De Liemers Helemaal Goed Courant

27 september 2014

De Liemers Helemaal Goed Courant 27 september 2014


Feestweek Groessen bomvol hoogtepunten

GROESSEN - Het is ze weer gelukt, daar in Groessen. In de weekenden van 10 tot 12 en 17 tot 19 oktober is er in de feesttent van Feestweek Groessen voor elk wat wils te beleven. Veel aandacht dit jaar voor de jongere jeugd met het Teenage Dance Event en met Joannes Cult 4 Kids, maar natuurlijk komen ook de grote feestgangers als vanouds aan hun trekken met het Gerstfeest, het Maisfeest en niet te vergeten de Groessense Bokbier Pruuveri-j. Tenslotte is er traditioneel de grote Vlooienmarkt. Dat alles vindt plaats in een grote verwarmde feesttent waar de consumptieprijs nog vriendelijk te noemen is en waar een bezoeker ook echt een gast is!

Feestweek Groessen begint op vrijdag 10 oktober om 19.30 uur met het Teenage Dance Event met de regionaal zeer populaire DJ Joeri van Grol met zijn team van DansJeFit. Joeri is in de omgeving erg bekend van zijn dansworkshops waarmee hij onder andere vele scholen bezoekt maar hij en zijn team draaien ook al jaren op de grote schoolfeesten van het Liemers College en het Cadea Collega. Hiermee heeft Joeri bewezen heel goed te weten hoe je de jonge tieners uit hun dak kunt laten gaan. Vorig jaar nodigde de organisatie alle groep-acht-leerlingen van de hele gemeente Duiven uit. Daar is enthousiast op gereageerd en zo'n tweehonderd kinderen bezochten het Teenage Dance Event. Dat wordt vanzelfsprekend dit jaar herhaald in de hoop dat nog meer kinderen dit grote feest mee gaan maken. Ook groep acht kinderen van scholen in omliggende gemeenten zijn meer dan welkom.

Op zaterdag 11 oktober is het Gerstfeest. Ook hier weer een bekende naam waar de organisatie erg mee in haar nopjes is: Commercial Break. De band speelt op heel veel kermissen en andere grote feesten en zij kan zich verheugen in een grote schare volgers en aanhangers. Die volgers zijn in het voorjaar opgeschrikt door de aankondiging dat Commercial Break na dit seizoen stopt. Veel organisaties, waaronder Feestweek Groessen, vinden dit erg jammer maar dat is reden temeer om naar het Gerstfeest te komen. Commercial Break hoopt veel van haar fans te begroeten om samen het kermisseizoen af te sluiten. Voor dit optreden geldt de passe-partout: voor achttien euro kun je naar het Gerst- én het Maisfeest.

Zondag 12 oktober staat in het teken van de Groessense Bokbier Pruuveri-j. De eerste editie vorig jaar trok zo'n vierhonderd liefhebbers en het werd een ongekend feest. Ook dit jaar zijn er weer zes bijzondere bokbieren geselecteerd. De pruuveri-j is zelfs uitgebreid met een kleine wijnproeverij zodat er ook hier weer voor elk wat wils is! Vanaf 14.00 tot 19.00 uur kan men in de tot oud bokbierklooster omgetoverde feesttent genieten van een grote diversiteit aan smaken. Daarnaast heeft slagerij Scholten uit Groessen weer de speciale bokbierworst gemaakt die ook te verkrijgen is. De muzikale omlijsting is in handen van Kiep Movin' en daarmee staat nu al vast dat het niet alleen een smakelijke, maar zeker ook weer een gezellige middag zal gaan worden.

Het tweede weekend van de Feestweek begint op vrijdagavond 17 oktober met een bijzondere editie van het Liemers Tent Concert. De avond zal in het teken staan van de presentatie van cultuurproject JoannesCult4Kids waarbij de kinderen van de Joannesschool in een samenwerkingsverband met de drie plaatselijke muziekverenigingen in een half jaar tijd kennis hebben gemaakt met verschillende instrumenten en verschillende aspecten van muziek. Maar niet alleen muziek stond op het programma: ook dans, in samenwerking met DansJeFit en zang, verzorgd door zangdocente Carla Herlfterkamp. Ook konden de kinderen kennismaken met vendelen. Natuurlijk verdient een uniek project als dit een prachtige afsluiting en dat zal dan ook gaan plaatsvinden op vrijdag 17 oktober. Na afloop van de presentatie zullen de drie Groessense muziekverenigingen nog een kort concert verzorgen.

Overal bekend, en behorend tot één van de grootste feesten van de Liemers, is het Maisfeest. Dit jaar heeft de organisatie weer haar hand weten te leggen op meest populaire feestband van Nederland: Hike. Hike was vorig jaar voor het eerst op het Maisfeest en is nu al niet meer weg te denken. Wat een fantastische band is het en wat een enorm feest weten ze er van te maken. Hike is niet voor niets bij Radio 538 voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de 'Populairste Feestband van Nederland'. Het Maisfeest van zaterdag 18 oktober is hét feest dat je absoluut niet mag missen! Een bezoek aan het Maisfeest in combinatie met het Gerstfeest kost in de voorverkoop achttien euro.

Tenslotte, maar daarmee niet minder belangrijk, organiseert Feestweek Groessen voor op zondag 19 oktober weer een grootse vlooienmarkt. De enorme feesttent zal die dag uitpuilen met allerlei mooie, tweedehands spullen. Veel kraamhouders, van dichtbij tot ver buiten de Liemerse grenzen zullen hun spullen tussen 10.00 en 16.00 uur uitstallen.

Om al deze activiteiten in goede banen te leiden kan Feestweek Groessen bogen op haar jarenlange ervaring, de grote schare vrijwilligers en op de goede medewerking van buurtbewoners, de Gemeente Duiven en politie en brandweer. Ieder jaar opnieuw ontvangt Feestweek Groessen grote complimenten over de organisatie. Natuurlijk kan er tijdens de grote feesten ook met PIN worden betaald. De opbrengst van Feestweek Groessen gaat zoals altijd naar de vereniging Showband KDO voor haar jeugdopleidingen, uniformen en instrumentarium.

Verdere informatie over Feestweek Groessen en de voorverkoopadressen van de diverse activiteiten staan op www.feestweekgroessen.nl of www.showbandkdo.nl.

De Club uit Didam gestart met voorbereiding benefietconcert

DIDAM - Muziekvereniging De Club uit Didam speelt op 1 november voor het Ronald McDonald Huis in Arnhem. Met als bijzondere gast Niels Geusebroek, die het prachtige liedje 'Take your time girl' schreef.

Het huiskoor van De Club, Vocaal uit Nieuw Dijk doet ook mee. De feestband Spot uit Didam heeft in de omgeving inmiddels naam gemaakt. Zij spelen mee en zorgen voor muziek tijdens de feestelijke afterparty. De opbrengst van het concert is bestemd voor het Ronald McDonald Huis in Arnhem.

Het benefietconcert begint om 20.00 uur in de Markthal in Didam en de entree bedraagt twintig euro. Kaarten kunnen bij leden van De Club of via www.declub.org besteld worden.

Achter de schermen is de organisatie al geruime tijd bezig. Na de vakantie staan de repetities geheel in het teken van dit benefietconcert. Dat moet ook wel, want tijdens de avondvullende muzikale show zullen zo'n dertig nummers ten gehore worden gebracht. In de aanloop naar het concert zal ook met Niels Geusebroek, Vocaal en Spot worden gerepeteerd.

Sponsoren gezocht

De komende tijd zullen leden van De Club bedrijven gaan benaderen met het verzoek om sponsoring. Financiële steun is hard nodig om een zo groot mogelijke opbrengst te realiseren. Op 29 november wordt het concert herhaald, dan georganiseerd door Ronald McDonald Huis Arnhem. De Club werkt daaraan belangeloos mee, maar wil ook een vette cheque overhandigen.

Meer informatie staat op www.declub.org.

B2B de Liemersbeurs op 30 september

DUIVEN - De vierde editie van de B2B de Liemersbeurs staat voor de deur… Hotel Van der Valk in Duiven is dan weer 'the place to be' voor het onderhouden en opbouwen van zakelijke netwerken voor ondernemers uit de Liemers en omgeving. Hét thema van de beurs staat dit jaar in het teken van 'Nieuwe verbindingen & innovatief ondernemen.

Met een paar duizend ondernemende bezoekers uit de regio vormt de B2B de Liemersbeurs dé ideale voedingsbodem voor samen meer zaken doen.

Nieuwe verbindingen & Innovatief ondernemen. De deelnamedrempel is laag, de toegang is gratis, de gunfactor is hoog. En dit jaar met extra aandacht en activiteiten voor ideeën, inspiratie en interactie voor nieuwe business door het leggen van nieuwe verbindingen. Behalve alle aandacht voor de exposities van de deelnemende bedrijven, worden vier actuele innovatie thema's belicht die van grote invloed zijn voor elke ondernemer: "3D printing, alles is internet, nieuwe verbindingen en innovatie in de bouw". Deze worden uitgelicht door onafhankelijke experts van de HAN, FabLab, Kamer van Koophandel, Stichting KiEMT, Platform Creatieve Technologie en Bouwend Nederland bemand. Zij gaan met bezoekers in gesprek en kunnen ervoor zorgen dat de vragen van bezoekers direct gelinkt worden aan de bedrijven die al dan niet op de beurs zijn.

Dagindeling

De openingshandeling wordt uitgevoerd door de zes burgemeesters van de Liemers. De hele dag door worden er presentaties en workhops gegeven door de Kamer van Koophandel, kiEMT / GreenTechAlliances en diverse ondernemers. Om 22.00 uur is het einde van de beurs en kunnen de bezoekers en standhouders tot 24.00 uur napraten en netwerken onder het genot van een borrel in het Beurscafé. Het hele programma staat op www.b2bdeliemers.nl.

Caleidoz Welzijn zoekt enthousiaste vrijwilligers

ZEVENAAR - De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

De afdeling Mantelzorgondersteuning van Caleidoz Welzijn zoekt een handige techneut voor het aansluiten en gebruiksklaar maken van microfoon, versterker, beamer- en laptopcombinatie.

Stichting Leergeld de Liemers zoekt een logistiek medewerker fietsen, die verantwoordelijk is voor het transport van de verkregen fietsen naar de opslagplaats. Men moet in het bezit zijn van een auto met fietsdrager.

Muziekcafé De Lantaern zoekt een pr-coördinator voor het aansturen van de pr-medewerkers en het netwerken/ lobbyen om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de optredens bij het Muziekcafé.

De Nierstichting zoekt een wijkcoördinator, die verantwoordelijk is voor de voorbereiding, uitvoering en afsluiting van de jaarlijkse collecte in de eigen wijk. Ook heeft men nog collectanten nodig.

Voor meer informatie over deze en circa 240 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Casino en boerenkoolmiddag

Jan Bruns in actie achter de Bingokast

AERDT - De winter lijkt nog ver, maar de activiteiten-commissies van Rijnwaarden50plus/KBO zijn al volop in de weer om een aantrekkelijk winterprogramma voor haar negenhonderd leden te maken.

Een van de publiektrekkers is de jaarlijkse terugkerende Casino en boerenkoolmiddag op vrijdag 17 oktober in zaal de Aerdtse Wacht in Aerdt. De spelleiders zijn Jan en Ineke Bruns. Alle bezoekers krijgen de gelegenheid om bij hen aan de Black Jack tafels plaats te nemen. Verder is er die middag een gratis ronde Bingo, ook met leuke prijzen. Maar men kan ook jokeren, klaverjassen, rummikuppen of gewoon een gezellig praatje maken onder het genot van een drankje. Aan het eind van de middag staat het Beroemde Bruns Boerenkool Buffet gepland.


Inmiddels is Rijnwaarden50plus/KBO alweer gestart met het klaverjastoernooi op 16 september en vanaf 23 september starten weer de koersbalavonden. Koersbal is een soort jeu de boules maar dan in een zaal. De ballen hebben echter een afwijkend zwaartepunt, waardoor het extra lastig wordt om goed te gooien.
Verder zijn er voorlichtingsmiddagen in ontwikkeling over de gezondheidsthema's 'hart- en vaatziekten', 'prostaatklachten' en 'duizeligheid'. Vooral voor de doelgroep van Rijnwaarden50plus is dit een onderwerp, waar iedereen iets vanaf zou moeten weten. Meer informatie staat op www.rijnwaarden50plus.nl en in het verenigingsblad 't Plusje.

Opleidingen EHBO-cursussen in Pannerden

PANNERDEN - EHBO-vereniging Pannerden gaat in het nieuwe seizoen weer van start met diverse cursussen: basiscursus Eerste Hulp met Verbandleer en AED, cursus module Eerste Hulp aan Kinderen met AED, cursus module Wandel letsels en cursus AED.

De basiscursus Eerste Hulp met verbandleer en Reanimatie met AED bestaat uit twaalf lesavonden van twee uur en een examenavond. Bij voldoende deelname wordt gestart met deze cursus op maandag 6 oktober.

"Om de cursist in tijd tegemoet te komen willen wij nu ook in vier zaterdagen deze cursus gaan geven. Dan hebt u met een maand het diploma. Tijdens de lessen hanteren wij de laatste richtlijnen volgens de 26e druk van het Oranje Kruisboekje. Daarbij zullen alle onderdelen uit het boekje behandeld worden."

De cursusmodule Eerste Hulp aan kinderen is speciaal bestemd voor de oppasouders en -grootouders en andere instanties of personen die oppassen. "Een ongeluk zit in een klein hoekje, je hoeft even niet op te letten en er kan van alles gebeuren. De meeste ongevallen gebeuren thuis in of om de woning."

De cursusmodule wandelletsel zal in vier avonden van twee uur worden gegeven.

"De cursus AED geeft toch een veilig gevoel wanneer er iets gebeurt en dat u snel kunt handelen. Deze cursussen zijn ook voor u van belang, omdat de Ambulance vaak veel tijd nodig heeft om op tijd ter plaatse te zijn. De Eerste Hulppost de (Spoedeisende Hulp) is in Arnhem of Doetinchem dit kost veel rijtijd. Daarom is het van belang dat u zelf de Eerste Hulp kunt verrichten. Bij een Hart-vibratie of stilstand zijn de eerste zes minuten van levensbelang. Op de site van Het Oranje Kruis vindt u de inhoudelijke informatie van alle modules www.ehbo.nl."

Voor andere informatie kan men terecht bij het secretariaat: secretaris@ehbo-pannerden.nl, kijken op www.ehbo-pannerden.nl of 0316 526062 bellen met de secretaris.

Dag van de ouderen belooft veel gezelligheid

ZEVENAAR - Op dinsdag 30 september geeft Caleidoz iin samenwerking met de ouderenbonden weer een leuke invulling aan de Dag van de Ouderen.

In Het Musiater treedt gezelligheidskoor Tijdloos op en dansgroep Lidagroz. Tijdloos is een koor met alleen mannen dat overwegend Nederlandstalige liedjes zingt en daarmee al gauw sfeer in de zaal weet te brengen. Lidagroz, staat voor Liemerse Dansgroep Zevenaar, verrast u met internationale dansen.

Tijdens de pauze wordt een kopje koffie of thee aangeboden. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Alle senioren in de gemeente Zevenaar zijn welkom.

Kaartverkoop à vijf euro is vanaf 8 september aan de balie in De Hooge Bongert en bij Het Musiater.

Kom eens langs bij Net Werk

ZEVENAAR - Op donderdagmiddag 2 oktober organiseert Caleidoz de volgende ontmoetingsmiddag Net Werk! voor werkzoekenden.

Doordat je betaalde baan is gestopt kom je in een nieuwe, andere fase van het leven met allerlei gevolgen van dien. Minder inkomsten, weer zoeken naar werk, het privéleven, het missen van collega's en structuur, dingen uitstellen zijn vast herkenbare feiten. Bij Net Werk ontmoet je anderen die in dezelfde situatie verkeren en sta je niet alleen.

Vanaf 14.00 uur tot 16.00 uur is er een inloop met koffie/thee op locatie Steenhuizen 6 in Zevenaar (achter Het Musiater).

Liemerse duikers gaan gezellig naar Zeeland

LOBITH - Duikteam Sub Aqua Libera (SAL) organiseert jaarlijks een clubweekend waarbij alle leden met hun familie gaan duiken en kamperen in Zeeland. Dit jaar maakte een groep net gebrevetteerde duikers en duikers in opleiding kennis met de prachtige natuur in Nederlands zout water.

"De charme van het clubweekend is dat iedereen mee kan omdat meer ervaren duikers de net gebrevetteerde duikers meenemen op sleeptouw", aldus duikleider Theo Luub. Dit jaar stond het veld vol met ruim tachtig deelnemers, inclusief enthousiaste jonge kinderen. Een gezellig clubweekend met mooi weer en mooie duiken dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Duikteam Sub Aqua Libera is een gezellige duikvereniging die naast de maandelijkse activiteiten voor haar leden ook veel opleidingen verzorgt. In oktober starten de duikopleidingen voor beginnende duikers (minimale leeftijd veertien jaar). Voor jonge kinderen heeft duikteam SAL speciale jeugdlessen waarin de kinderen, onder begeleiding van enthousiaste jeugdtrainers, leren voor verscheidene snorkelbrevetten en kennismaken met de duiksport. De contributie bij duikteam SAL bedraagt bij incasso per maand slechts 8,- euro voor jeugdleden tot en met zeventien jaar en slechts veertien euro voor seniorleden. Dit is inclusief cilindervulling. De trainingen vinden plaats op donderdagavond in Lobith. Lobith ligt met de auto slechts tien minuten rijden van Zevenaar en twintig minuten rijden van Doetinchem. Meer informatie staat op www.subaqualibera.nl of mail ervoor naar opleidingen@subaqualibera.nl voor een duikintroductie.

ING ondersteunt amateurvoetbal en geeft Angerlo Vooruitextra impuls

ANGERLO - ING is sponsor geworden van voetbalvereniging Angerlo Vooruit en heeft zich per 1 september voor drie jaar aan de club verbonden. In maart startte ING met een van de meest omvangrijke sponsorprogramma's in de geschiedenis van het amateurvoetbal om het amateurvoetbal in Nederland naar een hoger plan te tillen.

"We zijn enorm trots dat we met onze pitch een sponsorschap van de ING in de wacht hebben gesleept. Het is echt een prestatie van de hele vereniging geweest. We kunnen met deze extra impuls van de ING onze ambitie voor de komende jaren gaan verwezenlijken", aldus voorzitter Kees Nederhoff.

"ING wil met dit initiatief een structurele bijdrage leveren aan het waarmaken van de ambitie van amateurverenigingen. Een belangrijk onderdeel daarvan is de financiële gezondheid van de verenigingen. We willen ook het amateurvoetbal in Nederland helpen Financieel fit te worden. Binnen het sponsorschap helpen we dan ook de vereniging met kennis en advies om hun financiële huishouding gezond te maken en te houden", aldus Ellen-Marie Koek Rayondirecteur MKB.

Creativiteitscursussen bij KunstKring Duiven

DUIVEN - KKD biedt nog diverse mogelijkheden voor deelname aan kort- en langlopende cursussen voor zowel beginners als gevorderden. Mogelijkheden zijn er genoeg in tekenen, schilderen, etsen, boetseren, beeldhouwen, edelsmeden en bloemschikken. Diversiteit in aanbod is er vooral bij schilderen (aquarel, abstract, experimenteel), beeldhouwen (hout, steen, speksteen, boetseren) en etsen (linoleum, zink).

"Als u nog niet overtuigt bent in uw keuze, is er ook de mogelijkheid gebruik te maken van een zwerfkaart voor vier lessen. Daarmee kunt u ter oriëntatie eenmaal deelnemen aan vier verschillende cursussen."

Daarnaast bestaat er een kinderatelier voor acht tot twaalfjarigen en een jongerenatelier vanaf twaalf/dertien jaar. Het cursusoverzicht staat op www.kunstkringduiven.nl en facebook.com/KunstKringDuiven.

Informatie kan men ook inwinnen via email: info@kunstkringduiven.nl of telefonisch bij het secretariaat op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur: 0316 280469.

Het cursusprogramma start in de week van 22 september,maar men kan te allen tijde instromen indien er nog ruimte is.

Inventarisatie opstart mini´s sv Aerdt

AERDT/HERWEN - De voetbalverenigingen uit Herwen en Aerdt zijn de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws geweest. Dat heeft veel energie gegeven en erg positieve reacties in beide dorpen en daarbuiten.

"Om daar een vervolg aan te geven willen we dan ook op zeer korte termijn inventariseren of dit ook mogelijkheden biedt voor onze 'jongste' jeugd. We zouden het prachtig vinden als we mini´s zouden kunnen laten aanhaken bij de positieve stemming die er is met betrekking tot onze al lopende samenwerking. Voor deze jonge groep zou het fijn zijn om in de directe omgeving te kunnen spelen.

We denken aan jongens en meisjes in de leeftijd categorie vier tot zes jaar, maar misschien heeft u andere of betere ideeën! Ziet u mogelijkheden om uw kind(eren) deel uit te laten maken van de succesvolle en positief ontvangen samenwerking van sportvereniging Aerdt en sportvereniging Carvium?"

"Meldt u dan aan voor de eerste kennismakingstraining van zaterdag 20 en 27 september (09.00 tot 10.00 uur – locatie sv Aerdt) zodat we inzicht krijgen op de aantallen jongens en meiden die het leuk zouden vinden te voetballen in (vooralsnog) Aerdt. Het team zal getraind en begeleid worden door Marco Besselink (gediplomeerd jeugdtrainer)."

Voor aanmelding : Marco Besselink, Berkhaag 19, Herwen; 06 29399296; mbjbesselink@gmail.com of Jeroen Koster, Koeweide 29, Aerdt; 06 18641700; jeroenkoster@planet.nl.

Sinterclub: 'Piet blijft welkom in Duiven'

DUIVEN - Over de jaarlijkse intocht in Duiven kan de organiserende vereniging Sinterclub kort zijn: deze gaat door mét Piet zoals we hem kennen.

"Dat er momenteel een discussie loopt, betekent niet dat automatisch lopende activiteiten gestaakt moeten worden. Het wordt weer een fantastische dag en iedereen is welkom die dit feest wil meevieren. Natuurlijk houden we al jaren rekening met eventuele eigenschappen waar men de waarde van stereotype zou kunnen aanhangen: geen oversized maar wel normale rode lippen, geen oor of neusringen, geen roe of ketting, geen kroeshaar maar wel zwarte krullen en andere 'moderne' kapsels.

Verder is Piet in verhouding met Sint geen ondergeschikte (knecht) maar een metgezel. In onze ogen is Piet dan ook geen negroïde persoon maar een mythisch figuur. Wij hebben uiteraard respect voor de gevoelens van andersdenkenden maar delen dit gevoel niet op basis van andere feitelijke interpretatie", aldus Sinterclub die ook dit jaar met steun van winkeliersvereniging OCD de organisatie op zich neemt.

Najaarsrommelmarkt Boemelaars

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars geeft op 5 oktober haar traditionele najaars Rommelmarkt. Deze rommelmarkt wordt gehouden in het schuttersgebouw van Sint-Andreas aan de Oude Doesburgse weg 1 in Zevenaar.

.
Op de rommelmarkt worden allerlei goed bruikbare tweedehands goederen aangeboden. Na of tijdens het bezoek aan de rommelmarkt is er in het schuttersgebouw de mogelijkheid om een vers gezet kopje koffie of thee te drinken.

Wie bruikbare spullen heeft voor de markt kan contact opnemen met de Boemelaars. Er kan een afspraak gemaakt worden om de goederen op te laten halen. Neem daarvoor contact op met Linda Vleeming op telefoon 0316 331413. Ook kunnen de spullen afgeleverd worden bij de loods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. Iedere woensdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur en zaterdag tussen 11.00 en 15.00 uur.
Meer informatie over de rommelmarkt staat op www.cvdeboemelaars.nl.

GROESSEN - Op Woensdag 1 Oktober starten wij ons winterseizoen met een Bonte Avond.
Wij hopen u allen weer te begroeten in ons gezellige dorpshuis.
Aanvang 19.45 uur.

Breng een vriendin of buurvrouw mee.

Doorloop inventarisatie

ZijActief Groessen

GROESSEN - Op woensdag 1 oktober start ZijActief het winterseizoen met een bonte avond.


Iedereen is welkom in het gezellige dorpshuis. De aanvang is om 19.45 uur.

Streekfietstocht met diner

ZEVENAAR - Benieuwd naar waar de Liemerse streekproducten precies vandaan komen? Hoe kun je deze eigenlijk zelf gebruiken? Dit alles en meer komt aan bod tijdens de Streekfietstocht op 4 en 5 oktober.

Deze fietstocht, ontstaan vanuit een schoolopdracht, wordt georganiseerd door de 22-jarige Mariska Willemsen. Zij kwam vorig jaar november in aanmerking met Liemers Trots. Deze gaven haar mee om een manier te vinden om streekproducten uit de Liemers meer bekendheid te geven. Daarnaast was er de vraag hoe er gezorgd kan worden dat er meer consumenten van de streekproducten gebruik gaan maken. Dit bracht Mariska op het idee om fietsen, wat veel wordt gedaan in de Liemers, te combineren met de streekproducten. De tocht zal veertig kilometer zijn met daarin vijf stops.

De mensen die op 4 en 5 oktober meefietsen komen langs de Liemerse ondernemers die ze een kijkje laat nemen in hun 'keuken'. Aan de Streekfietstocht is ook een goed doel gekoppeld, namelijk het Braamhuis in Zevenaar. De fietsers hebben tijdens de tocht ook de mogelijkheid om in het Braamhuis te kijken. De opbrengst van 4 en 5 oktober zal ten goede komen aan het Braamhuis.
De dag zal worden afgesloten met een streekdiner in 't Centrum in Babberich. Hier kunt u zelf beleven hoe u de streekproducten in uw dagelijkse maaltijd kunt gebruiken.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.destreekfietstocht.nl, waar ook meer informatie staat.

Loo Budget Concerten met Oudzat in kerk

LOO - In 2014 worden in de kerk van Loo (gemeente Duiven) eens per maand op zondagmiddag 'Loo Budget Concerten' gehouden. Op 28 september is het vijfmans koor 'Oudzat' onze gast.

De kiem voor het ontstaan van de groep werd gelegd toen een paar 'oude bekenden' zich op een receptie van Rijnstad Vocaal Theater zich afvroegen: "Zou het niet leuk zijn om met een paar mensen een groepje te vormen om eens in de maand gezellig wat te zingen en herinneringen op te halen?"

De groep wordt gevormd door Ans Brouwers, Ria Wester, Gerda Riggeling, Ton Kramp en Hans Elemans. Twee sopranen, een alt, een bariton, en een tenor en de muzikale leiding is zoals gezegd in handen van maestro Caspar van der Vinne.

Allen hebben enkele tientallen jaren podiumervaring opgedaan bij uitvoeringen van Weense operettes en Weense Avonden bij Het Gelders Opera- en Operette Gezelschap en Rijnstad Operette. Daarnaast traden zij veel op als gastsolist bij andere gezelschappen.

Het concert is zondagmiddag 28 september om 15.00 uur in de H. Antonius Abt kerk aan de Loostraat 32 in Loo. De entree inclusief een kopje koffie of thee bedraagt zes euro per persoon.

Kaarten zijn verkrijgbaar of te reserveren bij Peter Koopmans, op maandagochtenden in de parochiezaal tussen 10.00 en 12.30 uur, telefoon 0316 263981 of privé 0316 261612 én voorafgaand aan het concert in de kerk.

Open podium in De Lantaern

ZEVENAAR - Zaterdag 4 oktober is er vanaf 20.15 uur open podiun. Om 21.00 uur treden enkele groepen op aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de bibliotheek), De toegang is gratis. Mer informatie staat op www.delantaern.nl.

Duo D-Late komt uit Ede en bestaat uit Dennis en Sandra. Sandra verzorgt de zang en Dennis speelt gitaar, blues-harp en zingt de tweede stem. Het repertoire bestaat uit country, rock&roll, evergreens, blues, ballads en instrumentale gitaarmuziek

Slow train - tweestemmig duo

Jan Lebesque en Ton Kolkman zijn beide troubadours en spelen trombone en drums bij de Four Stream Jazzband. In 2012 ontstond het idee met elkaar ook verder te gaan als duo naast de Four Stream Jazzband. Blues, ballads & beats en folk zouden het repertoire vormen waarbij de voorbije en hedendaagse melodieuze popmuziek ook wordt meegenomen. De heren mikken vooral op tweestemmigheid als grootste troef en wisselen de klankkleur geregeld, door naast gitaren ook blokfluit, (Ierse) thinwhistle, lowwhistle, bluesharp en mandoline in te zetten (www.slow-train.nl).

Een goede reden

Een goede reden bestaat uit Clemens Thonen (zang en gitaar) en Mirjam Meijerink (zang, piano en accordeon). Beiden maken sinds 2013 samen muziek en zingen en schrijven vooral in het Nederlands, omdat ze in die taal spreken, in denken en dromen. De liedjes van Een goede reden zijn rijk aan muzikale en tekstuele ideeën en je kunt er telkens nieuwe dingen in ontdekken.

Ben Speijdel legt historie Babberich vast

BABBERICH – Het boek 'Babberich, een voorbeeld van verbondenheid in voor- en tegenspoed' is bijna af. 127 pagina's gaat het boek tellen, waarin religie, onderwijs, architectuur, straatmeubilair, straat-, veld- en huisnamen, flora en fauna en geschiedschrijving aan bod komen. Geen opsomming van feiten, historisch-cartografisch pentekenaar Ben Speijdel maakt er een kunstwerk van.

"Zeventig procent van het boek is af", aldus Speijdel. In zijn hoofd zat hij al op honderd procent, maar fysiek ongemak gooide roet in het eten. De diagnose artrose zorgt er voor dat hij geen zestien uur per dag meer aan het werk kan, maar slechts vier uur. "Tussendoor rust pakken is nu belangrijk. Het boek komt af, alleen duurt het iets langer", zegt hij. Iedereen die uit Babberich komt en het boek straks openslaat herkent de beelden. Ben Speijdel ziet details van gebouwen en dagelijkse taferelen die andere mensen niet zien. Het zal een hoog 'wauw'-gehalte oproepen bij de lezers.

Uren zwierf Ben Speijdel rond, deed hij onderzoek en praatte hij met mensen. Aan werkelijk elk element is gedacht, tot op de millimeter tekent hij alles met zijn kroontjespen na. Alles met eigengemaakte inkt. De bijbehorende teksten zijn in schoonschrift én historisch verantwoord. "Aan 'dikke duimen verhalen' doe ik niet", aldus Speijdel. Veel tekeningen zijn collages, een samenspel van veschillende tekeningen die samen één geheel vormen. Nieuwsgierigen moeten nog even geduld hebben. "Binnenkort maak ik de precieze datum bekend wanneer het wordt uitgegeven", geeft Speijdel aan.

Filmhuis Didam:

Attila Marcel

DIDAM - Maandag 29 september om 20.00 uur draait bij Filmhuis Didam de rilm Attila Marcel.

In deze Franse komedie zien we de verlegen Paul, die op dertigjarige leeftijd nog steeds bij zijn twee tantes in Parijs woont. Als tweejarig jongetje heeft hij iets meegemaakt wat zo heftig was dat er sindsdien geen woord meer over zijn lippen is gekomen. Afgesloten van de wereld leeft Paul in het kleine appartementje waar hij droomt van een leven als professioneel pianist, totdat hij zijn buurvrouw Madame Proust leert kennen.

Deze excentrieke en grappige vrouw maakt een kruidenthee die onderdrukte herinneringen en gevoelens naar boven kan brengen. Dankzij haar heeft Paul de kans om erachter te komen wat er precies gebeurd is in zijn jeugd.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. De entree bedraagt zes euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Open dag bij Ruil & Reparatie Kring De Liemers in Duiven

DUIVEN - Ruil & Reparatie Kring De Liemers houdt op 28 september tijdens Duuve Te Gek een open dag. Tijdens deze open dag zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals: Pip Kleurstip met schminken en entertainment voor jong en oud, een workshop haken met plastic tasjes (meedoen mag), nek/schoudermassage, een grabbelton voor de kinderen, een loterij met leuke prijsjes voor alle leeftijden (voor de heren onder andere een goede herenfiets te winnen).

Ook aan de inwendige mens is gedacht, met broodjes, koffie/thee, limonade voor de kinderen, loempia's, kortom teveel om op te noemen. En dit alles voor een kleine bijdrage. Wil men meer informatie over ons, dan kan dat ook op deze dag! Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen bij Ruil & Reparatie Kring De Liemers op zondag 28 september van 12.00 tot 17.00 uur aan de Kastanjelaan 5 (Jongeren Centrum Alpha) in Duiven. Meer info kan men inwinnen via ruilkringdeliemers@hotmail.com en telefoon 0316 262274.

DIDAM - Maandag 29 september om 20.00 uur draait bij Filmhuis Didam de rilm Attila Marcel.

In deze Franse komedie zien we de verlegen Paul, die op dertigjarige leeftijd nog steeds bij zijn twee tantes in Parijs woont. Als tweejarig jongetje heeft hij iets meegemaakt wat zo heftig was dat er sindsdien geen woord meer over zijn lippen is gekomen. Afgesloten van de wereld leeft Paul in het kleine appartementje waar hij droomt van een leven als professioneel pianist, totdat hij zijn buurvrouw Madame Proust leert kennen.

Deze excentrieke en grappige vrouw maakt een kruidenthee die onderdrukte herinneringen en gevoelens naar boven kan brengen. Dankzij haar heeft Paul de kans om erachter te komen wat er precies gebeurd is in zijn jeugd.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. De entree bedraagt zes euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Maurice Driessen weer koning in Babberich

BABBERICH - Op zondag 7 september was het weer zover! De start van drie dagen schuttersfeest van Gilde Sint-Jan Babberich. De opening werd verricht door president Ed van de Schaft, die daarbij zijn afscheid aankondigde als president van het Gilde Sint-Jan. Terwijl de kinderen zich vermaakten in de botsauto's op de kermis, vond op het schietterrein nabij het Babberichse bos het prijsschieten en het koningschieten plaats.

Na een spannende strijd tussen vier kandidaten was het, net zoals vorig jaar, Maurice Driessen die zich na 76 schoten de winnaar mocht noemen en opnieuw gehuldigd werd tot koning. Volgend jaar heeft hij de unieke kans om zich tot keizer te laten kronen. De winnaars van het prijsschieten waren:

1) linkervleugel: Niels Boxstart. 2) rechtervleugel: Arjan Blij. 3) kop: Maurice Driessen. 4) staart: Dianne van Uum. Bij de jeugd was het Bas Martin die het koningschap opeiste. Na terugkomst in Kulturhus de Borg werd de nieuwe koning samen met zijn koningin Sabine Bodd gehuldigd. Daarna was het de beurt aan de Perfect Showband om het schuttersfeest muzikaal op te luisteren.

Maandagmorgen 8 september was er eerst een eucharistieviering en vervolgens ging het Gilde Sint-Jan onder perfecte weersomstandigheden zich opmaken voor de optocht door het Kwartier. Op dinsdag 9 september was de kom van Babberich aan de beurt. Totaal negen bogen werden hierbij bezocht. Evenals op maandag werd er hierna gedanst en gefeest in Kulturhus De Borg. Om 24.00 uur was het aan president Ed van de Schaft om schuttersfeest 2014 te sluiten.

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Met groot succes vond op 5 september de opening plaats van het Autismecafé De Liemers.

Volwassenen vanaf vijfentwintig jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Zowel Maya Deug als Heleen van den Hurk hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten. Het Autismecafé wordt elke eerste vrijdag van de maand gehouden. De eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdag 3 oktober met als thema: ASS op de werkvloer.

Heb jij een vaste baan of vrijwilligerswerk? Dan krijg je met tal van dingen te maken die lastig kunnen zijn. Je zult moeten communiceren met collega`s; durf jij te vertellen van je ASS aan je leidinggevende? Als je collega`s ervan op de hoogte zijn, hoe gaan zij dan met jou om? Is er begrip voor jouw functioneren, wordt er rekening gehouden met jou? Lukt het jou om met het groepsgebeuren mee te doen of breng je in je eentje de pauze door om je rust te krijgen?

Op deze avond kunnen we hierover praten en mogelijk elkaar tips aanreiken. Ook als je geen werk hebt, ben je van harte welkom. Wellicht dat je de informatie kan gebruiken, mocht je werk vinden.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree i(nclusief een koffie / thee) is 3,50 euro.

Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Opbrengst collecte KWF Kankerbestrijding

DOESBURG - De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Doesburg heeft 3.843,94 euro opgebracht. Wie de collectant gemist heeft, kan alsnog een gift overmaken.

Met het geld dat onze collectanten hebben opgehaald, blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat doen wij niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers.

Samen moeten én kunnen we kanker overwinnen. Dankzij onderzoek is de vijfjaars overlevingskans gestegen van 25 in 1949 tot 61 procent in 2011. Helaas zijn we er echter nog niet. Jaarlijks overlijden er bijna 42.000 mensen aan kanker. Er is nog een lange weg te gaan. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom heel hard nodig. De KWF-afdeling Doesburg bedankt bij dezen iedereen voor zijn of haar bijdrage aan de collecteweek.

"Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan. Sms 'gift' naar 4333 en investeer eenmalig twee euro. Doneer online via kwf.nl/doneren. Doe een eenmalige donatie via de machtigingskaart, die de collectant achterlaat als u niet thuis bent. Doneer via facebook: collectebus.kwf.nl."

Emile Ratelband moedigt Zonnebloemvrijwilligers aan

LIEMERS - Zaterdag 4 oktober houdt Zonnebloem de Liemers een vrijwilligersdag voor alle vrijwilligers uit de Liemers. Onderdeel van de vrijwilligersdag is Emile Ratelband die een 'peptalk' komt houden afgestemd op het werk van de Zonnebloem.

De Zonnebloem wordt bij dit evenement financieel gesteund door hoofdsponsor de Wehlse Bijenhkorf. Maar ook Rotary Zevenaar, café Staring en slagerij Scholten uit Groessen dragen bij aan deze dag. Dat is een enorme steun in de rug.

Vrijwilligerswerk

'"n onze maatschappij wordt een steeds groter beroep gedaan op vrijwilligers , welke zelf meer wensen hebben en minder tijd beschikbaar. De kunst is om de kwaliteiten en wensen van de vrijwilligers te combineren met de taak waar ze voor staan. Bij de Zonnebloem binnen de Liemers vinden we het vooral belangrijk de ontmoetingen tussen gast en vrijwilliger goed te organiseren, zodat de ontmoeting voor beiden betekenisvol wordt", aldus voorzitter Ine Hermsen.

De Zonnebloem

De Zonnebloem zorgt voor betekenisvolle ontmoetingen tussen vrijwilligers en mensen met een fysieke beperking door ziekte of handicap. Zo kunnen mensen, met én zonder handicap, volop mee blijven doen aan onze maatschappij. En helpen zij eenzaamheid te voorkomen. Samen bouwen zij aan een zorgzame samenleving, want zonder elkaar is iedereen alleen.

"Heeft u ook interesse in vrijwiligerswerk van de Zonnebloem? Wilt u een bijdrage leveren? Heeft u ook behoefte aan bezoek en of andere betekenisvolle ontmoetingen? Kijk op http;//deliemers.zonnebloem.nl."

Folk in folkcafé De Liemers

DUIVEN - Vrijdag 3 oktober is er voor ieder wat wils in folkcafé De Liemers. Margo en Carlijn, twee dames die de tweestemmige zang erg goed beheersen.

Zij begeleiden zichzelf op gitaar en af en toe de piano. De nummers worden naar hun eigen hand gezet, en dat zijn nummers die doorgaans niet door twee vrouwen worden gebracht. Van Gers Pardoel tot Simon and Garfunkel, niets is ze te gek af. De dames treden regelmatig op en hebben aan verschillende Open Podia deelgenomen. Ook hebben ze in het voorprogramma gestaan van de Schotse band Shanakua en waren te horen bij onder andere Aladna FM, Radio Ideaal en Paasvuur IJzerlo.

Het Nederlandstalige gedeelte wordt verzorgd door Paul Mulder. Paul, geboren in het Gelderse Tolkamer, is geen onbekende in de regio. Paul maakt deel uit van het duo Mulder & van Gorkum.

Deze avond zal hij solo optreden met zijn handgemaakte liedjes, waarin humor en ernst elkaar afwisselen. Liedjes uit het dagelijks leven. Het laatste concert deze avond is van Drie keer Niks. Schlagerpunk. Oftewel een kruising tussen Udo Jurgens met The Ramones. De gebroeders Mulder vonden zichzelf de slechtste band ooit. Drie keer Niks. Dit resulteerde in letterlijk honderden optredens in binnen- en buitenland. (Elten).

Folkcafé de Liemers is te vinden aan de Kastanjelaan 2 in Duiven. De toegang is gratis; de aanvang is om 20.30 uur. Meer info staat op www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl.

Activiteitendag in Zevenaar bij de Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op zaterdag 11oktober is er van 11.00 tot 16.00 uur een grote activiteitendag bij de Ontmoetingskerk in Zevenaar (naast gebouw Ons Huis).

Er komt een boekenmarkt, voor liefhebbers een uitgelezen kans om iets moois op de kop te tikken. Verder kramen met zelfgemaakte spullen, met eten en drinken, een rad van avontuur, muziek en zang. Tevens zijn er een aantal korte workshops over schilderen, bloemschikken en kaarten maken. De kerk is ook open en kan bezichtigd worden. Om 11.30 en 14.00 uur zijn er rondleidingen.

Voor kinderen is er een springkussen en de mogelijkheid om zich te laten schminken. Ook is er een verloting met mooie prijzen. Daarvoor zijn loten à één euro per stuk te koop.

Het doel van deze dag is vooral elkaar ontmoeten in een gezellige sfeer, maar ook belangrijk is dat de opbrengst van deze dag gebruikt zal worden om de nieuwe geluidsinstallatie van de kerk te kunnen bekostigen.

Basketiers'71 balt weer!

ZEVENAAR - Op zaterdag 20 september begon het seizoen weer met liefst vijf thuiswedstrijden.n Driemaal een sportieve ontmoeting tegen BeCeGe, eenmaal een derby tegen Pigeons.

Natuurlijk een wedstrijd van Heren 1, het vlaggenschip van de vereniging. De ontmoetingen tegen BeCeGe werden allen in ons eigen voordeel beslist.

U12 won met 44 – 8. Ju18 won met 73 – 52 en U20 won met 51 – 42. De derby werd een heel ander verhaal, de U16 verloor met 14 – 100.

Heren 1 maakte er tegen Twente Buzzards een spannende pot van. Met veel klein blessureleed kon niet voorkomen worden, dat de gasten er met de punten vandoor gingen: 82 - 84

"Ook een keer komen kijken, zaterdag 4 oktober, vanaf 12.00 uur is iedereen welkom in sporthal Heerenmaten."

Autismecafé De Liemers

ZEVENAAR - Met groot succes vond op 5 september jl. de opening plaats van het Autismecafé De Liemers.

Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Zowel Maya Deug als Heleen van den Hurk hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Het Autismecafé wordt elke eerste vrijdag van de maand gehouden. De eerstvolgende bijeenkomst is op vrijdag 3 oktober met als thema: ASS op de werkvloer.

Heb jij een vaste baan of vrijwilligerswerk? Dan krijg je met tal van dingen te maken die lastig kunnen zijn.

Je zult moeten communiceren met collega`s; durf jij te vertellen van je ASS aan je leidinggevende?

Als je collega`s ervan op de hoogte zijn, hoe gaan zij dan met jou om?

Is er begrip voor jouw functioneren, wordt er rekening gehouden met jou?

Lukt het jou om met het groepsgebeuren mee te doen of breng je in je eentje de pauze door om je rust te krijgen?

Op deze avond kunnen we hierover praten en mogelijk elkaar tips aanreiken.

Ook als je geen werk hebt, ben je van harte welkom. Wellicht dat je de informatie kan gebruiken, mocht je werk vinden.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 te Zevenaar.

Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree is € 3,50 inclusief 1 koffie / thee.

Meer informatie is te vinden op de website: www.autismecafedeliemers.blogspot.nl

Week tegen Eenzaamheid

DUIVEN - Van 25 september tot en met 4 oktober vindt de vijfde landelijke Week tegen Eenzaamheid plaats. Met honderden activiteiten door het hele land waaronder het Nationaal Eenzaamheid Congres op 25 september in de Verkadefabriek in Den Bosch.

Nederland verandert van een verzorgingsstaat in een participatiesamenleving. Het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid is daarom belangrijker dan ooit. '(H)erken eenzaamheid. Handel op tijd'. Dat is het thema van de Week tegen Eenzaamheid 2014. Want hoe eerder eenzaamheid wordt gesignaleerd en bespreekbaar wordt, hoe meer men kan doen voor zichzelf en voor een ander. Het doel van de week tegen Eenzaamheid is door middel van verschillende activiteiten, eenzaamheid, of het risico op eenzaamheid, te herkennen.

Mikado organiseert in samenwerking met zestien organisaties de week tegen eenzaamheid voor Duiven en Westervoort. De zestien betrokken en enthousiaste organisaties maken activiteiten mogelijk voor een ieder die andere mensen wil ontmoeten en zijn/haar talenten wil ontdekken. De deelnemende organisaties zijn: Kulturhus De Nieuwhof Westervoort, "Inloophuis De Herberg", SKKW, basisschool de Brug, Mikado Aangenaam, Seniorensoos Het Palet, Seniorensoos Oase, Jongerencentrum Creon, Jongerencentrum Alpha, Trefcentrum Westervoort, Candea College, Indigo, STMG, ANBO, PCOB en KBO.

Alle activiteiten gedurende de week tegen eenzaamheid zijn te vinden op de websites: www.mikado-welzijn.nl en www.denieuwhof.nl Voor deelname aan één of meerdere activiteiten kan men zich aanmelden bij: Meldpunt Vrijwillige Thuishulp: 0316 282032 op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 11.00 uur of Kulturhus De Nieuwhof Westervoort: 026 3113498

Voor meer informatie over de Week tegen Eenzaamheid kan men contact opnemen met: Gwen Kemperman, Sociaal Werker Ouderen, Mikado: 0316 250700.

Flamenco in Huize Vredenburg

WESTERVOORT - In Huize Vredenburg is zondag 5 oktober om 14.00 uur een gratis toegankelijk optreden van de Arnhemse flamencogitarist Maarten Pietersma en de Arnhemse danseres Judith Naber.

Maarten Pietersma en Judith Naber delen hun passie voor de flamenco. Flamenco is een Spaanse muziek- en dansvorm waarin passie, temperament en beheersing centraal staan.

Maarten heeft na het volgen van lessen in Nederland en Spanje in 2009 een eerste eigen cd uitgebracht. In 2010 studeert hij een jaar jazztheorie aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. Maarten, ook actief als begeleidingsgitarist op muziekscholen, heeft zich vanaf 2011 vooral toegelegd op het ontwikkelen van eigen solostukken die deels bestaan uit eigen werk en deels uit eigen bewerkingen van bekende flamenco en klassieke composities.

Samen met zijn Vicente Carrillo flamencogitaar heet hij een ieder welkom.

Judith heeft de HBO-opleiding docent dans in 2004 afgerond aan de ArtEZ dansacademie Arnhem. Vervolgens is zij naar Spanje (Sevilla) vertrokken om zich verder te verdiepen in de flamencodans. Ook moderne dans bleef haar aantrekken en is naar Melbourne (Australië) afgereisd om daar in veel dansproducties te dansen. Terug in Nederland heeft zij het moderne dansgezelschap Dansstorm Oost opgericht, alsook het dansduo Coco Flamenco. Judith combineert het zelf dansen en lesgeven, zij vindt dit een inspirerende combinatie.

Witropaka-Weekend Duiven

DUIVEN - Vogelvereniging Witropaka organiseert voor op 27 september een tafelkeuring voor hun eigen leden, maar ook voor de leden die aangesloten zijn bij de Regio Rijn en IJssel van 9.00 tot 12.00 uur. Opgave hier voor is gewenst en dat kan bij Jan Stoop 0645632103. Er zijn drie keurmeesters aanwezig.

Voor op 28 september organiseert Witropaka een vogelverkoop in samenwerking met Regio Rijn en IJssel van 9.00 tot 12.00 uur. Op deze dag is iedereen welkom en de entree is gratis. Wie nog opzoek is naar een leuk vogeltje voor in de volière, kan hier terecht.

Dit alles wordt gehouden in het thuishonk van Witropaka in de Roos aan de Visserlaan 37 te Duiven. Deze locatie is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook is Witropaka nog op zoek naar enkele jeugdleden; zij zullen worden ondersteund door de leden. Inlichtingen zijn te krijgen bij Hennie 0651495440 of Richard 06 14194327 en staan ook op www.witropaka.nl.

Schilders uit het verleden in Liemers Museum

ZEVENAAR - Van 21 september t/m 2 november houdt het Liemers Museum een overzichtstentoonstelling van twee verzamelaars: Helma van Riel en Wim Beijer.

Helma van Riel en Wim Beijer zijn altijd al geïnteresseerd geweest in kunst, met name in beeldende kunst. Deze interesse is langzamerhand uitgegroeid tot een passie.

Het grote aanbod van kwalitatief goede werken, die je de laatste jaren in het tweedehands circuit aantreft, heeft hiertoe zeker bijgedragen. Op internet is veel over beeldende kunst en individuele kunstenaars te vinden.

Deze informatie stimuleert Helma van Riel en Wim Beijer weer tot het lezen van literatuur en het bezoeken van musea. Dit alles vergroot en verdiept hun kennis, waardoor zij steeds beter het kaf van het koren kunnen scheiden. "Echter, het belangrijkste bij het kopen van een werk is het vertrouwen op de eigen intuïtie. Dit is de beste manier om nog jaren van een aanschaf plezier te hebben."

Het Liemers Museum, Helma van Riel en Wim Beijer willen met deze tentoonstelling anderen de gelegenheid geven om van deze werken en hun diversiteit te genieten.

Swimkick Westervoort

WESTERVOORT - "Sinds de start van zwemvereniging Swimkick Westervoort eind 2012 blijven we groeien en kijken naar nieuwe mogelijkheden."

In samenwerking met Sportsplanet zijn er het afgelopen seizoen weer natte gymlessen gegeven aan de deelnemende scholen van Westervoort. Tevens groeit het aantal volwassenen voor zwemlessen en recreatief begeleid zwemmen. Er zijn zelfs al volwassenen geslaagd voor hun A of B diploma! Vanwege de vraag naar wateractiviteiten in Westervoort bieden wij vanaf het nieuwe seizoen de volgende facetten van zwemmen aan:

C diploma en vervolgdiploma's (kinderen), dinsdag 18.00-19.00 uur.

Bewegen in het water met een lichamelijke beperking (kinderen en volwassenen) zaterdag 13.00 tot 14.00 uur.

Aanloop richting wedstrijdzwemmen (een goede voorbereiding op wedstrijdzwemmen inclusief recreatieve wedstrijden) dinsdag 18.00-19.00 uur.

Gezond bewegen in het water (volwassenen), donderdag 19.00 - 20.00 uur.

Zwemles voor volwassenen, donderdag 19.00-20.00 uur.

"Neem een kijkje op onze website www.swimkickwestervoort of kom proefzwemmen (graag afspraak maken via info@swimkickwestervoort.nl)."

Circle Percussion in Musiater Zevenaar

ZEVENAAR - Circle Percussion, de oervader van de Nederlandse slagwerkscene, bestaat langer dan veertig jaar. Met de vierde generatie drummers had zij de afgelopen seizoenen groot succes met Drums of the World en Down to Earth.

In de voorstelling Big! Men! Drums! banen ze zich een weg door een oerwoud van trommelgeweld, hilariteit en humor. Wiegend tussen subtiele klanken en heftig beukende grooves slaan deze niet te stoppen trommeltopsporters het theaterpubliek figuurlijk van hun sokken.

Men! Met de ongepolijste 'oergroove' van Willem 'Afrikit' Jansen, de retestrakke swing van Erwin Oudshoorn, de onuitputtelijke energie van Ronald Boumans en de onbevangenheid en humor van Wouter van der Wildt verlegt Circle Percussion opnieuw de grenzen van de hedendaagse slagwerkcultuur.

Drums! De groep heeft op hun zeer bijzondere en uitgebreide instrumentarium een geheel onnavolgbare speelstijl ontwikkeld. Ze toveren met trommels alsof het konijnen zijn!

Het optreden (inclusief consumptie) is woensdag 1 oktober om 20.15 uur tegen een prijs van 23,75 euro te bezoeken in de Rabobankzaal van Het Musiater aan de Bommersheufsestraat 62.

Concert Liemers Mannenkoor

ZEVENAAR - Het jubilerende Mannenkoor staat op zondag 28 september weer in het Musiater met het traditionele Najaarsconcert. Ditmaal een koffieconcert dat aanvangt om 11.00 uur.

In dit concert wordt het mannenkoor terzijde gestaan door de mannen en vrouwen van Classic WM uit Winterswijk, een opera en operettekoor dat evenals het LMK, onder leiding staat van dirigent Emile Engel. Beide koren zullen met een zeer gevarieerd repertoire beslist een aangename zondagochtend bezorgen. Meer informatie over de koren of dit concert staat op www.liemersmannenkoor.nl.

Kaarten à vijftien euro zijn verkrijgbaar aan de kassa van Het Musiater in Zevenaar of, online via: www.hetmusiater.nl.

Nazomerfeest op kinderboerderij Rosorum

ZEVENAAR - Zondag 5 oktober van 12.30 tot 16.30 vindt het laatste feest van het jaar plaats op de Kinderboerderij Rosorum in Zevenaar: het Nazomerfeest. De entree bedraagt een euro; kinderen hebben gratis toegang.

"We noemden het eerst de seizoensafsluiting maar dat was een slecht idee: de bezoekers dachten dat de Kinderboerderij daarna dicht ging. Niets is minder waar; de kinderboerderij blijft gewoon open voor bezoek!"

Op 5 oktober is er weer van alles te doen: de Dierenambulance komt langs, je kunt broodjes bakken, met de dieren knuffelen en er zijn allerlei spelletjes. Alles natuurlijk bedoeld om het afscheid van de zomer te vieren maar ook om geld binnen te halen voor de Kinderboerderij!

Computeravond: 3D printen en demonstratie

ZEVENAAR - Op woensdag 1 oktober verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) zijn maandelijkse Computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. De activiteiten beginnen om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur.

De lezing gaat over 3Dprinten. Op deze avond kan de bezoeker kennis maken met het 3d printen. 3DprinterPoint verzorgt deze avond en neemt de bezoeker mee in de wereld van 3Dprinten. "Laat u verbazen over de mogelijkheden en welke ontwikkelingen er nog zijn te verwachten." Verder is er een live-demonstratie 3D printen met uitleg over de 3D printers, software en materialen.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Skype. Genealogie, Windows, Office, Linux, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom. maar betalen een bijdrage van twee euro.

Franciscuswandeling in Babberich

BABBERICH - Werkgroep 'Actief en Spiritueel Verbonden' van de Sint Willibrordus Parochie organiseert voor op zaterdag 4 oktober een wandeling van ongeveer tien kilometer in de omgeving van Babberich.

Het is op die dag Werelddierendag en de patroonheilige van de dieren is Franciscus van Assisi. "In meerdere opzichten staat Franciscus in de belangstelling, vandaar dat we graag op deze dag hem met teksten over zijn leven willen gedenken."

"We komen om 14.00 uur samen in de Clara kapel naast de kerk te Babberich. Alvorens te gaan wandelen staan we met enkele teksten stil bij het leven van Franciscus; dat doen we ook onderweg op enkele specifieke plekken (kapellen en wegkruizen). Om 17.00 uur sluiten we de wandeling af met een eucharistie viering in de Clara kapel, waarna we tot slot aanschuiven aan een sobere broodmaaltijd."


Iedereen is welkom. Deelnemers aan de tocht dienen zich aan te melden voor 1 oktober bij het parochiesecretariaat. De deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage ter bestrijding van de onkosten is uiteraard welkom.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met het centraal secretariaat van de Sint-Willibrordusparochie, bereikbaar op maandag tot en met donderdag tussen 9.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 15.00 uur via telefoonnummer 0316 523468. Op vrijdag tussen 9.30 en 12.30 uur. Een bericht sturen kan ook naar secretariaat@sint-willibrordusparochie.nl.

Theatergroep IJsbloemen speelt in Musiater

ZEVENAAR - Theatergroep IJsbloemen speelt bij Musiater op vrijdag 26 en zaterdag 27 september om 20.15 uur 'Schaduwen' van Martine Faber. Kaarten kosten vijftien euro.


Na een beroerte is actrice Maria eenzijdig verlamd en kampt ze met de lstoornis afasie. Om haar moeder uit haar depressieve isolement te halen vraagt dochter Ellen de ex-man van Maria om hulp. Samen herleven ze belangrijke momenten uit hun leven en bloeit de liefde weer op. Toch is het juist liefde die er voor zorgt dat Maria een drastisch besluit neemt.

In 'Schaduwen' wordt het contrast tussen de rijke gedachtewereld en de trivialiteit van de mogelijke gesprekken duidelijk. Omdat Maria alleen het woord schaduwen kan zeggen verwoorden twee jongere alterego's Maria's gedachten.

Violiste Symone Boerstoel zorgt voor de muzikale omlijsting.

Zondag 5 oktober rommelmarkt bij CV De Boemelaars

ZEVENAAR - Op 5 oktober houdt carnavalsvereniging De Boemelaars weer haar traditionele najaars-rommelmarkt. Deze rommelmarkt zal als vanouds gehouden worden in het Schuttersgebouw van Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1in Zevenaar.

Op de rommelmarkt (van 11.00 tot 14.00 uur) zullen weer allerlei goed bruikbare tweedehands goederen aangeboden worden. "Hebt u plannen om uw zolder of schuur eens grondig op te ruimen of hebt u dit al gedaan maar weet u niet waar u met de voor u overbodige doch voor een ander nog goed bruikbare goederen naar toe kunt?"

"Bel dan gerust met ons. Wij stellen het zeer op prijs als u uw goederen aan ons wilt schenken. Wij komen de goederen dan op afspraak bij u ophalen. U kunt bellen met Linda Vleeming op telefoonnummer 0316 331413. Op een met u afgesproken tijdstip worden de goederen dan netjes bij u opgehaald. U kunt de goederen ook zelf afgeven bij onze loods aan de Industriestraat 4 in Zevenaar. Iedere woensdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur."

Meer informatie over en de rommelmarkt en andere activiteiten staat op www.cvdeboemelaars.nl.

Vivace zingt al twintig jaar...

WESTERVOORT - Senioren koor Vivace in Westervoort bestaat twintig jaar. "Dat willen wij graag met u vieren, en geven daarom een concert op zondagmiddag 12 oktober in de protestantse kerk aan de Dorpsstraat 61 in Westervoort.


Het concert is van 14.30 tot 16.30 uur. De kerk is open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis. Medewerking wordt verleend door zanggroep Oud Zat (operette) onder totale leiding van dirigent-pianist Caspar van der Vinne.
In de pauze wordt koffie en thee geserveerd. Aan de uitgang wordt een collectie gehouden.

Tuinruilbeurs in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Voor op zaterdag 4 oktober wordt de jaarlijkse tuinruilbeurs weer georganiseerd door Groei & Bloei afdeling Liemers.

De tuinruilbeurs wordt gehouden bij molen De Hoop, Babberichseweg 35 in Oud Zevenaar. Men kan er alles ruilen, stekken, tuinmeubelen, tuingereedschap. En wat men niet kan ruilen, kan men verkopen. "Tel uw stekken, zet erbij wat het is, mest uw schuur uit, wie weet wat u tegenkomt en kom op 4 oktoberl naar molen De Hoop. Vanaf 11.00 tot 12:00 uur bent u welkom, lid of geen lid van Groei & Bloei."

Bont's Jazzband opent seizoen bij Jazzclub Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Zes geroutineerde en ervaren jazz musici hebben zo'n jaar geleden een geheel nieuwe formatie opgericht onder de naam 'Bont's Jazzband'.

Het repertoire is een mix van relaxte mainstream muziek en dixieland. De band bestaat uit: Peter Ivan-trompet, Jan Rondhuis-trombone, Rob Stadhouder-bas, Tom van Noord-klarinet, Klaas Brouwer-drums en Jan de Bont-gitaar/banjo.

De avond wordt gehouden op zaterdag 11 oktober in Careza De Kroon, Kerkweg 2 (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen, maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs hebben vier euro korting.

Meezingcafé in Duiven weer van start in oktober

DUIVEN - Het Meezingcafé in Duiven start het negende seizoen op woensdagavond 8 oktober om 20.00 uur in het cultureel centrum CCOG aan de Kastanjelaan 2.

Een keer per maand, van oktober tot en met mei, is iedereen welkom om lekker mee te zingen in ongedwongen sfeer. De begeleiding wordt verzorgd door Wim Lamers op piano, Theo Nass op percussie, Jacques Vermeer als 'voorzanger"en Louis Roes als 'liedjesober' (hij verzamelt de liedwensen van het publiek).

Liedboeken met een zeer uitgebreid repertoire zijn aanwezig. Van Hazes tot Abba en van Beatles tot Duitse schlagers. De afgelopen acht jaar zat het altijd gezellig vol. Een mooie gelegenheid ook om anderen te ontmoeten en af te spreken voor een volgende keer. Er wordt dan ook veel gelachen. Denk nou niet "ik kan toch niet zingen". Hoeft ook niet. Meedoen en meezingen, daar gaat het om! Gewoon een plezierig avondje uit. En het is nog gratis ook. Zoek/zie op Youtube: CCOG Meezingcafe.

Jubileumseizoen Lathumse Avonden

LATHUM - De zomervakanties zijn weer ten einde en de scholen weer begonnen. Dit betekent dat weer uitgekeken mag worden naar de Lathumse Avonden.

"Wij hebben dit jubileumseizoen, ons tiende seizoen, weer een grote variatie aan optredens van diverse artiesten en een lezing door een 'BN-er'."

De aftrap wordt, inmiddels traditioneel, gegeven door organist Piet Cnossen. Deze keer heeft hij samen met mezzosopraan Ada Waalboer een aantrekkelijk programma samengesteld.

Op de grens in de tijd tussen Renaissance en Barok klinken liederen, omspeeld met orgelliteratuur. In de liederen trekt een kleine, speelse, 'tragi-comedie' voorbij in zang-, orgel- en spreekstem. Natuurlijk gaat het allemaal over 'de liefde', die van 'alle tijden' is!

"Wij nodigen u van harte uit om dit concert bij te wonen op 10 oktober in de Lathumse kerk om 20.00 uur." De entree bedraagt acht euro; de koffie vooraf is gratis. Toegangskaarten zijn te bestellen via e-mail (vvlk@chello.nl) of per telefoon 0313 631915. Tevens zijn kaarten, zolang de voorraad strekt, te koop voor aanvang van het concert.

Betaling van de bestelde kaarten is mogelijk door overschrijving van acht euro per kaart op IBANnummer NL04ABNA0464264022 t.en name van VVLK, Kerkstraat 2 in Lathum. De betaling dient voor 4 oktober ontvangen te zijn.

Bestelde kaarten kunnen worden afgehaald voor aanvang van het concert.

Nieuw werk in Kulturhus Giesbeek

GIESBEEK - Vanaf begin september hangt er weer nieuw werk in het Kulturhus in Giesbeek. De komende periode kunnen bezoekers genieten van werken van de jonge Giese kunstenares Leonie Gores.

Over haar werk zegt de zeventienjarige Leonie het volgende: "Als klein meisje heb ik de kans gekregen om mezelf creatief te ontwikkelen. Bij ons thuis mochten de knutselspullen altijd dagen op tafel blijven staan. Hierdoor werd knutselen mijn vrijetijdsbesteding. Later groeide dat uit tot mijn talent voor schilderen en tekenen."

"Het lijkt me geweldig om van mijn passie mijn werk te maken. Ik denk ook dat je altijd moet doen waar jij het meest van geniet. Ik ben ervan overtuigd dat als je iets graag genoeg wilt het moet lukken, als je maar doorzet.

Daarom heb ik vorig jaar toelating gedaan bij ArtEZ, Hogeschool van de kunsten in Arnhem. Ik heb gekozen voor de opleiding Graphic design en ben hier ook aangenomen. Dit is voor mij een droom die uitkomt; studeren aan de kunstacademie."


"Ik heb enorm veel plezier in wat ik doe en dat maakt schilderen tot iets wat voor mij bijna automatisch gaat. Ik heb hiervoor ook geen opleiding of cursus gevolgd.
Je zult in mijn werken veel kleur en veel gezichten tegen komen. Ik vind het altijd heel erg mooi dat ieder gezicht een heel eigen verhaal heeft en daardoor een bepaald gevoel geeft. Dat gevoel probeer ik te versterken met de kleuren die ik gebruik."

Ieder half jaar vraagt de Stichting een andere kunstenaar om werken op te hangen. "We zijn erg blij met weer een Giese kunstenares in het Kulturhus."

Jury kiest genomineerden Liever de Liemers Cultuurprijs Liemers talent genomineerd

Jetse de Jong is een van de genomineerden voor de Liever de Liemers Cultuurprijs 2014

ZEVENAAR - Zaterdag 11 oktober is het weer zover. Lokaal talent mag zich laten zien en horen in het Musiater tijdens de Liever de Liemers Cultuurprijs. De jury heeft uit alle inzendingen de genomineerden geselecteerd. Zij maken kans op een prijs van vierduizend euro.

Rotary Club Zevenaar reikt de Liever de Liemers Cultuurprijs dit jaar alweer voor de achtste keer uit. Elk jaar melden zich meer kandidaten aan voor deze bijzondere ervaring op het podium én uiteraard de geldprijs, die de winnaar mag gebruiken voor het uitbouwen van zijn of haar (of hun) muzikale loopbaan. Deze geldprijs wordt beschikbaar gesteld door Rabobank De Liemers. Dit jaar zijn de genomineerden:

VPS KeK, een vocal group van vier mannen die graag een muzikaal feestje bouwt;

Harpiste Eva Peet, met haar veelzijdige muzikaliteit op haar harp;


De band Ashes of many, die melodische hardcore met jazzinvloeden speelt;


Maylissa Row, een talentvolle 17-jarige zangeres met een breed repertoire;


Pianist Jetse de Jong, die graag Jazz, Blues Boogiewoogie en pianomuziek uit New Orleans speelt.

De genomineerden zijn uitgekozen door een deskundige jury. Dit jaar bestaat deze uit Djovri Krus, Kimberly Arends, Bram Versteegen, Karen Oosterink en Benno Spieker als voorzitter.

Finaleavond bijwonen

Het is mogelijk om zaterdag 11 oktober live getuige te zijn van de kwaliteiten van deze Liemerse talenten. Kaarten voor de unieke finaleavond zijn te verkrijgen via info@LieverdeLiemers.nl en kosten vijftig euro per stuk.

Beginnerscursus bridge

ANGERLO - Op 1 oktober start de Bridgeclub Angerlo een cursus bridge voor beginners.

De cursus bestaat uit tien lessen op de woensdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur en is in centrum De Meent aan de Prinses Margrietlaan in Angerlo. De lessen worden gegeven door Ton Lucassen, hij is een ervaren bridge-leraar.

Aansluitend zal Ton Lucassen les geven voor gevorderden of voor hen die lang niet hebben gebridged en hun kennis willen opfrissen.

Info en aanmelding bij Herman Rensen 0313 473869 of h.rensen4@upcmail.nl.

Fouter dan Fout-party

WESTERVOORT - Op zaterdag 25 oktober maakt de Fouter dan Fout-party van zalencentrum Wieleman weer een goed foute feestlocatie. Een swingend feest in Westervoort voor een betaalbare prijs.De één houdt van dit en de ander houdt van dat maar één ding is zeker; er is een heleboel foute muziek gemaakt! Van The village people tot Mental Theo, van Abba tot Bony M. Tijdens deze party komen alle foute juweeltjes langs.

Trek allemaal je foutste outfit uit de kast en kom gezellig feesten onder het genot van een drankje en een flinke portie foute muziek! De kaarten kosten vijf euro in de voorverkoop via BP het Ambacht en www.feestinwestervoort.nl.

Kledingbeurs in Babberich voor dumfanfare

BABBERICH - Voor op zondag 12 oktober organiseert drumfanfare Sint-Jan Babberich een tweedehandskledingbeurs in Kulturhus De Borg in Babberich.

Tijdens de beurs is kleding te koop voor kinderen, jeugd en volwassenen. De kleding is eigentijds, ziet er goed uit en is goedkoop. De opbrengst van de verkoop is bestemd voor het uniformenfonds van de drumfanfare.

De beurs is van 11.00 tot 15.00 uur een kijkje te komen nemen. De entree is gratis. De Borg ligt aan het Babborgaplein 3a in Babberich. Voor meer informatie kan men mailen naar tsteeg@wxs.nl of kijken op www.drumfanfare-sintjan.nl.

With a little help from my friends...

DIDAM - Op zaterdag 11 oktober speelt classic rockband Jjett in zaal Luiking De Tabaksdeus. De bezoeker kan er een gezellige, sfeervolle avond verwachten met herkenbare life muziek, meest uit de vorige eeuw.

De afgelopen jaren heeft de band veel te maken gehad met persoonlijke tegenslagen. Altijd waren er dan weer muzikale vrienden die het mogelijk maakten om met elkaar door te gaan en muziek te blijven maken.

Op 11 oktober zullen deze vrienden Jjett tijdens het optreden versterken.

Vanaf 20.30 uur is een ieder welkom in De Tabaksdeus, Van Voortsweg 1 Didam. De entrée is vijf euro.

De Contactschijf vraagt voorzitter en penningmeester

ZEVENAAR - Sjoelclub De Contactschijf voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking zoekt met spoed voor het bestuur een voorzitter en penningmeester vanaf 1 januari.

Elke donderdagavond, behalve in de schoolvakanties, houdt de sjoelclub een speelavond in het sociaal cultureel centrum De Maatjes in Zevenaar. Daarnaast zijn er vier feestavonden.

De voorzitter en penningmeester worden gesteund door een hechte groep aan vrijwilligers. Voor verdere informatie kkan men terecht bij voorzitter mevrouw R. Dijkhuizen, 0316 333006/ 06 49624484 en bij het secretariaat mevrouw A. van Dam, 0316529793/ 06 20399754.

Keurmerk Veilig Ondernemen voor Transportcentrum Babberich

BABBERICH - Burgemeester Jan de Ruiter heeft aan ondernemers van het Transportcentrum Babberich het certificaat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uitgereikt.

Het keurmerk geeft aan dat ondernemers, brandweer, politie en de gemeente structureel samenwerken en maatregelen nemen om de veiligheid op het bedrijventerrein te vergroten. Het Transportcentrum Babberich heeft als eerste bedrijventerrein in de gemeente Zevenaar het certificaat ontvangen.

Samen werken aan veiligheid

De samenwerkende partijen pakken aan de hand van een plan van aanpak concrete acties op. Het doel van deze acties is het terugdringen van criminaliteit, diefstal, een onveilig gevoel op straat, onveilige verkeerssituaties en brandgevaarlijke situaties. Zo is op enkele plekken de buitenopslag en het lang parkeren van vrachtwagens aangepakt.

Keurmerk Veilig Ondernemen

Het Nederlandse bedrijfsleven lijdt jaarlijks veel schade door criminaliteit, overlast en daarmee gepaard gaande onveiligheid. De overheid en het bedrijfsleven willen hier graag iets aan doen. Daarom is onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing een Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerrein ontwikkeld (het Keurmerk of KVO-B). Het Keurmerk is een werkwijze die het mogelijk maakt gestructureerd maatregelen te treffen voor de veiligheid op bedrijventerreinen.

Zevenaarse schakers zijn weer gestart

Guust Homs opnieuw de sterkste schaker bij sv Zevenaar

ZEVENAAR - Het schaken in Zevenaar is na de zomer weer tot leven gekomen en op zaterdag 27 september staat ook de eerste externe wedstrijd in Ons Huis op het programma. Zevenaar speelt dan tegen LSG 3 uit Leiden.

In de jaarvergadering werd teruggekeken op het afgelopen seizoen . Daan Wijnholts, mocht de kampioensbeker uitreiken aan veelvoudig clubkampioen Guust Homs. Hij werd royaal eerste voor Henk Karssen en Tonie Claessen.

In de externe competitie wisten de drie teams zich goed te handhaven. Het eerste team in de derde klasse van de KNSB met Reinier Janssen als topscorer met 5.5 ut 9 partijen. Zevenaar 2 werd derde in de derde klasse van de OSBO en Henk Hermsen werd topscorer met 5 uit 6. Zevenaar 3 werd vijfde en hier was Pieter van der Poel de beste met 5 uit 6.

Zevenaar heeft nog een kleine dertig seniorleden en neemt nog met drie teams deel aan de externe competitie. In de regio verdwijnt helaas de ene na de andere schaakclub. Na Diemse Toren (Didam), Rijnland (Lobith) en Hazenpad (Beek) is nu ook WDC uit Duiven / Westervoort ter ziele gegaan.

In Ons Huis wordt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur geschaakt. De jeugd speelt op vrijdagavond om 19.00 uur in basisschool De Wissel. Woensdagmorgen is er schaken in De Hoge Bongerd waar zo'n zestien 55-plussers actief zijn. Informatie bij Pieter van der Poel, telefoon 333579.

Lezing Jeremia ontzet

ZEVENAAR - Op woensdag 8 oktober houdt Janneke Stegeman een inleiding over het Palestijns-Israëlisch conflict. Ze gaat onder andere in op de Palestijns-Christelijke en Israëlisch-Joodse interpretaties van Jeremia 32, een tekst over God, land en volk, die binnen het Zionisme gebruikt wordt om het Joodse recht op land te funderen. Dat heeft gezorgd voor een geloofscrisis onder Palestijnse christenen. Wat betekent dat dan voor hen?

Janneke wil deze avond inzicht geven in het conflict, en biedt een alternatieve manier om naar de tekst te kijken. Er is niet één juiste interpretatie van de tekst. Zij vindt dat je als lezer je bewust moet zijn van de rol van conflict, en dus macht, in religieuze traditie en in je eigen betekenisgeving aan de traditie. In de tekst is de stem van de terugkerende ballingen dominant, maar als je goed leest, is er meer.

Een verborgen stem in de tekst is die van degenen die achterbleven in het land. In onze eigen context kan dat de stem van uitgeprocedeerde asielzoekers zijn. Waarom heb ik recht op Nederlanderschap en zij niet?' Het wordt een avond met gesprek over onze omgang met de bijbelse traditie, en over de vraag wie er wel en niet bij 'ons' horen.

De lezing is bij Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar om 19.30 uur. De kosten zijn 7,50 euro. De lezing gaat alleen door als zich tenminste vijftien personen daarvoor hebben aangemeld bij Petra van der Wal: p.vanderwal@planet.nl.

BC Thuve zet vrijwilliger Frank Mulder in het zonnetje

DUIVEN - In de week van het badminton kreeg badmintonclub BC Thuve bezoek van Clemens Wortel, de voorzitter van de Nederlandse Badminton Bond. De reden van zijn bezoek was voor velen geen verrassing, maar voor één persoon wel, namelijk Frank Mulder, al bijna veertig jaar lid.

De reden van het bezoek van de voorzitter van de Nederlandse Badmintonbond was om Frank in het zonnetje te zetten. "Frank is al ruim vijfendertig jaar vrijwilliger bij de badmintonvereniging en in de week van het badminton hebben we een moment gekozen om Frank voor zijn inzet te bedanken."

Uit handen van Clemens ontving Frank naast de mooie woorden een oorkonde, nog enkele cadeaus en een uitnodiging om als gast aanwezig te zijn op de open Nederlandse kampioenschappen badminton in Almere die in oktober gehouden worden. Het was duidelijk zichtbaar dat Frank verrast was door al deze lovende woorden en mooie cadeaus. De bedoeling is dat Frank samen met een groep jeugdleden naar de kampioenschappen komt en daar een mooie dag gaat beleven.

"Wij als badmintonvereniging danken Frank voor zijn jarenlange inzet en hopen dat hij dit nog jaren wil doen. Frank je bent voor ons een topspeler."

Ondertekening intensieve samenwerking Mikado en Kinderopvang Zonnekinderen

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Afgelopen week hebben Welzijnsorganisatie Mikado uit Duiven en Westervoort en Kinderopvang Zonnekinderen uit Zevenaar een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Deze behelst dat beide organisaties hun krachten in Duiven en Westervoort bundelen met als doelstelling om een toekomstbestendig model aan te bieden voor de voorschoolse voorziening van nul tot vier jaar.

Met deze samenwerking wordt vooruit gelopen op maatregelen van de overheid die tot doel hebben dat de kwaliteitsregels voor peuterspeelzaalwerk en kinderopvang dezelfde zijn. Daarnaast trekken beide organisaties graag samen met schoolbesturen en zorginstellingen op in het ontwikkelen van integrale kindcentra. Een IKC voorziet in het aanbieden van onderwijs, opvang, ontspanning en ontwikkeling voor kinderen van nul tot dertien jaar.

Samenwerking tussen partners van diverse pluimage is in een dergelijk IKC van essentieel belang. Zonnekinderen is al actief in een groot aantal IKC-trajecten en beschikt over meer dan twintig jaar ervaring in de kinderopvang. De combinatie met meer dan dertig jaar ervaring in het peuterspeelzaalwerk van Mikado maakt dat de kennis en ervaring die beide organisaties inbrengen volledig ten goede komt aan de ontwikkeling van kinderen in de gemeenten Duiven en Westervoort. Voorzieningen die juist in deze tijd van krimp en een maatschappij die steeds hogere eisen stelt aan het uitstroomniveau van het basisonderwijs van grote waarde zijn.

Beide organisaties geven met deze samenwerking aan zich optimaal te willen inzetten voor het ontwikkelen en in stand houden van goede voorzieningen voor deze kwetsbare doelgroep, maar zullen tevens een appèl blijven doen bij gemeenten aan het bieden van ondersteuning en het creëren van de randvoorwaarden voor het realiseren van deze ambities.

GSV'38–Dinxperlo zondag live bij Favoriet FM-sport

REGIO – De amateurvoetbalwedstrijd GSV'38-Dinxperlo (verslaggever Peter Meurkes) in de vijfde klasse is zondag 28 september live te volgen in de uitzending van Favoriet FM-sport tussen 14.00 en 17.00 uur.

In de studio houdt presentator Henk van Aalten de luisteraars ook op de hoogte van ontwikkelingen bij andere wedstrijden uit de Liemers en regio. Koen de Jonge is verantwoordelijk voor de techniek en muziekkeuze. Favoriet FM-sport is zondag te beluisteren via de ether: 94.0 en 105.2, kabel 93.1 en internet: www.favorietfm.nl.

Favoriet FM-sport doet hierbij een hernieuwde oproep aan liefhebbers, geïnteresseerden en belangstellenden van de amateurvoetbalsport om het team te komen versterken. Informatie/aanmelden kan via coördinator Henk Dinnissen: telefoon 0316 750613.

Roofvisdag bij De Rietvoorn

PANNERDEN - De Roofvisdag is met veel enthousiasme bezocht. Hiervoor heeft de vereniging Gert-Jan Rebel van de Snoek Studiegroep Nederland België uitgenodigd.

Om 09.00 uur startte het uitleggen van de diverse soorten hengels naast kunstaas voor deze Roofvisdag in het clubhuis De Oude Waal. Deze roofvisdag werd voor het eerst in haar bestaan georganiseerd door de Hengelsportvereniging de Rietvoorn Pannerden.


Dit leverde veel waarde volle tips en informatie op voor jong en oud. Zo werd aan de jeugdige deelnemers een degelijke onderlijn van Gert-Jan Rebel aan geboden. Tevens werd gedemonstreerd hoe het beste een onderlijn gemaakt kan worden waarbij hij melde dat de kwaliteit van de onderlijntjes in de winkel vaak niet voldoende zijn.


Na deze instructie en informatie ging de groep naar de waterkant voor het praktische onderdeel. Enig nadeel bij dit gebeuren was de mist, maar dit zou het enthousiasme zeker niet bederven. Mike Kummeling had al vlot een mooie baars van ongeveer twintig centimeter aan zijn kunstaas.

Naast de waardevolle tips voor de roofvissers waarbij het inwerpen en vissen met het kunstaas duidelijk aan de orde kwam. De leermeester heeft ook kritische aandacht voor de materialen waar de deelnemers mee vissen.
Het was ook nu weer Mike Kummeling die een snoek van 75 centimeter wist te haken met zijn kunstaas.

Zondag: Duuve te Gek!

DUIVEN - Op zondag 28 september dit jaar vindt weer Duuve te Gek! plaats in het centrum van Duiven. Met meer dan tachtig kramen in het centrum van Duiven.

De organisatie ligt in handen van SPOED (Stichting Promotie en Organisatie Evenementen Duiven). Verenigingen en kunstenaars krijgen dit jaar weer de kans om zich te presenteren aan de Duivense bevolking in de kraampjes op het Remigiusplein.

Ook straattheaterartiesten voeren leuke acts op en de verenigingen verzorgen ludieke acties en activiteiten. Tot slot wordt de jaarlijkse Cul D'Or weer uitgereikt door het team van Cul-Kwadraat. Het programma begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur.

Voor vragen kan contact worden opgenomen met het CCOG op 0316 261679 of info@ccog.nl. Het is weer gelukt om het voor de deelnemende verenigingen en kunstenaars gratis te houden. Als het weer mee zit wordt ook deze veertiende editie van Duuve te Gek weer een groot succes.        

Dag van de Ouderen in Doesburg als vanouds

DOESBURG - Op woensdag 1 oktober biedt de werkgroep Voorlichting van Caleidoz alle ouderen van Doesburg als vanouds een gezellige middag aan.

Door een bijdrage van Rotary Doesburg hebben de leden van de werkgroep dit maal de Doesburgse Smartlappers kunnen uitnodigen. Bij de Doesburgse Smartlappers staat gezellig samenzijn en samen zingen centraal. Hun enthousiasme nodigt uit volmondig mee te zingen en dat horen de leden graag. Er worden bekende Oudhollandse liedjes gezongen zoals: De klok van Arnemuiden, Slavenkoor, Het kleine café aan de haven en Droomland en nog veel en veel meer.

"Laat u verrassen en geniet met volle teugen. De toegang van de Onderbouw aan de Juliana van Stolberglaan is gratis, evenals de koffie en een drankje. De zaal is vanaf 13.30 uur open. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. In de pauze is er, zoals elk jaar, weer een geweldige loterij met mooie, bruikbare prijzen. Kom er gezellig bij, maar zorg dat u op tijd bent, want vol is vol!"

Voor vervoer kan men op werkdagen tot 11.30 uur de Plusbus bellen: 06 41917757. Bij de Onderbouw zijn mensen aanwezig om de bezoeker veilig naar beneden te begeleiden.

Megaloterij

in Pannerden

PANNERDEN - Voetbalvereniging RKPSC is actief in het organiseren van activiteiten die bijdragen aan de kas van de vereniging. Het bestuur van deze vereniging is enthousiast en grijpt elke gelegenheid aan om iets te organiseren. Ook nu is dit weer het geval. De Flats van Klara is net achter de rug en de volgende activiteit kom er al weer aan.

RKPSC organiseert dit jaar weer een megaloterij met mooie prijzen die de moeite waard zijn. Rond 15 oktober start de loterij met een hoofdprijs van €750. Daarnaast zijn er nog diverse andere geldprijzen te winnen. Het totale prijzengeld bedraagt 2500 euro. De loten kosten twee euro per stuk.

De vergunning voor de loterij is aangevraagd en de trekking zal plaats vinden door een notaris. De trekking zal op 18 december plaatsvinden in de kantine van RKPSC.

Oktober activiteiten in Het Palet

Maandag: Yoga 09.15-12.00 uur. Sjoelen / inloop 14.00-16.30 uur. Smartlappenkoor 19.30-22.30 uur.

Dinsdag: Engels 09.30-12.00 uur. Koersbal 13.30-16.30 uur. Klaverjassen / Jokeren 19.30-22.00 uur.

Woensdag: Hobbyclub 09.30-12.00 uur. Leeskring 14.00-15.30 uur. Vrouwen Actief Duiven 19.00-22.00 uur.

Donderdag: Studiekring 09.30-12.00 uur. Klaverjassen / Jokeren 14.00-17.00 uur. Darts 19.30-22.00 uur.

Vrijdag: Schaken 10.00-12.00 uur. Bridge 13.30-16.30 uur.

Zondag: Bingo 50 plus 13.30-17.00 uur.

Het Palet trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14 in Duiven. Tel: 06 - 19931696

Blazersband voor kinderen

GROESSEN - "Heb jij zin om samen swingend te musiceren en plezier te maken? Grijp dan deze kans en maak deel uit van deze unieke blazersband, samen met je vriendjes en vriendinnetjes!"

De blazersband is voor kinderen vanaf groep vijf en is onder leiding van Willeke de Laak, gediplomeerd musicus. Er kan gekozen worden uit verschillende muziekinstrumenten: klarinet, saxofoon, trompet, hoorn, bariton en slagwerkinstrumenten.

De blazersband musiceert op de maandagavond van 18.30 tot 19.30 vanaf 29 september tot en met 8 december, dit in het Schuttershuis in Groessen. Als afsluiting geeft de blazersband een spetterend optreden op zondag 14 december 2014.

Dit project wordt gratis aangeboden door muziekvereniging Sint-Andries uit Groessen.

Aanmelden kan tot en met 28 september via www.st-andries.nl. Meer informatie staat op de website of te verkrijgen bij Ans Limbeek, 0316 333471.

Bingo in Zevenaar

Vrijdagavond 3 oktober is weer de maandelijkse bingo in het Cultureel Centrum "de Maatjes" aan de Kardinaal de Jongstraat 4 te Zevenaar.

De zaal is open vanaf 19.30 uur;

aanvang 20.00 uur.

De opbrengst hiervan komt gedeeltelijk ten bate van de Sjoelclub de Contactschijf (sport voor gehandicapten).

Voor meer informatie kan men bellen:

0316-334162 na 16 uur

Najaarsexcursie voor iedereen over het landgoed Bingerden

Foto: Gerrit van Alst

ANGERLO - Voor op zondag 5 oktober organiseert IVN De Oude IJsselstreek werkgroep de Liemers een najaarsexcursie over het landgoed Bingerden in Angerlo, onder leiding van natuurgidsen.

Na een zomer vol leven komt de natuur tot rust. Dit is te zien, te voelen en te ruiken. De herfst heeft zijn intrede gedaan, gezien de kastanjes en eikels tussen de gevallen bladeren.

Ook de paddestoelen komen na de regenbuien weer boven de grond. Ieder jaargetijde heeft zo zijn pracht en dit willen wij samen beleven tijdens deze mooie wandeling. De start is om 13.30 uur bij Huize Wielbergen (stichting Philadelphia) aan de Mariëndaalseweg 21d in Angerlo. Duur van de wandeling is twee uur

Meer informatie geeft Evelien Pleiter. 0316 284525 en staat op http://ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek/activiteiten.

Mega loterij

PANNERDEN - Voetbalvereniging RKPSC is actief in het organiseren van activiteiten die bijdragen aan de kas van de vereniging. Het bestuur van deze vereniging is enthousiast en grijpt elke gelegenheid aan om iets te organiseren. Ook nu is dit weer het geval. De Flats van Klara is net achter de rug en de volgende activiteit kom er al weer aan.

RKPSC organiseert dit jaar wederom een megaloterij met mooie prijzen die de moeite waard zijn. Rond 15 oktober start de loterij met een hoofdprijs van €750. Daarnaast zijn er nog diverse andere geldprijzen te winnen. Het totale prijzengeld bedraagt €2500. De loten kosten €2 per stuk.

De vergunning voor de loterij is aangevraagd en de trekking zal plaats vinden door een notaris. De trekking zal op 18 december a.s. plaatsvinden in de kantine van RKPSC.

Wij vertrouwen erop dat de inwoners van ons dorp veel loten zullen kopen om onze voetbalvereniging te steunen.

Winnaar 20.000 euro op staatslot TabAktief Zevenaar

ZEVENAAR - Op een staatslot dat is verkocht bij gemak shop Leuven in Zevenaar bij de trekking van 10 september een prijs van 20.000 euro gevallen.

De heer Leuven van Gemakshop Leuven reageert: "Fantastisch natuurlijk voor de klant en dit betekent ook wel iets voor de winkel.'' Over de vraag wat Leuven zelf met het geld zou doen hoeft hij niet lang na te denken. ,,Een lekkere vakantie zie ik wel zitten.'' Winnaars van een geldprijs boven de 10.000 euro kunnen hun prijs innen bij het hoofdkantoor van de Staatsloterij in Den Haag.

Rijbewijskeuring voor senioren

DUIVEN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur van 6 oktober en 3 november in cultureel centrum 't Eiland, Eilandplein 302.

Voor informatie en een afspraak belt men tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum niet, dan zijn er veelal andere mogelijkheden elders in de regio waaronder Zevenaar, Elst en Doesburg.

Tarief: is 35 euro voor de B/E keuring en 52,50 euro voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E.

Activiteiten in Het Palet

Maandag: Yoga 09.15-12.00 uur. Sjoelen / inloop 14.00-16.30 uur. Smartlappenkoor 19.30-22.30 uur.

Dinsdag: Engels 09.30-12.00 uur. Koersbal 13.30-16.30 uur. Klaverjassen / Jokeren 19.30-22.00 uur.

Woensdag: Hobbyclub 09.30-12.00 uur. Leeskring 14.00-15.30 uur. Vrouwen Actief Duiven 19.00-22.00 uur.

Donderdag: Studiekring 09.30-12.00 uur. Klaverjassen / Jokeren 14.00-17.00 uur. Darts 19.30-22.00 uur.

Vrijdag: Schaken 10.00-12.00 uur. Bridge 13.30-16.30 uur.

Zondag: Bingo 50 plus 13.30-17.00 uur.

Het Palet trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14 in Duiven. Tel: 06 19931696.

Bingo in Zevenaar

ZEVENAAR - Vrijdagavond 3 oktober is weer de maandelijkse bingo in het cultureel centrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat 4 in Zevenaar.

De zaal is open vanaf 19.30 uur; de aanvang om 20.00 uur.

De opbrengst hiervan komt gedeeltelijk ten bate van de sjoelclub De Contactschijf (sport voor gehandicapten).

Voor meer informatie kan men bellen 0316 334162 na 16.00 uur.

Kerkdiensten in Giesbeek

Zaterdag 4 oktober Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 19.00 uur, Caeciliakoor.

Dinsdag 7 oktober Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 10.00 uur, Caeciliakoor.

Vrijdag 17 oktober Popkoor Repeat, concert 19.00 uur, Popkoor Repeat.

Zaterdag 18 oktober Pastor H. Eerkens, Woord- en Communie, 19.00 uur, Caeciliakoor.

Kerkdiensten in St. Martinuskerk in Giesbeek

Zaterdag 4 oktober Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 19.00 uur, Caeciliakoor.

Dinsdag 7 oktober Pastor J. Scholten, H. Eucharistie, 10.00 uur, Caeciliakoor.

Vrijdag 17 oktober Popkoor Repeat, concert 19.00 uur, Popkoor Repeat.

Zaterdag 18 oktober Pastor H. Eerkens, Woord- en Communie, 19.00 uur, Caeciliakoor.

Kinderboekenfeest in de bibliotheek

LIEMERS - In de Kinderboekenweek is het altijd feest, maar dit jaar wordt wel heel bijzonder. De Kinderboekenweek wordt namelijk zestig jaar! Het thema is dan ook 'Feest!'.

In de vestigingen van de Bibliotheek Liemers is van alles te beleven:

Codewoord: Speel dit spel via de website www.debibliotheekliemers.nl en ontdek wat jij weet over feest vieren. Door het goed beantwoorden van vragen zijn letters te verdienen, die samen een woord vormen. Stuur je oplossing in en maak kans op een prijs!

Paul van Loon en Andere Snuiters: De muzikale voorstelling van deze populaire schrijver op vrijdagavond 3 oktober in het Musiater is al uitverkocht, maar... er komt een extra voorstelling op vrijdagmiddag. Dubbel feest, dus! Houd de media in de gaten voor alle details.

Speurtocht: Op woensdag 8 oktober vanaf 14.00 uur zijn kinderen welkom in de bibliotheken van Westervoort, Giesbeek, Duiven, Zevenaar en Lobith om samen het kinderboekenfeest mee te vieren. Er is een spannende speurtocht door de bibliotheek, en natuurlijk iets lekkers te eten en te drinken.

In Duiven mogen de kinderen hun drankje zèlf maken tijdens een workshop (alcoholvrije) cocktails, die de bibliotheek samen met het JIP (Jongeren Informatie Punt) in Duiven organiseert.

Om van de activiteiten op 8 oktober niets te hoeven missen is het belangrijk om je hiervoor aan te melden, dit kan tot zaterdag 4 oktober.

Meer informatie staat op www.debibliotheekliemers.nl.

Ex-proftennisser Jacco Eltingh doopt nieuwe tennisbanen

ZEVENAAR – Er wordt al enige tijd naar tevredenheid op gespeeld, maar komende zaterdag is het dan echt zover: de officiële opening van de nieuwe tennisbanen bij Bent Sports. Niemand minder dan voormalig proftennisser Jacco Eltingh komt naar Zevenaar om de vijf Australian Open-vloeren ten doop te houden.Eltingh, die met Paul Haarhuis internationale successen vierde in het dubbelspel, doet dat onder meer door het geven van clinics. Om 17.15 uur zal hij jeugdspelers een paar kneepjes van het spel leren en om 19.30 uur zijn de volwassenen aan de beurt. Tussendoor vindt een demonstratie rolstoeltennis plaats, onder leiding van bondscoach Marc Kalkman, en om 20.15 uur speelt Eltingh een demonstratiewedstrijd. Daarna, rond de klok van 21.00, zal de ex-prof de nieuwe tennisorganisatie Tennis-Solution van Hans-Jurgen Striek en Marco Kroes aan het publiek presenteren.

Belangstellenden zijn vanaf 16.30 uur van harte welkom bij Bent Sports aan de Hunneveldweg 6B in Zevenaar. Wie mee wil doen aan een clinic, kan een mail sturen naar clinic@tennis-solution.nl onder vermelding van naam en leeftijd.

Spirituele film: As it is in heaven

WESTERVOORT - Het nieuwe programma van het Katholiek Centrum voor Spiritualiteit is gevarieerd. "Graag wijzen wij u op de gratis filmavond met het bijzondere verhaal 'As it is in heaven'."

In een klein dorp wonen en leven mensen, zoals dat overal gaat. Sommigen zijn lid van een plaatselijk koor. Het enthousiasme van de nieuwe dirigent heeft veel meer gevolgen dan een betere muzikale prestatie. Het gaat over oog hebben voor elkaar, durven opkomen voor jezelf en nog veel meer.

Speciaal voor koorleden en voor iedereen die zich wil laten inspireren door samen naar deze boeiende film te kijken op een bijzondere plaats. Na de film gaan we in gesprek over wat we gezien hebben. Wat herkenbaar is en wat niet. U bent van harte uitgenodigd om op deze ontdekkingsreis met ons mee te geen.

De gratis filmavond is donderdag 16 oktober van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden kan vóór dinsdag 30 september. De voorstelling is in de zaal achter inloophuis De Herberg aan de Dorpsstraat. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie of aanmelden contact opnemen met het centraal secretariaat van de Sint-Willibrordusparochie in Zevenaar (0316 523468 of secretariaat@sint-willibrordusparochie.nl) of van de Heilige Vier Evangelisten in Duiven (0316 285650 of secretariaat@4evangelisten.nl).

Het secretariaat in Zevenaar is bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 15.00 uur via 0316 523468. Op vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur. Het secretariaat in Duiven elke werkdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Zevenaarse Kapellendag

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.

Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muzikaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd een zevental kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.

De dag wordt gehouden op zaterdag 1 november in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar www.zalencentrumstaring.nl en begint om 13.30 uur. De zaal is open vanaf 13.00 uur. De optredens zullen duren tot 22.30 uur.

Meer informatie, speelschema, et cetera over dit evenement zal worden gepubliceerd op de website van de Original Liemers Musikanten: www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

Westervoortse kermis: Onvegaeteluk!

Martijn Schouten en Sjoerd Bisselink met het motto voor dit jaar

WESTERVOORT - De nieuwe kermisleus voor de Westervoortse Kermis van 4 tot en met 7 oktober: Onvegaeteluk!

Nog maar even en dan begint de Westervoortse kermis. Van 4 tot en met 7 oktober is het weer vier dagen feest in Westervoort. Het motto van kermispromotor Sjoerdje voor dit jaar is: Onvegaeteluk!

Sjoerdje: "Voor veel vriendengroepen geldt dat het niet uitmaakt waar ze samenkomen: met elkaar maak je het sowieso gezellig. Maar zie je elkaar op de Westervoortse kermis, te midden van al die oude en nieuwe vrienden, leuke muziek en gezellige sfeer? Dan wordt er vaak geschiedenis gemaakt. Dan worden de dagen Onvegaeteluk."

De vier dagen in Westervoort staat de Dorpstraat weer vol met attracties voor jong en oud. Aan de uiteinden van de straat zalencentrum Wieleman en Maksim, waar zaterdag tot en met dinsdag gezellige kermisfeesten zijn. Het volledige programma staat op www.westervoortsekermis.nl en www.facebook.com/westervoortsekermis.

Voor de zevende keer opent de kermis met het Jonkheerschieten. Jongens en meisjes van ien tot en met zestien jaar uit Westervoort kunnen zich om zaterdagmiddag 14:00 uur aanmelden bij de schietsalon op de kermis, om mee te doen om mooie prijzen.

Sjoerdje kijkt er nu alweer naar uit. "De afgelopen weken heb ik veel over de kermis gepraat met Martijn Schouten, die mij helpt met de promotie. Dan volgen al snel de mooiste jeugdherinneringen en goede verhalen van vroeger. En hopelijk gaat dat over honderd jaar nog net zo. Want die kermis in Westervoort, is iets om niet te vergaete.

E1 Sportclub Doesburg in nieuwe kleding

DOESBURG - Zaterdag 20 september gingen de toppers van de E1 trots op de foto met de sponsoren.

Maurice Leisink van Bouwonderneming Leisink uit Drempt en Fabian Gielink van Regio Bank uit Gendringen hebben de E1 voorzien van nieuwe kleding. Maurice en Fabian werden na de foto getrakteerd op een mooie wedstrijd die met 5-1 werd gewonnen van Dierense Boys E1.

Door deze overwinning is de E1 mede koploper in de tweede klasse.


Met deze nieuwe mooie kleding kunnen de toppers van sportclub Doesburg de komende jaren vooruit. Als dank werd aan Maurice en Fabian een attentie en een heuse jubileumsjaal van Sportclub Doesburg overhandigd.

Geslaagde dag Zonnebloem Doesburg

DOESBURG - "Volgens de beleving van onze gasten hebben wij een geslaagde dag gehad." `s Morgens bij de opening van de dag waren er aanwezig 120 gasten, en speciaal de wethouder Peter Bollen van Doesburg, wethouder Tienke van de Werf van Zevenaar, de eerste voorzitter mevrouw Ramspeck-Beijl,

Tweede voorzitter mevrouw R. Jansen, derde voorzitter Mevr. R. Kamphuis (dertig jaar vrijwilligster). Voorzitter Regio Ine Hermsen, zij vrolijkte haar toespraak op met gitaar en lied voor De Zonnebloem.

Na de lunch in dorpshuis De Meent, was er een fantastisch optreden van het koor 'In CTRL' uit Doesburg onder leiding van Esther ter Steeg.

Bigbear Consultancy Westervoort: 'No-nonsense ontzorgen!'

WESTERVOORT-Bigbear Consultancy is een ICT consultancy bedrijf gevestigd in Westervoort. Eigenaar is Jeroen Berings. Hoofdactiviteit is het ontwikkelen van websites. Onder de doelgroep vallen ondermeer MKB, verenigingen, stichtingen en organisatoren van evenementen.

Bigbear Consultancy onderscheidt zich door 'no-nonsense'-aanpak met korte lijnen. Ook 's avonds en in het weekend kunt u rekenen op service en support! Bigbear Consultancy ziet het als een enorm compliment dat de meeste klanten aankloppen op aanraden van een collega ondernemer. Steeds meer bedrijven uit Westervoort en verre omgeving maken graag gebruikt van de flexibele dienstverlening. Bigbear Consultancy doet echter meer dan ontwikkelen van websites.

U kunt ook terecht voor domeinnaam registratie en webhosting, ICT adviezen bij aanschaf software en/of hardware, software implementaties en installatie draadloze (klanten)netwerken in openbare ruimtes. Ook verzorgen wij cloud-oplossingen voor centrale gegevensopslag en (web)mail. Natuurlijk kunnen ook particulieren een beroep doen op Bigbear Consultancy. Problemen met pc's worden snel voor u opgelost tegen een speciaal tarief. Bigbear Consultancy wordt door particulieren vooral ingeschakeld voor het verhelpen van trage pc's en het verwijderen van virussen. Maar ook voor adviezen en persoonlijke trainingen bent u aan het juiste adres. Particulieren betalen geen voorrijkosten binnen een straal van vijftien kilometer van Westervoort.

Heeft u interesse in onze diensten? Neem gerust contact op voor een geheel vrijblijvende afspraak op het moment dat u dat uit komt.

Bigbear Consultancy is aangesloten bij ICT Waarborg. Door te kiezen voor een bedrijf dat is aangesloten bij ICTWaarborg is uw ICT in deskundige en vertrouwde handen.

06-57936041; info@bigbear-consultancy.nl; www.bigbear-consultancy.nl.

Hoofdkantoor Swisher komt naar Zevenaar

ZEVENAAR - Sjaak en Angela van Huet uit Zevenaar begonnen alweer ruim vijftien jaar geleden de allereerste franchisevestiging van Swisher Hygiëne Service in Nederland. Dat was op dat moment een voor Nederland totaal nieuwe, verfrissende aanpak op het gebied van toilethygiëne, waarmee toiletgroepen brandschoon en stankvrij kunnen worden gemaakt en door middel van een service-model worden onderhouden. Hierdoor wordt het hoogst mogelijke hygiëne-niveau bereikt met minder dagelijks werk.

Deze formule kwam destijds 'overwaaien' vanuit Amerika en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de regio en vervolgens met zes vestigingen ook bekend in de rest van Nederland.

Het programma werd uitgebreid met alle producten voor toiletgroepen zoals toiletpapier, handdoekjes, zeep, luchtverfrissers, dameshygiëneboxen et cetera. Overige producten die inmiddels tot het programma behoren zijn onder andere professionele reinigingsmiddelen, vaatwasmiddelen, afvalzakken en schoonloopmatten (ook met bedrijfslogo).

Na het opbouwen van deze succesvolle onderneming is op 1 september jl. een grote stap gemaakt door, samen met collega Harry van der Spoel uit Barendrecht, franchisegever Swisher Nederland BV over te nemen.

Het hoofdkantoor van Swisher Nederland BV wordt de komende maand gevestigd in Zevenaar. Aan de Marconistraat 7A werd de laatste jaren al de opslag en handling van de goederen verzorgd in opdracht van Swisher Nederland BV. Het kantoor wordt nu inpandig gerealiseerd.

I

nzake werkgelegenheid betekent bovenstaande dat zoon Bart van Huet in dienst komt als accountmanager voor de vestiging Zevenaar en daarnaast een uitbreiding met twee medewerkers.

Mede door deze ontwikkeling verwacht Swisher de komende jaren een forse omzetgroei te kunnen realiseren.

Info: www.swisher.nl; 0900-2040000 (lokaal tarief), mobiel 06 52694484.

Xycleservice Mosterdtocht op 28 september

DOESBURG - De Xycleservice Mosterdtocht is de leukste en gezelligste gezinsfietstocht van Doesburg en omstreken over een afstand van ongeveer vijfentwintig kilometer door de nabije omgeving met onderweg leuke paden, bezienswaardigheden en uitzichten.

"Tijdens deze editie van de Mosterdtocht kunt u genieten van een mooie omgeving waarbij u onderweg een bezoek kunt brengen aan Biologische Boerderij De Pasop. Op de boerderij wordt u een kaas proeverij aangeboden, maar ook verse, onbehandelde melk, rechtstreeks uit de tank. Ook de geur van het boerenleven, de koeien en het bekijken en aanraken hiervan zal niet ontbreken."

"Onderweg passeert u diverse rustpunten en krijgt u de gelegenheid om een 'kunst'-expositie te bezoeken van een aantal lokale kunstenaars, bestaande uit schilder-, glas- en steenwerken. Tot slot wordt u een gratis kopje koffie/thee aangeboden door partycentrum De IJsselhoeve, is er voor de kinderen een bekertje ranja en krijgen zij gratis toegang tot het Binkie's speelparadijs. Kortom, voldoende te beleven tijdens deze editie van de Mosterdtocht!"

"U kunt starten tussen 11.00 en 13.00 uur en de finish is mogelijk tot 17.00 uur. De start is bij Xycleservice, Leigraafseweg 33F in Doesburg. De route wordt door middel van pijlen aangegeven en voor eventuele pech onderweg zijn er servicewagens."

Deelname aan deze tocht is gratis en geheel op eigen risico!

Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk maar wel gewenst in verband met de mogelijke opkomst voor de organisatie. U kunt zowel telefonisch als via de mail uw deelname kenbaar maken, ook kunt u zich in de winkel van Xycleservice aanmelden.

Inschrijving bij de start op zondag 28 september is ook mogelijk. Voor meer informatie en inschrijving: www.xycleservice.nl; 0313 412727, info@xycleservice.nl.

Uitvaartmanifestatie 'DoodGewoonAfscheid'

ZEVENAAR - De invulling van de uitvaartmanifestatie 'DoodGewoonAfscheid' op zaterdag 1 november in Ons Huis in Zevenaar is zo goed als rond. De organisatie, Memora Uitvaartverzorging en Liemers Kiosk, is erin geslaagd een grote diversiteit aan standhouders en muzikale inbreng te contracteren.

Fijne en kleine regionale bedrijven die zich in de meest brede zin met afscheid bezighouden zullen aanwezig zijn. Maar ook een organisatie als hospice De Hazelaar Zevenaar heeft haar medewerking toegezegd.

Wat de muzikale bijdrage betreft heeft de organisatie naast het landelijk bekende koor A Sign of Friendship, zwaargewichten binnengehaald. Zo zingt de klassiek geschoolde sopraan Daphne Questro namen van overledenen, brengt het professionele zang/gitaarduo Candencia passende klassieke muziek ten gehore en laat Paul Mulder ons kennismaken met zijn zelfgeschreven nummers over de mooie maar ook verdrietige momenten in het leven.

Op DoodGewoonAfscheid is ook plaats voor rituelen. In een wereld waarin eeuwenoude religieuze waarden veranderen, vormen rituelen steeds vaker een belangrijk onderdeel van het afscheid. Ritueelbegeleider Mirjam Verschure legt uit wat een ritueel nu eigenlijk is en hoe een goed gekozen ritueel een waardevolle inhoudelijke bijdrage aan een uitvaart kan leveren.

Voor fotografie is eveneens een plekje op DoodGewoonAfscheid ingeruimd. Zo is Fotokring De Liemers uitgenodigd om mooie afscheidsfoto's te maken en worden de beste tien foto's tijdens de manifestatie in Ons Huis geëxposeerd. De foto die afscheid het beste verbeeldt, wordt opgenomen in de collectie rouwkaarten van Memora Uitvaartverzorging.

De organisatie heeft ervoor gekozen om deze uitvaartmanifestatie op een bijzondere manier af te sluiten met de wereldberoemde film Mar Adentro. De film wordt vertoond in Filmhuis Zevenaar om 15.30 uur en de toegang is gratis; vooraf reserveren op www.filmhuiszevenaar.nl is noodzakelijk, want vol is vol.

Meer informatie staat op www.doodgewoonafscheid.nl. Mailen ervoor kan ook naar doodgewoonafscheid@gmail.com of bel 06 51827545.

Nieuw in de regio: Longevity Praktijk Liemers Vitaal

LATHUM - Per 1 oktober is Longevity Praktijk Liemers Vitaal in Lathum geopend. Longevity Coach Esther Wielings- Bout helpt u om structureel veranderingen in uw voeding en leefstijl door te voeren, waardoor u een gezond(er) lichaam en gewicht zult bereiken.

"Ik begeleid mensen die gezonder willen worden en blijven. Met een intake gesprek worden leefstijl en klachten in kaart gebracht, aangevuld met een lichaamsmeting waarmee onder andere de metabolische leeftijd en visceraal vet wordt gemeten. Hierna gaan we geleidelijk aanpassingen invoeren in uw voedingsgewoonten en leefstijl. Gedurende het traject van twaalf weken krijgt u diepgaande informatie, waardoor het makkelijker wordt om de overgang naar een blijvend gezondere levenswijze te maken.
U leert wat écht gezonde voeding en beweging is en hoe u daarmee uw lichaam en gezondheid ondersteunt in plaats van afbreekt."
Doordat u wekelijks persoonlijk contact hebt met Esther, kan zij u motiveren en een steuntje in de rug zijn. Als uw coach kan Esther hier het verschil maken waar u het in uw eentje niet volhoudt!

Esther organiseert regelmatig voorlichtingsavonden. Deze data zijn terug te vinden op www.liemersvitaal.nl en op www.Facebook.com/LiemersVitaal.
Uiteraard kunt u ook direct een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek inclusief lichaamsmeting. Dit gesprek is gratis en vrijblijvend, maar geeft u wel een eerste inzicht in uw lichamelijke situatie.

U vindt Longevity Praktijk Liemers Vitaal aan de Wilde Zwaan 12 in Lathum. Wilt u meer weten of een afspraak maken, bel dan met 06 18242872 of stuur een email naar ewielings@hotmail.com.

Bloembollen Extra Vaganza

HUISSEN - Op vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober organiseert Epric in Huissen de eerste internationale bloembollendagen onder de naam: Bloembollen Extra Vaganza.

Het is een uniek evenement waarbij vele zeldzame bloembollen zullen worden verkocht. Op deze dagen bieden we bijvoorbeeld 350 verschillende oude en historische Narcissen aan. Soorten die je nergens meer aantreft. Daarnaast zijn er ook vele soorten Tulpen, crocussen, sieruien, 20 soorten zeldzame sneeuwklokjes als ook andere bloembollen te koop: in totaal meer dan 800 soorten!

Epric is altijd bezig om zeldzame planten meer onder de aandacht van mensen te brengen. Bloembollen geven grote vreugde. Her is al leuk om ze uit te zoeken en daarna het proces tot bloei in je eigen tuin te vervolgen. Nu planten betekend veel bloemen in je voorjaarstuin.

De opbrengst van de verkoop gaat naar werkervaringsplek Epric te Huissen. Dit is een Stichting die het mogelijk maakt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bezig kunnen zijn met planten. Tijdens deze dagen zijn er speciale acties met diverse bloembollen. Tijdens deze dagen hebben we ook weer onze koffiehoek waar u broodjes, soep, taart en uiteraard koffie en thee kunt verkrijgen.

Er is voldoende parkeergelegenheid en Epric is gemakkelijk te bereiken via openbaar vervoer, bushalte Nieuwediep, lijn 300.

Het adres: Epric, Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen. Openingstijden van dit evenement: ,3 & 4 oktober 2014, 10.00 - 17.00 uur Gratis toegang.

Ook genomineerd bij Verkiezing van het gezelligste restaurant 't Eethuys in Didam viert éénjarig bestaan

DIDAM - Op 13 september was het een jaar geleden dat 't Eethuys haar deuren opende. "We kijken terug op een prachtig, spannend en enerverend jaar" aldus Manfred Derksen en Desirée Kelderman. "Samen met ons hechte team en de tips van onze gasten hebben we in het eerste jaar onze producten en gastvrijheid kunnen verfijnen."

"We proberen ons te onderscheiden door de juiste verhouding van prijs/kwaliteit neer te zetten en door onze gastvrijheid en een blijk hiervan is dat twee medewerkers uitblinken, Dennis is van zijn opleiding, zelfstandig werkend gastheer, als beste leerling van het jaar uitgeroepen en Eileen is tweede geworden in de verkiezing van MBO uitblinker 2014."

In het eerste jaar hebben de ondernemers ook veel gedaan om in te spelen op de wensen van de gast. "Door vele vragen van gasten zijn we gestart met diverse all-inclusive arrangementen en starten wij binnenkort ook met een seniorenmenu. "Een smaakvol menu voor de kleine eter!"

't Eethuys biedt twee jubileumacties aan, een lunchactie een kop koffie of thee, een glas verse jus d'orange en 1een Italiaanse bol gezond of belegd met runder carpaccio van 14,95 voor 9,95. En tijdens het diner is er een apart jubileummenu met een trio van carpaccio, lichtgebonden vissoep, een kalfsoester en ter afsluiting kaas of zoetdessert na.

Een kroon op ons werk is dat we pas één jaar bestaan en dat we zijn genomineerd voor leukste restaurant van gemeente Montferland." Gasten kunnen hun stem op 't Eethuys uitbrengen via www.restaurantverkiezing.nl.

't Eethuys is geopend op maandag vanaf 16.00 uur en van woensdag tot en met zondag geopend vanaf 12.00 uur.

't Eethuys, Hoofdstraat 2, Didam; telefoon (0316) 769046; www.heteethuys-didam.nl.

Officiële uitreiking Doesburgs 777 Jubileumblik

DOESBURG - Vrijdagochtend 12 september was het zover. Het jubileumblik van Chocolaterie Alberdeco en JdW fotografie heeft dan daadwerkelijk gestalte gekregen.

De twee Doesburgse ondernemers Joost de Wolf en Roy Kappert hebben hun handen in één gesloten en een prachtig blik ontworpen waarop de mooie panden die Doesburg rijk is in kleur gedrukt staan. Een modern ontwerp met prachtig scherpe foto's van Joost de Wolf .

Om het feestjaar officieus (officiële opening was op 19 september) te openen hebben zij alle oud-ondernemers uitgenodigd die tijdens het 750-jarig bestaan van Doesburg ook speciale items hadden, het college van gemeente Doesburg en het stichtingsbestuur van Doesburg 777. Deze delegatie kreeg dit jubileumblik uitgereikt dat gevuld was met heerlijke chocolade.

Als laatste kreeg burgemeester Luesink het eerste Doesburgse pakket overhandigd. "Volgens Kappert was dit ook weer een mooie vorm van samenwerking van een aantal Doesburgse ondernemers." Dit pakket bestaat uit het jubileumblik, de Doesburgse mosterdbonbons, de Doesburgse moppen (koekjes), een potje Doesburgse mosterd en de Doesburgse balletjes (authentieke Doesburgse zuurtjes) Het is exclusief te koop bij Chocolaterie Alberdeco.

Burgemeester Luesink roemde dit initiatief omdat het niet alleen een initiatief van twee Doesburgse ondernemers was, maar ook een blijvend item ter promotie van de Hanzestad Doesburg. "Iets om trots op te zijn."

Ook Jan van Amstel (voorzitter Stichting Doesburg 777) was erg blij met dit initiatief en vond het leuk dat Joost de Wolf en Roy Kappert de eerste ondernemers waren die Doesburg 777 uitdroegen met een mooi product.

Na het officiële gedeelte is het gezelschap Lunchroom La Fleur gegaan om aldaar te genieten van een heerlijke kop koffie. Joost de Wolf: "Het is altijd spannend om zo'n uitdaging aan te gaan, omdat je afhankelijk bent van meerdere factoren. Op het uiteindelijke resultaat ben ik erg trots. Het is iets dat waarschijnlijk tientallen jaren bewaard blijft, en erg leuk is te ontwikkelen."

"Het is geweldig om samen te werken met mensen als Joost, een vakman pure sang. En inderdaad wat de burgemeester ook vertelde: Dit is inderdaad een project om trots op te zijn. Je maakt vanaf het begin een inschatting over het aantal blikken dat je laat produceren. Nu blijkt dat de vraag enorm groot is waardoor een volgend project niet uitgesloten is. Maar dít blik is en blijft een eenmalige uitgave", aldus Roy Kappert.

Binnenstad Doesburg stelt wijkagenda vast

DOESBURG - Tijdens de Openbare Bijeenkomst die de Wijkraad Binnenstad Doesburg organiseerde op 9 september dit jaar, stelden de aanwezigen de nieuwe wijkagenda voor de Doesburgse binnenstad vast.

Zo'n vijfenveertig inwoners maakten gebruik van de gelegenheid om hun mening te geven over wat er anders en beter kan in de binnenstad. Voorafgaand daaraan brachten leden van de wijkraad verslag uit over de voortgang van de actiepunten uit de wijkagenda 2012/2013.

De wijkagenda 2014/2015 bestaat uit twee hoofdonderwerpen, te weten het terugdringen van verkeersoverlast en de verdere verfraaiing van de binnenstad. Wat betreft het terugdringen van verkeersoverlast zijn de aandachtspunten volgens de aanwezigen:

Overlast door hardrijdende auto's, overlast door autobussen, touringcars en vrachtauto's, rollatorvriendelijke winkelroute. Verder de gevaarlijke situaties op de Ubbinkweg, de Linie en de Koppelweg; en het realiseren van een fietsenstalling, waarin ook lockers zijn om rugzakken op te bergen.

Aandachtspunten voor verdere verfraaiing van de binnenstad zijn: meer groen in de stad door bomen te plaatsen. uitbreiding van het aantal historische lantaarnpalen, openbaar toilet, een Informatiebord bij de ingang van de stad en de hangingbaskets uitbreiden naar onder andere Singels.

Het aandachtspunt 'Handhaving in algemene zin' maakt net als in voorgaande jaren deel uit van de nieuwe wijkagenda. Ook de aanstaande veranderingen in zorg en welzijn en de gevolgen ervan voor de samenleving zijn onderdeel van de nieuwe wijkagenda. Voorzitter Teja Peters kondigde aan dat de wijkraad op 4 november een avond organiseert over deze veranderingen. Wethouder Bollen zal die avond uitleg komen geven en met de aanwezigen in gesprek gaan over de gevolgen van het nieuwe beleid.

Harpiste Lavinia Meijer treedt op in Gasthuiskerk Doesburg

Op 27 september treed harpiste Lavinia Meijer op in Gasthuiskerk Doesburg. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Doesburg. De toegangsprijs bedraagt € 22,50 inclusief consumptie.

Toen ze 11 jaar was werd Meijer toegelaten tot de Jong Talentafdeling van het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. Ze haalde diploma's Bachelor of Music en Master of Music, beide cum laude in respectievelijk 2003 en 2005 aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam.

Ook volgde Meijer masterclasses bij onder andere Jana Bouskova, Isabelle Moretti, Daphne Boden, Natalia Shameyva, Emilia Moskvitina, Maria Graf, Skaila Kanga en Susann McDonald. Ze volgde ook een cursus jazz bij de jazzharpist Park Stickney. Lessen interpretatie volgde ze bij Theo Olof (viool), Walter van Hauwe (blokfluit) en Willem Brons (piano).

Optredens
Meijer trad op in Europa, Azië en Amerika. Ze speelde als soliste bij orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest en het Israel Philharmonic Orchestra. Ze werd uitgenodigd om te spelen tijdens onder andere het Grachtenfestival Amsterdam, het Sleeswijk-Holstein Muziek Festival en een aantal Wereld Harp Congressen. Meijer remplaceert regelmatig bij het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Verhoog de vreugde met gigantische huurpoppen en opblaasfiguren Geen feestje meer zonder Inflatable XL!

LOBITH – Een feestje wordt een echt feest met de artikelen van Inflatable XL. Wat is er mooier dan de hele familie, vrienden en buurt te laten weten dat er bij jullie wat te vieren valt. Bij een geboorte, een verjaardag, een huwelijk, een jubileum, het behalen van een rijbewijs, diploma of wat voor feestelijke gelegenheid ook, hoort een gezellige aankondiging. En hoera, ze zijn in de regio te huur tegen zeer lage prijzen. Bij Inflatable XL, waar ook veel diverse feestversiering te verkrijgen is.

Inflatable XL heeft voor elke gelegenheid wel een opblaasfiguur. Van een vierenhalfmeter hoog bierglas, een metershoge Abraham of Sara tot aan een ooievaar of wat te denken van een kinderwagen van 3.80 meter lengte? Verkeersborden, waarop je niet alleen de 50 kunt invullen, meer elk willekeurig getal; zo is elke verjaardag op te luisteren!

De artikelen zijn alle te huur voor een bepaalde periode, die uiteraard is te verlengen. Ze zijn te zien op www.inflatablexl.nl en op facebook. De artikelen zijn in zowel Lobith als Zevenaar af te halen. Ook buiten de reguliere kantoortijden. Ze passen in elke auto.

Vlaggen, vlaggetjes, vlaglijnen, slingeras en feestelijke markeerlinten zijn als extra toebehoren te verkrijgen. Zo wordt met Inflatable XL elk feestje een groots feest!

Inflatable XL, Industrieweg 6, Lobith; telefoon 0316 540075; www.inflatablex.nl en facebook.

Kringloopwinkelonline.nl in Herwen al een maand geopend Dit is 2300 vierkante meter kringloopplezier!

LOBITH/HERWEN – Tweedehands spullen zijn in! Dat weten ze maar al te goed bij Kringloopwinkelonline.nl. Sinds ruim vier jaar weet een breed publiek de winkel van dit bedrijf te vinden: in Lobith en in Wehl. En vanaf maandag 1 september komt daar een gigantische hal in Herwen aan de Nijverheidsstraat 11 bij: een ruimte van meer dan 2300 vierkante meter.

De Kringloopwinkelonline.nl is een initiatief van Joop Berendsen en Han Jansen. De hallen staan vol met meubels, decoratie, kleding, huisraad, gereedschap en witgoed; kortom alles wat uit huis komt. Joop Berendsen: "Allemaal goede, overtollige en onbeschadigde spullen, die mensen bij ons brengen of die we thuis ophalen. Ook doen we ontruimingen van woningen bij bijvoorbeeld overlijden. Of verhuizingen als men van groot naar klein gaat. Dan zijn er vaak kwalitatief goede spullen, die een tweede of derde leven tegemoet kunnen gaan. Tweedehands krijgt hier een nieuwe kans!"

Van boeken, cd's, video's tot aan kinderspeelgoed, van een complete woonkamerinrichting, magnetron en wasmachine tot aan kleding en servies en bestek. Je vindt het bij Kringloopwinkelonline.nl. Allemaal tegen een leuke prijs. Er wordt scherp gelet op de kwaliteit en de presentatie. "Eventueel restaureren we een meubelstuk en werken we een krasje weg..." Bezorgen kan, en is in de Liemers zelfs gratis.

Kringloopwinkelonline.nl (de grootste in Gelderland!) is zeven dagen per week geopend: op maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdags tot 17.00 uur en zondags van 12.00 tot 17.00 uur.

Kringloopwinkelonline.nl, Nijverheidsstraat 11, Herwen (de winkel aan de Industrieweg 12 in Lobith is gesloten); telefoon 06 39771243; www.kringloopwinkelonline.nl.

Curves Complete werkt in uw voordeel

REGIO - Ben je niet tevreden over jouw gewicht en wil je op een eenvoudige manier blijvend afvallen door jouw leefstijl te veranderen? Bij Curves Complete leer je hoe je je stofwisseling kan veranderen zodat het in jouw voordeel gaat werken.

Een effectief sportprogramma, gecombineerd met een gezond voedingsprogramma en persoonlijke ondersteuning om je leefstijl te veranderen, allemaal in één club. Sporten, voeding en motivatie.

Het gaat niet over shakes of pillen maar gewoon gezond boodschappen doen en het hele gezin kan makkelijk en lekker mee eten. Bij Curves Complete gaat het over de specifieke samenstelling van de menu's gericht op spierbehoud, die in elke fase op het niveau van ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes volledig uitwisselbaar zijn en in diverse samenstellingen te vervangen, de ondersteuning om in kleine stappen blijvende veranderingen te veroorzaken en je te helpen nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Die kennis delen we met je, zodat je daarna zeker en met vertrouwen nieuwe doelen durft te stellen.

De meetings worden elke week gehouden in de clubs, twaalf weken lang en onze leden vallen gemiddeld 8-12 kilo af zonder honger te leiden. Dus wil je slanker de feestdagen in dit jaar? Nu is de tijd om te beginnen. Stap binnen bij Curves en ervaar de standaard luxe van altijd persoonlijke begeleiding. Juist in deze maatschappelijke pittige tijden gunnen wij jou om je sterk en goed te voelen! Maak alvast een afspraak om kennis te maken (Duiven tel. 0316 26 31 20 of Westervoort 026 446 3000). De koffie staat klaar!

Ideale combinatie van vader en zoon zorgt voor compleet pakket Installatiebedrijf Frits Jurrius in Aerdt viert zilveren jubileum met 'n actie

AERDT – Wie een cv-installatie wil aanschaffen is al vijfentwintig jaar goed af bij installatiebedrijf Frits Jurrius. Wie dit de komende maand gaat doen, kan rekenen op extra veel jubileumvoordeel.

Het bedrijf bestaat op 1 oktober vijfentwintig jaar en geeft bij levering en installatie van een Nefit cv-ketel een fraai Dolce Gusto koffie-apparaat cadeau. Bovendien geeft Jurrius extra korting op de prijs. Daarnaast kan de koper ook nog eens gebruikmaken van de geldretouractie door Nefit zelf, wat daar bovenop een voordeel van honderd tot driehonderdvijftig euro kan opleveren.

Naast de aloude degelijke en ambachtelijke loodgieterswerkzaamheden, zoals het aanbrengen van dakbedekkingen en zinken goten, de werkzaamheden op gas-, water- en rioolgebied, is het installatiebedrijf met name bekend door de aanleg en onderhoud van centrale verwarming, waaraan ook al jaren de zonnepanelen zijn toegevoegd.

Frits Jurrius – die sinds een dertien jaar door zijn zoon Terry wordt ondersteund in het bedrijf – heeft destijds gekozen voor Nefit. "Het beste merk met de minste storingen en met een gigantische service. Een merk, waarvan we hier alle ins en out kennen, bovendien alle onderdelen op voorraad hebben, zodat we de klant bij storingen niet in de kou hoeven te laten zitten."

Kijk naar de advertentie in deze uitgave, waarin de jubileumactie staat vermeld.

Installatiebedrijf Frits Jurrius, Aerdtsedijk 26, Aerdt; telefoon 0316 247361; facebook zoekterm: frits jurrius.

Slimme zijdelingse deur voor praktisch gemak Innoveert Buitink ook uw garage?

DUIVEN - Een garagedeur die niet naar boven, maar zijdelings opent, heeft tal van voordelen, bewijst Hörmann met zijn revolutionaire sectionaaldeur HST. De vinding met praktische, esthetische en constructieve voordelen is nu ook bij Buitink Products in Duiven verkrijgbaar.

U wilt uw fiets pakken voor een snelle boodschap? De zijdelingse sectionaaldeur HST hoeft maar een klein eindje open en u bent weg. Wel wat anders dan de traditionele garagedeur die voor vertrek helemaal omhoog moet. Die snelheid is gemakkelijk, maar belangrijker nog is de bescheiden ruimte die de HST inneemt. Ideaal voor garages met een bescheiden hoogte. Het systeem van de sectionaaldeur houdt het plafond vrij en dat maakt - met name in de wat kleinere garages - een groot verschil. En optisch bezien geeft de zijdelings openende sectionaaldeur een frisse en nieuwe aanblik.

De HST-deur beschikt over dezelfde kwaliteitskenmerken als de plafondsectionaaldeuren van Hörmann. Zowel qua warmteisolatie, materiaalsterkte als geluiddemping geeft de HST-deur wat u van Hörmann gewend bent. De deur komt in verschillende varianten, van Woodgrain tot Decograin Golden Oak om het aanzicht een eigen karkater te geven. Uw Hörmanndealer Buitink in Duiven helpt u graag met een toegesneden advies.

Handzenders

Een stijlvolle deur verdient een stijlvolle bediening. Hörmann voorziet hierin met een vernieuwd assortiment designhandzenders voor de bediening van garagedeuren en inrithekken. De zenders opereren met versleutelde frequenties die ook bij online bankieren worden toegepast. Het systeem werd op de universiteit van Bochum ontwikkeld en staat pal voor de robuuste veiligheid die Hörmann kenmerkt.

Buitink Products Duiven, Dijkgraaf 38C, Duiven; www.buitinkproducts.nl; info@buitinkproducts.nl.

Startzondag Sint-Willibrordusparochie

ZEVENAAR - Op zondag 28 september houdt het pastoraal team een bijzondere bijeenkomst voor de parochianen en vrijwilligers van alle geloofsgemeenschappen. Die bijeenkomst markeert het gezamenlijke begin van het nieuwe seizoen in de Sint Willibrordusparochie.

Op één zondag in het jaar zijn de kerkgangers te vinden op één plek. Dan zoeken ze elkaar op om samen te vieren en om elkaar te ontmoeten. En er is een programma dat aantrekkelijk is voor zoveel mogelijk mensen.

De startzondag begint om 10.00 uur met een Eucharistieviering in de H. Andreaskerk in Zevenaar. In die viering gaan de pastores van het team voor en mag de inbreng van de aanwezige kerkgangers meeklinken. De muzikale ondersteuning komt van de koren uit Lobith en Zevenaar. Voor de allerkleinsten is er kindercrêche. Aansluitend op de viering is er een eenvoudige lunch met een broodje en koffie/thee.

Om 12.00 uur begint een inspirerend uurtje, verzorgd door een speciale gast. Wij hebben Monic Slingerland gevraagd om iets te komen vertellen over de eerste anderhalf jaar van paus Franciscus. Monic is als journaliste en redactrice werkzaam bij het dagblad Trouw. Zij schreef het boek 'Paus Franciscus, het eerste jaar; Revolutie van tederheid' dat recent is verschenen.

De bijeenkomst wordt afgesloten om 13.00 uur.

Het pastoraal team nodigt iedereen uit om aanwezig te zijn en deel te nemen! "En met iedereen bedoelen we ook écht iedereen: jong en oud, parochiaan en voorbijganger, vaste en lossere kerkganger, actieve vrijwilliger en meer meditatieve zinzoeker, koorzanger en luisteraar, et cetera."

Ouder-kind toernooi HV Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 13 september startte het seizoen voor de jeugd met het jaarlijkse ouder-kind toernooi.

Om 10.00 uur werd begonnen met de jongste jeugd (F- en E-Jeugd), die samen met de ouders eerst begonnen met de warming-up en daarna samen handbalden en de ouders natuurlijk nog wel wat spelregels bij konden brengen.

Om 11.30 uur was de oudere jeugd aan de beurt, zij gingen handballen tegen de ouders. Dat ging er best fanatiek aan toe, en was leuk om te zien. Ook de ouders die zelf niet handballen waren fanatiek bezig.

Om 13.00 uur konden we het geslaagde toernooi weer afsluiten en is het seizoen echt begonnen.

Op 4 oktober gaat de competitie weer van start, mocht je nog interesse hebben om eens een paar keer mee te trainen, je bent welkom.

De trainingstijden staan op www.hvduiven.nl.

Goeie Boule in Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 21 september heeft de Jeu de Boulesclub Zevenaar haar onderling sponsortoernooi met 3 te spelen partijen gehouden. Deelgenomen werd door dertig deelnemers van eigen vereniging (minder door de Groesense kermis).

De sponsoren waren dit keer de deelnemende leden die ieder één euro voor de prijzenpot inlegden. Na de forse regenbuien van de avond ervoor waren de velden te nat om buiten te beginnen. Onder een wisselende wolkenhemel was af en toe de zon een extraatje. Na de eerste ronden werd aan de deelnemers overgelaten of zij binnen of buiten wilden spelen.

In een gezellige onderlinge strijd werd de uitslag als volgt; Winnaar en eerste werd Hendriks (foto) de nestor van de club, tweede werd Ben Beijer, de derde prijs ging naar Theo de Brouwer. Verder werden nog een aantal prijzen door loting toegekend.

Gemeld werd dat de open dag op zondag 7 september zestien aanmeldingen had opgeleverd, prima resultaat.

Al met al een weer 'Goeie Boule'. Het is leuk om bij deze club te spelen. Zie ook www.jbcz.nl.

Feestelijke opening kantine in 't Raland

DIDAM - Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, er was veel geduld nodig maar het was dan eindelijk zover. Bij de start van het nieuwe badmintonseizoen was er ook een feestelijke start in de mooie kantine van Badminton Club Didam.

De opening werd verricht onder het genot van ´champagne´ met een lekkernij. Iedereen die zijn steentje had bijgedragen aan de verwezenlijking van deze fantastische kantine werd bedankt. Helaas was Nienke Hansen de ontwerpster van de kantine met vakantie.

Er waren leden en sponsoren aanwezig, evenals vertegenwoordiging van de gemeente Montferland en basisschool Het Kompas. Wij werden door firma ADparts, een van onze sponsoren, verrast met een mooie attentie. Van de gemeente kregen we een prachtig boeket en de directeur van het Kompas en de beheerders van zowel deze sporthal als van De Muizenberg trakteerden ons ook op een leuk cadeau.

Daarna was het gezellig bijpraten met ondermeer oud-voorzitter, met jeugdleden en senioren leden.

Familie Aarntzen wint prijs Flats van Klara

PANNERDEN - Een al jaren lange traditie is bij RKPSC de Flats van Klara. De koe wist op 21 september als snel zijn behoefte te doen.

Na de wedstrijd RKPSC – Sprinkhanen, die helaas werd verloren, werd de koe losgelaten op het veld van RKPSC. Jaren lang organiseert de verenging de Flats van Klara. De selectiespelers hebben erg hun best gedaan om geld in te zamelen voor de vereniging. Zij hebben in week 36 en 37 geld ingezameld. De mensen konden voor 2,50 euro een vakje kiezen met de hoop dat de koe daar zijn behoeft zou doen. Een dergelijk evenement zorgt voor extra inkomsten voor de vereniging.

De hoofdprijs is 450 euro voor de winnaar, degene die het juiste vak heeft geraden waar de behoefte door de koe is gedaan. De prijs viel toe aan de familie Aarntzen. De vrouw des huizes Ellie heeft de prijs opgehaald in de kantine van RKPSC. Uit handen van voorzitter Egging ontving zij de envelop met inhoud.

Workshop silhouet- en naief schilderen

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort biedt binnenkort twee verrassende eendaagse workshops aan, te weten 'Silhouet-schilderij' op zaterdag 11 oktober en 'Naïef schilderen' op zaterdag 22 november, beide dagen van 10.00-16.30 uur.

Bij deze gezellige workshops, die gegeven worden in Kulturhus De Nieuwhof in Westervoort, zijn schildersdoeken, verf en alle verdere materialen aanwezig en wordt voor koffie, thee en een lunch gezorgd.

Bij de workshop Silhouet-schilderij maakt de cursist een schilderij met een persoonlijk tintje, geheel in eigen stijl, kleur en sfeer. Het kan gaan om het silhouet van de cursist zelf of van iemand anders. Alle denkbare materialen kunnen erin verwerkt worden, zoals glitters, bloemetjes, behang, stof, karton of touw en het is mogelijk om elementen van hobby of werk toe te passen.

Tijdens de workshop Naïef schilderen wordt aan de hand van schetsen een afbeelding op doek gemaakt, gevolgd door het 'spel' met kleuren, het contrasteren en tot slot de omlijning van de kleurvlakken, een effect dat de expressiviteit extra kracht geeft en beslist zorgt voor een succesvol schilderij.

Aanmelden is nog mogelijk tot een week voor aanvang van de workshops. Voor inschrijving en informatie kan contact worden opgenomen met Riky Rothengatter, 026 3119659. Nadere informatie staat op www.kreatievekringwestervoort.info.

Leven met ups en downs

DOESBURG - Op 14 oktober wordt voor mantelzorgers uit de gemeente Doesburg een themamiddag gehouden over hoe om te gaan met de verschillende aspecten van het leven. De bijeenkomst wordt van 13.45 en 15.30 uur gehouden in De Linie in Doesburg.

Als u voor een zieke, dementerende of gehandicapte in uw directe omgeving zorgt, bent u mantelzorger. Meestal gaat het om zorg voor een familielid, zoals partner, ouder, kind, broer of zus maar het kan ook gaan om zorg voor iemand uit uw vriendenkring of uit uw buurt.

Het kan veel voldoening geven, maar ook wel eens teveel worden, waarbij gevoelens van verdriet, somberheid kunnen spelen. Hoe ga je om met deze gevoelens?

Elise Kox, preventiemedewerker van GGNet, reikt handvatten en tips aan hoe u de somberheid buiten de deur kunt houden. Daarnaast is er gelegenheid om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen of informatie uit te wisselen en aan het einde van de bijeenkomst is er de mogelijkheid om persoonlijk iets met de mantelzorgconsulent te bespreken. De bijeenkomst is gratis toegankelijk en wordt gehouden van 13.45 tot 15.30 uur (de zaal is geopend vanaf 13.30 uur en er is gelegenheid tot napraten kan van 15.30 tot 16.00 uur).

Opgave is wel gewenst, dit kan tot 7 oktober door te bellen naar VIT-hulp bij mantelzorg (0544) 820000 of te mailen naar info@vithulpbijmantelzorg.nl. De bijeenkomst wordt gehouden in de kantine van De Linie (eerste verdieping), De Linie 4 in Doesburg en is een initiatief van VIT-hulp bij mantelzorg.

25 / 28