumentendagen op 13 en 14 september is reizen. Het Liemers Museum en Het Musiater organiseren op die twee dagen, samen met de plaatselijke historische verenigingen, een reis langs particuliere monumenten in de gemeenten Zevenaar, Westervoort en Duiven.

In Lathum (gemeente Zevenaar) is Huis in Lathum toegankelijk, in Westervoort Huis Vredenburg en in Groessen (gemeente Duiven) Huis Rijswijck. Ook de monumentale tuin van het Liemers Museum is geopend. De route is beschikbaar op de website van het Liemers Museum. In Didam is op initiatief van de Oudheidkundige Vereniging Didam het Albertusgebouw aan de Raadhuisstraat in de route opgenomen.

Dit jaar is er op de Open Monumentendagen weer een combinatie met Klanken in Monumenten. In of bij de bovengenoemde historische huizen kunnen de bezoekers luisteren naar muziek en zang. De concerten worden uitgevoerd door regionale muzikanten. Dat kunnen muziekverenigingen en ensembles zijn en leerlingen van de muziekschool van Het Musiater. Op deze wijze worden muziek en het cultureel erfgoed met elkaar verbonden.

Voorafgaand aan de Open Monumentendagen is speciaal voor het basisonderwijs een aantal monumenten opengesteld. Vanuit de Stichting Open Monumenten is lesmateriaal ontwikkeld met als doel de jeugd het belang en de historische waarde van monumenten te laten ontdekken. Het Liemers Museum heeft een coördinerende rol tussen de scholen en de verschillende monumenten.

Kerkdiensten in De Liemers

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 6 september 18.00 uur Woord en communie Pastor Lemmen Dameskoor

Zondag 21 september 11.00 uur Zie Duiven regioviering

St. Werenfridus Westervoort

Zaterdag 30 augustus 19.00 uur Woord en communie Diaken van Boven Canto

Maandag 1 september 19.00 uur Informatiebijeenkomst Vormsel

Zondag 14 september 09.30 uur Woord en communie Pastor Smits D-H koor

Maandag 15 september 14.30 uur Viering Meridiaan Pastor Doornbusch

Dinsdag 16 september 15.00 uur Viering Wilgenpas Ds. Hiemstra

Zondag 21 september 11.00 uur Zie Duiven regioviering

Vrijdag 26 september 09.00 uur Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zaterdag 27 september 19.00 uur Woord en communie Diaken van Zundert cantor

Zondag 28 september 12.30 uur Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

H. Remigius Duiven

Zaterdag 30 augustus 11.30 uur Huwelijksviering Pastoor Thanh In Between

Zondag 31 augustus 10.00 uur Eucharistie en processie Pastoresteam D-H koor/ Middenkoor/ Liemers Harmonie

Zondag 7 september 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh/diaken van Boven Middenkoor

Zondag 14 september 11.00 uur Eucharistie Pastoor Thanh/diaken van Boven D-H koor (gezamenlijke ziekenzalving)

Zondag 21 september 11.00 uur Eucharistie (startviering) Pastoresteam Werenfriduskoor/ D-H koor Duiven/ Dameskoor Loo (regioviering)

Dinsdag 23 september 15.00 uur Viering Thuvine Pastoor Thanh D-H koor (gezamenlijke ziekenzalving)

Zondag 28 september 11.00 uur Eucharistie Pastor van Merm/ diaken van Zundert D-H koor

H. Andreas Groessen

Zondag 31 augustus 09.30 uur Woord en communie Pastor Smits Herenkoor

Zaterdag 13 september 19.00 uur Woord en communie Diaken van Boven In Between

Zaterdag 20 september 18.30 uur Eucharistie (schuttersviering) Pastoor Thanh EMM/St.Andries/ In Between

Zondag 21 september 11.00 uur Zie Duiven regioviering

Zondag 28 september 09.30 uur Woord en communie Diaken van Zundert Herenkoor

Bewegen en sporten op een aangepast niveau

REGIO - Het seizoen voor aangepast sporten is weer begonnen. Begin september starten de activiteiten van de vereniging voor aangepast sporten VAS De IJsselstreek weer. Een goede reden om aan te sluiten en ook in beweging te komen of te blijven. Maar... wat is dat aangepast sporten eigenlijk?

De vereniging voor aangepast sporten VAS De IJsselstreek is actief op veel plaatsen In het zuid-westelijk deel van de Achterhoek (IJsselstreek) en in de Liemers en biedt een uitgebreid pakket van activiteiten voor mensen met een of andere lichamelijke beperking. De vereniging telt een kleine driehonderd leden die elke week een of meerdere keren met veel plezier bezig zijn..

De activiteiten zijn aangepast aan de soort van beperking waarmee mensen moeten leven.en daardoor geschikt voor iedereen die in beweging wil komen of blijven. Dat geldt ook voor hen die niet (meer) bij een reguliere sportvereniging terecht kunnen. Deelnemers kunnen zijn hart-, vaat- en longpatienten, mensen met overgewicht, spier- of gewrichtsproblemen, (sport)blessures of een andere aandoening van het bewegingsapparaat. Hierbij speelt leeftijd en niveau geen rol!

De activiteiten waaraan kan worden deelgenomen zijn zwemmen, een vorm van aqua-jogging of -gymnastiek, badminton (zittend, staand of in een rolstoel) cardiotraining (Hart in beweging) , volleybal, lijnbal en stuitbal, fitness en diverse gymnastische en andersoortige beweeg activiteiten. Voor dansliefhebbers is zelfs rolstoeldansen mogelijk en een groep handbikers gaat in de zomerperiode wekelijks in de buitenlucht op pad. Naast de sportieve activiteiten spelen ook de sociale aspecten een grote rol binnen de vereniging. Bewegen is goed maar het moet ook gezellig zijn. En dat is het bij deze vereniging.

Meer informatie staat op www.vasdeijsselstreek.nl. Daar staan ook contactadressen, locaties en tijden. Ook is er een aantal korte filmpjes te zien, zodat de geïnteresseerde een indruk kan krijgen wat er zoal gebeurt en waar.

OBW-voetbalinstuif was superleuk

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 augustus vond er bij sportvereniging OBW een voetbalinstuif plaatsgevonden voor jongens en meisjes van vier tot en met acht jaar uit Zevenaar.

Onder de bezielende leiding van Boyd, Ilse, Lise, Floor, Mabel, Manon, Freek, Swen, Ivo, Joris, Jaap, Hans, Evert en Tonnie kregen de kids, die op deze instuif waren afgekomen, een anderhalf uur durend programma voorgeschoteld. Theo Scholten zorgde voor de fantastisch foto's.

Vooral voor de kinderen, die het eerst met voetbal te maken kregen, werd het een zeer geslaagde ochtend. Veel oefeningen met de bal, zoals punten schieten op echte leeuwen, penaltyspel, gatendoek en partijspelen vormden de ingrediënten van deze voetbalinstuif.

Tijdens de instuif kregen de kids in de pauze iets te drinken (dat was wel nodig met deze inspanningen…). Als afsluiting was er voor de winnaar van het puntensysteem een echte beker en kreeg een ieder een waterijsje, certificaat, een medaille en wat lekkers mee naar huis.

"Dat de instuif zeer geslaagd was bleek uit de vele nieuwe aanmeldingen, die wij hebben mogen ontvangen. Hopelijk zien we van de andere kinderen, die voor het eerst op de voetbal aanwezig waren, er een aantal terugkeert en wie weet kunnen we ze dan na een tijdje ook als nieuw lid begroeten!"

'Wil jij ook voetballen bij OBW en een keertje komen kijken of oefenen? Neem dan contact op met sportvereniging OBW via voetbal@obw.nl of neem telefonisch contact op via 0316 525527.

Indien uw kind lid wordt van sportvereniging OBW ontvangt u een waardebon ter waarde van een voetbalbroek en voetbalsokken én een echt OBW t-shirt.

Cursus bij bridgeclub Angerlo

ANGERLO - Bij voldoende deelnemers (minimaal twaalf) start bij bridgeclub Angerlo op 1 oktober een bridge-cursus van tien lessen op de woensdagmiddag om 13.30 tot 15.30 uur in centrum De Meent aan de Prinses Margrietlaan in Angerlo. De lessen worden gegeven door de zeer ervaren bridge-leraar Ton Lucassen. De kosten zijn tien euro per les.

Aansluitend van 16.00 tot 17.00 uur zal de heer Lucassen les geven voor gevorderden of voor hen die lang niet meer hebben gebridged en hun kennis willen opfrissen. Deze tien lessen kosten samen vijftig euro. Voor leden of voor hen die lid worden is de deelname gratis. Ook deze lessen gaan alleen door bij voldoende liefhebbers.

De maandagmiddag-leden beginnen het bridgeseizoen op 1 september, de avond-bridgers starten op donderdag 18 september. Meer informatie en aanmelding via Herman Rensen 0313 473869 of h.rensen4@upcmail.nl.

Met IVN struinen door de Lobberdensewaard

Foto Gerrit van Alst

PANNERDEN - Zondag 31 augustus is er een excursie door de Lobberdensewaard. Door kleiwinning zijn hier kleiwinputten gegraven, waarin zich in de loop der jaren een gevarieerd planten en dieren leven heeft ontwikkeld.

Er is ook een ooibos dat aan beide zijden wordt begrenst door graslanden, met daarin een grote variatie aan bloemen en planten waar veel insecten zich thuisvoelen zoals vlinders. Het gebied wordt het hele jaar begraasd door Saler koeien en hun nageslacht. Ook sporen van bevers zijn hier zichtbaar.

"Wij nodigen u dan ook graag uit om dit bijzondere gebied met ons te gaan bekijken. Het is een ruig terrein, dus stevig schoeisel wordt aanbevolen." De start is om 10.00 uur vanaf de Lobberdenseweg/Rijndijk in Pannerden. De duur van de wandeling is tweeënhalf uur. Inlichtingen worden verstrekt door Carin Holtslag, telefoon 0316 248691. Meer infortmatie staat op http://ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek/activiteiten.

Team van Picqer betrekt voormalig Hanzehuys

DOESBURG - Het team van Picqer is verhuisd. Sinds 1 augustus is Picqer te vinden in het pand dat voorheen bekend stond als het Hanzehuys, gelegen aan de Koepoortstraat. Midden in het gezellige en historische centrum van Doesburg.

Picqer levert innovatieve software voor magazijnen van webshops en groothandels. Het maakt sinds de start eind 2012 een sterke groei mee. In de nieuwe uitvalsbasis is er voldoende ruimte voor het snel groeiende team. Ook is er nu intern gelegenheid om grotere groepen klanten te ontvangen voor productpresentaties.

Terug in het centrum

Picqer is een spin-off van Logict, dat vijf jaar geleden ook al in het Doesburgse centrum gevestigd was. Destijds aan de Nieuwstraat. Na vijf jaar Angerlo is Picqer nu weer terug in Doesburg.

Geschiedenis

Het pand kent als rijksmonument een rijke geschiedenis. In de laatste jaren is het gebruikt als ondernemershuis het 'Hanzehuys' en daarvoor vele jaren als bank. De grote kluis in de kelder herinnert daar nog aan. Het gebouw staat aan de bekende Koepoortstraat, waar ook De Waag het gemeentehuis gevestigd zijn.

Je bent nooit te oud voor een tablet!

REGIO - 65-plussers die meegaan met hun tijd maar de huidige technologische ontwikkelingen soms lastig te volgen vinden, kunnen een cursus volgen bij iPad4Senior. Gepensioneerd informaticadocent Aldert Doelen uit Westervoort begeleidt zijn generatiegenoten graag in het leren gebruiken van een iPad of tablet.

Veel ouderen hebben wel een tablet of iPad in huis maar weten vaak niet hoe ze er mee om moeten gaan. Voor deze doelgroep heeft Doelen cursussen georganiseerd op verschillende locaties in de regio Arnhem en Zevenaar. Ook kunnen cursisten als ze dat willen een docent bij hen thuis ontvangen. Naast de cursussen wordt ook voorlichting gegeven over de vraag welk tablet geschikt is voor een senior met bepaalde wensen.

Volgens Doelen betekenen de cursussen voor veel ouderen meer dan het opdoen van praktische vaardigheden. "Veel ouderen zitten vaak alleen. Door middel van een tablet kunnen ze makkelijker contact zoeken", zegt hij. De cursus haalt senioren uit hun sociaal isolement doordat ze meer vormen van communicatie tot hun beschikking hebben. En met succes, inmiddels zitten de eerste cursussen voor september al vol. Voor de basiscursussen zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven is mogelijk via www.ipad4senior.nl.

De vakman komt bij u aan huis

GROESSEN - Wasautomaat, koelkast, diepvriezer defect? TSC Groessen komt bij u aan huis voor een reparatie of een prijsopgaven van het defect. Ook voor televisie en radio kan TSC Groessen u uitstekend van dienst zijn voor reparatie of een prijsopgaven.

Tevens geeft TSC Groessen een goed advies voor eventueel de te vervangen apparatuur. Keuze uit alle bekende producten en merken. Inbouw of onderbouw en vrijstaande apparatuur is geen probleem voor TSC Groessen. Voor satelliet-ontvangst kunt u ook bij TSC Groessen terecht.

"Wij plaatsen schotels en vervangen eventueel de oude schotelinstallatie. Tevens doen wij ook de aanpassingen die doorgevoerd moeten worden voor een goede ontvangst kwaliteit. Het voordeel van de vakman bij u thuis is, dat u het huis daarvoor niet uit hoef te gaan. Dus geen bezoek brengen aan winkels of superwinkels."

"Bij TSC Groessen kunt u zelf de keuze bepalen welk merk en type u in huis wil hebben. Tevens verzorgen wij kleine reparaties aan een lekkende kraan in de keuken of badkamer. Kleine elektro-reparaties zoals het repareren van een schakelaar of stopkontakt of een defecte lamp. Voor uw eigen zekerheid plaatsen wij eenvoudige camera-installaties. Voor de weergave van de beelden kunnen we direct een verbinding maken met uw tv. Ook is het mogelijk dat we de beelden opnemen voor eventueel naslagwerk. Kortom bij TSC Groessen kunt u voor veel reparaties en vervangingen van apparaten goed terecht. Neem vrijblijvend kontakt op met TSC Groessen: telefoon 0316 331409 of mobiel: 0621477905."

De warmte en sfeer van Home Garden Shop

Foto: Ch

GENDT - Home Garden Shop in Gendt is al ruim dertig jaar dé specialist in Gelderland op het gebied van badkamers, haarden, tegels en natuursteen. U kunt de nieuwste trends bewonderen in de uitgebreide toonzalen. De betrokken vakmensen van Home Garden Shop zorgen er van ontwerp tot installatie voor dat uw haard, vloer of badkamer snel, vakkundig en geheel volgens uw wensen wordt geïnstalleerd. U heeft van ontwerp tot oplevering één aanspreekpunt en dat geeft u een warm en gerust gevoel.

Bij de nieuwste haarden van Dru kunt u met uw smartphone of tablet het vlammenpatroon regelen en het vermogen terugbrengen met behoud van mooie, volle vlammen.

Maatwerk

Uniek bij Home Garden Shop is de eigen natuursteenzagerij en de samenwerking met meubelmaker Sessinkwonen. Hierdoor zijn prachtige haardopstellingen mogelijk waarbij uw TV en audioapparatuur prachtig geïntegreerd kunnen worden. Ook in uw badkamer zijn prachtige mogelijkheden met natuursteen. Nieuw zijn de Puurwit maatwerk wastafelbladen. De zuivere lijnen en het wit satijnen oppervlak geven uw badkamer zowel een luxe als warme uitstraling.

Koopzondag 31 augustus van 12.00-17.00 uur. U bent van harte welkom om de prachtige combinaties te bewonderen. Home Garden Shop neemt graag de tijd om samen met u een 3D-ontwerp en een geheel vrijblijvende offerte te maken. Laat u even weten wanneer het u schikt?

homegardenshop.nl Biezenkamp 2 Gendt Tel (0481) 42 43 41 info@homegardenshop.nl

Nieuw vanaf september Basic AeroFitt in Didam

DIDAM - In september gaan de deuren open van Basic AeroFitt. Basic AeroFitt komt naast Sportcentrum AeroFitt , maar is een geheel ander formule dan Sportcentrum AeroFitt.

Bij Basic AeroFitt kan je voor 15,95 euro per vier weken onbeperkt gebruik maken van cardio-apparatuur en krachtapparatuur. Wil je goedkoop fitnessen, maar stel je minder eisen aan begeleiding, dan kan je hier prima terecht. Basic AeroFitt heeft een aparte ingang met nog ruimere openingstijden. Zo kan iedereen met een Basic(AeroFitt) lidmaatschap op zaterdag en zondag tot 18:00 uur terecht.

Meer informatie staat binnenkort op www.aerofitt.nl of ervoor bellen naar 0316 221621.

Dagbesteding Didam biedt ouderen al vijfentwintig jaar een leuke dag...

Vrijwilligster Ria den Otter schenkt de glazen in de dagbesteding nog maar eens vol

DIDAM - De dagbesteding van Diafaan in Didam bestaat vijfentwintig jaar. Begonnen in Kelsehof als Stichting Welzijn Ouderen Didam heeft de dagbesteding nu al weer ruim zes jaar een onderkomen in Meulenvelden.

"De centrale ligging is één van onze grote pluspunten", zegt medewerkster Carla Wienholts. "Alle voorzieningen zijn in de buurt en er wordt nauw samengewerkt met de andere organisaties in het woonzorgcentrum."Zoals met de kinderopvang van Puck & Co. "Eén keer in de maand hebben we een gezamenlijke activiteit", vertelt Wienholts. "Voor moederdag helpen de ouderen de kinderen bijvoorbeeld bij het knutselen van een cadeautje. Maar ook als we 's morgens met de cliënten stoelgymen, komen de kinderen er soms tussen zitten en doen ze mee."

De dagbesteding van Diafaan in Didam is bedoeld voor mensen die hiervoor een indicatie hebben. Vaak zijn dat ouderen met geheugenproblemen, psychische problemen of mensen die eenzaam zijn. "Daar sluiten de activiteiten ook goed bij aan", zegt Carla Wienholts. "Maar wij zijn er ook ter ontlasting van de familie of andere mantelzorgers. Als de mensen hier zijn, hebben zij even tijd voor zichzelf."

Op 1 augustus bestond de dagbesteding in Didam precies vijfentwintig jaar. Eind september wordt dit gevierd met een feestje voor de medewerkers, vrijwilligers en cliënten. Wie geïnteresseerd is in de dagbesteding van Diafaan in Didam kan op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur vrijblijvend een kijkje komen nemen in Meulenvelden (achterin Waverlo, naast Puck & Co). Bellen is ook mogelijk naar (06) 33568357.

Win een maand bootcamp

DUIVEN - Zondag 24 augustus is Floo aanwezig bij de Bert Timmer Memorial Loop. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Floo twee gratis acties op touw gezet.

Actie 1: Houd het survivaltouw één minuut in beweging, en win direct een maand lang gratis bootcamp trainingen. Bootcamp is een buitentraining voor iedereen. Bij een training wisselen conditie- en krachtelementen elkaar continu af. Hierdoor is het een van de meest effectieve trainingstechnieken om je kracht te laten toenemen, je uithoudingsvermogen te verbeteren of af te vallen. Verder staat het groepsgevoel centraal.

Actie 2: Schrijf je je ter plekke in voor een gratis intakegesprek, dan ontvang je na afloop van de intake een gratis e-book met allerlei tips voor een gezonde leefstijl. Het intakegesprek is bedoeld om samen met jou je doelen en wensen te bespreken op het gebied van voeding, medisch, sport en stress, en hoe Floo jou daarin kan begeleiden.

Wanneer? Zondag 24 augustus van 10:00 tot 13:00 uur. Locatie: Horsterpark Duiven. Meer info en voorwaarden staan op www.floo.nu/btml2014.

Programma seniorenclub Duiven

Maandag 13.00 uur Biljartmiddag Thuvine; vanaf 13.30 uur vrije inloop (de koffie staat klaar)

Dinsdag 13.00 uur inhaalmiddag Competitie Biljart; vrij biljarten over de klok, biljart nr. 3

13.30 uur sjoelen.

13.00 uur Quilten; tweede en vierde dinsdag van de maand.

Bingo tweede dinsdag van de maand.

Vrije inloop (de bar is open)

Woensdag 13.00 uur Competitie Biljart Thuvine; biljarten over de klok, biljart nr. 3.

13.00 Bridgen.

Vrije inloop voor bezoek aan de bar.

19.30 jokeren en biljarten over de klok nr. 3.

Donderdag 9.15 Koersballen en vrije inloop of biljarten.

13.00 Koersballen vrije inloop en biljarten. De bar is open.

13.00 uur Competitie biljart en vrij biljarten nr. 3

14.00 Tekenen en Schilderen.(professionele begeleiding.

Vrijdag 9.30 uur Voorwaarts Voor elkaar. Eerste en derde vrijdag.

13.30 uur Klaverjassen.

Vrije inloop (biljarten nr. 3. of een bezoekje aan de bar.

19.00 uur Clubavond Thuvine.

Seniorclub is gevestigd aan Eilandplein 300 (ingang Vlielandlaan de Waddenborg)

Uitdaging: driehonderd kinderen op één foto!

ANGERLO - Hoe krijg je driehonderd kinderen op een goede manier op de foto? Niet dansen, springen of de polonaise lopend? Dat was best even een uitdaging afgelopen zondag. Maar het is gelukt. En het levert een ontzettend leuk plaatje op.

Afgelopen zondag 24 augustus heeft Angerlo Vooruit een speciale Aftrap georganiseerd waarbij de complete jeugdafdeling in kleding is gestoken van 123inkt.nl, de nieuwe hoofdsponsor van de jeugd. 123inkt.nl is een zeer succesvolle webwinkel gespecialiseerd in printerbenodigdheden.

Na een flinke regenbui was het heel prettig dat de kinderen in een trainingspak naar het veld waren gekomen. Na de foto hebben de kinderen allerlei leuke voetbalgerelateerde spellen gedaan. Vervolgens was er een speciale voetbalwedstrijd tussen het eerste elftal en een gelegenheidselftal met trainers en coaches van de jeugd.

Inmiddels was de zon weer gaan schijnen en kon iedereen een gezellig drankje drinken, bijkletsen over de vakantie en een hamburger eten. Met zo'n leuke start wordt het vast een heel mooi voetbalseizoen.

Hardlopen voor beginners bij atletiekvereniging De Liemers

LIEMERS - Voor de onervaren hardloper wordt op zondagmorgen 14 september weer een hardloopcursus voor beginners onder het motto 'Get Running' gehouden. Hiervoor is geen enkele hardloopervaring nodig. Doelstelling is om na tien weken op een plezierige en vooral verantwoorde manier ongeveer drie kilometer, in eigen tempo, kunnen hardlopen.

Deelname is mogelijk vanaf de leeftijd van zestien jaar. De trainingen worden gegeven op de zondagmorgen van 10.00 tot 11.15 uur.

De duur van de cursus is tien weken. De kosten hiervoor bedragen 35 euro per persoon (dit is inclusief een functioneel loopshirt). De trainingen worden gehouden op de atletiekbaan in Zevenaar en gegeven door gediplomeerde trainer van atletiekvereniging De Liemers.

Ook wordt er uitleg gegeven over schoenen en kleding en na de training is er altijd gratis thee. Naast trainen op de atletiekbaan krijgt men ook 'huiswerk' mee. De atletiekbaan is gelegen aan de Heerenmäten 4 in Zevenaar (naast het Liemers College)

Voor aanmelden en nadere informatie (0313) 474725 of mail naar trainer.arend@avdeliemers.nl.

Schaken voor jeugd Zevenaar

ZEVENAAR - Het schaakseizoen voor de jeugd van De Wissel begint niet op 12 september. Dit omdat Lambert Janssen Steenberg dan nog met vakantie is en De Wissel van de gemeente vanaf 1 september niet meer welkom is in het Vestersbos.

"Ik heb maandag 22 september een afspraak bij De Wissel om te regelen dat wij vanaf vrijdag 26 september aldaar kunnen schaken", aldus Lambert (telefoon 0316 526187).

De Wissel ligt aan Westeinde 101 in Zevenaar.

Jeu de boules in Herwen

HERWEN - De activiteitencommissie van Rijnwaarden50plus heeft besloten de buitenactiviteiten dit jaar af te sluiten bij de Buurtsuper in Herwen. Door gebruikmaking van de mooie jeu de boulesbaan bij de supermarkt, wil de commissie tevens de enige winkel in Herwen nog eens extra onder de aandacht brengen.

De spiksplinternieuwe jeu de boulesbaan bij 'het winkeltje' in Herwen, is daar uitermate geschikt voor. Deze happening zal met goed weer plaats vinden op 20 september om 13.30 uur. De deelname voor de circa negenhonderd leden van rijnwaarden50plus is gratis. Wel moeten de deelnemers zich van te voren inschrijven. Dat kan via een telefoontje naar G. Willemsen (0316 541761). Voor de winnaars zijn er behalve de eer ook leuke prijsjes te verdienen.

Na afloop wil de activiteitencommissie nagaan of het voldoende belangstelling is om van een dergelijk gebeuren een vast item voor de toekomst te maken. Verdere informatie en uitslagen via het verenigingsblad 't Plusje en de uitgebreide verenigingswebsite www.rijnwaarden50plus.nl.

Doesburgse schakers beginnen simultaan

DOESBURG - Dit jaar bestaat DSG, het Doesborghsche Schaakgenootschap, 141 jaar. Sinds mensenheugenis wordt het nieuwe seizoen geopend met een simultaan tegen de clubkampioen. Zo'n simultaan is de ideale manier om de sfeer binnen onze vereniging te proeven.

Natuurlijk doe je er aan mee om te winnen, maar tussen de zetten door is er alle tijd voor uitwisseling van ervaringen, overleg, kennismaking. Dit jaar is de simultaangever Eric Langedijk, die momenteel grotere bekendheid geniet vanwege zijn uitvoeringen van Canto Ostinato dan op grond van zijn ingenieuze matvoeringen. Dat dit niet terecht is, kan de deelnemer nu zelf ervaren.

Huisschakers, schakers die vroeger hebben geschaakt maar zijn vergeten dat het ooit hun hobby was en verder iedereen die er prijs op stelt eens een avond na te denken, zijn dan ook van harte welkom.

De simultaanwedstrijd is op maandag 1september in De Bonte Os aan de Ooipoortstraat 9 in Doesburg. De aanvang is om 20.00 uur en deelname is gratis.

Breek de week met 'n feestje!

DOESBURG - Vanaf woensdag 3 september kan iedereen die zin heeft om mee te doen, de dag vol energie beginnen met dans. In Londen en Amsterdam is dit 'Begin de dag met een feestje' al een groot succes.

Waar het in de grote steden wordt georganiseerd in clubs, vindt het hier plaats op z'n Doesburgs: lekker buiten in de vrije natuur, in het plantsoen tussen de Koepoortdijk en de Lindewal.

Ook de week breken met een feestje? Elke woensdag tussen 8.00 en 8.30 uur is iedereen welkom om mee te dansen. Daarnaast trapt 'Breek de week met een feestje' elke Culturele Zondag af, van 11.30 tot 12.00 uur, voor de poorten van het Kunstlab. De muziek wordt elke keer ingebracht door een andere deelnemer.

De initiatiefnemers van 'Breek de week met een feestje' zijn Afke Kerkhoven en Angelique Ende.

Duko opent seizoen met familietoernooi

DUIVEN - Korfbalvereniging Duko beleefde afgelopen zondag de officieuze opening van het nieuwe korfbalseizoen. De trainingen zijn inmiddels begonnen en de oefenwedstrijden zitten erop.

Zondag kregen ook niet-korfballers de kans om tijdens het jaarlijkse familietoernooi samen met hun kinderen, vrienden en kennissen wedstrijden te spelen tegen andere familieteams, en die kans is volop aangegrepen. Menig ouder, broertje, zusje, vriend en vriendin hebben aan den lijve ervaren hoe (leuk) het is om te korfballen.

Volgens de voor de gelegenheid toegepaste regels van het '4Korfbal' volgden de aanvallen elkaar in hoog tempo op en door de poule-indelingen op sterkte waren de teams goed aan elkaar gewaagd. 4Korfbal is een nieuwe spelvorm voor de jongste competitieteams die het spel sneller en aantrekkelijker maakt, zowel voor de spelers als voor de toeschouwers.

Met vijftien teams en drie poules werd de hele middag gestreden om de eerste plaatsen. De winnaars zijn geworden: D-eendjes, JurRuMaiDeBaJusMarJos en de Zure Matten. De Zure Matten sleepten ook de prijs voor de origineelste teamnaam in de wacht aangezien zij hun outfit hadden aangepast aan hun naam. Voor alle deelnemers was er een gegraveerde medaille als herinnering aan deze sportieve en gezellige dag.

Tussen en na de wedstrijden waren er veel prijzen te winnen met het Rad van Fortuin, die beschikbaar gesteld zijn door de ondernemers in Duiven, die Duko op deze manier geweldig hebben ondersteund.

Aanstaande zaterdag en zondag start de competitie weer; neer informatie staat op www.dukoduiven.nl,

Nieuwe sporthal voor recreanten-volleyballers

De nieuwe sporthal van DuReVo

DUIVEN - De Duivense Recreanten Volleyballers (DuReVo) speelt vanaf woensdagavond 10 september in haar nieuwe sporthal aan de Saturnus 1 in Duiven.

Na twee jaar gespeeld te hebben in sporthal De Spelleward en de perikelen die het elk jaar met zich meebrengt om gemeentelijke zaalruimte toegewezen te krijgen als kleine vereniging, heeft haar doen besluiten een nieuwe hal te zoeken. Ook het feit dat De Spelleward gaat verdwijnen heeft bijgedragen aan het besluit te verhuizen.

DuReVo is zeer blij en trots dat de Candea Scholengemeenschap ruimte en tijd voor ons heeft op onze favoriete speelavond: de woensdagavond. "We hebben daar in de mooie moderne en lekker hoge sporthal de beschikking over twee velden van 20:30 tot 22:00 uur."

DuReVo is een pure recreantenvolleybalvereniging waar na een korte training ruim de tijd is om recreatief te volleyballen. Zo'n veertig leden hebben elke week een leuke avond.

DuReVo speelt mee in de midweekrecreantencompetitie in Pannerden, doet regelmatig mee aan toernooien en houdt elk jaar haar eigen toernooi (met deelname van andere verenigingen) en de familieavond begint ook een traditie te worden. Kortom: een en al gezelligheid gecombineerd met beweging en ontspanning.

Meer informatie over DuReVo staat op www.durevo.nl en facebook.

Nieuwe expositie van Kunstkring Het Gelders Eiland

AERDT - Zondag 7, 14, 21 en 28 september is er in de kerk van Aerdt van 14.00 tot 17.00 uur een expositie van Kunstkring Het Gelders Eiland. De opening van de herfstexpositie is op zondag 7 september om 14.30 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars Anne Tolsma en Jeroen van Herten.

De opening wordt muzikaal omlijst door docenten en leerlingen van Het Musiater. De kerk is open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis.

Anne Tolsma (Hilversum) is autodidact en heeft een eigen stijl ontwikkeld. Zij heeft een voorkeur om te werken in harde steensoorten als marmer en hardsteen en stelt hoge eisen aan haar werk. Haar werk is abstract/figuratief, vaak vrouw-figuren.

Jeroen van Herten (Nijmegen) exposeert er ook. Picasso zei ooit:"There is no abstract art. You must always start with something. Afterwards you can remove all traces of reality." Die uitspraak is misschien wat kort door de bocht, maar Jeroen kan zich er wel in vinden. Al zijn schilderijen vinden op een of andere manier hun oorsprong in de waarneming. Overal is wat te zien, overal vind je ritme, structuren, patronen, lijnen, kleuren, diepte, licht en donker. Dingen die bijna niets zijn, plekken waar schijnbaar niets gebeurt.

September-activiteiten bij Het Palet

Maandag: Yoga van 09.15 tot 12.00 uur. Sjoelen / inloop van 14.00 tot 16.30 uur. Smartlappenkoor van 19.30 tot 22.30 uur.

Dinsdag: Engels van 09.30 tot 12.15 uur. Koersbal van 13.30 tot 16.30 uur. Klaverjassen / Jokeren van 19.30 tot 22.00 uur.

Woensdag: Hobbyclub van 09.30 tot 12.00 uur. Anbo van 14.00 tot 16.30 uur. Bingo van 14.00 tot 16.00 uur. Vrouwen Actief Duiven van 19.00 tot 22.00 uur.

Donderdag: Studiekring van 09.30 tot 12.00 uur. Klaverjassen / Jokeren 14.00 tot 16.30 uur. Darts van 19.30 tot 22.00 uur.

Vrijdag: Schaken van 10.00 tot 12.00 uur. Bridge van 13.30 tot 16.30 uur.

Zaterdag: Jokertoernooi van 13.00 tot 18.00 uur. Klaverjastoernooi van 13.00 tot 18.00 uur.

Het Palet – Trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14 in Duiven. Mobiel (06) 19 93 16 96.

Al met al weer goeie boule bij Jeu de Boulesclub Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 17 augustus heeft de Jeu de Boulesclub Zevenaar haar onderling sponsortoernooi met drie te spelen partijen gehouden. Deelgenomen werd door deelnemers van eigen vereniging.

De sponsoren waren dit keer de deelnemende leden die ieder één euro voor de prijzenpot inlegden. Onder een wisselende wolkenhemel met onverwachte buien waren het herfstige omstandigheden. Er werd dan ook besloten om na de eerste ronde binnen in de hal te gaan spelen.

In een gezellige onderlinge strijd werd de uitslag als volgt: winnaar en eerste werd Harrry Willemsen (foto), tweede werd Greet Geurts die evenveel punten had gescoord, maar een beter resultaat had met de eerste twee partijen dan Wilma Lohuis, die daardoor derde is geworden. Op zondag 7 september houdt de club haar jaarlijkse open dag, aanvang 13.00 uur.

Al met al een weer"Goeie Boule". Het is leuk om bij deze club te spelen. Zie ook www.jbcz.nl.

Jumbo supermarkt komt naar Zevenaar

ZEVENAAR - Jumbo Supermarkten opent de deuren van een nieuwe winkel aan de Van Oldebarneveldtlaan 34 in Zevenaar. Het is daarmee de eerste Jumbo winkel in Zevenaar. De supermarkt vervangt de huidige C1000 winkel. Deze winkel sluit op zaterdag 27 september haar deuren om een volledige metamorfose tot een Jumbo supermarkt te ondergaan. Vanaf woensdag 15 oktober zijn inwoners van Zevenaar en omgeving welkom in de nieuwe Jumbo winkel. Zij kunnen dan profiteren van de unieke formule van de laagste prijs, het grootste assortiment en de beste service.

Ondernemer Jan Heemskerk heeft positieve verwachtingen van de overstap naar de succesvolle Jumboformule: "Klanten kunnen straks bij ons terecht voor een groot en gevarieerd assortiment tegen de laagste prijs van Zevenaar. De trots van de winkel is de komst van het versplein met een grote variatie aan dagverse producten als groenten, fruit, vleeswaren en kazen. Voor vers vlees kunnen klanten terecht bij de eigen ambachtelijke slagerij. De winkel wordt met tweehonderd vierkante meter uitgebreid en telt straks in totaal ruim 950 vierkante meter vloeroppervlakte. Mijn team en ik hebben veel zin in de opening van de winkel."

Verhuispakket

Om de opening van de nieuwe winkel te vieren, trakteert Jumbo klanten op een verhuispakket. Klanten van de C1000 Heemskerk kunnen vanaf woensdag 10 september Jumbo verhuiszegels sparen. Na de verbouwing kunnen zij hun spaarkaart bij de Jumbo Heemskerk in Zevenaar inleveren voor een boodschappenpakket ter waarde van zestig euro.

Bekende gezichten

In de nieuwe winkel worden klanten verwelkomd door bekende gezichten. Alle medewerkers van de C1000 winkel gaan mee naar Jumbo. Daarnaast wordt het team uitgebreid met een aantal nieuwe collega's. De wervingscampagne is al van start gegaan. Meer informatie over werken bij Jumbo is te vinden op www.jumbowerkt.nl<http://www.jumbowerkt.nl>.

Zestig jaar Kinderboekenweek: nu al feest!

LIEMERS - Wat doe je als je een feestje hebt? Je nodigt mensen uit om dit samen met jou te vieren, veel mensen En natuurlijk ook een speciale gast: niemand minder dan de populaire kinderboekenschrijver Paul van Loon!

Rebers Boek en Buro uit Zevenaar, Kantoorboekhandel Bonvrie uit Duiven en de Bibliotheek Liemers organiseren een spetterend kinderboekenfeest, waar Paul van Loon met zijn nieuwe bandje 'Andere Snuiters' te gast is. De Kinderboekenweek lijkt misschien nog ver weg, maar dat betekent wel lekker lange voorpret!

Na zijn succesvolle optredens in 2010 komt Paul van Loon opnieuw naar de Liemers. Hij leest voor en vertelt over zijn boeken, over schrijven en deuren, waarachter geheime werelden liggen. Natuurlijk gaat het over Dolfje Weerwolfje, De Griezelbus, Foeksia de miniheks en Jimi Rip. Samen met de muzikanten van zijn nieuwe bandje speelt en zingt Paul zijn liedjes, die allemaal met boeken te maken hebben. Na de voorstelling zet Paul met plezier zijn handtekening in boeken, op blaadjes, T-shirts, onderzetters, en...

Paul van Loon komt vrijdag 3 oktober om 19.00 uur in Het Musiater in Zevenaar; de toegang is vijf euro. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Rebers Boek en Buro (Zevenaar), Kantoorboekhandel Bonvrie (Duiven) en alle vestigingen van de Bibliotheek Liemers.

Tennisinstuif voor scholieren in Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdag 6 september houdt de jeugdafdeling van tennisvereniging Zevenaar een tennisinstuif voor de jeugd van Zevenaar en omstreken.

Op deze middag biedt TVZ scholieren tussen vijf en zeventien jaar de kans om mee te doen of kennis te maken met de tennissport. De tennisinstuif begint om 14.00 en eindigt om 17.00 uur. De jeugdafdeling bestaat uit ruim vijftig jeugdleden. Zij zijn natuurlijk ook op het tennispark om een balletje samen met je te slaan. TVZ zorgt voor een mooie sportieve middag en gaan je enthousiast maken met de tennissport.

Deelname aan deze instuif is geheel gratis. "Je mag een eigen tennisracket meenemen. Voor degene die geen racket hebben, heeft TVZ een racket geregeld." Opgeven voor deze leuke sportieve middag is niet nodig. Tennisvereniging Zevenaar is gelegen tegenover de voetbalvelden van DCS.

"Wil je alvast meer informatie? Mail dan naar jeugd@tvzevenaar.nl."

People4People Westervoort zet zich in voor alle inwoners van Westervoort

WESTERVOORT - "Wij willen de saamhorigheid binnen onze gemeenschap versterken, betrokkenheid bevorderen en waar nodig elkaar ondersteunen of een handje helpen. Het sociale netwerk vergroten betekent het verkleinen van de kans dat mensen in een isolement terecht komen."


People4People: "Wij organiseren een speelochtend op dinsdag en donderdag morgen van 9.00 tot 11.30 uur in basisschool De Verrekijker. Een ontmoetingsplek voor ouders en kinderen tot vier jaar waar samen gespeeld, geknutseld en gezongen wordt. Dit onder het genot van een kop koffie / thee / limonade."

"Net als alle scholen in Westervoort, zijn wij afgelopen dinsdag ook weer gestart aan een nieuw seizoen. Ook aankomend jaar gaan we leuke activiteiten doen en zullen er gasten uitgenodigd worden onder andere om een workshop te komen geven, thema's te bespreken of om voor te komen lezen. Zo hebben we voor de zomerstop een gastles muziek op schoot gehad van Mijke Zonneveld en heeft de bibliotheek ons een bezoekje gebracht. Waarvoor onze dank. Als u als ouder/verzorger ons wilt bezoeken samen met uw kind(eren) u kan ons vinden op dinsdag en donderdag ochtend van 9:00 tot 11:30 uur in basisschool De Verrekijker aan de Hoge Hoeve 74.

Meer informatie staat op facebook / speelochtend westervoort of men kan ervoor mailen naar
www.people4people-westervoort@hotmail.com.

Centrum van Zevenaar trakteert op gratis drankje

Foto: Ab Hendriks

ZEVENAAR – In het centrum van Zevenaar is altijd wel iets te beleven. De winkeliers en horeca doen daar in ieder geval hun uiterste best voor. Vanaf 30 augustus kan iedereen sparen voor een gratis drankje. Zevenaar trakteert, letterlijk!

Wie vanaf zaterdag 30 augustus winkelt in Zevenaar, krijgt bij elke aankoop in de deelnemende winkels een stempel op een speciaal spaarkaartje. Bij drie stempels is het spaarkaartje vol en dat betekent: één gratis drankje. In totaal doen liefst 36 winkels mee aan de spaaractie. "Het is mogelijk om meerdere spaarkaartjes vol te krijgen. Leuk om met het hele gezin een terrasje te pakken of om met vrienden ergens een drankje te doen", aldus de organisatie, het warenhuismanagement van Zevenaar.

Drankjes verzilveren

De gratis drankjes zijn te verzilveren in het weekend van 13 en 14 september. Dit is tevens het weekend van het Najaarsfestival, ook is het dan koopzondag in Zevenaar.

Deelnemers aan de spaaractie zijn te herkennen aan de poster op de etalage. De gratis drankjes kunnen verzilverd worden bij: IJssalon Pisa (Markt 67), Latte&Letters (Marktstraat 29-31), Brood- en Banketbakkerij godschalk (Raadhuisplein 6), grandcafé De Markt (Markt 3), JY (Weverstraat 4) en Limburgia Zevenaar (Muldershof 65). Kijk voor meer informatie ook op www.zevenaardestadin.nl of op de facebookpagina van De Stad In!

Judo Groessen start seizoen

GROESSEN - Maandag 1 september gaat het nieuwe seizoen van Judo Groessen van start.

De lestijden zijn als volgt: op maandag: 20.00 tot 21.30 uur senioren. Dinsdag: 18.00 tot 19.00 uur jeugd. Woensdag: 15.00 tot 16.00 jeugd beginners, 16.00 tot 17.00 uur jeugd beginners, 17.00 tot 18.00 uur jeugd, 18.00 tot 19.00 uur jeugd, 19.00 tot 20.00 uur Jiu-Jitsu jeugd, 20.00 tot 21.00 uur Jiu-Jitsu senioren.Wie belangstelling heeft in judo of jiu-jitsu is welkom om een kijkje te komen nemen. De eerste drie lessen zijn geheel vrijblijvend! Meer informatie over de vereniging staat op www.judogroessen.nl of neem contact op met Marga van Ditshuizen, telefoon 0316 529221.

Maandelijkse bingo voor sjoelclub bij De Maatjes

ZEVENAAR - Vrijdagavond 5 september wordt weer na de vakantie de maandelijkse bingo gehouden in het cultureel centrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat 4 in Zevenaar.

De zaal is open vanaf 19.30 uur; de aanvang is 20.00 uur. De opbrengst hiervan komt gedeeltelijk ten bate van de Sjoelclub de Contactschijf (sport voor gehandicapten).

Voor meer informatie kan men na 16.00 uur 0316 334162 bellen.

Gastgezinnen zusterstad kunnen zich opgeven

ZEVENAAR - Zevenaar is dit jaar aan de beurt om de jaarlijkse bijeenkomst voor volwassenen te organiseren. Dat betekent dat circa vijftien personen uit Weilburg op 12, 13 en 14 september te gast zullen zijn in Zevenaar.

Het gaat er bij deze uitwisseling vooral om dat de deelnemers uit de zusterstad in contact komen met Zevenaar en haar inwoners. Om dat doel te bereiken is het onder andere van wezenlijk belang dat de buitenlandse gasten worden ondergebracht in gastgezinnen. Immers, door de contacten in de huiselijke sfeer kunnen de mensen uit Zevenaar en Weilburg op een ongedwongen manier met elkaar kennis­maken.

Voor deze bijeenkomst wordt een programma gemaakt waaraan zowel door de buitenlandse gasten als door de (leden van) gastgezinnen kan worden deelgenomen.

Degenen die als gastgezin willen meedoen aan deze uitwisseling worden verzocht zich op te geven bij Jan Boerboom, secretaris van het Zevenaars Comité voor het stedencontact, K. de Jongstraat 19, alhier. Zijn telefoonnummer is 525014, e-mail adres: jw.boerboom@chello.nl

Bij de opgave kan worden vermeld of men de voorkeur geeft aan één persoon of een echtpaar.

Kan verhuizing bewoners Pannerd worden voorkomen?

PANNERDEN - Uit berichtgeving in de pers hebben de gemeente en woningbouwcorporatie kennis genomen van voornemen van zorgaanbieder Diafaan om haar activiteiten in woonservice centrum De Pannerd in Pannerden mogelijk te gaan beëindigen. Deze plannen en de mogelijke gevolgen, zoals gedwongen verhuizing van bewoners van het door Diafaan gehuurde deel van het woonservice centrum, verontrusten Rijnwaarden en Vryleve.

Diafaan staat op het punt ingrijpend te reorganiseren. Eén van de aangekondigde maatregelen van de zorgaanbieder is om De Pannerd met 28 zorgappartementen per 1 juli 2015 te gaan sluiten, aldus de berichtgeving in de krant. Deze maatregel vormt een onderdeel van de plannen om drie zorgcentra in de regio te gaan sluiten. De gemeente en de woningbouwcorporatie willen graag in gesprek met Diafaan om te vernemen of de plannen van Diafaan juist zijn weergegeven en of er volgens de zorgaanbieder hierdoor sprake is van gedwongen verhuizen. Zowel Rijnwaarden als Vryleve zijn van mening dat dit niet mag gebeuren.

Zorg in de nabijheid behouden

Wethouder zorg van Rijnwaarden Belinda Elfrink: "De gemeente en corporatie zetten zich in voor het behoud van zorg, diensten en faciliteiten in de nabijheid van cliënten. Zo kunnen mensen uit Pannerden als ze niet meer zelfstandig kunnen wonen toch in hun dorp, in de in de nabijheid van familie, vrienden en bekenden, blijven wonen. Wij spannen ons in voor het behoud van ouderenzorg in onze gemeente. Samen met Diafaan en Vryleve willen wij in gesprek om gedwongen verhuizen van deze toch al kwetsbare mensen te voorkomen."

Gezamenlijk zoeken naar oplossingen

Gemeente en corporatie zijn vooraf niet in de plannen van Diafaan gekend. Directeur bestuurder Dirk Hoogland van Vryleve: "Wij vinden het bijzonder jammer de plannen via de krant te vernemen. We willen graag snel duidelijkheid, maar eerste prioriteit zijn de bewoners. Onze doelstelling is dat zij kunnen blijven wonen waar ze wonen, met de voor hen benodigde zorg. Daar zetten wij ons voor in. Het overleg met Diafaan moet dan ook als eerste hierover gaan. Als bewoners het gevoel hebben dat zij worden gedwongen om te verhuizen, hoop ik dat ze direct contact met de gemeente of Vryleve opnemen."

Derde info-avond 'Wonen in Duitsland'

REGIO - Er is steeds meer interesse om informatie te verkrijgen over het emigreren naar Duitsland en vooral ook de mogelijkheden om daar te werken, met name in het grensgebied.

Ook wil men graag de voor- en nadelen weten over het emigreren naar Duitsland. "Wij gaan die avond er meer over vertellen naar deze mogelijkheden; de voor- en nadelen, hoe zit het met de sociale verzekeringen, ziektekosten, AOW, hypotheken, vergunningen, verzekeringen, makelaarssysteem, regelgevingen et cetera. en waar allemaal rekening mee dient te worden gehouden. Velen denken dat dit een enorme grote stap is. Maar wij kunnen u misschien wat meer duidelijkheid geven hoe alles te werk gaat."

Op woensdagavond 10 september aanvang 20.00 uur houdt DuitslandEmigratie.nl voor de derde keer dit jaar in samenwerking met Makelaarskantoor Rainer Elsmann uit Elten – Emmerich een infoavond 'Wonen in Duitsland'.

Tijdens en na deze uitleg van deze presentatie is er voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen. De toegang is geheel gratis en iedereen is welkom. Meer informatie staat op www.duitslandemigratie.nl.

Voor deelname dient zich van te voren aan te melden via e-mail: r.smits@duitslandemigratie.nl of bellen naar +31 6 27457902 / +49 160 8335513.

Voorronde voor Nederlandse Kampioenschappen is op 2 november in Zevenaar Potentiële kandidaten gezocht voor Gelderse Kampioenschappen Poetry Slam

ZEVENAAR - Op zondag 2 november zullen de Gelderse Kampioenschappen Poetry Slam plaatsvinden in het Filmhuis in Zevenaar. Dit zijn de voorrondes voor de Nederlandse Kampioenschappen in januari. Potentiële deelnemers kunnen zich tot 21 september aanmelden.

Poetry Slam is een soort wedstrijd waarbij dichters de strijd met elkaar aangaan. In enkele rondes dragen zij binnen een bepaalde tijd gedichten voor. De jury en het aanwezige publiek bepalen wie de winnaar is en wie naar de volgende ronde gaat. Daarbij zijn zowel de inhoud als de performance op het podium erg belangrijk.

Op deze twee kwaliteiten worden deelnemers van te voren geselecteerd. Vanaf heden kan iedereen die mee zou willen doen zich aanmelden. Dat kan men doen door zoveel mogelijk 'bewijsmateriaal' op te sturen aan de organisatie. Een jury bestaande uit mensen uit de theater- en literatuurscene zal de acht meest geschikte kandidaten selecteren en uitnodigen tot deelname op 2 november.

De winnaar van de Gelderse Kampioenschappen kwalificeert zich voor de halve finales van de Nederlandse Kampioenschappen in januari. Enkele dagen later zal de finale zijn. De Nederlandse Kampioenschappen worden georganiseerd door Het Literatuurhuis te Utrecht.

Aanmelden kan door zoveel mogelijk voorbeelden van wat je kan, zoals gedichten, filmpjes van eerdere optredens , een portfolio, recensies etc. op te sturen naar poezieisoa@gmail.com. Dat kan tot 21 september aanstaande. Begin oktober zullen de kandidaten bekend gemaakt worden.

De Gelderse Kampioenschappen Poetry Slam zijn een initiatief van de Stichting Poëzie is Onder Andere uit Zevenaar.

Annemarie van Gaal gast MKB Zevenaar

ZEVENAAR - Annemarie van Gaal, een van Nederlands meest succesvolle zakenvrouwen, verzorgt op 9 september een lezing voor MKB Zevenaar. Bij 't Centrum Reijmer in Babberich vertelt ze over haar succesvolle loopbaan en haar zakelijke avontuur in Rusland.

Annemarie van Gaal runt tegenwoordig een eigen mediabedrijf. Daarnaast adviseert ze ondernemers en investeert ze in tientallen bedrijven in binnen- en buitenland. Tijdens haar lezing vertelt Annemarie van Gaal dat succesvol zakendoen mede bepaald wordt door een groot vertrouwen in jezelf en een onorthodoxe manier van denken en handelen. "Vertrouw op je intuïtie en blijf nooit hangen in negatieve gevoelens", zo luidt haar credo. Net als: "Denk niet altijd na voordat je iets doet. Doe dingen zonder gezond verstand…."

Annemarie van Gaal richtte samen met zakenpartner Derk Sauer in 1992 in Rusland 'Independent Media' op. Met bladen als Cosmopolitan, Playboy, Marie Claire, Good Housekeeping en kranten als The Moscow Times was Independent Media in de jaren negentig de grootste buitenlandse uitgeverij in Rusland.

Na haar terugkeer in Nederland ging ze aan de slag als directeur van Telegraaf Tijdschriften Groep. Tegenwoordig runt ze haar eigen uitgeverij AM Media en is ze regelmatig te zien op televisie. Bijvoorbeeld in financiële programma's als Ten einde Raad en Dubbeltje op zijn Kant. In dit laatste programma worden gezinnen en bedrijven geholpen om hun financiële problemen op te lossen. Op dit moment is Annemarie van Gaal bezig met het schrijven van een ondernemersboek, waarin ze ingaat op het veranderend ondernemerschap. Ze wil proberen de aanwezigen 'iets mee te geven, te inspireren' en ze op 'andere' gedachten te brengen met betrekking tot hun eigen onderneming.

De avond begint om 20.00 uur. De zaal opent de deuren een half uur eerder.

De jaarlijkse Oranjefeesten in Angerlo

ANGERLO - Woensdag 3 september om 18:45 uur starten de jaarlijkse Oranjefeesten in Angerlo met een optocht. Daarna worden de Oranjefeesten officieel geopend met een traditionele vendelhulde. De vendeliers ontvangen deze avond nieuwe pakken en er wordt afscheid genomen van commandant Bennie Scheers.

Donderdag 4 september vanaf 09:00 uur diverse volksspelen: ringrijden per tractor, schijfschieten, vogelgooien voor dames en vogelschieten met aansluitend het Koningsschieten.

Vrijdag 5 september vanaf 09:00 uur is er een Kindervoorstelling, diverse kinderspelen zoals ringrijden, vogelgooien, et cetera en om 09:45 uur is het dogcartrijden en het ringrijden per fiets.

Om 13:15 uur worden de prijzen van de Volkspelen uitgereikt en wordt de nieuwe Koning(in) gehuldigd. Om circa14:30 uur is er een speciale kinderdans met een traktatie.

Donderdag en vrijdag wordt er gefeest met toporkest New Leaf en de vrijdagavond wordt afgesloten met de band Spot.

Nieuwe kleding vendeliers

ANGERLO - Dit jaar is een bijzonder jaar voor de vendeliers van de Oranjevereniging Angerlo. Op woensdagavond 3 september bij de opening van de jaarlijkse Oranjefeesten, zullen zij nieuwe kleding ontvangen. Alle elf vendeliers en commandant worden in het nieuw gestoken. De laatste keer dat de vendeliers compleet in het nieuw werden gestoken was in 1976.

Uit het archief heeft men kunnen herleiden dat de vendeliers officieel zijn opgericht in het jaar 1957. De eerste commandant destijds was Herman Veldhorst. Deze werd opgevolgd door de heer Langejans, daarna Wim Jansen en vanaf 1984 tot heden door Bennie Scheers. Bennie zal op woensdagavond 3 september zijn functie overdragen aan Tonny Meijer.

De aanschaf van de nieuwe kleding is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van vele sponsoren. De Oranjevereniging en vendeliers zijn alle sponsoren dankbaar voor hun bijdrage.

Gastgezinnen zusterstad kunnen zich opgeven

ZEVENAAR - Zevenaar is dit jaar aan de beurt om de jaarlijkse bijeenkomst voor volwassenen te organiseren. Dat betekent dat circa vijftien personen uit Weilburg op 12, 13 en 14 september te gast zullen zijn in Zevenaar.

Het gaat er bij deze uitwisseling vooral om dat de deelnemers uit de zusterstad in contact komen met Zevenaar en haar inwoners. Om dat doel te bereiken is het onder andere van wezenlijk belang dat de buitenlandse gasten worden ondergebracht in gastgezinnen. Immers, door de contacten in de huiselijke sfeer kunnen de mensen uit Zevenaar en Weilburg op een ongedwongen manier met elkaar kennis­maken.

Voor deze bijeenkomst wordt een programma gemaakt waaraan zowel door de buitenlandse gasten als door de (leden van) gastgezinnen kan worden deelgenomen.

Degenen die als gastgezin willen meedoen aan deze uitwisseling worden verzocht zich op te geven bij Jan Boerboom, secretaris van het Zevenaars Comité voor het stedencontact, K. de Jongstraat 19, alhier. Zijn telefoonnummer is 525014, e-mail adres: jw.boerboom@chello.nl

Bij de opgave kan worden vermeld of men de voorkeur geeft aan één persoon of een echtpaar.

Vakantie voorbij en... nu weer achter de computer

ZEVENAAR - Bij de Senioren Computersoos Zevenaar kan iedereen terecht voor hulp en advies op allerlei gebied. Of de vakantiefoto's bewerkt of geordend moeten worden, er net een nieuwe laptop of tablet is aangeschaft, hulp gewenst is bij de steeds verder voortschrijdende digitalisering van steeds meer diensten en bedrijven, de vrijwilligers van de soos kunnen daarbij helpen.

Iedere bezoeker kan werken met een eigen vrijwilliger, met eigen vragen en in een eigen tempo. Komt alles niet in een middag voor elkaar, de volgende week kan gewoon een vervolg plaats vinden. De soos is drie middagen in de week open dus keuze genoeg. Voor de maandag kan men een afspraak maken, op de andere dagen kan men gewoon binnen lopen.

Het enige wat men nodig heeft is belangstelling en soms een beetje durf om over de drempel heen te stappen. De soos beschikt over computers, laptops en tablets, maar iedere bezoeker kan ook een eigen laptop of tablet meenemen. Nog nooit geweest - loop gerust eens binnen.

De openingstijden zijn op maandag-, dinsdag- en woensdagmiddag van 13:45 tot 16:30 uur
De middagen zijn in dienstencentrum Caleidoz aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast / achter debibliotheek). De kosten (inclusief een kopje koffie of thee) bedragen twee euro.

Willie geeft Babberich een rondje

BABBERICH - Toen Willie van den Berg -eigenaar van Coop Babberich- vorig jaar werd uitgenodigd door schutterij Sint-Jan om aanwezig te zijn bij het defilé op de dinsdagavond tijdens de schuttersfeesten wist hij het meteen: 'hier moet ik iets mee doen'. Heel Babberich is betrokken bij de schutterij en leeft hier naar toe. In de gespreken tijdens de sponsorbijeenkomsten rondom het 75-jarig jubileum bleek dat het voor de schutterij moeilijk was om nieuwe inwoners van Babberich te betrekken bij de schutterij.

Met dat in het achterhoofd bedacht Willie deze actie 'Willie geeft een rondje' sparen voor consumptiebonnen die in te leveren zijn op zondag 7 september tijdens het koning schieten op het schietterrein hopelijk voor heel Babberich een extra reden om te gaan kijken bij dit traditionele evenement.

Tijdens het schuttersfeest staat de schutterij bol van de tradities en het hooghouden van deze tradities vindt niet alleen de schutterij, maar ook Willie van den Berg erg belangrijk.

Vanaf januari 2013 is Willie actief met zijn supermarkt in Babberich en vele acties zijn de revue gepasseerd van voetbalplaatjes tot gratis paraplu's, maar met deze actie raakt hij alle inwoners. Bij elke tien euro krijgen de klanten een stempel en met tien stempels is de kaart vol. Een paar duizend consumpties denkt hij weg te geven en dat is meer dan dat er normaal gedronken worden op het schiet terrein van Sint-Jan. "De schutterij kan dit duwtje in de rug wel gebruiken, maar ik hoop vooral dat er veel nieuwe gezichten op het schietterrein te zien zullen zijn om zo de samenhorigheid in het dorp te vergroten."

Willie hoopt dat niet iedereen een rondje teruggeeft: "Ik kan veel hebben maar dat is teveel."

Hapjesbuffet bij KBO-afdeling Didam

DIDAM - Op donderdag 18 september houdt de KBO-afdeling Didam in restaurant Jan en Jan aan het Lieve Vrouwenplein 4 Didam een hapjesbuffet.

De indeling van deze middag is als volgt: 14.00 uur ontvangst met een kopje koffie/thee, aangeboden door de KBO.

Na de koffie/thee zal iemand van de Oudheidkundige vereniging Didam iets vertellen over de geschiedenis van Didam. Vervolgens is er een gezellig samenzijn en gelegenheid voor een dansje. Rond 17.30 uur zal het hapjesbuffet worden geopend. Einde van de middag is rond 19.00 uur.

De kosten van deze middag bedragen vijftien voor leden en zeventien euro vijftig voor een introducé. Ieder lid mag één introducé meenemen. Consumpties zijn voor eigen rekening. Deelnemers kunnen tot en met 14 september, onder betaling van bovengenoemde kosten, zich aanmelden bij mevrouw D. Grootherder-Voskamp, Bascule 2 in Didam of bij de heer Evers, Schoolstraat 21 in Didam.

Nieuw trainingsprogramma voor DVV-jeugd

DUIVEN - De jeugdtrainers van voetbalvereniging DVV krijgen komend seizoen de beschikking over een nieuw trainingsprogramma. Als eerste club in Oost Nederland begint de Duivense club met de revolutionaire VTON- trainingsmethodiek. De club wil hiermee handvaten bieden voor alle trainers binnen de club en zorgen voor meer structuur binnen het trainingsprogramma.

VTON (Voetbal Technische Ontwikkeling Nederland) komt overwaaien uit Noord-Nederland waar de methodiek een enorm succes is. Ontwikkelaars Erik de Jonge en Richard Elsinga (ex-speler Heerenveen en Heracles) zijn er niet door verrast. De Jonge: "95 procent van de clubs worstelt met hetzelfde probleem: hoe reiken we al die leiders en trainers handvaten aan om een zinvolle en leuke training neer te zetten? We hebben daarvoor samen met FC Groningen een handige app ontworpen. Het 3D-filmpje zorgt ervoor dat iedereen de oefening begrijpt en kan neerzetten."

Enthousiast

Frank van Loon, hoofd scouting en voetbaltechnische zaken van DVV, was direct enthousiast. "De VTON-methodiek is toegankelijk voor alle trainers, dus niet alleen de zogenaamde selectietrainers zijn ermee geholpen." Hoewel het inpassen van de nieuwe trainingswijze tijd zal vergen, is Van Loon ermee in zijn nopjes. "De VTON is duidelijk en vooral erg praktisch. Ik denk dat veel clubs erbij gebaat zouden zijn", aldus Van Loon. De methodiek wordt vrijdag 5 september bij DVV gepresenteerd.

Clubs die geïnteresseerd zijn in de VTON-trainingsmethodiek kunnen voor informatie terecht op de website: www.vton.nl of contact opnemen per mail via info@vton.nl of telefonisch met VTON-contactpersoon Frank van Huet op 06 25414608.

Start Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Vrijdag 5 september gaat het Autismecafé De Liemers van start. Volwassenen vanaf vijfentwintig jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Het Autismecafé wordt elke eerste vrijdag van de maand gehouden. De eerste bijeenkomst zal bestaan uit: kennis maken met elkaar en bespreken of het Autismecafé iedere maand met een ander gespreksthema zal gaan werken of dat er behoefte is aan een vrije inloop zonder programma.

De inloop is vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten.

Heleen van den Hurk, een ervaren autismecoach zal de avond leiden en wordt hierbij geassisteerd door Maya Deug, een autisme-ervaringsdeskundige.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree -exclusief drankjes.- is twee euro vijftig.

Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Kom spelen bij Fens

WESTERVOORT - De dames Femke Gerritsen, Esmee Tolhuisen en Natascha van Zelst hebben meegedaan aan de Vonk van Westervoort. Met deze ideeënwedstrijd hebben zij een geldbedrag gewonnen, waarmee ze een spelletjesmiddag gaan organiseren in Westervoort.

Kom jij ook zondag 7 september van 12:00 tot 17:00 uur spelen bij Fens? Dat wordt een spectaculaire spelletjesmiddag met onder andere een stormbaan, springkussens, skelterbaan, circuspiste, suikerspinnen, limonade en nog veel meer. De middag is bestemd voor alle kinderen van nul tot twaalf jaar onder begeleiding van een volwassene en wordt gehouden op het veld naast Rozet/Creon aan De Rosmolen in Westervoort.

De entree bedraagt een euro per kind. Het advies is: 'Kom zoveel mogelijk op de fiets of rijd mee in de huifkar! De huifkar rijdt vanaf 12:00 uur door Westervoort. Er zijn drie opstapplaatsen: treinstation Westervoort en de parkeerplaats bij Jumbo en Creon.

Kom je toch met de auto, dan kun je parkeren bij De Wilgenpas, Nieuwhof en Rozet. Deze spelletjesmiddag is mede mogelijk gemaakt door slagerij Hetterscheid, De Vonk, VSB Fonds, Feestcentrale en jongerencentrum Creon.

Leden welkom op vergadering van schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 9 september haar ledenvergadering.

Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. In deze vergadering wordt vooruit gekeken naar de kermis en het schuttersfeest van 20 tot en met 23 september. Alle leden zijn welkom.

Zondag open dag bij Kreatieve Kring Westervoort

WESTERVOORT - Stichting Kreatieve Kring Westervoort houdt op zondag 31 augustus van 11.00 tot 16.00 uur een open dag in Kulturhus De Nieuwhof

Op deze dag worden samen met cursisten en docenten het cursusprogramma voor het nieuwe seizoen gepresenteerd. Een gevarieerd programma, dat naast de vertrouwde cursussen tekenen/schilderen, beeldhouwen, keramiek en fotografie ook de cursussen glas-in-lood, mozaïek, tabletgebruik en kunstbeschouwing bevat. Nieuw zijn de korte cursussen aquarelleren, kunst en cultuur beleven en enkele eendaagse workshops.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kan de bezoeker informatie inwinnen over alle cursussen, en kennismaken met bestuur en docenten en ook de geëxposeerde werken van cursisten en docenten bekijken.

Hoe veilig is Westervoort?

WESTERVOORT - Hoe veilig is uw buurt? Bent u in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer geweest van een misdrijf? Hoe tevreden bent u over de politie? Dit zijn enkele vragen die in het kader van Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 521 inwoners van de gemeente Westervoort.

De veiligheidsmonitor is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen en het optreden van de politie en gemeente. Dit onderzoek wordt op gemeentelijk en landelijk niveau uitgevoerd. Het gemeentelijk onderzoek is 14 augustus 2014 begonnen en de resultaten worden in maart 2015 verwacht.

De gemeente gebruikt de uitkomsten van dit jaarlijks onderzoek bij het vormgeven en evalueren van haar veiligheidsbeleid. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door I&O Research.

Burgemeester Van Hout benadrukt het belang van de Veiligheidsmonitor: "Het is essentieel dat we weten wat de inwoners van de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente/regio vinden. Daarmee kunnen we ons beleid beter afstemmen op hun wensen en ervaringen."

Het is volgens het gemeentebestuur belangrijk om zoveel mogelijk van de burgers die benaderd worden meedoen aan het onderzoek. Alleen bij hoge deelname ontstaat een goed beeld van de veiligheidssituatie in onze gemeente.

Deelnemers aan het onderzoek krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst van de veiligheidsmonitor in te vullen. Meer info staat op www.veiligheidsmonitor.nl.

Lezing schrijversechtpaar Marion Bloem & Ivan Wolffers

ZEVENAAR - Onder de slogan 'Wat je ver-haalt is lekker' staat op vrijdag 12 september een lezing van het schrijversechtpaar Marion Bloem & Ivan Wolffers op de agenda. Van 20.00 tot 22.00 uur is men welkom in de Bibliotheek Zevenaar. "Ga mee en word hun reisgezel op een avond vol reisverhalen, anekdotes en ervaringen."


In de periode van maart tot en met september worden door de verschillende culturele instellingen in de Liemers activiteiten georganiseerd die te maken hebben met (verre) reizen. Deze lezing in interview-vorm maakt daar deel van uit.

Marion Bloem is ondermeer klinisch psycholoog, beeldend kunstenaar, scenarioschrijfster en regisseur. Bij het grote publiek brak ze in 1983 door met haar literaire debuut 'Geen
gewoon Indisch meisje'. Marion Bloem is getrouwd met Ivan Wolffers, arts, hoogleraar, schrijver en fotograaf.


Bloem en Wolffers hebben zowel samen als apart vele reizen gemaakt. Aan de hand daarvan zijn van Marion Bloem recent de titels 'Het Java van Bloem' en 'Het Bali van Bloem' verschenen. Echtgenoot Ivan Wolffers maakte de foto's voor deze boeken. De boeken zijn persoonlijke verhalen en feiten over cultuur, geschiedenis en toeristische aspecten.

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij alle vestigingen van de Bibliotheek Liemers. Voor leden van de Bibliotheek is de lezing gratis, niet-leden betalen vijf euro.

Buitenfilm Superclásico vrijdag bij Hotel Doesburg

DOESBURG - Filmhuis Het Badhuis Doesburg verzorgt in samenwerking met Hotel Doesburg deze zomer weer een tweede filmavond op de trappen naast Hotel Doesburg.

Na al een zinderend voorjaar vol spanning met voetbal vertoont het filmhuis aan het eind van deze mooie zomer deze keer een voetbalfilm waarbij een gezellige ontspannen avond gegarandeerd is. De film start bij het ingaan van de duisternis rond half tien; rond 24.00 uur is de vertoning afgelopen.

Net zoals vorige jaren kan men eigen kussentje meenemen of eigen stoel bovenaan de kade neer zetten. Er is een pauze waarin men bij Hotel Doesburg een drankje kan nemen. Bij slecht weer wordt de filmvertoning naar de volgende dag verplaatst.

De film is gratis, maar een vrijwillige eigen bijdrage om de kosten te dekken wordt wel op prijs gesteld.

Het filmhuis heeft nog meer in petto: het derde weekend van september in samenwerking met Doesburg 777 de buitenfilms op vrijdag en zaterdag en de start van het filmhuis in het Arsenaal. Lid worden van het filmhuis voor een kleine bijdrage is natuurlijk ook mogelijk; dan blijft men via een folder die men thuis krijgt op de hoogte van de films die het filmhuis draait.

Baston Wonen lanceert huurdersportaal

ZEVENAAR - Een bezoek aan het kantoor van Baston Wonen, een brief, een e-mail of een telefoontje. Het zijn de bekende manieren waarop huurders ons kunnen bereiken om zaken te regelen. Maar naast deze communicatiemiddelen is vanaf 1 oktober het digitale klantportaal te bezoeken. Baston Wonen heeft een online klantportaal ook wel 'Mijn Baston Wonen' ontwikkeld voor haar huurders.

Dat betekent dat de huurders vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week zaken online kunnen regelen. Wanneer het de huurder uitkomt! Of het nu gaat om een reparatieverzoek, een overlastklacht, het inzien van het huursaldo of informatie opvragen over de gehuurde woning of vragen stellen die betrekking hebben op financiële-, administratieve en technische zaken het is allemaal online mogelijk.

De afgelopen periode is het klantportaal getest door huurders en de leden van de participatieraad met als doel om een optimale gebruiksvriendelijkheid te garanderen.

Op woensdag 1 oktober zullen twee huurders van Baston Wonen op feestelijke wijze de officiële starthandeling van 'Mijn Baston Wonen' vanuit hun woning verrichten.

Uiteraard blijft ook de mogelijkheid om huurderszaken op de huidige wijze, telefonisch of schriftelijk te regelen of een bezoek aan ons kantoor te brengen.

"Op ons kantoor staan computers om te oefenen. Onze medewerkers zijn graag behulpzaam bij het vertrouwd maken met Mijn Baston Wonen."

Prachtige wandeltocht Drie Veren

RIJNWAARDEN - De Stichting Recreatie & Toerisme Rijnwaarden organiseert in samenwerking met de Gelderse Wandelsportbond ook dit jaar weer de prachtige 'Drie Veren' wandeltocht. Op zaterdag 13 en zondag 14 september kunnen wandelliefhebbers hun hart weer ophalen en kilometers maken door het mooie afwisselende natuurgebied 'de Gelderse Poort'. Een zeer afwisselende tocht met maar liefst drie leuke overvaarten met verschillende veerpontjes.

De tocht gaat dwars door het natuurgebied van de Millingerwaard in de Gelderse Poort waar de natuur zijn gang weer mag gaan. Hier kan je oog in oog komen te staan met Galloway runderen en Konikpaarden die met hun begrazing de open structuur van het landschap in stand houden. Voor het spotten van een bever moet je waarschijnlijk vroeger op staan maar zijn sporen zul je zeker ook terug zien in het waterrijke gebied. En wie zijn ogen ook een beetje de kost geeft