GN Berg en Dal Heumen Mook

30 augustus 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 30 augustus 2017


Groesbeek helemaal klaar voor traditioneel kermisgebeuren

Door Joop Verstraaten

GROESBEEK - De Groesbeekse kermis staat weer voor de deur. Horecabedrijven maken zich op om de kermisvierders te ontvangen en zorgen ervoor dat er voldoende goud gele vocht in de tapkranen zit. Op het marktterrein dat over enkele dagen omgedoopt wordt tot kermisterrein komen de exploitanten om hun attracties op te bouwen. In totaal verrijzen er ruim 20 attracties voor jong en oud op het marktterrein en een gedeelte van de Dorpsstraat.

De Groesbeekse kermis begint zaterdag 2 september om 15.00 uur met een prikkelarme kermis met een speciale snoezelwagen, schminkartiest en de bekende clown. Om 14.15 uur ontvangt het college de kermisexploitanten op het kermisterrein om hen een goede kermis toe te wensen en tevens wordt stilgestaan bij het 90-jarig jubileum van de familie Saedt op de kermis. Dit jaar is er op zaterdagavond geen vuurwerk achter in het Binnenveld. In plaats daarvan worden er diverse activiteiten gehouden. De hand- en voetbalschoenen en het shirt van de Groesbeekse keeper Jasper Cillessen -die momenteel bij FC Barcelona keept- zullen op de laatste dag van de kermis bij het kleurenspel worden verloot.

Zondag 3 september verzorgt fanfare Wilhelmina om 12.00 uur het jaarlijkse kermisconcert in de autoscooter van de familie Saedt. Maandagavond deelt de kermisbeer op het kermisterrein gratis kermispenningen uit. Dinsdagavond wordt er op een podiumwagen weer de Muziek Fancy Fair gehouden, waar diverse Groesbeekse artiesten hun medewerking aan verlenen. En de laatste dag is het de avond van Jasper Cillessen. Een vijftal gelukkige aanwezigen gaat dan met de attributen van Jasper aan de haal.

In het kerkdorp De Horst begint de kermis in de schutterstent die dit jaar bij café-zaal Ton Oomen aan de Reestraat staat al op vrijdagavond met Qmusic, zaterdagavond een Duitse schlageravond en maandagmorgen wordt het koningspaar Han en Judith van schutterij Sint-Hubertus om 10.00 uur ingehuldigd waarna het feest los zal gaan. Woensdag speelt in de tent de kermisband Anderkover en dinsdagavond New Leaf. In de zaal van Ton Oomen is ook dagelijks muziek. In café-zaal Eric Hopmans is aan de Hoge Horst is maandag ook de gehele dag kermismuziek. De uitbater van De Mallemolen aan de Kloosterstraat heeft woensdagmiddag een ouderwetse kermismiddag met muziek van Aldorum.

Volleybalrecreanten Switch Leuth zoeken versterking

LEUTH - "Heb jij ook als een van de goede voornemens, meer te gaan bewegen? Dan is volleybal misschien iets voor jou. We spelen op woensdagavond in de sportzaal in Leuth van 20.30 tot 22.00 uur."

"Wij van de recreanten Switch Leuth beginnen altijd met wat grond- en baloefeningen en daarna spelen we onderling enkele partijtjes volleybal. Een keer in de maand spelen we tegen de recreanten uit Ooij. Dat is de ene keer in Leuth en de andere maand in de sportzaal in Ooij. Ook spelen we een keer in de maand tegen de recreanten uit Millingen. Ook dit is de ene keer in Leuth en de andere keer in Millingen. Heb je interesse? Kom gerust een keertje met ons meedoen op een woensdagavond om te kijken of het iets voor jou is."

Roots17-festival in Berg en Dal

BERG EN DAL - Jonge muzikale talenten en ervaren rotten uit de regio. Dat is de opzet van het nieuwe Roots17 festival in Berg en Dal.

Blues, Rock en gezelligheid staan centraal op deze avond. Twee bands zullen hun opwachting maken in de Kerstendal. Nadat om 20.00 de zaal open gaat begint om 21.00 uur Maarten Braam uit Leuth met zijn band. Vervolgens zullen Sweet Bourbon & the Bourbonnettes de zaal in vuur en vlam zetten met dampende blues en stampende rock. Op het Roots17 festival zal Sweet Bourbon hun nieuwe cd 'Night Turned Into Day' presenteren.

Roots17 festival vindt plaats op zaterdag 23 september in gemeenschapshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17, Berg en Dal. De zaal gaat om 20.00 uur open. De entree is 5 euro. Meer informatie staat op www.roots17.nl.

Campinggast valt met fiets

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Een campinggast die verblijft op een camping in Berg en Dal is dinsdagmiddag op de Postweg in Berg en Dal lelijk ten val gekomen en heeft daarbij heupletsel opgelopen.

Het slachtoffer fietste op het onverharde gedeelte van de Postweg even voorbij het Afrikamuseum, toen hij op onverklaarbare wijze ten val kwam. In afwachting van een gealarmeerde ambulance hebben passanten het slachtoffer eerste hulp verleend. Toen de rapid-ambulance (personenauto met een verpleegkundige) kwam, bleek al gauw dat de man zodanig heupletsel had opgelopen bij de val dat een ambulance gewaarschuwd moest worden om het slachtoffer naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren.

IVN-excursie in Kop De Bruuk

GROESBEEK - Wat kan de vliegtuig industrie in De Bruuk leren over aerodynamica? Waarom is de mug dol op tenenkaas? En wat doet een honinggraat in kogel- en scherfwerende vesten? Heeft u al gehoord van stropdassen die niet meer vies worden van tomatensoep? Waarom heeft Justus von Liebig (1803-1873) bijgedragen aan het verpesten van De Bruuk?

Wat is de zuurgraad waarde van het grondwater in De Bruuk? En hoeveel gaat u onthouden van deze excursie? Kom naar De Bruuk en krijg een antwoord op dit soort vragen! Gidsen van IVN Rijk van Nijmegen geven op zondag 3 september antwoord deze vragen en weten nog veel meer te vertellen over dit gebied.

Om 14.00 uur is het vertrek bij de ingang van De Bruuk nabij de Ashorst 24 in Groesbeek bij het informatiebord en de slagboom. Vanuit Groesbeek is het circa 100 meter voorbij huisnummer 24 bij het gedeelte met bos. Er is een parkeerstrook langs de weg. Het terrein is goed begaanbaar en vlak. De excursie zal twee uur duren.

Kosten: 2 euro per persoon. Het is gratis voor kinderen tot 16 jaar, en leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Meer info staat op www.ivn-nijmegen.nl.

Fietsster raakt na val van talud af

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een fietsster uit Nijmegen is maandagmiddag gewond geraakt na een val op het fietspad langs de Molenweg in Groesbeek.

Het slachtoffer fietste vanuit het centrum op het fietspad en is daarbij vermoedelijk geschrokken van voorbij rijdende fietsers waardoor zij ten val kwam. Na de val rolde het slachtoffer van het talud af en kwam enkele meters lager op de Molenweg terecht. Wonder boven wonder kwam er op dat moment geen verkeer langs op de normaal drukke weg. In afwachting van de gealarmeerde ambulance hebben voorbijgangers eerste hulp verleend. Ambulancepersoneel heeft de diverse schaafwonden van het slachtoffer verbonden waardoor zij niet naar een ziekenhuis hoefde te worden gebracht. Haar man heeft haar even later opgehaald.

Brandweer Groesbeek al veertig maal uitgerukt voor loos alarm

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek is donderdagmorgen weer op pad geweest voor een brandmelding, ditmaal in zorgcentrum De Meent aan de Gooiseweg in Groesbeek.

Daar bleek dat bakken en braden ervoor gezorgd heeft dat de brandmelder af is gegaan en de brandweer automatisch gealarmeerd werd. Er bleek niets aan de hand. Afgelopen zondagmiddag werden de Groesbeekse spuitgasten gealarmeerd voor een brand in een van de paviljoens van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Ook daar bleek het brandalarm af te zijn gegaan tijdens het bakken en braden. In beide gevallen was de vertraging niet ingesteld. De vertraging zorgt ervoor dat het personeel nog de gelegenheid heeft de brandmelding te annuleren.
Volgens een woordvoerder van de Groesbeekse brandweer is dit nu al het veertigste geval van loos alarm dit jaar en zijn er nu al meer dan het afgelopen jaar. De brandweer rukt bij dergelijke meldingen in eerste instantie met zes brandweerlieden uit.

Opening gedeelte bedrijventerrein De Mies in Groesbeek

GROESBEEK - Vrijdag 1 september overhandigt wethouder Sylvia Fleuren symbolisch de sleutel van een verkocht kavel op bedrijventerrein De Mies in Groesbeek. Zij zal deze sleutel overhandigen aan Niels Rikken, directeur van Rikken Bouw.


Op bedrijventerrein De Mies in Groesbeek heeft de gemeente een nieuw gedeelte ontwikkeld met diverse bouwkavels. Ook is de weg De Ren doorgetrokken, waardoor dit nu een doorgaande weg is geworden. Dit nieuw ontwikkelde bedrijventerrein beslaat ongeveer 19.000m2.

Er zijn inmiddels twee kavels verkocht, waarvan één aan garagebedrijf Thijs Leenders en dus één aan Rikken Bouw. Rikken Bouw is een Groesbeeks aannemersbedrijf en groeit uit zijn jas op de huidige locatie aan De Hulsbroek. De keuze om een eigen kavel te kopen op bedrijventerrein De Mies was voor hem logisch. "Een modern terrein en de bedrijfspanden hebben een frisse, nette uitstraling." De gemeente is in gesprek met andere ondernemers over de resterende kavels. Via Stef van der Graaf of via de website van de gemeente Berg en Dal kunnen ook andere geïnteresseerden informatie opvragen.

Bedrijventerrein De Mies is een modern bedrijventerrein met een hoge beeldkwaliteit. Het terrein is begin deze eeuw in ontwikkeling genomen en huisvest vooral lokale bedrijven. Voorlopig zal deze uitbreiding de laatste zijn in Groesbeek. Op langere termijn ontwikkelt de gemeente wellicht nog wel De Hulsbeek, het terrein tussen sporthal Heuvelland en De Hulsbroek. Medewerking van de provincie is hierbij noodzakelijk.

Lichtgewonde in Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Bij een kopstaartbotsing op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting is woensdagmiddag een inzittende van een personenauto licht gewond geraakt.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Groesbeek die te laat in de gaten had dat een voor hem rijdende automobiliste – eveneens uit Groesbeek – moest afremmen voor het verkeer dat voor haar reed. Bij de botsing die daarna ontstond, raakte een inzittende van de eerste auto danig overstuur dat zij door het personeel van een gealarmeerde ambulance is behandeld.. Beide auto's raakte bij de kopstaartbotsing beschadigd.

Groesbeekse kermis begint prikkelarm en drie uur eerder

Groesbeekse kermis begint prikkelarm en drie uur eerder

GROESBEEK – De Groesbeekse kermis staat weer voor de deur. Van zaterdag 2 tot en met woensdag 6 september is het jaarlijkse gebeuren. Dit jaar start de kermis al om 15.00 uur in plaats van 18.00 uur zoals het de afgelopen jaren het geval was.

Dit jaar wordt er gestart om 15.00 uur met een prikkelarme kermis, wat in 2016 een succes was zonder harde geluiden en flitsende lichten speciaal voor hen die snel overprikkeld zijn, en zeer zeker ook voor anderen. Op woensdag 6 september –de laatste dag- van de Groesbeekse kermis start er vanaf 19.00 uur een loterij. Oud-Groesbeker Jasper Cillessen -momenteel reservekeeper bij FC Barcelona- heeft voor deze loterij hand- en voetbalschoenen alsmede een gesigneerd shirt van FC Barcelona beschikbaar gesteld.

De ruim twintig attracties voor jong en oud komen weer als afgelopen jaren op het marktterrein en een gedeelte van de Dorpsstraat te staan. Het kermisprogramma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 2 september 15.00 tot 18.00 uur: Prikkelarme kermis met schminkartiest, clown Desalles en een speciale snoezelwagen.
Zondag 3 september 12.00 uur verzorgt fanfare Wilhelmina een kermisconcert in de autoscooter van de firma Saedt op het kermisterrein.
Maandag 4 september deelt vanaf 18.00 uur de kermisbeer gratis kermispenningen uit.
Dinsdag 5 september van 18.30 tot 22.30 uur: Muziekfancyfair op een podiumwagen op de Dorpsstraat.
Woensdag 6 september 19.00 uur: verloting FC Barcelona-artikelen van Jasper Cillessen.

Fietsster gewond na val in Berg en Dal

Fietsster gewond in Berg en Dal

BERG EN DAL – Een fietsster uit Alphen aan de Rijn die in deze regio op vakantie is, heeft dinsdagmiddag een flinke smak gemaakt op het fietspad langs de Meerwijkselaan in Berg en Dal.

Het slachtoffer is door tot nog toe onbekende oorzaak met haar fiets ten val gekomen en heeft daarbij diverse verwondingen opgelopen. In afwachting van een gealarmeerde ambulance hebben voorbijgangers eerste hulp aan het slachtoffer verleend. Het slachtoffer is met de diverse opgelopen verwondingen per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd.

Groesbeekse kermis begint prikkelarm en drie uur eerder

GROESBEEK – De Groesbeekse kermis staat weer voor de deur. Van zaterdag 2 tot en met woensdag 6 september is het jaarlijkse gebeuren. Dit jaar start de kermis al om 15.00 uur in plaats van 18.00 uur zoals het de afgelopen jaren het geval was.

Dit jaar wordt er gestart om 15.00 uur met een prikkelarme kermis, wat in 2016 een succes was zonder harde geluiden en flitsende lichten speciaal voor hen die snel overprikkeld zijn, en zeer zeker ook voor anderen. Op woensdag 6 september –de laatste dag- van de Groesbeekse kermis start er vanaf 19.00 uur een loterij. Oud-Groesbeker Jasper Cillessen -momenteel reservekeeper bij FC Barcelona- heeft voor deze loterij hand- en voetbalschoenen alsmede een gesigneerd shirt van FC Barcelona beschikbaar gesteld.

De ruim twintig attracties voor jong en oud komen weer als afgelopen jaren op het marktterrein en een gedeelte van de Dorpsstraat te staan. Het kermisprogramma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 2 september 15.00 tot 18.00 uur: Prikkelarme kermis met schminkartiest, clown Desalles en een speciale snoezelwagen.
Zondag 3 september 12.00 uur verzorgt fanfare Wilhelmina een kermisconcert in de autoscooter van de firma Saedt op het kermisterrein.
Maandag 4 september deelt vanaf 18.00 uur de kermisbeer gratis kermispenningen uit.
Dinsdag 5 september van 18.30 tot 22.30 uur: Muziekfancyfair op een podiumwagen op de Dorpsstraat.
Woensdag 6 september 19.00 uur: verloting FC Barcelona-artikelen van Jasper Cillessen.

KBO Beek

BEEK - Misschien denkt u nu na uw vakantie, wat zal ik na de zomer eens gaan doen, de KBO Beek is en heeft de oplossing. De seniorenvereniging van Beek biedt diverse sporten; gym- en dansgroepen, fietsclubs voor de grote en kleinere afstanden, wandelclub, koersbal, activiteiten op de clubmiddag waar de gezelligheid van afstraalt.

Belangenbehartiging is er vanuit het hoofdkantoor KBO-PCOB, maar ook in de eigen regiovereniging staan er diverse adviseurs en het bestuur, op elk moment klaar. "Door het samengaan van onze Unie KBO met de Protestants Christelijke Ouderen Bond, zijn wij landelijk nog veel groter geworden, dus worden uw belangen nog beter gehoord. Onze KBO Beek staat al jaren open voor alle gezindten. De KBO Beek biedt diverse, ook educatieve, uitstapjes, heeft themamiddagen, waar men echt iets van opsteekt, binnen- en buitenactiviteiten om u in conditie te houden. Kortom een seniorenvereniging, waar ook u bij wilt horen. Lid worden betekent ook dat u met de KBO Beekpas bij diverse winkels en bedrijven in de gemeente korting krijgt. Uw premie wordt bij verschillende ziektekostenverzekeringen, door uw lidmaatschap van de KBO Beek, aanzienlijk gereduceerd. Ook de kosten bij een voor u geselecteerde elektrische- en telefoonmaatschappij verminderen door uw lidmaatschap.
Iedereen is bij onze seniorenvereniging welkom; er wordt niet gekeken naar geloof, seksuele geaardheid, of politieke kleur. En dit alles maken wij, als u nu lid wordt voor u mogelijk voor 30 euro tot 1 januari 2019", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek (024 3226377).

Jeugdmarkt sluit fantastische KinderVakantieWerk Groesbeek af

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Niet alleen de 450 kinderen, maar zeer zeker ook de 150 man tellende vrijwilligers die de kinderen al die dagen hebben begeleid, hebben een fantastische Kindervakantiewerk gehad. Slechts een klein buitje op de eerste dag voor de rest was het stralend weer en konden alle spelen worden afgewerkt.

Het thema dit jaar was 'Wereldreis' en op die manier hebben de kinderen -zij het in het Groesbeekse- heel wat kilometers afgelegd. Op enkele kleine incidentjes na, zoals enkele wespensteken en kleine verwondingen kan de organisatie spreken van een geweldige KinderVakantieWerk. Vrijdag werd de KinderVakantieWerk afgesloten met een grote jeugd– en rommelmarkt op een andere locatie: de parkeerplaats van De Treffers aan het Nijerf. Op deze locatie was de veiligheid van de kinderen meer gewaarborgd. De papa's en mama's alsmede oma's en opa's , buren en andere belangstellenden hebben de nieuwe locatie gevonden, want het was een drukte van jewelste.

De kinderen verkochten spullen van de plaatselijke winkeliers en velen van hen bezaten verkoopkwaliteiten, dat was wel duidelijk, want niemand kwam de markt af zonder iets gekocht te hebben. Ook het ingerichte terras had over klandizie niet te klagen. Tussen half vier en vier uur is KinderVakantieWerk Groesbeek 2017 gezamenlijk afgesloten met een lied en de alom bekende dans en er werd uiteraard gesproken over de afgelopen wereldreis. De vrijwilligers hadden 's avonds een feest in de grote tent als dank voor hun vrijwillige inzet. Dat hebben ze ruimschoots verdiend", aldus Turbo Niels van de organisatie.

7 / 28

8 / 28

Samen bijbel lezen

GROESBEEK - Mensen zoeken al eeuwenlang en onder alle omstandigheden naar betekenis. Hoe zit het met dit leven hier op aarde? Waar gaat het om? Waarom? Naar antwoorden in allerlei vormen kan op vele plekken gezocht worden. In Groesbeek is een groepje dat, in wisselende samenstelling, teksten leest uit de bijbel.

Bijbel lezen in je eentje is een hele klus. Bijbel lezen met elkaar is, stapje voor stapje, de gelaagdheid ontdekken van de woorden die er staan voorbij de letterlijke betekenis. We lezen de teksten in alle rust en met aandacht en proberen te voelen wat de tekst ons zegt volgens een oud oosters principe: Stel je voor, er staat een grote doos met gaten zo groot als een mensenhand. Mensen staan er in een kring omheen en mogen een hand steken in één van de gaten van de doos. Dan mag iedereen vertellen wat hij gevoeld heeft. Iedereen heeft een eigen verhaal, een eigen waarneming, een eigen waarheid. Tegelijkertijd is dat eigen verhaal niet meer dan een deel van het verhaal. We kennen ieder een deel van de waarheid. Die kennis delen met elkaar laat ons iets ervaren van het grotere geheel in de doos.

Bijbel lezen is om de veertien dagen, in de oneven weken, op woensdagochtend van 10.00 -11.30 uur in het parochiecentrum, Kloosterstraat 2 (ingang Pannenstraat), te beginnen op 30 augustus, 13 en 27 september, enzovoort. Belangstellenden kunnen zich opgeven via het secretariaat van de parochie Cosmas en Damianus, 024 3971473, par.groesbeek@kpnmail.nl (Ria Hopman), maar vrij binnen komen lopen is ook goed. Van harte welkom.

Ouderwets kermis met Aldorum

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Woensdagmiddag 6 september houdt cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek weer een kermismatinee.

Muziek van vroeger en nu tijdens deze ouderwetse laatste kermismiddag. Het Groesbeekse orkest Aldorum zal voor de muzikale omlijsting zorgen. Natuurlijk is er volop ruimte om te dansen. De Mallemolen is geopend vanaf 13.00 uur. Natuurlijk is de entree gratis! Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Ontdek de Natuurclub start weer

REGIO - We gaan op 23 september natuur ontdekken en van alles leren over stenen, planten en dieren. Ga je mee op avontuur?

Er zal van alles op ons pad te vinden zijn en wie weet welke dieren we ontmoeten?! In elk geval leer je sporen lezen en natuurlijk is het binnenkort herfst: mooie kleuren, paddestoelen, spinnen en nog veel meer. Tot december gaan we zeven keer op pad - om de week op zaterdag - met kinderen vanaf 4 jaar. Wil je er bij zijn? Meld je aan: zwanen@live.nl.

Kerkberichten

H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Overleden: Jacobus Hendrikus Johannes Peters

Gedoopt : Lucie Maria Elise Mak

Zaterdag 2 september 19.00 uur: H.Mis; met samenzang

Misintenties: Zr. Jo Laming; Wilma Verriet-Matthijssen en Jan Verriet; Henk Saedt en Grietje en Leo Saedt de ouders

Zondag 3 september 10.00 uur H.Mis; m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt, Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks en Jacques Bleize

Dinsdag 5 september 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C&D

Dinsdag 5 september 14.00 uur; Ziekendienst C&D

Donderdag 7 september 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C&D

GODDELIJK HART - HORST

Maandag 4 september 10.00 uur Kermis/H. Mis; m.m.v. KK Horst-Sion Breedeweg

Misintenties: Ans Gietman, Nellie Fleuren

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 30 augustus. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 3 september.22e zondag door het jaar. 9.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Misintenties: Voor verjaardag van Catharina Janssen, Lambertus Wijnhoven de echtgenoot en dochter Anja van kinderen en kleinkinderen;. Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote;

Woensdag 6 september. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Week van de

Alfabetisering

ook in Berg en Dal

BERG EN DAL - In de week van 4 tot en met 8 september is de Week van de Alfabetisering. In heel Nederland zijn er activiteiten om aandacht te besteden aan het onderwerp. In de gemeente Berg en Dal organiseren Forte Welzijn, Bibliotheek Gelderland Zuid, de basisscholen en ROC Nijmegen een aantal activiteiten. We noemen hier een paar activiteiten. Wilt u meer weten over de andere activiteiten? Ga dan naar de website van de gemeente Berg en Dal.

Buurtsoepie. Op maandag 4 september is er een Buurtsoepie in het Voorzieningenhart Op de Heuvel van 11.00 - 13.00 uur. Iedereen is welkom. De tafel is gedekt met bijzondere placemats. Wethouder Erik Weijers van de gemeente en ook cursisten uit de lesgroep van ROC Nijmegen zijn aanwezig. Taalambassadeur Michel van Gils leest eigen gedichten voor. Op woensdag 6 september van 11.00 tot 13.00 uur is dit Buurtsoepie in de buurtkamer van Beek. Ook hier is iedereen welkom.

Lunch gemeentehuis. Op dinsdag 5 september gaan de cursisten naar het gemeentehuis van Groesbeek. Tijdens een lunch spreken cursisten met de burgemeester en wethouders over hun ervaringen.

Klik- en tikcursus. Vrijdag 7 september begint de Klik & Tik Cursus in de Bibliotheek Millingen van 10.00-12.00 uur. Een gratis computercursus voor beginners. Na de bijeenkomst is er voor alle cursisten een letterlunch. Meld je aan in de bibliotheek!


2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel zaken aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden, maar ook je kind voorlezen. Hebt u moeite met lezen en schrijven? We kunnen u helpen. Bent u of kent u iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer? Belt u voor meer informatie over cursussen van het ROC naar 024 8904024. Kijkt u voor meer activiteiten van de bibliotheek op www.obgz.nl.

Kerkberichten

Kerkberichten

H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Overleden: Jacobus Hendrikus Johannes Peters

Gedoopt : Lucie Maria Elise Mak

Zaterdag 2 september 19.00 uur: H.Mis; met samenzang

Misintenties: Zr. Jo Laming; Wilma Verriet-Matthijssen en Jan Verriet; Henk Saedt en Grietje en Leo Saedt de ouders

Zondag 3 september 10.00 uur H.Mis; m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt, Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks en Jacques Bleize

Dinsdag 5 september 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C&D

Dinsdag 5 september 14.00 uur; Ziekendienst C&D

Donderdag 7 september 09.00 uur; H.Mis in Mariakapel C&D

GODDELIJK HART - HORST

Maandag 4 september 10.00 uur Kermis/H. Mis; m.m.v. KK Horst-Sion Breedeweg

Misintenties: Ans Gietman, Nellie Fleuren

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 30 augustus. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 3 september.22e zondag door het jaar. 9.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Misintenties: Voor verjaardag van Catharina Janssen, Lambertus Wijnhoven de echtgenoot en dochter Anja van kinderen en kleinkinderen;. Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote;

Woensdag 6 september. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Op Lourdesbedevaart met bisschop

REGIO - De kortste weg naar Christus? Niet vaak heeft u de kans om met uw bisschop op te trekken naar Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Van 14 - 21 oktober heeft u die kans wèl! Samen naar de Moeder Gods die ons de kortste weg naar Christus wil wijzen.

Volledig verzorgd vanaf de bus vanuit Nijmegen, de TGV naar Lourdes (vice versa), tot en met uw hotel met volpension dicht bij de heiligdommen, reis-, medische- en pastorale begeleiding, eigen eucharistieviering bij de grot, processies, internationale hoogmis en nog véél meer. Ook als u niet goed ter been bent kunt u deelnemen. Prijs vanaf 899 euro per persoon. Voor de eerste honderd jongeren tot 30 jaar geldt een bijzonder gunstig aanbod op aanvraag.

Inschrijven bij voorkeur via de site van de bedevaartorganisatie: www.vnb.nl. Klik daar op het duifje 'pelgrimsreizen' en vervolgens bij 'groep' op 'dekenaat Nijmegen' en u kunt met ons mee. Op de site www.parochie-heiligedrie-eenheid.nl staat nog meer informatie en een directe link om in te schrijven. (klik op de parochie-site achtereenvolgens op Agenda – Bedevaarten – Naar Lourdes met onze bisschop).
Komt u er niet uit met inschrijven, heeft u problemen of aanvullende vragen: bel Titus Donders 0612178961.
Reguliere inschrijvingen kunnen gedaan worden tot en met 15 september. Wees er snel bij en ga mee; u bent van harte welkom!

Protestantse gemeente Groesbeek

foto: Jannie Schaapman

Zondag 3 september. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. N. Da Costa uit Angeren.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Het Kruispunt in Nijmegen.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Speeltuin D'n Hommel Breedeweg

GROESBEEK/BREEDEWEG - Op zaterdag 2 september begint de Groesbeekse kermis in speeltuin d'n Hommel aan de Kruksebaan in de Breedeweg/Groesbeek.

Ieder kind is welkom om in speeltuin D'n Hommel op de vrijmarkt/rommelmarkt om hun overtollig speelgoed en andere spullen te komen verkopen om zo een zakcentje voor de grote kermis in het dorp te verdienen (vanaf 12.00 uur toegankelijk). Op zaterdag 2 september van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Rond de vrijmarkt voor kinderen organiseert de werkgroep speeltuin D'n Hommel: vrijmarkt, kermisspellen zoals touwtje trekken, blikgooien, schieten en rad van fortuin. Voor muziek een hapje en een drankje wordt gezorgd. Al het geld, dat verdiend wordt, gaat naar een nieuw speeltoestel voor in de speeltuin. Het wordt een ouderwetse gezellige dag van, voor jong en oud. Iedereen is welkom.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

14 / 28

15 / 28

16 / 28

17 / 28

Landschapsparade dit jaar in Breedeweg

BREEDEWEG - Het programma is klaar en de inschrijving gaat van start voor de tweede landschapsparade in gemeente Berg en Dal. Op zondag 10 september staan natuur en landschap weer centraal op het festival van het landschap.

"We zijn te gast op het Oogstfeest op de landschapscamping 'De Zoete Aagt', Grafwegen 31 in Groesbeek. De entree en de activiteiten zijn gratis. De locatie is een prachtige uitvalsbasis voor drie natuurgebieden én voor een gevarieerd cultuurlandschap met een rijke geschiedenis. Vanuit de camping nemen boswachters, lokale gidsen en verhalenvertellers u mee op ontdekkingstocht. Natuurweetjes, speuren naar sporen, genieten van de natuur en het glooiende cultuurlandschap en speuren naar overblijfselen uit het verleden. Kortom, als je al niet verliefd bent op dit gebied, dan loop je het risico het te worden.

Voor de ochtend is er een keuzeprogramma samengesteld met zes verschillende activiteiten voor kinderen en volwassenen. Bekijk het volledige programma op www.landschapsparade.nl. Het aantal deelnemers is beperkt; aangeraden wordt om snel in te schrijven via deze website.

's Middags zijn er allerlei activiteiten op het campingterrein. Op het kinderplein kunnen kinderen waskaarsen maken, braakballen uitpluizen, ponyrijden, met voeldozen aan de slag en natuurlijk ook spelen in het stro. In de verteltent vertellen rasvertellers verhalen van de streek over de natuur en de gevechten in de oorlog nabij Breedeweg. En luister ook naar het verhaal hoe u als consument al die lekkere streekproducten in huis kunt halen.

De hele dag is het terras open met eten en drinken uit de streek. Diverse muzikale optredens zorgen voor een aangenaam verpozen. Om 14.00 uur gaat de fanfare Jubilate Deo voorop in de grote feestelijke parade door het landschap. Komt het zien en doe mee!

De organisatie is in handen van Arno van der Kruis en Tiny Wigman namens de partners voor natuur en landschap. Voor inlichtingen mail naar landschapsparade@gmail.com en kijk op www.landschapsparade.nl.

Politie vindt gestolen bromfietsen en fiets

GROESBEEK – De politie van Berg en Dal heeft na een tip dat er in en tuin in Groesbeek gestolen fietsen en bromfietsen zouden staan een onderzoek ingesteld.

De politie trof inderdaad in de tuin van de bewuste woning een tweetal bromfietsen en een fiets aan, die alle van diefstal afkomstig waren. Zowel de bromfietsen als de fiets zijn in beslag genomen. Naar aanleiding van deze vondst heeft de politie een 36- en een 47-jarige inwoner uit Groesbeek aangehouden en voor onderzoek ingesloten. De gestolen fiets en bromfietsen zullen weer aan de rechtmatige eigenaars worden teruggegeven.

Wylerbergkring

REGIO - Nieuws en programma van De Wylerbergkring.

Augustus. De Muzikale wandeling naar Huis Wylerberg was weer een succes, men genoot van beide wandelingen en de drie concertjes. Voor wie nog even wil nagenieten zie: http://www.wylerbergkring.eu/pages/de-kunsten/njo.php

September. We verwelkomen Ruud Baanders uit Oxford voor een basis en vervolgcursus Geweldloze Communicatie. Inschrijvingen zijn nog mogelijk.

Oktober. Kristalzuivere taal we starten weer een cursus Geweldloze ofwel verbindende communicatie. In de cursus onderzoeken we spelenderwijs (eenvoudige spelopdrachten) wat wij elkaar meedelen in woord en daad, houding - verhouding tot de ander, hoe wij communiceren. Om vervolgens de vier fases van Rosenberg te oefenen in subgroepen. Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden, zodat hetgeen ontdekt en/of ervaren is, ook woorden krijgt.
Voor verdere informatie: http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php

Universiteit van Beek start met avond over helden

BEEK - De Bibliotheek Beek start 6 september van 20.30 tot 22.00 uur opnieuw met de succesvolle Universiteit van Beek. Het eerste college draait om helden. Paul Groos, van beroep verhalenverteller, laat je deze avond verhalen beleven van verschillende helden.

Van klassieke helden tot de moderne superheld. Classicus en verhalenverteller Paul Groos laat zien wat ze met elkaar gemeen hebben. Levendig vertelt hij de spannende verhalen van Achilles, Odysseus en Theseus maar ook bijzondere heldenverhalen uit andere mythische tradities. Hoe is de moderne superheld daaruit voortgekomen?

Na het eerste college volgen er maandelijks interessante colleges over uiteenlopende onderwerpen. Van de mooiste verhalen uit 2000 jaar stuwwal (4 oktober) door historicus Melchior de Grood tot een college over de kunst van Kenne Grégoire, de schilder van het portret van koning Willem Alexander in de befaamde Oranjegalerij in Kampen (8 november), gegeven door kunstliefhebber Jos Schoots.

De colleges zijn een leuke manier om in de bieb kennis te maken met nieuwe onderwerpen en mensen uit de omgeving te ontmoeten. Koop vooraf kaartjes op www.obgz.nl/universiteiten of in de bibliotheek. Bibliotheekleden kopen een kaartje voor 2,50 euro, overige bezoekers betalen 4 euro. Meer informatie staat op www.obgz.nl/universiteiten.

De Wylerbergkring

De Wylerbergkring

REGIO - Nieuws en programma van De Wylerbergkring.

Augustus. De Muzikale wandeling naar Huis Wylerberg was weer een succes, men genoot van beide wandelingen en de drie concertjes. Voor wie nog even wil nagenieten zie: http://www.wylerbergkring.eu/pages/de-kunsten/njo.php

September. We verwelkomen Ruud Baanders uit Oxford voor een basis en vervolgcursus Geweldloze Communicatie. Inschrijvingen zijn nog mogelijk.

Oktober. Kristalzuivere taal we starten weer een cursus Geweldloze ofwel verbindende communicatie. In de cursus onderzoeken we spelenderwijs (eenvoudige spelopdrachten) wat wij elkaar meedelen in woord en daad, houding - verhouding tot de ander, hoe wij communiceren. Om vervolgens de vier fases van Rosenberg te oefenen in subgroepen. Ter afsluiting een kleine toelichting in beelden, zodat hetgeen ontdekt en/of ervaren is, ook woorden krijgt.
Voor verdere informatie: http://www.wylerbergkring.eu/pages/geweldloze-communicatie.php

Doe mee, kom naar de Doe! Markt

MILLINGEN - In de gemeente Berg en Dal is veel te beleven. Dat is te zien tijdens de ‘Doe! Markt’, in de speeltuin Steense Gemeente in Millingen aan de Rijn op zondag 17 september van 13.00 tot 17.00 uur. Organisaties, verenigingen en initiatieven van de gemeente laten daar zien wat ze te bieden hebben.

Ook zijn er muzikale, sportieve en dansoptredens en er is een AED-workshop. Organisaties bieden niet alleen sport of activiteiten, u kunt de organisaties ook iets bieden door lid te worden of er vrijwilligerswerk te doen. U kunt op zondag 17 september optredens verwachten van onder andere: Line Dance ‘Funky Dance’ en fanfare Sint-Cecilia. Ook kunt u een Tai Chi Workshop volgen die wordt verzorgd door Dekkerswald uit Groesbeek of meedoen met een Volleybal demo verzorgd door Ikaros en Switch 87.

Bij de kramen geven de deelnemers informatie over hun organisatie of club. Hier kunt u zich opgeven als lid of als vrijwilliger. Al met al is er genoeg te beleven voor jong en oud uit de hele gemeente Berg en Dal. Het complete programma komt op www.fortewelzijn.nl te staan.

Bent u nog op zoek naar vrijwilligers of leden? Of wilt u graag uw organisatie laten zien op de ‘Doe! Markt’? Dat kan! We hebben nog beperkte plaatsen, dus stuur snel een mail naar VSPbergendal@fortewelzijn.nl. De organisatie van de ‘Doe! Markt’ is in handen van Forte Welzijn en de gemeente Berg en Dal.

Film van het oude Groesbeek en de verwoesting…

GROESBEEK - Zondag 17 september wordt er weer een filmvoorstelling gegeven in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De filmvoorstelling gaat over het oude Groesbeek en de verwoesting daarvan.

Op 17 september 1944 werd Groesbeek bevrijd door Amerikaanse parachutisten. Om de bevrijding te herdenken worden er vier films gedraaid over Groesbeek. De eerste film gaat over een wandeling door het Groesbeek van voor de oorlog. In de tweede film zien we hoe de bevolking van Groesbeek hun huizen en het dorp aantroffen na de evacuatie van september 1944 tot het voorjaar van 1945. Groesbeek was grotendeels verwoest en moest weer worden opgebouwd. De derde film laat allerlei zaken zien die ons nog doen herinneren aan de oorlog. Bijvoorbeeld oorlogsgraven onder andere van Groesbeekse militairen die in mei 1940 op de Grebbeberg zijn gesneuveld toen het Duitse leger Nederland binnen viel.

In de vierde film worden veteranen in De Goffert in Nijmegen ontvangen en een van de groepen komt naar Groesbeek en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Prick. Op Klein Amerika wordt een show met vliegtuigen en legervoertuigen gehouden. Voor veel veteranen en familieleden is dit na 50 jaar het eerste bezoek aan Groesbeek en waarschijnlijk ook het laatste in vrede en vrijheid. De entree bedraagt inclusief een kopje koffie twee euro. Aanvang 11.00 uur in de theaterzaal. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Kindervakantie-activiteiten in Leuth (Kekerdom), Beek, Ooij en Millingen

Foto's: Bert Roodbeen

REGIO - De Kinderactiviteiten in Groesbeek (KVA) waren al begonnen op donderdag 17 augustus en duurden liefst acht dagen. In de polderdorpen werd in de laatste week ook gestart met KVA-activiteiten.

Foto: Bert Roodbeen

Als eerste werd op maandag 21 augustus door de KVA-commissie in Leuth als de aftrap gegeven aan 99 kinderen inclusief Kekerdomse met diverse activiteiten, zoals Hutten bouwen en Spel en Knutselen, Vossenjacht, dagje pretpark Hemelrijk, avond4daagse, waarvan vrijdag de intocht4daagse met medewerking van muziekvereniging DES en 's avonds een bonte avond.

Ook in Beek begonnen dinsdag 22 augustus KVA-activiteiten, na de opening in het Kulturhus werden de ongeveer 107 kinderen verdeeld in groepen Geel Rood en Blauw en werd gestart met een Vossenjacht door Beek, de groep geel had een uitstapje naar speeltuin in Brakkefort in Nijmegen. Labyrinth Outdoor had voor groepen rood en blauw bij het Wylerbergmeer op woensdag en donderdag een outdoorprogramma met overnachting georganiseerd, terwijl groep geel op de laatste dag een sport en speldag op de sportvelden van BVC.

In Ooij stonden dinsdagmiddag 22 augustus de 127 kinderen met onder de armpjes kussen slaapzak, matrasje samen met ouders en/of oma's en opa's als vanouds met te wachten bij de hoofdingang van de SVO-sportvelden voor de Jeugd 3Daagse zoals dit al jaren zo genoemd wordt, ieder jaar kiest de KVA-commissie voor een thema, dit jaar voor boerderij en streek. Na het wegbrengen van de slaap spullen naar de slaaptenten was de eerste opdracht om een vogelverschrikker te maken van stro voor bij de tent, vervolgens werd er gezwommen in Goch door de ouder kinderen, en de jongste hadden een speurtocht door het dorp met op de Speulplek een door Wilbert Verriet ingericht kinderboerderijtje waar ook een ritje op de rug van een pony gemaakt kon worden. Woensdag werden er diverse boerderijen bezocht waar er uitleg en spellen werden gedaan, de kleinsten werden met de zonnetrein Van Stichting Van Steen en Natuur gebracht. 's Avonds was er een mini-streekmarkt met onder andere mandenvlechten en kraampjes met streekproducten. Ook was de huifkar van Kasteelsche Hof aanwezig voor een ritje. Als afsluiting was er donderdag een artiest.

In Millingen gingen zoals bekend wegens gebrek aan voldoende vrijwillige medewerkers de zomerspelen niet door. Dit werd goedgemaakt voor de aangemelde kinderen met een dagje naar Toverland op donderdag 24 augustus. Alle andere KVA-organisaties hadden geen echte problemen met het aantal vrijwilligers, hoewel er altijd beter kan!

Gemeente wendt faillissement van Omroep Berg en Dal af

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal is voornemens om aan Omroep Berg en Dal nog eenmaal extra frictiekosten ter grootte van 11.800 euro beschikbaar te stellen om een faillissement van de omroep te voorkomen.

Volgens het college verkeert de omroep in een zorgelijke financiële positie. Deze tegemoetkoming is maximaal 11.800 euro, wat gelijk staat aan het tekort van 2018 en 2019. Het college vindt het behoud van Omroep Berg en Dal belangrijk voor de bevolking. Om die reden stelt het eenmalig het bedrag ter beschikking, tenzij de gemeenteraad anders beslist. De behandeling in de carrousel is op 14 september waarna de gemeenteraad op 28 september een definitief besluit zal nemen over het toekennen van de extra frictiekosten.

Luchtbeschermingsdienst Groesbeek in 1942 op volle sterkte: 'allen traden toe' (1)

Foto van A. Luijben, circa 1943. De Groesbeekse luchtbeschermingsdienst had een bijzonder gunstig gelegen uitzichtpost, de boven aan de Molenweg gelegen uitzichtoren, voorheen de Witte of Noordermolen. Vandaaruit werd het luchtruim geobserveerd en werden de vereiste administratieve handelingen verricht. De stellage met dekzeil diende tot beschutting tegen wind en regen. In februari 1945 is de toren door geallieerde soldaten opgeblazen, waa Foto: Archief Gerrie Driessen

De verplichting voor alle gemeenten tot oprichting van deze dienst werd afgekondigd op 23 april 1936. De algemene beginselen van de luchtbeschermingsdienst werden een half jaar later door het rijk uitgevaardigd. Bij de daarna gehouden oefeningen werd er vooral op gelet of de verduistering van de huizen wel in orde was, zelfs het rijden op een fiets met een 'helderlicht uitstralende lantaarn' werd beboet. Na de Duitse inval van 10 mei 1940 werd het menens, zo blijkt uit het onderstaande verslag van 1 mei 1942.

Door Gerrie Diessen, Heemkundekring Groesbeek.

Dezer dagen had alhier een vergadering plaats van de leden van de luchtbeschermingsdienst. De leider van den L.B.D., burgemeester jonkheer Van Grotenhuis, vertrouwde dat allen ongeacht de verplichting, zich gaarne vrijwillig beschikbaar zullen stellen, hun medemensen in geval van nood bij te staan. (….) Het hoofd van den L.B.D., P.Leenders, gaf een duidelijke uiteenzetting van het wezen van de L.B.D. en vestigde vervolgens de aandacht op de gewichtige taak van de blokhoofden en blokploegen. Daar deze in verband met de door hen te verlenen eerste hulp zeer zeker volledig op de hoogte moeten zijn. Vandaar dat deze blokploegen reeds eerder een cursus gevolgd hebben. (…) Naast de overheidsinstantie, de Luchtbeschermingsdienst, bestaat er een Ned. Vereniging voor Luchtbescherming, waarvan enkele maanden geleden reeds een afdeling in deze gemeente is opgericht, met als voorzitter W. van Lieshout (schoolhoofd Breedeweg) en secr./penningmeester J. van Bernebeek (ambtenaar). (…) Allen traden toe als lid.

’t Groeske mozaïekt: verbind uw naam aan uw eigen kunstwerk

GROESBEEK - "Vanaf september willen wij een start maken met het plaatsen van unieke kunstwerkjes in de kloostertuinen rond Mariëndaal bij ’t Groeske. Kleurrijke mozaïektegels gemaakt door de kinderen van de scholen Adelbrecht en Carolus en allerlei mensen uit de buurt. U kunt uw eigen kunstwerk kopen en hebt zo de mogelijkheid uw naam te verbinden aan uw eigen kunstwerk in het park."

"Als u wilt kunt u zelfs uw kunstwerk voorzien van een eigen (gekozen) ontwerp. U mag zelfs meehelpen bij het maken ervan, maar dit hoeft natuurlijk niet. Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen ons willen helpen om ons kunstproject waar te maken. Twee specialisten op het gebied van mozaïeken staan ons tijdens dit project bij. Bovendien gebruiken we een gedeelte van de opbrengst om een Social Sofa bij elkaar te sparen. Dat is een grote bank gemaakt met mozaïek die in het park geplaatst kan worden. U kunt ons helpen door zelf een kunstwerk naar uw eigen ontwerp te kopen of door zelf mee te helpen in dit project. Wilt u een eigen tegel, mee doen of meer informatie? Neem via 085 040 60 66 contact op met Annet Jacob, Heidi de Vos of Ernest Jansen. Mailen kan ook: info@fortewelzijn.nl Of kijk op www.vitaalmariendaal.nl bij 'onze projecten'."

Einde bingo De Gevleugelde Vrienden

MILLINGEN - Na heel veel jaren bingo bij postduivenvereniging De Gevleugelde Vrienden is men genoodzaakt hiermee te stoppen.

"Er is een groot te kort aan vrijwilligers om succesvol nog een bingoavond te kunnen organiseren. Een grote traditie komt hiermee aan zijn eind. Dit betreuren wij natuurlijk zeer. Wij willen als bestuur en leden alle vrijwilligers gedurende de veel jaren bedanken. Daarnaast niet in de laatste plaats alle bezoekers, van wie er veel vaste bezoekers waren van onze bingo. Bedankt voor het vertrouwen en de enthousiaste deelname al die tijd. Hopelijk zien we elkaar nog in de toekomst bij een van de andere activiteiten van onze vereniging."

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Einde bingo De Gevleugelde Vrienden

Einde bingo De Gevleugelde Vrienden

MILLINGEN - Na heel veel jaren bingo bij postduivenvereniging De Gevleugelde Vrienden is men genoodzaakt hiermee te stoppen.

"Er is een groot te kort aan vrijwilligers om succesvol nog een bingoavond te kunnen organiseren. Een grote traditie komt hiermee aan zijn eind. Dit betreuren wij natuurlijk zeer. Wij willen als bestuur en leden alle vrijwilligers gedurende de veel jaren bedanken. Daarnaast niet in de laatste plaats alle bezoekers, van wie er veel vaste bezoekers waren van onze bingo. Bedankt voor het vertrouwen en de enthousiaste deelname al die tijd. Hopelijk zien we elkaar nog in de toekomst bij een van de andere activiteiten van onze vereniging."

Geen traditioneel kermisvuurwerk

GROESBEEK – Voor de eerste maal na ruim 20 jaar zal er geen kermisvuurwerk meer plaatsvinden tijdens de Groesbeekse kermis, die duurt van zaterdag 2 tot en met woensdag 6 september.

Het vuurwerk werd de laatste jaren afgestoken in de wei bij hotel De Wolfsberg aan Het Binnenveld in Groesbeek. Enkele malen werd gekozen voor de locatie Kerkstraat, maar daar had men te maken met de dierenwei van de familie Van de Ven en de auto's die her en der nabij het afsteken geparkeerd stonden.

Volgens marktmeester Stef van de Poll heeft men van het kermisvuurwerk afgezien – ondanks dat het enkele honderden belangstellenden trok - omdat de locatie van het afsteken te ver verwijderd is van het kermisterrein. Nu hebben diverse kermisacties plaatsgemaakt voor het vuurwerk zoals de verloting van hand- en voetbalschoenen en een gesigneerd FC Barcelona-shirt van Jasper Cillessen op woensdagavond 6 september om 19.00 uur bij het kleurenspel op het kermisterrein.

Vertelacademie in Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Op zondag 27 augustus organiseren de vertellers van de vertelacademie, de grootstevertelschool van Nederland, drie vertelwandelingen in Museumpark Orientalis.

Alle bezoekers van het museum kunnen hierbij aansluiten. Om 13:00 en 15.00 uur start er een wandeling bij het tentenkamp van het museum.
Om 14:00 uur start er een Romeinse wandeling in de Romeinse straat. Een wandeling duurt maximaal 45 minuten. Bezoekers kunnen ook halverwege aansluiten. (De verhalen duren steeds 6 à 7 minuten).

Boek- en platenmarkt in Leuth

LEUTH - Op 17 september verzorgt carnavalsvereniging De Sokkenummers voor de vijfde keer een boek- en platenmarkt.

Er is op deze markt diversiteit aan boeken en platen. De boeken en platen zijn door De Sokkenummers zelf ingebracht. Er zijn op deze markt geen standhouders. Het evenement wordt gehouden in het dorpshuis De Vriendenkring in Leuth. Er is een ruime parkeerplaats aanwezig. De entree is gratis. "Hebt u zelf nog boeken of platen waar u van af wilt laat het ons weten, wij komen ze graag bij u ophalen", aldus Sibrand 06 49049869; Email: info@sokkenummers.nl.

Spoorbeek voor Bellevue geen visite kaartje voor Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Spoorbeek die voor het winkelcentrum Bellevue en appartementencomplex loopt, is momenteel geen visitekaartje voor Groesbeek, aldus omwonenden. Het is niet alleen geen gezicht voor de vele toeristen die Groesbeek aandoen, ook voor de omwonenden is het een doorn in het oog.

Volgens hen lukt het de gemeente Berg en Dal maar niet om de mooie beek die door het centrum loopt schoon te houden. Momenteel overheerst weer de alg en overige troep. Het water uit De Groesbeek wordt door middel van een pomp in De Spoorbeek gepompt. Naar verluidt zijn er maar enkele bewoners van appartementencomplex Bellevue die bij de gemeente bezwaar hebben gemaakt, omdat de pomp volgens hen 's avonds en 's nachts voor de nodige geluidsoverlast zorgen, terwijl het merendeel van de bewoners daar geen enkel probleem mee heeft. De gemeente heeft om die reden de pomp om 21.00 uur 's avonds tot 's morgens vroeg. Doordat het water dan zo'n tien uur stil staat komt er alg in en oogt de gehele Spoorbeek vies. Ook klaagt het winkelend publiek en mensen die op het terras zitten over de vele muggen die zich bij het stille water ophouden. Om het euvel op te lossen zal in ieder geval de pomp 24 uur per dag aan moeten staan. Dat vermindert de alg en de overlast van muggen verdwijnt.

Schutterij Eendracht heeft nieuwe koningin

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Het was toch nog even spannend of er kandidaten waren bij het jaarlijkse koningschieten van schutterij Eendracht.

Tweemaal moest er een beroep gedaan worden op de leden om zicht kandidaat te stellen voor het koningsschot. Uiteindelijk kwamen er twee echtparen die de strijd aanbonden voor het hoogsthaalbare bij de schutterij. Allen hadden zij de naam Reijnen: Geert en Tini Reijnen en Han en Magaret Reijnen. Drie hadden al eerder de titel gehad. Het was een felle strijd maar bij het 91 schot was het Magaret Reijnen-Bouwman, die de titel van schutterskoningin op eiste.

Ook bij de jeugd liep het niet storm met kandidaten, maar daar lukte het Sil Verriet als enigste met 50 schoten de vogel er af te schieten. Na de felicitaties werd er een vendelhulde gebracht Op zondag 10 september worden ze tijdens de kermis geïnstalleerd met haar zijde prins gemaal Han. Vooraf werd er door de leden voor de prijzen op de vogel geschoten, waarbij burgemeester Mark Slinkman het eerste schot loste. Daar ging de kop naar de Ad Peters, linker vleugel was voor Toon Thomassen, rechter vleugel voor Annie Houterman en de staart voor Han Reijnen.

Zilver en brons voor Manjorie Janssen en Yasmine Abbes

Foto: C-Spelen

BERG EN DAL – Dit weekend werden in Amsterdam de Nationale C-spelen georganiseerd, dit zijn de Officieuze Nederlandse Atletiek Kampioenschappen voor 14- en 15-jarige atleten.

Op de zondag hebben Manjorie Janssen (Berg en Dal) en Yasmine Abbes (Mook) een zilveren en bronzen medaille veroverd op de 1500 meter. Op 100 meter voor de finish liepen de atletes van Running team Simba nog in eerste en vierde positie maar helaas moest Manjorie haar meerdere erkennen in de Arnhemse Anna Hightower en wist Yasmine Abbes dankzij een hele mooie eindsprint nog een plaatsje op te schuiven. Manjorie finishte in een tijd van 4.40.09 en Yasmine liep een nieuw persoonlijk record van 4.42.51 minuten. De Nijmeegse Ellen van Doorn werd in 4.55.02 minuten keurig negende. Yasmine Abbes behaalde op de zaterdag op de 800 meter een vijfde plaats, ze finishte deze wedstrijd in 2.18.52 minuten.

Running Team Simba is een nieuw Nijmeegs hardloopteam waarbij de atleten samen trainen maar lid blijven van een lokale atletiekvereniging (AV Cifla en Nijmegen Atletiek). De doelstelling van het team is het scouten en opleiden van talentvolle atleten uit Nijmegen en omgeving en daarnaast het trainen en begeleiden van regionale/nationale topatleten. Trainers bij het team zijn Martijn Venhuizen en regionale toploopster Christine Venhuizen.

Spaar mee voor

fietsaccessoires

om veiliger te fietsen

GROESBEEK - Coop en Veilig Verkeer Nederland slaan de handen ineen voor een veilig begin van het nieuwe schooljaar. Coop zet de slogan 'De scholen zijn weer begonnen!' extra kracht bij met de spaaractie 'Bike to School', waarbij klanten kunnen sparen voor fietsaccessoires.

Patrick van Putten en Jan Willems van de twee Coop Supermarkten: "Een aantrekkelijke spaaractie met een belangrijke missie: samen met Veilig Verkeer Nederland willen we de verkeersveiligheid bevorderen en daarmee het aantal verkeersongelukken met kwetsbare jonge kinderen aan het begin van het nieuwe schooljaar verminderen."

Het aantal verkeersongelukken met schoolgaande kinderen na de zomervakantie groeit nog steeds. Eén op de vier jonge verkeersslachtoffers valt in de eerste twee weken van ieder schooljaar. Veilig Verkeer Nederland richt zich met de slogan 'De scholen zijn weer begonnen' net als voorgaande jaren op het extra oplettend maken van de automobilist. Coop richt zich juist op fietsende kinderen en hun (groot)ouders. Patrick en Jan: "Wanneer zij veilig en goed zichtbaar de weg op gaan, dragen we bij aan een vermindering van het aantal ongelukken in deze periode. Zo hopen we samen met Veilig Verkeer Nederland 't verschil te maken."

Sparen voor fietsaccessoires

Van week 35 tot en met week 39 kunnen klanten van Coop sparen voor fietsaccessoires die voor kinderen het fietsen leuker en vooral veiliger maken. Van een fietshelm tot lampjes en spaakreflectoren. Bij geselecteerde producten ontvangen klanten spaarzegels, bij twaalf zegels is de spaarkaart vol. Bij de kassa wordt deze ingewisseld voor een voucher waarmee ze via de online webshop www.biketoschool.nl fietsaccessoires met korting of geheel gratis kunnen aanschaffen. Met iedere voucher kunnen klanten bovendien meedingen naar de prachtige Tulp-fiets, die in iedere Coop-winkel wordt verloot. Meer informatie staat op www.coop.nl/biketoschool.

Groesbeek populair bij ballonvaarders

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een gedeelte van de Groesbeekse bevolking is zaterdagavond rond half acht opgeschrikt door een kleine tiental luchtballonnen die laag over het heuveldorp scheerden. Vooral in de wijk De Drul leek het er op dat ze geen veilige landing zouden gaan krijgen in het buitengebied van Groesbeek maar dat ze terecht zouden komen op de huizen in De Drul en Herwendaal.

Er moest steeds meer gas bij worden gegeven om niet in aanraking te komen met obstakels. Het gasgeven zorgde ervoor dat diverse honden aansloegen en het vee in de weide het op een lopen zette. Ook ditmaal zorgden de ballonnen voor de nodige toeloop. Velen van hen gingen lopend, op de fiets of met de auto's de ballonnen achterna om zelf te aanschouwen waar ze terecht kwamen. Uiteindelijk zijn alle ballonnen die uit de richting Nijmegen kwamen veilig geland in het Groesbeekse en hebben nagenoeg geen schade aangericht. De ballonvaarders hebben ook erg genoten en hebben de bevolking vanaf hoogte met zwaaien begroet. Zaterdagavond 12 augustus landden er 34 ballonnen in Groesbeek en liep het dorp letterlijk en figuurlijk uit.

Kekerdomse kermis bol van activiteiten

Foto´s:

Peter Hendriks / Joop Verstraaten

KEKERDOM – Het begon al vrijdagavond met een muzikale rondwandeling waarbij gratis draaimolen kaartjes werden uitgedeeld. Zaterdagmiddag werd in de feesttent in de wei van Jan Sanders een heilige mis opgedragen, voorgegaan door pastoor Eric Smits en bijgewoond door ruim honderd schuttersvrienden.

Hij roemde in zijn preek de schutterij die volgens Smits vanuit het niets in 1947 uitgegroeid is tot een bloeiende vereniging. Jullie prijzenkast bewijst het succes van de afgelopen 70 jaar, aldus Smits. Het Laurentius koor luisterde de mis muzikaal op. Na de mis werden drie leden gehuldigd die EMM liefst vanaf het begin in 1947 trouw zijn gebleven: Adriaan van der Laak (95), Thomas Haukes (84) en Theo Janssen (85). Ze kregen uit handen van voorzitter Antoon van Haren een beeldje overhandigd en de echtgenoten een fraai boeket bloemen. Theo Janssen kreeg van de voorzitter van het Kringbestuur Nijmegen / Betuwe de gouden penning uitgereikt.

Voordat het Keizerschieten begon kregen twee jeugdleden van het tamboerkorps Bas van Rens en Ivo Blom een splinter nieuwe trommel overhandigd. In totaal gingen zesl oud-koningen strijden om de keizerstitel. Met het 94ste schot wist de huidige keizer Ruud Schaminee de romp naar beneden te halen en prolongeerde zijn titel.

Zaterdagavond maakte het altaar plaats voor de Millstreetband. Zondagmiddag vond het traditionele koningschieten plaats. Het echtpaar Karl en Loreen hadden zich als enige kandidaat gesteld om de eretitel van de schutterij in de wacht te slepen. Karl bleek nog voor het 50ste schot de romp van de vogel naar beneden te krijgen en werd de nieuwe koning van schutterij EMM uit Kekerdom. Isa Haukes wist voor de tweede maal de titel van jeugdkoningin in de wacht te slepen. De kermis in Kekerdom heeft nog tot dinsdag 29 augustus geduurd.

24 / 28

HOERA!
Op 31 augustus zijn
John en Bea Baartman
50 JAAR getrouwd!

Veel liefs, Melany & Oscar, Michael & Vanessa en kleindochters!

Lieve mam alweer een jaartje ouder,
maar nog net zo knap als altijd...
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Liefs Anja

Onze vlugge "Japie" Melle Vonk wordt 3 September alweer 3 Jaar ,
Van Harte Gefeliciteerd grote kerel van Oma Rina
Opa Hans en heel veel kusjes..
Xxxxxxx

1 september zijn deze lieve schatten 50 jaar getrouwd. Veel plezier op deze feestelijke dag!

Veel liefs jullie kinderen en kleinkinderen

Deze korfballer wordt
1 september 7 jaar
Gefeliciteerd
Kus opa en oma blub!

Vijfde Willie Verbeet Cuptoernooi Germania groot succes

GROESBEEK - Het Willie Verbeet-toernooi werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden en is een groot succes geworden. Uiteraard kwam dat mede door het uitstekende weer, dat woensdag, donderdag en zaterdag in Nederland heerste. Maar ook de sterke bezetting was hier natuurlijk mede oorzaak van.

Aan het toernooi namen 12 teams deel: de drie hoofdklassers RKHVV, de Bataven en BVC '12, de drie eerste klassers Quick 1888, NEC amateurs en Bemmel, de tweede klassers Germania, Orion en Union en de drie derde klassers RKSV Driel, Beuningse Boys en Blauw Wit.

Drie wedstrijden werden gespeeld op woensdag, drie op donderdag en alle ploegen kwamen op de zaterdag voor hun tweede wedstrijd in actie. Het toernooi is uiterst sportief verlopen, dat is een compliment aan de deelnemende ploegen maar ook aan de goede scheidsrechters die tijdens dit toernooi worden aangesteld.

De uitslagen van de wedstrijden van woensdag 23 en donderdag 24 augustus:

BVC '12 -Blauw Wit 4-1

Germania - de Bataven         1-3                

Bemmel -Union 0-0

RKHVV -Beuningse Boys 6-0

Orion - Quick 1888 2-3

NEC Am.- RKSV Driel 4-1

De uitslagen van de wedstrijden van zaterdag 26 augustus:

Quick 1888 - Union 2-2

Germania - RKSV Driel 2-0

BVC '12 - NEC Am 1-1

Orion - Beuningse Boys 1-1

Blauw Wit - de Bataven 2-4

Bemmel - RKHVV 0-3

Door deze resultaten was de einduitslag als volgt: (bij gelijk aantal punten telde het doelsaldo en daarna het aantal benutte penalty's die elke ploeg na elke wedstrijd moest nemen),

                

                         Punten                 Doelsaldo                         Penalty's

1. RKHVV                 6                                 +9                                         8

2. de Bataven         6                                 +4                                         6

3. BVC "12                 4                                 +3                                         8

4. NEC am                 4                                 +3                                         7

5. Quick 1888         4                                 +1                                         6

6. Germania         3                                 0                                         7

7. Union                 2                                 0                                         7

8. Bemmel                 1                                 -3                                         7

9. Orion                 1                                 -1                                         9

10. Beun Boys         1                                 -6                                         6

11. Blauw Wit         0                                 -5                                         7

12. RKSV Driel         0                                 -5                                         6

                

Zo werd RKHVV de verdiende winnaar van dit grote toernooi dat volgend jaar zeker een vervolg zal krijgen. De mannen uit Huissen ontvingen de wisselbeker, een grote beker om te behouden en een geldbedrag van 350 euro. De Bataven werd tweede en ontving 250 Euro en derde werd BVC '12 omdat zij de strafschoppen iets beter namen dan de NEC amateurs. Dat leverde hun nog 150 euro op.

Uit de enthousiaste reacties van de deelnemende ploegen en toeschouwers bleek, dat het Willie Verbeetcuptoernooi van Germania een toernooi is waar je bij moet zijn, zowel als voetballer als toeschouwer.

                

Toegangsdeur café gebarricadeerd

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/DE HORST – Vermoedelijk vrienden of stamgasten van café Hopmans aan de Hoge Horst in Groesbeek hebben in de nacht van zaterdag op zondag de deur van het café gebarricadeerd met vier grote wijnvaten.

De actie was bedoeld voor uitbater Eric Hopmans, die zondag 50 jaar geworden is. Om middernacht heeft Eric al bezoek gehad van een 23 Abrahams die de jarige kwamen verrassen. Het zal overigens niemand op De Horst ontgaan zijn dat Eric 50 jaar geworden is. Naast de wijnvaten waarop een tekst was aangebracht 'Ton Oomen ' doelende op collega-café-zaalhouder op De Horst. Daarnaast waren er enkele spandoeken aangebracht met de volgende teksten 'De kastelein is een ouwe, maar we willen 'm wel houwe' en ' ien hor vielle 10 jaar terug al uut, en now me 50 enne lange zak en enne dikke buuk'. De hele dag was het een komen en gaan van vrienden, bekenden en vaste stamgasten die op het terras Eric kwamen feliciteren.

Veel belangstelling op Kick-Offdag

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De Kick-Offdag van SC Millingen en Odio heeft afgelopen zaterdag over belangstelling niet te klagen gehad. De naam The Summer Party was zeer toepasselijk want het weer was fantastisch voor dit evenement.

Om 15.30 uur werd het terras, de bar, diverse kramen geopend en konden de activiteiten van start gaan zoals de ouder-kinderwedstrijden en het strafworpen door de jeugd, de zomervoetbalclinic. Diverse verenigingen en organisaties presenteerden zich en hebben hopelijk nieuwe vrijwilligers en leden kunnen inschrijven. De voorrondes van de schiettunnel om uit te maken wie het hardst kan schieten, trokken ook de nodige belangstelling alsmede de finale strafworpen gevolgd door de prijsuitreiking. Na 18.00 uur waren er enkele optredens zoals van dweilorkest 'De Derde Helft ', een show van Juliana Bicycle Team en een demonstratie van de brandweer. De Kick-Offdag werd afgesloten met een Summer-eveningparty.

Vivace Groesbeek schrijft historie

Foto: Vivace Groesbeek

GROESBEEK - Begin 2018 bestaat het koor Vivace uit Groesbeek vijftig jaar en dat heuglijke feit wil het koor graag met zijn achterban en publiek vieren.

Beoogd hoogtepunt moet een groot jubileumproject worden: een enkele keren op te voeren avond-/middagvullend liedjesprogramma zoals Vivace dat al meerdere keren in haar bestaan ten tonele bracht. Anders dan andere jaren zullen koor en combo zich dit keer uitsluitend bezighouden met zang en muziek. Alle begeleidende en ondersteunende dans en/of acteerwerk wil men deze keer overlaten aan anderen. Over hoe de invulling er precies gaat uitzien wordt op dit moment nog volop gebrainstormd. Thema van het project ligt wel al vast, dat zal - hoe kan het ook anders - 50 jaar geschiedenis zijn. Het koor blikt muzikaal terug op de historie van het koor tegen de achtergrond van kleine en grote gebeurtenissen in de (wereld)geschiedenis, van 1968 tot 2018 in beeld en geluid.


Vivace is springlevend, zeker onder de bezielende leiding van dirigent Ernst Lamers. Zoals elders en eerder te lezen viel kan het koor echter best wat versterking gebruiken. Voor reguliere concerten, maar zeker ook of zelfs uitsluitend voor dit project. Vooral mannen, maar natuurlijk ook vrouwen zijn welkom. Lijkt het je leuk mee te zingen en samen toe te werken naar een paar fantastische optredens, laat dan via vivacegroesbeek@hotmail.com weten dat je graag een keer bij een repetitie wilt binnenstappen.

Alle andere informatie is ook via dit e-mailadres of via www.vivacegroesbeek.nl te verkrijgen. Verstand van noten hoef je niet te hebben, als je enthousiast wilt en kunt zingen, ben je zeker en van harte uitgenodigd. Meld je aan en schrijf samen met het koor geschiedenis!

Bibliotheekwerk kost gemeente Berg en Dal 739.750 euro

BERG EN DAL – Het bibliotheekwerk in de hele gemeente Berg en Dal heeft in 2016 het lieve sommetje gekost van 739.750 euro. De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid verzorgt voor de gemeente al jaren de bibliotheektaken in Beek – Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn.

De voormalige Stichting Openbare Bibliotheek Groesbeek heeft dit al jaren gedaan tot 1 januari 2017 voor Groesbeek, Berg en Dal, De Horst en Breedeweg. Met ingang van 1 januari 2017 is de Stichting Openbare Bibliotheek Groesbeek gefuseerd met de OBGZ. De OBGZ heeft voor 2016 nog twee aparte jaarrekeningen ingediend. Wat opvalt is dat het leden aantal (5.282) voor Berg en Dal gelijk is gebleven, terwijl het leden aantal landelijk dalende is. Het aantal uitleningen in 2016 bedroeg 98.122. De daling van het aantal uitleningen is vooral de bibliotheek in Millingen aan de Rijn. Op de Sint-Martinusschool is pas eind december gestart; dat is een reden hiervan. Het OBGZ heeft het subsidiebedrag van ruim 7 ton al ontvangen.

Zwaar bevochten zege De Treffers

GROESBEEK - De eerste klap is een daalder waard. De Treffers behaalde in de eerste (thuis)wedstrijd van het seizoen tegen GVVV 3 punten, de eindstand werd 2-0.

De roodzwarten startten voortvarend. De eerste geslaagde combinatie werd al na vijf minuten op de mat gelegd. Coen Maertzdorf ging er op rechts vandoor, gaf af op Nick de Bondt, die via Wouter op den Camp Bas Hendriks in stelling bracht. Diens schot ging rakelings voorlangs. In de dertiende minuut beging Wilco den Hartog van GVVV een wel erg domme overtreding. Binnen het strafschopgebied trok hij Treffersspits Cedric Badjeck opzichtig tegen de grond. Scheidsrechter Smit kon niet anders dan daarvoor een strafschop toekennen. Dit cadeautje werd doeltreffend uitgepakt door Nick de Bondt, die kiezelhard raak schoot: 1 – 0.

Na zo'n 20 minuten verloor De Treffers de greep op de wedstrijd. GVVV werd sterker en drukte de tegenstander steeds meer terug op eigen helft. Er waren voor GVVV verschillende mogelijkheden, maar steeds zat er wel een Treffersbeen of –hoofd tussen, of was het doelman Niels Kornelis, die een voortreffelijke wedstrijd speelde. De thuisclub stelde er erg weinig tegenover: een afstandsschot van Eef van Riel is het vermelden waard.

In de tweede helft van de wedstrijd hetzelfde spelbeeld. GVVV bleef aanvallen, maar deed dat opnieuw vruchteloos. De Treffers loerde op de counter. En dat leek in de 72e minuut succesvol te zijn, toen Wouter op de Camp de hardwerkende Badjeck door het midden lanceerde. Badjeck kwam vrij voor doel, maar zou voordien buitenspel hebben gestaan. Toen twee minuten later Bram Eltink van het veld gestuurd werd vanwege een stevige overtreding op Laurens van der Voort, kwam GVVV ook nog eens met een man meer te staan. Op de eerste plaats gunde Niels Kornelis niemand enig succes. Met soms katachtige reflexen hield hij zijn doel schoon. En vervolgens was Cedric Badjeck uiterst effectief in de 89e minuut. Hij kon er vanaf eigen helft vandoor gaan, legde twee tegenstanders én doelman Jansen in de luren en scoorde via de paal de bevrijdende 2 – 0. Met een zucht van opluchting werd het einde van de wedstrijd gehaald.

Jackpot bingoavond

GROESBEEK – De jackpot tijdens de wekelijkse bingoavond in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is afgelopen donderdagavond blijven staan.

Op donderdagavond 31 augustus is de jackpot 150 euro, terwijl de hoofdprijs zoals vanouds 250, euro bedraagt. De aanvang van deze bingoavond waar iedereen welkom is, is om 20.00 uur. De zaal van De Mallemolen is vanaf 19.00 uur geopend.

Herdenking Karl Leisner (1915-1945) in Groesbeek (4)

Karl Leisner in zijn misgewaad. Op Tweede Kerstdag 1944 droeg hij zijn eerste en tevens laatste mis op in het concentratiekamp Dachau.

Door: Theo Giesbers, Henk Keukens en pastoor Christoph Scholten.

GROESBEEK - Op zondag 29 oktober vindt om 15.00 uur een grootse herdenking over Karl Leisner plaats in Groesbeek, georganiseerd door de Vereniging Behoud Dorpsgezichten Groesbeek samen met de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden.

Onthulling van het informatiepaneel over Karl Leisner op de plek waar het kindervakantiekamp was namelijk op de hoek Knapheideweg/De Ruyterstraat. Dit paneel heeft dezelfde vorm en uitstraling als de reeds geplaatste panelen in het kader van WOII. De onthulling gebeurt in het bijzijn van Gerard de Korte, bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch; Ad van Luyn, oud-bisschop van het bisdom Rotterdam; Propst Johannes Mecking van Kleve en tevens voorzitter van de Internationale Karl Leisner Kreis; de burgemeesters van Groesbeek, Kleve en Kranenburg; leden van de Internationale Karl Leisner Kreis en de Schönstatt-Familie Niederrhein; neven en nichten van Karl Leisner et cetera.

Er zijn toespraken en er worden liederen gezongen die ook toen door Karl Leisner met zijn jongens zijn gezongen. Met medewerking van het Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler. De vlag (Kreuzbanner) uit 1934 wordt gehesen door wethouder Erik Weijers. Vervolgens naar de Cosmas en Damianuskerk. Alle genodigden krijgen een noveenkaars met de afbeelding van Karl Leisner, geschonken door Kringloop Sint-Michael.

De eerste noveenkaars bij Maria wordt aangestoken door oud-bisschop Ad van Luyn, terwijl het lied 'Meerstern, ich dich grüsse' wordt gezongen, een lied dat door Karl Leisner werd gezongen bij zijn bezoek aan Mariëndaal. Er worden twee paneeltjes onthuld, ter herinnering aan het feit dat Karl Leisner en de jongens hier tijdens het kindervakantiekamp iedere dag de mis bijwoonden. Toespraken door burgemeester Mark Slinkman en kapelaan Rudo Franken. Dan verder naar de kapel van Mariëndaal. Daar ontvangt iedereen de brochure 'Karl Leisner en zijn relatie tot Kleve, Kranenburg en Groesbeek'. Hier worden zes paneeltjes onthuld door Piet Janssen, voorzitter van de Groesbeek Airborne Vrienden; neven en nichten van Karl Leisner en een lid van de familie Kersten en een lid van de familie Kouws.

Toespraken door bisschop Gerard de Korte en Jeroen Smith, pastoor in Leiden. Het overhandigen van het stripverhaal over Karl Leisner aan twee basisschoolleerlingen. Het zingen van de liederen die Karl Leisner bij zijn bezoeken aan Groesbeek zong in 1928 en 1934.Ten slotte samenzijn in 't Groeske met koffie en appelgebak (alleen voor genodigden).

De foto bij deel 3 heeft per abuis de verkeerde ondertitel meegekregen. Op die foto was de priesterwijding van Karl Leisner door de Franse bisschop en medegevangene Gabriel Piguet te zien. Deze is afgebeeld in een grote, bronzen deur van de Maria Basilica in Kevelaer.

Consternatie bij brand schuurtje

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd vrijdagmiddag gealarmeerd voor een brand bij een veebedrijf aan de Lage Horst in Groesbeek.

Daar bleek er achter de stallen in een weiland een klein schuurtje in brand te staan. De brandweer werd tijdens het blussen geconfronteerd met de oud-eigenaar, die wilde voorkomen dat de brandweer het vuur ging blussen. De bejaarde man verzette zich zo hevig dat de politie – die met drie patrouille wagens aanwezig was – de man tot bedaren wilde brengen. Toen dat niet lukte, moest de man tegen de grond gewerkt worden en in de boeien geslagen worden. Nadat hij wat gekalmeerd was is hij thuis -naast het bedrijf- gebracht. Later bleek dat de man een antipathie heeft tegen zowel politie als brandweer. Tegen de man is geen procesverbaal opgemaakt, er zal een zorgmelding worden gedaan. Het schuurtje kan als verloren worden beschouwd.

Maatwerkvoorschrift supermarkt De Witt aangepast

BERG EN DAL – Het college van Burgemeester en Wethouders van Berg en Dal heeft het maatwerkvoorschrift van Super De Witt uit Beek definitief vastgesteld.

  1. Volgens het huidige maatwerkvoorschrift moest de Witt gebruik (laten) maken van vrachtwagens met een 'quiet truck'-certificaat. In het aangepaste maatwerkvoorschrift wordt dit middel echter niet meer voorgeschreven. Met dit aangepaste voorschrift wordt beoogd een uitvoerbare en handhaafbare situatie te creëren, waarin alle belangen van zowel supermarkt De Witt als de omwonenden voldoende worden gewaarborgd.

  2. Uit onderzoek is gebleken dat ook zonder de quiet-truck voldaan kan worden aan de geluidsnormering uit het huidige maatwerkvoorschrift. Echter één omwonende – die aan de achterzijde van de super woont, heeft zijn zienswijzen ingediend. Het GeluidBuro heeft namens de gemeente Berg en Dal die zienswijze beoordeeld waarna het college heeft doen besluiten het ontwerpbesluit niet aan te passen. Hierdoor kan het werkvoorschrift definitief worden vastgesteld. Het gemeentebestuur van Berg en Dal verwacht dat de indiener van de zienswijze het niet eens zal zijn met het besluit van de gemeente en mogelijk een beroep zal indienen bij de rechtbank. Het definitieve besluit zal worden toegezonden aan de omwonenden.