De Liemers Helemaal Goed Courant

5 december 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 5 december 2015


Succesvolle opkomst platformbijeenkomst vrijetijdseconomie in Pannerden

Platformbijeenkomst vrijetijdseconomie de Liemers, helemaal goed!

RIJNWAARDEN – Op donderdag 12 november vond de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie voor ondernemers plaats bij Buitengoed Gelderse Waarden in Pannerden. Deze avond wordt twee keer per jaar georganiseerd door de Liemers, helemaal goed! om ondernemers te inspireren, verbinden en ondersteunen. Ditmaal stond de avond in het thema van de Duitse marktbewerking.

Campagne-coördinator Bastiaan Overeem en regio-coördinator Erik ter Maaten verwelkomden ruim twintig ondernemers bij Buitengoed Gelderse Waarden met een kopje koffie. Bastiaan Overeem opende de avond met een korte introductie van RBT KAN om vervolgens uitleg te geven aan de ondernemers over de Duitse markt.

Platformbijeenkomst vrijetijdseconomie

Tijdens de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie van afgelopen maart kwam naar voren dat ondernemers uit de regio Liemers behoefte hebben aan kennis rondom de Duitse marktbewerking voor hun onderneming. Met jaarlijks ruim veertien miljoen Duitse toeristen die de weg naar Nederland vinden, vormt de Duitse markt een groot potentieel.

Campagne-coördinator Bastiaan Overeem gaf de ondernemers praktische tips mee waarmee je als ondernemer rekening mee moet houden bij het bewerken van de Duitse markt. Na afloop reageerden de ondernemers van de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie enthousiast over de gehele avond bij onlangs geopende locatie Buitengoed Gelderse Waarden. Daarbij informeerde gastvrouw Danny Hulshoff alle ondernemers over de plannen van Buitengoed Gelderse Waarden waarbij tevens ideeën werden uitgewisseld over de aanpak van de nieuwe locatie. De komende tijd zal uitwijzen in hoeverre de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie heeft bijgedragen aan de Duitse marktbewerking van de ondernemers uit de Liemers.

Banenmarkt de Liemers

ZEVENAAR - In antwoord op de aantrekkende arbeidsmarkt, hebben de vier gemeentes in de Liemers, in samenwerking met Regionale Sociale Dienst (RSD) de Liemers en het Werkgevers Servicepunt Midden-Gelderland (WSP), op 5 november een regionale banenmarkt georganiseerd. In het gemeentehuis Zevenaar hebben meer dan 110 bezoekers deze banenmarkt bezocht.

Na een korte toespraak van Gerard Hendriksen, wethouder van Financiën van de gemeente Zevenaar, konden bezoekers ter plekke (digitaal) solliciteren op de beschikbare vacatures in de diverse branches. Er was ook de mogelijkheid om zichzelf persoonlijk te presenteren bij een werkgever of uitzendbureau of de interesse laten blijken voor een van de vele projecten die vanuit de gemeenten samen met regionale werkgevers zijn opgestart. Bezoekers, maar ook de werkgevers en uitzendbureaus waren na afloop heel positief over de vraag, het aanbod en de organisatie van de banenmarkt. Bijna elke bezoeker is met minstens één sollicitatie, een goed gesprek met een potentiële werkgever, tevreden en met het nodige geschut voor de verdere zoektocht naar een baan, de deur uit gegaan.

Het initiatief voor de banenmarkt is mede mogelijk gemaakt door de gemeentelijk besturen van de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort en Rijnwaarden om zoveel mogelijk uitkeringsgerechtigden met een korte afstand tot de arbeidsmarkt actief en intensief te begeleiden naar betaald werk. Vanuit de RSD de Liemers heeft het team jobhunting zich de afgelopen periode ingezet om deze doelgroep in beeld te krijgen, actief te benaderen en te spreken.

De aanwezige werkgevers en standhouders van projecten werden op gepaste wijze bedankt voor hun inzet en deelname aan deze banenmarkt.

Hope XXL citatatenwandeling

REGIO - Hope XXL begon zes jaar geleden in de Liemers. Een van de eerste ideeën was om een inspirerende positieve citatenwandeling uit te zetten in het Horsterpark. Tweeëneenhalve kilometer energie op doen (www.hope-xxl.com).

Toen algemeen directeur Geron Verdellen van Veluwezoom Verkerk uit Zevenaar het hoorde besloot hij om elk jaar 'iets' met Hope XXL op te pakken waar ze elk jaar 10.000 euro aan bijdragen.

Hope XXL had in zes jaar tijd ruim 250 prachtige citaten verzameld. Samen met de werknemers van Veluwezoom Verkerk en jongeren van het Candea College zijn er 121 citaten uitgekozen (121 Is in het Engels one-two-one oftewel de een helpt de ander). Door de werknemers van Veluwezoom Verkerk zijn er 60 bordjes geplaatst in het Horsterpark. Op elk bordje, aan beide zijden, een citaat met daaronder een foto van Hope XXL en op de andere zijde een foto uit het Horsterpark die Duivenaar en amateurfotograaf Hans de Wit heeft gemaakt.

Het eerste bordje heeft het beroemde citaat van Anne Frank die in 1943 schreef: "Ondanks alles geloof ik in de goedheid van de mens." Het laatste bord is van Olof Palme;: "We should try to make life as decent as possible." Deze quote van de oud-premier van Zweden is de missie van Hope XXL.

"Op 10 december gaan we met ruim 100 mensen de citatenwandeling openen. Daarbij zijn de burgemeesters van Duiven, Rijnwaarden en Zevenaar aanwezig. Een en ander zal rond de klok van 17.45 uur plaatsvinden in het dan al in Dickens sferen getooide Horsterpark.

Bakken in bakhuisje in Ooy

OOY - Op zaterdag 5 december worden drie ronden brood gebakken.

Ook deze eerste zaterdag van de maand wordt het bakhuisje aan de Slenterweg opengesteld voor het publiek en wordt er door het bakkersteam Jan Godschalk en Ton de Lorijn op ambachtelijke wijze brood gebakken. Daarbij zal als hulpbakker Lidy Corvelijn assisteren.

Het ontsteken van de oven start op zaterdag 5 december rond 6.00 uur. De tweede stookronde start om 9.30 uur en de laatste ronde om 11.30 uur. Het stoken met hout om de gewenste temperatuur te bereiken kan dan bekeken worden. Vanwege de grote belangstelling worden de Ooyse Bollen in drie ronden gebakken.

De snelheid van het proces is niet volledig te sturen, maar verwacht wordt kunnen de bollen brood tegen 9.30, 11.30 en later tegen 13.30 uur uit de oven gehaald kunnen worden. De Ooyse Bol is dan voor een bedrag van 2,50 euro te koop.

Nadat de broden uit de oven zijn gehaald, blijft er nog een restwarmte over. Indien u hiervan gebruik wenst te maken dient u dit bij het bakkersteam aan te geven als u het brood ’s ochtends vroeg of vooraf bestelt.

Start ontwikkeling bedrijventerrein Seingraaf

Gedeputeerde de heer Michiel Scheffer en burgemeester Rik de Lange lanceren de website www.seingraaf.nl. Foto: gemeente Duiven

DUIVEN - Op maandag 23 november is het officiële startsein gegeven voor de ontwikkeling van bedrijventerrein Seingraaf in Duiven. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst bij hotel Gieling in Duiven.

Burgemeester Rik de Lange en gedeputeerde Michiel Scheffer van de provincie Gelderland hebben met een druk op de knop de website www.seingraaf.nl gelanceerd. Dat was de symbolische start van de ontwikkeling en uitgifte van het bedrijventerrein Seingraaf. Seingraaf ligt ten westen van bedrijventerrein Centerpoort-Nieuwgraaf, aan de overkant van de Rivierweg. Op dit moment nog grasland, maar het 11 ha grote gebied, biedt mogelijkheid voor de ontwikkeling van onder meer de sectoren smart industry, leisure en experience, de logistieke en de maakindustrie. De eerste gegadigden voor een bedrijfskavel hebben zich reeds gemeld.

Seingraaf heeft een aantal unieke uitgangspunten:

 1. 11 hectare netto gelegen op een prachtige zichtlocatie aan de A12 en Rivierweg;

 2. Gelegen nabij Centerpoort-Nieuwgraaf waar jaarlijks ruim 4,5 miljoen bezoekers komen;

 3. Gelegen in een gastvrije gemeente die ondernemers warm ontvangt, op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau met korte lijnen en een Bedrijven Contact Bureau;

 4. En waar ondernemers maximaal worden gefaciliteerd om hun dromen uit te laten komen.

Het gemeentelijke Bedrijven Contact Bureau neemt bedrijven bij de hand door de gemeentelijke organisatie heen. Naast de verkoop van kavels kunnen de kavels ook in erfpacht worden uitgegeven. Maar de gemeente gaat ook graag met bedrijven in gesprek over andere financieringsvormen.

Burgemeester Rik de Lange: "Seingraaf is een bijzonder mooi bedrijven terrein op een unieke locatie. Welke slimme ondernemer wil zich nou niet vestigen op een bedrijventerrein waar sprake is van jaarlijks 4,5 miljoen passanten?"

Jan Ottinkband in De Lantaern

ZEVENAAR - Móói da-j d'r bunt! is het credo van de Jan Ottink band. Deze uitspraak zegt meer dan genoeg over Jan en zijn mannen. Jan Ottink is al weer zo'n vijfentwintig jaar een begrip in het Nedersaksische taalgebied en heeft natuurlijk regelmatig opgetreden in De Lantaern.

Tot voor kort vormde Jan nog een duo met Dianne Marsman als 'HáDieJan', helaas door ziekte van Dianne is dit (tijdelijk?) gestopt. Niet alleen in heel Oost-Nederland; óók in het Duitse grensgebied kennen velen de muziek van Jan. Jan Ottink is muzikant, zanger, maar evengoed ook liedjesschrijver, theatermaker, gitarist, bassist en saxofonist. Een creatieve duizendpoot, die de verhalen van zijn leven zingt en speelt in prachtige, gelaagde teksten in de kleurrijke klanken van de Nedersaksische taal. Altijd direct herkenbaar aan zijn onnavolgbare doorleefde stem. Tegenwoordig vaak solo als singer-songwriter, maar gelukkig ook steeds (weer) vaker met zijn eigen geweldige Jan Ottink Band. 2015 is het jaar van een nieuw album met z'n band, van zoveel mogelijk het podium op en van een nieuwe theatervoorstelling: "'t kan ok anders!".

Het nieuwe album van de Jan Ottink band is dit jaar uitgebracht en heet "Maak mie wakker'. Waarschijnlijk is deze cd tijdens hun optreden in de Lantaern verkrijgbaar (www.janottinkband.nl). Het optreden is zaterdag 12 december vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur aan De Hooge Bongert 3 in Zevenaar (naast de Bibliotheek).

De Tocht der Tochten in Westervoort?

WESTERVOORT - Het HIER Klimaatstraatfeest organiseert in december een alternatieve Tocht der Tochten; een landelijke speurtocht naar naden en kieren in huizen en gebouwen. Tocht is namelijk niet alleen oncomfortabel, het veroorzaakt ook onnodig hoge stookkosten. Iedere straat die zich voor 11 december met minimaal drie deelnemers aanmeldt voor het Klimaatstraatfeest ontvangt een gratis anti-tochtpakket met een bespaarwaarde van 120 euro per jaar, zolang de voorraad strekt.

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Sinds 2008 komen deelnemers ieder "stookseizoen' samen met de buren, sportclub of collega's in actie tegen het klimaatprobleem. Dat is niet alleen gezelliger, maar ook effectiever. Gemeente Westervoort is Gouden Ster Partner van het HIER Klimaatstraatfeest. Inwoners van Westervoort beginnen de competitie daarom met een voorsprong van 1.000 punten.

Tocht der Tochten

Het Klimaatstraatfeest geeft onder andere inzicht in hoe goed je huis geïsoleerd is en hoe je dat kunt verbeteren. In december worden alle deelnemers opgeroepen om een naden-en-kierenspeurtocht te organiseren. In de deelnemersomgeving op www.klimaatstraatfeest.nl staat deze stap voor stap uitgelegd (SpeurTOCHT). Om hen een zetje in de goede richting te geven krijgen alle straten die zich voor 11 december 2015 met minimaal drie deelnemers aanmelden voor het Klimaatstraatfeest een gratis anti-tochtpakket met een bespaarwaarde van €120 per jaar, zolang de voorraad strekt.

Bregtje Bos, projectmanager van het HIER Klimaatstraatfeest: "Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt meer dan 1.000 euro per jaar voor gas. Drie kwart van het gasverbruik gaat op aan verwarming. Een behoorlijke kostenpost dus. Door naden en kieren gaat warmte verloren naar buiten. Daardoor tocht het in huis én verspil je veel energie."

Doedorp wordt Vikingendorp

ZEVENAAR - Doedorp 2016 gaat bezocht worden door de Vikingen. Op de weide van voormalig zwembad De Breuly aan de Breulylaan 3 in Zevenaar wordt een heus Vikingendorp gebouwd.

Dat gaat gebeuren van maandag 29 augustus tot en met vrijdag 2 september. "Zet deze datum alvast in de agenda, want uw kind wilt graag naar Doedorp. Doedorp is een initiatief van Caleidoz Welzijn." Samen met een grote groep vrijwilligers en sponsors, probeert zij Doedorp elk jaar weer tot een groot succes te maken.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Barbara van Hall, b.vanhall@caleidoz.nl.

Burgemeesters bij Hans...

ZEVENAAR - Op de zondagen 13 en 27 december zullen de burgemeesters van Zevenaar (de heer De Ruiter), Rijnwaarden (mevrouw Schadd), Doesburg (mevrouw Van der Meys), Westervoort (de heer Van Hout) aanschuiven in het programma 'Laot Hans maor schuuven' bij Favoriet RTV.

Op 13 december komen de burgemeesters van Zevenaar en Rijnwaarden en op 27 december de burgemeesters van Doesburg en Westervoort. Presentator Hans Jansen zal met hen praten over het wel en wee in hun gemeente. De techniek is in handen van Martyn Berkenfeldt. Het programma is op 13 en 27 december van 10.00 tot 12.00 uur te beluisteren op kabel 93.0, de ether 94.0 en via internet.

Vier mooie films in Didam

Maandag 7 december om 20.00 uur: Mustang. Een spannende en liefdevol gefilmde schets van zusterlijke liefde en ontluikende vrouwelijkheid in de Turkse maatschappij waar moderne ideeën botsen met eeuwenoude tradities.

Vrijdag 11 december om 20.00 uur: Die Laatste Zomer. Portret van een moderne familie, wier relaties getekend worden door familiegeheimen waarin aspecten als leven, liefde en de dood centraal staan. Verfilming van de gelijknamige roman van Tatiana de Rosnay.

Maandag 14 december om 20.00 uur: Ixcanul. Aanstaande bruid Maria zou in de zevende hemel moeten zijn, maar het zijn vooral haar ouders die de verloving een groot feest vinden. Hun dochter heeft weinig in te brengen tegen het huwelijk. Zelf heeft ze hele andere dromen, maar op het Guatemalaanse platteland komt daar weinig van terecht.

Vrijdag 18 december, zaterdag 19 december en zondag 20 december om 20.00 uur: James Bond: Spectre. Daniel Craig is voor de vierde keer als 007 te zien.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Tijdens de Diemse Filmdagen 2016 (4 t/m 6 maart) wil het Filmhuis Didam alle lokale filmmakers in de spotlights zetten. Iedereen krijgt de kans om zijn of haar (korte) film aan het grote publiek te vertonen. Voor de allerbeste film ligt de Eerste Diemse Film Oscar in het verschiet. Voor verder informatie over deze filmwedstrijd zie onze website.

Vogelshow Ons genoegen

DIDAM - De vogelshow van vogelvereniging Ons Genoegen, die op 21 en 22 november gehouden werd, is een groot succes geweest.

De zeer goed opgezette en verzorgde show trok daarom vele bezoekers uit Didam en de regio. De prijswinnaars zijn als volg:        

Kleurkanaries: Kampioen A. Dibbes met 94`pnt

Generaal kampioen b. pleiter met 648 pnt

Postuurkanaries: Kampioen j. knuever met 94 pnt

Generaal kampioen b. kuman met 648 pnt

Exoten : Kampioen .f.1 h. gerritsen met 93 pnt

f.2 Sj. slagt met 94 pnt

Generaal kampioen Sj Slagt met 647 pnt

Europese cultuur vogels : Kampioen j. gertsen met 93 pnt

Generaal kampioen th. vierwind met 650 pnt

Hybriden : kampioen h. nas met 92 pnt

Kampioen jeugd : vorm en postuur kimberley boss met 92 pnt

Kampioen jeugd : cultuur yaira. nova met 92 pnt

Mooiste vogel universeel kooi : Sj. Slagt met 94 pnt

Winnaar Bondschild yaira nova met 92 pnt

Winnaar eremedaille sj. Slagt met 94 pnt

De nummers van de loterij zijn;

1 pr; 1028 2 pr; 742 3 pr; 1173 4 pr; 1683 5 pr; 963; 6 pr; 1983 7 pr; 799.

Winter Wonderlandconcert harmonie Sint-Franciscus

BABBERICH - Op 19 december staat De Borg in Babberich in het teken van de winter met een vleugje kerst. Dan organiseert harmonie Sint-Franciscus Babberich een winter wonderlandconcert.

Met glühwein en echte midwinterhoornblazers worden de bezoekers ontvangen. De midwinterhoornblazers zijn van de midwinterhoorn groep Bergh. Zij zullen ook tijdens het concert laten horen hoe deze instrumenten klinken. Ook nemen zij het publiek mee naar het verleden. En zullen vertellen hoe deze instrumenten ontstaan zijn.

De harmonie brengt winters getinte muziek zoals 'Man in the ice'. Maar ook echte kerstmuziek van Johan de Meij zal niet ontbreken. Het A-orkest staat onder leiding van Christa Boerman. Het leerlingenorkest zal de kerst laten beleven. Het brengt enkele echte kerstklassiekers ten gehore. Voor veel kinderen is dit het eerste optreden met dit orkest. Dus extra spannend. Het leerlingenorkest staat onder leiding van Jasper Arts.

Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt vijf euro. "Laat u op een verrassende manier alvast een beetje in de kerstsfeer brengen op 19 december in De Borg in Babberich."

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zevenaar: Zondag 6 dec. 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger:

Pastoor Thanh. Koor: A.M.K.

Intenties: Toine Struyck, Gerrit Duis en Gerda Duis-Kaak,

Mia van Dalen-Kelderman, Josina Jamlean-Eleuwarin.

Zondag 13 dec. 9.30 uur: Eucharistieviering Kindernevendienst Voorganger:

Pater Remmers en Diaken van Zundert. Koor: Stella Maris.

Intenties: Josina Jamlean-Eleuwarin, Johan Bartels.

Zondag 13 dec. 11.30 uur: Doopviering.

Overleden:

5 nov. Gerrit Arends, 93 jaar, Ridder Anselmstraat 15 , -

5 nov. Theo Aalders, 32 jaar, Bachstraat 24 , -

13 nov. Nel de Jong-ter Schure, 79 jaar, Zonegge 10 – 4,

19 nov. Johanna Klutman-Baars, 89 jaar, Verpleeghuis Liemerije Zevenaar

Adventstijd in Aerdt: Alle kinderen rond de kerstboom

AERDT - Zaterdag 12 december zal de kerstboomgroep zoals ieder jaar weer een kerstboom plaatsen voor het dorpshuis, zodat alle inwoners er weer van kunnen genieten.


"Dit jaar hopen we er met alle inwoners van Aerdt een gezellige kerstontmoeting van te maken. U zult die zaterdagmiddag om 15:00 uur de midwinterhoorn horen schallen om aan te kondigen dat iedereen vanaf 15:30 uur welkom is in en rond het dorpshuis."

De kinderen van basisschool De Driehoek hebben een kerstwens geknutseld en zullen die buiten in de kerstboom hangen. Ook alle andere kinderen mogen thuis, of in het dorpshuis, een kerstwens knutselen en in de boom hangen. Enkele kinderen van de basisschool zullen hun muzikale talent laten horen. Buiten zullen vuurkorven branden en kunnen kinderen een broodje of marsmallow aan een stok roosteren boven het vuur. In het dorpshuis kunnen kinderen kerststukjes maken, knutselen, tekenen of kleuren. Ouders, opa’s en oma’s mogen de kinderen hierbij helpen.
Inwoners kunnen onder het genot van warme chocolademelk met kerstbrood, een glühwein of een ander drankje met elkaar samen zijn in deze donkere dagen. Ook zullen er poffertjes gebakken worden waarvan de opbrengst gaat naar de werkgroep 'Zorg voor Elkaar'.
Organisatie: Kerstboomgroep, Dorpshuis Eensgezindheid, Ouderraad basisschool ‘De Driehoek’ en werkgroep 'Zorg voor Elkaar'.

Enthousiaste kinderen geven ouders duikles

LOBITH - Afgelopen donderdag gaven de jonge snorkelduikers van duikteam Sub Aqua Libera hun ouders duikles in zwembad de Boskuul in Lobith. Onder begeleiding van hun kinderen gingen vele van de ouders voor het eerst kopje onder met een duikcilinder.

“Voor het eerst duiken is best spannend, maar het wordt natuurlijk wel heel bijzonder als je eigen kinderen jou uitleggen wat je precies moet doen en waar je op moet letten”, vertelt Angela Bergsma, jeugdtrainer bij duikteam Sub Aqua Libera (SAL). De kinderen gaven hun ouders snorkelinstructie waarbij ze maskers en snorkels onder water leegbliezen en leerden hoe ze het beste met vinnen konden zwemmen. Daarnaast begeleidden de kinderen hun ouders met het omdoen, gebruiken en zwemmen met de volledige persluchtsets.

Deze les was onderdeel van de speciale funlessen die duikteam SAL organiseert als onderdeel van een vierwekelijks programma. Dit programma bestaat uit snorkellessen waarin de kinderen oefenen voor hun snorkelbrevet, conditietrainingen die gaan van estafettes tot survivalbanen, persluchtlessen waarbij de kinderen leren duiken met een duikuitrusting met perslucht en de funlessen die bijvoorbeeld ook gaan over vissen determineren of nachtduiken.
Deze jeugdlessen zijn voor kinderen vanaf ongeveer tien jaar en de contributie bedraagt slechts tien euro per maand. Naast de jeugdlessen worden er voor de kinderen ook jaarlijks meerder leuke activiteiten georganiseerd. Zo staat er binnenkort een sinterkerstfeest op het programma en hebben we iedere zomer een les in het buitenwater zodat we vissen en kreeftjes in het echt kunnen bewonderen. Vanaf veertien jaar mag je een volledige duikopleiding volgen.

A Sign of Friendship in Meulenvelden

DIDAM - Popkoor a Sign of Friendship verzorgt op woensdag 16 december een muzikale avond in Meulenvelden.

Het wordt een avond zoals u dat gewend bent van dit sprankelende koor. Er zullen vele mooie liedjes ten gehore worden gebracht. A Sign of Friendship staat onder leiding van John Stinissen en telt ruim 100 leden. Vanaf 19.30 uur kunt u deze muzikale avond mee maken in Meulenvelden in Didam. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam is open vanaf 19.00 uur; de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt inclusief een consumptie vijf euro. Voor informatie kunt u terecht bij het Servicepunt (0316) 293 100 of e-mail activiteiten.meulenvelden@diafaan.org.

Vijfentwintig jaar adventvespers in Didam

DIDAM - Voor de vijfentwintigste keer worden in Didam adventsvespers georganiseerd door de werkgroep Oecumene. Deze sfeervolle vespers vinden plaats in de protestantse Kerk, Torenstraat 10 in Didam. Ze duren 30 minuten. Aanvang 17.00 uur.

Naast de zang door het oecumenische koor onder leiding van Trudi Boelee verzorgen beurtelings ds. A. Melzer en pastoor B.H. Aarsen een korte overweging. Ook de aanwerzigen worden betrokken bij de viering.

De data zijn: zondag 29 november en 6, 13 en 20 december. Iedereen is welkom.

Brieven schrijven tegen onrecht in Zevenaar en Duiven

LIEMERS - Op 10 december verzorgt Amnesty-groep Zevenaar de jaarlijkse Schrijfmarathon. Op die dag wordt wereldwijd massaal geschreven voor mensen die groot onrecht is aangedaan. Ook in Zevenaar en Duiven. De brievenschrijvers vragen om vrijlating van gewetensgevangenen en om berechting van daders van mensenrechtenschendingen. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangen mensenrechtenverdedigers.

Iedereen die een bijdrage wil leveren aan Amnesty's Schrijfmarathon kan op 10 december van 14.30 tot 17.00 uur terecht in de gemeentehuizen van Zevenaar en Duiven. Daar kunnen deelnemers aan de schrijfactie aan de hand van voorbeeldteksten hun brief of solidariteitskaart schrijven. In het gemeentehuis van Duiven schrijven tussen 15.00 en 16.00 uur liefst vier burgemeesters mee: Rik de Lange van Duiven, Jan de Ruijter van Zevenaar, Arend van Hout van Westervoort en Ella Schadd – de Boer van de gemeente Rijnwaarden.

In het gemeentehuis van Zevenaar schrijven tussen 14.30 en 15.30 uur onder andere wethouder Stef Bijl van Zorg, Werk en Inkomen, schrijver Rien van den Heuvel, pastoor Thanh, dominee Alle Jonkman en dominee Leendert den Besten mee.

IJzersterk actiemiddel

Amnesty heeft ervaren dat een brief die met aandacht is geschreven, waarin een persoonlijke boodschap wordt overgebracht, een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen gericht zijn, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden. Zo kwam onder andere Moses Akatugba uit Nigeria dit jaar vrij onder druk van de vele brieven die onder andere tijdens de Schrijfmarathon van 2014 voor hem in Zevenaar werden geschreven. Ook vormen de brieven die tijdens de Schrijfmarathon worden geschreven, een enorme bron van steun en hoop.

Carnavalsvereniging De Nathalzen in Loo

Foto: Deo Peelen

LOO - Carnaval in Loo wordt dit seizoen één groot feest. Zeker als het aan het nieuwe kabinet ligt. Met de leus 'Met Johnny en Gertje is het party time' geven prins Johnny (Tilleman) en adjudant Gert-Jan (van Zuylen) invulling aan het carnavalsfeest van De Nathalzen. Het nieuwe kabinet werd zaterdagavond geïnstalleerd tijdens een uitverkochte Loose Avond. Dat is de pronkzitting van De Nathalzen. Die werd voor de elfde keer gehouden.

Prins Johnny en adjudant Gert-Jan zijn bekend met het Loose carnaval. Een paar jaar geleden waren de rollen nog omgedraaid; toen was Gert-Jan prins en stond Johnny hem bij. Johnny wilde echter ook zelf graag eens de scepter vasthouden. Beiden zijn trouwe carnavalsvierders bij De Nathalzen. Johnny is jurylid bij de optocht. Gert-Jan speelt muziek bij dweilorkest Loos Alarm (muziekvereniging Excelsior) en hij was zaterdagavond één van de optredende artiesten tijdens de Loose Avond.

Bijzondere Loose Avond
De pronkzitting had naast de installatie van het kabinet nog meer bijzondere momenten. Natuurlijk was er de deïnstallatie van de oude prins (Henk I) en daarnaast was er de bekendmaking van de Nathals van het Jaar. Toon Hooyman kreeg deze prijs voor zijn inzet voor de gemeenschap. Toon is voorzitter van SV Loo en één van de oprichters van Team Loo Runners Duiven, de sportgroep die geld inzamelt voor mensen met kanker. Wilfred Segers kreeg als spreekstalmeester een nieuwe steek.

Zoals altijd waren er ook veel humoristische optredens van artiesten uit eigen dorp. Kei Gezellig hield een muziekquiz, Lastig Zat bracht een lied over de sportieve malaise én goede sfeer bij SV Loo, Gisela Wilting zette haar zingende zoon Roy in de spotlights, De Loose Paoters bewezen op water te kunnen lopen, De Dreuge en Immerloos waren sterk als vanouds en ook De Gummieberen (verkleed als panda's) kregen de zaal aan het lachen. Loos Alarm droeg eveneens haar steentje bij.

Verdienstelijke tweede prijs voor Leo-Harmonie

ZUTPHEN – Afgelopen zondag 29 november heeft de Leo-Harmonie Lobith-Tolkamer deelgenomen aan het concertconcours te Zutphen en heeft hier een verdienstelijke tweede prijs behaald.

"Dat de harmonie hier staat, is een wonder", vertelt Edwin Lamers. "Als je een week ofvijf van tevoren te horen krijgt, dat je huidige dirigent Willy Beudel een hartinfarct heeft gehad, is muziek maken maar een bijzaak. Op dezelfde dag hebben we nog contact gezocht met een bevriende dirigent van onze dirigent. Rob Dronkers was bereid om ons naar het concours toe te loodsen. Dinsdags contact gelegd, donderdags een gesprek met hem en de zondag erna stond hij al voor het orkest. Zo zie je maar",vertelt Edwin Lamers "nood breekt wetten."

De harmonie opende haar concours met het inspeelwerk Yellow Mountains van Jacob de Haan. De componist zat toevallig ook nog eens in de jury van het ochtendgedeelte. Het is een gedragen werk, waarbij de melodie in diverse secties terugkomt. De solo van de hobo werd netjes neergezet.

Als eerste werk werd 'The Heart of Lithuania' gespeeld. Dit werk bestond uit vijf delen en was van de hand van Jacob de Haan. Ieder deel vertolkte een dans uit het land Litouwen. Na dit werk werd 'Pilatus; Mountain of Dragons' gespeeld. Het verhaal gaat over een slapende draak op de berg Pilatus in de omgeving van Luzern. In dit werk waren diverse solistische optredens waaronder een mooie solo van de altsaxofoon, hoorn en hobo. Hierna was het afwachten met welk resultaat de harmonie huiswaarts kon keren.

De harmonie behaalde een verdienstelijke tweede prijs met 77,92 punten. Edwin Lamers had gehoopt op een resultaat rond de 80 punten maar ja, je weet als muzikant ook, dat het sommige momenten net niet was.

Uit de regio namen nog meer verenigingen deel en dit zijn de resultaten: Harmonie Sint-Andries Groessen: eerste prijs met promotie en Harmonie De Club Didam eerste prijs.

Seniorenteam 3 van TTV Zevenaar grijpt laatste strohalm

ZEVENAAR - In de laatste competitieronde van de afdeling Gelre van de NTTB (Nederlandse tafeltennisbond) heeft team 3 van TTV Zevenaar zich door een 5-5 gelijkspel tegen Grol 1 net kunnen handhaven in de derde klasse.

Door Piet van Breukelen

Na de negende ronde stonden Hutaf 5 en Zevenaar 3 op gelijke hoogte onderaan en in de laatste ronde moest Zevenaar 3 één punt meer scoren dan Hutaf 5. Dat was geen appeltje-eitje voor de Zevenaarders die in Groenlo met 8-2 hadden verloren. En het zag er aanvankelijk weer niet goed uit, toen Henk Kemperman zijn eerste partij in vier games van Wim Goossens verloor. Gelukkig maakte Jules Prick de achterstand direct goed door Herbert Dücker in de mooiste en spannendste partij van de avond te verslaan.

Toen Prick de eerste en tweede game verloren had en in de derde met 6-10 achter kwam, gaf niemand meer een cent voor de kansen van hem. Hij herstelde zich echter wonderbaarlijk en overleefde niet alleen de vier matchpoints, maar hield het goede gevoel daarna vast en wist in vijf games te winnen.

Door verlies van Tom Woonink tegen Henk Goossens en het dubbel Prick/Woonink keek Zevenaar weer tegen een achterstand aan: 1-3. Daarna werd het ongemeen spannend en bij 4-4 (Prick had ook zijn laatste partij in vijf games gewonnen en bleef daarmee ongeslagen) kwam Zevenaar nogmaals achter na verlies van Woonink. Kemperman zorgde in de laatste partij voor het vijfde punt en stelde daarmee klassebehoud veilig, omdat Hutaf met 4-6 had verloren van ATTV.

Diensten Ontmoetingskerk

ZEVENAAR - Op tweede adventszondag 6 december is in de Ontmoetingskerk in Zevenaar om 10.00 uur een kerkdienst waarin ds. J. van Beelen zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er op datzelfde tijdstip jeugdkerk voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Op de derde adventszondag 13 december gaan om 10.00 uur voor pastor Jeroen Heemink en ds. Alle Jonkman. Het is een oecumenische viering waaraan Amnesty International zal meewerken. Na afloop is er de mogelijkheid om onder het genot van koffie of thee na te praten over deze kerkdienst.

’s Avond is er om 19.00 uur een kerstzangavond waarop we samen bekende en minder bekende advents - en kerstliederen zullen zingen. Het enthousiaste koor 'Zang en Vriendschap' uit Lathum zal medewerking verlenen aan deze avond. Ter bestrijding van de kosten zal er een collecte worden gehouden.

De Liemers Verbeeld

Foto van Theo Roling, winnaar categorie Fotografie

ZEVENAAR - Op vrijdag 6 november heeft de Zevenaarse wethouder van cultuur, Tienke van der Werf, de reizende expositie geopend Zevenaar. Juryvoorzitter Fred Knippen heeft toen de prijswinnaars van de wedstrijd bekendgemaakt.

Laat u verrassen door de fantastische manier waarop de deelnemers de Liemers hebben verbeeld in fotografie, multi media en met verf op doek. De expositie is in Westervoort te zien in Huize Vredenburg, Klapstraat 112. Iedereen is welkom op woensdagen 9 en 16, zaterdagen 12 en 19 en zondagen 13 en 20 december van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis

Tijdens de expositie worden de bezoekers in de gelegenheid gesteld zelf ook het mooiste beeld te kiezen. Op zondag 20 december zal om 16.00 uur de uitreiking van de publieksprijs plaatsvinden.

Meer informatie over dit project als onderdeel van Gelderland Cultuurprovincie is te vinden op de websites van www.deliemersverbeeld.nl en www.vuzevenaar.nl

Expositie van Mieke Groot-Simons in Liemerije

ZEVENAAR - Van 21 november tot 20 februari exposeert Mieke Groot-Simons haar schilderijen in Liemerije te Zevenaar.

Wat begon als een paar voorzichtige streken op het doek, groeide uit tot een volwaardige collectie werken die de verscheidenheid van Mieke’s creativiteit en kunde goed laat zien. Mieke heeft plezier in het schilderen. Dat zie je, dat voel je. Ze was in september 2011één van de tien genomineerden van de Gelderse Kunstprijs in Zevenaar. Die nominatie heeft haar doen besluiten om meer naar buiten te treden.

Dat deed ze, twee keer in Doesburg in de Goede Smaeck, in Babberich in het Cultuurhuus, in Nijmegen in de Schouwburg en in Duiven in Droo Staete. En nu dus in Zevenaar in Liemerije. Het werk van Mieke kunt u ook bekijken op haar website http://bgbianca91.wix.com/miekegrootsimons.

De tentoongestelde werken zijn te zien in het bewonerscafé en de aansluitende gangen op de begane grond, Liemerije locatie Zevenaar, Hunneveldweg 12. De expositie is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 tot 20.00 uur.

Concert Paul Mulder en Theo Scholten treden op in Huize Vredenburg

WESTERVOORT - Paul Mulder (zang en gitaar), Theo Scholten (accordeon) hebben de handen in elkaar geslagen voor optredens en voor in het voorjaar te verschijnen nieuwe album van Paul, getiteld 'Rivier'. Het concert is in Huize Vredenburg Westervoort op zondag 13 december, aanvang 14.00 uur; de entree is gratis.

Paul zingt zijn handgemaakte liedjes in het Nederlands en de Liemerse streektaal. In de liedjes wisselen ernst en humor elkaar af. Er worden uiteenlopende zaken bezongen zoals (on)mogelijke liefdes, de eeuwige strijd tussen de seksen, het Liemerse “Land aon de grens” en natuurlijk de jukebox in het Tolkamerse café van zijn ouders.

Rasmuzikant en arrangeur Theo Scholten speelt accordeon en andere toetsinstrumenten. Als 14-jarige trad hij toe tot het showorkest The Starfighters, waarmee hij vele artiesten begeleidde zoals Imca Marina, André van Duin, Ronnie Tober en Bueno de Mesquita. Ook als lid van onder andere De Keerls en StilliWald heeft hij eindeloos veel concerten gegeven. Meer informatie staat op www.paulmuldermuziek.nl.

Rosorum bij kaarslicht

Foto: Archief Kinderboerderij Rosorum

ZEVENAAR - Op zondag 13 december houdt kinderboerderij Rosorum een gezellige middag in kerststemming. Van 15.30 tot 18.00 uur kun je aan verschillende leuke en gezellige activiteiten mee doen.

Wat dacht je van broodjes bakken bij het kampvuur, luisteren naar de verhalenverteller of iets leuks knutselen in kerstsfeer? Er is nog veel meer te zien en te beleven en natuurlijk kun je ook de dieren nog even knuffelen en aaien. Ook de inwendige mens wordt niet vergeten: er zijn allerlei warme winterse lekkernijen verkrijgbaar en wordt er live muziek gemaakt. Kom dus op zondag 13 december genieten van de gezellige kerstsfeer tijdens Rosorum bij Kaarslicht!

Foto: Archief Kinderboerderij Rosorum

De entree is gratis, maar voor de activiteiten wordt een kleine bijdrage in de kosten gevraagd. De kinderboerderij ligt aan de Methen 2b in Zevenaar.

It's a Wonderful Life in Lobith

LOBITH - Een engel helpt een meelevend maar zeer wanhopig gefrustreerde zakenman door hem te laten zien hoe het leven er in zijn geboortestadje uitgezien zou hebben, als hij, Georg Bailey, er niet geweest zou zijn. Bailey’s tegenspeler is de vrekkige, louche bankier Potter.

Wat zich ooit afspeelde in Bedford Falls geschiedt nu nog, maar dan op macro niveau. Wat kan de invloed van één mens uitwerken op een hele gemeenschap. Deze film in de donkerste dagen voor kerst laat ons zien hoe er licht mogelijk is.

De film, uitgekomen in 1946, werd vele jaren later herontdekt en toen beoordeeld als 'de beste ooit'! Hoofdrolspelers zijn James Stewart, Donna Reed en Lionel Barrymore. Beleef het mee op donderdag 10 december in De Ontmoeting bij de protestantse kerk in Lobith om 19.30 uur. Welkom vanaf 19.00 uur voor een kopje koffie of thee.

Na de film praten we nog even na onder het genot van een glas. Toegang is gratis en ieder is welkom!

Storyville Jassband bij Jazzclub Zevenaar/Liemers

OUD-ZEVENAAR - De graag geziene en gehoorde jazzband uit Arnhem treedt zaterdag 12 december op in Oud-Zevenaar.

Het al vele jaren succesvolle orkest heeft honderden optredens op zijn naam in binnen- en buitenland en vaak internationaal bekende solisten begeleid. Dit orkest bestaande, wat men noemt 'oude rotten in het vak' staat borg voor een avond uitstekende jazz in de New-Orleans- en Dixiesfeer. Voor de liefhebbers van dit genre en van spetterende solo's, een optreden dat niet gemist mag worden. De band bestaat uit Peter van de Geijn, cornet – Peter Dobbe, trombone – Henk van de Ven, klarinet – Henk van Mulligen, banjo, gitaar – Hein van Rooijen, contrabas en Berry Schuring, drums.

De avond wordt gehouden op zaterdag 12 december in Careza De Kroon, Kerkweg 2 (naast de kerk) in Oud-Zevenaar. De band begint om 20.30 uur te spelen, maar de zaal is ruim tevoren open. De toegangsprijs is twaalf euro. Donateurs hebben vier euro korting.

Guido Staring: Laat de feestdagen maar komen!

ZEVENAAR - Bij het zalencentrum Staring aan de Grietakkers in Zevenaar wordt hard gewerkt. De aanpassingen aan de buitenkant van het complex bevinden zich nu in de laatste fase, de verbouwplannen van de grote zaal staan stevig in de steigers en de bouw van een ruimer en moderner invalidentoilet is onlangs gerealiseerd.

Werk aan de winkel is er altijd, zeker nu de de drukke feestdagen weer voor de deur staan. Op een paar honderd adressen in de Liemers (en zelfs daarbuiten) zal de firma Staring weer de catering verzorgen, alles vers uit eigen keuken. Guido Staring: "Het is steeds weer een hele klus om het logistiek allemaal op een rijtje te krijgen, zowel voor de bezorgers op de weg, als voor de koks in de keuken. Maar we gaan het redden, ons klantenbestand blijft ieder jaar groeien!"

Op tweede kerstdag kunnen de mensen, die er na de lange zit-marathon nog even uit willen, de beentjes strekken bij Staring met live-muziek: "Beat the Blast", een swingende Zevenaarse band. (in het café, vanaf 21.00 uur/ géén entree!)

Het jaar wordt afgesloten met "Dancelation", in de nacht van Oud-op-Nieuw. (01.00-05.00 uur.) Wegens het enorme succes van vorig jaar zal deze formatie terugkeren. Dancelation: Méér dan een band, méér dan een dj! Dancelation combineert dance-hits met een echte live sound, live vocals en te gekke visuals op een groot videoscherm. Eén grote mix van dance, pop, rock en R&B covers, met daaronder een vette dance-beat. Guido: "Dancelation was een doorslaand succes, we wilden ze beslist weer terug laten komen! Ik heb begrepen dat ze dit jaar nog groter gaan uitpakken, met onder andere een mega video-wall en een vernieuwd repertoire."

Binnenkort valt bij iedereen de huis-aan-huisfolder van Staring in de bus, daarop kan men alles nog eens rustig nalezen…"

Zalencentrum Staring Grietakkers 3, Zevenaar; 0316 523458; www.zalencentrumstaring.nl.

The-ma productions

PANNERDEN - The-ma party productions presenteert zich op de kerstmarkt in Pannerden op 13 december in het Schuttersgebouw in Pannerden. Daar worden de nieuwste trends op het gebied van catering en party organisatie gepresenteerd.

The-ma party productions neemt de organisatie van uw evenement, feest of activiteit graag uit handen. Vanuit uw visie en doelstelling bedenken we een passend concept. Betaalbaar vanuit ons ruime aanbod van concepten en ervaring of geheel nieuwe concepten. Maar in ieder geval van A tot Z.

Alles in één hand georganiseerd vanuit die ene passie: een perfect feest voor u en uw gasten. Met een team van organisatietalenten, creatieve medewerkers, eigen culinaire keuken en een professioneel netwerk aan bijvoorbeeld entertainers maken wij van iedere gelegenheid een feest.

Bedrijfsfeesten op locatie worden steeds populairder omdat de kosten buiten werkkostenregeling vallen en dus belastingtechnisch heel aantrekkelijk zijn.

Wij komen graag vrijblijvend langs of geven u alle informatie: info@the-ma.nl; 0316 372346.

Optredens Taveerne De Bijland

Zaterdag 19 December een optreden van de band de alsjeniksgewend band. Deze band zit vol rock en lol. Dit mag je niet missen. Aanvang van de avond is 21:30 uurDe entree is geheel gratis.

25 December (1e kerstdag) een optreden van de topformatie Hike. Deze band is al jaren de feestband van Nederland.

Aanvang 21:00 uur. Zaal open om 20.00 uur. Entree 10 euro. Kaarten in voorverkoop.

31 December Traditionele oudjaarsparty met dj Henk. Geopend vanaf 11.00 uur.

Dj Henk vanaf 14.00 tot 21.00 uur. Einde avond 21.30 uur. De entree is geheel gratis.

Happy New Year Party met dj Dylan.

Aanvang van 00.30 uur tot 04.00 uur. Toegang vanaf 18 jaar (controle aan de deur).

Entree 25 euro all inclusive (exclusief buitenlands gedestilleerd en shotjes).

Kaarten in voorverkoop.

Zaterdag 9 Januari een optreden van de band Eclips. Deze topformatie uit Brabant wil Gelderland ook gaan veroveren. Laat je overtuigen en geniet van deze avond.

Aanvang 21.00 uur en de entree is geheel gratis.

Nieuwe leden welkom bij Astimarakis

DUIVEN - Er is momenteel weer plaats voor enkele nieuwe leden voor het nieuwe seizoen.

De contributie is momenteel tien euro per jaar. Mocht men interesse hebben om mee te doen, kan vrijblijvend contact opnemen met de heer J.Bouwhuis, telefoon 026 3112751. U kunt ook op dinsdagmiddag even binnen lopen tijdens de clubmiddag. Donderdagmiddag is de speelmiddag in de regio. Biljartclub 55+ Astimarakis speelt in café biljart De Tol, Rijksweg 19 in Duiven.

Kerstviering

Belangenvereniging Ouderen Zevenaar

ZEVENAAR - Vrijdagavond 18 december is de kerstviering van BOZ (Belangenvereniging Ouderen Zevenaar) in het Dienstencentrum De Hooge Bongert Zevenaar aan De Hooge Bongert 3.

Het koor Pur Sang uit Pannerden zal de kerstzang verzorgen. Entree is voor leden vijf euro. Kaartverkoop is op dinsdag 8 en donderdag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur op De Hooge Bongert 3 in Zzevenaar. Zaal open om 19.00 uur; sluiting 22.30 uur.

Kerstzang Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 13 december is er om 19.00 uur in de Ontmoetingskerk van Zevenaar – ingang via de Dr. Honigstraat - een kerstzangavond waarop we samen bekende en minder bekende advents- en kerstliederen zullen zingen.

Het enthousiaste koor 'Zang en Vriendschap' uit Lathum zal medewerking verlenen aan deze avond. Ter bestrijding van de kosten zal er een collecte worden gehouden.

Bingo in Zevenaar

ZEVENAAR - Op 18 december is er een gezellige bingoavond in ontmoetingscentrum De Maatjes in Zevenaar.

De aanvang is 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur.

‘Sand meets Silver’ in Galluskerk in Angerlo

ANGERLO - De expositie in de Galluskerk te Angerlo is te bezoeken tot en met 13 december iedere zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Het zijn deze keer werken van Ali Bosveld-Kleinhuis en Tine van Zeijl. De toegang is gratis de koffie/thee staat klaar.

Ali Bosveld-Kleinhuis uit Doesburg. Haar huidige schilderstijl omschrijft ze als "lyrisch abstract materie schilderen". Het schilderproces is voor haar werken met materialen en kleuren zonder vooropgezet plan. Het beeld ontstaat tijdens het schilderen, het verwerkte materiaal en de gebruikte kleuren moeten een harmonie vormen en een verhaal vertellen zonder uitleg. In haar schilderijen worden diverse materialen en lagen acryl verwerkt waardoor er veel textuur en diepte in het werk ontstaat. Voor haar is het schilderen een samensmelting van materie en verf waarbij niets is wat het lijkt en... niets blijft wat het was. Haar webadres is www.alika-art.com.

Tiny van Zeijl uit Doesburg ontwerpt zilveren sieraden, die ze zelf smeedt. Dat is een creatief proces en tegelijkertijd een oud ambacht, waar praktische vaardigheid en precisie voor nodig zijn. Ook gebruikt ze zelfgeslepen half-edelstenen in haar ontwerpen waardoor er verrassende sieraden zijn ontstaan. Ze zoekt altijd naar vormen waarin de eeuwenoude waarde van zilver tot uitdrukking komt met al zijn glans en spiegeling, maar die je ook verleiden en iets uitdrukken. Zo heeft ze verschillende unieke colliers, hangers, ringen, armbanden en broches gemaakt met een aansprekende vorm. Haar webadres is www.t-sier.nl.

Kerstviering in Lathum

LATHUM - Ook dit jaar weer een sfeervolle kerstviering in Lathum. Deze zal plaatsvinden op woensdag 16 december in Het Gebouw, Kerkstraat 16.

Tussen 19.30 en 20.00 uur wordt de bezoeker ontvangen met een kopje koffie of thee met een lekker stuk appeltaart. De viering begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur; er is geen pauze.

Aan de avond zal medewerking worden verleend door het Koperensemble van Nieuw Leven, Zangvereniging Zang en Vriendschap en Emmy Künne. Ook dit jaar veel aandacht voor zang en muziek, waarbij ook het publiek de gelegenheid krijgt om de bekende kerstliederen mee te zingen. Muziek en zang zullen worden afgewisseld met het kerstevangelie, een kerstverhaal en enkele gedichten.

Om de avond te financieren zal de bezoekers op de avond zelf om een vrijwillige bijdrage worden gevraagd. Alle bezoekers ontvangen na afloop van de avond een kleine toepasselijke attentie. De avond is toegankelijk voor iedereen. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd. Het belooft een sfeervolle avond te worden. Een goede gelegenheid om al vast in kerststemming te komen.

Kerstconcert Groessen

GROESSEN - Het Ulfts Mannenkoor zal op 20 december een kerstconcert verzorgen in de H. Andreaskerk van Groessen (Dorpstraat 7).

Het koor zal kerstliederen uit diverse landen ten gehore brengen waarbij het gevoelige 'Stille Nacht' niet zal ontbreken. Een aantal zangers zal solistisch optreden. Ook is er ruimte voor samenzang met het publiek.

Het koor staat onder leiding van dirigent Piet van der Sanden en wordt op piano en orgel begeleid door Henk Bennink. De presentatie is in handen van Marian Hageman. Het concert heeft plaats op zondag 20 december en vangt aan om 16.00 uur. De kerk is geopend vanaf 15.30 uur. Kaarten kosten 7,50 euro per stuk zijn vanaf 20 november verkrijgbaar bij: Slagerij Theo en Ria Scholten Groessen, Bloemberg Mannenmode Zevenaar, Slagerij Appie van Uum Zevenaar, Lamarique Damesmode Zevenaar, Bakkerij Koenen Duiven (Ploenstraat), Bakkerij Koenen Duiven (Eilandplein) en bij aanvang van het concert in de kerk.

Voor informatie over het koor: www.ulftsmannenkoor.nl of de Facebook pagina.

Kerst met Suus in Musiater

ZEVENAAR - Beleef Kerstmis met Suzan Seegers. Want wie kan de warmte van de feestdagen beter vertolken dan deze grote kleine zangeres?

Suzan Seegers schitterde in musicals en weet ook als solozangeres haar publiek te betoveren. Ze is grappig, ontroerend, maar bovenal een topartiest. Van Stille Nacht Heilige Nacht tot Oh Happy Day, Suus maakt er een swingende kerstavond van. Ze wordt daarbij ondersteund door twee mannelijke solisten en het welbekende koor 'The New Voices', uiteraard zorgt het Orkest van Max Smeets voor een muzikaal decor.

Samen maken ze er een onvergetelijke 'kerstavond' van. Donderdag 17 december om 20.15 uur in Het Musiater. Kaarten à 24 euro (inclusief pauzedrankje) te koop aan de kassa of via www.hetmusiater.nl.

Activiteiten Het Palet

Maandag:Yoga 07,14,21,28
09.15-12.00 uur

Sjoelen / inloop: 07,14,21,28
14.00-16.30 uur

Smartlappenkoor:07,14
19.30-22.30 uur

Dinsdag:
Engels:01,08,15,22,29
09.30-12.00 uur

Koersbal:01,08,15,22,29
13.30-16.30 uur

Klaverjassen / Jokeren: 01,08,15,22,29
19.30-22.00 uur

Woensdag:

Hobbyclub:02,09,16,23,30
09.30-12.00 uur

Leeskring: 02
14.00-15.30 uur

V.A.D. Koersbal:09
14.00-16.30 uur

Donderdag:

Studiekring:03,10,17,24,31
09.30-12.00 uur

Klaverjassen / Jokeren / inloop:03,10,17,24,31
14.00-17.00 uur

Darts:03,10,17,24,31
19.30-22.00 uur

Vrijdag:
Schaken:04,11,18

10.00-12.00 uur

Bridge:04,11,18
13.30-16.30 uur

Zondag
Sinterklaas 50 plus bingo:06
13.30-17.00 uur

Het Palet trefpunt 50+, Mondriaanstraat 14, Duiven; 06 19931696.

Kerstlichtjesroute in Zevenaar

ZEVENAAR - Voor de eerste keer in Zevenaar krijgt u op zaterdag 19 december de gelegenheid om samen op weg te gaan en daarbij onderweg Jozef, Maria en alle andere mensen die in het kerstverhaal voorkomen te ontmoeten.

"We lopen in de namiddag een inspirerende route door Zevenaar. We horen, zien en beleven op een bijzondere wijze het kerstverhaal. Het vertrek is om 16.30 uur vanaf het Raadhuisplein en eindigt bij de Pelgromhof. Nadere informatie bij Alies Rutgers: 0316 525478."

HH. Vier Evangelisten

DUIVEN - Op dinsdag 8 december is er om 20.00 uur in de H. Remigiuskerk in Duiven, Remigiusplein 2, een informatie avond voor ouders/verzorgers en belangstellenden over de eerste H.Communie.

Mocht u belangstelling hebben dan kunt u ook voor meer informatie en een aanmeldingsformulier terecht bij het Centraal Pastoraal Secretariaat van de parochie, telefoon (0316) 52 34 68 (van maandag ttot en met donderdag van 09.30-15.00 uur en vrijdag van 09.30-12.30 uur) of via email: secretariaat@rkliemers.nl.

Senioren Vereniging Pannerden viert kerst

PANNERDEN – Op donderdag 17 december is er de kerstviering met Smartlappenkoor Wiamie uit Wehl en omstreken. Smartlappenkoor Wiamie brengt bekende luister-, gezelligheids- en meezingliedjes, maar deze soosmiddag ook kerstliederen.

Na de zang zullen we de middag voortzetten met een hapje. Tevens is er een loterij met leuke prijzen en kerststukjes die gemaakt zijn door vrijwilligers van het Winkeltje. Alle leden zijn welkom van 14.00 tot 17.00 uur in zaal ‘De Oude Waal in Pannerden.

Op zaterdag 16 januari viert de Seniorenvereniging haar 40-jarig jubileumfeest met een feestmiddag en een receptie in De Oude Waal. De jaarvergadering van de Seniorenvereniging is op donderdag 11 februari.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag (donderdag), waar diverse activiteiten worden gehouden, in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen kan via telefoon (0316) 371238.

Over twee vrouwen die samen een kinderwens hebben Hé mag ik je zaad?

REGIO - Zondag 29 november was de boekpresentatie van het boek Hé mag ik je zaad?

Auteur Nicolette Verkerk doet openhartig verslag van haar persoonlijk verhaal. Niets is daarbij buiten schot gebleven in het boek. Welke stappen moet je nemen? Kies je voor een bekende of onbekende donor? Hoe gaat de omgeving ermee om? Wat betekent het voor de niet-biologische moeder? Het begon echter al met de vraag wie de zaaddonor moest worden. Wie vraag je en hoe? Je belt niet zo maar iemand met de vraag Hé Mag ik je zaad? Hiermee was ook meteen de toepasselijke titel voor het boek bedacht. Welke gevoelens en emoties komen er los , vooral bij de niet-biologische moeder?

"In dit geval ik', aldus Nicolette. "Toen onze dochter was geboren, feliciteerde sommige mensen alleen mijn vrouw. Dat heeft me erg geraakt en ik wist niet hoe daarmee om te gaan. Uiteindelijk ben ik in 2008 begonnen met het van me af te schrijven middels een dagboek. Het is een eerlijk en open verslag waarmee ik veel mensen kan helpen. Er zijn nog steeds koppels die tegen deze dingen aanlopen. Uiteraard is het boek niet alleen bedoeld voor twee vrouwen met een kinderwens, maar ook voor het kind zelf en iedereen die gewoon geïnteresseerd is. Kortom: Een ideaal boek voor iedereen die de kinderwens van een lesbisch stel beter wil doorgronden."

Wie het boek met originele dagboekfragmenten wil bestellen kan op de site www. Magikjezaad.nl terecht. Ook bij G&W De Liemers/De Veluwe in Doetinchem, Didam, s-Heerenberg, Duiven, Eerbeek en Dieren is het boek te koop. Overige verkoopadressen staan op de website.

Brandon Zevenaar, uw mobiliteitsbedrijf

ZEVENAAR - Al 50 jaar is Brandon de Peugeotvertegenwoordiger voor Zevenaar en omstreken. Ons doel is om u een leven lang mobiel te houden en ons verder te ontwikkelen tot compleet mobiliteitsbedrijf. In 2010 is hiervoor de eerste stap gezet door dealer te worden van het brommobielmerk Aixam, marktleider in Europa. Hier stopte het niet.

Het assortiment is verder uitgebreid met de elektrische fietsen van QWIC en Oxford bikes en elektrische scooters van de merken Emco, Qwic, IYyo, en Govecs. Dus zowel 2-wielers, 45-kilometerauto's als personen- en bedrijfswagens kunt u bij ons verkrijgen. En natuurlijk onderhouden onze monteurs al deze voertuigen en voeren alle voorkomende reparaties in eigen huis uit.

Is uw auto al klaar voor de winter? De eerste vorst is inmiddels al weer geweest. De hoogste tijd voor de winterbanden en de Peugeot Wintercheck! Uw auto wordt gecontroleerd op 29 punten, waaronder natuurlijk de banden, accu, ruitenwissers en vloeistoffen. Dit kost u slechts 19.95 euro.

Het voordelig alternatief. U rijdt een wat oudere auto? Dan biedt Peugeot een voordelig alternatief voor wat betreft de onderdelen. Speciaal voor auto's ouder dan vier jaar. Wij leveren en monteren die onderdelen van het huismerk van Peugeot: Motaquip. Dit heeft voor u direct prijsvoordeel en voldoet aan de Peugeot kwaliteitseisen, gelijk aan de originele onderdelen. Op alle onderdelen is tevens een onderdelengarantie van twaalf maanden van toepassing.

Op onze website kunt u meer informatie vinden: www.brandon.nl. Graag tot ziens in onze showroom aan de Delweg in Zevenaar.

Platformbijeenkomst vrijetijdseconomie

RIJNWAARDEN – Op donderdag 12 november vond de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie voor ondernemers plaats bij Buitengoed Gelderse Waarden in Pannerden. Deze avond wordt twee keer per jaar georganiseerd door de Liemers, helemaal goed! om ondernemers te inspireren, verbinden en ondersteunen. Ditmaal stond de avond in het thema van de Duitse marktbewerking.

Campagne-coördinator Bastiaan Overeem en regio coördinator Erik ter Maaten verwelkomden ruim twintig ondernemers bij Buitengoed Gelderse Waarden met een kopje koffie. Bastiaan Overeem opende de avond met een korte introductie van RBT KAN om vervolgens uitleg te geven aan de ondernemers over de Duitse markt.

Platformbijeenkomst

Tijdens de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie van afgelopen maart kwam naar voren dat ondernemers uit de regio Liemers behoefte hebben aan kennis rondom de Duitse marktbewerking voor hun onderneming. Met jaarlijks ruim veertien miljoen Duitse toeristen die de weg naar Nederland vinden, vormt de Duitse markt een groot potentieel.

Campagne-coördinator Bastiaan Overeem gaf de ondernemers praktische tips mee waarmee je als ondernemer rekening mee moet houden bij het bewerken van de Duitse markt. Na afloop reageerden de ondernemers van de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie enthousiast over de gehele avond bij onlangs geopende locatie Buitengoed Gelderse Waarden. Daarbij informeerde gastvrouw Danny Hulshoff alle ondernemers over de plannen van Buitengoed Gelderse Waarden waarbij tevens ideeën werden uitgewisseld over de aanpak van de nieuwe locatie. De komende tijd zal uitwijzen in hoeverre de platformbijeenkomst vrijetijdseconomie heeft bijgedragen aan de Duitse marktbewerking van de ondernemers uit de Liemers.

Vuurwerk tot vijftig procent goedkoper in Groessen

GROESSEN - Steeds vaker gaan mensen de grens over voor goedkoop, Duits vuurwerk. Dit terwijl je de complete collectie Duits top vuurwerk ook gewoon in Nederland kunt krijgen: bij Vuurwerk Outlet Gelderland. Voor exact dezelfde prijzen als in Duitsland! Honderd procent legaal en zonder risico's aan de grens. Bestel nu al je vuurwerk voor Duitse palletprijzen bij Vuurwerk Outlet Gelderland in Groessen.

Vuurwerk voor Duitse prijzen. Met Vuurwerk Outlet Gelderland onderscheidt eigenaar Koen Kampschreur zich van de vele verkoopadressen in de buurt. Meekomen met de Duitse prijsvechters is zijn doel. Daarom stapte hij af van de standaardfolders en begon een directe samenwerking met verschillende importeurs. Op deze manier wordt het vuurwerk niet voor groothandelsprijzen, maar voor importprijzen binnengehaald. Hij combineert het Duitse vuurwerk met vuurwerk uit bekende Nederlandse collecties, maar dan tot vijftig procent goedkoper dan bij de concurrent. Dit betekent: alle soorten vuurwerk onder één dak, van familiepakketten en maximaal gevulde cakes tot kanonslagen en wondertollen.

Bestel nu ook online

Sinds dit jaar kan het vuurwerk ook online besteld worden en is de voorraad nog verder uitgebreid. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat al het gewenste vuurwerk beschikbaar is. Klanttevredenheid en veiligheid staan hoog in het vaandel, daarom wordt er enkel kwaliteitsvuurwerk ingekocht. De grote winkel met maximale bunkercapaciteit en ruime parkeergelegenheid zorgen voor minimale wachttijden.

Kwaliteitsvuurwerk voor Duitse palletprijzen koop je op 29, 30 en 31 december bij Vuurwerk Outlet Gelderland in Groessen! Voor meer informatie en online bestellen ga je naar www.VuurwerkOutletGelderland.nl.

Vuurwerk Outlet Gelderland, Dorpstraat 55, Groessen.

Internationale bluesavond bij zaal Gieling Groessen

GROESSEN - Op 12 december is de zesde bluesavond in successie, een geweldig optreden van Memo Gonzalez & The Bluescasters.

Zanger/mondharmonicaspeler Memo Gonzalez is inmiddels een begrip in de Europese bluesscene. Deze volbloed Texaan kwam in de negentiger jaren ooit naar Europa. Toen ontstond ook de relatie met de Duitse band The Bluescasters. Een optreden van Memo Gonzalez is werkelijk een sensatie. Hij speelt en zingt niet alleen of zijn leven ervan afhangt, maar verpakt dit allemaal ook nog eens in een podiumvullende show. Het zal er heet aan toegaan met deze 'rode peper' in een verpakking van 'sauerkraut'!

Zaal Gieling is open vanaf 20.00 uur. Aanvang van het programma is om 20.30 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor 15 euro per stuk. Kijk voor meer informatie op www.zaalgielinggroessen.nl. Een belletje kan natuurlijk ook via 0316 523948. Het is een kleinschalig evenement.

Adventsconcert van Hooge Bongertkoor

ZEVENAAR - Op zondag 13 december geeft het Hooge Bongertkoor een adventsconcert, met medewerking van The Dutch Cher (Ingrid Striek).

Het Hooge Bongertkoor staat onder leiding van Diane Hidding en wordt op de piano begeleid door Gerard van der Heijden. Het koor zingt een kerstrepertoire in het Duits, Engels, Spaans en Latijn en dit alles belooft een sfeervolle kerstviering te worden.

Iedereen is welkom op zondag 13 december in het Liemers College, locatie Zonegge, in Zevenaar. Aanvang 14.30 uur, zaal open 14:00 uur. De toegangsprijs is 8,50 euro inclusief koffie in de pauze. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Kaarten zijn verkrijgbaar voor aanvang van het concert of via de koorleden. Kaarten reserveren is ook mogelijk via info@hethoogebongertkoor.nl. Meer informatie staat op onze website: www.hethoogebongertkoor.nl.

Emilio Guzman: Alle mensen verzamelen!

Foto: Wereldwijze Fotografie


ZEVENAAR - Emilio Guzman wordt van kleins af aan een dromer genoemd. Vaak werd hij de klas uitgestuurd omdat hij uit het raam zat te staren. Maar op de gang kon hij ongestoord verder gaan met dagdromen.

Vaak als Emilio hardop droomt, wordt hij afgeserveerd als fantast. Dan krijgt hij saaie woorden te horen als: crisis, cijfers, financiële haalbaarheid. Saai, saai, saai! Als Emilio dan al niet in slaap is gevallen, dan is hij wel weer verdwenen in zijn eigen fantasie.

Maar op het podium is alleen Emilio aan het woord. Daar kunnen saaie mensen hem niet onderbreken. De fantast gaat los! En met een beetje fantasie lost hij daarbij alle wereldproblematiek in een keer op. Dus: Alle mensen verzamelen!

Emilio won in 2014 de Neerlands Hoop, dé cabaretprijs voor de meest belovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief.

Zaterdag 12 december aanvang 20.15 uur in Het Musiater aan Bommersheufsestraat 62; info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl; 0316 524477.

Eerste jeugdteam tafeltennisafdeling DSV Relax kampioen

Van links naar rechts: Aron Sanders, Niels Degens en Daan Sanders. Foto: Henk Buiting

DIDAM - Na één jaar in de tweede klasse, is het eerste jeugdteam van de tafeltennisafdeling DSV Relax uit Didam opnieuw gepromoveerd. Het team, bestaande uit de pas twaalfjarige tweelingbroers Daan en Aron Sanders en de dertienjarige Niels Degens, heeft samen met het eerste team van Westa uit Westervoort tot het eind gespeeld om de eerste plaats.

Van links naar rechts: Aron Sanders, Niels Degens en Daan Sanders. Foto: Henk Buiting

De onderlinge resultaten vielen telkens met een minimaal verschil uit in het voordeel van Relax. Na eerst op 22 november een toernooi, met veel talentvolle spelers, in Beuningen met een 1e, 2e en 3e plaats te hebben gewonnen, behaalden Daan, Aron en Niels door een 10-0 zege op Hercules uit Terborg op zaterdag 28 november ook het kampioenschap in de tweede klasse . De verwachting is dat dit zeer talentvolle team ook in de eerste klasse binnen een jaar mee zal doen voor promotie naar de hoofdklasse.

Torso van Mozaïek bij Kreatieve Kring Westervoort

Foto: Joke Aartse

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort verzorgt in januari-februari de workshop 'Torso van Mozaïek'. De workshop omvat vier lesavonden van 2,5 uur, te beginnen op donderdag 14 januari van 19.30 tot 22.00 uur. Locatie: Kulturhus de Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort.

Bij deze workshop maakt men eerst een torso van klei. Met steentjes, lijm en voegsel wordt daarna met een eigen patroon een prachtig mozaïek op de torso gecreëerd. Gegarandeerd een blikvanger in ieder huis! Wellicht een verrassend idee om deze leuke workshop met kerstcadeau te geven!

In de eerste les wordt een model van klei gemaakt. In de tweede en derde les mozaïekt men de torso en in de vierde les wordt het geheel mooi afgewerkt. Gereedschap is aanwezig en materiaal is via de docent te verkrijgen. Lesdata: 14 januari, 4, 11 en 18 februari. Prijs workshop 62 euro, materiaalkosten 12 euro. Voor nadere informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter: 026 3119659.

Ulanda Brouwer uit Rheden exposeert in Liemerije

ZEVENAAR - Het werk van Ulanda Brouwer kenmerkt zich door een heel diverse onderwerpkeuze. De keuzes die Ulanda maakt bij het samenstellen van stillevens waarnaar zij haar schilderijen vervaardigt, zijn zowel gebaseerd op de herkenning van een verhaal dat zij aan die voorwerpen kan ontlenen, als aan het herkennen van de schilderkunstige mogelijkheden, om dat verhaal te vertellen.

Ervaringen die ze opdoet als verzamelaar van de meest uiteenlopende voorwerpen speelt daarbij een belangrijke rol. Haar schilderijen zijn op een zeer aandachtige manier laag over laag geschilderd in olieverf. Naast stillevens maakt zij ook landschappen en portretten van mensen. Humor is haar ook niet vreemd .Wanneer de theepotten in de vorm van een poes aan scherven liggen is dat voor Ulanda aanleiding voor een schilderij evenals de fietsende
dames in het Bois de Boulogne in de jaren '20. Wanneer zij zélf gaat fietsen is dat om in de Havikerwaard koeien te fotograferen die haar als model kunnen dienen voor een schilderij.

Kerstvoorbereiding 55-plussers

DIDAM - Op maandag 14 december vindt de jaarlijkse kerstviering plaats voor degenen die deelnemen aan de maandelijkse contactavond van Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk. Ook introducés; dus niet ingeschrevenen, zijn welkom. Deze viering vindt plaats in Zaal Jan en Jan, Lieve Vrouweplein 4 in Didam.

De avond begint om 18.00 uur met een Gebedsviering waarin dominee Anette Melzer van de protestantse gemeente zal voorgaan. Het herenkoor van Sint-Martinus uit Didam verzorgt hierbij de gezangen onderleiding van de dirigent/organist Ton Theijs. Om 19.00 uur vindt de feestelijke en uitgebreide koffietafel plaats en eindigt omstreeks 20.30 uur. Daarna is er een gezellig samenzijn tot 22.00 uur.

Hierbij zal het koor Abbey Wednesday' uit Silvolde, hun liederen ten gehore brengen onder leiding van dirigent /pianist Dennis Weelink. Uiteraard is er weer samenzang waarbij de aloude bekende kerstliederen zullen worden gezongen. Natuurlijk ook: Stille Nacht Heilige Nacht! De kosten bedragen voor de ingeschreven deelnemers 7,50 en voor andere belangstellende 55-plussers 10,00 tien per persoon. Graag met gepast geld betalen; dat verkort de wachttijd! De zaal gaat om 17.30 uur open!

Voor nadere inlichtingen kan men contact opnemen met Annie Clappers, 224378 of met Henk Boerstal: 223885.

Koffie voor de voedselbank

LIEMERS - Evenals vorig jaar verzamelt Lionsclub de Liemers de gehele maand december Douwe Egberts waardepunten. Deze inzameling vindt plaats in het kader van een landelijke Lionsactie.

Alle waardepunten worden verzilverd voor pakken koffie. Deze actie vindt plaats in nauwe samenwerking met DE, die het totale waardepunten aantal met vijftien procent verhoogt. En tevens zorgt DE dat de pakken koffie gratis worden bezorgd bij de voedselbank. Deze keer wordt naast Zevenaar-Rijnwaarden, ook ingezameld in Montferland. Beide voedselbanken ontvangen dan koffie naar rato van de in hun verzorgingsgebied opgehaalde punten.

Vorig jaar leverde de actie 1283 pakken koffie op. De DE-waardepunten kunnen worden ingeleverd bij vrijwel alle supermarkten. Daar staan voor dit doel verzamelboxen. "Deze actie doet geen centje pijn, laat uw punten scoren!"

Kerstmarkt Didam op 13 december

DIDAM - De winkeliers in Gastvrij Didam zetten na het succes van vorig jaar de kerstmarkt op 13 december op dezelfde manier op. In het centrum zullen de winkels open zijn van 12.00 tot 17.00 uur. In de afgesloten winkelstraten is met zo'n vijftig kramen de nodige bedrijvigheid. Op verschillende plaatsen in het centrum zijn bijzondere activiteiten en live muziek waaraan jong en oud plezier beleven.

"Vorig jaar hadden we een roofvogelshow gepland, die door de vogelgriep helaas niet kon doorgaan. We hebben gelukkig de show opnieuw kunnen boeken", vertelt een van de organisatoren van de Kerstmarkt, Frank Hageman van Gilsing Herenmode. "In de Hoofdstraat, ter hoogte van Het Eethuys, zijn drie shows, om 13.00, 14.15 en 15.30 uur."

Bielemantoernooi

Wat dit jaar nieuw is, zijn de wedstrijden bijlgooien, houthakken en trekzagen. Die vinden plaats op de parkeerplaats van de Nettorama, aan de kant van de Spoorstraat. Een wedstrijdteam dat aan internationale wedstrijden deelneemt, geeft diverse demonstraties. Frank Hageman voegt daaraan toe dat de bielemannen van de schutterijen van Montferland een sportieve strijd met elkaar zullen aangaan.

Activiteiten voor kinderen

Op verschillende plaatsen staan speeltoestellen en kinderen kunnen ponyrijden. Bij Ros Sport zal net als vorig jaar een levende kerststal te bewonderen zijn. Er lopen een kerstman en kerstvrouw op stelten rond.

Amusewandeling

Jan & Jan, De Eetkamer, IJs & More en Het Eethuys werken weer samen in de Route d'Amuse. Een routekaart/stempelkaart inclusief vier hapjes kost vijf euro per persoon en is te verkrijgen bij de deelnemende horecabedrijven. U kunt gezellige wandelen door ons mooie dorp én onderweg genieten van een aantal heerlijke amuses.

Prijsvraag

In de etalages van de Didamse winkels zijn vanaf 7 december 101 letters te vinden, die samen een zin vormen. Degenen die de zin goed hebben, maken kans op een van de drie grote prijzen. Notaris Laarberg zal op 13 december om 16.30 uur bij Jan & Jan prijswinnaars bekendmaken. Wilt u kans maken op een prijs, dan moet u bij de trekking aanwezig zijn.

Op de hoogte blijven van alle activiteiten? Like dan de facebookpagina's Gastvrij Didam en Kerstmarkt Didam.

Thor Zwaluwen turnsters weer op het podium

ZEVENAAR - Zaterdag 21 november mochten de meiden van de vierde divisie naar Doetinchem voor hun eerste plaatsingswedstrijd van het seizoen.

De eerste wedstrijd was voor de instap, daar werd Isabella 8e, Maud 14e en Vera 18e, Jinsdee werd 12e bij de categorie pupil 1. In de tweede wedstrijd was het de beurt aan de categorie pupil 2, daar was de vierde plaats voor Kim en de 18e voor Lieve. Indy werd in deze wedstrijd derde bij de junioren.

In de laatste wedstrijd was het de beurt aan de meiden in categorie jeugd 1; hier werd Jans 1e, Iris 7e, Linn 21e en Esmee 22e. Bij de senioren werd Anne 7e, Niyati 14e, Ilsa 16e, Floor 20e en Marit 21e. De volgende wedstrijd is op 30 januari.

DCS D1 voorzien van nieuwe shirts en tassen

REGIO - Pentair Fairbanks Nijhuis en Legioservices zijn bereid gevonden om de D1 van DCS te voorzien van reserve-/inloop shirts en mooie sporttassen.

Legio Services is krachtig in het duurzaam bouwen met het Isoboxx-systeem wat een hoge isolatiewaarde heeft. Pentair Fairbanks Nijhuis (onderdeel van Pentair) ontwerpt en produceert pomp en pompsystemen voor een grote variatie aan toepassingen zoals drinkwater, irrigatie, afval water, flood control, scheepvaart, bagger-, en petrochemische industrie. Ook levert men brandbluspompen en -systemen op olieplatforms in de on- en offshore, systemen voor sprinklerinstallaties, power plants, et cetera.

De D1 is dan ook blij met de sponsoring en toont op bijgevoegde teamfoto de gesponsorde shirts en tassen.

Groessen F1 na bloedstollend duel kampioen

GROESSEN - Na een reeks van negen wedstrijden met slechts zeven doelpunten tegen, konden de pupillen van de F1 van Sc Groessen tegen de Bataven F3 kampioen worden.

Er moest nog wel even gewonnen worden. Het werd echter een heuse thriller. Nadat een 2-0 achterstand was omgebogen naar een 4-2 voorsprong, kwamen De Bataven weer langszij. Zou het dan toch misgaan? In de allerlaatste seconde scoorde Groessen F1 alsnog de 5-4: wij zijn kampioen! Stan, Mats, Bram, Jordy, Tom, Nick, Ziggy, Lars, Sten en Niek: super gedaan!

Oliebollen voor klanten Voedselbank

ZEVENAAR - In de laatste week van november heeft Rick Veldhuis van de oliebollenkraam op het Muldershof tegoedbonnen uitgedeeld aan de klanten van Voedselbank Zevenaar & Rijnwaarden.

Tegen inlevering van deze bon kon men zes oliebollen ontvangen bij de kraam. De eigenaar van 'Het Oliebollenhuisje' viert het 45-jarig bestaan van de kraam en laat met deze actie de klanten van de voedselbank meegenieten. Een lekker extraatje waar de meesten dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

Herenteam RB de Breuly wint in Zwolle

REGIO - Het team bestaande uit Jeroen Koster, Falco Tichelaar, Gert Jan Hollink en Ruben Mellema (alle vier uit Duiven), Robert Hendriks en Barry Hazenoot (uit Pannerden) hadden op drie van de vier onderdelen de snelste tijd. Voldoende om de eerste plaats te halen. Met dit resultaat zijn ze automatisch geselecteerd voor het NK voor teams.

Turnsters Lios starten het seizoen

LIEMERS - Op zondag 22 november was de eerste plaatsingwedstrijd vierde divisie turnen in Doetinchem.

In deze divisie turnen twee meiden van Lios. Die komen uit als Junior supplement E. Jaydin Pijl behaalde een mooie negende plaats en Eva Wienhoven werd 17e. Hun tweede plaatsingswedstrijd is 13 januari en zal ook geturnd worden in Doetinchem.

Sponsor bedankt

ZEVENAAR - SDZZ 2 wil hierbij Partycentrum De Griethse Poort bedanken voor het sponsoren van de nieuwe mooie tassen.

Spannende stampotavond bij MKB Zevenaar

ZEVENAAR - MKB Zevenaar sluit het jaar volgens traditie af met een stamppottenbuffet. Het Hof van Giesbeek vormt daarvoor het decor op dinsdag 8 december.

De afsluiting van het jaar staat in het teken van de actie die MKB Zevenaar komend jaar opzet voor het goede doel: Make-A-Wish. Het is de bedoeling dat dit een jaarlijks terugkerend evenement wordt. In welke vorm dan ook. Om er een groots evenement van te kunnen maken, heeft MKB Zevenaar de hulp van alle leden nodig. Het belangrijkste onderdeel van de Make-A-Wish-actie is namelijk de veiling van producten en diensten die bedrijven beschikbaar stellen.

Tijdens het stamppottenbuffet deelt het bestuur van MKB Zevenaar de plannen met haar leden. En daar is tijd genoeg voor, omdat het winters buffet uitgebreider is dan ooit met boerenkool, zuurkool, hutspot, gehaktballen, speklapjes, ham van de grill en rookworst.
Na afloop van het stamppottenbuffet staat er nog een 'spannende' activiteit op het programma. Wat dat precies gaat worden, blijft volgens MKB Zevenaar een verrassing.
De avond in Het Hof van Giesbeek begint om 18.00 uur met de inloop en een half uur later met het programma. De bijeenkomst is bestemd voor leden van MKB Zevenaar, introducés en potentiële leden. Aanmelden kan via www.mkbzevenaar.nl.

Publieksprijs De Vogelvrienden Tuindorp

SPIJK - Gefluit en geschreeuw van 264 showvogels en ongeveer 150 verkoopvogels. Tussendoor veel gepraat van de ruim 400 bezoekers en de aanwezige hulp van onder andere leden en vrijwilligers van dorpshuis De Spieker. Een weekend vol drukte en plezier.

"Ondanks de drukte hebben wij als organiserende vereniging, maar zo te horen ook vele bezoekers, enorm kunnen genieten van de vogelshow op 31 oktober en 1 november. Alweer enkele weken geleden. Niet alleen de vogels vliegen weleens voorbij, ook de tijd lijkt voorbij te vliegen. Vorige week donderdag is de evaluatie geweest. De meeste leden hebben veelal positieve verhalen gehoord en hebben zelf ook genoten. Dat is natuurlijk geweldig om te horen, want daar doen we het immers voor."

Tijdens het showweekend kon iedereen stemmen op de vogel die hij of zij het mooiste vond. De prijswinnaars die de publieksprijs hebben gewonnen hebben diezelfde zondag hun prijs in ontvangst mogen nemen. Arno Sent uit Spijk, kwam deze uitreiken.

Deze winnaars zijn:

 • Cultuurvogels en hybriden: Dhr. J. van de Zand met een Goudvink

 • Kleurkanaries: Mevr. Y. Thomassen met een rood intensieve kleurkanarie

 • Postuurkanaries: Dhr. R. Jene met een Harlekijnkanarie

 • Agaporniden: Dhr. J. Stienissen met een Agapornis Roseicollis

 • Tropen (gestandaardiseerde exoten): Dhr. J. Buiting met een Gouldamadine

 • Overige exoten: Mevr. H. van Nieuwland met een blauwkopblauwfazant

 • Grasparkieten: Mevr. M. Dibbets met een blauwe grijsvleugel grasparkiet

 • Grote parkieten: Dhr. W. Masselink met een blauwe Princess Off Wales parkiet

Een speciale prijs als absolute publiekslieveling is verkozen Kees. Kees? De gastdieren van de show waren kippen en konijnen. Veel bezoekers vonden de Vlaamse reus het leukste en door een aantal werd dit knuffelkonijn Kees genoemd. Dhr. Hansen heeft deze publiekslievelingprijs in ontvangst mogen nemen. Met de vierde vogelshow van De Vogelvrienden Tuindorp, voor het eerst gehouden in Spijk, hebben we alle verwachtingen overtroffen.

De Boskuul breidt uit

Uitbreiding in de vorm van een serre aan de achterzijde van het zwembad

REGIO - Afgelopen zomer ging zwembad De Boskuul over van de gemeente naar een stichting. De zwembadstichting werkt er hard aan om het bad op te knappen en het goed te laten draaien met vrijwilligers. Deze inzet wordt nu ook voor de gebruikers zichtbaar door de uitbreiding van het zwembad met een glazen serre.

De zwembadstichting is er trots op dat verscheidene activiteiten in de afgelopen maanden in het zwembad hebben plaats gevonden zoals het discozwemmen en de zwem-4-daagse. Daarnaast is het zwembad op de verenigingsavonden goed bezet. Om het zwembad nog aantrekkelijker te maken om in te recreëren is het zwembad aan de achterzijde richting het grasveld uitgebreid met een glazen serre. “Als het klaar is kunnen ouders hier heerlijk zitten terwijl hun kinderen in een veilig en overzichtelijk zwembad heel veel waterpret beleven”, aldus Jan van Leeuwen, voorzitter van de zwembadstichting. De stichting is blij te kunnen vermelden dat het nu al mogelijk is om kinderen in te schrijven voor de zwemlessen die in 2016 gaan plaatsen. Dit kan via de inschrijfformulieren op de website www.zwembaddeboskuul.nl. Daarnaast zijn ook de allerkleinsten welkom bij het baby- en peuter zwemmen en worden er verschillende lessen en zwemuren georganiseerd voor volwassenen en ouderen. Meer informatie hierover vind je op www.zwembaddeboskuul.nl. De stichting is momenteel nog op zoek naar bestuursleden, toezichthouders en vrijwilligers voor schoonmaken en klusjes in het zwembad. Vind jij het belangrijk om het zwembad open te houden en wil je daar graag aan bijdragen? Mail dan naar info@zwembaddeboskuul.nl."

Basketiers'71: het kan beter!

ZEVENAAR - Zaterdag 28 november speelden er liefst vier teams thuis. U14 trad aan tegen Challenge. In het begin een gelijk opgaande strijd. Alleen even de concentratie en het speloverzicht kwijt zijn. Ja, dan loop je tegen een onoverbrugbare achterstand op. Een 37 – 72 nederlaag en bijna gedubbeld.

U20 tegen Tower Jumpers. Na een aantal zware nederlagen werd met de volgende doelstelling gespeeld. Het spelplezier staat voorop, kijk niet naar het scorebord, ga uit van eigen kracht. Lukt het vandaag niet, zorg er dan voor dat je er een volgende keer wel weer staat. Dit laatste was helaas het geval, een 37 – 65 nederlaag, maar het spelplezier was te zien.

De U12 tegen Black Stars, de jeugd heeft de toekomst, ook dat ging niet op. De ploegen bleef lang bij elkaar, een tussensprint van Black stars, maakte een einde aan de illusie. Een nederlaag van 28 – 44 was onafwendbaar.

H2 tegen de Dedein, de topper van de dag. Een ouderwetse derby zoals dat heet. Ook hier werd de wedstrijd snel van alle spanning beroofd, met een tussenstand van 6 – 24. Hierna sleepte de wedstrijd zich gemoedelijk gezapig naar het einde, een 40 – 65 nederlaag. Een kwartet vol met nederlagen. De volgende speelzaterdag 12 december, kan het altijd beter!

Basisschoolschaken Zevenaar en Montferland

BABBERICH - De SV Zevenaar-schaakvereniging organiseert voor de 34e keer een schoolschaakkampioenschap voor basisscholen. Het zal dit jaar niet in Zevenaar zijn omdat de locatie in Zevenaar wat ruimte betrof te klein was en omdat de toeschouwers niet konden kijken naar de prestaties van hun kinderen.

Het zal plaatsvinden op zaterdag 27 februari in het Kulturhus De Borg, Babborgaplein 3A in Babberich, aanvang 13.00 uur. De prijsuitreiking zal om ca. 17.00 uur plaatsvinden. Per school kan een onbeperkt aantal teams van vier personen deelnemen. Omdat het de voorgaande jaren een enorm succes was wordt er ook dit jaar in een groep geschaakt. De indeling gebeurt met de computer.

Er worden zeven ronden Zwitsers gespeeld: de sterkeren tegen de sterkeren en de zwakkeren tegen de zwakkeren spelen, dus teams van gelijke sterkte spelen tegen elkaar. Vanaf de derde ronde wordt er aan de eerste vijf tafels met een klok gespeeld, vijftien minuten per persoon. Dit omdat er in de halve finale ook op tijd gespeeld wordt.

De uitslag wordt bepaald door het totaal aantal behaalde bordpunten. Bij gelijk eindigen wordt de volgorde bepaald door de volgende criteria met afnemende prioriteit: Voor de eerste plaats: onderling resultaat, voor zover dat uitsluitsel geeft; het aantal matchpunten; loting.

Er zijn bekers voor de kampioenen van de diverse gemeenten. Verder zijn er diverse teamprijzen in natura.

"Heb je na het lezen van dit bericht het idee gekregen schaken lijkt mij een leuke sport en wil je graag oefenen voor het schooltoernooi dan ben je van harte welkom op de jeugdclubavond van de Zevenaarse schaakvereniging. Wij spelen iedere vrijdagavond van 19.00 tot ongeveer 20.30 uur in de basisschool De Wissel, Westeinde 101 in Zevenaar. Je bent hier vier weken vrijblijvend welkom." Meer informatie te verkrijgen bij Lambert Janssen Steenberg; 0316 526187, jeugdleider SV Zevenaar.

Trefpunt Alleengaanden

ZEVENAAR - Bij het Trefpunt Alleengaanden kunt u eens per twee maanden op een ontspannen manier mensen ontmoeten die ook alleen zijn. Er heerst een open sfeer waar je je snel welkom voelt.

Doel van de middag is om kennis te maken en te kijken of je samen activiteiten kunt ondernemen. Zo is er vanuit de groep onder andere een wandel- en fietsgroep, een eetclub en een groep theater/filmhuisbezoek ontstaan. De gemiddelde leeftijd is 55+, maar iedereen is welkom.

Het eerstvolgende Trefpunt is op zaterdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur aan de Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Aanmelden kan bij de balie van de Hooge Bongert, per telefoon 06 20635563 of mail m.boshuis@caleidoz.nl.

Dijkma Service Center, naast reparatie ook verkoop van witgoed

DUIVEN – Van Dijkma Service Center kunt u snel, goed en betaalbaar uw bruin- en witgoed laten repareren in heel Gelderland. Bij bruingoed gaat het om geluids- en beeldelektronica. Bij witgoed om elektronische huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, wasdrogers, vaatwassers, koel- en vriesapparatuur en magnetrons.

"Wij zijn tevens geautoriseerd reparatiebedrijf voor Loewe , Candy, Hoover, Indesit en diverse andere veel voorkomende witgoed merken. Wij verzorgen alle service, ook binnen uw garantietermijn. Wij regelen binnen de garantietermijn van uw apparaat de financiële afwikkeling met de importeur. U heeft hier dus geen omkijken meer naar.

Witgoed repareren wij bij u aan huis en bruingoed wordt in onze werkplaats hersteld. U krijgt tijdens de reparatie een prijsopgave zodat u op dat moment altijd nog besluiten om de reparatie wel of niet door ons uit te laten voeren. Op uw verzoek is er eventueel een gratis leentoestel beschikbaar. Bij de winkel wordt uw apparaat snel afgekeurd maar wij kunnen uw apparaat vaak toch nog voor een schappelijke prijs repareren. U krijgt bij ons altijd 3 maanden garantie op de uitgevoerde reparatie. Mochten wij u het advies geven om uw apparaat niet te laten repareren, omdat de reparatie kosten hoger zijn dan uw apparaat nog waard is, dan kunnen wij u ook een nieuw apparaat leveren. Dan kunt u ons aanbod vinden op onze website onder het kopje 'verkoop'. Wij leveren deze apparaten voor scherpe prijzen en uiteraard met de service die u van ons gewend bent.

Vindt u het lastig om uw nieuwe televisie of audioapparatuur te installeren? Wordt u niet wijzer van de ingewikkelde handleiding? Dan heeft Dijkma Service Center de oplossing. Wij helpen u bij het installeren en instellen van deze apparaten.

Ook kunt u bij ons terecht voor goede tweedehands wasmachines, drogers en overige apparatuur. U krijgt op de bij ons gekochte tweedehands apparaten ook garantie. Kom vrijblijvend eens bij ons kijken. Onze openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur."

Dijkma Service Center, Dijkgraaf 5, Duiven, 026 3112630 of 0317 421984; www.dijkmaservice.nl.

Kerstmarkten bij Liemerije

ZEVENAAR - De gezellige winterdagen staan weer voor de deur. Op de kerstmarkten van Liemerije vindt u mooie spullen voor in de kerstboom, feestelijke aankleding voor uw huis of leuke cadeautjes voor uzelf of uw familie en vrienden. Liemerije heeft kerstmarkten bij Liemerije Zevenaar, Droostaete in Duiven en Diemzicht in Didam. De opbrengst van de kerstmarkten komt ten goede aan cliënten en bewoners van Liemerije.

Liemerije Zevenaar bijt de spits af. Op 9 december aanstaande kunt u op onze locatie aan de Hunneveldweg 12 van 10.30 tot 15.30 uur terecht voor de mooiste kerstartikelen, oliebollen, sieraden en diverse handgemaakte producten. Er zijn ook spullen te koop die door bewoners en cliënten van Liemerije zijn gemaakt in het Dag Activiteiten Centrum van Liemerije.

Op zaterdag 12 december kunt u van 11.00 tot 15.30 uur terecht bij Liemerije Droostaete (Fuutstraat 52) in Duiven. In en om de activiteitenruimte staan kraampjes met allerlei leuke artikelen om alvast in de kerststemming te komen.

Liemerije Diemzicht (Waverlo 11) in Didam doet op zondag 13 december mee aan de jaarlijkse kerstmarkt in Waverlo. Diemzicht verkoopt kerststukjes en kleine cadeautjes. De kerststukjes worden traditiegetrouw een dag van tevoren gemaakt door medewerkers en vrijwilligers. De kerstmarkt is van 11.00 tot 17.00 uur.

Keurslagerij Patrick Teunissen meest populair op Facebook

DIDAM - Het was een bizarre week voor Keurslager Patrick Teunissen en zijn medewerkers. Op 23 november plaatste hij om 7.00 uur een bericht op zijn Facebookpagina. Mensen die zijn pagina leuk vinden, konden een plateau met heerlijke tapa's winnen.

De pagina werd vervolgens ruim 29.000 keer geliked. Het bericht werd 30.500 keer gedeeld en er kwamen meer dan 9000 reacties op. Het uiteindelijke bereik van het bericht was 3,8 miljoen. Dat betekent dat het bij 1 op de 3 facebookgebruikers in Nederland op de startpagina is verschenen. Ook in de winkel liep het storm. Mensen uit het hele land wilden het plateau bestellen.

Om het grote succes te vieren besloot Patrick Teunissen om niet 1, maar 5 plateaus weg te geven. Loco-burgemeester Tanja Loeff Hageman verrichtte vrijdag om 16.00 uur de verloting. Na toestemming van de gelukkige winnaars werden de namen op Facebook bekendgemaakt. Zij wonnen een plateau ter waarde van 88,50 euro. De Didamse Keurslager werd binnen een week de meest populaire Nederlandse slager op Facebook.

Kwaliteits-juwelier Huijsen Zevenaar: exclusief Buddha to Buddha 2016 wordt een jubileumjaar: Juwelier Huijsen bestaat 70 jaar

Foto: Barth Glasbergen

ZEVENAAR - Eigenaar Hubèrt Jansen (derde generatie Juwelier Huijsen): "We hebben het laatste half jaar erg hard aan onze verbouwing gewerkt en zijn trots op het resultaat: De zaak is compleet gerenoveerd en daardoor groter en lichter geworden. Onze nieuwe show-vitrines zijn modern en ruim, waardoor de sieraden en horloges nog beter tot hun recht komen."

"Ook ons aanbod is fors uitgebreid: grotere collecties en meer topmerken, zoals Buddha to Buddha, dat we nu naast Pandora en Trollbeads exclusief voor de regio verkopen. We volgen doorlopend de laatste trends, de nieuwste ontwerpen liggen vrijwel direct in onze winkel. Dan is er natuurlijk ons eigen ambachtelijk reparatie-atelier, dat blijft zoals het altijd is geweest: Een begrip in Zevenaar en omstreken, waar velen hun kostbaarheden aan toevertrouwen voor vakkundige reparatie en/of reiniging. Er zijn nog meer dingen die bij ons nooit zullen veranderen, zoals: klantvriendelijkheid, service-gerichtheid, eerlijke adviezen en scherpe prijzen, want daarmee hebben we het hier al héél lang volgehouden, 2016 is namelijk een jubileumjaar: de zaak bestaat dan 70 jaar! We zullen uiteraard een leuke voordeel-actie op touw zetten, zodat onze klanten kunnen mee-profiteren van deze feestelijke gebeurtenis. Volg ons op facebook!"

Kwaliteits-juwelier Huijsen, Marktstraat 3, Zevenaar; 0316 523453; info@juwelierzevenaar.nl; www.juwelierzevenaar.nl; www.facebook.com/juwelierzevenaar.

Wonen met zorg, dat voelt als thuis

ZEVENAAR - Wanneer voelt u zich thuis? Als de omgeving er uit ziet als een huis, uw huis. Omringd door uw eigen meubelen en spullen in uw appartement. In de kleuren die u wenst.

In de Pelgromhof, een woonzorglocatie voor ouderen, zijn de appartementen ruim omgezet met een eigen badkamer en keukenblok. Eén van de elementen in de appartementen gaf nog niet het gevoel van thuis, de badkamer. Dat is dan ook precies de reden dat wij de badkamers in de 48 appartementen vernieuwen. Alle nieuwe en huidige bewoners krijgen een badkamer die past in deze tijd. Met mooie tegels, een nieuwe vloer met vloerverwarming, een hangend toilet, een nieuwe wastafel en een nieuwe doucheruimte.

Natuurlijk zijn er ook de belangrijke voorzieningen voor mensen die zorg nodig hebben, zoals alles op de juiste hoogte en beugels. Er zijn nog genoeg dingen die u zelf kunt, soms met een beetje hulp of met de juiste hulpmiddelen. Een nieuwe, frisse en moderne uitstraling voor de badkamer. Dat maken de appartementen weer van deze tijd. Niet alleen de badkamers worden vernieuwd. De vloeren in de appartementen worden ook vernieuwd en er wordt geschilderd. Gelijk als u binnenkomt bij de Pelgromhof merkt u al het verschil. Hier heeft alles al een frisse kleur gekregen. Een ruime en heldere hal en de vernieuwde receptie.

Er zijn nog een aantal woonzorg-appartementen te huur. Voor meer informatie kunt u bellen met 085 4019684 of de website bezoeken: www.pelgromhof.nl. "U bent ook altijd welkom bij onze receptie. Onze medewerkers staan u graag te woord!"

De Pelgromhof is onderdeel van Percura Zorg. Een particuliere woonzorgorganisatie met een moderne visie op ouderenzorg. Wij zijn gevestigd in de Molenstraat 7, Zevenaar.

Rijnwaarden draagt bij aan opvang vluchtelingenstroom

LOBITH – De Gemeente Rijnwaarden levert haar bijdrage aan de opvang van vluchtelingen. Dit doet zij door versneld onderdak te bieden aan asielzoekers die op de wachtlijst staan om in Rijnwaarden te komen wonen. De voormalige peuterspeelzaal in Lobith en de pastorie in Spijk maakt de gemeente gereed voor tijdelijke bewoning door maximaal zeven, bij voorkeur, gezinnen. Over deze versnelde tijdelijk opvang neemt de gemeenteraad op dinsdag 15 december een besluit.

In de gemeente zijn er twee locaties geschikt voor de tijdelijk huisvesting van statushouders. Statushouders zijn mensen die als asielzoeker naar Nederland gekomen zijn en al een verblijfsvergunning gekregen hebben. In Lobith past de gemeente het pand waarin de voormalige peuterspeelzaal gevestigd zat aan. In dit pand in de Nieuwe Komstraat kunnen vier of vijf gezinnen zelfstandig wonen. In Spijk huurt de gemeente de pastorie. Na enkele aanpassingen kunnen in de pastorie twee gezinnen tijdelijk hun intrek nemen. Deze mensen wonen hier totdat zij een woning in de gemeente toegewezen krijgen.

Aandacht inwoners

Over het voornemen om versneld statushouders te vestigen in Lobith en Spijk heeft de gemeente twee inwonersbijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze druk bezochte bijeenkomsten hebben inwoners hun steun betuigd, maar ook hun zorgen geuit. Door hun inbreng kan de gemeente bij de uitvoering van het plan rekening houden met de wensen en zorgen van de omwonenden.

Momenteel bereikt een grote stroom vluchtelingen Nederland. De asielzoekerscentra (AZC's) zitten overvol. In de AZC's zitten duizenden mensen die al een vergunning hebben om in Nederland te wonen. Deze zogenaamde statushouders wachten op huisvesting in een gemeente. Iedere gemeente is verplicht jaarlijks een aantal van deze statushouders op te nemen en voor huisvesting te zorgen. Veel gemeenten hebben hier moeite mee en een achterstand opgelopen. Zo ook de gemeente Rijnwaarden. Door statushouders tijdelijk een woonverblijf te bieden in de geschikte ruimtes in Lobith en Spijk loopt de gemeente haar achterstand in. Dit geeft de AZC's ruimte voor opvang van vluchtelingen.

Jeugdspelers TTV Zevenaar in de prijzen

Het viertal dat in Beuningen in de prijzen viel is van links naar rechts Mark van Egmond, Daan Heijneman, Pip van Rossem en Pien Heijneman. Foto: Henk Kemperman

ZEVENAAR - Vier jeugdspelers van TTV Zevenaar hebben met succes deelgenomen aan de Beuningse tafeltenniskampioenschappen die voor de 36e keer werden georganiseerd door de plaatselijke vereniging TCB

Door Piet van Breukelen

Pip van Rossem, Pien Heijneman en Daan Heijneman werden ingedeeld bij de junioren in de C-klasse en Mark van Egmond speelde een trapje hoger in de B-klasse. Mark had het duidelijk zwaar te verduren omdat hij was ingedeeld een poule van zes met spelers die allemaal uitkomen in de tweede klasse, terwijl Mark de afgelopen competitie speelde in de derde klasse. Hij hield zich weliswaar aardig staande, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven.

Beter verging het Pip, Pien en Daan. Na de voorronden kreeg Pip een herkansing in de verliezersronde. Daarin liet hij zien dat hij kwaliteit in huis heeft, want hij bleef toen ongeslagen en eiste dus de eerste plaats voor zich op.

Pien en Daan Heijneman plaatsten zich voor de winnaarspoule en nadat ze daarin met hun tegenstanders hadden afgerekend, kwamen beiden in de finale en moesten dus in een heuse 'broederstrijd' uitvechten wie er kampioen zou worden in de C-klasse.

Daan bleek de gelukkigste in de finale. Hij bleef zijn zusje nipt de baas werd ongeslagen kampioen. Zijn eerste titel en als het aan hem ligt, volgen er meer. Voor zus Pien was de tweede plaats een voortreffelijke prestatie; ze is namelijk pas enkele maanden actief is in de tafeltennissport. Grootste winst was dat iedereen op deze leerzame dag ook met veel plezier heeft gespeeld.

Sponsor bedankt

DUIVEN - De poloshirts van dames 1 van HV Duiven worden gesponsord door Van Bruggen Adviesgroep.

Op de foto van links naar rechts staand: sponsor en coach/trainer Gerjam van der Wielen, Sofie Catz, Elke Scholten, Sanne Ciurians, Margo Jansen, Coach/trainer Alphons Boshoven; zittend van links naar rechts: Moniek Polman, Kelly Heymen, Anouk Steerneman, Miranda Worm, Mellanie Wanink, Saskia Piepers; niet op de foto: Stephanie van Ackooij, Karin van de Glind, Lea Rothuis.

DKC wordt DKC

DUIVEN - Na 38 jaar moest de Duivense Kegel Club helaas stoppen. Met het slopen van het CCOG in Duiven verdwenen ook de twee kegelbanen.

De allerlaatste competitiewedstrijd voor de Oost Gelderse Kegelbond in district 3, werd gespeeld in Doesburg. En DKC heeft dit winnend afgesloten. Kampioen in de klasse 1 en 3. Een prachtig slot na vele jaren kegelplezier. Duivense Kegel Club gaat nu verder als Duivense Koersbal Club. Dus DKC blijft gewoon bestaan.

OBW C4 najaarskampioen

REGIO - Afgelopen zaterdag werd het team C4 van OBW kampioen. Met nog twee wedstrijden te gaan in deze competitie had OBW c4 aan een overwinning genoeg om het kampioensschap binnen te halen.

Dit gebeurde met een 6-1 overwinning op Dvv c7. Hierdoor is OBW c4 kampioen en kon het feest los barsten.

Scouting Groessen en scouting Duiven verkopen kerstrozen

GROESSEN/DUIVEN - Zaterdag 12 december gaan scouting Groessen en Duiven, deur aan deur, samen op pad om kerstrozen te verkopen in de gemeente. Dit jaar een mooi wit plantje, in plaats van de traditionele kerstster.

De jaarlijkse actie is bedoeld om uitdagende activiteiten te kunnen blijven organiseren voor de kinderen. Dit jaar zal ook een deel van de opbrengst worden besteed aan het jubileum van beide verenigingen in 2016. Scouting Groessen bestaat dan zeventig jaar en Scouting Duiven vijfenzestig jaar. Dat is zeker reden voor feest!

"Aanmelden voor de voorverkoop kan via de websites van Scouting Duiven en Groessen. U hoeft de deur dus niet uit voor een paar mooie kerstrozen, wij komen ze bij u thuis brengen. Wij hopen u op 12 december tussen 10:00 en 14:00 thuis aan te treffen."

Kerstconcert Pannerden 20 december

PANNERDEN - Op zondag 20 december wordt er in de H. Martinuskerk in Pannerden een kerstconcert gegeven. Medewerking wordt verleend door harmonie Wilhelmina onder leiding van Rudy Böhmer en koor Pur Sang onder leiding van Geert Kamps.

Het concert begint om 18.30 uur en de kerk is open vanaf 18.00 uur. De toegang is gratis en na afloop kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee nog even gezellig napraten. Dit concert is een prachtige gelegenheid om alvast in de kerstsfeer te komen!

Kerkdiensten protestantse kerk Rijnwaarden

LOBITH - Zondag 6 december om 10.00 uur is er kerkdienst in de protestantse kerk in Lobith waarbij ds. Alderwegen uit Doorwerth zal voorgaan.

Op zaterdag 12 december is er in zorgcentrum Lobede in Tolkamer om 10.00 uur een dienst. Ds. E. Roth is dan de voorganger. In deze dienst zijn naast de bewoners van Lobede natuurlijk ook anderen welkom.

"In de dienst van zondag 13 december vieren we het Heilig Avondmaal. De dienst is in de protestantse kerk in Lobith en begint om 10.00 uur. Ds. E. Roth gaat in deze dienst voor. Iedereen is welkom. Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten."

Huldiging leden AMK

ZEVENAAR - Op zondag 22 november vierde het AMK Koor uit Zevenaar het Ceciliafeest. Tijdens de viering in de Andreaskerk zijn de volgende jubilarissen gehuldigd: Nel van Bommel (40 jaar), Mientje Ruys (40 jaar), Dorry Koenders (12.5 jaar).

's Middags zijn in de zaal van de Griethse Poort de festiviteiten voortgezet en werden de volgende jubilarissen in de bloemetjes gezet: dirigent/organist Paul Sweers (35 jaar), Gertie Goes, Tonnie Welling, Antoon Zwaanenburg, Truus Goes (30 jaar). Mientje Wijnbergen (50 jaar) was op 6 september al gedecoreerd tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van het Andreas Rouw- en Trouwkoor. Nu kreeg zij bloemen voor hetzelfde jubileum bij het AMK Koor.

Fair Play bij SC Groessen hoog in het vaandel

Het trotse team. Vanaf links: Sven van Tilburg, Niels Jonker, Koen ter Bogt, Chiel Arends, Lars Noltes, Nora Waalboer, Lily Karman, Tygo Rutjes, Luc van der Ven en Jente IJtsma. Trainers Jelle de Rooij en Juul Smit. Niet op de foto Sam Vuulink.

GROESSEN - Sportiviteit en respect spelen bij Sportclub Groessen een belangrijke rol. Daarom organiseert de vereniging ook dit jaar de AS & S Fair Play Cup. De najaarsprijs ging dit keer naar de F5 pupillen.

Sportclub Groessen beloont de jonge spelers en hun begeleiders op deze wijze voor hun sportieve spel. Alle pupillenteams nemen deel. Zij worden beoordeeld op verschillende aspecten van sportiviteit. Zo wordt er gekeken naar de overtredingen, maar ook naar het commentaar zowel tegen de scheidsrechter als medespelers.

De blijdschap was groot toen de F5 verrast werd met de mededeling dat zij de winnaars van het najaar waren. "Dit is een mooie prijs. Hier doen we het ook voor. Dat de kinderen plezier hebben op een goede en sportieve manier", reageerde een enthousiaste trainer Jelle de Rooij. Trainster Juul Smit: "Dit is een prijs die telt voor het team."

Bratwurst en Zwiebelkuchen in Filmhuis

ZEVENAAR – Komende week staan de oosterburen in het spotlicht. Het Filmhuis Zevenaar draait Das Versprechen, Westwind, Kreuzweg, Victoria en Kriegerin. Zondag 6 december staat zelfs helemaal in het teken van Duitsland inclusief kamermuziek van het Euregio Saxofoonkwartet, een uitgebreide lunch in Duitse stijl met Bratwurst en Zwiebelkuchen en aansluitend de film Fack Ju Göthe.

Het Euregio Saxofoonkwartet maakt programma's die niet alleen liefhebbers van kamermuziek, maar ook een breder publiek aanspreken. Het kwartet bestaat uit vier talentvolle saxofonisten met een voortdurende drive om het fenomeen saxofoonkwartet te verkennen in al zijn facetten. De Nederlandse en Duitse musici Robert Wijnands, Jörg Hemker, Gerben Berger en Boris Jansen maken kamermuziek op hoog niveau, muziek waarin zij hun verbondenheid met de Nederlands-Duitse grensregio benadrukken. Na het concert staat een Duitse lunch klaar en aansluitend de film Fack Ju Göthe. De all-in prijs bedraagt € 20,00. Donateurs en vrienden 17,50 euro. Zondag 6 december vanaf 11.00 uur.

Volledige informatie www.filmhuiszevenaar.nl of 0316 344250.

Gratis kerstconcert in De Revolutie

ZEVENAAR - Qoorieus zingt Kerstig in de Revolutie in Zevenaar. Op zondag 13 december geeft Vocal Group Qoorieus uit Zevenaar een gratis concert in de Revolutie. Op het programma staan sfeervolle nummers en bekende en minder bekende kerstliedjes.

Tussen 15.00 en 17.00 uur treedt Qoorieus een aantal keren op met telkens een kort blokje muziek. Iedereen is welkom om een drankje te komen drinken en ondertussen te luisteren naar sfeervolle muziek. De entree is gratis. Qoorieus is een gezellige, muzikale groep die wekelijks onder leiding van Josette Brinkhof repeteert in basisschool Het Kofschip. Qoorieus zingt a capella bekende en minder bekende nummers, Engelstalig en Nederlands, cabaretesk en romantisch, vrolijk en serieus. De nummers worden altijd in een regie gebracht aan het publiek, want muziek is zoveel meer dan alleen noten. Bezoek voor meer informatie de website www.qoorieus.nl en www.derevolutiezevenaar.nl.

Lezing over uilen in Herwen

HERWEN - Vogelvereniging De Vogelvrienden Tuindorp heeft weer een bijeenkomst georganiseerd. Deze keer een lezing over uilen in oost-Gelderland. Dick Langwerden uit De Heurne, is al ruim dertig jaar lid van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers, hij verzorgt een lezing over inheemse uilen.

In een algemeen gedeelte krijgen de meest voorkomende uilen in Oost Nederland de aandacht: de steenuil, bosuil, ransuil en de kerkuil. In de lezing staat laatstgenoemde soort centraal. Middels een diavoorstelling wordt informatie gegeven over de leefwijze van de kerkuil, het territorium, het broeden en verzorgen van de jongen. Ook de prooikeuze en de doodsoorzaken komen aan bod. Tijdens de lezing krijgt het onderzoek naar het trekgedrag, gebaseerd op ringgegevens, ook aandacht.

Tenslotte wordt nog een en ander verteld over de ontwikkeling van de kerkuilenstand, zowel in de Achterhoek en Liemers als landelijk.

De lezing wordt afgesloten met de mogelijkheid om vragen te stellen. De Vogelvrienden Tuindorp heeft de bijeenkomst bij De Lange Jan, Molenstraat 9,
in Herwen op donderdag 17 december om 20.00 uur. Gratis entree.

Kerstfair in Zevenaar

ZEVENAAR - Zaterdag 19 december van 14.00 tot 17.00 uur verzorgt Caleidoz Welzijn samen met Zozijn een kerstfair in het Sociaal Ontmoeting & Participatie Punt. Er wordt gezorgd voor sfeervolle muziek. De vuurkorven gaan aan en we gaan heerlijk marshmallows roosteren boven het vuur...

Er worden kerstliederen gespeeld en rond 15.00 uur treedt het koor De Borrelnootjes uit Velp op. Er zijn kraampjes met warme drankjes zoals erwtensoep, warme chocomel, koffie, thee en warme glühwein. Men kan ook Indische hapjes en oliebollen kopen.

Voor de kinderen is er een springkussen en spelletjes van de Sport- en Speluitleen. Er een rad van fortuin, waarmee leuke prijzen zijn te winnen. Men kan ook zelf aan de slag met kerstdecoraties. Iets ruilen of weggeven? Kom dan zeker langs bij de ruil/weggeeftafel.

En in deze donkere dagen staat er ook een lege krat die we graag gevuld willen zien voor de Voedselbank. Heeft u houdbare etenswaren, breng deze op 19 december naar Steenhuizen. Organisaties of particulieren die met een kraampje op de fair willen staan, kunnen contact opnemen met Barbara van Hall b.vanhall@caleidoz.nl. Locatie SOPP, Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Expositie en verkoop van keramiek

ZEVENAAR - Iedereen vindt in deze collectie wel iets bijzonders! Expositie en verkoop van keramiek, sieraden en lampen gemaakt door Mien de Broekert-Lotgering. Zaterdag 12 december en zondag 13 december van 14.00-17.00 uur in het Liemers Museum.

                                                

Na ruim dertig jaar intensief bezig geweest te zijn met keramiek in de ruimste zin van het woord, vind ik het tijd worden om eens goed op te ruimen. Deze expositie en verkoop geeft een indruk van de vele mogelijkheden die klei biedt. Van de substantie klei bestaan vele uitvoeringen: van zeer grof tot zeer fijn. Met deze fijne klei - porselein - wil ik nu verder gaan werken en de mogelijkheden ervan uit proberen.

De expositie wordt gehouden in de tentoonstellingszaal van het Liemers Museum. Voor toegang tot de tentoonstellingszaal hoeft u geen entree te betalen; voor de rest van het museum geldt wel entree.

Het museum is open op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur, Kerkstraat 16, Zevenaar; 0316 581830; www.liemersmuseum.nl.