GN Berg en Dal Heumen Mook

30 december 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 30 december 2017


2617 lichtjes zorgen voor warm gevoel op Canadese Erebegraafplaats

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 400 kinderen en bijna even zoveel ouders hebben er zondagmiddag voor gezorgd dat de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg een warm aanzien gaf door het plaatsen van de 2617 lichtjes.

Volgens een van de organisatoren Bert Eikelenboom zijn het nu kaarsjes met windvaste kapjes, wat vorig jaar helaas niet het geval was. Toen zorgde de wind ervoor dat het merendeel van de kaarsjes uitgingen, daarnaast was het toen vreselijk koud boven aan de Zevenheuvelenweg. Zondagmiddag zijn 90 vrijwilligers aan de slag gegaan om de kaarsjes vast aan te steken zodat de naar schatting 400 kinderen, ouders en overige belangstellenden de 2617 lichtjes bij de graven konden plaatsen.

De naar schatting duizend belangstellenden werden welkom geheten door Bert Eikelenboom; hij was blij dat de lichtjes op de Canadese Begraafplaats een traditie geworden is. "Met het plaatsen van de lichtjes tonen we onze dankbaarheid aan de jonge jongens die hier liggen en aan hun nabestaanden." Namens de gemeente Berg en Dal sprak wethouder Sylvia Fleuren de aanwezigen toe. Ook zij was blij dat zovelen op de lichtjesavond af zijn gekomen. "Jullie brengen letterlijk licht in de duisternis. Met z'n allen halen we de duisternis bij de graven weg." Sylvia vroeg aan drie jonge mensen wat zij wilden worden. De een vertelde graag gitarist te worden, de volgende dierenarts en de derde politie. "Bij jullie kan de droom nog verwezenlijkt worden maar deze 2617 jonge mensen hadden ook een droom, maar daar is het bij gebleven."

Nadat een kleinzoon van der Canadese veteraan Robithean het oorlogsverhaal van zijn opa voorgelezen had, werden de lichtjes – die 40 uur branden – bij de graven gezet. Toen de klus rond 17.00 uur geklaard was werd het Last Post gespeeld, waarna de lichtjesavond afgelopen was.

Stichting raakt opslagruimte kwijt

GROESBEEK – De aanvullende opslagruimte van Stichting 2de Hands – zorghulp middelen gaat binnen kort verloren.

De stichting heeft al vele jaren gebruik mogen maken van een opslagruimte in het gebouw van Hofei aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek, waar de stichting heel blij mee was. Maar het gebouw wordt eind december gesloopt en maakt plaats voor woningbouw. Dat betekent dat de stichting – bij gebrek aan opslagruimte - géén bedden en matrassen meer te koop kunnen aanbieden. De overige aangeboden artikelen zijn gewoon te koop in de zorghulpmiddelenkas aan de Reestraat 5.

Zangvereniging Vivace gaf feestelijk kerstconcert in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De Millingse zangvereniging Vivace heeft zondagmiddag een feestelijk kerstconcert gegeven in de sfeervol verlichte H. Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn.

Dit jaar was er een gastoptreden van het mannenkoor uit Griethausen 'Männergesangverein Laetitia 1909' onder leiding van hun dirigent Thomas Janssen. Het was een zeer gevarieerd programma waarbij de bezoekers in kerstsfeer kwamen door hun gebrachte ontroerende en jubelende liederen die in de akoestische kerk ten gehore werden gebracht. Het concert stond onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Het concert werd muzikaal begeleid op orgel en piano was in vaardige handen van Wouter Broens.

Kerstboomdief toont berouw

GROESBEEK – Een inwoner uit Groesbeek heeft in de nacht van zaterdag op zondag een kerstboom ontvreemd bij restaurant Huis Valois aan de Dorpsstraat/ Kloosterstraat in Groesbeek.

De uitbater had nog geen tijd gehad om de camera te bekijken, waar ongetwijfeld de kerstboomdief met lampjes op te zien was. Volgens uitbater Armand zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Zondagmiddag rond 14.00 uur kwam een jongeman trillend en bevend de zaak binnen en vertelde Armand dat hij degene was die de kerstboom vernield heeft en vervolgens meegenomen had. "Hij zegt het gedaan te hebben in een dronken bui en bood zijn excuus en wilde de aangerichte schade vergoeden", aldus Armand van Huis Valois, die dit enorm waardeert. "Eerst een klotestreek uithalen en vervolgens de volgende dag de ballen hebben om te komen zeggen dat je het gedaan hebt en de schade vervolgens vergoedt."

Nieuwjaarsreceptie bij De Treffers

GROESBEEK - Op zaterdag 6 januari vindt op sportpark Zuid de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats bij De Treffers. Om 13:30 uur begint het officiële programma in het clubgebouw op sportpark Zuid. De jubilarissen worden in aanwezigheid van hun familieleden toegesproken door voorzitter Bert Jansen.

Er worden in totaal dertig leden die gehuldigd. Herman Schoofs, Piet Cillessen, Sjaak Jacobs zijn alle drie 70 jaar lid. Henny Verbeeten, Wim Bögels, Gerrit Leenders en erelid Gerrit Langeveld zijn elk 60 jaar verbonden aan de club. Daarnaast worden nog twaalf leden die 50 jaar lid, vier leden die 40 jaar lid en zeven leden die 25 jaar lid zijn.

Het officiële gedeelte duurt tot ongeveer 15.30 uur. Aansluitend start de jaarlijkse Nieuwjaarsinstuif. Alle leden en vrienden van Zuid zijn welkom.

Kersttoernooi van PV Leuth

LEUTH - Op 19 december was het traditionele kersttoernooi van PV Leuth, waaraan 24 spelers deelnamen.

Er was gezorgd voor een hapje (broodjes beenham met zuurkool) en een drankje (verzorgd door vrijwilligers van de PV Beek). Om 19.00 uur precies werd er begonnen. Uiteindelijk werd het 23.30 uur voor de uitslag bekend gemaakt kon worden. Er werden drie partijen gespeeld. Diverse uitslagen kwamen: 13-11/13-12. Dat geeft al aan hoe spannend het was. Na twee partijen waren er enkelen met twee gewonnen. Om de winnaar te krijgen werd een partij bijzonder spannend. Stella en Gerrit van Eldijk stonden namelijk gelijk en hadden op dat moment de meeste pluspunten. Ze moesten de laatste wedstrijd tegen elkaar. Stella met Ton stevens en Gerrit met Theo van Dreumel. Uiteindelijk werden Theo en Gerrit de winnaar met 13-11. De winnaar werd Gerrit van Eldijk, tweede Theo van Dreumel en derde Ben Rutten.

Groot gedeelte van Beek twee uur zonder stroom

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Tijdens rioolwerkzaamheden op donderdag 21 december bij een woning aan De Bongerd in Beek is een 10 kilovolt kabel kapot getrokken. Hierdoor kwamen donderdagmorgen rond kwart over elf veertien straten in Beek zonder stroom te zitten.

Voor de huishoudens was dit nog wel te doen, maar de Beekse winkeliers hadden er meer moeite mee. De winkels die open bleven moesten alles afrekenen nadat zij het bedrag van de gekochte artikelen met hoofdrekenen hadden vast gesteld, zoals bij Hans de Echte Bakker aan de Waterstraat in Beek waar Ellen en Anne het met hoofdrekenen moesten doen.

Bij Super De Wit was dat niet het geval daar kon alles gewoon doorgaan omdat die een eigen travo heeft. Liander heeft met enkele monteurs de zware kilovolt kabel (die normaliter in een kring lopen) de boosdoener er provisorisch tussenuit gehaald zodat in ieder geval Beek na twee uur weer stroom had. Het Nijmeegse bedrijf Fix–It was bezig naast een woning aan de Bongerdstraat met rioolwerkzaamheden. Ambtenaren van de gemeente Berg en Dal zouden het stuk riolering van de woning naar de weg voor hun rekening nemen en daar ging het mis.

De straten die zonder stroom in Beek hebben gezeten waren: Bongersstraat, Ravenbers, Gelderhorstlaan, Hazeldonklaan, Jacob Carstraat, Kasteelselaan,Nesiostraat, POude Gracht, PC Hoofdstraat, Potgieterstraat, Tesselschadestraat, Ubbergse Dijk en de Waterstraat.

Einde SVO Ooij biljartcompetitie

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Dinsdagavond 19 december werd in het SVO-clubhuis De Kempkes door leden met partners de SVO- biljart competitie 2017 afgesloten met gezellige avond waarbij een heerlijk door Spar Looijschelder verzorgd stamppotbuffet op tafel werd gezet, met een overheerlijke toetje.

Helaas heeft de voorzitter zich wegens ziekte moeten afmelden, maar hij had in Geer Reijnen een prima vervanger gevonden. Dit maal had het bestuur de organisatie van deze avond uitbesteed aan twee leden die een leuke kennisquiz over de Ooij hadden bedacht en het resultaat van de uitslag nog beïnvloed kon worden door punten van het dartbord. De deelnemers werden in drie groepen gedeeld waarvan de beste groep allemaal een oorkonde met de eeuwige Ooijse roem kregen. Er werd een moment stilte gehouden voor overleden leden.

Hierna werden de winnaars bekend gemaakt van de 33 gespeelde partijen in de biljart competitie 2017; de derde prijs was voor Wim Vermeulen met 273.02 punten, De tweede prijs was voor Harry Weijers met 277.06 punten en de eerste prijs ging naar Tini Huijbers met 286.44 punten hij kreeg ook de wisselprijs overhandigd. De vorig jaar ingestelde aanmoedigingsprijs was dit keer niet nodig daar een ieder spirit genoeg had.

Heel Millingen aan de Rijn is ver-led

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Vanaf woensdag 20 december is nagenoeg heel Millingen aan de Rijn voorzien van een lichtmasten/lantaarnpalen met led-verlichting.

Tegen het middaguur hebben de wethouders Alex ten Westeneind (Openbare Ruimte) en Erik Weijers (Duurzaamheid) de laatste lantaarnpaal bij de t-splitsing Sint-Antoniusplein/ Sint-Wilibrordstraat ter hoogte van de H. Sint-Antonius van Paduakerk de laatste lantaarnpaal met de oude traditionele lamp vervangen door een mast met een veel duurzamere ledverlichting.

Naast het duurzame karakter geven de nieuwe lantaarnpalen ook meer licht dan de oude en zijn de masten minder hoog, dat lichthinder voorkomt. Ook in enkele andere kernen van de gemeente Berg en Dal is inmiddels nieuwe ledverlichting aangebracht zoals in Erlecom, Heilig Landstichting, en dorp Berg en Dal.
De gemeente Berg en Dal zet hiermee een volgende stap in de verduurzaming van de gemeente. De gemeente Berg en Dal wil in 2050 een klimaat neutrale gemeente zijn. Het eerste tussendoel is dat in 2020 minstens veertien procent van de energie duurzaam is. Ook in de openbare ruimte zetten we verdere stappen richting een duurzaam Berg en Dal, dit laatste is geen wens maar een absolute must, aldus de wethouders Ten Westeneind en Weijers.
Nadat de beide wethouders geassisteerd hadden bij het vervangen van de paal en armatuur kregen ze in het Millingse Kulturhus een CO2-compensatie-certificaat overhandigd alsmede een boom.

Plechtige huwelijksmis in de H.H. Cosmas en Damianuskerk omstreeks 1960

Foto: Archief Gerrie Driessen

Plechtige huwelijksmis in de H.H. Cosmas en Damianuskerk omstreeks 1960. Deze foto is gemaakt in de tijd dat ontkerkelijking nog een onbekend begrip was. De pastoor wordt nog geassisteerd door twee kapelaans en gebrek aan jongens die misdienaar wilden zijn was er ook niet. Deze opname van een Plechtige Huwelijksmis bewijst dit. Het is een zogenaamde twee –heren mis, welke twee geestelijken door negentien misdienaars worden bijgestaan.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Zoals in die tijd nog gebruikelijk was drie weken voor de kerkelijke huwelijksvoltrekking door de pastoor in de zondagsmis vanaf de preekstoel 'de eerste roep' afgekondigd. Zo ging dat al eeuwenlang. Tijdens de mis, voor de preek, werden door de pastoor de familieberichten voorgelezen. Wie er geboren, dus gedoopt was. Wie er bediend was en al of niet doodgegaan. En vooral wie er ging trouwen, na het noemen van de namen volgde de aanmaning: 'de gelovigen worden ernstig aangemaand de hun bekende huwelijksbeletselen onverwijld aan de pastoor kenbaar te maken'. Dit gebeurde drie zondagen achterelkaar. Eerste roep, tweede roep en derde roep.

Alvorens in het huwelijk te treden was het bruidspaar opgeroepen ter pastorie te verschijnen om daar door de pastoor te worden 'voorgelicht'. Het paar werd gewezen op de huwelijksplichten, waarvan die van vleselijke aard door de pastoor zo summier als mogelijk werden behandeld. Meer op zijn gemak was hij bij het citeren en uitleggen van in de bijbel staande opvattingen. Zo heeft het hier afgebeelde bruidspaar betreffende de plaats van de man in het huwelijk nog te horen gekregen: 'dat de vrouw aan haar man onderdanig moet zijn'. Want de man is het hoofd van de vrouw, zoals Christus het Hoofd der Kerk, enz. Tot einde van de jaren zestig bleef men dit verkondigen, de verandering zette zich in na afloop van het Tweede Vaticaans Concilie van 1962 -1965.

Kalorama krijgt subsidie voor inloop en ontmoeting

BEEK – Stichting Kalorama heeft op 4 december samen met Forte Welzijn en Gasthuis Sint-Jan de Deo een subsidie verzoek bij de gemeente Berg en Dal ingediend voor inloop en ontmoeting. Het college heeft besloten een subsidiebedrag te verlenen van 124.821 euro voor het jaar 2018.

Deze subsidie is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van inloop en ontmoeting voor de aandacht gebieden Berg en Dal, Beek en Ooij. Het gezamenlijk gevraagde subsidiebedrag van 16.250 euro voor scholing en onkosten vrijwilligers is ook toegekend. Dat bedrag zal overgemaakt worden aan Forte Welzijn. Over de besteding van de subsidie moet wel verantwoording worden afgelegd samen met Forte Welzijn en Gasthuis Sint-Jan de Deo, aldus het college. Het college heeft tevens besloten dat Gasthuis Sint-Jan de Deo voor het zelfde doel voor 2018 een subsidiebedrag krijgt van 66.500 euro met als aandachtsgebied Millingen aan de Rijn en Leuth.

Country en Western memories in Groesbeek

GROESBEEK – KBO Groesbeek de Horst begint het nieuwe jaar op donderdagmiddag 11 januari met het optreden van Het Muzikaalprogramma aan huis.

Het brengt de aanwezigen met country- en westernmuziek naar de jonge jaren. Diverse en bekende liederen zullen op deze middag de revue passeren met liedjes als 'Somewhere Between' en van de hedendaagse country sterren zoals bijvoorbeeld 'The Common Linnets' laatste songs. Ook de Hawaïmuziek die gespeeld wordt, voert de aanwezigen terug naar voorbije tijden. Voor de muzikale klanken gebruikt het trio onder andere de mondharmonica, gitaar, banjo, mandoline en de lapsteel (countrygitaar).

De voorstelling begint op donderdagmiddag 11 januari om 14.00 uu; de zaal van De Mallemolen is om 13.30 uur open. Leden van KBO Groesbeek de Horst hebben gratis toegang; aan niet-leden een bijdrage gevraagd wordt van vijf euro. Bij binnenkomst in De Mallemolen ontvangt iedereen een kopje koffie/thee.

Bijzondere verzameling van pater Scholten trekt veel bekijks

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN - De bijzondere kostbare privé-verzameling kerststalletjes van pater Geert Scholten heeft in de H. Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn voor veel bekijks gezorgd.

De pater –een trouwe assistent in de Millingse Kerk- heeft al 23 jaar een unieke collectie kerststallen van groot tot klein en afkomstig uit de hele wereld. Inmiddels is zijn kostbare collectie uitgegroeid tot zo'n honderd exemplaren. Een gedeelte daarvan heeft pater Scholten tentoongesteld in de Millingse parochiekerk. Aan beide zijde van de kerk staan op grote tafels de kerststallen uitgestald uit onder andere Peru, Mexico, Engeland, Polen, Oëkraine, Indonesië en de Filippijnen.

Na de heilige missen op eerste en tweede kerstdagen is een gedeelte van deze bijzondere collectie te bewonderen tot 16.00 uur 's middags. Eerste kerstdag na de H. mis was het al dringen geblazen voor de kerststalletjes van pater Scholten. Ouders met kinderen, kerkgangers en overige belangstellenden schaarden zich langs de lange tafels waarop de kerststalletjes stonden uitgestald. Pater Geert Scholten was zelf niet aanwezig.

7 / 20

8 / 20

9 / 20

Koninklijke onderscheiding voor politievrijwilliger Fred Schel

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft vrijdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de 66-jarige Fred Schel uit Groesbeek. Fred werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje – Nassau wegens zijn bijzondere verdiensten.

Fred is al 40 jaar reservist, lid en hoofdagent bij de vrijwilligepolitie. Daarnaast is hij sinds 1978 actief bij schutterij Eendracht in Ooij waar hij commandant is van de vendeliers en is van 1990 tot 2003 penningmeester van de herenschietgroep van de schutterij geweest. Sinds 2013 is hij tevens inspecteur en adviseur wapenvergunningen en bestuurslid van het jurycollege van de Federatie van Gelderse Schutterijen in Duiven.

Voordat Fred de Koninklijke onderscheiding kreeg hij in het politiesteunpunt een politie-onderscheiding van Peter Verhofstad teamchef Tweestromenland. Daarna werd Fred naar de raadzaal geloosd, waar intussen collega's van politie, schutterij Eendracht, familie en bekenden zich hadden verzameld. "U heeft zich onderscheiden door uw positieve instelling, altijd gedreven en gemotiveerd. U bent geen man van de voorgrond maar een drijvende kracht. Daarnaast was u bij alle controles, politietaken en evenementen inzetbaar. U bent met recht een ambassadeur van de politie", aldus burgemeester Slinkman. "U wist daarnaast nog tijd vrij te maken voor schutterij Eendracht waar u ook een lange staat van dienst heeft. Het heeft de Koning behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau." Hierna barstte er een daverend applaus los. Een videofelicitatie volgde van Oscar Dros de politiechef. De vendeliers van Eendracht gaven vervolgens een vendelhulde op het Dorpsplein.

Nieuwjaar bij KBO, Zonnebloem en beheerstichting Kulturhus

Foto: Archief De Spetters

BEEK - Zaterdag 6 januari openen de drie samenwerkende organisatie, waar de samenwerking perfect is, het jaar 2018 met een spetterende muzikale inloop middag.

"De beheerstichting van het Kulturhus Beek zorgt zoals altijd voor de koffie en thee, de Zonnebloem en de KBO Beek zorgen voor een consumptie en voor de hapjes op deze muzikale middag, waar u elkaar geluk kunt wensen, een praatje kunt maken en natuurlijk heerlijk kunt bewegen op de muziek van ons huisorkest 'De Spetters'. De middag begint om 14.00 uur, om 16.30 uur komt er een einde aan deze activiteit, die geheel gratis toegankelijk is voor alle senioren uit alle kernen van onze gemeente."

Aanwezigen die geen lid of donateur zijn van de KBO Beek of de Zonnebloem wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd, die weer geheel ten goede komt aan de seniorenmiddagen.

Gemeente wil starters en ZZP'ers ondersteunen

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de starters en ZZP'ers in Berg en Dal in 2018 meer te ondersteunen daar waar het nodig is. De gemeente wil deze groep ondersteunen bij knelpunten, zodat de ondernemingen meer kans krijgen zich verder te gaan ontwikkelen.

In de gemeente Berg en Dal zijn er momenteel 2700 bedrijfsvestigingen met in totaal 14.000 werknemers. Daarnaast zijn er 900 ZZP'ers en zo'n 150 starters die dit niet meer dan vijf jaar zijn, aldus wethouder Sylvia Fleuren. Dit is al eerder vastgelegd in economische visie. Volgens het college ervaren starters diverse knelpunten voor de ontwikkeling van hun onderneming; te denken hierbij is het genereren van naamsbekendheid, de financiën, het huren van ruimte en een netwerk vormen. De gemeente wil ze hierbij gaan helpen.

Ideaal zou zijn dat alle starters bij elkaar zitten. Daarbij wordt gedacht aan het voormalige kantoor van Oosterpoort aan de Pannenstraat 4. Soeka Chocolate -winnaar van Het Beste Idee van Berg en Dal- wil zich in ieder geval er zich vestigen. Daarnaast is de bedoeling dat er een subsidieregeling wordt opgezet waarbij starters maximaal 5.000 euro kunnen aanvragen voor het ondernemingsplan. Hiervoor wil de gemeente 40.000 euro uittrekken. Starters worden tevens geholpen bij promotie in een lokaal weekblad en magazine. Tenslotte zal er een 'Startup van het jaar'-verkiezing worden gehouden.

Clubs uit Groesbeek halen extra geld op met Grote Clubactie

GROESBEEK – Lotenverkopers van de Grote Clubactie zijn ook dit jaar weer fanatiek aan de slag gegaan voor hun sport-, cultuur- of hobbyvereniging. De opbrengst in Groesbeek is in totaal 5.818 euro.

Gezamenlijk is er 8,9 miljoen euro opgehaald met 5.500 deelnemende verenigingen. Zo'n 225.000 leden gingen de straat op om loten te verkopen voor hun club. Gezamenlijk verkochten zij bijna drie miljoen loten. In de afgelopen drie jaar is de opbrengst uit de Grote Clubactie per club gestegen met gemiddeld 22%. Hieruit blijkt dat de Grote Clubactie voor verenigingen relevanter is dan ooit.


Dit jaar deden in Groesbeek de volgende verenigingen mee:
- Groesbeekse Tafeltennisclub met een opbrengst van 240,00
- Rooms-Katholieke Fanfare Jubilate Deo met een opbrengst van 360,00
- Korfbalvereniging De Horst met een opbrengst van 2.880,00
- Judo en Jiu-Jitsu Vereniging Groesbeek met een opbrengst van 367,20
- TV Groesbeek met een opbrengst van 420,00
- Jeanne d Arc Groesbeek met een opbrengst van 540,00
- VV Germania met een opbrengst van 720,00
- Smartlappen Ochaarm met een opbrengst van 290,40 euro

Donderdag bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Zevende duurzaamheidscafé in Beek

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Woensdagavond 13 december vond de zevende bijeenkomst plaats van het Duurzaamheidscafé in het Kulturhus Beek, dat geopend werd door Liny Toenders.

Op de agenda stond 'Warm met zo min mogelijk gas' en hoe er met huidige mogelijkheden los gekoppeld kan worden van het aardgas en zo het uit te stoten CO2 te verminderen. Er waren toespraken van deskundige waaronder Marjo Kroese, projectleider bij het Klimaatverbond, Theo de Bruin (warmtepompen), Peter Frank (installatietechniek Frank BV), Jan Verbruggen (Oosterpoort) en Michel Terlingen (Monumentenwacht) en Barry de Vries die de gemeente in 2050 klimaat neutraal moet zien te krijgen.

Hierna gingen de ongeveer dertig aanwezigen verder met tafelgesprekken waar praktijkervaring met warmtepompen en installatie ervan, het hoe en wanneer van gasloos verwarmen het energiezuinig wonen in monumenten, werden besproken.

Genoeg inspirerende stof voor een volgende bijeenkomst. Harry Hardholt uit Beek begeleidde muzikaal met zijn gitaar deze avond.

Succesvolle inzamelactie voor de voedselbank

REGIO - Ook dit jaar kwamen weer veel mensen in actie voor de voedselbanken in de regio. Net als vorige jaren hielden de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Nijmegen en Wijchen samen met ARN en Dar een inzamelactie van 6 - 20 december.

Er is dit jaar weer veel ingezameld. Inwoners uit de deelnemende gemeenten zamelden samen maar liefst 55 dozen aan houdbaar voedsel in, evenveel als vorig jaar. De voedselbankactie nodigt niet alleen uit om een ander te helpen, maar laat ook zien hoe je voedselverspilling voorkomt en keukenafval goed gescheiden moet worden. Daarom kregen inwoners bij het inleveren van houdbaar voedsel een gft-afvalbakje cadeau. Het gft-afvalbakje maakt het makkelijker om keukenafval te scheiden.

In het kader van de inzamelactie maken afnemers van de voedselbanken in de regio kans op een diner voor twee bij een duurzaam restaurant in de regio. De actie is afgelopen, maar helpen kan het hele jaar door. De inzamelpunten van de voedselbanken in de regio kunnen het hele jaar door houdbaar voedsel gebruiken! Meer informatie hierover staat op www.voedselbankennederland.nl.

Nieuwjaar bij DVSG

GROESBEEK - Op zondag 7 januari is er traditiegetrouw een nieuwjaarswedsrtijd bij DVSG. Dit jaar speelt DVSG 3 tegen oud-DVSG 3. De wedstrijd begint om 12.00 uur.

Om 15.00 uur start de nieuwjaarsreceptie van DVSG die voor iedereen toegankelijk is. Iedereen is hiervoor van harte uitgenodigd. Uiteraard is er de nieuwjaarsspeech van de voorzitter en zullen de nodige jubilarissen gehuldigd worden.

Fanfare Wilhelmina zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Fanfare Wilhelmina zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Papiercontainer DVSG

GROESBEEK - Tot 2 januari is de papiercontainer bij DVSG niet aanwezig in verband met mogelijk brandgevaar door vuurwerk.

"Graag het papier in deze periode niet op de parkeerplaats achter laten, mede in verband met brandgevaar", aldus het bestuur DVSG.

Wilt u het perfecte plaatje maken?

Nijmegen (foto: FotoBolwerk) FotoBolwerk

REGIO - Heb je een leuke camera, compact, systeem of spiegelreflex, maar komen de foto’s er niet altijd zo uit als je je voorgesteld had? Heb je geen zin om je te verdiepen in al teveel techniek? Dan is de oplossing nu in zicht. FotoBolwerk start met de basiscursus light.

Geen moeilijke technische instellingen maar hele goede tips om met jouw camera betere foto’s te maken. Deze cursus zet in op heel veel praktijk en heel veel zien. Leer het verschil zien tussen goed en slecht beeld. Krijg kijk op compositie, standpunt en kader. Zie wat de flitser kan bijdragen of juist kan verpesten. En zo zijn er nog talrijke kleine en eenvoudige tips die je foto’s sterk zullen verbeteren zonder dat je je heel veel technische kennis eigen hoeft te maken. Kortom: veel praktijk, veel plezier en veel profijt. Dat is de basiscursus Light.
De cursus start op 11 januari en omvat vijf lessen.

Leuthse koren zorgen voor speciale kerstsfeer

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

LEUTH – De Leuthse koren Vox Virorum en Les Alouettes hebben zondagmiddag een ruim één uur durend kerstconcert gegeven in de gymzaal van het Leuthse Kulturhus.

Zo'n honderd belangstellenden Leuth waren getuigen van het sfeervolle kerstconcert. Door beide koren werden vooral de klassieke kerstliederen gebracht die door de aanwezigen ook konden worden meegezongen. De gasten werden welkom geheten door de voorzitter van Vox Virorum Willem van Schoonhoven. "Het is de eerste maal dat wij moeten uitwijken naar in dit geval de gymzaal van het Kulturhus omdat we de kerk niet meer in kunnen vanwege de veiligheid", aldus Schoonhoven. Om goed in de kerstsfeer te kunnen komen hoort muziek bij, want zonder muziek lukt dat niet daar was Schoonhoven van overtuigd. Het concert werd geopend met de samenzang 'Wij komen tezamen' dat uit volle borst werd meegezongen. De slotzang was 'Midden in de Winternacht' waarna de aanwezigen werden getrakteerd in de foyer van het Kulturhus op een kerstborrel.

Nieuwjaarsduik voor honden

MILLINGEN – Voor de dertiende maal krijgen de baasjes van honden de gelegenheid om hun honden een nieuwjaarsduik te laten nemen. Deze is op 6 januari in Millingen.

Het belooft weer zoals de vorige edities een leuke middag te gaan worden. Naast de verschillende standjes die staan opgesteld zal de glühwein en erwtensoep niet ontbreken, hiervoor zal wel een vrijwillige bijdrage worden gevraagd voor het goede doel. Alle deelnemende honden krijgen een strikje om, de opbrengst gaar ook dit jaar naar de Dierenambulance Nijmegen ( DAN ) die tijdens de Nieuwjaarsduik een oogje in het zeil zullen houden. De locatie koffie en eethuis De Gelderse Poort aan de Rijndijk 6 in Millingen aan de Rijn; aanvang 12.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro per deelnemende hond. Voor meer info kan men contact opnemen met 0481 434182 en de-gelderse-poort.com.

Sfeervolle kerstviering bij Senioren Vereniging Leuth

Foto:Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

LEUTH – Het schuttershome van schutterij Vriendenkring De Vriendenkring was zaterdagmiddag omgedoopt tot een godshuis omdat er in Leuth in de kerk geen diensten meer plaatsvinden.

Het was voor de tweede maal dat er een H. Mis werd opgedragen, ditmaal voor de kerstviering van de Leuthse Senioren Vereniging. De Vriendenkring is een verenigingsgebouw dat ruim inzetbaar is voor dorpsfeesten van carnaval tot kermis en schutterij feesten maar ook als vergader lokaal. Zaterdagmiddag stond er een altaar voor het podium en was de zaal gevuld met liefst 105 senioren die speciaal voor de kerstviering naar De Vriendenkring waren gekomen. De senioren werden welkom geheten door voorzitter Jan Vink. De viering werd voorgegaan door pater Bomers terwijl het Leuthse mannenkoor VOX Forum voor de muzikale ondersteuning zorg droeg. Na de viering werden de kerkgangers getrakteerd op een borrel waarna de viering werd afgesloten met een geweldig buffet.

Uitslag De Treffers kerstloterij

GROESBEEK – Donderdagavond 21 december heeft Daan Wijnhoven onder toeziend oog van notaris Timmermans de trekking verricht van De Treffers loterij in het clubgebouw op sportpark Zuid aan het Nijerf.


De prijzen zijn gevallen op de lotnummers: 1017, 7903, 3621, 4059, 2109, 6521, 2088, 9785, 262, 6304, 9856 , 9104, 2304, 186, 5981, 9647, 5436, 1521, 3906, 8498, 3092, 4269, 5484, 2302, 3393, 3064, 6037, 8578, 9511, 1699, 3062, 5915,1796, 4668, 4406, 7397, 7916, 6588, 7608, 2201, 8782, 6755, 8355, 4435, 5113, 1840, 7401, 8812, 160.
De prijswinnaars kunnen contact opnemen met Gerrit Wijnhoven: 06 29315808.

Jonglerende kerstman op stelten vermaakt jeugd op WinterTivoli

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Zo'n zestig kinderen hebben zaterdag samen met hun ouders een bezoek gebracht aan Winter Tivoli aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Tot en met 11 maart heeft het pretpark voor de kleinere jeugd plaats gemaakt voor Winter Tivoli. De kinderen kunnen genieten van de schaatsbaan die in de serre van restaurant Tivoli was opgesteld, maar daar was zaterdagmiddag maar weinig animo voor. De kinderen kozen voor de binnenspeeltuin 'Fun City' en niet in het minst voor de kerstman op stelten die de jeugd deed verrassen met zijn jongleerkunsten. Onder het toeziend ook van de ouders gingen de kinderen helemaal los op de diverse speeltoestellen, trampoline en de Playstations. Het is nu voor de tweede maal dat Winter Tivoli wordt gehouden en met succes, aldus Jean Paul Tijssen van Tivoli.

Wietafval bij lpg-losplaats

Foto: Waldie Rutten

Foto: Waldie Rutten

GROESBEEK – Voorbijgangers hebben zondagmiddag bij de lpg-losplaats van tankstation Totaal aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek wietafval aangetroffen.

Het afval was gedumpt in het struikgewas rondom de losplaats. De losplaats behoort bij het Total tankstation aan de Nieuweweg in Groesbeek en wordt gebruikt om de lpg-tank bij te vullen. De politie is zondagmiddag poolshoogte komen nemen en bij de afval niets aangetroffen dat kan leiden naar de herkomst van de wietafval laat staan van diegene die het gedumpt heeft. De politie verzoekt de gemeente Berg en Dal het wietafval te verwijderen, omdat het afval vlak naast de openbare weg gevonden is.

Verkiezing Groesbeekse Volks Partij

Foto: Martin van Ewijk

BERG EN DAL – Tijdens de algemene ledenvergadering van de Groesbeekse Volks Partij is onlangs de verkiezingslijst definitief vastgesteld.

Op de foto staan de eerste zeven kandidaten te weten;
1. Irma van de Scheur , 2. Hennie Eikholt , 3. Ruud Verstraaten, 4. Jelena Vovk , 5. Rob Bekers, 6. Christel Arts en op de zevende plaats Sjaak Thijssen.

Arnold en Geertje Gerritzen helemaal verzot op kerst

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Het kan niemand ontgaan die over de Rijndijk loopt, fietst of met de auto passeert dat Arnold (64) en Geertje (65) Gerritzen aan de Rijndijk 40 helemaal verzot zijn op het kerstfeest.

Niet alleen in de tuin wemelt het van verlichte kerstversieringen zoals enkele rendieren, sleeën en kerstmannen en -sterren. 's Middags om half vijf gaat de kerstverlichting aan in zowel de tuin als in het gehele huis. Geen vakantie, geen kermis en geen carnaval alleen aan kerstmis hebben Arnold en Geertje hun hart verpand.

Het begon allemaal vijftien jaar geleden toen zagen beiden dat de Aldi in Kleef verlichte rendieren verkocht. Ze gingen er twee kopen en waren zelf gelijk verkocht. Het jaar erop werden er vier bij gehaald, alsmede een verlichte arrenslee en zo ging het ook met de overige kerstversieringen.

Van verlichte kersthuisjes konden Arnold en Geertje ook geen genoeg krijgen en momenteel bezetten de huisjes met de verschillende attributen zoals fonteintje, treintjes, poppetjes, kerken, heuvels en dergelijke de gehele woonkamer. Bij binnenkomst worden de bezoekers al welkom geheten door twee kerstmannen en beginnen spontaan de klokken te luiden, wat in de keuken wordt voortgezet. Ook de gehele keuken staat en hangt vol met kerstversieringen als het kan allemaal verlicht.

Het is een waar kerstmuseum zoveel is er in en buiten de woning te bewonderen. Ook alle ramen van onder tot boven zijn de kerststerren 's avonds ontstoken. Er is enkele jaren geleden een extra zolder op de woning bijgebouwd om alle kerstspullen te kunnen opbergen. Ieder jaar op 1 oktober wordt de woning uitgeruimd om plaats te gaan maken voor de grote hoeveelheid kerstversieringen van groot tot klein. En dit jaar was de klus op 5 december geklaard. De eerste week dat alle kerstverlichting werd ontstoken verbruikten ze 300 Kw meer stroom dan normaal, maar daar liggen ze niet wakker van. Mensen die wandelen of fietsen en auto's die stoppen, komen vragen of ze binnen een kijkje mogen nemen. Ze zijn welkom en verlaten verbaasd de woning. Ook de kleinkinderen genieten van de hobby van hun opa en oma.

Kloostervleugel en kapel gemeentelijk monument

GROESBEEK – Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft tijdens de collegevergadering van 19 december besloten de voormalige kloostervleugel met kapel van het vroegere klooster Mariëndaal aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.

Koffie mèt…

het sociaal team

REGIO - Binnenkort is er weer de maandelijkse editie van "Koffie met…" . We gaan in gesprek met een medewerker van het sociaal team. En nu niet alleen in Groesbeek! Vanaf 2018 zijn we naast onze editie in De Mallemolen ook aanwezig in Ooij of Beek. En niet alleen overdags. Vanaf nu bieden we op veler verzoek de kans om ook 's avonds langs te komen.

Het is goed om als mantelzorger op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen van het Sociaal Team. Het Sociaal Team is een groep professionals die samen met degene die een hulpvraag heeft op zoek gaat naar een passend antwoord. Je kunt bellen voor een afspraak en hierna volgt vaak een keukentafelgesprek. Tijdens deze editie van Koffie met… hoor je hoe dit precies werkt en wat zij voor jou als mantelzorger kunnen betekenen.

De 'Koffie met… het Sociaal Team' vindt plaats op twee verschillende plekken en tijden. Namelijk op dinsdag 9 januari in dorpshuis De Sprong in Ooij. We beginnen daar om 14.00 uur en stoppen om 15.30 uur. Je kunt vanaf 13.30 uur binnen komen. En ook op donderdag 11 januari in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Van 19.30 tot 21.00 uur.

'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066. Kijk ook eens op www.mantelzorgbergendal.nl.

Gefoekst Nie? wint SchlagerQuiz

Foto: Fred Sanders

Foto: Fred Sanders

GROESBEEK – Zaterdagavond is het carnavalsschlagerseizoen in Groesbeek afgetrapt met een SchlagerQuiz. De zestien deelnemende teams beten zich stuk op 90 lastige vragen, die de beide presentatoren Wout en Dirk Sanders voor hen hadden bedacht.

Foto's, video's en geluidsfragmenten van ruim 30 jaar Groesbeekse carnavalsschlagers kwamen op een zeer creatieve manier voorbij. Nadat alle punten waren opgeteld, werd Gefoekst Nie? uitgeroepen tot winnaar van de tweede SchlagerQuiz. Dit team bestaande uit leden van de Schlagergroepen 'n Gefoekst Tröpke en Waorum Nie? kregen de Hentje Rpouw wisseltrofee, oftewel 't Zilveren Eekhönje uitgereikt. Een eervolle tweede plaats was weggelegd voor 'Ziet Mar Bleej' terwijl 'Un Poar Moije', de winnaar van vorig jaar, derde werd. Deze avond met een hoog meezinggehalte heeft een vaste plaats verworven op de Groesbeekse carnavalskalender. De derde editie van de SchlagerQuiz staat nu al gepland op 12 januari 2019.

Koffie mèt… het sociaal team

Koffie mèt… het sociaal team

REGIO - Binnenkort is er weer de maandelijkse editie van “Koffie met…” . We gaan in gesprek met een medewerker van het sociaal team. En nu niet alleen in Groesbeek! Vanaf 2018 zijn we naast onze editie in De Mallemolen ook aanwezig in Ooij of Beek. En niet alleen overdags. Vanaf nu bieden we op veler verzoek de kans om ook 's avonds langs te komen.

Het is goed om als mantelzorger op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen van het Sociaal Team. Het Sociaal Team is een groep professionals die samen met degene die een hulpvraag heeft op zoek gaat naar een passend antwoord. Je kunt bellen voor een afspraak en hierna volgt vaak een keukentafelgesprek. Tijdens deze editie van Koffie met… hoor je hoe dit precies werkt en wat zij voor jou als mantelzorger kunnen betekenen.

De 'Koffie met… het Sociaal Team' vindt plaats op twee verschillende plekken en tijden. Namelijk op dinsdag 9 januari in dorpshuis De Sprong in Ooij. We beginnen daar om 14.00 uur en stoppen om 15.30 uur. Je kunt vanaf 13.30 uur binnen komen. En ook op donderdag 11 januari in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Van 19.30 tot 21.00 uur.

'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066. Kijk ook eens op www.mantelzorgbergendal.nl.

Automobilist onder invloed ziet fietspad en trottoir voor weg aan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een automobilist rijdende in een auto met een Belgisch kenteken heeft vrijdagmorgen rond 08.00 uur het fietspad en trottoir van de Cranenburgsestraat voor een weg aangezien.

Volgens getuigen reed de bestuurder vanaf de Molenweg op de Cranenburgsestraat en ging op een gegeven moment op het fietspad en trottoir rijden. Ter hoogte van de Pastoor Roverstraat ging het mis en reed hij met zijn voorwiel over een tuinmuurtje heen waardoor zijn band klapte. De achterband bleef vervolgens achter het tuinmuurtje vastzitten. Door het vele gas geven van de bestuurder werd de buurt wakker. De bestuurder staakte zijn strijd ging in zijn auto liggen met een slaapzak over hem heen. Even later arriveerde de politie die constateerde, dat de man onder invloed van alcohol verkeerde waarna hij is meegenomen voor een definitieve ademanalyse op het bureau in Nijmegen. De auto is door een bergingsbedrijf afgesleept. Het tuinmuurtje is beschadigd.

Weer schapen gestolen uit Berg en Dalse kerststal

BERG EN DAL – Het is onderhand een traditie geworden dat er schapen worden gestolen uit de kerststal van Berg en Dal aan de Oude Kleefsebaan. Onlangs zijn er weer twee schapen verdwenen.

Sinds 1989 staat er al een kerststal dankzij het idee van Johan ter Woorst (bestuurslid van Berg en Dals Bloei), die er een bewegende kerststal van wilde maken. In de loop der jaren is er wel het een en ander aan de kerststal gesleuteld. Zo kan men voor 0,10 euro de beweging in de kerststal in gang zetten waarbij men een kerstliedje hoort. De kerststal is zo'n 25 jaar met veel liefde en plezier tot stand gekomen en ieder jaar weer trouw opgebouwd. We kunnen het niet accepteren dat de kerststal in Berg en Dal steeds weer geweld wordt aangedaan, volgens een woordvoerder van Berg en Dals Bloei. "Voorheen hebben er camera's rondom de kerststal gehangen. Het is te hopen dat dat nu ook het geval is en dat de dader(s) goed herkenbaar zullen zijn."

Bottle Tree workshop in Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Zo'n 20 kinderen hebben tweede kerstdag deelgenomen aan de workshop 'Bottle Tree' in het Afrikamuseum aan de Postweg in Berg en Dal.

Een Bottle Tree is een boom met glimmende flessen die ontstaan is in Congo en inmiddels is uitgewaaid naar Noord– en Zuid-Amerika. Daar worden in plaats van ballen en overige kerstversieringen versierde en glimmende flessen in de boom gehangen. Tijdens de workshop ontdekte de kinderen hoe deze bijzondere flessenboom is ontstaan en waarin je een wens kunt doen voor het volgend jaar. Marly – haar eerste werkdag als museum docent educatief en informatie – had zich verdiept in de Bottle Tree-materie.

De 4-jarige Enzo Berlanger was samen met oma Sofia naar de workshop gekomen en had het flesje zo mooi versierd dat hij het mee naar huis nam. Enkele kinderen hadden een wens in het versierde flesje gedaan een voor een zieke oma dat ze beter wordt en een ander hoopte dat iedereen op de wereld gelukkig is. Er werden veel glitters gebruikt die trekken positiviteit aan, aldus Marly, maar spiegeltjes en kleurtjes deden het ook goed bij de kinderen.

Stichting maakte vele kinderen blij

GROESBEEK – Stichting 2de Hands – zorghulpmiddelen heeft een goed verkoopjaar gehad.

Zo zijn er rollators, toiletbeugels, toiletverhogers, elleboogkrukken, rolstoelen, douchestoeltjes, bedden en diverse kindermaterialen verkocht. De opbrengst hiervan is het afgelopen jaar gegaan naar het aangepast paardrijden, een racerunner (hardloop – hulpmiddel), de Speelweek 2017 voor kinderen met een beperking, de aanschaf van stelten voor een speciale doelgroep en buitenschools sporten. Hiermee zijn vele kinderen met een beperking ontzettend blij gemaakt. Tot februari 2018 kan een verzoek om subsidie over de opbrengst van 2017 worden ingediend bij de Stichting; zie de richtlijnen op de site www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

Cursus Klik en Tik

GROESBEEK – De openbare bibliotheek aan de Kloosterstraat in Groesbeek geeft een cursus 'Klik en Tik'.

Tijdens deze wordt het gebruik van de computer en daarbij zal ook Internet worden behandeld. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de bibliotheek. De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten en begint in januari. De cursus wordt gehouden in kleine groepjes op de dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur. Meer informatie kan men bij de bibliotheek ontvangen: 024 3274911.

Dieren verdrinken bij elke regenbui bijna...

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bewoners in de omgeving van het onlangs geopende dierenwei 't Venneke aan de Kerkstraat maken zich zorgen omtrent de aanleg van het nieuwe dierenverblijf. Vooral bij vrijwel elke flinke regenbui verzuipen de dieren zowat in hun eigen weide.

Naast de grote vijver die aangelegd is ontstaan er binnen de kortste tijd meerdere ongewilde vijvers en alles erom heen verandert in modder. Maandagmorgen zat nog de enige pony in de dierenwei in de modder vast. Enkele bewoners wilden er naar toe, maar toen bleek de pony zich op eigen kracht had los gewrongen. Hij liep naar de stallen en zij hebben het dier niet meer gezien. De bewoners vermoeden dat het hele park verkeerd is aangelegd omdat het water niet weg kan en zo voor de modder zorgt. Zij hopen dat de gemeente Berg en Dal dit in de gaten houdt om nog meer dierenleed te voorkomen.

2018 een topjaar voor KBO Beek?

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - De KBO Beek heeft weer een fantastische kerstviering gehad, met Latijnse gezangen en daarna nog een fijn concert van het mannenkoor De Hofbrouwers, als toegift.

Er werd, nadat eenieder een consumptie had ontvangen, met volle teugen van genoten door onze leden. Dank ook aan de Eerwaarde Heer F. Bomers, die in de eucharistieviering weer voorging en het jaar afsloot met een innemende preek, assistentie was er van Herman, acoliet en Coby, lectrice.

De middag werd afgesloten met een heerlijke salade en een goed verzorgde broodmaaltijd met toebehoren, zoals de KBO Beek dit al jaren doet in hotel `t Spijker. De KBO Beek heeft ook in het afgelopen jaar weer veel complimenten gekregen over de activiteiten die er werden georganiseerd, daardoor hebben zich ook spontaan weer nieuwe leden zich aangesloten bij de KBO Beek. "Wilt u het jaar ook goed beginnen, dan kunt u nu voor twintig euro lid of donateur van deze seniorenvereniging uit Beek, de KBO", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek.

Bieb Groesbeek zoekt vrijwilligers...

GROESBEEK - De Bibliotheek Groesbeek zoekt vrijwilligers voor de begeleiding van de Klik & Tik cursussen (computercursussen voor ouderen).


Interesse? Lees er meer over op www.obgz.nl/over-ons/vacatures.html. De start is 9 januari.

Deze dame Chloë Snoek is
29 december 11 jaar geworden!
Gefeliciteerd.|
Wij houden heel veel van jou
opa & oma Evers.

Dinie

Is het niet prachtig,
onze (o)ma werd 27 december 85.
Hartelijk gefeliciteerd
van je kinderen en kleinkinderen.


Frans en Gerda
50 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd
Veel liefs van ons

Henk

Hiep Hiep Hoera
Henk Hommel is 50 jaar!
Gefeliciteerd! Xxx

Deze 2 kanjers worden 29 december alweer 6 jaar.

Zonnepanelen of windmolens?

REGIO - De gemeente Berg en Dal wil in 2050 een klimaatneutrale gemeente zijn. In juli 2017 heeft de gemeente de Energievisie vastgesteld. Hierin staat beschreven wat de huidige situatie is, hoe we klimaatneutraal willen worden en welke stappen daarvoor nodig zijn. Eén van de stappen die we nu maken is het ontwikkelen van Kansenkaart Duurzame Energie.

Wat is Kansenkaart Duurzame Energie? In de Kansenkaart Duurzame Energie kijken we samen naar mogelijke plekken voor zonne-energie, windmolens, biomassacentrales en waterkrachtcentrales. Dit kan men aangeven op speciale ontwerptafels. We kijken ook naar welke voorwaarden er aan verbonden zijn. "Uw ideeën zijn belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de Kansenkaart Duurzame Energie. Schuift u ook aan bij onze ontwerptafels tijdens een van de sessies bij u in buurt? Dat kan dinsdag 16 januari in Hotel Millings Centrum in Millingen aan de Rijn. Op deze avond kijken we naar de kernen Millingen aan de Rijn, Kekerdom, Leuth en Erlecom en het buitengebied rondom deze kernen.En op dinsdag 6 februari kan dat in Kulturhus in Beek. Dan kijken we naar de kernen Beek, Ooij, Ubbergen, Persingen, Wercheren en het buitengebied rondom deze kernen. Vervolgens dinsdag 6 maart in gemeentehuis in Groesbeek. Op deze avond kijken we naar de kernen Groesbeek, De Horst, Breedeweg, Heilig Landstichting en Berg en Dal en het buitengebied rondom deze kernen."

In januari volgt de definitieve uitnodiging. Men kan zich aan te melden via duurzame-energie@bergendal.nl.

Vredesviering in protestantse kerk

GROESBEEK – Onder het thema 'Kleurrijk Groesbeek' wordt er op maandag 1 januari om 11.00 uur een vredesviering gehouden in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Groesbeek is een steeds kleurrijker gemeente geworden.

Als gemeenschap leef je voortdurend in overgang: oude gevoelens en vormen van gemeenschap gaan verloren of werken niet meer, nieuwe vormen komen op. Ook Groesbeek is zo'n overgang: we zijn opgenomen in een grotere gemeenschap Berg en Dal en tegelijker tijd zijn er allerlei initiatieven om de kleine gemeenschap ter plekke te versterken: Inloop en buurthuizen, buurtsoepies, wijkraden, dagopvang, Brede School, Goei Kamer, Forte Welzijn et cetera.

Burgemeester Slinkman zal de opening van de vredesviering verzorgen en Diny Hendriks zal het een en ander gevraagd worden over kleurrijk Groesbeek. Lisette Cillessen zal voor de begeleiding en pianospel zorgdragen. Met u samen zijn we even een kleine gemeenschap aan het begin van een nieuw jaar vol uitdaging en kansen. Iedereen is welkom deze vredesviering bij te wonen. Na de viering is er gelegenheid om in de serre van de kerk een kopje koffie/ thee of een glaasje fris te drinken en elkaar geluk en vrede te wensen in het nieuwe jaar. De vredesviering is een initiatief van Werkgroep Vredesinitiatieven, Bahá'ï, katholieke en protestante kerk.

Hema Groesbeek verhuist naar winkelcentrum Bellevue

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Hema-vestiging aan het marktterrein in Groesbeek opent woensdag 17 januari haar deuren in winkelcentrum Bellevue.

Daar komt de Hema tussen Etos en Albert Heijn te zitten. De huidige Hema maakt plaats voor kleinschalige winkeltjes met daarboven 23 appartementen. Maar voor het zover is zal ook Scapino een andere locatie gevonden moeten hebben. Scapino heeft eerder aangegeven dat zij graag in Groesbeek willen blijven. Ook bij het personeel van Scapinio is niet bekend waar zij naar toe gaaten wanneer. De ondernemers in het winkelcentrum Bellevue zien de komst van de Hema wel zitten want die heeft een grote aantrekkingskracht.

Dixi in Groesbeek in brand gestoken

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd op eerste kerstdag rond 23.00 uur gealarmeerd voor een buitenbrand bij Jonkershof in Groesbeek.

Daar bleek het een parkeerplaats te zijn langs de Cranenburgsestraat waar een Dixi (mobiele toilet) in lichterlaaie stond. De brand was zo hevig dat er aan de Dixi geen redden meer aan was. Het enige wat er over bleef, was een hoop asresten. Ook een heg van een aangrenzende tuin liep brandschade op.Het is vrijwel zeker dat de Dixi door onverlaten in brand is gestoken. De Dixi stond op de parkeerplaats van Pluryn.

Krant niet ontvangen?

BEMMEL - Zoals u waarschijnlijk weet verschijnt Hét Gemeente Nieuws Berg & Dal sinds een aantal weken in het weekend en wordt verspreid via een andere verspreider.

Ontvangt u zelf Hét Gemeente Nieuws niet of hoort u van iemand dat ze de krant niet ontvangen? Laat het ons weten! Dan kunnen we proberen uw melding zo spoedig mogelijk op te lossen. Alleen als wij een adres hebben waar de krant niet bezorgd wordt, kunnen we het probleem oplossen. Meldt het via onze website; https://groesbeek.gemeentenieuwsonline.nl/klacht. of mail ons: gemeentenieuws@starterspers.nl