GN Berg en Dal Heumen Mook

7 april 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 april 2018


Installatie nieuwe gemeenteraad Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft tijdens een bijzondere raadsvergadering donderdagavond 29 maart in het gemeentehuis van Berg en Dal de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. De raadsleden legden de eed of belofte af, waarna ze werden benoemd tot raadslid van de gemeente Berg en Dal.

Veertien raadsleden kennen de klappen van de zweep, omdat zij al in de gemeenteraad zitting hadden. Voor negen raadsleden zal het even wennen zijn; zij komen voor het eerst in het gemeentelijk pluche terecht: Wilm Janssen (CDA), Win Bakker (CDA), Erik Weijers (VOLG oud-raadslid en interim-wethouder), Ria Barber (Polderbreed en oud-wethouder), Annelies Visser (Polderbreed), Alex ten Westeneind (GJS en interim-wethouder), Ruud Verstraaten (GVP), Lesley Albers (PvdA) en Florian Gödderz (Groen Links).

Peter Maas was lid van VOLG en is overgestapt naar GroenLinks, waarvoor hij in de gemeenteraad komt. Voor alle raadsleden was er een fraai boeket bloemen, waarna er getoost werd op hun benoeming vier jaar lang lid te worden van de gemeenteraad van Berg en Dal.

Cursisten ontvangen eerste Gruusbéks Papiereke

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In totaal ontvingen dinsdagavond zeventien cursisten -die deel hadden genomen aan de cursus Gruusbéks dialect- het eerste Gruusbéks Papiereke.

Een van de cursisten kon niet bij de laatste les aanwezig zijn. Theo en Wilma Giesbers alsmede enkele leden van de dialecten zanggroep Siesmejennekes hadden tien lessen verzorgd, die trouw door de cursisten werden bezocht. Tijdens die tien lessen is veel Gruusbéks doorgenomen. Van Groesbeekse woorden van kleding, gezegdes (onder andere wasberre plukken en wat er bij hoort), gerechten, verhalen, uitdrukkingen en niet te vergeten Groesbeekse liedjes tot aan ook zelfstandige naamwoorden en meervouden toe.

"Alle cursisten waren erg geïnteresseerd", aldus Theo. "Ze hebben ook allen terecht het eerste 'Gruusbéks Papiereke' in ontvangst mogen nemen." Op de oorkonde staat als watermerk een Gruusbékse Hoooond met het wapen van Groesbeek. Op de oorkonde staat verder 'Papiereke Gruusbéks . Vör 't vollege van de lésse ien 't Gruusbéks ien de Mallemeu.le. Geree.geld en gege.ven dör de Siesmejennekes . Gruusbék , d'n dorde april tweejeduuzendachttien.'

Theo en Wilma Giesbers hopen dat de cursisten de cursus Gruusbéks dialect kunnen gebruiken tijdens gesprekken met echte Groesbekers op straat, tijdens koffiedrinken en dorpsfeesten, tijdens het winkelen en spontaan op straat. Enkele cursisten lieten desgevraagd weten dat het verstaan van het Groesbeeks dialect na deze cursus wel zal lukken, maar het schrijven ervan zal moeilijker zijn. Als het aan Theo Giesbers ligt, komt er het volgend jaar weer een cursus Gruusbéks dialect. Van de cursisten kreeg Theo een cadeaubon en Wilma werd in de bloemetjes gezet.

Workshop tapas voor mantelzorgers

MILLINGEN - Mantelzorgers hebben het vaak druk met allerlei extra zorgtaken. Veel mantelzorgers vinden het fijn om naast de zorgtaken even iets anders om handen te hebben. Wat dacht u van een workshop Ttapas maken? U leert tapas maken in een handomdraai. En u eet de tapas natuurlijk ook samen weer op.

Op woensdag 18 april om 15.00 uur bent u als mantelzorger welkom om mee te doen. De workshop is in Millingen. Als u zich aanmeldt, wordt de locatie aan u doorgegeven. Mantelzorgers uit heel Berg en Dal kunnen zich aanmelden.

Door even met iets anders bezig te zijn, raakt uw hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een goede manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als u nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is ooit de eerste keer. Voor mantelzorgers zijn er geen kosten aan verbonden. Wilt u zich in verband met de inkoop voortijdig aanmelden?

Wilt u zich aanmelden of heeft u vragen, bijvoorbeeld over vervoer? U kunt contact opnemen met Forte Welzijn op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur: 085 0406066 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl. U kunt ook bellen met Thea de Wijse van SWOM op nummer 0481 431105 (op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur).

Ruud Verstraaten via voorkeurstemmen in raad

Foto: Mariola fotografie

Foto: Mariola fotografie

BERG EN DAL – De 33-jarige Ruud Verstraaten is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart met voorkeurstemmen voor de Groesbeekse Volks Partij in de gemeenteraad gekomen.

Hij neemt hiermee de plaats in van Hennie Eikholt (59), die op de tweede plaats stond van de plaatselijke partij. Verstraaten wist liefst 214 voorkeursstemmen op zijn naam te krijgen en Eikholt 177. Hiermee komt er een einde aan 12 jaar raadslidmaatschap van Hennie Eikholt. De race is echter nog niet gelopen, want als de GVP een wethouder mag leveren - in dit geval Irma van de Scheur - dan schuift iedereen nog een plaats op en komt Hennie Eikholt alsnog in de gemeenteraad. Dat is voorlopig nog even afwachten.

Nieuw nest weer bewoond door Hannelore en Hendrik

Werken aan het nageslacht. Roland Gesthuizen

Foto: Roland Gesthuizen

MILLINGEN - Sinds 11 maart zijn Hannelore en Hendrik weer samen op hun nest. Bij terugkomst zijn ze direct begonnen met het verbouwen van hun nieuwe nest.

Even tot rust komen. Roland Gesthuizen
Dagelijkse verzorging van het verenvacht. (foto: Roland Gesthuizen) Roland Gesthuizen
Blij weer thuis te zijn. Roland Gesthuizen
Prepareren van het nest voor het legsel. Roland Gesthuizen
Dagelijkse verzorging van het verenvacht. Roland Gesthuizen

Ooievaars zijn meesters in het aanslepen van grote hoeveelheden nestmateriaal. De basis bestaat uit veel grote en kleinere takken en voor de verdere stoffering gebruiken ze gras, bladeren, hooi en mos. Ondertussen paren zij regelmatig, want de familie ooievaar zit op een strak tijdschema. De snijdende kou van de Russische Beer van enkele weken terug heeft de ooievaars geen parten gespeeld, immers Hannelore legt momenteel haar eieren in een warm gespreid bedje. Gemiddeld legt zij vijf eieren, onder normale omstandigheden, maximaal twee dagen na elkaar. Als alles goed gaat, komen de eieren in de eerste twee weken van mei dan ook na elkaar uit. De trotste gevleugelde ouders zijn te volgen op hun eigen facebook pagina: Millingse Ooievaars.

Start visseizoen

't Mokse Broek

REGIO - Nu het visseizoen weer voor de deur staat en veel mensen de waterkant opzoeken om een hengeltje uit te gooien, is het noodzakelijk om te weten welke documenten hiervoor nodig zijn. De volgende documenten zijn vereist: allereerst een Geldige Vispas, als ook de Gezamenlijke Lijst van Nederlandse Viswateren (G.L.v.N.V.) 2016-2017-2018, én een Aanvulling G.L.v.N.V.

Bij hengelsportvereniging ’t Mokse Broek kunnen deze documenten worden aangevraagd. Dit kan via de website: www.tmoksebroek.mijnhengelsportvereniging.nl via de website Sportvisserij Nederland www.sportvisserijnederland.nl. Alsmede in de winkel van Hertog Hengelsport Nijmegen b.v. Eerste Oude Heselaan 268, 6541 PE Nijmegen telefoon (024) 3775389. Boerenbondwinkel Kloosterstraat 29 postcode 6562 AT Groesbeek telefoon (024) 3971313, VVV kantoor Plasmolen direct naast de Pannenkoekenbakker Witteweg 10 pas vanaf 1 april, Jachthaven & Camping Eldorado in de Boatshop, Witteweg 9 telefoon (024) 696 2366 en bij de voorzitter Tini Schraven, Kleinblokstraat 5, Mook telefoon 06 28402140.

Verder is het van belang dat kinderen als zij alleen gaan vissen een Vispas nodig hebben. Kinderen tot en met 13 jaar hebben geen Vispas nodig indien zij onder begeleiding van een volwassenen met een geldige Vispas gaan vissen. Leden kunnen deel nemen aan viswedstrijden. Tot slot kunnen inlichtingen bij de secretaris Teun van Grinsven, telefoon 06 20623972 of de voorzitter Tini Schraven telefoon 06 28402140 worden ingewonnen.

Het Marikenhuis, het regionale inloophuis voor mensen geraakt door kanker Mariken-loop(t) voor Marikenhuis!

Het Marikenhuis in Nijmegen (foto: Willem van Gerwen)

NIJMEGEN - Enthousiaste loopsters worden opgeroepen om vrienden, bekenden, familie of collega's over te halen om samen een team te vormen én zich te laten sponsoren. Hoe? Maak een actiepagina aan en laat je sponsoren!

“Hoe leuk is het om van jouw Marikenloop een actie voor het Marikenhuis te maken?” Alleen of met een groep en/of supporters. Start een actie en laat je sponsoren. Laat al je collega’s vrienden, kennissen, buren, familie et cetera weten dat jij loopt voor het Marikenhuis.

'Bewegen, juist ook bij kanker' (foto: Sichting 7H-loop) Beschikbaar gesteld door st 7h-loop
Marikenloop 2017 (foto: Stichting 7H-loop) beschikbaar gesteld door st. 7H-loop

Lezingen en acties

Dit is een mooie gelegenheid om jezelf of mensen geraakt door kanker te (laten) informeren over het belang van bewegen en sporten bij kanker. Iedereen wordt in zijn leven immers wel op een of ander manier geconfronteerd met kanker, in je omgeving en soms bij jezelf. In de aanloop naar de Marikenhuis zijn er allerlei lezingen en acties in en om het Marikenhuis.

Doe mee en steun initiatief Bewegen, juist bij kanker! Meer informatie over het Marikenhuis en over de verbondenheid tussen Marikenhuis en Marikenloop, de lezingen en acties, vind je op www.marikenhuis.nl. Zoek op ‘Marikenhuis goede doel bij Marikenloop 2018’ en start je eigen actie voor het Marikenhuis. Of laat je informeren via social media facebook.com/marikenhuis | twitter.com/marikenhuis.

Het Marikenhuis is een (regionaal) gastvrij huis voor iedereen die is geraakt door kanker. Het ligt aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen. Het is open van maandag tot en met donderdag. Een overzicht van alle activiteiten in het Marikenhuis staat op www.marikenhuis.nl.

Millingen is een familiekoor rijker

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Millingen is sinds kort een familiekoor rijker. Tijdens de onlangs gehouden palmpasenviering werd het laagdrempelig koor Sint Antonius van Paduakerk in Millingen ten doop gehouden.

Kinderen, jongeren, ouders, grootouders en eigenlijk iedereen tussen de 4 en 99 jaar kunnen zich bij het koor aansluiten. Het koor staat onder leiding van Lianne van der Burgt (ze heeft acht jaar ervaring met een soortgelijk koor in Wijchen). Het familiekoor kent geen lidmaatschap, geen contributie, geen wekelijkse repetitie maar anderhalf uur voor aanvang van de viering worden de liederen doorgenomen.

In het familiekoor is ervaring niet vereist. Het gaat om zangplezier en samen kerk-zijn staat bij het koor voorop. De bedoeling van het familiekoor is om éénmaal in de maand een viering in de kerk te ondersteunen. Bespeel je een instrument? Dirigente Lianne van der Burgt zorgt voor muziek op jouw niveau, zodat je direct mee kunt spelen. Het is wel belangrijk bij aanmelden te vermelden, welk muziekinstrument je bespeelt. Aanmelden (handig, maar niet verplicht) kan via familiekoormillingen@gmail.com.

Per fiets door het voorjaar

KRANENBURG - Op zondag 22 april wordt er onder deskundige leiding een 'fietstocht door het voorjaar' georganiseerd.

De tocht die voert over afgelegen landelijke wegen langs de in bloei staande heggen aan de rand van het Rijkswald duurt ongeveer 3,5 uur. De verzamelplaats is Tourist Info Center Alter Bahnhof Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. De kosten bedragen voor volwassenen 6,00 euro en kinderen tot 12 jaar kunnen gratis deelnemen. Aanmelden en informatie kan men verkrijgen bij het Tourist Info Center; 0049 28267959 of per e-mail touristik@kranenburg.de.

Oproep Mariagrotje Mariëndaal

Oude ansichtkaart Herz Jesu Grotte uit 1911, uit het beeldarchief van Nico van Eldijk.

Foto:

beeldarchief van Nico van Eldijk

GROESBEEK - Sinds 2016 doet een groep vrijwilligers onderzoek om de geschiedenis van het vervallen Mariagrotje in park Mariëndaal boven water te krijgen. Dit om te zorgen voor een zorgvuldige restauratie.

Eerder deed de groep in de lokale media al een oproep om meer informatie en oud beeldmateriaal te vinden. Via werk van Gerrie Driessen werd duidelijk dat het grotje er al in 1894 moet zijn geweest, omdat het kort genoemd wordt in archiefstukken van de gemeente. In uittreksels van de kronieken van het vroegere klooster Mariëndaal wordt echter gesproken van een eerste steenlegging in 1904. De oorspronkelijke kronieken van het klooster die meer duidelijkheid zouden kunnen geven zijn tot nu toe helaas spoorloos.

Om meer zekerheid te krijgen over de geschiedenis en de verschillende bouwfasen van het grotje doet de restauratiewerkgroep nu een herhaalde oproep. Ze kijkt met name uit naar beeldmateriaal uit de periode voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Op oude ansichtkaarten van begin 20e eeuw ziet het grotje eruit zoals op de afbeelding. Het grotje was in die tijd een zogenaamde ‘Herz Jesu grotte’. De sierlijke voorgevel is totaal verloren gegaan.

Op enig moment is de grot een Mariagrot geworden. Ook is er een voorportaal bij aan het grotje gebouwd. Wanneer dit is gebeurd en waarom is ook nog onduidelijk. Heeft u kennis over de geschiedenis van het grotje in park Mariëndaal of heeft u oude foto’s? Of weet u waar de kronieken van klooster Mariëndaal zijn gebleven? Neem dan graag contact op met Kirsten Kuipers van de restauratiewerkgroep via info@vitaalmariendaal.nl.

Voorjaarsconcert

in Kekerdom

KEKERDOM - Op zondag 15 april zal muziekvereniging UNA samen met fanfare Wilhelmina uit Groesbeek een voorjaarsconcert verzorgen in zaal UNA aan de Weverstraat 58 in Kekerdom.

Fanfare Wilhelmina uit Groesbeek staat onder leiding van Louis van de Waarsenburg en viert dit jaar haar 120 jaar bestaan. Het repertoire van de fanfare is zeer divers, dat zal ook tijdens dit uitwisselingsconcert te horen zijn. Bekendere nummers zoals Sing, Sing, Sing en Onderweg (Boudewijn de Groot) passeren de revue maar er zullen ook enkele fanfarestukken gespeeld worden zoals Aztec Fire en Call of the Valley. Daarnaast zal Lieke Bouwman een prachtige solo spelen op bugel met het nummer Aranjuez Mon Amour.

Muziekvereniging UNA staat onder leiding van Peter Wintjes. Bij de UNA kunnen we eigenlijk niet meer spreken van een fanfare. Het aantal leden is de laatste jaren teruggelopen waardoor de bezetting niet meer compleet is. Ondanks dat weet de UNA het hoofd boven water te houden door de muziekkeuze aan te passen. Er worden nu verschillende stijlen van muziek gespeeld van Big Band arrangementen tot eigen bewerkingen. Het repertoire van de UNA is verrassend. UNA zal deze middag nummers spelen van Gershwin en Count Basie maar ook van Billy Joel en John Denver. Ook het saxofoonkwartet van de UNA laat van zich horen. Het concert begint om 15.00 uur en de entree is gratis.

James Bond

in Concert

MILLINGEN - Wie kent ze niet? De films van James Bond, oftewel: Agent 007. Films met spectaculaire achtervolgingsscènes, mooie vrouwen, allerlei verfijnde snufjes, snelle auto’s en spannende muziek. Met al deze ingrediënten zal fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn dit jaar weer een themaconcert gaan verzorgen, en wel: James Bond in Concert.

Natuurlijk zal de muziek uit de films centraal staan, maar er is veel en veel meer! Zo zullen de sporthallen van Millingen aan de Rijn en Groesbeek omgetoverd gaan worden in een grote filmset waar van alles te zien is. Denk aan verschillende gadgets, maar ook complete scènes worden nagespeeld. Hiervoor zullen mensen van toneelvereniging Zeg maar Pang hun bijdrage gaan leveren. Al acht maanden zijn de mensen van de Bondcommissie bezig met het bedenken, uitvoeren en verzamelen van alles wat met dit thema te maken heeft. Als je van Bondfilms én de muziek houdt mag je deze avond beslist niet missen.

De concerten zullen plaatsvinden op zaterdag 26 mei in sporthal De Duffelt in Millingen a/d Rijn en zaterdag 9 juni in sporthal Heuvelland in Groesbeek. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal is geopend vanaf 19.00 uur zodat iedereen de tijd krijgt om van de tentoonstelling te genieten en om zich alvast onder te dompelen in Bond-sferen.

De voorverkoop voor onze concerten is gestart. Via www.fanfare-stcecilia.nl kan men kaarten bestellen. Daarnaast zijn kaarten te koop bij de Primera in Millingen aan de Rijn en de Bruna aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

7 / 24

8 / 24

Switch '87 gaat jeugdopleiding versterken

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Liefst zeventien volleybalverenigingen uit Gelderland namen contact op met de Nevobo nadat zij onlangs publiceerden op zoek te zijn naar Gelderse clubs die hun jeugd beter willen opleiden. Uiteindelijk gaan tien van hen, waaronder Switch '87, nu aan de slag om een flinke impuls aan de kwaliteit van hun jeugdopleiding te geven.

"Wij mogen dankzij de provincie Gelderland rekenen op subsidiëring van een groot deel van de trajectkosten. Daarnaast zet Switch ook de opbrengst van de Rabobank Clubkas Campagne in voor de financiering van het project. De eerste afspraken, waarin de huidige stand van zaken per club wordt geïnventariseerd, zijn inmiddels gemaakt. Daarna worden we verder geïnformeerd over het OFO-traject en wat dit betekent voor onze visie op de jeugdopleiding."

Wat houdt het OFO in? Met ontwikkelfasegericht opleiden kijk je bijvoorbeeld niet alleen naar de kalenderleeftijd van de sporter, maar ook naar de biologische leeftijd. Waar het ene kind al door het dak groeit, blijft een ander van dezelfde leeftijd nog klein. Ook kijk je naar de motorische, sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van de sporter. Hoe werkt dat en wat kun je ermee? "Met het OFO-project gaan we clubs en trainers ondersteunen hoe deze informatie te gebruiken en te vertalen bij het ontwikkelen van een opleidingsplan, het geven van trainingen en coachen tijdens wedstrijden."

Museumweek 'Ons echte goud'

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Gedurende de gehele Museumweek (van 9 - 15 april) laat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in een speciale vitrine de laatst binnengekomen topstukken zien.

In het kader van deze Museumweek is het museum daarnaast op zondag 15 april met gereduceerd tarief (50 procent) te bezoeken: volwassenen 5,00 euro, kinderen 7 - 17 jaar 2,75 euro, kinderen tot 7 jaar gratis (Museumkaart geldig).

Er is 15 april ook een speciaal programma:
- van 14.00-15.30 uur is er een open rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht': meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geven een compleet beeld van WO2 in de lucht.

- om 13.30 en 15.00 uur open rondleidingen in de tijdelijke tentoonstelling ‘De SS’.In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad. De open rondleidingen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum.

- Grateful Generation Tours organiseert spannende fieldtrips in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden. Het zijn korte tours van 30 minuten, voor jong en oud maar absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro, alleen contant te betalen. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 12.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Koninklijke onderscheiding voor scheidend raadslid Robert Houkes

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Donderdagmiddag heeft burgemeester Slinkman van Berg en Dal het scheidend raadslid van C'90 nu Polderbreed Robert Houkes de versierselen opgespeld die behoren bij de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje - Nassau.

"Jij bleef één van de meest zichtbare raadsleden en bij tijden één van de meest hoorbare. Lange tijd kun je heel gemoedelijk blijven, maar als het onderwerp je echt aangrijpt, of je neemt een misstand of onrechtvaardigheid waar, dan word je zeer fel. Als voorzitter vond ik het altijd mooi om te zien hoe jij je kaas niet van het brood liet eten en je tegenstanders van repliek te dienen. Maar was het debat voorbij dan was je tijdens de derde helft weer steevast gezellig, amicaal en bracht je leven in de brouwerij", aldus Slinkman. Daarnaast sta je midden in de samenleving, daarmee voldoe je aan een van de belangrijke criteria voor raadslid; de mensen kennen en weten wat er leeft en speelt. Van bestuur van korfbalvereniging Klimop tot dat aan Kindervakantieactiviteiten in Leuth, jij hebt overal je sporen verdiend. Drie volle raadsperiodes mag een mijlpaal heten en dat is niet onopgemerkt gebleven dat Zijne Majesteit onze Koning het heeft behaagd jou te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau."

Gemeentelijke gedenkpenning voor scheidende raadsleden

Burgemeester Slinkman te midden van de scheidende raadsleden van links naar rechts: Herman Scholtens, Jos van Campen , Rob Bekers , burgemeester Slinkman, Robert Houkes, Thieu Hoeken, Martijn Schmiermann en Jo Coerwinkel. Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal heeft woensdagmiddag in de raadszaal van het gemeentehuis afscheid genomen van zeven raadsleden die na de verkiezingen niet meer terugkomen in de Berg en Dalse gemeenteraad.

Voor ieder raadslid, ook diegene die herkozen zijn, had Slinkman een persoonlijk woordje klaar vaak met een grap en een grol. Hij dankte allen voor het vele raadswerk dat zij in het belang van de Berg en Dalse gemeenschap - naast hun dagelijkse werkzaamheden - hebben betekend en nog steeds betekenen, aldus Slinkman. "Maar ik wil jullie niet met lege handen laten vertrekken" vertelde Slinkman die vervolgens alle scheidende raadsleden een tastbare herinnering overhandigde ter herinnering aan uw raadslidmaatschap. "Dat doe ik door een nieuwe traditie en wel in de vorm van een bronzen gemeentelijke legpenning, die aan de voorzijde is voorzien van het gemeentewapen van Berg en Dal en aan de andere zijde de naam van het bewuste raadslid en de jaren dat hij of zij in de gemeenteraad heeft gezeten. Deze legpenning mag u zien als een eerbewijs van een dankbare gemeenschap voor al hetgeen u voor onze gemeenschap hebt kunnen en willen zijn."

Voor de raadsleden Gaby Hustedt (VOLG) en Hennie Eikholt (GVP) was er nog geen gedenkpenning, omdat de kans bestaat dat zij bij de coalitie-onderhandelingen alsnog terug keren in de Berg en Dalse gemeenteraad.

Grote boeken- en mediamarkt in Groesbeek

boekenmarkt Foto: onbekend

GROESBEEK - Op zondag 8 april is er in Dorpshuis De Slenk een grote boeken- en mediamarkt. Van 12.00 – 15.00 uur is iedereen welkom op Reestraat 2 , De Horst, Groesbeek.

Op deze dag zijn er, naast grote aantallen romans, informatieve boeken, kinderboeken en strips ook cd’s (waaronder veel klassiek), dvd-films en (klassieke) elpees te koop. De meeste boeken kosten een euro, cd’s en films worden voor twee euro verkocht. De opbrengst van deze verkoop komt geheel ten goede aan het onderhoud van het dorpshuis.

In 2018 is dorpshuis De Slenk het goede doel van het Jan Lindersfonds. Daarmee wordt de opbrengst van deze markt door het Jan Lindersfonds verdubbeld. De bezoeker kan tijdens de boekenverkoop genieten van een kopje thee of koffie met taart, of een frisdrankje met broodje knakworst.

"Er zijn inmiddels al bijna 3.000 items ingebracht, maar heeft u thuis nog boeken, films, elpees en/of cd’s over, brengt u ze dan gerust. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Resie Meilink (06 23166038) of per mail resiemeilink@upcmail.nl."

Messingh op Zalmpodium

MILLINGEN - Het duoMessingh brengt 18 maart op Zalmpodium vooral veel eigen (instrumentale) nummers. Daarnaast een aantal fraai gearrangeerde covers van Leonard Cohen, Cheb Khaled, Bee Gees of zelfs Deep Purple. Kleine akoestische juweeltjes zijn dat altijd.

Al met al: Melancholie met hier en daar een verrassend vrolijke noot! Helma & Ben zetten bij hun luisterconcerten altijd een intieme sfeer neer, waarbij de interactie met het publiek bijzonder is. In de aankondigingen en de muziek zelf nemen zij de bezoeker mee in hun wereld zoals die weerklinkt in titels als 'Het Turkse koffiekannetje', 'Maslino stara', 'Kinderverdriet', 'Soirée am Steintisch', 'Hollaendsk Ballade, 'Adje petatje' en 'Takk til Ingunn'. Zij krijgen vaak te horen dat zij in feite mooie filmmuziekjes maken.

De sound is tamelijk folky, hoewel veel van de covers uit de pophoek komen. Door de jaren hebben zij een zeer eigen geluid ontwikkeld, waarin met name de combinatie mandola met trekharmonica opvalt.

Messingh speelt altijd akoestisch, dicht op het publiek. Ook dit keer weer in het Zalmkerkje, voor Messingh een bekende plek. November 2014 en 2015 speelden zij ook al hier, toen nog onder de oude naam het Genegenheidsduo (Helma Mollenkamp - trekharmonica's, zang en trom; Ben Dirks - gitaar, mandola en zang) .De entree is zondag 18 maart 14.00 uur gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken in het Kerkje Zalmstraat in Millingen aan de Rijn.

Natuurexcursies

Zaterdag 14 april 09.00 - 11.00 uur: KNNV Vogelexcursie, te voet over de Duivelsberg. Een rondwandeling met het accent op vogelgeluiden. Een verrekijker is zeer gewenst en een vogelgids nuttig. Vertrek: vanaf het pannenkoekenrestaurant 'de Heksendans', Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal. Exc.leider: Els Coerwinkel, 024 6843952.

Zaterdag 21 april 11.00 - 14.00 uur: KNNV excursie door de Millingerwaard. Thema: 'lente in de uiterwaard'. We bekijken de nieuwe ontwikkelingen (nevengeul, hoogwatervluchtplaats) en lopen zo mogelijk over de nieuwe dam. Natuurlijk veel aandacht voor plant en dier in de vroege lente. Vertrek: op de Duffeltdijk bij het kerkje van Persingen. Exc.leider: Jan Cornelissen. (Info: Pieter de Vlieger, 024 6631735).

Woensdag 2 mei 10.00 - 14.00 uur: KNNV Landschapsexcursie over de 'Duivelsberg' (bij Berg en Dal). Een tocht die ons ook door het Filosofendal voert, langs beken, bronnen, kwelmoerassen en leemkuilen. Thema: geologie, geomorfologie, edafologie, geobotanie en fytocoenologie. Vertrek: P-plaats bij het pannenkoekenhuis 'De Heksendans', Oude Kleefsebaan 425, Berg en Dal. Exc.leider: Jan Nillesen (0485 574780).

Zaterdag 28 april 14.00 - 17.00 uur: KNNV Landschapsexc. naar De Bruuk, Leigraaf en Kaalbroek in Groesbeek. Wij wandelen langs rustige landwegen naar en via De Bruuk, Leigraaf, het Kaalbroek en de Groesbeek. De laatste jaren is ernaar gestreefd de Groesbeek weer een natuurlijk stromende beek te maken. Daarom zijn, zeker bij regenachtig weer, gesloten schoeisel of laarzen, aanbevolen. Vertrek: de kerk van De Horst (eindhalte buslijn 5, vanuit Nijmegen, die 10 minuten voor het vertrek aankomt.). Excursieleider: Fred Steenhoff, fsteenhoff@gmail.com.

Fietsmaatje Beek van start!

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Sinds maandag 2 april (tweede paasdag) kan men een fiets reserveren bij Fietsmaatje Beek.

Hier beschikt men over drie tandemfietsen en één duofiets. "Op een tandemfiets zit u achter elkaar, bij de duofiets zit u naast elkaar." Afgelopen vrijdag 30 maart hebben de vrijwilligers in De Brasserie van het Kulturhus de instructie bijgewoond en zelf proefritten gemaakt. De vrijwilligers fungeren als fietsmaatjes en staan klaar om er gezellig mee op pad te gaan.

Sinds juli 2017 beschikt Fietsmaatjes Beek over drie tandemfietsen, die men als inwoner van de gemeente Berg en Dal tegen een kleine vergoeding mag gebruiken. Sinds maart beschikt men ook over een duofiets en men koopt nu ook middelen te vinden om een Rrolstoelfiets (VeloPlus) te kunnen financieren.

Stichting Fietsmaatjes Beek heeft als doelstelling fietstochtjes aan te bieden op een tandem of duofiets. Hiervoor heeft Fietsmaatjes Beek zich laten inspireren door een soortgelijk initiatief in Millingen aan de Rijn, én vooral door inwoners uit Beek, die moeite hebben gekregen met fietsen. Ze richten zich bij de stichting op mensen die nog graag willen fietsen, maar dat zelfstandig niet meer kunnen. Ook richten ze zich op volwassenen en ouderen, die samen met familie, kennis of (mantel)(ver)zorger gewoon lekker op pad willen. Enkele doorganghobbels op routes moeten nog in overleg met instanties zoals gemeente en Leisurelands genomen worden. Meer info staat op website van fietsmaatje Beek.

Kunstmarkt Montessoricollege voor Tamesj in Nepal

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In de aula van het Montessoricollege aan de Nijverheidsweg in Groesbeek heeft donderdag een kunstmarkt plaatsgevonden, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan Ramesj in Nepal.

Ramesj is een vriend van de docent biologie Vincent Schulpen die op het idee kwam een kunstmarkt te gaan houden voor de arme mensen in Nepal. Hij wist direct het lerarenteam enthousiast te maken, alsmede de leerlingen van het leerjaar 1 en 2. Vooral de leerlingen zijn al enige tijd in de weer om zelfgemaakte kunst te maken, die donderdagmiddag en -avond te koop werden aangeboden voor Nepal. Tijdens de kunstmarkt was er van alles te bewonderen zoals schilderijen, foto's vanuit het Groesbeekse gemaakt, glasmozaïek, sieraden, gedecoreerde vogelhuisjes en nog veel meer. Ook kon men de appel van het hoofd schieten van Wilhelm Tell voor 50 eurocent.

Leerkracht Yvonne Janssen van kunst en cultuur stond een aantal jeugdige standhouders bij. Zelf stond Vincent bij een stand met spullen zoals schelpen en dergelijke uit Nepal, die hij had meegebracht van een eerder bezoek. Ramesj helpt in Nepal de armste mensen die geen huis en inkomen hebben.

Het geld uit Groesbeek bijeengebracht op de kunstmarkt door ouders , opa's en oma's alsmede bekenden van de leerlingen wordt besteed om toiletten te bouwen (zodat het drinkwater schoon blijft). Daarnaast wordt ervan eten gekocht als de oogst mislukt en wordt er schoolgeld voor de kinderen betaald. Voor 75 euro per jaar kan een kind een jaar lang naar school, inclusief lesmateriaal. Vincent hoopt honderden euro's bij elkaar te krijgen (dat in Nepal het tiendubbele waard is), zodat Ramesj zijn goede werk kan voortzetten.

Voorstel grenscorrecties Nijmegen en Berg en Dal

BERG EN DAL - De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Berg en Dal en Nijmegen stellen aan hun beide gemeenteraden voor de gemeentegrens op een aantal plaatsen te wijzigen. Vorig jaar startten de gemeenten een onderzoek naar de verbetering van de gemeentegrenzen op een aantal onlogische plaatsen. Dit is nu afgerond.

Tijdens de afgelopen maanden hebben beide gemeenten bij eigenaren, bedrijven en instellingen in het grensgebied geïnventariseerd wat de wensen waren. Uitgangspunt daarbij was dat een eventuele grenswijziging per deelgebied unaniem omarmd moest worden, om geen nieuwe onlogische grenzen te laten ontstaan.

Dit heeft ertoe geleid dat De Vijverhof in zijn geheel in Berg en Dal komt te liggen, dat bij de Sionsweg de grens logischer (namelijk gelijk aan de wegligging) komt te liggen en dat bij een aantal woningen aan de Sophiaweg, Theresiaweg en Louiseweg de situatie blijft zoals hij nu is.

De gemeenteraden van Berg en Dal en Nijmegen moeten zich nog uitspreken over de voorstellen. Indien zij akkoord gaan wordt het herindelingsontwerp ter inzage gelegd, waarna na de zomer een definitief besluit volgt. De grenscorrectie kan dan 1 januari 2019 ingaan.

Magische sferen weerklinken in Noord-Europese koormuziek

dirigent Margriet Stok Foto: Peter van de Lavoir

Foto: Peter van de Lavoir

GROESBEEK - Kamerkoor Ton sur Ton zingt op zondagmiddag 22 april om 15.30 uur koormuziek uit Finland, Noorwegen en Zweden. Er klinken onder andere liederen van romantische componisten uit de 19e en 20e eeuw, zoals Jean Sibelius en Edvard Grieg. Pianist Sebastiaan Oosthout verzorgt muzikale intermezzi op piano.

Met het concert Kom hjärtans fröjd! (Kom liefste van mijn hart!) vertolkt kamerkoor Ton sur Ton onder leiding van Margriet Stok intieme en sfeervolle liederen uit de noordelijke landen. De nadruk ligt op wereldlijke composities uit de 19e en 20e eeuw, met enkele bewerkingen van traditionele volksliederen. Bekende componisten als Jean Sibelius en Edvard Grieg ontleenden in hun muziek veel invloed aan de volkscultuur. Daarnaast zijn werken te horen van bekende Zweedse componisten als Hugo Alfvén en Wilhelm Peterson-Berger. De koormuziek wordt afgewisseld door muzikale intermezzi van pianist Sebastiaan Oosthout.

Eigen klankwereld

De koormuziek uit de noordelijke landen van Europa is melodieus en intiem met een geheel eigen klankwereld. De overwegend lichte en heldere koorharmonieën roepen veelal een verstilde, magische sfeer op. De teksten hebben vaak een melancholieke ondertoon. Ze gaan over menselijke gevoelens als liefde, schoonheid, verdriet, verlatenheid, maar ook over alledaagse gebeurtenissen en over de seizoenen in de natuur.

Het concert is in de protestantse kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. De entree bedraagt aan de deur vijftien euro; (12,50 euro in de voorverkoop) Meer info staat op www.kamerkoortonsurton.nl.

Deken Janssen wil loft-appartementen realiseren in Leuthse kerk

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Als het aan deken Janssen ligt worden er in de Leuthse Remigiuskerk veertien appartementen (zogeheten lofts) gerealiseerd. Lofts zijn grote woningen die uit één ruimte bestaan, die door de bewoner zelf naar eigen inzicht kan indelen.

Momenteel is deken Janssen met de gemeente Berg en Dal in overleg of die bereid is het bestemmingsplan te wijzigen. De kerk in Leuth is vorig jaar dicht gegaan, zodat er geen heilige missen meer worden gehouden. De parochianen kunnen naar Ooij en Millingen om daar een mis bij te wonen. Ook in het Kulturhus in Leuth wordt zo nu en dan een dienst gehouden. In het plan van deken Janssen komt in de kerk een constructie die geheel los staat van de buitenmuren. Het voordeel is volgens Janssen, dat het voorste deel van het kerkgebouw nog gebruikt kan worden voor diensten. Het appartementencomplex tast de structuur van de kerk niet aan, zodat het gebouw te allen tijde weer in zijn oorspronkelijke staat weer kan worden teruggebracht. Het is momenteel nog niet bekend voor wie de lofts bestemd zijn. "Dat is een latere zorg", aldus Janssen. Inmiddels is de pastorie zo goed als verbouwd om er enkele statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) te huisvesten. Het wachten is momenteel op de statushouders.

Bayerischer Frühschoppen in De Dreuge in Millingen

MILLINGEN - Op eerste pinksterdag, zondag 20 mei, zal De Dreuge omgetoverd worden tot een gezellige Beierse feesttent.

Wanneer de eerste klanken van Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel klinken en men zich te goed doet aan een heerlijke pul Weizenbier, zal men zich spontaan in de Beierse Alpen wanen. Gemütlichkeit alom dus!

Er zijn onder andere tapvaatjes bier verkrijgbaar, zodat men zelf zijn eigen pul kan vullen aan de eigen tafel. Uiteraard kan men zijn drankjes ook gewoon aan de bar halen. Tevens zullen er diverse overheerlijke traditionele Beierse specialiteiten verkrijgbaar zijn zoals Eisbein mit Sauerkraut, Hähnchen mit Sauerkraut, broodje Krakauer en meer.

"Als spectaculaire afsluiting van de middag hebben we de kleinste DJ van Europa ‘DJ Timmie Tirol’ weten vast te leggen. Hij zal op geheel eigen wijze de tent op zijn kop weten te krijgen. Dus, op eerste pinksterdag geen andere plannen? Kom gezellig Frühschoppen in De Dreuge! Met of zonder Lederhose of Dirndl, iedereen is welkom."

Om 11.00 uur zal het feest losbarsten, de feesttent is geopend vanaf 10.45 uur. Gratis Entree! Er is mogelijkheid tot reserveren*, zodat men zeker is van een (zit)plaats. Reserveren kan via: fruhschoppenoev@gmail.com

* "Voor de reservering vragen wij een kleine vergoeding van tien euro, waarbij je bij binnenkomst weer een gedeelte terugkrijgt in de vorm van vier munten. Dit doen we om te voorkomen dat er mensen reserveren en vervolgens niet komen opdagen, waardoor we anderen misschien geen plaats kunnen bieden."

Gelijkspel Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys heeft uit de laatste vier wedstrijden drie punten weten te verzamelen. Tegen koploper Eendracht werd verloren en drie wedstrijden eindigden in gelijke stand. Afgelopen zondag werden met nummer twee van de ranglijst DIO '30 op eigen sportpark de punten gedeeld. Eindstand 0-0.

Hoewel met deze 0-0 einduitslag mogelijk anders doet vermoeden ontspon zich een interessante wedstrijd. Naarmate de wedstrijd vorderde legden beide teams degelijk spel op de mat waardoor de strijd gelijk op ging. In de eerste helft leverde dit niet veel kansen op. Na de thee hadden beide teams meer drang naar voren en kansen om tot scoren te komen.

Sander Bisseling zag aan het begin van de tweede helft zijn schot geblokt worden. Aan de andere kant bracht Groesbeekse Boysdoelman Jeffrey Hoogenbosch redding, toen hij oog in oog kwam met de Drutense aanvaller Joram Pijl. Dezelfde Pijl schoot enkele minuten later vanuit kansrijke positie naast. Groesbeekse Boys speler Maarten van de Burg zijn afstandsschot door de Drutense doelman Nick Degen uit de bovenhoek gewerkt worden. Uit de corner daarop volgend was Thom Jochoms dicht bij een doelpunt. Daarna zag Arthur van den Eeckhout zijn fraaie lob op het Groesbeekse doel belanden. Uiteindelijk was het aan de solide Groesbeekse verdediging en aan doelman Jeffrey Hoogenbosch te danken dat de Drutense aanvallers niet doeltreffend werden.

Groesbeekse Boys gaat zondag 8 april bij nummer vier van de competitie Beuningse Boys op bezoek. Deze ploeg heeft tot nu toe vier punten meer weten te verzamelen dan de Boys uit Groesbeek. De wedstrijd in Beuningen begint om 14.00 uur.

KBO- erelidmaatschap voor Gretha Groothuizen-Kersten

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

OOIJ – Zaterdagmiddag 31 maart werd in zaal Vink de negentigste verjaardag gevierd van mevrouw Gretha Groothuizen-Kersten.

Een delegatie van het bestuur van de KBO uit Ooij ging er op bezoek om haar te feliciteren met deze mijlpaal, waar zij uit handen van tweede secretaris Arnold Wulterkens het erelidmaatschap van de Katholieke Belangen Organisatie-50+ uitgereikt kreeg met de daarbij horende oorkonde. Bestuurslid Mientje Hubbers overhandigde haar een prachtige bos bloemen.

Mevrouw Groothuizen was ook jarenlang lid van de KBO-dansgroep De Oldestep. Ook is ze nog regelmatig te vinden bij de Inloop en Ontmoeting in de Polderkamer in dorpshuis De Sprong voor een kopje koffie of deel te nemen aan diverse activiteiten.

Paastoernooi PVBeek

van l. naar r. Thea ten Westeneind, Gonnie Eltink, Alie Kuster en Mirjam Arnts Foto: Trees Tissen

Foto: Trees Tissen

BEEK - Tweede paasdag werd in De But aan de Alde Weteringweg het jaarlijkse Paastoernooi gespeeld. Achttien enthousiaste boulers begonnen in opperbeste stemming aan drie voor gelote wedstrijden.


Om in de prijzen te vallen, moesten er wel drie wedstrijden gewonnen worden. Dit was lang niet voor iedereen weggelegd. Zelfs het glaasje advocaat mocht niet bij iedereen helpen. Voor de derde prijs moest uiteindelijk nog een beslissingswedstrijd gespeeld worden door Mayke, Maaike en Mirjam. Uiteindelijk was de derde prijs voor Mirjam Arnts, de tweede prijs voor Thea ten Westeneind en de eerste prijs voor Alie Kuster. De aanmoedigingsprijs voor Gonnie Eltink. Met deze prijsuitreiking werd een gezellige dag boulen afgesloten.

Zaterdag 7 april worden de laatste competitie wedstrijden gespeeld. PVBeek 1 speelt om 12.00 uur thuis en PVBeek speelt uit in Best. Tweede pinksterdag wordt het Jacob de Graaf vis-toernooi gespeeld.

Geweldig Open Laag Toernooi 2018

Open laag commissie Foto: Gjb

Foto: Gjb

MILLINGEN - Van zaterdag 24 maart tot en met zondag 1 april is het 6e Open Laag Toernooi georganiseerd bij tennisvereniging PIT uit Millingen aan de Rijn. Prima weer tijdens het toernooi en mooie en spannende tenniswedstrijden zijn er gespeeld door vele tennisspelers uit de gehele regio en met name uit de gemeente Berg en Dal.

De Open Laag Commisie en het bestuur van TV PIT zijn alle vrijwilligers en sponsoren dankbaar, die die dit toernooi weer mogelijk gemaakt hebben.

Bromfietslawaai in beginjaren zestig

Foto: Archief Gerrie Driessen Foto: Archief Gerrie Driessen

Tijdens de op 9 april 1963 gehouden ledenvergadering van de V.V.V. –Groesbeek zegt het bestuur bezorgd te zijn over de vele klachten over bromfietslawaai in de dorpskom. Het lawaai wordt veroorzaakt door jeugdige bromfietsers, die tot laat in de nacht over de Dorpsstraat en Pannenstraat heen en weer rijden. Behalve de aanwonenden ondervinden vakantievierende hotelgasten daar veel overlast van. Vanuit de vergadering wordt gevraagd om een bromfietsverbod tijdens de zomermaanden.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Uit de Leeuwarder Courant van 8 aug. 1964: Ruim 150 verbodsbepalingen. Groesbeek treed op tegen bromnozems.

De gemeente Groesbeek wil krachtig ingrijpen tegen bromnozems, die vooral 's avonds en tijdens het weekeinde in het heuvelachtige recreatieoord veel motorlawaai veroorzaken. De gemeenteraad is akkoord gegaan met een verordening waarin ruim 150 verbodsbepalingen zijn opgenomen. Deze verordening verbiedt onder meer samenscholingen van bromfietsen, het te hard rijden en te veel lawaai maken. Zonder aanwijsbaar redelijk doel is het niet toegestaan bij elkaar te komen met bromfietsen en zo maar heen en weer te rijden of zich wanordelijk te gedragen. Verder mag men de motor van de brommer of auto slechts laten draaien om weg of voorbij te rijden. De opmars in die tijd van 'de blauwe walm' was echter niet meer te keren. 'Voor de zich ontvoogdende jeugd wordt de bromfiets een instrument om zich af te zetten tegen de gevestigde orde en ouderlijk gezag. Een status verschaffend bezit, een middel om zich te identificeren, te onderscheiden en te imponeren en natuurlijk om meiden te versieren' aldus de Geschiedenis van de bromfiets 1948 - 2015. De in 1964 getroffen maatregelen worden dan ook genegeerd, zo blijkt uit De Gelderlander van 6 juni 1973: Protest tegen brommerlawaai in Groesbeek. Het gemeenteraadslid Vaartjes heeft er gisteravond bij B en W op aangedrongen iets te gaan doen tegen het lawaai dat bromfietsen met name gedurende de weekenden 's nachts produceren. Wel wordt de overlast ietsje minder als in 1975 de helmplicht is ingevoerd.

De foto laat zien dat er in 1977 nog flink wordt gejakkerd. Deze is gemaakt vanuit hotel-café In de Locomotief en meer dan woorden laat de opname zien hoe ongedisciplineerd de jeugd zich gedroeg.

Landelijke bekendheid voor hanenkraaiwedstrijd van Edelras

Foto: Erik Weijers

Foto: Erik Weijers

KRANENBURG/GROESBEEK – Voor de veertiende maal werd tweede paasdag de hanenkraaiwedstrijd gehouden bij café Merlijn aan de Grafwegenerstrasse in het Duitse grensdorp Kranenburg.

De organisatie was in handen van Hendrik-Jan Janssen samen met de Groesbeekse kleindiervereniging Edelras. Voor deze editie was landelijke bekendheid door de komst van SBS6, die opnamen kwam maken van het hanenkraaien, terwijl Radio 1 er zondagmorgen ook al melding van had gemaakt. Dat resulteerde in een flinke belangstelling voor dit hanengekraai.

In totaal deden 28 hanen aan het gekraai mee, waaronder vier lease-hanen. Voordat de wedstrijd begon, zaten de hanen in afgedekte kooien in afwachting van hun komst op het podium. Hier vonden vier rondes van zeven hanen plaats. De drie juryleden kwamen handen, ogen en oren te kort om het aantal slagen binnen de acht minuten te tellen.

Ook van Duitse zijde waren er enkele deelnemers. Even voor half twaalf werd de winnaar bekendgemaakt. De broers Niek (15) en Willen (13) Pronk uit het Duitse Wyler wisten met hun geleasede haan Merlijn van de voorzitter van Edelras Erik Weijers de eerste plaats in de wacht te slepen. Deze haan kraaide liefst twintig maal; tweede werd een lease-haan van Riny Janssen door Paul Koopmans uit Groesbeek met de haan Barry White, die zestien maal van zich liet horen. Derde werd de jongste deelnemer Milo Lamers uit Groesbeek met de haan Sneeuwwitje, die veertien maal kraaide. Het inschrijfgeld werd verdeeld onder de prijswinnaars.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 15 april. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Janneke Ruijs.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Kruispunt, dat pastorale begeleiding voor (ex)dak- en thuislozen verzorgt in Nijmegen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Richard Bongers lid van WMO-Adviesgroep Berg en Dal

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

BERG EN DAL - Mijn naam is Richard Bongers en sedert enkele maanden ben ik lid van de WMO-Adviesgroep Berg en Dal.

"Deze werkgroep informeert, ondersteunt, helpt en behartigt mensen met een beperking, jong en oud, die voorzieningen nodig hebben in hun woning en/of woonomgeving. Het betreft hier bijvoorbeeld ondersteuning bij de gemeentelijke aanvraag voor huishoudelijke hulp en/of hulpmiddelen en zo nodig aanwezigheid bij zogenaamde keukentafelgesprekken.

Mijn motivatie om in de werkgroep te zitten is wel dat ik het belangrijk vind dat mensen met een beperking dezelfde mogelijkheden, zo niet meer, moet hebben om deel te nemen aan hun maatschappelijke en sociale leven, als ieder ander. Als werkgroep willen we ze, zo nodig, daarbij helpen.

Hebt u familie, vrienden of kennissen die u hierbij helpen is dat natuurlijk prima. Mocht dat echter niet het geval zijn kan ik u wellicht van dienst zijn. Vanuit de adviesgroep ben ik de wat specifiekere contactpersoon voor Millingen aan de Rijn. U kunt mij bereiken via Willy Fleuren, telefoon 06 54724255."

Swim to Fight Cancer komt naar Nijmegen!

Swim to fight cancer (foto: Marjo van de Peppel)

NIJMEGEN - Op zondag 9 september wordt in de Spiegelwaal bij Nijmegen gezwommen voor onderzoek naar kanker. De deelnemers laten zich sponsoren om zo geld bij elkaar te zwemmen waarmee jonge onderzoekers gesteund worden en hierdoor kanker hopelijk in de toekomst geen dodelijke ziekte meer is. Ervaren, onervaren, jong of oud, iedereen kan aan dit evenement meedoen!

Swim to Fight Cancer is een recreatief zwem-event in een stadsdecor waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Deelnemers en Sponsors

Vanaf eind april is de Nijmegen website www.swimtofightcancer.nl actief en kunnen de deelnemers, volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar, zich aanmelden. De organisatie hoopt op veel enthousiaste deelnemers en sponsoren. Allemaal met een sterk overkoepelend gevoel: samen duiken we het water in om een grote vuist te maken tegen kanker!

Als sponsor kan met rekenen op veel toeschouwers en media aandacht. Een van de mogelijkheden om te sponsoren is het organiseren van een eigen business team. Samen in actie voor een hoger doel en goed voor vitaliteit en betrokkenheid.

Vrijwilligers

Een evenement als dit kan niet bestaan zonder vrijwilligers. Als je ook graag wilt bijdragen aan dit goede doel, dan kan dat zeker. De organisatie is op zoek naar enthousiaste mensen die willen helpen. Kom in actie en meldt je aan via onze Facebook pagina of stuur ons een email info@nijmegen.swimtofightcancer.nl

Programma Nijmeegse Marikenhuis

Het Marikenhuis in Nijmegen (foto: Willem van Gerwen) Willem van Gerwen

Woensdag 4 april, 13.30-15.00 u - Waalzinnige hoopdance in het Marikenhuis | Introductieles.
Daarna tot 23 mei elke woensdag hulahoop in een groep, met een afrondende slotact tijdens Marikenloopfestival in Park Brakkenstein en tijdens het Waalzinnig festival, beiden op zondag 27 mei.

Zaterdag 14 april, 15.30 uur - Opening expositie met werken van Riet Kersten
Riet Kersten woont en werkt in Nijmegen. Een aantal jaren geleden werd ze geconfronteerd met kanker. Iedereen is welkom bij de opening van haar expositie. Gratis toegang.

Dinsdag 17 april, 19.30-21.30 uur - Prof. Angela Maas (Radboudumc) over cardiale inspanningsbelasting bij kanker.
Zij zal ingaan op de gevolgen van behandelingen (radiotherapie, chemotherapie) op de cardiale belastbaarheid bij inspanning. Veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Gratis toegang.

Angela Maas, Radbudumc (foto: Radbudumc) beschikbaar gesteld door st. 7H-loop

Woensdag 18 april 2018, 10.30-12.00 uur - Inloopspreekuur Werk & Kanker, zonder afspraak
Elke 1e en 3e woensdag van de maand is er zowel voor patiënten/werknemers als werkgevers tijdens het inloopspreekuur een luisterend oor. Doel: zo veel mogelijk eigen en verantwoorde keuzes maken als het gaat om werk.

Woensdag 25 april, 15.00-16.15 uur - Open les Mindfulness
Door Mindfulness word je je bewuster van wat er in je omgaat en ontwikkel je een houding om daar met mildheid naar te kijken

Maandag 23 april, 12.00-15.00 uur - Koken met Gina
Onder (bege)leiding van een kookexpert maakt u een heerlijke en verantwoorde maaltijd.

Meer info en aanmelding: www.marikenhuis.nl

Het Marikenhuis vindt u aan de Slotemaker de Bruïneweg 163 in Nijmegen.

Pijnlijk verlies DVSG

GROESBEEK - DVSG speelde eerste paasdag uit tegen hekkensluiter DVE-Trajanus. DVSG start met Ruben Nillessen en Roy Janssen voorin en Patrick Janssen speelt laatste man vandaag.

Het is Tijs de Jong die in het begin van de wedstrijd goed over de zijkant op komt. Hij krijgt de bal goed mee, maar neemt iets te weinig tijd om te schieten. De bal gaat naast het doel. DVSG speelt wat onwennig door een andere samenstelling van het team. DVE-Trajanus heeft vaardige voetballers en scoort uit een kopbal van dichtbij de 1-0. Drie minuten later scoort DVE-Trajanus de 2-0. Een aanvaller kan de 16 meter inlopen en scoort daaruit de 2-0. DVSG probeert het, maar vandaag is de scherpte er niet. Of is het concentratie, duelkracht,opstelling...

Pas vlak voor rust krijgt DVSG een paar mogelijkheden met een kopbal van Luuk Rikken en een schot van Niek Derksen. Helaas geen treffers, waardoor de ruststand 2-0 is. Nevin Kamps is dan al gewisseld voor Rick Goossens op de backpositie. Na rust is DVSG wel fel, maar komt het er aanvallend niet aan te pas. DVE-Trajanus heeft het overwicht en als de 3-0 gescoord wordt door een foute terugspeelbal van DVSG, is de wedstrijd helemaal gespeeld.Dirk Hopmans maakt vandaag zijn debuut door Niek Derksen te vervangen. De wedstrijd is verloren. De 4-0 in de 79e minuut verandert daar niets meer aan.

Verliezen was deze dag weer niet nodig geweest. Volgende week speelt DVSG uit DSZ en zal er toch meer gebracht moeten worden om hier een resultaat te behalen.

Bingoavond

De Roodborstjes

OOIJ - Vrijdagavond 13 april om 20.00 uur houdt De Roodborstjes een verlate paasbingo in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Iedereen wordt uitgenodigd om samen deze avond met De Roodborstjes mee te maken.

Succesvolle paasviering bij KBO Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Woensdag 28 maart in hotel `t Spijker was de jaarlijkse paasviering van KBO Beek. Ook deze keer weer ging de eerwaarde heer F. Bomers voorging in de viering, geassisteerd door acoliet Herman Roelofs en lectrice Ria Hoogenkamp. Het zaalkoor De KBO Beeksingers ondersteunde de viering muzikaal.

Na de viering werd er een consumptie aangeboden, tevens werden er lootjes aangeboden voor de jaarlijkse verloting, Magda, had voor de laatste maal nog meer dan haar uiterste best gedaan om voor superprijzen te zorgen. Pasen kon niet meer stuk wanneer er met zo`n prijs naar huis werd gegaan.

Daarna kwam de speciale paasbroodmaaltijd met allerlei heerlijkheden. "Wilt u nu ook de pasen beginnen met een stichtelijke viering, een heerlijke maaltijd, `n superverloting en volop gezelligheid? Dat is bijzonder eenvoudig mogelijk: u wordt voor 20 euro per kalenderjaar lid van de KBO Beek en ook u maakt alles mee. Informatie: Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek (024 3226377)."

Doelman redt punt voor De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Niels Kornelis, die een punt redt voor zijn club door goed keeperswerk, dat is vaker vertoond. Een doelman, die in de 95e minuut de gelijkmaker scoort tegen een Brabantse zaterdagclub, dat zijn twee unieke gegevens in één moment. De Treffers – Kozakken Boys: 1-1. Het paasweekeinde heeft dan toch twee punten opgeleverd voor de Groesbekers in de strijd tegen degradatie.

In de eerste helft had De Treffers weinig in te brengen tegen een superieur Kozakken Boys. De Werkendammers zetten de thuisclub vanaf het begin zwaar onder druk. Tussen de tien en twintig hoekschoppen waren daarvan het gevolg. Aanvallend stelden de roodzwarten daar nagenoeg niets tegenover. Met Coen Maertzdorf aan de voor hem ongemakkelijke linkerzijde was de angel wel uit de voorhoede. Die tactische zet was voornamelijk verdedigend bedoeld om het opkomen van de snelle rechtsback te verhinderen. Anton Janssen slaagde gedeeltelijk in die opzet. Na vijfenveertig minuten was het slechts 0-1. Uit een van de vele corners scoorde Sanny Monteiro in de 34e minuut het openingsdoelpunt, omdat hij alerter was dan de Treffersverdediging. In de rust zagen sommige supporters nog mogelijkheden door de geringe achterstand .

Gelukkig tapte De Treffers in de tweede helft uit een ander vaatje. Coen Maertzdorf verhuisde naar de rechterkant en met invalbeurten voor Cedric Badjeck, Robin Janssen en Nick de Bondt werd de thuisclub aanmerkelijk gevaarlijker. Kozakken Boys liep achteruit en stak de energie met name in vertragende acties. Ook de wissels leken vooral bedoeld om te temporiseren. Scheidsrechter Cairo, die lang niet zo slecht was als trainer Danny Buijs na afloop wilde doen geloven, liet terecht lang doorspelen. En in de vijfennegentigste minuut ontvingen de Werkendammers het loon van de angst. Een vrije trap van Boy van de Beek deed de bal op het hoofd belanden van de mee opgekomen Niels Kornelis. En die kopte raak in de benedenhoek 1-1.

Bingoavond De Roodborstjes

Bingoavond De Roodborstjes

OOIJ - Vrijdagavond 13 april om 20.00 uur houdt De Roodborstjes een verlate paasbingo in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Iedereen wordt uitgenodigd om samen deze avond met De Roodborstjes mee te maken.

Wenskind Dirk Wollenberg straalt bij ontmoeting idool Tavi Castro

Foto: Make A Wish

Foto: Make – A - Wish

GROESBEEK /BEVERWIJK – Afgelopen week vervulde Make – A – Wish Nederland de allerliefste wens van de 19-jarige Dirk Wollenberg uit Groesbeek. Dirk leed aan botkanker en als gevolg van de behandeling van deze ziekte was hij in gewicht toegenomen. Door het fitnessprogramma van Tavi Castro is Dirk veel afgevallen. Hij voelt zich nu goed en was onder de indruk van de ontmoeting met zijn held.


De ontmoeting vond plaats in de sportschool van Tavi in Beverwijk. Allereerst werd Dirk in een geheel nieuwe sport outfit gehesen. Vervolgens leidde Tavi het gezelschap rond door zijn sportschool. Tavi heeft ter plekke een programma op maat gemaakt voor Dirk om nog meer te kunnen afvallen, vervolgens zijn ze samen gaan trainen. Tenslotte bood Tavi aan Dirk te blijven begeleiden om zijn streefgewicht te behalen. Dirk genoot van ieder moment en was onder de indruk van de betrokkenheid van Tavi bij zijn persoonlijke situatie. Dirk is ervan overtuigd dat hij nu weer zijn oude lijf terug kan krijgen. Als kers op de taart mocht Dirk ook nog even een rondje scheuren in Tavi's Maseratie.
Dirk heeft door omstandigheden lang op zijn wensvervulling moeten wachten, maar deze heeft al zijn verwachtingen overtroffen. Nadar Dirk overvallen was op zijn werk door twee wensvervullers van Make – A – Wish, stapelden de verrassingen zich op. Hij kon in eerste instantie amper bevatten, wat hem gebeurde, maar genoot met volle teugen. Zijn ouders, zussen, vriendin, zwager en vrienden genoten met hem mee. De geëmotioneerde moeder van Dirk zei na afloop: 'Hier gaat Dirk nog heel lang van nagenieten.'

Parochie Groesbeek

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Vieringen

Cosmas en Damianus

Zaterdag 14 april 19.00 uur Viering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Wim Kaal en echtg., Annie Kaal-van Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon; Sjaak Peters v.w. verjaardag van echtg. en kinderen

Zondag 15 april 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Cecilia

Misintenties: Johannes Jacobs en Hendrika Jacobs-Eikholt de echtg. en kinderen; Rutgerus v.d. Ven en Elisabeth Meijers de echtg. en kinderen; Henricus Tomas en Petronella Theodora Kersten de echtg. en overleden ouders Kersten; Overleden ouders Driessen-Nillessen en zoon Willy; Theo Bieleveldt en zus Riny; Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 11 april 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 15 april. 3e zondag van Pasen.

Eucharistieviering 9.30 uur m.m.v. KK Horst-Sion- Breedeweg.

Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 18 april. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Fietsster gewond in Groesbeek

Foto:Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagavond is op De Stekkenberg in Groesbeek een fietsster met haar fiets over de kop geslagen en kwam op het wegdek terecht.

Het slachtoffer reed op een elektrische fiets en heeft naar haar eigen zeggen te hard geremd, waardoor zij de fiets niet meer onder controle had en over de kop sloeg. Bij de val heeft zij enkel- en beenletsel opgelopen. Omstanders hebben het slachtoffer eerste hulp verleend in afwachting van een ambulance. In eerste instantie kwam er een rapid responder van de ambulancedienst, die gezien de verwondingen van het slachtoffer zijn collega's van de ambulancedienst waarschuwde. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het UMC Radboudziekenhuis in Nijmegen. De fiets van het slachtoffer raakte bij de val licht beschadigd.

Mountainbiker treft onwel geworden persoon in Groesbeeks bos aan

GROESBEEK – Een mountainbiker heeft dinsdagmorgen midden in het Groesbeekse bos een onwel geworden persoon aangetroffen.

De mountainbiker heeft direct de ambulance gealarmeerd, echter de opgegeven locatie bleek onduidelijk. De rapid responder van de ambulancedienst werd gestuurd naar de Rijlaan in Groesbeek. Daar werd geen onwel geworden persoon aangetroffen. Vervolgens werd een groot gedeelte van het bos door de ambulance afgezocht tot aan het Avonturenbos toe. Ook toen geen enkel spoor van de onwel geworden persoon. Later kwam de melding dat het slachtoffer onder begeleiding van de mountainbiker naar zijn woning aan De Vlierbeshof in Groesbeek was gelopen. De ambulance is vervolgens ter plaatse gegaan en heeft het slachtoffer eerste hulp verleend.

Traditioneel paasvuur op kermisterrein in Kranenburg

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KRANENBURG - Traditiegetrouw vond op eerste paasdag op de kermisplaats in Kranenburg het paasvuur plaats. Ook dit jaar was de organisatie weer in handen van de plaatselijke CDU afdeling.

Om 19.00 uur werd het paasvuur ingezegend waarna er een sfeervol en warm samenzijn volgde. Evenals voorgaande jaren zorgde de Kranenburgse brandweer voor de veiligheid en niet in het minst voor de lekkere grillworstjes. Het paasvuur werd luister bijgezet door Musikverein Kranenburg die ter plaatse een klein concert ten gehore bracht terwijl de CDU-afdeling Kranenburg het vermaak voor groot en klein verzorgde alsmede de drankjes. Het paasvuur in Kranenburg trok ook belangstellenden uit de regio waaronder Groesbeek en Millingen.

Scooterrijder botst tegen auto

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de kruising Nieuweweg/Zevenheuvelenweg in Groesbeek is zaterdagavond een scooterrijder uit Nijmegen tegen de zijkant van een stilstaande auto gereden.

De bestuurder van de scooter reed op de Nieuweweg uit de richting Nijmegen en is vermoedelijk geschrokken van een personenauto, die stil stond op de Zevenheuvelenweg om linksaf de Nieuweweg op te rijden. De scooterrijder probeerde de auto nog te ontwijken, maar kwam ten val en kwam tegen de zijkant van de auto terecht. Een gealarmeerde ambulance heeft de scooterrijder ter plaatse behandeld. Zijn verwondingen vielen mee. Zowel de scooter als de auto werden beschadigd.

Meedoen aan de Open Tuindag in Berg en Dal

Foto: Deelnemende tuin vorig jaar

Foto: Archief Tuindag

REGIO - "Heb jij een passie voor tuinieren? Wil jij jouw tuin graag eens aan anderen laten zien? Of zou je wel willen meedoen, maar wil je eerst meer weten? Mail of bel ons voor 15 mei, dan kunnen we een afspraak maken en je er alles over vertellen: info@tuindagbergendal.nl, of 06 53896533."

Iedereen met een tuin kan meedoen. Of die nu groot is of klein, wild of aangeharkt, natuurlijk of onder architectuur aangelegd, voor de sier of met eetbare planten: het gaat om de passie van de tuinier. "Die passie brengen we graag over aan de bezoekers!"

"Waar je ook woont in onze mooie gemeente, je kunt altijd meedoen! We maken in ieder deel van de gemeente een (fiets)route, zodat bezoekers langs alle tuinen worden geleid. We hopen op zoveel mogelijk afwisseling. Op www.tuindagbergendal.nl kun je al wat informatie aantreffen."

Paasviering in De Smorenhoek

Foto en tekst:

buurtreporter Henk Burgers

BEEK - Ook dit jaar hield buurtvereniging De Smorenhoek het traditionele paasvuur.

35 buurtbewoners waren naar dit eerste paasvuur in de gemeente Berg en Dal gekomen om elkaar een fijn pasen te wensen onder het genot van een hapje en een drankje. Zelfs de paashaas liet zich bij deze gelegenheid even zien.

Het werd dankzij de inzet van het bestuur en de vrijwilligers een leuke middag. Helaas zijn er niet zoveel kinderen meer in De Smorenhoek. Maar de weinigen konden toch nog even genieten van het zoeken naar de paaseitjes, die her en der waren verstopt.

22 / 24

Merle Foto: Mama

Lieve Merle,

Van harte gefeliciteerd met je16de Verjaardag.

Liefs Papa & Mama, Loïs

Lieve Merle,
2 April werd je alweer 16 jaar!
Nog van harte Gefeliciteerd.
Liefs Opa & Oma.

Hoera!
Janine wordt zondag 8 april
21 jaar.

Van harte gefeliciteerd van papa en mama

Koen wordt 9 april
9 jaar

Gefeliciteerd Koen
Kusjes Opa en Oma

Hoera,
De slingers zijn opgehangen want op 4 April wordt Wim 45 jaar.

Van Harte Gefeliciteerd.
Veel liefs,
je Meissie xxxxx

Lieve Jonas,
Gefeliciteerd, je wordt al 11 jaar!
en zoekt hier op zolder de Donald Ducks bij elkaar.
Een gezellige verjaardag met je vriendjes en familie.

Oma Rita

Hieperdepiehoera!
Onze stoere kleinzoon Moos mag alweer 8 kaarsjes uitblazen.

Gefeliciteerd groetjes opa Theo en oma Dinie.

Onze kleinzoon Lucas wordt 31 maart 10 jaar.
Van harte gefeliciteerd en een hele gezellige dag.

Opa en Oma Huissen.

Lieve Quinten,

Gefeliciteerd met je eerste verjaardag!

Liefs Papa en Mama

Woensdag 11 april Sarah!
Proficiat, de vriendenploeg.

Open tuinen - Offene Gärten im Kleverland 2018!

De organisatoren van "Offene Gärten im Kleverland" Foto: Timo Güdden

Foto: Timo Güdden

REGIO - Nadat de winter in de afgelopen dagen de tuinliefhebbers nogmaals de rug toekeerde, staart nu de inmiddels 14e editie van de bekende actie 'Offene Gärten im Kleverland'.

Inmiddels behoren twintig particuliere tuinen en tuincollectiefs in het Kleverland en Nederland, drie publieke parken en de Hochschule Rhein-Waal tot de familie van 'Offene Gärten im Kleverland'.

De organisatoren heten dit jaar de heren Albert Widdershoven en Leon Verhoeven welkom. Zij wonen pal aan de Nederlands/Duitse grens, in Goch-Grunewald, waar zij op het parkeerterrein van het voormalig café Zum Reichswald, een klein tuinparadijs hebben aangelegd. In deze tuin zijn oude fruitbomen en vele cottageplanten, waaronder Engelse rozen, hostas en vingerhoedskruid, te vinden.

De highlights van 2018 zijn in het bijzonder het gratis toegankelijke Hortensiaweekend op 21 en 22 juli in het park van het museum Schloss Moyland en de openstelling van de eilandtuinen op Schenkenschanz op 1 juli, evenals de tuinen van 'Altes Pflegerdorf', gelegen aan de Horionstraße in Bedburg-Hau op 23 en 24 juni.

De grote diversiteit aan tuinen is samengevat in een brochure die op de VVV Kleve, in het stadhuis van Bedburg-Hau en op het informatiepunt van Schloss Moyland verkrijgbaar is. Elke deelnemende tuin wordt gepresenteerd in een korte samenvatting met bijbehorende foto’s. Daarnaast bevat de brochure informatie omtrent openingstijden en een routebeschrijving.

Uitgebreidere informatie is verder nog te vinden op de nieuwe Facebookpagina en op www.gaerten-kleverland.de.

Binnenvaartschip ramt olietanker

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

MILLINGEN – Maandagmorgen is op de Waal ter hoogte van Millingen aan de Rijn een binnenvaartschip stroom- en motorloos geraakt en botste hierdoor vervolgens stroomafwaarts tegen de voorkant van een olietanker.

Het met grond geladen schip De Montanara raakte door onbekende oorzaak stroomloos en raakte vervolgens in de problemen. Stroomafwaarts en stuurloos kwam het schip tegen de voorkant van de olietanker Hermann Burmester, die daardoor een lekkage op het voordek kreeg. De brandweer van Millingen aan de Rijn heeft pompen op het voordek geplaatst, zodat het schip zo weinig mogelijk water maakte. Onder begeleiding van de brandweerboor en Rijkswaterstaat is de tanker naar de calamiteitenhaven in Lobith geloodst. Inmiddels was een monteur op De Montanara verschenen die de stroomstoring probeerde op te heffen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

B-Orkest Sint-Cecilia op festival

MILLINGEN - Op 15 april zal het B-orkest van fanfare Sint-Cecilia uit Millingen aan de Rijn deelnemen aan het Eurofestival in Heel.

Op dit gejureerde festival zal een drietal Spaans georiënteerde nummers ten gehore gebracht worden. Suite Española van Ivo van Kouwenhoven, Spanish dance van Carl Wittrock en A Spanish triptych van Jan de Haan. Op zaterdagavond 14 april om 19.00 uur zal de generale repetitie plaatsvinden in het verenigingsgebouw aan de Wethouder Arntzstraat 1 in Millingen aan de Rijn. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze generale repetitie bij te wonen en het orkest veel succes te wensen met het optreden op het festival.

Fanclub The Moonlights eert Wim Liebers

GROESBEEK – Op zaterdagavond 7 april wordt er in dancingcentre De Hoeve aan de Herwendaalseweg een fanclubavond gehouden van het bekende muzikale duo The Moonlights.

Op deze avond zal de bekende leadzanger van het orkest The Sunstreams en 'Summersound Wim Liebers worden geëerd. Op deze fanavond die zal worden gepresenteerd door DJ Hen, zullen diverse gastoptredens zijn van Alt van Huus, Henny Weijmans, Alfred Arts, en de Teddy Boys (bekend van hun landelijke hit 'Ik zing als de zon schijnt'). Daarnaast zal de band The Moonlights ook diverse nummers live ten gehore brengen. Leden van de fanclub van The Moonlights hebben op deze avond gratis toegang.