GN Berg en Dal Heumen Mook

5 augustus 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 augustus 2015


Ooievaarsjongen Waldorf en Statler uitgevlogen!

Foto: Roland Gesthuizen

MILLINGEN - Eindelijk was het dan zover, bij de familie Gesthuizen zijn op maandag 20 juli de ooievaarsjongen Waldorf en Statler uitgevlogen.

In ruim twee maanden tijd zijn beide jongen uitgegroeid tot volwassen ooievaars. Instinctief foerageren zij nog dicht in de buurt van hun nest. Hannelore en Hendrik laten hun jongen meer aan hun lot over. Slechts enkele keren per dag worden beide nog door hun ouders gevoerd. Nestbouwen is één van de vaardigheden die de jongen nu al wordt aangeleerd. Het is kostelijk om te zien hoe in het nest met takjes heen en weer wordt gesleept.

"Vanaf ons dak houden Hannelore en Hendrik op gezette tijden een oogje in het zeil wat de twee aan het uitvreten zijn. Zodra Waldorf en Statler hun ouders in hun vizier hebben, gedragen zij zich als een stel huilbaby's, die om aandacht vragen. Het duurt niet lang meer voordat ze aan hun trektocht beginnen. Nog niet wetend wat hun te wachten staat, liggen op de tocht naar het zuiden veel gevaren op de loer. Ook een uitputtingsslag kan funest voor hen worden. Net zoals de renners in de Tour de France moeten Waldorf en Statler ook de grote alpenreuzen zien over te komen. Hopelijk hebben onze jongen net zo'n topconditie als Chris Froome en Robert Geesink en halen zij de eindstreep. En wie weet, mogen we één van hen als ze over twee, drie jaar geslachtsrijp zijn, weer terugverwachten op het nest waar ze nu groot zijn gebracht."

Brandweer handen vol aan vallende takken en bomen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek heeft de handen vol gehad aan de zomerstorm die ook over Groesbeek raasde. In totaal werden daarbij twintig brandweerlieden ingezet om zo de overlast voor de weggebruikers zoveel mogelijk te beperken.

Het begon met een groot reclamebord, dat was opgesteld bij het in aanbouw zijnde winkel en appartementencomplex aan de Dorpsstraat. Gelukkig kwam de wind uit het westen en veroorzaakte het omgewaaide bord geen gevaar voor het verkeer. Even later moest ook een groot gedeelte van de omheining eraan geloven; ook dit ging zonder gevaar voor voetgangers en verkeer gepaard.

Daarna moest het korps uit Millingen naar de Zeelandsestraat waar een boom van een particulier een gedeelte van de weg had geblokkeerd. Ook een andere boom die op vallen stond, werd door de brandweer uit voorzorg neergehaald. Op de Nieuweweg en op De Kamp in Groesbeek hadden vallende takken het wegdek geblokkeerd. Dat was vervolgens ook op de Nijmeegsebaan ter hoogte van Dekkerswald het geval. Hier versperde een boom het fietspad en een weggedeelte.

Het korps van Ubbergen moest naar de Steenheuvelsestraat in Leuth en De Oude Gracht in Ubbergen waar stormschade door het vallen van takken en bomen was ontstaan. Diverse straten in Groesbeek zoals de Rijlaan, Groesbeekseweg, Nieuweweg en Derdebaan lagen bezaaid met kleinere takken, die uit de bomen waren gewaaid. Rond 19.00 uur konden de brandweerlieden huiswaarts keren en was de klus geklaard.

Stichting Wijkraad Breedeweg Actief krijgt subsidie

GROESBEEK/BREEDEWEG – Stichting Wijkraad Breedeweg Actief die in 2013 de uitvoering van het kinderwerk van de SWG heeft overgenomen, krijgt van het college voor het seizoen 2015/ 2016 3.998,00 euro subsidie. Daarnaast mag zij het bestemmingsreserve van 900 euro van het seizoen 2014 / 2015 inzetten voor de doorstart van de Minisoos.

Het verzoek van de Wijkraad om het subsidiebedrag structureel toe te zeggen, wordt door het college niet gehonoreerd. Tot op heden is er sprake geweest van een incidentele toekenning van deze activiteiten. De activiteiten van stichting Wijkraad Breedeweg Actief hebben een sociale en ontwikkelfunctie voor de jeugd van vier tot en met twaalf jaar in het kerkdorp Breedeweg.

De activiteiten zijn een aanvulling op de activiteiten op school en maakt talentontwikkeling en ontmoeting van leeftijdsgenoten mogelijk. Daarnaast hebben deze activiteiten ook deels een ontmoetingsfunctie voor de ouders onderling. De activiteiten bestaan uit de Minisoos voor kinderen van groep zeven en acht van de basisschool. Ook zijn er avonden waar de kinderen zelf activiteiten organiseren. Voorlichtingsavonden over een bepaald thema worden er ook gegeven en niet te vergeten de leuke activiteiten zoals carnaval en sinterklaas. Voor de jeugd van de groepen vier tot en met negen jaar is er de Instuif; voor hen worden knutselactiviteiten en spelen in het bos gehouden. Bij al deze activiteiten zijn veel vrijwilligers uit Breedeweg betrokken.

Tentenbouwer vernielt slagboom op Zevenheuvelenweg

GROESBEEK – Een tentenbouwer uit Alkmaar die woensdagmorgen een tent moest opbouwen langs de Zevenheuvelenweg werd met de slagboom geconfronteerd, die de Zevenheuvelenweg hermetisch heeft afgesloten.

Zonder te aarzelen werd de slagboom onklaar gemaakt door deze door het veiligheidsmechanisme heen te drukken, waarna de tentenbouwer de Zevenheuvelenweg kon oprijden. Een monteur van Trafic Service Nederland die in opdracht van de provincie Gelderland de slagboom geplaatst heeft, moest eraan te pas komen om de slagboom te repareren.

De politie van Groesbeek heeft bemiddeld tussen de veroorzaker en de eigenaar van de slagboom. De uitvoerder van het tentenbedrijf heeft laten weten de veroorzaakte schade aan Trafic Service Nederland te zullen vergoeden. De monteur heeft tijdens de reparatie de slagboom op zijn hoofd gekregen en is voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De tentenbouwer had via Berg en Dal wel de Zevenheuvelenweg kunnen oprijden, zoals afgesproken. Als dat met de langere vrachtwagen niet gelukt was, zou een motorrijder van Trafic Service Nederland alsnog de slagboom openen.

Logowedstrijd Lokale Omroep

GROESBEEK – Per 1 januari 2016 gaan Omroep Groesbeek en WFM samen verder als Omroep Berg en Dal. "Bij een nieuwe organisatie hoort een nieuw logo en we willen u vragen daar over mee te denken. Bedenk een logo voor onze nieuwe omroep en stuur dit uiterlijk 31 augustus naar logo@omroepbergendal.nl."

Men kan het logo ook per post sturen naar Omroepstichting Milbergen, Postbus 111, 6573 ZK Beek-Ubbergen of naar Stichting Lokale Omroep Groesbeek, Postbus 193, 6560 AD Groesbeek. De ontwerpen worden door een eigen jury beoordeeld. Onder de mooiste inzendingen wordt een leuke attentie verloot. "De omroep laat zich graag inspireren door de ideeën van u als inwoner van de gemeente Berg en Dal. Door een ontwerp in te zenden, stemt u er mee in dat we uw ontwerp zonder voorbehoud geheel of gedeeltelijk mogen gebruiken voor het logo van Lokale Omroep Berg en Dal."

Aanrijding op druk kruispunt in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op het drukke kruispunt Molenweg/Wylerbaan is zondagmiddag rond half twee een aanrijding geweest. Een 52-jarige automobilist uit Oss kwam vanaf de Wylerbaan en wilde de Molenweg oprijden, waarbij hij een automobilist uit Beuningen over het hoofd zag.

Het gevolg was een fikse aanrijding waarbij de airbags hun werk deden. Direct na de aanrijding kwamen er paniekmeldingen: er zouden personen bekneld zitten, maar dat bleek geenszins het geval te zijn. In de auto uit Beuningen zaten een man en vrouw en twee kinderen. De kinderen zaten in een kinderstoeltje met gordel en dat is vermoedelijk hun geluk geweest. Personeel van de ambulancedienst heeft alle betrokkenen onderzocht. Geen van hen bleek letsel opgelopen te hebben. Beide auto's zijn afgesleept. Het verkeer op deze drukke weg heeft een uur lang de nodige oponthoud gehad.

5 / 20

Adriaan van Erk Groep geeft centrum Groesbeek nieuw gezicht

GROESBEEK – De Adriaan van Erk Groep uit Bergambacht is druk doende om het centrum van Groesbeek een heel nieuw gezicht te geven. Ook zorgt het bedrijf ervoor dat het winkelhart drastisch wordt veranderd.

Ook aan appartementen is er geen gebrek. De algemeen directeur Hans van Erk was tijdens de intocht van het Vierdaagse legioen met zijn gezin naar Groesbeek gekomen om getuige te zijn van de hartverwarmende intocht bij het gemeentehuis. Op een steenworp afstand van zijn bouwproject, dat onlangs uit de steigers is gekomen, genoot hij zichtbaar van het gemoderniseerde winkelhart in aanbouw.

De bouw van het hele complex zowel winkels, appartementen en parkeergarage lopen naar wens liet van Erk desgevraagd weten. Naar verwachting zullen eind september begin oktober de eerste winkels en appartementen opgeleverd worden. Er zijn nog enkele winkelruimtes te huur, liet het bedrijf via een billboard boven de weg aan de voorbijlopende Vierdaagsewandelaars weten. De appartementen met daaronder winkels en een supermarkt geven Groesbeek - als alles klaar is - een heel ander aanzicht, daarvan is Hans van Erk overtuigd. Voor zover bekend gaat het in ieder geval om Albert Heijn, Etos, Zeeman, Primera, Eye Wish Opticiens en de Kaasspecialistzaak van Sebilla.

Warm onthaal voor Vierdaagse- wandelaars in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Traditiegetrouw hebben de 41.093 deelnemer(ster)s aan de Nijmeegse Vierdaagse op de derde dag in Groesbeek een warm onthaal gekregen. Niet alleen door de temperatuur maar vooral ook van de duizenden toeschouwers die langs de route een plaatsje hadden bemachtigd.

Het begon al op De Grafwegen: hoe dichter de wandelaars bij het centrum van Groesbeek kwamen, hoe drukker het langs de kant werd. Vooral in het centrum was er tegen het middaguur bijna geen doorkomen aan. Over muziek hadden de wandelaars niet te klagen, want naast de verschillende aanwonenden, die luidsprekers buiten hadden geplaatst, waren er diverse militaire bands uit binnen- en buitenland die de wandelaars stimuleerden.

In de Vip-tent voor het gemeentehuis ontving burgemeester Keereweer diverse hoge gasten, onder wie diverse militairen die salueerden als er militairen voorbij liepen. Zoals gewoonlijk kwamen ook tijdens de Dag van Groesbeek de wandelaars niets tekort: zij kregen onderweg van alles aangeboden zoals komkommerschijven, bananen, appels en een trosje druiven, voordat ze de Alpe D'Huzes moesten gaan beklimmen. De Zevenheuvelenweg is de bekendste maar tegelijkertijd ook de zwaarste weg van de Nijmeegse Vierdaagse. De wandelaars worden daarbij echter geholpen door het publiek dat zich voor de campers had genesteld. Desondanks wisten 795 wandelaars de finish in Nijmegen niet te halen om diverse redenen. Dit aantal is 178 minder dan het vorig jaar. Terwijl de overige wandelaars al lang in Nijmegen gearriveerd waren, werd er in Groesbeek nog volop feest gevierd...

RVO handhaaft standpunt: gemeente moet fietspad afsluiten

GROESBEEK – De RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland) heeft het bezwaar van de gemeente Groesbeek afgewezen en haar standpunt gehandhaafd dat de gemeente Groesbeek met de aanleg en ingebruikname van het betonfietspad door de spoorkuil een overtreding van de flora – en faunawet heeft begaan.

De gemeente Groesbeek moet het fietspad binnenkort afsluiten en maatregelen nemen, op straffe van een dwangsom, aldus RVO. Vanaf het voorjaar, wanneer de dieren uit hun winterrust komen, blijken de reptielen te sneuvelen als gevolg van aanrijdingen op het fietspad. Bovendien is het leefgebied van reptielen aangetast als gevolg van de aanleg van het twee meter brede beton en de daarnaast gelegen grindberm die op veel plaatsen breder is dan door de gemeente opgegeven.

De RVO legt de gemeente om die reden opnieuw een dwangsom op, indien het fietspad niet wordt afgesloten per direct na afloop van de termijn van zes weken na publicatie van de beslissing op bezwaar. Daarnaast dient de gemeente maatregelen te nemen om de overtreding van de Flora – en faunawet ongedaan te maken. De opties zijn als volgt: verwijderen van het beton en terugbrengen in oude staat of het jaarlijks afsluiten van het fietspad tussen april en oktober, wanneer de reptielen actief zijn. Wil de gemeente koste wat kost het fietspad handhaven, dan moeten er diverse maatregelen genomen worden zoals het aanbrengen van faunapassages en het verwijderen van het grindbed tussen fietspad en talud, aldus de RVO aan het gemeentebestuur van Groesbeek.

GROESBEEK – In Hét Gemeente Nieuws van 8 juli betreffende het artikel 'Uitbreiding dagopvang ouderen ' stond abusievelijk vermeld dat de raadsleden van de gemeente Groesbeek het voorstel van Rona Vree van GroenLinks hadden gesteund om het bedrag van innovatie – ondersteuning mantelzorgers te verhogen.

Echter dit blijkt het voorstel van Hans Peters van Sociaal Groesbeek te zijn. Het is als volgt gegaan: Er was een aantal voorstellen dat het verdubbelen van het innovatiebudget voor mantelzorgers van GroenLinks steunde. Een amendement van de PvdA, te weten een combinatie van het Sociaal Groesbeek amendement en naast het amendement van GroenLinks was er nog een amendement van Voor Berg en Dal die wilde tienduizend euro beschikbaar stellen als compliment voor de mantelzorgers.

Sociaal Groesbeek wilde dit compliment als blijk van waardering en heeft dat gefinancierd van het budget dat eigenlijk was begroot voor de week van de mantelzorg en het innovatiebudget. Wethouder Thijssen vond het amendement van Sociaal Groesbeek sympathiek en liet weten dat het college dit amendement zou steunen, waarna het in stemming werd gebracht; alleen D66 en GroenLinks stemden tegen. Het voorstel van Sociaal Groesbeek werd dus aangenomen, wat inhoudt dat er een compliment komt van 30.000 euro in zijn totaliteit voor de mantelzorgers in Groesbeek.

Groesbeekse schonen promoten Groesbeek als wijndorp

GROESBEEK – Groesbeek is donderdag, de dag van de Vierdaagse, door zes jeugdige schonen op een perfecte manier gepromoot als 'Groesbeek Het Wijndorp van Nederland'.

De dames deelden voor het begin van de Zevenheuvelenweg liefst 750 kilo druiven uit aan de wandelaars vergezeld van een speldje 'Groesbeek is genieten'. De druiven vonden gretig aftrek onder de wandelaars die met de druiven in de hand de Alpe D'Hues op gingen. De promotie is opgezet door de STER Groesbeek (Stichting Toerisme en Recreatie Groesbeek) en RBT Kan (Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen). Van de ruim veertigduizend wandelaars die Groesbeek aan hebben gedaan, hoopt men een gedeelte nog een keer of meermalen terug te zien.

'Het was een perfecte landing van de luchtballon'

Foto: Dirk Haarman

GROESBEEK – Een luchtballon, die donderdagavond over een gedeelte van Groesbeek scheerde, heeft geen noodlanding gemaakt. Het gevaarte landde op een perfecte wijze in de wei van hotel-restaurant De Wolfsberg waar de bemanning traditioneel werd gedoopt en waarbij ook champagne aan te pas kwam.

In Groesbeek gingen de geruchten dat de ballonvaarder een noodlanding had moeten maken, omdat de ballon anders op hotel De Wolfsberg of in het bos terecht was gekomen. "Klinkklare onzin", laat Angelie Cillessen weten, die samen met haar echtgenoot Winfred Leenders als passagiers in de mand zaten. "Wij vertrokken om 20.00 uur vanaf De Goffert en wilden als het zou kunnen boven Groesbeek varen. Eenmaal in de lucht hadden we het geluk dat op een bepaalde hoogte de wind zo stond dat we richting Groesbeek koersten. Wij hebben werkelijk genoten van de ballonvaart en hebben veel van bovenaf gezien."

"Het begon al bij Nijmegen, vervolgens de Heilig Landstichting, golfcomplex , Germania, de Stekkenberg en via de Bosstraat naar het Binnenveld. Daan de ballonvaarder en tevens mede-eigenaar van Sky Ballonvaarten wist met zijn 26 jaar ervaring precies wat hij deed en zette het gevaarte om 21.15 perfect neer in de wei vlak voor het terras van De Wolfsberg. Het was voor ons en de medepassagiers een geweldige beleving om dit mee te maken en zeer zeker voor herhaling vatbaar", aldus Angelie Cillessen.

Inspraaktermijn concept- verordening 'Doe Mee' verlengd

GROESBEEK – De inspraaktermijn voor de concept verordening 'Doe Mee ' is verlengd tot 18 augustus. De verordening is gepubliceerd via Overheid.nl.

De concept-verordening ligt ook ter inzage op kamer 123 van het gemeentehuis in Groesbeek en in het Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn. Ingezetenen van de gemeente Groesbeek en belanghebbenden kunnen binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot de concept – beleidsregel kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Groesbeek. In de desbetreffende cerordening 'Doe Mee 'zijn regels opgenomen die betrekking hebben op: een tegemoetkoming voor de minima in de kosten van deelname aan een activiteit en ( sport) verenigingen èn op tegemoetkoming voor minima in de schoolkosten van kinderen in het voortgezet onderwijs.

Jaarlijkse Zonnebloempicknick

REGIO - Op donderdag 3 september organiseren de gezamenlijke Zonnebloemafdelingen van Beek-Ubbergen, Leuth-Erlecom en Ooij-Persingen de jaarlijkse picknick.

Ook dit jaar wordt deze weer gehouden op het weitje van de familie Huisman in Wercheren. "We beginnen om 11.30 uur. De kosten van deze picknick bedragen twee euro per persoon. U dient dit bij opgave te voldoen; ook moet u dan opgeven of u op eigen gelegenheid kunt komen of dat er voor vervoer moet worden gezorgd."

Opgeven kan tot 24 augustus bij een van de volgende personen: Beek-Ubbergen, Mieke Groothuijse, 024 3564491; Leuth-Erlecom, Door Rutten, 024 6633044; Ooij-Persingen, Erna Driessen, 024 6631858.

Zonnebloemnieuws regio Ubbergen

UBBERGEN - Op donderdag 3 september organiseren de gezamenlijke Zonnebloemafdelingen weer de jaarlijkse picknick. Ook dit jaar wordt deze weer gehouden op het weitje van de familie Huisman in Wercheren.

"We beginnen om 11.30 uur. De kosten bedragen twee euro per persoon. U dient dit bij opgave te voldoen, ook moet u dan opgeven of u op eigen gelegenheid kunt komen of dat er voor vervoer moet worden gezorgd.

Wilt u hieraan deelnemen dan kunt u zich voor 24 augustus opgeven bij een van de volgende personen: Beek-Ubbergen: Mieke Groothuijse, 024 3564491; Leuth-Erlecom: Door Rutten, 024 6633044; Ooij-Persingen: Erna Driessen, 024 6631858."

Jaarlijkse schoonmaakdag bij De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 15 augustus wordt bij de Groesbeekse topklasser De Treffers de jaarlijkse schoonmaakdag gehouden.

Op deze dag wordt door tientallen vrijwilliger(ster)s het hele sportpark onder handen genomen, zodat de accommodatie bij het begin van de competitie er piekfijn uitziet. Het is de bedoeling dat die dag de vrijwilligers zich om 08.30 uur verzamelen bij de loods van De Treffers. Jarenlang heeft Theo Eikholt, oud-voorzittervan De Treffers de organisatie van dit vrijwilliger gebeuren gecoördineerd, maar door zijn overlijden is deze belangrijke taak overgedragen aan accommodatiemedewerker Theo Versteegen. Het hele gebeuren gaat gepaard met een natje en een droogje.

Inzameling huishoudelijk afval verandert

GROESBEEK – Als gevolg van de herindeling wordt huishoudelijk afval op dit moment niet in de hele gemeente Groesbeek op dezelfde manier ingezameld. Deze situatie is niet gewenst en om die reden wordt het beleid binnenkort 'geharmoniseerd.

Maar voordat het nieuwe beleid wordt vastgesteld ligt het voorstel in de komende acht weken ter inzage in het gemeentehuis of via www.officielebekendmakingen.nl daarnaast kan men kan tot en met 2 september officieel een reactie indienen.


Het voornemen van de gemeente is om het afval efficiënt te gaan inzamelen en tegelijkertijd hergebruik van materialen gaan stimuleren. Dat wil de gemeente gaan doen door 'omgekeerd' in te gaan zamelen. Omgekeerd inzamelen houdt in dat elk huishouden drie minicontainers krijgt: één voor gft, één voor kunststof, blik en drankpakken en één voor oud papier en karton.

Deze containers zullen periodiek worden geleegd. Het huishoudelijk restafval kan men in een gewone vuilniszak verzamelen en wegbrengen naar ondergrondse verzamelcontainers die op diverse locaties in de twaalf dorpskernen geplaatst zullen gaan worden. Deze containers zijn alleen te openen met de afvalpas.

Iedereen kan het plan van het gemeentebestuur inzien op www.officielebekendmakingen.nl en zoeken naar het gemeenteblad van 07-07-2015. Men kan de stukken ook op het gemeentehuis in komen zien; daarvoor kan men een afspraak maken met de heer G. Wagelmans 024 3013567. De gemeente houdt binnenkort informatiebijeenkomsten over dit plan, waarover nader bericht zal volgen. Tijdens deze bijeenkomsten heeft men de mogelijkheid om mondeling een reactie te geven.

Units bij Mallemolen weggehaald

Joop Verstraaten

GROESBEEK – Met een grote kraan zijn afgelopen week de units die bij De Mallemolen stonden verwijderd.

De units, vier grote lokalen en een grote aula, hebben korte tijd dienst gedaan voor het Montesorri College Groesbeek. Daarna hebben de units jaren leeggestaan. De gemeente Groesbeek heeft de units verkocht aan twee partijen. De kraanwagen heeft de units over het hekwerk getild en op een dieplader geplaatst waarna ze vervolgens bij de nieuwe eigenaren zijn afgeleverd.

Wat er met het terrein gaat gebeuren waar de units stonden, is niet bekend. Naar verluidt worden er parkeerplaatsen gecreëerd.

Oververhitte kookplaat

BERG EN DAL – De brandweer van Groesbeek en die van Nijmegen werden donderdagmiddag om 16.00 uur gealarmeerd voor een brand in woonzorgcentrum Vijverhof aan de Kwakkenbergweg in Berg en Dal.

Ter plaatse bleek dat een bejaarde bewoonster de kookplaat vergeten was uit te zetten en toen zij de deur van haar kamer opendeed gingen er enkele brandalarmen af waardoor de brandweer werd gealarmeerd. De brandweerlieden konden onverrichte zaken weer naar de kazerne terugkeren. De kamer van de bewoonster heeft op geuroverlast na geen schade opgelopen.

Ingezonden brief Bezwaar uitdiepen plassen Kasteelsehof Ooij

In Hét Gemeente Nieuws van 22 juli las ik een bericht over plannen van hengelsportvereniging De Voorn om plassen in het gebied De Kasteelsehof in Ooij uit te diepen. De hengelsportvereniging stelt volgens het artikel dat het uitdiepen van twee ondiepe plassen zou leiden tot herstel van natuurwaarden. Ik vraag me af welke waarden die verloren zouden zijn gegaan dan hersteld zouden moeten worden.

De ondiepe plassen vallen zo nu en dan droog en dat leidt tot vissterfte en sterfte onder larven van amfibieën en insecten. Mijns inziens is dat een volkomen natuurlijke situatie. Het periodiek droogvallen van ondiepe plassen is voor verschillende plant- en diersoorten juist een zeer belangrijk proces. Ik vraag me dan ook af hoe het genoemde adviesbureau tot de aanbeveling van uitdiepen is gekomen. Zou dat wellicht iets te maken kunnen hebben met de belangen van de hengelsportvereniging? De in de uitgediepte plassen (ongetwijfeld uitgezette) grotere vissen zouden overigens ook flink wat sterfte gaan veroorzaken onder larven van amfibieën en insecten. En sterfte van vis in een droogvallende plas kan ook slechts één maal voorkomen, toch? Of zet de vereniging er steeds weer nieuwe vis in uit? Ik heb er bij Gedeputeerde Staten op aangedrongen deze bezwaren in overweging te nemen en hoop dat de ontgrondingsvergunning niet wordt afgegeven.

Jochem Kühnen.

Verzorging 4-Daagelopers in Millingen

MILLINGEN - Al jaren is er voor de lopers van de 4-Daagse de mogelijkheid zich in Millingen aan de Rijn tijdens de 4-Daagse te laten verzorgen.

Sportmasseur Alex Janssen had in het nieuwe clubhuis van SC Millingen/ Odio in de verzorgingsruimte en in drie kleedkamers massagetafels neergezet. Samen met Ursi Hondtong, Anna van Heek, Liesbeth Gerrits, Ans Albers-Janssen en Martien & Gerda Seegers werden klachten verholpen en voorkomen aan voet, benen en rug. Daarnaast werden de nodige blaren behandeld en afgeplakt. Ook werden er Vokk-armbandjes (Kanjers met Lef) verkocht.

Foto: Hans Driessen

Ruim vijftig lopers van de 99e 4-Daagse van Nijmegen hebben van deze verzorging gebruik van gemaakt.

Rijbewijs ingenomen

GROESBEEK – Een 69-jarige automobiliste uit Groesbeek is zaterdagmiddag haar rijbewijs kwijtgeraakt. De vrouw wilde rond 15.00 uur har auto parkeren in een parkeervak aan de Muldershof in Groesbeek en zag daarbij een andere auto over het hoofd.

De eigenaar van de aangereden auto ontdekte geen schade aan zijn wagen, maar waarschuwde wel de politie omdat hij alcohol bij de veroorzaakster van de aanrijding had geroken. De gearriveerde politieagenten constateerden eveneens dat de vrouw naar alcohol rook en namen haar mee voor een ademonderzoek. De vrouw bleek niet in staat om te blazen, waarop werd besloten een bloedproef af te nemen. Hangende het bloedonderzoek is het rijbewijs van de vrouw ingenomen.

Actie 'Niet weggooien'

GROESBEEK - Op de dag voor de jaarlijkse herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië is er op 14 augustus in het Bevrijdingsmuseum extra aandacht aan het Indonesisch/Nederlands-Indisch erfgoed.

Bezoekers krijgen advies van deskundigen over het behoud van het materiaal dat zij in huis hebben. Ze zijn ook in de gelegenheid hun eigen erfgoed over te dragen aan het museum: foto's, brieven, documenten, voorwerpen et cetera. Het museum heeft ze graag! Uiteraard is materiaal over de Tweede Wereldoorlog in Nederland ook bijzonder welkom. Tijd: 10.00 tot 17.00 uur.

Navigatiesysteem populair bij autokrakers in Groesbeek

GROESBEEK – Navigatiesystemen blijken in te zijn bij autokrakers in Groesbeek.

Het afgelopen weekend werd er een buitgemaakt bij een auto-inbraak in de Karel Doormanstraat in Groesbeek. Door een ruit te vernielen zijn de dader(s) de auto binnengekomen, waarna er met een navigatiesysteem vandoor is gegaan.

Hetzelfde gebeurde maandag bij een auto die stond geparkeerd aan het Binnenveld in Groesbeek, ook daar werd een ruit vernield om de auto binnen te komen. Een navigatiesysteem was de buit.

Fiets ontvreemd in Groesbeek

GROESBEEK – Vanuit een woning aan De Paap in Groesbeek is het afgelopen weekend een afgesloten damesfiets van het merk Gazelle ontvreemd.

De fiets was eigendom van een 26-jarige inwoonster uit Groesbeek.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Op 20 augustus is er in het Bevrijdingsmuseum een workshop voor kinderen 'Het leven van de parachutist in WO2'.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Van 14.00 tot 15.30 uur. Leeftijd 8-12 jaar (MK geldig). Begeleidende (groot)ouders vijf euro. Reserveren noodzakelijk.

Opgeven voor zwemles

GROESBEEK - Opgeven voor zwemles in zwembad De Lubert in Groesbeek kan men tijdens de sluiting van het zwembad, via www.zwembadgroesbeek.nl.

Het inschrijfformulier invullen, of een mailtje naar joke@zwembadgroesbeek.nl. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. De zwemlessen starten weer in week 36 vanaf 31 augustus.

Inbraak in auto's

MILLINGEN/GROESBEEK – Op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn hebben autokrakers ingebroken in een auto die daar geparkeerd stond.

Door een ruit te vernielen is men de auto binnengekomen en er vandoor gegaan met een navigatiesysteem en gereedschap, eigendom van een 45-jarige inwoner uit Millingen. Op de parkeerplaats van de Canadese begraafplaats aan de Zevenheuvelenweg is eveneens ingebroken. Ook daar is een ruit vernield om binnen te komen en is er met persoonlijke bezittingen van een vijftigjarige inwoonster uit Druten vandoor gegaan.

Politie houdt enquête

eigen dienstverlening

GROESBEEK – De politie van Tweestromenland wil de serviceverlening gaan verbeteren door middel van een enquête. Met de uitslag van deze enquête wordt duidelijk wat de wens is van de inwoners en kunnen hiermee de dienstverlening op aanpassen.

De politie verzoekt de enquête online in te vullen via www.thesistool.com/web/?id=475177. Heeft men geen internetverbinding of geeft men de voorkeur om de enquête met pen of potlood in te vullen, dan kan men een enquêteformulier op het politiebureau ophalen waar het na het invullen ook ingeleverd kan worden.
Naast persoonlijke gegevens komt de voorkeur op welke wijze men contact wil opnemen met de politie aan de orde. Daarnaast wordt gevraagd of men de afgelopen vier jaar contact heeft opgenomen met de politie en op welke wijze dat is gebeurd. Ook is belangrijk hoe men het contact met de politie heeft ervaren. Als dit antwoord negatief is, wordt gevraagd of men daarover met de politie contact wil hebben. Daarnaast wordt gevraagd of men de politie wil ontmoeten voor bijvoorbeeld aangifte te doen of men liever heeft, dat de politie aan huis komt of dat men voor een afspraak naar een politiesteunpunt komt. Een politiesteunpunt is bijvoorbeeld een ruimte in een gemeentehuis, waar men de politie op afspraak kan ontmoeten. Dit steunpunt heeft in de regel geen vaste openingstijden. De laatste vraag is op welk tijdstip doordeweeks of in het weekend men de politie wil ontmoeten voor het doen van aangifte.

Doorgereden

na aanrijding

GROESBEEK – Maandagmiddag tegen 16.00 uur is een automobilist op het Dorpsplein in Groesbeek bij het achteruitrijden tegen een geparkeerde auto gereden die op een invalide parkeerplaats stond.

Zowel de chauffeur als de bijrijdster keken naar de beschadigde auto en reden vervolgens weg zonder zich bekend te maken. Een inwoonster uit Groesbeek die op het terras op het Dorpsplein zat, heeft het kenteken genoteerd; de auto kwam uit de regio Kleef. De geparkeerde auto van een inwoonster uit Nijmegen werd aan de bumper en spatbord beschadigd. Er is aangifte gedaan bij de politie.

Arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op 16 augustus is er een arrangement LiberationTour en Bevrijdingsmuseum. De Battlefieldtour is in een historisch legervoertuig (Dodge) met museumbezoek incl. koffie/thee en bevrijdingsgebak.

Zondagmiddagarrangement van 12.00-16.30 uur. Battlefieldtour door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief, voorafgegaan door bezoek aan de tijdelijke en vaste tentoonstelling van het Bevrijdingsmuseum met proeverij van Zweeds wittebrood, gebakken naar origineel recept uit WO2.
Afsluiting met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé. Prijs veertig euro per persoon reserveren noodzakelijk, MK niet geldig.

Acht auto's flink beschadigd

BEEK – Het afgelopen weekend hebben vermoedelijk vandalen aan een achttal auto's, geparkeerd vanaf de Hermelijnstraat tot aan de Rijksweg in Beek, flinke schade aangericht.

Zo werden de spiegels van de auto's afgeschopt en werden de auto's bekrast. De aangerichte schade loopt in de duizenden euro's. De politie die op zoek is naar getuigen, vermoedt dat de daders in het voorbijgaan de spiegels van de auto's hebben geschopt. De benadeelden hebben aangifte gedaan van vernieling.

Blauwalg in Wylerbergmeer geconstateerd

BEEK – De provincie Gelderland heeft geconstateerd dat in de recreatieplas Wylerbergmeer blauwalg aanwezig is.

De provincie waarschuwt de zwemmers hiervoor, omdat deze blauwalgen huid-, maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Onder invloed van wind kan er ophoping van blauwalgen plaatsvinden in een gedeelte van het zwemwater. Dan ontstaat er een groene of blauwgroene olieachtige laag die op het water drijft.

De provincie waarschuwt vooral niet door deze drijflaag heen te zwemmen en er geen kinderen in te laten spelen. Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op www.zwemwater.nl, de teletekstpagina's van Omroep Gelderland (pagina 390 en verder) en op pagina 725 van NOS teletekst. Heeft men klachten over het zwemwater dan kan men het Provincieloket bellen: 026 3599999.

Spionagetraining voor kinderen

GROESBEEK - Volg op 19 augustus in het Bevrijdingsmuseum een spoedcursus om spion te worden!

Het kinderprogramma is van 14.00 tot 15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog en met een diploma naar huis! Leeftijd acht tot twaalf jaar (MK geldig). Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren noodzakelijk.

Hartstilstand Vierdaagse-loper op Zevenheuvelenweg

GROESBEEK – Donderdagmorgen rond half elf heeft een wandelaar op de Zevenheuvelenweg in Groesbeek een hartstilstand gekregen.

Hij werd direct gereanimeerd door een politieagent, die daarbij werd ondersteund door een fotograaf van het Ministerie van Defensie. Na de succesvolle reanimatie is het slachtoffer met een ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Over de toestand van het slachtoffer is niets bekend.

Nieuws beweegtuin Millingen

MILLINGEN - Vanaf 15 augustus is iedereen weer welkom op onderstaande tijden:

Maandag 09.00 tot 12.00 uur (koffie/thee 11.00 uur)

Woensdag 14.00 tot16.00 uur (koffie/thee 15.30 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 14.30 tot 15.30 uur

Donderdag 09.30 tot 11.30uur (koffie/thee 11.00 uur)

Coach voor senioren aanwezig van 10.00 tot 11.00 uur

Zaterdag 09.00 tot 15.00 uur **

Zondag 09.00 tot15.00 uur **

‘s Avonds op werkdagen van 19.00 tot 21.00 uur **

** kantine doorlopend geopend.

Politie zoekt vermiste vrouw uit Berg en Dal

BERG EN DAL – De politie van Groesbeek is druk doende naar aanleiding van de vermissing van een 40-jarige inwoonster uit Berg en Dal.

De vrouw vertrok donderdag met een scooter haar woning en is sindsdien niet meer gezien. Welke kleding de vrouw bij haar verdwijning droeg, is niet bekend. Wel heeft zij donderdag nog geappt met vrienden. Vanaf die tijd is niets meer van haar vernomen.

Anne Frankmiddag voor kinderen

GROESBEEK - Op 18 augustus is er van 14.00-15.30 uur een Anne Frankmiddag met eerst de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) voor kinderen van tien tot veertien jaar.

Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de tentoonstelling waarbij de thema's onderduiken en dagboeken worden herbeleefd. (MK geldig). Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren noodzakelijk.

Vierdaagse Nijmegen in Vogelvlucht

REGIO - Al enkele jaren wordt er van de Vierdaagse-dagen een foto- en filmverslag gemaakt, dus ook dit jaar.

Als eerste is er altijd zondag voor de vier dagen de Vierdaagsemis. Met de perskaart kunnen diverse locaties worden bezocht, zoals ook de hoofdtribune. Men kan het gevarieerde foto- en filmverslag bekijken door in Google in te vullen: Spaces van Wil.

Jorrit Scholten vijfentwintig jaar bij Nillesen Installaties Groesbeek

GROESBEEK – De 43-jarige Jorrit Scholten, installatiemonteur bij Nillesen Installaties aan De Ren in Groesbeek, heeft onlangs een mooie mijlpaal bereikt bij het Groesbeekse Installatiebedrijf.

Jorrit begon vijfentwintig jaar geleden als jongeman het vak te leren aan de hand van zijn vader. Zijn vader, Theo Scholten, heeft na ook langdurig voor Nillesen gewerkt en is in 2008 met pensioen gegaan. Jorrit begon zijn arbeidsloopbaan als assistent-installatiemonteur maar het duurde niet lang, voordat hij zelfstandig op pad ging om voornamelijk loodgieterswerkzaamheden te verrichten en cv-ketels te installeren.

Zowel Jorrit als Nillesen Installaties zijn trots op deze mijlpaal en hopen nog vele jaren aan het dienstverband toe te voegen. Jorrit Scholten (links) werd door directeur Jos Ruijs (rechts) van Nillesen Installaties gefeliciteerd met zijn zilveren jubileum en in de bloemetjes gezet.

Bescherm je voeten als je op vakantie gaat!

GROESBEEK - Pedicure Liesbeth van Voeten &zo Groesbeek waarschuwt voor schimmelnagels en voetschimmel die opgelopen kunnen worden wanneer mensen op vakantie gaan.

Schimmels beperken zich niet alleen tot Nederland. Hoewel er op dit moment volgens onderzoek al een op de drie Nederlanders besmet zijn of zijn geweest met een schimmelinfectie, komen schimmels ook voor in het buitenland.
Wanneer je op vakantie gaat en gebruik gaat maken van gemeenschappelijke ruimtes zoals sportruimtes, zwembaden en douches op de camping, of rondom zwembaden in hotels en zelfs in badkamers van hotels en appartementen is het aan te raden om je voeten te beschermen tegen ongewenste schimmels. Dit kun je het beste doen door het dragen van badslippers terwijl je rondloopt in de gemeenschappelijke ruimtes, maar ook door het dragen van badslippers terwijl je een douche neemt.

Let er ook op dat je na het gebruik van deze zwembaden en doucheruimtes goed je voeten afdroogt, zeker tussen de tenen.

Pedicure Liesbeth is momenteel bezig met het schrijven van het boek 'Van Schimmelnagel naar Gezonde Nagel', waarin uitgelegd wordt hoe je van een schimmelnagel afkomt, wanneer je deze toch opgelopen hebt. Mocht je geïnteresseerd zijn in het boek, dan kun je jezelf als belangstellende opgeven door geheel vrijblijvend de intekenlijst in te vullen, die terug te vinden is op www.voetenenzogroesbeek.nl.

Gemeente gaat sporten stimuleren

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek wil sport gaan stimuleren, vooral bij inwoners die onvoldoende bewegen. Daarvoor ontwikkelt de gemeente een sportstimuleringsaanpak, die deze inwoners moet stimuleren meer te gaan bewegen.

De sportstimulering moet zoveel mogelijk uit de samenleving zelf komen. Het sportstimuleringsplan is tot nu toe afgestemd met de SWG en SPOG en is enthousiast ontvangen. In eerste instantie is het plan gericht op sport, maar mochten er ook plannen uit de cultuur komen, dan kunnen die later instromen. Scholen en verenigingen worden als onderdeel van de aanpak periodiek benaderd om aan het project deel te gaan nemen. Met dit beleid wil de gemeente nieuwe groepen inwoners interesseren voor het sporten. Voor ieder met een nieuwe groep sporten heeft de gemeente vijftien euro over voor verenigingen of instellingen zoals SWG of SPOG.

Raadslid maakt zich zorgen om beveiligingsplan Suwinet

GROESBEEK – Het D66 raadslid Evert Ruiter heeft schriftelijke vragen gesteld omtrent het beveiligingsplan Suwinet.

Volgens Ruiter is Suwinet in 2002 gestart waarbij er zeven criteria zijn opgesteld waaraan gemeenten moeten voldoen. In 2014 heeft hij in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Ubbergen er naar gevraagd en toen bleek dat er maar aan één van de zeven criteria was voldaan. In maart 2015 werd aan vier criteria voldaan.

In de Tweede Kamer hebben twee partijen een voorstel gedaan om die gemeenten die nog niet aan de zeven criteria voldoen af te sluiten van Suwinet. Volgens de gemeente heeft eind 2014 / begin 2015 een evaluatie plaatsgevonden van het Beveiligingsplan Suwinet. Ten tijde van de evaluatie is ook het conceptverslag van bevindingen van veilig gebruik van het Ministerie SoZaWe binnengekomen. Begin 2015 is het plan bijgesteld, hetgeen geleid heeft tot een 'Beveiligingsplan Suwinet 2015' en een 'Verbeterplan Suwinet 2015'.

In het verbeterde plan zijn volgens de gemeente alle acties opgenomen om per juli 2015 te voldoen aan de zeven landelijke veiligheidsnormen 'Suwinet '. "Op dit moment worden door de ambtenaren de laatste puntjes op de i gezet en voldoet de gemeente Groesbeek per 1 september aan de zeven landelijke veiligheidsnormen van Suwinet", aldus het antwoord op de vraag van raadslid Ruiter.

Gemeente staat woningsplitsing toe

MILLINGEN – Het gemeentebestuur van Groesbeek verleent haar planologische medewerking aan de splitsing van de bestaande woning aan de Crumpsestraat 49 in Millingen aan de Rijn in twee wooneenheden.

Het college is bereid om via een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan medewerking aan de splitsing van de woning te verlenen. De verzoekers hebben inmiddels een planschadeverhaalsovereenkomst akkoord bevonden, hiermee is de economische uitvoerbaarheid gewaarborgd.

Körmend wil

Europees traject opstarten

GROESBEEK – De Hongaarse partnerstad Körmend wil in Brussel een project aanvragen betreffende 'Stedennetwerken', daarbij ondersteund door de regio gemeenten Güssing (Oostenrijk), Murska Sobota (Slovenië) en de partners Kranenburg en Groesbeek.

Het project richt zich op de jeugd van 18 tot 25 jaar. Met dit project wil men het denken over het toekomstige Europa stimuleren bij de jongeren. De Hongaren en Slovenen constateren bij de jeugd veel desinteresse, opkomend nationalisme en zelfzucht. Men is van mening dat een uitwisseling van meningen onder jongeren van deze vier landen –jongeren uit een grensgebied- positief zal bijdrage aan het denken over Europa.

Het is de bedoeling dat er workshops en gespreksonderwerpen worden gehouden naast arbeid, samenlevingsopbouw, cultuur en geschiedenis. Het betreft ongeveer honderd jongeren uit deze gemeenten. Naar gelang de uitwerking kunnen dat er ook meer zijn. De projectaanvraag moet voor 1 september door Körmend worden ingediend in Brussel. Körmend vraagt een ondersteunende verklaring van de gemeenten. De volledige projectkosten bedragen 150.000 euro.

Van de gemeente wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Een dergelijk project wordt in Brussel eerst goedgekeurd en wordt achteraf betaald. De gemeenten –in het Groesbeeks geval het partnersverband– financieren alles dus voor en krijgen het geld later terug. Voor de gemeente zijn geen projectkosten voorzien, maar als in 2017 een groep naar Groesbeek komt, zal ze toch moeten worden ontvangen. Het project wordt van 17 tot 20 augustus in Körmend besproken.

Stroomkabel van zweefmolen op kermis Millingen ontvreemd

MILLINGEN – In de nacht van zaterdag op zondag is een stroomkabel van de zweefmolen op de kermis in Millingen ontvreemd.

Met grof geweld is de vrachtwagen opengebroken en er is met de kabel vandoor gegaan. De schade bedraagt duizend euro. De benadeelde kermisexploitant is een 56-jarige inwoner uit Hogezand.

Reünie Katholieke Plattelands Jongeren Groesbeek

GROESBEEK – De oud-leden van de Groesbeekse afdeling van de Katholieke Plattelands Jongeren KPJ hebben alle oud-leden uitgenodigd voor een reünie op 19 september.

De KPJ is in de jaren '80 gestopt met het organiseren van haar activiteiten vooral sportdagen. Iedereen die de activiteiten van de KPJ heeft meegemaakt krijgt nu de gelegenheid om oude verhalen nog eens op te halen, de sportdagen nog eens nader onder de loep te nemen en de herinneringen van het leuke kamp nog een keer op te halen.

Ook is het best leuk om te weten waar iedereen gebleven is en hoe het men hen gaat. Daarnaast zijn er veel foto's van toentertijd aanwezig. Maar ook is het erg belangrijk dat oude vriendschappen weer nieuw leven ingeblazen kan worden.

De reünie wordt gehouden bij camping / Recreatieboerderij Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg 47 in Groesbeek. De kosten bedragen 17,50 euro per persoon. De reünie begint op zaterdag 19 september om 19.00 uur.

Meer informatie staat op www.Facebook.com/KPJgroesbeek; Facebook – eventpagina Reünie; Join Event (Facebook). Mail voor vragen of aanmelden: kpjgroesbeek@upcmail.nl. Ook de partners van de oud-leden zijn welkom.

Klanttevredenheidsonderzoek

GROESBEEK – Op verzoek van de gemeente Groesbeek heeft I&O research een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder de cliënten die gebruik maken van WMO-voorzieningen.

De vragenlijst is verzonden naar 474 personen in de hele gemeente Groesbeek, die in 2014 een aanvraag hebben gedaan. In totaal hebben 169 cliënten gereageerd. 53 procent beoordeelde het aanvraagproces met een ruime voldoende (7.3) waarvan 53 procent het met een cijfer 8 of nog hoger beoordeelde, terwijl 13 procent het cijfer 5 of zelf lager gaf. De cliënten waren het meest tevreden over de voorziening of oplossing 51 procent, een snelle afhandeling 19 procent en begrip en betrokkenheid van de consulent 12 procent. Uit het onderzoek is verder gebleken dat cliënten die op hun eigen kracht verder moeten of bij cliënten waar vanuit de omgeving meer hulp gevraagd wordt vaker ontevreden zijn over de oplossing.

Andere verschillen zijn mogelijk te verklaren vanuit een verschillende behandeling door verschillende consulenten, of door verschillen in verwachtingen vanuit de cliënten. Als verbeterpunten wordt door de cliënten genoemd: Klantvriendelijkheid, deskundigheid en inleveringsvermogen van het personeel (24 procent), beter en reëler kijken naar de individuele situatie (17 procent), vaker tussentijds contact omdat situaties veranderen (5 procent). Een snellere afhandeling van de aanvraag (29 procent), ruimere telefonische openingstijden (7 procent) en het nakomen van afspraken (5 procent). Duidelijke communicatie over vertragingen in processen, kosten en contactgegevens (24 procent).
De resultaten van het onderzoek zullen met de consulenten worden besproken.

Plastic afval wordt eens in de veertien dagen opgehaald

GROESBEEK – In de hele gemeente Groesbeek zal vanaf 1 september het plastic afval eens in de veertien dagen huis aan huis worden opgehaald.

In de voormalige gemeente Ubbergen was dat al het geval, maar in de voormalige gemeenten Groesbeek en Millingen werd het plastic eens per maand opgehaald. Volgens wethouder Sjaak Thijssen raken de zakken nu sneller vol, omdat er sinds kort ook blik en vruchtensappakken in de plastic afvalzakken kunnen worden gedaan. "Daarnaast bevinden zich in de plastic inzamelingszakken ook etensresten die voor de nodige stank kunnen zorgen", aldus wethouder Thijssen.

Fietsen zonder parachute

GROESBEEK - Op 16 augustus wordt er in het Bevrijdingsmuseum Fietsen zonder parachute georganiseerd.

Het is een fietstocht van tien kilometer van 12.00 tot 15.30 uur met eigen fiets onder leiding van een gids in het teken van Operatie Market Garden over de landingsterreinen bij Groesbeek. Startlocatie: Bevrijdingsmuseum, beginnend met inleiding en introductiefilm (MK niet geldig). Kosten zes euro inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met vijftig procent korting. Reserveren noodzakelijk. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Twee afgesloten fietsen ontvreemd

GROESBEEK – De afgelopen dagen zijn er twee afgesloten fietsen ontvreemd in Groesbeek.

Bij een oprit van een woning aan de Koningin Wilhelminaweg verdween een damesfiets, eigendom van een inwoonster uit Groesbeek. Op de Dorpsstraat in Groesbeek veranderde een herenfiets ongewild van eigenaar uit Groesbeek.

Koningschieten OEV1 in Millingen

MILLINGEN - Millingen aan de Rijn heeft twee schutterijen. Al enkele jaren volgt Wil Gipman de activiteiten van OEV1.

Het nieuwe koningspaar wordt opgehaald: Ella Janssen is schutterskoningin met haar man Jan.

Met foto's en filmpjes krijgt men een goed beeld van de gezellige activiteiten. De rubriek is makkelijk te vinden door in Google in te vullen: Spaces van Wil.

Geen claim ontvangen van Villapark

GROESBEEK – Het college laat in een schrijven aan Hans Peters van Sociaal Groesbeek weten dat er van de kant van villapark De Zeven Heuvelen BV geen schadeclaim is ingediend betreffende zwembad De Lubert.

Omdat de gemeenteraad het wijzigen van het bestemmingsplan geen doorgang heeft laten vinden, is villapark De Zeven Heuvelen naar de Raad van State gestapt. Inmiddels heeft de Raad van State het beroep ongegrond verklaard. Daarnaast heeft Sociaal Groesbeek gevraagd wat de terugtrekking van het GGZ-hotel de gemeente Groesbeek gekost heeft. De gemeente is geconfronteerd met de (negatieve) exploitatielasten op jaarbasis een bedrag van 360.000 euro. Daartegenover staan enkele eenmalige grote uitgaven die nu niet hoeven te worden gedaan. Ook het mislopen van de OZB belasting van het hotel wordt gemist.

Momenteel wordt er achterstallig groot onderhoud uitgevoerd waarvoor de gemeenteraad een krediet beschikbaar heeft gesteld. Sociaal Groesbeek vraagt zich overigens af hoe het zit met de schadeclaim van de gemeente aan ZZG/Belgers in verband met het afblazen van het project. Volgens het college is de dagvaarding betekend en naar verwachting zal de zitting voor oktober gaan plaats vinden. Ondanks deze verschillen verricht de directie van De Zeven Heuvelen voor twee dagen in de week de leiding van het zwembad tegen een aantrekkelijk tarief. Daarnaast wordt ook de schoonmaak, administratief personeel en zweminstructeurs ingehuurd bij De Zeven Heuvelen op jaarbasis van 145.000 euro. Het gemeentebestuur is tevreden over de wijze van aansturing van personeel en exploitatie van het bad.

Autoruiten

vernield

GROESBEEK – Op de parkeerplaats van Resort Groesbeek aan de Cranenburgsestraat zijn van twee geparkeerde auto's ruiten vernield.

Van een auto werden twee zijruiten vernield en van de andere één zijruit. Volgens de politie is het vandalisme geweest, omdat uit beide auto's niets wordt vermist.

Vroegere bewoners Mariëndaal houden zorg na verhuizing

GROESBEEK – Twee jaar geleden zijn de bewoners van woonzorgcentrum Mariëndaal verhuisd naar het naastgelegen gebouw Kloostertuin. Sindsdien wonen zij zelfstandig en krijgen hun zorg volgens Volledig Pakket Thuis.

Vanaf dit jaar geldt echter de Wet Langdurige Zorg, waarin is geregeld dat mensen hier alleen aanspraak op kunnen maken als zij zware zorg nodig hebben. Dit omdat de rijksoverheid van mening is dat de mensen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen. 2015 is een overgangsjaar voor die mensen die lichte zorg nodig hebben vanuit het Volledig Pakket Thuis. Vanaf 2016 zouden deze mensen kunnen kiezen tussen een ander verzorgingshuis, wat betekent dat zij Groesbeek moeten gaan verlaten of voor hun zorg een beroep te doen op de gemeente of zorgverzekeraar.

Dinie Hendriks van cliëntenraad Mariëndaal heeft zich ingezet dat voorkomen moest worden dat de bewoners van het vroegere Mariëndaal voor de tweede maal in korte tijd een ingrijpende verandering in hun leven moesten doormaken. Samen men enkele cliëntenraden uit den lande is onder aanvoering van de Landelijke Organisatie Cliëntenraden Zorginstellingen voor dit schrijdende probleem aandacht gevraagd bij het Ministerie en de Tweede Kamer. Hen is duidelijk gemaakt dat de ouderen zich ernstig zorgen maakten of ze hun zorg nog wel konden behouden. Na begin deze zomer nogmaals een brandbrief naar Den Haag te hebben gestuurd kwam onlangs het verlossende woord vanuit Den Haag. Staatssecretaris van Rijn heeft laten weten dat cliënten die een indicatie hebben voor een laag zorgzwaartepakket en op 31 december 2014 zorg ontvingen, dit ook in hun eigen woning blijven ontvangen. Met dit besluit komt er een einde aan onzekerheid voor zo'n tweeduizend ouderen in Nederland, onder wie ook bewoners uit Nijmegen, Groesbeek en Wijchen.

Koningsschieten OEV1 in Millingen

MILLINGEN - Jaarlijks is er in Millingen aan de Rijn tijdens de kermisdagen het Koningsschieten!

Tijdens deze middag werd afscheid van het aftredende koningspaar Sjaak en Christie en werd het nieuwe koningspaar Ella en Jan Janssen gehuldigd. De vrije-schietbaan was geopend, kinderen konden een ritje maken op een pony en het Zeeland-terras was een barbecue en gekoelde dranken. Op het veld voor de officiële ceremonie werd afscheid genomen van het oude vaandel van 113 jaar oud… en heeft pastor Herwi Rikhof het nieuwe vaandel ingewijd. Op 27 juli werd het koningspaar opgehaald. Zie het foto- en film verslag op internet. In Google invullen: Spaces van Wil (http://tinyurl.com/26-Juli-2015-Schutterij-OEV1).

Onderzoek naar kwaliteit Wmo-hulpmiddelen gemeente

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek voert de komende weken onderzoek uit naar hulpmiddelen uit die op basis van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) verstrekt zijn.

Dit onderzoek gaat over twee zaken te weten: zijn de geleverde hulpmiddelen kwalitatief in orde? én
zijn de gebruikers tevreden over de geleverde hulpmiddelen.
De gemeente heeft MAAZ-Contract Support opdracht gegeven het onderzoek uit te voeren. Zij leggen hiervoor huisbezoeken af bij enkele mensen die via de Wmo een hulpmiddel hebben gekregen. Als men van de gemeente een hulpmiddel gekregen heeft, dan kan men gebeld worden door MAAZ met de vraag of men wilt meewerken aan het onderzoek. Als men mee wil werken, wordt er een afspraak gemaakt voor een huisbezoek, deze afspraak wordt later bevestigd in een brief. Medewerking aan het onderzoek heeft geen gevolgen voor het hulpmiddel dat men ontvangen heeft. Het eventuele huisbezoek duurt ongeveer een half uur.

Spelerspresentatie De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Ook voor de Groesbeekse topklasser De Treffers breekt er een nieuw seizoen aan. Na diverse oefenwedstrijden gespeeld te hebben -die overigens allemaal in het voordeel van de rood/zwarten zijn geëindigd- wordt het tijd om de selectie, die bestaat uit veel nieuwe gezichten, aan De Treffers legioen en sponsoren voor te stellen.

Zaterdag 15 augustus om 17.00 uur zal De Treffers op sportpark Zuid aan het Nijerf de laatste oefenwedstrijd spelen tegen het eerste team van de eerste klasser Wittenhorst uit Venray. Aansluitend zullen alle selectiespelers op een spectaculaire wijze worden voorgesteld. Op welke wijze is nog een verrassing.

Uit de oefenwedstrijden is gebleken, dat alle spelers er op gebrand zijn om er dit seizoen een goed resultaat neer te zetten om zo in de tweede divisie terecht te komen. Na deze presentatie is het feest in het clubgebouw van De Treffers, waar Theo van Blitz voor de stemming zal zorgdragen.

De ene dienst is de andere waard

GROESBEEK – Het gezegde 'De ene dienst is de andere waard 'was tijdens de jaarmarkt in Groesbeek van toepassing.

Onlangs assisteerde de Groesbeekse wijkagent Andre Vreemann in Kranenburg zijn Duitse college Claus Dercks tijden de tweejaarlijkse Stüpkesmarkt. Omdat veel grensbewoners deze markt bezoeken was de komst van de Nederlandse politie geen overbodige luxe en werd door de vele bezoekers erg op prijs gesteld.

Donderdag tijdens de traditionele jaarmarkt in Groesbeek waren de rollen omgekeerd; de Duitse college Claus Dercks assisteerde nu zijn Nederlandse collega. Door de Duitse bezoekers aan de jaarmarkt werd ook zijn aanwezigheid op prijs gesteld. Deze grensoverschrijdende samenwerking heeft tot resultaat geleid omdat er geen enkele melding is binnen gekomen van zakkenrollerij. Het aanwezig zijn van agenten schrikt schijnbaar deze ongenode gasten af.

Grensweg Altena – Hettsteeg blijft voorlopig open

GROESBEEK/KRANENBURG – Het gedeelte van de Cranenburgsestraat tussen de bebouwde komgrens van Groesbeek en de Hettsteeg bij de grensovergang met Duitsland richting Kranenburg mag voorlopig open blijven.

De voorzieningenrechter zag 29 juli geen aanleiding om de op 2 juli getroffen voorlopige voorziening op te heffen. De oorzaak is dat het nog onduidelijk is welke aanvullende maatregelen er getroffen moeten worden door de gemeente Groesbeek om te voldoen aan de bepalingen van de Flora- en faunawet. Op 2 juli heeft de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening getroffen door het besluit van de staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) van 30 juni te schorsen. Bij dat besluit had de staatssecretaris Groesbeek een dwangsom opgelegd. De dwangsom was gebaseerd op overtreding van de Flora-en faunawet en dat de gemeente Groesbeek op 24 juni 2015 de weg had opengesteld voor gemotoriseerd verkeer. Hiermee had de gemeente haar zorgplicht voor de directie omgeving van dit gedeelte van de Cranenburgsestraat aanwezige steen- en kerkuilen geschonden.

De staatssecretaris heeft toen bepaald dat de weg in de oude staat moest worden teruggebracht. In de week van 13 juli heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen verweerder en de gemeente Groesbeek over onder meer de openstelling van de Cranenburgsestraat en besloten is dat er een mediationtraject zal worden gestart. Daarnaast zullen ook de derde partij, werkgroep Milieubeheer Groesbeek en andere belangengroeperingen worden uitgenodigd om hun standpunten over de te nemen maatregelen en situatie in het betrokken gebied kenbaar maken. Gelet op deze omstandigheden heeft de voorzieningenrechter besloten de schorsing te handhaven en blijft voorlopig de grensovergang open.

Expositie Bewegende Stilte

PERSINGEN - Kunstenaarsgroep Artsalontwee008 exposeert 15 en16 augustus in het Kerkje van Persingen kunst rond het thema: Bewegende Stilte.

Als gastexposanten zullen aanwezig zijn: Rinke Nijburg, docent Hogeschool voor de Kunsten (ArtEZ) in Arnhem en Gerda ten Thije. Op zaterdag zal Rinke Nijburg om 14.00 uur het openingswoord houden. Deelnemende kunstenaars zijn daarbij aanwezig: Chris van Aar: houtbewerking, Elisabeth Burgers: schilderijen, Carolien Corton: schilderijen, Mariëtte Hanssen: schilderijen, Marjan Heijmans: glaskunst, Stephan de Jong: ruimtelijk werk, José van Loon: textiel, Riekje Luitjes: tekeningen, Anne-Marie Perquin: brons, Benno Steenaert: schilderijen.

Genoemde kunstenaarsgroep (ontstaan in 2008 na de zogenoemde Upgrade aan ArtEZ) komt maandelijks bijeen om eigen werk te bespreken en/of over kunst en exposities uit te wisselen. De expositie is gratis toegankelijk tussen 11.00 en 18.00 uur en is aan de Persingsestraat 7 in Persingen. Iedereen is welkom.

Geslaagde mantelzorglunch

GROESBEEK - Onder het motto 'Er even tussenuit in de vakantie' organiseerde het steunpunt mantelzorg afdeling Groesbeek samen met het inloophuis een mantelzorglunch in cultureel centrum De Mallemolen.

Ongeveer zestig mantelzorgers, met enkele personen waarvoor zij zorgdragen, hebben genoten van een heerlijke lunch, verzorgd door de uitbater van De Mallemolen. Tijdens de lunch werd een optreden verzorgd door de artiesten van de 'Mooi was die tijd muziekshow'. De lunch werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groesbeek.

Deze lunch is een van de vele activiteiten die het steunpunt organiseert om mantelzorgers te ondersteunen en daar waar mogelijk te ontlasten. "Wanneer bent u een mantelzorger? Als u gedurende acht uur per week minimaal drie maanden achter elkaar voor iemand zorgt: een familielid, vriend of buren. Wilt u op de hoogte worden gehouden van de activiteiten, dan kunt u zich kosteloos aanmelden door te bellen met de mantelzorgtelefoon 06 13859106 of via m.galdermans@welzijngroesbeek.nl. Hierdoor blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de mantelzorg in de gemeente Groesbeek."

Inbraak bij brasserie EigenWeijs

GROESBEEK – In de nacht van dinsdag op woensdag is een bezoek gebracht aan brasserie EigenWeijs aan het Dorpsplein in Groesbeek.

Door middel van de Bulgaarse methode (met een tang de cilinder afbreker waarna het slot met een schroevendraaier kan worden geopend) werd de voordeur van de brasserie geopend om binnen te komen. De dader(s) zijn er vervolgens met de geldlade met wisselgeld er vandoor gegaan. De geldlade werd de volgende dag teruggevonden nabij het dierenweitje aan de Kerkstraat in Groesbeek. De schade en het wisselgeld loopt in de honderden euro's. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Mogelijk werkstraf en rijontzegging

ARNHEM/GROESBEEK – Als het aan de officier van justitie ligt, krijgt een 62-jarige inwoner uit Groesbeek negentig uur werkstraf en negen maanden een rijverbod opgelegd.

De man had op vrijdagavond 7 november een ongeval veroorzaakt op de kruising Wylerbaan/Derdebaan in Groesbeek. Hij wilde vanaf de Derdebaan linksaf de Wylerbaan oprijden en verleende daarbij geen voorrang aan een automobilist die op de Wylerbaan reed vanuit de richting Duitsland.

In deze auto raakten twee mensen gewond terwijl de veroorzaker er met kneuzingen vanaf kwam. De Groesbeker bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Het was niet de eerste maal dat de Groesbeker onder invloed van alcohol een auto bestuurde.

College positief over plan rietdekkersbedrijf in Ooij

OOIJ – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek is in principe bereid medewerking te verlenen aan het verzoek van de erven Van de Ven om de bestemming bedrijfswoning om te zetten naar burgerwoning.

Daarnaast wil men een nieuwe burgerwoning realiseren in het bestaande bijgebouw. De gebouwen hebben een gezamenlijke oppervlakte van 240 vierkante meter. De overige bedrijfsgebouwen ter grootte van 800 vierkante meter worden afgebroken en het bedrijfserf wordt voorzien van landschapselementen, die passen in het gebied ter plaatse. In een schrijven aan de erven heeft de gemeente laten weten dat men kan overgaan tot het laten opstellen van een herziening van het bestemmingsplan echter onder de volgende voorwaarden: Functieverandering kan alleen worden toegepast bij beëindiging van het rietdekkersbedrijf. Het bedrijf dient dan ook ter plaatse te worden beëindigd. Voor een goede beoordeling van de landschappelijke inpassing van de gronden dient ter beoordeling van de gemeente een erfbeplantingsplan te worden opgesteld.

Weersvoorspelling zorgt voor minder bezoekers jaarmarkt Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De slechte weersvoorspelling heeft er voor gezorgd dat er dit jaar minder bezoekers naar de – in regio bekende – jaarmarkt in Groesbeek zijn gekomen.

Er werd voorspeld dat er tachtig procent kans op regen zou zijn, maar ook nu zaten de weersvoorspellers er faliekant naast. Diverse marktkooplieden waren om die reden niet op komen dagen. Enkele horecabedrijven die een terras met muziek gepland hadden hebben dit achterwegen gelaten of gedeeltelijk gerealiseerd sommige zonder muziek. Dj's moesten op enkele plaatsen uitkomst bieden.

Het zag er naar uit dat de Groesbeekse jaarmarkt een parapluparade zou gaan worden, maar niets was minder waar. Op een klein buitje na was het perfect marktweer zodat de alsnog duizenden bezoekers hebben kunnen genieten van de waren die hen werden aangeprezen.

De vrijwillige Brandweer van Groesbeek had bij de kruising Dorpsstraat / Molenweg een promotiekraam ingericht en een hoogwerker opgesteld. Zo'n honderd helden maakten van de gelegenheid gebruik om dertig meter hoog over de jaarmarkt heen te kijken.

De kindervrijmarkt is ook gedeeltelijk in het water gevallen vanwege de slechte weersverwachting. De vierjarige Amber had met haar ouders de gok gewaagd en was de enige die haar speelgoed te koop aanbood. In ieder geval heeft Amber haar spaarpot weten te spekken.

Omroep Groesbeek liet zich ook van de beste kant zien naast het gemeentehuis waar een live programma werd gepresenteerd waaraan diverse plaatselijke en regionale artiesten belangeloos aan deelnamen, mede dankzij Huub Arents. De zaken waar live muziek zat bleven tot laat in de middag de gasten vermaken.

Gerrit Langeveld Toernooi; ode aan een bijzonder icoon

GROESBEEK – De eerste editie van het Gerrit Langeveld Toernooi van de Groesbeekse topklasser De Treffers vindt plaats van 4 tot en met 8 augustus op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

Dit bijzondere toernooi is in het leven geroepen als eerbetoon aan de lange staat van verdienste van voormalig bestuurslid Voetbalzaken van De Treffers, Gerrit Langeveld. Gerrit is en was een echte voetballiefhebber en een fanatiek supporter van De Treffers. Gerrit stond aan de wieg van vele ontwikkelingen, met name binnen het eerste elftal, maar zeer zeker ook binnen de jeugd.

Het Gerrit Langeveld Toernooi wordt gedoopt tot een jaarlijks voetbalevenement, als voorbereiding op het nieuwe seizoen wat aanstaande is. Voor dit grote toernooi heeft De Treffers drie verenigingen aan zich weten te verbinden te weten: JVC Cuijk, sv Juliana'31 uit Malden en v.v. Bennekom uit Bennekom. De top amateurverenigingen staan samen garant voor aantrekkelijk en sportief voetbal. Het toernooi begint op dinsdag 4 augustus en eindigt op zaterdag 8 augustus. De prijsuitreiking vindt zaterdag direct na de laatste wedstrijd plaats op het hoofdveld van De Treffers door -hoe kan het ook anders- Gerrit Langeveld. Het wedstrijdprogramma is als volgt: dinsdag 4 augustus 20.00 uur Vv Bennekom – De Treffers; woensdag 5 augustus 20.00 uur sv Juliana '31 – JVC Cuijk; zaterdag 8 augustus 14.30 uur JVC Cuijk – Vv Bennekom en om 17.00 uur De Treffers – sv Juliana'31.

Hardleerse winkeldief opgepakt

GROESBEEK – Personeel van een supermarkt aan De Bats in Groesbeek heeft een 35-jarige inwoner uit Groesbeek betrapt toen hij de super wilde verlaten met vleeswaren die hij niet betaald had.

Toen het personeel hem er op aan sprak begon de winkeldief vervelend te doen. Toen de gealarmeerde politie arriveerde bleek bij zijn aanhouding, dat hij meerdere spullen van andere supermarkten uit Groesbeek bij zich te hebben die eveneens niet betaald waren. Ook had de winkeldief nieuwe kleding bij zich. De politie is kledingzaken en marktkooplieden langsgegaan om te kijken of de kleding daar ontvreemd was. Het is niet bekend waar de kleding van afkomstig is. De winkeldief is aangehouden en voor onderzoek ingesloten. De man had al een winkelverbod voor enkele supermarkten.

Hardrijders hebben geluk

GROESBEEK – Vijfentwintig hardrijders hebben geluk gehad nadat zij werden betrapt op het overschrijden van de maximum snelheid van vijftig kilometer per uur.

De politie controleerde 570 passanten waarvan er vijfentwintig de fout in gingen. De hoogstgemeten snelheid bedroeg 91 kilometer per uur waar vijftig kilometer per uur is toegestaan. Omdat de politie nog steeds bezig is met de cao-actie, werden de bonnen van de hardrijders geseponeerd.

Gratis popfestival in Ooijpolder

OOIJ/LEUTH - Zondag 9 augustus is het PolderPop, een gratis festival, toe aan de 26e editie. Op twee podia spelen twaalf bands met het label: 'veelbelovend'. Groeidiamantjes, nog onbekend bij het grote publiek. Kom kijken, geniet en ontdek!

PolderPop heeft een neus voor nieuwe talentvolle acts. Ook dit jaar is er een uitdagend programma met acts uit het hele land samengesteld. Achtereenvolgens spelen:

Meryn Bevelander Band, 11-jarige bluesgitarist opent PolderPop.
TinKittin, energieke glammetal zoals je die kent uit de jaren '80.
My Blue Van, overdonderende bluesvolle rock en soulvolle ballads.
Okieson, weerbarstige binnenstebuitengekeerde rootssongs.
Tarzan's Not My Daddy, 'Two Chicks Rockin' the Stage'.
Texas Radio, losgeslagen rock 'n' roll, blues & psychedelica.
Taxidermist, groovende rock.
Opticks, opwindende indie.
Trip to Dover, rock, 80's synthpop & DJ-style electronic.
Leeways, energieke reggae en funkrock.
Raw Flowers, sierlijke gitaarliedjes met kloten.
Wolfskop, rockband met tomeloze energie, rauwheid en urgentie.

Oude Zoutopslag

PolderPop vindt plaats op de oude zoutopslag in de Bredestraat in Leuth. Midden tussen weilanden boomgaarden. Sfeervol, intiem en op wandelafstand van het dorp. PolderPop begint om 13.00 uur. De entree is gratis. Meer info staat op www.polderpop.com.

Gerard Janssen nieuwe koning schutterij OEV Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Schutterij OEV uit Millingen aan de Rijn heeft zondag 26 juli het traditionele koningschieten gehouden voor het clubgebouw aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

Het weer was de schutterij goed gezind. Het eerste schot van het koning schieten werd gelost door locoburgemeester Sjaak Thijssen waarna het bestuur van de schutterij volgde. Het koningschieten verliep voorspoedig; binnen de kortste tijd waren de kop en de vleugels al van de houten vogel afgeschoten. Gerard Janssen wist uiteindelijk de romp van de vogel te schieten en was daarmee de nieuwe koning van schutterij OEV.

Gerard werd samen met zijn echtgenote Wendelien gehuldigd en van het koningszilver voorzien door de voorzitter van schutterij OEV Tonja Nijenhuis, waarna een toost op het koningspaar werd uitgebracht. Na de huldiging werd er volop kermis gevierd in het schuttershome aan de Heerbaan. Bij het jeugdschieten waren de kop en vleugels er nog sneller af dan bij het koningschieten. Er moest zelfs even gewacht worden, voordat met kon gaan schieten op de romp. Luuk van Sterre wist de romp naar beneden te halen en werd daarmee de jeugdkoning van schutterij OEV in Millingen aan de Rijn.

Brasserie EigenWeijs wapent zich tegen wespen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Brasserie EigenWeijs aan het Dorpsplein in Groesbeek heeft zich op een bijzondere manier gewapend tegen de overlast van wespen.

"Het lijkt wel of er een wespenplaag in Groesbeek heerst, tenminste hier op het terras is het bar en boos", aldus John Hendriks eigenaar van de brasserie. Op elke tafel heeft EigenWeijs een bordje met citroen en kruidnagels staan om de overlast van de kleine vliegende insecten zoveel mogelijk te beperken. Dat bordje wordt steeds bijgevuld met warm water waarin ook kruidnagels zitten.

Ook voor het nuttigen van frisdrank, ijsthee en jus d'orange is het oppassen geblazen, dat er geen wesp in het glas of flesje is gaan zitten. Daarvoor heeft Lies, de vrouw van John, een perfecte oplossing bedacht. Bij het bestellen van dergelijke dranken wordt er huishoudfolie over het glas en de opening van het flesje gedaan waar vervolgens een rietje doorheen gestoken wordt en heeft men bij het drinken geen last van wespen. Voor de bierdrinkers gaat deze vondst niet op, want bier wordt niet met een rietje gedronken. De gasten van brasserie EigenWeijs kunnen deze oplossing erg waarderen.