GN Arnhem

4 februari 2015

GN Arnhem 4 februari 2015


Arnhems Trompetterkorps Nederlands kampioen!

ARNHEM - Op uitnodiging van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) heeft het Arnhems Trompetterkorps (ATK) op zaterdag 24 januari deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap Marching & Music Contest in Waalwijk.

Het korps had deze uitnodiging te danken aan de geleverde prestatie tijdens het concours in november, waar het met 85,33 promoveerde naar de eerste, en hoogste, divisie. Twee van de drie juryleden hebben het korps ook tijdens het eerdere concours beoordeeld en wisten daardoor exact of men iets gedaan heeft met het gegeven commentaar.

Dat er stevig is gerepeteerd was voor de jury duidelijk, want zij beoordeelde het optreden op muzikaliteit en discipline met 90 punten, zodat het ATK zich Nederlands kampioen mag noemen.

Het behaalde resultaat is aanleiding om verder te denken dan vandaag en de eerste gedachten om in komend november opnieuw deel te nemen aan een concours zijn alweer gevormd. Ook wordt voorzichtig gesproken over deelname in 2017 aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Om krachtig en prachtig voor de dag te komen is groei van het ATK noodzakelijk. Hierom is per direct aanvulling nodig in de secties: slagwerk, trompet, trombone en bas!

Het ATK daagt muzikanten en aspirant muzikanten uit Arnhem en omgeving uit om op dinsdag en vrijdag uit de luie stoel te komen en niet langer te kijken naar talentenshows op tv maar het eigen talent aan te spreken en dit te ontwikkelen bij het ATK! "Twijfel niet, dit is het juiste moment om in te stappen." Meer informatie staat op www.arnhemstrompetterkorps.nl.

Nieuwe trappen, nieuwe hoogtepunten

ARNHEM - Het intensief gebruikte Park Sonsbeek vergt voortdurend onderhoud en na de wateroverlast van afgelopen zomer was dat nog meer nodig. Sommige paden waren zo uitgesleten door het water dat ze van nieuw leemgrind moesten worden voorzien.


Ook een aantal trappen was aan vernieuwing toe. Aan enkele trappen werd bovendien een 'rustieke' leuning toegevoegd. Tijdens de themawandeling op zondag 8 februari zullen de vernieuwde trappen worden beklommen en op die manier een aantal 'hoogtepunten' worden bezocht. Ook zullen de wandelaars zien welk onderhoud er nog meer is gepleegd in het park.

Het vertrek van de wandeling is zondag 8 februari om 13.30 uur. Deelname is gratis. Startpunt is bij Bezoekerscentrum Sonsbeek
aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem (026 4450660). Meer informatie staat op www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Expositie Gerard van den Born bij Baptist voor Houtbewerkers

ARNHEM - Bij Baptist voor Houtbewerkers in Arnhem is nu een aantal Intarsia werken van Gerard van den Born te bewonderen. Elk object is zorgvuldig opgebouwd uit delen van diverse houtsoorten in verschillende formaten. De werken van Gerard van den Born zijn in de etalage te bekijken tot eind februari.

Gerard van den Born (74) uit de gemeente Renkum maakt prachtige werken met een techniek die Intarsia wordt genoemd. Met een Hegner figuurzaagmachine zaagt hij uit diverse houtsoorten de onderdelen vanuit een werktekening, veelal vanuit Amerikaanse vakliteratuur.

Bewonderenswaardig is het feit dat Gerard vanwege zijn handicap uitsluitend één hand kan gebruiken. Bij dagbestedingsproject 'Werk op Maat' in Renkum heeft Gerard in de afgelopen jaren tientallen bijzondere stukken gemaakt. Vóór zijn herseninfarct was Gerard bouwkundig tekenaar en in zijn vrije tijd een enthousiast meubelmaker.

In de komende weken zijn de bijzondere werken van Gerard van den Born te bekijken bij Baptist voor Houtbewerkers, Beekstraat 30 in Arnhem. De openingstijden zijn op dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur.

Eerste hulp bij kinderongevallen

ARNHEM - Ondanks alle aandacht voor ongevallenpreventie vormen kinderen onder de vijf jaar nog steeds de grootste risicogroep als het gaat om ongelukken in en rond het huis. Jaarlijks komen ruim vijftigduizend kleine kinderen terecht in het ziekenhuis als gevolg van een ongeval. Voor ouders en verzorgers van kinderen organiseert GGD Gelderland-Midden daarom de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen'.

Deze cursus voldoet aan de eindtermen van het Oranje Kruis en deelnemers ontvangen een geregistreerd certificaat.

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan overal gebeuren: thuis, op straat of op bezoek bij oma. Bleekmiddel lijkt net limonade. Direct na een ongeval is het van groot belang dat de juiste hulp wordt gegeven. Tijdens de cursus, gegeven door een ervaren verpleegkundige, wordt geleerd hoe snel en op een goede manier gereageerd kan worden en hoe ongelukken voorkomen kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van speciale oefenpoppen. Medische kennis is niet vereist om aan de cursus deel te nemen.

Op donderdag 5 maart start de cursus 'Eerste hulp bij kinderongevallen' in het gebouw aan de Veluwestraat 44 in Arnhem. Meer informatie (en voor inschrijving via de website) staat op www.vggm.nl/cursus.

Wijkblad te lezen op www.oostelaar.nl De Oostelaar nu ook digitaal

ARNHEM - Met ingang van nummer 1 van 2015 is wijkblad De Oostelaar ook digitaal te lezen. Dit was een wens van onder andere de gemeente Arnhem, de Sizagroep, Opbouwwerk en wijkplatform De Laar.

Vanuit deze organisaties werd er gezocht naar een mogelijkheid om de bewoners van de Laar-West te informeren over diverse zaken en te betrekken bij activiteiten, nadat in dit wijkdeel het eigen wijkblad werd opgeheven.

Bij de SuperCoop en bij de sporthal aan de Brabantweg worden ook stapeltjes wijkbladen neergelegd om mee te nemen.

Voor bewoners van de Laar-West, die iets interessants te melden hebben of wat over een hobby kwijt willen en voor mensen, die in het wijkblad willen adverteren, geeft het de mogelijkheid om kopij in te sturen naar de redactie van De Oostelaar (redactie@oostelaar.nl).

Alle activiteiten, die in boerderij De Kroon georganiseerd worden, zijn overigens voor iedereen toegankelijk, ongeacht in welke wijk men woont!

Bijzondere opzet en afwisselende bebouwing van Spijkerkwartier...

ARNHEM - De levendige Arnhemse wijk het Spijkerkwartier-Boulevardkwartier kent een bijzondere opzet en een afwisselende bebouwing. Deze wordt vooral gekenmerkt door straten met aan weerszijden statige herenhuizen uit de jaren tussen 1850 en 1910 en een zuidelijke sfeer.

Het bekendst zijn de Brusselse huizen in de Spijkerstraat, maar eigenlijk vormt de wijk als geheel een stukje negentiende-eeuws Brussel of Parijs in Arnhem. Tijdens de wandeling kunt u zich verwonderen over de verschillen hoe de mensen destijds woonden en de diverse bouwstijlen. De binnentuinen van het Spijkerkwartier zijn beroemd. Wie zijn daar de initiatiefnemers van geweest en wie zorgt er nu voor het onderhoud? Waarom wordt deze wijk het Spijkerkwartier genoemd en naar welke beroemde Arnhemse geleerde en Nobelprijswinnaar is de HBS vernoemd in de Schoolstraat en heeft een beroemd graficus hier inspiratie opgedaan voor zijn werk? U hoort het allemaal tijdens de rondleiding op zondag 8 februari om 14:00 uur. De start is bij Musis Sacrum (bij de trappen voor de hoofdingang van de concertzaal). De kosten zijn voor volwassenen 3,50 euro en voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro. Meer informatie staat op www.wandeleninarnhem.nl. Onder leiding van een Gildegids gaan de wandelaars op zwerftocht door deze opvallende wijk.

Sponsor bedankt Enjoy&Learn wordt verwend met bedrijfskleding met eigen logo

ARNHEM - Afgelopen vrijdag heeft stichting Enjoy&Learn een wel heel mooi cadeau gekregen: schitterende koksbuizen en mooi gekleurde sloven met hun eigen logo.


Elke vrijdag wordt er in het MFC Klarendal door vrijwilligers van de stichting Enjoy&Learn een heerlijk driegangen diner gekookt voor zo'n twintig à dertig gasten uit heel Arnhem. De prijs hiervoor is al bijzonder; zes euro en 3,50 euro voor gasten met een Gelre-Pas.

Tegelijkertijd is het ook een laagdrempelige leerplaats voor Arnhemse jongeren, die graag wat meer over de horeca willen leren. Kooktechnieken, warenkennis en ook goed gastheerschap komen allemaal aan bod. Met als doel uitstroom in een horecaopleiding of –baan.
Via de Arnhemse uitdaging zijn TH&P en Bas Bedrijfskleding gevraagd om stichting Enjoy&Learn een handje te helpen. En zij hadden aan een half woord al genoeg. De vrijwilligers werden totaal verrast met dit mooie gebaar. Vanaf aanstaande vrijdag heeft restaurant Enjoy! een nog professionelere uitstraling gekregen.

"Wilt u ook een keer komen eten bij restaurant Enjoy! of bent u benieuwd naar het menu van de week? Stuurt u dan een email naar: info@enjoyenlearn.nl of belt u met: 026 8406580."

Zing liedjes met de Pietjes in de Bibliotheek Kronenburg

ARNHEM - Zaterdag 7 februari kunnen kinderen van één tot zeven jaar gezellig meezingen met de Pietjes in de Bibliotheek Kronenburg. Van 13.30 tot 15.30 uur speelt en zingt Peter Migchelbrink bekende kinderklassiekers.

Wie kent ze niet: de kikkertjes, de mosselman of de wielen van de bus. Peter Migchelbrink speelt met zijn akoestische gitaar en met een orkestband bekende kinderklassiekers waar het 'Pietjesplezier' vanaf spat. Ook behoren zelfgeschreven liedjes tot zijn repertoire, die zowel bij kinderen als bij volwassenen een glimlach ontlokken.
Met een kleurig decor weten De Pietjes elke gelegenheid tot een kinderfeestje om te toveren.

Onlangs is de derde De Pietjes dubbel-cd uitgekomen genaamd: Nest! Hierop staan eenentwintig kinderklassiekers en elf nieuwe liedjes die makkelijk mee te zingen zijn! Wedden dat er gedanst en meegezongen gaat worden?

De Bibliotheek Kronenburg bevindt zich aan de Kronenburggalerij 7 in het winkelcentrum Kronenburg. Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda en www.depietjes.nl.

Expositie Mooi Leven: Ode aan 't leven nu, toen en straks

ARNHEM - De expositie Mooi Leven is tot en met 13 maart gratis te bezoeken tijdens kantooruren van Cultuurmij Oost, Steijnstraat 12 in Arnhem.

Mooi Leven is het resultaat van een sociaal-artistiek fotoproject uit woon-zorgcomplex Nieuw Schoonoord in Velp. De persoonlijke geschiedenissen van 21 bewoners worden verteld in een sterk concept en bijzondere vormgeving met foto´s uit hun leven van één tot negentig jaar. Oude kinderfoto´s zijn vergroot tot bijna een meter en vormen aanleiding voor ontmoetingen en gesprekken tussen de bewoners.

Wie is dat kleine meisje dat zo geconcentreerd piano speelt? En die jongen in z'n zondagse kleren op een maan? Oude foto´s van kinderen in de klas, op de fiets in de sneeuw of gehurkt bij de kippen rakelen verhalen op. De grote foto wordt wekelijks aangevuld met een nieuwe foto van twintig jaar later. Langzaam wordt onthuld wie de persoon op de foto is. De gesprekken gaan verder. Zo ging het in Nieuw Schoonoord acht weken lang.

Mooi Leven is een initiatief van kunstenaar Irene Companjen en is gemaakt in samenwerking met de bewoners van Nieuw Schoonoord. Deze co-creatie van kunst en samenleving sluit naadloos aan bij de visie en ambities van Cultuurmij Oost.

Cultuurmij Oost verbindt kennis over kunst en cultuureducatie met onderwijs, overheden, cultuurorganisaties, welzijnssector en bedrijven. Cultuurmij Oost verbindt, door te delen, te inspireren en te innoveren. Het expertisecentrum versterkt de relatie cultuur en samenleving. Mét cultuur kom je verder.

Timmertalent gezocht!

ARNHEM - "Hebt u vrije tijd die u op een bijzondere manier vorm wilt geven? Dan hebben wij een hele mooie invulling voor u! Op de Petersborg komen mensen met een beginnende vorm van dementie prachtige producten maken van hout."

"Dit kan variëren van een plantenbak tot kerstbomen, van lectuurbakken tot onderzettertjes. Inzetten op hun talenten is ons doel, dingen doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. Bent u degene die het leuk vindt om deze mensen te ondersteunen en vindt u het zelf leuk om met hout bezig te zijn? Neem dan snel contact met mij op, want dan ben ik op zoek naar u!!", aldus Carla Knol, medewerker wijkteam Kronenburg, Vredenburg, Rijkerswoerd

"Wat krijgt u er voor terug? Blije deelnemers die een positieve beleving aan de dag hebben. U maakt dit voor hen mogelijk samen met andere vrijwilligers."

Het SWOA is bereikbaar aan de Slochterenweg 40 6835DX Arnhem, via 026 3230850 of 06 50631604.

Vier dolle dagen carnaval bij De Meulewiekers in Elden

ARNHEM - Zaterdag 14, zondag 15, maandag 16 en dinsdag 17 februari zetten De Meulewiekers Elden weer op zijn kop. Met de dolle dagen tijdens carnaval is er volop feest in het dorp Elden.

Zaterdag 14 februari : Groot gecostumeerd bal in onze feestburcht Ons Huis.

Aanvang 20.11 leden gratis toegang niet leden 10 euro.

Zondag 15 februari : Eldense Optocht vertrek 13.30 vanaf het Meulewiekersplein.

Daarna vieren we feest tot 20.00 uur in de zaal van Ons Huis. Op deze middag een optreden van Frank van Etten.

Maandag 16 februari : we beginnen de dag om 10.00 uur met een gezamenlijk ontbijt in de zaal van Ons Huis. Ontbijtbunnekes zijn verkrijgbaar via de website. Daarna barst om 11.11 uur het grote Frühsjoppen los en dit duurt tot ver in de middag.

Maandag 16 februari: Maandagavond is het Discobal om 20.11 uur in zaal Ons Huis met een optreden van Mike Peterson.

Dinsdag 17 februari : Als afsluiting van deze dolle dagen is er dinsdag het traditionele Blauw- Witbal dat duurt tot 24.00 uur en dan eindigen we met haring happen. Aanvang 20.11 uur: leden gratis toegang / niet-leden 10.00 euro

"Volg ons ook op facebook en www.meulewiekers.nl; daar staat het programma en alles wat je over onze vereniging wilt weten en alle foto's van onze activiteiten."

Expositie Atelier 't Duifje

ARNHEM - Boerderij 't Duifje aan de Oude Huissenseweg 4 staat het weekeinde van 14 en 15 februari helemaal in het teken van de kunsten. Er wordt een grote expositie georganiseerd door Kunstportaal en Creatief Atelier 't Duifje.

De expositie zal het hele gebouw beslaan. Het is een uitgelezen moment voor Atelier 't Duifje om zich te presenteren en naar buiten te treden met de sfeer en de resultaten van de creatieve en kunstzinnige bezigheden. Schilderijen, tekeningen, keramiek, sculpturen, maar ook andere handvaardigheid mogen worden gezien.

Atelier 't Duifje bestaat al vele jaren en maakt het deelnemers mogelijk om tegen onkostenvergoeding naar hartenlust hun eigen creatieve gang te gaan. Mensen met een kleine beurs kunnen er met extra kortingen via de GelrePas nog goedkoper terecht. Het atelier staat garant voor een gemengd publiek waarbinnen kunstenaars, hobbyisten, amateurs en gezelligheidszoekers elkaar vinden. Alles is even waardevol.

Op zaterdag 14 en zondag 15 februari is de boerderij van 12.00 tot 17.00 uur geopend en iedereen is welkom op de grote Kunstportaal-expositie. Maar vergeet vooral niet de zolder van Atelier 't Duifje te bezoeken. Leden van het atelier zullen daar ook aan het werk zijn en zo kan men ervaren in welke sfeer er gewerkt wordt.

Boerderij 't Duifje staat aan de vooravond van nieuwe bestemmingen maar tot het zover is staat hij leeg, op het Creatief Atelier 't Duifje op zolder na. Daar continueert Atelier 't Duifje zijn creatieve activiteiten, in afwachting van een nieuwe ruimte in de te renoveren kapschuur achter de boerderij. Deze kapschuur zal door de nieuwe eigenaar worden verbouwd tot een verzameling nieuwe ateliers. Een van deze ateliers zal de nieuwe thuisbasis van Atelier 't Duifje worden.

Meer informatie staat op www.ateliertduifje.nl en op facebook Atelier 't Duifje.

Bingo op 14 februari in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Wijkvereniging De Vrehoek heeft op zaterdag 14 februari haar maandelijkse bingo avond.


Het thema van deze maand is 'rood en liefde'. Deze bingo vindt plaats in wijk- en sportcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg 29 in Arnhem-Zuid. De zaal is open vanaf 19.30 uur en start om 20.00 uur.
Voor informatie kan men bellen naar Martha de Vos-Boon onder telefoonnummer 026 3232321.

Beautyavond

ARNHEM - Op woensdag 18 februari is er in De Gaanderij een beautyavond.

Op deze avond kunt u kennis maken met de producten van Prowin, Turppeware, Oriflame. Daarnaast zal de Pedicure een medium, nagelstyliste, schoonheidsspecialiste en nog vele anderen aanwezig zijn. De toegang is gratis en iedereen is welkom. De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem. Telefoon 026 3810265.

Kaarten bij De Hobbit

ARNHEM - Zaterdag 21 februari houdt kaartclub De Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum De Hobbit, Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Z. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Zaterdag 7 maart is er een kaartmiddag in buurtcentrum de Hobbit, die al om 12.30 uur begint. De zaal is dan open vanaf 11.30 uur. Er is koppelkaarten klaverjassen, jokeren kaart individueel.

Op zondag 22 februari houdt kaartclub De Pit een kaart-middag in het Scoutinggebouw aan de Veerpolderstraat 128A in Arnhem-Zuid. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

"Wij zoeken nog wat enthousiaste klaverjassers op de donderdagavond. Wij kaarten iedere donderdag in het Scouting-gebouw, Veerpolderstraat 128A in Arnhem-Zuid. Men is er welkom van 20 .00 tot 23.00 uur."

Rijnhal stelt accommodatie ter beschikking Jeugdland Vakantie Paspoort weer bol van activiteiten

ARNHEM - Op donderdag 19 februari vindt in de Rijnhal de VoetbalMasters plaats. Dit voetbalevenement wordt georganiseerd door Jeugdland, Sportbedrijf Arnhem en Vitesse, maar ook organisaties zoals Stichting Rijnstad, Vitesse Betrokken, KNVB en AVF zijn betrokken bij de organisatie. De Rijnhal stelt de accommodatie tegen een zeer sterk gereduceerd tarief ter beschikking aan Jeugdland.

Er is een voetbaltoernooi, voor jongens en meiden in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar van 10.00 tot ongeveer 15.30 uur. Daarnaast is voor alle bezoekers is er een aantrekkelijk programma, zoals onder andere pannavoetbal, op de stropdas, speedcheck en diverse creatieve (voetbal)activiteiten. Het activiteitenprogramma start om 11.00 uur en duurt tot 15.30 uur en is toegankelijk voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. In tegenstelling tot het toernooi hoeft hiervoor niet worden opgegeven en hoeft hiervoor ook niet betaald te worden.

Inschrijving toernooi

Er wordt vier tegen vier gespeeld (zonder keeper) in de leeftijdsgroep van zeven tot en met negen en tien tot en met twaalf jaar. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers en één volwassen begeleider. Opgeven kan alleen via www.jeugdland.nl tot uiterlijk maandag 16 februari. Meer informatie volgt na inschrijving. Deelname kost vijf euro per team. Om onenigheid over de juiste leeftijd van spelers te voorkomen, moet iedere deelnemer zich kunnen legitimeren.

Spelregels

We gaan dit jaar niet werken met scheidsrechters maar met spelleiders. Dat betekent dat kinderen, net als op straat, samen met de tegenstander eerlijk de regels moet naleven. Na de wedstrijd moeten de aanvoerders van beide teams de eindstand doorgeven bij het secretariaat.

Jeugdland Vakantie Paspoort

Alle activiteiten staan vermeld in het Jeugdland Vakantie Paspoort dat deze week via alle Arnhemse basisscholen onder de kinderen is verspreid. Hiermee bezitten Arnhemse kinderen tussen de vier en twaalf jaar een gratis handleiding om verveling in de vakantie tegen te gaan en kunnen kinderen hun vakantie op zinvolle wijze invullen. Het paspoort staat helemaal vol met afwisselende activiteiten.

Jeugdland komt tot stand door een samenwerking van de Stichting Jeugdland, Stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en Kinderopvang SKAR. "Bel voor meer informatie met Stichting Jeugdland, telefoon 026 4422062 of kijk op www.jeugdland.nl."

Groencursus Voorjaar voor de veertigste keer van start

ARNHEM - Van 26 februari tot en met 30 april kun je deelnemen aan een serie lesavonden en excursies over de natuur. Verschillende docenten laten je ieder op een eigen wijze kennis maken met de volgende onderwerpen: zoogdieren, water en rivieren, bodem en geologie, bomen, reptielen en amfibieën, vogels, planten, insecten, sprengen en landgoederen.

De negen lesavonden worden op donderdag gegeven in Natuurcentrum Arnhem (Stadsboerderij West-Presikhaaf), Ruitenberglaan 4 in Arnhem. De zes excursies op zaterdagmorgen duren anderhalf tot twee uur en vinden plaats in en rond Arnhem. De cursus is voor jong en oud een leuke manier om de natuur in en rond Arnhem beter te leren kennen. Hiermee wordt de lente een bijzondere ervaring.

Het programma is samengesteld door de drie groene verenigingen IVN, KNNV en NIVON. Deelnemers hoeven geen lid te zijn van deze verenigingen.

Je kan je aanmelden via de site van Nivon Arnhem, www.nivon-arnhem.nl. Ga daar naar Activiteiten -> Groencursus. Hier vind je onderaan het aanmeldingsformulier. De cursusnaam is Groencursus Voorjaar. De cursuscode is 901. De kosten bedragen 45 euro.

Informatie over de inhoud van het programma kun je krijgen bij Nirma en Martin van Rijn van Atteveldt, telefoon 026 4428760, of email nirmamartin@zonnet.nl. Bij hen kun je ook een aanmeldingsformulier aanvragen.

Kaarten bij de Hobbit

Zaterdag 21 februari organiseert kaartclub de Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum de Hobbit, Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Z. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Zaterdag 7 maart organiseert kaartclub de Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum de Hobbit, Zwanebloemlaan 2A in Arnhem-Z.

Aanvang 12.30 uur!!! Zaal open 11.30 uur. Er is koppelkaarten klaverjassen,jokeren kaart individueel.

Zondag 22 februari organiseert kaartclub de Pit een kaart-middag in het Scoutinggebouw, Veerpolderstraat 128A in Arnhem-Z. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Tevens zoeken wij nog wat enthousiaste klaverjassers op de donderdagavond. Wij kaarten iedere donderdag in het Scouting-gebouw, Veerpolderstraat 128A in Arnhem-Z.

Aanvang 20 .00 uur tot 23.00 uur. U bent welkom.

Cabaretière

Dorine Wiersma

ARNHEM - Cabaretière Dorine Wiersma geeft zich bloot in nieuwe voorstelling op woensdag 18 februari in Posttheater in Arnhem. Het is haar derde avondvullende voorstelling sinds zij de Annie M.G.Schmidt prijs ontving voor haar hilarische anti-ode aan schrijfster Heleen van Royen.

Waar gaat het programma over? "D&A (Dorine&Aanhang) gaat over familie. De rode draad is een groot feest waar familie uit alle hoeken en gaten van de wereld bij elkaar komt en elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer ontmoet. Het is een komisch verslag van de bizarre zoektocht naar mijn eigen DNA. Ik kruip in de huid van diverse familieleden en zing en vertel over ze."

Waarom heb je voor familie als thema gekozen? "Ik heb een zeer kleurrijke grappige familie waar ik veel over kan vertellen en tegelijkertijd zijn de verhalen universeel en herkenbaar."

Waarin onderscheid je je als cabaretier? "Ik heb een gitaaropleiding aan het conservatorium gevolgd en maak daar veel gebruik van in mijn programma's. Ik besteed veel aandacht aan de muziek en hou van experimenteren in diverse stijlen."

Wat kunnen we verwachten? "Veel komische liedjes en een goed verhaal. Wie zijn je helden? "Brigitte Kaandorp, Maarten van Roozendaal, Kees Torn, Jeroen van Merwijk. Ik hou van cabaretiers die het tragische en het komische in hun liedjes verwerken."

Wat is je huidige gemoedstoestand? "Ik voel een gezonde spanning. Ik heb veel zin om op te komen treden in Laren."

De pers over haar vorige programma's: Haar composities en gitaarspel zijn van buitengewoon hoge kwaliteit. Dorine eist haar plek onder de cabaretzon definitief op.Volkskrant Patrick van den Hanenberg.

De meest aansprekende liedjes in het cabaret van dit seizoen kwamen van Dorine Wiersma Fijnzinnige en geestige liedjes waarmee ze tussen Kees Torn en Brigitte Kaandorp in zit. NRC Ron Rijghard.

Haar klassieke achtergrond kennis en vaardigheden maken haar programma's muzikaal gevarieerd en boeiend,het ongepolijste is tegelijkertijd ook haar charme. Theaterkrant Ruud Buurman.

Workshop: Kennismaken met bridge in de bibliotheek Rozet

ARNHEM - Zondag 8 februari maken we kennis met bridge in bibliotheek Rozet. De workshop, verzorgd door Saskia Hermans, is van 13.30 tot 16.00 uur in lokaal 3.01. De workshop behandeld 'Startersbridge', een uitgeklede vorm van bridge, zeer geschikt om mee te beginnen.

Bridge staat bekend als de koning onder de kaartspelen. Een eervolle benaming natuurlijk, maar daarmee heeft bridge wel het etiket 'moeilijk' opgeplakt gekregen. De spelregels van bridge zijn echter niet moeilijk te leren. Daarnaast kent het spel eindeloze mogelijkheden waardoor het altijd en voor iedereen boeiend blijft.

Na afloop kunnen de deelnemers thuis met vier personen 'Startersbridge' spelen. Ook is het mogelijk om gratis 'Startersbridge' op de computer tegen anderen te spelen.


Saskia Hermans is in september 2011 begonnen met het geven van bridgeles. Parallel aan het lesgeven heeft zij de NBB-opleiding tot bridgedocent gevolgd, waar zij in juni 2012 met lof voor geslaagd is. Sinds de start in 2011 geeft zij enkele malen per week les, in verenigingsverband, aan privé-groepjes en/of themalessen.

De workshop vindt plaats in bibliotheek Rozet aan de Kortestraat 16. Kosten voor deze workshop zijn vijf euro voor leden en zeven euro voor niet-leden. Vooraf inschrijven kan via www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

'Du Wahrer Gott und Davids Sohn'

ARNHEM - In de Lutherse gemeente van Arnhem wordt zondag 15 februari Cantate no. 23 van Johan Sebastian Bach "Du Wahrer Gott und Davids Sohn" ten gehore gebracht.

Deze cantatedienst vindt plaats in de Lutherse kerk Arnhem, Spoorwegstraat 8, aanvang 10:30 uur. Uitvoerenden zijn koor en orkest van het Bach Ensemble Arnhem en met medewerking van vocale solisten. De muzikale leiding is in handen van Myra van der Jagt. Meer informatie te vinden op www.bachcantate.nl.

Historische wandeling in Coehoorn

ARNHEM - Zaterdagmiddag 7 februari vindt de derde (voorlopig laatste) historische wandeling plaats in de wijk Coehoorn.

Deze Arnhemse stadswijk tussen centraal station en de rivier de Rijn herbergt een zeer bijzondere en rijke geschiedenis. De derde wandeling staat geheel in het teken van Ontspanning in Coehoorn. Marlies van der Maarel neemt de wandelaar dit keer, samen met KunstlabArnhem en vrouwopdeveranda, mee langs uiteenlopende 'ontspanningslocaties' van toen en nu.

Tijdens de wandeling brengen ze deze samen met de deelnemrs tot leven aan de hand van smakelijke en beeldende interventies! De wandeling is van 14.30 tot 16.45 uur. De inloop is vanaf 14.00 uur met koffie & thee bij Coehoorn & Co aan de Bergstraat 33 Arnhem.

"Heeft u zelf een bijzondere foto of een mooi verhaal over de geschiedenis van Coehoorn? Neem deze dan mee op zaterdag 7 februari, of mail naar tom@kunstlabarnhem.nl
Ontspanning in Coehoorn."

Hoogte80 Festival

ARNHEM - Dit jaar tovert Hoogte80 Festival stadspark Hoogte80 in Arnhem van 14 tot en met 17 mei (hemelvaartsweekend) voor de zevende keer om tot een geweldig festivalterrein. Ook dit jaar kunnen bezoekers weer genieten van vier dagen lang theater, muziek, literatuur, uitzicht, eten en drinken, in de buitenlucht.

Dit jaar programmeert het festival, onder andere dankzij subsidie van Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem, meer professionele gezelschappen. Toneelgroep Oostpool en Cirque du Platzak zijn inmiddels bevestigd. Daarnaast zullen er dit jaar voor het eerst ook voorstellingen plaatsvinden in de aangrenzende wijk De Geitenkamp. De overige programmering maakt het festival begin maart bekend. Artiesten kunnen zich nog opgeven tot 8 februari.
Meer informatie staat op www.h80festival.nl.

Tentoonstelling 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950'

ARNHEM - In de tentoonstelling 'Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945/1950' belicht Museum Bronbeek de periode, waarin op gewelddadige wijze een eind kwam aan de Nederlandse koloniale overheersing van Nederlands-Indië. De officiële opening is op 19 februari om 15.00 uur.

In augustus 1945 riepen de Indonesische leiders de onafhankelijke Republik Indonesia uit. Nederland erkende deze onafhankelijkheid niet en raakte daardoor - direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost Azië – verwikkeld in een nieuw gewelddadig conflict. In 1950 was de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië beslecht en werd het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) ontbonden. De tentoonstelling 'Oorlog!' zet zeventig jaar na dato de dekolonisatieperiode vanaf 1945 in een historisch en internationaal perspectief en wil het complexe verhaal en de positie van het KNIL daarin verduidelijken. De expositie is samengesteld rond objecten uit de collectie van Museum Bronbeek en bruiklenen uit het Rijksmuseum en mogelijk uit Indonesische collecties. Daarbij geeft een chronologische weergave van feiten de bezoeker overzicht en brengen persoonlijke verhalen de gebeurtenissen van toen dichterbij.

Voor bezoekers is er een gratis informatieve tentoonstellingskrant. Deze voorziet behalve in historische achtergronden ook in praktische hulp. Zo vindt degeen die specifieke details zoekt over zijn eigen familie (In welk regiment zat mijn (groot)vader, waar was dat gelegerd, welke taken had het, en dergelijke) in deze krant adressen waar hij terecht kan. Gedurende het jaar 2015 wordt het onderwerp dekolonisatie verder uitgediept in een activiteitenprogramma, zowel op de locatie Bronbeek als bij partners elders.

Een winterse middagwandeling over de landgoederen Westerheide en Warnsborn

Foto: Rob van t Zelfde

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op zondag 8 februari een winterwandeling over landgoed Warnsborn. Voor wie zin heeft in een wandeling, maar geen zin om te verdwalen is het fijn om samen met de boswachter op stap te gaan.

Onderweg wordt er aandacht besteed aan landgoederen in het algemeen, de geschiedenis van landgoed Warnsborn en Westerheide en allerlei natuurwetenswaardigheden. De deelnemers komen op mooie plekjes en de boswachter vertelt verschillende anekdotes. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om te genieten van de winterse stilte.

De start is om 13.30 uur op parkeerplaats Westerheide aan de Harderwijkerweg. De tocht duurt drie uur en gaat over een afstand van 7,5 kilometer. De kosten zijn vijf euro per persoon, voor kinderen vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen of Pedro van Gogh, 06 546540493.

Routebeschrijving: Harderwijkerweg inrijden tegenover Restaurant De Leeren Doedel, Amsterdamseweg 467, Arnhem. Na tweehonderd meter links parkeren bij het bord Geldersch Landschap & Kasteelen.

DOORLOOP Een winterse middagwandeling

'God van gewone mensen'?

De Walburgislezingen die in het seizoen 2014/2015 gehouden worden staan in het teken van het thema 'bezieling, met een duurzaam karakter'.

In tegenstelling tot de jaren 60 van de vorige eeuw, toen de secularisering binnen het reguliere kerkelijk leven zijn intrede deed, constateren we in de huidige tijd een hernieuwde interesse naar spiritualiteit. Zowel zoals dit vroeger werd beleefd, als voor moderne belevingsvormen.

Veel mensen trekken zich tegenwoordig een paar dagen voor bezinning terug in het klooster. Wat bezielt hen?

In dit kader zijn er tijdens het seizoen 2014/2015 vier gastsprekers uitgenodigd.

De derde gastspreker op woensdagavond 11 februari 2015 is Leo Fijen.

Leo Fijen is Nederlands historicus en journalist, en sinds 1 januari 2009 hoofd van de omroep RKK. Daarnaast is hij presentator van het RKK-programma 'Geloofsgesprekken' dat iedere zondagochtend voorafgaand aan de eucharistieviering wordt uitgezonden.

Leo Fijen is ook auteur/redacteur van diverse boeken waaronder 'het familiedrama van Zoetermeer' en 'geloven op zondagmorgen'.

Zijn Walburgislezing gaat over 'God van gewone mensen', over God die tot ieder van ons spreekt en over de weg naar die God.

Wat bezielen spirituele mensen die naar een God op zoek zijn!

Datum: woensdag 11 februari 2015.

Aanvang: 20:00 uur (kerk open vanaf 19:30 uur)

Locatie: Walburgiskerk, Walburgisplein 1 Arnhem.

Kosten: € 6,00 per persoon.

Reserveren: walburgis.locatie@eusebiusparochie.nl of 026-4426469.

Ook op de avond zelf zijn er voldoende kaarten beschikbaar!

Volgende gastspreker op 25 maart 2015:

Kitty Bouwman, theologe verbonden aan de Radbouduniversiteit over de betekenis van Theresa van Avila voor onze tijd.

Secretariaat Walburgis, Eusebiusbinnensingel 9 , Arnhem 026-4426469

walburgis.locatie@eusebiusparochie.nl www.walburgisarnhem.nl

Sterrenwacht Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf

ARNHEM - Zaterdag 7 februari van 14.30 tot 15.30 uur toont Sterrenwacht Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf welke sterrenbeelden en planeten er deze maand aan de avondhemel te zien zullen zijn.

Sterrenwacht Presikheaven, met medewerking van de afdeling Arnhem van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, maakt gebruik van een computergestuurd planetarium. Ook nieuwtjes uit de ruimtevaart en sterrenkunde worden besproken en vragen op dit gebied worden beantwoord.

De Bibliotheek Presikhaaf bevindt zich in MFC Presikhaaf aan de Laan van Presikhaaf 7. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Cursus Verbindend Communiceren

ARNHEM - Conflicten lijken een groot deel uit te maken van ons leven. We hebben conflicten met anderen en met onszelf. Conflicten spelen zich af in verre landen en dicht bij huis. Verbindend Communiceren kan een bijdrage leveren aan het voorkomen en oplossen van conflicten.

Op 25 maart start het Humanistisch Verbond Arnhem een zesdelige cursus Verbindend Communiceren. De cursus is gebaseerd op de theorie van geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg. Door je beter in te leven in je eigen gevoelens en in die van je gesprekspartner, leer je hoe je je boodschap beter over kunt brengen. Zo kom je vanzelf je eigen aangeleerde belemmeringen tegen, leer je deze te overwinnen en kun je uiteindelijk meer jezelf zijn in het contact met anderen. Tijdens de cursus leer je samen met andere deelnemers hoe jij je communicatie kunt verbeteren en hoe je zo conflicten beter op kunt lossen.

De cursus wordt gegeven door Koen Kleinleugenmors die, geïnspireerd door het boek Nonviolent Communication van Rosenberg, diverse bijeenkomsten, workshops en trainingen bij onder meer Rosenberg zelf heeft gevolgd. Sinds 2008 geeft Kleinleugenmors zelf cursussen en workshops, waarbij hij graag gebruik maakt van praktijkvoorbeelden. In 2012 heeft hij succesvol een trainersopleiding afgerond.

De cursus Verbindend Communiceren wordt gegeven op woensdag 25 maart, 1, 8, 15, 22 en 29 april van 19:30 tot 22:00 uur in De Wasserij, Molenbeekstraat 26A in Arnhem. Zich aanmelden kan via secretaris@hv-arnhem.nl of 0316 264332. De kosten zijn 25 euro voor leden van het Humanistisch Verbond en 35, euro voor niet-leden. Studenten en minima betalen 20 euro. Meer informatie staat op www.hv-arnhem.nl.

Eerste Historische Herberg Arnhem

ARNHEM - De werkgroep nodigt iedereen uit voor de eerste Historische Herberg Arnhem in 2015 'op locatie' in het Huis der Provincie. Begonnen wordt dit keer om 16.00 uur. Bezocht wordt deze 'herberg' in het Huis der Provincie aan de Markt 11 op 13 februari van 16.00 tot 18.00 uur

Waar vroeger het Hof van Gelre de Markt in Arnhem sierde, staat nu het Huis der Provincie. In het pand dat na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is, zetelt en vergadert het huidige provinciebestuur.

Op 18 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen en het is vanzelfsprekend dat de Historische Herberg in haar programma dit keer aandacht besteedt aan de geschiedenis van Arnhem als Provinciehoofdstad.

Al meer dan twee eeuwen weet elk schoolkind dat Arnhem de hoofdstad van de provincie Gelderland is, maar wisten onze bet-bet-bet-overgrootouders in de eeuwen daarvoor dat ook al? Hoe is men er langzamerhand van doordrongen dat niet Nijmegen (de oudste), Roermond (de stoutste), of Zutphen (de rijkste) de eerste onder haars gelijken zou worden, maar dat Arnhem (de genoeglijkste), de laatste in het rijtje, die eerste plaats zou gaan bezetten? Dat zal toch niet alleen aan haar centrale ligging hebben gelegen, maar waar dan wel aan?
Twee redacteuren van het Arnhems Historisch Tijdschrift, Maarten Gubbels en Menno Potjer, buigen zich met genoegen met u over de vraag hoe Arnhem tussen 1400 en 1815 van provinciestadje tot provinciehoofdstad groeide.

De Belgische Opstand van 1830 zorgde voor grote onrust in de noordelijke Nederlanden.
Alle troepen werden gemobiliseerd en naar de zuidelijke provincies gedirigeerd. Maar de
Belgische revolutie was niet meer te stuiten; de Belgische separatisten waren al tot in
Gelderland doorgedrongen. Toen daarbovenop ook nog het gerucht de ronde deed dat de
schutters uit de Liemers, het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal weigerden
de wapens op te nemen, was voor gouverneur van Gelderland de maat vol. Hij liet een
leger van duizend man vormen, dat op 18 januari 1831, bewapend met kanonnen en
geweren, de afvallige gebieden binnentrok om de Gelderse dienstweigeraars een kopje
kleiner te maken. Onno Boonstra doet een doekje open over deze Burgeroorlog in
Gelderland!

Bob Roelofs, bekend van de Nieuwsquiz en andere zaken Arnhem aangaande (!) heeft een quiz samengesteld over het onderwerp Provincie. Bob kennende belooft het een opwindende quiz te worden.

Ongetwijfeld blijft er nog voldoende tijd over voor spontane meldingen vanaf de 'zeepkist' en ook voor een broodje en een kop soep.

Gratis rondleiding met uitleg in de Bibliotheek Rozet

ARNHEM - Dinsdag 10 februari wordt van 11.00 tot 12.00 uur een gratis rondleiding gegeven in de Bibliotheek Rozet.

Tijdens de rondleiding krijgen deelnemers uitleg over de nieuwe indeling van de Bibliotheek, de digitale catalogus en krijgen ze een kijkje achter de schermen. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het Erfgoedcentrum waar de collectie van de Gelderland Bibliotheek te vinden is.

Op dinsdag 10 februari in de Bibliotheek Rozet, de Bibliotheek is te vinden aan de Kortestraat 16. De rondleiding is gratis voor zowel leden als niet-leden. Wel dient men zich vooraf aan te melden via www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Theater aan de Rijn maandlang in teken van dans

ARNHEM - Ontdek de dansmakers van morgen. In februari staan er een bijzondere moderne dansproductie van aanstormend talent in Theater aan de Rijn. Van donderdag 19 tot en met zaterdag 21 februari (steeds vanaf 20.00 uur) zal Savages van Jasper van Luijk in Arnhem te bewonderen zijn.

Jasper van Luijk verovert op dit moment de Nederlandse danswereld met zijn verhalende moderne dansvoorstellingen. Savages is tevens de openingsvoorstelling van het CaDans Festival in Den Haag. Op www.generaleoost.nl staat een complete agenda met alle activiteiten en voorstellingen in februari.

Savages

De jonge Jasper van Luijk verovert de Nederlandse danswereld met sterke voorstellingen waarin intermenselijke relaties centraal staan. Het tweeluik Savages is geïnspireerd op grote literaire werken als 1984 van George Orwell en Brave New World van Aldous Huxley. Met live muziek, een ingenieus lichtspel en zes fascinerende dansers ontpopt zich een samenleving op microniveau. Savages gaat op 30 januari in première tijdens het CaDans Festival in Den Haag.

Theater aan de Rijn staat aan Rijnstraat 42; reserveren kan via www.generaleoost.nl.

Interreligieuze dialoog met Marius van Hoogstraten

ARNHEM - Op zaterdag 21 februari houdt de doopsgezinde gemeente Arnhem van 10.30 tot 12.30 uur in de Waalse Kerk (Gasthuisstraat 1) een ochtend over de interreligieuze dialoog.

Inleider en gespreksleider is Marius van Hoogstraten die als coördinator in het 'Mennonitisches Fredeszentrum Berlin' werkt. Hij volgde onder andere een studie Wijsbegeerte en Arabisch. Voor de pauze houdt Marius een inleiding en na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen, maar ook om met elkaar in gesprek te gaan. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd (richtlijn vijf euro). Iedereen is welkom! Meer informatie is te verkrijgen via arbus35@gmail.com.

Avond over 'voeding en diabetes'

ARNHEM/HUISSEN - Een bekend gezegde: diabetes komt door te veel eten. Of deze bewering nu terecht is of niet, iedereen met diabetes weet hoe belangrijk het is koolhydraten te tellen bij alles wat men eet.

De overheid stimuleert een gezond eetpatroon, waardoor veel marktpartijen met alternatieve diëten en voedingsmiddelen komen. Hoeveel koolhydraten zitten in brood van spelt of quinoa?

Diabetes Vereniging Arnhem houdt op 11 februari een avond waarbij Clarinda Smit, diëtiste Ziekenhuis Rijnstate, de nodige uitleg zal geven over alternatieve eetpatronen. De avond vindt plaats in zalencentrum De Valom, Karstraat 2 in Huissen, aanvang 19:30, zaal open vanaf 19:00 uur. Deze avond is gratis voor zowel DVN-leden als niet-leden. Vrijwilligers van DVN Arnhem organiseren regelmatig activiteiten en thema avonden voor leden en niet-leden. Doel is het bevorderen van kennis en levensstijl, en om contacten te stimuleren.

Spiritueel Café

ARNHEM - Dinsdag 10 februari om 20:00 uur wordt er weer een lezing gegeven in het Spiritueel Café in Theater Het Hof. Deze lezing wordt verzorgd door Mike Donkers: Voeding en ontgifting

Mike Donkers zal vertellen hoe hij via diverse omwegen is uitgekomen op de traditionele voedingspatronen van veertien natuurvolkeren die werden onderzocht door Weston Price, die er een boek over schreef dat in een Nederlandse vertaling van Mike in 2012 verscheen. Deze natuurvolkeren hadden geen voedingswetenschappers en geen Voedingscentrum, maar we hebben het wel aan hen te danken dat wij hier nog zijn, want het zijn onze voorouders!

Ze gaven hun kennis en wijsheid van generatie op generatie door en tot aan de Tweede Wereldoorlog was dat in Nederland ook nog het geval.Na de oorlog werd onze wereld alleen maar jachtiger en de industrialisatie bracht milieuvervuiling, bodemuitputting en verlies van voedingsstoffen met zich mee. Gemaksvoedsel uit de supermarkt is de norm geworden en helaas ook een alsmaar groeiend ziekte- en sterftecijfer. De moderne westerse mens lijdt niet aan kwantitatieve ondervoeding - aan onze calorieën komen we wel - maar aan kwalitatieve ondervoeding: gebrek aan voedingswaarde dus. Daarom is het van belang dat we weer volledig en volwaardig voedsel gaan eten dat zich door de eeuwen heen heeft bewezen. We hoeven hiervoor niet het wiel opnieuw uit te vinden. Weston Price verrichtte de beste voedingsstudie ooit gedaan en hij heeft in kaart gebracht welke voeding natuurvolkeren zo volmaakt gezond en gelukkig hield.

Deze mensen hadden een schoon lichaam en een schone geest en dat is voor ons ook nog steeds haalbaar. Mike Donkers zal ingaan op hoe we op een zo effectief en snel mogelijke manier kunnen ontgiften van vervuilende en schadelijke stoffen, die ons verzieken en verzwakken. Het wordt tijd dat we weer in onze kracht gaan staan en de lessen van natuurvolkeren helpen ons hierbij!

De avond start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs inclusief koffie of thee bij aankomst en hapje na afloop is vijftien euro, contant te voldoen bij de kassa. Reserveren kan via info@spiritueelcafearnhem.nl of telefonisch: 06 49954032.

Gratis sportaanbod in de bus

ARNHEM - Negenduizend huishouden in de Arnhemse wijken Rijkerswoerd, De Laar, Vredenburg en Holthuizen krijgen deze week een strippenkaart in de brievenbus waarmee ze vijf keer gratis kunnen meedoen aan bijna twintig sporten, zoals volleybal of handbal.

De strippenkaart is een gratis kennismaking met vrijwel alle sporten van de nieuwe sportkaart van bewegeninarnhem.nl. Overigens kunnen andere Arnhemmers of Elstenaren of meerdere gezinsleden de kaart ook krijgen, door hem te downloaden van www.bewegeninarnhem.nl.

Doel van de sportkaart van bewegeninarnhem.nl is te laten zien hoe gezellig samen sporten kan zijn. Ook is de kaart er om niet-sporters van achttien jaar en ouder kennis te laten maken met een breed scala aan sporten, zegt Ruud van der Heijden, voorzitter van de Stichting Sportcentrum Rijkerswoerd en van het projectteam bewegeninarnhem.nl. Opstarten is mogelijk gemaakt door de Sportimpuls en een groot aantal sportaanbieders heeft de handen ineengeslagen, waaronder de Volleybalvereniging Volvera, Handbalvereniging AAC 1899 en Voetbalvereniging ESA.

Ook Gelrepashouders naar twintig sporten

De kaart moet laagdrempelig voor iedereen beschikbaar zijn. Daarom maakt de kaart ook deel uit van de Gelrepas. Gelrepashouders krijgen vijftig procent korting op de prijs van 19,95. Zij betalen 9,95 euro.Daarvoor biedt de kaart twintig sporten van elf sportaanbieders in Arnhem en Elst. Het unieke van de kaart is dat je teamsport kunt bedrijven, zonder lid te worden van een vereniging of zonder dat je meerdere keren per week aanwezig moet zijn, voor training en wedstrijden. Ruud van der Heijden: "Daarmee sluiten we aan op de drukke agenda's van gezinnen. Of op sterk wisselende werktijden."

De kaart is vanaf 1 februari te koop via de website bewegeninarnhem.nl. Op die site staat ook het actuele aanbod voor sportkaarthouders. Ook Volleybalvereniging Volvera ziet de meerwaarde, zegt volleybaltrainer Ruud van Dijk. "Het is natuurlijk zo dat mensen kennis kunnen maken met sporten, waaronder volleybal en beachvolleybal. Beachvolleybal willen we in de zomer aan sportkaarthouders bieden bij de Rijkerswoerdse Plassen. En misschien kunnen we de kaarthouders ook als kweekvijver gebruiken."

Met live begeleiding door het Van Dingstee Kwartet en musici van Het Gelders Orkest Moderne dans in Modernlive

ARNHEM - In Modernive van Introdans zien we de creaties van jonge nieuwe makers en van ervaren topchoreografen. De voorstelling is vrijdag 6 februari in première gegaan en toert vanaf nu langs vele theaters in Nederland, Duitsland en België.

Choreograaf Lucinda Childs en Ed Wubbe staan beiden garant voor moderne dans op topniveau. De Amerikaanse Childs is al jaren een graag geziene gast bij Introdans. Met relatief eenvoudige, zich steeds herhalende bewegingspatronen, creëert zij betoverend complexe, bijna mathematische, meesterwerken. Voor Modernive maakt zij een nieuw werk op een deel van Canto Ostinato (Simeon ten Holt). De dood en het meisje van choreograaf en Scapino-directeur Ed Wubbe is een regelrechte topper uit het Introdans-repertoire. Vijfentwintig jaar na de première heeft dit moderne ballet, dat tot de klassiekers van de Nederlandse danskunst wordt gerekend, nog niets aan zeggingskracht verloren. Schuberts beroemde gelijknamige compositie wordt live gespeeld door het Van Dingstee Kwartet en musici van het Het Gelders Orkest.

Ook de creaties van Laurent Drousie en Jorge Pérez Martínez, twee jonge makers uit het Introdanstableau, worden beiden live begeleid.


Prachtig ingebed tussen Wubbes hoofse groepsdansen waarin Schuberts muzikale stemmingswisselingen met de vereiste gevoeligheid prachtig worden uitgevoerd. Met recht een tijdloze klassieker! (Trouw over De dood en het meisje)

Première 6 februari, Schouwburg Arnhem; Speelperiode tot en met 22 mei
l'un différent – Laurent Drousie (wereldpremière); Pockets to Unfold - Jorge Pérez Martínez (wereldpremière)| Canto Ostinato– Lucinda Childs (wereldpremière); De dood en het meisje – Ed Wubbe.

Virtuoze combinatie van jazz, klassiek en flamenco

ARNHEM - De neven Ramón Valle en Orlando 'Maraca' Valle zijn internationaal beroemd als muzikant en componist. Nu spelen ze samen in Arnhem. Muziek op topniveau.

Pianist Ramón Valle werd in 1964 geboren in Santiago de Cuba. Twintig jaar later begon zijn loopbaan in de Cubaanse jazzwereld en ontwikkelde hij een unieke eigen stijl. Toen hij in 1995 voor het eerst in Europa optrad, verraste hij de muziekwereld met zijn virtuoze techniek en ritme. Ook als orkestleider en componist werd Valle beroemd. Met zijn muziek wist hij bruggen te slaan tussen Cuba en jazz en tussen geïmproviseerde en klassieke muziek.

Fluitist Orlando 'Maraca' Valle beschikt over dezelfde muzikale en compositorische talenten als zijn neef Ramón. Hij speelde in de beroemde Cubaanse jazzband Irakere en werd één van de beste fluitisten in de Latijns-Amerikaanse jazzscéne. Voor het eerst sinds jaren is dit beroemde familieduo weer samen, met een virtuoze mix van jazz, klassiek en flamenco met Cubaanse invloeden. Muziek op internationaal topniveau.

Ramon Valle & Maraca Valle Quartet spelen 'The Cuban Jazz Family' op dinsdag 10 februari in Musis Sacrum (Parkzaal) om 20.30 uur. De entree bedraagt vijftien euro. De bezetting is als volgt: Ramón Valle (piano), Orlando 'Maraca' Valle (dwarsfluit), Omar Rodríguez Calvo (contrabas), Owen Hart Jr. (drums). Meer informatie staat op www.ramonvalle.nl en www.jazzinarnhem.nl.

André Sanders meer dan tevreden over thuiszorg Home-Care: 'Altijd bekende en vrolijke gezichten!'

Foto: Gaby Thomma, teamleidster bij Home-Care en cliënt André Sanders.

ARNHEM – Al jaren komen medewerkers van thuiszorgorganisatie Home-Care bij André Sanders om hulp te bieden. Dagelijks, waarvan drie maal per week voor complexe wondverzorging aan voeten en benen waarbij gebruik gemaakt wordt van digitale wondfotografie. André is uitermate tevreden over de hulp, die hem wordt geboden. "De medewerkers verstaan hun vak. En... het zijn ook altijd vaste bekende gezichten, die het werk met een vrolijke noot doen. Dat schept een goede band."

André kreeg in 1993 een bromfietsongeluk en is sindsdien voor de wondverzorging van zijn voeten en benen aangewezen op professionele hulp. Die kreeg André aanvankelijk via een thuiszorgorganisatie, waar hij Vincent Populiers leerde kennen. Nadat Vincent 9 jaar geleden zelfstandig met Home-Care startte, besloot hij met Home-Care in zee te gaan. "Daarvan heb ik geen moment spijt gehad. Home-Care is een kleine organisatie, waar je alle aandacht krijgt. Komt er een nieuwe kracht, wordt deze voorgesteld en ingewerkt. Dat is fijn, want de wondverzorging is ook een complex en tijdrovend werk."

Ook in het Radboud ziekenhuis kijkt de specialist op van de resultaten die André, mede door Home-Care, boekt. "Een jaar geleden kreeg ik wederom de mededeling dat de wonden wellicht niet meer zouden genezen, en nu zijn ze bijna dicht!"
Home-Care, Dordrechtweg 4, Arnhem; 026 3792261 / 06 15387811; www.home-care.nl

Schrijf in tijdens open huis en krijg vijf behandelingen gratis Open huis bij vijftienjarig ZLIM bodystyling Center Elst

Foto: Een aantal zeer gelukkige en afgeslankte dames, dankzij de Zlim-methode!

ELST – ZLIM bodystyling van Mirjam Melchers bestaat vijftien jaar. In die tijd heeft ze met haar team laten zien dat met de Zlim-methode succesvol afslanken mogelijk is! Veel dames zijn trots op hun figuur, die ze met begeleiding van Zlim bodystyling Center Elst hebben bereikt. Met name door de kwaliteit en de vrouwvriendelijke omgeving doen hen zelfs vaak besluiten hier te blijven sporten!

Altijd al willen afslanken en benieuwd hoe die resultaten bij Zlim worden bereikt? Kom dan geheel vrijblijvend naar het open huis op zaterdag 7 februari. Neem je dochter of moeder mee. Zelfs mannen mogen tijdens dit open huis naar binnen, iets dat tijdens de trainingen alleen aan de vrouw is voorbehouden.

De Zlim-methode zorgt dat je op een gezonde manier kilo's kunt afvallen, dat je omvang vermindert en je je fitter gaat voelen. Dat is allereerst het resultaat van het opvolgen van het op jou afgestemde voedingsadvies. "We leren je een gezond normaal eetpatroon, waarbij je echt wel eens mag zondigen…"

Een versneld resultaat bereik je door ook te bewegen. Daarvoor wordt bij Zlim de warmtecabine gebruikt. Wil je ook graag weten hoe die warmtecabines werken? Wat de effecten zijn? Tijdens het open huis krijg je een perfecte uitleg. Misschien zelf ervaren hoe zo'n cabine werkt? Kom gerust en vraag!

Wie zich tijdens het open huis (zaterdag 7 februari van 11.00 tot 15.00 uur) inschrijft voor een kuur, ontvangt ter gelegenheid van het vijftienjarg bestaan vijf extra behandelingen gratis.

ZLIM bodystyling Center, Dorpsstraat 29a, Elst; 0481 375189; www.zlimelst.nl.

Theo Driessen AH Schuytgraaf maatschappelijk verantwoord bezig ‏

ARNHEM/ELST - Al jaren lopen leerlingen van Produs praktijkonderwijs stage bij AH Schuytgraaf en AH Elst. Vanaf dit schooljaar vindt de opleiding detailhandel grotendeels plaats in AH Schuytgraaf. Op deze wijze doen leerlingen praktijkervaring op en kan theorie gekoppeld worden aan praktische opdrachten en stages.

De leerlingen binnen het praktijkonderwijs leren vooral in de praktijk, dat wil zeggen buiten de school in een realistische situatie. Een doel van dit soort onderwijs is om leerlingen hierbij naar werk te begeleiden. Theo Driessen AH Schuytgraaf heeft door deze samenwerking reeds een aantal leerlingen in dienst genomen, waarvan sommigen met een Wajong.

Per 1 januari 2015 vervalt de huidige Wajong en treedt de Participatiewet in werking. Voor velen een onzekere tijd, en dit geldt ook voor toekomstige schoolverlaters van Produs praktijkonderwijs. Produs praktijkonderwijs is een aantal jaar geleden haar schoolbus kwijtgeraakt en dat terwijl een schoolbus hard nodig is. Produs Praktijkonderwijs is namelijk een ondernemende school waarbij leerlingen dagelijks worden vervoerd van en naar bedrijven en instellingen, opdrachten uitvoeren zoals tuinonderhoud en catering. Door de jarenlange relatie met Produs begrijpt Theo Driessen de nut en noodzaak van een schoolbus. Daarom wilde hij de school graag helpen bij de financiering van een nieuwe bus waarmee de school haar leerlingen weer dagelijks kan vervoeren. Theo Driessen geeft zo inhoud aan zijn wens om als ondernemer vorm te geven aan maatschappelijke betrokkenheid.

"Wilt u als werkgever meer weten over Produs Praktijkonderwijs en de Participatiewet? Wilt u leerlingen ook een eerlijke kans geven op de arbeidsmarkt? Wilt u ook maatschappelijk verantwoord ondernemen? www.produspraktijkarnhem.nl."

18 / 24

19 / 24

20 / 24

21 / 24

22 / 24

24 / 24