GN Berg en Dal Heumen Mook

15 juni 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 juni 2016


Heel Berg en Dal bakt

BERG EN DAL - Berg en Dals Bloei nodigt alle inwoners van het dorp Berg en Dal uit om mee te doen met een bakwedstrijd. Het evenement wordt gehouden op zondag 26 juni van 14.00 tot 17.00 uur op het Hamersveld.


Ben je niet zo van het bakken, maar wel van het proeven? Dit kan in het gezellige (koffie)cafeetje. Voor de kinderen zijn springkussens en een schminkster aanwezig. Ook kunnen zij onder begeleiding cupcakes versieren.
Meedoen met de bakwedstrijd? Stuur je aanmelding vóór 18 juni naar info@bergendalsbloei.nl of maak gebruik van deelnamestrook op de flyer die binnenkort op de deurmat valt. Meer informatie na de aanmelding volgt. Er zijn vier categorieën waaraan meegedaan kan worden:
-Zoete taart/cake
-Hartige taart
-Taart uit koelkast (denk aan kwarktaart/mon chou)
-Misbaksel :-)

Een vakkundige jury zal zich ontfermen over alle baksels. Deze bestaat uit niemand minder dan burgemeester Slinkman van gemeente Berg en Dal, Hans de échte Bakker en Jos Verstegen, bestuursvoorzitter van dorpshuis Kerstendal. Voor de winnaars zijn leuke prijzen beschikbaar.

Een muzikale theatervoorstelling door doofblinde acteurs Perfect door Toneel Mooi Uitzicht

Van links naar rechts: Wilbert van Campfort, Piet Christen, Lisanne Lelie en Peter Modderman

BEEK - Donderdag 16, zaterdag 18 en zondag 19 juni speelt Toneel Mooi Uitzicht de theatervoorstelling 'Perfect' op het Centrum voor Dooflbinden bij Kalorama in Beek. Dit jaar hebben de 22 doofblinde acteurs het verhaal, de scenes, de personages en de teksten zelf gemaakt. Resultaat is een nooit eerder vertoond verhaal over de vraag wat perfect zijn nu eigenlijk is.

De laatste reguliere repetities zijn geweest. De decorstukken zijn aan het opdrogen. De spelers kennen hun rol. De bandleden zetten de puntjes op de i. De begeleid(st)ers zijn geïnstrueerd. De programmaboekjes zijn gedrukt. De grote tent staat er weer. Kortom: de traditionele toneelweek, in de derde week van juni, van Toneel Mooi Uitzicht is aanstaande! Maandag 13 juni en dinsdagmiddag 14 juni zijn de (generale) repetities gehouden.

De voorstellingen worden gespeeld op drie verschillende locaties van Kalorama Centrum voor Doofblinden op de Nieuwe Holleweg 12 in Beek (gemeente Berg en Dal). Een groot gedeelte speelt zich buiten af. Het publiek moet enkele kleine afstanden afleggen op het terrein.

De voorstellingen vinden plaats op donderdag 16 en zaterdag 18 juni om 19.00 uur en op zondag 19 juni om 15.00 uur. Toegangskaarten zijn gratis en kan men reserveren via toneelmooiuitzicht@gmail.com. Er is nog een beperkt aantal plaatsen.

Extra openingstijden bij De Huiskamer Kerstendal

BERG EN DAL - Iedere woensdag is er in de Huiskamer van Kerstendal van 10.00 tot 16.00 uur de inloop. Hier kunt gezellig een praatje maken en een kopje koffie of thee komen drinken, een spelletje doen zoals rummikub of een kaartje leggen.

"Iedere woensdag verzorgen wij ook een heerlijke lunch/maaltijd die we gezamenlijk verzorgen, voor drie euro kunt u hieraan deelnemen, vrijblijvend!" Vanaf vrijdag 3 juni zal de huiskamer extra geopend zijn. De data hiervan zijn: vrijdag 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur en vrijdag 1 juli van 10.00 tot 16.00 uur.

"Iedereen is welkom om een keer te komen kijken en als vervoer een probleem is of als men meer informatie wilt, schroom niet en neem contact met mij op", aldus Patricia Gerrits, inloop de Huiskamer: 06 22189214.

Clubkampioenschap PV Leuth

LEUTH - Op 4 juni was het weer Zover. De wedstrijden om het clubkampioenschap konden weer beginnen. Het was, in tegenstelling tot Groesbeek lazen wij later, schitterend weer in Leuth. Volop zon en absoluut geen regen.

Om 12.00 uur begon de strijd. In totaal waren er 12 teams (24 personen) die deelnamen. De banen waren dus alle bezet. Omdat het clubkampioenschap was, werden er vier voorgelote wedstrijden gespeeld. De langste partij duurde iets meer dan anderhalf uur. Er werd gespeeld op scherpst van de snede.

Tussendoor werd er weer een lekker hapje door het club geserveerd. Zeker door het weer werd het een sfeervol gebeuren. Na 3 partijen waren er nog 3 teams met alle wedstrijden gewonnen. Het ging dus om de laatste partij. De dan nummers 2 en 3 moesten tegen elkaar dus dat was helemaal spannend. Stella en Gerrit van Eldijk werden clubkampioen met 4 gewonnen wedstrijden, Wil en Henk Gunsing tweede met 3 gewonnen en Trees en Jan Tissen derde met ook 3 gewonnen wedstrijden maar minder pluspunten. Allen kregen een beker met de juiste kleur en de winnaars ieder een bon gesponsord door Triangel (Vriendenkring). De poedel ging dit jaar naar Marie Corbeek en broer Jan Wieland.

Open jeugdtoernooi bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Afgelopen week vond bij tennisvereniging Groesbeek het 19e open jeugdtoernooi plaats. Dit betekent dat ook kinderen van andere tennisverenigingen zich hiervoor konden opgeven.

Het toernooi is goed bezocht door kinderen van verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. Er gespeeld volgens het systeem van tenniskids van de KNLTB. De allerkleinsten in de categorie 'rood' en de allergrootste in de categorie 'geel'. Er werd fanatiek en sportief getennist. Het succes van Kiki Bertens draagt hieraan natuurlijk bij.

In de week van 20 tot en met 26 juni is dit jaar het 41e Open Zevenheuvelentoernooi voor de volwassen. U bent natuurlijk welkom om een kijkje te nemen. Kijk voor meer info op www.tvgroesbeek.nl.

Vee-aanhanger beklad met teksten

BEEK-OOIJ – Een veetransporteur die maandagmiddag al een aanhanger had volgeladen met varkens had de aanhanger zolang geparkeerd langs de Sint-Hubertusweg in Beek om met de vrachtwagen een nieuwe lading varkens te gaan halen in de Ooijpolder.

Bij terugkomst schrok de bestuurder, want tussen 12.00 tot 16.00 uur is de vee-aanhanger beklad met teksten tegen dierenleed. Volgens de politie was er geen sprake van dierenleed; de dieren waren goed verzorgd achtergelaten om later weer te worden opgehaald. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie 0900 8844.

Overval geldloper bij Boerenbond Groesbeek gesprek van de dag

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Maandagmiddag is een overval gepleegd op een geldloper van het bedrijf Secur Cash in de Boerenbondwinkel aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Nadat alarm was geslagen, togen de hulpverlenende instanties zoals politie en ambulance met sirenes door het centrum van Groesbeek, omdat er sprake was dat het een overval was waarbij explosieven waren ingezet.

Direct werd de Kloosterstraat vanaf de Frieselaan tot aan de Spoorlaan hermetisch afgesloten voor het toegestroomde publiek. Ook de bewoners van tien woningen tegenover de Boerenbond moesten voor de veiligheid hun woningen verlaten en een veilig onderkomen zoeken. De brandweer stond inmiddels met een zestal brandweerlieden paraat met ademapparatuur bij de kazerne, zodat ze in geval van nood direct ter plaatse konden zijn.

Inmiddels werd duidelijk dat de overvallers de geldloper een hes hadden aangetrokken, dat veel weg had van een bommengordel. De man heeft buiten al zittend ruim twee uur doodsangsten uitgestaan, omdat hij het hesje niet uit mocht trekken voordat de EOD (Explosieve OpruimingsDienst) vanaf Soesterberg ter plaatse was. Intussen kwam de geruchtenstroom al aardig op gang. Zo zouden de daders – die gevlucht waren op een scooter – al in Gennep aangehouden zijn. Daar bleek bij navraag niets van te kloppen. Na drie kwartier cirkelde een politie helikopter boven de plek des onheils om zo naar verluidt foto's vanuit de lucht van het project te maken.

Na ruim twee uur kwam de EOD en werd als eerste de gordel van de geldloper onderzocht. Toen die geen explosieven bevatte werd de geldloper overgebracht naar het bureau in Groesbeek, waar hij na het hachelijke avontuur op verhaal kon komen. Toen in de winkel ook geen explosieven werden aangetroffen, werd een gedeelte van de afzetting vrijgegeven, behalve het terrein van de Boerenbond. Dat bleef verboden gebied en was voor onderzoek van rechercheurs.

Twee jonge dames die de Boerenbondwinkel in liepen, werden door de geldloper aangesproken met de mededeling dat hij een vest met explosieven van de overvallers had moeten aantrekken. Zij werden direct via de achterzijde de winkel uitgestuurd door de bedrijfsleiding van de Boerenbond. Zij wilden met hun auto –die voor de Boerenbond stond- naar huis, maar daar was geen sprake van. Zij deden niet moeilijk en lieten weten 'dan komen wij die vanavond laat of morgenvroeg wel ophalen'. Zij belden het thuisfront met het verzoek of ze opgehaald konden worden. Ook een meisje, die bij haar oma in Groesbeek was, heeft vermoedelijk de twee daders gezien. Ze vielen op omdat zij onder het zadel een blauwe tas hadden bengelen. De politie geeft weinig of bijna geen informatie over bijvoorbeeld of er geld buitgemaakt is en hoeveel; wat voor een kleur scooter de daders hadden en welke vluchtroute de overvallers hebben gebruikt.

Hangende het onderzoek werden er geen verdere mededelingen gedaan. De politie laat weten een klopjacht gestart te zijn naar de overvallers, terwijl ze niet weten waar de daders heen gevlucht zijn en met welke kleur scooter ze zich verplaatst hebben. De politie heeft bedrijven en woningen, die gebruik maken van camera's gevraagd de beelden vanaf maandagmiddag 15.00 uur – of iets eerder – goed te bekijken en eventueel de politie te waarschuwen.

De Boerenbondwinkel is dinsdagmorgen gewoon weer open gegaan voor het publiek. De vijf medewerker(s) die in de winkel aanwezig waren tijdens de overval zijn door de directie van Boerenbond opgevangen.

Ambitie gemeente Berg en Dal in 2050 klimaatneutraal

BERG EN DAL – Door de coalitiepartijen is de ambitie gesteld dat de hele gemeente Berg en Dal in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Dit houdt in dat alle energie die in de gemeente wordt verbruikt, wordt voorzien van hernieuwbare energiebronnen zoals zon, wind, water, bio-energie en geothermie.

Het is de bedoeling dat dan fossiele energiebronnen zoals kolen, aardgas en aardolie niet meer worden gebruikt. Om deze ambitie te bereiken wordt momenteel een visie duurzaamheid opgesteld. Gebleken is dat de afgelopen jaren veel aan duurzame energie is gerealiseerd, maar dat het tempo nog te laag is. Dat betekent dat er verder bespaard moet worden en dat er zoveel mogelijk nieuwe projecten opgestart moeten worden, die leiden tot de opwek van duurzame energie.

Een belangrijke stap is al gezet door een aantal gemeenten, waaronder Berg en Dal om de energie-inkoop van de gemeentelijke organisatie aan een partij te gunnen, die de te leveren energie additioneel duurzaam regionaal gaat opwekken. Het gemeentebestuur stelt voor om op korte termijn offertes op te vragen bij drie marktpartijen die de gemeente voor haar eigen grondgebied gaat adviseren over plaatsen en locaties waar de opwekking van duurzame energie op een ruimtelijk aanvaardbare wijze kan worden ingepast. Voor windenergie is volgens het college en provincie in Berg en Dal geen geschikte locaties aan te wijzen. Er zal vooral op andere vormen van duurzame energie dan wind ingezet moeten worden. In de begroting van 2017-2018 is al wel een bedrag van 2 x 20.000 euro opgenomen om inpassing van duurzame energieopwekking te onderzoeken.

Wandelend op zoek naar gierende gierzwaluwen boven Beek

BEEK - Op vrijdagavond 24 juni nemen gierzwaluwdeskundigen Henk Klaassen en Jochem Kühnen u mee op een wandeltocht door Beek. Onderweg leert u de bijzondere vogel die tijdens deze wandeling centraal staat, goed kennen.

De excursieleiders leiden de wandelaars langs verschillende plaatsen waarvan bekend is dat er gierzwaluwen nestelen. Alleen al in het dorp Beek zijn er veel verschillende mogelijkheden voor gierzwaluwen om een nestelplekje te vinden. De wandeling begint om 19.30 uur op de hoek Bongerdstraat / Waterstraat (bij supermarkt Plus Nico de Witt). De wandeling zal hooguit twee uur duren en deelname is gratis. Meer informatie: Jochem Kühnen, 06 51914095.

Volop genieten van straatspeeldag

Foto: Joop Verstraaten

BREEDEWEG – Liefst 102 kinderen hebben woensdagmiddag met volle teugen kunnen genieten van de Straatspeeldag georganiseerd door de Instuif van werkgroep Kinderwerk Breedeweg en de stichting Wijkraad Breedeweg Actief.

Deze straatspeeldag is mogelijk gemaakt door de zes leden tellende werkgroep, diverse ouders en een 25-tal leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool Breedeweg, die allen hand- en spandiensten verrichtten. Ook nu weer was het Kerkplein geheel ingericht met een 10-tal spelen waaronder een groot springkussen. Ook het schmincken en tattoo's zetten vielen erg in de smaak bij de jeugd. Het terras was ingericht door de buurtwinkel en tussen de activiteiten door werden de kinderen verwend met snoep en drank. Ter afsluiting kreeg iedereen nog een verrassing; zij konden een gratis ijsje gaan halen bij snackbar Rikken aan de Breedeweg.

Klachten over onveilige verkeerssituaties in de buurt

REGIO - Iedereen kent onveilige verkeerssituaties in zijn of haar buurt. Of straten waarin regelmatig te hard wordt gereden. De wijkagenten van de gemeente Berg en Dal willen die klachten graag kennen en weten ook op welke manier dit soort problemen het beste kunnen worden opgelost.

Als mensen dergelijke klachten melden, kan er samen wat aan gedaan worden. De wijkagenten kunnen na een melding er voor zorgen dat er verkeerscontroles in de buurt worden gehouden. Afhankelijk van binnengekomen klachten worden daarbij zaken als te hard rijden, negeren van rood licht, het rijden met (brom)fietsen op trottoirs en overige overlast zaken aangepakt. De meeste gewonden en doden per jaar zijn in ons land nog altijd te wijten aan onveilig verkeersgedrag.

Meldingen over bijvoorbeeld losliggende stoeptegels, gaten in het asfalt, omgevallen verkeersborden en parkeeroverlast horen thuis bij de gemeente. Veel gemeenten hebben een Meldpunt Openbare Ruimte op hun website, waar snel en gemakkelijk een digitaal formulier kan worden ingevuld en ingestuurd.
Voor meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.

Mannenkoor Vox Virorum zingt in de kerk in Leuth

LEUTH - Op zondagmiddag 26 juni om 15.00 uur wordt door het Leuths mannenkoor Vox Virorum in de de H. Remigiuskerk in Leuth zijn jaarlijkse zanguitvoering georganiseerd, samen met gast koor Gemengd Koor De Levensbron uit Lingewaard. Beide koren staan onder leiding van Maarten-Jan Dongelmans.

Vox Virorum brengt klassieke mannenkoorstukken zoals het Priesterkoor van Mozart en Lascia ch’io pianga van Händel, maar ook moderne muziek zoals Both sides now van Joni Mitchel en My heart will go on uit Titanic. De Levensbron zingt onder andere enkele delen uit de Lourdesmis van Jacques Smeets, het Ave Maria van Jacob Arcadelt, het bekende Du Hirte Israels van Bortnianski en Lead me Lord van Samuel S. Wesley.

De koren hopen samen met de bezoekers af te sluiten met het beroemde slavenkoor uit Nabucco. Dirigent Maarten-Jan Dongelmans zal de koren op piano begeleiden. Vox Virorum nodigt iedereen graag uit om dit concert te komen beluisteren en tot slot met het koor mee te zingen.

400 euro op bingoavond

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdagavond 16 juni 400 euro in de wacht te slepen.

De hoofdprijs is zoals elke week 250,-- terwijl er in de jackpot nu 150,-- aanwezig is. De bingoavond begint om 20.00 uur; de zaal van De mallemolen is om 19.00 uur geopend. De opbrengst is geheel voor zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze avond welkom.

Berg en Dalse Boa's delen zestig bonnen uit in mei

BERG EN DAL – De twee Boa's die de gemeente Berg en Dal rijk is, hebben in de afgelopen maand mei in totaal 60 bonnen uitgereikt aan automobilisten die hun voertuigen verkeerd hebben geparkeerd en aan hondenbezitters die hun hond los hadden laten lopen.

De 60 bonnen zijn uitgedeeld voor de volgende feiten: Parkeren zonder blauwe parkeerschijf 26 maal, parkeren buiten de vakken in de blauwe zone 3 maal, parkeren op het trottoir 24 maal, parkeren in de groenstrook 2 maal, parkeren op een invalideparkeerplaats zonder een invalideparkeerkaart 1 maal en parkeren in een parkeerverbod eveneens 1 maal.

Daarnaast kregen 3 bezitters van honden een bon omdat zij hun viervoeter los hadden laten lopen, wat in de gemeente Berg en Dal verboden is. De komende dagen zullen de Boa's toezicht blijven houden op het verkeerd parkeren en extra toezien op het parkeren op het marktterrein tijdens de wekelijkse weekmarkt en op tijden dat dit verboden is. Dit naar aanleiding van meerdere klachten van de marktkooplieden die daardoor gehinderd worden bij het opruimen van hun kramen en dergelijke. Men mag pas vanaf 14.00 uur weer op het marktterrein parkeren, of alles moet eerder opgeruimd zijn. Zolang er nog activiteiten op het marktterrein zijn, is parkeren taboe op het marktterrein.

Rommelmarkt van SC Millingen en CV De Deurdouwers groot succes

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De 17de Rommelmarkt van voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers is afgelopen zaterdag een groot succes geworden. Voor de eerste maal werd deze jaarlijkse rommelmarkt gehouden in verenigingsgebouw 'De Reinhal' en het voorterrein aan het Ons Genoegenpad.

De kramen stonden ditmaal zo opgesteld dat de bezoekers geen kraam konden missen. Vanaf 11.00 uur was het al direct een drukte van jewelste evenals tijdens de veiling van de meest waardevolle spullen, die door veilingmeester Marco Siebers op een voortreffelijke wijze aan de man werden gebracht.

Ook het gezellig ingerichte terras had over belangstelling niet te klagen. Tegen half drie kon iedereen voor 2,50 euro een doos kopen, die men vol kon laden met spullen, die nog op de rommelmarkt aanwezig waren. De nieuwe locatie is bij zowel sportclub Millingen als carnavalsvereniging De Deurdouwers goed bevallen en zal zoals het er nu naar uitziet, het volgend jaar weer op de nieuwe locatie plaatsvinden. De kas van beide jeugdafdelingen is afgelopen zaterdag weer flink gespekt.

Buschauffeur bespuugd en bedreigd

MILLINGEN – Een buschauffeur van lijn 80 van Breng, die zaterdagavond de laatste bus van Nijmegen naar Millingen reed, is bespuugd en bedreigd.

Bij het inchecken van de man, vrouw en kind in Nijmegen had de chauffeur al het vermoeden, dat ze niet betaald hadden. Bij het uitchecken in Millingen gaf het apparaat de foutmelding 'niet voldoende saldo' op de OV chipkaart aan. Hierop sprak de chauffeur de man en vrouw aan en wilde met hen regelen, dat ze alsnog de rit van Nijmegen naar Millingen zouden betalen. Echter toen werd het stel agressief en begon de chauffeur te bespugen en te bedreigen. Door op de noodknop te drukken werd automatisch de politie gealarmeerd. Toen de politie kwam, was het stel vertrokken. Na een onderzoek konden de man 33 jaar en de vrouw 29 jaar in de woning in Millingen aan de Rijn worden aangehouden. Het tweetal is vervolgens ingesloten in het bureau van Nijmegen. Voor hun kind hadden ze wel een geldig kaartje gekocht. Het kind is ondergebracht bij kennissen.

Schutterij houdt succesvol viertallentoernooi

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Schutterij OEV heeft onlangs een viertallentoernooi georganiseerd waarbij in totaal 17 teams streden om de felbegeerde eerste plaatsen. De teams kwamen niet alleen uit Millingen en naaste omgeving, maar ook uit Nederasselt, Harderwijk en zelfs uit Gouda.

Er werd geschoten op vijf disciplines: luchtgeweer, pistool, kruisboog en fladderschieten. Onder een stralende zon werd het toernooi afgewerkt. De laatste discipline werd gezamenlijk in het clubgebouw van OEV afgewerkt. Hier moest met een trekzaag zo snel mogelijk een schijfje gezaagd worden. Ook konden er individuele prijzen behaald worden. Die waren voor Esther Brandwijk (beste geweerschutter), Erwin Terwindt (beste pistoolschutter). terwijl Christiaan Lemmens de beste kruisboogschutter was. De beste drie teams van het viertallentoernooi waren: 1. The Butterfly Lady's, 2. In het bos zijn we de klos en 3. werd de 4 musketiers. Het staat nu al vast dat het volgend jaar weer een viertallentoernooi zal worden georganiseerd door OEV.

School's cool Berg en Dal zoekt mentoren!

GROESBEEK - School's cool is een mentororganisatie die kwetsbare kinderen (van groep 8 of startend in de brugklas) ondersteuning biedt bij de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Een zorgvuldig geselecteerde vrijwilliger bezoekt het kind wekelijks thuis en biedt de jongere enige tijd een steuntje in de rug. De leerlingen ontwikkelen hun kwaliteiten en talenten beter en krijgen meer zelfvertrouwen.

"Zou u een 11- tot 14-jarige leerling willen begeleiden, dan is het mentorschap misschien iets voor u! Enthousiasme, inlevingsvermogen en geduld zijn noodzakelijke eigenschappen van de mentor.

Of heeft u een kind voor wie de stap naar de brugklas erg groot is en die wel wat hulp kan gebruiken? Dan komen we graag met u in contact! U kunt mailen naar a.vandenberg@welzijngroesbeek.nl of bellen naar het algemene nummer van SWG, telefoonnummer 024 3974188 (bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 uur en 13.00 uur). Of kijkt u eens op onze website www.welzijngroesbeek.nl. Daar vindt u een link naar School's cool waar u er nog wat meer over kunt lezen. School's cool is in Nijmegen al jarenlang een zeer succesvol project en is ook in gemeente Berg en Dal beschikbaar. Stichting Welzijn Groesbeek is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Ooij loopt warm voor informatieavond inbraakpreventie

Foto: Marcel Vink

OOIJ – In de gemeente Berg en Dal vinden jaarlijks ongeveer honderd (pogingen tot) woninginbraken plaats. Tijdens de voorlichtingsavond werd duidelijk op welke wijze men de kans op een inbraak zo klein mogelijk kan houden.

Burgemeester Slinkman –de initiatiefnemer van deze avonden die in alle kerkdorpen gehouden worden- verrichtte het openingswoord in Dorpshuis De Sprong. Hij was blij met zo'n grote opkomst. Rond de 70 dorpsbewoners kregen de nodige tips van wijkagent Etienne Fontein en van de ex-inbreker Evert Jansen, bekend van het televisieprogramma 'De Inbreker'.

Beiden hadden de volle aandacht van de zaal, toen zij lieten zien hoe gemakkelijk het in sommige gevallen de inbrekers gemaakt wordt om een woning binnen te komen. Het werd confronterend toen de ex-inbreker ondersteund door foto's (die hij 's middags gemaakt had) vertelde, dat hij al de hele dag door het dorp heeft gelopen om bij diverse adressen binnen te komen door sleutels die uit het slot staken, deuren die wijd open stonden et cetera. Enkele bewoners heeft hij die middag daarop aangesproken.

Het was een zeer geslaagde avond en één ding staat vast: de inbrekers die Ooij willen aandoen, zullen het in ieder geval een stuk moeilijker krijgen om een woning binnen te komen.

GTTC in de prijzen

GROESBEEK - Zaterdag 4 juni namen zes jeugdspelers van tafeltennisvereniging GTTC uit Groesbeek deel aan het J.A.B./Cevelum toernooi in Cuijk.

Door deze zes spelers werden liefst zes bekers in de wacht gesleept. Op de foto van links naar rechts: Kes van der Kroft, Sem van der Kroft, Liz Beers, Rens Verriet en Ravi van Hamersveld (op de foto ontbreekt Noah Hagenbeek).

Brandweer Ubbergen op pad voor vastzittende gierzwaluw

UBBERGEN – De brandweer van Ubbergen is maandagavond rond 21.00 uur gealarmeerd door een buurtbewoner van de Konings Holster in Beek. Bij een woning aan de Konings Holster zat een gierzwaluw vast tussen de pannen en het dak.

De brandweer ging ter plaatse en heeft direct de dierenambulance gewaarschuwd. Met enkele ladders kon het dier uit zijn benarde situatie worden bevrijd. Het dier ging er na zijn redding op eigen kracht vandoor en gaf de hulpverleners het nakijken. De dierenambulance kon worden teruggestuurd.

Drie teams De Oorsprong

BEEK - In het weekend 4/5 juni werden drie teams kampioen bij tennisvereniging De Oorsprong.

Het veteranenteam van vrijdagochtend, Theo Hooghof,Piet Fulpen, Wim Coopman, Gerrie van Eck en Jan Verriet, en Geert Rutten. Dit is een bijzonder team, omdat het een zogeheten Hoog/Laag team is. Jan is lid van SV Ooij, Geert van TV Leuth en de andere vier heren van TV De Oorsprong. Een mooi resultaat van een goeie samenwerking.

Zaterdag Heren 1 met een puntentotaal van 28. Dit team is al vele jaren in dezelfde samensteling: Casper Vannisselroy, Gert Visch, Michiel van Megen, Koen van Dijck, Harold Janssen, Theo Coops en Ivo Wijlhuizen.

En zaterdag gemengd 1met een puntentotaal van 31. Dit team bestaat uit Erik Smits, Lidwien de Haan, Leonie Kersten, Annemiek Kuipers en Berend Nobbe. Ook dit team is een Hoog/Laagsamenwerking aangezien Berend Nobbe ook lid is van tv PIT uit Millingen aan de Rijn.

Deze kampioenen werden gehuldigd met bloemen en een mooi woord van de voorzitter. De avond werd gezellig afgesloten met een barbecue.

Mini's Switch 3

GROESBEEK - Zondag 10 april is in Groesbeek Mini's Switch 3, spelend op niveau 2 kampioen geworden.
Frederique van de Wetering, Froukje van Aalst, Lotte Buil, Amber Hol en Manuel Raaijmakers wisten tijdens de laatste competitieronde genoeg punten bij elkaar te spelen om de eindoverwinning in de poule veilig te stellen. Kanjers gefeliciteerd met jullie kampioenschap.

Switch Heren 2

MILLINGEN - Donderdag 14 april werd Switch Heren 2 na een 4-0 winst op Volamie 3 overtuigend kampioen in de 3e klasse. De zaterdag daarna op de platte kar door Millingen met als eindpunt 't Fuske voor het Switchfeest. Na een welkom als Champions konden de fusten geleegd worden.

SVO/VVLK C1

Spelers: Bauke, Gijs, Rick, Maarten, Luke, Pepijn, Stefan, Patrick, Lars, Daan, Bruce, Mick, Kevin, Dogukan, Milan en Timo

LEUTH/OOIJ - In augustus 2015 startte de samenwerking tussen de jeugdteams van SVO en VVLK. Met een mix van Leuthse en Ooijse jongens werd onder leiding van trainer Vince van Gelder al snel een goedspelend team geformeerd. De ene zege na de ander leverde al snel de koppositie op. Op zaterdag 28 november werd SVO/VVLK C1 kampioen, als eerste team van de nieuwe combinatie in de korte geschiedenis.

De Horst senioren 3

GROESBEEK - "Bij het fluitsignaal hebben we geproost met champagne flessen op ons kampioenschap. Vervolgens bij café Hopmans nog even geproost op onze ruime overwinning. Onze kampioenswedstrijd was op een door de weekse dag, waardoor we het feestje niet te laat hebben kunnen maken. Desondanks hebben we het erg gezellig gehad! Dat feestje halen we nog wel een keer in!" Korfbalvereniging De Horst senioren 3.

Dames TV Groesbeek 1

GROESBEEK - Deze dames van TV Groesbeek 1 zijn kampioen geworden in de hoofdklasse D.D. Competitie 2016.

11 / 32

12 / 32

Van Trien Groesbeekse rockband met breed verrassend repertoire

GROESBEEK – Van Trien is een vrij nieuwe band van Groesbeekse bodem en bestaat uit gepassioneerde muzikanten, die hun talenten hebben gebundeld. Gezien hun repertoire geven ze de voorkeur aan stevige classic-rock, op een gepassioneerde wijze gebracht.

Ze spelen enkel covers maar er zijn ook binnen de band aspiraties om eigen nummers te gaan maken. De band is in 2013 gevormd rondom de Groesbeekse gitarist Gerrie Peters (Van Trien) samen met Hans Reuvers (basgitaar), Michel Janssen (drums), Marcel Wentink (gitaar) en Mark van Stokkum (toetsen).

Gerrie en Hans kennen elkaar bijna een leven lang en speelden in de band 'Trash' en 'Innerspace' tot 1990 en gingen toen over naar 'Point Blue', omdat bluesmuziek in de mode bleef. 'Van Trien' onderscheidt zich door de goed uitgewerkte samenzang en het typisch twingitaargeluid (tweestemmige gitaarriffs). Beide gitaristen Gerrie en Marcel zijn zeer aan elkaar gewaagd. Voor Gerrie is het nummer 'Parisienne Walkways' op zijn lijf geschreven, hij speelt dit uit zijn hart en met zijn uit duizenden herkenbaar gitaargeluid evenaart hij Gary Moore. Mark maakt de sound compleet met zijn geweldige geluiden op de toetsen en komt tot zijn recht met de nummers 'Shine on you crazy daimond' en 'No more tears'. Zij presenteren vrijdagavond 17 juni een breed repertoire in dancing De Hoeve aan de Herwendaalseweg in Groesbeek. De aanvang is om 22.00 uur en de entree is gratis.

Collectanten gezocht voor de Nierstichting

REGIO - De Nierstichting is nog op zoek naar collectanten, die in de week van 18 tot en met 24 september voor de Nierstichting willen collecteren.

Het kan zijn dat u al collectant bent voor de Nierstichting, maar wellicht kent u misschien nog mensen die ook graag willen collecteren in zijn of haar buurt. Attendeer hen dan op deze oproep. Heeft u een uurtje over tussen 18 tot en met 24 september en wilt u iets voor de Nierstiching in uw eigen dorp iets betekenen? Kom dan collecteren voor de Nierstichting! Meld u aan via nierstichting.nl/collectant

'Koffie mèt...'

medewerker NVVE

GROESBEEK - Zorgt u voor een naaste, bijvoorbeeld voor een partner, familielid, vriend, buurvrouw/-man, dan bent u welkom op vrijdag 17 juni om 14.00 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

Deze middag komt een medewerker van de N.V.V.E. (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) en geeft informatie over levensvraagstukken als (niet-)reanimeren, het bespreken van wensen en vrijwillig levenseinde (euthanasie).

Wilt u meer weten over dit onderwerp, heeft u vragen en wilt u andere mantelzorgers ontmoeten, dan bent u welkom op 17 juni van 14.00-15.30 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt zo binnenlopen, de koffie/thee is gratis.

Wilt u vanuit een andere kern van de gemeente naar de 'Koffie met...' en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor (personenauto) contact opnemen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren met Iraida Peeters, telefoon 0481 432262; Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Kluisjes Carwash De Mies opengebroken

GROESBEEK – Er is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken in Carwash De Mies aan De Ren in Groesbeek.

Door aan de zijkant een deur open te breken is men de Carwash binnengekomen en zijn binnen twee kluisjes van de wasautomaten opengebroken. Er is met een klein geldbedrag vandoor gegaan. De buit is zeer gering, iedere dag worden de kluisjes namelijk geleegd. Er is wel veel schade aan zowel de beide kluisjes alsmede de deur, waardoor men is binnengekomen. De inbraak moet rond half drie gepleegd zijn.

Concert op het historische Smitsorgel van Sint-Laurentiuskerk in Kekerdom

KEKERDOM - Op zondag 19 juni om 19.30 uur speelt de organist Evan Bogerd een improvisatieconcert op het Smitsorgel van het kerkje van Kekerdom. Bogerd behoort tot de school van de beroemde organist Jos van der Kooy van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Entree is vrij, wel is aan de uitgang collecte.

"Evan Bogerd behoort tot de jonge generatie van veelbelovende organisten die wij, de internationale orgelkring ‚Musica Sacra in der Düffel', de mogelijkheid geven door een concert in één van de kerken van Kekerdom, Bimmen of Düffelward van hun kunnen blijk te geven. Zoals u weet verzorgen wij al jaren concerten in deze kerken met beroepsorganisten uit onze omgeving en internationaal bekend concertorganisten."

Tijdens het concert van 19 juni improviseert Evan Bogerd in uiteenlopende stijlen: een barokke Partita over Psalm 8, een romantische Fantasie en Fuga over 'Wer nun den lieben Gott lässt walten' (Wie maar de goede God laat zorgen), een improvisatie in moderne stijl over het paaslied 'Victimae pascali' en tenslotte een vijfdelige symfonie.

Bogerd, geboren in 1993 in Groningen, kreeg zijn eerste orgellessen toen hij 7 jaar oud was. Later studeerde hij bij Jos van der Kooy en bezocht verschillende masterclasses, zoals de 'Altenberger Orgelakademie für Musik'. Zijn leermeesters waren ondermeer Wolfgang Seifen, Sophie Veronique Cauchefer-Choplin en Martin Baker. Bij orgelconcoursen in Barneveld, Ede, Enschede, Kampen en Maassluis won hij diverse prijzen. Hij heeft al een rijke ervaring in de concertpraktijk opgebouwd. Bovendien is hij vervanger van Jos van der Kooy als organist van de Westerkerk in Amsterdam.

Alle reden het orgelconcert van Evan Bogerd op zondag 19 juni in het kerkje van Kekerdom bij te wonen!

Huiselijk geweld

REGIO - Huiselijk geweld is de meest voorkomende vorm van geweld in onze samenleving. Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer wordt gepleegd. Vaak is de dader een partner, familielid of huisvriend of bijvoorbeeld een hulpverlener tegen een cliënt. Bent u slachtoffer, neem dan contact op met de politie.


Huiselijk geweld kan lichamelijk en/ of seksueel zijn, geestelijk of in de vorm van bedreigingen of vernielingen in huis. Heeft u te maken met huiselijk geweld dan kan men te allen tijde terecht bij de politie. In spoedgevallen kunt u bellen met 112, als er geen spoed bij is met 0900 8844. Om huiselijk geweld aan te pakken werkt de politie nauw samen met de gemeente en hulpverlening.


Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld
Bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld kan iedereen 24 uur per dag, 7 dagen in de week en anoniem terecht voor advies, informatie en hulp. Slachtoffers, daders, getuigen en mensen die zo hun vermoedens hebben. De bedoeling is om mensen eerder in actie te laten komen, het geweld bespreekbaar te maken en natuurlijk om het te stoppen. Hulpverlening is er ook op gericht om het in stand houden van uw relatie. Dit betekent dat u niet alleen als slachtoffer van huiselijk geweld maar ook als pleger met uw vragen terecht kunt. Het Advies- en Steunpunt is telefonisch bereikbaar onder nummer 0800 2000 of www.huiselijkgeweld.nl. Voor een veilig thuis www.vooreenveiligthuis.nl, Jeugdzorg www.jeugdzorgnederland.nl/zoekt-u-hulp-of-informatie-/
Kindertelefoon 0800 0432 (ma-vr 11.00 tot 20.00 uur) gratis, Slachtofferhulp www.slachtofferhulp.nl 0900 0101, Hulp bij ongewenste zwangerschap 088 1264900 info@fiom.nl, www.fiom.nl, Kinderbescherming www.kinderbescherming.nl en meld geweld; www.meldgeweld.nl.

Zonnebloem Ooijpolders viert tienjarig bestaan

OOIJ - Op donderdag 7 juli viert de Zonnebloem-afdeling De Ooijpolder het 10-jarig jubileum.

"Wij willen dit graag doen met onze gasten en vrijwilligers. De dag ziet er als volgt uit: We starten rond 10.00 uur met de gasten met koffie en gebak bij De Vink waarna er een rondrit met het Zonnetreintje door de polder zal zijn. Rond 12.30 uur is er dan voor gasten en vrijwilligers, waaronder chauffeurs, een lunch bij de Thornse molen. Daarna zal een gastspreker wat vertellen over de molen en is er muziek onder het genot van een drankje, . De dag zal rond 15.30 uur afgelopen zijn.

Zou u erbij willen zijn, geeft u dan op tussen 18 en 29 juni, Voor Ooij bij Erna Driessen: 024 6633103 of 06 13651285. Voor Leuth bij Door Rutten: 024 6633044."

Kluisjes Carwash De Mies opengebroken na inbraak in Groesbeek

GROESBEEK – Inbrekers hebben in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken in Carwash De Mies aan De Ren in Groesbeek.

Door aan de zijkant een deur open te breken is men de Carwash binnengekomen en zijn binnen twee kluisjes van de wasautomaten opengebroken. Er is met een klein geldbedrag vandoor gegaan. De buit is zeer gering daar iedere dag de kluisjes geleegd worden. Er is wel veel schade aangericht aan zowel de beide kluisjes alsmede de deur waar ze zijn binnengekomen. De inbraak moet rond half drie gepleegd zijn.

Fototentoonstelling 'Geloof in Berg en Dal'

Foto: Janneke Ruijs

BERG EN DAL - Op verzoek van de protestantse gemeente van Groesbeek heeft Marijke Bleeker de twaalf in gebruik zijnde kerken van de nieuwe gemeente Berg en Dal op creatieve wijze op de foto gezet.

De twaalf kerken worden ook getoond door de ogen van de kosters. Met alle kosters van deze kerken heeft da. Janneke Ruijs een gesprek gehad over wat zij bijzonder vinden aan hun kerk; ook dat is te zien op de foto’s. Deze tentoonstelling hoopt bij te dragen aan kennismaking, verbondenheid en betrokkenheid van de inwoners van de verschillende dorpen met de nieuwe gemeente Berg en Dal. "We willen hiermee aan inwoners en aan toeristen laten zien welke prachtige kerkgebouwen onze nieuwe gemeente heeft en hopen dat het hen uitnodigt om de kerkgebouwen te bezichtigen."

"Er is eveneens een fietstocht uitgezet langs alle twaalf kerken. De kerken zijn waarschijnlijk niet allemaal geopend, maar sommige hebben een kapel waar u naar binnen kunt. De fietstocht is gratis te verkrijgen bij het VVV en bij de deelnemende kerken."

Op zaterdag 25 juni zal burgemeester Slinkman om 15.00 uur de fototentoonstelling officieel openen in de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek.

De tentoonstelling is deze zomer gratis te bezichtigen op elke zondagmiddag van 26 juni tot en met 11 september van 14.30-16.30 uur.

Freestyle-voetbal tijdens huldiging

Foto van Wil Gibman

REGIO - Tijdens de huldiging van de kampioenen was Freestyle-voetbal SYNC Skills Duo Show van Tom en Christiaan aanwezig. Zij gaven een leuke show weg, ook mochten er 10 kinderen mee doen met de Freestyle voetbal. Dit ging door middel van verloting.

Freestyle-voetbal is een sport, die bol staat van de creativiteit, waarbij vooral gekeken wordt naar techniek en stijl, de creatieve aanpak én –uiteraard– de controle, die je over de bal hebt. Bij Freestyle-voetbal komt het aan op tricks die je met de bal kunt uithalen.

Ooit begon het met de kunst om een bal in de lucht te houden, met hoofd, knie of voet (het eerste filmpje van freestyle-voetbal was feitelijk de warming-up van Diego Maradona tijdens de halve finale van de UEFA-cup in 1989; Napoli-Bayern München) en is nu uitgegroeid tot een regelrechte kunst, waarbij acrobatische bewegingen onderdeel vormen van de show. Freestyle-voetbal is eind jaren negentig vooral in Nederland (door)ontwikkeld.

Feest der Kampioenen in Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 10 juni om 19.00 uur vond het Feest der Kampioenen plaats op het Dorpsplein bij het gemeentehuis in Groesbeek.

De gemeente huldigde alle jeugdteams en individuele junioren die in het seizoen 2015-2016 kampioen zijn geworden. De clubs hadden daarvoor een uitnodiging gekregen. Iedereen was welkom om bij het feest aanwezig te zijn. En zo was het een grote opkomst van de winnaars en natuurlijk familie, trainers en belangstellenden!

Switch '87 Leuth/ Millingen 3

LEUTH-MILLINGEN - Dit team speelt nog maar net samen en twee kinderen hebben eigenlijk nog nauwelijks meegetraind. En dan toch kampioen worden! Drie kinderen lopen momenteel de vierdaagse in Millingen. Dus helaas konden ze niet aanwezig zijn.

In dialoog over het levenseinde

NIJMEGEN - Als mensen kunnen we over van alles en nog wat verhalen vertellen. We maken veel mee dat ons bezighoudt en van betekenis voor ons is. Lang niet altijd spreken we onze gedachten uit. Lang niet altijd zijn er mensen die naar onze verhalen willen luisteren. En al helemaal niet als het gaat over sterven en de dood.

Spreken over het einde, is spreken over het leven, zo blijkt vaak. Bovendien is er een ware uitspraak die luidt: "Elk afscheid is de geboorte van een herinnering". Zo lopen we rond met (soms vele) herinneringen aan mensen van wie we afscheid hebben moeten nemen. Zou u die herinneringen willen delen?

U wordt daarom hartelijk uitgenodigd deel te nemen aan een dialooggroep. Hier staat u stil bij uw ervaringen en de betekenis die deze voor u hebben, maar ook bij uw ideeën, beelden of wensen als het gaat om het levenseinde. Hoe wil je je leven tot het einde toe leven? Welke wensen heb je? Hoe kun je voor elkaar van betekenis zijn rondom het levenseinde? Dergelijke vragen kunnen tijdens de dialoogbijeenkomst besproken worden, op een persoonlijke wijze, in vertrouwelijke sfeer en in een kleine groep van maximaal acht mensen.

Wilt u meedoen? U bent welkom op dinsdag 5 juli van 14.00 - 16.00 uur in De Boskapel in Nijmegen. Inloop vanaf 13.30 uur.
De Boskapel ligt aan de Graafseweg 276 in Nijmegen. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door KBO Gelderland en staat onder leiding van de heer Jan Festen en mevrouw Käyser-Fontaine

Aanmelden kan per email: info@kbogelderland.nl of via telefoonnummer: 0481 450252. Na aanmelding ontvangt men een bevestiging voor deelname.

Politiek op verkenning in de nieuwe gemeente sinds de herindeling

Foto: Karola Hendriks

BERG EN DAL – Als eerste van de politieke partijen in Berg en Dal is de plaatselijke partij VOLG on tour gegaan om de voormalige gemeente beter te leren kennen.

Oud-wethouder Theo Giesbers en Peter Hendriks kregen de opdracht om excursies voor de VOLG-leden te organiseren in de dorpskernen binnen de nieuwe gemeente Berg en Dal. De eerste trip was naar Millingen aan de Rijn, dat traditioneel een ideale broedplaats is voor schippers. Van Jan Strijbos kregen de gasten een inleiding over de relatie van het dorp met de Rijn, de drukst bevaren rivier ter wereld. Per jaar worden 200 miljoen ton aan vracht langs Millingen getransporteerd. "De binnenscheepvaart gaat dag en nacht door", volgens Strijbos.

Vervolgens werd het bunkerstation Heijmen bezocht, waar ze werden rondgeleid door Frank en Robert Heijmen. Het station levert brandstof en scheepsbenodigdheden aan de binnenvaart. Het bedrijf werd in 1953 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaren. Er kunnen vier schepen tegelijk aanleggen en voor de grotere schepen is er een bunkerboot die langszij komt varen. Vervolgens ging het VOLG-gezelschap naar de Stelpost waar tot voor kort het scheepvaartverkeer werd gecontroleerd en is nu in gebruik van Stichting Kunst Millingen waarover ze van Anja Middelkoop uitleg kregen.

Tenslotte werd de kerk van Millingen bezocht, een architectonisch interessant gebouw, en werd er een bezoek gebracht aan de geboorteplaats van de ambtsketting van de burgemeester van Berg en Dal bij edelsmid-atelier van Marianne en Mart Derks. Hier kon men een demonstratie van het smelten en gieten van zilver volgen. Iedereen was onder de indruk van hetgeen het Millingse te bieden heeft.

Fietsster gewond door val

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Cranenburgsestraat in Groesbeek is zaterdagmiddag een 65-jarige fietsster uit Groesbeek door onbekende oorzaak ten val gekomen.

De vrouw reed richting De Horst en kwam net voor de kruising met de Reestraat/ Boersteeg ten val en kwam daarbij op het asfalt terecht. Het slachtoffer liep daarbij diverse verwondingen op. De gealarmeerde ambulance liet enige tijd op zich wachten, maar het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

AnyRyme-ondernemers klimmen 20.000 euro bij elkaar voor MS

BERG EN DAL - De 23 regionale AnyTyme ondernemers hebben afgelopen zaterdag 11 juni 20.000 euro bij elkaar weten te klimmen in het Franse Mont Ventoux voor verder onderzoek naar de ziekte MS.

22 AnyTyme-ondernemers legden de Mont Ventoux met echte wielrennersfietsen. De eigenaar van cafetaria De Horst Jan Weijers de Mont Ventoux heeft zelf de Mont Ventoux tweemaal beklommen op een mountainbike. Voordat Jan aan de klim begon hoopte hij, dat met de 20.000 euro meer onderzoek gedaan kan worden naar de vreselijke ziekte MS.

Voetbalplus-team De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Het voetbal+team van De Treffers heeft vrijdagavond de laatste thuiswedstrijd tegen Woezik gespeeld, maar het was inmiddels al ongeslagen kampioen in de onderlinge competitie, bestaande uit diverse clubs uit de regio.

Tweede jeugdteam GTTC

GROESBEEK - In de voorjaarscompetitie 2016 is het tweede jeugdteam van de Groesbeekse Tafeltennisclub GTTC kampioen geworden in de 5e klasse.
Het team, bestaande uit (van links naar rechts): Roel van Eldijk, Sem van der Kroft en Noah Hagenbeek, werd ongeslagen kampioen.

Handbal Groesbeek Glorie

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Handbalvereniging Groesbeeks Glorie is dit seizoen glansrijk kampioen geworden. Van de 22 wedstrijden wist dames 1 er liefst 19 te winnen, 2 gelijk te spelen en 1 wedstrijd werd verloren.

Odio C1

MILLINGEN - Zaterdag 28 mei zijn de dames van de C1 kampioen geworden. Ze wonnen met 3-7 van DES. Namens het bestuur van ODIO, willen we de dames feliciteren met het behaalde kampioenschap. Ook willen we de trainsters, Lisa en Danielle bedanken en leider en leidster Jan-Willem en Esther. We zijn trots op jullie. En nu lekker binnenkort op korfbalkamp. Veel plezier allemaal.

Mantelzorglunch

in 't Trefpunt

GROESBEEK - Donderdag 23 juni is er een Mantelzorglunch in 't Trefpunt, het restaurant/de ontmoetingsruimte van wooncentrum De Meent, De Meent 2, Groesbeek.

Er even tussen uit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Het duurt van 12.00 tot 13.00 uur. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig om u op te geven. Indien u interesse heeft, kunt u contact opnemen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren per telefoon: 06 13859106 of per mail: info@mantelzorgbergendal.nl

Kerkberichten protestantse gemeente

Zondag 19 juni. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis, t..b.v. vakantieweken voor gehandicapten

Voor meer info zie www. pkn-groesbeek.nl.

Super-vleesbingoavond bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger houdt op zaterdag 18 juni in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 een super-vleesbingoavond.

Op deze avond zijn vleesschalen, gourmetschalen, bbq-schalen, rollades, worsten en tassen boodschappen in de wacht te slepen. Daarnaast is er nog een supervleesschaalronde. In totaal worden er 19 rondes gespeeld waarvan de grote kaart slechts 10,00 euro kost. De zaal van Op De Heuvel gaat om 19.00 uur open, terwijl de bingoballetjes om 20.00 uur zullen gaan rollen.

Activiteiten Mantelzorg Berg en Dal in juni

GROESBEEK - Vrijdag 17 juni "Koffie mèt"…….. medewerker NVVE(Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde). Zorgt u voor een naaste, bijvoorbeeld voor een partner, familielid, vriend, buurvrouw/-man, dan bent u welkom op vrijdag 17 juni om 14.00 uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

Deze middag komt een medewerker van de NVVE en geeft informatie over levensvraagstukken als (niet-)reanimeren, het bespreken van wensen en vrijwillig levenseinde(euthanasie).

Wilt u meer weten over dit onderwerp, heeft u vragen en wilt u andere mantelzorgers ontmoeten, dan bent u van harte welkom op 17 juni van 14.00-15.30 uur in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U kunt zo binnenlopen, de koffie/thee is gratis.

Wilt u vanuit een andere kern van de gemeente naar de 'koffie met..' en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor (personenauto) contact opnemen tot uiterlijk 2 werkdagen van tevoren met Iraida Peeters, telefoon 0481 432262 of Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00 uur. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl

Donderdag 23 juni Mantelzorglunch, 't Trefpunt, het restaurant/de ontmoetingsruimte van wooncentrum de Meent, De Meent 2, Groesbeek.

Er even tussen uit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Het duurt van 12.00-±13.00uur. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig om u op te geven. Indien u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen tot uiterlijk twee werkdagen van tevoren per telefoon: 06 13859106 of per mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Vier dagen fietsen door de beste fietsstad van Nederland

NIJMEGEN - Voor het eerst sinds 2008 wordt de Nijmeegse Fiets4daagse weer georganiseerd. Van 25 tot en met 28 augustus zal de geheel vernieuwde fietstocht plaatsvinden in het rijk van Nijmegen.

De fietstocht doet iedere dag een ander deel van de omgeving van Nijmegen aan. Ook de gemeente Lingewaard mag hierbij natuurlijk niet ontbreken! Op de tweede dag komen de deelnemers daarom deze kant op. Zij zullen vanuit Nijmegen eerst richting Elst en Arnhem fietsen, waarnaar de gemeente Lingewaard aangedaan zal worden. De deelnemers zullen daarna de weg richting Nijmegen vervolgen. Onderweg zullen zij langs verschillende SuperStops komen. Dit zijn bijzondere locaties waar de deelnemers iets extra’s beleven. Het belooft een geweldig evenement te worden, dus schrijf je gauw in!

Omdat niet iedereen de mogelijkheid heeft om alle vier dagen te fietsen en toch graag mee wil doen, is het ook mogelijk om 1, 2 of 3 dagen deel te nemen. Tevens is het toegestaan om met een e-bike aan de Nijmeegse Fiets4daagse mee te doen. Iedere dag kunnen de deelnemers kiezen tussen een lange of korte route. Ongeacht de afstand of het aantal dagen, het wordt 100 procent sportief genieten.

Inschrijven voor de Nijmeegse Fiets4daagse is mogelijk via het aanmeldingsformulier op de website www.nijmeegsefiets4daagse.nl. De inschrijving sluit op 20 augustus of wanneer de inschrijvingslimiet van 2000 bereikt is. De kosten van de Nijmeegse Fiets4daagse zijn 25,- voor vier dagen of 7,50 per dag.

Open ochtend op basisschool Sint-Laurentius in Kekerdom

KEKERDAM - Basisschool Sint-Laurentius is een heerlijk overzichtelijke school waar elk kind echt gezien wordt! Iedereen die op school komt, ervaart meteen de fijne sfeer en voelt zich veilig.

De Laurentius heeft de volgende kwaliteiten:

Samen Sterk: Kinderen worden gezien door leerkrachten maar zien ook elkaar. Er wordt samengewerkt, gespeeld en voor elkaar gezorgd.
Combinatiegroepen: Kinderen leren van jongs af aan ook zelfstandig te werken middels dag- en weektaken.
Samen werken: Kinderen leren hun eigen talenten en de talenten van anderen te zien en te waarderen en kinderen wordt geleerd hoe ze deze kwaliteiten kunnen benutten.
Aandacht: Door de relatief kleine groepen en de goede structuur van onderwijs is er veel persoonlijke aandacht vanuit de leerkracht.

Uiteraard heeft de Sint -Laurentius nog heel veel meer te bieden en dat kunnen we u laten zien op de open ochtend op donderdag 23 juni van 09.00 tot 11.30 uur. Uiteraard bent u ook altijd welkom om op een ander moment een afspraak te maken via +31 481 431 643 of directie@laurentiusschool.com.

Kerkberichten protestantse gemeente van Groesbeek

Zondag 19 juni. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Het Roosevelthuis, t..b.v. vakantieweken voor gehandicapten

Voor meer info zie www. pkn-groesbeek.nl.

Super-vleesbingoavond bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger houdt op zaterdag 18 juni in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 een super-vleesbingoavond.

Op deze avond zijn vleesschalen, gourmetschalen, bbq-schalen, rollades, worsten en tassen boodschappen in de wacht te slepen. Daarnaast is er nog een supervleesschaalronde. In totaal worden er 19 rondes gespeeld waarvan de grote kaart slechts 10,00 euro kost. De zaal van Op De Heuvel gaat om 19.00 uur open, terwijl de bingoballetjes om 20.00 uur zullen gaan rollen.

Met kanker

sta je niet alleen!

GROESBEEK - Het Inloophuis Groesbeek e.o. is een ontmoetingsplek voor mensen die zelf of in hun omgeving te maken hebben (gehad) met kanker. In onze tweede huiskamer, activiteitenruimte, stilteruimte en binnentuin kunnen mensen uit Berg en Dal en wijde omgeving terecht om te praten, maar ook om anderen te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Serieuze gesprekken of gewoon een praatje, precies waar u behoefte aan heeft.

U kunt altijd zomaar even binnenlopen op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Ook tijdens georganiseerde activiteiten is er alle ruimte voor contact met anderen. Daarnaast is regelmatig een wijkverpleegkundige van ZZG Zorggroep aanwezig en kan men zich aanmelden voor een gesprek met oncologisch

begeleider Marijke Verhoeven of een gespreksgroep voor nabestaanden met Mieke Hendriks.

Activiteiten komende periode (vooraf aanmelden via e-mail of telefonisch):

Woensdag 15 juni 13.00-15.00 uur: Ontspanning en meditatie met Margret Arts
Maandag 20 juni 10.00-12.00 uur: Schilderworkshop bij Mariel Poelen.
Dinsdag 21 juni 11.00-12.00 uur: Voetreflexmassage door Ria Hutting.
Woensdag 22 juni 13.00-15.00 uur: Boetseren met Loes Damhuis.
Woensdag 29 juni 13.00-15.00 uur: Boetseren met Loes Damhuis.
Donderdag 30 juni 13.30-16.00 uur: Mozaïekworkshop met Annet Jacobs

Interesse om kennis te maken? Neem contact op per e-mail of telefonisch of kom eens naar ons toe. Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom! Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Nieuwe website voor iedereen die voor een naaste zorgt

BERG EN DAL - Wanneer u de zorg heeft voor een naaste kan dat voldoening geven. Uw naaste heeft het nodig en u zorgt gewoon voor hem of haar. Het kan zijn dat er steeds meer zorg nodig is, of dat u zelf klachten krijgt en dat uw situatie eigenlijk niet meer ‘gewoon’ is.

Mensen die een langere periode voor een naaste of partner zorgen worden ook mantelzorgers genoemd. Wanneer voor u de zorg ook zwaar wordt, kunt u contact opnemen met Mantelzorg Berg en Dal (06 13859106) of een kijkje nemen op de nieuwe website: www.mantelzorgbergendal.nl. Daar vindt u informatie die voor een mantelzorger van belang kan zijn. Bijvoorbeeld een overzicht van vergoedingen voor mantelzorgers door zorgverzekeraars. Ook vindt u een overzicht van de activiteiten, de nieuwsbrief en nog veel meer. Wanneer u zich wilt aanmelden als mantelzorger kan dat via de site. In de loop van het jaar zal de site aangevuld worden met meer informatie voor mantelzorgers. Heeft u een vraag? Laat het ons weten.

JeugdSportKamp SC Millingen

Foto's: Mark Heijmink

en Hans Driessen

MILLINGEN - De Sportkampcommissie van SC Millingen organiseerde 28 mei en 29 mei op sportpark De Hove het jaarlijkse JeugdSportKamp voor de D-, E- en F-pupillen. De vrijdagavond is sinds vorig jaar vervallen.

Na een zorgvuldige voorbereiding door de sportkamp-commissie was er een compleet, gevarieerd spelprogramma voor ruim 110 pupillen in elkaar gezet. Door vrijwilligers werden vrijdagmiddag al zeven grote tenten voor alle spelertjes en een staftent voor de tien crew-leden opgebouwd. Zaterdag vanaf 9.00 uur konden de kinderen zich melden en om 10.00 uur werd het JeugdSportKamp 2016 geopend. De pupillen konden deelnemen aan de Zeskamp zoals Wereldbal, Latje-Trap, Survivalbaan, Draaiende Voetbal, Klimtoren en Speedtest. Daarnaast werden er spellen gedaan met en zonder bal. Het balspel Honkvoetbal was erg leuk. Voor de zaterdagavond was er een Levend Ganzenbord uitgezet in het dorp. Na een rustige nacht werd er zondag na het ontbijt gestart met de spelen en het 7 x 7-voetbaltoernooi.

Na de heerlijke barbecue om 14.00 uur was zondag om 15.00 uur, in samenwerking met de supportersvereniging, de finale van de Penaltybokaal 2016. De laatste penalty betekende ook het einde van dit sportkamp. De prijzen werden aan de winnaars uitgereikt. Alle jonge deelnemers werden opgehaald door hun ouders en de acht tenten werden afgebroken en opgeruimd.
Het JeugdSportKamp 2016 werd zondag 29 mei om 16.00 uur afgesloten.

De Sportkampcommissie is de sponsors, de vrijwilligers en de vele helpers dankbaar, die -in welke vorm dan ook- hebben meegeholpen aan dit mooie JeugdSportKamp.

'Mooi door de Ooij'

voor het goede doel

OOIJ - Sporter voor Natuur organiseert samen met de Nijmeegse Schaatsvereniging op zaterdag 18 juni voor de derde keer de 'Mooi door de Ooij' skeeler- en wielertocht vanaf Hotel Restaurant Oortjeshekken.

Na het succes van de voorgaande jaren is besloten het evenement weer te organiseren. Dit jaar zijn er 200 startplekken beschikbaar te verdelen over vier afstanden. Skeeleraars genieten van een mooie ronde door de Ooijpolder van 28 km, en voor wie wil wordt er nogmaals een ronde gereden. Er is voor hen dus de keus tussen 28 en 56 km. Wielrenners kunnen kiezen uit een route van 90 km of 120 km door de polders, de bossen en de heuvels in het het Rijk van Nijmegen.

Het is een echte gezinsactiviteit. Deelname is mogelijk voor jong en oud, voor beginners en gevorderden. Voor het kroost van jonge ouders is er professionele kinderopvang aanwezig. Voor alles is gezorgd, pauzeplaatsen, ehbo, voorrijders, en extra voorzieningen.

Iedere euro die overblijft gaat naar het goede doel! De inschrijving start ter plaatse om 9.00 uur; om 10.00 uur wordt het startschot gegeven. Aanmelden en informatie op: www.mooidoordeooij.nl.

Vliegje in oog:

fietsster gewond

ERLECOM – Vrijdagavond is op de Erlecomsedam in Ooij een fietsster afkomstig uit Ooij gewond geraakt nadat zij in botsing was gekomen met een jonge fietser eveneens afkomstig uit Ooij die haar tegemoet kwam.

De vrouw kreeg een vliegje in haar oog en bij het uitwrijven zag zijn niets meer en kwam in botsing met een plaatsgenoot die haar tegemoet kwam. Beiden kwamen hierbij ten val en raakten gewond. De vrouw is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen, terwijl de jongeman door ambulancepersoneel ter plaatse is behandeld, waarna hij zijn weg kon vervolgen.

Vliegje in oog: fietsster gewond in Erlecom

ERLECOM – Vrijdagavond is op de Erlecomsedam in Ooij een fietsster afkomstig uit Ooij gewond geraakt nadat zij in botsing was gekomen met een jonge fietser eveneens afkomstig uit Ooij die haar tegemoet kwam.

De vrouw kreeg een vliegje in haar oog en bij het uitwrijven zag zijn niets meer en kwam in botsing met een plaatsgenoot die haar tegemoet kwam. Beiden kwamen hierbij ten val en raakten gewond. De vrouw is per ambulance met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen, terwijl de jongeman door ambulancepersoneel ter plaatse is behandeld, waarna hij zijn weg kon vervolgen.

21 / 32

Daniël van Straaten naar De Treffers

GROESBEEK – Het volgend seizoen zal Daniël van Straaten voor De Treffers voetballen. De 30-jarige middenvelder komt over van dorpsgenoot Achilles'29 en keert hiermee weer terug bij de club waar hij als jeugdspeler al eerder voetbalde.

Voor zijn tijd bij de rood-zwarten speelde Daniël eerder in de jeugd van Union en NEC Nijmegen. Vanuit De Treffers ging Daniël in 2004 voetballen voor sc Juliana'31 in Malden. Hier maakte hij furore door van de derde klasse te promoveren naar de hoofdklasse. In 2010 vertrok Daniël naar Achilles'29 waar hij zes seizoenen speelde. In het dagelijks leven is Daniël projectmanager bij ProjectYou in Nijmegen, waar hij ook woonachtig is.
Met Daniël haalt De Treffers een ervaren, dynamische en veel scorende middenvelder binnen voor volgend seizoen. De technische commissie van De Treffers wenst Daniël ontzettend veel plezier en succes toe bij zijn tweede periode op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

Natuurexcursie rond bloemen en vlinders door Groeske & Kaalbroek

Foto: Helma Groenen

GROESBEEK - Wat zoemt, vliegt en bloeit er allemaal in het zo natuurrijke buurtpark Het Groeske? Zijn hier nog veranderingen te zien? Komen er nog nieuwe soorten planten, bloemen en vlinders bij misschien? Natuurgidsen Hennny Brinkhof en Stijn Schreven leiden op zaterdagmiddag 18 juni vanaf 13.00 uur een bijzondere natuurexcursie met speciale aandacht voor bloemen en insecten.

"De wandeling voert in het eerste deel van de middag door het buurtpark. Daarna in het tweede deel van de middag vervolgen we onze wandeling door een ander klein natuurgebiedje, gelegen langs de beek de Leijgraaf, ’t Kaalbroek. We bezoeken ook dit tweede gebied omdat je daar kunt zien wat er mogelijk is aan natuurontwikkeling in het Groeske. Je bent welkom om mee te wandelen op 18 juni. Verzamelplaats is de Adelbrecht-Windekindschool, Cranenburgsestraat 112a, gelegen naast het park. Breng een fiets of ander vervoermiddel mee om vanaf 15.00 uur te kunnen verplaatsen naar ’t Kaalbroek (bij de Horst)."

‘t Kaalbroek is tot 2003 in gebruik geweest als weiland. Nu is het een natuurgebied waar in 2007 de voedselrijke bovenlaag van de grond is verwijderd om de natuurontwikkeling te helpen. Want schralere grond levert rijkere natuur op. Na het plaggen is maaisel uit De Bruuk verspreid, met daarin zaden van planten die hier van oorsprong thuishoren. Sinds 2009 zijn er steeds meer bijzondere bloemen en planten in ’t Kaalbroek opgekomen zoals de klokjesgentiaan, de Spaanse ruiter, blauwe zegge, gevlekte en de brede orchis. Wie mee gaat kijken, kan die soorten straks misschien herkennen in het Groeske!

Basisschool 't Vossenhol sluit projectweek 'Groesbeek vroeger en nu' af

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek heeft afgelopen vrijdag de projectweek 'Groesbeek vroeger en nu' succesvol afgesloten.

Alle groepen hebben de afgelopen week aan het thema 'Groesbeek vroeger en nu' gewerkt. Er is gesproken over het ontstaan van de molens die Groesbeek rijk was, het kasteel van de Heeren van Groesbeek, de diverse gebouwen in Groesbeek, de natuur, het dialect, puur Groesbeekse gerechten, de trein die jarenlang door het centrum denderde én over een van de oudste beroepen die Groesbeek kent: het bezembinden.

Speciaal voor deze gelegenheid was de nog enige bezembinder die Groesbeek rijk is - de 85-jarige Geert Janssen de Gruusbekse bessembiender - naar de school gekomen om de leerlingen te laten zien hoe de bezems vroeger gemaakt werden. Dit beroep heeft Geert zijn hele leven lang uitgeoefend. De Groesbeekse bezems vonden hun weg bij veel gemeenten in Nederland: van Groningen tot Maastricht.

De hele week door hebben de leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 gemengde workshops gehad, waarover ze verhalen hebben geschreven, geknutseld en geschiedenis hebben opgezocht. Zo was er ook een fototocht voor de jongsten en een GPS-tocht uitgezet door het centrum van Groesbeek. Afgelopen vrijdag is de week afgesloten met een tentoonstelling van de gemaakte producten in de projectweek. In de week van 13 juni zijn de werkjes in de aula tentoongesteld en te bezichtigen. Zowel de leerkrachten als de leerlingen hebben genoten van het project.

Grote partij illegaal vuurwerk in beslag genomen

GROESBEEK – Naar aanleiding van een tip, die bij de Omgevings Dienst Regio Nijmegen binnenkwam over opslag van illegaal gevaarlijk vuurwerk, zijn ambtenaren van de dienst samen met de politie naar een pand gegaan op het Industrieterrein in Groesbeek.

In een garage bij een onderneming werden 4.664 stuks illegaal gevaarlijk vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Het gevaarlijke vuurwerk zat verpakt in tientallen dozen. Het in beslag genomen vuurwerk bestond uit 3.400 Butterfly Crackers, 1.200 Tuono Gold 20 en 20 stuks Thunderkings. Tegen de ondernemer is proces-verbaal opgemaakt. Het in beslag genomen vuurwerk is vernietigd.

22 / 32

Korfbalvereniging De Horst D1

Foto: Wil Gipman

DE HORST - De meiden zijn zowel op het veld als in de zaal kampioen geworden. Buiten werd het kampioenschap in de laatste wedstrijd binnengehaald. In de zaal werden vier wedstrijden voor het einde kampioenschap behaald. Ze wisten bijna 200 keer te scoren dit seizoen.

BVC 12 MD1

Foto: Wil Gipman

BEEK-UBBERGEN - Het aantal meiden dat bij BVC voetbalt is de laatste jaren enorm toegenomen. De keepster volgt een officiële keeperstraining en heeft daarin onlangs haar diploma behaald. Het effect is goed kenbaar!

SC Millingen F1

Foto: Wil Gipman

MILLINGEN - De jongens spelen drie seizoenen samen. F5, F4 en nu F1. De jongens hebben zichtbaar plezier in het spel, dat resulteert in een leuk stukje voetbal.

Ikaros Groesbeek 1

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Dit team speelt al vanaf niveau 1 samen en is tot nu toe elk jaar kampioen geworden.

Swikaros JB1

Foto: Wil Gibman

MILLINGEN - Wegens tekort aan jongens bestaat dit team uit spelers van Switch `87 Millingen en Ikaros Groesbeek.

VVLK D1

Foto Wil Gipman

LEUTH - De D1 van VVLK is kampioen geworden in de 3e klasse.

Walk of Wisdom Sponsorloop Wildtunnel op 28 augustus

Foto: Dassenfamilie, door Natuurmonumenten

MOOK - Op zondag 28 augustus organiseert pelgrimsroute de Walk of Wisdom een sponsorloop voor een nieuwe wildtunnel van Natuurmonumenten. Er wordt vertrokken vanuit herberg 't Zwaantje voor verschillende afstanden. Naast gewoon lopen kun je Nordic wandelen of hardlopen in verschillende tempo's onder begeleiding van In-Beweging en Let's Go!

Op drukke wegen wordt veel klein wild doodgereden. Een wildtunnel is een effectieve maatregel voor een veilige oversteek van de dieren. De wildtunnel wordt aangelegd onder de Groesbeekseweg in Mook.

Programma

10.00 uur Start hardlopers onder leiding van Let’s Go! Hardloop begeleiding. Afstand: 15 kilometer. Verschillende tempo´s!

10.30 uur Start Nordic walkers onder leiding van In-Beweging. Afstanden: 2,5 kilometer en 6 kilometer

10.30 uur Start wandelaars voor alle trajecten

De sponsorloop start vanaf Herberg ’t Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook. Deelname vanaf 5,- volwassenen en 2,50 kinderen. Het geld gaat geheel naar Natuurmonumenten. Herberg ’t Zwaantje trakteert deelnemers na afloop op een consumptie. Het doelbedrag is 1.000 euro. Iedereen die van de Mookerheide houdt, wordt bij deze van harte uitgenodigd iets voor het mooie landschap terug te doen.

Voor meer informatie en opgeven: Theo van In-Beweging (Theo, theovs26@gmail.com – 06 23141837), Let’s Go! Hardloopbegeleiding (Léon Nillessen: 06 41229296, info@loopbegeleiding-letsgo.nl), Herberg ’t Zwaantje: 024 6961434 of via de website van Walk of Wisdom: http://walkofwisom.org/agenda.html.

Geslaagd derde internationaal E-toernooi bij SC Millingen

MILLINGEN - Zondag 5 juni werd voor de derde keer het internationale E-toernooi gehouden. Er werd gestreden om de E-League cup(hoofdklasse/1ste klasse en om de Runners-Up Cup (2de klasse en lager). Liefst 26 teams hadden zich ingeschreveni, 4 uit Duitsland.

Al vroeg was de organisatie al druk bezig met de eerste voorbereidingen. Langzaam liep het sportpark vol met alle teams. Rond 9.30 uur was er een teampresentatie, waarbij alle teams in het zonnetje werden gezet met hun clubvlag. Mooie foto’s werden gemaakt. Na de presentatie werd er begonnen met de wedstrijden. Met het zonnetje hoog aan de hemel, werden er mooie duels uitgevochten. Er was ook een voetbaldartspel. Na de poulewedstrijden werd er gestreden om de ereplaatsen. De finale in de E-League Cup ging tussen SC Millingen E1 en KSV Fortissimo E1 en in de Runners-Up Cup tussen NEC E3 en Leones E2.

Een spannende strijd, waar KSV Fortissimo het betere spel had, maar Millingen E1 goed stand hield. Een verlenging was noodzakelijk. Ontzettend spannend, het bleef 0-0, dus strafschoppen. Uiteindelijk beter genomen door onze E1, waardoor de wisselbeker voor SC Millingen E1 was.

In de Runners-Up Cup was Leones E2 te sterk voor NEC E3 en won de wisselbeker. De organisatie wil de teams feliciteren met de overwinning en persoonlijke resultaten. Alle teams kregen na afloop een medaille (van JAC) en een beker(van de supportersvereniging) De eerste prijs van het voetbaldartspel ging ook naar Leones E2. De organisatie is alle vrijwilligers, die deze dag mogelijk heeft gemaakt, ontzettend erkentelijk en dankbaar.

Romeinenfestival in museum Orientalis trekt veel publiek

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING - Het Museumpark Orientalis stond in het weekend van 4 en 5 juni geheel in het teken van de Romeinen tijdens het Romeinenfestival, dat voor de eerste maal in museum Orientalis gehouden werd.

Deze locatie was uitermate geschikt voor het festijn. De vele bezoekers konden kennis maken op welke manieren de Romeinen aan sport en spel deden. Twee dagen lang was het museum een spectaculair schouwspel, vooral door de Romeinse vechtsport zoals de gladiatorengevechten en worstelwedstrijden.

De bezoekers hebben een totale indruk gekregen op welke wijze de Romeinen in de oudheid met elkaar en met de vijand leefden. In de oudheid kende iedere stad zijn eigen vorm van spelen, waarbij vooral de atleten streden om de eeuwige roem en de goddelijke status.

In dit weekend werd er een bruiloft gehouden in het Romeinse straatje. De gasten uit Angeren wisten in eerste instantie niet waar ze terecht waren gekomen maar al snel werd duidelijk, dat tegelijkertijd het Romeinse festival in het museum gehouden werd. Zij hoefden niet bang te zijn, omdat een heel legioen Romeinen zich in het park ophield, dat hen bij onraad beslist had bijgestaan...

Mirthe Kerkhof

Foto: Wil Gipman

NIJMEGEN/ GROESBEEK - Mirthe maakte dit jaar haar debuut in de leeftijdklasse judoka`s jonger dan 15 jaar. Dit seizoen wint zij direct het Open NK en werd ze derde op het reguliere Nederlandse Kampioenschap. Dit alles in de categorie tot 32 kg. Mirthe is begonnen bij Judovereniging Groesbeek en komt nu uit voor St. Top Judo Nijmegen.

SC Millingen E3

Foto: Wil Gipman

MILLINGEN - De E3 is een heel sportief team, ze hebben het onderling erg leuk. Ze hebben zelfs in de bekerfinale gestaan.

Tiffany Kolvenbach

Foto: Wil Gibman

BEEK-UBBERGEN - Tiffany Kolvenbach is districtskampioen Midden- Nederland, in de categorie 12 jaar, 28 kilo.

SC Millingen E4

Foto: Wil Gipman

MILLINGEN - De E4 is ongeslagen kampioen geworden.

Ikaros Groesbeek MC2

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Volleybalvereniging Ikaros Groesbeek MC2 kampioen!

Achilles '29 B2

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Achilles `29 B2 kampioen.

Laat de vlinders nu maar komen in Vlindertuin Voi.jerland

Foto: Peter Hendriks

BREEDEWEG – Vrijdagmorgen vond de officiële opening plaats van Vlindertuin Voi.jerland achter de 17Septemberstraat in Breedeweg. Bij de opening waren diverse buurtbewoners, alle 199 leerlingen en leerkrachten van basisschool Breedeweg, ouders, burgemeester Slinkman en wethouder Erik Weijers aanwezig.

Het braakliggend terrein heeft plaats gemaakt voor een grote bloemenpracht langs de aangelegde wandelpaden. Alleen de vlinders lieten zich nog niet zien. Wethouder Weijers liet weten dat de hoofdpersonen van vandaag 'jullie' allemaal zijn. "Jullie zijn druk in de weer geweest om dit mooie plan gerealiseerd te krijgen. Het vorig jaar is dit terrein ingezaaid en de leerlingen hebben struiken en plantjes geplant. Het is vandaag een mooi programma met mooi weer en het is bijzonder wat hier allemaal groeit en bloeit", aldus Weijers.

Ook Gerdien Bos van de Vlinderstichting was zichtbaar tevreden met het resultaat. "Twee jaar geleden hebben wij dit terrein ingezaaid met een bloemenmengsel, dat ervoor heeft gezorgd dat het een kleurrijk geheel geworden is. Wij zullen er mede voor zorgen dat deze bijzondere plek mooi blijft", liet zij weten.

Vervolgens werd de samenwerkingsovereenkomst getekend door burgemeester Slinkman namens de gemeente Berg en Dal, Stan Bons van basisschool De Breedeweg, Gerdien Bos van de Vlinderstichting en Peter Peters namens de bewoners van de 17Septemberstraat. Als openingshandeling werden er tientallen koolwitjes losgelaten, die al gauw hun plek zochten tussen de bloemenpracht. De leerkrachten kregen pakketjes met larven van koolwitjes mee om deze in de klas te laten ontpoppen.

Petanque-treffen tussen Beek, Ooij en Leuth

Foto: Peter Hendriks

BEEK - Vijftien jaar geleden werd het idee geboren om een jaarlijkse competitie te houden tussen de drie dorpen uit de polder om met elkaar petanque te spelen (variant van jeu de boules).

Door Frans van Heumen (P.V.Beek), Hennie Post (De Zilveren Kogels Ooij) en Bernard Damhuis P.V. Leuth werd het BOL –toernooi tot stand gebracht. Jaarlijks worden in de zomer drie toernooien gehouden in Beek, Ooij en Leuth. Vandaar de naam BOL-toernooi.

Het vierde en laatste toernooi wordt het Bol-on tour genoemd waarbij een mix wordt gemaakt van de drie verenigingen door elkaar. Dit jaar vond het eerste treffen plaats op zaterdag 11 juni in Beek. Zoals de bedoeling is, werd er nu ook weer sportief én fanatiek gespeeld door de vertegenwoordigers van de drie dorpen, waarbij er vaak spannende partijen te zien waren. Uiteindelijk kwam Leuth als winnaar uit de bus met 9 gewonnen wedstrijden. Beek werd tweede met 6 gewonnen wedstrijden en Ooij won drie wedstrijden. De dagprijs ging naar het team van Jan Tissen, Marie Corbeek, Riekie Seegers en Roel Brink uit Leuth met drie gewonnen wedstrijden. Het volgende Bol-toernooi is in Leuth op 17 juli.

Inzegening Mariabeeld Sint-Antoniuskerk Breedeweg

BREEDEWEG – Zondagmorgen na de heilige mis is het Mariabeeld dat vorig jaar op de sokkel is geplaatst tegen de gevel van de Sint-Antoniuskerk in het kerkdorp Breedeweg gezegend door pastoor Henk Janssen.

Hiermee is de langgekoesterde wens van de pastoors Hoek en Thuring definitief in vervulling gegaan. Met de bouw van de kerk op de Breedeweg werd in 1935 gestart en werd in 1937 in gebruik genomen. De toenmalige pastoor Hoek wilde toentertijd al een Mariabeeld tegen de gevel plaatsen, maar dat werd afgekeurd door de beeldencommissie van het bisdom, zodat er jarenlang niets meer van terecht kwam.

Na de oorlog werd de totaal vernielde kerk weer hersteld en toen werd al een sokkel met afdak gerealiseerd tegen de gevel van de kerk, met de bedoeling dat daarop ooit een Mariabeeld geplaatst zou worden. Toen pastor Thuring in 1969 pastoor Hoek opvolgde was er nog steeds geen Mariabeeld. Bij zijn afscheid op 20 november 2011 konden de parochianen een financiële bijdrage geven als blijvend afscheidsgeschenk en wel een beeld buiten de abscis en wel 'Maria Zetel der Wijsheid'.

Op 3 november 2015 was het zover dat het beeld van Maria -ontworpen en gemaakt door kunstenares Kathinka Roovers- op de sokkel kon worden geplaatst. Zondag werd het beeld ingezegend voorafgegaan door een plechtige heilige mis waarbij de kunstenares ook aanwezig was. Buiten onder het Mariabeeld zorgde het 42 leden tellende kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg voor enkele passende liederen. Daarna was er voor alle aanwezigen koffie in de kerk.

26 / 32

Korfbal De Horst E1

Foto: Wil Gipman

DE HORST - Dit is het eerste kampioenschap voor deze meiden. Femke heeft een erge blessure gehad, maar heeft gelukkig nog heel even mee kunnen doen in de laatste wedstrijd.

De Treffers MB1

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Unieke prestatie! In 20 wedstrijden 57 punten behaald, 60 doelpunten gescoord, gepromoveerd en weer kampioen geworden. Punten zijn behaald door het voetballend vermogen te koppelen aan de teamgeest.

SC Millingen D3

Foto: Wil Gipman

MILLINGEN - De D3 hebben er als een echt team samen voor gevochten om (herfst)kampioen te worden. Geen gemopper op elkaar, wat is het een mooi team. D3 eerste kampioen van SC Millingen van het afgelopen seizoen.

Achilles 29 F1

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Mooie afdeling met sterke tegenstanders waaronder directe concurrent De Treffers F1! In de kampioenswedstrijd tegen Hatert werd het liefst 13-2. Kampioen! Met toeterende auto's en de platte wagen door Groesbeek.

Wout Schaap Sint-Hubertus

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Jeugdkoning 2015-2016. Met tien man om gestreden. Wout heeft de romp er afgeschoten en werd jeugdkoning van Sint-Hubertus.

BVC 12 E1

BEEK - De dubbel en vaak van achterstand alsnog gewonnen. Dat is veerkracht.

Kleine ergernissen in plaatselijke APV opgenomen

BERG EN DAL – Sommige mensen ergeren zich aan de caravan van de buren, die al dagenlang het uitzicht vanuit de woonkamer belemmert. Of aan een autowrak dat al maanden in de straat staat en waar niemand naar omkijkt. Of aan vuilcontainers die te vroeg aan de kant van de weg gezet worden.

Men vraagt zich af, mag dat zomaar? Wijkagent Vreemann legt uit dat dit soort zaken geregeld zijn in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van de gemeente. Daarin staan ook de boetes die men hiervoor kan krijgen. "Elke gemeente heeft eigen regels voor het aanbieden van gevaarlijk en huishoudelijk afval. Op het gemeentehuis in Berg en Dal kunnen ze daarover van alles vertellen. De gemeenten hebben ook regels opgesteld voor het aanbieden van afval uit de tuin, zwerfafval en puin. Datzelfde geldt voor autowrakken in de straat of het parkeren van caravans op de openbare weg. Mensen die zich niet aan de regels houden, kunnen hiervoor bekeurd worden", besluit Vreemann. Voor vragen en klachten kan men contact opnemen met het gemeentehuis telefoon 14024.

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN/HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen. Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 (zijstraat Van Welderenstraat/Oranjesingel) in Nijmegen is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Pleinfestival

Omroep Berg en Dal tijdens jaarmarkt

GROESBEEK – Op dinsdag 26 juli – tijdens de Groesbeekse Jaarmarkt – organiseert Omroep Berg en Dal een Pleinfestival op het Dorpsplein bij het gemeentehuis.

Het laatste Pleinfestival vond plaats in 2008. Jarenlang was het met veel succes een onderdeel van de Groesbeekse Zevenheuvelenfeesten. Reden voor de lokale omroep – inmiddels Omroep Berg en Dal – dit muziekfeest weer op te pakken. Het Dorpsplein wordt op die dag omgetoverd in een gezellig zomers terras waar op het podium een groot aantal Nederlandse en Vlaamse artiesten een optreden zal verzorgen.

Het geheel wordt live op radio en TV van Omroep Berg en Dal uitgezonden. De spits van het Pleinfestival zal van 10.00 tot 12.00 uur worden afgebeten door het populaire programma 'Muzikale Mixer', dat gepresenteerd wordt door Willy Claus. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er non-stop-optredens van veelal Nederlandse artiesten: Mark van Veen, Marco Schouten, Anita & Ed, Helen Liebers, Marcel van Kempen, Kees Plat (leadzanger The Cats Tributeband), John Gray, Johan Vlemmix, Peggy Mays, Theo van Blitz, William Smulders, Tina Rosita, Kees Versluijs, Sherena en Davey van der Sluis. Het wordt een dag vol sfeer en gezelligheid met veel Hollandse muziek. De entree is geheel gratis.

Streekgala 2016: Op bezoek bij de boer

GROESBEEK - Zondag 26 juni: Streekgala 2016: Op bezoek bij de boer! Terra Vita houdt zondag 26 juni in samenwerking met Stichting Landwaard voor de veertiende keer het Streekgala. Veertien boeren en tuinders zetten hun staldeuren open voor publiek.

Wil je kalfjes knuffelen, wijnvatrollen, meedoen aan een kersenpitspuugwedstrijd of een begeleide natuurwandeling maken? Kom dan tussen 11.00 en 16.00 uur naar dit gratis evenement voor het hele gezin. Op www.streekgala.nl vind je een overzicht van alle bedrijven waar je dit jaar op bezoek kunt.

De 14de editie van het Streekgala is een bijzondere editie, omdat de organisatie van het evenement na 10 jaar terugkeert bij Terra Vita. Om dit te vieren organiseert Terra Vita een boerenontbijt voor genodigden op Het Balkon van Groesbeek aan de Zevenheuvelenweg. Aansluitend aan het ontbijt volgt de officiële opening van het Streekgala. Een tweede feestelijke opening vindt om 13.00 plaats bij Camping Klein-Amerika. Hier wordt de prachtige nieuwe camping ingewijd. Iedereen is van harte uitgenodigd de opening bij Camping Klein-Amerika bij te wonen.

Het boerenbedrijf in al haar diversiteit

Op 26 juni kun je kennismaken met een groot scala aan boerenbedrijven. Zo kun je kalfjes knuffelen op een melkveebedrijf, je eigen fruit plukken in een zelfpluktuin, graan malen in een echte molen of wijn proeven in een wijngaard. Tevens krijg je de mogelijkheid meer te weten te komen over de imker en zijn werk en op de kaasboerderij leggen ze graag uit hoe kaas eigenlijk precies gemaakt wordt.

De schoonheid van het platteland, de heerlijke streekproducten en de gezelligheid op de boerenerven vormen de perfecte ingrediënten voor een heerlijk dagje uit! Dus verzamel je vrienden en familie, stippel een route uit en ga op 26 juni op bezoek bij de boer.

28 / 32

Achilles 29 F4

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - Mooi, gezellig, hard- en goed samenwerkend team. Geen een wedstrijd verloren. 86 doelpunten voor, 5 doelpunten tegen.

De Treffers D4

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - in 3e klasse tweede geworden met één punt verschil.

SC Millingen C1

Foto: Wil Gipman

MILLINGEN - De C1 heeft de spannende laatste wedstrijd, tegen de nummer 2 gewonnen met 1-0.

Ikaros Groesbeek MA1

Foto: Wil Gipman

GROESBEEK - De MA1 van volleybalvereniging Ikaros uit Groesbeek is kampioen geworden in de 2e klasse.

Ouderwetse dansavond met orkest

GROESBEEK – Op vrijdagavond 17 juni is er weer een ouderwetse dansavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek op deze avond wordt verzorgd door het alom bekende seniorenorkest Aldorum. In de grote zaal van De Mallemolen wordt op die avond een ruime dansvloer gecreëerd. De beentjes kunnen vanaf acht uur van de vloer; de zaal is al om 19.00 uur geopend. Iedereen is op deze ouderwetse dansavond welkom. De entree bedraagt inclusief hapjes vier euro. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Wielrenner gewond na val

GROESBEEK – Op de Knapheideweg in Groesbeek is zaterdagmorgen rond kwart over tien een wielrenner ten val gekomen en op het wegdek terecht gekomen.

Doordat de ketting van de wielrennersfiets er afliep, heeft het slachtoffer (uit Helmond) de macht over het stuur verloren en is daarbij ten val gekomen. Hulpverlenende instanties kwamen ter plaatse. Ambulancepersoneel heeft de Helmondenaar verbonden, waarna hij weer huiswaarts kon keren.

Drukte bij intocht avondvierdaagse

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Dinsdagavond 7 juni gingen 357 lopers van start voor de vierde editie van de Millingse avondvierdaagse georganiseerd door korfbalvereniging Ons Doel Is Ontspanning vanaf sportcomplex De Hove.

Het startsein werd dit jaar gegeven door Nyah Canters, nadat zij van de organisatie een cheque van 250 euro had ontvangen voor de stichting VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen, Kanker). In verband met het naderende onweer had de organisatie besloten om alleen de 5 kilometer te laten lopen. De stemming heeft er alle vier avonden goed in gezeten. De laatste dag (vrijdagavond) werden de wandelaars als helden ontvangen en liepen gezamenlijk naar sportpark De Hove.

Fieldtrips Grateful Generation Tours

GROESBEEK - In samenwerking met het Bevrijdingsmuseum organiseert Grateful Generation Tours op zondag 26 juni spannende fieldtrips in een oude Willys jeep (2 tot 3 personen) langs de slagvelden van Market Garden.

Het zijn korte tours van 30 minuten voor jong en oud: absoluut een must voor de jeugd. Kosten: 7,50 euro. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 13.00-17.00 uur. Reserveren ter plekke op de dag zelf. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

31 / 32

hoera ANNETTE 50 jaar
18 juni is de grote dag.
Dan wordt deze spring in het VEL
50 jaar ANNETTE van harte van je kids en Wim en Elly.

Proficiat grote broer
15 juni is het 5 jaar geleden
Dat jij de wereld bent binnen
getreden
Kusjes van je
broertje Krijn en zusje Nele

Lieve paps & mams
Van harte gefeliciteerd met jullie
50 jarig huwelijk.
50 jaar staat voor goud maar jullie zijn ook goud.

Hoi Dee Jay
van harte gefeliciteerd 7 jaar alweer veel plezier heel veel gezondheid
Oma Hennie en Opa Sjaak

Onze lieve Linde wordt al weer
5 jaar.
Gefeliciteerd.
Dikke knuffel
Oma, Magda, Roy en Ferdy

Deze trotse kanjer Jelle van Blitterswijk is geslaagd voor zijn zwemdiploma B.
Hartelijk gefeliciteerd met een hele dikke knuffel van
Opa Bart en Oma Wenda.

Peter en Gera,
alsnog van harte gefeliciteerd met jullie verloving!
Liefs Pa en Ma, Gerrit en Bertine, Henk-Jan en Margreet.

Opa en oma gefeliciteerd met jullie
50-jarige huwelijk.
Jan, Sigrid, Sanne, Rick en Dian

Ja het is echt waar,
onze Sarah wordt 50 jaar!
Anneke, gefeliciteerd.
Familie van Os & Wiggelman.

Hiep hiep hoera
Gerda 66 jaar
Van harte gefeliciteerd
Gerrit, kinderen, kleinkinderen en
achterkleinkinderen