GN Overbetuwe-Nederbetuwe

7 maart 2018

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 7 maart 2018


Heteren gaat weer los tijdens NLdoet

Eén van de acht (klussen) (foto: H. van Ziel) Foto: H. van Ziel

HETEREN - Ook dit jaar is Nldoet een echte HeterenDoet-dag. Met acht verschillende klussen die in gezamenlijkheid opgepakt worden belooft het een mooie dag te worden. Er worden ongeveer 125 mensen verwacht en ook dit jaar sluiten we af met een dorpsmaaltijd voor iedereen die wil.

De acht klussen zijn heel verschillend: Cateren, tuinieren en met de ouderen op pad bij De Liefkenshoek, wilgen knotten, Heteren opschonen, bankjes aan de dijk plaatsen, klussen bij kinderopvang SamSammie of bij de kinderboerderij Landgoed Overbetuwe of de tuin bij de Passie onder handen nemen. Tot slot wordt er geklust bij de NH-kerk en is een rondleiding bij De Peperbus mogelijk.

Vanaf 9.45 uur is iedereen welkom. Na koffie/thee en appelgebak worden alle mensen aan een klus gekoppeld (uiteraard zijn voorkeuren mogelijk) en vanaf 10.30 uur aan het werk! Na de gezamenlijke lunch (uiteraard weer in De Liefkenshoek) volgt het middagprogramma waarna we, met live-muziek, tussen 16.00 en 19.00 uur gezellig en lekker afsluiten met de (traditionele?) dorpsmaaltijd.

Mee doen? Tuurlijk... meld je aan bij bert@heterensociaal.nl of via de website van NLdoet.

Waar een kleine toneelvereniging groot in kan zijn...

REGIO - De kleine komedie trekt met haar toneel/musicalvoorstelling 'Weet je nog wel oudje' volle zalen in de regio. Inmiddels hebben zeshonderd mensen de voorstelling gezien. De schouwburg Agnietenhof Tiei en het Agoratheater Druten waren al snel uitverkocht. Ook de verkoop voor de andere voorstellingen lopen vol.

Het stuk speelt zich af in de jaren 30 in een dorpje aan het water er was weinig werk ,en de armoede hoogtij vierde .De mensen hadden ondanks hun armoe ook veel plezier, ze zongen, dansten en waren op hun eigen manier gelukkig met wat ze hadden. En wanneer het allemaal even tegen zat dan was het hele dorp er om te helpen zoveel dat het kon. Ook de kinderen die met ons mee spelen. Naomy Huibers, Kevin Vermeer, Lisanne van Bekkum Giulia van Dee en Teun Simonis maken de dorpsbewoners blij met hun blijde speelplezier dat nog zo onbezorgd was. Van mobiele telefoons en computerspelletjes hadden ze in die tijd nog niet van gehoord. Alom, een avond vol nostalgie die u gezien moet hebben.

De bekende liedjes in deze mooie musical worden begeleid door muziek van accordeon, Corrie Straver Drum, Bert Blijenberg en basgitaar Jesse van de Bovenkamp. Er staan nog drie voorstellingen gepland: Groesbeek zaterdag 3 maart en IJzendoorn vrijdag en zaterdag 23 en 24 maart aanvang 20.00 uur. De kaartverkoop is bij Foto Van Beek Dodewaard of telefonisch op 06 51028412. Mochten er nog kaarten zijn dan ook aan de zaal.

Collectanten gezocht voor
Amnesty Internationalcollecte

OVERBETUWE - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt voor de zestiende maal een landelijke collecte. In de gemeente Overbetuwe zullen 35 collectanten in de week van 11 tot 17 maart de straat op gaan.

In 1961 las de Britse Jurist Peter Benenson een bericht dat hem niet meer losliet .Twee Portugese studenten waren tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat ze een dronk op de vrijheid hadden uitgebracht In het toenmalige Portugal, een dictatuur was zo’n onschuldige daad kennelijk strafbaar.

Beneson realiseerde zich dat over de hele wereld mensen gevangen zaten om wat ze zeiden,schreven of om wie ze zijn. Omdat hij wist hoe belangrijk vrijheid is, besloot hij tot oprichting van Amnesty International. Sindsdien strijdt Amnesty voor een rechtvaardige wereld waar iedereen vrij is en gelijk wordt behandeld.

Amnesty’s werk blijft helaas nodig. Schendingen van mensenrechten vinden nog steeds wereldwijd plaats. In een groot aantal landen worden gevangenen gemarteld. Ook kinderen worden het slachtoffer van gruwelijke vormen van geweld en mishandeling. Gewetensgevangenen krijgen vaak oneerlijke processen en de doodstraf wordt nog steeds uitgevoerd. "Wilt u helpen met collecteren of meer informatie, neemt u dan contact op met Anton Korthouwer, 06 28113597.

Ingezonden brief

Verlichting Dalwagenseweg in Opheusden

27 december 2017

Melding – Via Website Gemeente Neder-Betuwe.

De straatverlichting is tijdens deze donkere dagen van cruciaal belang voor de veiligheid. Dit zeker op de Dalwagenseweg in Opheusden. De plaatselijke overheid laat nogal eens een steekjes in deze vallen. Al weer geruime tijd doet de straat verlichting het niet tegenover Boekhandel Van Leeuwen en nabij De Lingebrug.

Wat mij wel zeer verbaasd is dat er zoveel ambtenaren (gemeentelijk als politie) gebruik maken van de Dalwagenseweg en er blijkbaar niemand de moeite neemt om melding te doen van het niet functioneren van de straatverlichting. Ik hoop dat u de procedure wat betreft het melden van niet- functionerende verlichting eens 'onder het licht' wil nemen.

25 januari 2018

Reactie – Gemeente Neder-Betuwe.
Bedankt voor uw melding. We nemen deze zo snel mogelijk in behandeling.

25 januari 2018

Per mail melding@avri.nl aan – de Gemeente Neder-Betuwe.

Geachte AVRI, Eigenlijk zou u zich moeten schamen…. Juist op cruciale plaatsen waar het om de veiligheid van de inwoners gaat, zijn nota bene een drietal lantarenpalen defect bij De Lingebrug. Ik hoop en vertrouw dat u hier weer geen 'weken' overheen laat gaan.
Vriendelijke groet, Hans de Vries

26 februari 2018

Melding – Via Website Gemeente Neder-Betuwe… en per mail melding@avri.nl

Cc: – Redactie Gemeente Nieuws

Tanend is uw veiligheid beleid voor de inwoners van de Gemeente Neder-Betuwe. Nog steeds is het u niet gelukt om op wel zeer cruciale plaatsen op de Dalwagenseweg te Opheusden de straatverlichting te repareren. Tegenover boekhandel Van Leeuwen is nog steeds de verlichting defect, nota bene de verlichting bij het zebrapad. Ook bij De Lingebrug (aan weerszijden van de brug), zeer gevaarlijke situatie nabij het spoor.

Tevens (een nieuwe melding), is de verlichting boven het zebrapad bij GMB Dalwagenseweg stuk. Ik ben benieuwd wanneer u overgaat tot reparatie.

J.T.M. (Hans) de Vries, Opheusden

Inschrijvingen Bemmelse Dweildag geopend

BEMMEL - Sinds begin januari zijn de inschrijvingen voor de Bemmelse Dweildag, die op zondag 10 juni wordt gehouden, geopend. Meer dan vijftig dweilbands hebben nu al laten weten dat ze naar Bemmel komen om een groot feest te bouwen met de duizenden enthousiaste bezoekers.

Strijd om het Nederlands Kampioenschap Dweilorkesten Al jarenlang wordt er in Bemmel gestreden om het Nederlands Kampioenschap voor Dweilorkesten. Topdweilorkesten uit binnen- en buitenland worden door een professionele jury viermaal beoordeeld voordat de nieuwe kampioen bekend wordt gemaakt. Het muzikale niveau in de wedstrijdklasse is de laatste jaren enorm gestegen. Het is dan ook niet voor niets dat de beste dweilorkesten te vinden zijn op landelijke festivals als de Zwarte Cross, de Sneekweek en langs de ijsbaan in Thialf.

Regerend en drievoudig Nederlands Kampioen 'De Útlopers' is er de komende dweildag niet bij, waardoor er een nieuwe Nederlands Kampioen Dweilorkesten uitgeroepen zal worden. Vijfmaal bleef de titel in de Betuwe; Alarmfase 3 uit Bemmel en de Deurdweilers uit Angeren scharen zich in een illuster gezelschap van dertien oud-kampioenen. Op zondag 10 juni weten we of zij opnieuw kans maken op het kampioenschap.

Feest in de leutklasse

Waar het accent in de wedstrijdklasse ligt op een hoog muzikaal niveau en een strakke show, gaat het in de leutklasse vooral om feest en gezelligheid. Jaarlijks zijn er 40 tot 50 dweilorkesten die naar Bemmel komen om samen met het publiek een feestje te bouwen. Plezier in het muziek maken en de gezellige sfeer zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze bands.

In beide klassen treden alle dweilorkesten viermaal op, steeds op een van de 10 podia die door Bemmel verspreid staan. Met de aanwezigheid van diverse barren, foodtrucks, kinderactiviteiten en straattheater is de Bemmelse Dweildag één van de leukste en drukst bezochte festivals in de omgeving.

Ook meedoen? Dweilorkesten die ook willen meedoen aan de Bemmelse Dweildag kunnen zich inschrijven via bemmelsedweildag.nl/inschrijven. Meer info over de Bemmelse Dweildag is te vinden via bemmelsedweildag.nl.

Ze zegge wellis, de geschiedenis herhaol zich altied wir en heel vaak is dah ok zo. Precies zeuve jaor geleje schreef ik in mien este gewauwel in ut Gemeentenijs over polletiekers die tot vevèles toe via de kiekkas op ons "bord" geslingerd werde.

En hoe goed die pluusplekkers ut vanuut ut Haagse mit ons veur hadde, teminste dah vonde ze veural eiges. Toen ging ut eigelijk um een stemming veur de Provincie mar die làndelijke 'kopstukke' vedronge zich massaol op de kiekkas en bijna niemand van ut 'simpele' stemvee wis nog waor ze uuteindelijk veur moste gaon stemme. Nou staon we op ut punt um veur de Gemeenteraod te gaon stemme en krek as toen zien ut wir die Haagse pluusplekkers die op de kiekkas de 'show' probiere te stèle. En al die goedwillende hardwèrkende plaotselijke polletiekers, die zich veur een schijntje ut vuur uut de sloffe lope, blieve veur ut deursnee "stemvee" soms volledig buute beeld. Want laote we bij ons zelf marris stillekes mar veural eerlijk te biech gaon, hoeveul raodsleje we in ons eige Gemeente uuteindelijk bij naam kenne. Mit mien, zal menigeen zich bij dien uutslag dan toch ietwat motte schame. En dah zeg ik zeker nie mit trots heur, ut beteken alleen mar datter in die zeuve jaor in de polletiek gin kloot is veràndert. Mit mien pesoonlijk is dah een heel ànder vehaol, noa zeuve jaor wèkelijks de meugelijkheid te hebbe gekrege um mien gewauwel in ut Gemeentenijs te kunne spuije, zal ut deze keer mien laotste bijdrage zien. Ik heddet al die jaore mit verrekte veul plezier gedaon en ik binder intusse stillekes van overtuug dah gullie daor zo af en toe ok van hebbe kunne geniete. Mien doelstelling was uuteindelijk um ut Bètuws dialek nie velore te laote gaon en gullie mit mien stukskes een glimlach te bezurge en soms gullie af en toe over iets nao te laote dinke. Daorbij hek nooit de intentie gehad um minse doelbewus te krenke of te beledige mar datter af en toe hier en daor één deur hin geslip is kan knie ontkenne.

Mien eige Trui was beveurbeeld nie altied ève gelukkig as ik in mien stukskes zo nodig de femilie der bij mos sleupe. Aon de àndere kant het ze mien ok altied deur dik en dun gesteund ak beveurbeeld op vekànties wir zo nodig achter de computter mos um mien gewauwel op tied bij de krànt te kriege. Mar goed minse aon alles kom een keer een eind zo ok aon mien gewauwel. Ik dank ut Gemeentnijs veur de ruumte al die jaore en gullie veur de inspanning um ut iedere wèèk mar wir te lèze.

Ik zou zegge ut gee jullie goed en mien wach wir àndere uutdaginge.

Boer Phlipse

Vrijwilliger Repair Café

Vrijwilliger Wim Arends (foto: Hans de Zwart) Foto: Hans de Zwart

NEDER-BETUWE - Een kapot koffieapparaat? Misschien kan het op woensdag 7 maart gemaakt worden. Het Repair Café Neder-Betuwe draait inmiddels al ruim een jaar. De naam 'café' heeft overigens niets met sterke drank te maken, maar is het Franse woord voor de koffie die u bij de reparatie kunt krijgen.

Op de locatie in Opheusden en in Ochten hebben inmiddels al vele tientallen inwoners van de gemeente kapotte spullen laten repareren. Een aantal handige mannen en vrouwen doen er kosteloos kleine reparaties aan bijvoorbeeld elektrische apparaten, speelgoed, fietsen of gereedschap. Ook voor het herstelwerk aan kleding kunt u in de Notenbalk terecht.

Wim Arends uit Opheusden is één van de vrijwilligers. “Eerst wist ik niet wat een Repair Café was”, aldus Wim. “Maar toen ik las dat die organisatie overal in Nederland en zelfs in het buitenland actief is, kreeg ik interesse en heb me aangemeld”.

De klant blijft bij de reparatie en krijgt advies met een kopje koffie. “Dat is het leuke ervan”, zegt Wim. “Met elkaar probeer je oplossingen te vinden. Bovendien is het goed voor het milieu want repareren is beter dan weggooien.”

Het Repair Café kan nog vrijwilligers uit de gemeente Neder-Betuwe gebruiken die kleine textiel reparaties kunnen doen of handig zijn met elektriciteit of gereedschap.

Het Repair Café is open voor bezoekers in De Notenbalk in Opheusden op de eerste woensdag van de maand van 14:00 tot 16:00 uur. In Ochten is het op de derde woensdag van de maand in het Dorpshuis op dezelfde tijd.

Bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 10 maart grote bingo in Ons Dorpshuis aan de Nedereindsestraat 27a in Kesteren.

De aanvang is 20.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur). Deze bingo wordt verzorgd door de vrijwilligers van stichting Swan.

Boekenmarkt

in Hemmen

HEMMEN - Op zaterdag 11 maart tijdens NL-Doet organiseert Dorpsvereniging Hemmen een boekenmarkt in dorpshuis De Oude School te Hemmen.

Voor eigen verkoop zijn er voor vijf euro tafels te huur. Deze boekenmarkt is van 11.00-15.00 uur en is gratis te bezoeken. Meer informatie te verkrijgen via 0488 451002.

Shoesize 50

ELST - Zaterdag 11 maart treed de band Shoesize 50 op vanaf 21:00 in Onder de Toren in Elst.

Het repertoire bestaat uit muziek van de rijke pop en rockmuziek maar ook eigen nummers vormen een belangrijk onderdeel. De zaal is open vanaf 20:00 uur.

Wie helpt Oranje-

comité Heteren?

HETEREN - Al jaren organiseert het Oranje Comité Heteren meerdere activiteiten rond Koningsdag, Dodenherdenking en Halloween voor de inwoners.

"Omdat allemaal mogelijk te maken zijn we afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers en bestuursleden. Wij zijn dan ook dringend op zoek naar nieuwe leden die onze activiteiten een warm hart toe dragen en een actieve bijdrage willen leveren in het bedenken en realiseren van onze activiteiten. Wilt u ook graag dat onze traditie de komende jaren voort kan bestaan? Meldt u dan nu aan of ga in gesprek met een van onze bestuursleden via Ocheteren@outlook.com."

Seminar over

genezing van beschadigde emoties

OCHTEN - Onze ziel kan verwond zijn geraakt door traumatische ervaringen. Hierdoor ontstaan er situaties die vaak niet begrepen worden maar waar vanuit pijn van de verwonde ziel gereageerd wordt. Het resultaat is spontane huilbuien, boosheid, depressie, stress of onbestemde gevoelens waar je geen raad mee weet.

Hoe ontstaat zo'n verwonding? Hoe herken je de pijnlijke emotie? Hoe kun je genezing ontvangen voor deze beschadigde emoties? Het seminar is zaterdagmiddag 10 maart van 14:00-17:00 uur en staat onderleiding van stichting Dienstbaar (www.dienstbaar.org). De locatie is Bagijnestraat 9 in Ochten.

Drie landen voor Huissenaar Gerard Schriijver
'Ik voel me meer Europeaan dan Nederlander'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Gerard Schrijver, die na Huissen en Bemmel al in drie landen woonde en werkte. Na Oostenrijk en Zwitserland woont hij alweer zes jaar in Frankrijk.

Tekst: Hans Schmeinck

'Ik leef als een God in Frankrijk', aldus Gerard Schrijver, nét 50. En daarvoor leefde hij respectievelijk in Zwitserland, Oostenrijk, Bemmel en Huissen. Om met die laatste te beginnen, zijn ouders hadden een kwekerij aan de Papesestraat. En Gerard groeide op 't Zand op en werd een horecadier. Kreeg een relatie en ging samenwonen in Bemmel. Tot begin 2000. ,,Een keerpunt in mijn leven. Mijn tot dan toe goed lopende leven was opeens voorbij, mijn relatie liep stuk en ik raakte mijn baan kwijt. Tja, 32 Jaar, geen geld en geen job. Via internet leerde ik een Oostenrijkse kennen en ik ben bij haar gaan wonen.''

Al duurde die verhouding niet lang. Schrijver had zich inmiddels omgeschoold tot IT'er. En kwam terecht bij de bekende pharmaceut Sandoz. ,,Daar leerde ik mijn huidige vriendin Daniela kennen en we gingen samen aan de slag bij het moederbedrijf Novartis, in Zwitserland.''

Daar bleef het stel 'hangen', al verkaste Schrijver naar het bedrijf Conapro. ,,De beste beslissing van mijn leven. Ik kon me goed ontwikkelen, zowel menselijk als ook beroepsmatig. Ik specialiseerde me op het product Citrix en reisde als instructeur door heel Europa.''

In 2012 wilden ze een huis kopen, maar dat bleek financieel nogal lastig in Zwitserland. ,,Minimaal 20 procent van de koopprijs moet eigen kapitaal zijn en als je weet dat een rijtjeshuis er al een miljoen Zwitserse Franken kost, hebben we voor Frankrijk gekozen.'' Om precies te zijn, het gehucht Raedersdorf. Net over de grens met Zwitserland.

Mannenweekend

,,Hier wonen alweer zes jaar en werken beiden nog steeds in Zwitserland. Ik verdien daar mijn geld, betaal er mijn belasting en dat is heel interessant. Er wordt gewoon 20 procent van je brutosalaris afgetrokken als belasting, pensioen, invalidenrente enzovoort, de rest mag je houden.''

Volgens Schrijver zijn de mensen in zijn dorp 'vriendelijk en open en hebben respect voor elkaar en elkaars opvattingen en eigendommen'. Al voelt hij zich geen Fransman. ,,Door het wonen in en verhuizen naar de verschillende landen in de laatste jaren en de samenwerking met diverse nationaliteiten, voel ik me ondertussen meer Europeaan dan Nederlander.'' In zijn moederland is het Gerard of Geert, in het buitenland Jerry.

Dierbare herinneringen aan Huissen heeft de voormalig tuinderszoon zeker. ,,De surfclub, carnaval bij De Laak, de disco's Carrousel en Apollo, de kermis en Manege Heijting. Huissen heeft een plaats in mijn hart, ook als het niet meer het Huissen van toen is.''

Hij mist soms wel het sociale contact met vrienden, al wordt dat deels gecompenseerd door het 'Mannenweekend'. ,,Dan komen m'n vrienden hier klussen. Biertje erbij, beetje grillen. Gezellig. Het leven nu is fantastisch. We werken in Zwitserland, verdienen beiden goed, wonen in Frankrijk en kunnen veel thuis werken.'' Met recht Leven als God in Frankrijk…

'Mijn goed lopende leven was in 2000 opeens voorbij'

.

Lentebridgedrive Heteren

HETEREN - Bridgeclub Rijnbridge Heteren houdt op zaterdag 17 maart de vierde Lente Bridgedrive. De opbrengst komt ten goede aan de Kinderspeelweek Heteren.

Deelname kost 20 euro per paar. De bridgedrive wordt gehouden in zalencentrum De Bongerd, Flessestraat 54 Heteren. Zitting: 7 x 4 spellen Topintegraal, Inschrijving (maximaal 48 paren) kan tot en met zondag 11 maart. Aanmelding kan uitsluitend per e-mail aan: rijnbridgeheteren@gmail.com onmder vermelding avn namen, telefoonnummer en indien van toepassing het lidnummer van de NBB.

De aanmelding is pas definitief na betaling van het inschrijfgeld 20 euro per paar, aan NL 66 RABO 0315 126 841 t.n.v. W.B.J. Jonkers, inzake Rijnbridge, onder vermelding van Lentedrive en de namen. De wedstrijdleiding is in handen van bridgeclub Rijnbridge. Aanmelden aan de zaal vanaf 12.30 uur. Aanvang bridgedrive 13.30 uur. Prijsuitreiking is om 17.30 uur.

Sethone draait goed mee
in NTTB-competitie

DODEWAARD – De tafeltenniscompetitie is alweer gevorderd tot ronde 3. Sethone 1 speelt knap mee in poule A van de derde klasse: nummer 5 staat slechts vijf punten achter op de tussentijdse koploper Etac ’80. De mannen uit Dodewaard staan voorlopig derde, 2 punten achter de koploper.

Toch zal de hoofdmacht van Sethone op zijn tellen moeten passen. Het team leunt zwaar op de individuele klasse van Robert van de Weetering. Meer dan de helft van het puntentotaal komt van zijn bat. Debuterend jeugdspeler Guido van Ingen blijft nog wat achter, zo bleef hij in de ontmoeting tegen SKF met lege handen. Arno de Laak won knap eenmaal. Dankzij winst in het dubbelspel kwam er uiteindelijk een puntendeling op het bord.

Sethone 2 is momenteel ‘best of the rest’ achter het tot nu toe ongenaakbare Treffers uit Arnhem. Na verlies en gelijkspel mocht het tweede nu het zoet van een overwinning smaken, zij het ternauwernood. Kracht & Vriendschap werd met 6-4 teruggewezen. Omdat naast Treffers geen enkel ander team gemakkelijk of vaak wint, staat Sethone 2 met 15 punten toch tweede.

Team 3 boekte de tweede overwinning, maar heeft nog steeds last van de complete offday in de openingsronde van deze competitiehelft (10-0 verlies). Ondanks tweemaal winst staat Sethone 3 slechts vierde. Thuis tegen Kracht & Vriendschap had Richard Wierbos zijn dag niet: tweemaal ging een partij in de tiebreak van de vijfde set verloren. De 6-4 winst had ruimer uit kunnen en moeten vallen.

Voordracht Historische Vereniging Marithaime over 'Plaatsen van herinnering'

Fietspad Westeraam in Elst (foto: Exoduscomité) Exoduscomié

ELST - Op dinsdag 13 maart in Het Wapen van Elst. Dorpsstraat 28 in Elst om 20.00 uur de algemene ledenvergadering van Historische Vereniging Marithaime.


Na de pauze om 21.15 uur een voordracht door Martien van Hemmen, voorzitter van het Exoduscomité, over de strijd in de Betuwe tijdens WO II en het daarmee gepaard gaande oorlogsleed voor soldaat en burger. En hoe deze bovenstaande elementen ‘een plaats van herinnering’ te geven in het Betuwse landschap.

Seminar over genezing van beschadigde emoties

Seminar over genezing van beschadigde emoties

OCHTEN - Onze ziel kan verwond zijn geraakt door traumatische ervaringen. Hierdoor ontstaan er situaties die vaak niet begrepen worden maar waar vanuit pijn van de verwonde ziel gereageerd wordt. Het resultaat is spontane huilbuien, boosheid, depressie, stress of onbestemde gevoelens waar je geen raad mee weet.

Hoe ontstaat zo’n verwonding? Hoe herken je de pijnlijke emotie? Hoe kun je genezing ontvangen voor deze beschadigde emoties? Het seminar is zaterdagmiddag 10 maart van 14:00-17:00 uur en staat onderleiding van stichting Dienstbaar (www.dienstbaar.org). De locatie is Bagijnestraat 9 in Ochten.

Boekenmarkt in Hemmen

Boekenmarkt in Hemmen

HEMMEN - Op zaterdag 11 maart tijdens NL-Doet organiseert Dorpsvereniging Hemmen een boekenmarkt in dorpshuis De Oude School te Hemmen.

Voor eigen verkoop zijn er voor vijf euro tafels te huur. Deze boekenmarkt is van 11.00-15.00 uur en is gratis te bezoeken. Meer informatie te verkrijgen via 0488 451002.

Samen shoppen?

KESTEREN - "Voor een 42-jarige vrouw uit Kesteren ben ik opzoek naar een maatje. Deze mevrouw zit in een rolstoel en zij zou het ook leuk vinden als u samen klusjes kunt oppakken en gaan shoppen."

"Bent u een beetje handig en vindt u het leuk om samen klusjes te doen en te shoppen? Meldt u dan aan als maatje via www.welzijnrivierstroom.nl. Of neem direct op met Esther Seijkens van Welzijn Rivierstroom via 06 334 210 37 of estherseijkens@welzijnrivierstroom.nl."

Wie helpt Oranjecomité Heteren?

Wie helpt Oranjecomité Heteren?

HETEREN - Al jaren organiseert het Oranje Comité Heteren meerdere activiteiten rond Koningsdag, Dodenherdenking en Halloween voor de inwoners.

"Omdat allemaal mogelijk te maken zijn we afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers en bestuursleden. Wij zijn dan ook dringend op zoek naar nieuwe leden die onze activiteiten een warm hart toe dragen en een actieve bijdrage willen leveren in het bedenken en realiseren van onze activiteiten. Wilt u ook graag dat onze traditie de komende jaren voort kan bestaan? Meldt u dan nu aan of ga in gesprek met een van onze bestuursleden via Ocheteren@outlook.com."

Improtheater voor de Leeuwen heeft Lentekriebels

ELST - Op 24 maart speelt Improtheater voor de Leeuwen een nieuwe voorstelling 'Lentekriebels' in theater de Kik in Elst.

Improtheater Voor de Leeuwen maakt boeiend, soms shockerend en hilarisch theater, in scène gezet door onze acteurs Rob Burow, Saskia Verkade, Tineke Tiemes, Jeroen Joosten, Frank Kesseleer, Jaap Schoenmakers, Eric de Waard, Irmgard Pott, Natascha Waterink, Monique Vink en Marja de Leeuw. Improcoach: Jobert Franken.

Het publiek heeft de mogelijkheid om ideeën aan te leveren voor en tijdens de voorstelling, echter het spelen mag het aan de acteurs overlaten. Kaarten reserveren kan door een mail te sturen naar info@improtheatervoordeleeuwen.nl of te bellen naar: 06 22006584. Aanvang: 20:30 uur. Kosten inclusief 1 drankje: vijftien euro. (https://improtheatervoordeleeuwen.nl/2018/01)

Optreden Shoesize 50

Optreden Shoesize 50

ELST - Zaterdag 11 maart treed de band Shoesize 50 op vanaf 21:00 in Onder de Toren in Elst.

Het repertoire bestaat uit muziek van de rijke pop en rockmuziek maar ook eigen nummers vormen een belangrijk onderdeel. De zaal is open vanaf 20:00 uur.

'Dementie' bij Zin in Zondag

ELST - Tijdens Zin in Zondag staat 11 maart het thema ‘Dementie’ centraal in De Ruimte in Elst. Tijd: van 16.30-17.00 uur koffie/thee en van 17.00-18.00 uur ontmoeting.

Het idee achter ‘Zin in Zondag’ is ruimte geven aan andere vormen van vieren en ontmoeten. Er is tijdens dit uurtje veel aandacht voor het nieuws, muziek, poëzie en debat. ‘Zin in Zondag’ biedt daarmee een eigentijdse vorm aan van ontmoeting en vieren. De ontmoetingen zijn een collage van muziek, gesprek, beamer-presentatie, tekst, interview, stilte. ‘Zi

Deze keer is het thema: ‘Dementie’. Steeds meer mensen krijgen in Nederland te maken met deze ernstige ziekte die voor de persoon zelf maar ook voor de naasten voor grote problemen zorgt. Op wat voor manier kun je het beste met mensen met dementie omgaan? Wat gebeurt er precies in iemands hoofd? Vragen die door medewerkers uit een zorginstelling worden beantwoord. Verder is er ook een ervaringsverhaal. Om op adem te komen is er tussendoor muziek. Alle ruimte om dit ingewikkelde thema met elkaar te bespreken. (John Patrick van der Kaa, Maurice de Does, Loes Pieper, Jeroen Jeroense, Marianne van de Berg).

De Ruimte is aan Sint-Maartenstraat 32b in Elst; 0481 452978; www.pg-elst.nl.

Vanuit Elst naar The Passion

ELST - The Passion 2018 gaat naar De Bijlmer. De achtste editie van The Passion vindt op 29 maart plaats in Amsterdam-Zuidoost. Dit stadsdeel, dat in 2018 vijftig jaar bestaat, is in al zijn veelzijdigheid bij uitstek geschikt om als decor te dienen voor de eigentijdse muzikale vertolking van het verhaal over het lijden en sterven van Jezus. Een rauw, maar troostrijk verhaal tegen de achtergrond van een wijk die bekend is met verdriet en tegenslag, maar ook met wederopbouw en veerkracht. Dit jaar heeft The Passion het thema ‘ik zie jou’.

Stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh van Amsterdam Zuidoost: “Dit jaar staan we uitgebreid stil bij het 50-jarig bestaan van dit bijzondere stukje Amsterdam. The Passion is voor ons een van de hoogtepunten van deze viering. Zuidoost bruist en leeft, is een broedplaats voor talent en is volop in ontwikkeling. Wij zijn er trots op om dat via The Passion met Nederland te delen.” The Passion staat dit jaar in het teken van het thema ‘ik zie jou’. In onze dichtbevolkte hoofdstad waar mensen naast elkaar, maar vaak ook langs elkaar heen leven, wil The Passion dit jaar een verhaal brengen dat gaat over omzien naar elkaar.

"Ga je mee? We vertrekken met een bus vanaf de Sint-Werenfriduskerk, Dorpsstraat 36 in Elst om 18.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon. Aanmelden moet voor 16 maart bij Margreet Sanders (06 23535269), Parochiesecretariaat R.K. Parochie H. Maria Magdalena; 0481 451371 (keuze 1); email: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl.

Potgrondactie in
Heteren en Randwijk

REGIO - Potgrond en koemestkorrels in Heteren en Randwijk worden opnieuw thuisbezorgd! Ook al is Koning Winter nog volop aktief: het kan geen kwaad om alvast met de naderende lente rekening te houden! Potgrond en natuurmest worden huis aan huis aangeboden.

Leden van de Vloedschuurgemeente komen op zaterdag 10 maart weer langs om zakken potgrond en koemestkorrels van Naturado te verkopen. Om 10.00 uur wordt in Heteren gestart. Daarna gaat de rit naar Randwijk waar rond 15.00 uur hopelijk de laatste zakken zullen worden verkocht.

Diegenen die misschien niet thuis zijn die dag (vanwege de NL-doet dag zullen ook in Heteren veel mensen vrijwilligerswerk aan het doen zijn) hoeven deze service niet mis te lopen en kunnen potgrond en/of koemestkorrels bestellen via het onderstaand mail-adres. De opgegeven bestelling zal dan zaterdag 10 maart worden bezorgd.

De producten worden opnieuw tegen een scherpe prijs aangeboden. Een zak Naturado potgrond van 40 liter kost 4.50 euro. Drie zakken kosten 12.50 euro en een zak koemestkorrels van 5 liter kost 8 euro. De tuin, terraspotten, balkonbakken en het groenteperk zullen er wel bij varen! De opbrengst van deze potgrondactie komt weer ten goede aan de instandhouding van De Vloedschuur in Heteren. Bestellingen en info via johan.schneider@xs4all.nl of telefoon 026 4721519.

Groots onthaal bij
Beroepenfeest Betuwe On Stage

(Foto: Chune Huijbregts)

RESSEN - Met livemuziek in de bioscoopzaal en vervolgens onder luid applaus via de rode loper werden op 27 februari 850 Betuwse vmbo-leerlingen welkom geheten. De leerlingen namen deel aan het vmbo Beroepenfeest Betuwe On Stage bij CineMec in Ressen. Ze spraken daar met een groot aantal beroepsbeoefenaren. Ze ontdekten welke beroepen bij hen passen en bouwden aan hun netwerk. Klikte het, dan maakten bedrijf en leerling een 'match'. Op 15 maart, de 'Doe Dag', komen de leerlingen naar het bedrijf toe om het beroep beter te leren kennen.

De leerlingen bereidden zich op school voor. Ze maakten een eigen visitekaartje, om zich professioneel voor te stellen. Ze oefenden met netwerkgesprekken. Van elke deelnemende school, OBC Bemmel, OBC Elst, OBC Huissen, Citadel College en HPC Zetten won een leerling een prijs voor het mooiste visitekaartje. De prijswinnaars ontvingen twee bioscoopbonnen en een maand gratis sporten.

Een beroepskeuze is een zoekproces; wat kun je, waar word je blij van en welk beroep hoort daarbij? De vmbo-leerlingen staan al heel jong voor de vraag: welke sector en vervolgopleiding ga ik kiezen? Doen en beleven in de praktijk helpt de leerlingen enorm bij hun keuze. Leerlingen van klas B3G van HPC Zetten waren blij met hun matches. "Ik ga naar de zorg", zei één van de jongens. Hij wil later graag gaan werken in de ouderenzorg en kan bij twee zorginstellingen terecht.

In totaal deden circa 240 beroepsbeoefenaren mee. Een aannemer uit de regio is enorm enthousiast over het event. "Wij willen dat gemotiveerde leerlingen voor de bouw kiezen. We komen graag vroeg in contact met leerlingen die interesse hebben in ons mooie vak." Meerdere beroepsbeoefenaren spraken over 'ontzettend leuke en goed voorbereidde leerlingen: "Deze leerlingen weten met welk beroep ze kennis willen maken en ze stellen goede vragen." Een mooi compliment voor de decanen en mentoren, die de leerlingen begeleiden in dit project.

Twee leerlingen glunderen bij het vooruitzicht van hun Doe Dag. Ze maken kennis met het beroep van fotograaf en visagiste bij Erica Derksen fotografie in Huissen. Superleuk omdat deze fotografe samenwerkt met een visagiste. Alle leerlingen maakten twee matches voor de Doe Dag. Zo komen ze met minimaal twee beroepen in contact.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 10 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova

Zondag 11 maart

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis, Koor Zonder Grenzen

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, InVoice

09.30 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Mantelzorgcafé Niet Aangeboren Hersenletsel

ELST - Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe houdt op maandag 12 maart een mantelzorgcafé met als thema Niet Aangeboren Hersenletsel. Deze avond is bedoeld voor de mantelzorgers die betrokken zijn bij de zorg voor partner, kind of naaste met aangeboren hersenletsel.

Tea van Kampen, contactpersoon van Hersenletsel.nl zal deze avond de aanwezigen meer vertellen over de gevolgen waarmee de zorgvrager met N.A.H. en de omgeving kunnen worden geconfronteerd. Zij zal tips geven hoe de betrokkenen hier het beste mee om kunnen gaan en hoe ze ondersteund kunnen worden
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Iedereen is welkom op deze interactieve avond. De entree is gratis. Wel graag van tevoren even aanmelden telefonisch via 0481 350050, of via de mail: info@mantelzorgoverbetuwe.nl. Het mantelzorgcafé vindt plaats in de Ruimte, Sint-Maartensstraat 32 B in Elst en duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.

Gratis stamppottenbuffet voor vijftigplussers

ANDELST - Het is tijd om de winter af te sluiten. En dat doen wij graag met u! Kom donderdag 15 maart genieten van de winterse keuken tijdens een gratis stamppottenbuffet.

Er zullen verschillende soorten stamppotten worden geserveerd. Naast heerlijk eten is het een goed moment om in contact te komen met andere leeftijdsgenoten uit de omgeving. Deze maaltijd is een initiatief vanuit de activiteitencommissie vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente in Andelst speciaal gericht op de oudere jeugd van 50+. Vanaf 17:00 uur bent u welkom en om 18:00 uur begint het buffet wat plaats vindt in De Poort, Kerkstraat 5 in Andelst. Voor de organisatie is het noodzakelijk dat u zich voor maandag 12 maart opgeeft. Dit kan telefonisch op 06 23407061 of per mail op evangelisatie.andelst@gmail.com.

Fietsclub zoekt nieuwe leden

Impressie van voor de start (foto: N. van Kleef) Foto: N van Kleef

BETUWE - "Wij zijn een gezellige fietsclub die bestaat sinds 1992. Momenteel zijn we allemaal 50 jaar of ouder daarom willen we graag versterking van nieuwe leden (mag ook van boven de 50 jaar zijn).

"We fietsen vijf zaterdagen per jaar tussen mei en september. De fietsafstanden zijn tussen de 40 en 45 kilometer per dag. We vertrekken iedere keer vanaf een andere startplaats. Daarom is een auto met fietsendrager wel nodig en de afstanden met de auto zijn maximaal 60 km. Om de 2 jaar organiseren we een fietsdriedaagse en overnachten we ergens in Nederland in een hotel. Meedoen is op vrijwillige basis.

De meeste leden wonen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, maar uit andere plaatsen is men ook welkom. Hebt u interesse neem dan contact op met Nollie van Kleef, 0481 371341 of per mail via ch.vankleef@kpnplanet.nl."

Ab de Boer in commerciële rol bij FC Lienden

LIENDEN - Ab de Boer, geen onbekende in de regionale en Betuwse voetbalwereld, is voor de Stichting Voetbalondersteuning FC Lienden en Business Club de Betuwe aan de slag gegaan in een commerciële rol.

Als acquisitie-adviseur gaat de inmiddels gepensioneerde De Boer zich op parttime basis bezig houden met het werven van businessclub leden en het binnenhalen van sponsoren voor de topvoetbalgerelateerde activiteiten van FC Lienden. Ab de Boer was voor zijn pensionering actief in een commerciële functie in het bedrijfsleven en combineert zijn nieuwe rol onder andere met de functie van scout voor eredivisionist Heracles. Een rol die hij al jaren vervult bij de Almelose club en waarvoor wekelijks de nodige voetbalwedstrijden in het land bezocht worden.

Het bestuur van de Stichting Voetbalondersteuning FC Lienden is verheugd dat Ab de Boer, al actief binnen het technisch overleg van tweede divisionist FC Lienden, bereid is gevonden accountmanager Wendy Wouterse op te volgen. De samenwerking met Wendy Wouterse is eind vorig jaar in onderling overleg beëindigd. Ab de Boer is bereikbaar via 06 15672530 en mail abdeboer50@gmail.com.

Pannenkoeken eten met de Zonnebloem

(foto: Tineke Holtman) Foto: Tineke Holtman

DODEWAARD - Op 20 februari had de Zonnebloem afdeling Dodewaard een uitje voor haar gasten georganiseerd. Deze keer naar de Pannenkoekenboerderij Aan de Linge in het landgoed Heerlijkheid Hemmen.

De vrijwilligers zorgden ervoor dat de gasten van huis werden opgehaald en kon het feest beginnen. Tijdens een drankje werd een soepje en een pannenkoek besteld, en tijdens het wachten hierop werd er gezellig gekeuveld. Er werd geïnformeerd naar gezondheid, kinderen en kleinkinderen; al met al een gezellig samenzijn en, door samen te eten in plaats van alleen, een doorbreking van de dagelijkse sleur.

Het ijs als nagerecht werd alle eer aangedaan. Na een dankwoord van de voorzitter Gerrit van Maanen, werd iedereen weer naar huis gebracht. Een zeer geslaagd evenement en zeker voor herhaling vatbaar!

"Als u belangstelling heeft voor de Zonnebloem, kijk dan op https://www.zonnebloem.nl/dodewaard of bel naar Gerrit Weikamp (411966).

Verkiezingsdebat in Zetten

ZETTEN - Op 14 maart is er een verkiezingsdebat tussen de politieke partijen die in de gemeente Overbetuwe de stem van de lokale kiezer willen trekken. Een week voor de verkiezingen van 21 maart houden het burgerinitiatief Zicht Op Zetten en de Dorpsraad Zetten-Hemmen het debat in het HPC.

Debatleider is Gijs Beekhuizen die als directeur van het HPC zeer betrokken is bij de ontwikkelingen in Zetten en ervaring heeft als lid van een gemeenteraad in Renkum. Centraal in het debat staat de toekomst van Zetten. Het burgerinitiatief Zicht Op Zetten heeft een zestal vragen aan de gemeente gesteld. De deelnemers gaan met elkaar in debat over deze vragen en zullen kleur bekennen. De inwoners en organisaties van Zetten willen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van het dorp, er is wel degelijk steun nodig vanuit de gemeente. De aanwezigen kunnen horen welke partij die steun zal willen geven.
De opzet van het debat is zo gekozen dat het levendig zal zijn en dat de deelnemers aan het debat worden uitgedaagd om in korte tijd te laten weten wat zij Zetten willen bieden. Aanwezigen krijgen ook gelegenheid de deelnemers te bevragen. De aanvang is 20.00 uur, in het HPC.

Komedie Het Verlangen
bij Theater De KiK in Elst

ELST - Op donderdag 8 maart om 20:00 uur is de komedie Het Verlangen te zien bij Theater De KiK in Elst. Kaarten inclusief drankje kosten acht euro (Gelrepashouders betalen vier euro) en zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Als de onontwikkelde Brigitte met een beroerd manuscript bij uitgeverij Goudemondt aankomt, zien de broers Marc en Boudewijn, directeurs van een noodlijdende familie-uitgeverij, direct mogelijkheden. Met het oog op de media laten ze haar van rol wisselen met de stotterende auteur van een literair meesterwerk. De truc werkt; het boek wordt zowel artistiek als zakelijk een megasucces, maar de aanvankelijke overeenstemming tussen alle partijen slaat om in een bittere strijd om erkenning. Met Chantal Janzen, Gijs Naber en Alex Klaasen.

Wie verdient volgens u een appeltaart?

Trouwe vrijwilligers verdienen een appeltaart (Foto: J.W. Voogd) Foto: J.W. Voogd

VALBURG - Supervrijwilligers, mantelzorgers, mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen en voor maatschappelijke en goede doelen. U kent in de directe omgeving vast wel iemand die zich geweldig inzet voor onze samenleving. Rotaryclub Midden Betuwe Valburg wil deze fantastische mensen eens in het zonnetje zetten door een heerlijke appeltaart bij hen thuis te bezorgen. En het mooie is: u mag tot uiterlijk 30 maart aangeven wie er volgens u een (gratis!) taart verdient!

Elk lid van Rotaryclub Midden Betuwe Valburg zorgt voor vijf appeltaarten, gebakken door vrienden, kennissen en collega’s. Elke taart wordt, samen met uw persoonlijke boodschap (uitgeprint en in envelop) persoonlijk door hen thuisbezorgd op zaterdag 14 april.

Meld iemand aan voor 30 maart

Wilt u iemand voor een appeltaart aanmelden? Ga dan naar de Rotary website www.rcmbv.nl en vul het aanmeldformulier in. Vermeld waarom u een appeltaart wil laten bezorgen en registreer uw persoonlijke boodschap aan de ontvanger. Bij meer aanmeldingen dan er appeltaarten zijn, bepaalt Rotary (willekeurig) de verdeling.

ZVO presteert op tweede LAC

ELST - Vier zwemmers van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) hebben deelgenomen aan de tweede Lange Afstands Competitie (LAC). In Doetinchem kwamen zij tot een verbetering van twee persoonlijke records en een eerste plaats.

Sem Teunissen kwam uit op de 400 meter vrije slag. Sem tikte aan in een tijd van 6:28.41. Dit betekende een verbetering van zijn persoonlijk record op deze afstand met 22 seconden. Hij werd ook nog eerste op die afstand.

Rosalie van Hulst, Sam Pollmann en Esmee Wilcke kwamen allen voor het eerst uit de op de 2.000 meter vrije slag. Rosalie van Hulst legde deze afstand af in een tijd van 35:13.86. Sam Pollmann tikte aan na 33:32.40. Esmee Wilcke bleef iets boven het half uur. Zij was goed voor een tijd van 30:17.93. Onderweg verbeterde zij nog haar persoonlijke record op de 800 meter vrije slag.

Paasbingo Ochten

OCHTEN - Vogelvereniging Ochten houdt op vrijdagavond 16 maart een grote paasbingo in het Dorpshuis in Ochten aan het Dr. M. van Drielplein. Er zijn allerlei mooie prijzen te winnen tijdens deze altijd weer gezellige bingo-avond.

De opbrengst is onder meer bestemd voor het organiseren van de jaarlijkse vogelshow in november, waar de leden hun mooiste exemplaren tonen. Speciale keurmeesters komen dan de vogels ter plaatse keuren. Uit iedere categorie krijgen de vogels met de meeste punten een prijs.

De driedaagse show trekt elk jaar vele bezoekers, zowel uit Ochten als uit de wijde omgeving. Eveneens worden basisscholen benaderd om een kijkje te komen nemen en krijgen leerlingen voorlichting over het kweken en houden van vogels.

De vijftig leden van de vereniging komen regelmatig bij elkaar om ideeën en ervaringen uit te wisselen. Ze hebben doorgaans meerdere volières met soms heel bijzondere exemplaren. Kaarten voor tien bingorondes zijn 12 euro en vanaf 19:30 uur te verkrijgen bij de ingang van het Dorpshuis. De bingo begint om 20:00 uur.

Internationale

vrouwendag

in Overbetuwe

DRIEL - Donderdag 8 maart is het internationale Vrouwendag. Deze dag staat elk jaar in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, ook in Overbetuwe.

Omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart naderen, was dit voor de PvdA Overbetuwe een mooie gelegenheid om op de Internationale Vrouwendag de sterke vrouwen van de verschillende politieke partijen bij elkaar te brengen voor een debat. De politica's zullen met elkaar in debat gaan over vrouwen in de politiek, jongeren, (ouderen)zorg, wonen, bereikbaarheid en cultuur.

Het debat vindt plaats in zalencentrum Driessen in Driel vanaf 20.00 uur. En Driel staat dan ook centraal bij de gespreksonderwerpen. Maar niet alleen de politiek zal aan het woord zijn. Iedere bezoeker is van harte uitgenodigd om vragen te stellen aan de verschillende politieke partijen en ervaringen te delen. Iedereen is vrij om mee te doen! Na afloop is er tijd om elkaar te ontmoeten.
Gespreksleider van deze avond is Gabrièle Penning de Vries, voorzitter van de PvdA Overbetuwe. Met haar is luchtigheid, strijdvaardigheid en diepgang van de ontmoeting op de Internationale Vrouwendag verzekerd.

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 10 maart

Thuis

9.00 Dodewaard JO11-1 Unitas '28 JO11-2G
9.00 Dodewaard JO11-2 WVW JO11-1

11.00 Dodewaard JO13-2G SCP JO13-3d
13.00 Dodewaard JO17-1 Lienden JO17-1
14.30 Dodewaard 3 EMM 3
15.00 Dodewaard VR1 EMM VR1

Uit

8.45 vv Ede/Victoria JO9-1 Dodewaard JO9-1

9.00 SDOO JO8-2 Dodewaard JO8-1
10.30 Elistha JO15-3 Dodewaard JO15-1
11.30 EMM JO13-1G Dodewaard JO13-1
12.00 Redichem 3 Dodewaard 2
14.30 Uchta 1 Dodewaard 1

Op 14 maart word er voor de beker gespeeld:
19.00 Leones JO15-2 Dodewaard JO15-1

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Internationale vrouwendag, ook in Overbetuwe

Internationale vrouwendag, ook in Overbetuwe

DRIEL - Donderdag 8 maart is het internationale Vrouwendag. Deze dag staat elk jaar in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld, ook in Overbetuwe.

Omdat de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart naderen, was dit voor de PvdA Overbetuwe een mooie gelegenheid om op de Internationale Vrouwendag de sterke vrouwen van de verschillende politieke partijen bij elkaar te brengen voor een debat. De politica's zullen met elkaar in debat gaan over vrouwen in de politiek, jongeren, (ouderen)zorg, wonen, bereikbaarheid en cultuur.

Het debat vindt plaats in zalencentrum Driessen in Driel vanaf 20.00 uur. En Driel staat dan ook centraal bij de gespreksonderwerpen. Maar niet alleen de politiek zal aan het woord zijn. Iedere bezoeker is van harte uitgenodigd om vragen te stellen aan de verschillende politieke partijen en ervaringen te delen. Iedereen is vrij om mee te doen! Na afloop is er tijd om elkaar te ontmoeten.
Gespreksleider van deze avond is Gabrièle Penning de Vries, voorzitter van de PvdA Overbetuwe. Met haar is luchtigheid, strijdvaardigheid en diepgang van de ontmoeting op de Internationale Vrouwendag verzekerd.

Zeer muzikaal Open Podium

ZETTEN - Afgelopen vrijdagavond 23 februari was er weer een superleuk HPC Open Podium; veel leerlingen, goede muziek, een volle zaal en een heel divers programma.

Tijdens de inschrijvingen werd het al duidelijk dat dit een mooi Open Podium zou worden. De keuze van liedjes was zeer divers; meerdere genres zoals pop, rock, metal kwamen voorbij. Klassiekers zoals 'Bohemian Rhapsody' van Queen (1975) en 'The House of the Rising Sun' van The Animals (1965). Maar ook hele nieuwe liedjes zoals bijvoorbeeld 'Homesick' van Dua Lipa en Chris Martin.

Zoals elk jaar werd de avond gepresenteerd door twee leerlingen; dit jaar hebben Anouk Boerboom en Rowan van Mullem (beiden V6) deze taak geweldig gedaan. Wat een uitstraling hebben deze dames en wat hebben ze de hele avond goed aan elkaar gepraat! Ook was er een heuse surprise-act (karaoke, zang, jumpen en andere dansjes) van 3drie super-enthousiaste docenten.

Naast alle prachtige uitvoeringen van de leerlingen is er ook veel werk verzet achter de schermen; bij het repeteren, opbouwen, tijdens de show en naderhand bij het opruimen. Een extra bedankje voor alle leerlingen van onze leerlingenvereniging PEEV! Meer foto’s staan op http://bit.ly/2t8ToaC.

Aandacht voor Alzheimer
in Herberg De Aandacht

HETEREN - Alzheimer blijft een brandend actueel thema. Daarom heeft Herberg De Aandacht hier twee activiteiten aan gewijd: een filmavond en een informele gespreksmiddag.

Donderdag 8 maart: Film 'Still Alice'Alice Howland, getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als er Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Een beangstigend, hartverscheurend en inspirerend portret over een onafhankelijke, sterke vrouw die worstelt om verbonden te blijven met de persoon die ze ooit was.
Inleiding en nagesprek: diaken Ronald Heinen. Deelname (inclusief koffie en thee) kost vier euro.

Zondag 11 maart: Koffie-,Thee- en Aandachtschenkerij (thema: Alzheimer), Vanaf 14.30 uur staat de deur van de Herberg open en schenken we koffie, thee én bovenal aandacht aan elkaar. Er is iets lekkers bij de koffie en thee. Wil Zajdenband van Alzheimer Nederland komt vertellen over de ingrijpende ziekte waarmee veel mensen te maken krijgen: als patiënt, als mantelzorger of binnen de familie- of vriendenkring. Deelname kost vijf euro.

Informatie en opgave: Herberg De Aandacht, Kerkplein 1, Heteren; 026 4723639 (maandag en donderdag van 9.00 -12.00 uur); Mob. secretaresse Corina Vos: 06 20544726; www.herbergdeaandacht.nl.

Voetbal Dodewaard

Voetbal Dodewaard

Zaterdag 10 maart

Thuis

9.00 Dodewaard JO11-1 Unitas '28 JO11-2G
9.00 Dodewaard JO11-2 WVW JO11-1

11.00 Dodewaard JO13-2G SCP JO13-3d
13.00 Dodewaard JO17-1 Lienden JO17-1
14.30 Dodewaard 3 EMM 3
15.00 Dodewaard VR1 EMM VR1

Uit

8.45 vv Ede/Victoria JO9-1 Dodewaard JO9-1

9.00 SDOO JO8-2 Dodewaard JO8-1
10.30 Elistha JO15-3 Dodewaard JO15-1
11.30 EMM JO13-1G Dodewaard JO13-1
12.00 Redichem 3 Dodewaard 2
14.30 Uchta 1 Dodewaard 1

Op 14 maart word er voor de beker gespeeld:
19.00 Leones JO15-2 Dodewaard JO15-1

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Winterfeest:
pierenbad wordt schaatsbaan

Opwarmen na het schaatsen (foto: De Kikkerkoning) Foto: De Kikkerkoning

ELST - De kinderen van de buitenschoolse opvang ’t Strand hebben het pierenbad omgetoverd in een schaatsbaan.

Grote en kleine ijsmeesters controleerden ieder dag of het ijs al dik genoeg was. Donderdag konden de kinderen eindelijk het ijs op: mét of zonder schaatsen! Pedagogisch medewerker en ijsmeester Michel vindt het knap dat de kinderen zoveel geduld hebben kunnen opbrengen. Steeds weer een laagje water erbij en heel voorzichtig testen of het ijs al sterk genoeg was. Alle voeten zijn droog gebleven. Buiten was het koud, daarom was het de hele week winterfeest: lekker warm aangekleed buiten spelen en daarna met z’n allen om het kampvuur marshmallows roosteren. Op vrijdag mochten de alle andere kinderen van De Kikkerkoning de schaatsbaan komen uitproberen.

Activiteiten Liefkenshoek
en De Hoge Hof

Weekoverzicht van de activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 7 maart: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen, Rummikub & Kaarten, 16.30 uur Liefkenssmullerij

Donderdag 8 maart: 14.30 uur Bingo

Vrijdag 9 maart: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief 50+

Zaterdag 10 maart: Vanaf 9.00 uur tot 19.00 uur In het kader (NL DOET) Heteren doet!

Maandag 12 maart: 11.00 uur Meer bewegen, 11.00-12.00 uur Sociaal Kernteam, 13.15 uur Bridge, 18.30 uur RK Dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 13 maart 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 Bibliotheek service, 10.00 uur Internetcafé met Bep (alleen op afspraak), 14.30 Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor, 20.00 uur De Lofstem

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 7 maart: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café

Donderdag 8 maart: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur schilderen met Hennie, 14.15 uur Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending Video Team, 19.00 uur Kunst en Vriendschap

Vrijdag 9 maart: 17.00 uur verrassingsmenu

Zaterdag 10 maart: 10.00 uur Bibliotheekservice

Maandag 12 maart: 09.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus,

Dinsdag 13 maart: 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Creatieve middag met Els, 19.00 uur Bingo

11 / 26

12 / 26

13 / 26

14 / 26

Samenwerking Koeltransport Aalsmeer en basisschool De Esdoorn
Kinderen gewezen op gevaren van vrachtauto's in verkeer

(foto: Wolf Fotografie)

ELST - Samen met de chauffeurs Henry Schuil, Rowan Hendriks en twee vrachtauto’s kwam David Mulder van Koeltransport Aalsmeer een ochtend voorlichting geven over de dode hoek.

De ochtend begon met een korte uitleg in de klas, waarna de kinderen zelf konden ervaren hoe en wat je ziet vanuit een vrachtauto. In en om de vrachtauto werd uitleg gegeven over de dode hoek, waarbij de kinderen tips kregen van de ervaren chauffeurs over hoe te handelen in het verkeer. Ondanks de kou was het een gezellige en vooral leerzame ochtend waarbij nog maar eens duidelijk werd hoe belangrijk toelichting over de dode hoek is.

(foto: Wolf Fotografie)
(foto: Wolf Fotografie)
(foto: Wolf Fotografie)

Tegenwoordig hebben vrachtauto’s spiegels en zelfs camerasystemen. En toch kan de chauffeur niet alles zien. Er zijn plekken rondom de vrachtauto waar fietsers en bromfietsers ineens onzichtbaar worden, ze zitten dan in de dode hoek. Houd daarom meer dan drie meter afstand en ga nooit naast een vrachtauto staan, maar blijf er altijd rechts achter met zeker drie meter afstand. De school bedankte Koeltransport Aalsmeer voor het lesmateriaal en de praktijkles.

Vijf medailles voor Elistha

Podiumfoto: Marit Rosmalen en Fenna Uwland op de tweede en derde plaats. (foto: GV Elistha)

ELST - Afgelopen zaterdag turnden de dames van GV Elistha hun eerste plaatsingswedstrijd in de 5e divisie. Liefst 28 meisjes van GV Elistha deden mee en hebben goede prestaties neergezet.

Bij de instappers eindigden liefst 5 van de 9 meisjes in de top 10 en bij de categorie jeugd-2 werd Audry Smit heel knap vijfde. De pupillen-1 hadden een sterk deelnemersveld en wisten zich in de middenmoot te werken en bij de pupillen-2 was Selina de Vries haar medaille misgelopen door een val op balk. Maar bij de overige categorieën werden er wel medailles binnengesleept. Zo mocht Senna Teering een bronzen medaille in ontvangst nemen. Amare Eimers werd helaas net van het podium gestoten met 0.05 punten verschil met de nummer 3. Dewi Wagener eindigde in haar categorie ondanks een flinke liesblessure toch nog heel knap op de eerste plaats. Helaas waren er bij de junioren wat slordigheidsfoutjes gemaakt in de puntentelling. Daardoor bleek Daphne Vossebeld achteraf een gouden medaille te horen krijgen. Deze zal alsnog worden opgestuurd. Marit Rosmalen en Fenna Uwland zijn wel heel knap tweede en derde geworden in deze categorie.

Open dag bij
tennisvereniging Valburg

VALBURG – Op zondag 11 maart is er bij tennisvereniging TC Valburg in samenwerking met House of Tennis een open dag voor geïnteresseerden, junioren en senioren, maar ook voor bestaande leden en aanhang.

Er worden gratis tennisclinics gegeven door Shanna de Cortie, een enthousiaste professionele tennistrainster die zowel de jeugd weet et boeien als de gevorderde speler uit te dagen. Iedereen is welkom van 10.00 tot 17.00 uur op het sportpark aan de Stationsstraat in Valburg.

Maak kennis met tennis

Het tennispark in Valburg ligt er prachtig bij en verwelkomt iedereen graag op zondag 11 maart om via de gratis clinic (wellicht opnieuw) kennis te maken met deze boeiende sport. De clubtrainster Shanna de Cortie van de organisatie House of Tennis verzorgt vanaf 10.00 uur gratis clinics voor jong en oud. Shanna weet de jeugd te boeien en enthousiasmeren maar weet evengoed de volwassen speler met haar power en drive op een hoger tennisniveau te brengen. Zij speelt namelijk zelf op zeer hoog landelijk niveau!

Een tennisracket of ballen hoeft men niet mee te nemen; alleen sportkleren is voldoende! Wie op tijd komt is zeker van deelname. Tennis is een gezellige sport voor jong en oud. Voor de kinderen is er zelfs een speciaal 'Tenniskids' lesprogramma zodat kinderen met aangepast materiaal als zachte ballen en kleine, lichte rackets, op zeer jonge leeftijd al via spelletjes en leuke oefeningen de motoriek en balvaardigheid kan ontwikkelen. (Meer informatie: www.tenniskids.nl)

Er is die dag een totaalprogramma met activiteiten voor iedereen:

10:00-12:45 uur: proeflessen jeugd

13:15-14:15 uur: Clinic voor senioren

14:30-16:00 uur: Tennismiddag/training voor bestaande leden

16:00 uur: Gezellige afsluiting

Meer informatie staat op www.tcvalburg.nl, www.facebook.com/TennisclubValburg en www.tenniskids.nl.

Van griep herstellend Dovol blij met 1 punt bij Toesj

DODEWAARD - Zaterdag 3 maart speelde Dovol tegen Toesj in Heteren. Een wedstrijd waar behoorlijk tegen opgezien werd, want de conditie van drie spelers van Dovol heren 1 liet behoorlijk wat te wensen over.

Normaliter is het een spannende derby en geven de teams elkaar niet veel ruimte en wordt hard voor elke punt geknokt. Pas bij de stand 6-4 kwam Dovol uit de startblokken en met het opbouwen van het spel. Dit lukte wonderwel goed, want Toesj wist vanaf 6-6 niet meer met de stand boven Dovol uit te komen. Het was aan beide zijden een 'behoudend' spel zonder echt noemenswaardiger uitschieters: 21-25 was de stand.

De start van de tweede set liet tot een stand van 12-12 hetzelfde spel zien, maar daarna zakte het bij Dovol helemaal in. Er kwam weinig goeds meer uit handen en Toesj voelde dat goed aan en nam zonder al te veel moeite de touwtjes in handen: 25-16.

In de derde set wist Dovol nagenoeg geen goede passing tot stand te brengen en daaropvolgend was er ook geen aanval mogelijk. Toesj daarentegen speelde vrij en blij en wist met de opslag al direct veel punten te scoren en aanvallend ook. Dovol maakte ook nog wat onnodige fouten, omdat ballen verkeerd ingeschat werden. Al met al zat het gewoon niet mee: 25-12.

Pas in het tweede deel van de laatste set wist Dovol weer een vuist te maken, maar de achterstand was veel te groot. Bovendien speelde Toesj erg ontspannen en Dovol moest echt keihard werken. Ook deze set besliste Toesj in haar voordeel.

Zaterdag 10 maart speelt Dovol om 18.00 uur tegen Agilitas in De Eng in Dodewaard en hopelijk zijn dan weer alle spelers volledig hersteld.

CDA estafettemarathon groot succes

BETUWE - Afgelopen zaterdag 3 maart heeft de CDA estafettemarathon plaatsgevonden. Er is iets meer dan 46 km hardgelopen en gefietst van dorp tot dorp. Naast de vaste lopers n fietsers liepen er ook leden van de voetbalverenigingen en kinderen etappes mee.

De opzet van deze estafettemarathon was gebaseerd op de gedachte van de Olympische Spelen. Iedereen mocht meedoen en meedoen is belangrijker dan winnen! Er is volgens een strak schema meer dan 46 km afgelegd door de ijzige kou. Wat mooie beelden opleverden langs de route waar mensen aan het schaatsen waren en een stuk meededen op het ijs.

Wijnte Hol

"De Estafette Marathon was een geweldig succes!! Met zijn allen bijna 47 km's bedwongen en de fikse kou en de snijdende wind getrotseerd. Dat is pas karakter! Alle deelnemers bedankt voor de gezellige en sportieve dag!! We zijn alle sportclubs enorm dankbaar voor hun gastvrijheid. De Betuwe Marathon is definitief geboren. Wij gaan ermee door in 2019!!"

Voorjaarsweer tijdens springwedstrijd Elster Ponyclub

Luna Hueting met Pino bijna klaar voor de wedstrijd (foto: Rubby Stoffels) Rubby Stoffels

BETUWE - Afgelopen zondag 4 maart is de tweede sprintwedstrijd gereden voor het clubkampioenschap. In het totaal worden er drie dressuur- en drie springwedstrijden gereden, waarvan de twee beste van elk onderdeel tellen.

In totaal deden er 66 deelnemertjes mee, die alles op alles zetten om zo goed mogelijk te presteren. Want wat is mooier als je aan het einde van het seizoen dat jij de clubkampioen bent in jouw klasse. Het aanwezige publiek werd door Harrie Hegger op deskundige wijze voorzien van commentaar. Dit is zowel voor de rijdende leden als voor het publiek een aangename toevoeging. De volgende en laatste dressuurwedstrijd voor dit kampioenschap wordt op zondag 8 april gereden en als het weer het toestaat zal deze wedstrijd in de buitenlucht plaatsvinden. De laatste springwedstrijd staat gepland op 27 mei ook in de buitenlucht. Verder is de ponyclub op 27 april (koningsdag) en 21 mei aanwezig in de Dorpsstraat van Elst. Hier kunnen alle kinderen tegen een kleine sponsoring van de clubkas kennis maken met pony’s en ook genieten van een ritje.

Luna Hueting met Pino bijna klaar voor de wedstrijd (foto: Rubby Stoffels) Foto: Rubby Stoffels

De uitslagen van afgelopen zondag zij als volgt:

Groep 1: 1ste Shania Vermeer, 2e Femke Schut, 3e Anouk Vermey

Groep 2: 1ste Yara Grootaarts, 2e Anouk v.d. Heijden, 3e Annabel Wunderink

Groep 3: 1ste Lina Moonen, 2e Jade Wijnhoven, 3e Bryan Sponselee

Groep 4: 1ste Dion van Driel, 2e Guusje Roelofs, 3e Inge van Vliet

Groep 5: 1ste Esthelle Hendriks, 2e Linda Peters, 3e Myrthe Peters

Groep 6: 1ste Kiana Peters, 2e Iris Meeuwsen, 3e Fenna Meeuwsen

In de groep recratie L: 1ste Ingrid Wortel, 2e Alysha Friskes, 3e Yara Laméé

Activiteiten in De Verbinding

Activiteiten in het Ontmoetingscentrum De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten. Telefoon 0488 453187 of mail ontmoeten01@gmail.com.

Woensdag 8 maart 11.30 – 12.30 uur Sociaal Kernteam

Woensdag 8 maart 14.30 – 16.00 uur sjoelen

Donderdag 9 maart 10.00 – 11.30 uur bloemschikken

Donderdag 9 maart 14.00 – 16.00 uur creatief

Vrijdag 10 maart 10.00 – 12.00 uur koersbal

Vrijdag 10 maart 19.30 – 22.30 uur Joker Troef

Maandag 12 maart 10.00 – 11.30 koffietijd

Maandag 12 maart 17.00 -18.30 uur samen eten

Dinsdag 13 maart 10.00 – 12.00 uur wandelen

Dinsdag 13 maart 14.00 – 16.00 uur kaarten

Dinsdag 13 maart 13.30 - 16.30 uur Rabobank

Dinsdag 13 maart 14.00 – 16.00 uur schilderen met Robert Piket

Woensdag 14 maart 11.30 – 12.30 uur Sociaal Kernteam

Woensdag 14 maart 14.30 – 16.00 uur sjoelen

Donderdag 15 maart 10.00- 11.30 uur bloemschikken

Donderdag 15 maart 14.00 – 16.00 uur creatief

Donderdag 15 maart 19.00 – 21.30 uur gezellige bingo

Vrijdag 16 maart 10.00 – 12.00 uur koersbal

Vrijdag 16 maart 19.30 – 22.30 uur Joker Troef

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488-453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 uur – 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord. Tijdens deze activiteiten kunt u altijd binnenlopen voor en kopje koffie of een gezellig praatje.

Heeft u het allemaal goed geregeld?

KESTEREN - De tweede Mantelzorgsalon op 26 februari werd opnieuw goed bezocht. Het thema was dit keer ‘Heeft u het allemaal goed geregeld?’. Kandidaat-notarissen, de dames Roosenboom en Van Ingen, gaven een duidelijke lezing.

Wat is nu van belang om te regelen ten aanzien van het testament en levenstestament (volmacht). Een onderwerp dat veel reactie en vragen gaf, was de misvatting dat een geregistreerd partner of echtgenoot níet automatisch de volmacht heeft bij leven. Hierin werd de meerwaarde en belang van een levenstestament pas echt duidelijk voor de aanwezigen. Juist om bij leven de zaken goed te kunnen behartigen van een dierbare. Verder werd aandacht besteed aan bewindvoering, de donorwet en de kosten van een notaris.

De mantelzorgsalon wordt iedere laatste maandag van de maand aangeboden. Elke keer zal er een ander thema aan bod komen. Houd daarom de berichten in de krant en op Facebook in de gaten. De eerstvolgende keer is op maandag 26 maart met om 19:00 uur inloop en om 19:30 uur de start. Dan is het thema: ‘Valpreventie’ en de spreker is fysiotherapeut Rogier Rozenbrand. Locatie: De Hof in ’t Anker, Schenkhofstraat 11 in Kesteren.

Aanmelden is niet nodig, de bijeenkomsten worden gratis aangeboden. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met: Klazina van den Herik: 0488 483250 (zorgcentrum ’t Anker); Diana Smits: 06 22521581 (wijkverpleegkundige gemeente Neder-Betuwe) of Frederike Burgers: 06 22615246 (sociaal werker, Welzijn Rivierstroom).

De Kasteeltuin Hemmen bij Groei en Bloei

Kasteeltuin Hemmen Foto: Gert Hardeman

HEMMEN - Op dinsdagavond 13 maart om acht uur komt Jan van de Brandhof van de historische Kasteeltuin uit Hemmen naar Kesteren om bij Groei en Bloei een lezing te houden over de natuurlijke rijkdom van deze Kasteeltuin.

Er groeien en bloeien daar meer dan zeshonderd verschillende soorten planten en allen voorzien van een naambordje. Deze kasteeltuin werd al op de kaarten van 1810 aangegeven. Het is dus een tuin van zeker 170 jaar oud. Een bijzonder element aan deze oude hof zijn de muren die erom heen staan. Die beschermen de tuin tegen negatieve weersinvloeden. Dit, tezamen met de vruchtbare aarde, levert de tuin jaarlijks een rijke oogst aan groenten, fruit en snijbloemen op. Toch ging het in die 170 jaar niet altijd zo goed met de tuin.

Kasteeltuin Hemmen (foto: Gert Hardeman) Gert Hardeman

Na een tijd van verval na de Tweede Wereldoorlog werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw het herstel ter hand genomen door een groep enthousiaste, doorzettende vrijwilligers. De muren zijn gerestaureerd, er is een tuinhuis gebouwd, nieuwe paden werden aangelegd en in 1994/1995 is alles opnieuw ingeplant. Bijzonder aan de tuin is onder andere de uitgebreide collectie hosta’s, geraniums en geurende rozen. Het beheer van de kasteeltuin wordt nog steeds uitgevoerd door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Jaarlijks zijn er, mede daardoor, vele duizenden bezoekers die van heinde en ver komen. De heer Van de Brandhof gaat op 13 maart veel dieper in op alle aspecten van deze Kasteeltuin in Hemmen. De lezing wordt gehouden in de Helicon VMBO school aan de Industrieweg 4 te Kesteren. De toegang is gratis voor leden en niet-leden. Zie ook: www.midden-betuwe.groei.nl.

Survivalrun Lingezegen

REGIO - Op zondag 22 april verzorgt Stichting Survivalrun Lingezegen voor de vijfde keer de survivalrun door Park Lingezegen en de Rijkerswoerdse Plassen tussen Arnhem en Elst. Het start- en finishterrein is bij de hoofdparkeerplaats van de Rijkerswoerdse Plassen. De route zal gaan door het deel Waterrijk van Park Lingezegen, door weilanden, geploegde akkers en door sloten.

Survivalrun is een combinatie van hardlopen en pittige technische touwhindernissen, aangevuld met waterdoorsteken, boogschieten, kajakken en ballast-lopen. De lopers kunnen kiezen uit diverse klassen variërend tussen een 5 km funrun, een 7,5 km run en een 12 km wedstrijdrun. Het is ook mogelijk de verschillende afstanden individueel of in een team te lopen. De uitvoering van de hindernissen is voor de funrun-lopers natuurlijk een stuk eenvoudiger dan voor de wedstrijdlopers van de 12 km. Dus ook al ben je niet supergetraind en wil je toch een keer meedoen met een survivalrun schrijf je dan in voor de funrun. Heb je een al wat meer technische klimvaardigheden, dan kun je je wagen aan de 7,5 km of misschien zelfs de 12 km. De minimum leeftijd voor de funrun van 5 km en recreatieve klasse van 7,5 km is 10 jaar. Voor de wedstrijdklasse en team run is dit 18 jaar.

Dit jaar kunnen er 1000 sportievelingen meedoen. Begonnen wordt om 9.30 met de wedstrijdklasse met daarin de landelijke survivalruntoppers start als eerste. Daarna volgt de rest verspreid over de dag. Onze survivalrun wordt ook dit jaar weer georganiseerd onder auspiciën van de Survivalrun Bond Nederland.

De hindernissen worden speciaal voor de run gebouwd met ondersteuning van Survivalrun Trainingsgroep Arnhem en bestaan onder meer uit swing-overs, apenhangen, waterdoorsteken en combinatiehindernissen. De bouwploeg is al weken bezig met voorbereidingen en vanaf volgende week zullen de eerste hindernissen op de route opgebouwd gaan worden. Op de dag zelf zijn er ongeveer 125 vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Er zijn nog vrijwilligers nodig, dus heb je zin in een gezellige dag; meld je aan via het onderstaande mailadres.

De inschrijving is nog geopend tot 15 maart, je kan dus nog inschrijven (via de website). Voor de toeschouwers en supporters ligt bij het start- en finishterrein een fietsroute klaar zodat de deelnemers goed te volgen zijn langs de spectaculaire hindernissen.

Aanmeldenvoor Interkerkelijke Vrouwendag Zetten

Kina Tigelaar

ZETTEN - Zaterdag 10 maart is het weer de jaarlijkse Vrouwendag in het HPC aan de Mammoetstraat 1 in Zetten. Het thema '(Be)-leef Zijn licht' wordt op verschillende wijzen door de dag heen uitgewerkt .

Gastspreeksters zijn Esther Vorsterman van Ooijen en Kina Tigelaar. Praiseband Recall verleent haar muzikale medewerking. Een boekentafel en de goededoelenmarkt zijn ook present. De dag is van 9.30-16.00 uur; inschrijven kan vanaf 8.45 uur.

Esther Vorsterman - van Ooijen

Er is vrij entree, mede mogelijk gemaakt door sponsoren.In het middagprogramma zijn workshops, sommigen vragen hiervoor een (kleine)bijdrage. Voor koffie en thee wordt gezorgd, graag zelf een lunchpakket meenemen. Aanmelden en/of meer info via www.deschakelzetten.nl/vrouwendagen of telefonisch bij Klazien Wierbos 0488 412410.

Lezing Historische Kring

OMMEREN - Op maandag 12 maart is er een lezing van de Historische Kring Kesteren & Omstreken.

In verband met het Lutherjaar zal Dhr Detlef Bohlken spreken over 'Maarten Luther en de Reformatie'. De lezing wordt gehouden in het Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21 te Ommeren. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. Ook niet-leden zijn welkom.

Veteranen-

bijeenkomst

in Ommeren

OMMEREN - Woensdag 14 maart komen de veteranen van de Veteranensociëteit Midden-Betuwe weer bijeen.

Van 15.00 tot 17.00 uur zijn alle veteranen, maar ook oud-militairen zonder veteranen status, welkom in het Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21 in Ommeren. De bijeenkomst is uiteraard ook voor belangstellenden van buiten de regio.

Wielrenner uit Westland thuis tussen Huissense kassen
Jesper Asselman maakt (even) pas op plaats

Huissen blijkt een profwielrenner te herbergen. Het is Jesper Asselman die vanuit het Westland in het stadje is neergestreken. Hij rijdt voor Team De Roompot/Nederlandse Loterij en heeft al een mooie palmares. Maar is nu uit de roulatie vanwege een gebroken enkel.

Tekst: Hans Schmeinck

Een andere inwoner van Huissen is ook (een bekend) wielrenner, Kenny van Hummel. Maar die is in 2015 gestopt als prof. In dat jaar startte Jesper Asselman, 27 jaar, 71 kg., 1.84 meter, juist zijn profcarrière. In die dik twee jaar bouwde hij al een prima palmares op. Zo won hij onder meer de Ronde van Drenthe in 2016, was hij een jaar eerder enkele dagen leider in de Eneco Tour en vorig jaar tweede in de Koga Slag om Norg.

Verder ereplaatsen in onder andere de Australische Herald Sun Tour, de Belgische koersen Le Samyn en Omloop van West-Vlaanderen en Tour des Fjords in Noorwegen. Als specialist achter de derny pakte Asselman, met gangmaker Herman Bakker, al eens de nationale titel op dit baanonderdeel en eindigde hij als tweede op het EK.

,,Ik ben geboren in Delft en groeide op in het Westland en ben op m'n negende begonnen met wielrennen toen m'n pa een fietsje voor me had gekocht. Ik was nogal een druk jongetje en sporten bleek goed voor mij.'' Bij de gerenommeerde club Westland Wil Vooruit kwam zijn talent tot wasdom.

Papendal

Asselman kwam terecht in het opleidingsteam van de Rabobank-ploeg. Hij trainde op Papendal, verbleef er veel en leerde daar zijn vriendin Melissa kennen. Die er werkt als eventorganisator. ,,We gingen op zoek naar een huis in de buurt van Papendal. Huissen sprak ons het meest aan. Ik was blij verrast dat ik zoveel kassen zag toen ik in de omgeving ging trainen. Net als in het Westland.''

Door een tweetal recente hoogtestages in Namibië en de Sierra Nevada in Spanje wilde Asselman nóg beter worden voor de komende voorjaarskoersen. ,,Trainen in ijlere lucht heeft een positieve invloed op de prestaties op zeeniveau.'' Goed voor hem, aangezien hij aanvallend is ingesteld, hard wil werken en een voorliefde heeft voor 'geaccidenteerde koersen'. Zoals Parijs-Roubaix met z'n kasseien.

Een valpartij onlangs in een Spaanse ronde (zie kader) steekt echter een spaak in het wiel van zijn carrière, want een gebroken enkel. ,,Gelukkig niet het allerbelangrijkste lichaamsdeel voor een wielrenner'', aldus Asselman vanaf de bank in zijn huis in Huissen. (www.teamroompot.nl)

'Zes tot acht weken er uit'

Zijn rechtervoet hing er bij na zijn valpartij, onlangs in de Ruta del Sol. Na een lokaal ziekenhuis in Spanje, volgde vrijdag 23 februari de operatie aan zijn enkel in Nederland, Amersfoort. ,,Een gecompliceerde breuk, maar de operatie is goed gelukt. Er zitten schroeven in en een plaatje.'' Volgende week mag Asselman op controle. ,,Ik hoop dat het gips er dan af mag, dan start ik ook met de revalidatie.'' Op Twitter meldt Asselman: 'Ik ben er zes tot acht weken uit'.

ZVO neemt deel aan vierde zeskamp

(foto: H. van Beugen) Foto: H. van Beugen

ELST - In Lichtenvoorde hebben de zwemmers van de Zwemvereniging Overbetuwe (ZVO) deelgenomen aan de vierde Zeskamp.

Nataly Dulos, Amber Martens en Berber McCarthy, Sem Teunissen en Wessel van Dorst kwamen uit op de 50m schoolslag en 50m vrije slag. Sem was de snelste op deze afstand. Amber deed voor het eerst mee.

Op de 100m wisselslag was Sarah Meande de snelste. Emma Altena, Kim van Veenendaal en Juliët Matser deden hier ook mee. Bij de jongens was Odo McCarthy het snelste. Ook Gyan Spaan deed op deze afstand mee. Nour Habib debuteerde op de 100m schoolslag. Mats van der Rijst was de snelste. Sven Beemer verbeterde zijn persoonlijk record en Nathan van Assen debuteerde hier. Op de 200m schoolslag verbeterden Ties van het Erve en Stephan Willemse hun persoonlijke records.

Op de 100m vrije slag kwamen Esmee Wilcke, Anouk van Beugen, Iris de Meij, Isabelle van Rooijen, Isabel Koenders, Annique en Ymke van het Erve, Benjamin McCarthy en Sam Pollmann dede aan de start. Emma Altena, Juliët Matser, Kim van Veenendaal, Elke van Dorst, Nataly Dulos, Nour Habib, Sarah Meande, Odo McCarthy en Gyan Spaan deden mee op de 50m rugslag. Odo werd hier eerste.

Isabel Koenders, Anouk van Beugen, Isabelle van Rooijen, Annique van het Erve, Benjamin McCarthy, Sam Pollmann en Nathan van Assen deden mee op de 50m schoolslag. Benjamin werd hier eerste. Esmee Wilcke, Stephan Willemse en Ties van het Erve deden mee op de 50m vlinderslag. Verder werd deelgenomen aan verschillende estafettes.

Leerlingen wandelen
op Wereldwaterdag

Gastlessen Wandelen voor Water Foto: eigen foto

ELST - Het is weer zover! 282 leerlingen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Elst trekken op Wereldwaterdag hun wandelschoenen uit de kast voor ‘Wandelen voor Water’.

De enthousiaste leden van Rotaryclub Elst Over-Betuwe verzorgen op woensdag 21 maart een centrale wandeling in Elst waar vier scholen aan mee doen. De opbrengst van deze sponsorloop gaat dan ook naar een water- en sanitatieprogramma van Amref Flying Doctors in de sloppenwijken van Addis Ababa in Ethiopië. Tijdens de wandeling zijn de leerlingen te herkennen aan een blauwe rugzak waarin ze zes liter water dragen. Op deze manier zetten Nederlandse kinderen zich in voor veilig drinkwater en goed sanitair voor leeftijdsgenootjes in Ethiopië.

Gastles op school
Voorafgaand aan de wandeling kregen alle leerlingen een gastles over drinkwater en hygiëne in het algemeen en de huidige situatie in Ethiopië. Schoon drinkwater, voldoende toiletten en riolering zijn in de sloppenwijken van Addis Abbaba allerminst vanzelfsprekend. Het doel van de gastles is bewustwording: ‘Is een kwartier onder de douche staan in Nederland eigenlijk wel zo vanzelfsprekend? Waar worstelen leeftijdgenootjes in Ethiopië bijvoorbeeld mee?’

De lokale organisatie ligt in handen van Rotaryclub Elst Over-Betuwe in nauwe samenwerking met de scholen. Voorafgaand aan de wandeling wordt er een warming-up gegeven door Fitness en Gezondheidscentrum Elst. Onderweg zorgt Jumbo voor een verfrissing.

Tafeltenniscompetitie HTTC

HETEREN - Het eerste team nam, na een 9-1 zege tegen Revanche, de leiding in hun klasse. Het klasseverschil was minder groot dan de eindstand doet vermoeden, in diverse games werd een achterstand toch nog in winst omgezet.

André Jansen won tweemaal, Lennard Springvloet Dubbeld en Marco Knaap bleven knap ongeslagen en wonnen samen ook het dubbelspel. Ook het tweede team kwam prima voor de dag, TCB werd met 8-2 aan de kant gezet. Rudy Gerritsen en Ronald Stevens wonnen fraai driemaal en Ramona Gerritsen won eenmaal. Het dubbelspel werd door Ramona en Ronald in winst omgezet. Team drie behaalde tegen TT Nijmegen een nuttige 6-4 zege.

Frank Balzer en Hans Wassink wonnen keurig tweemaal en Johan Soppe was eenmaal succesvol. Johan en Hans wonnen ook het dubbelspel. Het vierde team gaat voor het kampioenschap. In Arnhem werd De Treffers met 7-3 op zij gezet. Anette Frederiks is nog ongeslagen en won dus driemaal, Alaa Alsaaidi volgde dit goede voorbeeld en won ook driemaal. Ook in het dubbelspel was dit duo niet te stoppen. Diverse spelers van team vijf kampen met blessures en in de topper tegen TIAN moest het van de jeugd komen. Yoeri Liethof won fraai driemaal en Bart Barends was tweemaal trefzeker.

Het eerste jeugdteam verloor tegen SKf met 8-2. Het klasse verschil was niet groot, maar SKF speelt al langer in de hoofdklasse en dat was bij de beslissende slagenwisselingen te merken. Daan Barends en Yoeri Liethof wonnen eenmaal. Ook het tweede team verloor met 8-2. Tegenstander Essentia is de sterkste in hun klasse en de nederlaag was te verwachten. Milan Roelofs en Niels Loeffen wonnen eenmaal.

Herensociëteit De Harmonie

ELST - Op vrijdagavond 9 maart wordt er bij de Herensociëteit De Harmonie in Elst een lezing gehouden over het onderwerp 'Ouderenzorg in Overbetuwe'.

Twee senior-verpleegkundigen met name Elianne Radstaak en Nelleke Lamers, beiden werkzaam bij Attent Zorg en Behandeling, locatie Tertzio in Elst, zullen een inleiding houden over dit onderwerp. Er verandert jaarlijks veel in de zorg en de ouderen komen vaak voor zeer onverwachtse kwesties te staan. De ouderen blijven langer thuis wonen met de nodige gevolgen. Voor de pauze zal de inleiding gehouden worden en na de pauze kunnen allerlei vragen gesteld worden over dit onderwerp.

Deze bijeenkomst en lezing vindt plaats in het sociaal cultureel centrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst. De aanvangstijd is 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. De sociëteitsleden met partner zijn allen welkom en natuurlijk ook andere belangstellenden.

Voor nadere informatie kan men contact opnemen met Ger Daam, voorzitter op het telefoonnummer 0481 373844 of met Bas Franses, secretaris op het telefoonnummer 0481 371690.

Veteranenbijeenkomst in Ommeren

Veteranenbijeenkomst in Ommeren

OMMEREN - Woensdag 14 maart komen de veteranen van de Veteranensociëteit Midden-Betuwe weer bijeen.

Van 15.00 tot 17.00 uur zijn alle veteranen, maar ook oud-militairen zonder veteranen status, welkom in het Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21 in Ommeren. De bijeenkomst is uiteraard ook voor belangstellenden van buiten de regio.

Fuchsia Extra Vaganza in Huissen

Fuchia Maxima, een nieuwe Fuchsia

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van Stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende Fuchsia soorten stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.

Stichting Epric is een niet-commerciële werkervaringsplek waar men 30 mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van Stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden, zeker in deze tijd van bezuinigingen en de veranderingen naar de WMO toe.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij Fuchsia's is dat niet anders. Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie tuinplant te kweken. Ook nieuw zijn de Fuchsia Maxima, vernoemd naar onze Konigin.

Op vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart tussen 10-17 uur is ook de Fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van Fuchsia's. Dit jaar zijn alle aangeboden Fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken is er natuurlijk ook. Epric ligt aan Nieuwediep 9a in Huissen (026 3250959; www.epric.org).

Autobedrijf Hans Huijbers viert 30-jarig jubileum

BEMMEL – Het voelt als de dag van gisteren dat Hans Huijbers samen met echtgenote Maria en dochter Veronique midden in de feestweek zaten van hun 20-jarig jubileum. Toch is dat al weer tien jaar geleden; deze maand bestaat het Autobedrijf 30 jaar en ook dat wordt gevierd!

Toen Hans 37 jaar geleden begon in een schuur aan huis, had hij niet durven dromen van het prachtige autobedrijf dat er nu staat. Een echt familiebedrijf is het, want ook dochter Veronique staat al jaren 'haar mannetje' binnen het autobedrijf. De kennis van de autobranche werd haar met de paplepel ingegoten. Als vijfjarig meisje ging ze al met papa Hans mee naar de autosloperij. Daar mocht ze tot haar grote plezier bovenop de daken van auto's lopen. 'Maar toen ik dat thuis ook ging doen, moest mij wel even worden uitgelegd dat dat niet de bedoeling was', vertelt Veronique lachend.

Op de vraag wat de kracht is van dit familiebedrijf zegt ze: 'Dat het contact met onze klanten zo persoonlijk is. Er wordt eerlijk en oprecht zaken gedaan'. Naast de merken Peugeot en Citroën waarin Huijbers gespecialiseerd is, kan men er ook terecht voor ieder ander automerk. Veronique: 'Een klant moet ervan op aan kunnen dat een auto tiptop in orde is en de service vanzelfsprekend'. Het is niet voor niets dat veel klanten al jaren bij Huijbers komen. Hans, Maria, Veronique en monteurs Peter en Koen bedanken hen graag voor al het vertrouwen. Veronique: 'Zonder klanten en zonder medewerkers zou er geen Autobedrijf Hans Huijbers zijn. Klanten die dit jubileumjaar bij ons langs komen mogen dan ook een fijne traktatie verwachten van ons!' Wees welkom aan de Dijkstraat 2 in Bemmel. www.hanshuijbers.nl

Live muziek en speciaal bier in café bij Tante

ELST - Een middag vol met lekkere muziek, hier gaan twee bands voor zorgen op zondag 11 maart.

Het uit Elst afkomstige Moodfull is ontstaan uit een vriendengroep. De vrienden vroegen zich af welke muziek ze nu het liefst spelen. Dat is blues en rock (and roll). Het ligt dan ook voor de hand dat ze bekende nummers willen spelen. Daarom komen er prachtige nummers van CCR, The Free, Eric Clapton, AC/DC et cetera langs. Maar ook wat minder bekende nummers behoren tot het repertoire. Welke? Kom 11 maart maar naar café bij Tante!

Blue Touch is een Arnhemse bluesband, opgericht in het najaar van 2009. Zij wil geen doorsnee bluesband zijn en speelt daarom naast de bekende blues klassiekers ook eigen nummers. Hier hoor je invloeden uit de funk, rock en jazz.

Van 15.00 – 18.30 uur wordt er gespeeld, zorg dat je er op tijd bij bent. Entree is vrij. Een week later zondag 18 maart staat bierbrouwer en eigenaar van café bij Tante, Peter van der Laan, klaar om tekst en uitleg te geven over het brouwproces. Voor het proeven heeft hij vier mooie bieren van diverse brouwerijen geselecteerd met bijpassende hapjes. Uiteraard is dit aan te vullen uit de lijst van een 30-tal speciaalbieren die standaard in café bij Tante verkrijgbaar zijn. Wel graag even aanmelden! Meer info op de website.

De deur op de Stationsstraat 5 is vanaf 14.00 uur open. Café bij Tante ligt aan Stationsstraat 5 in Elst (www.cafebijtante.nl).

Wandelen op de juiste wandelschoenen!

DODEWAARD - Een lekker rondje gaan wandelen, op de weg of in de natuur. Wie doet het tegenwoordig niet? Alleen beseft men vaak niet dat een verkeerde (wandel)schoen schade aan spieren en gewrichten kan aanbrengen. Ook blaren, overbelasting en blessures liggen op de loer. PK Walking in Dodewaard heeft daar de oplossing voor: "Wij meten op een unieke manier wandelschoenen aan. Door een (gratis) uitgebreide voetscreening en loopanalyse vinden wij de perfecte wandelschoenen voor jou."

Bij PK Walking word je altijd persoonlijk geholpen door een deskundige adviseur. Je wensen en klachten worden eerst besproken. Vervolgens worden je voeten professioneel geanalyseerd door middel van een podoscoop en het nieuwe voetscreeningapparaat.

Adviseur Erik Palm: ''We zien op de drukplaatmeting welke piekmomenten in de afwikkeling ondersteuning behoeven. Nadat we de analyse blootsvoets hebben uitgevoerd, weten we vaak al welke schoenen er voor jou geschikt zijn. Vervolgens meten we in welke mate de gekozen schoen de gewenste ondersteuning biedt. De drukplaatanalyse brengt de drukverdeling, afwikkeling en stabiliteit van je voet, mét en zonder schoen, volledig in beeld. Zo weten we zeker of het daadwerkelijk de perfecte wandelschoenen voor jou zijn.'' Bovendien kunnen de wandelschoenen op een speciale wandelbaan met verschillende ondergronden getest worden.

Of je nu brede, smalle of 'moeilijke' voeten hebt, PK Walking heeft voor alle voettypes schoenen (van bijvoorbeeld Hanwag, Lowa en Meindl) in het assortiment. Dus ga niet zomaar aan de wandel, maar laat je voor de juiste schoenen adviseren bij PK Walking!

PK Walking, Dalwagen 43, Dodewaard; 0488 480350; info@pkrun.nl; www.pkwalking.nl.

Nog dit voorjaar
uw spuitlicentie halen?

OCHTEN - Nationaal Fruitpark Ochten organiseert dit voorjaar nog één keer de cursus gewasbescherming A ook wel Spuitlicentie 1 genoemd.

De cursist behaalt in twee dagen op eenvoudige maar doeltreffende wijze het benodigde certificaat om te mogen werken met en aanschaffen van professionele bestrijdingsmiddelen. De cursus is 27 maart en 3 april. Een vooropleiding is niet nodig. Voor meer informatie of aanmelden bel 0344 607785 of mail naar info@fruitpark.nl.

Informatie- en Inschijfavond op Het Westeraam

ELST - Op woensdag 7 maart is er van 18.30 – 20.30 uur op Het Westeraam een informatie- en inschrijfavond voor leerlingen die in augustus willen starten op Het Westeraam en hun ouders.

De avond is bedoeld voor eerstejaars leerlingen die nog niet op een andere school zijn ingeschreven en voor leerlingen die in het tweede, derde of vierde leerjaar willen instromen op Het Westeraam. Op Het Westeraam kunnen de leerlingen onderwijs volgen in de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg en de gemengde leerweg. Het Westeraam kent drie sectoren: Groen, Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen.

Ben Huitink nieuwe voorzitter Businessclub SV Driel

De nieuwe voorzitter van Businessclub SV Driel Ben Huitink in het clubhuis van RKSV Driel (foto: Ronald Linsen) Foto: Ronald Linsen

DRIEL - Businessclub SV Driel heeft een nieuwe voorzitter aangesteld. Tijdens de eerste activiteit van dit jaar, een dineravond bij Landgoed Welderen in Elst, werd bekend gemaakt dat Ben Huitink deze functie gaat vervullen.

De 59-jarige Huitink, woonachtig in Elst en in het verre verleden nog voetballer bij Vitesse, is de opvolger van Evert van de Spreng die vorig jaar na een ziekbed overleed. Van de Spreng bekleedde de rol van voorzitter vanaf de oprichting van Businessclub SV Driel in 1995. Huitink is zelf ook al sinds 1995 lid van Businessclub SV Driel, eerst namens de bedrijven waarvoor hij werkte en de laatste jaren met zijn eigen bedrijf Ben4Business.

Businessclub SV Driel, dat is gelieerd aan voetbalvereniging RKSV Driel en waarmee het een intensieve samenwerking onderhoudt, is een club met regionale bedrijven uit de wijde regio van Driel. Er zijn momenteel veertig bedrijven lid van Businessclub SV Driel, die een aantal keren per jaar bij elkaar komen om de zakelijke contacten te onderhouden en verder uit te bouwen. Een van de spraakmakende activiteiten is een bezoek aan een Europese stad eens per twee jaar. Dit najaar staat een lang weekend Athene op het programma. Businessclub SV Driel kenmerkt zich door een informeel karakter en een goede onderlinge binding.

Informatie over Businessclub Sv Driel kan worden ingewonnen bij secretaris Rita Boerboom (06 16019377).

Met de parochie op bedevaart naar Lourdes

Rozenkrans basiliek Lourdes (foto: Jalune) Foto: Jalune

BETUWE - Het verhaal van Bernadette, die Maria ontmoet in Lourdes inspireert mensen al meer dan 150 jaar. Inspiratie, kracht, geloof, rust en bezinning zijn allemaal redenen waarom mensen deze reis maken. Van 16 tot en met 21 september gaat de RK parochie H. Maria Magdalena op bedevaart naar Lourdes.

"Zondag 16 september vertrekken we per bus naar vliegveld Maastricht. Hierna vliegen we naar Tarbes, vlakbij Lourdes. Deze 6-daagse reis is op basis van volpension, inclusief vliegreis en transfer. In samenwerking met de Vereniging Nationale Bedevaarten is er een Nederlandstalig programma met eigen pastorale en medische reisbegeleiding. Vanuit onze parochie is de begeleiding in handen van diaken Ronald Heinen, Ria Vos en Annelies Mulder. Ook heeft u de gelegenheid om van 28 april tot en met 5 mei met de bisdom bedevaart naar Lourdes te reizen, deze reis maken we met de TGV. Bent u geïnteresseerd in één van de bedevaarten vanuit de parochie in april of september? Neemt u dan contact op met één van de contactpersonen. Zij kunnen u verder helpen!"

VNB parochie coördinatoren        

Ria Vos 06 51047878 Annelies Mulder 06 14287712, email adres: lourdeswerk@rkparochiemariamagdalene.nl

Pierre Spaan 06 12681870, email adres: p.spaan6@upcmail.nl

Dierengeluiden: Grote Zilverreiger

Grote zilverreigers

HETEREN - Op het veld aan de andere kant van de Uilenburgsestraat trof ik van de week een tiental grote zilverreigers aan. Grote zilverreigers komen oorspronkelijk uit landen die aan de oostelijke kant van de middellandse zee en rond de zwarte zee liggen. Door verandering van klimaat komen ze nu ook noordelijker.

In Nederland broeden tegenwoordig meer dan tweehonderd paartjes, voornamelijk in de Oostvaarderse plassen, maar ook wel dichter bij huis in de Ooijpolder bij Nijmegen. In de winter zie je echter veel meer van deze mooie zuiver witte vogels met lange gele snavels omdat dan de broedparen uit oostelijk Europa bij ons komen overwinteren. Deze wintergasten zoeken dan plaatsen op waar veel zoet water is. Als je door de Betuwe of het land van Maas en Waal rijdt, zie je ze vast wel. Je kunt ze bijna niet missen, want zo’n grote witte vogel steekt af tegen het in deze tijd donkerder landschap. En als je dan nog het geluk hebt dat de lucht prachtig winterblauw is, ja dan is dat echt genieten. Tja zulke mooie slanke witte vogels hebben wij niet op de kinderboerderij, maar we hebben wel een aantal pauwen, ook witte, prachtige ganzen en ander pluimvee.

"Onze kinderboerderij vind je aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Je bent van 10.00 tot 16.00 uur welkom om niet alleen ons pluimvee, maar ook de paarden, geiten, konijnen en cavia’s te bekijken of te knuffelen. Op onze facebookpagina www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe staan altijd wel wat leuke nieuwtjes. Wil je een feestje bij ons organiseren, neem dan even telefonisch contact op met de receptie van het Landgoed Overbetuwe 026 4720707."

Ronald McDonald Huis Arnhem
zoekt avond- en weekendvrijwilligers

REGIO - Ronald McDonald Huis Arnhem bevindt zich op het dak van Klimmendaal revalidatiespecialisten. In het Huis kunnen ouders, broertjes en zusjes van kinderen die behandeld worden in Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate dichtbij hun kind zijn of logeren. Ons Huis is ook een aangepaste vakantielocatie voor gezinnen met een zorgintensief kind.

Een Ronald McDonald Huis krijgt geen subsidie of andere overheidsgelden en is volledig afhankelijk van sponsorgelden, giften en inkomsten uit acties. Dankzij de inzet van gastvrije vrijwilligers kan Ronald McDonald Huis Arnhem een fijne en huiselijke plek bieden aan heel veel gezinnen. De vrijwilligers zorgen voor het gezellig maken van het Huis, ontvangen gasten, doen huishoudelijk werk en bieden een luisterend oor.

Informatieavond

Het Huis is geopend van 09:00-21:00 uur, in het weekend van 10:00-20:00 uur. Als vrijwilliger draai je één dienst van vier uur per week (of per maand). Zonder vrijwilligers kan ons Huis niet open zijn. "Daarom zijn wij dringend op zoek naar vrijwilligers die bereid zijn hun steentje bij te dragen op een avond of in het weekend. Wij hebben jullie hard nodig! Kom jij ons team versterken? Op maandag 19 maart 2018 organiseren we van 19:00-20:30 uur een informatieavond!"

Tijdens deze avond vertellen vrijwilligers over hun werk als vrijwilliger en over het Ronald McDonald Huis en krijg je een rondleiding. Wil je je opgeven voor deze avond of wil je meer weten neem dan contact op of stuur een email:

Ronald McDonald Huis Arnhem, Heijenoordseweg 5 gebouw A, 6813 GG Arnhem; 026 3525260; arnhem@ronaldmcdonaldhuis.nl; www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Start Music for Kids succesvol

De groep gevorderden is aan het oefenen. (foto: Scouting Zetten Band) Foto: Scouting Zetten Band

ZETTEN - Onder deskundige leiding van dirigent Harald Franken is de Scouting Zetten Band op woensdag 21 februari succesvol gestart met Music for kids. Na de eerste les is besloten om nog een groep te starten speciaal voor degene die geen ervaring hebben met het bespelen van een instrument. Zij zijn gestart met het bespelen van een blokfluit en worden al snel wegwijs in het notenschrift. De groep oefent van 17:30 tot 18:00 uur in clubgebouw blokhut 'De Eindsplits' in Zetten.

Na de eerste groep gaan de gevorderde deelnemers, zij hebben al enkele muzieklessen gehad, verder met het instuderen van een muziekstuk. Iedere week wordt er ook kennisgemaakt met een ander blaas- of slagwerkinstrument, zodat je na tien weken een hele serie prachtige instrumenten hebt leren kennen. Door elkaar te ondersteunen gaat het muziek leren spelen vele malen sneller. Het resultaat van de eerste lessen mag er al zeker zijn en je ziet de deelnemers groeien in hun spel. De deelnemers, dirigent en bandleden zijn erg enthousiast en dat werkt beslist aanstekelijk.

"Wil je uitproberen hoe het is om samen muziek te maken of wil je muziek leren maken en je bent zeven jaar of ouder dan ben je welkom. Deelnemen is nog mogelijk! Ook ouderen zijn welkom. Na de muzieklessen start de Scouting Zetten Band met de repetitie. We spelen bekende muziek in een veelzijdig repertoire en treden regelmatig op in eigen dorp en daarbuiten. Je bent welkom om dan nog even te luisteren naar ons mooie muziekkorps." Voor aanmelden en meer informatie zie www.scoutingzettenband.nl.

Deze handige klusser
Patrick Jansen wordt
12 maart 50 +1 en veel
succes met de verbouwing'
Mam

Deze "Wilde" Mien
heeft nu echt Sarah gezien!!!
X van ons

12 maart wordt Tristan 13 jaar.
Je bent een lieve behulpzame jongen.
En wat zijn we trots op jou!
Gefeliciteerd! Liefs opa en oma x

Hiep hiep hoera
Fenna 6 jaar!!!
Neil Roan Glenn
en Owen

Hoera, dit mooie prinsesje
wordt 7 jaar! Gefeliciteerd
lieve Isa! Liefs opa, oma,
Marco, Martine, Lev, Fee en Lux

Hoera voor dit prachtige paar.
26-2-2018 waren zij 12,5 jaar
getrouwd. Van harte gefeliciteerd!
Liefs BB&RG

Donderdag 8 maart is Trudy
50 jaar
Gefeliciteerd van Patrick, Tom, Luuk, Wendy, Andre, Pascal, Aaron, Gerda, Piet

Gefeliciteerd kyan,
4 jaar alweer.
Succes op de grote school.
Dikke kus van mama

Applaus voor hans verhoeks
Voor zijn koninklijke onderscheiding,
Malletband kunst en vriendschap
Opheusden