GN Berg en Dal Heumen Mook

3 februari 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 3 februari 2016


Groesbeekse wagenbouwers kunnen er wat van

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Groesbeek staat bekend om zijn grote carnavalsoptocht mede dankzij de tientallen praalwagens, groepen, trio's, duo's en enkelingen; in totaal zo'n 150 deelnemers.

De meeste carnavalsclubs hebben de nodige vakmanschap in huis, anders zouden we dat nooit voor elkaar kunnen krijgen, laat een carnavalist weten. Diverse praalwagens hebben een hydraulische installaties aan boord die de creaties alle kanten uit kunnen laten voeren. Dat zijn technische hoogstandjes, die hebben de optocht in Groesbeek , die met de carnaval Het Keulen van Gelderland genoemd wordt, ook groot gemaakt.

Groesbeek staat ook bekend om de prachtige ideeën en de actualiteit die de deelnemers jaarlijks weer weten te brengen. De gemeente Berg en Dal is blij met dergelijke praalwagenbouwers en om die reden heeft de gemeente Groesbeek jaren geleden een nissenhutcomplex gedoogd waar zo'n kleine twintig carnavalsverenigingen hun creaties kunnen bouwen. Enkele jaren geleden werd er nog al eens ingebroken in de nissenhutten, waarbij dan hand- en elektrisch gereedschap werd ontvreemd.

Maar dat laten de carnavalisten zich niet meer gebeuren. Als ze gaan bouwen, nemen ze het gereedschap van thuis mee en nemen het daarna weer mee naar huis. Het enige, dat achterblijft is het goudgele vocht, maar daar gaan ze geen risico mee lopen. Ondanks dat er geen vorstverlet is geweest zorgen de bouwers dat ze in ieder geval klaar zijn voor de carnaval. Het is bijna ieder jaar een race tegen de klok, maar met de optocht op zondag 7 februari zijn ze in het centrum van Groesbeek allemaal te bewonderen.

Plaatselijke prominenten maken van voorleesontbijt groot succes

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/BREEDEWEG – Acht plaatselijke prominenten hebben er woensdagmorgen voor gezorgd dat het voorleesontbijt op basisschool Breedeweg een groot succes is geworden. De Oudervereniging van basisschool Breedeweg had ervoor gezorgd dat zowel de 192 leerlingen, docenten en niet te vergeten de speciale gasten niets te kort kwamen, dankzij de sponsoring van Wim Voet van Plus Markt Mook die twee kleinkinderen op basisschool Breedeweg heeft zitten.

Er waren volop belegde broodjes, krentenbollen, peperkoek en Kanzi appels. De speciale voorleesgasten waren naast burgemeester Slinkman, Clown Kwibus, wijkagent Patrick van der Wal, Prins Ramon van carnavalsvereniging De Feestneus, muziekjuf Mariska Brienen van fanfare Jubilate Deo, kunstenares Mariël Poelen, brandweerman Wiljan Gerritzen en natuurdeskundige Christiaan Lok.

Alle gasten wisten de leerlingen te boeien, vooral Mariël Poelen die haar accordeon had meegebracht. Voor Clown Kwibus was het een fluitje van een cent, want hij is vooral gewend met kinderen om te gaan. Prins Ramon had ook het nodige in zijn mars. De leerlingen van juf Bellinda en Rosanne hadden de spannendste gast: wijkagent Patrick van der Wal. De kinderen waren muisstil toen hij na het voorlezen de kinderen ging uitleggen, wat een politie allemaal doet en wat hij allemaal bij zich draagt. Patrick vertrok vanaf de school met loeiende sirene en blauwe zwaailichten, zodat de spannende indruk nog enige tijd in de klas bleef hangen. Ook locatiedirecteur van basisschool Breedeweg Anke Janssen was in haar nopjes, dat het voorleesontbijt geslaagd was.

Wie worden de beste versierders van Boemelgat?

MILLINGEN - Nee, we hebben het hier niet over haantjesgedrag, charmeoffensieven of een té overdreven knipoog in de richting van het andere geslacht. Ook het woord ‘versieren’ heeft zoals eenieder weet meerdere betekenissen.

Wanneer op zaterdag 6 februari het carnaval losbarst in ons Boemelgat, is er toch niets mooier dan door het hele dorp de sfeer te kunnen proeven van dit naderende volksfeest.

Daarom dagen wij als Deurdouwers u en uw straat- of buurtgenoten uit, om uw straat of buurt te transformeren tot de mooist versierde van Boemelgat. Hieraan is zelfs een leuk prijsje verbonden en natuurlijk... ’eeuwige roem’.

Tevens zal de mooist versierde etalage van onze Millingse ondernemers beoordeeld worden. Voorafgaand aan de optocht door ons dorp, worden de straten en etalages beoordeeld door een zéér deskundige jury, die met een scherp oog voor detail hun bevindingen doorspeelt aan de optochtcommissie. Tijdens de optocht zal dan de mooiste straat/buurt deze prijs overhandigd krijgen. Dus, zegt het voort in de buurt en maak er wat moois van.

Alleen al met het samen versieren van de straat zullen het carnavalsgevoel en de sfeer in ons mooie Boemelgat u nog intenser bekruipen.

Schooldirecteur Entrea blij met bibliotheek op school

Foto: Marcel Krijgsman

UBBERGEN - Op dinsdag 26 januari opende Bibliotheek Gelderland Zuid een ‘Bibliotheek op school’ op de Pedologisch-Instituutschool van Entrea Onderwijs in Ubbergen. Regiodirecteur Karin van der Velden is blij met deze ontwikkeling.

Van der Velden: “Wanneer je plezier in lezen krijgt, ervaar je dat de wereld steeds groter wordt. Met een bieb op school halen we voor de kinderen die wereld niet alleen binnen de school. Samen met de Bibliotheek leggen we ook de verbinding met lezen thuis.”

Niet alleen deze school van Entrea krijgt een Bibliotheek op school, ook de twee andere scholen van Entrea in de regio Nijmegen gaan gebruik maken van dit concept van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Met een wisselende aangepaste boekencollectie en diverse leesbevorderingsactiviteiten op scholen, werkt de Bibliotheek samen met de school aan het vergroten van leesplezier bij leerlingen. Want “Lezen is de basis voor ontwikkeling,” aldus Van der Velden.

De ‘Bibliotheek op school’ is een landelijke aanpak voor het basisonderwijs, waarin bibliotheken en scholen structureel samenwerken. De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft deze samenwerking inmiddels met meer dan dertig scholen in hun werkgebied.

Nieuwe vastenactie: veertig dagen geen druppel...

REGIO - Vroeger spaarden we tijdens de vasten snoep in een trommeltje. Nu is het goed idee om jezelf in deze tijd te onthouden van allerlei luxe zoals: roken, televisie kijken, sociale media en ook van alcohol.

Unie KBO vindt het een mooi idee om mensen uit te dagen om in de vastentijd vanaf aswoensdag 10 februari tot pasen op 27 maart geen druppel alcohol te drinken. Doet u mee? Daag ook anderen uit om dit voorbeeld te volgen! Ga erover met anderen in gesprek. De uitdaging wordt makkelijker als je het met velen doet.

Meldt u aan op: www.40dagengeendruppel.nl. U ontvangt dan een speldje om het initiatief herkenbaar te maken. Op de site vindt u ook allerlei informatie en tips over 50plussers en alcohol.

Geen internet? Meer informatie en aanmelden bij de ledenservice van Unie KBO. Telefoon: 0900 8212183 (dagelijks van 9.30 tot 12.30 uur).

Een maand stoppen is gezond: u hebt meer energie en bent fitter; u valt af; u kunt altijd in de auto stappen; uslaapt beter; u kunt zich beter concentreren.

Buurtsoepie Beek

BEEK - Wekelijks is in de Buurtkamer van het Kulturhus Beek de gelegenheid om eens andere mensen uit ons dorp (en aangrenzende dorpen binnen onze gemeente Berg en Dal) te ontmoeten en gezellig samen te eten voor een zéér schappelijke prijs.

We streven ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten, en in ieder geval van verse groenten. Het menu is meestal afwisselend een lunch met voedzame soep en brood de ene week, en een eenvoudige warme maaltijd de daaropvolgende week. Waar mogelijk houden we rekening met vegetariërs (wel graag even van te voren laten weten).

Spreekt dit je aan? Kom dan eens langs op woensdag; de Buurtkamer is open van 10.00 uur tot 15.30 uur. Het eten wordt om 12.30 uur opgediend, en er is plaats voor maximaal twintig eters. Voor groepen van vier of meer mensen geldt: graag even van te voren contact hierover opnemen!

Kosten: drie euro voor de maaltijd ; voor koffie of thee met koek is elke vrijwillige bijdrage welkom.

Menu woensdag 3 februari: groentesoep met balletjes
Menu woensdag 10 februari: boerenkoolstamppot
Menu woensdag 17 februari: erwtensoep
Menu woensdag 24 februari: macaroni met groentengerecht

Uitbreiding van ons team: Het Buurtsoepie draait helemaal op vrijwilligers; als je het leuk vindt om te koken met verse èn gezonde ingrediënten, is het wellicht een idee om je af en toe voor het Buurtsoepie in te zetten als chef-kok-van-de-dag, of om mee te helpen. Als je meer hierover wil weten, neem dan gerust contact op.

Vragen/contact: stuur een mailtje naar r_soree@online.nl (Dolf Sorée); 06 49205098.

Bestuur Steunpunt Mantelzorg Beek gestopt

BEEK – Het bestuur van Steunpunt Mantelzorg in Beek – dat ruim 100 mantelzorgers ondersteunde – is er abrupt mee gestopt. Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft Stichting Welzijn Groesbeek de opdracht gegeven de steunpunten te coördineren.

Maar volgens wethouder Thijssen is er verschil van inzicht op welke wijze de coördinatie van het SWG functioneert. "En dat betreur ik", aldus Thijssen. Het steunpunt Mantelzorg Beek had volgens wethouder Thijssen weinig vertrouwen in de coördinatie van het SWG. Thijssen heeft wel vertrouwen in de coördinerende taak van het SWG. Steunpunt Mantelzorg Beek is er abrupt mee gestopt en krijgt nu ook geen subsidie meer van de gemeente Berg en Dal ten bedrage van 3.220 euro per jaar.

Wethouder Thijssen is op zoek naar vrijwilligers om in Beek alsnog een steunpunt Mantelzorg op te gaan zetten, want de mantelzorgers mogen volgens hem niet de dupe worden dat het bestuur gestopt is. Tot die tijd kunnen de mantelzorgers terecht bij de andere steunpunten in de gemeente Berg en Dal. Maar uiteraard hoopt Thijssen dat spoedig nieuwe vrijwilligers zich aan zullen melden, zodat Beek weer een eigen Steunpunt Mantelzorgers krijgt.

Sport- en spelmiddag in MIllingen

MILLINGEN - Na het succes van vorig jaar organiseert volleybalvereniging Switch '87 samen met turnvereniging De Hazenkamp een sport- en spelmiddag in sporthal De Duffelt op vrijdag 12 februari.

Onder leiding van trainers, assistenten en vrijwilligers kun je springen, hangen, rollen en zweven op diverse spectaculaire toestellen, zoals luchtkussens en trampolines. De NeVoBo-volleybalbus komt ook weer met smashmeter, springstadion, blokmeter (kun je zien of je net zo hoog kunt blokken als Lonneke Sloetjes), duikmat en volleybalveld op een palmenstrand.

De middag is bedoeld voor de kinderen vanaf groep 2 van de basisscholen in Leuth, Kekerdom en Millingen: 13.30 – 15.30 groep 2 / 3 / 4; 15.30 – 17.30 groep 5 / 6 / 7 / 8

Iedereen is welkom, ook als je geen lid bent van De Hazenkamp of Switch '87. Dus neem gezellig je broer, zus, vriendje of vriendinnetje mee, toegangsprijs drie euro.
Let op: in verband met de veiligheid mogen jongere kinderen niet meedoen bij een oudere groep. Andersom is wel toegestaan.

www.hazenkamp.nl 024 453410, info@hazenkamp.nl, www.switch87.nl of vdknijff01@gmail.com.

Winterclinic bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Woensdag 28 oktober werd de herfstclinic georganiseerd op sportpark De Hove in Millingen. In aansluiting op deze succesvolle herfstclinic staat nu de tweede editie, de winterclinic, gepland op donderdag 11 februari.

Deze indoorclinic zal in sporthal De Duffelt, Gengske 10 in Millingen plaatsvinden. De winterclinic is van 13.30 tot 17.00 uur. De jeugdteams, die meedoen, zijn teams, die niet met de VAM meedoen. Spelers van de jeugdteams F3, F4, F5, E3, E4, D3, D4, Meiden D1, C3 en C4 kunnen zich inschrijven.

De winterclinic staat onder leiding van Daan Arnts en Joey Wijnhoven, spelers van het eerste elftal van SC Millingen. Ook zal er een aantal spelers van de selectie van SC Millingen meedoen. In de pauze wordt gezorgd voor een broodje en drinken.
zijn.

Wil jij graag mee doen? Dan is inschrijven heel erg belangrijk. Dan weten wij hoeveel jongens en meisjes er aanwezig zullen! Wacht niet met inschrijven en stuur een mailtje naar: Joeywijnhoven127@hotmail.com met je naam, leeftijd en voetbalteam. Voor vragen mag je ook Daan 06 53826919 of Joey 06 15295058 bellen.

Geen kapvergunning voor eiken bij Martinusschool in Millingen

MILLINGEN - De fractie van GJS heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal verzocht om zes zomereiken te kappen nabij de Martinusschool in Millingen. Volgens de fractie heeft de school en omwonenden de nodige overlast van de bomen, die naar schatting zestig jaar oud zijn.

Zo is er overlast van het blad en veroorzaken de luizen de nodige plak en de vallende eikels. Voor het gemeentebestuur moeten er zwaar wegende argumenten zijn om dergelijke monumentale eikenbomen te kappen en dat is volgens de groenbeheerder van de gemeente Berg en Dal hier niet van toepassing. De bomen staan voldoende op afstand van de school en de overige percelen. Daarnaast is het een structuurelement die een bomenlaan vormen. Als men daar enkele bomen tussenuit gaat halen is het geen bomenlaan meer, vindt de gemeentelijk groenbeheerder.

Tijdens autowassen inbraak woning

GROESBEEK/BREEDEWEG – Terwijl de bewoner van een woning aan de Wilgstraat in het kerkdorp Breedeweg aan het wassen was, is er dinsdag tussen 11.30 en 12.15 uur ingebroken in zijn woning.

De inbreker(s) is aan de achterzijde van de woning via een openstaand raam de woning binnengeklommen. De inbreker heeft de bovenverdieping doorzocht en is er met sieraden via hetzelfde raam weer vertrokken.

Winnaar vadervoorleeswedstrijd: Roel der Nederlanden in Groesbeek

GROESBEEK - Vadervoorleeswedstrijd in bibliotheek Groesbeek: voor herhaling vatbaar! Woensdag 26 januari vond de eerste voorleeswedstrijd voor vaders plaats in bibliotheek Groesbeek.

Negen vaders hadden zich opgegeven, of althans waren door hun kinderen opgegeven (met hun toestemming uiteraard).

De verhalen die de vaders samen met hun kinderen uitgezocht hadden, waren zeer divers en heel goed gekozen. Winnaar vadervoorleeswedstrijd bibliotheek Groesbeek werd Roel der Nederlanden. Hij las voor uit: De wilde heks van Lene Kaaberbol

Amuse Me in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Ook dit jaar zal er weer een Amuse Me worden georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag op zaterdag 12 maart: een ‘Walking Dinner’ exclusief voor vrouwen.

Enthousiaste hobbykoks uit Millingen zetten hun deuren weer graag open om jullie (vrouwen!) te verwelkomen en zullen een heerlijk werelds driegangendiner serveren. Ontmoeten, nieuwe vriendschappen, mooie gesprekken, lachen, lekker eten en een beetje wandelen horen bij deze bijzondere avond.

Na elke gang wordt er steeds van locatie gewisseld. Je weet niet waar je terecht komt, bij wie je aan tafel zit of wat je voorgeschoteld krijgt. Laat je verrassen en betoveren door de gastvrouwen van Amuse Me. Misschien krijg je wel een drie-sterren voorgerecht of een stamppot als hoofdgerecht. Alles is mogelijk! Wat wél vaststaat is de grootte van je groepje: zes personen, de aanvangstijd: 17:45 uur en de prijs: 20 euro per persoon.

Wil je deze feestelijke avond bijwonen? Koop dan vóór 1 maart kaartjes in Millingen aan de Rijn bij: Mimi Seegers, Atelier Mimi, Heerbaan 174a.
‘Amuse me’ is een particulier initiatief zonder winstoogmerk.

Carnaval in Fustendom met Prins Bram den Erste

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Carnaval in Fustendom met Prins Bram den Erste, 'De Blikvanger' van de Deurzakkers. Het programma voor de komende dagen:

Woensdag 03 februari: Bezoek aan Verzorgingshuis 't Höfke, waar we gezamenlijk met de Cavalieren uit Beek weer een gezellig programma op het podium zullen brengen.

Vrijdag: Bezoek aan de Scholen waar de nieuwe jeugdprins of jeugdprinses zal worden bekend gemaakt. Om 13.00 uur een optocht door enkele straten van Fustendom.

18.30 uur: Sleuteloverdracht in het Gemeentehuis in Groesbeek. Aansluitend een bezoek aan de jongeren van Dispel in hun clubhuis.

Zaterdag: 13.00 uur deelname aan de optochten in Kekerdom en Millingen aan de Rijn.

Zaterdag in Zaal De Vink: Dolle Party

20.30 uur: feestavond, met dj-zanger Levi

Iedereen is deze avond welkom; de entree is vrij.

Zondag: Deelname aan de carnavalsoptochten in Leuth en Ooij.

13.00 uur: Start carnavalsoptocht in Fustendom vanaf het Reiner van Ooiplein. De route is als volgt: Julianalaan, Bernhardstraat, Nassaustraat, Marialaan, Beatrixstraat, Julianalaan, Emmastraat, Mauritsstraat, Wilhelminastraat, Rietvoornstraat, Bleistraat, Karperstraat, Goudwindestraat, Alverstraat, Bleistraat, Reiner van Ooiplein. Aanwonenden aan de route wordt verzocht de auto deze middag niet in de straat te parkeren.

Na afloop van de optocht in zaal De Vink: Deurzak Party met dj-zanger Levi.

Maandag: Bezoek van Prins Bram en zijn gevolg aan de pastorie, oudste en jongste inwoner/inwoonster van Fustendom.

15.00 uur met dj Danny Brams Knal Party.

Dinsdag: Bezoek van Prins Bram den Erste en zijn gevolg aan de zieken in de diverse ziekenhuizen en instellingen.

Dinsdagmiddag 15.00 uur: kindercarnaval.

Naast de Jeugdprins of Jeugdprinses en de Raad van Elf is deze middag natuurlijk ook Prins Bram 'De Blikvanger met zijn gevolg aanwezig. Aansluitend Slotfeest vanaf 17.00 uur, entree vrij, iedereen is welkom.

Woensdag: Om 14.00 uur gaan we nog een afzakkertje nemen in café De Vink.

Honderd tachtig bridgers bezetten verenigingsgebouw De Sprong Ooij

Foto: Peter Hendriks

OOIJ - Zaterdagmiddag kon je in verenigingsgebouw De Sprong - ondanks zo'n 180 aanwezigen – een speld horen vallen tijdens de tweede editie van 'Bridge Open Berg en Dal'.

De drie actieve bridgeverenigingen in de nieuwe gemeente Berg en Dal BC De Groebelton uit Groesbeek, EmBeCe'94 uit Millingen en de gastheer BC Hoog Laag uit Ooij hadden de handen ineen geslagen om een Bridge Open Berg en Dal te organiseren. Het vorig jaar werd voor de eerste maal een kennismakingsdrive gehouden en dat bleek voor herhaling vatbaar te zijn. Om die reden werd afgelopen zaterdag de Bridge Open gehouden en niet zonder succes.

Het is de bedoeling dat dit gebeuren ieder jaar plaats zal gaan vinden steeds in een ander herhaald dorpskern. Afgesproken is nu al dat de derde editie in Hotel Millings Centrum zal plaatsvinden. Wethouder Weijers deelde na afloop de prijzen uit. De wisseltrofee ging met het bridge paar Müskens-Stevens mee naar Groesbeek. Het had de hoogste score weten te bereiken: 71.53 procent.

Poging tot inbraak in Persingen

PERSINGEN – Inbrekers hebben zondagmiddag getracht in te breken in een boerderij aan de Leuthsestraat in Persingen.

Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd getracht een zijdeur van de boerderij open te breken. Hierbij is men vermoedelijk gestoord door de bewoners die via de Leuthsestraat naar de boerderij terug gingen. Vlak bij hun boerderij kwamen zij een donkere personenauto met hoge snelheid tegemoet. Het vermoeden bestaat dat daar de inbrekers in hebben gezeten. Er is alleen schade aan de deur ontstaan door de poging.

Steunpunt politie in kantine gemeentehuis Groesbeek

GROESBEEK – Doordat binnenkort het politiebureau aan de Molenweg in Groesbeek voor het publiek gesloten –als gevolg van het landelijk beleid van de Nationale Politie- moest op zoek worden gegaan naar een andere ruimte voor onder andere de wijkagenten.

Gedacht werd aan de instructieruimte in het kantoor van de brandweer aan de Industrieweg in Groesbeek en aan een ruimte in het gemeentehuis in Groesbeek. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek zijn in overleg met de politie overeengekomen om het steunpunt van de politie te realiseren in de kantineruimte van het gemeentepersoneel. Ook is overeen gekomen dat de inrichtings- en verbouwingskosten voor rekening van de politie zullen komen alsmede een jaarlijkse huurprijs van 100 euro per m2 per jaar. Voor een steunpunt van de politie in Millingen wordt een ruimte gerealiseerd in het Millingse Kulturhus aan de Heerbaan. Daarvoor geldt ook dezelfde huurprijs per jaar.

Problemen met iPad of tablet? Naar het Repaircafé in Groesbeek!

GROESBEEK - Mensen schaffen een iPad of tablet aan. Na een poosje lopen ze tegen problemen aan. Graag willen zij dan advies, maar weten niet waar ze dat kunnen krijgen.

De vrijwilligers van Repaircafé Groesbeek kunnen deze hulp bieden. Eigenlijk voor alle vragen rond computers, printers en scanners. Kom dus op zaterdag 13 februari van 13.00-16.00 uur naar ons Repaircafé op het adres Op de Paap 1 in Groesbeek.

Daarnaast kunt u er natuurlijk ook terecht voor de reparatie van uw elektrische apparaat of fiets en voor licht verstelwerk. Voor ons advies of het verrichten van een reparaties vragen wij een kleine rijwillige bijdrage. Onderdelen worden in rekening gebracht.

Ook VVV-kantoor Giro-roze gekleurd

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het VVV-kantoor dat gevestigd is in het gemeentehuis aan het Dorpsplein in Groesbeek is vrijdagavond ook gekleurd in het Giro-roze.

Dit in aanloop van de Giro d' Italia die van 1 tot en met 3 mei deze regio waaronder Beek, Berg en Dal en Groesbeek zal aandoen. De toeristen die nu in Groesbeek komen en een bezoek brengen aan het VVV-kantoor, kunnen er niet omheen dat zij op het unieke en mooie wielerevenement attent worden gemakt. In het kantoor is een racefiets geplaatst van het merk 'Sterk' die vervolgens in de Giro-roze kleur in de schijnwerpers is gezet. VVV-medewerker Rini Cillessen kan haast niet wachten tot het zover is; hij wil zo nu en dan plaatsnemen op de witte stalen ros.

Emailbedreigster aangehouden

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft zaterdagavond een e-mailbedreigster aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen waar ze voor onderzoek is ingesloten.

De vrouw – een 38 jarige inwoonster uit Groesbeek – was als sinds afgelopen woensdag mensen en politie via e-mails aan het bedreigen. In totaal kwam het op tientallen bedreigingen neer. Toen de politie de bedreigster had gelokaliseerd kon zij zaterdagavond in haar woning in Groesbeek worden aangehouden. De politie heeft tevens haar computer en mobiele telefoon in beslag genomen. Als het onderzoek is afgerond, zal de bedreigster worden overgegeven aan het zorgkader.

Start carnaval gemeente met traditionele sleuteloverdracht

BERG EN DAL – Vrijdagavond 5 februari gaat met de traditionele Sleuteloverdracht de carnaval officieel van start. De in totaal acht prinsen in de hele gemeente Berg en Dal zullen met hun gevolg de symbolische sleuteloverdracht bijwonen.

De carnavalshoogheden worden vrijdagavond met hun gevolg om 18.15 uur in de SOK feesttent op het marktterrein verwacht waar ze gezamenlijk tegen 19.00 uur naar het gemeentehuis zullen gaan. Daar zal burgemeester Mark Slinkman de acht carnavalsverenigingen ontvangen en zal na menige toespraak de sleutels van de nieuwe gemeente Berg en Dal symbolisch aan de prinsen overhandigen. Na de sleuteloverdracht gaat het kleurrijke gezelschap weer naar de Sok-tent waar het tot 21.00 uur een gezellig samenzijn zal zijn. fanfare Jubilate Deo zal bij dit carnavalsonderonsje voor de muzikale omlijsting zorgdragen.

Jean Black keert terug bij De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Jean Black sluit zich met onmiddellijke ingang aan bij het eerste elftal van de Groesbeekse topklasser De Treffers. In het seizoen 2012-2013 speelde Jean eerder voor de rood-zwarten uit Groesbeek.

In twintig wedstrijden was hij toen met dertien goals zeer succesvol in het rood-zwarte shirt. Daarvoor speelde hij voor FC Oss en FC Eindhoven. Na het seizoen 2012 – 2013 vertrok Jean naar KV Turnhout in België om daar zijn geluk te beproeven. Via de Thaise en Angolese profcompetitie kwam Jean begin dit seizoen bij Racing White Daring Molenbeek 47 uit België terecht waarna de 26-jarige spits weer op het oude nest in Groesbeek terugkeert.

De technische staf is blij met de terugkeer van Jean Black op sportpark Zuid. Na het vertrek van Thiemo Vanmaris en de blessures in de voorhoede was versterking nodig. Jean is op vele posities in de voorhoede inzetbaar en daardoor een waardevolle aanvulling voor het team. De Treffers stelt alles op alles om Jean zo snel mogelijk speelgerechtigd te krijgen.

Cursus voor mantelzorgers: duidelijkheid over dementie

BERG EN DAL - Woont u zelfstandig samen met een partner of familielid met (beginnende) dementie? Bent u op een andere manier mantelzorger van een dementerende? Dan kan de cursus ‘Duidelijkheid over dementie’ u helpen om misverstanden over dementie weg te nemen en u helpen om er op een goede manier mee om te gaan.

De cursus wordt gegeven door twee ervaren wijkverpleegkundigen van ZZG zorggroep in De Mallemolen in Groesbeek. Er zijn zes bijeenkomsten op: 15-22-29 februari, 14-21 maart en 4 april. Van 19.30 tot 21.30 uur. Deze cursus kost 25 euro (voor lesmateriaal, koffie & thee). Mantelzorg Berg en Dal vergoedt deze kosten voor de mantelzorgers, die bij hen bekend zijn. Er zijn nog enkele plaatsen. Voor meer informatie of aanmelden: ZZG 024 3665777 of per e-mail info@mantelzorgbergendal.nl.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Zaalvoetbaltoernooi pupillen SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Elk jaar organiseert de jeugdactiviteitencommissie (JAC) van SC Millingen een zaalvoetbaltoernooi voor alle pupillen in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn.                

Zondagmiddag 24 januari speelden de pupillenteams (E2, E3, E4 en alle F-pupillen) in wedstrijden van 20 minuten en 6 x 6 om de te winnen prijzen.

Voor de middagpauze speelden de pupillenteams van de F2 tot en met F6 gemixt onder de naam van een land en na de middagpauze met de E2, E3,E4 en F1 gemixt onder de naam van een voetbalclub. In de ochtend werd Nederland vierde, Duitsland derde, Italië tweede en deze poule werd gewonnen door Engeland. De scheidsrechters waren Angela Sanders en René Beuting, die de twee sportiefste spelers kozen: Jette Hock en Midas Arnoldussen. De spelers ontvingen een sticker met het logo van SC Millingen er op. Om 12.30 uur werden de prijzen aan de winnende teams uitgereikt.

In de middag was het tot de laatste minuut in het laatste duel spannend, wie er kampioen zou worden: PSV, Vitesse of Feyenoord? Onder leiding van de scheidsrechters Piet Otten en Daan Driessen werd Ajax vijfde, NEC vierde, Feyenoord derde, PSV tweede en Vitesse is kampioen geworden.

Zondagmiddag 14 februari is deel 2 van het zaalvoetbaltoernooi voor de pupillen van SC Millingen. In de sporthal wordt er om 13.15 uur afgetrapt met de D4, MD1 en de E1. Daarna is het de beurt aan de D1, D2 en D3. Rond 18.00 uur zal het zaalvoetbaltoernooi in de sporthal afgelopen zijn.

Achtervolging in Breedeweg

BREEDEWEG – De politie van Berg en Dal gaf maandagmiddag even na half vijf een stopteken aan een automobilist op het Knapheidepad in Breedeweg. De bestuurder van de personenauto sloeg daarna op de vlucht, achtervolgd door de politie die zowel optische als geluidsignalen voerde.

De achtervolging ging door het hele kerkdorp Breedeweg wat voor de nodige belangstelling zorgde. In verband met de veiligheid van overige weggebruikers moest de politie op de Kruksebaan de achtervolging staken. Op de Kruksebaan werd al naar de politie geroepen 'Goed dat jullie hem eindelijk pakken, want hij heeft geen rijbewijs'. De politie reed na het afbreken van de achtervolging naar het woonadres van de verdachte. Toen ze daar ter plaatse was, kwam de verdachte aanrijden.

Hij kon met veel moeite worden aangehouden, omdat hij zich hevig verzette tegen zijn aanhouding. De 38-jarige inwoner uit Groesbeek bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Ook weigerde hij medewerking te verlenen aan een blaastest. Bij controle bleek dat zijn rijbewijs al ongeldig was verklaard vanwege een eerder voorval. De auto van de weigeraar werd in beslag genomen. De man is vervolgens overgebracht naar het bureau in Nijmegen waar hij is ingesloten. De bestuurder kan meerdere processen verbaal tegemoet zien.

Krieg am Niederrhein

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum vertoont in februari en maart een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'. Dit jaar is het precies 71 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op de Niederrhein vanuit het Rijk van Nijmegen. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945.

De nog in prima staat verkerende Duitse film 'Krieg am Niederrhein', aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal­lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten! (Ter vergelijking: de NAVO had tot voor kort 130.000 soldaten in Afghanistan). De overtocht over de Rijn markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland.

'Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden', zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: 'The battle to end the war'.

Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum. Film is Duitstalig en niet ondertiteld. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Standaard entreeprijzen (MK geldig), zie www.bevrijdingsmuseum.nl. Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Groesbeekse carnavalsoptocht rechtstreeks Radio/TV Berg en Dal

REGIO - De nieuwe omroep Berg en Dal heeft de afgelopen weken veelvuldig aandacht geschonken aan het carnavalsgebeuren. Alle carnavalsschlagers werden in diverse programma's grijs gedraaid, het Schlagerfestival verscheen live op de radio en afgelopen week werden er van dit jaarlijks terugkerend festijn prachtige beelden op de TV uitgezonden.

De jaarlijkse carnavalsoptocht in het Keulen van Gelderland die op zondag 7 februari door Groesbeek trekt, wordt door Omroep Berg en Dal zowel op de radio als op televisie rechtstreeks uit gezonden. Vanaf 13.00 uur zullen de presentatoren Rob Bekers en Twan Vissers het geheel van commentaar voorzien. De uitzending komt vanuit het gemeentehuis. Het is de eerste keer dat de optocht rechtstreeks op televisie is te zien. Een team van technici en cameramensen draagt er zorg voor dat deze grootste optocht van de regio voor de inwoners van Berg en Dal in de huiskamer verschijnt.

Van diverse andere carnavalsactiviteiten die tijdens de carnavalsdagen plaatsvinden in de gemeente, worden televisiebeelden opgenomen. Deze zullen het daaropvolgend weekend worden uitgezonden.

Meezingen met Vivace?

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Op dinsdag 23 februari om 20:00 uur organiseert zangvereniging Vivace haar jaarlijkse meezingavond in ontmoetingscentrum ‘De Duffelt’ in Millingen. Een avond waar iedereen een keer vrijblijvend kan meemaken hoe fijn en leuk het is om met een groep enthousiaste mensen samen te zingen.

Ook dit jaar heeft dirigent Frans Coerwinkel enorm zijn best gedaan om een mooi programma samen te stellen. De liederen die gerepeteerd gaan worden zijn ook voor de koorleden onbekend. Op die manier is iedereen gelijk. De avond wordt afgesloten met een gezellig samenzijn, onder het genot van een hapje en een drankje.
Wilt u meer informatie over het koor, kijk dan eens op www.vivacemillingenadrijn.nl.

Gemeente Berg en Dal staat garant voor Special Olympics

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft zich bereid verklaard garant te staan voor de Special Olympics Nationale Spelen die van 1 tot en met 3 juli gehouden worden in de gemeente Nijmegen, Wijchen en Groesbeek.

De drie gemeenten hebben toegezegd gezamenlijk garant te staan voor een eventueel tekort van maximaal 150.000 euro. Voor de gemeente Berg en Dal komt dat neer op 20.850 euro. Daarnaast neemt het college de huur van sporthal Heuvelland zijnde 584,80 ook voor haar rekening.

Nu de drie gemeenten garant staan, is het risico voor de organisatie volledig afgedekt om het sportieve evenement voor mensen met een beperking door te laten gaan. Het risico dat er ook daadwerkelijk een tekort is bij de eindafrekening is volgens het college moeilijk in te schatten. Op dit moment is er een daadwerkelijk tekort dat duidelijk lager is dan 150.000, namelijk 80.000 euro. De verwachting is dat door aanvullende sponsoring dit bedrag nog omlaag kan worden gebracht, maar tegenvallers zijn volgens het college niet uit te sluiten. De gemeente betaalt pas uit als er daadwerkelijk een tekort op de exploitatie blijkt te zijn.

Activiteiten Mantelzorg Berg en Dal: informatie èn er even tussen uit

10 februari, 11.45-± 13.15 uur

Samen gezellig dineren bij de Gasterij

Aanmelden uiterlijk vrijdag 5 februari tot 11 uur. Belt u naar: 0481-431105 of 0481-432262.

De Gasterij in Gasthuis St.Jan de Deo, St,Willibrordstraat 1, Millingen a/d Rijn

donderdag 18 februari, 12.00-13.00 uur

Mantelzorg Tafel. Er even tussenuit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten in ‘het Trefpunt’. Indien u hier interesse in hebt, kunt u bellen: 06-13 85 91 06.

Woonzorgcentrum De Meent, De Meent 2, Groesbeek

donderdag 18 februari 14.30 - 16.30 uur

Themamiddag. Georganiseerd door Mantelzorg Berg en Dal en de KBO Beek de informatie wordt verzorgd door Indigo. Er komen 2 thema’s aan de orde die voor iedereen van belang zijn, maar bij mantelzorgers vaker in het gedrang kunnen komen: zorgen voor een ander begint bij uzelf; goed slapen is belangrijk

Hotel Spijker, Rijksstraatweg 191 in Beek-Ubbergen.

Vervoer vanuit andere kernen is mogelijk. Belt u dan 06-13 85 91 06

Judotoernooi weer spetterend

GROESBEEK - Het jaarlijkse Judotoernooi Groesbeek van afgelopen zondag 31 januari in sporthal Heuvelland is weer prima verlopen. Aan het toernooi deden 524 kinderen mee uit heel het land. Groesbeek sleepte veel prijzen in de wacht in totaal 35 keer: 17 keer een eerste plaats, 15 keer een tweede plaats en 14 keer een derde plaats.

Hieronder de lijst met judoka's van Judovereniging Groesbeek en Judoschool Theunissen, die met 73 deelnemers meededen aan het toernooi.

Eerste prijs

Niveau 1: Mart van Kerkhof, Duuk van Rens, Martijn Gerrits, Lucas Langenberg, Tobias Dankbaar, Jaivey Janssen, Niek Oteman, Noelle Erhahon, Florijn van Rennes, Noa Kampen, Lukas Altink.

Niveau 2:

Mirthe van Kerkhof, Jade Ömerköylü, Robin Kuijpers, Tyco Dams, Lotte van Megen, Jens Derksen.

Tweede prijs

Niveau 1: Nick de Groot, Jelleke Looman, Bram Soepenberg, Daan Tebbens, Iris Nieuwenhuis, Olivier de Haas, Sam Bouten, Besir Dursun, Pim van Beers.

Niveau 2: Renske Wekking, Kim Wijers, Cathaline van Soest, Luca Burgers, Marlieke van Ophuizen, Nout van Eerd.

Derde prijs

Niveau 1: Eline Lamers, Melchior de Jonge, Tom Bouten, Arwin Ahmad, Ivana Hooijmans, Adrian Wolniewicz, Thijmen Sunnen, Mika de Vaan, Iliriana Selemi, Jonas Rommen.

Niveau 2: Luc Haringhuizen, Bas Folker, Simon Engelen, Keon Claase.

Ster ontvangt 27.000 euro subsidie

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft besloten de Stichting Toerisme en Recreatie (Ster) een subsidie toe te kennen van 27.000 euro.

Volgens het college draagt de Ster met haar inzet, netwerk en plannen in grote mate bij aan de toeristische ontwikkeling van de gemeente Berg en Dal zoals realisatie Romeinse munt, doorontwikkeling Groesbeek als wijndorp, Giro d'Italia, cultuurhistorie, het versterken en vergroten netwerk toeristische ondernemers en verbetering van de onderlinge samenwerking.

Daarnaast werkt Ster nauw samen met de gemeente, het RBT Kan, de drie musea (Groesbeek Museum Landschap) de ondernemersverenigingen in de gemeente Berg en Dal alsmede andere stakeholders van de gemeente Berg en Dal.

Trampolinespringen in zwembad

GROESBEEK - Voor het eerst in Groesbeek is er een trampoline in het wedstrijdbad. Dat betekent voor iedereen extra zwemplezier.

Op de trampoline in het zwembad kunnen we springen, salto's maken en kunstjes beoefenen. Vrijdag 12 februari in de carnavalsvakantie van 13.30 tot 16.30 uur en van 18.00 tot 20.30 uur ligt de trampoline in het zwembad De Lubert in Groesbeek, Cranenburgsestraat 32d. De entree is 4,00 voor kindern en 4,50 euro voor volwassenen.

Groenewoud Tandprothetiek ook een behandellocatie in Beek

BEEK-UBBERGEN - Op 13 februari opent Marilyn Donker met Groenewoud Tandprothetiek ook een behandellocatie in Beek-Ubbergen. Sinds september 2014 heeft zij haar eigen praktijk en laboratorium aan de Groenewoudseweg in Nijmegen waar ze kunstgebitten zelf aanmeet, met de hand vervaardigd en alle mogelijke nazorg aanbiedt.

Kleinschaligheid, persoonlijke aandacht en het maken van de best passende prachtige protheses is hetgeen waar ze zich elke dag weer voor inzet. Een kwalitatieve intake en goede communicatie tijdens het proces resulteren in zeer tevreden klanten bij Groenewoud Tandprothetiek, haar slogan is dan ook; 'een goede prothese maak je samen'.

Naast het aan laten meten van een nieuwe prothese kunt u bij Groenewoud Tandprothetiek terecht voor alle mogelijke problemen op het gebied van gedeeltelijke en volledige uitneembare voorzieningen. Marilyn werkt samen met verschillende tandartsen en implantologen uit de regio, zo kunt u dus ook bij haar terecht voor een klikgebit of voor een tijdelijke prothese als uw tanden getrokken moeten worden.

Op de open dag op zaterdag 13 februari heet Marilyn Donker u tussen 10:00 en 15:00 uur welkom in haar nieuwe behandellocatie van Groenewoud Tandprothetiek. Tijdens deze dag kunt u een kijkje nemen in de ruimte, kennis maken met Marilyn en bovendien een gratis advies krijgen op het gebied van uw kunstgebit. De behandellocatie bevindt zich in het 'oude Rabobankpand' Den Breul aan de Rijksstraatweg 171 in Beek, als u voor het pand staat kiest u voor de ingang aan de rechterzijde.

Marilyn heeft al 18 jaar ervaring in de tandtechniek en is in 2011 afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht als Tandprotheticus, deze opleiding maakt het mogelijk dat mensen zonder verwijzing van een tandarts rechtstreeks bij haar terecht kunnen, ook heeft Marilyn contracten met alle verzekeraars en kan zij op deze wijze rechtstreeks voor u declareren en de financiële afhandeling regelen. "De reden dat ik in Beek wil starten is mede om mijn huidige patiënten uit deze regio een extra service te bieden en natuurlijk nieuwe patiënten blij wil maken met een stralende lach, zelf woon ik ook in Beek en het lijkt me ontzettend fijn om hier ook een patiëntenkring op te bouwen."

Millings Centrum presenteert: Heel Millingen zingt Hazes

MILLINGEN - Carnaval 2016 staat weer voor de deur en dus hebben wij van Hotel Millings Centrum alles uit de kast gehaald om u vier dagen plezier te laten beleven.

Op zaterdag na de optocht zal het feest losbarsten met het duo His & Co en een gastoptreden van Def Rhymz. Deze entertainer staat garant voor gezelligheid en sfeer.

Zondag kunt u uitrusten van de gezellige zaterdag. Koken hoeft u die dag niet te doen, want voor slechts € 14,= kunt u bij ons genieten van een heerlijk warm en koud buffet.

Rosenmontag zal vanaf 14.00 uur de formatie Remixx voor u spelen en verwachten wij ook Andre Hazes jr. Hij zal enkele nummers uit zijn eigen repertoire, maar ook zeker nummers van zijn vader ten gehore brengen. Liedjes als Zij gelooft in mij en Bloed zweet en tranen zullen dan ook zeker door de zalen schallen.

We sluiten de carnaval af met onze feest DJ Jos, die door de jaren heen heeft bewezen wat het inhoudt om de zaal op z'n kop te zetten. Het traditionele gratis hapje zal hierbij niet ontbreken.

Zoals u ziet, voor een gezellige carnavalsfeest geniet u bij Hotel Millings Centrum het meest.

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt nu elke week in de brievenbus. Mét ook wekelijks het nieuws uit het Gemeentehuis!

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klimt in de pen of kruipt u achter de computer en laat het uw medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan zowel via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site, alsook per post: Hét Gemeente Nieuws, Postbus 44, 6680 AA Bemmel.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

Achter iedere keuken een goed verhaal

WIJCHEN - Een droomkeuken is voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk om bij de aanschaf van een keuken goed te luisteren naar de wensen van de uiteindelijke gebruiker. Bij Lentjes Droomkeukens is dat al meer dan 35 jaar een vanzelfsprekendheid."Wij pakken de zaken anders aan", legt Remco Lentjes uit. "We geven net dat beetje extra aandacht, waardoor we echt kunnen helpen en adviseren." Dankzij het ruime assortiment kasten, aanrechtbladen en inbouwapparatuur is er werkelijk voor iedereen een droomkeuken te realiseren.


Om een keuken op de juiste manier op te bouwen, is veel technische kennis en inzicht nodig. Daarom werkt Lentjes Droomkeukens met een eigen montageteam. Zo weet u zeker dat u een echte droomkeuken in huis haalt! "Wij verkopen niet, maar adviseren"

Lentjes Droomkeukens, Nieuweweg 303, Wijchen; 024 6456060; www.lentjesdroomkeukens.nl.

Bad van de toekomst bij Home Garden Shop Gendt

GENDT - Heeft u weinig ruimte of bent u slecht ter been, maar wilt u toch graag een bad? Denk dan eens aan een bad met geïntegreerde douchedeur. U heeft geen gevaarlijk hoge instap en bespaart ruimte.

Heeft u al een bad dan kan uw badkamer snel worden aangepast. De douchedeur is volledig beveiligd tegen openen als u in bad zit. Eventueel uit te breiden met een elektronische badlift. Een instapbad is bij Home Garden Shop Gendt al verkrijgbaar vanaf 2950 euro.

DRU Maestro haarden met spectaculair vlambeeld. De nieuwe DRU Maestro gashaarden hebben een tweede brander in de keramische houtblokken; hierdoor grijpt het vuur om de blokken heen en hebben de vlammen ook meer volume en reiken hoger dan bij alle andere gashaarden!

Homegardenshop.nl, Biezenkamp 2, Gendt; 0481 424341.

Welbie Sanitair in Groesbeek

GROESBEEK - Welbie Sanitair in Groesbeek bestaat al 35 jaar en is gespecialiseerd in het verkopen van badkamers, wand- en vloertegels en installatiematerialen.

In de showroom aan de Industrieweg 11 staan sfeervolle voorbeeldbadkamers opgesteld ter inspiratie. Van klassiek tot modern, van eenvoudig tot superluxe. Onze deskundige adviseurs kunnen samen met u uw droombadkamer realiseren. Met behulp van een 3-D computerprogramma kunnen we ter plekke aan u laten zien wat er allemaal mogelijk is in uw badkamer. Een offerte met tekening is geheel gratis en vrijblijvend, echter alleen op afspraak mogelijk.

Welbie Sanitair is uw badkamerspecialist van A tot Z. U kunt de installatie dus geheel laten uitvoeren door ons. Wij werken hiervoor met een aantal vakbekwame installatiebedrijven samen. Maar u kunt ook alleen de materialen door ons laten leveren.

Wij hebben een balie met een ruim assortiment installatiematerialen en onderdelen. Particulieren en bedrijven kunnen bij ons terecht voor een kraanleertje tot complete badkamer. Om het onze klanten nog gemakkelijker te maken kunt u ook een groot gedeelte van ons assortiment via de webshop bestellen.

Welbie Sanitair, Industrieweg 11, Groesbeek; 024 3974388; www.welbie.nl.

Slaap-wellness: Het verantwoorde matras

MALDEN - Je hoort en leest veel in de media over 'duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Een ondernemer die duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt, houdt bij alle beslissingen rekening met het welzijn van de medewerkers en met de impact van de eigen activiteiten op de samenleving en het milieu.

Een goed streven natuurlijk, maar dan moet je wel de daad bij het woord voegen. Beddenspecialist De Vries Malden neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Het begint op de winkelvloer. "Onlangs vervingen we liefst 175 lichtpunten door energievriendelijke led-lampen. We lieten warmtewerende folie op onze etalageramen aanbrengen, waarmee we flink energiekosten besparen voor airconditioning. Ook in de samenstelling van ons assortiment en de keuze van leveranciers speelt het criterium duurzaamheid een belangrijke rol."

"Ook onze hoofdleverancier LeDorm houdt zich bezig met verantwoord ondernemen en levert 'verantwoorde' matrassen van natuurlatex, het melksap van de rubberboom. Dit product is niet alleen 100% natuurlijk, maar bij de verwerking is slechts 10% van de energie nodig die je normaliter voor synthetisch rubber nodig hebt. Een natuurlatex matras heeft dus een hele kleine ecologische voetafdruk. Ook onze leveranciers van donzen dekbedden hebben een keurmerk dat ze op een geheel diervriendelijke en duurzame manier nestdons vergaren."

"Onze maatschappelijke betrokkenheid is voor ons als lokale ondernemer ook heel groot. Wij sponsoren diverse verenigingen en culturele initiatieven, zijn zelf actief binnen commissies en werkgroepen om de lokale economie te stimuleren. Het sleutelwoord is hierbij: verbinden. Met passie en betrokkenheid 'bind' je een goed team medewerkers aan je bedrijf en krijg je een persoonlijke band met je klanten. Dat blijkt wel weer op onze recente gezellige Ladies Only-avond. Ook het loyaliteitsprogramma Maldens Duimpje versterkt de band met onze klant. Ons team geeft u graag een klantvriendelijk en 'duurzaam' slaapadvies. Duurzaam en maatschappelijk betrokken zit gewoon in onze natuur", aldus Remko en Stefanie de Vries.

Scheepswerf Bodewes maakt geschiedenis

MILLINGEN - De scheepswerf zette Millingen op de kaart, bouwde de beste sleepboten ter wereld, zorgde voor werk, bedrijvigheid, nieuwe inwoners én een strakke dagindeling: met 12 signalen per dag had je geen wekker nodig.Tijdens de donkere dagen voor kerstmis 2013 bleef de ster op de hijskraan voor het eerst uit. In mei 2014 ging de werf definitief dicht. De fluit klinkt niet meer.

"Wij nodigen oud-medewerkers van Scheepswerf Bodewes van harte uit voor een uitwisselingsbijeenkomst, waarbij de ervaringen met de scheepswerf centraal staan op zondag 21 februari van 14.00 tot 17.00 uur in het Hotel Millings Centrum aan de Heerbaan 186 in Millingen aan de Rijn", aldus Fred uit ‘t Broek, Hanneke Beld en Marga Arents. Ze vormen het projectteam 'Millingen aan de hijskraan'.

"Vanaf december hebben we zo’n vijftien interviews met oud-medewerkers van Bodewes gehouden. De interviews en de bijeenkomst van 21 februari zijn een voorbereiding op de presentaties die we in september willen houden, waarbij iedereen die geïnteresseerd is van harte zal worden uitgenodigd.

Bent u oud-medewerker van de scheepswerf en wilt u deelnemen aan de uitwisselingsbijeenkomst op zondag 21 februari? Meldt u zich dan vóór 15 februari aan.

Aanmelden kan via de mail info@vleugelmoer.nl of via een briefje in de bus bij Marga Arents, Van Lyndenstraat 48 in Millingen aan de Rijn. Als u persoonlijk op de hoogte gehouden wilt worden van het project mail dan naar info@vleugelmoer.nl." (www.vleugelmoer.nl/millingen aan de hijskraan).

Omroep Berg en Dal de lucht in

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Na een lange tijd van voorbereiding ging afgelopen zaterdagmiddag in de volle benedenzaal van De Mallemolen Omroep Berg en Dal definitief de lucht in. Met een druk op de knop door burgemeester Mark Slinkman, waardoor de eerste radiojingles verschenen, was samenvoeging van WMF uit Millingen en Omroep Groesbeek een feit.

Door voorzitter Jan Verbeet werd in aanwezigheid van de burgemeester, genodigden en de vele medewerkers een toast op een goede toekomst voor de nieuwe omroep uitgebracht. Het twee uur durende radio- en tv-programma dat live in de huiskamers van de gemeente Berg en Dal verscheen werd aan elkaar gepraat door de presentatoren Twan Vissers en Peter Nillissen.

Zij spraken met diverse medewerker(ster)s van beide omroepen over het verleden, maar vooral over de toekomst. Tijdens deze uitzending werd Peter Janssen uit Berg en Dal in het zonnetje gezet omdat hij het nieuwe logo en de huisstijl van de omroep had ontworpen. Uiteraard kwam de nieuwe programmering ter sprake. Een programmering die past in het geheel voor een lokale omroep van deze tijd en waarbij aan alle doelgroepen is gedacht. Voor een volledig programmaoverzicht kan men binnen afzienbare tijd terecht op de geheel vernieuwde website van de omroep www.omroepbergendal.nl. Speciaal voor deze openingsuitzending was de bekende Nederlandstalige zanger Marco de Hollander uitgenodigd. De Hollander, die naast zanger ook presentator is van de wekelijkse AvroTrosradioshow Sterren.NL, bracht ter afsluiting van het feestelijk openingsprogramma een viertal liederen ten gehore.

Fietser loopt ernstig hoofdletsel op na botsing tegen boom

GROESBEEK – Een 36-jarige fietser afkomstig uit Groesbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag om tien voor vier ernstig gewond geraakt nadat hij tegen een boom was gereden op de Wylerbaan.

Het slachtoffer reed op het fietspad richting Duitse grens en kwam door tot nog toe onbekende oorzaak- ter hoogte van het bevrijdingsmuseum - in botsing met een boom aan de linkerkant van het fietspad. Hij liep daarbij ernstig hoofdletsel op en werd door personeel van een ambulance en opgeroepen traumahelikopter eerste hulp verleend waarna hij per ambulance naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen werd vervoerd. De Verkeersongevallen-analysedienst van de politie heeft ter plaatse van het ongeval onderzoek gedaan, maar aan de fiets bleek voor het ongeval geen mankementen te hebben gehad. Het slechter weer kan de oorzaak van de botsing zijn geweest.

Burgemeester Slinkman beëdigt carrousellid Jos van Campen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK- Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagavond als een van de laatste agendapunten het nieuwe carrousellid Jos van Campen van GJS Millingen beëdigd.

Hij volgt hiermee zijn partijgenote Brenda Nieborg op. Het is de bedoeling dat Jos van Campen aankomende zomer de raadszetel overneemt van Alex ten Westeneind die aankomende zomer de wethouderszetel overneemt van Ria Barber zoals afgesproken bij de coalitieonderhandelingen.

Poging tot inbraak in Groesbeek

GROESBEEK – Vrijdag op klaarlichte dag is getracht in te breken in een woning aan de Nijverheidsweg in Groesbeek door aan de achterzijde van de woning een deur te forceren.

De poging tot inbraak werd zaterdagavond bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. Er is wel schade aan de deur ontstaan. Het kan zijn dat men gestoord is, maar waarschijnlijk ligt de oorzaak ook in het veilige hang- en sluitwerk.

Harttrimclub zoekt leden

GROESBEEK - Harttrimclub Groesbeek Zoekt nog enkele nieuwe leden om te komen sporten. Ook hartpatiënten of ex-hartpatiënten van buiten Groesbeek zijn welkom.

"We sporten op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de gymzaal van 't Vossenhol te bereiken via de Van Ruysdaelweg of Paulus Potterweg. Er wordt gesport onder begeleiding van een therapeut. Aanmelden kan bij Wim de Bie onder telefoonnummer 024 6962494 of per mail; whmdebie@hetnet.nl."

42e Rozen Maondag Optocht trekt door Beek en Berg en Dal

Foto: Sander Joosten

BEEK - Op carnavalsmaandag 8 februari zal het in de Beekse 'Heksenketel' weer één groot feest worden. Daar ben jij toch ook bij?

Vanaf 14.00 uur trekt door het hele dorp de grootste regionale carnavalsoptocht van Gelderland: de Rozen-Maôndag optocht. Live muziek, prachtige praalwagens, schitterend uitgedoste loopgroepen, duo's en individuen, het is een feest dat je niet mag missen!

De optocht trekt niet alleen deelnemers uit de hele regio naar de 'Heksenketel', ook de toeschouwers weten de Rozen-Maondag Optocht ieder jaar weer te vinden en Omroep Gelderland komt geregeld langs om onze optocht live of in samenvatting uit te zenden op televisie en radio. Dat is erg leuk, maar niets is leuker dan de optocht met eigen ogen te zien. En wat voor sommigen nog leuker is: zelf meedoen! Neem daarvoor een kijkje op de website: www.rozenmaondag.nl !


Voor het eerst in de geschiedenis van het Beekse carnaval zal de optocht plaatsvinden in de nieuwe gemeente Berg en Dal. En dat terwijl de Beekse Cavalieren dit carnavalsseizoen hun 55-jarig bestaan vieren. Kortom: een vooraf al bijzondere optocht!
Alle informatie over de optocht, zoals de route en inschrijving, terugvinden op de website: www.rozenmaondag.nl

Je kunt ons ook vinden op Facebook. Zo ben je nóg sneller op de hoogte en zie je het laatste nieuws, leuke foto's en weersvoorspellingen als eerste!

Tot slot: De sponsoren van de optocht maken deze optocht mede mogelijk. U herkent een sponsor gemakkelijk aan een sponsorplaat in de etalage of op het raam!

Carnaval in Sjoenkelgat

KEKERDOM - Ook in Kekerdom barst de carnaval weer los. Woensdag 3 februari starten de Polderschuupers met een bezoek aan de senioren waar we om 14.00 uur worden verwacht om samen met hun in het Kultuurhuus een leuke middag te gaan maken, waar de polonaise mag worden gelopen en natuurlijk ook een paar rondjes bingo wordt gespeeld, ook zal er voor een drankje en hapjes worden gezorgd. Iedereen boven de vijftig is welkom deze middag.

Vrijdag 5 februari gaan we om 09.00 uur naar de school om daar samen met de kinderen de carnaval gaan vieren. We starten met een optocht door het dorp, het zou leuk zijn als de huizen en straten al versierd waren.

Na de optocht begint het programma in de school met optredens en het aftreden van jeugdprins Willem.

De nieuwe prins of prinses wordt ook bekendgemaakt natuurlijk met nieuwe pages en raadsleden prachtig gekleed met nieuwe cape en steken. Men is Joke, Nolda en Lianne dankbaar voor het vele werk daar aan.

Vrijdagmiddag wordt een bezoek gebracht aan de jongste en de zieken in Kekerdom.

Vrijdagavond worden de Polderschuupers verwacht in het gemeentehuis in Groesbeek waar de burgemeester van de gemeente Berg en Dal de sleutels zal overreiken aan alle prinsen en prinsessen binnen deze gemeente. Daarna nog een paar uurtjes naar de tent om daar met duizenden carnavalvierders de boel op de kop te zetten.

Zaterdagmiddag is de optocht in Sjoenkelgat; deze start om 13.15 uur bij de kerk, de route gaat via de Weverstraat – Schoolstraat – Schouwenburgsstraat terug via de Weverstraat naar zaal UNA. Wij willen de aanwonenden vragen de straten tussen 12.00 en 15.00 uur auto vrij te houden.

Na de optocht in Kekerdom gaat prins Charly de Duizendpoot met zijn gevolg naar Millingen om daar aan de optocht deel te nemen. Zondag doen we mee met de optochten in Ooij en Leuth, en daarna nog even gezellig mee hossen in Leutergat.

Maandag al weer vroeg uit de veren om een bezoek te brengen aan de oudste inwoner van Kekerdom. Daarna snel door naar Beek, waar we eerst op bezoek gaan bij Kalorama.

Om 14.00 uur start de Rosemontagoptocht, waar we ook aan meedoen samen op de wagen met de jeugdprins(es) en de jeugdraad, wat altijd een hele beleving is voor de kinderen.

Maandagavond mag je niet missen als je van carnaval en feesten houd want dan is het schuupavond in zaal UNA aanvang 20.00 uur, wat ons betreft de leukste avond in de polder.

Dinsdag sluiten we de carnaval af met een hapje en drankje. In de week voor de carnaval komen we in Kekerdom langs met het Schuupertje.

Sprookjesconcert

REGIO - Er was eens... Zo beginnen bijna alle sprookjes. Zondag 3 april vanaf 15.00 uur geeft fanfare Sint-Cecilia weer een speciaal themaconcert. Deze keer is gekozen voor het thema Sprookjes.

Er zal een vertelster zijn die het verhaal komt vertellen en de muziek ondersteunt het verhaal. Het jeugdorkest speelt Assepoester en het grote orkest zal onder andere De rattenvanger van Hamelen en Rapunzel spelen. Maar ook Belle en Elsa en Anna komen voorbij.

Wij zorgen ervoor dat het een onvergetelijke middag zal worden zowel qua aankleding als de muziek. Denk hierbij aan onze themaconcerten in het verleden zoals Efteling, Disney, Film, Halloween en Gershwin. De middag zal plaatsvinden in sporthal De Duffelt. Wij zouden het heel leuk vinden als alle kinderen en de hele familie komt luisteren.

Kentekenplaten van twee autos ontvreemd in Berg en Dal

BERG EN DAL – In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn van twee auto's in Berg en Dal zowel de voor- als achterkentekenplaten ontvreemd.

Van een Peugeot die stond geparkeerd bij een woning aan de Oude Kleefsebaan, terwijl de andere personenauto een Toyota geparkeerd stond aan de Prins Willem Alexanderlaan. Beide auto's zijn eigendom van inwoners uit Berg en Dal. De politie zou graag in contact komen met eventuele getuigen: 0900-8844.

Gemeentetoren krijgt alsnog ruimte voor smallere Lange Jan

BERG EN DAL – Het college was in principe niet meer bereid om banieren of spandoeken tegen de toren van het gemeentehuis te monteren, omdat de banieren in de afgelopen jaren de nodige schade hebben veroorzaakt aan de toren.

Afgelopen zomer is de schade aan het metselwerk van de toren hersteld voor een bedrag van 6.500 euro. Door te kiezen voor een ophangsysteem voor smallere spandoeken wordt de kans op schade kleiner, doordat volgens een woordvoeder van de gemeente, de kabels met afstandhouders en onder een lichte voorspanning kunnen worden gemonteerd. Daarnaast vangen de smallere doeken minder wind. Naast de vervanging van de oude bekabeling/constructie dat 6.218,50 exclusief BTW kost worden de jaarlijkse kosten (levensduur inclusief mogelijk reparaties metselwerk) geraamd op 1.500 euro.

Met het voorgestelde systeem is de kans op schade vele malen kleiner en is daarnaast gebruiksvriendelijker voor het ophangen van de reclamedoeken zoals De Lange Jan. Als De Lange Jan terugkomt aan de gevel van de toren van het gemeentehuis, zal het in ieder geval een smallere Lange Jan gaan worden.

Offday Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Na een reeks wedstrijden met goede resultaten stond afgelopen zondag voor Groesbeekse Boys de uitwedstrijd tegen Union op het programma. Het werd voor de geel-zwarte formatie uit Breedeweg een teleurstellende wedstrijd. Gedurende de gehele wedstrijd was men niet in staat het de gastheren moeilijk te maken. Desondanks werd slechts met 1-0 van Union verloren.

Ondanks het overwicht van Union viel de eerste kans echter voor Groesbeekse Boys te noteren. Na vijf minuten voetballen rolde de bal vanuit een schot van Maarten van de Burg via binnenkant paal voor het lege doel langs. Na een half uur voetballen werd het veldoverwicht in een doelpunt uitgedrukt. Siem van Straaten schoot namens de gastheren fraai de 1-0 binnen.

In de tweede helft voltrok zich een zelfde spelbeeld. Een collectief goed voetballend Union wist het bezoekende Groesbeekse Boys continue onder druk te houden. Toch wisten de Maldenaren niet veel kansen te creëren. Groesbeekse Boys leek hiervan zelfs te gaan profiteren. Sander Bisseling wist echter een voorzet van Maarten van de Burg bij de tweede paal net niet binnen werken waardoor de 1-0 als eindstand op het scorebord bleef staan.

Voor Groesbeekse Boys wacht zondag 14 februari de thuiswedstrijd tegen Trekvogels. Een sterke tegenstander die nog volop om het kampioenschap en de strijd om de tweede periodetitel in de race is. Groesbeekse Boys kan zich in deze wedstrijd revancheren voor de offday. Bij winst doet het ook nog mee om de tweede periodetitel. De wedstrijd op sportpark Breedeweg begint om 14.00 uur.

Spullen inleveren voor rommelmarkt

GROESBEEK – Ten behoeve van de voor- en najaarsrommelmarkt van fanfare Wilhelmina kan men iedere zaterdag terecht met bruikbare spullen aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek tussen 11.00 en 12.00 uur. Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers et cetera zijn welkom.

Rood Wit verliest van Heino

BREEDEWEG - In een slechte wedstrijd van beide kanten trok Rood Wit zondagmiddag aan het kortste eind en verloor met 0-4. In de eerste helft waren er geen noemenswaardige momenten. Wel kreeg Rood Wit in de 30ste minuut een strafschop, die werd door Tim van de Hurk slecht ingeschoten, zodat de keeper de bal uit het doel kon houden.

Ook kregen de gasten in de 42ste minuut een dot van een kans, die voorlangs werd geschoten. In de tweede helft werd in de 53ste minuut een fout van de verdediging van Rood Wit afgestraft: 0-1. Rood Wit kreeg een vrije trap op 18 meter van het doel maar de bal ging naast. Heino wist nog een aantal aanvallen te creëren maar deze werden niet afgerond. Invaller Franco Kleinschiphorst kreeg een mooie kans maar hij verzuimde alleen voor de keeper te scoren..

Een kwartier voor tijd werd de stand 0-2 door een goed uitgevoerde aanval werd beheerst ingeschoten. Daarna werd de bal nog een keer goed voorgegeven en bij de tweede paal goed ingekopt: 0-3. Met een hard schot van een afgeslagen aanval werd de bal van 18 meter hard in de kruising geschoten: 0-4. Daarmee was het pleit beslecht en kon Rood Wit weer een nederlaag bijschrijven. De ploeg van de Breedeweg zakt daardoor op de ranglijst en moet nu echt op gaan passen omdat het nu in de gevarenzone terecht te komen. Op zondag 14 februari moet de ploeg uit naar De Zeef in Nijverdal.

SOK-optocht Groesbeek meer dan 150 deelnemers

GROESBEEK – De SOK-optocht die zondag 7 februari door de straten van Groesbeek trekt, heeft meer dan 150 deelnemers. Dit aantal is volgens een van de organisatoren Harrie Eijkholt ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Liefst 55 praalwagens hebben zich ingeschreven met hun veelal plaatselijke creaties die ze op die middag willen tonen aan de vele duizenden toeschouwers die van heinde en verre komen om te optocht van het Keulen van Gelderland te bewonderen.

Groesbeek staat al vele jaren bekend om de mooiste en grootste carnavalsoptocht van Gelderland. Naast de praalwagens hebben zich ook al 60 groepen ingeschreven alsmede 45 trio's, duo's en enkelingen. De optocht start zondagmiddag om 13.11 uur vanaf boven aan de Stekkenberg (bij het kruis). Een uur later zullen de eerste deelnemers in het centrum van Groesbeek aankomen en vandaar wordt er naar discotheek De Hoeve gegaan waar de ontbinding van de optocht zal zijn.

De optocht zal worden begeleid door zo'n 25 SOK-vrijwilligers die alles in goede banen zullen leiden. Fanfare Wilhelmina en Jubilate Deo zullen ook meelopen in de optocht, terwijl langs de route ook enkele dweilorkesten voor de nodige stemming zullen zorgdragen. Bij de SOK-tent in het centrum tegenover het gemeentehuis zal de feestgroep Aarm Snuutje alle deelnemers persoonlijk op een carnavalistische wijze ontvangen.

Na de optocht zal de prijsuitreiking plaats gaan vinden in discotheek De Hoeve aan de Herwendaalseweg. Zaterdag 6 februari krijgt de grote optocht een voorproefje tijdens de kinderoptocht in het kerkdorp De Horst, maar daar laten de wagenbouwers niet alles zien. Maandag 8 februari gaan ze of naar Beek of het Duitse Kleef. Dinsdag wordt er voor de laatste maal getrokken tijdens de optocht in het kerkdorp Breedeweg.

De Treffers verliest topper

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Na tien wedstrijden zonder nederlaag weet De Treffers weer wat verliezen is. Tegen de koploper AFC verloren de roodzwarten met 1-3. AFC heeft een sterke ploeg, maar de toeschouwers bleven achteraf zitten met een katterig gevoel, dat deze nederlaag voorkomen had kunnen worden.

De Groesbekers startten sterk. Wesley Meeuwsen laveerde door de Amsterdamse achterhoede en schoot via een verdediger en de lat de bal tot een corner. Maar de eerste klap werd uitgedeeld door AFC. In de tweede minuut al ging Biberoglu er op rechts vandoor, een aantal Treffers spelers op het verkeerde been zettend. Zijn voorzet werd door Pieter Koopman bij de tweede paal tegendraads binnen gekopt 0-1. De daarop volgende 20 minuten waren voor de Amsterdammers en het was mede aan goed keeperswerk van Jordy van de Kracht te danken, dat de achterstand niet verder opliep. De Treffers leek zich na een klein half uur aan de druk te ontworstelen, toen Meeuwsen een terechte rode kaart kreeg, nadat hij met een gestrekte elle boog was doorgelopen op zijn tegenstander. Het kantelpunt van de wedstrijd, een wedstrijd die helemaal voorbij leek, toen AFC kort voor rust op 0-2 kwam, toen Marein Willemsen een vloeiende combinatie doeltreffend afrondde.

Toen aanwinst Jean Black in het veld kwam, koos De Treffers voor de aanval en zowaar met succes. In de 65ste minuut kopte Mutzers op aangeven van Black de 1-2 in doel. AFC werd verder onder druk gezet met nog een schot op de lat van Black. Ook Frenk Keukens was dicht bij de gelijkmaker. Maar in de 89ste minuut besliste AFC de wedstrijd 1-3 zodat De Treffers in ieder geval strijdend ten onder is gegaan.

Hoog bezoek op 't Vossenhol

Foto: Pauline Hermans

REGIO - De carnaval leeft op basisschool 't Vossenhol. De kinderen zingen schlagers en geven zich op met een kar of loopgroep voor de optocht. Maar er heerst ook een spanning.

Wie komt er in de Raad van 11 en wie wordt de prins(es) van de bovenbouw en wie van de onderbouw. Dinsdag 26 januari was het spannende moment daar. Alle kinderen verzamelden zich in de aula. Maar wat de kinderen niet wisten, was dat er hoog bezoek was. Niemand minder dan Prins Ramón was aanwezig met hofdame Marleen, President Martijn en raadslid Winfred. Ze werden ingehaald met de buutemars en toen was het moment daar.

De kinderen van de Raad van 11 werden eerst bekendgemaakt. De namen zaten in zilveren enveloppen en de Prins mocht deze namen bekend maken. De kinderen die in de raad van 11 zitten van het jaar 2016 zijn: Xander, Sharina, Nika, Thijs, Jesper, Bikkel, Ivana, Michelle, Jules, Emma en Femke.

Het volgende spannende moment; wie worden de prins en de prinses van de onderbouw? De blaadjes met de namen erop werden door Prins Ramón en raadslid Winfred opgevouwen en in een mand gestopt en de gelukkigen waren Prins Fabian en Prinses Yelena! Bij de bovenbouw ging het precies zo en daar was de spanning om te snijden. Uiteindelijk werden er weer twee blaadjes uit de mand gehaald en de bekendmaking was daar! Voor de bovenbouw zijn het Prins Tijs en Prinses Eline geworden! Wat een feest! De raad van 11 en de prinsen en prinsessen kregen nog een onderscheiding van Prins Ramón en daarna kon er nog even gehost worden. De stemming zat er al goed in!

Nu maakt 't Vossenhol zich op voor 't Hosse-hol (zoals de school zich met deze dagen noemt) op vrijdag 5 februari. Voor alle belangstellenden: de optocht vertrekt om 13.00 uur door de straten in De Drul.

Carnaval langs de Waal

Brilduiker

Foto: Adri de Graaf

NIJMEGEN - Carnaval langs de Waal op zondag 7 februari om 09.00 uur. Startpunt: Hollands Duits gemaal, Dijkgraaf van Wijckweg 4 in Nijmegen.


Met Ben Brouwer de vogelaar en oud Prins van Lent en zijn telescopendrager 'Hans van de Spil' trekken de vroege vogels van IVN Rijn Waal door de Ooij om te kijken naar de bonte stoet van ganzen en eenden. Met voorop de bonte bergeend, de krakeend met de zwarte kont, daarachter de tafeleend met een gehaakte kleedje op de rug, de fluitende smient, de brilduiker en de tetterende Nijlganzen.
De fietstocht is gratis voor jong en oud, stevige schoenen zijn gewenst als we het pad afgaan. Deelname gratis maar na afloop gaat de pet rond. Vergeet je kijker niet. Info 06 53927477.

Gedichtenplein

MALDEN - Afgelopen donderdag organiseerde De Dichtersgroep 'De Pennenstreek in samenwerking' met de Vries Beddenspecialist Malden het gedichtenplein.

De gehele ochtend stond in het teken van gedichten. De Vries Beddenspecialist had een bed op het plein van het winkelcentrum gezet, met daarop hoofdkussens met kleine slaap gedichten erop. Ook werden er kaarten met gedichten uitgedeeld. Het was een leuke en gezellige ochtend.

25 jaar Jeans

GROESBEEK - Jeans brengt de 25ste nieuwe show op de planken van de Nederlandse theaters. De afgelopen jaren heeft Jeans heel veel mooie jonge talenten een podium mogen bieden.

Het misschien wel broodnodige en zeker verdiende duwtje in de rug. Jeans is een pittige leerschool; dans, zang, interactie met publiek; het uiterste werd en wordt nog steeds van de cast gevraagd. Jeans25 staat even stil bij deze heugelijke verjaardag maar gaat ook weer net zo vrolijk verder.

Jeans blijft ook in haar jubileumjaar trouw aan het concept en geeft jonge talenten de kans om aan het publiek in de Nederlandse theaters te laten zien wat ze kunnen.

Donderdag 11 februari, aanvang 20.30 uur in Cardo Theater, Nijmeegsebaan 9, Groesbeek. Tickets à11,50 euro zijn te koop bij alle Primera winkels of online: www.cardotheater.nl.

Senioren KBO Groesbeek De Horst genieten van carnavalsmiddag

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Martijn Arents

GROESBEEK – De senioren van de KBO Groesbeek-De Horst hebben afgelopen zaterdagmiddag met volle teugen genoten van de carnavalsmiddag, die hen werd aangeboden in De Mallemolen.

Het werd een drukke, gezellige en ouderwetse carnavalsmiddag waar de Groesbeekse schlagerzanger Alfred Arts de spits mocht afbijten. Vervolgens was het buutreedner Hannus die met zijn buut de zaal aan het lachen kreeg. Hij werd opgevolgd door de Brabantse troubadour Wijnands, die met zijn anekdotes en liedjes van vroeger zelfs de zaal aan het meezingen kreeg. De middag werd vervolgens opgevuld met optredens van de diverse schlagergroepen die hun nieuwste schlager ten gehore brachten waaronder 'Van Alles Wa', 'De Restantjes', 'Bonny H', 'Das Mar Knoei' en als afsluiter volgde een optreden van Keizer en Co. Het was een gezellige middag, maar niemand van de aanwezigen had anders verwacht.

Mantelzorgavond Buitenleven

REGIO - In zaal De Oude Molen werd een avond georganiseerd voor de mantelzorgers van de cliënten van zorgboerderij Buitenleven. Sprekers waren William van Aalst en Esther Feskens, beiden verbonden aan de polikliniek van de afdeling Geriatrie UMC Radboud.

Voor velen waren het bekende gezichten. Van Aalst hield een uitgebreid betoog over dementie en de vele varianten die er zijn, zoals de ziekte van Azheimer. Uitleg over de ziekte en dat er geen kans is op herstel. Hij gaf aan vijf speerpunten te hebben, die belangrijk zijn in de omgang met mensen met deze ziekte. Gebruik medicijnen volgens voorschrift, zorg voor goede voeding, beweeg regelmatig, ga door met je leven en geniet ervan.

Ook ging hij samen met mevrouw Feskens in op de specifieke manier waarop je kunt omgaan met je naaste die deze ziekte heeft. Belangrijk is: structuur, veiligheid, duidelijkheid en liefde.

De wereld waarin de patiënt leeft, is niet meer jouw wereld. Hij of zij kan dat niet meer veranderen, Jij als mantelzorger moet je aanpassen. Tracht de patiënt mee te nemen, af te leiden en uit te lokken op een speelse wijze.

Voor mensen met dementie en hun partners wordt een zware wissel getrokken in hun leven. Maar ondanks dat, geniet van de mooie momenten die er ongetwijfeld nog zijn. Het was een zeer inspirerende avond met een volle zaal. Naast de mantelzorgers waren er ook verschillende zorgtrajectbegeleiders aanwezig en vrijwilligers van de zorgboerderij.

De avond werd afgesloten met een zeer toepasselijk lied "Hier voor jou" van Jan Dulles. Er hingen ook enkele toepasselijke spreuken in de zaal.

Gratis excursies van KNNV Nijmegen

Zondag 7 febr. | 14.00 - 16.00 uur | IVN Nijmegen, vogelexcursie per fiets door de Ooij. Vertrek: Hollandsch-Duitsch gemaal, a.h. begin van de Ooijsedijk.

Zondag 7 febr. | 09.00 - 11.30 uur | IVN Gendt, 'Rijn en Waal', vogelexcursie per fiets in de Ooijpolder. Vertrek: Dijkgraaf v. Wijckweg 4 Nijmegen, bij het Holl.Dui.gemaal. Exc.leider: Ben Brouwer.

Maandag 8 febr. | 09.00 - 12.00 uur | KNNV vogelexcursie per fiets in Malden en omgeving. De route per fiets (west of oostwaards)is afhankelijk van weer en wind. Eindpunt: Malden. fietsen we westwaarts naar de Hatertse Vennen, Staddijk, Goffertpark en Elshof. Dan oostwaarts naar de heuvelrug, zweefvliegveld, Mulderskop, Heumensoord, Kraaiendal en terug naar Malden. Vertrek: hoofdingang cult. centrum Maldensteijn, kerkplein 8 te Malden. Exc.leider: Peter Egelmeers (0485 324132).

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt elke week in de brievenbus. Mét ook wekelijks het nieuws uit het Gemeentehuis!

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klimt in de pen of kruipt u achter de computer en laat het uw medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan zowel via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site, alsook per post: Hét Gemeente Nieuws, Postbus 44, 6680 AA Bemmel.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?